facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018

Φρ. Κουτεντάκης: Δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για επιπλέον παροχές

Δεν υπάρχει κάποια ανησυχία για την επίτευξη του στόχου για το 2018, αλλά από την άλλη πλευρά δεν υπάρχουν και μεγάλα περιθώρια για επιπλέον παροχές και πληρωμές, δήλωσε ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή Φραγκίσκος Κουτεντάκης.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ο κ. Κουτεντάκης ανέφερε ότι φαίνεται πως θα πραγματοποιηθεί υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Διευκρίνισε, ωστόσο, πως αυτό δεν συνεπάγεται ότι υπάρχει πρόβλεψη από την πλευρά του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή για πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ φέτος.

Ερωτηθείς για τα αναδρομικά, ο κ. Κουτεντάκης είπε ότι αν ανατραπούν όλες οι περικοπές που έγιναν στη διάρκεια των προγραμμάτων με δικαστικές αποφάσεις, τότε μιλάμε «για πολύ μεγάλο δημοσιονομικό ρίσκο που δημιουργεί αβεβαιότητες».

Όπως σημείωσε, αυτό «σίγουρα δεν είναι καλό σήμα» προς τις αγορές.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Φρ. Κουτεντάκης: Δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για επιπλέον παροχές"

Στα «χέρια» της Εφορίας οι τραπεζικοί λογαριασμοί των Ελλήνων στις ελβετικές τράπεζες

Η ώρα των αποκαλύψεων για εκατομμύρια αδήλωτου «μαύρου» χρήματος δεκάδων χιλιάδων Ελλήνων φορολογουμένων το οποίο μετανάστευσε τα χρόνια της οικονομικής κρίσης και όχι μόνο στις γνωστές για το απόρρητο των συναλλαγών, τη μυστικότητα και την εμπιστευτικότητα προς τους πελάτες τους, ελβετικές τράπεζες, έφτασε.

Η ελβετική φορολογική διοίκηση απέστειλε πρόσφατα στις φορολογικές αρχές 100 περίπου χωρών (μεταξύ αυτών και η χώρα μας) συνολικά 2 εκατομμύρια τραπεζικούς λογαριασμούς, που έχουν ανοίξει και διατηρούν ξένοι υπήκοοι σε όλες τις ελβετικές τράπεζες, μεταξύ των οποίων και δεκάδες χιλιάδες Ελληνες φορολογούμενοι.

Η αποστολή των στοιχείων και πληροφοριών τραπεζικού χαρακτήρα έγινε σε εφαρμογή της συμφωνίας για την Αυτόματη Ανταλλαγή Πληροφοριών Χρηματοοικονομικών Λογαριασμών (καταθέσεις, μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια, ομόλογα, ακίνητα κλπ) που συνυπέγραψαν οι 100 χώρες και που προβλέπει την ανταλλαγή μεταξύ των συμβαλλόμενων χωρών κάθε είδους πληροφοριών για τραπεζικούς λογαριασμούς που οι υπήκοοί τους διατηρούν στις παραπάνω χώρες.

Στη χώρα μας τις πληροφορίες για τους Ελληνες φορολογουμένους και εταιρείες (με ονοματεπώνυμο, ύψος καταθέσεων, ομολόγων κλπ) που διατηρούν, εδώ και χρόνια, τραπεζικούς λογαριασμούς σε όλες τις ελβετικές τράπεζες παρέλαβε η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων(ΑΑΔΕ) και ήδη άρχισε τον έλεγχο και την επεξεργασία τους, μέσω ενός ειδικού λογισμικού, το οποίο εντοπίζει τις ανά έτος πρωτογενείς καταθέσεις σε τράπεζες (και όχι απλώς μεταφορές ποσών από ένα λογαριασμό σε άλλον του ίδιου καταθέτη).

Μετά από αυτό θα ακολουθήσει η διασταύρωση με τα εισοδήματα που οι φορολογούμενοι με τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία δήλωσαν στη χώρα μας. Όπου διαπιστωθεί αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας, απόκρυψη φορολογητέας ύλης και ξέπλυμα «μαύρου» ή ακόμη και «βρώμικου» χρήματος, θα ακολουθήσει η επιβολή πρόσθετων φόρων, προσαυξήσεων και προστίμων, ενώ για ορισμένες περιπτώσεις αδικημάτων το λόγο θα έχει και η δικαιοσύνη.

Με το σύστημα της Αυτόματης Ανταλλαγής Πληροφοριών Χρηματοοικονομικών Λογαριασμών που έχουν συνυπογράψει περίπου 100 χώρες (μεταξύ αυτών και φορολογικοί «παράδεισοι» ή φορολογικά «καταφύγια» όπως οι Νήσοι Κέιμαν, η Ανδόρα, το Λιχτενστάιν, το Λουξεμβούργο, η Ελβετία κλπ) εκτιμάται ότι από τη μια θα περιοριστεί σημαντικά η πολύχρονη διαδικασία των διοικητικών και δικαστικών συνδρομών από τη χώρα μας για το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών διαφόρων ελεγχόμενων από τη δικαιοσύνη προσώπων, ενώ από την άλλη η ΑΑΔΕ θα γνωρίζει ανά πάσα στιγμή, τα πλήρη στοιχεία των τραπεζικών λογαριασμών φορολογουμένων που βρίσκονται στις 100 χώρες καθώς θα επικαιροποιούνται και κάθε χρόνο.

Με τη συμφωνία αυτή θα εντοπίζονται ευκολότερα τα αδήλωτα στην εφορία εισοδήματα, περιορίζοντας έτσι την φοροαποφυγή και φοροδιαφυγή μέσω της διοχέτευσης και απόκρυψης «μαύρων» κεφαλαίων σε ξένες τράπεζες.

Μέχρι σήμερα, στο πλαίσιο της εφαρμογής της συμφωνίας των 100 χωρών έχει γίνει ανταλλαγή στοιχείων και πληροφοριών τραπεζικού χαρακτήρα μεταξύ 54 χωρών και εκτιμάται ότι εντός του 2019 θα ολοκληρωθεί η συμμετοχή και των υπολοίπων χωρών.

newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Στα «χέρια» της Εφορίας οι τραπεζικοί λογαριασμοί των Ελλήνων στις ελβετικές τράπεζες"

Η άγνωστη επιστολή του Βαρθολομαίου στον Αλέξη Τσίπρα – Τί του έλεγε και γιατί διαφωνούσε ο Πατριάρχης

Την 1η Αυγούστου του 2017, στη Βουλή διεξαγόταν η συζήτηση επί του νοµοσχεδίου για την Τριτοβάθµια Εκπαίδευση, µε τον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να συγκρούονται από το βήµα της Βουλής. Την ίδια ώρα, έφτανε στο Μέγαρο Μαξίµου επιστολή από τον Οικουµενικό Πατριάρχη Βαρθολοµαίο προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Το εν λόγω γράµµα από το Φανάρι διατύπωνε τη διαφωνία του Πατριάρχη µε την αναθεώρηση του Αρθρου 3 του Συντάγµατος, µε την αιτιολογία ότι δεν υπάρχει καµία ανάγκη, «εθνική, κοινωνική ή νοµική», να γίνει κάτι τέτοιο.

Κάτι παραπάνω από έναν χρόνο µετά, η αιχµή της αναθεώρησης του Συντάγµατος σε σχέση µε τις σχέσεις Εκκλησίας – Κράτους είναι η αναθεώρηση του Αρθρου 3 και η καθιέρωση του «ουδετερόδοξου» χαρακτήρα του κράτους – του άρθρου που είχε ζητήσει ο Πατριάρχης να µην αναθεωρηθεί.

Σύµφωνα µε ανθρώπους που παρακολουθούν από κοντά τις συζητήσεις γύρω από τη συνταγµατική αναθεώρηση, η ύπαρξη του εν λόγω γράµµατος, το οποίο δεν έχει έρθει µέχρι σήµερα στο φως της δηµοσιότητας, εκθέτει ανεπανόρθωτα τον Αλέξη Τσίπρα για τις διαδικασίες που ακολούθησε κατά τη διάρκεια των διαπραγµατεύσεων µε τον Προκαθήµενο της Ελλαδικής Εκκλησίας.

Την ίδια ώρα, η συγκεκριµένη επιστολή δικαιολογεί και τη δυσφορία του Φαναρίου για το γεγονός ότι δεν ενηµερώθηκε για τις επιδιωκόµενες αλλαγές και τη συµφωνία Τσίπρα-Ιερώνυµου.

Οπως επισήµαιναν κύκλοι προσκείµενοι στο Φανάρι, µέχρι σήµερα κάθε κυβέρνηση που επεξεργαζόταν θέµατα τα οποία είχαν σχέση µε το Οικουµενικό Πατριαρχείο ερχόταν σε επικοινωνία µε αυτό και δεν χρειαζόταν το τελευταίο να απευθυνθεί στις ελληνικές προξενικές Αρχές της Κωνσταντινούπολης για να ενηµερωθεί σχετικά.

Σύµφωνα µε τους ίδιους κύκλους, ο προβληµατισµός που υπάρχει δεν αφορά αποκλειστικά τη νέα διατύπωση της παραγράφου 2, στην οποία αναφέρονται η Κρήτη και τα ∆ωδεκάνησα, τα οποία υπάγονται απευθείας στο Φανάρι, αλλά όχι οι Νέες Χώρες (οι μητροπόλεις της Ηπείρου, Μακεδονίας, Θράκης, νησιών Ανατολικού Αιγαίου), οι οποίες θρησκευτικά υπάγονται στο Οικουµενικό Πατριαρχείο.

Εξίσου σηµαντική θεωρείται και η λεπτοµέρεια που αφορά τους «ιερούς αποστολικούς και συνοδικούς κανόνες», η αναφορά των οποίων αφαιρείται στην προτεινόµενη διατύπωση από τον ΣΥΡΙΖΑ. Οπως προσθέτουν, η αφαίρεση αυτή µπορεί µελλοντικά να προκαλέσει πρόβληµα στη λειτουργία των παραπάνω µητροπόλεων. Ακόµα εκκρεµούν διευκρινίσεις σχετικά µε ζητήµατα διαχείρισης της περιουσίας των παραπάνω Εκκλησιών.

Σύµφωνα δε µε πληροφορίες, στο Οικουµενικό Πατριαρχείο έφτασαν παράπονα από τον Κλήρο των Νέων Χωρών, της Κρήτης και των ∆ωδεκανήσων, στα οποία αποτυπώνεται η ανησυχία τους για μισθολογικά ζητήµατα. Από το Οικουµενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, πάντως, δεν αναµένεται κάποια επίσηµη τοποθέτηση ή αντίδραση µέχρι τις 27 Νοεµβρίου και τη συνεδρίαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου στο Φανάρι, την οποία θα ενηµερώσει ο Οικουµενικός Πατριάρχης σχετικά µε το ακριβές περιεχόµενο της συµφωνίας Τσίπρα-Ιερώνυµου, λαµβάνοντας επίσης υπόψη του και την απόφαση της ∆ιαρκούς Ιεράς Συνόδου της Ελλαδικής Εκκλησίας. Ενδεικτικό πάντως είναι το ανακοινωθέν της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης, στις 10 Νοεµβρίου. Σε αυτό διατυπώνεται η διαφωνία της στις προτεινόµενες αλλαγές στο Σύνταγµα.

Για την ενηµέρωση του Οικουµενικού Πατριάρχη σχετικά µε το περιεχόµενο της συµφωνίας έσπευσε στο Φανάρι ο υπ. Παιδείας, Κ. Γαβρόγλου, επισπεύδοντας το ήδη προγραµµατισµένο ταξίδι του. Ο κ.κ. Βαρθολοµαίος επέλεξε τον δρόµο της σιωπής µετά το τέλος της συνάντησης, η οποία αξίζει να σηµειωθεί ότι διήρκεσε δύο ώρες. Ο υπ. Παιδείας κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του µετά την συνάντηση έδειξε την αµηχανία που υπάρχει στην κυβέρνηση για τα θέµατα που αγγίζουν το Φανάρι, καθώς σε ερώτηση για το πώς η συµφωνία που προωθείται θα επηρεάσει τις µητροπόλεις των Νέων Χωρών και της ∆ωδεκανήσου, είπε ότι «αυτά είναι θέµατα που θα δούµε στις λεπτοµέρειες», επιβεβαιώνοντας όσους έχουν χαρακτηρίσει πρόχειρη τη συµφωνία Τσίπρα-Ιερώνυµου.

Για αυτή καθαυτή τη συµφωνία, πάντως, υπάρχει η εκτίµηση ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει επί της ουσίας, µε ένα από τα προβλήµατα να είναι η περιουσία της Εκκλησίας, ενώ προκάλεσε µεγάλη ανασφάλεια στον Κλήρο των ακριτικών περιοχών για την εξασφάλιση των µισθών. Τα περιουσιακά αυτά στοιχεία µπορεί να αναφέρονται ως «εκκλησιαστική περιουσία» συνολικά, αυτό όµως δεν αντικατοπτρίζει το πολυδαίδαλο και πολυεπίπεδο ιδιοκτησιακό καθεστώς που τη διέπει.

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Η άγνωστη επιστολή του Βαρθολομαίου στον Αλέξη Τσίπρα – Τί του έλεγε και γιατί διαφωνούσε ο Πατριάρχης"

Συνελήφθη το ηγετικό στέλεχος του Ρουβίκωνα Γιώργος Καλαϊτζίδης!

Στην Κρατική Ασφάλεια οδηγήθηκε το βράδυ της Δευτέρας το ηγετικό στέλεχος του Ρουβίκωνα, Γιώργος Καλαϊτζίδης.

Η σύλληψή του Γιώργου Καλαίτζίδη έγινε με αφορμή επεισόδιο στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός, το οποίο σημειώθηκε την Κυριακή. Μέλη του Ρουβίκωνα είχαν πάει στο νοσοκομείο για να επισκεφθούν νοσηλευόμενο φίλο τους. Εκεί φέρονται να διαπληκτίσθηκαν με αστυνομικό που φρουρούσε αλλοδαπό κρατούμενο. Τα μέλη του Ρουβίκωνα φέρονται να απαίτησαν την απομάκρυνση του αστυνομικού από το νοσοκομείο, απειλώντας ότι θα έκαναν ζημιές.

Ο Καλαϊτζίδης προσήχθη με την κατηγορία της απειλής, ενώ σε βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία. Η προσαγωγή μετατράπηκε σε σύλληψη και αύριο οδηγείται στον εισαγγελέα.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνελήφθη το ηγετικό στέλεχος του Ρουβίκωνα Γιώργος Καλαϊτζίδης!"

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή Αγ. Κωνσταντίνου και Καμένων Βούρλων

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν την Τρίτη 20, Τετάρτη 21 και Πέμπτη 22 Νοεμβρίου στον αυτοκινητόδρομο Α.Θ.Ε και συγκεκριμένα στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου και των Καμένων Βούρλων, με σκοπό τη διενέργεια εργασιών αναβάθμισης του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού των τοπικών σηράγγων.

Ειδικότερα από τις 08:00 έως και τις 17:10 κάθε ημέρας, θα σημειωθεί ολική διακοπή της κίνησης των οχημάτων και στις δύο κατευθύνσεις.

Κατά το ανωτέρω διάστημα, οι οδηγοί που θα κινούνται με κατεύθυνση προς Λαμία, θα εξέρχονται του αυτοκινητοδρόμου στον Ανισόπεδο Κόμβο (Α/Κ) Λογγού και μέσω της Περιφερειακής Οδού Αγ. Κωνσταντίνου - Καμένων Βούρλων και τη χρήση κατάλληλων προσωρινών σημάνσεων, θα οδηγούνται έως τον Δυτικό Ημικόμβο Καμένων Βούρλων, από όπου και θα επανεισάγονται στον αυτοκινητόδρομο.

Αντίστοιχα οι οδηγοί που θα κινούνται με κατεύθυνση προς Αθήνα θα εξέρχονται του αυτοκινητοδρόμου στον Δυτικό Ημικόμβο Καμένων Βούρλων και μέσω της Περιφερειακής Οδού Αγ. Κωνσταντίνου - Καμένων Βούρλων και τη χρήση κατάλληλων προσωρινών σημάνσεων, θα οδηγούνται έως τον Α/Κ Λογγού, από όπου και θα επανεισάγονται στον αυτοκινητόδρομο.

Η Νέα Οδός έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια και εξυπηρέτηση των οδηγών, ενώ σχετικές προσωρινές σημάνσεις θα τοποθετηθούν με στόχο την πλήρη ενημέρωση όλων των οδηγών.

Η Νέα Οδός ευχαριστεί για την κατανόηση και παρακαλεί τους οδηγούς να επιδείξουν προσοχή και να συμμορφώνονται πλήρως με τη σχετική σήμανση.

Διαβάστε Περισσότερα » "Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή Αγ. Κωνσταντίνου και Καμένων Βούρλων"

Διεθνές κύκλωμα κοκαΐνης: Προφυλακιστέος ο γιoς της αστρολόγου και άλλοι δύο

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν μετά τις απολογίες που έδωσαν σήμερα στη 3η ειδική ανακρίτρια, οι τρεις συλληφθέντες ως μέλη του διεθνούς κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών, το οποίο εξάρθρωσε η Ελληνική Αστυνομία με τη συνδρομή της αμερικανικής υπηρεσίας δίωξης ναρκωτικών DEA και των αρμοδίων αρχών του Εκουαδόρ.

Όπως προκύπτει από τα έως τώρα στοιχεία της υπόθεσης, οι κατηγορούμενοι φέρονται να συμμετείχαν σε διεθνές κύκλωμα μεταφοράς μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης από τον Ισημερινό στην Αυστραλία. Μάλιστα, για τη μεταφορά των ναρκωτικών οι εμπλεκόμενοι χρησιμοποιούσε ειδικά μετασκευασμένο ιστιοπλοϊκό.

Πρόκειται για ένα 42χρονο ιδιοκτήτη καφετέριας γιο γνωστής αστρολόγου, ένα 63χρονο ιδιοκτήτη μάντρα πολυτελών αυτοκινήτων και ένα 41χρονος Έλληνα, αλβανικής καταγωγής.

Κατά πληροφορίες, ο ιδιοκτήτης της μάντρας αυτοκινήτων στην απολογία του φέρεται να ζήτησε την άρση του τραπεζικού και τηλεφωνικού απορρήτου.

Ο ίδιος φέρεται να υποστήριξε ακόμη ενώπιον της ανακρίτριας, πως η μόνη σχέση που είχε με τον συγκατηγορούμενο του ιδιοκτήτη καφετεριας, ήταν όταν ο εκείνος αγόρασε δύο αυτοκίνητα από την μάντρα.

Από την πλευρά του, ο ιδιοκτήτης της καφετέριας φέρεται να επέμεινε στον αρχικό του ισχυρισμό ότι δηλαδή ταξίδεψε στο Εκουαδόρ για να κλείσει εμπορική συμφωνία για τη μεταφορά κακάο.

Οι τρεις κατηγορούμενοι απολογήθηκαν στην ανακρίτρια για τις κακουργηματικές κατηγορίες της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και της διακεκριμένης περίπτωσης διακίνησης ναρκωτικών ουσιών.

lawandorder
Διαβάστε Περισσότερα » "Διεθνές κύκλωμα κοκαΐνης: Προφυλακιστέος ο γιoς της αστρολόγου και άλλοι δύο"

Τζοβάνι Τρία: Κάνουμε διάλογο με τις Βρυξέλλες αλλά ο προϋπολογισμός δεν θα αλλάξει

Ο Ιταλός υπουργός οικονομικών Τζοβάνι Τρία αναφέρθηκε στην οικονομική πορεία της χώρας του και στον κρατικό προϋπολογισμό της, στο τέλος των σημερινών εργασιών του Γιούρογκρουπ.

«Το έλλειμμα που προγραμματίσαμε μπορεί να αρέσει ή όχι, αλλά μόνον πέρυσι η Ιταλία είχε χαμηλότερο έλλειμμα από το 2,4%. Είναι ένα από τα χαμηλότερα της ιταλικής ιστορίας, ενώ η Γαλλία είχε πάντα υψηλότερο έλλειμμα», τόνισε ο Τρία.

Ο ιταλός υπουργός επιβεβαίωσε ότι ο προϋπολογισμός της χώρας του δεν θα αλλάξει, αλλά και ότι ο διάλογος με τις Βρυξέλλες θα συνεχιστεί.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Ιταλία έχει όντως πρόβλημα υψηλού δημόσιου χρέους, αλλά ότι «η αύξησή του είναι πιο περιορισμένη από εκείνη άλλων χωρών» και ότι «το πρόβλημα της Ιταλίας είναι η κληρονομιά του περασμένου αιώνα».

«Σε ότι αφορά το έλλειμμα, μιλάμε για παρέκκλιση η οποία δεν είναι μεγάλη, και κατά συνέπεια η συζήτηση πρέπει να επανέλθει στην πραγματική της διάσταση», είπε, τέλος, ο Τζοβάνι Τρία.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τζοβάνι Τρία: Κάνουμε διάλογο με τις Βρυξέλλες αλλά ο προϋπολογισμός δεν θα αλλάξει"

Γ. Σταθάκης-ΔΕΠΑ: Αν υπάρχει σκάνδαλο αφορά τη Ν.Δ.

Απάντηση στη Νέα Δημοκρατία, με αφορμή τα 20 ερωτήματά της για το «σκάνδαλο της ΔΕΠΑ», έδωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.

Όπως υποστηρίζει, η εξέλιξη του χρέους της εταιρείας ELFE, από το 2009 (όταν προέκυψε το σημερινό ιδιοκτησιακό σχήμα) μέχρι το 2015 είναι αποκαλυπτική για το ποιος δημιούργησε το χρέος προς τη ΔΕΠΑ: Η συνολική οφειλή από 48 εκατ. ευρώ έφτασε τα περίπου 85 εκατ. ευρώ και το τμήμα χωρίς εγγυήσεις, από 40 εκατ. ευρώ, διπλασιάστηκε σε 80 εκατ. ευρώ. Στη συνέχεια, από τα τέλη του 2015 μέχρι σήμερα, το καθαρό χρέος αυξήθηκε από 81 εκατ. ευρώ σε 93 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, οι σημερινές οφειλές των 120 εκατ. ευρώ προκύπτουν από αρχικό χρέος 80 εκατ. ευρώ, που κληροδότησαν οι διορισμένες από τη Ν.Δ. διοικήσεις, συν 25 εκατ. ευρώ τόκους υπερημερίας επί αυτών των χρεών. «Κατά συνέπεια, αν υπάρχει σκάνδαλο σχετικά με το ύψος του χρέους, δεν αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τη Ν.Δ.».

Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, η σημερινή κυβέρνηση επεδίωξε και πέτυχε την επαναπρόσληψη των 750 μονίμων εργαζομένων της ELFE, που επιχειρήθηκε να αντικατασταθούν με προσωρινό και φθηνότερο εργατικό δυναμικό.

Επιπλέον, τα περί συμψηφισμού χρεών με ακίνητα δεσμευμένα από την Αρχή Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας, «ουδέποτε έλαβαν την έγκριση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Κάτι που είναι προφανές και από το ότι τέτοια σχέδια δεν προχώρησαν» αναφέρει.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας θεωρεί ότι οι ισχυρισμοί περί προτροπών της πολιτικής ηγεσίας για συνέχιση παροχής φυσικό αερίου στην ELFE με ελαστικότερους όρους καταρρίπτονται από την απόφαση που προώθησε η κυβέρνηση στη Γενική Συνέλευση της ΔΕΠΑ (12/6/2017), περί αυστηροποίησης των όρων πληρωμής, με αποπληρωμή κάθε νέας οφειλής που προκύπτει με 50% μετρητά και 50% μεταχρονολογημένες επιταγές, και παράλληλα καταβολή ποσού για τη σταδιακή εξόφληση του χρέους. H ELFE στράφηκε κατά αυτής της απόφασης, προσφεύγοντας στη Δικαιοσύνη, όπου και της επιδικάστηκαν ασφαλιστικά μέτρα, με τα οποία υποχρεώνεται η ΔΕΠΑ να παρέχει αέριο με αντάλλαγμα αποκλειστικά μεταχρονολογημένες επιταγές, μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση. «Η σημερινή σχέση των δύο εταιρειών διέπεται από αυτή την κρίση της Δικαιοσύνης» επισημαίνει.

Ο Γιώργος Σταθάκης χαρακτηρίζει ως «λογικό» να ανησυχεί η Νέα Δημοκρατία για τα αποτελέσματα της δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης. Κι αυτό γιατί «αφενός είναι πολύ πιθανό να αναδειχθούν οι ευθύνες για τη δημιουργία του χρέους, διοικήσεων που η δική της κυβέρνηση είχε διορίσει. Αφετέρου πληθώρα δικών της στελεχών εμπλέκονται στη διοίκηση της ELFE».

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Γ. Σταθάκης-ΔΕΠΑ: Αν υπάρχει σκάνδαλο αφορά τη Ν.Δ."

Η ΔΗΣΥ καταγγέλλει «επιλεκτικές σχέσεις» του υπουργείου Υγείας με ιδιωτική κλινική στη Λάρισα

Εξηγήσεις απο την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για επιλεκτικές σχέσεις με ιδιωτική κλινική στη Λάρισα ζητα η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Σε ερωτηση που κατέθεσαν στην Βουλή επισημαίνουν πως «Όπως προκύπτει από σειρά δημοσιευμάτων, στη Λάρισα δραστηριοποιούνταν κατά το παρελθόν η ιδιωτική κλινική με την επωνυμία «EUROMEDICA ΘΕΟΤΟΚΟΣ Α.Ε» και νυν «ΑΠΟΛΛΩΝΕΙΟ ΑΕ ΘΕΟΤΟΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ», η οποία έχει πάψει να λειτουργεί καθώς δεν πληροί τις κατά το νόμο προϋποθέσεις λειτουργίας. Κατόπιν καταγγελιών διενεργήθηκε έλεγχος από το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας ( Σ.Ε.Υ.Υ.Π ) που εντόπισε σωρεία παρανομιών αναφορικά με την ( μη ) λειτουργία της ιδιωτικής κλινικής, όπως, η μη ύπαρξη παραστατικών, η απουσία θεωρημένων αρχιτεκτονικών σχεδίων, η μη διενέργεια ορθών ελέγχων από την Επιτροπή του άρθρου 4 κ.α. Η Έκθεση Ελέγχου του Σ.Ε.Υ.Υ.Π κάλεσε τη Γενική Δ/νση Ανθρωπίνων Πόρων και Δ/κης Υποστήριξης του Υπουργείου Υγείας να προβεί στις δέουσες ενέργειες για την απόδοση ευθυνών στους διοικούντες την κλινική σχετικά με αρμοδιότητες της».

Εηγούν επίσης πως «Από την ίδια Έκθεση προκύπτει μάλιστα χαρακτηριστικά πως η κλινική ελέγχεται για ενδεχόμενη ζημία στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας ( Ε.Ο.Π.Υ.Υ ) καθώς το πρώτο 9μηνο του 2014, υπέβαλλε δαπάνες στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ, χωρίς να διαθέτει το απαραίτητο προσωπικό για τη νοσηλεία των 666 ασθενών που φέρεται ότι νοσηλεύθηκαν!!! Το συγκεκριμένο ζήτημα απασχολεί, ήδη, την Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας, καθώς έχει σχηματισθεί φάκελος δικογραφίας, έχουν κληθεί ως ύποπτοι σειρά υπηρεσιακών παραγόντων και βρισκόμαστε εν αναμονή της άσκησης ή μη δίωξης για σειρά αδικημάτων. Κι ενώ όλα αυτά συμβαίνουν στη Λάρισα, στην Αθήνα συγκροτήθηκε στο τέλος Οκτωβρίου 2018, ξαφνικά, από τον αναπ. Υπουργό κ. Πολάκη η δευτεροβάθμια Επιτροπή για τις ιδιωτικές κλινικές του υπουργείου Υγείας που είχε να συνεδριάσει 10 χρόνια!!! Με μοναδικό θέμα να κάνει δεκτή την ένσταση της κλινικής και να επιτρέψει την επαναλειτουργία της!!!

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα και τις καταγγελίες, η παραπάνω υπόθεση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο, εάν λάβουμε υπ’ όψη πως η συγκεκριμένη κλινική έχει την ίδια και την αυτή ιδιοκτησία με την ιδιωτική ψυχιατρική κλινική «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ Α.Ε», το οποίο κατά το παρελθόν έχει απασχολήσει τον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων ( Ο.Γ.Α ) που σε δικό του πόρισμα έχει διαπιστώσει επιπλέον χρεώσεις, καθώς, ενώ, διέθετε 236 κλίνες νοσήλευε 506 ασθενείς!!! Θέμα που, επίσης, εστάλη από προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τον τότε Πρόεδρο του Ε.Ο.Π.Υ.Υ στην Εισαγγελία, όπου και διενεργείται αντίστοιχη δικαστική διερεύνηση. Και το θέμα αυτό απασχόλησε το Σ.Ε.Υ.Υ.Π που στον έλεγχο που διενήργησε και την Έκθεση του διαπίστωσε παρανομίες στα σχέδια της κλινικής, παραπάνω κλίνες από όσες διέθετε και καλούσε τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ να εξετάσει τυχούσες νέες επιπλέον χρώσεις. Αντιθέτως, η νυν διοίκηση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ, όχι μόνο δεν κατήγγειλε τη σύμβαση και δεν διερεύνησε τις νέες χρεώσεις, αλλά δια του αντιπροέδρου της κ. Γεωργακόπουλου με χειρόγραφή του σημείωση επάνω στην εισήγηση της υπηρεσίας, διέταξε την παράταση της σύμβασης, με αποτέλεσμα ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ να έχει σύμβαση με κλινική που δεν έχει βεβαίωση καλής λειτουργίας!!!

Δύο περιπτώσεις, δύο παρεμβάσεις και εύνοια σε συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα αντίθετα με τη νομιμότητα και το συμφέρον του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Αντίθετα με τις Εκθέσεις Ελέγχου του Σ.Ε.Υ.Υ.Π που αγνοούνται επιδεικτικά και προκλητικά από τον κ. Πολάκη και τον εκλεκτό του κ. Γεωργακόπουλο».

Ρωτά τελος:

«Α. Ποιοι λόγοι σας επιβάλλουν να προχωρήσετε στην αδειοδότηση της ιδιωτικής κλινικής «ΑΠΟΛΛΩΝΕΙΟ ΑΕ ΘΕΟΤΟΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ», ενάντια στα συμπεράσματα της Έκθεσης Ελέγχου του Σ.Ε.Υ.Υ.Π ;
B. Γιατί συγκροτήσατε τη Δευτεροβάθμια Επιτροπή του υπουργείου Υγείας με αποκλειστικό και μόνο θέμα την εξέταση της ένστασης της ανωτέρω κλινικής και ποια ήταν η εισήγηση της Έκθεσης Ελέγχου του Σ.Ε.Υ.Υ.Π για την ανάκληση ή μη της άδειας της ;
Γ. Ποιοι είναι οι λόγοι που δεν συμμορφώνεστε με τα συμπεράσματα της Έκθεσης Ελέγχου του Σ.Ε.Υ.Υ.Π αναφορικά με την ιδιωτική ψυχιατρική κλινική ;
Δ. Γιατί ενώ η συγκεκριμένη ψυχιατρική κλινική δεν έχει βεβαίωση καλής λειτουργίας, παρανόμως, συνεχίζει να έχει σύμβαση με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ και βάσει ποιας διάταξης νόμου ο αντιπρόεδρος του Ε.Ο.Π.Υ.Υ κ. Γεωργακόπουλος άλλαξε την εισήγηση της Υπηρεσίας και έδωσε παράταση σε κλινική που δεν έχει βεβαίωση καλής λειτουργίας ;

Και αιτούμαστε για την ενημέρωση της Βουλής να καταθέσετε :
1) Το Πόρισμα του Ο.Γ.Α για τις ψυχιατρικές κλινικές.
2) Την Έκθεση Ελέγχου του Σ.Ε.Υ.Υ.Π για την κλινική «ΑΠΟΛΛΩΝΕΙΟ ΑΕ ΘΕΟΤΟΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ».
3) Την Έκθεση Ελέγχου του Σ.Ε.Υ.Υ.Π για την ψυχιατρική κλινική «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ Α.Ε».

Αθήνα,19 Νοεμβρίου 2018

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Κεγκέρογλου Βασίλης

Αρβανιτίδης Γιώργος

Θεοχαρόπουλος Αθανάσιος

Ιλχάν Αχμέτ

Καρράς Γεώργιος Δημήτριος

Κεφαλίδου Χαρά

Κουτσούκος Γιάννης

Κρεμαστινός Δημήτρης

Κωνσταντινόπουλος Οδυσσέας

Λοβέρδος Ανδρέας

Μανιάτης Ιωάννης

Παπαθεοδώρου Θεόδωρος

Σκανδαλίδης Κώστας

Τζελέπης Μιχάλης

Χριστοφιλοπούλου Εύη

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Η ΔΗΣΥ καταγγέλλει «επιλεκτικές σχέσεις» του υπουργείου Υγείας με ιδιωτική κλινική στη Λάρισα"

Παρέμβαση Εισαγγελέα για τα ρατσιστικά σχόλια σε βάρος του Θ. Αντετοκούνμπο

Τα ρατσιστικά σχόλια σε βάρος του Θανάση Αντετοκούνμπο μετά το ντέρμπι της Euroleague προκάλεσαν την παρέμβαση σε ανώτατο βαθμό, και δη από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.
Η κ. Δημητρίου, μετά τις αντιδράσεις αλλά και τις αναφορές που κατατέθηκαν στην Εισαγγελία, ζήτησε την διενέργεια έρευνας από την Εισαγγελία Πρωτοδικών.
Ειδικότερα, ζητεί να ερευνηθεί εάν έχουν διαπραχθεί αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα, τα οποία σχετίζονται με παράβαση του αντιρατσιστικού νόμου.
Ήδη, αναφορές για το θέμα έχουν γίνει από το ΕΣΡ και την γενική γραμματέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Γιαννακάκη. Αντιδράσεις όμως υπήρξαν και από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αμειβομένων Καλαθοσφαιριστών, ο οποίος εξέφρασε την δυσαρέσκεια των Ελλήνων μπασκετμπολιστών για τα ρατσιστικά φαινόμενα.
Η παρέμβαση, έρχεται λίγες ημέρες μετά την ρατσιστική επίθεση του Τάκη Τσουκαλά στον Θανάση Αντετοκούνμπο, που οδήγησε τον σούπερ στάρ αθλητή Γιάννη Αντετοκούνμπο, να δημοσιεύσει ανοιχτή επιστολή στήριξης στον αδελφό του σημειώνοντας ότι:«Είμαι παρά πολύ λυπημένος και απογοητευμένος.. Αλλά δεν θα αφήσουμε τα αρνητικά σχόλια να αλλάξουν αυτή την οικογένεια και την αγάπη μας για την χώρα στην οποία μεγαλώσαμε. Εγώ και τα αδέρφια μου είμαστε Έλληνονιγηριανοί και σε όποιον αρέσει και θα συνεχίσουμε να εκπροσωπούμε και να μιλάμε με τα καλύτερα λόγια για την Πατρίδα μας».
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Παρέμβαση Εισαγγελέα για τα ρατσιστικά σχόλια σε βάρος του Θ. Αντετοκούνμπο "

Βαρόμετρο της Public Issue: Επιδείνωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων βλέπει ένας στους δύο Έλληνες

Κατά τη συμφωνίας των Πρεσπών τάσσεται το 65% των Ελλήνων σύμφωνα με τη νέα πανελλαδική έρευνα που πραγματοποίησε η Public Issue.

Η δημοσκόπηση έγινε σε δείγμα 1.000 ατόμων, ηλικίας 17 ετών και άνω που διαθέτει το εκλογικό δικαίωμα και όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της, μόνο το 17% των Ελλήνων εγκρίνει τη συμφωνία για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο στάδιο της κύρωσης από την Βουλή της ΠΓΔΜ.

Από το Βαρόμετρο της Public Issue προκύπτει ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτει τη συμφωνία, φθάνει το 45%, έναντι 31% των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος που δηλώνουν υπέρ της συμφωνίας.

Η έρευνα που ασχολείται με τις εξελίξεις στα εθνικά ζητήματα δείχνει επίσης ότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων θεωρεί πως οι Ελληνοτουρικές σχέσεις επιδεινώνονται. Συγκεκριμένα, ένας στους δύο Έλληνες θεωρεί ότι έχουν επιδεινωθεί οι σχέσεις των δύο χωρών τον τελευταίο χρόνο ενώ μόλις το 2% θεωρεί ότι έχουν βελτιωθεί. 

Διχασμένος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ για τον Νίκο Κοτζιά καθώς το 52% των ψηφοφόρων του έχει θετική γνώμη, ενώ το 40% τον κρίνει αρνητικά.  

Συνολικά το 60% των ερωτηθέντων έχει αρνητική γνώμη για τον πρώην υπουργό εξωτερικών ενώ ευνοϊκή γνώμη εκφράζει το 32%.

Στα αξιοσημείωτα της έρευνας είναι ότι αυξάνονται οι αρνητικές γνώμες των Ελλήνων για τον Ζόραν Ζάεφ οι οποίες βρίσκονται πλέον στο 53% έναντι 42% που ήταν τον Ιούλιο του 2018.

Όσον αφορά τον Αμερικανό πρέσβη Τζέφρι Πάιατ η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (39% δεν έχει άποψη), το 31% τον κρίνει αρνητικά και το 29% κρίνει θετικά την παρουσία του στην Ελλάδα. Να σημειωθεί ότι θετικά κρίνουν το Αμερικανό πρέσβη και το 27% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.

Δείτε τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης:

pi01
pi02
pi03
pi04
pi05
Tα αποτελέσματα της έρευνας σε pdf

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Βαρόμετρο της Public Issue: Επιδείνωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων βλέπει ένας στους δύο Έλληνες"

ΣτΕ: Συνταγματική η μείωση του εφάπαξ των υπαλλήλων της Εθνικής

Ορθώς μειώθηκε το εφάπαξ βοήθημα σε όσους υπαλλήλους της ΕΤΕ συνταξιοδοτούνται σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ)

Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο απεφάνθη ότι η μείωση αυτή εξυπηρετεί σοβαρούς λόγους δημοσίου συμφέροντος και συνεπώς δε παραβιάζει ούτε το Σύνταγμα, ούτε την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει 6 πρώην υπάλληλοι της ΕΤΕ και ζητούσαν να ακυρωθεί η απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας (2013) με την οποία τροποποιήθηκε το καταστατικό του Ταμείου Ασφάλισης και Πρόνοιας της ΕΤΕ και επανακαθορίστηκε ο τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ.

Ο νέος τρόπος υπολογισμού μάλιστα εφαρμόζεται αναδρομικά για όσους είχαν αποχωρήσει από την ΕΤE από 3 Ιανουαρίου 2012 και δεν έχουν λάβει ακόμα το σύνολο του εφάπαξ βοηθήματος.

Να σημειωθεί ότι τόσο το 2011 όσο και το 2013 με αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΤΕ, ανεστάλη η χορήγηση του εφάπαξ βοηθήματος, αυξήθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων και επιμηκύνθηκε ο χρόνος καταβολής του από 24 σε 36 μήνες από την υποβολή της σχετικής αίτησης.

Το Α΄ Τμήμα του ΣτΕ με την υπ΄ αριθμ. 2429/2018 απόφασή του απέρριψε την αίτηση των συνταξιούχων πρώην υπαλλήλων της ΕΤΕ, κρίνοντας ότι η μείωση του εφάπαξ έγινε για σοβαρούς λόγους δημοσίου συμφέροντος οι οποίοι ανάγονται στην αδυναμία του εν λόγω Ταμείου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "ΣτΕ: Συνταγματική η μείωση του εφάπαξ των υπαλλήλων της Εθνικής"

Ο ΕΟΦ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για σκεύασμα κατά της στυτικής δυσλειτουργίας

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων εφιστά την προσοχή των καταναλωτών για προϊόν που υποτίθεται ότι συμβάλει στην καταπολέμηση της στυτικής δυσλειτουργίας.

Πρόκειται για το μη εγκεκριμένο προϊόν Natur caps, που διακινείται μέσω διαδικτύου, καθώς σύμφωνα με τον ΕΟΦ σύμφωνα μετά από εργαστηριακούς ελέγχους, βρέθηκε να περιέχει τις δραστικές ουσίες “Sildenafil, Tadalafil” oι οποίες ανήκουν στην κατηγορία ουσιών με φαρμακευτική δράση χωρίς να αναγράφονται αυτές στην επισήμανση της συσκευασίας.

Επιπλέον, το προϊόν αυτό παρουσιάζεται ως συμπλήρωμα διατροφής με φυτικές ύλες. «Η χρήση του αναφερόμενου μη εγκεκριμένου προϊόντος ενέχει σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Ως εκ τούτου εφιστάται η προσοχή των καταναλωτών, σε περίπτωση που έρθει στην κατοχή τους προϊόν με τα ανωτέρω χαρακτηριστικά, να μην το χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ».

Επισημαίνεται ότι η αγορά και χρήση προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ από μη εγκεκριμένες πηγές, όπως είναι το διαδίκτυο, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή.

newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο ΕΟΦ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για σκεύασμα κατά της στυτικής δυσλειτουργίας"

ΝΔ: «Είκοσι ερωτήματα προς την Κυβέρνηση για το σκάνδαλο της ΔΕΠΑ»

Επίκαιρη επερώτηση για την υπόθεση της ΔΕΠΑ κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία, τονίζοντας πως «μετά τις νέες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο, εγείρεται σειρά κρίσιμων ερωτημάτων στα οποία καλούνται να απαντήσουν οι κ. Δραγασάκης, Φλαμπουράρης, Σταθάκης, Καλογήρου και Τσακαλώτος».

Όπως ανέφερε η Ν.Δ. «ο Πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ, κ. Θεόδωρος Κιτσάκος που είναι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και διετέλεσε στο παρελθόν και Γενικός Διευθυντής της εταιρείας ELFE συμφερόντων του κ. Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, έχει αναφερθεί επανειλημμένως στην εμπλοκή κυβερνητικών παραγόντων στην υπόθεση διόγκωσης του χρέους της ELFE προς την ΔΕΠΑ».

«Σύμφωνα με τον κ. Κιτσάκο στον οποίον έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για απιστία σε βαθμό κακουργήματος, οι υπουργοί γνώριζαν τόσο για τη ραγδαία αύξηση του χρέους της ELFE που προσεγγίζει πλέον τα 120 εκατ. ευρώ όσο και για τις δικές του πρωτοβουλίες να διευθετηθεί αυτό το χρέος με παραχώρηση ακινήτων που όχι μόνο ήταν δεσμευμένα από την Αρχή Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, αλλά είχαν και μια σειρά από βάρη σε τρίτους».

Η Νέα Δημοκρατία στην επίκαιρη επερώτηση κάνει λόγο για «εκκωφαντική σιωπή της Κυβέρνησης» και ζητά συγκεκριμένες απαντήσεις στα παρακάτω:

1. «Αληθεύει ότι το γραφείο του κ. Δραγασάκη είχε ενεργή εμπλοκή στην υπόθεση της ΔΕΠΑ σύμφωνα με όσα υποστήριξε δημόσια ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ κ. Κιτσάκος;

2. Αληθεύει ότι ο κ. Φλαμπουράρης είχε ενεργό συμμετοχή στη διαχείριση της υπόθεσης της ΔΕΠΑ σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε δημόσια ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ και στο πλαίσιο ποιας αρμοδιότητας ανέλαβε την εν λόγω πρωτοβουλία;

3. Για ποιο λόγο απομακρύνθηκε από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΠΑ o κ. Σπύρος Παλαιογιάννης, λίγες ημέρες μετά την αποστολή εξωδίκου στην ELFE με την οποία ζητούσε τη διακοπή της παροχής αερίου εξαιτίας της παραβίασης των συμβατικών όρων;

4. Αληθεύει ότι ο κ. Κιτσάκος με την ανάληψη των καθηκόντων του ματαίωσε τα μέτρα εναντίον της ELFE που είχε ενεργοποιήσει ο προκάτοχος του και συνέχισε να προμηθεύει με αέριο την εταιρεία εγκαινιάζοντας μάλιστα την πρακτική πληρωμών με μεταχρονολογημένες επιταγές τρίτων εταιρειών που σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές ήταν συμφερόντων του ιδιοκτήτη της ELFE;

5. Γνώριζε η κυβέρνηση ότι ο κ. Θεόδωρος Κιτσάκος ήταν στο παρελθόν γενικός διευθυντής της ELFE;

6. Με ποια κριτήρια επιλέχθηκε ο κ. Θεόδωρος Κιτσάκος να αντικαταστήσει τον κ. Σπύρο Παλαιογιάννη και γιατί ο τότε αρμόδιος υπουργός κ. Πάνος Σκουρλέτης διόρισε επικεφαλής στη ΔΕΠΑ ένα πρώην ανώτατο στέλεχος του μεγαλύτερου οφειλέτη της Επιχείρησης; Ελέγχθηκε η υποψηφιότητα του από πλευράς σύγκρουσης συμφερόντων;

7. Αληθεύει ότι ο κ. Κιτσάκος ήταν σημαντικό στέλεχος του τομέα ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ και αν ναι συνεχίζει ακόμη να είναι;

8. Τι απαντά η Κυβέρνηση στους ισχυρισμούς που εξέφρασε δημόσια ο κ. Κιτσάκος, ότι ενημέρωνε τα κυβερνητικά στελέχη για ενέργειες που ήδη έχουν αξιολογηθεί από τις εισαγγελικές αρχές ως παράνομες και έχουν οδηγήσει στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος του;

9. Με δεδομένο ότι η δράση του κ. Κιτσάκου άρχισε να ελέγχεται από τις αρμόδιες αρχές από τον Μάρτιο του 2017, γιατί απομακρύνθηκε τελικά αρκετούς μήνες αργότερα από τον υπουργό κ. Σταθάκη;

10. Πόσο διογκώθηκε το χρέος της ELFE προς τη ΔΕΠΑ το επίμαχο αυτό διάστημα;

11. Με ποιον τρόπο ενημερώνονταν τα κυβερνητικά στελέχη και σε ποιες ενέργειες προέβησαν για να προστατεύσουν τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου και της ΔΕΠΑ;

12. Σε ποιες ενέργειες προέβη η διοίκηση της ΔΕΠΑ από τον Δεκέμβριο του 2015 ως τον Νοέμβριο του 2017 ώστε να εξοφληθεί το χρέος της ELFE και να μην αυξηθεί περαιτέρω;

13. Εξακολουθεί η ΔΕΠΑ να προμηθεύει με αέριο την εταιρία “Ελληνικά Χημικά Λιπάσματα” και αν ναι οι πληρωμές εξακολουθούν να γίνονται με μεταχρονολογημένες επιταγές των ελεγχόμενων εταιρειών; Αν ναι τι χρόνο πληρωμής έχουν οι εν λόγω μεταχρονολογημένες επιταγές και ποιο είναι το συνολικό ποσό που εκκρεμεί να εισπραχθεί από τη ΔΕΠΑ σε εκτέλεση αυτών των επιταγών;

14. Πώς σκοπεύει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το ζήτημα της μαύρης τρύπας που δημιουργεί στον ισολογισμό της ΔΕΠΑ το χρέος της ELFE;

15. Αληθεύει ότι στις 2 Μαΐου 2017, την ημέρα δηλαδή που ανακοινώθηκε η αντικατάσταση του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γεωργίου Παντελή από την κ. Άννα Ζαΐρη στη θέση της Προέδρου της ανωτέρω Αρχής, ο πρώτος είχε ζητήσει με επιστολή του προς τον κ. Κιτσάκο αναλυτικά στοιχεία για τις ανείσπρακτες οφειλές των εταιριών ELFE και ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ, τις τυχόν ρυθμίσεις των εν λόγω εταιρειών και αντίγραφα των εισηγήσεων της νομικής, οικονομικής και νομικής υπηρεσίας της ΔΕΠΑ από το 2015 και μετά;

16. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η έρευνα της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας για την εν λόγω υπόθεση που έχει ξεκινήσει από τις αρχές του 2017;

17. Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί η Πρόεδρος της ανωτέρω Αρχής κ. Άννα Ζαΐρη για τη διερεύνηση της εν λόγω υπόθεσης μείζονος δημοσίου ενδιαφέροντος;

18. Για ποιον λόγο, παρά τις επαναλαμβανόμενες οχλήσεις από τη ΔΕΠΑ, δεν έχει προχωρήσει τον εν λόγω έλεγχο και δεν έχει συναντηθεί με τα αρμόδια στελέχη της ΔΕΠΑ;

19. Πόσα αιτήματα χορήγησης προσωρινής διαταγής προκειμένου να συνεχιστεί η παροχή αερίου από τη ΔΕΠΑ στην ELFE υποβλήθηκαν από τη δεύτερη αναφερόμενη εταιρεία και σε πόσο χρόνο εξετάστηκαν από την ελληνική Δικαιοσύνη;

20. Είναι σε γνώση του κ. Τσακαλώτου όσα ισχυρίζεται ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ κ. Κιτσάκος ότι με την προηγούμενη ιδιότητα του ο νυν αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Στέλιος Πιτσιόρλας, ως Προέδρος του ΤΑΙΠΕΔ, μετόχου της ΔΕΠΑ και εποπτευόμενου φορέα του υπουργείου του, είχε συστήσει στο κ. Κιτσάκο μελετητική εταιρεία προκειμένου να προχωρήσει στην εκτίμηση της αξίας των ακινήτων».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΝΔ: «Είκοσι ερωτήματα προς την Κυβέρνηση για το σκάνδαλο της ΔΕΠΑ»"

«Φακελώνονται» όλοι οι επιβάτες αεροπλάνων από και προς την Ελλάδα

Aντιδράσεις αναμένεται να προκαλέσει νομοσχέδιο που οδηγεί ουσιαστικά στο ηλεκτρονικό «φακέλωμα» όλων των επιβατών αεροπορικών εταιρειών που πραγματοποιούν πτήσεις από ή προς το ελληνικό έδαφος.

Οποιος δηλαδή έρχεται στην Ελλάδα ή φεύγει έξω από αυτήν θα αποκτά φάκελο στην Αστυνομία. Το νομοσχέδιο υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που έχει κατατεθεί στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης και Δημόσιας Τάξης της Βουλής προβλέπει την υποχρεωτική παραχώρηση στοιχείων επιβατών όπως τη διεύθυνσή του, τους τρόπους πληρωμής, το ταξιδιωτικό ιστορικό, τις αποσκευές και την έκδοση εισιτηρίων.

Το νομοσχέδιο ενσωματώνει στην εθνική νομοθεσία την ευρωπαϊκή οδηγία 681 του 2016.

Τα δεδομένα περιέχονται στα λεγόμενα ονομαστικά αρχεία επιβατών (PNR – passenger name records), τα οποία οι αρχές θα συλλέγουν και θα επεξεργάζονται για το σκοπό της πρόληψης και της διερεύνησης τρομοκρατικών και σοβαρών εγκλημάτων.

Τα δεδομένα PNR είναι διαφορετικά από τα δεδομένα API (Advance Passenger Information), τα οποία είναι οι βιογραφικές πληροφορίες που συγκεντρώνονται στην ταινία οπτικής αναγνώρισης του διαβατηρίου και περιέχουν το ονοματεπώνυμο, την ημερομηνία γέννησης και τον τόπο διαμονής. Τα PNR χρησιμοποιούνται προκειμένου να ταυτοποιηθούν πρόσωπα για τα οποία δεν υπάρχουν υποψίες αλλά θα μπορούσαν να απασχολήσουν τις αρχές, και για την αναγνώριση προσώπων στα οποία ανήκουν διευθύνσεις και πιστωτικές κάρτες που συνδέονται με ποινικά αδικήματα.

Πρόσβαση θα έχουν όλοι

Εχοντας ωστόσο τα βιογραφικά στοιχεία, μαζί με τα ονομαστικά αρχεία, η Αστυνομία θα γνωρίζει τα πάντα για κάθε επιβάτη. Στόχος είναι να βρίσκονται το συντομότερο δυνατόν οι ύποπτοι για διάφορα αδικήματα καθώς στα στοιχεία θα έχουν πρόσβαση οι εισαγγελικές και δικαστικές αρχές, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, αλλά και οι Αρχές Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης.

Η Μονάδα Στοιχείων Επιβατών της ΕΛΑΣ θα μπορεί να διαβιβάζει δεδομένα PNR σε άλλα κράτη μέλη, στη Europol, ακόμα και στις αρχές κρατών εκτός ΕΕ εφόσον υπάρξει έγκριση του κράτους μέλους.

Στις αεροπορικές εταιρείες που δε θα αποστέλλουν δεδομένα PNR στην ΕΛΑΣ, θα επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 5 χιλιάδες ευρώ ανά πτήση από την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας.

Το πρόστιμο θα μπορεί να αναπροσαρμόζεται με Κοινή Υπουργική Απόφαση και να φθάνει έως τις 30 χιλιάδες ευρώ.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "«Φακελώνονται» όλοι οι επιβάτες αεροπλάνων από και προς την Ελλάδα"

Οι θέσεις του «Πράττω» για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Την ανάγκη για περισσότερη Δημοκρατία, αναφορικά με τη αναθεώρηση του Συντάγματος, επισημαίνει το Πολιτικό Συμβούλιο της Κίνησης ΠΡΑΤΤΩ. Σε ανακοίνωσή του, διατυπώνει τα ακόλουθα: «Η περίοδος που διανύει η χώρα είναι σύνθετη, ελπιδοφόρα, αλλά και με δυσκολίες. Η χώρα, μετά τη διεθνή της αναβάθμισή, την προάσπιση των συντάξεων και την έξοδο από τα μνημόνια έχει ανάγκη από μεγαλύτερη σταθερότητα στο εσωτερικό της, από θεσμική δημοκρατική ανανέωση. Στη βάση αυτής της εκτίμησης το ΠΣ του "ΠΡΑΤΤΩ" χαιρετίζει την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να ανοίξει τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος. Η Κίνηση ΠΡΑΤΤΩ εκτιμά ότι η ελληνική κοινωνία βιώνει μία μεταβατική φάση, στην οποία ο συνεχής εκδημοκρατισμός του πολιτικού και θεσμικού συστήματος είναι αναγκαίος. Το πού χρειάζονται και ποιας μορφής αλλαγές, μετασχηματισμοί και δημοκρατικοί εκσυγχρονισμοί δεν μπορεί να το καθορίζουν οι κομματικές σκοπιμότητες και οι μικροπολιτικοί υπολογισμοί αλλά το τι υπηρετεί τη χώρα και τους πολίτες της, την ανάπτυξη και την επέκταση της δημοκρατίας».

Αναλυτικά, η Κίνηση Πράττω, σύμφωνα με τη ανακοίνωση των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου:

«Στηρίζει τις προτάσεις που διατυπώθηκαν, ιδιαίτερα ως προς τη διεύρυνση του κοινωνικού κράτους και των εγγυήσεων στα κοινωνικά δικαιώματα.

Στηρίζει κατηγορηματικά την τροποποίηση των διατάξεων του Συντάγματος ως προς την "ευθύνη των υπουργών, όπως τις κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς, όμως, νομικίστικες εξαιρέσεις"».

«Παραμένει σταθερός υπερασπιστής των δημόσιων αγαθών».

«Υποστηρίζει τη μη τροποποίηση του άρθρου 16 του Συντάγματος και τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης».

«Υποστηρίζει τις προτεινόμενες αλλαγές ως προς τη σχέση Κράτους και Εκκλησίας, προτείνει, δε, επιπλέον, την τροποποίηση εκείνων των διατυπώσεων του Συντάγματος, όπως στο προοίμιο και στα άρθρα 3, 13, 16 που δεν συνάδουν με αυτές».

«Υποστηρίζει τις προτεινόμενες αλλαγές στα άρθρα 21 και 22, ως προς την ασφάλεια και τις κοινωνικές παροχές, τη διασφάλιση κοινωνικών και δημόσιων αγαθών όπως το νερό και την ενέργεια».

«Υποστηρίζει, επιπρόσθετα, την ανάγκη πρόβλεψης ενίσχυσης της ασφάλειας του Πολίτη, ιδιαίτερα ως προς τον Κυβερνοχώρο. Χώρος, ο οποίος θα πρέπει να υπαχθεί στα προστατευόμενα από το Σύνταγμα κοινωνικά αγαθά».

«Υποστηρίζει τις προτάσεις για διεύρυνση διαδικασιών άμεσης δημοκρατίας, ως προς τα άρθρα 28, 34, 44. Προτείνει, όμως, (α) Να γίνεται σαφές ότι τα δημοψηφίσματα έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα, τόσο τα πανεθνικά όσο και τα τοπικής εμβέλειας, (β) οι απαιτούμενες υπογραφές πολιτών για τη διενέργεια αυτών, όπως και για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες σε καμιά των περιπτώσεων δεν μπορεί να υπερβαίνουν τις 500.000».

«Υποστηρίζει την πρόταση για καθιέρωση της "δημιουργικής ψήφου δυσπιστίας" (άρθρο 84.2.)».

«Υποστηρίζει την αρχή της απλής αναλογικής σαν πάγιο και συνταγματικά κατοχυρωμένο εκλογικό σύστημα, ενώ θεωρεί ότι το όριο εισόδου στο Κοινοβούλιο δεν πρέπει να είναι "μέχρι 3%", αλλά 3%».

«Υποστηρίζει τη διασφάλιση της ψήφου του απόδημου ελληνισμού. Δεν θεωρεί, όμως, ορθή, τη δημιουργία ειδικής εκλογικής περιφέρειας για τους απόδημους Έλληνες. Η ψήφος τους θα πρέπει να προσμετράται στην εκλογική περιφέρεια καταγωγής τους».

«Και τέλος ως προς τους βουλευτές, η θέση του ΠΡΑΤΤΩ είναι ότι «η θητεία των Βουλευτών δεν μπορεί να υπερβαίνει τις τρεις θητείες ή τα 12 χρόνια σωρευτικά».

Σε θεμελιακά ζητήματα Δημοκρατίας οι προτάσεις του ΠΡΑΤΤΩ είναι οι ακόλουθες:

Αναφορικά με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, το ΠΡΑΤΤΩ σημειώνει ότι «η ιστορική εμπειρία της Ελλάδας έχει δείξει ότι όποτε υπήρξε δυισμός στην εξουσία, ιδιαίτερα στην περίοδο της Μοναρχίας, ο κοινοβουλευτισμός υποβλήθηκε σε σκληρή δοκιμασία με αρνητικότατες καταλήξεις, όπως χούντες και πραξικοπήματα» και προτείνει: «Τυχόν εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό δεν θα αποτελούσε -στη βάση της ελληνικής ιστορίας και ιδιαιτερότητας- πράξη άμεσης δημοκρατίας, αλλά πράξη υπονόμευσης του κοινοβουλευτισμού. Τόσο διότι τυχόν λαϊκή εκλογή του ΠτΔ δημιουργεί έναν δυισμό που δεν επιτρέπεται από τις θεμελιακές αρχές του Συντάγματος (καθότι παραπέμπει περισσότερο σε ημιπροεδρικό σύστημα και όχι σε προεδρευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία) και υπονομεύει τον μοναδικό ρόλο του Κοινοβουλίου που προβλέπεται από αρχές του, όσο και διότι απαξιώνει το Κοινοβούλιο, αφού ο τυχόν εκλεγείς από αυτό θα έχει μικρότερο κύρος και νομιμοποίηση από αυτόν που θα εκλέγεται εντέλει από τον λαό και θα τον έχει απορρίψει προηγουμένως η Βουλή».

Ως προς το δίλλημα «νέες εκλογές εξαιτίας της μη εκλογής Προέδρου, όπως γίνεται σήμερα, και της πρότασης για εκλογή του Προέδρου, έστω και μετά από μακρόσυρτη διαδικασία» το ΠΡΑΤΤΩ απαντά «ούτε το ένα, ούτε το άλλο» και προτείνει: «Τη δημιουργία ενός ειδικού εκλεκτορικού Σώματος για την εκλογή του ΠτΔ, που θα αποτελείται από τους 300 βουλευτές, από 200 εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης (ανά 100 για τους δήμους και τις περιφέρειες) και από 101 πολίτες εκλογείς, οι οποίοι θα επιλέγονται μετά από πανελλαδική κλήρωση. Με αυτόν τον τρόπο, η διεύρυνση του εκλεκτορικού Σώματος αποτελεί ενίσχυση του αντιπροσωπευτικού χαρακτήρα της προεδρικής εκλογής, εισάγει στοιχεία άμεσης δημοκρατίας, ενώ ταυτόχρονα παγιώνει τον ουδέτερο χαρακτήρα του αξιώματος του ΠτΔ. Αποσυνδέει την εκλογή του από τις εκλογές και αποτρέπει τον θεσμικό δυισμό που υποβαθμίζει τη Βουλή».

Σχετικά με τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη, το ΠΡΑΤΤΩ προτείνει τα ακόλουθα:

Α. Η δημοκρατική αρχή πρέπει να διέπει όλο το πνεύμα του Συντάγματος, αλλά και ειδικότερα τον χώρο της Δικαιοσύνης. Η Δικαιοσύνη βασίζεται στη λαϊκή κυριαρχία για αυτό θα πρέπει να ενισχυθούν θεσμοί ενεργούς και άμεσης συμμετοχής όπως οι ένορκοι, καθώς και ο δημοκρατικός έλεγχος, με την καθιέρωση δικλίδων ασφαλείας και με διαδικασίες δυνατότητας δημοκρατικής εκλογής έμπειρων και έγκυρων νομικών ως δικαστών και εισαγγελέων. Επίσης, χρειάζεται ριζική αλλαγή στον τρόπο απονομής της Δικαιοσύνης, με σκοπό την απλοποίηση, συντόμευση και αφαίρεση της γραφειοκρατίας, με απώτερο στόχο τη δημοκρατική συμμετοχή και αποδοχή από τον ίδιο τον λαό της συνολικής λειτουργίας της Δικαιοσύνης.

Β. Η ηγεσία της Δικαιοσύνης θα πρέπει να επιλέγεται από τη Βουλή και όχι από την εκάστοτε κυβέρνηση. Να καταργηθεί η διάταξη του άρθρου 90 & 5 που προβλέπει επιλογή στις θέσεις του προέδρου του Αρείου Πάγου, του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου με Προεδρικό Διάταγμα ύστερα από πρόταση του υπουργικού συμβουλίου και να θεσπιστεί η σχετική πρόταση να γίνεται από τη Βουλή, ώστε να ισχυροποιηθεί η ανεξαρτησία της επιλογής της ηγεσίας της δικαιοσύνης από την εκτελεστική εξουσία και από το εκάστοτε κυβερνών κόμμα. Αυτή η επιλογή μπορεί και πρέπει να γίνεται με αυξημένη πλειοψηφία (τουλάχιστον 3/5). Κάτι, εξάλλου, το οποίο συμβαίνει και με το ΕΣΡ που δεν έχει να αντιμετωπίσει ζητήματα μεγαλύτερης σημασίας από εκείνα ενώπιον των οποίων βρίσκεται η Δικαιοσύνη. Η πρότασή μας αναβαθμίζει τη Βουλή. Την κάνει πραγματικό κέντρο της δημόσιας ζωής της χώρας.

Γ. Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους πρέπει να υπαχθεί στον φυσικό χώρο του, το υπουργείο Δικαιοσύνης και στους ίδιους δημοκρατικούς κανόνες σε όλη την κλίμακά τους και για το σύνολο των διαδικασιών του, όπως ισχύει και για τα δικαστήρια της χώρας. Όπου υπάρχει ανάγκη θα αξιοποιείται η πείρα και τα κριτήρια των οικονομικών υπουργείων.

Για τον έλεγχο των μυστικών υπηρεσιών και κονδυλίων, το ΠΡΑΤΤΩ εκτιμά ότι:

«Δεν μπορούν, κατά συνέπεια, να υπάρχουν δημόσιες αρχές που δεν υπόκεινται στον έλεγχο και τη διαδικασία συναίνεσης από τη Βουλή. Αυτό ισχύει πρωταρχικά για την ΕΥΠ και για κάθε άλλη δραστηριότητα που εμπίπτει στην κατηγορία της "μυστικής δράσης". Η Ελληνική Δημοκρατία έχει αρνητικές εμπειρίες από την ανεξέλεγκτη δράση, και ακόμα περισσότερο από την εν κρυπτώ και χωρίς κοινοβουλευτική νομοθετική απόφαση συγκρότηση τέτοιων υπηρεσιών πέραν της ΕΥΠ. Οι υπηρεσίες αυτές θα πρέπει να εκθέτουν ανά έξι μήνες τις βασικές τους δραστηριότητες σε ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή και να λειτουργούν στη βάση της συναίνεσης της. Αντίστοιχα, ο διοικητής της πρέπει να εγκρίνεται από την ως άνω επιτροπή της Βουλής και να λογοδοτεί περιοδικά σε αυτήν.

Επίσης, η Βουλή θα πρέπει να έχει την αρμοδιότητα να ελέγχει και να εγκρίνει τις δαπάνες όποιων υπουργείων διαθέτουν μυστικά κονδύλια, με ενδελεχή έλεγχο νομιμότητας και σκοπιμότητας από διακομματική επιτροπή, στη βάση της νομοθεσίας που ήδη υπάρχει για το υπουργείο Εξωτερικών».

Αναφορικά με τις Ανεξάρτητες Αρχές το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΡΑΤΤΩ καταλήγει στο εξής:

«Ουδείς μπορεί να δρα μακριά από τον έλεγχο της Βουλής, χωρίς να λογοδοτεί σε αυτήν. Αυτό ισχύει και για τις αρχές που ονομάστηκαν "ανεξάρτητες". Χρειάζεται να υπαχθούν όλες, χωρίς καμία εξαίρεση, σε κοινοβουλευτικό έλεγχο, να θεσμοθετηθεί η λογοδοσία τους στη Βουλή, καθώς και η εκλογή και η δυνατότητα ανάκλησης των επικεφαλής τους από τη Βουλή».

Για τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), το ΠΡΑΤΤΩ υποστηρίζει ότι «με την αναθεώρηση του Συντάγματος, η Βουλή οφείλει να καταργήσει και να αλλάξει τις αδικαιολόγητα μακρές προθεσμίες υποβολής και κύρωσης των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου απ' αυτήν και τούτο γιατί μ' αυτόν τον τρόπο οι χωρίς εξουσιοδότηση νόμου ΠΝΠ μπορούν να ισχύουν για ένα διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών χωρίς έγκριση της Βουλής. Στοιχειώδης σεβασμός στη δημοκρατική αρχή προϋποθέτει ότι η υποβολή των ΠΝΠ θα πρέπει να γίνεται άμεσα, ακόμα και αυθημερόν, και να ψηφίζεται στη Βουλή. Αν η Βουλή αρνηθεί την κύρωση, οι ΠΝΠ πρέπει να αποβάλλουν εξ' αρχής την ισχύ τους και όχι εκ των υστέρων. Σε διαφορετική περίπτωση, το Κοινοβούλιο καλείται να επικυρώσει, όχι ένα νομοθέτημα, αλλά προβλέψεις προγενέστερων πρακτικών επιλογών που έχουν ήδη υλοποιηθεί».

Τέλος, για τα κόμματα, το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΡΑΤΤΩ τονίζει ότι «στο πλαίσιο της Συνταγματικής Αναθεώρησης θα μπορούσαν να συζητηθούν θέματα που συνδέονται με τον ρόλο των πολιτικών κομμάτων, όπως είναι η χρηματοδότησή τους, καθώς και η επιβολή ή μη κυρώσεων εναντίον σε εκείνα που η δράση τους απάδει προς το δημοκρατικό πολίτευμα, προπαγανδίζουν τον φασισμό και ναζισμό, ενώ η ηγεσία τους έχει διαπράξει ποινικά αδικήματα».

newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι θέσεις του «Πράττω» για τη Συνταγματική Αναθεώρηση"

Ανάκληση αλατισμένου και αποξηραμένου ψαριού από ΕΦΕΤ

Ο ΕΦΕΤ ενημερώθηκε, μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF), σχετικά με τη διακίνηση στη χώρα μας του προϊόντος "Γαύρος αποξηραμένος και αλατισμένος", το οποίο περιέχει βιοτοξίνη (ισταμίνη) σε ποσότητα που υπερβαίνει το ανώτατο νομοθετικά επιτρεπόμενο όριο.
Πρόκειται για το προϊόν με την εμπορική ονομασία"OCTOPUS-Snack aus getrockneten Pazifik-Sardellen", προέλευσης Βιετνάμ, σε συσκευασία των 40 g, με ανάλωση κατά προτίμηση πριν από 18.07.19.
Ο ΕΦΕΤ ζήτησε την άμεση ανάκληση του συγκεκριμένου προϊόντος, ενώ ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.
Καλούνται οι καταναλωτές, οι οποίοι έχουν προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν (φωτ. κάτωθι), να μην το καταναλώσουν.
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανάκληση αλατισμένου και αποξηραμένου ψαριού από ΕΦΕΤ"

Υπάλληλοι Βουλής: Διεκδικούν αναδρομικά επιδόματα και δώρα

Στον χορό της διεκδίκησης αναδρομικών και δώρων μπαίνουν και οι υπάλληλοι της Βουλής, σε αντίστοιχη λογική με το σύνολο των υπαλλήλων του δημοσίου τομέα μετά τις πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις που άνοιξαν το δρόμο.
Οι περίπου 1.100 υπάλληλοι διεκδικούν επιδόματα αδείας, δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα από το 2013 μέχρι και σήμερα, χαρακτηρίζοντας δίκαιο το αίτημα τους, καθώς δεν έχουν κανένα απολύτως προνόμιο, μετά την ένταξή τους στο ενιαίο μισθολόγιο του Δημοσίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Βουλής απέστειλε σε όλους τους εργαζόμενους του κοινοβουλίου την σχετική φόρμα για συμπλήρωση. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι εάν το αίτημα δεν ικανοποιηθεί από την διοίκηση της Βουλής τότε θα ακολουθήσουν δικαστικές προσφυγές με τον Σύλλογο να αναλαμβάνει τα σχετικά έξοδα.
Πέρα από τους μόνιμους, η αίτηση αφορά και τους συμβασιούχους και τους μετακλητούς, δηλαδή 2.000 εργαζόμενους στο σύνολό τους.
Υπενθυμίζεται ότι κατά την έναρξη της μνημονιακής περιόδου οι υπάλληλοι της Βουλής στοχοποιήθηκαν ως το αντιπροσωπευτικότερο παράδειγμα των προνομιούχων του δημοσίου καθώς λάμβαναν συνολικά δεκαέξι μισθούς.
Βέβαια, το τελευταίο διάστημα με κινήσεις, όπως πληρωμή υπερωριών πέραν των προβλεπόμενων, επιδόματα και άλλα στο τέλος της χρονιάς, οι μισθοί αυξάνονται σε 12.
Πάντως, στελέχη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού επισημαίνουν ότι οι μετακλητοί που απασχολούνται στο κόμμα δήλωσαν εξαρχής ότι παραιτούνται από κάθε αναδρομική διεκδίκηση.
aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπάλληλοι Βουλής: Διεκδικούν αναδρομικά επιδόματα και δώρα"

Στο «σφυρί» 76.000 ακίνητα ακόμα και σε λαϊκές συνοικίες

Αλλάζει άρδην το σκηνικό και γίνεται πολύ πιεστικότερο σε ό,τι αφορά στους πλειστηριασμούς από το 2019.

Η συγκυρία αυτή αναμένεται να φέρει σε πλειστηριασμούς περίπου 76.000 ακίνητα.

Η ασφυκτική πίεση που ασκεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις συστημικές να μειώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τα κόκκινα δάνεια, που αποτελούν μεγάλη πληγή για τις ελληνικές τράπεζες, ανοίγει, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Πρώτου Θέματος, τον ασκό του Αιόλου για τους πλειστηριασμούς στις λεγόμενες «λαϊκές συνοικίες».

Όπως γράφει το ρεπορτάζ, οι πωλήσεις δανείων σε funds και οι πλειστηριασμοί αποτελούν τα όπλα που κατά τους Ευρωπαίους, με άλλα λόγια θα βοηθήσουν τις ελληνικές τράπεζες να πατήσουν πιο γερά στα πόδια τους.

Η εντολή, λοιπόν, για επίσπευση της διαδικασίας θα εφαρμοστεί για τρεις διαφορετικούς λόγους, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ.

- Η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς λείανε τόσο το θεσμικό πλαίσιο, όσο και τις διαδικασίες των πλειστηριασμών ώστε να είναι πιο λειτουργικά και αποτελεσματικά. Δημιουργήθηκε η ηλεκτρονική πλατφόρμα πλειστηριασμών, περιορίστηκε από έξι σε δύο μήνες ο χρόνος για να επαναληφθεί ένας άγονος πλειστηριασμός, ποινικοποιήθηκε η παρεμπόδιση από τις συλλογικότητες, υιοθετήθηκε η άρση τραπεζικού απορρήτου για κόκκινους δανειολήπτες κ.ά.

- Στις 31 Δεκεμβρίου 2018 λήγει η ισχύς του νόμου Κατσέλη, και όπως όλα δείχνουν, θα αντικατασταθεί από μια πολιτική επιδοτήσεων των δανειοληπτών. Το νέο καθεστώς θα επιδοτεί υπό προϋποθέσεις δανειολήπτες με ακίνητα αξίας σημαντικά μικρότερης των 100.000 ευρώ.

- Οι τράπεζες τα δύο προηγούμενα χρόνια εξάντλησαν το απόθεμα κόκκινων δανείων που συνδέονταν με εγγυήσεις μεγάλων κατοικιών, σπιτιών σε ακριβές περιοχές κ.λπ. Οι πλειστηριασμοί αγγίζουν πλέον τον σκληρό πυρήνα της λεγόμενης λαϊκής κατοικίας.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, μόνο από πλειστηριασμούς και συγκεκριμένα πακέτα κόκκινων δανείων που έχουν ήδη τεθεί προς πώληση, μέσα στο 2019 εκτιμάται ότι θα αλλάξουν χέρια συνολικά 75.900 ακίνητα.

nooz
Διαβάστε Περισσότερα » "Στο «σφυρί» 76.000 ακίνητα ακόμα και σε λαϊκές συνοικίες"

H Αρχιεπισκοπή διαψεύδει «ΕφΣυν», «Ντοκουμέντο» και «Αυγή» -Για τους διαλόγους Ιερώνυμου-Μητσοτάκη

Το Γραφείο Τύπου της Αρχιεπισκοπής με ανακοίνωσή του διαψεύδει κατηγορηματικά πληροφορίες και διαλόγους που δημοσιεύτηκαν στην «Αυγή», το «Documento» και την «Εφημερίδα των Συντακτών» σχετικά με συνάντηση του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Τέτοια συνάντηση με αυτό το περιεχόμενο δεν υπήρξε ποτέ» ξεκαθαρίζει.

Στα εν λόγω «fake news» δημοσιεύματα -όπως αποδεικνύει η ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής - ο κ. Μητσοτάκης εμφανιζόταν να ζητάει από τον Αρχιεπίσκοπο να μην προχωρήσει σε συμφωνία με τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ φέρεται μάλιστα να έχει πει στον Αρχιεπίσκοπο τη φράση «Εγώ είμαι χριστιανός, ο Τσίπρας άθεος».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "H Αρχιεπισκοπή διαψεύδει «ΕφΣυν», «Ντοκουμέντο» και «Αυγή» -Για τους διαλόγους Ιερώνυμου-Μητσοτάκη "

Το «ψαλίδι» στον ΕΝΦΙΑ ξεκινά από τις λαϊκές κατοικίες

Μετά την οριστικοποίηση της μη περικοπής των συντάξεων, η κυβέρνηση ανεβάζει στροφές για την υλοποίηση εξαγγελίας μείωσης του ΕΝΦΙΑ, αρχής γενομένης από το φόρο ακινήτων που θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες το 2019. 
Οι σχετικές διατάξεις για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ αναμένεται να έρθουν στη Βουλή εντός του Δεκεμβρίου, μαζί με τη διάταξη που θα «ξηλώνει» τη νομοθετική ρύθμιση μείωσης των συντάξεων.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος», οι διατάξεις για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ θα αφορούν συνολικά 5,8 εκατομμύρια μικροϊδιοκτήτες ακινήτων και οι μειώσεις θα γίνουν σταδιακά σε δύο δόσεις. Μία το 2019 και η τελική το 2020.
Σύμφωνα με όσα έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Οικονομικών για τις μειώσεις, προκύπτει ότι η μείωση του ΕΝΦΙΑ σε πρώτη φάση, δηλαδή το 2019, θα αφορά μόνο τη λεγόμενη «λαϊκή κατοικία», δηλαδή φορολογούμενους που έχουν στην κατοχής τους μόνο ένα ακίνητο μικρής αντικειμενικής αξίας.
Στη δεύτερη φάση, δηλαδή στη μείωση του 2020, οι μειώσεις θα επεκταθούν και σε όσους έχουν μεσαία ακίνητη περιουσία.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο ΕΝΦΙΑ για τους φορολογούμενους πρόκειται να μειωθεί έως και 50%, ενώ η μεσοσταθμική μείωση θα είναι της τάξης του 30%.
Ο συντελεστής
Η μείωση του ΕΝΦΙΑ σχεδιάζεται να γίνει μέσω της καθιέρωσης ενός συντελεστή έκπτωσης στον οφειλόμενο φόρο κάθε φορολογούμενου, ο οποίος όσο αυξάνεται η συνολική αξία της περιουσίας του τόσο θα μειώνεται.
Για παράδειγμα, το 2019 για όσους έχουν ακίνητα συνολικής αντικειμενικής αξίας έως 80.000 ευρώ θα καθιερωθεί μειωτικός συντελεστής φόρου 30%.
Για όσους έχουν ακίνητα συνολικής αντικειμενικής αξίας από 80.000 έως 100.000 ευρώ, ο μειωτικός συντελεστής περιορίζεται στο 25%, ενώ για περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ δεν προβλέπεται στην πρώτη φάση έκπτωση.
Στη δεύτερη φάση, δηλαδή από το 2020, η έκπτωση θα δίνεται σε μεγαλύτερης αξίας ιδιοκτησίες, αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό. 
Για παράδειγμα, για περιουσίες άνω τους 1.000.000 ευρώ η μείωση δεν θα ξεπερνά το 1%.
untitled.pngΤο 2019 από τη μείωση του φόρου θα ωφεληθούν 5,4 εκατ. ιδιοκτήτες, ενώ το 2020 οι ωφελημένοι θα είναι κατά περίπου 400.000 περισσότεροι.
Για φορολογούμενους που ο ετήσιος ΕΝΦΙΑ ξεπερνά τα 223 ευρώ, η μείωση θα είναι το πολύ 30%  και έτσι το συνολικό όφελος για τους ιδιοκτήτες που έχουν μεγαλύτερης αξίας περιουσίες θα είναι περιορισμένο (το πολύ της τάξης των 60 έως 70 ευρώ).
Ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει σε τελικό στάδιο τη μετατροπή του ΕΝΦΙΑ σε Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. Η μετατροπή αυτή θα γίνει μέσω μεταφοράς του φορολογικού βάρους από τη μείωση στις μικρές περιουσίες στη μεγαλύτερη ακίνητη ιδιοκτησία.

Αναλυτικά παραδείγματα

Ακίνητο στο Περιστέρι
Σε σπίτι στο Περιστέρι που ο φορολογούμενος πληρώνει τώρα 203 ευρώ, το 2019 θα πληρώσει 142 ευρώ και το 2020 102 ευρώ. 
Το 2019 ο φορολογούμενος θα πληρώσει 61 ευρώ λιγότερα και το 2020 ο λογαριασμός θα μειωθεί επιπλέον 40 ευρώ, ώστε ο συνολικός ΕΝΦΙΑ να περιοριστεί κατά 50%.
Σπίτι 60.000 ευρώ στο Αιγάλεω
Σε σπίτι στο Αιγάλεω ω αξίας 60.000 ευρώ, ο φορολογούμενος πληρώνει ΕΝΦΙΑ 224 ευρώ. Το 2019 θα πληρώσει 157 ευρώ. Το 2020 θα πληρώσει 112 ευρώ. Πρόκειται για μία μείωση 67 ευρώ το 2019 και άλλων 45 ευρώ το 2020. Δηλαδή το συνολικό όφελος για τον φορολογούμενο θα είναι 50% ή 112 ευρώ.
Σπίτι στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης
Σε σπίτι στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης που ο φορολογούμενος το 2018 πληρώνει 232 ευρώ, το 2019 θα πληρώσει 162 και 116 ευρώ το 2020. Και σε αυτό το παράδειγμα προκύπτει μείωση κατά 116 ευρώ ή 50%.
ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Το «ψαλίδι» στον ΕΝΦΙΑ ξεκινά από τις λαϊκές κατοικίες"

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ - Αιχμές κατά του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

Την παραίτησή του υπέβαλε στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρο Αραχωβίτη, ο Πρόεδρος του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), Ιωάννης Τσιάλτας, επισημαίνοντας τους βασικούς λόγους που εστιάζονται, σύμφωνα με την επιστολή του, στην αδυναμία ή μάλλον στην αδιαφορία του ΥΠΑΑΤ να εξασφαλίσει την λειτουργία του φορέα, καθώς και στη διαφαινόμενη βούληση να παρεκκλίνει ο φορέας από το κύριο έργο του που είναι η ασφάλεια των τροφίμων και η προστασία του καταναλωτή και της δημόσιας υγείας.
Σημαντικό ρόλο στην απόφασή του αυτή, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην επιστολή του, έπαιξαν και οι εξελισσόμενοι σχεδιασμοί άλλων υπουργείων να διασπάσουν τον επίσημο έλεγχο τροφίμων και με τον τρόπο αυτό να υπονομεύσουν όλο το έργο που έχει επιτευχθεί με την ίδρυση και λειτουργία του ΕΦΕΤ, αλλά και την εμφανή αδιαφορία της νέας πολιτικής ηγεσίας να αντιμετωπίσει το θέμα.
Ολόκληρο το κείμενο της επιστολής παραίτησης: 
Θέμα: «Υποβολή παραίτησης από τη θέση του Προέδρου του ΔΣ του ΕΦΕΤ»
Κύριε Υπουργέ,
Σε συνέχεια της προφορικής παραίτησης που σας είχα υποβάλει στις 19 Οκτωβρίου όπου, κατά την συνάντησή μας στο γραφείο σας, είχα ζητήσει την αντικατάστασή μου από τη θέση του Προέδρου του ΔΣ του ΕΦΕΤ, σας υποβάλω και γραπτώς την παραίτησή μου όπως μου ζητήσατε.
Θα ήθελα, όμως, να αναφέρω και τους λόγους που με οδήγησαν στην απόφαση αυτή, αρκετούς από τους οποίους σας είχα και τότε παραθέσει. Παρά το γεγονός ότι σε λίγο κλείνω 6 χρόνια στο τιμόνι του ΕΦΕΤ, η παρουσία και ενασχόλησή μου με τα θέματα του φορέα και του τομέα των τροφίμων ήταν συνεχής, καθημερινή, υπεύθυνη και σύμφωνα με όλες τις αντικειμενικές ενδείξεις επιτυχής, παρά τα πολύ σημαντικά εμπόδια που αντιμετώπισα αλλά και την πλήρη αδιαφορία του εποπτεύοντος Υπουργείου (ΥΠΑΑΤ) να υποβοηθήσει το έργο ενός τόσο σημαντικού φορέα όπως ο ΕΦΕΤ. Και θα μπορούσα να είχα αλλάξει απόφαση και να παραμείνω μέχρι το τέλος της θητείας μου (Μάιος 2019), αν από τις πρώτες μέρες της δικής σας παρουσίας διαφαινόταν έστω και η ελάχιστη πρόθεση για μία άλλη πορεία.
Η τύχη που το ΥΠΑΑΤ επιφύλαξε στον ΕΦΕΤ
- Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές μου από το 2013, δεν τοποθετήθηκε Γενικός Διευθυντής και ούτε τώρα φαίνεται εφικτό. Αυτό είχε σαν επακόλουθο την ύπαρξη πολλών προβλημάτων διοικητικού και συντονιστικού χαρακτήρα που δυσχέραιναν σημαντικά το έργο της Διοίκησης.
- Παρά την κραυγαλέα έλλειψη προσωπικού στον ΕΦΕΤ, υπήρξε εμπάργκο από πλευράς πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ, όταν δεκάδες υπάλληλοι από διάφορες υπηρεσίες και φορείς αιτήθηκαν την μετακίνησή τους στον ΕΦΕΤ από το 2016 μέχρι σήμερα. Το υπάρχον προσωπικό είναι κατά 47% λιγότερο από το προβλεπόμενο (257 αντί για 488), υπάρχουν πολλά σημαντικά Τμήματα της Κεντρικής Υπηρεσίας με 2 υπαλλήλους εκ των οποίων ο ένας είναι προϊστάμενος ενώ υπάρχουν πολλές Περιφερειακές Δ/νσεις που δεν έχουν ακόμα ιδρυθεί και άλλες που είναι αρκετά υποστελεχωμένες. Όλα αυτά μας στερούν την δυνατότητα να καταγραφούμε μεταξύ των κορυφαίων ελεγκτικών φορέων στον τομέα των τροφίμων σε επίπεδο ΕΕ. Παρά τα σχετικά σημειώματα μου για ζωτικής σημασίας ανάγκες που σχετίζονται με την προστασία της δημόσιας υγείας, υπήρξαν σήμερα δεσμεύσεις σας για προσωπικό για άλλες υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ αλλά όχι για τον ΕΦΕΤ, επιβεβαιώνοντας την πεποίθησή μου ότι ο ΕΦΕΤ δεν είναι στις προτεραιότητες του ΥΠΑΑΤ και δεν έχει γίνει ακόμα αντιληπτός ο ρόλος του και η σημαντικότητά του.
- Η χρηματοδότηση από το Υπουργείο καλύπτει μόνο τις μισθολογικές ανάγκες του προσωπικού, οι δράσεις και οι λοιπές δαπάνες καλύπτονται από εισπραττόμενα πρόστιμα και τέλη που είναι παντελώς ανεπαρκή. Αυτό επιβεβαιώνει την εντύπωση ότι για το ΥΠΑΑΤ ο ΕΦΕΤ είναι τρίτης κατηγορίας οργανισμός.
- Το νέο οργανόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δημιουργεί νέες επικαλύψεις όχι μόνο με τον ΕΦΕΤ αλλά ακόμα και εντός του Υπουργείου. Αυτό στην πράξη λειτουργεί εις βάρος του ΕΦΕΤ και επιτείνει το πνεύμα αντιπαράθεσης και ανορθολογικής οργάνωσης και λειτουργίας του κράτους.
- Παρά τις δεκάδες των ενημερωτικών σημειωμάτων διαχρονικά προς το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας, αλλά και τις προφορικές ενημερώσεις, όπου επισημαίνονται με τον πιο γλαφυρό τρόπο τα προβλήματα και προτείνονται λύσεις, αποτέλεσμα μέχρι σήμερα δεν υπήρξε, κάτι που ενίσχυε τις γενικότερες εντυπώσεις περί απαξίας.
- Παρά τις επανειλημμένες για τον σκοπό αυτό προτάσεις, υπήρξε πλήρης απουσία θεσμοθετημένου συντονισμού στον τομέα της ασφάλειας των τροφίμων, όπως αυτός ορίζεται από την ενωσιακή νομοθεσία (από το αγρόκτημα στο τραπέζι του καταναλωτή). Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα αδυναμία συλλογικής λειτουργίας, δημιουργία επικαλύψεων και δυσλειτουργία στο τελικό αποτέλεσμα και στην αποτελεσματική διαχείριση του τομέα από πλευράς ΥΠΑΑΤ.
- Από τις μέχρι τώρα συναντήσεις μας, αποκόμισα την εντύπωση ύπαρξης μιας μη σαφούς άποψης για τον ρόλο των διαφόρων φορέων και την οργάνωση των αντίστοιχων ελέγχων με αποτέλεσμα να υπάρχει σύγχυση και να τίθεται στο επίκεντρο η πρωτογενής παραγωγή, οι παραγωγοί και το εισόδημά τους και όχι παράλληλα και η ασφάλεια των τροφίμων, η δημόσια υγεία και η προστασία των καταναλωτών επιβεβαιώνοντας τους φόβους μου για την τύχη που επιφυλάσσετε στον ΕΦΕΤ.
Πολλές φορές έχω σε δημόσιες παρεμβάσεις μου προσπαθήσει να πείσω επιχειρηματολογώντας προς την αντίθετη κατεύθυνση, ότι η οργάνωση της παραγωγής, η ανασυγκρότησή της και η προστασία του εισοδήματος των παραγωγών περνάει μέσα από την αναβάθμιση της ποιότητας, την εφαρμογή της ενωσιακής νομοθεσίας για την υγιεινή και ασφάλεια των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων και για την αναγκαιότητα ύπαρξης ενός φερέγγυου ελεγκτικού μηχανισμού που θα διευκολύνει την πρόσβαση των τροφίμων στις αγορές και θα ανοίγει νέους ορίζοντες στις εξαγωγές.
Από την στιγμή, λοιπόν, που δεν έχει γίνει ακόμα αντιληπτός ο ρόλος και η σημαντικότητα του ΕΦΕΤ από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και φαίνεται ότι οι χειρότερες μέρες για τον ΕΦΕΤ είναι μπροστά μας με επακόλουθο μια ενδεχόμενη παρέκκλιση από το κύριο έργο του χωρίς καμία πλέον αντίδραση από την νέα Διοίκησή του, ίσως, για την διάσωση του σημαντικού μέχρι σήμερα έργου που έχει επιτευχθεί στον τομέα της ασφάλειας των τροφίμων και της προστασίας του καταναλωτή και παρά το γεγονός ότι αυτό δεν συμβαδίζει με τις κατευθυντήριες οδηγίες της ΕΕ, τίθεται εξ αντικειμένου θέμα μετακίνησης του ΕΦΕΤ σε άλλο Υπουργείο (π.χ. Υπ. Οικονομίας και Ανάπτυξης), όπου θα βρει το κατάλληλο κλίμα και θα μπορέσει να ολοκληρώσει ανεμπόδιστος την ανάπτυξή του και να προσφέρει στην κοινωνία, τις επιχειρήσεις, την αγορά και τον καταναλωτή το σημαντικό έργο του. 
- Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι ο ΕΦΕΤ δεν αποτελούσε και δεν αποτελεί επ' ουδενί προτεραιότητα για την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ κι αυτός είναι ο ένας βασικός λόγος της απόφασής μου να αποχωρήσω και να ζητήσω την αντικατάστασή μου.
Οφείλω, όμως, να παρατηρήσω ότι παρά τα αναφερθέντα προβλήματα και την με διάφορους τρόπους συστηματική προσπάθεια υπονόμευσης του ρόλου του, ο ΕΦΕΤ κατεγράφη στην συνείδηση των πολιτών και των καταναλωτών σαν ο φορέας εκείνος που προστατεύει τα συμφέροντά τους. Αλλά και στο επίπεδο των επιχειρήσεων, κατεγράφη σαν ο φορέας που συνέβαλε αποφασιστικά στην βελτίωση υγιεινής και ασφάλειας της λειτουργίας των επιχειρήσεων τροφίμων και στην καταπολέμηση του αθέμιτου ανταγωνισμού, προσφέροντας ένα έργο αξιοπρόσεκτο και δυσανάλογο των αντικειμενικών δυνατοτήτων του.
Αντιμετώπιση προβαλλόμενων επικαλύψεων αρμοδιοτήτων από άλλα Υπουργεία
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά που είχαμε να αντιμετωπίσουμε μέσα στο Υπουργείο, εμφανίστηκαν από το 2016 τάσεις αμφισβήτησης του ρόλου του ΥΠΑΑΤ και του ΕΦΕΤ στον τομέα των τροφίμων. Παρά την πάροδο 18 ετών από το 2000 στην διάρκεια των οποίων στην μεν ΕΕ θεμελιώθηκε ο νέος τρόπος διαχείρισης της ασφάλειας των τροφίμων από το αγρόκτημα στο τραπέζι του καταναλωτή, στην δε χώρα μας ο ΕΦΕΤ καταξιώθηκε σαν ο κύριος και αποκλειστικός φορέας που διαχειρίζεται τα τρόφιμα και συντονίζει και εποπτεύει τους ελέγχους τροφίμων, διάφορες πρωτοβουλίες και ενέργειες επιχειρούν να φρενάρουν τις σύγχρονες εξελίξεις και να επανέλθουμε στο καθεστώς της πολυνομίας, επικάλυψης, πολυδιάσπασης και πλήρους σύγχυσης στην αγορά με πολύ δυσμενή αποτελέσματα για τις επιχειρήσεις τροφίμων και τους καταναλωτές. Να επανέλθουμε, δηλαδή, στις συνθήκες του τέλους της 10ετίας του 1990 που επέβαλαν τότε την ίδρυση του ΕΦΕΤ. Σημειώνουμε ότι ενώ η ίδρυση του ΕΦΕΤ το 1999 έγινε με σκοπό να ανασυγκροτηθούν και να ενοποιηθούν οι πολυδιασπασμένοι και ελλειμματικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί και να αρθεί η διάχυση των ελέγχων σε πολυάριθμα κέντρα ευθύνης με αλληλεπικαλυπτόμενες αρμοδιότητες, εντούτοις ακόμη και σήμερα Υπουργεία όπως το Οικονομίας και Ανάπτυξης και το Υγείας (αλλά και το Οικονομικών σε μικρότερο βαθμό και βέβαια σε άλλο επίπεδο και το ίδιο το ΥΠΑΑΤ), καλυπτόμενα πίσω και από το ρόλο της Παγκόσμιας Τράπεζας, έχουν επιδοθεί σε νομοθετικές πρωτοβουλίες (Ν. 4512/2018 περί εποπτείας οικονομικών δραστηριοτήτων), εν αγνοία του ΕΦΕΤ και του ΥΠΑΑΤ ως προς το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, οι οποίες θα σημάνουν τον περαιτέρω κατακερματισμό του τομέα του ελέγχου των τροφίμων και της ενιαίας προσέγγισης των ελέγχων της αγρο-διατροφικής αλυσίδας, αν δεν υπάρξει στο τέλος σώφρων αντιμετώπιση κυρίως από πλευράς Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης. Για το τόσο σοβαρό αυτό θέμα, η αντίδραση της νέας πολιτικής ηγεσίας ήταν από χλιαρή έως ανύπαρκτη, χωρίς αντίδραση στην επιχειρούμενη αποδόμηση ό,τι θετικού έχει μέχρι τώρα προκύψει στον τομέα των τροφίμων με την ύπαρξη και λειτουργία του ΕΦΕΤ. Για να μην πω ότι σε ορισμένες στιγμές, στο όνομα της συνεργασίας, διαφαινόταν και η πρόθεση αποδοχής της ανορθολογικής και οπισθοδρομικής αυτής προσπάθειας.
Αυτός είναι ο δεύτερος βασικός λόγος της απόφασής μου να αποχωρήσω και να ζητήσω την αντικατάστασή μου.
Σημειώνω αυτό που σας είπα στις 19.10 όταν ζήτησα την αντικατάστασή μου, ότι εξαντλήθηκε και το τελευταίο ίχνος αντοχής και ανοχής μου μπροστά σε τόσο και τέτοιο ανορθολογισμό που μας γυρίζει 20 χρόνια πίσω. Και αυτό αφορά όχι μόνο τα άλλα Υπουργεία αλλά και την λειτουργία του ίδιου του ΥΠΑΑΤ. Δυστυχώς, η άγνοια και ο ερασιτεχνισμός είναι κακοί σύμβουλοι.
Τελικά συμπεράσματα
Για τον ΕΦΕΤ, διαρκές ζητούμενο είναι η ολοκλήρωση της ανάπτυξής του ώστε να παίξει με πληρότητα τον σημαντικό του ρόλο στον τομέα της ασφάλειας των τροφίμων και της προστασίας του καταναλωτή χωρίς, όμως, μέχρι στιγμής να βρει ανταπόκριση από την πολιτεία. Και ο αγώνας αυτός είναι δυστυχώς διαχρονικός.
Στον τομέα αυτόν, ο φορέας έχει να επιδείξει ένα επίπεδο οργάνωσης των ελέγχων πολύ πάνω από τον μέσο κοινοτικό όρο, μηδενικές συστάσεις από την DG SANTE για το προφίλ της χώρας στην ασφάλεια των τροφίμων και τα εύσημα των διεπαγγελματικών οργανώσεων των τροφίμων για τον τρόπο που διαχειρίζεται τα πράγματα.
Το νομοθετικό πλαίσιο για την τροφική αλυσίδα ανθρώπων και ζώων σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι ενιαίο όπως ενιαίος και αδιάσπαστος είναι και ο επίσημος έλεγχος τροφίμων. Οποιαδήποτε διαφοροποίηση από το ισχύον πλαίσιο (π.χ. παράλληλες δράσεις άλλων Υπουργείων για τον έλεγχο των τροφίμων και των επιχειρήσεων τροφίμων) με οποιοδήποτε πρόσχημα (υγειονομικές διατάξεις ή προστασία καταναλωτή) είναι ανώφελη, χωρίς αντικείμενο και πέραν του γεγονότος ότι δεν θα έχει νομιμοποιητική και εξουσιοδοτική βάση, θα δημιουργήσει πολλαπλά προβλήματα και θα αποσυντονίσει όχι μόνο τον ΕΦΕΤ αλλά συνολικά το σύστημα επισήμων ελέγχων των τροφίμων. Αυτοί, βέβαια, που θα υποστούν τις μεγαλύτερες συνέπειες θα είναι οι ίδιες οι επιχειρήσεις παραγωγής τροφίμων και τα καταστήματα μαζικής εστίασης και διάθεσης τροφίμων ενώ όλα αυτά θέτουν προφανώς σε κίνδυνο την αποτελεσματική και ορθολογική λειτουργία του κράτους.
Ο ΕΦΕΤ ιδρύθηκε και λειτουργεί με βασική αρμοδιότητα και ευθύνη την ασφάλεια των τροφίμων, τομέα για τον οποίον καταθέτει σε ετήσια βάση λεπτομερή απολογισμό και για τον οποίον κρίνεται. Το σημαντικό κατά γενική ομολογία έργο που επιτελεί ο ΕΦΕΤ στον τομέα αυτόν επιτυγχάνεται χάρις στον υπερβάλλοντα ζήλο και το επίπεδο των υπαλλήλων και στελεχών του για το οποίο έργο θα αναμέναμε τουλάχιστον τις δημόσιες ευχαριστίες της ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ. Για να μην μιλήσω για την Διοίκηση που υπό τις προαναφερθείσες πολύ δύσκολες συνθήκες παραδίδει έναν οργανισμό για το έργο του οποίου, στον τομέα αρμοδιότητάς του, όλοι μιλούν με τα καλύτερα λόγια. Μακάρι να ισχύει το ίδιο και για τους άλλους οργανισμούς και υπηρεσίες του Υπουργείου.
Για τον έλεγχο και την ευθύνη αντιμετώπισης των ελληνοποιήσεων και του παραεμπορίου έχει ιδρυθεί και λειτουργεί στο ΥΠΑΑΤ άλλος οργανισμός του οποίου το έργο επικουρεί ο ΕΦΕΤ στο βαθμό που του επιτρέπουν οι οργανωτικές του δυνατότητες και στο πλαίσιο μιας καλοπροαίρετης συνεργασίας. Παράλληλα, υπάρχει η ουσιαστική συνεργασία για τέτοια θέματα με το ΣΥΚΕΑΑΠ του Υπ. Οικονομίας και Ανάπτυξης, που παίζει κεντρικό ρόλο στον συντονισμό και την ενεργοποίηση όλων των αναγκαίων υπηρεσιών του κράτους.
Μέσα από την πολύπλευρη συμμετοχή του στο διεθνές γίγνεσθαι για την ασφάλεια και ποιότητα της διατροφής, ο ΕΦΕΤ με τον πολυδιάστατο ρόλο του αναπτύσσει γενικές και ειδικές δράσεις ακολουθώντας τη θεμελιακή αφετηρία της ΕΕ ότι «ο καθορισμός και η εφαρμογή όλων των πολιτικών και δράσεων της Κοινότητας εξασφαλίζει υψηλού επιπέδου προστασία της υγείας». Έτσι, ο ΕΦΕΤ χαράσσει  στρατηγική στον τομέα της διατροφής σε δύο άξονες, ο ένας αφορά την ασφάλεια και την προστασία του καταναλωτή από βιολογικούς, χημικούς ή άλλους κινδύνους, με σκοπό την εξασφάλιση υψηλότερου επιπέδου ασφάλειας τροφίμων και ο δεύτερος αφορά στην προσέγγιση της διατροφής μέσα από την οπτική της Δημόσιας Υγείας ως σημαντικού παράγοντα για την υγεία.
Ελπίζω η δική μου παραίτηση και αντικατάσταση να πιάσει τόπο και να προσφέρει στον φορέα και τον τομέα των τροφίμων την δυνατότητα να λειτουργήσει σε νέα πλαίσια χωρίς τα εμπόδια που οι αγκυλώσεις του παρελθόντος και η αδυναμία κατανόησης του πολυδιάστατου ρόλου του δημιουργούν.
Ο Πρόεδρος ΔΣ του ΕΦΕΤ
Ιωάννης Τσιάλτας. 
ΑΠΕ - ΜΠΕ/kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ - Αιχμές κατά του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news