«Η Τουρκία θα πρέπει να σταματήσει τις μονομερείς έρευνες για πετρέλαιο», ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, μετά τη συνομιλία που είχε σήμερα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η Γαλλία θα ενισχύσει προσωρινά τη στρατιωτική παρουσία της στη Μεσόγειο για να δείξει ότι το διεθνές δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό. Πρόσθεσε ότι θα αυξηθεί η στρατιωτική παρουσία της στη Μεσόγειο, σε συνεργασία με άλλους εταίρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.
Η ηχηρή παρέμβαση Μακρόν έγινε μετά την μεγάλη διπλωματική αντεπίθεση που ξεκίνησε σήμερα η Αθήνα για τις τουρκικές προκλήσεις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Η πληροφορία κυκλοφορεί από στόμα σε στόμα την τελευταία εβδομάδα. Beach bar της Χαλκιδικής που έκανε συναυλία διέσπειρε τον κορωνοϊό. Η πληροφορία επιβεβαιώθηκε και απ’ ότι φαίνεται το συγκεκριμένο πάρτυ ήταν η αφορμή για να νοσήσουν δεκάδες νέες και νέοι.
Σήμερα το απόγευμα ο Σ. Τσιόδρας είπε στους δημοσιογράφους ότι η μετάδοση το κορωνοϊού στον οίκου ευγηρίας με τα 35 κρούσματα έγινε από νεαρό που παραβρέθηκε σε συναυλία στη Χαλκιδική. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για την συγκεκριμένη συναυλία, στην οποία έδωσαν το παρών περίπου 2.000 άτομα.
Τρεις μπάρμαν που ετοίμαζαν ποτά για όλο αυτό τον κόσμο βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό. Το ίδιο και ένας αθλητής από επαγγελματική ομάδα ποδοσφαίρου.
Εργαζόμενος του beach bar κατήγγειλε στο thestival ότι δόθηκε γραμμή να μην μαθευτεί η ύπαρξη κρουσμάτων για να μην δυσφημιστεί η επιχείρηση. Ζητήθηκε από το προσωπικό απόλυτη εχεμύθεια όμως κάποιοι το θεώρησαν λάθος και κατήγγειλαν τα όσα έγιναν.
Την ίδια ώρα γνωστός επιχειρηματίας στον τομέα της διασκέδασης δηλώνει στο thestival: «Θα πρέπει και οι καλλιτέχνες να ρίξουν νερό στο κρασί τους και να κατεβάσουν το κασέ τους. Δεν γίνεται να ζητάνε 20.000 για μια συναυλία. Από που θα βγουν αυτά τα λεφτά. Αναγκάζονται οι επιχειρηματίες να βάλουν στα μαγαζιά τους περισσότερο κόσμο για να μην πτωχεύσουν. Δίνουμε ψωμί σε χιλιάδες οικογένειες».
Την παρέμβαση του εισαγγελέα προκάλεσε η έκρηξη κρουσμάτων σε οίκο ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με όσα μεταδίδει η TV100.
Ο προϊστάμενος Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Στέφανος Ζαρκατζιάς, διέταξε την διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για το γηροκομείο, για να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες για διασπορά.
Στον οίκο ευγηρίας επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη 36 κρουσμάτων , εκ των οποίων οι 33 είναι ένοικοι και οι 3 εργαζόμενοι.
Υπενθυμίζεται πως το πρώτο κρούσμα προήλθε από εργαζόμενο του οίκου ευγηρίας, ο οποίος είχε έρθει σε επαφή με νεαρό άτομο που πραγματοποίησε διακοπές στη Χαλκιδική και είχε πάει σε συναυλία.
Η ιταλική κυβέρνηση ενέκρινε απόψε την πραγματοποίηση γρήγορου τεστ για την ανίχνευση του κορωνοϊού στους πολίτες που φθάνουν στη χώρα από την Ισπανία, την Κροατία, τη Μάλτα και την Ελλάδα.
Το ανακοίνωσε, μέσω διαδικτύου, ο Ιταλός υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα. «Πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε προσεκτικοί, για να υπερασπιστούμε τα αποτελέσματα που πετύχαμε τους τελευταίους μήνες, χάρη στις θυσίες όλων μας», υπογράμμισε ο Σπεράντσα.
Τα «γρήγορα τεστ» (η απάντηση, όπως γράφει ο Τύπος, θα δίδεται μέσα σε περίπου είκοσι λεπτά) θα πραγματοποιούνται στα αεροδρόμια. Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι με τον τρόπο αυτό θα αποφευχθεί η επιβολή καραντίνας σε χιλιάδες Ιταλούς οι οποίοι, τις επόμενες εβδομάδες, θα επιστρέψουν από τις διακοπές τους στο εξωτερικό.
Υπενθυμίζεται ότι για όσους πολίτες φτάνουν στην Ιταλία από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, η κυβέρνηση Κόντε έχει αποφασίσει την επιβολή προληπτικής καραντίνας.
Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, στην Ιταλία καταγράφηκαν 481 νέα κρούσματα κορωνοϊού και δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Αδιανόητη εξέλιξη στις κρίσιμες στιγμές της ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης είχαμε σήμερα καθώς 8 μήνες σχεδόν μετά την ψήφιση της σύμβασης για τα ανταλλακτικά για τα μαχητικά Mirage-2000 της ΠΑ το Ελεγκτικό Συνέδριο επέστρεψε πίσω την σύμβαση παρά το ότι είχε υπογραφεί από την Ελληνική Βουλή.
Η FoS για τα Mirage-2000... αγνοείται ακόμα
Σύμφωνα με πληροφορίες και σε ότι αφορά την FoS για την αιχμή του δόρατος της ΠΑ δηλαδή τα γαλλικά μαχητικά Mirage-2000 και Mirage-2000-5Mk2, χθες το Ελεγκτικό Συνέδριο επέστρεψε στη ΓΔΑΕΕ τις επιμέρους εκτελεστικές συμβάσεις για την παραγγελία των πρώτων ανταλλακτικών από τη κύρια σύμβαση τεχνικής υποστήριξης.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες αναφέρετε πως το Ελεγκτικό Συνέδριο ζητά ολόκληρη τη σύμβαση τεχνικής υποστήριξης και παρότι αυτή η σύμβαση κυρώθηκε με νόμο του ελληνικού κράτους από τη Βουλή.
Το Ελεκγτικό Συνέδριο θέτει μια σειρά από ερωτήματα στα οποία ζητούν να μάθουν γιατί έγινε απευθείας ανάθεση ή γιατί δεν πήγε ο φάκελος της σύμβασης FOS στο ελεγκτικό συνέδριο!
Θυμίζουμε ότι η σύμβαση εν συνεχείας υποστήριξη είχε υπογραφεί την Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2019 με συμφωνίες πλαίσιο που αφορούν στην υλοποίηση του υποπρογράμματος «Εν Συνεχεία Υποστήριξη (FOS) Ο/Σ Μ2000/-5» σύμφωνα με τον ν. 4650/2019.
Τα συμβαλλόμενα μέρη ήταν η ΓΔΑΕΕ και κάθε μία εκ των τριών κατασκευαστριών εταιρειών DASSAULT AVIATION, THALES DMS FRANCE και SAFRAN AIRCRAFT ENGINES.
Το υπουργείο Υγείας της Γαλλίας ανακοίνωσε σήμερα ότι καταγράφηκαν 2.524 νέα κρούσματα της Covid-19 μέσα σε διάστημα 24 ωρών, ο μεγαλύτερος αριθμός αφότου έληξαν τα μέτρα καραντίνας στη χώρα. Συνολικά, οι μολύνσεις φτάνουν τις 206.696.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προειδοποίησε σήμερα ότι οι αρχές θα εντείνουν σταδιακά τους αστυνομικούς ελέγχους, ώστε να διασφαλίσουν ότι οι πολίτες φορούν μάσκα –όπου είναι υποχρεωτική– και τηρούν τις αποστάσεις. «Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο (…) Θα κινητοποιήσουμε τις αστυνομικές δυνάμεις για να κάνουν ελέγχους», είπε ο Γκαμπριέλ Ατάλ.
Μολονότι τα κρούσματα αυξάνονται, ο αριθμός των νοσηλευομένων μειώθηκε κατά 121, στους 4.891. Είναι η πρώτη φορά που πέφτει κάτω από τις 5.000 από τις 19 Μαρτίου. Στο αποκορύφωμα της πανδημίας, στις 14 Απριλίου, νοσηλεύονταν σε γαλλικά νοσοκομεία 32.292 ασθενείς. Μειώθηκε επίσης κατά 12, στους 379, ο αριθμός των ανθρώπων που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας.
Οι θάνατοι από την Covid-19 ανέρχονται συνολικά σε 30.371, μετά τους 18 που ανακοινώθηκαν σήμερα.
Συναγερμός έχει σημάνει στην Ισπανία, την ώρα που οι αριθμοί δείχνουν ότι η επιδημία του κορωνοϊού έχει ανακάμψει. Σήμερα, τα κρούσματα εκτοξεύθηκαν κατά σχεδόν 1.700. Οι αρχές προχωρούν στην ανέγερση στρατιωτικού νοσοκομείου εκστρατείας στην αυτόνομη κοινότητα της Αραγονίας, ενώ στη Γαλικία να απαγορεύουν το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους.
Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε 1.690 νέα κρούσματα Covid-19 διαγνώστηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, ένας αριθμός υψηλότερος από τα 1.418 που ανακοινώθηκαν χθες. Το σύνολο των μολύνσεων ανέρχεται σε 329.784. Στον νέο απολογισμό δεν περιλαμβάνεται η Μαδρίτη, που δεν έδωσε νέα δεδομένα λόγω τεχνικών προβλημάτων.
Πράσινες σκηνές για το νοσοκομείο εκστρατείας στη Σαραγόσα
Σε πλάνα που θυμίζουν εκείνα που καταγράφονταν κατά την κορύφωση της επιδημίας τον Μάρτιο-Απρίλιο και προβάλλουν ισπανικά τηλεοπτικά δίκτυα διακρίνεται στρατιωτικό προσωπικό να στήνει πράσινες σκηνές που θα χρησιμοποιηθούν ως νοσοκομείο εκστρατείας στη Σαραγόσα, στην πρωτεύουσα της περιφέρειας της Αραγονίας, στη βορειοανατολική Ισπανία, που πλήττεται από την επιδημία.
Το νοσοκομείο αναμένεται να ανοίξει την Παρασκευή. Θα χρησιμοποιηθεί ως κέντρο διαλογής και προσωρινής νοσηλείας, έγινε γνωστό από την πολεμική αεροπορία της χώρας.
Την ίδια ώρα και παρά το γεγονός ότι καταγράφει από τα χαμηλότερα κρούσματα στη χώρα, η Γαλικία, στο βορειοδυτικό τμήμα, εξέδωσε καθολική απαγόρευση στο κάπνισμα στους δρόμους και στους εξωτερικούς χώρους των εστιατορίων, στις περιπτώσεις που δεν μπορεί να τηρηθούν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.
Να υπάρξει σκληρότερη στάση απέναντι στην Τουρκία και η Ευρωπαϊκή Ένωση να επιδείξει σοβαρή αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο, απαιτεί ο Αυστριακός ευρωβουλευτής Ρόμαν Χάιντερ, του Κόμματος των Ελευθέρων, ο οποίος σε σημερινή ανακοίνωσή του τονίζει χαρακτηριστικά ότι «η ΕΕ έχει το καθήκον να σταθεί δίπλα στα μέλη της, την Ελλάδα και την Κύπρο, εάν τα ζωτικά τους συμφέροντα απειλούνται από έναν επιτιθέμενο όπως η Τουρκία».
Η απαίτηση του, όπως σημειώνει, συνδέεται με την αποστολή ενός τουρκικού πλοίου εξερεύνησης, υπό τη συνοδεία τουρκικών πολεμικών πλοίων, για αναζήτηση φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ελλάδας, και «αυτή η διείσδυση σε ελληνικά χωρικά ύδατα πρέπει να θεωρηθεί ως σοβαρή επίθεση κατά της κυριαρχίας ενός κράτους-μέλους της ΕΕ».
«Αυτές οι επιθέσεις αποτελούν μέρος μιας εξαιρετικά επικίνδυνης πορείας επεκτατισμού από τον αυτάρεσκο Τούρκο πρόεδρο, και εναπόκειται στην ΕΕ να σταματήσει αυτές τις ενέργειες», τονίζει ο Ρόμαν Χάιντερ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, μόνο ο διάλογος, όπως απαιτείται από τον ύπατο εκπρόσωπο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, δεν πρόκειται να ωθήσει τους Τούρκους εξουσιαστές σε υποχώρηση.
«Ο Ερντογάν πρέπει να απειληθεί με σοβαρές και οδυνηρές κυρώσεις από την ΕΕ, εάν δεν εγκαταλείψει την επιθετική πολιτική του», απαιτεί ο Ρόμαν Χάιντερ, προσθέτοντας ότι η ΕΕ πρέπει τώρα να ακολουθήσει σαφώς πολύ πιο σκληρή στάση απέναντι στην Τουρκία, και ασφαλώς και υπάρχουν κατάλληλα μέσα, λόγω της οικονομικής εξάρτησης της Τουρκίας από την Ευρώπη.
«Απέναντι σε τέτοιους παθιασμένους με την εξουσία αυτοκράτορες, μία κατευναστική στάση δεν πρόκειται να έχει επιτυχία, και η ΕΕ πρέπει τώρα να αποδείξει ότι είναι κάτι παραπάνω από ένας χάρτινος τίγρης και να επιδείξει σοβαρή αλληλεγγύη με τα απειλούμενα μέλη της», προειδοποιεί ο Αυστριακός ευρωβουλευτής.
Άμεσες ήταν οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης στο τηλεοπτικό μήνυμα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για τα ελληνοτουρκικά.
“Την 3η συνεχόμενη ημέρα που το Τουρκικό ερευνητικό παραβιάζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, εμφανίστηκε με τηλεοπτικό διάγγελμα ο Έλληνας πρωθυπουργός για να ενημερώσει τον ελληνικό λαό ότι δεν υπάρχουν έρευνες παρά μόνο προκλήσεις”, τόνιζαν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.
Και συνέχιζαν: “Αν δεν υπάρχουν έρευνες και άρα παραβίαση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων ποιος ο λόγος να ζητάμε τη διπλωματική συνδρομή τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για κυρώσεις όσο γενικότερα και του Διεθνούς παράγοντα;
Όπως και με τη παρουσία Τούρκων στρατιωτών σε ελληνικό έδαφος σε νησίδα του Έβρου, όπου το ΥΠΕΞ έκανε επίσημο διάβημα αλλά κατά τα άλλα δεν είχαμε παραβίαση, έτσι και τώρα δεν έχουμε παραβίαση απλά ανάπτυξη των στόλων. Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να καταλάβει ότι δεν είναι όλα επικοινωνία. Καλά θα κάνει στις ευαίσθητες αυτές στιγμές να μιλάει λιγότερο και να πράττει περισσότερα. Αλλιώς, κρείττον σιγάν”.
ΚΙΝΑΛ: Χρειάζεται εθνική στρατηγική
“Είπαμε και επαναλαμβάνουμε στον κ. Πρωθυπουργό, ότι η αντιμετώπιση της κλιμακούμενης τουρκικής επιθετικότητας, χρειάζεται ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική, που δεν διαθέτει όπως αποδείχθηκε η σημερινή Κυβέρνηση. Χρειάζεται αρραγές εθνικό μέτωπο και συνεννόηση, όπως επανειλημμένα προτείναμε. Κάτι που ως τώρα δυστυχώς αρνείται” τόνιζε σχόλιο του γραφείου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής.
ΚΚΕ: Επικοινωνιακό παιχνίδι από τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας
Για «επικοινωνιακό παιχνίδι» που παίζεται από την ελληνική και την τουρκική κυβέρνηση κάνει λόγο σε σχόλιό του το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ. Όπως υποστηρίζει «είναι προφανές ότι εκτός από τις στρατιωτικές και διπλωματικές κινήσεις, παίζεται και ένα επικοινωνιακό παιχνίδι από τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας, με στόχο να προετοιμάσει τους λαούς για τα επικίνδυνα σενάρια, που εξυφαίνονται σε βάρος τους στην περιοχή, με την άμεση παρέμβαση των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, τους οποίους επικαλέστηκε ξανά σήμερα ο πρωθυπουργός.
Μόνο που πρόκειται γι’ αυτές τις δυνάμεις που ευθύνονται για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και την υπόθαλψη της επιθετικότητας της τουρκικής κυβέρνησης. Γι’ αυτό και», καταλήγει συμπερασματικά το σχόλιο του ΚΚΕ, «το τραπέζι του διαλόγου που στρώνεται για λογαριασμό των αστικών τάξεων Ελλάδας – Τουρκίας, με βασικό μενού τη συνεκμετάλλευση, υπηρετεί τα δικά τους επικίνδυνα παιχνίδια σε βάρος όλων των λαών της Ανατολικής Μεσογείου».
Αμήχανο και επικοινωνιακό το διάγγελμα του πρωθυπουργού, δηλώνει το ΜέΡΑ25
Κριτική στο διάγγελμα του πρωθυπουργού ασκεί το ΜέΡΑ 25 τονίζοντας σε σχετικό σχόλιό του ότι «το μαγνητοσκοπημένο διάγγελμα ενός αμήχανου πρωθυπουργού που δεν ενημερώνει τους πολίτες επί της ουσίας, προφανώς ούτε τους καθησυχάζει». Η άρνηση του κ. Μητσοτάκη, προσθέτει, «να αναλάβει πρωτοβουλία υπέρβασης των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, αποκαλύπτει τις δεσμεύσεις του στις “Μεγάλες Δυνάμεις”. Ο καθαρός λόγος δυστυχώς υποκαταστάθηκε από επικοινωνιακά υπονοούμενα».
Το ΜέΡΑ25 επαναλαμβάνει τη θέση του: «Ως πατριώτες, αν χρειαστεί, θα πολεμήσουμε. Επιλέγουμε προσεκτικά τις Θερμοπύλες μας, απορρίπτοντας παράλληλα τις εθνικιστικές κραυγές που (η Ιστορία μας δίδαξε) είναι ο προπομπός της ενδοτικότητας. Τονίζουμε ότι ο ελληνικός κι ο τουρκικός λαός μόνο να χάσουμε έχουμε τόσο από τον πόλεμο όσο και από την συνεκμετάλλευση που απαιτούν οι ολιγάρχες και οι πετρελαϊκές πολυεθνικές. Παράλληλα, δεν θεωρούμε διεθνισμό την συνθηκολόγηση στις εθνικιστικές απαιτήσεις ενός Ερντογάν».
Το ΜέΡΑ 25 δηλώνει ότι «ποτέ δεν θα διαπραγματευτούμε από φόβο. Αλλά, παράλληλα, δεν θα φοβηθούμε να διαπραγματευτούμε. Γνωρίζουμε ότι βέλτιστη λύση είναι η ειρηνική διευθέτηση των διαφορών με τις χώρες της ευρύτερης περιοχής μέσω ακηδεμόνευτου, πολυμερούς διαλόγου. Για αυτό εναντιωνόμαστε σε διμερείς διαπραγματεύσεις υπό την επιδιαιτησία “Μεγάλων Δυνάμεων” που στόχο έχουν μια συμφωνία υπέρ των ολιγαρχών, των εμπόρων όπλων και των πετρελαϊκών πολυεθνικών».
Καταλήγοντας το ΜέΡΑ 25 υπογραμμίζει: «καθώς ο αποδεκατισμένος λαός μας θα συσπειρώνεται εναντίον της λαίλαπας του επερχόμενου 5ου Μνημονίου, κι ο τουρκικός λαός θα βυθίζεται καθημερινά στη φτώχεια, είναι μονόδρομος για τις προοδευτικές ελληνίδες και τους προοδευτικούς έλληνες η πατριωτική-διεθνιστική πρόταση του ΜέΡΑ25 για Διεθνή Περιφερειακή Διάσκεψη στην Ανατολική Μεσόγειο που στόχο έχει να την μετατρέψουμε σε θάλασσα Ειρήνης, Συνεργασίας και Βιώσιμης Κοινής Ευημερίας».
Κυριάκος Βελόπουλος: “Η θέση μας παραμένει: Καλώδια στο Αιγαίο αυτοί; Νηοψία, βύθιση κι «άγκυρα» στην ‘Αγκυρα εμείς”
“Με ένα διάγγελμα που δεν ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς χθες ότι θα κάνει ο πρωθυπουργός με πανικό και φόβο και με τη ρήση «απαντούμε δεν προκαλούμε» ο πρωθυπουργός μας ανακοίνωσε ότι πάμε σε διάλογο, χωρίς να μας πει για ποια ακριβώς θέματα «θα διαλεχθούμε». Μίλησε για κίνδυνο ατυχήματος, την ώρα που η Τουρκία έχει εισβάλει στην ελληνική κυριαρχία και ποντίζει καλώδια 1750 χιλιομέτρων”, αναφέρει ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος σε δήλωσή του για το διάγγελμα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.
Και ο κ. Βελόπουλος καταλήγει: “Η θέση της Ελληνικής Λύσης παραμένει αταλάντευτη. Καλώδια στο Αιγαίο αυτοί; Νηοψία, βύθιση κι «άγκυρα» στην Άγκυρα εμείς”.
Τις νέες αεροπορικές οδηγίες που θα ισχύσουν έως τις 31 Αυγούστου ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Στόχος των οδηγιών είναι η προστασία επιβατών και πολιτών από την πανδημία του κορωνοϊού.
Η πρώτη αεροπορική οδηγία (notam) αφορά την παράταση αναστολής πτήσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έως την Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020τα μεσάνυχτα.
Με την δεύτερη notam επεκτείνεται η αεροπορική οδηγία έως τις 31/8/2020 και ώρα 23:59, η οποία προβλέπει ότι όλες οι πτήσεις από και προς Ελλάδα από Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία θα διεξάγονται μόνο στο ΔΑΑ «Ελευθέριος Βενιζέλος» αποκλείοντας τα δρομολόγια στα υπόλοιπα αεροδρόμια.
Η τρίτη αεροπορική οδηγία, αφορά παράταση προϋπάρχουσας notam, που θα ισχύει επίσης έως τις 31 Αυγούστου και προβλέπει ότι όσοι ταξιδεύουν προς Ελλάδα με αεροπορική σύνδεση από Βουλγαρία, Ρουμανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Μάλτα θα εισέρχονται στην χώρα μας μόνο με αρνητικό τεστ Covid-19 το οποίο θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξή τους.
Παράλληλα με νέα τέταρτη αεροπορική οδηγία που θα ισχύει από την Δευτέρα 17 Αυγούστου έως και την Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020 επεκτείνεται το μέτρο εισόδου στην ελληνική επικράτεια με αρνητικό τεστ όσον αφορά τις αεροπορικές συνδέσεις με επτά (7) ακόμα χώρες. Ειδικότερα με την notam προβλέπεται ότι όσοι ταξιδεύουν προς Ελλάδα αεροπορικώς από Σουηδία, Τσεχία, Βέλγιο, Ισπανία, Ολλανδία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία θα εισέρχονται στην χώρα μας μόνο με αρνητικό τεστ Covid-19 το οποίο θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξή τους.
Οι επιβάτες υποχρεούνται να επιδεικνύουν στις ελληνικές ελεγκτικές αρχέςαρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου (PCR) για τον Covid-19 από πιστοποιημένο διαγνωστικό κέντρο στην αγγλική γλώσσα το οποίο θα περιλαμβάνει τα στοιχεία διαβατηρίου ή ταυτότητάς τους. Οι αεροπορικές εταιρείες πρέπει να ελέγξουν αν οι επιβάτες έχουν πιστοποιητικό με αρνητικό τεστ πριν την πτήση, καθώς η απουσία του υποχρεώνει την αεροπορική εταιρεία να μην επιβιβάσει τον επιβάτη. Οι αεροπορικές εταιρείες που δεν συμμορφώνονται με αυτήν την υποχρέωση ελέγχου θα είναι υπεύθυνες για τον επαναπατρισμό των επιβατών με έξοδα της εταιρείας. Ταυτόχρονα παραμένει σε ισχύ η υποχρέωση συμπλήρωσης του Passenger Locator Form (PLF) πριν την άφιξη στην Ελλάδα.
Για τις αεροπορικές οδηγίες - notams, (παρατάσεις, αντικαταστάσεις), ισχύουν οι εξαιρέσεις ως έχουν.
Παράταση απαγόρευσης εισόδου για μη Ευρωπαίους Πολίτες.
Η πέμπτη αεροπορική οδηγία που θα ισχύει μέχρι τις 31 Αυγούστου 2020 τα μεσάνυχτα προβλέπει παράταση απαγόρευσης εισόδου στην χώρα μη Ευρωπαίων Πολιτών (Non EU Citizens). Από την συγκεκριμένη nοtam εξαιρούνται οι ακόλουθες 11 χώρες: Αυστραλία, Καναδάς, Γεωργία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Ρουάντα, Νότια Κορέα, Ταϋλάνδη, Τυνησία, Ουρουγουάη και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Προκειμένου να αποδείξουν τον τόπο κατοικίας τους οι πολίτες τρίτων χωρών δύνανται να προσκομίζουν την άδεια παραμονής, την άδεια εργασίας τους, την ταυτότητά τους, εφόσον αναγράφει τον τόπο διαμονής, την άδεια οδήγησης ή άλλα έγγραφα.
Από την προσωρινή απαγόρευση εισόδου στην χώρα μη Ευρωπαίων Πολιτών ισχύουν οι ακόλουθες εξαιρέσεις: υπήκοοι κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και της Συμφωνίας Σένγκεν, συμπεριλαμβανομένων των συζύγων τους ή των προσώπων με τα οποία αυτοί έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, καθώς και των ανηλίκων τέκνων τους. Ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ερευνητές και επαγγελματίες στον τομέα της υγείας, εφόσον επιδεικνύουν στα σημεία εισόδου στη Χώρα την άδεια άσκησης επαγγέλματος ή άλλα κατάλληλα στοιχεία που αποδεικνύουν την επαγγελματική τους ιδιότητα και υπό την προϋπόθεση ότι η είσοδός τους στη Χώρα συνέχεται με την άσκηση των επαγγελματικών τους καθηκόντων. Επί μακρόν διαμένοντες σε κράτη μέλη της ΕΕ ή της Συμφωνίας Σένγκεν και υπηκόους τρίτων κρατών, οι οποίοι κατέχουν άδεια παραμονής σε κράτη μέλη της ΕΕ ή της Συμφωνίας Σένγκεν, μέλη κυβερνητικών αποστολών, μέλη των διπλωματικών ή προξενικών αρχών και αποστολών, μέλη διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών, μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, στρατιωτικούς και στελέχη των σωμάτων ασφαλείας και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, προσωπικό που απασχολείται στον τομέα των μεταφορών, συμπεριλαμβανομένων των ναυτικών, τα πληρώματα των αεροσκαφών, τα πληρώματα και το τεχνικό προσωπικό των μισθωμένων πτητικών μέσων αεροπυρόσβεσης, καθώς και τους οδηγούς φορτηγών οχημάτων, τα οποία διελαύνουν για τη μεταφορά εμπορευμάτων και το απολύτως απαραίτητο βοηθητικό προσωπικό για τη μεταφορά αυτών, επιβάτες σε διαμετακόμιση (transit), σπουδαστές, πρόσωπα που φροντίζουν ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ), καθώς και εποχικά εργαζόμενους στον τομέα της γεωργίας. Υπήκοοι τρίτων κρατών που υπάγονται στην απαγόρευση έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν αίτημα στην ελληνική προξενική αρχή του τόπου κατοικίας ή διαμονής τους για την κατ’ εξαίρεση είσοδό τους στη Χώρα για επαγγελματικούς ή προσωπικούς λόγους. protothema
Εκτός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας βρίσκεται, από τις 19:00, το απόγευμα της Τετάρτης το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis, το οποίο συνεχίζει την πορεία του εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA, τόσο το Oruc Reis, όσο και τα βοηθητικά του Ataman και CengizHan αλλά και πολεμικά που το συνοδεύουν συνεχίζουν την πορεία τους εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Σημειώνεται, δε, ότι τα ελληνικά πολεμικά πλοία που το παρακολουθούσαν από την πρώτη στιγμή, θα παραμείνουν στην περιοχή για κάθε ενδεχόμενο.
Δείτε που βρισκόταν το Oruc Reis στις 19:30 της Τετάρτης:
Δεν έκανε έρευνες
Σε κάθε περίπτωση, αυτό που είναι δεδομένο είναι ότι το Oruc Reis δεν προχώρησε σε σεισμικές έρευνες.
Παρά το γεγονός ότι από την πρώτη στιγμή είχε γίνει γνωστό πως έχει ρίξει καλώδια στη θάλασσα, σύμφωνα με όσα λένε αναλυτές, είναι αδύνατον να κατάφερε να διεξάγει έρευνες, λόγω του θορύβου που δημιουργείται από την ταυτόχρονη λειτουργία των μηχανών τόσο από τα ελληνικά όσο και από τα τουρκικά πολεμικά πλοία που βρίσκονται στην περιοχή.
«Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών συναντά τον Πομπέο στη Βιέννη», τιτλοφορεί σημερινό δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της η δημόσια Αυστριακή Ραδιοτηλεόραση (ORF), όπου επικαλούμενη την εφημερίδα Καθημερινή, αναφέρει ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα συναντηθεί την Παρασκευή στη Βιέννη με τον Αμερικανό υπουργό εξωτερικών Μάικ Πομπέο.
Στο δημοσίευμα αναφέρεται πως «τις συνομιλίες θα απασχολήσει η τρέχουσα διένεξη ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία ως προς τις γεωτρήσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στη Μεσόγειο». Προστίθεται ακόμα ότι η επίσκεψη ανακοινώθηκε από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών χωρίς να γίνουν γνωστές περαιτέρω λεπτομέρειες και πως ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών πρόκειται να κάνει την Παρασκευή σταθμό στη Βιέννη, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Κεντρική Ευρώπη.
Σημειώνεται επίσης, ότι η διένεξη ανάμεσα στην Αθήνα και στην Άγκυρα κλιμακώθηκε εκ νέου τη Δευτέρα, μετά την ανακοίνωση από την Τουρκία ότι αποστέλλει ένα ερευνητικό πλοίο μπροστά από το ελληνικό νησί Καστελόριζο, κάτι που η Αθήνα επέκρινε έντονα ως «απειλή της ειρήνης» στην Ανατολική Μεσόγειο.
Στο ίδιο πνεύμα είναι η σχετική είδηση του Αυστριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΡΑ), η οποία αναπαράγεται το απόγευμα από αρκετά αυστριακά μέσα ενημέρωσης και στην οποία σημειώνεται ότι η συνάντηση Δένδια-Πομπέο την Παρασκευή στην αυστριακή πρωτεύουσα, επιβεβαιώθηκε από την ελληνική πρεσβεία στη Βιέννη.
Σήμερα, Τετάρτη, το Ιρακινό Υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Τούρκο πρέσβη, Φατίχ Γιλντίζ, στο πλαίσιο των «συνεχών παραβιάσεων και βομβαρδισμών του τουρκικού στρατού» στο βόρειο Ιράκ.
Στο λογαριασμό του στο Twitter, αναφέρθηκε στην τελευταία παραβίαση, «τον πρόσφατο βομβαρδισμό από τουρκικό drone που χτύπησε την περιοχή Σιδάκαν του Κυβερνείου του Ερμπίλ στο Κουρδιστάν και το θάνατο δύο αξιωματικών και ενός στρατιώτη του ιρακινού στρατού».
Το Ιρακινό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την ακύρωση όλων των επισκέψεων Τούρκων αξιωματούχων προς το παρόν.
Και τόνισε την ανάγκη να σταματήσει ο τουρκικός βομβαρδισμός και να αποσυρθούν οι «κατοχικές δυνάμεις» από το Ιράκ.
Ζητήθηκε να διευκρινίσει η Άγκυρα τις περιστάσεις της δολοφονίας των δύο αξιωματικών και ενός ιρακινού στρατιώτη και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι της επίθεσης, σε σημείωμα διαμαρτυρίας που έλαβε ο Τούρκος πρέσβης, θεωρώντας την Άγκυρα υπεύθυνη για την επίθεση στο βόρειο Ιράκ.
Καταδίκη από τον Αραβικό Σύνδεσμο
Ο Αραβικός Σύνδεσμος και το Αραβικό Κοινοβούλιο καταδίκασαν την τουρκική επίθεση στο Ιράκ, η οποία προκάλεσε το θάνατο και τον τραυματισμό ιρακινών συνοριοφυλάκων.
Ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Αραβικών Κρατών, Αχμέτ Γκέιτ, καταδίκασε τις επαναλαμβανόμενες τουρκικές παραβιάσεις της ιρακινής κυριαρχίας.
Ο Αχμέτ Γκέιτ κατήγγειλε, με τον πιο έντονο τρόπο τον τουρκικό βομβαρδισμό στις 11 Αυγούστου στην περιοχή "Sidakan" στα τουρκικά-ιρακινά σύνορα, ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα τη δολοφονία δύο αξιωματικών και ενός στρατιώτη από τις ιρακινές ένοπλες δυνάμεις και ορισμένους άλλους αθώους πολίτες σε κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας του Ιράκ, των αρχών και των χαρτών του διεθνούς δικαίου και της αρχής της καλής γειτονίας.
Τριάντα έξι είναι συνολικά τα κρούσματα, σε οίκο ευγηρίας του Ασβεστοχωρίου, στη Θεσσαλονίκη, όπου μετέβησαν εκτάκτως, σήμερα το απόγευμα, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου.
Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του μετά το πέρας της επίσκεψης ο κ. Τσιόδρας, 33 είναι τα κρούσματα σε ενοίκους του γηροκομείου και τρία σε προσωπικό και η διασπορά έγινε από εργαζόμενο της μονάδας. Οι περισσότεροι είναι ασυμπτωματικοί, ενώ όλοι όσοι παρουσίασαν συμπτώματα μεταφέρονται σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.
«Έχουμε μια μεγάλη επιδημία σ’ αυτό το γηροκομείο που τηρούσε όλα τα μέτρα- δεν επιτρεπόταν ούτε επισκεπτήριο. Δυστυχώς προήλθε από προσωπικό, το οποίο ήταν επαφή θετικού από τη Χαλκιδική. Έτσι φαίνεται από τα πρώτα δείγματα», ανέφερε ο κ. Τσιόδρας και εξήγησε πως πρόκειται για «νεαρό άτομο του περιβάλλοντος του προσωπικού που είχε πάει σε συναυλία».
Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Τσιόδρας, αυτό το παράδειγμα δείχνει «πώς μπορεί ο ιός να περάσει από έναν χώρο που δεν υπάρχει κίνδυνος -νέους που διασκεδάζουν σ’ ένα νησί, σ’ έναν χώρο διακοπών- σ’ ένα γηροκομείο που είναι μια πολύ ευαίσθητη μονάδα με ανθρώπους ηλικιωμένους».
Σύμφωνα με τον καθηγητή, οι περισσότεροι είναι σε καλή κατάσταση υγείας. «Χάρηκαν, με ευχαρίστησαν που ήρθα και κάνουν υπομονή και θα το περάσουν κι αυτό», σημείωσε ο κ. Τσιόδρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
Ανέφερε ακόμη ότι μεγάλο ποσοστό των περιστατικών στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη έχουν άμεση επαφή με ταξιδιώτες, οι οποίοι είτε έχουν επιστρέψει από τη Χαλκιδική στη Θεσσαλονίκη είτε από νησιά των Κυκλάδων στην Αττική. «Το ότι είναι καλοκαίρι δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προσέχουμε. Και μπορεί οι νέοι και οι νεότεροι να κινδυνεύουν λιγότερο αλλά οι ηλικιωμένοι όπως αυτοί είναι ένα τραγικό παράδειγμα του τι μπορεί να συμβεί αν δεν είμαστε προσεκτικοί», υπογράμμισε.
Σημείωσε ακόμη πως «από την τελευταία ανάλυση που έχουμε κάνει στο υπουργείο Υγείας και στον ΕΟΔΥ, το 30% περίπου των περιστατικών μας είναι ασυμπτωματικοί τις τελευταίες εβδομάδες και επίσης ένα πολύ μεγάλο ποσοστό είναι ηλικίας κάτω των 40 ετών. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αυτοί δεν μπορούν να περάσουν τον ιό σε μεγαλύτερους».
Ερωτηθείς αν ανησυχεί για το γεγονός ότι έχει κατέβει ο μέσος όρος ηλικίας όσων προσβάλλονται από τον ιό, απάντησε: «Δεν με ανησυχεί από την άποψη ότι κινδυνεύουμε περισσότερο, με ανησυχεί από την άποψη ότι μπορούν να το μεταδώσουν ευκολότερα σε ευπαθείς ομάδες γιατί οι περισσότεροι είναι ασυμπτωματικοί».
Επικοινωνία με τους προέδρους της Γαλλίας και της Αιγύπτου Εμανουέλ Μακρόν και Άμπντελ Φατάχ αλ Σίσι αντίστοιχα, είχε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να συζητήσει την τουρκική προκλητικότητα στην ανατολική Μεσόγειο.
Η επικοινωνία Μητσοτάκη – Μακρόν κυοφορούνταν τις προηγούμενες ημέρες, καθώς είναι κομβικός ο ρόλος της Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο, και σε επίπεδο στρατιωτικής παρουσίας, και σε επίπεδο εταιρειών στη διαχείριση ενεργειακών πόρων, και έχει πάρει τη σκληρότερη θέση έναντι της Τουρκίας, μετά το διάγγελμα του.
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Abdel Fattah El Sisi. Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Αιγύπτου για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Οι δύο ηγέτες χαρακτήρισαν την υπογραφή της Συμφωνίας Ελλάδας – Αιγύπτου για την Οριοθέτηση Θαλασσίων Ζωνών ορόσημο στις σχέσεις των δύο χωρών, που αποτελεί πρότυπο συνεργασίας και συνεννόησης μεταξύ γειτονικών χωρών κατά το Διεθνές Δίκαιο.
Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Sisi συμφώνησαν στην ταχύτερη δυνατή επικύρωση της Συμφωνίας από τις δύο χώρες γεγονός που θα επισφραγιστεί από συνάντηση των δύο ηγετών.
Με ένα σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το στίγμα για την τακτική που θα ακολουθήσει η χώρα μας όσο η Τουρκία του Ερντογάν αυξάνει καθημερινά την ένταση με τις “βόλτες” του Oruc Reis εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Δείτε το βίντεο με όλο το μήνυμα του πρωθυπουργού.
Την ώρα που το θερμόμετρο στο Αιγαίο και ταελληνοτουρκικάέχει χτυπήσει “κόκκινο” μετά την απόφαση της Τουρκίας να βγάλει το Oruc Reis για “έρευνες” και παρά το γεγονός ότι το ερευνητικό σκάφος φαίνεται να απομακρύνεται από την περιοχή που δέσμευσε η Άγκυρα με NAVTEX, ο πρωθυπουργόςΚυριάκος Μητσοτάκηςαπηύθυνε μήνυμα προς τους Έλληνες πολίτες το απόγευμα της Τετάρτης, 12.08.2020.
“Η Ελλάδα δεν απειλεί αλλά και δεν εκβιάζεται” είπε ο πρωθυπουργός στο μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του για τα Ελληνοτουρκικά, κατά το οποίο επίσης κατέστησε ξεκάθαρο πως “διάλογος με προκλήσεις και σε κλίμα έντασης είναι, προφανώς, άνευ αντικειμένου”.
“Ο κίνδυνος ατυχήματος καραδοκεί με τόσες στρατιωτικές δυνάμεις και την ευθύνη σε μια τέτοια περίπτωση θα την έχει εκείνος που προκαλεί”, είπε σε άλλο σημείο ο πρωθυπουργός, ο οποίος στην τελευταία του φράση έκανε ξεκάθαρο το πώς θα κινηθεί η Ελλάδα…
Ολόκληρο το μήνυμα του πρωθυπουργού:
“Η Ελλάδα είναι μία χώρα υπερήφανη και ισχυρή. Μέλος της Ευρωπαϊκής οικογένειας και πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Μένουμε αταλάντευτα προσηλωμένοι στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και στους κανόνες καλής γειτονίας. Επιδιώκουμε με όλους γέφυρες ειρήνης, καλής πίστης και συνεργασίας.
Η πατρίδα μας δεν απειλεί αλλά και δεν εκβιάζεται. Και για αυτό ακριβώς και δεν υποκύπτει σε απειλές και εκβιασμούς. Ούτε, όμως, και ανέχεται προκλητικές ενέργειες.
Με αυτή την πολιτική αρχών διαπραγματευτήκαμε και υπογράψαμε τις συμφωνίες οριοθέτησης των Θαλασσίων Ζωνών μας με την Ιταλία και, πρόσφατα, με την Αίγυπτο. Συμφωνίες απολύτως συμβατές με το Δίκαιο της Θάλασσας.
Συμφωνίες που αποδεικνύουν ότι όταν υπάρχει καλή διάθεση και κλίμα εμπιστοσύνης μπορούν τελικά να επιλυθούν πολυετείς διαφορές. Που διασφαλίζουν την πρόοδο και την ευημερία των λαών, πάντα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου.
Στο ίδιο πλαίσιο νομιμότητας, με αυτοπεποίθηση και χωρίς εκπτώσεις, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με όλους τους γείτονές μας.
Δεν φοβόμαστε τον διάλογο, ακόμη και τον πιο δύσκολο, γιατί έχουμε πίστη στο δίκαιο των θέσεών μας. Όμως διάλογος με προκλήσεις και σε κλίμα έντασης είναι, προφανώς, άνευ αντικειμένου
Η αντίδραση της Τουρκίας στην καθ’ όλα νόμιμη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο δείχνει, δυστυχώς, ότι δεν μπορεί να συμφιλιωθεί με τις Ευρωπαϊκές αρχές του 21ου αιώνα. Και ότι παραμένει προσκολλημένη στη λογική του εξαναγκασμού και των εκφοβισμών. Λογική που ανήκει σε άλλες εποχές.
Με τη στάση της αυτή, όμως, αποδεικνύει και τον προσχηματικό χαρακτήρα της δήθεν ετοιμότητάς της για διάλογο. Γιατί, πώς είναι δυνατόν μια καθόλα νόμιμη συμφωνία ενός κράτους με ένα άλλο να χρησιμοποιείται από ένα τρίτο κράτος ως πρόσχημα αποχώρησης από τις διερευνητικές επαφές πριν αυτές καν επανεκκινήσουν;
Την ίδια στιγμή, μάλιστα, που η ίδια η Τουρκία υπέγραψε με τη Διοίκηση της Τρίπολης, στη Λιβύη, ένα ανυπόστατο και παράνομο μνημόνιο. Και η οποία, με τις επανειλημμένες προκλήσεις, δοκιμάζει τις αντοχές της Ελλάδας και της Ευρώπης.
Η στρατιωτικοποίηση της κατάστασης από την πλευρά της Τουρκίας αποτελεί επίσης και παραδοχή ανυπαρξίας νομικά ισχυρών θέσεων. Γιατί η προβολή ισχύος δεν είναι παρά απόπειρα να αντισταθμιστεί η αδυναμία της σε θέματα Δικαίου.
Απαντώντας στην ανάπτυξη του στόλου της, αναπτύξαμε και εμείς τον δικό μας, θέτοντας τις Ένοπλες Δυνάμεις μας σε επιφυλακή. Είμαι σίγουρος ότι όλοι οι Έλληνες έχουν την ίδια απόλυτη εμπιστοσύνη στις δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεών μας που έχω και εγώ.
Στις προκλήσεις διατηρούμε το σθένος που πηγάζει από την ψυχραιμία και τη σωφροσύνη μας. Αλλά, ταυτόχρονα, μένουμε σε απόλυτη πολιτική και επιχειρησιακή ετοιμότητα.
Παράλληλα, ενεργοποιούμε τη διπλωματία μας. Ενημερώνουμε φίλες χώρες και τη διεθνή κοινή γνώμη. Και κινητοποιούμε συμμάχους και εταίρους.
Δεν είμαστε μόνοι σε αυτήν την προσπάθεια. Η άμεση ανταπόκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο αίτημά μας να συγκληθεί το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων επιβεβαιώνει ότι το ζήτημα δεν αφορά μόνο τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αλλά και τις σχέσεις όλης της Ευρώπης με την Τουρκία.
Συνεχίζοντας, συνεπώς, την πολιτική των επιθετικών προκλήσεων, η Τουρκία τον μόνο δρόμο που ανοίγει είναι αυτός των ισχυρών κυρώσεων εναντίον της. Κι αυτό την ίδια στιγμή που ισχυρά κράτη, με σημαντική παγκόσμια και περιφερειακή ισχύ, συντάσσονται με το δίκαιο των θέσεων μας.
Ξανατονίζω: Απαντούμε, δεν προκαλούμε. Και με στιβαρότητα προσβλέπουμε να επικρατήσει, επιτέλους, η λογική στη γειτονική μας χώρα. Ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει ένας καλόπιστος διάλογος.
Βασισμένος στο Διεθνές Δίκαιο και στον αμοιβαίο σεβασμό για τη μία διαφορά που αποτελεί το αντικείμενο συζήτησης και ενδεχόμενης προσφυγής σε διεθνές δικαιοδοτικό όργανο: Την οριοθέτηση Θαλασσίων Ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Δεν σηκώνουμε σημαίες ευκαιρίας. Υψώνουμε τη στάση της ευθύνης και της νομιμότητας. Γιατί δεν γίνεται σοβαρή εξωτερική πολιτική με προπαγανδιστικές φωτογραφίες από ανύπαρκτες σεισμικές έρευνες. Ούτε και με εθνικιστικούς παροξυσμούς προς ελεγχόμενα μέσα ενημέρωσης.
Ας το γνωρίζουν όλοι: Ο κίνδυνος ατυχήματος καραδοκεί, όταν συγκεντρώνονται τόσες στρατιωτικές δυνάμεις σε περιορισμένη έκταση. Και την ευθύνη σε μια τέτοια περίπτωση θα την έχει εκείνος που προκαλεί τις συνθήκες αυτές.
Παραμένουμε σταθεροί στην προσήλωσή μας στη Διεθνή Νομιμότητα και στη δύναμη της διπλωματίας να επιλύσει ακόμη και τα πιο σύνθετα ζητήματα.
Δεν θα είμαστε ποτέ αυτοί που πρώτοι θα οξύνουμε τα πράγματα. Όμως, η αυτοσυγκράτηση είναι μόνο η μία όψη της ισχύος μας.
Καμία πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη. Το έχουμε, εξάλλου, αποδείξει στην πράξη. Και θα το αποδείξουμε ξανά εάν χρειαστεί”.
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 262 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 22 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 6177, εκ των οποίων το 54.8% αφορά άνδρες.
Ta 1528 (24.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3002 (48.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
24 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 63 ετών. 8 (33.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 54.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 132 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 2 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 216 θανάτους συνολικά στη χώρα. 73 (33.8%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Δείτε ΕΔΩ την ημερήσια επιδημιολογική μελέτη protothema
«Γεμάτη ανησυχία» παρακολουθεί η γερμανική κυβέρνηση την κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε και σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του για απευθείας διάλογο των δύο πλευρών. «Αυτή η εξέλιξη και αυτά τα τουρκικά μέτρα δεν συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση», τόνισε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.
«Ασφαλώς η ομοσπονδιακή κυβέρνηση βλέπει την αύξηση της έντασης σε αυτή την περιοχή της Μεσογείου γεμάτη ανησυχία και το είπα και τη Δευτέρα. Είναι απολύτως σημαντικό οι εμπλεκόμενοι να επιδιώξουν τον απευθείας διάλογο μεταξύ τους για τα ζητήματα που τους χωρίζουν και αφορούν θέματα Δικαίου της Θάλασσας», δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος ωστόσο απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με το εάν η Καγκελάριος 'Ανγκελα Μέρκελ πρόκειται να έχει απόψε ή αύριο τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Ο εκπρόσωπος δεν απάντησε ούτε σε ερωτήσεις σχετικά με την συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου για την ΑΟΖ. «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έλαβε γνώση της υπογραφής της συμφωνίας Ελλάδας - Αιγύπτου. Περαιτέρω πληροφορίες για αυτό δεν έχω για σας (…) Δεν θα ήθελα να διατυπώσω θέση για αυτή την συμφωνία. Από την σκοπιά μας το σημαντικότερο είναι να υπάρξουν διαπραγματεύσεις για τα διαφιλονικούμενα θέματα Δικαίου της Θάλασσας στη σχέση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Και σε αυτό απευθύνουμε έκκληση προς τους εμπλεκόμενους και για την αποτροπή κάθε περαιτέρω κλιμάκωσης», περιορίστηκε να δηλώσει.
Από την πλευρά του υπουργείου Εξωτερικών, ο Κρίστοφερ Μπούργκερ εξήγησε ότι δεν μπορεί να αξιολογήσει την ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία, ενώ αναφέρθηκε σε επικοινωνία του υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια και σχετικά με την έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., στην οποία, όπως είπε, θα τεθεί το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και οι εξελίξεις στη Λευκορωσία και στον Λίβανο.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η δράση του τουρκικού σκάφους είναι ή όχι σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο, ο κ. Μπούργκερ τόνισε ότι δεν διαθέτει τις απαραίτητες πληροφορίες προκειμένου να αξιολογήσει συνολικά το θέμα σε ό,τι αφορά το Διεθνές Δίκαιο και πρόσθεσε: «Μπορώ μόνο να επαναλάβω ό,τι είπα ήδη την Δευτέρα: Παρακολουθούμε αυτή την εξέλιξη με ανησυχία. Θεωρούμε ότι αυτή η εξέλιξη και αυτά τα τουρκικά μέτρα δεν συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση. Καλούμε και τις δύο πλευρές να μπουν σε διάλογο για να λύσουν τα ανοιχτά, ιδιαίτερα του Δικαίου της Θάλασσας, ζητήματα».
Κατόπιν επίμονων ερωτήσεων σε ό,τι αφορά τη συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου και την τοποθέτηση της γερμανικής κυβέρνησης για το τουρκολιβυκό μνημόνιο, όταν το Βερολίνο είχε δηλώσει ότι συμφωνίες σε βάρος τρίτων δεν έχουν ισχύ, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε: «Ασφαλώς επί της αρχής μπορώ να πω ότι βασική αρχή του Διεθνούς Δικαίου είναι ότι συμφωνίες σε βάρος τρίτων δεν έχουν ισχύ».
Είναι τουλάχιστον παράδοξο, αν όχι αστείο, να υποδεικνύει η Τουρκία στην Ελλάδα την ανάγκη σεβασμού μειονοτικών δικαιωμάτων, τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του «σχετικά με τη σημερινή τοποθέτηση του τουρκικού ΥΠΕΞ περί σχολείων μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη».
Παράλληλα, επισημαίνει ότι η ιστορία θα παραμείνει για πάντα ο πλέον αντικειμενικός μάρτυρας για τον συστηματικό τρόπο εξάλειψης από την Τουρκία όλων των μειονοτήτων στην επικράτειά της κατά τη διάρκεια του εικοστού αιώνα.
Όσον αφορά τις εκπαιδευτικές επιλογές της ελληνικής πολιτείας, το υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει ότι αυτές γίνονται ισότιμα και χωρίς διακρίσεις για όλους τους Έλληνες πολίτες, πάντοτε με αποκλειστικό γνώμονα την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης και το συμφέρον των μαθητών. Ειδικότερα για τη μουσουλμανική μειονότητα, σημειώνει ότι στην περιοχή λειτουργούν 115 μειονοτικά δημοτικά σχολεία, εντός των οποίων η παρεχόμενη διδασκαλία διασφαλίζει στο ακέραιο όλα τα δικαιώματα των μαθητών και προσθέτει καταληκτικά: «Παρεμπιπτόντως, στην Κωνσταντινούπολη το 1955 υπήρχαν 54 ελληνικά δημοτικά σχολεία, ενώ σήμερα μόνο 3. Γνωρίζει άραγε η τουρκική ηγεσία γιατί;».
Τι ισχυρίζεται η Τουρκία
Η ελληνική πλευρά αντέδρασε στα όσα υποστήριξε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι σχετικά με την Θράκη.
Κατηγόρησε την Ελλάδα ότι κλείνει τα δημοτικά σχολεία που ανήκουν στην «τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης» μέσω της προσωρινής αναστολής.
Η ανακοίνωση του Τούρκικου ΥΠΕΞ:
«Τα τελευταία 25 χρόνια, η Ελλάδα κλείνει συστηματικά τις δραστηριότητες των δημοτικών σχολείων που ανήκουν στην τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης, μέσω “προσωρινής αναστολής”, χωρίς να συμβουλευτεί τη μειονότητα, με το πρόσχημα των μέτρων λιτότητας στη χώρα και του ανεπαρκούς αριθμού μαθητών.
Το τελευταίο παράδειγμα αυτού ήταν το κλείσιμο οκτώ ακόμη δημοτικών σχολείων της μειονότητας. Με αυτήν την απόφαση, ο αριθμός των δημοτικών σχολείων της Τουρκικής μειονότητας μειώθηκε από 231 πριν από 25 χρόνια σε 115.
Αυτή η πρακτική της Ελλάδας είναι μέρος της πολιτικής αφομοίωσης και καταπίεσης που εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες κατά της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση απλά παρακολουθεί τη συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ένα κράτος μέλος.
Καλούμε την Ελλάδα να τερματίσει την πολιτική της παραβίασης των εκπαιδευτικών δικαιωμάτων των παιδιών που ανήκουν στη μειονότητα, η οποία είναι ασυμβίβαστη με τις διατάξεις της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης, και να ανοίξει εκ νέου τα σχολεία που αναφέρονται.
Υποστηρίζουμε τις δηλώσεις των οργάνων και οργανώσεων της Τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης σχετικά με αυτό το ζήτημα. Φέρνουμε στο προσκήνιο το ζήτημα αυτό στη διεθνή κοινότητας και των οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Οι πρωτοβουλίες μας ενώπιον των ελληνικών αρχών για την επίλυση των εκπαιδευτικών προβλημάτων της Τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης θα συνεχιστούν αποφασιστικά βάσει της αμοιβαιότητας που καθιερώθηκε από τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης»
Με απόφαση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκου Ταγαρά, δίνεται παράταση είκοσι πέντε (25) ημερών – στην καταληκτική προθεσμία υποβολής αιτήσεων αναμόρφωσης δασικών χαρτών, ανά οικεία Διεύθυνση Δασών Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Να σημειωθεί ότι αίτημα για παράταση είχε υποβάλει η ΠΟΜΙΔΑ.
Συναλλαγές με πλαστά χαρτονομίσματα σε περιοχές της Μεσσηνίας και της Αργολίδας έκαναν οι τρεις αλλοδαποί, οι οποίοι συνελήφθησαν στην Κυπαρισσία.
Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι τρεις συλληφθέντες πήγαν χθες το πρωί σε περίπτερο στην Κυπαρισσία και αγόρασαν προϊόντα μικρής αξίας, χρησιμοποιώντας πλαστό χαρτονόμισμα των 50 ευρώ.
Όταν ο ιδιοκτήτης του περιπτέρου κατάλαβε ότι το χαρτονόμισμα ήταν πλαστό ειδοποίησε την Αστυνομία και έπειτα από λίγη ώρα αστυνομικοί του τοπικού τμήματος εντόπισαν τους τρεις αλλοδαπούς, οι οποίοι ήταν μέσα σε αυτοκίνητο και τους συνέλαβαν.
Στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν, σύμφωνα με την Αστυνομία, έξι πλαστά χαρτονομίσματα των 50 και 100 ευρώ, ένας πτυσσόμενος σουγιάς, το χρηματικό ποσό των 724 ευρώ και έξι κινητά τηλέφωνα.
Επιπλέον, σε έρευνα που έγινε στο αυτοκίνητο, βρέθηκαν ένα πιστόλι με γεμιστήρα, 10 φυσίγγια και διαρρηκτικά εργαλεία.
Στο πλαίσιο των ερευνών προέκυψε, σύμφωνα με την Αστυνομία, ότι οι τρεις συλληφθέντες έκαναν στις 10 και 11 Αυγούστου στο Άργος και στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Τριφυλίας Μεσσηνίας ακόμη έξι συναλλαγές, καθώς και δύο απόπειρες συναλλαγών με πλαστά χαρτονομίσματα των 50 και 100 ευρώ, τα οποία βρέθηκαν και κατασχέθηκαν.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Κυπαρισσίας, ο οποίος τους παρέπεμψε στον ανακριτή, για να απολογηθούν, ενώ οι αστυνομικοί του τμήματος Τριφυλίας, συνεχίζουν τις έρευνες για την υπόθεση.
Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών ανακοινώνει ότι οι ελληνικές Τράπεζες – μέλη της είναι έτοιμες να συνδράμουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις των περιοχών της Εύβοιας που επλήγησαν από την πρόσφατη θεομηνία και να παράσχουν διευκολύνσεις προκειμένου όλοι οι πολίτες της περιοχής να υπερβούν την δύσκολη αυτή συγκυρία.
Μεταξύ άλλων, τα μέλη της ΕΕΤ σχεδιάζουν σειρά ρυθμίσεων για την εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεων όσων επλήγησαν. Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να επικοινωνήσουν με την Τράπεζα συνεργασίας τους, η οποία θα αξιολογήσει το αίτημα και θα το αντιμετωπίσει κατά τρόπο σύμφωνο με τις ανάγκες και την έκταση της ζημίας κάθε δανειολήπτη και τις ευχέρειες ρυθμίσεων και διευκολύνσεων που παρέχονται.