facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 4 Αυγούστου 2022

Ταϊβάν: «Υπάρχουν πολεμικές προετοιμασίες – Ενημερωνόμαστε για τα καταφύγια»

Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι της Ταϊβάν μετά την ένταση που έχει δημιουργηθεί με την Κίνα με αφορμή την επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι στην περιοχή.

Ανάμεσά τους και ένας έλληνας και καθηγητής Αγγλικών, ο Χρήστος Σαραντίδης που ζει και εργάζεται στην Ταιβάν από το 2008 και μιλάει στον ΣΚΑΪ για την κατάσταση στη χώρα.

«Οι οχυρώσεις πάντα υπάρχουν. Έχουν σταλεί email από την κυβέρνηση προς του πολίτες το που να πρέπει να πάμε άμα χρειαστεί κάτι. Υπάρχει ενημέρωση και οργάνωση πάρα πολύ μεγάλη προς αυτό το θέμα, οπότε ο κόσμος έχει εμπιστοσύνη στις αρχές το τι πρέπει να κάνει άμα χρειαστεί» τόνισε ο κ. Σαραντίδης.

«Φόβος δεν υπάρχει, από την άποψη ότι είμαστε υπό απειλή, θανάσιμη απειλή, ότι θα γίνει κάποια σύρραξη τώρα. Δεν υπάρχει πανικός στους δρόμους», ξεκαθάρισε.

«Οι παραβιάσεις μέχρι αυτή τη στιγμή ήταν όχι του εναέριου χώρου της Ταϊβάν, αλλά του εναέριου χώρου αναγνώρισης απειλών μέχρι στιγμής. Βέβαια ο αριθμός αυτών των παραβιάσεων συνεχίζει και αυξάνεται το οποίος είναι ανησυχητικό από μόνο του» σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Βλέπουμε την κατάσταση πολύ προσεκτικά, ως πατέρας ανησυχώ, αλλά δεν πανικοβάλλομαι. Προσωπική μου άποψη είναι ότι θα γίνει η άσκηση αυτή, θα κρατήσει τέσσερις μέρες και θα πάψει, απλά δίνουν το σήμα οι Κινέζοι ότι είναι έτοιμοι να επιβάλουν ένα αποκλεισμό άμα χρειαστεί στο μέλλον ως απειλή» τόνισε.

Για την επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊπέι ο κ. Σαραντίδης ανέφερε ότι «ήρθε, την υποδέχθηκε η κοινωνία σε μεγάλο βαθμό, πολύ θετικά. Αλλάξανε τα χρώματα στον ουρανοξύστη με την αμερικάνικη σημαία, δείξανε τον ενθουσιασμό τους, υπάρχει η άποψη ότι άμα γίνει κάτι, άμα γίνει θερμή σύγκρουση η Αμερική θα έρθει προς την υποστήριξη της Ταϊβάν και αυτό είναι το μεγαλύτερο ένστικτο του κόσμου εδώ πέρα, ότι άμα γίνει κάτι δεν είμαστε μόνοι, θα μας στηρίξουν».

Την ίδια ώρα σε κατάσταση υψηλού συναγερμού βρίσκονται οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ταϊβάν, μετά τις ασκήσεις του κινεζικού στρατού με πραγματικά πυρά σε έξι ζώνες γύρω από τη νήσο, αλλά και τις σκληρές δηλώσεις του Πεκίνου.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Ταϊβάν: «Υπάρχουν πολεμικές προετοιμασίες – Ενημερωνόμαστε για τα καταφύγια»"

Έφυγε με μετάθεση ο μοναδικός καρδιολόγος του νοσοκομείου Καλύμνου

Εγκρίθηκε με απόφαση του Υπουργείου Υγείας η αίτηση μετάθεσης του Ιατρού Καρδιολόγου, Μανώλη Τσικούρη, διευθυντή Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Καλύμνου σε κενή οργανική θέση του Γ.Ν.Α. «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ».

Η μετάθεση του καρδιολόγου δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα, καθώς η κλινική μένει χωρίς μόνιμο γιατρό, καθώς εκκρεμεί η ανάρτηση της προκήρυξης για την πλήρωση 2 κενών θέσεων καρδιολόγων.

Η διοίκηση του Βουβάλειου Νοσοκομείου έχει υποβάλλει αίτημα για την άμεση  πλήρωση της θέσης, με απόσπαση από άλλο νοσοκομείο χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχει ανταπόκριση.

Την αδιαφορία όλων των αρμοδίων και την μη προκήρυξη θέσεων, με αποτέλεσμα το νοσηλευτικό ίδρυμα του νησιού να κινδυνεύει να βρεθεί άμεσα χωρίς καρδιολόγο, είχαν καταγγείλει προ δυο μηνών ιδιώτες καρδιολόγοι που κλήθηκαν να στηρίξουν τη κλινική του Νοσοκομείου, καθώς από το τέλος του 2021 έχει μείνει με μια μόνο θέση γιατρού, του Μανώλη Τσικούρη.

Όμως στο μεσοδιάστημα, όπως καταγγέλλουν οι γιατροί, “καμία προσπάθεια δεν έγινε για να ενισχυθεί ο κύριος Τσικούρης και να παραμείνει στην Κάλυμνο. Καμία προσπάθεια να δοθούν κίνητρα στον κ. Τσικούρη και να τον υποστηρίξουν στο έργο του. Μάλλον το αντίθετο”.

Ερώτηση για το μείζον ζήτημα της έλλειψης καρδιολόγων στο νοσοκομείο Καλύμνου, κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νεκτάριος Σαντορινιός. Ανάλογη ερώτηση κατέθεσε και ο βουλευτής της Ν.Δ., Μάνος Κόνσολας χωρίς αποτέλεσμα. Η προηγούμενη διοίκηση, αντιμετώπισε την έλλειψη με την προσωρινή κάλυψη των εφημεριών από τους δύο ιδιώτες καρδιολόγους του νησιού.

Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ Ν. Αιγαίου ο διοικητής του Ιδρύματος  ανέφερε ότι “αναμένεται καρδιολόγος από άλλο νοσοκομείο, ενώ στη τελική διαδικασία έγκρισης βρίσκεται η προκήρυξη των δυο θέσεων ενός Διευθυντή και ενός Επιμελητή Α, με τις προσλήψεις ωστόσο να καθυστερούν λόγω της χρονοβόρας διαδικασίας”.

«Σε κάθε περίπτωση», επισήμανε ο διοικητής, «δεν χρειάζεται πανικός καθώς οποιαδήποτε στιγμή υπάρξει ανάγκη αντιμετώπισης καρδιολογικού περιστατικού υπάρχει γιατρός στο ίδρυμα».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Έφυγε με μετάθεση ο μοναδικός καρδιολόγος του νοσοκομείου Καλύμνου"

Τρίπολη: Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στην περιοχή της Νεστάνης

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε, σύμφωνα με την πυροσβεστική, η φωτιά που εκδηλώθηκε τις μεσημβρινές ώρες σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή της Νεστάνης, στην Αρκαδία.

Στο σημείο εξακολουθούν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, ώστε να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο την φωτιά και να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενες αναζωπυρώσεις.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Τρίπολη: Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στην περιοχή της Νεστάνης"

Ελλάδα, Αίγυπτος και Σ. Αραβία θέλουν να συνδιοργανώσουν το Μουντιάλ του 2030

Αίγυπτος, Σαουδική Αραβία και Ελλάδα θα υποβάλουν συνυποψηφιότητα για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2030.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας cairo24.com, πραγματοποιήθηκε τριμερής συνάντηση για να καθοριστούν οι τελικές ρυθμίσεις για την υποψηφιότητα ανάληψης της διοργάνωσης, καθώς οι τρεις χώρες συμφώνησαν να καταθέσουν κοινή υποψηφιότητα για το κορυφαίο ποδοσφαιρικό «ραντεβού» του πλανήτη σε επίπεδο εθνικών ομάδων.

Μάλιστα, το σχετικό δημοσίευμα αναφέρει ότι ο υπουργός Αθλητισμού και Νεολαίας της Αιγύπτου, Ασράφ Σόμπχι, εξέφρασε την πρόθεση να κατασκευαστεί ένα μεγάλο γήπεδο στο Ελ Αλαμέιν, προκειμένου να προστεθεί στα στάδια της χώρας που είναι ικανά να «φιλοξενήσουν» αγώνες της διοργάνωσης, ενώ θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα της συνάντησης στην αιγυπτιακή κυβέρνηση.

Εφόσον ισχύουν οι συγκεκριμένες πληροφορίες, η Ελλάδα θα μπορούσε να «στεγάσει» αγώνες του Μουντιάλ σε αρκετά νέα γήπεδα, καθώς, εκτός από την "OPAP Arena", μέχρι το 2030 αναμένεται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί αυτά του Παναθηναϊκού και του ΠΑΟΚ, ενώ υπάρχουν ακόμη το ΟΑΚΑ και το «Γεώργιος Καραϊσκάκης».

ΑΠΕ/euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Ελλάδα, Αίγυπτος και Σ. Αραβία θέλουν να συνδιοργανώσουν το Μουντιάλ του 2030"

Καιρός αύριο: Λιακάδα σε Αττική, Θεσσαλονίκη – Πού θα δούμε 40 βαθμούς

Ζεστός θα είναι ο καιρός αύριο, Παρασκευή (05.08.2022) με υψηλές θερμοκρασίες. Ισχυροί άνεμοι θα πνέουν στα πελάγη.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Γενικά αίθριος καιρός, με τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 3 με 5, στα ανατολικά 4 με 6 και στο Αιγαίο κατά τη διάρκεια της ημέρας τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 36 με 37 και κατά τόπους τους 38 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου και του ανατολικού Αιγαίου τους 34 με 36 και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 30 με 33 βαθμούς κελσίου.

Καιρός αύριο – Αναλυτική πρόγνωση

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί τοπικά έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 4 και στο Ιόνιο το απόγευμα έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 37 και κατά τόπους στα ηπειρωτικά έως 38 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 37 και κατά τόπους στη Θεσσαλία έως 38 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και κατά τη διάρκεια της ημέρας τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 32 και στη νότια Κρήτη έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και κατά τη διάρκεια της ημέρας στα βόρεια τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα νότια πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Λιακάδα σε Αττική, Θεσσαλονίκη – Πού θα δούμε 40 βαθμούς"

Φωτιά σε ανεμογεννήτρια στην Κόρωνο Νάξου (video+φώτος)

Φωτιά ξέσπασε πριν από λίγο (περίπου στις 15:15) σε ανεμογεννήτρια στην Κόρωνο Νάξου, ενώ σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες η φωτιά  έχει επεκταθεί και στη γύρω περιοχή (στο βουνό).

Δυνάμεις της πυροσβεστικής σπεύδουν στο σημείο. Ήδη βρίσκονται εκεί 5 οχήματα του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Νάξου και 12 πυροσβέστες που καταβάλουν προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς.

Πυκνός καπνός έχει κατακλύσει τις γύρω περιοχές ενώ υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης της ανεμογεννήτριας.

Οι άνεμοι στην περιοχή πνέουν πολύ ισχυροί.

Τεράστια είναι η αγωνία των κτηνοτρόφων της περιοχής που προσπαθούν να σώσουν τα ζώα τους από την πυρκαγιά.

Η περιοχή είναι δύσβατη και καταβάλλονται τεράστιες προσπάθειες κατάσβεσης από ξηράς από τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής που βρίσκονται στο σημείο με 5 οχήματα και 12 πυροσβέστες, ενώ ήδη επιχειρούν πυροσβεστικά ελικόπτερα και δύο αεροπλάνα για να συνδράμουν στην κατάσβεση.

φωτιά Κόρωνος

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κορώνου Γιάννη Κωνσταντάκη η φωτιά, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές, αλλά είναι επικίνδυνη για τα ζώα της περιοχής και καταβάλλονται προσπάθειες για τη διάσωση τους.

Στην περιοχή της πυρκαγιάς βρίσκεται και ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρης Λιανός ώστε να παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις.

φωτιά Κόρωνος

Να σημειωθεί ότι η φωτιά που είχε αρπάξει αρχικά η ανεμογεννήτρια του αιολικού πάρκου Κορώνου κατασβέστηκε.

Ο καπνός από την πυρκαγιά έχει κατακλύσει τις γύρω περιοχές και έχει φτάσει μέχρι τα παράλια (Μουτσούνα, Λιγαρίδια κ.λπ.).

https://www.youtube.com/watch?v=afPRMSAEXHY https://www.youtube.com/watch?v=afPRMSAEXHY https://www.youtube.com/watch?v=afPRMSAEXHY https://www.youtube.com/watch?v=afPRMSAEXHY https://www.youtube.com/watch?v=afPRMSAEXHY https://www.youtube.com/watch?v=afPRMSAEXHY https://www.youtube.com/watch?v=afPRMSAEXHY

naxostimes

 

Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιά σε ανεμογεννήτρια στην Κόρωνο Νάξου (video+φώτος)"

Πρεσβεία της Ελλάδας στην Τουρκία: Θλίψη και συγκίνηση για την καταστροφή του Γηροκομείου του Νοσοκομείου του Βαλουκλή

Τη θλίψη και συγκίνησή της για την καταστροφή του Γηροκομείου του Νοσοκομείου του Βαλουκλή, του ιστορικού αυτού ιδρύματος των Ρωμιών της Κωνσταντινούπολης, εκφράζει η πρεσβεία της Ελλάδας στην Άγκυρα με ανάρτησή της στο Twitter.

Επιπλέον, η ελληνική πρεσβεία ευχαριστεί όσους βοήθησαν στην εκκένωση και στην κατάσβεση και εκφράζει την ελπίδα σύντομα να αναγεννηθεί από τις στάχτες του.

Σημειώνεται πως τη συγκεκριμένη ανάρτηση την έχει αναδημοσιεύσει (Retweet) στον λογαριασμό του στο αντίστοιχο κοινωνικό μέσο, το υπουργείο Εξωτερικών.

ertnews 

Διαβάστε Περισσότερα » "Πρεσβεία της Ελλάδας στην Τουρκία: Θλίψη και συγκίνηση για την καταστροφή του Γηροκομείου του Νοσοκομείου του Βαλουκλή"

Σε κατάσταση συναγερμού η Ταϊβάν: Βίντεο με άρματα στους δρόμους

Σε κατάσταση υψηλού συναγερμού βρίσκονται οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ταϊβάν, μετά τις μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις που ξεκίνησαν σήμερα οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις σε έξι ζώνες γύρω από τη νήσο.

Η επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊπέι, προκάλεσε την σφοδρή αντίδραση του Πεκίνου αλλά και νέες απειλές από την Κίνα οι οποίες συνοδεύτηκαν χθες και προχθές μέ ένα μπαράζ υπερπτήσεων από κινεζικά μαχητικά αεροσκάφη στην Ζώνη Αεράμυνας της Ταϊβάν.

Οι μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις της Κίνας περιλαμβάνουν και την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων ωστόσο, οι ένοπλες δυνάμεις της Ταϊβάν δηλώνουν έτοιμες να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε πιθανή στρατιωτική επιχείρηση από την Κίνα.

Σε βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης  εμφανίζονται άρματα μάχης M60A3 TTS του Στρατού της Ταϊβάν σε δρόμους της πρωτεύουσας Ταϊπέι.
Δεν θα προκαλέσουμε αλλά θα αμυνθούμε, δηλώνει η πρόεδρος Τσάι Ινγκ-γουέν

Η Ταϊβάν δεν θα προκαλέσει συγκρούσεις, αλλά θα υπερασπιστεί σθεναρά την κυριαρχία και την εθνική της ασφάλεια, δήλωσε πριν από λίγο η πρόεδρος Τσάι Ινγκ-γουέν, απαντώντας στα κινεζικά στρατιωτικά γυμνάσια κοντά στο νησί.

Η Κίνα εκτόξευσε πυραύλους κοντά στα χωρικά ύδατα της Ταϊβάν, μια ημέρα αφότου η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, έκανε ένα ταξίδι διατυπώνοντας την αλληλεγγύη της στο αυτοδιοικούμενο νησί.

Οι ασκήσεις των Κινέζων

Σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου του υπουργείου, «το Κομμουνιστικό Κόμμα» της Κίνας εκτόξευσε «πολλαπλούς πυραύλους Ντονγκφένγκ στα ύδατα βορειοανατολικά και νοτιοδυτικά της Ταϊβάν από τις 13:56 (σ.σ.: τοπική ώρα· 08:56 ώρα Ελλάδας)».

Η κρατική εφημερίδα της Κίνας Global Times δημοσίευσε ένα βίντεο που φέρεται να δείχνει την εκτόξευση κινεζικών πυραύλων νωρίτερα σήμερα με στόχο τα ύδατα γύρω από την Ταϊβάν. Η αυθεντικότητα του βίντεο δεν έχει επαληθευτεί με ανεξάρτητο τρόπο. Ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός της Κίνας ανέφερε πως ολοκλήρωσε εκτοξεύσεις συμβατικών πυραύλων και πρόσθεσε ότι οι έλεγχοι στις περιοχές όπου έγιναν έχουν πλέον αρθεί.

Nωρίτερα το Γαλλικό Πρακτορείο είχε δημοσιεύσει βίντεο που κατέγραφε την εκτόξευση βλημάτων στα στενά της Ταϊβάν:


Υπενθυμίζεται ότι το Πεκίνο άρχισε το μεσημέρι (τοπική ώρα· στις 07:00 ώρα Ελλάδας) στρατιωτικά γυμνάσια ευρείας κλίμακας σε έξι ζώνες γύρω από την Ταϊβάν, πάνω σε πολυσύχναστες θαλάσσιες εμπορικές οδούς.

«Τα γυμνάσια ξεκινούν», ανέφερε το κινεζικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV μέσω Weibo, του κινεζικού αντίστοιχου του Twitter, και θα συνεχιστούν ως την Κυριακή το μεσημέρι. Κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής δεν θα επιτρέπεται η είσοδος «πλοίων και αεροσκαφών» στα πεδία όπου θα γίνονται ασκήσεις με πραγματικά πυρά, πρόσθεσε.

Στο Πινγκτάν, κινεζικό νησί κοντά σε μια από τις ζώνες των γυμνασίων, στρατιωτικά ελικόπτερα πέρασαν κινούμενα προς την κατεύθυνση της Ταϊβάν, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου. Ο στρατός της Ταϊβάν από την πλευρά του ανέφερε ότι «προετοιμάζεται για πόλεμο» αν και «χωρίς να επιδιώκει πόλεμο».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Σε κατάσταση συναγερμού η Ταϊβάν: Βίντεο με άρματα στους δρόμους"

Πέντε κινεζικοί βαλλιστικοί πύραυλοι φαίνεται ότι προσγειώθηκαν στην ΑOZ της Ιαπωνίας – Διάβημα διαμαρτυρίας από το Τόκιο

Πέντε βαλλιστικοί πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν από την Κίνα φαίνεται ότι προσγειώθηκαν στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ιαπωνίας (ΑΟΖ), δήλωσε ο Ιάπωνας υπουργός Άμυνας Νομπούο Κίσι, προσθέτοντας ότι αυτό ήταν το πρώτο τέτοιο περιστατικό.

«Πέντε από τους εννέα βαλλιστικούς πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από την Κίνα πιστεύεται ότι προσγειώθηκαν στην ΑΟΖ της Ιαπωνίας», είπε την Πέμπτη ο Κίσι σε δημοσιογράφους, καθώς η Κίνα ξεκίνησε μεγάλης κλίμακας στρατιωτικά γυμνάσια σε χωρικά ύδατα που περιβάλλουν την Ταϊβάν μετά την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι.

Ο Ιάπωνας υπουργός Άμυνας πρόσθεσε ότι το Τόκιο υπέβαλε διάβημα διαμαρτυρίας μέσω διπλωματικών οδών.

Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πέντε κινεζικοί βαλλιστικοί πύραυλοι φαίνεται ότι προσγειώθηκαν στην ΑOZ της Ιαπωνίας – Διάβημα διαμαρτυρίας από το Τόκιο"

Στα 39 έφθασαν τα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα

Στην ανακοίνωση του ΕΟΔΥ αναφέρονται αναλυτικά τα εξής:

''Η ευλογιά των πιθήκων είναι ιογενής λοίμωξη που αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 1958. Έκτοτε, εμφανίζεται σε τροπικές περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής. Μεταδίδεται  μέσω της επαφής με άγρια ζώα και από άνθρωπο σε άνθρωπο με τη στενή σωματική επαφή.

Το Μάιο του 2022 καταγράφηκε αυξημένος αριθμός κρουσμάτων ευλογιάς πιθήκων σε μη ενδημικές χώρες. Συνολικά, στην Ευρώπη, μέχρι τις 2 Αυγούστου 2022 καταγράφηκαν 15.926 κρούσματα της νόσου σε 38 διαφορετικές χώρες (πηγή: ecdc.europa.eu).

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται στην παρούσα έκθεση αφορούν στα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της λοίμωξης από ιό της ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα, βάσει των δεδομένων που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και έχουν καταγραφεί μέχρι τις 4 Αυγούστου 2022.

Τα δεδομένα επιδημιολογικής επιτήρησης προέρχονται από τις δηλώσεις που αποστέλλουν οι θεράποντες ιατροί στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για τα κρούσματα, καθώς και από την καθημερινή επικοινωνία με συνεργαζόμενα εργαστήρια που συμμετέχουν στη διάγνωση της λοίμωξης από ιό της ευλογιάς των πιθήκων.

Η Διεύθυνση Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης για Λοιμώδη Νοσήματα του ΕΟΔΥ πραγματοποιεί συστηματική διερεύνηση των διαγνωσμένων κρουσμάτων, μέσω επικοινωνίας με τους θεράποντες ιατρούς ή/και μέσω συνεντεύξεων με τους ασθενείς, ώστε να προσδιορισθούν τα χαρακτηριστικά της νόσου και οι παράγοντες κινδύνου.

Ο συνολικός αριθμός των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων από την έναρξη της καταγραφής ανέρχεται σε 39 (όλοι άνδρες, διάμεση ηλικία: 37 έτη (22-59), εκ των οποίων 13 ανέφεραν ταξίδι στο εξωτερικό εντός του χρόνου επώασης της νόσου (33%). 

Σημειώνεται ότι τα καταγεγραμμένα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα''.

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "Στα 39 έφθασαν τα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα"

Αρκαδία: Φωτιά σε χαμηλή βλάστηση στη Νεστάνη – Δεν απειλείται το χωριό

Χαμηλή βλάστηση καίγεται στη Νεστάνη Αρκαδίας.

Η πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι της Πέμπτης (04/08) δεν απειλεί το χωριό της Νεστάνης.

Στο σημείο επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής και πεζοπόρο τμήμα.

Η φωτιά κατευθύνεται προς το βουνό. Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Αρκαδία: Φωτιά σε χαμηλή βλάστηση στη Νεστάνη – Δεν απειλείται το χωριό"

Υπουργείο Εξωτερικών: Η Τουρκία διαστρέφει και πάλι την πραγματικότητα

Η Τουρκία προκάλεσε ξανά και κατηγόρησε την Ελλάδα, με αφορμή τη νομοθετική ρύθμιση για τους Μουφτήδες, πως καταπατά τα δικαιώματα των «συμπατριωτών» της στη (Δυτική όπως την αναφέρει) Θράκη. Η απάντηση της Αθήνας ήταν πως η Άγκυρα διαστρέφει την πραγματικότητα. 

Η Τουρκία παραποιεί την αλήθεια ηθελημένα για να εξυπηρετήσει το αφήγημά της, αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας στην προκλητική ανακοίνωση από το τουρκικό ΥΠΕΞ σχετικά με τους Μουφτήδες. Ο νέος νόμος, αναφέρει η Αθήνα, προέκυψε ύστερα από «μακρά διαβούλευση με εκπροσώπους της μειονότητας».

«Οι Μουσουλμάνοι συμπολίτες μας στην Θράκη ζουν σε μία ευρωπαϊκή χώρα (…) Ας αναλογισθεί η Τουρκία, πριν προβεί σε υποδείξεις προς οποιονδήποτε, πόσα από τα άρθρα της Συνθήκης της Λωζάννης έχει η ίδια σεβασθεί», σημειώνει με έμφαση το ελληνικό ΥΠΕΞ και σημειώνει πως εξαιτίας των πολιτικών της Τουρκίας «η άλλοτε ακμάζουσα Ελληνική Μειονότητα σε Κωνσταντινούπολη, Ίμβρο και Τένεδο έχει σχεδόν αφανισθεί».

«Η Τουρκία, μέχρις ότου δώσει ειλικρινείς και πειστικές απαντήσεις στα αμείλικτα αυτά ερωτήματα, θα εξακολουθεί να είναι υπόλογη τόσο έναντι των ίδιων των πολιτών της τους οποίους εξανάγκασε να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές εστίες τους, όσο και της διεθνούς κοινότητας», αναφέρει επίσης η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. 

Η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ

«Η Τουρκία, με αφορμή την φορά αυτή τον νέο νόμο για τον εκσυγχρονισμό των Μουφτειών που ψηφίσθηκε πρόσφατα από την Βουλή των Ελλήνων, διαστρέφει και πάλι την πραγματικότητα.

Προκειμένου να εξυπηρετήσει το αφήγημά της, ηθελημένα παραποιεί την αλήθεια όσον αφορά την Μουσουλμανική Μειονότητα στην Θράκη.

Ο νέος νόμος, ο οποίος συντάχθηκε μετά από μακρά διαβούλευση με εκπροσώπους της Μειονότητας, δημιουργεί ένα σύγχρονο και ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για τις Μουφτείες και τους Μουφτήδες στην Θράκη, πλήρως συμβατό με το Σύνταγμα της Ελλάδας και τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, όπως ορίζονται από τη Συνθήκη της Λωζάννης, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, καθώς και τις αρχές και τα νενομισμένα του Ισλάμ.

Βασικά συστατικά του νέου νόμου αποτελούν η διαφάνεια σε όλα τα στάδια των διαδικασιών επιλογής, η διασφάλιση ευρείας αντιπροσωπευτικότητας, μέσω μιας Συμβουλευτικής Επιτροπής την οποία αποτελούν αποκλειστικά Μουσουλμάνοι συμπολίτες μας από την Θράκη, η ανάδειξη από την Συμβουλευτική Επιτροπή, χωρίς κρατική παρέμβαση, των καταλληλότερων προσώπων για τη στελέχωση των Μουφτειών αλλά και η πρόνοια για μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των γυναικών στην διαδικασία επιλογής, στοιχείο πρωτοποριακό και καινοφανές με βάση τα διεθνώς ισχύοντα ως προς την ανάδειξη Μουσουλμάνου θρησκευτικού ηγέτη.

Η Ελλάδα, τηρώντας στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της έναντι της Μουσουλμανικής Μειονότητας στην Θράκη που απορρέουν από την Συνθήκη της Λωζάννης, θα συνεχίσει να ακολουθεί μία συγκροτημένη μειονοτική πολιτική η οποία προάγει την ευημερία της Μειονότητας.

Οι Μουσουλμάνοι συμπολίτες μας στην Θράκη ζουν σε μία ευρωπαϊκή χώρα.

Απολαμβάνουν όλα όσα μία δημοκρατική και ευνομούμενη πολιτεία παρέχει στο σύνολο των πολιτών της, χωρίς εξαιρέσεις.

Ας αναλογισθεί η Τουρκία, πριν προβεί σε υποδείξεις προς οποιονδήποτε, πόσα από τα άρθρα της Συνθήκης της Λωζάννης έχει η ίδια σεβασθεί.

Για ποιους λόγους και με ποιες συστηματικές πολιτικές της Άγκυρας η άλλοτε ακμάζουσα Ελληνική Μειονότητα σε Κωνσταντινούπολη, Ίμβρο και Τένεδο έχει σχεδόν αφανισθεί.

Η Τουρκία, μέχρις ότου δώσει ειλικρινείς και πειστικές απαντήσεις στα αμείλικτα αυτά ερωτήματα, θα εξακολουθεί να είναι υπόλογη τόσο έναντι των ίδιων των πολιτών της τους οποίους εξανάγκασε να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές εστίες τους, όσο και της διεθνούς κοινότητας.

Μια τέτοια άσκηση έντιμης αυτοκριτικής θα ήταν χρήσιμη πρωτίστως για την Τουρκία αλλά και για το μέλλον των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Υπουργείο Εξωτερικών: Η Τουρκία διαστρέφει και πάλι την πραγματικότητα"

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Παρασκευή 5 Αυγούστου – Χάρτης πρόβλεψης

Πολύ υψηλός είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε πολλές περιοχές της Ελλάδας για αύριο Παρασκευή 5 Αυγούστου. Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, για αύριο Παρασκευή 05 Αυγούστου 2022, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για Aττική, Nότια Εύβοια, Σάμο, Ικαρία, Χίο και Ψαρά

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Παρασκευή 5 Αυγούστου – Χάρτης πρόβλεψης"

Καταστράφηκε ολοσχερώς το ελληνικό νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης - Βίντεο και φωτογραφίες

Στις φλόγες τυλίχθηκε το Ελληνικό Νοσοκομείο στου Βαλουκλή στην Κωνσταντινούπολη με αποτέλεσμα να εκκενωθεί. Ήδη, 104 ασθενείς και ηλικιωμένοι απομακρύνθηκαν με ασφάλεια.

Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο περίπου στις 14:20. Όπως μεταδίδεται από ΜΜΕ, η πυρκαγιά ενδέχεται να προκλήθηκε από πρόβλημα που εκδηλώθηκε στο σύστημα ηλεκτροδότησης του νοσοκομείου.

Όπως ανακοινώθηκε, η φωτιά ξεκίνησε από το τμήμα φροντίδας ηλικιωμένων και επεκτάθηκε σε ορόφους του πολυώροφου κτηρίου. Ωστόσο, λίγο μετά τις 14:00, το CNN Turk μετέδωσε επικαλούμενο πυροσβέστες πως τέθηκε υπό έλεγχο χωρίς να υπάρξουν θύματα. Οι προσπάθειες κατάσβεσης συνεχίζονται. Σύμφωνα με εικόνες που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση, η φωτιά εκδηλώθηκε στη σκεπή του νοσοκομείου και επεκτάθηκε γρήγορα στην εξωτερική επένδυση του κτιρίου.

Εκκένωσαν στα χέρια ή με καροτσάκια τους ασθενείς
 
Όπως μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ, με το που έγινε αντιληπτή η πυρκαγιά, επιχειρήθηκε η εκκένωσή του με τους ασθενείς να μεταφέρονται στα χέρια προκειμένου να απομακρυνθούν από τις φλόγες είτε σε αναπηρικά καροτσάκια είτε στις αγκαλιές των πυροσβεστών.  Οι ασθενείς ματαφέρθηκαν στα γύρω νοσοκομεία. 

Ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης Αλί Γερλίκαγια βρέθηκε στον χώρο του νοσοκομείου. «Δεν υπάρχουν τραυματισμοί ή απώλειες ζωής. Δεν γνωρίζουμε τα αίτια της πυρκαγιάς» δήλωσε, προσθέτοντας ότι αναμένει από την πυροσβεστική να διαπιστώσει πώς προέκυψε.  Όπως διευκρίνισε, στο νοσοκομείο φιλοξενούνταν 62 ηλικιωμένοι και 42 εσωτερικοί ασθενείς, ενώ δεσμεύτηκε για την ανακαίνιση του κτηρίου. 

Επί τόπου μετέβη ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου. Όπως δήλωσε, υπάρχει αναφορά ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε από τη στέγη στο βόρειο τμήμα. «Το γεγονός ότι ήταν παλιά ξύλα, επιτάχυνε την πυρκαγιά στο τμήμα της στέγης», πρόσθεσε. Ο Ιμάμογλου διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα από τον καπνό.

Στο σημείο βρίσκονται ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις.  Η οροφή του νοσοκομείου, όπως φαίνεται και στις εικόνες, έχει καταστραφεί. 

Η φωτιά ξέσπασε λίγο μετά το μεσημέρι στη σκεπή του νοσοκομείου. Η οροφή παραδόθηκε στις φλόγες και το κτήριο γέμισε με καπνό.

Το Ελληνικό Νοσοκομείο του Βαλουκλή, το οποίο εξυπηρετεί την ομογένεια της Κωνσταντινούπολης, ιδρύθηκε το 1753.

Δείτε βίντεο:









nos1

nos2

nos3

balikli-ktirio__1_

balikli-ktirio__2_

balikli-ktirio__3_

balikli-ktirio__4_

balikli-ktirio__5_

balikli-ktirio__6_

nos0

nos4

nos5_2

νοσοκομειο

Επί τόπου μετέβη ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, ενώ περίπου 80 ασθενείς χρειάστηκε να μεταφερθούν μακριά από το φλεγόμενο κτίριο.



Στην ανακοίνωση του διοικητή του νοσοκομείου σημειώνεται πως δεν υπήρξαν θύματα ή τραυματισμοί και ανακοινώθηκε ότι μεταφέρθηκαν 80 ασθενείς. «Όλοι οι ασθενείς έχουν εκκενωθεί. Είμαστε όλοι εδώ. Γίνεται προσπάθεια να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά. Δόξα τω Θεώ, η φωτιά εντοπίστηκε νωρίς και απομακρύνθηκαν όλοι οι ασθενείς. Μέσα, όπου συνεχίστηκε η φωτιά, δεν έχουμε ασθενείς ή ηλικιωμένους. Έμεναν περίπου 100 ηλικιωμένοι. Εκκενώθηκαν πριν η φωτιά εξαπλωθεί με απολύτως υγιή τρόπο», σημειώνεται.



Η ιστορία του νοσοκομείου

Το νοσοκομείο έλκει την ιστορία του από την εποχή λίγο μετά την Άλωση της Πόλης το 1454. Τότε βρισκόταν στην περιοχή Karaköy, όπου βρισκόταν το Büyük Balıklı Han. Σύμφωνα με τα αρχεία, το νοσοκομείο μεταφέρθηκε έξω από τα τείχη της πόλης στη σημερινή του θέση λόγω της επιδημίας πανώλης τον 18ο αιώνα.

Το σύγχρονο νοσοκομείο έλκει τις βάσεις του στο 1753 από την εμπορική στοά με το όνομα «Νοσοκομείο Yedikule». Όταν τα ξύλινα θεμέλια του νοσοκομείου καταστράφηκαν στην πυρκαγιά το 1790, ξαναχτίστηκαν με τη συμβολή του Πατριάρχη 7ου Νεόφυτου και του μεταφραστή Γιώργου Χουμούζι.

Με το διάταγμα του Σουλτάνου Μαχμούτ χτίστηκε το 1836-1838 νέο νοσοκομείο μαζί με το Νοσοκομείο Yedikule, όπου θα μεταφέρονταν οι ασθενείς των άλλων δύο ελληνικών νοσοκομείων της Κωνσταντινούπολης. Οι ασθενείς μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο στις αρχές του 1839. Μετά τις ζημιές του νοσοκομείου στον σεισμό του 1894, χτίστηκαν νέα κτίρια. Χτισμένο το 1894, το κτίριο ανακαινίστηκε το 1991.

Διαβάστε Περισσότερα » " Καταστράφηκε ολοσχερώς το ελληνικό νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης - Βίντεο και φωτογραφίες"

Δεύτερη ευκαιρία δίνει η ΡΑΕ για τις παραπλανητικές διαφημίσεις

Τρεις εταιρείες βρίσκονται στο στόχαστρο της ΡΑΕ σε ότι αφορά το θέμα των παραπλανητικών διαφημίσεων. Η Αρχή δεν πραγματοποίησε την «απειλή» της να δώσει σήμερα στη δημοσιότητα τα ονόματα των εταιρειών εκτιμώντας ότι οι περισσότερες συμμορφώθηκαν. Ωστόσο προειδοποιεί όσες δεν το έπραξαν να αλλάξουν γραμμή έως την προσεχή Δευτέρα απειλώντας με δημοσιοποίηση ονομάτων την Τρίτη το πρωί.

Αναλυτικά: 

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, σε συνέχεια της από 1.8.2022 Ανακοίνωσής της αναφορικά με διαφαινόμενες καταχρηστικές πρακτικές Προμηθευτών Ηλεκτρικής Ενέργειας, οι οποίες δύνανται να παραπλανούν τους καταναλωτές σε σχέση με την επιδότηση που παρέχεται από την Πολιτεία μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ), ολοκληρώνει τον έλεγχο επί των διαφημιστικών καταχωρίσεων σε έντυπα, ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά μέσα, ιστοτόπους, καθώς και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, των τιμολογίων προμήθειας που διαμορφώθηκαν σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 138 του ν. 4951/2022, όπως ισχύει.

Ο εν λόγω έλεγχος πραγματοποιήθηκε στη βάση των στοιχείων που απεστάλησαν από τους Προμηθευτές αλλά και δεδομένων που συνέλεξε η ΡΑΕ με δική της πρωτοβουλία. Σημειώνεται ότι ελέγχθηκαν σχετικώς όχι μόνο οι καταχωρήσεις των Προμηθευτών στο σύνολο των ενημερωτικών – επικοινωνιακών μέσων, αλλά και των εμπορικών συνεργατών τους. Προφανώς, η εν λόγω εξέταση απαίτησε την εργώδη προσπάθεια της Αρχής, λαμβάνοντας υπόψη τον όγκο των στοιχείων, το σύντομο χρονικό περιθώριο και την ελλιπή ανταπόκριση ορισμένων Προμηθευτών στην υποχρέωση της έγκαιρης υποβολής τους.

Όπως διαπιστώνεται, σε συνέχεια της Ανακοίνωσης της Αρχής, οι Προμηθευτές έχουν αναλάβει ενέργειες για τη συμμόρφωση της διαφημιστικής τους στρατηγικής προς τις απαιτήσεις διαφάνειας, σαφήνειας και αποφυγής πρόκλησης παραπλανητικών εντυπώσεων. Ωστόσο, σε τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις Προμηθευτών, διαφαίνεται ότι η εμπορική επικοινωνία των προϊόντων τους ελέγχεται περαιτέρω υπό το πρίσμα της παραπλάνησης των καταναλωτών και του αθέμιτου ανταγωνισμού, κατά παράβαση του κείμενου πλαισίου. Στους εν λόγω Προμηθευτές, η Αρχή απηύθυνε σήμερα επιστολή, με την οποία επεσήμανε τις συγκεκριμένες προβληματικές περιπτώσεις διαφημίσεων και έταξε αυστηρή προθεσμία για την υποβολή, έως τη Δευτέρα 8 Αυγούστου 2022 και ώρα 11:00, των καταλλήλως αναμορφωμένων καταχωρήσεων, βάσει κατευθύνσεων που θα αποσταλούν εντός της ημέρας σε όλους τους Προμηθευτές.

Την Τρίτη 9 Αυγούστου 2022 και ώρα 11:00, η ΡΑΕ θα αναρτήσει στην ιστοσελίδα της τα στοιχεία των Προμηθευτών που δεν απέσυραν – αναθεώρησαν κατά το ορθό την εμπορική τους πολιτική. Ομοίως, θα αναρτηθούν τα στοιχεία των Προμηθευτών που τυχόν παραλείψουν να γνωστοποιήσουν εμπροθέσμως τον τρόπο συμμόρφωσής τους προς τις ανωτέρω υποχρεώσεις τους.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Δεύτερη ευκαιρία δίνει η ΡΑΕ για τις παραπλανητικές διαφημίσεις"

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: «Ναι» στο πορνό στις φυλακές, δεν είναι παράπτωμα!

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) καταδίκασε τη Σλοβακία και την υποχρέωσε να καταβάλει σε κρατούμενο ισοβίτη το ποσό των 2.600 ευρώ για την ηθική βλάβη, καθώς τιμωρήθηκε πειθαρχικά για την κατοχή πορνογραφικού υλικού

Η κατοχή πορνογραφικού υλικού από κρατούμενο στις φυλακές, δεν αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα και εάν επιβληθεί πειθαρχική ποινή, αφενός παραβιάζεται η ιδιωτική του ζωή, αφετέρου η κατοχή του υλικού αυτού έχουν καταπραϋντικό και θετικό αντίκτυπο πάνω στον κρατούμενο, καθώς αποτελούν ερέθισμα για αυτό-ικανοποίησή του.

Με το σκεπτικό αυτό, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) καταδίκασε τη Σλοβακία και την υποχρέωσε να καταβάλει σε κρατούμενο ισοβίτη το ποσό των 2.600 ευρώ για την ηθική βλάβη που υπέστη, καθώς παραβιάστηκε ο σεβασμός της ιδιωτικής ζωής του, που προστατεύεται από το άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Κρατούμενος 33χρονος εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας. Μετά από έρευνα ρουτίνας που έγινε στις φυλακές, βρέθηκε στην κατοχή του ένα δημοφιλές εβδομαδιαίο περιοδικό, στο εσωτερικό του οποίου είχαν επικολληθεί φωτογραφίες με άσεμνο περιεχόμενο.

Το υλικό όπως διαπιστώθηκε από τις αρμόδιες αρχές ήταν πορνογραφικό και, ως εκ τούτου, «προσβάλλει την ηθική κατά την έννοια του νόμου περί εκτέλεσης ποινών φυλάκισης». Έτσι, κατασχέθηκε και κινήθηκε πειθαρχική διαδικασία εναντίον του κρατούμενου.

Τελικά από τις αρμόδιες Σλοβακικές αρχές κρίθηκε ένοχος για πειθαρχικό αδίκημα και του επιβλήθηκε επίπληξης. Όμως, ο κρατούμενος άσκησε έφεση κατά της πειθαρχικής απόφασης, αλλά η έφεσή του απορρίφθηκε, με το επιχείρημα ότι το εν λόγω υλικό ήταν απαγορευμένο και η κατοχή του ήταν παράνομη.

Μετά από αυτό προσέφυγε στο ΕΔΑΔ ισχυριζόμενος ότι οι φωτογραφίες είχαν αποκοπεί από περιοδικά για ενήλικες που ήταν ελεύθερα διαθέσιμα στο δίκτυο διανομής Τύπου στη Σλοβακία και στην Τσεχική Δημοκρατία και ότι απεικόνιζαν «κλασικό» ετεροφυλικό σεξ.

Ο ισοβίτης ισχυρίστηκε ότι οι φωτογραφίες απεικόνιζαν ετεροφυλόφιλη σεξουαλική επαφή και ότι ήταν σύμφωνη με τη ανδρική του φύση. Ακόμη, ανέφερε ότι οι φωτογραφίες προορίζονταν για δική του χρήση, είχαν επικολληθεί σε περιοδικό που του ανήκε και ήταν μέρος της ιδιωτικής του ζωής.

Παράλληλα, ισχυρίστηκε ότι είχαν καταπραϋντικό και θετικό αντίκτυπο πάνω του, ειδικά καθώς ήταν αποκλεισμένος από την κοινωνική ζωή και έχοντας ετεροφυλοφιλικό προσανατολισμό, υπέστη διακρίσεις.

Τώρα, το ΕΔΑΔ υπογραμμίζει ότι «η φυλάκιση συνεπαγόταν τον πλήρη αποκλεισμό της στενής επαφής με το αντίθετο φύλο, το Συνταγματικό Δικαστήριο είχε αναγνωρίσει ότι η πορνογραφία θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως ερέθισμα για αυτό-ικανοποίηση» και προσθέτει: «Το υλικό είχε φυλαχτεί στην ιδιωτική σφαίρα του προσφεύγοντος και προοριζόταν αποκλειστικά για ατομική και ιδιωτική χρήση εντός αυτής της σφαίρας, ιδίως στο κελί του στο οποίο ήταν μόνος».

Τελικά, το ΕΔΑΔ έκρινε ότι «η επίμαχη απαγόρευση ισοδυναμούσε με γενικό και αδιάκριτο περιορισμό που δεν επέτρεπε την απαιτούμενη εκτίμηση της αναλογικότητας σε μεμονωμένη περίπτωση».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: «Ναι» στο πορνό στις φυλακές, δεν είναι παράπτωμα!"

Το σταυροδρόμι “παγίδα” για τους οδηγούς στο Μενίδι – Πετάγονται στον δρόμο, παγιδεύουν αυτοκίνητα και κλέβουν (vid)

Κίνδυνος για πολλούς οδηγούς φαίνεται ότι είναι ένα σταυροδρόμι στο Μενίδι, συγκεκριμένα στην οδό Δαμασκού και Αγίου Φανουρίου. Πολλοί οδηγοί καταγγέλουν ότι έχουν πέσει θύματα κλοπής από παιδιά έως και 10 ετών!

Στο χαρακτηριστικό βίντεο, φαίνεται η δράση τους. Ο οδηγός κατευθύνεται προς το σταυροδρόμι και μικρά παιδιά έχουν κλείσει τον δρόμο. Ο οδηγός αναγκάζεται να σταματήσει για να μην τα πατήσει και μόλις βγαίνει έξω πετάγονται και άλλα. Χαρακτηριστικό είναι ότι κρατάνε με τα χέρια τους το όχημα μπροστά και τρομοκρατούν τον οδηγό για να σταματήσει όπως χαρακτηριστικά φαίνεται στο βίντεο. Ανοίγουν τις πόρτες και κλέβουν ότι βρουν. Στη συγκεκριμένη περίπτωση έκλεψαν από τον οδηγό ένα κινητό τηλέφωνο, το τσαντάκι που είχε μέσα με έγγραφα και 500€.

“Η αλήθεια είναι ότι οι οδηγοί περνάνε από το σημείο εν αγνοία τους, καθώς το GPS τους περνάει από εκεί. Αν κάποιος για παράδειγμα θέλει να πάει από Μεταμόρφωση για μια διαδρομή προς Αχαρναις, Άνω Λιόσια σε περνάει από εκεί. Την έχουν πατήσει πολλοί οδηγοί. Εκεί παραμονεύουν τα μικρά παιδιά που είναι Ρομα για το επόμενο τους θύμα!”, αναφέρει οδηγός.

Να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος οδηγός είναι τυχερός μέσα στην ατυχία του καθώς η ασφάλεια έδρασε άμεσα με το βίντεο που τους παρέδωσε, καθώς φαίνονταν τα χαρακτηριστικά των μικρών δραστών και του επέστρεψαν το τσαντάκι άθικτο μέσα σε τρεις ώρες.

Άλλη μαρτυρία που έρχεται στο DEBATER περιγράφει τη δράση των ανήλικων Ρομά στο Μενίδι.

“Πριν μερικές βδομάδες την έπαθα και γω στο ίδιο σημείο. Σε πολύ γρήγορο χρόνο άνοιξαν τις πόρτες και μου βούτηξαν το σακίδιο που είχα το laptop μέσα στη θέση του συνοδηγού και άρχισαν να τρέχουν. Τα κυνήγησα και ταυτόχρονα εμφανίστηκαν και άλλα και άρχισαν να ψάχνουν το αμάξι μου. Είχα μαζί το σκυλί μου και άρχισε και αυτό να τρέχει. Φοβήθηκαν και σταμάτησαν καταφέρνοντας να πάρω το σακίδιο μου πίσω”.

“Μόλις πήρα το σακίδιο και μάζεψα ότι είχαν πετάξει κάτω, ένα από αυτά σήκωσε μια πέτρα και ήταν έτοιμος να μου τη ρίξει, ενώ ταυτόχρονα άλλα δύο πλησίασαν και έβαλαν τα χέρια τους στις τσέπες μου και μου βούτηξαν ότι χρήματα είχα πάνω μου. Εκείνη τη στιγμή με ρωτάει το ένα: «ο σκύλος δαγκώνει; Ναι του λέω. Μαζεύτηκαν και άλλα στο σημείο και έφυγα με ταχυκαρδία, ευτυχώς χωρίς να γίνει κανένα μεγαλύτερο κακό…”, λέει.

debater

Διαβάστε Περισσότερα » " Το σταυροδρόμι “παγίδα” για τους οδηγούς στο Μενίδι – Πετάγονται στον δρόμο, παγιδεύουν αυτοκίνητα και κλέβουν (vid)"

Ιαπωνία: Κατακλυσμιαίες βροχές και μεγάλες πλημμύρες – 200.000 κάτοικοι έφυγαν από τα σπίτια τους

Γέφυρες κατέρρευσαν και ποταμοί υπερχείλισαν από τις καταρρακτώδεις βροχές που έπληξαν σήμερα τη βόρεια Ιαπωνία οδηγώντας στην απομάκρυνση 200.000 κατοίκων.

Σε τηλεοπτικά πλάνα φαίνεται μια μάζα από κομμένα δέντρα να έχει παρασυρθεί από ποτάμια λάσπης σε μια ορεινή κατοικημένη περιοχή.

Δύο άνθρωποι φέρονται ως αγνοούμενοι, όπως είπε στους δημοσιογράφους ο ανώτατος κυβερνητικός εκπρόσωπος Χιροκάζου Ματσούνο.

Οι αρχές έχουν προειδοποιήσει για τον κίνδυνο κατολισθήσεων και πλημμυρών.

Το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK μετέδωσε ότι εκδόθηκαν προαιρετικές συστάσεις για την απομάκρυνση 200.000 κατοίκων από πέντε νομούς: Νιιγκάτα, Γιαμαγκάτα, Φουκουσίμα, Ισικάουα και Φουκούι.

Άλλα τηλεοπτικά πλάνα έδειξαν σπίτια πλημμυρισμένα από έναν ποταμό που υπερχείλισε και έναν χείμαρρο από λάσπες να φθάνει στο ύψος μιας γέφυρας.

Κάποια τρένα υψηλής ταχύτητας (τα λεγόμενα “σινκανσέν”) ανέστειλαν τα δρομολόγιά τους στις πληγείσες περιοχές.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η κλιματική αλλαγή αυξάνει τον κίνδυνο σφοδρών βροχοπτώσεων στην Ιαπωνία και σε άλλα μέρη του κόσμου επειδή μια θερμότερη ατμόσφαιρα συγκρατεί μεγαλύτερες ποσότητες νερού.

Το 2021 οι σφοδρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν μια καταστροφική κατολίσθηση στο θέρετρο Ατάμι της κεντρικής Ιαπωνίας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 27 άνθρωποι.

Και το 2018 από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις σκοτώθηκαν περισσότεροι από 200 άνθρωποι στη δυτική Ιαπωνία κατά τη διάρκεια της περιόδου των βροχών.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ιαπωνία: Κατακλυσμιαίες βροχές και μεγάλες πλημμύρες – 200.000 κάτοικοι έφυγαν από τα σπίτια τους"

Ολοήμερα σχολεία: Σε ποια Νηπιαγωγεία και Δημοτικά θα εφαρμοστεί το διευρυμένο ωράριο - Δείτε τη λίστα

Τα σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Δημόσια Νηπιαγωγεία και Δημοτικά), τα οποία θα εφαρμόσουν πιλοτικά κατά το σχολικό έτος 2022-23 το νέο, αναβαθμισμένο πρόγραμμα ολοήμερου μέχρι τις 5:30 μμ (αντί 4 μμ που ίσχυε μέχρι σήμερα), ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Δείτε εδώ την υπουργική απόφαση με τον πίνακα των σχολείων

Όπως αναφέρει το υπουργείο Παιδείας, «για την επιλογή των σχολικών μονάδων ελήφθησαν υπόψη κριτήρια όπως το μαθητικό δυναμικό του σχολείου, ο αριθμός των μαθητών που φοιτούν ήδη σε ολοήμερο και ο αριθμός των λειτουργούντων ολοήμερων τμημάτων. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί περίπου στο 50% των τμημάτων που λειτουργούν σήμερα ως ολοήμερα, δηλαδή σε σχεδόν 5.000 τμήματα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και περιφέρεια.

Ο στόχος του διευρυμένου δωρεάν παιδαγωγικού προγράμματος είναι διττός:

Αφ’ ενός, η ποιοτική αναβάθμιση της εκπαίδευσης για τα παιδιά μας, μέσω:

δραστηριοτήτων όπως εκπαιδευτική ρομποτική, πειράματα, ρητορική τέχνη, ασφαλής και δημιουργική πλοήγηση στο Διαδίκτυο, αθλητισμός, παραδοσιακοί ή μοντέρνοι χοροί, εικαστικές τέχνες, χειροτεχνίες και κατασκευές, εκμάθηση μουσικών οργάνων
επιπλέον χρόνου για μάθηση, μελέτη και παιχνίδι στο σχολείο.
Αφ’ ετέρου, η υποστήριξη της οικογένειας, με:

προσέγγιση του σχολικού με το εργασιακό ωράριο των γονέων,
περισσότερο ελεύθερο, δημιουργικό χρόνο στο σπίτι, εφόσον η μελέτη θα ολοκληρώνεται στο σχολείο,
επέκταση των δωρεάν παροχών εκπαίδευσης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόσβαση όλων των μαθητών στο διευρυμένο ολοήμερο είναι ελεύθερη, χωρίς κανένα κριτήριο συμμετοχής.

Οι γονείς θα ενημερωθούν για όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με την εγγραφή των παιδιών τους στο διευρυμένο Ολοήμερο τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου και πριν την έναρξη των μαθημάτων, από τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων».

Η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, δήλωσε: «Ανακοινώνουμε σήμερα τις σχολικές μονάδες που θα εφαρμόσουν από τη νέα σχολική χρονιά το διευρυμένο ολοήμερο σχολείο μέχρι τις 5:30 μμ. Η νέα αυτή πρωτοβουλία έχει διττή στόχευση: αφ’ ενός να εξασφαλίσει περισσότερα και καλύτερα εφόδια στα παιδιά μας αναβαθμίζοντας περαιτέρω τη δημόσια δωρεάν παιδεία, αφετέρου να στηρίξει τους εργαζόμενους γονείς, επιτυγχάνοντας μια μεγαλύτερη προσέγγιση μεταξύ σχολικού ωραρίου και ωραρίου των εργαζόμενων γονέων. Δημιουργούμε ένα σχολείο μέσα στην κοινωνία, με μαθητές που εκφράζονται δημιουργικά μέσα από νέες εκπαιδευτικές δραστηριότητες και έχουν περισσότερο ποιοτικό χρόνο στο σπίτι. Και με γονείς που μπορούν να ενταχθούν καλύτερα στον εργασιακό βίο, απολαμβάνοντας πιο ποιοτικές παροχές από τη δημόσια, δωρεάν εκπαίδευση».

 

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Ολοήμερα σχολεία: Σε ποια Νηπιαγωγεία και Δημοτικά θα εφαρμοστεί το διευρυμένο ωράριο - Δείτε τη λίστα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news