facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Κίεβο δηλώνει έτοιμο να συζητήσει εκεχειρία και ειρήνη με τη Ρωσία

Έτοιμο να συζητήσει για εκεχειρία είναι το Κίεβο, όπως φέρεται να δήλωσε εκπρόσωπος του Ουκρανου προεδρου Ζελένσκι, σύμφωνα με το Reuters.

Ο εκπρόσωπος του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε απόψε ότι η Ουκρανία και η Ρωσία συζητούν «τον τόπο και τον χρόνο», για να ξεκινήσουν συνομιλίες, λέγοντας ότι το Κίεβο είναι έτοιμο να μιλήσει για κατάπαυση του πυρός και ειρήνη. "Η Ουκρανία ήταν και παραμένει έτοιμη να μιλήσει για εκεχειρία και ειρήνη" ανέφερε ο Σεργκίι Νικιφορόφ.

Το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Unian μετέδωσε, ότι ο Ζελένσκι ζήτησε από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ να μεσολαβήσει για να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία.λίες.

Την ίδια ώρα, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ αντέδρασε έντονα, τονίζοντας ότι η Μόσχα είναι αναξιόπιστος συνομιλητής και ότι δεν μπορούν να υπάρξουν διαπραγματεύσεις, χωρίς να υπάρξει κατάπαυση του πυρός και απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από τα ουκρανικά εδάφη

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Κίεβο δηλώνει έτοιμο να συζητήσει εκεχειρία και ειρήνη με τη Ρωσία"

Κλείνουν ο εναέριος χώρος και τα αεροδρόμια της Βρετανίας και της Βουλγαρίας για τα ιδιωτικά ρωσικά αεροσκάφη

Ο υπουργός Μεταφορών της Βρετανίας Γκραντ Σαπς ανακοίνωσε μέσω του Twitter ότι απαγορεύονται στο εξής οι πτήσεις και οι προσγειώσεις ιδιωτικών ρωσικών αεροσκαφών στον εναέριο χώρο του Ηνωμένου Βασιλείου και στα αεροδρόμια της χώρας.

Η απόφαση αυτή έχει άμεση ισχύ.

«Οι ενέργειες του (Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ) Πούτιν είναι παράνομες και όποιος επωφελείται από τη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία δεν είναι καλοδεχούμενος εδώ», έγραψε ο Σαπς στην ανάρτησή του.

Νωρίτερα, η Ρωσία απαγόρευσε τις προσγειώσεις βρετανικών αεροσκαφών στα αεροδρόμιά της, καθώς και χρήση του εναερίου χώρου της. Είχε προηγηθεί η απόφαση του Λονδίνου να απαγορεύσει τις πτήσεις του ρωσικού αερομεταφορέα Aeroflot, στo πλαίσιo των κυρώσεων για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Πολωνία και η Τσεχία απαγόρευσαν επίσης στις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες να χρησιμοποιούν τον εναέριο χώρο τους. Εταιρείες όπως η IAG (ανήκει στη British Airways) και Virgin Atlantic άρχισαν να εκτρέπουν τις πτήσεις τους για να μην περνούν από τον ρωσικό εναέριο χώρο.

Κλείνει ο εναέριος χώρος της Βουλγαρίας για τα ρωσικά αεροσκάφη

Η Βουλγαρία θα απαγορεύσει τις πτήσεις όλων των ρωσικών αεροπορικών εταιρειών προς τη χώρα και θα κλείσει τον εναέριο χώρο της για όλα τα ρωσικά αεροσκάφη από αύριο Σάββατο, ανακοίνωσε απόψε το υπουργείο Μεταφορών.

Το υπουργείο διευκρίνισε ότι η απόφαση αυτή ελήφθη ως αποτέλεσμα της κλιμάκωσης της στρατιωτικής σύγκρουσης στην Ουκρανία και σε ένδειξη αλληλεγγύης προς το Κίεβο.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κλείνουν ο εναέριος χώρος και τα αεροδρόμια της Βρετανίας και της Βουλγαρίας για τα ιδιωτικά ρωσικά αεροσκάφη"

Ο ΟΟΣΑ κλείνει την πόρτα στην ένταξη της Ρωσίας

Ο ΟΟΣΑ θα κλείσει τη διαδικασία ένταξης της Ρωσίας και θα κλείσει το γραφείο του στη Μόσχα ως αντίποινα για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα ο διεθνής οργανισμός.

Ο ΟΟΣΑ παραμένει σταθερά αλληλέγγυος προς τον ουκρανικό λαό“, αναφέρει η ανακοίνωση, η οποία καταδικάζει “με τον πιο έντονο τρόπο τη μεγάλης κλίμακας επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας“.

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, που έχει μέλη του όλες τις ανεπτυγμένες χώρες, θα κλείσει οριστικά τον φάκελο της ένταξης της Ρωσίας που είχε ήδη ανασταλεί το 2014 μετά την ανάπτυξη των ρωσικών δυνάμεων στην ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας. Επίσης, η Ρωσία δεν θα είναι πλέον ευπρόσδεκτη “σε επίπεδο υπουργών και στα όργανα όπου εμφανίζεται στον κατάλογο των προσκεκλημένων“, διευκρινίζει ο ΟΟΣΑ.

Η Μόσχα παραμερίζεται σταδιακά από το διεθνές χρηματοπιστωτικό και οικονομικό σύστημα μετά την εισβολή στην Ουκρανία, καθώς υπόκειται σε όλο και πιο βαριές οικονομικές κυρώσεις από τις δυτικές χώρες. Οι κυρώσεις αυτές πλήττουν το ρωσικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, αρκετές τράπεζες, καθώς και φυσικά πρόσωπα, ολιγάρχες ή πολιτικούς.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο ΟΟΣΑ κλείνει την πόρτα στην ένταξη της Ρωσίας"

«Ναι μεν αλλά» από την Κίνα για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Το Πεκίνο σέβεται την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της Ουκρανίας, όμως οι ανησυχίες της Ρωσίαςη οποία επιτίθεται στην πρώτη – για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά θα έπρεπε να απαντηθούν καταλλήλως.

Τα παραπάνω είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Ουάνγκ Γι σε υψηλόβαθμους Ευρωπαίους αξιωματούχους, σύμφωνα με το Reuters.

Ακόμη, ο Ουάνγκ είπε ότι η τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία δεν είναι κάτι που επιθυμούσε η Κίνα. Ιστορικά όμως, το Πεκίνο εξέφραζε πάντα τις διαφωνίες του στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών όσον αφορά την εφαρμογή κυρώσεων, προσέθεσε.

Ο Κινέζος υπουργός έκανε αυτές τις δηλώσεις σε ξεχωριστές τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με την υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας, τον επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έναν σύμβουλο του Γάλλου προέδρου, ανέφερε η ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "«Ναι μεν αλλά» από την Κίνα για τον πόλεμο στην Ουκρανία"

Ο Πουτιν εμπαίζει την Ευρώπη: Άνοιξε τους κρουνούς ρίχνοντας τις τιμές – Μαζικές παραγγελίες στην Gazprom

Εμπαίζει τους Ευρωπαίους ο Πούτιν  με το φυσικό αέριο, την εξάρτηση της ηπείρου από το ρωσικό αέριο και την αδυναμία άσκησης πολιτικής. Ταυτόχρονα τους ζητά εμμέσως να υπαναχωρήσουν από ιδέες για υπερβολικές κυρώσεις προσβάλοντάς τους, αφού τους ζητά να το κάνουν γιατί οφελούνται που αποφάσισε να ανοίξει τους κρουνούς…

Πράγματι οι τιμές του φυσικού αερίου υποχώρησαν έως και 28% από το κλείσιμο της Παρασκευής, με νέο κλείσιμο στα 98 ευρώ η μεγαβατώρα. Τι είχε συμβεί; Όπως έγινε γνωστό, αυξήθηκαν οι ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη και μάλιστα από την Ουκρανία. Θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι τώρα που ελέγχει τη χώρα, δεν έχει πρόβλημα να στείλει το αέριο από την Ουκρανία, σε αντίθεση με όσα έγιναν μετά το Σεπτέμβριο;

Οι εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας εκτινάχθηκαν σχεδόν κατά 38% αγγίζοντας τα κανονικά επίπεδα, ενώ αναμένεται να αυξηθούν 24% περαιτέρω, σύμφωνα με στοιχεία του φορέα εκμετάλλευσης δικτύου της Ουκρανίας.

H Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης, καλύπτοντας περίπου το 40% των προμηθειών, ενώ περίπου το ένα τρίτο αυτών των αποστολών διέρχονται μέσω Ουκρανίας.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι εταιρείες κοινής ωφέλειας προχωρούν σε παραγγελίες, στο πλαίσιο μακροπρόθεσμων συμβάσεων με την Gazprom, καθώς οι συμφωνίες τιμολογούνται με τρόπο που οι ρωσικές εισαγωγές είναι πλέον φθηνότερες σε σύγκριση με την προμήθεια αερίου στην αγορά spot. Η εξέλιξη «καρότο», έρχεται ύστερα από μήνες περιορισμένων ρωσικών εξαγωγών και «μαστιγίου» στην πολιτική spot αγορών που προτιμούσαν οι Ευρωπαίοι αγοραστές μέχρι τώρα…

Η Gazprom επανέλαβε ότι η μεταφορά φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας εκτελείται κανονικά και αυξάνεται σύμφωνα με τα αιτήματα των πελατών. Ταυτόχρονα, ένας βασικός αγωγός προς τη Γερμανία μέσω Πολωνίας, δεν μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ευρώπη.

Εκτός από τα οικονομικά στοιχεία, πίσω από τις υψηλότερες ευρωπαϊκές αγορές ρωσικού φυσικού αερίου, «μπορεί να υπάρχει και μια στρατηγική παράμετρος, καθώς οι αγοραστές επιδιώκουν να αγοράσουν τώρα, δεδομένης της πιθανότητας διακοπής των ροών ή περαιτέρω αυξήσεων τιμών», δήλωσε ο Stefan Ulrich, αναλυτής στο Bloomberg NEF.

«Πιστεύουμε ότι ο κίνδυνος περικοπής των παραδόσεων ρωσικού φυσικού αερίου κάτω από τη συμβατική δέσμευση είναι περιορισμένος, εκτός εάν υπάρξει περαιτέρω υλική κλιμάκωση της κρίσης», ανέφεραν σε έκθεσή τους, αναλυτές της JPMorgan.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Πουτιν εμπαίζει την Ευρώπη: Άνοιξε τους κρουνούς ρίχνοντας τις τιμές – Μαζικές παραγγελίες στην Gazprom"

Γ. Στόλτενμπεργκ: Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αναπτύσσουν τη Δύναμη Αντίδρασης σε στεριά, θάλασσα και αέρα

«Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αναπτύσσουν τη Δύναμη Αντίδρασης του ΝΑΤΟ σε στεριά, θάλασσα και σε αέρα για να ενισχύσουν περαιτέρω τη στάση τους και να ανταποκριθούν γρήγορα σε κάθε ενδεχόμενο», δήλωσε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, σε συνέντευξη Τύπου από τις Βρυξέλλες, λίγο μετά την τηλεδιάσκεψη της Συνόδου Κορυφής της Βορειατλαντικής Συμμαχίας.

«Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και οι Ευρωπαίοι Σύμμαχοι έχουν αναπτύξει χιλιάδες ακόμη στρατεύματα στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας. Έχουμε πάνω από 100 αεριωθούμενα αεροσκάφη σε κατάσταση συναγερμού που λειτουργούν σε περισσότερες από 30 διαφορετικές τοποθεσίες και πάνω από 120 πλοία από τον Βορρά μέχρι τη Μεσόγειο.

Τόνισε, επίσης, ότι δεν πρέπει να υπάρχει χώρος για λανθασμένους υπολογισμούς ή παρεξηγήσεις, «θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να προστατεύσουμε και να υπερασπιστούμε κάθε Συμμάχο και κάθε εκατοστό του εδάφους του ΝΑΤΟ».

Οι ηγέτες σήμερα κατέστησαν επίσης σαφές ότι πρέπει να συνεχίσουν την υποστήριξή τους στην Ουκρανία, είπε ο Στόλτενμπεργκ. Η συλλογική απάντηση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ θα είναι περισσότερη υποστήριξη σε χώρες όπως η Γεωργία, η Μολδαβία και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, «για να τους βοηθήσουμε να επιτύχουν με τις δημοκρατικές τους μεταρρυθμίσεις, και να ακολουθήσουν τον δρόμο που ελεύθερα έχουν επιλέξει», πρόσθεσε.

Ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε, τέλος, ότι κατά την τηλεδιάσκεψη οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ ανακοίνωσαν τι είδους οπλικό υλικό και στήριξη θα παράσχουν στην Ουκρανία, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν και συστήματα αεράμυνας. «Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συνεχίζουν να παρέχουν στήριξη στρατιωτική, αλλά και διαφορετικά είδη εξοπλισμού στην Ουκρανία», είπε ο Γ.Γ.

naftemporiki 

Διαβάστε Περισσότερα » "Γ. Στόλτενμπεργκ: Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αναπτύσσουν τη Δύναμη Αντίδρασης σε στεριά, θάλασσα και αέρα"

Εισβολή στην Ουκρανία: Μετά την ΕΕ και η Βρετανία επιβάλλει κυρώσεις σε Πούτιν και Λαβρόφ

Εμπλουτίζει την ατζέντα των αντιποίνων και το Λονδίνο που δεν στέκεται με σταυρωμένα τα χέρια μετά την ευρείας κλίμακας ρωσική στρατιωτική επιχείρηση. Λίγο αφότου ανακοινώθηκε από τις Βρυξέλλες ότι επιβάλλονται κι επισήμως κυρώσεις κατά Βλαντιμίρ Πούτιν και Σεργκέι Λαβρόφ και το Λονδίνο προέβη στην ίδια κίνηση για να «χτυπήσει» το Κρεμλίνο.

Η Βρετανία αποφάσισε, συγκεκριμένα, να παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Οι κυρώσεις αυτές επιβάλλονται στον μεν Πούτιν επειδή εξαπέλυσε επίθεση στην Ουκρανία, στον δε Λαβρόφ επειδή είναι ένα από τα πρόσωπα-κλειδιά στη λήψη αποφάσεων της ρωσικής κυβέρνησης.

Οι κυρώσεις που έχει μέχρι στιγμής ανακοινώσει ο Μπόρις Τζόνσον:

- Θα «παγώσουν» τα περιουσιακά στοιχεία μεγάλων ρωσικών τραπεζών και θα αποκλειστούν από το χρηματοπιστωτικό σύστημα του Ηνωμένου Βασιλείου. Το μέτρο αυτό θα τους εμποδίσει να έχουν πρόσβαση σε στερλίνα και πληρωμές εκκαθάρισης μέσω του Ηνωμένου Βασιλείου. Σε αυτήν την απόφαση περιλαμβάνεται πλήρες πάγωμα για την τράπεζα VTB.

- Με τη νέα νομοθεσία θα παυθεί η χρηματοδότηση για τις μεγάλες ρωσικές εταιρείες και το κράτος από τις αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου

- Θα δεσμευτούν περιουσιακά στοιχεία 100 φυσικών προσώπων ή φορέων.

- Στην αεροπορική εταιρεία Aeroflot θα απαγορευτεί η προσγείωση στο Ηνωμένο Βασίλειο.

- Παγώνουν οι άδειες με τις οποίες θα καλύπτονται όσα υλικά χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς σκοπούς.

- Εντός των επόμενων ημερών το Ηνωμένο Βασίλειο θα σταματήσει τις εξαγωγές ειδών υψηλής τεχνολογίας και εξοπλισμού για διυλιστήριο πετρελαίου

- Μπαίνει όριο στις καταθέσεις που μπορούν να κάνουν οι Ρώσοι σε τραπεζικούς λογαριασμούς του Ηνωμένου Βασιλείου.

- Υπάρχει πιθανότητα να αποκοπεί η Ρωσία από την Παγκόσμια Διατραπεζική Οικονομική Επικοινωνία

- Οικονομικές κυρώσεις θα επιβληθούν και στη Λευκορωσία

- Το Ηνωμένο Βασίλειο θα εφαρμόσει το ειδικό πακέτο πριν από τις διακοπές του Πάσχα.

Κυρώσεις θα επιβάλει ο Μπάιντεν και στον ίδιο τον Πούτιν

Με τη Ρωσία να τραβά το σχοινί των προκλήσεων επεκτείνοντας την επιθετική στρατιωτική επιχείρηση σε βάρος του Κιέβου, ο Αμερικανός πρόεδρος σκληραίνει τη στάση του. Την ενεργοποίηση νέων κυρώσεων σχεδιάζει, σύμφωνα με το CNN, ο Τζο Μπάιντεν σε βάρος του ίδιου του Βλαντιμίρ Πούτιν προσωπικά.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε προ ενός 24ωρου ότι «ο Πούτιν είναι ο επιτιθέμενος και θα ειπωστεί τις συνέπειες και τις κυρώσεις» ενώ ανακοίνωσε δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας, η οποία αφορά τράπεζες, πρόσωπα και εταιρείες που εμπλέκονται με τις κινήσεις και τις ενέργειες του Ρώσου προέδρου.

Οι κυρώσεις που έχει ανακοινώσει ο Μπάιντεν

- Περιορισμός των δυνατοτήτων της Ρωσίας να συναλάσσεται σε δολάρια, ευρώ, λίρες και γιεν, ώστε να μην είναι μέρος της παγκόσμιας οικονομίας.
- Περιορισμός της ικανότητας χρηματοδότησης και ανάπτυξης του ρωσικού στρατού (σ.σ. εννοώντας την αμυντική βιομηχανία)

- Περιορισμός της ικανότητας ανταγωνισμού σε επίπεδο υψηλής τεχνολογίας με την απαγόρευση παροχής πρώτων υλών.

- Κυρώσεις σε ρωσικές τράπεζες, πρόσωπα και εταιρείες που μαζί κατέχουν περίπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία.

Τηλεφωνική επικοινωνία 40 λεπτών είχαν Βολοντίμιρ Ζελένσκι και Τζο Μπάιντεν.

Όπως μετέδωσαν τα ξένα μέσα ενημέρωσης, οι ηγέτες Ουκρανίας και ΗΠΑ συνομίλησαν για τη γραμμή άμυνας που θα ακολουθήσουν. Συζήτησαν, ακόμη, για τις κυρώσεις σε βάρος του Κρεμλίνου αλλά και για τον αμερικανικό στρατιωτικό εξοπλισμό υπέρ της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, οι δύο πρόεδροι συνομίλησαν για 40 λεπτά.

Μετά τη συνομιλία, ο Ζελένσκι έγραψε στο Twitter ότι τέθηκε επί τάπητος η ενίσχυση των κυρώσεων και η άμυνα.

Κι επίσημα η ΕΕ επιβάλλει νέο πακέτο κυρώσεων, «χτυπώντας» Πούτιν και Λαβρόφ

Σκληραίνει τη στάση της κατά της Ρωσίας η ΕΕ αποφασίζοντας και επίσημα την επιβολή κυρώσεων σε Βλαντιμίρ Πούτιν και Σεργκέι Λαβρόφ. Ένα 24ωρο μετά την ανακοίνωση της επιβολής αντιποίνων, στις Βρυξέλλες αποφασίστηκε ενίσχυση της ατζέντας των αντιποίνων.

Επιβολή κυρώσεων στον Ρώσο πρόεδρο και τον υπουργό Εξωτερικών σημαίνει, σύμφωνα με τα ξένα δημοσιεύματα, ότι θα υπάρξει μπλοκάρισμα από κινήσεις σε τράπεζες, όχι όμως απαγορευτικό για μετακινήησεις. Ακόμη, όμως, μένει να αποσαφηνιστούν οι ακριβείς κυρώσεις σε βάρος των δύο Ρώσων αξιωματούχων.

«Οι μόνοι ηγέτες στους οποίους η ΕΕ έχει επιβάλει κυρώσεις είναι ο Μπασάρ αλ Άσαντ της Συρίας και ο Λουκασένκο της Λευκορωσίας. Τώρα σειρά έχει ο Πούτιν της Ρωσίας», σημείωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων και Ασφάλειας Ζοζέπ Μπορέλ.

Σε παρόμοια κίνηση «μπλοκαρίσματος» για Πούτιν και Λαβρόφ αναμένεται να προβεί, σύμφωνα με το BBC, και η Βρετανία.

Στην αντεπίθεση περνούν οι ΗΠΑ προωθώντας ισχυρό εξοπλισμο με σκοπό την αναχαίτιση της ευρείας ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης. Ομάδα αμερικανικών μαχητικών F-35 έφτασε στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ για να προασπίσει τον εναέριο χώρο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Εισβολή στην Ουκρανία: Μετά την ΕΕ και η Βρετανία επιβάλλει κυρώσεις σε Πούτιν και Λαβρόφ"

Δήμαρχος Κιέβου: Οι Ρώσοι κατέστρεψαν τον θερμοηλεκτρικό σταθμό

Ο ρωσικός στρατός φέρεται να κατέστρεψε τον θερμοηλεκτρικό σταθμό του Κιέβου, δήλωσε μέσω Twitter ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο, ένδειξη ότι ο ρωσικός στρατός στοχεύει κρίσιμες υποδομές στην πρωτεύουσα.

Αυτή η ανακοίνωση ακολουθεί μια άλλη αναφορά του δημάρχου ότι πέντε εκρήξεις ακούστηκαν εντός τριών έως πέντε λεπτών κοντά σε σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που βρίσκεται βόρεια του Κιέβου, ανέφερε η Daily Telegraph. «Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης βρίσκονται σε εξέλιξη. Διαπιστώνουμε τις λεπτομέρειες», είπε ο Κλίτσκο για τις πέντε εκρήξεις.

«Η κατάσταση τώρα -χωρίς υπερβολή- είναι απειλητική για το Κίεβο. Η νύχτα και ειδικά οι πρωινές ώρες θα είναι δύσκολες» σημείωσε.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Δήμαρχος Κιέβου: Οι Ρώσοι κατέστρεψαν τον θερμοηλεκτρικό σταθμό "

Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ: Σοβαρότερη απειλή για την ευρωατλαντική ασφάλεια εδώ και δεκαετίες

Για τη «σοβαρότερη απειλή για την ευρωατλαντική ασφάλεια εδώ και δεκαετίες», κάνουν λόγο οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ, στη δήλωσή τους, μετά την έκτακτη τηλεδιάσκεψη για την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, στην οποία συμμετείχαν οι ηγέτες της Φινλανδίας και της Σουηδίας, καθώς και η ΕΕ.

«Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την οποία επέτρεψε η Λευκορωσία. Καλούμε τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική της επίθεση, να αποσύρει όλες τις δυνάμεις της από την Ουκρανία και να επιστρέψει από τον δρόμο της επιθετικότητας που επέλεξε», τονίζουν οι ηγέτες του ΝΑΤΟ, ενώ επισημαίνουν ότι η «βάναυση και εντελώς απρόκλητη και αδικαιολόγητη επίθεση» στην Ουκρανία, ήταν σχεδιασμένη από καιρό.

«Λυπούμαστε για την τραγική απώλεια ζωών, τον τεράστιο ανθρώπινο πόνο και τις καταστροφές που προκλήθηκαν από τις ενέργειες της Ρωσίας. Η ειρήνη στην ευρωπαϊκή ήπειρο έχει ριζικά κλονιστεί. Ο κόσμος θα θεωρήσει υπεύθυνη τη Ρωσία, καθώς και τη Λευκορωσία για τις πράξεις τους. Καλούμε όλα τα κράτη να καταδικάσουν ανεπιφύλακτα αυτήν την ασυνείδητη επίθεση. Κανείς δεν πρέπει να ξεγελαστεί από το μπαράζ ψεμάτων της ρωσικής κυβέρνησης», συνεχίζει η δήλωση των ΝΑΤΟϊκών Συμμάχων.

«Η Ρωσία φέρει την πλήρη ευθύνη για αυτή τη σύγκρουση. Έχει απορρίψει το μονοπάτι της διπλωματίας και του διαλόγου που της προσέφεραν επανειλημμένα το ΝΑΤΟ και οι Σύμμαχοι. Έχει παραβιάσει θεμελιωδώς το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Χάρτη του ΟΗΕ. Οι ενέργειες της Ρωσίας αποτελούν επίσης κατάφωρη απόρριψη των αρχών που κατοχυρώνονται στην Ιδρυτική Πράξη ΝΑΤΟ-Ρωσίας: η Ρωσία είναι αυτή που έχει απομακρυνθεί από τις δεσμεύσεις της βάσει του Νόμου», επισημαίνουν οι ηγέτες των χωρών του ΝΑΤΟ, ενώ προσθέτουν ότι «η απόφαση του Προέδρου Πούτιν να επιτεθεί στην Ουκρανία είναι ένα τρομερό στρατηγικό λάθος, για το οποίο η Ρωσία θα πληρώσει σοβαρό τίμημα, τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά, για τα επόμενα χρόνια».

«Τεράστιες και πρωτοφανείς κυρώσεις έχουν ήδη επιβληθεί στη Ρωσία. Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να συντονίζεται στενά με τους σχετικούς ενδιαφερόμενους φορείς και άλλους διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ», αναφέρει η δήλωση.

Παράλληλα, η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ εκφράζει την αλληλεγγύη της «στο δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο, το κοινοβούλιο και την κυβέρνηση της Ουκρανίας και τον γενναίο λαό της Ουκρανίας που υπερασπίζεται τώρα την πατρίδα του», ενώ επισημαίνεται ότι οι συμμαχικές χώρες θα συνεχίσουν να παρέχουν «πολιτική και πρακτική υποστήριξη στην Ουκρανία».

«Επιβεβαιώνουμε την ακλόνητη υποστήριξή μας για την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της, συμπεριλαμβανομένων των χωρικών της υδάτων. Αυτή η θέση αρχών δεν θα αλλάξει ποτέ», αναφέρει η δήλωση.

Σχετικά με την αποτρεπτική και αμυντική στάση του ΝΑΤΟ, επισημαίνεται ότι οι Σύμμαχοι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν όλα τα μέτρα και τις αποφάσεις που απαιτούνται για την ασφάλεια και την άμυνα όλων των Συμμάχων. «Έχουμε αναπτύξει αμυντικές χερσαίες και αεροπορικές δυνάμεις στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας και θαλάσσια μέσα σε όλη την περιοχή του ΝΑΤΟ. Έχουμε ενεργοποιήσει τα αμυντικά σχέδια του ΝΑΤΟ για να προετοιμαστούμε για να ανταποκριθούμε σε μια σειρά απρόβλεπτων καταστάσεων και να ασφαλίσουμε το έδαφος της Συμμαχίας, συμπεριλαμβανομένης της αξιοποίησης των δυνάμεων απόκρισής μας. Τώρα πραγματοποιούμε σημαντικές πρόσθετες αμυντικές αποστολές δυνάμεων στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας. Θα κάνουμε όλες τις αναγκαίες αναπτύξεις για να διασφαλίσουμε ισχυρή και αξιόπιστη αποτροπή και άμυνα σε ολόκληρη τη Συμμαχία, τώρα και στο μέλλον. Τα μέτρα μας είναι και παραμένουν προληπτικά, αναλογικά και μη κλιμακωτικά».

Τέλος, υπογραμμίζεται η «σιδερένια» δέσμευση των χωρών του ΝΑΤΟ στο άρθρο 5 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον: «Είμαστε ενωμένοι για να προστατεύσουμε και να υπερασπιστούμε όλους τους Συμμάχους. Η ελευθερία θα νικάει πάντα την καταπίεση.»

 mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ: Σοβαρότερη απειλή για την ευρωατλαντική ασφάλεια εδώ και δεκαετίες"

Αναστολή λειτουργίας σε 21 επιχειρήσεις για παραβίαση μέτρων κατά του κορονοϊού

Σε 21 επιχειρήσεις επιβλήθηκε αναστολή λειτουργίας για την παραβίαση των μέτρων κατά της διασποράς του κορονοϊού το χρονικό διάστημα από 14 έως 20 Φεβρουαρίου 2022, σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, «η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 54 του ν. 4886/2022, δημοσιεύει τις εμπορικές επωνυμίες των επιχειρήσεων στις οποίες έχει επιβληθεί η διοικητική κύρωση της αναστολής λειτουργίας για την παραβίαση των μέτρων κατά της διασποράς του κορoνοϊού COVID-19, από την Ελληνική Αστυνομία, την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και τη Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ), στο χρονικό διάστημα από 14-02-2022 έως 20-02-2022».

Αυτές είναι οι εξής:

Σε 21 επιχειρήσεις επιβλήθηκε αναστολή λειτουργίας για την παραβίαση των μέτρων κατά της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 το χρονικό διάστημα από 14 έως 20-02-2022 Σε 21 επιχειρήσεις επιβλήθηκε αναστολή λειτουργίας για την παραβίαση των μέτρων κατά της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 το χρονικό διάστημα από 14 έως 20-02-2022 Σε 21 επιχειρήσεις επιβλήθηκε αναστολή λειτουργίας για την παραβίαση των μέτρων κατά της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 το χρονικό διάστημα από 14 έως 20-02-2022 Σε 21 επιχειρήσεις επιβλήθηκε αναστολή λειτουργίας για την παραβίαση των μέτρων κατά της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 το χρονικό διάστημα από 14 έως 20-02-2022

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Αναστολή λειτουργίας σε 21 επιχειρήσεις για παραβίαση μέτρων κατά του κορονοϊού"

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Πέρασαν» οι κυρώσεις κατά Πούτιν και Λαβρόφ

Η ΕΕ αποφάσισε να συμπεριλάβει στο δεύτερο πακέτο κυρώσεων τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, και τον υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, για την εισβολή στην Ουκρανία, όπως ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, μετά την ολοκλήρωση του έκτακτου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων.

Σε ερώτηση σχετικά με τα περιουσιακά στοιχεία των Πούτιν και Λαβρόφ, ο Ύπατος Εκπρόσωπος απάντησε ότι δεν είναι δική του δουλειά να τα γνωρίζει. Επίσης, υπογράμμισε ότι ο στόχος δεν είναι ο λαός της Ρωσίας καθώς και ότι «ο Πούτιν δεν είναι ο ρωσικός λαός». Τέλος, ο Ύπατος Εκπρόσωπος επισήμανε ότι τα περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν θα πλήξουν το 70% του τραπεζικού συστήματος της Ρωσίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία: «Πέρασαν» οι κυρώσεις κατά Πούτιν και Λαβρόφ"

«Ασφαλή και ανεμπόδιστη πρόσβαση» στην Ουκρανία ζητά ο ΟΗΕ

Ο ΟΗΕ ζητά «ασφαλή και ανεμπόδιστη πρόσβαση» για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα ο Μάρτιν Γκρίφιθς, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Οργανισμού, αρμόδιος για ανθρωπιστικές υποθέσεις, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές υπηρεσίες θα πρέπει να προστατεύονται όταν μεταφέρουν βοήθεια στον ουκρανικό λαό «σε όλες τις περιοχές της Ουκρανίας» που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση, τόνισε.

Ο ΟΗΕ υπολογίζει ότι μέχρι τώρα οι εκτοπισμένοι φτάνουν τις 100.000. «Αναμένουμε ότι θα έχουμε 1,8 εκατομμύριο και ακόμη περισσότερους» στο μέλλον, πρόσθεσε ο Γκίφιθς, διευκρινίζοντας ότι δεν είναι μόνο αυτοί οι άνθρωποι που θα χρειαστούν ανθρωπιστική βοήθεια. Υπενθύμισε άλλωστε ότι πριν ξεσπάσει ο πόλεμος, ο ΟΗΕ χορηγούσε βοήθεια σε περίπου 3 εκατομμύρια ανθρώπους, κυρίως στην ανατολική Ουκρανία.

Όλες οι ομάδες του ΟΗΕ παραμένουν προς το παρόν στην Ουκρανία, αν και το μη αναγκαίο προσωπικό και οι οικογένειες των εργαζομένων έχουν φύγει από τη χώρα.

Τις επόμενες ημέρες ο ΟΗΕ αναμένεται ότι θα απευθύνει έκκληση για χορήγηση δωρεών ώστε να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες των κατοίκων.

Ο Γκρίφιθς είπε επίσης ότι ο ΟΗΕ εξετάζει, σε συνεργασία με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, τις επιπτώσεις που θα έχουν στο έργο των ανθρωπιστικών οργανισμών οι οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "«Ασφαλή και ανεμπόδιστη πρόσβαση» στην Ουκρανία ζητά ο ΟΗΕ"

Euroferry Olympia: Νεκροί και οι τρεις Έλληνες οδηγοί – Παραμένουν αγνοούμενοι άλλοι τρεις

Συνολικά οκτώ νεκροί βρέθηκαν μέσα στα γκαράζ του Euroferry Olympia, ενώ αναγνωρίστηκαν και οι σοροί των τριών Ελλήνων οδηγών που ήταν αγνοούμενοι.

Πρώτα είχε βρεθεί η σορός του Βαγγέλη Μαλεσιάδη, ενώ σήμερα εντοπίστηκαν και οι σοροί του Κωνσταντίνου Γεροντιδάκη και του Νίκου Μπεκιάρη.

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό και των υπόλοιπων τριών αγνοουμένων. Υπενθυμίζεται ότι οι διασωθέντες είναι 281.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Euroferry Olympia: Νεκροί και οι τρεις Έλληνες οδηγοί – Παραμένουν αγνοούμενοι άλλοι τρεις"

Δεν επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας η Σερβία

Η Σερβία δεν θα επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλ. Βούτσιτς

Η Σερβία δεν προτίθεται να επιβάλει κυρώσεις στην Ρωσία ανέφερε ο πρόεδρος της Δημοκρατίες Αλεξάντερ Βούτσιτς ανακοινώνοντας σε συνέντευξη Τύπου τα συμπεράσματα της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας που εξέτασε τις εξελίξεις στην ανατολική Ευρώπη και καθόρισε την στάση της Σερβίας. Στο κείμενο που παρουσίασε ο Βούτσιτς δεν καταδικάζεται η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Στην συγκεκριμένη παράγραφο χρησιμοποιούνται ήπιες εκφράσεις προφανώς για να μην θιγεί η Ρωσία. «Η Δημοκρατία της Σερβίας υποστηρίζει τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητα της Ουκρανίας και θεωρεί πολύ λάθος να διαταράσσεται η εδαφική της ακεραιότητα από τη Ρωσία» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο των συμπερασμάτων.

Στην ερώτηση δημοσιογράφου προς τον Βούτσιτς, αν μπορεί να χρησιμοποιήσει το ρήμα ΄΄καταδικάζω΄΄ για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ο πρόεδρος της Σερβίας αρνήθηκε να το πράξει και παρέπεμψε στο περιεχόμενο του κειμένου που εξέδωσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας.

Ένα από τα συμπεράσματα είναι επίσης ότι «η Σερβία σέβεται την εδαφική ακεραιότητα κάθε χώρας και πιστεύει ότι η αλλαγή συνόρων μπορεί να γίνει μόνο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Δεν επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας η Σερβία"

Τσερνόμπιλ: Τα επίπεδα ραδιενέργειας δεν θεωρούνται επικίνδυνα, υποστηρίζει η ΙΑΕΑ

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ανακοίνωσε ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας που καταγράφονται στο Τσερνόμπιλ δεν θεωρούνται επικίνδυνα για το κοινό.

Η ραδιενέργεια που μετρήθηκε έφτανε τα 9,46 μικροσίβερτ την ώρα και θεωρείται «χαμηλή». Ο γενικός διευθυντής της Υπηρεσίας, Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι, πρόσθεσε ότι είναι ζωτικής σημασίας να μην επηρεαστεί και να μην διαταραχθεί κατά κανένα τρόπο η ασφαλής λειτουργία των πυρηνικών εγκαταστάσεων της ζώνης αυτής.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης ανέφερε ότι οι κρίσιμες υποδομές του πυρηνικού σταθμού δεν έχουν υποστεί ζημιές και οι εργασίες συντήρησής του συνεχίζονται κανονικά.

Η γειτονική Πολωνία ανέφερε επίσης ότι δεν έχει καταγράψει αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας στο έδαφός της.

Νωρίτερα, οι ουκρανικές αρχές ανέφεραν ότι κατέγραψαν «ανησυχητικά» επίπεδα ραδιενέργειας στο Τσερνόμπιλ, το οποίο την Πέμπτη έπεσε στα χέρια των Ρώσων. Ο Αλεξάντερ Γκριγκόραχ, ο αναπληρωτής διευθυντής της ουκρανικής υπηρεσίας που είναι αρμόδια για θέματα ασφαλείας στις πυρηνικές εγκαταστάσεις, διευκρίνισε όμως ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει την αύξηση των δεικτών «επειδή όλο το προσωπικό απομακρύνθηκε» από τον σταθμό.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Τσερνόμπιλ: Τα επίπεδα ραδιενέργειας δεν θεωρούνται επικίνδυνα, υποστηρίζει η ΙΑΕΑ"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πορεία σε Ρωσική και Αμερικανική πρεσβεία

Μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία, πραγματοποιήθηκε έξω από την Ρωσική και Αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, ενώ παρευρέθηκε και ο Δημήτρης Κουτσούμπας, καθώς συμμετείχε και το ΚΚΕ.

Συγκεκριμένα, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, σημείωσε ότι πρόκειται για «ιμπεριαλιστικό πόλεμο» και πως μόνο «η αυτοτελής, ανεξάρτητη, πολιτική στρατηγική ενάντια στα αστικά και ιμπεριαλιστικά σχέδια είναι η διέξοδος για τους εργαζόμενους και τον λαό».

Αναλυτικά ολόκληρη η δήλωση του Δημήτρη Κουτσούμπα:

«Η επιλογή όποιου ιμπεριαλιστικού κέντρου ή ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, είναι επιλογή που οδηγεί σε μακελειό τους λαούς, τον ελληνικό λαό. Μόνο η αυτοτελής, ανεξάρτητη, πολιτική στρατηγική ενάντια στα αστικά και ιμπεριαλιστικά σχέδια είναι η διέξοδος για τους εργαζόμενους και τον λαό.

Λέμε όχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Η Ελλάδα εδώ και τώρα να σταματήσει να εμπλέκεται σε αυτές τις διαδικασίες. Να κλείσουν εδώ και τώρα οι βάσεις του θανάτου».

Δείτε φωτογραφίες από την συγκέντρωση:























newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία: Πορεία σε Ρωσική και Αμερικανική πρεσβεία"

Εισβολή στην Ουκρανία: Οι Anonymous κήρυξαν διαδικτυακό πόλεμο στη Ρωσία

Διαδικτυακό πόλεμο κατά της ρωσικής κυβέρνησης κήρυξαν οι Anonymous, που θέλουν να δείξουν την αντίθεσή τους με την εισβολή στην Ουκρανία.

Η ανακοίνωση της ομάδας χάκερ έγινε μέσω twitter κι ενώ αρκετοί κυβερνητικοί ιστότοποι της Ρωσίας, όπως το Κρεμλίνο, η Δούμα, όπως και το κρατικό ειδησεογραφικό RT έχουν δεχθεί χτυπήματα τις τελευταίες ώρες.

Οι Anonymous που στο παρελθόν έχουν στοχεύσει την CIA αλλά και το Ισλαμικό Κράτος, πρόσθεσαν σε άλλη ανάρτηση ότι θα χτυπήσουν και οντότητες του ιδιωτικού τομέα.

Οι χάκερς εξαπέλυσαν επίθεση, με αποτέλεσμα να ρίξουν τις σελίδες. Σύμφωνα με αναλυτές, ο ιστότοπος του RT είχε πρόβλημα στις 17:00 ώρα Μόσχας την Πέμπτη. Μέχρι στιγμής ο ιστότοπος είναι κατά διαστήματα διαθέσιμος, με συνεχείς αναφορές από χρήστες που δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση. Το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ανακοίνωσε ότι «είναι σε θέση να αποκρούσει» το χτύπημα στους διακομιστές του.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Εισβολή στην Ουκρανία: Οι Anonymous κήρυξαν διαδικτυακό πόλεμο στη Ρωσία"

Το Συμβούλιο της Ευρώπης ανέστειλε τη συμμετοχή της Ρωσίας

Το Συμβούλιο της Ευρώπης ανακοίνωσε την Παρασκευή (25/2) ότι ανέστειλε τη συμμετοχή της Ρωσίας μετά τις δραματικές εξελίξεις με την εισβολή στην Ουκρανία.

Πρόκειται για τον διεθνή οργανισμό που ιδρύθηκε στον απόηχο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου για να προασπίσει τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου στην Ευρώπη.

Η Ρωσία είναι μέλος του Οργανισμού Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των 47 εθνών από το 1996, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ. Αποβλήθηκε από την κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης λόγω της προσάρτησης της Κριμαίας το 2014, αλλά επανήλθε το 2019 με πλήρη δικαιώματα.

 newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Το Συμβούλιο της Ευρώπης ανέστειλε τη συμμετοχή της Ρωσίας"

Ρωσία: Απειλεί Σουηδία και Φινλανδία με στρατιωτικές και πολιτικές συνέπειες αν ενταχθούν στο ΝΑΤΟ

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, προειδοποιεί τόσο τη Φινλανδία όσο και τη Σουηδία ότι θα αντιμετωπίσουν «επιβλαβείς στρατιωτικές και πολιτικές συνέπειες» εάν επιχειρήσουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

Η Ζαχάροβα μιλούσε σε συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα νωρίτερα σήμερα το απόγευμα, όπου προειδοποίησε ότι η ένταξη είτε της Φινλανδίας είτε της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα πυροδοτήσει σοβαρή απάντηση από τη Μόσχα.

«Θεωρούμε τη δέσμευση της φινλανδικής κυβέρνησης σε μια στρατιωτική πολιτική μη ευθυγράμμισης ως σημαντικό παράγοντα για τη διασφάλιση της ασφάλειας και της σταθερότητας στη Βόρεια Ευρώπη.»

Τόσο η Σουηδία όσο και η Φινλανδία συμμετείχαν στη σημερινή σύνοδο του NATO για το ζήτημα της Ρωσίας.

Στουμπ: Μονόδρομος η ένταξη της Φινλανδίας στο NATO

Η πρώτη αντίδραση στις στις ρωσικές απειλές, ήρθε από τον πρώην πρωθυπουργό της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Στουμπ που διετέλεσε πρωθυπουργός της Φινλανδίας τη διετία 2014-2015, ανέφερε πως με τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί, η προσχώρηση της χώρας του στη Βορειοατλαντική Συμμαχία είναι μονόδρομος.

«Η Ρωσία ωθεί τη Φινλανδία πιο κοντά στο ΝΑΤΟ, με την ιδιότητα του μέλους. Πιο από ποτέ. Η ασφάλειά μας βασίζεται εν μέρει σε μια επιλογή συμμετοχής στη Συμμαχία. Με αυτά που εξελίσσονται, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να συμμετάσχουμε. Η ένταξη της Φινλανδίας θα ενίσχυε τη Συμμαχία και θα συνέβαλε στη διατήρηση της σταθερότητας της Βόρειας Ευρώπης», είπε ο Στουμπ.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρωσία: Απειλεί Σουηδία και Φινλανδία με στρατιωτικές και πολιτικές συνέπειες αν ενταχθούν στο ΝΑΤΟ"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πάνω από 50.000 πρόσφυγες έφτασαν σε γειτονικές χώρες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ

Κατά δεκάδες χιλιάδες εγκαταλείπουν την πατρίδα τους Ουκρανοί πολίτες, που θέλουν να γλιτώσουν τη φρίκη του πολέμου.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ανακοίνωσε ότι πάνω από 50.000 Ουκρανοί έφυγαν από τη χώρα τους μέσα σε διάστημα λιγότερο των 48 ωρών από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Χθες, η Ύπατη Αρμοστεία για τους πρόσφυγες εκτιμούσε ότι οι εσωτερικά εκτοπισμένοι ανέρχονται σε 100.000.

«Περισσότεροι από 50.000 Ουκρανοί πρόσφυγες έφυγαν από τη χώρα τους μέσα σε λιγότερες από 48 ώρες, οι περισσότεροι κατευθύνθηκαν στην Πολωνία και τη Μολδαβία. Πολλοί άλλοι οδεύουν προς τα σύνορα» ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Φίλιπο Γκράντι, εκφράζοντας «τις θερμές ευχαριστίες του» προς τις κυβερνήσεις και τους πολίτες των χωρών που κρατούν ανοιχτά τα σύνορά τους και υποδέχονται τους πρόσφυγες.

protothema 

Διαβάστε Περισσότερα » " Πόλεμος στην Ουκρανία: Πάνω από 50.000 πρόσφυγες έφτασαν σε γειτονικές χώρες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ"

Εισβολή στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι αρνείται συνάντηση με τον Πούτιν

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις για την εισβολή στην Ουκρανία. Μετά τα όσα δήλωσε ο Πούτιν πως είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί με τον Ουκρανό Πρόεδρο. Παρόλα αυτά ο Ζελένσκι φέρεται να αρνήθηκε συνάντηση στο Μινσκ με τον Πούτιν.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Open ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι αρνήθηκε να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν στο Μινσκ. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι αντιπρότεινε η συνάντηση να γίνει στη Βαρσοβία, πρόταση που δεν έγινε αποδεκτή από τη Μόσχα. Έκτοτε, ο Ζελένσκι δεν έχει επικοινωνήσει με τη Μόσχα.

Πού είναι ο Ζελένσκι;

«Εγκατέλειψε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι το Κίεβο;». Αυτή η ερώτηση κυκλοφορεί από τις πρωινές ώρες της Παρασκευής, με πολλούς να αναρωτιούνται για την τύχη του προέδρου της Ουκρανίας, την ώρα που μαίνεται ο πόλεμος στη χώρα του, ενώ ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε το πολυπόθητο «ναι» στο αίτημά του για συνομιλίες και διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του ρωσικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Ria-Novosti, μετά από «αναφορές» ότι ο Ουκρανός πρόεδρος δεν επικοινώνησε – όπως είχε προγραμματιστεί – με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Μάριο Ντράγκι, ένα αεροσκάφος απογειώθηκε από αεροδρόμιο κοντά στο Κίεβο, μολονότι έχουν απαγορευτεί οι πτήσεις πάνω από την Ουκρανία.

Φήμες αναφέρουν ότι το αεροσκάφος ενδεχομένως να μεταφέρει εκτός Ουκρανίας τον Ζελένσκι, την ώρα που μαίνονται οι μάχες στο Κίεβο και οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από κυβερνητικά κτίρια στην καρδιά της πρωτεύουσας.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Εισβολή στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι αρνείται συνάντηση με τον Πούτιν "

Και η Τσεχία υπέρ της αποκοπής της Ρωσίας από το σύστημα Swift

Η Δύση θα πρέπει να αποκόψει τη Ρωσία από το σύστημα Swift για τις διεθνείς διατραπεζικές συναλλαγές, γιατί σε διαφορετική περίπτωση η Ουκρανία θα πέσει μέσα σε λίγες ημέρες, προειδοποίησε ο πρόεδρος της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν τους ομολόγους του των χωρών της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ.

“Έχουμε δύο επιλογές. Είτε θα αποκλείσουμε τη Ρωσία από το Swift, είτε θα παρακολουθήσουμε την πλήρη κατοχή της Ουκρανίας από τη Ρωσία μέσα σε μερικές ημέρες” ανέφερε το κείμενο των δηλώσεών του που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της προεδρίας. “Είμαι υπέρ της πρώτης επιλογής”, πρόσθεσε.

Λίγο νωρίτερα, η τσεχική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει τις πτήσεις των ρωσικών αεροπορικών εταιρειών προς τη χώρα, από αύριο Σάββατο. Ο υπουργός Μεταφορών Μάρτιν Κούπκα είπε ότι η Τσεχία συντονίζει τις ενέργειές της με την Πολωνία και με την απαγόρευση αυτή θα σταματήσουν οι πτήσεις ρωσικών αεροσκαφών από τη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη προς την Πράγα και αντιστρόφως.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Και η Τσεχία υπέρ της αποκοπής της Ρωσίας από το σύστημα Swift"

Eurovision 2022: Αποκλείστηκε η Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία

Οι… πόρτες στη Ρωσία κλείνουν η μία μετά την άλλη, λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία, καθώς εκτός από τις αθλητικές διοργανώσεις, θα μείνει και εκτός Eurovision. 

Με επίσημη ανακοίνωση της η EBU γνωστοποίησε την απόφαση της να αποκλείσει από τον φετινό διαγωνισμό τραγουδιού τη Ρωσία, βάσει των κανόνων της διοργάνωσης και των αξιών της. Νωρίτερα, σήμερα, έγινε γνωστό, ότι η Ουκρανία είχε αιτηθεί στην EBU να μπλοκάρει τη συμμετοχή της Ρωσίας, στη Eurovision, ωστόσο, είχε λάβει αρνητική απάντηση. Φαίνεται πως στη συνέχεια… το ξανασκέφτηκαν. 

“Παραμένουμε αφοσιωμένοι στην προστασία των αξιών ενός πολιτιστικού διαγωνισμού που προωθεί τη διεθνή ανταλλαγή και κατανόηση, φέρνει κοντά το κοινό, γιορτάζει τη διαφορετικότητα μέσω της μουσικής και ενώνει την Ευρώπη σε μια σκηνή”, καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

newsit 

Διαβάστε Περισσότερα » "Eurovision 2022: Αποκλείστηκε η Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία"

Eurogroup: «Πράσινο φως» για την προεξόφληση του ΔΝΤ από την Ελλάδα

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ενέκριναν σήμερα (25/2) την προεξόφληση του υπολοίπου των δανείων που είχε λάβει η Ελλάδα από το ΔΝΤ. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας εξέφρασε την ικανοποίηση του για την εξέλιξη αυτή επισημαίνοντας σε δηλώσεις του προς τον Τύπο ότι εν μέσω αυξημένης παγκόσμιας αβεβαιότητας και ανασφάλειας, η Ελλάδα έκανε ένα σημαντικό βήμα, το οποίο συνιστά απόδειξη της ισχυροποίησης της και της αυτοπεποίθησής της.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ είναι αυτή που ξεκίνησε την προεξόφληση τον Νοέμβριο του 2019, τη συνέχισε τον Μάρτιο του 2021 και την ολοκληρώνει την άνοιξη του 2022.

«Πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη για τη χώρα μας, με υψηλή συμβολική αξία και ουσιαστικό όφελος. Εξέλιξη που πιστοποιεί την πρόοδο και τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας, ενισχύει την αξιοπιστία της πατρίδας μας, έχει θετική επίδραση στο δημόσιο χρέος και εξοικονομεί πόρους προς όφελος της κοινωνίας» τόνισε ο Χρήστος Σταϊκούρας επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι το συνολικό όφελος των τριών προεξοφλήσεων του ΔΝΤ διαμορφώνεται στα 230 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι το σύνολο της ελληνικής οφειλής ήταν στα 8,2 δισ. ευρώ και η προεξόφλησή της έγινε δυο χρόνια νωρίτερα. Όφελος που, όπως είπε «αξιοποιείται από την κυβέρνηση για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων».

«Η σημερινή, σημαντική εξέλιξη, είναι αποτέλεσμα της αποτελεσματικής οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, εν μέσω πολλαπλών κρίσεων και απαιτητικών περιστάσεων. Πολιτική που επέτρεψε στη χώρα να ανακάμψει ισχυρά, να αναπτυχθεί βιώσιμα και δίκαια και να ισχυροποιηθεί πολύπλευρα» κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών.

Ολόκληρη η δήλωση Σταϊκούρα:

«Σήμερα, εν μέσω αυξημένης παγκόσμιας αβεβαιότητας και ανασφάλειας, η Ελλάδα έκανε ένα σημαντικό βήμα ισχυροποίησης και αυτοπεποίθησής της.

Οι Υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης εγκρίναμε την πρόωρη αποπληρωμή του υπολοίπου των δανείων που είχε λάβει η χώρα μας από το ΔΝΤ, καθώς και την πρόωρη εξόφληση μέρους των διμερών δανείων της Ελλάδας με κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτές οι – πολλαπλά επωφελείς για τη χώρα μας – πρωτοβουλίες δρομολογήθηκαν κατόπιν επίσημου αιτήματος του Ελληνικού Υπουργείου Οικονομικών, στις 6 Δεκεμβρίου 2021.

Στο μεσοδιάστημα, εργαστήκαμε με μεθοδικότητα και συνέπεια, σε συνεργασία με ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς και εταίρους.

Με αυτή, την τρίτη, προεξόφληση του ΔΝΤ, η Ελλάδα αποπληρώνει – δύο χρόνια πριν από τη λήξη της – το σύνολο της οφειλής της προς το Ταμείο, συνολικού ύψους 8,2 δισ. ευρώ.

Προεξόφληση που η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2019, συνέχισε τον Μάρτιο του 2021 και ολοκληρώνει – σε λιγότερο από 2,5 χρόνια – την άνοιξη του 2022.

Πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη, με υψηλή συμβολική αξία και ουσιαστικό όφελος για τη χώρα μας.

Εξέλιξη που πιστοποιεί την πρόοδο και τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας, αναδεικνύει τις ευοίωνες προοπτικές ανάπτυξης, ενισχύει την αξιοπιστία της χώρας, εξοικονομεί πόρους προς όφελος της κοινωνίας, και έχει θετική επίδραση στο δημόσιο χρέος και την οικονομία μας.

Ειδικότερα, με τη νέα αυτή αποπληρωμή, μειώνεται ο επιτοκιακός και συναλλαγματικός κίνδυνος, περιορίζεται ο κίνδυνος αναχρηματοδότησης, βελτιώνονται βασικοί δείκτες βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, εξοικονομούνται πόροι, ύψους 56 εκατ. ευρώ από την καταβολή τόκων. Έτσι, το συνολικό όφελος των τριών προεξοφλήσεων του ΔΝΤ διαμορφώνεται στα 230 εκατ. ευρώ.

Όφελος που αξιοποιείται από την Κυβέρνηση για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, κυρίως των πιο ευάλωτων συμπατριωτών μας.

Η σημερινή, σημαντική εξέλιξη, είναι καρπός της υπεύθυνης, αποτελεσματικής και μεταρρυθμιστικής οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης, σε περιβάλλον πολλαπλών εξωγενών κρίσεων και απαιτητικών περιστάσεων τα τελευταία χρόνια.

Πολιτική, που επέτρεψε στη χώρα να ανακάμψει ισχυρά, να αναπτυχθεί βιώσιμα και δίκαια, να ισχυροποιηθεί πολύπλευρα, δημιουργώντας νέες θέσεις απασχόλησης και ενισχύοντας την κοινωνική συνοχή».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Eurogroup: «Πράσινο φως» για την προεξόφληση του ΔΝΤ από την Ελλάδα"

Επιστολή της Ουκρανίας στη FIBA: Ζητά την αποβολή της Ρωσίας από όλες τις διοργανώσεις

Ο πόλεμος της Ρωσίας με την Ουκρανία έχει ήδη επηρεάσει σημαντικά τον αθλητισμό, με την FIBA να καλείται πλέον να αντιμετωπίσει την εχθρότητα των δύο λαών και στα γήπεδά της.Η ομοσπονδία του ουκρανικού μπάσκετ μάλιστα, έστειλε επίσημα επιστολή στην παγκόσμια ομοσπονδία και τον γενικό γραμματέα, Ανδρέα Ζαγκλή, ζητώντας την αποβολή των εθνικών ομάδων της Ρωσίας από τις διοργανώσεις της.

«Μία χώρα που προκαλεί πόλεμο δεν έχει καμία θέση στην διεθνή αθλητική κοινότητα», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή και η… καυτή πατάτα βρίσκεται πια στα χέρια της FIBA.

Η επιστολή της Ουκρανίας στη FIBA

 

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Επιστολή της Ουκρανίας στη FIBA: Ζητά την αποβολή της Ρωσίας από όλες τις διοργανώσεις"

Γαλλία: Υπερ του αποκλεισμού της Ρωσίας από το σύστημα SWIFT

H Γαλλία είναι υπέρ του αποκλεισμού της Ρωσίας από το τραπεζικό σύστημα Swift, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ, προκειμένου να επιβληθούν κυρώσεις στη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία.

«Ορισμένα κράτη μέλη έχουν εκφράσει επιφυλάξεις, η Γαλλία δεν είναι ένα από αυτά τα κράτη», δήλωσε ο υπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο διάσκεψης στην οποία μετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Γαλλία: Υπερ του αποκλεισμού της Ρωσίας από το σύστημα SWIFT"

Στο ΣτΕ συζητήθηκε αίτηση δικηγορικής εταιρείας κατά του δακτυλίου στο κέντρο της Αθήνας

Στο Δ΄ Τμήμα του Συμβούλιου  της Επικρατείας, με πρόεδρο την αντιπρόεδρο, Μαρία Καραμανώφ και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας, Ηλία Μάζο, συζητήθηκε το θέμα της νομιμότητας εφαρμογής του μέτρου του δακτυλίου στο κέντρο της  Αθήνας (μονά-ζυγά) και οι εξαιρέσεις που προβλέπονται και αναμένεται η έκδοση της σχετικής απόφασης.

Στο ΣτΕ έχει προσφύγει δικηγορική εταιρεία, η οποία ζητάει την κατάργηση του δακτυλίου και επιπλέον ζητάει να εξαιρούνται τα αυτοκίνητα των δικηγόρων που έχουν τα γραφεία τους μέσα στην περιοχή του δακτυλίου, όπως ήδη εξαιρούνται τα οχήματα των γιατρών, φυσικοθεραπευτών, τα EURO 5 και EURO 6 οχήματα, κ.λπ.

Ειδικότερα, με την  υπ΄ αριθμ. οικ-289738/Φ.911/2021 απόφαση των υπουργών Περιβάλλοντος, Προστασίας του Πολίτη και Υποδομών και Μεταφορών επιβλήθηκαν από 25 Οκτωβρίου 2021 μέχρι και 22 Ιουλίου 2022 μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας των οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας (δακτύλιος). Από το μέτρο του δακτυλίου εξαιρούνται τα ΤΑΧΙ, τα αυτοκίνητα των γιατρών, φυσικοθεραπευτών, ΑΜΕΑ και των μονίμων κάτοικων του κέντρου και τα  φιλικά προς το περιβάλλον οχήματα. Ανεξαρτήτως μονών – ζυγών επιτρέπεται να κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα EURO 6 εφόσον εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 120 g/km, καθώς και όλα τα οχήματα τεχνολογίας, ηλεκτρικά, υβριδικά, φυσικού αερίου εκ κατασκευής και οχήματα υγραερίου εκ κατασκευής. Διευκρινίζεται ότι δεν μπαίνουν πλέον ελεύθερα στον δακτύλιο όλα τα EURO 5 αλλά και τα EURO 6 οχήματα, που εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα πάνω από 120 g/km.

Η δικηγορική εταιρεία 20 μέρες πριν την έκδοση της προσβαλλόμενης υπουργικής απόφασης, αγόρασε αυτοκίνητο με εκπομπές ρύπων 135 g/km για να μπορεί να εισέρχεται στο δακτύλιο, το οποίο όμως, σύμφωνα με την νέα υπουργική απόφαση, δεν εξαιρείται πλέον από τα περιοριστικά μέτρα. Σύμφωνα με την δικηγορική εταιρεία  μειώθηκε το προηγούμενο ισχύον όριο των 140 g/km και 120 g/km, χωρίς να υπάρχει σχετική επιστημονική εισήγηση και χωρίς να έχουν οι συναρμόδιοι υπουργοί εξουσιοδότηση από το νόμο. Ακόμη, η εταιρεία υποστηρίζει ότι εν λόγω κοινή υπουργική απόφαση παραβιάζει την αρχή της ελεύθερης μετακίνησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.  Το ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδόσει την απόφασή του.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ in

Διαβάστε Περισσότερα » "Στο ΣτΕ συζητήθηκε αίτηση δικηγορικής εταιρείας κατά του δακτυλίου στο κέντρο της Αθήνας"

ΕΟΦ: Ανάκληση παρτίδων του συμπληρώματος διατροφής ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟ SPIRULINA

Την ανάκληση των παρτίδων 22072100064, 23092100065, 07102100066 του προϊόντος συμπληρώματος διατροφής ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟ SPIRULINA, αποφάσισε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Μετά από τη διενέργεια εργαστηριακού ελέγχου, τα αποτελέσματα δεν συμφωνούν με τις προδιαγραφές ως προς τους ελέγχους της μάζας δισκίων και του χρόνου αποσάθρωσης.

Η εταιρεία SamaLife ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ οφείλει να επικοινωνήσει άμεσα με τους αποδέκτες της και να αποσύρει τις συγκεκριμένες παρτίδες από την αγορά, αναφέρει ο ΕΟΦ.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΟΦ: Ανάκληση παρτίδων του συμπληρώματος διατροφής ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟ SPIRULINA"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αποχωρεί το προσωπικό της ελληνικής πρεσβείας από το Κίεβο

Όσο σφίγγει ο κλοιός γύρω από το Κίεβο, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών κρούει τον κώδωνα για την ασφάλεια των Ελλήνων που ζουν στην περιοχή.

 Λόγω της ραγδαίας επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας στο Κίεβο, ο πρέσβης της Ελλάδας ζήτησε, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ, και έλαβε την έγκριση να αποχωρήσει άμεσα από την πόλη.

 Η αποχώρηση του προσωπικού της πρεσβείας, καθώς και Ελλήνων πολιτών που επιθυμούν να αποχωρήσουν, θα πραγματοποιηθεί οδικώς.

 Μέχρι νεωτέρας, τα Γενικά Προξενεία στην Μαριούπολη και στην Οδησσό παραμένουν εν λειτουργεία.

 Την επιτόπια κατάσταση επικινδυνότητας κρίνουν οι επικεφαλής των Αρχών αυτών.

H κατάσταση στο Κίεβο

Οι ουκρανικές δυνάμεις βγήκαν στους δρόμους του Κιέβου σήμερα με στρατεύματα της εθνικής φρουράς να παρατάσσονται σε αμυντικές θέσεις κατά μήκος ενός αυτοκινητόδρομου λίγο πριν ηχήσουν οι ήχοι πυροβολισμών και εκρήξεων καθώς μάχονταν με τις ρωσικές δυνάμεις για τον έλεγχο της πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, ήδη υπάρχει ανταλλαγή πυρών ανάμεσα στις δύο πλευρές κοντά σε κυβερνητικά κτίρια στο Κίεβο, ενώ φωτογραφίες απεικονίζουν Ουκρανούς στρατιώτες να έχουν λάβει θέσεις μάχης στους δρόμους, περιμένοντας την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων.

Μάχες σημειώθηκαν στο Obolon, στα περίχωρα της πόλης, τις πρώτες πρωινές ώρες, καθώς το υπουργείο Άμυνας είπε στους κατοίκους να φτιάξουν βόμβες μολότοφ για να «απωθήσουν τους κατακτητές». Μοιράστηκαν επίσης τουφέκια σε πολίτες καθώς ο Πρόεδρος Ζελένσκι προέτρεψε όποιον Ευρωπαίο επιθυμεί να υπερασπιστεί τη χώρα να ταξιδέψει στην Ουκρανία και να συμμετάσχει στην άμυνα.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία: Αποχωρεί το προσωπικό της ελληνικής πρεσβείας από το Κίεβο"

Euroferry Olympia: Άλλες δύο σοροί βρέθηκαν στο 3ο γκαράζ του πλοίου – Τους 8 έφτασαν οι νεκροί

Ακόμα δύο σοροί εντοπίστηκαν στο 3ο γκαράζ του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου Euroferry Olympia το οποίο έχει ρυμουλκηθεί στο λιμάνι του Αστακού, ενώ νωρίτερα είχε εντοπιστεί μία σορός άνδρα μέσα στο δεύτερο γκαράζ του πλοίου.
Πλέον, ανεβαίνει στους 8 ο αριθμός αριθμός των νεκρών από την πυρκαγιά, που είχε εκδηλωθεί στο τρίτο κατάστρωμα του πλοίου τα ξημερώματα της Παρασκευής 18/02 στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Ερεικούσας κατά την εκτέλεση του προγραμματισμένου δρομολογίου του από Ηγουμενίτσα προς Μπρίντιζι.

Αγνοούνται ακόμη 3 άτομα ενώ οι διασωθέντες από το πλοίο είναι 281.

Οι έρευνες από άνδρες της ΕΜΑΚ στο εσωτερικό του πλοίου συνεχίζονται ενώ από το πρωί γίνονται προσπάθειες για το άνοιγμα του καταπέλτη του πλοίου προκειμένου να ξεκινήσει η απομάκρυνση των καμένων φορτηγών και αυτοκινήτων.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Euroferry Olympia: Άλλες δύο σοροί βρέθηκαν στο 3ο γκαράζ του πλοίου – Τους 8 έφτασαν οι νεκροί"

Εισβολή στην Ουκρανία: «Πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων Πούτιν και Λαβρόφ αποφάσισαν οι Βρυξέλλες

Οι Ευρωπαίοι αποφάσισαν σήμερα το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του υπουργού του των Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές.

Το μέτρο συζητήθηκε κατά την χθεσινή έκτακτη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες και σήμερα προστέθηκε στην δέσμη των κυρώσεων που θα επικυρώσουν οι υπουργοί Εξωτερικών, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Η Γερμανία και η Ιταλία ήραν σήμερα τις επιφυλάξεις που είχαν διατυπώσει κατά την σύνοδο κορυφής για την πρόταση αυτή που υποστηρίχθηκε από μεγάλο αριθμό ευρωπαίων ηγετών, διευκρίνισαν οι δύο διπλωματικές πηγές.

Οι Ευρωπαίοι αποφάσισαν επίσης να άρουν το προνόμιο της μετακίνησης χωρίς βίζα εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τους κατόχους ρωσικού υπηρεσιακού διαβατηρίου, στο πλαίσιο της δέσμης των κυρώσεων που αποφασίσθηκαν χθες το βράδυ.

Υπό εξέταση ο αποκλεισμός της Ρωσίας από το SWIFT

Στο Συμβούλιο στην πρωτεύουσα του Βελγίου εξετάζεται επίσης ο αποκλεισμός της Ρωσίας από το παγκόσμιο σύστημα διατραπεζικών πληρωμών SWIFT.

Το SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) είναι ένα διεθνές σύστημα πληρωμών, το οποίο βασίζεται σε συναλλαγές μέσω ενός τυποποιημένου συστήματος κωδικών. Η πλειοψηφία των πελατών του SWIFT έχει τεράστιους όγκους συναλλαγών, όπως λ.χ. οι πληρωμές των ρωσικών εταιρειών ενέργειας.

Τυχόν αποκλεισμός της Ρωσίας από αυτό το διεθνές σύστημα θα αποτελούσε βαρύ πλήγμα στις τράπεζες της χώρας, θα περιόριζε σημαντικά τη δυνατότητά της να συναλλάσσεται εκτός συνόρων, αλλά και να αποκομίζει τα κέρδη από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου.  Ταυτόχρονα, όμως, θα έκανε πραγματικά «άνω-κάτω» το παγκόσμιο σύστημα διεθνών συναλλαγών, κατάσταση την οποία θα «πλήρωναν» όλοι.

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρουνό Λεμέρ είχε δηλώσει ότι πρόκειται για μια «έσχατη λύση»

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Εισβολή στην Ουκρανία: «Πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων Πούτιν και Λαβρόφ αποφάσισαν οι Βρυξέλλες"

Πούτιν: Συμμορία τοξικομανών και νεοναζί η κυβέρνησή Ζελένσκι – Κάλεσε σε πραξικόπημα στην Ουκρανία

Νέα λεκτική επίθεση κατά της κυβέρνησης της Ουκρανίας και του ουκρανικού στρατού εξαπέλυσε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας.

Ο Πούτιν εξήρε τον ρωσικό στρατό για τις επιχειρήσεις του στην Ουκρανία, τονίζοντας ωστόσο πως απέναντί τους δεν βρίσκονται Ουκρανοί στρατιώτες αλλά «εθνικιστές τρομοκράτες».  Παράλληλα κάλεσε ξανά τους Ουκρανούς να καταθέσουν τα όπλα μπροστά στις ρωσικές δυνάμεις. Οι μάχες δεν δίνονται με τακτικά στρατεύματα, οι Ουκρανοί εθνικιστές παίζουν τον ρόλο των αποσπασμάτων» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο Πούτιν επιτέθηκε στην κυβέρνηση  Ζελένσκι χαρακτηρίζοντάς την ως «συμμορία τοξικομανών και νεοναζί», ενώ κάλεσε τον ουκρανικό στρατό να πάρει την εξουσία στα χέρια του με πραξικόπημα, για να φύγουν από τη χώρα οι ναζί

«Κάνω για άλλη μια φορά έκκληση στο στρατιωτικό προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας: Μην επιτρέψετε στους νεοναζί να χρησιμοποιούν τα παιδιά, τις γυναίκες και τους πρεσβυτέρους σας ως ανθρώπινες ασπίδες» είπε ο Πούτιν «Πάρτε την εξουσία στα χέρια σας, θα είναι πιο εύκολο για εμάς να καταλήξουμε σε συμφωνία».

Ο Πούτιν συμπλήρωσε ότι οι Ρώσοι στρατιωτικοί στην Ουκρανία ενεργούν «γενναία, επαγγελματικά και ηρωικά».

Νωρίτερα, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε έτοιμος να στείλει στο Μινσκ της Λευκορωσίας αντιπροσωπεία για συνομιλίες με την Ουκρανία. Η ρωσική αντιπροσωπεία θα περιλαμβάνει εκπροσώπους του υπουργείου Άμυνας, του υπουργείου Εξωτερικών και της διεύθυνσης της προεδρίας για συνομιλίες με την ουκρανική αντιπροσωπεία.

«Σε απάντηση της πρότασης του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Πούτιν είναι έτοιμος να στείλει στο Μίνσκ ρωσική αντιπροσωπεία σε επίπεδο εκπροσώπων του υπουργείου Άμυνας, του υπουργείου Εξωτερικών και της διεύθυνσης της προεδρίας για συνομιλίες με την ουκρανική αντιπροσωπεία» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Σύμφωνα με τον Πεσκόφ, ο Λουκασένκο, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο, τον διαβεβαίωσε ότι το Μινσκ θα είναι έτοιμο να δημιουργήσει όλες τις αναγκαίες προϋποθέσεις για τις συνομιλίες μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

 mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πούτιν: Συμμορία τοξικομανών και νεοναζί η κυβέρνησή Ζελένσκι – Κάλεσε σε πραξικόπημα στην Ουκρανία"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news