facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2019

Νύχτα αγωνίας στη Χαλκιδική: Σε χείμαρρους μετατράπηκαν οι δρόμοι

Νύχτα αγωνίας περνούν οι κάτοικοι της Χαλκιδικής, καθώς η δυνατή βροχή που ξέσπασε αργά το απόγευμα φούσκωσε εκ νέου τα ρέματα και το νερό ξέσπασε ορμητικά στον οικισμό στο Δήμο Αριστοτέλη.

Όπως αναφέρουν στο halkidikinews.gr κάτοικοι της Ολυμπιάδας «η κατάσταση γίνεται δραματική». 

Τα δυο ρέματα, παρά το ότι δέχτηκαν τις προηγούμενες ώρες εκβαθύνσεις από μηχανήματα της Περιφέρειας και του Δήμου, έχουν σπάσει και το χωριό πλημμύρισε και πάλι στα νερά και στις λάσπες.

Η πίεση του νερού είναι μεγάλη και όπως περιγράφουν οι ίδιοι κάτοικοι στο halkidikinews.gr έχουν γκρεμιστεί ακόμα και φράχτες σπιτιών.

Η Πυροσβεστική υπηρεσία δέχθηκε 18 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων από σπίτια στην Ιερισσό ενώ όπως αναφέρθηκε στην περιοχή της Ολυμπιάδας παραμάνουν σε επιφυλακή τέσσερα πυροσβεστικά οχήματα. Άλλα τέσσερα πυροσβεστικά οχήματα και μια βάρκα της ΕΜΑΚ βρίσκονται στο Μόδι. 

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες 



6565

r44


2333
6565
r44

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Νύχτα αγωνίας στη Χαλκιδική: Σε χείμαρρους μετατράπηκαν οι δρόμοι"

Κακοκαιρία Γηρυόνης: Κατέρρευσε γέφυρα στη Ρόδο

Κατέρρευσε το βράδυ της Δευτέρας, η γέφυρα στο Χαράκι, επί της Εθνικής Οδού Ρόδου-Λίνδου, συνέπεια της κακοκαιρίας Γηρυόνης.

Του ανταποκριτή μας από το dimokratiki.gr στη Ρόδο

Την 12η Νοεμβρίου ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος είχε διατάξει το κλείσιμο της, λόγω κινδύνου αιφνίδιας κατάρρευσής της, μετά την καταστροφή που υπέστη από την έντονη βροχόπτωση της 5ης Νοεμβρίου 2019.

Της βροχόπτωσης ακολούθησαν αυτοψίες οι οποίες διενεργήθηκαν στις 6, 7, 8 και 12 Νοεμβρίου από δύο κλιμάκια τεχνικών, οι οποίοι κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα: η γέφυρα έχει καταστραφεί και υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης ανά πάσα στιγμή. Για τον λόγο αυτό διακόπηκε άμεσα η χρήση της.

Η συγκεκριμένη γέφυρα η οποία κατασκευάστηκε το 1972, παρακολουθείτο στενά από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, με συνεχείς αυτοψίες σε τακτά χρονικά διαστήματα και ειδικότερα μετά από κάθε νεροποντή. Η απόφαση του Περιφερειάρχη αποδείχτηκε απολύτως ορθή.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Κακοκαιρία Γηρυόνης: Κατέρρευσε γέφυρα στη Ρόδο"

Κακοκαιρία Γηρυόνης: Νεκρή μια γυναίκα στην Κω, παρασύρθηκε από τα κύματα και πνίγηκε

Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός της κακοκαιρίας Γηρυόνης. Μετά τους άνδρες, ηλικίας 59 και 57 ετών οι οποίοι έχασαν τις ζωές τους όταν λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας το ιστιοφόρο στο οποίο επέβαιναν ανετράπη, μια 75χρονη ΑΜΕΑ βρήκε τραγικό θάνατο την ώρα της μεγάλης νεροποντής ενώ βρισκόταν μέσα στο πλημμυρισμένο σπίτι της στην Iαλυσό της Ρόδου.

Πριν λίγη ώρα, έγινε γνωστό, πως ακόμα ένα άτομο έχασε τη ζωή του εξαιτίας της κακοκαιρίας Γηρυόνης. Συγκεκριμένα όπως ανέφερε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ μια γυναίκα, χειμερινή κολυμβήτρια, θέλησε να απολαύσει το μπάνιο της αψηφώντας τα υψηλά κύματα.

Η γυναίκα εντοπίστηκε στη παραλία «Ψαλίδι» ενώ πιθανόν ο θάνατος της να οφείλεται σε πνιγμό χωρίς να αποκλείονται και τα παθολογικά αίτια πράγμα που θα ξεκαθαριστεί από την διενέργεια νεκροτομής.

Την άτυχη 76χρονη βρήκαν οι συγγενείς της που ανησύχησαν όταν άργησε να επιστρέψει στο σπίτι.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Κακοκαιρία Γηρυόνης: Νεκρή μια γυναίκα στην Κω, παρασύρθηκε από τα κύματα και πνίγηκε"

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην Αθηνών-Κορίνθου

Κανονικά γίνεται πλέον η κυκλοφορία στην εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου στο ρεύμα προς Κόρινθο.

Υπενθυμίζεται ότι η κυκλοφορία είχε διακοπεί, λόγω συσσώρευσης υδάτων και φερτών υλικών.

Συγκεκριμένα, στις 20:40 τα συνεργεία της Ολυμπίας Οδού ολοκλήρωσαν τον καθαρισμό του οδοστρώματος στο 60ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού και παρέδωσαν στην κυκλοφορία και το ρεύμα προς Κόρινθο.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην Αθηνών-Κορίνθου"

Γηρυόνης: Διακοπή κυκλοφορίας στη Θεσσαλονίκης – Καβάλας, πλημμυρισμένα σπίτια στη Χαλκιδική

Προβλήματα παρουσιάζονται εδώ και λίγη ώρα στην παλιά Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Καβάλας καθώς η κακοκαιρία Γηρυόνης σαρώνει μεγάλο μέρος της χώρας.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, ισχυρή βροχόπτωση σημειώνεται αυτή την ώρα στην παλιά Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Καβάλας και εξαιτίας της συσσώρευσης υδάτων έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων από τη διασταύρωση του Σταυρού μέχρι το χωριό Μόδι Θεσσαλονίκης.

Στο σημείο γίνεται εκτροπή της κυκλοφορίας από την τροχαία προς Ασπροβάλτα ή την Εγνατία οδό.

Έντονη βροχόπτωση πλήττει αυτή την ώρα και την πόλη της Θεσσαλονίκης χωρίς να σημειωθούν μέχρι στιγμής σημαντικά προβλήματα.

Δύσκολες ώρες για τη Χαλκιδική

Ο Γηρυόνης χτύπησε σήμερα 25 Νοεμβρίου την Ιερισσό στη Χαλκιδική και μια δύσκολη νύχτα ξεκίνησε για την περιοχή. Η δυνατή βροχή που κράτησε για αρκετή ώρα φούσκωσε τα ρέματα και το νερό ξέσπασε ορμητικά στον οικισμό της Ιερισσού.
«Οι δρόμοι έχουν γίνει ποτάμια και σε κάποια σημεία έχουμε μισό μέτρο νερό» ανέφερε ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος, που βρίσκεται στην Ιερισσό.

Μετά την Ολυμπιάδα, η Ιερισσός είναι ο δεύτερος οικισμός του Δήμου Αριστοτέλη που πλήττεται ανελέητα από τα καιρικά φαινόμενα μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα.

Μηχανήματα του Δήμου εργάζονται μέσα στον οικισμό, ενώ η Πυροσβεστική έχει δεχτεί δεκάδες κλείσεις για πλημμυρισμένα σπίτια.
Σύμφωνα με πληροφορίες του halkidikinews.gr αυτήν την ώρα η Πυροσβεστική έχει δεχτεί πάνω από 15 τηλεφωνήματα για αντλήσεις υδάτων στην Ιερισσό, ενώ στον οικισμό βρίσκονται 8 οχήματα της Πυροσβεστικής.

Επίσης και στην Ολυμπιάδα τα ρέματα υπερχείλισαν και 2 οχήματα της Πυροσβεστικής Αρναίας βρίσκονται εκεί και κάνουν αντλήσεις.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Γηρυόνης: Διακοπή κυκλοφορίας στη Θεσσαλονίκης – Καβάλας, πλημμυρισμένα σπίτια στη Χαλκιδική"

ΠΟΕΔΗΝ: Η «μαύρη τρύπα» στις εντατικές - Λειτουργούν 557 και χρειαζόμαστε 3.500

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) για τις δραματικές ελλείψεις των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) – ελλείψεις που κάθε χρόνο αυτήν την περίοδο έρχονται στο προσκήνιο λόγω του επικείμενου κύματος εποχικής γρίπης και των – ακάλυπτων συχνά- αναγκών που δημιουργούνται για τους ασθενείς. Την κατάσταση επιδεινώνει το διάστημα αυτό και η λήξη των διετών συμβάσεων που απασχολούνταν στις ΜΕΘ μέσω ΕΟΔΥ (πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ), που στέρησε 41 γιατρούς και 177 νοσηλευτές από το ζωτικό αυτό πεδίο του ΕΣΥ και οδήγησε πρακτικά σε «λουκέτο» 30 κρεβάτια Εντατικής.

Τουλάχιστον 2.500 ασθενείς ετησίως στερούνται τη νοσηλεία σε κλίνες Εντατικής στη χώρα μας, εκτιμά η ΠΟΕΔΗΝ, λαμβάνοντας ως δεδομένα ότι 80 κλίνες ΜΕΘ είναι κλειστές, ότι ο μέσος όρος νοσηλείας των ασθενών στις ΜΕΘ είναι περίπου 12 περίπου ημέρες και κάθε κλίνη μπορεί να νοσηλεύσει 30 ασθενείς το χρόνο.

Η καταγραφή της Ομοσπονδίας μόνο προβληματισμό και... τρόμο γεννά από την αναλυτική παράθεση των στοιχείων για τις ΜΕΘ στο ΕΣΥ, τις ελλείψεις και τις ανάγκες, που έχουν αποκτήσει δυστυχώς διαχρονικά χαρακτηριστικά. Με βάση διεθνή standards για το σύνολο των ανεπτυγμένων νοσοκομειακών κρεβατιών θα έπρεπε να λειτουργούν 3.500 κλίνες ΜΕΘ στη χώρα, ενώ λειτουργούν 557, δηλαδή περίπου το 1/6 αυτών που απαιτούνται. Στην Αττική που καλύπτει εκτός από τους κατοίκους του λεκανοπεδίου και τη νησιωτική χώρα και τους όμορους νομούς, λειτουργούν 224 κλίνες ΜΕΘ.

Η «μαύρη τρύπα» των ΜΕΘ και των ΜΑΦ

Με αυτό το δεδομένο, ουδείς σοκάρεται με την εικόνα της περίφημης λίστας που συντάσσεται κάθε μέρα και περιλαμβάνει τους δεκάδες ασθενείς που χρειάζονται κρεβάτι ΜΕΘ και περιμένουν μέχρι να «ελευθερωθεί» κάποιο στο ΕΣΥ – με ό,τι μοιραίο ή μη συνεπάγεται αυτή η αναμονή. Κάθε ημέρα από τη λίστα αναμονής για ΜΕΘ η οποία αριθμεί 40 – 80 περιστατικά, ανάλογα την περίοδο, εξυπηρετούνται κατά μέσο όρο 5 – 8 περιστατικά. Διασωληνωμένοι οι ασθενείς της λίστας νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους νοσηλείας με μεγάλο κίνδυνο για τη ζωή τους, καταγγέλει η ΠΟΕΔΗΝ. Επικαλείται δε έρευνες εντατικολόγων σύμφωνα με τις οποίες η θνησιμότητα διπλασιάζεται στους βαρέως πάσχοντες για τους οποίους οι θεράποντες ιατροί κρίνουν ότι χρήζουν νοσηλεία σε ΜΕΘ αλλά δεν βρίσκουν κρεβάτι. Ειδικότερα, η θνησιμότητα εντός ΜΕΘ κυμαίνεται από 18% -23% και ανεβαίνει στο 45 – 50% εκτός ΜΕΘ.

Η «μαύρη τρύπα» των ΜΕΘ καταπίνει και τις Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ). Οι κλίνες ΜΑΦ είναι υπέρ-απαραίτητες για τη νοσηλεία Ασθενών που απαιτείται αυξημένη επιτήρηση και θεραπευτική φροντίδα.Τα νοσοκομεία με βάση τα διεθνή standards θα έπρεπε να διαθέτουν κλίνες ΜΑΦ σε διπλάσιο ποσοστό από εκείνο των κλινών ΜΕΘ. Άρα, ιδανικά στο ΕΣΥ θα έπρεπε να υπάρχουν 7.000 κλίνες ΜΑΦ, ενώ με βάση τα λειτουργούντα κρεβάτια ΜΕΘ, θα έπρεπε να υπάρχουν τουλάχιστον 1.100 κλίνες ΜΑΦ. Πιστοποιημένες σήμερα λειτουργούν 157 κλίνες.

«Εάν υπήρχε επάρκεια σε κλίνες Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας θα μειώνονταν κατά πολύ οι ημέρες Νοσηλείας Ασθενών στις ΜΕΘ. Ως εκ τούτω θα λιγόστευαν οι λίστες αναμονής. Οι ασθενείς μετά τη ΜΕΘ δεν θα ήταν αναγκασμένοι να νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους νοσηλείας που δεν παρέχεται αυξημένη φροντίδα» αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.

Η υποστελέχωση προκαλεί λοιμώξεις

Με βάση τα διεθνή standards στις ΜΕΘ 6 κλινών η στελέχωση πρέπει να είναι η εξής: 1 Ιατρός ανά κλίνη συν τον Διευθυντή Ιατρό, 4-6 Νοσηλευτές ανά κλίνη, 1 Τραυματιοφορέας, 1 Βοηθός Θαλάμου, 1 Φυσικοθεραπευτής, επαρκές προσωπικό καθαριότητας, 24ωρη λειτουργία του Νοσοκομείου στην διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων. Ωστόσο, η πραγματικότητα στο ΕΣΥ είναι διαφορετική. «Τέτοια στελέχωση δεν διαθέτει καμία ΜΕΘ Νοσοκομείου. ΜΕΘ 6-12 κλινών διαθέτουν 2-4 Ιατρούς, 2 ή 3 Νοσηλευτές στις μεγάλες ΜΕΘ στη καλύτερη των περιπτώσεων ανά βάρδια. Λειτουργούν ΜΕΘ με 1 Νοσηλευτή ανά βάρδια» καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ.

Η υποστελέχωση σε ιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό στις ΜΕΘ είναι μία από τις αιτίες της σημαντικής αύξησης των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων. «Παρότι οι κλίνες ΜΕΘ που λειτουργούν στη χώρα μας είναι 1,5% των Νοσοκομειακών κλινών, το 20% των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων δηλώνεται σε ασθενείς ΜΕΘ» αναφέρει η Ομοσπονδία, επικαλούμενη σχετικές μελέτες. Εκτός των επιπτώσεων στους ασθενείς που πολλές φορές είναι η αιτία θανάτου, οι λοιμώξεις αυξάνουν σημαντικά το κόστος και τη διάρκεια νοσηλείας. Έχει αποδειχθεί ότι η μη επαρκής στελέχωση των ΜΕΘ σε Νοσηλευτές δεν εξοικονομεί πόρους, αλλά σπαταλάει πολύ περισσότερους λόγω του κόστους θεραπείας των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.

Η Ακτινογραφία των ΜΕΘ στη χώρα από την ΠΟΕΔΗΝ

Στην Αττική λειτουργούν 224 κλίνες ΜΕΘ. Η λίστα αναμονής αριθμεί έως και 80 άτομα τους χειμερινούς μήνες, που κορυφώνεται η επιδημία γρίπης και άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων.

Στην Κεντρική Μακεδονία για 2 εκατ. πληθυσμό υπάρχουν 123 κλίνες ΜΕΘ. Η λίστα αναμονής τον χειμώνα αριθμεί έως και 25 ασθενείς. Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, με πληθυσμό 608.182 κατοίκους, έχουν αναπτυχθεί 1.177 νοσοκομειακές κλίνες και μόλις 28 κλίνες ΜΕΘ. Άλλες 27 λειτουργούν στην Ήπειρο επί συνόλου 782 νοσοκομειακών κλινών. Στη Δυτική Μακεδονία από τα 750 νοσοκομειακά κρεβάτια, μόλις 6 είναι ΜΕΘ, στο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας.

Η Θεσσαλία, 1.850 νοσοκομειακές κλίνες και πληθυσμό 732.762, διαθέτει 42 κλίνες ΜΕΘ.

Η Στερεά Ελλάδα με 995 διαθέσιμες νοσοκομειακές κλίνες και πληθυσμό 547.390, διαθέτει 8 κλίνες ΜΕΘ στο νοσοκομείο Λαμίας.

Νησιά που αποκλείονται τον χειμώνα δεν διαθέτουν καθόλου ΜΕΘ. Για κάποια μάλιστα προβλέπονται στους Οργανισμούς των Νοσοκομείων (π.χ. στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς, στη Ζάκυνθο είναι εξοπλισμένες) και δεν λειτουργούν. Έκτακτα περιστατικά αεροδιακομίζονται για χειρουργικές επεμβάσεις και νοσηλεία στην Ηπειρωτική Ελλάδα, προκειμένου να είναι κοντά σε ΜΕΘ.

Στα νησιά των Κυκλάδων δεν λειτουργεί ούτε μία κλίνη ΜΕΘ.

Στα Δωδεκάνησα λειτουργεί ΜΕΘ μόνο στο Νοσοκομείο της Ρόδου, 6 κλινών.

Στα Επτάνησα λειτουργεί μόνο η ΜΕΘ του Νοσοκομείου Κέρκυρας με 5 κλίνες. Σε τρία νοσοκομεία 16 κλίνες εξοπλισμένες είναι κλειστές (6 στη Λευκάδα, 5 στην Κεφαλονιά, 5 στη Ζάκυνθο).

Στην Κρήτη με 2.302 Νοσοκομειακές κλίνες και πληθυσμό 621.000 κατοίκους, οι κλίνες ΜΕΘ είναι 42. Έκτακτα επείγοντα περιστατικά της Κρήτης χειρουργούνται σε ένα Νοσοκομείο και διακομίζονται για ΜΕΘ σε νοσοκομεία άλλης πόλης μακριά, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να παρακολουθήσει την μετεγχειρητική πορεία ο θεράπων ιατρός.

Από την Ήπειρο έως την Αττική, 450 χιλιόμετρα απόσταση, στον έναν εθνικό άξονα λειτουργούν 53 κλίνες ΜΕΘ, στα δύο Νοσοκομεία των Πατρών (15 κλίνες), στο Νοσοκομείο της Κορίνθου (5), στο Νοσοκομείο του Αγρινίου (6), στο Νοσοκομείο της Άρτας (7) και 20 στα Νοσοκομεία των Ιωαννίνων.

Στον άλλο εθνικό άξονα από τη Θεσσαλία έως την Αττική, 350 χιλιόμετρα απόσταση, λειτουργούν μόνο 20 κλίνες ΜΕΘ, στο νοσοκομείο της Λαμίας και στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΟΕΔΗΝ: Η «μαύρη τρύπα» στις εντατικές - Λειτουργούν 557 και χρειαζόμαστε 3.500"

Γηρυόνης: Τραγωδία στην Ρόδο! Nεκρή 75χρονη κατάκοιτη στο πλημμυρισμένο σπίτι της

Tραγικό θάνατο βρήκε η 75χρονη AMEA Eιρήνη Παρασχάκη η οποία την ώρα της μεγάλης νεροποντής βρισκόταν μέσα στο πλημμυρισμένο σπίτι της στην Iαλυσό. Η γυναίκα μεταφέρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της στο νοσοκομείο της Pόδου, περί ώραν 18.00 όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός της. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο θάνατός της επήλθε από ανακοπή, την οποία υπέστη όταν πλημμύρησε η υπόγεια κατοικία της.

Nεκρή εντοπίστηκε στην Kω, σήμερα το πρωί μια κολυμβήτρια η οποία αγνοώντας τις κακές καιρικές συνθήκες πήγε για μπάνιο στη θάλασσα και πνίγηκε.

dimokratiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Γηρυόνης: Τραγωδία στην Ρόδο! Nεκρή 75χρονη κατάκοιτη στο πλημμυρισμένο σπίτι της"

Μήνυση κατά του πατέρα Αντωνίου από την «Κιβωτό του Κόσμου» για ρατσιστική συμπεριφορά

Μηνυτήρια αναφορά κατά της οργάνωσης«Κιβωτός του Κόσμου» και του επικεφαλής της, πατέρα Αντώνη Παπανικολάου, κατέθεσε το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι. 

Ο Παναγιώτης Δημητράς, εκ μέρους του Παρατηρητηρίου, κατηγορεί την οργάνωση για «ξενοφοβία και ισλαμοφοβία». Αν και η Κιβωτός έχει πλούσιο ανθρωπιστικό έργο, αφορμή για τη μηνυτήρια αναφορά ήταν δύο επιστολές, εκ των οποίων μία είχε παραλήπτη το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου. 

Σύμφωνα με τη μήνυση, η ΜΚΟ είχε αντιταχθεί στη δημιουργία προαναχωρησιακού κέντρου κοντά σε εγκατάσταση της «Κιβωτού» η οποία βρίσκεται στη Χίο. Το Παρατηρητήριο στρέφεται και κατά της εισαγγελέως γιατί, όπως εξηγεί η αναφορά του, η δικαστική λειτουργός δεν άσκησε δίωξη για παλαιότερο κείμενο από την «Κιβωτό». Γίνεται ακόμη λόγος στην αναφορά για «δημόσια υποκίνηση μίσους μέσω και του Διαδικτύου» από την «Κιβωτό». Η αναφορά στρέφεται κατά του επικεφαλής της ΜΚΟ, του ιερέα Αντώνη Παπανικολάου, της δημοτικής συμβούλου της παράταξης «Χίος Μπροστά» Αγγελικής Παμπάλου και της εισαγγελέως Χίου Σπυριδούλας Σταυράτη. 

Στην αναφορά, που κατατέθηκε στη Διεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας στο πλαίσιο του αντιρατσιστικού νόμου, επισυνάπτονται δύο δημοσιεύματα με ημερομηνίες 22 Νοεμβρίου 2019 και 1 Ιουνίου 2017. Υπενθυμίζεται ότι η «Κιβωτός του Κόσμου» εδώ και πολλά χρόνια φροντίζει παιδιά που έχουν άμεση ανάγκη βοήθειας, μεταξύ των οποίων και πολλά προσφυγόπουλα. Ανάμεσα στα παιδιά αυτά που υποστήριξε ο πατέρας Αντώνιος είναι και τα αδέλφια Αντετοκούνμπο. 

Το κείμενο της μηνυτήριας αναφοράς: 

ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ/Τ.Κ.Ζ.Α.Ρ. 
24 Νοεμβρίου 2019 

Κυρίες/Κύριοι, 

Σας υποβάλλουμε άλλη μια μηνυτήρια αναφορά, στα πλαίσια του προγράμματος του Παρατηρητηρίου Ρατσιστικών Εγκλημάτων, κατά της ΜΚΟ “Κιβωτός του Κόσμου” και του επικεφαλής της παπά-Αντώνη Παπανικολάου αναφορικά με δύο ξενοφοβικές και ισλαμοφοβικές επιστολές τους, το 2017 και το 2019, προς το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου (και άλλους φορείς), καθώς και κατά της δημοτικής σύμβουλου Χίου Αγγελικής Παμπάλου, η οποία εκπροσωπώντας την παράταξη της “Χίος Μπροστά” διάβασε την εν λόγω επιστολή στη συνεδρίαση της 22ης Νοεμβρίου 2019 του ΔΣ. 

Με τις ρατσιστικές αυτές επιστολές “αντιτίθενται απόλυτα” στην κατασκευή δύο προαναχωρησιακών κέντρων κράτησης αλλοδαπών (ΠΡΟΚΕΚΑ) κοντά σε δομή της ΜΚΟ θεωρώντας τους μετανάστες δημόσιο κίνδυνο για τους ανήλικους που φιλοξενούνται στη δομή καθώς “η πλειοψηφία των μεταναστών είναι ενήλικοι και άγαμοι άνδρες, που προέρχονται από μουσουλμανικές χώρες με σημαντικές πολιτισμικές διαφορές (οπού π.χ. τα κορίτσια θεωρούνται γυναίκες σε αρκετά μικρότερη ηλικία) και ότι μεταξύ των κρατουμένων θα περιλαμβάνονται παράνομοι, εγκληματίες, πιθανώς, ακόμη και τρομοκράτες. Η εμπειρία έχει αποδείξει ότι, δυστυχώς, αρκετά μεγάλη μερίδα του πληθυσμού των προσφύγων και μεταναστών, ίσως και λόγω των δυσμενών συνθηκών διαβίωσης τους, αλλά και άλλων λόγων, δεν είναι σε θέση να σεβαστεί τις ιδιοκτησίες που γειτνιάζουν με τους χώρους διαμονής τους και έχουν προξενήσει μεγάλες φθορές και κλοπές”. 

Όλα τα παραπάνω συνιστούν δημόσια υποκίνηση μίσους μέσω και του διαδικτύου. Επίσης η παρούσα αναφορά στρέφεται και κατά της Εισαγγελέα για Ρατσιστικά Εγκλήματα Σπυριδούλα Σταυράτη για κατάχρηση εξουσίας και παράβαση καθήκοντος επειδή όταν της υποβλήθηκε η επιστολή της Κιβωτού του Κόσμου τον Ιούνιο 2017 με το ίδιο ακραία ξενόφοβο και ισλαμόφοβο περιεχόμενο δεν προχώρησε σε άσκηση ποινικής δίωξης, όπως δεν φαίνεται να έκανε το ίδιο και με το πρόσφατο ακραία ξενόφοβο και ισλαμόφοβο κείμενο της ΜΚΟ που ίσως να είχε αποτραπεί αν η ΜΚΟ είχε διωχθεί για το κείμενο του 2017, ενώ παράλληλα φέρεται, όπως λέει η ΜΚΟ, να έχει αναθέσει στην ισλαμόφοβη οργάνωση τη φιλοξενία περίπου 200 ασυνόδευτων ανηλίκων που προφανώς στην πλειοψηφία τους προέρχονται από μουσουλμανικές οικογένειες. 

Ακολουθούν τα δημοσιεύματα του “αστραπάρη” της 22 Νοεμβρίου 2019 και 1 Ιουνίου 2017. Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας καθώς και να μας ενημερώσετε για τον αριθμό πρωτοκόλλου που θα δώσετε στη μήνυση αυτή. 

Με τιμή, 
Παναγιώτης Δημητράς 
Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μήνυση κατά του πατέρα Αντωνίου από την «Κιβωτό του Κόσμου» για ρατσιστική συμπεριφορά"

Προβλήματα στη Κινέτα: Ζημιές σε πάνω από 300 σπίτια

Περισσότερες από 300 κατοικίες εκτιμάται ότι έχουν υποστεί ζημιές στην Κινέτα από τις πλημμύρες όπως προκύπτει από την αυτοψία που έκανε στην πληγείσα περιοχή ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα Υποδομών Γιώργο Καραγιάννη.

Ήδη οι υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών πραγματοποίησαν περίπου 100 αυτοψίες σε κατοικίες που υπέστησαν ζημίες.

Ο κ Καραμανλής συνομίλησε με τους κατοίκους της Κινέτας και τον δήμαρχο Μεγαρέων Γρηγόρη Σταμούλη και τον αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής Ελευθέριο Κοσμόπουλο.

Νωρίτερα μαζί με τον κ Καραγιάννη επισκέφθηκαν το 60ο χλμ της εθνικής οδού Αθηνών – Κορίνθου, όπου επέβλεψαν τη διαδικασία αποκατάστασης της κυκλοφορίας του αυτοκινητόδρομου.

Με εντολή του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών οι πολίτες δεν θα καταβάλουν το αντίτιμο των διοδίων στους σταθμούς της Ελευσίνας και των Αγίων Θεοδώρων μέχρι να αποκατασταθεί η λειτουργία του αυτοκινητόδρομου.

Εν τω μεταξύ οι υπεύθυνοι της Ολυμπίας Οδού διαβεβαιώνουν ότι μέχρι αργά το βράδυ θα δοθεί στην κυκλοφορία και το ρεύμα της Εθνικής Οδού προς Κόρινθο. Ήδη έχουν μεταφερθεί από το οδόστρωμα τα φερτά υλικά που μεταφέρθηκαν από το βουνό στο οδόστρωμα και σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία γίνεται καθαρισμός της ασφάλτου από τις λάσπες.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Προβλήματα στη Κινέτα: Ζημιές σε πάνω από 300 σπίτια"

Αντίρριο: Ο ένας εκ των δύο νεκρών του σκάφους είχε σκοτώσει τη μητέρα του και είχε βγει με το νόμο Παρασκευόπουλου!

Ένα μυστικό έκρυβε το ένα από τα δύο θύματα της κακοκαιρίας «Γηρυόνης», που βρήκαν φρικτό θάνατο, όταν η μανιασμένη θάλασσα, εξαιτίας των ισχυρών ανέμων, αναποδογύρισε το σκάφος τους, πνίγοντας τους δύο φίλους μέσα στην καμπίνα.

Τα δύο θύματα, ηλικίας 57 και 59 ετών, είχαν νοικιάσει το όμορφο σκάφος, με την ονομασία «Άγιος Νικόλαος», από την περιοχή της Καλλιθέας στην Αθήνα, προκειμένου να πάνε ταξίδι αναψυχής, μιας και αγαπούσαν την θάλασσα.

Ο 57χρονος, πριν από οκτώ χρόνια, είχε πυροβολήσει την μητέρα του εξ επαφής με καραμπίνα, την ώρα μάλιστα, που η άτυχη γυναίκα κοιμόταν για μεσημέρι, ενώ ο ίδιος βρισκόταν υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο 57χρονος ειδοποίησε μόνος του την αστυνομία και ζήτησε από τους αστυνομικούς να τον συλλάβουν, γιατί σκότωσε την 73χρονη μητέρα του με καραμπίνα. «Ελάτε να με πιάσετε, σκότωσα τη μάνα μου» είχε πει στο τηλέφωνο.

Ο 57χρονος περίμενε πολύ ήρεμος τους αστυνομικούς στο σπίτι του και ανέφερε πως δεν άντεχε άλλο αυτή την κατάσταση, δηλαδή να ελέγχει τη ζωή του η μητέρα του, και γι' αυτό τη σκότωσε, πυροβολώντας την στο στήθος.

Τότε είχε οδηγηθεί στον εισαγγελέα και είχε καταδικαστεί με 20 χρόνια φυλάκισης, όμως, λόγω και του νόμου Παρασκευόπουλου, κατάφερε και βγηκε από την φυλακή το 2017.

Ο 57χρονος, μετά την αποφυλάκισή του, δεν είχε ενοχλήσει ξανά τις Αρχές, ενώ τον τραβούσε η αγάπη του για την θάλασσα. Παράλληλα, είχε ασχοληθεί με τον αποκρυφισμό και τον μυστικισμό.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αντίρριο: Ο ένας εκ των δύο νεκρών του σκάφους είχε σκοτώσει τη μητέρα του και είχε βγει με το νόμο Παρασκευόπουλου!"

Απαγόρευση απόπλου στις πορθμιακές γραμμές της βόρειας Ελλάδας

Προβλήματα έχουν δημιουργηθεί σε ορισμένα ακτοπλοϊκά δρομολόγια στη βόρεια Ελλάδα, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές.

Ειδικότερα, δεν εκτελούνται τα δρομολόγια στις γραμμές Βόλος-Σποράδες, Καβάλα-Θάσος και Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη.

Αντιθέτως, κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Απαγόρευση απόπλου στις πορθμιακές γραμμές της βόρειας Ελλάδας"

ΥΠΟΙΚ: Πρόωρη αποπληρωμή 2,7 δισ. στο ΔΝΤ

Ολοκληρώθηκε σήμερα, μετά από απόφαση του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, η διαδικασία της πρόωρης αποπληρωμής του ακριβού τμήματος των δανείων που χορηγήθηκαν στην Ελλάδα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το μέρος του δανείου που αποπληρώθηκε είναι ύψους 2,7 δισ. ευρώ.

Η διαδικασία ενεργοποιήθηκε κατόπιν επίσημου αιτήματος του υπουργείου Οικονομικών, στις 16 Σεπτεμβρίου 2019.

Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, «με την ολοκλήρωσή της υλοποιείται μία ακόμη προγραμματική δέσμευση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Με τον χειρισμό αυτόν ενδυναμώνεται η αξιοπιστία της χώρας, μειώνεται το κόστος δανεισμού, καταβάλλονται μικρότερα ποσά, βελτιώνεται η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους και ενισχύεται περαιτέρω η εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών».

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "ΥΠΟΙΚ: Πρόωρη αποπληρωμή 2,7 δισ. στο ΔΝΤ"

Κωνσταντινούπολη – Ιμάμογλου: “Μας έκοψαν τα δάνεια μετά την ήττα Ερντογάν”!

Στις εκλογές του περασμένου Ιουνίου, ο συνδυασμός του Ιμάμογλου σημείωσε νίκη – σοκ απέναντι στο κυβερνών κόμμα AKP του Τούρκου προέδρου, ο οποίος φαίνεται να έδωσε εντολή διακοπής του κρατικού χρήματος στον δήμο της Κωνσταντινούπολης, αναγκάζοντάς τον να καταφεύγει σε δανεισμό από το εξωτερικό.
Ο δήμαρχος και επικεφαλής του κυριότερου αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), δήλωσε την Κυριακή (24.11.2019) στους δημοσιογράφους πως η μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας χρειάζεται χρηματοδότηση που υπερβαίνει τα 20 δισεκ. τουρκικές λίρες (3,50 δισεκ. δολάρια ΗΠΑ), ποσό από το οποίο το 50% και πλέον προορίζεται για τα σχέδια του μετρό που έχουν βαλτώσει.
Ο Ιμάμογλου, που επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη έπειτα από μια περιοδεία για τη συγκέντρωση χρημάτων σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, δήλωσε πως όλες οι δημοτικές συναλλαγές και η καταβολή των μισθών των δημοτικών υπαλλήλων γίνεται μέσω κρατικών τραπεζών.
Η πόλη θα εξαρτάται όλο και περισσότερο από ξένους πιστωτές και ιδιωτικές τουρκικές τράπεζες, είπε.



Ιμάμογλου: Επίθεση στις κρατικές τράπεζες – Έκλεισε η κάνουλα και για το δήμο Άγκυρας


“Οι κρατικές τράπεζες δεν χορηγούν ούτε καν δάνεια ρουτίνας μετά τις εκλογές για τη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης. Οι πόρτες των κρατικών τραπεζών είναι κλειστές για εμάς”, είπε ο Ιμάμογλου αναφερόμενος στην πόλη των περίπου 16 εκατομμυρίων κατοίκων.
“Καταδικάζω τους διευθυντές αυτών των τραπεζών που επιδεικνύουν τέτοια συμπεριφορά απέναντι στη δημαρχία. Έκανα υπομονή τους τελευταίους πέντε μήνες”, πρόσθεσε.
Το υπουργείο Οικονομικών απέφυγε να απαντήσει σε αίτημα για σχόλια σχετικά με τον δανεισμό από τις κρατικές τράπεζες, οι οποίες διαθέτουν περίπου το 40% των συνολικών τουρκικών δανείων και καταθέσεων.
Στις επαναληπτικές εκλογές του Ιουνίου, η αποφασιστική νίκη του Ιμάμογλου έθεσε τέρμα σε 25 χρόνια διακυβέρνησης της Κωνσταντινούπολης από το ισλαμικών καταβολών AKP και τους προκατόχους του, προκαλώντας μία από τις πιο επώδυνες ήττες στον Ερντογάν, ο οποίος ξεκίνησε την πολιτική σταδιοδρομία του ως δήμαρχος της πόλης.
Ο Ιμάμογλου, που θεωρείται από ορισμένους πιθανός προεδρικός υποψήφιος του κοσμικού CHP, επισκέφθηκε το Παρίσι, το Βερολίνο και το Λονδίνο αυτό τον μήνα εν μέρει για να αναζητήσει χρηματοδότηση για σχέδια του μετρό που έχουν βαλτώσει για δύο χρόνια.
Εξασφάλισε ένα δάνειο 86 εκατ. ευρώ από τη Γαλλική Υπηρεσία Ανάπτυξης, και δάνειο 110 εκατ. ευρώ από την Deutsche Bank, το οποίο ανακοίνωσε την Κυριακή (24.11.2019).
Το CHP κέρδισε, επίσης, από το AKP νωρίτερα φέτος τη δημαρχία της πρωτεύουσας, της Άγκυρας.
Ο νέος δήμαρχος της πόλης, ο Μανσούρ Γιαβάς, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως η κεντρική κυβέρνηση “αθέτησε” ένα προηγούμενο δάνειο για τα κόστη του μετρό και επίσης περιέκοψε κατά 5% το μερίδιο της πόλης θέτοντας την Άγκυρα “κάτω από ένα σοβαρό οικονομικό βάρος”.
Η κυβέρνηση πίεσε τις κρατικές τράπεζες να ξαναρχίσουν να χορηγούν δάνεια μετά την οικονομική κρίση και την ύφεση του περασμένου έτους.
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο, οι τράπεζες προσάρμοσαν «συστηματικά» τα πρότυπα δανεισμού για τις εκλογές των τελευταίων 15 χρόνων προκειμένου να ενισχύσουν τις επαρχίες όπου οι δήμαρχοι του κυβερνώντος κόμματος αντιμετώπιζαν ισχυρές προκλήσεις.
Οι κρατικές τράπεζες μείωσαν επίσης τη δανειοδότηση σε επαρχίες όπου δήμαρχοι της αντιπολίτευσης αντιμετώπιζαν δύσκολες εκλογές, σύμφωνα με την έκθεση, που πραγματοποίησαν ερευνητές της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης (EBRD) και της Οικονομικής Σχολής του Λονδίνου (LSE).
Ο Ιμάμογλου δήλωσε πως η Κωνσταντινούπολη έχει δάνεια αξίας 28 δισεκ. τουρκικών λιρών και χρειάζεται άδεια από το υπουργείο Οικονομικών της Τουρκίας προκειμένου να εκδώσει δημοτικά ομόλογα.
“Δεν θα ήταν σωστό αυτοί να μην δώσουν άδειες”, είπε.
newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Κωνσταντινούπολη – Ιμάμογλου: “Μας έκοψαν τα δάνεια μετά την ήττα Ερντογάν”!"

Αναθεώρηση του Συντάγματος: Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας – Με 212 ψήφους η ψήφος των αποδήμων

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία της αναθεώρησης του Συντάγματος. Η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε τις Συνταγματικές Αλλαγές σε εννέα άρθρα.

Μεταξύ άλλων, εγκρίθηκε η αλλαγή στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, η θεσμοθέτηση της ψήφου των αποδήμων, η θεσμοθέτηση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, καθώς και ο περιορισμός του βουλευτικού ακαταδίωκτου.

Το απόγευμα της Δευτέρας, στη διαδικασία στη Βουλή μετά τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, ψήφισαν 297 βουλευτές και απουσίαζαν τρεις. Οι διατάξεις που τροποποιήθηκαν είναι οι κάτωθι:

– Αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από εθνικές εκλογές (άρθρο 32). Ο ΠτΔ θα μπορεί να αναδεικνύεται ακόμα και με σχετική πλειοψηφία στη Βουλή

Η διάταξη έλαβε 158 ψήφους. Δεν ψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση και ΜεΡΑ5.

·- Περιορισμός των προνομιακών ρυθμίσεων περί ποινικής ευθύνης υπουργών (άρθρο 86) που προβλέπει την κατάργηση της αποσβεστικής προθεσμίας για τη διαγραφή των αδικημάτων.

Η διάταξη έλαβε 274 ψήφους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε και την ερμηνευτική δήλωση που είχε καταθέσει αλλά βέβαια δεν πέρασε. Συγκέντρωσε 84 ψήφους. Καταψήφισαν 125 βουλευτές.

·- Ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού (άρθρο 54).

Η διάταξη έλαβε 212 ψήφους, 84 όχι και ένας δήλωσε «παρών». Δεν ψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ.

·- Θέσπιση λαικής νομοθετικής πρωτοβουλίας (άρθρο 73).

Η διάταξη έλαβε 254 ψήφους. Καταψηφίστηκε από 32 βουλευτές. Ένδεκα βουλευτές δήλωσαν «παρών»

·- Περιορισμός του βουλευτικού ακαταδίωκτου (άρθρο 62)

Η διάταξη έλαβε 179 ψήφους, 117 καταψήφισαν και ένα παρών

·- Σύσταση εξεταστικών επιτροπών κατ΄ εξαίρεση του κανόνα της πλειοψηφίας (άρθρο 68).

Η διάταξη έλαβε 189 ψήφους. Καταψήφισαν 94 βουλευτές και 14 βουλευτές δήλωσαν «παρών».

·- Επιλογή μελών Ανεξάρτητων Αρχών από τα 3/5 της Διάσκεψης των Προέδρων αντί 4/5 που ισχύει σήμερα άρθρο 101).

Η διάταξη έλαβε 158 ψήφους. Καταψήφισαν 139 βουλευτές.

·- Εγγύηση αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης για όλους (άρθρο 21).

Η διάταξη έλαβε 190 ψήφους, 107 βουλευτές καταψήφισαν.

· - Εξομοίωση των στρατιωτικών δικαστηρίων με τα πολιτικά (άρθρο 96).

Η διάταξη έλαβε 189 ψήφους.

Η μάχη των πολιτικών αρχηγών

«Κύριε Τσίπρα, τις προτάσεις σας δεν τις απορρίπτει σήμερα η ΚΟ της ΝΔ. Τις απέρριψε ο ελληνικός λαός στις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Γι’ αυτό μεσολαβεί η λαϊκή ετυμηγορία μεταξύ των δύο φάσεων της συνταγματικής αναθεώρηση».

Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής στη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, που προηγήθηκε της ψηφοφορίας.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης και τα εξής: «Θα αργήσουμε πολύ κ. Τσίπρα να έχουμε άλλη αναθεωρητική διαδικασία. Η επόμενη αναθεώρηση δεν μπορεί να ολοκληρωθεί παρά μόνο αν παρέλθει μια δεκαετία. Σήμερα να κάνουμε ψύχραιμη αποτίμηση για το τι ακριβώς συνέβη κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας […] Από αύριο η χώρα θα έχει νέο Σύνταγμα, του 2019. Θα φέρει τη σφραγίδα της σημερινής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας αλλά [θα είναι] και προϊόν διακομματικής συναίνεσης».

Επίσης ο κ. Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμπλήρωσε: «Ο τόνος, κ. Τσίπρα, της ομιλίας σας ήταν εκτός κλίματος. Δεν ακούσατε κανένα πολιτικό αρχηγό αλλά ήταν και εκτός κλίματος σε σχέση με τη συζήτηση που έγινε στην επιτροπή […] Όπως είχαμε δεσμευτεί, προσεγγίσαμε τη συνταγματική αναθεώρηση με διαφορετικό τρόπο από εκείνον του ΣΥΡΙΖΑ. Η διαδικασία ξεκίνησε στο φυσικό της χώρο, στη Βουλή, και όχι ως μαζική κομματική φιέστα στο προαύλιό της. Το Κοινοβούλιο εργάστηκε παραγωγικά σε προσδιορισμένο χρονο. Γιατί έμεινε αδρανές για 31 μήνες, κ. Τσίπρα;

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συνεχίζοντας την ομιλία του στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος, ανέφερε και τα εξής, μεταξύ άλλων:
«Κύριε Τσίπρα, δεν κρίνατε απαραίτητη μία αναφορά στο Σύνταγμα για αντιμετώπιση κλιματικής αλλαγής; Το άρθρο 24 δεν κρίνατε απαραίτητο να αναθεωρηθεί. Εσείς που είστε φίλος του Περιβάλλοντος […]

Ο ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε σε διαφορετική κατεύθυνση με περιττούς συνταγματικούς βερμπαλισμούς. Με επικίνδυνες κάποιες διατάξεις πολιτικού καιροσκοπισμού. Πού ακούσατε ότι εμείς προτείναμε την απλή αναλογική ως μόνιμο σύστημα; Άλλο η συνταγματική κατοχύρωση σταθερού εκλογικού συστήματος και άλλο ότι προτείναμε την απλή αναλογική ως σύστημα […]

«Η πρότασή της δεν συμπεριελάμβανε λέξη για τη δημόσια διοίκηση, λέξη για τη εκπαίδευση, λέξη για τη δικαιοσύνη, λέξη για το περιβάλλον […] Η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση όταν έκανε λόγο για αναθεώρηση δεν είχε ως σκοπό τον εκσυγχρονισμό του Συντάγματος αλλά τη ματαίωση για μια 10ετία μιας ριζικής αλλαγής […].

Για άλλη μια φορά είστε κατώτερος των περιστάσεων και μικρότερος ενώπιον της ιστορικής ευκαιρίας για τη χώρα».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης το εξής: «Ο πολιτικός να έχει την ίδια αντιμετώπιση με κάθε πολίτη. Ας χειροκροτήσουμε επιτέλους ότι το άρθρο 86 αλλάζει με τη διακομματική στήριξη της Βουλής των Ελλήνων».

Συμφωνήσαμε οι υπογραφές 500.000 πολιτών με δικαίωμα ψήφου να οδηγούν στην κατάθεση προτάσεων που θα συζητούνται στη Βουλή

«Συμφωνήσαμε οι υπογραφές 500.000 πολιτών με δικαίωμα ψήφου να οδηγούν στην κατάθεση προτάσεων που θα συζητούνται στη Βουλή. Μπορεί να κρύβει κινδύνους για την αντιπροσωπευτική δημοκρατία γι’ αυτό και περιορίζουμε τον αριθμό σε 2 σε κάθε κοινοβουλευτική περίοδο», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επίσης χαρακτήρισε σημαντική τομή την πρόταση για συνταγματική κατοχύρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Επισήμανε ότι αποτελεί «μια σταθερή δέσμευση ότι το κράτος θα μεριμνά για την αξιοπρεπή διαβίωση κάθε πολίτη» και απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση αναρωτήθηκε: «Γιατί εσείς δεν υπερψηφίζετε την πρότασή μας για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα;».

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως εξαρχής είχε δηλώσει ότι «η βούληση της ΝΔ ήταν η σύνθεση των απόψεων ώστε να καταστεί δυνατή και η συνταγματική διασφάλιση για τους Έλληνες που κατοικούν μόνιμα εκτός των συνόρων».

«Φανήκαμε ευέλικτοι, κάναμε υποχωρήσεις και ανταποκριθήκαμε στην κατεύθυνση συναίνεσης. Το Σύνταγμα προβλέπει ότι για να αλλάξει η σχετική διάταξη χρειάζονται 200 βουλευτές» σημείωσε ο πρωθυπουργός. «Να κλείσει μια πληγή που μένει ανοικτή εδώ και 45 χρόνια. Η πατρίδα μας έχει ανάγκη όσο ποτέ τον παγκόσμιο ελληνισμό» προσέθεσε και επισήμανε πως «κάθε υπεκφυγή συνιστά προσβολή».

«Σήμερα κάνουμε το πρώτο βήμα. Το βήμα αυτό θα γίνει άλμα. Ενωμένοι οι Έλληνες παντού στο κόσμο πάντα μεγαλουργούν. Η ΝΔ μετά την υπερψήφιση σχετικής προσθήκης στο άρθρο 54 θα θέσει σε δημόσια διαβούλευση το σχετικό νομοσχέδιο. Καταλήξαμε σε πρόταση που θεωρώ αρκούντως ικανοποιητική. Και εύχομαι και ελπίζω τουλάχιστον αυτό το νομοσχέδιο -ας είναι μόνο αυτό το νομοσχέδιο- που θα ψηφιστεί από 300 βουλευτές».

Η πρόταση που υποβάλαμε για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν σαφής και καθαρή

«Έχουμε τη διάταξη που προκάλεσε τη μεγαλύτερη συζήτηση. Την αλλαγή τρόπου εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Κρίσιμη διάταξη που υπέστη σοβαρή μετάλλαξη στη διάρκεια της μεταπολίτευσης. Στην ουσία, ειδικά μετά την αναθεώρηση του 2001, λειτούργησε ως προνόμιο της εκάστοτε αντιπολίτευσης για πρόκληση εκλογών», τόνισε ο πρωθυπουργός. Συμπλήρωσε δε τα εξής:

«Η πρόταση που υποβάλαμε ήταν σαφής και καθαρή. Θα ισχύσει η υφιστάμενη διάταξη η οποία αναζητεί μεγάλες συνθέσεις και εν τέλει καταλήγει σε απλή πλειοψηφία αφαιρώντας τη μεσολάβηση εκλογών […] Καλό είναι στο σπίτι του κρεμασμένου να μη μιλάμε για σχοινί διότι από την πρότασή μας το 2014 μεσολάβησε μια δραματική εμπειρία, κ. Τσίπρα, που προσέφερε διδάγματα. Ωμή καταστρατήγηση του Συντάγματος από εσάς προσωπικά το 2014 όταν αρνηθήκατε προκλητικά την εκλογή οποιουδήποτε προσώπου. Τόσο πολύ θέλατε να αξιοποιήσετε το Σύνταγμα ως εργαλείο για να διαλύσετε τη Βουλή».

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Αναθεώρηση του Συντάγματος: Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας – Με 212 ψήφους η ψήφος των αποδήμων"

Uber: Έχασε την άδεια λειτουργίας στο Λονδίνο! – Εντοπίστηκε “τρύπα” ασφαλείας

Η Uber, η οποία έχει επηρεάσει πτωτικά τη δουλειά των παραδοσιακών ταξί του Λονδίνου και άλλων υφιστάμενων παρόχων αντίστοιχων υπηρεσιών σε πολλές πόλεις του κόσμου, δήλωσε πως η απόφαση είναι «ασυνήθιστη και λανθασμένη».

Η Uber, η εταιρία μίσθωσης οχημάτων με οδηγό, έχασε σήμερα την άδεια λειτουργίας της στο Λονδίνο για δεύτερη φορά μέσα σε δύο χρόνια, αφού οι ρυθμιστικές αρχές εντόπισαν ένα «σχήμα αδυναμιών» σε θέματα ασφάλειας.

Μια αλλαγή στα συστήματα της Uber επέτρεψε σε οδηγούς που δεν είχαν λάβει άδεια, να ‘φορτώνουν’ τις φωτογραφίες τους σε λογαριασμούς άλλων οδηγών, με αποτέλεσμα να μπορούν να παίρνουν επιβάτες ως εάν να ήταν οι οδηγοί στους οποίους είχε μισθωθεί η διαδρομή, ανέφερε η Υπηρεσία Μεταφορών του Λονδίνου (TfL). Αυτό συνέβη σε τουλάχιστον 14.000 διαδρομές.

Η Uber ανακοίνωσε αμέσως ότι θα υποβάλει έφεση. Η διαδικασία αναμένεται να περιλαμβάνει νομική δράση και μπορεί να διαρκέσει πολλούς μήνες, επιτρέποντας ενδιαμέσως στους περίπου 45.000 οδηγούς της στο Λονδίνο να συνεχίσουν να παρέχουν υπηρεσίες, παρά την ανάκληση της άδειας της Uber σήμερα.

Η TfL ανέφερε συγκεκριμένα ότι «εντόπισε ένα σχήμα αδυναμιών της εταιρίας περιλαμβανομένων σοβαρών παραβιάσεων που έθεταν τους επιβάτες και την ασφάλειά τους σε κίνδυνο».

«Παρά την αντιμετώπιση ορισμένων από τα ζητήματα αυτά, η TfL δεν έχει εμπιστοσύνη πως παρόμοια ζητήματα δεν θα ξανασυμβούν στο μέλλον, κάτι που την οδήγησε στο συμπέρασμα ότι η εταιρία δεν είναι κατάλληλη προς το παρόν» να διαθέτει άδεια λειτουργίας στο Λονδίνο.

Η Uber, η οποία έχει επηρεάσει πτωτικά τη δουλειά των παραδοσιακών ταξί του Λονδίνου και άλλων υφιστάμενων παρόχων αντίστοιχων υπηρεσιών σε πολλές πόλεις του κόσμου, δήλωσε πως η απόφαση είναι «ασυνήθιστη και λανθασμένη».

«Τους τελευταίους δύο μήνες διενεργήσαμε ελέγχους σε όλους τους οδηγούς στο Λονδίνο και ενισχύσαμε περαιτέρω τις διαδικασίες που ακολουθούμε», δήλωσε ο διευθυντής της Uber για τη βόρεια και ανατολική Ευρώπη Τζέιμι Χέιγουντ. «Έχουμε δημιουργήσει ισχυρά συστήματα και ελέγχους προκειμένου να επιβεβαιώνουμε την ταυτότητα των οδηγών και σύντομα θα εισάγουμε μια νέα διαδικασία αναγνώρισης προσώπου».

Η Uber και η TfL βρίσκονται σε αντιπαράθεση αφότου η τελευταία απέρριψε ένα αίτημα ανανέωσης της άδειας της πρώτης το 2017, μεμφόμενη την προσέγγιση της Uber στην καταγγελία σοβαρών ποινικών αδικημάτων και στη διενέργεια ελέγχων στο ποινικό μητρώο των οδηγών.

Το 2018, μετά τις αλλαγές στο επιχειρηματικό της μοντέλο, δικαστής έδωσε στην Uber προσωρινή 15μηνη άδεια.

Τον Σεπτέμβριο, η TfL την παρέτεινε μόλις για δύο μήνες και της επέβαλε επιπλέον όρους όσον αφορά τον διαμοιρασμό της κούρσας, την ασφάλιση και τους ελέγχους του μητρώου των οδηγών.

Η απόφαση ανακοινώνεται περίπου δύο εβδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές και λιγότερο από έξι προτού οι Λονδρέζοι αποφασίσουν αν θα επανεκλέξουν τον δήμαρχο Σαντίκ Καν, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος της TfL.

«Γνωρίζω ότι αυτή η απόφαση μπορεί να μην αρέσει στους χρήστες της Uber, αλλά η ασφάλειά τους είναι η ύψιστη μέριμνα», δήλωσε σήμερα.

«Η πλήρης συμμόρφωση με τα αυστηρά πρότυπα της TfL είναι απαραίτητη αν οι εταιρίες ιδιωτικής μίσθωσης οχημάτων με οδηγό επιθυμούν να έχουν άδεια για να λειτουργούν στο Λονδίνο», συμπλήρωσε.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Uber: Έχασε την άδεια λειτουργίας στο Λονδίνο! – Εντοπίστηκε “τρύπα” ασφαλείας"

Προθεσμία 15 ημερών στις ιδιωτικές κλινικές για να αναρτήσουν τιμοκατάλογο υπηρεσιών

Στη διαφάνεια των τιμών για υπηρεσίες και προϊόντα που παρέχονται από τις ιδιωτικές κλινικές προς τους καταναλωτές στοχεύει εγκύκλιος της γενικής γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή η οποία έχει αποσταλεί σε όλες τις περιφέρειες και ζητάει με ευθύνη τους να ενημερωθούν όλοι οι ιδιωτικοί φορείς παροχής υγείας ώστε εντός 15 ημερών να δημοσιοποιήσουν στην ιστοσελίδα τους και σε εμφανές σημείο στην υποδοχή και στο λογιστήριο τον τιμοκατάλογο των υπηρεσιών και προϊόντων που παρέχουν.

Αναλυτικά στην εγκύκλιο αναφέρονται τα εξής:

«Με την παρούσα επιθυμούμε να θέσουμε υπόψη σας ένα κρίσιμο για το καταναλωτικό κοινό και εμάς ζήτημα το οποίο άπτεται των αρμοδιοτήτων μας ως Γενικής Γραμματείας, η οποία είναι επιφορτισμένη με τον επιτελικό έλεγχο στους τομείς της αγοράς του εμπορίου και της προστασίας του καταναλωτή.

Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, επισημαίνουμε ότι σύμφωνα με το άρθρο 67 της με αρ. 91354/2017 (Β’ 2983) απόφασης του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης «Κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ.)» οι επιχειρήσεις που παρέχουν κάθε μορφής υπηρεσίες προς τους πελάτες τους, υποχρεούνται να αναρτούν σταθερά τιμοκατάλογο σε εμφανές σημείο της επιχείρησης ή του γραφείου τους και άμεσα ορατό από τους πελάτες, στον οποίο θα αναγράφονται οι τελικές τιμές συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. των υπηρεσιών που παρέχουν. Περαιτέρω, το άρθρο 25 παρ.6 του ν.4600/2019 (Α’ 43), ρητά προβλέπει ότι οι ιδιωτικές κλινικές έχουν την υποχρέωση να δημοσιοποιούν στην ιστοσελίδα τους και σε εμφανές σημείο στην υποδοχή και στο λογιστήριο τιμοκατάλογο των υπηρεσιών και προϊόντων που παρέχονται από αυτές.



Ενόψει των ανωτέρω, θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε την αδήριτη ανάγκη εφαρμογής των προαναφερόμενων διατάξεων αναγκαστικού δικαίου, προς όφελος τόσο των καταναλωτών που λαμβάνουν προϊόντα και υπηρεσίες υγείας όσο και των ιδιωτικών κλινικών, ο ρόλος των οποίων είναι σημαντικός για τη διασφάλιση και βελτίωση του επιπέδου υγείας του πληθυσμού.

Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούμε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη εφαρμογή των διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας από τις ιδιωτικές κλινικές που εδρεύουν στην περιφέρεια αρμοδιότητας σας.

Συγκεκριμένα, παρακαλούμε όπως οι ιδιωτικές κλινικές οι οποίες δραστηριοποιούνται στην περιφέρειάς σας, εντός δεκαπέντε (15) ημερών από τη λήψη της παρούσας, προβούν σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για τη δημοσιοποίηση στην ιστοσελίδα τους και σε εμφανές σημείο στην υποδοχή και στο λογιστήριο του τιμοκαταλόγου των υπηρεσιών και προϊόντων που παρέχονται από αυτές.

Στον εν λόγω τιμοκατάλογο θα πρέπει να απεικονίζονται με τρόπο απλό, σαφή και κατανοητό για τον καταναλωτή οι τιμές των παρεχόμενων υπηρεσιών και προϊόντων προς τους ιδιώτες-πελάτες, καθώς και η διαμόρφωση αυτών κατόπιν χρήσης είτε δημόσιου ασφαλιστικού φορέα είτε ιδιωτικού ασφαλιστηρίου συμβολαίου που έχει συναφθεί με την εκάστοτε ασφαλιστική εταιρεία συνεργαζόμενη με τις ιδιωτικές κλινικές.

Θεωρούμε δε, ότι η πιστή εφαρμογή των ανωτέρω θα συμβάλει στην ενίσχυση τόσο της προστασίας των οικονομικών συμφερόντων των καταναλωτών όσο και του ανταγωνισμού των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της υγείας.

Σε περίπτωση διαπίστωσης έλλειψης προσιτής, πλήρους και σαφούς ενημέρωσης των καταναλωτών, ώστε να είναι δυνατή σε αυτούς η διαμόρφωση σαφούς εικόνας ως προς τις τιμές των προϊόντων και υπηρεσιών υγείας που τους ενδιαφέρουν, θα κινηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες για την επιβολή των προβλεπόμενων από τις σχετικές διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας κυρώσεων».

Η εγκύκλιος που υπογράφει ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης κοινοποιήθηκε και στο υπουργείο Υγείας, στην Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών (Π.Ε.Ι.Κ.), στο Σύνδεσμο Ιδιωτικών Κλινικών και στην Ελληνική Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών Μονάδων Υγείας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Προθεσμία 15 ημερών στις ιδιωτικές κλινικές για να αναρτήσουν τιμοκατάλογο υπηρεσιών"

Εξαρθρώθηκε σπείρα που είχε ρημάξει τα ορεινά της Ηλείας, της Αχαΐας και της Αρκαδίας

Στη φάκα της αστυνομίας πιάστηκε μια σπείρα που βρίσκεται πίσω από πλήθος κλοπών που διαπράχθηκαν ορεινές περιοχές της Ηλείας, της Αχαΐας και της Αρκαδίας

Την σπείρα εξάρθρωσαν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Πύργου, σε συνεργασία με συναδέλφους τους της Ασφαλείας Τρίπολης, συλλαμβάνοντας τέσσερις άνδρες ηλικίας 33,25,21 και 17 ετών αντίστοιχα.

Η σπείρα εξαρθρώθηκε όταν αστυνομικοί της Ασφάλειας Τρίπολης, οι οποίοι έκαναν έρευνα για τις υποθέσεις κλοπών σε ορεινές περιοχές της Αρκαδίας, προσήγαγαν στην Ασφάλεια Πύργου τους τέσσερις άνδρες.

Από τις έρευνες προέκυψε πως οι συλληφθέντες, είχαν διαπράξει από τις 14 έως τις 17 Νοεμβρίου οκτώ κλοπές και τέσσερις απόπειρες κλοπών, σε σπίτια, σε ορεινές περιοχές της Ηλείας, της Αχαΐας και της Αρκαδίας, με λεία χρήματα και κοσμήματα.

Ο τρόπου που δρούσε η σπείρα ήταν ο εξής: Είχαν παραποιήσει με μονωτική ταινία τις πινακίδες κυκλοφορίας αυτοκινήτου του 21χρονου και με αυτό μετέβαιναν κυρίως σε απομακρυσμένα ορεινά χωριά, όπου έκαναν τις κλοπές. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηλείας.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Εξαρθρώθηκε σπείρα που είχε ρημάξει τα ορεινά της Ηλείας, της Αχαΐας και της Αρκαδίας"

Προσφυγικές ροές: 2.793 νέες αφίξεις στα νησιά του βορείου Αιγαίου σε μια εβδομάδα

Συνολικά 2.793 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης βορείου Αιγαίου, στα νησιά του βορείου Αιγαίου σε μια εβδομάδα, από τις πρώτες ώρες της Δευτέρας 18 Νοεμβρίου μέχρι τα μεσάνυχτα χθες Κυριακή 24 Νοεμβρίου.

Συγκεκριμένα με πλαστικές βάρκες αποβιβάστηκαν σε ακτές και καταγράφηκαν στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης 1.615 άτομα στη Λέσβο, 548 στη Χίο και 630 στη Σάμο.

Από το πρωί σήμερα και μέχρι αυτή την ώρα (2 το μεσημέρι) λόγω της επικρατούσας κακοκαιρίας δεν έχουν καταγραφεί αφίξεις.

Στον καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, όπου οι βροχοπτώσεις δεν έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, αφού σύμφωνα με τη διοίκησή του υπήρξε έγκαιρη διανομή των απαραίτητων προστατευτικών υλικών, σήμερα διαβιούν 16.459 αιτούντες άσυλο. Ενώ στο χώρο προσωρινής διαμονής στη Σκάλα Συκαμνιάς ζουν μέχρι να μεταφερθούν για καταγραφή στη Μόρια 220 άτομα. Στο δημοτικό καταυλισμό του Καρά Τεπέ σήμερα διαβιούν σε πολύ καλές συνθήκες 1.326 πρόσφυγες και μετανάστες στη συντριπτική τους πλειοψηφία οικογένειες.

Συνολικά στη Λέσβο και σε δομές της ευρύτερης περιοχής Μυτιλήνης, όπου και η Μόρια, σήμερα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ζουν 18.853 πρόσφυγες και μετανάστες.

Ας σημειωθεί ότι για αύριο 26 Νοεμβρίου έχει προγραμματισθεί η μεταφορά με κατεύθυνση δομές στην Καβάλα και στην Κοζάνη 133 αιτούντων άσυλο.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Προσφυγικές ροές: 2.793 νέες αφίξεις στα νησιά του βορείου Αιγαίου σε μια εβδομάδα"

Χαμός στα μπουζούκια: Όλοι έξω για μια… τζούρα και ο Ρέμος μέσα να τραγουδάει μόνος! (video)

Εκτός του νυχτερινού μαγαζιού, όπου εμφανίζεται ο Αντώνης Ρέμος, στη Θεσσαλονίκη, βρέθηκαν δεκάδες άτομα προκειμένου να… καπνίσουν!

Σε εφαρμογή έχει τεθεί πλέον ο αντικαπνιστικός νόμος με τους φανατικούς καπνιστές να αντιδρούν έντονα, ωστόσο δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να αναγκάζονται να βγαίνουν συχνά έξω προκειμένου να καπνίσουν.

Όπως φαίνεται σε βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου, δεκάδες άτομα σηκώθηκαν από τα τραπέζια και βγήκαν έξω για ένα τσιγάρο, ενώ ο Αντώνης Ρέμος βρισκόταν στη σκηνή και τραγουδούσε τις μεγάλες επιτυχίες του στην Πύλη Αξιού.

Παρά το γεγονός ότι το πρόγραμμα του Αντώνη Ρέμου βρισκόταν σε εξέλιξη μέσα στο μαγαζί, ένας μεγάλος αριθμός θαμώνων, αποφάσισε να χάσει μέρος του για μια… «τζούρα», με τους θαμώνες να ανταλλάσσουν αναπτήρες και να φωνάζουν τον τραγουδιστή να βγει έξω μαζί τους!



mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Χαμός στα μπουζούκια: Όλοι έξω για μια… τζούρα και ο Ρέμος μέσα να τραγουδάει μόνος! (video)"

Κινέτα: Προβλήματα ακόμα στην εθνική οδό – Από μια λωρίδα προς Κόρινθο για 6 χλμ!

Ταλαιπωρία χωρίς τέλος για οδηγούς που χρειάστηκε σήμερα να περάσουν από την Εθνική Οδό Αθηνών - Κορίνθου τόσο προς Κόρινθο όσο και προς Πάτρα μετά το κλείσιμο του δρόμου επί ώρες λόγω της κακοκαιρίας που έπληξε την Κινέτα. Οι πιο τυχεροί ενημερώθηκαν έγκαιρα και ματαίωσαν τις μετακινήσεις του αλλά οι πιο άτυχοι ήταν πολλοί και ακόμα μέχρι και αυτή την ώρα βασανίζονται.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Ολυμπία Οδό, στο ρεύμα προς Κόρινθο από το 60ο έως το 66ο χλμ η κυκλοφορία γίνεται από μια λωρίδα.

Νωρίτερα, αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στο ρεύμα προς Αθήνα στο τμήμα Ελευσίνα – Κόρινθος, καθώς απομακρύνθηκαν νερά και φερτά υλικά που συσσωρεύτηκαν νωρίς το πρωί στην περιοχή της Κινέτας.

Συνεργεία της Ολυμπίας Οδού και υπεργολάβων συνεχίζουν να επιχειρούν στην περιοχή με στόχο να καταστεί δυνατή η κυκλοφορία και προς Πάτρα, αρχικά σε μία λωρίδα, το συντομότερο δυνατό. Όλος ο μηχανισμός παραμένει σε επιφυλακή σε όλο το μήκος του δρόμου.

Η Ολυμπία Οδός παρακαλεί τους οδηγούς να συμμορφώνονται προς τις υποδείξεις της Τροχαίας, καθώς και να επιδεικνύουν αυξημένη προσοχή πλησιάζοντας στην περιοχή των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, καθώς προσωρινά η κυκλοφορία θα διεξάγεται σε μία λωρίδα ανά κατεύθυνση.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Κινέτα: Προβλήματα ακόμα στην εθνική οδό – Από μια λωρίδα προς Κόρινθο για 6 χλμ!"

Καιρός - Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης: Ποιες περιοχές κινδυνεύουν από την κακοκαιρία αύριο

Βροχές και σποραδικές καταιγίδες αναμένονται την Τρίτη στην Κεντρική Μακεδονία, στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα, στο Αιγαίο, στο Νότιο Ιόνιο, στη Νότια Πελοπόννησο και στην Κρήτη. Τα φαινόμενα πάντως θα περιοριστούν σταδιακά στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο και στην Κρήτη, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 5 έως 12 βαθμούς, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 9 έως 17, στην Ήπειρο από 7 έως 18, στη Θεσσαλία από 9 έως 16, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 10 έως 20, στα νησιά του Ιονίου από 13 έως 18, στα νησιά του Αιγαίου από 14 έως 18 και στην Κρήτη από 12 έως 21.


Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 4 έως 6 μποφόρ, σταδιακά όμως θα στραφούν σε βόρειους ίδιας έντασης, ενώ ιδιαίτερα στο Θερμαϊκό κόλπο θα φτάνουν τα 6 με 7 μποφόρ. Στο υπόλοιπο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοδυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 και τοπικά 6 μποφόρ, σταδιακά όμως θα γίνουν μεταβλητών διευθύνσεων 3 έως 5 και τοπικά 6 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από ανατολικές και νοτιοανατολικές διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ, σταδιακά όμως θα στραφούν σε βόρειους ίδιας έντασης.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις με πιθανότητα για ασθενείς τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ, σταδιακά όμως θα στραφούν σε βόρειους έως 3 και στα δυτικά έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 15 έως 20 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις με πιθανότητα τοπικών βροχών έως το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από ανατολικές διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ, γρήγορα όμως θα στραφούν σε βόρειους 2 έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 12 έως 16 βαθμούς. το έκτακτο δελτίο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας βρίσκεται σε πλήρη ισχύ. 

Για αύριο Τρίτη, η προειδοποίηση αφορά σε: 

α. Τις πρώτες πρωινές ώρες τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και μέχρι το μεσημέρι τα Δωδεκάνησα.

β. Από τις μεσημβρινές ώρες την Κρήτη, πιθανώς τις Κυκλάδες και βαθμιαία από το απογεύμα εκ νέου τα Δωδεκάνησα.

Πολύ θυελλώδεις νότιοι άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ θα πνέουν την Κυριακή (24-11-2019) στα δυτικά και τη Δευτέρα (25-11-2019) στο Αιγαίο.

Η αναλυτική πρόγνωση του καιρού για την Τρίτη, σύμφωνα με την ΕΜΥ

Στα δυτικά νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα νότια, και σταδιακή βελτίωση από το απόγευμα. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα, που θα είναι κατά τόπους έντονα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου μέχρι το μεσημέρι, στα Δωδεκάνησα μέχρι και τις απογευματινές ώρες, στην Κρήτη και πιθανώς στις Κυκλάδες από αργά το πρωί μέχρι το απόγευμα και πιθανώς στη Μακεδονία τις πρώτες πρωινές ώρες, από το βράδυ θα εξασθενήσουν.

Οι άνεμοι στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ. Στην υπόλοιπη χώρα θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 και πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ, από το απόγευμα θα στραφούν σε βορείων διευθύνσεων με την ίδια ένταση.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα νότια.


o_kairos_gia_aurio


o_kairos_gia_aurio_triti

Παρακολουθήστε στον πιο κάτω χάρτη την πορεία που ακολουθεί η κακοκαιρία Γηρυόνης, που κινείται προς τα ανατολικά. Σε «κόκκινο» συναγερμό τίθεται για τις επόμενες ώρες η Θεσσαλία και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.  

xartis_Kakokairia_stis_edeka

xartis_dodeka_kakokairia

Το κύμα κακοκαιρίας, μετά τις 6 το απόγευμα της Δευτέρας, «σαρώνει» την κεντρική Μακεδονία. 

 
xartis_eksi_kakokairia

xartes_stis_ennea

Την Τρίτη, 26 Νοεμβρίου 2019, όπως καταγράφεται και στον χάρτη, συνεχίζει να πλήττεται η κεντρική Μακεδονία, ενώ επηρεάζονται τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και μέχρι το μεσημέρι τα Δωδεκάνησα.


xartis_charts
Κολυδάς στον ΘΕΜΑ 104,6: Η κακοκαιρία έχει μπει στο Αιγαίο και θα επηρέασει τις περιοχές από τη Χίο και νοτιότερα

Για τάση ενίσχυσης των φαινομένων στις Κυκλάδες έκανε λόγο στον ΘΕΜΑ 104,6 ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς.

«Το μέτωπο έχει περάσει στο Αιγαίο και θα επηρεάσει τις περιοχές από τη Χίο και νοτιότερα» είπε, εξηγώντας ότι προς τις Σποράδες και τα βόρεια τμήματα του Αιγαίου υπάρχει τάση εξασθένισης των φαινομένων.

Σύμφωνα με τον ίδιο προς το βράδυ της Δευτέρας και το πρωί της Τρίτης θα υπάρχει «μια μικρή ενίσχυση στα ότια θαλάσσια τμήματα κυρίως σε Κρήτη, νότια Πελοπόννησο και Δωδεκάνησα» αλλά από αύριο η κακοκαίρια θα απομακρυνθεί.

Ο Θοδωρής Κολυδάς εκτίμησε, τέλος, ότι «δεν φαίνεται αυτή την εβδομάδα να μας επηρεάζει κάποιο άλλο αξιολόγο βαρομετρικό».


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός - Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης: Ποιες περιοχές κινδυνεύουν από την κακοκαιρία αύριο"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news