facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 3 Απριλίου 2020

ΠΟΥ: Δεν είναι κακή ιδέα η χρήση μάσκας – Τι λέει για τι μετάδοση μέσω του αέρα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξακολουθεί να πιστεύει ότι η χρήση μάσκας θα πρέπει να επικεντρώνεται κυρίως στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, άνοιξε όμως την πόρτα στην ευρύτερη χρήση αυτοσχέδιων μασκών ή άλλων προστατευτικών για το στόμα, ως μέσο για να περιοριστεί η εξάπλωση του νέου κορονοϊού.

Ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του ΠΟΥ είπε σήμερα στους δημοσιογράφους ότι υπάρχει κάποια πιθανότητα να μεταφέρεται με τον αέρα ο ιός που έχει προσβάλει περισσότερους από 1 εκατομμύριο ανθρώπους σε όλον τον κόσμο. Ωστόσο, η κύρια πηγή του πιστεύεται ότι είναι οι άνθρωποι που παρουσιάζουν συμπτώματα και βήχουν ή φταρνίζονται και μολύνουν κατ’ αυτόν τον τρόπο επιφάνειες και άλλους ανθρώπους.

«Πρέπει να φυλάξουμε τις ιατρικές χειρουργικές μάσκες για τους εργαζόμενους της πρώτης γραμμής, όμως η ιδέα να χρησιμοποιούνται προστατευτικά για το στόμα για να αποφεύγεται το βήξιμο ή το φτάρνισμα… από μόνη της δεν είναι κακή ιδέα», είπε ο Δρ Μάικ Ράιαν, ο κορυφαίος ειδικός του ΠΟΥ.

Ο Ράιν τόνισε πάντως ότι κάτι τέτοιο δεν ακυρώνει την ανάγκη για πλύσιμο των χεριών και για τήρηση των αποστάσεων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΟΥ: Δεν είναι κακή ιδέα η χρήση μάσκας – Τι λέει για τι μετάδοση μέσω του αέρα"

Τρίκαλα: Χιονίζει στα ορεινά -Ρίχνουν αλάτι στους δρόμους

Χιονίζει αυτή την ώρα στα ορεινά της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων και σε υψόμετρο πάνω από 900 μέτρα όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων κ. Χρήστος Μιχαλάκης. Συνολικά 11 μηχανήματα της Π.Ε. Τρικάλων ρίχνουν αλάτι και καθαρίζουν το επαρχιακό και εθνικό δίκτυο, το οποίο σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, δεν παρουσιάζει προβλήματα στις μετακινήσεις.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Τρίκαλα: Χιονίζει στα ορεινά -Ρίχνουν αλάτι στους δρόμους"

Κορωνοϊός: Τέσσερις ακόμη θάνατοι σε λίγες ώρες - Στα 63 τα θύματα

Tέσσερις ακόμη νεκροί από τον κορωνοϊό καταγράφονται στην Ελλάδα, μέσα σε λίγες ώρες από τις επίσημες ανακοινώσεις Τσιόδρα, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων σε 63.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατέληξαν το απόγευμα της Παρασκευής ένας 68χρονος στο νοσοκομείο «Αττικόν» και δύο γυναίκες, ηλικίας 85 και 89 ετών, στην Κοζάνη και την Πτολεμαϊδα.

Σύμφωνα, δε, με την ιστοσελίδα της Πάτρας tempo24, κατέληξε το βράδυ της Παρασκευής και ο 41χρονος άνδρας που έπασχε από βαρύ υποκείμενο νόσημα και είχε προσβληθεί από κορωνοϊό.
Ο 41χρονος νοσηλευόταν για τέσσερις ημέρες στο δωμάτιο αρνητικής πίεσης. Αρχικά είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο και συγκεκριμένα στην αιματολογική κλινική λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας.

Πλέον, ο συνολικός αριθμός των ζωών που έχουν χαθεί στην Ελλάδα από τον covid-19 είναι 63.

Νωρίτερα, ο Σωτήρης Τσιόδρας είχε ανακοινώσει 59 νεκρούς από την πανδημία του νέου κορωνοϊού στην Ελλάδα: το εικοσιτετράωρο από τις έξι το απόγευμα της Πέμπτης έως τις έξι σήμερα το απόγευμα χάθηκαν έξι άνθρωποι.

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Τέσσερις ακόμη θάνατοι σε λίγες ώρες - Στα 63 τα θύματα"

ΑΑΔΕ: Προσωρινό «στοπ» στις δηλώσεις αλλαγής μόνιμης κατοικίας

«Στοπ» στην προσπάθεια ορισμένων πολιτών να ξεγελάσουν το σύστημα προκειμένου να μεταβούν στα χωριά και τα εξοχικά τους για το Πάσχα βάζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, η οποία παγώνει προσωρινά τη δυνατότητα των πολιτών να αλλάζουν ηλεκτρονικά τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους.

Σύμφωνα με καταγγελίες, πολίτες επιχειρούσαν να εκμεταλλευτούν τη δυνατότητα που δίνεται στους πολίτες για εφάπαξ μετακίνηση στον τόπο μόνιμης κατοικίας, τροποποιώντας ηλεκτρονικά τη δήλωσή τους στην Εφορία και δηλώνοντας ως μόνιμη κατοικία το χωριό τους ή το μέρους που βρίσκεται το εξοχικό τους, προκειμένου να μεταβούν εκεί για το Πάσχα!

Με απόφαση του Διοικητή της Αρχής, Γιώργου Πιτσιλή, οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ σταματούν να εξετάζουν τις δηλώσεις αλλαγής μονιμης κατοικίας, που κάνουν οι φορολογούμενοι ηλεκτρονικά.

Η απόφαση εντάσσεται στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων, που εφαρμόζονται για την απαγόρευση της κυκλοφορίας, και ισχύει για όσο ισχύουν τα συγκεκριμένα μέτρα.

Σημειώνεται ότι, με νεότερη απόφαση, θα καθοριστούν οι περιπτώσεις, για τις οποίες θα εξετάζονται τα σχετικά αιτήματα.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "ΑΑΔΕ: Προσωρινό «στοπ» στις δηλώσεις αλλαγής μόνιμης κατοικίας"

Κορονοϊός στη Γαλλία: 588 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο

Η επιδημία του νέου κορονοϊού στη Γαλλία έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 6.500 ανθρώπους, από τους οποίους οι 5.091 πέθαναν σε νοσοκομεία και τουλάχιστον 1.416 σε οίκους ευγηρίας και άλλα ιδρύματα, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό που ανακοινώθηκε απόψε.

Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν άλλοι 588 θάνατοι σε νοσοκομεία, ανέφερε ο γενικός διευθυντής Υγείας, Ζερόμ Σαλμόν. Ο αριθμός των νεκρών, μαζί με τα μη πλήρη στοιχεία από περίπου 3.000 άλλα ιδρύματα φιλοξενίας ηλικιωμένων και άλλων ευπαθών ομάδων, ανέρχεται στους 6.507, πρόσθεσε.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε νοσοκομεία αυξήθηκε στα 64.338, από 59.105 που ήταν μέχρι χθες. Στα γηροκομεία, τα επιβεβαιωμένα ή πιθανά κρούσματα ανέρχονται στα 17.827, με βάση όμως στοιχεία που δεν είναι πλήρη ακόμη.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός στη Γαλλία: 588 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο"

Κορωνοϊός: Πρωτοφανείς εικόνες στο Εφετείο της Αθήνας - Δίκη με 200 μάρτυρες εν μέσω πανδημίας

Κάτω από επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία συνθήκες κλήθηκαν σήμερα να δικάσουν υπόθεση με 207 μάρτυρες (!) στο Εφετείο της Αθήνας δικαστές και δικηγόροι. Όλοι τους έπρεπε να εμφανιστούν υποχρεωτικά ενώπιον Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών για να εκφωνηθεί η υπόθεση με αριθμό πινακίου 1. Η υπόθεση επρόκειτο να εκδικασθεί σε αίθουσα του Εφετείου της Αθήνας, στον προαύλιο χώρο της οποίας, σύμφωνα με δικηγόρους, συγκεντρώθηκαν οι περισσότεροι από τους 167 μάρτυρες κατηγορίας, 40 μάρτυρες υπεράσπισης, περί τους 40 αστυνομικούς, 15 δικηγόροι, 12 κατηγορούμενοι ( οι 5 προσωρινά κρατούμενοι) αλλά και τα μέλη της σύνθεσης του δικαστηρίου.

Με αφορμή αυτή την εικόνα, εν μέσω πανδημίας, που διαμορφώθηκε σήμερα στο Εφετείο της Αθήνας γνωστοί δικηγόροι των Αθηνών έστειλαν επιστολή προς τους συναρμόδιους υπουργός αλλά και την ηγεσία της Δικαιοσύνης, ζητώντας άμεσα την λήψη μέτρων, όπως είναι η αποσυμφόρηση των φυλακών.

Συγκεκριμένα, την επιστολή υπογράφουν οι δικηγόροι Ταουξής Βασίλης, Γλύκας Γιάννης, Αγαπηνός Νίκος, Παπαδάκης Μανώλης, Παντελεάκη Γιώτα, Μυλωνάς Ιπποκράτης, Βασιλοπούλου Ιφιγένεια, Σύψας Χάρης, Σακαλόγλου Δημήτρης, Παναγοπούλου Γιάννα, Βαθειά Χριστίνα, Δημητριάδου Βούλα, Ράλλης Γιώργος, Κανελλόπουλος Νίκος, Ντιβανίδης Χρήστος, Γώγος Κωνσταντίνος, Παπαδόπουλος Όθων, Ψάρρης Γιάννης, Καλογριδάκης Γιάννης, Μάμμα Αλεξάνδρα, Παύλου Κωνσταντίνος, Σαζιώτης Βασίλης, Παντελίδη Βαλεντίνη και Σφυριδάκης Κωνσταντίνος.

Αναλυτικά, η ολόκληρη η επιστολών των δικηγόρων έχει ως εξής:

«Κον Υπουργό Δικαιοσύνης

«Κον Υπουργό Υγείας

Κον Υπουργό Πολιτικής Προστασίας

Κα Γενική Γραμματεία Υπουργείου Δικαιοσύνης

Κον Πρόεδρο Αρείου Πάγου

Κον Εισαγγελέα Αρείου Πάγου

Κον Προϊστάμενον Εφετείου Αθηνών

Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

Αξιότιμοι κύριοι,

Εν μέσω πανδημίας, με λήψη τόσων περιοριστικών μέτρων, με τεράστιες προσπάθειες από την πολιτεία για αποτροπή εξάπλωσης του ιού, με δικό μας αυτοπεριορισμό επί σειρά ημερών, την Παρασκευή 3/4/2020 υποχρεωτικά εμφανιστήκαμε ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών για να εκφωνηθεί η υπόθεση με αριθμό πινακίου 1.

Εκεί σε μία αίθουσα του εφετείου και στον προαύλιο χώρο συγκεντρώθηκαν οι περισσότεροι από τους 167 μάρτυρες κατηγορίας, 40 μάρτυρες υπεράσπισης, περί τους 40 αστυνομικούς, 15 δικηγόροι, 12 κατηγορούμενοι ( οι 5 προσωρινά κρατούμενοι), η σύνθεση του Δικαστηρίου.

Όπως είναι φυσικό ΔΙΕΚΟΠΗ, για 1/6/2020. ΕΜΕΙΣ ΟΛΟΙ γυρίσαμε σπίτια μας στις οικογένειες μας. Αντιλαμβάνεστε το μέγεθος του κινδύνου ΑΝ έστω και ένας από εμάς από αυτόν τον πληθυσμό είναι φορέας. Τραγωδία.

Γι αυτό λάβετε μέτρα εγκαίρως. Σε 1- 2 μήνες θα είναι αργά. Αποσυμφορήστε τις φυλακές. Οι εκτίοντες ποινή να απολυθούν συντομότερα (Να γίνει πρόβλεψη για μέχρι 10 χρόνια κάθειρξη και όχι μέχρι 8 όπως ακούγεται και να γίνει πρόβλεψη για πάνω από 10 χρόνια με επαναφορά του 1/3). Και λήψη γενναίων μέτρων για αποφυλάκιση προσωρινά κρατούμενων.

Κατανοήστε το. Από τις φυλακές δεν κινδυνεύουν μόνο κρατούμενοι. Κινδυνεύουμε ΟΛΟΙ ΜΑΣ.

Εμείς που τα ζούμε σας προειδοποιούμε».
Η υπόθεση η οποία επρόκειτο να εκδικασθεί σήμερα στο Εφετείο αφορούσε σε εγκληματική, ληστείες και κλοπές, Το 18μηνο προσωρινής κράτησης για τους πέντε προσωρινά κρατούμενους της υπόθεσης λήγει στις 2 Αυγούστου.

Να σημειωθεί ότι φωτογραφίες προέρχονται από σημερινή ανάρτηση της δικηγόρου Λίλας Ραγκούση στο Facebook. 

Dikast1
Dikast2
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Πρωτοφανείς εικόνες στο Εφετείο της Αθήνας - Δίκη με 200 μάρτυρες εν μέσω πανδημίας"

Διάγγελμα Ερντογάν για τον κορονοϊό: Σε καραντίνα η Κωνσταντινούπολη και άλλες μεγάλες 30 πόλεις

Σε νέο διάγγελμα προς το τουρκικό έθνος, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν εξήγγειλε νέα αυστηρότερα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού θέτοντας την Κωνσταντινούπολη και άλλες 30 πόλεις σε καραντίνα.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι αρχής γενομένης από απόψε τα μεσάνυχτα, απαγορεύεται για 15 ημέρες σε πρώτη φάση, η έξοδος και η είσοδος σε 30 μητροπολιτικές πόλεις της Τουρκίας και την πόλη Ζόγκουλνταγ (Μαύρη Θάλασσα) όπου το ποσοστό πνευμονικών παθήσεων είναι υψηλό.

Όπως μεταδίδει το Anadolu μεταξύ των μεγάλων πόλεων είναι η Κωνσταντινούπολη, η Άγκυρα και η Σμύρνη.

Η απαγόρευση αυτή μπορεί να παραταθεί μετά το δεκαπενθήμερο, είπε. Όλοι όσοι εργάζονται σε υπαίθριες αγορές πρέπει να φορούν μάσκες. Επίσης πρέπει να τηρείται απόσταση 3 βημάτων μεταξύ των ανθρώπων όταν βρίσκονται εκτός σπιτιού, αλλιώς θα πληρώνουν πρόστιμο. Ανακοίνωσε εξάλλου ότι απαγορεύεται η έξοδος από το σπίτι όσων είναι κάτω από 20 χρονών. Ήδη έχει απαγορευτεί η έξοδος από το σπίτι για τους άνω των 65, υπενθύμισε ο πρόεδρος Ερντογάν.

Εξήρε το υγειονομικό σύστημα της χώρας του και ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία απέφυγε τα χειρότερα αντιδρώντας νωρίς στην κρίση.

«Η Τουρκία καθυστέρησε την είσοδο στη χώρα μας της νόσου λαμβάνοντας έγκαιρα όλα τα αναγκαία μέτρα. Η χώρα μας βρίσκεται σε καλύτερη θέση σε σχέση με άλλες χώρες αν συγκρίνουμε τον πληθυσμό. Έχουμε συνολικό αριθμό ασθενών 20.921, 425 θανάτους και 484 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν», είπε.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Διάγγελμα Ερντογάν για τον κορονοϊό: Σε καραντίνα η Κωνσταντινούπολη και άλλες μεγάλες 30 πόλεις"

Κορωνοϊός: Πάνω από 40.000 νεκροί στην Ευρώπη

Συγκλονίζουν τα στοιχεία για τον κορωνοϊό στη γηραιά ήπειρο. Περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την πανηδμία στην Ευρώπη και τα τρία τέταρτα από αυτούς τους θανάτους καταγράφηκαν στην Ιταλία, την Ισπανία και τη Γαλλία.

Η Ευρώπη είναι η ήπειρος που πλήττεται περισσότερο από την πανδημία του Covid-19. 

Η Ιταλία μετρά 14.681 νεκρούς, η Ισπανία 10.935 και η Γαλλία 5.387.

Ξεπέρασαν το 1.000.000 τα κρούσματα

Μια «σχεδόν εκθετική» εξάπλωση: Η πανδημία του νέου κορωνοϊού συνεχίζει να μεταμορφώνει τον κόσμο, όπου πλέον καταγράφονται συνολικά σχεδόν ένα εκατομμύριο κρούσματα και πάνω από 50.000 θάνατοι, τα 3/4 εκ των οποίων στην Ευρώπη.

Ο αριθμός των διαγνωσμένων μολύνσεων, ωστόσο, αντανακλά μόνο ένα κλάσμα του πραγματικού αριθμού λοιμώξεων, με μεγάλο αριθμό χωρών να εξετάζουν μόνο τα κρούσματα που απαιτούν νοσοκομειακή περίθαλψη.

Σχεδόν 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε κατ' οίκον περιορισμό

Περισσότερα από 3,9 δισεκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός, στο εξής καλούνται ή εξαναγκάζονται από τους ηγέτες τους να μείνουν μέσα στο σπίτι τους για να καταπολεμηθεί η διασπορά του Covid-19, σύμφωνα με καταμέτρηση που έκανε σήμερα το Γαλλικό Πρακτορείο από τη βάση δεδομένων του.

Τα μέτρα αυτά -- συνιστώμενος ή υποχρεωτικός περιορισμός, απαγόρευση της κυκλοφορίας, καραντίνα -- αφορούν περισσότερες από 90 χώρες και εδάφη. Με την επιβολή της απαγόρευσης της κυκλοφορίας στην Ταϊλάνδη (σε ισχύ από την Παρασκευή) μπαίνει πλέον σε καραντίνα το 50% της ανθρωπότητας, που εκτιμάται από τον ΟΗΕ σε 7,8 δισεκατομμύρια ανθρώπους το 2020.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Πάνω από 40.000 νεκροί στην Ευρώπη"

Κοροναϊός: Νέο ρεκόρ θανάτων σε μία ημέρα στη Βρετανία

Νέος μεγαλύτερος αριθμός θανάτων από τον κοροναϊό που έχει καταγραφεί σε μία μέρα σημειώθηκε το τελευταίο 24ωρο στη Βρετανία (μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης), ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό ασθενών που κατέληξαν στους 3.605, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Οι άνθρωποι που κατέληξαν τις τελευταίες ώρες ανέρχονται σε 684, ενώ ο πιο πρόσφατος αριθμός ρεκόρ ήταν οι 586 αυτή την εβδομάδα. Αυξημένος είναι και ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κοροναϊού, στους 38.168, αυξημένος κατά περισσότερο από 4.000 σε σχέση με το προηγούμενο 24ωρο.

Στην Ουαλία οι νέοι θάνατοι που καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο από κοροναϊό ήταν 24 (συνολικά 141) και στη Σκοτία 46 (συνολικά 172). Σύμφωνα με εκπρόσωπο της κυβέρνησης, χθες διανεμήθηκαν σε 281 νοσοκομεία του NHS της Αγγλίας περισσότερα από 26,7 εκατομμύρια τεμάχια προσωπικού προστατευτικού εξοπλισμού (ποδιές, μάσκες και γάντια) για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοροναϊός: Νέο ρεκόρ θανάτων σε μία ημέρα στη Βρετανία"

Κορωνοϊός: Ποιο είναι το φάρμακο για το οποίο μίλησε ο Τσιόδρας

Στα ενθαρρυντικά αποτελέσματα ενός νέου πειραματικού φαρμάκου κατά του ιού SARS-Cov-2 αναφέρθηκε κατά τη σημερινή ενημέρωση ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Πρόκειται για τον πολύ ισχυρό αναστολέα, τον λεγόμενο αναστολέα σύντηξης ek1c4, που φαίνεται να έχει την ικανότητα να εμποδίζει τη μόλυνση του ανθρώπου από τον κορωνοϊό, καθώς στοχεύει στη λεγόμενη πρωτεΐνη-ακίδα (λόγω του σχήματός της), την οποία χρησιμοποιεί ο ιός να γραπωθεί στην επιφάνεια του υγιούς κυττάρου, να το επιμολύνει και έτσι να ξεκινήσει η διαδικασία του πολλαπλασιασμού του κορωνοϊού στο ανθρώπινο σώμα.

Ομάδα ειδικών από το Πανεπιστήμιο Fudan της Σανγκάη και το Πανεπιστήμιο της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, δημοσίευσε στις 30 Μαρτίου στην επιστημονική επιθεώρηση Cell Research, προκαταρκτικά ερευνητικά δεδομένα από πειράματα που έκαναν σε ποντίκια. 

Σύμφωνα με αυτά, οι ερευνητές αρχικά εστίασαν στον μοριακό μηχανισμό που χρησιμοποιεί ο SARS-CoV-2 για να προκαλέσει την ιογενή λοίμωξη στον ανθρώπινο οργανισμό. Ανακάλυψαν λοιπόν ότι o SARS-CoV-2 έχει ανώτερη ικανότητα σύντηξης, ανασυνδυασμού δηλαδή, της κυτταρικής μεμβράνηςαπό τον κορωνοϊό που είχει προκαλέσει το 2002-03 το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS). 

Ο ιός SARS-CoV-2, όπως έχει διαπιστωθεί μέχρι τώρα, χρησιμοποιεί τηνπρωτεΐνη σε σχήμα ακίδας για να «απαγάγει» τα υγιή κυτταρα, να τα ωθήσει να μετασχηματιστούν και τελικά να τον βοηθήσουν να πολλαπλασιαστεί.

Οι ειδικοί εντόπισαν και δύο περιοχές της πρωτεΐνης-ακίδας, τις HR1 και HR2 και πρόσεξαν ότι στην πρώτη υπήρχαν πολλά μεταλλαγμένα υπολείμματα αμινοξέων, τα οποία ενδεχομένως να σχετίζονται με αλληλεπιδράσεις με τον HR2. Αποφάσισαν λοιπόν να χρησιμοποιήσουν έναν αναστολέα σύντηξης για όλους τους μέχρι τώρα γνωστούς κορωνοΐούς, τον ΕΚ1, ο οποίος στοχεύει την περιοχή HR1 και θα μπορούσε να αναστείλει τη λοίμωξη των ανθρώπων από άλλους κορωνοϊούς, συμπεριλαμβανομένων των SARS και MERS. 

Παραμετροποίησαν στη συνέχεια τον ΕΚ1 και με λιποπεπτίδια δημιούργησαν τον EK1C4, που απεδείχθη ισχυρότερος ως προς την αναστολή της λοίμωξης από τον SARS-CoV-2. 

Όταν μάλιστα χορηγήθηκε μέσω των ρινικών κοιλοτήτων σε ποντίκια πριν ή μετά την επιμόλυνσή τους με τον ιό HCoV-OC43, ώστε να μιμηθούν τι συμβαίνει σε πραγματικές συνθήκες με τον κορωνοϊό, παρατήρησαν ότι τα πειραματόζωα είτε δεν μολύνθηκαν, είτε όταν μολύνθηκαν δεν εκδήλωσαν τη νόσο. 

Σύμφωνα με τους Κινέζους ειδικούς ενδεχομένως να σημαίνει ότι, ο αναστολέας σύντηξης EK1C4 θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη και τη θεραπεία της λοίμωξης από το SARS-CoV-2. 



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Ποιο είναι το φάρμακο για το οποίο μίλησε ο Τσιόδρας"

Κοροναϊός: Απομακρύνονται οι κάδοι ανακύκλωσης από χώρους κοντά σε νοσοκομεία

Την προληπτική άμεση απομάκρυνση των μπλε κάδων που βρίσκονται κοντά σε νοσοκομεία και κλινικές ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας με τη γενική γραμματεία Διαχείρισης Αποβλήτων.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, «κατά αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλιστεί ότι τα απόβλητα των υγειονομικών μονάδων που προκύπτουν από υγειονομικές μονάδες θα οδηγούνται στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤΑ)». «Δυστυχώς», σύμφωνα με το υπουργείο, «παρατηρήθηκε τις τελευταίες μέρες ότι σε ορισμένα νοσοκομεία δεν γίνεται ορθή χρήση των μπλε κάδων της ανακύκλωσης, των κάδων δηλαδή που προορίζονται για να πετούν οι πολίτες συσκευασίες χαρτιού, πλαστικού, και αλουμινίου, μεταξύ άλλων».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με τη σχετική ανακοίνωση, «υπάρχουν αναφορές ότι σε ορισμένες περιπτώσεις καταλήγουν σε αυτούς τους κάδους ιατρικά απόβλητα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος μετάδοσης του νέου κοροναϊού COVID-19 στους εργαζομένους των Κέντρων Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών, οι οποίοι έρχονται σε επαφή με τα απόβλητα αυτά».

Όπως υπογραμμίζει το ΥΠΕΝ, θα υπάρξει σχετική ενημέρωση των εργαζομένων στις υπηρεσίες καθαριότητας, με παράλληλη τροποποίηση των δρομολογίων αποκομιδής των κάδων ανακύκλωσης, ώστε να συνεχιστεί ομαλά η διαδικασία της ανακύκλωσης στη χώρα, εξασφαλίζοντας την προστασία όλων των εμπλεκομένων σε αυτή.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοροναϊός: Απομακρύνονται οι κάδοι ανακύκλωσης από χώρους κοντά σε νοσοκομεία"

Κορωνοϊός: Το Βερολίνο κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι κατέσχεσαν αεροσκάφος με μάσκες

Για «σύγχρονη πειρατεία» κατηγορεί ευθέως τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής το Βερολίνο, μετά από ένα απίστευτο περιστατικό που έλαβε χώρα στο αεροδρόμιο της Μπανγκόγκ στην Ταϊλάνδη, όπου φαίνεται ότι αμερικανικές αρχές κατάσχεσαν ένα αεροσκάφος που θα μετέφερε προστατευτικές μάσκες στη Γερμανία.

Το κρατίδιο του Βερολίνου είχε παραγγείλει από μια, αμερικανικών συμφερόντων εταιρεία, στην Κίνα να κατασκευάσει 400.000 προστατευτικές μάσκες τύπου FFP2 και FFP3, οι οποίες φιλτράρουν το 90% των σωματιδίων. Ο υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου του Βερολίνου, Αντρέας Γκέισελ επιβεβαίωσε σε γερμανικά μέσα ενημέρωσης ότι οι μάσκες είχαν «κατασχεθεί» και επομένως δεν είχαν φτάσει στον προορισμό τους - το Βερολίνο. «Θεωρούμε ότι αυτό αποτελεί πράξη σύγχρονης πειρατείας. Αυτός δεν είναι ο τρόπος να αντιμετωπίζονται συμμαχικές χώρες και εταίροι».

Το tweet του πρωθυπουργού του Βερολίνου Μίχαελ Μίλερ, όπου λέει: «Οι πράξεις του προέδρου των ΗΠΑ δείχνουν οτιδήποτε άλλο εκτός από αλληλεγγύη και υπευθυνότητα. Είναι απάνθρωπες και απαράδεκτες. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει να συμμορφωθεί με τους διεθνείς κανόνες ακόμη και σε περιόδους της πανδημίας του κορωνοϊού που απειλεί τις ΗΠΑ»

Σύμφωνα με πληροφορίες , οι μάσκες παραγγέλθηκαν από την αστυνομία του Βερολίνου από τον κατασκευαστή 3M με έδρα την Κίνα. Ωστόσο όταν το αεροσκάφος που θα τις μετέφερε στο Βερολίνο προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Μπανγκόγκ για ανεφοδιασμό, οι μάσκες «κατασχέθηκαν», όπως υποστηρίζουν οι γερμανικές αρχές, από Αμερικανούς.

Αυτό το γεγονός έρχεται λίγες μόλις ώρες μετά τις καταγγελίες Γάλλων αξιωματούχων ότι Αμερικανοί εξαγόρασαν φορτίο με μάσκες από την Κίνα που προοριζόταν για να καλύψει τις ανάγκες των ιατρών στα νοσοκομεία της περιοχής του Γκραντ Εστ, πληρώνοντας τα τριπλάσια χρήματα από αυτά που είχαν συμφωνήσει οι Γάλλοι με τους Κινέζους κατασκευαστές.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Το Βερολίνο κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι κατέσχεσαν αεροσκάφος με μάσκες"

Κορωνοϊός - ΗΠΑ: Η φονικότερη μέρα στη Νέα Υόρκη με 562 νέους θανάτους

Η Νέα Υόρκη βίωσε τη φονικότερη ημέρα της από τον νέο κορωνοϊό, με 562 νέους θανάτους σε ένα 24ωρο στην πολιτεία.

Πλέον, το σύνολο των νεκρών να ανέρχεται σε 2.935, όπως έγινε σήμερα γνωστό από τον κυβερνήτη Άντριου Κουόμο. Παράλληλα, το σύνολο των κρουσμάτων φτάνει στα 102.863, ενώ περί τις 14.000 ασθενών έχουν αναρρώσει.

Ο Κουόμο προειδοποίησε ότι άνθρωποι θα πεθάνουν σύντομα εξαιτίας της έλλειψης αναπνευστήρων, νοσοκομειακών κλινών, ενώ απηύθυνε έκκληση για αποστολή πόρων στη μεγαλούπολη, που θα βοηθήσουν την πολιτεία να αντιμετωπίσει την ολοένα κι εντεινόμενη κρίση.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός - ΗΠΑ: Η φονικότερη μέρα στη Νέα Υόρκη με 562 νέους θανάτους"

Ιταλία: 766 νεκροί σε ένα 24ωρο – 4.585 νέα κρούσματα

Σήμερα, την Παρασκευή 3 Απριλίου, οι ιταλικές αρχές ανακοίνωσαν 766 νέους θανάτους λόγω του φονικού κορονοϊού ενώ τα καταγεγραμμένα νέα κρούσματα φτάνουν τα 4.585

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Ιταλία πλησιάζει τις 120.000. Οι νεκροί έφτασαν τους 14.681. Παράλληλα, περίπου 18.278 άνθρωποι έχουν ιαθεί

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ιταλία: 766 νεκροί σε ένα 24ωρο – 4.585 νέα κρούσματα"

Κορωνοϊός - Κύπρος: Στους 11 ο αριθμός των νεκρών - 40 νέα κρούσματα

Τον θάνατο ακόμα ενός ανθρώπου λόγω κορωνοϊού ανακοίνωσε σήμερα το κυπριακό υπουργείο Υγείας με τον αριθμό των νεκρών από κορωνοϊό στην Κύπρο να ανέρχεται πλέον στους 11. Πρόκειται για 64χρονο άντρα ο σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας έπασχε από υποκείμενα νοσήματα.

Αναφορικά με τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα αυτά ανέρχονται σε 40 από το σύνολο 668 εργαστηριακών διαγνώσεων.

Όπως δήλωσε ο καθηγητής μοριακής ιολογίας, Λεόντιος Κωστρίκης, πρόκειται για:

• 29 άτομα που εντοπίστηκαν μέσω ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων περιστατικών,
• 2 άτομα από ταξίδι
• 9 άτομα των οποίων το ιστορικό διερευνάται.

Με βάση και τα σημερινά δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 396.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός - Κύπρος: Στους 11 ο αριθμός των νεκρών - 40 νέα κρούσματα"

ΑΒ Βασιλόπουλος: Δωρεά εξοπλισμού νέας γενιάς για την υποστήριξη πάνω από 30 κλινών ΜΕΘ

Με αίσθημα ευθύνης και φροντίδας απέναντι στην ελληνική κοινωνία και με στόχο να συμβάλει στη θωράκιση των Δημόσιων Νοσοκομείων, η ΑΒ Βασιλόπουλος προχωρά στη δωρεά προς το Υπουργείο Υγείας ενός εξοπλιστικού «πακέτου» τελευταίας γενιάς, το οποίο μπορεί να υποστηρίξει ολιστικά πάνω από 30 κλίνες ΜΕΘ και δεκάδες ασθενείς των οποίων η ζωή βρίσκεται σε κίνδυνο. Το συνολικό κόστος του εξοπλισμού, ο οποίος ενσωματώνει τεχνολογίες Artificial Intelligence, ανέρχεται σε 494.000 ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, η δωρεά περιλαμβάνει:


  • 30 Monitors υψηλής τεχνολογίας για ΜΕΘ
  • 3 κεντρικούς σταθμούς διαχείρισης / παρακολούθησης Monitors
  • 1 Ψηφιακό φορητό ακτινολογικό μηχάνημα νέας γενιάς με τεχνητή νοημοσύνη
  • 2 υπερσύγχρονα φορητά συστήματα Υπερηχοτομογραφίας
  • 10 Καρδιογράφους νέας γενιάς

Λογισμικό διασύνδεσης και διαχείρισης καρδιολογικών δεδομένων
Στο πλαίσιο της δωρεάς, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΒ Βασιλόπουλος, Βασίλης Σταύρου, δήλωσε: «Βρισκόμαστε σε μια “μάχη”, από την οποία δεν μπορεί να λείπει κανείς. Για να την κερδίσουμε έχουμε όλοι χρέος, και πρώτοι από όλους εμείς, οι επιχειρήσεις, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να σταθούμε δίπλα στην Πολιτεία. Στην ΑΒ Βασιλόπουλος, προχωράμε σε δωρεά εξοπλισμού, που θα ενισχύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και η οποία μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικής σημασίας για τις ζωές δεκάδων συνανθρώπων μας. Φροντίζουμε την ελληνική κοινωνία και τη χώρα, γιατί το οφείλουμε. Σήμερα, περισσότερο, παρά ποτέ».

Με το καινοτόμο λογισμικό σύστημα, το οποίο θα είναι ένα από τα πρώτα που θα εγκατασταθεί στην Ελλάδα, οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας θα αποκτήσουν πρωτοποριακές δυνατότητες, αφού θα μπορούν να συγκεντρώνουν και να αναλύουν ψηφιακά τα καρδιολογικά δεδομένα, και να παρακολουθούν καθημερινά την εξέλιξή τους. Με αυτόν τον τρόπο, θα επιταχύνουν σημαντικά τη μελέτη και τις επιστημονικές αποφάσεις σχετικά με ασθενείς που βρίσκονται σε σοβαρή και κρίσιμη κατάσταση.

Η δωρεά έρχεται να αναβαθμίσει τόσο ποιοτικά, όσο και ποσοτικά, το Εθνικό Σύστημα Υγείας, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για τη Δημόσια Υγεία.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "ΑΒ Βασιλόπουλος: Δωρεά εξοπλισμού νέας γενιάς για την υποστήριξη πάνω από 30 κλινών ΜΕΘ"

Κορωνοϊός: Η Ζωή Κωνσταντοπούλου παραχωρεί την κρατική χρηματοδότηση τριών μηνών

Σε εκχώρηση της κρατικής χρηματοδότησης τριών μηνών προκειμένου να ενισχυθεί το εθνικό μέτωπο κατά της πανδημίας κορωνοϊού προχωρά η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Συμφωνα με την ανακοίνωση το ποσό ύψους 17.500 ευρώ θα διατεθεί για αγορα υλικών για τα κέντρα υγείας και για το κοινωνικό ιατρείο Ελληνικού.

Αναλυτικά όπως αναφέρεται:

«Ως κίνημα που προέρχεται από την κοινωνία, υπάρχει και δρα για την κοινωνία αποφασίσαμε, ως ελάχιστη συμβολή μας στον αγώνα εναντίον της Πανδημίας, να παραχωρήσουμε την πλήρη κρατική χρηματοδότηση 3 μηνών, που καταβλήθηκε χθες, στην μάχη κατά του Κορονοϊού.

Η χρηματική μας συμβολή, συνολικού ποσού 17.500 ευρώ από τις 70.000 ευρώ της κρατικής ετήσιας χρηματοδότησης, θα διατεθεί για να στηρίξει οικονομικά και με την αγορά αναγκαίων ειδών, προσπάθειες και πρωτοβουλίες της πρώτης γραμμής, για την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, καθώς και για την ενίσχυση των Κέντρων Υγείας που εντάχθηκαν σήμερα στο σχεδιασμό της καταπολέμησης του Κορονοϊού.

Μέρος των χρημάτων θα διατεθεί για την αγορά φαρμάκων για το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού, μια φωτεινή κοινωνική πρωτοβουλία που εδώ και σχεδόν μια δεκαετία βρίσκεται δίπλα στους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη ιατροφαρμακευτικής κάλυψης.

Θεωρούμε τη συμβολή μας αυτονόητο κοινωνικό καθήκον, συστράτευσης και αλληλεγγύης».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Η Ζωή Κωνσταντοπούλου παραχωρεί την κρατική χρηματοδότηση τριών μηνών"

Χαρδαλιάς: Περιορισμός κυκλοφορίας στην παραλιακή Πάτρας και Βόλου

Μιλώντας αμέσως μετά τον λοιμωξιολόγο και εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σωτήρη Τσιόδρα, ο Νίκος Χαρδαλιάς είπε ότι πρέπει να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης του ιού.

Μάλιστα, όπως ανέφερε στη δομή μεταναστών στην Ριτσώνα, συνεχίστηκαν οι ιχνηλατήσεις και τα δείγματα που λήφθησαν ήταν αρνητικά.

Για το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» είπε ότι οριστοκοποιήθηκαν όλες οι λεπτομέρειες για την εκκένωση του πλοίου από τους μη νοσούντες. Μέχρι το βράδυ θα μεταφερθούν οι αρνητικοί σε 3 ξενοδοχεία όπου θα παραμείνουν για 14 ημέρες

Όπως εξήγησε, συνολικά από τα θετικά κρούσματα στον κορωνοϊό, η μεγάλη ομάδα είναι 65 Τούρκοι υπήκοοι, 16 Ουκρανοί, 17 Ινδονήσιοι, 5 Έλληνες, 6 Ουζμπεκιστανοί, 2 Μολδαβοί, 2 Κουβανοί, 1 Βούλγαρος, 2 υπήκοοι ΗΠΑ, 1 από το Κιργιστάν και 1 από Λευκορωσία. Οι νοσούντες θα παραμέινουν στο πλοίο σε καραντίνα 14 ημερών .

Ανακοίνωσε περιορισμό κίνησης πολιτών στην παραλιακή ζώνη της Πάτρας, από Δευτέρα – Παρασκευή από 2μμ- 8 το πρωί της επόμενης μέρας και τα Σαββατοκύριακα αλλά και στην παραλιακή ζώνη του Βόλου από τη Δευτέρα 6/4 για 14 ημέρες, 12μμ – 8 πμ της επόμενης ημέρας και τα Σαββατοκύριακα.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Χαρδαλιάς: Περιορισμός κυκλοφορίας στην παραλιακή Πάτρας και Βόλου"

Κορωνοϊός - Επιστρέφει η ανησυχία στην Ουχάν: Επιβεβαιώθηκαν 126 νέα κρούσματα

Επέστρεψε η ανησυχία στην Ουχάν, την κινεζική πόλη από την οποία ξεκίνησε το «ξέσπασμα» του κορωνοϊού, καθώς το προηγούμενο 24ωρο εντοπίστηκαν 126 νέα κρούσματα, τη στιγμή που κανένα άλλο κρούσμα δεν καταγράφηκε σε άλλες πόλεις της επαρχίας Χουμπέι, για πρώτη φορά μετά την έναρξη της «περιπέτειας».

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Υγείας της Κίνας ανέφερε στην τελευταία της ενημέρωση πως από τους 30 τελευταίους θανάτους, οι 29 σημειώθηκαν στη Χουμπέι κι άλλος ένας στη νησιωτική επαρχία Χαϊνάν, ενώ τουλάχιστον 36 νέα κρούσματα προήλθαν από άλλες περιοχές.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι κάτοικοι στην Ουχάν τέθηκαν ξανά σε καθεστώς συναγερμού με τις αρχές να τους συστήνουν να «ενισχύσουν τα μέτρα αυτοπροστασίας» και να καθίσουν στο σπίτι, ώστε να αποφύγουν την εκ νέου εξάπλωση της επιδημίας.

Σε ανακοίνωσή του, ο τοπικός γενικός γραμματέας του κυβερνώντος κπομματος, τόνισε πως «ο κίνδυνος να επιστρέψει η πανδημία παραμένει πολύ υψηλός, τόσο από εσωτερικούς όσο και από εξωτερικούς παράγοντες». Για αυτό το σκοπό «υπάρχει λόγος να διατηρηθούν τα μέτρα ελέγχου και πρόληψης». Σημειώνεται πως η πόλη θα χαλαρώσει το μέτρο απαγόρευσης ταξιδιών από τις 8 Απριλίου.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός - Επιστρέφει η ανησυχία στην Ουχάν: Επιβεβαιώθηκαν 126 νέα κρούσματα"

Κοροναϊός: Στους 1.487 οι νεκροί στην Ολλανδία,15.723 τα κρούσματα

Η Ολλανδία ανακοίνωσε 148 νέους θανάτους από τον νέο κοροναϊό, με αποτέλεσμα το σύνολο των νεκρών από τη νόσο στη χώρα να ανέρχεται πλέον σε 1.487.

Επιβεβαίωσε, επίσης, 1.026 νέα κρούσματα του ιού, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων να βρίσκεται πλέον στα 15.723, σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε σήμερα από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της Ολλανδίας.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοροναϊός: Στους 1.487 οι νεκροί στην Ολλανδία,15.723 τα κρούσματα"

Κορωνοϊός - Τσιόδρας: 59 νεκροί - Άλλα 99 κρούσματα - 1.613 συνολικά

Στους 59 έφτασαν οι νεκροί από την πανδημία του νέου κορωνοϊού στην Ελλάδα, καθώς ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε άλλους έξι θανάτους συνανθρώπων μας την Παρασκευή. 

Παράλληλα, όπως είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στην ενημέρωση για τον νέο κορωνοϊό, επιβεβαιώθηκαν άλλα 99 κρούσματα στη χώρα μας, με τον αριθμό να φτάνει συνολικά στα 1.613.

Ο κ. Τσιόδρας γνωστοποίησε πως 335 εκ των κρουσμάτων σχετίζονται με κάποιο ταξίδι στο εξωτερικό, ενώ 563 θεωρούνται σχετικά με άλλο επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Διασωληνωμένα είναι 92 άτομα, 23 εκ των οποίων γυναίκες. Η μέση ηλικία των διασωληνώμενων είναι τα 66 έτη.

Το 70% έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι. 11 άτομα έχουν βγει από τις ΜΕΘ και η μέλη ηλικία τους είναι τα 66 έτη.

Όσον αφορά στους θανόντες, οι 49 είναι άνδρες και οι δέκα γυναίκες. Η μέση ηλικία τους είναι τα 71 έτη και το 95% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ήταν ηλικιωμένος.



Συνοπτικά, από τις ανακοινώσεις του καθηγητή, η κατάσταση στην Ελλάδα διαμορφώνεται συνοπτικά ως εξής:

* 99 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα λοίμωξης από κορωνοϊό.


* Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.613 (1.544 την Πέμπτη). Τα περισσότερα εξακολουθούν να αφορούν κατοίκους της Αττικής.

* 92 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

* Η μέση ηλικία των διασωληνωμένων είναι τα 66 έτη.

* Οι θάνατοι από τη νόσο COVID-19 ανέρχονται σε 59. Η θνησιμότητα από τη νόσο βρίσκεται κοντά στο 3%.

* Έχουν διενεργηθεί 22.437 εξετάσεις για κορωνοϊό.

Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε, επίσης, πως η προστασία των ευάλωτων ομάδων παραμένει ύψιστη προτεραιότητα. Αναφέρθηκε στα ζώα συντροφιάς και εμφανίστηκε καθησυχαστικός για τις γάτες, αλλά και τους σκύλους. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, όπως τόνισε, δεν προκύπτει να υπάρχει κάποια εμπλοκή τους στην πανδημία.

Παράλληλα, μίλησε για πρόοδο στην Κίνα σε πειραματικό φάρμακο, που είναι πολύ πιο αποτελεσματικό από άλλα στις δοκιμές. Ο Σωτήρης Τσιόδρας έσπευσε ωστόσο να σημειώσει πως θα πρέπει όλοι μας να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, αναφορικά με όσα ανακοινώνονται για θεραπείες, φάρμακα και εμβόλια ενάντια στον κορωνοϊό.

Η πανδημία και οι πιεστικές συνθήκες για έγκυρη πληροφόρηση επιβάλλουν αυξημένη επαγρύπνηση από την επιστημονική κοινότητα, είπε ο λοιμωξιολόγος.

Όπως τόνισε, η Ελλάδα διαθέτει εξαιρετικά καταρτισμένες επιστημονικές ομάδες που συμμετέχουν στις έρευνες για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Ωστόσο, κάλεσε συναδέλφους και άλλους επιστήμονες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε δημόσιες ανακοινώσεις για νέες προτάσεις και θεραπείες της νόσου.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός - Τσιόδρας: 59 νεκροί - Άλλα 99 κρούσματα - 1.613 συνολικά"

Προσφυγές στο ΣτΕ για τον περιορισμό της κυκλοφορίας και των θαλάσσιων δραστηριοτήτων

Ακόμα δύο πολίτες προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας να ακυρωθούν ως παράνομα και αντισυνταγματικά, τα μέτρα για τον κοροναϊό.

Τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας και των θαλάσσιων δραστηριοτήτων αφορούν οι νέες προσφυγές, με τους αιτούντες να υποστηρίζουν ότι παραβιάζεται η ατομική τους ελευθερία.

Μία γυναίκα είναι η προσφεύγουσα που ζητά να ακυρωθεί ο περιορισμός στην κυκλοφορία των πολιτών κι ένας άνδρας, κάτοικος σε νησί, αυτός που στρέφεται κατά της απόφασης του αρχηγού του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Ακτοφυλακής με την οποία απαγορεύθηκαν οι θαλάσσιες δραστηριότητες, η χρήση θαλάσσιων μέσων αναψυχής και η υποβρύχια αλιεία.

Ο πολίτης υποστηρίζει ότι η απαγόρευση είναι αντίθετη σε διατάξεις του Συντάγματος, όπως είναι αυτές για την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας (άρθρο 5 παρ. 1 του Συντάγματος), για τους περιορισμούς στα ατομικά δικαιώματα (άρθρο 25 του Συντάγματος), κ.λπ.

Ακόμη, υποστηρίζει ότι το μέτρο του περιορισμού του θαλάσσιου λουτρού δεν είναι ούτε πρόσφορο, ούτε αναγκαίο, αλλά ούτε και αντίστοιχης έντασης με τον νόμιμα επιδιωκόμενο στόχο της προστασίας της δημόσιας υγείας, ενώ σημειώνει ότι δεν είναι νόμιμος κάθε περιορισμός της ατομικής σωματικής άσκησης, με τήρηση μέτρων ασφαλείας.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Προσφυγές στο ΣτΕ για τον περιορισμό της κυκλοφορίας και των θαλάσσιων δραστηριοτήτων"

Κορωνοϊός: Δωρεά από τους διοικητικούς δικαστές σε ένδειξη ευγνωμοσύνης προς γιατρούς και νοσηλευτές

Οι διοικητικοί δικαστές επί δύο μήνες θα διαθέσουν τον μισό μισθό τους σε ένδειξη ευγνωμοσύνης προς το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των Δημοσίων νοσοκομείων για τον αγώνα που δίνουν καθημερινά και σε 24ωρη βάση, για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19, κάτω από αντίξοες συνθήκες, με κίνδυνο την ίδια την ζωή τους και των μελών των οικογενειών τους.

Ειδικότερα, η Γενική Επιτροπεία Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των Δημόσιων νοσοκομείων το οποίο βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοιού, αποφάσισε όλοι οι διοικητικοί δικαστές να καταθέσουν το μισό μισθού τους για δύο μήνες στον ειδικό λογαριασμό που υπάρχει προς ενίσχυση του ΕΣΥ. 

Η σχετική απόφαση της Γενικής Επιτροπείας Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων έχει ως εξής:

«Αριθμός απόφασης 1/2020

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΗ

της Ολομέλειας των Δικαστικών Λειτουργών

της Γενικής Επιτροπείας της Επικρατείας

των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων

Στην Αθήνα, σήμερα στις 2 Απριλίου 2020, ημέρα Πέμπτη και ώρα 12.00΄, η Ολομέλεια των Δικαστικών Λειτουργών της Γενικής Επιτροπείας της Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων, αποτελούμενη από τους: 1) Δημήτριο Κωστάκη, γενικό επίτροπο, 2) Ιωάννη Συμεωνίδη, επίτροπο, 3) Παναγιώτα Τσατσάνη-Αντιπάτη, αντεπίτροπο και 4) Παρασκευή Καρκατζού, αντεπίτροπο, συνήλθε, κατόπιν προσκλήσεως του γενικού επιτρόπου, στο γραφείο της (209), στο επί της οδού Λ. Ριανκούρ αριθ. 85 κτίριο του δικαστικού μεγάρου των Διοικητικών Δικαστηρίων Αθηνών (Λ. Ριανκούρ αριθ. 85-87), με την παρουσία του εκτελούντος χρέη γραμματέως Αθανασίου Κοντού, προϊστάμενου Διεύθυνσης της Γραμματείας της Γενικής Επιτροπείας, και

ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΟΜΟΦΩΝΑ

Να καταβάλουν όλα τα μέλη της, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης προς το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Ε.Σ.Υ. για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλει για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID 19, στον ειδικό λογαριασμό του υπουργείου Υγείας, το πενήντα τοις εκατό (50%) των αποδοχών τους των μηνών Μαΐου και Ιουνίου 2020».


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Δωρεά από τους διοικητικούς δικαστές σε ένδειξη ευγνωμοσύνης προς γιατρούς και νοσηλευτές"

Ανδ. Ξανθός: Κατώτερο των περιστάσεων το σχέδιο για την Πρωτοβάθμια Βαθμίδα

Το Υπουργείο Υγείας με σημαντική καθυστέρηση και μετά από συνεχείς δημόσιες τοποθετήσεις του Τομέα Υγείας αλλά και του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρα, ανακοίνωσε σήμερα ένα σχέδιο για την αξιοποίηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) στην αντιμετώπιση της πανδημίας, σχολιάζει ο πρώην υπουργός Υγείας.

Μιλά για ένα σχέδιο που, ενώ ενσωματώνει κάποιες ιδέες και προτάσεις που έχουν κατατεθεί δημόσια από πανεπιστημιακούς, επαγγελματίες υγείας της ΠΦΥ και από το «Παρατηρητήριο Υγείας» του ΣΥΡΙΖΑ, είναι κατώτερο των περιστάσεων γιατί επιμένει στην λογική της έκτακτης και ευκαιριακής χρήσης των δημόσιων δομών ΠΦΥ και των ανθρώπων τους και όχι στην αναβάθμιση του ρόλου της ΠΦΥ στο ΕΣΥ, ειδικά σε μια περίοδο απειλής για τη Δημόσια Υγεία.

Υπάρχουν και δύο πολύ προβληματικά σημεία στην πρόταση του Υπουργείου Υγείας:

1. Συνεχίζονται οι χωρίς σχέδιο μετακινήσεις γενικών γιατρών κυρίως από Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία σε νοσοκομεία, ενώ για πρώτη φορά προβλέπεται ότι και προσωπικό των ΤΟΜΥ θα μετακινηθεί σε ΚΥ.

Οι μετακινήσεις του ιατρικού προσωπικού από την ΠΦΥ σ’ αυτή τη φάση και με αυτό τον τρόπο (πρωινό ωράριο) δεν προσφέρουν καμιά ουσιαστική ανακούφιση στα επαρχιακά νοσοκομεία που πιέζονται από την καθημερινή 24ωρη εφημερία και τη νοσηλεία περιστατικών με κοροναϊό. Αντίθετα αδυνατίζουν πολύ το μέτωπο της αντιμετώπισης της πανδημίας στην κοινότητα μέσω των δημόσιων δομών ΠΦΥ και δεν αξιοποιούν στο έπακρο το ανθρώπινο δυναμικό της ΠΦΥ στο «φυσικό του χώρο».

2. Οι αρκετά ικανοποιητικές αμοιβές ιδιωτών γιατρών για παροχή υπηρεσιών στα νοσοκομεία σ’ αυτή τη φάση, πρέπει για λόγους στοιχειώδους ισοτιμίας σε σχέση με τους γιατρούς του ΕΣΥ και τους επικουρικούς γιατρούς που δίνουν τη μάχη στην «πρώτη γραμμή», να συνοδευτούν με σαφέστατη πολιτική δέσμευση της κυβέρνησης για αναβάθμιση του ειδικού ιατρικού μισθολογίου αλλά και των αμοιβών των νοσηλευτών - λοιπού προσωπικού, αμέσως μετά την εκτόνωση της υγειονομικής κρίσης. Αλλιώς τα «χειροκροτήματα» και τα «ευχαριστώ» θα είναι εντελώς υποκριτικά.

Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση δεν αξιοποιεί πλήρως την ΠΦΥ για λόγους ιδεοληπτικούς. Γιατί ήταν η ΝΔ που επί κυβέρνησης Σαμαρά έδιωξε 2.500 ειδικευμένους γιατρούς από τα Πολυϊατρεία του ΙΚΑ και αποδιοργάνωσε την ΠΦΥ στα αστικά κέντρα. Και ήταν επίσης η ΝΔ που πολέμησε λυσσαλέα τη μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ, το θεσμό του οικογενειακού και τις 127 Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) που δρομολόγησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με την αντίληψη της κυβέρνησης στο πεδίο της ΠΦΥ δεν πρέπει να έχουν τον κυρίαρχο ρόλο οι δημόσιες δομές αλλά ο ιδιωτικός τομέας.

Οι δημόσιες δομές ΠΦΥ, στον βαθμό που στηριχθούν με προσωπικό, εξοπλισμό και μέσα ατομικής προστασίας, μπορούν αυτή την περίοδο να ανταποκριθούν στις ανάγκες της πανδημίας, να δώσουν έμφαση στην υπόλοιπη νοσηρότητα του πληθυσμού ευθύνης τους, να οργανώσουν, σε συνεργασία με γιατρούς του ιδιωτικού τομέα (συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ή μη) καθώς και με προγράμματα των Δήμων όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι», την κατ’ οίκον παρακολούθηση και φροντίδα χρόνιων ασθενών που σήμερα «μένουν σπίτι» χωρίς συστηματική κλινική εκτίμηση και εποπτεία. Τώρα είναι η ώρα να ενισχύσουμε την κουλτούρα της κοινοτικής και οικογενειακής φροντίδας, της εξωστρεφούς δράσης των δομών ΠΦΥ και της συνέργειας ΠΦΥ και Δημόσιας Υγείας.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανδ. Ξανθός: Κατώτερο των περιστάσεων το σχέδιο για την Πρωτοβάθμια Βαθμίδα"

Μετά τον σάλο και τον αιφνιδιαστικό έλεγχο η ACS παίρνει πίσω τις έξτρα χρεώσεις

Παίρνει πίσω τις επιπλέον χρεώσεις που επέβαλε με επίκληση του κορωνοϊού, η εταιρεία κούριερ ACS, μετά τις καταγγελίες για αισχροκέρδεια, αλλά και τον αιφνιδιαστικό έλεγχο στις εγκαταστάσεις της από τις υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης και αφού είχε ενημερωθεί σχετικά ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης.

Μάλιστα, η εταιρεία αντιμετωπίζει σοβαρές συνέπειες, αν επιβεβαιωθούν οι καταγγελίες για την αισχροκέρδεια στις παρούσες συνθήκες.

Η άρον άρον ανάκληση, κατόπιν της άμεσης κινητοποίησης των αρμοδίων υπηρεσίων, έγινε γνωστή μέσω δήλωσης του προέδρου του ομίλου Quest στην οποία ανήκει η ACS κ. Θεόδωρου Φέσσα. Η δήλωσή του ακολουθεί:

Με λύπη μου διαπιστώνω ότι η θυγατρική μας εταιρεία ACS Courier έχει γίνει στόχος διαφόρων συκοφαντικών δημοσιευμάτων, παρά την προσπάθειά της να εξυπηρετήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την υπερβολικά αυξημένη ζήτηση για παραδόσεις προϊόντων ηλεκτρονικού εμπορίου στα σπίτια.

Η ACS και τα καταστήματά της λειτουργούν τις τελευταίες ημέρες υπό εξαιρετικά πιεστικές συνθήκες, που οφείλονται εκτός από την μεγάλη αύξηση της ζήτησης, σε απουσίες του προσωπικού και στην αποφυγή συγχρωτισμού του κοινού στα καταστήματα της, συνθήκες που αυξάνουν σημαντικά το κόστος λειτουργίας της.

Η εταιρεία μας σεβόμενη τις δύσκολες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στην καθημερινότητα των καταναλωτών, θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών της. Επίσης θα αξιολογήσει κατά τη διάρκεια του Απριλίου τα επιπλέον κόστη λειτουργίας που της επιβάλλουν οι ιδιαίτερες συνθήκες και θα αναθεωρήσει στη συνέχεια την τιμολογιακή της πολιτική.

Συνεπώς η έκτακτη χρέωση που ανακοινώθηκε από την ACS προς τους πελάτες της την 1/4/20 δεν θα ισχύσει.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μετά τον σάλο και τον αιφνιδιαστικό έλεγχο η ACS παίρνει πίσω τις έξτρα χρεώσεις"

Σε αυστηρή καραντίνα 14 ημερών οι υγιείς επιβάτες του πλοίου «Ελ. Βενιζέλος»

Στον χώρο όπου έχει αγκυροβολήσει το πλοίο «Ελ. Βενιζέλος», στον Πειραιά, μετέβη νωρίτερα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο κ. Χαρδαλιάς αφού ενημερώθηκε για την κατάσταση των επιβαινόντων στο πλοίο ανέφερε ότι σήμερα το απόγευμα θα ξεκινήσει η εκκένωση από τους αρνητικούς επιβάτες του πλοίου καθώς έχει ολοκληρωθεί το επιχειρησιακό σχέδιο σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και με όλους όσους εμπλέκονται στο επιχειρησιακό κομμάτι. Όλοι οι επιβάτες που είναι αρνητικοί στον κορονοϊό θα μεταφερθούν σε ξενοδοχεία και θα παραμείνουν σε αυστηρή καραντίνα για 14 μέρες. «Αν δεν προλάβουμε σήμερα να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία της εκκένωσης γιατί έχει ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο, θα ολοκληρωθεί αύριο το μεσημέρι», επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς.

Όπως εξήγησε, συνολικά από τα θετικά κρούσματα στον κορονοϊό, η μεγάλη ομάδα είναι 65 Τούρκοι υπήκοοι, 16 Ουκρανοί, 17 Ινδονήσιοι, 5 Έλληνες, 6 Ουζμπεκιστανοί, 2 Μολδαβοί, 2 Κουβανοί, 1 Βούλγαρος, 2 υπήκοοι ΗΠΑ, 1 από το Κιργιστάν και 1 από Λευκορωσία. Τα άτομα αυτά θα παραμείνουν στο πλοίο για τις επόμενες ημέρες. «Οτιδήποτε αφορά την τροφοδοσία τους, την υγειονομική τους περίθαλψη έχει προγραμματιστεί. Θα έχουν απευθείας help desk με τον ΕΟΔΥ για να μπορούν να παίρνουν οδηγίες σε συνεννόηση μαζί με τον πλοίαρχο και νομίζω ότι όλα θα πάνε καλά. Όλοι είναι πολύ καλά στην υγεία τους και πρέπει να το ξεκαθαρίσω αυτό δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα και οι περισσότεροι είναι ασυμπτωματικοί» σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς ενώ κατέστησε σαφές ότι οι αρνητικοί θα μείνουν στα ξενοδοχεία για τουλάχιστον 14 μέρες καραντίνα, όπως λέει το πρωτόκολλο.

Ερωτηθείς σε ποια ξενοδοχεία θα βρίσκονται ο κ. Χαρδαλιάς δήλωσε ότι τα ξενοδοχεία είναι εντός Αττικής, ωστόσο «δεν έχει σημασία ποιο θα είναι το ξενοδοχείο, σημασία έχει ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν μία ψυχική πίεση, έχουν φύγει από τις 7 Μαρτίου από το Τσεσμέ και αυτούς που μεταφέρουμε είναι οι αρνητικοί. Θα είναι σε καραντίνα και νομίζω όλα θα πάνε καλά. Θα λήξει αυτός ο εφιάλτης».

Επιπλέον σχετικά με τον επαναπατρισμό αυτών των ανθρώπων τόνισε ότι «σε 14 μέρες θα ξεκινήσει οποιαδήποτε συζήτηση επαναπατρισμού. Αυτά τα θέματα τα διαχειρίζεται το υπουργείο Εξωτερικών. Αυτό που θέλω να ξεκαθαρίσω είναι ότι υπάρχουν μερικά πράγματα που είναι αδιαπραγμάτευτα» ενώ προσέθεσε ότι δεν υπάρχει περίπτωση για οποιαδήποτε πίεση για επαναπατρισμό ανθρώπων που μπορεί να είναι αρνητικοί γιατί εμείς έχουμε δικά μας πρωτόκολλα τα οποία θα τα εφαρμόσουμε.

«Δεν παίζουμε και δεν κάνουμε εκπτώσεις στα ζητήματα δημόσιας υγείας και αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρο», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε αυστηρή καραντίνα 14 ημερών οι υγιείς επιβάτες του πλοίου «Ελ. Βενιζέλος»"

Κορωνοϊός: Ξεκίνησε η χορήγηση κολχικίνης σε νοσηλευόμενους ασθενείς

Ξεκίνησε η χορήγηση κολχικίνης σε ασθενείς που νοσηλεύονται με COVID-19 σε νοσοκομεία αναφοράς. Η χορήγηση κολχικίνης πραγματοποιείται σύμφωνα με τον θεραπευτικό αλγόριθμο του ΕΟΔΥ και έγκριση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων με ταυτόχρονη χορήγηση χλωροκίνης και αζιθρομυκίνης.

Η μελέτη της χορήγησης κολχικίνης έχει ως στόχο να διερευνήσει την πιθανότητα αντιμετώπισης ή πρόληψης των δυσμενών επιπλοκών της νόσου COVID-19. Η Ελλάδα είναι η πρώτη Χώρα που χρησιμοποιεί ένα γνωστό καρδιοπροστατευτικό φάρμακο και ακολουθούν άλλες Χώρες όπως ο Καναδάς, η Ιταλία και η Λατινική Αμερική.

Στη μελέτη GRECCO-19 πρωτοστατεί ομάδα Ελλήνων επιστημόνων μεταξύ αυτών καταξιωμένοι καρδιολόγοι, λοιμωξιολόγοι, πνευμονολόγοι, επιδημιολόγοι από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία και την Αμερική.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Ξεκίνησε η χορήγηση κολχικίνης σε νοσηλευόμενους ασθενείς"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news