facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 2 Ιουνίου 2024

Στάσεις εργασίας ξεκινούν από τη Δευτέρα δάσκαλοι και καθηγητές

Στάσεις εργασίας ξεκινούν από τη Δευτέρα και μέχρι την Παρασκευή 14/6 οι δάσκαλοι και οι καθηγητές, αντιδρώντας στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΔΟΕ, οι στάσεις εργασίας θα έχουν διάρκεια μία ώρα και θα πραγματοποιούνται καθημερινά.

Από πλευράς ΟΛΜΕ, οι στάσεις εργασίας θα είναι τρίωρες και θα πραγματοποιούνται στην πρώτη ή στη δεύτερη βάρδια εργασίας στο διάστημα 3-14/6.

Η ανακοίνωση της ΔΟΕ:

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. κηρύσσει στάσεις εργασίας μίας (1) ώρας, σε καθημερινή βάση, από τη Δευτέρα 3 Ιουνίου 2024 μέχρι και την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024, καθ’ όλη  τη διάρκεια του σχολικού προγράμματος, της οποίας μπορούν να κάνουν χρήση οι συνάδελφοι στο πλαίσιο της αποτροπής της υλοποίησης του ν.4823/21 και της Υ.Α. 9950/ΓΔ5 ΦΕΚ 388/27-1-2023 «Ρύθμιση ειδικότερων και λεπτομερειακών θεμάτων σχετικά με την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και των μελών Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και τη διαδικασία διενέργειάς της». Στις περιπτώσεις που κρίνεται απαραίτητη η χρήση περισσότερων ωρών, συμπληρωματικά, καλούνται οι Σ.Ε.Π.Ε. να το αποφασίζουν ώστε να καλύπτονται πλήρως οι συνάδελφοι.

Η ανακοίνωση της ΟΛΜΕ:

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ, σε υλοποίηση της απόφασης της ΓΣ Προέδρων των ΕΛΜΕ (11-2-2023), προκηρύσσει 3ωρες στάσεις εργασίας για την πρώτη ή τη δεύτερη βάρδια εργασίας από Δευτέρα 03/06 έως και Παρασκευή 14/06/2024 στο πλαίσιο της αποτροπής της υλοποίησης του ν.4823/21 και της ΥΑ 9950/ΓΔ5/27-01-23 (παρακολούθηση μαθημάτων από αξιολογητές κλπ).

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Στάσεις εργασίας ξεκινούν από τη Δευτέρα δάσκαλοι και καθηγητές"

Αγρίνιο: Ανήλικοι Ρομά έσπασαν το χέρι ηλικιωμένης για να την κλέψουν! (ΦΩΤΟ)

Νέο περιστατικό προβληματίζει την τοπική κοινωνία του Αγρινίου καθότι στο Νοσοκομείο διακομίσθηκε γυναίκα 70 ετών, θύμα επίδοξων ανήλικων κλεφτών.

Το συμβάν καταγράφηκε πρωί της Κυριακής 2/6. Γίνεται λόγος για δύο ανήλικους Ρομά που αποπειράθηκαν να της κλέψουν την τσάντα, όταν αυτή επέστρεφε στο σπίτι της από την εκκλησία.

Η γυναίκα αντιλαμβανόμενη τους νεαρούς κλέφτες, έβαλε τις φωνές και κάτοικοι βγήκαν στα μπαλκόνια τους έντρομοι. Οι νεαροί τότε τράπηκαν σε φυγή.

Η ηλικιωμένη είχε πέσει στο έδαφος, έχοντας χτυπήσει. Συγγενικά πρόσωπα την μετέφεραν στο Νοσοκομείο όπου και διαπιστώθηκε ότι από την πτώση είχε υποστεί κάταγμα στο χέρι της.

Σημειωτέον ότι πρόκειται για το δεύτερο περιστατικό με δράστες Ρομά που καταγράφεται μέσα σε λίγες ημέρες στην ευρύτερη περιοχή. Η προ ημερών επίθεση από ομάδα τριών ατόμων σε επαγγελματία του Παναιτωλίου έχει πάρει πανελλαδικές διαστάσεις και προξενεί μεγάλο προβληματισμό στο Αγρίνιο.

agriniopress

Διαβάστε Περισσότερα » "Αγρίνιο: Ανήλικοι Ρομά έσπασαν το χέρι ηλικιωμένης για να την κλέψουν! (ΦΩΤΟ)"

Θρίλερ στον Σχοινιά: Εντοπίστηκε πτώμα άνδρα στη θάλασσα – Έφερε βάρος 10 κιλών στο πόδι

Πτώμα άνδρα ηλικίας περίπου 40 με 45 ετών εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή του Σχοινιά Μαραθώνα σε απόσταση περίπου 150 μέτρων από την ακτή.

Η σορός ανασύρθηκε από δύτη και στη συνέχεια παρελήφθη από ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ και διακομίσθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών “Σωτηρία”.

Πρόκειται για άνδρα ηλικίας περίπου 40-45 ετών, που φορούσε μαύρη φόρμα και είχε στο πόδι του δεμένο με σχοινί έναν δίσκο άρσης βαρών 10 κιλών.

Σύμφωνα με τις αρχές, το πτώμα βρισκόταν στο νερό για αρκετές ημέρες.

Από τη Λιμενική Αρχή της Ραφήνας που διενεργεί την προανάκριση, παραγγέλθηκε η διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Θρίλερ στον Σχοινιά: Εντοπίστηκε πτώμα άνδρα στη θάλασσα – Έφερε βάρος 10 κιλών στο πόδι"

Ηράκλειο: σοκ από την κακοποίηση ενός παιδιού μόλις 2,5 ετών! – Συνελήφθησαν η μητέρα του και ο σύντροφός της

Σοκ και αποτροπιασμό προκαλεί υπόθεση κακοποίησης ενός παιδιού  μόλις 2,5 ετών στο Ηράκλειο, με τη μητέρα και τον σύντροφο της να βρίσκονται στο στόχαστρο των Αρχών.

Πληροφορίες του Cretalive αναφέρουν ότι το κοριτσάκι φέρει πρόσφατα αλλά και παλαιότερα σημάδια στο σώμα του από χτυπήματα και όλα δείχνουν ότι ζει σε ένα περιβάλλον άκρως ακατάλληλο και επικίνδυνο ακόμα και για την ίδια του τη ζωή.

Όλα έγιναν την Παρασκευή 31 Μαϊου, στην περιοχή του Πόρου, όταν περίοικος άκουσε για ακόμα μία φορά τις φωνές του βασανισμένου παιδιού και κάλεσε την άμεση δράση. Στο σημείο έφτασε περιπολικό όπου συνέλαβε τον 23χρονο Παλαιστίνιο σύντροφο της μητέρας, η οποία εκείνη την ώρα απουσίαζε στην εργασία της. Ακολούθησε αργότερα η σύλληψη και της μητέρας του κοριτσιού.

Το παιδί μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για εξετάσεις όπου διαπιστώθηκαν τα εμφανή σημάδια στο σώμα του που αποκάλυψαν την κακοποίηση που βίωνε -είναι χαρακτηριστικό πως το κοριτσάκι ήταν χτυπημένο και στο κεφάλι- ενώ εξετάστηκε και για το ενδεχόμενο σεξουαλικής κακοποίησης, χωρίς να υπάρχει κάτι επ' αυτού, μέχρι στιγμής.

Με εισαγγελική εντολή το παιδί δόθηκε προσωρινά στον παππού και τη γιαγιά από την πλευρά της μητέρας.

Η υπόθεση χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά σοβαρή και πλέον διερευνάται η μόνιμη τύχη αυτού του παιδιού από τις αρμόδιες Αρχές προκειμένου να διασφαλιστούν συνθήκες ασφαλούς φροντίδας.

cretalive

Διαβάστε Περισσότερα » "Ηράκλειο: σοκ από την κακοποίηση ενός παιδιού μόλις 2,5 ετών! – Συνελήφθησαν η μητέρα του και ο σύντροφός της"

Καιρός αύριο: Εισβολή ζέστης με 37αρια την Δευτέρα

Καυτή θα είναι η εβδομάδα που ξεκινά καθώς ο καιρός αύριο Δευτέρα 2 Ιουνίου θα έχει θερμοκρασίες που θα φτάσουν τους 37 βαθμούς σύμφωνα με την ΕΜΥ.

Το δελτίο της ΕΜΥ αναφέρει πως ο καιρός αύριο Δευτέρα 2 Ιουνίου θα έχει λίγες αραιές νεφώσεις οι οποίες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά τοπικά θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή μεμονωμένες καταιγίδες, κυρίως στα ορεινά.

Ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης στα δυτικά και νότια. Οι άνεμοι στο ανατολικό Αιγαίο θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και στο Ιόνιο νότιοι τοπικά έως 5 μποφόρ.

Στην υπόλοιπη χώρα θα είναι μεταβλητοί 2 έως 4 μποφόρ. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στις παράκτιες περιοχές θα πνέουν θαλάσσιες αύρες.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο και θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 34 με 36 και κατά τόπους στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 37 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα τους 32 με 35 βαθμούς Κελσίου. Στις περιοχές όπου θα επικρατήσει θαλάσσια αύρα οι μέγιστες θερμοκρασίες θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερες.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες αραιές νεφώσεις.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 35 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες αραιές νεφώσεις οι οποίες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες τοπικά θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή μεμονωμένες καταιγίδες, στα ορεινά κυρίως της δυτικής Μακεδονίας.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 33 και τοπικά 34 με 35 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες αραιές νεφώσεις οι οποίες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες τοπικά θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή μεμονωμένες καταιγίδες, κυρίως στα ορεινά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ και στο Ιόνιο νότιοι έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 33 με 34 και τοπικά 35 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο η ελάχιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες αραιές νεφώσεις οι οποίες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες τοπικά θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή μεμονωμένες καταιγίδες, κυρίως στα ηπειρωτικά ορεινά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 34 με 36 και τοπικά 37 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά περιόδους.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ και από το μεσημέρι δυτικοί έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 32 και στο εσωτερικό της Κρήτης έως 33 με 35 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος και από το μεσημέρι αραιές νεφώσεις.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 33 με 35 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Λίγες αραιές νεφώσεις οι οποίες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες τοπικά θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή μεμονωμένες καταιγίδες, κυρίως στα ορεινά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 35 και τοπικά 36 με 37 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Εισβολή ζέστης με 37αρια την Δευτέρα"

Στέφανος Κασσελάκης: Θα δώσει τη Δευτέρα στη δημοσιότητα το πόθεν έσχες του

Το πόθεν έσχες του θα δώσει στη δημοσιότητα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, κατά την αυριανή του ομιλία στη Θεσσαλονίκη. Αυτό ανακοίνωσε ο ίδιος με ανάρτησή του στο διαδίκτυο, στην οποία αναφέρει:

Το κόμμα που σας κλέβει τα χρήματα από το πορτοφόλι με την αισχροκέρδεια στα σουπερμάρκετ, ζητάει το πόθεν έσχες μου. Το κόμμα που κάνει πανάκριβη προεκλογική εκστρατεία με χρέη μισό δισ., ζητάει το πόθεν έσχες μου. Ο πρωθυπουργός των 42 ακινήτων με τον μισθό του βουλευτή, ζητάει το πόθεν έσχες μου.

Τους ρωτάς: -Τι κάνετε για την ακρίβεια; Απαντούν: Πόθεν έσχες. -Γιατί μοντάρατε και μπαζώσατε τα Τέμπη; Απαντούν: Πόθεν έσχες. -Γιατί αφήνετε τα νοσοκομεία να καταρρέουν και την εγκληματικότητα να οργιάζει; Απαντούν: Πόθεν έσχες. Λοιπόν, η στιγμή έφτασε. Αύριο, στην ομιλία της Θεσσαλονίκης, παρουσιάζω όλη μου την περιουσιακή κατάσταση.

Θα μπορούσα να περίμενα μέχρι την 1η Ιουλίου, που είναι η προθεσμία από το νόμο. Παρόλα αυτά, όλα θα είναι στη διάθεσή σας. Όλα δουλεμένα. Όλα φορολογημένα στις ΗΠΑ, εκεί που έζησα. Κι εκεί, εν αντιθέσει με την Ελλάδα, δεν μπορείς να είσαι «αδιευκρίνιστος» και να κυκλοφορείς ελεύθερα.

Διάφανος μπροστά σας. Γιατί για να καθαρίσουμε την Ελλάδα μας, χρειάζεται να έχουμε πρώτα απ’ όλα καθαρές σχέσεις μεταξύ μας. Όλα στο φως.

 

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Στέφανος Κασσελάκης: Θα δώσει τη Δευτέρα στη δημοσιότητα το πόθεν έσχες του"

Κοινωνικός Τουρισμός 2024: Η αίτηση βήμα βήμα - Στο gov με Taxisnet

Τέλος... «αγωνίας» για όσους περιμέναν τον Κοινωνικό Τουρισμό 2024 της ΔΥΠΑ καθώς οι αιτήσεις ανοίγουν τη Δευτέρα μέσα από το gov.gr και την ΔΥΠΑ.

Τη Δευτέρα, 3 Ιουνίου 2024, στις 18:00, αρχίζει η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων για το «Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού Εργαζομένων-Ανέργων περιόδου 2024-2025» της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).

Οι αιτήσεις θα γίνονται βάσει του ΑΦΜ

  • Δευτέρα 3/6 και Τρίτη 4/6: ΑΦΜ σε 0
  • Τετάρτη 5/6 και Πέμπτη 6/6: ΑΦΜ σε 1
  • Παρασκευή 7/7: ΑΦΜ σε 2,3,4
  • Σάββατο 8/6: ΑΦΜ σε 4,5,6
  • Κυριακή 9/6: ΑΦΜ σε 7,8,9

Μετά θα υπάρξουν κάποιες μέρες που θα μπορούν οι δικαιούχοι -ανεξαρτήτως ΑΦΜ- να κάνουν αίτηση.

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει την 1η Ιουλίου 2024 και θα περιλαμβάνει 300.000 επιταγές με προϋπολογισμό 50 εκατομμύρια ευρώ, αυξημένο κατά 43% σε σχέση με πέρυσι. Συνολικά, ο προϋπολογισμός του προγράμματος έχει τετραπλασιαστεί την τελευταία πενταετία.

Κοινωνικός Τουρισμός 2024: Πού και πόσες είναι οι διανυκτερεύσεις

κοινωνικοσ τουρισμοσ 2024, δυπα εισοδοσ, δυπα κοινωνικοσ τουρισμοσ καταλυματα, αιτηση κοινωνικου τουρισμου με κωσικουσ taxisnet

Οι διανυκτερεύσεις μέσω του προγράμματος θα κατανέμονται ως εξής:

  • Οι δικαιούχοι μπορούν να πραγματοποιήσουν έως 6 διανυκτερεύσεις σε τουριστικό κατάλυμα από το «Μητρώο Παρόχων» της ΔΥΠΑ, με μικρή ιδιωτική συμμετοχή.
  • Στις περιοχές της Λέρου, Λέσβου, Χίου, Κω και Σάμου επιτρέπονται έως 10 δωρεάν διανυκτερεύσεις.
  • Στους δήμους Ιστιαίας-Αιδηψού, Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας της Β. Εύβοιας και του Έβρου, καθώς και στη Θεσσαλία (εκτός των Σποράδων), μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 12 δωρεάν διανυκτερεύσεις.

Οι επιδοτήσεις για τον Αύγουστο, τον Δεκέμβριο και το Πάσχα θα είναι αυξημένες κατά 20%. Η αυξημένη επιδότηση ισχύει καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους για τα καταλύματα της Β. Εύβοιας, του Έβρου και της Θεσσαλίας (εκτός των Σποράδων).

Επιδότηση και στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια μέσω Κοινωνικού Τουρισμού

Εκτός από τη διαμονή, επιδοτούνται και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, με συμμετοχή των δικαιούχων στο 25%. Τα άτομα με αναπηρία δικαιούνται δωρεάν ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

Το πρόγραμμα προβλέπει ειδική μοριοδότηση για μονογονεϊκές οικογένειες και άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ), καθώς και αυξημένη μοριοδότηση για δικαιούχους με χαμηλότερο εισόδημα.

Επιπλέον, για τα ΑμεΑ παρέχεται δυνατότητα συμμετοχής κάθε χρόνο, δικαίωμα συνοδού, μηδενική ιδιωτική συμμετοχή στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια και απαλλαγή από κυρώσεις σε περίπτωση μη χρήσης των επιταγών τους.

Οι γονείς δικαιούνται αυξημένη μοριοδότηση για κάθε ανήλικο παιδί.

Φέτος, επιπλέον μόρια θα δοθούν σε πολίτες που δεν έχουν λάβει επιταγές στο παρελθόν ή δεν έλαβαν επιταγή λόγω μοριοδότησης στα δύο τελευταία προγράμματα.

Δημιουργείται επίσης μητρώο παρόχων, στο οποίο συμμετέχουν αυτόματα οι πάροχοι του προηγούμενου έτους.

Δικαιούχοι του Κοινωνικού Τουρισμού 2024 είναι:
  • Εργαζόμενοι με εξαρτημένη σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου κατά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων.
  • Ασφαλισμένοι στον e-ΕΦΚΑ στην επαγγελματική τους κατηγορία, με εισφορές υπέρ του κλάδου ανεργίας της ΔΥΠΑ οποτεδήποτε από 01.01.2023 έως την προηγουμένη της λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων.
  • Άνεργοι με συνεχόμενο χρονικό διάστημα ανεργίας τουλάχιστον τριών μηνών κατά την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων.
  • Το οικογενειακό εισόδημα δεν πρέπει να ξεπερνά τις 30.000 ευρώ, ενώ για τους μακροχρόνια ανέργους (άνω των 12 μηνών) το εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 16.000 ευρώ για άγαμους, τα 24.000 ευρώ για έγγαμους (προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ ανά τέκνο) ή τα 29.000 ευρώ για μονογονεϊκές οικογένειες (προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο).
Κοινωνικός Τουρισμός 2024: Βήμα προς βήμα η υποβολή αίτησης με ΑΦΜ

Οι αιτήσεις για το πρόγραμμα θα υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω του gov.gr ΕΔΩ χρησιμοποιώντας τους κωδικούς TAXISnet. Η διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσετε είναι: Αρχική – Εργασία και Ασφάλιση – Αποζημιώσεις και Παροχές – Προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού (ΔΥΠΑ).

Όπως αναφέρθηκε η αίτηση γίνεται με βάση το ΑΦΜ.

Η επιλογή των δικαιούχων γίνεται βάσει μοριοδότησης συγκεκριμένων κριτηρίων, όπως ΑμεΑ, μονογονείς, αριθμός παιδιών, εισόδημα και πρώτη φορά συμμετοχής στο πρόγραμμα. Η διαδικασία είναι αντικειμενική και διαφανής, χρησιμοποιώντας το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) της ΔΥΠΑ.

Σημειώνεται ότι από το πρόγραμμα εξαιρούνται οι εργαζόμενοι και άνεργοι που λαμβάνουν επιδότηση για συμμετοχή σε πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού άλλου φορέα για την ίδια περίοδο, καθώς και όσοι (εκτός των ΑμεΑ) έλαβαν επιταγή στο πρόγραμμα 2023-24.

Παραδείγματα με πόσα ανά ξενοδοχείο και ακτοπλοϊκά εισιτήρια

Τα δικαιολογητικά για τις προϋποθέσεις συμμετοχής ή τη μοριοδότηση των δικαιούχων αναζητούνται αυτεπάγγελτα. Σε περιπτώσεις όπου απαιτούνται δικαιολογητικά λόγω μη δυνατότητας αυτεπάγγελτης αναζήτησης, αυτά πρέπει να επισυνάπτονται στις αιτήσεις.

Παράδειγμα 1

Μια τετραμελής οικογένεια επιλέγει να μείνει στην Κρήτη από 01.07.2024 σε ξενοδοχείο 5 αστέρων με πρωινό για 6 διανυκτερεύσεις.

  • Επιδότηση για το ξενοδοχείο: 840€ (4 άτομα x 6 διανυκτερεύσεις x 35€)
  • Επιδότηση για τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια: 200€ (50€ x 4 άτομα για εισιτήρια μετ' επιστροφής)
  • Συνολική επιδότηση: 1.040€

Αν η διαμονή γίνει τον Αύγουστο, η επιδότηση θα είναι αυξημένη κατά 20%, διαμορφούμενη στα 1.008€ για το ξενοδοχείο (42€ x 4 άτομα x 6 διανυκτερεύσεις).

Παράδειγμα 2

Μια τετραμελής οικογένεια επιλέγει να μείνει στη Βόρεια Εύβοια σε ξενοδοχείο 5 αστέρων για 12 διανυκτερεύσεις.

  • Επιδότηση για το ξενοδοχείο: 2.688€ (56€ x 4 άτομα x 12 διανυκτερεύσεις)

Εάν η οικογένεια επιλέξει να μείνει σε ξενοδοχείο 3 αστέρων:

  • Επιδότηση για το ξενοδοχείο: 2.064€ (43€ x 4 άτομα x 12 διανυκτερεύσεις)

Αυτά τα παραδείγματα δείχνουν πώς οι δικαιούχοι μπορούν να υπολογίσουν την επιδότηση που θα λάβουν για τη διαμονή τους σε διάφορες περιοχές και κατηγορίες ξενοδοχείων.

Οι αιτήσεις για νέους παρόχους και τι ισχύει για τα περσινά καταλύματα

Οι αιτήσεις των ενδιαφερόμενων παρόχων θα υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας gov.gr, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς TAXISnet.

Η διαδρομή για την υποβολή αιτήσεων είναι: Αρχική – Εργασία και Ασφάλιση – Αποζημιώσεις και Παροχές – Πάροχοι Κοινωνικού Τουρισμού.

Από φέτος, οι πάροχοι του προηγούμενου έτους θα εντάσσονται αυτόματα στο Μητρώο Παρόχων, με την προϋπόθεση ότι θα επικαιροποιήσουν τα δικαιολογητικά συμμετοχής τους για τον Κοινωνικό Τουρισμό 2024.

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Κοινωνικός Τουρισμός 2024: Η αίτηση βήμα βήμα - Στο gov με Taxisnet "

Δημοσκόπηση Marc: Πιάνει το 33% η Νέα Δημοκρατία - Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ για τη δεύτερη θέση

Έρευνα της εταιρείας Marc, η οποία διενεργήθηκε τις αμέσως για το «ΘΕΜΑ», δείχνει πως το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας έρχεται να κλειδώσει στο ποσοστό του 33,12% -ποσοστό που πέτυχε στις προηγούμενες ευρωεκλογές- και δίνει προβάδισμα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη δεύτερη θέση.

Στην εκτίμηση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 16,4% (μέση τιμή) και ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ ΜΕ 12,1%.

Η Ελληνική Λύση με ποσοστό 8,7%, 7,5% του ΚΚΕ, με 4,6% η Πλεύση Ελευθερίας, 3,6% είναι η Νίκη, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα δίνουν μάχη για το 3%.

Το γεγονός, όμως, ότι αφενός μόλις μία εβδομάδα πριν από την ψηφοφορία ένας στους δέκα ψηφοφόρους δηλώνει ότι δεν έχει αποφασίσει την επιλογή ψήφου που θα κάνει και αφετέρου οι περισσότεροι εκλογικοί αναλυτές παραδέχονται την έλλειψη των επιστημονικών εργαλείων που θα τους επιτρέψουν να προσδιορίσουν με ακρίβεια την έκταση την οποία θα έχει το φαινόμενο της αποχής, αφήνει περιθώρια για ενδεχόμενες μεταβολές των τελικών επιδόσεων.

Πρόθεση ψήφου

Ποιον πολιτικό εμπιστεύεστε

Αναφορικά με τον πολιτικό αρχηγό που εμπιστεύονται οι πολίτες για να αναλάβει το τιμόνι της χώρας ο αρχηγός της Ν.Δ. πιάνει το 37,8%.

Ακολουθούν πολύ πίσω ο κ. Κασσελάκης με 10,6%, ο κ. Βελόπουλος με 7,1%, ο κ. Ανδρουλάκης με 7%, ο κ. Κουτσούμπας και η κυρία Κωνσταντοπούλου με 4,9% και έπονται με ισχνά ποσοστά οι υπόλοιποι αρχηγοί.

Όπως φαίνεται από τα ευρήματα, ο κ. Μητσοτάκης είναι ο μόνος που κερδίζει την εμπιστοσύνη περισσότερων πολιτών από εκείνους που δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν το κόμμα του.

Συσπειρώσεις-Διαρροές

Οι αναποφάσιστοι

Αναλυτές της Marc επιχείρησαν να ακτινογραφήσουν τις ενδεχόμενες επιλογές των αναποφάσιστων, αλλά οι απαντήσεις που πήραν μάλλον δεν οδήγησαν σε πλήρη αποσαφήνιση των προθέσεων της συγκεκριμένης δεξαμενής.

Αν και η πλειοψηφία απάντησε ότι αμφιταλαντεύεται μεταξύ δύο επιλογών, σχεδόν οι μισοί από τους ερωτώμενους (44,8%) απέφυγαν να απαντήσουν. Από όσους απάντησαν, το 10,7% υπέδειξε τη Ν.Δ., το 8,7% την Ελληνική Λύση, το 4,1% το ΠΑΣΟΚ, το 3% το ΚΚΕ, το 2,7% τη Νέα Αριστερά, το 2,4% τον ΣΥΡΙΖΑ, το 2% το ΜέΡΑ 25 και τα υπόλοιπα κόμματα κινούνται ακόμη χαμηλότερα.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση Marc: Πιάνει το 33% η Νέα Δημοκρατία - Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ για τη δεύτερη θέση"

Γεραπετρίτης: «Απαιτούμε από τη Βόρεια Μακεδονία να σέβεται τη Συμφωνία των Πρεσπών»

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στον «Εθνικό Κήρυκα» με αφορμή την επίσκεψη του την προσεχή εβδομάδα στη Ν. Υόρκη για να παραστεί στη ψηφοφορία του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, που η χώρα μας διεκδικεί συμμετοχή, αναφέρθηκε στον συνεχιζόμενο πόλεμο Ουκρανίας – Ρωσίας, στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση, στα ελληνοτουρκικά, στις προκλητικές δηλώσεις της προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας και έστειλε μήνυμα στην ομογένεια των ΗΠΑ ενόψει των Ευρωεκλογών.

«Ο πόλεμος Ουκρανίας – Ρωσίας έχει τεράστιες περιφερειακές και διεθνείς συνέπειες»

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης σε ερώτηση σχετικά με τις επιδράσεις που έχει ο πόλεμος Ουκρανίας – Ρωσίας στην Ελλάδα τόνισε ότι «έχει τεράστιες περιφερειακές και διεθνείς συνέπειες με εκατομμύρια πρόσφυγες, διάλυση υποδομών, τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή, απειλή για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια».

«H Ελλάδα, από την πρώτη στιγμή της απρόκλητης ρωσικής εισβολής, στάθηκε αλληλέγγυα στην Ουκρανία και στο δίκαιο αγώνα της για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας της. Για εμάς είναι μια στάση αρχής να υποστηρίζουμε την πλήρη εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου και να στεκόμαστε απέναντι στην επιθετικότητα και τον αναθεωρητισμό. Ο πόλεμος στην Ουκρανία απειλεί όχι μόνο την ευρωπαϊκή ασφάλεια, αλλά και την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα» είπε ο κ. Γεραπετρίτης.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης επισήμανε ότι «η Ελλάδα εργάζεται, από κοινού με συμμάχους και εταίρους, τόσο διμερώς όσο και στο πλαίσιο της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, ώστε να μετριάσει τις επιπτώσεις του πολέμου και να συνδράμει ποικιλοτρόπως την Ουκρανία» και παράλληλα συμβάλλει καθοριστικά σε ευρωπαϊκές ενεργειακές πολιτικές, οι οποίες αποσκοπούν στη μείωση του κόστους ενέργειας.

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στον νευραλγικό ρόλο που έχει πλέον η χώρα μας για την ευρωπαϊκή ενεργειακή διαφοροποίηση και ασφάλεια «λόγω των υποδομών διασύνδεσης των κάθετων διαδρόμων φυσικού αερίου, τις ενεργειακές υποδομές της Ρεβυθούσας, αλλά και την αναβάθμιση της Αλεξανδρούπολης, με την επικείμενη λειτουργία πλωτής μονάδας αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου».

«Για την Αθήνα προτεραιότητα είναι ο άμεσος τερματισμός των εχθροπραξιών, η απελευθέρωση των ομήρων, η προστασία όλων των αμάχων»

Σε ερώτηση σχετικά με την πρόσφατη αναγνώριση της Παλαιστίνης ως κράτος από τρείς ευρωπαϊκές χώρες, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι «η πάγια θέση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είναι η επίλυση του Μεσανατολικού στη βάση του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για διευρυμένα δικαιώματα της Παλαιστινιακής Αρχής στη Γενική Συνέλευση και παραμένει αταλάντευτη στη βασική αρχή της για την λύση των δύο κρατών».

«Η “επόμενη μέρα” της Παλαιστίνης δεν μπορεί παρά να είναι, όπως προβλέπεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, η αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ και με τα προ του 1967 σύνορα. Η αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους συνιστά πρωτίστως ζήτημα της διεθνούς έννομης τάξης, γι’ αυτό άλλωστε υπερψηφίσαμε στη ΓΣ του ΟΗΕ τα ψηφίσματα για τη διευρυμένη συμμετοχή της χώρας στη Συνέλευση» είπε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Ο υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι η «η κρίση στη Μέση Ανατολή αποτελεί μία πολύ μεγάλη πληγή, κυρίως ανθρωπιστική, αλλά και γεωπολιτική. Η Ελλάδα καταδίκασε εξαρχής τις αποτρόπαιες τρομοκρατικές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς εναντίον του Ισραήλ και θέσαμε τα σημεία εκείνα τα οποία θα πρέπει να γίνουν σεβαστά αμέσως από όλες τις πλευρές Παράλληλα, είμαστε σε θέση -χάρη στις σχέσεις μας με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη- να λειτουργούμε εποικοδομητικά, προς τον σκοπό της αποτροπής περαιτέρω επιδείνωσης της προϊούσας ανθρωπιστικής κρίσης».

Για την Αθήνα προτεραιότητα είναι ο άμεσος τερματισμός των εχθροπραξιών, η απελευθέρωση των ομήρων, η προστασία όλων των αμάχων, η ενίσχυση της Παλαιστινιακής Αρχής και η απρόσκοπτη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω της διάνοιξης πολλαπλών ανθρωπιστικών διαδρόμων.

Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Εξωτερικών κατέθεσε πρόταση στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για συγκρότηση ειδικής Task Force, αποτελούμενης από Ευρωπαίους και Άραβες υπουργούς Εξωτερικών, οι οποίοι θα συνομιλούν με όλες τις πλευρές και οι οποίοι, συντονισμένα, θα προωθήσουν από κοινού τις προσπάθειες για ειρήνευση στην περιοχή.

«Με την Τουρκία έχει εδραιωθεί ένα κλίμα αμοιβαίας κατανόησης»

Οσον αφορά στα ελληνοτουρκικά ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «η ελληνοτουρκική προσέγγιση διενεργείται βήμα βήμα και σηματοδοτείται από χρονικά ορόσημα και συναντήσεις, στις οποίες Ελλάδα και Τουρκία για ζητήματα διμερή και περιφερειακά, αξιολογείται η συντελεσθείσα πρόοδος και δρομολογούνται συνεργασίες στο πλαίσιο της θετικής ατζέντας».

«Μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο, οδηγούμαστε σε ένα επίπεδο μεγαλύτερης κανονικοποίησης, δηλαδή ενός διακρατικού διαλόγου, ο οποίος γίνεται μεταξύ των πολιτικών ηγεσιών των δύο χωρών. Έχουμε σημειώσει πρόοδο σε τομείς που αφορούν, μεταξύ άλλων, στο Μεταναστευτικό, την Πολιτική Προστασία, το Εμπόριο, την Οικονομία και τον Τουρισμό. Οπως τόνισε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, στην Άγκυρα δείξαμε ότι δίπλα στις διαφωνίες μας μπορούμε να γράφουμε και μια παράλληλη σελίδα με τις συμφωνίες μας. Έχει εδραιωθεί ένα κλίμα αμοιβαίας κατανόησης, στο πλαίσιο του οποίου μπορούμε να συζητούμε ακόμη και για δύσκολα δίχως να προκαλείται κρίση. Οι βασικές μας θέσεις δεν πρόκειται να αλλάξουν, διότι είναι ένα μέρος της εθνικής μας στρατηγικής. Εκείνο το οποίο επιδιώκουμε μέσω της ελληνοτουρκικής προσέγγισης είναι πρώτα από όλα να έχουμε μία περίοδο ησυχίας χωρίς εντάσεις και απειλές στο Αιγαίο. Στόχος μας είναι να διατηρήσουμε την προσέγγιση αυτή ώστε να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον ασφάλειας για τις επόμενες γενιές» σημείωσε .

«Με τις ΗΠΑ χτίζουμε μια στέρεη και ισχυρή συμμαχία»

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο Γιώργος Γεραπετρίτης αναφέρθηκε στο υψηλό επίπεδο των διμερών σχέσεων Ελλάδας – ΗΠΑ που -όπως είπε-οφείλεται στο ότι «η Ελλάδα καταδεικνύει έμπρακτα ότι είναι ένας αξιόπιστος σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών ώστε από κοινού να συμβάλουμε στην περιφερειακή και παγκόσμια σταθερότητα».

«Με τις ΗΠΑ εργαζόμαστε εποικοδομητικά και για την αντιμετώπιση νέων πιεστικών παγκόσμιων προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή, η μετανάστευση, οι πανδημίες και η κυβερνοασφάλεια. Ο γεωστρατηγικός ρόλος της Ελλάδας, η αμυντική συνεργασία, η αναβάθμιση πολύ σημαντικών ενεργειακών υποδομών και η συνεισφορά της Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης διευρύνουν τη συμμαχική μας σχέση και συνεργασία. Με τις ΗΠΑ χτίζουμε μια στέρεη και ισχυρή συμμαχία για το καλό των δύο χωρών, αλλά και για την περαιτέρω εμπέδωση της περιφερειακής και διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας» είπε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

«Υποχρέωση της Βόρειας Μακεδονίας να συμμορφώνεται πλήρως με τη Συμφωνία των Πρεσπών»

Ο υπουργός Εξωτερικών απαντώντας σε ερώτηση για τις προκλητικές δηλώσεις της νέας Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας ανέφερε ότι «οι πρόσφατες δηλώσεις της Προέδρου και του επικεφαλής του VMRO_DPMNE υπονομεύουν το γράμμα και το πνεύμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία δεσμεύει ανεξαιρέτως την εκάστοτε ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας».

«Υπογραμμίσαμε την υποχρέωση της Βόρειας Μακεδονίας να συμμορφώνεται πλήρως με τη Συμφωνία των Πρεσπών και τη συνταγματική ονομασία της χώρας και προβάλαμε σε όλα τα διεθνή φόρα την ανάγκη συνεπούς και καλή τη πίστει εφαρμογής της. Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι η σημερινή ελληνική κυβέρνηση, όταν ήταν στην αντιπολίτευση, είχε εγκαίρως επισημάνει τα νομικά και τεχνικά προβλήματα που παρουσίαζε η Συμφωνία των Πρεσπών. Είχε, ωστόσο, ξεκαθαρίσει ότι, εφόσον η Συμφωνία αυτή θα επικυρωνόταν από το ελληνικό Κοινοβούλιο, θα δέσμευε τη χώρα. Βασική αρχή του Διεθνούς Δικαίου είναι η τήρηση των συμπεφωνημένων. Η Ελλάδα με συνέπεια υποστηρίζει το Διεθνές Δίκαιο και σέβεται τη Συμφωνία ως επικυρωθείσα Διεθνή Συνθήκη. Το ίδιο απαιτούμε και από τη Βόρεια Μακεδονία».

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης αναφέρθηκε και στις σχέσεις Ελλάδας-Αλβανίας. «Δηλώνουμε σαφώς ότι ο σεβασμός του κράτους Δικαίου, της δημοκρατίας, των δικαιωμάτων των μειονοτήτων δεν είναι θέμα διμερές, αλλά απαίτηση του Δικαίου της Ε.Ε. Είναι αυτονόητο ότι η συμμόρφωση προς τις θεμελιώδεις αυτές εγγυήσεις θα αξιολογηθεί στο πλαίσιο της ενταξιακής πορείας της χώρας. Σε κάθε περίπτωση, θα ήθελα να τονίσω ως θέμα αρχής ότι το μέλλον των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων περνάει μέσα από την τήρηση κανόνων, αρχών, υποχρεώσεων, μέσα από την αυστηρή εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Η Ελλάδα έχει υποστηρίξει με συνέπεια την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Όμως, αυτή η ευρωπαϊκή προοπτική διέπεται από κανόνες και υποχρεώσεις. Δεν είναι λευκή επιταγή» σημείωσε.

«Είμαστε περήφανοι για την ελληνική ομογένεια στις ΗΠΑ»

Ενόψει και των Ευρωεκλογών ο Γιώργος Γεραπετρίτης απευθύνθηκε στην ομογένεια τονίζοντας ότι «είναι μία γέφυρα που συνδέει τις ΗΠΑ με την πατρίδα. Το μήνυμα που θα ήθελα να απευθύνω στους ομογενείς μας είναι ότι είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για αυτούς και το έργο τους».

«Οι ομογενείς μας αποτελούν απτό παράδειγμα επιτυχούς ενσωμάτωσης στην αμερικανική κοινωνία και, συγχρόνως, διατήρησης των ελληνικών παραδόσεων και των δεσμών τους με την Ελλάδα. Οι δυναμικές ελληνικές κοινότητες συνεισφέρουν ουσιαστικά στη θετική αντίληψη που επικρατεί στις ΗΠΑ για την Ελλάδα, στην ενίσχυση των ήδη ισχυρών διμερών σχέσεων μας και στη συντονισμένη και αποτελεσματική προώθηση των ελληνικών θέσεων. Τη θέλουμε πάντοτε κοντά μας στη μητροπολιτική Ελλάδα και ως κυβέρνηση την υπηρετούμε πάντοτε με αμέριστη αφοσίωση» ανέφερε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/kathimerini

Διαβάστε Περισσότερα » "Γεραπετρίτης: «Απαιτούμε από τη Βόρεια Μακεδονία να σέβεται τη Συμφωνία των Πρεσπών»"

Μητσοτάκης: Και να μου προταθεί η Κομισιόν, θα αρνηθώ

«Θα είναι τιμή για τη χώρα και για μένα, αλλά θα πω “όχι” ακόμη και αν μου προταθεί. Δεν υπάρχουν αναντικατάστατοι πολιτικοί, αλλά πιστεύω ότι έχω χτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης με τον ελληνικό λαό, που δεν μου επιτρέπει να αποδεχθώ μια θέση πέρα από αυτή που ο λαός με έταξε»

Με αυτή τη χαρακτηριστική φράση απάντησε ο πρωθυπουργός στο ερώτημα που δέχθηκε από την εφημερίδα «Καθημερινή» σχετικά με τα σενάρια που υπάρχουν για την ανάληψη ευρωπαϊκού αξιώματος. «Το αποκλείω» προσθέτει ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να κλείσει οριστικά τη σχετική συζήτηση.

Προφανώς ο πρωθυπουργός, βλέποντας τα σενάρια να επιμένουν ενόψει ευρωεκλογών, προχώρησε στη συγκεκριμένη παρέμβαση, ώστε να μην υπάρχουν αντιπερισπασμοί στους πολίτες λίγο πριν την κάλπη.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Μητσοτάκης: Και να μου προταθεί η Κομισιόν, θα αρνηθώ"

Πάτρα: Προσαγωγή 12χρονου – Αφαίρεσε κάρτα από γυναίκα σε ΑΤΜ και την τραυμάτισε

Συνελήφθη, χθες το βράδυ, στην Πάτρα, από αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης Πατρών, μια γυναίκα, σε βάρος της οποίας σχηματίσθηκε δικογραφία για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου και προσήχθη ο 12χρονος υιός της.

Ειδικότερα, ο 12χρονος, χθες το βράδυ, στην Πάτρα, προσέγγισε μια γυναίκα που πραγματοποιούσε συναλλαγή σε ΑΤΜ και της αφαίρεσε την τραπεζική της κάρτα, ενώ όταν αυτή αντιστάθηκε, ο 12χρονος της επιτέθηκε με αιχμηρό μεταλλικό έλασμα και την τραυμάτισε στο χέρι (βραχίονα).

Αστυνομικοί του Τμήματος Άμεσης Δράσης Πατρών, που πραγματοποιούσαν περιπολία στην περιοχή επενέβησαν άμεσα και προσήγαγαν τον 12χρονο και συνέλαβαν τη μητέρα του.

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του ανηλίκου και της μητέρας του θα υποβληθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πατρών, ενώ η προανάκριση διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Πατρών.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πάτρα: Προσαγωγή 12χρονου – Αφαίρεσε κάρτα από γυναίκα σε ΑΤΜ και την τραυμάτισε"

Φορολογικό: Στο ΣτΕ προσφεύγουν επαγγελματίες ενάντια στο τεκμαρτο εισόδημα

Ελεύθεροι επαγγελματίες, επιστήμονες, επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι ετοιμάζουν δικαστική προσφυγή στο ΣτΕ κατά των εφαρμοστικών πράξεων του νέου φορολογικού νόμου.

Συγκεκριμένα, η Συντονιστική Επιτροπή Ελεύθερων Επαγγελματιών – Επιστημόνων – Επαγγελματοβιοτεχνών – Εμπόρων, που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία της Ολομέλειας των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, διοργανώνει συνέντευξη τύπου για να υπάρξει κοινή δημόσια δράση και ενιαία δικαστική αντιμετώπιση έναντι του νέου φορολογικού νόμου 5073/2023.

Η συνέντευξη θα γίνει αύριο (3.6.2024) και ώρα 10:30 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών «Μιχάλη Επάμ. Ζαφειρόπουλου» (Ακαδημίας 60, 1ος όροφος),με θέμα τη δικαστική προσφυγή κατά του νέου νόμου (δια της άσκησης αίτησης ακύρωσης κατά των πρώτων εκτελεστικών – κανονιστικών πράξεων ενώπιον του Συμβουλίου Επικρατείας).

Υπενθυμίζεται, σε σχετική ανακοίνωση ότι, με τις διατάξεις του συγκεκριμένου νόμου θεσπίστηκε τεκμαρτός προσδιορισμός του εισοδήματος των ελευθέρων επαγγελματιών και επιστημόνων, και όπως σημειώνεται πρόκειται για «ιδιαίτερα επαχθές και άδικο μέτρο, που οδηγεί, κατά παράβαση του Συντάγματος, στον αφανισμό χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες».

Στη συνέντευξη Τύπου θα παραστεί η ομάδα νομικής υποστήριξης, που θα χειριστεί την υπόθεση και καταρτίστηκε με ευθύνη της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, με επικεφαλής τον Ομ. Καθηγητή Νομικής Σχολής Αθηνών, πρ. Πρύτανη ΕΚΠΑ, Θεόδωρο Φορτσάκη και έχουν κληθεί όλα τα Κοινοβουλευτικά Κόμματα του συνταγματικού τόξου προκειμένου να αναπτύξουν δημόσια τις απόψεις τους επί αυτού του ζητήματος.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ολομέλεια Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος: «με τη δικαστική προσφυγή – Αίτηση Ακυρώσεως ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας προσβάλλεται η υπ΄αριθμ. Α 1055/2024 απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, που αφορά στον καθορισμό της διαδικασίας αμφισβήτησης του ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα, του χρόνου διενέργειας του ελέγχου καθώς και των ειδικότερων θεαμάτων για την εφαρμογή των παρ. 3 και 4 του άρθρ. 28Α του Ν. 4172/2013 και η οποία αποτελεί την πρώτη χρονικά μετά την ψήφιση του νόμου κανονιστική και διοικητικά προσβλητέα πράξη εφαρμογής του.

Θα ακολουθήσει η αποστολή σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες σχέδια/υποδείγματα ενδικοφανών προσφυγών προς τη διεύθυνση επίλυσης διαφορών της ΑΑΔΕ με τις οποίες θα προσβάλλονται τα ατομικά εκκαθαριστικά των φορολογικών δηλώσεων καθώς και υπόδειγμα προσφυγών ενώπιον των αρμοδίων Διοικητικών Πρωτοδικείων, για τα οποία θα δοθούν από τους θεσμικούς εκπροσώπους στους ελεύθερους επαγγελματίες – μέλη τους οδηγίες για τη δικαστική διεκδίκηση όσων επιθυμούν να προσφύγουν και ατομικά».

Τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής είναι: Γενική Συνομοσπονδία, Επαγγελματιών Βιοτεχνών  Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΕΑ), Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών, Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδίας, Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος,Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδας, Πανελλήνιους Κτηνιατρικός Σύλλογος,Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών, Ένωση Διαιτολόγων – Διατροφολόγων Ελλάδος.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Φορολογικό: Στο ΣτΕ προσφεύγουν επαγγελματίες ενάντια στο τεκμαρτο εισόδημα"

Εκπνέει η προθεσμία αποστολής της επιστολικής ψήφου για τους εκλογείς της ελληνικής επικράτειας

Λήγει το χρονικό περιθώριο που έχουν οι ψηφοφόροι που διαμένουν στην Ελλάδα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις ευρωεκλογές της επόμενης Κυριακής με επιστολική ψήφο.

Υπενθυμίζεται ότι για να καταμετρηθούν οι επιστολικές ψήφοι θα πρέπει να φτάσουν στον τελικό προορισμό τους έως την παραμονή των εκλογών και συγκεκριμένα έως και το Σάββατο 8 Ιουνίου, στις 17:00. Για να είναι εντός της προθεσμίας, το εκλογικό υλικό πρέπει να αποσταλεί το αργότερο έως τη Δευτέρα 3 Ιουνίου εάν τον φάκελο παραλάβει υπάλληλος της εταιρείας κούριερ και έως την Τρίτη 4 Ιουνίου στην περίπτωση που ο φάκελος κατατεθεί απευθείας σε ένα από τα καταστήματα της εταιρείας.

Αν ο φάκελος δεν φτάσει εγκαίρως στον χώρο συλλογής των επιστολικών ψήφων, επιστρέφεται στον αποστολέα χωρίς να ανοιχτεί. Σε αυτή την περίπτωση όπως και για όσους δεν στείλουν καθόλου τον φάκελο, θα μπορούν να ψηφίσουν με φυσική παρουσία στο εκλογικό τμήμα όπου είναι εγγεγραμμενοι την ημέρα των εκλογών, μετά τις 11.00 το πρωί.

Για τους Έλληνες εκλογείς του εξωτερικού η αντίστοιχη προθεσμία έληξε στις 28 Μαΐου.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Εκπνέει η προθεσμία αποστολής της επιστολικής ψήφου για τους εκλογείς της ελληνικής επικράτειας"

Καταγγελία για επεισόδια στο Χαλάνδρι: Αναφορές για τραυματία αστυνομικό και σπασμένο περιπολικό

Επεισοδιακή ήταν η νύχτα στην περιοχή του Χαλανδρίου καθώς σύμφωνα με καταγγελία στον ΣΚΑΙ υπήρξε ένταση.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες η ένταση προκλήθηκε στον καταυλισμό Ρομά που βρίσκεται πίσω από το Νομισματοκοπείο, κλήθηκε η αστυνομία και πάντα σύμφωνα με τις αναφορές στον τηλεοπτικό σταθμό, η ένταση είχε ως συνέπεια ένα σπασμένο περιπολικό και έναν τραυματία αστυνομικό.

newsbomb

Διαβάστε Περισσότερα » "Καταγγελία για επεισόδια στο Χαλάνδρι: Αναφορές για τραυματία αστυνομικό και σπασμένο περιπολικό"

Κερατσίνι: Κυκλοφορούσε με Chrysler, είχε οπλοστάσιο και απειλούσε πολιτικούς ο 61χρονος που συνελήφθη

Ήταν κάτοχος μεγάλου αριθμού όπλων, εξαπέλυε απειλές σε βάρος πολιτικών και φέρεται να εμπλέκεται σε υποθέσεις ξεπλύματος χρήματος και εκρηκτικών υλών. Ο λόγος για τον 61χρονο Σουηδό που συνελήφθη την περασμένη Παρασκευή στο Κερατσίνι από στελέχη της Κρατικής Ασφάλειας για παράβαση του νόμου περί όπλων.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, η αντίστροφη μέτρηση για τη σύλληψη του άνδρα ξεκίνησε στις 20 Μαΐου 2024 όταν διαβιβάστηκαν στην Κρατική Ασφάλεια από τη Europol πληροφορίες από τις αρχές Σουηδίας, που αφορούσαν στην αναζήτηση του 61χρονου με σκοπό την εξακρίβωση της διεύθυνσης του σπιτιού που κατοικούσε στην Αθήνα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, οι Αρχές της Σουηδίας αναζητούσαν τον άνδρα με σκοπό την επίδοση απόφασης ανάκλησης της αδείας οπλοκατοχής του από τη σουηδική αστυνομία και την κατάσχεση των όπλων, για τα οποία του είχε χορηγηθεί άδεια.

Σύμφωνα με τις εν λόγω πληροφορίες, ο 61χρονος ήταν νόμιμος κάτοχος επτά όπλων, τα οποία όμως δεν βρέθηκαν, όταν έγινε προσπάθεια να κατασχεθούν από τις σουηδικές Αρχές και εικάζεται ότι πιθανόν να τα έχει μεταφέρει στην οικία του στην Αθήνα, καθώς και ότι έχει στην κατοχή του αρκετές χειροβομβίδες, τις οποίες σκόπευε να χρησιμοποιήσει εναντίον πολιτικών.

Επιπρόσθετα, οι αρχές Σουηδίας, γνώριζαν ότι ο άνδρας είναι ύποπτος στη Σουηδία για απειλές σε βάρος πολιτικών, καθώς και για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων, περί εκρηκτικών υλών και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Εξαπέλυε απειλές μέσω δύο λογαριασμών του στην εφαρμογή Tik-Tok, ενώ φέρεται να χρησιμοποιεί ένα μαύρο αυτοκίνητο Chrysler το οποίο φέρει κρατικές πινακίδες κυκλοφορίας σουηδικών Αρχών.

Αναφορικά με την εγκληματική δραστηριότητα τόσο του ίδιου όσο και των μελών της οικογένειάς του, οι Αρχές Σουηδίας, γνώρισαν ότι η σύζυγός του είναι επίσης ύποπτη για τα αδικήματα της απάτης και του ξεπλύματος χρήματος, ενώ ο μεγαλύτερος γιος της οικογένειας έχει εμπλακεί σε υποθέσεις ναρκωτικών, κλοπών και εκβιασμών και είναι ο λόγος αποχώρησης της οικογένειας από τη Σουηδία, καθώς είχε δεχτεί απειλές για τη ζωή του, που σχετίζονταν με τη δραστηριοποίηση του στη διακίνηση ναρκωτικών.

Ακολούθησε αστυνομική έρευνα από την οποία προέκυψε ότι ο 61χρονος ταξίδεψε στη χώρα μας στις 12 Απριλίου 2023 με το μαύρο Chrysler και έκτοτε έχει προβεί στην έκδοση ελληνικού φορολογικού μητρώουμε δηλωθείσα διεύθυνση κατοικίας στο Κερατσίνι, όπου εξακριβώθηκε ότι διαμένει με την οικογένειά του.

Επιπρόσθετα, από περαιτέρω έρευνά, διαπιστώθηκε ότι οι λογαριασμοί του στο Tik Tok δεν έχουν απασχολήσει σε θέματα που άπτονται του αντικειμένου της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας, καθώς και ότι τόσο ο ίδιος όσο και τα μέλη της οικογένειάς του δεν έχουν απασχολήσει κατά το παρελθόν τις Αρχές της χώρας μας.

Ο 61χρονος εντοπίστηκε το πρωί της Παρασκευής (31/5) και συνελήφθη.
Σε έρευνα που διενεργήθηκε στο σπίτι του στο Κερατσίνι, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν άπαντα τα όπλα και το εξάρτημα για τα οποία οι Αρχές Σουηδίας είχαν προβεί σε απόφαση ανάκλησης και κατάσχεσης και συγκεκριμένα :

• ραβδωτό τυφέκιο, μάρκας CZ, διαμετρήματος (cal) 22 (5,6x15R),
• δίκαννο αλληλεπίθετο λειόκαννο τυφέκιο, μάρκας Bettinsoli, μοντέλου Tarcisio, διαμετρήματος (cal) 12,
• ημιαυτόματο πιστόλι, μάρκας Browning, διαμετρήματος (cal) 22 (5,6x15R),
• ημιαυτόματο πιστόλι, μάρκας Glock, διαμετρήματος (cal) 9mm (9x19),
• επαναληπτικό λειόκαννο τυφέκιο, μάρκας Armsan (Scandium), διαμετρήματος (cal) 12,
• ραβδωτό τυφέκιο, μάρκας Browning, διαμετρήματος (cal) 308 (7,62x51) και
• σιγαστήρας, μάρκας Stalon.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της εν λόγω έρευνας, ανευρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
• Πλήθος φυσιγγίων διαφόρων διαμετρημάτων (ανάλογων προς το διαμέτρημα των παραπάνω όπλων εξαιρουμένου του ημιαυτόματου πιστολιού μάρκας Glock).
• Τρεις διόπτρες, οι δύο (2) εκ των οποίων ήταν προσαρμοσμένες στα τυφέκια.
• Εννέα φορητοί ασύρματοι πομποδέκτες.
• Ευρωπαϊκό Δελτίο Πυροβόλων Όπλων των Αρχών Σουηδίας, επ’ ονόματι του συλληφθέντα, στο οποίο περιλαμβάνονται τα ανωτέρω όπλα (εξαιρουμένου του ημιαυτόματου πιστολιού μάρκας Glock).

Τέλος, σε σωματική έρευνα που διενεργήθηκε, ανευρέθηκαν στην κατοχή του και κατασχέθηκαν επτά πλαστικοποιημένες άδειες κατοχής των αναζητούμενων όπλων και του σιγαστήρα, εκδοθείσες από τις Αρχές Σουηδίας.

Από το σύνολο του προανακριτικού υλικού προέκυψαν τα εξής:
- Τα όπλα, καθώς και ο σιγαστήρας είναι τα αναζητούμενα προς κατάσχεση αντικείμενα, για τα οποία αποφασίστηκε η ανάκληση από τις Αρχές Σουηδίας.
- Στην κατοχή του έφερε άδεια των Αρχών Σουηδίας για άπαντα τα προαναφερόμενα αναζητούμενα αντικείμενα (όπλα και σιγαστήρα), πλην όμως, όπως διαπιστώθηκε η άδεια για το ημιαυτόματο πιστόλι, μάρκας GLOCK, έχει λήξει από τις 14 Απριλίου 2021.
- Στο Ευρωπαϊκό Δελτίο Πυροβόλων Όπλων που έφερε στην κατοχή του ο συλληφθείς έχουν καταχωρηθεί τα ανωτέρω όπλα, πλην ωστόσο δεν ήταν σε θέση να αποδείξει/τεκμηριώσει ότι κατείχε και μετέφερε στην ελληνική επικράτεια τα όπλα που περιλαμβάνονται στο Ευρωπαϊκό Δελτίο Πυροβόλων Όπλων, προκειμένου να ασκήσει δραστηριότητα ως σκοπευτής ή κυνηγός π.χ. προσκομίζοντας πρόσκληση ή άλλη απόδειξη των δραστηριοτήτων αυτών (κυνηγίου ή σκοποβολής) στη χώρα μας ως κράτος - μέλος προορισμού.
- Ο κατηγορούμενος δεν τήρησε την προβλεπόμενη από τη σχετική νομοθεσία διαδικασία εισαγωγής από το εξωτερικό όπλων και λοιπών εξαρτημάτων - αντικειμένων, τα οποία ανευρέθηκαν στην κατοχή του και δη των όπλων για τα οποία είχε σχετική άδεια των Αρχών Σουηδίας και είχαν καταχωρηθεί στο Ευρωπαϊκό Δελτίο Πυροβόλων Όπλων
- Ουδέποτε τα δήλωσε στις αστυνομικές Αρχές, στερείται αδείας και ως εκ τούτου έφερε παρανόμως στην κατοχή του τα ανωτέρω όπλα, φυσίγγια και εξαρτήματα που εμπίπτουν στη νομοθεσία περί όπλων.

Κατά την προφορική εξέταση του συλληφθέντα, ο 61χρονος ανέφερε ότι προέβη στην εισαγωγή των παραπάνω όπλων και του σιγαστήρα, βασισμένος στο γεγονός ότι κατείχε άδεια γι’ αυτά και εμπεριέχονταν στο Ευρωπαϊκό Δελτίο Πυροβόλων Όπλων των Αρχών Σουηδίας (εξαιρουμένου του ημιαυτόματου πιστολιού μάρκας Glock), αγνοώντας ότι απαιτείται άδεια για την κατοχή τους στη χώρα μας. Για το ημιαυτόματο πιστόλι μάρκας Glock δε, ανέφερε αρχικά ότι είχε λάβει άδεια αγοράς και κατοχής από τις Αρχές Σουηδίας, πλην όμως δεν εγκρίθηκε η καταχώρησή του στο Ευρωπαϊκό Δελτίο Πυροβόλων Όπλων που ήδη κατείχε και επιπλέον ότι γνώριζε πως έπρεπε να ενεργοποιήσει τη διαδικασία χορήγησης άδειας κατοχής αυτού στην ελληνική επικράτεια και σκόπευε να το πράξει, πλην όμως αγνοούσε, λόγω περιορισμένου χρόνου παραμονής στη χώρα μας, τις Υπηρεσίες όπου έπρεπε να αποταθεί.

Τέλος, ανέφερε ότι δεν έχει ασκήσει δραστηριότητες κυνηγιού ή σκοποβολής στη χώρα μας, ούτε είναι εγγεγραμμένος μέλος σκοπευτικού ομίλου.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κερατσίνι: Κυκλοφορούσε με Chrysler, είχε οπλοστάσιο και απειλούσε πολιτικούς ο 61χρονος που συνελήφθη"

Τουρκία: Κτήριο κατέρρευσε στην Κωνσταντινούπολη - Αναφορές για νεκρό κι εγκλωβισμένους στα ερείπια

Ένα τετραώροφο κτήριο κατέρρευσε στη γειτονιά Kartaltepe του Küçükçekmece στην Κωνσταντινούπολη για λόγο που δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί.

Ένας μεγάλος αριθμός πυροσβεστών και ιατρικών ομάδων έσπευσαν στο σημείο. Υπάρχουν άνθρωποι που παραμένουν κάτω από τα ερείπια. Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί επτά τραυματίες, ενώ γίνεται λόγος και για έναν νεκρό.

newsbomb

Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκία: Κτήριο κατέρρευσε στην Κωνσταντινούπολη - Αναφορές για νεκρό κι εγκλωβισμένους στα ερείπια"

Παναιτώλιο: Η Αστυνομία βρήκε μολότοφ στο σπίτι Ρομά που αναζητούσε για το χθεσινό επεισόδιο

Απρόσμενη συνέχεια που προβληματίζει έντονα την κοινωνία στο Παναιτώλιο είχε η έρευνα της Αστυνομίας για την σύλληψη των δραστών του επεισοδίου σε κατάστημα της περιοχής, όταν 3 Ρομά αδέρφια χτύπησαν βάναυσα τον ιδιοκτήτη.

Σε νομότυπη έρευνα που έγινε σε 3 ή 4 σπίτια της περιοχής, όπου πιθανολογούνταν ότι κρυβόταν οι φερόμενοι ως δράστες, διαπιστώθηκε ότι άπαντες έχουν εξαφανιστεί από την περιοχή.

Σε ένα από τα σπίτια όμως βρέθηκαν να υπάρχουν 7 βόμβες μολότοφ έτοιμες για χρήση!

Άμεσα συνελήφθη η σύζυγος ενός από τους Ρομά που ψάχνει η Αστυνομία, η οποία διαμένει στο σπίτι, ενώ έγινε από την Ασφάλεια Αγρινίου επιπλέον δικογραφία για παράνομη κατοχή όπλων.

Σίγουρα η υπόθεση αποκτά μεγαλύτερες διαστάσεις και δικαιώνει όσους έλεγαν από καιρό ότι στο Παναιτώλιο κάποιοι έχουν ξεφύγει εντελώς. 

sinidisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Παναιτώλιο: Η Αστυνομία βρήκε μολότοφ στο σπίτι Ρομά που αναζητούσε για το χθεσινό επεισόδιο"

Χανιά - 21 μετανάστες διασώθηκαν, τα ξημερώματα, στην Γαύδο

21 μετανάστες εντοπίστηκαν, τα ξημερώματα της Κυριακής,  στα 18 ν.μ. νότια της Γαύδου, από ναυαγοσωστικό σκάφος του λιμενικού σώματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι 21 άνθρωποι επέβαιναν σε σκάφος, ενώ στην επιχείρηση διάσωσής τους συνέδραμαν και δύο παραπλέοντα σκάφη.

Οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της χώρας Σφακίων.

 zarpanews

Διαβάστε Περισσότερα » "Χανιά - 21 μετανάστες διασώθηκαν, τα ξημερώματα, στην Γαύδο"

Ποιους παρακολουθεί η εφορία – Με το νέο ειδικό λογισμικό οι ελεγκτές «βλέπουν» τραπεζικούς λογαριασμούς και ηλεκτρονικά πορτοφόλια

Το «όπλο» των διασταυρώσεων επιστρατεύει η εφορία προκειμένου να αποκαλύψει κρυφά εισοδήματα και «μαύρο χρήμα» και να επιβάλλει τα προβλεπόμενα πρόστιμα. Οι «Ράμπο» της ΑΑΔΕ έχουν λάβει εντολή να αναζητήσουν εισοδήματα που δεν έχουν δηλωθεί στην εφορία από βραχυχρόνιες μισθώσεις, αναδρομικές αποδοχές, εισοδήματα από το εξωτερικό, εισοδήματα από ακίνητα.

Για να «τρέξουν» γρηγορότερα οι έλεγχοι συστήνεται ειδική μονάδα μαζικών ψηφιακών διασταυρώσεων η οποία θα αξιοποιεί όλες τις δυνατότητες της τεχνολογίας με ανάλυση μεγάλων δεδομένων και άντληση στοιχείων από ψηφιακά συστήματα τιμολόγησης, με χρήση τεχνητής νοημοσύνης, συγκριτική αξιολόγηση και σκανάρισμα κάθε διαθέσιμου στοιχείου στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δώσουν οι ελεγκτές και στις διασταυρώσεις των τραπεζικών καταθέσεων με τη χρήση του νέου λογισμικού με την ονομασία Ειδικό Λογισμικό Αυτοματοποιημένου Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας (ΕΛΑΕΠΠ) θα επιτρέπει στους φοροελεγκτές να «μπαίνουν» στους τραπεζικούς λογαριασμούς και τα ηλεκτρονικά πορτοφόλια (e-wallet) και να λαμβάνουν αναλυτικά στοιχεία και πληροφορίες για τους ελεγχόμενους: από τα κινητά περιουσιακά στοιχεία (κοσμήματα, πολύτιμους λίθους, πλάκες χρυσού κ.λπ.) και τα ρευστά διαθέσιμα που έχουν ασφαλιστεί σε θυρίδες τραπεζών μέχρι τις πάσης φύσεως συναλλαγές μέσω «πλαστικού χρήματος» και τις κινήσεις για αποπληρωμές δανείων (καταναλωτικών, στεγαστικών, επιχειρηματικών).

Οι στόχοι

Οκτώ ελεγκτικοί στόχοι θα βρεθούν στην αιχμή των διασταυρώσεων:

  1. Διασταύρωση δηλωθέντων ακαθαρίστων εσόδων ξενοδοχείων με στοιχεία εσόδων από συναλλαγές τους με την πλατφόρμα Booking για το φορολογικό έτος 2022. Στο στόχαστρο των ελεγκτών θα μπουν δεκάδες ξενοδοχεία, τα οποία ερευνώνται ως προς τη δηλούμενη πληρότητα και τις τιμές διανυκτέρευσης με βάση τα στοιχεία που εμφανίζονται στο Booking.com. Στόχος να διαπιστωθεί εάν τα ποσά που έχουν δηλωθεί ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και εάν με βάση τα στοιχεία αυτά πληρώνονται οι φόροι στο ελληνικό Δημόσιο.
  2. Διασταυρώσεις για συμμόρφωση του προβλεπόμενου αριθμού καταχώρησης ακινήτου (ΑΜΑ) σύμφωνα με το πρωτόκολλο συνεργασίας της ΑΑΔΕ με πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης για το 2023. Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο υλοποίησης της σχετικής συμφωνίας μεταξύ της ΑΑΔΕ και των ψηφιακών πλατφορμών Airbnb Ireland UC, Booking.com BV, VRBO Expedia Group Vacation Rentals Ireland Limited, περυσι διασταυρώθηκαν τα στοιχεία και διαπιστώθηκαν 18.657 καταχωρήσεις ακινήτων που δεν είχαν Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) ή δεν ήταν έγκυρος και ζητήθηκε να απενεργοποιηθούν οι καταχωρήσεις, ενώ τους επιβλήθηκαν τσουχτερά πρόστιμα από την ΑΑΔΕ.
  3. Διασταυρώσεις τραπεζικών καταθέσεων. Το νέο λογισμικό που δέχεται στοιχεία από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες θα «διαβάζει» σε χρόνο ρεκόρ, τραπεζικούς λογαριασμούς, εμβάσματα, καταθέσεις, χορηγήσεις, θυρίδες, πιστωτικές και προπληρωμένες κάρτες ακόμη και «ηλεκτρονικά πορτοφόλια»και θα χτυπάει αυτόματα «καμπανάκι» για κάθε «ύποπτη» κίνηση.
  4. Διασταύρωση φόρου μισθωτών υπηρεσιών. Θα πραγματοποιηθούν αυτόματες διασταυρώσεις των δηλώσεων που υποβάλλουν οι επιχειρήσεις σε εφορία και ΕΦΚΑ. Με την αντιπαραβολή των δηλώσεων Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών και των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ), η ΑΑΔΕ επιδιώκει να εντοπίσει επιχειρήσεις οι οποίες δηλώνουν διαφορετικά στοιχεία στην Εφορία και άλλα στον ΕΦΚΑ.
  5. Διασταύρωση των φορολογητέων εκροών για τον εντοπισμό φορολογουμένων που υπέβαλαν μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ ενώ είχαν επιχειρηματική δραστηριότητα. Εκατοντάδες περιπτώσεις φοροδιαφυγής εντοπίζονται σε αυτή την κατηγορία.
  6. Διασταύρωση των εισερχομένων πληροφοριών από αλλοδαπές αρχές μέσω της Διεθνούς Διοικητικής Συνεργασίας (DAC1) για μισθούς, συντάξεις, διοικητικές αμοιβές και εισόδημα από ακίνητα, με τις υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος. Για τη διασταύρωση DAC1 έτους 2017 που ολοκληρώθηκε πρόσφατα πραγματοποιήθηκαν σχετικές επικοινωνιακές δράσεις συμμόρφωσης για την παρότρυνση υποβολής των απαιτούμενων Δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος και υποβλήθηκαν 7.647 επιπλέον φορολογικές δηλώσεις, με τα βεβαιωθέντα ποσά φόρου να ανέρχονται σε 13,0 εκατ. ευρώ.
  7. Διασταύρωση για τη συμμόρφωση φορολογουμένων στην υποβολή δηλώσεων φόρου εισοδήματος για πρόσθετες αποδοχές (αναδρομικές αποδοχές). Για τα φορολογικά έτη 2017 και 2018, μετά την ολοκλήρωση των διασταυρώσεις υποβλήθηκαν 66.008 τροποποιητικές ή/και αρχικές δηλώσεις για πρόσθετες αναδρομικές αποδοχές και το συνολικό ποσό βεβαίωσης φόρου ανήλθε σε 15,5 εκατ. ευρώ.
  8. Διασταυρώσεις στοιχείων φορολογουμένων που δημιουργούν «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα χρέη. Το 2023 ελέγχθηκαν και ειδοποιήθηκαν 732.509 φορολογούμενοι, εκ των οποίων συμμορφώθηκαν οι 460.111 οφειλέτες και κατέβαλαν ποσό ύψους 316,9 εκατ. ευρώ.

 newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Ποιους παρακολουθεί η εφορία – Με το νέο ειδικό λογισμικό οι ελεγκτές «βλέπουν» τραπεζικούς λογαριασμούς και ηλεκτρονικά πορτοφόλια"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news