facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2021

Επεισόδια σημειώθηκαν στο σταθμό «Νερατζιώτισσα» του Προαστιακού

Μολότοφ, μπουκάλια και πυροσβεστήρες, βρήκαν αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ, στην κατοχή ατόμων που προκάλεσαν επεισόδια πριν από λίγη ώρα, στα πλαίσια του αγώνα βόλεϊ γυναικών, στο κλειστό του Αγίου Θωμά στο Μαρούσι.

Η ΕΛ..ΑΣ. προχώρησε σε περισσότερες από πενήντα προσαγωγές. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, τα άτομα αυτά εντοπίστηκαν να έχουν πάνω τους πυροσβεστήρες, καδρόνια και διάφορα άλλα αντικείμενα  ενώ φέρονται να έχουν επιτεθεί σε άτομο στον δρόμο τον οποίο ξυλοκόπησαν.  

Την υπόθεση έχει αναλάβει η υποδιεύθυνση βορειανατολικής Αττικής.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Επεισόδια σημειώθηκαν στο σταθμό «Νερατζιώτισσα» του Προαστιακού "

Κορονοϊός: Ο Μάριο Ντράγκι παρουσίασε το «σούπερ πράσινο πάσο εμβολιασμένων»

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι αναφέρθηκε στο μέτρο του «σούπερ πράσινου πάσου», με το οποίο η ιταλική κυβέρνηση επιβεβαιώνει την ελεύθερη πρόσβαση σε κλειστούς χώρους σε όλους τους εμβολιασμένους, ενώ περιορίζει αυστηρά την αντίστοιχη δυνατότητα για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού.

«Θέλουμε να προλάβουμε και να προστατέψουμε τους πολίτες, να διατηρήσουμε όσα θετικά πράγματα καταφέραμε να κατακτήσουμε», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Θέλουμε να διατηρήσουμε την γνωστή μας καθημερινότητα, την δυνατότητα να βγαίνουμε έξω, να μπορούμε να καταπολεμάμε την φτώχεια, και τα παιδιά μας να μπορούν να πηγαίνουν κανονικά στο σχολείο», πρόσθεσε ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός.

Ο Ντράγκι ευχήθηκε, παράλληλα, τα φετινά Χριστούγεννα να είναι καλύτερα από τα περσινά και χάρη στα νέα αυτά μέτρα να μπορέσει να στηριχθεί ο τουριστικός τομέας. Τόνισε, δε, ότι ο ίδιος έχει ήδη κάνει την αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού.

Τι προβλέπει το «σούπερ πράσινο πάσο»

Σε ό,τι αφορά το «ενισχυμένο πράσινο πάσο», από τις 6 Δεκεμβρίου μέχρι τις 15 Ιανουαρίου θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνον από τους εμβολιασμένους πολίτες και από όσους έχουν μολυνθεί με τον ιό και έχουν θεραπευθεί, με ελεύθερη πρόσβαση σε όλους τους κλειστούς χώρους. Οι ανεμβολίαστοι πολίτες, με αρνητικά τεστ, θα μπορούν να εισέρχονται στον χώρο εργασίας τους και στα μέσα μεταφοράς.

Οι περιορισμοί αυτοί θα ισχύσουν και στις λεγόμενες «λευκές ζώνες», δηλαδή στις περιοχές με σχετικά χαμηλό αριθμό κρουσμάτων. Σε περίπτωση που τα κρούσματα αυξηθούν, δεν προβλέπονται νέες απαγορεύσεις για τους εμβολιασμένους πολίτες.

Το «πάσο εμβολιασμένου» θα είναι αναγκαίο και για την είσοδο σε ξενοδοχεία και μέσα μεταφοράς. Η διάρκεια του πάσου, στο εξής, μειώνεται από δώδεκα σε εννέα μήνες.

Η κυβέρνηση Ντράγκι αποφάσισε, παράλληλα, και την επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε νέες κατηγορίες πολιτών. Στους υγειονομικούς, πρόκειται τώρα να προστεθούν οι αστυνομικοί, οι καραμπινιέροι, οι στρατιώτες, οι εκπαιδευτικοί, όπως και το σύνολο του προσωπικού που εργάζεται στα σχολεία.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, την αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού, η κυβέρνηση της Ρώμης αποφάσισε ότι από την 1η Δεκεμβρίου η σχετική πλατφόρμα θα ανοίξει για όλους τους πολίτες άνω των 18 ετών.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/ newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: Ο Μάριο Ντράγκι παρουσίασε το «σούπερ πράσινο πάσο εμβολιασμένων»"

Παραιτήθηκε η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Σουηδίας οκτώ ώρες μετά την εκλογή της στο αξίωμα

Λιγότερες από οκτώ ώρες μετά την εκλογή της στη θέση του πρωθυπουργού από το κοινοβούλιο, η Μαγκνταλένα Άντερσον υποχρεώθηκε να παραιτηθεί, αφού οι βουλευτές καταψήφισαν τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης, οδηγώντας στην έξοδο από αυτήν το συγκυβερνών κόμμα των Πρασίνων.

«Υπάρχει μια συνταγματική πρακτική που θέλει την κυβέρνηση συνασπισμού να παραιτείται όταν ένα κόμμα την εγκαταλείπει. Δεν θέλω να είμαι επικεφαλής μιας κυβέρνησης η νομιμότητα της οποίας αμφισβητείται» σχολίασε η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Σουηδίας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

«Είπα στον πρόεδρο (του κοινοβουλίου) ότι επιθυμώ να παραιτηθώ από την πρωθυπουργία», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι θα επιχειρήσει να σχηματίσει μονοκομματική κυβέρνηση και να λάβει ξανά ψήφο εμπιστοσύνης.

Οι Πράσινοι ανακοίνωσαν νωρίτερα ότι αποχωρούν από τον κυβερνητικό συνασπισμό επειδή καταψηφίστηκε ο προϋπολογισμός στο κοινοβούλιο. «Θέλαμε να έχουμε την έγκριση ώστε να προωθήσουμε πράσινες πολιτικές. Δεν είναι δουλειά του κόμματος των Πρασίνων να εφαρμόζει έναν προϋπολογισμό τον οποίο διαπραγματεύτηκαν οι Σουηδοί Δημοκράτες», είπε η συμπρόεδρος του κόμματος, Μάρτα Στεβένι.

Ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης απορρίφθηκε, ενώ πέρασε το αντίστοιχο νομοσχέδιο που προωθούσαν τρία δεξιά κόμματα, μεταξύ των οποίων και το αντιμεταναστευτικό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Παραιτήθηκε η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Σουηδίας οκτώ ώρες μετά την εκλογή της στο αξίωμα"

ΠΟΥ: Η παραλλαγή Δέλτα μείωσε την αποτελεσματικότητα των εμβολίων στο 40%

Η παραλλαγή Δέλτα μείωσε στο 40% την αποτελεσματικότητα των εμβολίων όσον αφορά τη μετάδοση του νέου κορονοϊού, επισήμανε σήμερα ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τονίζοντας ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να συνεχίσουν να φορούν μάσκα και να τηρούν τα μέτρα.

«Τα εμβόλια σώζουν ζωές, αλλά δεν εμποδίζουν πλήρως τη μετάδοση της Covid-19», εξήγησε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους στην τακτική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

«Υπάρχουν δεδομένα που υποδηλώνουν ότι πριν από την εμφάνιση της παραλλαγής Δέλτα τα εμβόλια μείωναν τη μετάδοση στο 60%, με τη Δέλτα το ποσοστό αυτό έπεσε στο 40%», υπογράμμισε.

ΑΜΠΕ, AFP/ naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΟΥ: Η παραλλαγή Δέλτα μείωσε την αποτελεσματικότητα των εμβολίων στο 40%"

Παράταση έως τη Δευτέρα για να δηλώσουν οι εργοδότες τα rapid test των ανεμβολίαστων υπαλλήλων

Παρατείνεται μέχρι τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου, στις 23:59, η προθεσμία για τους εργοδότες που πρέπει να καταθέσουν τις υπεύθυνες δηλώσεις για τα rapid test των ανεμβολίαστων εργαζομένων.

Ειδικότερα οι εργοδότες μπορούν να προβούν σε υποβολή υπεύθυνων δηλώσεων για τις εβδομάδες:

18-24/10/2021 , 25-31/10/2021 , 01-07/11/2021, 08-14/11/2021 και 15-21/11/2021. Έτσι προς το παρόν δεν θα παραδοθούν τα πρόστιμα καθώς θα πρέπει να ολοκληρωθεί η υποβολή και μετά την παράταση.

Σύμφωνα με τις διευκρινήσεις του υπουργείου Εργασίας, κατ΄ εξαίρεση, οι εργαζόμενοι που εργάζονται 1 ημέρα την εβδομάδα ή 2 ημέρες την εβδομάδα με χρονική απόσταση μεταξύ αυτών κατά μέγιστο 1 ημέρα, υποχρεούνται, στη διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου νόσησης, μία φορά την εβδομάδα έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στον χώρο εργασίας.

Από την 6η Νοεμβρίου 2021 εξαιρούνται από τον υποχρεωτικό διαγνωστικό έλεγχο όσοι έχουν νοσήσει από κορωνοϊό COVID-19 και δεν έχουν παρέλθει 180 ημέρες από τη θετική διάγνωση και επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης, ανεξαρτήτως του χρόνου ισχύος που αναγράφεται σε αυτό με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου.

Πρόστιμα

Τα πρόστιμα θα ξεκινήσουν να αποστέλλονται μετά την παράταση, δηλαδή τις επόμενες ημέρες και αφορούν στις πρώτες τρεις εβδομάδες εφαρμογής του μέτρου και ειδικότερα την περίοδο από τις 18 Οκτωβρίου έως τις 7 Νοεμβρίου.

Τον λόγο λοιπόν θα έχει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) που σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση για τα rapid test στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους είναι αρμόδιο να επιβάλλει πρόστιμα αφού πάρει το τελικό αρχείο παραβατών από την ΕΡΓΑΝΗ.

Τα πρόστιμα που προβλέπονται στους εργαζόμενους για κάθε rapid test που δεν έχουν κάνει είναι 300 ευρώ για τους πλήρως απασχολούμενους και 150 ευρώ για τους μερικώς απασχολούμενους.

Στη περίπτωση των μη δηλωμένων rapid test, το ΣΕΠΕ θα βρεθεί στη θέση να επιβάλλει πρόστιμα όχι μόνον σε εργοδότες αλλά και σε εργαζόμενους που ως ανεμβολίαστοι δεν εφάρμοσαν την απόφαση για τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό.

Βεβαίωση προστίμου

Η βεβαίωση του προστίμου από το ΣΕΠΕ γίνεται αυτόματα και κοινοποιείται στον εργαζόμενο με κάθε μέσο (π.χ. ταχυδρομείο) στην διεύθυνση κατοικίας του, στην εργασία του, με email αλλά και στον εργοδότη.

Ο εργαζόμενος μπορεί να κάνει αποκλειστικά και μόνο ηλεκτρονικά ένσταση εντός 5 ημερών. Η ένσταση εξετάζεται εντός 15ημέρου και εφόσον απορριφθεί το πρόστιμο βεβαιώνεται και αποστέλλεται στη ΔΟΥ κατοικίας του παραβάτη.

Το διοικητικό πρόστιμο βεβαιώνεται εντός 15 ημερών από την ημερομηνία κοινοποίησης της πράξης επιβολής προστίμου από την αρμόδια υπηρεσία του Σ.ΕΠ.Ε. με αποστολή στη Δ.Ο.Υ κατοικίας του παραβάτη του νόμιμου τίτλου, σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ν.δ. 356/1974, Α' 90), και εντάσσεται ως έσοδο στον Αναλυτικό λογαριασμό Εσόδων (Α.Λ.Ε) 1560925001 «Πρόστιμα για παραβάσεις των κατεπειγόντων μέτρων αντιμετώπισης της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19»

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Παράταση έως τη Δευτέρα για να δηλώσουν οι εργοδότες τα rapid test των ανεμβολίαστων υπαλλήλων"

Κορονοϊός: Οι εικονικά εμβολιασμένοι μετάνιωσαν αλλά το σύστημα δεν τους επιτρέπει να εμβολιαστούν

Ο λόγος για τους… εικονικά εμβολιασμένους του κέντρου Υγείας Παλαμά, που τώρα, ζητούν να εμβολιαστούν, αλλά δεν τους επιτρέπει το σύστημα.

Σύμφωνα με ενημέρωση που είχαν επιστήμονες που συμμετέχουν στην προσπάθεια περιορισμού της πανδημίας, υπήρξαν άνθρωποι του κυκλώματος των εικονικών εμβολιασμών στο κέντρο Υγείας Παλαμά στην ευρύτερη περιοχή της Καρδίτσας, οι οποίοι πήγαν σε τοπικά φαρμακεία και είπαν «θέλουμε να κάνουμε τώρα το εμβόλιο».

Σύμφωνα με το MEGA, η απάντηση που πήραν ήταν «όχι γιατί φαίνεστε τώρα σαν να το έχετε κάνει το εμβόλιο. Πόσα εμβόλια θέλετε να κάνετε 5-6;»…

Το πρόβλημα είναι πως δεν έχουν αφαιρεθεί ακόμα από τις λίστες του υπουργείου Υγείας και οι εικονικά εμβολιασμένοι πέρα από το ότι αντιμετωπίζουν τα ποινικά ζητήματα δεν μπορούν να κάνουν το εμβόλιο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τις επόμενες ημέρες θα αποκαλυφθεί και άλλο κύκλωμα πλαστών πιστοποιητικών.

Πώς λειτουργούσε το κύκλωμα της Καρδίτσας

Επτά άτομα ήταν εκείνα που έκανα όλη τη δουλειά με τους εικονικούς εμβολιασμούς και τα μαϊμού πιστοποιητικά εμβολιασμού. Ως επικεφαλής του κυκλώματος φέρεται η 44χρονη υπάλληλος του Κέντρου Υγείας Παλαμά Καρδίτσας ενώ συνεργοί της, φέρονται να είναι τα τέσσερα αδέρφια της.

Την ομάδα, όπως αναφέρεται στη δικογραφία των περίπου 3.800 σελίδων, συμπλήρωναν ακόμα μία 48χρονη νοσηλεύτρια του νοσοκομείου Γεννηματάς της Θεσσαλονίκης, καθώς κι ένας 40χρονος άνδρας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη δικογραφία, η 44χρονη υπάλληλος ήταν η επικεφαλής της οργάνωσης, ενώ η αδερφή της 32 ετών και ο 34χρονος αδερφός της εκτελούσαν χρέη εισπράκτορα. Ακόμα δύο αδέρφια της κατηγορουμένης, η οποία έχει τεθεί σε αργία ενός έτους κι εκκρεμεί η οριστική της απόλυση, είχαν αναλάβει τους μεσολαβητές μαζί με άλλα δύο άτομα.

Ήταν αυτοί που έφερναν σε επαφή τους υποψήφιους πελάτες κι όχι μόνο με την 44χρονη υπάλληλο του Κέντρου Υγείας της πόλης της Καρδίτσας…

Η ομάδα αυτή, φέρεται να έκανε σύμφωνα με τα στοιχεία των ερευνών, τουλάχιστον 68 εικονικές δηλώσεις εμβολιασμού, οι οποίες αφορούσαν 46 άτομα (ο μεγαλύτερος αριθμός των δηλώσεων αιτιολογείται καθώς τα ίδια άτομα δηλώνονταν εικονικά ως εμβολιασθέντες και στη β’ δόση του εμβολίου).

Συγκεκριμένα, οι 22 εκ των 46 ατόμων δήλωσαν τον εικονικό εμβολιασμό και της δεύτερης δόσης του εμβολίου. Η 44χρονη, όπως εκτιμάται από του άνδρες της ΕΛ.ΑΣ , πιθανόν να χρησιμοποίησε σε μία ημέρα, ένα με δύο φιαλίδια, δηλαδή 12 δόσεις αποκλειστικά και μόνο για τους σκοπούς εικονικών εμβολιασμών.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: Οι εικονικά εμβολιασμένοι μετάνιωσαν αλλά το σύστημα δεν τους επιτρέπει να εμβολιαστούν"

Ποινή φυλάκισης 28 μηνών με αναστολή για τον τράπερ που μαχαίρωσε διανομέα στη Λένορμαν

Βαρύς ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης για τον γνωστό τράπερ που συνελήφθη για το μαχαίρωμα του διανομέα καφετέριας, πριν από 2 εβδομάδες στη λεωφόρο Λένορμαν.

Το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο τον έκρινε ένοχο για τις βαριές σωματικές βλάβες του 32χρονου, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία. Του επέβαλε ποινή φυλάκισης 28 μηνών με τριετή αναστολή, αναγνωρίζοντας του το ελαφρυντικό της νεανικής ηλικίας.

Μετανιωμένος εμφανίστηκε στην απολογία του ο τράπερ και δήλωσε ότι προετοιμάζεται να… μετακομίσει σε άλλη περιοχή για να αλλάξει περιβάλλον και κακές παρέες:

«Δε θέλω να ξαναγίνει κάτι τέτοιο. Θέλω να τελειώνουμε. Έχω ζητήσει από μεσιτικό γραφείο να μου βρει σπίτι για να αλλάξω γειτονιά να μείνω μακριά από αυτά τα πράγματα.»

Για την αιματηρή συμπλοκή μεταξύ εκείνου, δύο φίλων του και του διανομέα της καφετέριας, ο νεαρός έδωσε τη δική του εκδοχή, με τους δικαστές να εκφράζουν με τις ερωτήσεις τους την αμφισβήτηση τους στα λεγόμενα του:

Τράπερ: Το θύμα ήταν εριστικό και προκλητικό πάντα. Ο συγκατηγορούμενος μου Χ. ήταν αναστατωμένος με το θύμα, το οποίο πέρασε από το σημείο που βρισκόμασταν και έκανε άσεμνες χειρονομίες προς εμάς. Αναστατωθήκαμε μεταξύ μας και είπαμε να πάμε στο μαγαζί που δουλεύει για να συζητήσουμε. Βγαίνουμε από το αμάξι, ο παθών ήταν απ’ έξω και άρχισε να μας βρίζει. Ο Χ. τον ακολούθησε στο μαγαζί. Το θύμα έκανε συνεχώς μια κίνηση ότι θα βγάλει μαχαίρι από την τσέπη. Πήραμε τις πεταλούδες από το αμάξι και τις κρατούσαμε στο χέρι. Ανέβηκε η ένταση, προσπάθησα να τους χωρίσω και πάνω στο μπουλούκι έγινε ότι έγινε. Ήμουν θολωμένος. Είδα το θύμα να τρέχει προς το μέρος μας με μαχαίρι και να μας λέει «θα πεθάνετε». Βγήκε έξω το θύμα και πέτυχε τον Β. κάτω από το στήθος.

Πρόεδρος: Πήγατε να τους χωρίσετε με τα μαχαίρια στο χέρι;

Τράπερ: Ναι δεν το σκέφτηκα εκείνη τη στιγμή.

Πρόεδρος: Πήρατε μαχαίρια για να τους χωρίσετε;

Τράπερ: Πήγαμε όταν έκανε την κίνηση αυτή.

Πρόεδρος: Ναι, αλλά δεν έβγαλε τίποτα.

Τράπερ: Εγώ σας λέω πως σκέφτηκα εκείνη τη στιγμή. Δεν ήθελα να χρησιμοποιήσω το μαχαίρι.

Πρόεδρος: Ναι αλλά το χρησιμοποιήσατε;

Τράπερ: Πάνω στο πέρα δώθε.

Πρόεδρος: Μαχαιρώσατε;

Τράπερ: Δεν το θυμάμαι. Λογικά όχι, αλλά μάλλον έγινε. Δεν είχα πρόθεση.

«Ήρθαν να με σφάξουν»

Μια ασήμαντη αφορμή, μία εξύβριση εκείνου προς τον έναν συγκατηγορούμενο του τράπερ, πριν από 1 μήνα, περιέγραψε το θύμα στους δικαστές ως την αιτία του άγριου καβγά.

«Εγώ δεν τον είχα βρίσει. Ήρθε έξω από το μαγαζί και με φώναξε να βγω έξω. Εκεί αντίκρυσα 3 άτομα μεταξύ των οποίων και τον τράπερ, με ένα μαχαίρι στο χέρι. Μπαίνω μέσα στο μαγαζί και έρχονται από πίσω μου. Με έπιασαν από το λαιμό, Ό ένας με ακινητοποίησε και ο τράπερ με αυτόν που με κατηγορούσε ότι τον έβρισα, με μαχαίρωσαν από πίσω στα πόδια, μηρό, μπράτσο. Είχα αιμορραγία. Έτρεξα φοβούμενος για τη ζωή μου. Αν δεν άρπαζαν εγώ ένα κουζινομάχαιρο θα συνέχιζαν να με μαχαιρώνουν ακόμα».

Το θύμα υποστήριξε πως η πρόθεση των δραστών της επίθεσης ήταν μόνο να τον τραυματίσουν:

«Πιστεύω ότι είχαν πρόθεση να με τραυματίσουν, ήρθαν να με «σφάξουν» χωρίς κανένα λόγο. Με απειλούσαν ότι θα τα ξαναπούμε. Τους φαινόταν αστείο. Ο Χ. μου είπε ότι θα με πυροβολήσει κιόλας και θα τα ξαναπούμε».

Όπως κατέθεσε δέχθηκε 6 μαχαιριές και νοσηλεύτηκε για οκτώ ημέρες, με ρήξη νεφρού: «Τα πρώτα χτυπήματα ήταν στα πόδια αλλά ένα με βρήκε στο νεφρό. Στο νεφρό ήταν στοχευμένο, στην καρδιά δεν ήταν διότι είμασταν κάτω και παλεύαμε. Στην πάλη ρίχνανε όπου πάει. Είναι ομάδα, έτσι λειτουργούν αυτοί, το έχουν κάνει ξανά, απλά δεν υπήρχαν μάρτυρες, εγώ είμαι τυχερός διότι έγινε στο μαγαζί».

Ο δεύτερος κατηγορούμενος, που φέρεται με τον τράπερ να μαχαίρωσε το θύμα, είπε στην απολογία του:

«Καθόμασταν στην πλατεία .Το θύμα πέρασε δυο φορές με τη μηχανή από το σημείο που βρισκόμαστε και έκανε άσεμνες χειρονομίες. Εμείς δεν αντιδράσαμε και πέρασε ξανά κι έκανε τα ίδια. Όποτε εμείς θέλαμε να σταματήσει να γίνεται αυτό το πράγμα. Όταν βγήκε έξω από την καφετέρια το θύμα είχε άγριες διαθέσεις. Μπήκε μέσα και τον ακολούθησε ο Χ., είχαν διάλογο μεταξύ τους και ξεκίνησε τσακωμός. Το θύμα έκανε κίνηση ότι θα βγάλει κάτι από την τσέπη του και έτσι έγιναν όλα. Φοβηθήκαμε. Μετά βγάλαμε κι εμείς μαχαίρια για να τον φοβίσουμε. Πάνω στον τσακωμό έγιναν όλα».

Εκτός από τον τράπερ καταδικάστηκε σε ποινή 28 μηνών με 3ετή αναστολή και ο ένας συγκατηγορούμενός του, ενώ σε φυλάκιση 36 μηνών με 3ετή αναστολή καταδικάστηκε ο τρίτος κατηγορούμενος, ο οποίος είχε και την αρχική αντιδικία με το θύμα.. Ένας 4ος κατηγορούμενος αθωώθηκε.

Πάντως ο εισαγγελέας, νωρίτερα, είχε προτείνει την μετατροπή της κατηγορίας προς το ελαφρύτερο (επικίνδυνη σωματική βλάβη), χωρίς να γίνει αυτό δεκτό από το δικαστήριο.

«Δεν προέκυψε το αδίκημα της βαριάς σωματικής βλάβης», είπε στην αγόρευση του, με το σκεπτικό ότι «δεν προέκυψε κίνδυνος ζωής του παθόντος, ούτε σοβαρός ακρωτηριασμός, ούτε εμποδίστηκε σημαντικά και για μεγάλο διάστημα η καθημερινότητα του».

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ποινή φυλάκισης 28 μηνών με αναστολή για τον τράπερ που μαχαίρωσε διανομέα στη Λένορμαν"

Το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων στην Αττική

Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΟΜΟΡΩΝ ΝΟΜΩΝ & ΝΗΣΩΝ ΑΙΓΑΙΟΥ, σε συνεννόηση με τους Εμπορικούς Συλλόγους του Λεκανοπεδίου Αττικής Μέλη της και συντονίζοντας τις προτάσεις τους, ανακοινώνει ότι:

Πέραν των Κυριακών 12 & 19 Δεκεμβρίου 2021, όπου με βάση την ισχύουσα νομοθεσία (Ν.4177/2013 αρ. 16 παρ. 1β) επιτρέπεται η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων, με προτεινόμενο ωράριο 11:00 έως 18:00, το Εορταστικό Ωράριο Χριστουγέννων-Πρωτοχρονιάς, αρχίζει την Δευτέρα, 13 Δεκεμβρίου 2021 και αναλυτικά έχει ως εξής :

Διευκρινίζεται ότι, η λειτουργία των καταστημάτων, καθώς και το ωράριο έχει διαμορφωθεί σύμφωνα με τα σημερινά προβλεπόμενα μέτρα και εφόσον διαφοροποιηθούν εκτάκτως λόγω των υγειονομικών συνθηκών, είναι αυτονόητο ότι θα συμμορφωθούμε.

Από την Δευτέρα 03 Ιανουαρίου 2022, επανέρχεται το ωράριο που ακολουθείται από τα καταστήματα που ανήκουν στην εμβέλεια των κατά τόπους Εμπορικών Συλλόγων Λεκανοπεδίου Αττικής.

Οι Εμπορικοί Σύλλογοι θα ενημερώσουν σχετικά τα μέλη τους.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων στην Αττική"

Καιρός αύριο: Πέφτει η θερμοκρασία την Πέμπτη (25/11) – Αναλυτική πρόγνωση

Ο καιρός αύριο, Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021, σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. 

Ασθενείς βροχές προβλέπονται τις πρωινές ώρες στην Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του Ιονίου. Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν παροδικές νεφώσεις, αλλά τις βραδινές ώρες στα δυτικά οι νεφώσεις θα αυξηθούν και θα σημειωθούν εκ νέου τοπικές βροχές και κυρίως στα νησιά του Ιονίου σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα μέσα στη νύχτα θα ενταθούν. Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο βαθμιαία 7 και από τις βραδινές ώρες στα ανοιχτά 8 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα φθάσει στα βόρεια τους 13 βαθμούς και στις υπόλοιπες περιοχές τους 17 με 19 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός: Η πρόγνωση για τη χώρα

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Παροδικές νεφώσεις.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4, στα ανατολικά 4 με 5 και τις πρωινές ώρες πρόσκαιρα 6 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Παροδικές νεφώσεις.
Άνεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στη Μακεδονία παροδικές νεφώσεις που τις βραδινές ώρες στη δυτική Μακεδονία θα αυξηθούν. Στη Θράκη γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις.
Άνεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 4, στα ανατολικά 4 με 5 και τοπικά 6 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 13 βαθμούς Κελσίου, ενώ στη δυτική Μακεδονία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Παροδικές νεφώσεις με ασθενείς βροχές τις πρωινές ώρες στα νησιά του Ιονίου, όπου πιθανώς να εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες. Τις βραδινές ώρες οι νεφώσεις θα αυξηθούν και θα σημειωθούν εκ νέου τοπικές βροχές και κυρίως στα νησιά του Ιονίου σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα μέσα στη νύχτα θα ενταθούν.
Άνεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο βαθμιαία 7 και από τις βραδινές ώρες στα ανοιχτά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 19 βαθμούς Κελσίου, ενώ στο εσωτερικό της Ηπείρου θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Παροδικές νεφώσεις που τις βραδινές ώρες θα αυξηθούν.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4, στα ανατολικά 4 με 5 και τοπικά 6 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 17 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα βόρεια θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Παροδικές νεφώσεις με ασθενείς βροχές στην Κρήτη τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα δυτικά τοπικά 6 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Στα Δωδεκάνησα παροδικές νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών βροχών τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα βόρεια τοπικά 6 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 19 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα βόρεια θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Παροδικές νεφώσεις.
Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα νότια 5 με 6 μποφόρ, με γρήγορη εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

 newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Πέφτει η θερμοκρασία την Πέμπτη (25/11) – Αναλυτική πρόγνωση"

Η αγωνία ασθενών που πάσχουν από non covid νοσήματα και αναβάλλονται τα χειρουργεία τους

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει έγγραφο που απέστειλε η αναπληρώτρια Υπουργός ΥγείαςΜίνα Γκάγκα, στους Διοικητές των υγειονομικών Περιφερειών και με το οποίο ζητάει να μειωθούν, όπου είναι εφικτό, τα τακτικά χειρουργεία.Οι νοσοκομειακοί γιατροί επιμένουν πως τα χειρουργεία δεν θα πάνε πίσω, όσο περνάει από το χέρι τους, ενώ τον δικό τους γολγοθά περνούν οι ασθενείς που περιμένουν να χειρουργηθούν.

Η κυρία Γεωργία έχασε κόρη και σύζυγο από τον καρκίνο και, πριν από λίγο διάστημα, διαγνώστηκε και  η ίδια με κακοήθη όγκο στον ένα μαστό.
Μιλώντας στην κάμερα της ΕΡΤ3, περιγράφει την αγωνία που ζουν καθημερινά πολίτες των οποίων τα χειρουργεία αναβάλλονται, καθώς, το ένα μετά το άλλο, τα νοσοκομεία μετατρέπουν κλινικές τους αποκλειστικά σε κλινικές για covid περιστατικά.

Σύμφωνα με το έγγραφο από την θεράποντα ιατρό της, πρέπει άμεσα να υποβληθεί σε χειρουργική αφαίρεση του όγκου, καθώς η καθυστέρηση μπορεί να αποβεί μοιραία.

Σε ανακοίνωσή της η ΕΝΙΘ αναφέρει:
Αντί για ενίσχυση του ΕΣΥ και επίταξη του ιδιωτικού τομέα χωρίς όρους, μετατρέπει τα νοσοκομεία σε μονοθεματικά – μιας νόσου – και πετάει στον καιάδα τους ασθενείς που πάσχουν από άλλα, non covid νοσήματα.

Σύμφωνα με την 4η Υγειονομική Περιφέρεια, στα νοσοκομεία ευθύνης της, πραγματοποιήθηκαν, μόνο τον μήνα Οκτώβριο, πάνω από 14.000 εισαγωγές, σε κλίνες εκτός covid.

Το υπουργείο Υγείας διευκρινίζει, ωστόσο, ότι οι διοικήσεις των νοσοκομείων μπορούν να μειώσουν τα χειρουργεία τους, εφόσον έχουν μεγάλο φόρτο, εξαιτίας της πανδημίας και τα έκτακτα χειρουργεία σε καμία περίπτωση δεν αναβάλλονται.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Η αγωνία ασθενών που πάσχουν από non covid νοσήματα και αναβάλλονται τα χειρουργεία τους"

Έχασε τη μάχη για τη ζωή η γυναίκα που παρασύρθηκε από συρμό του Προαστιακού στην Κωνσταντινουπόλεως

Την τελευταία της πνοή άφησε, σήμερα, στο νοσοκομείο, η νεαρή γυναίκα, που παρασύρθηκε το απόγευμα της Τρίτης από αμαξοστοιχία του Προαστιακού επί της λεωφόρου Κωνσταντινουπόλεως.

Η άτυχη γυναίκα προσπάθησε να διασχίσει πεζή την ισόπεδη διάβαση επί των οδών Κωνσταντινουπόλεως και Βιργινίας Μπενάκη, όταν την χτύπησε η διερχόμενη αμαξοστοιχία, που εκτελούσε το δρομολόγιο Πειραιάς-Αεροδρόμιο.

Η κοπέλα διακομίστηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» και διασωληνώθηκε.

Ωστόσο, ήταν πάρα πολύ βαριά τραυματισμένη και δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Έχασε τη μάχη για τη ζωή η γυναίκα που παρασύρθηκε από συρμό του Προαστιακού στην Κωνσταντινουπόλεως"

Καταδίωξη απαγωγέων στην εθνική οδό Πατρών Κορίνθου - Άρπαξαν 17χρονη - Ερωτοχτυπημένος(;) ο δράστης

Περιπολικά της ΕΛ.ΑΣ καταδιώκουν αυτή την ώρα τρεις απαγωγείς που κινούνται στην εθνική οδό Πατρών Αθηνών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του tempo24 πρόκειται για 3 ρομά που άρπαξαν και επιβίβασαν με την βία σε αυτοκίνητο 17χρονη ομοεθνή τους.

Ολα συνέβησαν νωρίτερα στην περιοχή του Αιγίου όπου οι απαγωγείς άρπαξαν την κοπέλα και στην συνέχεια επιχείρησαν να διαφύγουν με το όχημα προς την εθνική οδό, κινούμενοι προς την περιοχή της Κορίνθου.

Ωστόσο, γρήγορα ενημερώθηκε η Αστυνομία από άτομα που βρέθηκαν στο σημείο της απαγωγής και αμέσως άρχισε η καταδίωξη του αυτοκινήτου στην εθνική οδό, με στόχο να το μπλοκάρουν και να σώσουν την ανήλικη.

Αγνωστοι παραμένουν οι λόγοι της πράξης των τριών ρομά, κατά ορισμένες πάντως πληροφορίες μπορεί ο έρωτας να είναι η αιτία...

tempo24

Διαβάστε Περισσότερα » "Καταδίωξη απαγωγέων στην εθνική οδό Πατρών Κορίνθου - Άρπαξαν 17χρονη - Ερωτοχτυπημένος(;) ο δράστης"

Κορωνοϊός: 7.108 νέα κρούσματα, 93 θάνατοι, 612 διασωληνωμένοι ασθενείς

Ασφυκτική πίεση στις ΜΕΘ προκαλεί η έξαρση της πανδημίας, με τους διασωληνωμένους ασθενείς να αυξάνονται σε 612 το τελευταίο 24ωρο. Εξ αυτών, οι 499 είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι. Πίεση υπάρχει και στις απλές κλίνες, καθώς το τελευταίο 24ωρο οι εισαγωγές νέων ασθενών στα νοσοκομεία έφτασαν τις 490, καταγράφοντας αύξηση 19,8%.

Παράλληλα, εντοπίστηκαν 7.108 νέα κρούσματα κορωνοϊού, ενώ κατέληξαν 93 ασθενείς.

Στη μέση του «κυκλώνα» βρίσκεται και πάλι η Αττική, με 1.826 νέες μολύνσεις, η Θεσσαλονίκη με 1.200 και η Θεσσαλία με 629.  Στην Αιτωλοακαρνανία, που πέρασε σε βαθύ κόκκινο, εντοπίστηκαν 161 νέα κρούσματα, στον Έβρο 195, στην Αχαΐα 229, στην Κοζάνη 159, στο Κιλκίς 87, στην Πέλλα 109, στις Σέρρες 136 και στη Φθιώτιδα 140. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση το ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 7.108, εκ των οποίων 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 901.661 (ημερήσια μεταβολή +0.8%), εκ των οποίων 50.6% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 96 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.295 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 93, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 17.612 θάνατοι. Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 612 (60.1% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 80.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 499 (81.54%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 113 (18.46%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.469 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 490 (ημερήσια μεταβολή +19.8%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 434 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη). 

Την εβδομάδα αναφοράς, το ποσοστό θετικότητας ήταν 1.78% σε σύνολο 2.628.849 ργαστηριακών ελέγχων (RT-PCR/Rapid-Ag) και 0.58% σε σύνολο 2.223.392 αυτοδιαγνωστικών ελέγχων. Στο σύνολο των ελέγχων, το ποσοστό θετικότητας ήταν 0.97%.

Η γεωγραφική κατανομή των 7.108 κρουσμάτων covid-19 έχει ως εξής:

ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ 1

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ 161

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 247

ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ 80

ΑΡΚΑΔΙΑΣ 34

ΑΡΤΑΣ 48

ΑΧΑΪΑΣ 229

ΒΟΙΩΤΙΑΣ 69

ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 259

ΓΡΕΒΕΝΩΝ 26

ΔΡΑΜΑΣ 56

ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 95

ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 236

ΕΒΡΟΥ 195

ΕΥΒΟΙΑΣ 70

ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ 26

ΖΑΚΥΝΘΟΥ 14

ΗΛΕΙΑΣ 41

ΗΜΑΘΙΑΣ 127

ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 191

ΘΑΣΟΥ 10

ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ 20

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 1200

ΘΗΡΑΣ 6

ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 87

ΚΑΒΑΛΑΣ 89

ΚΑΛΥΜΝΟΥ 10

ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ 96

ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 44

ΚΕΑΣ - ΚΥΘΝΟΥ 5

ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 489

ΚΕΡΚΥΡΑΣ 87

ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ 12

ΚΙΛΚΙΣ 87

ΚΟΖΑΝΗΣ 159

ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ 82

ΚΩ 6

ΛΑΚΩΝΙΑΣ 33

ΛΑΡΙΣΑΣ 254

ΛΑΣΙΘΙΟΥ 15

ΛΕΣΒΟΥ 64

ΛΕΥΚΑΔΑΣ 14

ΛΗΜΝΟΥ 9

ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ 184

ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 63

ΜΥΚΟΝΟΥ 6

ΝΑΞΟΥ 6

ΝΗΣΩΝ 39

ΝΟΤΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 221

ΞΑΝΘΗΣ 73

ΠΑΡΟΥ 3

ΠΕΙΡΑΙΩΣ 240

ΠΕΛΛΑΣ 119

ΠΙΕΡΙΑΣ 109

ΠΡΕΒΕΖΑΣ 57

ΡΕΘΥΜΝΟΥ 70

ΡΟΔΟΠΗΣ 63

ΡΟΔΟΥ 58

ΣΑΜΟΥ 7

ΣΕΡΡΩΝ 136

ΣΠΟΡΑΔΩΝ 7

ΣΥΡΟΥ 1

ΤΗΝΟΥ 2

ΤΡΙΚΑΛΩΝ 88

ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ 140

ΦΛΩΡΙΝΑΣ 35

ΦΩΚΙΔΑΣ 16

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ 55

ΧΑΝΙΩΝ 58

ΧΙΟΥ 6

ΥΠΟ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ 144

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: 7.108 νέα κρούσματα, 93 θάνατοι, 612 διασωληνωμένοι ασθενείς"

ΓΝ Λαμίας: Δραματικές ώρες στα Επείγοντα - Δεν έχουν που να βάλουν τους ασθενείς!

Δεν έχει προηγούμενο η κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία 24ωρα στα Επείγοντα του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας.

Οι ασθενείς covid φτάνουν ο ένας πίσω από τον άλλο και σε ορισμένες περιπτώσεις δύο δύο καθώς πρόκειται για ηλικιωμένα ζευγάρια! Αποτέλεσμα είναι να έχει δημιουργηθεί το αδιαχώρητο και σε κάποιες περιπτώσεις οι ασθενείς να υποχρεωθούν να περιμένουν στα ασθενοφόρα, καθώς δεν είχαν που να τους βάλουν!

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του LamiaReport, πολλά καταγράφονται ως βαριά περιστατικά, αφού δυστυχώς κάποιοι ασθενείς δεν αξιολογούν τη σοβαρότητα της κατάστασής τους και μπαίνουν στο ασθενοφόρο την ύστατη στιγμή όταν δυστυχώς είναι πολύ αργά να τους προσφερθεί οποιαδήποτε βοήθεια.

Νέοι θάνατοι

Χαρακτηριστικά, ένας 62χρονος Λαμιώτης κατέληξε το πρωί της Τετάρτης (24/11) στα ΤΕΠ όπου έφτασε με πολύ χαμηλό κορεσμό εξαιτίας της νόσου. Και αυτή δεν ήταν η μοναδική απώλεια, καθώς καταγράφηκε κι άλλος θάνατος ηλικιωμένης Λαμιώτισσας το προηγούμενο βράδυ, ενώ εξακολουθούν να νοσηλεύονται αρκετοί ασθενείς σε σοβαρή κατάσταση.

Δεν ξεχνάμε ότι στην Κλινική Covid οι θάλαμοι έχουν γεμίσει από 61 ασθενείς, ενώ πάντα 12 στα 12 κρεβάτια είναι γεμάτα στη ΜΕΘ Κορωνοϊού. Από αυτούς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της 5ης ΥΠΕ οι 58 είναι ανεμβολίαστοι (49+9) και οι 15 εμβολιασμένοι (12+3).

Επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι άλλοι 13 συνάνθρωποί μας, από τον περασμένο Οκτώβριο, όλοι τους ανεμβολίαστοι - υποχρεώθηκαν να διακομιστούν σε άλλο Νοσοκομείο προκειμένου να βρουν κρεβάτι σε Εντατική. Από αυτούς, δυστυχώς τέσσερις (4) δεν τα κατάφεραν, με το όνομά τους να μπαίνει στη μακριά λίστα των θυμάτων της πανδημίας…

lamiareport

Διαβάστε Περισσότερα » " ΓΝ Λαμίας: Δραματικές ώρες στα Επείγοντα - Δεν έχουν που να βάλουν τους ασθενείς! "

Φωτιά σε λεωφορείο στη Βουλγαρία: Μετέφερε 30.000 κροτίδες – Οι επιβάτες κάηκαν σε τρία λεπτά

Σοκάρουν οι λεπτομέρειες του πολύνεκρου δυστυχήματος με το λεωφορείο στη Βουλγαρία όπου 46 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ανάμεσά τους και 12 παιδιά.

Σύμφωνα με το Infomax το λεωφορείο κάηκε ολοσχερώς μέσα σε λιγότερο από τρία λεπτά, γεγονός που οδήγησε και στον μεγάλο αριθμό νεκρών επιβατών.

Τονίζεται επίσης ότι σε αυτό υπήρχε μια δεξαμενή λαδιού στο μπροστινό μέρος του λεωφορείο που λειτούργησε σαν εύφλεκτο υλικό και επιπλέον σε κρυφό χώρο μετέφερε 30.000 κροτίδες κάτι το κάτι το οποίο ευνόησε και την ταχύτητα εξάπλωσης της φωτιάς.

Το δημοσίευμα του Infomax αναφέρει: «Εκτός από την πρόσθετη δεξαμενή, το λεωφορείο διέθετε ειδική αποθήκη για λαθρεμπόριο εμπορευμάτων και στην προκειμένη περίπτωση μεταφέρθηκαν περίπου 30.000 κροτίδες. Αυτές οι πληροφορίες εξηγούν και τη μαρτυρία της Βουλγάρας δημοσιογράφου Πατρίσια Κιρόβα που τόνισε ότι όλα τα θύματα στο τρομερό δυστύχημα ήταν στη μεσαία πόρτα του λεωφορείου όταν προσπάθησαν να διαφύγουν και κανένας επιβάτης δεν βρισκόταν στη θέση του. Αν μετά την πυρκαγιά στο μπροστινό μέρος, που εκδηλώθηκε λόγω της πρόσθετης δεξαμενής λαδιού, τα πυροτεχνήματα έσκασαν, είναι ήδη ξεκάθαρο γιατί κανείς από τους επιβάτες δεν κατάφερε να διαφύγει από τις πόρτες του λεωφορείου».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιά σε λεωφορείο στη Βουλγαρία: Μετέφερε 30.000 κροτίδες – Οι επιβάτες κάηκαν σε τρία λεπτά"

Ιωάννινα: Ειδοποίηθηκε ο εισαγγελέας για αρνητές γονείς που απαγορεύουν σε 10 μαθητές να πάνε σχολείο

Οι αντιδράσεις κάποιων γονέων στη χρήση μάσκας και τα τεστ ελέγχου για τον κορωνοϊό, έχουν οδηγήσει στον κίνδυνο τα παιδιά τους να χάσουν τη σχολική χρονιά λόγω αδικαιολόγητων απουσιών.

Όπως αναφέρει στην ΕΡΤ Ιωαννίνων ο κ. Κώστας Καμπουράκης, διευθυντής Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης, «8 γονείς παιδιών της Πρωτοβάθμιας και 2 γονείς παιδιών της δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο, παρά το γεγονός ότι έχουν ενημερωθεί από την Δ/νση της Περιφερειακής Εκπαίδευσης».

«Έχουν προειδοποιηθεί πως δεν μπορούν να στερούν το δικαίωμα εκπαίδευσης στα παιδιά τους. Έχουν ειδοποιηθεί οι κοινωνικές υπηρεσίες και ο κ. Εισαγελέας. Όπως είπε και η υφυπουργός Παιδείας, αναμένεται νομοθετική ρύθμιση ώστε να θεωρείται πλημμέλημα η άρνηση γονέων να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Για τα παιδιά του Δημοτικού, ο κίνδυνος απώλειας σχολικής χρονιάς προκύπτει όταν απουσιάσουν για τις μισές από τις ημέρες διδασκαλίας του σχολικού έτους. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου ούτε πέρσι έρχονταν κάποια παιδιά στο σχολείο, για τους ίδιους λόγους και έχασαν την χρονιά. Θα φτάσουμε μέχρι τον Εισαγγελέα ώστε τα παιδιά να βρεθούν μέσα στο σχολικό περιβάλλον ξανά. Οι Διευθυντές των σχολείων έχουν μιλήσει πολλές φορές μαζί τους, τους έχουν προειδοποιήσει, αλλά κάποιοι επιμένουν. Προσκομίζουν κάποια χαρτιά που βρίσκουν από οργανώσεις υποστηρίζοντας πως η χρήση μάσκας ή τεστ είναι αντιεπιστημονική. Μερικοί από αυτούς είναι επιθετικοί», δήλωσε στην κάμερα της ΕΡΤ ο κ. Καμπουράκης.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ιωάννινα: Ειδοποίηθηκε ο εισαγγελέας για αρνητές γονείς που απαγορεύουν σε 10 μαθητές να πάνε σχολείο"

Κορονοϊός: «Είμαι ελεύθερος να μην κάνω το εμβόλιο» υποστηρίζει ιερέας που κάνει αντιεμβολιαστικό «κήρυγμα»

Σάλος έχει προκληθεί από καταγγελίες πιστών για το αντιεμβολιαστικό… κήρυγμα που γίνεται στην εκκλησία του Αγίου Σάββα στην Ιερά Οδό.

Ο πατέρας Γεώργιος μίλησε στο Νίκο Ευαγγελάτο και την εκπομπή “Live News”, υποστηρίζοντας ότι δεν προτρέπει κανέναν να μην εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού.

«Εγώ δεν έχω κάνει εμβόλιο και το λέω ευθαρσώς. Δεν έχω κάνει εμβόλιο. Ο ναός είναι μικρός και έρχονται άνθρωποι που το 90% του εκκλησιάσματος είναι το ίδιο κάθε Κυριακή. Ούτε εγώ ούτε οι άνθρωποι έχουν νοσήσει», ανέφερε ο πατέρας Γεώργιος.

Πίσω από τα νέα κυβερνητικά μέτρα βλέπει ένα οργανωμένο σχέδιο με στόχο να κλείσουν οι εκκλησίες. 

«Εγώ δεν υποδεικνύω σε κανέναν τίποτα. Ο ναός είναι ανοιχτός και μπαίνει όποιος θέλει, όπως θέλει», τόνισε ο πατέρας Γεώργιος. «Είμαι ελεύθερος να μην κάνω το εμβόλιο», πρόσθεσε.

Ακούστε όσα είπε στο Νίκο Ευαγγελάτο

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: «Είμαι ελεύθερος να μην κάνω το εμβόλιο» υποστηρίζει ιερέας που κάνει αντιεμβολιαστικό «κήρυγμα»"

Καλύβια Αττικής: Δεκάδες τάφοι βρεφών σε σπίτι ιερέα

Ένα παράνομο νεκροταφείο μέσα στην αυλή του σπιτιού του, στα Καλύβια, λειτουργεί εδώ και χρόνια ένας ιερέας. Μετά από καταγγελίες ο φακός του τηλεοπτικού σταθμού Star έκανε επιτόπια έρευνα στην αυλή, με τους δεκάδες τάφους διάσπαρτους στην αυλή, γύρω από ένα εκκλησάκι πλησίον του σπιτιού. Τάφους ενηλίκων, μικρών παιδιών ακόμη και βρεφών μέσα σε ιδιόκτητο προαύλιο χώρο σπιτιού ιερέα!

Ο ιεράς Δημήτριος Ράικος υποστηρίζει πως πρόκειται για δήθεν παλιό μετόχι του Αγίου Όρους αλλά ο δήμαρχος Σαρωνικού, Πέτρος Φιλίππου, ξεκαθαρίζει πως πρόκειται για ιδιωτικό χώρο που δεν υπάγεται στην εκκλησία. Ο ίδιος υποστηρίζει πως πρέπει να επιληφθεί του ζητήματος η αστυνομία.

Ο καταγγέλλων Ταξιάρχης Πιτταράς είπε ότι ο  παλαιοημερολογίτης ιερέας , παντρεμένος με 13 παιδιά  “εδώ και 25 χρόνια θάβει παράνομα ανθρώπους. Μεγάλους, μικρά παιδιά , ακόμακαι βρέφη. Δεν είναι μοναστήρι αυτό. Ένα σπίτι με εκκλησία είναι. Ο κύριος κοκορεύεται ότι γι αυτά που κάνει έχει άδειες. Έχω ενημερώσει και τη Σύνοδο του αλλά και από εκεί δεν είδα τίποτα. Για την ψυχή της μάνας του δεν τα κάνει οικονομάει. Είναι γύρω στα 40 με 50 τάφους. Μόνο τα παιδάκια πρέπει να είναι πάνω από 30.”

Ο καταγγέλλων είπε ότι πήγε στον Δήμαρχο Σαρωνικού ο οποίος του είπε ότι δεν έχει καμία σχέση ο δήμος με τα θέματα αυτά μόνο η αστυνομία.

ereportaz 

Διαβάστε Περισσότερα » " Καλύβια Αττικής: Δεκάδες τάφοι βρεφών σε σπίτι ιερέα"

Κομισιόν: Πρόοδος με αστερίσκους από την 12η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Κομισιόν – Aποδέσμευση 767 εκατ. € προς την Ελλάδα

Θετική είναι η 12η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία, ενόψει του Eurogroup της 6ης Δεκεμβρίου, όπου αναμένεται να συζητηθεί και η ενεργοποίηση της νέας ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Πρόκειται για επιστροφή της επόμενης δόσης των κερδών από ελληνικά ομόλογα ύψους 767 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, η Κομισιόν στην εισήγησή της προς το Eurogroup διαπιστώνει περαιτέρω πρόοδο στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων από την ελληνική κυβέρνηση στους τομείς όπως η ενέργεια και η διαχείριση των δημόσιων οικονομικών. Η Κομισιόν καταγράφει και «αστερίσκους» και πιο συγκεκριμένα καθυστερήσεις, σε ζητήματα όπως τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και στην υγεία και στη δικαιοσύνη.

«Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα χαιρετίζουν τη στενή και εποικοδομητική δέσμευση σε όλους τους τομείς και ενθαρρύνουν τις αρχές να διατηρήσουν τη δυναμική και να διορθώσουν τις καθυστερήσεις, ιδίως όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα, την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, την υγειονομική περίθαλψη και τη δικαιοσύνη».

Οι καθυστερήσεις αυτές που καταγράφονται στην εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, στις μεταρρυθμίσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα, στην υγειονομική περίθαλψη και στις μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη πρέπει να τακτοποιηθούν έως το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Στον αντίποδα η Κομισιόν διαπιστώσει σοβαρή πρόοδο στην ενίσχυση του ανταγωνισμού στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, στις ιδιωτικοποιήσεις, στα επιδόματα αναπηρίας και  στην απλούστευση της αδειοδότησης για την διευκόλυνση των επενδύσεων.

Ως προς τον κρατικό προϋπολογισμό, η Κομισιόν υπογραμμίζει ότι για την Ελλάδα δεδομένου του υψηλού επιπέδου δημόσιου χρέους και των υψηλών προκλήσεων βιωσιμότητας είναι σημαντικό να διατηρηθεί η συνετή δημοσιονομική πολιτική προκειμένου να διασφαλιστούν βιώσιμα δημόσια οικονομικά μεσοπρόθεσμα. Βέβαια τα εν λόγω προβλήματα δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα ιδιαίτερα μετά τα μέτρα που ελήφθησαν από τις ευρωπαϊκές χώρες για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Η διαφορά είναι, όπως έχουν επισημάνει και κύκλοι του Υπουργείου Οικονομικών κατά επανάληψη, είναι ότι η χώρα βρίσκεται σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας ενώ δεν διαθέτει ακόμα επενδυτική βαθμίδα, αυτός είναι και ένας από τους λόγους που επιμένουν σε μία συνετή δημοσιονομική πολιτική.

Ειδική αναφορά από την Κομισιόν γίνεται και στον ρόλο του Ταμείου Ανάκαμψης τονίζοντας ότι οι επενδύσεις και οι μεταρρυθμίσεις που θα χρηματοδοτηθούν από το εν λόγω εργαλείο θα συμβάλουν σημαντικά στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση της χώρας.

Σχετικά με τα έκτακτα μέτρα στήριξης σταδιακά καταργούνται το 2021 και αυτά που περιλαμβάνονται στο σχέδιο δημοσιονομικού προγράμματος του 2022 στοχεύουν στην τόνωση της συνολικής ζήτησης και της απασχόλησης. Σημειώνεται πάντως ότι η Ελλάδα διατηρεί ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ενισχύσεων στην ΕΕ, και το επόμενο έτος. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί παράλληλα τη χώρα να επανεξετάζει τακτικά τη χρήση, την αποτελεσματικότητα και την επάρκεια των μέτρων στήριξης και να είναι έτοιμη να προβεί σε προσαρμογές όταν απαιτείται.

Οι Εκκρεμότητες

–          Η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων  οφειλών  του δημοσίου, οι οποίες μειώνονται με πολύ αργούς ρυθμούς σε σχέση με τους προβλεπόμενους παίρνουν παράταση για άλλο ένα εξάμηνο. Η Επιτροπή δίνει νέο χρονοδιάγραμμα ώστε να  περιοριστούν στο 0,1-0,2% του ΑΕΠ μέχρι και το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2022. Το Δημόσιο καλείται  να ενεργοποιήσει και τους μηχανισμούς με τους οποίους όχι μόνο θα πληρώνονται ταχύτερα οι οφειλές, αλλά δεν θα συσσωρεύονται και νέες.

–          Μέχρι και τα μέσα του 2022 παίρνει παράταση η εκκαθάριση των παλιών εκκρεμών συντάξεων

–          Άλλο ένα χρόνο παράταση παίρνει και η εκδίκαση των περίπου 30.000 αιτήσεων του νόμου Κατσέλη. Ωστόσο το υπουργείο Δικαιοσύνης πρέπει να παρουσιάσει εντός του Δεκεμβρίου ολοκληρωμένο σχέδιο για την επιτάχυνση της εκδίκασης των συγκεκριμένων υποθέσεων.

Έκθεση της Κομισιόν για τις μακροοικονομικές ανισορροπίες

Υψηλό δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, επενδυτικό κενό, υψηλό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων και η ανεργία αποτελούν τα βασικά προβλήματα για την ελληνική οικονομία σύμφωνα με τη δεύτερη έκθεση της Κομισιόν για τις μακροοικονομικές ανισορροπίες.

Όπως σημειώνεται στην έκθεση, η ελληνική οικονομία μετά από μια απότομη συρρίκνωση κατά 9% το 2020, φέτος εκτιμάται ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 7,1% και κατά 5,2% το 2022. Στο τέλος του 2022, το ΑΕΠ θα είναι κατά 2,4% υψηλότερο σε σχέση με το 2019.

Η καλή πορεία του τουρισμού αναμένεται να συμβάλλει στη μείωση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το 2021 και το 2022.

Ο λόγος του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 26 μονάδες βάσης το 2020, στο 206,3%, αντανακλώντας το βάθος της ύφεσης και τον αντίκτυπο των μέτρων για τον περιορισμό του οικονομικού και κοινωνικού κόστους της κρίσης λόγω COVID-19. Ο δείκτης του δημόσιου χρέους προβλέπεται να αρχίσει να μειώνεται το 2021.

Οι μακροπρόθεσμες ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες δεν έχουν αλλάξει σημαντικά από την αρχή της πανδημίας, κυρίως λόγω της μείωσης των επιτοκίων αναχρηματοδότησης.

Η κερδοφορία του τραπεζικού τομέα έγινε αρνητική το 2020 και ο δείκτης κεφαλαίου κοινών μετοχών κατηγορίας 1 είναι ένας από τους χαμηλότερους στην ΕΕ, εν μέρει λόγω της συνεχιζόμενης εκκαθάρισης των ισολογισμών των τραπεζών. Αν και εξακολουθεί να είναι υψηλός, στο 26,1% τον Μάρτιο του 2021, ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων μειώθηκε σημαντικά το 2020 και αναμένεται να συνεχίσει να μειώνεται με αργό ρυθμό το 2021. Μετά τη λήξη του μορατόριουμ, μια αρχική εκτίμηση δείχνει μέτρια δυσμενή αντίκτυπο στην ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων, αλλά οι αρνητικοί κίνδυνοι παραμένουν.

Το ποσοστό ανεργίας συνέχισε να μειώνεται ακόμη και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, κυρίως λόγω των κρατικών μέτρων στήριξης, αλλά παραμένει υψηλό στο 16,3% το 2020. Σύμφωνα με την Κομισιόν, η μείωση της ανεργίας αναμένεται να συνεχιστεί το επόμενο χρονικό διάστημα.
Δήλωση του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα σχετικά με τη 12 η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας για την Ελλάδα:«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα τη 12 η Έκθεση Αξιολόγησης τωνθεσμών, στο πλαίσιο του καθεστώτος Ενισχυμένης Εποπτείας, στο οποίο εισήλθε η χώρα τοκαλοκαίρι του 2018.
Πρόκειται για την 9η διαδοχική θετική Έκθεση Αξιολόγησης κατά την περίοδοδιακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία.
Και για την 7η Έκθεση που – παρά τις μεγάλες δυσκολίες τις οποίες έχει προκαλέσει, σεπαγκόσμιο επίπεδο, η πρωτόγνωρη δοκιμασία του κορονοϊού – ολοκληρώνεται επιτυχώς.
Το αποτέλεσμα αυτό είναι καρπός, και ταυτοχρόνως επιστέγασμα, της εντατικής καιμεθοδικής δουλειάς, καθώς και της αποδοτικής συνεργασίας των μελών της Κυβέρνησης,υπό την καθοδήγηση του Πρωθυπουργού.
Η Έκθεση διαπιστώνει ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας κερδίζει έδαφος, παρά τησυνεχιζόμενη υγειονομική κρίση. Προβλέπει, μάλιστα, ότι η δυναμική αυτή θα διατηρηθεί,χάρη στην εφαρμοζόμενη δημοσιονομική και νομισματική πολιτική, καθώς και “στηναναμενόμενη ισχυρή ώθηση από την υλοποίηση του Σχεδίου Ανάκαμψης καιΑνθεκτικότητας της Ελλάδας”. Επιπλέον, κάνει ειδική αναφορά στην αποτελεσματικότητατων μέτρων που έλαβε, και εξακολουθεί να υλοποιεί, η Κυβέρνηση για την προστασία τωνθέσεων εργασίας σε ευάλωτους τομείς και για “τη διαφύλαξη του δυναμισμού τουεπιχειρηματικού τομέα στη διάρκεια της πανδημίας”.
Παράλληλα, η Έκθεση επικροτεί την ολοκλήρωση δύο σημαντικών παρεμβάσεων στα πεδίατης δημοσιονομικής πολιτικής και της ενέργειας. Πρόκειται για την παρουσίαση τηςΛειτουργικής Ταξινόμησης των δαπανών της Γενικής Κυβέρνησης στον Προϋπολογισμό του2022 – η οποία επιτρέπει στους πολίτες να γνωρίζουν το σύνολο των δαπανών όλων τωνφορέων Γενικής Κυβέρνησης ανά τομέα λειτουργίας του κράτους όπως είναι η Εκπαίδευση,η Υγεία, η Κοινωνική Προστασία, η Περιβαλλοντική Προστασία κ.λπ. –, καθώς και για ταμέτρα ενίσχυσης του ανταγωνισμού στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, με τα οποία κλείνειη πιο μακροχρόνια υπόθεση στρέβλωσης ανταγωνισμού στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειαςστην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Επιπροσθέτως, πιστοποιεί ότι η Κυβέρνηση σημείωσε σημαντική πρόοδο στο πεδίο τωνμεταρρυθμίσεων, σε μια σειρά από τομείς, όπως είναι οι αποκρατικοποιήσεις – όπουγίνεται ειδική αναφορά στην Εγνατία Οδό, τη ΔΕΠΑ Υποδομών, τα Περιφερειακά Λιμάνιακαι την αξιοποίηση του ακινήτου στις Γούρνες, καθώς και στην επικαιροποίηση τουΣτρατηγικού Σχεδίου της ΕΕΣΥΠ –, η απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας για τηνπραγματοποίηση επενδύσεων, η ψηφιοποίηση του Κράτους, το ολοκληρωμένο σύστημαδιαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού στη Δημόσια Διοίκηση, το Κτηματολόγιο, το νέοπλαίσιο πιστοποίησης της αναπηρίας, η λήψη μέτρων ώστε να υιοθετηθούν οιεναπομένουσες συστάσεις της Ομάδας Κρατών κατά της Διαφθοράς (GRECO), οι αλλαγέςστον ΕΝΦΙΑ, η πλήρης λειτουργία της Μονάδας Ωρίμανσης Έργων του ΤΑΙΠΕΔ, το μέλλοντου Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, και μια σειρά μεταρρυθμίσεων στον τομέατης Δικαιοσύνης.
Ενώ, επιβεβαιώνει τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους και υπογραμμίζει τα οφέλη απότην προωθούμενη πρόωρη αποπληρωμή του υπολοίπου των δανείων προς το ΔΝΤ, καθώςκαι ενός σημαντικού ποσού από τα διμερή δάνεια προς τις χώρες της Ευρωζώνης, τα οποίασυνάφθηκαν το 2010, στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος δημοσιονομικήςπροσαρμογής.
Επισημαίνει ακόμα τη διατήρηση των ταμειακών διαθεσίμων της χώρας σε υψηλά επίπεδακαι τη σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στα χαρτοφυλάκια τωντραπεζών.
Τέλος, δίνει το “πράσινο φως” για την αποδέσμευση της 6 ης δόσης των κερδών τωνευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα, των γνωστών ANFAs και SMPs.Υπενθυμίζεται ότι θα είναι η 5 η δόση που αποδεσμεύεται μέσα σε δύο χρόνια, ενισχύοντας,συνολικά, τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας κατά περίπου 3,5 δισ. ευρώ.Όλα τα παραπάνω αποτελούν άλλη μία αναγνώριση της συστηματικής κοινής προσπάθειαςόλων μας – πολιτών και Πολιτείας – στο πεδίο της οικονομίας, μέσα σε ένα περιβάλλονσυνεχιζόμενων – σε διεθνές επίπεδο – μεγάλων δυσκολιών και προκλήσεων.Αναγνώριση η οποία, όμως, δεν μας κάνει να εφησυχάσουμε.Αντιθέτως, συνεχίζουμε ακόμα πιο εντατικά τη σκληρή δουλειά, λειτουργώντας με σχέδιο,υπευθυνότητα, εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας και τις δυνατότητες της πατρίδας μας, ώστενα ξεπεράσουμε τις διαδοχικές, εξωγενείς κρίσεις και να καταστήσουμε την Ελλάδαολόπλευρα πιο ισχυρή».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κομισιόν: Πρόοδος με αστερίσκους από την 12η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Κομισιόν – Aποδέσμευση 767 εκατ. € προς την Ελλάδα"

Κορωνοϊός: Στο «βαθύ κόκκινο» Γρεβενά, Άρτα, Αιτωλοακαρνανία

Αλλαγές αποφάσισε η αρμόδια επιτροπή  στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας, με βάση τη διασπορά του κορωνοϊού και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανά περιφερειακή ενότητα. Σημειώνεται ότι πλέον η κατάταξη μιας περιοχής στο επίπεδο 4 ή 5 (κόκκινο, βαθύ κόκκινο) δεν συνεπάγεται την εφαρμογή έκτακτων μέτρων.

Ετσι:  

Από το επίπεδο 4 (κόκκινο) στο επίπεδο 5 (βαθύ κόκκινο)

  • Γρεβενά

  • Αρτα

  • Αιτωλοακαρνανία

Από το επίπεδο 2 (κίτρινο) στο επίπεδο 3 (πορτοκαλί)

  • Χανιά

Κατεβαίνουν επίπεδο

Από επίπεδο 5 (βαθύ κόκκινο) πήγε στο επίπεδο 4 (κόκκινο)

  • Μεσσηνία

Από το επίπεδο 4 (κόκκινο) στο επίπεδο 3 (πορτοκαλί)

  • Θεσπρωτία

Πλέον στο επίπεδο 5 (βαθύ κόκκινο) βρίσκονται 27  περιοχές της χώρας, που είναι:

  • Θεσσαλονίκη

  • Αρκαδία

  • Αγιον Ορος

  • Αχαΐα

  • Λάρισα

  • Μαγνησία

  • Κιλκίς

  • Ημαθία

  • Πιερία

  • Εβρος

  • Πέλλα

  • Ξάνθη

  • Δράμα

  • Μεσσηνία

  • Σέρρες

  • Τρίκαλα

  • Καβάλα

  • Κοζάνη

  • Καρδίτσα

  • Χαλκιδική

  • Ιωάννινα

  • Φθιώτιδα

  • Θάσος

  • Λέσβος

  • Γρεβενά

  • Αρτα

  • Αιτωλοακαρνανία

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Στο «βαθύ κόκκινο» Γρεβενά, Άρτα, Αιτωλοακαρνανία"

Μητσοτάκης σε Κομισιόν: Μόνο με γ’ δόση πιστοποιητικό για τους άνω των 60 για ασφαλή ταξίδια στην ΕΕ

Επιστολή προς την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, απέστειλε ο πρωθυπουργός, με την οποία διατυπώνει την πρόταση η τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού να θεωρηθεί προαπαιτούμενο για ασφαλή ταξίδια εντός της ΕΕ για Ευρωπαίους πολίτες άνω των 60 ετών.

Μάλιστα προτείνει αυτό να αποτυπώνεται στο ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό.

Ο πρωθυπουργός είχε προϊδεάσει για την κίνηση αυτή στο τελευταίο τηλεοπτικό μήνυμα στις 18 Νοεμβρίου.

Τότε είχε πει: «Ειδικά για την ισχύ των πιστοποιητικών, μάλιστα, με επιστολή μου προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα εισηγηθώ και η Ψηφιακή Ευρωπαϊκή Βεβαίωση να είναι έγκυρη μόνον αν αναγράφει και την τρίτη δόση μετά το εξάμηνο. Ώστε να αποφύγουμε κάθε ρωγμή στο τείχος ανοσίας που έχει ήδη χτιστεί στην ήπειρό μας».

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Μητσοτάκης σε Κομισιόν: Μόνο με γ’ δόση πιστοποιητικό για τους άνω των 60 για ασφαλή ταξίδια στην ΕΕ"

Μοναχός βρέθηκε νεκρός σε οικία στη Λάρισα – Νοσούσε από κορωνοϊό (φωτ.)

Κινητοποίηση επικρατεί στις Αρχές μετά τις 12.00 το μεσημέρι της Τετάρτης στη Λάρισα…

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, άνδρας ηλικίας 63 ετών βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του. Μαρτυρίες από την περιοχή επισημαίνουν πως νοσούσε από κορωνοϊό. Αναφέρεται πως ήταν μοναχός.

Παράλληλα, η αδελφή του αποβιώσαντα – η οποία διαμένει στην ίδια οικοδομή σε άλλο διαμέρισμα – επίσης νοσεί από κορωνοϊό. Μετά από σχετικές συζητήσεις η γυναίκα δεν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, ενώ παραμένει στο σπίτι της.

Τα δύο αδέλφια δεν είχαν εμβολιαστεί, ενώ πηγές επισημαίνουν πως ήταν αρνητές του κορωνοϊού.

Φωτογραφικά στιγμιότυπα από τον τόπο του συμβάντος:

larissanet

Διαβάστε Περισσότερα » "Μοναχός βρέθηκε νεκρός σε οικία στη Λάρισα – Νοσούσε από κορωνοϊό (φωτ.)"

Μονοκλωνικά αντισώματα: Ξεκινάει η χορήγησή τους στην Ελλάδα στα τέλη της εβδομάδας

Από το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να ξεκινήσει η χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων στα ελληνικά νοσοκομεία. Την είδηση γνωστοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος και επανέλαβε ότι οικονομία και κοινωνία δεν πρόκειται να κλείσουν.

Οι όποιες παρεμβάσεις θα αφορούν τους ανεμβολίαστους, ξεκαθάρισε o κυβερνητικός εκπρόσωπος. 

«Προσπαθούμε να μείνουμε πιστοί στην στρατηγική μας να είμαστε ανοιχτοί και όποιες παρεμβάσεις λαμβάνονται θα αφορούν τους ανεμβολίαστους», τόνισε ο κ. Οικονόμου μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ. 

Ποια μονοκλωνικά μπαίνουν στη μάχη

Να θυμίσουμε ότι η Επιτροπή για τα φάρμακα ανθρώπινης χρήσης του EMA (CHMP) συνέστησε την αδειοδότηση των Ronapreve (casirivimab/imdevi mab) και Regkirona (regdanvimab) για τη νόσο COVID-19.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή συνέστησε την αδειοδότηση του Ronapreve για τη θεραπεία της νόσου COVID-19 σε ενήλικες και εφήβους (από 12 ετών και άνω με σωματικό βάρος  τουλάχιστον 40 kg), οι οποίοι δε χρειάζονται συμπληρωματικό οξυγόνο και οι οποίοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εξελιχθεί η κατάσταση της νόσου τους σε σοβαρή. 

Όσον αφορά το Regkirona, η Επιτροπή συνέστησε την αδειοδότηση του φαρμάκου για τη θεραπεία ενηλίκων με νόσο COVID-19 οι οποίοι δεν χρειάζονται συμπληρωματικό οξυγόνο και οι οποίοι διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο να εξελιχθεί η κατάσταση της νόσου τους σε σοβαρή. Ο αιτητής για το Regkirona ήταν η Celltrion Healthcare Hungary Kft.

Το Ronapreve και το Regkirona είναι τα πρώτα μονοκλωνικά αντισωμάτα που έλαβαν θετική σύσταση από την CHMP για τη νόσο COVID-19 και εντάσσονται στη λίστα των σκευασμάτων έναντι της νόσου Cobvid19 που έχουν λάβει θετική σύσταση από τότε που το Veklury (remdesivir) συστάθηκε για αδειοδότηση τον Ιούνιο του 2020.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Μονοκλωνικά αντισώματα: Ξεκινάει η χορήγησή τους στην Ελλάδα στα τέλη της εβδομάδας "

ECDC: Εξετάζεται για όλους η χορήγηση αναμνηστικής δόσης

Η επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) Αντρεα Αμον δήλωσε σήμερα ότι η χορήγηση των αναμνηστικών δόσεων των εμβολίων κατά της Covid θα πρέπει να εξετασθεί για όλους τους ενηλίκους, με προτεραιότητα για τους άνω των 40 ετών, σε μία σημαντική αλλαγή του πρωτοκόλλου.

Σύμφωνα με την προηγούμενη οδηγία του που είχε εκδοθεί τον Σεπτέμβριο, το ECDC, μαζί με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), θεωρούσε ότι δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη για την χορήγηση αναμνηστικών δόσεων στα πλήρως εμβολιασμένα άτομα του γενικού πληθυσμού, αλλά συνιστούσε να εξετασθεί η χορήγηση ενισχυτικών δόσεων στα άτομα με εξασθενημένο ανοσιοποιητικό σύστημα, καθώς και η χρήση τους σε ευάλωτα ηλικιωμένα άτομα.

Οι συστάσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων δεν είναι δεσμευτικές για τις κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά λαμβάνονται υπόψιν στην λήψη αποφάσεων.

ΑΠΕ/euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "ECDC: Εξετάζεται για όλους η χορήγηση αναμνηστικής δόσης"

Θεσσαλονίκη – Κορονοϊός: Πέθανε ανεμβολίαστος αρχιμανδρίτης – Νοσεί και η οικογένειά του

Την μάχη με τον κορονοϊό έχασε ο 46χρονος Αρχιμανδρίτης Θεολόγος, που επιτελούσε κληρικός στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης ενώ ήταν και εφημέριος στον Ιερό Ναό Παναγίας των Χαλκέων Θεσσαλονίκης.

Ο Αρχιμανδρίτης Θεολόγος που σύμφωνα με πληροφορίες ήταν ανεμβολίαστος εκοιμήθη το βράδυ της Δευτέρας ενώ η κηδεία του τελέστηκε χθες στις 12:00 στον Ιερό Ναό Παναγίας Χαλκέων και ετάφη στα κοιμητήρια “Αναστάσεως του Κυρίου” στη Θέρμη.

Επιπλέον με κορωνοϊό νοσούν και ο αδερφος του με τους γονείς τους και νοσηλεύονται σε νοσοκομείο, Μάλιστα είναι και αυτοί ανεμβολίαστοι.

Συγκεκριμένα, ο αδερφός του Πολύκαρπος Ουζούνης, Αρχιμανδρίτης στην Ιερά Μονή Αγίας Θεοδώρας, νοσηλεύεται στο στρατιωτικό νοσοκομείο 424 και οι δύο γονείς τους στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου

Η ανακοίνωση της Μητρόπολης

Ἡ Ἱερὰ Μητρόπολις Θεσσαλονίκης μετὰ βαθυτάτης συγκινήσεως καὶ ἐν συνοχῇ καρδίας ἀναγγέλλει στὸν ἱερὸ κλῆρο καὶ τὸ εὐσεβὲς αὐτῆς πλήρωμα τὴν πρὸς Κύριον ἐκδημίαν τοῦ πανοσιολογιωτάτου ἀρχιμανδρίτου Θεολόγου Οὐζούνη.

Ὁ μακαριστὸς ἀρχιμ. Θεολόγος, κατὰ κόσμον Ἰωάννης Οὐζούνης, τοῦ Ἀντωνίου καὶ τῆς Δεσποίνης, ἐγενήθη τὸ ἔτος 1975 στὴν Θεσσαλονίκη. Διάκονος χειροτονήθηκε τὴν 8 Δεκεμβρίου 2013 στὸν ἱερὸ Μητροπολιτικὸ Ναὸ ἁγίου Γρηγορίου τοῦ Παλαμᾶ καὶ πρεσβύτερος τὴν 4 Δεκεμβρίου 2014 στὸν ἱερὸ Ναὸ ἁγίας Βαρβάρας ἄνω Τούμπας, ἀπὸ τὸν Παναγιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Ἄνθιμο, ὁ ὁποῖος τὸν χειροθέτησε αὐθημερὸν Ἀρχιμανδρίτη. Ὑπηρέτησε ὡς διάκονος καὶ ὡς ἐφημέριος στὸν ἱερὸ Ναὸ Παναγίας τῶν Χαλκέων Θεσσαλονίκης.

Ἦταν ἀπόφοιτος τοῦ Τμήματος Ποιμαντικῆς καὶ Κοινωνικῆς Θεολογίας τῆς Θεολογικῆς Σχολῆς τοῦ Ἀριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.Ἐκοιμήθη στὴν Θεσσαλονίκη, τὴν Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021. Ἡ ἐξόδιος ἀκολουθία θὰ τελεσθεῖ τὴν Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2021 στὸν ἱερὸ Ναὸ Παναγίας τῶν Χαλκέων ὥρα 12:00 μ..

Αἰωνία αὐτοῦ ἡ μνήμη.

grtimes

Διαβάστε Περισσότερα » " Θεσσαλονίκη – Κορονοϊός: Πέθανε ανεμβολίαστος αρχιμανδρίτης – Νοσεί και η οικογένειά του"

Κορωνοϊός - ΠΟΥ: «Με καθολική χρήση μάσκας στην Ευρώπη, θα είχαν σωθεί 160.000 ζωές»

Τη χρησιμότητα της προστατευτικής μάσκας από τον κορωνοϊό εξαίρει ο Ρομπ Μπάτλερ, εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την Ευρώπη.

Σε δηλώσεις του στο βρετανικό δίκτυο «Sky News», ο αξιωματούχος του διεθνούς οργανισμού κάνει έκκληση στους πολίτες της γηραιάς ηπείρου να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν προστατευτικές μάσκες με την έλευση του χειμώνα λέγοντας χαρακτηριστικά: «Βλέπουμε πώς, μερικούς μήνες μετά τον εμβολιασμό, μειώνεται η ανοσία, κυρίως ύστερα από 30 εβδομάδες. Αυτή τη στιγμή έχουμε ανεμβολίαστο το 45% με 47% του πληθυσμού στην Ευρώπη. Επιτρέψτε μου να είμαι απολύτως σαφής, η πλειονότητα των ανθρώπων στις μονάδες εντατικής θεραπείας σήμερα είναι ανεμβολίαστοι», τόνισε ο Ρομπ Μπάτλερ και πρόσθεσε: «Υπάρχουν όμως και άλλοι σύνθετοι παράγοντες. Ο χειμώνας. Σε ότι αφορά τους εσωτερικούς χώρους, είναι αναγκαία η χρήση μάσκας όπως και το να αερίζονται συχνά οι χώροι... Η ιατρική επιθεώρηση «British Medical Journal» δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα μία μελέτη, σύμφωνα με την οποία, το 53% της μετάδοσης του ιού μπορεί να αποφευχθεί με τη χρήση μάσκας».

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη έσπευσε επίσης να υποστηρίξει ότι το 48% των Ευρωπαίων πολιτών χρησιμοποιεί προστατευτικές μάσκες αλλά, όταν αυξηθεί το ποσοστό αυτό, θα μειωθούν οι θάνατοι από τη νόσο Covid και τα κρούσματα στη γηραιά ήπειρο.

«Όταν αυξηθεί το ποσοστό των Ευρωπαίων που χρησιμοποιούν προστατευτικές μάσκες, θα δούμε να μειώνονται τα κρούσματα και οι θάνατοι από κορωνοϊό. Αν γινόταν καθολική χρήση μάσκας στην Ευρώπη (κατά 95%), υποθέτουμε ότι θα είχαν σωθεί περίπου 160.000 ζωές», υπογραμμίζει.

Οι δηλώσεις του Ρομπ Μπάτλερ έρχονται ένα 24ωρο μετά τις δυσοίωνες προβλέψεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την «επίδραση» της επιδημίας της Covid-19 στην Ευρώπη.

Σε χθεσινή του ανακοίνωση ο ΠΟΥ αναφέρει ότιμ η πανδημίας της νόσου Covid θα μπορούσε να οδηγήσει σε 700.000 επιπλέον νεκρούς στην ήπειρο, αυξάνοντας σε 2,2 εκατομμύρια το συνολικό αριθμό των θανάτων μέχρι την άνοιξη.

«Μπορούμε να περιμένουμε ότι θα υπάρξει αυξημένη ή ακραία πίεση στις νοσοκομειακές κλίνες σε 25 χώρες και αυξημένη ή ακραία πίεση στις μονάδες εντατικής θεραπείας σε 49 από τις 53 χώρες μέχρι την 1η Μαρτίου 2022. Οι θάνατοι αναμένεται να φθάσουν συνολικά πάνω από 2,2 εκατομμύρια μέχρι την επόμενη άνοιξη, με βάση τις σημερινές τάσεις», εξηγεί ο διεθνής οργανισμός.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η αύξηση των κρουσμάτων εξηγείται από το συνδυασμό της επικράτησης της πολύ μεταδοτικής μετάλλαξης «Δέλτα», της ανεπαρκούς εμβολιαστικής κάλυψης και της χαλάρωσης των μέτρων κατά της Covid-19.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός - ΠΟΥ: «Με καθολική χρήση μάσκας στην Ευρώπη, θα είχαν σωθεί 160.000 ζωές»"

Θάνος Πλεύρης: Μόνο για ανεμβολιάστους πιθανά νέα μέτρα – Δεν συζητάμε τεστ ανεμβολίαστων για σούπερ μάρκετ

Δεν τίθεται θέμα λήψης μέτρων για εμβολιασμένους και εφόσον χρειαστεί, θα παρθούν άλλα μέτρα μόνο για ανεμβολίαστους, ξεκαθάρισε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Πρόσθεσε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή συζήτηση για rapid test στους ανεμβολίαστους για σουπερμάρκετ ή είδη πρώτης ανάγκης.

«Έχουμε πάρει συγκεκριμένα μέτρα που στο 90% αφορούν μη εμβολιασμένους όχι τιμωρητικά, αλλά γιατί αυτοί κινδυνεύουν» διευκρίνισε.

«Όταν το 73% των ενήλικων είναι εμβολιασμένοι, δεν θα υπάρξει λοκντάουν. Το ΕΣΥ αυτή τη στιγμή δεν είναι μονοθεματικό, εξυπηρετεί και COVID και non COVID περιστατικά και γι’ αυτό πιέζεται. Βρισκόμαστε στην κορύφωση του τέταρτου κύματος, πιέζεται όλη η Ευρώπη και προηγούμαστε σε σχέση με άλλες χώρες» σημείωσε ο κ. Πλεύρης.

Όπως επισήμανε, τουλάχιστον τις τελευταίες 10 ημέρες υπάρχει σταθεροποίηση των κρουσμάτων, σε υψηλό επίπεδο όμως, κι αυτό σημαίνει ότι ακολουθεί η πίεση στις νοσηλείες και τους θανάτους που ακολουθούν την κορύφωση στα κρούσματα.

«Κρίσιμες οι δύο επόμενες δύο εβδομάδες»

«Περιμένουμε επιπεδοποίηση και κάμψη για να υπάρξει αποσυμφόρηση. Για τις επόμενες 10 με 15 μέρες θα έχουμε πίεση στο ΕΣΥ, αλλά αυτή τη στιγμή, έστω και με καθυστέρηση, υπάρχει σοβαρή προσέλευση συμπολιτών μας και για πρώτη και για τρίτη δόση, πάνω από 1 εκατ. άνθρωποι, πάμε σε αρκετά καλή εμβολιαστική κάλυψη».

«Θα θέλαμε μεγαλύτερη προσέλευση στους άνω των 60 συμπολιτών μας στην πρώτη δόση» παραδέχθηκε, ενώ εστίασε και στη σημαντικότητα της τρίτης δόσης.

Επικαλούμενος τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο κ. Πλεύρης σημείωσε πως από την αρχή του χρόνου στα κρούσματα είμαστε 85% ανεμβολίαστοι – 15% εμβολιασμένοι, στις ΜΕΘ 94% ανεμβολίαστοι – 6% εμβολιασμένοι και στους θανάτους 90% ανεμβολίαστοι – 10% εμβολιασμένοι.

«Πριν από ένα μήνα στους εμβολιασμούς ήμασταν στο 64-65% του ενηλίκου πληθυσμού τώρα είμαστε 73,5%» τόνισε.

Χειρουργεία

Με αφορμή εξάλλου το έγγραφο που έστειλε στους Διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκ με το οποίο καλεί τα νοσοκομεία, δημόσια και ιδιωτικά, να προβούν σε μείωση τακτικών χειρουργικών επεμβάσεων έως 80%, ο υπουργός Υγείας διαβεβαίωσε ότι δεν θα αναβληθούν χειρουργεία που πρέπει να γίνουν  και δεν θα κινδυνέψει κανένας άνθρωπος,

«Σε αντίθεση με πέρυσι που ήμασταν σε λοκντάουν και υπήρξε απαγόρευση, τώρα δίνεται η δυνατότητα στις διοικήσεις βάσει του προγραμματισμού και τις νοσηλείες που έχουν –εάν κρίνουν- να περιορίσουν χειρουργεία. Εάν λόγου χάρη στην Αττική ακόμα δεν υπάρχει πίεση, δεν υπάρχει καμία αλλαγή στα χειρουργεία.

Στις περιοχές που πιέζονται, όχι δεσμευτικά, καθαρά στη διοίκηση του νοσοκομείου βάσει των κατειλημμένων κλινών που έχει είτε απλών είτε ΜΕΘ τούς δίνεται η δυνατότητα στα προγραμματισμένα χειρουργεία να περιορίσουν. Άρα δεν ισχύει σε τακτικά χειρουργεία που δεν υπάρχει πίεση, δεν ισχύει στα έκτακτα» αποσαφήνισε.

«Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, σε συγκεκριμένα νοσοκομεία που πιέζονται, είμαστε σε συνεργασία με ιδιωτικές κλινικές να καλυφθούν και να γίνουν εκεί. Χειρουργεία δε θα πάνε πίσω. Όλα τα έκτακτα χειρουργεία γίνονται, σε ορισμένα νοσοκομεία ειδικά συγκεκριμένων περιοχών που πιέζονται πάρα πολύ ούτως ή άλλως έχουν περιορίσει χειρουργεία και τα δίνουν σε συνεργασία με ιδιωτικές κλινικές» σχολίασε.

«Ο περιορισμένος θα είναι στο απολύτως απαραίτητο εκεί που μπορούν να πάνε πίσω κάποια χειρουργεία» διαβεβαίωσε ο κ. Πλεύρης.

Πλεύρης: «Όλες οι κενές κλίνες ιδιωτικών ΜΕΘ είναι στη διάθεση του ΕΚΑΒ»

Συνέχισε λέγοντας ότι «έχουμε υπερδιπλασιάσει τις κλίνες ΜΕΘ, πάνω από 12.000 έχουμε βάλει προσωπικό γιατροί και νοσηλευτές, έχουμε πάρει 700 κλίνες από τον ιδιωτικό τομέα Θεσσαλία και Βόρεια Ελλάδα εξυπηρετούνται COVID περιστατικά, αλλά στέλνουμε και non COVID, χειρουργεία χωρίς επιβάρυνση του ασφαλισμένου. Ουσιαστικά έχει γίνει ενιαίο σύστημα υγείας δημοσίου – ιδιωτικού τομέα.

Όλες οι κλίνες κενές του ιδιωτικού τομέα ΜΕΘ είναι στη διάθεση του ΕΚΑΒ, έχουμε πάρει κλίνες. Στην Αθήνα έχουμε ήδη σχεδιάσει ποιες κλίνες θα πάρουμε από συγκεκριμένα νοσοκομεία όταν τα χρειαστούμε, ιδιώτες μπήκαν στο σύστημα και με επιστράτευση. Για να βάλεις ιδιωτική δομή να κάνει εφημερία θα πρέπει να είσαι σίγουρος ότι μπορεί να αντεπεξέλθει στην εφημερία που δεν την γνωρίζουν ως ειδικότητα».

«Αυτή τη στιγμή έχουμε 1.300 ΜΕΘ κλίνες οι οποίες είναι μοιρασμένες, το ΕΣΥ λειτουργεί σε 2 ταχύτητες, μια ταχύτητα τα non COVID και μια τα COVID, αυτό σημαίνει ότι το ΕΣΥ έχει την πίεση που είχε ούτως ή άλλως, καθώς η οικονομία και η κοινωνία είναι ανοιχτή. Aυτό σημαίνει ότι όταν ένα νοσοκομείο έχει συμπληρωμένες κλίνες πρέπει να διαθέσει παραπάνω κλίνες είτε από COVID για non COVID περιστατικά ή το αντίθετο».

Ερωτηθείς για τυχόν απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) την Πέμπτη ανηλίκων 5 με 11 ετών, παρέπεμψε σε απόφαση του EMA και μετά την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Θάνος Πλεύρης: Μόνο για ανεμβολιάστους πιθανά νέα μέτρα – Δεν συζητάμε τεστ ανεμβολίαστων για σούπερ μάρκετ"

Κορωνοϊός - Γερμανία: Πώς θα μπαίνουν από σήμερα οι πολίτες σε μέσα μεταφοράς και εργασιακούς χώρους

Σε ισχύ τίθενται από σήμερα τα αυστηρότερα μέτρα για την πρόσβαση των πολιτών σε μέσα μαζικής μεταφοράς και τον εργασιακό χώρο στη Γερμανία.

Όπως γράφει ο γερμανικός Τύπος, από σήμερα μπαίνει σε εφαρμογή ο κανόνας «3G», σύμφωνα με τον οποίο, οι πολίτες θα μπορούν να εισέρχονται σε μέσα μεταφοράς αλλά και στον εργασιακό χώρο επιδεικνύοντας πιστοποιητικό εμβολιασμού, νόσησης ή πρόσφατο αρνητικό τεστ Covid-19.

Ο ίδιος κανόνας θα ισχύει για εργαζόμενους και επισκέπτες μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και κέντρων αποκατάστασης ασθενών, αναφέρει το γερμανικό περιοδικό «Focus».

Xθες, ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας, Γενς Σπαν, ζήτησε να επιβληθούν επιπλέον περιορισμοί προκειμένου να ανασχεθεί η «δραματική» αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στη χώρα.

Ο Γερμανός υπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής lockdown αν και όπως επεσήμανε, αυτό θα το αποφασίσουν οι κυβερνήσεις των κρατιδίων. «Η κατάσταση δεν είναι απλώς σοβαρή, σε κάποιες περιοχές της Γερμανίας είναι πλέον δραματική», τόνισε ο Σπαν.

Αλλά και η απερχόμενη Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ δεν αποκλείει την επιβολή lockdown.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός - Γερμανία: Πώς θα μπαίνουν από σήμερα οι πολίτες σε μέσα μεταφοράς και εργασιακούς χώρους"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news