facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2021

Φάρμακο κατά του κορωνοϊού παρουσίασε ο Νετανιάχου στον Μητσοτάκη

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου κατά την διάρκεια δηλώσεων στο Ισραήλ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, παρουσίασε ένα νέο φάρμακο κατά του κορωνοϊού και ανακοίνωσε πως η Ελλάδα πρόκειται να συμμετέχει στις κλινικές δοκιμές.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, δήλωσε πως η χώρα του παράγει ένα καινούργιο φάρμακο κατά της πανδημίας και ότι η Ελλάδα θα βρίσκεται ανάμεσα στα κράτη που θα γίνουν δοκιμές.

Παράλληλα, παρουσίασε το νέο ιατρικό επίτευγμα κατά την διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ενώ έβγαλε το φάρμακο από την τσέπη του.

Επίσης, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου είπε ότι το συγκεκριμένο φάρμακο είναι εισπνεόμενο και ήδη έχει δοκιμαστεί σε ασθενείς του Ισραήλ. Μέχρι στιγμής, έχουν γίνει δοκιμές σε 32 άτομα, και είχε θεαματικά αποτελέσματα. 

Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως ζήτησε τα κορυφαία ελληνικά νοσοκομεία να συμμετάσχουν στις κλινικές δοκιμές.

«Θα είναι ένα παράδειγμα συνεργασίας μας που επεκτείνεται διαρκώς σε νέους τομείς» ανέφερε.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Φάρμακο κατά του κορωνοϊού παρουσίασε ο Νετανιάχου στον Μητσοτάκη"

ΗΠΑ: Ξεκινά αύριο η δεύτερη δίκη του Τραμπ στη Γερουσία – Οι συνήγοροι του επιμένουν ότι η διαδικασία είναι αντισυνταγματική

Η δεύτερη δίκη του Ντόναλντ Τραμπ στη Γερουσία, με την κατηγορία ότι υποκίνησε την αιματηρή εισβολή στο Καπιτώλιο, στις 6 Ιανουαρίου, πρόκειται να ξεκινήσει αύριο Τρίτη, με μια συζήτηση για το αν είναι συνταγματική η διαδικασία, επειδή δεν είναι πλέον πρόεδρος των ΗΠΑ, ανέφερε μία πηγή.

Η ακροαματική διαδικασία πρόκειται να ξεκινήσει το μεσημέρι της Τετάρτης, πρόσθεσε η ίδια πηγή. Οι εννέα Δημοκρατικοί βουλευτές, που έχουν αναλάβει τον ρόλο των κατηγόρων, ελπίζουν ότι θα πείσουν τα 100 μέλη της Γερουσίας να καταδικάσουν τον Τραμπ και να του απαγορεύσουν να διεκδικήσει στο μέλλον οποιοδήποτε δημόσιο αξίωμα.

Οι συνήγοροι του πρώην προέδρου, από την άλλη, στη σύνοψη της τακτικής που θα ακολουθήσουν και η οποία κατατέθηκε σήμερα στη Γερουσία, επιμένουν ότι η παραπομπή του είναι αντισυνταγματική και για αυτό θα πρέπει να απορριφθεί το κατηγορητήριο. Υποστηρίζουν επίσης ότι η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι και οι σύμμαχοί της προχώρησαν στην παραπομπή «για δικό τους πολιτικό όφελος». Η νομική ομάδα του Τραμπ υποστηρίζει επίσης ότι η Γερουσία δεν έχει την αρμοδιότητα να τον δικάσει, από τη στιγμή που πλέον ιδιωτεύει.

Ο Τραμπ αποχώρησε από τον Λευκό Οίκο στις 20 Ιανουαρίου, μετά την ήττα του στις προεδρικές εκλογές από τον Τζο Μπάιντεν. Τον περασμένο μήνα, η προσπάθεια να απορριφθεί η υπόθεση με το σκεπτικό ότι είναι αντισυνταγματική η παραπομπή του, δεν πέρασε: υπέρ ψήφισαν μόνο οι 45 από τους 50 Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές του Σώματος. Οι βουλευτές-κατήγοροι την περασμένη εβδομάδα υποστήριξαν ότι ο Τραμπ πρέπει να καταδικαστεί για να προστατευθεί η αμερικανική δημοκρατία και η εθνική ασφάλεια και να αποθαρρυνθούν όσοι στο μέλλον επιχειρήσουν να προκαλέσουν βίαια επεισόδια προκειμένου να παραμείνουν στην εξουσία.

Για να καταδικαστεί ο Τραμπ οι Δημοκρατικοί της Γερουσίας χρειάζονται τις ψήφους 17 Ρεπουμπλικάνων συναδέλφων τους, κάτι που φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο να το πετύχουν. Η Βουλή παρέπεμψε τον Τραμπ σε δίκη στις 13 Ιανουαρίου, με αφορμή την ομιλία του προς τους υποστηρικτές του, λίγες ημέρες νωρίτερα. Είναι ο πρώτος πρόεδρος στην ιστορία που παραπέμπεται δύο φορές και ο μοναδικός που θα δικαστεί αφού έχει αποχωρήσει από την προεδρία.

Σε εκείνη την ομιλία του, στις 6 Ιανουαρίου, ο Τραμπ επανέλαβε τους αναπόδεικτους ισχυρισμούς του για νοθεία στις εκλογές του Νοεμβρίου και προέτρεψε τους υποστηρικτές του να κάνουν πορεία στο Καπιτώλιο, λέγοντάς τους «να σταματήσουν την κλοπή», να «δείξουν δύναμη» και «να αγωνιστούν κολασμένα». Η εισβολή διέκοψε τη διαδικασία επικύρωσης της νίκης του Τζο Μπάιντεν στις εκλογές, καθώς βουλευτές και γερουσιαστές έτρεξαν να κρυφτούν σε ασφαλή καταφύγια. Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων και ένας αστυνομικός.

Οι δικηγόροι του Τραμπ, σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post, υποστηρίζουν ότι η ομιλία του πρώην προέδρου «δεν ήταν μια πράξη ενθάρρυνσης ενός οργανωμένου κινήματος για την ανατροπή» της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Λένε επίσης, στο έγγραφο που κατέθεσαν σήμερα, ότι ο Τραμπ χρησιμοποίησε τη λέξη «fight» («πολεμώ, αγωνίζομαι») λίγο παραπάνω από πέντε φορές, αλλά πάντα με τη «μεταφορική» έννοιά της, εννοώντας ότι οι οπαδοί του θα έπρεπε «να υψώσουν τη φωνή τους», όπως συμβαίνει συχνά τις δημόσιες ομιλίες.

Σύμφωνα πάντα με το νομικό επιτελείο του Ρεπουμπλικάνου μεγιστάνα, το FBI επιβεβαιώνει ότι οι ταραχές της 6ης Ιανουαρίου είχαν σχεδιαστεί πολλές ημέρες πριν από την ομιλία του Τραμπ και κατά συνέπεια δεν είχαν καμία σχέση με αυτήν. Εκείνοι που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο το έκαναν με δική τους πρωτοβουλία, πρόσθεσαν.

Η Γερουσία θα διακόψει τη δίκη από το απόγευμα της Παρασκευής μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου, κατόπιν αιτήματος ενός συνηγόρου του Τραμπ, του Ντέιβιντ Σόεν, ο οποίος είναι Εβραίος και τηρεί την αργία του Σαββάτου.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΗΠΑ: Ξεκινά αύριο η δεύτερη δίκη του Τραμπ στη Γερουσία – Οι συνήγοροι του επιμένουν ότι η διαδικασία είναι αντισυνταγματική"

Κύπρος – Κορονοϊός: Δύο νεκροί και 105 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο

Το υπουργείο Υγείας Κύπρου ανακοίνωσε την Δευτέρα (08.02.2021) δύο θανάτους και 105 νέα κρούσματα κορονοϊού. 

Ετσι, ο συνολικός αριθμός των θανάτων από Covid-19 στην Κύπρο είναι 214.

103 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 34 σε σοβαρή κατάσταση.

Έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 35.739 τεστ ανίχνευσης της νόσου με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test).

Το ποσοστό θετικότητας ανέρχεται στο 0,29%, ενώ ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων κορονοϊού είναι 31.864.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος – Κορονοϊός: Δύο νεκροί και 105 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο"

Εμβολιασμοί: Ανοίγει η πλατφόρμα για δυο ηλικιακές ομάδες

Ξεκινά η διαδικασία για το κλείσιμο ραντεβού σε δυο ηλικιακές ομάδες: στην ομάδα 60-64 η πλατφόρμα θα ανοίξει την προσεχή Τετάρτη (αφορά στα εμβόλια της AstraZeneca). Οι πρώτοι εμβολιασμοί θα γίνουν στις 15 Φεβρουαρίου.

Για την δεύτερη ηλικιακή ομάδα 75-79 (τα υπόλοιπα εμβόλια) η πλατφόρμα θα τεθεί σε λειτουργία την προσεχή Παρασκευή.

Οπως γνωστοποίησε ο Μάριος Θεμιστοκλέους η χώρα παρέλαβε τις πρώτες 40.000 δόσεις του εμβολίου AstraZeneca.

Για να τρέξει η διαδικασία θα υπάρξουν δυο διαφορετικές πλατφόρμες: Μια για τα εμβόλια της AstraZeneca και μια για τα υπόλοιπα στις ηλικίες άνω των 75 ετών.

Από τις 15 Φεβρουαρίου ανοίγει τμήμα των δυο μεγάλων εμβολιαστικών κέντρων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Εμβολιασμοί: Ανοίγει η πλατφόρμα για δυο ηλικιακές ομάδες"

Κορωνοϊός - Ολλανδία: Παρατείνεται η απαγόρευση κυκλοφορίας έως τις αρχές Μαρτίου

Η ολλανδική κυβέρνηση θα παρατείνει το μέτρο της νυχτερινής απαγόρευσης της κυκλοφορίας, με το οποίο στοχεύει να επιβραδύνει τη διασπορά του νέου κορωνοϊού έως και τις 2 Μαρτίου (21.00-04.30 της 3ης Μαρτίου), ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Δικαιοσύνης της χώρας.

Η ομάδα των εμπειρογνωμόνων, που συμβουλεύει την κυβέρνηση, «μας είπε ότι η κατάσταση καταλήγει να είναι χειρότερη, σε σχέση με όσο φοβόμασταν τελικά, με τον αριθμό των μολύνσεων, των νοσηλειών και άλλους δείκτες», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Φερντ Γκραπερχάους.

«Μας προειδοποίησαν επίσης αυστηρά σχετικά με την όλο και μεγαλύτερη αύξηση (των μολύνσεων) του πολύ πιο μεταδοτικού βρετανικού στελέχους και μας συνέστησαν επειγόντως να προχωρήσουμε και να συνεχίσουμε την απαγόρευση της κυκλοφορίας», είπε ο Ολλανδός υπουργός σε δημοσιογράφους, ανακοινώνοντας την απόφαση έπειτα από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας, η πρώτη που επιβλήθηκε στην Ολλανδία από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, πυροδότησε επεισόδια, που διήρκησαν ημέρες, από διαδηλωτές κατά του λοκντάουν, όταν εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στις 23 Ιανουαρίου. Επρόκειτο αρχικά να τελειώσει στις 10 Φεβρουαρίου.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός - Ολλανδία: Παρατείνεται η απαγόρευση κυκλοφορίας έως τις αρχές Μαρτίου"

Καιρός αύριο: Ισχυρές καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας

Το σκηνικό του καιρού παραμένει βροχερό αύριο Τρίτη (09.02.2021) με ισχυρές καταιγίδες κατά τόπους.

Στα δυτικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές που από το μεσημέρι θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Από τις βραδινές ώρες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη σποραδικές καταιγίδες.

Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις που από το μεσημέρι, κυρίως στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές.

Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από το μεσημέρι στα βορειοδυτικά ορεινά. Ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης.

Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί 4 με 6, βαθμιαία στα πελάγη 7 και στο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ. Εξασθένηση το βράδυ στα δυτικά. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.

Η πρόγνωση του καιρού για αύριο Τρίτη (09.02.2021) για όλη την Ελλάδα από την ΕΜΥ
 
Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.
Άνεμοι: Νοτιοδυτικοί 4 με 6 και πρόσκαιρα το μεσημέρι-απόγευμα στα ανατολικά έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που τις μεσημβρινές ώρες θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Βελτίωση τη νύχτα. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ εξασθενούντες το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που θα αυξηθούν, γρήγορα στη δυτική Μακεδονία και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές και θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Τις βραδινές ώρες στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της δυτικής Μακεδονίας. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 και στα ανατολικά βαθμιαία έως 7 μποφόρ. Εξασθένηση τη νύχτα.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές που από τις μεσημβρινές ώρες θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και καταιγίδες. Τα φαινόμενα στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και το απόγευμα στη δυτική Πελοπόννησο θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Βελτίωση τη νύχτα. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από το μεσημέρι στα ορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς.
Άνεμοι: Νοτιοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ. Το βράδυ θα στραφούν σε δυτικούς και θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες με τοπικές βροχές από το μεσημέρι.
Άνεμοι: Νοτιοδυτικοί 4 με 6 και το μεσημέρι-απόγευμα 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών.
Άνεμοι: Νοτιοδυτικοί 6 με 7 και στις Κυκλάδες πρόσκαιρα έως 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και από τις βραδινές ώρες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: Νοτιοδυτικοί 4 με 6 και από το απόγευμα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου 6 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Ισχυρές καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας"

Κορωνοϊός: Στα 638 τα νέα κρούσματα - 276 οι διασωληνωμένοι, 25 θάνατοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 638 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 164575, εκ των οποίων 51.9% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 6045 (3.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 52595 (61.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

276 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. 198 (71.7%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 85.9%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1169 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας

Τέλος, έχουμε 25 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5.997 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3525 (58.8%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού κα Θεοδωρίδου στην καθιερωμένη ενημέρωση για την ποτρεία της πανδημίας, αναφέρθηκε στο εμβόλιο της Astrazeneca και όπως είπε με βάση όλα τα δεδομένα που υπάρχουν το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό. Προστατευει το σύνολο των εμβολιασμένων και μειώνει τις εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Είπε ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ανασκόπησε όλα τα επιστημονικά δεδομένα και εξήγησε τους λόγους που το εμβόλιο δεν θα χορηγείται στους άνω των 65 ετών. Οι μελέτες περιλαμβάνουν μικρό αριθμό με αποτέλεσμα το δείγμα να μην θεωρείται αξιόπιστο σε σχέση με την αποτελεσματικότητα, ωστόσο τα στοιχεία για την ανοσογονικότητα μας κάνει να πιστεύουμε ότι θα είναι αποτελεσματικό και σε μεγάλες ηλικίες. και πιθανόν να τροποποιηθεί η θέση της επιτροπής από νεότερα δεδομένα, τόνισε.

Γονιμότητα και παραπληροφόρηση

Το εμβόλιο θα χορηγείται από 18 έως 64 ετών. Το μεσοδιάστημα πρώτης και δεύτερης δόσης είναι 12 εβδομάδες. Είπε επίσης ότι η γονιμότητα δεν επηρρεάζεται από το εμβόλιο. «Είναι αθώα η χορήγηση του εμβολίου σε αυτή τη φάση» σημείωσε και πρόσθεσε:

«Είναι παραπληροφόρηση όσα ακούγονται σχετικά με το εμβόλιο και τη γονιμότητα. Το εμβόλιο και τα αντισώματα που δημιουργεί, δεν επηρεάζουν τη γονιμότητα»... Βιώνουμε παράλληλα δύο επιδημίες, η μία είναι η COVID-19 και η άλλη η υπερβολική πληροφόρηση, που δημιουργούν φόβους, και ανασφάλεια. Οι επιστήμονες θα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την πρώτη, για τη δεύτερη όμως θα πρέπει να εφαρμοστεί το παν μέτρον άριστον.

Στην συνέχεια, τον λόγο πήρε ο κ. Θεμιστοκλέους, ανακοινώνοντας πως η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό θα «εμπλουτιστεί» τις επόμενες ημέρες.

Συγκεκριμένα είπε πως η πλατφόρμα θα ανοίξει για της ηλικίες από 60 – 64 ετών ανοίγει την Τετάρτη 10/02/2021 και οι πρώτοι εμβολιασμοί θα γίνουν στις 15 του μήνα.

Για τις ηλικίες 75 έως 79 ετών, η πλατφόρμα ανοίγει την Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου.

«Χθες παραλάβαμε τις πρώτες 45.000 δόσεις του εμβολίου της Astrazeneca κι αναμένουμε περισσότερες παραλαβές τις επόμενες ημέρες», συνέχισε ο ίδιος.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ο κ. Θεμιστοκλέους χαρακτήσισε το πιστοποιητικού εμβολιασμού ως «μέσο για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων». Όσο πλησιάζουμε στο καλοκαίρι τόσο περισσότερο θα αυξάνονται οι χώρες που θα το υιοθετήσουν παρατήρησε

Αναλυτικά η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων ανά Περιφερειακή Ενότητα

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ 4
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 44
ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ 3
ΑΡΚΑΔΙΑΣ 2
ΑΧΑΪΑΣ 39
ΒΟΙΩΤΙΑΣ 3
ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 38
ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 3
ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 57
ΕΥΒΟΙΑΣ 46
ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ 1
ΖΑΚΥΝΘΟΥ 6
ΗΛΕΙΑΣ 3
ΗΜΑΘΙΑΣ 2
ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 7
ΘΑΣΟΥ 1
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 80
ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 7
ΚΑΒΑΛΑΣ 6
ΚΑΛΥΜΝΟΥ 9
ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ 2
ΚΑΡΠΑΘΟΥ 1
ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 80
ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ 1
ΚΙΛΚΙΣ 3
ΚΟΖΑΝΗΣ 4
ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ 8
ΛΑΚΩΝΙΑΣ 1
ΛΑΡΙΣΑΣ 7
ΛΕΥΚΑΔΑΣ 1
ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ 2
ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 3
ΝΑΞΟΥ 1
ΝΗΣΩΝ 2
ΝΟΤΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 50
ΞΑΝΘΗΣ 1
ΠΕΙΡΑΙΩΣ 47
ΠΕΛΛΑΣ 2
ΠΙΕΡΙΑΣ 5
ΠΡΕΒΕΖΑΣ 1
ΡΕΘΥΜΝΟΥ 11
ΡΟΔΟΠΗΣ 1
ΣΑΜΟΥ 4
ΣΕΡΡΩΝ 2
ΤΡΙΚΑΛΩΝ 2
ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ 5
ΦΩΚΙΔΑΣ 1
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ 8
ΧΑΝΙΩΝ 2
ΥΠΟ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ 12

Δείτε ΕΔΩ την ημερήσια επιδημιολογική μελέτη του ΕΟΔΥ

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Στα 638 τα νέα κρούσματα - 276 οι διασωληνωμένοι, 25 θάνατοι"

Π. Τσακλόγλου: Δεν αλλάζει η νομοθεσία για τα αυξημένα ποσοστά της προσωρινής σύνταξης

Η κυβέρνηση έκανε σημαντικές βελτιώσεις στις προσωρινές συντάξεις με τις νομοθετικές ρυθμίσεις του 2020 που αφορούν –μεταξύ άλλων– και στην αύξηση του ποσοστού χορήγησής τους, επεσήμανε σήμερα από το βήμα της Bουλής ο  υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Πάνος Τσακλόγλου.  

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την έκδοση των προσωρινών συντάξεων αναφέρθηκε στις σημαντικές νομοθετικές βελτιώσεις που έκανε η κυβέρνηση στο θέμα αυτό επισημαίνοντας τα εξής ότι «Οι σημαντικότερες από αυτές είναι η αύξηση των ποσοστών της προσωρινής σύνταξης από το 50% στο 80% για τους μισθωτούς και στο 70% για τους μη μισθωτούς, η προσθήκη των συνταξιούχων του ΟΓΑ στους δικαιούχους της προσωρινής σύνταξης και η προσθήκη στους δικαιούχους όσων εργάζονται κατά την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης με μείωση του ποσού της προσωρινής σύνταξης κατά 30%». 

Πέραν όμως αυτών των βελτιώσεων, όπως ανέφερε ο κ. Τσακλόγλου, «η διάταξη που θα φέρει το υπουργείο Εργασίας στη Βουλή για το ποσό «έναντι» σύνταξης έρχεται να συμπληρώσει την παραπάνω νομοθεσία και να ενισχύσει εισοδηματικά όσους ασφαλισμένους έχουν ήδη καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης και το αίτημά τους εκκρεμεί και ταυτόχρονα δεν λαμβάνουν την ήδη θεσμοθετημένη προσωρινή σύνταξη».

Η προσωρινή σύνταξη, οι βελτιώσεις και οι προσθήκες στην υφιστάμενη νομοθεσία δεν πρόκειται να υποκαταστήσουν το συνεκτικό και ολοκληρωμένο σχέδιο μείωσης των εκκρεμών συντάξεων, υπογράμμισε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. «Στόχος παραμένει η ταχύτερη απονομή συντάξεων, αλλά ταυτόχρονα δε θα πρέπει να αγνοούμε και τους ασφαλισμένους που περιμένουν για αρκετό καιρό τη σύνταξή τους», κατέληξε ο κ. Τσακλόγλου απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, κ. Β. Κεγκέρογλου.

Άνω του 1,7 εκατ.  οι ωφελημένοι των μέτρων στήριξης

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για τα μέτρα στήριξης των εργαζομένων σε επιχειρήσεις εποχικού χαρακτήρα και την «καταβολή επιδόματος ανεργίας σε δικαιούχους», ο κ. Τσακλόγλου, σημείωσε ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα και μεγάλος αριθμός των αυτοαπασχολουμένων έχει στηριχτεί από την κυβέρνηση». «Κι αυτό είναι αδιαμφισβήτητο» τόνισε ο κ. Τσακλόγλου και πρόσθεσε ότι «οι ενισχύσεις του προϋπολογισμού ωφέλησαν πάνω από 1,7 εκατομμύρια απασχολουμένων στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας. 

Σχεδόν το σύνολο των μισθωτών – με εξαίρεση ελάχιστους κλάδους όπου οι επιπτώσεις της κρίσης δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλες ή ήταν θετικές – αλλά και αρκετούς κλάδους αυτοαπασχολουμένων. Η συντριπτική πλειονότητα αυτών των εργαζομένων δεν έχει χάσει ούτε μία ημέρα ασφάλισης».  

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, «συνολικά από την αρχή της πανδημίας έχουν ληφθεί 62 κατηγορίες μέτρων, συνολικής αξίας 31,4 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 31,4 δισ. ευρώ τα 24 δισ. αφορούν το 2020 και 7,5 δισ. αναμένεται να επηρεάσουν το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2021». 

«Σύμφωνα με τα στοιχεία των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έχουν καταβληθεί από τον τακτικό προϋπολογισμό συνολικά 3,4 δισ. ευρώ για πληρωμές αποζημιώσεων ειδικού σκοπού στο διάστημα από πέρυσι τον Απρίλιο μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2020.  

Το δημόσιο καταβάλει εκτός από την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ και τις ασφαλιστικές εισφορές εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων. Συγκεκριμένα από αυτό το κονδύλι των 3,4 δισ. ευρώ, τα 942,5 εκατ. είναι μεταβιβάσεις του προϋπολογισμού προς τον ΕΦΚΑ.

Δηλαδή, πληρωμές ασφαλιστικών εισφορών. Και αυτό αποτελεί πολιτική επιλογή της κυβέρνησης και για να στηρίξουμε τα έσοδα του ΕΦΚΑ, αλλά και για να μην χάσουν οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναστολή της σύμβασης τους ούτε μία μέρα ασφάλισης ούτε ένα ένσημο εν μέσω πανδημίας», δήλωσε ο κ. Τσακλόγλου.

 naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Π. Τσακλόγλου: Δεν αλλάζει η νομοθεσία για τα αυξημένα ποσοστά της προσωρινής σύνταξης "

Αναδρομικά κληρονόμων: Σήμερα η καταβολή σε 63.207 δικαιούχους - Ποιοι δεν πληρώθηκαν και γιατί

Ξεκίνησε σήμερα η πληρωμή των κληρονόμων συνταξιούχων α΄ βαθμού χωρίς διαθήκη που υπέβαλαν ηλεκτρονικά και οριστικοποίησαν τη σχετική υπεύθυνη δήλωση/αίτηση για την επιστροφή των μειώσεων της περιόδου Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016.

Ειδικότερα σήμερα πληρώθηκαν 63.207 δικαιούχοι και το συνολικό κόστος ανήλθε σε 40.096.308,56€.

Όπως ανακοίνωσε η διοίκηση του ΕΦΚΑ, από τα 102.997 αιτήματα προέκυψε κατόπιν διασταυρώσεων ότι περίπου 30.000 δεν δικαιούνται επιστροφές καθώς αφορούν περιπτώσεις για τις οποίες δεν είχαν γίνει κρατήσεις την περίοδο Ιουνίου 2015 - Μαΐου 2016 στους θανόντες συνταξιούχους και θα σταλεί σχετικό ενημερωτικό email τις προσεχείς ημέρες.

Απομένουν άλλες 10.000 αιτήσεις που δεν έχουν εκκαθαριστεί μηχανογραφικά ενώ 626 αιτήσεις κληρονόμων τέως συνταξιούχων της ΕΤΕ θα πληρωθούν την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου, λόγω ειδικής διαχείρισης (εξαίρεσης) που απαιτείται στις κρατήσεις υπέρ υγείας.

Από το μεσημέρι της Τετάρτης 10 Φεβρουαρίου θα αναρτηθεί στην ηλεκτρονική υπηρεσία υποβολής της αίτησης ενημερωτικό σημείωμα για το ποσό που έλαβε ο κάθε δικαιούχος. Την ίδια ημέρα θα δοθεί η δυνατότητα διορθώσεων και σε όσους εσφαλμένα οριστικοποίησαν την αίτησή τους.

Για τις αιτήσεις που δεν εκκαθαρίστηκαν θα ζητηθεί από τους δικαιούχους να διορθώσουν τα στοιχεία τα οποία καταχώρησαν και δεν επιτρέπουν την ολοκλήρωση της επεξεργασίας του αιτήματος τους και αν αυτό δεν καταστεί δυνατό θα σταλούν στα τμήματα πληρωμών των υποκαταστημάτων του e-ΕΦΚΑ για διόρθωση και εκκαθάριση.

Στα τμήματα πληρωμών θα σταλούν επίσης 5.781 αιτήσεις κληρονόμων β΄ βαθμού για τις οποίες δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για τη μηχανογραφική επεξεργασία με στόχο να πληρωθούν στην 3η προγραμματισμένη πληρωμή (10/4/2021).

Τέλος τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου θα δοθεί σε παραγωγική λειτουργία η υποβολή συμπληρωματικών στοιχείων για τις αιτήσεις με διαθήκη.

Υπενθυμίζεται ότι διευκρινίσεις αναφορικά με τα δικαιολογητικά που αναζητούνται στις περιπτώσεις των αιτήσεων επιστροφής αναδρομικών από κληρονόμους βρίσκονται στο site του e-ΕΦΚΑ στον ακόλουθο σύνδεσμο: Διευκρινίσεις σχετικά με τα δικαιολογητικά που αναζητούνται στις περιπτώσεις των αιτήσεων επιστροφής αναδρομικών από κληρονόμους | e-ΕΦΚΑ

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Αναδρομικά κληρονόμων: Σήμερα η καταβολή σε 63.207 δικαιούχους - Ποιοι δεν πληρώθηκαν και γιατί"

Γκάγκα: Η κάλυψη είναι σχεδόν 100% στους θαλάμους Covid

Την ανησυχία της για τις αυξήσεις στις εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό στα νοσοκομεία εξέφρασε η Μίνα Γκάγκα, πρόεδρος του κεντρικού συμβουλίου Υγείας και διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία».

«Η κάλυψη είναι σχεδόν 100% στους θαλάμους Covid», είπε η κ. Γκάγκα.

Στις ΜΕΘ είπε πως τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα, αλλά ένα μικρό ποσοστό των ασθενών που βρίσκεται στους θαλάμους, που κυμαίνεται από 10% έως 15%, «θα χρειαστούν λογικά μονάδα τις επόμενες ημέρες».

Τόνισε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Αττική, όπου μένει και ο μισός πληθυσμός της χώρας, είναι η κούραση του πληθυσμού.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Γκάγκα: Η κάλυψη είναι σχεδόν 100% στους θαλάμους Covid"

Κτηματολόγιο: Ξεκίνησε η ανάρτηση σε περιοχές της Αχαΐας και της ανατολικής Αττικής

Το Ελληνικό Κτηματολόγιο ενημερώνει όσες και όσους είναι κάτοχοι ακίνητης ιδιοκτησίας σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Αχαΐας και ανατολικής Αττικής πως στις 8 Φεβρουαρίου 2021 ξεκίνησε η ανάρτηση κτηματολογικών στοιχείων.

Η διαδικασία της ανάρτησης έχει διάρκεια δύο μηνών για τους κατοίκους εσωτερικού και τέσσερις για όσους μένουν στο εξωτερικό και πραγματοποιείται, για πρώτη φορά, πλήρως ψηφιακά, χωρίς την υποχρέωση του πολίτη για αυτοπρόσωπη παρουσία στα γραφεία Κτηματογράφησης.

Οι ιδιοκτήτες, αφού επικαιροποιήσουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους, στην ιστοσελίδα www.ktimatologio.gr, μπορούν να ελέγξουν και να επιβεβαιώσουν ή να διορθώσουν την καταγραφή της ιδιοκτησίας τους, αποφεύγοντας έτσι δικαστικές επιλύσεις που κοστίζουν σε χρόνο, χρήμα και ταλαιπωρία.

Συγκεκριμένα θα πρέπει να δουν και να ελέγξουν:

• Την περιγραφή και τη νομική πληροφορία των ακινήτων τους (Κτηματολογικός Πίνακας)

• Τα όρια των γεωτεμαχίων τους (Κτηματολογικό Διάγραμμα) Εάν συμφωνούν με τα στοιχεία της Ανάρτησης, δεν χρειάζεται να προβούν σε άλλη ενέργεια.

Εάν δεν συμφωνούν με κάποια από τα στοιχεία, μπορούν να υποβάλλουν αίτηση διόρθωσης (μέχρι την αντίστοιχη ημερομηνία λήξης), ηλεκτρονικά στο www.ktimatologio.gr ή στο γραφείο κτηματογράφησης, κατόπιν ραντεβού. Ειδικά, για την αίτηση διόρθωσης προδήλου σφάλματος η προθεσμία υποβολής είναι μέχρι 08/06/2021 για τις περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας και μέχρι 18/09/2021 για τις περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής.

Μέχρι την ίδια ημερομηνία μπορούν να υποβάλλονται και εκπρόθεσμες δηλώσεις ψηφιακά στο www.ktimatologio.gr ή στο γραφείο κτηματογράφησης κατόπιν ραντεβού.

Από την έναρξη της Ανάρτησης τίθενται σε ισχύ οι διατυπώσεις του άρθρου 5 του Ν. 2308/1995 (που αφορούν στη σύνταξη συμβολαίων, στη συζήτηση ενώπιον δικαστηρίου και στην καταχώριση οποιασδήποτε πράξης στο Υποθηκοφυλακείο).

Περιοχές υπό ανάρτηση:

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΧΑΪΑΣ / ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

1) ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΠΡΟΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΙ  ΟΤΑ: Ακράτας, Αιγείρας, Διακοπτού, Ελαιώνος Αιγιαλείας, Ελίκης, Ζαχλωριτίκων, Νικολαιίκων, Παραλίας Πλατάνου, Πλατάνου, Ριζομύλου, Ροδιάς και Τραπέζης Γραφεία Κτηματογράφησης: Κράθιο Αιγιαλείας (ισόγειο κατάστημα επί της Παλαιάς Εθνικής Οδού Κορίνθου-Πατρών, πλησίον της διασταύρωσης για Ακράτα), τηλ. 26960-32125,

Ε-mail: akrata@geotopos.gr (μόνο για πληροφορίες), Καθημερινές 8:00 -16:00 και Τετάρτη 8:00 -20:00 Διακοπτό (ισόγειο κατάστημα, έναντι Πνευματικού Κέντρου Διακοπτού), τηλ. 26910-43410, mail: diakopto@geotopos.gr (μόνο για πληροφορίες) Καθημερινές 8:00 -16:00 και Τετάρτη 8:00 -20:00.

Σας ενημερώνουμε ότι στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.ktima-akrata-diakopto.gr υπάρχει εφαρμογή μέσω της οποίας μπορείτε να κλείσετε ραντεβού:

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ / ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

1) ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΑ ΠΡΟΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΙ ΟΤΑ: Βαρνάβα, Γραμματικού

2) ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣ ΩΡΩΠΟΥ ΠΡΟΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΙ ΟΤΑ:

Καλάμου, Καπανδριτίου, Μαρκοπούλου Ωρωπού, Νέων Παλατίων, Σκάλας Ωρωπού, Συκαμίνου και Ωρωπού Γραφεία Κτηματογράφησης: Για τους Προκαποδιστριακούς ΟΤΑ: Νέων Παλατιών, Σκάλας Ωρωπού, Συκάμινου και Ωρωπού: Πρώην 1ο Γυμνάσιο Σκάλας Ωρωπού (απέναντι από λαϊκή αγορά), Σκάλα Ωρωπού, τηλ. 210 4441835 (9:00 - 21:00), mail:oropos@myktima.gr (μόνο για πληροφορίες).

Για τους Προκαποδιστριακούς ΟΤΑ: Βαρνάβα, Γραμματικού, Κάλαμου, Καπανδριτίου και Μαρκόπουλου Ωρωπού: Κοινοτικό κατάστημα Καπανδριτίου, 1ος όροφος, Πλατεία Κυριαζή, Καπανδρίτι, τηλ. 210 4441835 (9:00 - 21:00) , mail: ktima.kapandriti@gmail.com (μόνο για πληροφορίες). Στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.ktima-oropos.gr υπάρχει εφαρμογή μέσω της οποίας μπορείτε να κλείσετε ραντεβού Καθημερινές 8:30 -16:30 και Τετάρτη 8:30 -20:30

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κτηματολόγιο: Ξεκίνησε η ανάρτηση σε περιοχές της Αχαΐας και της ανατολικής Αττικής"

ΕΟΦ: Μην χρησιμοποιείτε αυτήν την κρέμα για το δέρμα

Τι αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση του ΕΟΦ για το προϊόν που διακινείται μέσω διαδικτύου. Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές.

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) με επίσημη ανακοίνωσή του σημειώνει ότι μέσω του διαδικτύου διαφημίζεται και διακινείται το προϊόν Focallure Herbal Cream.

Το προϊόν Focallure Herbal Cream δηλώνεται ως απόλυτα φυτικό. Εργαστηριακές αναλύσεις όμως αποδεικνύουν ότι αυτή η κρέμα περιέχει το γλυκοκορτικοειδές, betamethasone- 17- valerate, που αποτελεί φαρμακευτική δραστική ουσία χωρίς να δηλώνεται στην επισήμανση.

Ως εκ τούτου, εφιστάται η προσοχή των καταναλωτών ώστε σε περίπτωση που έρθει στη κατοχή τους το παραπάνω προϊόν, να μην το χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ.

Επισημαίνεται ότι η αγορά προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ από μη εγκεκριμένες πηγές, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή, καθώς δεν διασφαλίζεται η ποιότητα και η ασφάλεια των προϊόντων.

Δείτε την ανακοίνωση του ΕΟΦ.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΟΦ: Μην χρησιμοποιείτε αυτήν την κρέμα για το δέρμα"

Γαλλία: Απαγορεύτηκαν οι υφασμάτινες μάσκες στα σχολεία - Yποχρεωτικές από σήμερα οι χειρουργικές

Από σήμερα είναι υποχρεωτική στη Γαλλία η χρήση της χειρουργικής μάσκας σε όλες τις σχολικές βαθμίδες, όπως αναφέρουν τα γαλλικά ΜΜΕ.

«Οι υφασμάτινες μάσκες πλέον δεν επιτρέπονται στα σχολεία», όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro».

«Από τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου, θα επιτρέπονται στα σχολεία μόνο οι μάσκες κατηγορίας 1 (χειρουργικές μάσκες)», όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας, Ζαν Μισέλ Μπλανκέ την 1η Φεβρουαρίου προσθέτοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να κρατήσει τα σχολεία ανοιχτά.

Οι χειροποίητες υφασμάτινες μάσκες φιλτράρουν μόνο το 70% των αερολυμάτων. Για το λόγο αυτό, οι υγειονομικές αρχές συνέστησαν την αντικατάστασή τους με μάσκες κατηγορίας 1 για το ευρύ κοινό.

«Οι μάσκες κατηγορίας 1 φιλτράρουν το 90% των σωματιδίων και ως εκ τούτου, θεωρούνται πολύ προστατευτικές. Το μέτρο της χρήσης χειρουργικής μάσκας τίθεται σε ισχύ από σήμερα, Δευτέρα, και στοχεύει στον περιορισμό του κινδύνου μόλυνσης στα σχολεία, ενώ η βρετανική και ιδιαίτερα μεταδοτική μετάλλαξη εξαπλώνεται στη χώρα», γράφει η γαλλική εφημερίδα «Le Pαrisien».

Εάν τα παιδιά δεν συμμορφωθούν με το νέο μέτρο;

«Κάθε σχολείο πρέπει να καθορίσει τη δική του πορεία δράσης όσον αφορά τους μαθητές που προσέρχονται στην τάξη με μάσκα που δεν θεωρείται επιτρεπτή».

«Δεν έχουμε λάβει επίσημες οδηγίες από το υπουργείο για τους μαθητές που προσέρχονται με μη επιτρεπτή μάσκα», σύμφωνα με τον Μπρουνό Μπόμπκιβιτς, διευθυντή του σχολείου «Hector-Berlioz» στην πόλη Βανσέν.

Σήμερα, πάντως, πρώτη ημέρα εφαρμογής του νέου μέτρου, τα σχολεία αναμένεται να δείξουν κάποιας μορφής ανοχή.

«Ο μόνος τρόπος για να αποτρέψουμε έναν μαθητή να εισέλθει στο σχολείο με μια μη επιτρεπτή μάσκα είναι να του δώσουμε μία. Έχουμε λίγο απόθεμα, αλλά δεν θα διαρκέσει για πάντα», προσθέτει ο Μπόμπκιβιτς.

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Γαλλία: Απαγορεύτηκαν οι υφασμάτινες μάσκες στα σχολεία - Yποχρεωτικές από σήμερα οι χειρουργικές"

Ασπρόπυργος – Μπλακ άουτ: Αποκλείεται η δολιοφθορά

Η μισή Αττική και μεγάλος μέρος της Πελοποννήσου βυθίστηκαν σε μπλακ άουτ το βράδυ της Κυριακής (07.02.2021) εξαιτίας της έκρηξης σε υποσταθμό του ΑΔΜΗΕ στον Ασπρόπυργο. Οι έρευνες για τα αίτια γίνονται από μικτό κλιμάκιο της ΕΛ.ΑΣ. και της Πυροσβεστικής.

Οι έρευνες στον υποσταθμό στον Ασπρόπυργο ξεκίνησαν το πρωί της Δευτέρας, όταν και η Πυροσβεστική κατάφερε να σβήσει ολοκληρωτικά τη φωτιά που ξέσπασε χθες το βράδυ και προκάλεσε έκρηξη και μπλακ άουτ στην Αττική και πολλές περιοχές της Πελοποννήσου.

Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, αποκλείεται η δολιοφθορά αφού δεν υπάρχουν ούτε στοιχεία ούτε και ενδείξεις που να οδηγούν προς αυτό το συμπέρασμα.

Οι έρευνες, για την ώρα, στρέφονται στο ενδεχόμενο να προκλήθηκαν όλα από ένα βραχυκύκλωμα και εξαιτίας αυτού να προκλήθηκε η έκρηξη και η φωτιά.

Δεν προκύπτει ανησυχία από τις μετρήσεις για επιβάρυνση της ατμόσφαιρας

Κλιμάκιο των επιθεωρητών περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας βρέθηκε στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Κουμουνδούρου στον Ασπρόπυργο, προκειμένου να γίνουν μετρήσεις για το ενδεχόμενο επιβάρυνσης της ατμόσφαιρας μετά από την πυρκαγιά.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, έως τώρα δεν προκύπτει κάτι ανησυχητικό. Σύμφωνα, επίσης, με τα Ελληνικά Πετρέλαια, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας από την αύξηση της φλόγας στους πυρσούς των διϋλιστηρίων Ασπροπύργου και Ελευσίνας, χθες, που οφείλεται στην διακοπή λειτουργίας τους, εξαιτίας της διακοπής ηλεκτροδότησης.

Το ΚΥΤ Κουμουνδούρου τέθηκε εκτός λειτουργίας στις 11 χθες το βράδυ, ύστερα από πυρκαγιά, με αποτέλεσμα να σημειωθούν εκτεταμένες διακοπές ρεύματος στην Αττική και την Πελοπόννησο.

Όλη νύχτα μάχη με τις φλόγες

Η φωτιά στον υποσταθμό του ΑΔΜΗΕ στα Νεόκτιστα Ασπροπύργου τέθηκε υπό έλεγχο περίπου στις 06:00 το πρωί της Δευτέρας (08.02.2021). 

Στο έργο της κατάσβεσης έλαβαν μέρος 25 πυροσβέστες με 10 οχήματα, ενώ συνδρομή παρείχαν δύο ειδικά πυροσβεστικά οχήματα κατάσβεσης πυρκαγιών σε διυλιστήρια και δυνάμεις της 1ης ΕΜΑΚ. Επίσης, συνδρομή παρείχε η Πολιτική Προστασία με 4 υδροφόρες ενώ δυνάμεις της ΕΛΑΣ και του ΕΚΑΒ ήταν παρούσες από την πρώτη στιγμή.

Από την έκρηξη προκλήθηκε μεγάλο πρόβλημα στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Κουμουνδούρου του ΑΔΜΗΕ. Πρόκειται για νευραλγικό σημείο για την ηλεκτροδότηση της Αττικής και της Πελοποννήσου. Για το λόγο αυτό, η βλάβη επηρέασε τόσο το κέντρο της Αθήνας, Δυτικά και Νότια προάστια όσο και μεγάλο μέρος της Πελοποννήσου, όπως περιοχές της Αργολίδας, της Αρκαδίας και της Κορινθίας. 

Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ, η διακοπή ρεύματος διήρκησε περίπου 40 λεπτά, και 55 λεπτά στην Ανατολική Πελοπόννησο. Στις 3 τα ξημερώματα, η βλάβη αποκαταστάθηκε. 

Εξαιτίας της διακοπής ηλεκτροδότησης σε διάφορες περιοχές της Αττικής, οι Πυροσβεστικές δυνάμεις χρειάστηκε να επέμβουν σε 18 περιπτώσεις για απεγκλωβισμό ατόμων από ασανσέρ στις περιοχές: Καλλιθέα, Καισαριανή, Κεραμεικός, Πετράλωνα, Αιγάλεω, Κερατσίνι, Κορυδαλλός.

Πηγές του ΑΔΜΗΕ ανέφεραν ακόμη ότι το σύστημα της Πελοποννήσου δεν θα είχε υποστεί διακοπή εάν λειτουργούσε ο «δυτικός διάδρομος», η ολοκλήρωση του οποίου εκκρεμεί στην περιοχή των Καλαβρύτων εξαιτίας των αντιδράσεων από τη τοπική Μονή.

Το ΚΥΤ Κουμουνδούρου αποτελεί νευραλγικό σημείο του Συστήματος Μεταφοράς ρεύματος για την τροφοδοσία τόσο της Αττικής όσο και της Πελοποννήσου. Έχει ολοκληρωθεί πρόσφατα διαγωνισμός για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεών του ώστε να αυξηθεί η ασφάλεια εφοδιασμού αλλά και να λειτουργήσει ως σημείο υποδοχής της «μεγάλης» διασύνδεσης της Κρήτης. Η πυρκαγιά οφείλεται σε βραχυκύκλωμα, τα αίτια του οποίου διερευνώνται.

Τα ΕΛΠΕ επισημαίνουν ότι οι δύο βιομηχανικές εγκαταστάσεις του ομίλου στις περιοχές Ασπροπύργου και Ελευσίνας, αναγκάστηκαν να προβούν σε έκτακτη, μη προγραμματισμένη, διακοπή της λειτουργίας σημαντικών μονάδων τους.

«Όλα τα συστήματα ασφαλείας των διυλιστηρίων τέθηκαν άμεσα και με απόλυτη επιτυχία σε λειτουργία, ενώ η διαχείριση της έκτακτης κατάστασης από το υπεύθυνο προσωπικό των δύο εγκαταστάσεων υπήρξε υποδειγματική. Σαν αποτέλεσμα των ενεργειών αυτών, παρουσιάστηκαν εκτονώσεις καυσαερίων προς τους πυρσούς των δύο διυλιστηρίων, με αύξηση της φλόγας που είναι ορατή από τις γύρω περιοχές. Το συμβάν αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό, καθώς προκύπτει ακριβώς για λόγους ασφαλείας και προστασίας του περιβάλλοντος και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί πηγή ανησυχίας», τονίζουν τα ΕΛΠΕ.

«Παράλληλα, οι ενέργειες αποκατάστασης ξεκίνησαν ήδη από τις πρώτες πρωινές ώρες, σύμφωνα με τις ισχύουσες διαδικασίες ασφάλειας και λειτουργίας των διυλιστηρίων, οι οποίες μέσα από ένα αυστηρό πρόγραμμα ελέγχων θα οδηγήσουν, τις επόμενες ημέρες, σε σταδιακή επανεκκίνηση των παραγωγικών μονάδων».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ασπρόπυργος – Μπλακ άουτ: Αποκλείεται η δολιοφθορά"

Click away - Lockdown Φεβρουαρίου: Τι αλλάζει με τις λαϊκές αγορές - Πώς θα λειτουργεί η αγορά

click away λειτουργεί από σήμερα το σύνολο της αγοράς, ενώ η Αττική επιστρέφει στην απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ.

Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, μίλησε σήμερα το πρωί στην ΕΡΤ, χαρακτηρίζοντας  βατά τα μέτρα λειτουργίας της αγοράς. Αναγνώρισε ωστόσο, πως το μέτρο του περιορισμού των λαϊκών αγορών «στις κόκκινες περιοχές» τα Σαββατοκύριακα δεν βοηθά και ανέλυσε ορισμένα σημεία του τρόπου λειτουργίας της αγοράς καθώς και τη λειτουργία του click away. Μάλιστα, πριν από λίγα λεπτά, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ανακοίνωσε ότι θα είναι ανοικτές οι λαϊκές αγορές το επόμενο Σαββατοκύριακο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη προκειμένου να μην υπάρχει συνωστισμός στα σούπερ μάρκετ τα οποία θα είναι επίσης ανοικτά και θα κλείσουν στις πέντε το απόγευμα.

Ο Παναγιώτης Σταμπουλίδης σημείωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του ότι  το θέμα «κόφτη» μέσω του 13033 έχει αποκλειστεί και επομένως οποιοδήποτε τέτοιο μέτρο θα πρέπει να ενεργοποιηθεί με διαφορετικό τρόπο εφόσον υιοθετηθεί.

Σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, τα εμπορικά θα λειτουργούν μόνο με click away, ακόμα και τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης και βιβλιοπωλεία. 

Στις περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου και μητροπολιτικές περιοχές όπως η Αττική και η Θεσσαλονίκη, τα σούπερ μάρκετ απαγορεύεται να πωλούν τα εξής προϊόντα : Παιχνίδια, ρούχα, υποδήματα, ηλεκτρικές συσκευές, βιβλία, έπιπλα, φωτιστικά, τηλεπικονωνιακό εξοπλισμό. Επιτρέπεται να πωλούν: θερμαντικά σώματα, κουβέρτες – παπλώματα, παντόφλες, παλτά και αδιάβροχα.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Click away - Lockdown Φεβρουαρίου: Τι αλλάζει με τις λαϊκές αγορές - Πώς θα λειτουργεί η αγορά"

Λαμία: Μόνο ΝΤΡΟΠΗ (!) - Έκοψαν πρόστιμο στη χαροκαμένη γιαγιά - "Τσουνάμι" συμπαράστασης - ΒΙΝΤΕΟ

Η ζωή έδειξε το πιο σκληρό της πρόσωπο στην 80χρονη γυναίκα. Έχασε σε τρία διαφορετικά τροχαία τα δύο παιδιά της και αργότερα τον εγγονό της.

Μετά και το χαμό του εγγονού της δεν άντεξε. Λύγισε. Πήγε στο νεκροταφείο και πάνω στον τάφο του εγγονού της ήπιε φυτοφάρμακο. Ευτυχώς την εντόπισαν γρήγορα και τη μετέφεραν στο νοσοκομείο όπου οι γιατροί μετά από υπεράνθρωπες προσπάθειες και πολυήμερη νοσηλεία στη ΜΕΘ κατάφεραν να τη σώσουν.

Το μόνο "φάρμακο" για τη χαροκαμένη γιαγιά, όπως της είπαν και οι γιατροί, είναι να βγαίνει λίγο έξω στον κόσμο για να "ξεχνάει". «Δεν μπορώ να μείνω στο σπίτι. Είναι γεμάτο με φωτογραφίες από σκοτωμένους. Δεν τη θέλω τη ζωή....», λέει με δάκρυα στο LamiaReport.

Τα τελευταία χρόνια η ηλικιωμένη βγαίνει σχεδόν καθημερινά στην πλατεία Πάρκου, μπροστά στην εθνική τράπεζα, πουλώντας προϊόντα από τον κήπο της. «Δεν το κάνω για τα χρήματα. δεν θέλω να πουλάω. Απλά θέλω να βγαίνω έξω. να βλέπω κόσμο για να μην τρελαθώ...», μας λέει. 

Σήμερα λοιπόν στην ηλικιωμενη έκοψαν πρόστιμο 300€ για άσκοπη μετακίνηση. Μάλιστα σύμφωνα με το ρεπορτάζ στο σημείο ήταν και μια γυναίκα η οποία είχε κάνει καταγγελία στους αστυνομικούς ότι η γιαγιά δεν έχει άδεια για τα πράγματα που πουλάει και επέμενε να της κόψουν κλήση.

Δείτε τι ειπε το LamiaReport η ηλικιωμένη γυναίκα:


Τραγωδία χωρίς τέλος

Η ηλικιωμένη γυναίκα έχασε τα δυο παιδιά της και πρόσφατα τον 27χρονο εγγονό της, που σκοτώθηκε στη Λαμία με μηχανή. Και οι τρεις, παιδιά και εγγονός σκοτώθηκαν σε τροχαία.

Ο πρώτος γιος της χαροκαμένης γυναίκας σε ηλικία 16 ετών καταπλακώθηκε από τρακτέρ στις Βαρδάτες.

Ο δεύτερος γιος της σκοτώθηκε στο πολύνεκρο τροχαίο στα Καμένα Βούρλα που είχε συγκλονίσει το Πανελλήνιο. Ο 42χρονος τότε Κώστας Μανανάς οδηγούσε το βαν που έπεσε πάνω στο σταθμευμένο βυτιοφόρο και είχε εξαϋλωθεί από την έκρηξη.

Ο 27χρονος εγγονός της, Γιώργος Μανανάς, σκοτώθηκε στις 15/12/17 έξω από τη Λαμία, όταν η μηχανή που μόλις είχε αγοράσει, "καρφώθηκε" σε αυτοκίνητο ο οδηγός του οποίου επιχείρησε αναστροφή. Τραγικό αποτέλεσμα δυο νεκροί.

Δεν άντεξε

Στο πρόσωπο του εγγονού της, που κυριολεκτικά λάτρευε, έβλεπε τα παιδιά που είχε χάσει. Αυτός ήταν το στήριγμά της στη ζωή. Αυτός ο θάνατος δεν ξεπερνιόταν.

Κάθε μέρα πήγαινε στο νεκροταφείο για να περιποιηθεί τους τάφους των παιδιών της και του εγγονού της, όμως δεν άντεξε. Ο πόνος ήταν τόσο μεγάλος που τη λύγισε.

Έτσι λοιπόν πήρε ένα μπουκάλι φυτοφάρμακο και πήγε στο νεκροταφείο του χωριού.

Πριν πάει, φέρεται να ενημέρωσε συγγενικό της πρόσωπο, το οποίο αν και βρισκόταν μακριά, κινητοποίησε άμεσα το ΕΚΑΒ, την αστυνομία και άλλους συγγενείς.

Αμέσως όλοι έτρεξαν στο νεκροταφείο, όπου βρήκαν την ηλικιωμένη γυναίκα να έχει καταναλώσει άγνωστη ποσότητα από φυτοφάρμακο.

Αμέσως την παρέλαβε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και την μετέφερε στο νοσοκομείο Λαμίας, όπου οι γιατροί έδωσαν μεγάλο αγώνα και κατάφεραν να την κρατήσουν στη ζωή, μετά από πολυημερη νοσηλεία στη ΜΕΘ του ΓΝ Λαμίας.

 "Τσουνάμι" συμπαράστασης

Βροχή από τηλεφωνήματα και μηνύματα συμπαράστασης από αναγνώστες του LamiaReport για την χαροκαμένη γυναίκα στη Λαμία, που της έκοψαν πρόστιμο 300€ για άσκοπη μετακίνηση.

Είναι πραγματικά απίστευτη και συγκινητική η ανταπόκριση των αναγνωστών του LamiaReport για την περιπέτεια της ηλικιωμένης γυναίκας η οποία μετά από καταγγελία της επιβλήθηκε πρόστιμο.

Πολλοί από τους αναγνώστες θέλουν να της πληρώσουν το πρόστιμο και μάλιστα κάποιοι από αυτούς είναι άνθρωποι που θα τα έδιναν από το υστέρημά τους και όχι γιατί τους περισσεύουν ή για κάποιο άλλο λόγο.

Να ενημερώσουμε τους αναγνώστες μας ότι για το θέμα του προστίμου θα υπάρξει λύση και ότι σε καμία περίπτωση δεν θα το πληρώσει η 80χρονη γυναίκα.

Παρέμβαση και από το Δήμαρχο

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος όταν ενημερώθηκε για το συμβάν επικοινώνησε με την ίδια, αλλά και με συγγενικό της πρόσωπο και της εξέφρασε τη συμπαράστασή του, λέγοντας ότι θα είναι στο πλευρό της για ότι χρειαστεί.

Ακόμη και αναγνώστες μας από το εξωτερικό που διάβασαν την ανάρτηση ζήτησαν να βοηθήσουν οικονομικά ή με οποιονδήποτε τρόπο.

Όπως προαναφέραμε το θέμα δεν είναι οικονομικό. Το μόνο που ζητά η 80χρονη γυναίκα είναι να μπορεί να βγαίνει για να κάνει αυτό που της απαλύνει έστω και λίγο τον πόνο της.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ από την ομάδα του LamiaReport σε όλους όσους τηλεφώνησαν ή στέλνουν μηνύματα συμπαράστασης γιατί έτσι όλοι εσείς επιβεβαιώνετε ότι η ανθρωπιά υπερισχύει της «αναλγησίας».

lamiareport

Διαβάστε Περισσότερα » " Λαμία: Μόνο ΝΤΡΟΠΗ (!) - Έκοψαν πρόστιμο στη χαροκαμένη γιαγιά - "Τσουνάμι" συμπαράστασης - ΒΙΝΤΕΟ "

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news