facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2021

Ηλεκτροσόκ η χρέωση του ρεύματος στην εθνική οδό

Η ηλεκτροκίνηση έχει αρχίσει να μπαίνει για τα καλά στη ζωή μας. Καθημερινά ακούμε για νέα μοντέλα, για υποδομές και γενικά θέματα που αφορούν τη «νέα» αυτή τεχνολογία. Προς το παρόν δύο είναι οι βασικοί προβληματισμοί του αγοραστικού κοινού. Το κόστος απόκτησης και η αυτονομία που προσφέρουν.

Στην πρώτη περίπτωση διαπιστώνουμε πως με την κρατική επιχορήγηση οι τιμές γίνονται πιο προσιτές. Το ίδιο ισχύει και με τις αυτονομίες που σιγά – σιγά μεγαλώνουν καθώς μεγαλώνουν σε χωρητικότητα και οι μπαταρίες.

Τι γίνεται όμως από εκεί και πέρα αναφορικά με το κόστος χρήσης; Για να φορτίσουν οι μπαταρίες θα πρέπει να το κάνει ο ιδιοκτήτης είτε σπίτι του είτε σε δημόσιο φορτιστή. Τρόποι υπάρχουν πολλοί. Από μία απλή πρίζα μέχρι ταχυφορτιστή. Στην περίπτωση του σπιτιού που γίνεται χρήση πρίζας ή ενός wallbox το κόστος ρεύματος για μετακινήσεις με ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι προσιτό. Χαρακτηριστικό είναι το τιμολόγιο εταιρεία παροχής ρεύματος που χρεώνει την kWh, 0.059 ευρώ. Αν το ποσό αυτό το μεταφράσουμε σε κόστος μετακίνησης θα διαπιστώσουμε πως για αποστάσεις 100 χιλιομέτρων θα χρειαστούμε 1-1.5 ευρώ.

Αθήνα – Αταλάντη

Το ίδιο φαίνεται πως δεν ισχύει με τους ταχυφορτιστές που βρίσκονται στο εθνικό οδικό δίκτυο. Αυτό τουλάχιστον έδειξαν οι μετρήσεις και το ποσό που πληρώσαμε για να φορτίσουμε. Συγκεκριμένα ξεκινήσαμε από την Αθήνα με μία ηλεκτρική Jaguar i-Pace και κατεύθυνση την Αταλάντη. Οδηγώντας κανονικά και χωρίς να σκεφτόμαστε να πατήσουμε το γκάζι καλύψαμε απόσταση σχεδόν 130 χιλιομέτρων (127.8 για την… ακρίβεια) μέχρι να σταματήσουμε και να «ανεφοδιάσουμε».

Φτάνοντας διαπιστώσαμε πως έχει αλλάξει ο τρόπος που φορτίζει και χρεώνεται πλέον ο χρήστης. Αρχικά θα πρέπει να κατεβάσει μία εφαρμογή, να καταχωρήσει τα στοιχεία και την κάρτα του και μετά να προχωρήσει στη διαδικασία. Αν δεν διαθέτει χρεωστική ή πιστωτική κάρτα δεν μπορεί να φορτίσει.

Άλλαξε ο τρόπος και το κόστος φόρτισης

Πριν από λίγες ημέρες η χρέωση γινόταν ως εξής. Με την έναρξη τη φόρτισης ο χρήστης πλήρωνε 2.5 ευρώ και για κάθε λεπτό επιπλέον 0.25€. Πλέον η χρέωση γίνεται με την kWh η οποία αγγίζει το 0.62€. (Οι τιμές αφορούν τους φορτιστές 50kW).

Στο ταξίδι που πραγματοποιήσαμε καταναλώσαμε σχεδόν 34 kWh. Η ένδειξη στη Jaguar από 100% έπεσε στο 59%. Επειδή πλέον η χρέωση γίνεται με την kWh και όχι με το χρόνο φορτίσαμε τις μπαταρίες στο μέγιστο (100%). Να σημειώσουμε πως από το 80 έως το 100% η ταχύτητα φόρτισης μειώνεται σημαντικά.

Μετά από 1 ώρα και 11 λεπτά «πήραμε» 34kWh και το κόστος ανήλθε στα 21.06 ευρώ. Αν κάνουμε την αναλογία στα 100 χιλιόμετρα διαπιστώνουμε πως στα 100 χιλιόμετρα το κόστος άγγιξε τα 16.57 ευρώ.

Κόστος ρεύματος σε φορτιστή 50kW*
– Χρόνος: 1:11.21
– kWh: 33.967
– Χρέωση: 21.06 ευρώ
*από 59%-100%
**με Jaguar i-Pace

newsauto

Διαβάστε Περισσότερα » "Ηλεκτροσόκ η χρέωση του ρεύματος στην εθνική οδό"

Αναστέλλει το Moderna η Γαλλία κάτω των 30 ετών λόγω καρδιακών κινδύνων

Το υπουργείο Υγείας της Γαλλίας αναστέλλει το εμβόλιο Moderna για τους κάτω των τριάντα ετών, λόγω κινδύνου μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας.

Η απόφαση βασίζεται σε γαλλική έρευνα της Epi-Phare που δημοσιεύτηκε από την  Ανώτατη Αρχή για την Υγεία την Τρίτη. Οι κίνδυνοι μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας εμφανίστηκαν σε νέους από δώδεκα ως είκοσι εννέα ετών όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro».

«Στον πληθυσμό ηλικίας κάτω των 30 ετών ο κίνδυνος αυτός φαίνεται να είναι περίπου πέντε φορές μικρότερος με το εμβόλιο Comrinaty της Pfizer σε σχέση με το Spikevax της Moderna», ανέφερε η HAS στη σύστασή της που δημοσιεύθηκε χθες.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων  η γαλλική Ανώτατη Αρχή για την Υγεία (HAS) συνιστά, για τον πληθυσμό κάτω των 30 ετών, τη χορήγηση του εμβολίου Pfizer είτε πρόκειται για αρχικό εμβόλιο είτε για αναμνηστική δόση.

Η  αμερικανική φαρμακοβιομηχανία υπέβαλε σήμερα αίτηση για άδεια χορήγησης στην Ευρώπη του εμβολίου της κατά της COVID-19 σε παιδιά ηλικίας 6-11 ετών.

naftemporiki 

Διαβάστε Περισσότερα » "Αναστέλλει το Moderna η Γαλλία κάτω των 30 ετών λόγω καρδιακών κινδύνων"

Β. Μακεδονία: Αναβάλλει την παραίτησή του από πρωθυπουργός της χώρας ο Ζάεφ

Ραγδαίες οι εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία, τη στιγμή που στη χώρα εκδηλώνεται πολιτική κρίση: Ο πρωθυπουργός της χώρας και αρχηγός του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Ζόραν Ζάεφ αναβάλλει επ΄αόριστον τις παραιτήσεις από την πρωθυπουργία της χώρας και της ηγεσίας του κόμματός του.

Η απόφαση αυτή ελήφθη κατά την αποψινή συνεδρίαση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, στην οποία συμμετείχε ο Ζάεφ.

Ο Ζάεφ, μετά τη βαριά ήττα του κόμματός του στις δημοτικές εκλογές στις 31 Οκτωβρίου είχε ανακοινώσει ότι αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη και παραιτείται από πρωθυπουργός της χώρας και αρχηγός του κόμματός του.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Β. Μακεδονία: Αναβάλλει την παραίτησή του από πρωθυπουργός της χώρας ο Ζάεφ"

Ίνγκεμποργκ Μπέουχελ: Ποια είναι η Ολλανδή δημοσιογράφος της έντασης στο Μαξίμου – Γιατί συνελήφθη στην Ελλάδα

Η 61 ετών Ίνγκεμποργκ Μπέουχελ, είναι η δημοσιογράφος που προκάλεσε ένα άνευ προηγουμένου επεισόδιο στο Μέγαρο Μαξίμου το βράδυ της Τρίτης, 09.11.2021.

Η ανταποκρίτρια ολλανδικών ΜΜΕ, η οποία ζει στην Ύδρα εδώ και περίπου 40 χρόνια, επιτέθηκε στους πρωθυπουργούς Ελλάδας και Ολλανδίας, τους κ.κ. Μητσοτάκη και Ρούτε, αλλά ειδικά στον Έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος και δεν έκρυψε τον εκνευρισμό του.

Με ανυπόστατες κατηγορίες αναφορικά με το προσφυγικό, η Ίνγκεμποργκ Μπέουχελ έβαλε… μπουρλότο στην κοινή συνέντευξη Τύπου, καταφέρνοντας να κάνει το όνομά της να φιγουράρει στον «αφρό» της επικαιρότητας.

Ποια είναι όμως η Ίνγκεμποργκ Μπέουχελ; Αρχικά η 61χρονη δημοσιογράφος έχει βρεθεί αντιμέτωπη με έως ένα χρόνο φυλάκισης, καθώς συνελήφθη στις 13 Ιουνίου του 2021 για «διευκόλυνση παράνομης διαμονής ξένου πολίτη» στην Ελλάδα.

Γιατί συνελήφθη η Ολλανδή δημοσιογράφος – Ο 23χρονος Αφγανός και η δική της πλευρά

Η ίδια είχε δηλώσει στον Guardian ότι συνελήφθη επειδή ντόπιοι ειδοποίησαν την αστυνομία για την παρουσία του Φρίντον, ενός 23χρονου αιτούντα άσυλο από το Αφγανιστάν. Ο Φρίντον μένει μαζί της ενώ έχει κάνει έφεση για την αρνητική απόφαση στην αίτησή του για άσυλο.

«Διάφοροι θυμωμένοι νησιώτες τους κάλεσαν (σ.σ αξιωματικούς της αστυνομίας) λέγοντας ότι είχα μια “ύποπτη” σχέση με κάποιον “παράνομο” στο σπίτι μου», δήλωσε η Μπέουχελ στον Guardian. «Με έθεσαν υπό κράτηση σαν να ήμουν κάποιου είδους φονικός τρομοκράτης. Δεν με άφηναν ούτε να πάω στο σπίτι μου για να πάρω τα χάπια μου και αποσμητικό», συμπλήρωσε.

Η Μπέουχελ και ο Φρίντον κρατήθηκαν τη νύχτα στην Ύδρα και στη συνέχεια είχε μεταφερθεί στην Αθήνα, με χειροπέδες. Η δημοσιογράφος είχε αναφέρει ότι δεν ήταν μυστικό ότι ο Φρίντον έμενε μαζί της και ότι είχε καλύψει την υπόθεσή του ως δημοσιογράφος.

«Το όλο ζήτημα της απόκρυψης είναι γελοίο», είχε πει η δημοσιογράφος. «Υπάρχουν γράμματα που χρονολογούνται από μία δικαστική υπόθεση τον Ιανουάριο του 2020 που αναφέρουν ότι τον φροντίζω και πληρώνω για τον δικηγόρο του και τα μαθήματα ελληνικών του», συμπλήρωσε.

newsit 

Διαβάστε Περισσότερα » "Ίνγκεμποργκ Μπέουχελ: Ποια είναι η Ολλανδή δημοσιογράφος της έντασης στο Μαξίμου – Γιατί συνελήφθη στην Ελλάδα"

Συγκλονίζει 39χρονος ανεμβολίαστος που νόσησε από κορονοϊό: Όσοι δεν κάνετε το εμβόλιο θα το μετανιώσετε

Παρά τους πολλούς θανάτους από κορονοϊό, κάποιοι επιμένουν να μην εμβολιάζονται, καθώς θεωρούν είτε πως είναι... άτρωτοι, είτε πως πρόκειται για μια απλή γρίπη. Ωστόσο, είναι καλύτερο να ακούσουν εκείνους που έχουν νοσήσει σοβαρά και σώθηκαν από του χάρου τα δόντια.

Είναι συγκλονιστικές προσωπικές ιστορίες ανθρώπων που πάλεψαν με τον κορονοϊό. Στον Παλαμά Δομοκού μια ολόκληρη οικογένεια, μητέρα και δύο παιδιά, που ήταν ανεμβολίαστοι έχασαν τη ζωή τους μέσα σε 20 μέρες.

Στην Κατερίνη ένας 39χρονος άνδρας έδωσε σκληρή μάχη για τη ζωή του στην εντατική του νοσοκομείου Παπανικολάου, χτυπημένος από τον κορονοϊό.

«Κόντεψα να πεθάνω να διασωληνωθώ. Ήταν ένα όνειρο να γυρίσω πίσω στην οικογένειά μου και να αντικρύσω τα παιδιά μου.», είπε στον ΣΚΑΪ.

Ανεμβολίαστος ο ίδιος, έχει αλλάξει τώρα άποψη και παροτρύνει τους πάντες να εμβολιαστούν.

«Είναι κάτι πολύ επώδυνο, γιατί εάν βρεθεί ο οποιοσδήποτε στο κρεβάτι του νοσοκομείου που βρέθηκα εγώ, είμαι σίγουρος ότι θα μετανιώσει που δεν έχει κάνει το εμβόλιο», τόνισε.

Τέλος, ο συνταξιούχος στρατιωτικός γιατρός Νίκος Χριστοδούλου κατέληξε στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Σωτηρία από επιπλοκές που του δημιούργησε ο κορωνοϊός.

Όπως είπε συγγενής του στο ίδιο κανάλι, δεν ήταν αρνητής του κορονοϊού αλλά αρνητής της υποχρεωτικότητας των εμβολίων.

«Η δικιά μου η άποψη είναι ότι δεν πήγε από κορωνοϊό. Ο ίδιος δεν έφυγε από κορωνοϊό. Αν οι αιτίες της εισαγωγής στη ΜΕΘ ήταν ο κορωνοϊός σίγουρα ήταν ο κορωνοϊός. Αλλά δεν έφυγε,  η αιτία θανάτου δεν ήταν από κορωνοϊό.  Αρνητή του κορωνοϊού όχι. Αρνητής της υποχρεωτικότητας των εμβολίων ήταν. Στον αδερφό του δεν είχε πει να μην εμβολιαστεί», δήλωσε.

Πριν από ακριβώς 15 ημέρες είχε αφήσει την τελευταία του πνοή από τον κορωνοϊό ο 63χρονος αδελφός του, όπως επίσης και η 91χρονη μητέρα τους.

news 

Διαβάστε Περισσότερα » " Συγκλονίζει 39χρονος ανεμβολίαστος που νόσησε από κορονοϊό: Όσοι δεν κάνετε το εμβόλιο θα το μετανιώσετε"

Πρόκληση στο Μαξίμου από Ολλανδή δημοσιογράφο με προβοκατόρικη ερώτηση – Σκληρή απάντηση από Κυριάκο Μητσοτάκη

Ένα μίνι «επεισόδιο» σημειώθηκε κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ολλανδού ομολόγου του, Μαρκ Ρούτε, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Όλα άρχισαν όταν μια Ολλανδή δημοσιογράφος πήρε τον λόγο και μιλώντας στα αγγλικά εξαπέλυσε μια άνευ προηγουμένου επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Συγκεκριμένα είπε: «Έχω μια ερώτηση και για τους δύο σας. Πρωθυπουργέ Μητσοτάκη, πότε επιτέλους θα σταματήσετε να λέτε ψέματα; Ψέματα για τις επαναπροωθήσεις, ψέματα για το τι γίνεται με τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, σας παρακαλώ μην προσβάλλετε την νοημοσύνη τόσο την δική μου όσο των άλλων δημοσιογράφων στον κόσμο, καθώς υπάρχουν στοιχεία που επιμένετε να αρνείστε και να ψεύδεστε. Αυτό είναι σαν μια ναρκισσιστική κακοποίηση. Γιατί δεν είστε ειλικρινής; Γιατί δεν λέτε “οι Βρυξέλλες μας άφησαν μόνους, περιμέναμε για έξι χρόνια, κανείς δεν έκανε κάτι και πλέον κάνω σκληρές, βάρβαρες επαναπροωθήσεις”. Γιατί σταματήσατε να χτυπάτε την πόρτα των Βρυξελλών;».

Μητσοτάκη

Σκληρή απάντηση Μητσοτάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας στην δημοσιογράφο και χωρίς να κρύβει τον εκνευρισμό του, είπε: «Καταλαβαίνω ότι στην Ολλανδία έχετε μια παράδοση να ρωτάτε ευθείες ερωτήσεις στους πολιτικούς, κάτι το οποίο σέβομαι πολύ. Αυτό που δεν θα δεχθώ, είναι σε αυτό το γραφείο να προσβάλλετε εμένα ή τον ελληνικό λαό με κατηγορίες και εκφράσεις που δεν στηρίζονται από πραγματικά γεγονότα, όταν αυτή η χώρα ασχολείται με μια προσφυγική κρίση που έχει ένταση χωρίς προηγούμενο, σώζει εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες ανθρώπους στη θάλασσα -μόλις σώσαμε 250 ανθρώπους που κινδύνευαν να πνιγούν στα νότια της Κρήτης- κάνουμε αυτό κάθε μέρα, σώζουμε ανθρώπους στη θάλασσα, ενώ την ίδια ώρα, ναι, εμποδίζουμε βάρκες που έρχονται από την Τουρκία -κάτι που είναι δικαίωμά μας με γνώμονα την ευρωπαϊκή νομοθεσία- και περιμένουμε την τουρκική ακτοφυλακή να έρθει, να τους περισυλλέξει και να τους οδηγήσει πίσω στην Τουρκία.

Συνεπώς αντί να ρίχνετε το φταίξιμο στην Ελλάδα, θα πρέπει να ρίξετε το φταίξιμο σε εκείνους που εργαλειοποιούν συστηματικά το προσφυγικό, σπρώχνοντας ανθρώπους σε απελπισμένες καταστάσεις από μια ασφαλή χώρα -διότι θυμίζω ότι όσοι είναι στην Τουρκία δεν κινδυνεύουν. Να ρίξετε το φταίξιμο σε άλλους κι όχι σε μας. Έχουμε μια σκληρή αλλά δίκαιη πολιτική στο μεταναστευτικό. Έχουμε επεξεργαστεί και δώσει το δικαίωμα προστασίας σε 50.000 ανθρώπους στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων δεκάδων χιλιάδων Αφγανών…».

Στο «κόκκινο» το θερμόμετρο

Σε εκείνο το σημείο, η δημοσιογράφος διέκοψε τον πρωθυπουργό, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να την ρωτά αν έχει επισκεφθεί τα νέα camps στα ελληνικά νησιά. Αν έχει επισκεφθεί την Σάμο. Η δημοσιογράφος απάντησε «ναι», με την ένταση να «χτυπά» κόκκινο και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να λέει: «Δεν θα έρχεστε σε αυτό το κτίριο και θα με προσβάλλετε. Είμαι πολύ σαφής σε αυτό; Απαντάω τώρα και δεν θα με διακόπτετε. Όπως εγώ σας ακούω πολύ προσεκτικά».

Και κατέληξε: «Αν πάτε στη Σάμο θα βρείτε μία πολύ καλή δομή με συνθήκες υγιεινής, παιδότοπους και δεν έχει καμία σχέση με το τι είχαμε στο παρελθόν. Δεν επιτρέπω σε κανέναν να κουνάει το δάκτυλο σε αυτή την κυβέρνηση και να κατηγορεί και εμένα».

Δείτε ολόκληρη την ένταση (σ.σ. μετά το 20.35)
 

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόκληση στο Μαξίμου από Ολλανδή δημοσιογράφο με προβοκατόρικη ερώτηση – Σκληρή απάντηση από Κυριάκο Μητσοτάκη"

Εμβόλιο κορονοϊού και γρίπης: Οδηγίες και παραδείγματα από τον Γκίκα Μαγιορκίνη

Για τον συνδυασμό των εμβολίων της γρίπης και του κορονοϊού μιλά ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, εξηγώντας ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ τους.

Ο καθηγητής γράφει τους τέσσερις κανόνες για τον καλύτερο προγραμματισμό των ραντεβού για τον εμβολιασμό κατά της γρίπης και του κορονοϊού και για ακόμα μεγαλύτερη κατανόηση δίνει και παραδείγματα.

Η ανάρτηση του Γκίκα Μαγιορκίνη

 «Το ευρέως διαδεδομένο εμβόλιο της γρίπης αποτελείται από αδρανοποιημένους ιούς. Αυτού του είδους τα εμβόλια μπορούν να χορηγούνται οποιαδήποτε χρονική στιγμή. Αυτό συμβαίνει γιατί τα αντιγόνα του ιού είναι έτοιμα και μπορεί να τα επεξεργασθεί το ανοσοποιητικό σύστημα άμεσα για την παραγωγή ανοσολογικής απάντησης.

Τα εμβόλια mRNA όπως είναι της COVID-19 ωστόσο είναι ένα βήμα πίσω (γεγονός που τα κάνει και πιο αποτελεσματικά εν τέλει) και πρέπει να παράξουν τα αντιγόνα που στη συνέχεια θα επεξεργασθεί το ανοσοποιητικό σύστημα. Θεωρητικά λοιπόν μπορούν να επηρεασθούν από τις ιντερφερόνες που εκκρίνονται από μία διέγερση του ανοσοποιητικού (όπως άλλη λοίμωξη ή άλλο εμβόλιο) καθότι οι ιντερφερόνες μπορούν να μπλοκάρουν την παραγωγή των αντιγόνων από τα mRNA.

Κατά πόσο αυτή η θεωρητική γνώση είναι σημαντική δεν το γνωρίζουμε, οπότε κρατάμε αυτήν την πληροφορία με επιφύλαξη μελλοντικών μελετών που μπορεί να δείξουν ότι το timing στην πράξη μπορεί να μην παίζει ιδιαίτερο ρόλο.

Με βάση, λοιπόν, αυτή την θεωρητική γνώση οι παρακάτω κανόνες μπορούν να βοηθήσουν στο να παραχθεί η βέλτιστη απόδοση του εμβολίου COVID-19:

1) Η απόδοση του εμβολίου της γρίπης δεν θα επηρεασθεί όποτε και αν γίνει

2) Αφού γίνει το εμβόλιο γρίπης θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον 20 ημέρες μέχρι την χορήγηση οποιασδήποτε δόσης του mRNA COVID-19

3) Μετά την ολοκλήρωση του mRNA COVID-19 το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή (λαμβάνοντας υπόψιν όμως ότι η επόμενη δόση του mRNA COVID-19 θα ακολουθήσει σύμφωνα με τον δεύτερο κανόνα).

4) Μπορεί να γίνει ταυτόχρονη χορήγηση mRNA εμβολίου COVID-19 και εμβολίου της γρίπη.

Παράδειγμα 1: Σήμερα κάνω την πρώτη δόση του mRNA COVID-19 και μετά από 10 ημέρες προγραμμάτισα να κάνω το εμβόλιο της γρίπης. Η επόμενη δόση του εμβολίου mRNA COVID-19 θα πρέπει να γίνει τουλάχιστον 20 ημέρες μετά τον εμβολιασμό από τη γρίπη δηλαδή σε 30 ημέρες από την πρώτη δόση.

Παράδειγμα 2: Σήμερα έκανα την δεύτερη (ή τρίτη) δόση του εμβολίου mRNA COVID-19, αλλά εκκρεμεί το εμβόλιο της γρίπης. Το εμβόλιο της γρίπης μπορώ να το κάνω όποια ημέρα με βολεύει από εδώ και πέρα, ακόμα και την ίδια ημέρα.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Εμβόλιο κορονοϊού και γρίπης: Οδηγίες και παραδείγματα από τον Γκίκα Μαγιορκίνη"

Δραματικό διάγγελμα Μακρόν: Υποχρεωτική η τρίτη δόση εμβολίου για τους άνω των 65 ετών

Η Γαλλία θα συνδέσει τη διατήρηση του υγειονομικού πάσου, του εγγράφου που είναι απαραίτητο για μια φυσιολογική καθημερινή ζωή, με τη χορήγηση της αναμνηστικής δόσης του εμβολίου κατά της Covid-19 για τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, ανακοίνωσε απόψε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Η αναμνηστική δόση του εμβολίου θα γίνει υποχρεωτική τον Δεκέμβριο για τους άνω των 65 ετών ώστε να μπορούν να διατηρήσουν το υγειονομικό τους πάσο, όπως είπε.


 

«Για τους άνω των 65 ετών, από τις 15 Δεκεμβρίου θα πρέπει να δικαιολογήσετε με μια αναμνηστική δόση του εμβολίου την παράταση ισχύος του υγειονομικού σας πάσου», δήλωσε στο τηλεοπτικό του διάγγελμα, καθώς οι μολύνσεις αυξήθηκαν εκ νέου στη Γαλλία.

Ανακοίνωσε επίσης ότι η δυνατότητα εμβολιασμού με αυτή την αναμνηστική δόση θα διευρυνθεί στα άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών από τον προσεχή μήνα και κάλεσε τους Γάλλους που ακόμη δεν έχουν εμβολιαστεί, να το κάνουν «απέναντι στην αναζωπύρωση της επιδημίας». Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι η αύξηση των κρουσμάτων της Covid-19 και τα στοιχεία των νοσηλειών στα νοσοκομεία λόγω της Covid είναι ανησυχητικά.

Ζήτησε την επιτάχυνση του εμβολιασμού με τις αναμνηστικές δόσεις για τους ηλικιωμένους και τους ευάλωτους πολίτες και είπε ότι μια τρίτη δόση θα δοθεί σε άτομα ηλικίας 50 έως 64 ετών από τις αρχές Δεκεμβρίου.

Ο Μακρόν προειδοποίησε για την εμφάνιση ενός πέμπτου κύματος λοιμώξεων στην Ευρώπη και προέτρεψε τη μικρή μειονότητα των Γάλλων πολιτών που δεν έχουν εμβολιαστεί να το πράξουν. «Εμβολιαστείτε. Εμβολιαστείτε για να προστατεύσετε τον εαυτό σας. Εμβολιαστείτε για να ζήσετε φυσιολογικά», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.

protothema 

Διαβάστε Περισσότερα » " Δραματικό διάγγελμα Μακρόν: Υποχρεωτική η τρίτη δόση εμβολίου για τους άνω των 65 ετών"

Βρετανία: Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των υγειονομικών

Οι υγειονομικοί στη Βρετανία θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19 έως την 1η Απριλίου, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Σατζίντ Τζάβιντ, καθιστώντας τον εμβολιασμό υποχρεωτική προϋπόθεση για την απασχόληση εκείνων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της Εθνικής Αρχής Υγείας (NHS).

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προσπαθεί να χειριστεί έναν δύσκολο χειμώνα για το σύστημα υγείας της χώρας του, χωρίς την επιβολή οικονομικά ζημιογόνων lockdown, με στόχο να βοηθήσει στην προστασία έναντι της διασποράς του κορονοϊού.

Ο Τζάβιντ είπε πως έπρεπε να ισορροπήσει το οφέλη στους ασθενείς και τους συναδέλφους με την ανησυχία ότι οι εργαζόμενοι ενδεχομένως θα αποφασίσουν να αφήσουν τις δουλειές τους παρά να εμβολιαστούν. Επισήμανε πως οι πιέσεις στον εργασιακό χώρο αποτελούν έναν λόγο που το μέτρο δεν θα εφαρμοστεί έως την άνοιξη.

«Όλοι όσοι εργάζονται στο NHS και την κοινωνική πρόνοια θα πρέπει να εμβολιαστούν. Πρέπει να αποφύγουμε το κακό που μπορεί να προληφθεί και να προστατεύσουμε τους ασθενείς στο NHS, να προστατεύσουμε τους συναδέλφους στο NHS και φυσικά να προστατεύσουμε το ίδιο το NHS» επισήμανε ενώπιον του κοινοβουλίου. «Σκοπεύουμε η εφαρμογή του όρου αυτού να επιβληθεί από την 1η Απριλίου» υπογράμμισε.

Ποιοι θα εξαιρεθούν από την υποχρεωτικότητα

Σύμφωνα με τον Βρετανό υπουργό Υγείας, θα υπάρξουν εξαιρέσεις για εκείνους που δεν μπορούν να εμβολιαστούν για ιατρικούς λόγους και για εκείνους που δεν έρχονται σε άμεση επαφή με τους ασθενείς.

Η απόφαση αυτή, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ακολουθεί ένα ανάλογο μέτρο προκειμένου τα εμβόλια να καταστούν υποχρεωτικά για τους εργαζόμενους στους οίκους ευγηρίας, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ από την Πέμπτη.

Υπάρχουν περίπου 100.000 υγειονομικοί που δεν έχουν κάνει προς το παρόν την πρώτη δόση ενός εμβολίου, είπε ο Τζάβιντ.

«Κανείς στο NHS ή την πρόνοια που δεν έχει εμβολιαστεί αυτή τη στιγμή δεν θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως αποδιοπομπαίος τράγος, να αποκλειστεί ή να ντροπιαστεί», τόνισε ο Τζάβιντ. «Στόχος είναι να τους στηρίξουμε να κάνουν μια θετική επιλογή προκειμένου να προστατεύσουν τους ευάλωτους ανθρώπους, να προστατεύσουν τους συναδέλφους τους και φυσικά να προστατεύσουν τους ίδιους τους τους εαυτούς».

Ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας είπε, επίσης, ότι η διαβούλευση για τους υγειονομικούς εξέτασε επιπλέον την ιδέα να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τη γρίπη. Ο ίδιος τόνισε πως δεν θα εισαγάγει αξιώσεις για εμβόλια κατά της γρίπης σε αυτό το στάδιο, προσθέτοντας, όμως, ότι η επιλογή παραμένει ανοικτή.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Βρετανία: Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των υγειονομικών"

Ηράκλειο: Οπλοστάσιο αποκάλυψαν μπαλωθιές σε γλέντι για φανταριλίκι

Ξινό βγήκε το φανταρικό τραπέζι σε σπίτι στο Ηράκλειο Κρήτης. Ένας 57χρονος και ένας 54χρονος κατέληξαν με χειροπέδες.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια γλεντιού ενόψει της αναχώρησης του γιου ενός από τους δύο πατεράδες από το Ηράκλειο για τον στρατό, έπεσαν μπαλωθιές!

Σύμφωνα με πληροφορίες του flashnews.gr, ακολούθησε συντονισμένη επιχείρηση των αστυνομικών του Τμήματος Αστερουσίων και του Τμήματος Επιχειρήσεων Μεσσαράς.

Κατά την διάρκεια των ερευνών στα σπίτια δύο από τους συμμετέχοντες στο γλέντι μετά πυροβολισμών, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά:

-πολεμικό τυφέκιο,

-χειροβομβίδα,

-2 πιστόλια με τους γεμιστήρες,

-5 πυροκροτητές,

-2 γεμιστήρες,

-4 κυνηγετικά όπλα,

-439 φυσίγγια διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων,

-67 κάλυκες,

-3 αναδιπλούμενοι σουγιάδες.

-Ποσότητα πυρίτιδας

-2 κροτίδες

-73 βλήματα πολεμικών φυσιγγίων.

Η προανάκριση διενεργείται από το Αστυνομικό Τμήμα Αστερουσίων.

 newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ηράκλειο: Οπλοστάσιο αποκάλυψαν μπαλωθιές σε γλέντι για φανταριλίκι"

Άνω Λιόσια: Έσπασαν το ΑΤΜ στην Εθνική Τράπεζα επειδή δεν τους άφηναν να μπουν χωρίς πιστοποιητικά

Στο Αυτόματο Μηχάνημα Συναλλαγής (ΑΤΜ) στην Εθνική Τράπεζα επί της λεωφόρου Φυλής ξέσπασαν τη μανία τους, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, Ρομά το πρωί της Τρίτης, επειδή δεν τους άφηναν να εισέλθουν στην τράπεζα χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά.

Συγκεκριμένα, υπάλληλοι της τράπεζας απαγόρευσαν την είσοδο σε παρευρισκόμενους Ρομά έξω από την Τράπεζα, οι οποίοι δε διέθεταν έγγραφα πιστοποίησης σε σχέση με τον εμβολιασμό, τη νόσησή τους ή τη διενέργεια μοριακού/rapid test, με βάση τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν για την προστασία από τον Covid-19.

Αρκετοί από αυτούς αντέδρασαν έντονα και οι πιο… θερμόαιμοι ξέσπασαν τον θυμό τους, καταστρέφοντας την οθόνη στο μηχάνημα αυτόματων συναλλαγών που βρίσκεται έξω από την τράπεζα. Ευτυχώς, πολύ σύντομα αποχώρησαν και το επεισόδιο δεν έλαβε περαιτέρω έκταση.

doxthi

Διαβάστε Περισσότερα » "Άνω Λιόσια: Έσπασαν το ΑΤΜ στην Εθνική Τράπεζα επειδή δεν τους άφηναν να μπουν χωρίς πιστοποιητικά"

Κορονοϊός: Κανένας νεκρός στην Κύπρο το τελευταίο 24ωρο – 266 νέα κρούσματα

Το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου ανακοίνωσε ότι σήμερα δεν καταγράφηκαν θάνατοι ασθενών με τελική αιτία θανάτου την COVID-19 και συνεπώς ο συνολικός αριθμός θανάτων παραμένει 576. Εξάλλου 71 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 22 σε σοβαρή κατάσταση. Ποσοστό 63.39% των νοσηλευόμενων δεν έχουν ιστορικό εμβολιασμού.

Ένας post-COVID ασθενής που έπαψε να είναι μολυσματικός (αποχαρακτηρισμένα περιστατικά), συνεχίζει να νοσηλεύεται διασωληνωμένος σε σοβαρή κατάσταση λόγω COVID σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 57.173 τεστ ανίχνευσης της νόσου με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test).

Εντοπίστηκαν 266 (ποσοστό θετικότητας: 0.47%) νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 από τα μοριακά τεστ (PCR) και τα τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test), ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων σε 126.497.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/ newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: Κανένας νεκρός στην Κύπρο το τελευταίο 24ωρο – 266 νέα κρούσματα"

Τουρκία: Δέκα εγκλωβισμένοι σε κτίριο που κατέρρευσε στη Μαλάτια

Περίπου δέκα άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί στα συντρίμμια ενός εμπορικού κτιρίου που κατέρρευσε στη Μαλάτια, στην ανατολική Τουρκία, και άλλοι 13 έχουν διασωθεί, ανέφεραν τοπικοί αξιωματούχοι.

"Περίπου είκοσι άνθρωποι" βρίσκονταν μέσα στο κτίριο την ώρα του δυστυχήματος, λίγο πριν από τις 17:00 τοπική ώρα (16:00 ώρα Ελλάδας), δήλωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας Μαλάτια Αΐντίν Μπαρούς στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο A Haber.

Δύο και πλέον ώρες μετά την έναρξη των επιχειρήσεων διάσωσης, περίπου δέκα άνθρωποι εξακολουθούσαν να βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα χαλάσματα, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk.

Δεκατρείς άνθρωποι διασώθηκαν και διακομίστηκαν στο νοσοκομείο, σύμφωνα με την κυβερνητική Υπηρεσία Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών (AFAD).

"Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης συνεχίζονται", ανέφερε στο Twitter ο αξιωματούχος επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν.

Δύο τραυματίες είναι σε σοβαρή κατάσταση, διευκρίνισε το δίκτυο NTV.

Η Μαλάτια είναι μια πόλη 450.000 κατοίκων που βρίσκεται 500 χλμ. ανατολικά της πρωτεύουσας, της Άγκυρας.

Το κτίριο, που βρίσκεται σε πολυσύχναστη οδό της Μαλάτια, στέγαζε διάφορα καταστήματα, μεταξύ των οποίων ένα εστιατόριο και μια καφετέρια, σύμφωνα με τον Ενβέρ Κιράζ, πρόεδρο του τοπικού παραρτήματος του αντιπολιτευόμενου κόμματος CHP, ο οποίος μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

"Είναι ένας πολυσύχναστος δρόμος, έχουν τραυματιστεί περαστικοί", διευκρίνισε.

Οι λόγοι της κατάρρευσης του κτιρίου δεν έχουν γίνει γνωστοί ακόμη, όμως, σύμφωνα με τον Κιράζ και τοπικά μέσα ενημέρωσης, στο κτίριο γίνονταν εργασίες.

Πλάνα που μεταδόθηκαν απευθείας από το σημείο δείχνουν ένα κτίριο να έχει μετατραπεί σε έναν σωρό από μπετόν και μέταλλα και διασώστες, με τη βοήθεια ενός εκσκαφέα, να προσπαθούν να απεγκλωβίσουν ανθρώπους ενώ έπεφτε η νύχτα.

Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο Haberturk πως άκουσε "πρώτα ένα τρίξιμο και στη συνέχεια το κτίριο κατέρρευσε μέσα σε ένα σύννεφο σκόνης. Νομίσαμε ότι είχε φθάσει η ώρα της κρίσεως".

ΑΜΠΕ/naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκία: Δέκα εγκλωβισμένοι σε κτίριο που κατέρρευσε στη Μαλάτια "

Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των άνω των 60 και των ατόμων με χρόνιες παθήσεις στην Αγία Πετρούπολη

Στην Αγία Πετρούπολη καθιερώνεται ο υποχρεωτικός εμβολιασμός κατά του κορονοϊού για άτομα άνω των 60 ετών και για άτομα με χρόνιες παθήσεις. Αυτό αναφέρεται σε απόφαση που εξέδωσε η επικεφαλής της κρατικής υγειονομικής επιθεώρησης της Αγίας Πετρούπολης Ναταλία Μπασκέτοβα.

Επίσης σε υποχρεωτικό εμβολιασμό υπόκεινται οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία, την παραγωγή προϊόντων, τη μεταποίηση, τις κατασκευές, τις μεταφορές και τις υποδομές μεταφορών, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων στο αεροδρόμιο Πούλκοβο, του προσωπικού των αεροπορικών εταιρειών, των θαλάσσιων λιμένων και του προσωπικού των πλοίων. Οι φοιτητές άνω των 18 ετών που κάνουν πρακτική άσκηση εκτός των ιδρυμάτων τους πρέπει επίσης να εμβολιαστούν.

Ο εμβολιασμός με την πρώτη δόση πρέπει να πραγματοποιηθεί έως τις 15 Δεκεμβρίου και με την δεύτερη έως τις 15 Ιανουαρίου, ώστε να εμβολιαστεί τουλάχιστον το 80% του συνόλου του εργατικού δυναμικού.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία στην Αγία Πετρούπολη έχουν καταγραφεί από την έναρξη της πανδημίας 735.739 περιπτώσεις μολύνσεων, και 24.640 θάνατοι. Ως προς τον αριθμό των μολύνσεων, η Αγία Πετρούπολη καταλαμβάνει την δεύτερη θέση μεταξύ των περιοχών της Ρωσίας μετά την Μόσχα.


ΑΠΕ-ΜΠΕ/protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των άνω των 60 και των ατόμων με χρόνιες παθήσεις στην Αγία Πετρούπολη"

Προφυλακίστηκε ο προπονητής του τένις – Τι ισχυρίστηκε στην απολογία του για τη σεξουαλική κακοποίηση

Το δρόμο για τη φυλακή πήρε μετά την απολογία του ο 34χρονος προπονητής τένις ο οποίος κατηγορείται ότι αποπλάνησε δυο ανήλικες μαθήτριες του.

Ο κατηγορούμενος φέρεται να αρνήθηκε τις κατηγορίες όπως του αποδίδονται. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες ισχυρίστηκε ότι έκανε ένα λάθος δηλώνοντας έτοιμος να πληρώσει για αυτά που έκανε αλλά όχι γι αυτά που τον κατηγορούν. Ανακρίτρια και εισαγγελέας, ωστόσο, δεν πείστηκαν από τους ισχυρισμούς του και τον έκριναν προφυλακιστέο.

«Ο κατηγορούμενος προφυλακίστηκε. Κατηγορείται για τρία κακουργήματα, τα δύο δεν υπάρχουν και η τρίτη κατηγορία είναι πλημμεληματική» ανέφερε σε δήλωση του ο συνήγορος του κατηγορούμενου, Χριστόδουλος Φίλιας.

Όπως σημείωσε ο συνήγορος ο εντολέας του «είχε μια σχέση με την πρώτη κοπέλα, από την ηλικία των 17 έως τα 21 έτη, δεν ήταν προπονητής της δεν έχει υπάρξει καμία παράβαση. Με την άλλη κοπέλα παραδέχεται ότι είχε σχέση, δεν ήταν προπονητής της, το κορίτσι είχε συμπληρώσει τα 14 έτη και η παράβαση είναι πλημμεληματική.»

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Προφυλακίστηκε ο προπονητής του τένις – Τι ισχυρίστηκε στην απολογία του για τη σεξουαλική κακοποίηση"

Μελιγαλάς: Ρομά επιτέθηκαν σε γιατρό και υγειονομικούς στο Κέντρο Υγείας

Απίστευτες καταστάσεις περιγράφουν σε ανακοίνωσή τους ο Ιατρικός Σύλλογος και ο Σύλλογος Ιατρών Κέντρων Υγείας Νομού Μεσσηνίας, ύστερα από επίθεση που δέχθηκαν μέλη του προσωπικού από ομάδα Ρομά στο Κέντρο Υγείας Μελιγαλά, γιατί τους ζήτησαν να τηρήσουν τα πρωτόκολλα υγιεινής.

Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλουν, ομάδα Ρομά προπηλάκισε νοσηλεύτρια και γιατρό και χτύπησε στο κεφάλι μια άλλη γιατρό, τη διευθύντρια του Κέντρου Υγείας που είχε εφημερία και όλα αυτά, μαζί με υλικές ζημιές που προκάλεσαν, επειδή τους ζητήθηκε να τηρήσουν τα πρωτόκολλα υγιεινής.

Οι γιατροί του Κέντρου Υγείας Μελιγαλά κάνουν έκκληση στην πολιτεία «να παρέμβει και να διαφυλάξει την εύρυθμη λειτουργία των δομών υγείας του Νομού Μεσσηνίας», ενώ μιλούν και για μειωμένο προσωπικό στα Κέντρα Υγείας.

Οι δράστες διέφυγαν μετά το χάος που προκάλεσαν, με την αστυνομία να τους αναζητά.



Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Ο Ιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας και ο Σύλλογος Ιατρών Κέντρων Υγείας Νομού Μεσσηνίας καταδικάζουν και εκφράζουν την αγανάκτησή τους για τα επεισόδια βίας που εξελίχθηκαν στο Κέντρο Υγείας Μελιγαλά, όπου για ασήμαντη αφορμή και για να διατηρηθούν τα πρωτόκολλα δημοσίας υγιεινής, ομάδα Ρομά κατάστρεψαν δημόσια περιουσία προκαλώντας υλικές ζημιές στο Κέντρο Υγείας Μελιγαλά, προπηλάκισαν με ύβρεις μια νοσηλεύτρια και μια ιατρό του Κέντρου Υγείας, ενώ τραυμάτισαν στο κεφάλι την δεύτερη ιατρό της εφημερίας και διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Μελιγαλά.

Τις δύσκολες μέρες που διανύουμε με τον τεράστιο φόρτο εργασίας και το μειωμένο προσωπικό των Κέντρων Υγείας, όταν οι ιατροί και νοσηλευτές καλούνται να υπερβάλλουν εαυτόν για να λειτουργήσει η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και να προσφέρουν στο συνάνθρωπο, να έχουν να αντιμετωπίσουν και επιθέσεις βίας διακινδυνεύοντας ακόμα και την σωματική τους ακεραιότητα. Παρακαλούμε την πολιτεία να παρέμβει και να διαφυλάξει την εύρυθμη λειτουργία των δομών υγείας του Νομού Μεσσηνίας».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Μελιγαλάς: Ρομά επιτέθηκαν σε γιατρό και υγειονομικούς στο Κέντρο Υγείας"

Καιρός αύριο: Βροχές, κρύο και μποφόρ – Ψυχρή εισβολή σε όλη τη χώρα

Αλλάζει πρόσωπο ο καιρός αύριο, Τετάρτη (10.11.2021). Κύρια χαρακτηριστικά του θα είναι οι βροχές, οι πολύ θυελλώδεις άνεμοι, αλλά και η «βουτιά» της θερμοκρασίας.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Νεφώσεις αυξημένες στα ανατολικά ηπειρωτικά, τη δυτική και κεντρική Μακεδονία, τις Σποράδες, την Εύβοια και την Κρήτη με τοπικές βροχές μέχρι το απόγευμα.

Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6, στα πελάγη 7 και στο Αιγαίο 8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα φτάσει στα ανατολικά ηπειρωτικά και τα βόρεια τους 13 με 17, στα δυτικά και το νότιο Αιγαίο τους 18 με 21 ενώ στα Δωδεκάνησα θα φτάσει τους 21 με 23 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Αναλυτική πρόγνωση

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες κυρίως στα ανατολικά και νότια.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές μέχρι το μεσημέρι.
Ανεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 6 και βαθμιαία βορειοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στη Θράκη πρόσκαιρες νεφώσεις τις πρωινές ώρες και γρήγορα γενικά αίθριος. Στη Μακεδονία νεφώσεις με τοπικές βροχές στην κεντρική και δυτική Μακεδονία μέχρι νωρίς το απόγευμα .
Ανεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6, στα ανατολικά τοπικά 7 και στο Θρακικό τις πρωινές ώρες έως 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία και τη Θράκη η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν.
Ανεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 5 με 6, στο Ιόνιο 7 και τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο κατά τόπους 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές που από τις απογευματινές ώρες βαθμιαία θα σταματήσουν.
Ανεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 5 με 6, στα ανατολικά 7 και βαθμιαία στα νότια 8 και πιθανώς 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με ασθενείς τοπικές βροχές στην Κρήτη μέχρι το απόγευμα.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 7 και τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες στα βόρεια τις πρωινές ώρες.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 7 και στα βόρεια 8 μποφόρ. Μικρή εξασθένηση στα νότια τις βραδινές ώρες.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές μέχρι το απόγευμα.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά και νότια 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

 newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Βροχές, κρύο και μποφόρ – Ψυχρή εισβολή σε όλη τη χώρα"

Λύματα: Εκτοξεύθηκε κατά 207% το ιικό φορτίο στο Ρέθυμνο - Αύξηση 61% στην Αττική

Εκτόξευση του ιικού φορτίου στα λύματα του Ρεθύμνου (207%) των Ιωαννίνων (184%) και του Ηρακλείου (151%) ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ. Παράλληλα αύξηση σημειώθηκε και στην Αττική γεγονός το οποίο επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις ότι η πανδημία μετατοπίζεται από τον βορρά σε νοτιότερες περιοχές της χώρας.

Συγκεκριμένα, την εβδομάδα 1 έως 7 Νοεμβρίου 2021, παρατηρήθηκαν αυξητικές ή σταθεροποιητικές τάσεις, σε σχέση με την εβδομάδα 25 έως 31 Οκτωβρίου 2021, στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των έντεκα από τις δεκατρείς περιοχές (11/13) που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ.

Οι καθαρές αυξήσεις κυμάνθηκαν από +31% στα Χανιά έως +207% στο Ρέθυμνο, ενώ οριακή ήταν η αύξηση που παρατηρήθηκε στο Βόλο (+21%). Σταθερό παρέμεινε το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στη Λάρισα (0%), στην Ξάνθη (0%), στον Άγιο Νικόλαο (+4%) και στην Πάτρα (+8%).

Οριακή μείωση στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρατηρήθηκε στην Αλεξανδρούπολη (-12%). Ανιχνεύσιμο ήταν το ιικό φορτίο στα αστικά λύματα της πόλης της Κέρκυρας.
iiko_fortio9_11

Περιφέρεια Αττικής: Την τελευταία εβδομάδα, 01-07/11/21, το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα της Περιφέρειας Αττικής παρουσίασε αυξητική τάση, με στατιστικά σημαντική μεταβολή (+61%) του εβδομαδιαίου μέσου όρου σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 25-31/10/21. Η ανοδική τάση στο ιικό φορτίο των λυμάτων της Περιφέρειας Αττικής ξεκίνησε από τα μέσα Σεπτεμβρίου 2021. Έκτοτε, το ιικό φορτίο αυξάνεται σταδιακά με τη μεγαλύτερη αύξηση τις δύο τελευταίες εβδομάδες. Συνολικά η μέση εβδομαδιαία τιμή του ιικού φορτίου τετραπλασιάστηκε από το Σεπτέμβριο 2021 μέχρι σήμερα.

Θεσσαλονίκη: Την τελευταία εβδομάδα, 01-07/11/21, στη Θεσσαλονίκη, η εβδομαδιαία μέση τιμή του ιικού φορτίου των αστικών λυμάτων παρουσίασε αύξηση (+43%) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 25-31/10/21. Η εβδομαδιαία μέση τιμή του ιικού φορτίου από τα μέσα Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα έχει εξαπλασιαστεί. Ειδικότερα, από τις 16/10/21 και μετά, ο ρυθμός αύξησης του ιικού φορτίου στα λύματα έχει μεγαλώσει σημαντικά με αποτέλεσμα το το ιικό φορτίο στα λύματα να διπλασιάζεται κάθε 13 ημέρες.

Λάρισα: Την τελευταία εβδομάδα, 01-07/11/21, το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στη Λάρισα παρέμεινε σταθερό (0%) σε σχέση με την εβδομάδα 25-31/10/21. Τα επίπεδα του ιικού φορτίου παραμένουν ιδιαίτερα υψηλά. Η ανοδική τάση στο ιικό φορτίο των λυμάτων της πόλης της Λάρισας ξεκίνησε από τα μέσα Σεπτεμβρίου 2021  (εβδομάδα 13-19 Σεπτεμβρίου). Συνολικά, η εβδομαδιαία μέση τιμή του ιικού φορτίου από τα μέσα Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα έχει οκταπλασιαστεί.

Βόλος: Την τελευταία εβδομάδα, 01-07/11/21, το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στο Βόλο παρουσίασε οριακή αύξηση (+21%) σε σχέση με την εβδομάδα 25-31/10/21. Τα επίπεδα του ιικού φορτίου παραμένουν ιδιαίτερα υψηλά. Η ανοδική τάση στο ιικό φορτίο των λυμάτων της πόλης του Βόλου ξεκίνησε από τα μέσα Σεπτεμβρίου 2021 (εβδομάδα 13-19 Σεπτεμβρίου). Συνολικά, η εβδομαδιαία μέση τιμή του ιικού φορτίου από τα μέσα Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα έχει εντεκαπλασιαστεί.

Ηράκλειο: Την τελευταία εβδομάδα, 01-07/11/21, στην πόλη του Ηρακλείου, η εβδομαδιαία μέση τιμή του ιικού φορτίου των αστικών λυμάτων παρουσίασε σημαντική αύξηση (+151%) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 25-31/10/21. Μετά από την πτωτική τάση που καταγράφηκε κατά το μήνα Σεπτέμβριο και την επακόλουθη σταθεροποίηση του ιικού φορτίου σε μέτρια προς χαμηλά επίπεδα, στα μέσα Οκτωβρίου 2021 καταγράφηκε ανοδική τάση στην εβδομαδιαία μέση τιμή στο ιικό φορτίο των λυμάτων της πόλης του Ηρακλείου. Έκτοτε, το ιικό φορτίο αυξάνεται διαρκώς, ενώ την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκε υψηλότερος ρυθμός αύξησης. Συνολικά, η εβδομαδιαία μέση τιμή του ιικού φορτίου από τα μέσα Οκτωβρίου (11-17/10/21) μέχρι σήμερα έχει περίπου οκταπλασιαστεί.

Χανιά: Την τελευταία εβδομάδα, 01-07/11/21, στην πόλη των Χανίων, η εβδομαδιαία μέση τιμή του ιικού φορτίου των αστικών λυμάτων παρουσίασε αύξηση (+31%) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 25-31/10/21. Οι αυξητικές τάσεις του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της πόλης των Χανίων ξεκίνησαν από τα μέσα Οκτωβρίου 2021. Συνολικά, η εβδομαδιαία μέση τιμή του ιικού φορτίου από τα μέσα Οκτωβρίου (11-17/10/21) μέχρι σήμερα έχει περίπου τριπλασιαστεί. 

Ρέθυμνο: Την τελευταία εβδομάδα 01-07/11/21, στην πόλη του Ρεθύμνου, η εβδομαδιαία μέση τιμή του ιικού φορτίου των αστικών λυμάτων παρουσίασε σημαντική αύξηση (+207%) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 25-31/10/21. Συνολικά, η εβδομαδιαία μέση τιμή του ιικού φορτίου από τα μέσα Οκτωβρίου (11-17/10/21) μέχρι σήμερα έχει αυξηθεί 5,5 φορές. 

Άγιος Νικόλαος: Την τελευταία εβδομάδα, 01-07/11/21, στην πόλη του Αγίου Νικολάου, η εβδομαδιαία μέση τιμή του ιικού φορτίου των αστικών λυμάτων δεν παρουσίασε μεταβολή (+4%) σε σχέση με την τελευταία εβδομάδα, 25-31/10/21. Στην πόλη του Αγ. Νικολάου, η πτωτική τάση στην εβδομαδιαία μέση τιμή του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα, που καταγραφόταν από τις 24/08/21, ανακόπηκε στα μέσα Οκτωβρίου 2021 (11-17/10/21). Έκτοτε, το ιικό φορτίο αυξήθηκε για  δύο συνεχείς εβδομάδες. Συνολικά, η εβδομαδιαία μέση τιμή του ιικού φορτίου από τα μέσα Οκτωβρίου (11-17/10/21) μέχρι σήμερα έχει αυξηθεί 3,5 φορές.

Πάτρα: Την τελευταία εβδομάδα, 01-07/11/21, στην Πάτρα, παρατηρήθηκε σταθερή παρουσία ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της πόλης, με τον εβδομαδιαίο μέσο όρο αυτού να παραμένει ουσιαστικά σταθερός (+8%) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 25-31/10/21.

Ξάνθη: Την τελευταία εβδομάδα, 01-07/11/21, το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στην Ξάνθη παρέμεινε σταθερό (0%) σε σχέση με την εβδομάδα 25-31/10/21. Τα επίπεδα του ιικού φορτίου παραμένουν ιδιαίτερα υψηλά. Η ανοδική τάση στο ιικό φορτίο των λυμάτων της πόλης της Ξάνθης ξεκίνησε από τα μέσα Σεπτεμβρίου 2021 (εβδομάδα 13-19 Σεπτεμβρίου). Συνολικά, η εβδομαδιαία μέση τιμή του ιικού φορτίου από τα μέσα Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα έχει τριπλασιαστεί.

Αλεξανδρούπολη: Την τελευταία εβδομάδα, 01-07/11/21, στην Αλεξανδρούπολη, παρατηρήθηκε οριακή μείωση (-12%) στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων σε σχέση με την εβδομάδα 25-31/10/21. Τα επίπεδα του ιικού φορτίου παραμένουν ιδιαίτερα υψηλά. Η ανοδική τάση στο ιικό φορτίο των λυμάτων της πόλης της Αλεξανδρούπολης ξεκίνησε από τα μέσα Σεπτεμβρίου 2021 (εβδομάδα 13-19 Σεπτεμβρίου). Συνολικά, η εβδομαδιαία μέση τιμή του ιικού φορτίου από τα μέσα Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα έχει αυξηθεί κατά 3,5 φορές.

Ιωάννινα: Την τελευταία εβδομάδα, 01-07/11/21, στα Ιωάννινα, το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρουσίασε σημαντική αύξηση (+184%) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 25-31/10/21. 

Κέρκυρα: Την τελευταία εβδομάδα, 01-07/11/21, στην πόλη της Κέρκυρας, ανιχνεύτηκε ιικό φορτίο στα αστικά λύματα της πόλης. Δεν μπορεί να αξιολογηθεί η μεταβολή στον εβδομαδιαίο μέσο όρο του ιικού φορτίου σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 25-31/10/21, καθώς το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων δεν ήταν ανιχνεύσιμο τότε.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Λύματα: Εκτοξεύθηκε κατά 207% το ιικό φορτίο στο Ρέθυμνο - Αύξηση 61% στην Αττική"

Τουρκικά «τσαλιμάκια» στο Αιγαίο: Με επικίνδυνους ελιγμούς επιχείρησαν να ωθήσουν μετανάστες στην Ελλάδα

Σύμφωνα μα ανακοίνωση του Υπουργείου Ναυτιλίας, φουσκωτό που μετέφερε μετανάστες επιχείρησε το πρωί να μπει στα ελληνικά χωρικά ύδατα ανατολικά της Λέσβου, συνοδευόμενο από σκάφη τους τουρκικής ακτοφυλακής!

Τα τουρκικά σκάφη μάλιστα προχώρησαν σε επικίνδυνους ελιγμούς, αδιαφορώντας για τις πιθανές επιπτώσεις, στην προσπάθειά τους να ωθήσουν το φουσκωτό εντός των χωρικών μας υδάτων.

Το πλήρωμα πλοίου ανοικτής θάλασσας της Ελληνικής Ακτοφυλακής επιχείρησε επανειλημμένα να επικοινωνήσει με τα τουρκικά σκάφη, χωρίς όμως αποτέλεσμα. 

Επιπλέον τουρκική ακταιωρός παρενόχλησε τα σκάφη της Ελληνικής Ακτοφυλακής, αλλά μάταια, αφού τελικά το φουσκωτό σκάφος – παρά τις επίπονες προσπάθειες της τουρκικής ακτοφυλακής – δεν πέρασε τα όρια των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Δείτε το βίντεο που δημοσιοποίησε το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος:

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης μετά το περιστατικό δήλωσε τα εξής:

«Για μια ακόμα φορά, η Τουρκία συμπεριφέρθηκε ως κράτος – πειρατής στο Αιγαίο.
Κατά παράβαση των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σήμερα το πρωί, τουρκικές ακταιωροί συνόδευσαν λέμβο με δεκάδες άτομα που προσπάθησαν να παραβιάσουν τα θαλάσσια σύνορα της χώρας μας.
Η έγκαιρη και ψύχραιμη αντίδραση των στελεχών του Λιμενικού Σώματος, απέτρεψε την παραβίαση των συνόρων μας και σταμάτησε την εξέλιξη του επεισοδίου.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να πιέσει πολύ περισσότερο την Τουρκία, προκειμένου να συμμορφωθεί με τις διεθνείς της υποχρεώσεις.
Η Ελλάδα προστατεύει και θα συνεχίσει να προστατεύει τα θαλάσσια σύνορα της, με αποφασιστικότητα, σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκικά «τσαλιμάκια» στο Αιγαίο: Με επικίνδυνους ελιγμούς επιχείρησαν να ωθήσουν μετανάστες στην Ελλάδα"

Εκτινάχθηκαν στα 8.613 τα νέα κρούσματα, 486 οι διασωληνωμένοι, 46 θάνατοι

Ραγδαία είναι η εξάπλωση της πανδημίας στην χώρα μας καθώς ο  ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 8.613.

Έγιναν 636.213 τεστ (PCR: 24.586, RAPID: 611.627), τα περισσότερα που έχουν μέχρι σήμερα.

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων από την έναρξη πανδημίας τον Φεβρουάριο του 2020. Από τα 8.613 νέα κρούσματα, 19 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 801.208 (ημερήσια μεταβολή +1.1%), εκ των οποίων 50.7% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 140 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.341 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 46, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 16.414 θάνατοι.
Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 486 (61.3% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 81.7% έχει
υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 408 (83.95%) είναι ανεμβολίαστοι
ή μερικώς εμβολιασμένοι και 78 (16.05%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.364 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 411 (ημερήσια μεταβολή +0.98%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του
επταημέρου είναι 373 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων
είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Η γεωγραφική κατανομή των 8.613 κρουσμάτων covid-19 έχει ως εξής:

245 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής

276 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών

87 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής

277 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών

623 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών

209 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών

256 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς

26 κρούσματα στην Π.Ε. Νήσων

1.440 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

137 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

1 κρούσμα στην Π.Ε.Άνδρου

44 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

48 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

45 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας

307 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

75 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

36 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

112 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

132 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

65 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

21 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου

47 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

207 κρούσματα στην Π.Ε Ημαθίας

111 κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου

20 κρούσματα στην Π.Ε. Θάσου

38 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας

1 κρούσμα στην ΠΕ. Ικαρίας

165 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

102 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

12 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου

103 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρπάθου

36 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

87 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

18 κρούσματα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας

95 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

218 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης

72 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

11 κρούσματα στην Π.Ε. Κω

56 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

571 κρούσματα στην Π.Ε Λάρισας

39 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου

106 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

18 κρούσματα στην Π.Ε. Λευκάδας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Λήμνου

276 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

106 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Μήλου

8 κρούσματα στην Π.Ε. Μυκόνου

3 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου

98 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

5 κρούσματα στην Π.Ε. Πάρου

217 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

119 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

29 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

79 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

70 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

56 κρούσματα στην ΠΕ Ρόδου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Σάμου

196 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

10 κρούσματα στην Π.Ε. Σποράδων

4 κρούσματα στην Π.Ε. Σύρου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Τήνου

144 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

150 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

52 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

15 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας

108 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

46 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

5 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

1 κρούσμα στο Άγιο Όρος

169 κρούσματα υπό διερεύνηση

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Εκτινάχθηκαν στα 8.613 τα νέα κρούσματα, 486 οι διασωληνωμένοι, 46 θάνατοι"

Πράσινο φως από ΣτΕ στην έκδοση συντάξεων από ιδιώτες

Για λόγους δημοσίου συμφέροντος οι οποίοι ανάγονται στην ανάγκη αντιμετώπισης της καθυστέρησης στην απονομή των συντάξεων, η Επιτροπή Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας σε σχηματισμό Ολομελείας, απέρριψε τις αιτήσεις της ΑΔΕΔΥ και δυο Ομοσπονδιών που ζητούσαν να ανασταλεί η απόφαση του υπουργού Εργασίας, με την οποία παρέχεται η δυνατότητα σε δικηγόρους, φοροτεχνικούς κλπ, να μπορούν να συμπράττουν στην διαδικασία απονομής των συντάξεων από τον e-ΕΦΚΑ.

Αναλυτικότερα, το ΣτΕ (πρόεδρος ο Δημήτρης Σκαλτσούνης και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Χριστίνα Σιταρά), με τις υπ΄ αριθμ. 309-310/2021 αποφάσεις του, απέρριψε τις αιτήσεις της ΑΔΕΔΥ, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ ΕΤΑΜ, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής και ενός ασφαλισμένου του e-ΕΦΚΑ που έχει υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης, με τις οποίες ζητούσαν να ανασταλεί προσωρινά (μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί της κύριας αίτησης ακύρωσης που έχουν καταθέσει) η απόφαση του υπουργού Εργασίας με την οποία καθορίσθηκαν οι προϋποθέσεις, οι κανόνες και η διαδικασία για την πιστοποίηση επαγγελματιών, οι οποίοι, σύμφωνα με το νόμο 4798/2021, μπορούν να συμπράττουν στην διαδικασία απονομής συνταξιοδοτικών παροχών (κύριων και επικουρικών συντάξεων) από τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ).

Στις αποφάσεις αναφέρεται ότι «λόγοι δημοσίου συμφέροντος συνιστάμενοι στην ανάγκη αντιμετώπισης της καθυστέρησης στην απονομή συντάξεων, η οποία θέτει ζητήματα αξιοπρεπούς διαβίωσης των ασφαλισμένων, κωλύουν την χορήγηση της αιτούμενης αναστολής, ενώ η βλάβη που επικαλούνται οι αιτούσες Ομοσπονδίες, συνιστάμενη στην επιβάρυνση των υπαλλήλων του e-ΕΦΚΑ με πρόσθετα καθήκοντα, πέραν του ότι προβάλλεται αορίστως, δεν παρίσταται δυσχερώς επανορθώσιμη».

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Πράσινο φως από ΣτΕ στην έκδοση συντάξεων από ιδιώτες"

Λαμία: Νεαροί ξυλοκόπησαν με γροθιές και κλωτσιές επιχειρηματία, γιατί τους έκανε παρατήρηση (βίντεο)

Επεισόδιο άγριου ξυλοδαρμού σημειώθηκε χθες το βράδυ στο κέντρο της Λαμίας με πρωταγωνιστές ανήλικους μαθητές ηλικίας 15-16 ετών καθώς και δύο ακομη μεγαλύτερους, που χτυπούσαν με γροθιές και κλωτσιές έναν άνδρα που τους έκανε παρατήρηση για διατάραξη κοινής ησυχίας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του LamiaReport, η επίθεση ξεκινησε όταν  μια παρέα μαθητών άρχισε να κάνει φασαρία και ένας ιδιοκτήτης cafe βγήκε και τους έκανε παρατήρηση λέγοντάς τους να πάνε πιο πέρα και να μην κανουν τόση φασαρία.

Οι νεαροί απομακρύνθηκαν και όλα έδειχναν ότι δεν θα υπήρχε κάποια συνέχεια. Όμως οι ανήλικοι κάλεσαν ενισχύσεις και όταν ο επιχειρηματίας έκλεισε το κατάστημά του του επιτέθηκαν.

Ο άνδρας έχει φορέσει το κράνος του και ετοιμαζόταν να φύγει με το μηχανάκι, όταν τον πλησίασαν περίπου δέκα νεαροί και ξεκίνησε μία φραστική αντιπαράθεση μεταξύ τους. Τότε, οι νεαροί τον έροξαν κάτω και άρχισαν να τον γρονθοκοπούν. Μάλιστα, ένας από αυτούς τον χτυπούσε μανιωδώς με κλωτσιές στο κεφάλι.

Ο άτυχος επαγγελματίας διακομίστηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στα Επείγοντα του Νοσοκομείου Λαμίας, ενώ η αστυνομία προχώρησε σε  τρεις προσαγωγές νεαρών που ήταν στο σημείο.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες του LamiaReport, οι τρεις νεαροί συνελήφθησαν, αφού αναγνωρίστηκαν από το θύμα της επίθεσης. Πρόκειται για έναν 16χρονο, έναν 18χρονο και έναν 21χρονο, οι οποίοι σήμερα θα οδηγηθούν στο αυτόφωρο.

Δείτε το βίντεο:

 

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Λαμία: Νεαροί ξυλοκόπησαν με γροθιές και κλωτσιές επιχειρηματία, γιατί τους έκανε παρατήρηση (βίντεο)"

Κορονοϊός: Σήμερα στην Ελλάδα 2.000 μονοκλωνικά αντισώματα – Πώς θα γίνεται η χορήγησή τους

Σήμερα αναμένεται η παραλαβή από το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) 2.000 δόσεων μονοκλωνικών αντισωμάτων.

Η Ελλάδα συμμετέχει στο πρόγραμμα της ΕΕ για την προμήθεια της συγκεκριμένης θεραπείας.

Η χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων θα γίνεται με συγκεκριμένα ιατρικά κριτήρια, που εξετάζει η Επιτροπή Λοιμώξεων, από τα νοσοκομεία όλης της επικράτειας. Τα μονοκλωνικά αντισώματα δεν μπορούν να χορηγηθούν σε όλους τους ασθενείς με covid-19. Η χορήγησή τους γίνεται στο νοσοκομείο, ενδοφλέβια και χρειάζεται παρακολούθηση. Ο στόχος της συγκεκριμένης αγωγής είναι η αποτροπή της επιδείνωσης της νόσου.

Τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι πρωτεΐνες που έχουν σχεδιαστεί στο εργαστήριο για να μιμούνται την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να καταπολεμά τον κορονοϊό. Προσκολλώνται στην πρωτεΐνη-ακίδα του SARS-CoV-2, εμποδίζοντας τον ιό να εισέλθει στα ανθρώπινα κύτταρα.

Παράλληλα προχωρούν και οι διαδικασίες για την προμήθεια του αντιικού χαπιού της εταιρίας Merck.

Ωστόσο οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι η ύπαρξη καλών και αποτελεσματικών φαρμάκων δεν καταργεί την αναγκαιότητα του εμβολιασμού.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορονοϊός: Σήμερα στην Ελλάδα 2.000 μονοκλωνικά αντισώματα – Πώς θα γίνεται η χορήγησή τους"

Σιγκαπούρη: Τέλος η δωρεάν νοσηλεία για τους ανεμβολίαστους

Η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης δεν θα πληρώνει πλέον τα νοσήλια για τη θεραπεία του COVID-19 για όσους πολίτες είναι «ανεμβολίαστοι από επιλογή», ​​ανακοίνωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Το κράτος κάλυπτε μέχρι πρότινος τα νοσοκομειακά έξοδα για τους πολίτες της Σιγκαπούρης, τους μόνιμους κατοίκους και τους κατόχους μακροχρόνιας άδειας παραμονής, εκτός αν κάποιος εντοπίζονταν θετικός στον ιό μετά την επιστροφή του από ταξίδι στο εξωτερικό.

«Για την πλειονότητα που έχει εμβολιαστεί, η κάλυψη σε ασθενείς με COVID-19 θα συνεχιστεί έως ότου η κατάσταση της πανδημίας σταθεροποιηθεί”, ανέφερε το υπουργείο, σύμφωνα με άρθρο του business insider.

Τουλάχιστον το 85% του πληθυσμού της Σιγκαπούρης είναι σήμερα εμβολιασμένο κατά του ιού και το 18% έχει κάνει αναμνηστικά εμβόλια, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

Το Υπουργείο Υγείας είπε ότι τα μη εμβολιασμένα άτομα αποτελούν «τη μεγάλη πλειοψηφία εκείνων που χρειάζονται εντατική ενδονοσοκομειακή περίθαλψη και συμβάλλουν δυσανάλογα στην επιβάρυνση των πόρων υγειονομικής περίθαλψης».

Και πρόσθεσε ότι οι ασθενείς που είναι “μη εμβολιασμένοι κατ’ επιλογή” θα χρεώνονται για τη θεραπεία από τις 8 Δεκεμβρίου.

«Τα νοσοκομεία προτιμούν πραγματικά να μην χρεώνουν καθόλου αυτούς τους ασθενείς», δήλωσε ο υπουργός Υγείας της χώρας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Αλλά πρέπει να στείλουμε αυτό το σημαντικό μήνυμα για να παροτρύνουμε όλους να εμβολιαστούν εάν έχουν τη δυνατότητα».

Η κυβέρνηση θα εξακολουθεί να καλύπτει το κόστος θεραπείας για όσους δεν εμβολιάζονται για ιατρικούς λόγους, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών κάτω των 12 ετών.

«Ενώ έχουμε παραχωρήσει σε όσους δεν μπορούν να εμβολιαστούν για ιατρικούς λόγους το προνόμιο να πηγαίνουν σε εστιατόρια, να εισέρχονται σε εμπορικά κέντρα και να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες όπου απαιτείται πιστοποιητικό εμβολιασμού, εν τούτοις παραμένουν ανεμβολίαστοι και ο κίνδυνος να μολυνθούν από τον COVID-19 και να νοσήσουν βαριά παραμένει υψηλός”, ανέφερε το υπουργείο στην ανακοίνωση.

«Ενθαρρύνουμε αυτά τα άτομα να ελαχιστοποιήσουν τέτοιες δραστηριότητες και να χρησιμοποιήσουν αυτό το δικαίωμα με σύνεση”, επισημαίνεται στη δήλωση.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Σιγκαπούρη: Τέλος η δωρεάν νοσηλεία για τους ανεμβολίαστους"

Εισαγγελική έρευνα για τα μαϊμού πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης

Ευρεία ποινική έρευνα μετά τις αποκαλύψεις για πλαστά πιστοποιητικά νόσησης από κορωνοϊό έναντι… 500 ευρώ αλλά και για πλαστά τεστ ανίχνευσης της νόσου, διέταξε η προϊσταμένη της εισαγγελίας Εφετών της Αθήνας κυρία Μαρία Γκανέ.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η εισαγγελική λειτουργός ζητεί στο πλαίσιο της έρευνας να διερευνηθεί η τυχόν τέλεση σειράς σοβαρότατων αδικημάτων, όπως είναι η σύσταση εγκληματικής οργάνωσης (άρθρο 187 ΠΚ), η υφαρπαγή ψευδούς ιατρικού πιστοποιητικού (άρθρου 221 του Π Κ) που αφορά γιατρούς και φαρμακοποιούς, η έκδοση ψευδών βεβαιώσεων (άρθρο 242 του Ποινικού Κώδικα) που αφορά υπαλλήλους που τυχόν εκδίδουν πλαστά πιστοποιητικά και η παραβίαση των μέτρων της Πολιτείας για τον κορωνοϊό (άρθρου 285 του Ποινικού Κώδικα).

Κατά τις ίδιες πληροφορίες στο «μικροσκόπιο» της έρευνας που τώρα αρχίζει αναμένεται να τεθούν γιατροί, φαρμακοποιοί, νοσοκόμοι, υπάλληλοι, πολίτες αλλά και πρόσωπα που ενδεχομένως να παίζουν ενδιάμεσο ρόλο στην διακίνηση πλαστών πιστοποιητικών. Σκοπός είναι να έρθει στο φως η δράση πιθανών κυκλωμάτων που θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Αφορμή για την εισαγγελική παρέμβαση και την έναρξη της έρευνας στάθηκαν οι καταγγελίες που παρουσιάστηκαν πρόσφατα στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha. Σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης πωλούνται έναντι ποσού 500 ευρώ όπως επίσης και Rapid test έναντι αμοιβής. Τα μαϊμού έγγραφα διακινούνται σύμφωνα με τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας ακόμη και από φαρμακεία.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Εισαγγελική έρευνα για τα μαϊμού πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης"

Νοσοκομείο Αττικόν: Σκέτη κόλαση η εφημερία – 3 κενές ΜΕΘ

Σκέτη κόλαση η εφημερία της Δευτέρας στο Νοσοκομείο Αττικόν. Η κατάσταση, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, είχε ρεκόρ ράντζων, γεμάτοι διάδρομοι και περίπου 800 περιστατικά non covid και covid σε μία ημέρα.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Γιαννακός, στη χτεσινή εφημερία δόθηκα μάχη από το υγειονομικό προσωπικό, καθώς προσήλθαν περίπου 800 περιστατικά και έγιναν περίπου 220 εισαγωγές εκ των οποίων οι 30 ασθενείς με κοροναϊό.

 

Τι αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ

Στη ΜΕΘ κοροναϊού απομένουν τρεις κενές κλίνες, ενώ χτες αναπτύχθηκαν και 125 ράντζα και χρησιμοποιήθηκαν όλα τα φορεία. Όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, τα νοσοκομεία λόγω αυξημένης διασποράς του κοροναϊού δεσμεύουν συνεχώς κλινικές για νοσηλεία περιστατικών covid.

Έτσι δεν υπάρχουν κλίνες για τη νοσηλεία ασθενών άλλων παθήσεων που αυξάνονται συνεχώς λόγω της άρσης των περιορισμών. Επίσης άλλος σοβαρός λόγος είναι η νοσηρότητα που διαμορφώθηκε δύο χρόνια τώρα από φόβο να επισκεφθούν οι πολίτες τις υγειονομικές μονάδες.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Νοσοκομείο Αττικόν: Σκέτη κόλαση η εφημερία – 3 κενές ΜΕΘ "

Νέα μέτρα: Θα δείχνουν πιστοποιητικό και θα μπαίνουν σε εστίαση και καταστήματα οι εμβολιασμένοι στο εξωτερικό

Λύση στο μπλόκο προς τους εμβολιασμένους πολίτες από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης δόθηκε με απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης. Από το περασμένο Σάββατο (06.11.2021) όταν ίσχυσαν τα νέα μέτρα σε εστίαση και καταστήματα, δημιουργήθηκε αλαλούμ.

Οι πολίτες από χώρες εκτός Ε.Ε., όπως η Ρωσία, η Σερβία, οι ΗΠΑ, η Αυστραλία κτλ., ενώ ήταν εμβολιασμένοι, δεν μπορούσαν να μπουν στα εστιατόρια, τα καφέ, τα καταστήματα γιατί η εφαρμογή των επιχειρήσεων δεν μπορούσε να αναγνωρίσει τα πιστοποιητικά εμβολιασμού τους! έτσι, με βάση τα νέα μέτρα, «έτρωγαν»… πόρτα!

Οι αντιδράσεις ήταν πολλές και σήμερα (09.11.2021), η γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή με ανακοίνωσή της ενημέρωσε τους καταναλωτές αλλά και τις επιχειρήσεις εστίασης, διασκέδασης και λιανικού εμπορίου για το πως θα μπαίνουν οι εμβολιασμένοι πολίτες χωρών εκτός Ε.Ε. σε εστίαση και καταστήματα.

Η είσοδος και η εξυπηρέτηση των πελατών που διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πρόσφατης νόσησης από χώρα εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα επιτρέπεται με απλή επίδειξη του έγχαρτου πιστοποιητικού και επίδειξη εγγράφου απόδειξης ταυτοπροσωπίας (διαβατήριο), χωρίς να απαιτείται ο έλεγχος με την ειδική εφαρμογή COVID Free GR, τονίζεται στην απόφαση.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα μέτρα: Θα δείχνουν πιστοποιητικό και θα μπαίνουν σε εστίαση και καταστήματα οι εμβολιασμένοι στο εξωτερικό"

Έγκλημα στον Βόλο: Δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση στον 39χρονο που κατακρεούργησε την 75χρονη νονά του

Δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία άσκησε ο εισαγγελέας υπηρεσίας κατά του 39χρονου, που ομολόγησε ότι σκότωσε με 42 μαχαιριές την 75χρονη νονά του την περασμένη Πέμπτη στη Ν. Ιωνία.
Ο δράστης του εγκλήματος, οδηγήθηκε λίγο μετά τις 8 το πρωί στα Δικαστήρια, πήρε προθεσμία και θα απολογηθεί στον ανακριτή την Πέμπτη.

Σύμφωνα με τον συνήγορο υπεράσπισης Γιάννη Μηλίνη, ο 39χρονος ισχυρίζεται ότι πήγε στο σπίτι της ηλικιωμένης, γιατί του ζήτησε να μεταφέρει πράγματα, εκεί της ζήτησε ποσό 2.000 €, που είχε χάσει σε τζόγο, που η νονά του αρνήθηκε να του δώσει.
Στη συνέχεια φαίνεται να είχαν φραστικό επεισόδιο, με τον 39χρονο, να παίρνει ένα μαχαίρι από την κουζίνα του σπιτιού και να την σκοτώνει, με 42 μαχαιριές.

Ο 39χρονος ήταν υπό την επήρεια ναρκωτικών, καθώς την προηγούμενη το βράδυ φέρεται να είχε κάνει χρήση κοκαΐνης, πριν πάει στη νονά του πήρε μκροποσότητα του ναρκωτικού, ενώ το διάστημα που παρέμεινε στο σπίτι έκανε επίσης χρήση κοκαΐνης.

Σύμφωνα με τον συνήγορο υπεράσπισης, ο 39χρονος ζήτησε συγνώμη για την πράξη του, είπε ότι μετάνιωσε και κατέθεσε στις αρχές ότι δεν είναι δολοφόνος.

magnesianews
Διαβάστε Περισσότερα » " Έγκλημα στον Βόλο: Δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση στον 39χρονο που κατακρεούργησε την 75χρονη νονά του"

Με τη σχολική κάρτα η είσοδος παιδιών σε εστίαση και μαγαζιά

Με τη σχολική κάρτα και τα δύο self-tests την εβδομάδα που προβλέπονται για τους μαθητές, θα μπορούν να εισέρχονται στα καταστήματα οι ανήλικοι, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς.

Ειδικότερα μετά το ζήτημα που προέκυψε με τη σχολική κάρτα μαθητών, η οποία βεβαιώνει ότι ένας ανήλικος μαθητής έχει κάνει self-test, αλλά δεν γίνεται δεκτή από ορισμένους καταστηματάρχες, ο κ. Γεωργαντάς τόνισε στον ΑΝΤ1 ότι θα υπάρξει ρύθμιση που θα ξεκαθαρίζει ότι δεν θα χρειάζεται να υποστούν και άλλο τεστ οι μαθητές και πως θα γίνεται δεκτή από τους καταστηματάρχες η σχολική κάρτα.

«Αυτό που βεβαιώνεται στη σχολική κάρτα είναι μέσα από την εφαρμογή του self-test, δηλαδή ουσιαστικά βεβαιώνεται ότι το παιδί έχει υποστεί τον αυτοδιαγνωστικό έλεγχο, ο οποίος προβλέπεται. Επειδή αναγράφεται όμως σχολική κάρτα, απασχολεί ορισμένους επαγγελματίες. Τα παιδιά, για να πηγαίνουν στο σχολείο, πρέπει να κάνουν δύο self-tests, ενώ για επιπλέον δραστηριότητες τα σαββατοκύριακα θα πρέπει να κάνουν ακόμη ένα. Θα βρούμε τον τρόπο με τα αρμόδια υπουργεία να υπάρξει εκείνη η ρύθμιση που θα ξεκαθαρίζει ότι δεν χρειάζεται να υποστούν κι άλλο self-test. Η σχολική κάρτα αποδεικνύει ότι ο μαθητής έκανε self-test, μπορεί ένας καταστηματάρχης κι έτσι όπως είναι να το δεχτεί. Σε κάθε περίπτωση, για να μην υπάρχει παρερμηνεία, θα δοθούν διευκρινίσεις στο αμέσως επόμενο διάστημα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Τι αλλάζει για όσους έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό

Σχετικά με όσους έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό, έχουν το πιστοποιητικό και δεν τους «διαβάζει» το σύστημα, αλλά και για όσους θέλουν να κάνουν στη χώρα μας την τρίτη δόση, ο κ. Γεωργαντάς ξεκαθάρισε ότι «ένα σύστημα παγκόσμιας διαλειτουργικότητας όλων των πιστοποιητικών όλων των χωρών δεν υπάρχει. Η ΕΕ έχει κάνει το δικό της, που δεν αφορά μόνο τις χώρες που ανήκουν σε αυτήν, αλλά και επιπλέον 16 συνεργαζόμενες χώρες, τα συστήματα των οποίων έχουν αναγνωριστεί και ενσωματωθεί, όπως για παράδειγμα Ισραήλ, Νορβηγία, Ισλανδία, Τουρκία. Αν όχι σήμερα, αύριο, θα κατατεθεί μια τροπολογία από το υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία θα δημιουργήσουμε δύο καινούρια μητρώα: Το μητρώο εμβολιασθέντων εξωτερικού και το μητρώο όσων έχουν νοσήσει στο εξωτερικό. Αυτό θα δώσει μια λύση, θα γίνει πρώτα βέβαια μια επεξεργασία των πιστοποιητικών που φέρουν.

Τα πιστοποιητικά είναι δύο ειδών, αυτά που είναι ψηφιακά επαληθεύσιμα και κάποια που δεν είναι ψηφιακά επαληθεύσιμα, άρα εκεί χρειάζεται μια μεγαλύτερη επεξεργασία», υπογράμμισε ο υφυπουργός και πρόσθεσε: «Μόλις δημιουργηθούν αυτά τα δύο μητρώα, τότε θα δικαιούνται αυτοί οι άνθρωποι, εφόσον ενταχθούν στο μητρώο, καθώς θα έχει αναγνωριστεί ως έγκυρο και αξιόπιστο το πιστοποιητικό τους, είτε να πάρουν το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό για να μπορούν να κινούνται άνετα είτε να κάνουν την αναμνηστική δόση».

ΑΠΕ/euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Με τη σχολική κάρτα η είσοδος παιδιών σε εστίαση και μαγαζιά "

ΥΠΑ: Οι ανήλικοι 4-17 ετών ταξιδεύουν αεροπορικώς και με self test 24 ωρών

Με την προσκόμιση αρνητικού self test 24ωρών πριν από την προγραμματισμένη ώρα πτήσης τους για εσωτερικούς προορισμούς, μπορούν να ταξιδεύουν οι ανήλικοι επιβάτες από 4 έως 17 ετών, σύμφωνα με νέα ανακοίνωση της Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, ΥΠΑ.

Σε σχέση με την προ υπάρχουσα ΝΟΤΑΜ για πτήσεις εσωτερικού προς όλους τους προορισμούς της χώρας, η αλλαγή αφορά το όριο ηλικίας των ανηλίκων και ως εκ τούτου οι ανήλικοι επιβάτες από την ηλικία των τεσσάρων (4) ετών έως δεκαεπτά (17) ετών δύνανται να ταξιδέψουν αεροπορικώς με την επίδειξη self test 24ωρών, αντί τεσσάρων (4) ετών έως έντεκα (11) ετών που ήταν στο προηγούμενο notam.

Ειδικότερα, η notam για τα αεροπορικά ταξίδια πτήσεων εσωτερικού στην Ελλάδα προβλέπει μετά και την τελευταία αλλαγή τα ακόλουθα.

 Οι επιβάτες προς όλους τους προορισμούς της χώρας οφείλουν να πληρούν μία από τις παρακάτω προϋποθέσεις:

  1. Να έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορονοϊό COVID-19 και να επιδεικνύουν βεβαίωση/πιστοποιητικό εμβολιασμού. Το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID-19 (EU DIGITAL COVID-19 CERTIFICATE ), είναι επίσης αποδεκτό. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, τον τύπο του διενεργηθέντος εμβολίου και τον αριθμό των δόσεων.

     

  2.  Να επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται τριάντα (30) ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από αυτόν.
  3.  Οι επιβάτες πτήσεων εσωτερικού που δεν έχουν εμβολιαστεί για να επιβιβαστούν στο αεροπλάνο θα πρέπει να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο για κορονοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα πτήσης ή εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών με rapid test πριν την αναχώρηση της πτήσης τους. 

Έκδοση εγγράφων από δημόσια αρχή

Οι ανήλικοι από τεσσάρων (4) έως δεκαεπτά (17) ετών μπορούν να πραγματοποιούν τις αεροπορικές μετακινήσεις τους και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) που παρέχεται δωρεάν από το Κράτος και πραγματοποιείται έως είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα πτήσης.

Το ως άνω πιστοποιητικά/βεβαιώσεις επιδεικνύονται είτε εκτυπωμένα από τις πλατφόρμες www.gov.gr και HTTPS://SELF-TESTING.GOV.GR είτε σε ψηφιακή μορφή με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου.

Εφόσον πρόκειται για αλλοδαπούς προερχόμενους από το εξωτερικό μπορούν να προσκομίζουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή την βεβαίωση νόσησης ή το αρνητικό τεστ, στην ελληνική, αγγλική, γαλλική, γερμανική, ισπανική, ιταλική ή ρωσική γλώσσα.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι τα έγγραφα να έχουν εκδοθεί από δημόσια αρχή και σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία. Αν οι έλεγχοι αυτοί έχουν διενεργηθεί στην αλλοδαπή και ισχύουν κατά τον χρόνο επιβίβασης των επιβατών στο αεροσκάφος, οι σχετικές βεβαιώσεις γίνονται αποδεκτές υπό τις ίδιες προϋποθέσεις με τις οποίες επετράπη η είσοδος τους στην Ελλάδα.

Σε περίπτωση που επιβάτης δεν φέρει μάσκα δεν του επιτρέπεται η επιβίβαση.

Στους χώρους προσέλευσης και αναμονής εντός αεροδρομίων, καθώς και κατά τη διάρκεια των αεροπορικών πτήσεων, το προσωπικό και οι επιβάτες υποχρεούνται να φέρουν μάσκα προστασίας. Σε περίπτωση που επιβάτης δεν φέρει μάσκα δεν του επιτρέπεται η επιβίβαση στο αεροπλάνο.

Ο έλεγχος των ταξιδιωτικών εγγράφων πραγματοποιείται από τους υπαλλήλους των αεροπορικών εταιρειών και δειγματοληπτικά από τις αστυνομικές αρχές σε αεροδρόμια. Οι αεροπορικές εταιρίες υποχρεούνται στον έλεγχο του ταξιδιώτη πριν από την επιβίβαση του, ώστε να επιβεβαιωθεί ότι φέρει τα απαραίτητα έγγραφα.

Υπενθυμίζεται ότι τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τις αεροπορικές μετακινήσεις πτήσεων εσωτερικού εφαρμόζονται από την Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΥΠΑ: Οι ανήλικοι 4-17 ετών ταξιδεύουν αεροπορικώς και με self test 24 ωρών"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news