facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023

Κως: Διπλή καταδίωξη διακινητών μεταναστών – Ακινητοποιήθηκαν με στοχευμένες βολές ακριβείας

Σε τρεις συλλήψεις διακινητών μεταναστών προχώρησε το Λιμενικό Σώμα στην Κω το βράδυ της Πέμπτης (02/02). Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος, τις βραδινές ώρες περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ευρισκόμενο σε προγραμματισμένη περιπολία, εντόπισε ύποπτο ταχύπλοο σκάφος να κινείται με μεγάλη ταχύτητα στη θαλάσσια περιοχή «ΘΕΡΜΑ» ν. Κω.

Το περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προέβη σε χρήση φωτεινών και ηχητικών σημάτων για να το ακινητοποιήσει, με αρνητικά αποτελέσματα.

Ακολούθησε καταδίωξη, με τον χειριστή του Τ/Χ σκάφους να προβαίνει σε επανειλημμένες απόπειρες εμβολισμού του περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ενώ το πλήρωμα του σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προέβη σε ρίψη προειδοποιητικών βολών σε ασφαλή τομέα, με αρνητικά αποτελέσματα.

Εν συνεχεία το πλήρωμα του σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προέβη σε ρίψη στοχευμένων βολών ακριβείας στους εξωλέμβιους κινητήρες, σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής, με αποτέλεσμα την ακινητοποίηση του ταχύπλοου και τη σύλληψη δύο (02) αλλοδαπών χειριστών, φερόμενων ως διακινητών των υπολοίπων είκοσι (20) αλλοδαπών.

Επίσης, βραδινές ώρες σήμερα στην ίδια θαλάσσια περιοχή (“ΘΕΡΜΑ” ν. Κω), εντοπίστηκε έτερο ταχύπλοο σκάφος να κινείται ύποπτα και με μεγάλη ταχύτητα χωρίς να ανταποκρίνεται στη χρήση φωτεινών και ηχητικών σημάτων από το περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Και σε αυτή την περίπτωση ακολούθησε καταδίωξη, με τον χειριστή του Τ/Χ σκάφους να προβαίνει σε απόπειρα εμβολισμού του περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., με αποτέλεσμα τη ρίψη προειδοποιητικών βολών σε ασφαλή τομέα, με αρνητικά αποτελέσματα.

Εν συνεχεία, το πλήρωμα του σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προέβη σε ρίψη στοχευμένων βολών ακριβείας στους εξωλέμβιους κινητήρες, σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής, με αποτέλεσμα την ακινητοποίηση του ταχύπλοου και τη σύλληψη ενός (01) αλλοδαπού χειριστή, φερόμενου ως διακινητή των υπολοίπων δεκαεπτά (17) αλλοδαπών.

Πλακιωτάκης: Τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, απέδειξαν για μια ακόμη φορά την αποτελεσματικότητά τους στη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων μας

«Τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, απέδειξαν για μια ακόμη φορά την αποτελεσματικότητά τους στη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων μας. Η σύλληψη τριών διακινητών, αποτελεί μια ακόμα επιτυχία και ένα ακόμα χτύπημα στα αδίστακτα κυκλώματα που εκμεταλλεύονται δυστυχισμένους συνανθρώπους μας, εκθέτοντας τη ζωή τους σε θανάσιμο κίνδυνο» ανέφερε ο Γιάννης Πλακιωτάκης.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Κως: Διπλή καταδίωξη διακινητών μεταναστών – Ακινητοποιήθηκαν με στοχευμένες βολές ακριβείας"

Βούτσιτς: Δεν θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου

Την μη αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς μιλώντας στη Βουλή. Παράλληλα, σημείωσε ότι δεν θα αποδεχτεί την ένταξη του Κοσόβου στον ΟΗΕ, απαντώντας με αυτό τον τρόπο σε βουλευτές της αντιπολίτευσης, που τον κατηγορούν ότι «ξεπούλησε το Κόσοβο».

Από την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή επικρατεί κλίμα έντασης, με βουλευτές ακροδεξιών κομμάτων αποδοκίμασαν τον Βούτσιτς κρατώντας πανό στα οποία αναγράφονταν οι φράσεις «Πρόδωσες την Σερβία» και «Όχι στην συνθηκολόγηση».

Την ίδια στιγμή βουλευτές της συμπολίτευσης τον επευφημούσαν χειροκροτώντας και φωνάζοντας συνθήματα υποστήριξης. Κάποια στιγμή απειλήθηκαν επεισόδια όταν ακροδεξιοί βουλευτές πλησίασαν το έδρανο όπου καθόταν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι βουλευτές του Κόμματος του έσπευσαν να τον προστατέψουν. Την ίδια ώρα ο Βούτσιτς αντί να προσπαθεί να ηρεμήσει τα πνεύματα απευθύνονταν στους βουλευτές της αντιπολίτευσης χρησιμοποιώντας βαριές εκφράσεις. Η συμπλοκή αποφεύχθηκε χάρη στην έγκαιρη παρέμβαση της ασφάλειας την βουλής.

Στην ομιλία του ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς αναφέρθηκε και στο αποκαλούμενο γαλλογερμανικό σχέδιο για την εξομάλυνση των σχέσεων με το Κόσοβο που του επέδωσε, στις 20 Ιανουαρίου, στο Βελιγράδι, η ευρώ-αμερικανική αντιπροσωπεία. Το σχέδιο αυτό συνεχίζει να αποτελεί απόρρητο έγγραφο ωστόσο ο Βούτσιτς ανέφερε ότι τα δημοσιεύματα για το περιεχόμενο του είναι κατά 90% ακριβή. Επανέλαβε τους ισχυρισμούς πως δέχθηκε προειδοποιήσεις ότι αν απορρίψει το σχέδιο η Σερβία θα υποστεί κυρώσεις μεταξύ των οποίων θα είναι και η διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η συζήτηση στην σερβική βουλή για το θέμα του Κοσόβου αναμένεται να ολοκληρωθεί σε δύο ημέρες και δεν προβλέπεται να διεξαχθεί κάποια ψηφοφορία.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Βούτσιτς: Δεν θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου "

Τραγωδία στην Εύβοια: Κολόνα έπεσε πάνω σε αγοράκι 3 ετών και το σκότωσε

Ανείπωτη τραγωδία σημειώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 2 Φεβρουαρίου στην Εύβοια, όταν ένα αγοράκι 3 χρόνων έχασε την ζωή του.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως οι γονείς του παιδιού οι οποίοι είναι Ρομά, δήλωσαν πως έπεσε πάνω στο κεφάλι του 3χρονου αγοριού μια κολώνα.

Το πλήρωμα του ασθενοφόρου μετέφερε το παιδί στο Νοσοκομείο της Χαλκίδας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του. Οι γιατροί του Νοσοκομείου προσπάθησαν να επαναφέρουν το παιδί στη ζωή, ωστόσο δυστυχώς δεν τα κατάφεραν.

Φως στα ακριβή αίτια του θανάτου του παιδιού αναμένεται να ρίξει η νεκροψία – νεκροτομή που παραγγέλθηκε από την Αστυνομία.  

evima

Διαβάστε Περισσότερα » " Τραγωδία στην Εύβοια: Κολόνα έπεσε πάνω σε αγοράκι 3 ετών και το σκότωσε"

Ψηφίστηκε στη Βουλή η τροπολογία για τους καλλιτέχνες

Κατατέθηκαν χθες στη Βουλή δύο ρυθμίσεις αρμοδιότητας των Υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών, οι οποίες δίνουν οριστικές απαντήσεις στα ζητήματα που έχουν τεθεί στον δημόσιο διάλογο αναφορικά με το ΠΔ 85/2022 και τα καλλιτεχνικά επαγγέλματα, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού

Σύμφωνα με την πρώτη ρύθμιση, επεκτείνεται και στους ΟΤΑ, υφιστάμενη διάταξη που αφορούσε σε εποπτευόμενους φορείς, ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ του Δημοσίου, σύμφωνα με την οποία οι αποδοχές των καλλιτεχνών καθορίζονται με κοινή υπουργική απόφαση των συναρμόδιων υπουργών. Η ως άνω ρύθμιση κατέστη αναγκαία, προκειμένου να μην καταλείπεται καμία αμφιβολία ότι και στους ΟΤΑ, οι αποδοχές των καλλιτεχνών, καθορίζονται με ειδικό τρόπο, ως αναγνώριση της ιδιαίτερης φύσης της εργασίας τους.

Σύμφωνα με την δεύτερη ρύθμιση, εξαιρούνται ρητά από τo πεδίο εφαρμογής του ΠΔ 85/2022, η απασχόληση καλλιτεχνών για την παροχή αμιγώς καλλιτεχνικού έργου σε φορείς του δημοσίου τομέα.

Με την ρύθμιση αυτή αποτυπώνεται και νομοθετικά αυτό το οποίο είχε εξ αρχής διασαφηνιστεί από την Κυβέρνηση, ότι δηλαδή η απασχόληση με οποιαδήποτε σχέση εργασίας καλλιτεχνών εξαιρείται από το ΠΔ 85/2022, εφόσον αφορά σε παροχή αμιγώς καλλιτεχνικού έργου.

Επιπλέον εξαιρείται και ως προς τις προσλήψεις εκπαιδευτικών καλλιτεχνικών κλάδων σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, όπου ισχύει και εφαρμόζεται διακριτό προσοντολόγιο.

Η ρύθμιση επιβεβαιώνει επίσης ότι η εφαρμογή του ΠΔ δεν συνεπάγεται την οποιαδήποτε μετατροπή υφιστάμενων θέσεων καλλιτεχνών βαθμίδας Τεχνολογικής Εκπαίδευσης σε θέσεις βαθμίδας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Με τις ως άνω ρυθμίσεις μπαίνει τέλος σε οποιαδήποτε αμφιβολία είχε δημιουργηθεί στον δημόσιο διάλογο σχετικά με το εάν το ΠΔ 85/2022 επηρεάζει καθ` οιονδήποτε τρόπο την πρόσληψη, απασχόληση και αμοιβή καλλιτεχνών στο Δημόσιο, αλλά και ακαδημαϊκά τους ζητήματα. Επιπλέον διασφαλίζεται οριζόντια στο Δημόσιο η δίκαιη αμοιβή τους, ενώ πρόκειται να ακολουθήσει και σχετική εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Ψηφίστηκε στη Βουλή η τροπολογία για τους καλλιτέχνες "

Φινλανδία και Σουηδία θέλουν να ενταχθούν ταυτόχρονα στο ΝΑΤΟ και καλούν Ουγγαρία και Τουρκία να επιταχύνουν την έγκριση

Η Φινλανδία και η Σουηδία παραμένουν δεσμευμένες στην ταυτόχρονη ένταξή τους στο ΝΑΤΟ μολονότι η Τουρκία εναντιώνεται στην υποψηφιότητα της δεύτερης από αυτές, δήλωσαν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σήμερα στη Στοκχόλμη.

Η Άγκυρα λέει ότι θα μπορούσε να εγκρίνει το ενταξιακό πρωτόκολλο μόνο για τη Φινλανδία, ωστόσο ο Φινλανδός πρόεδρος Σαούλι Νιινίστο και το υπουργείο Εξωτερικών απέρριψαν αυτήν την ιδέα, με το επιχείρημα ότι η ασφάλεια των δύο σκανδιναβικών χωρών είναι αλληλοεξαρτώμενη.

«Δεν μου αρέσει αυτό το κλίμα, αυτή η στάση όπου η Σουηδία παρουσιάζεται σαν το προβληματικό παιδί της τάξης. Δεν νομίζω ότι ισχύει αυτό», είπε η Φινλανδή πρωθυπουργός Σάνα Μάριν. «Η Σουηδία πληροί επίσης όλες τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.

Η Μάριν είπε ότι «είναι προς το συμφέρον όλων» να ενταχθούν μαζί οι δύο χώρες στο ΝΑΤΟ και ότι θέλουν να εγκριθεί το αίτημά τους από τα κοινοβούλια της Ουγγαρίας και της Τουρκίας «το συντομότερο δυνατόν».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον είπε ότι η χώρα του εξακολουθεί να τηρεί την τριμερή συμφωνία που υπέγραψαν πέρσι το καλοκαίρι η Σουηδία, η Φινλανδία και η Τουρκία για την ένταξη των δύο πρώτων στο ΝΑΤΟ.

«Ξεκινήσαμε αυτό το ταξίδι μαζί και φιλοδοξούμε να το ολοκληρώσουμε μαζί», είπε ο Κρίστερσον, αναφερόμενος στις προσπάθειες που καταβάλλουν το Ελσίνκι και η Στοκχόλμη για να ενταχθούν στη στρατιωτική συμμαχία.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Φινλανδία και Σουηδία θέλουν να ενταχθούν ταυτόχρονα στο ΝΑΤΟ και καλούν Ουγγαρία και Τουρκία να επιταχύνουν την έγκριση"

Γαλλία: Δεν υπάρχει «ουδέτερο» φύλο, αποφάνθηκε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Δεν υπάρχει ουδέτερο φύλο, αποφάνθηκε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στις 31/1, δικαιώνοντας το γαλλικό κράτος, απορρίπτοντας έτσι το αίτημα ενός 70χρονου Γάλλου που από το 2015 ζητούσε από τα γαλλικά δικαστήρια να εγγραφεί στο πιστοποιητικό γέννησης του «ουδέτερο» φύλο αντί για «αρσενικό». Το αίτημά του απορρίφθηκε από όλες τις βαθμίδες των γαλλικών δικαστηρίων, γι’αυτό και κατέφυγε στην ανώτατη βαθμίδα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (ΕΔΑΔ) που δέχεται να εξετάσει τέτεοιες υποθέσεις, σε σπάνιες περιπτώσεις.

Ο 70χρονος έχει γεννηθεί χωρίς ανδρικά ή γυναικεία σεξουαλικα όργανα. Είναι μεταξύ δυο φύλων. Το ΕΔΑΔ αναγνωρίζει τον πόνο αυτού του ανθρώπου αλλά θεωρεί ότι η Γαλλία θα αποφασίσει «με το δικό της ρυθμό» αν και ποτέ θα επιλέξει να προσθέσει ένα τρίτο φύλο στα επίσημα έγγραφά της, κατέληξε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Η Γερμανία, η Ινδία, η Αυστραλία, το Νεπάλ και η Νέα Ζηλανδία αναγνωρίζουν τρίτο φύλο.

Ο 70χρονος σκέφτεται να κάνει έφεση στο ανώτατη βαθμίδα του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Γαλλία: Δεν υπάρχει «ουδέτερο» φύλο, αποφάνθηκε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων"

Δημοσκόπηση Marc: Πως βλέπουν οι πολίτες το καλάθι του νοικοκυριού και τα μέτρα στήριξης

Για το καλάθι του νοικοκυριού και τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης απάντησαν οι πολίτες στο δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης Marc που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Στο δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης Marc (δείτε εδώ το πρώτο) οι πολίτες κλήθηκαν να ερωτηθούν για το ποιες είναι οι προσωπικές τους προσδοκίες για το 2023 με το 35,9% να κάνει λόγο για καλύτερη χρονιά, το 30,5% χειρότερη και το 32,1% περίπου ίδια.

Στο ερώτημα για ποιες είναι οι αυξήσεις του καίνε το 54,7% λέει πως είναι τα τρόφιμα και το σούπερ μάρκετ, 22,4% η ηλεκτρική ενέργεια, το 10,1% βενζίνη/πετρέλαιο κίνησης, 8,3% πετρέλαιο θέρμανσης/φυσικό αέριο, το 1,9% τα ενοίκια και το 0,4% ένδυση/υπόδηση.

Στο ερώτημα αν το «καλάθι του νοικοκυριού» έχει συμβάλει στην συγκράτηση των τιμών το 70% λέει όχι ή μάλλον όχι και το 27,3% ναι ή μάλλον ναι.

Στο πως αξιολογούν οι πολίτες τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση το 45,8% λέει πως δεν προσφέρουν καμιά βοήθεια, για μικρή αλλά αναγκαία κάνει λόγο το 34,8% και για σημαντική βοήθεια μιλά το 18,8%.

Στο που πρέπει να δώσει προσοχή η κυβέρνηση, την αντιμετώπιση της ακρίβειας λέει το 47,1%, την υγεία το 46,6%, την οικονομία/ανάπτυξη το 42,1%, την παιδεία το 24% κ.α

Στο ερώτημα για την κύρια αιτία έλλειψης των φαρμάκων το 51,4% κάνει λόγο για κερδοσκοπία στον χώρο της εμπορίας, το 22,6 θεωρεί πως φταίει η διεθνής έλλειψη πρώτων υλών και 20,9% οι λανθασμένοι κυβερνητικοί χειρισμοί.

Τέλος η πλειοψηφία των πολιτών κρίνει ότι ορθά ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος κηδεύτηκε ως ιδιώτης με ποσοστό, 56.9%,

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση Marc: Πως βλέπουν οι πολίτες το καλάθι του νοικοκυριού και τα μέτρα στήριξης"

Απολογία Παπαγγελόπουλου: Βρέθηκα κατηγορούμενος με παρακρατικές και αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις

“Βρέθηκα κατηγορούμενος μετά από σειρά παράνομων, παρακρατικών και αντισυνταγματικών μεθοδεύσεων”, υποστήριξε, απολογούμενος για τρίτη ημέρα στο Ειδικό Δικαστήριο, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης, τις προηγούμενες ημέρες είχε προσπαθησει να αποδομήσει τους ισχυρισμούς εναντίον του, των εισαγγελέων Παναγιώτη Αθανασίου και Ελένης Ράικου, οι οποίοι τον έχουν καταγγείλει για παρεμβάσεις και πιέσεις στο έργο τους, υποστηρίζοντας ότι έχουν καταθέσει ψεύδη για να τον εκδικηθούν.

Σήμερα, αναφέρθηκε στην τρίτη εισαγγελική λειτουργό που τον έχει καταγγείλει, την Γεωργία Τσατάνη. Υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη εισαγγελέας είχε ως “αποστολή” να αρχειοθετήσει την υπόθεση Βγενόπουλου και επιχείρησε να τον “παγιδέψει”. “Ήταν ένα καλοστημένο σχέδιο, μια πραγματική σκευωρία για να ενταφιαστούν οι ευθύνες Βγενόπουλου. Η αποστολή της ήταν να αρχειοθετήσει τον Βγενόπουλο”, υποστήριξε ο Δ.Παπαγγελόπουλος.

Στη συνέχεια, ο Δ.Παπαγγελόπουλος κατήγγειλε ότι οι συνομιλίες του στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Νίκο Παππά και τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή παρανόμως ηχογραφήθηκαν.

“Υπήρξα θύμα παρακολουθήσεων πολύ πριν βρεθούν τα predator. Υπήρχαν πρωτοσέλιδα (Παραπολιτικά) “Μυστικές υπηρεσίες κλείδωσαν τον Μίμη”, “ΕΥΠ και Ισραηλινοί άκουσαν τον Παπαγγελόπουλο”. Πώς με παρακολουθούσαν; Σχετική εισαγγελική διάταξη δεν είδα ποτέ. Αλλά τα έγραφαν. Γιατί; Προετοίμαζαν το έδαφος για τις παρανομες μαγνητοφωνήσεις του Μιωνή στο Μέγαρο Μαξίμου;

Πρόεδρος: Παρακολουθήσεις ήταν παράνομες, οι κασέτες ήταν πλαστές;

Δ.Παπαγγελόπουλος: Ήταν πραγματικά η συνομιλία μου με τον Παππά, όμως αυτά που έλεγα εγώ έπαιξαν ρόλο στην αθωώτητά μου. Όλες μου οι κουβέντες με τον Παππα και τον Μιωνή ήταν καθαρές και ξάστερες. Μιλάμε για παρακράτος από το 2019.

Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ολοκληρώνοντας την απολογία του σημείωσε ότι βρισκόταν πάντα απέναντι από σκάνδαλα. “Σε όλη μου τη ζωή προσπάθησα να υπηρετήσω την πατρίδα μου και τη δικαιοσύνη. Ο Παζολίνι είχε πει ότι όποιον ενοχλούν τα σκάνδαλα είναι tres banal. Επέλεξα να είμαι tres banal. Τα σκάνδαλα δεν έχουν μόνο ποινική και ηθική απαξία. Η χώρα μας όχι μόνο έχει λεηλατηθεί από τα σκάνδαλα, έχει υποστεί και άλλες συνέπειες. Ποιος σοβαρός επενδυτής θα έρθει να κάνει επενδύσεις στην Ελλάδα;

Επειδή εγώ αγαπάω την πατρίδα μου, επέλεξα να είμαι απέναντι στα σκάνδαλα. Το τίμημα που πληρώνω δεν θα με κάνει να μετανιώσω. Η δίκη είναι πολιτική, η απόφασή σας είμαι βέβαιος ότι θα είναι αποτέλεσμα των αποδεικτικών μέσων που παρουσιάστηκαν στη δίκη και θα πράξετε το καθήκον σας. Ακόμα και πιέσεις να έχουν ασκηθεί, πιστεύω ότι υπάρχουν δικαστές εις τας Αθήνας».

Σε απάντηση ερώτησης μέλους του Ειδικού Δικαστηρίου σχετικά με την Novartis ο κ. Παπαγγελόπουλος τόνισε: «Το μεγαλύτερο σκάνδαλο από την συστάσεως ελληνικού κράτους είναι η υπόθεση της Novartis. Το μόνο που το ξεπερνάει είναι η επιχείρηση συγκάλυψης του. Τρεις πολιτικοί δωροδοκήθηκαν από την Novartis, δεν τα λέω εγώ, το πόρισμα του κυρίου Καψιμάλη (σ.σ.: Παναγιώτης Καψιμάλης εισαγγελέας) τα λέει αυτά».

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 13 Φεβρουαρίου με την αγόρευση της εισαγγελέως κας Ολγας Σμυρλή.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Απολογία Παπαγγελόπουλου: Βρέθηκα κατηγορούμενος με παρακρατικές και αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις"

Βουλή: Τι προβλέπει η τροπολογία για το μπλόκο στη συμμετοχή του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές

Κατατέθηκε απόψε και ψηφίζεται την ερχόμενη Τρίτη στη Βουλή η τροπολογία που βάζει φραγμό στη συμμετοχή στις εκλογές του κόμματος – μορφώματος του φυλακισμένου Ηλία Κασιδιάρη.

Με τη ρύθμιση που εισηγείται η κυβέρνηση, πλέον δεν μπορούν να συμμετέχουν στις εκλογές εγκληματικές οργανώσεις, οι οποίες εμφανίζονται με το ένδυμα πολιτικού κόμματος. Με τη νέα διάταξη προβλέπεται συγκεκριμένα ότι ο Άρειος Πάγος θα μπορεί να εμποδίζει ένα κόμμα να κατέλθει στις εκλογές εάν ο αρχηγός του είναι καταδικασμένος έστω και πρωτόδικα ή αν αποδειχθεί ότι η ηγεσία του κόμματος είναι εικονική και πίσω από αυτήν βρίσκεται ένα καταδικασμένο μέλος για ιδιαιτέρως απαξιωτικά αδικήματα σε βάρος της Πολιτείας.

Όπως εξηγούν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, το σχέδιο που κατατέθηκε «πατάει» πάνω σε ήδη υφιστάμενη διάταξη (άρθρο 92 του ν. 4804/2021), που ψηφίστηκε με πρωτοβουλία της κυβέρνησης με ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή.

Η αρχική διάταξη προέβλεπε ότι δικαίωμα κατάρτισης συνδυασμών δεν έχουν τα πολιτικά κόμματα των οποίων ο πρόεδρος, ο γενικός γραμματέας, τα μέλη της διοικούσας επιτροπής και ο νόμιμος εκπρόσωπος έχουν καταδικασθεί σε κάθειρξη για ορισμένα αδικήματα σε βάρος της πολιτείας. Η τωρινή τροπολογία καταλαμβάνει τις περιπτώσεις εκείνες που η ηγεσία του κόμματος είναι εικονική, δηλαδή έχουν τοποθετηθεί «αχυράνθρωποι» αλλά την πραγματική ηγεσία την ασκούν άλλα πρόσωπα που εμπίπτουν στους περιορισμού δηλαδή έχουν ποινική καταδίκη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η διάταξη είναι απολύτως συμβατή με το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Νωρίτερα ο Πρωθυπουργός είχε καλέσει όλες τις πολιτικές δυνάμεις να στηρίξουν τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης. «Θα επαναλάβω ότι πρόκειται για την ανταπόκριση της πολιτείας στην καταστατική, αλλά θα έλεγα και στην ηθική υποχρέωση της δημοκρατίας να περιφρουρείται από τους εχθρούς της.

Γιατί η τελευταία δεν μπορεί να νομιμοποιεί, σίγουρα δεν μπορεί να χρηματοδοτεί, οργανώσεις που ανοιχτά υπονομεύουν τη λειτουργία της» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρέμβαση του στο Υπουργικό Συμβούλιο. «Δυστυχώς έχουμε και εμείς πείρα από παρανομίες, από τραμπουκισμούς και από εγκληματικές πρακτικές του παρελθόντος. Αυτά θεωρώ ότι δεν χωρούν στην Ελλάδα της τρίτης δεκαετίας του 21ου αιώνα…. Προσβλέπω στη διακομματική στήριξη αυτής της σημαντικής πρωτοβουλίας» πρόσθεσε.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Βουλή: Τι προβλέπει η τροπολογία για το μπλόκο στη συμμετοχή του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές"

Έρευνα ΕΚΠΑ για το εμβόλιο της γρίπης: Το 60% των ευπαθών δηλώνει άρνηση ή δισταγμό

Μελέτη που πραγματοποίησε το Τμήμα Νοσηλευτικής του Εθνικού και Καποδιαστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) αποδεικνύει πως τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω, ή άτομα που πάσχουν από κάποιο χρόνιο νόσημα, δηλώνουν διστακτικά ή απρόθυμα να εμβολιαστούν κατά της εποχικής γρίπης, σε ποσοστό που ξεπερνάει το 60%, με δεδομένα τα οποία συλλέχθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2022 και αφορούν στον εμβολιασμό του φετινού χειμώνα.

Την ίδια στιγμή μόλις οι 4 στους 10 (39,4%) από τους συμμετέχοντες δήλωσαν πρόθυμοι να εμβολιαστούν, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στοχεύει στον εμβολιασμό τουλάχιστον του 75% των ηλικιωμένων.

Η εποχική γρίπη προκαλεί αρκετά προβλήματα στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και στους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα, όπως π.χ. νοσήματα του καρδιαγγειακού και αναπνευστικού συστήματος, μεταβολικά νοσήματα, αιματολογικά νοσήματα κ.ά.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι επιπλοκές της γρίπης στις ευπαθείς ομάδες είναι τρεις φορές συχνότερες σε σχέση με τους υγιείς.

Πρόκειται για την πρώτη ερευνητική προσπάθεια διεθνώς στο συγκεκριμένο ερευνητικό ερώτημα και η μελέτη έχει δημοσιευτεί στο επιστημονικό περιοδικό “Vaccines”.

Το δείγμα της μελέτης περιλάμβανε 254 άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών ή/και πάσχοντες από κάποιο χρόνιο νόσημα.

Τα χρόνια νοσήματα που συμπεριλήφθηκαν στην μελέτη ήταν τα εξής: άσθμα, διαβήτης, καρδιαγγειακό νόσημα, εγκεφαλικό επεισόδιο, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, νοσήματα του ήπατος, νευρολογικά νοσήματα, ασθενείς με HIV και ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα.

Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν εμβολιαστεί πλήρως με το αρχικό σχήμα εμβολιασμού κατά της COVID-19. Τα δεδομένα της μελέτης συλλέχθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2022, ενώ στις 3 Οκτωβρίου είχε ανακοινωθεί η δυνατότητα δωρεάν λήψης του εμβολίου κατά της γρίπης.

Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν 44,9 έτη και το 78,7% ήταν γυναίκες. Το 64,6% των συμμετεχόντων είχαν προσβληθεί από τον κορωνοϊό κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Το 89,8% των συμμετεχόντων είχαν ήδη λάβει και μια αναμνηστική δόση κατά της COVID-19.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Έρευνα ΕΚΠΑ για το εμβόλιο της γρίπης: Το 60% των ευπαθών δηλώνει άρνηση ή δισταγμό"

Ελευσίνα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Παρασκευή (3/2) και το Σάββατο (4/2)

Σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις προχωρά η Τροχαία αύριο Παρασκευή (3.2.2023) και μεθαύριο Σάββατο στην Ελευσίνα, λόγω διεξαγωγής της Τελετής Έναρξης 2023 «ΕΛΕΥΣΙΣ» Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Αναλυτικά οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Ελευσίνα:

Παρασκευή 03/02/2023:

Προσωρινή και σταδιακή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στην οδό Κανελλοπούλου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Κοντούλη και Ίωνος Δραγούμη, κατά τις ώρες 18.00΄ έως 23.59΄.

Σάββατο 04/02/2023:

  • Προσωρινή και σταδιακή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων, καθώς και απαγόρευση στάσης και της στάθμευσης αυτών, στην οδό Κανελλοπούλου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Κοντούλη και Ίωνος Δραγούμη, κατά τις ώρες 07.00΄ έως 23.59΄.
  • Προσωρινή και σταδιακή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων, κατά τις ώρες 15.00΄ έως 20.00΄, ως εξής:
  • Ηρ. Πολυτεχνείου, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Δήμητρος και της διασταύρωσης της Ιεράς Οδού με την οδό Μουρίκη.
  • Μουρίκη, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Ιεράς Οδού και Κανελλοπούλου.
  • Κανελλοπούλου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Μουρίκη και Ίωνος Δραγούμη.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ελευσίνα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Παρασκευή (3/2) και το Σάββατο (4/2)"

Αλλάζει το ωράριο τροφοδοσίας των καταστημάτων

Δημοσιεύθηκε στην Διαύγεια η απόφαση των υπουργών Περιβάλλοντος και Μεταφορών, με την οποία αλλάζει το ωράριο τροφοδοσίας των καταστημάτων το οποίο θα γίνεται κατά βάση τις βραδινές ώρες, από τις 21:00 το βράδυ έως τις 09:00 το πρωί της επόμενης μέρας, με στόχο την αποσυμφόρηση του κυκλοφοριακού φόρτου και την εύρυθμη λειτουργία των εμπορικών κέντρων των Δήμων της Αθήνας.

Στον Δήμο Αθηναίων καθορίζεται ωράριο για την κυκλοφορία και την τροφοδοσία των επιχειρήσεων, υπεραγορών και λοιπών καταστημάτων της πόλης από τις 21:00 έως και 09.00 της επόμενης, με κάθε τύπο φορτηγού οχήματος.

Για τις υπόλοιπες ώρες, ο ανεφοδιασμός τους θα διενεργείται με οχήματα μικτού βάρους μέχρι δύο τόνους.

Ωράριο τροφοδοσίας των Επιχειρήσεων, Υπεραγορών και λοιπών καταστημάτων (Super Markets, Πολυκαταστήματα, Αλυσίδες Καταστημάτων) καθ’ όλο το 24ωρο πλην των ωρών από 07:00 π.μ. έως και 10:30 π.μ. για τα φορτηγά αυτοκίνητα ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου – αφορά τις περιοχές Ζωγράφου, Αιγάλεω, Καλλιθέα, Π. Φάληρο, Ν. Σμύρνη).

Στον Δήμο Πειραιά, στις κεντρικές λεωφόρους και οδούς της πόλης: Ηρ. Πολυτεχνείου – Γρ. Λαμπράκη Βασ. Γεωργίου Ακτή Μιαούλη Ακτή Ποσειδώνος 2ας Μεραρχίας Γούναρη Τσαμαδού Εθν. Αντιστάσεως 34ου Συντάγματος-Ακτή Μουτσοπούλου Ακτή Καλλιμασιώτη Ακτή Θεμιστοκλέους-Ελευθερίου Βενιζέλου καθορίζεται ωράριο τροφοδοσίας καθ’ όλο το 24ωρο πλην των ωρών από 07:00 π.μ. έως και 10:30 π.μ. για τα φορτηγά αυτοκίνητα ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου.

Στις παραπάνω οδούς ισχύει περιορισμός κυκλοφορίας των φορτηγών οχημάτων ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου από 07:00 π.μ. έως 11:00 π.μ. και από 14:30 μ.μ. έως και 16:00 μ.μ.

Διχάζει η απόφαση

«Αποστάσεις» από την απόφαση παίρνουν Φορείς που ασχολούνται με την εφοδιαστική αλυσίδα και τις αστικές διανομές, όπως η Ελληνική Εταιρεία Logistics (EEL) και το Ινστιτούτο Logistics Management Ελλάδας (ILME), εάν και υποστηρίζουν ότι το μέτρο στοχεύει στη μείωση της κυκλοφοριακής όχλησης και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, διατυπώνουν σοβαρούς προβληματισμούς.

Σύμφωνα με στελέχη της EEL, το νέο ωράριο ενδέχεται να οδηγήσει σε αυξημένη συσσώρευση οχημάτων το δίωρο 07:00 – 09:00 το πρωί, που αποτελεί ήδη ένα «χρονικό παράθυρο» με αυξημένη κίνηση οχημάτων.

Όσον αφορά στις δυσκολίες που δημιουργούνται σχετικά με το προσωπικό των επιχειρήσεων, το πρόβλημα που ήδη υπάρχει με τη δυσκολία ανεύρεσης προσωπικού, όπως σημειώνουν, θα ενταθεί ακόμη περισσότερο, καθώς απαιτείται πλέον προσωπικό και για πρωινές, αλλά και για βραδινές βάρδιες.

Επίσης, σύμφωνα με ορισμένες στελεχών της εφοδιαστικής, τα καταστήματα του κέντρου των Αθηνών δεν μπορούν να παραβούν το προκαθορισμένο από τον νόμο ωράριο λειτουργίας, ενώ παράλληλα δημιουργείται πρόβλημα ασφάλειας, τόσο για τα καταστήματα, όσο και τους εργαζόμενους, καθώς και αντίστοιχη αύξηση του κόστους μισθοδοσίας.

Ακόμη, αναφορά γίνεται και στις δυσκολίες που επιφέρει μία τέτοια απόφαση για τους περιπτερούχους, οι οποίοι δεν διαθέτουν τους απαραίτητους αποθηκευτικούς χώρους γύρω από την επιχείρησή τους (στις περιπτώσεις, όπου οι παραδόσεις γίνονται χωρίς παρουσίαση του περιπτερούχου), ενώ πλήττονται και λόγω των πολυάριθμων προμηθευτών που θα πρέπει να τους παραδίδουν σε στενά χρονικά πλαίσια τα εμπορεύματα που διακινούν.

Παράλληλα, ένας καίριος προβληματισμός είναι η θέση των ίδιων των εμπορικών καταστημάτων, πολλά από τα οποία δεν διαθέτουν ειδικές εισόδους φορτοεκφόρτωσης, αλλά και άλλο απαραίτητο εξοπλισμό για να φιλοξενήσουν οχήματα που εκτελούν βραδινές παραδόσεις.

Από την πλευρά τους, στελέχη του ILME τονίζουν ότι το νυχτερινό ωράριο τροφοδοσίας αποτελεί σαφώς μία λύση προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά χρειάζεται συνέργειες με σαφείς κανόνες λειτουργίας και αστυνόμευσης, προκειμένου το μέτρο να είναι αποδοτικό και αποτελεσματικό.

«Πρέπει να ληφθούν υπόψη το ωράριο παραλαβής των καταστημάτων, όχληση κατοίκων, καθώς και τα μέτρα αστυνόμευσης του μέτρου έτσι ώστε να μην απαξιωθεί και οδηγήσει σε αθέμιτο ανταγωνισμό.

Επιπροσθέτως, αντί για μείωση του κυκλοφοριακού κινδυνεύουμε να έχουμε περισσότερες αποστολές υψηλότερου κόστους, με μικρότερα φορτηγά και τελικά να καταλήξουμε σε περισσότερα φορτηγά οχήματα στους δρόμους του Λεκανοπεδίου και για περισσότερες ώρες της ημέρας», υποστηρίζουν.

Στο σημείο, όπως αναφέρουν, αξίζει να εξετάσουμε αντίστοιχες εφαρμογές από μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, όπως Λονδίνο, Στοκχόλμη, Μιλάνο και Παρίσι, οι οποίες επιχειρούν μία ολοκληρωμένη προσέγγιση ρύθμισης της πρόσβασης στο κέντρο για το σύνολο των οχημάτων στη λογική των cordonschemes.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Αλλάζει το ωράριο τροφοδοσίας των καταστημάτων"

Kαιρός αύριο: Βροχές και πτώση της θερμοκρασίας – Πού θα χιονίσει

Διαβάστε πως θα είναι ο καιρός αύριο Παρασκευή (03.02.2023) σε όλη την Ελλάδα σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ).

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες θα «δώσει» ο καιρός αρχικά στα βόρεια και βαθμιαία στις υπόλοιπες περιοχές με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας. Τα φαινόμενα από το απόγευμα βαθμιαία θα περιοριστούν στα νοτιοανατολικά και θα εξασθενήσουν.

Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 4 με 6 και στα νότια πελάγη πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα κεντρικά και τα βόρεια και θα φθάσει στα βόρεια τους 10 με 12 βαθμούς, στις υπόλοιπες περιοχές τους 13 με 14 βαθμούς και στα νότια κατά τόπους τους 15 με 16 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες. 

Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις πρωινές ώρες με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών μέχρι τις μεσημβρινές ώρες.
Άνεμοι: Βόρειοι 3 με 5 και στα ανατολικά πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στα ορεινά χιονοπτώσεις. Βαθμιαία βελτίωση από τις μεσημβρινές ώρες. Από τις βραδινές ώρες οι νεφώσεις θα αυξηθούν εκ νέου.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και από τις μεσημβρινές ώρες 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στα ορεινά-ημιορεινά κυρίως της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας χιονοπτώσεις. Βαθμιαία βελτίωση από τις μεσημβρινές ώρες. Από τις βραδινές ώρες οι νεφώσεις θα αυξηθούν εκ νέου.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στην κεντρική Μακεδονία τις πρωινές ώρες τοπικά 6 πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 00 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με τοπικές βροχές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά, καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς. Βαθμιαία από τα βόρεια τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και στις περισσότερες περιοχές θα σταματήσουν.
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 πρόσκαιρα στα νότια έως 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά, καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Θεσσαλίας και της κεντρικής Στερεάς. Βαθμιαία από τα βόρεια τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και στις περισσότερες περιοχές θα σταματήσουν.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 πρόσκαιρα στα βόρεια έως 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από τα βόρεια.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κατά διαστήματα και είναι πιθανό να εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της Κρήτης.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 πρόσκαιρα στα δυτικά έως 7 μποφόρ και βαθμιαία βόρειοι βοριοδυτικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα νότια και θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και πρόσκαιρα στα νότια έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στα ορεινά ασθενείς χιονοπτώσεις μέχρι νωρίς το απόγευμα.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικό 4 με 6 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση από νωρίς το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Kαιρός αύριο: Βροχές και πτώση της θερμοκρασίας – Πού θα χιονίσει"

Κρ. Λαγκάρντ: Προανήγγειλε νέα αύξηση των επιτοκίων τον Μάρτιο κατά μισή μονάδα

Σε νέα αύξηση των επιτοκίων της κατά μισή μονάδα προχώρησε σήμερα (2/2) η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Πρόκειται για την πέμπτη κατά σειρά αύξηση από τον Ιούλιο του 2022 οπότε και ξεκίνησε ο ανοδικός κύκλος των επιτοκίων. Η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ προανήγγειλε μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων κατά μισή μονάδα τον Μάρτιο και διαβεβαίωσε ότι θα διατηρήσει την πορεία προς μία σημαντική αύξηση των επιτοκίων, αυξάνοντας τα όμως κάθε φορά με σταθερό ρυθμό, προκειμένου να διασφαλιστεί η έγκαιρη μείωση του πληθωρισμού στο 2%.

Επιπροσθέτως, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε σήμερα τις λεπτομέρειες για τη μείωση των τίτλων του που έχει αποκτήσει πλαίσιο του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων (APP). Όπως ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο, το χαρτοφυλάκιο APP θα μειώνεται κατά 15 δισ. ευρώ το μήνα κατά μέσο όρο από τις αρχές Μαρτίου έως τα τέλη Ιουνίου 2023 και ο μετέπειτα ρυθμός μείωσης του χαρτοφυλακίου θα καθοριστεί με την πάροδο του χρόνου. Οι μερικές επανεπενδύσεις θα πραγματοποιηθούν σε γενικές γραμμές σύμφωνα με την τρέχουσα πρακτική. Η ΕΚΤ θα συνεχίσει μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου να επανεπενδύει το σύνολο των ομολόγων που λήγουν είτε αυτά βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο ΑΡΡ είτε σε αυτό της πανδημίας ΡΕΡΡ.

Στη συνέχεια για μεν το χαρτοφυλάκιο APP θα μειώνεται με τον ρυθμό, που προαναφέρθηκε καθώς το Ευρωσύστημα δεν θα επανεπενδύσει όλες τις πληρωμές κεφαλαίου από τίτλους που λήγουν. Η μείωση θα ανέλθει στα 15 δισ.ευρώ το μήνα κατά μέσο όρο μέχρι το τέλος Ιουνίου 2023 και ο μετέπειτα ρυθμός της θα καθοριστεί με την πάροδο του χρόνου.

Όσον αφορά το PEPP, το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να επανεπενδύσει τις τα ποσά από τα ομόλογα που λήγουν στο πλαίσιο του προγράμματος μέχρι τουλάχιστον το τέλος του 2024. Σε κάθε περίπτωση, η μελλοντική μετατροπή του χαρτοφυλακίου PEPP θα γίνει για να αποφευχθεί η παρέμβαση στην κατάλληλη νομισματική πολιτική. Βέβαια το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να εφαρμόζει ευελιξία στην επανεπένδυση των εξαγορών που θα προκύψουν στο χαρτοφυλάκιο PEPP, με σκοπό την αντιμετώπιση των κινδύνων για τον μηχανισμό μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής.

Οι σημερινές αποφάσεις όπως εξήγησε η επικεφαλής της ΕΚΤ ελήφθησαν αφού συνυπολογίστηκαν οι προοπτικές του πληθωρισμού σε συνάρτηση με τους κινδύνους που ελλοχεύουν στο μέτωπο της ανάπτυξης. Όσον αφορά στον πληθωρισμό, η ΕΚΤ εκτιμά ότι παρά τη μείωση του που καταγράφηκε τους τρεις προηγούμενους μήνες, οι πιέσεις στις τιμές παραμένουν ισχυρές κυρίως εξαιτίας του υψηλού ενεργειακού κόστους. Εντούτοις η ΕΚΤ εκτιμά ότι οι κίνδυνος για μία αναζωπύρωση του πληθωρισμού είναι πλέον μετριασμένος κυρίως σε βραχυχρόνιο ορίζοντα, εξαιτίας της πρόσφατης αποκλιμάκωσης των τιμών ενέργειας. Ο πληθωρισμός εκτός ενέργειας και τροφίμων παρέμεινε στο 5,2% τον Ιανουάριο, με τον πληθωρισμό για τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά να αυξάνεται στο 6,9% και τον πληθωρισμό των υπηρεσιών να υποχωρεί στο 4,2%.

Τα μέτρα που έχουν λάβει οι Εθνικές Κυβερνήσεις για την στήριξη των νοικοκυριών προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις υψηλές τιμές ενέργειας θα περιορίσουν τον πληθωρισμό το 2023, σύμφωνα με την ΕΚΤ αλλά αναμένεται να αυξήσουν τον πληθωρισμό μόλις λήξουν. Επιπροσθέτως η άρση των περιορισμών που σχετίζονταν με την πανδημία σε συνδυασμό με την σταδιακή αύξηση της ζήτησης για υπηρεσίες αναμένεται να προκαλέσει αυξητικές πιέσεις στις τιμές στον τομέα των υπηρεσιών.

Όσον αφορά την εξέλιξη των μισθών η ΕΚΤ διαπιστώνει ότι αυξάνονται ταχύτερα καθώς και η δυναμική της αγοράς εργασίας ευνοεί την εξέλιξη αυτή.

Στο μέτωπο της ανάπτυξης η ΕΚΤ διαπιστώνει ότι οι κίνδυνοι έχουν μετριαστεί. Βέβαια όπως ανέφερε η Κρ. Λαγκάρντ, ο αδικαιολόγητος πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας και του λαού της συνεχίζει να αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για την οικονομία και θα μπορούσε και πάλι να αυξήσει το κόστος της ενέργειας και των τροφίμων. Θα μπορούσε επίσης να υπάρξει πρόσθετη επιβράδυνση στην ανάπτυξη της ζώνης του ευρώ, εάν η παγκόσμια οικονομία αποδυναμωθεί πιο έντονα από ό,τι αναμένεται. Επιπλέον, η ανάκαμψη θα αντιμετώπιζε εμπόδια εάν υπάρξει ένα νέο κύμα πανδημίας προκαλώντας εκ νέου προβλήματα στον εφοδιασμό. Ωστόσο, το ενεργειακό σοκ θα μπορούσε να εξαφανιστεί ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν και οι εταιρείες της ζώνης του ευρώ θα μπορούσαν να προσαρμοστούν γρηγορότερα στο απαιτητικό διεθνές περιβάλλον. Αυτό θα υποστηρίξει υψηλότερη ανάπτυξη από αυτή που αναμένεται σήμερα.

Όσον αφορά τις εξελίξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές η ΕΚΤ διαπιστώνει ότι μετά την άνοδο των επιτοκίων και την συνακόλουθη αύξηση του κόστους του χρήματος, ο δανεισμός των επιχειρήσεων από τις τράπεζες έχει μειωθεί δραστικά τους τελευταίους μήνες. Παράλληλα και ο δανεισμός των νοικοκυριών συνέχισε επίσης να περιορίζεται αντανακλώντας τα αυξανόμενα επιτόκια δανεισμού, τα αυστηρότερα πιστωτικά κριτήρια και την απότομη πτώση της ζήτησης για στεγαστικά δάνεια.

Μετά την νέα αύξηση το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων από τις Τράπεζες διαμορφώνεται στο 2,5% και το βασικό επιτόκιο για πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης φθάνει πλέον στο 3%, τα οποία είναι και τα υψηλότερα από το Νοέμβριο του 2008.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κρ. Λαγκάρντ: Προανήγγειλε νέα αύξηση των επιτοκίων τον Μάρτιο κατά μισή μονάδα"

Στεγαστικά δάνεια: Πόσο θα επιβαρυνθούν οι δόσεις από τις αυξήσεις επιτοκίων – Αναλυτικά παραδείγματα

Η νέα αύξηση των επιτοκίων που αναμένεται στα στεγαστικά δάνεια προκαλεί αγωνία σε χιλιάδες δανειολήπτες, αφού οι δόσεις αναμένεται να αυξηθούν, με αποτέλεσμα οι πολίτες να κληθούν να να πληρώσουν ακόμα και 3 δόσεις παραπάνω κατά έτος.

Ειδικότερα, από το καλοκαίρι μέχρι σήμερα, η επιβάρυνση του μέσου στεγαστικού δανείου μπορεί να φτάσει συνολικά και τα 3.500€ τον χρόνο ενώ οι δανειολήπτες βλέπουν πως πλέον ο κίνδυνος να χάσουν τα σπίτια τους είναι ορατός.

Άλλωστε, η δόση από 850€ για δάνειο 150.000€ έχει πάει στα 1.050€, με τους φόβους να είναι πως οι επόμενες δόσεις θα πάνε στα 1.070€. Όπως αναφέρθηκε και στην εκπομπή LIVE NEWS με τον Νίκο Ευαγγελάτο, αν το στεγαστικό δάνειο ήταν 100.000 ευρώ με δόση 700€, τότε έχει φτάσει ήδη τα 815€ και ο κίνδυνος είναι να πάει στα 840€.

Αυτό σημαίνει πως η επιβάρυνση για τον χρόνο σε δάνειο 150.000€ είναι από 2.400€ τον χρόνο έως 2.640€ τον χρόνο, ενώ για 100.000€ είναι από 1.380€ έως 1.680€. Ακόμη, προβλέπεται επιδότηση του 50% της αύξησης από την άνοδο των επιτοκίων για περίπου 30.000 δανειολήπτες.

Ωστόσο, πολλοί διστάζουν να μπουν επειδή απαιτείται να είναι χωρίς καμία άλλη οφειλή και ακόμα και τότε το όφελος αν έχουν ξοφλήσει άλλα χρέη θα είναι μόλις για 12 μήνες.

Το πρόβλημα αναμένεται να πάρει μορφή τσουνάμι στην στεγαστική αγορά που μαστίζεται από τόσα προβλήματα ήδη αφού πολλοί ιδιοκτήτες που νοικιάζουν τα σπίτια τους μετακυλούν το κόστος στους ενοικιαστές κάνοντας ακόμα πιο ακριβά τα νοίκια.

Παράδειγμα επιβάρυνσης δανείου 1
  • Στεγαστικό 100.000 €
  • Διάρκειας 15 ετών
  • Μηνιαία δόση Ιουνίου: 696,37 €
  • Δόση Ιανουαρίου: 797,06 €
  • Νέα δόση: 823,47 €
Παράδειγμα επιβάρυνσης δανείου 2
  • Στεγαστικό δάνειο 100.000 €
  • Διάρκεια 20 ετών
  • Μηνιαία δόση Ιουνίου: 560,62 €
  • Δόση Ιανουαρίου: 666,6 €
  • Νέα δόση: 694,68 €

Τα επόμενα βήματα της ΕΚΤ αφορούν στις:

  • 16 Μαρτίου +0,50%
  • 4 Μαΐου +0,25%
  • 15 Ιουνίου +0,25%
  • 27 Ιουλίου +0,25%

Ανοίγει η ψαλίδα επιτοκίων των καταθέσεων και δάνειων με μέσο επιτόκιο καταθέσεων 0,10% και μέσο επιτόκιο δανείων 5,06%.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Στεγαστικά δάνεια: Πόσο θα επιβαρυνθούν οι δόσεις από τις αυξήσεις επιτοκίων – Αναλυτικά παραδείγματα"

Κωνσταντοπούλου στη δίκη για Μάτι: Να ερευνήσετε μέχρι το κόκκαλο αυτή την υπόθεση

Για επιχείρηση συγκάλυψης ευθυνών στην υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, έκανε λόγο κατά την κατάθεσή της η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας και πρώην πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Εντάσεις με την Πρόεδρο

Κατά την πολύωρη κατάθεσή της, δεν έλειψαν και οι λεκτικές αντιπαραθέσεις με την Πρόεδρο του δικαστηρίου. «Προσπαθείτε να απομειώσετε την υπόθεση. Μου απευθύνεστε σαν να δικάζουμε τροχαίο χωρίς θύματα», είπε η κ. Κωνσταντοπούλου στην πρόεδρο, ενώ συνήγορος υπεράσπισης πρώην στελέχους της τοπικής αυτοδιοίκησης είπε πως στο τέλος της κατάθεσης της κ. Κωνσταντοπούλου θα ζητήσουν να μην ληφθεί υπόψιν. «Εμείς στο τέλος της κατάθεσής της στον βαθμό που δεν συνδέεται αιτιωδώς με πράξεις και παραλείψεις των κατηγορουμένων για το λυπηρό αυτό αποτέλεσμα, θα  ζητήσουμε να μην ληφθεί υπόψιν», είπε ο δικηγόρος, με την κ. Κωνσταντοπούλου να απαντά: «Λυπηρό αποτέλεσμα οι 104 νεκροί; Δεν είναι θέμα πλούσιου λεξιλογίου, αλλά ενσυναίσθησης».

Η αναφορά στον Αλέξη Τσίπρα

Η κ. Κωνσταντοπούλου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον Αλέξη Τσίπρα και τις ενέργειές του εκείνη την ημέρα.

«Από το μεσημέρι εκείνης της ημέρας εθεωρείτο μείζον ζήτημα η φωτιά στη Κινέτα. Όταν υπάρχει κίνδυνος 4 της πυρκαγιάς στην Αττική δεν αφήνει κανείς την πυρκαγιά. Ο πρωθυπουργός εν μέσω εξέλιξης της πυρκαγιάς στη Κινέτα, πάει να βραβευτεί με τον Ζάεφ. Όταν προκύπτει η πυρκαγιά στην Πάρνηθα, όλοι πρέπει να είναι εφ’ όπλου λόγχη και προκύπτει από δημοσιεύματα πως ο Τσίπρας κοιτάει στο κινητό χάρτη Αττικής γύρω στις οκτώ παρά είκοσι και έχει ενημερωθεί. Παραμένει στη Βοσνία, και μετά επιστρέφει στην καμένη γη και η πρώτη δήλωσή του είναι «διέκοψα εσπευσμένα το ταξίδι μου». Όταν παίζεται τέτοιο κακοπαιγμένο θέατρο πάνω στα πτώματα των ανθρώπων, είναι καθήκον σας να ερευνήσετε μέχρι το κόκκαλο την υπόθεση αυτή… Καμία παραίτηση, κανείς δεν είχε ευθιξία να πει έχω ευθύνη. Είναι συγκλονιστικό. Δεν υπήρξε ένας να πει φεύγω, από τη στιγμή που δεν μπορούσε να φέρει πίσω τους ανθρώπους».

Η μάρτυρας κατέθεσε ότι στην υπόθεση υπάρχουν κακουργηματικές ευθύνες.

«Σε κάθε μια από τις επετείους μετά από κάθε όνομα, οι κάτοικοι φώναζαν δικαίωση. Και φέτος μετά από κάθε όνομα ακουγόταν η λέξη κακούργημα. Και μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ούτε δικαίωση, ούτε κακούργημα. Ακόμα και μετά την τραγωδία εκείνοι που έπρεπε να αναλάβουν διάσωση και ευθύνες ασχολήθηκαν με το να προστατεύσουν εαυτούς και αλλήλους θυσιάζοντας διάφορους για την εκτέλεση αυτού του σχεδίου. Μέχρι σήμερα οργιάζει το παρασκήνιο στην υπόθεση αυτή και τα κίνητρα είναι σοβαρά και αφορά πρώην και νυν υψηλά ιστάμενα πρόσωπα .Ο Κολοκούρης έγινε αρχηγός και είχε τη ευθύνη για τη φωτιές στην Εύβοια, ο Λάμπρης που είναι επίσης κατηγορούμενος είναι επιτελάρχης σήμερα στην Πυροσβεστική. Αυτοί οι λίγοι που έφτασαν να είναι εδώ κατηγορούμενοι, ανεβαίνουν στην ιεραρχία και πιστεύετε ότι δεν αντιλαμβάνεται ο κόσμος ότι οργιάζει το παρασκήνιο ακόμα τώρα;» τόνισε η μάρτυρας.

«Πού ήταν το Λιμενικό;»

Η κ. Κωνσταντοπούλου αναφέρθηκε και στο λιμενικό σώμα, στο οποίο δεν αποδόθηκε ευθύνη.

«Υπήρχαν άνθρωποι στη θάλασσα που ήθελαν να σωθούν και ουδείς έτρεξε να τους σώσει.. Ούτε το Λιμενικό, η αστυνομία, η πυροσβεστική, η κυβέρνηση….

Κάποιοι έκριναν ότι δεν υπάρχουν ευθύνες στο λιμενικό. Οι περισσότεροι άνθρωποι είτε σώθηκαν μόνοι τους, ή από ψαράδες. Κάποιοι βρίσκονταν στο νερό ακόμη και 8 ώρες. Και ούτε ελικόπτερα σηκώθηκαν, ούτε το Λιμενικό έτρεξε ως όφειλε.

Υπήρχαν άνθρωποι που έκαναν δρομολόγια για να σώσουν συνανθρώπους τους την ώρα που δεν υπήρχε λιμενικός, αυτοδιοικητικός, πυροσβέστης, αστυνομικός για να κάνουν το καθήκον τους… Ήταν θέμα δόλιας βαρύτατα εγκληματικής παράλειψης».

Οι ληγμένοι πυροσβεστήρες στην αίθουσα

Η κ  Κωνσταντοπούλου αναφέρθηκε και στην καταγγελία που έγινε για τους ..ληγμένους  πυροσβεστήρες που βρίσκονται στη δικαστική αίθουσα και που αλλάχτηκαν άρον άρον σε μια διακοπή της δίκης.

«Στη δίκη αυτή που διεξάγεται για το μεγαλύτερο ολοκαύτωμα εν καιρώ ειρήνης διαπιστώθηκε το πρωί και σας καταγγέλθηκε ότι δεν υπάρχει πυροπροστασία και υπήρχαν πυροσβεστήρες προ καιρού ληγμένοι. Αυτό που διαπιστώσαμε με πυροσβεστήρες ότι ήταν, προ πολλού ληγμένοι, συνδέεται άμεσα με την υπόθεση. Δεν θέλω να αισθάνεστε καθόλου ότι δεν πρέπει να ειπωθεί και πρέπει να προστατευτεί. Είναι πρόκληση ότι στη δίκη δεν υπάρχει πυροπροστασία και τώρα αλλάζουν τους πυροσβεστήρες. Κανείς δεν έχει την αίσθηση ότι ελέγχονται. Εδώ δεν ελέγχονται που τους έκαψαν, θα ελεγχθούν για πυροσβεστήρες;»  τόνισε η κ. Κωνσταντοπούλου.

Η κατάθεση της κ. Κωνσταντοπούλου θα συνεχιστεί στις 8 Φεβρουαρίου.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Κωνσταντοπούλου στη δίκη για Μάτι: Να ερευνήσετε μέχρι το κόκκαλο αυτή την υπόθεση"

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Κλήθηκαν πρεσβευτές 9 χωρών επειδή έκλεισαν τα προξενεία τους στην Κωνσταντινούπολη

Οι πρεσβευτές εννέα δυτικών χωρών κλήθηκαν σήμερα(2/2) από το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, αφού πολλές από αυτές έκλεισαν τα προξενεία τους στην Κωνσταντινούπολη αυτήν την εβδομάδα, επικαλούμενες κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων, μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, που επικαλείται μια πηγή του υπουργείου, κλήθηκαν μεταξύ άλλων οι πρεσβευτές των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Γαλλίας, με αφορμή το κλείσιμο των προξενείων των χωρών αυτών για λόγους ασφαλείας.

Τουλάχιστον έξι χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Βρετανία, η Γερμανία και η Ολλανδία, ανακοίνωσαν τις τελευταίες ημέρες ότι κλείνουν προσωρινά για το κοινό τα προξενεία τους. Πολλές δυτικές κυβερνήσεις έχουν επίσης καλέσει από την περασμένη Παρασκευή τους πολίτες τους που βρίσκονται στην Τουρκία να «είναι σε ετοιμότητα» γιατί υπάρχει κίνδυνος επιθέσεων, σε αντίποινα, όπως λένε, για το κάψιμο του Κορανίου σε χώρες της βόρειας Ευρώπης. Οι ΗΠΑ και η Γαλλία συμβούλευσαν τους πολίτες τους να αποφεύγουν ορισμένες τουριστικές περιοχές στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, όπως την πλατεία Ταξίμ, αλλά και ζώνες γύρω από εκκλησίες και συναγωγές.

Νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού κατηγόρησε τις χώρες αυτές ότι έχουν εξαπολύσει «ψυχολογικό πόλεμο» εναντίον της χώρας του, που θα μπορούσε να ζημιώσει τον τουριστικό τομέα.

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), χαρακτήρισε «ανεύθυνες» τις ταξιδιωτικές οδηγίες των δυτικών χωρών.

Στα τέλη Ιανουαρίου, σε κινητοποιήσεις στη Στοκχόλμη, τη Χάγη και την Κοπεγχάγη, κάποιοι διαδηλωτές έκαψαν ή βεβήλωσαν το Κοράνι, το ιερό βιβλίο των μουσουλμάνων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters, Anadolu/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκικό ΥΠΕΞ: Κλήθηκαν πρεσβευτές 9 χωρών επειδή έκλεισαν τα προξενεία τους στην Κωνσταντινούπολη"

ΑΑΔΕ: Λουκέτο σε βενζινάδικο, 13 χρόνια χωρίς άδεια έδινε καύσιμα €18 εκατ.

Λουκέτο μπήκε σε πρατήριο βενζίνης στην ευρύτερη περιοχή της Οινόης Αττικής από τους ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Στελέχη της Ελεγκτικής Υπηρεσίας Τελωνείων Αττικής, μετά από ανάλυση κινδύνου και αξιοποίηση πληροφοριών, μετέβησαν στο πρατήριο και βρήκαν ότι λειτουργούσε χωρίς νόμιμη άδεια, δεν είχε εγκατεστημένο σύστημα εισροών - εκροών και εξέδιδε αποδείξεις από ταμειακή μηχανή, η οποία δεν απέστελλε δεδομένα στην ΑΑΔΕ, αναφέρει ανακοίνωση.

Στον προαύλιο χώρο του εντοπίστηκαν παράνομες δεξαμενές καυσίμων, χωρίς τους προαπαιτούμενους ογκομετρικούς πίνακες δεξαμενών και ένα βυτιοφόρο όχημα το οποίο, σύμφωνα με την άδεια κυκλοφορίας του, είχε παράνομα διασκευαστεί από φορτηγό σε βυτιοφόρο.

Το πρατήριο λειτουργούσε παράνομα από το έτος 2010, φέροντας εμπορικά σήματα προμηθεύτριας εταιρείας κατά παράβαση των σχετικών κανόνων και διέθεσε παράνομα στην εγχώρια αγορά καύσιμα συνολικής αξίας άνω των 18.000.000 ευρώ.

Οι ελεγκτές προχώρησαν στη σφράγιση του πρατηρίου, επέβαλαν διοικητικό πρόστιμο άνω των 150.000 ευρώ και συνέλαβαν τον ιδιοκτήτη και κάτοχό του με τη διαδικασία του αυτοφώρου.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "ΑΑΔΕ: Λουκέτο σε βενζινάδικο, 13 χρόνια χωρίς άδεια έδινε καύσιμα €18 εκατ."

169 θάνατοι ασθενών με CoViD σε μία εβδομάδα - Σταθερή εικόνα με τη γρίπη

Πάνω από 24 θάνατοι ασθενών με CoViD ανά ημέρα, καταγράφηκαν την τελευταία εβδομάδα, ενώ 135 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Το ίδιο διάστημα, υπήρξαν δύο σοβαρά κρούσματα γρίπης σε ΜΕΘ και κανένας νέος θάνατος.

Αυτό προκύπτει, μεταξύ άλλων, από το επιδημιολογικό δελτίο, το οποίο δημοσιοποιήθηκε σήμερα από τον ΕΟΔΥ και αφορά την εβδομάδα από 23 έως 29 Ιανουαρίου.  

 
"Σκληροί" δείκτες CoViD

  23 - 29 Ιανουαρίου 2023

16 - 22  Ιανουαρίου 2023

Νέοι θάνατοι 169  168
Διασωληνωμένοι  135 153
Νέες εισαγωγές 1.112  1.535
Βασικά σημεία

Σύμφωνα με τους συντάκτες του δελτίου, η τάση στις κύριες λοιμώξεις του αναπνευτικού την εβδομάδα αναφοράς ήταν η εξής:

  • Στις γριπώδεις συνδρομές (ανεξαρτήτως παθογόνου) καταγράφηκε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα στην κοινότητα.
  • Η μείωση αφορούσε στις ηλικιακές ομάδες 5 - 14, 15 - 64, 65+ έτη.
  • Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων για CoViD μειώθηκε σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
  • Ο αριθμός των εισαγωγών για COVID-19 παρουσίασε μείωση.
  • Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων παρουσίασε μείωση.
  • Καταγράφηκαν 169 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 85 έτη (εύρος 32 - 100).
  • Η υπο-παραλλαγή Όμικρον 5 εξακολουθεί να είναι η συχνότερη υπο-παραλλαγή της Όμικρον.
  • Το ποσοστό της υπο-παραλλαγής BQ.1.1 αυξήθηκε σε σχέση με τις υπόλοιπες υπο-παραλλαγές της Όμικρον 5.
  • Συχνότερη υπο-παραλλαγή της Όμικρον 2 παραμένει η BA.2.75 (Κένταυρος) με ποσοστό 46%, η υπο-παραλλαγή CH.1.1 (Όρθρος) αντιστοιχεί σε ποσοστό περίπου 27% των στελεχών ΒΑ.2, ενώ ακολουθεί η υπο-παραλλαγή XBB με ποσοστό 13%.
  • Η υπο-παραλλαγή XBB.1.5 (Κράκεν) έχει ανιχνευτεί σε 30 συνολικά δείγματα.

Γρίπη

Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα δεν παρουσίασε σημαντική μεταβολή.

  • Καταγράφηκαν 2 νέα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, που αφορούσαν νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ, ενώ δεν καταγράφηκε νέος θάνατος.
  • Από τα μέσα Οκτωβρίου, έχουν νοσηλευτεί 57 άτομα με γρίπη σε ΜΕΘ και έχουν καταγραφεί 17 θάνατοι.
  • Το ίδιο διάστημα, καταγράφηκαν στα δύο κέντρα αναφοράς γρίπης 257 δείγματα θετικά για ιούς γρίπης (δείγματα sentinel και νοσοκομειακά δείγματα), εκ των οποίων τα 252 (98%) ήταν στελέχη τύπου Α και τα 5 (2%) ήταν στελέχη τύπου Β.
  • Από τα 251 στελέχη τύπου Α, 241 (96%) ταξινομήθηκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και 10 (4%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09.

Στον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό - RSV, η θετικότητα παρουσίασε μείωση.

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "169 θάνατοι ασθενών με CoViD σε μία εβδομάδα - Σταθερή εικόνα με τη γρίπη"

Έρχεται ο χιονιάς: «Στα λευκά» και η Αττική – Αναλυτική πρόγνωση

Κάποιες μικρής διάρκειας χιονοπτώσεις το Σάββατο στα ηπειρωτικά ακόμα και σε χαμηλό υψόμετρο αναμένονται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, έκανε γνωστό ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ3 Σάκης Αρναούτογλου.

Προσθέτει ωστόσο, πως όλα δείχνουν ότι κυρίως από την Κυριακή τελικά, πυκνές χιονοπτώσεις έως και στα πεδινά παραθαλάσσια «θα πρέπει να απασχολήσουν ιδιαίτερα την Εύβοια, την Αττικοβοιωτία, ακόμα και τις Κυκλάδες».

Ο μετεωρολόγος αναφέρει σχετικά:

«Τα τελευταια λοιπόν προγνωστικά στοιχεία που αρχίζουν να ξεκαθαρίζουν σιγά σιγά θέλουν κάποιες μικρής διάρκειας χιονοπτώσεις το Σάββατο στα ηπειρωτικά ακόμα και σε χαμηλό υψόμετρο αλλά όλα δείχνουν ότι κυρίως από την Κυριακή τελικά πυκνές χιονοπτώσεις έως και στα πεδινά-παραθαλάσσια θα πρέπει να απασχολήσουν ιδιαίτερα την Εύβοια, την Αττικοβοιωτία, ακόμα και τις Κυκλάδες και από τη Δευτέρα χοντρικά ακόμα και πάνω περίπου από τα 200 με 300 μέτρα στην Κρήτη! Σημαντική θα είναι η πτώση της θερμοκρασίας σε όλη την Ελλάδα».

Η ανάρτησή του στο Facebook:

Η μετεωρολόγος της ΕΡΤ Ερμιόνη Κατιρτζόγλου επισημαίνει στη δική της πρόγνωση ότι, την Κυριακή, τα χιόνια φαίνεται πως θα κατέβουν νοτιότερα και θα απασχολήσουν ίσως την Εύβοια, τα ορεινά της ανατολικής Στερεάς και την Κρήτη.

Συγκεκριμένα, αναφέρει:

«Την Κυριακή οι βροχές θα επιμείνουν στα νησιά του Αιγαίου, την ανατολική Στερεά και ανατολική Πελοπόννησο. Τα χιόνια φαίνεται πως θα κατέβουν νοτιότερα και θα απασχολήσουν ίσως την Εύβοια, τα ορεινά της ανατολικής Στερεάς και την Κρήτη. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση, ειδικά την Κυριακή ρίχνοντας το θερμόμετρο σε χαμηλότερα επίπεδα από τις μέσες ημερήσιες τιμές της εποχής. Ο παγετός θα είναι εξαιρετικά ισχυρός και το κρύο φαίνεται πως θα έχει διάρκεια».

Η πρόγνωση της ΕΜΥ

ΣΑΒΒΑΤΟ

Αυξημένες νεφώσεις αρχικά στα βόρεια και βαθμιαία στις υπόλοιπες περιοχές με τοπικές βροχές και από το απόγευμα σποραδικές καταιγίδες στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά και τις βραδινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ημιορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και βαθμιαία στα πελάγη 6 με 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα σημειωθεί παγετός κατά τόπους στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

ΚΥΡΙΑΚΗ

Νεφώσεις τοπικά αυξημένες στα ανατολικά τμήματα της χώρας, όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στα νοτιότερα θαλάσσια-παράκτια τμήματα σποραδικές καταιγίδες.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά καθώς και στα ημιορεινά της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας και της Εύβοιας. Βαθμιαία οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν, κυρίως στην Εύβοια και την ανατολική Στερεά, όπου θα σημειωθούν και σε χαμηλότερο υψόμετρο.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και στα πελάγη βαθμιαία τοπικά 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει βαθμιαία από τα βόρεια αισθητή πτώση. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες, οποίος θα είναι τοπικά ισχυρός στα βορειοδυτικά.

ΔΕΥΤΕΡΑ

Στα δυτικά και τα βόρεια γενικά αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις που τις βραδινές ώρες στα δυτικά θα αυξηθούν.

Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα ανατολικά και νότια τμήματα με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά, αλλά και σε περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας και της Εύβοιας με χαμηλότερο υψόμετρο.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8 και στο Αιγαίο πρόσκαιρα 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω μικρή πτώση και θα είναι 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες, ο οποίος στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ολικός.

ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά, αλλά και σε περιοχές της κεντρικής και νότιας ηπειρωτικής χώρας, με χαμηλότερο υψόμετρο. Τα φαινόμενα βαθμιαία από τα νοτιοδυτικά θα ενταθούν.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από ανατολικές διευθύνσεις και στα ανατολικά αρχικά από βόρειες και βαθμιαία από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ με τάση ενίσχυσης.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα σημειωθεί παγετός στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Έρχεται ο χιονιάς: «Στα λευκά» και η Αττική – Αναλυτική πρόγνωση"

Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας προανήγγειλε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε σήμερα από το Κίεβο πως η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει νέες κυρώσεις εναντίον της Μόσχας με την ευκαιρία της επετείου της εισβολής στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου.

“Από τώρα και μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου, ακριβώς έναν χρόνο μετά την έναρξη της εισβολής, προβλέπουμε να θέσουμε σε ισχύ το δέκατο πακέτο κυρώσεων”, ανακοίνωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

“Σήμερα η Ρωσία πληρώνει βαρύ τίμημα γιατί οι κυρώσεις μας διαβρώνουν την οικονομία της, κάνοντάς την να υποχωρήσει κατά μία γενιά”, δήλωσε, καθώς οι Βρυξέλλες έχουν υιοθετήσει εδώ και σχεδόν έναν χρόνο καταιγισμό κυρώσεων προκειμένου να περιορίσουν τα έσοδα της Μόσχας που προορίζονται για την υποστήριξη της εισβολής της.

Ανάμεσά τους, το πλαφόν της τιμής του ρωσικού πετρελαίου που προορίζεται για εξαγωγή στα 60 δολάρια.

Σύμφωνα με τη φον ντερ Λάιεν, το πλαφόν που όρισαν στις αρχές Δεκεμβρίου η ΕΕ, η Ομάδα των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών (G7) και η Αυστραλία, “κοστίζει ήδη στη Μόσχα περίπου 160 εκατ. ευρώ την ημέρα”.

Στις αρχές Δεκεμβρίου, η ΕΕ έθεσε επίσης σε ισχύ εμπάργκο στο ρωσικό αργό πετρέλαιο που μεταφέρεται διά θαλάσσης. Αυτό θα επεκταθεί από την Κυριακή στην αγορά ρωσικών διυλισμένων πετρελαϊκών προϊόντων και οι χώρες της G7 θα θέσουν επίσης πλαφόν στην τιμή των προϊόντων αυτών.

Απαντώντας, εξάλλου, σε ερώτηση για τις πρόσφατες προσπάθειες καταπολέμησης της διαφθοράς στην Ουκρανία, ένα κρίσιμο θέμα για τη χώρα εν καιρώ πολέμου και τη μελλοντική ένταξή της στην ΕΕ, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαιρέτισε, έχοντας στο πλάι της τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την “ταχεία σε πολιτικό επίπεδο” αντίδραση ώστε η μάχη αυτή να έχει “χειροπιαστά αποτελέσματα”.

“Είναι καθησυχαστικό που βλέπω τους οργανισμούς κατά της διαφθοράς σε επιφυλακή και να εντοπίζουν γρήγορα τις περιπτώσεις διαφθοράς”, είπε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Από την πλευρά του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε την επιβολή περισσότερων κυρώσεων εκ μέρους της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας. Ο Ουκρανός πρόεδρος εκτίμησε πως η ταχύτητα της εκστρατείας των ευρωπαϊκών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας έχει “ελαφρώς επιβραδυνθεί” και πως θα πρέπει να ενισχυθεί.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας προανήγγειλε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν "

Καραμανλής: «Παρακολουθούσατε την Τρόικα και τους υπουργούς σας» - «Κακό είναι αυτό;» απάντησε ο Φίλης

Ανέβηκαν οι τόνοι κατά την συζήτηση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή και του υπουργού επί ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Ο κ. Καραμανλής σχολίασε την παραδοχή του Νίκου Φίλη, ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση παρακολουθούσε τους υπουργούς της, αλλά και στελέχη της Τρόικα, με τον βουλευτή της αντιπολίτευσης να απαντά αρχικά «κακό είναι αυτό;» και στη συνέχεια να λέει πως έγινε για λόγους ασφαλείας.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Μεταφορών κάλεσε τον κ. Φίλη να ρωτήσει τον κ. Ρουμπάτη και τον κ.Τσίπρα γιατί παρακολουθούσε τους τροϊκανούς και τους Υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ. «Ποιος το αποφάσισε αυτό;»,  διερωτήθηκε απαντώντας στον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Σηκώνω τα χέρια ψηλά, διότι αυτό δεν είναι επιχειρηματολογία. Για λόγους ασφαλείας παρακολουθούσατε τους Υπουργούς σας και τον Πιτσιόρλα; Καταλαβαίνετε εδώ την υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ», ενώ κατέληξε απευθυνόμενος στον κ.Φίλη: «Παραδεχθήκατε ότι παρακολουθούσατε τους υπουργούς και τους τροϊκανούς».

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών υπενθύμισε ότι ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης έχει δηλώσει πως το 2015 όταν ήταν Υπουργός Οικονομικών τον παρακολουθούσε η ίδια η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε απευθυνόμενος στον εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Δεν υπήρξε καμία απάντηση από την πλευρά τη δική σας».

Ο κ. Καραμανλής δήλωσε επίσης: «Ζητώ την ύστατη ώρα να κάνουμε ως πολιτικό σύστημα ένα σοβαρό διάλογο για αυτά τα ζητήματα Δημοκρατίας, όχι να εκτοξεύουμε βολές. Εδώ τι είδαμε σήμερα; Είδαμε ένα ΣΥΡΙΖΑ που έχει ξεκινήσει έναν απαράδεκτο ακτιβισμό. Δεν μου θυμίζει το ΣΥΡΙΖΑ του 2015, μου θυμίζει το ΣΥΡΙΖΑ του 2012. Και θεωρώ ότι αυτό κ. Φίλη θα το κρίνουν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες πολίτες, που θα έρθουν στις κάλπες, όχι όταν θέλετε εσείς, αλλά όταν λέει το Σύνταγμα».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Καραμανλής: «Παρακολουθούσατε την Τρόικα και τους υπουργούς σας» - «Κακό είναι αυτό;» απάντησε ο Φίλης"

Επαναπατρίζονται στην Ελλάδα, από την Ελβετία, 15 αρχαία αντικείμενα

Επαναπατρίζονται στην Ελλάδα από την Ελβετία 15 αρχαία αντικείμενα που χρονολογούνται από την προϊστορική μέχρι τη ρωμαϊκή περίοδο, τα οποία ανακτήθηκαν κατόπιν δικαστικής απόφασης στο πλαίσιο ποινικής διαδικασίας, στο δικαστήριο της Γενεύης κατά γνωστού εμπόρου αρχαιοτήτων.

Μαρμάρινος κορμός γυμνής νεαρής ανδρικής μορφής, πιθανότατα Έρωτα. Ρωμαϊκών χρόνων

Τα αντικείμενα αυτά τελούσαν υπό συντηρητική κατάσχεση από τις Αρχές της Γενεύης. Το ΥΠΠΟΑ, αφού ενημερώθηκε από το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας για την υπόθεση, όρισε πληρεξούσιο δικηγόρο προκειμένου να προβεί σε κάθε απαραίτητη ενέργεια ώστε να αποκτήσει πρόσβαση στο σύνολο των αντικειμένων που ήταν υπό κατάσχεση.

Πήλινο ρυτό με τη μορφή κεφαλής αγριόχοιρου. Πρώιμων κλασικών χρόνων.​

Ανάμεσά τους διαπιστώθηκε η ύπαρξη 15 αρχαιοτήτων ελληνικού ενδιαφέροντος. Μετά την σχετική τεκμηρίωση, με  δικαστική απόφαση που εκδόθηκε τον Ιούλιο του 2022, τα αντικείμενα αυτά αποδόθηκαν οριστικά στο ελληνικό κράτος, ως προϊόντα παράνομης διακίνησης.

Χρυσό διάδημα με φύλλα δάφνης. Ελληνιστικών χρόνων.​

Όπως δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, «Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, δίνει μεγάλη σημασία στον επαναπατρισμό κάθε πολιτιστικού αγαθού το οποίο συνδέεται αναπόσπαστα με την πολιτιστική μας κληρονομιά. Η επιστροφή των πολιτιστικών αγαθών στον γενέθλιο τόπο τους, πέρα από οικουμενικό ζήτημα, αποτελεί ηθική υποχρέωση μεταξύ των λαών στο πλαίσιο του σεβασμού και της προστασίας της κοινής παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς.

Χρυσό διάδημα με φύλλα δάφνης. Ελληνιστικών χρόνων.​

Η αναγκαιότητα επαναπατρισμού πολιτιστικών αγαθών που έχουν απομακρυνθεί παράνομα ή με διαδικασίες αμφιβόλου νομιμότητας υπαγορεύεται από τις θεμελιώδεις αρχές των διεθνών συμβάσεων, ανεξαρτήτως χρονικών ορίων ή περιορισμών. Εκτός από τα προϊόντα αρχαιοκαπηλίας με τη στενή έννοια του όρου, υπάρχουν αρχαιότητες που έχουν απομακρυνθεί και σε κάθε περίπτωση με τρόπο επαχθή για το μνημείο ή το αρχαιολογικό περιβάλλον στο οποίο εντάσσονται. Εργαζόμαστε συστηματικά στη βάση ενός ολιστικού σχεδίου διαχείρισης, με κύριους άξονες: Τη διεύρυνση της προστασίας των πολιτιστικών αγαθών, την πάταξη της παράνομης διακίνησης και την επιστροφή των ελληνικών αρχαιοτήτων στον τόπο τους.

Μελανόμορφη κύλικα τύπου Σιάννων με παράσταση πυγμάχων παρουσία κριτών. Στον τόντο απεικονίζεται κόκορας. Γύρω στα μέσα του 6ου αι. π.Χ.​

Η αρμόδια Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών, σε συνεργασία με όλες τις συναρμόδιες Υπηρεσίες, εργάζεται, ακούραστα και με προσήλωση, προκειμένου να πετύχει τόσο την επιστροφή των παρανόμως διακινηθέντων μνημείων αλλά και την ευαισθητοποίηση κάθε πολίτη, στο πρόβλημα της αρχαιοκαπηλίας. Η προσπάθεια αυτή έχει αποδώσει πολύ σημαντικά αποτελέσματα και είμαστε πεπεισμένοι ότι θα ακολουθήσουν πολλές ακόμη επιτυχίες.

Ζεύγος χάλκινων περικνημίδων με οπές στο άνω μέρος του κάθε σκέλους για τη στερέωση της εσωτερικής επένδυσης. Κλασικών χρόνων.

Θέλω να ευχαριστήσω τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στη Γενεύη κ. Αλέξανδρο Γεννηματά για την καθοριστική συμβολή του στην ανάδειξη της υπόθεσης και τον επαναπατρισμό των αρχαιοτήτων, τον πληρεξούσιο δικηγόρο του Ελληνικού Δημοσίου κ. Ρωμανό Σκανδάμη, καθώς και για τον κομβικό ρόλο που διαδραμάτισε στην αίσια έκβαση της υπόθεσης αυτής, την Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή, καθώς και τη Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών για όλες τις ενέργειές της».

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Επαναπατρίζονται στην Ελλάδα, από την Ελβετία, 15 αρχαία αντικείμενα"

Παύλος Πολάκης: Καταδικάστηκε να πληρώσει 12.000 ευρώ αποζημίωση στον δημοσιογράφο Γιώργο Παπαχρήστο

Σύμφωνα με την 56/2023 απόφαση του πολυμελούς πρωτοδικείου , με πρόεδρο την Ελένη Κατσαδήμα, πρόεδρο πρωτοδικών και μέλη τις κυρίες Αλ. Θεοφάνη και Ελ. Παπαδοπούλου, πρωτοδίκες, ο Παύλος Πολάκης καταδικάστηκε να καταβάλει στον δημοσιογράφο Γιώργο Παπαχρήστο 12.000 ευρώ, πλέον των νόμιμων τόκων, για την «αποδεδειγμένη βάναυση εξύβριση και συκοφαντική δυσφήμιση σε βάρος του.

Ο βουλευτής Χανίων υποχρεώνεται επιπλέον να διαγράψει από τις σελίδες του στο facebook την επίμαχη υβριστική, συκοφαντική και μειωτική της προσωπικότητας και της επαγγελματικής ιδιότητας του Γιώργου Παπαχρήστου ανάρτηση, καθώς και οποιαδήποτε περαιτέρω κοινοποίηση αυτής της ανάρτησης έχει πραγματοποιήσει. Σε περίπτωση δε που δεν το πράξει, το δικαστήριο τον καταδίκασε σε χρηματική ποινή 5.000 ευρώ και προσωπική κράτηση 3 μηνών.

Παράλληλα, ο Παύλος Πολάκης καλείται να πληρώσει και μέρος των δικαστικών εξόδων που ανέρχονται σε 770 ευρώ.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Παύλος Πολάκης: Καταδικάστηκε να πληρώσει 12.000 ευρώ αποζημίωση στον δημοσιογράφο Γιώργο Παπαχρήστο"

Κιβωτός του Κόσμου: «Εκπομπή με πλήρωσε να πω ψέματα», λέει πρώην τρόφιμος

Άκρως σοκαριστική είναι η αποκάλυψη που έκανε ο πρώην τρόφιμος της Κιβωτού του Κόσμου, Ελλάδιος, ο οποίος είχε μιλήσει πριν λίγο καιρό σε τηλεοπτική εκπομπή για όλα τα «βασανιστήρια» που γίνονταν στην δομή, ανακαλώντας πλέον τους ισχυρισμούς του και ζητώντας συγγνώμη. Αιτία των όσων έλεγε, όπως αποκάλυψε ο ίδιος, ήταν το γεγονός ότι εκπομπή του πρόσφερε χρήματα!

Ο Ελλάδιος, κατέγραψε βίντεο το οποίο αναρτήθηκε χθες (31/1) στο «εκκλησία online» και αποκάλυψε πως η εκπομπή στην οποία μίλησε, του είπε πως αν πει τα συγκεκριμένα ψέματα θα λάβει ένα ανάλογο χρηματικό ποσό.

Όπως ο ίδιος αναφέρει, δέχτηκε την προσφορά καθώς είχε ανάγκη τα χρήματα, αλλά τώρα το μετανιώνει.

Ας θυμηθούμε λίγο όμως  όσα ανέφερε πριν μερικές εβδομάδες .

Συγκεκριμένα, ανέφερε πως, όταν μπήκε στην δομή, ήταν αβάφτιστος και ο πάτερ Αντώνιος τον βάφτισε με το όνομά του, ενώ υπογράμμισε ότι δύο φορές τον είχαν χτυπήσει κατά την διάρκεια της διαμονής του στη δομή.

Στο διαμέρισμα της Πιπίνου στην Αθήνα αποκάλυψε:

«Καλύτερα να ήσουν μέσα στην φυλακή παρά στην δομή. Δηλαδή ένα παιδί 14 με 15 ετών το έχεις να δουλεύει, δεν τον πας μία βόλτα, δεν έχει φίλους και δεν το αφήνεις να μιλάει με την οικογένεια του».

«Με πήγαν στην Πιπίνου γιατί έλεγα ”ρε” και τους πήγαινα κόντρα.

Ξυπνούσαμε το πρωί και πηγαίναμε για δουλειά στην αποθήκη της Κιβωτού και σχολάγαμε κατά τις 6.

Όταν τελειώναμε από την δουλειά, δεν είχαμε να δούμε ούτε τηλεόραση.

Στην Πιπίνου έμεινα ένα χρόνο».

Σημειώνεται ότι ο Ελλάδιος εργαζόταν στις αποθήκες της δομής.

Η αποκάλυψη που σοκάρει: «Είχα ανάγκη και το έκανα – Δεν με χτύπησαν ποτέ, συγγνώμη»

το βίντεο που αναρτήθηκε, ο Ελλάδιος αναφέρει: «Καλησπέρα σας, είμαι ο Ελλάδιος. Είχα ξαναβγεί πάλι σε μια εκπομπή για την Κιβωτό του Κόσμου και είχα κάνει κάποιες δηλώσεις αλλά είναι όλες ψέματα. Είχα δει στην τηλεόραση ότι έβγαλαν για την Κιβωτό πως γίνονται αυτά τα πράγματα με τον πάτερ και όταν πήγα να μιλήσω μου είπανε «αν θα πεις αυτά και αυτά», δηλαδή τα ψέματα αυτά, «θα πάρεις κάποιο χρηματικό ποσό».

Εγώ είχα ανάγκη. Κάθισα, μου είπανε τι θα πω και πως . Τα είπα και δεν ισχύει τίποτα από αυτά, ούτε πετούσαμε ρούχα στους κάδους, ούτε με έχουνε χτυπήσει, ούτε μου έκαναν κάτι κακό. Ίσα-ίσα μας έδωσαν αγάπη. Εμείς κάναμε κάποια λάθη από μόνοι μας.

Για το σπίτι στην Πιπίνου ισχύει αλλά δεν μας έκαναν αυτά που είχα πει. Το σπίτι τα είχε όλα, απλώς εγώ το έκαναν για κάποιο χρηματικό ποσό που μου είπε ότι θα μου δώσει η εκπομπή. Είχα ανάγκη και το έκανα», είπε αρχικά ο Ελλάδιος και συνέχισε:

«Θέλω να ζητήσω ένα μεγάλο συγγνώμη από τον κόσμο βέβαια για τα ψέματα που είπα και ένα πιο μεγάλο συγγνώμη από τον πάτερ Αντώνιο, που κάθισα και είπα αυτά τα πράγματα. Εμένα με έχει βοηθήσει, με έχει στηρίξει σε όλα και έκανα μόνος μου την επιλογή να φύγω από την δομή. Εμένα αυτός ο άνθρωπος μου έχει δώσει αγάπη και ζητάω χίλια συγγνώμη από τον κόσμο και τον πάτερ», κατέληξε ο πρώην τρόφιμος.

Έτσι λοιπόν αλλάζουν όλα τα δεδομένα που γνωρίζαμε ως τώρα, αφού οι κατηγορίες για την δομή και τον πάτερ που έκανε στην εκπομπή ήταν πολλές. Ποια είναι τελικά η αλήθεια και γιατί η εκπομπή θέλησε να πληρώσει τον πρώην τρόφιμο της δομής για να πει ψέματα; και πόσο μάλλον τι οδήγησε τον ίδιο στο να αποκαλύψει τώρα την «αλήθεια»;… 

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Κιβωτός του Κόσμου: «Εκπομπή με πλήρωσε να πω ψέματα», λέει πρώην τρόφιμος "

Ευρωκοινοβούλιο: «Nαι» στην άρση ασυλίας των Ταραμπέλα και Κοτσολίνο

Την άρση της ασυλίας των ευρωβουλευτών Μαρκ Ταραμπέλα και Ανδρέα Κοτσολίνο αποφάσισε πριν από λίγο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατόπιν αιτήματος των βελγικών αρχών.

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί σήμερα, και όχι στην Ολομέλεια της 13ης Φεβρουαρίου.

Οι ευρωβουλευτές επιβεβαίωσαν την απόφαση της επιτροπής νομικών θεμάτων του Ευρωκοινοβουλίου που ομόφωνα (με 23 ψήφους υπέρ, καμία κατά και καμία αποχή) ψήφισε υπέρ της άρσης της ασυλίας του Βέλγου Ταραμπέλα και του Ιταλού Κοτσολίνο, πρώην μελών της Ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

Η άρση της ασυλίας των δύο ευρωβουλευτών θα διευκολύνει τις έρευνες των βελγικών αρχών.

Η εισηγήτρια των εκθέσεων για την άρση της ασυλίας των δύο ευρωβουλευτών, Μανόν Ομπρί, ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εγκρίνει τις εκθέσεις που εξουσιοδοτούν την άρση των ασυλιών Ταραμπέλα και Κοτσολίνο, στο πλαίσιο του Qatargate. «Η δικαιοσύνη προχωρά αλλά η πολιτική απάντηση βρίσκεται σε αδιέξοδο», έγραψε. «Απαιτούνται ριζικές και άμεσες μεταρρυθμίσεις απέναντι στην διαφθορά».

Χθες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δημοσίευσε έγγραφο, σύμφωνα με το οποίο, οι Βέλγοι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς υποπτεύονται ότι ο Ιταλός ευρωβουλευτής Αντρέα Κοτσολίνο έλαβε χρήματα ως αντάλλαγμα για να εμποδίσει ψηφίσματα που έβλαπταν τα συμφέροντα χωρών εκτός ΕΕ.

Αυτό αναφέρεται σε μία από τις δύο εκθέσεις που θα τέθηκαν σε ψηφοφορία την Πέμπτη ως μέρος της διαδικασίας για την άρση της ασυλίας του Κοτσολίνο και του Μαρκ Ταραμπέλα, για τον οποίο αναφέρεται ότι οι εισαγγελείς πιστεύουν ότι «έχει λάβει ορισμένες θέσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπέρ μιας τρίτης χώρας με αντάλλαγμα μετρητά».

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Ευρωκοινοβούλιο: «Nαι» στην άρση ασυλίας των Ταραμπέλα και Κοτσολίνο"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news