facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 29 Αυγούστου 2021

Η Αστυνομία προσήγαγε 47 άτομα για τα επεισόδια στη συγκέντρωση αντιεμβολιαστών στο Σύνταγμα

Σαράντα επτά άτομα προσήχθησαν τελικά για τα επεισόδια που σημειώθηκαν απόψε σε συγκέντρωση αντιεμβολιαστών στο Σύνταγμα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΑΣ.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

«Την 18.00 ώρα σήμερα (Κυριακή 29 Αυγούστου 2021), μετά από κάλεσμα, μέσω σελίδων κοινωνικής δικτύωσης διαφόρων Οργανώσεων και διαδικτυακών Ομάδων, για συγκέντρωση με κεντρικό σύνθημα “Οι Έλληνες δεν δέχονται υποχρεωτικές και υποταγές – όχι στον εμβολιασμό”, πραγματοποιήθηκε συνάθροιση 7.500 περίπου ατόμων στο χώρο της Πλατείας Συντάγματος.

Την 20.15 ώρα, ομάδα ατόμων που βρίσκονταν έμπροσθεν του Μνημείου Αγνώστου Στρατιώτη επιτέθηκε με ρίψη μολότοφ, φωτοβολίδων, μπουκαλιών και άλλων αντικειμένων, στις Αστυνομικές Δυνάμεις που βρίσκονταν στο σημείο, με πρόθεση να τις διασπάσουν και να κατευθυνθούν προς τα σκαλοπάτια που οδηγούν στον περίβολο του Κοινοβουλίου.

Οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν στην απώθηση των συγκεντρωμένων, με ρίψεις νερού και περιορισμένη χρήση δακρυγόνων.

Ο κύριος όγκος των συγκεντρωμένων αποχώρησε μέσω διαφόρων κατευθύνσεων, ενώ μικροομάδες παρέμειναν στην περιοχή της Πλατείας Συντάγματος και στους πέριξ δρόμους και μετά από λίγη ώρα αποχώρησαν και αυτές.

Από τις Αστυνομικές δυνάμεις προσήχθησαν 47 άτομα στην Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, η οποία επιλαμβάνεται προανακρίσεως.

Για τα συμβάντα στην ανωτέρω συγκέντρωση ενημερώθηκε η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Αστυνομία προσήγαγε 47 άτομα για τα επεισόδια στη συγκέντρωση αντιεμβολιαστών στο Σύνταγμα"

ΗΠΑ: Ο τυφώνας Άιντα πλήττει τη Λουιζιάνα - Χωρίς ρεύμα 122.000 σπίτια και επιχειρήσεις

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε ότι ο τυφώνας Άιντα είναι πολύ επικίνδυνος και μπορεί να προκαλέσει τεράστιες καταστροφές, ενώ η διακοπή της ηλεκτροδότησης μπορεί να διαρκέσει για εβδομάδες, για τους κατοίκους της περιοχής του Κόλπου.

Ο Άιντα, που είναι τυφώνας κατηγορίας 4, έφτασε το απόγευμα στο Πορτ Φουρσόν της Λουιζιάνας, με ανέμους που πνέουν με ταχύτητα 235 χιλιομέτρων την ώρα, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων (NHC).

Ήδη, έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα περισσότερα από 122.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις, κυρίως στις νοτιοανατολικές περιοχές της Πολιτείας αυτής.

Η θάλασσα έχει ήδη φουσκώσει σε ορισμένα σημεία της ακτής και ο αυτοκινητόδρομος 90, που συνδέει τη Λουιζιάνα με το Μισισίπι κατά τόπους έχει μετατραπεί σε ένα ποτάμι λάσπης, όπως φαίνεται στα βίντεο που αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της Νέας Ορλεάνης κάλεσε τους κατοίκους που δεν διαθέτουν δωμάτια χωρίς παράθυρα στο σπίτι τους να κλειστούν στην τουαλέτα ή ακόμη και στην ντουλάπα για να προστατευθούν. Σε ορισμένες συνοικίες έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία από το απόγευμα της Κυριακής.

«Είμαστε όσο προετοιμασμένοι μπορούμε, αλλά ανησυχούμε για τα φράγματα», είπε ένας κάτοικος, ο Κερκ Λιπάιν.

Στον τυφώνα Κατρίνα, πριν από 16 χρόνια, τα φράγματα της Λουιζιάνας δεν άντεξαν την πίεση του νερού, έσπασαν και πλημμύρισαν την Πολιτεία, με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο 1.800 άνθρωποι.

ΑΜΠΕ, AFP, Reuters/naftemporiki 

Διαβάστε Περισσότερα » "ΗΠΑ: Ο τυφώνας Άιντα πλήττει τη Λουιζιάνα - Χωρίς ρεύμα 122.000 σπίτια και επιχειρήσεις"

Βόρεια Εύβοια: Πανικός σε κορονογλέντι γάμου στο Πευκί – Άγριος καβγάς και πρόστιμα [ΒΙΝΤΕΟ]

Πικρή ήταν η κατάληξη γάμου στο Πευκί της Βόρειας Ευβοίας το βράδυ του Σαββάτου 28.08 όταν οι καλεσμένοι άρχισαν να χορεύουν κατά την διάρκεια του γλεντιού που έγινε αμέσως μετά και πήγε η αστυνομία στο σημείο.

Ο Γάμος πραγματοποιήθηκε σε Ιερό Ναό στο Πευκί και όπως είναι φυσικό το ζευγάρι παρέθεσε δείπνο μετά ζωντανής μουσικής σε τσιπουράδικο της περιοχής.

ΚΑΤΑ την διάρκεια του γλεντιού κάποιοι καλεσμένοι θέλησαν να χορέψουν στην πίστα της ορχήστρας. Μετά από καταγγελία, Κλιμάκιο του Αστυνομικού Τμήματος με τον διοικητή έσπευσαν στο σημείο “πιάνοντας στα πράσα” τον κόσμο να χορεύει.

Άμεσα στον ιδιοκτήτη σημειώθηκε πρόστιμο ύψους 2000 ευρώ και 7ημερη αναστολή λειτουργίας του καταστήματος.

Φανερά εκνευρισμενοι οι οικοδεσπότες της εκδήλωσης παραπονέθηκαν έντονα για τις ενέργειες των αστυνομικών, αναφέροντας ότι δεν κάνουν κάτι παράνομο και να πάνε στα μπαράκια και τις πλατείες που είναι γεματα ενώ λίγο έλειψε να πιαστούν στα χέρια.

 eviathema

Διαβάστε Περισσότερα » "Βόρεια Εύβοια: Πανικός σε κορονογλέντι γάμου στο Πευκί – Άγριος καβγάς και πρόστιμα [ΒΙΝΤΕΟ]"

DW: «Όχι» της ΕΕ σε χρήματα για την ελληνική ακτοφυλακή

Με αιτιολογία τις «παράνομες επαναπροωθήσεις» η Κομισιόν αρνείται να εγκρίνει νέα χρηματοδότηση για την ελληνική ακτοφυλακή, υποστηρίζει το Spiegel Online.

Η Κομισιόν δεν πρόκειται προς το παρόν να ανταποκριθεί στο αίτημα της Ελλάδας για χρηματοδότηση της δραστηριότητας της ελληνικής ακτοφυλακής με το ποσό των 15,8 εκ. ευρώ. Σε σημερινό άρθρο στην ιστοσελίδα του γερμανικού περιοδικού DER SPIEGEL η Ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, τονίζει ότι η Κομισιόν έχει θέσει ως προϋπόθεση για την ικανοποίηση του ελληνικού αιτήματος την καθιέρωση ενός ανεξάρτητου μηχανισμού στην Ελλάδα για την παρακολούθηση της τήρησης των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ότι ήδη έχει συσταθεί σχετική ομάδα εργασίας.

Κατηγορίες για Pushback

Αιτία της άρνησης της Κομισιόν να ανταποκριθεί άμεσα στο αίτημα που έθεσε ήδη το Μάρτιο  ο αρμόδιος έλληνας υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, είναι η αντιμετώπιση μεταναστών στο Αιγαίο. Διεθνή ΜΜΕ και ανθρωπιστικές οργανώσεις κατηγορούν την Ελλάδα, εδώ και καιρό, για συστηματικά pushbacks, δηλαδή για παράνομη επαναπροώθηση μεταναστών από τα ελληνικά χωρικά ύδατα στα τουρκικά. Κατ' αυτόν τον τρόπο οι ελληνικές αρχές παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, προπαντός επειδή δεν δίνεται η δυνατότητα στους μετανάστες να ασκήσουν το δικαίωμα της αίτησης ασύλου.

Η κατάσταση στο Αιγαίο έχει φέρει την Κομισιόν σε δύσκολη θέση, δεδομένου ότι στην υπόθεση των pushbacks εμπλέκεται και η Frontex ως Οργανισμός Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής. ΜΚΟ και διεθνή ΜΜΕ καταλογίζουν στη Frontex ότι σκάφη της σταματούν φουσκωτά μεταναστών στα ανοιχτά του Αιγαίου και τους παραδίδουν στην ελληνική ακτοφυλακή, η οποία στη συνέχεια τους επαναπροωθεί στα τουρκικά χωρικά ύδατα. Από την πλευρά της η Frontex επιμένει ότι πράττει ορθά.

Η Αθήνα πιστεύει σε «κάποιο» συμβιβασμό

Οι συζητήσεις μεταξύ της Κομισιόν και της ελληνικής κυβέρνησης για την παροχή βοήθειας της ακτοφυλακής διεξάγονται από τον Ιούνιο. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Spiegel, η Αθήνα είναι αισιόδοξη ότι τελικά θα πετύχει τον στόχο της. Ελπίζει ότι οι εικόνες της μαζικής φυγής Αφγανών από τη χώρα τους θα αναγκάσουν τις Βρυξέλλες να αλλάξουν γνώμη. Το γεγονός ότι έχει σταματήσει η ροή προσφύγων στο Αιγαίο οφείλεται σύμφωνα με την Αθήνα στη νέα ελληνική γραμμή του «επιθετικού ελέγχου» των συνόρων. Πηγές στην ελληνική πρωτεύουσα εκφράζουν την πεποίθηση ότι τελικά θα επιτευχθεί με την Κομισιόν «κάποιος συμβιβασμός» για την άμεση βοήθεια.

dw

Διαβάστε Περισσότερα » "DW: «Όχι» της ΕΕ σε χρήματα για την ελληνική ακτοφυλακή"

Κορωνοϊός – Αρνητές του κορωνοϊού προπηλάκισαν γιατρούς & προσωπικό στο Θριάσιο

Ένα πρωτοφανές περιστατικό εκτυλίχθηκε χθες βράδυ στο Θριάσιο νοσοκομείο, όταν ομάδα αγνώστων προπηλάκισε γιατρούς και νοσηλευτές της πνευμονολογικής κλινικής.

Μια ομάδα περίπου 20 ατόμων, αυτοαποκαλούμενοι «θεματοφύλακες ασθενών», εισέβαλλαν στην πνευμονολογική κλινική του νοσοκομείου και, προπηλακίζοντας και απειλώντας γιατρούς και νοσηλευτές, ζήτησαν τη μη μεταφορά 48χρονης ασθενούς σε άλλο νοσοκομείο.

Το προσωπικό του Θριασίου, αφού έλαβε τη συγκατάθεση της 48χρονης και των οικείων της, αποφάσισε τη μεταφορά της σε άλλο νοσοκομείο καθώς κρίθηκε αναγκαία η διασωλήνωσή της, ωστόσο στο Θριάσιο δεν υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες.

5 άτομα από τα 20 ζήτησαν τον λόγο για τη μεταφορά της 48χρονης, με τους δύο φύλακες που υπήρχαν στο σημείο να ειδοποιούν την αστυνομία.

Σημειώνεται ότι ανάμεσα στα άτομα αυτά ήταν και η κουμπάρα της 48χρονης.

Ο πρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείου καταγγέλλει πως πρόκειται για οργανωμένη ομάδα, ενώ και οι υγειονομικοί, με ανακοίνωσή τους, ζητούν επιπλέον μέτρα ώστε να μπορούν να λειτουργούν αναπόσπαστοι.

megatv

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός – Αρνητές του κορωνοϊού προπηλάκισαν γιατρούς & προσωπικό στο Θριάσιο "

Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί: Αυτή είναι η απόφαση – Τι περιλαμβάνει

Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσιεύθηκε η απόφαση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, η οποία περιλαμβάνει και τον τρόπο ελέγχου της συμμόρφωσης στις αποφάσεις.

Με την απόφαση καθορίζεται επίσης η διαδικασία και τα χρονοδιαγράμματα για την δήλωση στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα των οποίων η παροχή εργασίας δεν γίνεται αποδεκτή λόγω μη συμμόρφωσης προς την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού.

Άρθρο 1 της απόφασης – Πεδίο εφαρμογής

1. Οι διατάξεις της παρούσας απόφασης εφαρμόζονται για όλα τα φυσικά πρόσωπα που υπόκεινται σε υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά τους ορισμούς του άρθρου 206 του ν. 4820/2021 (Α’ 130) και της κείμενης νομοθεσίας, καθώς και για όλες τις δημόσιες και ιδιωτικές δομές που έχουν την υποχρέωση ελέγχου συμμόρφωσης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού.

2. Το προσωπικό κατά την έννοια της παρ. 3 του άρθρου 206 του ν. 4821/2021 που απασχολείται στις Μονάδες Ψυχικής Υγείας του ν. 2716/1999 (Α’ 96), στους εγκεκριμένους οργανισμούς και φορείς απεξάρτησης του άρθρου 51 του ν. 4139/2013 (Α’ 74), στους συμβουλευτικούς σταθμούς και θεραπευτικά κέντρα του άρθρου 58 του ν. 4139/2013, στα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας του άρθρου 61 του ν. 3459/2006 (Α’ 103), καθώς και στα Κέντρα Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ) εμβολιάζεται υποχρεωτικά κατά του κορονοϊού COVID-19 για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Το υπόχρεο προσωπικό του προηγούμενου εδαφίου πρέπει να έχει λάβει την πρώτη ή τη μοναδική δόση έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2021, η δε ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο. Για την υποβολή αιτήσεων απαλλαγής από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για ιατρικούς λόγους από το προσωπικό των ανωτέρω φορέων σύμφωνα με την υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.οικ.50933/13.8.2021 υπουργική απόφαση (Β’ 3794) η προθεσμία των τριών εργάσιμων ημερών της παρ. 7 του άρθρου 2 της εν λόγω απόφασης αρχίζει από την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας απόφασης (27.8.2021) . Σε περίπτωση μη τήρησης της υποχρέωσης επέρχονται οι συνέπειες της παρ. 6 του άρθρου 206 του ν. 4820/2021.

Διαβάστε αναλυτικά την απόφαση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό όπως αναρτήθηκε στο ΦΕΚ

Άρθρο 2 της απόφασης – Παρακολούθηση και τρόπος ελέγχου της συμμόρφωσης με την υποχρέωση εμβολιασμού κατά του κορονοϊού COVID-19

1. Για την υλοποίηση του σκοπού ελέγχου της συμμόρφωσης του υπόχρεου προσωπικού του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 206 του ν. 4820/2021 (Α’ 130), ο διοικητικός προϊστάμενος κάθε δημόσιας δομής ή ο διοικητικός προϊστάμενος ή ο νόμιμος εκπρόσωπος κάθε ιδιωτικής δομής καταρτίζει λίστα φυσικών προσώπων υποχρέων εμβολιασμού του οικείου φορέα.

2. Η λίστα των υποχρέων ανά φορέα περιέχει τα εξής:

α) στοιχεία ταυτοποίησης ως εξής: ονοματεπώνυμο, όνομα πατρός, όνομα μητρός, Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.), Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.) ή Προσωρινό Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Π.Α.Μ.Κ.Α.) και

β) στοιχεία ως προς τη συμμόρφωσή τους με την υποχρέωση εμβολιασμού ως εξής:

βα) εάν είναι πλήρως εμβολιασμένοι,

ββ) εάν έχουν νοσήσει και πότε, προκειμένου να διαπιστωθεί η παρέλευση έξι (6) μηνών από τη θετική διάγνωση,

βγ) εάν έχουν προγραμματίσει πρώτη ή δεύτερη δόση εμβολιασμού και σε ποια ημερομηνία,

βδ) εάν έχουν υποβάλλει αίτηση εξαίρεσης από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για ιατρικούς λόγους σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία παρέχοντας και κάθε αναγκαίο αποδεικτικό στοιχείο ως προς την κατάθεσή της και

βε) εάν έχουν λάβει απάντηση από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή ως προς την αίτηση εξαίρεσης από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

3. Για τη συμπλήρωση των στοιχείων των υποπερ. βα και ββ) της περ. β’ της παρ. 2 οι υπόχρεοι του άρθρου 1 (φυσικά πρόσωπα που υπόκεινται σε υποχρεωτικό εμβολιασμό)  υποχρεούνται, όπως παρέχουν κάθε αναγκαία συνδρομή, ειδικότερα υποχρεούνται, όπως προβαίνουν σε επίδειξη προς τον διοικητικό τους προϊστάμενο του Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID-19 της Ε.Ε. (EU Digital COVID Certificate – EUDCC) του Κανονισμού (ΕΕ) 2021/953 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 14ης Ιουνίου 2021 και του άρθρου πρώτου της από 30.5.2021 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 87), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4806/2021 (Α’ 95) με πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση του φυσικού προσώπου-κατόχου του όσον αφορά στον εμβολιασμό ή στη νόσηση από τον κορονοϊού COVID-19, ή βεβαίωσης εμβολιασμού της παρ. 5 του άρθρου 55 του ν. 4764/2020 (Α’ 256), ή βεβαίωσης θετικού διαγνωστικού ελέγχου της παρ. 1 του άρθρου 5 της υπ’ αρ. 2650/10.4.2020 (Β’ 1298) κοινής απόφασης των Υπουργών Υγείας και Επικρατείας, ή ισοδύναμου πιστοποιητικού ή βεβαίωσης τρίτης χώρας, τα οποία ελέγχονται κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 205 του ν. 4820/2021.

Για την εφαρμογή της υποπερ. βγ) της παρ. 2 (εάν δηλαδή έχει προγραμματίσει πρώτη ή δεύτερη δόση εμβολιασμού και σε ποια ημερομηνία)  κατατίθεται από τον υπόχρεο υπεύθυνη δήλωση για τον προγραμματισμό μοναδικής/πρώτης ή δεύτερης δόσης εμβολιασμού και η ημερομηνία αυτής και επιδεικνύεται το σχετικό αποδεικτικό προγραμματισμού ραντεβού.

Η κατά τα ανωτέρω δήλωση υπέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης και επισύρει τις νόμιμες κυρώσεις σε περίπτωση ψευδούς δήλωσης.

Άρθρο 3 της απόφασης – Διαδικασίες ελέγχου συμμόρφωσης προς την υποχρεωτικότητα μέσω ηλεκτρονικών διασταυρώσεων

1. Για την επίτευξη του σκοπού του ελέγχου της συμμόρφωσης προς την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, μπορούν να πραγματοποιούνται ηλεκτρονικές διασταυρώσεις με τις αντίστοιχες εγγραφές στα μητρώα και πληροφοριακά συστήματα του δημοσίου τομέα.

2. Το πληροφοριακό σύστημα του «Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου» ή το Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων δύνανται να διαλειτουργούν για τον σκοπό αυτό με το «Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών κατά του κορονοϊού COVID-19», το «Εθνικό Μητρώο Ασθενών από COVID-19», με το σύστημα Προτεραιοποίησης Εμβολιαζομένων κατά του κορονοϊού COVID-19, καθώς και με το Σύστημα προγραμματισμού συνεδριών εμβολιασμού κατά του κορονοϊού COVID-19, προκειμένου να υποβάλλονται, μέσω της εφαρμογής του Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου ή του Πληροφοριακού Συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, οι υπόχρεοι εμβολιασμού των φορέων και να λαμβάνεται απόκριση ως προς την κατάσταση του εμβολιασμού τους ή τυχόν νόσησής τους.

3. Από το χρονικό σημείο διαλειτουργικότητας των ανωτέρω πληροφοριακών συστημάτων οι διοικητικοί προϊστάμενοι κάθε δημόσιας και ιδιωτικής δομής υποχρεούνται να καταχωρούν στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού του Ελληνικού Δημοσίου ή στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το σύνολο των υποχρέων προς εμβολιασμό κάθε δομής, επιλέγοντας την ένδειξη Υπόχρεος προς Εμβολιασμό. Τα στοιχεία των υποχρέων προς εμβολιασμό διαβιβάζονται ημερησίως με ασφαλή ηλεκτρονικά μέσα τηρουμένων των κατάλληλων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων, προκειμένου να διασφαλίζεται η προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα:

α) στην ανώνυμη εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με την επωνυμία «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ Ανώνυμη Εταιρεία» και τον διακριτικό τίτλο «ΗΔΙΚΑ ΑΕ», υπό την ιδιότητά της ως εκτελούσας την επεξεργασία δεδομένων του Εθνικού Μητρώου Εμβολιασμών κατά του κορονοϊού COVID-19 και του Εθνικού Μητρώου Ασθενών από COVID-19, για λογαριασμό του Υπουργείου Υγείας ως υπευθύνου επεξεργασίας, και ως υπεύθυνης για τη λειτουργία του συστήματος προγραμματισμού συνεδριών εμβολιασμού κατά του κορονοϊού COVID-19,

β) προς τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ), η οποία τηρεί και λειτουργεί, υπό την ευθύνη και εποπτεία της, το σύστημα Προτεραιοποίησης Εμβολιαζομένων κατά του κορονοϊού COVID-19, σύμφωνα με το άρθρο 56 του ν. 4764/2020 (Α’ 256) με σκοπό την προτεραιοποίηση και ταυτοποίηση των υπόχρεων φυσικών προσώπων.

4. Η «ΗΔΙΚΑ ΑΕ» διαβιβάζει, μέσω ασφαλούς ηλεκτρονικής σύνδεσης και διεπαφής, αποκρίσεις επί των αιτούμενων δεδομένων υποχρέων φυσικών προσώπων, όπως αυτά τηρούνται στο Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών φυσικών προσώπων κατά του Κορονοϊού COVID-19, και το Εθνικό Μητρώο Ασθενών από Κορονοϊό COVID-19. Ειδικότερα η “ΗΔΙΚΑ ΑΕ” (μέσω διεπαφής με web service με το Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών κατά του Κορονοϊού COVID-19) χορηγεί τα ακόλουθα στοιχεία ανά φυσικό πρόσωπο υποχρέου: α) τη διενέργεια ή μη εμβολιασμού κατά του COVID-19, β) την ημερομηνία υλοποίησης πρώτης ή και δεύτερης δόσης, γ) τη συνδρομή απαλλαγής από εμβολιασμό λόγω νόσησης του υποχρέου (μέσω διεπαφής με web service με το Εθνικό Μητρώο Ασθενών από Κορονοϊό COVID-19) με γνωστοποίηση της ημερομηνίας νόσησης.

5. Ομοίως από το Σύστημα προγραμματισμού συνεδριών εμβολιασμού κατά του κορονοϊού COVID- 19, το οποίο λειτουργεί υπό την ευθύνη και εποπτεία της ΗΔΙΚΑ Α.Ε., επαληθεύονται οι ημερομηνίες ορισμού ραντεβού για εμβολιασμό των υποχρέων.

6. Τα ανωτέρω διαβιβαζόμενα δεδομένα υποχρέων φυσικών προσώπων σε εμβολιασμό, αξιοποιούνται από τους διοικητικούς προϊσταμένους των αντίστοιχων δομών και κάθε συναρμόδιο όργανο για την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων των περ. α και β της παρ. 6 του άρθρου 206 του ν. 4820/2021 (Α’ 130) σε περίπτωση μη συμμόρφωσης προς την υποχρέωση εμβολιασμού.

7. Για το χρονικό διάστημα μέχρι την ολοκλήρωση της διαλειτουργικότητας των ανωτέρω συστημάτων, η παρακολούθηση και ο έλεγχος της συμμόρφωσης με την υποχρέωση εμβολιασμού διενεργούνται σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 2.

Άρθρο 4 της απόφασης – Διαδικασία καταχώρισης στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα των οποίων η παροχή εργασίας δεν γίνεται αποδεκτή λόγω μη συμμόρφωσης προς την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού

1. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των εργαζομένων σε ιδιωτικές δομές προς την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 206 του ν. 4820/2021 (Α’ 130) σε συνδυασμό με το άρθρο 1 της παρούσας απόφασης, ο εργοδότης υποχρεούται να υποβάλει στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» δήλωση, ως το συνημμένο παράρτημα Ι, με τίτλο «Δήλωση ένταξης σε καθεστώς μη αποδοχής παροχής εργασίας εργαζόμενου σύμφωνα με το άρθρο 206 του ν. 4820/2021» με καταχωρημένη την ημερομηνία ένταξης των εργαζομένων στο καθεστώς αυτό. Η ανωτέρω δήλωση υποβάλλεται από τους υπόχρεους, κατά τα ανωτέρω, εργοδότες, κατ’ εφαρμογή των παρ. 1 και 2 του άρθρου 206 του ν. 4820/2021 σε συνδυασμό και με το άρθρο 1 της παρούσας αντίστοιχα, σύμφωνα με το κατωτέρω χρονοδιάγραμμα:

i) Από την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας και σε κάθε περίπτωση εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών από την ένταξη σε καθεστώς μη αποδοχής παροχής εργασίας, για τους εργαζόμενους για τους οποίους η πρώτη ή η μοναδική δόση θα έπρεπε να έχει λάβει χώρα έως τις 16 Αυγούστου 2021. Για τους εργαζόμενους που ήδη τελούν σε καθεστώς μη αποδοχής παροχής εργασίας κατά τη δημοσίευση της παρούσας, δηλ. έχουν ενταχθεί στο εν λόγω καθεστώς με ημερομηνία έναρξης εντός του χρονικού διαστήματος από 16.8.2021 έως και 31.8.2021 η εν λόγω δήλωση δύναται να υποβάλλεται απολογιστικά έως και τις 3 Σεπτεμβρίου 2021.

ii) Από 1η Σεπτεμβρίου 2021 και μετά και σε κάθε περίπτωση εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών από την ένταξη σε καθεστώς μη αποδοχής παροχής εργασίας, για τους εργαζόμενους για τους οποίους η πρώτη ή η μοναδική δόση θα έπρεπε να έχει λάβει χώρα έως την 1η Σεπτεμβρίου 2021.

iii) Από 15 Σεπτεμβρίου 2021 και μετά και σε κάθε περίπτωση εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών από την ένταξη σε καθεστώς μη αποδοχής παροχής εργασίας, για τους εργαζόμενους για τους οποίους η πρώτη ή η μοναδική δόση θα έπρεπε να έχει λάβει χώρα έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2021.

Δήλωση απένταξης

2. Στην περίπτωση των εργαζομένων της παρ. 1 που λαμβάνουν την πρώτη ή τη μοναδική δόση εμβολιασμού πέραν των προβλεπόμενων προθεσμιών υποχρεωτικότητας, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 206 του ν. 4820/2021 σε συνδυασμό με το άρθρο 1 της παρούσας, ο εργοδότης υποχρεούται να υποβάλει στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» δήλωση, ως το συνημμένο παράρτημα ΙΙ, με τίτλο «Δήλωση απένταξης από καθεστώς μη αποδοχής παροχής εργασίας εργαζόμενου σύμφωνα με το άρθρο 206 του ν. 4820/2021» με καταχωρημένη την ημερομηνία απένταξης των εργαζομένων από το καθεστώς αυτό.

Η ανωτέρω δήλωση υποβάλλεται από τους υπόχρεους, κατά τα ανωτέρω, εργοδότες, κατ’ εφαρμογή των παρ. 1 και 2 του άρθρου 206 του ν. 4820/2021 σε συνδυασμό και με το άρθρο 1 της παρούσας αντίστοιχα, εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών από την απένταξη από το καθεστώς μη αποδοχής παροχής εργασίας και επαναφορά του μισθωτού στην εργασία του.

 news

Διαβάστε Περισσότερα » " Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί: Αυτή είναι η απόφαση – Τι περιλαμβάνει"

Μύκονος: Συνελήφθη η «συμμορία με τα στρινγκ» – Πώς έκλεβε ανυποψίαστους τουρίστες

Στα χέρια της αστυνομίας βρίσκεται η «συμμορία με τα… στρινγκ» που είχε πλούσια δράση στη Μύκονο. Θύματα τους ανυποψίαστοι τουρίστες που τους άρπαζαν από πορτοφόλια, πιστωτικές κάρτες και χρυσαφικά, μέχρι πανάκριβα ρολόγια!

Η «συμμορία με τα… στρινγκ» που ξάφριζε τουρίστες στην Μύκονο αποτελούνταν από καλλίγραμμες γυναίκες που κυκλοφορούσαν με αποκαλυπτικά μαγιό και, αφού προσέγγιζαν με ερωτική διάθεση τα ανυποψίαστα θύματα τους, κατάφερναν με ταχυδακτυλουργικές κινήσεις να αρπάζουν πορτοφόλια, ρολόγια, κοσμήματα και κινητά. Μέλη της συμμορίας ήταν επίσης και δύο τσιλιαδόροι που παρακολουθούσαν όλες τις κινήσεις τους.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, το λάθος που οδήγησε τη συμμορία στη σύλληψη ήταν ότι οι γυναίκες προσέγγισαν δύο Ιταλούς που βρίσκονταν σε γνωστό beach bar του νησιού και οι οποίοι για κακή τους τύχη ήταν αστυνομικοί. Οι δύο Ιταλοί αστυνομικοί αντιλήφθηκαν αμέσως τις ύποπτες κινήσεις τους και ειδοποίησαν τόσο το προσωπικό του beach bar όσο και τους συναδέλφους τους στην υποδιεύθυνση ασφάλειας Μυκόνου. 

Η συμμορία περικυκλώθηκε από υπαλλήλους του beach bar και στη συνέχεια η αστυνομία τους συνέλαβε.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Μύκονος: Συνελήφθη η «συμμορία με τα στρινγκ» – Πώς έκλεβε ανυποψίαστους τουρίστες"

Oυρανοξύστης στις φλόγες στο Μιλάνο – Μεγάλες υλικές ζημιές

Πυρκαγιά ξέσπασε σήμερα το απόγευμα σε ουρανοξύστη που βρίσκεται στη νότια περιοχή του Μιλάνου. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η πυρκαγιά ξέσπασε στον δέκατο πέμπτο όροφο και επεκτάθηκε πολύ γρήγορα σε άλλα πατώματα.

Οι πυροσβέστες κινητοποιήθηκαν άμεσα και ζήτησαν από όλους τους ενοίκους που βρίσκονταν στα διαμερίσματα, να εγκαταλείψουν το κτήριο. Έως τώρα δεν προκύπτει να υπάρχουν τραυματίες, ενώ όλη η πρόσοψη του ουρανοξύστη έχει καταστραφεί.

Στο σημείο του συμβάντος βρίσκονται έξι οχήματα πρώτων βοηθειών και ένα ελικόπτερο της ιταλικής πολιτικής προστασίας.

 

ΑΠΕ – ΜΠΕ, italy24news.com

Διαβάστε Περισσότερα » "Oυρανοξύστης στις φλόγες στο Μιλάνο – Μεγάλες υλικές ζημιές"

Επεισόδια στη συγκέντρωση αντιεμβολιαστών στο Σύνταγμα

«Βροχή» μολότοφ και χημικών στη συγκέντρωση των αντιεμβολιαστών στο Σύνταγμα, με αφορμή και τα πρόσφατα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την προστασία από τον κορονοϊό. 

Όλα άρχισαν, όταν ομάδα διαδηλωτών επιτέθηκε με πέτρες και μπουκάλια σε διμοιρίες των ΜΑΤ, που προσπαθούσαν να τους απωθήσουν από το κέντρο της Αθήνας με αύρες νερού. Η ατμόσφαιρα στο κέντρο της πρωτεύουσας ήταν  αποπνικτική.

Στη συνέχεια ακολούθησε ανθρωποκυνηγητό στα στενά της Ερμού και στο Μοναστηράκι.

Για τα επεισόδια που σημειώθηκαν το βράδυ της Κυριακής στην πλατεία Συντάγματος, η αστυνομία προχώρησε συνολικά σε σαράντα δύο προσαγωγές. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, όλοι οι προσαχθέντες έχουν οδηγηθεί στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

Από νωρίς το απόγευμα της Κυριακής (29.08.2021), διαδηλωτές άρχισαν να συγκεντρώνονται μπροστά στη Βουλή. 

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Επεισόδια στη συγκέντρωση αντιεμβολιαστών στο Σύνταγμα"

Τυφώνας Άιντα: 16 χρόνια μετά το πέρασμα της Κατρίνα, η Λουιζιάνα ετοιμάζεται για έναν από τους ισχυρότερους τυφώνες

Η Λουιζιάνα προετοιμάζεται να δεχτεί αργά απόψε το σφοδρό πλήγμα του τυφώνα Άιντα, ενός από τους ισχυρότερους που έχουν απειλήσει τις τελευταίες δεκαετίες την Πολιτεία αυτή, ακριβώς 16 χρόνια μετά το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα Κατρίνα.

Ο Άιντα ενισχύθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας, γρηγορότερα απ’ όσο προέβλεπαν οι μετεωρολόγοι. Αναμένεται ότι θα συνοδεύεται από ανέμους ταχύτητας έως και 240 χιλιομέτρων την ώρα όταν θα φτάσει στη στεριά.

Το μάτι αυτού του «εξαιρετικά επικίνδυνου τυφώνα (…) πλησιάζει στα νοτιοανατολικά παράλια της Λουιζιάνας», ανέφερε το Αμερικανικό Κέντρο Τυφώνων στο τελευταίο, έκτακτο δελτίο του, προειδοποιώντας ότι αναμένεται «καταστροφική» άνοδος της στάθμης της θάλασσας.

Στη Νέα Ορλεάνη, τη μεγαλύτερη πόλη της Λουιζιάνας, ισχυρές ριπές ανέμου σαρώνουν από το πρωί τους έρημους δρόμους. Στα περισσότερα καταστήματα οι ιδιοκτήτες τους τοποθέτησαν σάκους με άμμο και ξύλινα πλαίσια για να τα προστατεύσουν από τα νερά.

Οι κάτοικοι, στην πλειονότητά τους, ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών, εκκενώνουν συνοικίες ή κλείνονται ερμητικά στα σπίτια τους. Σε μια γειτονιά, στα ανατολικά προάστια, ορισμένοι κάτοικοι συνέχιζαν τις προετοιμασίες τους. Ένας από αυτούς, ο Τσαρλς Φιλντς, μάζευε όλα τα έπιπλα κήπου και τα έβαζε στο σπίτι του. «Δεν είμαι σίγουρος ότι είμαι έτοιμος, αλλά θα το αντιμετωπίσουμε κι αυτό. Θα δούμε πώς θα πάει», είπε ο Φιλντς, το σπίτι του οποίου είχε πλημμυρίσει, με το νερό να φτάνει τα 3 μέτρα στο σαλόνι του, όταν η Νέα Ορλεάνη χτυπήθηκε από την Κατρίνα.

Ο Άιντα, που ενισχύθηκε στην κατηγορία 4 της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμπσον, «θα είναι ένα από τους ισχυρότερους τυφώνες που έπληξαν τη Λουιζιάνα τουλάχιστον από το 1850», προειδοποίησε ο κυβερνήτης Τζον Μπελ Έντουαρντς.

«Μην βγαίνετε έξω» επαναλαμβάνουν διαρκώς οι μετεωρολόγοι, προτείνοντας στους κατοίκους να καταφύγουν σε ένα δωμάτιο του σπιτιού τους χωρίς παράθυρα και να το σφραγίσουν ερμητικά για τις επόμενες 24 ώρες.

Ο τυφώνας Κατρίνα έπληξε τη Λουιζιάνα ακριβώς πριν από 16 χρόνια, στις 29 Αυγούστου 2005 και οι πληγές που άφησε πίσω του ήταν οδυνηρές: περισσότεροι από 1.800 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και προκλήθηκαν ζημιές δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων. «Ξέρω ότι είναι δυσάρεστο να σκεφτόμαστε ότι μια νέα, μεγάλη θύελλα σαν την Άιντα μπορεί να μας πλήξει, ανήμερα αυτής της επετείου. Αλλά δεν είμαστε η ίδια Πολιτεία που ήμασταν πριν από 16 χρόνια, έχουμε ένα σύστημα περιορισμού των κινδύνων», είπε ο κυβερνήτης Έντουαρντς, σημειώνοντας ότι αυτό το σύστημα τώρα «θα δοκιμαστεί στην πράξη».

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Τυφώνας Άιντα: 16 χρόνια μετά το πέρασμα της Κατρίνα, η Λουιζιάνα ετοιμάζεται για έναν από τους ισχυρότερους τυφώνες"

Πακιστάν: Στρατιώτες σκοτώθηκαν όταν δέχτηκαν πυρά από την πλευρά του Αφγανιστάν

Δυο στρατιώτες από το Πακιστάν έχασαν σήμερα την ζωή τους, αφού δέχτηκαν πυρά από την άλλη πλευρά των συνόρων με το Αφγανιστάν. Το συμβάν γνωστοποίησαν οι πακιστανικές ένοπλες δυνάμεις.

Το επεισόδιο, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, σημειώθηκε στην περιφέρεια Μπατζαούρ του Πακιστάν και είναι το πρώτο του είδους αφότου κατέλαβαν το Αφγανιστάν οι Ταλιμπάν. Ο στρατός ανέφερε ότι απάντησε στα πυρά και σκότωσε δύο ή τρεις από τους δράστες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πακιστάν: Στρατιώτες σκοτώθηκαν όταν δέχτηκαν πυρά από την πλευρά του Αφγανιστάν"

Αφγανιστάν: Οι ΗΠΑ εξουδετέρωσαν με drone καμικάζι Ισλαμικού Κράτους – Σχεδίαζε επίθεση στην Καμπούλ

Οι ΗΠΑ ευθύνονται για τη σημερινή έκρηξη στην Καμπούλ που οφείλεται σε επίθεση με ρουκέτα και είχε στόχο έναν καμικάζι, φερόμενο μέλος του IS-K, ο οποίος σχεδίαζε να εξαπολύσει επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ και επλήγη μέσα στο αυτοκίνητό του, όπως μετέδωσε το BBC και το Ρόιτερς.

Όπως μεταδίδει το BBC, αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι η επιχείρηση αυτή πραγματοποιήθηκε με drone.

«Είμαστε βέβαιοι ότι πλήξαμε τον στόχο. Οι αρχικές πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν υπήρξαν θύματα μεταξύ αμάχων. Οι εκρήξεις από το αυτοκίνητό του που ακολούθησαν υποδηλώνουν την παρουσία σημαντικής ποσότητας εκρηκτικών σε αυτό», δήλωσε ένας αξιωματούχος του στρατού στον αμερικανικό εταίρο του BBC, το CBS όπως αναφέρει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Ένας εκπρόσωπος των Ταλιμπάν επίσης επιβεβαίωσε ότι το αμερικανικό πλήγμα έπληξε έναν ύποπτο βομβιστή που επέβαινε σε αυτοκίνητο, σύμφωνα με τοAssociated Press.

Νωρίτερα αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι μια ρουκέτα έπληξε μια κατοικία κοντά στο αεροδρόμιο, αλλά ακόμη δεν είναι γνωστό αν τα δύο περιστατικά συνδέονται.

Σύμφωνα μάλιστα με το πρακτορείο Sputnik, το οποίο επικαλείται μαρτυρίες αυτοπτών στην αφγανική τηλεόραση, έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν από την έκρηξη αυτή, ανάμεσά τους και τέσσερα παιδιάκαι 4 τραυματίστηκαν.

Η αφγανική ειδησειογραφική σελίδα Ariana News μετέδωσε επικαλούμενη αυτόπτες μάρτυρες ότι από τη συγκεκριμένη έκρηξη καταστράφηκαν δύο αυτοκίνητα και τμήμα μιας πολυκατοικίας.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Αφγανιστάν: Οι ΗΠΑ εξουδετέρωσαν με drone καμικάζι Ισλαμικού Κράτους – Σχεδίαζε επίθεση στην Καμπούλ"

Θεσσαλονίκη: Πορεία κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού στον Λευκό Πύργο

Κινητοποίηση εναντίον του υποχρεωτικού εμβολιασμού και στη Θεσσαλονίκη. Περίπου 200 άτομα συγκεντρώθηκαν μπροστά στον Λευκό Πύργο.

«Δεν θέλουμε καμία υποχρεωτικότητα γι’ αυτό αγωνιζόμαστε στον δρόμο» το σύνθημα που κυριαρχεί στη διαμαρτυρία κατά του εμβολιασμού για τον κορονοϊό στη Θεσσαλονίκη.

Όπως φαίνεται και από φωτογραφίες, πολλοί συγκεντρωμένοι κρατάνε ελληνικές σημαίες, ενώ όπως αναφέρουν οι ίδιοι, «διοργανωτής» της διαμαρτυρίας είναι ο «Ελληνικός λαός».


grtimes

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Πορεία κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού στον Λευκό Πύργο"

Κορωνοϊός: Στα 1.582 τα νέα κρούσματα - 334 οι διασωληνωμένοι, 37 θάνατοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.582 , εκ των οποίων 15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 581.315 (ημερήσια μεταβολή +0.3%), εκ των οποίων 51.1% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 218 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.643 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 37, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 13.636 θάνατοι. Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 334 (58.7% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη. To 83.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.962 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 282 (ημερήσια μεταβολή +1.08%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 270 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Η γεωγραφική κατανομή των 1.582 κρουσμάτων covid-19 έχει ως εξής

58 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής

40 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών

8 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής

31 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών

88 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών

49 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών

37 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς

9 κρούσματα στην Π.Ε. Νήσων

138 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

23 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ανδρου

15 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Αρτας

91 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

32 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

13 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

18 κρούσματα στην Π.Ε. Εβρου

22 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου

33 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

19 κρούσματα στην Π.Ε Ημαθίας

39 κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου

7 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Ιθάκης

16 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

37 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου

5 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρπάθου

12 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

31 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας

10 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

19 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης

24 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Κω

9 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

60 κρούσματα στην Π.Ε Λάρισας

13 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου

15 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

11 κρούσματα στην Π.Ε. Λευκάδας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Λήμνου

16 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

42 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Μήλου

18 κρούσματα στην Π.Ε. Μυκόνου

17 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου

15 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

4 κρούσματα στην Π.Ε. Πάρου

25 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

22 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

37 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

8 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

41 κρούσματα στην ΠΕ Ρόδου

4 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου

16 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

3 κρούσματα στην Π.Ε. Σποράδων

2 κρούσματα στην Π.Ε. Σύρου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Τήνου

15 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

15 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Φωκίδας

23 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

25 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

8 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

102 κρούσματα υπό διερεύνηση

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Στα 1.582 τα νέα κρούσματα - 334 οι διασωληνωμένοι, 37 θάνατοι"

Καιρός αύριο: Με πτώση της θερμοκρασίας αρχίζει η εβδομάδα

Ο καιρός αύριο, Δευτέρα 30 Αυγούστου 2021, σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Στην κεντρική, την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες και βελτίωση από το απόγευμα.

Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις και τοπικές βροχές ή πρόσκαιρους όμβρους στις Σποράδες, την Εύβοια, το νότιο Ιόνιο και τη δυτική Πελοπόννησο.
Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα δυτικά και τα νότια τοπικά 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα ηπειρωτικά. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα σημειωθούν στα ανατολικά ηπειρωτικά, όπου η θερμοκρασία φτάσει τους 33 με 35 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός: Η πρόγνωση για όλη τη χώρα

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Λίγες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα βόρεια.
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ και το απόγευμα πρόσκαιρα νότιοι με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις πρώτες πρωινές ώρες όποτε θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Πολύ γρήγορα ο καιρός θα βελτιωθεί.
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ, με εξασθένηση από το μεσημέρι.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στη δυτική Μακεδονία γενικά αίθριος. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Βελτίωση από τις πρωινές ώρες στην κεντρική Μακεδονία και σταδιακά από το απόγευμα στις υπόλοιπες περιοχές.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ και πρόσκαιρα στην κεντρική Μακεδονία βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 33 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες μέχρι το απόγευμα με τοπικές βροχές και πρόσκαιρους όμβρους στο νότιο Ιόνιο και τη δυτική Πελοπόννησο.
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ και βαθμιαία στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 33 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ή όμβρους στις Σποράδες και την Εύβοια μέχρι τις απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και από το απόγευμα στα νότια τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με λίγες παροδικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στην Κρήτη όπου πιθανόν να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι.
Άνεμοι: Δυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 33 βαθμούς Κελσίου

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με λίγες παροδικές νεφώσεις στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου έως τις μεσημβρινές ώρες.
Άνεμοι: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου μεταβλητοί 3 με 4 και στα Δωδεκάνησα δυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Με πτώση της θερμοκρασίας αρχίζει η εβδομάδα"

Ανδρέας Τσαούσης: Έφυγε από τη ζωή το «αηδόνι της Ρούμελης» - Για δεκαετίες υπηρέτησε το δημοτικό τραγούδι

Φτωχότερο είναι από σήμερα το δημοτικό τραγούδι καθώς «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 97 ετών το «Αηδόνι της Ρούμελης» Αντρέας Τσαούσης. Ήταν ένας από τους ερμηνευτές που για πολλά χρόνια υπηρέτησε την παράδοση και το δημοτικό τραγούδι.

Γεννήθηκε στην Kάτω Aγόριανη (Λίλαια) Παρνασίδος στις 25 Ιαανουαρίου του 1925 και ξεκίνησε ως κιθαρίστας και τραγουδιστής από μικρό παιδί. Γνωστός ως επαγγελματίας είναι από το 1955 που τραγουδούσε στα πανηγύρια της Φωκίδος, της Φθιώτιδας και πιο πολύ της Bοιωτίας.

O Tσαούσης σπάνια εμφανιζόταν σε κέντρο της Aθήνας, παρόλο που έχει και όνομα και ζήτηση. Αξίζει να σημιεωθεί πως μια χρονιά που εμφανίστηκε στο νυχτερινό κέντρο «Zούγκλα» (το 1967) άφησε εποχή.

 

Tου άρεσε περισσότερο να εμφανίζεται στην επαρχία και τα πανηγύρια. Για πολλά έμεινε στη Λιβαδειά, γι’ αυτό στην περιοχή είναι ο επικρατέστερος τραγουδιστής, που κατέχει με λεπτομέρεια όλο το τοπικό ρεπερτόριο.

O Tσαούσης είναι από τους πιο άρτιους δημοτικούς τραγουδιστές και ασχολήθηκε μόνο με το παραδοσιακό τραγούδι.

Όνειρό της ζωής ήταν να χτίσει μια εκκλησίας στο χωριό του την Λιλαία Παρνασσίδος αφιερωμένη στην Αγία Παρασκευή και το κατάφερε με τις οικονομίες του στα 95 του χρόνια.

 

Ανδρέας Τσαούσης: Η ζωή μου ήταν τα πανηγύρια

 
Μιλώντας για τη ζωή του ο Ανδρέας Τσαούσης είχε πει πώς έγινε τραγουδιστής και γιατί του άρεσε να τραγουδάει στα πανηγύρια και όχι ε μαγαζιά της Αθήνας παρόλο που ήταν περιζήτητος.

Ο Αντρίκος όπως τον έλεγαν πήρε το χάρισμα από τον πατέρα του, που τραγουδούσε και έπαιζε μαντολίνο και φλάουτο. Εκείνος τον έμαθε ακόμη να χορεύει, όχι μόνο τσάμικο αλλά και βαλς και ταγκό. Στο γυμνάσιο οι καθηγητές του ήταν οι πρώτοι θαυμαστές του.

«Με έβαλαν τις αποκριές στο Δαδί να τραγουδήσω και καμάρωνα βλέποντάς τους να με χειροκροτούν. Το επόμενο βήμα ήταν σημαντικό και σημαδιακό: Ένα βράδυ ο Αργύρης ο Παπαδήμας....
στο εξοχικό στη Δήμητρα είχε τον μεγάλο Βάιο Μαλλιάρα. Η παρέα μου φιλοξενούσε δύο Ελληνοαμερικάνες και τις πήγαμε να ακούσουμε κανένα τραγούδι. Εκεί με βάλανε και είπα μερικά τραγούδια. Αυτό ήτανε!
Ο Μαλλιάρας με ρώτησε από πού είμαι και πού μένω. Την άλλη μέρα, ήρθε και συμφωνήσανε με τον Πατέρα μου.
Κατέβηκα στην Αθήνα και στην Columbia έγραψα το πρώτο μου τραγούδι:
Βελούχι μου περήφανο
κι οξιά ζωγραφισμένη
λιώστε τα χιόνια γρήγορα
να χορταριάσει ο τόπος.
Η συνέχεια; Όλες οι ορχήστρες με ήθελαν. Τραγούδησα και στην Αθήνα, όμως εγώ λάτρεψα τα πανηγύρια, ήταν και είναι ακόμη η ζωή μου.
Με όλους τους μουσικούς τους μεγάλους συνεργάσθηκα και με όλους έγινα φίλος, με αγαπούσανε και τους αγαπούσα. Με το Στέλιο το Καζαντζίδη ήμουν φίλος, κολλητός που λένε, ερχότανε στο κέντρο και με άκουγε και όταν πήγαινα να τον ακούσω ήθελε να με ανεβάσει να τραγουδήσω.
“Η μάνα του τον έκανε με κάτι χορδές μακριές σαν καλάμι”, ήταν τα λόγια του μεγάλου Στέλιου στον Ηλία τον Κοντό.
Ξεχωριστές στιγμές και πολλά τα περιστατικά σε τόσα χρόνια καλλιτεχνικής καριέρας, τα περισσότερα ευχάριστα:
Σαν σήμερα, ξημερώνοντας δεκαπενταύγουστος στη Θήβα, ως συνήθως με βρήκε να τραγουδώ. Ο παπάς ήθελε να χτυπήσει την καμπάνα. Τσαούση, μου λέει, κάποιος από τους δύο μας πρέπει να σταματήσει “μετά χαράς παπά μου σου δίνω …..προτεραιότητα”, γέλασε κάθισε σε μια καρέκλα και με άκουγε.
Όλα τα τραγούδια που είπα , γνήσια δημοτικά, τα αγάπησα. Λίγο πιο πολύ όμως το “Πατέρα μας μεγάλωσες” για πολλούς λόγους».


 

 ilamia, polydrososparnassou

Διαβάστε Περισσότερα » " Ανδρέας Τσαούσης: Έφυγε από τη ζωή το «αηδόνι της Ρούμελης» - Για δεκαετίες υπηρέτησε το δημοτικό τραγούδι"

Αυστραλία: Η πρώτη χώρα που αποζημιώνει πολίτες για επιπλοκές από το εμβόλιο

Η Αυστραλία γίνεται η πρώτη χώρα στον κόσμο που νομοθετεί για αποζημιώσεις σε πολίτες αν παρουσιάσουν κάποιες από τις εξαιρετικά σπάνιες σοβαρές παρενέργειες των εγκεκριμένων εμβολίων για τον κορωνοϊό.

Με το νέο πρόγραμμα οι πολίτες μπορούν να διεκδικήσουν αποζημίωση 5.000 δολαρίων Αυστραλίας και πάνω. Από τις 6 Σεπτεμβρίου ξεκινά η υποβολή αιτήσεων, οι οποίες θα αξιολογηθούν από επιτροπή ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων, όπως μεταδίδει η εφημερίδα Sydney Morning Herald.

Ο Αυστραλός υπουργός Υγείας Γκρεγκ Χαντ διευκρίνισε ότι το Πρόγραμμα Αξίωσης Αποζημίωσης θα παρέχει «απλή και γρήγορη διοικητική διαδικασία για αποζημίωση», και πρόσθεσε: «Οι σοβαρές και απειλητικές για τη ζωή παρενέργειες είναι πολύ σπάνιες, αλλά είναι σημαντικό να παρέχουμε δίχτυ ασφαλείας».

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Αυστραλία: Η πρώτη χώρα που αποζημιώνει πολίτες για επιπλοκές από το εμβόλιο"

Τι θα αλλάξει στις επόμενες Πανελλαδικές – Το σχέδιο του υπ. Παιδείας

Εκτόξευση των βάσεων, κενές θέσεις στα αμφιθέατρα και τέλος στην εισαγωγή στα πανεπιστήμια υποψηφίων με πολύ χαμηλούς βαθμούς που αδυνατούσαν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους είναι τα πρώτα συμπεράσματα από το νέο σύστημα Πανελλαδικών που εφαρμόστηκε φέτος. Το επόμενο βήμα είναι η αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη, η οποία αναμένεται να γίνει με άμεσες παρεμβάσεις αλλά θα αποδειχθεί μακρά ως διαδικασία.

Οι επόμενοι μήνες θα είναι «θερμοί» για το υπουργείο Παιδείας, το οποίο έχει στόχο να επανασχεδιάσει ένα μεγάλο μέρος του ακαδημαϊκού χάρτη, με τον σχεδιασμό να περιλαμβάνει πολλές καταργήσεις τμημάτων, περιορισμό της διασποράς και πιθανές προσθήκες, που θα συνδέονται όμως άμεσα με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Το μηχανογραφικό του 2022 ενδέχεται να είναι αρκετά διαφοροποιημένο για τους υποψηφίους, όπως και ο τρόπος εισαγωγής που θα φέρει νέα δεδομένα για τη διεκδίκηση μιας θέσης στα ελληνικά αμφιθέατρα.

Οι αλλαγές που έρχονται

Η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής και τα στοιχεία που προκύπτουν από την απορροφητικότητα των επιτυχόντων από τα πανεπιστήμια θέτουν τα θεμέλια πάνω στα οποία θα επέλθουν οι αλλαγές που σχεδιάζονται.

Επειτα από δύο χρόνια, κατά τα οποία το υπουργείο Παιδείας έχει προχωρήσει κατά καιρούς σε δριμεία κριτική προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τη δημιουργία 135 νέων πανεπιστημιακών τμημάτων μέσω συγχωνεύσεων και ανωτατοποίησης τμημάτων ΤΕΙ, πολλά εξ αυτών των τμημάτων βρίσκονται ήδη στο… μικροσκόπιο, όμως η αξιολόγηση που θα έρθει θα αφορά το σύνολο των πανεπιστημίων και θα επηρεαστεί από σειρά παραγόντων.

Ποιοι είναι οι παράγοντες που θα οδηγήσουν στην κατάργηση τμημάτων:

-Τα αποτελέσματα της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και ο αριθμός των επιτυχόντων στα τμήματα θα έχουν βαρύνουσα σημασία, όπως υπογραμμίζουν στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Παιδείας. Τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τις πρώτες επιλογές των υποψηφίων, όπως όλα δείχνουν, θα κυριαρχήσουν στην αξιολόγηση για τη βιωσιμότητα των τμημάτων.

-Οι προτάσεις των ίδιων των πανεπιστημίων θα συμβάλουν και αυτές με τη σειρά τους στην αναδιάρθρωση του χάρτη. Το Πανεπιστήμιο Πατρών με δική του πρόταση, την οποία εφάρμοσε το υπουργείο Παιδείας, έχει τέσσερα τμήματα λιγότερα ήδη από φέτος. Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, έχει ζητήσει αντίστοιχες πρωτοβουλίες και από τις διοικήσεις των υπόλοιπων πανεπιστημίων, υπογραμμίζοντας την ανάγκη του εξορθολογισμού στον ακαδημαϊκό χάρτη. Ειδικότερα, στην τελευταία σύνοδο των πρυτάνεων όπου παρευρέθη, ζήτησε μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου να έχουν αποσταλεί οι προτάσεις, ώστε να τις μελετήσει η πολιτική ηγεσία.

-Ο ρόλος της ΕΘΑΕΕ, της ανεξάρτητης Αρχής για την αξιολόγηση των πανεπιστημίων, θα είναι καίριος, καθώς οι εισηγήσεις της θα ληφθούν υπ’ όψιν για τη διαμόρφωση του νέου χάρτη. Η ζήτηση των παρεχόμενων σπουδών στην αγορά εργασίας θα αποτελέσει «κλειδί» για τις τελικές αποφάσεις.

-Πέραν των παραπάνω, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που θα διαμορφώσουν τον τελικό σχεδιασμό. Τα ακαδημαϊκά κριτήρια και το έργο του κάθε πανεπιστημιακού τμήματος αλλά και η «μοναδικότητα» των σπουδών του θα καθορίσουν σε έναν βαθμό το αν θα είναι βιώσιμα στα νέα σχέδια του υπουργείου Παιδείας. Η υπερπληθώρα τμημάτων, με αντικείμενο σπουδών τα Μαθηματικά ή τις Γεωπονίες, ακόμα και κάποιες ειδικότητες οικονομικού ενδιαφέροντος θα βρεθούν στο… μικροσκόπιο, ώστε να αξιολογηθούν και είτε να επιβιώσουν στον νέο χάρτη είτε να καταργηθούν.

Οι αλλαγές από την επόμενη χρονιά

Ενα μηχανογραφικό δελτίο διαφοροποιημένο από το φετινό και νέοι συντελεστές που φιλοδοξούν να οδηγήσουν σε επιτυχημένη διαλογή των υποψηφίων ανάλογα με τις ικανότητές τους και το τμήμα επιλογής τους είναι οι αλλαγές που έρχονται από τη νέα χρονιά, με στόχο να επιτευχθεί το «όραμα» και πολλών προηγούμενων ηγεσιών για ένα σύστημα εισαγωγής που θα οδηγεί τους υποψηφίους σε επιλογές σχολών ή τμημάτων που ταιριάζουν στις κλίσεις και τα ενδιαφέροντά τους.

Τα πανεπιστήμια σε αυτόν τον σχεδιασμό έχουν ενεργό ρόλο και με την εμπειρία των φετινών αποτελεσμάτων από τη συμβολή τους στη διαμόρφωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής θα κληθούν τα ίδια να ορίσουν τον πήχη για τους φοιτητές που επιθυμούν να διδάξουν.

Οι Πανελλαδικές του 2022 θα έχουν νέους συντελεστές βαρύτητας, με το κάθε πανεπιστημιακό τμήμα να ορίζει τον συντελεστή που επιθυμεί ανά πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα. Για παράδειγμα, το τμήμα Χημείας του ΕΚΠΑ μπορεί να ορίσει υψηλότερο συντελεστή βαρύτητας για το μάθημα της Χημείας, απ’ ό,τι για τη Βιολογία, που ίσχυσε φέτος. Αντίστοιχα, το Φυσικό να επιλέξει οι πρωτοετείς του να έχουν καλύτερες επιδόσεις στη Φυσική απ’ ό,τι στα Μαθηματικά. Με αυτόν τον τρόπο, ο μέσος όρος των επιδόσεων στα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα δεν θα είναι καθοριστικός για την εισαγωγή σε κάποιο τμήμα, αλλά αντίθετα θα είναι οι επιδόσεις στα μαθήματα που έχει επιλέξει το ίδιο το πανεπιστημιακό τμήμα.

Αντίστοιχα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα δοθεί η δυνατότητα να αλλάξουν τα πανεπιστήμια, εφόσον το επιθυμούν, τους συντελεστές που όρισαν φέτος για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Η επιλογή κάποιων Ιδρυμάτων να επιλέξουν υψηλό συντελεστή οδήγησε σε παράδοξα, όπως στην περίπτωση του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών στην Ξάνθη, που βρέθηκε με μηδενικό αριθμό εισακτέων από τους φετινούς υποψηφίους των Πανελλαδικών. Ενδεικτικά η ΕΒΕ στο Αρχιτεκτόνων Ξάνθης ήταν 14,45, όταν στο Αρχιτεκτόνων Ιωαννίνων ήταν 10,51, με αποτέλεσμα η σχολή να «κλείσει» όλες τις θέσεις της.

Τέλος, το νέο σύστημα προβλέπει και δεύτερο γύρο συμπλήρωσης μηχανογραφικών, το οποίο επιχειρεί να αλλάξει τη φιλοσοφία των υποψηφίων, όσον αφορά στις επιλογές τους.

Από τη νέα χρονιά, οι υποψήφιοι θα συμπληρώνουν το μηχανογραφικό τους τον Ιούλιο με περιορισμένες επιλογές και όχι όπως ίσχυε μέχρι φέτος όπου είχαν τη δυνατότητα να επιλέγουν το σύνολο των σχολών. Στη συνέχεια, αφού βγουν τα αποτελέσματα, όσοι δεν πέρασαν στη σχολή των πρώτων επιλογών τους θα έχουν τη δυνατότητα να συμπληρώσουν εκ νέου μηχανογραφικό δελτίο διεκδικώντας τις εναπομείνασες θέσεις, που δεν καλύφθηκαν από την πρώτη φάση, εφόσον βέβαια βρίσκονται πάνω από το όριο της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

Οι παραπάνω αλλαγές αναμένεται να δώσουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τις επιλογές των υποψηφίων και τη ζήτηση των πανεπιστημιακών τμημάτων συμβάλλοντας εκ νέου στη διαδικασία αξιολόγησης των πανεπιστημιακών τμημάτων.

 eleftherostypos

Διαβάστε Περισσότερα » "Τι θα αλλάξει στις επόμενες Πανελλαδικές – Το σχέδιο του υπ. Παιδείας"

Λουκέτο στα νυχτερινά κέντρα που εμφανίζονται Γονίδης και Κιάμος

Λουκέτα και «τσουχτερά» πρόστιμα για μη τήρηση των υγειονομικών κανόνων πρόληψης από τον κορωνοϊό επιβλήθηκαν στα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης όπου εμφανίζονται οι Πάνος Κιάμος και Σταμάτης Γονίδης, αντίστοιχα.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια ελέγχου το Σάββατο το βράδυ των ειδικών κλιμακίων της ΕΛ.ΑΣ. στο «Ποσειδώνιο» όπου εμφανίζεται ο Πάνος Κιάμος και το «Franjeliko», όπου τραγουδά ο Σταμάτης Γονίδης διαπιστώθηκε ότι πολλοί από τους θαμώνες διασκέδαζαν όρθιοι, κάτι το οποίο απαγορεύεται βάσει των ισχύοντων υγειονομικών κανόνων για τον Covid - 19.

Οι αστυνομικοί επέβαλαν πρόστιμα 10.000 ευρώ στους ιδιοκτήτες των καταστημάτων και επταήμερο λουκέτο.

Μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια των ελέγχων, πρόστιμα επιβλήθηκαν και σε ένα στριπτιζάδικο στη Θεσσαλονίκη, σε ένα κλαμπ στην Κέρκυρα με 1.000 ορθίους, αλλά και σε ένα πάρτι στο Βοτανικό, όπου οι αστυνομικοί κατέσχεσαν τα μηχανήματα.

Αναλυτικά, χθες, Σάββατο 28 Αυγούστου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 103.460 έλεγχοι, από τους οποίους οι 64.859 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 300 παραβάσεις και πραγματοποιήθηκαν 9 συλλήψεις, ως ακολούθως:

168 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 145 πρόστιμα των 300 ευρώ και 23 των 150 ευρώ, ως ακολούθως:
49 στη Θεσσαλονίκη,
24 στη Στερεά Ελλάδα,
20 στην Ήπειρο,
20 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
16 στην Πελοπόννησο,
11 στη Δυτική Ελλάδα,
8 στη Θεσσαλία,
8 στο Βόρειο Αιγαίο,
6 στη Δυτική Μακεδονία,
5 στην Κρήτη και
1 στην Αττική.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 65.736 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 63.319 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 2.417 των 150 ευρώ.

38 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης με επιβολή ισάριθμων προστίμων των 300 ευρώ, εκ των οποίων 24 στο Βόρειο Αιγαίο, 9 στην Κρήτη και 5 στην Πελοπόννησο.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 194.585 ομοειδείς παραβάσεις.

93 παραβάσεις και 9 συλλήψεις, για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στην Κεντρική Μακεδονία,
σύλληψη και 2.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καφετέριας - μπαρ, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση 2 πελατών στον εσωτερικό χώρο του καταστήματος, χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης και από 300 ευρώ πρόστιμο στους 2 πελάτες,
σύλληψη και 5.000 ευρώ πρόστιμο σε προσωρινά υπεύθυνο καφέ - μπαρ, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών,
8 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους και πελάτες σε καταστήματα.

Στην Κρήτη,
300 ευρώ πρόστιμο σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, για μη ανάρτηση μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού πελατών,
9 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους και πελάτη σε καταστήματα.

Στη Θεσσαλία,
σύλληψη και 2.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών,
σύλληψη και 2.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για είσοδο πελάτη στον εσωτερικό χώρο του καταστήματος, χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης και 300 ευρώ πρόστιμο στο πελάτη.

Στη Θεσσαλονίκη,
5.000 ευρώ πρόστιμο σε κέντρο διασκέδασης, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση 4 πελατών στον εσωτερικό χώρο του καταστήματος, χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης και από 300 ευρώ πρόστιμο στους 4 πελάτες,
2.000 ευρώ πρόστιμο σε ψητοπωλείο, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών.

Στο Νότιο Αιγαίο,
σύλληψη και 2.000 ευρώ πρόστιμο σε πιτσαρία, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών,
2.000 ευρώ πρόστιμο σε εστιατόριο, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών,
7 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους σε καταστήματα.

Στο Βόρειο Αιγαίο,
10.000 ευρώ πρόστιμο σε κέντρο διασκέδασης, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για είσοδο πελάτών στον εσωτερικό χώρο του καταστήματος, χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης,
8 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους και πελάτες σε καταστήματα.

Στην Δυτική Μακεδονία, 1 παράβαση των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από πελάτη σε κατάστημα.

Στην Ήπειρο,
5.000 ευρώ πρόστιμο σε πρόεδρο ξενοδοχειακής μονάδας, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας του ξενοδοχείου, για διενέργεια εκδήλωσης με ζωντανή μουσική,
300 ευρώ πρόστιμο σε ψησταριά, για μη ανάρτηση μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού πελατών.

Στη Στερεά Ελλάδα, 2.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη εστιατορίου, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών.

Στα Ιόνια Νησιά,
10.000 ευρώ πρόστιμο σε κέντρο διασκέδασης, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών και για είσοδο πελατών χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης,
18 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από ιδιοκτήτη, εργαζόμενους και πελάτες σε καταστήματα.

Στην Δυτική Ελλάδα, 3 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους και πελάτη σε καταστήματα.

Στην Αττική,
σύλληψη και 2.000 ευρώ πρόστιμο σε προσωρινά υπεύθυνο καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών,
σύλληψη και 2.000 ευρώ πρόστιμο σε προσωρινά υπεύθυνο καφέ - μπαρ, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών,
σύλληψη και 10.000 ευρώ πρόστιμο σε προσωρινά υπεύθυνο επιχείρησης, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών,
σύλληψη και 2.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη μπαρ, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών,
2.300 ευρώ πρόστιμο σε κατάστημα, με επιβολή 7ήμερής αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών και για μη ανάρτηση μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού πελατών. Επιβλήθηκε 300 ευρώ σε πελάτη,
2.300 ευρώ πρόστιμο σε κατάστημα, με επιβολή 7ήμερής αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών και για μη ανάρτηση μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού πελατών. Επιβλήθηκαν από 300 ευρώ σε 2 πελάτες,
10.000 ευρώ πρόστιμο σε κατάστημα, με επιβολή 7ήμερής αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών. Επιβλήθηκαν από 300 ευρώ σε 3 πελάτες,
10.000 ευρώ πρόστιμο σε κατάστημα, με επιβολή 7ήμερής αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών. Επιβλήθηκε 300 ευρώ σε πελάτη.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 9.967 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 2.369 άτομα.

Τέλος, βεβαιώθηκε 1 παράβαση για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτη. Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 376 ομοειδείς παραβάσεις.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Λουκέτο στα νυχτερινά κέντρα που εμφανίζονται Γονίδης και Κιάμος"

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας λόγω κινηματογραφικών γυρισμάτων

Μετ’ εμποδίων θα γίνει η κίνηση στο κέντρο της Αθήνας σήμερα Κυριακή, καθώς θα υπάρξουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω κινηματογραφικών γυρισμάτων.

Συγκεκριμένα, στους παρακάτω δρόμους θα πραγματοποιηθεί διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων και απαγόρευση της στάσης και στάθμευσης.

Αναλυτικά:

Α. Από ώρα 06.00΄ έως 14.00΄ στις κατωτέρω οδούς:

-Σοφοκλέους, καθ’ όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

-Ευριπίδου, καθ’ όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

-Μητροπόλεως, καθ’ όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

-Καραγιώργη Σερβίας, καθ’ όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

-Αθηνάς, καθ’ όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

-Ερμού, στο τμήμα της μεταξύ της Πλ. Ασωμάτων και της οδού Αθηνάς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

-Σωκράτους, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Πειραιώς και Ευριπίδου και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

Β. Από ώρα 06.00΄ έως 18.00΄ στις κατωτέρω οδούς:

-Μενάνδρου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Πειραιώς και Ευριπίδου και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

-Γερανίου, καθ’ όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

-Κλεισθένους, καθ’ όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

-Θέμιδος, καθ’ όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

-Κακουργοδικείου, καθ’ όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

-Αριστοφάνους, καθ’ όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

-Αισχύλου, καθ’ όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

-Αγίου Δημητρίου, καθ’ όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

-Πλ. Ηρώων.

Παρακαλούνται οι οδηγοί των οχημάτων, για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους και την αποτροπή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων, να αποφύγουν την κίνησή τους στις παραπάνω οδούς και να ακολουθήσουν τις υποδείξεις των τροχονόμων.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας λόγω κινηματογραφικών γυρισμάτων"

Νέες προκλήσεις από τον Ακάρ: Οι Έλληνες δεν θα πάνε πουθενά με την επεκτατική τους συμπεριφορά

Στην ρητορική των προκλήσεων επέστρεψε ο Χουλουσί Ακάρ κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στα ελληνοτουρκικά σύνορα, στην Ανδριανούπολη.

«Οι Έλληνες πρέπει να καταλάβουν ότι δεν θα πάνε πουθενά με την επεκτατική τους συμπεριφορά και την προβοκατόρικη στάση τους.

Αυτές οι πολιτικές απέχουν πολύ από το να είναι λογικές και δεν σημαίνουν τίποτα», υποστήριξε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας σύμφωνα με το Anadolu και αφού κατηγόρησε την Αθήνα ότι «κυνηγά άδεια όνειρα» πρόσθεσε:

«Περιμένουμε οι πάντες και ιδιαίτερα η ελληνική ηγεσία να καταλάβει την σπουδαιότητα των σχέσεων καλής γειτονίας. Δυστυχώς όμως βρισκόμαστε αντιμέτωποι με προβοκάτσιες, παράνομες ενέργειες και επιθετική ρητορική από τους Έλληνες».

Ο Χουλουσί Ακάρ φυσικά δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα νησιά του Αιγαίου και στην αποστρατικοποίηση τους. «Κάνουν διεκδικήσεις λες και είναι οι μοναδικοί ιδιοκτήτες του Αιγαίου και προσπαθούν να εξοπλίσουν όλα τα νησιά», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

Μάλιστα ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά συνέχεια κατηγορεί την Τουρκία, αλλά είναι αυτή που αγνοεί τους διεθνείς νόμους. Χαρακτήρισε δε τις ελληνικές διεκδικήσεις «εκτός πραγματικότητας».

Αναφορικά με το θέμα βραχονησίδων του Αιγαίου που τίθεται θέμα κυριαρχίας, ο κ. Ακάρ αναφέρει ότι η Τουρκία περιμένει το θέμα να λυθεί μέσω διαπραγματεύσεων. Πάντως δεν έχασε την ευκαιρία να κατηγορήσει για μια ακόμη φορά την Ελλάδα για παραβίαση των Συνθηκών της Λωζάνης και των Παρισίων, αναφέροντας ότι παρά το γεγονός ότι 23 νησιά που περιέχονται σε αυτές πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένα, αυτό δεν ισχύει για τα 16 από αυτά.

«Γιατί και εναντίον ποιου είναι εξοπλισμένα αυτά τα νησιά;», αναρωτήθηκε σε μια αποστροφή του λόγου του ο κ. Ακάρ.

Φυσικά ο Τούρκος υπουργός Άμυνας δεν έχασε την ευκαιρία να επιτεθεί στην Ελλάδα και για την προοπτική επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στο Αιγαίο. Κατηγόρησε την Αθήνα ότι θέλει να περιορίσει τα διεθνή ύδατα από 48% στο 20%, για να καρπωθεί το 70% του Αιγαίου. Μάλιστα ανέφερε ότι οι Έλληνες κάνουν ότι μπορούν για να περιορίσουν την Τουρκία. “Επιμένουν να κατηγορούν την Τουρκία, χωρίς να καταλαβαίνουν ότι αυτοί είναι που προβαίνουν σε επιθετικές ενέργειες”, ανάφερε.

Και βέβαια δεν παρέλειψε να επαναλάβει ότι η Ελλάδα προσπαθεί να παρουσιάσει τα προβλήματα ανάμεσα σε Τουρκία και ΗΠΑ ως προβλήματα της Τουρκίας με την ΕΕ.

«Πιστεύουν ότι έτσι θα έχουν τις ΗΠΑ και την ΕΕ συνταγμένες πίσω τους και με αυτόν τον τρόπο θα επικρατήσουν. Αυτό είναι λάθος», ανέφερε.

newsbeast 

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέες προκλήσεις από τον Ακάρ: Οι Έλληνες δεν θα πάνε πουθενά με την επεκτατική τους συμπεριφορά"

Μανωλόπουλος: Λάθος να μπαίνουν στις τάξεις ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί

Υπέρ του εμβολιασμού των παιδιών τάχθηκε ο καθηγητής Φαρμακολογίας Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλώντας  στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «ΣΚ Παρέα».

Εξέφρασε την ελπίδα ότι η επιφυλακτικότητα των γονέων θα αρχίζει να αντιστρέφεται και τους κάλεσε σιγά – σιγά να σκεφτούν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση όπου υπάρχει αυτή η δυνατότητα.

Ο κ. Μανωλόπουλος ανέφερε ότι ο εμβολιασμός των παιδιών αποτελεί μια συνθήκη για ομαλή εκπαίδευση, ειδάλλως όπως είπε, «φοβάμαι ότι θα ανοίξουν τα σχολεία για να κλείσουν». «Κάθε παιδί, καθένας που εμβολιάζεται κερδίζουμε κάτι και σαν κοινωνία και το ίδιο το άτομο που εμβολιάζεται», σημείωσε.

Ο καθηγητής εξέφρασε την άποψη ότι καθηγητές και δάσκαλοι που δεν έχουν εμβολιαστεί δεν πρέπει να μπαίνουν στις σχολικές αίθουσες και να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν αντιεμβολιαστικό κήρυγμα ή κήρυγμα φόβου στα παιδιά.

«Πέρα από το υγειονομικό κομμάτι νομίζω ότι είναι λάθος εκπαιδευτικά. Άνθρωποι που είναι είτε αντιεμβολιαστές, είτε φοβούνται, να μπαίνουν (στην τάξη) και στην ερώτηση των μαθητών ‘’γιατί δεν έχετε εμβολιαστεί’’ να κάνουν αντιεμβολιαστικό κήρυγμα ή κήρυγμα φόβου στα παιδιά, που στο σπίτι προσπαθούμε να τα εκπαιδεύσουμε να σκέφτονται ορθολογικά και σωστά» σημείωσε ο κ. Μανωλόπουλος.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Μανωλόπουλος: Λάθος να μπαίνουν στις τάξεις ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί"

Νέος συναγερμός για τo C.1.2, το πιο μεταλλαγμένο στέλεχος κορωνοϊού

Μια νέα μετάλλαξη, η C.1.2 εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική και σειρά άλλων χωρών εν μέσω ανησυχίας ότι μπορεί να είναι πιο μεταδοτική και να ξεφεύγει από τα εμβόλια, σύμφωνα με νέα μελέτη από το South Africa's National Institute for Communicable Diseases και το KwaZulu-Natal Research Innovation and Sequencing Platform.

Η μελέτη βρίσκεται υπό εξέταση. Η C.1.2 εντοπίστηκε πρώτη φορά τον Μάιο του 2021, και φαίνεται να προέρχεται από τη C.1, κάτι που εξέπληξε τους επιστήμονες καθώς η τελευταία είχε εντοπιστεί τελευταία φορά τον Ιανουάριο του 2021. Το νέο στέλεχος έχει «μεταλλαχθεί ουσιαστικά» σε σχέση με τo C.1 και είναι το πλέον μεταλλαγμένο έναντι του αρχικού κορωνοϊού που εντοπίστηκε στην Γουάν και όλων των άλλων «μεταλλάξεων ανησυχίας», ή «μεταλλάξεων ενδιαφέροντος» που έχουν εντοπιστεί ανά τον κόσμο. Ενώ εντοπίστηκε πρώτη φορά στη Νότια Αφρική, η C.1.2 έχει στην συνέχεια βρεθεί σε Αγγλία, Κίνα, Κογκό, Μαυρίκιο, Νέα Ζηλανδία, Πορτογαλία και Ελβετία.  

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο αριθμός των διαθέσιμων αλληλουχιών της C.1.2 μπορεί να υποτιμά την διάδοση και την συχνότητα της μετάλλαξης στη Νότια Αφρική και στον κόσμο. Η έρευνα δείχνει επίμονη αύξηση των γονιδιωμάτων της C.1.2 στη Νότια Αφρική σε μηνιαία βάση, από 0,2% τον Μάιο, σε 1,6% τον Ιούνιο και 2% τον Ιούλιο, ρυθμός ανάλογος με αυτόν που είχε καταγραφεί στη χώρα με τις μεταλλάξεις Βήτα και Δέλτα.                  

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι η γενεαλογία C.1.2 έχει ρυθμό μετάλλαξης περίπου 41,8 το χρόνο, που είναι σχεδόν διπλάσιος από τον υφιστάμενο ρυθμό άλλων μεταλλάξεων.

Οι επιστήμονες, σύμφωνα με τη Jerusalem Post, σημείωσαν ότι αυτή η μικρή περίοδος αυξημένης εξέλιξης εντοπίστηκε και στις μεταλλάξεις Αλφα, Βήτα και Γάμα, κάτι που υπονοεί ότι ένα συγκεκριμένο γεγονός, συνοδευόμενο από απότομη αύξηση των κρουσμάτων οδήγησε σε ταχύτερους ρυθμούς μετάλλαξης. Πάνω από τις μισές από τις αλληλουχίες της C.1.2 έχουν 14 μεταλλάξεις, αλλά επιπρόσθετες έχουν εντοπιστεί σε κάποιες από τις αλληλουχίες, υπονοώντας ότι η εξέλιξη εντός της γενεαλογικής σειράς προχωρά σύμφωνα με τη μελέτη. 

Περίπου 52% των μεταλλάξεων στην περιοχή της ακίδας της C.1.2 έχουν εντοπιστεί προηγουμένως σε άλλες «μεταλλάξεις ανησυχίας» και «μεταλλάξεις ενδιαφέροντος». Οι μεταλλάξεις N440K και Y449H, που έχουν συσχετιστεί με το ότι ξεφεύγουν από συγκεκριμένα αντισώματα, έχουν επίσης εντοπιστεί στην αλληλουχία C.1.2.

Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι ο συνδυασμός αυτών των μεταλλάξεων, καθώς και οι αλλαγές σε άλλα τμήματα του ιού, πιθανά τον βοηθούν να ξεφεύγει από τα αντισώματα και τις αντιδράσεις του ανοσοποιητικού, περιλαμβανομένων ασθενών που ήδη μολύνθηκαν από την Αλφα και τη Βήτα.    

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι απαιτείται περαιτέρω δουλειά για να καταλάβουμε το ακριβές αντίκτυπο αυτών των μεταλλάξεων και να δούμε αν προσφέρουν «ανταγωνιστικό πλεονέκτημα» έναντι της μετάλλαξης Δέλτα.  

Όλα αυτά ενώ γιατρός στην Τουρκία ανέφερε ενδείξεις μιας νέας μετάλλαξης στη χώρα, η οποία έχει χαρακτηριστικά που δεν έχουν εντοπιστεί σε άλλες μεταλλάξεις που έχει ονοματίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.            

Ο Lütfi Çamlı δήλωσε σε τοπικά μέσα ότι ενώ γίνονταν τεστ για να εντοπιστεί η παρουσία μεταλλάξεων, γιατροί βρήκαν μια νέα χωρίς σύνδεση με άλλες, η οποία φτάνει σε ποσοστά 50-60% στην επαρχία Rize. Ο ίδιος πάντως τόνισε ότι δεν είναι ξεκάθαρο αν έχει εντοπιστεί μια νέα μετάλλαξη ή αυτό είναι αποτέλεσμα λαθών.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέος συναγερμός για τo C.1.2, το πιο μεταλλαγμένο στέλεχος κορωνοϊού"

Α. Συρίγος στην ΕΡΤ: Δια ζώσης η λειτουργία των πανεπιστημίων – Να προχωρήσουν οι γονείς σε αναζήτηση φοιτητικής στέγης (video)

Με επισήμανση ότι την επόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει η επιτροπή των ειδικών για το άνοιγμα των σχολείων και ότι η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών για τους εκπαιδευτικούς εξετάζεται αλλά όχι ως άμεσο μέτρο, ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος μίλησε για επιστροφή στην κανονικότητα, με ζητούμενο και για τα Πανεπιστήμια τα μαθήματα να γίνονται μόνον δια ζώσης.

Μικρές αλλαγές για τα μέτρα ασφάλειας που ισχύουν για μαθητές, διαφορετικά όμως για τους εκπαιδευτικούς, τόνισε συνοψίζοντας:

Οι μαθητές όπως πέρυσι, καλούνται σε δύο αυτοδιαγνωστικά τεστ την εβδομάδα, ενώ οι εκπαιδευτικοί πρέπει να έχουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού, είτε νοσήσεως, είτε εργαστηριακό τεστ που διενεργείται δύο φορές την εβδομάδα.

Προς τιμήν τους οι εκπαιδευτικοί έχουν υψηλότερα από το μέσο όρο ποσοσοτά εμβολιασμού, είπε ο υφυπουργός Παιδείας.

Δυστυχώς , πολλοί γονείς δεν έκαναν την προηγούμενη χρονιά αυτοδιαγνωστικά τεστ στα παιδιά κι απλώς συμπλήρωναν δήλωση, επεσήμανε επίσης.

Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση έχουμε την εξεταστική του Σεπτεμβρίου και ήδη έχει βγεί υπουργική απόφαση για τα μαθήματα.

«Εναλλακτικά των δύο μη δωρεάν εργαστηριακών τεστ δυο φορές την εβδομάδα προσφέρεται το εμβόλιο. Είναι σύσταση και παράκληση»

Στα Πανεπιστήμια τα μαθήματα του χειμερινού εξαμήνου ξεκινούν από 1η Οκτωβρίου  και για φοιτητές, καθηγητές και προσωπικό ισχύουν τα μέτρα είτε εμβολιασμού, είτε πιστοποιητικού νοσήσεως είτε εργαστηριακού τεστ, είπε προσθέτοντας ότι:

Η απάντηση για το κόστος των εργαστηριακών τεστ που επωμίζονται οι φοιτητές είναι ότι «τα εμβόλια είναι δωρεάν και αυτό πρέπει να το εκμεταλλευτούμε για να μην οδηγηθούμε πάλι σε κατάσταση να κλείνουν τομείς».

«Θα ανοίξουν τα Πανεπιστήμια κανονικά – Να προχωρήσουν οι γονείς σε αναζήτηση φοιτητικής στέγης»

Η ισχύουσα απόφαση είναι να λειτουργήσουν τα Πανεπιστήμια μόνο δια ζώσης, δεν είναι κανονικότητα το μάθημα μπροστά στον υπολογιστή που έγινε εξ ανάγκης, πρόσθεσε πριν αναφερθεί στις Πανελλαδικές και τις βάσεις εισαγωγής.

Αναφερόμενος ενδεικτικά στην «εμβληματική Δασολογία θεσσαλονίκης και στην Αρχιτεκτονική Ξάνθης ο κ. Συρίγος  ανέφερε ότι «αυτό που έγινε με τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών αποτυπώνει τι ακριβώς συμβαίνει στην κοινωνία και ποιες είναι οι ανάγκες».

Μπορεί να χρειαστεί να μετεξελιχθούν σχολές ή να συγχωνευτούν, ή  να αλλάξουν κατεύθυνση, θέματα που θα εξετάσουμε το αμέσως επόμενο διάστημα με τους πρυτάνεις, τόνισε.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Α. Συρίγος στην ΕΡΤ: Δια ζώσης η λειτουργία των πανεπιστημίων – Να προχωρήσουν οι γονείς σε αναζήτηση φοιτητικής στέγης (video)"

Κάηκε το ένα τρίτο των δασών της Εύβοιας στην πρόσφατη πυρκαγιά

Το ένα τρίτο των δασών της Εύβοιας καταστράφηκε από την πρόσφατη πυρκαγιά, σύμφωνα με ανάλυση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

Αξιοποιώντας τη βάση δεδομένων CORINE της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκτιμήθηκε ότι το 23% της συνολικής επιφάνειας της Ευβοίας καλύπτεται από δάση διαφόρων ειδών. Σύμφωνα με τις πρόσφατες λεπτομερείς δορυφορικές καταγραφές, η πυρκαγιά έκαψε το 33% αυτής της έκτασης, δηλαδή περίπου το ένα τρίτο των δασών της Εύβοιας.

Από τον συνολικό αριθμό των 508.000 στρεμμάτων που κάηκαν, τα 275.000 στρέμματα αφορούσαν δάση και τα 34.000 στρέμματα καλλιέργειες ελιάς. Η υπόλοιπη καμένη έκταση αφορά κυρίως άλλες αγροτικές καλλιέργειες και θαμνώδεις εκτάσεις.


 

Διαβάστε Περισσότερα » "Κάηκε το ένα τρίτο των δασών της Εύβοιας στην πρόσφατη πυρκαγιά"

Φωτιά στην Ηλεία: Χωρίς ενεργό μέτωπο η πυρκαγιά στην Κορυφή

Χωρίς ενεργό μέτωπο με σαφώς καλύτερη εικόνα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, είναι η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το βράδυ, σε δυσπρόσιτη περιοχή στην Κορυφή Ηλείας.

Από νωρίς το πρωί ένα ελικόπτερο μετέχει στις προσπάθειες κατάσβεσης συνδράμοντας τις επίγειες δυνάμεις που επιχειρούν με 68 πυροσβέστες, πεζοπόρα τμήματα και 19 οχήματα.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιά στην Ηλεία: Χωρίς ενεργό μέτωπο η πυρκαγιά στην Κορυφή"

Ζέτα Μακρή: Στόχος μας είναι η επαναφορά της δια ζώσης διδασκαλίας – Τι δήλωσε για τους εμβολιασμούς

Το άνοιγμα των σχολείων είναι προ των πυλών και φέτος πρόκειται να επαναλειτουργήσει η δια ζώσης διδασκαλία, σύμφωνα με την υφυπουργό Παιδείας Ζέτα Μακρή.

Σύμφωνα με την υφυπουργό Παιδείας, μεγάλη είναι η ανταπόκριση των εκπαιδευτικών στους εμβολιασμούς, ενώ ένα ποσοστό της τάξης περίπου 20% δεν έχει εμβολιαστεί και γι’ αυτό χρειάζεται να παρθούν μέτρα, όπως ο εργαστηριακός έλεγχος των εκπαιδευτικών με δική τους ευθύνη και δαπάνη.

Προς το παρόν δεν εξετάζεται υποχρεωτικός εμβολιασμός των εκπαιδευτικών.

Η κ. Μακρή αναφέρθηκε και στους εμβολιασμούς των μαθητών. Οι μαθητές άνω των 12 ετών μπορούν να εμβολιαστούν και συνεπώς γι’ αυτούς θα δοθούν δωρεάν self test. Τα ποσοστά εμβολιασμού στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα αυξάνονται.

Στόχος η δια ζώσης διδασκαλία

«Η επιθυμία του υπουργείου Παιδείας είναι η επαναφορά στη δια ζώσης διδασκαλία. Αυτή είναι η δέσμευσή μας, αυτή είναι η ευθύνη μας», υπογράμμισε η κ. Μακρή και πρόσθεσε πως η τηλεκπαίδευση θα ισχύει μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως τις ευπαθείς ομάδες.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ζέτα Μακρή: Στόχος μας είναι η επαναφορά της δια ζώσης διδασκαλίας – Τι δήλωσε για τους εμβολιασμούς"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news