facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2020

Κορονοϊός: Με ειδική πτήση το πρωί της Τρίτης οι 83.850 δόσεις του εμβολίου

Με ειδική πτήση, που αναμένεται να προσγειωθεί αύριο στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» στις 08:15 θα φτάσουν οι 83.850 δόσεις του εμβολίου κατά της covid-19, των Pfizer/BioNTech.

Στη συνέχεια η πρώτη μεγάλη παρτίδα των εμβολίων θα κατανεμηθεί στα πέντε κεντρικά αποθηκευτικά σημεία και από εκεί θα γίνει η διανομή στα εμβολιαστικά κέντρα.

Σύμφωνα με το πλάνο που υπάρχει για την επιχείρηση «Ελευθερία» εκτιμάται ότι ο γενικός εμβολιασμός των υγειονομικών θα ξεκινήσει στις 4 Ιανουαρίου, θα ολοκληρωθεί στις 20, όταν και θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός του πληθυσμού.

Χρονοδιάγραμμα παραλαβής δόσεων εμβολίων

Στο χρονοδιάγραμμα παραλαβής των εμβολίων αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ειδικότερα, αύριο , 29 Δεκεμβρίου, η Ελλάδα θα παραλάβει την πρώτη μεγάλη παρτίδα των Pfizer-BioNTech, 83.850 δόσεων που θα κατανεμηθεί στα πέντε κεντρικά αποθηκευτικά σημεία και από εκεί θα γίνει η διανομή στα εμβολιαστικά κέντρα. Έρχεται να προστεθεί στις 9.750 δόσεις που παραλάβαμε στις 26 Δεκεμβρίου, «όσες παρέλαβαν και οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ ανεξαρτήτου πληθυσμού κάθε χώρας».

Ανά εβδομάδα θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες παραδόσεις των εμβολίων των Pfizer-BioNTech που αντιστοιχούν στον πληθυσμό μας και με βάση την κεντρική ευρωπαϊκή συμφωνία, θα μας παραδοθούν, έως το τέλος Ιανουαρίου, 419.250 δόσεις και άλλες 333.450 δόσεις έως τέλος Φεβρουαρίου.

Μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχουμε παραλάβει μόνο από Pfizer-BioNTech 1.255.800 δόσεις και αυτός ο αριθμός είναι πιθανόν να αυξηθεί αν καταλήξει η ΕΕ σε συμφωνία για επιπλέον 100.000.000 δόσεις.

Στις δόσεις αυτές, θα προστεθούν οι παραδόσεις της Moderna , που αναμένεται έγκριση από τον ΕΜΑ στις 6 Ιανουάριου και αφορούν 240.000 για το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Σε αυτές θα προστεθούν και οι παραδόσεις της εταιρίας AstraZeneca, και αφού λάβει έγκριση από τον ΕΜΑ, 500.000 δόσεις μέχρι τέλος Ιανουαρίου, 800.000 το Φεβρουάριο, 1,5 εκατ. το Μάρτιο και 2,2, εκατ. τον Απρίλιο. Επίσης σε αυτές, μετά τις εγκρίσεις, θα προστεθούν και οι παραδόσεις από τρεις ακόμα εταιρίες.

 

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορονοϊός: Με ειδική πτήση το πρωί της Τρίτης οι 83.850 δόσεις του εμβολίου"

Θεσπιές Βοιωτίας: Παρατείνεται το αυστηρό lockdown έως τις 31 Δεκεμβρίου

Παρατείνονται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα που έχουν ληφθεί για την τοπική κοινότητα Θεσπιέων Βοιωτίας.

Μετά από έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, αποφασίστηκε η παράταση των μέτρων για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19. Τα επιδημιολογικά δεδομένα θα επαναξιολογηθούν στις 31 Δεκεμβρίου οπότε και θα συνεδριάσει η Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού COVID-19.

Συγκεκριμένα παρατείνεται η ισχύς των κάτωθι περιοριστικών μέτρων:

Απαγορεύεται η μετακίνηση εκτός των ορίων της Τοπικής Κοινότητας Θεσπιέων, εξαιρουμένης της μετακίνησης για λόγους υγείας.

Από τις 18:00΄έως τις 05:00΄απαγορεύεται οποιαδήποτε μετακίνηση πολιτών εντός της Τοπικής Κοινότητας.

Αναστέλλεται η πραγματοποίηση θρησκευτικών τελετών.

Αναστολή λειτουργίας καταστημάτων (λιανεμπορίου, clickaway κ.λπ.).

Τη λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τον Δήμο Αλιάρτου-Θεσπιέων για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) των κατοίκων της Τ.Κ. Θεσπιέων και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.

Τη λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Στερεάς Ελλάδας για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.

Την επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΕ.Π.Α.Δ.) Στερεάς Ελλάδας για την τήρηση του κατ’ οίκον και γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων της ως άνω Τοπικής Κοινότητας.

Παράλληλα αποφασίζεται και η αναστολή λειτουργίας εταιρείας ενημέρωσης και διαχείρισης οφειλών στη Νέα Ιωνία, από αύριο στις 6 το πρωί έως και την 31.12.2020, δηλαδή για τρεις ημέρες μέχρι να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι , λόγω επιβεβαιωμένου υψηλού επιδημιολογικού φορτίου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσπιές Βοιωτίας: Παρατείνεται το αυστηρό lockdown έως τις 31 Δεκεμβρίου"

Γερμανία: Από τον Νοέμβριο κυκλοφορούσε στη χώρα η «μετάλλαξη του Λονδίνου» σύμφωνα με ειδικούς

Η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού που εντοπίστηκε στη Βρετανία φαίνεται ότι κυκλοφορούσε στη Γερμανία από τον Νοέμβριο, καθώς γιατροί την βρήκαν εκ των υστέρων σε δείγματα που είχαν ληφθεί από ηλικιωμένο ασθενή, ο οποίος στο μεταξύ απεβίωσε.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Die Welt, οι ειδικοί της Ιατρικής Σχολής του Ανόβερου κατάφεραν να εντοπίσουν την παραλλαγή B1.1.7 σε δείγματα που είχαν ληφθεί από αυτόν τον ασθενή, ο οποίος έπασχε και από υποκείμενα νοσήματα. Η εφημερίδα επικαλείται ως πηγή της το υπουργείο Υγείας της Κάτω Σαξονίας.

Το νοσοκομείο Charite του Βερολίνου επιβεβαίωσε το εύρημα. Η παραλλαγή αυτή, η οποία εξαπλώνεται τάχιστα στη Βρετανία, πιστεύεται ότι είναι πιο μολυσματική από τις άλλες.

Με βάση τις πρώτες αναλύσεις ωστόσο, δεν προκαλεί πιο σοβαρά συμπτώματα.

Την περασμένη εβδομάδα το κρατίδιο της Βάδης-Βιρτεμβέργης ανακοίνωσε ότι εντόπισε τη νέα παραλλαγή σε έναν άνθρωπο που έφτασε αεροπορικώς από τη Βρετανία στη Φραγκφούρτη στις 20 Δεκεμβρίου.

Ο ταξιδιώτης ήθελε να επισκεφθεί συγγενείς του και βρέθηκε θετικός κατά την άφιξή του. Τον παρέλαβαν από το αεροδρόμιο μέλη της οικογένειάς του και έκτοτε βρίσκεται σε καραντίνα στο σπίτι τους.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Γερμανία: Από τον Νοέμβριο κυκλοφορούσε στη χώρα η «μετάλλαξη του Λονδίνου» σύμφωνα με ειδικούς"

Νέο σύμπτωμα του κορωνοϊού πλέον η «παροσμία»

Νέο σύμπτωμα του κορωνοϊού αναφέρεται πλέον και η παροσμία. Πρόκειται για νέο σύμπτωμα που διαπιστώθηκε κυρίως σε άτομα νεαρής ηλικίας, που είναι εκτεθειμένα στον ιό για μεγάλο διάστημα, κυρίως υγειονομικοί αλλά και οι νοσούντες για πολύ καιρό.

Όσοι παρουσιάζουν το σύμπτωμα ανύπαρκτες και κυρίως άσχημες οσμές, όπως αυτές του χαλασμένου αυγού, του ψαριού, του θείου ή της καύσης.

Καθηγητής χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος αποκάλεσε το συγκεκριμένο σύμπτωμα πολύ περίεργο και μοναδικό. Ο καθηγητής Κουμάρ ήταν από τους πρώτους που επεσήμαναν ως σύμπτωμα την ανοσμία τον Μάρτιο και τώρα μιλά για την παροσμία, σύμπτωμα που ζητεί εδώ και μήνες να προστεθεί επισήμως στη λίστα. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ασθενείς βιώνουν οσφρητικές παραισθήσεις και μάλιστα είναι άσχημες οσμές.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο σύμπτωμα του κορωνοϊού πλέον η «παροσμία»"

Ολλανδία: Έντεκα κρούσματα του μεταλλαγμένου κορονοϊού

Οι αρχές στην Ολλανδία εντόπισαν 11 κρούσματα της μετάλλαξης του νέου κορονοϊού που εμφανίστηκε πρόσφατα στη Βρετανία, μαζί με το πρώτο κρούσμα που είχε επιβεβαιωθεί στις αρχές Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε σήμερα ο οργανισμός δημόσιας υγείας της χώρας.

«Η βρετανική παραλλαγή του κορονοϊού μέχρι τώρα έχει εντοπιστεί σε 11 πρόσωπα στην Ολλανδία», ανέφερε στην ανακοίνωσή του το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος (RIVM).

Μόνο το ένα από τα πρόσωπα αυτά φαίνεται πως είχε κάποια σχέση με ταξίδια ή επαφές με το Ηνωμένο Βασίλειο. Η έρευνα για την προέλευση των υπόλοιπων κρουσμάτων συνεχίζεται, πρόσθεσε το RIVM.

Σύμφωνα με μελέτες που έγιναν στο Ηνωμένο Βασίλειο, η νέα παραλλαγή είναι πιο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος του ιού SARS-CoV-2. Προς το παρόν όμως δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι προκαλεί σοβαρότερα συμπτώματα της ασθένειας.

Η Ολλανδία διέκοψε από τις 20 Δεκεμβρίου την αεροπορική σύνδεσή της με τη Βρετανία. Οι αρχές απαιτούν πλέον από όλους τους πολίτες που θέλουν να επισκεφθούν τη χώρα να έχουν στην κατοχή τους αρνητικό μοριακό τεστ για τον νέο κορονοϊό. Μέχρι σήμερα στην Ολλανδία έχουν καταγραφεί περισσότερα από 710.600 κρούσματα.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Ολλανδία: Έντεκα κρούσματα του μεταλλαγμένου κορονοϊού"

Κύπρος: Ένας θάνατος και «εκτόξευση» στα 751 νέα κρούσματα

Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι υγειονομικές αρχές στην Κύπρο καθώς το Υπουργείο Υγείας της χώρας ανακοίνωσε έναν θάνατο και 751 νέα κρούσματα κορωνοϊού, αριθμό που αποτελεί ρεκόρ από την έναρξη της πανδημίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας της Κύπρου για σήμερα, 28 Δεκεμβρίου 2020:

-Ένα άτομο έχει αποβιώσει από τη νόσο COVID-19, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό θανάτων σε 113.

-153 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 51 σε σοβαρή κατάσταση.

-Έχουν πραγματοποιηθεί 13.482 τεστ ανίχνευσης του ιού με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test).

-751 νέα κρούσματα εντοπίστηκαν από τα μοριακά τεστ (PCR) και τα τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test), ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων σε 20.408.

ΑΜΠΕ/naftemporiki


Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος: Ένας θάνατος και «εκτόξευση» στα 751 νέα κρούσματα"

Υπόθεση Καλογρίτσα: Η «Τοξότης» καλείται να καταβάλλει 3 εκατ. ευρώ στην CCC

Το ποσό των 3 εκατομμυρίων ευρώ με τους νόμιμους τόκους καλείται να καταβάλλει η εταιρεία «ΤΟΞΟΤΗΣ» συμφερόντων Χρήστου Καλογρίτσα στην εταιρεία CCC των αδελφών Χούρι, με απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών (Τμήμα Εκουσίας Δικαιοδοσίας).

Οι δύο εταιρείες είχαν υπογράψει συμφωνία στις 22 Αυγούστου 2016, με αντικείμενο κατασκευαστικές εργασίες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η συμφωνία διέπεται από τους νόμους της Ελβετίας.

Ωστόσο, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «ΤΟΞΟΤΗΣ» υποστήριξε ότι η συμφωνία ήταν εικονική, και επρόκειτο για «συμφωνία συμφέροντος, που βασίζεται στην σαφέστατη πρόθεση να καλύψει άλλη μυστική συμφωνία και είναι ανίσχυρη».

Σύμφωνα με το Πρωτοδικείο Αθηνών, η συμφωνία δεν μπορεί να θεωρηθεί ψεύτικη με βάση το εφαρμοστέο ελβετικό ουσιαστικό δίκαιο, ενώ τα ελληνικά δικαστήρια έχουν εξουσία «περιορισμένης έκτασης και επεκτείνεται στη διακρίβωση της συνδρομής για την κήρυξη ή μη εκτελεστής της απόφασης». Μάλιστα, το δικαστήριο σημειώνει ότι δεν μπορεί να προβεί «σε αναδίκαση της υπόθεσης, σε τροποποιήσεις, μεταβολές, προσθήκες και αφαιρέσεις», ενώ «δεν έχει την εξουσία εξέτασης ισχυρισμών που ανάγονται στην ουσία, έστω κι αν αυτοί συνοδεύονται από τα προσκομιζόμενα αποδεικτικά μέσα που δεν τέθηκαν στη διάθεση του επιλαμβανόμενου της υπόθεσης αλλοδαπού Διαιτητικού Δικαστηρίου».

Ως εκ τούτου, το δικαστήριο έκρινε ότι η «ΤΟΞΟΤΗΣ» θα καταβάλει 3 εκατ. ευρώ, τόκους επί του ποσού με επιτόκιο 5% ετησίως από τις 14 Ιουλίου 2017 έως την πλήρη εξόφληση, 130.000 δολάρια ΗΠΑ ως έξοδα διαιτησίας και για νομικά και λοιπά έξοδα.

Τι είχε αναφέρει η εταιρεία «Τοξότης»

Σε επιστολή του προς τη γραμματεία του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου, ο Αθανάσιος Αναστασίου, πρόεδρος της εταιρείας Τοξότης, του Χρήστου Καλογρίτσα είχε χαρακτηρίσει τη συμφωνία ως συμφέροντος που «βασίζεται στην σαφέστατη πρόθεση να καλύψει άλλη μυστική συμφωνία».

«Από την αρχή έως το τέλος της είναι μυστική συμφωνία συμφέροντος και βασίζεται στην σαφέστατη πρόθεση να καλύψει άλλη μυστική συμφωνία. Συνεπώς, οι συμφωνίες αυτές (περιλαμβανομένου του όρου περί διαιτησίας) θεωρούνται άκυρες και ανίσχυρες». Μάλιστα, στην ίδια επιστολή, αναφερόταν ότι οι συμφωνίες με τη CCC είχαν γραφτεί μόνο στα αγγλικά και «το πρόσωπο το οποίο υπογράφει τις συμφωνίες εκ μέρους της εταιρείας μας δεν ομιλεί, ούτε κατανοεί την αγγλική γλώσσα».

Πάντως, το Διαιτητικό Δικαστήριο δεν δέχθηκε τους ισχυρισμούς της πλευράς Καλογρίτσα και δικαίωσε τον κατασκευαστικό κολοσσό CCC επιδικάζοντας τα 3 εκατ. ευρώ με την επιβάρυνση των νόμιμων τόκων για την καθυστέρηση στην καταβολή του ποσού.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Υπόθεση Καλογρίτσα: Η «Τοξότης» καλείται να καταβάλλει 3 εκατ. ευρώ στην CCC"

Παρατράγουδα στη διαδικασία εμβολιασμού στη Γερμανία

Στα ομοσπονδιακά κρατίδια Βαυαρία και Μεκλεμβούργο-Προπομερανία, ξεκίνησε ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού, με ατομικά, όμως, λάθη στη χρήση του. Δεν υπάρχει κίνδυνος κατά την BioNTech.

Στην πόλη Στράλζουντ του βορειοανατολικού κρατιδίου Μεκλεμβούργο-Προπομερανία, οκτώ υπάλληλοι ενός γηροκομείου εμβολιάστηκαν κατά λάθος με δόση του εμβολίου της BioNTech πέντε φορές μεγαλύτερη της προβλεπόμενης. Ο έπαρχος Στέφαν Κερτ έκανε λόγο για «ατομικά λάθη». Τέσσερα από τα οκτώ άτομα που εμβολιάστηκαν βρίσκονται ήδη υπό ιατρική παρακολούθηση σε νοσοκομείο και έχουν συμπτώματα παρόμοια με αυτά της γρίπης. Ωστόσο, η ΒioNTech δεν βλέπει κανέναν κίνδυνο, δεδομένου ότι μεγαλύτερες δόσεις του εμβολίου χορηγήθηκαν σε εθελοντές και στην πρώτη φάση της έρευνας χωρίς σοβαρές συνέπειες.

Επίσης, σε επτά περιοχές της Άνω Φρανκονίας, στο κρατίδιο της Βαυαρίας, δεν χρησιμοποιήθηκαν καθόλου οι πρώτες περίπου 1.000 δόσεις του εμβολίου, αφού το κιβώτιο μεταφοράς δεν είχε καταψυχθεί επαρκώς κατά διαστήματα. Εν τούτοις, αν και η κατασκευάστρια του εμβολίων Biontech δεν έχει εκφράσει ανησυχίες για τη χρήση τους, αποφασίστηκε εξαρχής “μετά από προσεκτική σκέψη” να μην χρησιμοποιηθεί η συγκεκριμένη παρτίδα και αυτό απλώς για να μην τεθεί σε κίνδυνο η εμπιστοσύνη των πολιτών στον εμβολιασμό, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters TV ο Έπαρχος Κρίστιαν.

Η BioNTech πάντως, είχε ανακοινώσει ότι το εμβόλιο είναι ακίνδυνο έστω και αν υπάρχουν θερμοκρασιακές αποκλίσεις. Πάντως, η εταιρεία είναι υπεύθυνη μόνο για τη μεταφορά στα κέντρα διανομής, από όπου τα ομοπονδιακά κρατίδια και οι περιφέρειες αναλαμβάνουν τη διανομή.

de.reuters/euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Παρατράγουδα στη διαδικασία εμβολιασμού στη Γερμανία"

Ρωσία: Τουλάχιστον δύο χρόνια η προστασία από τον συνδυασμό των εμβολίων Sputnik-V και AstraZeneca

Ο συνδυασμός του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V και του εμβολίου της βρετανο-σουηδικής φαρμακευτικής εταιρείας AstraZeneca θα εγγυάται την προστασία από την νόσο που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός για δύο χρόνια, δήλωσε σήμερα ο Αλεξάντρ Γκίντσμπουργκ, ο διευθυντής του επιστημονικού Κέντρου Γκαμαλέι της Μόσχας, που ανέπτυξε το ρωσικό εμβόλιο, σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο Ρωσία-24.

«Τα κύτταρα μνήμης με την χρήση ενός τέτοιου υβριδικού εμβολίου αποτελούμενου από δύο συστατικά, θα διαμορφώνονται πολύ καλύτερα. Και το εμβόλιο, προφανώς θα προστατεύει τον εμβολιαζόμενο όχι για 3-4 μήνες, αλλά τουλάχιστον για δύο χρόνια» δήλωσε ο Γκίντσμπουργκ.

Σύμφωνα με τον Αλεξάντρ Γκίντσμπουργκ, ο συνδυασμός των εμβολίων θα δώσει επίσης την δυνατότητα να ενισχυθεί το επίπεδο της ανοσίας που θα δημιουργείται με την χρήση του σκευάσματος.

Νωρίτερα το Επιστημονικό ερευνητικό κέντρο Γκαμαλέι, το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (Russian Direct Investment Fund-RDIF), η ρωσική φαρμακευτική εταιρεία R-Pharm και η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca υπόγραψαν μνημόνιο συνεργασίας στον τομέα της ανάπτυξης του εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ρωσία: Τουλάχιστον δύο χρόνια η προστασία από τον συνδυασμό των εμβολίων Sputnik-V και AstraZeneca"

ΕΦΣΥΝ: Από πού ως πού να εμβολιαστούν ο Πέτσας, ο Κικίλιας και ο Πιερρακάκης;

Περιχαρείς και κάνοντας επικοινωνιακό show στα social media εμβολιάζονται ένας-ένας οι υπουργοί της κυβέρνησης.

Νέοι άνθρωποι όλοι τους, όσους είδα τουλάχιστον, ο Στέλιος Πέτσας, ο Βασίλης Κικίλιας και ο Κυριάκος Πιερρακάκης. Νέοι και υγιείς. Αλλά εμβολιάζονται πρώτοι. Γιατί; Επειδή είναι υπουργοί. Και τι έγινε;

Τον συμβολισμό του εμβολιασμού της πολιτικής και της πολιτειακής ηγεσίας σε υψηλό επίπεδο το καταλαβαίνουμε. Αλλά, οι υπουργοί, γιατί να εμβολιάζονται; Γιατί να στερούν πολύτιμα εμβόλια από υγειονομικούς; Από ευπαθείς ομάδες; Από ηλικιωμένους σε οίκους ευγηρίας;

Εμβόλια νεαρών σε ηλικία υπουργών που μπορεί να στερήσουν ζωές άλλων.

Και μην μου πείτε πως αποτελούν θετικό παράδειγμα για τον κόσμο ο κ. Πέτσας και ο κ. Κικίλιας, γιατί θα γελάσουμε.

Οσο για τον Αλέξη Τσίπρα, πολύ σωστά δεν άφησε τις κάμερες να μπουν μέσα στο χώρο που έκανε το εμβόλιο. Διότι υπάρχει η ουσία, υπάρχει και το show.

Και αυτή η κυβέρνηση είναι μία κυβέρνηση βιτρίνα, μία κυβέρνηση για σόου, μία κυβέρνηση για τα πανηγύρια.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΦΣΥΝ: Από πού ως πού να εμβολιαστούν ο Πέτσας, ο Κικίλιας και ο Πιερρακάκης;"

Σουηδία: Φέρνει νομοσχέδιο για περιοριστικά μέτρα κατά του κορωνοϊού

Η σουηδική κυβέρνηση παρουσίασε νομοσχέδιο που της δίνει προσωρινά νέες εξουσίες για την καταπολέμηση της πανδημίας Covid-19 και το οποίο θέλει να εφαρμόσει από τον Ιανουάριο.

Η κυβέρνηση, η οποία είχε καταφύγει κυρίως σε απλές συστάσεις μέχρι τώρα, εξήγησε ότι αυτός ο νέος νόμος θα της επιτρέψει να λάβει περιοριστικά καταναγκαστικά μέτρα σε στοχευμένες περιοχές και να επιβάλει κυρώσεις σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.

Θα μπορεί να αποφασίσει να κλείσει καταστήματα, εμπορικά κέντρα ή δημόσα μέσα μεταφοράς, ή ακόμη να περιορίσει τον αριθμό των ατόμων που επιτρέπεται να συναθροιστούν σε ορισμένους δημόσιους χώρους αντί να καταφεύγει σε γενικά μέτρα.

«Όσοι παραβιάσουν τα μέτρα που περιορίζουν την πρόσβαση σε δημόσιους χώρους μπορεί να τιμωρηθούν με την επιβολή προστίμων», σύμφωνα με το νομοσχέδιο, εξήγησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η υπουργός Υγείας Λένα Χάλενγκρεν.

Η κυβέρνηση πρόσθεσε ότι θα ήθελε ο νόμος να τεθεί σε ισχύ έως τις 10 Ιανουαρίου, όμως θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί από το κοινοβούλιο. Το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης ήταν ο νόμος να τεθεί σε ισχύ στα μέσα Μαρτίου, ομως αργότερα η κυβέρνηση είχε πει ότι στόχευε στο εξής ο νόμος να εφαρμοστεί τον Ιανουάριο.

Από την αρχή της πανδημίας, η Σουηδία υιοθέτησε μια ιδιάζουσα και αμφιλεγόμενη στρατηγική, αποκλείοντας την καραντίνα ή κάθε καταναγκαστικό μέτρο. Όμως, αντιμέτωπη με την αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων από το φθινόπωρο, ενίσχυσε τα μέτρα στα μέσα Νοεμβρίου, περιορίζοντας κυρίως σε οκτώ άτομα το όριο για τις δημόσιες εκδηλώσεις.

Η χώρα συνέστησε στις 18 Δεκεμβρίου για πρώτη φορά τη χρήση μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς, υιοθετώντας παράλληλα νέους περιορισμούς όπως η είσοδος περιορισμένου αριθμού πελατών στα καταστήματα και ο περιορισμός στα τέσσερα άτομα το πολύ ανά τραπέζι στα εστιατόρια, έναντι οκτώ που ίσχυε έως τότε.

Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση στα λύκεια παρατάθηκε έως τις 24 Ιανουαρίου. Οι αξιωματούχοι της υγείας επιμένουν στην ανάγκη να ληφθούν μέτρα ανεκτά από την κοινωνία για μεγάλο χρονικό διάστημα, εκτιμώντας ότι η καταπολέμηση της πανδημίας είναι «μαραθώνιος, όχι σπριντ».

Η Σουηδία δεν έχει νόμο που επιτρέπει στην κυβέρνηση να περιορίζει την ελευθερία στις μετακινήσεις σε καιρό ειρήνης, για παράδειγμα, αποφασίζοντας μέτρα καραντίνας για τον πληθυσμό της.

Παρά την ανακοίνωση αυτού του νομοσχεδίου μετά τους πρόσφατους πρόσθετους περιορισμούς, ο πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν διαβεβαίωσε μόλις πριν από τα Χριστούγεννα μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση SVT ότι η Σουηδία δεν έχει αλλάξει στρατηγική.

«Είναι ακριβώς η ίδια στρατηγική: προσέχουμε ώστε να περιορίζεται όσο το δυνατόν περισσότερο η εξάπλωση της λοίμωξης», είπε. Η Σουηδία, χώρα περίπου 10,3 εκατομμυρίων κατοίκων, έχει καταγράψει συνολικά 396.048 κρούσματα κορονοϊού και 8.279 θανάτους, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις 23 Δεκεμβρίου.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Σουηδία: Φέρνει νομοσχέδιο για περιοριστικά μέτρα κατά του κορωνοϊού"

Απόφαση – κόλαφος για Πάνο Καμμένο: Θα πληρώσει αποζημίωση στον Ανδρίκο Παπανδρέου

Απανωτά έρχονται τα δικαστικά χαστούκια και η μία μετά την άλλη οι καταδικαστικές αποφάσεις κατά του Πάνου Καμμένου. Ο πρώην υπουργός Αμυνας καλείται τώρα να πληρώσει ακριβά στον Ανδρίκο Παπανδρέου, γιο του Ανδρέα Παπανδρέου, για όσα συκοφαντικά είχε υποστηρίξει πριν από χρόνια για τα περίφημα CDS. Ηταν τότε που ο Πάνος Καμμένος κατήγγειλε την οικογένεια Παπανδρέου ότι κερδοσκοπούσε σε βάρος της Ελλάδας

Το δικαστήριο έριξε «καμπάνα» 50.000 ευρώ στον πρόεδρο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, μια αποζημίωση που θα πρέπει να καταβάλει στον αδερφό του πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου.

Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, που δημοσίευσε το site mononews, το Εφετείο της Αθήνας επιδίκασε αποζημίωση 10.000 και 40.000 ευρώ στον Ανδρίκο Παπανδρέου, κρίνοντας ότι ήταν συκοφαντικοί, εξυβριστικοί και απειλητικοί οι επαναλαμβανόμενοι ισχυρισμοί που προέβαλε ο τότε βουλευτής για τα ασφάλιστρα κινδύνου του ελληνικού χρέους.

Με την υπ’ αριθμόν 7051/2020  που δημοσιεύθηκε στις 18 Δεκεμβρίου, το δευτεροβάθμιο δικαστήριο έκανε εν μέρει δεκτές και τις δύο αγωγές του κ. Παπανδρέου, ανατρέποντας την πρωτόδικη απόφαση.
Να σημειωθεί ότι οι 10.000 ευρώ που επιδικάστηκαν ως αποζημίωση ηθικής βλάβης για την πρώτη αγωγή του Αντρίκου Παπανδρέου θα πρέπει να καταβληθούν με τόκους που υπολογίζονται από την επίδοση της αγωγής το καλοκαίρι του 2011. Και οι 40.000 ευρώ που επιδικάστηκαν για τη δεύτερη αγωγή, με τόκους από τα τέλη του 2012.

Νομικοί υπολογίζουν ότι, μέχρι τις 31/12/2020, μόνο οι τόκοι ανέρχονται στις 39.300 ευρώ.

Αν συνυπολογιστούν και οι 4.700 ευρώ που επιδικάστηκαν ως δικαστικά έξοδα και για τις δύο αγωγές, το συνολικό ποσό που πρέπει να καταβάλει ο κ. Καμμένος στον κ. Παπανδρέου φτάνει στις 94.000 ευρώ.

Επιπλέον, το δικαστήριο έκρινε ότι «υπάρχει κίνδυνος επανάληψης της προσβολής της προσωπικότητας» του Αντρίκου Παπανδρέου και για αυτό «υποχρεώνει τον  εναγόμενο να παραλείπει να προσβάλλει την προσωπικότητα του ενάγοντα, με δηλώσεις ομοίου ή ανάλογου περιεχομένου» με εκείνες για τα CDS που κρίθηκαν ως προσβλητικές.

Κι αν ο κ.Καμμένος δεν συμμορφωθεί, θα πρέπει να καταβάλει 2.000 ευρώ κάθε φορά που θα προσβάλει εκ νέου την προσωπικότητα του κ. Παπανδρέου.

Μπορεί τα ποσά που τελικώς επιδικάστηκαν να απέχουν πολύ από αυτά που ο ενάγων διεκδικούσε (συνολικά 1,3 εκατομμύριο ευρώ), ωστόσο, στο σκεπτικό της απόφασης του αναγνωρίζεται η προσβολή της προσωπικότητας του και η ηθική βλάβη που υπέστη από τους «αναληθείς ισχυρισμούς» του τότε βουλευτή της ΝΔ που είχαν προκαλέσει πολιτική θύελλα.

 Το ιστορικό της θυελλώδους δικαστικής διαμάχης

Το Μάιο του 2011 και το Νοέμβριο του 2012, ο Αντρίκος Παπανδρέου είχε καταθέσει δύο αγωγές στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών.

Με την πρώτη αγωγή υποστήριζε ότι ο Πάνος Καμμένος, βουλευτής τότε της Νέας Δημοκρατίας, «προσέβαλε παράνομα και υπαίτια την προσωπικότητα του με την προβολή ψευδών ισχυρισμών για αυτόν, τους οποίους ο εναγόμενος περιέλαβε σε συνέντευξη που έδωσε στις 19 Μαΐου του 2011 σε ραδιοφωνικό σταθμό» και διεκδικούσε χρηματική ικανοποίηση 1.000.000 ευρώ λόγω ηθικής βλάβης.

Με τη δεύτερη αγωγή ο Αντρίκος Παπανδρέου υποστήριζε ότι ο Πάνος Καμμένος «προσέβαλε και πάλι παράνομα και υπαίτια την προσωπικότητα του με την προβολή ψευδών ισχυρισμών για αυτόν καθώς και εξυβριστικών και απειλητικών φράσεων που ο εναγόμενος περιέλαβε σε δηλώσεις του στον Τύπο, στο διαδίκτυο και σε ραδιοφωνικούς σταθμούς». Διεκδικούσε χρηματική ικανοποίηση 300.000 ευρώ για την  ηθική του βλάβη.

Με την υπ’ αριθμόν 2644/2013 απόφαση, το πρωτοβάθμιο δικαστήριο απέρριψε στο σύνολο της την πρώτη αγωγή και επέβαλε στον Αντρίκο Παπανδρέου να πληρώσει δικαστικά έξοδα 20.000 ευρώ στον Πάνο Καμμένο.

Αντίθετα, δέχθηκε εν μέρει τη δεύτερη αγωγή του αδελφού του πρώην πρωθυπουργού, επιδικάζοντας του αποζημίωση 30.000 ευρώ, με τους νόμιμους τόκους.

Ο ενάγων άσκησε έφεση και ο εναγόμενος αντέφεση, οι οποίες κρίθηκαν τώρα από το Εφετείο Αθηνών.

Αμφότεροι έκαναν λόγο για εσφαλμένη ερμηνεία και εφαρμογή του νόμου και εσφαλμένη εκτίμηση των αποδείξεων, ζητώντας, ο καθένας από την πλευρά του, να «εξαφανιστεί» η σε βάρος του πρωτόδικη απόφαση.

Οι δικαστές αναφέρουν στην απόφαση τους ότι «η ουσία των ισχυρισμών του εναγομένου προς τον ενάγοντα σχετικά με τα CDS συνίστατο στο ότι o Αντρίκος Παπανδρέου συμμετείχε ως εταίρος στις αλλοδαπές εταιρείες IJ Partners SA και Unigestion SA.

Ο εναγόμενος συνέδεε αυτές τις εταιρείες με τις αγορές, το φθινόπωρο του 2009, των CDS από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και ότι οι αγορές αυτές έγιναν επειδή ο ενάγων είχε εσωτερική πληροφόρηση από τον ίδιο τον τότε πρωθυπουργό της χώρας και αδελφό του Γεώργιο Παπανδρέου ότι επίκειται χρεοκοπία και προσφυγή της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ότι έτσι η αξία των cds θα αυξανόταν σε τεράστια μεγέθη με αντίστοιχο οικονομικό όφελος των εταιριών αυτών και συνακολούθως και του ιδίου και μελλοντική ζημιά του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου που κατείχε τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου».

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης ο Πάνος Καμμένος «ισχυρίστηκε ότι ο Αντρίκος Παπανδρέου επιχείρησε μέσω των CDS να κερδοσκοπήσει από τη χρεοκοπία της χώρας την οποία ο ίδιος γνώριζε». 

Και αυτό, όπως αναφέρουν οι δικαστές «ήταν απολύτως σαφές στο περιεχόμενο των συνεντεύξεων, αναρτήσεων και δηλώσεων του εναγομένου που αποτέλεσαν το αντικείμενο της δεύτερης αγωγής σε βάρος του, έστω κι αν σε ορισμένες από αυτές, η αναφορά του εναγομένου στην εμπλοκή του ενάγοντος ως προς τα CDS δεν ήταν απολύτως ευθεία αλλά γινόταν με τη μορφή υποψίας, υπαινιγμού ή ερωτήματος, διατηρώντας όμως και τότε τον καταγγελτικό χαρακτήρα της σε βάρος του ενάγοντος».

Όπως αναφέρεται στη δικαστική απόφαση, «οι ισχυρισμοί του κ.Καμμένου ήταν αναληθείς αφού αποδείχθηκε ότι ο ενάγων ουδεμία σχέση είχε με τις αγορές των CDS  από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο όπως εξάλλου δεν είχαν καμία σχέση και οι εταιρείες IJ Partners και Unigestion που εξαρχής διέψευσαν αυτόν τον ισχυρισμό».

Οι δικαστές δέχθηκαν ότι ο Πάνος Καμμένος δεν γνώριζε την αναλήθεια των ισχυρισμών του αλλά είχε την εσφαλμένη πεποίθηση ότι οι παραπάνω εταιρείες είχαν πράγματι αγοράσει τα CDS από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και ότι o κ.Παπανδρέου ήταν εταίρος των εταιρειών αυτών και είχε εμπλοκή στις σχετικές συναλλαγές.

Ταυτόχρονα δέχονται οι δικαστές ότι ο κ. Καμμένος είχε δικαιολογημένο ενδιαφέρον ως βουλευτής να προβεί σε ανακοινώσεις σχετικά με τις συναλλαγές των CDS που αποτελούσαν και σημαντικό οικονομικό θέμα γενικότερου ενδιαφέροντος.

Ωστόσο, όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης, «η πεποίθηση του δεν ήταν δικαιολογημένη ενόψει μάλιστα και της μακράς μέχρι τότε βουλευτικής εμπειρίας του και των σπουδών του ως οικονομολόγου και επομένως υπαιτίως (από αμέλεια) αγνοούσε την αναλήθεια των ισχυρισμών του αφού η προβολή των ισχυρισμών αυτών δεν στηριζόταν σε έρευνα και μάλιστα τέτοια που να τελεί σε αναλογία με τη σοβαρότητα του περιεχομένου των ισχυρισμών του, ούτε στηριζόταν σε αντίστοιχα στοιχεία τα οποία να έχει στην κατοχή του ή δε προβολή των ισχυρισμών αυτών συνεχίστηκε και μάλιστα με εντονότερο τρόπο μολονότι είχε μεσολαβήσει η κατηγορηματική διάψευση τους από τον ενάγοντα και από τις φερόμενες ως αγοράστριες εταιρείες».

Οι δικαστές αναφέρονται και στους χαρακτηρισμούς που «εκτόξευσε» ο κ.Καμμένος σε βάρος του κ.Παπανδρέου και της οικογένειας του:

«Οι δηλώσεις του Πάνου Καμμένου σε βάρος του ενάγοντος δείχνουν επιπλέον σε αρκετά σημεία τους από τον τρόπο που έγιναν, σκοπό εξύβρισης του ενάγοντος, με χαρακτηρισμούς όπως συμμορία, cosa nostra, λαμόγια.»

Κατά τους δικαστές, ο τότε βουλευτής προχώρησε σε δηλώσεις που έκρυβαν ακόμα και απειλές σε βάρος του αδελφού του τότε πρωθυπουργού. Όπως αναφέρεται στην απόφαση:

«Οι δηλώσεις του εναγομένου περιείχαν και απειλές σε βάρος του ενάγοντος οι οποίες προκάλεσαν ανησυχία στον τελευταίο και συγκεκριμένα οι εκφράσεις «θα κάνουμε τη δίκη κάτω από το σπίτι του», «είμαστε πολύ»,  «θα έρθουν και ενώπιον της λαϊκής δικαιοσύνης»,  οι οποίες μπορούσαν να εκληφθούν από ορισμένους αποδέκτες των δηλώσεων αυτών ως πρόσκληση για την παράκαμψη της νόμιμης δικαστικής οδού και την εκδήλωση βίαιων πράξεων αυτοδίκαια σε βάρος του ενάγοντος.»

Βάσει των αποδεικτικών στοιχείων, το Εφετείο της Αθήνας έκρινε ότι «δεν αίρεται αλλά παραμένει η ευθύνη του εναγομένου για δυσφήμιση σε βάρος του ενάγοντος ως αστικό αδίκημα καθώς επίσης για εξύβριση και απειλή του ενάγοντος και συνακόλουθα θεμελιώνεται ο παράνομος και υπαίτιους χαρακτήρας της προσβολής της προσωπικότητάς του.

Περαιτέρω η συμπεριφορά του εναγομένου προκάλεσε ηθική βλάβη στον ενάγοντα στον οποίο και πρέπει να επιδικαστεί χρηματική ικανοποίηση ανερχόμενη, με βάση τις προαναφερθείσες περιστάσεις της προσβολής προσωπικότητας του ενάγοντος την έκταση της προσβολής του, το βαθμό του πταίσματος του εναγομένου και την κοινωνική και οικονομική κατάσταση των διαδίκων, στα εύλογα ποσά των 10.000 ευρώ ως προς την πρώτη αγωγή και των 40.000 ευρώ ως προς τη δεύτερη αγωγή.»

Η απόφαση είναι άμεσα εκτελεστή, δηλαδή ο Πάνος Καμμένος πρέπει άμεσα να καταβάλει την αποζημίωση και τα δικαστικά έξοδα στον Αντρίκο Παπανδρέου. Εκτός κι αν προσφύγει στον Αρειο Πάγο.

tovima

Διαβάστε Περισσότερα » " Απόφαση – κόλαφος για Πάνο Καμμένο: Θα πληρώσει αποζημίωση στον Ανδρίκο Παπανδρέου"

Κορωνοϊός: Πότε έρχονται τα υπόλοιπα εμβόλια στην Ελλάδα - Στις 20 Ιανουαρίου ξεκινά ο εμβολιασμός των πολιτών

Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της Δευτέρας συμμετείχε και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Η κυρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στα κριτήρια προτεραιοποίησης για τον εμβολιασμό και στο σκεπτικό που στηρίχθηκε η επιλογή των πρώτων που θα λάμβαναν τη δόση του εμβολίου. Τόνισε ότι δεν θα εμβολιαστούν άτομα κάτω των 18 ετών, καθώς δεν υπάρχουν μελέτες των εταιρειών για τους εφήβους, ενώ τα συμπτώματα είναι εξαιρετικά ήπια.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών στάθηκε ιδιαίτερα τόσο στις αλλεργικές αντιδράσεις, για τις οποίες έχει γίνει εκτενής αναφορά στον παγκόσμιο Τύπο και απασχολεί ένα ικανό ποσοστό των πολιτών.  Η κυρία Θεοδωρίδου έκανε λόγο για ένα ελάχιστο ποσοστό αλλεργικών αντιδράσεων, της τάξεως των δύο ή τριών στο ένα εκατ. εμβολιασμούς.

Όσον αφορά στη μετάλλαξη, η κυρία Θεοδωρίδου αποκάλυψε ότι ο κορωνοϊός μεταλάσσεται πιο αργά από τον ιό της γρίπης, είναι όντως πολύ μεταδοτικός, αλλά οι μεταλλάξεις που έχει υποστεί είναι στο πλαίσιο της φυσιολογικής διαδικασίας και εξέλιξης και ότι στην παρούσα φάση δεν συνίσταται λόγος για αλλαγή του προγραμματισμού, ή του εμβολίου.

Πιο αναλυτικά είπε: 

«Η χθεσινή ημέρα της έναρξης των εμβολιασμών ήταν ημέρα γιορτής.

Είχα την τύχη να εμβολιαστεί. Είχα συγκίνηση, χαρά. Πιστεύω ότι αυτά τα συναισθήατα θα τα έχετε και εσείς κάνοντας το εμβόλιο.

Στόχος να μην μείνει ούτε ένα άτομο χωρίς να κάνει το εμβόλιο.

Βαθμιαία θα έρχονται περισσότερες παρτίδες εμβολίων. Εξακολουθούμε όμως να χρειαζόμαστε μία προτεραιοποίηση.

Τα κριτήρια είναι:

1)Ο αυξημένος κίνδυνος από νόσηση. Έχει διαπιστωθεί ότι η μεγάλη ηλικία αποτελεί τον υπ' αριθμόν ένα κίνδυνο για βαριά νόσηση. Οι ηλικιωμένοι θα είναι από τους πρώτους.

2)Ο αυξημένος λογω έκθεσης στον ιό. Η κύρια ομάδα που εκτίθεται και κινδυνεύει σοβαρά, είναι οι υγειονομικοί. Οι υγειονομικοί αποτελούν παράδειγμα για τους υπόλοιπους. Υπάρχει μία ευρεία αποδοχή του εμβολίου.

3)Η διασφάλιση της φροντίδας και της νοσηλείας ατόμων ευάλωτων, ηλικιωμένων, που ζουν σε ειδικές δομές, ή αποκατάστασης.

4)Οι λίγοι, όμως απαραίτητοι, υπάλληλοι για τη λειτουργία του κράτους. Ήταν λιγότεροι από 50.

Σε αυτήν την προτεραιοποίηση δεν περιλαμβάνονται άτομα κάτων των 18. Δεν υπάρχουν μελέτες για άτομα κάτω των 18, και ευτυχώς η νόσηση είναι ήπια και σπάνια έχει μία σοβαρότητα.

Έρχονται στην επιφάνεια κάποιοι προβληματισμοί. Ένας από αυτούς είναι οι αλλεργίες. Σύμφωνα με το ECDC, οι αλλεργίες από τα εμβόλια είναι εξαιρετικά σπάνιες. Δύο τρεις περιπτώσεις σε ένα εκατομμύριο εμβολιασμούς. Αλλεργίες έχουμε σε φάρμακα, σε τρόφιμα, σε τσιμπήματα εντόμων, ή τοξικές ουσίες. Αυτές οι αλλεργικές αντιδράσεις δεν αποτελούν αντένδειξη για τον εμβολιασμό. Εξάλλου, υπάρχει προετοιμασία σε κάθε εμβολιαστικό κέντρο, για την αντιμετώπιση κάθε αλλεργικής αντίδρασης. Μόνο άτομα που έχουν βαριές αλλεργίες, μπορεί να χρειαστεί, πριν εμβολιαστεί, τη γνώμη του αλλεργιολόγου.

Ένα άλλο θέμα έχει να κάνει με τη μετάλλαξη. Ο κορωνοϊος έχει κάνει μεταλλάξεις, και θα κάνει και άλλες. Είναι μία φυσιολογική διαδικασία. Μπορεί να καταλήξει και σε μία μεταβολή των χαρακτηριστικών του. Μέχρι σήμερα, οι αλλαγές είναι πιο αργές από εκείνες στον ιό της γρίπης, δεν επιβάλει την ανάγκη τροποποίησης του προγραμματισμού ή του εμβολίου.

Όσον αφορά τη μεταδοτικότητα, θα ήθελα να πω ότι υπάρχει ένας ιός εξαιρετικά μεταδοτικός και επικίνδυνος, που δεν υπάρχει και εμβόλιο. Ο ιός της παραπληροφόρησης. Αυτό υποτιμά τη νοημοσύνη όλων μας. Εδώ είμαστε για να αντιτάξουμε τις φαιδρές αιτιάσεις για το εμβόλιο.

Το σχέδιο Ελευθερία έχει σαν σύμβολο την ασπίδα και στο μέσο μία σύριγγα, του εμβολίου. Διότι το εμβόλιο θα αποτελέσει την ασπίδα και το όπλο μας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κ. Θεμιστοκλέους, ο οποίος αναφέρθηκε στο χρονοδιάγραμμα παραλαβής των εμβολίων τόσο της Pfizer όσο και της Moderna, αλλά και της Astrazeneca. Όπως δήλωσε, στις 20 Ιανουαρίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός των υγειονομικών και την ίδια ημερομηνία θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού.

Ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε επίσης και σε ένα περιστατικά, στα 471, που εμφάνισε ήπια αλλεργική αντίδραση στο εμβόλιο. Πρόκειται για ειδικευόμενη γιατρό στο Αττικό, η οποία εμφάνισε ήπιας μορφής αλλεργική αντίδραση και αντιμετωπίστηκε αμέσως. Η νεαρή γιατρός είναι πολύ καλά στην υγεία της και δεν τίθεται κανένα θέμα.

Πιο συγκεκριμένα δήλωσε:

«Στις 26 Δεκεμβρίου παραλάβαμε 9.750 δόσεις, όσες και οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. Μέχρι τις 4 σήμερα, είχαν εμβολιαστεί 471 άτομα και αναφέρθηκε ένα περιστατικό μη σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης, που αντιμετωπίστηκε επιτυχώς.

Από αύριο θα συνεχιστεί ο εμβολιασμός στα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής και θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός στο Πανεπιστημιακό της Λάρισας, στο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, στο Πανεπιστημιακό των Ιωαννίνων και στο Πανεπιστημιακό της Πάτρας.

Αύριο επίσης αναμένουμε άλλες 83.850 δόσεις από τη Pfizer, που θα μεταφερθούν στα πέντε κέντρα αποθήκευσης.

Έως τα τέλη Ιανουαρίου θα έχουμε 419.250 δόσεις της Pfizer, έως τα τέλη Φεβρουαρίου 433.450 δόσεις της Pfizer και έως τα τέλη Μαρτίου 1.255.800 δόσεις.

Τα παραπάνω νούμερα ίσως αυξηθούν όταν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός εγκρίνει το εμβόλιο της Moderna.

Τότε θα προστεθούν άλλες 240.000 δόσεις της Moderna, αλλά και της Astrazeneca, με 500.000 δόσεις έως τα τέλη Ιανουαρίου, 800.000 έως τα τέλη Φεβρουαρίου, 1,5 εκατ. έως τα τέλη Μαρτίου και 2,2 εκατ. έως τα τέλη Απριλίου.

Μετά θα ακολουθήσουν και οι άλλες εταιρείες με τις οποίες η ΕΕ έχει συνάψει συμφωνία.

Έως τις 20 Ιανουαρίου αναμένεται να έχουν εμβολιαστεί οι υγειονομικοί και οι υπερήλικες. Τότε θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στον γενικό πληθυσμό, ενώ η πλατφόρμα συμμετοχής θα ανοίξει μία εβδομάδα νωρίτερα».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Πότε έρχονται τα υπόλοιπα εμβόλια στην Ελλάδα - Στις 20 Ιανουαρίου ξεκινά ο εμβολιασμός των πολιτών"

Η ΠΟΕΔΗΝ απαντά στον Πεντελή Θαλασσινό για τον «φυσιολογικό ορό»: «Θα κινηθούμε νομικά!»

Την οργή των εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) ξεσήκωσε η ανάρτηση του γνωστού τραγουδοποιού Παντελή Θαλασσινού, για "φυσιολογικό ορό" που δήθεν χορήγησαν στους πολιτικούς αντί του κανονικού εμβολίου κατά τη διάρκεια των εμβολιασμών οι νοσηλευτές.

 «Θα κινηθούμε νομικά. Τέτοιες απόψεις θίγουν την επαγγελματική ευσυνειδησία μας», αναφέρει σε δήλωσή του, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.

«Απαίσιες απόψεις διακινούνται για τους χθεσινούς εμβολιασμούς, που θίγουν την τιμή και την υπόληψή μας», αναφέρει χαρακτηριστικά και συμπληρώνει ότι οι «ψεκασμένες απόψεις» δεν επιτρέπονται:

«Χθες πραγματοποιήθηκαν οι πρώτοι εμβολιασμοί στα νοσοκομεία με απόλυτη επιτυχία. Οι ψεκασμένες απόψεις που διακινούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θίγουν τη τιμή και την υπόληψη των συναδέλφων μας που εμβολίασαν τους Πολιτικούς και Πολιτειακούς παράγοντες , θίγουν επίσης και όσους συναδέλφους εμβολιάστηκαν. Ξαφνικά από ήρωες γίναμε απατεώνες. Αντί για εμβόλια κάνουμε φυσιολογικό ορό. Ντροπή να διακινούνται τέτοιες απαίσιες απόψεις», τονίζει ο Μιχάλης Γιαννάκος.

Η ανάρτηση του Παντελή Θαλασσινού

Να σημειωθεί ότι η ανάρτηση στο Facebook του Παντελή Θαλασσινού προκάλεσε την αντίδραση των εργαζομένων στα νοσοκομεία, δήλωνε την αμφιβολία του τραγουδιστή για το εμβόλιο που χορηγήθηκε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, και τον Σωτήρη Τσιόδρα, αν θα μπορούσε να είναι … φυσιολογικός ορός. Η ανάρτηση ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων  και ο ίδιος αναγκάστηκε αργότερα να ανασκευάσει..

Στην ανάρτηση του ο Παντελής Θαλασσινός ανέφερε: «Εγώ που δεν πιστεύω τίποτα, που είμαι καχύποπτος, που δεν τους εμπιστεύομαι και τους θεωρώ θρασείς και δειλούς, γιατί πιστεύω ότι η ένεση που έκαναν οι ίδιοι είναι φυσιολογικός ορός; Θα μπορούσε ή μπα;».

ΠΟΕΔΗΝ: «Οι αρνητές των εμβολίων βλέπουν ότι χάνουν έδαφος…»

«Στη πραγματικότητα οι αρνητές των εμβολίων βλέπουν να χάνουν έδαφος και άρχισαν τον πόλεμο λάσπης.  Χθες μαζί με τους πολιτικούς και πολιτειακούς παράγοντες εμβολιάστηκαν 60 συνάδελφοι στο Σωτηρία, 50 στο Αττικό και 45 στον Ευαγγελισμό. Όλοι χαίρουν άκρας υγείας. Προς θλίψη των αρνητών….», σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ

iatropedia

Διαβάστε Περισσότερα » "Η ΠΟΕΔΗΝ απαντά στον Πεντελή Θαλασσινό για τον «φυσιολογικό ορό»: «Θα κινηθούμε νομικά!»"

British Airways: Αναγκαστική προσγείωση πτήσης για Αθήνα όταν λιποθύμησε ο συγκυβερνήτης

Αναγκαστική προσγείωση στη Ζυρίχη πραγματοποίησε πτήση της British Airways που εκτελούσε το δρομολόγιο ΛονδίνοΑθήνα.

Η απόφαση ελήφθη όταν ένας από τους πιλότους λιποθύμησε στο πιλοτήριο του A320 Airbus.

Περίπου 3,5 ώρες μετά την έναρξη της πτήσης, στις 26 Δεκεμβρίου, ο βοηθός πιλότου διαμαρτυρήθηκε, αναγκάζοντας τον πιλότο να γυρίσει το αεροπλάνο με προορισμό το Χίθροου. Ωστόσο, όταν λιποθύμησε, έγινε αναγκαστική προσγείωση στη Ζυρίχη για πέντε ώρες, πριν η πτήση συνεχίσει για την Αθήνα.

Σύμφωνα με την Daily Mail οι επιβάτες έφτασαν εννέα ώρες μετά στο «Ελ. Βενιζέλος». Ο άρρωστος πιλότος διακομίσθηκε σε νοσοκομείο της Ζυρίχης, απ’ όπου πήρε εξιτήριο μετά από ένα τσεκ απ.

Το πρόβλημα ξεκίνησε όταν το αεροπλάνο περνούσε πάνω από το Ζάγκρεμπ της Κροατίας, κι ενώ χρειαζόταν μία ώρα για την Αθήνα, όταν ο βοηθός πιλότου διαμαρτυρήθηκε για αδιαθεσία.

Ο πιλότος, αντί να συνεχίσει για την Αθήνα, αποφάσισε να επιστρέψει στο Χίθροου, 2,5 ώρες μακριά. Πηγή της British δήλωσε στην Daily Mail ότι ο πιλότος θεώρησε ότι η κατάσταση ήταν πολύ σοβαρή. Πάντως, δεν υπάρχει ζήτημα κορωνοϊού ούτε ζήτημα τοξικών ουσιών στο πιλοτήριο, που θεωρείται σύνηθες για ξαφνική αδιαθεσία των πιλότων.

Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί η αιτία της αδιαθεσίας του πιλότου, ενώ εκπρόσωπος της εταιρείας διαβεβαίωσε ότι δεν υπήρξε κανένας κίνδυνος για την ασφάλεια των ταξιδιωτών.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " British Airways: Αναγκαστική προσγείωση πτήσης για Αθήνα όταν λιποθύμησε ο συγκυβερνήτης"

ΣτΕ: Υπάλληλοι και συνταξιούχοι δημοσίου δεν μπορούν να είναι εκπαιδευτές οδηγών

Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) με μια σειρά τεσσάρων αποφάσεών του έκρινε ότι οι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι του Δημόσιου, του ευρύτερου Δημόσιου τομέα και των ΝΠΔΔ, δεν μπορούν παράλληλα να ασκούν το επάγγελμα του εκπαιδευτή υποψηφίων οδηγών αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, μετά την εφαρμογή του νόμου 4413/2016, ο οποίος ως προς το επαγγελματικό ασυμβίβαστο των εκπαιδευτικών οδηγών αυτοκινήτων, κ.λπ., κρίθηκε συνταγματικός.

Ο νόμος 4413/2016 καθιέρωσε το ασυμβίβαστο του επαγγέλματος του εκπαιδευτή οδηγών αυτοκινήτων (Σχολές Οδηγών) με αυτό του δημοσίου κ.λπ. υπαλλήλου.

Ειδικότερα, στο ΣτΕ είχαν προσφύγει 22 εκπαιδευτές οδηγών αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών, οι οποίοι παράλληλα είχαν την ιδιότητα του υπαλλήλου ή συνταξιούχου του Δημόσιου, κ.λπ. και ζητούσαν να ακυρωθούν οι αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, που απέρριψαν τις αιτήσεις τους, με τις οποίες ζητούσαν να ακυρωθεί σχετική απόφαση και έγγραφο για την παύση ισχύος των αδειών ασκήσεως επαγγέλματος εκπαιδευτικών υποψηφίων οδηγών αυτοκινήτων, κ.λπ., που εκδόθηκαν σε επιταγή του νόμου 4413/2016.

Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών είχε κρίνει ότι οι διατάξεις του νόμου 4413/2016 ως προς το σκέλος που καθιερώνουν το ασυμβίβαστο του επαγγέλματος του εκπαιδευτικού των Σχολών Οδηγών, δεν αντίκειται στις συνταγματικές αρχές της ισότητας (άρθρο 4 Συντάγματος), της επαγγελματικής ελευθερίας (άρθρο 5 Σ.), της ελευθερίας της εργασίας (άρθρο 22 Σ.) και της αναλογικότητας (άρθρο 25 Σ.).

Στις εφέσεις τους οι προσφεύγοντες υποστήριζαν, μεταξύ άλλων, ότι παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της ισότητας, καθώς ο περιορισμός αυτός επιβάλλεται σε συγκεκριμένη κατηγορία εκπαιδευτών, χωρίς να καταλαμβάνει εκπαιδευτές χειριστών αεροπλάνων, ελικοπτέρων, κ.λπ., που κατέχουν αντίστοιχες θέσεις στον Δημόσιο κ.λπ. και τελούν υπό ουσιωδώς όμοιες συνθήκες, ενώ ορισμένοι εκ των προσφευγόντων είναι τρίτεκνοι και προστατεύονται από το άρθρο 21 του Συντάγματος.

Τέλος, το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ με τις υπ΄ αριθμ. 2675-2678/2020 αποφάσεις του απέρριψε ως αβάσιμες, τις εφέσεις των εκπαιδευτών επαναλαμβάνοντας το σκεπτικό των εφετειακών αποφάσεων.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "ΣτΕ: Υπάλληλοι και συνταξιούχοι δημοσίου δεν μπορούν να είναι εκπαιδευτές οδηγών"

Κορωνοϊός: Στα 476 τα νέα κρούσματα - 467 οι διασωληνωμένοι, 66 θάνατοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 476 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 135931, εκ των οποίων το 52.4% άνδρες.

5356 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 40165 (29.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

467 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 146 (31.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 80.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 862 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 66 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 4.672 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1899 (40.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

 Αναλυτικά η κατανομή των 476 νέων κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα διαμορφώνεται ως εξής:

19 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής

17 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών

36 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών

10 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής

60 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών

20 κρούσματα στην ΠΕ Νότιου Τομέα Αθηνών

26 κρούσματα στην Π.Ε Πειραιώς

91 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

2 κρούσματα στην Π.Ε Αργολίδας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Άρτας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Βοιωτίας

15 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

2 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηλείας

9 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηρακλείου

1 κρούσμα στην Π.Ε Θάσου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

1 κρούσμα στην Π.Ε Θήρας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

9 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

8 κρούσματα στην Π.Ε Καλύμνου

6 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

2 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

6 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

4 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

12 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

12 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

2 κρούσματα στην Π.Ε Μεσσηνίας

2 κρούσματα στην Π.Ε Νήσων

14 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

2 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

7 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

6 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

3 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

2 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

Δείτε ΕΔΩ την ημερήσια επιδημιολογική μελέτη του ΕΟΔ

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Στα 476 τα νέα κρούσματα - 467 οι διασωληνωμένοι, 66 θάνατοι"

Σκυλακάκης: Θα εξετάσουμε το θέμα των ηλεκτρονικών αποδείξεων ώστε να μην αδικηθεί κανείς

Ανοικτό αφήνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να επανεξετάσει το ποσοστό των αποδείξεων που πρέπει να συγκεντρωθούν από τους πολίτες μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020 προκειμένου να μην επιβαρυνθούν με επιπλέον φόρο. Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι φορολογούμενοι υποχρεούνται να συλλέξουν αποδείξεις ίσες με το 30% του εισοδήματός τους.

Η πανδημία ωστόσο, αν και οδήγησε στην αύξηση του όγκου των ηλεκτρονικών συναλλαγών, έχει δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα σε πληθυσμιακές ομάδες που από τη μία πλευρά δαπανούν μόνο για τα απολύτως απαραίτητα, από την άλλη αποταμιεύουν τα όποια διαθέσιμα έχουν, φοβούμενες την επόμενη μέρα.

«Προφανώς το 2020 δεν ήταν μια ομαλή χρονιά από πλευράς κατανάλωσης και οι άνθρωποι παρεμποδίστηκαν στο να προβούν σε αγορές από τα διαδοχικά lockdown. Κατά συνέπεια, θα εξετάσουμε το θέμα των ηλεκτρονικών αποδείξεων ώστε να μην αδικηθεί κανένας» δηλώνει ο κ. Σκυλακάκης στο MEGA. Προσθέτει δε πως «το μέτρο διαχρονικά θα παραμείνει αλλά το πώς θα εφαρμοστεί, θα το κοιτάξουμε με πολλή προσοχή ώστε να μην αδικηθεί κανένας».

Οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν αφού πρώτα θα έχουν μετρηθεί οι ηλεκτρονικές συναλλαγές όλου του έτους. «Οι ανακοινώσεις πάντως μπορεί να γίνουν ακόμη και τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες αφού τα συγκεκριμένα στοιχεία θα είναι χρήσιμα για τις φορολογικές δηλώσεις του 2020 που θα γίνουν σε πολλούς μήνες από τώρα» όπως είπε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Ξεκαθάρισε δε, ότι ο ορίζοντας της κυβέρνησης για τα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων είναι ο ορίζοντας της πανδημίας. «Όσο υπάρχουν περιοριστικά μέτρα θα πρέπει να έχουμε και μέτρα στήριξης όσων πλήττονται» σημείωσε, προσθέτονας πως όταν θα τελειώσει η πανδημία τα μέτρα της εξόδου θα είναι διαφορετικά από αυτά που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της.

Ερωτηθείς αναφορικά με την επιστρεπτέα προκαταβολή και το αν εξετάζεται το σενάριο οι επιχειρήσεις να μην επιστρέψουν το 50% ή να μην πληρώσουν ένα ποσοστό από αυτά που έχουν εισπράξει, το μέλος της κυβέρνησης υπογράμμισε ότι «το πώς θα χειριστούμε αυτό το θέμα είναι νωρίς για να το πούμε. Θα υπάρξει πολύ μεγαλύτερη εξατομίκευση σε αυτήν την υπόθεση. Δηλαδή θα έχουμε με πολύ πιο προσεκτικό τρόπο την εικόνα των επιχειρήσεων πριν αποφασίσουμε ποιες και πώς θα βοηθήσουμε με αυτό το εργαλείο».

Δείτε τη συνέντευξη:

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Σκυλακάκης: Θα εξετάσουμε το θέμα των ηλεκτρονικών αποδείξεων ώστε να μην αδικηθεί κανείς"

Πέτσας: Άλλες 429.000 δόσεις εμβολίων ως το τέλος Ιανουάριου – Από Φεβρουάριο οι μαζικοί εμβολιασμοί

Το εμβόλιο είναι ο μόνος τρόπος για να πάρουμε τις ζωές μας πίσω, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος εμβολιάστηκε πριν από λίγη  ώρα.

Η χθεσινή ημέρα είναι σπουδαία, καθώς ξεκίνησαν στην Ελλάδα οι εμβολιασμοί, όπως και σε όλες τις χώρες της ΕΕ, σημείωσε.

Ήδη έχουν εμβολιαστεί η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, ο μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος, αποδεικνύοντας την εμπιστοσύνη τους στο εμβόλιο.

Η έναρξη των εμβολιασμών είναι σπουδαία στιγμή, το εμβόλιο είναι η μόνος τρόπος για να ξαναπάρουμε τη ζωή μας πίσω, για να πάρει μπροστά και πάλι η οικονομική δραστηριότητα, ανέφερε και πρόσθεσε ότι η μάχη από δω και στο εξής θα δοθεί με δύο τρόπους, άμυνα με τα μέτρα και επίθεση με το εμβόλιο.

Ο κ. Πέτσας ξεκίνησε την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αναφέροντας πως: «το 2020 άλλαξε η ζωή μας, ζήσαμε καταστάσεις που δεν είχαμε διανοηθεί, χάθηκαν άνθρωποι, η οικονομία δοκιμάζεται από την υγειονομική κρίση».

Σημείωσε ότι με εξαίρεση κάποιες περιοχές η Ελλάδα τα πήγε σχετικά καλύτερα από άλλες χώρες. Συνέστησε προσοχή τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων για να μην υπάρξει επιδείνωση.

Το άνοιγμα της οικονομίας θα γίνεται σταδιακά, παράλληλα με την βελτίωση της υγειονομικής κατάστασης, πρόσθεσε ο κ. Πέτσας. Συμπλήρωσε πως για όσο καιρό παραμένει κλειστή η οικονομία, η κυβέρνηση θα στηρίζει τις πληττόμενες επιχειρήσεις.

Στην πρωτοπορία της ανάπτυξης το 2021 θα βρεθούν οι πιο βαριά πληγέντες κλάδοι του 2020. Αν και το 2021 θα ξεκινήσει με δυσκολίες, τα πράγματα σταδιακά θα αλλάζουν, σημείωσε και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα οδηγήσει την χώρα εκεί που της αξίζει.

Για τα σχολεία είπε ότι τις επόμενες ημέρες η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως θα συναντηθεί με τους ειδικούς για την επαναλειτουργία τους, τονίζοντας αυτό είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Θα δούμε πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση μέσα στις επόμενες ημέρες, ανέφερε.

Για τα εμβόλια είπε ότι μέχρι τέλος Ιανουάριου αναμένονται άλλες 429.000 δόσεις της Pfizer. Από τις 6 Ιανουαρίου και σιγά σιγά θα εγκρίνονται τα εμβόλια και των άλλων εταιρειών. Θα επιταχύνουμε από τον Φεβρουάριο και μετά. Τα βήματα θα γίνονται σιγά σιγά μέσα στον Ιανουάριο. Ελπίζουμε από Φεβρουάριο να επιταχύνουμε, δήλωσε ο κ. Πέτσας.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πέτσας: Άλλες 429.000 δόσεις εμβολίων ως το τέλος Ιανουάριου – Από Φεβρουάριο οι μαζικοί εμβολιασμοί"

Ο Χάφταρ επιστρέφει το γάντι στον Ακάρ: Η απάντησή μας θα δοθεί στο πεδίο και θα είναι σκληρή

Καζάνι που βράζει η Λιβύη, καθώς παρά την εκεχειρία και τις διαπραγματεύσεις των μέχρι πρότινος εμπόλεμων πλευρών ώστε να εξευρεθεί πολιτική λύση, η Τουρκία εξακολουθεί να στέλνει οπλισμό και μισθοφόρους, προκαλώντας την «έκρηξη» του Χάφταρ.

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, παρατηρούνται κινήσεις δυνάμεων και των δύο πλευρών στην περιοχή μεταξύ Σύρτης και Αλ Τζούφρα.

Το γεγονός οδήγησε τον στρατιωτικό ηγέτη του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), Στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ να απευθύνει «τελεσίγραφο» στην Τουρκία, αναφέροντας: «Η εποχή των αποικιακών ψευδαισθήσεών σας έφτασε στο τέλος και πρέπει να διαλέξετε αν θα πολεμήσετε ή θα φύγετε».

Λίγες ώρες αργότερα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ επισκεπτόταν την Λιβύη και απειλούσε ότι οι δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ και οι υποστηρικτές τους στην ανατολική Λιβύη θα θεωρηθούν «νόμιμοι στόχοι» εάν επιχειρήσουν να επιτεθούν σε τουρκικές δυνάμεις στην περιοχή.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε τουρκικά στρατεύματα στην Τρίπολη, ο Ακάρ δήλωνε ότι οι δυνάμεις του Χάφταρ και οι υποστηρικτές τους δεν θα έχουν «πού να κρυφτούν» εάν βάλουν στο στόχαστρό τους Τούρκους στρατιωτικούς.

Όμως στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η ανταπάντηση του Χάφταρ στον Ακάρ.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Χασάν Σίβρι, ο στρατηγός Χαφτάρ απάντησε, «Η απάντησή μας στο πεδίο θα είναι σκληρή.»

onalert

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Χάφταρ επιστρέφει το γάντι στον Ακάρ: Η απάντησή μας θα δοθεί στο πεδίο και θα είναι σκληρή"

Σκάνδαλο Folli Follie: Πώς ο Σάκκος «έδεσε» τους Κουτσολιούτσους με τον ΣΥΡΙΖΑ

Μια ασύλληπτη για τα ελληνικά δεδομένα απάτη που ξεπερνάει και το πιο ευφάνταστο σενάριο και η οποία εξελισσόταν επί 17 ολόκληρα χρόνια κάτω από τη μύτη των εποπτικών και ελεγκτικών αρχών ξετυλίγει και φωτίζει η ενδιάμεση έκθεση της PricewaterhouseCoopers (PwC) για την υπόθεση της Folli Follie.

Πέραν, όμως, της απάτης, που αποκαλύπτεται σε όλο της το μεγαλείο μέσα από τις 212 σελίδες της έκθεσης, για πρώτη φορά το σκάνδαλο της Folli Follie αποκτά και πολιτικές διαστάσεις που φτάνουν μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου επί συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ.

Σε εσωτερικά μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας που περιλαμβάνονται στην έκθεση, κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και ο κ. Αλέξης Τσίπρας, αποκαλούνται ως ισχυροί σύμμαχοι της Folli Follie, ενώ βαριές σκιές πέφτουν και στα τότε μέλη του διοικητικού συμβουλίου και της εκτελεστικής επιτροπής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Κι αυτό καθώς, από το σύνολο της αλληλογραφίας με αποδέκτη τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο και αποστολέα τον προϊστάμενο Ασφάλειας της Folli Follie Νίκο Σάκκο, αποτυπώνεται η δημιουργία ενός μηχανισμού που στόχο είχε να καθυστερήσει τις έρευνες στην εταιρεία και οι ιδρυτές της να κερδίσουν χρόνο για να καλύψουν κάθε ίχνος της έκνομης δραστηριότητάς τους.

«Κύριε Τζώρτζη,

Θα ήθελα να σας ενημερώσω περιληπτικά για τα σημερινά αποτελέσματα της κινητοποίησής μας. Η Οδηγία από ψηλά είναι να συνδράμουνε τον Ομιλο. Αυτή είναι η θέση του Μαξίμου», γράφει στις 9 Μαΐου του 2018 ο προϊστάμενος της ασφάλειας της Folli Follie στον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο και συνεχίζει: «Ενημερώθηκε και ο πρωθυπουργός. Ο κ. Μπαλαούρας έστειλε μήνυμα στον κ. Γκότση και του ανέφερε την κατάσταση. Προσωπική επικοινωνία έγινε με τον αντιπρόεδρο από τον κ. Λαζαρίδη. Είπε ο κ. Τρουλίνος να μην βγει ανακοίνωση και να πάμε στις 16.15 για να συζητήσουμε μαζί τους για να έχουν μια κοινή γραμμή (αυτοί και εμείς). Ο,τι και να τους πουν στην επιτροπή μπορούμε να επέμβουμε».

Το περιεχόμενο του συγκεκριμένου μηνύματος που ήρθε στο φως 2,5 χρόνια μετά την αποκάλυψη του μεγάλου σκανδάλου της Folli Follie εξηγεί για κάποιους τα χαλαρά… αντανακλαστικά που είχε επιδείξει την άνοιξη του 2018 η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η οποία περίμενε από τις 3 έως τις 25 Μαΐου του ίδιου έτους για να δηλώσει η εταιρεία «αδυναμία παροχής στοιχείων». Χρειάστηκαν δηλαδή να περάσουν 22 ημέρες από τις καταγγελίες στις οποίες είχε προβεί για τη Folli Follie η QCM ώστε να πληροφορηθούν οι επενδυτές ότι η εταιρεία δεν μπορούσε να δώσει στοιχεία για τον ισολογισμό της! Την περίεργη αυτή στάση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς είχε επισημάνει με σειρά δημοσιευμάτων την περίοδο εκείνη το «ΘΕΜΑ», σημειώνοντας μάλιστα πως κατά το χρονικό διάστημα που είχε δοθεί ως ανάσα στην εταιρεία, οι ιδιόκτητες της αναζητούσαν κάποια ισχυρή επιχειρηματική συμφωνία που θα τους έβγαζε από τη δύσκολη θέση, αλλά οι μέτοχοι της εταιρείας στο διάστημα αυτό έχασαν το 70% της αξίας της επένδυσής τους. Μάλιστα πληροφορίες που είχαν φτάσει από τότε στα δημοσιογραφικά γραφεία έκαναν λόγο για την ύπαρξη ισχυρών πολιτικών ερεισμάτων τα οποία είχαν καταφέρει να εξασφαλίσουν οι μεγαλομέτοχοι της Folli Follie.

«Εχουμε ισχυρούς συμμάχους»

Στην έκθεση της PwC περιλαμβάνονται δύο ακόμη μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας στα οποία γίνεται αναφορά σε υπουργούς και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τα αντανακλαστικά των εισαγγελικών αρχών κινητοποιεί η σημείωση για ποσό 80.000 ευρώ τα οποία βγήκαν από τα ταμείο της εταιρείας με την έγκριση του Δημήτρη Κουτσολιούτσου.

Φλαμπουράρης - Χαρίτσης

Οπως έχετε ήδη ενημερωθεί, ιδίως η παρουσία του προέδρου είναι καταλυτική. Είμαι σίγουρος ότι με την πίεση που τους ασκείται από τους ανθρώπους μας θα προχωρήσει ομαλά χωρίς εκπλήξεις η όλη διαδικασία», γράφει τον Μάιο του 2018 ο Νίκος Σάκκος στον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο και συνεχίζει: «Οπως αντιλαμβάνεστε, είναι πολύ δύσκολο για την επιτροπή, γιατί πιέζεται από παντού, να είναι πιο άμεση και σκληρή απέναντί μας, ήδη την κατηγορούν για ευνοϊκή μεταχείριση. Εχουμε όμως ισχυρούς συμμάχους. Αρκεί βέβαια και εμείς να τους βοηθήσουμε σε αυτά που μας ζητάνε, έστω και να δίνουμε στοιχεία σταδιακά με μια ροή.

Χθες, όπως σας είχα ενημερώσει, είχα μια συνάντηση με έναν σύμβουλο που αντιπροσωπεύει έναν από τους τρεις βασικούς υποστηρικτές μας στην υπόθεση. Αφού μου είπε πόσο δύσκολο είναι το όλο εγχείρημα και πόσο εκτίθεται ο άνθρωπός του και τι έχει κάνει μέχρι τώρα για μας και ότι θα είναι μέχρι να τελειώσουν όλα δίπλα μας, μου είπε ότι έχει κάποιες ανάγκες. (80) Δεν θα ήθελα ούτε μέσω email ούτε τηλεφωνικά να μιλήσουμε πιο αναλυτικά. Νομίζω ότι τη στιγμή αυτή δεν έχουμε την πολυτέλεια κανένα σύμμαχό μας να χαρίσουμε στους αντιπάλους μας για οποιονδήποτε λόγο.

Πρέπει δυστυχώς να διαθέσετε ένα κονδύλι για αυτές τις επαφές. Δεν είμαι υπέρ και το ξέρετε, αλλά σε αυτή την περίπτωση δεν νομίζω ότι γίνεται διαφορετικά. Ενημερώστε με πώς προχωρώ τουλάχιστον σε αυτή την περίπτωση. Παρακαλώ μονολεκτικά λόγω της σοβαρότητος. Με ένα ναι ή ένα όχι για να ξέρω τι να πω αύριο που περιμένουν απάντηση. Αν είναι ναι, μην πείτε το λόγο σε κανέναν». Ο Τζ. Κουτσολιούτσος απαντά μονολεκτικά «Ναι» (με λατινικούς χαρακτήρες) και ο Σάκκος επιβεβαιώνει ότι θα προχωρήσει.

Σε άλλο, δε, e-mail με παραλήπτη πάλι τον Tζώρτζη Κουτσολιούτσο και ημερομηνία 11 Μαΐου 2018, ο διευθυντής ασφάλειας της εταιρείας και έμπιστος της οικογένειας γράφει στον εργοδότη του:

«Κύριε Τζώρτζη, θα ήθελα να σας ενημερώσω σχετικά με τα σημερινά πεπραγμένα. Επικοινώνησαν σήμερα με τον πρόεδρο της επιτροπής, ο κ. Μπαλαούρας (ο οποίος πραγματικά υπερβάλλει εαυτόν για τον όμιλο, είναι ο μπροστάρης), ο Φλαμπουράρης, ο κ. Χαρίτσης υπουργός Ανάπτυξης, ο κ. Αραχωβίτης από το στενό περιβάλλον. Ο δε πρόεδρος είπε ότι είναι η πρώτη φορά που καθυστερεί τόσο και ήδη δέχεται επικρίσεις για την ευνοϊκή συμπεριφορά της επιτροπής απέναντί μας. (Σε άλλες περιπτώσεις ενεργούν άμεσα.) Σήμερα η έκτακτη επίσκεψη έπρεπε να γίνει μετά το θόρυβο που έχει δημιουργηθεί και από ό,τι μου είπαν οι δικοί μας, ήταν συνεργάσιμοι και φιλικοί (μας είχε ενημερώσει σχετικά ο πρόεδρος)».

Οι παραλείψεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς 

Αμείωτη παραμένει η κριτική προς την τότε Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (Ε.Κ.) και τον πρόεδρό της Χαράλαμπο Γκότση, λόγω της καθυστερημένης αντίδρασης της εποπτικής αρχής στην υπόθεση της Folli Follie. Κριτική που γίνεται εντονότερη εξαιτίας του ότι τον Δεκέμβριο του 2015 έρχεται εις γνώση του κ. Γκότση καταγγελία για λογιστικές παρατυπίες στον ισολογισμό της εταιρείας, πλην η Επιτροπή αποφάσισε να μπει στο αρχείο.

Αλλά και τον Μάιο του 2018, όταν δημοσιοποιήθηκε το περίφημο report της QCM που αμφισβητεί ευθέως την ορθότητα των οικονομικών μεγεθών και το εύρος του δικτύου καταστημάτων της Folli Follie (κυρίως στην Κίνα), η εποπτική αρχή δέχεται ισχυρότατη κριτική για τους καθυστερημένους χειρισμούς της.

Μόνο μετά τη σχετική όχληση της Εισαγγελίας Οικονομικού Εγκλήματος για ενημέρωση επί του θέματος η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έστειλε στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών αποφάσεις της με τις οποίες ενημερώνει για την επιβολή διοικητικών προστίμων στην F.F. για τη χρήση 2017, χωρίς, όπως αναφέρεται, να υπάρχει ένδειξη ποινικής χειραγώγησης της μετοχής, αφού δεν προέκυπτε όφελος των βασικών μετόχων.

Ο έλεγχος της Ε.Κ. έγινε σε μια χρήση που δεν υπήρξε πώληση μετοχών (ώστε να προκύψει όφελος), το 2016, αφού η πώληση μεγάλου αριθμού μετοχών έγινε τον Μάιο του 2017, με τον κ. Κουτσολιούτσο να αποκομίζει 23 εκατ. ευρώ. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κινούνταν με επιλήψιμα αργούς ρυθμούς, με τη ροή πληροφοριών να είναι πολύ αργή προς την οικονομική εισαγγελία που διεξήγε τη σχετική έρευνα.


Στο μικροσκόπιο τα e-mail

Οπως ήταν αναμενόμενο, το περιεχόμενο των παραπάνω μηνυμάτων και ειδικότερα κατά πόσο αυτά είναι αξιόπιστα εξετάζεται ήδη από εισαγγελέα, δεδομένου ότι και στην έκθεση της PwC αναφέρεται πως οι συγκεκριμένες επικοινωνίες παρατίθενται «για λόγους πληρότητας της επεξεργασίας των στοιχείων που μας δόθηκαν» και «δεν ήταν δυνατόν να επιβεβαιώσουμε την ακρίβειά τους, ούτε εάν τα όσα γεγονότα περιγράφονται πραγματικά έλαβαν χώρα ή αν ήταν ενέργειες που συζητήθηκαν και ο αποστολέας των επικοινωνιών τα αναφέρει ως πραγματοποιηθέντα». Ο εισαγγελέας, στο πλαίσιο της έρευνάς του, αναμένεται να καλέσει σε κατάθεση τον Νίκο Σάκκο καθώς και άλλους μάρτυρες προκειμένου να ελέγξει τη βασιμότητα των γραφόμενών του.

Δεν αποκλείεται, πάντως, αμέσως μετά τις γιορτές η δικογραφία ως προς τα πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στα μηνύματα να διαβιβαστεί στη Βουλή σύμφωνα με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών. Σε ό,τι αφορά τον κ. Γεράσιμο Μπαλαούρα, ο φάκελος κατά το μέρος που τον αφορά δεν θα διαβιβαστεί στο Ελληνικό Κοινοβούλιο λόγω του ότι δεν έχει πλέον τη βουλευτική ιδιότητα. Οπως ανέφεραν δε εισαγγελικές πηγές, η περίπτωση του κ. Μπαλαούρα θα ερευνηθεί ενδελεχώς καθώς το συγκεκριμένο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με άλλο μήνυμα του Ν. Σάκκου, τον έχει ενημερώσει για τροπολογία που επρόκειτο να κατατεθεί και αφορούσε σε ευνοϊκή ρύθμιση για τα Καταστήματα Αφορολόγητων Ειδών.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει για τον εισαγγελέα η αναφορά στον αριθμό 80 που εμπεριέχεται στο μήνυμα του διευθυντή ασφάλειας της Folli Follie. Κι αυτό καθώς, όπως αναφέρεται στην έκθεση, σε ατζέντα που βρέθηκε στα γραφεία της Folli Follie και η οποία πιθανολογείται ότι ανήκει στον αρχιταμία της εταιρείας, εντοπίστηκε καταχώρηση με την περιγραφή “Ν.ΣΑΚΚΟΣ (ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΕΦ/ΑΓΟΡΑ) για ποσό 80.000 με ημερομηνία 14-5-2018. Μάλιστα, για το θέμα αυτό ο Νίκος Σάκκος ρωτήθηκε από τους ελεγκτές της PwC και απάντησε ότι πράγματι είχε κάποια συνάντηση με πρόσωπο που «είχε κάποια σχέση» με τον Γεράσιμο Μπαλαούρα. Ωστόσο, ισχυρίστηκε ότι δεν θυμόταν ούτε τον τίτλο ούτε το όνομα του συγκεκριμένου προσώπου. Οσον αφορά το θέμα των «αναγκών» (80), το οποίο είχε αναφέρει στο e-mail του προς τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο ο Ν. Σάκκος, επιβεβαίωσε ότι υπήρξε ένα αίτημα ύψους 80.000 ευρώ, αλλά ανέφερε πως δεν θυμόταν αν το αίτημα ήταν για πληρωμή σε μετρητά ή για κάποιο είδος φιλανθρωπικής δωρεάς!

Και ενώ η εισαγγελική έρευνα που στόχο έχει να εξακριβώσει αν τα όσα αναφέρονται στα επίμαχα e-mail υλοποιήθηκαν, η μεγάλη ανάκριση για την υπόθεση της Folli Follie, που ξεκίνησε με την άσκηση των πρώτων διώξεων τον Δεκέμβριο του 2018 από τον οικονομικό εισαγγελέα Ιωάννη Δραγάτση, βαίνει προς ολοκλήρωση. Πλέον το επόμενο βήμα είναι η δικογραφία να διαβιβαστεί σε δικαστικό συμβούλιο για την έκδοση βουλεύματος που θα ανοίξει τον δρόμο για την έναρξη της δίκης.

Χαριστική βολή

Πίσω στον Μάιο του 2018. Η τετριμμένη δημοσιογραφική φράση «έπεσε σαν βόμβα» απλώς περιορίζει την αίσθηση που προκάλεσε η είδηση ότι ένα σχετικά άγνωστο fund, το QCM, δημοσιοποίησε έκθεση στην οποία υποστήριζε πως η Folli Follie, που μέχρι τότε προβάλλονταν ως ένα διεθνές επιχειρηματικό success story από την Ελλάδα, δεν ήταν περισσότερο από μια τεράστια φούσκα.

Από τότε έχουν γραφεί, αποκαλυφθεί και ειπωθεί πάρα πολλά γι’ αυτό που πλέον αποκαλείται «σκάνδαλο Folli Follie». Δύο, όμως, ήταν τα αναπάντητα ερωτήματα: ποιοι και πώς οδήγησαν το QCM να αποκαλύψει την τεραστίων διαστάσεων απάτη και πόσα χρόνια οι Κουτσολιούτσοι και οι συνεργάτες τους ξεγελούσαν εποπτικές αρχές, τράπεζες, επενδυτικούς οίκους και επενδυτές. Το πρώτο ίσως χρειαστεί καιρός ακόμη να απαντηθεί. Το δεύτερο, όμως, φωτίζεται από την ενδιάμεση έκθεση που κατέθεσε η PwC για τον διαχειριστικό έλεγχο που πραγματοποίησε στη Folli Follie.

Στις 212 σελίδες της έκθεσης που πρακτικά αποτελεί μια σύνοψη της κύριας, η οποία ξεπερνά τις 5.000 σελίδες, οι ελεγκτές της PwC αποκωδικοποιούν τους μηχανισμούς με τους οποίους η «αγία» οικογένεια ενορχήστρωσε από το 2001, όπως αναφέρεται στην έκθεση, τη λογιστική απάτη με την οποία φούσκωναν τα οικονομικά μεγέθη της Folli Follie μέσω δεκάδων faux θυγατρικών και πλαστών στοιχείων, για να αποκομίσουν, πέραν των άλλων, υπεραξίες εκατομμυρίων ευρώ από πωλήσεις μετοχών τους στο Χρηματιστήριο, από μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου.

Η αποτύπωση των λογιστικών παρατυπιών θα είχε καταγραφεί νωρίτερα, πλην η αρχική έρευνα της Alvarez & Marshal (Α&Μ) είχε, όπως αποδεικνύεται, παρεμποδιστεί από τους ίδιους τους Κουτσολιούτσους. Ωστόσο, οι ελεγκτές της PwC μπόρεσαν να αξιοποιήσουν το υλικό που είχε συλλεχθεί σε προγενέστερο χρόνο (Σεπτέμβριος 2018) από την Α&Μ και μαζί με αυτό που συνέλεξαν από την εξέταση εκατομμυρίων, κυριολεκτικά, ηλεκτρονικών αρχείων και εγγράφων που συγκέντρωσαν, μπόρεσαν να «δέσουν» την υπόθεση.

apokalypseis1

Οι μηχανισμοί της απάτης

Η PwC ρητά αναφέρει πως «από την έρευνά μας διαπιστώσαμε πως οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας ήταν ουσιωδώς εσφαλμένες επί σειρά ετών, με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται στο επενδυτικό κοινό μια πλασματική εικόνα». Συγκεκριμένα, από το 2001 (δηλαδή μόλις τέσσερα χρόνια από την εισαγωγή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο) και έως το 2017 παρουσίαζε κάθε χρόνο στις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις πλασματικό κύκλο εργασιών και κέρδη «αποσκοπώντας προφανώς στη δημιουργία μιας ελκυστικής επενδυτικής πρότασης τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή χρηματαγορά».

Στην έκθεση καταγράφονται τρεις διαφορετικές μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν για το φούσκωμα των οικονομικών μεγεθών του oμίλου, μέσω εταιρειών ελεγχόμενων από στελέχη του F.F. Group. Η πρώτη περίοδος ξεκινά από το 2001 έως το 2013 και είναι η γνωστή «γύρω-γύρω όλοι» που αποκάλυψε η Α&Μ. Λίγο αργότερα, το 2006, εφαρμόστηκε μια δεύτερη μέθοδος που έτρεξε παράλληλα με την πρώτη και μέχρι το 2015, χρησιμοποιώντας πάλι εταιρείες ελεγχόμενες από στελέχη του ομίλου F.F.

Το 2015 οι μέθοδοι αυτές έπαψαν να χρησιμοποιούνται και στις αρχές του 2016 εμφανίστηκε μια τρίτη μέθοδος κατά την οποία εταιρείες του ομίλου πραγματοποιούσαν εικονικές πωλήσεις σε έναν μοναδικό εικονικό, ξανά, προμηθευτή (ΝG Boon Soon). Oπως προκύπτει, τουλάχιστον το 70% των συνολικών πωλήσεων της F.F. στην Ασία, μόνο για την περίοδο 2008-2015, ήταν εικονικό. Ο έλεγχος, πέραν όλων των άλλων, εντόπισε (όπως και η Α&Μ) πλαστά τραπεζικά extraits της Alpha Bank για την FFGS και σειρά άλλων εταιρειών του oμίλου.

Η ομάδα της Ασίας

Από τα στοιχεία που έχει αποκτήσει η PwC φαίνεται πως τα άτομα που συμμετείχαν άμεσα και σε καθημερινή βάση, με τη διενέργεια των διαφόρων τύπων εικονικών συναλλαγών, ήταν ο Tonio Law (Law Chiu Chien, περιφερειακός διευθυντής FFGS), o Ιωάννης Μπεγιέτης (πρώην οικονομικός διευθυντής υπο-ομίλου Ασίας) και η Kennis Chow (προϊστάμενη Λογιστηρίου FFGS).

Σε ό,τι αφορά στους Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσο, τότε πρόεδρο και CEO της εταιρείας αντίστοιχα, η PwC αναφέρει «φαίνεται επίσης πως οι Δημήτρης και Γιώργος (Τζώρτζης) Κουτσολιούτσος γνώριζαν την ύπαρξη αυτών των παράνομων μεθόδων, ενώ υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι κατεύθυναν τις μεθοδεύσεις αυτές για την επίτευξη των επιθυμητών αποτελεσμάτων». Συγκεκριμένα τονίζεται πως «έχουμε εντοπίσει παραδείγματα όπου οι Tonio Law και Ιωάννης Μπεγιέτης μοιράζονταν λεπτομέρειες για διάφορες ελεγχόμενες εταιρείες με τους Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσο, όπως για λογιστικούς χειρισμούς που σχετίζονταν με τις ακολουθούμενες μεθόδους καταχώρισης πλασματικών συναλλαγών, καθώς και για άλλους χειρισμούς».

Ο Τζώρτζης γνώριζε

Επιπλέον, από τα αποδεικτικά στοιχεία που περιήλθαν στην κατοχή της PwC προκύπτει πως «ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος έδινε κατευθύνσεις σχετικά με τα προσδοκώμενα αποτελέσματα και την επιθυμητή απόδοση των θυγατρικών του ομίλου στην Ασία, που ήθελε να απεικονίζονται σε κάθε κλείσιμο, στις δημοσιοποιημένες οικονομικές καταστάσεις».

Οι ηλεκτρονικές επικοινωνίες είναι εκατοντάδες και μεταξύ αυτών υπάρχει e-mail του (με κοινοποίηση στον Δ. Κουτσολιούτσο) προς τον Ι. Μπεγιέτη, από τον οποίο ζητά τον Αύγουστο του 2013 «να αυξηθεί ο τζίρος κατά περίπου 14% πάνω από πέρυσι και να κρατήσουμε περίπου το ίδιο gross profit και ΕBITDA margin». Καταρρίπτεται, έτσι, το βασικό επιχείρημα του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου ότι δεν γνώριζε τι συνέβαινε με τις δραστηριότητες της Folli Follie στην Ασία, για τις οποίες υπεύθυνος ήταν ο πατέρας του, κάτι που είχε αναφέρει και κατά την απολογία του τον περασμένο Σεπτέμβριο όταν υποστήριξε πως είχε την ευθύνη της ελληνικής μητρικής και δεν γνώριζε τίποτα για τα παραποιημένα στοιχεία του ασιατικού βραχίονα, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα να εμφανίζεται μια ψευδής εικόνα ευρωστίας για τον όμιλο.

Εξιλαστήρια θύματα

Εξαιρετικά ενδιαφέρον έχουν όσα αναφέρονται για τον Ι. Μπεγιέτη που από το 2006 ήταν στον όμιλο της FF, αρχικά ως CFO, στη συνέχεια ως oικονομικός διευθυντής υπο-ομίλου Ασίας με έδρα το Χονγκ Κονγκ. Πέραν των εκατοντάδων αναφορών στο πρόσωπό του για τις επικοινωνίες και τη συμμετοχή του στον μηχανισμό παραποίησης των οικονομικών στοιχείων της F.F., των... συμβουλών που εμφανίζεται να έχει δώσει στον Ελληνα γενικό πρόξενο της Ελλάδας στο Χονγκ Κονγκ για το σε ποιες τιμές να αγοράσει και να πουλήσει μετοχές της Folli Follie, προκαλούν εντύπωση τα όσα ακολούθησαν της αποκάλυψης του σκανδάλου τον Μάιο του 2018.

Οι ελεγκτές της PwC αναφέρουν ότι δύο μήνες μετά οι Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, σε συνεργασία με τον σύμβουλό τους Hal Hirsch, που, μεταξύ άλλων, ανέλαβε να παρεμποδίσει τον έλεγχο της Α&Μ, αρχίζουν σταδιακά να προετοιμάζουν το έδαφος για να μετατοπίσουν τις ευθύνες του σκανδάλου στον Μπεγιέτη, μεταξύ άλλων προσώπων. Ο τελευταίος απολύεται τον Οκτώβριο του 2018 και στην επιστολή απόλυσής του αναφέρεται πως «η απάτη και η ανεντιμότητά σας ως CFO οδήγησε την εταιρεία σε κρίση και να αποκτήσει αρνητική φήμη». Ο Μπεγιέτης αρνήθηκε τις κατηγορίες και δήλωσε πως ό,τι είχε πράξει, το έπραξε μόνο σύμφωνα με τις οδηγίες και τις εντολές της ανώτατης διοίκησης.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Σκάνδαλο Folli Follie: Πώς ο Σάκκος «έδεσε» τους Κουτσολιούτσους με τον ΣΥΡΙΖΑ"

Ελληνας εντατικολόγος στη Γερμανία: Συνάδελφοι στην Ελλάδα, είστε μάγκες

Ο 30χρονος εντατικολόγος και καρδιολόγος Δημήτρης Σίσκος πέρασε τη μέρα των Χριστουγέννων δίνοντας μάχες για να κρατήσει στη ζωή τους ασθενείς του στην εντατική μονάδα του νοσοκομείου του Μπέργκις Γκλάντμπαχ, στο κρατίδιο της Ρηνανίας - Βεστφαλίας στην κεντροδυτική Γερμανία, όπου εργάζεται.

Ήταν μια εφημερία για γερά νεύρα, όπως λέει, όχι μόνο λόγω της εορταστικής μέρας που τον βρήκε στο καθήκον. Πέρα από τους 10 ασθενείς που είχε να φροντίσει, κλήθηκε να χειριστεί τέσσερις νέες εισαγωγές: τρία βαριά εμφράγματα και μια 84χρονη γυναίκα με κορωνοϊό, ο οποίος είχε προκαλέσει ήδη βαριές βλάβες στα πνευμόνια της.

Μιλώντας στο Euro2day.gr, ο νεαρός γιατρός, που μεγάλωσε και σπούδασε στη Θεσσαλονίκη, περιγράφει την εμπειρία του στη μάχη με την πανδημία, κάνει τις μοιραίες συγκρίσεις του καλύτερου συστήματος υγείας της Ευρώπης με όσα μαθαίνει ότι συμβαίνουν στην Ελλάδα, ενώ στέλνει μήνυμα ενθάρρυνσης στους εδώ συναδέλφους του, τους οποίους χαρακτηρίζει «μάγκες», γιατί «παλεύουν με τα χέρια, χωρίς τα όπλα που έχουμε εμείς εδώ», όπως λέει.

Θεσσαλονικιός «ερωτικός μετανάστης»

Ο 30χρονος μεγάλωσε στην Τούμπα της Θεσσαλονίκης, πέρασε τα μαθητικά του χρόνια φοιτώντας με υποτροφία σε ιδιωτικό σχολείο και σπούδασε Ιατρική στο ΑΠΘ, αλλά ήδη από το πέμπτο έτος της φοίτησής του είχε έτοιμες τις βαλίτσες του για τη Γερμανία. «Δεν καθυστέρησα ούτε μέρα. Δεν μπορούσα να περιμένω χρόνια για την ειδικότητα. Εδώ βρήκα την εκπαίδευση και τα εφόδια που χρειαζόμουν για να προχωρήσω», λέει. Παρόλο που είχε σκοπό να επιστρέψει στην Ελλάδα, παντρεύτηκε Ελληνογερμανίδα και δηλώνει πλέον «ερωτικός μετανάστης». Τους επόμενους μήνες θα ανοίξει και το ιδιωτικό του ιατρείο.

Αφού έκανε την ειδικότητά του στην καρδιοχειρουργική και την εντατικολογία, εργάστηκε στο γερμανικό σύστημα υγείας, αρχικά στην Κολωνία και στη συνέχεια στο γειτονικό Μπέργκις Γκλάντμπαχ, στην ανατολική όχθη του Ρήνου. Η πόλη των 175.000 κατοίκων έχει τρία νοσοκομεία και συνολικά 45 κλίνες εντατικής θεραπείας. Το νοσοκομείο στο οποίο εργάζεται ανήκει στην Ευαγγελική Εκκλησία και διαθέτει 14 κλίνες ΜΕΘ.

«Κάθε 7, 8, 10 μέρες φτάνουμε στο σημείο να έχουμε 14 στις 14 καλυμμένες κλίνες», λέει, προσθέτοντας ωστόσο πως δεν έχουν φτάσει ακόμη σε σημείο αδιεξόδου. «Κάνουμε προγραμματισμό, έχουμε τους μηχανισμούς και την υποδομή να βρίσκουμε λύσεις. Κι όταν μιλάμε για κλίνες εντατικής, εννοούμε κανονικές κλίνες, πλήρως οργανωμένες. Όχι να βάζουμε έναν αναπνευστήρα στο κομοδίνο και να το βαπτίζουμε εντατική», σημειώνει με νόημα.

Ο ασθενής επιλέγει ως πού θα φτάσει η θεραπεία του

Η πρώτη κίνηση που κάνει όταν δέχεται νέο περιστατικό, όπως και κάθε εντατικολόγος στη Γερμανία, είναι να τηλεφωνεί στον οικογενειακό γιατρό του ασθενή. Από εκείνον πληροφορείται για το ιστορικό του, αλλά και για το έντυπο συγκατάθεσης που έχουν υπογράψει οι περισσότεροι Γερμανοί πολίτες, στο οποίο αναφέρουν ρητώς ως πού επιτρέπουν να φτάσει η θεραπεία τους, αν ποτέ και για οποιονδήποτε λόγο χρειαστούν διασωλήνωση.

«Στο έγγραφο αυτό μπορεί να δηλώσει κάποιος ότι αν φτάσω στο σημείο να μου βάλετε αναπνευστήρα στο στόμα, να μου τρυπάτε κεντρικές αρτηρίες και να μου κάνετε πιέσεις στο στήθος για να αναπνεύσω, δεν θέλω να δεχτώ άλλη θεραπεία. Θέλω να με αφήσετε να πεθάνω. Μπορεί να ακούγεται λίγο μακάβριο, αλλά είναι κοινή πρακτική εδώ», εξηγεί. Οι γιατροί δεν κάνουν επιλογή ασθενών, αλλά είναι υποχρεωμένοι να σεβαστούν την επιθυμία αυτού που έχει ζητήσει να μην του χορηγηθεί επιπλέον θεραπεία. Η 84χρονη που εισήχθη ανήμερα τα Χριστούγεννα με κορωνοϊό είχε υπογράψει πως επιθυμεί να υποβληθεί σε κάθε διαθέσιμη θεραπεία, παρά τη βεβαρημένη υγεία της.

Το Ευαγγελικό Νοσοκομείο του Μπέργκις Γκλάντμπαχ

Χθες η κλινική είχε 3 κενές κλίνες σε σύνολο 14. «Το ιδιαίτερο με αυτό τον ιό είναι ότι προκαλεί πραγματικά μεγάλες βλάβες στα πνευμόνια του ασθενή, με αποτέλεσμα ο άρρωστος να παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα στην εντατική. Ένας 50χρονος μπορεί να χρειαστεί 8-10 μέρες, ένας 80χρονος μπορεί να μείνει και δύο μήνες και στο τέλος να μην τα καταφέρει. Γι' αυτό η σύσταση προς τους πολίτες είναι: μείνετε στο σπίτι για να μη χρειαστεί να έρθετε εδώ», επισημαίνει.

Σε αντίθεση με την Ελλάδα, οι εντατικές μονάδες στη Γερμανία είναι κοινές και δεν έχουν διαχωριστεί σε Covid και μη Covid, καθώς διαθέτουν άριστο εξαερισμό και πλήρη εξοπλισμό μέσων ατομικής προστασίας για τη μη μετάδοση του ιού από ασθενή σε ασθενή. Υπάρχει πάντα plan Β για επιστράτευση κλινικών και αναβολή προγραμματισμένων χειρουργείων, σε περίπτωση αυξημένης πίεσης για περιστατικά κορωνοϊού, αλλά δεν είναι κάτι που συμβαίνει συχνά.

Οι Έλληνες συνάδελφοι είναι «μάγκες»

Ο 30χρονος παρακολουθεί στενά όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα και μιλάει με συναδέλφους και συμφοιτητές του που εργάζονται σε ελληνικά νοσοκομεία. Το μήνυμά του προς τους Έλληνες υγειονομικούς είναι ξεκάθαρο:
«Αξίζει ένα μεγάλο μπράβο σε όλους τους συναδέλφους μου και στο νοσηλευτικό προσωπικό. Υπερβάλλουν εαυτούς και κάνουν κάτι σπουδαίο, που θα μείνει και θα γραφτεί στην ιστορία. Αυτοί είναι οι μάγκες, όχι εμείς. Εμείς παλεύουμε με όπλα, αυτοί με τα χέρια, με πραγματική αυτοθυσία», επισημαίνει και προσθέτει: «Σκέφτομαι συχνά πως αυτοί οι συνάδελφοι πηγαίνουν στο σπίτι μετά την εφημερία και λένε τα καταφέραμε καλά, αλλά αν είχαμε και το τάδε μηχάνημα, θα μπορούσαμε να έχουμε σώσει ακόμη περισσότερους».

Ο κ. Σίσκος χαρακτηρίζει ως μύθο την κοινή πεποίθηση περί σιδηράς πειθαρχίας των Γερμανών στα μέτρα περιορισμού διασποράς σε σχέση με τους απείθαρχους Έλληνες. «Μπορώ να πω από την εμπειρία μου πως σε θέματα όπως η χρήση μάσκας και τα μέτρα αποστασιοποίησης οι Έλληνες είμαστε καλύτεροι. Κι εδώ ο κόσμος κυκλοφορεί και συνωστίζεται, κι εδώ έγιναν πάρτι που οδήγησαν στη διασπορά. Η διαφορά είναι πως εδώ το σύστημα υγείας έχει την υποδομή να ανταποκριθεί στις ανάγκες σωστής νοσηλείας, παρόλο που υπάρχουν κι εδώ ελλείψεις προσωπικού», υποστηρίζει.

Ο εμβολιασμός

Ο Δημήτρης Σίσκος έχει ήδη πάρει ημερομηνία για να εμβολιαστεί κατά της Covid-19 στις 18 Ιανουαρίου, ενώ θα συμμετάσχει και ενεργά στο πρόγραμμα, εμβολιάζοντας ο ίδιος ασθενείς. Το εμβολιαστικό κέντρο της πόλης έχει στηθεί στο υπόγειο ενός μεγάλου εμπορικού κέντρου. «Έχουν διαμορφωθεί οι χώροι με παραβάν, χωρίς πόρτες για σωστό εξαερισμό. Υπάρχουν χώροι υποδοχής, ιατρεία για τον εμβολιασμό, χώροι αναμονής μετά το εμβόλιο. Όλα είναι οργανωμένα στην εντέλεια», λέει.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Ελληνας εντατικολόγος στη Γερμανία: Συνάδελφοι στην Ελλάδα, είστε μάγκες"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news