facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2022

Σε ΦΕΚ η απόφαση για τα πρόστιμα στους ανεμβολίαστους πολίτες

Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η απόφαση για τα πρόστιμα που καλούνται να καταβάλουν σε μηναία βάση οι πολίτες ηλικίας 60 ετών και άνω, οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου ή δεν έχουν κάνει την αναμνηστική δόση.

Στο ΦΕΚ αναφέρεται και η διαδικασία διασταύρωσης των εν λόγω προστίμων, με την Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου, να αποτελεί την ημερομηνία όπου είναι προγραμματισμένη η επόμενη διασταύρωση, προκειμένου να διαπιστωθεί πόσοι από τους πολίτες +60 ετών παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Στα υπόχρεα φυσικά πρόσωπα δεν περιλαμβάνονται:

  • όσες κατηγορίες εργαζομένων υποχρεούνται σε εμβολιασμό σύμφωνα με το άρθρο 206 του ν. 4820/2021 (Α’ 130) και το τελευταίο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 24 του ν. 4865/2021 (υγειονομικοί, κλπ.)
  • οι πολίτες ηλικίας από 96 ετών και άνω
  • τα φυσικά πρόσωπα που δεν διαθέτουν ΑΦM
  • τα φυσικά πρόσωπα που εργάζονται ως υπάλληλοι του Υπουργείου Εξωτερικών ή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας κατ’ εντολήν στο εξωτερικό, που διαβιβάζονται στη ΓΓΠΣΔΔ από τις αντίστοιχες αρμόδιες υπηρεσίας

Θυμίζουμε πως η βεβαίωση των προστίμων γίνεται από την ΑΑΔΕ και το πρόστιμο αναρτάται στην Προσωπική Πληροφόρηση του λογαριασμού Taxis των υπόχρεων. Το πρόστιμο καταβάλλεται εφάπαξ, έως τις 15 του μήνα που ακολουθεί την έκδοση της πράξης με τη χρήση κωδικού πληρωμής με ονομασία «ταυτότητα οφειλής» (Τ.Ο.). Αν δεν καταβληθεί, ο οφειλέτης υποχρεούται να καταβάλει τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.

ΦΕΚ

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Σε ΦΕΚ η απόφαση για τα πρόστιμα στους ανεμβολίαστους πολίτες "

Οργισμένη αντίδραση Γεωργιάδη μετά την ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ για Novartis: «Δεν έχω άλλη επιλογή από την κατάθεση αγωγών»

Σε σειρά αγωγών «κατά όλων όσοι συνεχίζουν να παράγουν λάσπη», δηλώνει ότι θα προχωρήσει ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, απαντώντας στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για την αρχειοθέτηση της σε βάρος του δικογραφίας που αφορά τη Νοvartis.

Ο υπουργός, απαντώντας στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε αναλυτικά τα εξής:

«Από την ημέρα που έγινε γνωστή η ΑΡΧΕΙΟΘΕΤΗΣΗ της δικογραφίας σε βάρος μου, που σχηματίσθηκε από ελεγχόμενους ποινικά εισαγγελείς, τον Ρασπούτιν και άλλα πρόσωπα και αφορούσε συκοφαντίες για τη Novartis, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δείξει το πραγματικό ειδεχθές πρόσωπο του!

Βιώνω μία πρωτοφανή για κράτος του Δυτικού κόσμου θεσμικά ανώμαλη κατάσταση, όπου ένα κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ επιτίθεται ανερυθρίαστα, χολερικά, τοξικά με όλους τους μηχανισμούς του στους Εισαγγελείς, που αποφάσισαν την ΑΡΧΕΙΟΘΕΤΗΣΗ. Ο απαράγραπτος και απαραβίαστος κανόνας, που ισχύει στα μη φασιστικά καθεστώτα περί σεβασμού των Δικαστικών Αποφάσεων, στην περίπτωση μου καταπατάται αδιάκοπτα και αδίστακτα από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επενδύσει πολιτικά στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος μου και τώρα έχει χάσει τον ύπνο του.

Ευτυχώς, στην Ελλάδα η Δικαιοσύνη παραμένει ανεξάρτητη και δεν υπακούει στις «εντολές» ούτε του κ. Πολάκη, ούτε του κ. Βαξεβάνη, ούτε του κ. Τσίπρα.

Στον έλεγχο που διενεργήθηκε σε μένα, οι Αρχές δεν βρήκαν καθόλου ενδείξεις για να μου ασκηθεί ποινική δίωξη όπως ορίζει ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας, ο οποίος διαφέρει από τον Κώδικα του Τσίπρα και του Πολάκη, τους σιαμαίους αδελφούς.

Η αποκρουστική παραπλάνηση της κοινής γνώμης με τις δήθεν αδιευκρίνιστες καταθέσεις βρίσκουν πλήρη απάντηση στο ίδιο το εισαγγελικό πόρισμα, μετά από εξονυχιστικό έλεγχο της Οικονομικής Αστυνομίας, όπου δεν βρέθηκε τίποτε μεμπτό, αλλά και με την αναφορά στους δηλωμένους και φορολογημένους τζίρους των εταιριών μου, που υπερκαλύπτουν πολλαπλάσια αυτά τα ποσά.

Η δυσώδης λάσπη για το αν οι καταθέσεις μου καλύπτονται από τις δηλώσεις του Πόθεν Έσχες μου, βρίσκει απάντηση στον Έλεγχο του Πόθεν Έσχες μου από τη μόνη κατά το Σύνταγμα αρμόδια Αρχή ,δηλαδή την επιτροπή της Βουλής και μάλιστα επί Σύριζα και με Πρόεδρο της Επιτροπής, την κ. Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Αντί να ζητήσουν συγγνώμη για τη σκευωρία που φέρονται βάσει των κατηγοριών να έστησαν για να αλλοιώσουν το Δημοκρατικό Πολίτευμα, με συνεργούς πολιτικούς, εισαγγελικούς λειτουργούς και δημοσιογράφους, για να κερδίσουν τις εκλογές, εμφανίζονται ως δήθεν τιμητές της Δικαιοσύνης.

Ας το κατανοήσει επιτέλους καλά ο κ. Τσίπρας, η Ελλάδα παρά τις άοκνες προσπάθειες του να μας κάνει Βενεζουέλα, θα παραμείνει ένα Κράτος του Δυτικού Κόσμου με Ανεξαρτησία μεταξύ των Εξουσιών και Σεβασμό στις Δικαστικές αποφάσεις!

Προς προστασία της Τιμής και της Υπόληψης μου δεν έχω καμία άλλη νόμιμη άμυνα, παρά να ξεκινήσω μία σειρά αγωγών κατά όλων όσων συνεχίζουν να παράγουν λάσπη, γιατί αυτό μόνο σπούδασαν στη ζωή τους και έτσι έχουν μάθει να πορεύονται».

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

Νωρίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επαναφέρει το θέμα Novartis παρά τις αρχειοθετήσεις για Άδωνι Γεωργιάδη και Δημήτρη Αβραμόπουλο.

«Τις αποφάσεις του εισαγγελέα για την αρχειοθέτηση των υποθέσεων των κ. Γεωργιάδη και Αβραμόπουλου, ας τις κρίνουν οι πολίτες και οι συνάδελφοί τους δικαστές. Στα πορίσματα ωστόσο, που είδαν το φως της δημοσιότητας, πέραν της αρχειοθέτησης προκύπτουν ερωτηματικά που δεν μπορεί να μένουν αναπάντητα», ανέφερε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ανακοίνωσή του.

Μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ σημείωνε ότι «ο κ. Μητσοτάκης, ως πρωθυπουργός και Αρχηγός της ΝΔ οφείλει να δώσει μια απάντηση: «Ο ίδιος θεωρεί πως είναι όλα καλώς καμωμένα;.

Θεωρεί δηλαδή ότι είναι φυσιολογικό και νόμιμο να βρίσκονται στους λογαριασμούς του ενός νυν υπουργού του και αντιπρόεδρου του Κόμματος, 350.000 ευρώ και στου άλλου, πρώην υπουργού και κεντρικού στελέχους του, 1.000.000 ευρώ «αδιευκρίνιστα ποσά»;

Θεωρεί ότι κανείς δεν οφείλει διευκρινίσεις για τα αδιευκρίνιστα; Αναμένουμε με ενδιαφέρον την απάντησή του».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Οργισμένη αντίδραση Γεωργιάδη μετά την ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ για Novartis: «Δεν έχω άλλη επιλογή από την κατάθεση αγωγών»"

Καιρός αύριο: Πού θα βρέχει τη Δευτέρα (14/02) – Αναλυτική πρόγνωση

Διαβάστε πώς θα είναι ο καιρός αύριο, Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2022, σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ).

Στη δυτική Ελλάδα προβλέπονται πρόσκαιρες τοπικές βροχές και λίγα χιόνια στα ορεινά της Ηπείρου. Στην υπόλοιπη χώρα τοπικές νεφώσεις, παροδικά αυξημένες με ασθενείς βροχές στη βόρεια Κρήτη.

Η ορατότητα τις πρωινές και τις βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη και θα σχηματιστούν ομίχλες.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις τοπικά έως 6 μποφόρ, στην υπόλοιπη χώρα δεν θα ξεπερνούν τα 3 με 4 μποφόρ. Τις πρωινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός.

Καιρός αύριο: Η πρόγνωση για όλη τη χώρα

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις αυξημένες μέχρι το μεσημέρι και βαθμιαία βελτίωση.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4, στα ανατολικά βορειοανατολικοί πρόσκαιρα έως 5 μποφόρ τις πρωινές ώρες.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με πιθανότητα βροχής το μεσημέρι. Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Άνεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Πιθανότητα να σημειωθούν πρόσκαιρες τοπικές βροχές στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία μέχρι το απόγευμα. Η ορατότητα τις πρωινές και τις βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη και θα σχηματιστούν ομίχλες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και πρόσκαιρα στα ανατολικά τις πρωινές ώρες από ανατολικές διευθύνσεις έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 11 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με πρόκαιρες τοπικές βροχές. Πρόσκαιρες ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά της Ηπείρου.
Άνεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ και στα νότια νότιοι νοτιοανατολικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες. Η ορατότητα τις πρωινές και τις βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη και θα σχηματιστούν ομίχλες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4, στα ανατολικά και τα νότια βόρειοι βορειοανατολικοί, πρόκαιρα τις πρωινές ώρες μέχρι 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Τοπικές νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς βροχές τις πρωινές ώρες στη βόρεια Κρήτη.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ, με γρήγορη εξασθένηση στα δυτικά.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις αυξημένες τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ με γρήγορη εξασθένηση στα βόρεια.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις τις πρωινές ώρες και βαθμιαία βελτίωση.
Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ και τις πρωινές ώρες στα νότια έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Πού θα βρέχει τη Δευτέρα (14/02) – Αναλυτική πρόγνωση"

Καναδάς: Κλειστή η γέφυρα Αμπάσαντορ – Επεισόδια με διαδηλωτές και συλλήψεις

Η καναδική αστυνομία απομάκρυνε διαδηλωτές και οχήματα, που εμπόδιζαν την κυκλοφορία σε έναν ζωτικής σημασίας εμπορικό άξονα στα σύνορα με τις ΗΠΑ, προχωρώντας σε κάποιες συλλήψεις, όμως η γέφυρα Αμπάσαντορ δεν έχει ανοίξει μέχρι στιγμής σήμερα.

Είχε προηγηθεί μια τεταμένη αντιπαράθεση μεταξύ της καναδικής αστυνομίας και των διαδηλωτών χθες, καθώς η δικαστική εντολή και οι απειλές για συλλήψεις δεν κατάφεραν να τερματίσουν τον αποκλεισμό της γέφυρας στο Ουίντσορ, στο Οντάριο του Καναδά, ο οποίος εισήλθε πλέον στην έκτη ημέρα του.

«Οι επιχειρήσεις επιβολής του νόμου συνεχίζονται στην περιοχή της διαδήλωσης με συλλήψεις. Οχήματα απομακρύνονται. Παρακαλούμε να συνεχίσετε να αποφεύγετε την περιοχή», αναφέρει η τοπική αστυνομία σε ένα tweet σήμερα, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες σχετικά με τον αριθμό των συλλήψεων.

Η αστυνομία ενίσχυσε την παρουσία της με περισσότερα από 50 οχήματα σήμερα, καθώς ο αριθμός των διαδηλωτών μειώθηκε σε περίπου 45 από 100 χθες. Η αστυνομία του Ουίντσορ έγραψε σε τουίτ: «Θα επιδειχθεί μηδενική ανοχή για κάθε παράνομη δραστηριότητα».

Αργά χθες το βράδυ, η αστυνομία του Ουίντσορ συνέλαβε έναν 27χρονο για εγκληματικές πράξεις που σχετίζονται με την κινητοποίηση, στο πλαίσιο του “Κομβόι της Ελευθερίας“, στην πρώτη σύλληψη από τότε που ξεκίνησε η κατάληψη της γέφυρας την προηγούμενη Δευτέρα.

Παρά τη δικαστική εντολή για τον τερματισμό της κατάληψης και την επιβολή της κατάστασης έκτακτης ανάγκης από την επαρχία του Οντάριο, η αστυνομία δεν έχει καταφέρει να διαλύσει εντελώς το πλήθος και να ξεκινήσει εκ νέου η κυκλοφορία μεταξύ των συνόρων.

«Ελπίζουμε ότι θα ανοίξει σήμερα», δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Ουίντσορ Ντρου Ντίλκενς στο CBC News, ερωτηθείς σχετικά με το άνοιγμα της γέφυρας Αμπάσαντορ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Καναδάς: Κλειστή η γέφυρα Αμπάσαντορ – Επεισόδια με διαδηλωτές και συλλήψεις"

Θετικός στον κορονοϊό διαγνώστηκε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης

«Πριν από λίγο διαγνώστηκα θετικός στον Covid-19 με self test που επιβεβαιώθηκε από rapid» ενημερώνει μέσω Twitter ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Στην ίδια ανάρτηση, ο Θάνος Πλεύρης επισημαίνει πως τηρεί άμεσα το πρωτόκολλο απομόνωσης του ΕΟΔΥ και ξεκινά να εργάζεται από το σπίτι. «Προστατεύουμε τον εαυτό μας. Εμβολιαζόμαστε για να νοσήσουμε ήπια», σημειώνει περαιτέρω.

news 

Διαβάστε Περισσότερα » " Θετικός στον κορονοϊό διαγνώστηκε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης"

Κορωνοϊός: 10.853 κρούσματα και 72+3 θάνατοι

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 10.853, εκ των οποίων 66 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.174.093 (ημερήσια μεταβολή +0.5%), εκ των οποίων 49.7% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 409 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.509 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Στο 5,1% η θετικότητα σε 212.564 τεστ.

Aπό τα συνολικά κρούσματα, εντοπίζονται:

  • 2.944 στην Αττική (4.664 χθες).
  • 1.269 στην Θεσσαλονίκη (1.966 χθες).

Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων, προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως:

  • 362 από την Ανατολική Αττική (578 χθες).
  • 453 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας (595 χθες).
  • 126 από τη Δυτική Αττική (234 χθες).
  • 448 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας (653 χθες).
  • 771 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (1.266 χθες).
  • 323 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας (503 χθες).
  • 408 από τον Πειραιά (759 χθες).
  • 53 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού (76 χθες).
Κατανομή

Tα υπόλοιπα κρούσματα κατανέμονται σε επιπλέον 63 Περιφερειακές Ενότητες, ως εξής:

  • 182 στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας.
  • 3 στην ΠΕ Άνδρου.
  • 77 στην ΠΕ Αργολίδας.
  • 103 στην ΠΕ Αρκαδίας.
  • 77 στην ΠΕ Άρτας.
  • 480 στην ΠΕ Αχαΐας.
  • 81 στην ΠΕ Βοιωτίας.
  • 15 στην ΠΕ Γρεβενών.
  • 85 στην ΠΕ Δράμας.
  • 159 στην ΠΕ Έβρου.
  • 194 στην ΠΕ Εύβοιας.
  • 15 στην ΠΕ Ευρυτανίας.
  • 60 στην ΠΕ Ζακύνθου.
  • 123 στην ΠΕ Ηλείας.
  • 91 στην ΠΕ Ημαθίας.
  • 540 στην ΠΕ Ηρακλείου.
  • 16 στην ΠΕ Θάσου.
  • 45 στην ΠΕ Θεσπρωτίας.
  • 61 στην ΠΕ Θήρας.
  • 2 στην ΠΕ Ικαρίας.
  • 238 στην ΠΕ Ιωαννίνων.
  • 109 στην ΠΕ Καβάλας.
  • 39 στην ΠΕ Καλύμνου.
  • 122 στην ΠΕ Καρδίτσας.
  • 14 στην ΠΕ Καρπάθου.
  • 49 στην ΠΕ Καστοριάς.
  • 179 στην ΠΕ Κέρκυρας.
  • 40 στην ΠΕ Κεφαλληνίας.
  • 78 στην ΠΕ Κιλκίς.
  • 107 στην ΠΕ Κοζάνης.
  • 188 στην ΠΕ Κορινθίας.
  • 49 στην ΠΕ Κω.
  • 65 στην ΠΕ Λακωνίας.
  • 308 στην ΠΕ Λάρισας.
  • 72 στην ΠΕ Λασιθίου.
  • 148 στην ΠΕ Λέσβου.
  • 45 στην ΠΕ Λευκάδας.
  • 24 στην ΠΕ Λήμνου.
  • 162 στην ΠΕ Μαγνησίας.
  • 286 στην ΠΕ Μεσσηνίας.
  • 7 στην ΠΕ Μήλου.
  • 64 στην ΠΕ Μυκόνου.
  • 24 στην ΠΕ Νάξου.
  • 93 στην ΠΕ Ξάνθης.
  • 23 στην ΠΕ Πάρου.
  • 124 στην ΠΕ Πέλλας.
  • 100 στην ΠΕ Πιερίας.
  • 64 στην ΠΕ Πρέβεζας.
  • 97 στην ΠΕ Ρεθύμνου.
  • 124 στην ΠΕ Ροδόπης.
  • 130 στην ΠΕ Ρόδου.
  • 58 στην ΠΕ Σάμου.
  • 72 στην ΠΕ Σερρών.
  • 12 στην ΠΕ Σποράδων.
  • 16 στην ΠΕ Σύρου.
  • 5 στην ΠΕ Τήνου.
  • 100 στην ΠΕ Τρικάλων.
  • 108 στην ΠΕ Φθιώτιδας.
  • 30 στην ΠΕ Φλώρινας.
  • 14 στην ΠΕ Φωκίδας.
  • 181 στην ΠΕ Χαλκιδικής.
  • 292 στην ΠΕ Χανίων.
  • 80 στην ΠΕ Χίου.
  • 198 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση (236 χθες).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 72, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 24.754 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 499 (62.9%άνδρες).

Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 84.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 382 (76.55%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 117 (23.45%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.139 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 369 (ημερήσιαμεταβολή+3.07%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 406 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 35 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: 10.853 κρούσματα και 72+3 θάνατοι"

Λάρισα: Αγρότες των μπλόκων ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό – Τι αποφάσισαν στην πανελλαδική σύσκεψη

Τις αποφάσεις της πανελλαδικής σύσκεψης που έγινε νωρίτερα στο Πολιτιστικό Κέντρο της Νίκαιας στη Λάρισα, ανακοίνωσαν οι αγρότες στο οδόστρωμα της ΠΑΘΕ…

Πλέον διατυπώνεται αίτημα για συνάντηση με διευρυμένο κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ώστε να δοθούν «πολιτικές λύσεις στα αιτήματά μας» όπως επισημάνθηκε.

Παράλληλα, σύμφωνα με το larissanet, τονίστηκε πως τα μπλόκα θα ενισχυθούν, ενώ αποφασίστηκε συντονισμός και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Ακούστε τι δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΝΛ, Ρίζος Μαρούδας:

Υπήρξε αίτημα από τους αγρότες να ανέβουν στην ΠΑΘΕ, ώστε εκεί να γίνει η ενημέρωση μετά την πανελλαδική σύσκεψη στο Πολιτιστικό Κέντρο Νίκαιας. Μετά από διαβούλευση με τους επικεφαλής της Αστυνομίας τους επετράπη να προχωρήσουν.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Λάρισα: Αγρότες των μπλόκων ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό – Τι αποφάσισαν στην πανελλαδική σύσκεψη"

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην ΠΑΘΕ

Λόγω της συγκέντρωσης αγροτών στο ύψος του Ανισόπεδου Κόμβου Νίκαιας (χ/θ 348+106) επί του Π.Α.Θ.Ε., από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας ανακοινώνεται ότι:Με απόφαση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λάρισας διακόπηκε η κυκλοφορία όλων των οχημάτων από την 15.45΄ ώρα σήμερα (13-02-2022), λόγω της συγκέντρωσης αγροτών, στο τμήμα του Αυτοκινητόδρομου Π.Α.Θ.Ε., από τον Ανισόπεδο Κόμβο Πλατυκάμπου (χ/θ 352+918) μέχρι τον Ανισόπεδο Κόμβο Μ. Μοναστηρίου (χ/θ323+439) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Κατά τη διάρκεια των προσωρινών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται από εναλλακτικές διαδρομές, ως ακολούθως:

  • Όλα τα οχήματα που κινούνται επί του Π.Α.Θ.Ε. με κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη, θα εκτρέπονται στον Ανισόπεδο Κόμβο Μ. Μοναστηρίου (χ/θ 323+439 του Π.Α.Θ.Ε.) προς την Παλαιά Εθνική Οδό Λάρισας – Βόλου και στη συνέχεια θα εισέρχονται στον Π.Α.Θ.Ε. από τον Ανισόπεδο Κόμβο Πλατυκάμπου (χ/θ 352+918 του Π.Α.Θ.Ε.).
  • Όλα τα οχήματα που κινούνται επί του Π.Α.Θ.Ε. με κατεύθυνση προς Αθήνα, θα εκτρέπονται στον Ανισόπεδο Κόμβο Πλατυκάμπου (χ/θ 352+918 του Π.Α.Θ.Ε.) προς την Παλαιά Εθνική Οδό Λάρισας –Βόλου και στη συνέχεια θα εισέρχονται στον Π.Α.Θ.Ε. από τον Ανισόπεδο Κόμβο Μ. Μοναστηρίου (χ/θ 323+439 του Π.Α.Θ.Ε.).
  • Παρακαλούνται οι οδηγοί των οχημάτων να ακολουθούν και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αστυνομικών για την ομαλή και απρόσκοπτη εφαρμογή των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων.

 ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην ΠΑΘΕ"

Ουκρανική κρίση: Η Μόσχα «δεν δίνει δεκάρα» για το ενδεχόμενο κυρώσεων από τη Δύση

Η Μόσχα «δεν δίνει δεκάρα» για τον κίνδυνο επιβολής κυρώσεων από τη Δύση στην περίπτωση μιας εισβολής στην Ουκρανία, δήλωσε ο Ρώσος πρέσβης στη Σουηδία.

«Συγχωρείστε με για την έκφραση, όμως δεν δίνουμε δεκάρα για όλες τις κυρώσεις τους», είπε ο Βίκτορ Ταταρίντσεφ στην Aftonbladet, σε μια συνέντευξη που δημοσιεύτηκε χθες αργά το βράδυ στον ιστότοπο της σουηδικής εφημερίδας.

«Μας έχουν ήδη επιβάλει τόσες κυρώσεις και υπό μια έννοια είχαν θετικές επιπτώσεις στην οικονομία και τη γεωργία μας», σημείωσε ο ίδιος.

«Είμαστε ήδη αυτάρκεις και είμαστε ικανοί να αυξήσουμε τις εξαγωγές μας. (Για παράδειγμα) δεν έχουμε ιταλικά ή ελβετικά τυριά, όμως μάθαμε να παρασκευάζουμε ρωσικά τυριά, το ίδιο καλά, χρησιμοποιώντας ιταλικές ή ελβετικές συνταγές», εξήγησε ο ίδιος.

«Οι νέες κυρώσεις δεν έχουν κάτι το θετικό, όμως δεν είναι το ίδιο άσχημες όπως η Δύση λέει», διαβεβαίωσε ο Ρώσος πρέσβης.

Για τον Ταταρίντσεφ, οι δυτικές χώρες δεν κατανοούν το ρωσικό πνεύμα: «Όσο περισσότερο η Δύση ασκεί πίεση στη Ρωσία τόσο ισχυρότερη θα είναι η ρωσική απάντηση».

Πάντως, ο ίδιος διαβεβαίωσε πως η Ρωσία επιχειρεί να αποφύγει έναν πόλεμο.

«Αυτή είναι η πιο ειλικρινής επιθυμία της πολιτικής ηγεσίας μας. Το τελευταίο πράγμα που θέλουν οι άνθρωποι στη Ρωσία, είναι ο πόλεμος».

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ουκρανική κρίση: Η Μόσχα «δεν δίνει δεκάρα» για το ενδεχόμενο κυρώσεων από τη Δύση"

Χωρίς άδεια δύο ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα στη Θεσσαλονίκη, έκαναν rapid test χωρίς ταυτοπροσωπία

Χωρίς άδεια και φυσικά χωρίς να τηρούνται τα απαραίτητα πρωτόκολλα, λειτουργούσαν δύο διαγνωστικά κέντρα για τον κορωνοϊό στη Θεσσαλονίκη.

Μάλιστα, οι νοσηλευτές δεν είχαν άδεια ασκήσεως του επαγγέλματος και ο γιατρός τα στοιχεία του οποίου χρησιμοποιούσαν για να καταχωρούν τα αποτελέσματα, δεν είναι εγγεγραμένος στον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, έπειτα από ελέγχους που διενήργησε η Εθνική Αρχή Διαφάνειας σε δύο υποκαταστήματα ιδιωτικής εταιρείας παροχής υπηρεσιών διαγνωστικών ελέγχων ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου του ιού SARS-CoV-2 (rapid test) στη Θεσσαλονίκη, με αντικείμενο τη νομιμότητα της λειτουργίας της και των υπηρεσιών που παρέχει διαπιστώθηκε ότι:

• Τα ελεγχθέντα υποκαταστήματα της Ιδιωτικής Εταιρείας στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, δεν διέθεταν άδεια/βεβαίωση ίδρυσης και λειτουργίας
• Οι εργαζόμενοι του υποκαταστήματος δεν προέβαιναν στον έλεγχο ταυτοπροσωπίας των προσερχομένων πελατών προς δοκιμασία ταχέος ελέγχου αντιγόνου SARS-CoV-2 (rapid test), με συνέπεια να μην διασφαλίζεται η αντιστοίχιση μεταξύ πραγματικά εξετασθέντος προσώπου και των δηλωθέντων στοιχείων για την καταχώριση του αποτελέσματος του διαγνωστικού ελέγχου.
• Βοηθοί νοσηλευτές ασκούσαν νοσηλευτικές πράξεις χωρίς να κατέχουν άδεια άσκησης επαγγέλματος ή πιστοποιητικό επαγγελματικής κατάρτισης.
• Στα ελεγχθέντα υποκαταστήματα, τα αποτελέσματα των δοκιμασιών ταχέων ελέγχων αντιγόνου SARS-CoV-2 (rapid test) καταχωρούνταν στο «Εθνικό Μητρώο Ασθενών COVID-19» από υπαλλήλους της εταιρείας με χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης ιατρού, χωρίς ο ίδιος να παρίσταται στον χώρο της εξέτασης, και χωρίς να είναι εγγεγραμμένος στον Ιατρικό Σύλλογο εντός της χωρικής αρμοδιότητας του οποίου ευρίσκονται τα εν λόγω υποκαταστήματα.
• Οι περιέκτες Επικίνδυνων Αποβλήτων Αμιγώς Μολυσματικών (κίτρινη σακούλα) ήταν τοποθετημένοι έμπροσθεν των υποκαταστημάτων επί του πεζοδρομίου, ανοικτοί και εκτεθειμένοι στις καιρικές συνθήκες, στους διερχόμενους πολίτες και στα αδέσποτα ζώα.

Αναζήτηση ευθυνών και υλοποίηση προτάσεων

1. Κατόπιν των ενεργειών των Ελεγκτών–Επιθεωρητών της ΕΑΔ, ο ΕΟΦ προχώρησε στην ανάκληση κιτ διαγνωστικού ελέγχου ταχείας ανίχνευσης του ιού SARS-CoV-2 (rapid test) το οποίο δεν έφερε την ειδική σήμανση CE και ως εκ τούτου δεν πληρούσε τις απαιτήσεις συμμόρφωσης στις οδηγίες χρήσης ιατροτεχνολογικών προϊόντων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Οδηγία 98/79/Ε.Κ.)

2. Η Έκθεση Ελέγχου διαβιβάστηκε, στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών, για την ποινική αξιολόγηση των διαλαμβανομένων σε αυτήν, στον οικείο Ιατρικό Σύλλογο για αξιολόγηση τυχόν πειθαρχικής ευθύνης του εμπλεκόμενου ιατρού, στον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης προς ενημέρωσή του και στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, για τις ενέργειες αρμοδιότητάς της ως προς τη νομιμότητα λειτουργίας της ελεγχόμενης επιχείρησης και την παροχή εργασίας από προσωπικό, χωρίς την κατοχή των απαραίτητων αδειών άσκησης επαγγέλματος. Σημειώνεται ότι, οι αρμόδιες ελεγκτικές και υγειονομικές αρχές συνεχίζουν τους ελέγχους σε όλη την επικράτεια για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με όλες τις θεσμικές απαιτήσεις των διενεργούμενων ταχέος ελέγχου αντιγόνου SARS-CoV-2 με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Χωρίς άδεια δύο ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα στη Θεσσαλονίκη, έκαναν rapid test χωρίς ταυτοπροσωπία"

Χανιά: Βρέφος μόλις 10 ημερών με κορωνοϊό | Στο νοσοκομείο δυο ακόμα παιδιά

Ένα νεογνό, μόλις 10 ημερών, νοσηλεύεται σύμφωνα με πληροφορίες στην Μονάδα Νεογνών του Νοσοκομείου Χανίων.

Παράλληλα υπενθυμίζεται πως στις κλινικές κορωνοϊού, νοσηλεύονται ακόμα δύο παιδιά στο παιδιατρικό τμήμα covid. Πρόκειται για ένα παιδί ηλικίας 10 ετών και ένα βρέφος 3 μηνών.

Συνολικά, στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων νοσηλεύονται 65 ασθενείς με κορωνοϊό.

Στην κλινική covid 1 νοσηλεύονται 25 ασθενείς και στην κλινική covid 2 νοσηλεύονται 26.

Ωστόσο, η κατάσταση στη ΜΕΘ παραμένει δύσκολη καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, το πρωί της Κυριακής στη ΜΕΘ covid νοσηλεύονται 11 ασθενείς (πληρότητα 91.67%).

kriti24

Διαβάστε Περισσότερα » "Χανιά: Βρέφος μόλις 10 ημερών με κορωνοϊό | Στο νοσοκομείο δυο ακόμα παιδιά"

Συγκρούσεις στο Παρίσι για το «Κομβόι της Ελευθερίας» με 100 προσαγωγές

Η αστυνομία στο Παρίσι προσήγαγε 97 ανθρώπους σε σχέση με τη διαμαρτυρία των «Κομβόι της Ελευθερίας», κατά των περιορισμών του κορωνοϊού, η οποία πραγματοποιήθηκε παρά το γεγονός ότι οι γαλλικές αρχές την είχαν απαγορεύσει.

Επιπλέον, οι αρχές έκαναν σήμερα γνωστό στο Twitter ότι επιδόθηκαν 513 πρόστιμα.

Επικριτές των μέτρων που έχουν επιβληθεί στη Γαλλία, με στόχο την αναχαίτιση της διασποράς της Covid-19, οργάνωσαν τη διαμαρτυρία. Αντιτίθενται στους αυστηρότερους κανόνες που προβλέπονται για τους ανεμβολίαστους.

Οδηγοί ξεκίνησαν την κινητοποίηση ταξιδεύοντας από διαφορετικά μέρη της χώρας κατά τη διάρκειας της εβδομάδας. Εμπνεύστηκαν τη διαδήλωση από τις διαμαρτυρίες των οδηγών φορτηγών στον Καναδά, που έχουν αναστατώσει την καθημερινότητα χιλιάδων ανθρώπων στην πρωτεύουσα Οτάβα για πάνω από δύο εβδομάδες.

Ισχυρή αστυνομική παρουσία στο Παρίσι, πρώτες αναχωρήσεις προς τις Βρυξέλλες

Σήμερα, εκατοντάδες οχήματα, που συμμετείχαν στα κομβόι κατά του εμβολιαστικού πάσου αποχώρησαν από την περιοχή της γαλλικής πρωτεύουσας νωρίς σήμερα το πρωί για να μεταβούν στις Βρυξέλλες και να διαδηλώσουν εκεί αύριο Δευτέρα, παρά την απαγόρευση των βελγικών αρχών, την ώρα που το Παρίσι παραμένει υπό αυστηρή αστυνομική επιτήρηση.

Σύμφωνα με μια αστυνομική πηγή, σχεδόν 450 οχήματα αναχώρησαν από τα περίχωρα του Παρισιού και του δάσους της Βουλώνης, στο δυτικό τμήμα της γαλλικής πρωτεύουσας, όπου είχαν κάνει στάση. Ορισμένα εξ αυτών ενδέχεται να κατευθύνονταν ήδη προς τις Βρυξέλλες το πρωί.

Εντούτοις, οι βελγικές αρχές έχουν απαγορεύσει κάθε κινητοποίηση «με οχήματα» στις Βρυξέλλες και ανακοίνωσαν πως έλαβαν μέτρα «για να αποτρέψουν τον αποκλεισμό της περιοχής».

Στη γαλλική πρωτεύουσα, περίπου 7500 μέλη των δυνάμεων επιβολής του νόμου αναπτύχθηκαν από την Παρασκευή. Σε ένα τουίτ, η αστυνομία του Παρισιού ανέφερε πως «διατηρεί τις δυνάμεις αυτές σήμερα».

Την ίδια ώρα, η αστυνομική διεύθυνση του Παρισιού ζήτησε σήμερα να διεξαχθεί μια εσωτερική διοικητική έρευνα, μετά την προβολή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενός βίντεο που δείχνει έναν αστυνομικό να σημαδεύει χθες με το όπλο του έναν οδηγό, στην πλατεία Ετουάλ της πόλης.

Ένα άλλο βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει ένα μέλος των δυνάμεων επιβολής του νόμου να χτυπά στο κεφάλι με ένα γκλοπ έναν άνδρα, στο Σανζ Ελιζέ, όμως για το περιστατικό αυτό δεν θα διεξαχθεί διοικητική έρευνα, σύμφωνα με την αστυνομική διεύθυνση του Παρισιού.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Συγκρούσεις στο Παρίσι για το «Κομβόι της Ελευθερίας» με 100 προσαγωγές"

Ηχηρή απάντηση Κομισιόν στον Τσαβούσογλου: Αδιαμφισβήτητη η κυριαρχία της Ελλάδος στα νησιά

Με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο απάντησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δια στόματος του εκπροσώπου Τύπου για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, Πίτερ Στάνο, στις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος έθεσε ζήτημα κυριαρχίας σε ελληνικά νησιά με πρόφαση το αίτημα της Άγκυρας για αποστρατικοποίηση.

Ειδικότερα, ο Πίτερ Στάνο αναφέρει ότι «τα σχόλια του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε πρόσφατη συνέντευξη, που αμφισβητούν την κυριαρχία της Ελλάδας σε ορισμένα από τα νησιά της, είναι αντιπαραγωγικά και έρχονται σε αντίθεση με τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο που ζητούνται στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από τις 23 Μαρτίου και τις 24-25 Ιουνίου. 2021».

«Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά είναι αδιαμφισβήτητη. Η Τουρκία θα πρέπει να το σεβαστεί, να απέχει από προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες ως προς αυτό, να δεσμευτεί απερίφραστα σε σχέσεις καλής γειτονίας και να εργαστεί για την ειρηνική επίλυση τυχόν διαφορών. Οι διεθνείς συμφωνίες πρέπει να γίνονται σεβαστές» καταλήγει ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές μέρες ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας προέβη σε νέο παραλήρημα κατά της Ελλάδας, φτάνοντας στο σημείο να αμφισβητήσει για ακόμη μία φορά την κυριαρχία της χώρας μας στα νησιά του Αιγαίου, θέτοντας ως πρόφαση το αίτημα της Άγκυρας για αποστρατικοποίηση.

Όλα συνέβησαν στην συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο TRT, όπου και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υπενθύμισε πως η Άγκυρα έχει στείλει την περιβόητη επιστολή στον ΟΗΕ, για την οποία έχει λάβει απάντηση από την Αθήνα, στην οποία τονίζεται ότι μπορεί να εγείρεται μέχρι και θέμα κυριαρχίας στα νησιά του Αιγαίου εφόσον η Αθήνα έχει επιλέξει να τοποθετήσει στρατεύματα σε αυτά παραβιάζοντας διεθνείς συνθήκες. «Στον ΟΗΕ στείλαμε δύο επιστολές, τις στείλαμε επειδή η Ελλάδα παραβιάζει το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης των νησιών. Τα νησιά αυτά παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα με τις Συνθήκες της Λωζάννης του 1923 και των Παρισίων του 1947 με τον όρο της αποστρατιωτικοποίησης τους. Όμως η Ελλάδα άρχισε να παραβιάζει αυτό το καθεστώς από τη δεκαετία του 1960» ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.
Ο ίδιος συμπλήρωσε: «Στην επιστολή που γράψαμε αναφέραμε πως η Ελλάδα παραβιάζει τους όρους των συνθηκών, αυτά τα νησιά δόθηκαν υπό όρους, και σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν αλλάξει στάση τότε είναι συζητήσιμη η κυριαρχία των νησιών αυτών. Διότι παραβιάζονται οι όροι. Στείλαμε τις επιστολές μας. Θα παρακολουθούμε το ζήτημα αυτό. Αν χρειαστεί θα κάνουμε τις τελευταίες μας προειδοποιήσεις και μετά ξεκινάει αυτή η συζήτηση».

Στην συνέχεια ο Τούρκος ΥΠΕΞ ξεπερνά τα όρια για ακόμη μία φορά λέγοντας, αναφερόμενος στο Κυπριακό πως η ελληνοκυπριακή πλευρά «έχει παραβιάσει την τουρκική υφαλοκρηπίδα μας 9 φορές».

«Κάποιες από αυτές τις πρωτοβουλίες μπλοκαρίστηκαν διπλωματικά και κάποιες από το ναυτικό μας στο πεδίο. Κάνοντας τις απαραίτητες προειδοποιήσεις, δεν αφήσαμε αυτά τα πλοία στην υφαλοκρηπίδα μας τόσο στα νότια όσο και στα δυτικά. Η αποφασιστικότητά μας είναι ξεκάθαρη. Μόνο εάν συνεργαστείτε με την Τουρκία μπορεί να γίνει το ο,τιδήποτε εδώ. Πρόκειται για επιστημονική έρευνα; Μόνο αν πάρεις άδεια από την Τουρκία. Η στάση μας σε αυτό το θέμα δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ. Είμαστε δυνατοί και αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε την υφαλοκρηπίδα μας», είπε χαρακτηριστικά.

Οι τουρκικές επιστολές στον ΟΗΕ και η απάντηση της Ελλάδας

Υπενθυμίζεται πως όλα ξεκίνησαν το περασμένο καλοκαίρι, όταν ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ, Φεριντούν Σινιρλίογλου, με επιστολή του στον γ.γ, των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες στις 13 Ιουλίου κατηγορούσε την Ελλάδα πως «παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες με τη στρατιωτικοποίηση των νησιών σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο». 

Λίγα 24ωρα μετά στις 27 Ιουλίου η Ελληνίδα μόνιμη αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ, Μαρία Θεοφίλη απαντούσε σε κάθε αξίωση της Τουρκίας με πλήρη επιχειρηματολογία επικαλούμενη το Διεθνές Δίκαιο απορρίπτοντας κάθε προσπάθεια της Άγκυρας να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο ανατολικό Αιγαίο.

Ωστόσο στις 30 Σεπτεμβρίου ο Φεριντούν Σινιρλίογλου επανήλθε με ακόμα πιο παράλογη ρητορική όπου σε επιστολή του στον Αντόνιο Γκουτέρες, σημείωνε μεταξύ άλλων ότι «η ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου είναι εξαρτώμενη από την αποστρατιωτικοποίησή τους». Δηλαδή, τα νησιά αυτά δεν θα έπρεπς να ανήκουν πλέον στην Ελλάδα από την στιγμή που αυτή διατηρεί στρατό σε αυτά!

Ο Σινιρλίογλου επαναλάμβανε ότι το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης αφορά τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο και την Ικαρία, ενώ προσέθετε ότι για τη Λήμνο και τη Σαμοθράκη οι προβλέψεις είναι ακόμη αυστηρότερες λόγω «εγγύτητας στην τουρκική ενδοχώρα». Έτσι, καλούσε... «για ακόμα μία φορά την Ελλάδα να συμμορφωθεί με τις προβλέψεις αποστρατιωτικοποίησης» μιας σειράς συνθηκών «και να επαναφέρει το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, όπως ήταν πριν από την πραγματοποίηση των παραβιάσεων της Ελλάδας».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ηχηρή απάντηση Κομισιόν στον Τσαβούσογλου: Αδιαμφισβήτητη η κυριαρχία της Ελλάδος στα νησιά"

Γάλα, άχυρα και… οργή από παραγωγούς του Τυρνάβου – Έκλεισαν την Ε.Ο. Λάρισας – Κοζάνης (φωτ. & βίντεο)

Σε συμβολικό αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Λάρισας – Κοζάνης προχώρησαν νωρίτερα την Κυριακή οι παραγωγοί της περιοχής Τυρνάβου…

Στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας τους έχυσαν γάλατα στο οδόστρωμα, ενώ πέταξαν και δέματα με άχυρα.

Με αυτόν τρόπο εκδήλωσαν την οργή τους για το αυξημένο ενεργειακό κόστος, όπως και για τις πολύ υψηλές τιμές τις οποίες καλούνται να καταβάλουν για ζωοτροφές και άλλα εφόδια.

Η στιγμή που κορυφώθηκε η διαμαρτυρία:

Οι δηλώσεις των εκπροσώπων:

Στέλιος Τσικριτζής – Πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου, Γραμματέας ΕΟΑΣΝΛ:

Ζήσης Παρλίτσης – Πρόεδρος Κτηνοτροφικού Συλλόγου Δήμου Τυρνάβου: 

Γιάννης Γκανάς – πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Αμπελουργών Δήμου Τυρνάβου:

Φωτογραφικά στιγμιότυπα από τη διαμαρτυρία:

larissanet

Διαβάστε Περισσότερα » "Γάλα, άχυρα και… οργή από παραγωγούς του Τυρνάβου – Έκλεισαν την Ε.Ο. Λάρισας – Κοζάνης (φωτ. & βίντεο)"

Ακόμη πέντε «λουκέτα» σε συνδέσμους οπαδών στην Αττική – Κατασχέθηκαν φωτοβολίδες

Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζονται οι έλεγχοι σε συνδέσμους οπαδών στην Αττική, με αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, με τη συνδρομή και άλλων αστυνομικών δυνάμεων, καθώς και την παρουσία εκπροσώπων δικαστικής Αρχής, προχώρησαν.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατά τον έλεγχο σε δέκα συνδέσμους κατασχέθηκαν δύο ενεργοποιημένες φωτοβολίδες, ενώ σε πέντε εξ αυτών μπήκε «λουκέτο», καθώς δεν είχαν άδεια λειτουργίας.

Υπενθυμίζεται ότι μία ημέρα νωρίτερα είχαν κλείσει άλλοι 12 σύνδεσμοι και είχαν κατασχεθεί κοντάρια, ρόπαλα και φωτοβολίδες.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Ακόμη πέντε «λουκέτα» σε συνδέσμους οπαδών στην Αττική – Κατασχέθηκαν φωτοβολίδες"

Ουκρανία: Στο κενό οι διπλωματικές επαφές της Δύσης με τη Ρωσία – Φεύγουν ξένοι διπλωμάτες και πολίτες

Οι διπλωματικές επαφές ανάμεσα σε δυτικούς ηγέτες και στη Ρωσία δεν κατάφεραν να εξομαλύνουν την κατάσταση στην Ουκρανία.

Το Κρεμλίνο καταγγέλλει αμερικανική “υστερία” και τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να απειλεί τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν για “σοβαρές και ταχείες επιπτώσεις” σε περίπτωση επίθεσης στην Ουκρανία.

Η Ουάσινγκτον επέμεινε την Παρασκευή στον κίνδυνο “επικείμενης” εισβολής στην Ουκρανία από τη Ρωσία, η οποία έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες κοντά στα σύνορα με τη γείτονά της και μόλις άρχισε στρατιωτικά γυμνάσια στη Μαύρη Θάλασσα και την Λευκορωσία, πλαισιώνοντας ντε φάκτο τη χώρα.

Μια εισβολή θα είχε “σοβαρές και ταχείες επιπτώσεις” για τη Ρωσία, προειδοποίησε χθες, Σάββατο, ο Μπάιντεν τον Ρώσο ομόλογό του κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία.

“Η υστερία έφτασε στο απόγειό της”, σχολίασε ο διπλωματικός σύμβουλος του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Γιούρι Ουσακόφ, επισημαίνοντας ωστόσο παράλληλα ότι οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν “να συνεχίσουν τις επαφές σε όλα τα επίπεδα”.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν από την πλευρά του προειδοποίησε χθες, έπειτα από την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, κατά μιας πιθανής ρωσικής “πρόκλησης” σε ένα πρόσχημα για πόλεμο.

“Κανείς δεν θα πρέπει να εκπλαγεί αν η Ρωσία ξεκινήσει μια πρόκληση ή ένα περιστατικό, το οποίο θα χρησιμοποιήσει στη συνέχεια για να αιτιολογήσει μια στρατιωτική δράση την οποία είχε σχεδιάσει από την αρχή”, σημείωσε.

Κόντρα Ρωσίας και ΝΑΤΟ

Από τότε που άρχισε η συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, τον Νοέμβριο, η Μόσχα διαψεύδει ότι έχει οποιαδήποτε πρόθεση να εισβάλλει στη γειτονική της χώρα, αλλά ζητεί τον τερματισμό της επέκτασης του NATO και της υποστήριξης της Δύσης σε αυτήν την πρώην σοβιετική δημοκρατία, για την οποία θεωρεί ότι ανήκει στη δική της σφαίρα επιρροής.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο Πούτιν επέκρινε τις “μεγάλες παραδόσεις σύγχρονου εξοπλισμού” στην γειτονική χώρα, κρίνοντας ότι δημιουργούν “τις προϋποθέσεις για πιθανές επιθετικές ενέργειες των ουκρανικών δυνάμεων” στην ανατολική Ουκρανία, όπου η Ρωσία υποστηρίζει εδώ και οκτώ χρόνια ένοπλους αυτονομιστές.

Απομακρύνονται οι ξένοι διπλωμάτες και πολίτες

Ο κατάλογος των χωρών που προέτρεψαν τους πολίτες τους να φύγουν από την Ουκρανία δεν σταματά να μεγαλώνει, περιλαμβάνοντας κυρίως τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Βρετανία, την Ολλανδία, τον Καναδά, την Νορβηγία ή ακόμη την Αυστραλία, την Ιαπωνία και το Ισραήλ.

Η αεροπορική εταιρεία KLM ανακοίνωσε χθες την αναστολή μέχρι νεωτέρας των πτήσεων προς την Ουκρανία.Η Μόσχα ανακάλεσε επίσης ένα μέρος του διπλωματικού της προσωπικού, δηλώνοντας ότι φοβάται “προκλήσεις” από την πλευρά των ουκρανικών αρχών ή “τρίτες χώρες”.

Οι ΗΠΑ έδωσαν εντολή για την αποχώρηση της πλειονότητας του προσωπικού της αμερικανικής πρεσβείας στο Κίεβο, σημειώνοντας ότι μια ρωσική επίθεση θα μπορούσε “να αρχίσει ανά πάσα στιγμή και χωρίς προειδοποίηση”.

Ο Καναδάς ανακοίνωσε χθες από την πλευρά του ότι κλείνει προσωρινά την πρεσβεία του στο Κίεβο και ότι μεταφέρει τις λειτουργίες της σε προσωρινό γραφείο στην Λβιβ, στη δυτική Ουκρανία.

Η Αυστραλία παράλληλα ανακοίνωσε σήμερα ότι απομακρύνει τους τελευταίους διπλωμάτες της που παρέμεναν στη θέση τους στο Κίεβο, μεταφέροντας και αυτή τις δραστηριότητές της στην Λβιβ.

Την ίδια ώρα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκρινε από την πλευρά του ότι οι αμερικανικές προειδοποιήσεις που κάνουν λόγο για μια επικείμενη επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας “προκαλούν τον πανικό και δεν βοηθούν” τους Ουκρανούς.

“Όλες αυτές οι πληροφορίες (όσον αφορά μια ενδεχόμενη επίθεση) προκαλούν μόνο πανικό και δεν μας βοηθούν”, δήλωσε.Στο Κίεβο χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν χθες πορεία, λέγοντας ότι αρνούνται να υποκύψουν στον πανικό, μολονότι παίρνουν στα σοβαρά την απειλή.

“Ο πανικός δεν χρησιμεύει σε τίποτα. Θα πρέπει να ενωθούμε και να αγωνιστούμε για την ανεξαρτησία μας”, δήλωσε η φοιτήτρια Μαρία Τστερμπένκο, η οποία κρατούσε ένα πανό στο οποίο αναγραφόταν: “Διατηρώ την ηρεμία μου. Αγαπώ την Ουκρανία”.

Ναυτικές ασκήσεις στη Μαύρη Θάλασσα η Ρωσία

Προσθέτοντας στις εντάσεις, η Ρωσία ξεκίνησε χθες νέα ναυτικά γυμνάσια στην Μαύρη Θάλασσα για ασκήσεις “υπεράσπισης” της Κριμαίας, της χερσονήσου που προσάρτησε το 2014 από την Ουκρανία.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε εξάλλου ότι το ρωσικό πολεμικό ναυτικό χρησιμοποίησε χθες “κατάλληλα μέσα” ώστε αμερικανικό υποβρύχιο να εγκαταλείψει τα ρωσικά ύδατα στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Ψευδές, απάντησε η Ουάσινγκτον: “Δεν υπάρχει καμία αλήθεια στους ρωσικούς ισχυρισμούς όσον αφορά επιχειρήσεις μας στα δικά τους χωρικά ύδατα”, ανέφερε διαψεύδοντας την ανακοίνωση αυτή ο αμερικανικός στρατός.

Οι δυτικοί αποκλείουν την εμπλοκή των στρατών τους στην περίπτωση πολέμου, αλλά έχουν προβλέψει καταστροφικά οικονομικά αντίποινα.

Η κρίση αυτή είναι, σύμφωνα με τους δυτικούς, η πιο επικίνδυνη στην Ευρώπη από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Ο Λευκός Οίκος έχει ήδη σκιαγραφήσει το σενάριο μιας ρωσικής επίθεσης, αναφερόμενος σε πιθανούς “αεροπορικούς βομβαρδισμούς και ρίψεις πυραύλων” και μια πιθανή επίθεση κατά της πρωτεύουσας της Ουκρανίας, το Κίεβο.

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς αναμένεται να πάρει τώρα την σκυτάλη στις συνομιλίες για την κρίση, πηγαίνοντας στο Κίεβο τη Δευτέρα και στη Μόσχα την Τρίτη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ουκρανία: Στο κενό οι διπλωματικές επαφές της Δύσης με τη Ρωσία – Φεύγουν ξένοι διπλωμάτες και πολίτες"

Ευρώπη – Συναγερμός: Σαλμονέλα από μολυσμένα αυγά – Τι γίνεται στην Ελλάδα

Δεν έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα περιστατικά τροφογενών δηλητηριάσεων από το υποστέλεχος Salmonela enteritidis ST11 που ανιχνεύθηκε τελευταία σε χώρες της ΕΕ και κόστισε τη ζωή σε δύο ανθρώπους από την κατανάλωση ωμών αυγών, όπως επισημαίνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Θεόδωρος Καλλίτσης, κτηνίατρος, διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στην Επιστήμη Τροφίμων / Μικροβιολογία Τροφίμων και επιστημονικός συνεργάτης στο Εργαστήριο Ζωοτεχνίας της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ.

Για να παραμείνει «καθαρή» η χώρα μας από το προαναφερόμενο υποστέλεχος, ο κ. Καλλίτσης τονίζει ότι αυτό θα επιτευχθεί με την πιστή και απαρέγκλιτη υλοποίηση των προληπτικών μέτρων που επιτάσσει η ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία για την παραγωγή αυγών και κρέατος πουλερικών.

«Όσο πιο καλά καταφέρνουμε να υλοποιούμε τα προληπτικά μέτρα, τόσο πιο αποτελεσματικός είναι ο περιορισμός και ακόμη η απάλειψη της σαλμονέλας, του μικροβίου που φυσιολογικά απαντάται στον εντερικό σωλήνα των πουλερικών και άλλων παραγωγικών ζώων».

«Η μάχη ελέγχου και αποτελεσματικότητας πρέπει να είναι συνεχής και έντονη κι εάν το πρόβλημα προκύψει να το βάζουμε στις σωστή του διάσταση, χωρίς να δημιουργείται πανικός στην κοινωνία» τόνισε ο ίδιος και συνέστησε ψυχραιμία στην ανησυχία που εξέφρασε πρόσφατα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφαλείας Τροφίμων και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), σχετικά με τη διασπορά κρουσμάτων του υποστελέχους Salmonella enteritidis ST11.

Η κοινή ανακοίνωση των Ευρωπαϊκών οργανισμών

Σε κοινή τους ανακοίνωση, οι δύο ευρωπαϊκοί οργανισμοί, επισήμαναν ότι ο κίνδυνος νέων λοιμώξεων που προκαλούνται από το συγκεκριμένο υποστέλεχος ST 11 του salmonella enteritidis και τα μολυσμένα αυγά, παραμένει υψηλός στην Ευρωπαϊκή Ένωση/ Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ).

Συνέστησαν δε, να προωθηθούν οι έρευνες σε όλους τους τομείς της αλυσίδας εφοδιασμού αυγών σε χώρες της ΕΕ, όπου έχει εντοπιστεί το προαναφερόμενο υποστέλεχος.

Από αναφορές που έφτασαν πρόσφατα στους δύο οργανισμούς, το διάστημα από τις 2/9/2021 έως και τις 11/1/2022, εντοπίστηκαν 272 επιβεβαιωμένα κρούσματα λοιμώξεων από το υποστέλεχος Salmonella enteritidis ST11 σε έξι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης/ Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου ΕΕ/ΕΟΧ(ΕΟΧ). Τα περισσότερα κρούσματα σημειώθηκαν στην Γαλλία (216), την Ισπανία(22), την Ολλανδία(12) και τα υπόλοιπα στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Νορβηγία, την Δανία, την Ολλανδία κι άλλες χώρες .Την ίδια περίοδο καταγράφηκαν δύο θάνατοι σε ενήλικες άνδρες, ενώ νοσηλεύτηκαν 25, με εξήντα από τις περιπτώσεις να αναφέρουν κατανάλωση αβγών/προϊόντων αυγών, κατά τεκμήριο ωμών.

Ορισμένες από τις περιπτώσεις που αναφέρθηκαν στην Γαλλία φέτος, αφορούν σε καταναλωτές που είχαν επισκεφτεί εστιατόρια που σερβίρουν ωμά αυγά ή προϊόντα που περιέχουν ωμά αυγά, προερχόμενα από έναν κοινό προμηθευτή. Τα αυγά, προέρχονταν από τρία ισπανικά αγροκτήματα, ένα από τα οποία βρέθηκε θετικό στο στέλεχος της επιδημίας enteriditis ST11. Tα φρέσκα επιτραπέζια αυγά από τις φάρμες που συνδέονται με το «ξέσπασμα» αποσύρθηκαν. Καμία άλλη χώρα δεν έλαβε αυγά από τις ίδιες φάρμες μέσω του Packing Center A κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2021. Επομένως, η πηγή μόλυνσης για κρούσματα στα τέλη του 2021 και σε χώρες εκτός της Ισπανίας και της Γαλλίας δεν είναι δυνατό να προσδιοριστεί, τονίζεται στην κοινή ανακοίνωση των ευρωπαϊκών οργανισμών.

Πάντως, η επιδημική εμφάνιση του 2021 συνδέεται μικροβιολογικά με αντίστοιχο περιστατικό που αναφέρθηκε από την Ολλανδία το 2019. Τα αυγά που καταναλώθηκαν στην Ολλανδία προέρχονταν από ισπανικό αγρόκτημα, αλλά δεν ήταν δυνατός ο εντοπισμός επιδημιολογικής σχέσης με τα πρόσφατες περιπτώσεις, του 2021. Αυτό, υποδηλώνει μια ευρεία κατανομή του στελέχους που θα μπορούσε να επηρεάσει την αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων ή/και προηγούμενα βήματα στην αλυσίδα παραγωγής. «Μπορεί να υπάρχουν πολλαπλές ετερογενείς πηγές S . enteritidis ST11, και το στέλεχος της επιδημίας θα μπορούσε επίσης να κυκλοφορεί σε άλλες φάρμες, εντός ή εκτός Ισπανίας», σημειώνουν στην κοινή ανακοίνωσή τους οι ευρωπαϊκοί οργανισμοί.

Κάτω από το μέσο κοινοτικό όρο η σαλμονέλωση στην χώρα μας

Στην Ελλάδα, όχι μόνο δεν έχει εντοπιστεί καμία περίπτωση του υποστελέχους σαλμονέλας Entreritidis ST11, αλλά κατά τον κ. Καλλίτση η χώρα μας εμφανίζει τα τελευταία χρόνια μειωμένα περιστατικά σαλμονελώσεων στον άνθρωπο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) για το 2019, τα επιβεβαιωμένα περιστατικά σαλμονέλωσης (από διάφορα στελέχη) στην χώρα μας το 2019 ήταν 642, το 2017 ήταν 672 και το 2016 είχαν καταγραφεί 735.

Στην ΕΕ, (κι ενώ αναμένονται το προσεχές διάστημα τα στατιστικά στοιχεία για το 2020) το 2019, καταγράφηκαν 87.923 επιβεβαιωμένα περιστατικά σαλμονέλωσης στον άνθρωπο. Το 50% αυτών σύμφωνα με το ECDC αφορούσαν στο στέλεχος enteritidis, 20% στο στέλεχος tiphimurium και 17,8% ήταν απροσδιόριστο. Την συγκεκριμένη χρονιά από το σύνολο των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων σαλμονέλωσης στον άνθρωπο, τα 22.000 αφορούσαν την κατανάλωση κρέατος και των προϊόντων του, εκ των οποίων τα 331 στα κοτόπουλα, τα 679 στη γαλοπούλα και τα 7.300 στα χοιρινά. Για την ίδια χρονιά, οι επιβεβαιωμένες περιπτώσεις σαλμονέλωσης στον άνθρωπο ανήλθαν σε 19.900 από το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, 56 από τα αυγά, 436 από δημητριακά και ξηρούς καρπούς, 3.500 από σαλάτες και 2.000 από φρούτα και λαχανικά.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο κ. Καλλίτσης τονίζει ότι από τα επίσημα στοιχεία του ECDC προκύπτει ότι η χώρα μας βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις εντοπισμένων περιπτώσεων σαλμονέλας σε άνθρωπο ανέρχονταν σε 6/100.000, όταν η Τσεχία είχε 122/100.000, η Σλοβακία 91/100.000 και ο μέσος ευρωπαϊκός όρος έφτανε σε 20/100.000.

Συνεχής η μάχη ελέγχου και αποτελεσματικότητας

Υπογραμμίζοντας ότι τα στελέχη Salmonella Enteritidis (όπως το ST11) και Salmonella tympimurium, που εντοπίζονται στον εντερικό σωλήνα των πουλερικών και από εκεί σε κρέας πουλερικών και αυγών, μπορούν (εάν καταναλωθούν ωμά ή ατελώς ψημένα) να επιφέρουν ακόμη και τον θάνατο ο κ. Καλλίτσης, υπογραμμίζει ότι «θα πρέπει η μάχη προληπτικού ελέγχου και απολεσματικότητας στις πτηνοτροφικές μονάδες να είναι συνεχής».

Τα πτηνά, είναι ένας φυσιολογικός χώρος όπου βρίσκεται η σαλμονέλα, «όχι γιατί είναι άρρωστα, αυτά δεν παθαίνουν τίποτα, αφού οι σαλμονέλες υπάρχουν φυσιολογικά στο έντερό τους και κάνουν τη δουλειά τους. Καθώς όμως ο άνθρωπος τα τελευταία χρόνια καταναλώνει ολοένα πιο συχνά πουλερικά και αβγά, καταλήγει η σαλμονέλα να φτάνει στο τραπέζι και να ελλοχεύει ο κίνδυνος, οπότε οφείλουμε να είμαστε προσεκτικότεροι».

Την τελευταία 10ετία και πλέον, σύμφωνα με τον κ. Καλλίτση, στην Ε.Ε. έχει εισαχθεί ένα σύστημα, βάσει του οποίου «οποιοδήποτε κοπάδι πουλερικών χρησιμοποιηθεί για τη διατροφή του ανθρώπου, είτε προσφέροντας αβγά, ή χρησιμοποιούμενο για την παραγωγή κρέατος, υποχρεούται να ελέγχεται για σαλμονέλα πριν τα προϊόντα φτάσουν στο τραπέζι του καταναλωτή. Έτσι, επιτυγχάνεται συνεχής πρόσβαση ελέγχου και σταδιακός περιορισμός των σαλμονελών».

Όπως εξηγεί, «κάθε κοπάδι, 20 ημέρες προτού σφαγεί ελέγχεται για το εάν έχει σαλμονέλα ή όχι. Επειδή τα στελέχη Salmonela enteritidis (συμπεριλαμβανομένου του ST11) και Salmonella typhimurium είναι επικίνδυνα για τον άνθρωπο, εάν εντοπιστούν, τότε το κοπάδι οδηγείται στην θανάτωση και οι πτηνοτρόφοι αποζημιώνονται από το κράτος».

Για την αντιμετώπισή της δεν συνιστάται η χορήγηση αντιβιοτικών και όπως ανέφερε ο κ Καλλίτσης «δεν δίνουμε αντιβιοτικό γιατί τότε το αντιβιοτικό θα πάει στο κοτόπουλο ή στα αυγά που τρώμε. Το αντιβιοτικό δεν είναι τρόπος αντιμετώπισης. Απεναντίας, εάν ο κρατικός κτηνίατρος εντοπίσει ότι έχει χορηγηθεί αντιβίωση σε σμήνος που είναι υπό εξέταση για σαλμονέλα, τότε υποχρεούται να κατάσχει το κοπάδι έτσι και αλλιώς, αφού απαγορεύεται να διατίθενται προϊόντα με κατάλοιπα αντιβιοτικών» ενώ πρόσθεσε πως «η λογική της ΕΕ είναι να λειτουργούμε με τρόπο προληπτικό, ώστε σταδιακά να απομακρύνουμε τα επικίνδυνα στελέχη των σαλμονελών από το να φτάνουν στο τραπέζι του καταναλωτή».

Έτσι, ο βασικός στόχος είναι να λιγοστεύουν διαρκώς τα όποια κρούσματα εκδηλώνονται και για αυτό τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα φροντίζουν πάντα να κρατούν σε υψηλή προτεραιότητα το θέμα των σαλμονελώσεων, ώστε να εντείνεται η προσπάθεια πρόληψης.
Κατά τον ίδιο, το πρόβλημα της σαλμονέλας δεν αφορά μόνον στα κοτόπουλα και τα αυγά, ή μόνον το κρέας. Στις ΗΠΑ καταγράφεται ίσως όχι ο μεγαλύτερος, αλλά σίγουρα ένας πάρα πολύ μεγάλος αριθμός σαλμονελώσεων, που προέρχονται από προϊόντα φυτικής προέλευσης, όπως π.χ. μαρούλια, σπανάκια, τομάτες, πεπόνια, κλπ. «και αυτά μπορεί να είναι επικίνδυνα εξαιτίας του τρόπου λίπανσης των χωραφιών», σημειώνει.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Ευρώπη – Συναγερμός: Σαλμονέλα από μολυσμένα αυγά – Τι γίνεται στην Ελλάδα"

Ευθύνες στις κοινωνικές υπηρεσίες για την τύχη του 7χρονου Ανδρέα επιρρίπτει ο Κ. Γιαννόπουλος – Τι λέει για τη μητέρα (video)

Ο Πρόεδρος του “Χαμόγελου του Παιδιού”, Κώστας Γιαννόπουλος κατήγγειλε στην ΕΡΤ το πρωτοφανές κενό του συστήματος των κοινωνικών υπηρεσιών στη χώρα που είχε ως αποτέλεσμα ο 7χρονος Ανδρέας να μένει σε ένα κακοποιητικό περιβάλλον και να χάσει, με τραγικό τρόπο, τη ζωή του από τη νεαρή μητέρα και τον σύντροφό της.

“Στον αριθμό 1056 πριν από χρόνια μάθαμε για την ύπαρξη της μητέρας του παιδιού. Μερικά χρόνια αργότερα ενημερώσαμε για το κακοποιημένο κορίτσι της και το παιδί πήγε σε μία αναδοχή”, δήλωσε ο κ. Γιαννόπουλος καταγγέλλοντας ότι δεν έγινε τότε σωστά έλεγχος από τις κοινωνικές υπηρεσίες για το άλλο παιδί της οικογένειας.

“Θα έπρεπε να γίνει πολύ πριν ολοκληρωμένη κοινωνική έρευνα για να μην φτάσουμε σε αυτό το τραγικό περιστατικό”, επεσήμανε.

 

Ένα παιδί πεταμένο δεξιά και αριστερά ήταν η μητέρα του

Μιλώντας στην εκπομπή ΕΡΤ Σαββατοκύριακο για την 29χρονη κατηγορούμενη την περιέγραψε ως ένα “παιδί που δεν ένιωσε ποτέ φροντίδα και νοιάξιμο. Ήταν ένα παιδί πεταμένο δεξιά και αριστερά που ήταν εξαρτημένη οικονομικά από άλλους. Με μαθηματική ακρίβεια βλέπουμε παιδιά που μεγαλώνουν έτσι να μην έχουν μέσα τους την έννοια φροντίδα”, πρόσθεσε ο πρόεδρος της οργάνωσης “Χαμόγελο του Παιδιού”.

Λίγες ώρες μετά την αποκάλυψη της δολοφονίας του 7χρονου παιδιού στην Κυψέλη η οργάνωση για τα παιδιά εξέδωσε μία ανακοίνωση που εξέθετε το χρονικό της κακοποίησης στην οικογένεια. Συγκεκριμένα:

• Στις 10 Σεπτεμβρίου 2008 «Το Χαμόγελο του Παιδιού» πραγματοποίησε επιτόπια παρέμβαση της τότε ανήλικης, Χριστίνα-Κλαούντια, (μητέρα του δολοφονημένου παιδιού), η οποία τότε ήταν 15 ετών. Η επιτόπια πραγματοποιήθηκε κατόπιν καταγγελίας που έλαβε ο Οργανισμός από πολίτη. Επιπλέον, σύμφωνα με το άτομο που κάλεσε τη Γραμμή SOS 1056, η τότε ανήλικη κυοφορούσε.

• Στις 16 Μαΐου 2018 «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έστειλε αναφορά στην Εισαγγελία Ανηλίκων ότι η φερόμενη ως αδελφή του δολοφονημένου παιδιού βιώνει σωματική κακοποίηση και παραμέληση. Το κορίτσι φαίνεται ότι είναι αδελφή του δολοφονημένου παιδιού, καθώς η καταγγελία αφορούσε τη μητέρα της, Χριστίνα-Κλαούντια.

• Στις 17 Μαΐου 2018 – την επόμενη δηλαδή ημέρα – ο διευθυντής του σχολείου που πήγαινε η αδελφή του δολοφονημένου παιδιού κάλεσε τη Γραμμή SOS 1056 και άμεσα ενημερώθηκε η Αστυνομία, καθώς το παιδί είχε πάει στο σχολείο με μώλωπες. Κατόπιν εισαγγελικής εντολής, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με τη μητέρα της και εθελοντές του Οργανισμού βρίσκονταν κάθε λεπτό κοντά της για τη φροντίδα και ανακούφισή της. Ωστόσο, η μητέρα αρνιόταν ότι ο σύντροφός της κακοποιεί την μικρή.

• Στις 21 Μαΐου 2018 πραγματοποιήθηκε ψυχολογική υποστήριξη της εκπαιδευτικής κοινότητας για το παιδί με αφορμή το περιστατικό με τους μώλωπες στο σχολείο.

• Στις 27 Ιουνίου 2018 «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έλαβε αίτημα φιλοξενίας για την ανήλικη. Η αδελφή του δολοφονημένου παιδιού σήμερα είναι σε ανάδοχη οικογένεια. Από την παιδοψυχιατρική εκτίμηση που διεξήχθη φαίνεται ότι το παιδί που βρέθηκε νεκρό ζούσε από τον Νοέμβριο του 2016 με τον πατέρα του στην Πολωνία.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι:

• Η αδελφή του δολοφονημένου παιδιού σώθηκε, ωστόσο, τι ενέργειες είχαν γίνει για την υποστήριξη και του άλλου παιδιού;

• Ενώ έγιναν πολλές ενημερώσεις και ενέργειες για την προστασία των παιδιών φαίνεται ότι το σύστημα δεν ανταποκρίθηκε για την ολιστική στήριξη της οικογένειας και σήμερα είμαστε αντιμέτωποι με τη δολοφονία ενός ακόμη παιδιού.

Θα μπορούσε να έχει σωθεί…

Βοηθήστε και εσείς ένα παιδί να σωθεί έγκαιρα από τις ολέθριες επιπτώσεις κάθε μορφής κακοποίησης, επικοινωνώντας εσείς, ή προτρέποντας το ίδιο το παιδί να επικοινωνήσει απευθείας με το έμπειρο επιστημονικό προσωπικό του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», δωρεάν και ανώνυμα:

● Στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056, η οποία είναι στελεχωμένη αποκλειστικά από εξειδικευμένους Κοινωνικούς Λειτουργούς και Ψυχολόγους και διαθέσιμη πανελλαδικά, 24ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο.

● Μέσω της Εφαρμογής CHAT1056, έναν νέο τρόπο άμεσης επικοινωνίας στη διάθεση κάθε παιδιού που υφίσταται κακοποίηση, ώστε να νιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια να συνομιλήσει μέσω γραπτού κειμένου.

Κάθε παιδί έχει απόλυτο δικαίωμα να είναι ασφαλές και προστατευμένο. Αν έχεις ακούσει ή αναγνωρίσει ένα κακοποιημένο ή παραμελημένο παιδί πρέπει να μιλήσεις.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ευθύνες στις κοινωνικές υπηρεσίες για την τύχη του 7χρονου Ανδρέα επιρρίπτει ο Κ. Γιαννόπουλος – Τι λέει για τη μητέρα (video)"

Αναδρομικά: Δικαστική απόφαση επιστρέφει δώρα στους συνταξιούχους (παραδείγματα)

Σημαντικές εξελίξεις δρομολογεί για τους χαμηλοσυνταξιούχους με απολαβές κάτω των 1.000 ευρώ μια δικαστική απόφαση, βάσει της οποίας τους επιστρέφονται αναδρομικά δώρα της κύριας σύνταξης.

Η συγκεκριμένη κατηγορία είναι η πολυπληθέστερη των συνταξιούχων, οι οποίοι μέχρι στιγμής έχουν μείνει έξω από τα αναδρομικά που πληρώθηκαν με νόμο της κυβέρνησης τον Οκτώβριο του 2020 (ν. 4714/2020), επειδή οι αντισυνταγματικές περικοπές που επιστράφηκαν για 11 μήνες είχαν επιβληθεί σε συντάξεις πάνω από τα 1.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο,στις πληρωμές, δε, που έγιναν, δεν δόθηκαν αναδρομικά από τα καταργημένα δώρα σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, παρότι οι εν λόγω περικοπές είναι στη λίστα των μειώσεων που κρίθηκαν αντισυνταγματικές με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (2287-2288) που εκδόθηκαν το 2015 και με την 1439 του 2020, στην οποία προσδιορίστηκε ότι οι επιστροφές των αναδρομικών περιορίζονται σε 11 μήνες για τις αγωγές που ασκήθηκαν από τον Ιούνιο του 2015 και μετά.

Οι μόνες επιστροφές που θα μπορούσαν να πάρουν οι συνταξιούχοι κάτω των 1.000 ευρώ ήταν από τα Δώρα των κύριων συντάξεων ή και των επικουρικών τους, και μόνο μέσω δικαστικών αποφάσεων, μια που τα αναδρομικά των Δώρων έμειναν έξω από τη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης για όλους τους συνταξιούχους.

Ανατροπή

Η δικαστική απόφαση όμως (με αριθμό 14552/2021) που εξασφάλισε και αποκαλύπτει σήμερα ο «Ελεύθερος Τύπος» και η οποία εκδόθηκε από το 30ό Μονομελές Πρωτοδικείο Αθήνας στις 5/1/2022, έρχεται να φέρει ανατροπή στα διεκδικούμενα δώρα, καθώς δικαιώνει συνταξιούχους με αναδρομικά Δώρων για την κύρια σύνταξη, μεταξύ των οποίων είναι και συνταξιούχοι των 630 ευρώ.

Σύμφωνα με την απόφαση, οι οκτώ ενάγοντες συνταξιούχους που κέρδισαν τα δώρα, προέρχονται από τον ΟΑΕΕ και η αγωγή τους, την οποία χειρίστηκε η δικηγόρος Μαρία- Μαγδαληνή Τσίπρα, είχε κατατεθεί από τον Δεκέμβριο του 2015, αλλά δικάστηκε τον Οκτώβριο του 2020 και έφτασε να πάρει υπογραφή δημοσίευσης τον Ιανουάριο του 2022.

Οι συνταξιούχοι διεκδικούσαν τα Δώρα από το 2013 μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2015 με ποσά ως 2.400 ευρώ. Ομως το Πρωτοδικείο, βασιζόμενο στο σκεπτικό των αποφάσεων του ΣτΕ, έκρινε ότι επειδή η προσφυγή κατατέθηκε μετά τις 10 Ιουνίου του 2015, που κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι περικοπές των Δώρων, έτσι και οι εν λόγω συνταξιούχοι δικαιούνται τα δώρα κύριας σύνταξης για το διάστημα Ιουνίου – Δεκεμβρίου 2015.

Δικαιούνται δηλαδή το επίδομα καλοκαιριού για την κύρια σύνταξη που ήταν 200 ευρώ πριν καταργηθεί και αντίστοιχα το επίδομα Χριστουγέννων που ήταν 400 ευρώ, ενώ δεν δικαιούνται το επίδομα Πάσχα με άλλα 200 ευρώ.

Το δικαστήριο τους επέστρεψε αναδρομικά 600 ευρώ με βάση την ημερομηνία της αγωγής, αλλά διέταξε τον ΕΦΚΑ να τα επιστρέψει με τόκο από το 2015 μέχρι σήμερα.

Για τις υποθέσεις μάλιστα που τα αναδρομικά είναι κάτω από 3.000 ευρώ, δεν ασκείται έφεση, που σημαίνει ότι όσοι συνταξιούχοι κερδίζουν τα δώρα, ο ΕΦΚΑ θα πρέπει να τους τα καταβάλει σε σύντομο διάστημα μετά την απόφαση.

Ο χρόνος παραγραφής και η ρύθμιση για πληρωμές

Αναδρομικά Δώρων από κύριες και επικουρικές συντάξεις διεκδικούν περίπου 380.000 συνταξιούχοι με αγωγές και δικαστήρια που ήταν σε εκκρεμότητα πριν γίνει η νομοθετική ρύθμιση με την οποία πληρώθηκε το 11μηνο των αναδρομικών στις κύριες συντάξεις. Για αυτές τις δίκες αναμένεται απόφαση και πιθανότατα θετική από το ΣτΕ που θα ανάψει και το «πράσινο φως» για να πάρουν έξτρα αναδρομικά 11 μηνών για τις επικουρικές και για τα Δώρα.

Για τους συνταξιούχους όμως που δεν έχουν κάνει προσφυγές, προκύπτει το ενδεχόμενο να μην πάρουν τίποτε αν το ΣτΕ θεωρήσει ότι οι διεκδικήσεις τους έχουν υποπέσει σε 5ετή παραγραφή τον Δεκέμβριο του 2021 και δεν χωρεί δικαστική διεκδίκηση αναδρομικών από 1ης/1/2022 και μετά.

Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει παράθυρο διεκδικήσεων μέσα από τις αιτήσεις που υπέβαλαν οι συνταξιούχοι στον ΕΦΚΑ και το ΓΛΚ το 2018 και 2019 μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που είχε ανοίξει τότε ο ΕΦΚΑ.

Στις αιτήσεις αυτές είχαν καταγράψει τις απαιτήσεις τους από τις αντισυνταγματικές περικοπές για κύριες, επικουρικές και Δώρα. Οι αιτήσεις αυτές μπορεί να διακόπτουν την παραγραφή και να ξεκινά νέα 5ετία.

Σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (η 146/2018) επικαλείται το άρθρο 143 ν. 4270/2014, όπου αναφέρεται ότι η παραγραφή απαιτήσεων από περικοπές συντάξεων διακόπτεται «με την υποβολή στην αρμόδια δημόσια Αρχή αίτησης για την πληρωμή της απαίτησης, οπότε η παραγραφή αρχίζει εκ νέου από τη χρονολογία έγγραφης απάντησης της αρμόδιας για την πληρωμή της απαίτησης Αρχής».

Αν, λοιπόν, οι αιτήσεις του 2018 και του 2019 θεωρηθούν ότι υποβλήθηκαν σε δημόσια Αρχή (ΕΦΚΑ) για την πληρωμή της απαίτησης των συνταξιούχων (αναδρομικά από αντισυνταγματικές μειώσεις), τότε ο χρόνος παραγραφής των αξιώσεών τους μπορεί να εκτείνεται ως και το 2024.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση ζυγίζει όλα τα δεδομένα και τις οικονομικές της δυνατότητες με σκοπό να καταλήξει, μετά την απόφαση του ΣτΕ, σε μια συνολική λύση για τα αναδρομικά που δίνουν τα δικαστήρια στους συνταξιούχους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μια τέτοια λύση θα ήταν η εφάπαξ πληρωμή των αναδρομικών στις επικουρικές, που κοστολογούνται περίπου στα 750 εκατ. ευρώ, και η ΕΑΣ για τις συντάξεις του Δημοσίου, που κοστίζει άλλα 400 εκατ. ευρώ. Η πληρωμή των αναδρομικών από τα Δώρα είναι πιθανό να αφορά μόνον στους συνταξιούχους κάτω των 1.000 ευρώ.

Τα αμναδρομικά σε κύριες και επικουρικές συντάξεις κυμαίνονται από 810 έως 2.010 ευρώ ανάλογα με το ύψος της σύνταξης.

Σημειώνεται ότι στις κύριες συντάξεις, το Δώρο είναι μία μηνιαία σύνταξη με πλαφόν τα 800 ευρώ. Στις επικουρικές, τα Δώρα είναι δύο μηνιαίες συντάξεις.

Παραδείγματα

Σε εκπομπή του OPEN παρατέθηκαν χαρακτηριστικά παραδείγματα για τα ποσά των αναδρομικών των δώρων. Με βάση το ρεπορτάζ:

  • Συνταξιούχος με κύρια σύνταξη στα 600 ευρώ και επικουρική στα 105 ευρώ (Άθροισμα 705 ευρώ), τα αναδρομικά των δώρων θα είναι 810 ευρώ
  • Συνταξιούχος με κύρια σύνταξη στα 980 ευρώ και επικουρική στα 205 ευρώ (Άθροισμα 1185 ευρώ), τα αναδρομικά των δώρων θα είναι 1210 ευρώ

Στις περιπτώσεις αυτές η επιστροφή των δώρων θα είναι εντόκως, συνεπώς όσο πιο πίσω χρονικά πηγαίνει η καταβολή τόσο μεγαλύτερο θα είναι το ποσό.

Παράλληλα, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ τα ποσά θα καταβληθούν στους δικαιούχους από 8 έως 12 μήνες, ωστόσο η ακριβής ημερομηνία θα εξαρτηθεί από το χρόνο εκτέλεσης αποφάσεων των νομικών υπηρεσιών του ΕΦΚΑ.

aftodioikisi 

Διαβάστε Περισσότερα » " Αναδρομικά: Δικαστική απόφαση επιστρέφει δώρα στους συνταξιούχους (παραδείγματα) "

Με συμβολικούς αποκλεισμούς συνεχίζουν οι αγρότες της Θεσσαλίας

Με τα βλέμματα στραμμένα στην σημερινή πανελλαδική σύσκεψη των αγροτών στη Νίκαια του Δήμου Κιλελέρ, συνεχίζουν και κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες της Θεσσαλίας.
Την σκυτάλη παίρνουν σήμερα οι αγρότες του Τυρνάβου όπου μαζί με τους κτηνοτρόφους της περιοχής θα αποκλείσουν συμβολικά την εθνική οδό Λάρισας – Κοζάνης στις 12 το μεσημέρι, στο ύψος του Τυρνάβου εκεί όπου έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους από τις 4 Φεβρουαρίου, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

 

Την ίδια σε συμβολικό αποκλεισμό της επαρχιακής οδού Λάρισας – Αγιάς θα προχωρήσουν και οι αγρότες του Δήμου Αγιάς, που έχουν παρατάξει τα τρακτέρ στο Γερακάρι. Συμβολικό αποκλεισμό του περιφερειακού δρόμου που ενώνει την ΠΑΘΕ με την εθνική οδό Λάρισας -Κοζάνης στο ύψος του Αμπελώνα, πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα οι αγρότες των Δελερίων και της Ροδιάς.

Η  πανελλαδική σύσκεψη εκπροσώπων των μπλόκων  θα πραγματοποιηθεί στη 1 το μεσημέρι στο Πολιτιστικό Κέντρο της  Νίκαιας του Δήμου Κιλελέρ. Όσον αφορά στα βασικά αιτήματα των αγροτών για τα οποία ζητούν διάλογο ουσίας με την κυβέρνηση, αυτά είναι:

Μείωση του κόστους παραγωγής, με κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής για το ρεύμα, αφορολόγητο πετρέλαιο, επιδότηση των ζωοτροφών και των αγροεφοδίων, κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.
* Προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, (αρδευτικά, αντιπλημμυρικά κ.α.), αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100% από όλες τις αιτίες και χωρίς καθυστερήσεις.
* Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης.
Σε ότι αφορά την σύσκεψη της Νίκαιας οι αγρότες θα κληθούν να αποφασίσουν για το πως θα κινητοποιηθούν τις επόμενες ημέρες σε πανελλαδικό επίπεδο.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Με συμβολικούς αποκλεισμούς συνεχίζουν οι αγρότες της Θεσσαλίας"

Χανιά: Προφυλακίστηκαν οι ιδιοκτήτριες και δύο γιατροί του γηροκομείου

Λίγο μετά τις 5:00 της Κυριακής (13/02), οι ανακριτικές αρχές στα Χανιά αποφάσισαν να θέσουν υπό προσωρινή κράτηση τις δυο ιδιοκτήτριες του γηροκομείου, όπως και τον γιατρό και τον ψυχίατρο της δομής-κολαστηρίου στα Χανιά στην οποία είχαν χάσει την ζωή τους από τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης πολλοί ηλικιωμένοι.

Η απόφαση ελήφθη μετά από περίπου 22 ωρες διαδικασίας καθώς οι απολογίες των επτά κατηγορουμένων άρχισαν διαδοχικά από τις 7:00 το πρωί του Σαββάτου και ολοκληρώθηκαν στη 1:00 μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής. Πάντως, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Zarpanews, υπήρξε αμφισβήτηση της διαδικασίας από πλευράς του δικηγόρου των κατηγορούμενων, Νίκο Ρουσσόπουλο, ο οποίος έκανε λόγο για ταχύτητα που «προτιμήθηκε έναντι της δικαιοσύνης».

Αντίθετα, ωστόσο, ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν οι δύο νοσηλεύτριες και ο γραμματέας της δομής. Οι επτά κατηγορούνται για συγκρότηση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και ελέγχονται για δεκάδες περιπτώσεις θανάτων μέσα στην δομή. Παράλληλα έχει σχηματιστεί μια δικογραφία με 29 ακόμα κατηγορούμενους, η οποία ξεπερνά σε όγκο τις 1.000 σελίδες. Στο μεταξύ η δομή συνεχίζει κανονικά να λειτουργεί.



«Όλα είναι προϊόν σκευωρίας» είπαν οι ιδιοκτήτες

Για σκευωρία έκαναν λόγο πάντως οι συλληφθέντες και ειδικά η μητέρα και η κόρη στους οποίους ανήκει το γηροκομείο. Χθες κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις του ανακριτή ως προς τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας σε 29 περιπτώσεις ηλικιωμένων καθώς και για 8 απόπειρες.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του cretapost.gr, κατατέθηκαν στοιχεία (οπτικοακουστικό υλικό αλλά και έγγραφα) τα οποία είναι ικανά – όπως αναφέρει ο δικηγόρος τους Νίκος Ρουσόπουλος – να ανατρέψουν πολλά στοιχεία του κατηγορητηρίου.

GHROKOMEIO-BRADY-DIKASTHRIA

«Προσκομίστηκαν ικανά στοιχεία από την πλευρά της υπερασπίσεως για να ανατρέψουν πάρα πολλά στοιχεία του κατηγορητηρίου. Βρέθηκαν επίσης και τονίστηκαν αντιφάσεις και αοριστίες και ανεπάρκειες του κατηγορητηρίου σε πολλές περιπτώσεις που άλλα αναφέρονται στο διαβιβαστικό της Ασφάλειας και άλλα από τα ιατρικά περιστατικά», τόνισε ο κ. Ρουσόπουλος ενώ παράλληλα επεσήμανε πως και οι δύο γυναίκες ανέφεραν ενώπιον του ανακριτή πως «όλα αυτά είναι ένα προϊόν σκευωρίες. Μάλιστα, προσκομίστηκαν και συγκεκριμένες ένορκες καταθέσεις που αναφέρουμε ποια άτομα πλησίαζαν συγκεκριμένους ανθρώπους προκειμένου να καταθέσουν κατά της μονάδας καθώς και δύο δικηγόρους Χανίων με οικονομικά ανταλλάγματα».

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Ρουσόπουλο, ως προς το θέμα της κακοποίησης των ηλικιωμένων προσκομίστηκαν στοιχεία και καταθέσεις άλλων συγγενών που αναφέρουν τα αντίθετα: «Υπάρχει ένας αδερφός που καταγγέλλει ότι ο άνθρωπός του βασανιζόταν ενώ η αδερφή του – που επισκεπτόταν συνεχεια τη Μονάδα – αναφέρει πως όλα ήταν καλά και μάλιστα ο αδερφός της δεν επισκεπτόταν τον άνθρωπό τους. Όλα αυτά βέβαια θα αξιολογηθούν από την ελληνική δικαιοσύνη».



Τέλος, από την πλευρά τους οι ιδιοκτήτες του Γηροκομείου κατέθεσαν αίτημα ακύρωσης όλης της ποινικής διαδικασίες ενώ σχολιάζοντας την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης ο κ. Ρουσόπουλος ανέφερε πως «εγκληματική οργάνωση που συστάθηκε από τρεις ανθρώπους χωρίς συγκεκριμένο και οργανωμένο σχέδιο δεν στέκει πουθενά. Όταν συστήνουμε μία οργάνωση το κάνουμε για μία συγκεκριμένη δραστηριότητα και όχι για κάτι χωρίς σχέδιο».

Το ξέσπασμα μίας πρώην εργαζόμενης

Μία πρώην εργαζόμενη του γηροκομείου ξέσπασε στη θέα των ιδιοκτητών (μητέρας και κόρης) του γηροκομείου.

Η συγκεκριμένη γυναίκα, η οποία έχει καταθέσει στις αρχές για τα όσα είδε τον καιρό που δούλευε στο γηροκομείο, άρχισε να φωνάζει κατά των συλληφθέντων λέγοντας πως όταν τελειώσει όλο αυτό θα ανοίξει το στόμα της γιατί έχει να πει πολλά.

Παράλληλα, στράφηκε και κατά των συναδέλφων της λέγοντάς τους προδότες.

GHROKOMEIO-BRADY-DIKASTHRIA1

«Είδα την πεθερά μου λιωμένη»

Ανατριχιαστική όμως είναι και η κατάθεση μίας γυναίκας που είχε στο γηροκομείο την πεθερά της. Η ίδια, όπως ανέφερε, είχε πάει να την επισκεφτεί μαζί με τον σύζυγό της και την βρήκαν στο κρεβάτι σκεπασμένη μέχρι πάνω με ένα σεντόνι.

«Σηκώνω το σεντόνι και την βλέπω. Ήταν γυμνή. Της μιλούσα και δεν με άκουγε. Η εικόνα της μου έχει μείνει χαραγμένη στο μυαλό. Ήταν 45 περίπου κιλά. Έβλεπες μόνο κόκαλα, είχε λιώσει ενώ στο δέρμα της είχε και μπλαβάδες. Ο σύζυγός μου βούρκωσε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Χανιά: Προφυλακίστηκαν οι ιδιοκτήτριες και δύο γιατροί του γηροκομείου"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news