facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 13 Απριλίου 2022

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο πρόεδρος Μπάιντεν ανακοίνωσε πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια αξίας 800 εκατ. δολαρίων

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε σήμερα πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια αξίας 800 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία, διευρύνοντας τον εξοπλισμό που στέλνει η Ουάσινγκτον στο Κίεβο για να αντιμετωπίσει το επικείμενο νέο κύμα της ρωσικής επίθεσης στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Το τελευταίο πακέτο – που ανεβάζει σε 2,5 δισεκ. δολάρια τη συνολική αξία της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής τον Φεβρουάριο – περιλαμβάνει συστήματα πυροβολικού, πυρομαχικά πυροβολικού και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, όπως δήλωσε ο Μπάιντεν μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο αμερικανός πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι ενέκρινε τη μεταφορά επιπλέον ελικοπτέρων, υπογραμμίζοντας ότι ο εξοπλισμός που εστάλη στην Ουκρανία ήταν «κρίσιμος» στην αντιμετώπιση των εισβολέων.

«Δεν μπορούμε να εφησυχάσουμε. Όπως διαβεβαίωσα τον πρόεδρο Ζελένσκι, ο αμερικανικός λαός θα εξακολουθήσει να είναι στο πλευρό του γενναίου λαού της Ουκρανίας στον αγώνα του για την ελευθερία», είπε ο Μπάιντεν.

Το νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας, σύμφωνα με το Πεντάγωνο, περιλαμβάνει 11 ελικόπτερα Mi-17 (που προορίζονταν για το Αφγανιστάν, προτού καταρρεύσει η υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ κυβέρνηση της χώρας και ανέλθουν οι Ταλιμπάν στην εξουσία), 18 οβιδοβόλα Howitzer των 155mm, ραντάρ αντι-πυροβολικού και 200 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού.

Για μέρος του νέου στρατιωτικού εξοπλισμού που θα στείλουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία θα απαιτηθεί εκπαίδευση των ουκρανικών δυνάμεων, δήλωσε απόψε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου Τζον Κίρμπι.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε κυρώσεις σε βάρος πολιτικών από τις ΗΠΑ και τον Καναδά

Νωρίτερα σήμερα Τετάρτη (13/4) η Μόσχα επέβαλε κυρώσεις σε βάρος 398 μελών της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων και 87 καναδών γερουσιαστών, όπως ανακοινώθηκε από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Όπως υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση, η απόφαση ελήφθη μετά τις κυρώσεις που επέβαλαν τον περασμένο μήνα οι ΗΠΑ σε βάρος 328 μελών της ρωσικής Δούμας και εκείνων που ανακοίνωσε στη συνέχεια ο Καναδάς. Παράλληλα, προαναγγέλλει πως θα ακολουθήσουν περαιτέρω κυρώσεις σε αντίποινα για τα τιμωρητικά μέτρα κατά της Ρωσίας.

Η Ρωσία τώρα διεμήνυσε ότι θα θεωρήσει όλα τα οχήματα που μεταφέρουν όπλα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στο έδαφος της Ουκρανίας ως νόμιμους στρατιωτικούς στόχους, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο πρόεδρος Μπάιντεν ανακοίνωσε πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια αξίας 800 εκατ. δολαρίων"

Σοβαρό πρόβλημα σε πολλούς δήμους της χώρας οι επιθέσεις από αδέσποτα σκυλιά

Μόνιμος «πονοκέφαλος» εδώ και πολλά χρόνια η κατάσταση με τα αδέσποτα ζώα σε δήμους όλης της χώρας. Παρά τις προσπάθειες των αρμοδίων αλλά και των φιλοζωικών εταιρειών που προσπαθούν να προστατεύσουν τα αδέσποτα, το πρόβλημα παραμένει άλυτο.

Κάτοικοι στην περιοχή των Πεύκων έχουν προχωρήσει σε καταγγελίες στις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου. Στη συγκεκριμένη περιοχή όπως επισημαίνει ο Δήμος Νεάπολης – Συκεών εντοπίζονται περίπου 80 σκυλιά κάποια από τα οποία είναι επιθετικά.

Την ίδια ώρα επίθεση από σκυλιά για δεύτερη φορά δέχθηκε μητέρα με το ανήλικο παιδί της έξω από το χωριό των Σταγιατών στο Βόλο. Τα αδέσποτα ζώα έχουν εγκαταλειφθεί. Δεν είναι θέμα διαχείρισης μόνο από έναν δήμο και κάποιους εθελοντές για να βρεθεί κάποιο σπίτι για να τα φιλοξενήσει. Είναι ένα πρόβλημα με συλλογική και ατομική ευθύνη.

ertnews 

Διαβάστε Περισσότερα » "Σοβαρό πρόβλημα σε πολλούς δήμους της χώρας οι επιθέσεις από αδέσποτα σκυλιά"

Στη γραμμή Μπάιντεν και ο Τριντό: «Γενοκτονία στην Ουκρανία»

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό έκανε λόγο για «γενοκτονία στην Ουκρανία», ακολουθώντας τα βήματα του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος χρησιμοποίησε τον ίδιο όρο χθες, Τρίτη.

«Μπορούμε όλο και περισσότερο να μιλάμε για γενοκτονία», δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Κεμπέκ που τον ρώτησαν για τις δηλώσεις του αμερικανού προέδρου.

Ο Καναδός πρωθυπουργός, ο οποίος είχε αρνηθεί μέχρι σήμερα να χρησιμοποιήσει τον όρο «γενοκτονία», συνέχισε λέγοντας: «Έχουμε δει αυτήν την επιθυμία για επιθέσεις σε αμάχους, για χρήση της σεξουαλικής βίας ως όπλο πολέμου. Είναι εντελώς απαράδεκτο!»

Ο Τζάστιν Τριντό υπενθύμισε επίσης ότι Καναδοί αστυνομικοί έχουν σταλεί στην Ουκρανία για να βοηθήσουν στις έρευνες και ότι ο Καναδάς ήταν «από τις πρώτες χώρες» που κίνησε τη διαδικασία στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για «να διασφαλίσει ότι ο Πούτιν θα λογοδοτήσει για τις πράξεις του, για τα εγκλήματα πολέμου».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Στη γραμμή Μπάιντεν και ο Τριντό: «Γενοκτονία στην Ουκρανία»"

Ρωσικές κυρώσεις σε 398 Αμερικανούς βουλευτές και 87 Καναδούς γερουσιαστές

Η Μόσχα επέβαλε κυρώσεις σε βάρος 398 μελών της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων και 87 καναδών γερουσιαστών, όπως ανακοινώθηκε από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Όπως υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση, η απόφαση ελήφθη μετά τις κυρώσεις που επέβαλαν τον περασμένο μήνα οι ΗΠΑ σε βάρος 328 μελών της ρωσικής Δούμας και εκείνων που ανακοίνωσε στη συνέχεια ο Καναδάς.

Παράλληλα, προαναγγέλλει πως θα ακολουθήσουν περαιτέρω κυρώσεις σε αντίποινα για τα τιμωρητικά μέτρα κατά της Ρωσίας.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε επίσης σήμερα την απέλαση κορυφαίου Τσέχου διπλωμάτη από τη Μόσχα, στον οποίο δόθηκε προθεσμία μέχρι τις 16 Απριλίου για να εγκαταλείψει τη Ρωσία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρωσικές κυρώσεις σε 398 Αμερικανούς βουλευτές και 87 Καναδούς γερουσιαστές"

Μεγάλη επιχείρηση της ΕΛΑΣ: Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση με λεία €1,4 εκατ. από ηλεκτρονικές απάτες

Εξαρθρώθηκε ύστερα από πολύμηνη και μεθοδική έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας διέπρατταν συστηματικά ηλεκτρονικές απάτες σε όλη την επικράτεια.

Για την υπόθεση ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία όλου του βασικού πυρήνα της οργάνωσης, αποτελούμενο από τον αρχηγό και (4) μέλη, άπαντες ημεδαποί, καθώς και (15) περιφερειακά μέλη, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, απάτες με υπολογιστή κατ’ εξακολούθηση και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Ακόμη, εξακριβώθηκαν τα στοιχεία (117) ατόμων που κατηγορούνται για συνέργεια στις παραπάνω πράξεις, κάτοχοι τραπεζικών λογαριασμών στους οποίους μεταφέρονταν τα χρήματα από τις απάτες ( money mules ).

13042022apateshpeiros008

Στο πλαίσιο συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης που οργανώθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας και υλοποιήθηκε με τη συνδρομή και αστυνομικών υπηρεσιών των Διευθύνσεων Αστυνομίας Αχαΐας, Αργολίδας, Αρκαδίας και Κορίνθου, συνελήφθησαν σήμερα το πρωί σε Πάτρα, Τρίπολη και Αργολίδα (7) συνολικά μέλη της οργάνωσης, εκ των οποίων ο αρχηγός και (3) μέλη του βασικού πυρήνα.

Όσον αφορά τη δομή της, η οργάνωση διαρθρώνονταν σε τρία επίπεδα με ιεραρχική δομή και συγκεκριμένα:

στο σκληρό πυρήνα, του οποίου ηγούνταν ο αρχηγός, αποτελώντας τον «εγκέφαλο» της οργάνωσης,
στα περιφερειακά μέλη, που ενεργούσαν κατ’ εντολή του βασικού πυρήνα και
στους δικαιούχους των «επιχειρησιακών» τραπεζικών λογαριασμών ( money mules ), οι οποίοι στρατολογούνταν από τα περιφερειακά μέλη και παρέδιδαν στην οργάνωση τη διαχείριση των λογαριασμών τους.

13042022apateshpeiros002

Αναφορικά με τον τρόπο δράσης της οργάνωσης, η οποία τοποθετείται χρονικά τουλάχιστον από τον Νοέμβριο του 2020, προέκυψε ότι τα μέλη του σκληρού πυρήνα της, διαθέτοντας κατάλληλες γνώσεις σχετικά με την ηλεκτρονική τραπεζική ( internet banking ):

αναζητούσαν και εντόπιζαν στο διαδίκτυο αγγελίες σχετικά με την πώληση κυρίως οχημάτων αλλά και άλλων αγαθών και υπηρεσιών,
επικοινωνούσαν τηλεφωνικά με τα υποψήφια θύματα και εκδήλωναν ενδιαφέρον για την αγορά των προϊόντων,
με το πρόσχημα της άμεσης καταβολής των χρημάτων στον τραπεζικό τους λογαριασμό, αποσπούσαν τεχνηέντως τα απαραίτητα στοιχεία και κωδικούς ταυτοποίησης για την είσοδο στην ηλεκτρονική τραπεζική τους (όπως όνομα χρήστη, προσωπικούς κωδικούς, αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών, κωδικούς επιβεβαίωσης συναλλαγής κτλ)
έχοντας αποκτήσει πρόσβαση πλέον στην ηλεκτρονική εφαρμογή των παθόντων, μετέφεραν χρηματικά ποσά από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των θυμάτων, σε λογαριασμούς με δικαιούχους συνεργούς τους ( money mules ).

Στη συνέχεια, περιφερειακά μέλη της οργάνωσης, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους για να μην καταγράφονται από κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης, πραγματοποιούσαν άμεσα ανάληψη μέσω ΑΤΜ των χρηματικών ποσών που είχαν μεταφερθεί στους «επιχειρησιακούς» λογαριασμούς, πριν οι παθόντες αντιληφθούν τη σε βάρος τους απάτη.

13042022apateshpeiros003
 

Χαρακτηριστικό είναι ότι τα μέλη της οργάνωσης φρόντιζαν προηγουμένως να μεγιστοποιούν το ανώτατο όριο μεταφοράς χρημάτων των τραπεζικών λογαριασμών των θυμάτων, ώστε να μπορούν να μεταφέρουν ολόκληρο το χρηματικό ποσό που έβρισκαν σε αυτούς. Στην περίπτωση που το χρηματικό ποσό ήταν μεγαλύτερο του ορίου, «έσπαγαν» το ποσό σε επιμέρους ποσά διαμοιράζοντάς το σε περισσότερους «επιχειρησιακούς» λογαριασμούς.

Ακόμη, για τις μεταξύ τους επικοινωνίες αλλά και με τα υποψήφια θύματα χρησιμοποιούσαν αποκλειστικά τηλεφωνικές συνδέσεις που ανήκαν σε άγνωστους αλλοδαπούς, τις οποίες αντικαθιστούσαν ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Τα χρηματικά ποσά που αποκόμιζαν τα μέλη της οργάνωσης τα χρησιμοποιούσαν για τον πολυτελή τους βίο, για αγορές αυτοκινήτων μεγάλης ιπποδύναμης, ανακαινίσεις και αγορές κατοικιών και επενδύσεις σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που λειτουργούσαν.

13042022apateshpeiros004

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στα σπίτια των συλληφθέντων, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:

5 Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα,
Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο,
δίκυκλη μοτοσικλέτα,
3 τηλεοράσεις,
6 φορητούς υπολογιστές και τάμπλετ
Κυνηγητική καραμπίνα,
Αεροβόλο πιστόλι,
4 τραπεζικές κάρτες
25 κινητά τηλέφωνα,
14 πακέτα σύνδεσης καρτοκινητής,
3 κάρτες SIM και
χρηματικό ποσό 3.180 ευρώ.

Συνολικά εξιχνιάστηκαν -231- περιπτώσεις απάτης πανελλαδικά, από τις οποίες τα μέλη της οργάνωσης αποκόμισαν συνολικά πάνω από (1.400.000) ευρώ.

13042022apateshpeiros005

Η έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας συνεχίζεται, ενώ σε συνεργασία με τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία επιστροφής μέρος των χρημάτων των παθόντων τα οποία δεν εξήγαγε εγκαίρως η οργάνωση από το τραπεζικό σύστημα και δεσμεύτηκαν στους «επιχειρησιακούς» λογαριασμούς της.

Οι συλληφθέντες με τη σε βάρος τους δικογραφία θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ναυπλίου.


13042022apateshpeiros001__1_

13042022apateshpeiros006

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Μεγάλη επιχείρηση της ΕΛΑΣ: Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση με λεία €1,4 εκατ. από ηλεκτρονικές απάτες"

Μαριούπολη – Χουλουσί Ακάρ: Η Τουρκία στέλνει πλοία για την απομάκρυνση αμάχων

Δραματικές ώρες για τους αμάχους στη Μαριούπολη, όπου 100.000 άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι στη νοτιοανατολική πόλη – λιμάνι της Ουκρανίας. Στη δήλωση ότι η χώρα του έχει στείλει πλοία για να απομακρυνθούν άμαχοι, προχώρησε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ.

Μάλιστα, ο Χουλουσί Ακάρ σημείωσε ότι η Τουρκία αναμένει θετική πρόοδο στην ασφαλή απομάκρυνση ανθρώπων από τη Μαριούπολη στο κοντινό μέλλον. «Είμαστε σε συνεχή επαφή με τα υπουργεία Άμυνας της Ρωσίας και της Ουκρανίας», είπε, μιλώντας για την κατάσταση γύρω από τη μαρτυρική πόλη της νοτιοανατολικής Ουκρανίας.

«Ως Τουρκία, έχουμε κάνει ό,τι πρέπει να γίνει για μια ασφαλή εκκένωση (σ.σ. των αμάχων), συμπεριλαμβανομένης της κατανομής των πλοίων. Τις επόμενες ημέρες, θα υπάρξουν κάποιες θετικές εξελίξεις σε αυτό το θέμα, ανυπομονούμε για την εξέλιξη των γεγονότων», ανέφερε στη Yeni Safak ο Ακάρ.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Μαριούπολη – Χουλουσί Ακάρ: Η Τουρκία στέλνει πλοία για την απομάκρυνση αμάχων"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία θα χρειαστεί χρόνια για να ανοικοδομηθεί μετά το «σοκ» των κυρώσεων, λέει αξιωματούχος

Ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου της Ρωσίας εκτίμησε σήμερα πως η οικονομία της χώρας θα χρειαστεί χρόνια για να ανοικοδομηθεί, αν οι διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε βάρος της Μόσχας λόγω της επίθεσης στην Ουκρανία παραμείνουν σε ισχύ.

«Πρέπει να διαχωρίσουμε τον βραχυπρόθεσμο από τον μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Αν οι κυρώσεις παραμείνουν στο παρόν επίπεδο, θα χρειαστούν περίπου δύο χρόνια ανοικοδόμησης, όχι λιγότερα», εκτίμησε, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, ο Αλεξέι Κουντρίν, πρώην υπουργός Οικονομικών που απολαμβάνει μεγάλου σεβασμού στη χώρα.

«Στη συνέχεια, θα πρέπει να ανοικοδομήσουμε για πολλά χρόνια, γιατί αυτό για το οποίο μιλάμε είναι η υποκατατάσταση εισαγωγών μιας ολόκληρης σειράς προϊόντων», πρόσθεσε.

Εκτίμησε, εξάλλου, πως ο πληθωρισμός θα είναι στα τέλη του 2022 ανάμεσα στο 17 και το 20%.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν σταματά να λέει πως η ρωσική οικονομία άντεξε το σοκ απέναντι στις δυτικές κυρώσεις και πως, παρά τις δυσκολίες υλικοτεχνικής υποστήριξης και τις οικονομικές δυσκολίες, η Ρωσία θα αδράξει την ευκαιρία για να ξανασχεδιάσει την οικονομία της, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές υδρογονανθράκων.

Η αυτοκινητοβιομηχανία της, για παράδειγμα, έχει παραλύσει καθώς η χώρα δεν μπορεί πλέον να εισάγει ανταλλακτικά.

Το ρωσικό κράτος όπως και πολλές τράπεζες και επιχειρήσεις έχουν αποκοπεί από το διεθνές οικονομικό σύστημα.

«Ένας από τους μεγάλους κινδύνους, σήμερα, είναι η καθίζηση της οικονομίας λόγω των περιορισμών υλικοτεχνικής υποστήριξης από τη μία πλευρά και από την άλλη λόγω της έλλειψης ταμειακών διαθεσίμων», δήλωσε ενώπιον της Άνω Βουλής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Αντρέι Μπελούσοφ.

Όπως είπε, οι τομείς της βιομηχανίας και του εμπορίου σημείωσαν πτώση δραστηριότητας 11% λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν μετά τη ρωσική επίθεση στις 24 Φεβρουαρίου.

Προκειμένου να στηριχθεί η οικονομία, είπε, οι δαπάνες του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά 20% το πρώτο τρίμηνο του 2022, σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Η Ρωσία δεν έχει ανακοινώσει την πρόβλεψή της για ανάπτυξη αυτήν τη χρονιά, όμως η Παγκόσμια Τράπεζα αναμένει μια συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 11,2%.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία θα χρειαστεί χρόνια για να ανοικοδομηθεί μετά το «σοκ» των κυρώσεων, λέει αξιωματούχος"

Οι ΗΠΑ προειδοποιούν την Κίνα ότι αν δεν μεσολαβήσει για τον τερματισμό της ρωσικής εισβολής ρισκάρει να χάσει τη θέση της στη διεθνή σκηνή

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν απηύθυνε σήμερα έκκληση στην Κίνα και άλλες χώρες να βοηθήσουν να τερματιστεί ο «ειδεχθής πόλεμος» της Ρωσίας στην Ουκρανία, προειδοποιώντας στη διάρκεια ομιλίας της πως εκείνοι που επιδιώκουν να υπονομεύσουν τις κυρώσεις της Δύσης αντιμετωπίζουν συνέπειες.

Μιλώντας στο Ατλαντικό Συμβούλιο, μια δεξαμενή σκέψης με έδρα την Ουάσινγκτον, η Γέλεν δήλωσε ότι ήλπιζε «διακαώς» ότι η Κίνα θα εκμεταλλευόταν θετικά την «ειδική σχέση» της με τη Ρωσία και είπε ότι η θέση του Πεκίνου στη διεθνή πολιτική σκηνή θα υποστεί πλήγμα εάν δεν το κάνει.

Η Κίνα δεν μπορεί να περιμένει πως η διεθνής κοινότητα θα σεβαστεί οποιεσδήποτε μελλοντικές εκκλήσεις από το Πεκίνο σχετικά με την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα, αν δεν σεβαστεί αυτές τις αρχές στην Ουκρανία «τώρα που μετράει», ανέφερε.

«Η στάση του κόσμου απέναντι στην Κίνα και την προθυμία της να επιτύχει περαιτέρω οικονομική ολοκλήρωση, μπορεί κάλλιστα να επηρεαστεί από την αντίδραση της Κίνας στο κάλεσμά μας για αποφασιστική δράση απέναντι στη Ρωσία», είπε η Γέλεν.

Τόνισε ότι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα υποστεί πλήγμα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν παραμένει πιστή στη δέσμευσή της να καταστήσει τη Ρωσία υπεύθυνη για την «αποτρόπαια συμπεριφορά» της και τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου.

«Να είστε βέβαιοι, έως ότου ο Πούτιν δώσει τέλος στον ειδεχθή πόλεμο που επέλεξε, η κυβέρνηση Μπάιντεν θα συνεργαστεί με τους εταίρους μας για να ωθήσουμε περαιτέρω τη Ρωσία προς την οικονομική, χρηματοπιστωτική και στρατηγική απομόνωση», δήλωσε.

Η ρωσική εισβολή έχει ωθήσει πολλές χώρες και εταιρίες να υιοθετήσουν ενιαία στάση και να αποκόψουν τους επιχειρηματικούς δεσμούς με τη Μόσχα, με τρόπο που θα μπορούσε να βοηθήσει να διαμορφωθεί η παγκόσμια απάντηση σε άλλες «παγκόσμιες προκλήσεις που δεν έχουν αντιμετωπιστεί», δήλωσε η Γέλεν.

Προειδοποίησε τις χώρες που μέχρι σήμερα «παραμένουν αμέτοχες, ίσως βλέποντας μια ευκαιρία να κερδίσουν κάτι διατηρώντας τη σχέση τους με τη Ρωσία και γεμίζοντας το κενό που αφήνουν άλλοι», ότι τα κίνητρά τους ήταν κοντόφθαλμα.

Υποστήριξε ότι διακυβεύεται το μέλλον της διεθνούς τάξης και υπογράμμισε «Ας είμαστε ξεκάθαροι, η ενωμένη συμμαχία… δεν θα είναι αδιάφορη απέναντι σε ενέργειες που υπονομεύουν τις κυρώσεις που έχουμε επιβάλει».

Τα σχόλια της Γέλεν διατυπώνονται μερικές ημέρες αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε την Ινδία, που δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα, ότι η αγορά περισσότερου πετρελαίου από τη Ρωσία δεν είναι προς το συμφέρον του Νέου Δελχί και μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο στην αμερικανική απάντηση στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της έχουν προσπαθήσει να ασκήσουν πιέσεις στην Ινδία, την Κίνα και άλλες «αμέτοχες» χώρες να υιοθετήσουν ξεκάθαρη στάση απέναντι στη Ρωσία και σε αυτό που η Μόσχα χαρακτηρίζει «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Οι ΗΠΑ προειδοποιούν την Κίνα ότι αν δεν μεσολαβήσει για τον τερματισμό της ρωσικής εισβολής ρισκάρει να χάσει τη θέση της στη διεθνή σκηνή"

«Αδύνατον να παρακολουθήσουμε το επίπεδο ραδιενέργειας στο Τσερνόμπιλ», λένε οι ουκρανικές αρχές

Οι ουκρανικές αρχές ισχυρίζονται ότι το σύστημα παρακολούθησης του επιπέδου ραδιενέργειας στο Τσερνόμπιλ «ακόμα δεν λειτουργεί».

Οι ουκρανικές αρχές δεν έχουν καταφέρει να αποκαταστήσουν τα μέσα παρακολούθησης της ραδιενέργειας στο Τσερνόμπιλ, στη βόρεια Ουκρανία, όπου Ρώσοι στρατιώτες λένε ότι δημιούργησαν ένα υπόγειο δίκτυο όταν κατέλαβαν τον τόπο του χειρότερου πυρηνικού ατυχήματος ποτέ.

«Το σύστημα ελέγχου του επιπέδου ραδιενέργειας στην απαγορευμένη ζώνη εξακολουθεί να μην λειτουργεί», δήλωσε ο Γεβγκέν Κραμαρένκο, επικεφαλής της κρατικής υπηρεσίας που είναι αρμόδια για την απαγορευμένη ζώνη του Τσερνόμπιλ . «Οι διακομιστές που διαχειρίζονται αυτές τις πληροφορίες έχουν εξαφανιστεί», πρόσθεσε, κατά τη διάρκεια μιας τηλεδιάσκεψης που ακολούθησε το AFP. «Δεν μπορούμε να πούμε εάν η περιοχή είναι απολύτως ασφαλής». Σύμφωνα με τον ίδιο, «μέχρι να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση και οι εργαζόμενοι να έχουν την άδεια των ενόπλων δυνάμεων να πάνε στα σημεία ελέγχου ραδιενέργειας, δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε τη ζημιά που υπέστη».

Ο Γιεβγκέν Κραμαρένκο διαβεβαίωσε περαιτέρω ότι «οι Ρώσοι κατακτητές είχαν σκάψει σε πολλά σημεία» στο Τσερνόμπιλ, όπου συνέβη το πυρηνικό ατύχημα τον Απρίλιο του 1986. «Έθαψαν βαρύ εξοπλισμό, δημιούργησαν χαρακώματα, ακόμη και υπόγειες κουζίνες, σκηνές, οχυρώσεις», είπε. «Μία από αυτές τις οχυρώσεις βρίσκεται κοντά σε μια τοποθεσία για την προσωρινή εναπόθεση ραδιενεργών αποβλήτων».

Ο ρωσικός στρατός κατέλαβε τον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής την πρώτη ημέρα της επίθεσης της Μόσχας κατά της Ουκρανίας στις 24 Φεβρουαρίου. Αποχώρησε από αυτό στα τέλη Μαρτίου, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές. Οι Ρώσοι στρατιώτες θα νιώσουν «πολύ σύντομα» τις επιπτώσεις της ραδιενέργειας, προειδοποίησε ο Εβγκέν Κραμαρένκο. «Μερικοί μέσα σε ένα μήνα, άλλοι μέσα σε χρόνια». Σύμφωνα με τον ίδιο, περίπου χίλιοι Ρώσοι στρατιώτες αναπτύχθηκαν στο Τσερνόμπιλ για αρκετές εβδομάδες, μαζί με 50 τεθωρακισμένα οχήματα.

Le Figaro, AFP/naftemporiki 

Διαβάστε Περισσότερα » "«Αδύνατον να παρακολουθήσουμε το επίπεδο ραδιενέργειας στο Τσερνόμπιλ», λένε οι ουκρανικές αρχές"

Καιρός αύριο: Λιακάδα στην Αττική, συννεφιά στη Θεσσαλονίκη – Ομίχλη στα ηπειρωτικά

Ανοιξιάτικος θα είναι ο καιρός αύριο, Πέμπτη (14.04.2022) στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Σκαρφαλώνει κι άλλο ο υδράργυρος.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Γενικά αίθριος καιρός, με αραιές νεφώσεις στα δυτικά και πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη στα δυτικά και τα βόρεια ηπειρωτικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ανατολικοί και στα ανατολικά βόρειοι βορειοανατολικοί, 3 με 5 και στο νότιο Ιόνιο 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα δυτικά και η μέγιστη τιμή της θα φθάσει κατά τόπους τους 20 με 22 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Αναλυτική πρόγνωση

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 4 και από το βράδυ στα ανατολικά 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα γύρω ορεινά. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 και το απόγευμα νότιοι νοτιοανατολικοί έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ορεινά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 και πρόσκαιρα το απόγευμα από νότιες διευθύνσεις έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 20 και κατά τόπους 21 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ορεινά, οπότε είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά κυρίως της Ηπείρου. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 και στο νότιο Ιόνιο τοπικά 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου η ελάχιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 4 και στα νότια τοπικά έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα στην Κρήτη.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 4 και από το βράδυ στα νότια 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 ως 19 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Λιακάδα στην Αττική, συννεφιά στη Θεσσαλονίκη – Ομίχλη στα ηπειρωτικά"

Φονικές πλημμύρες στη Νότια Αφρική: Στους 253 οι νεκροί στην ανατολική ακτή

Συνολικά 253 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις καταστροφικές πλημμύρες στη Νότια Αφρική που προκλήθηκαν από τις έντονες βροχοπτώσεις στην ανατολική ακτή της χώρας, ανακοίνωσαν σήμερα οι τοπικές αρχές σύμφωνα με νεότερο απολογισμό.

«Τα νεκροτομεία μας υφίστανται μεγάλη πίεση, αλλά αντεπεξερχόμαστε. Αργά χθες τα μεσάνυχτα παραλάβαμε 253 πτώματα σε δύο ξεχωριστά νεκροτομεία» στο Ντέρμπαν, τη μεγαλύτερη πόλη της επαρχίας Κουαζούλου-Νατάλ, δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη ο Νομαγκούγκου Σιμελάνε Ζούλου, ο εκπρόσωπος του τμήματος Υγείας της επαρχίας.

Ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόσα δεσμεύτηκε σήμερα να βοηθήσει συγγενείς θυμάτων και πληγέντες από τις καταστροφικές πλημμύρες, που προκάλεσαν προβλήματα και διακοπές στην θαλάσσιες μεταφορές σε ένα από τα πιο πολυσύχναστα λιμάνια της Αφρικής.

Στις δημοφιλείς παραλίες του Ντέρμπαν, στον Ινδικό Ωκεανό, υπάρχουν σωροί από συντρίμμια, κλαδιά και πλαστικά μπουκάλια. Από τους κατοίκους της περιοχής ζητήθηκε να αποφύγουν κάθε μετακίνηση. Αυτοί που διαμένουν σε περιοχές που βρίσκονται σε μεγαλύτερο υψόμετρο παροτρύνθηκαν να δεχθούν τους γείτονές τους που ζουν σε χαμηλότερες περιοχές, οι οποίες έχουν πληγεί από τις πλημμύρες. Οι ισχυρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν επίσης διακοπές ρεύματος, ενώ πολλοί δρόμοι αποκλείστηκαν.

(AP Photo/Str)

Ο Ραμαφόσα επισκέφτηκε οικογένειες που έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα στην επαρχία, συμπεριλαμβανομένης μιας οικογένειας με τέσσερα παιδιά, που οι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις λάσπης κατέστρεψαν τα σπίτια τους την Τρίτη.

Η νοτιοανατολική ακτή της Αφρικής βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της κακοκαιρίας. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη καθιστά αυτές τις καιρικές συνθήκες εντονότερες – και προβλέπουν ότι αυτά τα καιρικά φαινόμενα θα ενταθούν τις επόμενες δεκαετίες.

(AP Photo)

Ο βόρειος γείτονας της Νότιας Αφρικής, η Μοζαμβίκη, έχει πληγεί από μια σειρά από καταστροφικές πλημμύρες την τελευταία δεκαετία, συμπεριλαμβανομένης μιας τον περασμένο μήνα που σκότωσε περισσότερους από 50 ανθρώπους.

Έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Φεβρουάριο προειδοποίησε ότι η ανθρωπότητα απέχει πολύ ακόμη από το να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή.

«Τίποτα από όλα αυτά δεν προκαλεί έκπληξη, αλλά είναι απολύτως καταστροφικό. Μπορείτε να φανταστείτε το κόστος στη ζωή των ανθρώπων. Δρόμοι, λιμάνια… Είναι τεράστιο», δήλωσε στο Reuters η Μελίσα Φούριε, η επίτροπος στην Προεδρική Επιτροπή Κλίματος και επικεφαλής του Κέντρου Περιβαλλοντικών Δικαιωμάτων.

Ο στρατός επιστρατεύθηκε για να παράσχει αεροπορική υποστήριξη κατά τη διάρκεια της επιχείρησης απομάκρυνσης των κατοίκων από τις εστίες τους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Φονικές πλημμύρες στη Νότια Αφρική: Στους 253 οι νεκροί στην ανατολική ακτή"

Κορονοϊός – Σανγκάη: Εισβάλλουν σε σπίτια και αρπάζουν πολίτες για να τους πάνε σε στρατόπεδα καραντίνας

Απίστευτες και ανατριχιαστικές είναι οι εικόνες από τη Σανγκάη, την πόλη της Κίνας με πληθυσμό 25 εκατ. ανθρώπων, η οποία τελεί υπό καθεστώς lockdown λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού και τώρα οι τοπικές αρχές εισβάλλουν στα σπίτια και αρπάζουν θετικούς στον ιό πολίτες μέσα από τα σπίτια τους!

Στο παρακάτω σοκαριστικό βίντεο, εμφανίζονται οπλισμένοι άντρες με στολές κατά του κορονοϊού να έχουν εισβάλλει στο σπίτι ενός θετικού στον ιό πολίτη στη Σανγκάη και να θέλουν να τον μεταφέρουν σε «στρατόπεδο καραντίνας», τα οποία έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση για να περιοριστεί η μετάδοση της COVID-19. 

Όπως φαίνεται, οι αρχές προσπαθούν με κάθε μέσο να περιορίσουν την εξάπλωση του κορονοϊού και δεν τους νοιάζει μέχρι και να καταπατήσουν τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα. Μάλιστα, οι άνδρες με βαρύ οπλισμό, είναι από αυτούς που έχουν το… ελεύθερο να εισβάλλουν στα σπίτια και να αρπάζουν τους πολίτες με κάθε τρόπο ώστε να τους πάνε στα στρατόπεδα.

Ο άνδρας είναι ένας από τους πολλούς πολίτες που αρνούνται να μεταβούν στα συγκεκριμένα camps, την ώρα που υπάρχουν αναφορές ότι εκεί μεταφέρονται άνθρωποι ακόμα και με αρνητικό τεστ.

«Είστε όλοι γκάγκστερς… Ξέρετε το αποτέλεσμα του τεστ μου. Είστε ο γ@@@ υπόκοσμος. Σας λέω βγείτε έξω», ακούγεται να τους λέει ενώ βρίσκεται στο μπαλκόνι του σπιτιού του. Αμέσως μετά, ακούγεται κάτι σαν πυροβολισμός και οι οπλισμένοι άνδρες βγαίνουν στο μπαλκόνι με ασπίδες για να τον ακινητοποιήσουν.

«Μην σκαρφαλώνεις πάνω μου, τράβα του το πόδι», ακούγεται να λέει κάποιος από τους οπλισμένους. Ο θετικός στον ιό άνδρας αντιστέκεται σθεναρά. Αφού κάποιος άλλος ζητά μαχαίρι και ένας οπλισμένος ζητά το όνομά του, ο άνδρας πέφτει στο έδαφος και δεν κινείται. 

Αναφορές στο Twitter κάνουν λόγο για συλλήψεις των πολιτών που δεν κάνουν κάθε μέρα τεστ. Η κατάσταση είναι απίστευτη στη Σανγκάη ενώ την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Κίνας δηλώνει ότι δεν θα γίνει καμία χαλάρωση στα μέτρα.

«Όσοι παραβιάζουν τα μέτρα αυτά θα αντιμετωπίζονται αυστηρά βάσει της νομοθεσίας από τα όργανα της δημόσιας ασφάλειας (…) Αν οι πράξεις τους αποτελούν αδίκημα, θα εξετάζονται βάσει της νομοθεσίας», είχε τονίσει η αστυνομία στην ανακοίνωσή της για τα μέτρα που επιβάλλονται κατά του κορονοϊού.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός – Σανγκάη: Εισβάλλουν σε σπίτια και αρπάζουν πολίτες για να τους πάνε σε στρατόπεδα καραντίνας"

Πόλεμος στην Ουκρανία - Νέα έκκληση Ζελένσκι: Στείλτε μας όπλα, αλλιώς η χώρα μας θα μετατραπεί σε ατελείωτο λουτρό αίματος

Νέα δραματική έκκληση απευθύνει στη Δύση ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος νωρίτερα δήλωσε ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί βόμβες φωσφόρου.

Σε νέο tweet του, ο Ουκρανός πρόεδρος, ενώ η χώρα του πλήττεται αλύπητα από πυρά, έγραψε ότι χωρίς επιπλέον στρατιωτική βοήθεια, η ουκρανική επικράτεια θα μετατραπεί σε ένα ατελείωτο λουτρό αίματος, με τον πόλεμο να οδηγεί στην εξάπλωση της δυστυχίας, των βασάνων και των καταστροφών.

«Μαριούπολη, Μπούτσα και Κραματόρσκ... θα προστεθούν και άλλες πόλεις στη λίστα, Κανένας δεν θα σταματήσει τη Ρωσία, παρά μόνο η Ουκρανία με βαρύ οπλίσμό» σημείωσε στο tweet του ο Ζελένσκι.

«Η Ρωσία χρησιμοποιεί βόμβες φωσφόρου»

Η Ρωσία χρησιμοποιεί βόμβες φωσφόρου στην Ουκρανία και τρομοκρατικές τακτικές κατά των πολιτών, κατήγγειλε ο Ουκρανός πρόεδρος απευθυνόμενος στο κοινοβούλιο της Εσθονίας.

Ο Ζελένσκι πρόσθεσε ότι πρέπει να βρεθούν τρόποι για να πιεσθεί η Ρωσία να σταματήσει να προχωρεί σε αναγκαστικούς εκτοπισμούς Ουκρανών και ζήτησε την συνέχιση των κυρώσεων, ως μόνου τρόπου για να αναγκασθεί η Μόσχα να συμφωνήσει σε ειρήνευση.

Το πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας δεν παρέσχε αποδεικτικά στοιχεία για τις καταγγελίες του και το πρακτορείο ειδήσεων δεν είναι σε θέση να τις επιβεβαιώσει με ανεξάρτητο τρόπο.

Όπως λέει επίσης ο Ουκρανός πρόεδρος στο μήνυμά του: «Προτρέπω την Εσθονία να εγκρίνει ένα νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας για να προστατεύσει σε επίπεδο ΕΕ την ανάγκη πλήρους αποκλεισμού των ρωσικών τραπεζών. Σας προτρέπω να προωθήσετε το πακέτο κυρώσεων. Χρειαζόμαστε εμπάργκο σε επίπεδο ΕΕ!

Καλώ επίσης το κράτος σας, τους ειδικούς σας να συμμετάσχουν στο έργο μιας κοινής ομάδας που δημιουργήθηκε για τη διερεύνηση εγκλημάτων πολέμου του ρωσικού στρατού στο έδαφος της Ουκρανίας. Η τεχνική και εμπειρογνωμοσύνη είναι απαραίτητη τώρα που ο αριθμός των εγκλημάτων πολέμου έχει φτάσει τις δεκάδες χιλιάδες. Είναι μαζικοί πυροβολισμοί πολιτών, βασανιστήρια, βιασμοί, κατεδάφιση νοσοκομείων, βομβαρδισμός μαιευτηρίων, καύση αποθηκών τροφίμων, βομβαρδισμοί καταφυγίων με παιδιά. Δεν υπάρχει έγκλημα που οι Ρώσοι στρατιώτες δεν έχουν διαπράξει τις 49 ημέρες αυτής της εισβολής».

Συμπληρώνοντας, ο Ζελένσκι σημείωσε ότι μέχρι σήμερα, πάνω από 500.000 Ουκρανοί έχουν απελαθεί βίαια. «Φανταστείτε μόνο πόσοι είναι! Είναι σαν να αποφάσισαν οι κατακτητές να πάρουν ολόκληρο το Ταλίν. Ολόκληρη την πόλη. Είναι το ένα τρίτο του πληθυσμού σας», είπε.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, οι Ρώσοι προσπαθούν να μεταφέρουν τους απελαθέντες Ουκρανούς σε απομακρυσμένες περιοχές της Ρωσίας, παίρνοντας τα έγγραφα και τα προσωπικά τους αντικείμενα, δηλαδή κινητά τηλέφωνα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, οι Ρώσοι χωρίζουν τα παιδιά από τους γονείς τους και σχεδιάζουν να επιτρέψουν σε ρωσικές οικογένειες να τα υιοθετήσουν παράνομα.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πόλεμος στην Ουκρανία - Νέα έκκληση Ζελένσκι: Στείλτε μας όπλα, αλλιώς η χώρα μας θα μετατραπεί σε ατελείωτο λουτρό αίματος"

Ρωσία: Οχήματα του ΝΑΤΟ που θα μεταφέρουν εξοπλισμό στην Ουκρανία θα θεωρούνται νόμιμοι στρατιωτικοί στόχοι

Η Ρωσία διά στόματος του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών διαμηνύει ότι οι προσπάθειες της Δύσης να προκαλέσουν ζημιά στον στρατό της χώρας θα «αντιμετωπιστούν με σκληρότητα»

Η Ρωσία θα θεωρεί τα οχήματα του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ που μεταφέρουν όπλα σε ουκρανικό έδαφος ως νόμιμους στρατιωτικούς στόχους, δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριάμπκοφ, στο πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Οποιεσδήποτε προσπάθειες της Δύσης να προκαλέσουν σημαντική ζημιά στον στρατό της Ρωσίας ή στους αυτονομιστές συμμάχους της στην Ουκρανία θα «αντιμετωπιστούν με σκληρότητα» πρόσθεσε.

Νόμιμοι στρατιωτικοί στόχοι

«Προειδοποιούμε ότι οι μεταφορές όπλων από ΗΠΑ-ΝΑΤΟ σε όλη την ουκρανική επικράτεια θα θεωρηθούν από εμάς ως νόμιμοι στρατιωτικοί στόχοι» ανέφερε ο Ριάμπκοφ.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε σήμερα ότι η Γερμανία θα στείλει περισσότερα όπλα στην Ουκρανία, ενώ ανάλογη απόφαση έχει ήδη λάβει η Βρετανία. Την ίδια στιγμή αυξάνονται οι φωνές στη Δύση που ζητούν από τις χώρες του ΝΑΤΟ να βοηθήσουν περισσότερο στον εξοπλισμό του Κιέβου πριν ξεκινήσει η μεγάλη σύγκρουση στο Ντονέτσκ.

in

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρωσία: Οχήματα του ΝΑΤΟ που θα μεταφέρουν εξοπλισμό στην Ουκρανία θα θεωρούνται νόμιμοι στρατιωτικοί στόχοι"

Πόλεμος στην Ουκρανία – ΗΠΑ: Όσοι υπονομεύουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα υποστούν τις συνέπειες

Όσες χώρες υπονομεύουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και δεν καταδικάζουν τον «αποτρόπαιο πόλεμο» σε βάρος της Ουκρανίας αλλά επιδιώκουν οφέλη, θα έχουν συνέπειες, δήλωσε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν.

Η ίδια προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους «δεν θα είναι αδιάφοροι» σε ενέργειες που υπονομεύουν τις σαρωτικές κυρώσεις που έχουν επιβάλει στη Ρωσία και στον πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, για την εισβολή, θεωρώντας πως όσοι το πράττουν αυτό, υιοθετούν κοντόφθαλμη προσέγγιση και θα έχουν συνέπειες.

Με βάση το κείμενο της ομιλίας της που έχει ετοιμαστεί για εκδήλωση του ινστιτούτου Atlantic Council, η Γέλεν δήλωσε ότι ο πόλεμος μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας επανασχεδίασε τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές και η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι αποφασισμένη στη δέσμευσή της να κάνει τη Ρωσία να λογοδοτήσει για τη «φρικώδη συμπεριφορά» της και τις παραβιάσεις της του διεθνούς δικαίου.

«Να είστε βέβαιοι, έως ότου ο Πούτιν δώσει τέλος στον αποτρόπαιο πόλεμο που επέλεξε, η κυβέρνηση Μπάιντεν θα εργαστεί με τους εταίρους μας για να οδηγήσουμε τη Ρωσία περαιτέρω προς την οικονομική, χρηματοπιστωτική και στρατηγική απομόνωση», δήλωσε.

Η ρωσική εισβολή έχει ωθήσει πολλές χώρες και εταιρίες να υιοθετήσουν ενιαία στάση και να αποκόψουν τους επιχειρηματικούς δεσμούς με τη Μόσχα με τρόπο που θα μπορούσε να βοηθήσει να διαμορφωθεί η παγκόσμια απάντηση σε άλλες «παγκόσμιες προκλήσεις που δεν έχουν αντιμετωπιστεί», δήλωσε η Γέλεν.

Ωστόσο κάποιες χώρες ακόμα «παραμένουν αμέτοχες, ίσως βλέποντας μια ευκαιρία να κερδίσουν κάτι διατηρώντας τη σχέση τους με τη Ρωσία και γεμίζοντας το κενό που αφήνουν άλλοι», δήλωσε η Γέλεν, χωρίς να κατονομάζει συγκεκριμένες χώρες.

«Τέτοια κίνητρα είναι κοντόφθαλμα. Διακυβεύεται το μέλλον της διεθνούς μας τάξης, τόσο για ειρηνική ασφάλεια και οικονομική ευημερία», δήλωσε η Γέλεν. «Και ας είμαστε ξεκάθαροι, η ενωμένη συμμαχία…δεν θα είναι αδιάφορη προς τις ενέργειες που υπονομεύουν τις κυρώσεις που έχουμε ορίσει».

Τα σχόλια της Γέλεν διατυπώνονται μερικές ημέρες αφού ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε την Ινδία, που δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα, ότι η αγορά περισσότερου πετρελαίου από τη Ρωσία δεν είναι προς το συμφέρον του Νέου Δελχί και μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο στην αμερικανική απάντηση στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της έχουν προσπαθήσει να ασκήσουν πιέσεις στην Ινδία, την Κίνα και άλλες «αμέτοχες» χώρες να υιοθετήσουν ξεκάθαρη στάση απέναντι στη Ρωσία και σε αυτό που η Μόσχα χαρακτηρίζει «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Η Γέλεν δήλωσε ότι πολυμερής προσέγγιση έδωσε τη δυνατότητα στις ανεπτυγμένες οικονομίες της Ομάδας των 7 (G7) να επιφέρουν σημαντικό κόστος στη Ρωσία και ξεκαθάρισε ότι ενεργούν υποστηρίζοντας μια βασισμένη σε κανόνες παγκόσμια τάξη που προστατεύει την ειρήνη και την ευημερία.

Η Αμερικανίδα υπουργός δήλωσε ότι η ίδια προσέγγιση –και οι κοινές αξίες– μπορούν να βοηθήσουν να επιλυθούν άλλα μεγάλα ζητήματα, όπως η κλιματική αλλαγή, το τέλος της πανδημίας της COVID-19 και η στήριξη χωρών χαμηλού εισοδήματος.

Σύμφωνα με τη Γέλεν, χρειάζονται επίσης αλλαγές για να «εκσυγχρονιστούν οι υφιστάμενοι θεσμοί μας –το ΔΝΤ (Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) και οι πολυμερείς αναπτυξιακές τράπεζες– ούτως ώστε να είναι κατάλληλοι για τον 21ο αιώνα».

«Κάποιοι ίσως πουν ότι τώρα δεν είναι η κατάλληλη ώρα για μεγαλεπήβολα σχέδια», δήλωσε η ίδια, επικαλούμενη τον πόλεμο και την πανδημία. «Ωστόσο, θεωρώ ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για να αντιμετωπίσουμε τα κενά στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα που βλέπουμε σε πραγματικό χρόνο».

Αμερικανοί αξιωματούχοι άρχισαν να ετοιμάζουν προτάσεις για τη δημιουργία του ΔΝΤ, της Παγκόσμιας Τράπεζας και της μεταπολεμικής διεθνούς χρηματοπιστωτικής αρχιτεκτονικής το 1941, στις αρχές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, και τώρα χρειάζεται μια νέα αρχιτεκτονική, δήλωσε η Γέλεν.

«Όπως και τότε, δεν θα πρέπει να περιμένουμε για μια νέα ομαλότητα. Θα πρέπει να αρχίσουμε να διαμορφώνουμε ένα καλύτερο μέλλον σήμερα».

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία – ΗΠΑ: Όσοι υπονομεύουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα υποστούν τις συνέπειες"

Ρομάν Αμπράμοβιτς: Φορολογικός παράδεισος στη Μάγχη «παγώνει» περιουσιακά του στοιχεία επτά δισ. ευρώ

Ένα νέο πλήγμα στον μέχρι πρότινος κραταιό Ρώσο μεγιστάνα Ρομάν Αμπράμοβιτς  επέφεραν οι Αρχές στον φορολογικό παράδεισο της Μάγχης του Τζέρσεϊ, καθώς «πάγωσαν» πάνω από επτά δισ. δολάρια περιουσιακών στοιχείων που του ανήκαν.

Το Βασιλικό Δικαστήριο του Τζέρσεϊ εξέδωσε διάταγμα δέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων, ανέφερε η τοπική κυβέρνηση. Ταυτόχρονα, η αστυνομία εκτέλεσε ένταλμα έρευνας σε χώρους «ύποπτους ότι συνδέονται» με τον Ρώσο επιχειρηματία.

Στον Αμπράμοβιτς επιβλήθηκαν κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο τον περασμένο μήνα ως μέρος των σαρωτικών κυρώσεων κατά ολιγαρχών που πιστεύεται ότι ήταν κοντά στον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν. Τα μέτρα της Δύσης κατά του Αμπράμοβιτς έχουν αφήσει τα περιουσιακά του στοιχεία «παγωμένα» και το μέλλον της Τσέλσι «στον αέρα».

Ως μέρος των Νήσων της Μάγχης, το Τζέρσεϊ είναι μια αυτοδιοικούμενη εξάρτηση από το βρετανικό στέμμα, 14 μίλια μακριά από τη Γαλλία, που βασίζεται στη Βρετανία για την άμυνά της. Πέρα από τις εταιρείες χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και τους τουρίστες, το νησί ήταν από καιρό... πόλος έλξης για τους πλουσίους.

Νωρίτερα σήμερα, στη δέσμευση ιστορικής βίλας που ανήκει στον Ρώσο ολιγάρχη, Ρομάν Αμπράμοβιτς, προχώρησαν οι γαλλικές αρχές, στο πλαίσιο των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί σε άτομα του περιβάλλοντος του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, για την εισβολή στην Ουκρανία.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Daily Mail», πρόκειται για το «Château de la Croë», που βρίσκεται στη Γαλλική Ριβιέρα και κάποτε ανήκε στον Δούκα και τη Δούκισσα του Γουίνδσορ της Βρετανίας. Κατασκευάστηκε το 1926, σε μία έκταση 12 στρεμμάτων, σε ένα δάσος πολύ κοντά στις ακτές της Μεσογείου. Το κόστος της ιστορικής βίλας ανέρχεται σε 108 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Ο Αμπράμοβιτς απέκτησε τους τίτλους ιδιοκτησίας το 2001 και είχε βάλει γερά το χέρι στην τσέπη για την ανακαίνισή της. Για να κάνει «λίφτινγκ» στη βίλα, δαπάνησε πάνω από 35 εκατ. ευρώ, φτιάχνοντας, μεταξύ άλλων, πισίνα 15 μέτρων στην οροφή της, γυμναστήριο και σινεμά.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ρομάν Αμπράμοβιτς: Φορολογικός παράδεισος στη Μάγχη «παγώνει» περιουσιακά του στοιχεία επτά δισ. ευρώ"

Απαράδεκτες και λανθασμένες χαρακτηρίζει το Κρεμλίνο τις δηλώσεις Μπάιντεν περί «γενοκτονίας» στην Ουκρανία

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα ότι διαφωνεί κατηγορηματικά με την εκτίμηση του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ότι οι ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία συνιστούν «γενοκτονία».

Ο πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε χθες ότι η συμπεριφορά της Ρωσίας στην Ουκρανία ισοδυναμεί κατά την άποψη του με ‘γενοκτονία’, χρησιμοποιώντας αυτή τη λέξη για πρώτη φορά.

«Θεωρούμε πως αυτό το είδος των προσπαθειών να διαστρεβλωθεί η κατάσταση είναι απαράδεκτο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε ενημέρωση μέσω τηλεδιάσκεψης των δημοσιογράφων.

«Αυτό δεν είναι καθόλου αποδεκτό από έναν πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, μιας χώρας οι πράξεις της οποίας είναι γνωστές στην πρόσφατη ιστορία» δήλωσε ο Πεσκόφ.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Απαράδεκτες και λανθασμένες χαρακτηρίζει το Κρεμλίνο τις δηλώσεις Μπάιντεν περί «γενοκτονίας» στην Ουκρανία"

Δόμνα Μιχαηλίδου: Κλείνει οριστικά το ορφανοτροφείο-κολαστήριο στην Αττική

Το οριστικό κλείσιμο του ορφανοτροφείου στην Αττική για το οποίο, πριν από τα Χριστούγεννα, υπήρξαν καταγγελίες κακοποίησης παιδιών, ανακοίνωσε σε δηλώσεις της στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ η αρμόδια υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου.

Όπως σημείωσε η υφυπουργός, από τα συνολικά 30 παιδιά που ζούσαν στη δομή, σήμερα φιλοξενούνται μόνο δύο, τα οποία θα δοθούν σε ανάδοχη οικογένεια, και σε μία εβδομάδα θα έρθει η υπουργική απόφαση που θα προβλέπει το πλαίσιο αδειοδότησης και τις προδιάγραφες λειτουργίας των δομών για ανηλίκους.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, εργαζόμενες στο ορφανοτροφείο ασκούσαν σωματική βία στα παιδιά και  υπήρχε δωμάτιο-αποθήκη που το χρησιμοποιούσαν σαν τιμωρητήριο, ενώ ανατριχιαστικές ήταν οι αναφορές για σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών.

«Η καταγγελία δεν διευκρινίζει αν οι εργαζόμενοι τους έβαζαν να τα κάνουν (σ.σ. σεξουαλικές πράξεις), αναφέρει όμως συγκεκριμένες σεξουαλικές σχέσεις και πράξεις μεταξύ πολύ μικρών αγοριών και δεν υπήρχε καμία αντίδραση ή παρέμβαση από τους εργαζόμενους», είχε μεταφέρει μεταξύ άλλων η υφυπουργός για το ορφανοτροφείο-κολαστήριο.

 mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Δόμνα Μιχαηλίδου: Κλείνει οριστικά το ορφανοτροφείο-κολαστήριο στην Αττική"

Κυριάκος Μητσοτάκης: Φθηνή στέγη σε εργαζόμενους μέσω του ΟΑΕΔ – Αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Μαΐου – Η ομιλία στη Βουλή

Ως εξαιρετικά σημαντικό χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας “Δουλειές Ξανά”, μιλώντας στην Ολομέλεια όπου συζητείται το νομοσχέδιο, ενώ ξεκινώντας την ομιλία του σχολίασε την περιορισμένη παρουσία βουλευτών της αντιπολίτευσης: «Μου κάνει εντύπωση η περιορισμένη συμμετοχή συναδέλφων της αντιπολίτευσης. Δεν βλέπω μάλιστα κανέναν από το ΚΙΝΑΛ».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε ρήση του Φρανγκλίνου Ρουσβελτ ότι “Καμία χώρα στον κόσμο όσο πλούσια κι αν είναι δεν μπορεί να αντέξει τη σπατάλη του ανθρώπινου δυναμικού της”, και σημειώνοντας ότι η ανεργία είναι η μεγαλύτερη απειλή, επισήμανε: Αυτήν αντιπαλεύουμε εδώ και 33 μήνες. Παρά τις μεγάλες δυσκολίες, τα στοιχεία δείχνουν ότι η προσπάθειά μας πιάνει τόπο. Από το καλοκαίρι 2019 μέχρι το Φεβρουάριο 2022 η ανεργία έπεσε από το 17,2% στο 12,8%.

«Είναι η μεγαλύτερη αποκλιμάκωση σε όλη την Ευρώπη. Σημαίνει ότι δημιουργήθηκαν παραπάνω από 200.000 νέες θέσεις εργασίας και ξεπεράσαμε το ορόσημο των 4 εκατ. απασχολούμενων», τόνισε σημειώνοντας ότι αυτό επιτεύχθηκε σε εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον.

Υπογράμμισε ότι οι «πολύ απαισιόδοξες προβλέψεις της αντιπολίτευσης ότι η πανδημία θα οδηγούσε σε έκρηξη απολύσεων και άνοδο της ανεργίας» «διαψεύστηκαν προς όφελος των εργαζόμενων διότι η κυβέρνηση της ΝΔ έσπευσε να στηρίξει πρώτα και πάνω από όλα τον κόσμο της εργασίας», ωστόσο προσέθεσε: «Τα αποτελέσματα αυτά δεν μπορούν να μας ικανοποιούν. Έχουμε τη δεύτερη υψηλότερη ανεργία στην Ευρώπη, η Ισπανία μας έχει ξεπεράσει. Έχουμε και διαχρονικό πρόβλημα χαμηλών αμοιβών».

Έρχεται αύξηση του κατώτατου μισθού την 1η Μαΐου

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι το πρόβλημα της ακρίβειας που είναι προϊόν της αύξησης των τιμών ενέργειας δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο στο πλαίσιο των εθνικών προϋπολογισμών, «χρειάζεται ευρωπαϊκή απάντηση» και προσέθεσε: «Γνωρίζω πόσο ο προϋπολογισμός ελληνικού νοικοκυριού έχει επιβαρυνθεί για εξωγενείς λόγους. Η κυβέρνηση προσπαθεί. Το επίδομα 200 ευρώ θα εκταμιευθεί την επόμενη εβδομάδα και μέχρι το τέλος του μήνα όπως έχουμε δεσμευτεί, η κυβέρνηση θα υλοποιήσει νέα σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού που θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Μαΐου 2022».

Αναφερόμενος ειδικότερα στο νομοσχέδιο είπε πως έρχεται να ξαναβάλει στον πυρήνα της πολιτικής μας τη διασύνδεση μεταξύ των αναγκών των επιχειρήσεων και της προσφοράς εργασίας από την ελληνική αγορά. «Πρέπει να συνδέσουμε τη ζήτηση της αγοράς με την προσφορά εξειδικευμένων υπηρεσιών, να παρέχουμε σύγχρονες δεξιότητες, να διακρίνουμε και τους αληθινούς ανέργους, αυτούς που έχουν ανάγκη ουσιαστικής κρατικής αγοράς. Να το κάνουμε ώστε οι δημόσιοι πόροι να μη σπαταλώνται οριζόντια σε επιδόματα άλλα στοχευμένα» σημείωσε.

Επιδοτούμε την επιμόρφωση της ανέργων

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι το πρώτο πρόβλημα που έρχεται να αντιμετωπίσει το νομοσχέδιο είναι η μακροχρόνια αποχή από την απασχόληση. «Κι όμως την ίδια στιγμή που έχουμε ένα δομικό πρόβλημα μακροχρόνιας ανεργίας, συνυπάρχει με κενές θέσεις εργασίας. Δεν αναφέρομαι μόνο σε εξειδικευμένες δουλειές αλλά για δουλειές που θα μπορούσαν να καλυφθούν αν είχαν συγκεκριμένες δεξιότητες. Σε κλάδους ανταγωνιστικούς όπως ο τουρισμός οι εργοδότες λένε ότι έχουν πρόβλημα κάλυψης των αναγκών σε εργατικό δυναμικό» ανέφερε σημειώνοντας πως πρόκειται για μια αντίφαση που πρέπει να απαντήσουμε.

«Είναι πρόκληση εθνική. Όχι επιδοτώντας τη διατήρηση της ανεργίας αλλά την επιμόρφωση των ανέργων. Η Ελλάδα βρίσκεται σε μία από τις τελευταίες ευρωπαϊκές θέσεις στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι σε συνεργασία με ειδικούς συμβούλους κάθε μακροχρόνια άνεργος θα καταρτίσει το δικό του σχέδιο δράσης» είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Το δεύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το νομοσχέδιο είναι η ποιότητα της κατάρτισης. Σημαντικό τα προγράμματα να αναμορφώνονται με βάση τα πραγματικά ζητούμενα της αγοράς εργασίας. Τα προγράμματα κατάρτισης του παρελθόντος δεν είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Εκατοντάδες εκατ. κατευθύνθηκαν σε κατάρτιση που δεν βοήθησε τους εργαζόμενους. Δεν πέτυχε το βασικό στόχο που ήταν η προσθήκη δεξιοτήτων. Κατά συνέπεια πρέπει να προχωρήσουμε σε διαφορετικό πλαίσιο όπου οι πάροχοι κατάρτισης θα πρέπει να ελέγχονται και να αμείβονται και βάση στατιστικών στοιχείων που συνδέονται με την επαγγελματική αποκατάστασή των καταρτιζόμενων».

Επισήμανε ότι πάνω από τους μισούς ανέργους στα νέα προγράμματα κατάρτισης βρήκαν δουλειά μέσα στους επόμενους 12 μήνες και το 90% από αυτούς παρέμειναν στην εργασία τους για ένα διάστημα που ξεπέρασε το χρόνο της επιμόρφωσης, και σημείωσε ότι είναι σημαντική η δημιουργία ατομικού λογαριασμού δεξιοτήτων ώστε ο εργοδότης να γνωρίζει με σαφήνεια πού θα μπορεί να απασχοληθεί ο υποψήφιος.

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην τρίτη παθογένεια που αντιμετωπίζει το νομοσχέδιο, η οποία έχει να κάνει με τη λειτουργία του ΟΑΕΔ, λέγοντας ότι «έχει γίνει πολύ σημαντική δουλειά».

«Κληρονομήσαμε έναν οργανισμό γραφειοκρατικό, ελάχιστα οργανωμένο, συνειδητά ίσως ανοργάνωτο» είπε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε σε εκτεταμένη μαύρη εργασία, φοροδιαφυγή, εισφοροδιαφυγή, προνόμια όπως δωρεάν μετακινήσεις, μοριοδότηση για το δημόσιο που «αυτή τη στιγμή τα απολαμβάνουν πολλοί συμπολίτες μας που απλά δεν τα δικαιούνται εις βάρος των πραγματικά ανέργων».

«Πέντε χιλιάδες φυσικά πρόσωπα με εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ είναι γραμμένα στον ΟΑΕΔ για 5 -10 χρόνια» ανέφερε χαρακτηριστικά και τόνισε:

«Η εκκαθάριση του μητρώου θα εκκαθαρίσει και το τοπίο. Θα διαγραφούν από τους σχετικούς καταλόγους όσοι παραμένουν εγγεγραμμένοι για χρόνια χωρίς να το αιτιολογεί η εισοδηματική τους εικόνα και όσοι για τρεις φορές αρνούνται να απασχοληθούν σε κατάλληλες θέσεις που έχουν βρεθεί ειδικά για αυτούς.

Θέση στο μητρώο δεν θα έχουν και εκείνοι που δεν δέχονται να πάρουν μέρος σε προτεινόμενη δράση κατάρτισης. Όλοι έχουν δικαιώματα και υποχρεώσεις. Είναι πρωτίστως προς τον εαυτό τους. Οφείλουν να κινητοποιηθούν και να ενταχθούν στον κόσμο της εργασίας.

Στο νέο ψηφιακό μητρώο θα καταγράφονται όσοι ζητούν εργασία μαζί με τα ατομικά σχέδια δράσης. Αυτό θα αποτελεί προϋπόθεση για την πρόσβαση στις παροχές που δικαιούται ο άνεργος. Το επίδομα ανεργίας εξαιρείται. Θα χορηγείται χωρίς εισοδηματικά κριτήρια».

Ανέφερε επίσης ότι ο ΟΑΕΔ μετονομάζεται σε Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, με νέα. Η νέα πιο ευέλικτη δομή, με λιγότερα μέλη στο ΔΣ, και περισσότερα εξειδικευμένα στελέχη.

Ο ΟΑΕΔ μπορεί και θα αποτελέσει σημαντικό πυλώνα της νέας πολιτικής για τη φτηνή στέγη

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε σημαντική τομή του νομοσχεδίου την αξιοποίηση της σημαντικής ακίνητης περιουσίας του οργανισμού, η οποία «αυτή τη στιγμή παραμένει στην κυριολεξία ακίνητη στερώντας από τον ΟΑΕΔ πολύτιμα έσοδα» και τόνισε: «Μπορεί ο ΟΑΕΔ και θα αποτελέσει σημαντικό πυλώνα της νέας πολιτικής για τη φτηνή στέγη».

Επισημαίνοντας πως παρά τα υψηλά ποσοστά ιδιοκτησίας και ιδιοκατοίκησης το 37% ξοδεύει πάνω από το 40% του εισοδήματός του για έξοδα στέγης και πως 1 στους 3 έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές που αφορούν την κατοικία υπογράμμισε: «Το πρόβλημα είναι ουσιαστικό πια. Πρέπει να αντιμετωπιστεί- και η άλλη όψη μιας αγοράς ακινήτων που ευημερεί αυξάνει ακόμα περισσότερο την πίεση να δρομολογήσουμε πολιτικές έξυπνες στέγης κυρίως για τα νέα ζευγάρια. Περισσότερα θα πούμε σε μια άλλη ευκαιρία».

Περαιτέρω, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι το νομοσχέδιο δεν συγκροτείται από επιμέρους εκσυγχρονιστικές παρεμβάσεις. Ουσιαστικά συμπληρώνει ένα ενιαίο σχέδιο αναβάθμισης της αγοράς εργασίας. Ο ΟΑΕΔ από παγίδα μετατρέπεται σε ένα σύγχρονο εργαλείο κοινωνικής κινητικότητας και ανταμοιβής.

«Ο αποκλεισμός από την εργασία είναι διπλή αδικία. Συχνά οδηγεί και στη μετανάστευση ή ακόμα χειρότερα στην περιθωριοποίηση.

Η απασχόληση είναι ο τρίτος πυλώνας της ανάπτυξης. Χαίρομαι καθώς οι επενδύσεις γίνονται περισσότερες, τα φορολογικά βάρη μειώνονται. Όλα αυτά αντανακλώνται ήδη στην απασχόληση» τόνισε.

Δείτε ζωντανά την ομιλία του πρωθυπουργού

newsit 

Διαβάστε Περισσότερα » "Κυριάκος Μητσοτάκης: Φθηνή στέγη σε εργαζόμενους μέσω του ΟΑΕΔ – Αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Μαΐου – Η ομιλία στη Βουλή"

Θεσσαλονίκη: Κανονικά θα κυκλοφορήσουν την Πέμπτη τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ

Έκκληση στους εργαζομένους του ΟΑΣΘ για να μην ταλαιπωρούν το επιβατικό κοινό χωρίς ουσιαστικούς λόγους, απευθύνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού, Γιώργος Σκόδρας, καθηγητής, επαναλαμβάνοντας ότι η επίλυση των όποιων ζητημάτων τους είναι δρομολογημένη.

«Η επίλυση των όποιων ζητημάτων έχει δρομολογηθεί, συνεπώς δεν υφίσταται κανένας απολύτως λόγος για κινητοποιήσεις, οι οποίες το μόνο που θα κάνουν είναι να ταλαιπωρήσουν το επιβατικό κοινό και την αγορά της Θεσσαλονίκης, ιδίως αυτές τις γιορτινές μέρες, που σταδιακά βγαίνουμε και από την διετή πανδημία. Συνεπώς, καλώ όλους να επιδείξουν αίσθημα ευθύνης και σωφροσύνη και να μην ταλαιπωρούν τους πολίτες», υπογραμμίζει ο κ. Σκόδρας σε σημερινή ανακοίνωση του ΟΑΣΘ.

Στο μεταξύ, στην ανακοίνωση του οργανισμού τονίζεται ότι αύριο θα κυκλοφορούν κανονικά στους δρόμους της Θεσσαλονίκης τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ, αφού η προγραμματισμένη για τις 14/4 24ωρη απεργία των εργαζομένων κρίθηκε παράνομη από το πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης.

ΑΠΕ/euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Κανονικά θα κυκλοφορήσουν την Πέμπτη τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ"

Πανελλήνια Ομοσπονδία Βλάχων κατά Σοφίας Σακοράφα: «Δεν είμαστε μειονότητα»

Tην έντονη αντίδραση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων (ΠΟΠΣΒ), προκάλεσε η πρόσφατη αναφορά της βουλευτή του ΜΕΡΑ25 Σοφίας Σακοράφα, που ζήτησε -στη διάρκεια συζήτησης στη βουλή για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Θράκης- τη διδασκαλία «βλάχικων, αρβανίτικων και σλαβομακεδονικών» στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.

Η βουλευτής του ΜΕΡΑ25 είχε δηλώσει συγκεκριμένα : «Έχουμε την υποχρέωση και μέσα στην εκπαιδευτική διαδικασία, μέσα στα σχολεία, να παρέχουμε στις μειονότητες τη δυνατότητα να βιώνουν τη γλωσσική τους διαφορετικότητα και παράδοση» κι ότι «επιτέλους, η Ελληνική Πολιτεία έχει την υποχρέωση να ξεπεράσει τη φοβική και συμπλεγματική αντιμετώπιση απέναντι στις γλώσσες και τον ιδιαίτερο πολιτισμό των Κοινοτήτων της. Δεν απειλείται από αυτά η εθνική ομοψυχία και η υπόσταση του έθνους, ούτε από τα βλάχικα, τα αρβανίτικα ή τα σλαβομακεδόνικα».

Με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα, η ΠΟΠΣΒ, διαμαρτύρεται έντονα για την τοποθέτηση της κυρίας Σακοράφα, που χαρακτηρίζει ουσιαστικά τους Βλάχους της χώρας «μειονότητα», επισημαίνοντας πως ο ισχυρισμός της «δεν έχει κανένα νομικό, ιστορικό ή πολιτιστικό έρεισμα και για τον λόγο αυτό είναι παντελώς εσφαλμένη».

Στην επιστολή γίνεται αναφορά στην προσφορά των Βλάχων στο Έθνος και στον αγώνα τους για την Εθνική Ανεξαρτησία του 1821 καθώς και στο έργο των μεγάλων Ευεργετών. «Διαβεβαιώνουμε την κυρία Σακοράφα, ότι οι Βλάχοι δεν είμαστε ούτε «μειονότητα» ούτε «κοινότητα». Διατηρούμε τις τοπικές, ποικίλες προφορικές μας παραδόσεις ως αναπόσπαστο, συστατικό στοιχείο του Ελληνισμού της παιδείας του οποίου αξιοζήλευτα μετέχουμε και καλλιεργούμε» αναφέρουν συγκεκριμένα

Ολόκληρο το κείμενο της επιστολής της ΠΟΠΣΒ προς τον πρόεδρο της Βουλής, κοινοποιήθηκε και στους προέδρους των κομμάτων, έχει ως εξής :

Πριν από λίγες μέρες, η βουλευτής Σοφία Σακοράφα (ΜΕΡΑ25) σε ομιλία της στην Βουλή με αφορμή συζήτηση για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Θράκης, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι: «έχουμε την υποχρέωση και μέσα στην εκπαιδευτική διαδικασία, μέσα στα σχολεία, να παρέχουμε στις μειονότητες τη δυνατότητα να βιώνουν τη γλωσσική τους διαφορετικότητα και παράδοση» κι ότι «επιτέλους, η Ελληνική Πολιτεία έχει την υποχρέωση να ξεπεράσει τη φοβική και συμπλεγματική αντιμετώπιση απέναντι στις γλώσσες και τον ιδιαίτερο πολιτισμό των Κοινοτήτων της. Δεν απειλείται από αυτά η εθνική ομοψυχία και η υπόσταση του έθνους, ούτε από τα βλάχικα, τα αρβανίτικα ή τα σλαβομακεδόνικα…».

Επικεντρώνοντας την προσοχή μας στην αναφορά της βουλευτού στα βλαχικά ως γλώσσας αντίστοιχης «μειονότητας» ή «Κοινότητας», πιστεύουμε ότι η άποψη αυτή της βουλευτού δεν έχει κανένα νομικό, ιστορικό ή πολιτιστικό έρεισμα και για τον λόγο αυτό είναι παντελώς εσφαλμένη.
Με λύπη διαπιστώνουμε, ότι η βουλευτής δυστυχώς – αν και έχει πλήρη άγνοια του θέματος – δεν φρόντισε πριν διατυπώσει την γνώμη της, όπως έχει δικαίωμα, να έχει μία στοιχειώδη τουλάχιστον ενημέρωση γύρω από τα ευαίσθητα από εθνικής πλευράς συγκεκριμένα θέματα.

Απευθυνόμενοι, λοιπόν, στην βουλευτή κα Σοφία Σακοράφα, την διαβεβαιώνουμε, ότι οι Βλάχοι δεν είμαστε ούτε «μειονότητα» ούτε «κοινότητα». Διατηρούμε τις τοπικές, ποικίλες προφορικές μας παραδόσεις ως αναπόσπαστο, συστατικό στοιχείο του Ελληνισμού της παιδείας του οποίου αξιοζήλευτα μετέχουμε και καλλιεργούμε. Από το σκίρτημα της ιδέας του έθνους στα νεότερα χρόνια κι όποτε οι περιστάσεις το ζήτησαν αγωνιστήκαμε ως Έλληνες Βλάχοι, από τους ανώνυμους αγωγιάτες, τους ποιμένες και τις γυναίκες της Πίνδου ως τους επώνυμους λόγιους, έμπορους κι Εθνικούς Ευεργέτες, ως ένα Έθνος, το Ελληνικό και για μια Πατρίδα, την Ελλάδα. Τα χωριά μας λαμπρύνονται διαχρονικά από ελληνικά σχολειά, στα οποία διδασκόμασταν και διδασκόμαστε, όπως όλοι οι συμπατριώτες μας, την ελληνική ιστορία, την ελληνική γλώσσα και κάθε τι ελληνικό, δηλαδή κάθε τι δικό μας. Γι’ αυτό, γνωρίζουμε καλά την ιστορία κι έχουμε ως Έλληνες Βλάχοι πλήρη αίσθηση της ιστορικής πραγματικότητας, η οποία αίσθηση είναι ασφαλώς σφαιρικότερη και πληρέστερη, όχι από την αντίστοιχη αίσθηση της βουλευτού κας Σοφίας Σακοράφα αλλά και όσων, οι οποίοι συντασσόμενοι με τις απόψεις της βουλευτού επιθυμούν, με πρόσχημα τάχα «τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής», τη μετατροπή μας σε «κοινότητα»/«μειονότητα».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πανελλήνια Ομοσπονδία Βλάχων κατά Σοφίας Σακοράφα: «Δεν είμαστε μειονότητα»"

Κορωνοϊός: 65+5 θάνατοι από Covid-19 και 11.061 κρούσματα

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου (άτομα) που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 11.061. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.206.948, εκ των οποίων 49% άνδρες.

Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 232 ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 119.546 (3,6% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).

To 𝑅𝑡 για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 0,85 (95% ΔΕ: 0,71 - 0,99). Το τελευταίο 24ωρο έγιναν 235.582 τεστ, με τη θετικότητα να διαμορφώνεται στο 4,7%.

Aπό τα συνολικά κρούσματα εντοπίζονται:

  • 4.447 στην Αττική (6.339 χθες).
  • 1.162 στη Θεσσαλονίκη (1.610 χθες).

Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως:

  • 627 από την Ανατολική Αττική (800 χθες).
  • 807 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας (1.204 χθες).
  • 102 από τη Δυτική Αττική (207 χθες).
  • 507 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας (809 χθες).
  • 1.233 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (1.746 χθες).
  • 598 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας (762 χθες).
  • 491 από τον Πειραιά (721 χθες).
  • 82 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού (90 χθες).

Tα υπόλοιπα κρούσματα κατανέμονται σε επιπλέον 63 Περιφερειακές Ενότητες, ως εξής:

  • 184 στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας.
  • 8 στην ΠΕ Άνδρου
  • 125 στην ΠΕ Αργολίδας.
  • 92 στην ΠΕ Αρκαδίας.
  • 65 στην ΠΕ Άρτας.
  • 239 στην ΠΕ Αχαΐας.
  • 111 στην ΠΕ Βοιωτίας.
  • 34 στην ΠΕ Γρεβενών.
  • 87 στην ΠΕ Δράμας.
  • 92 στην ΠΕ Έβρου.
  • 208 στην ΠΕ Εύβοιας.
  • 19 στην ΠΕ Ευρυτανίας.
  • 23 στην ΠΕ Ζακύνθου.
  • 111 στην ΠΕ Ηλείας.
  • 129 στην ΠΕ Ημαθίας.
  • 318 στην ΠΕ Ηρακλείου.
  • 3 την ΠΕ Θάσου.
  • 42 στην ΠΕ Θεσπρωτίας.
  • 29 στην ΠΕ Θήρας.
  • 5 στην ΠΕ Ιθάκης.
  • 12 στην ΠΕ Ικαρίας.
  • 162 στην ΠΕ Ιωαννίνων.
  • 131 στην ΠΕ Καβάλας.
  • 36 στην ΠΕ Καλύμνου.
  • 87 στην ΠΕ Καρδίτσας.
  • 41 στην ΠΕ Καστοριάς.
  • 120 στην ΠΕ Κέρκυρας.
  • 27 στην ΠΕ Κεφαλληνίας.
  • 67 στην ΠΕ Κιλκίς.
  • 127 στην ΠΕ Κοζάνης.
  • 140 στην ΠΕ Κορινθίας.
  • 17 στην ΠΕ Κω.
  • 83 στην ΠΕ Λακωνίας.
  • 340 στην ΠΕ Λάρισας.
  • 107 στην ΠΕ Λασιθίου.
  • 57 στην ΠΕ Λέσβου.
  • 17 στην ΠΕ Λευκάδας.
  • 11 στην ΠΕ Λήμνου.
  • 215 στην ΠΕ Μαγνησίας.
  • 164 στην ΠΕ Μεσσηνίας.
  • 17 στην ΠΕ Μήλου.
  • 5 στην ΠΕ Μυκόνου.
  • 19 στην ΠΕ Νάξου.
  • 70 στην ΠΕ Ξάνθης.
  • 26 στην ΠΕ Πάρου.
  • 101 στην ΠΕ Πέλλας.
  • 114 στην ΠΕ Πιερίας.
  • 40 στην ΠΕ Πρέβεζας.
  • 54 στην ΠΕ Ρεθύμνου.
  • 32 στην ΠΕ Ροδόπης.
  • 121 στην ΠΕ Ρόδου.
  • 18 στην ΠΕ Σάμου.
  • 159 στην ΠΕ Σερρών.
  • 31 στην ΠΕ Σποράδων.
  • 15 στην ΠΕ Σύρου.
  • 8 στην ΠΕ Τήνου
  • 164 στην ΠΕ Τρικάλων.
  • 192 στην ΠΕ Φθιώτιδας.
  • 43 στην ΠΕ Φλώρινας.
  • 30 στην ΠΕ Φωκίδας.
  • 74 στην ΠΕ Χαλκιδικής.
  • 203 στην ΠΕ Χανίων.
  • 40 στην ΠΕ Χίου.
  • 218 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση (286 χθες).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid-19 είναι 65, ενώ εκ των υστέρων καταγράφηκαν επιπλέον πέντε απώλειες. Από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 28.344 θάνατοι. Το 95,4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 345 (χθες 356). Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. To 92,5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 192 (55,65%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 153 (44,35%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.537 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 309 (ημερήσια μεταβολή +14,44%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 326 ασθενείς.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: 65+5 θάνατοι από Covid-19 και 11.061 κρούσματα"

Συντάξεις Μαΐου 2022: Ανατροπή στις ημερομηνίες – Ποιοι θα πληρωθούν 14 Απριλίου

Η επιταγή ακρίβειας θα καταβληθεί σε 1,7 εκατ. δικαιούχους, χαμηλοσυνταξιούχους, δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος, ανασφάλιστους υπερήλικες, δικαιούχους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και δικαιούχους επιδόματος παιδιού, προκειμένου να καλύψουν μέρος των αυξημένων τιμών αγαθών και ενέργειας, έως τη Μεγάλη Πέμπτη 21 Απριλίου.

Tην ίδια ώρα, οι τραπεζικές αργίες την Παρασκευή 15/4 και τη Δευτέρα 18/4 λόγω του Πάσχα των Καθολικών, που φέτος πέφτει στις 17 Απριλίου, ανατρέπουν τις προγραμματισμένες ημερομηνίες καταβολής των συντάξεων Μαΐου.

Έτσι νωρίτερα από τη Μ. Τρίτη 19 Απριλίου 2022, και συγκεκριμένα από το απόγευμα της Πέμπτης 14 Απριλίου θα αρχίσουν να πιστώνονται οι κύριες και επικουρικές συντάξεις Μαΐου των μη μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από τα τ.ΟΑΕΕ, τ.ΟΓΑ, τ.ΕΤΑΑ, τ.ΝΑΤ, τ.ΕΤΑΤ, τ.ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ).

Στις 20 Απριλίου 2022, ημέρα Μεγάλη Τετάρτη, θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις τράπεζες, τον ΟΤΕ και το Δημόσιο που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9.

Στις 21 Απριλίου 2022, ημέρα Μεγάλη Πέμπτη, θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις τράπεζες, τον ΟΤΕ και το Δημόσιο που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8.

Πότε θα καταβληθεί το έκτακτο Δώρο Πάσχα

Σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, η ενίσχυση στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες θα καταβληθεί τη Μ. Τετάρτη 20 Απριλίου ή τη Μ. Πέμπτη 21 Απριλίου.

  • Η επιταγή ακρίβειας ανέρχεται σε 200€ για 676.735 χαμηλοσυνταξιούχους (έως 600€ σύνταξη)
  • Ενάμισι επίδομα παιδιού σε 625.000 οικογένειες (42€ – 420€)
  • 200€ σε 166.982 δικαιούχους επιδομάτων ΑμεΑ
  • Διπλή δόση σε 241.281 δικαιούχους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος
  • 200 € σε 34.964 ανασφάλιστους υπερήλικες

Αναλυτικά:

Χαμηλοσυνταξιούχοι

Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση 200 ευρώ θα δοθεί σε 677.000 χαμηλοσυνταξιούχους, με το κόστος του μέτρου να υπολογίζεται στα 135 εκατ. ευρώ.

Οι πλέον κερδισμένοι του έκτακτου επιδόματος είναι τα ζευγάρια των χαμηλοσυνταξιούχων που ζουν κάτω από την ίδια στέγη και λαμβάνουν ο καθένας εισόδημα από συντάξεις (κύρια και επικουρική) έως 600 ευρώ τον μήνα, με την προϋπόθεση να μην έχουν άλλα εισοδήματα. Σε αυτή την περίπτωση η έκτακτη ενίσχυση των 200 ευρώ καταβάλλεται και στους δύο δικαιούχους. Απαραίτητη προϋπόθεση να μην ξεπερνούν τα 14.400 ευρώ ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα.

Ετσι, στο νοικοκυριό των εν λόγω χαμηλοσυνταξιούχων θα εισρεύσει πριν από το Πάσχα έκτακτη ενίσχυση 400 ευρώ. Συνεπώς το συνολικό εισόδημα του Απριλίου θα ανέλθει έως 1.600 ευρώ.

Για παράδειγμα:

  • Συνταξιούχος με κύρια 500€ – επικουρική 100€
  • Δικαιούται 200€
  • Σύνολο Απριλίου: 800€
  • Χάνουν το επίδομα όσοι έχουν μεν συντάξεις έως 600 ευρώ, αλλά έχουν κι άλλα εισοδήματα.

Ισχύει επίσης δεύτερος «κόφτης» ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος στα 14.400€. Αυτό σημαίνει πως χαμηλοσυνταξιούχος με σύνταξη έως 600 ευρώ, με σύζυγο που έχει σύνταξη πάνω από 600 ευρώ τον μήνα, χάνει το έκτακτο επίδομα.

Ο τρίτος «κόφτης» είναι το περιουσιακό κριτήριο, καθώς η αξία της περιουσίας δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ. Εάν η φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως προκύπτει -για παράδειγμα- από τον ΕΝΦΙΑ του 2021, είναι υψηλότερη των 200.000 ευρώ, τότε το έκτακτο επίδομα χάνεται.

Για τον προσδιορισμό της αξίας της ακίνητης περιουσίας χρησιμοποιούνται οι αντικειμενικές αξίες του 2021 -πριν από την αναπροσαρμογή- ώστε να μη χάσουν το έκτακτο επίδομα δυνητικοί δικαιούχοι που είδαν το 2022 την αντικειμενική αξία του σπιτιού τους να αυξάνεται.

Δικαιούχοι αναπηρικού επιδόματος ΟΠΕΚΑ

Το έκτακτο επίδομα των 200 ευρώ θα καταβληθεί σε περίπου 167.000 δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος. Η προσαύξηση καταβάλλεται άπαξ το αργότερο έως τις 21 Απριλίου. Θα προηγηθεί, δηλαδή, της τακτικής καταβολής της μηνιαίας προνοιακής παροχής που θα λάβει χώρα στις 30 Απριλίου. Το κόστος του μέτρου υπολογίζεται στα 33,4 εκατ. ευρώ.

Ανασφάλιστοι υπερήλικες: Η μηνιαία σύνταξη ανασφάλιστων υπερήλικων και το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερήλικων θα χορηγηθούν προσαυξημένα κατά 200 ευρώ στους 35.000 δικαιούχους. Το κόστος του μέτρου εκτιμάται στα 7 εκατ. ευρώ. Διευκρινίζεται ότι αν ένας χαμηλοσυνταξιούχος του ΕΦΚΑ είναι ταυτόχρονα δικαιούχος αναπηρικού ή άλλου επιδόματος του ΟΠΕΚΑ, θα λάβει μόνο την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων.

Δικαιούχοι Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος

Οι περίπου 240.000 ωφελούμενοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, δηλαδή των νοικοκυριών που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, θα πάρουν διπλή δόση τον Απρίλιο. Η επιπλέον δόση θα καταβληθεί άπαξ και θα προηγηθεί της τακτικής που θα καταβληθεί στις 30 Απριλίου.

Υπενθυμίζουμε ότι το εγγυημένο ποσό ορίζεται ως εξής:

  • Για κάθε μονοπρόσωπο νοικοκυριό: 200 ευρώ. Με την καταβολή του Απριλίου θα λάβουν 400 ευρώ.
  • Για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος του νοικοκυριού: προσαύξηση του εγγυημένου ποσού κατά 100 ευρώ. Το κόστος του μέτρου εκτιμάται στα 50,9 εκατ. ευρώ.
Δικαιούχοι επιδόματος παιδιού

Οι δικαιούχοι επιδόματος παιδιού, ανάλογα με την ημερομηνία υποβολής της αίτησής τους στην πλατφόρμα, μπορούν να λάβουν την εφάπαξ οικονομική ενίσχυση ακόμα και στο τέλος του 2022. Πάντως, σύμφωνα με τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις, κανείς δεν πρόκειται να χάσει το έκτακτο βοήθημα το οποίο αντιστοιχεί σε μιάμιση επιπλέον μηνιαία δόση επιδόματος παιδιού. Δηλαδή η οικογένεια με ένα παιδί που δικαιούται επίδομα 70 ευρώ τον μήνα, θα λάβει έκτακτη ενίσχυση 105 ευρώ (70+35).

Το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται σε 105 ή 63 ή 42 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και δεύτερο παιδί, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, και σε 210 ή 126 ή 84 από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί. Οι δικαιούχοι ανέρχονται σε 625.000, με περισσότερα από 1 εκατ. παιδιά και το κόστος του μέτρου εκτιμάται σε 97,5 εκατ. ευρώ.

Για παράδειγμα, ο δικαιούχος με ένα παιδί θα λάβει έκτακτο επίδομα ύψους 105 ευρώ. Επιπλέον, στο τέλος Μαΐου θα λάβει το επίδομα παιδιού για το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου ύψους 140 ευρώ.

Η προσαύξηση χορηγείται στους λοιπούς δικαιούχους του επιδόματος του έτους 2022, μετά την έγκριση της αίτησής τους. Η προσαύξηση θεωρείται ότι αποτελεί αντικείμενο των αιτήσεων, επί των οποίων εκδόθηκαν οι εγκριτικές αποφάσεις χορήγησης του επιδόματος στους δικαιούχους και καταβάλλεται άπαξ για κάθε εξαρτώμενο παιδί.

newmoney

Διαβάστε Περισσότερα » " Συντάξεις Μαΐου 2022: Ανατροπή στις ημερομηνίες – Ποιοι θα πληρωθούν 14 Απριλίου"

Αυστηρές προειδοποιήσεις Κομισιόν για την προστασία μαρτύρων στην Ελλάδα

Αυστηρή προειδοποίηση για άμεση ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της ευρωπαϊκής οδηγίας για την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος απηύθυνε στην Ελλάδα η Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βέρα Γιούροβα, σύμφωνα με επιστολή που έχει στην κατοχή της η EURACTIV.

«Στις 28 Ιανουαρίου, η Επιτροπή απηύθυνε προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα λόγω μη κοινοποίησης των μέτρων που έλαβε η τελευταία για τη μεταφορά της οδηγίας για την προστασία μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος στο εθνικό δίκαιο έως τη λήξη της προθεσμίας της 17ης Δεκεμβρίου 2021», ανέφερε η Γιούροβα σε απάντησή της σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιο Κούλογλου.

Η εν λόγω οδηγία της ΕΕ παρέχει προστασία στους καταγγέλλοντες σε όλη την ευρώπη και αντικαθιστά μια «άνιση και κατακερματισμένη προσέγγιση» σε εθνικό επίπεδο.

Εγκρίθηκε τον Οκτώβριο του 2019 και τα κράτη μέλη είχαν προθεσμία έως τον Δεκέμβριο του 2021 για να το μεταφέρουν στο εθνικό τους δίκαιο, κάτι που η Ελλάδα απέτυχε να κάνει.

«Η οδηγία (ΕΕ) 2019/1937 σχετικά με την προστασία των προσώπων που αναφέρουν παραβιάσεις του δικαίου της ΕΕ πρέπει να μεταφερθεί στο εθνικό δίκαιο και να εφαρμοστεί από όλα τα κράτη μέλη. Η Επιτροπή, ως θεματοφύλακας των Συνθηκών, θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλίσει την αποτελεσματική επιβολή της οδηγίας», τονίζει στην απάντησή της η Κομισιόν.

Αναφερόμενη στην υπόθεση Novartis και των δημοσιογράφων Κώστα Βαξεβάνη και Ιωάννας Παπαδάκου, η Γιούροβα τόνισε ότι η Επιτροπή παρακολουθεί τις εξελίξεις, αλλά επισημαίνει ότι η απονομή της δικαιοσύνης εναπόκειται στα κράτη μέλη.

Ωστόσο, το πολιτικό της μήνυμα ήταν σαφές.

«Οι ερευνητές δημοσιογράφοι διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, της διαφθοράς και του εξτρεμισμού. Το έργο τους ενέχει ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο φυσικών απειλών και επιθέσεων, γεγονός που, στις πιο τραγικές περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε δολοφονίες, όπως έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη», είπε.

Πρωτοβουλία για προστασία από «καταχρηστικές αγωγές»

Υπογράμμισε ότι η Επιτροπή κάλεσε τα κράτη μέλη να ενισχύσουν τα μέτρα προστασίας για τους δημοσιογράφους και άλλους επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης που ασχολούνται με θέματα που σχετίζονται με το οργανωμένο έγκλημα και τη διαφθορά.

«Η Επιτροπή προετοιμάζει πρωτοβουλία για την προστασία των δημοσιογράφων και των υπερασπιστών των δικαιωμάτων από καταχρηστικές αγωγές και θα προτείνει ευρωπαϊκή πράξη για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης με σκοπό τη διασφάλιση της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης στην ΕΕ», υπογράμμισε.

Τέλος, έκανε και αναφορά και στην ελευθερία Τύπου, λέγοντας ότι η Κομισιόν παρακολουθεί τις εξελίξεις όσον αφορά στην πολυφωνία και στην ελευθερία των μέσων ενημέρωσης σε όλα τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσης για το κράτος δικαίου και των επακόλουθων ενεργειών.

«Η έκθεση του 2022 για το κράτος δικαίου θα δώσει ιδιαίτερη προσοχή στις εξελίξεις που αφορούν την ελευθερία του Τύπου και την ασφάλεια των δημοσιογράφων», κατέληξε.

euractiv

Διαβάστε Περισσότερα » "Αυστηρές προειδοποιήσεις Κομισιόν για την προστασία μαρτύρων στην Ελλάδα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news