facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2021

Άνω Λιόσια: Ανάστατοι οι κάτοικοι μετά από νέο περιστατικό με αδέσποτη σφαίρα έξω από νηπιαγωγείο – Καθημερινοί οι πυροβολισμοί

Ένα νέο περιστατικό με αδέσποτη σφαίρα έξω από νηπιαγωγείο στα Άνω Λιόσια εντείνει την ανησυχία των κατοίκων της περιοχής. Το νέο συμβάν αποκαλύπτεται μόλις δέκα ημέρες μετά τον εντοπισμό σφαίρας στον βρεφονηπιακό σταθμό του ΟΑΕΔ στην ίδια περιοχή.

Τη βολίδα σφαίρας εντόπισε μία μητέρα στο πάρκινγκ του νηπιαγωγείου, σε απόσταση μόλις 1,5 μέτρου μέτρου από την αυλή όπου παίζουν παιδιά.

«Την Παρασκευή βρήκαμε τη σφαίρα, αναστατωθήκαμε, την πήραμε και την πήγαμε στην Αστυνομία. Ακούμε κάθε μέρα πυροβολισμούς» λέει στην κάμερα της ΕΡΤ πατέρας παιδιού, κάτοικος της περιοχής.

«Εννοείται ότι ανησυχώ αλλά αφού δε λαμβάνουν μέτρα, τι μπορεί να κάνει ένας γονιός;» αναρωτιέται στις δηλώσεις του άλλος κάτοικος των Άνω Λιοσίων.

«Δεν ξέρεις τι θα γίνει την επόμενη ημέρα, ζεις με το φόβο» λέει μητέρα άλλου παιδιού.

Η αστυνομική έρευνα έδειξε ότι η σφαίρα προήλθε από εννιάρι πιστόλι, το οποίο εκτιμάται από τις Αρχές ότι ανήκει σε κάτοικο της περιοχής που πυροβολούσε στο αέρα.

Μετά τον εντοπισμό της σφαίρας αστυνομικοί της Ασφάλειας Δυτικής Αττικής πραγματοποίησαν έφοδο σε σπίτι στα Άνω Λιόσια.

Κατά την έρευνα εντοπίστηκαν:

  • 1 πιστόλι
  • 2 τυφέκια
  • 5 γεμιστήρες
  • 17 σφαίρες

Ο κάτοχος των όπλων συνελήφθη, ενώ τα ευρήματα εξετάζονται στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, χωρίς μέχρι στιγμής να συνδέονται με την αδέσποτη σφαίρα στο νηπιαγωγείο.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Άνω Λιόσια: Ανάστατοι οι κάτοικοι μετά από νέο περιστατικό με αδέσποτη σφαίρα έξω από νηπιαγωγείο – Καθημερινοί οι πυροβολισμοί"

Συναγερμός στην ΕΛ.ΑΣ: Βρήκαν βρέφος εγκαταλελειμμένο στο δρόμο και τρία παιδιά κλειδωμένα σε πορτ μπαγκάζ

Ένα πρωτοφανές περιστατικό εγκατάλειψης ανηλίκων ήρθε στο φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με το Mega πριν από δύο μέρες ένα άτομο αλβανικής καταγωγής κατήγγειλε στην ΕΛ.ΑΣ ότι υπάρχει ένα βρέφος περίπου ενός έτους εγκαταλελειμμένο και χτυπημένο σε δρόμο του Ασπροπύργου. Φτάνοντας στο σημείο οι γονείς προσπάθησαν να βρουν τους γονείς του παιδιού, καθώς δεν είχαν περαιτέρω πληροφορίες.

Όταν πλησίασαν ένα από τα σπίτια της περιοχής άκουσαν κλάματα μέσα από ένα αυτοκίνητο. Τότε έκπληκτοι διαπίστωσαν ότι σε μία από τις θέσεις του οχήματος βρισκόταν εγκαταλελειμμένο άλλο ένα νήπιο. Στη συνέχεια, άκουσαν και άλλα κλάματα και εντόπισαν άλλα τρία παιδιά στο πορτ μπαγκαζ να είναι κλειδωμένα.

Αμέσως μετά κατάφεραν να εντοπίσουν  μία 13χρονη, η οποία είπε πως οι γονείς ηλικίας 25χρόνων η μητέρα και 27 ετών ο πατέρας της τα είχαν παραδώσει για να τα προσέχει και εκείνη τα κλείδωσε μέσα. Τα παιδιά μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Παίδων, ενώ συντάχθηκε δικογραφία σε βάρος του ζευγαριού για παραμέληση και εγκατάλειψη ανηλίκων.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Συναγερμός στην ΕΛ.ΑΣ: Βρήκαν βρέφος εγκαταλελειμμένο στο δρόμο και τρία παιδιά κλειδωμένα σε πορτ μπαγκάζ"

Lufthansa: Συνιστά στους επιβάτες να πηγαίνουν στο αεροδρόμιο του Βερολίνου 4 ώρες πριν την αναχώρηση λόγω των ελέγχων

Το Σαββατοκύριακο επικράτησε χάος στο αεροδρόμιο της γερμανικής πρωτεύουσας. Τώρα τα πράγματα κυλούν ομαλά και πάλι, σύμφωνα με την Lufthansa, η οποία συνιστά τους επιβάτες της να πηγαίνουν νωρίτερα στο αεροδρόμιο του Βερολίνου.

Μετά τις χαοτικές συνθήκες που επικράτησαν στο αεροδρόμιο το περασμένο Σαββατοκύριακο, η Lufthansa συνιστά απλώς στους επιβάτες της να πηγαίνουν στο αεροδρόμιο τέσσερις ώρες πριν από την ώρα αναχώρηση της πτήσης τους, αφού η κατάσταση ομαλοποιήθηκε.

«Το check-in στο αεροδρόμιο είναι επί του παρόντος ιδιαίτερα χρονοβόρο, καθώς λόγω της πανδημίας του κορονοϊού οι περισσότεροι ταξιδιώτες πρέπει να επιδεικνύουν διαγνωστικό τεστ κορονοϊού ή πιστοποιητικό εμβολιασμού για να μπορέσουν να ξεκινήσουν το ταξίδι τους. Λόγω της τρέχουσας κατάστασης στο αεροδρόμιο του Βερολίνου, ζητήσαμε (λοιπόν) από τους επιβάτες μας να έρχονται στο αεροδρόμιο νωρίτερα από το συνηθισμένο», δήλωσε η αεροπορική εταιρεία στην εφημερίδα Berliner Morgenpost.

Οι επιβάτες όμως θα χρειαστούν τελικά περισσότερο χρόνο για μια πτήση από το Βερολίνο προς το Μόναχο παρά ταξιδεύοντας με το τρένο, αφού με το δεύτερο απαιτούνται λιγότερο από τέσσερις ώρες.

Το Σαββατοκύριακο υπήρξαν μεγάλοι χρόνοι αναμονής μπροστά από τα γκισέ του αεροδρομίου του Βερολίνου λόγω έλλειψης προσωπικού και των πιο περίπλοκων ελέγχων λόγω κορονοϊού. Μερικοί επιβάτες έχασαν τις πτήσεις τους. Στην αρχή, κανείς δεν ήθελε να αναλάβει την ευθύνη για το χάος και ο ένας κατηγορούσε τον άλλον, η Lufthansa την εταιρεία του αεροδρομίου και το αντίστροφο.

Στο αεροδρόμιο του Βερολίνου λειτουργεί προς το παρόν για λόγους κόστους μόνο ένας από τους τρεις τερματικούς σταθμούς: ο κύριος τερματικός σταθμός Τ1.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Lufthansa: Συνιστά στους επιβάτες να πηγαίνουν στο αεροδρόμιο του Βερολίνου 4 ώρες πριν την αναχώρηση λόγω των ελέγχων"

Φώφη Γεννηματά: Περαστικά ευχήθηκαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι υπουργοί

Στην Φώφη Γεννηματά έδωσαν τις ευχές τους για ταχεία ανάρρωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς και ο Γιάννης Οικονόμου, ο Θάνος Πλεύρης και ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε την εξής ανάρτηση στο διαδίκτυο για την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννήματα:

«Επικοινώνησα με την Πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, για να της ευχηθώ από καρδιάς περαστικά και γρήγορη ανάρρωση. Ευχή όλων μας, να ξεπεράσει σύντομα τη δοκιμασία αυτή».

Ο Γιάννης Οικονόμου με γραπτή δήλωση ευχήθηκε περαστικά και ταχεία ανάρρωση στη Φώφη Γεννηματά. Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε τα εξής:

«Ευχόμαστε στη Φώφη Γεννηματά να ξεπεράσει το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει και να επιστρέψει ξανά δυνατή. Η σκέψη μας είναι κοντά της και στην οικογένειά της».

«Εύχομαι ολόψυχα περαστικά στην Φώφη Γεννηματά», έγραψε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, από την πλευρά του, σημείωσε: «Πολλά περαστικά στην Φώφη Γεννηματά και ταχεία ανάρρωση. Είναι δυνατή θα τα καταφέρει».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος έγραψε στο Facebook: «Από καρδιάς θέλω να εκφράσω τις πιο θερμές ευχές μου στην Πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, να ξεπεράσει γρήγορα το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει. Έχει αποδείξει και άλλες φορές ότι ξέρει να δίνει μάχες και να νικά!»

«Ειλικρινείς και από καρδιάς ευχές στην πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, κυρία Φώφη Γεννηματά, για ταχεία ανάρρωση», εκφράζει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Φώφη Γεννηματά: Περαστικά ευχήθηκαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι υπουργοί"

“Βόμβα” στα ράφια: Γνωστή εταιρεία στον εισαγγελέα για «πατέντα» με φέτα

Στον εισαγγελέα παραπέμπεται η επιχείρηση παραγωγής και εμπορίας τυροκομικών προϊόντων «ΧΡΙΣΤΑΚΗΣ ΑΒΕΕ» για «ελληνοποίηση» 7,7 τόνων βουλγάρικου τυριού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, «κατά τον επιτόπιο έλεγχο επιτήρησης, που πραγματοποίησε κλιμάκιο του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης παραγωγής και εμπορίας τυροκομικών προϊόντων “ΧΡΙΣΤΑΚΗΣ ΑΒΕΕ”», εντοπίστηκαν στα ψυγεία της «15 παλέτες με προϊόν σε συσκευασίες vacuum των 200gr, συνολικού βάρους 7.776 κιλών, οι οποίες έφεραν σε ξενόγλωσση γερμανική ετικέτα την ένδειξη “FETA MEANDROS”, οι οποίες διαπιστώθηκε ότι παρήχθησαν από ανασυσκευασία πρόβειου τυριού προέλευσης Βουλγαρίας.

Από έλεγχο των εμπορικών εγγράφων διαπιστώθηκε ότι η επιχείρηση “ΧΡΙΣΤΑΚΗΣ ΑΒΕΕ” προμηθεύτηκε το βουλγάρικο πρόβειο τυρί από εταιρεία με έδρα τη Γερμανία κι εν συνεχεία το ανασυσκεύασε ως ΦΕΤΑ, σύμφωνα με τις παραπάνω ενδείξεις ετικέτας».

Σε συνέχεια των παραπάνω, γνωστοποιείται πως «ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ αποφάσισε:
  1. τη μη ανανέωση της Πιστοποίησης της επιχείρησης και την απένταξή της από το Σύστημα Ελέγχου και Πιστοποίησης προϊόντων ΠΟΠ/ΠΓΕ του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, σε ότι αφορά την παραγωγή, συσκευασία και εμπορία του προϊόντος “ΦΕΤΑ Π.Ο.Π.”
  2. την παραπομπή της επιχείρησης στην Πρωτοβάθμια Επιτροπή Εξέτασης Παρατυπιών & Παραβάσεων προϊόντων Π.Ο.Π./Π.Γ.Ε. του Υ.Π.Α.Α.Τ. για επιβολή κυρώσεων, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία
  3. την παραπομπή της υπόθεσης στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, για διερεύνηση τυχόν ποινικής της διάστασης.».

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " “Βόμβα” στα ράφια: Γνωστή εταιρεία στον εισαγγελέα για «πατέντα» με φέτα "

Δημοσκόπηση Marc: Πως ψηφίζουν οι ανεμβολίαστοι – «Έκρηξη» φιλίας για Γαλλία και τα συμπεράσματα για τη διαχείριση της πανδημίας

Μοιρασμένες είναι οι γνώμες για την διαχείριση της πανδημίας από κυβέρνηση σύμφωνα με το δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης Marc για λογαριασμό του ΑΝΤ1.

Στο πρώτο μέρος της δημοσκόπησης Marc που παρουσιάστηκε τη Δευτέρα η ΝΔ διατηρεί διψήφια ποσοστά έναντι του ΣΥΡΙΖΑ ενώ οι πολίτες λένε «ναι» στην αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία.

Για την διαχείριση της πανδημίας το το 52% την βλέπει θετικά η μάλλον θετικά ενώ το 46,6% αρνητικά η μάλλον αρνητικά. Οι εμβολιασμένοι την βλέπουν θετικά σε ποσοστό 56,6% ενώ οι ανεμβολίαστοι σε ποσοστό μόλις 26,6%.

Για τις παρελάσεις και αν πρέπει να διεξαχθούν κανονικά υπέρ τάσσεται το 57,4% και κατά το 37,7%.

Όσον αφορά τους ανεμβολίαστους και τις σκέψεις τους για το εμβόλιο το 74% επιμένει πως δεν πρόκειται να κάνει το εμβόλιο ενώ ένα 26% λέει πως σκέφτεται η προγραμματίζει να το κάνει.

Στην ερώτηση της δημοσκόπησης Alco για το τι ψηφίζουν οι ανεμβολίαστοι το 18,9 δηλώνει πως ψηφίζει ΣΥΡΙΖΑ, το 18,6% δηλώνει Ελληνική Λύση, το 12,2% Νέα Δημοκρατία, το 3,7% ΜεΡΑ25, το 3,5% ΚΚΕ και το 1,8 το ΚΙΝΑΛ.

Όσο για το ποιες χώρες θεωρούνται πιο φιλικές προς την Ελλάδα το 70,2% λέει Γαλλία, το 35,9% ΗΠΑ και το 19% Ρωσία ενώ ακολουθούν Σαουδική Αραβία, Κίνα, Βρετανία και Γερμανία.

Στο ερώτημα από ποιες χώρες θέλουμε επενδυτές στην κορυφή βρίσκονται και πάλι οι ΗΠΑ και ακολουθούν η Γαλλία και η Σαουδική Αραβία.

newsit 

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση Marc: Πως ψηφίζουν οι ανεμβολίαστοι – «Έκρηξη» φιλίας για Γαλλία και τα συμπεράσματα για τη διαχείριση της πανδημίας"

Ευχές του πολιτικού κόσμου στην Φώφη Γεννηματά για ταχεία ανάρρωση

Ευχές για «περαστικά και γρήγορη ανάρρωση» μετέφερε στη Φώφη Γεννήματα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επικοινώνησε, όπως έγραψε σε ανάρτησή του, με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, η οποία νοσηλεύεται στον «Ευαγγελισμό» από το βράδυ της Δευτέρας.

Σε σχετικό tweet του πρωθυπουργού, αναφέρονται τα εξής: «Επικοινώνησα με την Πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, για να της ευχηθώ από καρδιάς περαστικά και γρήγορη ανάρρωση. Ευχή όλων μας, να ξεπεράσει σύντομα τη δοκιμασία αυτή».

Ευχές για ανάρρωση της κας Γεννηματά, από πλευράς της κυβέρνησης, έστειλε, με γραπτή του δήλωση, και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

«Ειλικρινείς και από καρδιάς ευχές στην πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, κυρία Φώφη Γεννηματά, για ταχεία ανάρρωση», εκφράζει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

«Ευχόμαστε στη Φώφη Γεννηματά να ξεπεράσει το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει και να επιστρέψει ξανά δυνατή. Η σκέψη μας είναι κοντά της και στην οικογένειά της», ανέφερε.

Επίσης, ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Τάσος Γαϊτάνης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ευχόμαστε από την καρδιά μας ταχεία ανάρρωση και καλή δύναμη στην κυρία Φώφη Γεννηματά στον αγώνα που δίνει».

Τις ευχές του στην Φώφη Γεννηματά για ταχεία ανάρρωση εξέφρασε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρει: «Επικοινώνησα πριν από λίγο με τη Φώφη Γεννηματά και της μετέφερα τις ειλικρινείς ευχές μου για καλή δύναμη και ταχεία ανάρρωση. Είναι βέβαιο ότι και αυτή τη μάχη, που ίσως είναι πιο σημαντική από τις άλλες της πολιτικής, θα την κερδίσει».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, δήλωσε από την πλευρά του:

«Ευχόμαστε στη Φώφη Γεννηματά ταχεία ανάρρωση. Τώρα είναι η ώρα της πραγματικής μάχης και της ευχόμαστε να σταθεί δυνατή, όπως άλλωστε έκανε και στο παρελθόν. Προσδοκούμε κάθε καλό για την ίδια και την οικογένειά της».

«Θα ήθελα να ευχηθώ από βάθους καρδιάς περαστικά και καλή δύναμη», ανέφερε σε μήνυμα που απέστειλε στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Απ’ όλους μας στο ΜέΡΑ25, περαστικά στην Φώφη Γεννηματά», αναφέρει σε δήλωσή του ο Γιάνης Βαρουφάκης και προσθέτει:

«Η είδηση της ασθένειάς της με θλίβει και προσωπικά. Μια σοβαρή ασθένεια είναι εξ ορισμού άδικη και σκληρή. Εν προκειμένω είναι και πλήγμα για την πολιτική ζωή όταν οδηγεί στην απόσυρση μιας πολιτικής αντιπάλου. Σιδερένια!».

Ευχές για «περαστικά, καλή δύναμη και καλή ανάρρωση» έστειλε και ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου:

Η ανακοίνωση του νοσοκομείου

Επισημαίνεται πως η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ εισήχθη εκτάκτως χθες το βράδυ στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» με συμπτώματα ατελούς ειλεού, όπως έγινε γνωστό νωρίτερα την Τρίτη.

«Μετά από εκτενείς εξετάσεις διαπιστώθηκε ότι η κατάσταση οφείλεται σε υποτροπή της βασικής της νόσου», αναφέρει το ιατρικό ανακοινωθέν που εξεδόθη απόψε.

Εκτός «μάχης» για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ

Λίγη ώρα αργότερα, η Φώφη Γεννηματά έκανε γνωστό πως αποσύρει την υποψηφιότητά της για την εκλογή προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, λόγω επιδείνωσης της υγείας της. Σε δήλωσή της, η κ. Γεννηματά ανέφερε τα εξής:

«Η επιδείνωση της κατάστασης της υγείας μου που απαιτεί νοσηλεία και αντιμετώπιση, με υποχρεώνει να μην συμμετάσχω ως υποψήφια στην εκλογική διαδικασία για την εκλογή Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής. Ως Πρόεδρος μέχρι την ανάδειξη νέας ηγεσίας αλλά και ως βουλευτής μετά, προτεραιότητα μου παραμένει η ενότητα και η προοπτική της παράταξης».

Συμπαράσταση από την ΚΟ του ΚΙΝΑΛ στη Φώφη Γεννηματά

Σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής εύχεται περαστικά στην πρόεδρο Φώφη Γεννηματά.

Σε ανακοίνωσή της αναφέρει: « Η Πρόεδρος έχει αποδείξει ότι είναι μια πραγματική μαχήτρια της ζωής και θα βγει σύντομα νικήτρια και από αυτή τη μάχη. Είμαστε και θα παραμείνουμε όλες και όλοι στο πλευρό της».

Τα μηνύματα Λοβέρδου και Ανδρουλάκη

Οι Ανδρέας Λοβέρδος και Νίκος Ανδρουλάκης, οι οποίοι διεκδικούν την προεδρία του ΚΙΝΑΛ, ευχήθηκαν ταχεία ανάρρωση στην Φώφη Γεννηματά με χωριστές δηλώσεις τους.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος έγραψε στο Facebook: «Από την πρώτη στιγμή που έμαθα ότι η Φώφη Γεννηματά νοσηλεύεται, επικοινώνησα με τους στενούς συνεργάτες της και τους εξέφρασα αυτό που λέω και δημόσια: Είμαι δίπλα της ως σύντροφος και ως αγαπημένος φίλος».

Από την πλευρά του ο Νίκος Ανδρουλάκης έκανε γνωστό πως θα αναστείλει την προεκλογική του δραστηριότητα: «Εύχομαι περαστικά και ταχεία ανάρρωση στην Πρόεδρο Φώφη Γεννηματά. Όσο με αφορά, από αυτή τη στιγμή αναστέλλω την προεκλογική μου δραστηριότητα».

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Ευχές του πολιτικού κόσμου στην Φώφη Γεννηματά για ταχεία ανάρρωση"

Καιρός αύριο – Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Πότε και πού θα ανοίξουν οι ουρανοί

Βροχερός ο καιρός αύριο, Τετάρτη (13.10.2021), καθώς η νέα κακοκαιρία «Μπάλλος» πλησιάζει απειλητικά. Κατά τόπους θα εκδηλωθούν έντονες βροχοπτώσεις και σποραδικές καταιγίδες.

Ο καιρός αύριο με την κακοκαιρία «Μπάλλος» να είναι καθ’ οδόν, σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται τοπικές βροχές τις πρώτες πρωινές ώρες και βελτίωση του καιρού.

Στις υπόλοιπες περιοχές αρχικά προβλέπεται βελτιωμένος καιρός όμως τοπικές βροχές θα σημειωθούν βαθμιαία από τα δυτικά, που το απόγευμα θα ενταθούν και βαθμιαία στη δυτική Ελλάδα θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες.
Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 και στο Αιγαίο τις πρωινές ώρες έως 5 μποφόρ. Από το μεσημέρι θα στραφούν βαθμιαία σε νότιους νοτιοανατολικούς 4 με 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Καιρός αύριο – Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Αναλυτική πρόγνωση

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που από τις προμεσημβρινές ώρες θα αυξηθούν και θα σημειωθούν σποραδικές βροχές και αργά το απόγευμα μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ και από το μεσημέρι ανατολικοί νοτιοανατολικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που από τις προμεσημβρινές ώρες θα αυξηθούν και το βράδυ θα σημειωθούν σποραδικές βροχές.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 και πρόσκαιρα το πρωί έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη νεφώσεις με τοπικές βροχές και γρήγορη βελτίωση. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις που από το μεσημέρι θα αυξηθούν και από τις απογευματινές ώρες στα δυτικά θα σημειωθούν τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ και πρόσκαιρα το πρωί στην κεντρική Μακεδονία έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Από το απόγευμα θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Τη νύχτα τα φαινόμενα θα ενταθούν.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και βαθμιαία νοτιοανατολικοί 4 με 5 και στο Ιόνιο από το απόγευμα τοπικά 6 μποφόρ, με τάση περαιτέρω ενίσχυσης τη νύχτα.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές, που το βράδυ στα βόρεια θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: Στα βόρεια από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και μετά το μεσημέρι ανατολικοί νοτιοανατολικοί με την ίδια ένταση. Στα νότια μεταβλητοί ασθενείς και από το μεσημέρι νοτιοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με σποραδικές βροχές κυρίως στην Κρήτη.
Ανεμοι: Αρχικά δυτικοί και βαθμιαία νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές τις πρώτες πρωινές ώρες.
Ανεμοι: Βόρειοι 3 με 4 μποφόρ και στα νότια από δυτικές διευθύνσεις με την ίδια ένταση. Από το μεσημέρι νοτιοανατολικοί 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Τοπικές νεφώσεις που από τις προμεσημβρινές ώρες θα αυξηθούν και θα σημειωθούν σποραδικές βροχές, οι οποίες το βράδυ θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ. Από το μεσημέρι θα στραφούν σε ανατολικών διευθύνσεων με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο – Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Πότε και πού θα ανοίξουν οι ουρανοί"

Φωτιά στο Μάτι: Κόλαφος η εισήγηση του εισαγγελέα - Παραπομπή σε δίκη για Δούρου, Ψινάκη, Κολοκούρη και άλλους 24

Η εισαγγελική πρόταση για τη φωτιά στο Μάτι που στοίχισε τη ζωή σε 102 ανθρώπους παραπέμπει σε δίκη συνολικά 27 άτομα από τους 28 κατηγορούμενους, μεταξύ αυτών την πρώην περιφερειάρχη Ρένα Δούρου, τον τότε δήμαρχο της περιοχής Ηλία Ψινάκη, καθώς και τον σημερινό αρχηγό της Πυροσβεστικής Στέφανο Κολοκούρη.

Σε αυτούς που παραπέμπονται σε δίκη είναι επίσης ο πρώην επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, της ΕΛ.ΑΣ., της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, και ο 70χρονος που ευθύνεται για την έναρξη της φωτιάς στο Νταού Πεντέλης.

Ο εισαγγελέας Γεώργιος Πολυκράτης στην 680 σελίδων πρόταση του, μετά από έρευνα 3 χρόνων προτείνει να δικαστούν για:

Ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή από υπόχρεο δια παραλείψεως

mati

Σωματική βλάβη από αμέλεια κατά συρροή από υπόχρεο δια παραλείψεως Μεταξυ των 27 κατηγορουμένων είναι η πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρένας Δούρου, ο πρώην δημάρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης , ο πρώην γενικος γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, αλλά και ο νυν αρχηγος της πυροσβεστικής Στέφανος Κολοκούρης, στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, της ΕΛ.ΑΣ. Και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Ταυτόχρονα, προτείνει την απαλλαγή από τις κατηγορίες του συγκυβερνήτη του συντονιστικού ελικοπτέρου. Στους κατηγορούμενους περιλαμβάνεται και ο άνδρας από τον οποίο ξεκίνησε η φωτιά, παραπέμπεται να δικαστεί για εμπρησμό από αμέλεια.

Στην εισαγγελική πρόταση περιγράφεται αναλυτικά κάθε λεπτομέρεια που οδήγησε στο φονικό αποτέλεσμα της πυρκαγιάς, η οποία άφησε πίσω της 102 νεκρούς και τουλάχιστον 32 τραυματίες και ανείπωτη καταστροφή.

mati

Ο εισαγγελέας στην δικογραφία περιγράφει πως δεν υπήρξε η αναγκαία προληπτική εναέρια επιτήρηση, δεν υπήρξε άμεση κινητοποίηση των αρμοδίων για την καταστολή της πυρκαγιάς, δεν διατέθηκαν άμεσα όλες οι διαθέσιμες επίγειες και εναέριες δυνάμεις λαμβανομένου υπόψιν ότι είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά στην Κινέττα. Δεν υπήρξε ορθή επιχειρησιακά διαχείριση των εναέριων μέσων, υποτιμήθηκε το μεγέθος του κινδύνου, καθυστέρησε η διάγνωση της κρισιμότητας της κατάστασης. Επίσης, όπως σημειώνεται, εντοπίζεται εσφαλμένη επιχειρησιακή προτεραιότητα κατά την αντιμετώπιση πυλώνων πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν σε μικρή χρονική απόσταση, ανετοιμότητα, μη άμεση χρησιμοποίηση των διαθεσίμων μέσων, βαρύτατες αμέλειες που συνετέλεσαν στο βαρύτατο αποτέλεσμα της πυρκαγιάς.

Στα συμπεράσματα της εισαγγελικής πρότασης σημειώνεται ότι οι καταστροφικές συνέπειες "ανάγονται στη σύγχυση έλλειψη σχεδιασμού συντονισμού και αναποτελεσματική συνεργασία των συναρμόδιων κρατικών αρχών που επέδειξαν ανετοιμότητα, αιφνιδιασμό και καθυστέρηση στην κινητοποίηση όλων των υφιστάμενων δυνατοτήτων αρχικά πρόληψης και ακολούθως περιστολής των τραγικών συνεπειών της φωτιάς (έγκαιρη εκκένωση οικισμών, απομάκρυνση και διάσωση πολιτών, άμεση κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης)."

Για την "επομένη της πυρκαγιάς στο Μάτι" εκκρεμεί στην Εισαγγελία -πρόθεση της οποίας είναι να κριθεί γρήγορα η δικογραφία για τους υπαίτιους ώστε να υπάρξει ηθική δικαίωση αλλά και αποζημιώσεις για τα θύματα- μία ανοικτή ακόμη δικογραφία. Η δικογραφία αφορά τις καταγγελίες για προσπάθεια συγκάλυψης ευθυνών και την απόπειρα εκβίασης, από ανώτερο του, του στελέχους της Πυροσβεστικής που είχε οριστεί πραγματογνώμονας από τους εισαγγελείς που ερεύνησαν την υπόθεση.

thetoc

Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιά στο Μάτι: Κόλαφος η εισήγηση του εισαγγελέα - Παραπομπή σε δίκη για Δούρου, Ψινάκη, Κολοκούρη και άλλους 24"

Κορωνοϊός: Στα 3.065 τα νέα κρούσματα - Μεγάλη διασπορά σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Μαγνησία και βόρεια προάστια Αθήνας

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.065, εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 682.394 (ημερήσια μεταβολή +0.5%), εκ των οποίων 50.9% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 123 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.033 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 32, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 15.210 θάνατοι. Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 336 (61.6% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 80.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 292 (86.9%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 44 (13.1%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.217 ασθενείς. 

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 162 (ημερήσια μεταβολή -13.37%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 188 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Την εβδομάδα 4 έως 10 Οκτωβρίου 2021, παρατηρήθηκαν οριακές ή σταθεροποιητικές μεταβολές, σε σχέση με την εβδομάδα 27 Σεπτεμβρίου έως 3 Οκτωβρίου 2021, στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των επτά από τις οκτώ περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ.

Οριακές αυξήσεις παρατηρήθηκαν στα Ιωάννινα (+14%) και στη Θεσσαλονίκη (+25%), ενώ σταθεροποιητικές τάσεις παρατηρήθηκαν στην Ξάνθη (-6%), στη Λάρισα (-5%), στην Περιφέρεια Αττικής (+1%) και στο Βόλο (+10%). Οριακή μείωση (- 31%) του εβδομαδιαίου ιικού φορτίου των αστικών λυμάτων παρατηρήθηκε στην Αλεξανδρούπολη, ενώ μείωση (-43%) αυτού παρατηρήθηκε στην Πάτρα.

Σύμφωνα με την γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων 602 κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττική, 439 στη Θεσσαλονίκη πάνω από 200 στη Λάρισα, ανώ αυξημένο είναι και το επιδημιολογικό φορτίο σε Μαγνησία (128) και βόρεια προάστια της Αθήνας

Η γεωγραφική κατανομή των 3.065 κρουσμάτων covid-19 έχει ως εξής:

69 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής

102 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών

41 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής

99 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών

141 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών

53 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών

80 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς

17 κρούσματα στην Π.Ε. Νήσων

439 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

1 κρούσμα στο Άγιο Όρος

40 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Άνδρου

17 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

15 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Άρτας

70 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

34 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

12 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

85 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

69 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

42 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου

17 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

87 κρούσματα στην Π.Ε Ημαθίας

32 κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου

3 κρούσματα στην Π.Ε. Θάσου

2 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ικαρίας

36 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

65 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου

25 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

20 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

14 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

42 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

40 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης

17 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Κω

4 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

219 κρούσματα στην Π.Ε Λάρισας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου

8 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

5 κρούσματα στην Π.Ε. Λευκάδας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Λήμνου

128 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

57 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Μυκόνου

2 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου

75 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

1 κρούσμα στην Π.Ε. Πάρου

95 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

77 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

41 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

27 κρούσματα στην ΠΕ Ρόδου

3 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου

67 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

1 κρούσμα στην Π.Ε. Σποράδων

1 κρούσμα στην Π.Ε. Σύρου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Τήνου

51 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

40 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

32 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

25 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

14 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

185 κρούσματα υπό διερεύνηση

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Στα 3.065 τα νέα κρούσματα - Μεγάλη διασπορά σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Μαγνησία και βόρεια προάστια Αθήνας"

“Κόκκινη κάρτα” στην Ελλάδα από το ΕΔΔΑ: Κρατούμενος αρνήθηκε σωματικό- πρωκτικό έλεγχο – Του επιβλήθηκαν περιττές και χωρίς επαρκή λόγο κυρώσεις

Αντιμέτωπος με 4 πειθαρχικές διαδικασίες ήρθε κρατούμενος στις φυλακές Διαβατών Θεσσαλονίκης και στις φυλακές Νιγρίτας Σερρών, όπου κρατούνταν προσωρινά και ο οποίος αρνήθηκε να υποβληθεί σε σωματικό- πρωκτικό έλεγχο. Στις τρεις πρώτες του επιβλήθηκε ποινή δέκα ημερών κράτησης σε «ειδικό κελί» για απείθεια. Στην τέταρτη διαδικασία, ο προσφεύγων τοποθετήθηκε αρχικά σε «αίθουσα υποδοχής» σε ημι-απομόνωση, πριν μεταφερθεί σε άλλη φυλακή.

Τα ένδικα μέσα που άσκησε εναντίον των εν λόγω αποφάσεων, απορρίφθηκαν από τα εθνικά δικαστήρια κι έτσι ο Ράμι Συριανός, Έλληνας υπήκοος, ο οποίος γεννήθηκε το 1988 και ζει στη Λάρισα, προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ).

Δεν ήταν υποχρεωμένος

Το Δικαστήριο σημείωσε εξ αρχής ότι η παρούσα υπόθεση δεν αφορά τις σωματικές έρευνες αυτές καθ’ αυτές, αλλά την πειθαρχική κύρωση που επιβλήθηκε στον προσφεύγοντα για την άρνηση υποβολής σε μια τέτοια έρευνα. «Πράγματι, από τον φάκελο δεν προέκυπτε ότι ο προσφεύγων ήταν υποχρεωμένος να τις υποστεί» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση.

Παρά το γεγονός πως η πρακτική πειθαρχικών διώξεων είναι σύννομη και προβλέπεται βάσει σχετικών διατάξεων, στη συγκεκριμένη υπόθεση έκρινε ότι «θα εκτιμήσει την αναλογικότητα της πειθαρχικής ποινής που έχει επιβληθεί βάσει της νομολογίας  σχετικά με την ανάγκη για σωματικό έλεγχο μέσω του πρωκτικού ελέγχου. Πράγματι, η άρνηση του προσφεύγοντος να συμμορφωθεί με την εντολή των αξιωματικών της φυλακής να γδυθεί και να υποβληθεί σε μια τέτοια έρευνα πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο της ανάγκης αυτής της έρευνας».

Τι αναφέρει το ΕΔΔΑ για τα γεγονότα

«Το Δικαστήριο επισήμανε, σχετικά, ότι η εν λόγω σωματική έρευνα διατάχθηκε από τους αξιωματικούς της φυλακής στις 26 Μαρτίου 2012. Την ημερομηνία αυτή, ο προσφεύγων μεταφέρθηκε από τις φυλακές της Νιγρίτας στο σωφρονιστικό δικαστήριο Θεσσαλονίκης, προκειμένου να παρασταθεί στην ακρόαση της ποινικής υπόθεσης που τον αφορά. Μετά την αναβολή της υπόθεσης, μεταφέρθηκε στις φυλακές της Νιγρίτας» αναφέρει μεταξύ άλλων η απόφαση.

«Πράγματι, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του προσφεύγοντος, οι οποίοι δεν αμφισβητούνται από την κυβέρνηση, η μεταφορά του πραγματοποιήθηκε χωρίς άλλους κρατούμενους στο όχημα και διήρκεσε περίπου πέντε ώρες, κατά τη διάρκεια του οποίου είχε μόνο επικοινωνία με τους φύλακες και τους αξιωματικούς της φυλακής. Το Δικαστήριο σημειώνει σχετικά ότι οι αρμόδιες αρχές δεν ανέφεραν κανέναν λόγο που να δικαιολογεί την ανάγκη διεξαγωγής έρευνας υπό αυτές τις συνθήκες, ειδικά επειδή, όπως φαίνεται από τον φάκελο, ο προσφεύγων δεν είχε έρθει σε επαφή με κανέναν κατά την απουσία του» τονίζεται.

Η καταδίκη δεν αφορούσε διακίνηση ναρκωτικών

Στο σκεπτικό της απόφασης του ΕΔΔΑ επισημαίνεται επίσης πως «το Δικαστήριο διαπίστωσε περαιτέρω ότι ο προσφεύγων δεν είχε καταδικαστεί για λόγους που σχετίζονται με τη διακίνηση ναρκωτικών. Επιπλέον, δεν θεωρήθηκε επικίνδυνος από τις αρχές των φυλακών  για οποιοδήποτε άλλο λόγο». Και προστίθεται: «Οι αρμόδιες αρχές δεν είχαν στη διάθεσή τους κάποια συγκεκριμένη ή ασαφή ένδειξη που θα οδηγούσε στην υποψία ότι ο προσφεύγων μπορεί να μεταφέρει ναρκωτικά κρυμμένα στον πρωκτό του».

Το Δικαστήριο σημειώνει ότι οι ισχυρισμοί του προσφεύγοντος, που παρουσιάστηκαν ενώπιον των εθνικών δικαστηρίων, δεν εξετάστηκαν από το ποινικό δικαστήριο.

Αυστηρή ποινή η μεταφορά σε άλλη φυλακή

Όσον αφορά στη σοβαρότητα της πειθαρχικής ποινής που επιβλήθηκε, το Δικαστήριο παρατήρησε ότι «η μεταφορά του προσφεύγοντος σε άλλη φυλακή αποτελούσε αυστηρή κύρωση η οποία θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες για έναν κρατούμενο που διέμενε ήδη για μεγάλο χρονικό διάστημα σε μια φυλακή».

Παράλληλα, στις 26 Μαρτίου 2012, την ίδια μέρα που αρνήθηκε να υποβληθεί σε σωματική έρευνα, τοποθετήθηκε σε «αίθουσα υποδοχής». Ενώ αυτό το τελευταίο μέτρο, σημειώνει το ΕΔΔΑ «δεν επιβλήθηκε στο πλαίσιο πειθαρχικής διαδικασίας κατά του προσφεύγοντος, παραμένει αξιοσημείωτο το γεγονός ότι αυτό επιβλήθηκε μετά την άρνησή του να υποβληθεί σε σωματική έρευνα».

Περιττές ποινές σε μία δημοκρατική κοινωνία

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, το Δικαστήριο διαπίστωσε ότι οι εθνικές αρχές δεν έχουν παράσχει σχετικούς και επαρκείς λόγους για να δικαιολογήσουν την επιβολή της πειθαρχικής ποινής στον προσφεύγοντα, ότι η ποινή δεν ήταν ανάλογη με τον επιδιωκόμενο νόμιμο σκοπό. Και ότι αυτή η καταδίκη δεν ικανοποιούσε μια «επείγουσα κοινωνική ανάγκη» και ως εκ τούτου ήταν περιττή σε μια δημοκρατική κοινωνία. Για τους λόγους αυτούς δικαίωσε τον κρατούμενο και επέβαλε αποζημίωση από το ελληνικό Δημόσιο ύψους 2.000 ευρώ.

 www.echrcaselaw.com

dikastiko

Διαβάστε Περισσότερα » " “Κόκκινη κάρτα” στην Ελλάδα από το ΕΔΔΑ: Κρατούμενος αρνήθηκε σωματικό- πρωκτικό έλεγχο – Του επιβλήθηκαν περιττές και χωρίς επαρκή λόγο κυρώσεις"

Στον Ευαγγελισμό η Φώφη Γεννηματά με «υποτροπή της βασικής νόσου» - Δεν θα συμμετάσχει στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ

Η Φώφη Γεννηματά, πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, εισήχθη εκτάκτως εχθές το βράδυ με συμπτώματα ατελούς ειλεού στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

Μετά από εκτενείς εξετάσεις, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το νοσοκομείο, διαπιστώθηκε ότι η κατάσταση οφείλεται σε υποτροπή της βασικής της νόσου.

Η κυρία Γεννηματά δίνει νέα μάχη με τον καρκίνο. Η κατάσταση της υγείας της επιδρά και στην εσωκομματική κούρσα για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, καθώς η μέχρι σήμερα επικεφαλής της παράταξης απέσυρε την υποψηφιότητά της.

Σε επικοινωνία με τους στενούς της συνεργάτες, η κυρία Γεννηματά εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι θα κερδίσει και αυτή τη μάχη.

Σε επίσημη ανακοίνωσή της, η κυρία Γεννηματά αναφέρει τα εξής:

Η επιδείνωση της κατάστασης της υγείας μου, που απαιτεί νοσηλεία και αντιμετώπιση, με υποχρεώνει να μην συμμετάσχω ως υποψήφια στην εκλογική διαδικασία για την εκλογή Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής. Ως Πρόεδρος μέχρι την ανάδειξη νέας ηγεσίας αλλά και ως βουλευτής μετά, προτεραιότητα μου παραμένει η ενότητα και η προοπτική της παράταξης. 


Χθες, σε ανάρτηση στην προσωπική της σελίδα στο Facebook, ανέφερε ότι, λόγω ξαφνικής αδιαθεσίας, δεν μπόρεσε να δώσει το «παρών» σε εκδήλωση του ΚΙΝΑΛ.



Αμέσως μετά την είδηση για την κατάσταση της υγείας της κυρίας Γεννηματά, ο εκ των υποψηφίων για την ηγεσία του κόμματος, Νίκος Ανδρουλάκης, δήλωσε: «Εύχομαι περαστικά και ταχεία ανάρρωση στην Πρόεδρο Φώφη Γεννήματα. Όσο με αφορά, από αυτή τη στιγμή αναστέλλω την προεκλογική μου δραστηριότητα».


Με τους στενούς συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά επικοινώνησε αμέσως και ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση, λέγοντας ότι είναι κοντά της ως σύντροφος και καλός φίλος.


«H σκέψη μας είναι μαζί της. Οι ευχές μας τη συνοδεύουν, είμαστε σίγουροι ότι θα κερδίσει και αυτή την περιπέτεια, την περιμένουμε να γυρίσει σύντομα κοντά μας» δήλωσε από την πλευρά του ο Χάρης Καστανίδης, επίσης υποψήφιος για την προεδρία του Κινήματος Αλλαγής στις προσεχείς εκλογές.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Στον Ευαγγελισμό η Φώφη Γεννηματά με «υποτροπή της βασικής νόσου» - Δεν θα συμμετάσχει στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ"

Εκτακτο δελτίο ΕΜΥ για σφοδρό κύμα κακοκαιρίας, έρχεται ο «Μπάλλος»

Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων εξέδωσε πριν από λίγο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ). Σύμφωνα με αυτό, «οι βροχές και οι καταιγίδες που εκδηλώνονται σήμερα Τρίτη σε πολλές περιοχές της ανατολικής χώρας και είναι πρόσκαιρα ισχυρές, βαθμιαία θα περιοριστούν στη Θράκη, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα και από τις βραδινές ώρες θα εξασθενήσουν».

Ωστόσο ως πρόγνωση αναφέρει τα εξής: «Ένα νέο καιρικό σύστημα με το όνομα ΜΠΑΛΛΟΣ (BALLOS) θα προκαλέσει νέα κακοκαιρία στη χώρα από την Πέμπτη (14-10-2021) και από τα δυτικά-νοτιοδυτικά, με κύρια χαρακτηριστικά:

1. Τις ΙΣΧΥΡΕΣ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ, που θα συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις και πρόσκαιρα κατά τη διάρκεια των φαινομένων από ισχυρούς ριπαίους ανέμους. Τα έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν αρχικά το Ιόνιο, τα δυτικά ηπειρωτικά και τη Μακεδονία και από το μεσημέρι της Πέμπτης βαθμιαία την υπόλοιπη χώρα.

Την Παρασκευή (15-10-2021) κακοκαιρία προβλέπεται αρχικά σε όλη τη χώρα, τα έντονα φαινόμενα όμως από τις απογευματινές ώρες στα βορειοδυτικά θα εξασθενήσουν.

Το Σάββατο (16-10-2021) ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα επηρεάσουν την ανατολική χώρα, αλλά βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

2. Τους ΘΥΕΛΛΩΔΕΙΣ νότιους ΑΝΕΜΟΥΣ εντάσεως 7 με 8 Μποφόρ. Στη βόρεια Ελλάδα από το βράδυ της Πέμπτης (14-10-2021) θα επικρατήσουν βόρειοι άνεμοι με την ίδια ένταση, ενώ την Παρασκευή (15-10-2021) οι νότιοι άνεμοι στο Αιγαίο πιθανώς να φτάσουν τοπικά τα 9 Μποφόρ.

3. Την ΑΙΣΘΗΤΗ ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ στη βόρεια Ελλάδα κατά 6 με 7 βαθμούς Κελσίου».

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Εκτακτο δελτίο ΕΜΥ για σφοδρό κύμα κακοκαιρίας, έρχεται ο «Μπάλλος»"

Κομισιόν: Πακέτο στήριξης 1 δισ. ευρώ για το Αφγανιστάν

Κατά τη διάρκεια της συνόδου της G20 για το Αφγανιστάν, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα ανακοινώσει πακέτο στήριξης αξίας περίπου 1 δισεκατομμυρίου ευρώ για τον αφγανικό λαό και τις γειτονικές χώρες για την αντιμετώπιση των επειγόντων αναγκών στη χώρα και την περιοχή, καθώς η κοινωνικοοικονομική κατάσταση στο Αφγανιστάν επιδεινώνεται, θέτοντας σε κίνδυνο εκατοντάδες χιλιάδες Αφγανούς καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, ενώ υπογραμμίζεται πως η ανθρωπιστική βοήθεια από μόνη της δεν θα είναι αρκετή για να αποτρέψει τον λιμό και μια μεγάλη ανθρωπιστική κρίση.

Η συνολική αναπτυξιακή βοήθεια της ΕΕ προς το Αφγανιστάν παραμένει παγωμένη. Τα πέντε σημεία αναφοράς που συμφωνήθηκαν από τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ παραμένουν σε ισχύ. Πρέπει να τηρηθούν προτού επαναληφθεί η τακτική αναπτυξιακή συνεργασία.

Η ανακοίνωση ακολουθεί τη συζήτηση των υπουργών Ανάπτυξης της ΕΕ για μια σταδιακή προσέγγιση για άμεση υποστήριξη του αφγανικού πληθυσμού προκειμένου να αποτραπεί μια ανθρωπιστική καταστροφή, χωρίς να νομιμοποιηθεί η προσωρινή κυβέρνηση των Ταλιμπάν.

Η πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι «πρέπει να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να αποτρέψουμε μια μεγάλη ανθρωπιστική και κοινωνικοοικονομική κατάρρευση στο Αφγανιστάν. Πρέπει να το κάνουμε γρήγορα. Ήμασταν σαφείς σχετικά με τους όρους μας για οποιαδήποτε συνεργασία με τις αφγανικές αρχές, συμπεριλαμβανομένου του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μέχρι στιγμής, οι αναφορές μιλούν από μόνες τους. Αλλά ο αφγανικός λαός δεν πρέπει να πληρώσει το τίμημα των ενεργειών των Ταλιμπάν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το πακέτο στήριξης του Αφγανιστάν είναι για τον αφγανικό λαό και τους γείτονες της χώρας που ήταν οι πρώτοι που τους παρείχαν βοήθεια ».

Το πακέτο στήριξης του Αφγανιστάν συνδυάζει την ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ με την παροχή στοχευμένης στήριξης για βασικές ανάγκες προς άμεσο όφελος του αφγανικού λαού και των γειτονικών χωρών.

Το σημερινό πακέτο περιλαμβάνει τα 300 εκατομμύρια ευρώ για ανθρωπιστικούς σκοπούς που έχουν ήδη συμφωνηθεί. Αυτή η ανθρωπιστική στήριξη συνοδεύεται από πρόσθετη, εξειδικευμένη υποστήριξη για εμβολιασμούς, καταφύγια, καθώς και προστασία των πολιτών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται για να καταστήσει δυνατή τη χρήση κονδυλίων που προορίζονται για το Αφγανιστάν της τάξης των τουλάχιστον 250 εκατομμυρίων ευρώ για υποστήριξη σε Αφγανούς σε επείγουσες ανάγκες, ιδίως στον τομέα της υγείας.

Οι άμεσοι γείτονες του Αφγανιστάν ήταν οι πρώτοι που παρείχαν ασφάλεια στους Αφγανούς που εγκατέλειψαν τη χώρα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα διατεθούν πρόσθετα κεφάλαια για τη στήριξη αυτών των χωρών στη διαχείριση της μετανάστευσης, καθώς και στη συνεργασία για την πρόληψη της τρομοκρατίας, την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της λαθραίας διακίνησης μεταναστών.

Συνολικά η υποστήριξη προς τον αφγανικό λαό θα ανέλθει σε περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Όπως επισημάνθηκε στο φόρουμ της ΕΕ για την παροχή προστασίας στους Αφγανούς που κινδυνεύουν, η προστασία από την ΕΕ περιλαμβάνει βραχυπρόθεσμα την ασφαλή διέλευση Αφγανών που συνδέονται με την ΕΕ και τα κράτη μέλη της και ευπαθείς ομάδες, όπως υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, γυναίκες, δημοσιογράφοι, ακτιβιστές της κοινωνίας των πολιτών, αστυνομικοί και αξιωματούχοι επιβολής του νόμου, δικαστές και επαγγελματίες του δικαστικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων των οικογενειών τους.

Μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, η Επιτροπή θα υποστηρίξει με ένα πολυετές πρόγραμμα κράτη μέλη που αποφασίζουν να φιλοξενήσουν Αφγανούς που κινδυνεύουν μέσω της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για επανεγκατάσταση και ανθρωπιστική είσοδο και άλλες συμπληρωματικές οδούς, καθώς και επιχειρησιακή βοήθεια από τις υπηρεσίες δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων της ΕΕ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Κομισιόν: Πακέτο στήριξης 1 δισ. ευρώ για το Αφγανιστάν"

Διαμαρτυρία στο ΑΠΘ: Ζήτησαν από φοιτητές να κάνουν τηλεκπαίδευση – Δε χωρούν στο αμφιθέατρο (VIDEO)

Κινητοποίηση έξω από την πρυτανεία του ΑΠΘ πραγματοποίησαν σήμερα μέλη φοιτητικών συλλόγων, απαιτώντας να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας προκειμένου να μπορέσουν να παρακολουθούν διά ζώσης τα μαθήματά τους με ασφάλεια.

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με τις καταγγελίες φοιτητών, χθες υπήρξαν απίστευτες εικόνες συνωστισμού έξω από την φιλοσοφική, την ΣΘΕ αλλά και μεγάλες ουρές προκειμένου να μπουν στο αμφιθέατρο, τονίζοντας ότι δεν τηρούνται ούτε τα στοιχειώδη μέτρα και χαρακτηρίζοντας τους ελέγχους πιστοποιητικων που γίνονται στις εισόδους.

“Η κατάσταση που αντίκρισα με χθες, πρώτη ημέρα ανοίγματος των σχολών με χιλιάδες φοιτητές να επιστρέφουν μετά από ενάμιση χρόνο εγκλεισμού, ήταν απίστευτος συνωστισμός, μεγάλες ουρές σε σχολές όπως η ΣΘΕ, η Φιλοσοφική και το Πολυτεχνείο”, ανέφερε μιλώντας στο GRTimes.gr, η Παρασκευή Τσεκουρά, μέλος του φοιτητικού συλλόγου του τμήματος Γεωπονίας,

Επισήμανε δε, ότι υπάρχουν παραδείγματα, όπως είναι το τμήμα της Ψυχολογίας που το αμφιθέατρο γέμισε και πολλοί φοιτητές ήταν όρθιοι αλλά και στη Νομική, που επίσης γέμισε το αμφιθέατρο και είπαν στους φοιτητές ότι μπορούν να αποχωρήσουν και να παρακολουθήσουν το μάθημα μέσω τηλεκπαίδευσης.

Ανάμεσα σε αυτά που διεκδικούν οι φοιτητές, όπως είπε, είναι να εγκατασταθεί στο πανεπιστήμιο κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, να αξιοποιηθούν τα κτίρια της ΔΕΘ και κτήρια που ανήκουν στο πανεπιστήμιο προκειμένου να υπάρξει αποσυμφόρηση της κατάστασης αλλά και να ενισχυθούν με χρηματοδότηση τα πανεπιστήμια.

grtimes

Διαβάστε Περισσότερα » " Διαμαρτυρία στο ΑΠΘ: Ζήτησαν από φοιτητές να κάνουν τηλεκπαίδευση – Δε χωρούν στο αμφιθέατρο (VIDEO)"

Εμπόδια σε γονικές παροχές και μεταβιβάσεις σε πολυκατοικίες

Επιστολή με θέμα της την επίλυση κατεπειγόντων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες οριζόντιων ιδιοκτησιών στις πολυκατοικίες της χώρας κατά τη σύνταξη συμβολαιογραφικών πράξεων μεταβίβασης ακινήτων, και ιδίως γονικών παροχών, και κατά την κατάρτιση του Εθνικού Κτηματολογίου, απέστειλε στους αρμόδιους υπουργούς η ΠΟΜΙΔΑ.

Όπως αναφέρει στην επιστολή της η ΠΟΜΙΔΑ, η ανάγκη διευκόλυνσης των εμπράγματων συναλλαγών των πολιτών, ενόψει μάλιστα και της καθιέρωσης των «αφορολόγητων» γονικών παροχών και η ανάγκη ολοκλήρωσης της κατάρτισης και λειτουργίας του Εθνικού Κτηματολογίου, ενόψει και της γενικής εφαρμογής της «Ταυτότητας Κτιρίου» από 1.1.2022, καθιστούν αναγκαία την άμεση και κατεπείγουσα νομοθέτηση, με προσθήκη στο κατατεθέν στη Βουλή νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ, της δυνατότητας επίλυσης των εξής σοβαρών προβλημάτων που απασχολούν μεγάλο αριθμό ιδιοκτητών οριζοντίων ιδιοκτησιών στις πολυκατοικίες της χώρας μας και παρεμποδίζουν τις εμπράγματες συναλλαγές, τις γονικές παροχές και δωρεές και την ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου:

1. Δικαίωμα μονομερούς τροποποίησης σύστασης οριζοντίου ιδιοκτησίας, όταν κατά την υπαγωγή στο ν. 4495/2017 αποδεικνύεται ότι υπάρχει διαφορά στην επιφάνεια, υπέρ ή σε βάρος όμορης οριζόντιας ιδιοκτησίας.

2. Η απόκλιση των διαστάσεων οριζόντιας ιδιοκτησίας έως 2% συνολικά από την κάτοψη της πράξης σύστασης να μην απαιτεί τροποποίησή της.

3. Επίλυση του προβλήματος των άκυρων θέσεων στάθμευσης με χιλιοστά στην πυλωτή πολυκατοικιών.

4. Δυνατότητα μονομερούς κατάργησης του δικαιώματος «υψούν» στις υφιστάμενες οικοδομές.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

Προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα
Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα
Προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κώστα Τσιάρα
Προς τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο
Προς τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Νίκο Ταγαρά
Προς τον Υφυπουργό Κτηματολογίου κ. Θεόδωρο Λιβάνιο

ΘΕΜΑ: Επίλυση προβλημάτων των ιδιοκτητών οριζοντίων ιδιοκτησιών που παρακωλύουν εμπράγματες συναλλαγές, γονικές παροχές και Κτηματολόγιο.

Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί

Η ανάγκη διευκόλυνσης των εμπράγματων συναλλαγών των πολιτών, ενόψει μάλιστα και της καθιέρωσης των «αφορολόγητων» γονικών παροχών και η ανάγκη ολοκλήρωσης της κατάρτισης και λειτουργίας του Εθνικού Κτηματολογίου, ενόψει και της γενικής εφαρμογής της «Ταυτότητας Κτιρίου» από 1.1.2022, καθιστούν αναγκαία την άμεση και κατεπείγουσα νομοθέτηση, με προσθήκη στο κατατεθέν στη Βουλή νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ, της δυνατότητας επίλυσης των εξής σοβαρών προβλημάτων που απασχολούν μεγάλο αριθμό ιδιοκτητών οριζοντίων ιδιοκτησιών στις πολυκατοικίες της χώρας μας και παρεμποδίζουν τις εμπράγματες συναλλαγές, τις γονικές παροχές και δωρεές και την ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου:

1. Δικαίωμα μονομερούς τροποποίησης σύστασης οριζοντίου ιδιοκτησίας όταν κατά την τακτοποίηση με το ν. 4495/2017 διαπιστώνεται διαφορά στην επιφάνεια, υπέρ ή σε βάρος όμορης οριζόντιας ιδιοκτησίας από τα εγκεκριμένα σχέδια της οικοδομικής άδειας, χωρίς όμως να θίγονται κοινόχρηστοι και κοινόκτητοι χώροι του κτιρίου.

Με την παρ. 5 του άρθρου 98 του ν. 4495/2017, όπως τροποποιήθηκε από το ν. 4759/2020, αποκαταστάθηκε το ανυπέρβλητο πρόβλημα που αντιμετώπιζαν δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες οριζοντίων ιδιοκτησιών σε όλη την Ελλάδα, τα διαμερίσματα των οποίων είχαν κάποια διαφορά στην επιφάνεια τους σε σχέση με τα εγκεκριμένα πολεοδομικά σχέδια, υπέρ ή σε βάρος των κοινόχρηστων χώρων των πολυκατοικιών, κάτι το οποίο -μέχρι τη θέσπιση των προαναφερθεισών ευεργετικών ρυθμίσεων- απαιτούσε τροποποίηση της σύστασης οριζοντίου ιδιοκτησίας, η οποία προϋποθέτει την σύμφωνη γνώμη όλων των συνιδιοκτητών του κτιρίου, πράγμα εντελώς αδύνατον στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων.

Ωστόσο -και παρά τις παραπάνω ρυθμίσεις- υπάρχει σωρεία περιπτώσεων όπου η διαφορά στην επιφάνεια της οριζόντιας ιδιοκτησίας που πρόκειται να υπαχθεί στις διατάξεις του ν. 4495/2017, δεν έχει προκύψει υπέρ ή σε βάρος των κοινοχρήστων χώρων της πολυκατοικίας, αλλά υπέρ ή σε βάρος μίας ή περισσότερων όμορων οριζοντίων ιδιοκτησιών. Οι περιπτώσεις αυτές δεν καταλαμβάνονται από τις παραπάνω ρυθμίσεις με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η μονομερής τροποποίηση της σύστασης, αλλά να απαιτείται τροποποίηση με ομοφωνία του συνόλου των συνιδιοκτητών, παρότι στην πραγματικότητα, το πρόβλημα που έχει προκύψει δεν αφορά παρά μόνον τους ιδιοκτήτες των επηρεαζόμενων οριζόντιων ιδιοκτησιών.

Μάλιστα στις περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις -οι οποίες έχουν προκύψει σχεδόν πάντοτε από την κατασκευή της πολυκατοικίας-, τα σχέδια που έχουν προσαρτηθεί στη σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας αποτυπώνουν μεν την πραγματική κατάσταση, αλλά υπάρχουν αποκλίσεις σε σχέση με τα εγκεκριμένα από την πολεοδομία σχέδια. Είναι προφανές ότι όλες αυτές οι περιπτώσεις είναι λιγότερο προβληματικές από αυτές στις οποίες έχουν καταληφθεί κοινόχρηστοι χώροι του κτιρίου και επηρεάζουν πολύ λιγότερο ή και καθόλου τις σχέσεις των συνιδιοκτητών μεταξύ τους, καθώς και την μορφή του κτιρίου.

ΠΡΟTΕΙΝΟΥΜΕ να προστεθεί νέα παράγραφος στο άρθρο 98 του ν. 4495/2017 με την οποία να ορίζεται ότι: «Στην περίπτωση διαφοροποίησης του περιγράμματος αυτοτελών ιδιοκτησιών από τα εγκεκριμένα σχέδια της οικοδομικής άδειας υπέρ ή εις βάρος όμορης οριζοντίου ιδιοκτησίας, εφόσον δεν θίγονται κοινόχρηστοι και κοινόκτητοι χώροι του κτιρίου, οι ιδιοκτήτες των αυτοτελών ιδιοκτησιών που επηρεάζονται από τη διαφοροποίηση αυτή, έχουν δικαίωμα να προβαίνουν σε συμβολαιογραφική πράξη τροποποίησης της πράξης σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας, προκειμένου να ενσωματώσουν τον υπαγόμενο στις διατάξεις του παρόντος χώρο στην οριζόντια ιδιοκτησία τους ή να τον εξαιρέσουν από αυτήν, χωρίς τη σύμπραξη του συνόλου των συνιδιοκτητών, η σύμφωνη γνώμη των οποίων τεκμαίρεται. Αν η διαφοροποίηση έχει υλοποιηθεί κατά την κατασκευή του κτιρίου, ο κύριος αυτοτελούς ιδιοκτησίας που έχει έννομο συμφέρον μπορεί να προβεί μονομερώς στην παραπάνω συμβολαιογραφική πράξη τροποποίησης».

2. Η απόκλιση των διαστάσεων οριζόντιας ιδιοκτησίας έως 2% συνολικά από την κάτοψη της σχετικής πράξης σύστασης, να μην απαιτεί τροποποίησή της.

Κατά τη σύνταξη συμβολαιογραφικών πράξεων μεταβίβασης ακινήτων παρατηρείται το φαινόμενο αποκλίσεων στις διαστάσεις των οριζοντίων ιδιοκτησιών από τη μέτρηση που έχει καταγραφεί στη σύσταση οριζοντίων ιδιοκτησιών, σε σχέση με μεταγενέστερη μέτρηση. Οι συγκεκριμένες αποκλίσεις είναι συνήθως μικρές (κάτω του 2% από τις αναγραφόμενες στη κάτοψη της σύστασης διαστάσεις) και οφείλονται είτε σε μη προσμέτρηση των τοίχων είτε στη μεθοδολογία της μέτρησης.

Στις περιπτώσεις αυτές, οι εν λόγω οριζόντιες ιδιοκτησίες τίθενται εν τοις πράγμασι «εκτός συναλλαγής» καθώς για την διόρθωση του εμβαδού τους στο πραγματικό απαιτείται τροποποίηση της σύστασης με τη σύμπραξη όλων των συνιδιοκτητών. Το φαινόμενο αυτό είναι έντονο στις παλαιότερες πολυκατοικίες με πλήθος οριζοντίων ιδιοκτησιών που η τροποποίηση σύστασης με τη σύμπραξη όλων είναι αδύνατη.

ΠΡΟTΕΙΝΟΥΜΕ να προστεθεί νέα παράγραφος στο άρθρο 98 του ν. 4495/2017 με την οποία να ορίζεται ότι: «Απόκλιση των διαστάσεων οριζόντιας ιδιοκτησίας έως 2% συνολικά από την κάτοψη της πράξης σύστασης οριζοντίων ιδιοκτησιών δεν λαμβάνεται υπόψη για την μέτρηση της οριζόντιας ιδιοκτησίας και δεν απαιτείται τροποποίηση της σχετικής πράξης σύστασης».

3. Δυνατότητα μονομερούς κατάργησης του δικαιώματος «υψούν» στις υφιστάμενες πολυκατοικίες.

Στις πολυκατοικίες που κατασκευάζοντας κατά τις προηγούμενες δεκαετίες, ο κατασκευαστής ή οικοπεδούχος συνηθέστατα διατηρούσαν ως ιδιαίτερη οριζόντια ιδιοκτησία ένα ποσοστό συνιδιοκτησίας επί του οικοπέδου, προκειμένου να το αποδώσουν σε μελλοντικούς ορόφους (δικαίωμα υψούν), με δικαίωμα μονομερούς ανακατανομής των ποσοστών συγκυριότητας του δικαιώματος αυτού στο γεωτεμάχιο (οικόπεδο). Στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων αυτών, οι συντελεστές δόμησης εξαντλήθηκαν εξαρχής ή μειώθηκαν αργότερα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πλέον οποιαδήποτε δυνατότητα επέκτασης της οικοδομής καθ’ ύψος. Ωστόσο το προαναφερθέν ποσοστό συνιδιοκτησίας ενώ στην πραγματικότητα είναι άνευ αξίας και ουσιαστικής χρησιμότητας, φορολογείται στον ΕΝΦΙΑ και στις λοιπές φορολογίες κεφαλαίου ως αυτοτελές περιουσιακό στοιχείο γιατί εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται ως τμήμα οικοπέδου με εξαντλημένο συντελεστή δόμησης.

Γι' αυτό, προκειμένου να αποφύγουν την σχετική άδικη πλέον φορολογική επιβάρυνση αλλά και τις γραφειοκρατικές διατυπώσεις που συνεπάγεται η καταχώρηση των δικαιωμάτων τους αυτών, οι περισσότεροι από τους ιδιοκτήτες τέτοιων ποσοστών συνιδιοκτησίας δεν τα έχουν δηλώσει στο Εθνικό Κτηματολόγιο, με αποτέλεσμα αυτά να φαίνονται σήμερα ως «αγνώστου ιδιοκτήτη», ενώ μετά την οριστικοποίηση των πρώτων εγγραφών θα περιέλθουν στο Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο έτσι θα καταστεί συνιδιοκτήτης στο «δικαίωμα υψούν» σε χιλιάδες πολυκατοικίες σε όλη τη χώρα! Αυτό θα δημιουργήσει πραγματικό χάος τόσο τους συνιδιοκτήτες διαμερισμάτων πολυκατοικιών, αφού το Δημόσιο θα πρέπει να συμμετέχει και να ψηφίζει (!) στις Γενικές Συνελεύσεις τους, όσο και στο Δημόσιο το οποίο θα κληθεί να διαχειριστεί όλα αυτά τα άνευ αντικειμένου περιουσιακά «δικαιώματα».

ΠΡΟTΕΙΝΟΥΜΕ να προστεθεί νέα παράγραφος στο άρθρο 98 του ν. 4495/2017 με την οποία να ορίζεται ότι: «Ο ιδιοκτήτης οριζόντιας ιδιοκτησίας δικαιώματος υψούν δικαιούται να το καταργήσει ολοσχερώς μεταβιβάζοντας το αντίστοιχο ποσοστό της εξ αδιαιρέτου συνιδιοκτησίας επί του γεωτεμαχίου σε άλλη ιδιοκτησία του ή προς ιδιοκτήτη άλλης οριζόντιας ιδιοκτησίας του αυτού κτηρίου, με μονομερή τροποποίηση της πράξης σύστασης οριζοντίου ιδιοκτησίας, χωρίς να απαιτείται η συναίνεση των λοιπών μη εμπλεκομένων συνιδιοκτητών του κτιρίου».

4. Επίλυση του προβλήματος των άκυρων θέσεων στάθμευσης με χιλιοστά στην πυλωτή πολυκατοικιών.

Με την υπ’ αριθμό 23/2000 απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου κρίθηκαν ως άκυρες πολλές χιλιάδες θέσεις στάθμευσης που είχαν συσταθεί ως ανεξάρτητες οριζόντιες ιδιοκτησίες στον ανοιχτό χώρο πυλωτής πολυκατοικίας, ακόμα κι αυτές είχαν συσταθεί πριν την θέση σε ισχύ των ν. 960/1979 και 1221/1981! Ωστόσο η νομολογία τελικά δικαίωσε όλους όσους είχαν πληρώσει και αποκτήσει τέτοιας άκυρες θέσεις στάθμευσης στην πυλωτή, με την συνδρομή του άρθρου 182 ΑΚ σύμφωνα με το οποίο μία άκυρη δικαιοπραξία μπορεί να μετατραπεί σε άλλη έγκυρη, με τις προϋποθέσεις του άρθρου αυτού, κρίνοντας ότι η άκυρη σύσταση και μεταβίβαση της θέσης στάθμευσης ως ανεξάρτητης οριζόντιας ιδιοκτησίας, μπορεί να ισχύσει ως έγκυρη παραχώρηση δικαιώματος αποκλειστικής χρήσης της θέσης αυτής.

Αποτέλεσμα της δικαστικής ακύρωσης των θέσεων αυτών στάθμευσης ήταν ότι (ακόμα κι αν αυτή μετατραπεί σε δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης), παρέμενε αδιάθετο το ποσοστό εξ αδιαιρέτου συνιδιοκτησίας επί του οικοπέδου που αντιστοιχούσε στα χιλιοστά των άκυρων θέσεων στάθμευσης. Το πρόβλημα αυτό έχει μικρότερη πρακτική σημασία στην περίπτωση που ο χρήστης της θέσης στάθμευσης είχε και άλλη οριζόντια ιδιοκτησία κύριας χρήσης εντός της ίδιας πολυκατοικίας, είναι όμως πολύ οξύτερο, όταν ο χρήστης δεν έχει άλλη οριζόντια ιδιοκτησία εντός της ίδιας πολυκατοικίας και κατά συνέπεια δεν δικαιούται να έχει ούτε δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης της θέσης στάθμευσης αυτής. Το εν λόγω νομικό ζήτημα γίνεται ακόμα πιο σοβαρό σε καθεστώς λειτουργούντος Κτηματολογικού Γραφείου, δεδομένου ότι το ποσοστό συνιδιοκτησίας που αντιστοιχεί στις άκυρες θέσεις στάθμευσης, θα πρέπει να συμπεριληφθεί στον υποδοχέα αδιάθετου ποσοστού συνιδιοκτησίας και να καταχωρηθεί ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» με αποτέλεσμα μετά την οριστικοποίηση των πρώτων εγγραφών να περιέλθει στο Ελληνικό Δημόσιο!

ΠΡΟTΕΙΝΟΥΜΕ να προστεθεί νέα παράγραφος στο άρθρο 98 του ν. 4495/2017 με την οποία να ορίζεται ότι: «Στις περιπτώσεις σύστασης άκυρων θέσεων στάθμευσης ως ανεξαρτήτων οριζοντίων ιδιοκτησιών στις πυλωτές των πολυκατοικιών, αυτές θεωρούνται ως δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης και το ποσοστό εξ αδιαιρέτου συνιδιοκτησίας τους, προσαυξάνει αυτοδίκαια το ποσοστό συνιδιοκτησίας της οριζόντιας ιδιοκτησίας κύριας χρήσης του αυτού ιδιοκτήτη στην οποία de facto αντιστοιχούν. Ο ιδιοκτήτης χώρου κύριας χρήσης στην αυτή πολυκατοικία δικαιούται να προβεί σε μονομερή τροποποίηση της οριζοντίου ιδιοκτησίας του, ενσωματώνοντας τα χιλιοστά της θέσης στάθμευσης στην ιδιοκτησία του και καθιστώντας την θέση ως παράρτημα αποκλειστικής χρήσης του εκάστοτε ιδιοκτήτη της. Αν ο ιδιοκτήτης μιας τέτοιας θέσης δεν έχει στην κυριότητά του χώρο κύριας χρήσης, δικαιούται να μεταβιβάσει τη θέση αυτή ως παράρτημα αποκλειστικής χρήσης σε οποιονδήποτε ιδιοκτήτη χώρου κύριας χρήσης στο ίδιο και μόνον κτίριο. Η σχετική διόρθωση στα κτηματολογικά φύλλα μπορεί να πραγματοποιηθεί με τη διαδικασία του πρόδηλου σφάλματος».

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Εμπόδια σε γονικές παροχές και μεταβιβάσεις σε πολυκατοικίες "

Πολύ ισχυρός σεισμός 6,3 Ρίχτερ στην Κρήτη - Ζημιές σε κτήρια - Τι λένε οι σεισμολόγοι

Ταρακουνήθηκε και πάλι η Κρήτη μέσα σε διάστημα λίγων ημερών από τον σεισμό στο Αρκαλοχώρι, καθώς σημειώθηκε δόνηση μεγέθους 6,3 Ρίχτερ το μεσημέρι της Τρίτης (12.10.2021), προκαλώντας νέα αναταραχή στο νησί.

Οι επιστήμονες παρακολουθούν τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή, η οποία εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο ανατολικά της Κρήτης. Μετά τον πρώτο σεισμό των 6,3 Ρίχτερ 24 χιλιόμετρα ανατολικά από τη Ζάκρο, σημειώθηκε και μετασεισμός 4,1 Ρίχτερ, πιο κοντά στη Ζάκρο (11 χιλιόμετρα) αλλά με μεγαλύτερο εστιακό βάθος.

Άκης Τσελέντης: «Μάλλον ήταν ο κύριος σεισμός»

«Ο σεισμός ήταν 6,3 Ρίχτερ ανατολικά της Ζάκρου στην Κρήτη με εστιακό βάθος 8 χιλιόμετρα. Δεν έχει καμία σχέση με το Αρκαλοχώρι κι από ότι φαίνεται είναι ο κύριος σεισμός. Η περιοχή αυτή πάντα δίνει τέτοιους σεισμούς. Δεν με προβληματίζει», είπε στο newsit.gr, ο καθηγητής σεισμολογίας και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης.

Ευθύμης Λέκκας: «Δεν φαίνεται να συνδέεται με το Αρκαλοχώρι»

«Το προσωρινό μέγεθος του σεισμού είναι 6,3 Ρίχτερ από 6,6 Ρίχτερ που ήταν αρχικά. Έγινε έντονα αισθητός σε όλη την Κρήτη με μικρό εστιακό βάθος. Διερευνούμε την πιθανότητα να έχει σύνδεση με το σεισμό του Αρκαλοχωριού, αλλά μάλλον δεν διαφαίνεται κάτι τέτοιο» τονίζει στο newsit.gr, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.

Βασίλης Καρακώστας: «Υπάρχει μια διέγερση στον ευρύτερο χώρο της Κρήτης»

Ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Βασίλης Καρακώστας δήλωσε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων πως ο συγκεκριμένος σεισμός «βρίσκεται σε απόσταση περίπου 100 χιλιόμετρα ανατολικότερα από τους σεισμούς στο Αρκαλοχώρι, εκεί όπου συνεχίζεται έως και σήμερα η μετασεισμική ακολουθία. Δεν υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ των δύο, είναι διαφορετικό ρήγμα, αρκετά μακριά και δεν μπορούμε να συσχετίσουμε αυτούς τους δύο σεισμούς».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των σεισμολόγων του ΑΠΘ, ο σεισμός που έγινε στο Αρκαλοχώρι πριν από περίπου δύο εβδομάδες, δεν ήταν τόσο μεγάλος ώστε να μπορέσει σε αυτή την απόσταση να προκαλέσει τη διέγερση ενός νέου ισχυρού σεισμού. Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Καρακώστας, φαίνεται πως υπάρχει «μια διέγερση στον ευρύτερο χώρο».

Η στιγμή που ο κόσμος στο Ηράκλειο βγαίνει στους δρόμους

Οι τζαμαρίες των καταστημάτων άρχισαν να τρέμουν και το έδαφος να σείεται. Οι φωνές σε γειτονιές αρχίζουν να πυκνώνουν. Είναι τα δευτερόλεπτα πανικού στο Ηράκλειο, με κατοίκους και επισκέπτες να προσπαθούν να βγουν και να βρουν ασφαλές καταφύγιο. Ο κόσμος πετάχτηκε στους δρόμους από σπίτια και καταστήματα. 

 

newsit 

Διαβάστε Περισσότερα » " Πολύ ισχυρός σεισμός 6,3 Ρίχτερ στην Κρήτη - Ζημιές σε κτήρια - Τι λένε οι σεισμολόγοι"

Επικίνδυνες θρομβώσεις και σε μέτρια νόσηση με Covid 19

Ο κίνδυνος της δυνητικά απειλητικής για τη ζωή φλεβικής θροεμβολής είναι αυξημένος και στους ασθενείς με μέτρια Covid-19, οι οποίοι δεν νοσούν βαριά, σύμφωνα με μία νέα γαλλική έρευνα. Έως τώρα, αυτός ο κίνδυνος είχε συσχετιστεί, κυρίως, με ασθενείς με σοβαρή Covid-19.

Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Thrombosis Research», σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, μελέτησαν 2.292 ασθενείς με ήπια έως μέτρια Covid-19. Μετά από τέσσερις εβδομάδες, διαπιστώθηκε ότι φλεβική θρομβοεμβολή είχε εμφανίσει περίπου ο ένας στους 200 (0,6%) ήπια νοσούντες ασθενείς που δεν είχαν χρειαστεί νοσηλεία αλλά παρέμεναν στο σπίτι τους, καθώς και οι πέντε στους 200 (2,3%) με μέτρια νόσο, που είχαν νοσηλευθεί. Συνολικά, ο κίνδυνος φλεβικής θρομβοεμβολής ήταν κατά μέσο όρο 1,7% μεγαλύτερος στους ασθενείς Covid-19 σε σχέση με εκείνους χωρίς λοίμωξη από κορονοϊό.

Η μελέτη επισημαίνει την ανάγκη οι γιατροί που φροντίζουν ασθενείς με ήπια έως μέτρια Covid-19 να έχουν επίγνωση του κινδύνου για εκδήλωση φλεβικής θρομβοεμβολής, ιδίως εάν ένας ασθενής είναι άνω των 65 ετών και τελικά χρειαστεί νοσηλεία, παρόλο που δεν νοσεί βαριά.

Θεραπεία για τη θρόμβωση

Μία δεύτερη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Internal Medicine», με επικεφαλής τον Ελληνο-αμερικανό καθηγητή ιατρικής Άλεξ Σπυρόπουλο του Ινστιτούτου Ιατρικών Ερευνών Feinstein της Νέας Υόρκης, βρήκε ότι στους νοσηλευόμενους ασθενείς με μέτρια Covid-19, οι οποίοι θεωρούνται υψηλού κινδύνου για επικίνδυνες θρομβώσεις στο αίμα τους, η αντιπηκτική θεραπεία με υψηλές δόσεις ηπαρίνης χαμηλού μοριακού βάρους (ΗΧΜΒ) μειώνει σημαντικά την πιθανότητα σχηματισμού θρόμβου και θανάτου.

Η τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή σε 253 ενήλικους ασθενείς με μέση ηλικία 67 ετών έδειξε μείωση κατά 32% του κινδύνου θανάτου εάν χορηγείτο υψηλή δόση αυτής της ηπαρίνης, σε σχέση με τη συνήθη δόση. Όπως είπε ο δρ Σπυρόπουλος, «η κλινική δοκιμή έγινε επειδή βλέπαμε ασθενείς να εμφανίζουν θρόμβους αίματος και να πεθαίνουν μπροστά μας, ενόσω έπαιρναν προληπτικά τις στάνταρντ δόσεις ηπαρίνης».

Η πιθανότητα σοβαρής αιμορραγίας ήταν ελαφρώς αυξημένη (4,7%) στους ασθενείς που έκαναν την υψηλής δοσολογίας αντιπηκτική αγωγή, σε σχέση με τη συνήθη (1,6%). Η αποτελεσματικότητα της υψηλής δοσολογίας υπήρχε στους ασθενείς εκτός ΜΕΘ, αλλά όχι στους νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ.

ΑΠΕ/euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Επικίνδυνες θρομβώσεις και σε μέτρια νόσηση με Covid 19"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news