facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 9 Ιουνίου 2023

Στάση εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας και Πειραιά στις 14 Ιουνίου

Με στάση εργασίας την Τετάρτη 14/06/23, 11:00 με 15:00, και συγκέντρωση στις 13:00 στο υπουργείο Υγείας, συνεχίζει τις κινητοποιήσεις της η ΕΙΝΑΠ.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της: «Τα λειτουργικά προβλήματα των δημόσιων νοσοκομείων διογκώνονται εκθετικά κάθε ημέρα που περνάει, ενώ η εργασιακή υπερεξόντωση των ελάχιστων σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες εναπομεινάντων υγειονομικών έχει ξεπεράσει τα όρια της ανθρώπινης αντοχής.

Η υποβάθμιση και εγκατάλειψη του ΕΣΥ επί δεκαετίες έχει οδηγήσει στην δημιουργία ενός δυστοπικού περιβάλλοντος που έχει αρνητική επίπτωση στην παρεχόμενη περίθαλψη.

Η υποστελέχωση, η συνολική υποχρηματοδότηση του συστήματος, οι χαμηλές αμοιβές, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, δεν επιλύονται με την ιδιωτικοποίηση λειτουργιών των νοσοκομείων, ούτε με την κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, ούτε με την προκήρυξη θέσεων συντονιστών διευθυντών.

Διεκδικούμε:
-Επαναφορά του ιατρικού μισθολογίου πριν τις αντισυνταγματικές περικοπές του 2012.

  • Μαζικές προσλήψεις τόσο γιατρών και νοσηλευτών, όσο και όσων άλλων ειδικοτήτων απαιτούνται.
  • Μόνιμη δουλειά, κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας.
  • Πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς όλων των υγειονομικών, 13ο και 14ο μισθό, επίδομα ανθυγιεινής εργασίας σε όλους τους υγειονομικούς.
  • Να καταργηθούν οι νόμοι που ιδιωτικοποιούν το ΕΣΥ.
  • Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στα νοσοκομεία.
  • Αποκλειστικά δημόσια, υψηλής ποιότητας περίθαλψη για όλους τους κατοίκους της χώρας».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Στάση εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας και Πειραιά στις 14 Ιουνίου"

Σεισμός Αταλάντης: Συνεχίζονται οι αυτοψίες για την καταγραφή ζημιών – 39 κτήρια ακατάλληλα για χρήση

Σήμερα ξεκίνησαν και προχωρούν με γοργούς ρυθμούς οι αυτοψίες για την καταγραφή των ζημιών στα πληγέντα κτήρια από τον χθεσινό σεισμό των 4,8 ρίχτερ στην ευρύτερη περιοχή της Αταλάντης.

Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έστειλε κλιμάκια μηχανικών της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ) για τη διενέργεια αυτοψιών και για την εκτίμηση των ζημιών στα πληγέντα κτήρια, αλλά και κλιμάκιο μηχανικών της εταιρείας Κτηριακές Υποδομές (ΚΤΥΠ. ΑΕ) για διενέργεια αυτοψιών σε σχολεία, νοσοκομεία και κέντρα υγείας της περιοχής.

Έως το τέλος της σημερινής ημέρας έχουν διεξαχθεί αυτοψίες σε 120 κτήρια στις Δημοτικές Ενότητες Αταλάντης και Δαφνουσίων του Δήμου Λοκρών, εκ των οποίων τα 38 κρίθηκαν ακατάλληλα προς χρήση (6 ιεροί Ναοί και 32 κατοικίες).

Επιπλέον, έγιναν αυτοψίες και σε 3 σχολικές μονάδες (με συνολικά 5 κτήρια) στις Δημοτικές Ενότητες Αταλάντης και Ορχομένου του Δήμου Λοκρών, εκ των οποίων το Δημοτικό Σχολείο στη Δημοτική Κοινότητα Ορχομενού (Τοπική Ενότητα Διονύσου) με 3 κτήρια, κρίθηκε ακατάλληλο και χρήζει επισκευών.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Σεισμός Αταλάντης: Συνεχίζονται οι αυτοψίες για την καταγραφή ζημιών – 39 κτήρια ακατάλληλα για χρήση"

Δημοσκόπηση MRB για εκλογές 2023: Πώς «βλέπουν» οι αναποφάσιστοι τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ

Την «ακτινογραφία» των αναποφάσιστων εν όψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου 2023, περιλαμβάνει το δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης που διενήργησε η MRB για το OPEN, σε δείγμα 1.000 ατόμων το διάστημα 6 και 7 Ιουνίου. 

Η μεγάλη πλειοψηφία της συγκεκριμένης μερίδας του εκλογικού σώματος (11,9% στην πρόθεση ψήφου του πρώτου μέρους της δημοσκόπησης που παρουσιάστηκε την Πέμπτη) απαντά πως δεν έχει αποφασίσει ακόμα πότε θα ψηφίσει. Επιπρόσθετα, οι περισσότεροι εκ των αναποφάσιστων απαντούν «κανένας» στην ερώτηση για το ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός.

Τι λένε οι αναποφάσιστοι για τα ποσοστά των κομμάτων

Το 37,1,% όσων δεν έχουν αποφασίσει, θεωρεί πως θα μειωθεί το ποσοστό της ΝΔ, το 20,7% πως θα αυξηθεί και το 20,1% πως θα μείνει στάσιμο.
Το 48,4% απαντά πως σίγουρα θα μειωθεί το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ, το 19,7% πως θα μείνει στάσιμο και το 10,9% πως θα αυξηθεί.
Αντίστοιχα, το 39,2% απαντά πως θα μειωθεί το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ, το 24,9% πως θα αυξηθεί και το 16,2% πως θα παραμείνει στάσιμο.
Το 35,2% εκτιμά πως θα μειωθεί το ποσοστό του ΚΚΕ, το 25,4% πως θα μείνει στάσιμο και το 19,8% πως θα αυξηθεί.
Το 37,1% απαντά πως θα μειωθεί το ποσοστό της Ελληνικής Λύσης, το 23,7% πως θα μείνει στάσιμο και το 18% πως θα αυξηθεί.
Το 38,1% εκτιμά πως η Πλεύση Ελευθερίας θα μπει στη Βουλή και το 28,9% εκτιμά πως δεν θα πιάσει το όριο του 3%.
Το 37,6% εκτιμά πως δεν θα μπει στη Βουλή το κόμμα Νίκη, ενώ το 22,4% εκτιμά πως θα πιάσει το όριο εισόδου.
Το 52% των αναποφάσιστων θεωρεί πως το ΜέΡΑ25 δεν θα μπει στη Βουλή και το 15,1% πως θα μπει.

Ποιον θεωρούν καταλληλότερο για πρωθυπουργό

Από τους αναποφάσιστους, το 20,5% θεωρεί καταλληλότερο για πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το 6% το Νίκο Ανδρουλάκη, το 4,8% τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και το 0,8% τον Αλέξη Τσίπρα. Το 49,1% απαντά «κανένας».

Πότε θα αποφασίσουν τι θα ψηφίσουν – Τα συναισθήματα των αναποφάσιστων

Το 54,8% των αναποφάσιστων αισθάνεται απογοήτευση, το 32,9% φόβο, το 32,4% οργή, το 21,7% ελπίδα, το 12,6% σιγουριά και το 1,9% περηφάνεια.

Το 41,7% των αναποφάσιστων, απαντά πως δεν ξέρει πότε θα αποφασίσει για την ψήφο του, το 24,8% πως θα αποφασίσει έως την Παρασκευή πριν τις εκλογές, το 17% την Κυριακή πριν πάει να ψηφίσει και το 16,5% θα αποφασίσει στο παραβάν.
Το 56,9% απαντά πως είναι απίθανο να μην ψηφίσει, ενώ το 27,8% πως είναι αρκετά πιθανό.

Το 55,3% των αναποφάσιστων αξιολογεί αρνητικά το αποτέλεσμα των εκλογών και το 21,1% το αξιολογεί θετικά.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση MRB για εκλογές 2023: Πώς «βλέπουν» οι αναποφάσιστοι τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ"

Ογκολογικό "Άγιοι Ανάργυροι": Εφημερία χωρίς 4 βασικές ιατρικές ειδικότητες

Γενική εφημερία χωρίς γιατρούς τεσσάρων βασικών ειδικοτήτων και ελλείψεις σε νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό, πραγματοποιεί το ογκολογικό νοσοκομείο "Άγιοι Ανάργυροι".

Όπως καταγγέλλεται από το Σωματείο εργαζομένων, το νοσηλευτικό ίδρυμα μαστίζεται από πολλά προβλήματα, τα οποία επιδεινώνονται καθημερινά. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται τα εξής:

Συνεχής καθημερινή εφημέρευση, γενική εφημερία χωρίς νευρολόγους, καρδιολόγους, γαστρεντερολόγους και θωρακοχειρουργούς, μείωση χειρουργικών αιθουσών και εξυπηρέτηση δύο χειρουργικών αιθουσών από μία νοσηλεύτρια κίνησης.

Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει εξάντληση του προσωπικού, λόγω των συνεχών εφημεριών και της μονοβάρδιας νοσηλευτών σε τμήματα με 20 κλίνες.

Το νοσοκομείο αντιμετωπίζει έλλειψη νοσηλευτριών και νοσοκόμων ΜΕΘ, έχει έλλειψη ακτινολόγων, ουρολόγων και παθολογοανατόμων.

Την ίδια ώρα, παραμένει κλειστό το ψυχιατρικό τμήμα λόγω έλλειψης προσωπικού, ενώ έχουν παραιτηθεί οι τελευταία δύο γιατροί. Κλειστό παραμένει και το αιματολογικό τμήμα.

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "Ογκολογικό "Άγιοι Ανάργυροι": Εφημερία χωρίς 4 βασικές ιατρικές ειδικότητες"

Καταδικάστηκαν οι «Θεματοφύλακες του Συντάγματος» για τη «σύλληψη» του γυμνασιάρχη στο Αιγίνιο

Με ποινές φυλάκισης από 4,5 έτη έως 5 έτη και 7 μήνες, τιμωρήθηκαν οι 11 κατηγορούμενοι, μέλη της αυτοαποκαλούμενης ομάδας «Θεματοφύλακες του Συντάγματος», που τον Δεκέμβριο του 2021 είχαν «συλλάβει» γυμνασιάρχη στο Αιγίνιο Πιερίας και τον μετέφεραν με χειροπέδες σε αστυνομικό τμήμα, επειδή διαφωνούσαν με τα μέτρα που εφάρμοζε στο σχολείο για την αποφυγή εξάπλωσης του κορονοϊού.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, κάνοντας δεκτή την εισαγγελική πρόταση, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τους έκρινε ένοχους για παράνομη κατακράτηση από κοινού (πλημμέλημα), κατά μετατροπή του κατηγορητηρίου από αρπαγή (κακούργημα), όπως επίσης για τα πλημμελήματα της διατάραξης λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας και της παραβίασης των μέτρων για την αποφυγή μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών. Επίσης, δύο εξ αυτών κρίθηκαν, επιπλέον, ένοχοι για ελαφρά σωματική βλάβη και μία κατηγορούμενη για παραβίαση προσωπικών δεδομένων (λόγω βιντεοσκόπησης, με κινητό τηλέφωνο, της πράξης).

Αποφυλακίζονται 2 από τους 3 προσωρινά κρατούμενους

Στη συντριπτική τους πλειονότητα έλαβαν το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, ενώ αποφασίστηκε η έφεσή τους να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα. Η απόφαση οδηγεί εκτός φυλακής τους δύο από τους τρεις προσωρινά κρατούμενους. Σε καθεστώς κράτησης παραμένει ο κατηγορούμενος που καταδικάστηκε με την ποινή των 5 ετών και 7 μηνών επειδή εκτίει ποινή για άλλη υπόθεση (ο μοναδικός που δεν πήρε ελαφρυντικό).

Την ενοχή τους είχε ζητήσει και ο εισαγγελέας της έδρας που -μεταξύ άλλων- στην πρότασή του ανέφερε ότι «εκτός από γραφικοί είναι και επικίνδυνοι». Ο γυμνασιάρχης υπέστη «εξευτελισμό», ήταν «όμηρος» στο αυτοκίνητο, καθώς βρέθηκε «υπό την αυθαίρετη εξουσία των κατηγορουμένων», ανέφερε ο εισαγγελέας κάνοντας λόγο για «παράνοια» και «γραφικότητα».

Οι κατηγορούμενοι στις απολογίες τους είχαν αποδεχθεί πως ήταν παρόντες στο περιστατικό αλλά αρνήθηκαν τις πράξεις που τους αποδίδονται, δίνοντας τη δική τους εκδοχή για τον λόγο της παρουσίας τους στο σχολείο.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Καταδικάστηκαν οι «Θεματοφύλακες του Συντάγματος» για τη «σύλληψη» του γυμνασιάρχη στο Αιγίνιο"

Εκλογές 2023 - Δήμος Αθηναίων: Πρόστιμο €15.900 στο ΜέΡΑ25 για αφισορύπανση

Στη βεβαίωση και επιβολή προστίμου ύψους 15.900 ευρώ στο ΜέΡΑ25 για παράνομη αφισορύπανση με προεκλογικό υλικό - αφίσες και φυλλάδια - προχώρησε ο Δήμος Αθηναίων.

Σήμερα, Παρασκευή 9 Ιουνίου, οι υπηρεσίες του δήμου διαπίστωσαν τοποθέτηση προεκλογικών αφισών στις οδούς Πανεπιστημίου, Ακαδημίας, Ιπποκράτους και Ρήγα Φεραίου, αλλά και εκτεταμένη ρίψη φυλλαδίων και διαφημιστικών εντύπων.

Είναι η πρώτη φορά που επιβάλλεται ένα τέτοιο πρόστιμο, καθώς με πρόνοια της Δημοτικής Αρχής, σχετική πρόβλεψη είχε περιληφθεί στον Κανονισμό Καθαριότητας που επικαιροποιήθηκε και εγκρίθηκε το 2022 από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Αθηναίων με την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου τον περασμένο Μάιο, είχε ενημερώσει και καλέσει όλα τα πολιτικά κόμματα και τους συνδυασμούς που κατέρχονται στις εκλογές, να σεβαστούν τις προβλέψεις του Νόμου σχετικά με την τοποθέτηση προεκλογικών περιπτέρων στον δημόσιο χώρο, την ανάρτηση πανό, αφισών, γιγαντοαφισών, τη ρίψη φυλλαδίων και κάθε άλλου είδους υλικού προβολής.

Κατά την προεκλογική περίοδο του Μαΐου, στις λίγες περιπτώσεις που διαπιστώθηκε παράβαση του νόμου είχε επιλεγεί, καλή τη πίστει, να προχωρήσει σε συστάσεις προς τους υπευθύνους των κομμάτων.

Πλέον με βάση τον Νόμο που διέπει την προβολή κομμάτων και υποψηφίων, αλλά και τον Κανονισμό Καθαριότητας της Αθήνας, οι υπηρεσίες του δήμου υποχρεούνται όχι μόνο να απομακρύνουν τις παράνομα τοποθετημένες αφίσες, αλλά και να επιβάλουν χρηματικό πρόστιμο για την αυθαίρετη ρύπανση της πόλης.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι από τον Μάιο, έχουν παραχωρηθεί ατελώς δημόσιοι χώροι στους οποίους τα κόμματα έχουν εγκαταστήσει τα προεκλογικά τους περίπτερα, καθώς επίσης και 450 στέγαστρα στάσεων για ανάρτηση του εκλογικού υλικού τους.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Εκλογές 2023 - Δήμος Αθηναίων: Πρόστιμο €15.900 στο ΜέΡΑ25 για αφισορύπανση"

«Καρατομήσεις» στην Πλεύση Ελευθερίας: Καταγγελίες από πρώην υποψηφίους που βγήκαν πρώτοι αλλά μένουν εκτός Βουλής

Αντιδράσεις προκαλούν στους υποψηφίους της Πλεύσης Ελευθερίας οι νέες λίστες της Πλεύσης Ελευθερίας που οριστικοποιήθηκαν την Πέμπτη στον Άρειο Πάγο.

Δύο από τις υποψήφιες που συστρατεύτηκαν με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και βρέθηκαν πρώτες στις εκλογικές τους περιφέρειες, παραμερίστηκαν από τις λίστες χάνοντας κάθε ελπίδα να μπουν στην επόμενη Βουλή.

Πρόκειται για την πρώτη του κόμματος σε σταυρούς στην Β’ Πειραιά, Μαργαρίτα Καζάκου, η οποία σε ανάρτησή της, αναφέρει: «Αυτοί είναι οι νικητές της Β’ Πειραιά γιατί αυτούς τίμησε ο λαός με την ψήφο του και όχι αυτοί που «φυτεύτηκαν» με απόφαση της Αρχηγού Ζωής Κωνσταντοπούλου και που θα δείτε στο ψηφοδέλτιο της Κυριακής».

Αντίστοιχα, η Όλγα Δάλλα, που πρώτευσε στο ψηφοδέλτιο του Νότιου Τομέα της Αθήνας, αναφέρει σε ανάρτησή της «Η Ζωή Κωνσταντοπούλου αποφάσισε και διέταξε να πεταχτεί η ψήφος σας στα σκουπίδια προκειμένου να διορίσει τους ημέτερους», ενώ μετά από ερώτηση που της απευθύνθηκε στα σχόλια της ανάρτησής της, ανέφερε: «Πέταξε έξω τους πρώτους και έβαλε σε εκλόγιμες θέσεις το παρεάκι της».

Τη θέση της Όλγας Δάλλα στο Νότιο Τομέα φέρεται να έχει πάρει ο Σπύρος Μπιμπίλας, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες, εκτός ψηφοδελτίων έχει τεθεί και η υποψήφια που πρώτευσε με το ψηφοδέλτιο της Μαγνησίας, πιάστηκε όμως «αδιάβαστη» σε τηλεοπτική εκπομπή.

Την απόσυρσή της από τα ψηφοδέλτια της Ζωής Κωνσταντοπούλου δήλωσε με τη σειρά της το απόγευμα της Παρασκευής και η υποψήφια που ήρθε πρώτη σε σταυρούς στον Βόρειο Τομέα, η οποία στη λίστα που δόθηκε στον Άρειο Πάγο βρέθηκε στην… 9η θέση. Η Χρύσα Διαμαντοπούλου, σε ανάρτησή της αναφέρει χαρακτηριστικά «Από πρώτη στον Β1 Τομέα όμως, με συνοπτικές διαδικασίες και εκκαθαρίσεις, βρέθηκα σήμερα να είμαι στην 9η θέση στις νέες λίστες του κόμματος. Η ψήφος μας στα σκουπίδια λοιπόν. Υπήρξα απλώς ένα “δόλωμα” για αυτούς. ΟΧΙ. Ό,τι είναι νόμιμο δεν είναι και ηθικό».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "«Καρατομήσεις» στην Πλεύση Ελευθερίας: Καταγγελίες από πρώην υποψηφίους που βγήκαν πρώτοι αλλά μένουν εκτός Βουλής"

Εκλογές 2023 - Νέα Δημοκρατία: Η αλήθεια για τα 5+1 fake news του Τσίπρα στο Ζάππειο

Για 5+1 faKe news του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Tσίπρα κάνει λόγο η Νέα Δημοκρατία σχολιάζοντας τις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο Ζάππειο στις οποίες έκανε λόγο για «κρυφή ατζέντα της ΝΔ στην οικονομία και στην υγεία».

Συγκεκριμένα στην απάντησή της η Νέα Δημοκρατία αναφέρει:

Ψέμα 1ο του ΣΥΡΙΖΑ ότι το Πρόεγραμμα Σταθερότητας περιλαμβάνβει μόνο ένα από τα μέτρα του προεκλογικού προγράμματος της ΝΔ

Η αλήθεια:

O ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα σταθερότητας 2023-2026 υπάρχει μόνο ένα μέτρο που αφορά το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων κι όχι τα υπόλοιπα. Τι ισχύει;

Μάλλον ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διάβασε ούτε τα δελτία τύπου, όπου παραθέτουμε για πολλοστή φορά την αναλυτική ποσοτικοποίηση των δημοσιονομικών μέτρων του Προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας, ούτε έχει διαβάσει και το Πρόγραμμα Σταθερότητας, το οποίο καταρτίζεται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Τους παραπέμπουμε στις ακόλουθες σελίδες του Προγράμματος Σταθερότητας και τις σχετικές αναφορές:
Σελ. 20: Αναφέρεται η αύξηση των αναπηρικών επιδομάτων που έγινε τον Μάιο του 2023 με κόστος 95 εκατ. ευρώ ετησίως και η αύξηση των αναπηρικών συντάξεων που έγινε τον Ιανουάριο του 2023 με κόστος 50 εκατ. ευρώ ετησίως (σύνολο 145 εκατ. ευρώ) που έχουν συμπεριληφθεί στο βασικό σενάριο του Προγράμματος Σταθερότητας.

Σελ. 21: Αναφέρεται η αύξηση του μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων με κόστος 0,3% του ΑΕΠ, ήτοι 500 εκατ. το έτος καθαρά και 700 εκατ. μικτά, που έχει συμπεριληφθεί στο βασικό σενάριο του Προγράμματος Σταθερότητας. Σημειώνεται ότι το κόστος αύξησης των μισθών των εκπαιδευτικών εμπεριέχεται στο ανωτέρω κόστος αναμόρφωσης του μισθολογίου δημοσίου τομέα.

Σελ. 31: Αναφέρεται ο κανόνας αναπροσαρμογής των συντάξεων, βάση πληθωρισμού και Α.Ε.Π. που λαμβάνεται υπόψη στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και συνεπώς το συνεπαγόμενο κόστος αναπροσαρμογής (ύψους 456 εκατ. το 2024, 811 εκατ. το 2025, 1132 εκατ. το 2026 και 1.487 εκατ. το 2027) έχει συμπεριληφθεί στις δαπάνες Γενικής Κυβέρνησης, στο βασικό σενάριο του Προγράμματος Σταθερότητας.

Επιπλέον των ανωτέρω μέτρων που έχουν δημοσιονομικό κόστος 6,3 δισ. ευρώ την τετραετία, γίνεται ρητή αναφορά στις σελίδες 7 και 17 του Προγράμματος Σταθερότητας για τα επιπλέον προεκλογικά μέτρα που έχουν ποσοτικοποιηθεί σε ύψος 0,1% του Α.Ε.Π. το 2024, 0,3% του Α.Ε.Π. το 2025 και 0,3% του Α.Ε.Π. το 2026 (για την ακρίβεια 275 εκατ. ευρώ το 2024, 609 εκατ. ευρώ το 2025 και 761 εκατ. ευρώ το 2026) και τα οποία με βάση τους κανόνες κατάρτισης του Προγράμματος, καθώς έχουν ανακοινωθεί μετά την προκήρυξη των εκλογών, αναφέρονται ως επιπρόσθετα των ανωτέρω μέτρων που εμπεριέχονται στο βασικό σενάριο.

Αυτά περιλαμβάνουν αναλυτικά την αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά (κόστος 77 εκατ. ευρώ ετησίως), την αύξηση κατά 8% του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος (κόστος 49 εκατ. ευρώ ετησίως), τη σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος (κόστος 89 εκατ. ευρώ το 2025, 222 εκατ. ευρώ το 2026 και 443 εκατ. ευρώ το 2027), τη σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών (με κόστος 230 εκατ. ευρώ το 2025 και 2026 και 509 εκατ. το 2027), την αύξηση του επιδόματος μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες (με κόστος 40 εκατ. ευρώ ετησίως), τη μονιμοποίηση της απαλλαγής των πρώην δικαιούχων Ε.Κ.Α.Σ. από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη (με κόστος 38 εκατ. ευρώ ετησίως), το youth pass για τους νέους που ενηλικιώνονται (με κόστος 30 εκατ. ευρώ ετησίως) και τη μείωση ΕΝΦΙΑ 10% για σπίτια που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές (με κόστος περί τα 40 εκατ. ευρώ ετησίως).

Επιπροσθέτως, η πρόσληψη 10.000 νοσηλευτικού προσωπικού αποτελεί μέρος του κόστους του προγραμματισμού προσλήψεων που έχει συμπεριληφθεί στις προβλέψεις του βασικού σεναρίου του Προγράμματος Σταθερότητας, στις δαπάνες Γενικής Κυβέρνησης. Πιο συγκεκριμένα κατά την επόμενη τετραετία, αναμένεται να γίνουν περί τις 50.000 νέες προσλήψεις στο δημόσιο, εκ των οποίων προτεραιοποιείται η πρόσληψη 10.000 νοσηλευτικού προσωπικού.

Η δε αναβάθμιση των δομών Υγείας αποτελεί επενδυτική δαπάνη που καλύπτεται από το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Συνεπώς, όλα τα δημοσιονομικά μέτρα που εμπεριέχονται στο πρόγραμμά μας, έχουν ποσοτικοποιηθεί ως οφειλόταν για τις ανάγκες κατάρτισης του Προγράμματος Σταθερότητας και αναφέρονται σε αυτό.

Ψέμα 2ο του ΣΥΡΙΖΑ ότι το μισθολόγιο του δημόσιου τομέα μειώνεται σε όρους αγοραστικής δύναμης των μισθωτών κατά 730 εκατομμύρια στην τετραετία 2023 - 2026

Η αλήθεια:

Ο Υπολογισμός του ΣΥΡΙΖΑ είναι τουλάχιστον απλοϊκός, καθώς λαμβάνει τη συνολική μισθολογική δαπάνη του δημοσίου και τη πολλαπλασιάζει με τον πληθωρισμό κάθε έτους και μετά το συγκρίνει με την αύξηση που θα δοθεί το 2024.
Όταν αξιολογεί κανείς τις αμοιβές των μισθωτών και των δημοσίων υπαλλήλων θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη και τις μειώσεις της φορολογίας, αλλά και την κατανομή των αυξήσεων, καθώς όπως έχει ανακοινωθεί μεγαλύτερες αυξήσεις θα δουν αυτοί που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, δηλαδή οι χαμηλόμισθοι αλλά και οι δημόσιοι υπάλληλοι με παιδιά. Επιπλέον, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και άλλες παροχές όπως η διεύρυνση των βαρέων και ανθυγιεινών και τα Κίνητρα Επίτευξης Στόχων.

Πιο συγκεκριμένα, οι Δημόσιοι Υπάλληλοι είναι η πρώτη φορά μετά από 12 έτη που βλέπουν αυξήσεις στις αποδοχές τους. Αυτό ξεκίνησε ήδη από το 2023 με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης (ετήσιο κόστος 202 εκατ. ευρώ) και της παρακράτησης 1% υπέρ ΤΠΔΥ (ετήσιο κόστος 80 εκατ. ευρώ), όπως και της αναμόρφωσης του μισθολογίου των ιατρών του ΕΣΥ (ετήσιο κόστος 65 εκατ. ευρώ), της διευθέτησης μισθολογικών αιτημάτων των ενόπλων δυνάμεων (ετήσιο κόστος 58 εκατ. ευρώ), την εισαγωγή των Κινήτρων Επίτευξης Στόχων (ετήσιο κόστος 50 εκατ. ευρώ) και την σε εξέλιξη αναμόρφωση των βαρέων και ανθυγιεινών (ετήσιο επιπρόσθετο κόστος 75 εκατ. ευρώ). Συνεχίζεται από 1/1/2024, με αναμόρφωση και σημαντική αύξηση τόσο του ενιαίου μισθολογίου του δημοσίου τομέα, όσο και των ειδικών μισθολογίων (μέλη ΔΕΠ, ένστολοι κτλ.) με ετήσιο κόστος 700 εκατ. (μικτά) και 500 εκατ. ευρώ (καθαρά).

Ψέμα 3 του ΣΥΡΙΖΑ ότι οι πραγματικές καταναλωτικές δαπάνες του δημοσίου μειώνονται την τετραετία 2023 -2026 κατά 1,1 δισ. ευρώ

Η αλήθεια:

Το μέγεθος των καταναλωτικών δαπανών δεν περιλαμβάνει ούτε μισθούς, ούτε επενδυτικές δαπάνες, ούτε κοινωνικές δαπάνες, ούτε μεταβιβάσεις. Το μέγεθος αυτό (11,6 δισ. ευρώ) είναι πολύ μικρό ποσοστό των δαπανών της γενικής Κυβέρνησης, που ανήλθαν πέρυσι σε 109 δισ. ευρώ. Προφανώς, οι καταναλωτικές δαπάνες ήταν σημαντικά αυξημένες το περασμένο έτος, λόγω της πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης όπου το δημόσιο αναγκάστηκε να δαπανήσει μεγάλα ποσά σε καύσιμα και ενέργεια, κόστος που τα επόμενα έτη μειώνεται καθώς παρατηρείται μείωση των διεθνών τιμών ενέργειας.

Ψέμα 4ο του ΣΥΡΙΖΑ ότι η μέση πραγ,ματική αμοιβή της μισθωτής εργασίας αυξάνεται κατά μόλις 1,3% σωρευτικά την τετραετία

Η αλήθεια:

Σύμφωνα με τους κανόνες κατάρτισης του Προγράμματος Σταθερότητας το αναφερόμενο μακροοικονομικό σενάριο: (α) είναι μέχρι το 2026 και όχι το 2027, (β) είναι το μακροοικονοιμκό σενάριο χωρίς να περιλαμβάνονται οι νέες κυβερνητικές πολιτικές που έχουν δημοσιοποιηθεί μετά την προκήρυξη των εκλογών (no policy change scenario) και (γ) το μέγεθος που αναφέρεται είναι οι ακαθάριστες αμοιβές εξαρτημένης εργασίας, όπου δεν λαμβάνουν υπόψη το όφελος στον πραγματικό μισθό από την μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών.

Αυτό το σενάριο δείχνει αύξηση των συνολικών αμοιβών εξαρτημένης εργασίας κατά 3,9% το 2023, 4,6% το 2024, 3,8% το 2025 και 3% το 2026, ήτοι σωρευτικά 16,2% έως το 2026 και εάν συνυπολογίσει κανείς το 2027 (με αναμενόμενη αύξηση ίση με αυτή του 2026), η σωρευτική αύξηση ανέρχεται σε περίπου 20%.

Εάν αφαιρέσει κανείς την επίδραση της μείωση της ανεργίας (που αποτελεί τη μεγαλύτερη κοινωνική αδικία) και διαιρέσει τις συνολικές αμοιβές με τον αριθμό απασχολουμένων (που βαίνει αυξανόμενος καθώς μειώνεται η ανεργία), η αύξηση των ακαθάριστων αμοιβών ανά εργαζόμενο υπολογίζεται χωρίς τις νέες πολιτικές σε 12,8% έως το 2026 (μέγεθος που αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ) και 16% έως το 2027.

Στο ανωτέρω ποσοστό αύξησης είναι προφανές ότι εάν κανείς προσθέσει πολιτικές όπως είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού από τα 780 στα 950 ευρώ (δηλαδή κατά 21,8%), και τα λοιπά επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα που αναφέρονται ως επιπρόσθετα (πέραν του βασικού σεναρίου) προεκλογικά μέτρα στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, μεταξύ των οποίων είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών η αύξηση του αφορολόγητου για οικογένειες με παιδιά, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι ο στόχος μας για αύξηση 25% των μισθών έως το 2027 είναι απολύτως υλοποιήσιμος.

Ψέμα 5ο του ΣΥΡΙΖΑ 'πτι η Νέα Δημοκρατία χρησιμοποίησε τον πληθωρισμό ως κρυφό φόρο συλλέγοντας 6 δισ. ευρώ πέρα και πάνω από από αυτά που προέβλεπαν οι προυπολογισμοί.

Η αλήθεια:

Τα έσοδα από ΦΠΑ αυξήθηκαν σε 21,5 δις ευρώ το 2022, έναντι 17,3 δις ευρώ το 2021 (4,2 δις ευρώ).
Από την αύξηση αυτή: (α) ποσό ύψους περίπου 1,2 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι προέρχεται από τα αυξημένα έσοδα του τουρισμού, που καταγράφονται στις εξαγωγές υπηρεσιών. Πιο συγκεκριμένα οι εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες ανήλθα σε 17,7 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 7,2 δισ. ευρώ έναντι του 2021 (που ήταν 10,5 δισ. ευρώ), (β) ποσό ύψους περίπου 1,6 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι προέρχεται από αύξηση της πραγματικής ιδιωτικής κατανάλωσης (σε σταθερές τιμές), η οποία αυξήθηκε το 2022 κατά 7,8% ή 9,7 δισ. ευρώ και (γ) ποσό ύψους περίπου 1,4 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι προέρχεται από την επίδραση του πληθωρισμού στην αύξηση της ονομαστικής εγχώριας κατανάλωσης, αλλά και τη μείωση της φοροδιαφυγής και την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Ωστόσο όταν κανείς κοιτάει τα έσοδα, πρέπει να κοιτάει και την από κάτω γραμμή στον πίνακα του προϋπολογισμού, δηλαδή τα έξοδα.

Και τα χρήματα αυτά επέστρεψαν στους πολίτες και με το παραπάνω, αφού τα έξοδα του κρατικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν στα 70 δισ. ευρώ από τα 56 δισ. ευρώ το 2019, δηλαδή κατά ολόκληρα 14 δις ευρώ!

Και πέρα από τις επιδοτήσεις για την ενεργειακή κρίση, η αύξηση αυτή περιλαμβάνει, σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό:
• Αύξηση των δαπανών του Υπουργείου Υγείας από 4 δις ευρώ το 2019 σε 5,6 δις ευρώ το 2022 (αύξηση 1,6 δις)
• Αύξηση της επιχορήγησης προς τα νοσοκομεία από τα 1,2 δις ευρώ το 2019 σε 1,8 δις ευρώ το 2022 (αύξηση 0,6 δις)
• Αύξηση των δαπανών του Υπουργείου Παιδείας από 5,3 δις ευρώ το 2019 σε 5,9 δις ευρώ το 2022 (0,6 δις)
• Αύξηση των συντάξεων από 29,1 δις το 2019 σε 30,1 δις ευρώ το 2022 (αύξηση 1 δις ευρώ) και σε 31,4 δις ευρώ το 2023 (επιπλέον 1,3 δις ευρώ, μετά την αύξηση από 1/1/23 και την επιδότηση της προσωπικής διαφοράς) (συνολική αύξηση 2,3 δις ευρώ)
• Αύξηση των εξοπλιστικών δαπανών του Υπουργείου Άμυνας από 500 εκατ. ευρώ το 2019 σε 3,4 δις ευρώ το 2022 (καθώς δόθηκαν οι προκαταβολές για τα μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα) και σε 2,4 δις ευρώ για το 2023.
Αλήθεια, ποιες από τις παραπάνω δαπάνες θέλει να κόψει ο κ. Τσίπρας;

Ψέμα 5+1 του ΣΥΡΙΖΑ για την κρυφή ατζέντα στην Υγεία

Η αλήθεια:

Είναι αστείο ο κ. Τσίπρας να μιλάει για την αξιοπιστία της Νέας Δημοκρατίας και για «κρυφό πρόγραμμα». Εάν κάτι κερδήθηκε αυτά τα τέσσερα χρόνια, σε αντίθεση με τη δική του Κυβέρνηση, είναι η συνέπεια λόγων και πράξεων. Και αυτό θα πράξουμε και αυτή την τετραετία, με πλήρη εφαρμογή του Προγράμματος και πρώτη προτεραιότητα του Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Καταρχήν για το τι ήδη έχουμε κάνει, σχετικά με τις προσλήψεις του Υπουργείου Υγείας, τα έτη 2020, 2021, 2022 και 2023 εγκρίθηκαν τα ακόλουθα:
• 400 προσλήψεις μόνιμων ιατρών το 2020 (200 ειδ. Ιατρούς ΕΣΥ και 200 εξ. Ιατρούς στην εντατική νοσηλεία), από τις οποίες έχουν απορροφηθεί οι 330 έως και τον Απρίλιο 2023 .
• 2.625 μόνιμες προσλήψεις το 2021 εκ των οποίων
◦ 1.100 θέσεις ιατρών –έχουν απορροφηθεί οι 900 έως και τον Απρίλιο 2023 και
◦ 1.500 λοιπό προσωπικό –έχουν απορροφηθεί οι 502 έως και τον Απρίλιο 2023.
◦ 25 στο ΓΝΘ Παπαγεωργίου - –έχουν απορροφηθεί οι 23 έως και τον Απρίλιο 2023.
• 4.712 μόνιμες προσλήψεις το 2022 εκ των οποίων
◦ 4.000 παραϊατρικό προσωπικό (διάφορες ειδικότητες) – προετοιμάζεται η σχετική προκήρυξη από το ΑΣΕΠ
◦ 700 ιατροί ΕΣΥ –έχουν απορροφηθεί οι 162 έως και τον Απρίλιο 2023.
◦ 12 στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπ. Υγείας (10) και το ΕΚΑΒ (2)
• 1.357 μόνιμες προσλήψεις το έτος 2023 εκ των οποίων:
◦ 1.050 παραϊατρικό προσωπικό (διάφορες ειδικότητες)
◦ 300 ιατροί ΕΣΥ
◦ 7 στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπ. Υγείας
• 14.149 προσλήψεις συμβασιούχων COVID που έχουν ολοκληρωθεί και σταδιακά απορροφούνται ως μόνιμο προσωπικό.

Στο Πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την Υγεία για τη νέα τετραετία περιλαμβάνεται νέα ενίσχυση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με 10.000 επιπρόσθετες προσλήψεις.
Επιπλέον το ολιστικό σχέδιο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:
• Ανακαίνιση και εκσυγχρονισμός 80 νοσοκομείων και 156 κέντρων υγείας, δημιουργία 315 μονάδων τηλεϊατρικής, 25 σύγχρονων κέντρων αποκατάστασης και κατασκευή Νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής, Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, νέου Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης και νέου Ογκολογικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
• Εγγύηση πρόσβασης του ΕΚΑΒ, πρώτες βοήθειες σε 7 με 10 λεπτά από την κλήση σε αστικές και ημιαστικές περιοχές. Δημιουργία έξι νέων βάσεων για πρωτογενή διάσωση και αεροδιακομιδές για την αμεσότερη εξυπηρέτηση των πολιτών.
• Ψηφιακός μετασχηματισμός Υγείας. Ενίσχυση του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Ολοκλήρωση του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας. Αναβάθμιση των ψηφιακών υποδομών στα νοσοκομεία. Επέκταση και ανάπτυξη των μητρώων ασθενών.
• Αξιολόγηση διοικήσεων νοσοκομείων και ποιότητας παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους ασθενείς με χρήση αντικειμενικών δεικτών.
• Μείωση χρόνου αναμονής για χειρουργικές πράξεις κατά 50% και μείωση χρόνου αναμονής στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών κατά 70% έως το τέλος του 2027.
• Μείωση του χρόνου αναμονής για ραντεβού σε εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων κατά 80% έως το 2027 και ανάπτυξη πλήρους ψηφιακής εφαρμογής για ραντεβού για το σύνολο των δημόσιων δομών υγείας.
• Επέκταση  του θεσμού του προσωπικού γιατρού σε όλο τον πληθυσμό της χώρας και εισαγωγή θεσμού συμβούλου υγείας.
• Υλοποίηση των σχεδιασμένων προγραμμάτων μαζικών προληπτικών ελέγχων για τον καρκίνο του μαστού, του τραχήλου της μήτρας, του παχέος εντέρου, των καρδιαγγειακών κινδύνων, καθώς και προληπτικές εξετάσεις σε κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών.
• Δημιουργία 311 νέων δομών, υλοποίηση 211 δράσεων & προγραμμάτων πρόληψης και προαγωγής ψυχικής υγείας και ενίσχυση 279 υφιστάμενων δομών και υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Ενίσχυση των 300 Κέντρων Υγείας με πέντε Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας ανά κέντρο, για την περαιτέρω ενσωμάτωση των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Αυτό είναι και το Πρόγραμμα που δεσμευόμαστε να υλοποιήσουμε και όπως έχουμε αποδείξει ό,τι λέμε το κάνουμε.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Εκλογές 2023 - Νέα Δημοκρατία: Η αλήθεια για τα 5+1 fake news του Τσίπρα στο Ζάππειο"

Εκλογές 2023, Φίλης «αδειάζει» Τσίπρα για τη Ροδόπη: Δεν καταρτίζω εγώ τα ψηφοδέλτια

Αποστάσεις από τον Αλέξη Τσίπρα φαίνεται ότι θέλησε να πάρει ο Νίκος Φίλης με αφορμή των υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ στη Ροδόπη, Φερχάτ Οζγκιούρ, ο οποίος φέρεται να έχει κάνει λόγο για «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη. Για τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν καταγγελίες και από στελέχη του κόμματος, πως στηρίζεται από το τουρκικό προξενείο.

Ο Νίκος Φίλης δήλωσε άγνοια, κατά τη συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm για τις δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στη Ροδόπη, περί «τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη. Και ξεκαθάρισε ότι δεν καταρτίζει ο ίδιος τα ψηφοδέλτια του κόμματος, μια αναφορά που θεωρήθηκε ευθεία αιχμή στον Αλέξη Τσίπρα και την εκλογική επιτροπή.

«Δεν συγκροτώ εγώ τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι δεν είναι; Συνεπώς προς τι ο ψόγος;», αναρωτήθηκε ο Νίκος Φίλης, ο οποίος είχε… «ανάψει» επίσης φωτιές όταν σε συνέντευξή του ρωτήθηκε αν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει υποψήφιο κάποιον που μιλά για τουρκική μειονότητα και είχε απαντήσει «βεβαίως, πώς δεν μπορούμε να έχουμε;».

Ερωτηθείς, σήμερα (09.06.2023) για το γεγονός πως καταγγελίες πως ο Φερχάτ Οζγκιούρ έχει τη στήριξη του τουρκικού προξενείου στη Θράκη έχουν κάνει άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Φίλης τις απέδωσε σε πικρία.

«Το ένα από τα δύο στελέχη που το έκαναν αυτό (σ.σ. την καταγγελία) είναι η σύζυγος του αποτυχόντος πρώην βουλευτή που δεν έχει εκλεγεί τώρα. Δεν θέλω να υπεισέλθω σε αυτό» είπε ο πρώην υπουργός.

Πάντως, ο κ. Φίλης επέμεινε ότι όλοι οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ έχουν δικαίωμα στην προσωπική τους άποψη ακόμα και αν αυτή εξυπηρετεί την τουρκική προπαγάνδα.

«Δεν υπάρχει βουλευτής ή υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ που να έχει δηλώσει ότι υπάρχει τουρκική μειονότητα στη Θράκη», είπε αρχικά ο Νίκος Φίλης και συμπλήρωσε πως «αν το έχει κάνει, δεν διαλέγω, δεν συγκροτώ εγώ τα ψηφοδέλτια. Ξαναλέω δεν το έχω υπόψη μου. Δεν το θεωρώ έγκλημα καθοσιώσεως». Και σημείωσε ότι αν η ΝΔ θεωρεί πως έχει κάνει παρέμβαση ο Τούρκος πρόξενος, «γιατί δεν τον απελαύνει;».

Στην ερώτηση αν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και εκ νέου υποψήφιος έχει δικαίωμα να χαρακτηρίζει «τουρκική» τη μειονότητα, ο Νίκος Φίλης είπε: «έχει δικαίωμα στην άποψή του η οποία κάμπτεται μπροστά στην υπέρτερη συλλογική απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ και την συλλογική εικόνα της χώρας μας».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Εκλογές 2023, Φίλης «αδειάζει» Τσίπρα για τη Ροδόπη: Δεν καταρτίζω εγώ τα ψηφοδέλτια"

Εως 16 Ιουνίου οι αιτήσεις ΑμεΑ για τον «Προσωπικό Βοηθό»

Παρατείνεται έως την Παρασκευή 16 Ιουνίου και ώρα 23:59 η προθεσμία υποβολής αιτήσεων από άτομα με αναπηρία για την συμμετοχή τους στην β’ φάση του Πιλοτικού Προγράμματος «Προσωπικός Βοηθός για άτομα με αναπηρία». Κατά τα λοιπά ισχύουν όσα προβλέπονται στην σχετική Πρόσκληση.

Σε σχετική ανακοίνωση, υπενθυμίζεται ότι όσοι θέλουν να απασχοληθούν ως Προσωπικοί Βοηθοί ατόμων με αναπηρία, μπορούν να υποβάλλουν αίτηση μέχρι το πέρας του πιλοτικού Προγράμματος.

Όλες οι αιτήσεις υποβάλλονται ψηφιακά στην διεύθυνση https://prosopikosvoithos.gov.gr , όπου και παρέχονται αναλυτικές πληροφορίες και οδηγίες.

Υπενθυμίζεται ότι τα άτομα με αναπηρία, μετά τον έλεγχο της αίτησής τους, αξιολογούνται στην κατοικία τους από ειδική διεπιστημονική επιτροπή, που απαρτίζεται από κοινωνικό λειτουργό, εργοθεραπευτή ή φυσικοθεραπευτή και ψυχολόγο, προκειμένου να διαπιστωθούν οι εξατομικευμένες ανάγκες του καθενός και στη συνέχεια εκείνοι θα λαμβάνουν την απόφαση της επιτροπής, με την οποία τους απονέμονται έως 1.663€ μηνιαίως για να τα αξιοποιήσουν για Προσωπική Βοήθεια. Μέσα από το Μητρώο Προσωπικών Βοηθών, θα μπορούν οι ίδιοι να επιλέξουν έναν ή περισσότερους Προσωπικούς Βοηθούς ανάλογα με τις ανάγκες και τις προτιμήσεις τους.

Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU.

Επισυνάπτεται ο σύνδεσμος της Πρόσκλησης του Προγράμματος: https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%A1%CE%93%CE%9A446%CE%9C%CE%A4%CE%9B%CE%9A-%CE%9A%CE%A7%CE%A6?inline=true

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Εως 16 Ιουνίου οι αιτήσεις ΑμεΑ για τον «Προσωπικό Βοηθό»"

Καιρός αύριο: Βροχές σε Μακεδονία και Θράκη το Σάββατο (10/06) – Η πρόγνωση της ΕΜΥ

Στη Μακεδονία και τη Θράκη λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από τις μεσημβρινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες με εξασθένηση των φαινομένων από αργά το βράδυ στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός, με αραιές νεφώσεις πρόσκαιρα πυκνότερες στα ηπειρωτικά από τις μεσημβρινές ώρες, οπότε και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες στα κεντρικά και τα βόρεια και στις υπόλοιπες περιοχές κυρίως στα ορεινά.

Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες, κυρίως στα δυτικά ηπειρωτικά, θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 έως 5 και στα νότια από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα φτάσει στα νησιά τους 26 με 29 βαθμούς και στα ηπειρωτικά τους 29 με 31 και τοπικά τους 32 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός αύριο: Η πρόγνωση της ΕΜΥ για όλη τη χώρα

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις, οι οποίες βαθμιαία θα πυκνώσουν και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι και πιθανώς στα δυτικά και τα βόρεια μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ, πρόσκαιρα τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες από νότιες διευθύνσεις με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις οι οποίες βαθμιαία θα αυξηθούν και από τις μεσημβρινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ, πρόσκαιρα τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες από νότιες διευθύνσεις με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις οι οποίες από τις μεσημβρινές ώρες θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη από αργά το βράδυ.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 31 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις, οι οποίες βαθμιαία θα πυκνώσουν και από τις μεσημβρινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι και στα ηπειρωτικά, κυρίως ορεινά, θα εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες. Ύφεση αναμένεται από τις βραδινές ώρες.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4, στα νότια τοπικά έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 28 και στα ηπειρωτικά έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις, οι οποίες βαθμιαία θα πυκνώσουν και από τις μεσημβρινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι και κυρίως στη Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά θα εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ, πρόσκαιρα τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες από νότιες διευθύνσεις με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις, παροδικά πιο πυκνές στις Κυκλάδες.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αρχικά γενικά αίθριος. Από τις μεσημβρινές ώρες αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5, στα Δωδεκάνησα τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις, οι οποίες βαθμιαία θα πυκνώσουν και τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι και από νωρίς το βράδυ μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ, πρόσκαιρα τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες από ανατολικές διευθύνσεις με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Βροχές σε Μακεδονία και Θράκη το Σάββατο (10/06) – Η πρόγνωση της ΕΜΥ"

Νέος Κόσμος: Εντοπίστηκε αυτοκίνητο με βαρύ οπλισμό - Καλάσνικοφ, περίστροφα, χειροβομβίδες

Βαρύς οπλισμός εντοπίστηκε σε αυτοκίνητο που είχε κλαπεί από την περιοχή της Νίκαιας τον περασμένο Ιανουάριο, και βρέθηκε στον Νέο Κόσμο, με τις Αρχές να έχουν ξεκινήσει έρευνες για τη μυστηριώδη υπόθεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το αυτοκίνητο είχε κλαπεί από τη Νίκαια τον Ιανουάριο. Η ιδιοκτήτριά του είχε δηλώσει αμέσως την κλοπή και μάλιστα είχε αποζημιωθεί από την ασφαλιστική εταιρεία που το είχε ασφαλίσει. Έτσι χθες που εντοπίστηκε το αυτοκίνητο από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ (το αυτοκίνητο είναι SUV και έφερε πλαστές πινακίδες) ειδοποιήθηκε η ιδιοκτήτρια η οποία παρέπεμψε την Αστυνομία στην ασφαλιστική εταιρεία.

car005

car003

PHOTO-2023-06-09-20-11-05__2_ 

Εκπρόσωποι της τελευταίας πήγαν στο σημείο με κλειδιά και όταν άνοιξαν το αυτοκίνητο βρέθηκαν μπροστά σε δύο καλάσνικοφ, τρία περίστροφα, μία χειροβομβίδα, δύο αλεξίσφαιρα γιλέκα και μεγάλος αριθμός φυσιγγίων. Αμέσως ειδοποιήθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. και το αυτοκίνητο μεταφέρθηκε στον Αστυνομικό Τμήμα Ακροπόλεως. 

car002

Το περιεχόμενό του παρελήφθη από την αστυνομία και τα όπλα θα υποβληθούν σε βαλλιστική εξέταση για να διαπιστωθεί αν έχουν χρησιμοποιηθεί σε κάποια εγκληματική ενέργεια και πότε. 

Παράλληλα στο σημείο μεταβαίνει και κλιμάκιο του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών (T.E.E.M.). 


PHOTO-2023-06-09-20-11-05__1_

PHOTO-2023-06-09-20-11-05

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Νέος Κόσμος: Εντοπίστηκε αυτοκίνητο με βαρύ οπλισμό - Καλάσνικοφ, περίστροφα, χειροβομβίδες"

Μύκονος: Το «πριν» και το «μετά» της παραλίας στον Πάνορμο

Οι αυθαίρετες κατασκευές απομακρύνθηκαν από την ξακουστή παραλία στον Πάνορμο της Μυκόνου και πλέον, μπορούν όλοι, να απολαμβάνουν δωρεάν την υπέροχη αμμουδιά και τα δροσερά νερά της.

Τόσο οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού, όσο και οι επισκέπτες μπορούν να μπαίνουν στο συγκεκριμένο κομμάτι του νησιού ελεύθερα, όπως άλλωστε δημοσιοποίησε με σχετική ανάρτηση στα social media και ο Άκης Σκέρτσος.

Η εικόνα είναι ακόμα πιο ξεκάθαρη, μέσα από το video του mykonoslive.tv στο οποίο φαίνεται ξεκάθαρα το πριν και το μετά, της συγκεκριμένης παραλίας.

Ελεύθερες βουτιές για όλους λοιπόν το φετινό καλοκαίρι στον Πάνορμο, χωρίς να χρειάζεται να ξοδέψουν μια μικρή περιουσία…

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Μύκονος: Το «πριν» και το «μετά» της παραλίας στον Πάνορμο"

Νοσοκομείο "Αττικόν": Ράντζα, δύο μέρες μετά τη γενική εφημερία [εικόνες]

Ανίατο είναι το πρόβλημα με τα ράντζα στα δημόσια νοσοκομεία. Δύο μέρες μετά τη γενική εφημερία, το "Αττικόν" είχε...επικουρικές κλίνες στον διάδρομο της ΩΡΛ και της Δερματολογικής κλινικής.

Αυτό καταγγέλλει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλης Γιαννάκος, έπειτα από επίσκεψη που πραγματοποίησε σήμερα στο συγκεκριμένο νοσηλευτικό ίδρυμα.

Όπως αναφέρει, οι γιατροί και οι νοσηλευτές τον ενημέρωσαν πως οι νοσηλευόμενοι ασθενείς ΩΡΛ και δερματολογικοί είναι επτά. Και όμως, δύο ημέρες μετά την εφημερία, είναι γεμάτες οι 32 κλίνες, ενώ υπάρχουν ράντζα με ασθενείς στο διάδρομο.

Πέραν των επτά ασθενών, οι υπόλοιποι είναι παθολογικά και πνευμονολογικά περιστατικά, τα οποία φιλοξενούνται στις συγκεκριμένα τμήματα, λόγω πληρότητας των Παθολογικών κλινικών.

"Οι παθολογικές και πνευμονολογικές κλινικές είναι γεμάτες. Όχι μόνο οι θάλαμοι, αλλά και οι διάδρομοι", τονίζει ο κ. Γιαννάκος, για να αναρωτηθεί:

"Πώς μπορεί η εν λόγω κλινική να παρέχει ασφαλείς υπηρεσίες με ασθενείς ΩΡΛ, δερματολογικά, παθολογικά, πνευμονολογικά προβλήματα";

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, πολλά παραπεμπτικά εισαγωγής ασθενών έχουν οδηγία από τους γιατρούς της εφημερίας ότι χρήζουν νοσηλείας σε κλίνη και όχι σε ράντζο.

"Δηλαδή, οι υπόλοιποι έχουν ανάγκη νοσηλείας σε φορείο ή σε καναπέ;", ρωτάει ο κ. Γιαννάκος, επικαλούμενος σχόλιο νοσηλεύτριας της κλινικής.

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "Νοσοκομείο "Αττικόν": Ράντζα, δύο μέρες μετά τη γενική εφημερία [εικόνες]"

Τέμπη: Σε νέες ημερομηνίες οι απολογίες 5 στελεχών του ΟΣΕ

Προθεσμία για να απολογηθούν για τις 19, 20 και 30 Ιουνίου ζήτησαν και πήραν την Παρασκευή από τον εφέτη ανακριτή στη Λάρισα τα πέντε στελέχη του ΟΣΕ που αντιμετωπίζουν διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, πρόκειται για τους γενικούς διευθυντές του ΟΣΕ τις περιόδους 2017-2019 και 2019-2020, τον διευθυντή διεύθυνσης σιδηροδρομικών συστημάτων την περίοδο 2017-2021, τον διάδοχό του από το 2021 έως σήμερα, καθώς και τον διευθυντή της διεύθυνσης συντήρησης τεχνικών συστημάτων από το 2021 μέχρι σήμερα.

Οι κατηγορίες αφορούν στη διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο πολλών ανθρώπων δια παραλείψεως.

Ένας θα απολογηθεί στις 12 το μεσημέρι στις 19 Ιουνίου, δύο στις 12 το μεσημέρι στις 20 Ιουνίου και ακόμη δύο στις 12 το μεσημέρι στις 30 Ιουνίου.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Τέμπη: Σε νέες ημερομηνίες οι απολογίες 5 στελεχών του ΟΣΕ"

Ουκρανία: Ηχητικό ντοκουμέντο αποδεικνύει ότι Ρώσοι σαμποτέρ ανατίναξαν το φράγμα στην Χερσώνα

Η υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας της Ουκρανίας δήλωσε σήμερα πως υπέκλεψε τηλεφωνική κλήση που αποδεικνύει πως μια ρωσική “ομάδα σαμποτάζ” ανατίναξε τον υδροηλεκτρικό σταθμό και φράγμα Καχόβκα στη νότια Ουκρανία.

Η καταστροφή της εγκατάστασης την Τρίτη, 6 Ιουνίου είχε αποτέλεσμα μαζικές πλημμύρες, αναγκάζοντας χιλιάδες κατοίκους να φύγουν από τις εστίες τους και προξενώντας οικολογικό όλεθρο.

Η Ρωσία και αξιωματούχοι που πρόσκεινται σε αυτήν στην Ουκρανία επέρριψαν την ευθύνη στο Κίεβο για την καταστροφή του φράγματος αλλά έχουν δώσει μεταβαλλόμενες εξηγήσεις.

Η Υπηρεσία Ασφάλειας της Ουκρανίας (SBU) ανήρτησε ηχητικό διάρκειας ενάμιση λεπτού στο κανάλι της στο Telegram με τη φερόμενη συνομιλία, όπου δύο άνδρες φέρεται να συζητούν τα επακόλουθα της καταστροφής στα ρωσικά.

“Εκείνοι (οι Ουκρανοί) δεν το χτύπησαν. Ήταν η δική μας ομάδα σαμποτάζ”, είπε ένας από τους άνδρες, ο οποίος σύμφωνα με την SBU είναι Ρώσος στρατιώτης. “Ήθελαν να τρομάξουν (τον κόσμο) με το φράγμα αυτό”.

“Δεν πήγε σύμφωνα με το σχέδιο και (έκαναν) περισσότερα από όσα σχεδίασαν”.

Η SBU δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τη συνομιλία ή τους συμμετέχοντες σε αυτήν. Ανέφερε πως ξεκίνησε ποινική έρευνα για εγκλήματα πολέμου και “οικοκτονία”.

“Οι εισβολείς ήθελαν να εκβιάσουν την Ουκρανία ανατινάζοντας το φράγμα και προκάλεσαν μια ανθρωπογενή καταστροφή στον νότο της χώρας μας” , ανέφερε σε ανακοίνωση η SBU.

Μπορέλ: “Όλα φαίνεται να δείχνουν” πως η Ρωσία είναι υπεύθυνη για την κατάρρευση του φράγματος Καχόβκα 

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε σήμερα πως “όλα δείχνουν” πως η Ρωσία είναι πίσω από την καταστροφή του φράγματος Καχόβκα.

“Το φράγμα δεν έχει βομβαρδιστεί. Καταστράφηκε από εκρηκτικά που είχαν τοποθετηθεί στις ζώνες όπου βρίσκονται οι στρόβιλοι. Αυτή η ζώνη τελεί υπό ρωσικό έλεγχο”, δήλωσε ο Μπορέλ στην ισπανική δημόσια τηλεόραση.

“Δεν ήμουν επί τόπου για να ξέρω ποιος το έκανε. Όμως όλα φαίνεται να δείχνουν πως, αν αυτό έλαβε χώρα σε ζώνη υπό ρωσικό έλεγχο, θα ήταν δύσκολο να το έκανε κάποιος άλλος”, συνέχισε.

“Σε κάθε περίπτωση, οι συνέπειες για την Ουκρανία είναι φοβερές, από όλες τις απόψεις: από ανθρωπιστική άποψη για τους ανθρώπους που αναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους, από περιβαλλοντική άποψη γιατί η καταστροφή (του φράγματος) θα προκαλέσει οικολογική καταστροφή”, είπε ακόμη ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Η Μόσχα και το Κίεβο αλληλοκατηγορούνται για την καταστροφή, την Τρίτη, του φράγματος που βρίσκεται στον ποταμό Δνείπερο.

Η Ρωσία, που κατηγορείται από την Ουκρανία ότι ανατίναξε το φράγμα για να ανακόψει μια ουκρανική επίθεση στον νότο προς την κατεύθυνση της Κριμαίας, δήλωσε χθες Πέμπτη ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου πως το Κίεβο κατέστρεψε το φράγμα αυτό με μαζικά πλήγματα πυροβολικού.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ουκρανία: Ηχητικό ντοκουμέντο αποδεικνύει ότι Ρώσοι σαμποτέρ ανατίναξαν το φράγμα στην Χερσώνα"

Αιματηρό επεισόδιο σε εργοστάσιο στη Ριτσώνα - 45χρονος μαχαίρωσε συνάδελφό του

Αιματηρό επεισόδιο σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής  (9/6) σε εργοστάσιο στη Ριτσώνα Βοιωτίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας 45χρονος, για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους, μαχαίρωσε έναν 43χρονο συνάδελφό του, στην πλάτη, στο στήθος και στην κοιλιά.

Το θύμα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Χαλκίδας όπου χειρουργείται, ενώ ο δράστης της επίθεσης συνελήφθη.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Αιματηρό επεισόδιο σε εργοστάσιο στη Ριτσώνα - 45χρονος μαχαίρωσε συνάδελφό του"

Πληθωρισμός: Πτώση στο 2,8% τον Μάιο σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ – Ανησυχητικά τα στοιχεία για τα τρόφιμα

Νέα σημαντική υποχώρηση σημείωσε ο πληθωρισμός τον Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που ανακοινώθηκαν πριν από λίγο. Διαμορφώθηκε στο 2,8% από 3% που ήταν τον Απρίλιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2021. Ανησυχητικό είναι πάντως το γεγονός ότι ο δείκτης των τροφίμων παρέμεινε σε διψήφιο ποσοστό και συγκεκριμένα στο 11,6%, ενώ τον περασμένο Απρίλιο ήταν στο 11,4%.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή κατά τον μήνα Μάιο 2023, σε σύγκριση με τον Απρίλιο 2023 παρουσίασε αύξηση 0,4%, έναντι αύξησης 0,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Ο μέσος ΔΤΚ του δωδεκαμήνου Ιουνίου 2022 – Μαΐου 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Ιουνίου 2021 – Μαΐου 2022, παρουσίασε αύξηση 7,8% έναντι αύξησης 5,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δωδεκαμήνου Ιουνίου 2021 – Μαΐου 2022 με το δωδεκάμηνο Ιουνίου 2020 – Μαΐου 2021.

Ανησυχία πάντως προκαλεί η αναστροφή της τάσης στα τρόφιμα. Ενώ όλοι περίμεναν νέα επιβράδυνση, εντούτοις κάτι τέτοιο δεν συνέβη, το αντίθετο μάλιστα ενισχύθηκε έστω και οριακά.

Μάλιστα τον Μάιο σε σχέση με τον Απρίλιο του 2023 παρατηρείται αύξηση 1,8%. Αναφορικά με τα συγκεκριμένα είδη διατροφής, οι μεγαλύτερες αυξήσεις εντοπίζονται σε πλήθος αγαθών.

 

Ενδεικτικά:

-Αλεύρι αύξηση 8%.

-Νωπά φρούτα 7,6%

-Ρύζι 5,4%

-Παγωτά 5,3%

-Ελαιόλαδο 4,4%

-Πατάτες 4,3%

-Αυγά 4%

-Λαχανικά (επεξ.) 3,4% και

-Αλλαντικά 3%

Σε σχέση με τον Μάιο του 2021 οι μεγαλύτερες αυξήσεις εντοπίζονται:

-Μεταφορές με ταξί 32,9%

-Στερεά καύσιμα (ξύλα, πέλλετ) 28,9%

-Μεταφορές με αεροπλάνο 27,4%

-Γαλακτοκομικά 18%

-Λοιπά τρόφιμα 14,2

-Κρέατα 11,9%

Και οι μεγαλύτερες μειώσεις:

-Φυσικό αέριο -49,6%

-Ηλεκτρισμός -24,1%

-Καύσιμα και λιπαντικά -16,8%

Δείτε εδώ αναλυτικά τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ και τους πίνακες για κάθε κατηγορία.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πληθωρισμός: Πτώση στο 2,8% τον Μάιο σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ – Ανησυχητικά τα στοιχεία για τα τρόφιμα"

Ρούλα Πισπιρίγκου: «Ήταν πολύ ψύχραιμη δεδομένων των συνθηκών» – Η δίκη θα συνεχιστεί στις 19 Ιουνίου

Η Τζωρτζίνα ήταν ένα παιδί με «σοβαρότατο νευρολογικό πρόβλημα» που κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του στο Ωνάσειο «δεν προβλημάτισε» ανέφερε στην κατάθεση της ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου η παιδίατρος-εντατικολόγος, Σταυρούλα Μπούντα.

Η γιατρός, η οποία εφημέρευε την ημέρα της εισαγωγής του παιδιού στο Ωνάσειο προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση του για την τοποθέτηση απινιδωτή- βηματοδότη, κατά τη διάρκεια της κατάθεσης της αναφέρθηκε σε ένα επεισόδιο σπασμών που είχε η Τζωρτζίνα σημειώνοντας πως παρουσίασε υψηλό πυρετό.

«Ο πυρετός πυροδότησε τους σπασμούς. Στη συνέχεια, το παιδί παρέμεινε διασωλημένο και σταθερό» ανέφερε χαρακτηριστικά η γιατρός η οποία στη συνέχεια μίλησε για την επικοινωνία που είχε, μετά το επεισόδιο, με την κατηγορούμενη Ρούλα Πισπιρίγκου.

«Μου είπε ότι θα έρθει στο νοσοκομείο. Εγώ εν τω μεταξύ έφυγα. Έμαθα ότι ήρθε στο νοσοκομείο και ενημερώθηκε από συνάδελφο» κατέθεσε η μάρτυρας και πρόσθεσε: «Τη μητέρα την είχα δει αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της νοσηλείας της Τζωρτζίνας. Ερχόταν συχνά την ενημέρωνα. Είχαν επιτραπεί και κάποιες επισκέψεις τις απογευματινές ώρες. Τον πατέρα τον είχα δει αλλά δεν είχα κάποια συζήτηση».

Η γιατρός ανέσυρε από τη μνήμη της και τη συζήτηση που είχε με την κατηγορούμενη την επομένη του επεισοδίου των σπασμών.

«Προσπάθησα να καταλάβω, να δω τι είχε συμβεί στο σπίτι. Μου είπε στο σπίτι πως η Τζωρτζίνα ήταν ξαπλωμένη, έτρεμε και είπε “μαμά τρέμω τρέμω”. Αυτό δεν είναι σπασμοί, διότι είχε επικοινωνία. Μου απάντησε ότι μετά την έχασε. Κάπου εκεί σταμάτησε η συζήτηση μας» είπε και συμπλήρωσε πως «δεν αξιολογείται ως επεισόδιο σπασμών».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της έδρας η γιατρός αναφέρθηκε στην συμπεριφορά της κατηγορούμενης την οποία χαρακτήρισε ψύχραιμη.

«Δεν έχω να πω κάτι αξιόλογο. Ήταν πολύ ψύχραιμη δεδομένων των συνθηκών» είπε.

Σύνεδρος: Ερωτήσεις έκανε;

Μάρτυρας: Την ενημέρωνα. Δεν θυμάμαι εάν έκανε ερωτήσεις.

Η υπεράσπιση με σειρά ερωτήσεων εστίασε στις αναφορές που αφορούσαν την συμπεριφορά της Ρούλας Πισπιρίγκου.

Υπεράσπιση: Είπατε πριν για τη συμπεριφορά της μητέρας ότι σας φάνηκε ψύχραιμη. Στην κατάθεση σας στη ΓΑΔΑ λέτε ότι ενημερώσατε τη μητέρα τηλεφωνικά για το επεισόδιο σπασμών η μητέρα ήταν ανήσυχη και αναστατωμένη. Αυτό σας φαίνεται ψύχραιμη;

Μάρτυρας: Η μητέρα στις συνομιλίες μας ήταν πάντα ψύχραιμη. Στη τηλεφωνική μας συνομιλία ακούστηκε ανήσυχη…

Υπεράσπιση: Σας πέρασε το μυαλό ότι παιδί πρέπει να ελεγχθεί από παιδονευρολόγο;

Μάρτυρας: Έγινε έλεγχος… Έγινε εγκεφαλογράφημα δεν διαπιστώθηκαν σπασμοί που βλέπαμε ή δεν βλέπαμε πέρα από το επεισόδιο που καταγράφηκε στη δική μου βάρδια.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 19 Ιουνίου.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Ρούλα Πισπιρίγκου: «Ήταν πολύ ψύχραιμη δεδομένων των συνθηκών» – Η δίκη θα συνεχιστεί στις 19 Ιουνίου"

Εκλογές 2023: Εκτός ψηφοδελτίων της ΝΔ ο Σπύρος Πνευματικός

Εκτός ψηφοδελτίων ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου τέθηκε σύμφωνα με πληροφορίες newsit.gr και με απόφαση του Προέδρου της ΝΔ ο υποψήφιος βουλευτής Εύβοιας Σπύρος Πνευματικός. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η απόφαση για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν μονόδρομος μετά τις δηλώσεις που έκανε ο Σπύρος Πνευματικός περί του κόστους θεραπείας καρκινοπαθών στο τελικό στάδιο.

Ο ίδιος ο κ. Πνευματικός μετά από τηλεφώνημα που δέχθηκε χθες από τον γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής Παύλο Μαρινάκη αναγκάστηκε να ανασκευάσει και να ζητήσει συγνώμη αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό.

Μιλώντας στην Αιδηψό ο Πρόεδρος της ΝΔ ανακοίνωσε ότι ο Σπύρος Πνευματικός τίθεται εκτός εκλογικού αγώνα (όχι από τα ψηφοδέλτια, έχουν εγκριθεί από τον Άρειο Πάγο και δεν μπορούν να αλλάξουν τώρα) κι ότι θα παραιτηθεί και θα παραδωσει την έδρα αν εκλεγεί. «Ένα πράγμα δεν πρόκειται να διαπραγματευτώ: την καθολική πρόσβαση του κάθε πολίτη, ανεξαρτήτως σε ποιο στάδιο βρίσκεται, στην καλύτερη θεραπεία που μπορεί να προσφέρει το ΕΣΥ», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε επίσης: «Λυπάμαι για μία δήλωση που έκανε ο Σπύρος Πνευματικός χθες. Επικοινώνησα και ο ίδιος αποφάσισε να αποσυρθεί από την προεκλογική μάχη και σε περίπτωση που εκλεγεί να παραδώσει την έδρα του στον επόμενο ή στην επόμενη επιλαχούσα».

Ο ίδιος ο κ. Πνευματικός με ανάρτησή του στο facebook δήλωσε: 

«Επειδή τα λεγόμενά μου σε συνέντευξη δημιούργησαν λάθος εντυπώσεις και άφησαν περιθώρια παρερμηνείας, σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο του Κόμματος Κυριάκο Μητσοτάκη και τα όργανα της ΝΔ αποσύρομαι από τον εκλογικό αγώνα και δηλώνω ότι σε περίπτωση που εκλεγώ, θα παραιτηθώ από βουλευτής και θα παραδώσω την έδρα. Ζητώ ειλικρινά συγγνώμη από κάθε πολίτη και ασθενή χωριστά». 

Τι είχε δηλώσει ο Σπύρος Πνευματικός

«Ένας καρκινοπαθής τελικού σταδίου δεν είναι υποχρεωτικό… δεν θα τα καταφέρει, δεν έχει καλή πρόγνωση, πρέπει κάποια στιγμή να τραβήξουμε μια γραμμή», είπε ο καθηγητής ιατρικής μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Αμερικής, όπου γίνεται, όπως είπε, cost benefit ratio.

«Πρέπει να δούμε την αξιολόγηση των πράξεων. Πόσες απ’ αυτές τις πράξεις που κάνουμε κάθε μέρα χρειάζονται; Δηλαδή ένα κόστος τεραστίων διαστάσεων μπορεί να γίνει αν περιορίσουμε μερικά πράγματα απ’ αυτά που δεν χρειάζονται να γίνουν. Δεν σημαίνει ότι δεν αγαπάμε τον άρρωστο αν πάμε και του πούμε ότι δεν έχει νόημα να κάνουμε αυτό για σας. Ένας καρκινοπαθής τελικού σταδίου δεν είναι υποχρεωτικό… Δεν θα τα καταφέρει, δεν έχει καλή πρόγνωση, πρέπει κάποια στιγμή να τραβήξουμε μια γραμμή. Γιατί; Γιατί είναι πάρα πολύ δύσκολο να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στα έξοδα που χρειάζονται για την αντιμετώπιση ορισμένων ανθρώπων. Υπάρχει ένα σημείο που δεν έχεις λόγο να κάνεις κάτι παραπάνω. Θα μου πει κάποιος ότι ο καλός Θεός έχει αποφασίσει διαφορετικά. Μα πράγματι, αλήθεια είναι αυτό το πράγμα, στο τέλος της ημέρας όμως τι θα γίνει;», ήταν τα λόγια του.

Στην συνέχεια ο Σπύρος Πνευματικός πρόσθεσε: «Αυτά τα πράγματα τα έχουν δει… Η Αμερική είναι ένα τρομακτικό παράδειγμα. Ψάχνουν τα πάντα, ψάχνουν το κόστος των πράξεων, το cost benefit ratio σε μία πράξη κτλ. Όταν είχαμε πάει με τη γυναίκα μου στις αρχές της δεκαετίας του ’90 στην Αμερική, η πρώτη συζήτηση που είχαμε ακούσει είναι πόσο ακριβό είναι το αμερικάνικο σύστημα. Γιατί ήταν τόσο ακριβό; Γιατί όλοι φτάνανε στο νοσοκομείο, σε όποια κατάσταση κι αν ήταν και γινόντουσαν τα πάντα για όλους. Και με αυτό τον τρόπο ανακαλύψανε ότι μετά από λίγο καιρό δεν θα μπορούσαν υπηρεσίες σε κανέναν. Άρα θα πρέπει να κάνουν μια σχετική επιλογή το πόσο μπορούν να ξοδέψουν. Ακούγεται λίγο κυνικό, αλλά δεν είναι κυνικό, είναι ανθρώπινο».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Εκλογές 2023: Εκτός ψηφοδελτίων της ΝΔ ο Σπύρος Πνευματικός"

«Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή»: Επιπλέον 44.660 νοικοκυριά εντάσσονται στο πρόγραμμα

Την ένταξη επιπλέον 44.660 νοικοκυριών στο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή», τα οποία προέρχονται από την υπάρχουσα λίστα επιλαχόντων ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Με τη σημερινή ένταξη των νέων νοικοκυριών, δίνεται η δυνατότητα συνολικά σε 585.650 δικαιούχους να αντικαταστήσουν τις παλιές ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές τους (κλιματιστικά, ψυγεία ή καταψύκτες), με νέες ενεργειακά αποδοτικότερες, αριθμός που αντιπροσωπεύει το 67% όσων έχουν κάνει αίτηση στο πρόγραμμα.

Οι νέοι δικαιούχοι θα ενημερωθούν για την ένταξη τους με την αποστολή προσωπικού μηνύματος στα κινητά τους τηλέφωνα.

Υπενθυμίζεται ότι η επιχορήγηση παρέχεται μέσω επιταγών (vouchers) του Προγράμματος, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά την αγορά νέας συσκευής σε καταστήματα λιανικής πώλησης ηλεκτρικών συσκευών και να καλύψουν ένα μέρος της συνολικής δαπάνης.

Για κάθε αγορά νέας συσκευής με επιδότηση, δημιουργείται παράλληλα η υποχρέωση παράδοσης μίας παλιάς προς ανακύκλωση που ανήκει στην ίδια κατηγορία.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Πρόγραμμα, δείτε εδώ.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " «Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή»: Επιπλέον 44.660 νοικοκυριά εντάσσονται στο πρόγραμμα"

Κίτρινη κάρτα της ΕΕ στην Ελλάδα για την ανακύκλωση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εντοπίζει τα κράτη μέλη που κινδυνεύουν να μην επιτύχουν τους στόχους προετοιμασίας για επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωσης των αστικών αποβλήτων και των συνολικών απορριμμάτων συσκευασίας για το 2025, και τον στόχο υγειονομικής ταφής για το 2035.

Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύθηκε, εννέα κράτη μέλη βρίσκονται σε καλό δρόμο για την επίτευξη των στόχων για το 2025: Αυστρία, Βέλγιο, Τσεχία, Δανία, Γερμανία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Κάτω Χώρες και Σλοβενία.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κομισιόν, 18 κράτη μέλη κινδυνεύουν να μην επιτύχουν έναν ή κανέναν από τους δύο στόχους για το 2025. Η Εσθονία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Λετονία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Σουηδία κινδυνεύουν να μην επιτύχουν τον στόχο για τα αστικά απόβλητα. Η Βουλγαρία, η Κροατία, η Κύπρος, η Ελλάδα, η Ουγγαρία, η Λιθουανία, η Μάλτα, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Σλοβακία κινδυνεύουν να μην επιτύχουν κανέναν από τους δύο στόχους, τόσο για τα αστικά απόβλητα όσο και για τα συνολικά απορρίμματα συσκευασίας για το 2025.

Ορισμένες χώρες συνεχίζουν επίσης την υγειονομική ταφή των περισσότερων αστικών αποβλήτων τους και πιθανότατα δεν θα επιτύχουν τον στόχο υγειονομικής ταφής για το 2035. Η Επιτροπή διατυπώνει συστάσεις στα εν λόγω κράτη μέλη, με βάση τη συνεχή οικονομική και τεχνική στήριξη που παρέχεται για τη βελτίωση των επιδόσεων όσον αφορά τη διαχείριση των αποβλήτων.

Αύξηση της παραγωγής αποβλήτων

Κάθε χρόνο, οι Ευρωπαίοι παράγουν κατά μέσο όρο 530 kg αστικών αποβλήτων ανά άτομο (απόβλητα που προέρχονται από νοικοκυριά και παρόμοια απόβλητα από επιχειρήσεις). Τα αστικά απόβλητα, παρόλο που ανακυκλώνονται όλο και περισσότερο και καταλήγουν όλο και λιγότερο σε χώρους υγειονομικής ταφής, αποτελούν μία από τις πιο πολύπλοκες ροές αποβλήτων προς διαχείριση. Στην ΕΕ, περίπου το 50 % των αστικών αποβλήτων ανακυκλώνονται ή λιπασματοποιούνται, ενώ το 23 % καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής.

Η ποσότητα των απορριμμάτων συσκευασίας που παράγονται αυξάνεται σταθερά. Μεταξύ του 2013 και του 2020 η ποσότητα των παραγόμενων απορριμμάτων συσκευασίας αυξήθηκε κατά 15% σε ολόκληρη την ΕΕ, φθάνοντας σχεδόν τα 80 εκατομμύρια τόνους. Περίπου το 64 % των απορριμμάτων συσκευασίας ανακυκλώνεται πλέον, αν και αυτό ποικίλλει ανάλογα με το υλικό.

Περισσότερο από το 75 % του χαρτιού, του χαρτονιού και των μεταλλικών συσκευασιών ανακυκλώνεται, σε σύγκριση με λιγότερο από το 40 % των πλαστικών —γεγονός που αποτελεί πρόβλημα στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, πολλές από τις οποίες κινδυνεύουν να μην επιτύχουν τον ειδικό ανά υλικό στόχο όσον αφορά την ανακύκλωση των απορριμμάτων πλαστικών συσκευασιών.

Σημαντικές διαφορές μεταξύ των κρατών-μελών

Η έκθεση δείχνει ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές στις επιδόσεις όσον αφορά τη διαχείριση των αποβλήτων ανά την ΕΕ. Για ορισμένες χώρες, απομένουν ακόμη πολλά να γίνουν για την επίτευξη των στόχων που έχουν συμφωνηθεί στην ενωσιακή νομοθεσία και απαιτούνται περισσότερες μεταρρυθμίσεις, ιδίως: για τη διασφάλιση της επεξεργασίας των βιολογικών αποβλήτων, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 1/3 των αστικών αποβλήτων· τη χωριστή συλλογή αποβλήτων, που αποτελεί προϋπόθεση για την ανακύκλωση· και τη βελτίωση της ποιότητας των δεδομένων.

Ωστόσο, οι περισσότερες χώρες της ΕΕ έχουν θεσπίσει ή βρίσκονται σε διαδικασία θέσπισης μεταρρυθμίσεων στον τομέα των αποβλήτων για τη βελτίωση των ποσοστών ανακύκλωσης, ορισμένες από τις οποίες αναμένεται να αποφέρουν αποτελέσματα κατά τα επόμενα έτη.

Εξωτερικοί παράγοντες επηρέασαν επίσης τις επιδόσεις, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19, η οποία μείωσε ή διέκοψε τη χωριστή συλλογή σε ορισμένες χώρες. Η πρόσφατη αύξηση των τιμών της ενέργειας επηρεάζει επίσης αρνητικά τις δραστηριότητες ανακύκλωσης.

Συστάσεις και στήριξη από την ΕΕ

Η Επιτροπή διατυπώνει ειδικές συστάσεις για τα 18 κράτη μέλη που κινδυνεύουν να μην επιτύχουν τους κύριους στόχους ανακύκλωσης για το 2025. Οι συστάσεις αυτές καλύπτουν ευρύ φάσμα δράσεων: μείωση των μη ανακυκλώσιμων αποβλήτων, αύξηση της επαναχρησιμοποίησης, ενίσχυση της χωριστής συλλογής, ανάπτυξη ικανοτήτων επεξεργασίας αποβλήτων ως προς τη διαλογή και την ανακύκλωση, βελτίωση της διακυβέρνησης, διάθεση οικονομικών μέσων και ευαισθητοποίηση.

Η Κομισιόν θα συνεχίσει να στηρίζει τα κράτη μέλη στην εφαρμογή της ενωσιακής νομοθεσίας για τα απόβλητα, μέσω της στήριξης της ενωσιακής χρηματοδότησης, της τεχνικής βοήθειας (για παράδειγμα μέσω της επισκόπησης της εφαρμογής της περιβαλλοντικής πολιτικής), της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών και της προώθησης της μάθησης μεταξύ ομοτίμων. Ωστόσο, οι εθνικές αρχές είναι υπεύθυνες για την εντατικοποίηση των προσπαθειών πολιτικής και την ενίσχυση της επιτόπιας δράσης.

Επιπλέον, η Επιτροπή παρουσίασε πρωτοβουλίες που συμβάλλουν σε μια πιο κυκλική οικονομία και θα στηρίξουν τα κράτη μέλη στη βελτίωση των επιδόσεων στη διαχείριση των αποβλήτων και στην επίτευξη των στόχων, όπως οι προτάσεις για νέους κανονισμούς για τις μεταφορές αποβλήτων, τις συσκευασίες και τα απορρίμματα συσκευασίας, και για τον οικολογικό σχεδιασμό για βιώσιμα προϊόντα.

Ιστορικό

Η έκθεση έγκαιρης προειδοποίησης αξιολογεί την πιθανότητα τα κράτη μέλη να επιτύχουν τους στόχους ανακύκλωσης για το 2025 που ορίζονται στην οδηγία-πλαίσιο για τα απόβλητα και στην οδηγία για τις συσκευασίες και τα απορρίμματα συσκευασίας: ανακύκλωση και προετοιμασία για επαναχρησιμοποίηση του 55% των αστικών αποβλήτων· ανακύκλωση του 65% για τα συνολικά απορρίμματα συσκευασίας· και ειδικοί ανά υλικό στόχοι ανακύκλωσης των απορριμμάτων συσκευασίας (75% για το χαρτί και το χαρτόνι, 70 % για το γυαλί, 70% για τις συσκευασίες σιδηρούχων μετάλλων, 50% για το αλουμίνιο, 50% για το πλαστικό και 25 % για το ξύλο).

Η έκθεση παρέχει επίσης προκαταρκτική αξιολόγηση σχετικά με τον στόχο της μείωσης της υγειονομικής ταφής των αστικών αποβλήτων σε λιγότερο από 10 % έως το 2035.

Η διαχείριση των βιολογικών αποβλήτων, μαζί με τη διαχείριση απορριμμάτων συσκευασίας, αναδεικνύεται ως ένα από τα κύρια ζητήματα που διαπιστώθηκε ότι παρεμποδίζουν τις επιδόσεις στον τομέα της ανακύκλωσης, αν και η υποχρέωση χωριστής συλλογής βιολογικών αποβλήτων ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Η έκθεση έγκαιρης προειδοποίησης βασίζεται στην επισκόπηση της εφαρμογής της περιβαλλοντικής πολιτικής, η οποία είχε ήδη αποκαλύψει ζητήματα σχετικά με την εφαρμογή της ενωσιακής νομοθεσίας για τα απόβλητα. Συγκεκριμένα, στην ΕΕ εξακολουθούν να λειτουργούν σχεδόν 2 000 παράνομοι ή μη ανταποκρινόμενοι στα πρότυπα χώροι υγειονομικής ταφής, οι οποίοι αποτελούν σημαντική πηγή ρύπανσης και αερίων του θερμοκηπίου, καθώς και χαμένη ευκαιρία για ανάκτηση δευτερογενών πρώτων υλών.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Κίτρινη κάρτα της ΕΕ στην Ελλάδα για την ανακύκλωση"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news