facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2022

Νότια Αφρική: Συνελήφθη ύποπτος για τη φωτιά στο κοινοβούλιο

Μια μεγάλη πυρκαγιά συνέχιζε να καταστρέφει απόψε το κοινοβούλιο της Νότιας Αφρικής στο Κέιπ Τάουν και η αστυνομία, που προκρίνει το σενάριο εμπρησμού, συνέλαβε έναν άνδρα ηλικίας 51 ετών, ο οποίος θα οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης.

Εδώ και πολλές ώρες, πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη με τις φλόγες, οι οποίες καίνε το τεράστιο κτίριο βικτωριανής εποχής.

«Ένας άνδρας συνελήφθη στο εσωτερικό του κοινοβουλίου, ανακρίνεται στο πλαίσιο μιας ποινικής έρευνας. Θα οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης την Τρίτη», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τάντι Μμπάμπο, ο εκπρόσωπος τύπου των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας της Νότιας Αφρικής, της επίλεκτης ομάδας Hawks.

Δεν υπάρχει αναφορά για κάποιο θύμα, όμως η αίθουσα της ολομέλειας του κοινοβουλίου καταστράφηκε ολοσχερώς. «Η αίθουσα όπου συνεδριάζουν τα μέλη κάηκε ολοσχερώς», είπε στο AFP o πρόεδρός του Μολότο Μοτάμπο, προσθέτοντας πως σύμφωνα με τα πρώτα συμπεράσματα, «η φωτιά ξεκίνησε στα φουαγιέ σε δύο διαφορετικά σημεία του κοινοβουλίου».

«Φαίνεται πως το σύστημα αυτόματης πυρόσβεσης δεν λειτούργησε, όπως έπρεπε να γίνει», είπε επίσης στον Τύπο ο πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόζα, που μετέβη στο σημείο. «Οι εργασίες του κοινοβουλίου θα συνεχιστούν», διαβεβαίωσε ο επικεφαλής του νοτιοαφρικανικού κράτους, που επρόκειτο να εκφωνήσει στην αίθουσα της ολομέλειας μια ομιλία προς το Έθνος τον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με τις αρχές, το σύστημα πυρόσβεσης φαίνεται πως είχε παραβιαστεί και επομένως δεν λειτούργησε.

«Αυτό που ανακαλύψαμε σήμερα το πρωί είναι ότι κάποιος είχε κλείσει μία από τις βαλβίδες και επομένως δεν υπήρχε νερό που θα έθετε σε λειτουργία το αυτόματο σύστημα πυρόσβεσης», δήλωσε η Πατρίσια Ντε Λιλ, υπουργός Δημοσίως Έργων και Υποδομών.

Η φωτιά ξεκίνησε γύρω στις 05.00 το πρωί τοπική ώρα, στην παλαιότερη πτέρυγα του κτιρίου, που ολοκληρώθηκε το 1884. Σε αυτό το ιστορικό τμήμα, η στέγη κατέρρευσε, «δεν έχει απομείνει τίποτα», είπε ο υπεύθυνος των υπηρεσιών ασφαλείας και διάσωσης του Κέιπ Τάουν, Ζαν Πιερ Σμιθ.

Στις εικόνες από ελικόπτερο που μετέδιδαν τα τηλεοπτικά δίκτυα διακρίνονταν τεράστιες φλόγες να ξεπηδούν από τη στέγη.

Το συνολικό εύρος των ζημιών στο κτίριο, όπου φιλοξενείται μια πολύτιμη συλλογή βιβλίων και έργων τέχνης, δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Νότια Αφρική: Συνελήφθη ύποπτος για τη φωτιά στο κοινοβούλιο"

Τέταρτη δόση στους άνω των 60 ετών ανακοίνωσε το Ισραήλ

Το Ισραήλ θα αρχίσει να προσφέρει την τέταρτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω. Μετατρέπεται έτσι στην πρώτη χώρα στον κόσμο που προχωρά σε αυτή την κατεύθυνση για να αντιμετωπίσει την Ομικρον.

Τέταρτη δόση θα διατεθεί και στο ιατρικό προσωπικό που έκανε την τρίτη πριν από τουλάχιστον τέσσερις μήνες, δήλωσε ο πρωθυπουργός Naftali Bennett σε συνέντευξη Τύπου, μεταδίδει το Bloomberg. Μόλις την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση ενέκρινε την τέταρτη δόση για άτομα σε ανοσοκαταστολή, καθώς και για τρόφιμους γηροκομείων.

Τα κρούσματα ξεπέρασαν τις 5.000 την περασμένη εβδομάδα στη χώρα των 9,5 εκατομμυρίων και αναμένεται να τετραπλασιαστούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας, είπε ο πρωθυπουργός. Θα μπορούσαν να φτάσουν τις 50.000 την ημέρα, είπε ή σχεδόν πέντε φορές πάνω από το προηγούμενο ρεκόρ. Ταυτόχρονα, οι βαριές νοσηλείες παραμένουν πολύ κάτω από τα προηγούμενα ρεκόρ, αλλά έχουν αρχίσει να αυξάνονται από την περασμένη εβδομάδα.

Ηδη από τον περασμένο μήνα ο Bennett είχε ανακοινώσει σχέδιο για την ανοσοποίηση όλων όσων είναι 60 ετών και άνω, αλλά η εφαρμογή αναβλήθηκε λόγω της αντίδρασης ορισμένων συμβούλων που επικαλέστηκαν την έλλειψη στοιχείων για την αποτελεσματικότητα της τέταρτης δόσης απέναντι στην Ομικρον.

Η χώρα υποστηρίζει πως έχει στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η ανοσία έχει εξασθενίσει σε άτομα αυτής της ηλικιακής ομάδας που έλαβαν ενισχυτικές (τρίτες) δόσεις τον Αύγουστο. Και ορισμένοι ειδικοί λένε ότι ακόμη και χωρίς τα δεδομένα, το Ισραήλ θα πρέπει να αναλάβει δράση επειδή η παραλλαγή είναι τόσο μεταδοτική.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Τέταρτη δόση στους άνω των 60 ετών ανακοίνωσε το Ισραήλ"

Συγκλονιστική απόφαση της πρωταθλήτριας ιστιοπλοΐας Β.Καραχάλιου: «Αλλάζω σημαία - Η ευθύνη είναι της κυβέρνησης»

Με μια συγκλονιστική απόφαση την οποία ανακοίνωσε η πρωταθλήτρια της ιστιοπλοΐας Βασιλεία Καραχάλιου, επιχειρεί να απεγκλωβιστεί από την εθνική μιζέρια που έχει οδηγήσει η κυβέρνηση το άθλημα οδηγώντας τους αθλητές ακόμα και σε επαγγέλματα της νύχτας.

Όπως έγραψε χαρακτηριστικά στον λογαριασμό της στο facebook η πρωταθλήτρια αν και η γαλανόλευκη είναι χαραγμένη τατουάζ στην καρδιά της αναγκάζετε να αλλάξει εθνικά χρώματα στα πανιά της μιας και Πολιτεία, την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και την Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία είναι απούσες από τις προσπάθειες των αθλητών. 

Με φράσεις κοφτερές σαν λεπίδι ρίχνει τα βέλη της πικραμένη: «...Θυσία όλα στον βωμό πολιτικών σκοπιμοτήτων. Με αποτέλεσμα οι Ολυμπιακοί αθλητές να παραπαίουν μεταξύ λύσεων όπως τα reality, η ζητιανιά...η νύχτα»!

Αναλυτικά η ανάρτηση της Β.Καραχάλιου:

«Θα ήθελα να ευχηθώ υγεία και μια καλύτερη χρονιά στην Ελλάδα μας!!!

ΈΝΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΕΣΑΣ ΤΟΥΣ ΕΝΩΜΕΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ (και ας σπέρνουν τους σπόρους διχόνοιας για να μας διχάσουν) ΠΟΥ ΜΕ ΣΤΗΡΙΞΑΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΣΑΣ ΕΩΣ ΤΩΡΑ.

Καθώς είμαι σε διαδικασία αλλαγής εθνικών χρωμάτων στα πανιά μου, (και μόνο στα πανιά μου, γιατί η ΓΑΛΑΝΟΛΕΥΚΗ είναι χαραγμένη με τατουάζ στην καρδιά μου), σαφώς σας οφείλω έναν απολογισμό και τους λόγους αποχώρησής μου από τα εθνικά χρώματα.

Τον αγώνα που έκανα βαδίζοντας προς την Ολυμπιάδα του Τόκυο (και δεν αναφέρομαι για τον αγώνα μέσα στην θάλασσα) ΑΔΥΝΑΤΩ να τον επαναλάβω, καθότι οδηγεί σε μόνο έναν προορισμό, την αποτυχία των στόχων που έχω για την Ολυμπιάδα στο Παρίσι, και επεξηγώ:

Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ: Παντελώς απούσα, ενδιαφέρεται μόνο στον βαθμό που οι αθλητές την υποβοηθούν να διαφημίσει "υποτιθέμενο έργο που έχει παράξει" (ίδε την χρησιμοποίηση του βίντεο "Άνεμοι Αλήθειας" των πρωταθλητών ιστοπλοΐας). Θυσία όλα στον βωμό πολιτικών σκοπιμοτήτων. Με αποτέλεσμα οι Ολυμπιακοί αθλητές να παραπαίουν μεταξύ λύσεων όπως τα reality, η ζητιανιά...η νύχτα!

Η Ε.Ο.Ε: Εδώ βασιλεύουν οι προσωπικές φιλοδοξίες για διεθνή ανέλιξη. Παρεπιπτόντως, ας μας πουν τον ρόλο που έπαιξε η ΕΟΕ στην παραίτηση του ξένου προπονητή μου, ΕΝ ΜΕΣΩ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ (υπάρχουν οι γραπτές συνομιλίες μεταξύ εμού και του προπονητή μου, με την ΕΟΕ), και βέβαια γνωρίζοντας μετά την ζημιά που έκαναν με συμπεριέλαβαν με "φωτογραφικές διατάξεις" στις ολυμπιακές υποτροφίες των 450 ευρώ μηνιαίως μέχρι το 2024, την οποία υποτροφία ΑΡΝΗΘΗΚΑ  ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ.

Ας μας εξηγήσει η ΕΟΕ από ποιές "πλουσιοπάροχες" απολαβές περιμένει να πληρώσουν οι αθλητές ή ο.....ξένος προπονητής, όπως απαίτησαν, τα υπέρβαρα των αποσκευών (μετεωρολογικός σταθμός και θάλαμος αποκατάστασης) για την μεταφορά τους στο Τόκυο. Την ίδια ώρα που η ΕΟΕ κάνει συμβόλαια εχεμύθειας με οίκους μόδας, για την ενοικίαση του Καλλιμάρμαρου, την περιουσία δηλαδή του βαρύτατα φορολογούμενου Έλληνα και αντί τα έσοδα να πηγαίνουν στην στήριξη των αθλητών, καταλήγουν σε δεξιώσεις και σουαρέ την ίδια στιγμή που οι αθλητές οδηγούνται σε παύση και απελπισία.

Η ΕΙΟ: Όλοι γνωρίζουμε ότι το 2017 η ΕΙΟ μου ζήτησε να αλλάξω εθνικότητα και μάλιστα θα...συνηγορούσε σε αυτο. Η ΕΙΟ λοιπόν αναφέρει στο νέο της αγωνιστικό πρόγραμμα (άν δεν το εξαφανίσει όσο διαβάζετε αυτό το κείμενο..) την πλήρη οικονομική στήριξη του πρωταθλητή κάθε Ολυμπιακής κλάσης. 

Ταυτόχρονα παραμονές του Πανελληνίου πρωταθλήματος 2021 των Ολυμπιακών κλάσεων με καλεί η πρόεδρος της ΕΙΟ στην ομοσπονδία για να με προειδοποιήσει αυτολεξεί..."Κάτσε να δούμε τι θα γίνει στο πρωτάθλημα" ... δυό μέρες μετά κατάλαβα το νόημα των λόγων της μετά τα απαράδεκτα σφυρίγματα που δέχτηκα από την τζουρία, και φυσικά αρνήθηκα να συνεχίσω να αγωνίζομαι σε τέτοιου είδους πρωταθλήματα.

Εντωμεταξύ η αθλήτρια που εν τέλει κέρδισε το πρωτάθλημα μετά την δική μου αποχώρηση από αυτό, ήρθε στο Πανευρωπαικό πρωτάθλημα 68η, όταν εγώ ήρθα 3η. Αυτός ήταν ο βαθμός δυσκολίας του ελληνικού πρωταθλήματος. Που αποσκοπούν; Στο να μην χρειάζεται να την πληρώνουν....

Σας ευχαριστώ τώρα και πάντα για την αγάπη σας και την συμπαράσταση σας!
Βασιλεία».

pronews

Διαβάστε Περισσότερα » "Συγκλονιστική απόφαση της πρωταθλήτριας ιστιοπλοΐας Β.Καραχάλιου: «Αλλάζω σημαία - Η ευθύνη είναι της κυβέρνησης»"

Άνοιγμα σχολείων: Το σχέδιο της κυβέρνησης για την επιστροφή στα θρανία στις 10 Ιανουαρίου

Την πρόταση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων για το άνοιγμα των σχολείων αναμένει η κυβέρνηση, η οποία συνεδριάζει μέσα στην εβδομάδα.

Το σχέδιο της επιτροπής φαίνεται πως έχει κλειδώσει και ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ αποκάλυψε πώς προβλέπεται να γίνει η επιστροφή στα θρανία.

Όλες οι απόψεις συγκλίνουν στον να ανοίξουν κανονικά τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου, με την επιτροπή να χαρακτηρίζει ανεδαφικό το σενάριο να παραταθούν οι σχολικές διακοπές, καθώς την μεθεπόμενη εβδομάδα τα κρούσματα αναμένεται να αυξηθούν και να υπάρχει διασπορά και στα παιδιά.

Επιθυμία της επιτροπής να υπάρξει αλλαγή στο τέστινγκ, με τους μαθητές να υποβάλλονται σε έλεγχο με rapid αντί για σελφ τέστ, αν αυτό είναι εφτικτό.

Επίσης θα υπάρξουν αλλαγές στο υγειονομικό πρωτόκολλο όσον αφορά στον εντοπισμό επιβεβαιωμένου κρούσματος:

-Σε περίπτωση εύρεσης κρούσματος, όλοι οι μαθητές, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι, θα ελέγχονται με rapid test.

-Παράλληλα, καταργείται ο “σταυρός” (τεστινγκ στους μαθητές που κάθονταν δίπλα, πίσω , ή μπροστά από το επιβεβαιωμένο κρούσμα) και πλέον θα γίνεται rapid τεστ σε όλους τους μαθητές της τάξης

-Τα τεστ θα γίνονται επί 5 ημέρες αντί για 7.

-Η καραντίνα θα ισχύει για 5 ημέρες αντί για 10.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Άνοιγμα σχολείων: Το σχέδιο της κυβέρνησης για την επιστροφή στα θρανία στις 10 Ιανουαρίου"

Χουλουσί Ακάρ προκαλεί για Σάμο, Ικαρία, Οινούσσες: Δεν ανεχόμαστε να γιορτάζουν μέσα στο στόμα μας

Ο Χουλουσί Ακάρ κλιμακώνει την επιθετική ρητορική κατά της Ελλάδας. Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας έβαλε αυτή τη φορά στο στόχαστρό του τη Σάμο, την Ικαρία και τις Οινούσσες.

Ο Χουλουσί Ακάρ δήλωσε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να ανεχτεί τις τελετές εορτασμών που γίνονται στη Σάμο, την Ικαρία και τις Οινούσσες, «που βρίσκονται μέσα στο στόμα μας», όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Άμυνας της γείτονος. 

Υπενθυμίζεται ότι μόλις δύο 24ωρα νωρίτερα, ο Ακάρ μαζί με ανώτατα στελέχη των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων πέταξε πάνω από το Αιγαίο και την Ανατολική και Νότια Μεσόγειο, σε μία επίδειξη δύναμης.

Μάλιστα, είχε επικοινωνία εν πτήσει με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος τον συνεχάρη για την «επιτυχή εκτέλεση των καθηκόντων τους» και ευχήθηκε η επιτυχία αυτή «να συνεχιστεί και το 2022…».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Χουλουσί Ακάρ προκαλεί για Σάμο, Ικαρία, Οινούσσες: Δεν ανεχόμαστε να γιορτάζουν μέσα στο στόμα μας"

Σωματείο Εργαζομένων Public: «Πάρε ένα ντεπόν και έλα για δουλειά»

To Σωματείο Εργασομένων στα Public περιγράφει τις συνθήκες εργασίες που ισχύουν στα καταστήματα. Από ότι φαίνεται από την ανακοίνωση, το προσωπικό καταγγέλλει απάνθρωπες και αυταρχικές συμπεριφορές, εγκληματική για τη δημόσια υγεία διαχείριση και εκφοβιστικές – απειλητικές τακτικές.

«Πάρε ένα ντεπόν και έλα για δουλειά»…

Αυτές οι λέξεις στάλθηκαν με sms από προϊστάμενο σε συνάδελφο του καταστήματος Αγίου Δημητρίου που παρουσίαζε συμπτώματα και τελικά βρέθηκε θετική σε covid. Αργότερα βρέθηκε θετικό και το μισό σχεδόν προσωπικό του καταστήματος. Αυτές οι λέξεις που καταπατούν κάθε έννοια εργατικού και ανθρώπινου δικαιώματος, συνοψίζουν με γλαφυρό τρόπο τις εργασιακές συνθήκες που επικρατούν στα καταστήματα Public & Media Markt.

Δεν ήταν απλά μία υπερβολική ή μια κακιά στιγμή ενός προϊσταμένου που κυκλοφόρησε στα social media. Ήταν μαθηματικά βέβαιο ότι θα φτάναμε σε αυτό το σημείο εν μέσω πανδημίας, όταν η απουσία των εργαζομένων για λόγους υγείας και οι αναρρωτικές άδειες ενοχοποιούνται συστηματικά από ανωτέρους και στελέχη της εταιρείας ακόμη και με αυταρχικές και εκφοβιστικές τακτικές. Ήταν μαθηματικά βέβαιο όταν, κατά κύριο λόγο, άνθρωποι με τέτοιες συμπεριφορές ανελίσσονται στην ιεραρχία της εταιρείας και η διοίκηση της εταιρείας κάνει τα στραβά μάτια στις αυθαιρεσίες τους. Ήταν μαθηματικά βέβαιο όταν η κυβέρνηση κάνει τα στραβά μάτια συνολικά στην εργοδοτική ασυδοσία και αυθαιρεσία και σε όλη την περίοδο της πανδημίας γράφει και ξαναγράφει το εργατικό δίκαιο στα μέτρα των εργοδοτών.

Σωματείο Εργαζομένων Public

Τα πρόσφατα γεγονότα όμως στο κατάστημα του Αγ. Δημητρίου είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Τα κρούσματα τις τελευταίες μέρες ανάμεσα στους εργαζόμενους σε όλα τα καταστήματα είναι δεκάδες και προφανώς για αυτό φταίει η εξουθένωσή μας, με τα 10ωρα και 11ωρα που δουλεύουμε για να καλύψουμε ελλείψεις προσωπικού που είναι γνωστές εδώ και μήνες ή πολύ χειρότερα που δημιουργήθηκαν λόγω νόσησης από Covid. (Η γραφική ενίσχυση με εποχιακούς/πιόνια και πρώην εργαζομένους/ες που έχουν παραιτηθεί και έρχονται για τρεις μέρες για Black Friday και μετά ξανάρχονται τα Χριστούγεννα για 2-3 εβδομάδες, είναι στάχτη στα μάτια μας). Φταίει η μεταφορά εργαζομένων από το ένα κατάστημα στο άλλο, ειδικά όταν δεν έχουν ενημερωθεί καν, ότι αναπληρώνουν νοσήσαντες. Φταίει το πάστωμα υπεράριθμων εργαζομένων μέσα στις ήδη ξέχειλες από εμπορεύματα αποθήκες web, για την ταχύτερη εξυπηρέτηση παραγγελιών. Φταίει η μετατροπή κοινόχρηστων χώρων σε άτυπες αποθήκες υπεραποθέματος εμπορευμάτων. Φταίει το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ που προφανέστατα είναι ραμμένο στα μέτρα των εργοδοτών. Βοηθά η αυταρχική, χειριστική, απάνθρωπη και εγκληματική για τη δημόσια υγεία συμπεριφορά προϊσταμένων και στελεχών όπως ο παραπάνω. Δεν πρέπει και δεν θα επιτρέψουμε να γίνονται ανεκτές τέτοιες συμπεριφορές!

Για να κοπεί ο βήχας:

  • Σε περίπτωση που εμφανίσουμε συμπτώματα δεν πάμε για δουλειά. Απαιτούμε με έξοδα της εταιρείας να γίνει μοριακό test. Το ίδιο και σε περίπτωση που έχουμε έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Δεν ανεχόμαστε σε καμία των περιπτώσεων πιέσεις από διευθυντές, som ή υπεύθυνους και τις κοινοποιούμε άμεσα στο σωματείο.
  • Σε περίπτωση που βγούμε θετικοί, το κοινοποιούμε άμεσα στο σωματείο και στους συνάδελφους/φίλους με τους οποίους έχουμε έρθει σε επαφή. Δεν είναι ζήτημα ατομικό, δεν είναι ζήτημα προσωπικών δεδομένων. Προστατεύουμε ο ένας τον άλλο και βοηθάμε το σωματείο να πιέσει την εργοδοσία για την λήψη άμεσων μέτρων.
  • Αν έχουμε συμπτώματα και μέχρι να βγει το αποτέλεσμα του τεστ, δεν πάμε στη δουλειά. Δικαιούμαστε αναρρωτική άδεια, δε χρεωνόμαστε μέρες από την κανονική μας άδεια ή αναπλήρωση μέσω υπερωριών λόγω προληπτικής καραντίνας. Το ίδιο ισχύει και για την περίοδο καραντίνας αν βγούμε θετικοί. Επισκεπτόμαστε μετά το πέρας της καραντίνας πνευμονολόγο που μας χορηγεί αναρρωτική άδεια.
  • Η υγεία και η αξιοπρέπεια μας είναι αδιαπραγμάτευτες!
  • Η εργοδοσία αντί να σπαταλά χρόνο διαψεύδοντας στα social media τα αίσχη των στελεχών της να πάρει άμεσα μέτρα για την υγεία των εργαζομένων της.

Απαιτούμε:

  • Άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ
  • Να αλλάξει το απαράδεκτο πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ – Πραγματικά μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους
  • Αυξήσεις μισθών – Υπογραφή ΣΣΕ».

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Σωματείο Εργαζομένων Public: «Πάρε ένα ντεπόν και έλα για δουλειά» "

Μόσιαλος: Κανένας λόγος πανικού για την ύπαρξη ενός «νέου» ιού Flurona - Να εμβολιαστεί ο ευάλωτος πληθυσμός κατά της γρίπης

Δεν υπάρχει κανένας λόγος πανικού για την ύπαρξη ενός «νέου» ιού Flurona (Flu + Corona) που υποτίθεται ότι συνδυάζει τον ιό της γρίπης με τον κορονοϊό, όπως επισημαίνει σε ανάρτηση του στο Facebook ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του Κολλεγίου Imperial και της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE), Ηλίας Μόσιαλος.

Όπως αναφέρει, «δεν πρόκειται για νέο ιό αλλά για ταυτόχρονες λοιμώξεις από τον κορονοϊό και τον ιό της γρίπης. Συνέβη σε έγκυο στο Ισραήλ, αλλά είναι πιθανό να έχουμε πολλές τέτοιες περιπτώσεις σε αρκετές χώρες».

Προσθέτει ότι «είναι επομένως απαραίτητος ο εμβολιασμός, ιδιαίτερα των ευάλωτων συμπατριωτών μας, και με το εμβόλιο της γρίπης. Αυτό εξάλλου τονίζουν οι υγειονομικές αρχές σε όλο τον κόσμο».

Η ανάρτηση του κ. Μόσιαλου έρχεται στον απόηχο της ανησυχίας που προκαλούν στην επιστημονική κοινότητα ο συνδυασμός μεταλλάξεων του κορονοϊού, καθώς και η πιθανότητα συλλοίμωξης του SARS-CoV-2 με τον ιό της γρίπης, της λεγόμενης flurona (flu + corona).

Την ίδια ώρα, προβληματισμό προκαλεί και η Delmicron (ο συνδυασμός των μεταλλάξεων Δέλτα και Όμικρον), η οποία σύμφωνα με τον πρύτανη του ΕΚΠΑ, Αθανάσιο Δημόπουλο, είναι κάτι που χρειάζεται επιτήρηση, καθώς έχουν περιγραφεί περιστατικά ατόμων που έχουν μολυνθεί ταυτοχρόνως από το μεταλλαγμένο στέλεχος Δέλτα και το μεταλλαγμένο στέλεχος Όμικρον.

Όσον αφορά τον όρο Flurona, o κ. Δημόπουλος τόνισε «πως δεν πρόκειται για νέο στέλεχος, πρόκειται για ένα περιστατικό στο Ισραήλ σε έγκυο γυναίκα, που δεν είχε εμβολιαστεί. Νόσησε ταυτοχρόνως από κορωνοϊό και από ιό της γρίπης. Αυτό είναι κάτι, το οποίο το έχει πει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Η έκκληση είναι όποιοι δεν έχουν εμβολιαστεί για την γρίπη να τρέξουν να εμβολιαστούν γιατί είναι σημαντικό να αποφύγουμε την ταυτόχρονη μόλυνση».

Για τη λεγόμενη «μετάλλαξη Flurona» στο Ισραήλ, αναφέρθηκε και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο οποίος διευκρίνισε ότι «δεν είναι ακριβώς μετάλλαξη, αλλά ταυτόχρονη νόσηση από κορωνοϊό και γρίπη και αυτό το μείγμα προκαλεί επιβάρυνση παραπάνω, εμείς δεν έχουμε τέτοιο κρούσμα».

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Μόσιαλος: Κανένας λόγος πανικού για την ύπαρξη ενός «νέου» ιού Flurona - Να εμβολιαστεί ο ευάλωτος πληθυσμός κατά της γρίπης"

Εύβοια: Διαψεύδει ο διοικητής του Γ.Ν. Χαλκίδος ότι γιατρός θετικός στον κορονοϊό παρέμεινε στη βάρδια του

Διαψεύδει ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκίδας ότι γιατρός θετικός στον κορονοϊό παρέμεινε στην βάρδια του.

Η απάντηση του Ευάγγελου Χατζημαργαρίτη

Κύριοι,
Ενημερωθήκαμε προς μεγάλη έκπληξή μου για το σχετικό αναληθές ,ψευδές, και μη ανταποκρινόμενο στην πραγματικότητα άρθρο σας που αφορά στην δήθεν εργασία προσωπικού και συγκεκριμένα ιατρού στο Νοσοκομείο μας ο οποίος βρέθηκε θετικός ως επιβεβαιωμένο κρούσμα covid19.
Στο συγκεκριμένο άρθρο σας, https://www.google.com/amp/s/www.evima.gr/ygeia/koronoios-g-n-chalkidas-giatros- thetikos-ston-io-paremeine-sti-vardia-tou-kai-den-bike-karantina/amp/,
Διαψεύδουμε τα άνω αναγραφόμενα ουδέποτε στο νοσοκομείο μας εργάσθηκε προσωπικό με επιβεβαιωμένο κρούσμα covid-19 είτε με Rapid Test είτε με μοριακό έλεγχο PCR ή να συνέχισε να εργάζεται κατά την βάρδια του.
Στο νοσοκομείο μας εφαρμόζονται όλα τα μέτρα του ΕΟΔΥ και της επιτροπής λοιμώξεων του νοσοκομείου μας. Πραγματοποιούνται έλεγχοι και ινχηλατήσεις ενδονοσοκομειακών επαφών καθημερινώς. 

evima

Διαβάστε Περισσότερα » " Εύβοια: Διαψεύδει ο διοικητής του Γ.Ν. Χαλκίδος ότι γιατρός θετικός στον κορονοϊό παρέμεινε στη βάρδια του"

Λειτουργούν απο αύριο τα φροντιστήρια - «Καμιά οδηγία καμιά πρόνοια» καταγγέλει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών

Σε επαναλειτουργία από αύριο Δευτέρα 3 Ιανουαρίου, φροντιστήρια, κέντρα ξένων γλωσσών, κέντρα μελέτης και Ψυχοπαιδαγωγικά κέντρα λόγου και έργου τη στιγμή που αναμένουμε την εισήγηση των ειδικών για το πως και πότε θα λειτουργήσουν τα σχολεία.

Η νέα έξαρση της πανδημίας με τη μεταδοτικότητα της Όμικρον να προκαλεί ανησυχία, έχει ανοίξει τη συζήτηση για το πως θα λειτουργήσουν τα σχολεία με ασφάλεια χωρίς να υπάρξει κίνδυνος να μετατραπούν σε κέντρα διασποράς.

Ειδικοί και γονείς ζητούν από την Πολιτεία να μεταθέσει για ένα διάστημα μίας ή δύο εβδομάδων υπό τον φόβο της Όμικρον. Η Ομοσπονδία ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ) με ανακοίνωσή της ζητά η Πολιτεία να πάρει μέτρα, κάνοντας λόγο για μεγάλο «υγειονομικό κίνδυνο».

Στο τραπέζι η τηλεκπαίδευση

Ετοιμάζουν «σχολικό lockdown» - Με «αντάλλαγμα» τις διακοπές του Πάσχα

Ήδη ιδιοκτήτες φροντιστηρίων στρέφονται στην τηλεκπαίδευση. Για το θέμα συνεδριάζει αύριο η Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος (ΟΕΦΕ) με τον πρόεδρό της, Γιάννη Βαφειαδάκη να δηλώνει ότι ένας μεγάλος αριθμός φροντιστηρίων θα λειτουργήσει από αύριο με τηλεκπαίδευση περιμένοντας τις επίσημες ανακοινώσεις της Πολιτείας.

«Με απόλυτο σεβασμό στη δημόσια υγεία οι εκπαιδευτικοί θα διασφαλίσουμε την υγεία των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των εργαζομένων και θα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση ακολουθώντας πιστά το υπάρχον υγειονομικό πρωτόκολλο», δήλωσε o Γ. Βαφειαδάκης, ερωτηθείς για το εάν έχει επικοινωνήσει το υπουργείο Παιδείας ή κάποιος άλλος επίσημος φορέας με τον ΟΕΦΕ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος δήλωσε ότι δεν υπήρξε καμία προσέγγιση για το θέμα.

Αντιδράσεις από την ΟΙΕΛΕ

Είχε προηγηθεί η αντίδραση της Ομοσπονδίας ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος, η οποία με ανακοίνωσή της στρεφόταν εναντίον της στάσης που τηρεί στο θέμα του ανοίγματος των σχολείων μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς το υπουργείο Παιδείας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Καμιά οδηγία, καμιά πρόνοια, χιλιάδες εκπαιδευτικοί και μαθητές κυριολεκτικά ξεχασμένοι από το Υπουργείο Παιδείας και την κυβέρνηση. Αν συνυπολογίσει κανείς στους χώρους αυτούς και τα περιβόητα Κέντρα Μελέτης που λειτουργούν χωρίς θεσμικό πλαίσιο και δεν υπάγονται σε κανέναν εποπτικό φορέα, γίνεται φανερό ότι πρόκειται για μια υγειονομική βόμβα εκατοντάδων χιλιάδων διδασκόντων και διδασκόμενων που μπορεί να μεταδώσουν αστραπιαία τον ιό στην κοινότητα» ανέφερε, μεταξύ άλλων, η ΟΙΕΛΕ.

pronews 

Διαβάστε Περισσότερα » "Λειτουργούν απο αύριο τα φροντιστήρια - «Καμιά οδηγία καμιά πρόνοια» καταγγέλει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών"

Τραγωδία στην Άρτα: 16χρονος σκότωσε κατά λάθος τον θείο του και αυτοπυροβολήθηκε

Σε τραγωδία εξελίχτηκε το κυνήγι παρέας 8 ατόμων, φίλοι και συγγενείς μεταξύ τους, στην περιοχή του Μικρού Φράγματος στην Άρτα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, κατά τις 5:30 το απόγευμα ακούστηκε πυροβολισμός και έπεσε νεκρός ένας 33χρονος κυνηγός. Μαζί του ήταν ο αδελφός του, φίλοι και ο 16χρονος ανιψιός του, ο οποίος φέρεται να πυροβόλησε κατά λάθος τον θείο του.

Ο νεαρός όταν αντιλήφθηκε πως είχε τραυματίσει θανάσιμα τον θείο του, αυτοπυροβολήθηκε, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες.

Ο 16χρονος δίνει μάχη για τη ζωή του στο Νοσοκομείο στην Άρτα με τραύματα στον λαιμό και τον θώρακα.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Τραγωδία στην Άρτα: 16χρονος σκότωσε κατά λάθος τον θείο του και αυτοπυροβολήθηκε"

Πανελλήνιες 2022: Οι αλλαγές στην Ύλη, τα Μόρια, το Μηχανογραφικό και τις Σχολές

Οι πανελλήνιες του 2022 που πλησιάζουν έχουν αλλαγές στα μαθήματα, στο μηχανογραφικό, στη σύνθεση των Επιστημονικών Πεδίων και στα τμήματα, στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, στους συντελεστές βαρύτητας, στις στρατιωτικές - αστυνομικές σχολές και στην εξεταστέα-διδακτέα ύλη των πανελλαδικώς εξεταζομένων μαθημάτων στα σχολεία (ΓΕΛ - ΕΠΑΛ)

Ένα νέο τοπίο έχουν μπροστά τους οι φετινοί υποψήφιοι που θα δώσουν Πανελλαδικές - Πανελλήνιες Εξετάσεις τον Ιούνιο του 2022.

Αλλαγές στα μαθήματα, στο μηχανογραφικό, στη σύνθεση των Επιστημονικών Πεδίων και στα τμήματα, στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, στους συντελεστές βαρύτητας, στις στρατιωτικές - αστυνομικές σχολές και στην εξεταστέα-διδακτέα ύλη των πανελλαδικώς εξεταζομένων μαθημάτων στα σχολεία (ΓΕΛ - ΕΠΑΛ)

1. Νέα Τμήματα

Τέσσερα νέα τμήματα  Στρατιωτικών Σχολών θα  περιλαμβάνει το νέο  Μηχανογραφικό , που θα κληθούν να συμπληρώσουν οι υποψήφιοι στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2022

Πρόκειται για τα εξής τμήματα:

  • ΙΚΑΡΩΝ (ΣΙ) ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΩΝ
  • ΙΚΑΡΩΝ (ΣΙ) ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
  • ΙΚΑΡΩΝ (ΣΙ) ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ
  • ΙΚΑΡΩΝ (ΣΙ) ΕΦΟΔΙΑΣΤΩΝ
2. Αλλαγές τμημάτων σε Επιστημονικά Πεδία
  • Το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης, Αγροδιατροφής και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων του ΕΚΠΑ εντάσσεται και στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο «ΘΕΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ» παράλληλα με το 3ο και 4ο που ήταν ήδη ενταγμένο.
  • Το Τμήμα  Χρηματοοικονομικής & Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, εντάσσεται και στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο «ΘΕΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ» παράλληλα με το 4ο που ήταν ήδη ενταγμένο.
  • Το νέο Τμήμα της Σχολής Ικάρων (ΣΙ) – Μετεωρολόγων (ΜΤ), εντάσσεται στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο «ΘΕΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ».
  • Το νέο Τμήμα της Σχολής Ικάρων (ΣΙ) – Έρευνας Πληροφορικής (ΕΠ), εντάσσεται στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο «ΘΕΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ» και στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο «ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ».
  • Τα νέα Τμήματα της Σχολής Ικάρων (ΣΙ) – Διοικητικών (Δ) και Ικάρων (ΣΙ) – Εφοδιαστών (Ε), εντάσσονται στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο  «ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ».
  • Το Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου εντάσσεται και στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο «ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ», παράλληλα με το 2ο που ήταν ήδη ενταγμένο.
3. Αλλαγές σε εξέταση μαθημάτων
  • Για την εισαγωγή στο Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής,  από το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 (πανελλαδικές 2022) και εφεξής, όσον αφορά στα ειδικά μαθήματα οι υποψήφιοι θα εξετάζονται μόνο στο ειδικό μάθημα «Ελεύθερο Σχέδιο».
4. Λατινικά αντί Κοινωνιολογίας

Το μάθημα της Κοινωνιολογίας αντικαθίσταται από τα Λατινικά. Η αλλαγή προκάλεσε πολύ μεγάλη ανησυχία στον κλάδο, ενώ θα επηρεάσει αρνητικά ακόμη και τους υποψηφίους - φετινούς απόφοιτους - της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών που θα δώσουν εκ νέου εξετάσεις του χρόνου και οι οποίοι θα κληθούν να εξεταστούν σε μάθημα που δεν έχουν διδαχθεί στο σχολείο.

5. Τα μηχανογραφικά δελτία δύο φάσεων

Οι φετινοί υποψήφιοι ημερήσιων και εσπερινών Γ.Ε.Λ. που θα συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2022, μετά από την ολοκλήρωση των εξετάσεων και τη γνωστοποίηση των βαθμών της τελικής τους επίδοσης στα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα, τα ειδικά μαθήματα και τις πρακτικές δοκιμασίες, καθώς και τη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων των ικανοτήτων θα συμπληρώσουν μηχανογραφικό δελτίο για τα Πανεπιστήμια (ονομάζεται μηχανογραφικό δελτίο πρώτης φάσης)  ενώ υπάρχει η δυνατότητα να συμπληρώσουν και μηχανογραφικό δελτίο για διεκδίκηση μιας θέσης στα δημόσια ΙΕΚ (αυτό ονομάζεται παράλληλο μηχανογραφικό δελτίο και  υποβάλλεται κατά την ίδια περίοδο υποβολής του μηχανογραφικού δελτίου πρώτης φάσης).

Στο μηχανογραφικό δελτίο για τα Πανεπιστήμια (μηχανογραφικό δελτίο πρώτης φάσης)   θα επιλέξουν καθορισμένο αριθμό σχολών, τμημάτων ή εισαγωγικών κατευθύνσεων από το επιστημονικό πεδίο, στο οποίο έχουν πρόσβαση. Ο αριθμός των επιλογών δεν μπορεί να υπερβαίνει το 10% του συνόλου των σχολών, τμημάτων ή εισαγωγικών κατευθύνσεων του οικείου επιστημονικού πεδίου.

Οι υποψήφιοι μπορούν να επιλέξουν σχολές, τμήματα ή εισαγωγικές κατευθύνσεις με βάση την Ε.Β.Ε. ή τις Ε.Β.Ε. του ειδικού μαθήματος ή των ειδικών μαθημάτων ή πρακτικών δοκιμασιών της σχολής, τμήματος ή εισαγωγικής κατεύθυνσης, αν συντρέχει τέτοια περίπτωση, την Ε.Β.Ε. ανά σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση και τη βαθμολογική τους επίδοση.

Μετά την ανακοίνωση των επιτυχόντων, οι υποψήφιοι που δεν έχουν εισαχθεί σε καμία από τις δηλωθείσες επιλογές τους,  μπορούν να συμπληρώσουν εκ νέου μηχανογραφικό δελτίο υποψηφίου (μηχανογραφικό δελτίο δεύτερης φάσης), επιλέγοντας, χωρίς περιορισμό επιλογών, όσες σχολές, τμήματα ή εισαγωγικές κατευθύνσεις επιθυμούν από το επιστημονικό πεδίο στο οποίο έχουν πρόσβαση με βάση την Ε.Β.Ε. ή τις Ε.Β.Ε. του ειδικού μαθήματος ή των ειδικών μαθημάτων ή πρακτικών δοκιμασιών της οικείας σχολής, τμήματος ή εισαγωγικής κατεύθυνσης, αν συντρέχει τέτοια περίπτωση, την Ε.Β.Ε. ανά σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση και τη βαθμολογική τους επίδοση.

Στη διαδικασία αυτή οι υποψήφιοι διεκδικούν τις θέσεις των οικείων σχολών, τμημάτων ή εισαγωγικών κατευθύνσεων, οι οποίες δεν πληρώθηκαν κατά την πρώτη φάση της διαδικασία. Στη διαδικασία υποβολής μηχανογραφικού δελτίου δεύτερης φάσης, μπορούν να συμμετέχουν και οι υποψήφιοι, οι οποίοι υπέβαλαν παράλληλο μηχανογραφικό δελτίο (διεκδικώντας μια θέση σε δημόσιο ΙΕΚ).

Να σημειώσουμε εδώ ότι απαγορεύεται η εγγραφή του υποψηφίου ταυτόχρονα σε σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση Α.Ε.Ι. και σε δημόσιο Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.)

 Το Παράλληλο μηχανογραφικό δελτίο

Οι τελειόφοιτοι και οι υποψήφιοι, που συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις, δύνανται να εκδηλώσουν ενδιαφέρον προς κάλυψη θέσης καταρτιζόμενου σε δημόσιο Ι.Ε.Κ. με την υποβολή παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου καθώς διατίθεται συγκεκριμένος αριθμός θέσεων των δημόσιων Ι.Ε.Κ., ο οποίος προσδιορίζεται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης και Νεολαίας του Υπουργείου Παιδείας προς κάλυψη από τους τελειόφοιτους και υποψήφιους των πανελλαδικών εξετάσεων του οικείου σχολικού έτους. Το παράλληλο μηχανογραφικό δελτίο υποβάλλεται κατά την ίδια περίοδο υποβολής του μηχανογραφικού δελτίου πρώτης φάσης. Οι υποψήφιοι που θα συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2022 δύνανται να υποβάλουν τόσο το μηχανογραφικό δελτίο πρώτης φάσης όσο και το παράλληλο μηχανογραφικό δελτίο.

Ο τρόπος κατάρτισης των πινάκων κατάταξης, τα κριτήρια επιλογής, ο τρόπος άρσης της ισοβαθμίας, καθώς και ο χρόνος, τόπος και τρόπος ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων καθορίζονται στον Κανονισμό Λειτουργίας των Ι.Ε.Κ.

Οι τελειόφοιτοι και υποψήφιοι οι οποίοι δεν θα κατορθώσουν να καταλάβουν κάποια από τις θέσεις καταρτιζόμενων σε δημόσιο Ι.Ε.Κ., οι οποίες διατίθενται προς κάλυψη με την υποβολή παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου, δύνανται να υποβάλουν αίτηση προς κάλυψη θέσης καταρτιζόμενου. Οι θέσεις καταρτιζόμενων οι οποίες παραμένουν κενές μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής του παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου, διατίθενται προς κάλυψη.

6. Η Διδακτέα - Εξεταστέα Ύλη

Καθορίστηκε η διδακτέα - εξεταστέα ύλη των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων της Γ’ τάξης ημερησίων και εσπερινών ΓΕΛ για το σχολικό έτος 2021-2022.

Η σχετική απόφαση της υφυπουργού Παιδείας, Ζέττας Μακρή, που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ αναφέρει συγκεκριμένα για το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας ότι η εξέταση είναι ενιαία και γίνεται σε αδίδακτα κείμενα, λογοτεχνικά και μη λογοτεχνικά.

Ως εξεταστέα-διδακτέα ύλη ορίζονται δραστηριότητες με τις οποίες υπηρετείται και ελέγχεται η επίτευξη των σκοπών και των προσδοκώμενων αποτελεσμάτων της διδασκαλίας του μαθήματος.

Ι. Για τη Νεοελληνική Γλώσσα, οι μαθητές και οι μαθήτριες πρέπει να είναι σε θέση να ανταποκρίνονται σε δραστηριότητες και να απαντούν σε ερωτήματα / ερωτήσεις που απορρέουν από κείμενα που αναφέρονται σε κάποιον ή κάποιους από τους θεματικούς άξονες, όπως αυτοί ορίζονται στο Πρόγραμμα Σπουδών. Πιο συγκεκριμένα, οι μαθητές και οι μαθήτριες καλούνται: 

α) να κατανοούν τη γλωσσική μορφή των κειμένων και τα κειμενικά τους χαρακτηριστικά, τη σχέση που έχει η γλώσσα και η οργάνωση του κειμένου με την περίσταση και τον σκοπό της επικοινωνίας,

β) να ερμηνεύουν και να προσεγγίζουν κριτικά τα κείμενα με στόχο τη διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο αναπαριστώνται ιδέες, αντιλήψεις, προκαταλήψεις για τον άνθρωπο, την κοινωνία και τον κόσμο, γ) να συγκρίνουν κείμενα ως προς τις δύο προηγούμενες διαστάσεις με στόχο τον εντοπισμό ομοιοτήτων και διαφορών μεταξύ των κειμένων ως προς τη γλώσσα, το μέσο, τους σημειωτικούς τρόπους, το κειμενικό είδος, τις αναπαραστάσεις της πραγματικότητας, τον τρόπο προσέγγισης του θέματος κ.λπ.

δ) να παράγουν κείμενα, με βάση τα μελετώμενα κείμενα με στόχο: i) τον μετασχηματισμό των γλωσσικών και νοηματικών δομών (σημασιών) των κειμένων ή/και ii) τη συνοπτική παρουσίαση του περιεχομένου των κειμένων και iii) τη διατύπωση και έκφραση δικών τους απόψεων, σε επικοινωνιακό πλαίσιο, σχετικά με συγκεκριμένα ερωτήματα που τίθενται στα κείμενα αναφοράς.

ΙΙ. Για τη Λογοτεχνία, οι μαθητές και οι μαθήτριες θα πρέπει να είναι σε θέση να τοποθετούνται/ανταποκρίνονται με ένα ερμηνευτικό σχόλιο στο θέμα ή ερώτημα που οι ίδιοι/ες πιστεύουν ότι θέτει το κείμενο, αξιοποιώντας συνδυαστικά κειμενικούς δείκτες μεταξύ τους ή και με στοιχεία συγκειμένου, με σκοπό να τεκμηριώνουν τις προσωπικές θέσεις και ανταποκρίσεις τους.

Πιο συγκεκριμένα, ο/η μαθητής/-ήτρια αναμένεται να είναι σε θέση: - να εντοπίσει ποιο είναι, κατά τη γνώμη του/της, το θέμα του κειμένου - να καταγράψει το ερώτημα ή τα ερωτήματα που απορρέει/-ουν από τον τρόπο που χειρίζεται ο/η συγγραφέας το θέμα του/της - να αξιολογήσει ποιο από τα ερωτήματα παρουσιάζει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τον ίδιο/-α και σε αυτό να στηρίξει το ερμηνευτικό του/της σχόλιο. Τέλος, οι μαθητές και οι μαθήτριες οφείλουν να τεκμηριώνουν τις απαντήσεις τους με αναφορές στο κείμενο ή σε συγκεκριμένους κειμενικούς δείκτες.

Στο ΦΕΚ ορίζεται αναλυτικά η ύλη για όλα τα μαθήματα και των τεσσάρων ομάδων προσανατολισμού.

 
 
7. Συντελεστές βαρύτητας

Δημοσιεύθηκαν στα ΦΕΚ οι Υπουργικές Αποφάσεις, με τις οποίες καθορίζονται οι συντελεστές βαρύτητας των Πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων Γενικού Λυκείου, Επαγγελματικού Λυκείου, των ειδικών μαθημάτων και πρακτικών δοκιμασιών για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 και όπως αυτοί ορίστηκαν από κάθε Πανεπιστημιακό Ίδρυμα για κάθε Τμήμα/Σχολή/Εισαγωγική Κατεύθυνσή του. 

Σύμφωνα με τον Νόμο 4777/2021 (Α΄25) ο συντελεστής βαρύτητας που αποδίδεται σε κάθε ένα από τα τέσσερα (4) πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα εκφράζεται σε ποσοστό επί τοις εκατό (%) και δεν μπορεί να είναι μικρότερος του 20%. Το άθροισμα των συντελεστών αποδίδει το 100%. Στις περιπτώσεις.

Όσον αφορά τις περιπτώσεις των Σχολών, Τμημάτων ή Εισαγωγικών Κατευθύνσεων, η εισαγωγή στις οποίες προϋποθέτει την εξέταση σε ειδικό μάθημα ή πρακτικές δοκιμασίες, ο συντελεστής βαρύτητας που αποδίδεται στο ειδικό μάθημα ή τις πρακτικές δοκιμασίες είναι είτε 10% είτε 20%. 

Οι Σχολές, Τμήματα ή Εισαγωγικές Κατευθύνσεις, η εισαγωγή στις οποίες προϋποθέτει την εξέταση σε ένα ή δύο ειδικά μαθήματα με επιλογή των υποψηφίων μεταξύ περισσοτέρων, αποδίδουν τον ίδιο συντελεστή βαρύτητας σε όλα τα ειδικά μαθήματα επιλογής, ο οποίος είναι είτε 10% είτε 20%. Στις περιπτώσεις των Σχολών, Τμημάτων ή Εισαγωγικών Κατευθύνσεων, στις οποίες εξετάζονται δύο  ειδικά μαθήματα το άθροισμα των συντελεστών βαρύτητας που τους αποδίδονται είναι το 20% και το ποσοστό που αποδίδεται σε κάθε ένα από τα ειδικά μαθήματα δεν μπορεί να είναι μικρότερο του 8%. Τα ποσοστά που αποδίδουν τα ειδικά μαθήματα προστίθενται στο 100% που αποδίδουν τα τέσσερα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα. 

Αναλυτικά:

Καθορισμός των συντελεστών βαρύτητας των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων ΓΕΛ, των ειδικών μαθημάτων και πρακτικών δοκιμασιών για εισαγωγή στα Α.Ε.Ι., στις Α.Ε.Α., στις σχολές των Α.Σ.Ε.Ι. και Α.Σ.Σ.Υ., στη Σ.Σ.Α.Σ., στις σχολές της Αστυνομικής και Πυροσβεστικής Ακαδημίας, στις Α.Ε.Ν., στις σχολές Δοκίμων Σημαιοφόρων Λιμενικού Σώματος και Λιμενοφυλάκων, καθώς και στις Α.Σ.Τ.Ε. του Υπουργείου Τουρισμού, το ακαδημαϊκό έτος 2022- 2023 και εφεξής. 

Καθορισμός των συντελεστών βαρύτητας των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων των Επαγγελματικών Λυκείων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 και εφεξής. 

8. Ελάχιστη βάση Εισαγωγής

Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ με την  υπ΄αριθ.Φ.251/165669/A5/17-12-2021 Υπουργική Απόφαση στην οποία συγκεντρώνονται οι Συντελεστές Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.) Σχολών, Τμημάτων ή Εισαγωγικών Κατευθύνσεων, καθώς και οι Συντελεστές Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.) ειδικών μαθημάτων και πρακτικών δοκιμασιών για την συμμετοχή των υποψηφίων των πανελληνίων εξετάσεων 2022 για εισαγωγή στα ΑΕΙ και στις αστυνομικές και στρατιωτικές σχολές.

Οι συντελεστές ΕΒΕ θα ισχύσουν για τις επόμενες πανελλαδικές εξετάσεις (πανελλήνιες 2022).

27 τμήματα αύξησαν τους συντελεστές της ΕΒΕ και 24 τμήματα τους μείωσαν. Οι μεταβολές αφορούν περίπου στο 10% των τμημάτων, συνεπώς δεν πρόκειται να αλλάξουν σημαντικά τα πράγματα. 

Κάποια τμήματα μείωσαν την ΕΒΕ που τους στοίχισε, με εντυπωσιακότερο όλων το τμήμα Αρχιτεκτόνων Ξάνθης που έμεινε χωρίς κανένα εισακτέο από το Γενικό Λύκειο. Έτσι μείωσαν το συντελεστή του τμήματος από 1,1 σε 0,8. Έθεσαν, δηλαδή το μικρότερο δυνατό συντελεστή. Στο Ελεύθερο και το Γραμμικό Σχέδιο μείωσαν τους συντελεστές από 1,1 σε 0,8, ενώ είχαν τη δυνατότητα να ορίσουν το 0,7.

Όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση:

Αποφασίζουμε:

Την εκ νέου συγκέντρωση στην παρούσα απόφαση των συντελεστών Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.) σχολών, τμημάτων ή εισαγωγικών κατευθύνσεων, καθώς και των συντελεστών Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.) ειδικών μαθημάτων και πρακτικών δοκιμασιών, συμπεριλαμβανομένων και των συντελεστών που έχουν τροποποιηθεί σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 7 του άρθρου 4Β του ν. 4186/2013 (Α΄ 193), όπως το άρθρο αυτό προστέθηκε με το άρθρο 2 του ν. 4777/2021 (Α΄ 25) καθώς και της παρ. 7 του άρθρου 54 του ν.4777/2021 (Α’ 25) όπως προστέθηκε με το άρθρο 113 του ν.4842/2021 (Α’ 190), ως προϋπόθεση συμμετοχής των υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων στη διαδικασία επιλογής για εισαγωγή στα Α.Ε.Ι., στις σχολές των Α.Σ.Ε.Ι. και Α.Σ.Σ.Υ., στη Σ.Σ.Α.Σ., στις σχολές της Αστυνομικής και Πυροσβεστικής Ακαδημίας, στις Α.Ε.Ν., στις σχολές Δοκίμων Σημαιοφόρων Λιμενικού Σώματος και Λιμενοφυλάκων, καθώς και στις Α.Σ.Τ.Ε. του Υπουργείου Τουρισμού, για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 και εφεξής, ως ακολούθως:

 
9. Εξετάσεις για τις σχολές των σωμάτων ασφαλείας

Οι προκαταρκτικές εξετάσεις ΠΚΕ (αθλητικές και ψυχοτεχνικές δοκιμασίες) σύμφωνα με τα νέα δεδομένα του Υπουργείου Παιδείας, θα υλοποιούνται για πρώτη φορά το 2022 την Άνοιξη (Μάρτιος- Απρίλιος) πριν από τις Πανελλαδικές εξετάσεις.

  • Όσον αφορά τις ακριβείς ημερομηνίες διεξαγωγής των ΠΚΕ των παραπάνω υποψηφίων καθώς και τις λοιπές λεπτομέρειες, θα καθορισθούν με τις σχετικές προκηρύξεις των αρμόδιων Υπουργείων (δηλ. το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη).

Για τις περισσότερες σχολές υπάρχει δυνατότητα εισαγωγής είτε από το Γενικό Λύκειο, είτε από τα ΕΠΑΛ. ‘Ομως να γνωρίζουν οι υποψήφιοι ότι οι παρακάτω συγκεκριμένες σχολές προσφέρονται μόνο από τα ΓΕΛ:

  • Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας (1ο,2ο,4ο πεδίο)
  • Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων ΛΣ και ΕΛ Ακτοφυλακής (1ο,2ο,3ο,4ο πεδίο)
  • Σχολή Ανθυποπυραγών (1ο,2ο,3ο,4ο πεδίο)
  • Στρατιωτικές Σχολές Αξιωματικών Σωμάτων (Σ.Σ.Α.Σ) (1ο, 3ο, 4ο πεδίο)
  • Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής (Σ.Α.Ν)(3ο πεδίο)
  • Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (Σ.Σ.Ε)(2ο πεδίο)
  • Σχολή Ναυτικών Δοκίμων(Σ.Ν.Δ)(2ο πεδίο)
  • Σχολή Ικάρων (2ο πεδίο)

Από τις Πανελλήνιες του 2022 ισχύουν νέοι συντελεστές βαρύτητας ανά μάθημα σε κάθε σχολή.

Για την ΣΣΑΣ Ιατρικής οι συντελεστές βαρύτητας είναι:

Φυσική 25%, Χημεία 25%, Βιολογία 25%, Νεοελληνική Γλώσσα 25%.

Για το ΣΣΑΣ Οικονομικό οι συντελεστές βαρύτητας είναι:

Νεοελληνική Γλώσσα 25%, Μαθηματικά 30%, Πληροφορική 20%, Οικονομικά 20%.

Για την Αστυφυλάκων οι συντελεστές βαρύτητας είναι:

1ο πεδίο: Νεοελληνική Γλώσσα 30%, Αρχαία 20%, Ιστορία 30%, Λατινικά 20%

2ο πεδίο: Νεοελληνική Γλώσσα 30%, Φυσική 20%, Χημεία 20%, Μαθηματικά 30%.

Όπως γίνεται αντιληπτό, οι υποψήφιοι είναι αναγκαίο να γνωρίζουν εκ των προτέρων τους συντελεστές βαρύτητας από όλες τις σχολές, και να έχουν στο μυαλό τους ότι για κάθε σχολή θα έχουν διαφορετικά μόρια ανάλογα με το πεδίο που θα διαγωνιστούν.

10. Αστυνομικές Σχολές: Αλλαγές στο ύψος υποψηφίων ανδρών & γυναικών

Σύμφωνα με τροπολογία που υπερψηφίστηκε στη Βουλή, τα προσόντα των υποψηφίων και οι προκαταρκτικές εξετάσεις, στις οποίες υποβάλλονται, είναι κοινές και για τα δύο φύλα με εξαίρεση το ελάχιστο απαιτούμενο ανάστημα, το οποίο είναι τουλάχιστον ένα μέτρο και εβδομήντα εκατοστά (1,70 μ.) για τους άνδρες και ένα μέτρο και εξήντα τρία εκατοστά (1,63 μ.) για τις γυναίκες.

Όλα όσα ορίζει η τροπολογία: "Τα προσόντα των υποψηφίων και οι προκαταρκτικές εξετάσεις, στις οποίες υποβάλλονται, είναι κοινές και για τα δύο φύλα με εξαίρεση το ελάχιστο απαιτούμενο ανάστημα, το οποίο είναι τουλάχιστον ένα μέτρο και εβδομήντα εκατοστά (1,70 μ.) για τους άνδρες και ένα μέτρο και εξήντα τρία εκατοστά (1,63 μ.) για τις γυναίκες".

Με την προωθούμενη ρύθμιση επιχειρείται διαφοροποίηση μόνο ως προς το προσόν του ύψους, ώστε να είναι διαφορετικό για άνδρες και διαφορετικό για τις γυναίκες, λαμβάνοντας υπ’ όψη τις τελευταίες νομολογιακές επί του θέματος εξελίξεις (Συμμόρφωση με τις υπ’ αρ. 902-907/2021 αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας).

alfavita

Διαβάστε Περισσότερα » "Πανελλήνιες 2022: Οι αλλαγές στην Ύλη, τα Μόρια, το Μηχανογραφικό και τις Σχολές"

Καιρός αύριο: Ανεβαίνει η θερμοκρασία τη Δευτέρα (03/01) – Αναλυτική πρόγνωση

Διαβάστε πώς θα είναι ο καιρός αύριο, Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2022, σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Γενικά αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες νεφώσεις κυρίως στα δυτικά. Τις πρωινές και βραδινές ώρες η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη στα δυτικά και τα βόρεια.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5, στο νότιο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή άνοδο. Στα βόρεια θα φτάσει τους 16, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές τους 18 με 20 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο: Η πρόγνωση για όλη τη χώρα

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Δυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Πρόσκαιρες νεφώσεις. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά.
Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 και τοπικά στο Ιόνιο 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 και τοπικά στα νότια 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στην Κρήτη.
Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Ανεβαίνει η θερμοκρασία τη Δευτέρα (03/01) – Αναλυτική πρόγνωση"

Κανονικά λειτουργούν τη Δευτέρα 3/1 οι βρεφικοί, παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί

Κανονικά λειτουργούν αύριο, Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2022, οι βρεφικοί, παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί της χώρας, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Τα ανωτέρω ισχύουν, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην υπ' αριθ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 81558/2021 (ΦΕΚ Β' 6290/29-12-2021) ΚΥΑ «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από την Πέμπτη, 30 Δεκεμβρίου 2021 και ώρα 06:00 έως και τη Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2022 και ώρα 06:00».

«Για οποιαδήποτε εξέλιξη, με σκοπό τη διασφάλιση της υγείας, θα ακολουθήσει νέα ανακοίνωση, μετά τις οδηγίες των ειδικών» διευκρινίζει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Κανονικά λειτουργούν τη Δευτέρα 3/1 οι βρεφικοί, παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί "

Θέμα ημερών η χορήγηση του πρώτου αντι-ιικού φαρμάκου σε εξωνοσοκομειακούς ασθενείς

Ελπιδοφόρα είναι τα νέα για τις θεραπείες που έρχονται. Σε δέκα ημέρες, το πρώτο αντι-ιικό φάρμακο κατά της covid-19, θα αρχίσει να χορηγείται στο πλαίσιο επιστημονικής μελέτης σε εξωνοσοκομειακούς ασθενείς στη χώρα μας. Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ανακοίνωσε ότι το υπουργείο παραλαμβάνει 5.000 χάπια της εταιρείας Merck, καθώς αναμένεται η έγκρισή του φαρμάκου από τον Ευρωπαίκό Οργανισμό (ΕΜΑ) μέσα στον Ιανουάριο. Το φάρμακο έχει εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές της Μεγάλης Βρετανίας.

Η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα καθορίσει το πλαίσιο χορήγησής του σε ασθενείς υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση. Θα δίνεται στους ασθενείς αμέσως μετά τη διάγνωση, προκειμένου να εμποδίσει τον ιό να αναπαραχθεί μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό και συνεπώς την εξέλιξη της νόσου.

Εντός του Φεβρουαρίου αναμένεται να έχει εγκριθεί από τον ΕΜΑ και το αντι-ιικό φάρμακο της Pfizer.

«Θα έχουμε πια στη διάθεσή μας πολύ σύντομα και τα καινούργια φάρμακα για τον κορωνοϊό τα οποία θα χορηγούνται τις πρώτες ημέρες από τη στιγμή που κάποιος διαγνωστεί (μετά και από τα μονοκλωνικά -είδα μάλιστα εδώ και την ταμπέλα για το πού χορηγούνται τα μονοκλωνικά στο νοσοκομείο), είναι φάρμακα τα οποία φαίνεται ότι είναι αποτελεσματικά και κατά της μετάλλαξης Όμικρον. Θα είμαστε από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που θα τα παραλάβει και με βάση τα πρωτόκολλα τα οποία θα καθορίσουν οι ειδικοί θα μπορούμε να τα χορηγήσουμε», δήλωσε, πριν από ένα 24ωρο,  από το νοσοκομείο «Σωτηρία» ο πρωθυπουργός.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Θέμα ημερών η χορήγηση του πρώτου αντι-ιικού φαρμάκου σε εξωνοσοκομειακούς ασθενείς"

Κορωνοϊός: 17.633 νέα κρούσματα και 61 θάνατοι

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου του κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 17.633 , εκ των οποίων
25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.258.495 (ημερήσια μεταβολή +1.4%), εκ των οποίων 50.3% άνδρες. 

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 217 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.092 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Στο 22,41% η θετικότητα, σε μόλις 78.679 τεστ.

Από τα συνολικά κρούσματα, εντοπίζονται:

  • 6.294 στην Αττική (11.964 χθες).
  • 2.001 στη Θεσσαλονίκη (3.533 χθες)

Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων, προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως:

  • 997 από την Ανατολική Αττική (1.452 χθες).
  • 984 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας (2.058 χθες).
  • 240 από τη Δυτική Αττική (383 χθες).
  • 674 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας (1.622 χθες).
  • 1.797 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (3.721 χθες).
  • 772 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας (1.253 χθες).
  • 755 από τον Πειραιά (1.341 χθες).
  • 75 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού (134 χθες).
Κατανομή

Tα υπόλοιπα κρούσματα κατανέμονται σε επιπλέον 64 Περιφερειακές Ενότητες, ως εξής:

  • 356 στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας.
  • 1 στην ΠΕ Άνδρου.
  • 178 στην ΠΕ Αργολίδας.
  • 240 στην ΠΕ Αρκαδίας.
  • 92 στην ΠΕ Άρτας.
  • 579 στην ΠΕ Αχαΐας.
  • 129 στην ΠΕ Βοιωτίας.
  • 80 στην ΠΕ Γρεβενών.
  • 154 στην ΠΕ Δράμας.
  • 162 στην ΠΕ Έβρου.
  • 366 στην ΠΕ Εύβοιας.
  • 17 στην ΠΕ Ευρυτανίας.
  • 47 στην ΠΕ Ζακύνθου.
  • 173 στην ΠΕ Ηλείας.
  • 137 στην ΠΕ Ημαθίας.
  • 650 στην ΠΕ Ηρακλείου.
  • 11 στην ΠΕ Θάσου.
  • 97 στην ΠΕ Θεσπρωτίας.
  • 13 στην ΠΕ Θήρας.
  • 23 στην ΠΕ Ικαρίας.
  • 276 στην ΠΕ Ιωαννίνων.
  • 168 στην ΠΕ Καβάλας.
  • 35 στην ΠΕ Καλύμνου.
  • 233 στην ΠΕ Καρδίτσας.
  • 3 στην ΠΕ Καρπάθου.
  • 59 στην ΠΕ Καστοριάς.
  • 1 στην ΠΕ Κέας - Κύθνου.
  • 58 στην ΠΕ Κέρκυρας.
  • 27 στην ΠΕ Κεφαλληνίας.
  • 82 στην ΠΕ Κιλκίς.
  • 354 στην ΠΕ Κοζάνης.
  • 248 στην ΠΕ Κορινθίας.
  • 16 στην ΠΕ Κω.
  • 164 στην ΠΕ Λακωνίας.
  • 420 στην ΠΕ Λάρισας.
  • 105 στην ΠΕ Λασιθίου.
  • 128 στην ΠΕ Λέσβου.
  • 46 στην ΠΕ Λευκάδας.
  • 28 στην ΠΕ Λήμνου.
  • 292 στην ΠΕ Μαγνησίας.
  • 125 στην ΠΕ Μεσσηνίας.
  • 2 στην ΠΕ Μήλου.
  • 9 στην ΠΕ Μυκόνου.
  • 12 στην ΠΕ Νάξου.
  • 27 στην ΠΕ Ξάνθης.
  • 2 στην ΠΕ Πάρου.
  • 108 στην ΠΕ Πέλλας.
  • 224 στην ΠΕ Πιερίας.
  • 103 στην ΠΕ Πρέβεζας.
  • 234 στην ΠΕ Ρεθύμνου.
  • 75 στην ΠΕ Ροδόπης.
  • 262 στην ΠΕ Ρόδου.
  • 20 στην ΠΕ Σάμου.
  • 256 στην ΠΕ Σερρών.
  • 3 στην ΠΕ Σποράδων.
  • 34 στην ΠΕ Σύρου.
  • 5 στην ΠΕ Τήνου.
  • 192 στην ΠΕ Τρικάλων.
  • 109 στην ΠΕ Φθιώτιδας.
  • 169 στην ΠΕ Φλώρινας.
  • 90 στην ΠΕ Φωκίδας.
  • 87 στην ΠΕ Χαλκιδικής.
  • 325 στην ΠΕ Χανίων.
  • 59 στην ΠΕ Χίου.
  • 526 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση (1.149 χθες).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 61, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 20.910 θάνατοι. Το 95.1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 626 (59.9% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 63 έτη. To 80.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 535 (85.46%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 91 (14.54%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.775 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 400 (ημερήσια μεταβολή -9.5%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 392 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 110 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Δείγματα που έχουν ελεγχθεί: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 8.346.963 κλινικά δείγματα, ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 39.482.187 δείγματα. O μέσος όρος του επταημέρου είναι 371.313 δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

Αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι (Self-tests): Έως 01 Ιανουαρίου 2022, έχουν καταγραφεί ηλεκτρονικά 67.113.898 δηλώσεις αποτελέσματος αυτοδιαγνωστικού ελέγχου, ενώ 3.878.167 άτομα προσήλθαν για επανέλεγχο.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: 17.633 νέα κρούσματα και 61 θάνατοι"

Μετάλλαξη Όμικρον: Πάνω από 3.000 πτήσεις ακυρώθηκαν παγκοσμίως επειδή οι πιλότοι είναι σε καραντίνα

Πάνω από 3.000 είναι οι πτήσεις που ακυρώθηκαν σήμερα Κυριακή (2.1.2022) μέχρι το μεσημέρι σε όλο τον πλανήτη και εντείνονται, έτσι, ακόμα περισσότερο τα προβλήματα στις μετακινήσεις.

Πάνω από τις μισές πτήσεις αφορούν ταξίδια εντός των ΗΠΑ και ακυρώθηκαν τόσο λόγω των καιρικών συνθηκών όσο λόγω και της έξαρσης της μετάλλαξης Όμικρον. Πιο συγκεκριμένα από τις 3.300 και πλέον ακυρωμένες πτήσεις, οι 1.900 ήταν εισερχόμενες ή αναχωρούσαν από τις ΗΠΑ.

Οι διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς παρουσιάζουν συνήθως τη μεγαλύτερη κίνηση στις αεροπορικές μετακινήσεις, αλλά η ταχεία εξάπλωση της COVID-19 και ιδιαίτερα της μετάλλαξης Όμικρον, οδήγησε τις αεροπορικές εταιρίες να προχωρήσουν σε ακύρωση πτήσεων, επειδή είναι πολλοί οι πιλότοι και τα μέλη πληρωμάτων που μπήκαν σε καραντίνα.

Οι υπηρεσίες Μεταφορών σε παναμερικανικό επίπεδο προχωρούν επίσης, σε αναστολή ή μείωση της προσφοράς των υπηρεσιών τους, εξαιτίας της μείωσης στο διαθέσιμο προσωπικό τους, από την αύξηση των κρουσμάτων.

Η μετάλλαξη Όμικρον έχει καταγράψει αριθμό μολύνσεων ρεκόρ, ακυρώνοντας πολλές από προγραμματισμένες εορταστικές εκδηλώσεις για το 2022, σε ολόκληρο τον κόσμο.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Μετάλλαξη Όμικρον: Πάνω από 3.000 πτήσεις ακυρώθηκαν παγκοσμίως επειδή οι πιλότοι είναι σε καραντίνα"

Βασιλακόπουλος: Αντί να κλείνει η χώρα, να «κλείνονται» οι ανεμβολίαστοι

Αντί να κλείνει η χώρα, να «κλείνονται» περισσότερο οι ανεμβολίαστοι και τα σχολεία να ανοίξουν κανονικά στις 10 Ιανουαρίου, δήλωσε σήμερα ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

«Αντί να κλεινόμαστε όλοι οι υπόλοιποι, για να προστατέψουμε τους ξεροκέφαλους συμπολίτες μας που δεν εμβολιάζονται, θα πρέπει οι εμβολιασμένοι να λειτουργούμε κανονικά στη ζωή μας, παίρνοντας τη λοίμωξη σαν απλό κρυολόγημα κι αυτοί που είναι τελείως απροστάτευτοι να περιορίσουν ακόμα περισσότερο την δραστηριότητά τους για να προστατευτούν μέχρι να κάνουν το βήμα κοινής λογικής, να πάνε να εμβολιαστούν, δεν υπάρχει άλλη λύση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Ο πνευμονολόγος εμφανίστηκε κατηγορηματικός, ότι τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν κανονικά, αντίθετα με άλλους συναδέλφους του. «100% πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία 10 Ιανουαρίου, πρέπει οι γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, όπως εγώ το δικό μου, και οι ηλικιωμένοι να περιορίσουν σημαντικά τη δραστηριότητά τους» υποστήριξε. «Δεν μπορεί μονίμως η κοινωνία να μη λειτούργει, οικονομικά, εκπαιδευτικά, ψυχολογικά, επειδή ένας παππούς είναι ξεροκέφαλος και δεν εμβολιάζεται… Το σχολείο είναι κοινωνικοποίηση, και το παιδί δεν μπορεί να κάθεται πίσω από το λάπτοπ» σημείωσε.

Παράλληλα, ο καθηγητής εκτίμησε ότι μάλλον πάμε σε αποκλιμάκωση της λοιμογόνου δύναμης του ιού.«Όμως αυτό δεν πρέπει να μας δώσει το λάθος μήνυμα. Τώρα που ο ιός γίνεται λιγότερο επιθετικός, αν όλοι εμβολιαστούμε, θα τον κερδίσουμε, αυτό είναι το σωστό μήνυμα που πρέπει να περάσει» είπε.  Εκτίμησε ότι η κορύφωση της Όμικρον θα έρθει το αργότερο στα τέλη Ιανουαρίου, με βάση τα δεδομένα της Νότιας Αφρικής που χρειάστηκε 1 με 1,5 μήνας. Ωστόσο, υπενθύμισε παράλληλα ότι «εμείς μπαίνουμε στο χειμώνα, ενώ η Νότια Αφρική έμπαινε στο καλοκαίρι».

Σε ό,τι αφορά τη διάκριση self και rapid test διευκρίνισε πως «το self test γίνεται rapid test αν βάλουμε βαθιά το στυλό στη μύτη μας και κάνουμε καλή δειγματοληψία». Δεν υπάρχει επιστημονικός λόγος να περιμένουν οι πολίτες 2 – 3 ώρες σε μια ουρά... Το PCR να αφήνεται σε αυτούς που έχουν συμπτώματα, και παρότι έχουν συμπτώματα, βγαίνουν αρνητικά τα rapid» δήλωσε. ξήγησε ότι επειδή κάποιοι πρέπει να πάρουν πιστοποιητικό νόσησης επειδή δεν έχουν εμβολιαστεί, πρέπει να πιστοποιήσουν το θετικό rapid που έκαναν με PCR.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Βασιλακόπουλος: Αντί να κλείνει η χώρα, να «κλείνονται» οι ανεμβολίαστοι"

Τρόμος από συμμορίες ανηλίκων στην Αθήνα: Βγάζουν μαχαίρια για ένα κινητό, σε κυκλώνουν 4-5

Τον απόλυτο τρόμο έχουν σκορπίσει συμμορίες ανηλίκων που κυκλοφορούν στην Αθήνα και δεν διστάζουν να βγάλουν ακόμα και μαχαίρια, προκειμένου να αρπάξουν ένα κινητό. Συχνάζουν στα στέκια της νεολαίας και στο στόχαστρο συνήθως μπαίνουν όσοι είναι καλοντυμένοι ή κρατούν ένα ακριβό κινητό. 

Οι επιθέσεις γίνονται ακόμα και σε πολύ κοντινά σημεία από πολυσύχναστους εμπορικούς δρόμους. «Βγάζουν το μαχαίρι, σε σταματάνε. Εκεί παγώνεις, γιατί λες: “Εντάξει, τώρα ή δίνω κινητό, ή θα κάτσω να μαχαιρωθώ χωρίς λόγο”», λέει ένας νεαρός, μιλώντας στην κάμερα του ALPHA. 

Επιθέσεις με μαχαίρια, ληστείες και άγριοι ξυλοδαρμοί. Συμμορίες ανηλίκων στήνουν καρτέρι σε πλατείες και πεζόδρομους σε συνομηλίκους τους και κάνουν τα πάντα για να αρπάξουν ένα κινητό τηλέφωνο. 

«Σε κυκλώνουν 4-5»

Τα μέλη των συμμοριών κυκλοφορούν στα στέκια των νέων και στοχοποιούν ανυποψίαστους συνομήλικούς τους. Κάποιος καλοντυμένος, ή κάποιος που κρατά ένα καλό κινητό, μπαίνει αμέσως στο στόχαστρό τους. Και αν το θύμα τους αντιδράσει, θα το ξυλοκοπήσουν ανελέητα… «Σε κυκλώνουν 4-5, πάντα να είστε λιγότεροι εσείς, περισσότεροι αυτοί και το πάνε έτσι», λέει ένας νεαρός, σημειώνοντας ότι στην δική του περίπτωση είχαν εξελιχθεί άσχημα τα πράγματα. «Είχε εξελιχθεί πολύ άσχημα, ξύλο στο δρόμο. Είχαμε φάει ξύλο» λέει χαρακτηριστικά. 

Αν κάποιο μέλος της συμμορίας χρειάζεται κινητό θα ληστέψει. «Όποιος έχει ανάγκη, να το κάνει. Αλλά δεν είναι αυτό το κίνητρο πάντα. Να πάρει ένα κινητό» σημειώνει στον ALPHA ένας άλλος νεαρός, λέγοντας ότι πολλές φορές αυτό γίνεται και ως επίδειξη δύναμης. 

Μαχαιρώματα στο Μπουρνάζι το βράδυ των Χριστουγέννων

Το βράδυ των Χριστουγέννων δεν δίστασε να τραυματίσει με μαχαίρια να ληστέψει δύο φίλους, μπροστά στα μάτια πολλών περαστικών, στην πλατεία Μουρναζίου. Τα θύματα της ληστείας μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, ενώ δύο από τους δράστες συνελήφθησαν.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Τρόμος από συμμορίες ανηλίκων στην Αθήνα: Βγάζουν μαχαίρια για ένα κινητό, σε κυκλώνουν 4-5"

Κορονοϊός – Γ.Ν.Χαλκίδας: Γιατρός θετικός στον ιό παρέμεινε στη βάρδια του και δεν μπήκε καραντίνα

Τραγική είναι η κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας από την αύξηση των κρουσμάτων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του evima.gr δύο νέα κρούσματα εντοπίστηκαν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Πρόκειται για μία ακόμη νοσηλεύτρια και έναν εκπαιδευόμενο γιατρό.

Ο γιατρός ο οποίος υποβλήθηκε σε μοριακό τεστ και βγήκε θετικό την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, σύμφωνα με πληροφορίες δεν έφυγε από το νοσοκομείο ενώ αντίθετα παρέμεινε μέχρι το πρωί της Πρωτοχρονιάς στη βάρδια του με κίνδυνο διασποράς σε ασθενείς και συναδέλφους στο νοσοκομείο. Να σημειώσουμε ότι ο γιατρός ήταν ασυμπτωματικός.

Η διοίκηση του νοσοκομείου  θα πρέπει άμεσα να διερευνήσει το συμβάν και να προβεί στις ανάλογες ενέργειες.

Την ίδια ώρα αυξάνονται οι θάνατοι μη εμβολιασμένων στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας.

evima

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορονοϊός – Γ.Ν.Χαλκίδας: Γιατρός θετικός στον ιό παρέμεινε στη βάρδια του και δεν μπήκε καραντίνα"

Θεσσαλονίκη-Πάρτι ρεβεγιόν: Μήνυμα, στίγμα στο google maps και 20 ευρώ είσοδος (ΦΩΤΟ)

Με μήνυμα στο Instagram για την κουκίδα στο google maps με τη μυστική τοποθεσία και με 20 ευρώ είσοδο ασυνείδητοι προσκαλούσαν κόσμο για συμμετοχή στο πάρτι του ρεβεγιόν στη Θεσσαλονίκη.

Μπορεί η μετάλλαξη Όμικρον να σαρώνει τη χώρα μας και τα νούμερα που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ να προκαλούν ανησυχία σε όλη την κοινωνία, ωστόσο ούτε φέτος έλειψαν τα κρυφά οργανωμένα πάρτι που διοργανώθηκαν -αρχικά- κάτω από τη μύτη της ΕΛΑΣ και κατέληξαν με πρόστιμα και συλλήψεις.

Στη Θεσσαλονίκη άτομα γνωστής ομάδας εκδηλώσεων διοργάνωσαν πρωτοχρονιάτικο πάρτι σε εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο στην περιοχή του Αγγελοχωρίου του δήμου Θερμαϊκού. Εξαιτίας των αυστηρών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας τηρήθηκε σιγή ιχθύος έως την αλλαγή του χρόνου, με τους διοργανωτές να αποστέλλουν μηνύματα στο Instagram στους υποψήφιους συμμετέχοντες του κρυφού event χρησιμοποιώντας στίγμα στο google maps.

Δείτε την εικόνα που εξασφάλισε το ThessToday.gr:

Μάλιστα, όσοι πιστοί προσήλθαν -εκτιμάται περί τους 100- κλήθηκαν να πληρώσουν και το αντίτιμο εισόδου, ύψους 20 ευρώ, ενώ για παρέα πέντε ατόμων το ποσό για τη φιάλη ανερχόταν στα 150 ευρώ. «Δεν το στέλνουμε σε άλλους» συμπλήρωναν οι διοργανωτές στο μήνυμά τους.

 

Η διασκέδαση κράτησε για λίγη ώρα, καθώς έπεσε… σύρμα για επικείμενη έφοδο της ΕΛΑΣ. Αποτέλεσμα της επιχείρησης ήταν να τιμωρηθεί ένας 46χρονος με το πρόστιμο των 50.000 ευρώ, ο οποίος φέρεται να είχε στήσει ένα ολόκληρο ηχοσύστημα μέσα σε ένα όχημα τύπου βαν.

Πάρτι σε τουαλέτες – Οργή Καπραβέλου 

Εκτός από το πάρτι στο εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο, μια επιχείρηση στην Ευκαρπία μετέτρεψε τις τουαλέτες σε… υπόγειο κλαμπ, με το βίντεο να κάνει τον γύρο του διαδικτύου.

Τα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό που προέβλεπαν κλείσιμο της εστίασης μέχρι της 2 τα ξημερώματα και λειτουργία χωρίς μουσική, δεν εμπόδισαν κάποιους να βρουν τρόπους για να τα παραβιάσουν με το «έτσι θέλω» και να γιορτάσουν την υποδοχή του νέου έτους με τρόπο που έθετε σε κίνδυνο τους ίδιους, αλλά και τους γύρω τους.

Έτσι, κατάστημα στην περιοχή της Ευκαρπίας, στη δυτική Θεσσαλονίκη, αποφάσισε να μετατρέψει τις τουαλέτες σε… κλαμπ, με τα ντοκουμέντα να φτάνουν μέχρι και στα χέρια της Ελληνικής Αστυνομίας, δυνάμεις της οποίας εντόπισαν τόσο έναν 27χρονο που ανήρτησε τις εικόνες, αλλά και την 22χρονη υπεύθυνη της επιχείρησης.

Τα πάρτι αυτά σε συνδυασμό με την ανησυχία των ειδικών προκάλεσαν την οργή του διευθυντής Β’ ΜΕΘ του Παπανικολάου, Νίκου Καπραβέλου, ο οποίος χαρακτήρισε ως «λεβεντοκόπανους όσους κάνουν πάρτι την ώρα που θρηνούμε νεκρούς».

Πάρτι και στο Μπουρνάζι

Η Αστυνομία έκανε πρωτοχρονιάτικη έφοδο τα ξημερώματα και σε νυχτερινό μαγαζί στο Μπουρνάζι στο Περιστέρι, όπου τουλάχιστον 400 άτομα, διασκέδαζαν με τη μουσική στο τέρμα, παρά την αυστηρή σύσταση της κυβέρνησης για κλείσιμο των μαγαζιών στις 2 η ώρα το αργότερο και την απαγόρευση της μουσικής.

Συγκεκριμένα, πάνω από δέκα περιπολικά έφτασαν στο σημείο στις 2:30 μετά την αλλαγή του χρόνου προκειμένου να προχωρήσουν σε έλεγχο και να διώξουν τον κόσμο. Οι αστυνομικοί έκπληκτοι διαπίστωσαν ότι το μαγαζί λειτουργούσε κανονικά και ότι υπήρχαν μέσα εκατοντάδες άτομα.

Όταν προσπάθησαν να μπουν στο νυχτερινό κέντρο οι υπεύθυνοι φέρεται να τους έκλεισαν τις πόρτες, ωστόσο στο τέλος κατάφεραν να μπουν και να κόψουν πρόστιμα στους πελάτες που δεν συμμορφώθηκαν με τα μέτρα για τον περιορισμό διάδοσης του κορονοϊού.

Προκλήθηκαν μάλιστα ένταση μεταξύ αυτών και των παρευρισκομένων. Συνολικά, έκοψαν πρόστιμα σε 50 άτομα, ενώ στο ιδιοκτήτη του κέντρου επιβλήθηκε το προβλεπόμενο πρόστιμο των 5.000 ευρώ και «λουκέτο» 15 ημερών.

thesstoday

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη-Πάρτι ρεβεγιόν: Μήνυμα, στίγμα στο google maps και 20 ευρώ είσοδος (ΦΩΤΟ)"

Απαγωγή στον Άγιο Παντελεήμονα: Κακουργηματική δίωξη στον Αιγύπτιο που κρατούσε όμηρο τη σύντροφό του

Στην άσκηση κακουργηματικής ποινικής δίωξης σε βάρος του Αιγύπτιου, ο οποίος εχθές εισέβαλε στο διαμέρισμα συντρόφου του στον Άγιο Παντελεημονα και την κρατούσε όμηρο επί τρεις ώρες, ενώ απειλούσε να ανατινάξει την πολυκατοικία με φιάλη υγραερίου, προχώρησε η εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας.

Συγκεκριμένα, ο κατηγορούμενος διώκεται για το κακούργημα της αρπαγής και για πέντε ακόμη πλημμελήματα τα οποία είναι: Κατοχή εμπρηστικών ειδών, επικίνδυνη σωματική βλάβη, απειλή, οπλοφορία και βία κατά υπαλλήλων.

Μετά την άσκηση της δίωξης εναντίον του κατηγορούμενος οδηγήθηκε σε ανακριτή και πήρε προθεσμία για να απολογηθεί.

pronews

Διαβάστε Περισσότερα » "Απαγωγή στον Άγιο Παντελεήμονα: Κακουργηματική δίωξη στον Αιγύπτιο που κρατούσε όμηρο τη σύντροφό του"

Νότια Αφρική: Υπό έλεγχο η φωτιά σε κτίριο του Κοινοβουλίου

Υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε σε κτίριο του Κοινοβουλίου της Νοτίου Αφρικής, με την υπουργό Δημοσίων Έργων και Υποδομών, Πατρίσια ντε Λιλ, να αναφέρει ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματίες.

Είναι άγνωστο προς το παρόν τι προκάλεσε την πυρκαγιά.

Σύμφωνα με αρχικές πληροφορίες η πυρκαγιά ξεκίνησε σε χώρο γραφείων και επεκτάθηκε σε ένα γυμναστήριο, δήλωσε ο Ζαν-Πιερ Σμιθ, μέλος της δημαρχιακής επιτροπής του Κέιπ Τάουν, αρμόδιος για την ασφάλεια.

Πυκνός καπνός έβγαινε από την οροφή του κτιρίου και από την είσοδο καθώς οι πυροσβέστες έριχναν νερό με αντλίες στο εσωτερικό.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, η πυρκαγιά ξέσπασε γύρω στις 05:00 ώρα Ελλάδας σε ένα παλιό κτίριο του Κοινοβουλίου.

Είναι σε αυτό το τεράστιο βικτωριανό κτήριο, με τη λευκή πρόσοψη και τα κόκκινα τούβλα, όπου ο τελευταίος πρόεδρος του απαρτχάιντ, ο Φ. Β. ντε Κλερκ, ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο του 1990 το τέλος του ρατσιστικού καθεστώτος.

Οι δρόμοι της περιοχής αποκλείστηκαν αμέσως. Ο κλοιός ασφαλείας φθάνει μέχρι τον χώρο όπου είχαν εναποτεθεί λουλούδια, στο προαύλιο του γειτονικού καθεδρικού ναού του Αγίου Γεωργίου, ως φόρος τιμής στον ήρωα της μάχης κατά του απαρτχάιντ Ντέσμοντ Τούτου, η κηδεία του οποίου έγινε χθες.

Η σορός του αποτεφρώθηκε σήμερα το πρωί στην εκκλησία κατά τη διάρκεια ιδιωτικής τελετής.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Νότια Αφρική: Υπό έλεγχο η φωτιά σε κτίριο του Κοινοβουλίου"

Θεσσαλονίκη: Εμβολιασμοί χωρίς ραντεβού την επόμενη εβδομάδα από κινητή μονάδα

Κινητή μονάδα εμβολιασμού της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Μακεδονίας), θα πραγματοποιεί την ερχόμενη εβδομάδα εμβολιασμούς κατά της Covid-19 σε πολίτες της Θεσσαλονίκης χωρίς ραντεβού.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα εμβολιασμού, η μονάδα θα εγκατασταθεί στα εξής σημεία:

Τη Δευτέρα 3 Ιανουαρίου στις Συκιές, στο κτήριο του Γ' ΚΑΠΗ, στη συμβολή των οδών Μεσολογγίου με Περγάμου από τις 09:00 έως τις 17:00.

Την Τρίτη 4 Ιανουαρίου στην περιοχή Στρεμπενιώτη στη Νεάπολη και συγκεκριμένα στο Α' ΚΑΠΗ της οδού Κουντουριώτη 29, από τις 09:00 έως τις 17:00.

Την Τετάρτη 5 Ιανουαρίου στον Εύοσμο, στην πλατεία Σκρα, από τις 09:00 έως τις 15:00.

Τέλος, την Παρασκευή 7 Ιανουαρίου στη Διαλογή Ευόσμου από τις 08:30 έως τις 11:00 και την ίδια μέρα στον Άγιο Νεκτάριο Δενδροποτάμου από τις 11:30 έως τις 15:00.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Εμβολιασμοί χωρίς ραντεβού την επόμενη εβδομάδα από κινητή μονάδα"

Έρχονται 8 νέες ψηφιακές υπηρεσίες: Τι αλλάζει για ταυτότητες, δίπλωμα οδήγησης, διαζύγια, μεταβιβάσεις ακινήτων

Έρχονται 8 νέες ψηφιακές υπηρεσίες το 2022 με επίκεντρο τον πολίτη

Όπως έχει επισημάνει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης στις προτεραιότητες της στρατηγικής του υπουργείου είναι να γίνει πιο εύκολη η ζωή των πολιτών, να χρησιμοποιηθούν απλά τεχνολογικά εργαλεία για να αλλάξει ο τρόπος που παρέχονται οι κρατικές υπηρεσίες στους πολίτες και ο τρόπος με τον οποίο αλληλεπιδρούν με το κράτος.

Οι νέες εφαρμογές αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί και να αρχίσουν να λειτουργούν το πρώτο εξάμηνο της καινούργιας χρονιάς. Ειδικότερα, οι υπηρεσίες που θα γίνονται ηλεκτρονικά θα είναι:

Ψηφιακές υπογραφές

Από τις αρχές κιόλας του νέου χρόνου, εντός Ιανουαρίου, πρόκειται να διατεθούν συνολικά 376.500 υπογραφές για συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, όπως διαχειριστές επιχειρήσεων, λογιστές, δικηγόρους, συμβολαιογράφους. Αυτό έχει υπογραμμίσει ο κ. Πιερρακάκης. Ειδικότερα, οι υπογραφές που θα διατεθούν είναι:

-οι 270.000 σε διαχειριστές επιχειρήσεων

-οι 60.000 σε λογιστές

-οι 43.500 σε δικηγόρους

-οι 3.000 σε συμβολαιογράφους.

Ταυτότητα και δίπλωμα οδήγησης στο κινητό

Μετά την εισαγωγή της ψηφιακής ταυτότητας στο κινητό τηλέφωνο που δίνει την δυνατότητα στους πολίτες να αποδεικνύουν την ταυτοπροσωπία με το πιστοποιητικό εμβολιασμού χωρίς να απαιτείται η επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σχεδιάζει την επέκταση αυτής της εφαρμογής ώστε να γίνεται χρήση των στοιχείων της ταυτότητά μας και για άλλες υπηρεσίες. «Στοχεύουμε στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2022 να έχουμε το μεγαλύτερο κομμάτι αυτής της δουλειάς» δήλωσε ο κ. Πιερρακάκης, ενώ όσον αφορά και στο δίπλωμα οδήγησης υπάρχει σχεδιασμός εντός του 2022 να δημιουργηθεί μια εφαρμογή όπου θα συγκεντρώνονται στο κινητό το δίπλωμα, τα στοιχεία του αυτοκινήτου, του οδηγού.

Μεταβιβάσεις ακινήτων

Όπως έχει ήδη αναφέρει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει σχεδιαστεί ένα σύστημα «ο ψηφιακός φάκελος μεταβίβασης ακινήτων. Όλα θα γίνονται στον συμβολαιογράφο». Το σύστημα με τη συναίνεση των ενδιαφερομένων θα αντλεί όλα τα απαιτούμενα πιστοποιητικά από τα πληροφοριακά συστήματα του Δημοσίου.

Ίδρυση ατομικής επιχείρησης

Η όλη διαδικασία θα ολοκληρώνεται με μία ενέργεια, αποφεύγοντας όλες τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και την ταλαιπωρία των ενδιαφερόμενων. «Ψηφιοποιούμε και απλοποιούμε τις διαδικασίες, ενδυναμώνουμε τους επαγγελματίες» έχει επισημάνει ο υπουργός.

‘Αυλο διαζύγιο

Έρχεται η εφαρμογή που θα δίνει την δυνατότητα σε ζευγάρια που επιθυμούν να τραβήξουν χωριστούς δρόμους να προχωρήσουν γρήγορα και από το σπίτι τους στην έκδοση του συναινετικού διαζυγίου. Ολόκληρη η διαδικασία θα πραγματοποιείται μέσω μιας εφαρμογής στο διαδίκτυο. Αυτό που προβλέπεται είναι ότι οι δύο πλευρές, μέσω πληρεξούσιου δικηγόρου, θα μπορούν ηλεκτρονικά από την πλατφόρμα στην ενιαία ψηφιακή πύλη gov.gr να λύουν τον γάμο τους μέσα σε διάστημα 10 ημερών, χωρίς να φτάσουν στο δικαστήριο.

Εθνικό Μητρώο Διαδικασιών

Για πρώτη φορά το κράτος καταγράφει και προτυποποιεί όλες τις διοικητικές διαδικασίες του. Πρόκειται για «ένα project στρατηγικής σημασίας» όπως το έχει χαρακτηρίσει ο υπουργός, καθώς θα αποτυπώνονται βήμα προς βήμα όλες οι διαδικασίες του ελληνικού Δημοσίου, τα απαραίτητα δικαιολογητικά, το πότε αυτά δίνονται ψηφιακά ή φυσικά και πού.

Το Εθνικό Μητρώο Διαδικασιών θα είναι δημόσια προσβάσιμο σε όλους, ώστε τόσο οι πολίτες όσο και οι δημόσιοι υπάλληλοι, θα βρίσκουν εύκολα και γρήγορα το σύνολο των δικαιολογητικών και ενεργειών που απαιτούνται για την ολοκλήρωση οποιαδήποτε διοικητικής διαδικασίας.

Υπηρεσίες τηλεψυχιατρικής

Στο πλαίσιο της τηλεϊατρικής που έχει ήδη ανακοινώσει ο κ. Πιερρακάκης θα προσφέρεται δωρεάν τηλεσυμβουλευτική για θέματα ψυχικής υγείας μέσα από συγκεκριμένη πλατφόρμα.

Τέλος, να σημειωθεί ότι εντός του νέους έτους θα δημοπρατηθεί το 90% των έργων που περιλαμβάνονται στην Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Έρχονται 8 νέες ψηφιακές υπηρεσίες: Τι αλλάζει για ταυτότητες, δίπλωμα οδήγησης, διαζύγια, μεταβιβάσεις ακινήτων"

Νότια Αφρική: Φωτιά στο κοινοβούλιο

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε σήμερα το πρωί στην έδρα του Κοινοβουλίου στη Νότια Αφρική στο Κέιπ Τάουν, σύμφωνα με δημοσιογράφους του AFP που βρίσκονται στο σημείο.

“Η στέγη πήρε φωτιά και το κτήριο της Εθνοσυνέλευσης βρίσκεται επίσης στις φλόγες”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος των υπηρεσιών διάσωσης της πόλης, που ζήτησαν ενισχύσεις στο πεδίο.

“Η πυρκαγιά δεν έχει τεθεί υπό έλεγχο και έχουν σημειωθεί ρήγματα στους τοίχους του κτηρίου”, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Η πυρκαγιά, που επεκτείνεται στους ορόφους του κτηρίου, ξέσπασε γύρω στις 05:30 ώρα Ελλάδας. Το πρωί φλόγες και μια πυκνή στήλη καπνού υψώνονταν πάνω από το κτήριο.

Τον Απρίλιο, πυρκαγιά που ξέσπασε στο όρος Table Mountain, που δεσπόζει της παραλιακής πόλης, είχε εξαπλωθεί καταστρέφοντας θησαυρούς της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου του Κέιπ Τάουν.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Νότια Αφρική: Φωτιά στο κοινοβούλιο"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news