facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 8 Απριλίου 2019

Χαρίτσης: Από ένα εκατομμύριο στους Δήμους Ιεράπετρας και Σητείας για τις πληγείσες περιοχές

«Η Περιφέρεια Κρήτης θα χρηματοδοτήσει τη μελέτη για την συντήρηση της ιστορικής γέφυρας Μουρνιών (ποταμός Μύρτους) καθώς και τη μελέτη για την κοιτοποίηση του ποταμού που εκβάλλει στη θαλάσσια περιοχή του Μύρτους», τόνισε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ενώ νωρίτερα ο πρόεδρος του Μύρτους Αλέξανδρος Παντελάκης και ο πρόεδρος των Μουρνιών Μανόλης Δαμασκηνάκης, τον ενημέρωσαν για τα γεγονότα των τελευταίων ημερών και την εξέλιξη των φαινομένων .

Προηγήθηκε σύσκεψη στο Μακρύ Γιαλό παρουσία του κυβερνητικού βουλευτή Μανόλη Θραψανιώτη, της αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου Πελαγίας Πετράκη, των δημάρχων Σητείας Θεόδωρου Πατεράκη και Ιεράπετρας Θεοδόση Καλαντζάκη, περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων, εκπροσώπων τοπικών φορέων και πολιτών.

Κατά τη σύσκεψη ανακοινώθηκε από τον περιφερειάρχη πως εκτός από τις δαπάνες και τα έργα αποκατάστασης στα οποία θα συνδράμει η Περιφέρεια, ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης ανακοίνωσε στον κ. Αρναουτάκη τηλεφωνικά πως για την άμεση αντιμετώπιση αναγκών χορηγεί από ένα εκατομμύριο ευρώ στους Δήμους Σητείας και Ιεράπετρας και οι Δήμοι θα πρέπει να καταθέσουν άμεσα σχετικό τεχνικό δελτίο.

Νωρίτερα, ο περιφερειάρχης με έγγραφο του στο γενικό γραμματέα πολιτικής προστασίας είχε ζητήσει να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι πληγείσες περιοχές από την θεομηνία των τελευταίων ημερών, στην Ανατολική και νοτιο-ανατολική Κρήτη (Δήμοι Σητείας, Ιεράπετρας, Φαιστού και Βιάννου καθώς και ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Χαρίτσης: Από ένα εκατομμύριο στους Δήμους Ιεράπετρας και Σητείας για τις πληγείσες περιοχές"

Το τελικό νομοσχέδιο Γαβρόγλου για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια και τις συγχωνεύσεις ΑΕΙ-ΤΕΙ

Στη δημοσιότητα έδωσε νωρίτερα σήμερα, Δευτέρα βράδυ, το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων το νομοσχέδιο «Συνέργειες Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, πρόσβαση στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, Πειραματικά σχολεία, Γενικά Αρχεία του Κράτους και λοιπές διατάξεις».

Στις διατάξεις του νομοσχεδίου δεν υπάρχουν αλλαγές, συγκριτικά με τα όσα είχε ανακοινώσει τις προηγούμενες εβδομάδες το υπουργείο για τη Γ' λυκείου και την εισαγωγή στα ΑΕΙ.

Ακόμη, στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται διατάξεις που καθορίζουν τη νέα αρχιτεκτονική του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (εντάσσεται σε αυτό το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας), του Διεθνούς Πανεπιστημίου (εντάσσονται σε αυτό τα ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Θεσσαλονίκης), του Πανεπιστημίου Πατρών, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Σημειώνεται, ότι το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας μοιράζεται και εντάσσεται κατά το ήμισυ στο Πανεπιστήμιο Πατρών και κατά το ήμισυ στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Επίσης, ιδρύεται το Μεσογειακό Πανεπιστήμιο Κρήτης (μετεξέλιξη του ΤΕΙ Κρήτης).

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο θα έρθει τις επόμενες ημέρες προς συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, με στόχο την ψήφισή του πριν από το Πάσχα.

ΑΠΕ/Real
Διαβάστε Περισσότερα » "Το τελικό νομοσχέδιο Γαβρόγλου για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια και τις συγχωνεύσεις ΑΕΙ-ΤΕΙ"

Novartis: Δικαιωμένος ο Α. Λυκουρέντζος, «επιβεβαιώθηκε ότι επρόκειτο για χυδαία συκοφαντία»

Ευθύς εξ αρχής, δήλωσα με καθαρή και ήρεμη τη συνείδησή μου την απόλυτη αθωότητά μου. Σήμερα επιβεβαιώνεται με τον πλέον κατηγορηματικό και επίσημο τρόπο από την ελληνική δικαιοσύνη ότι επρόκειτο για κακόβουλη σπίλωση και χυδαία συκοφαντία» τονίζει σε δήλωσή του ο πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος, μετά τη σημερινή εξέλιξη στην υπόθεση της δικογραφίας Novartis και την αρχειοθέτηση του σκέλους το οποίο τον αφορά.

Ο κ. Λυκουρέντζος, ευχαριστεί όλους εκείνους, οι οποίοι -όπως λέει- ουδέποτε αμφέβαλαν για την ακεραιότητά του και τον στήριξαν με την εμπιστοσύνη τους και τη συμπαράστασή τους. Εκφράζει δε τη λύπη του για εκείνους, οι οποίοι -όπως τονίζει- σκόπιμα και μεθοδευμένα επεδίωξαν την ενοχοποίησή του για να υπηρετήσουν προσωπικές σκοπιμότητες και κομματικά συμφέροντα.

«Με περισσότερη δύναμη και αποφασιστικότητα συμπράττω στην πρώτη γραμμή του αγώνα της Νέας Δημοκρατίας για μια Ελλάδα ισότιμη και ισοδύναμη μεταξύ των εταίρων της στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» καταλήγει ο κ. Λυκουρέντζος στη δήλωσή του.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Novartis: Δικαιωμένος ο Α. Λυκουρέντζος, «επιβεβαιώθηκε ότι επρόκειτο για χυδαία συκοφαντία»"

«Καταπέλτης» το κατηγορητήριο για το πλήρωμα του «Norman Atlantic»: Παράτησαν τα πόστα τους!

Μέλη του πληρώματος παράτησαν τα πόστα τους, το σύστημα κατάσβεσης ενεργοποιήθηκε αρχικά λανθασμένα στο κατάστρωμα 3 και όχι στο 4 όπου είχε ξεσπάσει η πυρκαγιά, σωστική λέμβος έπεσε στη θάλασσα χωρίς να έχει προηγηθεί εντολή εκκένωσης, δίχως να ληφθούν μέτρα ασφαλείας. 

Το κατηγορητήριο των ιταλικών δικαστικών αρχών για το ποινικό σκέλος της τραγωδίας στο πλοίο «Norman Atlantic» που αποκάλυψε η εφημερίδα «Καθημερινή» περιγράφει την έλλειψη συντονισμού και σειρά λαθών και παραλείψεων στη μάχη με τη φωτιά. Η δίκη έχει οριστεί να ξεκινήσει στις 6 Μαΐου στο Μπιτόντο της Ιταλίας.

Το κατηγορητήριο στρέφεται κατά 30 ατόμων (εκ των οποίων οι εννέα είναι Ελληνες) και δύο εταιρειών. Σε ποινική δίκη παραπέμπονται τον Μάιο στελέχη της πλοιοκτήτριας εταιρείας Visemar και της ναυλώτριας ΑΝΕΚ, καθώς και ο πλοίαρχος, αξιωματικοί και μέλη του πληρώματος του πλοίου. Η «Κ» επικοινώνησε τηλεφωνικά με την ελληνική εταιρεία για να ζητήσει κάποια δήλωση, αλλά δεν έλαβε απάντηση.

Η αμέλεια

Οι παραλείψεις φαίνεται ότι ξεκίνησαν από τον απόπλου, καθώς ο Ιταλός πλοίαρχος φέρεται να μην είχε στη διάθεσή του πλήρη λίστα επιβατών κατά παράβαση των κανονισμών. Το βασικό σκέλος του κατηγορητηρίου, πάντως, αναφέρεται στην αμέλεια των αρμοδίων κατά τη διαδικασία φόρτωσης. Το «Norman Atlantic» αναχώρησε για το ταξίδι του ενώ στο γκαράζ του υπήρχαν φορτηγά με αναμμένες μηχανές και το φορτίο του δεν ήταν σωστά κατανεμημένο. Τα οχήματα είχαν τοποθετηθεί τόσο κοντά το ένα με το άλλο, παραβιάζοντας την ελάχιστη απόσταση ασφαλείας των 40 εκατοστών που πρέπει να τηρείται μεταξύ τους. Ηταν τόσο στενά τα ανοίγματα που δεν κατέστη εφικτό να ολοκληρωθεί η περιπολία πυρασφάλειας. Προσοντούχος ναύτης που είχε αυτό το καθήκον δεν μπόρεσε να κινηθεί μέσα σε όλο το γκαράζ για να το επιθεωρήσει, δεν χωρούσε.

Ο μαθητευόμενος ηλεκτρολόγος 

Ο Ιταλός Α΄ μηχανικός επέτρεψε σε Ελληνα μαθητευόμενο ηλεκτρολόγο να πραγματοποιήσει τις ηλεκτρικές συνδέσεις φορτηγών-ψυγείων με το πλοίο παρότι εκείνος δεν ήταν εκπαιδευμένος. Αργότερα, όταν ξέσπασε η φωτιά, όπως περιγράφεται στο κατηγορητήριο, ο Α΄ μηχανικός εγκατέλειψε το μηχανοστάσιο χωρίς να ενημερώσει τον πλοίαρχο.

Το ιταλικό κατηγορητήριο προσωποποιεί τις ευθύνες για το δυστύχημα. Ενδεικτικά, Ιταλός αξιωματικός που είχε βάρδια επιφυλακής στη γέφυρα τα ξημερώματα μεταξύ 02.00 και 06.00 δεν ενημέρωσε εγκαίρως τον πλοίαρχο όταν είδε να βγαίνει καπνός από τα ανοίγματα του καταστρώματος 4. Τέσσερις Ιταλοί κατηγορούμενοι φέρονται να ευθύνονται για τη λανθασμένη ενεργοποίηση του συστήματος κατάσβεσης. Αρχικά τέθηκε σε εφαρμογή το σύστημα drencher στο κατάστρωμα 3 όπου δεν υπήρχε φωτιά.

Ενας από τους παράγοντες που εκτιμάται ότι μπορεί να συνέβαλε σε αυτό είναι ότι στα σχετικά σχέδια του πλοίου (για τα οποία φέρεται ως υπεύθυνος ο Ιταλός πλοιοκτήτης) τα καταστρώματα δεν ορίζονταν με αριθμούς. Για παράδειγμα, το κατάστρωμα 4 έφερε την ονομασία «weather deck». Κατά το κατηγορητήριο αυτό το λάθος είχε ως αποτέλεσμα να εξαπλωθεί γρήγορα η φωτιά, να προκληθεί μπλακ άουτ στα ηλεκτρικά συστήματα και να χαθεί ο έλεγχος του πλοίου.

Οι δύο Ελληνες καμαρότοι

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, δύο Ελληνες καμαρότοι ειδοποίησαν για τη φωτιά τους επιβάτες στο κατάστρωμα 6, αλλά όχι στα καταστρώματα 5 και 7 ως ώφειλαν. Ιταλός, μέλος του πληρώματος, φέρεται να εγκατέλειψε το φλεγόμενο πλοίο με σωστική λέμβο, ενώ είχε ως καθήκον τον έλεγχο της εκκένωσης των γκαράζ. Ακόμη, μάγειρας του «Norman Atlantic» έφτασε με καθυστέρηση στο πόστο του για το μοίρασμα των σωσιβίων και φέρεται και αυτός να μην ολοκλήρωσε την αποστολή του και να διέφυγε με σωστική λέμβο. Ιταλός, βοηθός στο μηχανοστάσιο, φέρεται να πήρε ένα σωσίβιο από το κατάστρωμα 5 και να ανέβηκε στο κατάστρωμα 7 περιμένοντας μαζί με τους επιβάτες τα ελικόπτερα διάσωσης, εγκαταλείποντας και αυτός το πόστο του.

Η εκκένωση

Αλλο μέλος του πληρώματος που έπρεπε να συμμετάσχει στη διαδικασία της προετοιμασίας των σωστικών λεμβών προτίμησε σύμφωνα με το κατηγορητήριο να πάει στην καμπίνα του για να μαζέψει τα προσωπικά του είδη. Η χρησιμοποίηση των λεμβών φαίνεται ότι δεν έγινε βάσει όσων ορίζονται από τους σχετικούς κανονισμούς, ενώ κατά το κατηγορητήριο δεν υπήρχε στα σχετικά έγγραφα ασφαλείας πρόβλεψη για το ρίσκο της πτώσης από μεγάλο ύψος. Δεν λήφθηκαν όλα τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα, δεν υπήρξε καθοδήγηση των επιβατών και τουλάχιστον μία βάρκα έπεσε στη θάλασσα χωρίς εντολή πλοιάρχου.

Στο σχετικό πόρισμά τους Ιταλοί εμπειρογνώμονες είχαν διαπιστώσει ότι σε βάρκα χωρητικότητας 150 ατόμων είχαν εισέλθει λιγότεροι επιβάτες. Πέρασαν 45 λεπτά στα κύματα μέχρι να καταφέρει η λέμβος να προσεγγίσει το πλοίο «Spirit of Piraeus» που είχε φτάσει στο σημείο για να βοηθήσει. Δύο άνθρωποι, όμως, χάθηκαν στη θάλασσα προσπαθώντας να επιβιβαστούν σε αυτό με ανεμόσκαλα.

Ειδική μνεία γίνεται στο κατηγορητήριο και για την προβληματική χρήση του συστήματος ναυτικού τύπου εγκατάλειψης (MES). Μέλη του πληρώματος που δεν είχαν την ανάλογη εκπαίδευση φέρονται να ενεργοποίησαν το σύστημα ή να κατηύθυναν κόσμο στις γλίστρες (σωλήνες διαφυγής) χωρίς να επιβεβαιώσουν ότι υπήρχε συνδεδεμένη σχεδία με ναυτικό στην κάθοδο, με αποτέλεσμα τον θάνατο δύο επιβατών.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Καταπέλτης» το κατηγορητήριο για το πλήρωμα του «Norman Atlantic»: Παράτησαν τα πόστα τους!"

Ζωή Κωνσταντοπούλου σε Τσίπρα: Τελικά σε λυπάμαι

Τα βέλη της προς τον Αλέξη Τσίπρα, μέσω twitter, εξαπολύει η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, με αφορμή τα όσα διαδραματίστηκαν στην ομιλία του Πρωθυπουργού το Σάββατο στο Γαλάτσι.

Ειδικότερα, η πρώην πρόεδρος της βουλής ανάρτησε το απόσπασμα από την ομιλία του πρωθυπουργού στο οποίο ανέφερε: «Να πω κάτι σε όλους εσάς που βρίσκεστε σήμερα σε αυτό το στάδιο, πολλοί από εσάς κρατώντας κόκκινες σημαίες και κάποιοι από εσάς που για πολλά χρόνια κρατήσατε πράσινες σημαίες. Τώρα θέλω να σας πω ότι όλοι μαζί πρέπει να κρατήσουμε μια νέα πράσινη σημαία, αλλά αυτή η νέα πράσινη σημαία είναι η σημαία της πράσινης αριστεράς».

Το σχόλιο της κ. Κωνσταντοπούλου ήταν: «από τιποτένιος πολιτικός της σφαλιάρας, σε τιποτένιο άνθρωπο. Τελικά σε λυπάμαι».

Δείτε την ανάρτησή της στο twitter



mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ζωή Κωνσταντοπούλου σε Τσίπρα: Τελικά σε λυπάμαι"

Δικαστική απόφαση-σταθμός: Δικαίωμα σύνταξης από τη μητέρα του για το μητροκτόνο του Αγρινίου

Με μια πρωτοφανή απόφαση για τα δικαστικά χρονικά, το Ελεγκτικό Συνέδριο αναγνώρισε δικαίωμα σύνταξης από τη μητέρα του, για τον ανήλικο μητροκτόνο από το Αγρίνιο.
Η υπόθεση του ανήλικου είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο, όταν παραμονή πανελλαδικών εξετάσεων του 2013, είχε σκοτώσει με αλλεπάλληλες μαχαιριές τη μητέρα του η οποία του ζήτησε να κλείσει την τηλεόραση και να κοιμηθεί.
Όπως προέκυψε από τους ψυχιάτρους που τον εξέτασαν ο ανήλικος έπασχε από σχιζοφρένεια, ηβηφρενικού τύπου, η οποία δεν έτυχε της δέουσας ιατρικής περίθαλψης και φαρμακευτικής αγωγής.
Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν το μοιραίο συμβάν ο ανήλικος λάμβανε ένα φάρμακο, το melocin, το οποίο ήταν επικίνδυνο για τον ίδιο, όπως αποφάνθηκαν οι ψυχίατροι που εκ των υστέρων ασχολήθηκαν με την περίπτωση του. Κι αυτό γιατί του προκαλούσε υπερδιέγερση και βίαια ξεσπάσματα, συμπτώματα, τα οποία οδήγησαν στη βίαιη αντίδρασή του στην προτροπή της μητέρας του να κλείσει την τηλεόραση, με την γνωστή μοιραία κατάληξη.

Η υπόθεση είχε πάρει μία απρόβλεπτη τροπή όταν η διευθύντρια της κλινικής του ψυχιατρείου στο οποίο νοσηλευόταν, προσήλθε αυθόρμητα στην ανακρίτρια και κατέθεσε ότι ο ανήλικος της εκμυστηρεύτηκε ότι ο πατέρας του σκότωσε τη μητέρα του και του ζήτησε να πει ότι αυτός το έκανε για να έχει επιεικέστερη μεταχείριση από τα δικαστήρια.
Την άποψη αυτή υποστήριξε και συγγενικό πρόσωπο της θανούσας, η οποία μάλιστα κατέθεσε και σχετικό υπόμνημα στην ανακρίτρια ζητώντας την ποινική δίωξη του πατέρα.
Η υπεράσπιση του ανηλίκου απέρριψε τεκμηριωμένα την εκδοχή αυτή, καθώς από όλα τα στοιχεία που είχαν συλλεχθεί από την ανάκριση, προέκυπτε αναμφίβολα ότι το έγκλημα είχε τελεστεί από τον ανήλικο.
Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αγρινίου απέρριψε τις αιτιάσεις και παρέπεμψε τον ανήλικο να δικασθεί.
Η ελληνική δικαιοσύνη έδειξε το ανθρώπινο πρόσωπο της στον ανήλικο και τον αθώωσε, λόγω ελλείψεως καταλογισμού, για το αδίκημα της εκ προθέσεως ανθρωποκτονίας της μητέρας του, μετά από μια εξαντλητική διαδικασία στην οποία συμμετείχε και η αδελφή του θύματος ως πολιτικώς ενάγουσα ζητώντας, εκ των υστέρων, την καταδίκη του ανηλίκου(!) για το θάνατο της μητέρας του, κάνοντας στροφή 180 μοιρών από την προηγούμενη θέση της, που θεωρούσε δράστη τον πατέρα του ανηλίκου.
Μάλιστα για πρώτη φορά στα ελληνικά δικαστικά χρονικά δεν διατάχθηκε ο αόριστος εγκλεισμός σε ψυχιατρείο του δράστη ανθρωποκτονίας, που απαλλάσσεται λόγω ελλείψεως καταλογισμού εξ αιτίας ψυχιατρικής νόσου, καθώς κρίθηκε ότι ο ανήλικος δράστης δεν ήταν επικίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια, κάνοντας δεκτό το σχετικό ισχυρισμό της υπεράσπισης του ανηλίκου, σύμφωνα με τον οποίο η εγκληματική συμπεριφορά του ανηλίκου απέναντι στη μητέρα του ήταν αποτέλεσμα του ακατάλληλου ψυχιατρικού φαρμάκου.

Ο ανήλικος, ενώ η υπόθεση βρισκόταν στην Ανακρίτρια, ζήτησε να του χορηγηθεί σύνταξη από τη θανούσα μητέρα του, κάτι το οποίο αρνήθηκε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, κρίνοντας ότι δεν τη δικαιούται γιατί ήταν εκείνος που θανάτωσε τη μητέρα του.
Ο ανήλικος προσέφυγε στο Ελεγκτικό Συνέδριο προσβάλλοντας την άρνηση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ισχυριζόμενος ότι η άρνησή του ήταν παράνομη καθώς ο νόμος δεν προέβλεπε ρητά απαγόρευση απονομής συντάξεως στην περίπτωση του καθώς επίσης ότι εκκρεμούσε η ποινική δίκη, όπου αιτιολογημένα θα προέβαλε λόγους άρσης του καταλογισμού που συνέτρεχαν στο πρόσωπό του, οι οποίοι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αθώωσή του.
Το Ελεγκτικό Συνέδριο άκουσε τoν πληρεξούσιο δικηγόρο του Εγκαλούντος, τον εκπρόσωπο του ελληνικού δημοσίου που ζήτησε την απόρριψη της Έφεσης και τον Αντεπίτροπο της Επικράτειας στο ελεγκτικό συνέδριο ο οποίος πρότεινε την έκδοση προδικαστικής απόφασης

Το Ελεγκτικό Συνέδριο, με την υπ’ αριθμό 2076/2018 απόφαση-σταθμό για την προστασία των δικαιωμάτων των ανηλίκων, αφού ανέλυσε τις διατάξεις του Συντάγματος και των διεθνών συμβάσεων που προστατεύουν τα δικαιώματα του παιδιού στο 56σέλιδο σκεπτικό του, έκρινε ότι η άρνηση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ήταν παράνομη διότι δεν υφίσταται διάταξη νόμου που να προβλέπει τη στέρηση της σύνταξης στην περίπτωση θανάτωσης της μητέρας από το τέκνο. Αναλύοντας τη συνταγματική προστασία της παιδικής ηλικίας και της αξίας του παιδιού και των σχετικών ρυθμίσεων της Διεθνούς Σύμβασης για την προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού, αλλά και της συνταγματικής κατοχύρωσης των περιουσιακών δικαιωμάτων, κατέληξε ότι με τη στέρηση της σύνταξης παραβιάστηκαν όλες αυτές οι διατάξεις. Ταυτόχρονα το Ε.Σ. έκρινε ότι στην περίπτωση αυτή παραβιάστηκε το τεκμήριο της αθωότητας και οι διατάξεις που απαγορεύουν την διπλή καταδίκη κάποιου για το ίδιο αδίκημα καθώς κατ’ ουσίαν επιβλήθηκε ποινή χωρίς απόφαση ποινικού δικαστηρίου. Το Ε.Σ. έκρινε πως παραβιάστηκε το δικαίωμα στην οικογενειακή ζωή, με την μορφή των οικονομικών ωφελημάτων που συνδέονται με την προστασία της οικογένειας από το Κράτος, καθώς και του δικαιώματος στην περιουσία, ως στέρηση των σχετικών οικονομικών ωφελημάτων του νεαρού μητροκτόνου.

Για την απόφαση αυτή ο δικηγόρος του ανηλίκου κ. Κωνσταντίνο Καπελλάκη ανέφερε στο agrinionews.gr: «Η κοινωνία μας δυστυχώς του στέρησε το δικαίωμα σε ψυχιατρική φροντίδα που τόσο είχε ανάγκη και τον έκανε μητροκτόνο. Ευτυχώς, η ελληνική δικαιοσύνη, με δύο αποφάσεις σταθμούς για τα δικαστηριακά χρονικά, τον αντιμετώπισε με ιδιαίτερη ευαισθησία και κατανόηση και του αναγνώρισε το δικαίωμα σε μια αξιοπρεπή ζωή. Αρχικά το Τριμελές Δικαστήριο Ανηλίκων Αγρινίου, τον αθώωσε για την ανθρωποκτονία της μητέρας του, κρίνοντας τον ακαταλόγιστο και κατά τρόπο πρωτοφανή, στα ελληνικά δικαστικά χρονικά, δεν διέταξε τον αόριστο εγκλεισμό του σε ψυχιατρείο αλλά τον άφησε ελεύθερο κρίνοντας ότι δεν είναι επικίνδυνος για την κοινωνία. Στη συνέχεια με την απόφαση – ορόσημο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, δόθηκε η δυνατότητα στον ανήλικο από το Αγρίνιο να ζήσει μια αξιοπρεπή ζωή, αποφεύγοντας τις στερήσεις και την εξαθλίωση, στην οποία τον καταδίκασε η άρνηση της διοίκησης να του χορηγήσει σύνταξη, καθώς η ασθένεια από την οποία πάσχει έχει ως αποτέλεσμα να είναι ανίκανος για πάσα εργασία καθώς έχει κριθεί ανάπηρος σε ποσοστό 80%»

agrinionews
Διαβάστε Περισσότερα » "Δικαστική απόφαση-σταθμός: Δικαίωμα σύνταξης από τη μητέρα του για το μητροκτόνο του Αγρινίου"

Συνέλαβαν τη «σπείρα με τα χαλιά» που είχε ρημάξει τα βόρεια προάστια

Πενταμελής σπείρα που διέπραττε κλοπές από οικίες στα βόρεια προάστια, εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Ασφαλείας Κηφισιάς. Οι δράστες, ηλικίας από 24 έως 47 ετών, συνελήφθησαν στο Μαρούσι, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙΑΣ, ενώ νωρίτερα, με το πρόσχημα παράδοσης χαλιών, αποπειράθηκαν να διαπράξουν κλοπή από οικία στην ίδια περιοχή.

Σύμφωνα με την αστυνομία, η δράση της σπείρας ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2018. Ως προς τον τρόπο δράσης τους, οι κατηγορούμενοι πήγαιναν σε διάφορες περιοχές της Αττικής, όπου με το πρόσχημα της πώλησης ή παράδοσης εμπορευμάτων, όπως χαλιά ή φρούτα, έπειθαν ενοίκους οικιών να τους επιτρέψουν την είσοδο.

Αμέσως μετά, τα μέλη της σπείρας απασχολούσαν τους ενοίκους, ενώ οι συνεργοί τους ερευνούσαν τους χώρους των οικιών και αφαιρούσαν χρήματα, κοσμήματα και άλλα τιμαλφή. Ταυτόχρονα, άλλοι δράστες παρέμεναν έξω από τις οικίες ως «τσιλιαδόροι», προκειμένου να τους ενημερώσουν έγκαιρα σε περίπτωση που ερχόταν κάποιος.

Από την έως τώρα έρευνα έχουν εξιχνιαστεί έξι περιπτώσεις κλοπών, από οικίες στο Χαλάνδρι, την Κηφισιά, τα Βριλήσσια και την Αγία Παρασκευή. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

thetoc
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνέλαβαν τη «σπείρα με τα χαλιά» που είχε ρημάξει τα βόρεια προάστια"

ΝΔ για Novartis: Η μεγαλύτερη σκευωρία που έχει στήσει ελληνική κυβέρνηση

«Το δήθεν «μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως ελληνικού κράτους» αποδεικνύεται η μεγαλύτερη σκευωρία που έχει στήσει ελληνική κυβέρνηση κατά των πολιτικών της αντιπάλων», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ για την υπόθεση Novartis.

Και προσθέτει:

«Το δυστύχημα είναι ότι στο σκάνδαλο αυτό, ηθελημένα ή μη, φαίνεται να συμπράττουν και δικαστικοί λειτουργοί, οι οποίοι δέχθηκαν να ανακοινώσουν σε… δόσεις το πόρισμά τους για την υπόθεση Novartis, εξυπηρετώντας έτσι τις επικοινωνιακές σκοπιμότητες του Μαξίμου. Σκοπιμότητες τις οποίες άλλωστε είχαν προαναγγείλει τα δημοσιογραφικά φερέφωνα της κυβέρνησης.

Το γεγονός, ωστόσο, ότι η Δικαιοσύνη στέλνει στο αρχείο τις δήθεν κατηγορίες, εκθέτει με πρωτοφανή τρόπο τους κυβερνητικούς σκευωρούς. Ας γνωρίζουν ότι θα απολογηθούν, καθώς εξακολουθούν να εργαλειοποιούν τη Δικαιοσύνη ενόψει των επικείμενων εκλογικών αναμετρήσεων.

Όλοι οι πολίτες, άλλωστε, έχουν πια καταλάβει το φιάσκο της Novartis και τη σκευωρία που πήγε να στήσει μια κυβέρνηση η οποία έχει τα σκάνδαλα στο… πετσί-της»

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "ΝΔ για Novartis: Η μεγαλύτερη σκευωρία που έχει στήσει ελληνική κυβέρνηση"

Παρεμβάσεις της Πολιτείας για τα δικαιώματα των Ρομά

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ρομά, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου και η ειδική φραμματεία Κοινωνικής Ένταξης των Ρομά τιμούν την ημέρα της πρώτης διεκδίκησης των δικαιωμάτων των Ρομά, προωθώντας την υλοποίηση παρεμβάσεων στους τέσσερις τομείς της εθνικής στρατηγικής.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στον τομέα της στέγασης-υποδομών, προχωράει άμεσα η υλοποίηση πρότυπων παρεμβάσεων για την ανάπτυξη οργανωμένων χώρων μετεγκατάστασης, τύπου κοινωνικής κατοικίας, σε δήμους της χώρας. Παράλληλα, δημοσιεύονται από τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΠΕΠ), δράσεις που αφορούν στην επιδότηση ενοικίου, στη βελτίωση συνθηκών διαβίωσης (δομές ατομικής υγιεινής, πολύκεντρα) και δράσεις προώθησης στην απασχόληση για νέους ελεύθερους επαγγελματίες και νέες θέσεις εργασίας.

Επιπρόσθετα, προκηρύσσεται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευσης και Διά Βίου Μάθησης, πρόσκληση που αφορά στην παροχή εκπαιδευτικής υποστήριξης μαθητών Ρομά σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

«Η ένταξη του πληθυσμού Ρομά είναι εφικτή στο πλαίσιο του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτό αναδείχθηκε σήμερα συμβολικά, αλλά και ουσιαστικά, μέσω της πρωτοβουλίας του πρωθυπουργού να φιλοξενήσει στο Μέγαρο Μαξίμου εκπροσώπους της κοινότητας. Η παρουσία κοινωνικών λειτουργών και διαμεσολαβητών Ρομά που εργάζονται στο πεδίο, νέων πτυχιούχων και μαθητών Ρομά, καθώς και εκπροσώπων των συλλογικοτήτων τους, με την ενεργή συμμετοχή τους προς το στόχο της κοινωνικής ένταξης, απέδειξε ότι όχι μόνο δεν υπάρχουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας, αλλά ότι τα παραδείγματα αυτά μπορούν να αποτελέσουν φωτεινά πρότυπα για τις γενιές των νέων Ρομά που αποτελούν το όραμα και την ελπίδα» επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Παρεμβάσεις της Πολιτείας για τα δικαιώματα των Ρομά"

«Μετωπική» Γεροβασίλη-Παναγούλη για τα χημικά στο συλλαλητήριο για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Σύγκρουση για την δράση των ΜΑΤ και την χρήση χημικών είχαν στην Ολομέλεια της Βουλής η κυρία Όλγα Γεροβασίλη και ο κ. Στάθης Παναγούλης με αφορμή ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή για τα επεισόδια στο συλλαλητήριο κατά της συμφωνίας των Πρεσπών που έγινε πριν από λίγους μήνες στην πλατεία Συντάγματος.

«Χρησιμοποιήθηκε το μέσο που εκείνη την ώρα κρίθηκε ηπιότερο» είπε η υπουργός προστασίας του Πολίτη προκειμένου να δικαιολογήσει την εκτεταμένη χρήση χημικών ενώ επισήμανε ότι επιχειρήθηκε συντεταγμένη εισβολή στην Βουλή από ομάδες ταγμάτων.

Ο κ. Παναγούλης κατά την ανάπτυξη της ερώτησή του είπε ότι αν και την έχει από τον περασμένη Ιανουάριο η κυρία Γεροβασίλη απέφευγε να την απαντήσει προτιμώντας να παραβρίσκεται σε κομματικές εκδηλώσεις.

«Στις 21 Ιανουαρίου κατέθεσα την ερώτηση και μας έλεγε ότι έχει κυβερνητικές υποχρεώσεις. Ποιες ήταν αυτές; Οι κομματικές εκδηλώσεις στην Άρτα για προώθηση υποψηφίων. Για να ξαναλειτουργήσει αυτή η αίθουσα έχουν δοθεί αγώνες και εσείς προτιμάτε τις κομματικές φιέστες αντί να ασκήσετε τα καθήκοντά σας» είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει αναφορικά με το συλλαλητήριο «υπήρξε παλλαϊκό συλλαλητήριο από δεκάδες χιλιάδες Αθηναίους που διατράνωσαν την πίστη τους για την ελληνικότητα της Μακεδονίας και όταν κατέφθαναν εκατοντάδες χιλιάδες φρόντισαν τα όργανα της κυρίας Γεροβασίλη να τους διαλύσουν ρίχνοντας χημικά . Δεν ήταν φασίστες και εξτρεμιστικά στοιχεία όπως είπε ο πρωθυπουργός. Ήμουν και εγώ εκεί και είδα».

«Και η διαφύλαξη του κοινοβουλίου είναι υψηλά στην ιεράρχηση και το συλλαλητήριο δεν χαρακτηρίστηκε συλλαλητήριο ακροδεξιών αλλά είχε συντεταγμένες ομάδες ταγμάτων που επιχείρησαν συντεταγμένα να εισβάλλουν στο κοινοβούλιο. Ήταν τάγματα εφόσου. Η αστυνομία και οι αστυνομι9κοί με αυτοθυσία προστάτευαν το κοινοβούλιο» απάντησε η κυρία Γεροβασίλη για να προσθέσει «αποφύγατε κ. Παναγούλη να τους χαρακτηρίσετε ως ακροδεξιούς και είπατε ότι είναι μύθευμα η απόπειρα εισβολής. Αυτοί θέλησαν αν διαλύσουν το συλλαλητήριο και στην συνέχεια έριξαν την ευθύνη στην αστυνομία. Τα 25 παιδία από τα ΜΑΤ πήγαν στο νοσοκομείο και είπαν ότι τέτοια βία δεν έχουν ξαναδει στην ζωή τους» ενώ για την χρήση χημικών ανέφερε «Χρησιμοποιήθηκε το μέσο που κρίθηκε εκείνη την ώρα ηπιότερο».

Κατά την δευτερολογία του ο κ. Παναγούλης επέκρινε την υπουργό και για τις πρόσφατες συλλήψεις ηλικιωμένων πλανόδιων πωλητών. «Να σας συγχαρώ εσάς και το υπουργείο για τον 92χρονο πλανόδιο πωλητή που πωλούσε κάστανα και τον συλλάβατε για την 90χρονη που πούλαγε πασουμάκια και την συλλάβατε. Γονυπετής έπρεπε να της ζητάτε συγγνώμη. Στην Κατερίνη πιάσατε μια 80χρονη γιαγιά που πωλούσε χόρτα» είπε.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Μετωπική» Γεροβασίλη-Παναγούλη για τα χημικά στο συλλαλητήριο για τη Συμφωνία των Πρεσπών"

Πανηγυρίζει ο Πολάκης για Novartis: «Πρώτη δικαίωση, έρχεται συνέχεια»

Με μια… πανηγυρική ανάρτηση στο Facebook ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη της έρευνας γύρω από την υπόθεση Novartis και την αίτηση των εισαγγελέων για άρση του ασύλου του πρώην υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου.

Ο Παύλος Πολάκης κάνει λόγο για πρώτη δικαίωση ενώ προαναγγέλλει και νέες αιτήσεις, οι οποίες έπονται στη συνέχεια.

Υπενθυμίζεται πως οι εισαγγελείς διαφθοράς μετά από 11 μήνες ερευνών δεν κατάφεραν να βρουν χρηματικά ποσά σε λογαριασμούς, ενώ ζήτησαν την άρση της ασυλίας του κ. Λοβέρδου κάνοντας λόγο «για αποχρώσες ενδείξεις δωροδοκίας».



mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Πανηγυρίζει ο Πολάκης για Novartis: «Πρώτη δικαίωση, έρχεται συνέχεια»"

Καιρός αύριο: Ανοίγουν πάλι οι ουρανοί – Τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες!

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Ανοίγουν πάλι οι ουρανοί – Τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες!"

Με βίντεο απαντά η ΓΣΕΕ στο ΠΑΜΕ: Αυτές είναι οι... «δημοκρατικές» παρεμβάσεις του

Με βίντεο που δημοσιοποιεί το προεδρείο της ΓΣΕΕ διαψεύδει του ισχυρισμούς του Π.Α.ΜΕ ότι κινήθηκε πειθαρχημένα. Συγκεκριμένα σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΠΑΜΕ μετά από τα επεισόδια της Ρόδου αλλά και της Αθήνας; «Με μια αιφνιδιαστική και πειθαρχημένη κίνηση τις πρώτες πρωινές ώρες οι δεκάδες εκλεγμένοι αντιπρόσωποι της ΔΑΣ, μαζί με συνδικαλιστές από συνδικάτα όλης της χώρας έκαναν φύλλο και φτερό τα μαφιόζικα σχέδια της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ που είχε μετατρέψει το χώρο διεξαγωγής του συνεδρίου σε ένα σφραγισμένο φρούριο».

Ακολούθησαν δηλώσεις στελεχών τους που έκαναν λόγω για «συντεταγμένες, πειθαρχημένες και «ειρηνικές» παρεμβάσεις του Π.Α.ΜΕ». Με τον ίδιο «συντεταγμένο», «πειθαρχημένο» και «ειρηνικό» τρόπο έδρασαν και στην κατάληψη του κτιρίου της ΓΣΕΕ το πρωινό της ίδιας ημέρας.

Πρόκειται για την απόλυτη παραδοχή της παράνομης λειτουργίας του συγκεκριμένου κομματικού βραχίονα, το οποίο, ούτως ή άλλως, εδώ και πολλά χρόνια μετά την ίδρυσή του ενεργεί εκτός νόμου, δεν είναι συνδικαλιστική οργάνωση, δεν έχει καταστατικό, δεν είναι νομικό πρόσωπο αναγνωρισμένο από το Πρωτοδικείο, δεν λογοδοτεί σε καμία αρχή για οικονομικά του πεπραγμένα (καίτοι εισπράττει χιλιάδες ευρώ με οικονομικές εξορμήσεις ετησίως) και απολαμβάνει απόλυτης Διοικητικής, Φορολογικής, Ποινικής και Αστικής «ασυλίας» από Κυβερνήσεις και Αρχές.

Δίνουμε στη δημοσιότητα ένα μικρό μέρος οπτικοακουστικού υλικού με τη «δημοκρατική» δράση του Π.Α.ΜΕ, τόσο στη Ρόδο κατά την προσπάθεια μιας δημοκρατικής οργάνωσης όπως η ΓΣΕΕ να διεξάγει το δημοκρατικό της συνέδριο, όσο και στο κτίριο της ΓΣΕΕ. Τα «καλύτερα» βεβαίως έπονται…

Δείτε το βίντεο που δημοσιοποίησε η ΓΣΕΕ



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Με βίντεο απαντά η ΓΣΕΕ στο ΠΑΜΕ: Αυτές είναι οι... «δημοκρατικές» παρεμβάσεις του"

Επιδότηση δόσης α' κατοικίας: Ποιοι και πώς θα τη λάβουν

Το  ύψος του εισοδήματος το δανειολήπτη και τα μέλη του νοικοκυριού συνιστούν τα βασικά κριτήρια για τον καθορισμό της επιδότησης του δανείου των δανειοληπτών που θα υπαχθούν στο πλαίσιο προστασίας α' κατοικίας, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Οικονομίας, Οικονομικών και Εργασίας.
Η συνεισφορά του δημοσίου θα είναι μηνιαία και το ύψος της επιδότησης μπορεί να κυμαίνεται από το 20% έως και το 50% της δόσης. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ορίζεται διαφορετικό ύψος επιδότησης ανά δάνεια, δηλαδή, το ποσοστό να κατηγορία δανειολήπτη είναι διαφορετικό στην περίπτωση που υπάρχει επιχειρηματικό ή άλλο τύπου δάνειου. Για το 2019 το ποσό που έχει προϋπολογισθεί ως επιδότηση, ανέρχεται στα 150 εκατ. ευρώ.

Η εξωδικαστική διαδικασία

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, στην διαδικασία συναινετικής ρύθμισης μέσω της Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας Προστασίας Κύριας Κατοικίας η η αίτηση του άρθρου 72 ν. 4605/2019 (Α΄ 52) επέχει θέση αίτησης και για τη Συνεισφορά Δημοσίου. Με την υποβολή της αίτησης το Δημόσιο αποκτά πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα και τα έγγραφα που ανταλλάσσονται μεταξύ του Οφειλέτη και των Πιστωτών στο πλαίσιο της διαδικασίας.
Με την πρόταση ρύθμισης των Πιστωτών την οποία καλείται να αποδεχθεί ο Οφειλέτης, ενημερώνεται μέσω της Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας Προστασίας Κύριας Κατοικίας για το ποσό της Συνεισφοράς Δημοσίου που δυνητικά του αναλογεί, σύμφωνα με το δηλωθέν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα που έχει ανακτηθεί από τη βάση δεδομένων φορολογικής διοίκησης.
Με την αποδοχή της πρότασης ρύθμισης από τον οφειλέτη, η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους εγκρίνει εντός προθεσμίας 15 ημερολογιακών ημερών το ποσό της Συνεισφοράς Δημοσίου, με βάση τα αναφερόμενα στοιχεία στην αίτηση και προωθεί μέσω της Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας Προστασίας Κύριας Κατοικίας την εγκεκριμένη αίτηση στην Ηλεκτρονική Πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ, η οποία τηρεί μητρώο δικαιούχων Συνεισφοράς Δημοσίου.

Η διαδικασία δικαστικής Ρύθμισης

Εάν λάβει χώρα ρύθμιση των οφειλών του οφειλέτη μέσω δικαστικής απόφασης, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο άρθρο 77 του ν. 4605/2019 (Α΄ 52), ο οφειλέτης, πρέπει να μεταφορτώσει τη δικαστική απόφαση, ανά πιστωτή και ανά ρυθμιζόμενη οφειλή στην Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Προστασίας Κύριας Κατοικίας, σύμφωνα με την παράγραφο 10 του άρθρου 77 ν. 4605/2019 (Α΄ 52) και να εισάγει σε αυτήν τα στοιχεία της μηνιαίας δόσης που όρισε η δικαστική απόφαση.
Η αίτηση του οφειλέτη, στη βάση της οποίας εξεδόθη η δικαστική απόφαση, επέχει θέση αίτησης και για τη Συνεισφορά Δημοσίου. Κατόπιν της εισαγωγής των στοιχείων μηνιαίας δόσης που όρισε η απόφαση του δικαστηρίου, καθώς και των λοιπών διαθέσιμων στοιχείων εισοδήματος, η Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Προστασίας Κύριας Κατοικίας υπολογίζει το ποσό Συνεισφοράς Δημοσίου.
Στη συνέχεια, η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους εγκρίνει εντός προθεσμίας 15 ημερολογιακών ημερών το ποσό της Συνεισφοράς Δημοσίου, με βάση τα αναφερόμενα στοιχεία στην αίτηση, και προωθεί μέσω της Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας Προστασίας Κύριας Κατοικίας την εγκεκριμένη αίτηση στην Ηλεκτρονική Πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ, η οποία τηρεί μητρώο δικαιούχων Συνεισφοράς Δημοσίου. Κατόπιν, η ΗΔΙΚΑ προβαίνει σε προώθηση της αίτησης στο όργανο πληρωμής της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου με ταυτόχρονη ενημέρωση των συστημάτων αυτού προκειμένου να ξεκινήσουν οι καταβολές σύμφωνα με την παράγραφο αυτή. Σε περίπτωση που μεταξύ της αίτησης του οφειλέτη και της μεταφόρτωσης της δικαστικής απόφασης ρύθμισης έχει μεσολαβήσει χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους, ο οφειλέτης θα πρέπει να ζητήσει από την Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Προστασίας Κύριας Κατοικίας την εκ νέου ανάκτηση των δεδομένων αναφορικά με το διαθέσιμο οικογενειακό εισόδημα από τη φορολογική διοίκηση
1. Η συνεισφορά του Δημοσίου που καταβάλλεται σε ειδικό δεσμευμένο και ακατάσχετο λογαριασμό με δικαιούχο τον οφειλέτη, ορίζεται ως ακολούθως:
α. Για μονοπρόσωπο νοικοκυριό με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα:
αα) από 0 € έως 3.125,00 €, ισούται με το 30 % της μηνιαίας δόσης για επιχειρηματικά δάνεια και στο 50% σε κάθε άλλη περίπτωση δανείου.
ββ) από 3.125,01 € έως 6.250,00 €, ισούται με το 30 % της μηνιαίας δόσης για επιχειρηματικά δάνεια και στο 40% σε κάθε άλλη περίπτωση δανείου.
γγ) από 6.250,01 € έως 9.375,00 €, ισούται με το 30 % της μηνιαίας δόσης για επιχειρηματικά δάνεια και στο 30% σε κάθε άλλη περίπτωση δανείου.
δδ) από 9.375,01 € έως 12.500,00 €, ισούται με το 30 % της μηνιαίας δόσης για επιχειρηματικά δάνεια και στο 20% σε κάθε άλλη περίπτωση δανείου.
β. Για μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο μέλος και με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα:
αα) από 0 € έως 4.375,00 €, ισούται με το 30 % της μηνιαίας δόσης για επιχειρηματικά δάνεια και στο 50% σε κάθε άλλη περίπτωση δανείου.
ββ) από 4.375,01 € έως 8.750,00 €, ισούται με το 30 % της μηνιαίας δόσης για επιχειρηματικά δάνεια και στο 40% σε κάθε άλλη περίπτωση δανείου.
γγ) από 8.750,01 € έως 13.125,00 €, ισούται με το 30 % της μηνιαίας δόσης για επιχειρηματικά δάνεια και στο 30% σε κάθε άλλη περίπτωση δανείου.
δδ) από 13.125,01 € έως 17.500,00 €, ισούται με το 30 % της μηνιαίας δόσης για επιχειρηματικά δάνεια και στο 20% σε κάθε άλλη περίπτωση δανείου.
γ. Για μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα μέλη και με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα:
αα) από 0 € έως 5.625,00 €, ισούται με το 30% της μηνιαίας δόσης για επιχειρηματικά δάνεια και στο 50% σε κάθε άλλη περίπτωση δανείου.
ββ) από 5.625,01 € έως 11.250,00 €, ισούται με το 30 % της μηνιαίας δόσης για επιχειρηματικά δάνεια και στο 40% σε κάθε άλλη περίπτωση δανείου.
γγ) από 11.250,01 € έως 16.875,00 €, ισούται με το 30 % της μηνιαίας δόσης για επιχειρηματικά δάνεια και στο 30% σε κάθε άλλη περίπτωση δανείου.
δδ) από 16.875,01 € έως 22.500,00 €, ισούται με το 30 % της μηνιαίας δόσης για επιχειρηματικά δάνεια και στο 20% σε κάθε άλλη περίπτωση δανείου.
δ. Για μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ή περισσότερα εξαρτώμενα μέλη και με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα:
αα) από 0 € έως 6.875,00 €, ισούται με το 30 % της μηνιαίας δόσης για επιχειρηματικά δάνεια και στο 50% σε κάθε άλλη περίπτωση δανείου.
ββ) από 6.875,01 € έως 13.750,00 €, ισούται με το 30 % της μηνιαίας δόσης για επιχειρηματικά δάνεια και στο 40% σε κάθε άλλη περίπτωση δανείου.
γγ) από 13.750,01 € έως 20.625,00 €, ισούται με το 30 % της μηνιαίας δόσης για επιχειρηματικά δάνεια και στο 30% σε κάθε άλλη περίπτωση δανείου.
δδ) από 20.625,01 € έως 27.500,00 €, ισούται με το 30 % της μηνιαίας δόσης για επιχειρηματικά δάνεια και στο 20% σε κάθε άλλη περίπτωση δανείου.
ε. Για πολυπρόσωπο νοικοκυριό χωρίς εξαρτώμενα μέλη και με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα:
αα) από 0 € έως 5.250,00 €, ισούται με το 30 % της μηνιαίας δόσης για επιχειρηματικά δάνεια και στο 50% σε κάθε άλλη περίπτωση δανείου.
ββ) από 5.250,01 € έως 10.500,00 €, ισούται με το 30 % της μηνιαίας δόσης για επιχειρηματικά δάνεια και στο 40% σε κάθε άλλη περίπτωση δανείου.
γγ) από 10.500,01 € έως 15.750 €, ισούται με το 30 % της μηνιαίας δόσης για επιχειρηματικά δάνεια και στο 30% σε κάθε άλλη περίπτωση δανείου.
δδ) από 15.750,01 € έως 21.000,00 €, ισούται με το 30 % της μηνιαίας δόσης για επιχειρηματικά δάνεια και στο 20% σε κάθε άλλη περίπτωση δανείου.
στ. Για πολυπρόσωπο νοικοκυριό με ένα εξαρτώμενο μέλος και με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα:
αα) από 0 € έως 6.500,00 €, ισούται με το 30 % της μηνιαίας δόσης για επιχειρηματικά δάνεια και στο 50% σε κάθε άλλη περίπτωση δανείου.
ββ) από 6.500,01 € έως 13.000,00 €, ισούται με το 30 % της μηνιαίας δόσης για επιχειρηματικά δάνεια και στο 40% σε κάθε άλλη περίπτωση δανείου.
γγ) από 13.000,01 € έως 19.500,00 €, ισούται με το 30 % της μηνιαίας δόσης για επιχειρηματικά δάνεια και στο 30% σε κάθε άλλη περίπτωση δανείου.
δδ) από 19.500,01 € έως 26.000,00 €, ισούται με το 30 % της μηνιαίας δόσης για επιχειρηματικά δάνεια και στο 20% σε κάθε άλλη περίπτωση δανείου.
ζ. Για πολυπρόσωπο νοικοκυριό με δύο εξαρτώμενα μέλη και με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα:
αα) από 0 € έως 7.750,00 €, ισούται με το 30 % της μηνιαίας δόσης για επιχειρηματικά δάνεια και στο 50% σε κάθε άλλη περίπτωση δανείου.
ββ) από 7.750,01 € έως 15.550,00 €, ισούται με το 30 % της μηνιαίας δόσης για επιχειρηματικά δάνεια και στο 40% σε κάθε άλλη περίπτωση δανείου.
γγ) από 15.550,01 € έως 23.250,00 €, ισούται με το 30 % της μηνιαίας δόσης για επιχειρηματικά δάνεια και στο 30% σε κάθε άλλη περίπτωση δανείου.
δδ) από 23.250,01 € έως 31.000,00 €, ισούται με το 30 % της μηνιαίας δόσης για επιχειρηματικά δάνεια και στο 20% σε κάθε άλλη περίπτωση δανείου.
η. Για πολυπρόσωπο νοικοκυριό με τρία ή περισσότερα εξαρτώμενα μέλη και με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα:
αα) από 0 € έως 9.000,00 €, ισούται με το 30 % της μηνιαίας δόσης για επιχειρηματικά δάνεια και στο 50% σε κάθε άλλη περίπτωση δανείου.
ββ) από 9.000,01 € έως 18.000,00 €, ισούται με το 30 % της μηνιαίας δόσης για επιχειρηματικά δάνεια και στο 40% σε κάθε άλλη περίπτωση δανείου.
γγ) από 18.000,01 € έως 27.000,00 €, ισούται με το 30 % της μηνιαίας δόσης για επιχειρηματικά δάνεια και στο 30% σε κάθε άλλη περίπτωση δανείου.
δδ) από 27.000,01 € έως 36.000,00 €, ισούται με το 30 % της μηνιαίας δόσης για επιχειρηματικά δάνεια και στο 20% σε κάθε άλλη περίπτωση δανείου.
2. Η χορήγηση της Συνεισφοράς Δημοσίου πραγματοποιείται εφόσον ο Οφειλέτης πληροί σωρευτικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
α) κρίθηκε επιλέξιμος για υπαγωγή στο 4605/2019 (Α΄ 52).

β) αποδέχθηκε τη συναινετική ρύθμιση που πρότειναν οι πιστωτές για όλες τις οφειλές που είναι επιδεκτικές ρύθμισης κατά τις παραγράφους 2 έως 6 του άρθρου 69 ν. 4605/2019 (Α΄ 52) και το συμφωνηθέν σχέδιο ρύθμισης είναι σύμφωνο με το άρθρο 75 του νόμου αυτού ή επέτυχε τη δικαστική ρύθμιση των οφειλών του σύμφωνα με το άρθρο 77 του ν. 4605/2019 (Α΄ 52)
γ) η συναινετική ρύθμιση που αποδέχθηκε είναι σύμφωνη με το άρθρο 75 παρ. 1 του ν. 4605/2019 (Α΄ 52).
δ) πληροί τα ανωτέρω αναφερόμενα εισοδηματικά κριτήρια.
3. Η διάρκεια της Συνεισφοράς Δημοσίου εκτείνεται σε όλη τη διάρκεια της επιτευχθείσας ρύθμισης, εφόσον ο δικαιούχος εξακολουθεί να πληροί τις προϋποθέσεις.

Αναπροσαρμογή-Διακοπή Συνεισφοράς Δημοσίου

1. Οι προϋποθέσεις και το ποσό της συνεισφοράς του Δημοσίου επανεξετάζονται αυτεπαγγέλτως στο τέλος κάθε οικονομικού έτους. Για το λόγο αυτό, η Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Προστασίας Κύριας Κατοικίας δύναται να ανακτά από τη βάση δεδομένων φορολογικής διοίκησης τα ετησίως δηλωθέντα στοιχεία οικογενειακής κατάστασης και εισοδημάτων του οφειλέτη, καθ' όλη τη διάρκεια καταβολής της Συνεισφοράς Δημοσίου.
2. Σε περίπτωση μεταβολής των προϋποθέσεων για την καταβολή της Συνεισφοράς Δημοσίου, ο οφειλέτης έχει την υποχρέωση να το δηλώσει στην Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Προστασίας Κύριας Κατοικίας. Στην περίπτωση αυτή, με τη διαδικασία τροποποίησης της εγκριτικής απόφασης, και προώθησης αυτής σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο άρθρο 4, το ποσό Συνεισφοράς Δημοσίου αναπροσαρμόζεται αναλόγως για το μέλλον.
3. Η συνεισφορά του Δημοσίου διακόπτεται, στις ακόλουθες περιπτώσεις:
Α) Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι η αίτηση έχει εγκριθεί εκ παραδρομής ή τεχνικής αστοχίας, χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις της παρούσας απόφασης,
Β) Σε περίπτωση θανάτου του δικαιούχου, εφόσον αποτελεί μονοπρόσωπο νοικοκυριό,
Γ) Σε περίπτωση κατά την οποία κατόπιν τριών διαδοχικών εντολών πίστωσης δεν έχει καταστεί δυνατόν να πιστωθεί η Συνεισφορά Δημοσίου σε τουλάχιστον ένα τραπεζικό λογαριασμό, με υπαιτιότητα του οφειλέτη.
Δ) Σε περίπτωση που κατόπιν του ετήσιου επανελέγχου διαπιστωθεί ότι ο οφειλέτης δεν πληροί τις προϋποθέσεις χορήγησης Συνεισφοράς Δημοσίου, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο άρθρο 3 της παρούσας απόφασης.
Ε) Σε περίπτωση που ο οφειλέτης καθυστερήσει την καταβολή του ποσού που βαρύνει τον ίδιο, με αποτέλεσμα να θεμελιώνονται τα κατά το άρθρο 80 ν. 4605/2019 (Α΄ 52) δικαιώματα του πιστωτή, ακόμα κι αν αυτά δεν ασκηθούν. Αν ο δικαιούχος δεν καταβάλει εγκαίρως το ποσό που βαρύνει τον ίδιο, ο θιγόμενος πιστωτής υποχρεούται να ενημερώσει την Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Προστασίας Κύριας Κατοικίας, το αργότερο μέσα σε ένα μήνα από τη θεμελίωση των δικαιωμάτων του άρθρου 80. Αν ο πιστωτής παραλείψει την ενημέρωση του προηγούμενου εδαφίου και ασκηθούν από τον πιστωτή τα δικαιώματα του άρθρου 80 ν. 4605/2019 (Α΄ 52), τότε ο πιστωτής υποχρεούται να επιστρέψει στο Δημόσιο με το νόμιμο τόκο της παρ. 1 του άρθρου 53 του ν. 4174/2013 (Α΄ 170) τα ποσά που αυτό κατέβαλε από το χρόνο κατά τον οποίο ο πιστωτής όφειλε να είχε ενημερώσει το Δημόσιο.
ΣΤ) Σε περίπτωση μη τήρησης των υποχρεώσεων του Οφειλέτη, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο άρθρο 7 της παρούσας απόφασης.
4. Η Συνεισφορά Δημοσίου δύναται να αναπροσαρμοστεί σε περίπτωση κατά την οποία επήλθε μεταβολή των εισοδημάτων του οφειλέτη κατά τρόπο ώστε να δικαιούται διαφορετική Συνεισφορά Δημοσίου. Σε περίπτωση που δικαιούται μεγαλύτερης Συνεισφοράς Δημοσίου, μέχρι την αποδοχή της αίτησης για αναπροσαρμογή της Συνεισφοράς Δημοσίου και την έκδοση νέας εγκριτικής απόφασης, ο οφειλέτης οφείλει να συνεχίζει να καταβάλλει το ποσό που τον βαρύνει σύμφωνα με την προηγούμενη απόφαση περί συνεισφοράς. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι ελάμβανε μεγαλύτερο ποσό Συνεισφοράς Δημοσίου, υπολογίζεται το επιπλέον ποσό και συμψηφίζεται με μελλοντικές καταβολές Συνεισφοράς Δημοσίου, εκτός εάν δεν υφίστανται μελλοντικές καταβολές, οπότε και επιστρέφεται ατόκως, ως αχρεωστήτως καταβληθέν.
5. Στις περιπτώσεις διακοπής ή αναπροσαρμογής της Συνεισφοράς Δημοσίου, οι έννομες συνέπειες εκκινούν με την κοινοποίηση της απόφασης ανάκλησης της εγκριτικής απόφασης, ή με την τροποποίηση αυτής, στην περίπτωση της αναπροσαρμογής προς την Ηλεκτρονική Πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ. Η ανωτέρω απόφαση γνωστοποιείται εντός δεκαπέντε (15) ημερολογιακών ημερών στον Οφειλέτη και τους Πιστωτές μέσω ηλεκτρονικού αρχείου το οποίο αποστέλλεται μέσω της Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας Προστασίας Κύριας Κατοικίας στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις επικοινωνίας που έχουν δηλωθεί κατά την αίτηση υπαγωγής στο ν. 4605/2019 (Α΄ 52).

Αχρεωστήτως καταβληθέντα - Αναδρομικότητα πληρωμών

1. Υπό την επιφύλαξη αυστηρότερων ποινών, που προβλέπονται στην κείμενη ποινική νομοθεσία, σε περίπτωση δήλωσης από τον αιτούντα ψευδών στοιχείων ή απόκρυψης αληθινών στην αίτηση υπαγωγής στο ν. 4605/2019 (Α΄ 52), με σκοπό την υπαγωγή του σε αυτόν ενώ δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του άρθρου 1 αυτού, καθώς και τον προσπορισμό περιουσιακού οφέλους από τη Συνεισφορά Δημοσίου, εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 22 του ν. 1599/1986 (75 Α`). Σε κάθε περίπτωση, μετά από αυτεπάγγελτη ή κατόπιν αναφοράς έρευνα, τα σχετικά στοιχεία παραπέμπονται στον αρμόδιο εισαγγελέα για την εξέταση των ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών των υπευθύνων.
2. Τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά καταλογίζονται και επιστρέφονται εντόκως, με επιτόκιο 5%. Για την ανάκτηση αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών εφαρμόζονται όσα προβλέπονται στις παραγράφους 1, 2, 3, 4, 5 και 6 του άρθρου 45 του ν του ν. 4520/2018 (30 Α`). Σε περίπτωση μη επιστροφής τους αναζητούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (Κ.Ε.Δ.Ε.).
3. Εάν ο οφειλέτης δεν έλαβε το ποσό της Συνεισφοράς Δημοσίου που του αναλογεί εξαιτίας αμέλειας του οργάνου πληρωμής, το ποσό καταβάλλεται αναδρομικά, μετά από σχετική αίτηση θεραπείας του οφειλέτη προς το όργανο αυτό.
4. Εάν ο δικαιούχος δεν έλαβε το ποσό της Συνεισφοράς Δημοσίου λόγω του ότι δεν έχει καταστεί δυνατόν να πιστωθεί αυτή σε τουλάχιστον ένα τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου, με υπαιτιότητα του δικαιούχου και εφόσον η εγκριτική απόφαση δεν έχει ανακληθεί σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 5 της παρούσης, το ποσό καταβάλλεται αναδρομικά, μετά την σχετική τροποποίηση του τραπεζικού λογαριασμού και της εγκριτικής απόφασης.

Υποχρεώσεις οφειλέτη

Για όσο χρόνο διαρκεί η Συνεισφορά Δημοσίου, ο Οφειλέτης, ο σύζυγος και τα εξαρτώμενα μέλη του έχουν τις ακόλουθες υποχρεώσεις:
α) Να υποβάλλει Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος κάθε έτος.
β) Να προβαίνει σε δήλωση στην Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Προστασίας Κύριας Κατοικίας, εφόσον επέλθει μεταβολή των στοιχείων που επηρεάζουν την καταβολή Συνεισφοράς Δημοσίου.
γ) Να συναινεί στη χρησιμοποίηση των δηλωθέντων στοιχείων ανώνυμα, αποκλειστικά και μόνο, για το σκοπό της αξιολόγησης του προγράμματος.
δ) Να συναινεί στη διενέργεια κοινωνικής έρευνας και σε κατ` οίκον επισκέψεις από αρμόδιους υπαλλήλους, αν απαιτηθεί, για επιτόπια επαλήθευση της σύνθεσης του νοικοκυριού.

ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΔΟΣΗΣ Α' ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιδότηση δόσης α' κατοικίας: Ποιοι και πώς θα τη λάβουν"

Πούτιν: Προτεραιότητα της Ρωσίας να παραδώσει S-400 στην Τουρκία

Στην ολοκλήρωση της συμφωνίας για τους S-400 εμμένει η Τουρκία, παρά την έντονη αντίδραση που έχει προκληθεί στο ΝΑΤΟ και ιδιαίτερα στην Ουάσινγκτον που προειδοποιεί με «πάγωμα» της συμφωνίας για τα F-35.

O πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε μάλιστα «προτεραιότητα» την παράδοση των αντιαεροπορικών συστημάτων στην Τουρκία και για τις δύο χώρες.

Κηρύσσοντας την έναρξη του Συμβουλίου κορυφής μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, ο Πούτιν τόνισε: «Σοβαρά ζητήματα που αφορούν την ενίσχυση της συνεργασίας μας τίθενται ενώπιον των χωρών μας και στον στρατιωτικό-τεχνολογικό τομέα. Πρωτίστως πρόκειται για την υλοποίηση της συμφωνίας που αφορά την παράδοση στην Τουρκία των αντιαεροπορικών συστημάτων S-400».

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε επίσης ότι στον τομέα της στρατιωτικής και τεχνολογικής συνεργασίας, για την Ρωσική Ομοσπονδία και την Τουρκία υπάρχουν και άλλες προοπτικές, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για την πώληση στην Τουρκία σύγχρονων ρωσικών οπλικών συστημάτων.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πούτιν: Προτεραιότητα της Ρωσίας να παραδώσει S-400 στην Τουρκία"

ΓΣΕΕ: Απαντά στην ΕΣΗΕΑ για το Συνέδριο στην Ρόδο

Μετά τις καταγγελίες της ΕΣΗΕΑ για για παρεμπόδιση της κάλυψης του συνεδρίου στη Ρόδο, η ΓΣΕΕ απαντά με μακροσκελή της ανακοίνωση.

Επιστολή στην Ένωση Συντακτών (ΕΣΗΕΑ), απέστειλε η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), «με στόχο την αποκατάσταση της αλήθειας», μετά τη σχετική ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ για το 37ο Συνέδριο. Στην επιστολή της, η ΓΣΕΕ αναφέρεται στην ανακοίνωση την οποία εξέδωσε η ΕΣΗΕΑ για το Συνέδριο της ΓΣΕΕ στη Ρόδο και διευκρινίζει ότι η Συνομοσπονδία ουδέποτε αρνήθηκε την κάλυψη, όχι μόνον κορυφαίων γεγονότων του συνδικαλιστικού κινήματος, αλλά και όλων των συνεδριάσεών της.

Τι απαντά η ΓΣΕΕ

Μεταξύ άλλων, η ΓΣΕΕ επισημαίνει: «Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι και η τελευταία συνεδρίαση της Ολομέλειάς της έγινε παρουσία δημοσιογράφων και τηλεοπτικών καμερών, μία συνεδρίαση μάλιστα που καταγράφηκε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως επεισοδιακή, αφού το ΠΑΜΕ, μαζί με μη μέλη της Ολομέλειας, επιχείρησαν να παρεμποδίσουν τη διαδικασία.

Δείτε ολόκληρη την επιστολή κάνοντας κλικ εδώ

Την προηγούμενη μέρα του προγραμματισμένου Συνεδρίου για τις 4 Απριλίου, την Τετάρτη 3 Απριλίου, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ παραχώρησε στη Ρόδο συνέντευξη Τύπου προς τις εφημερίδες, τους ραδιοφωνικούς σταθμούς και τα δύο τηλεοπτικά κανάλια του νησιού. Στη συνέντευξη Τύπου και μετά από σχετικό ερώτημα των δημοσιογράφων, τόνισε χαρακτηριστικά ότι, μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής πληρεξουσίων και την εκλογή της εφορευτικής επιτροπής, όταν, δηλαδή, θα άρχιζαν οι τοποθετήσεις των συνέδρων, όπου θα καταγράφονταν οι προβληματισμοί και οι απόψεις τους, όλοι οι δημοσιογράφοι θα ήταν παρόντες. Ως γνωστόν, κατά την ώρα της συνεδρίασης της επιτροπής πληρεξουσίων και, γενικότερα, της εκλογικής διαδικασίας, απαγορεύεται να βρίσκονται στο χώρο μη σύνεδροι, αφού με βάση το νόμο αυτό μπορεί να επηρεάσει τη διαδικασία και, κατ΄επέκταση, το αποτέλεσμα. Για το λόγο αυτό, ποτέ σε αυτές τις διαδικασίες δεν υπήρχαν δημοσιογράφοι σε κανένα προηγούμενο Συνέδριο της Συνομοσπονδίας.

Όσοι δημοσιογράφοι και μετά την έφοδο του ΠΑΜΕ θέλησαν να βρεθούν εντός του ξενοδοχείου, εισήλθαν και μάλιστα μπροστά στη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου, πήραν συνέντευξη από τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ρόδου, το δήμαρχο του νησιού, αλλά και από μέλη του ΠΑΜΕ που είχαν καταλάβει το χώρο».

«Η ΕΣΗΕΑ στηλιτεύει, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της, τη στάση της ΓΣΕΕ, τα πραγματικά γεγονότα, όμως, δεν αιτιολογούν τη στηλίτευση της Συνομοσπονδίας, αλλά των πρακτικών του ΠΑΜΕ» καταλήγει στην επιστολή της η ΓΣEΕ.

Η καταγγελία της ΕΣΗΕΑ

Η απάντηση αυτή της ΓΣΕΕ, έρχεται μετά την εξής ανακοίνωση που είχε εκδώσει η ΕΣΗΕΑ:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ στηλιτεύει την απόφαση του προεδρείου της ΓΣΕΕ να εμποδίσει την απρόσκοπτη κάλυψη των εργασιών του συνεδρίου της Συνομοσπονδίας στη Ρόδο από δημοσιογράφους.

Η ενημέρωση των πολιτών για τους προβληματισμούς, τις απόψεις και τις αποφάσεις του κορυφαίου συνδικαλιστικού οργάνου της χώρας είναι υποχρέωση».

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "ΓΣΕΕ: Απαντά στην ΕΣΗΕΑ για το Συνέδριο στην Ρόδο"

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση Novartis: Στη Βουλή η δικογραφία για τον Ανδρέα Λοβέρδο

Δεκατέσσερις μήνες μετά τη διαβίβαση της δικογραφίας για τη Novartis στη Βουλή για 10 πολιτικά πρόσωπα και 11 μήνες μετά την επιστροφή της στη Δικαιοσύνη λόγω αναρμοδιότητας του Κοινοβουλίου να ελέγξει το αδίκημα της δωροδοκίας, η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς κατέληξε σε ενδείξεις τέλεσης του εν λόγω αδικήματος από τον πρώην υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο.
Οι εισαγγελικοί λειτουργοί, προκειμένου να τον καλέσουν να δώσει εξηγήσεις ως ύποπτος τέλεσης αξιόποινων πράξεων, διαβιβάζουν τη δικογραφία ζητώντας την άρση της ασυλίας του κ. Λοβέρδου καθώς είναι εν ενεργεία βουλευτής.
Την ίδια ώρα συνεχίζεται η έρευνα για τους Αντώνη Σαμαρά, Άδωνι Γεωργιάδη, Μάριο Σαλμά, Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον νυν κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα, ενώ η υπόθεση μπαίνει στο αρχείο για 4 πολιτικά πρόσωπα εις βάρος των οποίων δεν προέκυψαν στοιχεία. Πρόκειται για τον πρώην πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο και τους πρώην υπουργούς, Ευάγγελο Βενιζέλο, Ανδρέα Λυκουρέντζο, Γιώργο Κουτρουμάνη.Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο του 2018, η Βουλή έκρινε ότι είναι αναρμόδια να ασκήσει ποινική δίωξη για ενδεχόμενη δωροδοκία σε βάρος των παραπάνω 10 πολιτικών προσώπων, καταλήγοντας ότι το συγκεκριμένο αδίκημα δεν εμπίπτει στον νόμο περί ευθύνης υπουργών, καθώς τελείται επ' ευκαιρία άσκησης των καθηκόντων και όχι στο πλαίσιο αυτών. Συνεπώς κρίθηκε ότι δεν έχει υποπέσει σε παραγραφή.
Πλην των πολιτικών προσώπων οι εισαγγελείς καλούν σε ανωμοτί εξηγήσεις πάνω από 20 μη πολιτικά πρόσωπα.
Τα στοιχεία
Σύμφωνα με πληροφορίες οι ενδείξεις περί δωροδοκίας του Ανδρέα Λοβέρδου αφορούν την περίοδο Απρίλιου 2011-Μαίου 2012 και προέκυψαν από καταθέσεις μαρτύρων , χειρόγραφες σημειώσεις και video από εσωτερικές ενημερώσεις στελεχών της Novartis.
Το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα 4 σκευάσματα της φαρμακοβιομηχανίας αφενός υπερτιμολογήθηκαν αφετέρου τέθηκαν σε κυκλοφορία σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα χωρίς να πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις. Επιπλέον την επίμαχη περίοδο η Novartis εμφανίζεται να έχει αυξημένους τζίρους σε σχέση με το παρελθόν οι οποίοι στη συνέχεια μειώνονται και πάλι.
Παράλληλα φαίνεται μία εταιρεία επικοινωνίας να χρησιμοποιήθηκε από την φαρμακοβιομηχανία ως «όχημα» για τις δωροδοκίες καθώς εντοπίστηκε να έχει εκδώσει εικονικά τιμολόγια για διαφήμιση σε 3 Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας τα οποία όταν ρωτήθηκαν από τους εισαγγελείς απάντησαν ότι ουδέποτε παρείχαν τέτοιες υπηρεσίες.
Αρχείο
Σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές έως τον Μάιο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η έρευνα και για τα 5 πολιτικά πρόσωπα που παραμένει προς το παρόν ανοιχτή και για όσους δεν προκύψουν στοιχεία να τεθεί η δικογραφία στο αρχείο.
Οργισμένη αντίδραση από τον Ανδρέα Λοβέρδο: Πολιτική αλητεία 
Οργισμένη ήταν η αντίδραση του Ανδρέα Λοβέρδου μετά τις εξελίξεις, ο οποίος σε δήλωσή του ανέφερε; «Όταν αναδύθηκε στην επιφάνεια αυτή η ελεεινή και δυσώδης πλεκτάνη είχα χαρακτηρίσει τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς της άθλιους και με χαρακτηριστικά παλιανθρώπων. Μετά το σημερινό συμπληρώνω: πρόκειται περί κακοποιών. Και κακώς ορισμένοι μιλούν για φαρσοκωμωδία. Εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα, μόνο για πολιτική αλητεία μιας συμμορίας κακοποιών οφείλουμε να μιλάμε.
Ακόμη κι αν χρειαστεί να γυρίσω τη γη ανάποδα, θα το κάνω, προκειμένου οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν από το εδώλιο του κατηγορουμένου. Έχω ήδη καταθέσει από τις 26 Φεβρουαρίου 2018 μηνύσεις κατά των κουκουλοφόρων ψευδομαρτύρων. Τώρα δηλώνω ότι θα προχωρήσω σε υποβολή μηνύσεων για τα αδικήματα που τελέστηκαν και τελούνται σε βάρος μου, συμπεριλαμβανομένου και του κακουργήματος της κατάχρησης εξουσίας, εναντίον όλων ανεξαιρέτως των εμπλεκομένων προσώπων. Προφανέστατα έχω εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. Δεν έχω όμως καμία εμπιστοσύνη στους λίγους, εκείνους και εκείνες, που καταχράστηκαν την εξουσία τους και παραβίασαν τον όρκο που έχουν δώσει.
Και κάτι απολύτως προσωπικό, αλλά συνάμα βαθύτατα πολιτικό. Είμαι ο πιο στοχοποιημένος πολιτικός μετά το 1989. Η στήριξη, όμως, του κόσμου μετατρέπει τις κατηγορίες των άθλιων κακοποιών σε τίτλο τιμής για μένα».



enikos
Διαβάστε Περισσότερα » "Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση Novartis: Στη Βουλή η δικογραφία για τον Ανδρέα Λοβέρδο"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news