facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 8 Απριλίου 2022

Κυρώσεις στις κόρες του Πούτιν και από την ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε σήμερα κυρώσεις στις δύο κόρες του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, τα ονόματα των οποίων συμπεριλήφθηκαν στη «μαύρη λίστα», μαζί με εκείνα των περισσότερων από 200 προσώπων, κυρίως ολιγαρχών και διευθυντών μέσων ενημέρωσης που πρόσκεινται στο Κρεμλίνο.

Η Μαρία Βοροντσόβα και η Κατερίνα Τιχόνοβα, γεννημένες το 1985 και το 1986 αντίστοιχα, είναι οι κόρες που απέκτησε ο Πούτιν με τη Λιουντμίλα Πούτινα, από την οποία πήρε διαζύγιο το 2013.

Οι κόρες του Ρώσου προέδρου, μπήκαν στην λίστα των κυρώσεων και από την Βρετανία που ακολουθησε τις Ηνωμένες Πολιτείες που επίσης έβαλαν στο στόχαστρο την οικογένεια του Βλαντίμιρ Πούτιν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. 

Σύμφωνα με το Reuters, το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε ότι παγώνει τα περιουσιακά τους στοιχεία.. 

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου επέβαλε επίσης κυρώσεις στην κόρη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, Γεκατερίνα Σεργκέεβνα Βινοκούροβα.

Σε ανακοίνωση του Φόρεϊν Οφις, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου είπε ότι στοχεύει περαιτέρω τον «πολυτελή τρόπο ζωής του στενού κύκλου του Κρεμλίνου», με ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων.

Οι κυρώσεις του πέμπτου πακέτου

Υπενθυμίζεται πως στο πέμπτο πακέτο κυρώσεων που υιοθέτησε το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ περιλαμβάνεται επίσης η απαγόρευση εισαγωγής άνθρακα, ξυλείας, χημικών και άλλων προϊόντων από τη Ρωσία. Η απαγόρευση εισαγωγής άνθρακα θα ισχύσει από τη δεύτερη εβδομάδα του Αυγούστου και τα υπάρχοντα συμβόλαια θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τότε.

Θα απαγορευτεί επίσης σε πολλά ρωσικά πλοία να πιάνουν σε λιμάνια της ΕΕ, ενώ θα απαγορευτούν όλες οι συναλλαγές με τέσσερις ρωσικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της VTB. Εξαιρέθηκαν οι ρωσικές τράπεζες μέσω των οποίων γίνονται οι πληρωμές για τα ρωσικά ενεργειακά προϊόντα (Sberbank, Gazprombank) αν και αποφασίστηκε το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του διευθύνοντος συμβούλου της πρώτης, Χέρμαν Γκρεφ.

«Αυτές οι κυρώσεις υιοθετήθηκαν μετά τις ωμότητες που διέπραξαν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στην Μπούτσα και σε άλλες περιοχές υπό ρωσική κατοχή» ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

naftemporiki 

Διαβάστε Περισσότερα » "Κυρώσεις στις κόρες του Πούτιν και από την ΕΕ"

Σλοβακία: Προμήθευσε με ρωσικό σύστημα αεράμυνας S-300 την Ουκρανία

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Έντουαρτ Χέγκερ με ανακοίνωση του έκανε γνωστό ότι σήμερα η χώρα του προμήθευσε το σύστημα αεράμυνας S-300 στην Ουκρανία για να υποστηρίξει τη μάχη της ενάντια στη ρωσική εισβολή.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η Σλοβακική Δημοκρατία δώρισε το σύστημα αεράμυνας S-300 στην Ουκρανία», έγραψε ο Χέγκερ με ανάρτηση στο Facebook.

Σύμφωνα με τον Σλοβάκο πρωθυπουργό, ο οποίος μεταβαίνει σήμερα σιδηροδρομικώς στο Κίεβο, αυτή η «δωρεά» είναι η απάντηση της χώρας του σε αίτημα για βοήθεια που διατύπωσε η Ουκρανία ασκώντας το δικαίωμά της σε «αυτοάμυνα», σύμφωνα με το άρθρο 51 του καταστατικού χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Το πυραυλικό σύστημα εδάφους-αέρος S-300, ρωσικής σχεδίασης, ήταν μεταξύ των συγκεκριμένων ουκρανικών αιτημάτων για παραδόσεις όπλων από δυτικές χώρες.

Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός τόνισε ότι η παράδοση του συστήματος αεράμυνας «δεν σημαίνει ότι η Σλοβακία εμπλέκεται στην ένοπλη σύρραξη στην Ουκρανία».

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό το σύστημα «θα βοηθήσει να σωθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι αθώοι Ουκρανοί» μπροστά στην επιθετικότητα του ρωσικού καθεστώτος του Βλαντιμίρ Πούτιν.

aftodioikisi 

Διαβάστε Περισσότερα » " Σλοβακία: Προμήθευσε με ρωσικό σύστημα αεράμυνας S-300 την Ουκρανία "

ΕΦΕΤ – Kinder: Επεκτείνει την ανάκληση προϊόντων ανεξαρτήτως παρτίδας

Ραγδαίες οι εξελίξεις και στην χώρα μας με τα προϊόντα της Kinder, μετά το κλείσιμο εργοστασίου της Ferrero στο Βέλγιο.

Κι αυτό καθώς ο ΕΦΕΤ εξέδωσε νέα ανακοίνωση, με την οποία ενημερώνει πως προχωρά σε προληπτική ανάκληση συγκεκριμένων προϊόντων της Kinder στο σύνολό τους κι ανεξαρτήτως παρτίδας!

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΦΕΤ

«Ο ΕΦΕΤ στο πλαίσιο της συνεργασίας του με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όσον αφορά στην προληπτική ανάκληση προϊόντων Kinder λόγω πιθανής παρουσίας σαλμονέλας, ενημερώνει ότι η εν λόγω ανάκληση επεκτείνεται πλέον στο σύνολο των προϊόντων Kinder Schokobons και Kinder Surprise Maxi των 100gr, ανεξαρτήτου παρτίδας.

Η εν λόγω εξέλιξη οφείλεται στην αδυναμία της παραγωγού επιχείρησης «Ferrero Ardennes”, που εδρεύει στο Βέλγιο, να διασφαλίσει την ασφάλειά τους.

Καλούνται οι καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί τα ανωτέρω προϊόντα να μην τα καταναλώσουν και να επικοινωνήσουν με το τμήμα εξυπηρέτησης καταναλωτών της εταιρείας “Ferrero International S.A. Greece ΜΕΠΕ» στην ηλεκτρονική διεύθυνση info.ferrero.gr@ferrero.com.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ συνεχίζει τους σχετικούς ελέγχους και σε κάθε νεότερη εξέλιξη θα ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό (έκδοση Δελτίων Τύπου είτε μέσω της ιστοσελίδας του Ε.Φ.Ε.Τ. www.efet.gr)».

Δείτε τα εν λόγω προϊόντα

Kinder: Ανάκληση της άδειας λειτουργίας του εργοστασίου στο Βέλγιο μετά τη μόλυνση με σαλμονέλα

Νωρίτερα, η Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων (AFSCA) του Βελγίου ανακοίνωσε σήμερα, Παρασκευή 08.04.2022, ότι έδωσε εντολή να σταματήσει η παραγωγή του εργοστασίου σοκολάτας Kinder, όπου εντοπίστηκε μόλυνση με σαλμονέλα!

Η ίδια Υπηρεσία αποδοκίμασε «τις ελλιπείς πληροφορίες» που παρείχε ο ιταλικός κολοσσός ειδών ζαχαροπλαστικής Ferrero.

«Επειτα από έρευνες και μετά τις διαπιστώσεις των τελευταίων ωρών ότι οι πληροφορίες που παρείχε η Ferrero είναι ελλιπείς, η Υπηρεσία προχωρεί σήμερα στην ανάκληση της άδειας λειτουργίας του εργοστασίου παραγωγής της Ferrero στο Αρλόν».

Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή της η AFSCA, η οποία δίνει επίσης εντολή για την ανάκληση όλων των προϊόντων της Kinder που παρασκευάστηκαν από το εργοστάσιο αυτό.

Συναγερμός και στην Ελλάδα για την Kinder

Υπενθυμίζουμε πως την Τετάρτη, 06.04.2022, σε αυτόβουλη προληπτική ανάκληση από την ελληνική αγορά συγκεκριμένων παρτίδων προϊόντων Kinder στην Ελλάδα που έχουν παραχθεί στο Βέλγιο είχε προχωρήσει η εταιρεία Ferrero.

Όπως τόνιζε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της, έχει ήδη ενημερώσει τον ΕΦΕΤ για το θέμα μίας ενδεχόμενης σύνδεσης με αναφερθείσες περιπτώσεις κρουσμάτων σαλμονέλας σε άλλες χώρες εκτός της Ελλάδας. Επίσης διευκρίνιζε ότι «αν και κανένα από τα προϊόντα μας Kinder που κυκλοφορούν στην αγορά δεν έχει βρεθεί θετικό σε σαλμονέλα, ούτε και έχουμε λάβει παράπονα από καταναλωτές, αντιμετωπίζουμε το θέμα αυτό με ιδιαίτερη σοβαρότητα καθώς η προστασία του καταναλωτή αποτελεί για εμάς βασική προτεραιότητα».

Ωστόσο, πλέον, η νέα εξέλιξη είναι πως ανακαλούνται όλα τα προϊόντα που προαναφέρθηκαν ανεξαρτήτως της παρτίδας στην οποία άνηκαν…

  ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΦΕΤ – Kinder: Επεκτείνει την ανάκληση προϊόντων ανεξαρτήτως παρτίδας"

Φινλανδία: Επιθυμεί να ενταχθεί το συντομότερο στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Φιλανδίας Σάουλι Νινίστε, η χώρα επιθυμεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ το συντομότερο δυνατό. Πιθανό αίτημα του Ελσίνκι θα στηρίξει σθεναρά και το Βερολίνο, δήλωσε ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

«Θεωρώ βέβαιο ότι στο φινλανδικό κοινοβούλιο υπάρχει συντριπτική πλειοψηφία υπέρ μιας αίτησης ένταξης», δήλωσε στην Süddeutsche Zeitung ο κ. Νινίστε και εξέφρασε την ελπίδα ότι σε αυτή την περίπτωση το ΝΑΤΟ θα αποφασίσει πολύ γρήγορα. Το φινλανδικό κοινοβούλιο αναμένεται να συνεδριάσει για το θέμα μετά το Πάσχα και η κυβέρνηση θα έχει λάβει τις σχετικές αποφάσεις πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, τον Ιούνιο.

Η Γερμανία «δεν έχει να δώσει καμία συμβουλή. Όποια απόφαση και αν λάβει η Φινλανδία, μπορεί να υπολογίζει στη γερμανική υποστήριξη», δήλωσε ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ από το Ελσίνκι, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

Αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, ο κ. Σταϊνμάιερ τόνισε ότι «η Ρωσία είναι η μόνη υπεύθυνη για τις βάρβαρες δολοφονίες». Μόνο η Ρωσία μπορεί να τις σταματήσει, πρόσθεσε και, απευθυνόμενος στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε: «Σταματήστε αυτή την τρέλα!».

Ο κ. Σταϊνμάιερ τάχθηκε ακόμη υπέρ μιας νομικής διαδικασίας κατά του Βλαντίμιρ Πούτιν και του υπουργού Εξωτερικών του Σεργκέι Λαβρόφ, ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. «Όλοι όσοι ευθύνονται για αυτά τα εγκλήματα, θα πρέπει να απολογηθούν», δήλωσε ο Γερμανός πρόεδρος στο περιοδικό Der Spiegel και τόνισε ότι εκτός από τους στρατιώτες και τους διοικητές τους, αυτό περιλαμβάνει και εκείνους οι οποίοι είχαν την πολιτική ευθύνη.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Φινλανδία: Επιθυμεί να ενταχθεί το συντομότερο στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας "

Moderna: Απέσυρε 764.900 δόσεις του εμβολίου της αφού βρέθηκε μολυσμένο σωματίδιο μέσα σε ένα φιαλίδιο

Η φαρμακοβιομηχανία Moderna Inc ανακοίνωσε σήμερα ότι απέσυρε 764.900 δόσεις του εμβολίου της για την Covid-19, αφού βρέθηκε ένα ξένο μολυσμένο σωματίδιο μέσα σε ένα φιαλίδιο, που παρασκευάστηκε από την εταιρεία Rovi.

Οι δόσεις αυτές διανεμήθηκαν στη Νορβηγία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και τη Σουηδία τον Ιανουάριο.

Η εταιρεία ανέφερε ότι η μόλυνση εντοπίστηκε μόνο σε ένα φιαλίδιο και ότι ανακαλεί το σύνολο της παρτίδας για “μέγιστο μέτρο προφύλαξης”.

Η Moderna τόνισε ότι δεν πιστεύει ότι η μόλυνση ενέχει κινδύνους για άλλα φιαλίδια της παρτίδας.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Moderna: Απέσυρε 764.900 δόσεις του εμβολίου της αφού βρέθηκε μολυσμένο σωματίδιο μέσα σε ένα φιαλίδιο"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ξεκίνησε η εκταφή πτωμάτων αμάχων στην Μπούτσα από ιατροδικαστές

Ξεκίνησε σήμερα Παρασκευή (8.4.2022) η εκταφή πτωμάτων αμάχων από έναν ομαδικό τάφο στην πόλη Μπούτσα της Ουκρανίας, οι οποίοι δολοφονήθηκαν κατά τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Ιατροδικαστές συμμετέχουν στην εκταφή των πτωμάτων των αμάχων και τυλίγουν τις σορούς σε μαύρους πλαστικούς σάκους. Σύμφωνα με τον Ρουσλάν Κραβτσένκο, από το γραφείο του εισαγγελέα στην Μπούτσα, έχει γίνει η εκταφή 20 σορών, 18 εκ των οποίων έφεραν τραύματα και θραύσματα από πυροβόλα όπλα.

Μάλιστα, ταυτοποιήθηκαν δύο γυναίκες, η μία από τις οποίες εργαζόταν σε ένα σούπερ μάρκετ στο κέντρο της πόλης. «Υπάρχουν αυτόπτες μάρτυρες που μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι αυτοί οι άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις. Χωρίς κανένα λόγο, απλώς περπατούσαν στον δρόμο ή απομακρύνονταν από την πόλη», είπε στο Reuters.

Συμπλήρωσε ότι οι ιατροδικαστές θα εργαστούν για να σχηματίσουν μια εικόνα για το τι συνέβη σε όσους θάφτηκαν στον ομαδικό τάφο. Οι ιατροδικαστές, ντυμένοι με λευκά ρούχα, κάλυψαν τους τάφους με πλαστικές μεμβράνες καθώς έπεφτε η βροχή.

Από τότε που οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις αποχώρησαν από την Μπούτσα την περασμένη εβδομάδα, Ουκρανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι εκατοντάδες άμαχοι βρέθηκαν νεκροί. Ο αντιδήμαρχος της πόλης είπε ότι περισσότεροι από 360 άμαχοι σκοτώθηκαν και περίπου 260-280 θάφτηκαν στον ομαδικό τάφο από άλλους κατοίκους.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει από ανεξάρτητες πηγές αυτά τα στοιχεία. Οι δολοφονίες αμάχων στην Μπούτσα έχουν καταδικαστεί ευρέως από τη Δύση ως εγκλήματα πολέμου.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε την Τρίτη πως οι καταγγελίες ότι οι ρωσικές δυνάμεις εκτέλεσαν αμάχους στην Μπούτσα ήταν μια «τερατώδης παραχάραξη» με στόχο τη δυσφήμιση του ρωσικού στρατού. Η Μόσχα θεώρησε τα στοιχεία για τις δολοφονίες αμάχων στην Μπούτσα ως ένα κυνικό τέχνασμα από την Ουκρανία και τους δυτικούς υποστηρικτές της.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία: Ξεκίνησε η εκταφή πτωμάτων αμάχων στην Μπούτσα από ιατροδικαστές"

Το Κίεβο κατηγορεί τους Ρώσους ότι απήγαγαν εργαζόμενους στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ και τους μετέφεραν στη Ρωσία

Το Κίεβο κατηγόρησε τους Ρώσους ότι απήγαγαν έως και 170 εργαζομένους στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ και τους μετέφεραν εξαναγκαστικά στη Ρωσία.

Οι Ρώσοι κράτησαν ομήρους τα μέλη του προσωπικού του πυρηνικού σταθμού στο καταφύγιο βομβών του σταθμού για σχεδόν ένα μήνα προτού τους μεταφέρουν με τη βία στη Ρωσία, δήλωσε στο CNN ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών Ντένις Μοναστίρσκι, προσθέτοντας ότι τα περισσότερα από τα πολύτιμα προσωπικά αντικείμενα των Ουκρανών εργαζόμενων εκλάπησαν κατά τη διάρκεια της ομηρίας τους.

Το CNN ανέφερε υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας στο λεγόμενο «Κόκκινο Δάσος», την ζώνη αποκλεισμού ραδιενεργών ουσιών κοντά στο εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ.

Ο αντιδραστήρας αρ. 4 του Τσερνόμπιλ εξερράγη το 1986 προκαλώντας τη χειρότερη πυρηνική καταστροφή στην ιστορία. Είναι καλυμμένος με μια διπλή σαρκοφάγο: μία που κατασκεύασαν οι Σοβιετικοί (και η οποία έχει πλέον υποστεί ζημιές) και μια δεύτερη, που τοποθετήθηκε το 2019. Οι τρεις άλλοι αντιδραστήρες του σταθμού έκλεισαν σταδιακά μετά το δυστύχημα. Ο τελευταίος σταμάτησε να λειτουργεί το 2000.

Οι ρωσικές δυνάμεις αποχώρησαν από το πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, τον οποίο κατέλαβαν κατά την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, παίρνοντας μαζί τους ομήρους, ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα οι ουκρανικές αρχές, ενώ ο Γεβχέν Κραμαρένκο, ο επικεφαλής της Energoatom, της υπηρεσίας που διαχειρίζεται τον σταθμό, είχε δηλώσει ότι τα ρωσικά στρατεύματα αποχώρησαν από τους χώρους του παροπλισμένου πυρηνικού σταθμού.

dpa, ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Το Κίεβο κατηγορεί τους Ρώσους ότι απήγαγαν εργαζόμενους στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ και τους μετέφεραν στη Ρωσία"

Τούρκος υπουργός Ενέργειας: Έρχονται σημαντικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο σχετικά με το φυσικό αέριο

Για σημαντικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τις επόμενες ημέρες, σχετικά με το φυσικό αέριο έκανε λόγο ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ.

«Τις επόμενες μέρες, πρώτα ο Θεός, θα υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο σχετικά με το φυσικό αέριο» δήλωσε χαρακτηριστικά, όπως μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ.

«Πριν από τρία χρόνια, όταν στείλαμε το Γιαβούζ, είχαμε δηλώσει ότι για τα σχέδια της περιοχής η χώρα- κλειδί είναι η Τουρκία» επεσήμανε ο Ντονμέζ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Αγκυρα «πάντα με εποικοδομητική στάση θα προχωρήσει με τη νοοτροπία που ευνοεί τα συμφέροντα και τα δικαιώματα όλων των πλευρών».

«Στο πλαίσιο» όπως είπε «μπορούμε να μετατρέψουμε και την ανατολική Μεσόγειο σε προορισμό ασφαλούς ενεργειακού εφοδιασμού».

Νούλαντ: Ναι σε LNG, όχι σε αγωγούς στη Μεσόγειο

Σημειώνεται πως, σε συνέντευξή της στην «Καθημερινή» η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ, έβαλε τέλος στα σενάρια περί EastMed ή άλλων αγωγών στην Ανατολική Μεσόγειο με τη στήριξη της Ουάσιγκτον.

Η Νούλαντ σημείωσε ότι οι ΗΠΑ προκρίνουν τη μεταφορά φυσικού αερίου μέσω LNG, ενώ συμπεριέλαβε και την Τουρκία στις χώρες που θα συνεργαστούν με την Ελλάδα, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Κυπριακή Δημοκρατία σε αυτό το ευρύτερο πλαίσιο.

Μάλιστα, εκτίμησε ότι η περιοχή μπορεί να γίνει ενεργειακή μηχανή για τη Βόρεια Ευρώπη.

«Δεν χρειάζεται να περιμένουμε δέκα χρόνια και να ξοδέψουμε δισεκατομμύρια δολάρια σε αυτά τα πράγματα. Πρέπει να μεταφέρουμε αέριο τώρα. Και πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το φυσικό αέριο σήμερα ως μετάβαση σε ένα πιο πράσινο μέλλον. Σε δέκα χρόνια από τώρα δεν θέλουμε έναν αγωγό. Σε δέκα χρόνια από τώρα θέλουμε να είμαστε πράσινοι. Αλλά αυτή τη στιγμή χρειαζόμαστε το αέριο. Πρέπει, λοιπόν, να χρησιμοποιήσουμε LNG και πρέπει να χρησιμοποιήσουμε συνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας που μπορούμε να κάνουμε πιο γρήγορα. Και η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος σε όλα αυτά. Και αυτό είναι σημαντικό» είπε, μεταξύ άλλων.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Τούρκος υπουργός Ενέργειας: Έρχονται σημαντικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο σχετικά με το φυσικό αέριο"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Απαγόρευση κυκλοφορίας στην Οδησσό λόγω «απειλής» πυραυλικής επίθεσης

Συναγερμός έχει σημάνει στην Ουκρανία, μετά τον βομβαρδισμό του σιδηροδρομικού σταθμού του Κραματόρσκ, με αποτέλεσμα τον θάνατο 50 ανθρώπων, εκ των οποίων πέντε παιδιά.

Η στρατιωτική διοίκηση της Οδησσού ανακοίνωσε απαγόρευση κυκλοφορίας από το βράδυ του Σαββάτου μέχρι το πρωί της Δευτέρας, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές, λόγω της «απειλής» πυραυλικής επίθεσης στην πόλη που βρίσκεται στη Μαύρη Θάλασσα.

Σύμφωνα με τη στρατιωτική διοίκηση, μετά από όσα έγιναν στο Κραματόρσκ «πλανάται η απειλή πυραυλικής επίθεσης στην Οδησσό, στις 10 Απριλίου 2022» ανακοίνωσε η τοπική στρατιωτική διοίκηση. «Για αυτό επιβάλλεται απαγόρευση κυκλοφορίας στην Οδησσό και την περιφέρειά της από τις 21.00 της 9ης Απριλίου μέχρι τις 6.00 της 11ης Απριλίου 2022», προστίθεται στην ανακοίνωση.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πόλεμος στην Ουκρανία: Απαγόρευση κυκλοφορίας στην Οδησσό λόγω «απειλής» πυραυλικής επίθεσης"

Καιρός αύριο: Ζέστη σε Αττική, Θεσσαλονίκη – Θυελλώδεις άνεμοι στο Αιγαίο

Καλοκαιρινός θα είναι ο καιρός αύριο, Σάββατο (09.04.2022) σε όλη την Ελλάδα. Ο υδράργυρος θα ανέβει, ενώ στα πελάγη θα πνέουν άνεμοι μέχρι και οκτώ μποφόρ.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Γενικά αίθριος καιρός προβλέπεται σε όλη τη χώρα.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 7-8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα φτάσει τους 21 με 23 βαθμούς και στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 24 με 25 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Αναλυτική πρόγνωση

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4, πρόσκαιρα τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες από νότιες διευθύνσεις με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Από τις βραδινές ώρες και από τα δυτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις.
Ανεμοι: Στα ανατολικά νότιοι νοτιοανατολικοί 3 έως 5 και στα υπόλοιπα μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ, πρόσκαιρα τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες από νότιες διευθύνσεις με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις βραδινές ώρες στα βόρεια θα αναπτυχθούν νεφώσεις.
Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος και μόνο τις βραδινές ώρες, αρχικά στα βόρεια και βαθμιαία στις υπόλοιπες περιοχές, αραιές νεφώσεις.
Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 και στα νότια θαλάσσια τοπικά έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Στις Κυκλάδες γενικά αίθριος καιρός. Στην Κρήτη αραιές νεφώσεις κατά περιόδους πιο πυκνές.
Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 4 με 5, στα νότια 6 τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος και μόνο στα νότια από τις μεσημβρινές ώρες αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 ως 23 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Ζέστη σε Αττική, Θεσσαλονίκη – Θυελλώδεις άνεμοι στο Αιγαίο"

Ρήτρα Αναπροσαρμογής: Μπλόκο στη διακοπή ακόμη και αν δεν πληρωθεί

Στο δικαστήριο προσέφυγε επιχειρηματίας, για να εμποδίσει τη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος στην επιχείρησή του, καθώς δεν πλήρωσε το υπέρογκο ποσό της «ρήτρας αναπροσαρμογής», που συμπεριελήφθη στους λογαριασμούς του ρεύματος.

Ξενοδοχειακή επιχείρηση στην Αλεξανδρούπολη είχε συνάψει τον Απρίλιο του 2021 σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με ιδιώτη πάροχο στην οποία είχε ρητά συμφωνηθεί σταθερή τιμολόγηση. Αιφνιδίως τον Οκτώβριο 2021 ο πάροχος επικοινώνησε με τον επιχειρηματία και ζήτησε να τροποποιηθεί το συμφωνηθέν πρόγραμμα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και ν΄ αντικατασταθεί η σταθερή χρέωση κατανάλωσης με κυμαινόμενο τιμολόγιο πράγμα που η επιχείρηση δεν αποδέχθηκε.

Τον Δεκέμβριο του 2021 στον λογαριασμό χρονικής περιόδου από 01-12-2021 έως 31-12-2021 χρεώθηκε χρηματικό ποσό 4.197,73€ μονομερώς από τον πάροχο, με την ένδειξη «ρήτρα αναπροσαρμογής»

Παρά τις αντιδράσεις της επιχείρησης, προφορικές και έγγραφες, ο πάροχος αντί να προβεί στην αποχρέωση του ως άνω χρηματικού ποσού €4.197,73, στον λογαριασμό που ακολούθησε για τη χρονική περίοδο από 1-1-2022 έως 31-01- 2022 εκ νέου εφάρμοσε ρήτρα αναπροσαρμογής με αποτέλεσμα να υπολογίσει και να χρεώσει χρηματικό ποσό €3.902,78.

Η επιχείρηση υπέβαλε τεκμηριωμένες έγγραφες αντιρρήσεις, οι οποίες απορρίφθηκαν από τον πάροχο, με αποτέλεσμα ν’ αναγκαστεί να απευθυνθεί σε νέο πάροχο καταβάλλοντας μόνο το ποσό του λογαριασμού, χωρίς όμως να αποπληρώσει τις χρεώσεις της ρήτρας αναπροσαρμογής .

Στο μεταξύ έλαβε νέο λογαριασμό για χρονική περίοδο 9 ημερών, δηλαδή για τον εναπομείναντα χρόνο μέχρι την αλλαγή παρόχου, με χρέωση ρήτρας αναπροσαρμογής €539,74 . Για τη μετάβαση στο νέο πάροχο η επιχείρηση έπρεπε, είτε ν΄αποπληρώσει ολοσχερώς τις χρεώσεις αυτές, είτε να τις διακανονίσει. Κατόπιν τούτου διακανονίστηκε μεν το ποσό των χρεώσεων της αναπροσαρμογής, ωστόσο η επιχείρηση αμφισβητώντας τη νομιμότητα του ποσού της αναπροσαρμογής αλλά και λόγω του ότι επρόκειτο για αιφνιδιαστική δαπάνη δεν μπορούσε οικονομικά ν΄ανταποκριθεί στο διακανονισμό.

Στη συνέχεια η εταιρεία αποφάσισε να προσφύγει στη Δικαιοσύνη ασκώντας αγωγή και ασφαλιστικά μέτρα. Ζήτησε επιπλέον την έκδοση προσωρινής διαταγής, ώστε να μην επιτραπεί η διακοπή της ηλεκτροδότησης, διότι τούτο θα δημιουργούσε σοβαρότατα προβλήματα στη λειτουργία της, η οποία έγινε δεκτή από τον δικαστή και διατάχθηκε ο πάροχος να απέχει από οποιαδήποτε ενέργεια και εντολή για απενεργοποίηση της παροχής και διακοπή της ηλεκτροδότησης του ξενοδοχείου .

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρήτρα Αναπροσαρμογής: Μπλόκο στη διακοπή ακόμη και αν δεν πληρωθεί"

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Αποτρόπαιη επίθεση» λέει ο Μακρόν για τη σφαγή στον σταθμό του Κραματόρσκ

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν καταδίκασε μέσω του Twitter την «αποτρόπαιη» επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους στον σιδηροδρομικό σταθμό του Κραματόρσκ, στην ανατολική Ουκρανία.

«Οι Ουκρανοί πολίτες φεύγουν για να γλιτώσουν τα χειρότερα. Τα όπλα τους; Καροτσάκια, λούτρινα, βαλίτσες. Σήμερα το πρωί, στον σταθμό του Κραματόρσκ, οι οικογένειες που θα έφευγαν βίωσαν τον τρόμο. Δεκάδες νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες. Αποτρόπαιο» έγραψε ο Μακρόν.

Τουλάχιστον 50 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και πέντε παιδιά, σκοτώθηκαν από την πυραυλική επίθεση στον σταθμό του Κραματόρσκ, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιοχής.

«Οι σκέψεις μας είναι με τα θύματα του Κραματόρσκ, της Μπούτσα, της Μαριούπολης, του Χαρκόβου: παντού στην Ουκρανία, στηρίζουμε τις έρευνες ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη. Σκεφτόμαστε τις οικογένειες που συνεχίζουν να φεύγουν, θα τις φιλοξενήσουμε στην Ένωσή μας, την Ένωση της ειρήνης», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Ως Ευρωπαίοι, επιβάλλουμε νέες κυρώσεις. Και συνεχίζουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία σε ανθρωπιστικό, στρατιωτικό και οικονομικό επίπεδο», κατέληξε.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Parisien ο Μακρόν εξέφρασε επίσης τη λύση του για την «κατηγορηματική άρνηση» του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν όσον αφορά την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Μαριούπολη που είχαν προτείνει η Γαλλία, η Ελλάδα και η Τουρκία.

Την αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, χαρακτήρισε «αδίστακτη» την επίθεση στον σιδηροδρομικό σταθμό και προειδοποίησε ότι «τα εγκλήματα της Ρωσίας στην Ουκρανία» δεν θα μείνουν ατιμώρητα.

Μετά τη συνάντησή του με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ο Τζόνσον είπε ότι η Βρετανία θα στείλει στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας 100 εκατομμυρίων λιρών στην Ουκρανία, όπως αντιαεροπορικούς πυραύλους Starstreak, 800 αντιαρματικούς πυραύλους και πυρομαχικά ακριβείας, καθώς και κράνη, διόπτρες νυκτός και αλεξίσφαιρα γιλέκα.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία: «Αποτρόπαιη επίθεση» λέει ο Μακρόν για τη σφαγή στον σταθμό του Κραματόρσκ"

Kinder: «Λουκέτο» στο εργοστάσιο στο Βέλγιο μετά το σκάνδαλο με τη σαλμονέλα

Η Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων (AFSCA) του Βελγίου ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή να σταματήσει η παραγωγή του εργοστασίου σοκολάτας Kinder, όπου εντοπίστηκε μόλυνση με σαλμονέλα, αποδοκιμάζοντας «τις ελλιπείς πληροφορίες» που παρείχε ο ιταλικός κολοσσός ειδών ζαχαροπλαστικής Ferrero.

«Έπειτα από έρευνες και μετά τις διαπιστώσεις των τελευταίων ωρών ότι οι πληροφορίες που παρείχε η Ferrero είναι ελλιπείς, η Υπηρεσία προχωρά στην ανάκληση της άδειας λειτουργίας του εργοστασίου παραγωγής της Ferrero στο Αρλόν» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η AFSCA, η οποία δίνει επίσης εντολή για την ανάκληση όλων των προϊόντων της Kinder που παρασκευάστηκαν από το εργοστάσιο αυτό.

Υπενθυμίζεται πως στην Ελλάδα ο ΕΦΕΤ ανακοίνωσε προληπτική ανάκληση συγκεκριμένων παρτίδων των προϊόντων Kinder Schokobons των 46 gr & 125 gr και Kinder Surprise maxi των 100 gr, λόγω πιθανής παρουσίας σαλμονέλας.

H Ferrero εντόπισε την προέλευση της επιδημίας σαλμονέλας

Αρκετά προϊόντα σοκολάτας Kinder, συμπεριλαμβανομένου του δημοφιλούς σοκολατένιου αβγού, ανακαλούνται σε όλη την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία λόγω επιδημίας σαλμονέλας.

Η Ferrero λέει ότι κατάφερε να εντοπίσει την προέλευση της επιδημίας σαλμονέλας σε ένα φίλτρο στο εργοστάσιο της εταιρείας στο Arlon του Βελγίου. Το φίλτρο, στην έξοδο δύο δεξαμενών πρώτων υλών, έχει πλέον αφαιρεθεί.

«Λυπούμαστε βαθύτατα για αυτό το θέμα και θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τις αρχές για τη συνεχιζόμενη συνεργασία και τις συστάσεις. Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά την ασφάλεια των τροφίμων και κάθε βήμα που έχουμε κάνει καθοδηγείται από τη δέσμευσή μας στη φροντίδα των καταναλωτών», αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Τουλάχιστον 134 περιπτώσεις κρουσμάτων έχουν αναφερθεί από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων , κυρίως σε παιδιά κάτω των 10 ετών.

«Το ξέσπασμα χαρακτηρίζεται από ένα ασυνήθιστα υψηλό ποσοστό παιδιών που νοσηλεύονται, ορισμένα με σοβαρά κλινικά συμπτώματα όπως αιματηρή διάρροια. Με βάση συνεντεύξεις με ασθενείς και αρχικές αναλυτικές επιδημιολογικές μελέτες, συγκεκριμένα προϊόντα σοκολάτας έχουν εντοπιστεί ως η πιθανή οδός μόλυνσης. Οι προσβεβλημένες περιπτώσεις έχουν εντοπιστεί μέσω προηγμένων τεχνικών μοριακής τυποποίησης. Καθώς αυτή η μέθοδος δοκιμής δεν εκτελείται τακτικά σε όλες τις χώρες, ορισμένες περιπτώσεις ενδέχεται να μην εντοπιστούν», σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων.

Περαιτέρω έρευνες διεξάγονται από τις αρχές δημόσιας υγείας και ασφάλειας τροφίμων σε χώρες όπου αναφέρονται κρούσματα, για να εντοπιστεί η αιτία και η έκταση της μόλυνσης και να διασφαλιστεί ότι τα μολυσμένα προϊόντα δεν διατίθενται στην αγορά.

Το πρώτο κρούσμα εντοπίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο στις αρχές Ιανουαρίου και στη συνέχεια ακολούθησαν Γαλλία, Ιρλανδία, Βέλγιο, Γερμανία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Σουηδία και Νορβηγία.

kinder11

Η Ιταλία ελέγχει επίσης εάν ορισμένα από τα αναλυτικά αποτελέσματά της συνδέονται με τη μονοφασική επιδημία Salmonella Typhimurium, ενώ προϊόντα της Ferrero ανακάλεσε και ο Καναδάς.

Στις χώρες που έχουν ανακαλέσει τα προϊόντα Kinder Schokobons και Kinder Surprise maxi 100gr βρίσκεται και η Ελλάδα. H Ferrero Rocher ανακοίνωσε ότι αποσύρει και από την ελληνική αγορά παρτίδα προϊόντων της Kinder, ύστερα από την εμφάνιση κρουσμάτων σαλμονέλας σε συνολικά οκτώ ευρωπαϊκές χώρες.

κιντερ_ελλας

«Η Ferrero έχει ενημερώσει τον ΕΦΕΤ, για το θέμα μίας ενδεχόμενης σύνδεσης με αναφερθείσες περιπτώσεις κρουσμάτων σαλμονέλας σε άλλες χώρες εκτός της Ελλάδας. Αν και κανένα από τα προϊόντα μας Kinder που κυκλοφορούν στην αγορά δεν έχει βρεθεί θετικό σε σαλμονέλα, ούτε και έχουμε λάβει παράπονα από καταναλωτές, αντιμετωπίζουμε το θέμα αυτό με ιδιαίτερη σοβαρότητα καθώς η προστασία του καταναλωτή αποτελεί για εμάς βασική προτεραιότητα. Σαν μέτρο πρόληψης, αποφασίσαμε να ανακαλέσουμε από την ελληνική αγορά τα προϊόντα Kinder Schokobons και Kinder Surprise maxi 100gr με τους κατωτέρω αναφερομένους αριθμούς παρτίδας, που έχουν σαν χώρα παραγωγής το Βέλγιο. Όλα τα άλλα προϊόντα Ferrero, περιλαμβανομένων όλων των υπολοίπων προϊόντων Kinder μεταξύ των οποίων και τα Πασχαλινά Αυγά Kinder, δεν επηρεάζονται από αυτή την αυτόβουλη ανάκληση», εξήγησε η σοκολατοβιομηχανία Ferrero Rocher.

Χθες ακολούθησαν και οι Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία, οι οποίες επίσης ανακάλεσαν τα Kinder Easter Basket,120 γρ (6 x 20 γρ), Kinder Mini Eggs Φουντούκι, 100 γρ, Kinder Surprise Maxi ,100 γρ και Kinder Surprise Maxi, Natoons, 100 γρ.

κιντερ_αυστραλ

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ δήλωσε ότι γνωρίζει την ανάκληση. "Αναλύουμε τα δεδομένα αποστολής για να προσδιορίσουμε εάν το επηρεασμένο προϊόν εισήχθη στις Ηνωμένες Πολιτείες", δήλωσε εκπρόσωπος της FDA.  Λίγο αργότερα η FDA ανακοίνωσε ότι «Η Ferrero ανακαλεί εθελοντικά τη συλλογή σοκολάτας Kinder® Happy Moments και το καλάθι με σοκολατένιες λιχουδιές Kinder® Mix λόγω πιθανού κινδύνου για την υγεία». Τα προϊόντα ανακαλούνται επειδή κατασκευάζονταν σε εγκαταστάσεις όπου εντοπίστηκε Salmonella typhimurium . Αν και δεν υπάρχουν αναφορές για ασθένεια στις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι σήμερα, η Ferrero ανακαλεί οικειοθελώς τα προϊόντα λόγω των αναφερόμενων περιπτώσεων σαλμονέλας σε καταναλωτές που κατανάλωναν προϊόντα στην Ευρώπη που κατασκευάζονταν στην ίδια εγκατάσταση.

Το ECDC και η EFSA αξιολογούν τα διαθέσιμα δεδομένα από αυτές τις χώρες και προετοιμάζουν μια αξιολόγηση που θα δημοσιευτεί την 11η Απριλίου 2022.

protothema 

Διαβάστε Περισσότερα » " Kinder: «Λουκέτο» στο εργοστάσιο στο Βέλγιο μετά το σκάνδαλο με τη σαλμονέλα"

Το ΜέΡΑ25 αποσύρει την εμπιστοσύνη του στον Πρόεδρο της Βουλής λόγω…Ζελένσκι

Την απόσυρση της εμπιστοσύνης του στο πρόσωπο του πρόεδρου της Βουλής, Κ. Τασούλα, με αφορμή την «προσβλητική φιέστα Ζελένσκι-Αζόφ», όπως την χαρακτηρίζει, αποφάσισε το ΜεΡΑ25.

Σε σχετική ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «δυστυχώς, ο Πρόεδρος της Βουλής δεν προστάτευσε τη Βουλή των Ελλήνων όταν ο κ. Ζελένσκι την μετέτρεψε σε θέατρο αισχρής ναζιστικής προπαγάνδας.

Όχι μόνο ο κ. Τασούλας δεν διέκοψε, ως είχε ιερή υποχρέωση, την προσβλητική για το Κοινοβούλιο φιέστα Ζελένσκι-Αζόφ, αλλά και όρθιος τους χειροκρότησε στο τέλος – μαζί με τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος εξελίσσεται στον πιο επικίνδυνο εκλεγμένο Πρωθυπουργό της μεταπολεμικής περιόδου».

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, που έλαβε χώρα αμέσως μετά, οι εκπρόσωποι του ΜέΡΑ25 σε αυτήν, Σοφία Σακοράφα και Κλέων Γρηγοριάδης, απαίτησαν από τον Πρόεδρο της Βουλής να καταδικάσει δημόσια το συμβάν, έστω και καθυστερημένα.

Εκείνος απέρριψε το αίτημα, εναρμονιζόμενος πλήρως με την επιχείρηση «κανονικοποίησης» και ξεπλύματος των Ναζί του Αζόφ – μια επιχείρηση που, από εχθές, επιχειρούν από κοινού κυβέρνηση και ολιγαρχικά Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης».

Το ΜεΡΑ25 υποστηρίζει ότι «η άρνηση του κ. Τασούλα να καταδικάσει την προσβολή προς το Κοινοβούλιο του κ. Ζελένσκι, και την παρουσία σε αυτό του Ουκρανού Χρυσαυγίτη, δεν μας αφήνει κανένα περιθώριο:

Η Κ.Ο. του ΜέΡΑ25, που σημειωτέον υπερψήφισε τον κ. Τασούλα για Πρόεδρο της Βουλής, ως είθισται, αποσύρει την εμπιστοσύνη της στο πρόσωπό του. Καλούμε τις Κ.Ο. των υπόλοιπων κομμάτων να αναλογιστούν την κατάσταση και να αναλάβουν τις ευθύνες τους» καταλήγει το ΜέΡΑ25.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Το ΜέΡΑ25 αποσύρει την εμπιστοσύνη του στον Πρόεδρο της Βουλής λόγω…Ζελένσκι"

Αμαλιάδα: Στο νοσοκομείο 9χρονο αγοράκι – Το δάγκωσε σκύλος

Ένα αγόρι μόλις εννέα ετών μεταφέρεται εσπευσμένα στο Καραμανδάνειο παιδιατρικό νοσοκομείο της Πάτρας και είναι σοβαρά τραυματισμένο από δάγκωμα σκύλου στη γάμπα, με το περιστατικό να καταγράφεται στην Αμαλιάδα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που μεταδίδει το ilialive.gr, ένας ελληνικός ποιμενικός που ήταν δεμένος, έσπασε την αλυσίδα του και επιτέθηκε στο παιδί δαγκώνοντάς το άσχημα στη γάμπα.

Το αγοράκι μεταφέρθηκε αρχικά στο Γ.Ν. Αμαλιάδας και έπειτα με ασθενοφόρο στο Καραμανδάνειο προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο σοβαρός τραυματισμός του.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Αμαλιάδα: Στο νοσοκομείο 9χρονο αγοράκι – Το δάγκωσε σκύλος"

Κορωνοϊός: Εσπασε και το φράγμα των 28.000 θανάτων, 14.763 κρούσματα

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου (άτομα) που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 14.763. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.152.477 (ημερήσια μεταβολή +0.5%), εκ των οποίων 49% άνδρες. Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 265 ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 118.535 (3.6% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).

Το τελευταίο 24ωρο έγιναν 279.769 τεστ, τα 18.642 μοριακά και τα 261.127 rapid. Στο σύνολο η θετικότητα ήταν 5,28% έναντι 4,79% χθες με 226 χιλιάδες τεστ.

Aπό τα συνολικά κρούσματα, εντοπίζονται:

  • 5.778 στην Αττική (4.372 χθες).
  • 1.450 στη Θεσσαλονίκη (1.074 χθες)

Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως:

  • 709 από την Ανατολική Αττική (585 χθες).
  • 1.076 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας (861 χθες).
  • 181 από τη Δυτική Αττική (133 χθες).
  • 669 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας (495 χθες).
  • 1.740 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (1.197 χθες).
  • 688 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας (535 χθες).
  • 622 από τον Πειραιά (465 χθες).
  • 93 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού (101 χθες)

Tα υπόλοιπα κρούσματα κατανέμονται σε επιπλέον 65 Περιφερειακές Ενότητες, ως εξής: 

  • 1 στο Άγιο Όρος
  • 306 στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας.
  • 6 στην ΠΕ Άνδρου.
  • 187 στην ΠΕ Αργολίδας.
  • 131 στην ΠΕ Αρκαδίας.
  • 58 στην ΠΕ Άρτας.
  • 321 στην ΠΕ Αχαΐας.
  • 159 στην ΠΕ Βοιωτίας.
  • 19 στην ΠΕ Γρεβενών.
  • 102 στην ΠΕ Δράμας.
  • 131 στην ΠΕ Έβρου.
  • 304 στην ΠΕ Εύβοιας.
  • 20 στην ΠΕ Ευρυτανίας.
  • 40 στην ΠΕ Ζακύνθου.
  • 194 στην ΠΕ Ηλείας.
  • 164 στην ΠΕ Ημαθίας.
  • 535 στην ΠΕ Ηρακλείου.
  • 7 την ΠΕ Θάσου.
  • 47 στην ΠΕ Θεσπρωτίας.
  • 45 στην ΠΕ Θήρας.
  • 5 στην ΠΕ ΙΘάκης.
  • 12 στην ΠΕ Ικαρίας.  
  • 202 στην ΠΕ Ιωαννίνων.
  • 203 στην ΠΕ Καβάλας.
  • 50 στην ΠΕ Καλύμνου.
  • 123 στην ΠΕ Καρδίτσας.
  • 52 στην ΠΕ Καστοριάς.
  • 2 στην ΠΕ Κέας - Κύθνου.
  • 208 στην ΠΕ Κέρκυρας.
  • 44 στην ΠΕ Κεφαλληνίας.
  • 70 στην ΠΕ Κιλκίς.
  • 174 στην ΠΕ Κοζάνης.
  • 193 στην ΠΕ Κορινθίας.
  • 27 στην ΠΕ Κω.
  • 143 στην ΠΕ Λακωνίας.
  • 352 στην ΠΕ Λάρισας.
  • 115 στην ΠΕ Λασιθίου.
  • 96 στην ΠΕ Λέσβου.
  • 39 στην ΠΕ Λευκάδας.
  • 8 στην ΠΕ Λήμνου.
  • 288 στην ΠΕ Μαγνησίας.
  • 257 στην ΠΕ Μεσσηνίας.
  • 20 στην ΠΕ Μήλου.
  • 8 στην ΠΕ Μυκόνου.
  • 20 στην ΠΕ Νάξου.
  • 57 στην ΠΕ Ξάνθης.
  • 20 στην ΠΕ Πάρου.
  • 138 στην ΠΕ Πέλλας.
  • 135 στην ΠΕ Πιερίας.
  • 56 στην ΠΕ Πρέβεζας.
  • 79 στην ΠΕ Ρεθύμνου.
  • 64 στην ΠΕ Ροδόπης.
  • 119 στην ΠΕ Ρόδου.
  • 30 στην ΠΕ Σάμου.
  • 199 στην ΠΕ Σερρών.
  • 24 στην ΠΕ Σποράδων.
  • 37 στην ΠΕ Σύρου.
  • 19 στην ΠΕ Τήνου.
  • 214 στην ΠΕ Τρικάλων.
  • 275 στην ΠΕ Φθιώτιδας.
  • 59 στην ΠΕ Φλώρινας.
  • 39 στην ΠΕ Φωκίδας.
  • 108 στην ΠΕ Χαλκιδικής.
  • 256 στην ΠΕ Χανίων.
  • 77 στην ΠΕ Χίου.
  • 316 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση (244 χθες)

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid-19 είναι 51, ενώ εκ των υστέρων καταγράφηκαν 6 απώλειες. Από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 28.025 θάνατοι. Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 360 (χθες 359). Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. To 91.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 205 (56.94%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 155 (43.06%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.506 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 343 (ημερήσια μεταβολή -10.21%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 384 ασθενείς.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Εσπασε και το φράγμα των 28.000 θανάτων, 14.763 κρούσματα"

Γεωργαντάς: Τα αποθέματα ηλιελαίου στην Ελλάδα επαρκούν για 5 μήνες

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της καταγραφής των αποθεμάτων σε βασικές πρώτες ύλες και δημητριακά, στην οποία προχώρησαν οι αρμόδιες αρχές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προκειμένου να υπάρχει μια ακριβής εικόνα των επιπτώσεων που προκαλεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Γεωργαντά, τα απολογιστικά στοιχεία επιβεβαιώνουν «με τον πιο σαφή και ξεκάθαρο τρόπο» ότι υπάρχει πλήρης επάρκεια και αυτονομία σε τρόφιμα και εφόδια, αγροτικής παραγωγής, σε όλα τα επίπεδα επεξεργασίας.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με τον κ. Γεωργαντά, τα αποθέματα της χώρας σε ηλιέλαιο είναι 24,7 εκατ. λίτρα και επαρκούν για πέντε μήνες και σε σογιέλαιο είναι 20,6 εκατ. λίτρα και επαρκούν για εννέα μήνες, ακόμα κι αν δεν γίνει καμία εισαγωγή.

Ακυρώνεται κάθε συζήτηση για έλλειψη επάρκειας σε ποσότητες αγαθών και αποδομείται πλήρως το αφήγημα περί επισιτιστικής κρίσης. Η αγορά, λόγω της πλήρους επάρκειας αγαθών, εμφανίζει προοπτική σταθεροποίησης και οι μηχανισμοί αυτορρύθμισης λειτουργούν.

«Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στηρίζει τον Έλληνα αγρότη και συμβάλλει στη μεγιστοποίηση της παραγωγής.

Ταυτόχρονα παρακολουθεί τις εξελίξεις συλλέγοντας τα νέα δεδομένα με την υποχρεωτική, ανά πενθήμερο ανανέωση της καταγραφής των αποθεμάτων. Σημειώνεται δε, ότι από κοινού με το συναρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης, θα υπάρξουν εκ νέου νομοθετικές παρεμβάσεις και παράλληλα οι έλεγχοι θα συνεχιστούν οργανωμένα και εξαντλητικά.

Η μάχη κατά της αισχροκέρδειας είναι διαρκής και θα κλιμακωθεί.

Στόχος μας είναι η προστασία παραγωγών και καταναλωτών, δηλαδή του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας», κατέληξε ο κ. Γεωργαντάς.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Γεωργαντάς: Τα αποθέματα ηλιελαίου στην Ελλάδα επαρκούν για 5 μήνες"

Φον ντερ Λάιεν: Στην Μπούκα είδαμε το «απάνθρωπο πρόσωπο» του ρωσικού στρατού

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι οι θάνατοι αμάχων στην ουκρανική πόλη Μπούκα έδειξαν το «απάνθρωπο πρόσωπο» του ρωσικού στρατού, ενώ δεσμεύτηκε να στηρίξει το Κίεβο στον αγώνα για την υπεράσπιση των «συνόρων της Ευρώπης».

Κατά την επίσκεψή της στην Μπούκα, όπου ερευνητές άρχισαν τις εκταφές πτωμάτων από έναν ομαδικό τάφο, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ήταν εμφανώς συγκλονισμένη από όσα αντίκρισε σε μια πόλη όπου οι ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι εκατοντάδες άμαχοι σκοτώθηκαν από τα ρωσικά στρατεύματα.

Η Ρωσία αρνείται τις επιθέσεις κατά αμάχων στην εισβολή των στρατευμάτων της στην Ουκρανία, η οποία ξεκίνησε πριν από έξι εβδομάδες. Απορρίπτει τις κατηγορίες ότι οι ρωσικές δυνάμεις εκτέλεσαν αμάχους στην Μπούκα μετά την κατάληψη της πόλης, κάνοντας λόγο για «τερατώδη παραχάραξη» που έχει στόχο τη δυσφήμηση του ρωσικού στρατού.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Μπούκα, η πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κάνει τα πάντα για να στηρίξει την Ουκρανία στα «απαραίτητα βήματα» για να εξασφαλίσει την ένταξή της στην ΕΕ – την οποία επιζητεί εσπευσμένα ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Το αδιανόητο έχει συμβεί εδώ. Είδαμε το απάνθρωπο πρόσωπο του στρατού του Πούτιν. Είδαμε την απερισκεψία και την ψυχρότητα με την οποία είχαν καταλάβει την πόλη», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε δημοσιογράφους στην Μπούκα.

«Ολόκληρος ο κόσμος θρηνεί μαζί με τους κατοίκους της Μπούκα και είναι εκείνοι που… υπερασπίζονται τα σύνορα της Ευρώπης, υπερασπίζονται την ανθρωπιά, υπερασπίζονται τη δημοκρατία. Και για τον λόγο αυτόν, είμαστε στο πλευρό τους σε αυτόν τον σημαντικό αγώνα», σημείωσε.

Οι εικόνες από την Μπούκα, η οποία κατελήφθη μαζί με άλλες πόλεις στα βόρεια της ουκρανικής πρωτεύουσας, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις αναδιπλώθηκαν για να εστιάσουν στις επιχειρήσεις τους στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, έδωσαν νέα ώθηση στις προσπάθειες της Δύσης να τιμωρήσει τη Μόσχα για την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου.

Ηθική στήριξη

Λίγες ώρες πριν από την άφιξη της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Κίεβο, περισσότεροι από 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν σε μια πυραυλική επίθεση κατά ενός σιδηροδρομικού σταθμού, ο οποίος είχε κατακλυστεί από αμάχους που είχαν φθάσει από την ανατολική Ουκρανία.

Το ταξίδι της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Κίεβο είχε σκοπό να προσφέρει στον Ζελένσκι ηθική και (κάποια) οικονομική στήριξη. Ταξιδεύοντας με τρένο από το τις Βρυξέλλες στο Κίεβο, είπε σε δημοσιογράφους ότι το πιο σημαντικό μήνυμα που κόμιζε ήταν ότι είναι ανοικτός ο δρόμος για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ είπε σε δημοσιογράφους ότι η επίσκεψη αυτή καταδεικνύει πως «η Ουκρανία έχει τον έλεγχο των εδαφών της». «Υπάρχει μια κυβέρνηση που δέχεται επισκέπτες από το εξωτερικό και μπορεί κανείς να ταξιδέψει στο Κίεβο», συνέχισε ο Μπορέλ, συμπληρώνοντας ότι ελπίζει πως η ΕΕ θα προσφέρει επιπλέον 500 εκατομμύρια ευρώ στην Ουκρανία τις επόμενες ημέρες. Ο Ζελένσκι επανέλαβε ότι ο πόλεμος είναι μια ευθεία επίθεση εναντίον όχι μόνο της ίδιας της ύπαρξης της Ουκρανίας αλλά και της ασφάλειας της Ευρώπης συνολικά.

Η Ρωσία χαρακτηρίζει την επίθεση ως μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» για την αποστρατιωτικοποίηση και την «αποναζιστικοποίηση» της γειτονικής της χώρας. Πριν από την εισβολή, ο Πούτιν είχε παρουσιάσει την στροφή που η Ουκρανία είχε κάνει τα τελευταία χρόνια προς τη Δύση — συμπεριλαμβανομένης της φιλοδοξίας της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ — ως απειλή για την ασφάλεια της Ρωσίας.

Ο Ζελένσκι έχει ζητήσει από τις Βρυξέλλες να κάνουν περισσότερα για να τιμωρήσουν τη Μόσχα, όπως το εμπάργκο στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο από τη Ρωσία, ενώ έχει καλέσει την ΕΕ να αποδεχθεί την Ουκρανία ως πλήρες μέλος της.

Ο Μπορέλ παραδέχθηκε ότι οι κυρώσεις που αφορούν το πετρέλαιο είναι περίπλοκες — κάνοντας λόγο χαρακτηριστικά για «έναν μεγάλο ελέφαντα στο δωμάτιο» — καθώς εκφράζονται ανησυχίες ότι ο αποκλεισμός του ρωσικού αργού θα προκαλούσε εκτίναξη των τιμών που θα ήταν οδυνηρή για τις ευρωπαϊκές οικονομίες. Ανέφερε ότι η απόφαση για τις εξαγωγές αναμένεται να ληφθεί τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Φον ντερ Λάιεν: Στην Μπούκα είδαμε το «απάνθρωπο πρόσωπο» του ρωσικού στρατού"

Οργή της Ρωσίας με την Τουρκία – Πούλησε τα Bayraktar στην Ουκρανία

Η Ρωσία διαμαρτυρήθηκε στην Τουρκία για την πώληση των εξοπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar TB2 στην Ουκρανία, όπως ανέφερε σήμερα ένας υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος, σημειώνοντας όμως ότι οι πωλήσεις αυτές γίνονται από μια ιδιωτική τουρκική εταιρεία και δεν πρόκειται για διακρατική συμφωνία.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έστειλε στρατό στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου για μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», όπως την αποκαλεί, με στόχο την αποστρατιωτικοποίηση και την «αποναζιστικοποίηση» της χώρας. Το Κίεβο και η Δύση μιλούν και απρόκλητο πόλεμο εκ μέρους της Ρωσίας.

«Οι Ρώσοι είναι αναστατωμένοι και κατά καιρούς παραπονιούνται για τις πωλήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Διαμαρτύρονταν και συνεχίζουν να διαμαρτύρονται και τώρα», είπε ο αξιωματούχος αυτός μιλώντας σε ξένα μέσα ενημέρωσης. «Αλλά έχουμε ήδη δώσει την απάντηση… ότι πρόκειται για ιδιωτικές εταιρείες και επίσης αυτές οι αγοραπωλησίες έγιναν πριν από τον πόλεμο», πρόσθεσε.

Η Τουρκία σφυρηλάτησε στενούς δεσμούς με τη Ρωσία στον ενεργειακό, αμυντικό και εμπορικό τομέα και βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στους Ρώσους τουρίστες. Η τουρκική εταιρεία αμυντικής τεχνολογίας Baykar πούλησε τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Κίεβο, παρά τις αντιρρήσεις της Ρωσίας και πριν ξεσπάσει ο πόλεμος υπέγραψε μια συμφωνία με την Ουκρανία για τη συμπαραγωγή τους, προκαλώντας την οργή της Μόσχας.

Μετά τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών στην Κωνσταντινούπολη, την περασμένη εβδομάδα, το Κίεβο έδωσε στη δημοσιότητα μια λίστα με τις πιθανές «εγγυήτριες» χώρες, στις οποίες περιλαμβάνονται η Τουρκία και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο Τούρκος αξιωματούχος είπε ότι ορισμένες από τις χώρες αυτές θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν «νομικά ζητήματα» ως εγγυήτριες της ασφάλειας της Ουκρανίας, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Η Τουρκία έχει δηλώσει ότι, κατ’ αρχήν, είναι έτοιμη να αναλάβει ρόλο εγγυήτριας δύναμης για την ασφάλεια της Ουκρανίας, όμως θα πρέπει να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες αυτής της συμφωνίας.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Οργή της Ρωσίας με την Τουρκία – Πούλησε τα Bayraktar στην Ουκρανία"

Πρόστιμα για αισχροκέρδεια σε δύο αλυσίδες σούπερ μάρκετ

Διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους 120.340 ευρώ επιβάλλονται, με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, σε δύο αλυσίδες σούπερ μάρκετ και συγκεκριμένα 86.340 ευρώ στη μία και 34.000 ευρώ στη δεύτερη, διότι σε ελέγχους που διενήργησαν ελεγκτές της Διϋπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) διαπιστώθηκε ότι πωλούσαν με μεγαλύτερο μεικτό περιθώριο κέρδους κατά παράβαση του άρθρου 21 (παρ. 4β) της από 20/3/2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ Α’ 68) «Κατεπείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού Covid-19, τη στήριξη της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας και τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς και της δημόσιας διοίκησης».

Στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η δημοσιοποίηση των επωνυμιών των επιχειρήσεων, στις οποίες επιβάλλονται διοικητικά πρόστιμα για λόγους αισχροκέρδειας, θα ξεκινήσει αμέσως μετά την ψήφιση σχετικής νομοθετικής ρύθμισης από τη Βουλή των Ελλήνων.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόστιμα για αισχροκέρδεια σε δύο αλυσίδες σούπερ μάρκετ"

Σκρέκας: Αυξάνεται η δυναμικότητα αποθήκευσης LNG στη Ρεβυθούσα, νέοι σταθμοί σε Κόρινθο και Αλεξανδρούπολη

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μίλησε στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Παραγωγής και Εμπορίου και Προστασίας του Περιβάλλοντος, στην οποία συμμετείχε η Επίτροπος Ενέργειας της Ε.Ε., Κάντρι Σίμσον, αναφερόμενος στα βήματα που κάνει η Ελλάδα για να θωρακιστεί ενεργειακά εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και την συνεπειών του.

Ο κ. Σκρέκας επισήμανε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Για τη διεθνή ενεργειακή κρίση

- Η Κυβέρνηση έχει διαθέσει 2,5 δισ. ευρώ και επιπλέον 800 εκατ. ευρώ η ΔΕΗ για να μετριάσουμε τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στους πολίτες και τις επιχειρήσεις.
- Το μέγεθος της κρίσης ξεπερνά τις δυνατότητες των κρατών – μελών και απαιτεί γενναίες και αποφασιστικές απαντήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
- Για τον λόγο αυτόν ο Πρωθυπουργός υπέβαλε τον Μάρτιο μια ολοκληρωμένη δέσμη έξι κομβικών σημείων για την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας των ευρωπαϊκών αγορών ενέργειας.
- Από τον περασμένο Σεπτέμβριο έχουμε υποβάλει στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας συγκεκριμένη πρόταση για την αξιοποίηση μελλοντικών εσόδων από τις δημοπρασίες CO2 για τη χρηματοδότηση ευρωπαϊκού μηχανισμού για τη στήριξη των καταναλωτών, ιδίως των πιο ευάλωτων.

Για τη διείσδυση των ΑΠΕ

- Η Ελλάδα είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη επιτάχυνση ως προς την πράσινη μετάβαση.
- Το 2020 η εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ αυξήθηκε κατά 1 GW, έναντι μόλις 330 MW το 2018.
- Το 2021 χορηγήθηκαν από τον ΑΔΜΗΕ προσφορές σύνδεσης συνολικής ισχύος 3 GW, έναντι 801 MW το 2019.
- Το 2021 η διείσδυση ΑΠΕ άγγιξε το 1,5 GW και φέτος θα ανέλθει σε 2 GW, με ισόποση κατανομή μεταξύ αιολικών και φωτοβολταϊκών.
- Το 2022 η διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα θα αυξηθεί κατά 8% και θα ανέλθει σε 40% κατά μέσο όρο.
- Την επόμενη εβδομάδα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση σχέδιο νόμου για την απλοποίηση της αδειοδότησης νέων έργων ΑΠΕ.
Προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη μείωση του συνολικού χρόνου αδειοδότησης στους 14 μήνες από τα πέντε χρόνια που είναι σήμερα και τη δημιουργία θεσμικού πλαισίου για έργα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.
- Έως τον Ιούνιο εισάγουμε το νομοθετικό πλαίσιο για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών σταθμών με εγκατεστημένη ισχύ 2 GW έως το 2030.
- Συστηματικά μετασχηματίζουμε τη χώρα μας σε κόμβο πράσινης ενέργειας, με νέες ηλεκτρικές διασυνδέσεις με γειτονικές χώρες, όπως η Βουλγαρία, η Αίγυπτος, η Κύπρος και το Ισραήλ.
- Για την απανθρακοποίηση των νησιών μας επεξεργαζόμαστε με την ΕΤΕπ σύμβαση που θα αποδεσμεύσει πάνω από 1,5 δισ. ευρώ για πράσινη ενέργεια και υποδομές. Συνολικά για την απανθρακοποίηση των νησιών θα κινητοποιηθούν κεφάλαια ύψους 3,5 δισ. ευρώ.

Για την επάρκεια εφοδιασμού

- Δρομολογούμε άμεσα την επέκταση της δυναμικότητας του σταθμού αεριοποίησης LNG στη Ρεβυθούσα με την προσθήκη μίας τέταρτης πλωτής αποθήκης.
- Πρόκειται για μια επένδυση που μπορεί να αυξήσει τη δυναμικότητα αποθήκευσης από 225.000 σε πάνω από 350.000 κ.μ. ημερησίως.
- Εξετάζουμε την αύξηση του ρυθμού αεριοποίησης στον σταθμό της Ρεβυθούσας κατά 12% για την κάλυψη των αιχμών ζήτησης φυσικού αερίου.
- Θωρακίζουμε ενεργειακά τη χώρα με τη δημιουργία των νέων σταθμών LNG στην Κόρινθο και την Αλεξανδρούπολη.
- Προωθούμε την αποθήκευση αερίου στην Ιταλία για τη διατήρηση στρατηγικής εφεδρείας και την υποθαλάσσια αποθήκη στην Καβάλα στην οποία θα επιδιώξουμε και συμβατότητα με το υδρογόνο.
- Εξετάζουμε την αύξηση των ροών φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν μέσω του TAP.
- Η ΔΕΠΑ είναι σε ετοιμότητα για την παραγγελία πρόσθετων φορτίων LNG εφόσον χρειαστεί.
- Η ΔΕΗ έχει εκπονήσει ετήσιο σχέδιο για την εξόρυξη λιγνίτη και τη διαθεσιμότητά του στις αυλές των εργοστασίων.
- Είμαστε έτοιμοι να λειτουργήσουμε με diesel πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο ισχύος 1,7 GW.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Σκρέκας: Αυξάνεται η δυναμικότητα αποθήκευσης LNG στη Ρεβυθούσα, νέοι σταθμοί σε Κόρινθο και Αλεξανδρούπολη"

Κυκλοφοριακές αλλαγές σε Κηφισό και Αθηνών – Λαμίας

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθηνών – Λαμίας και στη Λεωφόρο Κηφισού λόγω έργων. Οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ τα επόμενα 24ωρα.

Ειδικότερα, στην Αθηνών – Λαμίας και συγκεκριμένα σε περιοχές των Δήμων Διονύσου, Κηφισιάς και Ωρωπού, θα ισχύσουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω εκτέλεσης εργασιών.

Συγκεκριμένα, κατά το χρονικό διάστημα από 11/4 έως 21/5, από τις 22.00΄ έως 06.00΄ της επομένης, με εξαίρεση τα χρονικά διαστήματα από τις 06.00΄ της 20/4 έως τις 22.00΄ της 27/4 και από τις 06.00΄ της 29/4 έως τις 22.00΄ της 3/5, θα πραγματοποιούνται οι ακόλουθες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, επί της εθνικής Αθηνών – Λαμίας, περιοχής Δήμων Διονύσου, Κηφισιάς και Ωρωπού, στο τμήμα μεταξύ του 24ου χλμ. και 29ου χλμ. του αυτοκινητοδρόμου ΑΘΕ, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λαμία, ως εξής:

-Προσωρινός αποκλεισμός της αριστερής και της μεσαίας λωρίδας κυκλοφορίας (διατομή τριών λωρίδων) του αυτοκινητόδρομου ΑΘΕ, στο τμήμα του μεταξύ του 24ου χλμ. και 29 χλμ. στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λαμία.

Κατά την εκτέλεση των εργασιών, η κίνηση των οχημάτων θα διεξάγεται από τη δεξιά λωρίδα κυκλοφορίας.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Λ. Κηφισού την Κυριακή (10.04.2022)

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή (10.04.2022) στη Λεωφόρο Κηφισού, λόγω εργασιών αντικατάστασης των πινακίδων μεταβλητών μηνυμάτων.

Ειδικότερα από τις 07.30΄ έως τις 11.00΄, θα πραγματοποιηθεί προσωρινή και τμηματική διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων, στις δύο αριστερές λωρίδες της Λεωφόρου Κηφισού, στο ύψος μετά την οδό Αναγεννήσεως στη Νέα Φιλαδέλφεια, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Πειραιά.

Κατά την εκτέλεση των εργασιών, η κίνηση των οχημάτων θα διεξάγεται από το υπόλοιπο πλάτος του δρόμου.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κυκλοφοριακές αλλαγές σε Κηφισό και Αθηνών – Λαμίας"

Ξέσπασε σε κλάματα μόλις άκουσε το κατηγορητήριο ο προπονητής ιστιοπλοΐας που δικάζεται για τον βιασμό ανήλικης

Με την κατάθεση της νεαρής Αμαλίας που έχει καταγγείλει ενώπιον της Δικαιοσύνης ότι βιάσθηκε ούσα ανήλικη από τον προπονητή της στην Ιστιοπλοΐα, ξεκίνησε σήμερα η δίκη για τη συγκεκριμένη υπόθεση ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας.

Η νεαρή γυναίκα έδωσε την κατάθεσή της στο ακροατήριο κεκλεισμένων των θυρών. Και αυτό καθώς με απόφασή του το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα της δικηγόρου της κοπέλας να μη δοθεί δημοσιότητα στην κατάθεση της εντολέως της για να προστατευθεί η ψυχική της υγεία.

Να γίνει δεκτό το αίτημα για κεκλεισμένων των θυρών κατά την κατάθεση της Αμαλίας, είχε ζητήσει νωρίτερα και ο εισαγγελέας της έδρας λέγοντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Στηρίζω την πρότασή μου και μόνο στην ψυχική ταλαιπωρία της παθούσας». Με την εισαγγελική πρόταση συντάχθηκε και η υπεράσπιση του κατηγορούμενου προπονητή, ο οποίος δικάζεται για τρία κακουργήματα και συγκεκριμένα για βιασμό κατ’ εξακολούθηση, γενετήσιες πράξεις και κατάχρηση ανήλικης σε ασέλγεια.

Μάλιστα, ο 39χρονος ιστιοπλόος την ώρα που ο εισαγγελέας διάβαζε το βαρύτατο κατηγορητήριο έκλαιγε ασταμάτητα. Λίγο πιο πίσω κάθονταν, φανερά αναστατωμένοι, οι γονείς του. Ανάμεσα στο γονείς της καθόταν η καταγγέλλουσα.

«Για την πράξη του βιασμού διατυπώνει ισχυρισμό πλήρους άρνησης της κατηγορίας. Ομολογεί πλήρως τις άλλες δύο πράξεις, τις γενετήσιες πράξεις με ανήλικο και κατάχρηση ανηλίκου στα πλαίσια των 12-14 ετών, ακριβώς όπως αποδίδεται η κατηγορία. Με σαφή γνώση της ηλικίας», τόνισε η υπεράσπιση του κατηγορούμενου αναπτύσσοντας τη θέση του 39χρουνου επί του κατηγορητηρίου.

Μάλιστα, η υπεράσπιση αναφέρθηκε σε δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι ο κατηγορούμενος έκανε λόγο για συναίνεση της κοπέλας στον βιασμό. «Δεν νοείται συναίνεση σε βιασμό. Δεν έχουμε τέτοιον ισχυρισμό. Ο ανήλικος, ακριβώς λόγω της ανηλικότητάς του, δεν έχει τη βούληση να συναινέσει. Έχουμε ανήλικο, τελείωσε η ιστορία» ανέφερε η υπεράσπιση.

Υπενθυμίζεται ότι κατηγορούμενος προπονητής είναι προσωρινά κρατούμενος στις φυλακές Τρίπολης από τις 24 Ιανουαρίου 2021. Η συγκεκριμένη υπόθεση είχε φτάσει ενώπιον της Δικαιοσύνης λίγο μετά τις αποκαλύψεις στις οποίες είχε προβεί η Ολυμπιονίκης Σοφίας Μπεκατώρου για περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης στο χώρο του αθλητισμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, η νεαρή κοπέλα όταν υπέστη, κατά τη κατηγορία, τη σεξουαλική κακοποίηση ούσα ανήλικη. Η ίδια παίρνοντας δύναμη από την καταγγελία της κυρίας Μπεκατωρού αποφάσισε να μιλήσει στις αρχές. Έτσι, άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι της υπόθεσης και σήμερα ο 39χρονος προπονητής βρίσκεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

«Χωρίς αιδώ ο κατηγορούμενος ομολόγησε ότι είχε ολοκληρωμένες σεξουαλικές σχέσεις με την ανήλικη αθλήτρια του» ανέφερε ο εισαγγελέας που πρότεινε την παραπομπή του 39χρονου προπονητή σε δίκη για να προσθέσει: «Εκμεταλλεύτηκε την απειρία της και την εμπιστοσύνη των γονιών της σε εκείνον. Συνεχίζει να συμπεριφέρεται με απάθεια ακόμα και μετά τις αποκαλύψεις. Άσκησε σεξουαλική και ψυχολογική βία στην ανήλικη για να μην αποκαλύψει στους γονείς της τον βιασμό της».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ξέσπασε σε κλάματα μόλις άκουσε το κατηγορητήριο ο προπονητής ιστιοπλοΐας που δικάζεται για τον βιασμό ανήλικης"

Βρετανία: Επιβάλλει κυρώσεις σε βάρος των δύο θυγατέρων του προέδρου Πούτιν

Η Βρετανία πρόσθεσε σήμερα τις κόρες του Βλαντίμιρ Πούτιν στον κατάλογο κυρώσεών της, ακολουθώντας την κίνηση των ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια, όπως τη χαρακτήρισε, να στοχοποιηθεί ο τρόπος ζωής αυτών που βρίσκονται στον στενό κύκλο του Ρώσου προέδρου.

Ύστερα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Βρετανία και άλλοι δυτικοί σύμμαχοι ανακοίνωσαν πακέτα κυρώσεων σε βάρος της πλούσιας ελίτ της Μόσχας, βασικών βιομηχανιών της χώρας καθώς και της πρόσβασής της στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Με βάση την επικαιροποίηση του βρετανικού καταλόγου κυρώσεων που ανακοινώθηκε σήμερα, “παγώνουν” τα περιουσιακά στοιχεία των ενηλίκων θυγατέρων του Πούτιν, της Κατερίνα Τιχόνοβα και της Μαρία Βορόντσοβα, καθώς και της Σεργκέγεβνα Βινοκούροβα, κόρης του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Και στις τρεις επιβλήθηκαν κυρώσεις από τις ΗΠΑ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

«Το πακέτο πρωτόγνωρων κυρώσεών μας πλήττει την ελίτ και τις οικογένειές τους, ενώ υποβαθμίζει τη ρωσική οικονομία σε μια κλίμακα που η Ρωσία δεν έχει ξαναδεί από την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης», δήλωσε σε ανακοίνωση η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας.

Η Βρετανία δήλωσε επίσης ότι η ανάλυσή της καταδεικνύει πως η Ρωσία οδεύει προς τη βαθύτερη ύφεσή της από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Η Βρετανία εκτιμά ότι το 60% των συναλλαγματικών διαθεσίμων της Ρωσίας έχει “παγώσει” ως αποτέλεσμα των διεθνών κυρώσεων.

Χθες, το Κρεμλίνο, που υποστηρίζει ότι οι ενέργειές του είναι μια ‘ειδική στρατιωτική επιχείρηση’ για τον αφοπλισμό και την “αποναζιστικοποίηση” της Ουκρανίας, δήλωσε ότι η κίνηση σε βάρος των θυγατέρων του Πούτιν εντάσσεται σε μια ευρύτερη φρενίτιδα της Δύσης εναντίον της Ρωσίας.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Βρετανία: Επιβάλλει κυρώσεις σε βάρος των δύο θυγατέρων του προέδρου Πούτιν"

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Μόνο οι Ουκρανοί έχουν τον τύπο πυραύλου που έπληξε το Κραματόρσκ» λέει το Κρεμλίνο

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αρνήθηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις ήταν υπεύθυνες για πυραυλικό χτύπημα σε σιδηροδρομικό σταθμό του Κραματόρσκ, στην ανατολική Ουκρανία, σήμερα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Η εταιρία των κρατικών σιδηροδρόμων της Ουκρανίας έχει ανακοινώσει ότι περισσότεροι από 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 100 τραυματίστηκαν στο πλήγμα αυτό, που συνέβη ενώ άμαχοι προσπαθούσαν να διαφύγουν σε ασφαλέστερα σημεία της χώρας. Μια εθελόντρια ανθρωπιστικής οργάνωσης που συμμετέχει στην απομάκρυνση των πτωμάτων δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι τουλάχιστον 35 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.





Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι μόνο ο ουκρανικός στρατός διαθέτει αυτόν τον τύπο του πυραύλου που χρησιμοποιήθηκε και πρόσθεσε ότι ήταν παρόμοιος με αυτόν που έπληξε το κέντρο της πόλης Ντονέτσκ στις 14 Μαρτίου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 17 άνθρωποι, σύμφωνα με το RIA.



Περίπου 4.000 άνθρωποι - οι περισσότεροι ηλικιωμένοι, γυναίκες και παιδιά - βρίσκονταν στον σιδηροδρομικό σταθμό του Κραματόρσκ όταν επλήγη σήμερα από ρωσικούς πυραύλους, δήλωσε ο δήμαρχος Ολεξάντρ Χονκαρένκο.





Διοικητής της αυτοανακυρηχθείας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ δήλωσε ότι το σημερινό πυραυλικό χτύπημα στον σιδηροδρομικό σταθμό είναι ουκρανική «προβοκάτσια», όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

«Οι απάνθρωποι Ρώσοι δεν εγκαταλείπουν τις μεθόδους τους» είπε ο Ζελένσκι

Την επίθεση στον σιδηροδρομικό σταθμό του Κραματόρσκ, όου περίμεναν αρκετοί Ουκρανοί για να εκκενώσουν τις περιοχές τους, κατήγγειλε με δήλωσή του ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι.  «Χωρίς να έχουν τη δύναμη και το θάρρος να μας αντιμετωπίσουν στο πεδίο της μάχης, καταστρέφουν κυνικά τον άμαχο πληθυσμό» ανέφερε μεταξύ άλλων. 

«Οι εισβολείς χτύπησαν  με πύραυλο Tochka-u στον σιδηροδρομικό σταθμό του Κραματόρσκ, όπου χιλιάδες άμαχοι, ειρηνικοί Ουκρανοί περίμεναν για την εκκένωση... Περίπου 30 σκοτώθηκαν και 100 άνθρωποι τραυματίστηκαν, με τη σοβαρότητα των τραυμάτων τους να ποικίλει. Αστυνομία και διασώστες βρίσκονται ήδη στο σημείο. Οι απανθρωποι Ρώσοι δεν εγκαταλείπουν τις μεθόδους τους. Χωρίς να έχουν τη δύναμη και το θάρρος να μας αντιμετωπίσουν στο πεδίο της μάχης, καταστρέφουν κυνικά τον άμαχο πληθυσμό. Αυτό είναι κακό που δεν έχει όρια. Και αν δεν τιμωρηθούν, αυτό δεν θα σταματήσει ποτέ» είπε ο Ζελένσκι.



protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πόλεμος στην Ουκρανία: «Μόνο οι Ουκρανοί έχουν τον τύπο πυραύλου που έπληξε το Κραματόρσκ» λέει το Κρεμλίνο"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ιαπωνία και Μαυροβούνιο απελαύνουν Ρώσους διπλωμάτες

Η Ιαπωνία και το Μαυροβούνιο ανακοίνωσαν ότι απελαύνουν 12 Ρώσους διπλωμάτες και αξιωματούχους για να εκφράσουν την αγανάκτησή τους για τον θάνατο πολλών αμάχων στην Ουκρανία, όπως καταγγέλλεται.

Οι απελάσεις αυτές έγιναν αφού πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη πάρει ανάλογα μέτρα, αυξάνοντας την πίεση στη Ρωσία μετά τις καταγγελίες για τα εγκλήματα πολέμου που φέρονται να διέπραξαν ρωσικά στρατεύματα στην περιοχή του Κιέβου.

«Έπειτα από μια ενδελεχή έρευνα στη χώρας μας, ζητήσαμε την απέλαση οκτώ διπλωματών της ρωσικής πρεσβείας στην Ιαπωνία και αξιωματούχων της εμπορικής αντιπροσωπείας της Ομοσπονδίας της Ρωσίας», δήλωσε η Χικαρίκο Όνο εκπρόσωπος του ιαπωνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα με την ίδια, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στο Τόκιο, ο Μιχαήλ Γκαλούζιν, ενημερώθηκε για την απόφαση του Τόκιο στη διάρκεια συνάντησής του με τον Ιάπωνα υφυπουργό Εξωτερικών Τακέο Μόρι.

Ο πρέσβης, ο οποίος δεν περιλαμβάνεται στους διπλωμάτες που θα απελαθούν, ενημερώθηκε ότι ο θάνατος αμάχων «αποτελεί σοβαρή παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και έγκλημα πολέμου», τόνισε η Όνο.

Παράλληλα ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα ανακοίνωσε σήμερα την επιβολή νέων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας λόγω των παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου στην Ουκρανία.

«Θα απαγορεύσουμε την εισαγωγή ρωσικού άνθρακα. Θα υιοθετήσουμε εναλλακτικές και μειώνοντας τις εισαγωγές, θα μειώσουμε την ενεργειακή μας εξάρτηση από τη Ρωσία», τόνισε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

Ο Κισίντα πρόσθεσε ότι θα παγώσουν και τα περιουσιακά στοιχεία αρκετών ρωσικών τραπεζών, ενώ θα επεκταθούν και οι κυρώσεις εναντίον Ρώσων.

Απέλαση διπλωματών και από το Μαυροβούνιο

Στο μεταξύ και το Μαυροβούνιο ζήτησε την απέλαση τεσσάρων Ρώσων διπλωματών, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας.

Οι διπλωμάτες αυτοί «παραβίασαν τους διπλωματικούς κανόνες», διευκρίνισε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες Πέμπτη.

Αυτοί έχουν περιθώριο μίας εβδομάδας για να εγκαταλείψουν το Μαυροβούνιο, ενώ ήδη έχει απελαθεί από τη χώρα ένας ακόμη Ρώσος διπλωμάτης.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία: Ιαπωνία και Μαυροβούνιο απελαύνουν Ρώσους διπλωμάτες"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news