facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2022

Ρούλα Πισπιρίγκου: «Δεν θα περνούσε ποτέ από το μυαλό της να κάνει κακό στα σπλάχνα της», λέει ο δικηγόρος της

Η Ρούλα Πισπιρίγκου έδωσε γραπτές εξηγήσεις στην Αστυνομία μετά τις νέες εξελίξεις που προέκυψαν στην υπόθεση των τριών νεκρών παιδιών στην Πάτρα, με τον δικηγόρο της να σημειώνει ότι η ίδια ανέφερε πως «δεν θα μπορούσε να βλάψει τα σπλάχνα της».

Ο Όθων Παπαδόπουλος μίλησε στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και ανέφερε ότι η 33χρονη είπε στο υπόμνημα που παρέδωσε στις αρχές, ότι «αρνείται κατηγορηματικά την τέλεση οποιασδήποτε πράξης που θα μπορούσε να στραφεί ενάντια στα ίδια της τα παιδιά».

«Δεν θα περνούσε ποτέ από το μυαλό να κάνει κακό στα σπλάχνα της», είπε χαρακτηριστικά για την Ρούλα Πισπιρίγκου και πρόσθεσε πως «δίνει μια αναλυτική εξιστόρηση της πορείας της οικογένειας της, από την δημιουργία της, που αρχίζει το 2013 μέχρι και τις μέρες μας. Είναι ιδιαίτερα περιεκτική και αναλυτική σε όλα όσα εξιστορεί».

Μάλιστα, σε ερώτηση σχετική με σημάδια που εντοπίστηκαν πάνω στο σώμα των παιδιών, ο κ. Παπαδόπουλος υποστήριξε πως υπήρχαν είτε πριν φύγουν από την ζωή τα παιδιά της 33χρονης, είτε τα απέκτησαν κατά την διαδικασία της νεκροτομής.

«Γίνεται αναφορά στα σημάδια των παιδιών, αλλά θεωρώ ότι για όποιον έχει μελετήσει την δικογραφία, δεν χρειάζεται ιδιαίτερη επισήμανση και αναφορά. Για τα σημάδια μιλάνε οι ίδιοι οι γιατροί και οι νοσηλευτές, οι οποίοι έχουν εξεταστεί και καταθέσει πως τα όποια σημάδια υπήρχαν ήταν μεταθανάτια. Δηλαδή είτε προκλήθηκαν κατά την προσπάθεια καρδιολογικής αναζωογόνησης που έγινε στα παιδιά, ή κατά την εξέλιξη της νεκροτομής», είπε ο δικηγόρος της κατηγορούμενης στο δελτίο του ΑΝΤ1.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρούλα Πισπιρίγκου: «Δεν θα περνούσε ποτέ από το μυαλό της να κάνει κακό στα σπλάχνα της», λέει ο δικηγόρος της"

Στόλτενμπεργκ: «Η Ρωσία αποτελεί τον πιο άμεσο κίνδυνο για την ασφάλειά μας»

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ μίλησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την Ρωσία και για την είσοδο της Φιλανδίας-Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

«Ήμουν παρών στη Λισαβόνα όταν συμφωνήσαμε το προηγούμενο Στρατηγικό Δόγμα. Τότε, ο πρόεδρος Μεντβέντεφ ήταν παρών από τη Ρωσία, που συμμετείχε σε συνάντηση του ΝΑΤΟ. Στο Δόγμα συμφωνήσαμε ότι η Ρωσία ήταν στρατηγικός εταίρος. Δεν είναι αυτή η περίπτωση σε αυτό το στρατηγικό δόγμα. Είπαμε ξεκάθαρα ότι η Ρωσία αποτελεί τον πιο άμεσο κίνδυνο για την ασφάλεια μας και επίσης γίνεται αναφορά στην Κίνα».

Παράλληλα, χαρακτήρισε «ιστορική απόφαση» την πρόσκληση της Φινλανδίας και της Σουηδίας να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ, συμπληρώνοντας ότι πλέον χρειάζεται η επικύρωση από τα 30 κοινοβούλια των μελών της Συμμαχίας.

«Αυτό είναι καλό για τη Φινλανδία και τη Σουηδία, είναι καλό για τη Συμμαχία, είναι καλό για την σταθερότητα στην ευρωατλαντική περιοχή και δείχνει ότι οι θύρες του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτές» ανέφερε ο κ. Στόλτενμπεργκ.

Επισήμανε ότι «μέχρι τον Δεκέμβριο, ο Πρόεδρος Πούτιν πρότεινε στο ΝΑΤΟ την αποκαλούμενη Συνθήκη Ασφαλείας, την οποία έπρεπε να υπογράψουμε λέγοντας μεταξύ άλλων “όχι άλλα νέα μέλη στο ΝΑΤΟ. Υπογράψτε”. Δεύτερον ότι πρέπει να μετακινήσουμε όλα τα στρατεύματα και την υποδομή από μέλη του ΝΑΤΟ τα οποία προσχώρησαν μετά το 1997, που σημαίνει ότι όλα τα μέλη στην ανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας δεν θα έπρεπε να έχουν στρατεύματα ούτε υποδομές του ΝΑΤΟ».

«Φυσικά δεν το δεχτήκαμε αυτό, εισέβαλε στην Ουκρανία γιατί ήθελε λιγότερο ΝΑΤΟ στα σύνορά του. Αυτό που παίρνει ο Πρόεδρος Πούτιν είναι περισσότερο ΝΑΤΟ, ακριβώς το αντίθετο. Περισσότερο ΝΑΤΟ, στρατιωτική παρουσία στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας και δύο νέα μέλη στο ΝΑΤΟ» υπογράμμισε.

aftodioikisi 

Διαβάστε Περισσότερα » " Στόλτενμπεργκ: «Η Ρωσία αποτελεί τον πιο άμεσο κίνδυνο για την ασφάλειά μας» "

Ουκρανία -Εξαγωγές σιτηρών: Την ερχόμενη εβδομάδα η υπογραφή της συμφωνίας με την Τουρκία

Σε συμφωνία επί της αρχής κατέληξαν οι αντιπροσωπείες της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Τουρκίας στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη αναφορικά με το ξεμπλοκάρισμα των εξαγωγών σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια.

Όπως ανακοίνωσε ο τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, επιτεύχθηκε συμφωνία για τη δημιουργία «ασφαλών διαδρόμων» στη Μαύρη Θάλασσα για τη μεταφορά των σιτηρών από τα λιμάνια της Ουκρανίας, καθώς και για τη δημιουργία ενός κέντρου συντονισμού των επιχειρήσεων αυτών.

Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας θα καθοριστούν την ερχόμενη εβδομάδα, όταν θα υπογραφεί το τελικό κείμενο, ανέφερε ο Χουλουσί Ακάρ.

Οι συνομιλίες αυτές, στις οποίες συμμετείχαν στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες των τριών χωρών, παρουσία εκπροσώπων των Ηνωμένων Εθνών, κράτησαν περίπου 3,5 ώρες.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ουκρανία -Εξαγωγές σιτηρών: Την ερχόμενη εβδομάδα η υπογραφή της συμφωνίας με την Τουρκία"

Αλέξης Κούγιας: Η υποχρεωτική αναστολή της εκτέλεσης ποινής στον Λιγνάδη βασίστηκε σε νόμο που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ

Στο άρθρο 497 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που ψήφισε μόνο του το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, και το οποίο δεν υπήρχε στον προηγούμενο Κώδικα, βασίστηκε η απόφαση του Δικαστηρίου για την υποχρεωτική αναστολή εκτέλεση της ποινή του Δημήτρη Λιγνάδη, αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο συνήγορός του Αλέξης Κούγιας, καταδικάζοντας την  στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο έσπευσε να επιτεθεί στην Δικαιοσύνη για την απόφαση.

Αναλυτικά η δήλωση του Αλέξη Κούγια για το ζήτημα της αναστολής:

Λυπάμαι που βρίσκομαι στη δύσκολη θέση άλλη μια φορά, η προηγούμενη ήταν στην υπόθεση Ριχάρδου, ενός αθώου Έλληνα πολίτη, ανεξαρτήτως της αντιπάθειας όλων μας στο επάγγελμά του, ο οποίος άδικα και μόνο για λόγους πολιτικών εντυπώσεων κλείστηκε στις φυλακές με ενενήντα ακόμη αθώους ανθρώπους και με πολιτικούς που θριαμβολογούσαν γι’ αυτή την ακραία παράβαση των ποινικών νόμων και του Συντάγματος, μόνο και μόνο για να αποκομίσουν πρόσκαιρα ψηφοθηρικά οφέλη, ενώ ήταν παντελώς αθώος.

Σήμερα, ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και πολλοί βουλευτές και πρώην υπουργοί, ενώ η Πρόεδρος και οι Τακτικοί Δικαστές του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου των Αθηνών αποφάσισαν ότι ο κύριος Δημήτρης Λιγνάδης είναι αθώος όλων των πράξεων για τις οποίες κατηγορήθηκε και ενώ γνωρίζουν ότι τον κύριο Λιγνάδη καταδίκασαν, με πλειοψηφία μίας ψήφου, ένορκοι που και το νόμο δεν γνωρίζουν και το κυριότερο, ότι αυτοί παραπλανήθηκαν από αγράμματους νομικά και ασυνείδητους ηθικά, παρουσιαστές και παρουσιάστριες, lifestyle εκπομπών της τηλεόρασης, που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι όχι η δημοσιογραφία, αλλά μόνο η τηλεθέαση μέσα από ένα ατελείωτο κουτσομπολιό, τόλμησαν, πάλι για ψηφοθηρικούς και μόνο λόγους, να αμφισβητήσουν τη σημερινή απόφαση της ανεξάρτητης ελληνικής Δικαιοσύνης, η οποία αποφάσισε, εφαρμόζοντας ένα νόμο και συγκεκριμένα το άρθρο 497 παράγραφος 8 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, τον οποίο μόνο το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε, δεν υπήρχε στον προηγούμενο Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και το οποίο άρθρο διατάσσει τους Δικαστές και τα Δικαστήρια να αποφασίζουν υποχρεωτικά την αναστολή εκτελέσεως της ποινής όταν ο κατηγορούμενος που καταδικάστηκε:

  • έχει μόνιμη και γνωστή κατοικία στην Ελλάδα,
  • δεν είναι ύποπτος φυγής,
  • δεν έχει προετοιμάσει τη φυγή του στο εξωτερικό,
  • δεν είναι φυγόποινος,
  • δεν είναι φυγόδικος,
  • δεν έχει καταδικαστεί για κακούργημα και
  • δεν υπάρχει φόβος να διαπράξει, εάν μείνει ελεύθερος, εγκλήματα

Ο κύριος Λιγνάδης καταδικάστηκε με ψήφους τέσσερις έναντι τριών αθωωτικών για μία πράξη που τελέστηκε τον Μάρτιο του 2015, δηλαδή πριν επτά ολόκληρα χρόνια, χωρίς επί επτά χρόνια, ζώντας ελεύθερος, να έχει διαπράξει έστω και τροχαία παράβαση και έχοντας επί σχεδόν πενήντα έτη, λευκό ποινικό μητρώο.

Επομένως, σύμφωνα με το νόμο που έφερε προς ψήφιση στη Βουλή, ο ασκηθείς μαζί μου ως δικηγόρος, πρώην συνεργάτης του γραφείου μου, τότε υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, τον οποίο παμψηφεί ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και ήταν έναν από τα σωστότερα και αρτιότερα νομοθετήματα μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου, το Δικαστήριο έπρεπε υποχρεωτικά να αφήσει ελεύθερο τον κύριο κατηγορούμενο, διότι διαφορετικά θα παραβίαζε με ακραίο τρόπο το νόμο και τα δικαιώματα του κατηγορουμένου.

Μετά από όλη αυτή τη νομική ανάλυση, είμαι βέβαιος ότι, τόσο ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και όσοι παραπλανήθηκαν αγνοώντας αυτό που πριν τρία χρόνια ψήφισαν, θα ζητήσουν συγγνώμη, τόσο από τους Τακτικούς Δικαστές, όσο και από ολόκληρο τον ελληνικό Λαό για το λάθος, το οποίο διέπραξαν με αυτές, λόγω αγνοίας νόμου, τοποθετήσεις.

Επιτέλους, οι πολιτικοί, ανεξαρτήτως κόμματος και χρώματος, να αφήσουν τη Δικαιοσύνη έξω από τα πολιτικά παιχνίδια τους, γιατί προκαλεί τουλάχιστον θυμηδία όταν οι δικαστικές αποφάσεις τους εξυπηρετούν, να υπερηφανεύονται γι’ αυτές και όταν τους βλάπτουν πολιτικά, να επιτίθενται σ’ αυτές.

Αθήνα, 13/7/2022

Με εκτίμηση και σεβασμό

Αλέξης Κούγιας

Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Αλέξης Κούγιας: Η υποχρεωτική αναστολή της εκτέλεσης ποινής στον Λιγνάδη βασίστηκε σε νόμο που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ"

Αμερικανικό «ράπισμα» στην Άγκυρα – Μενέντεζ: Πολλά τα ζητήματα που πρέπει να λύσει η Τουρκία για τα F-16

Πρώτο ηχηρό ράπισμα στην Άγκυρα, μετά το αναθεωρητικό σόου με τον χάρτη-πρόκληση που παρέλαβε από τους Γκρίζους Λύκους ο κυβερνητικός εταίρος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Μία από τις δύο τροπολογίες για την απαγόρευση αναβάθμισης των F-16 ή πώλησης νέων μαχητικών στην Τουρκία έλαβε πράσινο φως από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής των Ηνωμένων Πολιτειών.

Βάσει της τροπολογίας, η οποία θα συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν μπορεί να πωλήσει ή να εγκρίνει άδεια για την εξαγωγή νέων αεροσκαφών F-16 ή τεχνολογίας αναβάθμισης F-16 ή κιτ εκσυγχρονισμού σύμφωνα με οποιαδήποτε αρχή που προβλέπεται από τον νόμο περί ελέγχου εξαγωγών όπλων στην κυβέρνηση της Τουρκίας ή σε οποιαδήποτε υπηρεσία ή όργανο της Τουρκίας.

Η τροπολογία αφήνει παράθυρο άρσης της απαγόρευσης, υπό τον ξεκάθαρο όρο ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα πιστοποιήσει στο Κογκρέσο ότι η πώληση αυτή είναι προς το ζωτικό συμφέρον εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ και θα δώσει αναλυτική περιγραφή των μέτρων που λαμβάνονται για να διασφαλιστεί ότι τα F-16 δεν χρησιμοποιούνται για υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα.

Από το βήμα της επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας έδειξε προς τον επόμενο κύκλο ενημέρωσης εταίρων και συμμάχων για τις νέες προκλήσεις της Άγκυρας. Επεφύλαξε, δε, ένα δηκτικό σχόλιο για το αναθεωρητικό κρεσέντο του πολιτικού συνοδοιπόρου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν:

«Πράγματα που πριν λίγα χρόνια θα θεωρούντο γραφικά ή αδιανόητα, αποτελούν κομμάτι της ημερήσιας διάταξης της συμπεριφοράς της γείτονος χώρας… Θα καταλήξω να θεωρώ ως κομπλιμέντο προς εμένα πως δεν αμφισβητείται η ελληνικότητα της Κέρκυρας και των Παξών…», είπε ο κ. Δένδιας.

«Τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και η εθνική μας κυριαρχία είναι απολύτως κατοχυρωμένα από το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες. Είναι απολύτως προστατευμένα. Η χώρα έχει τους συμμάχους της, έχει το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος της, έχει αμυντική ικανότητα που έχουμε φροντίσει να ενισχύσουμε πάρα πολύ το τελευταίο διάστημα» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

«Οι κόκκινες γραμμές μας πρέπει να είναι σαφείς. Όχι όπως αυτές του 2020», ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση.

«Αυτή η πολιτική του πιστού, δεδομένου και υπάκουου συμμάχου δεν εξυπηρετεί τις πολιτικές της χώρας. Η λογική αυτή αντανακλάται και στην κατασκευή εικονικών πραγματικοτήτων, όπως περί της απομόνωσης της Τουρκίας. Δυστυχώς η παραβατική Τουρκία κάθε άλλο παρά απομονωμένη είναι», επεσήμανε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Η σκυταλοδρομία της αποχαλίνωσης συνεχίζεται στη γείτονα. Το δεξί χέρι του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, και αντιπρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, Σεμίχ Γιαλτσίν, με ανάρτησή του υποστήριξε ότι το τουρκικό έθνος είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης των νησιών του Αιγαίου.

«Είναι φυσιολογικό ο κ. Μητσοτάκης, που παρεξήγησε τα νησιά του Αιγαίου ως ελληνικά, να τρομάζει από τη στάση του MHP, που υπερασπίζεται τα απαραίτητα δικαιώματα της Τουρκίας στο Αιγαίο και αντανακλά την ισχυρή φωνή της συνείδησης του έθνους», ανάρτησε στο Twitter ο κ. Γιαλτσίν.

Τη στιγμή που αμερικανικά F-35 πετάνε στο FIR Αθηνών με ελληνικά αεροσκάφη, ο αρχηγός ΓΓΕΘΑ βρέθηκε στη φωλιά των stealth αεροσκαφών στο Τέξας. Οι επαφές του στις ΗΠΑ με στρατιωτικούς και Αξιωματούχους συνεχίζονται, ενώ την ίδια στιγμή στο Λοριάν της Γαλλίας ξεκίνησε το «χτίσιμο» της 2ης Ελληνικής φρεγάτας Μπελαρά.

«Στη γραμμή παραγωγής του F-35 σύντομα θα κυματίζει και η Ελληνική Σημαία! Με τις Ένοπλες Δυνάμεις μας στην ελίτ των μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς, η ασφάλεια και η σταθερότητα στην περιοχή μας και πέραν αυτής, είναι εγγυημένη!», έγραψε στο Facebook ο Κωνσταντίνος Φλώρος.

Τη σταθερή βούληση της Ελλάδας για περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων και διεύρυνση της συνεργασίας με το Ισραήλ εξέφρασε ο κ. Μητσοτάκης σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον νέο πρωθυπουργό της χώρας, Γιαΐρ Λαπίντ.

Ξεκάθαρο μήνυμα Ερντογάν

Ξεκάθαρο μήνυμα έστειλε πριν από λίγο ο γερουσιαστής Μενέντεζ στην Τουρκία για τα F-16, αναλύοντας τους όρους του για να δώσει το πράσινο φως σε μια τέτοια πώληση.

Είμαι πολύ ξεκάθαρος σε αυτό το θέμα είπε, πουλάμε το στρατιωτικό υλικό μας με βάσει συγκεκριμένες προδιαγραφές δεν τα πουλάμε μόνο για το κέρδος, και στην περίπτωση της Τουρκίας έχουμε μια σειρά από σοβαρά προβλήματα: από τους S-400 και τις υπερπτήσεις πάνω από τον ελληνικό εναέριο χώρο, έως την στενή σχέση της άγκυρας με την Μόσχα και το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η λίστα είπε ο γερουσιαστής, είναι μεγάλη και για να επιτευχθεί μια τέτοια πώληση θα πρέπει η Τουρκία να επιλύσει αυτά τα ζητήματα. Αν το κάνει, τότε υπάρχει μια πιθανότητα να τα πάρει, εγώ όμως, πρόσθεσε, δεν βλέπω καμία διάθεση εκ μέρους του Ερντογάν.

Δεν θα μπορούσε να είναι πιο καθαρό το μήνυμα του κ. Μενέντεζ ο οποίος σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τον Σεπτέμβρη θα καταθέσει στην Γερουσία ανάλογη τροπολογία με αυτή που κατέθεσε ο Κρις Πάπας στην Βουλή για την απαγόρευση των F-16.

ertnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Αμερικανικό «ράπισμα» στην Άγκυρα – Μενέντεζ: Πολλά τα ζητήματα που πρέπει να λύσει η Τουρκία για τα F-16"

Σαράντα χώρες ζητούν από τη Ρωσία να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία

Σαράντα χώρες ζήτησαν την Τετάρτη με κοινή διακήρυξη από τη Ρωσία να  σταματήσει αμέσως «τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία» και δήλωσαν ότι στηρίζουν την προσφυγή του Κιέβου στο Διεθνές Δικαστήριο.

Στη διακήρυξη αυτή, που μεταξύ άλλων υπογράφεται από την ΕΕ, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ, οι χώρες εκφράζουν τη στήριξή τους στην προσφυγή της Ουκρανίας εναντίον της Ρωσίας στο Διεθνές Δικαστήριο με βάση τη Σύμβαση του 1948 για την πρόληψη και καταστολή του εγκλήματος της γενοκτονίας, με στόχο να αποδειχθεί ότι η στρατιωτική επέμβαση της Μόσχας δεν έχει νομική βάση και στηρίζεται «σε αβάσιμους ισχυρισμούς περί γενοκτονίας».

Στο κείμενο υπενθυμίζεται ότι το Δικαστήριο απαίτησε από τη Μόσχα να σταματήσει τον πόλεμο στις 16 Μαρτίου 2022.

«Η Ρωσία πρέπει να λογοδοτήσει για τις πράξεις της (…) οι απώλειες και οι ζημιές που υπέστη η Ουκρανία (…) απαιτούν την πλήρη και κατεπείγουσα αποζημίωση» από τη Μόσχα, προστίθεται στη διακήρυξη αυτήν.

Σύμφωνα με την Ουκρανία, θα χρειαστούν τουλάχιστον 750 δισεκατομμύρια δολάρια για την ανοικοδόμηση της χώρας μετά τον πόλεμο.

Το Διεθνές Δικαστήριο εδρεύει στη Χάγη και οι αποφάσεις του είναι δεσμευτικές και αμετάκλητες. Βασίζει την ετυμηγορία του κυρίως σε συνθήκες και συμβάσεις, όμως δεν έχει κανένα μέσο για να υποχρεώνει κάποια χώρα να τηρήσει τις αποφάσεις του.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Σαράντα χώρες ζητούν από τη Ρωσία να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία"

Συντριβή ελικοπτέρου: Σώοι ο πιλότος και το τέταρτο μέλος του πληρώματος – Δύο νεκροί

Δυο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι δυο εντοπίστηκαν ζωντανοί μετά τη συντριβή του ελικοπτέρου στη Σάμο. Το βράδυ εντοπίστηκε ζωντανό  το τέταρτο μέλος του πληρώματος καθώς όπως έγινε γνωστό κολύμπησε και βγήκε στη στεριά. Είναι Μολδαβός και τον βοήθησε η καλή φυσική του κατάσταση και τα ρεύματα της θάλασσας. Επίσης σώος εντοπίστηκε και ο Ρουμάνος πιλότος.  Το πυροσβεστικό ελικόπτερο που κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή του Αγίου Μηνά, στη Σάμο, επιχειρούσε στη μεγάλη φωτιά που έχει ξεσπάσει στο νησί. Πρόκειται για ελικόπτερο Mi-8, μεσαίου τύπου με κάδο, το οποίο νοικιάζει η Πυροσβεστική, με τετραμελές πλήρωμα: έναν Ρουμάνο, δύο Μολδαβούς και έναν Έλληνα μεταφραστή. Η πτώση του έγινε στον όρμο Πλάκας, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, στην προσπάθεια να μαζέψει νερό από τη θάλασσα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πυροσβεστικής:

Σε συνέχεια ενημέρωσης, αναφορικά με την εξέλιξη της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης για τον εντοπισμό των μελών του ελικοπτέρου που κατέπεσε στην θαλάσσια περιοχή Ν.Δ. της Νήσου Σάμος, έχουν περισυλλεγεί όλα τα μέλη του πληρώματος.

Συγκεκριμένα, το πλήρωμα του ελικοπτέρου αποτελείτο από έναν (1) άνδρα ημεδαπό και τρείς (3) άνδρες Ρουμανικής και Μολδαβικής Ιθαγένειας.

Εκ των μελών του πληρώματος, σώοι εντοπίστηκαν οι δύο και χωρίς αισθήσεις έχουν περισυλλεγεί δύο ακόμη.

Στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης συμμετείχαν πλωτά σκάφη του Λιμενικού Σώματος, δύο (2) ελικόπτερα του ΕΚΣΕΔ και εθελοντές με ιδιωτικά αλιευτικά σκάφη.

Κατά τον Γιώργο Σιδέρη,  ο ένας νεκρός φορούσε φόρμα πτήσης κι έχει επίρραμα με κωδικό όνομα με αποτέλεσμα οι αρχές να υποθέτουν ότι αυτός είναι ο συγκυβερνήτης. Το άλλο άτομο που ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του, δεν φορούσε φόρμα πτήσης και δεν έχει κάποιο άλλο χαρακτηριστικό. Άνθρωποι που γνωρίζουν την περιοχή και πετούν συχνά σε αυτή, αναφέρουν ότι στο στενό Σάμου- Φούρνων – Ικαρίας οι βορειοδυτικοί ισχυρότατοι άνεμοι που χτυπούν στο βουνό Κέρκη κι επιστρέφουν, δημιουργούν ουσιαστικά έναν μικρό κυκλώνα.

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής της ΕΡΤ, Χάρης Ζαβουδάκης, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, το ελικόπτερο που επιχειρούσε να πάρει νερό από την περιοχή της Πλάκας άκουσαν ένα θόρυβο ενώ άλλοι το είδαν να χάνει ύψος και να πέφτει. Κατά τον πιλότο που σώθηκε όλα τα μέλη του πληρώματος βγήκαν από την άτρακτο. Στο δεύτερο άτομο που εντοπίστηκε έγινε ΚΑΡΠΑ χωρίς αποτέλεσμα ενώ στη συνέχεια χωρίς τις αισθήσεις εντοπίστηκε τρίτο άτομο.

Στις 18:30, σχεδόν 35 λεπτά μετά την συντριβή του ελικοπτέρου στη θαλάσσια περιοχή του Αγίου Μηνά, βόρεια του Παλαιοχωρίου, άνδρες του Λιμενικού εντόπισαν σώο το ένα μέλος από τα τέσσερα του πληρώματος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πυροσβετικής «κατά την επιχείρηση αεροπυρόσβεσης, ένα ελικόπτερο τύπου ER-MH4 μισθωμένο από το Πυροσβεστικό Σώμα κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή Άγιος Μηνάς, πλησίον της παραλίας Πλάκα, Ν.Δ. της Νήσου Σάμος.Το ελικόπτερο απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Σάμου».

Το ελικόπτερο είχε σταλεί στην πυρκαγιά που ξέσπασε περίπου στις 2 το μεσημέρι στον όρμο της Πλάκας, ενώ στην περιοχή έπνεαν άνεμοι έντασης 6 μποφόρ. Αμέσως μετά την πτώση του ελικοπτέρου ξεκίνησαν έρευνες από δεύτερο Mi8 και ένα πλοίο του Λιμενικού.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Συντριβή ελικοπτέρου: Σώοι ο πιλότος και το τέταρτο μέλος του πληρώματος – Δύο νεκροί"

Λιβάνιος: Νέα εφαρμογή με αποστολή sms για τον έλεγχο ΚΤΕΟ του αυτοκινήτου

Έρχεται τις επόμενες μέρες μια νέα εφαρμογή, με αποστολή sms στους πολίτες για τον έλεγχο ΚΤΕΟ του αυτοκινήτου τους, ενώ την Παρασκευή παρουσιάζεται η ηλεκτρονική μεταβίβαση αυτοκινήτου και στο τέλος του μήνα θα έχουμε την αστυνομική ταυτότητα και το δίπλωμα αυτοκινήτου στο κινητό μας.

Αυτό τόνισε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Θοδωρής Λιβάνιος, στο πλαίσιο συζήτησης του 5ου “InvestGR Forum 2022: A New Greece Emerges” που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο ξενοδοχείο Grand Hyatt Athens.

Ειδικότερα, ο κ. Λιβάνιος έκανε λόγο για το σημαντικό κομμάτι της ωρίμανσης μεγάλων ψηφιακών έργων και υλοποίησής τους από το Ταμείο Ανάκαμψης, μιλώντας «για ιστορική ευθύνη, ώστε να αξιοποιηθεί κατάλληλα προς όφελος της οικονομίας και των Ελλήνων πολιτών».

Ο κ. Λιβάνιος αναφέρθηκε στο σύστημα του εμβολιασμού, «ένα μεγάλο έργο που πέτυχε και έδειξε τον τρόπο με τον οποίο θέλουμε να λειτουργούμε το κράτος, το κράτος που πηγαίνει στον πολίτη. Όπως με τις διαγνωστικές εξετάσεις για τις γυναίκες για διάφορες μορφές καρκίνου».

Όπως τόνισε «η δεκαετία της βαθιάς οικονομικής κρίσης έβαλε ένα μεγάλο φρένο στις επενδύσεις της νέας τεχνολογίας», ενώ μιλώντας για τη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού, υπογράμμισε ότι «δεν είναι ένα συνηθισμένο κείμενο, ένα ευχολόγιο. Είναι ένας οδικός χάρτης για ψηφιακή μετάβαση της Ελλάδας». Σημείωσε μάλιστα τους δυο βασικούς άξονες, την εξυπηρέτηση πολίτη και επιχειρηματία και δεύτερον την μείωση των διοικητικών βαρών της γραφειοκρατίας και την βέλτιστη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού του δημόσιου τομέα.

Όπως επεσήμανε, «πέρα από τα μικρά, δρομολογούμε μια σειρά μεγάλων έργων υποδομών και ψηφιοποίησης, όπως είναι η ψηφιοποίηση της πολεοδομίας, η ολοκλήρωση ψηφιοποίησης όλων των αρχείων των υποθηκοφυλακείων, η επέκταση των διαλειτουργικοτήτων των μητρώων του δημόσιου τομέα, ενώ έρχονται έργα για την αναβάθμιση των υποδομών του Δημοσίου, όπως η επέκταση του G cloud, έργα που αφορά στον τομέα της υγείας, αλλά και σε κάθε σχεδόν τομέα της καθημερινής ζωής».

Όσον αφορά στον τομέα των τηλεπικοινωνίων, ο υφυπουργός είπε ότι η Ελλάδα είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο στην κινητή τηλεφωνία, «το 5G έχει προχωρήσει και η ανάπτυξή του πηγαίνει με πολύ καλά βήματα αλλά έχουμε πρόβλημα στην σταθερή τηλεφωνία λόγω κρίσης και ιδίως στο κομμάτι της ταχύτητας του διαδικτύου, της ανάπτυξης της ευρυζωνικότητας και των οπτικών ινών».

Ο κ. Λιβάνιος μίλησε για την επιδότηση των νοικοκυριών με το πρόγραμμα του Super fast Broadband όπου δίνεται ένα voucher για σύνδεση οπτικής ίνας. «Επίσης, τις αμέσως επόμενες μέρες, έχουμε το σχετικό πρόγραμμα επιδότησης για εγκατάσταση δικτύου οπτικών ινών σε πολυκατοικίες, αλλά και επιδοτούμε επιχειρήσεις και κατοικίες σε περιοχές που δεν έχουν εμπορικό ενδιαφέρον, όπως σε μικρά ορεινά χωριά ή αγροτικές περιοχές για δίκτυο οπτικών ινών. Ταυτόχρονα υπάρχει μια συγκεκριμένη στρατηγική για την ανάπτυξη των μικροδορυφόρων, αλλά και για την περαιτέρω μείωση του τηλεπικοινωνιακού κόστους».

Ο κ. Λιβάνιος δεν παρέλειψε να μιλήσει και τους ψηφιακούς νομάδες οι οποίοι για να έρθουν στην Ελλάδα πρέπει να υπάρχουν υποδομές. Καταλήγοντας, ανέφερε ότι «δουλεύουμε πολύ συστηματικά και στα δύο μέτωπα, και στον τομέα των μικρών καθημερινών αλλαγών και στον τομέα των μεγάλων έργων. Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν ακόμη, δεν έχουμε καιρό για χάσιμο, όλα όμως θα καταλήξουν σε μια καλύτερη χώρα».

aftodioikisi 

Διαβάστε Περισσότερα » " Λιβάνιος: Νέα εφαρμογή με αποστολή sms για τον έλεγχο ΚΤΕΟ του αυτοκινήτου "

«Καίγονται» από καύσωνα και φωτιές Γαλλία, Ισπανία και Πορτογαλία – Προβλέψεις για πάνω από 47 βαθμούς

Αντιμέτωπες με σφοδρό κύμα καύσωνα αλλά και με μεγάλες πυρκαγιές βρίσκονται Ισπανία, Γαλλία και Πορτογαλία με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών. 

Περισσότερες από 20 δασικές πυρκαγιές μαίνονται στην Πορτογαλία και πολλές ακόμη απειλούν χωριά στη δυτική Ισπανία και διαταράσσουν τις διακοπές των τουριστών, εν μέσω ενός καύσωνα που σύμφωνα με τους μετεωρολόγους θα ωθήσει τον υδράργυρο πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Στη Γαλλία, περίπου 800 πυροσβέστες, με τη βοήθεια έξι αεροσκαφών, δίνουν μάχη με δύο πυρκαγιές στα νοτιοδυτικά, εξαιτίας των οποίων εκκενώθηκαν πολλά κάμπινγκ όπου έκαναν διακοπές χιλιάδες τουρίστες, όπως ανέφερε η περιφερειάρχης της Ζιρόντ, Φαμπιέν Μπουσιό.

Στο Αλγκάρβε της Πορτογαλίας, μια επαρχία δημοφιλή στους τουρίστες, οι αρχές απέκλεισαν την πρόσβαση στο πολυτελές θέρετρο Κουίντα ντο Λάγκο και σε ένα γήπεδο γκολφ, λόγω των πυκνών καπνών που κάλυψαν την περιοχή. «Η φωτιά μπαίνει σε αστική ζώνη, με πολλή ξηρή βλάστηση (…) Ανησυχούμε και αυτό λέμε στον κόσμο», είπε ο Ρίτσαρντ Μάρκες, ένας εργαζόμενος στην υπηρεσία πολιτικής προστασίας.

Στην περιοχή της Λεϊρία, στα βόρεια της Λισαβόνας, όπου το θερμόμετρο έδειχνε σήμερα 45 βαθμούς Κελσίου, οι αρχές απέκλεισαν έναν κεντρικό αυτοκινητόδρομο. Φλόγες και πυκνοί καπνοί υψώνονται και από τις δύο πλευρές του δρόμου, ενώ ελικόπτερα και αεροσκάφη κάνουν συνεχώς ρίψεις νερού.

Κάτοικοι των γύρω χωριών που δεν τα εγκατέλειψαν, έριχναν νερό στις στέγες των σπιτιών τους.

Σχεδόν 800 πυροσβέστες συμμετέχουν στη μάχη για την κατάσβεση δύο πυρκαγιών στην περιοχή της Λεϊρία. Σε όλη την ηπειρωτική Πορτογαλία έχουν κινητοποιηθεί 2.124 πυροσβέστες και 28 αεροσκάφη για να αντιμετωπίσουν 24 δασικές πυρκαγιές. Σχεδόν όλη η χώρα έχει τεθεί σε «κόκκινο συναγερμό» λόγω του καύσωνα. Στο Σανταρέμ και τη Λεϊρία η θερμοκρασία έφτασε τους 45 βαθμούς, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία IPMA. Το απόλυτο ρεκόρ για την Πορτογαλία είναι οι 47,3 βαθμοί Κελσίου που καταγράφηκαν το 2003.

Εκκενώθηκαν κάμπινγκ

Στη Ζιρόντ της Γαλλίας έχουν καεί μέχρι τώρα τουλάχιστον 27.000 στρέμματα δάσους, είπε η περιφερειάρχης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό BFM TV. Η μεγαλύτερη από τις δύο πυρκαγιές είναι εκείνη που πλησιάζει στην πόλη Λαντιράς, στα νότια του Μπορντό. Οι γύρω δρόμοι αποκλείστηκαν και 500 κάτοικοι απομακρύνθηκαν.

Η δεύτερη πυρκαγιά καίει κατά μήκος των ακτών του Ατλαντικού, κοντά στον εμβληματικό «Αμμόλοφο του Πιλά», τον ψηλότερο αμμόλοφο στην Ευρώπη. Νέφη μαύρου καπνού υψώνονται στον ουρανό πάνω από την περιοχή του κόλπου Αρκασόν.

Για προληπτικούς λόγους απομακρύνθηκαν 6.000 άνθρωποι από πέντε κάμπινγκ της περιοχής και μεταφέρθηκαν σε ένα τοπικό εκθεσιακό κέντρο. «Άλλοι κατασκηνωτές μας ξύπνησαν γύρω στις 4.30 το πρωί. Έπρεπε να φύγουμε αμέσως και να αποφασίσουμε γρήγορα τι θα παίρναμε μαζί μας», είπε η Κριστέλ, μια τουρίστρια, στο BFM TV.

Παραμονές της Ημέρας της Βαστίλης, της εθνικής γιορτής της Γαλλίας, η περιφέρεια της Ζιρόντ απαγόρευσε τα πυροτεχνήματα μέχρι την Δευτέρα σε πόλεις και χωριά κοντά σε δάση.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας προειδοποίησε την Τρίτη ότι ο καύσωνας εξαπλώνεται και εντείνεται σε μεγάλα τμήματα της δυτικής Ευρώπης. Λόγω της κλιματικής αλλαγής και της ξηρασίας, οι δασικές πυρκαγιές αναμένεται ότι θα αυξηθούν κατά 30% μέσα στα επόμενα 28 χρόνια, σύμφωνα με μια έκθεση των Ηνωμένων Εθνών. Πολύ υψηλές θερμοκρασίες καταγράφηκαν σήμερα και στη λεκάνη του ποταμού Γιανγκτσέ της Κίνας· μάχη με τις φλόγες έδωσαν οι πυροσβέστες σε μια δασική έκταση κοντά στο τουριστικό θέρετρο Ντάτσα της Τουρκίας· η ζήτηση για ρεύμα στο Τέξας έσπασε όλα τα ρεκόρ καθώς οι καταναλωτές άναψαν τα κλιματιστικά για να δροσιστούν.

Στην Εστρεμαδούρα της Ισπανίας, στα σύνορα με την Πορτογαλία, οι πυροσβέστες απομάκρυναν μερικές εκατοντάδες κατοίκους για προληπτικούς λόγους, καθώς εξακολουθούν να δίνουν μάχη με τη φωτιά που την Τρίτη πέρασε στην επαρχία της Σαλαμάνκας.

Μεγάλα τμήματα της Εστρεμαδούρα, της Ανδαλουσίας και της Γαλικίας έχουν τεθεί σε κόκκινο συναγερμό λόγω του καύσωνα. Η μετεωρολογική υπηρεσία AEMET προβλέπει ότι η θερμοκρασία θα ξεπεράσει το προηγούμενο ρεκόρ των 47,4 βαθμών Κελσίου που καταγράφηκε τον Αύγουστο του 2021.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "«Καίγονται» από καύσωνα και φωτιές Γαλλία, Ισπανία και Πορτογαλία – Προβλέψεις για πάνω από 47 βαθμούς"

Απαγορεύεται αύριο η είσοδος σε εθνικούς δρυμούς και δάση στις περιοχές όπου προβλέπεται πολύ ύψηλος κίνδυνος πυρκαγιάς

Συνολικά 264 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν την τελευταία εβδομάδα, εκ των οποίων οι 40 το τελευταίο 24ωρο, ανέφερε, η εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, ανθυποπυραγός, Ραφαέλα Τζίμα, σε ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα και προσέθεσε ότι «οι περισσότερες από αυτές, αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο και κυρίως εκδηλώθηκαν στις Περιφέρειες Δυτικής και Στερεάς Ελλάδας και Πελοποννήσου».

Επιπλέον το ίδιο χρονικό διάστημα, το Πυροσβεστικό Σώμα κλήθηκε να επέμβει σε 687 αστικές πυρκαγιές και 585 παροχές βοηθείας, ενώ μετά την εκδήλωση ισχυρών ανέμων και έντονων βροχοπτώσεων την περασμένη Παρασκευή σε Θεσσαλονίκη, Πέλλα και Κιλκίς, το κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος δέχτηκε 340 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων.

Παράλληλα η κ. Τζίμα ανέφερε ότι αύριο θα απαγορεύεται η είσοδος σε εθνικούς δρυμούς και δάση στις περιοχές όπου αναμένεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς, δηλαδή σε Αττική, Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα, Εύβοια, Κρήτη, Λέσβο, Χίο, Σάμο και Ικαρία. Ταυτόχρονα το Πυροσβεστικό Σώμα και όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας θα είναι σε επιφυλακή ενώ θα πραγματοποιούνται αυξημένες περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις. Επιπλέον η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΣ απηύθυνε έκκληση προς όλους τους πολίτες να είναι πολύ προσεκτικοί και να μην ανάβουν φωτιά για κανένα λόγο.

«Τονίζουμε ότι, καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, οφείλουμε να διατηρούμε τους οικοπεδικούς μας χώρους καθαρούς. Φροντίζουμε τόσο για την δική μας ασφάλεια, όσο και των συμπολιτών μας. Υπενθυμίζουμε στους συμπολίτες μας ότι, όλες οι ενημερώσεις που αφορούν την εξέλιξη και τα μέτρα πρόληψης των πυρκαγιών, είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και του Πυροσβεστικού Σώματος. Φροντίζουμε ώστε να ενημερωνόμαστε καθημερινά για τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς. Προσέχουμε όλοι μας. Μια συνηθισμένη δραστηριότητα μπορεί να προκαλέσει τεράστια καταστροφή», κατέληξε η κ. Τζίμα.

 ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Απαγορεύεται αύριο η είσοδος σε εθνικούς δρυμούς και δάση στις περιοχές όπου προβλέπεται πολύ ύψηλος κίνδυνος πυρκαγιάς"

Σάμος: Πτώση ελικοπτέρου σε κατάσβεση φωτιάς – Σώος ο πιλότος – Νεκρά δύο μέλη του πληρώματος, αγνοείται άλλο ένα

Σε συνεχή εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση για τον εντοπισμό του πληρώματος του πυροσβεστικού ελικοπτέρου Μi8 που έπεσε στη θαλάσσια περιοχή του Αγίου Μηνά στη Σάμο και το οποίο συμμετείχε για την κατάσβεση της φωτιάς που ξέσπασε στην περιοχή Παλαιοχώρι στο νησί.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του ΑΠΕ, από το τετραμελές πλήρωμα έχει διασωθεί και έχει μεταφερθεί στο νοσοκομείο ο Ρουμάνος χειριστής. Άλλα δύο μέλη που περισυνελέγησαν από το Λιμενικό χωρίς τις αισθήσεις τους, δυστυχώς κατέληξαν, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ.

Οι έρευνες συνεχίζονται στην περιοχή για τον εντοπισμό και του άλλους μέλους πληρώματος.

Όπως τονίστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, και τα τέσσερα μέλη του πληρώματος κατάφεραν να βγούνε από το ελικόπτερο.

Το ελικόπτερο Mi8 ήταν μισθωμένο από την Ουκρανία, ενώ στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι που ξεπερνούν τα 6 μποφόρ.

Εκτός από το λιμενικό και άλλα σκάφη, από την αρχή έχει απογειωθεί ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας και ένα μη επανδρωμένο για να συμβάλουν στις έρευνες.

news
Διαβάστε Περισσότερα » " Σάμος: Πτώση ελικοπτέρου σε κατάσβεση φωτιάς – Σώος ο πιλότος – Νεκρά δύο μέλη του πληρώματος, αγνοείται άλλο ένα"

Καιρός αύριο: Θυελλώδεις άνεμοι και ζέστη – Πού μπορεί να βρέξει

Καλός θα είναι ο καιρός αύριο, Πέμπτη (14.07.2022) σχεδόν σε όλη τη χώρα. Οι άνεμοι θα διατηρηθούν πολύ ισχυροί, ενώ ο υδράργυρος θα φτάσει μέχρι τους 35 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και τις απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά και τη νότια νησιωτική χώρα.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5, στα πελάγη τοπικά 6 και στο Αιγαίο 7 και πρόσκαιρα έως 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 32 με 34 βαθμούς, ενώ στη νησιωτική χώρα τους 30 με 33 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Αναλυτική πρόγνωση

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά πρόσκαιρα τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις το μεσημέρι – απόγευμα.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 33 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις το μεσημέρι και το απόγευμα στα ηπειρωτικά ορεινά. Τις πρωινές ώρες πρόσκαιρες νεφώσεις στη νότια Πελοπόννησο.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 34 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος καιρός. Πρόσκαιρες νεφώσεις τις πρωινές ώρες στη νότια Πελοπόννησο.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά και τα νότια 7 πρόσκαιρα έως 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις από το μεσημέρι κυρίως στις Κυκλαδες.
Ανεμοι: Βόρειοι 6 με 7 και στις Κυκλάδες τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 30 και στη νότια Κρήτη μέχρι 33 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις από το μεσημέρι στα Δωδεκάνησα με πιθανότητα τοπικών όμβρων.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 33 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ και στα νότια 7 και πρόσκαιρα έως 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Θυελλώδεις άνεμοι και ζέστη – Πού μπορεί να βρέξει"

Κύπρος: Υποχρεωτική ξανά η μάσκα παντού – Στα 300 ευρώ το πρόστιμο

Η Κύπρος αναθεώρησε τα μέτρα για τον κορονοϊό σε μία προσπάθεια αναχαίτισης της διασποράς και διασφάλισης της δημόσιας υγείας. Έτσι επανέρχεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και κλειστούς χώρους για άτομα ηλικίας άνω των 12 ετών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης του υπουργείου Υγείας της Κύπρου, από τις 25 Ιουνίου έως τις 5 Ιουλίου 2022 κατεγράφησαν 19.503 θετικά περιστατικά εντός της κοινότητας, από σύνολο 147.623 εξετάσεων (ποσοστό θετικότητας 13%).

Ποιοι εξαιρούνται

Από την υποχρεωτική χρήση μάσκας εξαιρούνται: Οικίες, άτομα που ενεργά πίνουν ή τρώνε, άτομα που ταξιδεύουν με προσωπικό όχημα μόνοι ή με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς τους (περιλαμβανομένων των ανήλικων τέκνων), άτομα κατά τη διάρκεια άθλησης/σωματικής άσκησης (π.χ. γυμναστήρια, σχολές χορού, κ.λπ.), ψήστες/μάγειρες, μόνο κατά τη διάρκεια ψησίματος, άτομα με ειδικές γνωσιακές ικανότητες/ψυχικές/αναπτυξιακές διαταραχές που δεν συμμορφώνονται με την εφαρμογή μάσκας, άτομα με σοβαρό νευρολογικό/νευρομυϊκό νόσημα που δεν τους επιτρέπει να χειριστούν τη μάσκα, άτομα με ανατομικές γναθοπροσωπικές παραλλαγές/δυσμορφίες ή/και τραυματισμό.

Υπενθυμίζεται πως η μη τήρηση των μέτρων αποτελεί παραβίαση διατάγματος και το πρόστιμο των 300 ευρώ βαραίνει τον ίδιο τον πολίτη και όχι την επιχείρηση αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το υπουργείο Υγείας απευθύνει εκ νέου έκκληση στους πολίτες για τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας (μάσκα, απόσταση, υγιεινή χεριών) προκειμένου να αποτραπεί η περαιτέρω επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας. Το υπουργείο, σε συνεργασία με τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, αξιολογεί καθημερινά τα δεδομένα και όπου κρίνεται αναγκαίο λαμβάνονται μέτρα για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

aftodioikisi 

Διαβάστε Περισσότερα » " Κύπρος: Υποχρεωτική ξανά η μάσκα παντού – Στα 300 ευρώ το πρόστιμο "

Φωτιά στη Σάμο: Μάχη με τις φλόγες και τους δυνατούς ανέμους

Πολλές ζημιές αφήνει στο πέρασμά της η φωτιά που βρίσκεται σε εξέλιξη από το μεσημέρι στη Σάμο στην περιοχή Παλαιοχώρι Μαραθοκάμπου.

Στην περιοχή της φωτιάς έσπευσαν άμεσα όλες οι επίγειες δυνάμεις του νησιού με 15 οχήματα που ενισχύονται συνεχώς. Στο σημείο βρίσκονται 48 πυροσβέστες, 14 οχήματα δύο τμήματα πεζοπόρων και πολλοί εθελοντές. Κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης έπεσε στη θάλασσα ένα ελικόπτερο. 

Νωρίς το απόγευμα η πορεία της φωτιάς είναι προς Μακριά Πούντα και Λιμνιώνα νοτιοδυτικά του νησιού.

Οι άνεμοι που πνέουν στη Σάμο είναι έντασης 6 μποφόρ και σύμφωνα με το Σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ καθιστά δύσκολο το έργο της κατάσβεσης και επικίνδυνη την πορεία της φωτιάς.

newsit

 

Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιά στη Σάμο: Μάχη με τις φλόγες και τους δυνατούς ανέμους"

Γερμανία: Επιστροφή στον άνθρακα και το πετρέλαιο – Η Gazprom δεν εγγυάται την επαναλειτουργία του Nord Stream 1

Η ρωσική Gazprom ανακοινώνει ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την επαναλειτουργία του αγωγού Nord-Stream-1. Επικαλείται ότι δεν έχει την γραπτή βεβαίωση παράδοσης της τουρμπίνας που επισκευάστηκε στον Καναδά.

Πρόφαση ή όχι, η Γερμανία πληρώνει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο. Και προετοιμάζεται για το χειρότερο σενάριο.

Η ενεργειακή κρίση ανατρέπει σχεδιασμούς και στόχους. Για να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα με την ενδεχόμενη οριστική διακοπή του Nord Stream 1, το φυσικό αέριο δεν θα χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Θα επαναλειτουργήσουν οι εφεδρικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα ή πετρέλαιο. Αυτοί μπορούν να συνδεθούν ξανά από αύριο στο δίκτυο, μέχρι και το τέλος του ερχόμενου Απριλίου.

Το γεγονός ότι την απόφαση αυτήν πήρε σήμερα η κυβέρνηση με συμφωνία των Πρασίνων, δείχνει το μέγεθος της απειλής που αντιμετωπίζει η Γερμανία. Αυτήν τη στιγμή προέχει να γεμίσουν οι δεξαμενές αποθήκευσης φυσικού αερίου για να υπάρχουν αρκετά αποθέματα για το χειμώνα. Με τον άνθρακα και το πετρέλαιο για την ηλεκτροπαραγωγή θα εξοικονομηθούν σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου στη Γερμανία και στην Ευρώπη.

Ο άνθρακας και το πετρέλαιο που επιβαρύνουν το κλίμα επιστρέφουν. Τελευταία γραμμή άμυνας των Πρασίνων είναι η ατομική ενέργεια. Την απορρίπτουν Πράσινοι και Σοσιαλδημοκράτες. Αλλά, ο τρίτος κυβερνητικός εταίρος, οι Φιλελεύθεροι, υποστηριζόμενοι από την αντιπολίτευση, πιέζουν για την παράταση λειτουργίας των τελευταίων τριών πυρηνικών εργοστασίων που πρόκειται να κλείσουν στο τέλος του χρόνου. Ακόμα περισσότερο πιέζει η πραγματικότητα της ενεργειακής κρίσης.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Γερμανία: Επιστροφή στον άνθρακα και το πετρέλαιο – Η Gazprom δεν εγγυάται την επαναλειτουργία του Nord Stream 1"

Σάμος: Έπεσε ελικόπτερο που έπαιρνε μέρος στην κατάσβεση της φωτιάς

Ακόμη πιο δυσάρεστες διαστάσεις λαμβάνει η πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει στη Σάμο καθώς έπεσε ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο με τετραμελές που επιχειρούσε στην κατάσβεσή της.

Το πυροσβεστικό ελικόπτερο Mi8 μισθωμένο από την Ουκρανία έπεσε στη θάλασσα βόρεια του Παλαιοχωρίου σύμφωνα με τη φωτογραφία από το samos24 που είχε σταλεί νωρίτερα για κατάσβεση της πυρκαγιάς στη Σάμο που έχει ξεσπάσει από τις 14.00.

Το ελικόπτερο είχε απογειωθεί από τη Σάμο στις 16.39 και το ατύχημα συνέβη στις 17.55 ενώ στην περιοχή που επιχειρούσε κατάσβεση επικρατούν άνεμοι 6 μποφόρ. Το πλήρωμα αποτελεί ένας Ρουμάνος, δύο Μολδαβοί και ένας Έλληνας μεταφραστής. Στην περιοχή ξεκίνησε άμεσα έρευνες το δεύτερο Mi8 και έχει φθάσει και το πλοίο του λιμενικού ενώ έχουν βρεθεί δυο διασωθέντες. Ο ένας από τους διασωθέντες είπε πως και οι άλλοι τρεις από το πλήρωμα ήταν στην επιφάνεια της θάλασσας μετά την πτώση του ελικοπτέρου.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο δήμαρχος δυτικής Σάμου Αλέξανδρος Λυμπέρης στο newsit.gr το ελικόπτερο κατέβηκε για να φορτώσει νερό και μόλις σηκώθηκε έχασε τον έλεγχο και έπεσε στη θάλασσα.

Οι δυνάμεις έρευνας και διάσωσης ενισχύονται συνεχώς από σκάφη του Λιμενικού, είναι σε ανοικτή γραμμή το Πολιτικής Προστασίας με το Ναυτιλίας.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Σάμος: Έπεσε ελικόπτερο που έπαιρνε μέρος στην κατάσβεση της φωτιάς"

Η Μυρτώ της Πάρου δικαιώθηκε από το ΣτΕ για την αποζημίωση από το Ελληνικό Δημόσιο

Δικαιώθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας καθώς κρίθηκε ότι το Δημόσιο πρέπει να αποζημιώσει τη Μυρτώ Παπαδομιχελάκη η οποία στις 22 Ιουλίου του 2012, στη παραλία «Χρυσή Ακτή» της Πάρου δέχθηκε άγρια επίθεση με βιασμό από τον Πακιστανό Αχμέτ Βακάς και έκτοτε παραμένει καθηλωμένη σε ένα κρεβάτι με αναπηρίας 100%.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας με μία άρρηκτα θεμελιωμένη απόφασή τους έκριναν ότι η Μυρτώ δικαιούται αποζημίωση από το Ελληνικό Δημόσιο, το ύψος της οποίας όμως θα καθοριστεί από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, στο οποίο αναπέμφθηκε η υπόθεση.

Παράλληλα, το ΣτΕ κάνει εκτενή αναφορά στις υποχρεώσεις που έχει η Ελληνική Αστυνομία απέναντι στους παρανόμως εισερχομένους και διαμένοντας αλλοδαπούς.

Ειδικότερα, μετά από αίτηση της μητέρας της Μαρίας Κοτρώτσου, το Α΄ Τμήμα του ΣτΕ με πρόεδρο την αντιπρόεδρο Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου και εισηγήτρια την σύμβουλο Επικρατείας Ταξιαρχία Κόμβου, αναίρεσαν την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών (468/2021) η οποία είχε κρίνει ότι δεν δικαιούται η άτυχη Μυρτώ αποζημίωση από το Δημόσιο λόγω των πράξεων και παραλείψεων της Ελληνικής Αστυνομίας, οι οποίες αφορούν στην παράνομη είσοδο του Πακιστανού δράστη στη χώρα μας, που άφησε εφόρου ζωής καθηλωμένη την 23χρονη Μυρτώ σε ένα κρεβάτι.

Η κυρία Κοτρώτσου, ως δικαστικής συμπαραστάτρια της κόρης της διεκδικούσε, μέσω του συνηγόρου της και πανεπιστημιακού καθηγητή Σπύρου Βλαχόπουλου, να καταβληθεί στην κόρη της το ποσό των 200.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης για τη ζημία που υπέστη από τον βαρύτατο τραυματισμό της. Επίσης, διεκδίκησε την καταβολή ποσού 2.978 ευρώ κάθε μήνα στην κόρη της, αρχής γενομένης από τον Ιούνιου του 2017 και για όσο διαρκεί ο βίος της.

Το ποσό αυτό, σύμφωνα με την αγωγή, θα πρέπει να επιδικασθεί στη Μυρτώ για τα έξοδα διαβίωσης, καθημερινής φροντίδας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψής της. Επιπρόσθετα, η μητέρα και η αδελφή της Μυρτούς, ζήτησαν να επιδικασθεί στην κάθε μια, το ποσό 50.000 ευρώ ως αποζημίωση λόγω της ηθικής βλάβης που υπέστησαν από την τραγική περιπέτεια της 23χρονης.

Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, όπως και το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών απέρριψε την αγωγή κρίνοντας ότι δεν «υπάρχουν παραλείψεις των οργάνων του Ελληνικού Δημοσίου που να βρίσκονται σε αιτιώδη συνάφεια» με το βαρύτατο τραυματισμό της.

Η οικογένεια της Μυρτούς υποστήριζε ότι η ΕΛ.ΑΣ. όφειλε να είχε λάβει όλα τα μέτρα που θα απέτρεπαν τη παράνομο είσοδο του Βακας στην Ελλάδα. Παράλληλα, από το στιγμή που ο δράστης εισήλθε παράνομα στη χώρα, οι αστυνομικές αρχές ήταν υποχρεωμένες να τον συλλάβουν, να τον παραπέμψουν στη Δικαιοσύνη ή να τον επαναπροωθήσουν στη χώρα προέλευσης ή καταγωγής του.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της οικογένειας, καμία από αυτές τις ενέργειες δεν υλοποιήθηκε με αποτέλεσμα ο δράστης να «κυκλοφορεί παρανόµως στη χώρα, χωρίς να έχει γίνει έλεγχος των στοιχείων του, χωρίς να έχει καταγραφεί η είσοδός του και χωρίς να γίνουν οι απαιτούµενες ενέργειες για την επαναπροώθηση ή την απέλασή του». Σύμφωνα με την αγωγή μεταξύ των παράνοµων πράξεων και παραλείψεων των οργάνων του Δηµοσίου και της ζημίας που υπέστη η Μυρτώ και τα μέλη της οικογένειας της «υφίσταται αιτιώδης συνάφεια».

Τι λέει η απόφαση του ΣτΕ

Τώρα, το Α΄ Τμήμα του ΣτΕ με την υπ΄ αριθμ. 1500/2022 απόφασή του έκρινε ότι υπάρχει «αιτιώδης σύνδεσμος μεταξύ της παράνομης παραλείψεως των αστυνομικών οργάνων να άρουν την παράνομη κατάσταση που προκλήθηκε από την παράνομη είσοδο και παραμονή επί μακρόν στη χώρα υπηκόου τρίτης χώρας και του επιζήμιου αποτελέσματος (της προσβολής υγείας ή σώματος) τρίτου» και «δεν αίρεται ο αιτιώδης σύνδεσμος εκ του ότι παρεμβάλλεται η εγκληματική ενέργεια του αλλοδαπού».
Συγκεκριμένα, το ΣτΕ έκρινε ότι «η είσοδος στη χώρα αλλοδαπών/υπηκόων τρίτης χώρας και η περαιτέρω διαμονή τους – η οποία μπορεί να είναι και μακρά – δεν είναι ελεύθερη ούτε ανεξέλεγκτη, αλλά διέπεται από κανονιστικό καθεστώς (του ν. 3386/2005) που επιβάλλει σ' αυτούς την υποχρέωση εφοδιασμού τους με διαβατήριο/ταξιδιωτικό έγγραφο, θεώρηση εισόδου και άδεια διαμονής για συγκεκριμένο σκοπό (για εργασία, ανεξάρτητη οικονομική δραστηριότητα, σπουδές ή άλλο νόμιμο σκοπό) και καθιδρύει δεσμία αρμοδιότητα των αστυνομικών οργάνων για την έκδοση πράξεως απελάσεως σε περίπτωση, μεταξύ άλλων, που ο αλλοδαπός έχει παραβιάσει τις σχετικές διατάξεις, μετά δε την έναρξη ισχύος του ν. 3907/2011 πράξεως επιστροφής για τους παρανόμως διαμένοντες».

Παράλληλα, οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν ότι «οι ρυθμίσεις του ν. 3386/2005 αποσκοπούν όχι μόνον στην προστασία του γενικού (Δημόσιου) συμφέροντος (της διασφαλίσεως της δημόσιας τάξεως, ασφάλειας, κοινωνικής ειρήνης, δημόσιας υγείας), αλλά και στην προστασία του συμφέροντος των ιδιωτών με την αποτροπή της προσβολής των συνταγματικώς προστατευόμενων έννομων αγαθών (της ζωής, της υγείας, της σωματικής ακεραιότητας, της τιμής, της υπολήψεως, της προσωπικής ελευθερίας, της γενετήσιας ελευθερίας, της περιουσίας, της ιδιοκτησίας τους) από τη συμπεριφορά των παρανόμως εισελθόντων, διαμενόντων και εργαζόμενων στη χώρα αλλοδαπών».

Επίσης, συνεχίζει το ΣτΕ, «αποσκοπούν και στην προστασία του συμφέροντος των προσώπων αυτών, τα οποία, όπως επισημαίνεται στην οικεία αιτιολογική έκθεση, «παραμένουν στο περιθώριο της κοινωνικής ζωής ορισμένες μάλιστα φορές σε συνθήκες κατώτερες του ελαχίστου που υπαγορεύει η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, με αποτέλεσμα να εξωθούνται μοιραία σε ποικίλες μορφές παραβατικότητας, τροφοδοτώντας έτσι ακούσια, κατά καιρούς, τάσεις επιφυλακτικότητας εκ μέρους του ημεδαπού πληθυσμού».

Μάλιστα, υπογραμμίζουν οι σύμβουλοι: «Όσο τα αστυνομικά όργανα παραβιάζουν τις υποχρεώσεις τους και δεν εκδίδουν κατ' ενάσκηση της δεσμίας αρμοδιότητάς τους πράξη απελάσεως ή μετά τις 26.1.2011 πράξη επιστροφής για τους παρανόμως διαμένοντες, δημιουργείται η βεβαιότητα σε όποιον αλλοδαπό εισήλθε λάθρα, διαμένει παρανόμως στη χώρα και επιθυμεί να συμπεριφερθεί παρανόμως και να προσβάλει κάποιο έννομο αγαθό ότι ποτέ δεν θα τιμωρηθεί, αφού η ταυτότητά του δεν είναι γνωστή στις ελληνικές αρχές ούτε έχουν ληφθεί τα δακτυλικά αποτυπώματά του.

Ενόψει των επιδιωκόμενων ως άνω προστατευτικών σκοπών των ρυθμίσεων του ν. 3386/2005, κατά τα διδάγματα της κοινής πείρας, σε περίπτωση παρανόμως εισελθόντος στη Χώρα αλλοδαπού που επί μακρόν διαμένει και εργάζεται παρανόμως σε περιορισμένο κατ’ έκταση τόπο (λ.χ. νησί), η παράλειψη των αστυνομικών οργάνων να άρουν την παράνομη κατάσταση που προκλήθηκε από την παράνομη είσοδο και παραμονή του επί μακρόν στη Χώρα, μη εκδίδοντας, ενώ έχουν υποχρέωση και μπορούν, πράξη απελάσεως κατά παράβαση του άρ. 76 παρ. 1 περ. β΄ ν. 3386/2005 ή μετά τις 26.1.2011 πράξη επιστροφής κατά παράβαση άρ. 21 παρ. 1 εδ. τρίτο ν. 3907/2011, μπορεί να θεωρηθεί αντικειμενικώς και κατά τη συνήθη πορεία των πραγμάτων ως πρόσφορη αιτία του παραχθέντος επιζήμιου αποτελέσματος (εγκλήματος). Συνεπώς, υπάρχει γενικώς και αφηρημένως αιτιώδης σύνδεσμος μεταξύ της παράνομης αυτής παραλείψεως των οργάνων του Δημοσίου και της ζημίας (λ.χ. βλάβης του σώματος ή της υγείας ή θανατώσεως) τρίτου προσώπου, η οποία προκαλείται όταν ο παρανόμως εισελθών και διαμένων στην Ελλάδα υπήκοος τρίτης χώρας προσβάλει απολύτως προστατευόμενο έννομο αγαθό».

Επίσης, σημειώνει το ΣτΕ:

«Μη νόμιμη η κρίση διοικ. εφετείου για τη μη συνδρομή αιτιώδους συνδέσμου μεταξύ των παραλείψεων των αστυνομικών οργάνων και του βαρύτατου τραυματισμού της εκπροσωπούμενης από την οριστική δικαστική συμπαραστάτριά της (μητέρας της) αναιρεσείουσας, ηλικίας τότε 15 ετών, συνεπεία εγκλημάτων (βιασμός, απόπειρα ανθρωποκτονίας) που διαπράχθηκαν εις βάρος της από υπήκοο τρίτης χώρας. Δεν αίρεται ο αιτιώδης σύνδεσμος εκ του ότι μεταξύ της παρανομίας των οργάνων του Δημοσίου και του βαρύτατου τραυματισμού παρεμβάλλεται η εγκληματική ενέργεια του αλλοδαπού, ο οποίος εισήλθε λάθρα στη χώρα, διέμενε και εργαζόταν επί μακρόν παρανόμως σε ελληνικό νησί και χωρίς να έχει εντοπισθεί, παρότι τούτο ήταν εφικτό, διότι ο τραυματισμός αυτός δεν θα είχε προκληθεί αν τα αρμόδια όργανα του Δημοσίου είχαν τηρήσει τη συμπεριφορά που επιβαλλόταν από τις παραβιασθείσες διατάξεις των ν. 3386/2005 και 3907/2011 οι οποίες έχουν τεθεί και για χάρη της προστασίας, μεταξύ άλλων, της ζωής, της υγείας, της σωματικής ακεραιότητας, της τιμής και της γενετήσιας ελευθερίας όλων των προσώπων που βρίσκονται στη χώρα».

Το χρονικό του βιασμού

Την 22η Ιουλίου 2012 η 15χρονη τότε Μυρτώ ήταν στην Πάρο με την οικογένειά της για διακοπές και την ημέρα εκείνη όλοι μαζί είχαν επισκεφθεί την παραλία «Χρυσή Ακτή». Η ανήλικη κατευθύνθηκε στα βράχια, ελάχιστα μέτρα από εκεί που βρισκόταν η μητέρα της. Στα αυτιά της φορούσε ακουστικά και άκουγε μουσική από το κινητό της τηλέφωνο. Έτσι δεν αντιλήφθηκε την παρουσία κάποιου άλλου ατόμου κοντά της. Επρόκειτο για τον Πακιστανό Αχμέτ Βακά, ο οποίος την πλησίασε και αφού της άρπαξε το κινητό της, την βίασε. Μετά προσπάθησε να την σκοτώσει χτυπώντας το κεφάλι της στα βράχια. Στη συνέχεια, πήρε την ίδια πέτρα και άρχισε να χτυπά την κοπέλα πιο δυνατά.

Αργότερα η Μυρτώ βρέθηκε λίγο ημίγυμνη και σε κωματώδη κατάσταση. Η ζωή της, παρά τις προσπάθειες των γιατρών, είχε καταστραφεί. Λόγω των βαρύτατων κακώσεων που υπέστη στον εγκέφαλο και τους πνεύμονες, η κοπέλα μέχρι σήμερα παραμένει σε αφασία, χωρίς να μπορεί να επικοινωνήσει με το περιβάλλον της ενώ έχει υποστεί πλήρη κινητική παράλυση στα κάτω άκρα.

Ο Πακιστανός συνελήφθη λίγες ημέρες μετά το έγκλημά του, στη Νέα Χαλκηδόνα και ενώ είχε εγκαταλείψει την Πάρο, προφασιζόμενος ασθένεια δικού του ανθρώπου. Είχε μάλιστα προσπαθήσει να ενταχθεί σε πρόγραμμα επαναπατρισμού.

Καταδίκη αλλοδαπού

Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο το έτος 2017 επέβαλλε στον Βακας ισόβια και επιπλέον κάθειρξη 25 ετών. Ο ίδιος στην απολογία του είχε ομολογήσει τα αποτρόπαια εγκλήματά του, λέγοντας τα εξής: «Περπατώντας πάνω στον δρόμο, είδα να κάθεται στον βράχο μια κοπέλα περίπου 17 χρονών. Με το δεξί μου χέρι τη γύρισα ανάσκελα, πήρα με τα δυο μου χέρια την πέτρα και της την έριξα πάνω από το αριστερό της μάτι... Όπως υπολόγισα η πέτρα πρέπει να ήταν περίπου 5 κιλά. Είδα να τρέχει αίμα, αλλά η κοπέλα ήταν ακόμη ζωντανή. Την πλησίασα για να της πάρω το κινητό. Αντιστάθηκε... Δεν ξέρω τι με έπιασε... Άρχισα να τη χτυπώ στα βράχια με δύναμη. Όταν σταμάτησε να αντιστέκεται, ασέλγησα πάνω της...».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Η Μυρτώ της Πάρου δικαιώθηκε από το ΣτΕ για την αποζημίωση από το Ελληνικό Δημόσιο"

Ουκρανία: Η Βόρεια Κορέα αναγνώρισε ως ανεξάρτητα κράτη το Λουχάνσκ και το Ντονέτσκ

Η Βόρεια Κορέα αναγνώρισε το Λουχάνσκ και το Ντονέτσκ, τις δύο αποσχισθείσες «λαϊκές δημοκρατίες» της ανατολικής Ουκρανίας ως ανεξάρτητα κράτη.

Η Βόρεια Κορέα είναι μόλις η τρίτη χώρα, μετά τη Ρωσία και τη Συρία, που αναγνωρίζει τις «Λαϊκές Δημοκρατίες» του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.

Σε ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Telegram, ο ηγέτης του Ντονέτεσκ Ντένις Πουσίλιν ανέφερε ότι ελπίζει να έχει μια «καρποφόρα συνεργασία» και καλή εμπορική σχέση με τη Βόρεια Κορέα.

Η «πρεσβεία» του Ντονέτσκ στη Μόσχα ανάρτησε μια φωτογραφία από μια τελετή κατά την οποία ο πρεσβευτής της Βόρειας Κορέας Σιν Χονγκ-τσόι παρέδωσε ένα «πιστοποιητικό αναγνώρισης» στην «πρέσβειρα» του Ντονέτσκ, την Όλγα Μακέγιεβα.

Η πρεσβεία της Βόρειας Κορέας στη Μόσχα επιβεβαίωσε ότι αναγνώρισε την ανεξαρτησία και των δύο περιοχών, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο TASS. Η Πιονγκγιάνγκ είχε εκφράσει και την υποστήριξή της στη Ρωσία για την προσάρτηση της Κριμαίας, το 2014.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ουκρανία: Η Βόρεια Κορέα αναγνώρισε ως ανεξάρτητα κράτη το Λουχάνσκ και το Ντονέτσκ"

Τσιόδρας: Ηρθε για να μείνει ο κορωνοϊός - χρειάζονται νέα εμβόλια

Η πανδημία Covid-19 είναι εδώ για να μείνει και αναμένουμε πιθανώς επιδείνωση των επιπτώσεων. Προς το παρόν οι παραλλαγές είναι πέντε, αλλά μπορεί να δούμε περισσότερες, καθώς ο ιός εξελίσσεται, δήλωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας, που έχει οριστεί κύριος στρατηγικός σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης για την πανδημία COVID-19 στην Ελλάδα.

Ο κ. Τσιόδρας, μιλώντας διαδικτυακά στην Ειδική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την πανδημία της COVID-19 που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες, επεσήμανε ότι «υπάρχει παγκόσμια ανάγκη για νέα γενιά εμβολίων» και παρέπεμψε στις συστάσεις του EMA και του ECDC για δεύτερη ενισχυτική δόση για τους άνω των 60 και τις ευπαθείς ομάδες.

Η κούραση της κοινωνίας δεν μας επιτρέπει να πάρουμε περισσότερα μέτρα, η ενημέρωση παραμένει ζωτικής σημασίας αλλά σε μεγάλο βαθμό έχει γίνει, πρόσθεσε, τονίζοντας ότι θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την πανδημία και τη νέα παραλλαγή και θα δώσουμε προτεραιότητα στην προστασία των ομάδων υψηλού κινδύνου με την αξιοποίηση της στρατηγικής των τεστ.

Ο κ. Τσιόδρας δέχθηκε ερώτηση από τον ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Στέλιο Κυμπουρόπουλο, σχετικά με τα βήματα που μπορούν να γίνουν σε επίπεδο ΕΕ για την επιτήρηση των οξειών αναπνευστικών ασθενειών και την παρακολούθηση ανάδειξης νέων μεταλλάξεων. Ρωτήθηκε ακόμη για τη στρατηγική εμβολιασμού, το φθινόπωρο και τον χειμώνα, καθώς και για τα ειδικότερα χαρακτηριστικά των ανοσοκατεσταλμένων στο πλαίσιο αντιμετώπισης της πανδημίας.

«Είναι σημαντική η παρακολούθηση της πανδημίας ενόψει του χειμώνα και η λήψη αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο», απάντησε ο κ. Τσιόδρας, τονίζοντας ότι πρέπει να έχουμε συστήματα βιωσιμότητας και επιτήρησης, όχι μόνον για την Covid-19 αλλά και για τη γρίπη και για άλλες νόσους που αποτελούν πανδημική απειλή. Για τον πληθυσμό υψηλού κινδύνου είπε ότι αν και έχουμε εμβολιάσει τα τρία τέταρτα του πληθυσμού υψηλού κινδύνου με την τέταρτη δόση του αρχικού εμβολίου, έχουμε αποτύχει.

Και το ερώτημα είναι ή περιμένουμε για ένα καινούργιο εμβόλιο που δεν ξέρουμε πότε θα είναι διαθέσιμο με κίνδυνο να έχουμε περισσότερες ανθρώπινες απώλειες ή αν πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα διαθέσιμα εμβόλια.

Δεν υπάρχει καθαρή απάντηση. Υπάρχει παγκόσμια ανάγκη για τη νέα γενιά εμβολίων, αλλά χρειάζονται και περισσότερες μελέτες, υπογράμμισε και παρέπεμψε στις αποφάσεις που πήραν πριν λίγες μέρες το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) οι οποίοι συνιστούν τη δεύτερη αναμνηστική δόση των mRNA εμβολίων COVID-19 σε άτομα μεταξύ 60 και 79 ετών και άτομα με ιατρικές παθήσεις που τα θέτουν σε υψηλό κίνδυνο για σοβαρή νόσηση.

Ο Έλληνας αξιωματούχος επεσήμανε επίσης τη διάσταση της ψυχικής υγείας στην Covid και σημείωσε ότι η Ελλάδα διόρισε υφυπουργό ειδικά στον τομέα αυτόν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Μίλησε επίσης για τη στρατηγική των τεστ και της ενημέρωσης, ενώ ερωτηθείς για το αν έμειναν πίσω ασθενείς non Covid στη διάρκεια της πανδημίας, απάντησε ότι αυτό οφείλεται κυρίως στον φόβο των ασθενών να πλησιάσουν στα νοσοκομεία.

Ο κ. Τσιόδρας και η καθηγήτρια Έρικα Βλίγκε, επικεφαλής της Στρατηγικής της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων COVID του Βελγίου, ρωτήθηκαν από τους ευρωβουλευτές για τη συμβολή της μάσκας και για τη δυσφορία που προκαλεί σε πολλούς ανθρώπους, για την έλλειψη συνεκτικών πολιτικών ως προς αυτό το θέμα και ως προς την έμφαση που πρέπει να δοθεί εναλλακτικά στον καλό εξαερισμό και στην ποιότητα του αέρα. Οι επιστήμονες συγκλίνουν ότι η συνεισφορά της μάσκας είναι σημαντική, σημείωσαν οι δύο εμπειρογνώμονες, δεχόμενοι ότι ως προς την εφαρμογή του μέτρου υπάρχουν διαφοροποιήσεις.

Υπήρξαν ερωτήσεις με προβληματισμό για τον εμβολιασμό των παιδιών, δεδομένου ότι ασθενούν με ήπια συμπτώματα, θέμα στο οποίο η κ. Βλίγκε απάντησε ότι ο κίνδυνος είναι μαζί με τα παιδιά να ασθενήσουν και μεγαλύτερες ηλικίες που έρχονται σε επαφή μαζί τους, ενώ προτεραιότητα είναι να μείνουν ανοικτά τα σχολεία και οι δημόσιοι χώροι στους οποίους κινούνται.

Σημειώνεται ότι συνεδριάζει από το πρωί η Ειδική επιτροπή του ΕΚ για την πανδημία της COVID-19 της οποίας τα μέλη αντάλλαξαν απόψεις με τους διευθυντές του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) Αντρέα Αμόν και της Αρχής Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης (HERA) Πιέρ Ντελσό, καθώς και με επικεφαλής επιδημιολόγους από πέντε χώρες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων ο Σωτήρης Τσιόδρας.

ΑΠΕ/euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Τσιόδρας: Ηρθε για να μείνει ο κορωνοϊός - χρειάζονται νέα εμβόλια"

Δίκη Λιγνάδη: Βγαίνει από τη φυλακή με αναστολή ο ηθοποιός και σκηνοθέτης!

Αναστολή στην εκτέλεση της ποινής του, μέχρι την εκδίκαση της έφεσης, χορήγησε στον Δημήτρη Λιγνάδη το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, ρίχνοντας αυλαία σήμερα στην πολύκροτη αυτή δίκη έπειτα από 31 συνολικά συνεδριάσεις.

Ο κατηγορούμενος άκουσε αμίλητος την σχετική απόφαση της έδρας.

Η απόφαση ελήφθη με 4-3 πλειοψηφία. Δύο δικαστές και δύο ένορκοι τάχθηκαν υπέρ της αναστολής, ενώ κατά τάχθηκαν δύο ένορκοι και μία δικαστής.

Στο άκουσμα της απόφασης, μέλη του ακροατηρίου ξέσπασαν, φωνάζοντας στην πρόεδρο: «Ντροπή σας, έχετε παιδιά, αφήνετε ελεύθερο έναν βιαστή παιδιών».

Το δικαστήριο άφησε έτσι ελεύθερο τον Δημήτρη Λιγνάδη, επιβάλλοντάς του, τους εξής όρους: Απαγόρευση εξοδου από τη χώρα, εμφάνιση τρεις φορές τον μήνα στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας του και εγγύηση ύψους 30.000 ευρώ.

Μέχρι τις 29 Ιουλίου, ο Δημήτρης Λιγνάδης θα πρέπει να έχει καταβάλει τα χρήματα που του επέβαλε το δικαστήριο ως εγγύηση, προκειμένου να αφεθεί ελεύθερος. Αυτή είναι η προθεσμία που έθεσε η έδρα, επιβάλλοντας στον καταδικασθέντα σε 12ετή κάθειρξη για δύο βιασμούς ως όρους για την αναστολή μέχρι την έφεση εγγυοδοσία 30.000 ευρώ, εμφάνιση τρεις φορές το μήνα σε αστυνομικό τμήμα της περιοχής του, καθώς και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Νωρίτερα σήμερα, το δικαστήριο αποφάσισε να διαβιβαστούν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας τόσο τα πρακτικά της δίκης όσο και οι μηνύσεις της υπεράσπισης σε βάρος όλων των μηνυτών του Λιγνάδη και των μαρτύρων.

Μάλιστα, η έδρα έκρινε πως θα πρέπει να διαβιβαστεί στην Εισαγγελία προς διερεύνηση και η εξουσιοδότηση που προσκομίστηκε στη δίκη από τον δικηγόρο του Δ.Μ., ενός εκ των καταγγελλόντων, που δεν εμφανίστηκε ποτέ στη δίκη να καταθέσει. Η απόφαση του δικαστηρίου είναι να διερευνηθεί το ενδεχόμενο πλαστογραφίας της υπογραφής του εν λόγω καταγγέλλοντα στο έγγραφο της εξουσιοδότησης.

Ακόμη, η έδρα απέρριψε το αίτημα να επιστραφεί στον Δημήτρη Λιγνάδη το κινητό του και ο φορητός του υπολογιστής, ενώ αφαίρεσε ομόφωνα τον χρόνο της προφυλάκισής του κατηγορουμένου από την ποινή που του επέβαλε.

Σε δηλώσεις του, ο Αλέξης Κούγιας, συνήγορος του ηθοποιού, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι, με βάση τις ψήφους των μελών του δικαστηρίου επί της ενοχής, φαίνεται ότι ο εντολέας του «κατά την κρίση των τακτικών δικαστών είναι αθώος». Ακόμη, ο κ. Κούγιας ανέφερε: «Αποδεικνύεται ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι αθώος και ότι είχαμε δίκιο όταν λέγαμε πως είναι κατασκευασμένη η υπόθεση» .

Από την πλευρά της η εκ των συνηγόρων των θυμάτων για τους βιασμούς των οποίων καταδικάστηκε ο ηθοποιός, Μαρία Κουρτέση, δήλωσε πως οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης πρέπει να γίνονται σεβαστές και συνέστησε ψυχραιμία, καθώς εκκρεμεί η έφεση της πολύκροτης υπόθεσης

Τέλος, ο έτερος συνήγορος των άλλων δύο καταγγελλόντων, Γιάννης Βλάχος, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι προσανατολίζονται στην άσκηση έφεσης ως προς το αθωωτικό σκέλος της απόφασης.

Νωρίτερα, κάθειρξη 12 ετών κατά πλειοψηφία είχε επιβάλει το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο στον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη, ο οποίος κρίθηκε ένοχος κατά πλειοψηφία για δύο από τις τέσσερις πράξεις βιασμού, για τις οποίες δικάστηκε.

Στην απόφαση για την τελική ποινή που επιβλήθηκε στον σκηνοθέτη μειοψήφησε η πρόεδρος του δικαστηρίου, ένορκος και σύνεδρος, που είχαν την άποψη ότι θα πρέπει να του επιβληθεί κάθειρξη 11 ετών. Να μην χορηγηθεί αναστολή στην εκτέλεση της ποινής του σκηνοθέτη ζήτησε ο εισαγγελέας, αλλά την τελική απόφαση έλαβε το δικαστήριο, χορηγώντας τελικά την αναστολή στην  εκτέλεση της ποινής.

Νωρίτερα, ο εισαγγελέας είχε προτείνει να επιβληθεί στον Δημήτρη Λιγνάδη κάθειρξη 12 ετών για κάθε μια πράξη για την οποία κρίθηκε ένοχος. Να σημειωθεί ότι δικαστές και ένορκοι δεν αναγνώρισαν κανένα ελαφρυντικό στον κατηγορούμενο (σύννομος βίος και καλή συμπεριφορά μετά την πράξη).

Έχει αξία πάντως να αναφερθεί πως οι αποφάσεις που έλαβε το δικαστήριο για την ενοχή και τα ελαφρυντικά ελήφθησαν κατά πλειοψηφία. Μειοψήφησαν τρεις και συγκεκριμένα η πρόεδρος του δικαστηρίου, ένορκος και μία σύνεδρος. Μάλιστα, η πρόεδρος του δικαστηρίου είχε ψηφίσει υπέρ της αθώωσης του Δημήτρη Λιγνάδη και για τις τέσσερις υποθέσεις βιασμών για τις οποίες δικάστηκε.

Ακόμη, η πρόεδρος είχε ταχθεί με την ψήφο της και υπέρ της αναγνώρισης των δύο ελαφρυντικών που ζήτησε ο κατηγορούμενος.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Δίκη Λιγνάδη: Βγαίνει από τη φυλακή με αναστολή ο ηθοποιός και σκηνοθέτης!"

Δένδιας: Η Τουρκική προκλητικότητα, κάθε μέρα, προσλαμβάνει νέες διαστάσεις

Στην ενημέρωση των συμμάχων για τις πρόσφατες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, «προκειμένου να μην υπάρχουν ψευδαισθήσεις», προχωρά η Κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο ΥΠΕΞ κ. Ν. Δένδιας, ενημερώνοντας πριν από λίγο την αρμόδια Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε μη αποδεκτή τη συμπεριφορά της Τουρκίας, ενώ τόνισε με νόημα: «Η Τουρκική προκλητικότητα, κάθε μέρα, προσλαμβάνει νέες διαστάσεις. Πράγματα που εδώ και λίγα χρόνια, ίσως και λιγότερο από λίγα χρόνια, θα θεωρούντο γραφικά ή αδιανόητα, αποτελούν πλέον κομμάτια της ημερήσιας διάταξης της γείτονος χώρας».

Αναφερθείς στο πρόσφατο παράδειγμα, με τον γνωστό χάρτη των «Γκρίζων Λύκων» με τον οποίο αμφισβητείται η ελληνική κυριαρχία, το μισό Αιγαίο και η Κρήτη, ο κ. Δένδιας ήταν ιδιαιτέρως καυστικός: Θα θεωρήσω κομπλιμέντο προς εμένα, ότι δεν αμφισβητείται η ελληνικότητα της Κέρκυρας και των Παξών.

Δυστυχώς η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας κάθε άλλο παρά απομονωμένη είναι σχολίασε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Κατρούγκαλος, ζητώντας από την Κυβέρνηση να καταστήσει σαφέστερες τις «κόκκινες» γραμμές της.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Δένδιας: Η Τουρκική προκλητικότητα, κάθε μέρα, προσλαμβάνει νέες διαστάσεις"

Μαγιορκίνης: Τι ξέρουμε για την παραλλαγή «Κένταυρος» – Γιατί οι Όμικρον 4 και 5 δημιουργούν πιο ισχυρή ανοσία

Για την παραλλαγή του «Κενταύρου» που ακόμη δεν φαίνεται να δημιουργεί κάποια έξαρση, αλλά οι επιστήμονες παρακολουθούν την εξάπλωσή της, μίλησε ο αναπλ. Καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης. Πρόσθεσε δε πως υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι οι υποπαραλλαγές Όμικρον 4 και 5 δημιουργούν καλύτερη ανοσία στον ανθρώπινο οργανισμό.

Στις πρώτες εκτιμήσεις των ειδικών για την εμφάνιση της παραλλαγής «Κένταυρος» του κορωνοϊού που έχει εντοπιστεί στην Ινδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, αναφέρθηκε ο αναπλ. καθηγητής επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Όπως είπε, προς το παρόν, δεν παρατηρείται κάποια έξαρση ή κάποιο «κύμα» από τη συγκεκριμένη μετάλλαξη παρότι διασπείρεται. Σε κάθε περίπτωση οι ειδικοί παρακολουθούν την πορεία του «Κενταύρου»

 «Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούμε παραλλαγές να διασπείρονται και να μην δημιουργούν κάποια συγκεκριμένη έξαρση, άρα λοιπόν προς το παρόν απλά παρακολουθούμε την εξάπλωσή της», τόνισε ο καθηγητής.

Γιατί οι μεταλλάξεις 04 -05 της Όμικρον μπορεί να οδηγούν σε ισχυρότερη ανοσία

Για τις μεταλλάξεις της Όμικρον που επικρατούν αυτή τη στιγμή στη χώρα μας, ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι προκαλούν πυρετό και εξάντληση, αλλά δεν δημιουργούν ιδιαίτερα προβλήματα στο αναπνευστικό σύστημα του ασθενούς.

Εξήγησε ότι ο πυρετός και η εξάντληση είναι δείγματα αντίδρασης του ανοσοποιητικού και ενδεχομένως να οδηγούν σε ισχυρότερη ανοσία.

«Αυτό είναι κάτι το οποίο ίσως να έχει και ένα θετικό στοιχείο, γιατί αυτά είναι στοιχεία χτισίματος ανοσίας. Όταν έχουμε και πυρετό και εξάντληση, σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό μας αντιδρά. Άρα υπάρχει μια πιθανότητα  να έχουμε ισχυρότερη ανοσία από τη συγκεκριμένη παραλλαγή από ότι από προηγούμενες 01 – 02».

Κάλεσε τους ασθενείς να καταναλώνουν μπόλικα υγρά, να αντιμετωπίζουν τον πυρετό με αντιπυρετικά και να κάνουν υπομονή μία – δύο ημέρες, καθώς συνήθως μετά τα συμπτώματα υποχωρούν.

Προς το παρόν, πάντως, οι δύο παραλλαγές φαίνεται να προκαλούν αυξημένη πίεση στα νοσοκομεία, αναγκάζοντας το Υπουργείο Υγείας να λάβει μέτρα.

Πολλαπλάσια τα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού

Σχετικά με τον αυξημένο αριθμό των κρουσμάτων, ο καθηγητής τόνισε ότι υπάρχει υποεκτίμηση και μπορεί να είναι δύο και τρεις φορές πάνω από τα επίσημα.

Τόνισε ακόμη ότι σε αυτή τη φάση δεν έχει τόσο σημασία ο αριθμός των κρουσμάτων αλλά τα σοβαρά περιστατικά. Στα νοσοκομεία της χώρας παρατηρείται αυξημένη ροή, αλλά οι ασθενείς δεν έχουν προβλήματα οξυγόνου και μετά από λίγες ημέρες παίρνουν εξιτήριο.

«Δημιουργεί μια πίεση στα νοσοκομεία, αλλά διαφορετική πίεση που είναι διαχειρίσιμη», τόνισε χαρακτηριστικά.

iatropedia 

Διαβάστε Περισσότερα » "Μαγιορκίνης: Τι ξέρουμε για την παραλλαγή «Κένταυρος» – Γιατί οι Όμικρον 4 και 5 δημιουργούν πιο ισχυρή ανοσία"

Δίκη Λιγνάδη: Συνολική ποινή κάθειρξης 12 ετών αποφάσισε το Δικαστήριο κατά πλειοψηφία

Κάθειρξη 12 ετών κατά πλειοψηφία επέβαλλε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο στον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη, ο οποίος κρίθηκε ένοχος κατά πλειοψηφία για δύο από τις τέσσερις πράξεις βιασμού για τις οποίες δικάστηκε. Αυτή είναι η τελική ετυμηγορία δικαστών και ενόρκων επί της ποινής. Στην απόφαση για την τελική ποινή που επιβλήθηκε στον σκηνοθέτη μειοψήφησε η πρόεδρος του δικαστηρίου, ένορκος και σύνεδρος που είχαν την άποψη ότι θα πρέπει να του επιβληθεί κάθειρξη 11 ετών. Να μην χορηγηθεί αναστολή στην εκτέλεση της ποινής του σκηνοθέτη ζήτησε ο εισαγγελέας αλλά την τελική απόφαση θα λάβει εντός της ημέρας (για την αναστολή) το δικαστήριο.

Νωρίτερα, ο εισαγγελέας είχε προτείνει να επιβληθεί στον Δημήτρη Λιγνάδη κάθειρξη 12 ετών για κάθε μια πράξη για την οποία κρίθηκε ένοχος. Να σημειωθεί ότι δικαστές και ένορκοι δεν αναγνώρισαν κανένα ελαφρυντικό στον κατηγορούμενο (σύννομος βίος και καλή συμπεριφορά μετά την πράξη). Το δικαστήριο θα αποφασίσει τώρα για το αν θα χορηγήσει αναστολή στην εκτέλεση της ποινής που επέβαλε στον ήδη προφυλακισμένο σκηνοθέτη και ηθοποιό.

Έχει αξία πάντως να αναφερθεί πως οι αποφάσεις που έλαβε το δικαστήριο για την ενοχή και τα ελαφρυντικά ελήφθησαν κατά πλειοψηφία. Μειοψήφισαν τρεις και συγκεκριμένα η πρόεδρος του δικαστηρίου, ένορκος και μία σύνεδρος. Μάλιστα, η πρόεδρος του δικαστηρίου είχε ψηφίσει υπέρ της αθώωσης του Δημήτρη Λιγνάδη και για τις τέσσερις υποθέσεις βιασμών για τις οποίες δικάστηκε. Ακόμη η πρόεδρος τάχθηκε με την ψήφο της και υπέρ της αναγνώρισης των δύο ελαφρυντικών που ζήτησε ο κατηγορούμενος.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Δίκη Λιγνάδη: Συνολική ποινή κάθειρξης 12 ετών αποφάσισε το Δικαστήριο κατά πλειοψηφία"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news