facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 26 Αυγούστου 2022

Ουκρανία: Επανασυνδέθηκε με το ηλεκτρικό δίκτυο και ο δεύτερος αντιδραστήρας του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια

Η ουκρανική, κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Energoatom ανακοίνωσε απόψε ότι και ο δεύτερος αντιδραστήρας του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, που ελέγχεται από τις ρωσικές δυνάμεις, επανασυνδέθηκε με το ουκρανικό ηλεκτρικό δίκτυο.

Ο πρώτος αντιδραστήρας επανασυνδέθηκε νωρίτερα σήμερα και η Energoatom διαβεβαίωσε ότι τα συστήματα ασφαλείας λειτουργούν κανονικά.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Ουκρανία: Επανασυνδέθηκε με το ηλεκτρικό δίκτυο και ο δεύτερος αντιδραστήρας του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια"

Προσλήψεις 31.846 προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Προσλήψεις 31.846 εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, στη Γενική Εκπαίδευση και στα Μουσικά Σχολεία, καθώς και μελών Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ) ως προσωρινών αναπληρωτών με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου για το διδακτικό έτος 2022-2023, ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας.

Συγκεκριμένα για το διδακτικό έτος 2022-2023 προσλαμβάνονται ως προσωρινοί αναπληρωτές:

Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση:

α) 8.688 εκπαιδευτικοί κλάδων/ειδικοτήτων ΕΑΕ και κλάδων γενικής εκπαίδευσης στην ειδική αγωγή και εκπαίδευση (ΕΑΕ) και

β) 9.575 εκπαιδευτικοί κλάδων/ειδικοτήτων στη γενική εκπαίδευση.

Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση:

α) 2.200 εκπαιδευτικοί κλάδων/ειδικοτήτων ΕΑΕ και κλάδων γενικής εκπαίδευσης στην ειδική αγωγή και εκπαίδευση (ΕΑΕ),

β) 5.981 εκπαιδευτικοί κλάδων/ειδικοτήτων στη γενική εκπαίδευση, και

γ) 254 εκπαιδευτικοί κλάδου ΠΕ79.01 και ΤΕ16 σε Μουσικά Σχολεία για τη διδασκαλία μουσικών ειδικεύσεων

Μέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ):

α) 1.475 στις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΣΜΕΑΕ)

β) 2.180 στην Εξειδικευμένη Εκπαιδευτική Υποστήριξη (παράλληλη)

γ) 720 στα Κέντρα Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕΔΑΣΥ)

δ) 741 στα Σχολικά Δίκτυα Εκπαιδευτικής Υποστήριξης (ΣΔΕΥ) στα ΚΕΔΑΣΥ

Επίσης, διατίθεται για πρόσληψη 1 αναπληρωτής στην εξειδικευμένη εκπαιδευτική υποστήριξη σε Εκκλησιαστικό Σχολείο.

Επιπλέον, διατέθηκαν για πρόσληψη στη Σιβιτανίδειο Δημόσια Σχολή Τεχνών και Επαγγελμάτων, με απόφαση του οικείου Διοικητικού Συμβουλίου, 32 αναπληρωτές κλάδων/ειδικοτήτων Β/θμιας Εκπ/σης.

Οι εκπαιδευτικοί που προσλαμβανόνται οφείλουν να παρουσιαστούν και να αναλάβουν υπηρεσία από τη Δευτέρα 5 έως και την Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2022.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Προσλήψεις 31.846 προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης"

Συνελήφθη ο δράστης της διπλής δολοφονίας που είχε συγκλονίσει την Ελλάδα το 2015

Τέλος στο μυστήριο του διπλού φονικού στην Αίγινα το 2015 φαίνεται πως μπήκε με τη σύλληψη 36χρονου κακοποιού στη Μάλτα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο εν λόγω άνδρας συνελήφθη βάσει του διεθνούς εντάλματος σύλληψης που είχε εκδώσει η Ελλάδα, αξιοποιώντας τα αποδεικτικά στοιχεία που είχαν προκύψει σε βάρος του από την εξέταση του DNA.

Υπενθυμίζεται ότι ο εν λόγω άνδρας είχε μπει στο σπίτι της 70χρονης ιδιοκτήτριας καταστήματος σουβενίρ στην Αίγινα.

Ο 36χρονος σήμερα άνδρας, ξυλοκόπησε την άτυχη γυναίκα και τον ανιψιό της μέχρι λιποθυμίας και αφού τους λήστεψε, τους έκαψε ζωντανούς.

Σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά, η λεία του ήταν περίπου 800.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Star, δικαστήριο της Μάλτας θα αποφασίσει τις επόμενες ημέρες για την έκδοσή του στην χώρα μας.

Το χρονικό του φρικιαστικού εγκλήματος

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Αίγινας ενημερώθηκε για το περιστατικό στις έντεκα και τέταρτο το βράδυ της 30ης Νοεμβρίου του 2015. Έφθασε άμεσα στο σημείο που ήταν πολύ κοντά στις εγκαταστάσεις του κλιμακίου και η φωτιά σβήστηκε έπειτα από 10 με 15 λεπτά περίπου. Οι δράστες υπολογίζεται ότι έβαλαν τη φωτιά μετά τις 10:15 το βράδυ.

Σύμφωνα με τις Αρχές, όλα τα στοιχεία οδηγούσαν στο συμπέρασμα πως το κίνητρο των αδίστακτων δολοφόνων ήταν οικονομικό. Από την άρση τραπεζικού απορρήτου προέκυψε πως λίγο πριν τα capital control η άτυχη γυναίκα είχε προχωρήσει σε ανάληψη των αποταμιεύσεων της ύψους οκτακοσίων χιλιάδων ευρώ, που ενδεχομένως είχε κρύψει στο σπίτι της.

Με δεδομένο ότι τα θύματα βασανίστηκαν, οι αστυνομικοί θεωρούσαν ότι οι δράστες κατάφεραν το σκοπό τους να βρουν και να αρπάξουν τα χρήματα. Ο χώρος της μονοκατοικίας ερευνήθηκε εσωτερικά και εξωτερικά, χωρίς να βρεθεί το παραμικρό.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι κεντρικές πόρτες του σπιτιού ήταν κλειδωμένες με το κλειδί να βρίσκεται από μέσα. Το τζάμι της μπαλκονόπορτας δίπλα από την εξώπορτα βρέθηκε σπασμένο. Φαίνεται ότι από εκεί έσυραν την ηλικιωμένη αφού την αιφνιδίασαν στον κήπο. Στο μπάνιο και στον τοίχο που οδηγεί στο υπνοδωμάτιο βρέθηκε αίμα.

Το σημαντικό όμως είναι ότι εντοπίστηκε κηλίδα αίματος δίπλα από καναπέ που βρίσκεται πολύ κοντά στην μπαλκονόπορτα που έσπασαν. Στο σπίτι δεν εντοπίστηκε κάποιο μπιτόνι εύφλεκτου υλικού. Οι δράστες είχαν τοποθετήσει παπλώματα και κουρτίνες πάνω στο κρεβάτι και στο πάτωμα, τους έβαλαν φωτιά κι από πάνω τοποθέτησαν τα θύματα για να καούν.

Ο προϊστάμενος της ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πειραιά Ηλίας Μπογιόκας διενήργησε τη νεκροτομή στις σορούς των θυμάτων. Σύμφωνα με το πόρισμα του οι δράστες χτύπησαν τόσο άγρια τα δύο θύματα, ώστε τους προκάλεσαν συντριπτικά κατάγματα σχεδόν σε όλο το σώμα τους και στη συνέχεια, ενώ ακόμα ανέπνεαν, τους έβαλαν φωτιά.

«Υπήρξε δόλος, μίσος, σκοπός. Είχαν χτυπηθεί άγρια και έφεραν κακώσεις σε διάφορα σημεία. Τα χτυπήματα και τα κατάγματα προήλθαν είτε από κλωτσιές ή μπουνιές, είτε από κάποιο όργανο ξύλο, ρόπαλο ή κάτι παρόμοιο. Τα θύματα όταν τους έβαλαν φωτιά ήταν σε ημιθανή κατάσταση και δεν ήταν δυνατόν να αντιδράσουν. Βασανίστηκαν και φαίνεται πως τους έκαιγαν σιγά-σιγά , ίσως με σκοπό να μην αφήσουν στοιχεία. Δυστυχώς δεν έχω δει φωτογραφίες από το χώρο. Το συγκεκριμένο περιστατικό είναι ο ορισμός της ιατροδικαστικής αυτοψίας. Τα πτώματα έπρεπε να κρατηθούν εκεί όσο χρειαστεί μέχρι να φτάσει στον τόπο ιατροδικαστής. Από την στιγμή που ο χώρος παραμένει άθικτος αν η οικογένεια πάρει τις φωτογραφίες, μπορεί ένας ιατροδικαστής να προχωρήσει σε μια αναπαράσταση ακόμη και σήμερα» είπε ο κ. Μπογιόκας.

Σύμφωνα με μαρτυρία ενός συγγενή της, το θύμα δεν δεχόταν επισκέψεις, ούτε εργάτες στο σπίτι της. Η άτυχη γυναίκα για χρόνια διατηρούσε ένα κατάστημα με σουβενίρ σε κεντρικό σημείο στο λιμάνι της Αίγινας, μέχρι που συνταξιοδοτήθηκε. Όλα αυτά τα χρόνια είχε αποταμιεύσει ένα σεβαστό χρηματικό ποσό, το οποίο πιθανόν να έκρυβε στο σπίτι της, χωρίς όμως να το έχει αποκαλύψει στους συγγενείς της. Τα χρήματα αυτά δεν βρέθηκαν.

Οι δράστες στην προσπάθεια τους να βρουν αυτό που έψαχναν, έσκισαν μέχρι και τις ταπετσαρίες από πολυθρόνες. Τις βιτρίνες με τα ασημικά αλλά και μία εικόνα αξίας, δεν τα άγγιξαν καθόλου, γεγονός που υποδηλώνει πως έψαχναν για κάτι συγκεκριμένο. Σύμφωνα με τους συγγενείς κανείς δεν είδε κάτι, ούτε υπήρξε έστω και μια αξιόπιστη μαρτυρία που θα μπορούσε να φωτίσει το άγριο διπλό φονικό.

«Ποτέ στο παρελθόν δεν είχε συμβεί κάτι ανάλογο στην κοινωνία της Αίγινας. Κλέφτες μπαίνανε κάπου, έπαιρναν ότι ήθελαν και έφευγαν. Δεν σκότωσαν ανθρώπους… Εμείς το μόνο που ζητάμε, είναι να εξιχνιαστεί αυτό το έγκλημα. Να συλληφθούν οι ένοχοι. Το κακό μας το έκαναν, χάσαμε δυο ανθρώπους μας… Αυτοί όμως κυκλοφορούν ελεύθεροι και κάποια στιγμή θα το επαναλάβουν» είχε αναφέρει συγγενής των θυμάτων.

«Δεν μπορώ να εξηγήσω όλα αυτά που συνέβησαν στην οικογένεια μου. Σε αυτό το σπίτι έμενε η θεία μου η Ειρήνη, που ήταν ανύπαντρη και το είχε φτιάξει με τους κόπους μιας ζωής. Ζούσε συντηρητικά και αθόρυβα χωρίς να ενοχλεί κανέναν, με τον σκύλο της που τον υπεραγαπούσε. Ο αδελφός μου ήρθε πρόσφατα εδώ και πριν έμενε με τους άλλους συγγενείς μας που χάθηκαν και οι δύο μέσα σε επτά μήνες. Το γεγονός αυτό τον σημάδεψε, γιατί είχαν πεθάνει και οι γονείς μας παλιότερα. Μια ζωή απώλειες και θάνατοι… Η μοίρα έπαιξε και σε εκείνον άσχημο παιχνίδι… Μια βδομάδα πριν το κακό, είχαμε το μνημόσυνο του θείου και μετά μπήκαν μες στο σπίτι και σκότωσαν δυο ανθρώπους… Με αυτόν τον βίαιο και απάνθρωπο τρόπο», είπε σοκαρισμένη η αδελφή και ανιψιά των θυμάτων.

«Ας υποθέσουμε πως είχαν την πληροφορία πως εδώ μέσα μπορεί η θεία μου να είχε κάποια χρήματα και μάλιστα σε μια εποχή που ίσχυαν τα capital control. Είναι δυνατόν να μπούνε μέσα και να τους ξυλοκοπήσουν με τέτοιο μένος μέχρι θανάτου; Την ώρα που οι γείτονες είχαν γιορτή, σ’ ένα σημείο τόσο κεντρικό; Τόσο θράσος; Δεν γνωρίζω ποια είναι η αλήθεια… Που να τη βρω μέσα στις στάχτες και τα αποκαΐδια δύο αθώων;», διερωτήθηκε και σημείωσε:

«Στην οικογένεια μας δεν είχαμε έχθρες, ούτε αυτοί οι δύο αθώοι άνθρωποι είχαν παράνομες δραστηριότητες. Ούτε νονοί της νύχτας ήταν, ούτε εγκληματίες για να τους φερθούν μ’ αυτόν τον τρόπο. Ακόμη κι οι εγκληματίες, τέτοιο τέλος δεν έχουν».

Μάρτυρας – κλειδί ανέφερε πως η άτυχη γυναίκα δεν του είχε εμπιστευτεί ποτέ χρήματα και αρνήθηκε να δώσει παραπάνω λεπτομέρειες για την υπόθεση.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Συνελήφθη ο δράστης της διπλής δολοφονίας που είχε συγκλονίσει την Ελλάδα το 2015"

Στον Άρειο Πάγο την επόμενη εβδομάδα η Γεωργία Μπίκα – «Αποφασισμένη να παλέψει όσο ποτέ»

Στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου θα μεταβεί την επόμενη εβδομάδα η Γεωργία Μπίκα, για την καταγγελία που είχε κάνει για βιασμό τα ξημερώματα της Πρωτοχρονιάς, σε δωμάτιο πολυτελούς ξενοδοχείου της Θεσσαλονίκης, μετά από το βούλευμα για απαλλαγή του 27χρονου που φέρεται να εμπλέκεται στην πολύκροτη υπόθεση.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στο ThessToday.gr, ο δικηγόρος της Νίκος Διαλυνάς, η επόμενη εβδομάδα θα είναι κομβική για την υπόθεση που σόκαρε το πανελλήνιο. Ειδικότερα: «Την επόμενη εβδομάδα θα προβούμε σε δέουσα νομική ενέργεια όσον αφορά το επόμενο βήμα για την υπόθεση της Γεωργίας Μπίκα, στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου, η οποία θα κληθεί να αποφασίσει αν το απαλλακτικό βούλευμα είναι ορθό ή εσφαλμένο. Αυτό είναι το τρίτο βήμα, το οποίο δικαιούμαστε να κάνουμε σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία και θα το ασκήσουμε. Αλλά όχι και το μοναδικό, γιατί θα ακολουθήσουν ενδεχομένως και άλλα, όχι εντός Ελλάδος αλλά εκτός Ελλάδος. Είναι κομβική η επόμενη εβδομάδα και για αυτό θα μεταβούμε στην Αθήνα».

Η αιτιολογία πως παραπατούσε όχι από μέθη αλλά λόγω των ψηλοτάκουνων δεν «περιποιεί τιμή» στο βούλευμα

Σχολιάζοντας το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, που απαλλάσσει τον 27χρονο βασικό επλεκόμενο στην υπόθεση του καταγγελλόμενου βιασμού της 24χρονης, σε σουίτα πολυτελούς ξενοδοχείου, ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, ο κ. Διαλυνάς αναφέρει ότι θα έπρεπε να διδάσκεται σε νομικές σχολές και να υφίσταται την ανάλογη κριτική.

«Ανεξαρτήτως εκβάσεως της υποθέσεως αυτής, όσον αφορά το βούλευμα το οποίο βέβαια δικαιούμαστε όλοι να κριτικάρουμε, χαρακτηριστικό είναι ότι αναφέρει για να αντικρούσει το βίντεο που δείχνει τη Γεωργία Μπίκα να παραπατά όταν είναι έξω από το ξενοδοχείο, ότι ενδεχομένως να παραπατούσε όχι γιατί ήταν μεθυσμένη, αλλά επειδή φορούσε ψηλοτάκουνα. Αυτό βέβαια είναι μια δικαιολογία η οποία κατ’ εμέ τουλάχιστον δεν περιποιεί τιμή στο βούλευμα αυτό, δεδομένου ότι ψηλοτάκουνα φορούσε και όταν πήγαινε στο ξενοδοχείο και εκεί δεν παραπατούσε. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι είναι ένα πολύ ενδιαφέρον βούλευμα το οποίο θα πρέπει να διδάσκεται στη σχολή δικαστών και στις διάφορες νομικές σχολές της χώρας, για να υφίσταται και την ανάλογη κριτική».

Ενώ ερωτηθείς για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η 24χρονη, επεσήμανε πως «είναι αποφασισμένη όσο ποτέ». Υπενθυμίζεται άλλωστε πως όταν έγινε γνωστό το απαλλακτικό βούλευμα, η Γεωργία Μπίκα είχε τονίσει άμεσα ότι θα συνέχιζε τις προσπάθειές της, «ασκώντας όλα τα ένδικα μέσα για να παραπεμφθεί η υπόθεση στο ακροατήριο, για να τεθούν υπόψη των δικαστών όλα τα σοβαρά ζητήματα που μένουν αναπάντητα μέχρι σήμερα, μπροστά σε μία ανοιχτή και δημόσια διαδικασία».

thesstoday

Διαβάστε Περισσότερα » " Στον Άρειο Πάγο την επόμενη εβδομάδα η Γεωργία Μπίκα – «Αποφασισμένη να παλέψει όσο ποτέ»"

Ένοπλη ληστεία στα ΕΛΤΑ της Νέας Σμύρνης – Aναζητούνται οι δράστες

Ένοπλη ληστεία σημειώθηκε στις 14.50 σε υποκατάστημα των ΕΛΤΑ στην οδό Βασιλέως Κωνσταντίνου, στην περιοχή της Νέας Σμύρνης. Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, δύο δράστες εισέβαλαν στο υποκατάστημα, και με την απειλή όπλου ακινητοποίησαν τους υπαλλήλους.

Αμέσως μετά, αφαίρεσαν άγνωστο χρηματικό ποσό από το ταμείο και τράπηκαν σε φυγή.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της ΕΛΑΣ για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/

Διαβάστε Περισσότερα » "Ένοπλη ληστεία στα ΕΛΤΑ της Νέας Σμύρνης – Aναζητούνται οι δράστες"

Μενέντεζ: Η Τουρκία είναι η μεγαλύτερη απειλή για την Ανατολική Μεσόγειο

Επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών αναγορεύτηκε ο αμερικανός γερουσιαστής και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στη μεγάλη αίθουσα του Ιδρύματος.

Στην ομιλία του, από την οποία δεν έλειψαν οι προσωπικές αναφορές, ο κ.Μενέντεζ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Τουρκία, την οποία χαρακτήρισε «μόνιμη απειλή στην ανατολική Μεσόγειο». Συμπεριέλαβε μάλιστα τη γειτονική χώρα στις μεγάλες προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η διεθνής κοινότητα μαζί με την Κίνα, τη Ρωσία και την κλιματική αλλαγή».

«Δεν χρειάζεται να πω σε κανέναν σε αυτήν την αίθουσα πως η πλέον μόνιμη και εγγύτερη απειλή στην ανατολική Μεσόγειο εξακολουθεί να είναι η Τουρκία. Παρά το γεγονός πως αποτελεί σύμμαχο του ΝΑΤΟ, η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία με προκλητικές υπερπτήσεις στο Αιγαίο. Η παραβίαση του εναέριου χώρου με μαχητικά αεροσκάφη είναι απαράδεκτη συμπεριφορά για κάθε χώρα» σημείωσε ο αμερικανός γερουσιαστής για να αναφερθεί και στην «παράνομη κατοχή», όπως είπε, της Κύπρου από την Τουρκία. Παράλληλα κατηγόρησε τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν ότι ακολουθεί διαιρετική πολιτική, τόσο στην ανατολική Ευρώπη, όσο και στον νότιο Καύκασο και την Ευρώπη.

Δείτε την τελετή αναγόρευσης του Μπομπ Μενέντεζ σε επίτιμο διδάκτορα του ΕΚΠΑ



Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας αναφέρθηκε ακόμη στην προσωπική του διαδρομή και στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, εκφράζοντας τη βεβαιότητά του για περαιτέρω σύσφιγξη στα πεδία της οικονομίας, της κλιματικής αλλαγής, της ασφάλειας και της περιφερειακής αλληλεγγύης.

Κατά την προσφώνηση του τιμώμενου, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος σημείωσε πως «η απονομή του τίτλου αποτελεί ένα φόρο τιμής για έναν διακεκριμένο αμερικανό πολίτη με διεθνή απήχηση, που χαίρει σεβασμού και εκτίμησης στο ευρύτερο φάσμα της πολιτικής και κοινωνικής ζωής των Η.Π.Α., έναν μεγάλο φιλέλληνα και βαθύ γνώστη των ελληνικών θεμάτων, που στήριξε και στηρίζει τη χώρα μας διαχρονικά και σε κρίσιμες συγκυρίες».

«Τον ευχαριστούμε για την προσφορά του και στα ελληνικά ζητήματα και του ευχόμαστε να συνεχίσει το έργο του πάντα επ' ωφελεία των δικαίων αιτημάτων των Λαών για ευημερία και Δικαιοσύνη» κατέληξε ο πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών.

Όπως είναι γνωστό, νωρίτερα ο Αμερικανός γερουσιαστής είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Μέγαρο Μαξίμου. Το βράδυ ο πρωθυπουργός θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν του κ. Menendez.

«Αξιόπιστος σύμμαχος και πυλώνας σταθερότητας η Ελλάδα»

Κατά τον διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες, ο κ. Μενέντεζ τόνισε μεταξύ άλλων την πρόοδο που έχει γίνει στην Αλεξανδρούπολη και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα γίνει «γεωστρατηγικό κέντρο για την Ελλάδα, την περιοχή και τους συμμάχους μας».

«Χαρά μου να σε καλωσορίζω πάλι στην Ελλάδα. Συγχαρητήρια για την βράβευσή σου από το ΕΚΠΑ. Είναι σημαντική στιγμή για το πανεπιστήμιο, αλλά επίσης για εσένα» δήλωσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι υπάρχουν «πολλά ακόμα να κάνουμε μαζί: όχι μόνο γεωπολιτικά, αλλά οικονομικά, εκπαιδευτικά».

Ο κ. Μητσοτάκης επαίνεσε τον παριστάμενο Αμερικανό πρέσβη Τζορτζ Τσούνη και συμπλήρωσε: «Ανυπομονούμε να συνεχίσουμε την καταπληκτική μας συνεργασία».

Από την πλευρά του κ. Μενέντεζ χαριτολογώντας είπε ότι «προσπαθούσα να μην γίνω πολύ αντιληπτός όσο ήμουν στην Ελλάδα, αλλά αυτό δεν είναι εύκολο εδώ».

«Πήγα στην Αλεξανδρούπολη. Φοβερή πρόοδος. Θα γίνει γεωστρατηγικό κέντρο για την Ελλάδα, την περιοχή και τους συμμάχους μας. Απεριόριστες δυνατότητες» πρόσθεσε.

Το βράδυ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν του κ. Μενέντεζ.

mitsotakis-menendez__1_

mitsotakis-menendez__2_

mitsotakis-menendez__3_

Ο Πρωθυπουργός εξήρε την προσφορά του κ. Menendez στην ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, της ειρήνης και της συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο, για την οποία, άλλωστε, ο Γερουσιαστής τιμήθηκε τον περασμένο Αύγουστο με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Τιμής.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη νομοθετική πρωτοβουλία του κ. Menendez «Νόμος περί Άμυνας και Διακοινοβουλευτικής Εταιρικής Σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας», η οποία κατέστη νόμος των ΗΠΑ τον Δεκέμβριο του 2021 και αναβαθμίζει ακόμα περισσότερο τη διμερή συνεργασία και δη την αμυντική.

Στη διάρκεια της συνάντησης έγινε ανασκόπηση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων που βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο από ποτέ και στις προοπτικές στενότερης συνεργασίας ενόψει και του Δ’ Γύρου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας - ΗΠΑ, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα τον Οκτώβριο.

Συζητήθηκαν ακόμη οι διεθνείς εξελίξεις με αιχμή τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ο κ. Menendez εξέφρασε την εκτίμησή του για την ξεκάθαρη στάση της κυβέρνησης, που στήριξε από την πρώτη στιγμή την Ουκρανία προσφέροντας ανθρωπιστικό και αμυντικό υλικό. Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι μία σταθερή δημοκρατία, ένας αξιόπιστος εταίρος και σύμμαχος των ΗΠΑ στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, αλλά και πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή.

Αντηλλάγησαν ακόμη απόψεις για την αμυντική συνεργασία και τις νέες δυνατότητες που παρουσιάζονται, με αφορμή και την πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας στην Αλεξανδρούπολη.

Ο Πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην οικονομική και ενεργειακή συνεργασία των δύο χωρών, ενώ ανέλυσε τη σημασία των υποδομών που αναπτύσσει η Ελλάδα για την ενεργειακή της ασφάλεια, την διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης, λόγω της στρατηγικής της θέσης.

Ο διάλογος μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Ρόμπερτ Μενέντεζ κατά τη συνάντησή τους

*Robert Menendez:* Φωτογραφία από το Κογκρέσο, ιστορική φωτογραφία. Για εσάς αλλά και για το γεγονός ότι έχετε δύο γυναίκες να στέκονται πίσω σας, την Πρόεδρο της Βουλής και την Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ.

*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Ναι, ήταν μία ιστορική στιγμή για εμένα αλλά πιστεύω και για τη χώρα μου.

Με χαροποιεί ιδιαίτερα που σας καλωσορίζω πάλι στην Ελλάδα. Καταρχάς, συγχαρητήρια για τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα. Είναι μια σημαντική στιγμή για το Πανεπιστήμιο αλλά, είμαι βέβαιος, και για εσάς.

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και πάλι για όσα έχετε κάνει για την προώθηση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας. Ξέρω πόσο σκληρά έχετε εργαστεί. Πιστεύω ότι έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο τα τελευταία χρόνια και υπάρχουν πολλά ακόμα να γίνουν, σε πολλά μέτωπα, όχι μόνο στο γεωστρατηγικό και το γεωπολιτικό, αλλά και στους τομείς της οικονομίας, του πολιτισμού, σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση.

Είμαστε πολύ χαρούμενοι που έχετε έναν εξαιρετικά καλό Πρέσβη και μπορώ να σας πω ότι ήδη έχει κάνει αισθητή την παρουσία του στην Ελλάδα. Προσβλέπουμε πραγματικά στη συνέχιση της εξαιρετικής συνεργασίας που έχουμε.

*Robert Menendez:* Συμφωνούμε απολύτως. Είμαστε πολύ περήφανοι για τον Πρέσβη μας. Έχει κάνει εξαιρετική δουλειά. Τον γνωρίζω εδώ και πολύ καιρό, ήμουν βέβαιος πως θα έκανε εξαιρετική δουλειά και επομένως είμαι πολύ χαρούμενος. Η υποψηφιότητά του εγκρίθηκε πολύ γρήγορα από την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων και από την ολομέλεια της Γερουσίας. Είμαστε πολύ χαρούμενοι επίσης που έχουμε τη δική σας Πρέσβη. Είναι εξαίρετη εκπρόσωπος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Προσπάθησα να περάσω απαρατήρητος σε αυτή την επίσκεψη αλλά αυτό δεν είναι εύκολο εδώ. Πήγα στην Αλεξανδρούπολη και είναι εξαιρετική η εξέλιξη εκεί, υπό την ηγεσία σας.

*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Η πρόοδος είναι εντυπωσιακή.

*Robert Menendez:* Εκτιμώ πως θα αποτελέσει γεωστρατηγικό κέντρο για την Ελλάδα, για την περιοχή, αλλά και για τους Συμμάχους. Θεωρώ πως έχει απεριόριστες δυνατότητες.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Μενέντεζ: Η Τουρκία είναι η μεγαλύτερη απειλή για την Ανατολική Μεσόγειο"

ΗΠΑ: Στη δημοσιότητα το ένταλμα για την έρευνα στην οικία του Τραμπ – Ανακτήθηκαν 14 κουτιά με άκρως απόρρητα έγγραφα

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έδωσε στη δημοσιότητα τη τροποποιημένη ένορκη κατάθεση που αιτιολογεί την έρευνα του FBI στην ιδιοκτησία του Ντόναλντ Τραμπ, στο Μαρ α Λάγκο.

Το έγγραφο αναμένεται να ρίξει περισσότερο φως στα στοιχεία που οδήγησαν σε αυτή την άνευ προηγουμένου έρευνα.

Σύμφωνα με το FBI, 14 από τις 15 κουτιά που ανακτήθηκαν νόμιμα από την έπαυλη του Τραμπ, περιείχαν απόρρητα αρχεία, 25 εκ των οποίων συνιστούν έγγραφα με άκρως απόρρητο περιοχόμενο.

Υπεθυμίζεται ότι πράκτορες του FBI που έκαναν έρευνα στο σπίτι του Ντόναλντ Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο στη Φλόριντα στις 9 Αυγούστου του 2022, απέσπασαν 11 σετ διαβαθμισμένων εγγράφων, μεταξύ των οποίων και ορισμένα που χαρακτηρίζονται ως άκρως απόρρητα, ανακοίνωσε την Παρασκευή το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ γνωστοποίησε επίσης ότι έχει βάσιμες ενδείξεις πως ο πρώην πρόεδρος παραβίασε τον νόμο περί κατασκοπείας.

Οι αποκαλύψεις έγιναν σε νομικά έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα τέσσερις ημέρες αφότου πράκτορες του FBI πραγματοποίησαν την έρευνα στην κατοικία του Τραμπ βάσει εντάλματος που ενέκρινε ομοσπονδιακός δικαστής.

Οι πράκτορες του FBI ανέκτησαν περισσότερα από 30 αντικείμενα, μεταξύ των οποίων περισσότερα από 20 κουτιά, ντοσιέ με φωτογραφίες, ένα χειρόγραφο σημείωμα και την εκτελεστική άδεια χάριτος για τον σύμμαχο του Τραμπ και μακροχρόνιο σύμβουλο του Ρότζερ Στόουν, όπως προκύπτει από τον κατάλογο των αντικειμένων που αφαιρέθηκαν από το ακίνητο. Στη λίστα περιλαμβάνονταν επίσης πληροφορίες για τον «πρόεδρο της Γαλλίας».

Αξίζει να αναφερθεί ότι το «άκρως απόρρητο» είναι το υψηλότερο επίπεδο διαβάθμισης, που προορίζεται για τις πιο στενά φυλασσόμενες πληροφορίες εθνικής ασφάλειας της χώρας. Συνήθως φυλάσσονται σε ειδικές κυβερνητικές εγκαταστάσεις, επειδή η αποκάλυψή τους θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στην εθνική ασφάλεια.

The Associated Press, The Wasington Post, Reuters/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΗΠΑ: Στη δημοσιότητα το ένταλμα για την έρευνα στην οικία του Τραμπ – Ανακτήθηκαν 14 κουτιά με άκρως απόρρητα έγγραφα"

Κοκαΐνη αξίας 2,3 εκατ. ευρώ εντοπίστηκε στο λιμάνι του Πειραιά

Πενήντα συσκευασίες με κοκαΐνη μεικτού βάρους 54,378 κιλών, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν σε εμπορευματοκιβώτιο στο λιμάνι του Πειραιά.

Το εμπορευματοκιβώτιο προερχόταν από το λιμάνι Γκουαγιακίλ (Guayaquil) του Εκουαδόρ και είχε ως τελικό προορισμό το λιμάνι του Πειραιά.

Οι ναρκωτικές ουσίες παραδόθηκαν στη λιμενική Αρχή Πειραιά που διεξάγει την προανάκριση της υπόθεσης, ενώ η αξία τους υπολογίζεται στα 2,3 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το αρχηγείο του λιμενικού σώματος στις 24-08-2022 κατά τη διενέργεια έλεγχου στον σταθμό εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά, από αυτοκινούμενο όχημα x-rayτου Γ' Τελωνείου Πειραιά, εντοπίστηκε ύποπτη οργανική ουσία στα ψυκτικά μηχανήματα εμπορευματοκιβωτίου.

Ακολούθησε έλεγχος από τελωνειακούς υπαλλήλους του τμήματος δίωξης λαθρεμπορίου του Γ' Τελωνείου Πειραιά και κλιμακίου στελεχών της Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών & Λαθρεμπορίου του αρχηγείου του Λιμενικού όπου εντοπίστηκε η συγκεκριμένη ποσότητα, επισημάνθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Το προαναφερθέν εμπορευματοκιβώτιο τέθηκε υπό στενή παρακολούθηση και στις 25-08-2022, κατόπιν έγκρισης της αρμόδιας εισαγγελικής Αρχής, διενεργήθηκε ελεγχόμενη μεταφορά από στελέχη της Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών του Λιμενικού σε περιοχή της Δυτικής Αττικής.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Κοκαΐνη αξίας 2,3 εκατ. ευρώ εντοπίστηκε στο λιμάνι του Πειραιά"

Καιρός αύριο: «Επιστρέφει» σταδιακά το καλοκαίρι – Που θα ανέβει η θερμοκρασία (27/08)

Ο καιρός αύριο θα είναι σχετικά βελτιωμένος σχεδόν σε όλη τη χώρα. Στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και σποραδικές καταιγίδες.

Στη νησιωτική χώρα λίγες τοπικές νεφώσεις με πρόσκαιρους όμβρους ή μεμονωμένες καταιγίδες μέχρι το απόγευμα.

Αυξημένα ποσοστά της σχετικής υγρασίας και τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές και τις βραδινές ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και στα πελάγη από βόρειες διευθύνσεις έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Οι μέγιστες τιμές της θα φτάσουν τους 32 με 33 βαθμούς στα ηπειρωτικά και στη νησιωτική χώρα τους 29 με 30 βαθμούς Κελσίου.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού: 

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε είναι πιθανόν να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Ασθενείς.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Ασθενείς.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: Ασθενείς πρόσκαιρα το απόγευμα νότιοι έως 3 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και στα ηπειρωτικά σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: Ασθενείς και στο Ιόνιο δυτικοί βορειοδυτικοί έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και στα ηπειρωτικά σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες με τοπικούς όμβρους και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στην Κρήτη.
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες με τοπικούς όμβρους και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες . Το απόγευμα ο καιρός θα βελτιωθεί.
Άνεμοι: Ασθενείς και τοπικά στα νότια δυτικοί βορειοδυτικοί έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: «Επιστρέφει» σταδιακά το καλοκαίρι – Που θα ανέβει η θερμοκρασία (27/08)"

Αντιδρούν σε πιθανή κατασκευή μονάδας LNG οι κάτοικοι της Κριθαριάς

Οι κάτοικοι της Κριθαριάς δηλώνουν ότι δεν επιθυμούν να εγκατασταθεί μονάδα LNG στον Παγασητικό και καλούν τους τοπικούς φορείς να αντιδράσουν και να προασπίσουν τα συμφέροντα της Μαγνησίας.

Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Κατοίκων Κριθαριάς “Νέος Απόστολος”, επισημαίνει ότι αποφάσισε ομόφωνα να αντιταχθεί στα σχέδια χωροθέτησης σταθμού αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη Μαγνησία και ειδικότερα εντός του Παγασητικού Κόλπου και σε περιοχή μεταξύ του Σωρού και της Κριθαριάς (σύμφωνα με όσα προσφάτως ανακοίνωσε η κατασκευάστρια εταιρεία), λαμβάνοντας υπόψη τα μέχρι σήμερα επιστημονικά δεδομένα και τη διεθνή εμπειρία αναφορικά με τους σοβαρότατους κινδύνους ενός τέτοιου εγχειρήματος και τις αρνητικές επιπτώσεις του στο οικιστικό, φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον της περιοχής μας.

Ειδικότερα

Διεθνώς η κατασκευή σταθμών LNG πλησίον οικισμών, εντός κόλπων ή σε σεισμογενείς περιοχές ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΑΙ, τόσο για λόγους ασφαλείας όσο και για την προστασία του περιβάλλοντος, της ζωής και της υγείας των κατοίκων. Και αυτό διότι υφίσταται κίνδυνος διαρροής αερίου από το σταθμό και τα πλοία που τον εφοδιάζουν, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τον υδροβιότοπο και όλες τις δραστηριότητες που σχετίζονται με την περιοχή (αναψυχή, τουρισμός, αλιεία, καταδύσεις κ.α.).
Επίσης, σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, προκειμένου να διατηρείται στις πλωτές αποθήκες το φυσικό αέριο σε υγρή μορφή υπό θερμοκρασία -162 ○C, απαιτείται η χρήση εκατοντάδων τόνων ψυκτικού υλικού, το οποίο σε περίπτωση διαρροής του καταστρέφει ολοσχερώς το θαλάσσιο περιβάλλον με ολέθριες συνέπειες για το υδάτινο (και όχι μόνο) οικοσύστημα ενός κλειστού και αβαθούς κόλπου, όπως ο Παγασητικός.
Υφίσταται επίσης ο κίνδυνος πυρκαγιάς ή/και εκρήξεως από διαρροή εντός του σταθμού, με τις συνέπειες ενός τέτοιου ατυχήματος να περιγράφονται ως απολύτως καταστροφικές από ανθρωπιστικής και περιβαλλοντικής άποψης. Ατυχήματα σε σταθμούς αποθήκευσης LNG, όπως ενδεικτικά στο λιμάνι Skikda της Αλγερίας το 2004 που στοίχισε τη ζωή σε 27 άτομα και προκάλεσε τον τραυματισμό άλλων 72, στην Ουάσιγκτον το 2014, στις εγκαταστάσεις του Hammerfest και του Tjeldergodden στη Νορβηγία στις 28 Σεπτεμβρίου και 2 Δεκεμβρίου 2020 αντίστοιχα, καθώς πολύ πρόσφατα (14.06.2022) στην εγκατάσταση Freeport στο Τέξας των ΗΠΑ, αποδεικνύουν ότι τέτοιου τύπου βιομηχανικές εγκαταστάσεις, ακόμη κι όταν υλοποιούνται βάσει των ισχυόντων κάθε φορά περιβαλλοντικών όρων και λειτουργούν με τους πλέον αυστηρούς κανονισμούς ασφαλείας – ακόμη και σε πολύ προηγμένες τεχνολογικά χώρες με μεγάλη εμπειρία στην κατασκευή και διαχείριση τέτοιων μονάδων – εξακολουθούν να ενέχουν κίνδυνο ενός καταστροφικού ατυχήματος.
Επιπλέον οι συγκεκριμένες βιομηχανικές μονάδες επιβαρύνουν ούτως ή άλλως και αλλοιώνουν την ισορροπία του υδάτινου οικοσυστήματος εξαιτίας της συχνής διέλευσης τεράστιων φορτηγών πλοίων (LNGcarriers) που τροφοδοτούν την πλωτή αποθήκη υγροποιημένου φυσικού αερίου, με σοβαρή επιβάρυνση της ναυσιπλοΐας και των τουριστικών δραστηριοτήτων των παρακείμενων περιοχών και απολύτως καταστροφικές συνέπειες για την αλιεία.
Σε όλα τα παραπάνω πρέπει να προστεθεί και η τεράστια θερμική και ηχητική ρύπανση που προκαλείται από τους σταθμούς αποθήκευσης και επαναεριοποίησηςLNG, καθώς και η σημαντική και μη αναστρέψιμη υποβάθμιση του φυσικού και του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος μέσω της καθημερινής χρήσης μεγάλης ποσότητας τοξικών ουσιών και της άντλησης μεγάλου όγκου θαλάσσιων υδάτων, αλλά και μέσω της έκλυσης μεθανίου κατά τη φάση αεριοποίησης του LNG και κατά τη χρήση του φυσικού αερίου ως καυσίμου.
Πέραν των ανωτέρω, τέτοιου τύπου ενεργειακές μονάδες αποτελούν τον πρώτο στόχο σε περίπτωση οιασδήποτε εχθρικής ενέργειας καθιστώντας έτσι και την ευρύτερη περιοχή στόχο (π.χ. επιθέσεις τον Απρίλιο και Οκτώβριο 1987 στις ιρανικές πλωτές εγκαταστάσεις πετρελαίου στοReshadat).

Όλα τα παραπάνω, δηλαδή ο κίνδυνος ατυχήματος (ο οποίος πολλαπλασιάζεται σε μια σεισμογενή περιοχή όπως η Μαγνησία), η διασάλευση του υδάτινου οικοσυστήματος, η καταστροφή της αλιείας, η επιβάρυνση της ναυσιπλοΐας και των δραστηριοτήτων αθλητισμού και αναψυχής, η υποβάθμιση του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, ο κίνδυνος εχθρικών ενεργειών, είναι μερικοί από τους λόγους που οι σταθμοί αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) κατασκευάζονται και λειτουργούν σε ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ και σε ΣΕ ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΣΤΑΣΗ από κατοικημένες περιοχές. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ανάλογη πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης του νέου τερματικού σταθμού της Αλεξανδρούπολης κατασκευάσθηκε σε απόσταση 17,6 χλμ. από το λιμάνι της πόλης, σε ανοικτή θάλασσα και σε απόσταση περίπου 10 χλμ. από την πλησιέστερη ακτή.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, εμείς οι κάτοικοι της Κριθαριάς & Πλακών Βόλου Ν. Μαγνησίας ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ότι θα αντιδράσουμε αποφασιστικά στην υλοποίηση του άνω σχεδίου και ΚΑΛΟΥΜΕ όλους τους τοπικούς φορείς να σταθούν δίπλα μας, να προασπίσουν τα συμφέροντα της Μαγνησίας και τα δικαιώματα των κατοίκων της για ασφαλή και ανθρώπινη διαβίωση, αειφόρο ανάπτυξη και ευημερία και να λάβουν άμεσα, δημόσια και υπεύθυνα θέση σχετικά με το προς υλοποίηση σχέδιο εγκατάστασης σταθμού LNG στον Παγασητικό, τον πλέον κλειστό κόλπο της χώρας, εντός της οικιστικής ζώνης και σε μια περιοχή που πληρώνει ήδη μεγάλο περιβαλλοντικό και ανθρωπιστικό τίμημα από τη λειτουργία βιομηχανικών μονάδων εντός ή πλησίον του αστικού ιστού και κατοικημένων περιοχών.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Αντιδρούν σε πιθανή κατασκευή μονάδας LNG οι κάτοικοι της Κριθαριάς"

Οι εξορκιστές της Θεσσαλονίκης λένε ότι θεραπεύουν από κατάγματα έως και καρκίνο

Ανατριχιαστικές αποκαλύψεις έρχονται στο φως για τη νοσηρή δράση της αποκαλούμενης «Εκκλησίας των Εθνών» στη Θεσσαλονίκη, που προχωρά σε υποτιθέμενους εξορκισμούς.

Όπως αποκάλυψε ρεπορτάζ του MEGA, ο υπεύθυνος της αίρεσης, εκτός από εξορκισμούς… θεραπεύει ακόμα και τον καρκίνο.

Βγάζουν αφρούς από το στόμα, σέρνονται και κοπανιούνται στο πάτωμα, τρέχουν σαν δαιμονισμένοι όταν τους ακουμπάει ο αυτοαποκαλούμενος «Άνθρωπος του Θεού» και πετάνε κάτω πράγματα.

Στη συνέχεια, φέρονται να απελευθερώνονται από τα δαιμόνια και η αρρώστια να φεύγει από το σώμα τους… από το στόμα.

Στο κανάλι της αίρεσης στο Youtube, υπάρχουν δεκάδες βίντεο με εξορκισμούς και θεραπείες για όλες τις αρρώστιες από τον «Άνθρωπο του Θεού», που παρουσιάζεται ως παπάς.

«Έρχονται άτομα απ’ όλο τον κόσμο που θέλουν προσευχή, είτε έχουν προβλήματα υγείας, είτε κάποιο πρόβλημα ψυχολογικό και έρχονται να λάβουν προσευχή από ‘τον άνθρωπο του Θεού’. Χαράλαμπος Τσακωνίδης λέγεται, είναι παπάς», λένε από την «Εκκλησία των Εθνών».

Το θεραπευτικό άγγιγμα του Χαράλαμπου Τσακωνίδη φέρεται να θεραπεύει, σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται στα δημοσιοποιημένα βίντεο στο διαδίκτυο, από κάταγμα στο πόδι μέχρι και διαβήτη, πίεση, ακόμα και καρκίνο μέσω του εξορκισμού.

«Αν έχει κάποιο πρόβλημα υγείας, θα φέρει έγγραφα από τον γιατρό που δείχνει τι πρόβλημα υπάρχει, αν δεν είναι θέμα υγείας και είναι ψυχολογικό ή πνευματικό εννοώ. Ο Θεός μερικές φορές ενεργεί άμεσα, απευθείας. Άλλες φορές θέλει χρόνο. Εξαρτάται πώς ο Θεός θέλει να δράσει, εξαρτάται και από την πίστη σας. Δεν είναι μαθηματικά».

Ωστόσο, απ’ ότι φαίνεται κάποιοι δεν θεραπεύονται πλήρως.

Μια μελαχρινή γυναίκα, που φέρεται να είναι δαιμονισμένη και να γίνεται καλά ύστερα από εξορκισμό, σε βίντεο που έχει αναρτηθεί πριν από 7 χρόνια, μοιάζει πάρα πολύ με την καστανόξανθη γυναίκα, που σε άλλο, μεταγενέστερο βίντεο, ένα χρόνο μετά, παρουσιάζεται με προβλήματα υγείας τα οποία θεραπεύονται από τον Χάρη Τσακωνίδη και μάλιστα φέρεται να αποβάλλει την αρρώστιά της από το... στόμα.

«Αν ο ‘άνθρωπος του Θεού’ πει ότι είναι ελεύθερος, θα είναι ελεύθερος. Είναι κάτι που γίνεται πνευματικά. Θα δείτε μετά αλλαγές».

Επίσης εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι σε άλλο βίντεο, κατά τη διάρκεια εξορκισμού ενός νεαρού, στο πλάνο, για μόλις λίγα δευτερόλεπτα, φαίνεται ένας άνδρας να δίνει σκηνοθετικές οδηγίες στα… μουλωχτά, σε αυτόν που κρατάει τον φερόμενο δαιμονισμένο.

Εκείνος υπακούει και αμέσως βγάζει τα χέρια του από τη μέση και τον κρατάει από τα χέρια, ενώ σε άλλο βίντεο, γυναίκα που βρίσκεται στην αίθουσα, ξαφνικά αρχίζει να τρέχει και να πετάει κάτω πράγματα γιατί μπήκε μέσα της ο δαίμονας.

Στη συνέχεια, αρχίζει ο… διάλογος με τον δαίμονα, που είναι σχεδόν ίδιος σε όλα τα βίντεο.

«Απελευθερώνεις από δαιμόνια. Υπάρχουν άτομα που είναι κατειλημμένα από ακάθαρτα πνεύματα και ‘ο άνθρωπος του Θεού’ προσεύχεται για αυτούς και απελευθερώνονται».

Οι συγκεντρώσεις και οι εξορκισμοί της αίρεσης «Εκκλησία των Εθνών» φέρεται να ξεκινούν το 2006, ενώ ύστερα από εισαγγελική παραγγελία ερευνάται η δράση της.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Οι εξορκιστές της Θεσσαλονίκης λένε ότι θεραπεύουν από κατάγματα έως και καρκίνο"

Φουάτ Οκτάι: «Αυτούς που έχουν φθόνο για τη χώρα μας θα τους ρίξουμε ξανά στη θάλασσα»

Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, συνεχίζει τις εμπρηστικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επαναλαμβάνοντας τη ρητορική προκλήσεων για τη γαλάζια πατρίδα και την αποφασιστικότητα της Άγκυρας να προστατεύσει τα «συμφέροντά» της.

«Στα 100 χρόνια από τη μεγάλη νίκη, όταν υπάρχει μια τόσο δυνατή Τουρκία, μπορούν όσοι πολεμούν παράνομα στην περιοχή και στη γαλάζια πατρίδα να δείχνουν το ίδιο θάρρος; Ο Έλληνας όπως στο παρελθόν, έτσι και σήμερα δεν έχει το θάρρος» υποστήριξε ο Φουάτ Οκτάι, συνεχίζοντας την εμπρηστική ρητορική του Ερντογάν.

Ακόμη, ο Τούρκος αντιπρόεδρος τόνισες: «Όσοι εποφθαλμιούν και βάζουν στο στόχαστρο του τη δημοκρατία, την σταθερότητα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στην περιοχή, γνωρίζουν τις επιπτώσεις που θα έχουν; Αυτούς που έχουν φθόνο εντός και εκτός της χώρας θα τους ρίξουμε ξανά στη θάλασσα, όπως κάναμε και στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας μας. Κανείς να μην αμφιβάλλει για αυτό».

Μάλιστα, προχωρώντας σε μια νέα επίδειξη μεγαλοϊδεατισμού, ανέφερε: «Σήμερα, υπάρχει μια Τουρκία που μπορεί να παρέχει την εθνική της ασφάλεια σε ξηρά και θάλασσα με τον εθνικό της εξοπλισμό. Μιλάμε για μια Τουρκία που έχει την ικανότητα να κατασκευάσει τον δικό της δορυφόρο, μετράει μέρες για το “Turkey’s automobile TOGG”, κάνει ρεκόρ στις εξαγωγές και πετυχαίνει υψηλές αποδόσεις σε γεωργία».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Φουάτ Οκτάι: «Αυτούς που έχουν φθόνο για τη χώρα μας θα τους ρίξουμε ξανά στη θάλασσα»"

Φινλανδία, Σουηδία, Τουρκία: Το φθινόπωρο θα συνεχιστούν οι συναντήσεις τους – Στο επίκεντρο η ένταξη των δύο πρώτων στο ΝΑΤΟ

Αξιωματούχοι από την Τουρκία, τη Φινλανδία και τη Σουηδία συμφώνησαν σήμερα (26/8) να συνεχίσουν τις συναντήσεις τους επόμενους μήνες για να συζητήσουν τις ανησυχίες ασφαλείας που έχει θέσει ως όρο η Τουρκία ώστε να επιτρέψει την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Αξιωματούχοι από τις τρεις χώρες είχαν την πρώτη τους συνάντηση σήμερα στην πόλη Βάνταα, της νότιας Φινλανδίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας, Πέκα Χααβίστο είπε πως η συνάντηση είχε σκοπό να εγκαθιδρυθούν επαφές και να οριστούν στόχοι για τη συνεργασία στην οποία συμφώνησαν οι χώρες υπογράφοντας ένα μνημόνιο κατανόησης κατά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη τον Ιούνιο.

«Οι συμμετέχοντες συζήτησαν συγκεκριμένα βήματα για την εφαρμογή του Τριμερούς Μνημονίου και συμφώνησαν πως το σχήμα αυτό θα εξακολουθήσει να συναντάται σε επίπεδο ειδικών στη διάρκεια του φθινοπώρου», ανέφερε το φινλανδικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη συνάντηση.

Οι δύο σκανδιναβικές χώρες υπέβαλαν αίτηση για να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ απαντώντας στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά αντιμετώπισαν την εναντίωση της Τουρκίας που τις κατηγόρησε ότι επιβάλλουν εμπάργκο όπλων στην Άγκυρα και υποστηρίζουν οργανώσεις που χαρακτηρίζει τρομοκρατικές.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου απαίτησε από τη Σουηδία και τη Φινλανδία να απελάσουν υπόπτους τους οποίους καταζητεί η Τουρκία για κατηγορίες που έχουν σχέση με την τρομοκρατία, ενώ οι σκανδιναβικές χώρες υποστηρίζουν ότι δεν συμφώνησαν σε οποιεσδήποτε συγκεκριμένες απελάσεις υπογράφοντας το μνημόνιο.

Το φινλανδικό υπουργείο Εξωτερικών δεν είχε αποκαλύψει τον τόπο ή την ώρα της σημερινής συνάντησης, αλλά αργότερα είπε πως έλαβε χώρα στην πόλη Βάνταα κοντά στην πρωτεύουσα Ελσίνκι.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Φινλανδία, Σουηδία, Τουρκία: Το φθινόπωρο θα συνεχιστούν οι συναντήσεις τους – Στο επίκεντρο η ένταξη των δύο πρώτων στο ΝΑΤΟ"

Βενιζέλος για Μητσοτάκη: Αν θέλει όντως θεσμική συναίνεση να σέβεται τους στοχειώδεις κανόνες ερμηνείας του Συντάγματος

Σε συμπληρωματικό σχόλιο για την τριτολογία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προχώρησε το απόγευμα της Παρασκευής ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. 

Στο σχόλιό του ο κ. Βενιζέλος μεταξύ άλλων σημειώνει πως «αν ο κ. Μητσοτάκης θέλει όντως κάποια θεσμική συναίνεση για την υπέρβαση του νοσηρού κλίματος πρέπει να σέβεται τους στοιχειώδεις κανόνες ερμηνείας του Συντάγματος. Αλλιώς δεν θα μπορέσει να βρει νομικό θεμέλιο για μια ρύθμιση που θα εφαρμόζει το Σύνταγμα και θα του επιτρέψει να αποσείσει την κατηγορία ότι όλα τα πολιτικά πρόσωπα τελούν υπό την απειλή δήθεν νομότυπης «επισύνδεσης» στις τηλεφωνικές τους συνομιλίες».



Αναλυτικότερα:

Ο κ. Μητσοτάκης θέλησε να μεταφέρει στη Βουλή με την τριτολογία του την άποψη που ανέπτυξε με άρθρο του στις 9/8 ο υπουργός Επικρατείας καθηγητής Γ. Γεραπετρίτης, σύμφωνα με την οποία δεν ισχύει το Σύνταγμα απευθείας αν δεν επαναλάβει τη σχετική ρύθμιση ο εκτελεστικός νόμος.

Κατά την πρωτοφανή αυτή άποψη που ανατρέπει την ιεραρχία των κανόνων δικαίου και υπονομεύει την κανονιστική υπόσταση του Συντάγματος, δεν ισχύει ούτε η βουλευτική ασυλία, ούτε το ειδικό καθεστώς της ευθύνης υπουργών, ούτε η συνταγματική ρύθμιση για την ευθύνη του Προέδρου της Δημοκρατίας, επειδή ο νόμος 2225/1994, όπως τροποποιήθηκε πολλές φορές μέχρι σήμερα, δεν αναφέρεται ρητά σε αυτές τις ειδικές συνταγματικές προβλέψεις. Αυτό δεν το κάνει ο νόμος γιατί δεν χρειάζεται.

Αυτό που διδάσκει η επιστήμη του Συνταγματικού Δικαίου και είναι αντιληπτό ως αυτονόητο από κάθε νομικό είναι η υποχρέωση ερμηνείας του νόμου σύμφωνα με το Σύνταγμα και όχι η ερμηνεία του Συντάγματος σύμφωνα με το νόμο.

Αν ο κ. Μητσοτάκης θέλει όντως κάποια θεσμική συναίνεση για την υπέρβαση του νοσηρού κλίματος πρέπει να σέβεται τους στοιχειώδεις κανόνες ερμηνείας του Συντάγματος. Αλλιώς δεν θα μπορέσει να βρει νομικό θεμέλιο για μια ρύθμιση που θα εφαρμόζει το Σύνταγμα και θα του επιτρέψει να αποσείσει την κατηγορία ότι όλα τα πολιτικά πρόσωπα τελούν υπό την απειλή δήθεν νομότυπης «επισύνδεσης» στις τηλεφωνικές τους συνομιλίες.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Βενιζέλος για Μητσοτάκη: Αν θέλει όντως θεσμική συναίνεση να σέβεται τους στοχειώδεις κανόνες ερμηνείας του Συντάγματος"

H Moderna μηνύει τις Pfizer/BionTech για παραβίαση πατέντας

Η εταιρεία Moderna κατέθεσε μήνυση κατά της Pfizer για παραβίαση πατέντας σε ό,τι αφορά το εμβόλιο κατά της Covid-19, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας.  

Η Moderna ισχυρίζεται ότι οι εταιρείες Pfizer/BionTech αντέγραψαν την τεχνολογία mRNA που η εταιρεία είχε αναπτύξει χρόνια πριν από την πανδημία.

Η μετοχή της Pfizer υποχώρησε κατά 1,4%, ενώ της BioNTech κατά 2% πριν από την έναρξη της συνεδρίασης.

Η μήνυση, που περιέχει απαίτηση για αποζημίωση απροσδιόριστου ύψους, κατατέθηκε στο Πρωτοδικείο της Μασαχουσέτης και στο  Περιφερειακό Δικαστήριο του Ντύσελντορφ.

Η εταιρεία Moderna ιδρύθηκε μόλις πριν από μία δεκαετία και η έδρα της είναι στο Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης. Εγινε γνωστή για τις καινοτόμες έρευνες στην ανάπτυξη της τεχνολογίας mRNA.

Η εταιρεία BioNTech με έδρα την Γερμανία είναι γνωστή για το έργο της επί της τεχνολογίας mRNA

ΑΠΕ - ΜΠΕ/iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "H Moderna μηνύει τις Pfizer/BionTech για παραβίαση πατέντας"

Λουκασένκο: Τα στρατιωτικά μας αεροσκάφη μπορούν να μεταφέρουν πυρηνικά όπλα

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο δήλωσε σήμερα ότι τα στρατιωτικά μαχητικά αεροσκάφη SU-24 που διαθέτει η χώρα του, έχουν τροποποιηθεί για να μεταφέρουν πυρηνικά όπλα και ότι το Μινσκ θα αντιδράσει άμεσα αν η Δύση προκαλέσει τα οποιαδήποτε προβλήματα.

Ο Λουκασένκο δήλωσε ότι έχει συμφωνήσει να εκσυγχρονίσει τα στρατιωτικά αεροσκάφη της Λευκορωσίας με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, μετέδωσε το λευκορωσικό πρακτορείο ειδήσεων Belta.

Η Λευκορωσία, ένθερμος σύμμαχος της Ρωσίας, δεν έχει δικά της πυρηνικά όπλα. Ο Λουκασένκο δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες ως προς το πώς θα μεταφερθούν τα πυρηνικά από την Μόσχα, η οποία χρησιμοποιεί το έδαφος της Λευκορωσίας για να υποστηρίξει αυτό που αποκαλεί ειδική στρατιωτική επιχείρηση’ κατά της Ουκρανίας.

Οι δηλώσεις του φαίνεται πως αναφέρονταν γενικά σε μια δυνητική απειλή από την Δύση.

«Πρέπει να καταλάβουν ότι αν προκαλέσουν μια κλιμάκωση, δεν θα τους σώσουν ούτε τα ελικόπτερα, ούτε τα αεροπλάνα» φέρεται να δήλωσε ο Λουκασένκο.

«Όλα είναι έτοιμα» δήλωσε, αναφερόμενος στις εργασίες τροποποίησης των στρατιωτικών αεροσκαφών ώστε να μπορούν να μεταφέρουν πυρηνικά όπλα.

«Δεν είναι καλή ιδέα να κλιμακωθούν τα πράγματα με την Λευκορωσία επειδή αυτή θα μπορούσε να είναι μια κλιμάκωση με τον Ενωσιακό Κράτος ( Ρωσίας και Λευκορωσίας) το οποίο έχει πυρηνικά όπλα. Εάν αρχίσουν να δημιουργούν προβλήματα … η απάντηση θα είναι άμεση», δήλωσε ο Λευκορώσος πρόεδρος.

Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Λουκασένκο: Τα στρατιωτικά μας αεροσκάφη μπορούν να μεταφέρουν πυρηνικά όπλα"

Ενημέρωση σχετικά με ανάκληση μίγματος κατεψυγμένων φρούτων

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. ενημερώθηκε μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF), για τη διακίνηση από τη βέλγικη εταιρεία «ARDO ARDOOIE NV» στην ελληνική αγορά μίγματος κατεψυγμένων φρούτων στο οποίο ανιχνεύτηκε η παρουσία του ιού ηπατίτιδας Α.

Σε συνέχεια περαιτέρω διερεύνησης από τον Ε.Φ.Ε.Τ. τα εμπλεκόμενα προϊόντα έχουν ως κάτωθι:

α) το προϊόν με εμπορική ονομασία «ARDO FRUITBERRY MIX» και ημερομηνία ανάλωσης κατά προτίμηση πριν από 11/11/2024, σε συσκευασία του 1 κιλού, το οποίο διακινήθηκε από την εταιρεία «ΜΑΡΤ ΚΑΣ & ΚΑΡΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Α.Ε».

β) το προϊόν με εμπορική ονομασία «ARDO FRUITBERRY MIX» και ημερομηνία ανάλωσης κατά προτίμηση πριν από 11/05/2024, σε συσκευασία των 2,5 κιλών, το οποίο διακινήθηκε από τις εταιρείες:

i) «ΜΕΤΡΟ ΑΕΒΕ»

ii) «ΙΩΣΗΦ ΜΑΚΡΙΔΑΚΗΣ ΑΕΒΕ»

και iii) «ΓΟΓΓΑΚΗΣ Α.Ε».

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. ζήτησε την ανάκληση / απόσυρση των εν λόγω προϊόντων, ενώ ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Καλούνται οι καταναλωτές, οι οποίοι έχουν προμηθευτεί τα ανωτέρω προϊόντα να μην τα καταναλώσουν.

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "Ενημέρωση σχετικά με ανάκληση μίγματος κατεψυγμένων φρούτων"

Βουλή: Η τριτολογία του πρωθυπουργού για τις παρακολουθήσεις

Την σημερινή αναμέτρηση στην Βουλή για τις παρακολουθήσεις έκλεισε με την τριτολογία του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Προηγήθηκε μια σκληρή αναμέτρηση του πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης όπου ο κ. Μητσοτάκης προκάλεσε τον κ. Τσίπρα να καταθέσει πρόταση μομφής. 

«Εντυπωσιάζομαι από την αγάπη την οποία δείχνει ο κ. Τσίπρας στις απόψεις του κ. Βενιζέλου, αναρωτιέμαι αν είχε την ίδια άποψη όταν επιχείρησε να τον σύρει στο ειδικό δικαστήριο» ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας την τριτολογία του στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης σε επίπεδο Αρχηγών Κομμάτων για τις παρακολουθήσεις.

«Έχουμε βασική διαφορά ερμηνείας του Συντάγματος. Οφείλω να καταθέσω τον εκτελεστικό νόμο του Συντάγματος του 1974, ο νόμος 2225, ο οποίος αναφέρεται στο άρθρο για άρση του απορρήτου για λόγους ασφαλείας. Αν ήθελε εξαίρεση βουλευτών, αυτό θα μνημονευόταν στο σχετικό νόμο» συνέχισε ο πρωθυπουργός.

«Υπάρχει ζήτημα ουσιαστικό διάκρισης. Θεωρούμε ότι κανείς δεν πρέπει να εξαιρείται από δυνατότητα παρακολούθησης για θέματα εθνικής ασφάλειας αλλά πρέπει για πολιτικά πρόσωπα να είναι εξαιρετικά στοιχειοθετημένη» είπε και συμπλήρωσε: «Είπατε κ. Τσίπρα ότι επί των ημερών σας ότι δεν γινόταν καμία παρακολούθηση δημοσιογράφου ή πολιτικού. Μετά είπατε δεν έδωσα εγώ εντολή. Επί των ημερών σας ήταν 54.000. Μία μία τις κοιτάξατε; Άλλη δουλειά δεν είχατε να κάνετε; Εγώ δεν γνώριζα καμία. Σας το είπα εξαρχής».

Και συνέχισε: «Κάνατε αναφορές σε ενδεχόμενα οικονομικά σκάνδαλα. Στην υπόθεση Κουκάκη και την έρευνα που θέλαμε να παρεμποδίσουμε για τον τραπεζικό κλάδο. Το λέτε εσείς αυτό. Γιατί κρατήσατε την Βουλή ανοικτή μια εβδομάδα από την στιγμή που είχατε δηλώσει ότι θα πάμε σε πρόωρες εκλογές; Για να ψηφίσετε το νέο Ποινικό Κώδικα. θα σας θυμίσω τι είπε για τον Ποινικό Κώδικα ο τέως υπουργός Δικαιοσύνης σας κ. Κοντονής. “Μίλησα και πλήρωσα για τις αλήθειες που είπα, ψηφίστηκαν 1.000 άρθρα σε μια συνεδρίαση. Μετατράπηκε η δωροδοκία από πλημέλλημα σε κακούργημα”, είπε ο πρωθυπουργός. Και μιλάτε εσείς για συμφέροντα που κρατήσατε ανοικτή την Βουλή μια εβδομάδα για να εξυπρετήσετε δεν ξέρω ποιούς».   

Δείτε την τριτολογία του πρωθυπουργού

newsit 

Διαβάστε Περισσότερα » "Βουλή: Η τριτολογία του πρωθυπουργού για τις παρακολουθήσεις"

Ευρωπαϊκή πρωτιά της Ελλάδας σε κρούσματα και θανάτους ασθενών με CoViD [πίνακας]

Η Ελλάδα έχει τη χειρότερη εικόνα στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε κρούσματα κορωνοϊού, θανάτους ασθενών με CoViD και εισαγωγές σε νοσοκομεία.

Την εβδομάδα έως 21 Αυγούστου κατείχε την πρώτη θέση και στους τρεις συγκεκριμένους δείκτες της πανδημίας, όπως προκύπτει από σημερινή έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Τα στοιχεία προκαλούν έντονη ανησυχία, κυρίως στο σκέλος των θανάτων, με τη χώρα μας να έχει σαφώς μεγαλύτερη επίπτωση ανά εκατομμύριο πληθυσμού σε σύγκριση με τη δεύτερη Κροατία (51,2, έναντι 42,1). Δεύτερη σε εισαγωγές ασθενών με CoViD σε νοσοκομεία είναι η Λετονία, με 12,1 έναντι 14,3 της Ελλάδας, αλλά στοιχεία για τον συγκεκριμένο δείκτη έχουν δώσει στο ECDC μόλις 14 χώρες.

Ενδεικτικό της αρνητικής εικόνας, είναι ότι η χώρα μας έχει υπερδιπλάσια αναλογία κρουσμάτων σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (956,8, έναντι 393,2), υπερτριπλάσιους θανάτους (51,2, έναντι 12) και εισαγωγές (14,3, έναντι 4,4). 

Δείκτες 14 ημερών της πανδημίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση
 
ΧΩΡΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΑΝΑ 100.000  ΘΑΝΑΤΟΙ ΑΝΑ ΕΚΑΤΟΜ-ΜΥΡΙΟ  ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΑΣΘΕΝΩΝ ΑΝΑ 100.000 
Ελλάδα 956,8 51,2  14,3
Λετονία 937,6 20,1  12,1
Σλοβενία 886,8 18  4,9
Αυστρία 854,2 4,6
Γερμανία 669 4,1
Κύπρος 550,7 4,5 5,2 
Ιταλία 519 19,9 3,3 
Λιθουανία 486,3 10
Γαλλία 419,7 14,5 5,3 
Δανία 372,7 24,8
Λουξεμβούργο 359,8 4,7
Ρουμανία 345,9 10,2
Πορτογαλία 333 8,8
Κροατία 329,2 42,1
Ουγγαρία  318,5  15,1
Φινλανδία  313,5 3,1 
Εσθονία  252,5 9,8  7,2 
Τσεχία  236,2 13,8 9,4 
Βουλγαρία  235,9 15,9   -
Βέλγιο  227,6 11,5  4,8 
Σλοβακία 194,9  3,5 
Πολωνία  131  5,8
Σουηδία  126,9  9,6
Ολλανδία  125  2,1 1,5 
Μάλτα  102,5  7,8 1,7 
Ιρλανδία  96,1  1,8
Ισπανία  78,4 9,2  2,8 
 Ευρωπαϊκή Ένωση  393,2 12  4,4 
 
Μείωση στην Ευρώπη

Όπως επισημαίνουν οι συντάκτες της έκθεσης, στο τέλος της εβδομάδας που έληξε στις 21 Αυγούστου, τα συνολικά ποσοστά κρουσμάτων στις χώρες - μέλη σημείωσαν μείωση κατά 21%, σε σύγκριση με την προηγούμενη, ως μέρος μίας πτωτικής τάσης 5 εβδομάδων.

Παρέμειναν, ωστόσο, σχετικά υψηλά (393 ανά 100.000 πληθυσμού), φτάνοντας στο 10% της υψηλότερης αναλογίας που έχει καταγραφεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Πτωτική τάση παρατηρήθηκε για τα ποσοστά κρουσμάτων σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω, φτάνοντας το 36% του μέγιστου πανδημικού δείκτη.

Το κύμα, που οδηγείται σε μεγάλο βαθμό από την Όμικρον 5, κινείται από τα δυτικά προς τα ανατολικά φαίνεται να έχει ξεπεράσει το αποκορύφωμά του σε όλες τις χώρες, με μόνο μία χώρα (Κροατία) να αναφέρει απότομη εβδομαδιαία αύξηση κατά 46% στα κρούσματα μεταξύ ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω.

Από τις 28 χώρες (μέλη της ΕΕ και μη) που έδωσαν στο ECDC δεδομένα για εισαγωγές σε νοσοκομεία ή ΜΕΘ, 5 ανέφεραν αυξητική τάση. Η πληρότητα ΜΕΘ παραμένει χαμηλά, μεταξύ 1% και 19% των μέγιστων τιμών που έχουν καταγραφεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η αναλογία θανάτων ασθενών με COVID-19 (μέσος όρος 14 ημερών) μειώνεται εδώ και τρεις εβδομάδες (12 θάνατοι ανά εκατομμύριο, σε σύγκριση με 15,6 την προηγούμενη εβδομάδα). Αυξητικές τάσεις (σε εβδομαδιαία βάση) παρατηρήθηκαν σε τέσσερις χώρες: Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα και Νορβηγία.

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "Ευρωπαϊκή πρωτιά της Ελλάδας σε κρούσματα και θανάτους ασθενών με CoViD [πίνακας]"

Κουτσούμπας: Είστε βαθιά γελασμένοι κύριοι της κυβέρνησης εάν νομίζετε ότι θα απαλλαγείτε από τις ευθύνες των υποκλοπών

«Εάν νομίζετε ότι θα καταφέρετε να ξεφορτωθείτε τις σοβαρές ευθύνες σας για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων – υποκλοπών, είστε βαθιά γελασμένοι κύριοι της κυβέρνησης. Βαθιά γελασμένος είστε κι εσείς κύριε πρωθυπουργέ, εάν ισχυρίζεστε ότι με διάφορες υποκριτικές συγγνώμες και την παραίτηση ενός στενού συνεργάτη σας θα απαλλαγείτε από τις δικές σας ευθύνες. Ποιος πρωθυπουργός που έχει την ευθύνη της ΕΥΠ μπορεί να λέει ότι δεν ήξερα, δεν είδα, δεν άκουσα. Πόσο ακόμα θα γελοιοποιήστε, λέγοντας άλλα τη μία ημέρα και να τα αναιρείται την επόμενη;» τόνισε ο γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος Δημήτρης Κουτσούμπας κατά τη διάρκεια της πρo ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων «για τις παρακολουθήσεις από την υπαγόμενη στον Πρωθυπουργό ΕΥΠ πολιτικών αντιπάλων του και δημοσιογράφων».

Ο κ. Κουτσούμπας έκανε λόγο για ένα «σκοτεινό και επικίνδυνο θεσμικό πλαίσιο που στρώνει το έδαφος για πρακτικές παρακολούθησης παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών, που δεν αποτελεί επιμέρους υπηρεσιακή αστοχία, αλλά το αντίθετο. Αυτό το πλαίσιο στοχεύει κατευθείαν στην καρδιά των λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Δεν ακούσαμε επίσης τίποτα για την νομοθεσία που επιτρέπει στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να διατηρούν αρχείο συνομιλιών και μηνυμάτων για μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε να έχουν τη δυνατότητα οι διάφορες υπηρεσίες να τις κάνουν εκ των υστέρων τις παρακολουθήσεις, ανενόχλητες. Δεν ακούσαμε τίποτα για τις ευρωπαϊκές οδηγίες που επιτρέπουν σε ιδιωτικές εταιρείες με υπερσύγχρονο λογισμικό παρακολούθησης να συνεργάζονται με το κράτος και να το πωλούν. Αλήθεια τώρα για πρώτη φορά ανακαλύψατε το κακόβουλο λογισμικό Predator που οι δυνατότητές του ξεπερνούν και την πιο αρρωστημένη φαντασία; Το λογισμικό αυτό επιτρέπει στον χειριστή του να κάνει εξαγωγή μυστικών κωδικών, αρχείων, φωτογραφιών, ιστορικό περιήγησης στο διαδίκτυο, επαφών και δεδομένων ταυτότητας από το κινητό του προσώπου που παρακολουθείτε. Είχε εξεταστεί η προμήθεια ανάλογου υλικού από τη χώρα μας; Μήπως είχα γίνει και σχετικές διαπραγματεύσεις από τις κυβερνήσεις; Εμείς, ερωτήματα θέτουμε.

Με τις αποκαλύψεις για την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, μπήκε στο στόχαστρο η ΕΥΠ. Τέτοιες δυνατότητες όμως δεν έχουν βάσει νόμου κι άλλες υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα η Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών που εδρεύει στο Μπουρνάζι; Γι’ αυτή δεν ακούσαμε τίποτα. Αλλά, τα ίδια δεν ισχύουν και για την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία;

Προφανώς το να παρακολουθείτε ένας αρχηγός κόμματος, είναι παράνομη πράξη. Όμως το όλο ζήτημα δεν μπορεί να εξαντλείται στην συζήτηση για το νόμιμο ή το παράνομο των παρακολουθήσεων. Ακόμα και στις τυπικά ονομαζόμενες υποκλοπές, η εποπτεία και η παρέμβαση του εισαγγελέα είναι μηδαμινή, για να μην πω διακοσμητική. Συνεπώς, ό,τι και να κάνει η κυβέρνηση, αυτό το πλαίσιο δεν παίρνει από διορθώσεις».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Κουτσούμπας: Είστε βαθιά γελασμένοι κύριοι της κυβέρνησης εάν νομίζετε ότι θα απαλλαγείτε από τις ευθύνες των υποκλοπών"

Μιχάλης Κατρίνης: Ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν εκβιάζεται – Η κυβέρνηση είναι βαρύτατα εκτεθειμένη από το σκάνδαλο των υποκλοπών

«Προφανώς η παρακολούθηση Ανδρουλάκη δεν σας βοήθησε να καταλάβετε ότι ο κ. Ανδρουλάκης δεν εκβιάζεται και δεν είναι βολικός ετέρος», είπε από το βήμα της Βουλής ο επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Σας διαβεβαιώνουμε ότι συνεχίζουμε την αυτόνομη πορεία», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε «η κυβέρνηση είναι βαρύτατα εκτεθειμένη από το σκάνδαλο των υποκλοπών. Κάνατε ό,τι μπορούσατε για να υποβαθμίσετε το γεγονός της παρακολούθησης».

«Οι ενέργειες της κυβέρνησης και της ΕΥΠ συνιστούν θεσμική εκτροπή», είπε χαρακτηριστικά.

Δεν αντέχει την αλήθεια ο κ. Μητσοτάκης και για αυτό αποχωρεί, είπε ο Μιχάλης Κατρίνης όταν ο πρωθυπουργός έφυγε από την αίθουσα της Βουλής.

Ποιοι άλλοι πολιτικοί οι παράγοντες του δημοσίου βίου παρακολουθούνται ρώτησε τον πρωθυπουργό.

Δεν ξέρατε, δεν ρωτήσατε να μάθατε δεν σας ενδιαφέρει να μάθετε ποιοι παρακολοθούνται κατά τη δική σας διακυβέρνηση.

Χαρακτήρισε τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ διακοσμητικό. Ποιος ήταν όμως αυτός που τον επέλεξε με μια φωτογραφική τροπολογία; Ποιος υπήγαγε την ΕΥΠ στην αποκλειστική αρμοδιότητα του πρωθυπουργού;».

Όπως είπε ο κ. Κατρίνης το ΠΑΣΟΚ θα επιμείνει στη νομιμότητα γιατί η δημοκρατία δεν ανέχεται καθεστωτικές νοοτροπίες που την υπονομεύουν, προσθέτοντας ότι «δεν θα επιτρέψει να επιστρέψουμε σε σκοτεινές περιοχές στο παρελθόν».

Ο Μιχάλης Κατρίνης ζήτησε κατά τη διάρκεια της ομιλίας τους πολλές φορές να δώσει εξηγήσεις στη Βουλή ο πρωθυπουργός για «ποιο λόγο παρακολουθούσατε τον Νίκο Ανδρουλάκη», προσθέτοντας αν «απειλούσε απειλή για την εθνική ασφάλεια».

«Καταθέτουμε αίτημα να προσκομιστεί ο πλήρης φάκελος με όλα τα στοιχεία που προκάλεσαν την παρακολούθηση Ανδρουλάκη», είπε ο κ. Κατρίνης. «Να δούμε ποιος φοβάται να αποκαλύψει για ποιο λόγο παρακολουθήθηκε όλο αυτό το διάστημα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ».

Η ΕΥΠ δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί με το ίδιο θεσμικό πλαίσιο είπε και αναφέρθηκε στην πρόταση του Νίκου Ανδρουλάκη για της αλλαγή της.

«Το ΠΑΣΟΚ δεν παίζει το παιχνίδι κανενός και δεν εκβιάζεται» είπε και πρόσθεσε ότι προτεραιότητά μας είναι η αποκάλυψη της αλήθειας.

«Δημοκρατία ή αυταρχισμός, κράτος δικαίου ή επιτελικό παρακράτος», είναι το δίλλημα του ελληνικού λαού είπε ο κ. Κατρίνης.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Μιχάλης Κατρίνης: Ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν εκβιάζεται – Η κυβέρνηση είναι βαρύτατα εκτεθειμένη από το σκάνδαλο των υποκλοπών"

Βενιζέλος για Μητσοτάκη: Αν δεν θέλει να σέβεται τις πολιτικές μου απόψεις, να λαμβάνει υπόψη όσα λέω για τα νομικά

Με αφορμή την αναφορά που έκανε ο πρωθυπουργός στις απόψεις του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος απάντησε με δήλωσή του στην οποία αναφέρει ότι «θεώρησε σκόπιμο να αντιταχθεί ο ίδιος προσωπικά ενώπιον της Βουλής στην επιστημονική μου θέση ότι οι βουλευτές (και ως εκ τούτου ο εκάστοτε πρωθυπουργός, οι αρχηγοί των κομμάτων, οι υπουργοί αλλά, όπως θα δούμε, και η ίδια η Πρόεδρος της Δημοκρατίας) περιβάλλονται με ειδικές συνταγματικές εγγυήσεις ως προς το απόρρητο των επικοινωνιών τους».

«Παρακαλώ τον κ. Μητσοτάκη αν δεν θέλει να σέβεται τις πολιτικές μου απόψεις, πάντως να προσέχει και να λαμβάνει υπόψη του τις νομικές μου απόψεις. Θα μπορούσε να τον βοηθήσει αυτό στην αντιμετώπιση της κρίσης του συγκεντρωτικού και μονοπρόσωπου μοντέλου εξουσίας» τόνισε ακόμη ο κ.Βενιζέλος.

Όπως σημείωσε, ο πρωθυπουργός «αποδέχθηκε ανέτως ότι πρέπει να ισχύουν αυξημένες εγγυήσεις για τα δημόσια πρόσωπα και κάλεσε τα κόμματα να συμβάλλουν στη διαμόρφωση αυτού του ειδικού πλαισίου» και διατυπώνει τα ερώτηματα: «Με ποια άραγε συνταγματική βάση μπορεί να υπάρχουν ειδικές νομοθετικές προβλέψεις για τα δημόσια πρόσωπα σε απόκλιση από την αρχή της ισότητας που με απλουστευτικό ζήλο επικαλείται;

Με ποια συνταγματική βάση θα προστατευθεί το τηλεφωνικό απόρρητο του ίδιου του πρωθυπουργού έναντι ενός κακού διοικητή της ΕΥΠ που αποσπά εισαγγελική έγκριση να παρακολουθήσει το κινητό τηλέφωνο του πρωθυπουργού αναφέροντας στον εισαγγελέα μόνο τον αριθμό, χωρίς όνομα και χωρίς αιτιολογία;

Θεωρεί ο κ. Μητσοτάκης ότι μια κυβέρνηση μπορεί, επικαλούμενη λόγους εθνικής ασφάλειας με την έγκριση ενός ή έστω δυο εισαγγελέων, να θέτει υπό διαρκή παρακολούθηση όλους τους πολιτικούς της αντιπάλους;

Θεωρεί ο κ. Μητσοτάκης ότι οι πολιτικοί αρχηγοί πρέπει να αντιμετωπίζονται από την ΕΥΠ όπως αλλοδαποί ύποπτοι για κατασκοπεία; Αν όχι, πώς και πού αυτό θεμελιώνεται συνταγματικά;».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος επισημαίνει ότι ο κ. Μητσοτάκης επικαλέστηκε την υπόθεση των βουλευτών της «Χρυσής Αυγής». «Ελπίζω να του έχει γίνει σαφές ότι είναι άλλο ζήτημα η άρση του απορρήτου για τη διακρίβωση ιδιαιτέρως σοβαρού εγκλήματος με αιτιολογημένο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών και άλλο η άρση του απορρήτου για λόγους "εθνικής ασφάλειας" που δεν συνιστούν έγκλημα, άρση που γίνεται με αίτημα της ΕΥΠ χωρίς αιτιολογία, συχνά χωρίς μνεία του ονόματος του παρακολουθούμενου και με απλή εισαγγελική διάταξη που δεν αιτιολογείται», σχολίασε ο κ. Βενιζέλος.

Επιπλέον προσθέτει, ότι «στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής μετά την τραγική δολοφονία Φύσσα, υπήρχε αυτόφωρο κακούργημα, δεν απαιτείτο άδεια της Βουλής για την άρση του βουλευτικού ακαταδίωκτου, η δικαιοσύνη όφειλε να ενεργήσει αμέσως, όπως και έκανε, επί των ημερών της κυβέρνησης Σαμάρα-Βενιζέλου. Δεν είχαν τεθεί οι βουλευτές της ΧΑ υπό προηγούμενη παρακολούθηση για λόγους εθνικής ασφάλειας. Εκ των υστέρων ήρθη η προστασία των εξωτερικών στοιχείων των τηλεφωνικών συνομιλιών που είχαν κάνει μεταξύ τους οι εμπλεκόμενοι, ανάμεσα τους και βουλευτές. Ας μου επιτρέψει ο κ. Μητσοτάκης να ξέρω καλύτερα από αυτόν τι συνέβη τότε και τι πρωτοβουλίες πήραμε με τον Αντώνη Σαμαρά».

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρει ότι «κατά το άρθρο 62 Συντ. για την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου βουλευτή απαιτείται άδεια της Βουλής με σκοπό τη διερεύνηση ιδιαιτέρως σοβαρού εγκλήματος και πριν την άδεια δεν μπορούν να διενεργηθούν ανακριτικές πράξεις που θίγουν προσωπικά τον βουλευτή ( άρθρο 56 παρ.1 ΚΠΔ), όπως σωματική έρευνα και πολύ περισσότερο πράξεις σχετικές με τα προσωπικά του δεδομένα και τις συνομιλίες του. Εκτός και αν υπάρχει αυτόφωρο κακούργημα.

Η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου για λόγους εθνικής ασφάλειας -και όχι για ιδιαίτερα σοβαρό έγκλημα- επιτρέπεται κατά το άρθρο 19 παρ.1 Συντ. να γίνει από τη δικαιοσύνη και όχι από την ΕΥΠ με απλή έγκριση εισαγγελέα. Πρόκειται για δυσμενές μέτρο που σύμφωνα με τα κριτήρια της νομολογίας του ΕΔΔΑ (κριτήρια Engel) έχει ποινικό χαρακτήρα. Ισχύει συνεπώς το άρθρο 62 Συντ. με τις εγγυήσεις και τις εξαιρέσεις του.

Επιπλέον ισχύει το βουλευτικό απόρρητο του άρθρου 61 παρ. 3 που προστατεύει τις πληροφορίες που παίρνει και δίνει ο βουλευτής.

Τα άρθρα 61 και 62 Συντ. δεν θεσπίζουν προσωπικά προνόμια του βουλευτή και ευρωβουλευτή (του πρωθυπουργού, του υπουργού) αλλά θεσμική εγγύηση της ομαλής λειτουργίας του πολιτεύματος. Συναφής είναι η διάταξη του άρθρου 49 παρ.1 εδ. β΄ για τον ΠτΔ.

Αλλιώς τι νόημα έχει ο κοινοβουλευτικός έλεγχος επί της ΕΥΠ μέσω της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, αν η ΕΥΠ μπορεί να παρακολουθεί τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας; Ή μήπως μπορεί τώρα η ΕΥΠ να παρακολουθεί και τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής που θα συγκροτηθεί για να ελέγχει τυχόν διαρροές από τις κοινοβουλευτικές συζητήσεις που μπορεί να θίγουν την εθνική ασφάλεια;».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Βενιζέλος για Μητσοτάκη: Αν δεν θέλει να σέβεται τις πολιτικές μου απόψεις, να λαμβάνει υπόψη όσα λέω για τα νομικά"

Αλ. Τσίπρας: Κ. Μητσοτάκη είστε υπόλογος για βαρύτατο θεσμικό παράπτωμα – «Παραιτηθείτε»

Με τη φράση «Κύριε Μητσοάκη δεν έρχεστε στη Βουλή ως τιμητής αλλά ως υπόλογος για βαρύτατο θεσμικό παράπτωμα και θα δώσετε απαντήσεις γιατί είστε κατηγορούμενος για πρωτοφανή αντιδημοκρατική εκτροπή», ξεκίνησε η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα για την υπόθεση των παρακολουθήσεων του Νίκου Ανδρουλάκη και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη στη σημερινή μονομαχία πολιτικών αρχηγών στη Βουλή. Η υπόθεση των παρακολουθήσεων θα μείνει στην ιστορία ως «σκάνδαλο του επιτελικού παρακράτους της ΝΔ», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, οποίος στη μέση της ομιλίας του κάλεσε τον Κ. Μητσοτάκη να παραιτηθεί.

«Νομικά, πολιτικά και πρωτίστως ηθικά είστε υποχρεωμένος κ. Μητσοτάκη να αφήσετε τα μισόλογα και να δώσετε εξηγήσεις στο κρίσιμο ερώτημα γιατί παρακολουθούσατε τον τότε ευρωβουλευτή και σήμερα αρχηγό κόμματος, Νίκο Ανδρουλάκη», πρόσθεσε ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης καταλογίζοντας επίσης στον πρωθυπουργό «υπονόμευση της λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος».

«Είναι θράσος να μιλάτε από το βήμα της Βουλής για ανηθικότηα, ενώ είστε κατηγορούμενος», είπε στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό ότι «δεν είναι απλά πολιτικό σφάλμα, αλλά αξιόποινη πράξη να παραβιάζεται το απόρρητο των επικοινωνιών εκλεγμένου εκπροσώπου του λαού και δε νοείται καμία επικληση νομιμότητας».

Αναφέρθηκε στην ομιλία του πρωθυπουργού λέγοντας: «Είχατε μία τοξική παρουσία μήπως συσπειρώσετε το κοινό σας αλλά σας παρακολουθεί ο ελληνικός λαός και η δημοκρατική Ευρώπη που περιμένουν εξηγήσεις και όχι αστείες προσπάθειες αντιπερισπασμών».

«Το μισό της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη περιείχε θράσος και το άλλο μισό δειλία»,  είπε στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας καταλογίζοντας στον πρωθυπουργό ότι «δεν αναλαμβάνει την ευθύνη» και αντίθεται ισχυρίζεται ότι φταίει ο ανηψιός του. «Δεν φταίω εγώ φταίει ο ανηψιός μου, ούτε παιδιά δημοτικού δεν το κάνουν αυτό», ανέφερε.

«Ακόμα και αν δεχτούμε ότι δεν κυβερνούσατε εσείς αλλά πρωθυπουργός ήταν ο ανηψιός σας κ. Κοντολέων, να δεχτούμε λοιπόν ότι συνέχισε να σας εξαπατά. Δηλαδή είναι όλοι θύματα;» διερωτήθηε ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος σε υπουργούς όπως ο Γ. ΓεραπετρίτηςΚ. Πιερρακάκης και Γ. Οικονόμου.

«Διευθύνετε καθεστώς νεποτισμού, εκφυλισμού, σήψης όπως λένε διεθνή ΜΜΕ και παρακμής που όμοιό του δεν έχει ξαναδεί η μεταπολιτευτική Ελλάδα», είπε στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι δεν  είναι μόνο οι παρακολουθήσεις αλλά ένα πλέγμα ενεργειών που επβεβειώνει καθεστωτική αντίληψη» .

Στο όνομα του επιτελικού κράτος διορίσατε έμπιστους στην ΕΥΠ, την ΕΡΤ με τοποθέτηση του διευθυντή του προσωπικού σας γραφείου και το ίδιο έγινε στη  Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης.

«Κάνατε τη χώρα διεθνώς ρεζίλι»

Αναφερόμενος στη λίστα Πέτσα ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι μοίρασε δημόσιο χρήμα σε εφημερίδες και ιστότοπους με κριτήριο την ευνοϊκή προς την κυβέρνηνση επικαιρότητα ενώ ταυτόχρονα εξαπέλυσε πογκρόμ σε άλλα ΜΜΕ με αποτέλεσμα η Ελλάδα να βρίσκεται στην 108 θέση για την ποιότητα της ενημέρωσης και του πλουραλισμού.

Κάνατε τη χώρα διεθνώς ρεζίλι  με τον πανικό σας να κρύψετε τις παρακολουθήσεις και αφού επικαλείστε λόγους εθνικής ασφάλειας, πείτε μας τώρα ποιοι είναι, είπε ο Αλέξης Τσίπρας και επανέλαβε ότι ο πρωθυπουργός είναι κατηγορούμενος και οφείλει να απολογηθεί.

«Έχετε υποχρέωση να εξηγήσετε ποιος είναι ο λόγος εθνικής ασφάλειας που σας οδήγησε να παρακολουθήσετε το τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη. Δώστε μία απάντηση. Ποιος ήταν ο λόγος, ήταν πράκτορας, είναι κατάσκοπος, είναι επικίνδυνος για τα εθνικά συμφέροντα;».

Στο σημείο εκείνο είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό: «Σταματώ την αγόρευσή μου και σας δίνω τον λόγο για να απαντήσετε».

«Παραιτηθείτε και δώστε το δικαίωμα επιλογής στον ελληνικό λαό»

Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε σε παραίτηση μιλώντας για «πολιτική ζωή ζόφου, ανωμαλίες και καθεστωτικές πρακτικές που δεν μπορούν να γίνουν πλέον αποδεκτές από τον ελληνικό λαό», ενώ τόνισε όι «η ψήφος του ελληνικού λαού αποτελεί εδώ που φτάσαμε τη μοναδική διέξοδο για όλους».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ υποστήριξε ότι ζούμε «την έξοδο του καθεστώτος Μητσοτάκη και την έξοδο από το καθεστώς Μητσοτάκη» και πως «η εθνική αντιπροσωπεία καλείται να συμβάλει στην ομαλή, δημοκρατική, έξοδο από αυτό». Πρόσθεσε ότι «η ΕΥΠ, ο κ. Δημητριάδης, ο κ. Κοντολέων, είναι ο όνυχας που δείχνει τον λέοντα» και πως αυτό που ζούμε «είναι εκτροπή». Τόνισε ότι παρά τις διαφορές το κράτος δικαίου είναι κοινός τόπος για κάθε δημοκρατικό βουλευτή.

Τόνισε ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει δύο επιλογές: «Τη δημοκρατική, που συνεπάγεται αναγνώριση των ευθυνών, παραίτηση και προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία άμεσα. Και την καθεστωτική, που συνεπάγεται συγκάλυψη, προκλήσεις, διχασμό, αλλά και ‘κινήσεις πανικού’ που θα κάνουν ακόμη μεγαλύτερη ζημιά στην οικονομία και τη διεθνή εικόνα της χώρας». Κάλεσε τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί, «να μη βυθίζει άλλο την πολιτική ζωή σε κλίμα ζόφου και ανωμαλίας» και να δώσει τη δυνατότητα στους Έλληνες να κρίνουν και να αποφασίσουν.

Εσείς δώσατε την εντολή να παρακολουθήσετε τον κ. Ανδρουλάκη. Προσωπικά εσείς

«Αφού δεν μας λέτε γιατί παρακολουθούσατε τον κ. Ανδρουλάκη, πείτε μας γιατί παρακολουθούσατε τον κ. Κουκάκη», είπε, «Πάλι δεν γνωρίζατε;» αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας.

«Αφού δεν απαντάτε εσείς, θα απαντήσω εγώ. Επί 3,5 χρόνια, απολύτως συνειδητά, χτίζετε με κάθε μέσο ένα καθεστώς νεποτισμού, εκφυλισμού σήψης και παρακμής που όμοιό του δεν έχει ξαναδεί η μεταπολιτευτική Ελλάδα».

«Κάνατε το κράτος κομματικό και οικογενειακό λάφυρο. Αυξήσατε τις διευθυντικές θέσεις σε όλους τους δημόσιους οργανισμούς για να βολέψετε όλα τα στελέχη. Και ο μεγάλος σας στόχος παραμένει τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης. Είστε αλλεργικός σε κάθε διακομματικό έλεγχο, σε κάθε μορφή λογοδοσίας».

«Είχατε την ψευδαίσθηση ότι θα μείνετε ανεξέλεγκτος εις το διηνεκές».

«Είπα ότι θα πω αλήθειες και θα τις πω όπως τις καταλαβαίνω. Εσείς δώσατε την εντολή να παρακολουθήσετε τον κ. Ανδρουλάκη. Προσωπικά εσείς. Δεν σας έφτανε να είστε αρχηγός στο κόμμα σας, θέλατε να μαθαίνετε τις εξελίξεις και στο τρίτο κόμμα. Αυτός είναι ο λόγος. Και είναι τόσο ποταπός όσες και οι προθέσεις σας».

«Όσον αφορά στον κ. Κουκάκη, ο οποίος ερευνούσε επιχειρηματίες που ελέγχονταν για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, αυτά τα ενοχλητικά που ερευνούσε ήταν που σας οδήγησαν να τον παρακολουθήσετε. Και δεν διστάσατε να χρησιμοποιήσετε άθλιες μεθόδους».

«Η παρακολούθηση Ανδρουλάκη – Κουκάκη δεν ήταν λοιπόν μια κακιά στιγμή, μια αβλεψία, ένα λάθος όσα συγκλονίζουν αυτές τις μέρες την κοινή γνώμη».

Συνέχισε: «Στη δημοκρατία κανείς δεν είναι υπεράνω του Συντάγματος και του νόμου. Με βάση λοιπόν το Σύνταγμα είστε αποκλειστικός υπεύθυνος για την παραβίαση του Συντάγματος. Γι’ αυτό οφείλετε να δώσετε απαντήσεις».

Σχολιάζοντας την καταγγελία περί διαρροής των συζητήσεων της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, ο κ. Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας είπε: «Μιλάτε εσείς οι ωτακουστές για παραβίαση των διαδικασιών; Ντροπή δεν έχετε πάνω σας;»

Χρειάστηκε σωσίβιο ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Γεραπετρίτης ανέλαβε ρόλο

Εαν γνωρίζατε είστε κι εσείς και ο κ. Πιερρακάκης συμμέτοχοι και συνεργοί, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στον Γ. Γεραπετρίτη, ο οποίος ζήτησε το λόγο για να απαντήσει στις κατηγορίες του Αλέξη Τσίπρα και να τού ζητήσει να ανακαλέσει.

Ο Αλέξης Τσίπρας ρώτησε τον υπουργό Επικρατείας εάν, στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, «γνωρίζατε ή όχι, σε επαλειμμένες ερωτήσεις – εσείς προσωπικά δεν απαντήσατε – απαντούσε ο κ. Κοντολέων λέγοντας ψέματα; Γνωρίζατε ή δεν γνωρίζατε; Γιατί δεν απαντούσατε;” Το κρίσιμο ερώτημα, που αφορά τον κ. Μητσοτάκη, εσάς και τον (υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης) κ. Πιερρακάκη, που συνοδεύσατε εκείνη τη μέρα τον αποπεμφθέντα διοικητή της ΕΥΠ, που σε επανειλημμένες ερωτήσεις είπε ψέματα, και εσείς δεν σπεύσατε να διευκρινίσετε τι ακριβώς συμβαίνει. Εάν γνωρίζατε τι συμβαίνει, είστε κι εσείς και ο κ. Πιερρακάκης συμμέτοχοι και συνεργοί στο έγκλημα», είπε ο κ. Τσίπρας.

Τέλος, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε στον κ,. Γεραπετρίτη να «μην κουνάτε το δάχτυλο για μηνύσεις. εδώ μιλάμε πρωτίστως πολιτικά, ούτε για μηνύσεις ούτε για αγωγές και πρόσθεσε: Υπάρχουν αξιόλογοι ακαδημαϊκοί, είστε από αυτούς, που μπαίνοντας στην πολιτική την κοσμούν. Υπάρχουν και πορείες (ακαδημαϊκών), που μπαίνοντας στην πολιτική, χάνουν την αξιοπιστία τους».

Τς τελευταίες ημέρες έχει ντραπεί και η ντροπή, πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας την καταγγελία περί διαρροής των συζητήσεων της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, ο κ. Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας είπε: «Μιλάτε εσείς οι ωτακουστές για παραβίαση των διαδικασιών; Ντροπή δεν έχετε πάνω σας;»

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε την κατάργηση του άρθρου 87 Ν/ 4790 με το οποίο απαγορεύτηκε η ΑΔΑΕ να γνωστοποιεί περιπτώσεις άρσης απορρήτου.

ertnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλ. Τσίπρας: Κ. Μητσοτάκη είστε υπόλογος για βαρύτατο θεσμικό παράπτωμα – «Παραιτηθείτε»"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news