facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022

Πάνω από 1.000 συλλήψεις σε διαδηλώσεις κατά της επιστράτευσης που ανακοίνωσε ο Πούτιν

Τουλάχιστον 1.026 άνθρωποι συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν σήμερα σε όλη τη Ρωσία ενάντια στη μερική επιστράτευση που ανακοίνωσε το πρωί ο πρόεδρος Πούτιν, σύμφωνα με μια μη κυβερνητική οργάνωση. Πολλοί διαδηλωτές φώναζαν «Όχι στον πόλεμο!» και «Καμία επιστράτευση!».

Όπως αναφέρει η OVD-Info, που ειδικεύεται στην καταμέτρηση συλλήψεων, διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σήμερα σε 38 πόλεις της Ρωσίας. Πρόκειται για τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις στη χώρα ύστερα από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

«Όλοι φοβούνται. Είμαι υπέρ της ειρήνης και δεν θέλω να χρειαστεί να πυροβολήσω. Αλλά είναι πολύ επικίνδυνο να βγω κανείς έξω τώρα, διαφορετικά θα είχε πολύ περισσότερο κόσμο», είπε ένας διαδηλωτής στην Αγία Πετρούπολη, ο φοιτητής Βασίλι Φεντόροφ.

Ο 60χρονος Αλεξέι Ζαβάρσκι εξέφρασε τη θλίψη του για την άμεση επέμβαση της αστυνομίας στις συγκεντρώσεις. «Ήρθα να συμμετάσχω, αλλά φαίνεται ότι έχουν ήδη συλλάβει τους περισσότερους», είπε, πριν προσθέσει: «Δεν ξέρω πού οδηγούμαστε, αυτό το καθεστώς έχει υπογράψει τη θανατική του ποινή, καταστρέφει τη νεολαία».

«Γιατί να υπηρετείτε τον Πούτιν; Έναν άνθρωπο που κάθεται στον θρόνο του είκοσι χρόνια!» φώναξε ένας άλλος διαδηλωτής προς την κατεύθυνση των αστυνομικών δυνάμεων.

«Φοβάμαι για τον εαυτό μου, για τον αδερφό μου, που είναι 25 ετών και έχει κάνει τη στρατιωτική του θητεία. Μπορεί να κληθεί», τόνισε η Οκσάνα Σιντορένκο, φοιτήτρια. «Γιατί αποφασίζουν άλλοι για το μέλλον μου;», διερωτήθηκε.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

ertnews 

Διαβάστε Περισσότερα » "Πάνω από 1.000 συλλήψεις σε διαδηλώσεις κατά της επιστράτευσης που ανακοίνωσε ο Πούτιν"

Δημοσκόπηση Pulse: Στις 8 μονάδες η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ μετά τη ΔΕΘ – Η δημοτικότητα Μητσοτάκη και Τσίπρα στον μεσαίο χώρο

Διαφορά οκτώ μονάδων διατηρεί η Νέα Δημοκρατία από τον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις ομιλίες του Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Pulse.

Η δημοσκόπηση της Pulse που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ αναδεικνύει πως πριν από την εμφάνιση Μητσοτάκη στη ΔΕΘ η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ ήταν στις 7,5 ποσοστιαίες μονάδες, μετά την ομιλία Μητσοτάκη η ψαλίδα άνοιξε στις 8,5 μονάδες ενώ μετά την ομιλία Τσίπρα κλείδωσε στις 8 μονάδες.

Αναλυτικά η δύναμη των κομμάτων στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων μετά την ομιλία Τσίπρα στη ΔΕΘ διαμορφώνεται ως εξής:

ΝΔ: 34,5%, ΣΥΡΙΖΑ: 26,5%, ΠΑΣΟΚ: 12%, ΚΚΕ: 5%, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ: 4%, ΜέΡΑ25: 3%

Η δύναμη των κομμάτων στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων μετά την ομιλία Μητσοτάκη στη ΔΕΘ αποτυπώνεται ως εξής:

ΝΔ: 34,5%, ΣΥΡΙΖΑ: 26%, ΠΑΣΟΚ: 11,5%, ΚΚΕ: 5,5%, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ: 4%, ΜέΡΑ25: 2,5%

Πριν από την ΔΕΘ, η δύναμη των κομμάτων στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων ήταν ως εξής:

ΝΔ: 33%, ΣΥΡΙΖΑ: 25,5%, ΠΑΣΟΚ: 12%, ΚΚΕ: 5,5%, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ: 3,5%, ΜέΡΑ25: 2,5%

Καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Αναφορικά με το ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει σταθερά πρώτος, τόσο πριν όσο και μετά τη ΔΕΘ.

Πριν από τη ΔΕΘ ο Κ. Μητσοτάκης συγκέντρωνε 38% έναντι 27% του Αλέξη Τσίπρα, ενώ το 30% απάντησε «κανέναν από τους δύο».

Μετά την ομιλία του στη ΔΕΘ στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέβασε το ποσοστό του στο 39% έναντι 28% του Αλέξη Τσίπρα. «Κανένας από τους δύο» απάντησε το 29%.

Ακριβώς ίδια διατηρήθηκαν τα ποσοστά μετά την ομιλία Τσίπρα: Μητσοτάκης 39%, Αλέξης Τσίπρας 28%, Κανένας από τους δύο 29%.

Πρώτη η ΝΔ στην παράσταση νίκης

Σταθερό παραμένει το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας και στην παράσταση νίκης πριν και μετά τη φετινή ΔΕΘ.

Πριν από τις ομιλίες, η ΝΔ προηγείτο με 56% έναντι 24% του ΣΥΡΙΖΑ.

Μετά την ομιλία Μητσοτάκη η διαφορά στην παράσταση νίκης διαμορφώθηκε στο 56% υπέρ της ΝΔ έναντι 25% του ΣΥΡΙΖΑ.

Μετά την ομιλία Τσίπρα, η διαφορά στην παράσταση νίκης διαμορφώθηκε ως εξής: ΝΔ 56% – ΣΥΡΙΖΑ 26%.

Δείτε εδώ όλο το πρώτο μέρος της δημοσκόπησης της Pulse.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση Pulse: Στις 8 μονάδες η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ μετά τη ΔΕΘ – Η δημοτικότητα Μητσοτάκη και Τσίπρα στον μεσαίο χώρο"

Μητσοτάκης σε Ερντογάν: «Κανένας δεν πρόκειται να κάνει bullying στην Ελλάδα»

“Κανένας δεν πρόκειται να κάνει bullying στην Ελλάδα. Τα υπόλοιπα την Παρασκευή στον ΟΗΕ”, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε γεύμα που παρέθεσαν προς τιμήν του ομογενειακές οργανώσεις στη Νέα Υόρκη.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι “εμείς κινούμαστε πάντα με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο” και πως η Ελλάδα θα κάνει ο,τι μπορεί για να ενδυναμώσει τις συμμαχίες της, ιδιαίτερα με τις Ηνωμένες Πολιτείες υπογραμμίζοντας τις άριστες ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην πορεία της ελληνικής οικονομίας τονίζοντας πως “θα κάνουμε τα πάντα για να μην υπάρξει οικονομική ύφεση”.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Μητσοτάκης σε Ερντογάν: «Κανένας δεν πρόκειται να κάνει bullying στην Ελλάδα»"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Έκτακτο συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ μετά το διάγγελμα Πούτιν

Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει μετά το διάγγελμα του Βλαντίμιρ Πούτιν και την απόφαση του να προχωρήσει σε μερική επιστράτευση.

Μετά τις τελευταίες σοβαρές εξελίξεις, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα πραγματοποιήσουν έκτακτο συμβούλιο στη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκονται στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σκληρή απάντηση στον Ρώσο πρόεδρο έδωσε νωρίτερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι ένας πόλεμος από έναν και μόνο άνδρα» δήλωσε χαρακτηριστικά, και πρόσθεσε: «Κανείς δεν απείλησε τη Ρωσία και κανείς άλλος, πέραν της Ρωσίας, δεν επιδίωξε τη σύγκρουση».

Σε ενημέρωσή του, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, ανακοίνωση ότι οι υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν τη συνεχιζόμενη στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία αλλά και την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.

Ο Μπορέλ τόνισε ότι η ΕΕ δεν συμμετέχει στον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά δεν θα επιτρέψει να την εκφοβίσει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν. «Είναι σαφές ότι η Ρωσία θέλει να καταστρέψει την Ουκρανία», υπογράμμισε.

Η απειλή του Ρώσου προέδρου να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα είναι «απαράδεκτη» τόνισε, επίσης, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, καταγγέλλοντας μια «νέα κλιμάκωση» εκ μέρους της Ρωσίας. «Η διεθνής κοινότητα πρέπει να αντιδράσει», πρόσθεσε.

«Αναμένω ότι (οι υπουργοί) θα συζητήσουν πώς μπορούμε να συνεχίσουμε τη στρατιωτική στήριξή μας στην Ουκρανία, πώς θα συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση στη Ρωσία. Το ζήτημα των κυρώσεων θα είναι αναμφίβολα στο τραπέζι», συνέχισε ο Μπορέλ, σημειώνοντας ότι θα αρχίσει να κάνει προτάσεις για το θέμα αυτό.

Ο Μπορέλ είπε επίσης ότι δεν σχεδιάζει να συναντηθεί με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος βρίσκεται επίσης στη Νέα Υόρκη αυτήν την εβδομάδα.

«Απαιτούνται νέες κυρώσεις»

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δέχεται τη διεθνή κατακραυγή για τις αποφάσεις του στον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και για τις απειλές για πυρηνικό όλεθρο. Απέναντί του μάλιστα δεν είναι μόνο οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και χώρες που δεν ανήκουν στη Δύση όπως η Κίνα και η Ινδία που ζήτησαν τερματισμό του πολέμου.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, κάλεσε σήμερα τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει «τη μέγιστη πίεση» στον πρόεδρο της Ρωσίας. Παράλληλα, ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, δήλωσε ότι «η ανακοίνωση ψευδοδημοψηφισμάτων και η περαιτέρω στρατιωτική κλιμάκωση είναι πράξη απελπισίας». 

«Η στήριξη της ΕΕ προς την Ουκρανία θα παραμείνει ακλόνητη», τόνισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ, Σαρλ Μισέλ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εκτίμησε νωρίτερα ότι οι δηλώσεις του Πούτιν απαιτούν «νέες κυρώσεις εκ μέρους μας».

Η ΕΕ έχει ήδη υιοθετήσει έξι δέσμες οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, ωστόσο η Ουγγαρία έχει δηλώσει αντίθετη με την επιβολή νέων μέτρων. Προκειμένου να επιβληθούν κυρώσεις απαιτείται ομοφωνία των χωρών μελών.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία: Έκτακτο συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ μετά το διάγγελμα Πούτιν"

ΝΔ: Συνεργάτες ευρωβουλευτών ΣΥΡΙΖΑ υιοθετούν την τουρκική προπαγάνδα

«H αφωνία του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στις προκλήσεις κατά της Ελλάδας, από τον Πρόεδρο της Τουρκίας, φαίνεται πως δεν είναι καθολική. Μπορεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην έχει βρει ακόμα μια λέξη για να καταδικάσει την επίθεση Ερντογάν κατά της χώρας μας από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, όμως συνεργάτες κορυφαίων ευρωβουλευτών του συντάσσονται απόλυτα μαζί του», υποστηρίζει η Νέα Δημοκρατία σε ανακοίνωσή της.

Ο κ. Κωνσταντίνος Αλεξάκος, συνεργάτης του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κόκκαλη, υιοθετεί πλήρως με ανάρτησή του την Τουρκική προπαγάνδα κατά της Ελλάδας στο ζήτημα των μεταναστών και φτάνει στο σημείο να χρεώνει στη χώρα μας την όξυνση στο Αιγαίο. Αναμένουμε από τον ΣΥΡΙΖΑ την καταδίκη των απαράδεκτων δηλώσεων του συνεργάτη του κ. Κόκκαλη. Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να υποδέχθηκε με σιωπή τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου αντί να συμβάλει σε μια ενιαία εθνική απάντηση, ελπίζουμε όμως ότι δεν θα μείνει σιωπηλός και μπροστά στις απαράδεκτες αυτές τοποθετήσεις», καταλήγει.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "ΝΔ: Συνεργάτες ευρωβουλευτών ΣΥΡΙΖΑ υιοθετούν την τουρκική προπαγάνδα"

Καιρός αύριο: Πέφτει η θερμοκρασία την Πέμπτη (22/09)

Στα Δωδεκάνησα και τη βορειοδυτική χώρα γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα παροδικά αυξημένες νεφώσεις, με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα ανατολικά και τα νότια. Τα φαινόμενα, τα οποία τις πρώτες πρωινές ώρες πιθανώς να είναι κατά τόπους έντονα στην ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια σταδιακά θα εξασθενήσουν και το βράδυ θα περιοριστούν στην ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση, κυρίως στα νότια. Στα βόρεια δε θα ξεπεράσει τους 21 με 23 βαθμούς Κελσίου. Στην υπόλοιπη χώρα θα φθάσει τους 23 με 25 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός αύριο: Η πρόγνωση της ΕΜΥ για όλη τη χώρα

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανώς στα βόρεια μεμονωμένες καταιγίδες. Βελτίωση αναμένεται από αργά το απόγευμα.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5, στα ανατολικά πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 4 με 5 και στα θαλάσσια πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ. Γρήγορη εξασθένση από τις απογευματινές ώρες.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στη δυτική Μακεδονία γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με τοπικούς όμβρους και πιθανώς στα νότια τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5, στα θαλάσσια τοπικά 6 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Στη δυτική Πελοπόννησο λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Στις υπόλοιπες περιοχές σχεδόν αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες κυρίως στη δυτική Στερεά.
Άνεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 έως 5 στρεφόμενοι από τις μεσημβρινές ώρες σε βόρειους βορειοδυτικούς 3 με 4 και στο Ιόνιο 5, τοπικά στα βόρεια έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως στην ανατολική Στερεά, την ανατολική Πελοπόννησο, τις Σποράδες και την Εύβοια σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα νότια.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση αρχικά στα βόρεια και βαθμιαία στις υπόλοιπες περιοχές.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Nεφώσεις, κατά τόπους αυξημένες με τοπικές βροχές και στην Κρήτη και τις δυτικές Κυκλάδες μεμονωμένες καταιγίδες. Τα φαινόμενα από αργά το απόγευμα θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5, στις Κυκλάδες τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Στα Δωδεκάνησα γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις το πρωί. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις πρωινές ώρες με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες. Από τις μεσημβρινές ώρες γενικά αίθριος καιρός.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ και στα Δωδεκάνησα βόρειοι βορειοδυτικοί πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες πιθανώς κατά τόπους ισχυρές, κυρίως τις πρωινές ώρες και σταδιακή βελτίωση από αργά το απόγευμα.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5, στα νότια τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Πέφτει η θερμοκρασία την Πέμπτη (22/09)"

Δεν έχουν τον...Θεό τους: Έφτιαξαν χασισοφυτεία «μαμούθ» μέσα σε μοναστήρι, είχαν κρεμάσει και κομποσκοίνια (βίντεο)

Μια τεράστια χασισοφυτεία εντόπισαν οι αρχές του Ηρακλείου και μάλιστα δίπλα σε μοναστήρι. Οι Άγνωστοι είχαν καταφέρει να φτιάξουν μια φυτεία χασίς κάτω από τη μύτη των μοναχών και μέσα στον περίβολο της Ιεράς Μονής Σαββαθιανών.

Σύμφωνα με τη neakriti.gr ειδικές δυνάμεις της Αστυνομίας και η Δίωξη Ναρκωτικών στο Ηράκλειο εντόπισαν τη χασισοφυτεία και «άλωσαν» ένα πραγματικό οχυρό, που είχε στηθεί στις παρυφές του μοναστηριού και είχε μετατραπεί σε μονάδα καλλιέργειας και επεξεργασίας κανναβιού. Μάλιστα, η χασισοφυτεία θα «έβγαζε» πάνω από έναν τόνο χασίς.

Οι δράστες εικάζεται ότι πέρασαν και ως προσκυνητές και μέσα από το μοναστήρι για να βεβαιωθούν ότι παρόλο που ήταν σε «αναπνοή» από τις εγκαταστάσεις, η φυτεία παρέμενε αθέατη.

Δεν δίστασαν, δε, να κρεμάσουν ακόμα και κομποσκοίνια πάνω στα δενδρύλλια.

Πως έκρυψαν την τεράστια χασισοφυτεία

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης έκοψαν τα συρματοπλέγματα στην περίφραξη του μοναστηριού και πέρασαν στην πυκνή ρεματιά που βρίσκεται ακριβώς πάνω από τις εγκαταστάσεις. Ισοπέδωσαν δύο εκτάσεις κόβοντας δέντρα και θάμνους για να εγκαταστήσουν τις δύο φυτείες, δημιουργώντας ένα πραγματικό οχυρό και ένα δίκτυο με τούνελ ανάμεσα στην βλάστηση, το οποίο συνέδεσε τα δύο επίπεδα, το χώρο του παρατηρητηρίου και τις εξόδους διαφυγής, που είχαν φροντίσει να δημιουργήσουν.

Είχαν δημιουργήσει λιμνοδεξαμενή για το πότισμα των 1.152 δενδρυλλίων. Στην κάτω πλευρά είχε εγκατασταθεί το στρατηγείο, ο χώρος όπου έμειναν οι καλλιεργητές της φυτείας. Ετοίμαζαν εκεί φαγητό, ενώ ακριβώς δίπλα σε στεγασμένο χώρο ξέραιναν την κάνναβη, την οποία φρουρούσαν. Στο σημείο βρέθηκαν σακιά με 27 κιλά χασίς έτοιμο για πώληση.

Η ανακοίνωση της αστυνομίας

Η συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση ξεκίνησε τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2022, σε περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, συμμετείχαν αστυνομικοί του Τμήματος Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας Κρήτης, του Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων Ηρακλείου και της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος Ηρακλείου.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης εντοπίστηκε σε εξαιρετικά δύσκολη δασική περιοχή, της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου φυτεία σε δύο επίπεδα με συνολικά 1.152 δενδρύλλια κάνναβης που καλλιεργούνταν επιμελώς ευρισκόμενα στο στάδιο της ανάπτυξης έως δυόμιση 2,5 μέτρα, τα οποία αφού εκριζώθηκαν στη συνέχεια κατασχέθηκαν.

Επίσης, πλησίον της φυτείας εντοπίσθηκε ειδικά διαμορφωμένος χώρος χρησιμοποιούμενος ως αποξηραντήριο όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 27,5 κιλά κάνναβης.

Στο χώρο των φυτειών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος πειστηρίων.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των αρχών για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.

Η προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ηρακλείου.

dikaiologitika

Διαβάστε Περισσότερα » " Δεν έχουν τον...Θεό τους: Έφτιαξαν χασισοφυτεία «μαμούθ» μέσα σε μοναστήρι, είχαν κρεμάσει και κομποσκοίνια (βίντεο) "

Πούτιν: Η Ρωσία δεν θα υποκύψει σε «εκβιασμό και εκφοβισμό» – Άμεση επιστράτευση σε όσους πολίτες αντιδρούν

Παρά την διεθνή κατακραυγή ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν δεν αλλάζει ρότα και δηλώνει πως η χώρα του δεν πρόκειται να απολέσει την κυριαρχία της και δεν θα υποκύψει σε «εκβιασμό και εκφοβισμό».

Αρκετές ώρες μετά την κήρυξη μερικής επιστράτευσης για την ενίσχυση της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία, όπως χαρακτηρίζει η Μόσχα την εισβολή της Ρωσίας στη γειτονική της χώρα, ο Πούτιν επαίνεσε τον ρωσικό στρατό που, όπως είπε, αγωνίζεται για να σώσει ανθρώπους στην περιοχή του Ντονμπάς.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν κήρυξε νωρίτερα σήμερα την πρώτη επιστράτευση στη Ρωσία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, προειδοποιώντας τη Δύση ότι, αν συνεχίσει τον «πυρηνικό εκβιασμό» της, η Μόσχα θα απαντήσει με την ισχύ του τεράστιου οπλοστασίου της.

Στο μεταξύ όσοι συμμετέχουν σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της επιστράτευσης, οι οποίες πραγματοποιούνται χωρίς την έγκριση των αρχών, στην πόλη Τιουμέν «θα στέλνονται να υπηρετούν εκτός σειράς», ανέφερε ο ιστότοπος Ura.ru, επικαλούμενο μια πηγή στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου και τον δικηγόρο Ιλιά Ρεμεσλό στο κανάλι της εφαρμογής Telegram.

Θα ενεργοποιηθούν μέτρα επιστράτευσης κατά των συμμετεχόντων σε παράνομες συγκεντρώσεις. Θα ελέγχονται επί τόπου η ταυτότητα τους, θα γίνεται ταυτοποίηση, θα συλλαμβάνονται και θα οδηγούνται στο αστυνομικό τμήμα. Στη συνέχεια, θα καθορίζεται η κατηγορία στρατολόγησης με τη συμμετοχή εκπροσώπων του γραφείου στρατολόγησης και κατάταξης. Όσοι δεν εντάσσονται στην πρώτη κατηγορία θα εγγράφονται στο μητρώο για το επόμενη κλήτευση», δήλωσε ο Ρεμεσλό.

Πηγή του ιστότοπου Ura.ru στην FSB της περιοχής Τιουμέν δήλωσε ότι «όσοι συμμετάσχουν σε διαδηλώσεις υπο το σύνθημα «Όχι στην επιστράτευση» θα στέλνονται να υπηρετήσουν εκτός σειράς».

Ο Ιλιά Ρεμεσλό, πρώην μέλος του Κοινωνικού Επιμελητηρίου, είναι ο συντάκτης της μήνυσης που είχε καταθέσει για διάπραξη ποινικών αδικημάτων εξαιτίας της οποίας κινήθηκε η ποινική διαδικασία κατά του πολιτικού της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι με την κατηγορία της δυσφήμισης της δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με έρευνα των συνεργατών του Ναβάλνι, ο Ρεμεσλό λαμβάνει συνολικά περίπου 10 εκατομμύρια ρούβλια ετησίως για τις δραστηριότητές του από νομικά πρόσωπα που συνδέονται με τον πρώην επικεφαλής του τμήματος εσωτερικής πολιτικής της προεδρικής διοίκησης, Κονσταντίν Κόστιν.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πούτιν: Η Ρωσία δεν θα υποκύψει σε «εκβιασμό και εκφοβισμό» – Άμεση επιστράτευση σε όσους πολίτες αντιδρούν"

«Αν αυτός είναι ο Μπάιντεν, εγώ είμαι ο Ερντογάν» είπε απαξιωτικά ο Τούρκος πρόεδρος

Να απαξιώσει τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν επιχείρησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απαντώντας στην άρνηση του πρώτου να τον συναντήσει.

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος πρόεδρος απάντησε σε δημοσιογράφους οι οποίοι και τον ρώτησαν σχετικά πώς σχολιάζει το γεγονός ότι κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ δεν κατάφερε να κλείσει ραντεβού μαζί του.

Ο Ερντογάν σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλη Κωστίδη, απάντησε: «Για ποιο λόγο; Αν αυτός είναι ο Μπάιντεν, εγώ είμαι ο Ερντογάν».

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "«Αν αυτός είναι ο Μπάιντεν, εγώ είμαι ο Ερντογάν» είπε απαξιωτικά ο Τούρκος πρόεδρος"

Power Pass: Έως τις 26 Σεπτεμβρίου οι τελευταίες πληρωμές - Γιατί υπήρξαν καθυστερήσεις

Εντός ολίγων ημερών  θα καταβληθούν τα ποσά του Power Pass σε όσους δεν έχουν λάβει ακόμα την επιδότηση.

Η καταβολή θα γίνει έως τη Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου στους δικαιούχους καθώς, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας στον ΑΝΤ1, η εταιρεία που ανέλαβε το έργο είχε πρόβλημα με την άντληση στοιχείων με ένα συγκεκριμένο πάροχο.

Yπάρχουν εκκρεμότητες για τις πληρωμές του Ιουνίου όσον αφορά στο Power Pass αλλά και κάποιες άλλες που αφορούν στο προηγούμενο εξάμηνο είπε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε:

«Yπήρχε ένα πρόβλημα στον ανάδοχο σχετικά με την άντληση στοιχείων από έναν πάροχο. Πληροφορήθηκα ότι ο πάροχος πήρε τα στοιχεία αυτά. Η απάντηση είναι ότι το αργότερο τη Δευτέρα θα καταβληθούν τα συγκεκριμένα χρηματικά ποσά. Τα υπόλοιπα χρήματα του Power Pass».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Power Pass: Έως τις 26 Σεπτεμβρίου οι τελευταίες πληρωμές - Γιατί υπήρξαν καθυστερήσεις"

Συνάντηση Κ. Σακελλαροπούλου με Ν. Ανδρουλάκη: Τι είπαν για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις και τα ελληνοτουρκικά

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου υποδέχτηκε σήμερα, 21 Σεπτεμβρίου, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νίκο Ανδρουλάκη κατόπιν αιτήματός του για να συζητήσουν το θέμα των τηλεφωνικών επισυνδέσεων και τα θέματα της επικαιρότητας.

«Πήρα την πρωτοβουλία να συναντηθούμε γιατί είναι μια κρίσιμη στιγμή και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη, με τη συνέχιση της παράνομης εισβολής του Πούτιν στην Ουκρανία, την κλιμακούμενη ενεργειακή κρίση, που πλήττει όλα τα ευρωπαϊκά κράτη και ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους Έλληνες και Ευρωπαίους πολίτες, και βέβαια με τις απαράδεκτες προκλήσεις του Ερντογάν εις βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, που είναι πέρα από κάθε σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των συνθηκών καλής γειτονίας. Γι’ αυτό πρέπει να υπάρχει μια ολιστική απάντηση από την Ευρώπη, που θα αφορά και το εμπάργκο όπλων αλλά και βέβαια μια νέα αρχιτεκτονική σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, με την οποία θα διασφαλίζονται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.».

Ανδρουλάκης: Αδιανόητο να υπάρχουν νησίδες λειτουργίας υπεράνω κοινοβουλευτικού ελέγχου

Αναφορικά με το ζήτημα των υποκλοπών ο κ. Ανδρουλάκης επανέλαβε στην πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι το ζήτημα αυτό δεν είναι προσωπικό, είναι ένα ζήτημα δημοκρατίας και πρέπει να κλείσει χωρίς να μείνει καμία σκιά στο πολιτικό σύστημα, κι αυτό πρωτίστως είναι ευθύνη της Κυβέρνησης.

«Θεωρώ ότι είναι αδιανόητο να υπάρχουν νησίδες λειτουργίας του κράτους που κάποιοι θεωρούν ότι είναι υπεράνω της δικαιοσύνης και υπεράνω του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Πραγματικά ελπίζω αυτή η υπόθεση να είναι εντέλει μια ευκαιρία να ενισχυθούν περαιτέρω οι ανεξάρτητες αρχές στη χώρα μας, που ακόμα και σ΄ αυτή την περίπτωση ο ρόλος τους θα είναι πάρα πολύ κρίσιμος, ώστε να υπάρχει μια διασφάλιση του κράτους δικαίου και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και πρέπει να το δούμε δυναμικά για το μέλλον και πώς πρέπει να ενισχυθούν περαιτέρω για να διασφαλίσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα, τους θεσμούς και τη δημοκρατία μας», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής.

«Είναι διαβολική σύμπτωση ότι ξεκινά η παρακολούθησή μου μόλις ξεκίνησε υποψηφιότητα και τελείωσε με την εκλογή μου; Είναι σύμπτωση που την ίδια μέρα που οι δικηγόροι μου πήγαν στην ΑΔΑΕ καταστράφηκε το αρχείο παρακολούθησης;», αναρωτήθηκε ο κ. Ανδρουλάκης.

Στις δηλώσεις της η ΠτΔ, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ως προς το θέμα της κρίσης της ενεργειακής στην Ευρώπη, της οικονομικής, και των υπόλοιπων κρίσεων που έφερε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, και ως προς το θέμα των σχέσεων με την Τουρκία, δήλωσε: «Πιστεύω ότι θα έχουμε την ευκαιρία να τα συζητήσουμε αναλυτικά. Άλλωστε έχω τοποθετηθεί και εγώ κατ’ επανάληψη. Η χώρα είναι πάντα έτοιμη για διάλογο με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και στις σχέσεις καλής γειτονίας, αλλά είμαστε πάντα έτοιμοι να υπερασπιστούμε την εθνική μας ακεραιότητα και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

«Αρμόδια είναι η Βουλή και η Δικαιοσύνη»

Όσον αφορά το θέμα των τηλεφωνικών επισυνδέσεων η Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι «μόλις ανέκυψε το ζήτημα της παρακολούθησης του τηλεφώνου σας, επεσήμανα την ανάγκη άμεσης και πλήρους διαλεύκανσης της υπόθεσης. Δεδομένου ότι αυτή άπτεται της λειτουργίας του πολιτεύματος και του κύρους των δημοκρατικών θεσμών, τοποθετήθηκα επί της αρχής με σαφήνεια στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου. Έχω πλήρη γνώση και συνείδηση των ορίων αξιώματος μου, σύμφωνα και με την αρχή διάκρισης των εξουσιών. Για το θέμα αρμόδια όργανα εν προκειμένου είναι η Βουλή και η εξεταστική της Επιτροπή, καθώς και η δικαιοσύνη, στην οποία έχετε προσφύγει. Ήδη η υπόθεση έχει πάρει τον δρόμο της ενώπιον των αρχών και επιθυμία όλων μας είναι να ολοκληρωθεί και η έρευνα να αποφέρει καρπούς το συντομότερο. Οποιαδήποτε παράταση αυτής της εκκρεμότητας είναι επιζήμια για τη δημοκρατία μας».

Συνεχίζοντας η κ. Σακελλαροπούλου δήλωσε ότι η «υπόθεσή σας ανέδειξε με τον πιο εύγλωττο τρόπο την ανάγκη βελτίωσης σε επίπεδο νομοθεσίας και καλών πρακτικών του ισχύοντος νομικού πλαισίου και θωράκισης της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Σε ένα σύγχρονο κράτος δικαίου κάθε εξαίρεση από την προστασία του απορρήτου των επικοινωνιών πρέπει να ερμηνεύεται στενά και να υπόκειται σε έλεγχο και λογοδοσία».

ertnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνάντηση Κ. Σακελλαροπούλου με Ν. Ανδρουλάκη: Τι είπαν για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις και τα ελληνοτουρκικά"

Πού το πάει ο Ερντογάν;

Λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση Πούτιν για μερική επιστράτευση, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωνε σε αμερικανικό μέσο ότι ο Πρόεδρος της Ρωσίας είναι έτοιμος να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας μετέβη στις ΗΠΑ από την διάσκεψη του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης (ΟΣΣ), αφού δήλωσε την πρόθεσή του για ένταξη σε αυτόν. Στην ομιλία του στα Ηνωμένα Έθνη επιτέθηκε στην Δύση και στην Ελλάδα - όχι μόνο για το προσφυγικό, αλλά και στις ΗΠΑ, ζητώντας να μην στηρίζουν το ΥΡG, όπως επίσης και στην ΕΕ, τονίζοντας ότι 52 χρόνια έχει την Τουρκία στον προθάλαμο. Δεν ειρωνεύτηκε απλά την Ελλάδα και τον πρωθυπουργό της, αλλά εμμέσως πλην σαφώς δήλωσε ότι «επιχειρούν πράγματα πάνω από το μπόι τους και γελοιοποιούνται», ενώ τόνισε ότι η ειρήνη και η σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο εξαρτάται από την δίκαιη κατανομή του πλούτου. Αναλυτές και στην Τουρκία πλέον συζητάνε σχετικά με το αν η Τουρκία βαίνει προς μία αλλαγή άξονα, κλείνοντας το μάτι στην Ρωσία.

Μία ακόμη κρίση στο κατώφλι;

Το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι αν πρόκειται για ένα ανατολίτικο παζάρι με στόχο την άρση του εμπάργκο από τις ΗΠΑ ή αν όντως η στενή σχέση με τον Πούτιν, στον οποίο δίνει και μία οικονομική διέξοδο, καθώς δεν εφαρμόζει κυρώσεις, οδηγεί την Άγκυρα σε άλλες, εκτός ΝΑΤΟ, συμμαχίες.

Το εκρηκτικό σκηνικό συνθέτουν επίσης οι αιτιάσεις για στρατιωτικοποίηση, τα τουρκικά ντρόουν και μαχητικά που πετούν στο Αιγαίο, οι κλειστοί δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, το ερευνητικό Ορούτς Ρέις, που μεταβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο κοντά στην περιοχή που βρίσκεται το νέο γεωτρύπανο της Τουρκίας Αμπντουλχαμίτ. Την ίδια ώρα τουρκικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για μετανάστες στον σταθμό υπεραστικών λεωφορείων της Ανδριανούπολης, οι οποίοι δηλώνουν ότι σκοπεύουν να περάσουν τα σύνορα.

Με λίγα λόγια το κοκτέιλ για μια ακόμη κρίση είναι έτοιμο. Το αν αυτή τελικά όντως θα προκύψει και πού θα κριθεί στις παρασκηνιακές λεπτομέρειες και την ψυχραιμία που θα επιδείξουν οι δύο πλευρές του Αιγαίου.

dw

Διαβάστε Περισσότερα » "Πού το πάει ο Ερντογάν;"

Φεύγουν άρον άρον οι Ρώσοι: Εξαντλήθηκαν τα εισιτήρια για πτήσεις χωρίς επιστροφή μετά την επιστράτευση Πούτιν

Οι πτήσεις άνευ επιστροφής από τη Ρωσία ξεπουλούν γρήγορα σήμερα μετά την κήρυξη μερικής επιστράτευσης από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η ανακοίνωση της άμεσης επιστράτευσης 300.000 εφέδρων από τον Πούτιν σε τηλεοπτικό του διάγγελμα νωρίς σήμερα το πρωί, προκάλεσε φόβους ότι δεν θα επιτραπεί σε άνδρες που είναι σε μάχιμη ηλικία να φύγουν από τη Ρωσία.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε ότι η επιστράτευση θα περιοριστεί σε αυτούς που έχουν εμπειρία ως επαγγελματίες στρατιώτες και ότι οι φοιτητές και αυτοί που έχουν υπηρετήσει μόνον ως κληρωτοί δεν θα κληθούν.

Ωστόσο τα στοιχεία του Google Trends έδειξαν μεγάλη αύξηση στις αναζητήσεις για τον Aviasales, ο οποίος είναι ο πιο δημοφιλής ιστότοπος της Ρωσίας για την αγορά αεροπορικών εισιτηρίων.

Οι απευθείας πτήσεις από τη Μόσχα για την Κωνσταντινούπολη, στην Τουρκία, και το Γερεβάν, στην Αρμενία, και οι δύο είναι προορισμοί που επιτρέπουν την είσοδο των Ρώσων χωρίς βίζα (θεώρηση εισόδου), είχαν ξεπουληθεί σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Aviasales.

Ορισμένες πτήσεις χωρίς ενδιάμεσες στάσεις, συμπεριλαμβανομένων αυτών από τη Μόσχα στο Τμπιλίσι, δεν είχαν επίσης διαθεσιμότητα, ενώ οι πιο φθηνές πτήσεις από την ρωσική πρωτεύουσα προς το Ντουμπάι στοίχιζαν περισσότερα από 300.000 ρούβλια (περίπου 5.000 δολάρια), περίπου το πενταπλάσιο του μέσου μηνιαίου μισθού στη Ρωσία.

Η Λετονία, χώρα μέλος της ΕΕ που συνορεύει με τη Ρωσία, ανακοίνωσε εξάλλου σήμερα ότι δεν θα προσφέρει καταφύγιο σε Ρώσους που θα θελήσουν να αποφύγουν την επιστράτευση, όπως ανακοίνωσε με μήνυμά του στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Έντγκαρς Ρίνκεβιτς, επικαλούμενος λόγους ασφαλείας.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Φεύγουν άρον άρον οι Ρώσοι: Εξαντλήθηκαν τα εισιτήρια για πτήσεις χωρίς επιστροφή μετά την επιστράτευση Πούτιν"

Οι νέες επιδοτήσεις για το ρεύμα και το φυσικό αέριο

Τα νέα μέτρα στήριξης στην ενέργεια (ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο) για τον Οκτώβριο ανακοίνωσε ο Κ. Σκρέκας.

Η επιδότηση αφορά σε όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου. Η κλιμακωτή επιδότηση για τον Οκτώβριο διαμορφώνεται ως εξής:
  • Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 KWh, απορροφάται το 90% της αύξησης, με την επιδότηση να φτάνει στα 436 €/MWh. Αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.
  • Για τη μηνιαία κατανάλωση από 501-1.000 kWh, απορροφάται το 80% της αύξησης, με επιδότηση 386 €/MWh. Αν, όμως, ένα νοικοκυριό μειώσει κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωσή του σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή, τότε η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 €/MWh.
  • Για τη μηνιαία κατανάλωση πάνω από 1.001 KWh, απορροφάται το 70% της αύξησης και η επιδότηση ανέρχεται στα 336 €/MWh. Αφορά μόνο το 2% των νοικοκυριών στην Ελλάδα. Και σε αυτή την κλίμακα ισχύει η επιπλέον επιδότηση των 50 €/MWh, αν υπάρξει μείωση κατανάλωσης κατά 15%.
  • Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) απορροφάται όπως κάθε μήνα σχεδόν το 100% της αύξησης και η επιδότηση ανέρχεται στα 485 €/MWh.
Ηλεκτρική Ενέργεια - Επιδότηση σε Εμπορικά Τιμολόγια
  • Για τους μη οικιακούς καταναλωτές με παροχή ισχύος έως 35 KVa, η επιδότηση για τις πρώτες 2.000 KWh στον μήνα Οκτώβριο ανέρχεται στα 398 €/ΜWh. Απορροφάται το 80% της αύξησης.
  • Για τους μη οικιακούς καταναλωτές έως 35 KVa που ξεπερνούν τις 2.000 KWh αλλά και όλα τα υπόλοιπα μη οικιακά τιμολόγια χαμηλής, μέσης και υψηλής τάσης, η επιδότηση ανέρχεται σε 230€/MWh.
  • Για τους αγρότες, η επιδότηση είναι οριζόντια και ανέρχεται στα 436 €/MWh.

Το συνολικό ποσό της επιδότησης για το ηλεκτρικό ρεύμα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις τον Οκτώβριο ανέρχεται στο 1,1 δισ. ευρώ. Από αυτά, το 1 δισ. ευρώ προέρχεται από την ανάκτηση των υπερεσόδων των εταιρειών ηλεκτροπαραγωγής και των εσόδων από δημοπρασίες ρύπων και τα 100 εκατ. από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Φυσικό Αέριο - Επιδότηση σε Οικιακά Τιμολόγια - Νοικοκυριά

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας σε συνεργασία με τους υπόλοιπους παρόχους θα δώσει μια οριζόντια επιδότηση που θα ανέλθει σε 90 € ανά θερμική MWh για όλους τους οικιακούς καταναλωτές και για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης, απορροφώντας πάνω από το 50% της αύξησης. Το μέτρο αφορά σε 700.000 οικιακούς καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδήματος, μεγέθους κατοικίας ή παρόχου.

Φυσικό Αέριο - Επιδότηση σε Μη Οικιακά Τιμολόγια

Η επιδότηση του Φυσικού Αερίου από την Κυβέρνηση σε όλους τους Εμπορικούς Καταναλωτές και στη Βιομηχανία ανεξαρτήτως μεγέθους, τζίρου και αριθμού εργαζομένων, για τον Οκτώβριο, θα φτάσει στα 40 € ανά θερμική MWh.

Ειδικό τέλος

Για την αντιμετώπιση των συνεπειών του ενεργειακού πολέμου, τη στήριξη των ευάλωτων συμπολιτών μας και για την ενεργειακή θωράκιση της χώρας μας εισάγεται τέλος ύψους 10 ευρώ ανά θερμική mwh, που θα επιβληθεί στις εταιρείες Ηλεκτροπαραγωγής για τις ποσότητες του Φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα έσοδα από το ειδικό τέλος θα κατευθύνονται στο ταμείο ενεργειακής μετάβασης και θα έχουν ως στόχο την:

  1. Υποστήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των αυξημένων τιμών του φυσικού αερίου
  2. Υποστήριξη επενδύσεων σε εναλλακτικά καύσιμα, όπως το βιομεθάνιο και το πράσινο υδρογόνο
  3. Υποστήριξη τροποποιήσεων και επεκτάσεων υποδομής του συστήματος φυσικού αερίου που είναι απαραίτητες για την αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου και την ενίσχυση της δυνατότητας εισαγωγών από άλλες πηγές

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι νέες επιδοτήσεις για το ρεύμα και το φυσικό αέριο"

Τιμολόγια ρεύματος Οκτωβρίου: Οι νέες τιμές στο ρεύμα ανά πάροχο

Εν αναμονή των σημερινών ανακοινώσεων από τον υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα για τις επιδοτήσεις στο ρεύμα, αργά χθες το βράδυ οι προμηθευτές δημοσιοποίησαν τις τιμές στα τιμολόγια ρεύματος για τον Οκτώβριο.

Από τις ανακοινώσεις των προμηθευτών προέκυψε πως τα τιμολόγια του Οκτωβρίου είναιι σημαντικά χαμηλότερα σε σχέση με τον τρέχοντα μήνα Σεπτέμβριο. Υπενθυμίζεται πώς κάθε μήνα ανακοινώνονται οι τιμές στο πλαίσιο της νομοθετημένης υποχρέωσης να αναγγέλλουν οι προμηθευτές τα τιμολόγια του επόμενου μήνα έως τις 20 του προηγούμενου.

Ενδεικτικά, το τιμολόγιο της ΔΕΗ για τον Οκτώβριο είναι 25 % χαμηλότερο σε σχέση με το τρέχον.

Τα τιμολόγια που ανακοινώθηκαν από προμηθευτές:

  • ΗΡΩΝ: 0,698 ευρώ/KWh και μετά την έκπτωση συνέπειας 20%: 0,5584 ευρώ/KWh

  • Protergia: 0,57630/KWh

  • Elpedison: 0,5905 ευρώ/KWh

  • Volterra: 0,685 ευρώ/KWh

  • Φυσικό Αέριο: 0,594 ευρώ/KWh

  • ZENIΘ: 0,589 ευρώ/KWh

  • Watt+Volt: 0,5890/KWh

  • Ελίν: 0,599 ευρώ/KWh

  • Volton: 0,589 ευρώ/KWh

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Τιμολόγια ρεύματος Οκτωβρίου: Οι νέες τιμές στο ρεύμα ανά πάροχο "

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news