facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2022

Ανοίγει το Τριώδιο: Πότε έχουμε Τσικνοπέμπτη και πότε Καθαρά Δευτέρα

Ανοίγει αύριο, Κυριακή, το Τριώδιο, μια κινητή περίοδος στην Ορθόδοξη Χριστιανική παράδοση που ξεκινά από την Κυριακή του «Τελώνου και Φαρισαίου» και διαρκεί μέχρι το Μεγάλο Σάββατο.

Κάθε Κυριακή των πρώτων τριών εβδομάδων έχει τη δική της σημειολογία. Οι Κυριακές του Τριωδίου είναι οι εξής: Τελώνου και Φαρισαίου, Ασώτου, Απόκρεω, Τυροφάγου.

Την τρίτη Κυριακή της Αποκριάς, πριν από την Καθαρά Δευτέρα, που φέτος πέφτει στις 7 Μαρτίου, αρχίζει η περίοδος της Μεγάλης Σαρακοστής.

Μεσολαβεί η Τσικνοπέμπτη, που και φέτος θα γιορταστεί στη σκιά του κορονοϊού, στις 24 Φεβρουαρίου.

Το 2022 δίνει γενικότερα τη δυνατότητα για λίγη παραπάνω ξεκούραση αφού προσφέρει πέντε τριήμερα και ένα τετραήμερο το Πάσχα, που φέτος πέφτει 24 Απριλίου.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ανοίγει το Τριώδιο: Πότε έχουμε Τσικνοπέμπτη και πότε Καθαρά Δευτέρα"

Ουγγαρία: Ο πρωθυπουργός μίλησε για πρώτη φορά για έξοδο της χώρας από την ΕΕ

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν αναφέρθηκε σήμερα για πρώτη φορά στο ενδεχόμενο εξόδου της χώρας του από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία κατηγόρησε για μισαλλοδοξία, υποστηρίζοντας ότι διεξάγει «έναν ιερό πόλεμο, έναν τζιχάντ».

Μιλώντας νωρίτερα απόψε σε υποστηρικτές του κόμματός του στη Βουδαπέστη, ο κ. Όρμπαν άφησε να εννοηθεί η πιθανότητα η Ουγγαρία να αποχωρήσει από την ΕΕ. «Υπό το σύνθημα του κράτους δικαίου, η ΕΕ διεξάγει έναν ιερό πόλεμο, έναν τζιχάντ», δήλωσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός και ζήτησε «ανοχή» για τη χώρα του από την ΕΕ. «Διαφορετικά δεν θα είναι δυνατό να συνεχίσουμε σε κοινό δρόμο», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Βίκτορ Όρμπαν επιτέθηκε στην ΕΕ λίγες ημέρες πριν από την έκδοση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στο Λουξεμβούργο σχετικά με τον νέο μηχανισμό κράτους δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κανονισμός προβλέπει ότι οι χώρες που παραβιάζουν τις αρχές του κράτους δικαίου μπορούν να δουν τους πόρους τους από τον προϋπολογισμό της ΕΕ να περικόπτονται. Η Ουγγαρία και η Πολωνία έχουν προσφύγει κατά του μηχανισμού, ο οποίος αποφασίστηκε τον Δεκέμβριο του 2020 και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει ανακοινώσει ότι θα εκδώσει την απόφασή του την ερχόμενη Τετάρτη.

Εδώ και καιρό τα αρμόδια όργανα της ΕΕ και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν τον Βίκτορ Όρμπαν ότι καταλύει τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου. «Για αυτούς, το κράτος δικαίου είναι μόνο το μέσο με το οποίο θέλουν να μας ζυμώσουν σε κάτι που θα τους μοιάζει», δήλωσε σχετικά ο κ. Όρμπαν και πρόσθεσε ότι η Ουγγαρία δεν επιθυμεί να γίνει σαν την δυτική Ευρώπη, όπως δεν περιμένει από τη Δύση να υιοθετήσει και την ουγγρική πολιτική ασύλου ή οικογένειας.

«Η Ουγγαρία θέλει να διατηρήσει την ΕΕ ενωμένη παρά την αυξανόμενη πολιτισμική αποξένωση. Για αυτό και η Βουδαπέστη έχει επανειλημμένα κάνει προσφορές ανοχής στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο. Δεν υπάρχει άλλη λύση, μόνο η ανοχή. Μόνο έτσι μπορούμε να βρούμε κοινό δρόμο», δήλωσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός στην έναρξη απόψε της προεκλογικής του εκστρατείας, για τις εκλογές της 3ης Απριλίου, στις οποίες για πρώτη φορά αντιμετωπίζει υπολογίσιμο ανταγωνισμό, καθώς απέναντί του είναι ενωμένη η αντιπολίτευση, από όλο το πολιτικό φάσμα.

ΑΜΠΕ/ naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Ουγγαρία: Ο πρωθυπουργός μίλησε για πρώτη φορά για έξοδο της χώρας από την ΕΕ"

Παλαιοχούνη: Από Δευτέρα θα δέχεται τις πρώτες ποσότητες σκουπιδιών από Τρίπολη και Ναύπλιο

Ξεκίνησε από χθες, Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου, τη δοκιμαστική της λειτουργία η μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στην Παλαιόχουνη, η οποία από την ερχόμενη Δευτέρα 14 του μήνα θα αρχίσει να παραλαμβάνει τις πρώτες ποσότητες σκουπιδιών, από τους Δήμους Τρίπολης και Ναυπλιέων.

Οπως δήλωσε σχετικά ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, στο πλαίσιο της δοκιμαστικής λειτουργίας θα αυξάνονται σταδιακά οι ποσότητες που θα παραλαμβάνει η πιο πάνω μονάδα.

“Εξυπακούεται ότι οι χωματερές -αδειοδοτημένες και μη- κλείνουν σταδιακά, παράλληλα ξεκινά η διαδικασία καταγραφής και αποκατάστασής τους, ενώ οι δήμοι υποχρεούνται να μεταφέρουν τα απορρίμματά τους στην μονάδα” σημείωσε ο περιφερειάρχης.

Διαβάστε Περισσότερα » "Παλαιοχούνη: Από Δευτέρα θα δέχεται τις πρώτες ποσότητες σκουπιδιών από Τρίπολη και Ναύπλιο"

Βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών: Δεν αμφισβητείται η κυριαρχία των ελληνικών νησιών

«Δεν θεωρούμε ότι αμφισβητείται η κυριαρχία των ελληνικών νησιών. Η Ελλάδα και η Τουρκία παραμένουν στενοί φίλοι και σύμμαχοι του Ηνωμένου Βασιλείου».

Με αυτή τη λιτή αλλά ξεκάθαρη δήλωση του εκπροσώπου του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών και το Ηνωμένο Βασίλειο παίρνει θέση υπέρ της Ελλάδος αναφορικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Μελβούτ Τσαβούσογλου.

Στην ανακοίνωσή το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών ενθάρρυνει και τις δύο χώρες να συνεχίσουν να εργάζονται για την επίλυση των εντάσεων στο Αιγαίο μέσω διαλόγου.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών: Δεν αμφισβητείται η κυριαρχία των ελληνικών νησιών"

Τουρκική πρόκληση στο ελικόπτερο που μετέφερε τον Νίκο Χαρδαλιά

Την προκλητικότητά της κλιμακώνει η Τουρκία, καθώς σήμερα, Σάββατο παρενόχλησαν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος βρέθηκε σήμερα σε ακριτικά νησιά και μικρονησίδες στις Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου

Τούρκοι, μέσω του ασυρμάτου, παρενόχλησαν το ελικόπτερο NH90 της Αεροπορίας Στρατού που μετέφερε τον Νίκο Χαρδαλιά.

Συγκεκριμένα, το ΝΗ-90 της Αεροπορίας Στρατού που μεταφέρει τον κ. Χαρδαλιά σε ακριτικές μονάδες, την ώρα που πετούσε πάνω από τρία διαφορετικά νησιά, δέχτηκε κλήσεις δια ασυρμάτου, με τους Τούρκους να υποστηρίζουν ότι το στρατιωτικό πτητικό μέσο πετά πάνω από αποστρατιωτικοποιημένο έδαφος και πρέπει να απομακρυνθεί.

Ωστόσο οι τουρκικοί ισχυρισμοί αγνοήθηκαν από το ελληνικό ελικόπτερο το οποίο συνέχισε κανονικά την πορεία του.

Αμέσως μετά, ο σταθμός της Σάμου απάντησε στις τουρκικές αρχές ότι η εκπομπή τους είναι παράνομη, δεν ισχύει και ότι το ελικόπτερο της αεροπορίας στρατού πετούσε σε περιοχή ευθύνης του ελληνικού FIR.

«Η εθνική μας κυριαρχία είναι αδιαπραγμάτευτη»

«Η εθνική μας κυριαρχία είναι αδιαπραγμάτευτη. Και αυτό είναι το μήνυμα προς όλους», κατέστησε σαφές ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς από την Κάλυμνο, όπου βρέθηκε σήμερα συνεχίζοντας για τρίτη ημέρα την περιοδεία του σε μονάδες και επιτηρητικά φυλάκια σε ακριτικά νησιά του Αιγαίου, κατά την οποία ενημερώνεται για την αποστολή, το κύριο έργο και τις τρέχουσες δραστηριότητες τους.

Είχε προηγηθεί τελετή στο Μνημείο των τριών Πεσόντων εν ώρα καθήκοντος Αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού στα Ίμια, όπου κατέθεσε στεφάνι σε ένδειξη μνήμης και τιμής στους Ήρωες.

«Η δική τους θυσία, το δικό μας στοίχημα ευθύνης, αφοσίωσης, καθήκοντος, ο δικός μας φάρος εθνικής υπερηφάνειας. Αθάνατοι», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στην τελετή παρέστησαν ο μητροπολίτης Λέρου, Καλύμνου & Αστυπαλαίας κ.κ. Παΐσιος, ο αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου Χρήστος Ευστρατίου, ο δήμαρχος Καλύμνου Δημήτριος Διακομιχάλης, ο έπαρχος περιφερειακής ενότητας Καλύμνου Εμμανουήλ Μουσελλής, ο διοικητής της 80 Ανώτερης Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής Ταξίαρχος Τριαντάφυλλος Θεοδόσιος, καθώς και οι διοικητές υπηρεσιών των Σωμάτων Ασφαλείας της Καλύμνου, με τους οποίους είχε νωρίτερα συνάντηση. Κατά την άφιξή του στο νησί, ο κ.Χαρδαλιάς επισκέφθηκε την έδρα του ιστορικού 5/42 Συντάγματος Ευζώνων.

Επίσης, σήμερα ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας επισκέφθηκε :

  • Το Στρατηγείο της 79 Ανώτερης Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής (79 ΑΔΤΕ) και το επιτηρητικό φυλάκιο «ΨΙΛΗΣ ΑΜΜΟΥ» στη Σάμο και συναντήθηκε με τον αντιπεριφερειάρχη Σάμου Βασίλειο Πανουράκη, τον δήμαρχο δυτικής Σάμου Αλέξανδρο Λυμπέρη και τον αντιδήμαρχο ανατολικής Σάμου Βασίλειο Βαλκαμλή.
  • Τους Αρκιούς όπου συναντήθηκε με τον στρατεύσιμο οπλίτη ιατρό, ο οποίος έχει τοποθετηθεί για την κάλυψη των αναγκών στο περιφερειακό ιατρείο του ακριτικού νησιού, με τον αντιδήμαρχο Πάτμου Ελευθέριο Κοκκώνη, τον μικρό Μιχαήλ – ‘Αγγελο τον ένα εκ των δύο μαθητών του δημοτικού σχολείου, καθώς και με κατοίκους.
  • Τα επιτηρητικά φυλάκια στο Αγαθονήσι, το Φαρμακονήσι και «ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ» στην Καλόλιμνο, όπου συνομίλησε με το προσωπικό.

Τελευταίος σταθμός των σημερινών επισκέψεων ήταν η Ψέριμος, όπου συναντήθηκε με τους στρατεύσιμους οπλίτες ιατρούς, οι οποίοι έχουν τοποθετηθεί για την κάλυψη των αναγκών στο τοπικό περιφερειακό ιατρείο και επισκέφθηκε το επιτηρητικό φυλάκιο του νησιού.

Τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας συνόδευε ο διοικητής της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Εσωτερικού και Νήσων ( ΑΣΔΕΝ) αντιστράτηγος Νικόλαος Φλάρης.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκική πρόκληση στο ελικόπτερο που μετέφερε τον Νίκο Χαρδαλιά"

Ουκρανικό: «Δεν υπάρχουν ενδείξεις για επικείμενη επίθεση», λένε οι Γάλλοι

Αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας τόνισε ότι κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε σήμερα με τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν είπε τίποτα που να υποδείκνυε ότι ετοιμάζεται να εισβάλει στην Ουκρανία.

Δεν βλέπουμε καμία ένδειξη σε αυτά που λέει ο πρόεδρος Πούτιν ότι πρόκειται να προχωρήσει στην επίθεση“, δήλωσε ο αξιωματούχος στους δημοσιογράφους μετά την τηλεφωνική συνομιλία Μακρόν και Πούτιν που διήρκησε σχεδόν 90 λεπτά. “Είμαστε ωστόσο εξαιρετικά προσεκτικοί και σε εγρήγορση ως προς τη ρωσική (στρατιωτική) στάση προκειμένου να αποφύγουμε το χειρότερο“.

Η Γαλλία θα συνιστούσε, εντούτοις, τώρα στους Γάλλους πολίτες να αποφύγουν τα ταξίδια στην Ουκρανία, δήλωσε ο αξιωματούχος. Παράλληλα το Ελιζέ ανακοίνωσε ότι ο Εμανουέλ Μακρόν επανέλαβε στον Βλαντίμιρ Πούτιν την “αποφασιστικότητα (των Δυτικών) να αντιδράσουν” σε περίπτωση στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία.

Ο Γάλλος πρόεδρος θα συνεχίσει τις διπλωματικές του προσπάθειες για να αποτραπεί μια κλιμάκωση έχοντας τηλεφωνική συνομιλία απόψε με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, τον Γερμανό καγκελάριο ‘Ολαφ Σολτς και τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, διευκρίνισε η γαλλική προεδρία.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ουκρανικό: «Δεν υπάρχουν ενδείξεις για επικείμενη επίθεση», λένε οι Γάλλοι"

Καιρός αύριο: Βροχερή Κυριακή – Αναλυτική πρόγνωση

Ο καιρός αύριο, Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2022, σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές στη δυτική και κεντρική Μακεδονία, τα ανατολικά ηπειρωτικά, τις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες, την Κρήτη, βαθμιαία τα Δωδεκάνησα και από το μεσημέρι στη δυτική Ελλάδα. Οι βροχές μέχρι το βράδυ θα περιοριστούν στο Ιόνιο και την Κρήτη. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά ορεινά. Η ορατότητα τις βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη και είναι πιθανό να σχηματιστούν ομίχλες.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ανατολικοί 3 με 5 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν βορειοανατολικοί 4 με 6, στο βόρειο Αιγαίο έως τις μεσημβρινές ώρες 6 με 7 μποφόρ και μόνο στα νοτιοανατολικά τις
πρωινές ώρες θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα κεντρικά και βόρεια.

Καιρός αύριο: Η πρόγνωση για όλη τη χώρα

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές έως τις μεσημβρινές ώρες.
Άνεμοι: Βόρειοι 3 με 5 και βαθμιαία στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με πιθανότητα τοπικών βροχών τις πρωινές ώρες. Η ορατότητα τις βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με τοπικές βροχές έως τις απογευματινές ώρες στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία και λίγα χιόνια στα ορεινά. Η ορατότητα τις βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη και θα σχηματιστούν ομίχλες.
Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 6, στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ με εξασθένηση από τις μεσημβρινές ώρες.
Θερμοκρασία: Από 3 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές από τις μεσημβρινές ώρες που το βράδυ θα περιοριστούν στο Ιόνιο. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Άνεμοι: Ανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με τοπικές βροχές έως τις απογευματινές ώρες. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της Θεσσαλίας και της κεντρικής Στερεάς. Η ορατότητα τις βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη και είναι πιθανό να σχηματιστούν ομίχλες.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με τοπικές βροχές κατά κανόνα ασθενείς, που το βράδυ θα περιοριστούν στην Κρήτη.
Ανεμοι: Βόρειοι 3 με 5 και πρόσκαιρα το απόγευμα τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με τοπικές βροχές κατά κανόνα ασθενείς στα Δωδεκάνησα.
Άνεμοι: Στα βόρεια βορειοανατολικοί 6 με 7 μποφόρ με μικρή εξασθένηση από το μεσημέρι. Στα νότια μεταβλητοί 3 με 4 και από το απόγευμα βόρειοι βορειοδυτικοί 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 17 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα βόρεια θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με τοπικές βροχές έως τις απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ και τις πρωινές ώρες τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Βροχερή Κυριακή – Αναλυτική πρόγνωση"

Κορωνοϊός: Στα 16.442 τα νέα κρούσματα, 66+4 θάνατοι

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου Covid-19 που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 16.442 , εκ των οποίων 64 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.163.240 (ημερήσια μεταβολή +0.8%), εκ των οποίων 49.7% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 390 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.658 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Η θετικότητα στα 339 χιλιάδες τεστ είναι 4,85%.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 66, ενώ εκ των υστέρων καταγράφηκαν τέσσερις ακόμα απώλειες. Από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 24.679 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 507 (62.3% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 84.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 386 (76.13%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 121 (23.87%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.138 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 358 (ημερήσια μεταβολή -9.37%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 411 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 35 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Aπό τα συνολικά κρούσματα, εντοπίζονται:

  • 4.664 στην Αττική (4.915 χθες).
  • 1.966 στην Θεσσαλονίκη (2.112 χθες).

Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων, προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως:

  • 578 από την Ανατολική Αττική (618 χθες).
  • 595 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας (646 χθες).
  • 234 από τη Δυτική Αττική (241 χθες).
  • 653 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας (721 χθες).
  • 1.266 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (1.315 χθες).
  • 503 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας (556 χθες).
  • 759 από τον Πειραιά (726 χθες).
  • 76 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού (92 χθες).

Tα υπόλοιπα κρούσματα κατανέμονται σε επιπλέον 65 Περιφερειακές Ενότητες, ως εξής:

  • 2 στο Άγιο Όρος.
  • 278 στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας.
  • 9 στην ΠΕ Άνδρου.
  • 118 στην ΠΕ Αργολίδας.
  • 111 στην ΠΕ Αρκαδίας.
  • 85 στην ΠΕ Άρτας.
  • 542 στην ΠΕ Αχαΐας.
  • 134 στην ΠΕ Βοιωτίας.
  • 14 στην ΠΕ Γρεβενών.
  • 149 στην ΠΕ Δράμας.
  • 302 στην ΠΕ Έβρου.
  • 330 στην ΠΕ Εύβοιας.
  • 14 στην ΠΕ Ευρυτανίας.
  • 57 στην ΠΕ Ζακύνθου.
  • 163 στην ΠΕ Ηλείας.
  • 234 στην ΠΕ Ημαθίας.
  • 691 στην ΠΕ Ηρακλείου.
  • 38 στην ΠΕ Θάσου.
  • 72 στην ΠΕ Θεσπρωτίας.
  • 61 στην ΠΕ Θήρας.
  • 5 στην ΠΕ Ικαρίας.
  • 326 στην ΠΕ Ιωαννίνων.
  • 201 στην ΠΕ Καβάλας.
  • 65 στην ΠΕ Καλύμνου.
  • 125 στην ΠΕ Καρδίτσας.
  • 14 στην ΠΕ Καρπάθου.
  • 81 στην ΠΕ Καστοριάς.
  • 14 στην ΠΕ Κέας - Κύθνου.
  • 235 στην ΠΕ Κέρκυρας.
  • 49 στην ΠΕ Κεφαλληνίας.
  • 144 στην ΠΕ Κιλκίς.
  • 189 στην ΠΕ Κοζάνης.
  • 213 στην ΠΕ Κορινθίας.
  • 88 στην ΠΕ Κω.
  • 100 στην ΠΕ Λακωνίας.
  • 447 στην ΠΕ Λάρισας.
  • 125 στην ΠΕ Λασιθίου.
  • 224 στην ΠΕ Λέσβου.
  • 66 στην ΠΕ Λευκάδας.
  • 42 στην ΠΕ Λήμνου.
  • 184 στην ΠΕ Μαγνησίας.
  • 286 στην ΠΕ Μεσσηνίας.
  • 8 στην ΠΕ Μήλου.
  • 58 στην ΠΕ Μυκόνου.
  • 46 στην ΠΕ Νάξου.
  • 198 στην ΠΕ Ξάνθης.
  • 25 στην ΠΕ Πάρου.
  • 189 στην ΠΕ Πέλλας.
  • 159 στην ΠΕ Πιερίας.
  • 81 στην ΠΕ Πρέβεζας.
  • 95 στην ΠΕ Ρεθύμνου.
  • 240 στην ΠΕ Ροδόπης.
  • 270 στην ΠΕ Ρόδου.
  • 146 στην ΠΕ Σάμου.
  • 153 στην ΠΕ Σερρών.
  • 13 στην ΠΕ Σποράδων.
  • 39 στην ΠΕ Σύρου.
  • 7 στην ΠΕ Τήνου.
  • 209 στην ΠΕ Τρικάλων.
  • 168 στην ΠΕ Φθιώτιδας.
  • 43 στην ΠΕ Φλώρινας.
  • 40 στην ΠΕ Φωκίδας.
  • 199 στην ΠΕ Χαλκιδικής.
  • 384 στην ΠΕ Χανίων.
  • 111 στην ΠΕ Χίου.
  • 236 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση (314 χθες).

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Στα 16.442 τα νέα κρούσματα, 66+4 θάνατοι"

Τροποποίηση NOTAM: Από ποιες χώρες δεν χρειάζονται αρνητικό τεστ οι ταξιδιώτες

Χωρίς την υποχρέωση αρνητικού τεστ θα εισέρχονται στη χώρα μας και οι ταξιδιώτες που προέρχονται από την Αυστραλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και τον Καναδά με την προϋπόθεση να έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή να επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης.

Ειδικότερα, με τροποποίηση της αεροπορικής οδηγίας πτήσεων εξωτερικού που ισχύει ήδη από σήμερα Σάββατο 12 Φεβρουαρίου έως τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2022 προβλέπονται τα ακόλουθα:

Η είσοδος των ταξιδιωτών που προέρχονται από την Αυστραλία, τις ΗΠΑ και τον Καναδά επιτρέπεται με την επίδειξη εναλλακτικά ενός εκ των παρακάτω εγγράφων:

  • Πιστοποιητικό εμβολιασμού με χρονική ισχύ έως εννέα μήνες μετά την ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού και χωρίς χρονικό περιορισμό για τους ταξιδιώτες που έχουν λάβει και την ενισχυτική δόση.
  • Πιστοποιητικό νόσησης που διαρκεί έως εκατόν ογδόντα ημέρες.
  • Πιστοποιητικό αρνητικού αποτελέσματος, με τη μέθοδο PCR εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο ωρών ή εναλλακτικά να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε rapid test εντός είκοσι τεσσάρων ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες προϋποθέσεις εισόδου στην Ελλάδα ισχύουν χωρίς καμία άλλη αλλαγή έως τις 21/2/2022.

Υπενθυμίζουμε ότι οι notams έχουν δημοσιευτεί με Δελτίο Τύπου της ΥΠΑ στις 6/2/2022 και είναι οι εξής:

Υποχρεωτική συμπλήρωση PLF για όλους τους επιβάτες: Όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως υπηκοότητας, συμπληρώνουν την ηλεκτρονική φόρμα PLF (Passenger Locator Form), στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://travel.gov.gr οποιαδήποτε ώρα πριν από την αναχώρηση της πτήσης προς Ελλάδα. Η απόδειξη συμπλήρωσης της ηλεκτρονικής φόρμας PLF, που αποστέλλεται αυτόματα με ηλεκτρονικό μήνυμα στον επιβάτη από το σύστημα, θεωρείται αναγκαίο ταξιδιωτικό έγγραφο.

Χωρίς τεστ άφιξης οι ταξιδιώτες με Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19: Η είσοδος των ταξιδιωτών που προέρχονται από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Συμφωνίας Σένγκεν, καθώς και από τις 33 χώρες εκτός της ΕΕ που έχουν προσχωρήσει στο σύστημα ψηφιακού πιστοποιητικού COVID-19 της ΕΕ (European Union Digital Covid Certificate, EUDCC), δηλαδή οι ακόλουθες: Άγιος Μαρίνος, Αλβανία, Ανδόρρα, Αρμενία, Βατικανό, Βόρεια Μακεδονία, Γεωργία, Ελβετία, Ελ Σαλβαδόρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισλανδία, Ισραήλ, Λιχτενστάιν, Λίβανος, Μαρόκο, Μαυροβούνιο, Μολδαβία, Μονακό, Νορβηγία, Νέα Ζηλανδία, Ουκρανία, Ουρουγουάη, Παναμάς, Πράσινο Ακρωτήριο, Σερβία, Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη, Τόγκο, Τουρκία, Τυνησία, Φερόες Νήσοι και Κινεζική Ταϊπέι, επιτρέπεται με την επίδειξη Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID-19, το οποίο περιέχει πληροφορίες για ένα από τα παρακάτω στοιχεία:

  • Πιστοποιητικό εμβολιασμού με χρονική ισχύ έως εννέα μήνες μετά την ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού και χωρίς χρονικό περιορισμό για τους ταξιδιώτες που έχουν λάβει και την ενισχυτική δόση.
  • Πιστοποιητικό νόσησης που διαρκεί έως εκατόν ογδόντα ημέρες.
  • Πιστοποιητικό αρνητικού αποτελέσματος, με τη μέθοδο PCR εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο ωρών ή εναλλακτικά να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε rapid test εντός είκοσι τεσσάρων ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα.

Mε αρνητικό τεστ η είσοδος στην Ελλάδα ανεξαρτήτως εμβολιασμού για όλους τους υπόλοιπους ταξιδιώτες: Όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, πλην των κρατών της ΕΕ και της Συμφωνίας Σένγκεν καθώς και από τις 33 χώρες εκτός της ΕΕ που έχουν προσχωρήσει στο σύστημα ψηφιακού πιστοποιητικού COVID-19 της ΕΕ συμπεριλαμβανομένων των συζύγων τους ή των προσώπων, με τα οποία αυτοί έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, καθώς και των ανήλικων τέκνων τους, ανεξαρτήτως της εμβολιαστικής τους κατάστασης, οφείλουν να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε τεστ με τη μέθοδο PCR εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο ωρών ή εναλλακτικά να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε rapid test εντός είκοσι τεσσάρων ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα.

Έλεγχοι σε παιδιά από πέντε ετών και άνω: Η υποχρέωση των προϋποθέσεων, για είσοδο στην Ελλάδα ισχύει για παιδιά από πέντε ετών και άνω.

Δειγματοληπτικός έλεγχος ταξιδιωτών και προσωρινός περιορισμός πέντε ημερών σε περίπτωση κρούσματος: Σε όλους τους επιβάτες εξωτερικού επιπρόσθετα θα γίνεται και δειγματοληπτικός έλεγχος (PCR ή rapid test) κατά την άφιξη τους, βάση της διαδικασίας που προβλέπει το Passenger Locator Form. Σε περίπτωση που τα τεστ διαπιστώσουν επιβάτη θετικό η καραντίνα/απομόνωση θα ισχύει για πέντε μέρες, κατ’ οίκον ή σε κατάλληλο τόπο προσωρινής διαμονής που υποδεικνύεται από τις αρμόδιες αρχές. Ο προσωρινός περιορισμός αρχίζει από την επόμενη ημέρα της διάγνωσής τους ως θετικών στον κορονοϊό COVID-19. Μετά την πάροδο των πέντε ημερών και εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα ή τα συμπτώματα έχουν βελτιωθεί, με πλήρη υποχώρηση του πυρετού για είκοσι τέσσερις ώρες χωρίς τη χρήση αντιπυρετικών, λήγει ο προσωρινός περιορισμός. Εάν ο πυρετός συνεχίζει μετά την πάροδο των πέντε ημερών, παρατείνεται ο προσωρινός περιορισμός μέχρι την πλήρη υποχώρηση του πυρετού. Οι συγκεκριμένοι επιβάτες υποχρεούνται να φέρουν μάσκα μόνο υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή N95) ή εναλλακτικά διπλή μάσκα (χειρουργική και υφασμάτινη) για τουλάχιστον άλλες πέντε ημέρες από τη λήξη του περιορισμού. Όλοι οι επιβάτες εξωτερικού πρέπει να τηρούν πιστά τις οδηγίες των υγειονομικών αρχών της χώρας μας.

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική: Στους χώρους προσέλευσης και αναμονής εντός αεροδρομίων, καθώς και κατά τη διάρκεια των αεροπορικών πτήσεων, το προσωπικό και οι επιβάτες υποχρεούνται να φέρουν μάσκα προστασίας. Επίσης οι επιβάτες υποχρεούνται να συμμορφώνονται προς τις υποδείξεις του μόνιμου και έκτακτου προσωπικού των αεροδρομίων ή των αεροπορικών εταιρειών που επιφορτίζεται με τα καθήκοντα εποπτείας, διαχείρισης πλήθους και υποβοήθησης των επιβατών, προκειμένου να τηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις και να διασφαλίζεται η ελεγχόμενη επιβίβαση-αποβίβαση και αναμονή προς αποφυγή συνωστισμού. Ο έλεγχος των παραπάνω εγγράφων πραγματοποιείται από τους υπαλλήλους των αεροπορικών εταιρειών και δειγματοληπτικά από τις αστυνομικές αρχές. Οι αεροπορικές εταιρίες υποχρεούνται στον έλεγχο του ταξιδιώτη πριν από την επιβίβασή του, ώστε να επιβεβαιωθεί ότι φέρει τα απαραίτητα έγγραφα και σε περίπτωση παραβίασης φέρουν την υποχρέωση επαναπατρισμού του επιβάτη με ευθύνη και έξοδά τους.

 ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Τροποποίηση NOTAM: Από ποιες χώρες δεν χρειάζονται αρνητικό τεστ οι ταξιδιώτες"

Το γαλλικό κονβόι κατά των περιορισμών Covid μπήκε στο Παρίσι - Χρήση δακρυγόνων από την αστυνομία

Η γαλλική αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων εναντίον διαδηλωτών στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων στο Παρίσι, λίγο αφότου το γαλλικό «Κονβόι της Ελευθερίας» κατά των περιορισμών της Covid-19 κατάφερε να εισέλθει στη γαλλική πρωτεύουσα.

Οχήματα με διαδηλωτές κατάφεραν να περάσουν από τα σημεία ελέγχου της αστυνομίας στο κέντρο του Παρισιού εμποδίζοντας την κυκλοφορία περιμετρικά της Αψίδας του Θριάμβου.

Με έμπνευση από τις διαδηλώσει του «Κονβόι της Ελευθερίας» στον Καναδά, οι οδηγοί στη Γαλλία κρατούσαν σημαίες της χώρας τους και κόρναραν αψηφώντας τις εντολές της αστυνομίας να μην μπουν στην πόλη.


Η αστυνομία είπε στους διαδηλωτές να προχωρήσουν, καθώς ορισμένοι από τους επιβαίνοντες σκαρφάλωσαν στα οχήματά τους στη μέση του κυκλικού κόμβου στην αρχή της λεωφόρου Σανζ Ελιζέ.

Νωρίτερα, η αστυνομία γνωστοποίησε ότι σταμάτησε 500 οχήματα που προσπαθούσαν να πάνε στο Παρίσι και σχεδόν 300 κλήσεις επιδόθηκαν σε οδηγούς έως το μεσημέρι τοπική ώρα.

Ξεχωριστά, η αστυνομία ανακοίνωσε πως συνέλαβε 5 διαδηλωτές στο νότιο Παρίσι για κατοχή σφεντόνων, σφυριών, μαχαιριών και αντιασφυξιογόνων μασκών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Το γαλλικό κονβόι κατά των περιορισμών Covid μπήκε στο Παρίσι - Χρήση δακρυγόνων από την αστυνομία"

Ουκρανία: Γερμανία, Ολλανδία και Ιταλία καλούν τους πολίτες τους να φύγουν από τη χώρα

Ανησυχία σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχει προκαλέσει η τεταμένη κατάσταση που επικρατεί ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία.

Η Γερμανία προέτρεψε τους πολίτες της σήμερα να εγκαταλείψουν την Ουκρανία, εκτός αν είναι απολύτως απαραίτητο να μείνουν.

«Προτρέπουμε τους Γερμανούς που μένουν εκεί να σκεφθούν το ενδεχόμενο να φύγουν από τη χώρα», αναφέρει το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών σε μήνυμα στο Twitter.

Ολλανδία

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Βόπκε Χούκστρα κάλεσε τους Ολλανδούς πολίτες σήμερα να φύγουν από την Ουκρανία όσο το δυνατόν συντομότερα, λόγω της κατάστασης ασφαλείας εκεί, ενώ συνέστησε την αποφυγή των ταξιδιών στη χώρα αυτή.

Ιταλία

Το υπουργείο Εξωτερικών της κυβέρνησης Ντράγκι ζήτησε από τους Ιταλούς πολίτες που βρίσκονται στην Ουκρανία να φύγουν την παρούσα χρονική στιγμή από την χώρα, χρησιμοποιώντας εμπορικά μέσα μεταφοράς.

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο, παράλληλα, έκανε γνωστό ότι προς το παρόν η πρεσβεία της χώρας του στο Κίεβο θα παραμείνει ανοιχτή και θα λειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ουκρανία: Γερμανία, Ολλανδία και Ιταλία καλούν τους πολίτες τους να φύγουν από τη χώρα"

Συνελήφθη και πάλι ο 15χρονος της καταδίωξης στο Πέραμα για απόπειρα κλοπής ΙΧ

Τέσσερις νεαροί Ρομά, μεταξύ των οποίων και ένας 15χρονος, συνελήφθησαν σήμερα το πρωί στο Κερατσίνι, για απόπειρα κλοπής ΙΧ αυτοκινήτου. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο 15χρονος είναι ο ίδιος που είχε διαφύγει τον περασμένο Οκτώβριο στο Πέραμα, κατά την διάρκεια του αιματηρού επεισοδίου, κατά το οποίο οι αστυνομικοί «γάζωσαν» με 38 σφαίρες ΙΧ αυτοκίνητο με αποτέλεσμα να σκοτώσουν 20χρονο (18χρονο κατά την ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ), γεγονός που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και έγινε αιτία, εκτός των άλλων, για αλλαγές στην ηγεσία και τους κανονισμούς λειτουργίας της ‘Αμεσης Δράσης.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από την ΓΑΔΑ, συνελήφθησαν στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, σήμερα το πρωί (12-2-2022) στο Κερατσίνι, τέσσερις ημεδαποί, ηλικίας 15, 16, 19 και 21 ετών, κατηγορούμενοι για απόπειρα κλοπής κατά συναυτουργία. Οι κατηγορούμενοι, λίγο νωρίτερα, παραβιάζοντας την πόρτα του οδηγού, αποπειράθηκαν να αφαιρέσουν Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, πλην όμως έγιναν αντιληπτοί από περιπολούντες αστυνομικούς της ‘Αμεσης Δράσης (Ομάδα ΔΙ.ΑΣ.) και τράπηκαν σε φυγή.

Στη συνέχεια επιβιβάσθηκαν σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας του 21χρονου, πλην όμως ακινητοποιήθηκαν από τους αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., πριν προλάβουν να αποχωρήσουν από το σημείο και προσήχθησαν στο Τ.Α. Κερατσινίου-Δραπετσώνας, όπου και συνελήφθησαν. Κατά την διάρκεια της εξέτασης, ο 15χρονος ανέφερε ότι ήταν αυτός που είχε διαφύγει από το Πέραμα, στις 23 Οκτωβρίου 2021, όταν είχε πέσει νεκρός ο φίλος του. Η δήλωση του 15χρονου επιβεβαιώθηκε και από την δακτυλοσκοπική εξέταση που ακολούθησε. Σημειώνεται ότι οι τέσσερις νεαροί, όταν εντοπίστηκαν από την ομάδα ΔΙΑΣ στο Κερατσίνι, προσπαθούσαν να κλέψουν ένα ΙΧ μάρκας Hyundai Accent, έχοντας παραβιάσει την πόρτα του οδηγού, ενώ διαπιστώθηκαν φθορές στη μίζα και κάτω από το τιμόνι.

Ιδίου τύπου αυτοκίνητο ήταν και αυτό με το οποίο επιχείρησαν να διαφύγουν, αλλά και αυτό που είχαν πυροβολήσει οι αστυνομικοί στο αιματηρό περιστατικό στο Πέραμα. Υπενθυμίζεται ότι ο 15χρονος είχε εμφανιστεί με τη δικηγόρο του στα δικαστήρια του Πειραιά, όπου είχε ομολογήσει τότες ότι αυτός οδηγούσε το όχημα την μοιραία μέρα στο Πέραμα και όχι ο φίλος του που έπεσε νεκρός από τις σφαίρες, όπως είχε αναφερθεί αρχικά.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Hyundai του 21χρονου, με το οποίο επιχείρησαν να διαφύγουν οι 4 νεαροί σήμερα στο Κερατσίνι, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν διαρρηκτικά εργαλεία.

Και οι τέσσερις κατηγορούμενοι έχουν κατηγορηθεί και κατά το παρελθόν για ομοειδή αδικήματα. Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον αρμόδιο εισαγγελέα.

tovima

Διαβάστε Περισσότερα » " Συνελήφθη και πάλι ο 15χρονος της καταδίωξης στο Πέραμα για απόπειρα κλοπής ΙΧ"

Δολοφονία 19χρονου: Η εξέταση DNA δείχνει τους δράστες

Τους ενόχους δείχνουν τα αποτελέσματα της εξέτασης DNA που αφορούν στη δολοφονία του 19χρονου Άλκη στη Θεσσαλονίκη.

Την ώρα που οι κατηγορούμενοι «δίνουν» ο ένας τον άλλον, προσπαθώντας να αποτινάξουν από πάνω τους την ευθύνη για τον θάνατο του 19χρονου, τα στοιχεία αποκαλύπτουν την αλήθεια.

Τα πειστήρια που εξετάστηκαν ήταν ίχνη αίματος από την λεπίδα του δρεπανιού και της λαβής καθώς και δείγμα από το κουμπί αναδίπλωσης της λαβίδας μήκους 23 εκατοστών.

Συγκρίθηκαν με το αίμα του αδικοχαμένου 19χρονου Άλκη Καμπανού και το DNA των άλλων δύο θυμάτων της επίθεσης καθώς και του πρώτου συλληφθέντα Αυξ. Κ. Υπενθυμίζεται ότι τα δείγματα συνελέχθησαν πριν τις υπόλοιπες συλλήψεις και την εξιχνίαση της υπόθεσης. Έχουν παρθεί και άλλα δείγματα DNA από τους υπόλοιπους κατηγορούμενους τα οποία ακόμη εξετάζονται.

Τα δείγματα υπεβλήθησαν σε διαδικασία απομόνωσης και ποσοτικοποίησης γενετικού υλικού (πυρηνικού DNA) το οποίο στη συνέχεια εξετάστηκε με τη μέθοδο προσδιορισμού τύπου αυτοσωμικών STR.

Τι έδειξε το DNA

Σύμφωνα με όσα δημοσιεύει το Ράδιο Θεσσαλονίκη, από την ανάλυση στην λεπίδα του φονικού δρεπανιού και στο κουμπί αναδίπλωσης της λεπίδας βρέθηκε DNA του 19χρονου Άλκη. Το δρεπάνι βρέθηκε στο σημείο της δολοφονίας δίπλα στις λίμνες αίματος που προκάλεσαν τα φονικά χτυπήματα.

Από την μονωτική ταινία της λαβής του δρεπανιού βρέθηκε DNA που ανήκει σε ένα από τα θύματα της επίθεσης. Εκτιμάται ότι το θύμα είτε πάνω στην πάλη άγγιξε το δρεπάνι είτε μετά την επίθεση που δέχτηκε φροντίζοντας τον φίλο του που αιμορραγούσε πέταξε το δρεπάνι στην γωνιά που βρέθηκε.

Τα δείγματα από το ΙΧ

Παράλληλα στα εργαστήρια της Ελληνικής Αστυνομίας εξετάστηκαν τα νύχια του δολοφονημένου 19χρονου, καθώς και τα ίχνη αίματος τόσο στην πόρτα του συνοδηγού όσο και στα πατάκια του συνοδηγού και των πίσω θέσεων του λευκού citroen του 23χρονου Αλβανού Αυξ. Κ.

Από την ανάλυση DNA των νυχιών βρέθηκε μόνο αυτό του 19χρονου Άλκη. Από τα ίχνη αίματος στην χειρολαβή του αυτοκινήτου ανήκει σε άγνωστο για την ώρα άνδρα. Με την εξέταση του DNA και των υπολοίπων κατηγορούμενων αναμένεται να γίνει η ταυτοποίηση.

Αντίστοιχα και στα πατάκια του αυτοκινήτου υπάρχει DNA άνω του ενός ατόμου που κι αυτά αναμένεται να ταυτοποιηθούν με τα νεότερα δείγματα.

Σε αυτά τα δείγματα δεν βρέθηκε το DNA του 23χρονου Αυξ. Κ., του πρώτου συλληφθέντα για την υπόθεση που οδήγησε στην εξιχνίαση και των υπολοίπων συμμετεχόντων.

Τη Δευτέρα η τελευταία απολογία

Στους δέκα ανέρχονται πλέον οι προσωρινά κρατούμενοι για τη δολοφονία του 19χρονου Άλκη Καμπανού στη Θεσσαλονίκη, μετά τις μαραθώνιες, χθεσινές απολογίες τεσσάρων ακόμη εκ των φερόμενων δραστών στη στυγερή δολοφονία. Σε βάρος τους έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία με δόλο, τετελεσμένη και σε απόπειρα, κατά συρροή, επίθεση με αντικείμενα και παραβάσεις του νόμου περί όπλων.

Τον κύκλο των απολογιών, ωστόσο, αναμένεται να κλείσει -προς το παρόν- την ερχόμενη Δευτέρα ο 20χρονος Αλβανός, ο οποίος παραδόθηκε την περασμένη Πέμπτη στις ελληνικές Αρχές, καθώς ενεργοποιήθηκε διεθνές ένταλμα σύλληψης εναντίον του και έλαβε προθεσμία, για να απολογηθεί μεθαύριο.

Το μαχαίρι του «Αθηναίου»

Η ατμόσφαιρα, άλλωστε, στην πόλη είναι εξαιρετικά βαριά, καθώς ώρα με την ώρα βλέπουν το φως και νέες λεπτομέρειες από την καταδρομική επίθεση εναντίον του Άλκη Καμπανού και των φίλων του, τα ξημερώματα της 1ης Φεβρουαρίου, στη Χαριλάου. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της ομολογίας του, ο 25χρονος «Αθηναίος» παραδέχτηκε ότι κρατούσε μαχαίρι, τύπου «καραμπίτ», όπως και ότι το χρησιμοποίησε καταφέροντας «δύο τσιμπιές» -όπως είπε- σε άτομο που όμως δεν ήταν ο Άλκης.

Πληροφορίες θέλουν το μαχαίρι αυτό να έχει εντοπιστεί από τις Αρχές, ενώ τον 25χρονο «Αθηναίο» είχε κατονομάσει συγκατηγορούμενός του ως το πρόσωπο που μαχαίρωσε τον 19χρονο φοιτητή, υποδεικνύοντας και το σημείο όπου πέταξε το μαχαίρι, δηλαδή σε ερημική περιοχή. Από πλευράς του, «κυνήγησα έναν, αλλά δεν σκότωσα τον Άλκη», φέρεται να είπε ο «Αθηναίος», παρουσιάζοντας τη δική του εκδοχή για τις στιγμές του φονικού.

Διαφορετικές εκδοχές, όμως, της μοιραίας νύχτας για τον Άλκη Καμπανό παρουσιάζουν στις καταθέσεις τους οι περισσότεροι εκ των προφυλακισθέντων, προκειμένου να οριοθετήσουν το ρόλο τους απέναντι στην εν ψυχρώ δολοφονία. Ειδικότερα, ο 22χρονος οδηγός του δευτέρου αυτοκινήτου φέρεται να απολογήθηκε ότι πλησίασε στο σημείο του εγκλήματος, όταν το επεισόδιο είχε λήξει και επέστρεφαν οι συγκατηγορούμενοί του. «Δεν κρατούσα τίποτα στα χέρια μου και δεν χτύπησα κανέναν», φέρεται να ανέφερε, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά.

Από την πλευρά του, ο 23χρονος επιβάτης του ίδιου αυτοκινήτου φαίνεται να υποστήριξε ότι βγήκε από το όχημα αλλά δεν απομακρύνθηκε απ’ αυτό. Στο ίδιο μήκος κύματος, ένας ακόμη επιβάτης του συγκεκριμένου αυτοκινήτου, ηλικίας 21 ετών, είπε ότι δεν είδε τίποτα από το επεισόδιο και δεν κατέβηκε καν στο δρόμο. «Δεν γνωριζόμαστε όλοι μεταξύ μας. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι υπήρχαν όπλα στα αυτοκίνητα ούτε πως η συνάντησή μας αυτή θα είχε τέτοια κατάληξη», φέρεται να υποστήριξε.

Ο «Άγνωστος Χ» οδηγός

Παράλληλα, οι τέσσερις φερόμενοι ως δράστες, οι οποίοι προφυλακίσθηκαν με τη σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέως, κλήθηκαν χθες να αποκαλύψουν την ταυτότητα και τον ρόλο του οδηγού του τρίτου οχήματος, αλλά -όπως και οι προηγούμενοι εμπλεκόμενοι που απολογήθηκαν- φαίνεται να μην έδωσαν αξιόπιστες απαντήσεις ή να δήλωσαν άγνοια.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Δολοφονία 19χρονου: Η εξέταση DNA δείχνει τους δράστες"

Κυψέλη: Σκότωσε το 7χρονο παιδί της με το σύντροφό της και έκρυβαν το πτώμα επί 5 χρόνια

Εξιχνιάστηκε η παιδοκτονία ενός 7χρονου αγοριού από την ίδια του την μητέρα και τον σύντροφό της που είχε τελεστεί το 2017 στο σπίτι που διέμεναν στην Αθήνα.

Το ζευγάρι ομολόγησε την πράξη του που σύμφωνα με πληροφορίες απέδωσαν στο ότι ήταν… ανήσυχο εκείνη την ημέρα το παιδί και μάλιστα το έθαψαν στο σπίτι που έμεναν.

Το χρονικό της φρικιαστικής υπόθεσης

Οι Αρχές τους τελευταίους μήνες έλαβαν πληροφορίες για το συγκεκριμένο ζευγάρι πως από τα δύο παιδιά της 29χρονης Ελληνo-Πολωνέζας μητέρας, εδώ και χρόνια έλειπε το αγοράκι της κάτω από ύποπτες συνθήκες και πως ήταν ένα εξαιρετικά κακοποιητικό περιβάλλον σε βάρος των παιδιών της αυτής της γυναίκας.

Το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής άρχισε να διερευνά την υπόθεση και σύντομα ανακάλυψε πως πριν πέντε χρόνια η 29χρονη Ελληνίδα που ήταν μητέρα δύο παιδιών, ενός αγοριού και ενός κοριτσιού, και ενώ είχε χωρίσει από τον Πολωνό σύζυγό της, ο οποίος από το 2018 είναι έγκλειστος σε ψυχιατρείο στην χώρα του, ζούσε πλέον με έναν άλλον Πολωνό χρήστη ναρκωτικών και αλκοολικό, όπως είναι και εκείνη.

Το διαμέρισμα στην Κυψέλη όπου διέμενε η μητέρα του 7χρονου αγοριού με τον σύντροφό της
Το διαμέρισμα στην Κυψέλη όπου διέμενε η μητέρα του 7χρονου αγοριού με τον σύντροφό της EUROKINISSI

Στις Αρχές Ιανουαρίου και μάλιστα εκείνη την ημέρα της δολοφονίας, εντελώς τυχαία η 8χρονη τότε κόρη της γυναίκας, πήγε σε μία φίλη της και διανυκτέρευσε εκεί. Καθώς μάλιστα, υπήρξαν τότε καταγγελίες για την κακοποιητική συμπεριφορά σε βάρος του κοριτσιού που σήμερα είναι 14 ετών, την πήρε η Εισαγγελία από αυτό το περιβάλλον και το 2018 την έδωσε σε ανάδοχη οικογένεια.

Μαζί με το ζευγάρι δυστυχώς όμως παρέμεινε το 7χρονο τότε αγοράκι της 29χρονης σήμερα γυναίκας το οποίο ο 34χρονος Πολωνός σύντροφός της το κακοποιούσε συχνά, με το πρόσχημα ότι έκανε φασαρία και ήταν ανήσυχο και το άφηναν νηστικό για μεγάλο χρονικό διάστημα, το χτυπούσε και το άφηνε όρθιο για ώρες ως τιμωρία και το φίμωνε με μονωτικές ταινίες.

Εκείνη την ημέρα λοιπόν με αυτό το πρόσχημα, άφησε ο 34χρονος τον μικρό Ανδρέα όρθιο για τιμωρία στον τοίχο, νηστικό όλη την ημέρα έως το απόγευμα και όταν πλέον το παιδί έβαλε τα κλάματα, το χτύπησε ανηλεώς και στη συνέχεια τον φίμωσε με μονωτική ταινία σε μύτη και στόμα, με αποτέλεσμα τον ασφυκτικό του θάνατο.

Κυψέλη: Σκότωσε το 7χρονο παιδί της με το σύντροφό της και έκρυβαν το πτώμα επί 5 χρόνια

Η μητέρα ισχυρίστηκε στους αστυνομικούς πως δήθεν δεν αντιλήφθηκε το παραμικρό γιατί… έπαιζε στον υπολογιστή παιχνίδια! Αργότερα όμως που αντιλήφθηκε της είπε ο σύντροφός της να φύγει για δύο ημέρες μέχρι να δει τι θα κάνει με το πτώμα του μικρού Ανδρέα, κάτι που πρόθυμα η μητέρα του έπραξε…

Ο 34χρονος που εργαζόταν ως οικοδόμος, πήρε το άψυχο σώμα του παιδιού και αφού κατασκεύασε μία κρύπτη με τούβλα στην ταράτσα της οικίας που διέμεναν επί της οδού Σκιάθου 5, το έθαψε εκεί. Μετά από περίπου έναν χρόνο τους έκαναν έξωση, ξέθαψε την σορό του άτυχου παιδιού και την τοποθέτησε σε μία εργαλειοθήκη, ενώ το ζευγάρι που ζούσαν σαν άστεγοι, περιφέρονταν επί έναν χρόνο με αυτή την εργαλειοθήκη και το πτώμα του παιδιού μέσα σε αυτή, στους δρόμους της Αθήνας.

Όταν αργότερα βρήκαν ένα νέο σπίτι για να μείνουν επί της οδού Αστυπάλαιας στην Κυψέλη, έβαλε την εργαλειοθήκη στο αποθηκευτικό χώρο ενός καναπέ που είχαν βγάλει στο μπαλκόνι, όπου και βρέθηκε από τους αστυνομικούς.

Η «μητέρα» είχε ισχυριστεί το 2017 πως είχε έρθει από την Πολωνία ο βιολογικός πατέρας του Ανδρέα και το είχε πάρει μαζί του στην χώρα του και αυτό ισχυρίστηκαν και στην κόρη της.

Ωστόσο, πρόσφατα κατά την διερεύνηση της υπόθεσης, οι αστυνομικοί ήρθαν σε επαφή με συγγενείς του πρώην συζύγου της στην Πολωνία, έμαθαν ότι ήταν έγκλειστος σε ψυχιατρείο από το 2018 και δεν έχει έρθει στην Ελλάδα.

Αφού πλέον οι αστυνομικοί είχαν συγκεντρώσει πολλά στοιχεία για το κακοποιητικό περιβάλλον που ζούσαν τα παιδιά, πήγαν στην παλιά τους οικία στην οδό Σκιάθου όπου διαπίστωσαν πως στην ταράτσα όντως υπήρχε αυτοσχέδιος τάφος, στη συνέχεια τους προσήγαγαν στην Ασφάλεια, τις νυχτερινές ώρες, τους ανέκριναν και ομολόγησαν σήμερα το πρωί.

Σε βάρος τους σχηματίζεται δικογραφία για την ανθρωποκτονία του άτυχου παιδιού και βεβαίως η μητέρα αντιμετωπίζεται ως συναυτουργός στο ειδεχθές αυτό έγκλημα.

Η ανακοίνωση της αστυνομίας

"Εξιχνιάστηκε από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, ανθρωποκτονία 7χρονου ημεδαπού, που διαπράχθηκε αρχές του 2017 στην Αθήνα.

Κατηγορούμενοι ως δράστες είναι η 29χρονη μητέρα του και ο 33χρονος σύντροφός της.

Όπως προέκυψε από την προανακριτική έρευνα της ανωτέρω Υπηρεσίας, ο 33χρονος που συζούσε με την 29χρονη σε δώμα οικίας στην Αθήνα, κακοποίησε τον 7χρονο με αποτέλεσμα να επέλθει ο θάνατός του.

Η αυτοσχέδια κατασκευή όπου ο 33χρονος τοποθέτησε τη σωρό του 7χρονου
Η αυτοσχέδια κατασκευή όπου ο 33χρονος τοποθέτησε τη σωρό του 7χρονου

Καθ΄ όλη τη διάρκεια του ανωτέρω περιστατικού ήταν παρούσα και η 29χρονη, η οποία δεν προέβη σε καμία ενέργεια προκειμένου να αποτρέψει την ανθρωποκτονία.

Στη συνέχεια ο 33χρονος έφτιαξε στη σκεπή του δώματος, αυτοσχέδια κατασκευή όπου τοποθέτησε τη σωρό του 7χρονου.

Φεύγοντας από το σπίτι που διαπράχθηκε η ανθρωποκτονία ο 33χρονος τοποθέτησε την σορό σε εργαλειοθήκη που πήρε μαζί του.

Ακολούθως ενοικίασε διαμέρισμα στην Αθήνα και τοποθέτησε την εργαλειοθήκη σε αποθηκευτικό χώρο ξύλινου καναπέ, στο μπαλκόνι του σπιτιού.

Κυψέλη: Σκότωσε το 7χρονο παιδί της με το σύντροφό της και έκρυβαν το πτώμα επί 5 χρόνια

Σήμερα το πρωί διενεργήθηκε, παρουσία Δικαστικού Λειτουργού έρευνα στο ανωτέρω διαμέρισμα και ανευρέθη στον αποθηκευτικό χώρο καναπέ, στη βεράντα του διαμερίσματος, εργαλειοθήκη που περιείχε δύο σακούλες με ανθρώπινα οστά.

Στην κατοχή του 33χρονου βρέθηκε και κατασχέθηκε μικροποσότητα κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης και συνελήφθη.

Κυψέλη: Σκότωσε το 7χρονο παιδί της με το σύντροφό της και έκρυβαν το πτώμα επί 5 χρόνια

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε διαβιβάσθηκε στην Εισαγγελία και εξεδόθη ένταλμα δυνάμει του οποίου συνελήφθη η 29χρονη".

news247

Διαβάστε Περισσότερα » " Κυψέλη: Σκότωσε το 7χρονο παιδί της με το σύντροφό της και έκρυβαν το πτώμα επί 5 χρόνια"

«Λουκέτο» σε 12 συνδέσμους οπαδών στην Αττική

Έρευνες σε συνολικά 21 συνδέσμους οπαδών σε όλη την Αττική πραγματοποίησε την Παρασκευή (11/2) η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους, παρουσία εισαγγελικών λειτουργών.

Κατά τη διάρκεια των ελέγχων, σε 3 γραφεία συνδέσμων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν αντικείμενα που εμπίπτουν στη νομοθεσία περί όπλων και περί φωτοβολίδων και βεγγαλικών (ρόπαλα, κοντάρια, καπνογόνα, κροτίδες, σιδερογροθιά). Συνελήφθησαν οι προσωρινά υπεύθυνοι των ανωτέρω συνδέσμων και με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Επίσης, από άλλες Υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. διαπιστώθηκε ότι δώδεκα από αυτούς λειτουργούσαν χωρίς τις προβλεπόμενες άδειες και με βάση την κείμενη νομοθεσία «σφραγίστηκαν». 

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "«Λουκέτο» σε 12 συνδέσμους οπαδών στην Αττική"

Μείωση του ΕΝΦΙΑ: Επεκτείνονται οι εκπτώσεις για τους ιδιοκτήτες – Ποιοι και πόσο θα ευνοηθούν

Χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν μεγάλες μειώσεις στην φορολογία των ακινήτων, καθώς το όφελος από την μείωση του ΕΝΦΙΑ θα φτάνει ακόμα και στο περίπου 50%, καθώς δεν μειώθηκαν απλώς οι συντελεστές, αλλά «έπεσαν» και τα κλιμάκια.

Με αφορμή την συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σχετικά με τη μείωση του ΕΝΦΙA, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, εξειδίκευσαν την μείωση που θα υπάρξει και το όφελος για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων, δίνοντας σχετικά παραδείγματα.

Όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, που επεξεργάζονται τα στοιχεία, σε σύνολο περίπου 6.200.000 ιδιοκτητών που πληρώνουν ΕΝΦΙΑ, το 80% αυτών, δηλαδή περίπου 5.000.000 ιδιοκτήτες, θα δουν μείωση σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ αμετάβλητος θα είναι ο φόρος για 900.000 ιδιοκτήτες και 320.000 θα πληρώσουν παραπάνω, εκ των οποίων οι μισοί από αυτούς θα επιβαρυνθούν με επιπλέον φόρο περίπου 50 ευρώ.

Αυτό οφείλεται σε μια κίνηση της τελευταίας στιγμής όπου η κυβέρνηση αποφάσισε μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά περίπου 350 εκατ. ευρώ, όταν στον προϋπολογισμό του κράτους που ψηφίστηκε στα τέλη του περασμένου έτους καταγράφεται ελάφρυνση ΕΝΦΙΑ μόλις κατά 70 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η μείωση του ΕΝΦΙΑ θα υλοποιηθεί εντός των επόμενων δύο μηνών, διότι τα εκκαθαριστικά θα έρθουν νωρίτερα φέτος και σημαίνει ουσιαστική βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος για τη μεγάλη πλειοψηφία των ελληνικών νοικοκυριών, πρωτίστως για τους πιο αδύναμους.

Όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης: «Ζήτησα και έχω κάποια ενδιαφέροντα παραδείγματα. Ένα διαμέρισμα, ας πούμε, στο Αιγάλεω 120 τετραγωνικών πλήρωσε, το 2018, 488 ευρώ ΕΝΦΙΑ. Φέτος, με τη νέα μείωση, θα πληρώνει 277 ευρώ. Είναι μία μείωση παραπάνω από 200 ευρώ ετησίως. Ένα διαμέρισμα 90 τετραγωνικών στον Κορυδαλλό πλήρωσε 336 ευρώ, φέτος θα πληρώσει 178 ευρώ».

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Γιατί αναφέρθηκα ειδικά σε αυτά τα παραδείγματα; Για να τονίσω ότι η μείωση του ΕΝΦΙΑ είναι μεγαλύτερη στα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα. Αυτή, λοιπόν, είναι μία στήριξη στο διαθέσιμο εισόδημα. Όπως στήριξη στο διαθέσιμο εισόδημα ήταν και όλες οι μειώσεις των φόρων και των εισφορών τις οποίες κάναμε. Είναι κάτι το οποίο αποτυπώνεται και στην αύξηση των καταθέσεων. Αυτό όμως από μόνο του δεν αρκεί. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση στήριξε με μία σημαντική επιδότηση, τους λογαριασμούς της ηλεκτρικής ενέργειας, του φυσικού αερίου, διεύρυνε το επίδομα θέρμανσης».

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, στις περιοχές με χαμηλές και μεσαίες Τιμές Ζώνης δεν μειώθηκαν απλώς οι συντελεστές, αλλά «έπεσαν» και τα κλιμάκια, με αποτέλεσμα ακίνητα ως 100.000 ευρώ να έχουν μείωση του φόρου κατά περίπου 30%, με άμεσα ωφελημένους πάνω από 730.000 φορολογούμενους, ενώ σε πολλές περιπτώσεις η μείωση θα φτάνει περίπου και στο 50%.

Παραδείγματα μείωσης ΕΝΦΙΑ

ΔΗΜΟΣ ΑΙΓΑΛΕΩ

Διαμέρισμα, 120 τετραγωνικών, πρώτου ορόφου 17 ετών, με τιμή ζώνης, 1100 ευρώ, πλήρωσε το 2018 φόρο 488,40 ευρώ.

Το 2022 η τιμή ζώνης αυξήθηκε στα 1250 ευρώ (διαφορά 13,64%) και ο φόρος που αναλογεί είναι 277,20 ευρώ, μειωμένος κατά 211,20 ευρώ ή 43,24%.

ΔΗΜΟΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

Διαμέρισμα, 110 τετραγωνικών τρίτου ορόφου 24 ετών με τιμή ζώνης 1100 ευρώ πλήρωσε το 2018 φόρο 431,62 ευρώ.

Το 2022 η τιμή ζώνης ανέρχεται στα 1450 ευρώ (διαφορά 31,82%) και ο φόρος που αναλογεί είναι 244,98 ευρώ, μειωμένος κατά 186,65 ευρώ ή 43,24%.

ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ

Διαμέρισμα, 90 τετραγωνικών τρίτου ορόφου 30 ετών, με τιμή ζώνης, 1.200 ευρώ, πλήρωσε το 2018 φόρο 336,33 ευρώ.

Το 2022 η τιμή ζώνης αυξήθηκε σε 1400 ευρώ (διαφορά 16,67%) και ο φόρος που αναλογεί είναι 178,16 ευρώ, μειωμένος κατά 158,17 ευρώ ή 47,03%.

Τα νέα εκκαθαριστικά αναμένεται να εκδοθούν έως τα τέλη Απριλίου και ο φόρος θα πληρωθεί σε 10 μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να πρέπει να καταβληθεί τέλη Μαΐου και την τελευταία (10η) τέλη Φεβρουαρίου του 2023.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Μείωση του ΕΝΦΙΑ: Επεκτείνονται οι εκπτώσεις για τους ιδιοκτήτες – Ποιοι και πόσο θα ευνοηθούν"

Ουκρανία: Οι ΗΠΑ εκκενώνουν την πρεσβεία στο Κίεβο

Οι ΗΠΑ έδωσαν εντολή στο προσωπικό της πρεσβείας τους στην Ουκρανία που δεν σχετίζεται με επείγουσες υπηρεσίες να εγκαταλείψει τη χώρα λόγω φόβου για ρωσική εισβολή.

«Παρά τη μείωση του διπλωματικού προσωπικού, ο πυρήνας των εργαζομένων στην πρεσβεία, οι αφοσιωμένοι Ουκρανοί συνάδελφοι μας και το προσωπικό του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε όλο τον κόσμο θα συνεχίσει απρόσκοπτα τις διπλωματικές και βοηθητικές προσπάθειες με στόχο τη στήριξη της ασφάλειας, της δημοκρατίας και της ευημερίας της Ουκρανίας», αναφέρει στο twitter η αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο.
 
Οι ΗΠΑ θα αποσύρουν το προσωπικό τους και από τον ΟΑΣΕ στην Ουκρανία

Οι ΗΠΑ αποφάσισαν να αποσύρουν το προσωπικό τους στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη από την Ουκρανία αμέσως, είπαν σήμερα στο Ρόιτερς δύο διπλωματικές πηγές, εν μέσω των φόβων για μια πιθανή ρωσική εισβολή.

Ο ΟΑΣΕ διεξάγει επιχειρήσεις στην Ουκρανία, μεταξύ άλλων μια μη στρατιωτική αποστολή επιτήρησης στις αυτοανακηρυχθείσες, με τη στήριξη της Ρωσίας, αυτονομιστικές δημοκρατίες στο ανατολικό τμήμα της χώρας, όπου ο πόλεμος που ξέσπασε το 2014 προκάλεσε τον θάνατο πάνω από 14.000 ανθρώπων.

Μία από τις πηγές, η οποία δεν θέλησε να κατονομαστεί, είπε ότι η απόφαση περί απόσυρσης του προσωπικού των ΗΠΑ στον ΟΑΣΕ έχει άμεση ισχύ και ότι αναμένεται και άλλα κράτη να προβούν σε ανάλογες ενέργειες σύντομα.

Δύο πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι η Βρετανία αποφάσισε να μετακινήσει τα μέλη της στον ΟΑΣΕ από τις ελεγχόμενες από τους αντάρτες περιοχές της Ουκρανίας σε σημεία που τελούν υπό τον έλεγχο της ουκρανικής κυβέρνησης.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους προέτρεψαν τους υπηκόους τους να φύγουν από την Ουκρανία αμέσως για να αποφύγουν το ενδεχόμενο μιας ρωσικής εισβολής, περιλαμβανομένης μιας πιθανής αεροπορικής επιδρομής, προειδοποιώντας πως η επίθεση θα μπορούσε να συμβεί ανά πάσα στιγμή. Η Ρωσία κατηγορεί τα δυτικά κράτη ότι διασπείρουν ψέματα.

Και η Ρωσία διώχνει διπλωμάτες από το Κίεβο

Η Ρωσία άρχισε να μειώνει την παρουσία των διπλωματών της στην Ουκρανία καθώς δήλωσε πως φοβάται “προκλήσεις” από την πλευρά των ουκρανικών αρχών ή “τρίτες χώρες”.

“Φοβούμενη πιθανές προκλήσεις από το καθεστώς του Κιέβου ή τρίτων χωρών, αποφασίσαμε μια κάποια βελτιστοποίηση του προσωπικού των ρωσικών εκπροσωπήσεων στην Ουκρανία”, δηλώνει η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας σε ανακοίνωση που εξέδωσε,αναφορικά με τη μείωση της παρουσίας της στη γειτονική φιλοδυτική χώρα.

“Δεδομένης της σημαντικής επιρροής που έχουν η Ουάσινγκτον και το Λονδίνο στο Κίεβο (…) συμπεραίνουμε ότι οι Αμερικανοί και Βρετανοί συνάδελφοί μας είναι προφανώς ενήμεροι για κάποιες ενέργειες που προετοιμάζονται στην Ουκρανία οι οποίες θα μπορούσαν να περιπλέξουν σημαντικά την κατάσταση στον τομέα της ασφάλειας”, προσθέτει η Ζαχάροβα.

Πολλές δυτικές πρεσβείες έχουν λάβει παρόμοια μέτρα, ενώ ορισμένες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Αυστραλία κάλεσαν τους πολίτες τους να φύγουν από την Ουκρανία το ταχύτερο δυνατό.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ουκρανία: Οι ΗΠΑ εκκενώνουν την πρεσβεία στο Κίεβο"

Συνταξιούχοι: Νωρίτερα η καταβολή των συντάξεων Μαρτίου (ημερομηνίες)

Συνταξιούχοι: Νωρίτερα θα καταβληθούν οι συντάξεις Μαρτίου στους δικαιούχους. Ειδικότερα η καταβολή κύριων και επικουρικών συντάξεων για τον Μάρτιο αναμένεται να ξεκινήσει την Τρίτη, 22 Φεβρουαρίου, και θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου.

Συγκεκριμένα:

Το ΙΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις:

Την Τρίτη 22 Φεβρουαρίου (για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9)

Την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου (για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8)

Ο ΟΑΕΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2022

Ο ΟΓΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2022

Το ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών) θα καταβάλλει τις συντάξεις την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2022

Το Δημόσιο θα καταβάλλει τις συντάξεις την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022

Το ΝΑΤ και ΚΕΑΝ θα καταβάλλουν τις συντάξεις την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022

Τα υπόλοιπα Ταμεία του ΕΦΚΑ (Μισθωτών) θα καταβάλλουν τις συντάξεις την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022

Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος θα καταβληθούν την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022

Το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ θα καταβάλει τις συντάξεις την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022

Το ΕΤΑΤ θα καταβάλει τις συντάξεις την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » " Συνταξιούχοι: Νωρίτερα η καταβολή των συντάξεων Μαρτίου (ημερομηνίες) "

Καναδάς: Συνεχίζεται η κατάληψη των αντιεμβολιαστών στη γέφυρα προς τις ΗΠΑ

Οι αντιεμβολιαστές συνεχίζουν τις κινητοποίησεις και κρατούν κλειστή τη γέφυρα που συνδέει τον Καναδά με τις ΗΠΑ παρά την δικαστική απόφαση για το τέλος του αποκλεισμού της.

Ο καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό έχει υποσχεθεί στον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν άμεσες ενέργειες για τον τερματισμό της κρίσης και χθες Παρασκευή καναδός δικαστής διέταξε να σταματήσει ο τετραήμερος αποκλεισμός της γέφυρας Ambassador, της πιο σημαντικής χερσαίας συνοριακής διέλευσης στη Βόρεια Αμερική.

Η δικαστική απόφαση τέθηκε σε ισχύ στις 7 το απόγευμα (τοπική ώρα), αλλά πάνω από δύο ώρες αφότου εξέπνευσε η προθεσμία, περίπου 200 διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων παιδιά, παρέμεναν κοντά στην είσοδο της γέφυρας ανεμίζοντας καναδικές σημαίες, ενώ ορισμένοι έριχναν βεγγαλικά.

Αστυνομικοί, που άρχισαν να συγκεντρώνονται σε χώρο στάθμευσης λίγα τετράγωνα μακριά από τους διαδηλωτές, άρχισαν να μοιράζουν φυλλάδια στα οποία υπογραμμίζονται οι ποινές βάσει της έκτακτης εντολής στο Οντάριο, η οποία τέθηκε σε ισχύ.

Ο Τριντό είχε δηλώσει νωρίτερα σε δημοσιογράφους πως «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι».

Ο δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου του Καναδά, ο Τζέφρι Μόραβετς, ενέκρινε το αίτημα ασφαλιστικών μέτρων από Ενώσεις του κλάδου της αυτοκινητοβιομηχανίας και των αρχών της πόλης Ουίνδσορ που ήλπιζαν να μπει ένα τέλος στις διαδηλώσεις.

Ωστόσο οι διαδηλωτές που έχουν καταλάβει τους δρόμους που οδηγούν στη γέφυρα, εξέφρασαν την αντίθεσή τους και δεν υπήρχε κανένα σημάδι ότι θα υποχωρούσαν.

«Ο Καναδάς υποτίθεται πως είναι μια ελεύθερη χώρα», δήλωσε η Λιζ Βάλι, μία διαδηλώτρια από το Τσάταμ του Οντάριο. «Όταν η ελευθερία απειλείται, πρέπει να αντισταθούμε» συμπλήρωσε, προαναγγέλλοντας ότι μαζί με άλλους θα παραμείνει εκεί μέχρι να αρθούν όλοι οι περιορισμοί κατά της εξάπλωσης της πανδημίας.

Το λεγόμενο «Κονβόι της Ελευθερίας», οι διαδηλώσεις που ξεκίνησαν οι καναδοί φορτηγατζήδες που αντιτίθενται στο μέτρο «εμβολιασμός ή καραντίνα» για τους οδηγούς που διασχίζουν τα σύνορα, καταλαμβάνει επίσης περιοχές έξω από κυβερνητικά κτίρια στην πρωτεύουσα Οτάβα και άλλα δύο μικρότερα περάσματα προς τις ΗΠΑ.

Οι διαδηλώσεις στον Καναδά έχουν εμπνεύσει ανάλογες πρωτοβουλίες στη Γαλλία, τη Νέα Ζηλανδία, την Αυστραλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας καταβάλλει προσπάθειες για να διασφαλίσει ότι μία εκδήλωση του «Κονβόι της Ελευθερίας» που έχει προγραμματιστεί στις αρχές Μαρτίου στην Ουάσινγκτον «δεν θα διαταράξει το νόμιμο εμπόριο».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καναδάς: Συνεχίζεται η κατάληψη των αντιεμβολιαστών στη γέφυρα προς τις ΗΠΑ"

Τραγωδία στην Πάτρα: «Ας ψάξουν ό,τι θέλουν», λέει η μάνα που έχασε τα τρία κοριτσάκια

Άλυτος γρίφος είναι ο θάνατος των τριών μικρών αδελφών από την Πάτρα, με την έρευνα να έχει πλέον αναλάβει το Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής.

Οι έρευνες αυτή την στιγμή είναι προς πάσα κατεύθυνση καθώς όλοι, τόσο οι αρχές όσο και η ιατρική κοινότητα, προσπαθούν να βρουν τους λόγους για τους οποίους και τα τρία παιδιά της οικογένειας Δασκαλάκη χάθηκαν τόσο ξαφνικά σε διάστημα τριών ετών.

Στο σημείο αυτό, τα βλέμματα στρέφονται στο τελευταίο κοριτσάκι, την 9χρονη Τζωρτζίνα, η οποία χάθηκε τελευταία, καθώς κρίνεται πως η περίπτωσή της θα αποτελέσει «οδηγό», πιθανότατα, και για το τι συνέβη και στα άλλα δύο κοριτσάκια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από το τμήμα Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής δεν έχει αποσταλεί αίτημα για εκταφή της Τζωρτζίνας, όπως ανέφεραν πολλά δημοσιεύματα, καθώς προς το παρόν είναι πολλά τα στοιχεία που προέχει να εξεταστούν.

Παράλληλα, εκκρεμούν τοξικολογικές και ιστολογικές εξετάσεις από τις οποίες -όπως είπε και ο ιατροδικαστής Γρηγόριος Λέων- ελπίζουν να πάρουν απαντήσεις, αλλά περίπου σε ένα μήνα.

Η μητέρα των τριών παιδιών Ρούλα Πισπιρίγγου μίλησε για τις τελευταίες αυτές εξελίξεις στην εφημερίδα Πελοπόννησος.

Αναφορικά με την εκταφή δήλωσε πως δεν έχει πληροφορηθεί το παραμικρό.

Μάλιστα εξέφρασε την απορία της για το συγκεκριμένο ενδεχόμενο, αφού όπως είπε, η Τζωρτζίνα πέθανε στα τέλη Ιανουαρίου και έχει γίνει νεκροψία. «Γιατί να βγάλουν το παιδί; Για ποιο λόγο;» ήταν η πρώτη της αντίδραση.

Η κυρία Πισπιρίγγου παρακαλεί «να σταματήσουν όλα αυτά που συμβαίνουν. Να σταματήσουν να μιλάνε για τα παιδιά μου, όσοι δεν τα έχουν καν εξετάσει και καλούνται από δημοσιογράφους να μιλήσουν γενικά και αόριστα».

«Ας ψάξουν ό,τι θέλουν. Εδώ έφθασαν στο σημείο να κατηγορούν… Δηλαδή η Ίριδα, ένα παιδί που είχε πρόβλημα εκ γενετής, ακόμη και γι’ αυτό λένε διάφορα. Εγώ φυσικά ζητώ να γίνει έρευνα. Η οικογένεια θέλει να γίνει έρευνα. Και θέλει έρευνα για να σταματήσουν οι εικασίες. Θέλουμε να ηρεμήσουν τα παιδιά μας».

Είναι πάντως βέβαιο ότι στην Αθήνα έχουν επικεντρώσει τις έρευνες στον θάνατο της 9χρονης Τζωρτζίνας, για την οποία υπήρξε νοσηλεία στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων, στην αρχή, όπου ενώ ήταν υπό τη στενή παρακολούθηση ιατρικής ομάδας, ξαφνικά μετά από 20 λεπτά από την τελευταία επίσκεψη γιατρού το παιδί βρέθηκε να είναι σχεδόν νεκρό, οπότε της έγινε ανάνηψη και ύστερα το παιδί διακομίστηκε στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών (Ρίο) σε πολύ άσχημη κατάσταση, υπό την επίβλεψη, πια, του Ανδρέα Ηλιάδη.

Και πραγματικά δεν δόθηκε ποτέ απάντηση πώς ένα παιδί κατέρρευσε μέσα σε πολύ λίγα λεπτά.

Η Τζωρτζίνα πήρε εξιτήριο από εκεί τον Ιούλιο, απαιτήθηκαν εξετάσεις στο «Παίδων» της Αθήνας, πριν από μερικές εβδομάδες όπου τελικά και κατέληξε.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Τραγωδία στην Πάτρα: «Ας ψάξουν ό,τι θέλουν», λέει η μάνα που έχασε τα τρία κοριτσάκια"

Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία προτρέπουν τους πολίτες τους να φύγουν από την Ουκρανία

Οι Αυστραλοί υπήκοοι που βρίσκονται στην Ουκρανία θα πρέπει να φύγουν από τη χώρα το συντομότερο δυνατόν καθώς η κατάσταση εκεί γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, ο Σκοτ Μόρισον. Η προειδοποίηση αυτή ήρθε μετά την δήλωση του Αμερικανού ΥΠΕΞ ότι η Ρωσία θα μπορούσε να πραγματοποιήσει εισβολή στη χώρα ανά πάσα στιγμή. 

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Νέας Ζηλανδίας, προτρέποντας όλους τους Νεοζηλανδούς να εγκαταλείψουν την Ουκρανία. «Η Νέα Ζηλανδία δεν έχει διπλωματική εκπροσώπηση στην Ουκρανία και η ικανότητα της κυβέρνησης να παρέχει προξενική βοήθεια στους Νεοζηλανδούς της Ουκρανίας είναι επομένως πολύ περιορισμένη», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Η κατάσταση αναφορικά με την ασφάλεια στην Ουκρανία θα μπορούσε να αλλάξει σε σύντομο χρονικό διάστημα και υπό αυτές τις συνθήκες οι Νεοζηλανδοί δεν θα πρέπει να βασίζονται σε βοήθεια για να εγκαταλείψουν τη χώρα, υπογραμμίζει το υπουργείο Εξωτερικών της Νέας Ζηλανδίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία προτρέπουν τους πολίτες τους να φύγουν από την Ουκρανία"

Γηροκομείο στα Χανιά: Η κυνική δήλωση της ιδιοκτήτριας – Σήμερα οι απολογίες των 7 συλληφθέντων

Αποτροπιασμό προκαλούν οι αποκαλύψεις για το τι συνέβαινε πίσω από τις κλειστές πόρτες του γηροκομείου στα Χανιά, κι ενώ σήμερα, οι επτά συλληφθέντες για την υπόθεση αναμένεται να περάσουν την πόρτα του ανακριτή για να απολογηθούν για τις βαρύτατες κατηγορίες που τους αποδίδονται.

Οι 7 απολογούνται τμηματικά ενώπιον του ανακριτή για τις πράξεις τους, ενώ νωρίς το πρωί, γύρω στις 7, την πύλη του δικαστικού μεγάρου Χανίων, πέρασαν οι δύο ιδιοκτήτριες της δομής. Στη συνέχεια, και στη διάρκεια της ημέρας θα ακολουθήσουν οι απολογίες και των υπόλοιπων πέντε. Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία θα υπάρξει και η οριστική απόφαση για την προφυλάκισή τους.

Υπενθυμίζεται πως για την υπόθεση της δομής - κολαστήριο έχουν συλληφθεί η 67χρονη ιδιοκτήτρια, η 43χρονη κόρη της και συνδιαχειρίστρια, ένας 50χρονος γενικός γιατρός-υπεύθυνος της μονάδας, ένας 70χρονος ψυχίατρος, δύο νοσηλεύτριες 44 και 47 ετών και ένας 42χρονος νοσηλευτής.  Την ίδια ώρα, στην εκπομπή, «Φως στο Τούνελ» και το MEGA, μίλησε η ιδιοκτήτρια του γηροκομείου, η οποία έκανε και μια δήλωση που θα συζητηθεί λέγοντας: «Θα απολογηθώ έγω γιατί τους πήρε ο Χάρος;». 

Δείτε βίντεο:



Υπενθυμίζεται ότι οι επτά συλληφθέντες κατηγορούνται από κοινού για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση αλλά και για ανθρωποκτονίες τελεσθείσες εκ προθέσεως, με ενδεχόμενο δόλο και δια παραλείψεως κατά συρροή και σε απόπειρα, για συνολικά τριάντα θανάτους ηλικιωμένων από το 2009 έως το 2021 και οκτώ απόπειρες.

Τι λέει η δικηγόρος που έφερε στο φως την υπόθεση

Η πρώτη που «έσυρε» τον χορό των αποκαλύψεων είναι η δικηγόρος Μαρία Παπαδάκη, που κινήθηκε δικαστικά και αποκάλυψε τους περίεργους θανάτους, καθώς ο πατέρας της ήταν ένα από τα θύματα του σύγχρονου «κρεματόριου».

«Οι ψυχές δεν επιστρέφουν, τα ποσοστά θανάτου μιλούν από μόνα τους. Ανοίγει ο δρόμος της Δικαιοσύνης. Υπάρχει ένας βαθμός ικανοποίησης που η πολιτεία φαίνεται πως θα λειτουργήσει στο στάδιο της καταστολής γιατί στο στάδιο πρόληψης, απέτυχε παταγωδώς. η μονάδα παρέμεινε ανοιχτή με αποτέλεσμα να απασχολήσει εκ νέου τις Αρχές δύο φορές, τη δεύτερη μάλιστα για πράξη κακουργηματικού χαρακτήρα. Είναι η πιο συγκλονιστική υπόθεση που έχω χειριστεί μέχρι τώρα και έχω μεγάλη ανάγκη να πιστέψω στην ελληνική Πολιτεία. Περιμένω να αποδοθεί Δικαιοσύνη. Οι συγγενείς των θανόντων είχαν χάσει την πίστη τους. Ελπίζω να είναι η αρχή για να έλθουν κάποιες αλλαγές που αξίζουν σε μία ευνομούμενη Πολιτεία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Πώς ξεκίνησε η υπόθεση

Οι πρώτες καταγγελίες έγιναν τον Σεπτέμβριο του 2020 από τη δικηγόρο Μαρία Παπαδάκη, με πατέρα έγκλειστο. Σε παλαιότερες δηλώσεις της ανέφερε ότι παρέλαβε τον πατέρα της σε άθλια κατάσταση και υπέβαλε έγκληση.

Η κ. Παπαδάκη τον μετέφερε στο νοσοκομείο και έπειτα στο σπίτι της κι έκτοτε ο πατέρας της είχε μία «πορεία παθητική μέχρι τον θάνατό του, 1,5 μήνα μετά».

Ο πρώτος «ύποπτος» θάνατος

Από τον Σεπτέμβριο του 2020 έως και τον Μάιο του 2021 άρχισαν να καταφτάνουν αρκετές καταγγελίες αλλά και μαρτυρίες τόσο συγγενών τροφίμων όσο και πρώην υπαλλήλων.

Η πιο συγκλονιστική ήταν η υπόθεση του θανάτου μίας τροφίμου του γηροκομείου ο οποίος χαρακτηρίστηκε «ύποπτος». Ενώ η αιτία του θανάτου της συγκεκριμένης τροφίμου έγραφε πως ήταν η «ανακοπή καρδιάς» ωστόσο βρέθηκαν ευρήματα στο κρανίο της από χτύπημα ενώ υπήρχαν και μαρτυρίες ότι η γυναίκα αυτή είχε πέσει χτυπώντας το κεφάλι.

Αμέσως διατάχθηκε η εκταφή και ξεκίνησαν οι διαδικασίες για νέα ιατροδικαστική εξέταση ως προς τα ακριβή αίτια του θανάτου της.

Οι αρχές έβαλαν στο μικροσκόπιο 68 υποθέσεις ηλικιωμένων που πέθαναν στο γηροκομείο με αιτία θανάτου την ανακοπή καρδιάς.


Παράνομες συνταγογραφήσεις ύψους 3 εκατ. ευρώ

Στη δικογραφία η δράση της φερόμενης εγκληματικής οργάνωσης προσδιορίζεται σε χρονικό βάθος 12ετίας, ενώ το παράνομο περιουσιακό όφελος υπολογίζεται κατά την προανακριτική Αρχή σε εκατομμύρια ευρώ.

Μάλιστα αναφέρεται ότι από τη διερεύνηση των τηρούμενων στοιχείων που αφορούν τους ΑΜΚΑ των φιλοξενούμενων ηλικιωμένων στη δομή, διαπιστώθηκαν παράνομες συνταγογραφήσεις φαρμάκων ύψους περίπου 3.000.000 ευρώ!

Τι αναφέρεται για την μεταχείριση των ηλικιωμένων

Για τους φιλοξενούμενους ηλικιωμένους, η δικογραφία αναφέρει:

–Υποσιτισμός: η ποσότητα της χορηγούμενης σε καθημερινή βάση τροφής ήταν ελάχιστη έως ανύπαρκτη, η ποιότητά της χαμηλή και η χορήγησή της γινόταν σε ταχύτατα ελάχιστο χρόνο λόγω πίεσης. Σε βαθμό που, όπως υποστηρίζεται, είχαν παρατηρηθεί περιστατικά εισροφήσεων τροφών (πνιγμών).

Κρέας έτρωγαν σπάνια, φρούτα ελάχιστα και έπιναν γάλα αραιωμένο με νερό.

Καταλογίζεται ότι χορηγούσαν έως και αποφάγια προηγούμενων γευμάτων, ακόμα και επικίνδυνα εντόσθια ζώων που παρέχονταν δωρεάν από επιχειρηματίες του είδους. Υπολογίζεται ότι το ημερήσιο κόστος για την σίτιση του κάθε τρόφιμου ήταν περίπου 0,55 ευρώ.

–Ανύπαρκτη υγιεινή: υποστηρίζεται ότι η ατομική υγιεινή τους ήταν αραιά και πού, τους έπλυναν και τους καθάριζαν με χρησιμοποιημένες πετσέτες και χρησιμοποιημένα απ’ όλους σαπούνια, κοινά ξυραφάκια κλπ.

Οι ρόμπες που τους φορούσαν καθαρίζονταν σπάνια, ενώ σε πολλές περιπτώσεις επανατοποθετούσαν στους ηλικιωμένους ακάθαρτες πάνες ακράτειας.

–Καθηλωμένοι με περίδεση: στους κατηγορούμενους αποδίδεται ότι εφάρμοζαν σε αρκετούς ηλικιωμένους τακτική πλήρους και 24ωρης ακινητοποίησης είτε στις κλίνες τους είτε σε αναπηρικά αμαξίδια, με χρήση ιμάντων περίδεσης, τους οποίους τοποθετούσαν στα αντιβράχια των χεριών και στους αστραγάλους.

Παράλληλα, στην πλειοψηφία των ηλικιωμένων χορηγούνταν άμεσα και σε σταθερή βάση ισχυρά κατασταλτικά ψυχιατρικά φαρμακευτικά σκευάσματα (χωρίς δικαιολογημένη διάγνωση) προκειμένου να αδρανοποιηθούν οι πνευματικές τους λειτουργίες και να καμφθεί η κινητικότητά τους.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, όπως περιγράφεται, οι ηλικιωμένοι να χάνουν την επαφή με το περιβάλλον, να είναι μονίμως ληθαργικοί και στο σώμα τους να προκαλούνται ευμεγέθη έλκη από τις κατακλίσεις αλλά και σηπτικές καταστάσεις, με ραγδαία επιδείνωση της ήδη βεβαρημένης υγείας τους.

Το γηροκομείο συνεχίζει τη λειτουργία του

Παρά τα όσα έχουν συμβεί το γηροκομείο συνεχίζει απρόσκοπτα την λειτουργία του. Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, αυτή τη στιγμή στο γηροκομείο φιλοξενούνται συνολικά 40 ηλικιωμένοι.

Οι αρχές, σε έλεγχο που πραγματοποίησαν, δεν εντόπισαν κάποια παρατυπία. «Κλιμάκια της αντιπεριφέρειας με τη συμμετοχή ατόμων από την Πρόνοια και άλλων εμπλεκόμενων φορέων ελέγξαμε χθες το πρωί τη λειτουργία του Γηροκομείου. Από τον έλεγχο είδαμε πως υπήρχαν γιατροί, νοσηλευτές, ψυχίατροι, φυσιοθεραπευτές και μάγειροι. Δεν εντοπίσαμε καμία έλλειψη, με τον οίκο ευγηρία να είναι πλήρως στελεχωμένος όπως προβλέπεται από το νόμο γι’ αυτό και μπορεί να λειτουργήσει», επεσήμανε μιλώντας στο cretapost, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής.

Παράλληλα, η αντιπεριφέρεια μαζί με τον νομικό τους σύμβουλο και τον εισαγγελέα προσπαθούν να βρουν τον υπεύθυνο που έχει οριστεί στο γηροκομείο μετά τις συλλήψεις για μία ενημέρωση χωρίς ακόμα όμως να το έχουν καταφέρει.

«Δεν ξέρουμε αν έχει αντικατασταθεί ο υπεύθυνος μετά τις συλλήψεις. Περιμένουμε να δούμε ποιος είναι», ανέφερε σχετικά ο κ. Καλογερής.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Γηροκομείο στα Χανιά: Η κυνική δήλωση της ιδιοκτήτριας – Σήμερα οι απολογίες των 7 συλληφθέντων"

Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία προτρέπουν τους πολίτες τους να φύγουν από την Ουκρανία

Οι Αυστραλοί υπήκοοι που βρίσκονται στην Ουκρανία θα πρέπει να φύγουν από τη χώρα το συντομότερο δυνατόν καθώς η κατάσταση εκεί γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, ο Σκοτ Μόρισον. Η προειδοποίηση αυτή ήρθε μετά την δήλωση του Αμερικανού ΥΠΕΞ ότι η Ρωσία θα μπορούσε να πραγματοποιήσει εισβολή στη χώρα ανά πάσα στιγμή. 

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Νέας Ζηλανδίας, προτρέποντας όλους τους Νεοζηλανδούς να εγκαταλείψουν την Ουκρανία. «Η Νέα Ζηλανδία δεν έχει διπλωματική εκπροσώπηση στην Ουκρανία και η ικανότητα της κυβέρνησης να παρέχει προξενική βοήθεια στους Νεοζηλανδούς της Ουκρανίας είναι επομένως πολύ περιορισμένη», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Η κατάσταση αναφορικά με την ασφάλεια στην Ουκρανία θα μπορούσε να αλλάξει σε σύντομο χρονικό διάστημα και υπό αυτές τις συνθήκες οι Νεοζηλανδοί δεν θα πρέπει να βασίζονται σε βοήθεια για να εγκαταλείψουν τη χώρα, υπογραμμίζει το υπουργείο Εξωτερικών της Νέας Ζηλανδίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία προτρέπουν τους πολίτες τους να φύγουν από την Ουκρανία"

Λαμία: Χαμός με βίντεο στο Tik Tok - Νεαροί ρομά "ποζάρουν" στο καπό περιπολικού!

Απίστευτο περιστατικό στο κέντρο της πόλης με νεαρούς ρομά να ανεβαίνουν και να "ποζάρουν" για το Tik Tok σε καπό περιπολικού της Τροχαίας Λαμίας.

Το tik tok είναι η πιο δημοφιλής πλατφόρμα ανάμεσα στα social media αυτή τη στιγμή, ειδικά στις πιο μικρές ηλικίες.

Φανατικοί χρήστες του tik tok είναι και οι ρομά, που δε χάνουν ευκαιρία να ανεβάζουν βίντεο με ότι κάνουν.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του LamiaReport το βίντεο που ακολουθεί νεαροί ρομά βρήκαν ένα περιπολικό παρκαρισμένο στο κέντρο της πόλης και όπως θα δείτε ανέβηκαν στο καπό για να ποζάρουν προκλητικά και στη συνέχεια ανάρτησαν το βίντεο στο Tik Tok.

Από το ρεπορτάζ του LamiaReport προκύπτει ότι αυτό εγινε νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης (10/2), στην οδό Σκληβανιώτη απέναντι από το κτίριο του ΟΤΕ, όπου ο αστυνομικός της Τροχαίας άφησε για λίγα λεπτά το περιπολικό, σε σημείο που να μην εμποδίζει την κυκλοφορία, ώστε να καταγράψει τροχαιο υλικών που είχε στην Πλατεία Ελευθερίας. 

Σύμφωνα με το LamiaReport οι συγκεκριμένοι νεαροί ρομά είναι γνωστοί στις Αρχές. Οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Λαμίας από τα πέντε άτομα που αναζητούν έχουν ταυτοποιήσει τρία άτομα, εκ των οποίων τα δύο έχουν προσαχθεί, ενώ οι άλλοι αναζητούνται. 

Από τα τρία άτομα που έχουν ταυτοποιηθεί έχουν προσαχθεί ένας 17χρονος και ένας 21χρονος, ενώ ο τρίτος που αναζητείται είναι από 16 έως 19, αφού σε προηγούμενες προσαγωγές ή συλλήψεις έχει δηλώσει διαφορετικές ημερομηνίες γέννησης (από το 2006 -2009).

Δείτε την επίσημη ανακοίνωση της ΓΕΠΑΔ Στερεάς για το συγκεκριμένο θέμα:

«Σχετικά με βίντεο, που αναρτήθηκε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης και αναπαράγεται σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, στο οποίο απεικονίζονται άτομα να ανεβαίνουν στο καπό σταθμευμένου περιπολικού οχήματος, από την Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας ανακοινώνεται ότι έχουν ταυτοποιηθεί τρία (3) από τα εμπλεκόμενα άτομα, από τα οποία δύο (2) έχουν προσαχθεί.

Σε βάρος τους σχηματίζεται δικογραφία για έργο εξύβριση και απόπειρα φθοράς ξένης ιδιοκτησίας.

Την υπόθεση χειρίζεται προανακριτικά η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Λαμίας».

lamiareport

Διαβάστε Περισσότερα » " Λαμία: Χαμός με βίντεο στο Tik Tok - Νεαροί ρομά "ποζάρουν" στο καπό περιπολικού! "

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news