facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2024

Τραγωδία στην Ιεράπετρα: Νεκρός 17χρονος σε δυστύχημα σε αυτοσχέδια πίστα motocross

Την τελευταία του πνοή άφησε 17χρονος οδηγός motocross στην Ιεράπετρα. Ο άτυχος νέος μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της πόλης γύρω στις 6:00 το απόγευμα με σοβαρότατα τραύματα σε όλο του το σώμα μετά από άλμα όπου βρέθηκε στο κενό.

Ο νεαρός οδηγός πραγματοποιούσε προπόνηση σε αυτοσχέδια πίστα motocross σε περιοχή λίγο έξω από την πόλη της Ιεράπετρας. Κάποια στιγμή για άγνωστους λόγους ο νεαρός, ενώ βρισκόταν στον αέρα μετά από άλμα, έφυγε από τη μηχανή με αποτέλεσμα να πέσει από ύψος 10 μέτρων στο έδαφος. Το παιδί μεταφέρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του στο νοσοκομείο και παρά τις προσπάθειες των γιατρών δεν ανέκαμψε.

Σύμφωνα με τον διευθυντή των διασυνδεδεμένων νοσοκομείων του νόμου Μανώλη Ανδρεαδάκη «οι γιατροί έκαναν ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν ωστόσο ο νέος παρά τις προσπάθειες δεν έδωσε σημάδια ζωής». Στις 18:30 ανακοινώθηκε ο θάνατός του βυθίζοντας την πόλη της Ιεραπετρας στο πένθος…

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » " Τραγωδία στην Ιεράπετρα: Νεκρός 17χρονος σε δυστύχημα σε αυτοσχέδια πίστα motocross "

Φλώρινα: Συνελήφθησαν 3 κυνηγοί για τον τραυματισμό 49χρονου

Συνελήφθησαν 3 κυνηγοί που κυνηγούσαν σε χώρο που έχει χαρακτηριστεί ως καταφύγιο λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Φλώρινα, μετά τον σοβαρό τραυματισμό του 49χρονου, που κυκλοφορούσε στην περιοχή με τους φίλους του, με σκοπό να κυνηγήσει και ο ίδιος.

Το Τμήμα Ασφαλείας της Φλώρινας έχει αναλάβει την προανάκριση της υπόθεσης και προχώρησε στη σύλληψη των τριών κυνηγών. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στην εισαγγελία Πλημμελειοδικών Φλώρινας, με την κατηγορία της παράνομης θήρευσης.

Την ίδια ώρα, ο 49χρονος τραυματίας κυνηγός μεταφέρθηκε και νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης, μετά το χειρουργείο που υπεβλήθη στο νοσοκομείο της Φλώρινας, καθώς υπέστη διαμπερές τραύμα στην κοιλιά του.

Ο τραυματισμός του 49χρονου συνέβη όταν ο ίδιος κινήθηκε πίσω από έναν θάμνο που είχε στήσει καρτέρι, με αποτέλεσμα ένας 65χρονος από την παρέα των κυνηγών να τον περάσει για αγριογούρουνο και να τον πυροβολήσει.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Φλώρινα: Συνελήφθησαν 3 κυνηγοί για τον τραυματισμό 49χρονου"

Καταργείται η γιορτή των Τριών Ιεραρχών για φροντιστήρια και κέντρα ξένων γλωσσών

Με υπουργική απόφαση καταργείται ως ημέρα αργίας η θρησκευτική γιορτή των Τριών Ιεραρχών για τα φροντιστήρια και τα κέντρα ξένων γλωσσών

Υπεγράφη από την Υφυπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Ζέττα Μακρή, η με αριθμ. 8778/Ν1/26-01-2024 απόφαση με την οποία τροποποιείται η με αριθμ. 219434/Α5/21.12.2016 (Β΄ 4212) απόφαση με θέμα: «Ημέρες διακοπών και αργιών φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών.»

Με την συγκεκριμένη Υπουργική Απόφαση καταργείται από το σημείο II του στοιχείου Β. ΑΡΓΙΩΝ μόνο η θρησκευτική γιορτή των Τριών Ιεραρχών για τα φροντιστήρια και τα κέντρα ξένων γλωσσών.

Η Υπουργική Απόφαση έχει σταλεί στο Εθνικό Τυπογραφείο προς δημοσίευση.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Καταργείται η γιορτή των Τριών Ιεραρχών για φροντιστήρια και κέντρα ξένων γλωσσών"

ΥπΑΑΤ: Η αλήθεια για τις αποζημιώσεις διαλύει τα ψέματα – Κρίμα για το ΠΑΣΟΚ να υιοθετεί μυθεύματα

Μέχρι σήμερα ο ΕΛΓΑ έχει πληρώσει προκαταβολές ύψους 150 εκατ ευρώ σε αποζημιώσεις για ζημίες στην φυτική παραγωγή και απώλειες ζωικού κεφαλαίου, για την στήριξη των παραγωγών μετά από την καταστροφή την οποία προκάλεσαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα στη Θεσσαλία, Daniel και Elias, σημειώνει σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Όπως προσθέτει: «Μετά την 10η Φεβρουαρίου θα μεταφερθούν στον ΕΛΓΑ 110 εκ.€ για να συνεχιστεί το ad hoc πρόγραμμα αποζημιώσεων στη Θεσσαλία, μέχρι την τελική τους εξόφληση, με απώτερη ημερομηνία την 30η Ιουνίου 2024. Η κυβέρνηση, με έγκριση της Ε.Ε, ad hoc προγράμματος έχει εξασφαλίσει από τον Κρατικό Προϋπολογισμό 260 εκατ. ευρώ για τις αποζημιώσεις ενώ αν απαιτηθούν επιπρόσθετες δαπάνες αποζημιώσεων θα εξασφαλιστούν από την Κυβέρνηση, επίσης από τον Κρατικό Προϋπολογισμό έτους 2024.

Είναι προφανές και το επισημαίνουμε για όσους επιμένουν να το αγνοούν, οι αποζημιώσεις που καταβάλλονται στους πληγέντες αγρότες της Θεσσαλίας είναι εκτός προϋπολογισμού του ΕΛΓΑ. Οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας στο τέλος του ad hoc προγράμματος θα έχουν λάβει το 100% της αξίας των αποζημιώσεων τις οποίες δικαιούνται,χωρίς περικοπές ή μειώσεις.

Συνεπώς όσοι διακινούν μυθεύματα περί μείωσης κατά 35% των αποζημιώσεων τους μόνους που δεν υπηρετούν είναι οι αγρότες και τα συμφέροντά τους. Το κακό είναι ότι άκριτα, τις δήθεν αποκλειστικές δημοσιογραφικές πληροφορίες, υιοθέτησε με ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ. Κρίμα για το ίδιο και την ιστορία του…».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΥπΑΑΤ: Η αλήθεια για τις αποζημιώσεις διαλύει τα ψέματα – Κρίμα για το ΠΑΣΟΚ να υιοθετεί μυθεύματα"

Μαζικές διαδηλώσεις στην Γερμανία για την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος - «Ποτέ ξανά» δήλωσε ο Σόλτς

«Ποτέ ξανά» δήλωσε σήμερα ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς για την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, εν μέσω μιας ισχυρής κινητοποίησης εναντίον της άκρας δεξιάς στην Γερμανία.

Διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί σε περισσότερες από 300 πόλεις και χωριά σε ολόκληρη τη χώρα αυτό το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με τη συμμαχία «Μαζί Κατά της Ακροδεξιάς».

Στο Κίελο, πόλη της βόρειας Γερμανίας, 11.500 άνθρωποι, σύμφωνα με την αστυνομία, 15.000 σύμφωνα με τους διοργανωτές, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της δημαρχίας το μεσημέρι.

«Η δημοκρατία δεν είναι για τους φοβητσιάρηδες!» «Κόκκινη κάρτα για το AfD (το γερμανικό ακροδεξιό κόμμα, η Εναλλακτική για τη Γερμανία)», έγραφαν τα πλακάτ και δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Γιοχάνες Μπόκερ, ένας 29χρονος κινησιοθεραπευτής που συμμετείχε στη συγκέντρωση.

«Για μένα, ήταν σημαντικό να διαδηλώνω για να τιμήσω τα θύματα του εθνικοσοσιαλισμού αλλά και να διαμαρτυρηθώ κατά της ανόδου της ακροδεξιάς», δήλωσε.

Στο Ντίσελντορφ, στη δυτική Γερμανία, «δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι» συγκεντρώθηκαν, σύμφωνα με την αστυνομία.

Στη Στουτγάρδη, νοτιοδυτικά, συγκεντρώθηκαν 1.500 με 2.000 άνθρωποι, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου που βρισκόταν στο σημείο. «Θέλω να δημιουργήσω μια ελεύθερη ζώνη χωρίς Ναζί για την εγγονή μου», είπε η 60χρονη Μάργκριτ Βάλτερ.

Σε ένα podcast που μεταδόθηκε σήμερα, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς υπενθύμισε την ευθύνη της Γερμανίας για το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας που είναι το Ολοκαύτωμα.

holocaust_mesa_ba36a.jpeg

Χάρηκε που είδε τη χώρα του «όρθια, καθώς εκατομμύρια πολίτες διαδηλώνουν στους δρόμους».

Εδώ και δύο εβδομάδες, οι Γερμανοί πραγματοποιούν συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα ενάντια στις ριζοσπαστικές τάσεις του AfD.

«Υπάρχουν τριπλάσιες διαδηλώσεις σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα, κυρίως στην ανατολική Γερμανία», έγραψε η συμμαχία πολιτών Campact, η οποία είναι μεταξύ των διοργανωτών της κινητοποίησης, σε δελτίο Τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα το πρωί.

Σε αυτή την περιοχή όπου ήταν άλλοτε η πρώην Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας, το AfD καταγράφει τις καλύτερες εκλογικές του επιδόσεις.

Πριν από δύο εβδομάδες, ο σοσιαλδημοκράτης Όλαφ Σολτς κατέβηκε στους δρόμους στο Πότσνταμ, γειτονική πόλη του Βερολίνου όπου κατοικεί.

Σήμερα, ο υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους διαδήλωσε στο 'Οσναμπρικ (βορειοδυτικά), όπου γεννήθηκε.

Η Διεθνής Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, η οποία τιμάται την ημερομηνία της απελευθέρωσης του στρατοπέδου θανάτου Άουσβιτς-Μπίρκεναου από τους Σοβιετικούς στις 27 Ιανουαρίου 1945, είναι μια ετήσια αφορμή για εκδηλώσεις μνήμης.

holocaust_mesa_1_8dd80.jpeg

Όμως φέτος, η 79η επέτειος διεξάγεται εν μέσω τεταμένου κλίματος μετά την αποκάλυψη στις 10 Ιανουαρίου από το γερμανικό ερευνητικό μέσο Correctiv μιας συνάντησης εξτρεμιστών στο Πότσνταμ, όπου συζήτησαν τον περασμένο Νοέμβριο για ένα σχέδιο μαζικής απέλασης ξένων ή ανθρώπων ξένης καταγωγής.

Ενώπιον των βουλευτών της Bundestag, στις 18 Ιανουαρίου, η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέιζερ συνέκρινε τη συνάντηση αυτή με τη Διάσκεψη της Βάνζεε όπου οι Ναζί σχεδίαζαν την εξόντωση των Εβραίων της Ευρώπης το 1942.

«Το 'ποτέ ξανά' απαιτεί την επαγρύπνηση όλων. Η δημοκρατία μας δεν είναι ένα δώρο από τον Θεό, οι άνθρωποι τη δημιουργούν», προειδοποίησε ο καγκελάριος, πριν καταλήξει: «Ποτέ ξανά, αυτό ισχύει για κάθε μέρα».

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Μαζικές διαδηλώσεις στην Γερμανία για την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος - «Ποτέ ξανά» δήλωσε ο Σόλτς "

Μεσολόγγι: Θρίλερ με 30χρονο – Πήγε για ψάρεμα και αγνοείται

Συναγερμός έχει σημάνει στην Αστυνομική Διεύθυνση Αιτωλίας, καθώς ένας 30χρονος αλλοδαπός πήγε για ψάρεμα και αγνοείται.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο 30χρονος πήγε για ψάρεμα σήμερα στις εκβολές του ποταμού Αχελώου στην περιοχή της Κατοχής και πιθανόν να έχει πέσει μέσα στο ποτάμι.

Στο σημείο έσπευσε περιπολικό του ΑΤ Αιτωλικού και όχημα της Π.Υ. Μεσολογγίου.

messolonghivoice

Διαβάστε Περισσότερα » "Μεσολόγγι: Θρίλερ με 30χρονο – Πήγε για ψάρεμα και αγνοείται"

Ερντογάν μετά το «ναι» για τα F16: Ο αγώνας μας δεν τελείωσε ρίχνοντας τον εχθρό στη θάλασσα της Σμύρνης

Ούτε 24 ώρες δεν πέρασαν από τη στιγμή που οι ΗΠΑ άναψαν το πράσινο φως για την πώληση 40 μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία και τον εκσυγχρονισμό άλλων 79 και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανήλθε στην εμπρηστική ρητορική σε βάρος της Ελλάδας.

Μιλώντας στους υποψήφιους του κόμματός του για τις δημοτικές εκλογές στην Σμύρνη, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι «ο αγώνας μας δεν τελείωσε ρίχνοντας τον εχθρό στη θάλασσα στη Σμύρνη»!

«Οι περιοχές του Μαρμαρά και του Αιγαίου είναι οι περιοχές που φυτεύτηκαν τα πρώτα θεμέλια της χιλιόχρονης ιστορίας μας» συμπλήρωσε επίσης ο Τούρκος πρόεδρος.

Όπως είναι γνωστό, η τακτική που ακολούθησε ο Τούρκος πρόεδρος το προηγούμενο διάστημα να απέχει από την εμπρηστική ρητορική σε βάρος της χώρας μας ήταν καταλυτική για να πάρει η Τουρκία το «ναι» από το Κογκρέσο για την πώληση των μαχητικών αεροσκαφών.

Διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν πάντως ότι οι υψηλοί τόνοι που χρησιμοποίησε ο Ερντογάν σχετίζονται και με τις εσωτερικές διεργασίες στην Τουρκία καθώς η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Ερντογάν ότι η Τουρκία από συμπαραγωγός των F-35 βρέθηκε μέσα σε λίγα χρόνια να είναι εκτός προγράμματος για το μαχητικό 5ης γενιάς που θα προμηθευτεί η Eλλάδα και τώρα πανηγυρίζει για την απόκτηση των f-16.

Όπως έγινε γνωστό από τις ΗΠΑ, η Δημοκρατία της Τουρκίας ζήτησε να αγοράσει 40 νέα αεροσκάφη F-16 και να εκσυγχρονίσει 79 υπάρχοντα αεροσκάφη F-16 σε επίπεδο Viper.

Το αίτημα περιλαμβάνει: τριάντα δύο (32) αεροσκάφη F-16 C Block 70, οκτώ (8) αεροσκάφη F-16 D Block 70, σαράντα οκτώ (48) κινητήρες F110-GE-129D (40 εγκατεστημένοι, 8 ανταλλακτικά), εκατόν σαράντα εννέα (149) Βελτιωμένες Προγραμματιζόμενες Γεννήτριες Οθόνης (iPDG) (40 εγκατεστημένες, 10 ανταλλακτικά, 99 για πρόγραμμα εκσυγχρονισμού (79 εγκατεστημένες, 20 ανταλλακτικά)), εκατόν σαράντα εννέα (149) AN/APG-83 Active Electronically Scanned Array (AESA) Scalable Agile Beam Radar (SABR) (40 εγκατεστημένα, 10 ανταλλακτικά, 99 για πρόγραμμα εκσυγχρονισμού (79 εγκατεστημένα, 20 ανταλλακτικά)), εκατόν εξήντα εννέα (169) Modular Mission Computers (MMC) 7000AHC (ή διαθέσιμος υπολογιστής αποστολής) (40 εγκατεστημένοι, 10 ανταλλακτικά, 119 για πρόγραμμα εκσυγχρονισμού (79 εγκατεστημένα, 40 ανταλλακτικά)), εκατόν πενήντα εννέα (159) Ενσωματωμένα συστήματα παγκόσμιου εντοπισμού θέσης (GPS) συστήματα αδρανειακής πλοήγησης (INS) (EGI) με δυνατότητα επιλεκτικής διαθεσιμότητας κατά της πλαστογράφησης (SAASM) ή δυνατότητα M-Code και υπηρεσία ακριβούς εντοπισμού θέσης (PPS) (40 εγκατεστημένα, 8 ανταλλακτικά, 111 για πρόγραμμα εκσυγχρονισμού (79 εγκατεστημένα, 32 ανταλλακτικά)), εκατόν εξήντα οκτώ (168) ολοκληρωμένα Viper Electronic Warfare Suite (IVEWS) ή ισοδύναμα συστήματα Electronic Warfare (EW) (40 εγκατεστημένα, 10 ανταλλακτικά, 118 για πρόγραμμα εκσυγχρονισμού (79 εγκατεστημένα, 39 ανταλλακτικά)), οκτακόσιους πενήντα οκτώ (858) εκτοξευτές κατευθυνόμενων βλημάτων LAU-129, σαράντα τέσσερα (44) πυροβόλα M61 Vulcan (40 εγκατεστημένα, 4 ανταλλακτικά), δεκαέξι (16) AN/AAQ-33 Sniper Advanced Targeting Pods (ATP), εκατόν πενήντα ένα (151) Πολυλειτουργικά Συστήματά Διανομής Πληροφοριών-Κοινά Τακτικά Ραδιοφωνικά Συστήματα (MIDS-JTRS), εννιακόσιους πενήντα δύο (952) Προηγμένους πύραυλους αέρος-αέρος μέσου βεληνεκούς (AMRAAM) AIM-120C-8, ενενήντα έξι (96) τμήματα καθοδήγησης AMRAAM, οκτακόσιες εξήντα τέσσερις (864) Βόμβες μικρής διαμέτρου GBU-39/B Αύξηση 1 (SDB-1), δύο (2) κατευθυνόμενα δοκιμαστικά οχήματα GBU-39(T-1)/B SDB-1, δύο (2) βόμβες πρακτικής GBU-39(T-1)/B SDB-1, ενενήντα έξι (96) AGM-88B High-Speed Anti-Radiation Missiles (HARM), ενενήντα έξι (96) AGM-88E Advanced Anti-Radiation Guided Missiles (AARGM), δέκα (10) AARGM Captive Air Training Missiles (CATM), έντεκα (11) τμήματα ελέγχου AARGM, δώδεκα (12) τμήματα καθοδήγησης AARGM, τετρακόσιους έναν (401) πύραυλους AIM-9X Block II Sidewinder, δώδεκα (12) AIM-9X Block II, σαράντα (40) μονάδες τακτικής καθοδήγησης AIM-9X Block II Sidewinder, δώδεκα (12) μονάδες καθοδήγησης AIM-9X Block II Sidewinder CATM, δώδεκα (12) βόμβες γενικής χρήσης MK82 Inert Filled, Οκτακόσια πενήντα (850) κιτ Joint Direct Attack Munition (JDAM) KMU-556 για GBU-31,διακόσια (200) κιτ JDAM KMU-557 για GBU-31v3, τριακόσια ογδόντα τέσσερα (384) κιτ JDAM KMU-559 για GBU-32, τρία (3) κιτ JDAM KMU-572 για GBU-38 ή Laser JDAM GBU-54, χίλιες πενήντα (1.050) ασφάλειες FMU-152. Περιλαμβάνονται επίσης AMRAAM CATM. Εκπαιδευτικοί πύραυλοι AIM-9X Sidewinder και Active Optical Target Detectors (AOTD). Τμήματα ελέγχου HARM, κινητήρες πυραύλων και ανταλλακτικά κεφαλών. FMU-139 Joint Programmable Fuzes; Σετ καθοδήγησης λέιζερ DSU-38 για GBU-54. δοχεία πυραύλων. Ραδιόφωνα AN/ARC-238. AN/APX-127 ή ισοδύναμο Advanced Identification Friend or Foe (AIFF) Combined Interrogator Transponders (CIT) με λειτουργία. Οθόνες που είναι τοποθετημένες σε κράνος με συστήματα συναρμολόγησης με κοινό κράνος (JHMCS) II ή Scorpion Hybrid Optical-based Inertial Tracker (HObIT). Υπέρυθρες ακτίνες αναζήτησης και παρακολούθησης (IRST). AN/ALE-47 Συστήματα διανομής αντιμέτρων (CMDS). Κρυπτογραφικές συσκευές KY-58 και KIV-78. Simple Key Loaders (SKLs), πρόσθετες ασφαλείς επικοινωνίες, πλοήγηση ακριβείας και κρυπτογραφικός εξοπλισμός. Συστήματα Σχεδιασμού Αποστολών Πτήσεων (FMPS). Βελτιωμένοι δέκτες βίντεο με τηλεχειρισμό (ROVER) 6i/6Sis, Κιτ Tactical Network ROVER και κεραίες STINGER Multi-Bi-Directional (MBI). Ενσωματωμένος εξοπλισμός επαναπρογραμματισμού κοινών πυρομαχικών (CMBRE). Rackmount Improved Avionics Intermediate Shop (RIAIS). Συσκευές ενεργοποιούμενες με προωθητικό (CAD/PAD). Τριπλοί προσαρμογείς εκτοξευτών πυραύλων (TMLA). Τριπλοί προσαρμογείς εκτοξευτών πυραύλων (TMLA). Κιτ αναβάθμισης σημαντικού εκσυγχρονισμού για αεροσκάφη F-16 Block 40 και Block 50+ και τροποποιήσεις του Προγράμματος Επέκτασης Ζωής Υπηρεσιών (SLEP).

Επισκευή και ανακαίνιση αεροσκάφους και κινητήρα μετά τη συντήρηση, ανταλλακτικά, αναλώσιμα και εξαρτήματα κινητήρων και αεροσκαφών και επισκευή και υποστήριξη επισκευής και επιστροφής, εξοπλισμός υποστήριξης αεροσκαφών, κινητήρα, εδάφους και πιλότων. Ταξινομημένα/Μη ταξινομημένα συστήματα Αριθμού Αναγνώρισης Προγράμματος Υπολογιστών (CPIN), υποστήριξη βάσης δεδομένων ηλεκτρονικού πολέμου. Το εκτιμώμενο συνολικό κόστος είναι 23 δισεκατομμύρια δολάρια.

Δεν αλλάζουν οι ισορροπίες στην περιοχή λέει το Αμερικανικό ΥΠΕΞ

Στην επίσημη ειδοποίηση στο Κογκρέσο για την πιθανή πώληση και αναβάθμιση των μαχητικών F-16 στην Τουρκία, το Αμερικανικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι «αυτή η προτεινόμενη πώληση θα υποστηρίξει τους στόχους εξωτερικής πολιτικής και την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών βελτιώνοντας τις αεροπορικές δυνατότητες και τη διαλειτουργικότητα ενός συμμάχου στο ΝΑΤΟ που είναι μια δύναμη για πολιτική και οικονομική σταθερότητα στην Ευρώπη.

«Η προτεινόμενη πώληση θα επιτρέψει στην Τουρκία να επεκτείνει και να εκσυγχρονίσει τον στόλο των αεροσκαφών F-16, καθώς τα παλαιότερα αεροσκάφη F-16 πλησιάζουν στο τέλος της ζωής τους. Αυτά τα νέα και ανακαινισμένα αεροσκάφη θα παρέχουν στην Τουρκία ένα στόλο εκσυγχρονισμένων πολεμικών αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων που θα της επιτρέψουν να παρέχει την άμυνα του εναέριου χώρου της, να συμβάλει στις αποστολές του ΝΑΤΟ για τη διατήρηση της περιφερειακής ασφάλειας και την υπεράσπιση των συμμάχων του ΝΑΤΟ και τη διατήρηση της διαλειτουργικότητας με τις δυνάμεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Η Τουρκία έχει αεροσκάφη F-16 και δεν θα δυσκολευτεί να απορροφήσει αυτά τα αεροσκάφη και τις υπηρεσίες στις Ένοπλες Δυνάμεις της» αναφέρει επίοης η επιστολή η οποία καταλήγει ως εξής: «Η προτεινόμενη πώληση αυτού του εξοπλισμού και υποστήριξης δεν θα αλλάξει τη βασική στρατιωτική ισορροπία στην περιοχή».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ερντογάν μετά το «ναι» για τα F16: Ο αγώνας μας δεν τελείωσε ρίχνοντας τον εχθρό στη θάλασσα της Σμύρνης"

Ζεφύρι: Αστυνομικοί της ΟΠΚΕ συνέλαβαν 29χρονη για διακίνηση ναρκωτικών

Αστυνομικοί της ΟΠΚΕ Δυτικής Αττικής μετά από αξιοποίηση πληροφοριών έφτασαν στα ίχνη μίας 29χρονης για την οποία υπήρχαν σημαντικές ενδείξεις ότι κατείχε και διακινούσε ναρκωτικά.

Το πρωί οι αστυνομικοί την εντόπισαν έξω από το σπίτι της στο Ζεφύρι και διαπίστωσαν ότι είχε στην κατοχή της περίπου 40 γραμμάρια ηρωίνη και μικροποσότητα κοκαΐνης που είχαν καταμεριστεί σε συσκευασίες. 

Επίσης βρέθηκε μία ζυγαριά και χρηματικό ποσό που ξεπερνά τις 3.500 ευρώ.

Σε βάρος της 29χρονης σχηματίστηκε δικογραφία ενώ διαπιστώθηκε ότι έχει απασχολήσει τις Αρχές κατά το παρελθόν για διακίνηση ναρκωτικών.

bloko

Διαβάστε Περισσότερα » " Ζεφύρι: Αστυνομικοί της ΟΠΚΕ συνέλαβαν 29χρονη για διακίνηση ναρκωτικών "

Θρήνος στην κηδεία του Μπάμπη στο Μεσολόγγι: Το σπαρακτικό μήνυμα της μητέρας του – «Καρδιά μου, πού είσαι;» (εικόνες)

Σε κλίμα οδύνης κηδεύεται ο Μπάμπης Κούτσικος στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου στο Μεσολόγγι.

Τραγική φιγούρα η μητέρα του 31χρονου, η οποία μόλις είδε το φέρετρο του γιου της, σπάραζε, φωνάζοντας «καρδιά μου, πού είσαι;».

Η αδερφή του Μπάμπη Κούτσικου, Χριστίνα, μιλώντας στο MEGA, έκανε έκκληση μέσω της εκπομπής: «Να σεβαστούν τον πόνο μας και να είναι όσο μπορούν μακριά και διακριτικά… Από τη στιγμή που βρέθηκε ο αδερφός μας δεν επιδιώκουμε τη δημοσιότητα… Γνωρίζω ότι στην κηδεία θα είναι δημοσιογράφοι, μπορούν να τραβήξουν πλάνα, αλλά ζητούμε λίγη διακριτικότητα, από ένδειξη ανθρωπιάς προς την οικογένεια».

Ο 31χρονος Μπάμπης εξαφανίστηκε από το Μεσολόγγι το βράδυ της 4ης Ιανουαρίου 2024 και η σορός του εντοπίστηκε σε βαλτώδη περιοχή στην Ευαγγελίστρια, ύστερα από 18 ημέρες, στις 22 του ίδιου μήνα. Για τη δολοφονία του μπήκε στη φυλακή ο 50χρονος κρεοπώλης, που από την αρχή είχε πέσει σε αντιφάσεις.

στιγμιότυπο οθόνης 2024 01 27 160654

στιγμιότυπο οθόνης 2024 01 27 160710

lawandorder 

Διαβάστε Περισσότερα » "Θρήνος στην κηδεία του Μπάμπη στο Μεσολόγγι: Το σπαρακτικό μήνυμα της μητέρας του – «Καρδιά μου, πού είσαι;» (εικόνες)"

ΕΟΔΥ: 22 νεκροί από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο εκ των οποίων 10 παιδιά

Το τελευταίο διάστημα τόσο στην Ευρώπη όσο και στη χώρα μας υπάρχει έξαρση των περιστατικών διεισδυτικού στρεπτόκοκκου ομάδας Α (Invasive Group A Streptococcus, iGAS), σε παιδιά και ενήλικες. Ευρωπαϊκές χώρες κατέγραψαν αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων, αλλά και των θανάτων από iGAS σε παιδιά ηλικίας κάτω των δέκα ετών, ιδιαίτερα από τον Σεπτέμβριο του έτους 2022 και μετά, αναφέρει ο ΕΟΔΥ.

Στη χώρα μας, οι λοιμώξεις από iGAS δεν συμπεριλαμβάνονται στο σύστημα υποχρεωτικής δήλωσης νοσημάτων. Παρόλα αυτά, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων iGAS διεθνώς, ο ΕΟΔΥ ζήτησε τη δήλωση όλων των κρουσμάτων από τις αρχές του 2023.

>

Από την αρχή του έτους 2023 και μέχρι τις 11/1/2024, έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ 89 περιστατικά iGAS, 40 σε ενήλικες και 49 σε παιδιά ηλικίας στην πλειοψηφία τους κάτω των δέκα ετών. Μεταξύ των περιστατικών περιλαμβάνονται 22 θάνατοι, 10 σε παιδιά ηλικίας δώδεκα μηνών ως οκτώ ετών και 12 σε ενήλικες στην πλειοψηφία τους με υποκείμενα νοσήματα.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, οι γονείς των παιδιών και το προσωπικό των σχολικών μονάδων πρέπει να είναι ενήμεροι για τα ύποπτα συμπτώματα λοίμωξης GAS και iGAS και τη σημασία της έγκαιρης αναζήτησης ιατρικής συμβουλής από το πρώτο εικοσιτετράωρο έναρξης των συμπτωμάτων.

Η λοίμωξη από iGAS θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στη διαφορική διάγνωση παιδιών με σοβαρή αναπνευστική λοίμωξη, προηγηθείσα ιογενή συνδρομή (συμπεριλαμβανομένης της γρίπης και της ανεμευλογιάς), και σε άτομα που είναι στενές επαφές κρούσματος στρεπτοκοκκικής αμυγδαλίτιδας ή οστρακιάς.

Η έγκαιρη αναγνώριση της λοίμωξης από iGAS και η άμεση έναρξη αντιμικροβιακής και υποστηρικτικής θεραπείας για τα παιδιά που νοσούν είναι εξαιρετικά σημαντική για την αίσια έκβαση της νόσου, τονίζει ο ΕΟΔΥ. Επίσης, θα πρέπει να εντοπίζονται οι στενές επαφές των περιπτώσεων iGAS, να εκτιμάται η κατάστασή τους και να αντιμετωπίζονται σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες.

Πού οφείλεται η αύξηση των κρουσμάτων

Η αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά μπορεί να σχετίζεται με την πρόσφατη αυξημένη κυκλοφορία των αναπνευστικών ιών, όπως του ιού της εποχικής γρίπης και του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV), καθώς η συλλοίμωξη με ιό και στρεπτόκοκκο ομάδας Α μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διεισδυτικής νόσου από iGAS, αναφέρει ο ΕΟΔΥ.

Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α (GAS) είναι η συνηθέστερη αιτία βακτηριακής φαρυγγίτιδας σε παιδιά σχολικής ηλικίας. Η κλινική εικόνα περιλαμβάνει πόνο στο λαιμό, πυρετό, κεφαλαλγία και σε ορισμένες περιπτώσεις συρρέον ερυθηματώδες εξάνθημα, το οποίο οφείλεται σε μία ή περισσότερες από τις ερυθρογόνες τοξίνες (οστρακιά). Η GAS φαρυγγίτιδα διαγιγνώσκεται με ταχεία δοκιμασία ανίχνευσης αντιγόνου (strep test) και καλλιέργεια φαρυγγικού επιχρίσματος και αντιμετωπίζεται με χορήγηση αντιβιοτικών.

Σε σπάνιες περιπτώσεις ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α μπορεί να εκδηλωθεί ως διεισδυτική λοίμωξη, αρχικά με μη ειδικά συμπτώματα (πυρετό, γενική κόπωση, απώλεια όρεξης) και ειδικά στα παιδιά, μπορεί να έχει ταχεία εξέλιξη σε σοβαρή και απειλητική για τη ζωή. Η κλινική εικόνα ενός κρούσματος iGAS μπορεί να προβάλει ως βακτηριαιμία, πνευμονία, μόλυνση του δέρματος και των οστών, μηνιγγίτιδα, κυτταρίτιδα, οστεομυελίτιδα, νεκρωτική απονευρωσίτιδα, στρεπτοκοκκικό τοξικό shock κλπ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΟΔΥ: 22 νεκροί από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο εκ των οποίων 10 παιδιά"

Τραγωδία στον Βόλο: Πέθανε βρέφος μόλις 26 ημερών!

Αλλόφρονες οι γονείς του μετέφεραν με σπασμούς χθες το πρωϊ στο Νοσοκομείο του Βόλου το βρέφος, ένα αγοράκι,  και οι γιατροί διαπίστωσαν μετά από εξετάσεις πως το νεογνό δεν είχε κανένα παθολογικό πρόβλημα , καμία λοίμωξη, κανένα αίτιο που να δικαιολογεί την κλινική του εικόνα . 

Το μωρό διασωληνώθηκε και το απόγευμα “έσβησε” και διατάχθηκε νεκροψία , ώστε να διαπιστωθεί εάν είχε εκ γενετής καρδιακό νόσημα. 

Η νεκροψία θα αποδείξει τους λόγους θανάτου.

Οι γονείς βρίσκονται σε διαρκή ψυχολογική υποστήριξη στο Νοσοκομείο του Βόλου.

gegonota

Διαβάστε Περισσότερα » "Τραγωδία στον Βόλο: Πέθανε βρέφος μόλις 26 ημερών!"

Βία ανηλίκων: Στρατιές παιδιών έτοιμες για παραβατικές πράξεις – Μέσα σε ένα μήνα καταγράφηκαν 3.500 περιστατικά!

Τα περιστατικά βίας και παραβατικότητας από ανηλίκους είναι πλέον καθημερινά. Ξυλοδαρμοί, κλοπές, ακόμη και βιασμοί με δράστες αγόρια και κορίτσια φιγουράρουν στην επικαιρότητα σαν μια άκρως ανησυχητική κανονικότητα. 

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Κώστας Νούσης μίλησε σε ειδικούς και έψαξε τα βαθύτερα αίτια που τα παιδιά γίνονται ολοένα και πιο βίαια.

Η ανάγκη για επίδειξη δύναμης και ένταξης σε μία ομάδα που θα τους κάνει να δείχνουν άτρωτοι, δημιουργούν στρατιές ανήλικων παραβατών, με δράση που παραπέμπει σε εγκληματικές οργανώσεις.

«Μόνο τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, του 2023, καταγράφηκαν 3.500 παραβατικές συμπεριφορές ανηλίκων. Αυτές έχουν καταγραφεί, σκεφτείτε πόσες δεν έχουν καταγραφεί, γιατί δεν επενέβη η αστυνομία» αναφέρει η πρόεδρος Εφετών και Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Μαργαρίτα Στενιώτη.

Σύμφωνα με έρευνα σε πανελλαδικό επίπεδο, ένα στα τρία παιδιά, στην Ελλάδα, πέφτει θύμα σχολικού εκφοβισμού, ενώ ένας στους έξι αισθάνεται ότι το σχολικό περιβάλλον δεν τους μαθαίνει να μην εκφοβίζουν τους συμμαθητές τους.

Με τα στοιχεία να δείχνουν ότι τα περιστατικά βίας βρίσκονται στα προ πανδημίας επίπεδα, δεν συμβαίνει το ίδιο και με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της.

Η Έλενα Συρμάλη, εγκληματολόγος και πρόεδρος του Κέντεου Έρευνας και Μελέτης Ασφάλειας τονίζει: «Έχουμε πια άλλου είδους εγκλήματα. Δηλαδή θα δούμε ληστείες, θα δούμε βιασμούς και θα δούμε σοβαρές σωματικές βλάβες. (…) Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε μία διαφοροποίηση στην ποιότητα. Είναι πιο σκληρές οι πράξεις. Εμπεριέχουν περισσότερη βία».

«Υπάρχουν συμμορίες, πλέον, ανηλίκων. Οργανωμένες δηλαδή ομάδες δράσης ανηλίκων. (…) Δεν κατανοούν όμως τη βαρύτητα γιατί ο σκοπός τους είναι να εντυπωσιάσουν τους συνομηλίκους, τους φίλους τους. (…) Κάποια παιδιά φτάνουν δικαστήρια και είναι πάρα πολύ φοβισμένα» σημειώνει η κ. Μαργαρίτα Στενιώτη.

Ο ρόλος των αλλεπάλληλων κρίσεων

Αναζητώντας κάποιος τα αίτια της έντασης των περιστατικών βίας, θα πρέπει να ανατρέξει στις αλλεπάλληλες κρίσεις που έχει βιώσει η χώρα τα τελευταία 15 χρόνια.

«Ένα παιδί που είναι σήμερα 16 χρονών, θυμάται από το 2010, το 2011 από το 2009 ενδεχομένως. Αυτό σημαίνει πως ότι θυμάται είναι μόνο απειλή επικείμενων κακών. (…) Σε όλη αυτή την 15ετία στην Ελλάδα και οι γονείς και τα παιδιά νιώσαμε σε ένα βαθμό τουλάχιστον, αρκετοί από εμάς, ότι χάνουμε τον έλεγχο της ζωής μας, ότι τα πράγμα ξεφεύγει από τον δικό μας έλεγχο και αυτό ξέρουμε ότι κάνει τον άνθρωπο να φοβάται και ένας φοβισμένος άνθρωπος επιτίθεται» λέει ο Γιώργος Νικολαϊδης, ψυχιάτρος και Διευθυντής διεύθυνσης ψυχικής υγείας και κοινωνικής πρόνοιας Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού.

Οι σημερινοί έφηβοι έχουν γίνει πιο ευρηματικοί στον τρόπο δράσης τους, ενώ οι επιθέσεις έχουν εξαπλωθεί και στις πιο εύπορες περιοχές.

«Το γεγονός ότι πια στην Ελλάδα τέτοια φαινόμενα υπάρχουν και σε μικροαστικές περιοχές ή και σε περιοχές της ανώτερης μικροαστικής τάξεις, θα πρέπει να το καταλάβουμε σε σχέση και με την έλλειψη αντικειμενικών προοπτικών που βιώνει η ελληνική νεολαία» συνεχίζει ο ψυχίατρος.

«Ακροβατώντας» μεταξύ φυσικού και ψηφιακού κόσμου

Ανήλικοι οι οποίοι επιζητούν αναγνώριση, αναρτούν τα κατορθώματά τους στην «τροπαιοθήκη» που ονομάζεται social media.

«Ζούμε μία συνένωση φυσικού και ψηφιακού κόσμου. Εκεί λίγο τα όρια μπερδεύονται» αναφέρει χαρακτησριστικά η κ. Συρμάλη.

«H επίδειξη μέσω των κοινωνικών δικτύων ή οποιουδήποτε άλλου μέσου – γιατί για μέσο πρόκειται – είναι προφανώς μία τελετουργία για να επιτελεστεί το ανήκειν σε μία παραβατική ομάδα. (…) Αν δεν την επιδείξω αυτή την άσκηση βίας στην κοινότητα, γύρω μου, είτε με φυσικό τρόπο, να μαζευτούν τα παιδιά και να με βλέπουν να βαράω, είτε ανεβάζοντας ένα βίντεο από την πράξη που έγινε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αφού υπάρχει πια η τεχνική ευκολία για να το κάνω, αν δεν γίνει αυτό, είναι σαν να μην κάνω τη μισή εκφοβιστική βία» εξηγεί ο κ. Νικολαΐδης.

Τα αγόρια δεν αποτελούν τον κανόνα μελών παραβατικής ομάδας, ενώ σύμφωνα με τους ειδικούς, η στάση του παιδιού στις σχολικές υποχρεώσεις, θα μπορούσε να αποτελέσει «καμπανάκι» για τους γονείς.

«Βλέπουμε τα τελευταία χρόνια τα κορίτσια προσπαθούν να έχουν ένα κομμάτι της πίτας της παραβατικότητας. (…) Η σχολική αποτυχία, τα πολλά σκασιαρχία, αυτό το προφίλ ενός παιδιού μπορεί να αποτελέσει παράγοντα που ίσως οδηγήσει στην παραβατικότητα ανηλίκων» υποστηρίζει η κ. Συρμάλη.

Οι ειδικοί αναγνωρίζουν ότι κανένας δεν γεννιέται παραβάτης, αλλά γίνεται. Αυτό που πρέπει να προλάβουμε, είναι η διαδρομή προς το «γίνεται»

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Βία ανηλίκων: Στρατιές παιδιών έτοιμες για παραβατικές πράξεις – Μέσα σε ένα μήνα καταγράφηκαν 3.500 περιστατικά!"

Τρίκαλα: Αγρότες απέκλεισαν συμβολικά για μισή ώρα την Εθνική Οδό Τρικάλων - Λάρισας

Σε αποκλεισμό της εθνικής οδού Τρικάλων - Λάρισας, στο ύψος του Ζάρκου, για περίπου μισή ώρα, προχώρησαν σήμερα το μεσημέρι αγρότες των Τρικάλων, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Τρικάλων «Η Άνοιξη».

Ο αποκλεισμός έγινε χωρίς τρακτέρ και μηχανήματα, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε στη συγκέντρωση ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λάμπρος Τσέκας.



Μεταξύ άλλων, μίλησε για άμεσες αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς χωρίς όρους και προϋποθέσεις με απευθείας κρατική αρωγή βάση των εκτιμήσεων του ΕΛΓΑ σε ζώα, παραγωγές που πλημμύρισαν, άμεση αποκατάσταση των κατεστραμμένων κατοικιών, όπως και μείωση του κόστους παραγωγής, κά.

larisa_trakter

«Εισβάλουν» στο κέντρο της Λάρισας τα τρακτέρ

Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών Λάρισας που την Κυριακή θα «εισβάλουν» στην πόλη με τα τρακτέρ τους από έξι εισόδους. Μετά από σύσκεψη που έγινε το απόγευμα της Πέμπτης στο Πολιτιστικό Κέντρο της Νίκαιας, οι αγρότες αποφάσισαν να μετακινήσουν τα οχήματά τους την Κυριακή στην Κεντρική Πλατεία της Λάρισας και τη Δευτέρα να ενισχύσουν το μπλόκο που έχει στηθεί στον κόμβο του Πλατυκάμπου.

Οι αγρότες έχουν δώσει το σήμα εκκίνησης στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής με σκοπό τα τρακτέρ να βρεθούν στην Κεντρική Πλατεία. Εκεί θα συγκεντρωθούν και σε διάταξη, θα υπάρχει στοίχισή τους μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Τρίκαλα: Αγρότες απέκλεισαν συμβολικά για μισή ώρα την Εθνική Οδό Τρικάλων - Λάρισας"

Η Ταϊβάν έχει περικυκλωθεί από κινεζικά πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη

Ανησυχία επικρατεί στην Ταϊβάν, καθώς στην περιοχή βρίσκονται 33 κινεζικά στρατιωτικά αεροσκάφη και επτά πολεμικά πλοία με τον αριθμό τους να είναι ο υψηλότερος μετά τις προεδρικές εκλογές της 13ης Ιανουαρίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα το ταϊβανέζικο υπουργείο Άμυνας.

Επίσης εντοπίστηκαν δύο κινεζικά αερόστατα πάνω από το στενό της Ταϊβάν, σύμφωνα με καταμέτρηση έως σήμερα το πρωί στις 06.00 τοπική ώρα (μεσάνυχτα Παρασκευής προς Σάββατο, ώρα Ελλάδας).

Από τα αεροσκάφη, σύμφωνα με το υπουργείο, τα 13 διέσχισαν τη διάμεση γραμμή στο Στενό της Ταϊβάν –ένα ανεπίσημο όριο μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν, το οποίο το Πεκίνο δεν αναγνωρίζει.

Οι ψηφοφόροι της Ταϊβάν εξέλεξαν στην προεδρία τον Λάι Τσινγκ-τε από το Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα (DPP), που υποσχέθηκε να προστατεύσει το έδαφος από τις «απειλές και τον εκφοβισμό» του Πεκίνου.

Η Κίνα, που θεωρεί την Ταϊβάν επαρχία της και έχει στόχο την επανένωσή της με το νησί, ακόμη και με τη βία αν χρειαστεί, χαρακτηρίζει τον Λάι επικίνδυνο αυτονομιστή και έχει απειλήσει τους υποστηρικτές του με ολέθριες συνέπειες.

Η Κίνα στέλνει στρατιωτικά αεροσκάφη στην περιοχή σχεδόν σε καθημερινή βάση.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Ταϊβάν έχει περικυκλωθεί από κινεζικά πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη"

Μεσανατολικό: Το πλήρωμα προσπαθεί να θέσει υπό έλεγχο την πυρκαγιά σε δεξαμενόπλοιο που επλήγη από πύραυλο στον Κόλπο του Άντεν

Στο δεξαμενόπλοιο Marlin Luanda ξέσπασε πυρκαγιά αλλά δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι ή τραυματισμοί μετά το πλήγμα που δέχθηκε το σκάφος από αντιπλοϊκό πύραυλο των Χούθι χθες (26/1) στον Κόλπο του Άντεν, όπως ανακοίνωσαν ο οίκος εμπορίας εμπορευμάτων Trafigura και ο αμερικανικός στρατός.

«Χρησιμοποιείται ο εξοπλισμός πυρόσβεσης του πλοίου για την καταστολή και τον έλεγχο της πυρκαγιάς που ξέσπασε σε μια δεξαμενή φορτίου στη δεξιά πλευρά», ανέφερε η εταιρία Trafigura σε ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι βρίσκεται σε επαφή με το δεξαμενόπλοιο.

Ο αμερικανικός στρατός είχε δηλώσει νωρίτερα ότι ένα πλοίο του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού και άλλα σκάφη παρείχαν βοήθεια μετά το πλήγμα που δέχθηκε το Marlin Luanda από αντιπλοϊκό πύραυλο των Χούθι.

Το Marlin Luanda, υπό σημαία Νήσων Μάρσαλ, εξέπεμψε σήμα κινδύνου και ανέφερε ζημιές, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα στην πλατφόρμα Χ το διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (U.S. Central Command/CENTCOM).

Περίπου οκτώ ώρες αργότερα, ο αμερικανικός στρατός κατέστρεψε αντιπλοϊκό πύραυλο των Χούθι που είχε στόχο την Ερυθρά Θάλασσα και ήταν έτοιμος για εκτόξευση, σύμφωνα με την CENTCOM. Ο πύραυλος «συνιστούσε άμεση απειλή για τα εμπορικά σκάφη και τα σκάφη του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Οι προσκείμενοι στο Ιράν αντάρτες Χούθι της Υεμένης έχουν εξαπολύσει επιθέσεις με drones που φέρουν εκρηκτικά και πυραύλους από τις 19 Νοεμβρίου, ως απάντηση στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Μασίρα των Χούθι μετέδωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο εξαπέλυσαν δύο αεροπορικές επιθέσεις που είχαν στόχο το λιμάνι Ρας Ίσα στην επαρχία Χοντέιντα της Υεμένης. Δεν ήταν σαφές εάν επρόκειτο για το πλήγμα που ανέφερε η CENTCOM.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Μεσανατολικό: Το πλήρωμα προσπαθεί να θέσει υπό έλεγχο την πυρκαγιά σε δεξαμενόπλοιο που επλήγη από πύραυλο στον Κόλπο του Άντεν"

Κούγιας: Οι έντονοι χαρακτηρισμοί της εισαγγελέως προς την Ρούλα Πισπιρίγκου είναι απαγορευτικοί

Τους έντονους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποίησε η εισαγγελέας στην αγόρευση της κατά της Ρούλας Πισπιρίγκου σχολίασε ο συνήγορος υπεράσπισης, Αλέξης Κούγιας μιλώντας στο MEGA.

«Είναι απόλυτη η θέση μου και θα την επαναλάβω. Μου έκανε εντύπωση η αγόρευση της εισαγγελέως, που δεν κατέθεσε ούτε μία λέξη από αυτά που είπε στο δικαστήριο, γραπτώς. Δεν θα μπορούσε να είναι δικαστική απόφαση αυτό που είπε η εισαγγελέας. Δεν είχε νομική υπόσταση η αγόρευσή της. γι΄αυτό και την χαρακτήρισα ότι είναι “συζήτηση εκπομπής lifestyle”. Δεν είναι δικαστική απόφαση, δεν ήθελα να υποτιμήσω κανέναν. Οι συνεργάτες μου μου έστελναν μηνύματα γι΄αυτά που έλεγε η εισαγγελέας, γιατί ήμουν σε διπλανή δίκη, και πραγματικά τα λεγόμενά της στερούνταν επιχειρημάτων και νομικής υπαγωγής. Η πρότασή της ήταν 8ωρη. Η δική μου πρόταση θα είναι γραμμένη και δε θα σας πω πόσο θα διαρκέσει», είπε αρχικά.

«Εδώ έχουμε μια προφορική αγόρευση, με έντονους χαρακτηρισμούς, και αυτό που είπε η εισαγγελέας ότι η Τζωρτζίνα είχε την ατυχία να είναι μητέρα της η κατηγορούμενη, απαγορεύεται ρητώς. Θα μπορούσε η κατηγορούμενη να της κάνει μήνυση και αγωγή, γιατί από τις 11/4/21-29/1/2022 είχε ένα τετραπληγικό κοριτσάκι από το πρωί μέχρι το βράδυ στην αγκαλιά της, είτε ήταν στην κλινική είτε όχι, ή με μηχανήματα ή όχι. Η γυναίκα αυτή ήταν συνέχεια μ το παιδί εν αντιθέσει με τον κ. Δασκαλάκη που δεν ερχόταν ούτε στα ρεπό του, δεν κοιμήθηκε μία μέρα στο νοσοκομείο», σχολίασε στη συνέχεια ο κ. Κούγιας.

«Το δικαστήριο δεν ασχολήθηκε με τις ιατρικές γνωματεύσεις αλλά με μηνύματα μεταξύ του ζευγαριού»

«Η εισαγγελέας ξέχασε κάτι: στους θανάτους των δυο άλλων παιδιών, η επιχειρηματολογία της εισαγγελέως που χρησιμοποίησε μόνο ένα μήνυμα, το μήνυμα του Μάνου προς την κατηγορούμενη ότι “τι θα γίνει κάθε φορά που θα έχουμε προβλήματα θα έχουμε και μία απώλεια”, τότε, το ζευγάρι δεν ήταν απλώς μαζί, υπήρχε λατρεία μεταξύ τους. Αυτή η χρήση του μηνύματος έγινε σκοπίμως. Αυτό που θα ισχυριστώ εγώ θα το δώσω στους ενόρκους και στους δικαστές και στους δημοσιογράφους για να ξέρουν όλοι τι θα ισχυριστώ. Η εισαγγελέας πιθανώς λόγω οκνηρίας δεν ασχολήθηκε καθόλου με το κύριο μέρος της υπόθεσης, τις ιατρικές γνωματεύσεις. Ούτε το δικαστήριο ασχολήθηκε. Δεν μου επέτρεψαν να εξετάσω κάποιους μάρτυρες και να τους επαναφέρει, καθώς όταν τους εξέταζε η πρόεδρος δεν ήμουν παρών στην αίθουσα», υπογράμμισε ο κ. Κούγιας.

Και συνέχισε: «Η κ. εισαγγελέας δεν ασχολήθηκε με το κύριο μέρος της υπόθεσης, με τα επιστημονικά δεδομένα, και επίσης φαίνεται πως δεν έχει την ικανότητα να συνθέσει αυτά τα οποία απεδείχθησαν στο δικαστήριο όπως απεδείχθη με την πρότασή της. Θα ζητήσω να καταθέσει γραπτώς την πρότασή της η εισαγγελέας και μετά θα αγορεύσω».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κούγιας: Οι έντονοι χαρακτηρισμοί της εισαγγελέως προς την Ρούλα Πισπιρίγκου είναι απαγορευτικοί"

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού εξέδωσε η ΕΜΥ – Αισθητή πτώση της θερμοκρασίας και χιονοπτώσεις

Βαθμιαία επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός σε δύο δόσεις, με την πρώτη την Κυριακή (28-01-24) και τη δεύτερη από το μεσημέρι της Δευτέρας (29-01-24) και την Τρίτη (30-01-24), σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, με τα φαινόμενα να είναι εντονότερα στη δεύτερη.

Κύρια χαρακτηριστικά θα είναι η αισθητή πτώση της θερμοκρασίας κατά την διάρκεια του τριημέρου Κυριακής – Τρίτης (της τάξεως των 10 βαθμών Κελσίου) και οι χιονοπτώσεις κυρίως στα ανατολικά προσήνεμα της χώρας από το ύψος της Θεσσαλίας και νοτιότερα.

Παράλληλα, θα επικρατήσουν θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο και θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες, κυρίως στα νότια θαλάσσια-παραθαλάσσια τμήματα.

Πιο αναλυτικά:

Α. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν:

α) Από τις πρωινές ώρες της Κυριακής (28-01-24) στα ορεινά της Μακεδονίας και της Θράκης, της Θεσσαλίας, της κεντρικής και ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας και της Πελοποννήσου ενώ τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες θα χιονίσει και σε ορεινές περιοχές της Κρήτης.

β) Από τις πρωινές ώρες της Δευτέρας (29-01-24) οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν ακόμα και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της Μακεδονίας και της Θράκης, από αργά το απόγευμα όμως θα εξασθενήσουν. Αντιθέτως, ένταση των χιονοπτώσεων προβλέπεται μετά το μεσημέρι της Δευτέρας στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και στα βόρεια και ανατολικά τμήματα της Πελοποννήσου. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και στα νησιά του Αιγαίου (στα ορεινά) καθώς και σε ορεινές – ημιορεινές περιοχές της Κρήτης.

Ειδικότερα για την Αττική προβλέπεται ένταση των χιονοπτώσεων από το απόγευμα της Δευτέρας (29-01-24) στα ορεινά και ημιορεινά καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο από το βράδυ.

γ) Την Τρίτη (30-01-24) οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν ακόμα και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, τις Σποράδες, τις βόρειες και ανατολικές περιοχές της Πελοποννήσου καθώς και στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές των νησιών του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, των Κυκλάδων και της Κρήτης.

δ) Την Τετάρτη οι χιονοπτώσεις βαθμιαία θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα ορεινά – ημιορεινά της Κρήτης.

Β. Θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι 8 με 9 και τοπικά 10 μποφόρ θα πνέουν:

α) Από τις πρωινές ώρες της Τρίτης (30-01-24) αρχικά στο βόρειο και βαθμιαία στο κεντρικό και το νότιο Αιγαίο.

β) Την Τετάρτη (31-01-24) οι θυελλώδεις βοριάδες θα διατηρηθούν στο Αιγαίο αλλά από τις προμεσημβρινές ώρες στα βόρεια θα περιοριστούν στα 8 μποφόρ και βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Γ. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται από την δεύτερη διαταραχή (από το μεσημέρι της Δευτέρας (29-01-24) έως και την Τρίτη(30-01-24)) κυρίως στις Σποράδες, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού εξέδωσε η ΕΜΥ – Αισθητή πτώση της θερμοκρασίας και χιονοπτώσεις"

Ρέθυμνο: Διευθύντρια μήνυσε 7 μαθητές που έκαναν κατάληψη

Ένα πρωτοφανές γεγονός σημειώθηκε στο Ρέθυμνο, όταν διευθύντρια του Γενικού Γυμνασίου Επισκοπής υπέβαλε μήνυση κατά  7 μαθητών του σχολείου, οι οποίοι έκαναν κατάληψη.

Πιο συγκεκριμένα, οι μαθητές τοποθέτησαν αλυσίδα στην είσοδο του προαυλίου του σχολείου, και δεν επέτρεπαν την είσοδο στους μαθητές και στους καθηγητές.

Σημειώνεται πως συνελήφθησαν 6 γονείς για παραμέληση εποπτείας ανηλίκων και διατάραξη οικιακής ειρήνης.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρέθυμνο: Διευθύντρια μήνυσε 7 μαθητές που έκαναν κατάληψη"

Προκαταρκτική για το πρόβλημα των αδέσποτων από την Εισαγγελία Βόλου

Οι επιθέσεις αδέσποτων το τελευταίο χρονικό διάστημα σε Βόλο, Αλμυρό και Βελεστίνο και μάλιστα σε μαθητές που πήγαιναν στο σχολείο τους οδήγησαν την Εισαγγελία του Βόλου να δώσει εντολή για προκαταρκτική έρευνα για το πρόβλημα των αδέσποτων .

Συγκεκριμένα, χθες δόθηκε εντολή για νέα προκαταρκτική, μετά τα κρούσματα στο Γυμνάσιο – Γενικό Λύκειο Βελεστίνου, μετά την επίθεση μαθητή την ώρα που πήγαινε με το ποδήλατό του στο σχολείο του στο Φυτόκου, μετά από επίθεση άλλου μαθητή που πήγαινε στο σχολείο του στην Ν. Ιωνία Βόλου, στην οδό Παύλου Μελά με θύμα έναν ηλικιωμένο που και αυτός κατέληξε στο νοσοκομείο όπως και οι μαθητές, αλλά και στην οδό Ερμού σύμφωνα με καταγγελίες πολιτών ότι αγέλη επιτίθεται σε διερχόμενους πολίτες.

Παράλληλα έντονες είναι οι διαμαρτυρίες πολιτών του Αλμυρού, καθώς η περιοχή έχει δεκάδες αδέσποτα, πρόβλημα που είναι γνωστό και που σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του δήμου Αλμυρού έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για τη δημιουργία καταφυγίου των αδέσποτων ζώων, όπως ορίζει ο νόμος.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Προκαταρκτική για το πρόβλημα των αδέσποτων από την Εισαγγελία Βόλου"

Η επιστολή του Άντονι Μπλίνκεν στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τα F-35 – Πώς διαμορφώνεται όλο το πακέτο

Περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με το πρόγραμμα των F-35 και την αγορά 20 υπερσύγχρονων μαχητικών πέμπτης γενιάς, αλλά και την πλήρη περιγραφή του δωρεάν πακέτου προς την χώρα μας από τις ΗΠΑ περιγράφει στην επιστολή του προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μπλίνκεν κάνει λόγο για στενή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ και τονίζει πως αυτή είναι απαραίτητη προκειμένου να προαχθεί η διεθνής ειρήνη και ασφάλεια, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη συνέχιση της τάξης που βασίζεται σε κανόνες.

Στο ίδιο πλαίσιο ο Αμερικανός ΥΠΕΞ αναφέρει χαρακτηριστικά πως η ελληνοαμερικανική συνεργασία επεκτείνεται σε έξι άξονες. Μεταξύ αυτών λεπτομέρειες για τα F-35 και το δωρεάν πακέτο στρατιωτικού εξοπλισμού. Παράλληλα ό,τι δίνεται από τις ΗΠΑ ως EDA (Excess Defence Articles), δηλαδή από το αμυντικό απόθεμα είναι, είτε δωρεάν είτε με συμβολικό αντίτιμο.

Συγκεκριμένα αναφέρει πως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει ήδη ενημερώσει το Κογκρέσο για τις ακόλουθες προτεινόμενες μεταφορές επιχορηγήσεων υπέρβασης αμυντικών ειδών (EDA) προς την Ελλάδα:

– Δύο αεροσκάφη EDA C-130H,

– Δέκα κινητήρες EDA για αεροσκάφη P-3 και

– 60 οχήματα μάχης πεζικού Bradley ως EDA (Excess Defence Articles).

Αντίστοιχα σημειώνει πως θα υποβληθούν προς κοινοποίηση στο Κογκρέσο τα ακόλουθα προς μεταφορά στην Ελλάδα:

– Μέχρι 40 νέα αεροσκάφη F-35 μέσω Στρατιωτικών Πωλήσεων Εξωτερικού,

– Τρία πλοία κλάσης Protector ως EDA- και

– Διάφορα φορτηγά και ρυμουλκούμενα ως EDA.

Ο κ. Μπλίνκεν τονίζει πως «η Ελλάδα έχει κάνει αξιοσημείωτα βήματα για τον εκσυγχρονισμό των αμυντικών της δυνατοτήτων. Ανυπομονώ να αυξήσουμε τη συνεργασία μας και να αναπτύξουμε μια πιο ισχυρή στρατηγική σχέση μεταξύ των ενόπλων μας δυνάμεων».

Αναλυτικά το περιεχόμενο της επιστολής στα ελληνικά:

«Προς την Εξοχότητά του

Κυριάκο Μητσοτάκη

Πρωθυπουργό της Ελληνικής Δημοκρατίας

Αθήνα

Αγαπητέ κ. Πρωθυπουργέ,

Η παραχώρηση αμυντικού υλικού στους συμμάχους μας στο NATO αποτελεί θεμελιώδες συστατικό των προσπαθειών μας για να τονώσουμε την ευρωπαϊκή ασφάλεια και να ενισχύσουμε τις συλλογικές αποτρεπτικές και αμυντικές δυνατότητες της Συμμαχίας. Προς αυτόν τον σκοπό, έχουμε επιδιώξει να συνεργαστούμε στενά με την Ελλάδα ώστε να προωθήσουμε τα κοινά συμφέροντά μας και τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, που είναι ζωτικής σημασίας για τη συνέχιση της διεθνούς τάξης που εδράζεται σε κανόνες. Αυτή η ισχυρή διμερής σχέση συνιστά απόδειξη των σταθερών δεσμών ανάμεσα στα έθνη μας, και με ενθαρρύνει η πρόοδος που έχουμε επιτελέσει μαζί στο πλαίσιο της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας ΗΠΑ – Ελλάδας ώστε να διατηρήσουμε ισχυρά, ικανά και διαλειτουργικά στρατεύματα.

Υπό την αίρεση ικανοποίησης όλων των σχετικών νομικών προαπαιτούμενων, περιλαμβανομένης της γνωστοποίησης στο Κογκρέσο, προτιθέμεθα να διευρύνουμε τη εταιρική συνεργασία μας σε θέματα ασφάλειας ως εξής:

Πρώτον, στις 27 Σεπτεμβρίου 2022 ολοκληρώθηκε η διαδικασία γνωστοποίησης στο Κογκρέσο όσον αφορά επιχορήγηση ύψους 30 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ελλάδα για αμυντικές προμήθειες, με τη διαδικασία της Χρηματοδότησης Ξένων Ενόπλων Δυνάμεων (Foreign Military Financing, FMF), προκειμένου να ενθαρρυνθεί κρίσιμη στήριξη προς την Ουκρανία. Στις 24 Οκτωβρίου 2023 οι Ηνωμένες Πολιτείες υπολόγισαν για την Ελλάδα επιπλέον 30 εκατομμύρια δολάρια με τη διαδικασία της FMF, ώστε να ενθαρρύνουν περαιτέρω δωρεές.

Δεύτερον, έχουμε ήδη γνωστοποιήσει στο Κογκρέσο τις παρακάτω προτεινόμενες δωρεάν παραχωρήσεις στην Ελλάδα, με το πρόγραμμα του Πλεονάζοντος Αμυντικού Υλικού (Excess Defense Articles, EDA):

– Δύο αεροσκάφη C-130H, Πλεονάζοντα Αμυντικά Υλικά,

– Δέκα κινητήρες για αεροσκάφη P-3, Πλεονάζοντα Αμυντικά Υλικά και

– 60 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης Bradley, ως Πλεονάζοντα Αμυντικά Υλικά.

Τρίτον, θα υποβάλουμε για γνωστοποίηση στο Κογκρέσο τα ακόλουθα, προς παραχώρηση στην Ελλάδα:

– Έως 40 νέα αεροσκάφη F-35 μέσω Στρατιωτικών Πωλήσεων Εξωτερικού,

– Τρία πλοία κλάσης Protector, ως Πλεονάζοντα Αμυντικά Υλικά και

– Διάφορα φορτηγά οχήματα και ρυμουλκούμενα, ως Πλεονάζοντα Αμυντικά Υλικά.

Τέταρτον, θα υποβάλουμε στο Κογκρέσο νομοθετική πρόταση για τη παραχώρηση πλοίων, με αίτημα να παράσχει την απαραίτητη νομική εξουσιοδότηση για τη μεταφορά στην Ελλάδα έως και τεσσάρων φρεγατών τύπου LCS, με τη διαδικασία του Πλεονάζοντος Αμυντικού Υλικού.

Πέμπτον, συνεχίζουμε να ενδιαφερόμαστε για τις αμυντικές δυνατότητες που η Ελλάδα θα μπορούσε να μεταβιβάσει ή να πουλήσει στην Ουκρανία. Εάν αυτές οι δυνατότητες ενδιαφέρουν την Ουκρανία, και εκκρεμούσας της αξιολόγησης της κατάστασης και της αξίας τους από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, μπορούμε να διερευνήσουμε ευκαιρίες για πιθανή πρόσθετη Χρηματοδότηση Ξένων Ενόπλων Δυνάμεων ύψους μέχρι 200 εκατομμυρίων δολαρίων για την Ελλάδα.

Έκτον, θα δώσω προτεραιότητα στην Ελλάδα ώστε να παραλάβει πλεονάζοντα οχήματα  Ανθεκτικά σε Νάρκες, Προστατευμένα από Ενέδρες, όταν αυτά καταστούν διαθέσιμα κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους και θα εξετάσω τις ελληνικές ανάγκες σε περίπτωση που καταστούν διαθέσιμα αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού τύπου KC-135. Εκτός από τα C-130H, το Υπουργείο Άμυνας εργάζεται για την παροχή δεδομένων σχετικά με τις τιμές και τη διαθεσιμότητα για την αγορά νέων C-130J από την Ελλάδα.

Η Ελλάδα έχει κάνει αξιοσημείωτα βήματα προόδου για τον εκσυγχρονισμό των αμυντικών της δυνατοτήτων. Προσβλέπω στην ενίσχυση της συνεργασίας μας και στην ανάπτυξη μιας πιο ισχυρής στρατηγικής σχέσης μεταξύ των ενόπλων δυνάμεών μας.

Με εκτίμηση, 

Antony Blinken».

Μητσοτάκης: Η πατρίδα θωρακίζεται χωρίς να επιβαρύνεται ο Έλληνας πολίτης

Για «μία σημαντική ημέρα για την εθνική μας άμυνα και για την ελληνική διπλωματία» έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι «η πατρίδα θωρακίζεται» και πώς κάτι τέτοιο γίνεται «χωρίς να επιβαρύνεται ο Έλληνας πολίτης».

Αναλυτικά ολόκληρη η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη:

«Σήμερα είναι μία σημαντική ημέρα για την εθνική μας άμυνα και για την ελληνική διπλωματία. Γιατί, με βάση επιστολή που έλαβα από τον Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Antony Blinken, αναδεικνύεται και επισφραγίζεται το στρατηγικό βάθος των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.

Με αυτήν, η Ελλάδα τίθεται και επισήμως στην τροχιά απόκτησης έως και 40 μαχητικών αεροσκαφών τελευταίας γενιάς F-35. Ταυτόχρονα, όμως, αποκτά και εντελώς δωρεάν ένα πολύ μεγάλο πακέτο εξοπλισμών που ενισχύουν καθοριστικά και τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και το Ελληνικό Λιμενικό.

Πρόκειται για φρεγάτες, για μεταγωγικά C-130, για θωρακισμένα άρματα μάχης και οχήματα, αλλά και για πολλά ακόμη στοιχεία αμυντικού υλικού, τα οποία η χώρα μας εξασφάλισε ύστερα από το αίτημα που είχα διατυπώσει, τον Μάιο του 2022, προσωπικά στον Πρόεδρο Biden.

Η πατρίδα θωρακίζεται, έτσι, διπλά: απ’ τη μία πλευρά η αποτρεπτική της ισχύς μεγεθύνεται σε γη, σε αέρα και σε θάλασσα. Ενώ, από την άλλη, δεν επιβαρύνεται ο Έλληνας φορολογούμενος, καθώς αυτό το πακέτο θα διατεθεί δωρεάν, από τα αμερικανικά αποθέματα.

Είναι το αποτέλεσμα μιας μεθοδικής, αθόρυβης και μακράς προσπάθειας, που συνδύασε τη συμμαχική συνέπεια της Ελλάδας στα διεθνή μέτωπα με την προώθηση των εθνικών της συμφερόντων. Αποτέλεσμα το οποίο εδραιώνει, παράλληλα, τη δυναμική και αυτοτελή ελληνοαμερικανική στρατηγική σχέση.

Γιατί η σημερινή εξέλιξη δικαιώνει την ενεργή διπλωματία της αξιοπιστίας που ακολουθούμε παντού τα τελευταία χρόνια: από τον πόλεμο στην Ουκρανία, τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, μέχρι την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και το δράμα της Μέσης Ανατολής.

Με καθαρές θέσεις και με πρωτοβουλίες στα μεγάλα ζητήματα, η Ελλάδα ασκεί, πλέον, ενεργό ρόλο στον Δυτικό κόσμο. Κάτι που της αναγνωρίζουν εταίροι και σύμμαχοι, βλέποντας στη χώρα μας έναν σταθερό συμπαραστάτη, έναν έμπιστο συνομιλητή αλλά και έναν αναγκαίο συνοδοιπόρο και συνεργάτη.

Σε μία εποχή αβεβαιότητας, λοιπόν, η πατρίδα μας επιβεβαιώνει ότι στέκει με σοβαρότητα και γεωπολιτική ωριμότητα στον παγκόσμιο χάρτη. Ενώ, την ίδια ώρα, υπηρετεί τα εθνικά της δίκαια, θωρακίζοντας την άμυνά της. Στον δρόμο της σταθερότητας και της ειρήνης, πάντα με υπερηφάνεια και εθνική αυτοπεποίθηση».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Η επιστολή του Άντονι Μπλίνκεν στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τα F-35 – Πώς διαμορφώνεται όλο το πακέτο"

Ζευγάρι Ρομά ξάφριζε Σούπερ Μάρκετ σε’ όλη τη χώρα – Συνελλήφθησαν στην Καλαμάτα

Εξιχνιάστηκαν, ύστερα από μεθοδική έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας, 15 περιπτώσεις κλοπών σε καταστήματα-σουπερμάρκετ, σε διάφορες περιοχές της Επικράτειας.

Για τις υποθέσεις αυτές, κατηγορούνται -2- ημεδαποί Ρομά κάτοικοι Ζεφυρίου Αττικής, ένας 36χρονος και μια 38χρονη,αντίστοιχα, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση και για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών, ενώ αυτή περιλαμβάνει και άγνωστους συνεργούς τους.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της εμπεριστατωμένης αστυνομικής διερεύνησης, που διεξήχθη από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Καλαμάτας, αξιοποιώντας κατάλληλα και συνδυαστικά στοιχεία, αλλά και αποτελέσματα φυσικών και τεχνικών μεθόδων, προέκυψε ότι το ζευγάρι των Ρομά, κατά το χρονικό διάστημα από την 14.10.2023 έως και την 15.1.2024, μετέβαιναν σε καταστήματα-σουπερμάρκετ, σε διάφορες περιοχές της Επικράτειας, όπως η Κορινθία, Θήβα, Λειβαδιά, Χαλκίδα, Ρίο,Αττική και τελευταία στις 15 Ιανουαρίου στην Καλαμάτα, όπου προσποιούμενοι τους πελάτες, τοποθετούσαν διάφορα προϊόντα σε καρότσια και στη συνέχεια αποχωρούσαν δίχως να καταβάλουν το ανάλογο χρηματικό αντίτιμο.

Συγκεκριμένα, είχαν διαπράξει συνολικά -15- περιπτώσεις κλοπών, αποκομίζοντας από την εγκληματική τους δράση παράνομο περιουσιακό όφελος, που ξεπερνά τις -13.300- ευρώ.

Η σχηματισθείσα δικογραφία υποβλήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καλαμάτας, ενώ η προανάκριση συνεχίζεται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας, για την εξακρίβωση της τυχόν συμμετοχής τους σε διάπραξη παρόμοιων αδικημάτων και την ταυτοποίηση των αγνώστων συνεργών τους.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ζευγάρι Ρομά ξάφριζε Σούπερ Μάρκετ σε’ όλη τη χώρα – Συνελλήφθησαν στην Καλαμάτα"

Αποκλειστικό «L&O»: Περιπετειώδης καταδίωξη στη Γλυφάδα μετά από ληστεία σε πρακτορείο ΟΠΑΠ – Τραυματίστηκε αστυνομικός!

Περιπετειώδης καταδίωξη στη Γλυφάδα σημειώθηκε έπειτα από ληστεία σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του  «Law & Order».

Ληστές εισέβαλαν λίγο μετά τις δώδεκα τα μεσάνυχτα σε πρακτορείο ΟΠΑΠ που βρίσκεται στην οδό Γούναρη. Οι κακοποιοί με ένα πιστόλι ρέπλικα απείλησαν τον υπάλληλο και άρπαξαν πάνω από 700 ευρώ από το ταμείο.

Αμέσως μετά επιβιβάστηκαν σε αυτοκίνητο και τράπηκαν σε φυγή. Αστυνομικοί όμως τους εντόπισαν και ξεκίνησε μια τρελή καταδίωξη στη Γλυφάδα.

Τελικά το πλήρωμα του περιπολικού κατάφερε να ακινητοποιήσει το όχημα. Οι δράστες βρήκαν από το αυτοκίνητο και επιχείρησαν να  διαφύγουν με τα πόδια.

Ακολούθησε συμπλοκή κατά τη διάρκεια της οποίας τραυματίσθηκε ελαφρά ένας αστυνομικός. Τελικά συνελήφθησαν και οι δυο ληστές οι οποίοι οδηγήθηκαν στο αστυνομικό Τμήμα της Γλυφάδας.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Αποκλειστικό «L&O»: Περιπετειώδης καταδίωξη στη Γλυφάδα μετά από ληστεία σε πρακτορείο ΟΠΑΠ – Τραυματίστηκε αστυνομικός!"

Μητσοτάκης για τα F-35: Η Πατρίδα θωρακίζεται - Δωρεάν από τις ΗΠΑ και μεγάλο εξοπλιστικό πακέτο

Ως σημαντική ημέρα για την εθνική μας άμυνα και την ελληνική διπλωματία χαρακτήρισε την σημερινή, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε δήλωσή του επ’ αφορμής της έγκρισης της συμμετοχής της Ελλάδας στο πρόγραμμα των F-35 και την επακόλουθη αγορά από την χώρα μας 20+20 υπερσύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός που έλαβε την επιστολή από τον Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Άντονι Μπλίνεκν τονίζει ότι έτσι «αναδεικνύεται και επισφραγίζεται το στρατηγικό βάθος των ελληνοαμερικανικών σχέσεων» και σημειώνει: «Με αυτήν, η Ελλάδα τίθεται και επισήμως στην τροχιά απόκτησης έως και 40 μαχητικών αεροσκαφών τελευταίας γενιάς F-35».

Δείτε βίντεο:



Όπως επίσης σημειώνει ο πρωθυπουργός, «ταυτόχρονα, όμως, αποκτά και εντελώς δωρεάν ένα πολύ μεγάλο πακέτο εξοπλισμών που ενισχύουν καθοριστικά και τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και το Ελληνικό Λιμενικό. Πρόκειται για φρεγάτες, για μεταγωγικά C-130, για θωρακισμένα άρματα μάχης και οχήματα, αλλά και για πολλά ακόμη στοιχεία αμυντικού υλικού, τα οποία η χώρα μας εξασφάλισε ύστερα από το αίτημα που είχα διατυπώσει, τον Μάιο του 2022, προσωπικά στον Πρόεδρο Biden».

Την ίδια ώρα αποκαλύφθηκε και η επιστολή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, στον Κυριάκο Μητσοτάκη η οποία αναφέρει συγκεκριμένα το πακέτο δωρεάν ενίσχυσης προς τη χώρα μας, τις λεπτομέρειες για την αγορά των F-35 ενώ τονίζει τη σημαντικότητα της αναβάθμισης των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.


1

2

Η δήλωση του πρωθυπουργού για την έγκριση της αγοράς των F-35 από την Ελλάδα:

«Σήμερα είναι μία σημαντική ημέρα για την εθνική μας άμυνα και για την ελληνική διπλωματία. Γιατί, με βάση επιστολή που έλαβα από τον Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Antony Blinken, αναδεικνύεται και επισφραγίζεται το στρατηγικό βάθος των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.

Με αυτήν, η Ελλάδα τίθεται και επισήμως στην τροχιά απόκτησης έως και 40 μαχητικών αεροσκαφών τελευταίας γενιάς F-35. Ταυτόχρονα, όμως, αποκτά και εντελώς δωρεάν ένα πολύ μεγάλο πακέτο εξοπλισμών που ενισχύουν καθοριστικά και τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και το Ελληνικό Λιμενικό.

Πρόκειται για φρεγάτες, για μεταγωγικά C-130, για θωρακισμένα άρματα μάχης και οχήματα, αλλά και για πολλά ακόμη στοιχεία αμυντικού υλικού, τα οποία η χώρα μας εξασφάλισε ύστερα από το αίτημα που είχα διατυπώσει, τον Μάιο του 2022, προσωπικά στον Πρόεδρο Biden.

Η πατρίδα θωρακίζεται, έτσι, διπλά: απ’ τη μία πλευρά η αποτρεπτική της ισχύς μεγεθύνεται σε γη, σε αέρα και σε θάλασσα. Ενώ, από την άλλη, δεν επιβαρύνεται ο Έλληνας φορολογούμενος, καθώς αυτό το πακέτο θα διατεθεί δωρεάν, από τα αμερικανικά αποθέματα.

Είναι το αποτέλεσμα μιας μεθοδικής, αθόρυβης και μακράς προσπάθειας, που συνδύασε τη συμμαχική συνέπεια της Ελλάδας στα διεθνή μέτωπα με την προώθηση των εθνικών της συμφερόντων. Αποτέλεσμα το οποίο εδραιώνει, παράλληλα, τη δυναμική και αυτοτελή ελληνοαμερικανική στρατηγική σχέση.

Γιατί η σημερινή εξέλιξη δικαιώνει την ενεργή διπλωματία της αξιοπιστίας που ακολουθούμε παντού τα τελευταία χρόνια: από τον πόλεμο στην Ουκρανία, τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, μέχρι την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και το δράμα της Μέσης Ανατολής.

Με καθαρές θέσεις και με πρωτοβουλίες στα μεγάλα ζητήματα, η Ελλάδα ασκεί, πλέον, ενεργό ρόλο στον Δυτικό κόσμο. Κάτι που της αναγνωρίζουν εταίροι και σύμμαχοι, βλέποντας στη χώρα μας έναν σταθερό συμπαραστάτη, έναν έμπιστο συνομιλητή αλλά και έναν αναγκαίο συνοδοιπόρο και συνεργάτη.

Σε μία εποχή αβεβαιότητας, λοιπόν, η πατρίδα μας επιβεβαιώνει ότι στέκει με σοβαρότητα και γεωπολιτική ωριμότητα στον παγκόσμιο χάρτη. Ενώ, την ίδια ώρα, υπηρετεί τα εθνικά της δίκαια, θωρακίζοντας την άμυνά της. Στον δρόμο της σταθερότητας και της ειρήνης, πάντα με υπερηφάνεια και εθνική αυτοπεποίθηση».

Το χρονικό

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε την πώληση 40 μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Ελλάδα έναντι 8,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η αμερικανική κυβέρνηση άναψε το πράσινο φως στην πώληση 40 προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Ελλάδα, παράλληλα με την πώληση 40 F-16 και περίπου 80 κιτ εκσυγχρονισμού στην Τουρκία έναντι 23 δισ. δολαρίων.

Όπως έγραψε το protothema.gr, η δέσμευση ότι θα προχωρήσει άμεσα η πώληση των F-35 στην Ελλάδα ειχε δοθεί σε ανώτατο επίπεδο στη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη με τον Α.Μπλινκεν στα Χανιά. H αμερικανική κυβέρνηση προχώρησε στην επόμενη φάση, στέλνοντας την επίσημη ειδοποίηση στο Κογκρέσο για την ταυτόχρονη έγκριση της πώλησης νέων μαχητικών αεροσκαφών σε Ελλάδα και Τουρκία.

Είχε προηγηθεί η επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από την τουρκική βουλή, η επιστολή Μπάιντεν στο Κογκρέσο που πίεζε για την αποδοχή του αιτήματος της Άγκυρας, και η υπογραφή του πρωτοκόλλου ένταξης της Σουηδίας από τον πρόεδρο Ερντογάν. Με την επίσημη ειδοποίηση στο Κογκρέσο μπαίνει ουσιαστικά τέλος σε έναν διπλωματικό μαραθώνιο που είχε διαρκέσει σχεδόν δύο χρόνια, με φόντο την ενταξιακή πορεία της Σουηδίας αλλά και την απόκτηση νέων μαχητικών από δύο βασικούς συμμάχους της Ουάσιγκτον.

Με δεδομένο ότι μιλάμε για δύο νατοϊκούς συμμάχους, ο νόμος προβλέπει ότι η Επιστολή Προσφοράς και Αποδοχής (LOA) θα σταλεί αντιστοίχως στην Αθήνα και στην Άγκυρα αμέσως μετά το πέρας 15 ημερών. Στην περίπτωση που δεν υπάρξει κάποια αντίδραση στο Κογκρέσο, η κυβέρνηση έχει την ευχέρεια να στείλει την επιστολή νωρίτερα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η επιστολή θα πρέπει να θεωρείται επίσημη μετά τον προβλεπόμενο χρόνο, ο οποίος δίνει στους Αμερικανούς νομοθέτες την ευκαιρία να διατυπώσουν ενστάσεις που ενδέχεται να έχουν.

Από εκεί και πέρα, θα ακολουθήσουν διαπραγματεύσεις που θα κρατήσουν μερικούς μήνες για την οριστικοποίηση των τεχνικών λεπτομερειών αλλά και των όρων χρηματοδότησης που θα έχει η κάθε συμφωνία αντίστοιχα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αμερικανική πλευρά διαβεβαιώνει στις ιδιωτικές συζητήσεις που έχει ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Βίλνιους, γνωστή και ως το «Πακέτο Μενέντεζ», θα ισχύσει στο ακέραιο.

Η επίσημη επιστολή στο Κογκρέσο για την πώληση των F-35 στην Ελλάδα

«Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποφάσισε να εγκρίνει μια πιθανή στρατιωτική πώληση στην κυβέρνηση της Ελλάδας, F-35 Joint Strike Fighter συμβατικής απογείωσης και προσγείωσης (CTOL) και σχετικού εξοπλισμού για εκτιμώμενο κόστος 8,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Υπηρεσία Συνεργασίας για την Αμυντική Ασφάλεια παρέδωσε την απαιτούμενη πιστοποίηση ειδοποιώντας το Κογκρέσο για αυτήν την πιθανή πώληση σήμερα.

Η κυβέρνηση της Ελλάδας ζήτησε να αγοράσει έως και σαράντα (40) αεροσκάφη F-35 Joint Strike Fighter Συμβατικής Απογείωσης και Προσγείωσης (CTOL) και σαράντα δύο (42) κινητήρες Pratt & Whitney F135-PW-100 (40 εγκατεστημένοι, 2 ανταλλακτικά). Περιλαμβάνονται επίσης AN/PYQ-10 Simple Key Loaders, KGV-135A ενσωματωμένες συσκευές ασφαλούς επικοινωνίας. Συσκευές που ενεργοποιούνται με φυσίγγιο/συσκευές ενεργοποιούμενες με προωθητικό (CAD/PAD), φυσίγγια ώθησης, και φωτοβολίδες. Πλήρεις προσομοιωτές αποστολής και εκπαιδευτές συστημάτων, συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και υποστήριξη εργαστηρίου επαναπρογραμματισμού, συστήματα διαχείρισης logistics και υποστήριξης, συστήματα ανίχνευσης, παρακολούθησης και στόχευσης απειλών, Contractor Logistics Support (CLS), διαβαθμισμένο λογισμικό και υποστήριξη ανάπτυξης, παράδοσης και ενοποίησης, υποστήριξη μεταφοράς και ανεφοδιασμού. Υποστήριξη προγράμματος βελτίωσης εξαρτημάτων κινητήρα αεροσκαφών (CIP), ασφαλείς επικοινωνίες, πλοήγηση ακριβείας και κρυπτογραφικά συστήματα και εξοπλισμό. Εξοπλισμό αναγνώρισης φίλου ή εχθρού (IFF). ανταλλακτικά και επισκευαστικά ανταλλακτικά, αναλώσιμα και αξεσουάρ και υποστήριξη επισκευής και επιστροφής, μικρές τροποποιήσεις, συντήρηση και υποστήριξη συντήρησης, εξοπλισμό εκπαίδευσης και εκπαίδευσης προσωπικού. Διαβαθμισμένες και μη διαβαθμισμένες δημοσιεύσεις και τεχνικά έγγραφα. Υπηρεσίες, μελέτες και έρευνες υποστήριξης της κυβέρνησης και της μηχανικής, τεχνικής και υλικοτεχνικής υποστήριξης των Η.Π.Α. και άλλα συναφή στοιχεία εφοδιαστικής και υποστήριξης προγραμμάτων.

Το εκτιμώμενο συνολικό κόστος είναι 8,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αυτή η προτεινόμενη πώληση θα υποστηρίξει τους στόχους εξωτερικής πολιτικής και την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών, βελτιώνοντας τις αεροπορικές δυνατότητες και τη διαλειτουργικότητα ενός συμμάχου του ΝΑΤΟ που είναι μια δύναμη για πολιτική και οικονομική σταθερότητα στην Ευρώπη.

Η προτεινόμενη πώληση θα επιτρέψει στην Ελλάδα να εκσυγχρονίσει την αεροπορία της και να βελτιώσει την ικανότητα της να παρέχει την άμυνα του εναέριου χώρου της, να συμβάλει στις αποστολές του ΝΑΤΟ για τη διατήρηση της περιφερειακής ασφάλειας και την υπεράσπιση των Συμμάχων του ΝΑΤΟ και τη διατήρηση της διαλειτουργικότητας με τις δυνάμεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Το F-35 θα αντισταθμίσει την αυξανόμενη απαξίωση άλλων αεροσκαφών της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας όπως τα F-4 και Mirage 2000. Η Ελλάδα δεν θα δυσκολευτεί να απορροφήσει αυτά τα είδη και τις υπηρεσίες στις Ένοπλες Δυνάμεις της.

Η προτεινόμενη πώληση αυτού του εξοπλισμού και υποστήριξης δεν θα αλλάξει τη βασική στρατιωτική ισορροπία στην περιοχή.

Οι κύριοι ανάδοχοι θα είναι οι Lockheed Martin Aeronautics Company, Fort Worth, TX και Pratt & Whitney Military Engines, East Hartford, CT. Ο αγοραστής συνήθως ζητά αντισταθμίσεις. Οποιαδήποτε συμφωνία αντιστάθμισης θα καθοριστεί κατά τις διαπραγματεύσεις μεταξύ του αγοραστή και του αναδόχου.

Η υλοποίηση αυτής της προτεινόμενης πώλησης δεν θα απαιτήσει την ανάθεση πρόσθετων εκπροσώπων της κυβέρνησης των ΗΠΑ ή των εργολάβων στην Ελλάδα.

Δεν θα υπάρξει καμία αρνητική επίπτωση στην αμυντική ετοιμότητα των ΗΠΑ ως αποτέλεσμα αυτής της προτεινόμενης πώλησης.

Η περιγραφή και η αξία σε δολάρια είναι για την υψηλότερη εκτιμώμενη ποσότητα και αξία σε δολάρια με βάση τις αρχικές απαιτήσεις. Η πραγματική αξία σε δολάρια θα είναι χαμηλότερη ανάλογα με τις τελικές απαιτήσεις, την αρχή του προϋπολογισμού και τις υπογεγραμμένες συμφωνίες πώλησης, εάν και όταν συναφθούν».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Μητσοτάκης για τα F-35: Η Πατρίδα θωρακίζεται - Δωρεάν από τις ΗΠΑ και μεγάλο εξοπλιστικό πακέτο"

H Ομάδα «Σύμπραξη Εκδίκησης» ανέλαβε την ευθύνη για την έκρηξη σε τράπεζα στα Πετράλωνα!

H Ομάδα «Σύμπραξη Εκδίκησης» ανέλαβε την ευθύνη για την έκρηξη σε κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στα Πετράλωνα.

Υπενθυμίζεται ότι τα ξημερώματα της Πέμτης (25/1)  έκρηξη σημειώθηκε σε υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας που βρίσκεται στην οδό Τριών Ιεραρχών στο κέντρο της Αθήνας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα athens.indymedia.org:

Ανάληψη ευθύνης για βομβιστική επίθεση στην Εθνική Τράπεζα στα Πετράλωνα

Σε μια εποχή που η “φιλελεύθερη” οικονομία επιβάλλεται από το καπιταλιστικό σύστημα με τη θεμελίωση της εκάστοτε δεξιάς αντζέντας, τόσο στην Ελλάδα όσο και γενικότερα στις περισσότερες χώρες του πλανήτη, κορωνίδα αποτελούν οι τράπεζες.

Ο νόμιμος νταβατζής που επεμβαίνει και επηρεάζει τη ζωή μας στο όνομα του χρήματος, εξαθλιώνοντας το λαό και πλουτίζοντας τα τσιράκια και τους χαφιέδες των κυβερνήσεων.

Δεν είναι τυχαίο πως η κολεγιά ιδιωτικών κολοσσών, τραπεζιτών και κυβερνήσεων, είναι οι βασική κερδισμένη από τη μόνιμη κρίση που χτυπάει τη χώρα εδώ και χρόνια. Ιδιωτικοποιούν όλες τις δημόσιες υπηρεσίες που ανήκουν στο λαό, ασφαλίζοντας τα χρήματά τους στις τράπεζες με υπέρογκους τόκους, πλουτίζοντας όλο και περισσότερο. Παίζουν πρωταρχικό ρόλο στους πλειστηριασμούς, αρπάζοντας τα σπίτια του κόσμου όσο πιο γρήγορα γίνεται αδιαφωρόντας για τους ανθρώπους που εξαιτίας τους υποφέρουν εδώ και χρόνια.

Τα παραδείγματα άπειρα, ηλικιωμένοι άνθρωποι με προβλήματα υγείας, άνεργοι και πολλοί άλλοι που απλά δεν ανήκουν στο διεφθαρμένο κύκλο των απατεώνων – αρπακτικών της κυβέρνησης, των μεγαλοεφοπλιστών και τραπεζιτών. Εννοείται πως έχουν την υποστήριξη και τη βοήθεια των ένστολων σκουπιδιών της αστυνομίας, που ως γνωστές μαριονέτες των πλουσίων τρέχουν να φέρουν εις πέρας την “αποστολή” της έξωσης, παίρνοντας τα συχαρίκια από τους επώνυμους τοκογλύφους.

Θα μπορούσαμε να πούμε πάρα πολλά, αλλά όλοι γνωρίζουμε τον άθλιο ρόλο των τραπεζών. Οπότε θα επανέλθουμε στο θέμα μετά το επόμενό μας χτύπημα.

Ο κομβικός λόγος που επιλέξαμε να επιτεθούμε στη συγκεκριμένη τράπεζα στην οδό 3ων Ιεραρχών 115 στα Πετράλωνα, είναι το εφετείο στις 2/2/2024 του συντρόφου – αναρχικού Τζιώτζη Φώτη, στα πλαίσια της έμπρακτης αλληλεγγύης.

Αυτήν η τράπεζα ήταν ο πρώτος οικονομικός στόχος της δράσης του, για να συνεχίσει το συνειδητό δρόμο της παρανομίας που επέλεξε, “σπάζοντας” την άδειά του από τις φυλακές της Λάρισας, μη γυρίζοντας πίσω στην αιχμαλωσία, επιλέγοντας με αξιοπρέπεια να συνεχίσει να βαδίζει στα μονοπάτια της ελευθερίας και του ένοπλου αγώνα.

Κανένα κρατικό κάθαρμα δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην ελευθερία.

Τίποτα δε θα μείνει αναπάντητο, δικαστές, εισαγγελείς, μπάτσοι που πηγαινοφέρνουν με χαρά τους κρατούμενους στα δικαστήρια, να θυμάστε ότι κανείς δεν είναι μόνος του.

Όλα συνεχίζονται…

Την ευθύνη αναλαμβάνει η ομάδα

Σύμπραξη Εκδίκησης

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "H Ομάδα «Σύμπραξη Εκδίκησης» ανέλαβε την ευθύνη για την έκρηξη σε τράπεζα στα Πετράλωνα!"

Οι αλλαγές στη φορολόγηση των ακινήτων: Αρχή με μείωση 10% του ΕΝΦΙΑ - Ποιοι ωφελούνται και υπό ποιες προϋποθέσεις

 Σάρκα και οστά ξεκινούν να λαμβάνουν οι αλλαγές στο φορολογικό χάρτη των ακινήτων, αρχής γενομένης από την επόμενη εβδομάδα, όπου και θα ενεργοποιηθεί η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα δίνεται η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες ακινήτων να υποβάλλουν αίτηση για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% εφόσον βέβαια έχουν ασφαλίσει πλήρως την πρώτη τους κατοικία έναντι φυσικών καταστροφών.

Επίσης, έχει μπει στις ράγες και σύντομα θα υλοποιηθεί η αυτόματη συμπλήρωση του Ε9 για όσους προχωρούν σε γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων. Στον αντίποδα όλων αυτών η ΑΑΔΕ θα κάνει φύλλο και φτερό εκείνες τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, των οποίων οι φορολογούμενοι υποχρεούνται να κάνουν έναρξη εργασιών στην Εφορία (να ανοίξουν βιβλία), αφού έχουν τρεις ή περισσότερες κατοικίες τύπου Airbnb, υπό τον έλεγχό τους, αλλά δεν το πράττουν.

Ας δούμε αναλυτικά το σχεδιασμό της ΑΑΔΕ, για το αμέσως προσεχές διάστημα, σε ότι αφορά τα ακίνητα:

1. Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10%: Εντός της επόμενης εβδομάδας, η ΑΑΔΕ θα ενεργοποιήσει μια νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να ταυτοποιήσουν τα στοιχεία των κατοικιών που έχουν ασφαλίσει για φυσικές καταστροφές προκειμένου να κερδίσουν έκπτωση 10% στο φετινό λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ. Οι φορολογούμενοι θα βρουν στην πλατφόρμα τα στοιχεία των ενεργών ασφαλιστικών συμβολαίων ακινήτων τα οποία έχουν αναρτήσει οι ασφαλιστικές εταιρείες και θα πρέπει να τα επιβεβαιώσουν, ώστε κατά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ του 2024 για τα εν λόγω ακίνητα, να υπολογιστεί «κουρεμένος» κατά 10%.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν ήδη διαβιβάσει στην ΑΑΔΕ τα στοιχεία των ασφαλιστηρίων συμβολαίων που αφορούν τα εξής:

• ΑΦΜ και ονοματεπώνυμο του λήπτη της ασφάλισης

• αριθμός ασφαλιστηρίου συμβολαίου

• ημερομηνία έναρξης και λήξης της ασφάλισης

• ασφαλιστικοί κίνδυνοι σεισμού, πυρκαγιάς και πλημμύρας που καλύπτει το συμβόλαιο

• ασφαλισμένο κεφάλαιο που καλύπτει και τους τρεις ανωτέρω ασφαλιστικούς κινδύνους (σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα)

• διεύθυνση και περιγραφή της ασφαλισμένης κατοικίας και

• μοναδικός αριθμός εγγραφής ασφαλιστηρίου.

Προκειμένου να ισχύσει η έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ για ασφαλισμένες κατοικίες θα πρέπει:

• Η ασφάλιση να καλύπτει το σύνολο της αξίας του ακινήτου. Ως αξία του ακινήτου λαμβάνεται η αξία ανακατασκευής του κτίσματος ή των κτισμάτων, μη υπολογιζόμενης της αξίας του οικοπέδου.

• Η αξία του ακινήτου δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

• Η ασφάλιση να αφορά το προηγούμενο έτος και να έχει διάρκεια τουλάχιστον τριών μηνών. Αν η διάρκεια της ασφάλισης είναι μικρότερη του ενός έτους, η μείωση του ΕΝΦΙΑ προσαρμόζεται αναλογικά. Αυτό σημαίνει ότι για ασφάλιση διάρκειας 12 μηνών ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται 10%, για 9 μήνες εφαρμόζεται έκπτωση 7,5%, για 6 μήνες η έκπτωση περιορίζεται στο 5% και για 3 μήνες στο 2,5%, ενώ δεν ισχύει καμία μείωση για κατοικίες που ασφαλίζονται για διάστημα μικρότερο των τριών μηνών το χρόνο.

Σημειώνεται ότι η έκπτωση υπολογίζεται στο συνολικό ποσό του κύριου και του τυχόν «συμπληρωματικού» φόρου που επιβαρύνουν το ασφαλισμένο ακίνητο.

2. Αυτόματη συμπλήρωση Ε9: Σύμφωνα με το σχεδιασμό της ΑΑΔΕ μέχρι το φθινόπωρο θα έχει επεκταθεί η αυτόματη συμπλήρωση του Ε9 μέσω της πλατφόρμας myProperty και για τους φορολογούμενους που μεταβιβάζουν ακίνητα με γονική παροχή ή δωρεά. Σήμερα το μέτρο αφορά μόνον τους φορολογούμενους που πωλούν και αγοράζουν ακίνητα με τα στοιχεία να δείχνουν ότι εφαρμόζεται για 6 στις 10 δηλώσεις ακινήτων.

3. Νέος ΚΑΔ για βραχυχρόνιες μισθώσεις: Με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή δημιουργήθηκε ένας νέος Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητας (ΚΑΔ) ειδικά για τη Βραχυχρόνια Μίσθωση. Ο κωδικός 55.20.11.06 αφορά πλέον τις υπηρεσίες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων μέσω των ψηφιακών πλατφορμών στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού. Όλα τα φυσικά που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα βραχυχρόνιας μίσθωσης υποχρεούνται σε έναρξη ή προσθήκη δραστηριότητας με βάση τον νέο ΚΑΔ. Οσοι διαθέτουν σε ψηφιακή πλατφόρμα τρία ή περισσότερα ακίνητα για βραχυχρόνια μίσθωση είναι υποχρεωμένοι να προχωρήσουν σε έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας. Οι ιδιοκτήτες τουλάχιστον 3 ακινήτων τύπου Airbnb θεωρούνται πλέον επιχειρηματίες με ανάλογες ασφαλιστικές εισφορές, τέλος επιτηδεύματος και ΦΠΑ από το πρώτο ακίνητο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, τρία ή περισσότερα ακίνητα έχουν 7.440 φυσικά πρόσωπα και αντιστοιχούν σε 30.329 ακίνητα.

4. Βραχυχρόνιες μισθώσεις: Προς το τέλος του επόμενου μήνα, η ΑΑΔΕ αναμένεται να πάρει από τις πλατφόρμες Airbnb, Booking και VRBO αναλυτικά στοιχεία για τους ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης. Τα στοιχεία αυτά θα διασταυρωθούν με τα δεδομένα του Μητρώου της ΑΑΔΕ προκειμένου να εντοπιστούν περιπτώσεις φοροδιαφυγής ή παροχής επιπρόσθετων υπηρεσιών πλην της διαμονής και της παροχής κλινοσκεπασμάτων. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι ακίνητα που εμφανίζονται στις πλατφόρμες δεν έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης, επιβάλλεται πρόστιμο που ορίζεται, ανά χρήση, σε 50%, των ακαθαρίστων εσόδων του τελευταίου φορολογικού έτους και κατ' ελάχιστο 5.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής για επόμενη χρήση το ανωτέρω πρόστιμο θα διπλασιάζεται.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Οι αλλαγές στη φορολόγηση των ακινήτων: Αρχή με μείωση 10% του ΕΝΦΙΑ - Ποιοι ωφελούνται και υπό ποιες προϋποθέσεις"

Πάτρα: Καταδικασμένος σε 30 χρόνια κάθειρξη πήρε άδεια από τις φυλακές και έγινε καπνός...

Αλλοδαπός Βουλγαρικής υπηκοότητας, έλαβε προ ημερών πενθήμερη άδεια από τις Φυλακές Αγίου Στεφάνου, αλλά δεν γύρισε ποτέ!

Ο φυλακισμένος είχε καταδικαστεί μάλιστα σε 30 χρόνια κάθειρξη για παράνομη μεταφορά αλλοδαπών.

Οι Αστυνομικές Αρχές ενημερώθηκαν σχετικώς και ενεργούν αναζητήσεις για τον εντοπισμό και τη σύλληψή του. 

tempo24

Διαβάστε Περισσότερα » "Πάτρα: Καταδικασμένος σε 30 χρόνια κάθειρξη πήρε άδεια από τις φυλακές και έγινε καπνός..."

Εγκρίθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ η πώληση των μαχητικών F-35 στην Ελλάδα και των F-16 στην Τουρκία

Το πρώτο καθοριστικό βήμα για την πώληση των μαχητικών F-35 στην Ελλάδα αλλά και των F-16 στην Τουρκία έγινε το βράδυ της Παρασκευής από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ειδικότερα, η αμερικανική κυβέρνηση προχώρησε στην επόμενη φάση, στέλνοντας την επίσημη ειδοποίηση στο Κογκρέσο για την ταυτόχρονη έγκριση της πώλησης νέων μαχητικών αεροσκαφών σε Ελλάδα και Τουρκία.

Είχε προηγηθεί η επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από την τουρκική βουλή, η επιστολή Μπάιντεν στο Κογκρέσο που πίεζε για την αποδοχή του αιτήματος της Άγκυρας, και η υπογραφή του πρωτοκόλλου ένταξης της Σουηδίας από τον πρόεδρο Ερντογάν.

Με την επίσημη ειδοποίηση στο Κογκρέσο μπαίνει ουσιαστικά τέλος σε έναν διπλωματικό μαραθώνιο που είχε διαρκέσει σχεδόν δύο χρόνια, με φόντο την ενταξιακή πορεία της Σουηδίας αλλά και την απόκτηση νέων μαχητικών από δύο βασικούς συμμάχους της Ουάσιγκτον.

Με δεδομένο ότι μιλάμε για δύο νατοϊκούς συμμάχους, ο νόμος προβλέπει ότι η Επιστολή Προσφοράς και Αποδοχής (LOA) θα σταλεί αντιστοίχως στην Αθήνα και στην Άγκυρα αμέσως μετά το πέρας 15 ημερών. Στην περίπτωση που δεν υπάρξει κάποια αντίδραση στο Κογκρέσο, η κυβέρνηση έχει την ευχέρεια να στείλει την επιστολή νωρίτερα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η επιστολή θα πρέπει να θεωρείται επίσημη μετά τον προβλεπόμενο χρόνο, ο οποίος δίνει στους Αμερικανούς νομοθέτες την ευκαιρία να διατυπώσουν ενστάσεις που ενδέχεται να έχουν.

Από εκεί και πέρα, θα ακολουθήσουν διαπραγματεύσεις που θα κρατήσουν μερικούς μήνες για την οριστικοποίηση των τεχνικών λεπτομερειών αλλά και των όρων χρηματοδότησης που θα έχει η κάθε συμφωνία αντίστοιχα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αμερικανική πλευρά διαβεβαιώνει στις ιδιωτικές συζητήσεις που έχει ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Βίλνιους, γνωστή και ως το «Πακέτο Μενέντεζ», θα ισχύσει στο ακέραιο.

Η επίσημη επιστολή στο Κογκρέσο για την πώληση των F-35 στην Ελλάδα

Μητσοτάκης Μπλίνκεν

«Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποφάσισε να εγκρίνει μια πιθανή στρατιωτική πώληση στην κυβέρνηση της Ελλάδας, F-35 Joint Strike Fighter συμβατικής απογείωσης και προσγείωσης (CTOL) και σχετικού εξοπλισμού για εκτιμώμενο κόστος 8,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Υπηρεσία Συνεργασίας για την Αμυντική Ασφάλεια παρέδωσε την απαιτούμενη πιστοποίηση ειδοποιώντας το Κογκρέσο για αυτήν την πιθανή πώληση σήμερα.

Η κυβέρνηση της Ελλάδας ζήτησε να αγοράσει έως και σαράντα (40) αεροσκάφη F-35 Joint Strike Fighter Συμβατικής Απογείωσης και Προσγείωσης (CTOL) και σαράντα δύο (42) κινητήρες Pratt & Whitney F135-PW-100 (40 εγκατεστημένοι, 2 ανταλλακτικά). Περιλαμβάνονται επίσης AN/PYQ-10 Simple Key Loaders, KGV-135A ενσωματωμένες συσκευές ασφαλούς επικοινωνίας. Συσκευές που ενεργοποιούνται με φυσίγγιο/συσκευές ενεργοποιούμενες με προωθητικό (CAD/PAD), φυσίγγια ώθησης, και φωτοβολίδες. Πλήρεις προσομοιωτές αποστολής και εκπαιδευτές συστημάτων, συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και υποστήριξη εργαστηρίου επαναπρογραμματισμού, συστήματα διαχείρισης logistics και υποστήριξης, συστήματα ανίχνευσης, παρακολούθησης και στόχευσης απειλών, Contractor Logistics Support (CLS), διαβαθμισμένο λογισμικό και υποστήριξη ανάπτυξης, παράδοσης και ενοποίησης, υποστήριξη μεταφοράς και ανεφοδιασμού. Υποστήριξη προγράμματος βελτίωσης εξαρτημάτων κινητήρα αεροσκαφών (CIP), ασφαλείς επικοινωνίες, πλοήγηση ακριβείας και κρυπτογραφικά συστήματα και εξοπλισμό. Εξοπλισμό αναγνώρισης φίλου ή εχθρού (IFF). ανταλλακτικά και επισκευαστικά ανταλλακτικά, αναλώσιμα και αξεσουάρ και υποστήριξη επισκευής και επιστροφής, μικρές τροποποιήσεις, συντήρηση και υποστήριξη συντήρησης, εξοπλισμό εκπαίδευσης και εκπαίδευσης προσωπικού. Διαβαθμισμένες και μη διαβαθμισμένες δημοσιεύσεις και τεχνικά έγγραφα. Υπηρεσίες, μελέτες και έρευνες υποστήριξης της κυβέρνησης και της μηχανικής, τεχνικής και υλικοτεχνικής υποστήριξης των Η.Π.Α. και άλλα συναφή στοιχεία εφοδιαστικής και υποστήριξης προγραμμάτων.

Το εκτιμώμενο συνολικό κόστος είναι 8,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αυτή η προτεινόμενη πώληση θα υποστηρίξει τους στόχους εξωτερικής πολιτικής και την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών, βελτιώνοντας τις αεροπορικές δυνατότητες και τη διαλειτουργικότητα ενός συμμάχου του ΝΑΤΟ που είναι μια δύναμη για πολιτική και οικονομική σταθερότητα στην Ευρώπη.

Η προτεινόμενη πώληση θα επιτρέψει στην Ελλάδα να εκσυγχρονίσει την αεροπορία της και να βελτιώσει την ικανότητα της να παρέχει την άμυνα του εναέριου χώρου της, να συμβάλει στις αποστολές του ΝΑΤΟ για τη διατήρηση της περιφερειακής ασφάλειας και την υπεράσπιση των Συμμάχων του ΝΑΤΟ και τη διατήρηση της διαλειτουργικότητας με τις δυνάμεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Το F-35 θα αντισταθμίσει την αυξανόμενη απαξίωση άλλων αεροσκαφών της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας όπως τα F-4 και Mirage 2000. Η Ελλάδα δεν θα δυσκολευτεί να απορροφήσει αυτά τα είδη και τις υπηρεσίες στις Ένοπλες Δυνάμεις της.

Η προτεινόμενη πώληση αυτού του εξοπλισμού και υποστήριξης δεν θα αλλάξει τη βασική στρατιωτική ισορροπία στην περιοχή.

Οι κύριοι ανάδοχοι θα είναι οι Lockheed Martin Aeronautics Company, Fort Worth, TX και Pratt & Whitney Military Engines, East Hartford, CT. Ο αγοραστής συνήθως ζητά αντισταθμίσεις. Οποιαδήποτε συμφωνία αντιστάθμισης θα καθοριστεί κατά τις διαπραγματεύσεις μεταξύ του αγοραστή και του αναδόχου.

Η υλοποίηση αυτής της προτεινόμενης πώλησης δεν θα απαιτήσει την ανάθεση πρόσθετων εκπροσώπων της κυβέρνησης των ΗΠΑ ή των εργολάβων στην Ελλάδα.

Δεν θα υπάρξει καμία αρνητική επίπτωση στην αμυντική ετοιμότητα των ΗΠΑ ως αποτέλεσμα αυτής της προτεινόμενης πώλησης.

Η περιγραφή και η αξία σε δολάρια είναι για την υψηλότερη εκτιμώμενη ποσότητα και αξία σε δολάρια με βάση τις αρχικές απαιτήσεις. Η πραγματική αξία σε δολάρια θα είναι χαμηλότερη ανάλογα με τις τελικές απαιτήσεις, την αρχή του προϋπολογισμού και τις υπογεγραμμένες συμφωνίες πώλησης, εάν και όταν συναφθούν».

Η επίσημη επιστολή στο Κογκρέσο για την πώληση των F-16 στην Τουρκία

«Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει αποφασίσει να εγκρίνει πιθανή στρατιωτική πώληση στη Δημοκρατία της Τουρκίας για την απόκτηση (νέων μαχητικών) και τον εκσυγχρονισμό των (υφιστάμενων) μαχητικών αεροσκαφών F-16, καθώς και σχετικού εξοπλισμού, με εκτιμώμενο κόστος 23 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Υπηρεσία Συνεργασίας για την Αμυντική Ασφάλεια παρέδωσε σήμερα την απαιτούμενη πιστοποίηση, ειδοποιώντας το Κογκρέσο για αυτήν την πιθανή πώληση σήμερα.

Η Δημοκρατία της Τουρκίας ζήτησε να αγοράσει 40 νέα αεροσκάφη F-16 και να εκσυγχρονίσει 79 υπάρχοντα αεροσκάφη F-16 σε επίπεδο Viper.

Το αίτημα περιλαμβάνει: τριάντα δύο (32) αεροσκάφη F-16 C Block 70, οκτώ (8) αεροσκάφη F-16 D Block 70, σαράντα οκτώ (48) κινητήρες F110-GE-129D (40 εγκατεστημένοι, 8 ανταλλακτικά), εκατόν σαράντα εννέα (149) Βελτιωμένες Προγραμματιζόμενες Γεννήτριες Οθόνης (iPDG) (40 εγκατεστημένες, 10 ανταλλακτικά, 99 για πρόγραμμα εκσυγχρονισμού (79 εγκατεστημένες, 20 ανταλλακτικά)), εκατόν σαράντα εννέα (149) AN/APG-83 Active Electronically Scanned Array (AESA) Scalable Agile Beam Radar (SABR) (40 εγκατεστημένα, 10 ανταλλακτικά, 99 για πρόγραμμα εκσυγχρονισμού (79 εγκατεστημένα, 20 ανταλλακτικά)), εκατόν εξήντα εννέα (169) Modular Mission Computers (MMC) 7000AHC (ή διαθέσιμος υπολογιστής αποστολής) (40 εγκατεστημένοι, 10 ανταλλακτικά, 119 για πρόγραμμα εκσυγχρονισμού (79 εγκατεστημένα, 40 ανταλλακτικά)), εκατόν πενήντα εννέα (159) Ενσωματωμένα συστήματα παγκόσμιου εντοπισμού θέσης (GPS) συστήματα αδρανειακής πλοήγησης (INS) (EGI) με δυνατότητα επιλεκτικής διαθεσιμότητας κατά της πλαστογράφησης (SAASM) ή δυνατότητα M-Code και υπηρεσία ακριβούς εντοπισμού θέσης (PPS) (40 εγκατεστημένα, 8 ανταλλακτικά, 111 για πρόγραμμα εκσυγχρονισμού (79 εγκατεστημένα, 32 ανταλλακτικά)), εκατόν εξήντα οκτώ (168) ολοκληρωμένα Viper Electronic Warfare Suite (IVEWS) ή ισοδύναμα συστήματα Electronic Warfare (EW) (40 εγκατεστημένα, 10 ανταλλακτικά, 118 για πρόγραμμα εκσυγχρονισμού (79 εγκατεστημένα, 39 ανταλλακτικά)), οκτακόσιους πενήντα οκτώ (858) εκτοξευτές κατευθυνόμενων βλημάτων LAU-129, σαράντα τέσσερα (44) πυροβόλα M61 Vulcan (40 εγκατεστημένα, 4 ανταλλακτικά), δεκαέξι (16) AN/AAQ-33 Sniper Advanced Targeting Pods (ATP), εκατόν πενήντα ένα (151) Πολυλειτουργικά Συστήματά Διανομής Πληροφοριών-Κοινά Τακτικά Ραδιοφωνικά Συστήματα (MIDS-JTRS), εννιακόσιους πενήντα δύο (952) Προηγμένους πύραυλους αέρος-αέρος μέσου βεληνεκούς (AMRAAM) AIM-120C-8, ενενήντα έξι (96) τμήματα καθοδήγησης AMRAAM, οκτακόσιες εξήντα τέσσερις (864) Βόμβες μικρής διαμέτρου GBU-39/B Αύξηση 1 (SDB-1), δύο (2) κατευθυνόμενα δοκιμαστικά οχήματα GBU-39(T-1)/B SDB-1, δύο (2) βόμβες πρακτικής GBU-39(T-1)/B SDB-1, ενενήντα έξι (96) AGM-88B High-Speed Anti-Radiation Missiles (HARM), ενενήντα έξι (96) AGM-88E Advanced Anti-Radiation Guided Missiles (AARGM), δέκα (10) AARGM Captive Air Training Missiles (CATM), έντεκα (11) τμήματα ελέγχου AARGM, δώδεκα (12) τμήματα καθοδήγησης AARGM, τετρακόσιους έναν (401) πύραυλους AIM-9X Block II Sidewinder, δώδεκα (12) AIM-9X Block II, σαράντα (40) μονάδες τακτικής καθοδήγησης AIM-9X Block II Sidewinder, δώδεκα (12) μονάδες καθοδήγησης AIM-9X Block II Sidewinder CATM, δώδεκα (12) βόμβες γενικής χρήσης MK82 Inert Filled, Οκτακόσια πενήντα (850) κιτ Joint Direct Attack Munition (JDAM) KMU-556 για GBU-31,διακόσια (200) κιτ JDAM KMU-557 για GBU-31v3, τριακόσια ογδόντα τέσσερα (384) κιτ JDAM KMU-559 για GBU-32, τρία (3) κιτ JDAM KMU-572 για GBU-38 ή Laser JDAM GBU-54, χίλιες πενήντα (1.050) ασφάλειες FMU-152. Περιλαμβάνονται επίσης AMRAAM CATM. Εκπαιδευτικοί πύραυλοι AIM-9X Sidewinder και Active Optical Target Detectors (AOTD). Τμήματα ελέγχου HARM, κινητήρες πυραύλων και ανταλλακτικά κεφαλών. FMU-139 Joint Programmable Fuzes; Σετ καθοδήγησης λέιζερ DSU-38 για GBU-54. δοχεία πυραύλων. Ραδιόφωνα AN/ARC-238. AN/APX-127 ή ισοδύναμο Advanced Identification Friend or Foe (AIFF) Combined Interrogator Transponders (CIT) με λειτουργία. Οθόνες που είναι τοποθετημένες σε κράνος με συστήματα συναρμολόγησης με κοινό κράνος (JHMCS) II ή Scorpion Hybrid Optical-based Inertial Tracker (HObIT). Υπέρυθρες ακτίνες αναζήτησης και παρακολούθησης (IRST). AN/ALE-47 Συστήματα διανομής αντιμέτρων (CMDS). Κρυπτογραφικές συσκευές KY-58 και KIV-78. Simple Key Loaders (SKLs), πρόσθετες ασφαλείς επικοινωνίες, πλοήγηση ακριβείας και κρυπτογραφικός εξοπλισμός. Συστήματα Σχεδιασμού Αποστολών Πτήσεων (FMPS). Βελτιωμένοι δέκτες βίντεο με τηλεχειρισμό (ROVER) 6i/6Sis, Κιτ Tactical Network ROVER και κεραίες STINGER Multi-Bi-Directional (MBI). Ενσωματωμένος εξοπλισμός επαναπρογραμματισμού κοινών πυρομαχικών (CMBRE). Rackmount Improved Avionics Intermediate Shop (RIAIS). Συσκευές ενεργοποιούμενες με προωθητικό (CAD/PAD). Τριπλοί προσαρμογείς εκτοξευτών πυραύλων (TMLA). Τριπλοί προσαρμογείς εκτοξευτών πυραύλων (TMLA). Κιτ αναβάθμισης σημαντικού εκσυγχρονισμού για αεροσκάφη F-16 Block 40 και Block 50+ και τροποποιήσεις του Προγράμματος Επέκτασης Ζωής Υπηρεσιών (SLEP).

Επισκευή και ανακαίνιση αεροσκάφους και κινητήρα μετά τη συντήρηση, ανταλλακτικά, αναλώσιμα και εξαρτήματα κινητήρων και αεροσκαφών και επισκευή και υποστήριξη επισκευής και επιστροφής, εξοπλισμός υποστήριξης αεροσκαφών, κινητήρα, εδάφους και πιλότων. Ταξινομημένα/Μη ταξινομημένα συστήματα Αριθμού Αναγνώρισης Προγράμματος Υπολογιστών (CPIN), υποστήριξη βάσης δεδομένων ηλεκτρονικού πολέμου. Το εκτιμώμενο συνολικό κόστος είναι 23 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αυτή η προτεινόμενη πώληση θα υποστηρίξει τους στόχους εξωτερικής πολιτικής και την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών βελτιώνοντας τις αεροπορικές δυνατότητες και τη διαλειτουργικότητα ενός συμμάχου στο ΝΑΤΟ που είναι μια δύναμη για πολιτική και οικονομική σταθερότητα στην Ευρώπη.

Η προτεινόμενη πώληση θα επιτρέψει στην Τουρκία να επεκτείνει και να εκσυγχρονίσει τον στόλο των αεροσκαφών F-16, καθώς τα παλαιότερα αεροσκάφη F-16 πλησιάζουν στο τέλος της ζωής τους. Αυτά τα νέα και ανακαινισμένα αεροσκάφη θα παρέχουν στην Τουρκία ένα στόλο εκσυγχρονισμένων πολεμικών αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων που θα της επιτρέψουν να παρέχει την άμυνα του εναέριου χώρου της, να συμβάλει στις αποστολές του ΝΑΤΟ για τη διατήρηση της περιφερειακής ασφάλειας και την υπεράσπιση των συμμάχων του ΝΑΤΟ και τη διατήρηση της διαλειτουργικότητας με τις δυνάμεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Η Τουρκία έχει αεροσκάφη F-16 και δεν θα δυσκολευτεί να απορροφήσει αυτά τα αεροσκάφη και τις υπηρεσίες στις Ένοπλες Δυνάμεις της.

Η προτεινόμενη πώληση αυτού του εξοπλισμού και υποστήριξης δεν θα αλλάξει τη βασική στρατιωτική ισορροπία στην περιοχή.

Ο κύριος ανάδοχος θα είναι η Lockheed Martin, Greenville, SC. Ο αγοραστής συνήθως ζητά αντισταθμίσεις. Οποιαδήποτε συμφωνία αντιστάθμισης θα καθοριστεί κατά τις διαπραγματεύσεις μεταξύ του αγοραστή και του αναδόχου.

Η υλοποίηση αυτής της προτεινόμενης πώλησης δεν θα απαιτήσει την ανάθεση πρόσθετων εκπροσώπων της κυβέρνησης των ΗΠΑ ή του εργολάβου στην Τουρκία.

Δεν θα υπάρξει καμία αρνητική επίπτωση στην αμυντική ετοιμότητα των ΗΠΑ ως αποτέλεσμα αυτής της προτεινόμενης πώλησης. Η περιγραφή και η αξία σε δολάρια αφορούν την υψηλότερη εκτιμώμενη ποσότητα και αξία σε δολάρια με βάση τις αρχικές απαιτήσεις. Η πραγματική αξία σε δολάρια θα είναι χαμηλότερη ανάλογα με τις τελικές απαιτήσεις, την αρχή του προϋπολογισμού και τις υπογεγραμμένες συμφωνίες πώλησης, εάν και όταν συναφθούν».

 newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Εγκρίθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ η πώληση των μαχητικών F-35 στην Ελλάδα και των F-16 στην Τουρκία"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news