facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2022

ΑΑΔΕ: Πρόστιμο-μαμούθ 1 εκατ. ευρώ σε γνωστό εστιατόριο του Κολωνακίου

Επί τέσσερα χρόνια, στις αποδείξεις που έκοβε, το παράνομο λογισμικό, το οποίο είχε εγκαταστήσει, έκανε αυτόματα έκπτωση από 90% έως και 99%(!) στα ποσά, που πέρναγαν τελικά στη μνήμη της ταμειακής μηχανής.

Αυτές είναι οι δύο πολύ σημαντικές παραβάσεις, οι οποίες έκαναν ακόμα και τους έμπειρους ελεγκτές της ΑΑΔΕ να τρίβουν τα μάτια τους.>

Πού τα βρήκαν όλα αυτά;

Σε γνωστό εστιατόριο με ψάρι, παραδοσιακού επιχειρηματία στο συγκεκριμένο αντικείμενο, στο Κολωνάκι, το οποίο έχει υποκαταστήματα και σε Μοναστηράκι, Γλυφάδα, Νέα Ερυθραία, Χαλάνδρι, Νέα Σμύρνη και Πάρο.

Οι ελεγκτές βρέθηκαν εκεί, μετά από καταγγελίες ότι το εστιατόριο εκδίδει προσωρινές μόνο αποδείξεις - τα γνωστά δελτία παραγγελίας.

Ο έλεγχος, στον οποίο προχώρησαν, αφορούσε την περίοδο από 26/11/2015 έως 19/01/2020.

Έγινε κατάσχεση των ηλεκτρονικών φορολογικών στοιχείων (αρχεία .txt), και με το ειδικό λογισμικό υπολόγισαν τα έσοδα της επιχείρησης.

Στη συνέχεια, έγινε άρση τραπεζικού απορρήτου και άνοιγμα λογαριασμών μέσω του Συστήματος Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών (Σ.Μ.Τ.Λ.) και επιπλέον ζητήθηκαν από τις τράπεζες οι αναλυτικές κινήσεις των POS. Κάνοντας αντιπαραβολή των ηλεκτρονικών φορολογικών αρχείων .txt με τα δεδομένα των φορολογικών βιβλίων, τους τραπεζικούς λογαριασμούς και τις αναλυτικές κινήσεις των  P.O.S., διαπίστωσαν τη σωρεία παραβάσεων.

Ταυτόχρονα κατασχέθηκε και ελέγχθηκε η φορολογική μνήμη του φορολογικού μηχανισμού.

Τα συνολικά πρόστιμα και προσαυξήσεις, τα οποία καλείται να πληρώσει η επιχείρηση, προσεγγίζουν το έναεκατομμύριο ευρώ.

Οι ελεγκτές ερευνούν τώρα και τα υπόλοιπα καταστήματα, που αποτελούν ξεχωριστές επιχειρήσεις.

naftemporiki 
Διαβάστε Περισσότερα » "ΑΑΔΕ: Πρόστιμο-μαμούθ 1 εκατ. ευρώ σε γνωστό εστιατόριο του Κολωνακίου"

Μπλίνκεν-Στόλτενμπεργκ «δείχνουν» στην Τουρκία το τραπέζι του διαλόγου – Αποστάσεις ΗΠΑ για όσα λέει η Άγκυρα για F-16 και S-300

Καθώς οι τουρκικές απειλές κατά της Ελλάδας λαμβάνουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις, υπονομεύοντας τη συνοχή της δυτικής συμμαχίας, ο Άντονι Μπλίνκεν και ο Γενς Στόλτενμπεργκ δείχνουν στην Άγκυρα το τραπέζι του διαλόγου, με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ να υπενθυμίζει την ύπαρξη μηχανισμού αποκλιμάκωσης προς αποφυγή πιθανού θερμού επεισοδίου.
«Και οι δύο είναι ζωτικής σημασίας σύμμαχοι και φίλοι των Ηνωμένων Πολιτειών. Έχουν διαφορές και φυσικά θέλουμε να τους δούμε να λύνουν τις διαφορές τους με εποικοδομητικό τρόπο μέσω διαλόγου», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

«Ελλάδα και Τουρκία είναι δύο πολύ σημαντικοί σύμμαχοι. Συμμετέχουν και συνεισφέρουν στο ΝΑΤΟ με πολλούς τρόπους. Οι όποιες διαφορές μεταξύ τους θα πρέπει να λυθούν δια της διπλωματικής οδού», επανέλαβε ο γγ του ΝΑΤΟ.

Ο Τούρκος πρόεδρος εμμένει όμως στην επιθετική ρητορική, χαρακτηρίζοντας «εξαιρετικά σαφές» το τι εννοεί με τη φράση «θα έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά». «Μιλάω τη γλώσσα που καταλαβαίνουν», λέει προκλητικά.

«Η στάση της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία τον τελευταίο καιρό είναι ανεξήγητη. Από τη μία, υπάρχουν παραβιάσεις που έχουν κάνει στο Αιγαίο, υπάρχουν παρενοχλήσεις κατά των αεροσκαφών μας, ορισμένα εκ των οποίων εκτελούν αποστολές του ΝΑΤΟ. Από την άλλη η Ελλάδα συνεχίζει να οπλίζει τα νησιά ακριβώς κάτω από τη μύτη μας», σημείωσε ο Ταγίπ Ερντογάν.

«Η πατρίδα μας, ο λαός και η κοινωνία δεν πτοούνται από τις απειλές αυτές», τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Την ώρα, που ο Τούρκος πρόεδρος ψάχνει δίαυλο επικοινωνίας με τον πρόεδρο Μπάιντεν, απειλεί την Ουάσινγκτον ότι αν δεν λάβει τα αμερικανικά F-16 θα στραφεί σε άλλες αγορές.

«Ελπίζω η Αμερική να μην μας οδηγήσει σε διαφορετικά μονοπάτια σε αυτή τη σχέση, εννοώ με διαφορετικούς δόμους. Διότι δεν είναι μόνο η Αμερική που πουλά πολεμικά αεροσκάφη στον κόσμο», είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.

Τη στάση της Τουρκίας κατήγγειλε από τη Θεσσαλονίκη ο Φρανσουά Ολάντ.

«Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε ότι εντός του ΝΑΤΟ υπάρχει ένα μέλος που απειλεί ένα άλλο μέλος», σχολίασε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας.

Η Ελλάδα είναι ο πλέον αξιόπιστος παίκτης στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με τον Αμερικανό πρέσβη.

«Εάν θέλουμε έναν αξιόπιστο εταίρο, ο οποίος ψάχνει λύσεις στην περιοχή, αυτή είναι η Ελλάδα», ανέφερε ο Τζορτζ Τσούνης.

Λίγες ώρες μετά την περιοδεία Ερντογάν στα Βαλκανια, ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε από το Βελιγράδι την ανησυχία του για την επιρροή αναθεωρητικών δυνάμεων στην περιοχή.

Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος

Συνάντηση με Μπάιντεν επιδιώκει ο Ερντογάν – Σιγή ιχθύος από τον Λευκό Οίκο

Tο περιβάλλον του Ερντογάν πιέζει για συνάντηση με τον Πρόεδρο Μπάιντεν είτε στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ σε λίγες ημέρες στην Νέα Υόρκη είτε στην Ουάσιγκτον λίγο αργότερα. Από τον Λευκό Οίκο λένε ότι σε σχέση με την Νέα Υόρκη δεν υπάρχει τίποτα ανακοινώσιμο, ενώ γενικότερα κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους και για μια επίσκεψη Ερντογάν στον Λευκό Οίκο.

Οι Τούρκοι σύμφωνα με πληροφορίες, πιέζουν ακόμη περισσότερο από τότε που έγινε η επίσκεψη Μητσοτάκη, όμως αναλυτές εδώ στην αμερικανική πρωτεύουσα σχολιάζουν ότι ακόμη και αν συναντηθούν δεν θα αλλάξει κάτι ριζικά ούτε σε σχέση με τα F-16 ούτε σε κάτι άλλο, διότι ο ολοένα και πιο σφιχτός εναγκαλισμός του Ερντογάν με τον Πούτιν έχει προκαλέσει τεράστια δυσαρέσκεια σε όλα τα επίπεδα της αμερικανικής κυβέρνησης. Αυτός ο εκνευρισμός αποτυπώνεται και σε μια σειρά δηλώσεων που έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες σε ό,τι αφορά τα δικά μας. Τόσο για την αυξανόμενη σκληρή ρητορική την οποία χαρακτήρισαν ιδιαιτέρως αντιπαραγωγική όσο και για τους S-300 για τους οποίους είπαν ότι δεν έχουν καμία σχέση με τους S-400 και ούτε δημιουργούν κίνδυνο κυρώσεων στην Ελλάδα.

Ενδεικτικό επίσης είναι ότι οι Αμερικανοί κρατούν σαφέστατες αποστάσεις από όσα διακινεί η Άγκυρα περί κλειδώματος τουρκικών F-16 από τους S-300, και αυτό παρά τις συνεχείς προσπάθειες των Τούρκων δημοσιογράφων εδώ στην Ουάσινγκτον να αποσπάσουν μια δήλωση υιοθέτησης, στήριξης η καταδίκης.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Μπλίνκεν-Στόλτενμπεργκ «δείχνουν» στην Τουρκία το τραπέζι του διαλόγου – Αποστάσεις ΗΠΑ για όσα λέει η Άγκυρα για F-16 και S-300"

ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα τηρεί στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της έναντι της Μουσουλμανικής Μειονότητας στη Θράκη

«Η τουρκική πλευρά επιχειρεί, για μία ακόμη φορά την διαστρέβλωση της πραγματικότητας και την προβολή ψευδών ειδήσεων αναφορικά με τη Μουσουλμανική Μειονότητα στη Θράκη», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών .

«Είναι άξιον απορίας σε ποια διάταξη της Συνθήκης της Λωζάννης, την οποία, συστηματικά, παραβιάζει η Τουρκία, αναφέρεται ότι οι μουφτήδες της Μουσουλμανικής Μειονότητας στη Θράκη εκλέγονται.

Αναμένουμε από την τουρκική πλευρά να μας υποδείξει το συγκεκριμένο άρθρο.

Είναι τουλάχιστον οξύμωρο ότι η Τουρκία επιχειρεί να καθιερώσει σε ένα τρίτο κράτος διαδικασίες εκλογής θρησκευτικών ηγετών, τις οποίες η ίδια δεν εφαρμόζει στην δική της επικράτεια.

Ως γνωστόν, η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε πρόσφατα νόμο για τον εκσυγχρονισμό των Μουφτειών.

Ο νόμος αυτός δημιουργεί ένα σύγχρονο και ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για τις Μουφτείες και τους Μουφτήδες στην Θράκη.

Πλαίσιο πλήρως συμβατό με το Σύνταγμα της Ελλάδας και τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, όπως ορίζονται από τη Συνθήκη της Λωζάννης, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, καθώς και τις αρχές και τα νενομισμένα του Ισλάμ.

Η Ελλάδα, ευρωπαϊκή δημοκρατία και κράτος δικαίου, τηρεί στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της έναντι της Μουσουλμανικής Μειονότητας στη Θράκη που απορρέουν από την Συνθήκη της Λωζάννης.

Θα συνεχίσει να ακολουθεί μία συγκροτημένη μειονοτική πολιτική η οποία προάγει την ευημερία της Μειονότητας.

Αντιθέτως, η Τουρκία συνεχίζει να καταπατά τα δικαιώματα της σχεδόν αφανισμένης Ελληνικής Μειονότητας σε Κωνσταντινούπολη, Ίμβρο και Τένεδο.

Συγκρατείται μάλιστα, ότι η Τουρκία προέβη σε σχετική ανακοίνωση λίγες ημέρες μετά τη θλιβερή επέτειο των «Σεπτεμβριανών» του 1955, κάτι που, αν μη τι άλλο θα μπορούσε να αποτελέσει αφορμή για αναστοχασμό από την πλευρά της Τουρκίας» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών αναφορικά με τη Μουσουλμανική Μειονότητα στη Θράκη.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα τηρεί στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της έναντι της Μουσουλμανικής Μειονότητας στη Θράκη"

Δημοσκόπηση ALCO: Επτά στους 10 μείωσαν αρκετά την αγορά τροφίμων λόγω ακρίβειας

Δημοσκόπηση της ALCO για λογαριασμό της ΓΣΕΕ καταδεικνύει τις επιπτώσεις της ακρίβειας στο βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων. Το 63% θεωρεί την αύξηση των μισθών ως το αποτελεσματικότερο μέσο για την προστασία του βιοτικού επιπέδου.

Πιο αναλυτικά, η δημοσκόπηση της εταιρείας ALCO για τη ΓΣΕΕ αναφέρει ότι το 71% των εργαζομένων, δηλώνει ότι η ακρίβεια με την άνοδο των τιμών, τους έχει οδηγήσει σε μείωση της κατανάλωσης βασικών ειδών διατροφής.

«Η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν περνάει στις άλλες κατηγορίες εργαζομένων ιδιωτικού τομέα. Το 80% των εργαζομένων δηλώνει ότι δεν έχει υπάρξει αύξηση στο μισθό του εντός του 2022. Το 71% των εργαζομένων ιδιωτικού τομέα δηλώνει ότι έχει οδηγηθεί σε περιορισμό δαπανών για βασικά αγαθά διατροφής», επισημαίνει η ΓΣΕΕ αναφερόμενη στα ευρήματα σχετικής δημοσκοπικής έρευνας, που παρουσίασε την παραμονή των κινητοποιήσεων στη ΔΕΘ.

Η Συνομοσπονδία αναφέρει πως: «Η ΓΣΕΕ και το Ινστιτούτο Εργασίας δίνουν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα ειδικής θεματικής έρευνας κοινής γνώμης, που υλοποιείται σε συνεργασία με την εταιρεία Alco, και απευθύνεται σε εργαζόμενους ιδιωτικού τομέα, για την καταγραφή-μέτρηση και συγκριτική αποτίμηση δεικτών κλίματος αναφορικά με την εξέλιξη των αμοιβών, την ασφάλεια της θέσης εργασίας τους και τον χρόνο εργασίας.

Στην παρούσα έρευνα καταγράφονται οι επιπτώσεις της ακρίβειας στο βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων και στη μείωση της κατανάλωσης βασικών ειδών διατροφής.

Συγκεκριμένα:

– Το 71% των εργαζομένων, δηλώνει ότι η άνοδος των τιμών τους έχει οδηγήσει σε μείωση της κατανάλωσης βασικών ειδών διατροφής (Πολύ και Αρκετά).

-Το 20% των εργαζομένων, δηλώνει ότι η οικονομική του κατάσταση δεν του επιτρέπει να ανταπεξέλθει ΚΑΘΟΛΟΥ στις συνθήκες ακρίβειας και ενεργειακής κρίσης του χειμώνα. Ενώ το 47% δηλώνει ΔΥΣΚΟΛΑ, το 30% ΣΧΕΤΙΚΑ ΕΥΚΟΛΑ και το 3% ΕΥΚΟΛΑ.

-Το 63% θεωρεί την αύξηση των μισθών και του Κατώτατου μισθού ως το αποτελεσματικότερο μέσο για τη προστασία του βιοτικού του επιπέδου από τις ανατιμήσεις στα είδη διατροφής και την ενέργεια. Την μείωση των ειδικών φόρων και φόρων κατανάλωσης το 31% και μόλις το 3% επιλέγει την λύση των επιδομάτων.

-Το 80% των εργαζομένων δηλώνει ότι δεν έχει υπάρξει αύξηση στο μισθό του εντός του 2022, γεγονός που αναδεικνύει περαιτέρω την αναγκαιότητα και την αξία των κλαδικών συμβάσεων εργασίας.

-Το 39% των εργαζομένων δηλώνει ότι εργάζεται παραπάνω από το κανονικό ωράριό του. Το 48% εξ αυτών δηλώνει ότι εργάζεται πάνω από 7 ώρες την εβδομάδα.

-Το 49% δηλώνει ότι δεν πληρώνεται για την υπερωριακή του εργασία.

-Η μεγάλη πλειοψηφία, το 65%, των εργαζομένων πιστεύει ότι η διαμόρφωση του κατώτατου μισθού θα πρέπει να γίνεται μέσω συλλογικών διαπραγματεύσεων και το 20% με απόφαση της κυβέρνησης.

-Τέλος, το 30% τω εργαζομένων δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από την εργασία τους.

Είναι αναγκαίο να υλοποιηθεί άμεσα ένα μείγμα παρεμβάσεων έτσι ώστε να προστατευτεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό το βιοτικό επίπεδο μισθωτών και κυρίως των χαμηλότερα αμειβόμενων. Η ελληνική οικονομία και κοινωνία μετά από πολυετή λιτότητα βρίσκεται μπροστά σε ένα νέο κύμα ακρίβειας και ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά και η στασιμότητας των εισοδημάτων απειλεί την αγοραστική δύναμη πολλών νοικοκυριών και κοινωνικών ομάδων.

Για τους λόγους αυτούς επιβάλλονται μεταξύ άλλων παρεμβάσεις όπως:

-Στην προσαρμογή του κατώτατου μισθού στο επίπεδο της αξιοπρεπούς διαβίωσης (60% του διάμεσου μισθού πλήρους απασχόλησης)

-Σημαντική αύξηση του ποσοστού κάλυψης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας με στόχο το 70% των μισθωτών και θωράκισή τους με παράταση της ισχύος όλων των όρων των συλλογικών συμβάσεων εργασίας μέχρι την ολοκλήρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την υπογραφή νέων.

-Μείωση ειδικών φόρων κατανάλωσης στην ενέργεια και τα βασικά είδη διατροφής.

-Εισαγωγή φόρου επί των έκτακτων κερδών των εταιρειών παροχής ενέργειας και διάθεση του ποσού για τη στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση ALCO: Επτά στους 10 μείωσαν αρκετά την αγορά τροφίμων λόγω ακρίβειας"

Υπέρ της πρότασης Μητσοτάκη 15 χώρες της ΕΕ για οριζόντιο πλαφόν στο φυσικό αέριο

«Η Ελλάδα έχει προετοιμάσει το ενεργειακό της σύστημα για πιθανές διακοπές στον εφοδιασμό και η κυβέρνηση συνεχίζει να παρακολουθεί διαρκώς την κατάσταση» σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας κατά το έκτακτο Συμβούλιο των αρμόδιων υπουργών στις Βρυξέλλες.

Οι υπουργοί Ενέργειας της Ε.Ε. εξέτασαν μέτρα για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειας και επεξεργάστηκαν σενάρια για τη διασφάλιση της επάρκειας εφοδιασμού της Ευρώπης, κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Ο ελληνικός μηχανισμός ανάκτησης εσόδων, ο οποίος προτάθηκε ως ένα από τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο οποίος εφαρμόζεται από τις 7 Ιουλίου στην Ελλάδα, έτυχε ευρείας αποδοχής από τα κράτη- μέλη της Ε.Ε., όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η επίτροπος Ενέργειας, Kάντρι Σίμσον, απευθυνόμενη προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, ανέφερε ότι «ο ελληνικός μηχανισμός είναι ενδιαφέρων και λειτουργεί σωστά», επισημαίνεται επίσης.

O κ. Σκρέκας επανέλαβε την πρόταση που ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε αποστείλει στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επιβολή ενός γενικού πλαφόν στο φυσικό αέριο και τη δημιουργία ενός διαφορετικού μοντέλου τιμολόγησής του, αλλά εξέφρασε τη διαφωνία της Ελλάδος για την επιβολή πλαφόν αποκλειστικά στο ρωσικό φυσικό αέριο, δεδομένου ότι θα έχει το ακριβώς αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα στις τιμές ενέργειας. Επιπλέον, επισήμανε τη μείωση ζήτησης φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού που έχει επιτύχει η Ελλάδα τους τελευταίους μήνες, αλλά ζήτησε η όποια σχετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να είναι ισορροπημένη ώστε να μην έχει επίπτωση στη λειτουργία της οικονομίας. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, 15 κράτη-μέλη της Ε.Ε. και η Γερμανία (υπό προϋποθέσεις) πρότειναν την επιβολή οριζόντιου πλαφόν στις τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο κ. Σκρέκας, κατά την τοποθέτησή του, επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει ήδη πετύχει τον στόχο μείωσης της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15% χάρη στη μεγάλη αύξηση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μας μείγμα που φέτος θα προσθέσουν πάνω από 1700 MW, και προσέθεσε ότι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη έχει διπλασιαστεί από 10% σε 20%. Επίσης, ο Έλληνας υπουργός αναφέρθηκε στη δυνατότητα εναλλαγής λειτουργίας των πέντε μονάδων διπλού καυσίμου από φυσικό αέριο σε diesel, καθώς και στον διπλασιασμό της αποθηκευτικής ικανότητας στον σταθμό LNG της Ρεβυθούσας, με την προσθήκη μιας πλωτής δεξαμενής σε χρόνο ρεκόρ.

Επιπροσθέτως, σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εισάγει κίνητρα για τη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από νοικοκυριά με τη χορήγηση υψηλότερων επιδοτήσεων, όταν επιτυγχάνεται μείωση της τάξεως του 10%. Ανάλογα κίνητρα εξετάζεται να θεσπιστούν και για τις επιχειρήσεις, όπως γνωστοποιείται. Ο Έλληνας υπουργός ανακοίνωσε την υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης με τον Ιταλό ομόλογό του για την αποθήκευση φυσικού αερίου 1,5 TWh στην Ιταλία, ποσότητα η οποία μπορεί να μεταφερθεί στην Ελλάδα μέσω της αντίστροφης ροής. Στη συνέχεια, εξήγησε στους ομολόγους του τον μηχανισμό ανάκτησης των υπερεσόδων από τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, που εφαρμόζεται από τις 7 Ιουλίου στην Ελλάδα, και ο οποίος έχει αποφέρει πάνω από 1,5 δισ. ευρώ τους πρώτους δύο μήνες της λειτουργίας του.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, προσερχόμενος το πρωί στην έκτακτη Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας δήλωσε: «Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται να λάβει άμεσα αποφάσεις, ώστε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις πρωτοφανείς προκλήσεις που συνεπάγεται η χειρότερη ενεργειακή κρίση των 50 τελευταίων ετών. Αυτό που η Ελλάδα και ο πρωθυπουργός της πρότειναν από την πρώτη φάση της κρίσης, είναι ανάγκη να το υιοθετήσει η Ευρώπη ως βάση μιας συγκροτημένης και ισχυρής απάντησης. Ζούμε ιστορικές στιγμές και δεν έχουμε την πολυτέλεια να καθυστερήσουμε ούτε μια μέρα για να ορθώσουμε το ανάστημά μας. Οφείλουμε να ακούσουμε την κραυγή αγωνίας των Ευρωπαίων πολιτών και με πνεύμα αλληλεγγύης να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να θωρακίσουμε την ενεργειακή ασφάλεια και την κοινωνική συνοχή σε όλη την Ευρώπη».

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Υπέρ της πρότασης Μητσοτάκη 15 χώρες της ΕΕ για οριζόντιο πλαφόν στο φυσικό αέριο"

Ουκρανία - Ζαπορίζια: Μπλακ-άουτ στην ευρύτερη περιοχή του πυρηνικού σταθμού λόγω βομβαρδισμών!

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) προειδοποίησε σήμερα ότι η κατάσταση στην ουκρανική πόλη Ενερχοντάρ, όπου ζουν οι εργαζόμενοι στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, γίνεται ολοένα και πιο επισφαλής και απειλεί «την ασφάλεια της λειτουργίας» του εργοστασίου.

Λόγω των βομβαρδισμών, έχει προκληθεί μπλακ-άουτ στο Ενερχοντάρ, όπως εξήγησε ο επικεφαλής του ΙΑΕΑ Ραφαέλ Γκρόσι. «Είναι απολύτως απαράδεκτο. Δεν μπορεί να συνεχιστεί», τόνισε, επαναλαμβάνοντας ότι ζητά «να σταματήσουν αμέσως οι βομβαρδισμοί στη ζώνη αυτή».

«Μόνο έτσι θα διασφαλιστεί η ασφάλεια του προσωπικού και θα επιτραπεί η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στην Ενερχοντάρ και στον πυρηνικό σταθμό», πρόσθεσε.

Εδώ και εβδομάδες, επικρατεί σύγχυση γύρω από τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης, τον οποίο έχουν καταλάβει οι Ρώσοι. Κίεβο και Μόσχα αλληλοκατηγορούνται για τους βομβαρδισμούς στην περιοχή αυτήν.

«Οι υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας που τροφοδοτούν την πόλη καταστράφηκαν λόγω των βομβαρδισμών στο ύψος του θερμοηλεκτρικού εργοστασίου, προκαλώντας την πλήρη διακοπή στην υδροδότηση και την ηλεκτροδότηση», εξήγησε ο Γκρόσι, ο οποίος ενημερώθηκε από τους δύο εμπειρογνώμονες του ΙΑΕΑ που βρίσκονται στη Ζαπορίζια.

«Δεδομένης της έντασης των αδιάκοπων βομβαρδισμών, είναι ελάχιστα πιθανό να αποκατασταθεί με αξιόπιστο τρόπο η τροφοδοσία» του πυρηνικού σταθμού, συνέχισε. Υπό αυτές τις συνθήκες, η ουκρανική εταιρεία Energoatom «εξετάζει το ενδεχόμενο να κλείσει τον μοναδικό αντιδραστήρα που λειτουργεί» και ο οποίος παράγει την αναγκαία ηλεκτρική ενέργεια για την ψύξη του πυρηνικού καυσίμου και την ασφάλεια των εγκαταστάσεων. Σε αυτήν την περίπτωση, όλα τα συστήματα του σταθμού θα πρέπει να στηριχθούν στις εφεδρικές ντιζελογεννήτριες.

Επιπλέον, λόγω των «δραματικών συνθηκών που βιώνουν οι κάτοικοι του Ενερχοντάρ», μπορεί να μην είναι διαθέσιμο στο εξής το αναγκαίο προσωπικό για τη διατήρηση της ασφάλειας της μονάδας.

Στην ανακοίνωσή του ο Γκρόσι επαναλαμβάνει επίσης την έκκλησή του για τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας γύρω από τον πυρηνικό σταθμό.

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν στις αρχές Μαρτίου τον πυρηνικό σταθμό ο οποίος διαθέτει έξι αντιδραστήρες, δυναμικότητας 1.000 μεγαβάτ ο καθένας. Πριν από τον πόλεμο το εργοστάσιο της Ζαπορίζια κάλυπτε το 20% των αναγκών της Ουκρανίας σε ηλεκτρική ενέργεια.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ουκρανία - Ζαπορίζια: Μπλακ-άουτ στην ευρύτερη περιοχή του πυρηνικού σταθμού λόγω βομβαρδισμών!"

Έκλεβαν και λήστευαν σε όλη την Αττική: Στόχευαν πεζούς και οδηγούς – Πώς εξαρθρώθηκε η σπείρα

Εξιχνιάσθηκε σπείρα που δρούσε στην Αττική. Η προανακριτική έρευνα των διωκτικών αρχών χρεώνει στα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης 11 κλοπές και 5 ληστείες.

Η αρχή του τέλους για τη σπείρα ξεκίνησε όταν λήστεψαν έναν άνδρα έξω από υποκατάστημα τράπεζας στο Περιστέρι, αφαιρώντας από αυτόν, με χρήση βίας, μεγάλο χρηματικό ποσό. Άμεσα η υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής συγκρότησε ειδική ομάδα αστυνομικών για τη συλλογή στοιχείων που αφορούσαν την παραπάνω ληστεία, καθώς και άλλες περιπτώσεις που παρουσίαζαν παρόμοια μεθοδολογία δράσης.

Εξιχνιάσθηκε από την υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής, η δράση εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας διέπρατταν ληστείες, διαρρήξεις, κλοπές οχημάτων και κλοπές από οχήματα, σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ ταυτοποιήθηκε η συμμετοχή οκτώ ατόμων στην εγκληματική οργάνωση και σε βάρος τους σχηματίστηκε ποινική δικογραφία για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης που διαπράττει ληστείες και διακεκριμένες κλοπές κατ’ εξακολούθηση.

Μετά από πολύμηνη και ενδελεχή έρευνα, αποκαλύφθηκε η δράση εγκληματικής οργάνωσης με διαρκή και μεθοδική δράση, με διακριτούς ρόλους και συνοχή.
 
Πώς χτυπούσε η σπείρα

Ως προς τον τρόπο δράσης, όπως διαπιστώθηκε, τα μέλη της οργάνωσης παρακολουθούσαν και στοχοποιούσαν άτομα που πήγαιναν σε υποκαταστήματα τραπεζών και επρόκειτο να πραγματοποιήσουν συναλλαγές, έχοντας στην κατοχή τους μετρητά. Στη συνέχεια παρέμεναν εξωτερικά των υποκαταστημάτων και σε απόσταση, ώστε να μην καταγραφούν από τις κάμερες των τραπεζών και όταν οι συνθήκες ήταν κατάλληλες, επιτίθεντο στα θύματά τους, πολλές φορές με ιδιαίτερη σκληρότητα, και τους αφαιρούσαν χρήματα και προσωπικά τους αντικείμενα.

Μάλιστα, σε περιπτώσεις όπου το θύμα κινείτο με το όχημα του, έσκαγαν τα λάστιχα του αυτοκινήτου – και όταν το θύμα σταματούσε για να ελέγξει την ζημιά, έβρισκαν την κατάλληλη στιγμή να του επιτεθούν.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση μιας γυναίκας που έπεσε θύμα της ιδιαίτερης σκληρότητας τριών μελών της εγκληματικής οργάνωσης στην περιοχή των Αχαρνών τον περασμένο Οκτώβριο. Οι δράστες, επιβαίνοντες στο «επιχειρησιακό» όχημά τους, προσέκρουσαν στο όχημα που οδηγούσε η γυναίκα. Το θύμα βγήκε από το όχημά της και πλησίασε το αυτοκίνητο των δραστών. Τότε, ένας απ’ τους δράστες την ακινητοποίησε και την οδήγησε με τη βία μέχρι το όχημα της, όπου αφαίρεσε την τσάντα της. Η παθούσα προσπάθησε να ανακτήσει την τσάντα της και κινήθηκε προς το μέρος τους. Τότε ο οδηγός εκκίνησε το όχημα με σκοπό να την χτυπήσει, με το θύμα να κρατείται αντανακλαστικά από το καπό του οχήματος, και να παρασύρεται για αρκετά μέτρα, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό της μετά την πτώση της στο οδόστρωμα.

Στα δίχτυα της αστυνομίας

Το εύρος της εγκληματικής τους δράσης, πέραν των παραπάνω ληστειών, εκτεινόταν και σε διαρρήξεις-κλοπές σε οικίες, κλοπές οχημάτων και κλοπές από οχήματα.

Από την προανακριτική έρευνα εξιχνιάστηκαν 16 αξιόποινες πράξεις, εκ των οποίων 11 κλοπές και 5 ληστείες με λεία άνω των 138.000 ευρώ.

Τα μέλη της συμμορίας έχουν κατηγορηθεί κατ’ επανάληψη στο παρελθόν για κλοπές και ληστείες. Η σχηματισθείσα δικογραφία υπεβλήθη στην εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, η οποία παρήγγειλε τη διενέργεια κύριας ανάκρισης και τέσσερις εκ των κατηγορουμένων κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Έκλεβαν και λήστευαν σε όλη την Αττική: Στόχευαν πεζούς και οδηγούς – Πώς εξαρθρώθηκε η σπείρα"

ECDC: Δεύτερη σε θανάτους, τρίτη σε κρούσματα κορωνοϊού η Ελλάδα - 'Ηπιος ο Σεπτέμβριος [πίνακας]

Αρνητικές επιδόσεις στην πανδημία, συνεχίζει να έχει η Ελλάδα. Το δεκαπενθήμερο που έληξε την περασμένη Κυριακή, κατείχε τη δεύτερη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε θανάτους ασθενών με CoViD και την τρίτη σε κρούσματα κορωνοϊού.

Η τάση είναι πτωτική, σε σύγκριση με την καταγραφή της προηγούμενης εβδομάδας και αναμένεται να συνεχιστεί έως τις 18 Σεπτεμβρίου.

Τα παραπάνω περιλαμβάνονται στην εβδομαδιαία έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ECDC, οι θάνατοι ασθενών με CoViD στην Ελλάδα ανήλθαν σε 37,6 ανά εκατομμύριο πληθυσμού το διάστημα 22 Αυγούστου έως 4 Σεπτεμβρίου, έναντι 44,4 το διάστημα 15 έως 28 Αυγούστου.

Το ίδιο διάστημα, καταγράφεται αξιοσημείωτη υποχώρηση στον αριθμό των κρουσμάτων κορωνοϊού, από 777,4 ανά 100.000 κατοίκους, σε 657,1 ανά 100.000.

Οι ειδικοί του ECDC επισημαίνουν πως την εβδομάδα που έληξε στις 4 Σεπτεμβρίου, ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνέχισε την πτωτική του τάση. Σημείωσε μείωση κατά 13%, σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, φτάνοντας στο 9% της υψηλότερης αναλογίας που έχει καταγραφεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Από τις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, μόνο 4 ανέφεραν αυξητική τάση σε τουλάχιστον έναν από αυτούς τους δείκτες.

Η αναλογία θανάτων μειώνεται επί 5 εβδομάδες (7,1 ανά εκατομμύριο πληθυσμού, έναντι 10,1 την προηγούμενη εβδομάδα), με αυξητικές τάσεις να σημειώνονται μόνον στην Εσθονία και στην Ισλανδία. Η αύξηση, ωστόσο, δεν εγείρει ανησυχία, καθώς θεωρείται συγκυριακή. 

Δείκτες πανδημίας τις τελευταίες 14 μέρες

ΧΩΡΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΑΝΑ 100.000  ΘΑΝΑΤΟΙ ΑΝΑ ΕΚΑΤΟΜ-ΜΥΡΙΟ  ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΑΣΘΕΝΩΝ ΑΝΑ 100.000 
 Σλοβενία 859,7  17,5  4,8 
Αυστρία   708,5  3,1
Ελλάδα  657,1  37,6  9,2 
 Κύπρος  650,3 3,3  2,6 
Λετονία   548,7 17,4  9,8 
 Γερμανία  511,9 2,5   -
 Ιταλία  420 2,2  2,5 
Γαλλία   352,3 9,8   3,8
Πορτογαλία   344,4 8,6 
Λουξεμβούργο   339,5  -
Λιθουανία   318 4,7   -
Κροατία   243,8  41,6  -
Ουγγαρία   230,8  9,6  -
Φινλανδία   222,3  17,3  -
Τσεχία   201,5  8,5 6,7 
Ρουμανία  195   9  -
Εσθονία   145  7,5 5,3 
Δανία   140,4 15,4   -
 Βέλγιο 139,8   6,7 2,1 
Σλοβακία   120 1,3 
Πολωνία   115,1  7,2
Σουηδία   90,1  7,5  -
Ολλανδία   88,5  0,7
Ιρλανδία   75,7 0,6  5,5 
 Βουλγαρία 70,5   3,8
Μάλτα   63,6  5,8 2,3 
Ισπανία   62,7 5,9  2,1 
 Ευρωπαϊκή Ένωση 302,6   7,1  3,1
 
Προβλέψεις

Με βάση τα μαθηματικά μοντέλα, οι προβλέψεις έως τις 18 Σεπτεμβρίου κάνουν λόγο για πτωτικές τάσεις στα κρούσματα (βάσει δεδομένων από 30 χώρες).

Τάσεις σταθεροποίησης προβλέπονται για τις εισαγωγές στα νοσοκομεία (στοιχεία από έξι χώρες) και πτωτικές τάσεις στους θανάτους (στοιχεία από 30 χώρες).

Οι προβλέψεις σε επίπεδο χώρας προβλέπουν: 

Αυξητικές τάσεις στα κρούσματα σε μία από τις 30 χώρες που παρέχουν δεδομένα (Λουξεμβούργο).

Αυξητικές τάσεις στις εισαγωγές στα νοσοκομεία σε 3 από τις 6 χώρες που αναφέρουν αυτά τα δεδομένα (Εσθονία, Γαλλία και Νορβηγία).

Αυξητικές τάσεις στους θανάτους σε 4 από τις 30 χώρες που αναφέρουν αυτά τα δεδομένα (Κύπρος, Νορβηγία, Σλοβενία και Σουηδία).

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "ECDC: Δεύτερη σε θανάτους, τρίτη σε κρούσματα κορωνοϊού η Ελλάδα - 'Ηπιος ο Σεπτέμβριος [πίνακας]"

Καιρός αύριο: Ζέστη και υγρασία με τοπικές βροχές – Αναλυτική πρόγνωση

Ζεστός και υγρός θα είναι ο καιρός αύριο, Σάββατο (10.09.2022). Τοπικά θα εκδηλωθούν βροχές και ομίχλες. Σε άνοδο η θερμοκρασία.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Αρχικά στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο και βαθμιαία στη Μακεδονία λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά.

Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη κυρίως στα δυτικά ηπειρωτικά, όπου ενδέχεται να σχηματισθούν ομίχλες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 και στα κεντρικά και νότια 5 με 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα φτάσει τους 31 με 33 και στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 34 με 35 βαθμούς Κελσίου.
 
Καιρός αύριο – Αναλυτική πρόγνωση  

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες πρόσκαιρα νότιοι έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Υπόλοιπη Ελλάδα 

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι κυρίως στα ορεινά της Μακεδονίας. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 33 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο, όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα υπόλοιπα ηπειρωτικά ορεινά πιθανώς να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες κυρίως στα ηπειρωτικά, όπου ενδέχεται να σχηματισθούν ομίχλες.
Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 και στο Ιόνιο τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 34 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο η ελάχιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ορεινά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και από τις μεσημβρινές ώρες στα κεντρικά και νότια δυτικών διευθύνσεων 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 και από τις μεσημβρινές ώρες τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Στα βόρεια μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Στα νότια δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 και από τις μεσημβρινές ώρες πρόσκαιρα τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και από τις μεσημβρινές ώρες νότιοι νοτιοανατολικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Ζέστη και υγρασία με τοπικές βροχές – Αναλυτική πρόγνωση"

Στουρνάρας: Νέα άνοδος 40% σε ρεύμα και φυσικό αέριο μεταξύ 2022 και 2023

Παρέμβαση στο EUROFI Financial Forum 2022, στη συζήτηση με θέμα «Νομισματική πολιτική και στασιμοπληθωρισμός», έκανε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας.

Όπως ανέφερε, τα μοντέλα της ΤτΕ προβλέπουν μεταξύ 2022 και 2023 νέα άνοδο κατά 40% στις τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος, επισημαίνοντας ότι «το 75% των διαταραχών στις τιμές καταναλωτή προέρχεται από ένα και μόνο εμπόρευμα, το φυσικό αέριο, το οποίο λόγω του μοντέλου τιμολόγησης του ηλεκτρικού ρεύματος με βάση το οριακό κόστος, επηρεάζει τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος με αναλογία 1:1.

Το ίδιο ισχύει και για τις τιμές χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος, λόγω της τιμολόγησης με βάση το οριακό κόστος και παρότι οι τιμές άλλων εισροών που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, όπως το πετρέλαιο, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η υδροηλεκτρική ενέργεια, αναμένεται να περιοριστούν κατά 20% περίπου.

Αυτός ο παράγοντας διατηρεί το μέσο αναμενόμενο πληθωρισμό σε υψηλό επίπεδο, στο 5,5% το 2023, έναντι 8,1% φέτος, σύμφωνα με το βασικό σενάριο των μακροοικονομικών προβολών της ΕΚΤ».

Ο Γιάννης Στουρνάρας παρομοίασε τον πληθωρισμό «με ένα πολυκέφαλο τέρας, όπως η Λερναία Ύδρα. Ο πληθωρισμός έχει τρία κεφάλια, επομένως χρειάζονται τρία όπλα. Η νομισματική πολιτική είναι ένα από αυτά, αλλά δεν πρέπει να αφεθεί μόνη της. Αν είναι το μοναδικό όπλο που χρησιμοποιείται, αυτό θα συνεπαγόταν κόστος σε όρους προϊόντος και απασχόλησης.

Τα άλλα δύο όπλα είναι η δημοσιονομική και η ενεργειακή πολιτική. Ο πληθωρισμός, στην Ευρώπη τουλάχιστον, οφείλεται σαφώς σε κλονισμούς από την πλευρά της προσφοράς, όπως η πανδημία και οι ενεργειακές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία.

Βλέποντας τη μεγάλη εικόνα, θα λέγαμε ότι, εφόσον η Ευρώπη είναι σε καθαρή βάση μεγάλος εισαγωγέας ενέργειας, αυτό που παρατηρούμε σήμερα ουσιαστικά ισοδυναμεί με έναν ενεργειακό φόρο που επιβάλλεται στην Ευρώπη από μια ξένη χώρα και ο οποίος μειώνει το καθαρό εισόδημα ή την ευημερία της κατά περίπου 5% του ΑΕΠ. Διαφέρουμε από τις ΗΠΑ, που έχουν ισοσκελισμένο ή και πλεονασματικό ισοζύγιο ενέργειας.

«Χρειαζόμαστε ενεργειακή πολιτική»

Ο διοικητής της ΤτΕ υπογράμμισε ακόμη ότι «χρειαζόμαστε ενεργειακή πολιτική για να αποσυνδέσουμε, προσωρινά τουλάχιστον, τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας από τις τιμές του φυσικού αερίου, αλλά και να συνεχίσουμε να παρέχουμε κίνητρα για εξοικονόμηση ενέργειας και για επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια.

Τέλος, η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να διατηρήσει μια κατεύθυνση τέτοια, ώστε να μην αντιστρατεύεται τη νομισματική πολιτική, ταυτόχρονα όμως δεν θα πρέπει να είναι οριζόντια, αλλά στοχευμένη, ώστε να προσφέρει στήριξη στις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Πρέπει να συνδυάζει τη φορολόγηση των έκτακτων κερδών ορισμένων παραγωγών ενέργειας και επιδοτήσεις για όσους βγαίνουν ζημιωμένοι».

Επιτόκια

Σε ό,τι αφορά την αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ στο 1,25%, ο Γιάννης Στουρνάρας σχολίασε ότι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό, τόσο με βάση στοιχεία ερευνών, όσο και με βάση τις πράξεις ανταλλαγής επιτοκίων, μετά από 5 έτη με ορίζοντα 5 ετών, παραμένουν σταθεροποιημένες στο 2%.

«Δεν έχουμε θετικό παραγωγικό κενό. Αντίθετα, αναθεωρήσαμε τις προβλέψεις μας και πλέον αναμένουμε εξάλειψη του παραγωγικού κενού στο τέλος του 2024, δύο τρίμηνα αργότερα από ό,τι είχε εκτιμηθεί στις προηγούμενες προβλέψεις. Παρόλα αυτά, ακόμα και στη σημερινή περίσταση που ο πληθωρισμός είναι πληθωρισμός κόστους, η νομισματική πολιτική είναι σημαντικό όπλο γιατί διατηρεί σταθεροποιημένες τις προσδοκίες και τις δευτερογενείς επιπτώσεις υπό έλεγχο.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο χθες προχωρήσαμε σ’ αυτή την εμπροσθοβαρή κίνηση αύξησης των βασικών επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, παρά το κόστος που είναι δυνατόν να υπάρξει σε όρους προϊόντος και απασχόλησης.

Θέλουμε να προσεγγίσουμε αυτό που σύμφωνα με τα υποδείγματά μας είναι το ουδέτερο επιτόκιο. Δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο επίπεδο του ουδέτερου επιτοκίου, που είναι υψηλότερο από το μηδέν. Μπορεί να είναι περίπου 1,5%, ή και 2%».

«Η πολιτική μας είναι αποτελεσματική»

Ακόμη, επισήμανε ότι «η κεντρική τράπεζα δεν μπορεί να καθορίσει τα πραγματικά επιτόκια μακροπρόθεσμα, μπορεί μόνο να καθορίσει τα ονομαστικά επιτόκια. Υπενθυμίζω ότι πριν από την πανδημία βρισκόμασταν σε χρόνια στασιμότητα, παρά την τεράστια ποσοτική χαλάρωση. Ο πληθωρισμός ήταν σχεδόν αρνητικός, τα επιτόκια ήταν πολύ χαμηλά. Όλα τα μεγέθη βρίσκονταν σε καθοδική πορεία, η ανάπτυξη, η παραγωγικότητα, το επιτόκιο ισορροπίας (ή το ουδέτερο επιτόκιο).

Αυτοί οι παράγοντες διαμόρφωναν τις εξελίξεις, όχι οι κεντρικές τράπεζες. Τα πραγματικά επιτόκια, που σύμφωνα με τη θεωρία υπολογίζονται αν από τα ονομαστικά επιτόκια αφαιρέσουμε τον αναμενόμενο πληθωρισμό και όχι τον τρέχοντα, αυξάνονται από τότε που ξεκινήσαμε την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ.

Αν η πολιτική μας δεν ήταν αποτελεσματική, οι αποδόσεις των ομολόγων θα έπρεπε να είναι στο 10%, αλλά αυτό δεν συμβαίνει, είναι γύρω στο 2-2,5%, επειδή υπάρχει η αντίληψη ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί, καθώς προέρχεται κυρίως από την προσφορά και όχι τόσο από τη ζήτηση. Ξεκινήσαμε την ομαλοποίηση και πρόκειται για μια σοβαρή ομαλοποίηση. Και θα πρέπει να την αντιμετωπίσουμε με την ανάλογη σοβαρότητα. Μπορεί να έχουμε μεγάλες απώλειες σε όρους προϊόντος και θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί».

newmoney

Διαβάστε Περισσότερα » " Στουρνάρας: Νέα άνοδος 40% σε ρεύμα και φυσικό αέριο μεταξύ 2022 και 2023 "

Αδιέξοδο στη Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας για πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο

Σε αδιέξοδο οδηγήθηκαν οι συζητήσεις των υπουργών Ενέργειας κατά τη διάρκεια της σημερινής Συνόδου για πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο, καθώς όπως φαίνεται δεν υπήρξε συμφωνία προς αυτή την κατεύθυνση.

Αντίθετα, οι υπουργοί Ενέργειας συμφώνησαν να εξουσιοδοτήσουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει και άλλα πιθανά έκτακτα μέτρα, όπως ένα συνολικό πλαφόν σε όλο το εισαγόμενο φυσικό αέριο

Οι υπουργοί περιμένουν συγκεκριμένες νομοθετικές προτάσεις πριν το τέλος του Σεπτέμβρη σε τέσσερις τομείς:

-Χειρισμό των υπερκερδών των εταιρειών παραγωγής ενέργειας.

-Παράλληλα, επιβολή εισφοράς αλληλεγγύης από εταιρείες ενέργειας για να στηριχθούν οι καταναλωτές.

-Η Κομισιόν πρέπει να εισηγηθεί προσωρινά μέτρα παρέμβασης στην αγορά περιλαμβανομένης της επιβολής πλαφόν στο φυσικό αέριο (σ.σ. δεν προσδιόρισαν το πλαφόν ειδικά στο ρωσικό αέριο).

-Θα πρέπει επίσης να παρουσιαστούν προτάσεις για στήριξη της ρευστότητας στην αγορά.

Ερωτηθείς για το τι ακριβώς εννοούν όταν μιλούν για «πλαφόν στο αέριο» ο Τσέχος υπουργός είπε ότι είναι μια δύσκολη περίπτωση και χρειάζεται έρευνα για το που και πως πρέπει να επιβληθεί. Με τη σημερινή κατανάλωση το ρωσικό αέριο δεν επηρεάζει την τιμή υποστήριξε, έχει περισσότερο ψυχολογικό αντίκτυπο με τις δηλώσεις της Gazprom κ.τλ, υποστήριξε.

Ο Ζ. Σικέλα δήλωσε ότι είναι έτοιμος να ζητήσει να υπάρξει νέα έκτακτη συνάντηση των υπουργών ενέργειας αν αυτό κριθεί αναγκαίο, πριν το τέλος του μήνα.

Από την πλευρά της, η Κ. Σίμσον, Επίτροπος Ενέργειας, σημείωσε ότι οι αποθήκες της Ευρώπης είναι γεμάτες σε ποσοστό 83%. Όπως είπε πρέπει να μειωθεί «έξυπνα» η κατανάλωση και αυτό σημαίνει στόχευση στις ώρες αιχμής. Θύμισε ότι η Κομισιόν ζητά υποχρεωτική μείωση κατά 5% παράλληλα με το υπόλοιπο πακέτο προτάσεων που ανακοίνωσε στα μέσα της εβδομάδας η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Όπως ξέρουμε όλοι η Κομισιόν θέλει πλαφόν στο ρωσικό αέριο, συμπλήρωσε η Επίτροπος. Παραδέχτηκε, όμως, ότι κάποιοι υπουργοί ζήτησαν να εξεταστεί το πλαφόν συνολικά στην αγορά. Αυτή τη στιγμή τίποτα δεν είναι εκτός συζήτησης. Αν επιβληθεί πλάφον στο LNG ωστόσο μπορεί να υπάρξει πρόβλημα, είπε καθώς η συγκεκριμένη αγορά είναι παγκόσμια και σήμερα είναι κρίσιμο να μπορούμε να προμηθευτούμε ενέργεια από εναλλακτικές πηγές εκτός Ρωσίας.

Γερμανία και Αυστρία τάσσονται κατά του πλαφόν

Κατά του πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου τάσσεται η Γερμανία, επισημαίνοντας ότι κάποιες χώρες παραμένουν εξαρτημένες από αυτές τις προμήθειες. Η άποψη αυτή βρίσκει σύμφωνη την Αυστρία.

«Αυτές οι χώρες έχουν ακόμα εξαρτήσεις που τις αναγκάζουν να χρησιμοποιούν αυτό το φυσικό αέριο», είπε ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ σε δημοσιογράφος στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με το Bloomberg. «Επομένως, δεν θα ήταν σωστό να πούμε ότι η Γερμανία πάντα ζητά κατανόηση, αλλά οι άλλες χώρες δεν μπορούν να την έχουν», εξήγησε.

Η Αυστρία, η οποία ακόμα χρειάζεται τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου, έστω και εάν η εξάρτησή της αυτή έχει μειωθεί, επίσης δεν στηρίζει το πλαφόν, είπε υπουργός Ενέργειας της χώρας, Λεονόρε Γκεβέσλερ.

Η Γερμανία τάσσεται επίσης κατά ενός γενικού πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, καθώς θεωρεί ότι κάτι τέτοιο θα έστελνε λάθος μήνυμα στην αγορά, πρόσθεσε ο Χάμπεκ. Όπως είπε, στηρίζει ένα πλαφόν που θα καλύπτει τις βασικές ενεργειακές ανάγκες, με τους καταναλωτές να πληρώνουν περισσότερα, όμως, όταν η χρήση τους ξεπερνά ένα συγκεκριμένο όριο.
 
Σκρέκας: Να ληφθούν άμεσα μέτρα από την Ευρώπη

Η Ευρώπη πρέπει να λάβει αποφάσεις σήμερα για το εάν θα εφαρμόσει ένα συνεκτικό σχέδιο που θα υποστηρίζει τα νοικοκυριά ή αν θα παραδοθεί στις επιδιώξεις και στους εκβιασμούς αυταρχικών ηγετών δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας φθάνοντας στις Βρυξέλλες για να παραστεί στο κρίσιμο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ειδικότερα, ο κ. Σκρέκας δήλωσε: «σήμερα το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ευρώπης καλείται να λάβει αποφάσεις για να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις απέναντι σε μια πρωτοφανή ενεργειακή κρίση, που πλήττει την Ευρώπη. Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, είτε θα καταφέρουμε να εφαρμόσουμε ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό σχέδιο για να στηρίξουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, είτε θα παραδοθούμε στις επιδιώξεις και στους εκβιασμούς αυταρχικών ηγετών. Η Ευρώπη πρέπει να λάβει αποφάσεις τώρα».

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Αδιέξοδο στη Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας για πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο"

Πέτρος Φιλιππίδης: Για πρώτη φορά ακούστηκε η φωνή της νεαρής που καταγγέλλει την απόπειρα βιασμού στο αμάξι του ηθοποιού

Για πρώτη φορά ακούστηκε η φωνή της νεαρής γυναίκας, που καταγγέλλει τον Πέτρο Φιλιππίδη ότι αποπειράθηκε να την βιάσει μέσα στο αυτοκίνητο του, στην κατάμεστη δικαστική αίθουσα όπου δικάζεται ο ηθοποιός.

Η νεαρή γυναίκα η οποία είχε καταθέσει κεκλεισμένων των θυρών μακριά από τα δημοσιογράφους και κοινό, ανέβηκε στο βήμα του μάρτυρα, κατά τη διάρκεια της κατάθεσης της συζύγου του κατηγορούμενου, προκειμένου να δώσει διευκρινήσεις με αφορμή φωτογραφίες από ένα οικόπεδο που η ίδια πιθανολογεί ότι ήταν το σημείο που δέχθηκε την επίθεση και βρίσκεται απέναντι από το σπίτι του Πέτρου Φιλιππίδη.

«Ήταν πολύ δύσκολο για μένα να ψάχνω το χώρο, αλλά έγινε πολύς λόγος εδώ ότι δεν υπάρχει αδιέξοδο στο Παλαιό Ψυχικό. Έκανα πολλές βόλτες, υπήρχαν αρκετά άδεια οικόπεδα. Με το που πέρασα από αυτό το δρόμο μου θύμισε κάτι» είπε και συνέχισε αναφερόμενη στα βήματα που ακολούθησε κατά τη διάρκεια της έρευνας της.

«Ξεκίνησα με γνώμονα το δρόμο που με είχε βγάλει στην Λεωφόρο Κηφισίας. Θυμόμουν σε ποιο σημείο βγήκα στην Κηφισίας. Όταν πέρασα από εκεί λέω «θα ξαναπεράσω γιατί κάτι μου θυμίζει». Πέρασα τρεις φορές. Φαίνεται σαν να τελειώνει ο δρόμος. Υπάρχουν δέντρα, δεν έχει μεζονέτες δίπλα. Θεωρώ πολύ πιθανό να ήταν εκεί» κατέθεσε η τρίτη καταγγέλλουσα σημειώνοντας ότι βιντεοσκοπούσε τν πορείας της στους δρόμους του Ψυχικού. «Μετά έμαθα ότι στο σημείο που υπέδειξα ήταν το σπίτι του κ. Φιλιππίδη, όταν προσκόμισα στο δικηγόρο μου τα βίντεο και τις φωτογραφίες που τράβηξα. Θα μπορούσα να συνεχίσω να λέω ότι δεν το έχω βρει. Ήξερα ότι θα μου πείτε πως είναι δυνατό να με πήγε σε αυτό το μέρος, αλλά ήρθα να πω την αλήθεια» τόνισε η κοπέλα.

Η δίκη θα συνεχιστεί την ερχόμενη Τρίτη οπότε και θα ολοκληρώσει την κατάθεση της η σύζυγος του Πέτρου Φιλιππίδη, Ελπίδα Νίνου ενώ αμέσως μετά την σκυτάλη των μαρτυρικών καταθέσεων θα πάρει ο Σπύρος Μπιμπίλας.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Πέτρος Φιλιππίδης: Για πρώτη φορά ακούστηκε η φωνή της νεαρής που καταγγέλλει την απόπειρα βιασμού στο αμάξι του ηθοποιού"

Τούρκος δήμαρχος: «Είμαι έτοιμος να γίνω καμικάζι, να ανατιναχθώ ανάμεσα στους Έλληνες στρατιώτες»

Η Τουρκία συνεχίζει την προκλητική ρητορική της. Αυτή τη φορά ο δήμαρχος του Μπόλου, Τανζού Οζτζάν, του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (CHP) έκανε εμπρηστικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας.

Όπως είπε είναι έτοιμος να γίνει καμικάζι και να ανατιναχθεί ανάμεσα σε Έλληνες στρατιώτες.

«Αν ο Ερντογάν είναι έτοιμος, είμαι κι εγώ έτοιμος να γίνω καμικάζι, να ανατιναχθώ ανάμεσα στους Έλληνες στρατιώτες» είπε σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του OPEN, Μαρία Ζαχαράκη.

Δείτε μετά το 9:20:

 

Διαβάστε Περισσότερα » " Τούρκος δήμαρχος: «Είμαι έτοιμος να γίνω καμικάζι, να ανατιναχθώ ανάμεσα στους Έλληνες στρατιώτες»"

Ερντογάν: Η Άγκυρα θα μπορούσε να ζητήσει μαχητικά αεροπλάνα από τη Μόσχα, αν η Ουάσινγκτον της αρνηθεί τα F-16

Η Τουρκία θα μπορούσε να στραφεί προς άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων η Ρωσία, για να αποκτήσει μαχητικά αεροπλάνα, αν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν της δώσουν καταδιωκτικά F-16, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Ελπίζω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα μας σπρώξουν προς άλλες οδούς. Θέλω να πω μ’ αυτό πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι οι μόνες στον κόσμο που πωλούν μαχητικά αεροπλάνα. Η Αγγλία, η Γαλλία, η Ρωσία πωλούν επίσης. Είναι δυνατό να τα προμηθευτούμε παντού», είπε ο αρχηγός του τουρκικού κράτους.

«Υπάρχουν ήδη κάποιοι που μας στέλνουν σινιάλα», πρόσθεσε αναφερόμενος σε χώρες που είναι εν δυνάμει προμηθευτές.

«Ο Μπάιντεν έχει μια θετική προσέγγιση σε ό,τι αφορά τα F-16, αλλά άφησε να εννοηθεί πως οι Ρεπουμπλικάνοι (το άλλο μεγάλο, δεξιό κόμμα των ΗΠΑ) είναι κατά», υπενθύμισε ο Ερντογάν. «Ο υπουργός μου των Εξωτερικών συνάντησε έναν αντιπρόσωπο των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλγαρία (…) ο οποίος είπε πως θα μπορούσαν να μας υποστηρίξουν», πρόσθεσε ωστόσο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ερντογάν: Η Άγκυρα θα μπορούσε να ζητήσει μαχητικά αεροπλάνα από τη Μόσχα, αν η Ουάσινγκτον της αρνηθεί τα F-16"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news