facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2022

Ρόδος: Μεγάλη επιτυχία της Δίωξης Ναρκωτικών

Δύο αλλοδαπούς, που κατηγορούνται για προμήθεια, κατοχή και διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών, συνέλαβαν σήμερα, άνδρες του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ρόδου.
Συγκεκριμένα συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί (24χρονος άνδρας και 46χρονη γυναίκα) ενώ αναζητείται ακόμη ένας 43χρονος σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία, στην οποία περιλαμβάνονται άλλα τέσσερα άτομα που εμπλέκονται σε αγοραπωλησίες ναρκωτικών.
Ειδικότερα, έπειτα από πολυήμερη αστυνομική έρευνα διακριβώθηκε ότι ο 24χρονος παραλάμβανε και διαμοίραζε ποσότητες ναρκωτικών σε τρίτα πρόσωπα για λογαριασμό και παράλληλα με τον 43χρονο.
Για τον τερματισμό της εγκληματικής τους δραστηριότητας, οργανώθηκε στοχευμένη αστυνομική επιχείρηση στο πλαίσιο της οποίας, σήμερα το μεσημέρι εντοπίστηκε ο 24χρονος κατά την παραλαβή δέματος, από μεταφορική εταιρία, το οποίο όπως διαπιστώθηκε περιείχε κοκαΐνη βάρους 1 κιλού και 191 γραμμάρια.
Επίσης, στην κατοχή του βρέθηκαν τρία παραστατικά ταχυμεταφοράς χρημάτων συνολικού ποσού 6.788 ευρώ.
Ακολούθησε έρευνα στην κατοικία όπου διέμενε τον 43χρονο και την 46χρονη, όπου παρουσία εισαγγελικού λειτουργού βρέθηκαν:
• Κοκαΐνη βάρους 411,8 γραμμαρίων
• Κάνναβη βάρους 1 κιλού και 597 γραμμαρίων
• Το χρηματικό ποσό των 6.100€
Όλα τα ανευρεθέντα μαζί με δύο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα που χρησιμοποιούσαν οι δράστες για το διαμοιρασμό των ναρκωτικών κατασχέθηκαν.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ρόδου.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρόδος: Μεγάλη επιτυχία της Δίωξης Ναρκωτικών"

Ουγγαρία: Νέο «όχι» στο εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο – Αρνείται τις κυρώσεις στον Πατριάρχη Κύριλλο

Η Ουγγαρία εμπόδισε και πάλι το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές κυρώσεις που συμφωνήθηκαν κατά της Μόσχας.

Σύμφωνα με πολλές διπλωματικές πηγές η Ουγγαρία έχει σκοπό να επιτύχει την αφαίρεση του ονόματος του επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Πατριάρχη Κύριλλου, από τη μαύρη λίστα της ΕΕ.

Ο Πατριάρχης θεωρείται «επί μακρόν σύμμαχος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν» και «έχει γίνει ένας από τους κύριους υποστηρικτές της ρωσικής στρατιωτικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας», υπογραμμίζει η πρόταση για τις κυρώσεις που υποβλήθηκε στα κράτη μέλη.

Οι ηγέτες των 27 που συνεδρίασαν στη σύνοδο κορυφής τη Δευτέρα και την Τρίτη στις Βρυξέλλες κατέληξαν σε μια συμφωνία να μειώσουν τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου κατά περίπου 90% μέχρι το τέλος του έτους, προκειμένου να σταματήσουν τη χρηματοδότηση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Αυτό το εμπάργκο είναι το εμβληματικό μέτρο του έκτου πακέτου κυρώσεων της ΕΕ που προβλέπει την επέκταση της μαύρης λίστας της ΕΕ σε περίπου 60 πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένου του Πατριάρχη Κύριλλου, και τον αποκλεισμό τριών ρωσικών τραπεζών από το διεθνές διατραπεζικό σύστημα Swift, συμπεριλαμβανομένης της Sberbank, του βασικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος της Ρωσίας.

Απαιτείται ομοφωνία από όλα τα κράτη μέλη για τις ευρωπαϊκές κυρώσεις και ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν συμφώνησε με αυτό το νέο πακέτο κυρώσεων που επρόκειτο να οριστικοποιηθεί την Τετάρτη κατά τη διάρκεια συνάντησης των πρεσβευτών πριν από τη δημοσίευσή του στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ για την έναρξη ισχύος του.

Γίνονται διαβουλεύσεις με τη Βουδαπέστη σε μια προσπάθεια να ξεπεραστεί η αντίθεση της Ουγγαρίας, δήλωσε μια διπλωματική πηγή.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ουγγαρία: Νέο «όχι» στο εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο – Αρνείται τις κυρώσεις στον Πατριάρχη Κύριλλο"

Δήμος Αλίμου: Κλείνει τη μουσική στα μαγαζιά στις 23:00 - «Δεν θα γίνουμε Γκάζι, Φαληράκι ή Λαγανάς» λέει ο δήμαρχος

Επαναφέρει για λίγες ημέρες περιορισμούς στον τρόπο λειτουργίας των κέντρων εστίασης ο Δήμος Αλίμου, που προχώρησε στην απόφαση να κλείνει η μουσική από τις 23:00.  Η Αστυνομία έχει ήδη ειδοποιηθεί, ώστε να οδηγεί στο αυτόφωρο τους παραβάτες. Μετά τις 3 παραβάσεις, το κατάστημα θα σφραγίζεται προσωρινά, αν και είναι βέβαιο ότι οι καταστηματάρχες θα προσφεύγουν στα Διοικητικά Δικαστήρια για να παραμείνουν ανοιχτά.

Το ωράριο της μουσικής μέχρι τις 23:00 θα ισχύσει από 1ης μέχρι 7 Ιουνίου. Στη συνέχεια ο Δήμος θα επανεκτιμήσει την κατάσταση και θα λάβει εκ νέου μέτρα, αυστηρότερα ή ηπιότερα, ανάλογα με την συμπεριφορά που θα έχουν επιδείξει τα καταστήματα.

«Έχουμε επανειλημμένα μιλήσει για “Αθηναϊκή Ριβιέρα”, αλλά στην (κλασική) Ριβιέρα πουθενά δεν συναντάς τέτοιες εικόνες απίστευτης οχλαγωγίας, ξέφρενης ηχορύπανσης, βεγγαλικών μέχρι τα ξημερώματα κ.λπ. Αντιθέτως, ο επισκέπτης συναντά ήρεμες εικόνες στο περιβάλλον, οργάνωση και ποιότητα στην ψυχαγωγία» επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Αλίμου σε ανακοίνωσή του.

«Ο Δήμος Αλίμου, δηλαδή η Δημοτική Αρχή και μαζί η κοινωνία, στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα, θέλουμε ζωή, ψυχαγωγία και τουρισμό στην παραλία μας και το έχουμε αποδείξει. Όμως και η επιχειρηματικότητα οφείλει να σέβεται την κοινωνία και τον νόμο και να μην ξεπερνάει τα όρια της λογικής. Αυτό που ζούμε τις τελευταίες μέρες, με την ασύδοτη και ανεξέλεγκτη ηχορύπανση από το παραλιακό μέτωπο, αποτελεί μία πρωτόγνωρη κατάσταση, που δεν μπορεί να γίνει ανεκτή από την Δημοτική Αρχή, αλλά ούτε και από την κοινωνία. Πουθενά δεν έχει αποφασίσει η πόλη μας να μετατραπεί σε ένα απέραντο παραθαλάσσιο “Γκάζι”, ούτε σε “Φαληράκι” ή “Λαγανά”» αναφέρει ο δήμαρχος, Ανδρέας Κονδύλης.

«Ποτέ και πουθενά δεν έλαβε κανένα όργανο του Δήμου, ούτε βέβαια η κοινωνία, την απόφαση να μετατραπεί η παραλία μας σε μια ατέλειωτη σειρά μπουζουκομάγαζων, κέντρων διασκέδασης και άλλων οχληρών δραστηριοτήτων, με ηχορύπανση χωρίς έλεος, από το σούρουπο της μιας μέρας ως το ξημέρωμα της επόμενης. Έχουμε επανειλημμένα μιλήσει για “Αθηναϊκή Ριβιέρα”, αλλά στην (κλασική) Ριβιέρα πουθενά δεν συναντάς τέτοιες εικόνες απίστευτης οχλαγωγίας, ξέφρενης ηχορύπανσης, βεγγαλικών μέχρι τα ξημερώματα κ.λπ. Αντιθέτως, ο επισκέπτης συναντά ήρεμες εικόνες στο περιβάλλον, οργάνωση και ποιότητα στην ψυχαγωγία. Πριν ξεκινήσει η θερινή περίοδος, είχα πραγματοποιήσει συνάντηση στο Δημαρχείο με όλους τους επιχειρηματίες της παραλίας, οι οποίοι μου είχαν δεσμευθεί ότι δεν θα ενοχλούν με ηχορύπανση τους περίοικους και ότι δεν θα ρίχνουν βεγγαλικά μετά τις 10:30 το βράδυ. Δυστυχώς, όχι μόνο δεν τηρήθηκαν οι υποσχέσεις αυτές, αλλά από την αρχή κιόλας της φετινής σεζόν διαπιστώνουμε την πιο άγρια ηχορύπανση που έχουμε ζήσει ποτέ και την μεγαλύτερη περιφρόνηση και ασέβεια απέναντι στον πληθυσμό της πόλης μας» προσθέτει ο δήμαρχος.

«Με απόφαση, λοιπόν, που έλαβε σήμερα το αρμόδιο όργανο του Δήμου μας, έπειτα από πρότασή μου, η μουσική σε όλα τα καταστήματα της παραλίας θα σταματάει στις 11 το βράδυ. Όποιο κατάστημα παίζει μουσική μετά τις 11 το βράδυ, θα λειτουργεί παράνομα. Εύχομαι να πρυτανεύσει η λογική και οι επιχειρηματίες της παραλίας να στραφούν, όπως εξάλλου τους έχω ήδη ζητήσει, σε πιο ήπιες και ποιοτικές μορφές διασκέδασης και ψυχαγωγίας, με πολύ χαμηλότερη ένταση της μουσικής και, κυρίως, χωρίς να εξαναγκάζουν την μισή πόλη να τους ακούει με το ζόρι, κάθε βράδυ, χάνοντας τον ύπνο, την ηρεμία και την υγεία της. Αν πάλι δεν τα καταφέρουν να λειτουργήσουν με σεβασμό στον νόμο και την κοινωνία, η Δημοτική Αρχή είναι έτοιμη να κλιμακώσει τις πρωτοβουλίες της, εξαντλώντας όλα τα εργαλεία που διαθέτει, και φθάνοντας ακόμα και μέχρι την πλήρη κατάργηση των καταστημάτων από την παραλιακή ζώνη με Κανονιστική Απόφαση. Το τελευταίο αποτελεί πολύ εφικτή, αλλά και την ύστατη, επιλογή μας, την οποία ελπίζω κι εύχομαι να μην κάνουμε ποτέ. Κάτι που όμως θα κριθεί αποκλειστικά από τη στάση και τη λειτουργία των ίδιων τα Καταστημάτων, τα οποία βρίσκονται πλέον αντιμέτωπα με τις δικές τους ευθύνες» καταλήγει ο κ. Κονδύλης.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Δήμος Αλίμου: Κλείνει τη μουσική στα μαγαζιά στις 23:00 - «Δεν θα γίνουμε Γκάζι, Φαληράκι ή Λαγανάς» λέει ο δήμαρχος"

Οργή από Τουρκία: Η Γερμανία πέφτει στην παγίδα της ελληνικής πρόκλησης – Άμεση η απάντηση της Αθήνας

Τον εκνευρισμό και την οργή της Τουρκίας προκάλεσε η παρέμβαση της Γερμανίας υπέρ των ελληνικών θέσεων. Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις από τον εκπρόσωπο Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Τανζού Μπιλγκίτς να βάλλει τόσο κατά της Αθήνας όσο και κατά του Βερολίνου. Μάλιστα, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, έφτασε στο σημείο να αναφέρει ότι «αν υπάρχει ένας παράγοντας που απειλεί την κυριαρχία, την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα του γείτονά του, αυτός είναι η Ελλάδα».

Η ανακοίνωση αναλυτικά

«Καταδικάζουμε έντονα και απορρίπτουμε τις αβάσιμες δηλώσεις κατά της χώρας μας από την Καγκελαρία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

Είναι απαράδεκτο να πέφτει η Γερμανία στην παγίδα της πρόκλησης της Ελλάδας και να συμμετέχει στη συκοφαντική εκστρατεία της χώρας μας.

Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την κυριαρχία μας ενάντια στην παραβίαση του εναέριου χώρου της χώρας μας από την Ελλάδα, παρενοχλώντας τα αεροσκάφη μας στον εναέριο και διεθνή εναέριο χώρο της χώρας μας, αγνοώντας τους Συμμάχους του ΝΑΤΟ.

Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που διεκδικεί μεγαλύτερο εναέριο χώρο από τα χωρικά της ύδατα. Με βάση αυτόν τον παράνομο ισχυρισμό, θα ήταν ανακριβές να χαρακτηριστούν πτήσεις εντός 6-10 μιλίων από τον διεθνή εναέριο χώρο ως «παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου».

Αν υπάρχει ένας παράγοντας που απειλεί την κυριαρχία, την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα του γείτονά του, αυτός είναι η Ελλάδα. Στην πραγματικότητα, η Ελλάδα εξοπλίζει τα νησιά που βρίσκονται κοντά στη χώρα μας, σε αντίθεση με τις Συνθήκες Ειρήνης του 1923 της Λωζάνης και του Παρισιού του 1947.

Επιπλέον, διατηρεί την παράνομη και άδικη στάση της ότι μπορεί μονομερώς να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο πέραν των 6 ναυτικών μιλίων ενάντια στα ζωτικά συμφέροντα της χώρας μας και την ελευθερία της ναυσιπλοΐας.

Η Τουρκία δεν έχει μάτια στη γη κανενός. Ωστόσο, δεν πρέπει να περιμένουμε να κάνουμε τα στραβά μάτια στην απειλή για την ασφάλεια του λαού μας παραβιάζοντας δημόσια τις πολύ σαφείς διατάξεις των διεθνών συνθηκών περί αφοπλισμού από την Ελλάδα.

Αναμένουμε από τη Γερμανία να καλέσει την Ελλάδα να ενεργήσει σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες, αντί να κάνει μεροληπτικές δηλώσεις που δεν συνάδουν με το πνεύμα της συμμαχίας».

Απάντηση Αθήνας σε Άγκυρα: Οι θέσεις της Ελλάδας εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο

Απάντηση στη νέα επίθεση που εξαπέλυσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στη χώρα μας έδωσαν διπλωματικές πηγές. «Αναφορικά με πρόσφατες αιτιάσεις του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, επισημαίνεται ότι οι θέσεις της Ελλάδας εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο, είναι γνωστές και αποδεκτές από τους εταίρους και συμμάχους μας, οι οποίοι αναγνωρίζουν τον ρόλο της χώρας μας ως πόλο ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή» τονίζεται.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Οργή από Τουρκία: Η Γερμανία πέφτει στην παγίδα της ελληνικής πρόκλησης – Άμεση η απάντηση της Αθήνας"

Η Ρωσία αρχίζει ασκήσεις πυρηνικών διηπειρωτικών πυραύλων

Σε μια κίνηση που προκαλεί παγκόσμια ανησυχία προχώρησε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, καθώς ανακοίνωσε την έναρξη στρατιωτικών ασκήσεων των πυρηνικών πυραυλικών στρατευμάτων του.

Οι ασκήσεις των λεγόμενων Στρατηγικών Πυραυλικών Δυνάμεων περιλαμβάνουν τους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους Yars, οι οποίοι είναι η νέα γενιά πυραύλων που δοκιμάστηκε για πρώτη φορά το 2007 όπως γράφει το BBC.

Σύμφωνα με τον ρωσικό στρατό στις ασκήσεις, που πραγματοποιούνται στην περιοχή Ιβάνοβο, κοντά στη Μόσχα, θα πάρουν μέρος περίπου 1.000 άτομα και περισσότερα από 100 οχήματα.

Να σημειωθεί ότι δεν θα εκτοξευθούν πύραυλοι. Οι ασκήσεις συνίστανται σε περιπολίες, εγκατάσταση πυραυλικών συστημάτων και προστασία τους από επιθέσεις.

Οι ασκήσεις ανακοινώθηκαν αρκετές ώρες αργότερα αφότου οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι θα προμηθεύσουν την Ουκρανία με προηγμένα πυραυλικά συστήματα.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Ρωσία αρχίζει ασκήσεις πυρηνικών διηπειρωτικών πυραύλων"

Εκατό επιχειρήσεις με παράνομο λογισμικό ταμειακών στα δίχτυα της ΑΑΔΕ

Συνεχίζεται εντατικά ο έλεγχος των επιχειρήσεων, που εμπλέκονται στο κύκλωμα που είχε εντοπιστεί το 2019 από τους ελεγκτές της ΑΑΔΕ, και το οποίο χρησιμοποιούσε παράνομα λογισμικά για να αλλοιώνει το περιεχόμενο των αποδείξεων και τιμολογίων, μέσω των φορολογικών μηχανισμών.
Στο κύκλωμα φέρεται να εμπλέκονται γύρω στις 100 επιχειρήσεις, καθώς και η επιχείρηση κατασκευής, διάθεσης και διαχείρισης του ως άνω λογισμικού, η οποία για την παραποίηση των φορολογικών στοιχείων λάμβανε ποσοστιαία προμήθεια ανάλογα με το ύψος της απόκρυψης.

Εκτιμάται ότι η συνολική καθαρή αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη ανέρχεται σε 25 εκατ. ευρώ, ενώ ο αναλογών Φ.Π.Α. στα 6 εκατ. ευρώ.

Ενδεικτικά, οι νέες περιπτώσεις, που αφορούν σε ανακριβείς δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ, είναι οι εξής:

  • Εστιατόριο στον Κεντρικό Τομέα της Αθήνας, για τις χρήσεις 2015-2018, αποκρυβείσα ύλη
    1,26 εκατομμύρια ευρώ
  • Καφέ-μπαρ στον Κεντρικό Τομέα της Αθήνας, για τις χρήσεις 2015-2018, αποκρυβείσα ύλη 721 χιλιάδες ευρώ
  • Ζαχαροπλαστείο στον Βόρειο Τομέα Αθηνών, για τις χρήσεις 2015-2018, αποκρυβείσα ύλη 548.000€
  • Αρτοποιείο-φούρνος στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, κατά τις χρήσεις
    2015 έως 2018, αποκρυβείσα ύλη 526.00€
  • Ταβέρνα στον Νότιο Τομέα Αθηνών, για τις χρήσεις 2015-2018, αποκρυβείσα ύλη
    401.000€
  • Καφετέρια στα βόρεια προάστια των Αθηνών, για τις χρήσεις 2016 και 2017, αποκρυβείσα ύλη 359.000€
  • Καφέ-εστιατόριο στην Ήπειρο, για τις χρήσεις 2015-2018, αποκρυβείσα ύλη 320.000€
  • Καφετέρια στην Θεσσαλονίκη, για τις χρήσεις 2015 έως 2018, αποκρυβείσα ύλη
    306.000€
  • Καφέ-εστιατόριο στην Θεσσαλονίκη, για τις χρήσεις 2015-2018, αποκρυβείσα ύλη 239.000€
  • Καφέ-μπαρ σε νησί των Κυκλάδων, για τις χρήσεις 2016 και 2017, αποκρυβείσα ύλη
    186.000€.

Οι έρευνες συνεχίζονται, υπό τις οδηγίες του αρμόδιου Εισαγγελέα

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Εκατό επιχειρήσεις με παράνομο λογισμικό ταμειακών στα δίχτυα της ΑΑΔΕ"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ποιο αμερικανικό εμπάργκο; Ρωσική βενζίνη φτάνει στις ΗΠΑ μέσω Ινδίας!

Ρωσικά πετρελαϊκά προϊόντα εξακολουθούν να φτάνουν στην αμερικανική αγορά, όπως γράφει η Wall Street Journal: οι έμποροι αναμιγνύουν το αργό των Ουραλίων με άλλου τύπου «μαύρο χρυσό» και στη συνέχεια το διυλίζουν, «εξαφανίζοντας» την χώρα προέλευσής του ώστε να αποκομίσουν πολύ μεγάλα κέρδη  από το γεγονός ότι η βενζίνη στις ΗΠΑ, μία από τις μεγαλύτερες παραγωγούς πετρελαίου στον κόσμο,  έχει ξεπεράσει τα 5 δολάρια το γαλόνι σε αρκετές Πολιτείες. Μάλιστα, το CNN ανέφερε την Τετάρτη ότι  το κόστος του «γεμίσματος» του ρεζερβουάρ έχει ανεβεί 32% τους μήνες του πολέμου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, βενζίνη τέτοιου τύπου πωλήθηκε τον περασμένο μήνα σε διάφορες πολιτείες των ΗΠΑ - μεταξύ αυτών στο Νιου Τζέρσεϋ και τη Νέα Υόρκη. Κατά πάσα πιθανότητα, η διύλιση γίνεται στην Ινδία, η οποία αγοράζει... μετά μανίας ρωσικό πετρέλαιο με μεγάλη έκπτωση , που μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 50 δολάρια το βαρέλι, καθ' όλη τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία.

Η Wall Street Journal γράφει για το ινδικό διυλιστήριο Reliance Industries που αγοράζει τώρα ... επταπλάσιες ποσότητες ρωσικού αργού σε σχέση με την περίοδο προ του πολέμου!

Όπως είναι γνωστό, η Ινδία επωφελείται από το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ - και αγοράζει πλέον 800.000 βαρέλια την ημέρα, ενώ πριν από τον πόλεμο η ποσότητα ήταν μόλις 30.000 βαρέλια την ημέρα.

Οι ΗΠΑ απαγόρευσαν την εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου, όπως και πετρελαϊκών προϊόντων (βενζίνη, ντίζελ) από τον Μάρτιο, λίγο μετά από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ενώ την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε να απαγορεύσει επίσης τις ρωσικές πετρελαϊκές εισαγωγές, όπως και την ασφάλιση των φορτίων ρωσικού πετρελαίου, εξέλιξη που πυροδότησε νέα άνοδο στις τιμές της ενέργειας. 

«Είναι αδύνατο να αποβάλεις ολοκληρωτικά τα ρωσικά ενεργειακά προϊόντα από την παγκόσμια αγορά», λέει ο Ματ Σμιθ, κορυφαίος αναλυτής της Kpler, στο Insider. «Αν η Ινδία παίρνει ρωσικό αργό, το αναμιγνύει και μετά διυλίζει βενζίνη ή ντίζελ, είναι αδύνατον να διαχωριστεί αυτό που προέρχεται από τη Ρωσία. Με αυτή την έννοια, κάθε ποσότητα βενζίνης από την Ινδία, θα μπορούσε να προέρχεται από ρωσικό πετρέλαιο».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πόλεμος στην Ουκρανία: Ποιο αμερικανικό εμπάργκο; Ρωσική βενζίνη φτάνει στις ΗΠΑ μέσω Ινδίας!"

Άναψε φωτιές η απόφαση των ΗΠΑ να στείλουν πυραύλους στο Κίεβο — Αντίδραση Λαβρόφ

Τα αιτήματα του Κιέβου στη Δύση για την προμήθεια πυραυλικών συστημάτων πολλαπλών εκτοξεύσεων αποτελούν «άμεση πρόκληση» με στόχο να παρασύρει άλλες χώρες στον πόλεμο, δήλωσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, κι ενώ βρισκόμαστε στην 98η ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας απάντησε κατ’ αυτόν τον τρόπο όταν ρωτήθηκε, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τη Σαουδική Αραβία, για τα σχέδια των ΗΠΑ να παραδώσουν στην Ουκρανία αυτά τα συστήματα που θα μπορούσαν να πλήξουν με ακρίβεια ρωσικούς στόχους.

Νωρίτερα, αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα δώσουν αυτά τα συστήματα για να χρησιμοποιηθούν από την Ουκρανία στην άμυνά της απέναντι στις ρωσικές δυνάμεις, αλλά όχι και για πλήγματα εντός του ρωσικού εδάφους. Ο Τζόναθαν Φάινερ, ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου σημείωσε ότι οι Ουκρανοί ζητούσαν το σύστημα αυτό και η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι θα καλύψει τις ανάγκες τους.

«Ζητήσαμε από τους Ουκρανούς εγγυήσεις ότι δεν θα τα χρησιμοποιήσουν για να πλήξουν (στόχους) εντός της Ρωσίας. Οι Ουκρανοί πολεμούν σε έναν αμυντικό πόλεμο. Οι ρωσικές δυνάμεις είναι στο έδαφός τους», είπε ο Φάινερ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος σημείωσε ότι υπάρχουν πολλοί στόχοι τους οποίους οι Ουκρανοί δεν μπορούν να πλήξουν με τα οπλικά συστήματα που διαθέτουν μέχρι σήμερα και το αμερικανικό πυραυλικό σύστημα «θα κάνει τη διαφορά» στις συγκρούσεις στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, όπου έχουν επικεντρωθεί οι ρωσικές δυνάμεις.

Ένας υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος είπε την Τρίτη (31/5) ότι το Κίεβο διαβεβαίωσε πως δεν θα χρησιμοποιήσει αυτούς τους πυραύλους για να πλήξει στόχους εντός της Ρωσίας.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντιμίτρι Πεσκόφ, κατηγόρησε με την σειρά του τις ΗΠΑ ότι ρίχνουν λάδι στη φωτιά με την προμήθεια εξελιγμένων πυραύλων στην Ουκρανία και δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι το Κίεβο δεν θα τους εκτοξεύσει εναντίον του ρωσικού εδάφους.

«Πιστεύουμε ότι οι ΗΠΑ σκοπίμως ρίχνουν λάδι στη φωτιά. Οι ΗΠΑ προφανώς εμμένουν στη γραμμή ότι θα πολεμήσουν τη Ρωσία έως τον τελευταίο Ουκρανό», δήλωσε χαρακτηριστικά σε δημοσιογράφους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συμφώνησε να παράσχει στην Ουκρανία εξελιγμένους πυραύλους που μπορούν να πλήξουν με ακρίβεια ρωσικούς στόχους με ακτίνα δράσης 80 χιλιομέτρων στο πλαίσιο ενός εξοπλιστικού πακέτου 700 εκατ. ευρώ που αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα. Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε την Τρίτη σε δημοσιογράφους ότι τα πυραυλικά συστήματα που θα στείλουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία δεν θα μπορούν να πλήξουν τη Ρωσία.

Μπλίνκεν: Ο πόλεμος θα διαρκέσει «πολλούς μήνες»

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε σήμερα ότι ο πόλεμος που εξαπέλυσε η Ρωσία κατά της Ουκρανίας θα διαρκέσει «πολλούς μήνες».

«Θα μπορούσε να τελειώσει αύριο, εάν η Ρωσία τερματίσει την επιθετικότητά της», αλλά «δεν βλέπουμε κανένα σημάδι προς αυτήν την κατεύθυνση στην παρούσα φάση», είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στην Ουάσινγκτον.

Απαντώντας σε κατηγορίες της Μόσχας για την προμήθεια νέων όπλων στην Ουκρανία, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είπε πως η Ουκρανία έδωσε διαβεβαιώσεις ότι δεν θα χρησιμοποιήσει αμερικανικά πυραυλικά συστήματα για να στοχεύσει στόχους σε ρωσικό έδαφος.

«Είναι η Ρωσία που επιτίθεται στην Ουκρανία, όχι το αντίστροφο. Για να είμαστε σαφείς, ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί μια κλιμάκωση είναι να τερματίσει η Ρωσία την επιθετικότητα και τον πόλεμο που έχει εξαπολύσει», τόνισε ο κ. Μπλίνκεν.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Άναψε φωτιές η απόφαση των ΗΠΑ να στείλουν πυραύλους στο Κίεβο — Αντίδραση Λαβρόφ"

Μια νέα τουρκική επίθεση στη Συρία «θα υπονόμευε την περιφερειακή σταθερότητα», δηλώνει ο Μπλίνκεν

Μια νέα επίθεση της Τουρκίας στη Συρία «θα υπονόμευε την περιφερειακή σταθερότητα», προειδοποίησε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ως απάντηση στις απειλές του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Η μεγάλη ανησυχία που έχουμε είναι ότι οποιαδήποτε νέα επίθεση θα υπονόμευε την περιφερειακή σταθερότητα» και «θα δώσει την ευκαιρία σε κακόβουλους παράγοντες να εκμεταλλευτούν την αστάθεια», είπε σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσινγκτον.

Νωρίτερα σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε ενώπιον του τουρκικού κοινοβουλίου την απειλή για διεξαγωγή στρατιωτικής επιχείρησης κατά δύο περιοχών στη βόρεια Συρία, με στόχο τους Κούρδους μαχητές, τους οποίους χαρακτηρίζει τρομοκράτες.

Ο Ερντογάν απειλεί εδώ και μία εβδομάδα να εξαπολύσει επιχείρηση κατά των Κούρδων μαχητών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από την Άγκυρα και τους δυτικούς συμμάχους της.

«Είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε κλιμάκωση στη βόρεια Συρία και υποστηρίζουμε τη διατήρηση των σημερινών γραμμών κατάπαυσης του πυρός», είπε ο Άντονι Μπλίνκεν σε συνέντευξη Τύπου με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Δεν θέλουμε να δούμε τίποτα που να θέτει σε κίνδυνο τις προσπάθειες που κάνουμε για να κρατήσουμε το Ισλαμικό Κράτος στο κουτί όπου το έχουμε κλειδώσει», επέμεινε, διακρίνοντας νέες εντάσεις με την Τουρκία, ωστόσο σύμμαχο των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Μια νέα τουρκική επίθεση στη Συρία «θα υπονόμευε την περιφερειακή σταθερότητα», δηλώνει ο Μπλίνκεν"

Εισφορά Αλληλεγγύης: Τι κερδίζουν οι εργαζόμενοι από την κατάργησή της το 2023

Καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης και στις αποδοχές των εργαζόμενων στο δημόσιο τομέα και των συνταξιούχων όλων των ταμείων το 2023, όπως προβλέπει ο σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου.

Το μέτρο αναμένεται να ενσωματωθεί στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή τον Οκτώβριο, αλλά λόγω της παράτασης της ρήτρας διαφυγής από τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας, που δίνει δημοσιονομική ευελιξία αλλά για στοχευμένες και όχι μόνιμες παρεμβάσεις, θα χαρακτηριστεί προσωρινό προκειμένου να αποτραπούν εμπλοκές με τη Κομισιόν.

Όπως τονίζουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών η γενικευμένη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης αποτελεί δέσμευση του πρωθυπουργού και θα υλοποιηθεί σε κάθε περίπτωση σημειώνοντας ότι το κόστος στα κρατικά ταμεία είναι διαχειρίσιμο καθώς κυμαίνεται στα 400 εκ. ευρώ και θα «απορροφηθεί» από την ανάπτυξη και το «δημοσιονομικό πλεόνασμα».

Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους σημαίνει ότι μετά τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα περίπου 500.000 δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι με ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 θα δουν το επόμενο έτος αύξηση στις αποδοχές τους που ξεκινούν από 22 ευρώ και φθάνουν τα 676 ευρώ το χρόνο για τα υψηλά εισοδήματα.

Χαρακτηριστικά είναι τα παρακάτω παραδείγματα:

  • για ετήσιο εισόδημα 13.000 ευρώ δηλαδή για καθαρές μηνιαίες αποδοχές 1.083 ευρώ το ετήσιο όφελος θα είναι 22 ευρώ το χρόνο η 1,83 ευρώ το μήνα
  • για εισόδημα 14.000 ευρώ η μηνιαίες αποδοχές 1.116 ευρώ το όφελος σε ετήσια βάση είναι 44 ευρώ η 3,67 ευρώ το μήνα
  • για εισόδημα 15.000 ευρώ ή 1.250 ευρώ το μήνα το όφελος είναι 66 ευρώ το χρόνο η 5,5 ευρώ το μήνα
  • για εισόδημα 16.000 ευρώ η 1.333 ευρώ το μήνα η ελάφρυνση ανέρχεται σε 88 ευρώ το χρόνο η 7,33 ευρώ το μήνα
  • για εισόδημα 17.000 ευρώ η 1.466 ευρώ το μήνα το όφελος είναι 110 ευρώ το χρόνο η 9,1 ευρώ το μήνα
  • για εισόδημα 18.000 ευρώ ή 1.500 ευρώ το μήνα το ετήσιο κέρδος είναι 132 ευρώ η 11 ευρώ το μήνα
  • για εισόδημα 19.000 ευρώ η 1.583 ευρώ το μήνα το όφελος ανέρχεται σε ετήσια βάση σε 154 ευρώ και σε μηναία σε 12,8 ευρώ
  • για εισόδημα 20.000 ευρώ ή αποδοχές 1.666 ευρώ το όφελος είναι 176 ευρώ το χρόνο η 14,6 ευρώ το μήνα
  • για εισόδημα 25.000 ευρώ το χρόνο ή 2.083 ευρώ το μήνα το ετήσιο όφελος είναι 426 ευρώ η 35,5 ευρώ το μήνα
  • για εισόδημα 27.000 ευρώ ή 2.250 ευρώ το μήνα η καθαρή ετήσια αύξηση διαμορφώνεται σε 526 ευρώ η σε 43,8 ευρώ το μήνα
  • για εισόδημα 30.000 ευρώ ή καθαρές μηνιαίες αποδοχές 2.500 ευρώ το ετήσιο κέρδος είναι 676 ευρώ η 56,3 ευρώ

Με το επικρατέστερο σενάριο να προβλέπει ότι το μέτρο θα τεθεί σε εφαρμογή από 1-1-2023 οι ελαφρύνσεις στους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους θα φανούν αυτόματα στις μηνιαίες αποδοχές του Ιανουαρίου καθώς η εισφορά αλληλεγγύης παρακρατείται κάθε μήνα από μισθούς και συντάξεις παράλληλα με τον φόρο εισοδήματος σε αντίθεση με τους ελεύθερους επαγγελματίες, εισοδηματίες και άλλες κατηγορίες φορολογουμένων που βεβαιώνεται με τη φορολογική δήλωση του επόμενου έτους.

Σημειώνεται ότι η εισφορά αλληλεγγύης θεσπίστηκε ως έκτακτο μνημονιακό μέτρο με το άρθρο 29 του ν. 3986/2011 στα εισοδήματα των φυσικών προσώπων άνω των 12.000 ευρώ με συντελεστές που ξεκινούν από 2,2% και φθάνουν κλιμακωτά το 10% για όσους έχουν εισοδήματα πάνω από 220.000 ευρώ

Η εισφορά αλληλεγγύης «πάγωσε» από το 2021 για τα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα και συγκεκριμένα για τους μισθούς, τα ημερομίσθια, τα επιδόματα και τις παροχές σε είδος καθώς και για κάθε άλλου είδους αμοιβή που καταβάλλεται τακτικά σε εργαζόμενο στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος απασχολείται με σχέση εξαρτημένης εργασίας.

Επίσης η απαλλαγή ισχύει για τα καθαρά κέρδη από την ατομική άσκηση εμπορικής επιχείρησης, επιχείρησης παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριου επαγγέλματος ή από την ατομική άσκηση αγροτικής δραστηριότητας, για τα ενοίκια ακινήτων, τα μερίσματα και τους τόκους των τραπεζικών καταθέσεων, τα ποσά διατροφής από σύζυγο και τέκνα, το εισπραττόμενο ασφάλισμα ομαδικών ασφαλιστηρίων συνταξιοδοτικών συμβολαίων, τις «πράσινες» και συνδεδεμένες αγροτικές ενισχύσεις έως 12.000 ευρώ, τις λοιπές εισοδηματικές αγροτικές ενισχύσεις και τα επιδόματα ειδικής επιδότησης ανεργίας που καταβάλλονται σε απολυμένους πρώην εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα για την αντικατάσταση των εισοδηματικών τους απωλειών.

newmoney

Διαβάστε Περισσότερα » " Εισφορά Αλληλεγγύης: Τι κερδίζουν οι εργαζόμενοι από την κατάργησή της το 2023"

Καιρός αύριο: Ζέστη σε Αττική, Θεσσαλονίκη – Πού θα βρέξει

Καλοκαιρινός θα είναι ο καιρός αύριο, Πέμπτη (02.06.2022) στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Τοπικά θα σημειωθούν βροχές, ενώ δυναμώνουν οι άνεμοι στα πελάγη.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Γενικά αίθριος καιρός. Πρόσκαιρες νεφώσεις θα αναπτυχθούν στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά της Ηπείρου, της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και της δυτικής Στερεάς.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στο Αιγαίο 6 με 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία στα ηπειρωτικά θα φτάσει τους 33 με 35 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα τους 28 με 31 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Αναλυτική πρόγνωση

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα ανατολικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και πρόσκαιρα τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες από νότιες διευθύνσεις.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και στα ορεινά θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 34 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά, οπότε θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και πρόσκαιρα το απόγευμα βορειοδυτικοί, στο Ιόνιο έως 5 μπόφορ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και στα ορεινά θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 και στα ανατολικά και νότια 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 34 βαθμούς και στα ηπειρωτικά κατά τόπους τους 35 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα νότια έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Ζέστη σε Αττική, Θεσσαλονίκη – Πού θα βρέξει"

Διαφωνεί ο ΣΥΡΙΖΑ με την αντικατάσταση των σοβιετικών BMP-1: «Είναι καλύτερα από τα Marder»

Τη διαφωνία του με την αντικατάσταση των προς απόσυρση των σοβιετικών οχημάτων BMP 1 του ελληνικού στρατού από τα γερμανικά Marder, και την αποστολή τους στην Ουκρανία, εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ με κοινή δήλωση των τομεαρχών Άμυνας Θοδωρή Δρίτσα και Γιώργου Τσίπρα.

Όπως μάλιστα υποστηρίζουν, τα BMP 1 υπερτερούν επιχειρησιακά από τα νεότερα Marder, ενώ κατηγορούν την κυβέρνηση πως «υπονομεύσει την άμυνα της χώρας μόνο και μόνο για να ικανοποιήσει τις επιθυμίες τρίτων, εφαρμόζοντας στην πράξη πολιτικές αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου».

Η δήλωση των Δρίτσα, Τσίπρα:

«Τι μάθαμε σήμερα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Οικονόμου για τη νέα αποστολή βαρέος οπλισμού στην Ουκρανία, ο οποίος υποτίθεται θα αντικατασταθεί με γερμανικό, που το πληροφορηθήκαμε από το Γερμανό Καγκελάριο;

Πρώτον, ότι δεν υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης και ότι «όταν θα έρχονταν τα καινούρια και θα φύγουν τα παλιά θα γινόταν η ανακοίνωση»! Μάλλον πρέπει να ζητήσουμε και συγνώμη από την κυβέρνηση για την καλοσύνη της να ενημερώσει τους ιθαγενείς όταν πια θα ήταν αδύνατον να κρύψει την παράδοση τεθωρακισμένων οχημάτων στην Ουκρανία.

Δεύτερον, ότι με τα γερμανικά Marder «διώχνεις παλιά και παίρνεις καινούρια» και ότι «παίρνουμε πολύ πιο σύγχρονα». Ας ενημερώσει κάποιος τον κυβερνητικό εκπρόσωπο από το Υπουργείο Άμυνας ότι τα ΒΜΡ 1 που έχουμε είναι της δεκαετίας ’60 και τα «πολύ πιο σύγχρονα» και «καινούργια» Marder είναι της δεκαετίας ’70.

Τρίτον, ότι «δεν θα μας λείψουν αυτά τα τεθωρακισμένα». Από πού προκύπτει αυτό; Τα «καινούργια» Marder για να καταστούν επιχειρησιακά προϋποτίθενται συντήρηση, αναβάθμιση, ανταλλακτικά, πυρομαχικά (τα οποία έχουν σταματήσει να παράγονται στη Γερμανία) και κυρίως εκπαίδευση του προσωπικού. Όλα αυτά θα χρειαστούν χρόνο, που μετριέται τουλάχιστον σε μήνες. Τα δικά μας ΒΜΡ 1 τα γνωρίζουμε τέλεια, έχουν τα προβλήματά τους, αλλά επί τόσες δεκαετίες γνωρίζουμε πώς να τα συντηρήσουμε και κυρίως πώς να τα χειριστούμε.

Συνεπώς, είτε θα στείλουν τα δικά μας ΒΜΡ 1 στην Ουκρανία αφού έχει τελειώσει ο πόλεμος εκεί, ώστε στο μεταξύ να έχουν αντικατασταθεί επιχειρησιακά και όχι για το θεαθήναι από τα γερμανικά. Είτε λογαριάζουν να παραδώσουν τα ΒΜΡ 1 πριν καταστούν επιχειρησιακά τα γερμανικά, αποδυναμώνοντας έτσι την άμυνα των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου σε μια εξαιρετικά επικίνδυνη περίοδο όπως το παραδέχεται και η ίδια η κυβέρνηση. Στην πρώτη περίπτωση δεν υπάρχει καμιά λογική, στη δεύτερη περίπτωση έχουμε έγκλημα!

Τέταρτον, «δεν μας κοστίζει τίποτα». Από πού προκύπτει και αυτό; Πυρομαχικά έχουν διαφορετικά. Θα μας δώσει η Γερμανία δωρεάν αντίστοιχους φόρτους; Ανταλλακτικά και επαναφορά σε λειτουργική κατάσταση ποιος θα πληρώσει;

Να σημειώσουμε ότι τα γερμανικά έχουν πιο μικρό πυροβόλο 20 χιλιοστών έναντι 73 και μεταφέρουν λιγότερο προσωπικό. Και αιωρείται αναπάντητο το ερώτημα, ιδιαίτερα αν τα Marder είναι «πολύ πιο σύγχρονα» κατά την κυβέρνηση, γιατί δεν τα στέλνει απευθείας η Γερμανία στην Ουκρανία.

Δεν φτάνει που η κυβέρνηση χωρίς καμιά ντροπή επιμένει να κρύβεται και να μην ενημερώνει λαό και Βουλή για τις αποστολές όπλων στην Ουκρανία.

Δεν φτάνει που ο κ. Μητσοτάκης προσωπικά έχει αναλάβει να παίρνει αποφάσεις μόνος του για την εξωτερική πολιτική αλλά και κρίσιμες και ενίοτε πανάκριβες και εκτός προτεραιοτήτων εξοπλιστικές επιλογές.

Επιβεβαιώνονται πλέον οι φόβοι μας ότι αυτή η κυβέρνηση είναι τόσο ανεύθυνη ώστε είναι διατεθειμένη να υπονομεύσει την άμυνα της χώρας μόνο και μόνο για να ικανοποιήσει τις επιθυμίες τρίτων, εφαρμόζοντας στην πράξη πολιτικές αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Κατά τα άλλα «η άμυνα είναι ο υπέρτατος αυτοσκοπός»…

Καταθέτουμε άμεσα αίτημα για επείγουσα συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων.»

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Διαφωνεί ο ΣΥΡΙΖΑ με την αντικατάσταση των σοβιετικών BMP-1: «Είναι καλύτερα από τα Marder»"

Τι εισηγείται η επιτροπή για τη μάσκα σε πλοία, ταξί, φαρμακεία

Την πρότασή της για χρήση της μάσκας σε πλοία και ταξί, υπέβαλε την Τετάρτη η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προτείνονται τα εξής:

  • Ταξί: Υποχρεωτική μάσκα για οδηγούς και επιβάτες.
  • Κρουαζιερόπλοια: Αναστέλλεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας και επανέρχεται όταν νοσήσει ποσοστό ανω του 2% των φιλοξενούμενων ή ποσοστό ανω του 4% του πληρώματος, εντός μιας εβδομάδας ή αν νοσήσει εντός 48 ωρών ποσοστό άνω του 1%του συνολικού πληθυσμού που βρίσκεται στο πλοίο.
  • Επιβατηγά πλοία: Αναστέλλεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους του πλοίου, παραμένει η υποχρεωτική χρήση στους εσωτερικούς χώρους για όλους, πλήρωμα και επιβάτες (επανεξέταση στα τέλη Ιουνίου).
  • Φαρμακεία: Παραμένει η υποχρεωτική χρήση μάσκας για προσωπικό και πελάτες.

 iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "Τι εισηγείται η επιτροπή για τη μάσκα σε πλοία, ταξί, φαρμακεία"

Κομισιόν: «Πράσινο φως» σε ελληνικό πρόγραμμα στήριξης του κτηνοτροφικού τομέα

Ελληνικό πρόγραμμα ύψους 50 εκατ. ευρώ για την στήριξη του κτηνοτροφικού τομέα στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των συνεπειών της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το πρόγραμμα εγκρίθηκε βάσει του προσωρινού πλαισίου κρίσης για τις κρατικές ενισχύσεις, το οποίο ενέκρινε η Επιτροπή στις 23 Μαρτίου 2022, βάσει του άρθρου 107 παράγραφος 3 στοιχείο β) της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ), αναγνωρίζοντας ότι η οικονομία της Ε.Ε. αντιμετωπίζει σοβαρή διαταραχή.

Όπως σημείωσε η εκτελεστική αντιπρόεδρος, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, αρμόδια για την πολιτική ανταγωνισμού, «αυτό το πρόγραμμα των 50 εκατ. ευρώ θα επιτρέψει στην Ελλάδα να στηρίξει τους κτηνοτρόφους που πλήττονται από την αύξηση του κόστους των εισροών λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και των σχετικών κυρώσεων». 

«Εξακολουθούμε να στηρίζουμε την Ουκρανία και τον λαό της. Ταυτόχρονα, εξακολουθούμε να συνεργαζόμαστε στενά με τα κράτη-μέλη για να διασφαλίσουμε ότι τα εθνικά μέτρα στήριξης μπορούν να εφαρμοστούν εγκαίρως, συντονισμένα και αποτελεσματικά, προστατεύοντας παράλληλα τους ισότιμους όρους ανταγωνισμού στην ενιαία αγορά».

Το πρόγραμμα

Η Ελλάδα κοινοποίησε στην Επιτροπή, βάσει του προσωρινού πλαισίου κρίσης, πρόγραμμα 50 εκατ. ευρώ για την στήριξη του τομέα της κτηνοτροφίας στο πλαίσιο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Στο πλαίσιο του μέτρου αυτού, η ενίσχυση θα λάβει τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων. 

Ποιους αφορά 

Το μέτρο θα απευθύνεται σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κτηνοτροφικό τομέα και πλήττονται από την αύξηση του κόστους των εισροών λόγω της τρέχουσας γεωπολιτικής κρίσης. Οι επιλέξιμοι δικαιούχοι θα μπορούν να λάβουν ποσό ενίσχυσης ίσο με i) το 2% του κύκλου εργασιών για σκοπούς ΦΠΑ το 2021, ή ii) το 2% των ακαθάριστων εσόδων τους το 2020, ανάλογα με το αν υπόκειντο ή όχι σε ΦΠΑ το 2021.

Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι το ελληνικό πρόγραμμα συνάδει με τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στο προσωρινό πλαίσιο κρίσης. Ειδικότερα, η ενίσχυση i) δεν θα υπερβαίνει τις 35 000 ευρώ ανά δικαιούχο και ii) θα χορηγηθεί το αργότερο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022.

Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το ελληνικό πρόγραμμα είναι αναγκαίο, κατάλληλο και αναλογικό για την άρση σοβαρής διαταραχής της οικονομίας κράτους μέλους, σύμφωνα με το άρθρο 107 παράγραφος 3 στοιχείο β) της ΣΛΕΕ και τις προϋποθέσεις που ορίζονται στο προσωρινό πλαίσιο κρίσης.

Σε αυτή τη βάση, η Επιτροπή ενέκρινε το μέτρο ενίσχυσης βάσει των κανόνων της Ε.Ε. για τις κρατικές ενισχύσεις.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Κομισιόν: «Πράσινο φως» σε ελληνικό πρόγραμμα στήριξης του κτηνοτροφικού τομέα"

Σολτς: Συμφώνησα με τον Μητσοτάκη για παράδοση όπλων στην Ουκρανία

Τη συμφωνία του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την παράδοση όπλων στην Ουκρανία ανακοίνωσε στην Ομοσπονδιακή Βουλή (Bundestag) ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

«Μόλις χθες συμφώνησα με τον Έλληνα πρωθυπουργό Μητσοτάκη», είπε ο Σολτς, σύμφωνα με την ΕΡΤ. Η Ελλάδα θα δώσει τα σοβιετικής κατασκευής τεθωρακισμένα στην Ουκρανία και η Γερμανία θα καλύψει με σύγχρονα τεθωρακισμένα τις ανάγκες της Αθήνας.

Ο καγκελάριος δήλωσε χθες ότι το Βερολίνο θα δώσει στην Ελλάδα οχήματα μάχης πεζικού (IFV), ενώ η Αθήνα θα παραδώσει στην Ουκρανία όπλα σοβιετικού τύπου.

Η Γερμανία ακολουθεί την πρακτική της «κυκλικής» παράδοσης όπλων στην Ουκρανία και με άλλες χώρες της ανατολικής Ευρώπης, όπως την Τσεχία.

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βόλφγκανγκ Μπούχνερ, αναφερόμενος στις χθεσινές συνομιλίες του κ. Σολτς με τον κ. Μητσοτάκη, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι με βάση τη συμφωνία, η Γερμανία θα διαθέσει στην Ελλάδα τεθωρακισμένα οχήματα τύπου Marder καλύπτοντας τις ανάγκες της Ελλάδας που θα δώσει στην Ουκρανία αντίστοιχα οπλικά συστήματα σοβιετικής κατασκευής.

«Οι λεπτομέρειες εξετάζονται μεταξύ της Γερμανίδας και του Έλληνα υπουργού Άμυνας», εξήγησε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο Σολτς δεσμεύτηκε για την παράδοση αντιαεροπορικού συστήματος στην Ουκρανία

Παράλληλα, ο Όλαφ Σολτς υποσχέθηκε ότι θα παραδώσει στο Κίεβο σύγχρονο αντιαεροπορικό σύστημα Iris-T και ραντάρ εντοπισμού, που θα μπορεί να βρίσκει και δυνάμεις πυροβολικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Tagesspiegel, η Γερμανία, έπειτα από σχετική συμφωνία με τις ΗΠΑ, θα στείλει από τα αποθέματά της τέσσερις πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων Mars II, του Ομίλου Krauss-Maffei-Wegmann.

Οι εκτοξευτές ωστόσο θα έχουν περιορισμένη εμβέλεια, ώστε η Ουκρανία να μην μπορεί να επιτεθεί σε ρωσικό έδαφος.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Σολτς: Συμφώνησα με τον Μητσοτάκη για παράδοση όπλων στην Ουκρανία"

Γ. Οικονόμου: Το Διεθνές Δίκαιο είναι με το μέρος μας – Τι είπε για την αποστολή τεθωρακισμένων στην Ουκρανία

Για την αποστολή τεθωρακισμένων στην Ουκρανία αλλά και για τη θέση του πρωθυπουργού ότι δεν μπορεί να υπάρχουν ίσες αποστάσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, «που καταπατά το Διεθνές Δίκαιο κι βάλλει ευθέως κατά ενός κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με απειλές, προκλήσεις, λεονταρισμούς που δεν εδράζονται σε καμία βάση δικαίου» μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σε τηλεοπτική συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ.

«Οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι για όλα τα δεδομένα. Δεν μπορούμε να κάνουμε ερμηνεία των διαθέσεων του Τούρκου Προέδρου. Παρατηρούμε αυτήν την όξυνση. Παρατηρούμε, τις απαράδεκτες και παράλογες δηλώσεις, όπως αυτές του κ. Τσαβούσογλου πριν από λίγα εικοσιτετράωρα. Αποδομούμε αμέσως με επιχειρήματα, με βάση τη λογική, με βάση το Διεθνές Δίκαιο, με βάση τις Συνθήκες, όλον αυτό τον παραλογισμό και τους λεονταρισμούς της Άγκυρας και είμαστε πάντοτε σε εγρήγορση.

Τα αντανακλαστικά της χώρας είναι πάντοτε ενεργοποιημένα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αντιδράσουμε αποτελεσματικά και άμεσα σε ό,τι αφορά στην κυριαρχία και στα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Η χώρα είναι παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας».

Το Διεθνές Δίκαιο είναι με το μέρος μας. Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που ο πλανήτης όλος επενδύει στο Διεθνές Δίκαιο με την τακτική που έχει αναλάβει απέναντι στη Ρωσία. Δεύτερον, διότι η χώρα μας έχει ισχυρές συμμαχίες και ισχυρές Συμφωνίες, που κατοχυρώνουν και έχουν αναβαθμίσει ακόμη περισσότερο τη γεωστρατηγική και γεωπολιτική της θέση. Και τρίτον, με βάση την επιλογή της κυβέρνησης να ενισχύσουμε εξοπλιστικά τη χώρα. Έχουμε ενισχύσει πάρα πολύ αποτελεσματικά και ουσιαστικά την αποτρεπτική μας ικανότητα. Αυτό το ξέρουν όλοι. Καταλαβαίνουν ότι μπορούμε σε όλα τα επίπεδα να είμαστε αποφασιστικοί. Παραμένουμε ψύχραιμοι. Ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν θα μπούμε σε ένα ”πινγκ-πονγκ” δηλώσεων και προσωπικών χαρακτηρισμών. Δεν κάνει εξωτερική πολιτική έτσι η Ελλάδα».

Τεθωρακισμένα στην Ουκρανία: «Θα τα αντικαταστήσει η Γερμανία»

«Υπήρξε απόφαση του ΚΥΣΕΑ για την αποστολή εκτός από ανθρωπιστική βοήθεια και εξοπλιστικού αμυντικού υλικού. Ό,τι έχουμε στείλει στην Ουκρανία μέχρι τώρα, εντάσσεται σε αυτή την απόφαση.  Στη συγκεκριμένη περίπτωση, αυτά τα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, η χώρα τα έχει παραλάβει το 1992. Είναι παραγωγής, δηλαδή, 40-50 χρόνων. Επί της ουσίας είναι αδρανοποιημένα. Ταιριάζουν στις ανάγκες της Ουκρανίας, γιατί έχουν τέτοια ανταλλακτικά και μπορούν να τα αξιοποιήσουν. Και θα μας τα αντικαταστήσουν οι Γερμανοί με νέα σύγχρονα, τρεις-τέσσερις γενιές μπροστά. Άρα, έχουμε μια επωφελή για τη χώρα εξέλιξη».

Ο κ. Οικονόμου διευκρίνισε επίσης πως «πρώτα θα έρθουν τα σύγχρονα και μετά θα φύγουν αυτά» και τόνισε: «Άρα, έχουμε μια δυνατότητα εκσυγχρονισμού ενός υλικού, το οποίο είναι αναγκαίο στις Ένοπλες Δυνάμεις. Αυτά που δίνουμε δεν απομειώνουν σε τίποτα τις επιχειρησιακές μας δυνατότητες, ίσα-ίσα τις αναβαθμίζουν. Η χώρα είναι συνεπής στην απόφαση που έχει πάρει μαζί με όλους τους εταίρους και τους συμμάχους της, εκτός από την ανθρωπιστική βοήθεια, εκτός από τα λόγια, να ενισχύει ουσιαστικά την προσπάθεια της Ουκρανίας να αντισταθεί στη βίαιη εισβολή της Ρωσίας.

«Eξωγενείς οι αιτίες για τις ανατιμήσεις και την άνοδο του πληθωρισμού»

Επισήμανε ότι «ο πληθωρισμός στη χώρα μας, όλη την περασμένη χρονιά ήταν εξαιρετικά χαμηλός- είχαμε φτάσει να έχουμε και αρνητικό πληθωρισμό και γι’ αυτό ο ρυθμός αύξησης φέτος είναι κατά τι μεγαλύτερος απ’ ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες» και προσέθεσε:

«Έχουμε κάνει μια σειρά από παρεμβάσεις όχι μόνο σε ό,τι αφορά την αναχαίτιση της ακρίβειας. Για παράδειγμα αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό και μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ. Όλοι πληρώνουμε πολύ λιγότερο ΕΝΦΙΑ σε σχέση με το παρελθόν. Και αυτό είναι παραπάνω εισόδημα στις τσέπες των πολιτών», κατέληξε στη συνέντευξή του ο κ. Οικονόμου.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Γ. Οικονόμου: Το Διεθνές Δίκαιο είναι με το μέρος μας – Τι είπε για την αποστολή τεθωρακισμένων στην Ουκρανία"

Το Ιράν ζητά να μην μπλέκονται ούτε Γαλλία και Βρετανία – Οι κινήσεις της Ελλάδας

Τον διπλωματικό μαραθώνιο για την απελευθέρωση των δυο ελληνικών τάνκερ, όπου έκαναν πριν από μερικές μέρες ρεσάλτο οι Φρουροί της Επανάστασης στο Ιράν, συνεχίζει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Και ενώ τα πλοία κρατούνται, η Τεχεράνη ζητά να μην εμπλέκονται στην υπόθεση, μετά τις ΗΠΑ, ούτε η Γαλλία ούτε η Γερμανία!

«Έγινε έντονο διάβημα στον Ιρανό πρέσβη, στην ευρωπαϊκή υπηρεσία εξωτερικής δράσης και παράλληλα σε στενή συνεργασία και συντονισμό με το υπουργείο Ναυτιλίας και στον Διεθνή Οργανισμό Ναυσιπλοΐας, τον ΙΜΟ», ανέφερε για τα δυο ελληνικά πλοία που κρατούνται στο Ιράν ο Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Επίσης, υπενθύμισε πως υπήρξαν τηλεφωνικές συνομιλίες του υπουργού Εξωτερικών με ομολόγους του από τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία, κατά τη διάρκεια των οποίων συζητήθηκε και αυτό το θέμα, ενώ η Ελλάδα πάντα βρίσκεται σε στενό συντονισμό με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών.

Και ενώ η Ελλάδα συνεχίζει τον διπλωματικό μαραθώνιο για να απελευθερωθούν τα δυο ελληνικά πλοία, το Ιράν κατήγγειλε την «ανάρμοστη ανάμιξη», όπως τη χαρακτήρισε, της Γαλλίας και της Γερμανίας, οι οποίες καταδίκασαν τη σύλληψη από την Τεχεράνη δύο ελληνικών δεξαμενοπλοίων στον Περσικό Κόλπο.

«Μια τέτοια ανάρμοστη ανάμιξη στην ανεξάρτητη δικαστική διαδικασία της χώρας μας δεν θα βοηθήσει στην επίλυση των προβλημάτων», ανέφερε σε ανακοίνωση ο Σαΐντ Χατιμπζαντέχ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Στις 27 Μαΐου, οι Φρουροί της Επανάστασης, ο ιδεολογικός στρατός του Ιράν, ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν δύο ελληνικά πετρελαιοφόρα, μερικές εβδομάδες μετά τη σύλληψη από την Ελλάδα, κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ, ενός πλοίου που μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας και της Γαλλίας καταδίκασαν με χωριστές ανακοινώσεις τους τη σύλληψη αυτών των ελληνικών πλοίων από το Ιράν και κάλεσαν την Τεχεράνη να τα απελευθερώσει μαζί με τα πληρώματά τους.

Το Βερολίνο κατήγγειλε «μια αδικαιολόγητη ανάμιξη στις θαλάσσιες μεταφορές» και «μια σοβαρή παραβίαση των διεθνών κανόνων».

Το Παρίσι από την πλευρά του επανέλαβε «την προσήλωσή του στους κανόνες του διεθνούς δικαίου που προστατεύουν την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και την ασφάλεια στη θάλασσα» και κάλεσε το Ιράν «να απελευθερώσει αμέσως τα πληρώματα και τα πλοία».

Ο Χατιμπζαντέχ κατήγγειλε από την πλευρά του το γεγονός ότι η Γαλλία και η Γερμανία διαμαρτύρονται για μια «νόμιμη» σύλληψη, ενώ οι ίδιες χώρες «μένουν σιωπηλές μπροστά στην παράνομη σύλληψη (σ.σ.: από την Ελλάδα) ενός πλοίου» που μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο.

Οι Φρουροί της Επανάστασης δικαιολόγησαν τη σύλληψη των ελληνικών πλοίων επικαλούμενοι «παραβιάσεις» που φέρεται να διέπραξαν, χωρίς να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Το Ιράν ζητά να μην μπλέκονται ούτε Γαλλία και Βρετανία – Οι κινήσεις της Ελλάδας"

Τουρκία: O Eρντογάν ανακοίνωσε στρατιωτικές επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε σήμερα, ενώπιον του τουρκικού κοινοβουλίου, την απειλή για διεξαγωγή στρατιωτικής επιχείρησης κατά δύο περιοχών στη βόρεια Συρία, με στόχο Κούρδους μαχητές, τους οποίους χαρακτηρίζει τρομοκράτες.

Θα περάσουμε σε ένα νέο στάδιο στην εγκαθίδρυση ζώνης ασφαλείας πλάτους 30 χιλιομέτρων κατά μήκος των νότιων συνόρων μας. Θα καθαρίσουμε την Τελ Ριφάτ και την Μάνμπιτζ“, δυτικά του Ευφράτη, σημείωσε, απευθυνόμενος στην κοινοβουλευτική ομάδα του Κόμματός του Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Ο αρχηγός του τουρκικού κράτους δεσμεύτηκε επίσης ότι η προγραμματιζόμενη στρατιωτική επιχείρηση θα προχωρήσει “βήμα προς βήμα σε άλλες περιοχές” της βόρειας Συρίας. Ο Ερντογάν απειλεί εδώ και μία εβδομάδα να εξαπολύσει επιχείρηση κατά των Κούρδων μαχητών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από την Άγκυρα και τους δυτικούς συμμάχους της.

Ο Τούρκος πρόεδρος έχει επίσης στόχο τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), οι οποίες είναι συμμαχικές του PKK, αλλά υποστηρίχθηκαν από τις ΗΠΑ και τον συνασπισμό της Δύσης κατά της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. “Ποιος θα υποστηρίξει αυτές τις νόμιμες επιχειρήσεις ασφαλείας που διεξάγει η Τουρκία και ποιος θα προσπαθήσει να αντιταχθεί σε αυτές, θα το δούμε“, πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Το Σαββατοκύριακο που πέρασε ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι η Τουρκία “δεν θα περιμένει την άδεια” των ΗΠΑ για να εξαπολύσει μια νέα επίθεση στη Συρία. Επίσης την Τρίτη υπενθύμισε στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι συμφωνία που υπεγράφη το 2019 μεταξύ της Άγκυρας και της Μόσχας προέβλεπε τη δημιουργία μιας τέτοιας ζώνης “απαλλαγμένης από την τρομοκρατία” κατά μήκος των τουρκοσυριακών συνόρων. “Η δημιουργία της είναι επιβεβλημένη“, σημείωσε.

Ο Ερντογάν αντιτίθεται από τα μέσα Μαΐου στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο NATO, κατηγορώντας τις δύο σκανδιναβικές χώρες ότι υποθάλπουν “τρομοκράτες” του PKK και των YPG.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκία: O Eρντογάν ανακοίνωσε στρατιωτικές επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία απειλεί με πόλεμο τις ΗΠΑ για τους εκτοξευτήρες ρουκετών

Η Ρωσία απειλεί με στρατιωτικές συγκρούσεις τις ΗΠΑ, ύστερα από την απόφαση της Αμερικής να στείλει νέα όπλα στην εμπόλεμη Ουκρανία, ανάμεσά τους ρουκέτες πολλαπλών εκτοξευτήρων.

«Κάθε αποστολή όπλων που συνεχίζεται, που αυξάνεται, ενισχύει τον κίνδυνο μιας τέτοιας εξέλιξης», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ στο πρακτορείο RIA Novosti, σχετικά με την αποστολή όπλων των ΗΠΑ στην Ουκρανία.

Χθες, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα εφοδιάσουν την Ουκρανία με το πυραυλικό σύστημα πολλαπλής εκτόξευσης HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) επί ελαφρών τεθωρακισμένων αρμάτων.

Τα οπλικά αυτά συστήματα έχουν βεληνεκές 80 χιλιομέτρων. Δεν πρόκειται για συστήματα πολύ μεγάλου βεληνεκούς, εκατοντάδων χιλιομέτρων, αλλά η κίνηση συνιστά σημαντική αναβάθμιση των ουκρανικών αμυντικών ικανοτήτων.

Η προμήθεια αυτών των οπλικών συστημάτων εντάσσεται στο νέο αμερικανικό πακέτο στρατιωτικής βοήθειας, ύψους 700 εκατομμυρίων δολαρίων, οι λεπτομέρειες του οποίου θα ανακοινωθεί σήμερα.

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες «να διεξαγάγουν τον πόλεμο μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό για να οδηγήσουν… σε μία “στρατηγική ήττα” την Ρωσία», πράγμα που θεωρεί «πρωτοφανές και επικίνδυνο».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία απειλεί με πόλεμο τις ΗΠΑ για τους εκτοξευτήρες ρουκετών"

Λογαριασμοί ρεύματος: Αναβλήθηκε για τις 6/7 η δίκη για τη ρήτρα αναπροσαρμογής

Για τις 6/7 αναβάλλεται η εκδίκαση της πρώτης συλλογικής αγωγής του ΙΝΚΑ κατά της ΔΕΗ και των ασφαλιστικών, όπως αποφάσισε πριν λίγο το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών.

Σχετικά με το αίτημα προσωρινής διαταγής αποφάσισε να τη δικάσει τώρα.

Συγκεκριμένα οι δικηγόροι των καταναλωτών υπέβαλαν αίτημα ώστε το δικαστήριο να δώσει μέχρι τότε προσωρινή διαταγή που να απαγορεύει στη ΔΕΗ να προχωρά σε διακοπές ρεύματος σε καταναλωτές που έχουν πληρώσει το ρεύμα αλλά όχι τη ρήτρα αναπροσαρμογής.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Λογαριασμοί ρεύματος: Αναβλήθηκε για τις 6/7 η δίκη για τη ρήτρα αναπροσαρμογής"

Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: 12χρονη πέθανε ξαφνικά στον ύπνο της

Αβάσταχτη θλίψη και αναπάντητα ερωτήματα προκαλεί ο ξαφνικός χαμός ενός 12χρονου κοριτσιού στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του thestival, το άτυχο κορίτσι «έσβησε» στον ύπνο του, στη διάρκεια της νύχτας. Το πρωί οι οικείοι του αντιλήφθηκαν τι είχε συμβεί και ειδοποίησαν το 166. Στο σημείο έσπευσαν ασθενοφόρο και κινητή μονάδα του ΕΚΑΒ. Ήταν ήδη αργά. Λίγο αργότερα στο σπίτι μετέβη η ιατροδικαστής.

Η σορός του άτυχου κοριτσιού μεταφέρθηκε στην ιατροδικαστική υπηρεσία του ΑΠΘ για να διαπιστωθούν τα ακριβή αιτία θανάτου.

thestival
Διαβάστε Περισσότερα » " Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: 12χρονη πέθανε ξαφνικά στον ύπνο της"

ΥΠΕΞ: Δεν παρασυρόμαστε από την έξαρση της τουρκικής ρητορικής

Δεν παρασυρόμαστε από την έξαρση της τουρκικής ρητορικής ούτε από την έξαρση των προκλητικών ενεργειών, αντιδρούμε πάντα με ψυχραιμία, αλλά δεν αφήνουμε τίποτα αναπάντητο και θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα εθνικά μας συμφέροντα», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των διπλωματικών συντακτών.

Όπως ανέφερε, η Ελλάδα, με την επιστολή την οποία έστειλε πρόσφατα στον γγ του ΟΗΕ, με ξεκάθαρα νομικά επιχειρήματα αποδομεί ένα προς ένα τα επιχειρήματα της τουρκικής πλευράς.

«Βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες μία αύξηση της τουρκικής ρητορικής σε αντίδραση των ενεργειών μας αυτών», σημείωσε και πρόσθεσε: «Η εξωτερική μας πολιτική βασίζεται πάνω σε συγκεκριμένες αξίες, αρχές, τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας και πάνω σε αυτές τις αξίες και αυτές τις αρχές θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε».

Ο κ. Παπαϊωάννου τόνισε πως η Ελλάδα δεν απαντά ποτέ σε προσωπικό επίπεδο, μιλά πάντα για τις ενέργειες μίας χώρας και όχι για πρόσωπα, ενώ επεσήμανε ότι η χώρα μας επιθυμεί τον διάλογο με την Τουρκία αλλά στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

 «Απαντάμε με σύνεση και ψυχραιμία στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και παράλληλα ενημερώνουμε και τους ομολόγους μας και τους συμμάχους μας για όλα αυτά», υπογράμμισε.

Τα τρία μηνύματα του Νίκου Δένδια στα Βαλκάνια

Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στην περιοδεία του υπουργού, Νίκου Δένδια, στα Βαλκάνια, η οποία θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες και σημείωσε ότι το κεντρικό μήνυμα που μεταφέρει είναι ότι δεν πρέπει να χαθεί το μομέντουμ παρά την κόπωση που παρατηρείται στην περιοχή, καθώς για καιρό δεν προχωρά η ευρωπαϊκή διεύρυνση.

«Δεν πρέπει αυτό να αποτελέσει εμπόδιο ούτε για την ΕΕ ούτε όμως και για τις χώρες που πρέπει να συνεχίσουν στην πλευρά των μεταρρυθμίσεων», τόνισε επισημαίνοντας πως η ευρωπαϊκή πορεία «είναι προς όφελος της περιοχής γιατί αποφεύγεται η παρείσφρηση άλλων αποσταθεροποιητικών δυνάμεων, αλλά και προς όφελος της ΕΕ για να διευρύνει την περιοχή σταθερότητας και ασφάλειας σε μία ιδιαίτερη περιοχή της Ευρώπης».

«Εμείς καταβάλουμε κάθε προσπάθεια και θέση μας είναι ότι αυτές οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα, ένα μήνυμα που μεταφέρουμε σε όλους τους συνομιλητές μας», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαϊωάννου, το δεύτερο βασικό μήνυμα που μεταφέρεται είναι ότι «οποιαδήποτε συζήτηση για αλλαγή συνόρων, του στάτους κβο που υπάρχει σε αυτήν την περιοχή, θα έχει καταστροφικές συνέπειες τόσο στην περιοχή όσο και ευρύτερα».

Το τρίτο μήνυμα είναι ότι τώρα που η πανδημία βρίσκεται σε ύφεση είναι ευκαιρία να υπάρξει ενδυνάμωση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων με αυτές τις χώρες και συνεργασία στον ενεργειακό τομέα. Σε αυτό το σημείο υπογράμμισε τον ρόλο της Ελλάδας που μετατρέπεται σε έναν διαμετακομιστικό κόμβο.

Για την κατάληψη των πλοίων στο Ιράν, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ότι το υπουργείο έχει προβεί σε όλες τις ενέργειες σε διπλωματικό επίπεδο: «Έγινε έντονο διάβημα στον Ιρανό πρέσβη, στην ευρωπαϊκή υπηρεσία εξωτερικής δράσης και παράλληλα σε στενή συνεργασία και συντονισμό με το υπουργείο Ναυτιλίας και στον Διεθνή Οργανισμό Ναυσιπλοϊας, τον ΙΜΟ».

Επίσης, υπενθύμισε πως υπήρξαν τηλεφωνικές συνομιλίες του υπουργού Εξωτερικών με ομολόγους του από τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία, κατά τη διάρκεια των οποίων συζητήθηκε και αυτό το θέμα, ενώ η Ελλάδα πάντα βρίσκεται σε στενό συντονισμό με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΥΠΕΞ: Δεν παρασυρόμαστε από την έξαρση της τουρκικής ρητορικής"

Γερμανία: Μήνυμα κατά της Τουρκίας - «Δεν γίνεται ανεκτή η αμφισβήτηση της ακεραιότητας της Ελλάδας»

Μήνυμα που παρουσιάζει μεταστροφή της πολιτικής ίσων αποστάσεων, την οποία εφήρμοζε ως τώρα στα ελληνοτουρκικά, έστειλε το Βερολίνο την Τετάρτη.

Με την τουρκική προκλητικότητα σε κάθε επίπεδο να έχει ξεπεράσει τα όρια τις τελευταίες εβδομάδες, ο εκπρόσωπος του καγκελάριου Όλαφ Σολτς ρωτήθηκε από ελληνικό μέσο (Open) για τη στάση της γερμανικής κυβέρνησης απέναντι στην Άγκυρα, με αφορμή την τακτική που ακολουθεί κατά της Ελλάδας, καθώς και τι είπαν ο Γερμανός καγκελάριος με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το συγκεκριμένο ζήτημα στη χθεσινή τους συνάντηση στις Βρυξέλλες.

«Ο καγκελάριος (Όλαφ Σολτς) είναι της άποψης ότι ειδικά σε αυτή την τρέχουσα κατάσταση, επιβάλλεται όλοι οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ να είναι ενωμένοι, να απέχουν από προκλήσεις μεταξύ τους. Η παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου και η υπέρπτηση ελληνικών νησιών δεν είναι σωστή. Και φαίνεται αντιπαραγωγικό και ενάντια στο πνεύμα της Συμμαχίας το να κλείνεις την πόρτα σε συνομιλίες με άλλους συμμάχους», δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βόλφγκανγκ Μπούχνερ, αναφερόμενος στις συνομιλίες που είχε χθες, Τρίτη, ο καγκελάριος με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες σχετικά με τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο.

«Είναι προς το συμφέρον όλων μας να συμπεριφερόμαστε μεταξύ μας στη Συμμαχία με σεβασμό και να φροντίζουμε για καλές και ανθεκτικές σχέσεις. Για αυτό το θέμα πρέπει να είναι να επιδιώκονται από κοινού λύσεις για ανοιχτά ζητήματα μέσω διαλόγου και στο πνεύμα της καλής γειτονίας», πρόσθεσε ο κ. Μπούχνερ.

Οι Όλαφ Σολτς και Κυριάκος Μητσοτάκης «συμφώνησαν ότι πρέπει να αποφεύγονται οι προβοκάτσιες, οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και οι υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά. Όλα αυτά είναι λάθος και πρέπει να υπάρχει σεβασμός απέναντι στα άλλα μέλη του ΝΑΤΟ» από την Τουρκία, είπε ο εκπρόσωπος του Γερμανού καγκελάριου.

Στη συνέχεια, επανέλαβε την πεποίθηση του Βερολίνου πως «τα προβλήματα πρέπει να λύνονται με διάλογο και στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου». Ωστόσο, σημείωσε πως «δεν γίνεται ανεκτό από τη γερμανική κυβέρνηση να αμφισβητείται η ακεραιότητα της Ελλάδας».

Το Βερολίνο είχε κρατήσει ίσες αποστάσεις

Οι δηλώσεις αυτές αποτελούν μία σαφή μεταστροφή του Βερολίνου το οποίο την περασμένη εβδομάδα είχε κρατήσει ίσες αποστάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, παρά το μπαράζ παραβιάσεων του ελληνικού εανερίου χώρου. Συγκεκριμένα, υπενθυμίζεται ότι ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας, Στέφεν Χεμπεστράιτ κάλεσε την περασμένη Τετάρτη Ελλάδα και Τουρκία «να γεφυρώσουν τις μεταξύ τους διαφορές», μια δήλωση που ερμηνεύθηκε από πολλούς ως τήρηση ίσων αποστάσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Λίγα 24ωρα μετά, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Κριστιάνε Χόφμαν η οποία αντικατέστησε τον Χεμπεστράιτ, δήλωσε αρχικά ότι «η γερμανική κυβέρνηση παρακολουθεί με προσοχή την κατάσταση και όσα λέγονται», απευθύνοντας επίσης έκκληση «για συνεννόηση των δύο χωρών μέσω διαλόγου» ειδικά στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Η Κριστιάνε Χόφμαν επανέλαβε ουσιαστικά τα λεγόμενα Χεμπεστράιτ περί «διαλόγου» μεταξύ νατοϊκών εταίρων. «Τα λόγια (του συναδέλφου μου) είναι σαφή, εξακολουθούν να ισχύουν» ανέφερε χαρακτηριστικά η Κρ. Χόφμαν.

Δεν υπήρξε έτσι λοιπόν ούτε ανασκευή αλλά ούτε και «εμβάθυνση» σχετικά με τη στάση της γερμανικής κυβέρνησης απέναντι στη διαμάχη των δύο χωρών. Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος δεν θέλησε επίσης να σχολιάσει δημοσιογραφικές εκτιμήσεις περί «εξίσωσης» μιας χώρας που επιδεικνύει επιθετικότητα με την χώρα που τη δέχεται.

Ο Μητσοτάκης έδειξε στον Σολτς τον χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας»

Στο πλαίσιο αυτό, χθες, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην πρώτη συνάντηση που είχε με τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, «διεθνοποίησε» περαιτέρω την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας παρουσιάζοντας μάλιστα τον χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας» η οποία «κόβει» το Αιγαίο στα δύο και ζήτησε τη στήριξη της Γερμανίας, όπερ σημαίνει να φύγει από τη λογική των ίσων αποστάσεων.


xartis-kleidi-22
 

Όπως υπογράμμιζαν κυβερνητικές πηγές, είναι σαφές ότι η Αθήνα δεν είδε με καλό μάτι τη λογική των ίσων αποστάσεων που υιοθέτησε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπο Κριστιάνε Χόφμαν, ζητώντας από τις δύο χώρες να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω του διαλόγου.

Μακρόν: Η Τουρκία δεν μπορεί να αμφισβητεί την κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά

Υπενθυμίζεται ότι με μια βαρυσήμαντη παρέμβασή του, μετά το τέλος των εργασιών της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν, καταδίκασε τις δηλώσεις της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας με τις οποίες αμφισβητείται η ελληνική κυριαρχία σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, με το ψευτοεπιχείρημα ότι η στρατιωτικοποίησή τους είναι παράνομη. 

«Μια τελευταία λέξη εδώ, για να πω ότι κατά τις εργασίες του Συμβουλίου ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε πολύ έντονα την εύλογη ανησυχία της Ελλάδας και καταδίκασε τις δηλώσεις πολλών Τούρκων αξιωματούχων, οι οποίες αμφισβητούν την κυριαρχία της Ελλάδας σε πολλά νησιά της. Θέλω, προφανώς, να εκφράσω από εδώ τη στήριξη όλων των Ευρωπαίων, και ιδιαίτερα της Γαλλίας. Κανείς δεν μπορεί να θέτει σε κίνδυνο σήμερα την κυριαρχία ορισμένων κρατών - μελών και πιστεύω ότι οι δηλώσεις αυτές (σ.σ. οι τουρκικές) πρέπει να καταδικαστούν το ταχύτερο, κάτι το οποίο μόλις έπραξα» δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Γερμανία: Μήνυμα κατά της Τουρκίας - «Δεν γίνεται ανεκτή η αμφισβήτηση της ακεραιότητας της Ελλάδας»"

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δεν συζητάμε πλέον με την Ελλάδα, αν δεν διορθώσει τα λάθη της

Απευθυνόμενος στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι η Άγκυρα ακύρωσε τη συμφωνία για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας και πρόσθεσε ότι η Τουρκία δεν θα έχει διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα μέχρις ότου η Αθήνα «διορθώσει τα λάθη της», όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Παράλληλα, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο, ο Ερντογάν κάλεσε την κυβέρνηση της Ελλάδας να «είναι ειλικρινής» στις σχέσεις της με την Τουρκία.

«Η Τουρκία δεν έχει λάβει ικανοποιητικές εγγυήσεις από Φινλανδία-Σουηδία για την ένταξη στο ΝΑΤΟ»

Η Τουρκία δεν έχει λάβει ακόμη καμία συγκεκριμένη πρόταση για την αντιμετώπιση των ανησυχιών της σχετικά με τις προσπάθειες ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο NATO, στις οποίες αντιτίθεται η Άγκυρα με την αιτιολογία ότι οι χώρες αυτές υποστηρίζουν οργανώσεις που έχει χαρακτηρίσει τρομοκρατικές.

Απευθυνόμενος στην κοινοβουλευτική ομάδα του Κόμματός του Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), ο Ερντογάν σημείωσε ότι η Τουρκία θέλει να δει μια «ειλικρινή» προσέγγιση από τις δύο σκανδιναβικές χώρες όσον αφορά τις ανησυχίες της και πρόσθεσε ότι η Άγκυρα δεν θα αλλάξει άποψη, αν δεν δει να γίνονται συγκεκριμένα και δεσμευτικά βήματα.

Ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε επίσης ότι η αντίθεση της Τουρκίας στις προσπάθειες ένταξης της Στοκχόλμης και του Ελσίνκι δεν αποτελεί «καιροσκοπισμό», αλλά μάλλον ζήτημα εθνικής ασφάλειας.

Ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε τις απειλές του για στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε την απειλή για διεξαγωγή στρατιωτικής επιχείρησης κατά δύο περιοχών στη βόρεια Συρία, με στόχο Κούρδους μαχητές, τους οποίους χαρακτηρίζει τρομοκράτες.

«Θα περάσουμε σε ένα νέο στάδιο στην εγκαθίδρυση ζώνης ασφαλείας πλάτους 30 χιλιομέτρων κατά μήκος των νότιων συνόρων μας. Θα καθαρίσουμε την Τελ Ριφάτ και την Μάνμπιτζ», δυτικά του Ευφράτη, σημείωσε, απευθυνόμενος στην κοινοβουλευτική ομάδα του Κόμματός του Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Ο αρχηγός του τουρκικού κράτους δεσμεύτηκε επίσης ότι η προγραμματιζόμενη στρατιωτική επιχείρηση θα προχωρήσει «βήμα προς βήμα σε άλλες περιοχές» της βόρειας Συρίας.

Ο Ερντογάν απειλεί εδώ και μία εβδομάδα να εξαπολύσει επιχείρηση κατά των Κούρδων μαχητών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από την Άγκυρα και τους δυτικούς συμμάχους της.

Ο Τούρκος πρόεδρος έχει επίσης στόχο τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), οι οποίες είναι συμμαχικές του PKK, αλλά υποστηρίχθηκαν από τις ΗΠΑ και τον συνασπισμό της Δύσης κατά της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

«Ποιος θα υποστηρίξει αυτές τις νόμιμες επιχειρήσεις ασφαλείας που διεξάγει η Τουρκία και ποιος θα προσπαθήσει να αντιταχθεί σε αυτές, θα το δούμε», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Το σαββατοκύριακο που πέρασε ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι η Τουρκία «δεν θα περιμένει την άδεια» των ΗΠΑ για να εξαπολύσει μια νέα επίθεση στη Συρία.

Επίσης την Τρίτη υπενθύμισε στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι συμφωνία που υπεγράφη το 2019 μεταξύ της Άγκυρας και της Μόσχας προέβλεπε τη δημιουργία μιας τέτοιας ζώνης «απαλλαγμένης από την τρομοκρατία» κατά μήκος των τουρκοσυριακών συνόρων.

«Η δημιουργία της είναι επιβεβλημένη», σημείωσε.

Ο Ερντογάν αντιτίθεται από τα μέσα Μαΐου στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο NATO, κατηγορώντας τις δύο σκανδιναβικές χώρες ότι υποθάλπουν «τρομοκράτες» του PKK και των YPG.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δεν συζητάμε πλέον με την Ελλάδα, αν δεν διορθώσει τα λάθη της"

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Έως τις 30 Ιουνίου παρατείνεται η «περίοδος χάριτος»

Έως και τις 30 Ιουνίου 2022 παρατείνεται η περίοδος χάριτος για την πληρωμή των επιστρεπτέων προκαταβολών των επιχειρήσεων, ενώ η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί έως και τις 29 Ιουλίου 2022.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις υπουργικές αποφάσεις που δημοσιεύθηκαν και ρυθμίζουν τις τελευταίες τροποποιήσεις για την επιστροφή των επιστρεπτέων, η έκπτωση ύψους 15% στην εφάπαξ εξόφληση του ποσού ισχύει μόνο εάν ολόκληρη η αποπληρωμή του γίνει έως τις 29 Ιουλίου 2022. Παράλληλα, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να γνωρίζουν πως το ύψους της της έκπτωσης 15% είναι αφορολόγητο.

Όσον αφορά στην αποπληρωμή της επιστρεπτέας σε δόσεις, αυτό μπορεί να γίνει σε έως 96 ισόποσες άτοκες μηνιαίες δόσεις. Ως ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης ορίζεται η τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από τη λήξη της περιόδου χάριτος.

Για την πλήρωση των προϋποθέσεων επιστροφής (ποσοστά 25%, 33% και 50%) όπως αυτές περιγράφονται στις αποφάσεις των επιστρεπτέων προκαταβολών, το ύψος των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών προκύπτει από τον κωδικό 500 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Ε3) φορολογικού έτους 2019 και 2020, αντίστοιχα, όπως έχουν υποβληθεί μέχρι την 31η.03.2022.


Η οφειλή από το επιστρεπτέο ποσό της ενίσχυσης εμφανίζεται στο πληροφοριακό σύστημα της ΑΑΔΕ («myAADE»).

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Επιστρεπτέα προκαταβολή: Έως τις 30 Ιουνίου παρατείνεται η «περίοδος χάριτος»"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news