facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2018

Ρωσία, Κίνα και Τουρκία στον ΟΗΕ κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών

Σύμφωνα με πληροφορίες του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, αναμένεται την προσεχή εβδομάδα μια πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών από τη Ρωσική Ομοσπονδία και την Κίνα, δύο από τα πέντε μόνιμα κράτη-μέλη με δικαίωμα βέτο.

Διπλωμάτες του ΟΗΕ ανέφεραν ότι η Ρωσία δεν θα υπεισέλθει στις διαδικασίες ολοκλήρωσης στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, αλλά, όπως είπανε πηγές προσκείμενες στον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, η FYROM θα έχει την ίδια μεταχείριση με τη Σερβία.

Το στοιχείο το οποίο θα θίξουν είναι η νομική ερμηνεία βάσει του διεθνούς δικαίου, για το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης ενός έθνους ή ενός λαού, ένα θέμα το οποίο έθιξε, ήδη, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ο πρόεδρος των Σκοπίων, Γκιόργκε Ιβάνοφ.

Στην ομιλία του, ο Ιβάνοφ κάλεσε τις 140 χώρες που αναγνώρισαν τη χώρα του ως ‘Δημοκρατία της Μακεδονίας’ να μην αλλάξουν την απόφασή τους με βάση τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Επίσης, πληροφορίες από την τουρκική διπλωματία δείχνουν ότι η Τουρκία θα αρχίσει ένα ευρύτερο φάσμα νομικών μέτρων μέσω του ΟΗΕ.

Η Συμφωνία των Πρεσπών, όπως λέγει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, δεν είναι καν μια συμφωνία, αλλά κάτι που μπορεί να υιοθετήσει οποιαδήποτε κυβέρνηση και αυτό σημαίνει ότι δεν έχει άμεση νομική ισχύ.

Συγκεκριμένα, η Ρωσία, η Κίνα και η Τουρκία, θα αναφερθούν στο Σύνταγμα της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» και στο αποτυχημένο δημοψήφισμα για την αλλαγή του ονόματος, που εξέφρασε τη βούληση των πολιτών καθώς και σε εκβιασμούς βουλευτών για την έναρξη των συνταγματικών αλλαγών.

Ένα γεγονός που μιλάει περισσότερο για τον κλασικό εκβιασμό από ένα έθνος σε άλλο, είναι η ομιλία του προέδρου της Ελλάδας, ο οποίος ζήτησε να διαγραφεί το ουσιαστικό ‘Μακεδονία’, δηλαδή, να διαγραφεί η ‘Μακεδονία’ κατά την περίοδο του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, όπου ο λαός της ‘Μακεδονίας’ αναφέρεται ως μέρος των συμμαχικών δυνάμεων στον πόλεμο κατά της ναζιστικής Γερμανίας και τους φασίστες συμμάχους της.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν έχει νομική εξουσία να αποφασίζει για τέτοιες συμφωνίες, αλλά αναμένεται ότι η πρωτοβουλία αυτή θα έχει μαζική στήριξη από τα κράτη μέλη του ΟΗΕ, πριν προωθηθούν οι συνταγματικές τροποποιήσεις που εγκρίθηκαν για το νέο Σύνταγμα της Βόρειας Μακεδονίας.

Θα γίνει ενημέρωση προς την κυβέρνηση και προς τον πρόεδρο, ότι οι χώρες τους, ανεξάρτητα από την απόφαση της Συνέλευσης, κατά τη διμερή επικοινωνία και ενώπιον των διεθνών θεσμικών οργάνων, θα χρησιμοποιούν το συνταγματικό όνομα της χώρας, δηλαδή, ‘Δημοκρατία της Μακεδονίας’.

Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η υποσημείωση που η Τουρκία υποχρέωσε στο ΝΑΤΟ, ότι η Δημοκρατία της Τουρκίας θα αναγνωρίζει το κράτος ως ‘Δημοκρατία της Μακεδονίας’.

Αυτό που αναμένεται είναι πόσες χώρες θα τεθούν πίσω από ένα τέτοιο νομικό έγγραφο που θα προέρχεται από τον ΟΗΕ και θα ακυρώνει στην πράξη τη συμφωνία με την Ελλάδα.

echedoros-a
Διαβάστε Περισσότερα » "Ρωσία, Κίνα και Τουρκία στον ΟΗΕ κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών"

Αρχαιολόγοι προσέφυγαν στο ΣτΕ κατά της μεταβίβασης μνημείων στο υπερταμείο

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας ενάντια στη μεταβίβαση μνημείων στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας, προσέφυγε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, από κοινού με τον δήμαρχο Πατρέων Κωνσταντίνο Πελετίδη και τον δήμαρχο Σπάρτης Ευάγγελο Βαλιώτη.

Σε αίτηση που κατέθεσαν την Παρασκευή (2/11), ζητούν «την ακύρωση της απόφασης μεταβίβασης ακινήτων αρχαιολογικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος».

«Έχουν παρέλθει ήδη πλέον των δύο μηνών από την πρώτη ταυτοποίηση των ακινήτων αυτού του καταλόγου και την αποκάλυψη ότι σε αυτόν συμπεριλαμβάνονται μνημεία, αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, ακίνητα απαλλοτριωμένα για αρχαιολογικούς σκοπούς και άλλα κτίρια που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του ΥΠΠΟΑ, και παρά τις διαβεβαιώσεις για "εξαίρεση" αυτών των ακινήτων, καμία θεσμική ενέργεια δεν έχει γίνει από το υπουργείο Οικονομικών ή το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Αντιθέτως, καθημερινά έρχονται στο φως νέα στοιχεία για τα μνημεία που "κρύβονται" πίσω από αυτούς τους κωδικούς (ΚΑΕΚ). Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων έχει ταυτοποιήσει 587 ΚΑΕΚ από 36 νομούς της χώρας -και πιθανόν αυτά να είναι μόλις τα μισά από τα πραγματικά ακίνητα πολιτιστικού ενδιαφέροντος που περιλαμβάνονται στα 10.119 ακίνητα» τονίζει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.

«Όσο όμως οι ''καλές προθέσεις'' της κυβέρνησης παραμένουν σε προφορικές διαβεβαιώσεις, ή, ακόμη χειρότερα, σε δηλώσεις περί ''θέματος που δεν υπάρχει'', ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων θα αγωνιστεί με κάθε δυνατό μέσο ώστε τα μνημεία να παραμείνουν κοινωνικό αγαθό που θα προσφέρεται σε όλους-όλες και να μην καταλήξουν στο χαρτοφυλάκιο του Υπερταμείου για «αξιοποίηση» και «ρευστοποίηση», καταλήγει η ανακοίνωση.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αρχαιολόγοι προσέφυγαν στο ΣτΕ κατά της μεταβίβασης μνημείων στο υπερταμείο"

Σκόπια: Το φιλορωσικό κόμμα προγραμματίζει διαμαρτυρίες κατά των συνταγματικών αλλαγών

Ογδόντα τέσσερις οργανώσεις- πολιτικά κόμματα, ΜΚΟ, πρωτοβουλίες πολιτών της χώρας και της διασποράς, υπέγραψαν Χάρτη Στρατηγικής Συνεργασίας, ο οποίος προβλέπει τη σύσταση Αρχηγείου Κρίσης Κατά της Αλλαγής του Συντάγματος, διάλυση του Κοινοβουλίου και προκήρυξη πρόωρων εκλογών, γράφει η εφημερίδα Βέτσερ των Σκοπίων.

Το λεγόμενο Αρχηγείο Κρίσης, θα διοργανώσει διαδηλώσεις μπροστά από το Κοινοβούλιο και μπροστά στις οικίες των βουλευτών -‘αποστατών’, αποκλεισμούς δρόμων και συνοριακών διαβάσεων και άλλες μορφές αντίστασης με τελικό στόχο να πιέσει την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ να εγκαταλείψει τη διακυβέρνηση της χώρας, σύμφωνα με το φιλορωσικό κόμμα του Γιάνκο Μπάτσεφ, ‘Εντίνστβενα Μακεντόνιγια’.

«Η αντι-μακεδονική πολιτική έφθασε στα άκρα, ή θα αφήσουμε την κυβέρνηση-μαριονέτα στα Σκόπια να διαγράψει για πάντα τη ‘Μακεδονία’ ή θα νικήσουμε εμείς, άλλο τίποτε δεν μπορεί να γίνει. Ή αυτοί ή εμείς. Ο σκοπός της Συνεργασίας μας είναι οι πρόωρες εκλογές», αναφέρει η δήλωση.

echedoros-a
Διαβάστε Περισσότερα » "Σκόπια: Το φιλορωσικό κόμμα προγραμματίζει διαμαρτυρίες κατά των συνταγματικών αλλαγών"

Δώρα Χριστουγέννων -Πάσχα: Επτά νέες αποφάσεις δικαιώνουν εργαζομένους, συνταξιούχους (έγγραφα)

Με καταιγιστικό ρυθμό τα Ειρηνοδικεία και Πρωτοδικεία της χώρας δικαιώνουν συνταξιούχους και εν ενεργεία εργαζομένους που προσφεύγουν και ζητούν την αναδρομική καταβολή των τριών Δώρων-επιδομάτων (Χριστουγέννων, Πάσχα, επιδόματος αδείας) καθώς και την εφεξής και κατ’ έτος καταβολή τους. Αυτό αναφέρει η «Ένωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους» (ΕΝΥΠΕΚΚ), του Αλέξη Μητρόπουλου, κοινοποιώντας και τα σχετικά έγγραφα των δικαστικών αποφάσεων.
Πρόκειται για επτά νέες αποφάσεις που δικαίωσαν εν ενεργεία εργαζομένους των Δήμων Ναυπλίου και Άργους καθώς και συνταξιούχο του Δημοσίου από την Αθήνα και ακολούθησαν της έκδοσης της υπ’αριθ. 3037/2018 απόφασης του Διοικητικού Πρωτοδικείου Θεσ/κης που δικαίωνε έναν ακόμη συνταξιούχο.
Δίνεται επίσης στην δημοσιότητα η υπ’αριθ. 4159/2011 την ΣτΕ (τμήμα Α) που επιβάλλει πρόστιμο στη Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για άσκοπη υποβολή “προφανώς αβάσιμου ενδίκου μέσου”
Σύμφωνα με την Ενωση, όλα τα κατώτερα Δικαστήρια της χώρας μας συμμορφώνονται, «όπως οφείλουν άλλωστε, κατά το Σύνταγμα», με τις αμετάκλητες αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (υπ’αριθ. 2287-2290/2015), με τις πρόσφατες αποφάσεις της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου (υπ’αριθ. 1-4/2018) και με πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου (υπ’αριθ. 1227/2018) και διατάσσουν την κυβέρνηση και τις Διοικήσεις ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ σε άμεση καταβολή -και μάλιστα με τόκο (6%)- σε όλους τους συνταξιούχους και εν ενεργεία υπαλλήλους των Δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας.
«Η κυβέρνηση, αντί να ζητά με απαράδεκτο έγγραφό της προς τη Διοίκηση του ΕΦΚΑ στις 25/10/2018 την εξάντληση όλων των ενδίκων μέσων κατά των θετικών αποφάσεων για τους συνταξιούχους και τους εν ενεργεία υπαλλήλους, δεν έχει άλλη επιλογή εκτός από το να παραιτηθεί από το δικαίωμα της έφεσης κατά των πρωτόδικων αποφάσεων και να προβεί στην ολοσχερή ή κατά τμήματα καταβολή των αναδρομικών και την εφεξής κατ’έτος καταβολή τους. Μπορεί άλλωστε να συμψηφίσει τις απαιτήσεις που έχουν οι συνταξιούχοι (μετά την κήρυξη ως αντισυνταγματικών των διατάξεων των μνημονιακών νόμων που έκριναν παράνομες τις περικοπές των συντάξεών τους και την κατάργηση των Δώρων τους) με απαιτήσεις που έχει το κράτος από αυτούς και τις οικογένειές τους. Αυτό επιβάλλει η υποχρέωση για συμμόρφωση προς αμετάκλητες και μη ανατρέψιμες δικαστικές αποφάσεις των Ανωτάτων Δικαστηρίων», αναφέρει η ΕΝΥΠΕΚΚ συμπληρώνοντας:
«Η κυβέρνηση και οι Διοικήσεις των ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ πρέπει να γνωρίζουν ότι σύμφωνα με την υπ’αριθ. 4159/2011 απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας (τμήμα Α), απειλείται με υψηλά πρόστιμα όταν, παρά την έκδοση αμετακλήτων αποφάσεων της Ολομέλειας του ΣτΕ για το ίδιο θέμα, δίνει εντολή για άσκηση “προφανώς αβασίμων ενδίκων μέσων”.
» Με την ίδια απόφαση έχει τιμωρηθεί με πρόστιμο και η πρώην Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ γιατί, παρά την ύπαρξη σχετικής νομολογίας, επέμενε στην άσκηση αβασίμων ενδίκων μέσων, όπως κάνει και η σημερινή κυβέρνηση».
Δείτε τα έγγραφα :
Απόφαση Ειρηνοδικείου Άργους:
 
aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Δώρα Χριστουγέννων -Πάσχα: Επτά νέες αποφάσεις δικαιώνουν εργαζομένους, συνταξιούχους (έγγραφα)"

Το ΥΠΕΞ απαντά στον Ερντογάν: «Δεν παρασυρόμαστε από τις επιθετικές ρητορικές εξάρσεις της Τουρκίας»

Σχολιάζοντας τις αναφορές του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ περί Αιγαίου, διπλωματικές πηγές τονίζουν ότι ο μόνος δρόμος για την σταθερότητα στην περιοχή είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, που πρεσβεύει η Ελλάδα.

«Δεν πρόκειται να παρασυρθούμε από τις επιθετικές ρητορικές εξάρσεις της Τουρκίας» επισημαίνουν οι ίδιες διπλωματικές πηγές που απηχούν τις απόψεις του πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών Αλέξη Τσίπρα.

Οι δηλώσεις Ερντογάν για το Αιγαίο

«Οι τελευταίες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο μας θύμισαν ότι η χώρα μας θα πρέπει να είναι ισχυρή τόσο στη θάλασσα όσο και αλλού. Κάθε πλοίο που εντάσσεται στο στόλο αυξάνει την αποφασιστικότητά μας να προσατεύσουμε την εθνική μας κυριαρχία αλλά και την ισχύ μας στη θάλασσα» είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Δεν θα επιτρέψουμε απόπειρες εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων στην ανατολική Μεσόγειο με τον αποκλεισμό μας (σ.σ. της Τουρκίας) ή της "Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου"» πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Παράλληλα ο Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι όσοι σκέφτηκαν να κάνουν βήματα κόντρα στην Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο ή στο Αιγαίου έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται ότι έκαναν «τεράστιο» λάθος προσθέτοντας ότι «δεν θα αφήσουμε τη θάλασσα στους πειρατές».

«Δεν εποφθαλμιούμε τη χώρα, τα δικαιώματα, τα εδάφη άλλων χωρών. Προστατεύουμε μόνο τα δικαιώματα της χώρας και των αδερφών μας» συμπλήρωσε πρόεδρος της Τουρκίας.



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Το ΥΠΕΞ απαντά στον Ερντογάν: «Δεν παρασυρόμαστε από τις επιθετικές ρητορικές εξάρσεις της Τουρκίας»"

Επτά σημεία έθεσε ο Θεοδωράκης μετά την επανεκλογή του

Με το εντυπωσιακό ποσοστό του 93,59%, ο Σταύρος Θεοδωράκης επανεξελέγη επικεφαλής στο Ποτάμι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας του 3ου Συνεδρίου του κόμματος στον Κεραμεικό. 
Αντιπρόεδρος εξελέγη ο Γιώργος Μαυρωτάς, γραμματέας Οργανωτικού ο Γιώργος Γκαρής, γραμματέας Στρατηγικών Δράσεων η Κωνσταντίνα Ηλιοπούλου, ενώ επικεφαλής της Νεολαίας η Μαρία Δαμανάκη και ο Αναστάσιος Παππάς.
Με ποσοστό 90,33% εγκρίθηκε η πολιτική απόφαση του κόμματος για αυτόνομη κάθοδο στις εκλογές, ενώ «όχι» στην πρόταση 10 σημείων του Γιώργου Αμυρά είπε η πλειοψηφία του 41,67%, έναντι 34,47 για το «ναι».

Επτά σημεία

Στην ομιλία του μετά την ανακοίνωση της επανεκλογής, ο κ. Θεοδωράκης αναφέρθηκε σε 7 σημεία για τις μετεκλογικές συνεργασίες:
  1. Πλήρης αποκομματικοποίηση του κράτους οριζοντίως και καθέτως
  2. Ανάδειξη της μεσαίας τάξης σε κεντρική λεωφόρο ανάπτυξης
  3. Σύγχρονη ανοιχτή παιδεία χωρίς τις ιδεοληψίες του περασμένου αιώνα
  4. Σεβασμός όλων των ατομικών δικαιωμάτων χωρίς εκπτώσεις
  5. Προστασία της Γης, της Θάλασσας, των Ζώων ως ιστορική μας υποχρέωση
  6. Διαγενεακή δικαιοσύνη ως πυξίδα για όλες τις οικονομικές και κοινωνικές αποφάσεις
  7. Αταλάντευτη ευρωπαϊκή πορεία με τελικό στόχο την ευρωπαϊκή ομοσπονδία

«Αυτά είναι τα επτά σημεία, για τα οποία εμείς αγωνιζόμαστε. Και θα αγωνισθούμε. Συμπεριλαμβάνω σε αυτά και τις δέκα προτάσεις του Γιώργου Αμυρά, τις οποίες κατέθεσε στο συνέδριο. Είναι προτάσεις που συμπληρώνουν όλα αυτά που υποστηρίζουμε» είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού και πρόσθεσε:
«Είμαστε η πολιτική συμμαχία του ΑΛΛΙΩΣ! Αυτή τη μάχη θα δώσουμε, θα συνεχίσουμε να ταρακουνούμε την κοινωνία. Με καινοτόμες ιδέες, με τολμηρές αλλά πάντα μελετημένες προτάσεις. Με στόχο να κερδίζει η Ελλάδα».
Για τα εσωκομματικά του Ποταμιού ο κ. Θεοδωράκης είπε:
«Δεν με ενδιαφέρουν οι υποσημειώσεις στα καταστατικά. Και θέλω να σας το πω ευθέως. Δεν με ενδιαφέρουν τα βερμπαλιστικά κείμενα και οι σχεδιασμοί στην άμμο.
ΘΕΛΩ όμως και το εξασφαλίζει το νέο καταστατικό. Ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή των μελών και των φίλων στις αποφάσεις του Κινήματος. Θα πρέπει να είστε περήφανοι για το Κίνημα μας.
Τολμάμε και κάνουμε όσα κανείς άλλος δεν τολμά στο πολιτικό σύστημα. Κάναμε τρία εσωτερικά δημοψηφίσματα. Για τα πολιτικά, τα οργανωτικά, τα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ερωτήματα και τελικά απαντήσεις, που μας ξεβολεύουν, που δεν μας χαϊδεύουν. Οι αδιάβλητες ηλεκτρονικές ψηφοφορίες μαρτυρούν ότι αυτό το Κίνημα δεν φοβάται την κριτική και την αντίθετη άποψη.
Το Ποτάμι είναι ένας ζωντανός οργανισμός με λάθη και ατέλειες. Ένα Κίνημα που ποτέ δεν βολεύτηκε με την ακινησία και τη σιωπή. Ανέλαβα την ευθύνη για τις αποφάσεις συνεργασίας που πάρθηκαν το 2017.
Δεν κρύβομαι και δεν κρυφτώ στα δύσκολα και στα λάθη. Αλλά και όλοι εσείς, δεν πρέπει να κρυφτείτε. Πρέπει να δώσετε το μήνυμα, ότι το Ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Είναι εδώ και καλούμε τους πολίτες που παραμένουν ανήσυχοι για την πορεία της χώρας. Τους πολίτες που ποτέ δεν τους χαρίστηκε τίποτα να επιλέξουν στην πολιτική αυτούς που τους ταιριάζουν.
Αυτό το μήνυμα πρέπει να φτάσει στα αυτιά όλων των φίλων σας. Το Ποτάμι θα είναι δυνατό στην επόμενη Βουλή. Το πιστεύω και συνεχίζω! Έχουμε πολύ δουλειά αυτόν τον χειμώνα. Σας καλώ να αναλάβετε την ευθύνη για την επιτυχία του Κινήματος μας.
Για να κάνουμε τη χώρα ΑΛΛΙΩΣ».



newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Επτά σημεία έθεσε ο Θεοδωράκης μετά την επανεκλογή του"

Ο ΑΝΤ1 ενδιαφέρεται να «ξαναζωντανέψει» το MEGA

Ο ΑΝΤ1 αποχαιρέτησε τον πρώην μεγάλο αντίπαλό του, το MEGA, με ένα συγκινητικό μήνυμα που προκάλεσε μεγάλη αίσθηση. Αυτή η κίνηση ίσως κρύβει όμως ένα μεγάλο μυστικό.

Η διοίκηση του ΑΝΤ1 θα είναι, σύμφωνα με τη Real, από τους μνηστήρες της ταινιοθήκης, έχοντας όμως και άλλα σχέδια κατά νου.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα ο ΑΝΤ1 ενδιαφέρεται να αποκτήσει και το σήμα-brand name του σταθμού πακέτο με την ταινιοθήκη και να μεταφέρει το Mega ξανά στις ελεύθερες πλατφόρμες εκεί που αυτή τη στιγμή εκπέμπει το «αδερφάκι» του ΑΝΤ1, το Μακεδονία TV.



Το Μακεδονία ΤV ήταν ο μόνος σταθμός που άλλαξε εγκαίρως το πρόγραμμά του στις απαιτήσεις των θεματικών καναλιών, οπότε εκπέμπει ακόμα κανονικά πανελλαδικά, πριν προκηρυχθεί επίσημα ο διαγωνισμός για τις εθνικής εμβέλειας θεματικές άδειες.

neaselida
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο ΑΝΤ1 ενδιαφέρεται να «ξαναζωντανέψει» το MEGA"

Καναδάς: Σύγκρουση αεροσκαφών στην Οτάβα - Συνετρίβη το ένα, νεκρός ο 82χρονος πιλότος του

Αεροπορικό ατύχημα με σύγκρουση δύο αεροσκαφών σημειώθηκε την Κυριακή στην Οτάβα του Καναδά.

Όπως μεταδίδουν τα καναδικά ΜΜΕ, το ένα από τα δύο αεροπλάνα συνετρίβη, ενώ το δεύτερο επέστρεψε με ασφάλεια στο διεθνές αεροδρόμιο της Οτάβα.

Το αεροσκάφος κατέπεσε σε χωράφι, 30 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης του Καναδά.

Στο αεροσκάφος που συνετρίβη, επέβαινε μόνο ο πιλότος του, ο οποίος μεταφέρθηκε σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο. Λίγη ώρα αργότερα, ο 82χρονος υπέκυψε στα τραύματά του. Στο δεύτερο αεροπλάνο που προσγειώθηκε με ασφάλεια στο αεροδρόμιο της Οτάβα, επέβαιναν δύο άτομα και συγκεκριμένα ένας πατέρας με τον γιο του.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Καναδάς: Σύγκρουση αεροσκαφών στην Οτάβα - Συνετρίβη το ένα, νεκρός ο 82χρονος πιλότος του"

Βανδαλισμοί σε σούπερ μάρκετ που άνοιξε Κυριακή (φωτογραφίες)

Επίθεση σε σούπερ μάρκετ που λειτούργησε την Κυριακή πραγματοποίησαν άγνωστοι στην περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας.
Οι δράστες έσπασαν τζαμαρίες στις προθήκες του καταστήματος, πέταξαν μπογιές ενώ έγραψαν και συνθήματα όπως «ποτέ δουλειά την Κυριακή».
Τα εμπορικά καταστήματα λειτούργησαν σήμερα σε προαιρετική βάση- στο πλαίσιο των ενδιάμεσων εκπτώσεων.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Βανδαλισμοί σε σούπερ μάρκετ που άνοιξε Κυριακή (φωτογραφίες)"

Αποκλειστικό: Με συμβατικά οχήματα οι περιπολίες της τροχαίας στην Θεσσαλονίκη!

Μόνο ως κατάντια χαρακτηρίζουν την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο στόλος της αστυνομίας στην Θεσσαλονίκης καθώς λόγω ελλείψεων σε περιπολικά, οι άνδρες της τροχαίας που  περιπολούν και επιχειρούν   στο οδικό δίκτυο Καλοχωρίου- Πυλαίας με συμβατικά οχήματα! Οι αστυνομικοί καλούνται να διαχειριστούν τεράστιο εργασιακό όγκο, με τις ελλείψεις όμως στο προσωπικό να είναι τεράστιες. Ενδεικτικά,  το αστυνομικό τμήμα Λευκού Πύργου που λειτουργεί με τα 2/3 της αναγκαίας δύναμης και το  τμήμα ασφαλείας  Λευκού Πύργου που λειτουργεί με το 1/3 της αναγκαίας δύναμης. Αξίζει να τονιστεί δε, πως το 60% της λιγοστής δύναμης του συγκεκριμένου τμήματος, διατίθενται για την φύλαξη σταθερών στόχων!
Η Ομάδα ΔΙ.ΑΣ Θεσσαλονίκης που ιδρύθηκε το 2010, μετά από 8 χρόνια έχει υποστεί 20% μείωση του προσωπικού. Η ίδια τραγική κατάσταση και στο αστυνομικό τμήμα Τούμπας, της δεύτερης γεωγραφικά μεγαλύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης, όπου η υπάρχουσα δύναμη των αστυνομικών είναι κατά 50% μειωμένη σε σχέση με την αναγκαία για την εύρυθμη λειτουργία του.  Όπως δηλώνει ο πρόεδρος αστυνομικών υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, κύριος Θοδωρής Τσαιρίδης, «Δυστυχώς, οι πολιτικές των τελευταίων ετών έχουν οδηγήσει σε μια αστυνομία που δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα στην φύλαξη σταθερών και ευπαθών στόχων και λιγότερη στην γενική αστυνόμευση». Όπως σημειώνει, « Όσο η Ελληνική Αστυνομία δεν απαλλάσσεται από τα πάρεργα όπως η επίδοση δικογράφων, μέτρα τάξης σε αθλητικές εκδηλώσεις, φύλαξη προσώπων, μεταφορά ποινικών κρατουμένων από φυλακές στα νοσοκομεία, που της απομυζούν προσωπικό, δεν θα μπορεί να ανταποκρίνεται επαρκώς στον κύριο ρόλο της που είναι η εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες».
Το « αγκάθι» της διαχείρισης του μεταναστευτικού
Οι αστυνομικοί στην Θεσσαλονίκη, εκτός των καθημερινών υποχρεώσεων που καλούνται να διαχειριστούν, έχουν να αντιμετωπίσουν και τις μεγάλες μεταναστευτικές ροές. Πρόσφατες άλλωστε και ενδεικτικές του προβλήματος, οι εικόνες με εκατοντάδες μετανάστες να... κατασκήνωσαν στην πλατεία Αριστοτέλους. Η ένωση αστυνομικών υπαλλήλων Θεσσαλονίκης έχει ήδη προσφύγει στη δικαιοσύνη για τους υπεράριθμους κρατούμενους στα τμήματα διαχείρισης μετανάστευσης και έχει μεταφέρει στην ηγεσία του σώματος,  το αίτημά της για δημιουργία κατάλληλων υποδομών στη Θεσσαλονίκη που θα φιλοξενούν τους πρόσφυγες. Ο πρόεδρος της ένωσης σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας κέντρου κράτησης κλειστού τύπου, για μετανάστες που συλλαμβάνονται να παρανομούν, με την κράτηση τους να φτάνει χρονικά έως και την εξέταση του αιτήματος ασύλου που ενδεχομένως να καταθέσουν. Σε διαφορετική περίπτωση, να γίνεται ταυτοποίηση και να επιστρέφουν στις χώρες καταγωγής τους.
Το 2017 πραγματοποιήθηκαν 5.000 συλλήψεις αλλοδαπών, ενώ το 2018 έχουν  ήδη  καταγραφεί 11.000. Παράλληλα, παρατηρήθηκε ότι συγκεκριμένες εθνικότητες αλλοδαπών που απασχολούν κατ' επανάληψη τις δικαστικές αρχές για ποινικά αδικήματα και συνήθως αφήνονται ελεύθεροι με αναστολή των ποινών  Καθημερινά, τόσο οι αστυνομικοί όσο και οι κάτοικοι του κέντρου της Θεσσαλονίκης, γίνονται μάρτυρες  παράνομης διακίνηση ναρκωτικών,  εμπόριο  λαθραίων τσιγάρων, με την αύξηση των συμπλοκών, με μαχαιρώματα και ξεκαθάρισμα, κυρίως μεταξύ αλλοδαπών, καθώς και ληστειών και αρπαγών τσαντών ακόμα και σε πολυσύχναστα μέρη. Προβληματική είναι η κατάσταση και στα κέντρα φιλοξενίας, αφού ο συνωστισμός πολλών ανθρώπων, διαφορετικών φυλών και κουλτούρας οδηγεί σε αιματηρά επεισόδια. Παρόλα αυτά,  η Θεσσαλονίκη όχι μόνο δεν ενισχύεται με προσωπικό,  αλλά ενισχύει άλλες περιοχές της χώρας. Τα τελευταία 3 χρόνια οι διμοιρίες και οι ομάδες ΟΠΚΕ μετακινούνται κάθε μήνα στα νησιά, μειώνοντας περαιτέρω το υπάρχον προσωπικό.
Αύξηση 400% σε απόπειρες εξόδου μεταναστών από το αεροδρόμιο
Σημαντική είναι η αύξηση συλλήψεων παράνομων μεταναστών που επιχείρησαν να φύγουν από την χώρα με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα από το αεροδρόμιο «Μακεδονία». Ειδικότερα, μέσα στο 2018 σημειώθηκε αύξηση περίπου 400% σε σχέση με το 2017, γεγονός που δυσχεραίνει την αστυνόμευση του αεροδρομίου και επιβάλλει την αύξηση του προσωπικού. Η επιχειρούμενη αναβάθμιση του αεροδρομίου, με τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων του και πολλαπλασιασμό των πτήσεων, βρίσκει την αστυνομία σε μια δύσκολη υπηρεσιακή συγκυρία. Η διοίκηση συναισθάνεται πλήρως ότι το αεροδρόμιο αποτελεί βιτρίνα της χώρας μας για τους τουρίστες, και προσπαθεί με κάθε τρόπο να ανταπεξέλθει στο δύσκολο έργο της, πλην όμως οι καθημερινές συλλήψεις και μεταγωγές των μεταναστών, δεν δίνουν περιθώρια αναστροφής της κατάστασης. Η ανεπάρκεια προσωπικού και τα ελάχιστα μέσα που διαθέτει η διεύθυνση κρατικού αεροδρομίου Θεσσαλονίκης εκθέτει την εικόνα του αεροδρομίου. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, είναι η φωτιά που ξέσπασε σε περιπολικό εντός του αεροδιάδρομου.
Λάδια και εξοπλισμός από την τσέπη  των αστυνομικών
Οι αστυνομικοί στην Θεσσαλονίκη, καταγγέλλουν πως δεν  τους έχουν χορηγηθεί νέα οχήματα από το 2010,  με πολλές μηχανές της  ομάδας «ΖΗΤΑ» να  είναι 20ετίας, ενώ το 1/3 των μηχανών της ΔΙΑΣ είναι ακινητοποιημένες, καθώς τα συνεργεία της αστυνομίας στην δεν έχουν λάδια και άλλα αναλώσιμα για την τακτική συντήρηση των οχημάτων!
Ακόμα και οι στολές, έχουν πάψει εδώ και χρόνια να χορηγούνται. Κάθε αστυνομικός είναι υποχρεωμένος να αγοράζει με δικά του έξοδα τις στολές και το αλεξίσφαιρό του, γεγονός που είναι οικονομικά δυσβάστακτο, ιδίως για τις ειδικές ομάδες που έχουν κοστοβόρα είδη ένδυσης. Πλέον, η αστυνομία εν μέρει λειτουργεί, υλικοτεχνικά, βασιζόμενη στο φιλότιμο των αστυνομικών και σε δωρεές τρίτων που αναγνωρίζουν το έργο μας.
newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Αποκλειστικό: Με συμβατικά οχήματα οι περιπολίες της τροχαίας στην Θεσσαλονίκη!"

Πυρόπληκτοι Ανατ. Αττικής: Ανθρώπινη αλυσίδα διαμαρτυρίας στη Λ. Μαραθώνος στις 11/11

Να σχηματίσουν ανθρώπινη αλυσίδα κατά μήκος της Λεωφόρου Μαραθώνος, στην περιοχή που επλήγη από την καταστροφική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου, προγραμματίζουν οι πυρόπληκτοι της Ανατολικής Αττικής, ντυμένοι με μαύρα μπλουζάκια.
 
Καλούν σε μαζική συμμετοχή, την Κυριακή 11 Νοεμβρίου και ώρα 09:00, στη διασταύρωση της Λ. Μαραθώνος με την Κυανής Ακτής στο Μάτι.
 
Όπως λένε, θα πρόκειται για «μία αλυσίδα σε ένδειξη πένθους για τα θύματα και τους πληγέντες, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την παντελή και ανεξήγητη απουσία της πολιτείας την ημέρα εκείνη, σε ένδειξη αγανάκτησης για την απίστευτη κωλυσιεργία στις διαδικασίες αποκατάστασης της περιοχής, σε ένδειξη αποφασιστικότητας και αστείρευτης θέλησης για αναγέννηση της περιοχής, αλλά και σε ένδειξη σεβασμού και αναγνώρισης για τους αθλητές που θα τρέξουν (στον 36ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας) τιμώντας την περιοχή και τη χώρα μας».
 
SYNTONISTIKIMATI.BLOGSPOT.COM
Οι πυρόπληκτοι ζητούν:
 
  • Την άμεση ανακατασκευή και επισκευή των καμένων κατοικιών τους με 100% κρατική επιδότηση. 
  • Συντονισμένες ενέργειες για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος και την αποκομιδή των τοξικών υλικών.
  • Επίσπευση της υλοποίησης των αντιπλημμυρικών έργων.
  • Δημιουργία σύγχρονων υποδομών και σχεδιασμό για την ασφαλή και ομαλή διαβίωση των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.
«Εμπρός να κάνουμε τις καμένες περιοχές καλύτερες και αντάξιες των ονείρων των ανθρώπων που χάσαμε...» τονίζουν σε σχετική ανακοίνωση τους-κάλεσμα.
Στην κινητοποίηση θα συμμετάσχει και η Επιτροπή Πυρόπληκτων Κατοίκων Ραφήνας-Μαραθώνα.
naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Πυρόπληκτοι Ανατ. Αττικής: Ανθρώπινη αλυσίδα διαμαρτυρίας στη Λ. Μαραθώνος στις 11/11"

Βίντεο: Έντονες αποδοκιμασίες για Παπακώστα στην Αριδαία

Τις εντονότατες αποδοκιμασίες των πολιτών που παρακολούθησαν την τελετή για την απελευθέρωση της Αριδαίας προκάλεσε η παρουσία της υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνας Παπακώστα.

Μόλις ο εκφωνητής ανακοίνωσε το όνομα της κυρίας Παπακώστα, η οποία παραβρέθηκε ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης προκειμένου να καταθέσει στεφάνι, οι συγκεντρωμένοι πολίτες άρχισαν να φωνάζουν «ουουου», γεγονός που προκάλεσε την αμηχανία της υφυπουργού.

Ένας από τους παριστάμενους, μάλιστα, ακούστηκε να φωνάζει: «Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική», ενώ ακούστηκες αρκετές φορές το «Ζήτω η Μακεδονία».

Η κυρία Παπακώστα, αν και βρέθηκε σε στιγμή αμηχανίας, δεν απάντησε, ούτε θέλησε να σχολιάσει το συμβάν.

Δείτε το βίντεο στο οποίο ακούγονται ξεκάθαρα η αποδοκιμασία των πολιτών:



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Βίντεο: Έντονες αποδοκιμασίες για Παπακώστα στην Αριδαία "

Νεαρός αποδοκίμασε βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ: Παρέδωσες τη Μακεδονία και καταθέτεις και στεφάνι;

Νεαρός αποδοκίμασε βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, στις εκδηλώσεις για την επέτειο της απελευθέρωσης της Σιάτιστας με αποτέλεσμα ο δεύτερος να του ζητήσει το λόγο.

Την ώρα που ο Θεμιστοκλής Μουμουλίδης κατέθετε στεφάνι, ο νεαρός φώναξε: «Παρέδωσες τη Μακεδονία και καταθέτεις και στεφάνι; Δεν ντρέπεσαι;».



Λίγο αργότερα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ πλησίασε τον νεαρό και τον ρώτησε αν τον γνωρίζει. Όμως, παρενέβη ένας άνδρας που απομάκρυνε τον κ. Μουμουλίδη, λέγοντας «Εχετε δικαίωμα να μιλάτε, δεν ντρέπεστε;».



newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Νεαρός αποδοκίμασε βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ: Παρέδωσες τη Μακεδονία και καταθέτεις και στεφάνι;"

ΣΥΡΙΖΑ: «Ο κ.Μητσοτάκης ονειρεύεται αυτοδυναμίες -Λογαριάζει όμως χωρίς τον ξενοδόχο»

Ανακοίνωση με αφορμή τη συνέντευξη του προέδρου της ΝΔ, στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι «μέχρι χθες ο κ. Μητσοτάκης έταζε Υπουργεία και ΔΕΚΟ σε πολιτευτές της ΝΔ»

«Σήμερα ονειρεύεται αυτοδυναμίες και μετεκλογικές συνεργασίες, νομίζοντας ότι κυβερνήσεις εκλέγουν τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ και οι διαρκώς ψευδόμενες δημοσκοπήσεις», προσθέτει.

«Ο κ. Μητσοτάκης λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο. Για κακή του τύχη τις κυβερνήσεις τις εκλεγεί ο λαός και ο ίδιος θα μείνει με την όρεξη», καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "ΣΥΡΙΖΑ: «Ο κ.Μητσοτάκης ονειρεύεται αυτοδυναμίες -Λογαριάζει όμως χωρίς τον ξενοδόχο» "

Οικ. Πατριάρχης: Oι εκ βορρά αδελφοί μας ομιλούν για σχίσμα, εμείς ομιλούμε για αγάπη

«Τη στιγμή που οι εκ βορρά αδελφοί μας ομιλούν για σχίσμα, εμείς ομιλούμε για αγάπη» είπε, αναφερόμενος στο «ουκρανικό» και την αντίδραση της Εκκλησίας της Ρωσίας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, σε ομιλία του μετά τη Θεία Λειτουργία, κατά την οποία χοροστάτησε την Κυριακή, στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι.
Ο κ. Βαρθολομαίος στην ομιλία του επισήμανε ότι «με την αγάπη πορεύεται η Μητέρα Εκκλησία δια μέσου των αιώνων και με αυτή την αγάπη προσπαθεί και τώρα να λύσει το εκκλησιαστικό πρόβλημα της Ουκρανίας. Καθ’ ην στιγμή οι εκ βορρά αδελφοί μας ομιλούν για σχίσμα, εμείς ομιλούμε για αγάπη!». Υπενθυμίζοντας τους λόγους του επισκόπου Ρώμης Κλήμεντος προς τους Κορίνθιους, τόνισε ότι «ουδέν βάναυσον εν αγάπη, ουδέν υπερήφανον, αγάπη σχίσματα ουκ έχει, αγάπη ου στασιάζει, αγάπη πάντα ποιεί εν ομονοία. Εν τη αγάπη ετελειώθησαν πάντες οι εκλεκτοί του Θεού. Δίχα αγάπης ουδέν ευάρεστόν έστι τω Θεώ».
Αφορμή για την αναφορά του Οικουμενικού Πατριάρχη στην προσπάθεια που καταβάλλει η Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως για την επίλυση του εκκλησιαστικού προβλήματος στην Ουκρανία και τη θεραπεία των σχισμάτων που δοκιμάζουν επί δεκαετίες την ενότητα της τοπικής Εκκλησίας αποτέλεσε σχετική αποστροφή κατά την προηγηθείσα προσφώνηση του παρισταμένου Μητροπολίτου Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, Ιουστίνου, ο οποίος εξέφρασε τη στήριξή του στις κανονικές ενέργειες της Μητρός Εκκλησίας για τη διευθέτηση του εν λόγω ζητήματος.
EURONEWS
Υπογραφή μνημονίου συνεργασίας Ποροσένκο-Βαρθολομαίου
«Αναφερθήκατε, μετά παρρησίας», σημείωσε ο Πατριάρχης απευθυνόμενος στον Μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, «και στο επίκαιρο πρόβλημα της Ουκρανίας, το οποίον έγινε αφορμή να συγκρουστούμε με την αδελφήν Εκκλησίαν της Ρωσίας, η οποία δυσκολεύεται να κατανοήσει ότι όπως το Οικουμενικό Πατριαρχείο χειραφέτησε τόσους και τόσους λαούς εις τα Βαλκάνια - αποδυναμώθηκε το ίδιο το Πατριαρχείο, αλλά αναγνώρισε το δικαίωμά τους για εσωτερική αυτοδιοίκηση, ανεξαρτησία εκκλησιαστική, Αυτοκεφαλία, και εξέδωκε του σχετικούς Πατριαρχικούς και Συνοδικούς Τόμους συστάσεως και δημιουργίας αυτών των τοπικών Αυτοκεφάλων Εκκλησιών. Έτσι και η Μόσχα θα έπρεπε να παραδεχθεί ότι και ο Ουκρανικός λαός, ο οποίος κατά τρόπον όχι ορθόδοξον περιήλθε για μερικούς αιώνας εις την δικαιοδοσίαν της, ή εις την διοίκησίν της για την ακρίβειαν, αυτός ο λαός των σχεδόν πενήντα εκατομμυρίων δικαιούται και αυτός της εκκλησιαστικής του ανεξαρτησίας, της αυτοκεφαλίας, και η Μητέρα Εκκλησία με στοργή και με αγάπη θέλησε να θεραπεύσει το σχίσμα, το οποίο δημιουργήθηκε εκεί, όχι εξ υπαιτιότητός της, αλλά εξ υπαιτιότητος άλλων, και να επαναφέρει τους Ουκρανούς Ορθοδόξους αδελφούς μας εις την κανονικότητα και εις την Κοινωνία μετά πασών των Αγίων Ορθοδόξων Εκκλησιών».
Προηγουμένως, ο Μητροπολίτης Ιουστίνος, ποιμενάρχης μίας εκ των Επαρχιών του Οικουμενικού Θρόνου στη Β.Ελλάδα, των λεγομένων «Νέων Χωρών», τόνισε ότι οι ημέρες που διερχόμαστε, εκκλησιαστικώς, είναι «ημέρες κρίσιμες αλλά και συγκλονιστικές».
«Για μία ακόμα φορά η Μητέρα Εκκλησία - το Οικουμενικό Πατριαρχείο, και ο Οικουμενικός Πατριάρχης -, καλείται όχι να αυθαιρετήσει, αλλά να εφαρμόσει Ιερούς Κανόνες, τους οποίους οι Πατέρες έθεσαν εν Οικουμενικές Συνόδοις. Θέλουμε να γνωρίζετε ότι ημείς, οι ταπεινοί και ανάξιοι δούλοι σας, αλλά και πνευματικά σας τέκνα, στηρίζουμε τη μεγάλη σας προσπάθεια, ουχί, επαναλαμβάνω, δια κυριαρχίαν και αυθαιρεσίαν, αλλά διά την εφαρμογήν των Ιερών Κανόνων. Και προσευχόμεθα από τα βάθη της καρδίας μας ο Θεός να σας δίδει δύναμη, υπομονή και σύνεση, την οποία έχετε, διά να τελεσφορήσει η υπόθεσις» είπε ο Μητροπολίτης Ιουστίνος.
ΑΜΠΕ/naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Οικ. Πατριάρχης: Oι εκ βορρά αδελφοί μας ομιλούν για σχίσμα, εμείς ομιλούμε για αγάπη"

Χειροπέδες σε γιατρό που ζήτησε φακελάκι 600 ευρώ

Στη σύλληψη ενός ιατρού ο οποίος ζήτησε 600 ευρώ για μια χειρουργική επέμβαση στα μάτια ηλικιωμένης γυναίκας προσχώρησε α αστυνομία μετά τις καταγγελίες του εγγονού τους. Συγκεκριμένα ο ιατρός ζήτησε από την ηλικιωμένη 300 για κάθε επέμβαση στα μάτια της και η γυναίκα τρομοκρατημένη, έδωσε το πρώτο φακελάκι.

Όταν όμως ενημερώθηκε ο εγγονός της προσέφυγε στην υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων της ΕΛΑΣ και οι αξιωματικοί του έδωσαν προσημειωμένα χαρτονομίσματα και οδηγίες για τη συμπεριφορά του απέναντι στο γιατρό.

Όταν ο εγγονός της ασθενούς παρέδωσε τα χρήματα στον γιατρό, ακολούθησε έφοδος των αστυνομικών που προχώρησαν στη σύλληψή του. Στη θέα μάλιστα των αστυνομικών ο γιατρός προσπάθησε να αυτοτραυματιστεί.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha, στην έρευνα που ακολούθησε η ΕΛΑΣ εντόπισε άλλους τρεις φακέλους πάνω στον γιατρό και άλλους έξι στο γραφείο του με ποσά από 300 – 500 ευρώ. Συνολικά οι αρχές εντόπισαν 23.215 ευρώ τα οποία κατασχέθηκαν

Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για δωροληψία και αντίσταση.


Διαβάστε Περισσότερα » "Χειροπέδες σε γιατρό που ζήτησε φακελάκι 600 ευρώ"

Νέο παραλήρημα Ερντογάν για Αιγαίο-Μεσόγειο: Tα πλοία μας δείχνουν την ισχύ μας

Νέες απειλές εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφερόμενος στις έρευνες της Κύπρου στην ανατολική Μεσόγειο.

Οι εξελίξεις που συνέβησαν τον τελευταίο καιρό στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο δείχνουν την ανάγκη να έχουμε ισχυρό στόλο, είπε κατά τη διάρκεια της τελετής καθέλκυσης μίας νέας κορβέτας του τουρκικού πολεμικού ναυτικού

Μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Τουρκίας είπε: «Κάθε πλοίο που εντάσσεται στο πολεμικό μας ναυτικό δείχνει και την ισχύ μας. Δεν θα επιτρέψουμε τον φυσικό πλούτο της ανατολικής Μεσογείου να τον εκμεταλλευθούν κάποιοι άλλοι. Τα πλοία μας δείχνουν την ισχύ μας. Δεν θα αφήσουμε σε κανέναν ληστή να εκμεταλλευθεί τα συμφέροντα μας στην περιοχή», υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Σίγουρα δεν θα δεχτούμε προσπάθειες να στερήσουν τους φυσικούς πόρους στην ανατολική Μεσόγειο από την Τουρκία και την ΤΔΒΚ. Δεν εποφθαλμιούμε εδάφη άλλων. Οσοι νομίζουν ότι μπορούν να παρέμβουν στη Μεσόγειο ή το Αιγαίο άρχισαν να συνειδητοποιούν πόσο μεγάλο λάθος έκαναν», τόνισε ακόμη ο Ερντογάν, σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο παραλήρημα Ερντογάν για Αιγαίο-Μεσόγειο: Tα πλοία μας δείχνουν την ισχύ μας"

Μητσοτάκης: Και με αυτοδυναμία θα ζητήσω συνεργασίες

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει ότι και με αυτοδυναμία θα ζητήσει συνεργασία με άλλα κόμματα, αλλά αποκλείει συγκυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν πρόκειται ποτέ να συμπράξω σε μια κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ διότι σηματοδοτεί τον ακριβώς αντίθετο κόσμο από εκείνον στον οποίο πιστεύω εγώ. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το ψέμα και η οικονομική καθήλωση. Η ανασφάλεια και το κομματικό ρουσφέτι. Η εσωστρέφεια και η μιζέρια. Η χώρα, όμως, χρειάζεται αλήθεια και πρόοδο. Κανόνες και αξιολόγηση. Άνοιγμα στο μέλλον και ευημερία για όλους. Σε αυτήν την κατεύθυνση θα επιδιώξουμε την ευρύτερη δυνατή κοινωνική και κοινοβουλευτική συναίνεση είτε έχουμε αυτοδυναμία, είτε όχι. Και είμαι σίγουρος ότι κανείς δεν θα τολμήσει να ξαναφέρει τον ΣΥΡΙΖΑ από το παράθυρο, όταν οι πολίτες θα τον έχουν διώξει από την πόρτα», τονίζει ο πρόεδρος της ΝΔ σε συνέντευξη στο «Πρώτο Θέμα».

Αν αποχωρήσει ο Πάνος Καμμένος, ο Αλέξης Τσίπρας είναι υποχρεωμένος να παραιτηθεί, ή να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, υπογραμμίζει ακόμη.

«Αν ο κ. Καμμένος αποχωρήσει από την δικομματική κυβέρνηση δεν υφίσταται πλέον καμία απολύτως πολιτική νομιμοποίηση στον κ. Τσίπρα να συνεχίσει να κυβερνά. Οφείλει αμέσως, είτε να ζητήσει νέα ψήφο εμπιστοσύνης, είτε να παραιτηθεί και να προκηρύξει εκλογές με υπηρεσιακή κυβέρνηση. Αυτό επιτάσσει η λογική, αλλά και η θεσμική τάξη, καθώς ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρξε πρωθυπουργός με το θράσος να μένει στην εξουσία με κυβέρνηση μειοψηφίας. Κάτι τέτοιο θα σημάνει, άλλωστε, και τον απόλυτο αυτοεξευτελισμό του. Υπενθυμίζω, άλλωστε, πώς, όταν μετά το δημοψήφισμα του ‘15 ο κ. Τσίπρας έμεινε και τότε με λιγότερους από 151 βουλευτές και ήταν η ψήφος της αντιπολίτευσης που μας κράτησε στην Ευρώπη, παραιτήθηκε και προκήρυξε εκλογές. Εκλογές, αν θυμάστε, με πρωθυπουργό την κυρία Θάνου. Θα είναι δύσκολο, συνεπώς, ο κ. Τσίπρας να πράξει τώρα κάτι άλλο και, κυρίως, να το αιτιολογήσει. Γιατί έτσι θα ομολογήσει -και δημοσίως πλέον- ότι το μόνο που τον απασχολεί είναι να μείνει γαντζωμένος για μερικές ακόμη εβδομάδες στην καρέκλα του», δήλωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης εκτιμά ότι η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο και σημειώνει ότι τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η ανακοίνωση υποψήφιων βουλευτών. Ακόμη, εκφράζει αισιοδοξία ότι σε τέσσερα χρόνια η Ελλάδα θα πατά γερά στα πόδια της, ενώ διαβεβαιώνει ότι ο ίδιος ξέρει καλά τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση την οποία θα σχηματίσει μετά τις εκλογές, αλλά έχει μελετήσει και τις λύσεις.

Αναφερόμενος στη συνταγματική αναθεώρηση επισημαίνει:

«Από καιρό έχω δηλώσει ότι οι συνθήκες είναι ώριμες για ένα νέο Σύνταγμα σε μια νέα Ελλάδα. Γι’ αυτό την Τρίτη η ΝΔ θα καταθέσει τη δική της ολοκληρωμένη πρόταση, για μια ευρεία και τολμηρή αναθεώρηση. Θα πράξουμε, δηλαδή, το καθήκον μας ως κόμμα εθνικά και θεσμικά υπεύθυνο. Όσο για το άρθρο 86, ας σταματήσει, πλέον, η υποκρισία. Όταν εγώ πρότεινα την αλλαγή του από το 2006, ο κ. Τσίπρας ούτε που το πήρε χαμπάρι. Τον απασχολούσε, προφανώς τότε, το πώς θα υπονομεύσει τον Μιχάλη Παπαγιαννάκη, ώστε είναι αυτός ο υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας του Συνασπισμού».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Μητσοτάκης: Και με αυτοδυναμία θα ζητήσω συνεργασίες"

Πρωτοφανής επιχείρηση του ΣΔΟΕ με… μπουλντόζες σε πρατήριο υγρών καυσίμων

Στην αποκάλυψη ενός πρωτοποριακού μηχανισμού νόθευσης υγρών καυσίμων, για το οποίο πολλά ακούγονταν «στην πιάτσα» αλλά ποτέ ως τώρα δεν είχαν εντοπίσει και δει με τα μάτια τους οι διωκτικές αρχές της χώρας μας, οδήγησε η συνεργασία του ΣΔΟΕ με την Οικονομική Αστυνομία και τις ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης. Με τη χρήση τηλεχειριστηρίου, οι επιτήδειοι αλλάζουν την σύνθεση του καυσίμου που φτάνει στην αντλία και τα ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων, αναμειγνύοντας σε οποιαδήποτε αναλογία θέλουν τα νόμιμα υγρά καύσιμα, με λαθραία ή άλλα πετρελαιοειδή, ή ακόμα και με σκέτο "αέρα", εξαπατώντας τους ανυποψίαστους καταναλωτές για τον όγκο και την ποιότητα των καυσίμων που αγόραζαν, αλλά στερώντας και πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από δασμούς και φόρους το κράτος.

Ο έλεγχος διενεργήθηκε από την Επιχειρησιακή Διεύθυνση ΣΔΟΕ Αττικής, ύστερα από καταγγελία που έφτασε στο Συντονιστικό Κέντρο Ελέγχου (ΣΕΚ) για παράνομες δραστηριότητες σε πρατήριο της Ελευσίνας. Σε μια πρωτοφανή επιχείρηση που στήθηκε συντονισμένα και κράτησε δύο ημέρες (25 - 26/10) , τα συνεργεία ελέγχου ξήλωσαν τα πάντα στο βενζινάδικο και έφεραν τα πάνω-κάτω, "επιστρατεύοντας" ακόμα και μπουλντόζες για να σκάψουν και να αποκαλύψουν τι κρυβόταν κάτω από το έδαφος και …την μύτη των ελεγκτικών αρχών.

Έτσι ήρθε στο φως η «υπόγεια» δράση του παράνομου κυκλώματος.



Όπως αποκαλύφθηκε:

- Εκτός από 5 νόμιμες δεξαμενές καυσίμων, κάτω από το τσιμέντο στο έδαφος κρυβόταν δύο ακόμα παράνομες, μία αδήλωτη 7.000 λίτρων και μία ακόμη διπλάσια σε μέγεθος , 14.000 λίτρων.

- Ένα ολόκληρο υπόγειο δίκτυο σωληνώσεων κάτω από το έδαφος, παροχέτευε καύσιμα από τις παράνομες δεξαμενές στις νόμινες. Οι αντλίες και η σύνδεση με το σύστημα «Εισρροών – Εκρροών» είχαν παραβιαστεί περίτεχνα, ώστε να μη γίνεται αντιληπτό παρά μόνον με επισταμένη έρευνα και όχι εξ αποστάσεως ή με απλή αυτοψία. Μόνον η μία αντλία συνδεόταν στο σύστημα, ενώ από το κέλυφος των άλλων είχαν αφαιρεθεί οι ταινίες ασφαλείας.

- Η «καρδιά» της κομπίνας κρυβόταν σε έναν μηχανισμό που ενεργοποιείτο με 2 τηλεχειριστήρια και μπορούσε ανά πάσα στιγμή να αλλάξει το μείγμα του καυσίμου, αλλά και σε ποια αντλία του πρατηρίου θα κατέληγε αυτό. Για τέτοιου είδους συστήματα ακούγονταν πολλά στην αγορά, αλλά πλέον οι διωκτικές υπηρεσίες μελετούν και αναλύουν πώς είχε στηθεί το συγκεκριμένο και πολύ εξελιγμένο σύστημα, για να μπορούν πλέον να ανιχνεύσουν πιο εύκολα τυχόν σημάδια ύπαρξής τους και σε άλλα πρατήρια σε μελλοντικούς ελέγχους τους.

- Είναι χαρακτηριστικό ότι για να γνωρίζουν οι επιτήδειοι πότε ήταν ενεργοποιημένος ο μηχανισμός και από ποια δεξαμενή δίνει καύσιμα η αντλία, είχαν τοποθετήσει ένα ειδικό λαμπάκι μέσα στο πλαστικό περίβλημα ενός φωτιστικού ασφαλείας (το οποίο ανάβει φως σε περίπτωση διακοπής ρεύματος) και ήταν τοποθετημένο μέσα στο χώρο του καταστήματος.

Επίσης βρέθηκαν ένα βυτιοφόρο 4.000 λίτρων από το οποίο είχαν αφαιρεθεί οι μετρητές, ένας υπολογιστής αλλά και «ανεπίσημα» βιβλία, με την βοήθεια των οποίων οι Αρχές προσπαθούν να προσδορίσουν τον όγκο των παράνομων καυσίμων που διακινούντο, αλλά και πρόσωπα ή διευθύνσεις που συνδέονται με την δράση του κυκλώματος.

Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη θα υποβληθεί Μηνυτήρια Αναφορά στην αρμόδια Εισαγγελία για την ποινική δίωξη των υπευθύνων.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρωτοφανής επιχείρηση του ΣΔΟΕ με… μπουλντόζες σε πρατήριο υγρών καυσίμων"

Στο «στόχαστρο» όλες οι χρυσές βίζες από το 2013 έως σήμερα

Στο «μικροσκόπιο» μπαίνουν όλες οι χρυσές βίζες που έχουν εκδοθεί από το 2013 και έπειτα, καθώς το εγχώριο real estate ζητεί πλήρεις ελέγχους για τις συνολικά 3.404 άδειες διαμονής που χορηγήθηκαν σε ξένους υπηκόους, στο πλαίσιο του νέου προγράμματος «Golden Visa».

Έπειτα από την αποκάλυψη της υπόθεσης με τα POS του μετόχου και πρώην αντιπροέδρου της εταιρείας Jumbo, Ευάγγελου Παπαευαγγέλου οι εκπρόσωποι του real estate ζητούν ελέγχους προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν και άλλα παρόμοια κρούσματα.

Αυτό διότι όπως τονίζουν με το νέο πρόγραμμα παροχής χρυσής βίζας, ο έλεγχος από την κρατική μηχανή επί των προσώπων που επενδύουν στη χώρα μας είναι αναποτελεσματικός, ενώ όπως τονίζουν εξίσου ανεπαρκής είναι και η μέθοδος με την οποία εξετάζονται οι λόγοι που γίνονται οι εν λόγω επενδύσεις.

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τους ίδιους, οι ενστάσεις που ήγειρε πρόσφατα η Ε.Ε. επί του θέματος είναι εύλογες και κρίνεται απαραίτητη η αναθεώρηση του συνόλου του προγράμματος Golden Visa.

«Οι Κινέζοι δεν είναι μόνοι που μετέρχονται κόλπα, εκμεταλλευόμενοι τη Golden Visa» αναφέρουν στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» κτηματομεσιτικοί παράγοντες, τονίζοντας πως εξίσου… προνοητικοί αποδεικνύονται και οι άλλοι λαοί, έχοντας βέβαια, εξασφαλίσει την αγαστή συνεργασία του μη υγιούς κομματιού της κτηματοαγοράς. Φυσικά όλα τα ανωτέρω γίνονται με το αζημίωτο, προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

Η διαδικασία έκδοσης βίζας άλλωστε γίνεται από τρίτους (δικηγόρους κλπ) και όχι από τους μεσίτες.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Στο «στόχαστρο» όλες οι χρυσές βίζες από το 2013 έως σήμερα"

Καλεντερίδης στο «Ακραίως»: Η Αλβανία έχει στρατηγική εξόντωσης της ελληνικής μειονότητας

«Κρατική δολοφονία» χαρακτήρισε το θάνατο του ομογενούς Κωνσταντίνου Κατσίφα ο γεωστρατηγικός αναλυτής και συγγραφέας, Σάββας Καλεντερίδης, μιλώντας στο «Ακραίως» και τον Τάκη Χατζή στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Εκτίμησε πως «θα μπορούσαν να τον συλλάβουν» κάτι που επιβεβαίωσε ο δικηγόρος της οικογένειας κ. Ναυρίδης που τόνισε πως θα μπορούσε κάλλιστα να τον έχουν συλλάβει.

Ο κ. Ναυρίδης εξήγησε πως δεν υπάρχει περίπτωση να ασκηθεί δίωξη κατά νεκρού.

Ο κ. Καλεντερίδης αναφέρθηκε και στην ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ για το θάνατο του Κατσίφη τονίζοντας: «Τι δουλειά είχε η ΕΛΑΣ να βγάλει ανακοίνωση για αυτό το ζήτημα».

«Εμπλέκονται στη δολοφονία οι αλβανικές μυστικές υπηρεσίες. Τον κάλεσαν πέντε μέρες στο τμήμα στο Αργυρόκαστρο και του έδειξαν τα όπλα, ότι με αυτά θα σε δολοφονήσουμε. (Τον κάλεσαν) γιατί είχε αγοράσει σημαίες από την Ελλάδα και έκανε σημαιοστολισμό. Δεν μπορεί να αποτελεί ένα άτομο να αποτελεί απειλή για την Αλβανία. Ένα άτομο που όπως αποδεικνύεται δεν καμία σχέση με οποιαδήποτε οργάνωση. (….) Ενοχλούσε το γεγονός ότι είχε αυτές τις ευαισθησίες τις οποίες δυστυχώς έχουμε παρεξηγήσει στην Ελλάδα. Θα έλεγα ότι ο Κατσίφας ήταν η κραυγή αγωνίας της ελληνικής μειονότητας που κινδυνεύει. (…)Με τις προκλήσεις εναντίον του Κατσίφα τον οδήγησαν σε εκείνο το ύψωμα και τον σκότωσαν».

όνισε επίσης πως «κεντρική επιδίωξη της Ελλάδας πρέπει να είναι να συνάψουμε μια στρατηγική σχέση με την Αλβανία. Με τους Αλβανούς εχθρούς η Ελλάδα δεν μπορεί να λύσει τη βαλκανική εξίσωση».

«Λένε ορισμένοι ότι (η Αλβανία) παίρνει γραμμή από την Άγκυρα, είναι μέγα λάθος. Η Αλβανία έχει στρατηγική εξόντωσης της ελληνικής μειονότητας. Εδώ έχουμε μια βουβή εθνοκαθαρση», σημείωσε.

«Θα μπορούσαν να τον περικυκλώσουν και να τον συλλάβουν», πρόσθεσε.

newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Καλεντερίδης στο «Ακραίως»: Η Αλβανία έχει στρατηγική εξόντωσης της ελληνικής μειονότητας"

Άδωνις Γεωργιάδης: «Δειλό ανθρωπάκι» ο Κοτζιάς

Τη σκυτάλη στην σκληρή διαμάχη ανάμεσα στην Νέα Δημοκρατία και τον Νίκο Κοτζιά παίρνει ο αντιπρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος χαρακτηρίζει «δειλό» τον πρώην υπουργό Εξωτερικών καθώς δεν «μπορεί να πει άθλιο τον Καμμένο».

Ο κ. Γεωργιάδης προέβη σε αυτούς τους χαρακτηρισμούς μετά την σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε κατά της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Κοτζιάς, χαρακτηρίζοντας ως «συκοφαντίες του κοινού ποινικού δικαίου» τις αναφορές περί χρηματισμού του από τον Τζωρτζ Σόρρος». Ο πρώην υπουργός, μέσω Twitter, χαρακτήρισε «άθλια« την ΝΔ, κατηγορώντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για αναπαραγωγή συκοφαντιών του κοινού ποινικού δικαίου. «Μετά τις σφαίρες και σακούλες με αίματα, άρχισαν οι απειλές-ύβρεις για την ηθική μου ακεραιότητα. Για να τελειώνουμε όλες αυτές οι απειλές-εκβιασμοί στρέφονται ενάντια στη δημοκρατία και τις έχω στείλει στην εισαγγελία». Έγραψε ο κ. Κοτζιάς.

Η απάντηση στον τέως υπουργό Εξωτερικών ήρθε από τον Άδωνι Γεωργιάδη ο οποίος επίσης μέσω Twitter χαρακτήρισε τον κ. Κοτζιά ως «δειλό ανθρωπάκι».

«Ο Νίκος Κοτζιάς επιτίθεται στη ΝΔ και την αποκαλεί «άθλια» διότι είναι τόσο δειλός που δεν μπορεί να πει «άθλιο» τον Καμμένο του οποίου τις κατηγορίες ότι τα έπαιρνε από τον Σόρος, μέσω της εταιρίας με τις visa, όπως δήλωσε on camera στο Star, επανέλαβε η ΝΔ. Δειλό Ανθρωπάκι!», έγραψε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Άδωνις Γεωργιάδης: «Δειλό ανθρωπάκι» ο Κοτζιάς"

Ασκηση ετοιμότητας στο «Ιπποκράτειο» τη Δευτέρα -Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή

Ασκηση ετοιμότητας θα γίνει στο Γ. Νοσοκομείο Αθηνών «Ιπποκράτειο» τη Δευτέρα (5/11), από τις 6 το πρωί έως τις 12:00.

Για αυτό τον λόγο θα τεθούν σε εφαρμογή κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην οδό Πυρρή, σε όλο το μήκος της καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.

Η αστυνομία καλεί τους οδηγούς να αποφύγουν τη διέλευση στις παραπάνω οδούς, προκειμένου να μην προκληθούν πρόσθετα κυκλοφοριακά προβλήματα.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Ασκηση ετοιμότητας στο «Ιπποκράτειο» τη Δευτέρα -Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή "

Η άγνωστη επιστολή Αρσένη που «καίει» τον Κώστα Σημίτη

Αποκαλύψεις «φωτιά» περιλαμβάνει η άγνωστη, μέχρι σήμερα, επιστολή του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ Γεράσιμου Αρσένη που φέρνει στη δημοσιότητα η εφημερίδα «Νέα Σελίδα».

Στην επιστολή-καταπέλτης με ημερομηνία 31 Ιουλίου 2003, ο πρώην υπουργός αναφέρει απευθυνόμενος στον Κώστα Σημίτη:

– «Επί των ημερών σου άνθησαν η διαπλοκή και η διαφθορά».

– «Οι μεθοδεύσεις σου στο Χρηματιστήριο οδήγησαν στην πιο βίαιη αναδιανομή πλούτου που γνώρισε ο τόπος».

– «Έφτιαξες κλειστό κύκλωμα με άτομα που τους ενδιέφεραν μόνο τα προνόμια και τα εισοδήματα».

– «Άνοιξες την πόρτα για την κρίση, που θα την πληρώσουν οι μη προνομιούχοι».

– «Διέσυρες το ΠΑΣΟΚ και το μετέτρεψες σε κεντροδεξιό κόμμα».

Ο Γεράσιμος Αρσένης ήταν τότε απλώς βουλευτής, ωστόσο αποτελούσε ακόμη σημείο αναφοράς στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, καθώς είχε διεκδικήσει το 1996 την αρχηγία του κόμματος.

«Σήμερα ο πολίτης διερωτάται: ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο; Ποιο είναι το σύστημα διακυβέρνησής μας; Είναι ενός ανδρός αρχή; Είναι η εξωθεσμική παρέα του πρωινού καφέ; Είναι οι γνωστοί διαπλεκόμενο- προνομιούχοι συνδαιτημόνες του Δημοσίου και μεγιστάνες των ΜΜΕ ή είναι λίγο και από τα τρία», επισημαίνει ο Γερ. Αρσένης ενώ διερωτάται:

“Έπρεπε πρώτα να δημιουργηθεί σάλος στον Τύπο για τη διαφθορά για να συνειδητοποιήσουμε ότι, ακόμα και με ραγδαία και παρ’ αξία ανέλιξη, επαγγελματίες της προσκόλλησης στα κυκλώματα της εξουσίας συνηθίζουν να υποκύπτουν στα διαβρωτικά θέλγητρα της εξουσίας; Έπρεπε πρώτα να διασυρθεί το πολιτικό σύστημα και ιδιαίτερα το ΠΑΣΟΚ για να αποδεχθούμε ότι υπάρχουν διαπλοκή και διαφθορά που αλλοιώνουν επικίνδυνα τον χαρακτήρα της λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος και ότι πρέπει επιτέλους να κάνουμε κάτι για αυτά τα νοσηρά φαινόμενα;”.

Με την ίδια οξύτητα καταφέρεται ο Γεράσιμος Αρσένης και για το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου με «Τσάρο» της Οικονομίας τον Γιάννο Παπαντωνίου.

«Οι μεθοδεύσεις στο Χρηματιστήριο οδήγησαν στην πιο δραματική και βίαιη αναδιανομή του πλούτου που γνώρισε ο τόπος στην πρόσφατη ιστορία. Οι ζημιές εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών αντιστοιχούν σε τεράστια κέρδη ολίγων επιτηδείων κερδοσκόπων ή προσώπων με διασυνδέσεις και εσωτερική πληροφόρηση. Πέρα από τις οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις, η κατάσταση αυτή έχει δημιουργήσει και ένα μείζον θέμα ηθικής τάξης. Και όμως το θέμα αυτό δεν έχει συζητηθεί ώστε να εντοπισθούν οι ευθύνες των αρμοδίων οργάνων που είναι, πιστεύω, εξώφθαλμες. Η στάση του ΠΑΣΟΚ απέναντι στα προβλήματα της διαφθοράς και της διαπλοκής δεν συζητήθηκε ποτέ, όπως δεν συζητήθηκε η πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το Χρηματιστήριο. Στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ όμως ζητήθηκε, χωρίς πάλι να προηγηθεί συζήτηση, να δημοσιοποιήσουν τις χρηματιστηριακές τους πράξεις, ωσάν αυτές να ήταν η λυδία λίθος του προβλήματος»!

Αναφερόμενος στην κατάσταση του κόμματος και της χώρας, ο Γεράσιμος Αρσένης εξαπολύει τα πυρά του προς τον ίδιο τον Κώστα Σημίτη. “Κανένα από τα προβλήματα που μας πιέζουν σήμερα δεν προέκυψε αιφνίδια. Τα προβλήματα είχαν έγκαιρα εντοπιστεί και προτάσεις για την αντιμετώπισή τους είχαν κατατεθεί. Δυστυχώς επέλεξες να αγνοήσεις τις προειδοποιήσεις και τις προτάσεις και αντιμετώπισες απαξιωτικά πολλούς συντρόφους που έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου, απονέμοντάς τους την ταμπέλα της εσωκομμματικής αντιπολίτευσης. Σου θυμίζω όμως τι έλεγες το 1994: Επικίνδυνοι δεν είναι εκείνοι που έχουν άποψη, αλλά εκείνοι που δεν έχουν γνώμη ή ενοχλούνται που οι άλλοι έχουν γνώμη”.

“Θεωρώ ότι έχεις αυξημένη ευθύνη αυτή τη φορά να ακούσεις προσεκτικά τις απόψεις όλων όσους έχεις επίμονα αποφύγει όλα αυτά τα χρόνια. Δεν έχουμε περιθώρια για άλλα λάθη. Θα ήταν θανάσιμο λάθος να προσπαθήσουμε να καλύψουμε το πολιτικό κενό που εμείς οι ίδιοι, άλλωστε, δημιουργήσαμε με προεκλογικές παροχές, προσλήψεις και εξαγγελίες μακροπρόθεσμων στόχων. Χρειάζεται να αποδεχτούμε την πραγματικότητα. Χρειάζεται αυτοκριτική και αυστηρή απόδοση ευθυνών. Χρειάζονται τολμηρές ανατροπές. Πάνω από όλα χρειάζεται να συνειδητοποιήσουμε γιατί φτάσαμε εδώ. Πιστεύω ότι η ρίζα του κακού είναι ότι όχι μόνο δεν υλοποιήθηκε η επαγγελία του εκδημοκρατισμού και του εκσυγχρονισμού της χώρας και του κόμματος, αλλά αντίθετα εδραιώθηκαν, με δική σου ανοχή, ο αυταρχισμός και ένα αναχρονιστικό πελατειακό σύστημα Σου υπενθυμίζω ότι η εκλογή σου ως πρωθυπουργού τον Ιανουάριο του 1996 στηρίχτηκε σε έναν μεγάλο βαθμό στην επαγγελία της θεσμικής λειτουργίας του κόμματος και της κυβέρνησης”.

“Δεν αναδείχθηκες πρωθυπουργός ούτε για να αποφασίζεις μόνος ούτε για να εγκαταστήσεις ένα κύκλωμα, τη δική σου ομάδα, στη δομή της εξουσίας. Κι όμως είναι ακριβώς αυτά που έγιναν. Και αν τουλάχιστον η ομάδα αυτή ήταν αιχμή του δόρατος για τον επαγγελλόμενο εκσυγχρονισμό, θα μπορούσε κάποιος να κατανοήσει – αλλά όχι να επιδοκιμάσει – την πολιτική σκοπιμότητα του εγχειρήματος. Αλλά δεν επρόκειτο περί αυτού. Πρέπει ήδη κι εσύ ο ίδιος να έχεις συνειδητοποιήσει ότι πολλά από τα άτομα της ομάδας που σε στήριξαν στο συνέδριο του 1996 και εξακολουθούν να σε στηρίζουν σήμερα, δεν διακρίνονται για τον εκσυγχρονιστικό τους ζήλο. Είχαν άλλωστε, με μεγάλη άνεση υπηρετήσει άλλους παλαιότερα κάτω από άλλες ιδεολογικές παντιέρες. Είναι τα μόνιμα και κρατικοδίαιτα στοιχεία σε κάθε κομματικό μηχανισμό που ανταλλάσσουν πρόθυμα ιδέες για εξουσία και στηρίζουν την κάθε ηγεσία, αρκεί να διατηρούν το προνομιακό κοινωνικό και εισοδηματικό status”

“Και εδώ είναι η νέμεσις: στηρίχθηκες σε ομάδα κομματικής και κρατικής εξουσίας που στο σύνολό της – αλλά και με λαμπρές εξαιρέσεις – υπέσκαψε κάθε προσπάθεια γνήσιου εκσυγχρονισμού. Είμαι βέβαιος ότι θα θυμάσαι πόσες φορές είχαμε σχολιάσει μαζί το γεγονός ότι ήταν οι λεγόμενοι “εκσυγχρονιστές” συνδικαλιστές (πρώην και εν ενεργεία) που υπονόμευσαν την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Τα προβλήματα που προέκυψαν και τελικά εξέθεσαν εσένα προσωπικά θα μπορούσαν να είχαν επιλυθεί ικανοποιητικά, αν είχες δώσει τη δυνατότητα να λειτουργήσουν ουσιαστικά οι δημοκρατικοί οι θεσμοί του κόμματος ώστε να συμμετέχουν όλοι στη διαμόρφωση της πολιτικής αλλά και στην αξιολόγηση της δράσης του καθενός. Παρακμιακά φαινόμενα ομαδοποίησης, ιδιοποίησης εξουσίας, αλαζονείας και διαφθοράς δεν αντιμετωπίζονται με φετφάδες και φαρισαϊσμούς, αλλά λύνονται με όρους πολιτικούς μέσα σε δημοκρατικούς θεσμούς. Δυστυχώς έλειψε ο σεβασμός στις δημοκρατικές διαδικασίες και στις αρχές της κομματικής συλλογικότητας. Απογοήτευσες τον πολίτη που περίμενε από εσένα μια άλλη ευαισθησία σε θέματα δημοκρατικής λειτουργίας”.

Ο Γεράσιμος Αρσένης, αναφερόμενος στην πορεία της οικονομίας, επισημαίνει πως η οικονομική κρίση έχει ήδη αρχίσει με τις ασθενέστερες τάξεις να πλήττονται και ότι η διαφημιζόμενη τότε ανάπτυξη οφείλεται στη φούσκα των κατασκευών λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων και όχι σε παραγωγικές επενδύσεις. “Διερωτώμαι: Έπρεπε ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας μας να φτάσει σε τέτοια απαξίωση, να ζει με τον εφιάλτη της ακρίβειας και της ανεργίας για να συνειδητοποιήσουμε ότι το ΠΑΣΟΚ της νέας εποχής θέλει δικαιοσύνη και οικονομική ανάπτυξη; Στο εσωτερικό μέτωπο η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική. Ο λαός περιμένει από εμάς: α) πιο δίκαιη κατανομή εθνικού πλούτου και εισοδήματος, β) βελτίωση της ποιότητας των δημοσίων αγαθών (υγεία, παιδεία, περιβάλλον), γ) σύγχρονο και αδιάφθορο κράτος στην υπηρεσία του πολίτη δ) εξασφάλιση και σιγουριά εργασίας”.

“Η πρόσφατη αύξηση του ΑΕΠ κατά περίπου 4% ετησίως, κακώς χαρακτηρίζεται από τους κρατικούς επικοινωνιολόγους ως ανάπτυξη. Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της αύξησης του ΑΕΠ καταδεικνύουν τον ασυμμετρικό και συνεπώς τον μη αναπτυξιακό και μη αυτοτροφοδοτούμενο χαρακτήρα της. Η εισοδηματική αύξηση οφείλεται κυρίως στις κατασκευές και στα έργα υποδομής που αυξάνονται με ρυθμούς 10% ετησίως. Η βιομηχανική παραγωγή αυξάνεται μόνο κατά 1% ετησίως, ενώ η αγροτική παραγωγή μειώνεται. Η αύξηση του εισοδήματος και η επακόλουθη ζήτηση για εμπορεύσιμα αγαθά και υπηρεσίες έχει δημιουργήσει ένα επικίνδυνο παραγωγικό έλλειμμα, που πρόσκαιρα καλύπτεται από εισροή πόρων από το Γ’ ΚΠΣ και την ΚΑΠ. Αλλά αυτή η ενίσχυση δεν θα συνεχίζεται επ’ άπειρον, στον ίδιο τουλάχιστον βαθμό”.

“Το ερώτημα, λοιπόν, τίθεται: Ποια θα είναι η λοκομοτίβα της ανόδου του εισοδήματος στην μετακατασκευαστική εποχή, όταν δηλαδή θα έχουν ολοκληρωθεί τα (πανάκριβα) Ολυμπιακά έργα και τα έργα υποδομής του Γ’ ΚΠΣ; Η ποιοτική σύνθεση των επενδύσεων δείχνει σαφώς ότι δεν έχουμε προετοιμάσει κανέναν κλάδο της οικονομίας για να παίξει αυτόν τον ρόλο. Το 65% του συνόλου των επενδύσεων αφορά στις κατασκευές. Μόνο το 33% κατευθύνεται στον εξοπλισμό, όπου όμως μόνο το 5% διατίθεται για νέες δραστηριότητες και νέα προϊόντα, ενώ το υπόλοιπο καλύπτει ανάγκες αντικατάστασης παλαιού μηχανολογικού εξοπλισμού ή επέκτασης δραστηριοτήτων που ήδη υπάρχουν. Δεδομένου ότι απαιτούνται τρία ή τέσσερα έτη για να τεθεί σε λειτουργία μια νέα επιχείρηση ή να γίνουν οι απαραίτητες αναδιαρθρώσεις, είναι σαφές ότι μετά το 2005, όταν θα σημειωθεί πτώση των εργασιών στον κατασκευαστικό τομέα, θα υπάρξει πρόβλημα. Για αυτό και η ύφεση μετά το 2005 είναι αναπόφευκτη”.

“Μια περαιτέρω δυσκολία στην προοπτική να μετριαστεί τουλάχιστον η ύφεση, ανάγεται στη χρηματοδότηση των επενδύσεων. Κύρια πηγή χρηματοδότησης ήταν οι αποταμιεύσεις του ιδιωτικού τομέα, οι οποίες στο παρελθόν ήταν 18% του ΑΕΠ. Ο Έλληνας καταναλωτής έχει κρατήσει την κατανάλωση στα ιστορικά επίπεδα, αλλά οι αποταμιεύσεις έχουν καταρρεύσει στο 5% του ΑΕΠ. Ο δημόσιος τομέας, στην καλύτερη περίπτωση, δεν θα μπορέσει να προσφέρει πάνω από 3%. Για να στηρίξουμε ένα ελάχιστο πρόγραμμα επενδυτικής δραστηριότητας σε ένα επίπεδο 15% του ΑΕΠ (καθαρές επενδύσεις), δηλαδή στα ιστορικά επίπεδα, θα χρειαστούμε εξωτερικούς πόρους (δανεισμός, ξένες επενδύσεις και εισροές από την Ευρωπαϊκή Ένωση) της τάξης του 7% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου δύο φορές το μέγεθος του Γ’ ΚΠΣ, πράγμα αδύνατον”.

Ο Γεράσιμος Αρσένης κλείνει τη συγκλονιστική επιστολή του με μια δραματική προειδοποίηση.

“Για αυτά τα θέματα έχω μιλήσει και στο παρελθόν και είχα κάνει έκκληση σε εσένα να τολμήσεις να προχωρήσεις στις τομές που ήταν αναγκαίες για να δώσουμε στην παράταξή μας και στον τόπο μια θετική προοπτική. Είναι μάταιο να επαναλάβω αυτή την έκκληση για μια ακόμη φορά. Είναι ήδη αργά. Ειλικρινά πιστεύω ότι δεν μπορείς να ανατρέψεις την πορεία προς την ήττα. Εδώ που έφτασαν τα πράγματα, η προσφορά σου στην αντιμετώπιση της κρίσης θα είναι να δεχτείς να αφήσεις το ανοιχτές τις διαδικασίες μέσα στο κόμμα και κυρίως στην Κοινοβουλευτική Ομάδα για να αξιολογήσει όλες τις πτυχές της κρίσης και να δώσει την πρέπουσα λύση. Αν δεν τολμήσουμε τώρα να προχωρήσουμε στην “αυτοκάθαρση” μας φοβάμαι ότι αυτό θα το κάνει το εκλογικό σώμα στις επόμενες εκλογές. Και μια τέτοια έκβαση θα είναι άδικη για την παράταξη μας και οδυνηρή για τον τόπο. Πιστεύω ότι εκφράζω τον διακαή πόθο πολλών ότι έχουμε ευθύνη να δράσουμε τώρα”.

Η απάντηση Σημίτη

Η απάντηση του Κώστα Σημίτη έρχεται λίγες ημέρες μετά, με ημερομηνία 5 Αυγούστου 2003 και αριθμού πρωτοκόλλου 349. Παρά το «κατηγορώ» που του απευθύνει ευθέως ο Γεράσιμος Αρσένης είναι δριμύτατο, ο Κώστας Σημίτης αποφεύγει να τοποθετηθεί .

«Αγαπητέ Μάκη

Έλαβα το γράμμα σου με ημερομηνία 31-7-2003. Το γράμμα αυτό είναι ένα γράμμα θέσεων, με σκοπό τη μεταγενέστερή του χρήση. Οι δικές μου θέσεις έχουν επανειλημμένα εκφραστεί και, πράγμα που φαίνεται να λησμονείς, έχουν επικροτηθεί δύο φορές, από τον ελληνικό λαό και δύο φορές από συνέδρια του ΠΑΣΟΚ. Γι’ αυτό και είναι περιττό να τις επαναλάβω.

Όσον αφορά το κεντρικό σημείο σου, ότι θα πρέπει η Κοινοβουλευτική Ομάδα να κάνει επιλογές ελεύθερα, πέρα από τη διαπίστωση ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα έκανε μέχρι σήμερα πάντα ελεύθερα τις επιλογές της , σε διαβεβαιώ ότι θα έχεις την ευκαιρία να διαπιστώσεις ότι αυτό θα συνεχισθεί και στο μέλλον και σε θέματα σημαντικά.

Με φιλικούς χαιρετισμούς

Κ. Σημίτης»

Πηγή: Νέα Σελίδα

Διαβάστε Περισσότερα » "Η άγνωστη επιστολή Αρσένη που «καίει» τον Κώστα Σημίτη"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news