facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 10 Απριλίου 2020

Προβληματισμός στη Νότια Κορέα: 91 πρώην ασθενείς του κορονοϊού βρέθηκαν ξανά θετικοί

Προβληματισμό στις υγειονομικές αρχές της Νότιας Κορέας προκαλούν οι περιπτώσεις 91 ασθενών που θεωρούνταν ότι ξεπέρασαν τον κορονοϊό και οι οποίοι διαγνώστηκαν εκ νέου θετικοί σε αυτόν.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Jeong Eun-kyeong, διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Κορέας (KCDC), δήλωσε πιθανότατα πρόκειται για εκ νέου ενεργοποίηση του ιού, παρά για νέα μόλυνση των ασθενών. Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι παραμένει ασαφές ακόμη γιατί συνέβη αυτό και διενεργούνται έρευνες πάνω στο ζήτημα.

Η πιθανότητα ένας άνθρωπος να νοσήσει εκ νέου από τον κορονοϊό προκαλεί ανησυχία, αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί, καθώς παραμένουν πολλές άγνωστες λεπτομέρειες γύρω από τον ιό.

Μέχρι στιγμής περίπου 7.000 πολίτες της Νότιας Κορέας έχει αναφερθεί ότι ανάρρωσαν από τον κορονοϊό.

«Ο αριθμός θα αυξηθεί, οι 91 είναι μόνο η αρχή τώρα», δήλωσε ο Kim Woo-joo, καθηγητής λοιμωξιολογίας της Κορέας. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι 91 ασθενείς είχαν πιθανότατα «υποτροπιάσει» παρά να μολύνθηκαν εκ νέου.

Πάντως, άλλοι εμπειρογνώμονες θεωρούν πως μπορεί απλά να πρόκειται για λανθασμένα αποτελέσματα εξετάσεων ή μπορεί να πρόκειται για κατάλοιπα του ιού.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Προβληματισμός στη Νότια Κορέα: 91 πρώην ασθενείς του κορονοϊού βρέθηκαν ξανά θετικοί"

Επεισόδιο με τον Γιάνη που έσπασε την καραντίνα στην Αίγινα- Δικογραφία από το Λιμεναρχείο

Στην Αίγινα βρίσκεται από χθες το απόγευμα ο Γιάνης Βαρουφάκης παρά τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν.

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 έφτασε χθες το απόγευμα με το πλοίο της γραμμής στο νησί του Αργοσαρωνικού, όπου βρίσκεται η εξοχική του κατοικία.

Κατά την άφιξή του οι Λιμενικοί που βρίσκονταν στον Λιμένα του νησιού και έκαναν τον σχετικό έλεγχο σε όλους τους επιβάτες του πλοίου για την μετακίνησή τους ζήτησαν, σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, από τον κ. Βαρουφάκη να τους επιδείξει τα απαραίτητα έγγραφα για την μετακίνηση του (Ε1 κ.ο.κ.) ωστόσο ο ίδιος αρνήθηκε και επικαλέστηκε την βουλευτική του ιδιότητα!

Στο λιμάνι βρισκόταν επίσης και ο Δήμαρχος της Αίγινας Γιάννης Ζορμπάς ο οποίος απευθύνθηκε στον Γιάνη Βαρουφάκη για την μετακίνηση, όμως ούτε σε αυτόν έδωσε τις απαραίτητες εξηγήσεις για το σπάσιμο της καραντίνας και αποχώρησε.

Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες του protothema.gr, από την οικεία λιμενική αρχή συντάσσεται δικογραφία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 από την Αίγινα όπου βρίσκεται έδωσε συνέντευξη και στο CNN για την απόφαση του Eurogroup.

Όπως είναι γνωστό, στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό της διασποράς του νέου κορωνοϊού, από χθες πραγματοποιούνται ενδελεχείς έλεγχοι, ενόψει των εορτών του Πάσχα, σε όλα τα λιμάνια της χώρας, από στελέχη του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Η μετακίνηση με τα πλοία της ακτοπλοΐας επιτρέπεται για τους μόνιμους κατοίκους των νησιών, αλλά και των μεταφορικών μέσων που απαιτούνται για την τροφοδοσία, ενώ επιτρέπεται και η επιστροφή όσων θέλουν να αναχωρήσουν από αυτά.

Για την περίπτωση των μόνιμων κατοίκων των νησιών, ο κάθε επιβάτης θα πρέπει να έχει μαζί του το ισχύον εκκαθαριστικό της φορολογικής του δήλωσης που θα αναφέρει τη μόνιμη κατοικία του, αλλά και το ΜΑΝ, τον Μοναδικό Αριθμό Νησιώτη ή τη βεβαίωση μόνιμης διαμονής του από τον οικείο δήμαρχο.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Επεισόδιο με τον Γιάνη που έσπασε την καραντίνα στην Αίγινα- Δικογραφία από το Λιμεναρχείο"

Φορολογικές δηλώσεις 2020: Τι αλλάζει φέτος

Ποιες είναι οι αλλαγές που θα ισχύσουν φέτος για τις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβάλουμε. Διαβάστε αναλυτικά

Οι TaxExperts αναλύουν τους νέους κωδικούς και τα νέα πεδία των δηλώσεων εισοδήματος κατοίκων Ελλάδας και Εξωτερικού για το φορολογικό έτος 2019.
Έπειτα από τη δημοσίευση της Α. 1070/ 2020 φαίνεται ότι ανοίγει ο δρόμος για τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων που αφορούν τα εισοδήματα του έτους 2019. Μολονότι οι κωδικοί που προστέθηκαν ή αφαιρέθηκαν στο έντυπο Ε1 είναι περιορισμένοι, υπάρχουν αρκετές εκπλήξεις στα επιπλέον πεδία που πρέπει να συμπληρωθούν στο Taxisnet. Ας δούμε με τη σειρά τις κυριότερες αλλαγές.
Νέοι κωδικοί
Κωδικοί 039-040
Πρόκειται για νέους κωδικούς που συμπεριλήφθηκαν στο Ε1 και αφορούν φορολογούμενους του ειδικού καθεστώτος 5Α του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013). Το εν λόγω άρθρο προστέθηκε στον ΚΦΕ με το νέο φορολογικό νόμο (ν. 4646/19) και παρέχει φορολογικά κίνητρα για την προσέλκυση ευκατάστατων επενδυτών από το εξωτερικό. Πιο συγκεκριμένα, οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι μετέφεραν την φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα αλλά φορολογούνται για τα εισοδήματα αλλοδαπής με κατ’ αποκοπή φόρο.
Κωδικοί 623-624
Οι κωδικοί 623-624 συμπληρώνονται με την πραγματοποιηθείσα παραγωγική επένδυση από τις επιχειρήσεις που έχουν κάνει χρήση των εν λόγω κινήτρων, προκειμένου να αφαιρεθεί το ποσό της απαλλαγής από την καταβολή φόρου επιχειρηματικής δραστηριότητας κατά το τρέχον φορολογικό έτος στο πλαίσιο των διατάξεων του ν. 3908/2011 (Α΄ 8) (φορολογική απαλλαγή ν. 3908/2011) και του ν. 4399/2016 (Α΄ 117) (φορολογική απαλλαγή ν. 4399/2016), όπως ισχύει μετά την τροποποίησή του με τον ν. 4605/2019.
Απαλοιφή κωδικών
Κωδικοί 075-076
Οι συγκεκριμένοι κωδικοί αφορούσαν δωρεές στο Δημόσιο για την απόσβεση του χρέους. Δεδομένου ότι ο σχετικός λογαριασμός της Τράπεζας της Ελλάδος εκκαθαρίστηκε και καταργήθηκε, οι αντίστοιχοι κωδικοί αφαιρέθηκαν από το Ε1.
Απαλοιφή πεδίου συμπλήρωσης ΙΒΑΝ
Μια διαχρονική απορία των φορολογουμένων ήταν η εξής:
«Αφού δηλώνω την τράπεζα και το λογαριασμό μου στο Ε1, γιατί πρέπει να πηγαίνω στην Εφορία (τμήμα Εσόδων) για να μου καταβληθεί η επιστροφή φόρου εισοδήματος;»
Αν και απαλείφεται το πεδίο συμπλήρωσης του IBAN στο Ε1, η Φορολογική Διοίκηση εισήγαγε μία νέα διαδικασία για την καταβολή της επιστροφής φόρου. Αναλυτικότερα, στις περιπτώσεις που κατά την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης προκύπτει επιστροφή, θα εμφανίζεται ενημερωτικό μήνυμα για την υποχρέωση γνωστοποίησης του τραπεζικού λογαριασμού. Η γνωστοποίηση θα πραγματοποιείται με υποβολή ηλεκτρονικής Αίτησης / Υπεύθυνης Δήλωσης του δικαιούχου στην διαδικτυακή πύλη www.aade.gr. Σημειώνεται ότι ο/η κάθε σύζυγος πρέπει να εισέλθει στην εφαρμογή με τους δικούς του/της κωδικούς πρόσβασης.

Αλλαγές περιγραφής / λεκτικού

Κωδικοί 029-030
Καταρχάς, η περιγραφή των κωδικών 029-030 μέχρι και το φορολογικό έτος 2018 αναφερόταν μόνο σε περιουσιακά στοιχεία που τυχόν είχε κάποιος φορολογούμενος στο εξωτερικό. Από φέτος, ο συγκεκριμένος κωδικός πρέπει να συμπληρωθεί και στην περίπτωση που αποκτάται οιοδήποτε εισόδημα από την αλλοδαπή.
Για παράδειγμα, ένας Έλληνας φορολογούμενος λαμβάνει μισθό από μία αλλοδαπή εταιρεία μη εγκατεστημένη στη χώρα μας, ο οποίος κατατίθεται σε ελληνικό τραπεζικό λογαριασμό. Με τις προηγούμενες διατάξεις, δεν υπήρχε υποχρέωση συμπλήρωσης του κωδικού 029, ενώ πλέον πρέπει να επιλέξει («τικάρει») το σχετικό πεδίο.
Κωδικοί 403-404 | 409-410
Οι συγκεκριμένοι κωδικοί συμπληρώνονται με το εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα μη επιτηδευματιών, δηλαδή με το εισόδημα από τίτλο κτήσης (ή απόδειξη δαπάνης, όπως λέγαμε παλιότερα). Δεδομένου ότι πλέον παρακρατούνται ασφαλιστικές εισφορές κατά την εξόφληση του τίτλου κτήσης, αυτές θα πρέπει να αφαιρούνται για τον υπολογισμό του φορολογητέου εισοδήματος της συγκεκριμένης κατηγορίας. Σημειώνεται ότι τυχόν άλλες δαπάνες δεν εκπίπτουν.
Στην περίπτωση αυτή υπάγεται ενδεικτικά το εισόδημα δημόσιων ή ιδιωτικών υπαλλήλων ή συνταξιούχων που είναι αυτοεκδότες συγγραφείς ή εισηγητές εκπαιδευτικών προγραμμάτων και σεμιναρίων.

Κάτοικοι εξωτερικού

Οι κάτοικοι εξωτερικού οφείλουν πλέον πέραν της χώρας φορολογικής κατοικίας να συμπληρώνουν την πλήρη διεύθυνση κατοικίας τους στην αλλοδαπή με λατινικούς χαρακτήρες. Επίσης, οφείλουν να γνωστοποιούν τον ΑΦΜ που έχουν αποκτήσει στη χώρα μόνιμης κατοικίας τους ή οιοδήποτε άλλο αριθμό χρησιμοποιείται για τη συμμόρφωσή τους με την αλλοδαπή φορολογική αρχή (πχ αριθμός ταυτότητας, αριθμός κοινωνικής ασφάλισης κτλ.). Το συγκεκριμένο πεδίο μπορεί να παραμείνει κενό σε περίπτωση που στη χώρα φορολογικής κατοικίας δεν υπάρχει υποχρέωση απόκτησης Α.Φ.Μ.
Υπενθυμίζεται ότι οι κάτοικοι εξωτερικού οφείλουν να τηρούν στο αρχείο τους Πιστοποιητικό Φορολογικής Κατοικίας για κάθε έτος. Επίσης, πρέπει να μεταβαίνουν στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. με σκοπό τη γνωστοποίηση οιασδήποτε μεταβολής της κατοικίας τους στο εξωτερικό.

Εισοδήματα αλλοδαπής

Τα εισοδήματα αλλοδαπής προέλευσης συμπληρώνονται στους σχετικούς κωδικούς των Υπο-πινάκων 4Α, 4Β, 4Γ, 4Δ, 4Ε. Ο τρόπος συμπλήρωσης των συγκεκριμένων πινάκων αλλάζει σημαντικά καθώς ο φορολογούμενος πέραν του ποσού, θα πρέπει να συμπληρώνει τη χώρα ή τις χώρες στις οποίες απέκτησε το εισόδημα. Ο διαχωρισμός των εισοδημάτων ανά χώρα σχεδιάστηκε για να διευκολύνει την εφαρμογή των σχετικών διατάξεων των Συμβάσεων Αποφυγής Διπλής Φορολογίας (ΣΑΔΦ) στο πλαίσιο της πίστωσης φόρου αλλοδαπής. Υπενθυμίζεται ότι, βάσει της Ε. 2147/2019, για τις χώρες με τις οποίες υφίσταται ΣΑΔΦ, ο φόρος που καταβλήθηκε στην αλλοδαπή δύναται να συμψηφιστεί και με την ειδική εισφορά αλληλεγγύης που αναλογεί στην Ελλάδα, πέραν του φόρου εισοδήματος.

Ειδικό θέμα: Χαρτοφυλάκια

Η διάκριση των εισοδημάτων αλλοδαπής ανά χώρα προέλευσης αποσκοπεί κυρίως στην ορθή εφαρμογή των οικείων ΣΑΔΦ. Επίσης, φαίνεται ότι σχεδιάστηκε στη λογική ενός φορολογουμένου που κατέχει μετοχές σε μικρό αριθμό αλλοδαπών εταιρειών και λαμβάνει κάποιο μέρισμα ή έχει χορηγήσει κάποιο δάνειο σε αλλοδαπή εταιρεία κοκ.
Παρόλα αυτά, δημιουργεί έναν επιπλέον όγκο εργασιών συμμόρφωσης για τους κατόχους χαρτοφυλακίων. Αναλυτικότερα, τα χαρτοφυλάκια τηρούνται συνήθως σε τράπεζες ή χρηματιστηριακές εταιρείες, οι οποίες εδρεύουν σε κάποια χώρα και λειτουργούν ως μεσολαβητές για την απόκτηση των χρεογράφων. Δύνανται να περιλαμβάνουν διαφορετικές μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια, παράγωγα κτλ από διαφορετικές χώρες, με στόχο τη διαφοροποίηση και τη μείωση του κινδύνου. Εύκολα διαπιστώνεται λοιπόν ότι το νέο πλαίσιο συμπλήρωσης των φορολογικών δηλώσεων απαιτεί ένα ακόμα υψηλότερο επίπεδο ανάλυσης, όπου πέρα από τον τύπο του εισοδήματος (μέρισμα, τόκος, υπεραξία κτλ), τον τύπο του χρεογράφου (μετοχή, κρατικό ή εταιρικό ομόλογο, ΟΣΕΚΑ κτλ.), θα πρέπει να γίνεται διάκριση και ανά χώρα. 
Αναμένεται λοιπόν ακόμα και μικρομεσαίοι επενδυτές και αποταμιευτές να επωμιστούν ένα υψηλό διαχειριστικό κόστος για την ανάλυση όλων των παραμέτρων και την ορθή φορολόγησή των εισοδημάτων των χαρτοφυλακίων τους.

Γενικές παρατηρήσεις

Κατόπιν της δημοσίευσης των οδηγιών για τη συμπλήρωση των δηλώσεων εισοδήματος, είναι ζήτημα κάποιων ημερών να ανοίξει η σχετική εφαρμογή του Taxisnet. Η επιστημονική ομάδα της TaxExperts θα επανέλθει με νέα ανάλυση μόλις ανοίξει η πλατφόρμα, για πιθανά θέματα που μπορεί να προκύψουν.
Εν μέσω κορωνοϊού και απαγόρευσης της κυκλοφορίας, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να βρουν διαύλους επικοινωνίας με τους λογιστές/φοροτεχνικούς, ώστε να ξεκινήσουν τις διαδικασίες συμμόρφωσης, περιλαμβανομένης της συγκέντρωσης των απαραίτητων δικαιολογητικών.
news247
Διαβάστε Περισσότερα » "Φορολογικές δηλώσεις 2020: Τι αλλάζει φέτος"

Μυτιλήνη: Χώρος καραντίνας η δομή στη Σκάλα Συκαμνιάς

Την επαναλειτουργία της δομής στη Σκάλα Συκαμνιάς, που είχε κλείσει και στη συνέχεια ένα μέρος της είχε καεί στη διάρκεια επεισοδίων στις αρχές του περασμένου Μαρτίου, αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Λέσβου, προκειμένου να λειτουργήσει ως χώρος απομόνωσης (καραντίνας) όσων προσφύγων ή μεταναστών εισέρχονται στα όρια του δήμου, μέχρι την παρέλευση των προβλεπομένων 14 ημερών ώστε να αποφευχθεί η μετάδοση του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με την απόφαση, η λειτουργία της δομής θα διαρκέσει για όσο είναι σε ισχύ τα έκτακτα περιοριστικά μέτρα της κυβέρνησης για την προστασία από την πανδημία ή μέχρι να υλοποιηθεί η πρόταση του δημάρχου για τη ναύλωση πλοίου. Επίσης, η δομή θα λειτουργεί κάτω από τον αυστηρό κι αποκλειστικό έλεγχο της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος και την εποπτεία του ΕΟΔΥ, αποκλειομένης της συμμετοχής οποιασδήποτε ΜΚΟ ή της ίδιας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ακόμα και για τη σίτιση των μεταναστών και προσφύγων που θα τελούν υπό καραντίνα.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, «η απόφαση αυτή λαμβάνεται λόγω της έκτακτης κατάστασης στη χώρα μας, αλλά και στη γείτονα χώρα από την πανδημία και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση αποδοχή λειτουργίας μόνιμης ή προσωρινής δομής φιλοξενίας μεταναστών στα όρια του δήμου».

ΑΜΠΕ/naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Μυτιλήνη: Χώρος καραντίνας η δομή στη Σκάλα Συκαμνιάς"

Ο Ερντογάν επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας σε 31 επαρχίες για το Σαββατοκύριακο, μετά τους 1.006 νεκρούς

Η τουρκική κυβέρνηση επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορίας διάρκειας δύο ημερών σε 31 επαρχίες, ανάμεσά τους η Κωνσταντινούπολη, η Άγκυρα και άλλες μεγάλες πόλεις, σε μια ενίσχυση των μέτρων περιορισμού της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού, ανακοίνωσε σήμερα το βράδυ το υπουργείο Εσωτερικών.

Όπως υπογραμμίζεται, οι απαγορεύσεις θα τεθούν σε ισχύ από σήμερα τα μεσάνυχτα και θα λήξουν τα μεσάνυχτα της Κυριακής.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, οι θάνατοι εξαιτίας του ιού στη χώρα έφτασαν τους 1.006.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Ερντογάν επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας σε 31 επαρχίες για το Σαββατοκύριακο, μετά τους 1.006 νεκρούς"

Κορωνοϊός - Σουηδία: Άλλοι 77 νεκροί και πάνω από 500 νέα κρούσματα

Αμετακίνητη στην πολιτική της μη επιβολής καραντίνας η Σουηδία, που έχει επικριθεί σθεναρά τις τελευταίες ημέρες, από πολλά ξένα ειδησεογραφικά δίκτυα. Το σουηδικό «μοντέλο» που ακολουθεί τη θεωρία της «ανοσίας της αγέλης» δεν φάνηκε να πετυχαίνει.

Ωστόσο, την Παρασκευή ο αριθμός κρουσμάτων και νεκρών μειώθηκε σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα, στην οποία καταγράφηκαν 106 θύματα.

Την Παρασκευή καταγράφηκαν 77 θάνατοι και 544 κρούσματα κορωνοϊού.

Συνολικά ο αριθμός των θανάτων στη Σουηδία φτάνει τους 870, ενώ των κρουσμάτων στις 9.685, με το αρνητικό ρεκόρ μολύνσεων να διαπιστώνεται την Πέμπτη με 722 νέα περιστατικά.

Σε αντίθεση με τη Βρετανία, που, μετά τη διεθνή κατακραυγή, υποχώρησε, ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Στέφαν Λόφβεν, επέμεινε. Στο πλευρό του τάχθηκε ο επικεφαλής επιδημιολόγος της χώρας, Άντερς Τέγκνελ. Αυτός είναι που φρόντισε να διαβεβαιώσει τους πολίτες ότι το μέτρο της καραντίνας είναι αναποτελεσματικό σε βάθος χρόνου. Χαρακτήρισε την οδό που επιλέγουν ως «στρατηγική του μετριασμού»: ο ιός ναι μεν θα εξαπλωθεί, αλλά με ρυθμούς που θα επιτρέψουν στο εθνικό σύστημα υγείας και στους πολίτες να ανταπεξέλθουν.

Ακόμα και σήμερα, τα εμπορικά καταστήματα παραμένουν ανοιχτά, ενώ οι Αρχές διαμηνύουν στους πολίτες να κάνουν ό,τι μπορούν, ώστε να μην διασαλευτεί η καθημερινότητά τους.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός - Σουηδία: Άλλοι 77 νεκροί και πάνω από 500 νέα κρούσματα"

«Βόμβα» Τζ.Κόντε: «Δεν υπογράφω την απόφαση που έλαβε το Eurogroup εάν δεν ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα»

Νέα εμπλοκή στην «λύση» που αποφάσισε χθες η ΕΕ αναφορικά με την βοήθεια προς τις χώρες που πλήττονται οικονομικά από την πανδημία του κορωνοϊού, μία λύση που είναι «κομμένη και ραμμένη» στα μέτρα της Γερμανίας και αφήνει «στο έλεος του Θεού» τις χώρες που έχουν πληγεί.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, διαφοροποιήθηκε από τον κεντροαριστερό υπουργό Οικονομικών της χώρας που αποδέχθηκε τις εισηγήσεις του Βερολίνου, και χαρακτήρισε πριν από λίγο ως «ανεπαρκές» το πακέτο βοήθειας που ενέκρινε το Eurogroup για τις χώρες που έχουν υποστεί οικονομικά πλήγματα εξαιτίας του κορωνοϊού.

Επιπρόσθετα δήλωσε πως δεν πρόκειται να υπογράψει την απόφαση που έλαβε το Eurogroup εάν δεν συμφωνηθούν νέα επιπρόσθετα μέτρα που να ικανοποιούν την Ιταλία.

Έθεσε και πάλι το θέμα του ευρωομόλογου, δηλαδή την κοπή νέου χρήματος στην ΕΕ, το οποίο όπως είπε θεωρεί ως «την καλύτερη δυνατή λύση».

«Η Ιταλία θεωρεί το ευρωπαϊκό ομόλογο ως την κατάλληλη απάντηση στην οικονομική κρίση που υπάρχει σήμερα στην Ευρώπη εξαιτίας του κορωνοϊού» δήλωσε ο Κόντε.

Σε ότι αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Ιταλός πρωθυπουργός επανέλαβε ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον 1,5 τρισεκατομμύριο ευρώ για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Πιο συγκεκριμένα και μιλώντας σε διάγγελμα προς τον ιταλικό λαό ο Ιταλός πρωθυπουργός είπε:

«Οι προτάσεις που έγιναν χθες, στο Eurogroup, είναι ένα πρώτο βήμα, αλλά ακόμη ανεπαρκές. Δεν θα συναινέσω, μέχρις ότου να υπάρξει μια μεγάλη σειρά μέσων και εργαλείων, η οποία θα μας επιτρέψει να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση που ζούμε.

Θέλουμε ένα ταμείο που να χρηματοδοτηθεί από κοινού, κάτι που μπορεί να γίνει με τα Ευρωομόλογα. Με το βάρος και την δύναμη που απαιτεί μια οικονομία πολεμικής περιόδου.

Και δεν πρέπει να χάσουμε χρόνο, διότι μετά θα είναι πολύ αργά. Θα υπάρξει νέα, κοινή αντιμετώπιση της ανεργίας και στήριξη από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Αλλά το καταλληλότερο μέσο είναι τα ευρωομόλογα, και με αυτό το στόχο θα συνεχίσουμε την μάχη μας».

Στην συνέχεια, ο Ιταλός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας υπάρχει από το 2012, δεν ενεργοποιήθηκε την περασμένη νύχτα, όπως προσπάθησαν να πουν ο Ματτέο Σαλβίνι και η Τζώρτζια Μελόνι, επίσης από την αντιπολίτευση».

«Η κυβέρνηση αυτή δεν εργάζεται στο σκότος, αλλά κοιτάζοντας στα μάτια τους Ιταλούς. Το Γιούρογκρουπ επεξεργάσθηκε πρόταση για μια γραμμή πίστωσης συνδεδεμένης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, με εντελώς νέα χαρακτηριστικά», εξήγησε ο Κόντε.

Παράλληλα, κατέστησε σαφές ότι «η Ιταλία δεν ζήτησε ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, διότι το θεωρεί μέσο ανεπαρκές και ακατάλληλο για την σημερινή κατάσταση έκτακτης ανάγκης και δίνει μάχη για να υπάρξουν νέα εργαλεία».

«Πρέπει να εξηγήσουμε τις ιδέες μας, με μεγάλη δυναμικότητα.

Θα αγωνιστώ για τα ευρωομόλογα και θα εξηγήσω, στην επόμενη σύνοδο κορυφής, ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας δεν είναι κατάλληλος.

Χρειάζεται μια κοινή απάντηση, αλλιώς δεν μπορούμε να μιλάμε καν για απάντηση.

Με την επιμονή μας και την δύναμη της λογικής θα καταφέρουμε να πείσουμε όλους ότι είναι η μόνη οδός για να ξαναρχίσουμε να πορευόμαστε προς το μέλλον», κατέληξε ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.

Η παραπάνω εξέλιξη αφήνει στο κενό την σχεδιαζόμενη τηλεδιάσκεψη κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης που προγραμματίζεται για τις 23 Απριλίου καθώς η Ιταλία θέλει εκ νέου θέμα ευρωπαϊκού ομολόγου, ακυρώνοντας ουσιαστικά την απόφαση του Eurogroup την οποία θεωρεί ως ανεπαρκή.

Ολα πλέον είναι ανοικτά στην Ιταλία, καθώς ο Μ.Σαλβίνι είναι έτοιμος να υποβάλλει πρόταση μομφής, ενώ είναι ερώτημα αν ο Τ.Κόντε φτάσει μέχρι το τέλος ή παραιτηθεί.

Υπενθυμίζεται πως το «πακέτο» που ενέκρινε το Eurogroup αφορά μόνο κεφάλαια για «υγειονομικές ανάγκες, τις ανάγκες περίθαλψης και πρόληψης, άμεσα ή έμμεσα, λόγω του νέου ιού», αλλά όχι ενισχύσεις των οικονομιών!

Σύμφωνα με το ανεπίσημο κείμενο οι υπουργοί Οικονομικών κατέληξαν σε μια συμβιβαστική λύση: Αμεση χρηματοδότηση 500 δισ. ευρώ στα κράτη μέλη - η οποία μαζί με τις παρεμβάσεις κρατών και ΕΚΤ θα φτάνει στα 3 τρισ. περίπου - και πρόσβαση στην πιστωτική γραμμή του ESM για όσο διαρκεί η κρίση του κορωνοϊού. Μετά, όπως αναφέρει το κείμενο, οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να παραμείνουν αφοσιωμένες στην ενδυνάμωση των οικονομιών τους.

Οπως διευκρίνισε πάντως ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ η βοήθεια από τον ESM για υγειονομικούς σκοπούς θα είναι άνευ όρων, αλλά η βοήθεια για την οικονομία θα είναι υπό όρους κάτι που βρίσκει «και λογικό και δίκαιο».

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "«Βόμβα» Τζ.Κόντε: «Δεν υπογράφω την απόφαση που έλαβε το Eurogroup εάν δεν ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα»"

Κορονοϊός: Παράταση στην καραντίνα έως τις 3 Μαΐου στην Ιταλία

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε ανακοίνωσε ότι η χώρα του παρατείνει την απαγόρευση κυκλοφορίας και την διακοπή της παραγωγικής δραστηριότητας μέχρι τις 3 Μαΐου λόγω κορονοϊού.

Σε τηλεοπτικό μήνυμά του, ζήτησε από τους πολίτες να σεβαστούν τα όσα προβλέπουν τα περιοριστικά μέτρα και τις ημέρες του Καθολικού Πάσχα, κατά την γιορτή της απελευθέρωσης από τον Ναζιφασισμό, στις 25 Απριλίου, και την Πρωτομαγιά.

Μόνη εξαίρεση, είναι τα βιβλιοπωλεία, τα καταστήματα χαρτικών και τα καταστήματα που πωλούν είδη για παιδιά, τα οποία μπορούν να ξανανοίξουν. Θα ξαναρχίσει, παράλληλα, και ο αναγκαίος καθαρισμός των δασών.

«Όλα θα εξαρτηθούν από την συμπεριφορά των πολιτών. Όλοι μας ανυπομονούμε να επιστρέψουμε στην καθημερινότητά μας, αλλά αυτό θα γίνει μόνο βαθμιαία. Δεν μπορούμε να θέσουμε σε κίνδυνο τα μέχρι τώρα αποτελέσματα», είπε ο Κόντε.

Όπως τόνισε, θα τεθούν και νέα στάνταρντ και κανόνες για την ασφάλεια στους χώρους εργασίας. «Κύριος στόχος μας, είναι να συγκρατήσουμε τον δείκτη μετάδοσης του ιού», εξήγησε ο Ιταλός πρωθυπουργός. Θα γίνει ειδική μελέτη και για το πώς θα λειτουργήσουν τα μέσα μεταφοράς τους ερχόμενους μήνες.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: Παράταση στην καραντίνα έως τις 3 Μαΐου στην Ιταλία"

Covid-19: Ξεπέρασαν τους 100.000 οι νεκροί - Στο 1,65 εκατ. τα κρούσματα

Εξαψήφιος είναι πλέον ο αριθμός των θυμάτων του Covid-19 παγκοσμίως, την ώρα που και τα κρούσματα είναι τώρα πάνω από 1,6 εκατ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την καταμέτρηση του αμερικανικού πανεπιστημίου Τζονς Χοπκινς, οι νεκροί έφθασαν τους 100.376: Στην Ιταλία είναι 18.849, στην Ισπανία 15.970, στη Γαλλία 12.210, στη Βρετανία 8.958 και στην πολιτεία της Νέας Υόρκης 5.150.

Τα κρούσματα καταμετρώνται απόψε σε 1.650.210: Στις ΗΠΑ είναι 457.749, στην Ισπανία 157.053, στην Ιταλία 147.577, στη Γερμανία 119.624 και στη Γαλλία 118.790.

Αντιθέτως, συνολικά 368.669 ασθενείς ανά την υφήλιο ιάθηκαν.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Covid-19: Ξεπέρασαν τους 100.000 οι νεκροί - Στο 1,65 εκατ. τα κρούσματα"

Παρατείνεται η ισχύς των δελτίων στάθμευσης που έχουν χορηγηθεί σε ΑμεΑ

Παρατείνεται έως και τις 30 Απριλίου 2020 η ισχύς των δελτίων στάθμευσης (μπλε κάρτες) που έχουν χορηγηθεί σε ΑμεΑ, με εγκύκλιο που υπέγραψε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Αχ. Καραμανλής.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση κρίθηκε αναγκαία ώστε να εξυπηρετούνται άμεσα οι συμπολίτες μας και να αποφευχθεί η ταλαιπωρία τους από άσκοπες μετακινήσεις, λόγω των μέτρων που έχουν επιβληθεί για την αποφυγή εξάπλωσης του κορονοϊού.

Επίσης, διευκρινίστηκε ότι η παράταση της ισχύος των αδειών οδήγησης που έχει θεσμοθετηθεί για όλες τις κατηγορίες των αυτοκινήτων και μοτοσικλετών μέχρι 30.04.2020, ισχύει και για τις άδειες οδήγησης που έχουν χορηγηθεί σε ΑμεΑ.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Μεταφορών και μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, εφόσον οι συνθήκες που έχουν προκύψει, λόγω της εμφάνισης της COVID-19, επιβάλουν την παράταση ισχύος της ανωτέρω προθεσμίας για τα διπλώματα οδήγησης, θα παραταθεί αντίστοιχα και η προθεσμία ισχύος των Δελτίων Στάθμευσης ΑμεΑ.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Παρατείνεται η ισχύς των δελτίων στάθμευσης που έχουν χορηγηθεί σε ΑμεΑ"

Κικίλιας στο Reuters: Πήραμε μέτρα νωρίς βάζοντας πάνω απ’ όλα τις ζωές των Ελλήνων

«Είδαμε νωρίς τον επερχόμενο κίνδυνο αυτής της κρίσης Δημόσιας Υγείας», τόνισε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στο πρακτορείο Reuters.

Ο υπουργός Υγείας τόνισε πως για το λόγο αυτό «συστήσαμε γρήγορα Επιτροπές εμπειρογνωμόνων-λοιμωξιολόγων-επιδημιολόγων, για να μας συμβουλεύσουν επιστημονικά, οργανώσαμε τα Νοσοκομεία αναφοράς, το ΕΚΑΒ, τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας και πήραμε μέτρα νωρίς, λαμβάνοντας υπόψη πρώτα και πάνω απ’ όλα τις ζωές των Ελλήνων και την αξία της ανθρώπινης ζωής, έναντι της οικονομίας».

Αυτά ανέφερε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, απαντώντας στο ερώτημα του πρακτορείου «γιατί η Ελλάδα διαχειρίζεται πετυχημένα τη κρίση του κορονοϊού»;

Αναφορικά με τον «πόλεμο» των προμηθειών, ο οποίος μαίνεται παγκοσμίως, ο υπουργός Υγείας σημείωσε: «Σε έναν τεράστιο ανταγωνισμό όπου κάποιοι χρησιμοποίησαν και αθέμιτα μέσα, φροντίσαμε όπως βλέπετε, να υπάρχουν τα μέσα ατομικής προστασίας, παρότι είμαστε μια χώρα η οποία βγήκε από μια κρίση δέκα χρόνων».

O κ. Κικίλιας χαρακτήρισε σύγχρονους ήρωες τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, τους διασώστες του ΕΚΑΒ, τους επιστήμονες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και όσους εργάζονται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και δήλωσε πως οι Έλληνες πολίτες δείχνουν μεγάλη υπευθυνότητα, καθώς «αντιμετωπίζουν μια πολύ δύσκολη πραγματικότητα με παρρησία, με θάρρος και με πατριωτισμό και έχουν συντελέσει τα μέγιστα σε αυτήν τη μέχρι τώρα πορεία».

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Κικίλιας στο Reuters: Πήραμε μέτρα νωρίς βάζοντας πάνω απ’ όλα τις ζωές των Ελλήνων"

Ο Αρκάς και ο κορονοϊός που… ατύχησε

Ο Αρκάς έχει αποκτήσει… νέο αγαπημένο θέμα. Κι αυτό δεν είναι φυσικά άλλο από τον κορονοϊό.

Με νέο του σκίτσο, ο Αρκάς μεταφέρει έναν… απελπισμένο διάλογο μεταξύ δύο “απεικονίσεων” του φονικού ιού.

Με το νέο του “χτύπημα” σχολιάζει την καλή κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα -ειδικά αν αναλογιστούμε τα όσα εφιαλτικά συμβαίνουν σε άλλες χώρες της Ευρώπης- και το σκίτσο του γίνεται viral.

Δείτε το



newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Αρκάς και ο κορονοϊός που… ατύχησε"

Νέος τραγικός απολογισμός στη Γαλλία: 987 νέοι νεκροί το τελευταίο 24ωρο, ανάμεσά τους κι ένα παιδί

Συνολικά 13.197 άνθρωποι πέθαναν στη Γαλλία από τη νόσο Covid-19, από την έναρξη της επιδημίας, με 987 νέους θανάτους σε διάστημα 24 ωρών, μεταξύ των οποίων κι ενός παιδιού, έγινε σήμερα γνωστό από τον γενικό διευθυντή Υγείας Ζερόμ Σαλμόν.

Μεταξύ των νέων θανάτων, οι 433 καταγράφηκαν σε οίκους ευγηρίας ή άλλες δομές πρόνοιας και οι 554 σε νοσοκομεία. Μεταξύ των νεκρών βρίσκεται ένα παιδί ηλικίας κάτω των 10 ετών, τα αίτια, ωστόσο, του θανάτου του είναι «πολλαπλά», διευκρίνισε ο Σαλμόν.

Ο Γάλλος αξιωματούχος έκανε λόγο, εντούτοις, για μια «αχνή ακτίδα φωτός» που έγκειται στη μείωση του αριθμού των νέων εισαγωγών στις μονάδες εντατικής θεραπείας (62 ασθενείς λιγότεροι). Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ ανέρχεται σε 7.004 έναντι 7.066 χθες.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα ανέρχονται πλέον σε 90.767 έναντι 86.334 χθες.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέος τραγικός απολογισμός στη Γαλλία: 987 νέοι νεκροί το τελευταίο 24ωρο, ανάμεσά τους κι ένα παιδί"

Κορωνοϊός: Στους 92 οι νεκροί στην Ελλάδα -Πέθαναν δυο άνδρες 47+72 ετών

Ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών από τον κορωνοϊό στους 92, καθώς, όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο κατέληξε ένας 47χρονος άνδρας με καταγωγή από το νησί της Άνδρου ενώ λίγο αργότερα έγινε γνωστό ότι κατέληξε και ένας 72χρονος άνδρας στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης.

O νεότερος άνδρας, 47 ετών, κατέληξε στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» σήμερα το απόγευμα. Ο 47χρονος είχε εισαχθεί στη ΜΕΘ στις 8 Απριλίου με υποκείμενα νοσήματα (λέμφωμα, αυτόλογη μεταμόσχευση μυελού των οστών το 2019, πνευμονολογική εμβολή).

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας είχε μιλήσει για 90 θανάτους στη χώρα μας. Οι 26 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία τους ήταν τα 73 έτη και το 89% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Επιπλέον, ανακοινώθηκαν 56 νέα κρούσματα του κορωνοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.0;, εκ των οποίων το 57% αφορά άνδρες

Σύμφωνα με την ενημέρωση, 77 άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 67 έτη. Το 75% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Τέλος, 15 ασθενείς έχουν βγει εκτός ΜΕΘ.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Στους 92 οι νεκροί στην Ελλάδα -Πέθαναν δυο άνδρες 47+72 ετών"

Σακελλαροπούλου: Μαθήματα δημοκρατίας και σεβασμού του πολίτη από τον Τσιόδρα

«Μαθήματα δημοκρατίας και σεβασμού του πολίτη από τον καθηγητή Τσιόδρα» σχολιάζει με tweet της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

«Μαθήματα δημοκρατίας και σεβασμού του πολίτη από τον καθηγητή Τσιόδρα: Δεν υπάρχει χώρος για διακρίσεις, για φόβο, για διχασμό, για διαιρέσεις στην κοινωνία μας…Αυτό που θα μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε αυτή την πανδημία είναι η ενότητα και η αλληλεγγύη μεταξύ μας», έγραψε η κα Σακελλαροπούλου.

Αφορμή για το σχόλιο της ΠτΔ, Κατερίνας Σακελλαροπούλου στάθηκαν τα λόγια του Σωτήρη Τσιόδρα, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για τον κορονοϊό.

Ο λοιμωξιολόγος αναφέρθηκε με ιδιαίτερη προσοχή και αλληλεγγύη στην κοινότητα των Ρομά, οι οποίοι όπως τόνισε ανήκουν στις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού κατά την τρέχουσα πανδημία. «Είμαστε μαζί τους, είναι μαζί μας», δήλωσε ο κ. Τσιόδρας.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Σακελλαροπούλου: Μαθήματα δημοκρατίας και σεβασμού του πολίτη από τον Τσιόδρα"

Ιρλανδία: Παρατείνεται ο κατ’ οίκον περιορισμός μέχρι τις 5 Μαΐου

Η Ιρλανδία επέβαλε τον κατ΄οίκον περιορισμό στις 27 Μαρτίου και αδημονεί να χαλαρώσουν οι περιορισμοί, αλλά οι ειδικοί διαφωνούν.

Η κυβέρνηση στην Ιρλανδία αποφάσισε σήμερα να παρατείνει έως τις 5 Μαΐου τον κατ΄οίκον περιορισμό για να περιορίσει τη διασπορά του νέου κορονοϊού, που έχει προκαλέσει τον θάνατο 263 ανθρώπων και επίσημα έχει μολύνει περισσότερους από 6.000 στη χώρα, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ.

“Αυτό που κάνουμε είναι δύσκολο αλλά πρέπει να συνεχίσουμε”, δήλωσε ο Βαράντκαρ στην τηλεόραση. “Οι ειδικοί συνέστησαν σήμερα την παράταση των μέτρων αυτών για τρεις εβδομάδες ακόμη, έως τις 5 Μαΐου, και η κυβέρνηση δέχτηκε”, πρόσθεσε . Η Ιρλανδία επέβαλε τον κατ΄οίκον περιορισμό στις 27 Μαρτίου.

Η κυβέρνηση “επιθυμεί διακαώς” να χαλαρώσει σταδιακά τους περιορισμούς στις μετακινήσεις και την οικονομική δραστηριότητα μετά την 5η Μαΐου στην Ιρλανδία, αλλά αυτό δεν μπορούμε να το εγγυηθούμε και οποιαδήποτε χαλάρωση θα γίνεται σταδιακά, διευκρίνισε ο Ιρλανδός στους δημοσιογράφους.

“Ασφαλώς προσβλέπουμε διακαώς ότι μετά (την 5η Μαΐου) θα είμαστε σε θέση να αρχίσουμε με αίρουμε τους περιορισμούς όμως δεν μπορούμε να εγγυηθούμε ότι αυτό θα συμβεί. Οι περιορισμοί δεν πρόκειται να χαλαρώσουν διαμιάς, πρέπει να γίνουν λίγο λίγο και θα πρέπει επίσης να δούμε αν ο ιός αρχίσει να κυκλοφορεί και να αυξάνεται”, πρόσθεσε.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Ιρλανδία: Παρατείνεται ο κατ’ οίκον περιορισμός μέχρι τις 5 Μαΐου"

Κορωνοϊός στην Τουρκία: Ξεπέρασαν τους 1.000 οι νεκροί - Άλλοι 98 νέοι θάνατοι

Στους 1.006 έφτασαν οι νεκροί στην Τουρκία από τον κορωνοϊό, καθώς ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτσά ανακοίνωσε την Παρασκευή άλλα 98 νέα θύματα.

Επιπλέον, ο Κοτσά ανέφερε πως τα νέα κρούσματα ήταν 4.747 τις 24 τελευταίες ώρες, ενώ την ίδια στιγμή, συνολικά 2.423 ασθενείς έχουν αναρρώσει κι έχουν πάρει εξιτήρια από τα νοσοκομεία της χώρας.

Συνολικά, τα κρούσματα κορωνοϊού στην Τουρκία ανέρχονται σε 47.029, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί 307.210 διαγωνιστικά τεστ.

«Το ποσοστό θνησιμότητας στην Τουρκία είναι στις 2,15%, βρισκόμαστε στη 12η θέση για χώρες που ο πληθυσμός τους ξεπερνά τα 10 εκατομμύρια. Όσο πιο γρήγορα θέσουμε υπό έλεγχο την πανδημία, τόσο πιο σύντομα θα πάρουμε πίσω τις ζωές μας» ανέφερε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης ο Τούρκος υπουργός Υγείας.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός στην Τουρκία: Ξεπέρασαν τους 1.000 οι νεκροί - Άλλοι 98 νέοι θάνατοι"

Μπακογιάννης εγκωμιάζει Σωτήρη Τσιόδρα: Μόνο να παραδειγματιζόμαστε μπορούμε

Το έργο και την προσωπικότητα του Σωτήρη Τσιόδρα εγκωμίασε ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης με ανάρτησή του στο Facebook.

Σημειώνεται ότι ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας λοιμωξιολόγος βρέθηκε αντιμέτωπος -μαζί με τον Νίκο Χαρδαλιά- με αντιδράσεις, ισχνής μειοψηφίας των Ρομά στην Λάρισα, αλλά κατόπιν στη συνέντευξη Τύπου ξεκαθάρισε ΄ότι “οι Ρομά δεν θα μείνουν μόνοι” και ότι “δεν υπάρχει χώρος για διακρίσεις”.

Με ανάρτησή του, ο Κώστας Μπακογιάννης αναφέρει: “Όλοι εμείς, που μας εμπιστεύονται οι πολίτες, μόνο να παραδειγματιζόμαστε και να μαθαίνουμε μπορούμε από τον καθηγητή κύριο Σωτήρη Τσιόδρα”.



skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Μπακογιάννης εγκωμιάζει Σωτήρη Τσιόδρα: Μόνο να παραδειγματιζόμαστε μπορούμε "

Κοροναϊός: Σε λειτουργία το Μητρώο Ασθενών COVID-19

Σε λειτουργία τίθεται, με Κοινή Απόφαση των υπουργών Υγείας, Βασίλη Κικίλια και Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη, το Μητρώο Ασθενών COVID-19.

Έτσι, δημιουργείται ένα και μοναδικό σημείο αναφοράς για τα κρούσματα του ιού, με τα απαραίτητα δεδομένα για την αντιμετώπιση και καταπολέμηση της πανδημίας να βρίσκονται στη διάθεση των εμπλεκόμενων φορέων.

Το Μητρώο θα βοηθήσει στη νοσηλεία όσων προσβλήθηκαν και θα προσβληθούν από τον κοροναϊό, αλλά ταυτόχρονα θα παρέχει στο κράτος τα κατάλληλα εργαλεία για να διαχειριστεί σε βάθος χρόνου την πανδημία, λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα εγκαίρως.

Με την υλοποίηση του Μητρώου Ασθενών COVID-19, καθίσταται πιο εύκολη και πιο αποτελεσματική η συνεργασία μεταξύ του ΕΟΔΥ και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Ταυτόχρονα, απλοποιείται η επικοινωνία γιατρού και ασθενούς με COVID-19 στους τομείς της τηλεσυμβουλευτικής, καθώς και της άυλης και απομακρυσμένης συνταγογράφησης.

Σε κάθε εμπλεκόμενο φορέα παρέχεται πρόσβαση μόνο σε εκείνα τα δεδομένα που έχουν άμεση σχέση με τις αρμοδιότητες και τη δράση τους. Αυτονοήτως, η λειτουργία του Μητρώου Ασθενών ακολουθεί πλήρως το εσωτερικό και ενωσιακό δίκαιο αναφορικά με τα προσωπικά δεδομένα.

Πρόκειται για την πρώτη Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράφεται ηλεκτρονικά, εκμηδενίζοντας τον χρόνο έκδοσης και απλοποιώντας την διαδικασία.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοροναϊός: Σε λειτουργία το Μητρώο Ασθενών COVID-19"

Ελαφρώς βελτιωμένη η κατάσταση στην Ιταλία: 570 νεκροί το τελευταίο 24ωρο – Παράταση των περιοριστικών μέτρων έως 3 Μαΐου

Στους 18.849 έφτασαν οι νεκροί στην Ιταλία καθώς 570 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο.

Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορονοϊού στην Ιταλία είναι 147.577, με 3.951 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο, ενώ 30.455 άνθρωποι έχουν ιαθεί, με 1.985 ασθενείς να γίνονται αρνητικοί στον ιό την τελευταία μέρα.

3.497 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 28.242 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 66.534 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.

Στην Λομβαρδία τα συνολικά περιστατικά είναι 56.048 και οι νεκροί 10.238. Στην Εμίλια Ρομάνια τα κρούσματα είναι 19.128 με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 2.397. Στην περιφέρεια Βένετο, οι θετικοί στον ιό είναι 13.421, με 793 νεκρούς.

Ο ρυθμός μετάδοσης του ιού παρουσιάζει μείωση σε σχέση με χθες (233 κρούσματα) ενώ σημειώθηκαν και 40 λιγότεροι θάνατοι σε σύγκριση με το προηγούμενο εικοσιτετράωρο. Οι εισαγωγές στη μονάδα εντατικής θεραπείας (για έβδομη συνεχή ημέρα) ,όπως και στα νοσοκομεία, συνεχίζουν να περιορίζονται. Οι δε θεραπευμένοι είναι, και πάλι, σχεδόν δυο χιλιάδες.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε αναμένεται να ανακοινώσει, σε λίγη ώρα, την παράταση των περιοριστικών μέτρων μέχρι τις 3 Μαίου.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ελαφρώς βελτιωμένη η κατάσταση στην Ιταλία: 570 νεκροί το τελευταίο 24ωρο – Παράταση των περιοριστικών μέτρων έως 3 Μαΐου"

Ιράν: 122 νέοι θάνατοι και αύξηση των κρουσμάτων σε ένα 24ωρο

Το Ιράν ανακοίνωσε σήμερα 122 επιπλέον θανάτους από τον νέο κορονοϊό, οι οποίοι αυξάνουν σε 4.232 τους νεκρούς, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό στη χώρα αυτή, την πλέον πληγείσα από την πανδημία στην Εγγύς και τη Μέση Ανατολή.

Το υπουργείο Υγείας κατέγραψε 1.972 νέα κρούσματα τις τελευταίες 24 ώρες, που ανεβάζουν σε 68.192 τον συνολικό αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, δήλωσε ο Κιανούς Τζαχανπούρ, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, κατά την καθημερινή ενημέρωση του Τύπου.

“Τις τελευταίες 24 ώρες παρατηρήσαμε, δυστυχώς, αύξηση των κρουσμάτων πιθανόν στις πέντε έως οκτώ τουριστικές επαρχίες, συμπεριλαμβανομένης της Τεχεράνης”, ανέφερε.

Η ανακοίνωση γίνεται μια ημέρα πριν το Ιράν προετοιμαστεί να ανοίξει ξανά επιχειρήσεις χαμηλού κινδύνου διασποράς του ιού με στόχο να προστατεύσει την οικονομία που πλήττεται από τις αμερικανικές κυρώσεις.

Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν ανακοίνωσε τα πρώτα κρούσματα μόλυνσης από τον ιό στις 19 Φεβρουαρίου.

Στο εξωτερικό, ορισμένες πηγές υποψιάζονται ότι τα επίσημα ιρανικά στοιχεία είναι υποτιμημένα.

Για να αναχαιτίσουν τον ιό, οι αρχές έκλεισαν τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, καθώς και τους κινηματογράφους, τα γήπεδα και τους σημαντικότερους σιιτικούς χώρους λατρείας.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Ιράν: 122 νέοι θάνατοι και αύξηση των κρουσμάτων σε ένα 24ωρο"

Κοροναϊός: Ξεπερνούν τους 17.000 οι θάνατοι στις ΗΠΑ σύμφωνα με το Reuters

Οι θάνατοι από τον νέο κοροναϊό στις ΗΠΑ έφτασαν τους 17.000 σήμερα, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του πρακτορείου Reuters, μολονότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η παραμονή των Αμερικανών στα σπίτια τους βοηθά να περιοριστούν οι νέες μολύνσεις.

Ο αριθμός αυτός είναι ο δεύτερος υψηλότερος στον κόσμο, μετά αυτόν της Ιταλίας. Τις τρεις τελευταίες ημέρες αναφέρονται καθημερινά πάνω από 1.900 θάνατοι ημερησίως.

Τα κρούσματα στις ΗΠΑ ξεπερνούν τις 472.000 και αυξάνονται κατά 30.000-35.000 την ημέρα, όσο γίνονται ευρύτερα διαθέσιμα τα διαγνωστικά τεστ. Σε όλον τον κόσμο τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι περίπου 1,5 εκατομμύριο και οι θάνατοι πλησιάζουν τους 100.000.

Μόνο η Ιταλία έχει καταγράψει περισσότερους θανάτους από τις ΗΠΑ (18.849), αν και ο πληθυσμός της είναι κατά πολύ μικρότερος.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοροναϊός: Ξεπερνούν τους 17.000 οι θάνατοι στις ΗΠΑ σύμφωνα με το Reuters"

Ισπανία: Ανοίγουν επιχειρήσεις από Δευτέρα -Δείτε πώς κάνουν την «επανεκκίνηση»

Μάσκες θα διανέμονται από τη Δευτέρα στην Ισπανία, κυρίως στους σταθμούς του μετρό και του προαστιακού, καθώς οι επιχειρήσεις θα μπορούν να ξανανοίξουν έπειτα από δύο εβδομάδες «χειμερίας νάρκης» στην οποία έπεσε η ισπανική οικονομία, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας.

Η ανακοίνωσε έγινε, ενώ η Ισπανία κατέγραψε σήμερα 605 θανάτους από τη νόσο Covid-19 σε διάστημα 24 ωρών, τον χαμηλότερο ημερήσιο απολογισμό από την 24η Μαρτίου. Συνολικά, 15.843 άνθρωποι έχουν πεθάνει στη χώρα, μία από τις πλέον πληγείσες παγκοσμίως από την πανδημία.
Η κυβέρνηση «θα διανείμει» μάσκες «σε χώρους όπως σταθμούς του μετρό ή του προαστιακού, όπου συστήνεται η χρήση τους», όταν «επανεκκινήσει η δραστηριότητα τη Δευτέρα ή την Τρίτη» ανάλογα την περιοχή, μετά το Σαββατοκύριακο του Πάσχα, είπε ο υπουργός Υγείας Σαλβαδόρ Ίλα.

Σε μια χώρα όπου έχουν επιβληθεί, από τη 14η Μαρτίου, αυστηρά μέτρα απομόνωσης, η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ ενίσχυσε αυτά τα μέτρα στη μάχη εναντίον της διασποράς του νέου κορωνοϊού, αναστέλλοντας για δύο εβδομάδες κάθε μη αναγκαία οικονομική δραστηριότητα
Μια οικονομική «χειμερία νάρκη», όπως χαρακτηρίστηκε το μέτρο, που αναμένεται να λάβει τέλος μετά το Σαββατοκύριακο του Πάσχα.

Μπροστά στους φόβους ότι η επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας θα οδηγήσει σε ένα νέο κύμα κρουσμάτων, ο Ιλά εμφανίστηκε καθησυχαστικός.

«Πιστεύουμε ότι τα μέτρα που υιοθετήσαμε είναι επαρκή για να εγγυηθούμε την υγειονομική ασφάλεια» και ότι «τα μέτρα (απομόνωσης) που παραμένουν πολύ δραστικά θα επιτρέψουν να αποφύγουμε μια ανάκαμψη» των μολύνσεων, υπογράμμισε.

Ακόμα κι αν ορισμένοι Ισπανοί θα ξαναβγούν από τα σπίτια τους για να πάνε για δουλειά, πρέπει να γίνεται τηλεργασία, όταν είναι δυνατόν, υπογραμμίζει η κυβέρνηση.

«Βρισκόμαστε σε μια φάση απομόνωσης, δεν είμαστε σε ένα στάδιο μείωσης των μέτρων», ακόμα κι αν «αρχίζουμε να σκεφτόμαστε αυτό το στάδιο» τόνισε ο Ισπανός υπουργός Υγείας.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Ισπανία: Ανοίγουν επιχειρήσεις από Δευτέρα -Δείτε πώς κάνουν την «επανεκκίνηση»"

Κόντρα επιστημόνων για τη χρήση της υδροξυχλωροκίνης στη μάχη ενάντια στον κορονοϊό

Το ερευνητικό ινστιτούτο του καθηγητή Ντιντιέ Ραούλτ, στη Μασσαλία, έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα, μέσω του διαδικτύου, τη σύνοψη μιας νέας μελέτης για τα πλεονεκτήματα της υδροξυχλωροκίνης για τη θεραπεία του νέου κορονοϊού, η μεθοδολογία της οποίας προκάλεσε αμέσως νέες επικρίσεις από τους συναδέλφους του στον ιατρικό κόσμο.

«Η υδροξυχλωροκίνη (παράγωγο της χλωροκίνης που χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση της ελονοσίας) σε συνδυασμό με την αζιθρομυκίνη (σ.σ. είδος αντιβιοτικού) χορηγούμενη αμέσως μετά τη διάγνωση, είναι μια αποτελεσματική και ακίνδυνη θεραπεία για την Covid-19» αναφέρεται στο συμπέρασμα αυτής της σύντομης προδημοσίευσης.

Η μελέτη παρουσιάστηκε την Πέμπτη στον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μαρκόν, ο οποίος επισκέφθηκε το ινστιτούτο του καθηγητή.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, 1.061 ασθενείς που είχαν βρεθεί θετικοί στον νέο κορονοϊό έλαβαν για διάστημα «τουλάχιστον τριών ημερών» αυτήν τη θεραπεία που προωθείται από τον ειδικό στις λοιμώδεις ασθένειες καθηγητή Ραούλτ. Μετά την πάροδο 10 ημερών, πάνω από εννέα στους δέκα (ποσοστό 91,7%) είχαν μηδενικό ιικό φορτίο, δηλαδή δεν εντοπιζόταν πλέον ο κορονοϊός στα δείγματα που ελήφθησαν. Πέντε από τους ασθενείς, ηλικίας από 74 έως 95 ετών, (ποσοστό 0,5%) πέθαναν. Το ποσοστό αυτό είναι «σημαντικά χαμηλότερο» σε σύγκριση με εκείνο των ασθενών που λαμβάνουν διαφορετικές θεραπείες», διαβεβαιώνει ο καθηγητής, διευκρινίζοντας ότι «δεν παρατηρήθηκε καμία καρδιακή τοξικότητα».

Το πλήρες κείμενο της μελέτης δεν έχει ακόμη δοθεί στη δημοσιότητα.

Ο καθηγητής Ραούλτ έχει ήδη δημοσιεύσει μελέτες για την αποτελεσματικότητα της συγκεκριμένης θεραπείας, όμως δέχτηκε τα πυρά πολλών συναδέλφων του επειδή το δείγμα των ασθενών που συμμετείχαν στις έρευνες ήταν πολύ μικρό. Αυτή τη φορά, αρκετοί επισήμαναν ότι το δείγμα είναι σημαντικό, όμως εκτιμούν ότι λόγω του τρόπου με τον οποίο έγινε η έρευνα δεν μπορεί να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι η θεραπεία δεν επιδεινώνει τα συμπτώματα, ούτε και καθιστά πιο ανθεκτικό τον ιό, σε αντίθεση με όσα διαβεβαιώνει ο καθηγητής.

«Δυστυχώς, λόγω της απουσίας συγκριτικού δείγματος (σ.σ. ομάδας ελέγχου, ασθενών που λαμβάνουν ψευδοφάρμακο) είναι πάρα πολύ δύσκολο να ξέρουμε αν η θεραπεία είναι αποτελεσματική ή όχι», εξήγησε ο Αρνό Φοντανέ, επιδημιολόγος στο Ινστιτούτο Παστέρ και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου για την Covid-19.

«Τα αποτελέσματα αυτά είναι απλώς άκυρα και μη γενόμενα γιατί δεν μας διδάσκουν τίποτα για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας», είπε η επιδημιολόγος Κάθριν Χιλ, επικαλούμενη και αυτή την απουσία ομάδας ελέγχου αλλά και το γεγονός ότι, με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα, τουλάχιστον το 85% των ανθρώπων που προσβάλλονται από τον SARS-CoV-2 αναρρώνουν χωρίς να λάβουν καμία θεραπεία.

Η χρήση της υδροξυχλωροκίνης για τη θεραπεία του κορονοϊού βρίσκεται στο επίκεντρο μιας παγκόσμιας συζήτησης. Στη Σενεγάλη, στους μισούς ασθενείς που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία χορηγείται το φάρμακο αυτό ενώ το Μαρόκο θέλει να το χρησιμοποιήσει «για τα επιβεβαιωμένα κρούσματα» και η Αλγερία για τους «βαρέως νοσούντες».

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Κόντρα επιστημόνων για τη χρήση της υδροξυχλωροκίνης στη μάχη ενάντια στον κορονοϊό"

Κοροναϊός: Ξεπέρασαν τους 800 οι νεκροί στην Ελβετία

Ο απολογισμός των νεκρών στην Ελβετία από το νέο κοροναϊό ανήλθε στους 805, από 756 που ήταν χθες Πέμπτη, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας.

Ο αριθμός των διαγνωστικών τεστ που βγήκαν θετικά στον κοροναϊό αυξήθηκε επίσης σε 24.308 από 23.574 που ήταν χθες.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοροναϊός: Ξεπέρασαν τους 800 οι νεκροί στην Ελβετία"

Σταϊκούρας: Περίπου 7-8 δισ. ευρώ αναλογούν στην Ελλάδα από την απόφαση του Eurogroup

Κεφάλαια περίπου 7-8 δισ. ευρώ συνολικά αναλογούν στην Ελλάδα με βάση τα εργαλεία (πρόγραμμα SURE, ΕΤΕπ, ESM) που αποφασίστηκαν χθες στο Eurogroup.

Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αποσαφήνισε, μιλώντας στην τηλεόραση του MEGA, ότι το πότε και πώς θα αξιοποιηθούν αυτά τα κονδύλια θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, όπως είναι η ένταση και η έκταση της κρίσης, το ύψος των ταμειακών διαθεσίμων της χώρας, η πιθανή μελλοντική έξοδος στις αγορές, και μια σειρά άλλων προγραμμάτων που «τρέχουν» για την Ελλάδα.

«Με τα σημερινά δεδομένα δεν θα αξιοποιήσουμε όλα τα εργαλεία», είπε, προσθέτοντας, πάντως, πως πρέπει να αξιοποιηθεί ο μηχανισμός για την ενίσχυση της απασχόλησης (πρόγραμμα SURE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- δάνεια με ευνοϊκούς όρους) ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ. «Μνημόνιο ούτως ή άλλως δεν υπάρχει», προσέθεσε.

Ο υπουργός δήλωσε ότι σήμερα δεν μπορούν να γίνουν ασφαλείς εκτιμήσεις και προβλέψεις για το πλήγμα στην οικονομία σε πανευρωπαϊκό επίπεδο από την πανδημία, λέγοντας ότι στο Eurogroup χθες έγινε λόγος για ύφεση 5%-10%. Κάθε μήνας που είναι κλειστή η οικονομία μιας χώρας, φέρει απώλειες 2,5 μονάδων στο ΑΕΠ, ανέφερε, διευκρινίζοντας ότι η Ελλάδα είναι σε καλύτερη κατάσταση από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές οικονομίες.



Ο κ. Σταϊκούρας προανήγγειλε για το αμέσως προσεχές διάστημα στοχευμένα μέτρα για τον τουριστικό κλάδο, ο οποίος έχει δύο σκέλη, τον 12μηνο τουρισμό και τον εποχικό. Πάντως, είπε, οι τουριστικές επιχειρήσεις μπορούν να ενταχθούν και στο πρόγραμμα της «επιστρεπτέας προκαταβολής», που έχει παραταθεί έως τις 21 Απριλίου και στην πλατφόρμα του οποίου έως χθες το βράδυ είχαν υποβληθεί 54.360 αιτήσεις. Στοχευμένα μέτρα θα υπάρξουν, επίσης, για την ενέργεια, την ακτοπλοΐα, τις μεταφορές και τον πρωτογενή τομέα.

Ερωτηθείς εάν θα υπάρξει παράταση για το καθεστώς προστασίας της α' κατοικίας που λήγει στις 30 Απριλίου, απάντησε ότι «όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή θα τοποθετηθούμε. Προφανώς θα κάνουμε αυτό που πρέπει. Δρούμε πάντα έγκαιρα και με κοινωνική ευαισθησία». Ενώ, ανέφερε εκ νέου ότι θα υπάρξουν ρυθμίσεις μετά το τέλος της κρίσης, για τις οφειλές των φορολογουμένων που έχουν σήμερα ανασταλεί και θα συσσωρευτούν τότε.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σταϊκούρας: Περίπου 7-8 δισ. ευρώ αναλογούν στην Ελλάδα από την απόφαση του Eurogroup"

Κορωνοϊός -Παλαιό Φάληρο: Πήγαν για μπάνιο και έφαγαν πρόστιμο

Μπορεί η εικόνα στο παραλιακό μέτωπο της Αθήνας να μη θυμίζει σε τίποτα τα όσα είχαμε δει πριν την απαγόρευση κυκλοφορίας, ωστόσο κάποιοι αψήφησαν και πάλι τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Βλέποντας τον καλό καιρό, αποφάσισαν να κατέβουν μέχρι την παραλία του Εδέμ, στο Παλαιό Φάληρο και να κάνουν μια βουτιά στη θάλασσα, κάτι που φυσικά απαγορεύεται αυτές τις ημέρες.

Το λιμενικό ωστόσο ήταν εκεί και έδιωξε όσους έκαναν μπάνιο, ενώ κόπηκαν και 3-4 πρόστιμα σε κάποιους απείθαρχους.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός -Παλαιό Φάληρο: Πήγαν για μπάνιο και έφαγαν πρόστιμο"

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Απίστευτη δήλωση από τον πρόεδρο της Θεσσαλικής Ομοσπονδίας Ρομά

Έναν ιδιαίτερο τρόπο βρήκε ο πρόεδρος της Θεσσαλικής Ομοσπονδίας των Ρομά να εκφράσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, γενικά, οι Ρομά την τρέχουσα περίοδο, με τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας αλλά και να τους προτρέψει να ακολουθήσουν τις προτροπές της πολιτείας.

Συγκεκριμένα, σε δήλωσή του σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό, ζητά στήριξη από την πολιτεία, ώστε... «ο Ρομά να μη βγει έξω, να κάνει τον πλανώδιο, να κλέψει να ζητιανέψει, να φέρει λεφτά και να ταΐσει την οικογένειά του!».Μάλιστα, στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι η συγκεκριμένη δήλωση έγινε για να ζητήσει στήριξη από την Πολιτεία.

Δείτε το βίντεο με την απίστευτη δήλωση


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Απαγόρευση κυκλοφορίας: Απίστευτη δήλωση από τον πρόεδρο της Θεσσαλικής Ομοσπονδίας Ρομά"

Νέα Υόρκη: 777 νεκροί το τελευταίο 24ωρο, μειώθηκαν οι νέες εισαγωγές σε ΜΕΘ – Πάνω από 161.000 τα κρούσματα

Στους 7.844 έφτασε ο συνολικός αριθμός των νεκρών στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, καθώς το τελευταίο 24ωρο ακόμα 777 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Ο αριθμός των νέων νεκρών είναι μικρότερος σε σχέση με εχθές (799) αλλά και την Τετάρτη (779). Αλλά ίσως η πιο αισιόδοξη είδηση έρχεται από την μείωση των νέων εισαγωγών σε ΜΕΘ, όπως ανέφερε ο κυβερνήτης της πολιτείας Άντριου Κουόμο. Το τελευταίο 24ωρο στις ΜΕΘ της πολιτείας εισήχθησαν οι λιγότεροι ασθενείς από την αρχή της κρίσης.

Ο Κουόμο ανακοίνωσε επίσης πως σκοπεύει να σχεδιάσει ένα «ταμείο για τους ήρωες» που θα χρηματοδοτεί τους εργαζόμενους της πρώτης γραμμής στις ιατρικές δομές, τις μεταφορές και τους εργαζόμενους στα καταστήματα που παραμένουν ανοιχτά για την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Μέχρι σήμερα στην πολιτεία έχουν καταγραφεί πάνω από 161.000 κρούσματα, κάτι που την φέρνει στην πρώτη θέση στον κόσμο, μπροστά ακόμα και από την Ισπανία με τα περισσότερα από 157.000 κρούσματα.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα Υόρκη: 777 νεκροί το τελευταίο 24ωρο, μειώθηκαν οι νέες εισαγωγές σε ΜΕΘ – Πάνω από 161.000 τα κρούσματα"

Κορωνοϊός - Χαρδαλιάς: Τέλος οι λαϊκές για 14 ημέρες στη Θεσσαλία

«Η αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας προϋποθέτει αναπροσαρμογή της στρατηγικής μας» ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοινώνοντας μια δέσμη μέτρων για τον οικισμό Νέας Σμύρνης Λάρισας, με περίμετρο τους 4 όμορους δήμους.

Μετά το πρώτο κρούσμα στον οικισμό, «από προχθές το βραδύ έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια πολύ συγκεκριμένη κατάσταση» εξήγησε ο υφυπουργός, καθώς η ιχνηλάτηση οδήγησε σε 29 επαφές υψηλού ή μη κινδύνου, οπότε και «σήμανε συναγερμός», σημείωσε ο ίδιος, αφού από τα 17 πρώτα τεστ, τα 12 βρέθηκαν θετικά στον κορονοϊό. Συνολικά 20 άτομα έχουν καταχωρηθεί ως κρούσματα από την περιοχή σε 29 ελέγχους, γεγονός που οδήγησε στην κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με την επιβολή περιορισμού κατ’ οίκον στους ρομά της Νέας Σμύρνης και με προσωρινή άρση μετακίνησής τους σε συγκεκριμένη περίμετρο.



Έκτοτε, κλιμάκια του ΕΟΔΥ και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας έχουν μεταβεί στον οικισμό από το πρωί, έχοντας ολοκληρώσει 200 δειγματοληπτικούς ελέγχους και τεστ γύρω από την περιοχή. Ήδη, σε δομή φιλοξενίας εκτός καραντίνας έχουν μεταφερθεί οι 20 θετικοί στον κορονοϊό κάτοικοι του οικισμού και υπό ισχυρή επιτήρηση, ενώ σε ξενοδοχεία έχουν μεταφερθεί όσοι κάτοικοι της περιοχής ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες για προληπτικούς λόγους.

Πραγματοποιώντας το πρωί αυτοψία στον οικισμό, ενεργοποιήθηκε μια δέσμη νέων μέτρων κατόπιν σύσκεψης των αυτοδιοικητικών αρχών, εκπροσώπων των ρομά και δημάρχων των όμορων δήμων, παρουσία του υφυπουργού Εσωτερικών, Θοδωρή Λιβάνιου, του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, του Καθηγητή Λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα, αλλά και υπηρεσιακών παραγόντων των συναρμόδιων υπουργείων σήμερα το πρωί στην περιοχή. Μετά το πέρας της σύσκεψης, αποφασίστηκε πέρα από την παραμονή των κατοίκων του οικισμού της Νέας Σμύρνης σε 14ημερη καραντίνα:

· Η αναστολή των λαϊκών αγορών για 14 ημέρες στη Θεσσαλία

· Η απαγόρυση άσκησης κάθε μορφής πλανόδιου εμπορίου

· Η διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων σε Τύρναβο, Φάρσαλα και Σοφάδες Καρδίτσας.

· Ο ορισμός 4 διαμεσολαβητών στις περιοχές αυτές μεταξύ τοπικής αυτοδιοίκησης και ρομά.

· Οριστικοποιήθηκε το πλάνο τροφοδοσίας του οικισμού νέας Σμύρνης σε τρόφιμα, φάρμακα υγειονομικό υλικό

· Η ενίσχυση των δυνάμεων της ΕΛΑΣ, της Πυροσβεστικής και του ΕΣΥ στην περιοχή

· Το κλείσιμο της δομής μεταναστών στο Κουτσόχερο, γιατί προέκυψε συσχέτιση με τον οικισμό σε καραντίνα

«Η κατάσταση είναι δύσκολη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς και τόνισε ότι η εξέλιξη της πανδημίας στο συγκεκριμένο οικισμό «αποδεικνύει πόσο εύθραυστη είναι η κατάσταση». Για το λόγο αυτό «συνιστούμε στους κατοίκους όλης της Θεσσαλίας να μείνουν σπίτι τους» τόνισε ο Υφυπουργός.

Αναφερόμενος σε δημοσιεύματα σχετικά με την υποδοχή που έτυχαν σήμερα το πρωί στην περιοχή, «μια, δυο τρεις φωνές που στο τέλος της αποχώρησής μας ρωτούσαν γιατί δεν επεκτάθηκε και στον υπόλοιπο οικισμό η καραντίνα, δεν έρχονται να ανατρέψουν τη γενική εικόνα που έχουμε και ο καθηγητής και εγώ» εξήγησε ο κ. Χαρδαλιάς.

Παράλληλα, ο ίδιος γνωστοποίησε ότι με Κοινή Υπουργική Απόφαση κλειστά παραμένουν μέχρι τις 10 Απριλίου όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, ενώ τότε θα παρθούν οι νεότερες αποφάσεις. Επίσης, διευκρίνισε ότι η παροχή τηλεφωνικής κοινωνικο-ψυχολογικής υποστήριξης από τη γραμμή 10306 του υπουργείου Υγείας και του ΕΚΠΑ είναι δωρεάν, ενώ «όπου υπήρξαν χρεώσεις, θα πιστωθούν σε επόμενο λογαριασμό των πολιτών».

Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας αναφέρθηκε και στο ζήτημα της ατομικής λατρείας τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας, διευκρινίζοντας με αφορμή σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι όπως οι εκκλησίες θα είναι κλειστές για τους πιστούς, κλειστοί θα παραμείνουν οι χώροι λατρείας για όλα τα δόγματα και τις άλλες θρησκείες.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός - Χαρδαλιάς: Τέλος οι λαϊκές για 14 ημέρες στη Θεσσαλία"

Βουλή: Έλεγχος στις ΜΚΟ από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου

“Τρέχουν” οι εξελίξεις στην Βουλή παρά τον κορονοϊό. Έτσι, στον έλεγχο της δράσης των ΜΚΟ με προσκόμιση συγκεκριμένων στοιχείων και πιστοποίηση κάθε εμπλεκομένου προσώπου, προχωρά το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Σε γραπτή απάντησή του προς τον επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκο Βελόπουλο και τον βουλευτή του κόμματος, Κώστα Χήτα, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης ενημερώνει σχετικά με το ζήτημα του ελέγχου της δράσης των ΜΚΟ ότι “έχει υπογραφεί και θα προχωρήσουμε άμεσα στην έκδοση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης αντικαθιστώντας την υπ’ αριθ. 7586/2018 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 4794 τ.Β’ 26.10.2018)”.

Όπως σημειώνει ο κ. Μηταράκης, για την εγγραφή στο Μητρώο ΜΚΟ θα απαιτείται η προσκόμιση συγκεκριμένων στοιχειών, όπως νομιμοποιητικά στοιχεία του φορέα, στοιχεία σύστασης, φορολογικά στοιχεία, στοιχεία νόμιμου εκπροσώπου στην Ελλάδα, παρεχόμενες υπηρεσίες, υλικοτεχνική υποδομή και απασχολούμενο προςωπικό (αμειβόμενο ή εθελοντές). Επίσης, κάθε εμπλεκόμενο πρόσωπο θα πρέπει να πιστοποιηθεί ατομικά, συμπληρώνει ο κ. Μηταράκης.

Η Βουλή και το Μητρώο

Τονίζει, δε, ότι η εγγραφή στο Μητρώο αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση, τόσο για τη δραστηριοποίησή τους, όσο και τη συνακόλουθη πιστοποίηση και την ευρύτερη συνεργασία τους με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. “Ως εκ τούτου, προκειμένου μια ΜΚΟ να δραστηριοποιηθεί εντός του πεδίου σε δομές φιλοξενίας θα πρέπει να έχει προηγουμένως εγγραφεί στο Μητρώο. Επιπλέον, οι διοικητές των ΚΥΤ/Δομών εποπτεύουν και ελέγχουν αν η δράση των ΜΚΟ είναι σύμφωνη με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η κάθε μία εξ αυτών”.

Απαντώντας στην ερώτηση των βουλευτών για τη δράση της ΜΚΟ με την επωνυμία ‘pixelhelper.org’, αναφέρει ότι “βάσει των διαθέσιμων στοιχείων που τηρούνται στο Μητρώo MKO του Υπουργείου μας, δεν υφίσταται σχετική εγγραφή ΜΚΟ”.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Βουλή: Έλεγχος στις ΜΚΟ από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου"

Τσιόδρας: Στους 90 έφτασαν οι νεκροί στην Ελλάδα – 56 νέα κρούσματα, στα 2.011 συνολικά.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού έφτασαν τα 2.011, είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας, ενώ 77 άνθρωποι νοσηλεύονται στις ΜΕΘ. Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο εικοσιτετράωρο με το συνολικό αριθμό των θυμάτων της πανδημίας να ανέρχονται πλέον στους 90. Ο κ.Τσιόδρας έκανε εκτενή αναφορά στους Ρομά και ευχαρίστησε τους Ρομά στη Λάρισα για την υπεύθυνη στάση τους, όπως είπε και επανέλαβε αυτά που τους είχε πει λίγες ώρες νωρίτερα στον οικισμό της Νέας Σμύρνης, ότι «είμαστε μαζί τους» και τόνισε ότι υπάρχει ισότιμη πρόσβαση στο σύστημα υγείας και στήριξη όπως σε κάθε πολίτη.



Ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του υπουργείου Υγείας ανακοίνωσε ότι έχουν γίνει 35.432 έλεγχοι δειγμάτων, από το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων τα 525 σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικό και άλλα 776 σχετίζονται με επιβεβαιωμένα κρούσματα. Από τους 77 ανθρώπους που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι έχουν μέση ηλικία 67 έτη και από αυτούς 14 είναι γυναίκες. Το 75% έχουν υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι άνω των 70. Εξιτήριο από τις ΜΕΘ έχουν πάρει 15 άνθρωποι. Από τους ανθρώπους που κατέληξαν το 89% είτε είχαν υποκείμενο νόσημα, είτε ήταν ηλικίας άνω των 70.

Ερωτηθείς τι θα γίνει με τις πτήσεις, ειδικά από το φθινόπωρο, καθώς στο νότιο ημισφαίριο θα είναι χειμώνας, ο κ. Τσιόδρας απάντησε ότι είναι νωρίς να πούμε για τέτοια μέτρα, καθώς κάθε χώρα έχει διαφορετική ταχύτητα.

«Δεν θεωρώ ότι είναι απαραίτητο μέτρο η κατάργηση των ταξιδιών από ένα σημείο και μετά» τόνισε. «Δεν μπορεί να σταματήσει ο κόσμος» πρόσθεσε ο κ. Τσιόδρας, πτήσεις θα γίνονται αλλά με τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα, ενώ δεν απέκλεισε ένα «πέρα δώθε» των μέτρων, δηλαδή χαλάρωση και μετά συστηματοποίηση, αναλόγως των συνθηκών σιγά σιγά θα επανέλθει στην κανονικότητα αλλά θα πάρει καιρό

Σε ό,τι αφορά το κάπνισμα, ο κ. Τσιόδρας επανέλαβε ότι είναι δυνητικά παράγοντας κινδύνου. Σημείωσε ότι μέχρι σήμερα δεν καταγράφονταν στους ασθενείς αν είναι καπνιστές ή όχι, όμως στο εξής είναι μέρος του Εθνικού Μητρώου και θα καταγράφεται.

Για τους Ρομά, ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι είναι πιο ευάλωτη ομάδα, αλλά η Ελλάδα είναι μία δημοκρατική χώρα και «προσπαθούμε να προστατεύσουμε την υγεία όλων».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσιόδρας: Στους 90 έφτασαν οι νεκροί στην Ελλάδα – 56 νέα κρούσματα, στα 2.011 συνολικά."

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news