facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 12 Μαΐου 2022

Οι ημερομηνίες καταβολής των κύριων και των επικουρικών συντάξεων Iουνίου 2022

Το πρόγραμμα πληρωμής των κύριων και των επικουρικών συντάξεων αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο του e-ΕΦΚΑ στη συνεδρίαση της 12ης Μαΐου 2022, στο πλαίσιο της εφαρμογής του μέτρου της ταυτόχρονης καταβολής τους.

- στις 26 Μαΐου 2022, ημέρα Πέμπτη, θα καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και της ΔΕΗ,

- στις 27 Μαΐου 2022, ημέρα Παρασκευή, θα καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τράπεζες, ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΑ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ,ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΟΤΕ και Δημόσιο, που ο ΑΜΚΑ τους τελειώνει σε 1, 3, 5, 7, 9,

- στις 30 Μαΐου 2022, ημέρα Δευτέρα, θα καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τράπεζες, ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΑ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ,ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΟΤΕ και Δημόσιο, που ο ΑΜΚΑ τους τελειώνει σε 0, 2, 4, 6, 8.

ΑΠΕ/euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Οι ημερομηνίες καταβολής των κύριων και των επικουρικών συντάξεων Iουνίου 2022"

Νέες απειλές από Ρωσία σε Σουηδία και Φινλανδία για την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Ο Ρώσος αναπληρωτής πρέσβης στον ΟΗΕ δήλωσε την Πέμπτη ότι η απόφαση της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ θα τις μετατρέψει αμέσως από ουδέτερες σε εχθρικές χώρες και πιθανούς στόχους για τη Ρωσία.

Ο Ντμίτρι Πολάνσκι, Αναπληρωτής Πρέσβης της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, δήλωσε σε συνέντευξή του στο βρετανικό περιοδικό UnHerd ότι το Ελσίνκι και η Στοκχόλμη γνωρίζουν ότι «τη στιγμή που θα γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ θα συνεπάγονται ορισμένες κινήσεις από τη ρωσική πλευρά».

«Εάν υπάρχουν αποσπάσματα του ΝΑΤΟ σε αυτά τα εδάφη, αυτά τα εδάφη θα γίνουν στόχος – ή πιθανός στόχος – για ένα χτύπημα», πρόσθεσε ο Πολάνσκι. «Το ΝΑΤΟ είναι ένα πολύ εχθρικό μπλοκ για εμάς — είναι εχθρός και το ίδιο το ΝΑΤΟ παραδέχτηκε ότι η Ρωσία είναι ο εχθρός. Σημαίνει ότι η Φινλανδία και η Σουηδία ξαφνικά, αντί για ουδέτερες χώρες, γίνονται μέρος του εχθρού και αντιμετωπίζουν όλους τους κινδύνους».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο Πολάνσκι υποβάθμισε τον αντίκτυπο της πιθανής διεύρυνσης του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, λέγοντας ότι η Ρωσία «είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις απειλές του ΝΑΤΟ και έχει λάβει τις απαραίτητες προφυλάξεις για αυτό».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέες απειλές από Ρωσία σε Σουηδία και Φινλανδία για την ένταξη στο ΝΑΤΟ"

Βουλή: Με 181 ψήφους κυρώθηκε η αμυντική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ

Εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, μετά από ονομαστική ψηφοφορία, με 181 ψήφους υπέρ έναντι 119 κατά, «η κύρωση του δεύτερου πρωτοκόλλου τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδος και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής».

Υπέρ της νέας αναβαθμισμένης ελληνοαμερικάνικης Συμφωνίας, τάχθηκαν οι 157 βουλευτές της ΝΔ μαζί με τους 22 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και τους δύο ανεξάρτητους βουλευτές, Κωνσταντίνο Μπογδάνο και Κωνσταντίνα Αδάμου.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Βουλή: Με 181 ψήφους κυρώθηκε η αμυντική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ"

Αγγίζει τους 50 βαθμούς Κελσίου ο υδράργυρος στο Πακιστάν – «Ταΐζουν» πάγο τα λιοντάρια

Σε κατάσταση συναγερμού τέθηκαν σήμερα οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων στην επαρχία Σιντ του νότιου Πακιστάν, καθώς κύμα καύσωνα σαρώνει τη χώρα της νότιας Ασίας με θερμοκρασίες που αναμένεται να φθάσουν τους 50 βαθμούς Κελσίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι στους ζωολογικούς κήπους δίνουν πάγο στα ζώα για να αντέξουν, όπως το λιοντάρι της φωτογραφίας.

Οι τοπικές αρχές έδωσαν εντολή να στηθούν δεκάδες κέντρα παροχής πρώτων βοηθειών στο λιμάνι του Καράτσι, όπου ο συνδυασμός υψηλών θερμοκρασιών και αυξημένης υγρασίας θα μπορούσε να κάνει τον καύσωνα θανατηφόρο.

Το Καράτσι, μια από τις πολυπληθέστερες μεγαλουπόλεις του κόσμου με πάνω από 20 εκατομμύρια κατοίκους, βρέθηκε αντιμέτωπο με ένα φονικό κύμα καύσωνα το 2015 που άφησε πίσω του περισσότερους από 1.200 νεκρούς.

Τόσο το Πακιστάν όσο και η Ινδία πλήττονται εδώ και δύο μήνες από διαδοχικά κύματα καύσωνα, ένα φαινόμενο που σύμφωνα με τους ειδικούς αντικατοπτρίζει τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής.

Ο υδράργυρος σκαρφάλωσε σήμερα στους 48 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένες πόλεις του Πακιστάν και αναμένεται να ανέλθει στους 50 βαθμούς τις επόμενες ημέρες, δήλωσε ο μετεωρολόγος Σαρντάρ Σαρφάζ, ο οποίος προέβλεψε ότι ο καύσωνας θα διαρκέσει μέχρι την ερχόμενη Τρίτη.

Οι τοπικές αρχές έδωσαν εντολή στα νοσοκομεία να στήσουν ειδικές μονάδες για την περίθαλψη θυμάτων θερμοπληξίας και συνέστησαν στους κατοίκους να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και την έκθεση στον ήλιο, μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Η υπουργός Κλιματικής Αλλαγής του Πακιστάν Σέρι Ρεχμάν τόνισε σήμερα ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη συνιστά «υπαρξιακή απειλή» για την χώρα της.

Το Πακιστάν κατατάσσεται όγδοο στη λίστα των χωρών που θεωρούνται οι πλέον ευάλωτες στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, παρότι ευθύνεται για λιγότερο του 1% του συνόλου των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το γεγονός ότι το Πακιστάν είναι τόσο ευάλωτο στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής εξηγείται από τη γειτνίαση με την Κίνα και την Ινδία, οι οποίες είναι εξαιρετικά βιομηχανοποιημένες κοινωνίες, καθώς και από το λιώσιμο των παγετώνων στα Ιμαλάια.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Αγγίζει τους 50 βαθμούς Κελσίου ο υδράργυρος στο Πακιστάν – «Ταΐζουν» πάγο τα λιοντάρια"

Δημοσκόπηση Pulse: Στις 8,5 μονάδες η διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ, 13 μονάδες μπροστά ο Μητσοτάκης από τον Τσίπρα

Στις 8,5 μονάδες μετά από την αναγωγή επί των εγκύρων κατέγραψε η Pulse - για λογαριασμό της τηλεόρασης του Skai - την διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ στο διάστημα 9 με 11 Μαΐου, σε μία στιγμή που είχαν ανακοινωθεί τα μέτρα για την ακρίβεια στο ρεύμα, ενώ είχαν ολοκληρωθεί τα συνέδρια ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, όπως και η μαζική συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. 

Σε μία συγκυρία κρίσης, με την ακρίβεια να επιμένει και τον πόλεμο στην Ουκρανία να «βαλτώνει», ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί  άνετο προβάδισμα 13 μονάδων απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, ενώ επικρατεί με μεγάλες διαφορές και στα ερώτηματα σχετικά με το ποιος μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τα θέματα οικονομίας και ανάπτυξης, όπως και τα ζητήματα εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε όλες τις σχετικές ερωτήσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζει πολύ ψηλότερα ποσοστά σε σχέση με εκείνα του κομματός του, ενώ οι κ.κ Τσίπρας και Ανδρουλάκης χαμηλότερα. 

Η ΝΔ διατηρεί πολύ μεγάλη διαφορά - 31 μονάδων - στην «παράσταση νίκης», ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης δείχνει να εδραιώνει ένα προβάδισμα στον χώρο των «κεντρώων» ψηφοφόρων απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να παραμένει κυρίαρχος και στον χώρο αυτόν.  

Τις μεγαλύτερες εισροές - 8,5 ποσοστιαίες μονάδες - έχει το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ , που διατηρεί και την μεγαλύτερη συσπείρωση μεταξύ των ψηφοφόρων των εκλογών του 2019, στο 72%. Η ΝΔ έχει συσπείρωση 67% και ο ΣΥΡΙΖΑ 65%. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι και τα τρία πρώτα κόμματα κερδίζουν μισή μονάδα στην πρόθεση ψήφου σε σχέση με την δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας τον Μάρτιο, όπως και το ΜέΡα25 του Γιάνη Βαρουφάκη, ενώ οι «Έλληνες» που επιχειρούν να καλύψουν τον χώρο της Χρυσής Αυγής, καταγράφονται στο 2% στην πρόθεση ψήφου. Παράλληλα, μειώνεται κατά 1,5 μονάδες η   λεγόμενη «γκρίζα» ψήφος.    

Η πλειοψηφία - 46% - θέλει εκλογές μέσα στο 2023, δηλαδή λέει «όχι» στις πρόωρες κάλπες, με το 41% να ζητά εκλογές μέσα στο 2022 - και τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ να θέλουν πρόωρες εκλογές σε ποσοστό 79%, ενώ οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ εμφανίζονται πρακτικά διχασμένοι ως προς τον χρόνο των εκλογών.

Αποδοχή για τα μέτρα για το ρεύμα

Μεταξύ εκείνων που δηλώνουν «δεξιοί», ή «κεντροδεξιοί», η θετική αποδοχή των μέτρων - έστω κι αν οι περισσότεροι δηλώνουν ότι χρειάζονται και άλλα - φτάνει το 80%.

Μεταξύ των «κεντρών» η αποδοχή φτάνει το 67%, πέφτει στο 39% μεταξύ των «κεντροαριστερών» και στο 26% μεταξύ των «αριστερών».

Ωστόσο, για την πορεία της οικονομίας αισιόδοξοι δηλώνουν κατά πλειοψηφία - και μάλιστα 78% - οι ψηφοφόροι της ΝΔ. Αντίθετα, η αισιοδοξία πέφτει στο 10% μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και στο 34% μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.

Διχασμένοι παραμένουν οι Έλληνες για τις κυρώσεις στη Ρωσία

«Στα δύο» παραμένει  η ελληνική κοινωνία σχετικά με τις ευρωπαϊκές κυρώσεις στην Ρωσία, με την μεγάλη πλειοψηφία - οκτώ στους δέκα - των ψηφοφόρων της ΝΔ να τις επικροτούν. Αντίθετη είναι η εικόνα στον ΣΥΡΙΖΑ, με δύο στους τρεις να κάνουν λόγο για «λανθασμένη επιλογή, ενώ διχασμένη η είναι εκλογική βάση του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. 

Δείτε όλη την δημοσκόπηση:


dimoskopisi-2

dimoskopisi-3

dimoskopisi-4

dimoskopisi-5

dimoskopisi-6

dimoskopisi-7

dimoskopisi-8

dimoskopisi-9

dimoskopisi-10

dimoskopisi-11

dimoskopisi-12

dimoskopisi-13

dimoskopisi-14

dimoskopisi-15

dimoskopisi-16

dimoskopisi-17

dimoskopisi-18

dimoskopisi-19

dimoskopisi-20

dimoskopisi-21

dimoskopisi-1

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Δημοσκόπηση Pulse: Στις 8,5 μονάδες η διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ, 13 μονάδες μπροστά ο Μητσοτάκης από τον Τσίπρα"

Ένταξη – εξπρές στο ΝΑΤΟ για Φινλανδία και Σουηδία

Με συνοπτικές διαδικασίες θα γίνει η ενταξιακή διαδικασία της Φινλανδίας και της Σουηδίας, εφόσον καταθέσουν το αναμενόμενο επίσημο αίτημα ένταξής τους στο ΝΑΤΟ στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές που μίλησαν στο ΑΜΠΕ, οι δύο σκανδιναβικές χώρες αναμένεται να καταθέσουν αίτημα ένταξης στις 17 Μαΐου και αν συμβεί αυτό, η υπογραφή του Πρωτοκόλλου Προσχώρησης θα πραγματοποιηθεί το πολύ μέχρι το τέλος του μήνα. Αυτό σημαίνει ότι η Φινλανδία και η Σουηδία θα έχουν λάβει το καθεστώς χώρας παρατηρητή και θα μπορέσουν να καθίσουν στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις 28-30 Ιουνίου στη Μαδρίτη, καθώς και σε όλες τις επόμενες συνεδριάσεις της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Μετά την πρώτη υπογραφή του Πρωτοκόλλου Προσχώρησης, θα ακολουθήσει η επικύρωσή του από τα κοινοβούλια των 30 κρατών-μελών του ΝΑΤΟ – μια διαδικασία η οποία συνήθως διαρκεί από έξι ως δεκαοκτώ μήνες, αλλά στην περίπτωση της Φινλανδίας και της Σουηδίας αναμένεται να ολοκληρωθεί το πολύ μέχρι το τέλος του έτους. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Σουηδία και η Φινλανδία δεν θα είναι ακόμη πλήρη μέλη του ΝΑΤΟ και ως εκ τούτου, τυπικά δεν θα έχουν τις εγγυήσεις ασφαλείας που παρέχει το ‘Αρθρο 5 της Συνθήκης. Ωστόσο, οι δύο χώρες έχουν λάβει σοβαρές διαβεβαιώσεις ασφάλειας από ισχυρές νατοϊκές χώρες, όπως η Μ. Βρετανία και οι ΗΠΑ.

Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, οι Υπουργοί Εξωτερικών της Φινλανδίας και της Σουηδίας είναι προσκεκλημένοι στην άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βερολίνου, όπου θα επιβεβαιωθεί η ως άνω διαδικασία ένταξης. Όπως σημείωναν ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές στο ΑΜΠΕ, η ταχύτητα με την οποία προωθείται η ενταξιακή διαδικασία των δύο χωρών είναι πρωτοφανής για τα δεδομένα του ΝΑΤΟ.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ένταξη – εξπρές στο ΝΑΤΟ για Φινλανδία και Σουηδία"

Αμύνταιο: 12χρονη αποκάλυψε ότι τη βίαζε ο πατέρας της που αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει

Υπόθεση βιασμού ανηλίκου απασχολεί τις αρχές του Αμυνταίου, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, εκπαιδευτικοί παρατήρησαν αλλαγή στη συμπεριφορά του παιδιού, το οποίο εκμυστηρεύτηκε στους δασκάλους του το βιασμό από τον ίδιο του τον πατέρα.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο πατέρας αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει όταν έγινε γνωστό το θέμα.

Το 12χρονο κορίτσι παρακολουθείται από ειδικούς παιδοψυχολόγους, όπως αναφέρει η ΕΡΤ.

Διαβάστε Περισσότερα » " Αμύνταιο: 12χρονη αποκάλυψε ότι τη βίαζε ο πατέρας της που αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει"

Φόβοι για αντίποινα στην Φινλανδία – «Μπορεί από αύριο η Ρωσία να μας κόψει το αέριο»

Σε ρωσικά αντίποινα θα μπορούσε να οδηγήσει η απόφαση της Φινλανδίας να εκκινήσει τη διαδικασία για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ. Ο εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, δεν έκρυψε τη δυσφορία του Κρεμλίνου για τις φινλανδικές κινήσεις και, πλέον, το Ελσίνκι είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει τις ενδεχόμενες συνέπειες.

Ποιες θα μπορούσαν να είναι αυτές; Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης της Φινλανδίας, η Ρωσία θα μπορούσε να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου της Φινλανδίας από αύριο, Παρασκευή κιόλας, ως αντίποινα για την απόφαση του Ελσίνκι να προχωρήσει τις διαδικασίες ένταξης στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

«Η Ρωσία θα μπορούσε να διακόψει τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Φινλανδία αύριο, μία μέρα αφότου οι Φινλανδοί ηγέτες δήλωσαν ότι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ “χωρίς καθυστέρηση”» έγραψε η εφημερίδα Iltalehti. Φινλανδοί πολιτικοί έχουν προειδοποιηθεί ότι η Ρωσία θα μπορούσε να σταματήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου την Παρασκευή, αναφέρει η εφημερίδα, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές και χωρίς να διευκρινίζει από πού προήλθε η προειδοποίηση.

Εάν διακοπεί το ρωσικό φυσικό αέριο, θα προκαλούνταν μεγάλα προβλήματα σε ορισμένες φινλανδικές βιομηχανίες και στην παραγωγή τροφίμων, αναφέρει η Iltalehti.

Tην υποστήριξή τους για την ένταξη στο ΝΑΤΟ εξέφρασαν και τυπικά, νωρίτερα σήμερα, ο πρόεδρος και η πρωθυπουργός της Φινλανδίας. Το σκανδιναβικό έθνος, που μοιράζεται σύνορα 800 μιλίων με τη Ρωσία, βρίσκεται τώρα ένα βήμα πιο κοντά στην ένταξη στην στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

«Το να είναι μέλος του ΝΑΤΟ θα ενίσχυε την ασφάλεια της Φινλανδίας. Ως μέλος του ΝΑΤΟ, η Φινλανδία θα ενίσχυε την συμμαχία στο σύνολό της. Η Φινλανδία πρέπει να αιτηθεί χωρίς καθυστέρηση ένταξη στο NATO» ανέφεραν ο Σάουλι Νιινίστο και η Σάνα Μάριν σε κοινή τους δήλωση.

Η ρωσική δημόσια τηλεόραση, από την πλευρά της, έκανε λόγο για ένα νέο «σιδηρούν παραπέτασμα» στην Ευρώπη, απηχώντας προφανώς τις θέσεις Πούτιν…

Η εκ διαμέτρου αντίθετη «υποδοχή» της φινλανδικής υποψηφιότητας από Ρωσία και Ουκρανία

Η ένταξη της Φινλανδίας στο NATO θα συνιστούσε «σίγουρα» απειλή για τη Ρωσία, δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Η διεύρυνση του NATO και η προσέγγιση της Συμμαχίας στα σύνορά μας δεν καθιστά τον κόσμο και την ήπειρό μας πιο σταθερό και πιο ασφαλή» δήλωσε ο Πεσκόφ σε ενημέρωση των δημοσιογράφων, απαντώντας «σίγουρα», σε ερώτηση για το αν η Ρωσία θα θεωρούσε απειλή ενδεχόμενη ένταξη της Φινλανδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Ο Πεσκόφ σημείωσε ότι η απάντηση της Ρωσίας θα εξαρτηθεί από τα «πρακτικά αποτελέσματα της διαδικασίας αυτής, από την προώθηση στρατιωτικών υποδομών προς τα σύνορά μας». «Όλα αυτά θα αποτελέσουν τα στοιχεία μιας ειδικής ανάλυσης και (θα χρησιμοποιηθούν) για την επεξεργασία των απαραίτητων μέτρων, προκειμένου να εξισορροπηθεί η κατάσταση» κατέληξε.

Παράλληλα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η απόφαση της Φινλανδίας να αιτηθεί την ένταξή της στο ΝΑΤΟ συνιστά «ριζική αλλαγή» στην εξωτερική πολιτική της και ότι η Μόσχα θα απαντήσει. «Η Ρωσία θα αναγκαστεί να προβεί σε αντίποινα, τόσο στρατιωτικο-τεχνικού όσο και άλλου χαρακτήρα, προκειμένου να σταματήσει τη δημιουργία απειλών για την εθνική της ασφάλεια» αναφέρει σε ανακοίνωσή του. «Το Ελσίνκι πρέπει να έχει επίγνωση της ευθύνης του και των συνεπειών μιας τέτοιας κίνησης» προσθέτει με… νόημα το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξήρε την ετοιμότητα της Φινλανδίας να υποβάλει αίτηση για ένταξη στην στρατιωτική συμμαχία του NATO, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Φινλανδό πρόεδρο Σάουλι Νιινίστο.

«Επίσης, συζητήσαμε την ευρωπαϊκή ένταξη της Ουκρανίας. Και την αμυντική αλληλεπίδραση» συμπλήρωσε.

Υπέρ της ένταξης οι ΗΠΑ

Την ίδια ώρα, κορυφαία στελέχη των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία δεσμεύτηκαν ότι θα στηρίξουν τη διαδικασία ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Στις ΗΠΑ, η Γερουσία εγκρίνει τις συνθήκες και χρειάζεται πλειοψηφία δύο τρίτων των μελών της, ώστε η Ουάσινγκτον να δώσει το «πράσινο φως» για την ένταξη κάποιας χώρας -εν προκειμένω της Φινλανδίας- στο ΝΑΤΟ.

«Εάν η Σουηδία και η Φινλανδία αποφασίσουν να θέσουν υποψηφιότητα για να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ, η Επιτροπή αυτή εργάζεται ήδη, ώστε να διεξαχθεί γρήγορα η ψηφοφορία» είπε ο Δημοκρατικός επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, Μπομπ Μενέντεζ.

Ο Ρεπουμπλικάνος Τζιμ Ρις, το «νούμερο 2» της Επιτροπής αυτής, υποσχέθηκε ότι θα στηρίξει τη Φινλανδία, η υποψηφιότητα της οποίας είναι «ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός, για τη διατλαντική ασφάλεια», εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, όπως έγραψε στο Twitter.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Φόβοι για αντίποινα στην Φινλανδία – «Μπορεί από αύριο η Ρωσία να μας κόψει το αέριο»"

ΗΠΑ: Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές δεσμεύονται να στηρίξουν την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Κορυφαία στελέχη των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία δεσμεύτηκαν σήμερα ότι θα στηρίξουν τη διαδικασία ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Στις ΗΠΑ, η Γερουσία εγκρίνει τις συνθήκες και χρειάζεται πλειοψηφία δύο τρίτων των μελών της ώστε η Ουάσινγκτον να δώσει το «πράσινο φως» για την ένταξη κάποιας χώρας – εν προκειμένω της Φινλανδίας– στο ΝΑΤΟ. Το Ελσίνκι έχει εκφράσει τη βούλησή του να ενταχθεί στη Συμμαχία και αναμένεται ότι θα επισημοποιήσει το αίτημα του την Κυριακή.

«Εάν η Σουηδία και η Φινλανδία αποφασίσουν να θέσουν υποψηφιότητα για να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ, η Επιτροπή αυτή εργάζεται ήδη ώστε να διεξαχθεί γρήγορα η ψηφοφορία», είπε ο Δημοκρατικός επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Μπομπ Μενέντεζ.

Ο Ρεπουμπλικάνος Τζιμ Ρις, το «νούμερο 2» της Επιτροπής αυτής, υποσχέθηκε ότι θα στηρίξει τη Φινλανδία, η υποψηφιότητα της οποίας είναι «ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός, για τη διατλαντική ασφάλεια», εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, όπως έγραψε στο Twitter.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΗΠΑ: Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές δεσμεύονται να στηρίξουν την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ"

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν απαγορεύουν σε άνδρες και γυναίκες να τρώνε μαζί στα εστιατόρια

Οι αρχές των Ταλιμπάν στην πόλη Χεράτ του δυτικού Αφγανιστάν απαγόρευσαν σε άνδρες και γυναίκες να τρώνε μαζί σε εστιατόρια, ακόμη και αν είναι παντρεμένοι.

Το Αφγανιστάν είναι μια βαθιά συντηρητική και πατριαρχική χώρα, αλλά είναι φυσιολογικό άντρες και γυναίκες ή οικογένειες να μαζεύονται σε τραπέζια εστιατορίων, ειδικά στη Χεράτ που θεωρείται σχετικά πιο προοδευτική σε σύγκριση με την υπόλοιπη χώρα.

Αλλά από τότε που κατέλαβαν την εξουσία τον Αύγουστο, οι Ταλιμπάν περιορίζουν ολοένα και περισσότερο τις ελευθερίες των γυναικών και επιβάλλουν μορφές διαχωρισμού μεταξύ των δύο φύλων, ακολουθώντας την εξαιρετικά αυστηρή ερμηνεία τους για τη Σαρία, τον ισλαμικό νόμο.

Ένας αξιωματούχος του υπουργείου για την Προώθηση της Αρετής και την Πρόληψη της Βίας στη Χεράτ, ο Ριαζουλάχ Σεράτ, τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι αρχές διέταξαν «οι άνδρες και οι γυναίκες στα εστιατόρια να μένουν χωριστά».

Οι ιδιοκτήτες έχουν προειδοποιηθεί προφορικά για το μέτρο αυτό, το οποίο ισχύει ακόμη και για όσους είναι ένα «παντρεμένο ζευγάρι».

Μια γυναίκα πήγε σε ένα εστιατόριο την Τετάρτη με τον σύζυγό της, αλλά ο διευθυντής τους ζήτησε να «καθίσουν χωριστά» και έφυγαν χωρίς να φάνε.

Ο Σαφιουλάχ, ένας διευθυντής εστιατορίου, επιβεβαίωσε ότι του δόθηκε εντολή να επιβάλει αυτόν τον διαχωρισμό.

«Πρέπει να υπακούσουμε σε αυτή τη διαταγή, αλλά έχει πολύ αρνητικό αντίκτυπο στην επιχείρησή μας», είπε.

Ο Σεράτ ανέφερε ότι το υπουργείο επέβαλε επίσης τον διαχωρισμό ανδρών και γυναικών σε δημόσια πάρκα στη Χεράτ, ορίζοντας ημέρες επίσκεψης για κάθε φύλο.

Οι αρχές της πόλης είχαν ήδη ανακοινώσει στις αρχές του μήνα ότι είχαν ζητήσει από τους εκπαιδευτές σχολών οδήγησης να μην εκδίδουν πλέον άδειες οδήγησης σε γυναίκες.

Μετά την επάνοδό τους στην εξουσία, οι Ταλιμπάν αρχικά είχαν υποσχεθεί να είναι πιο ευέλικτοι από ότι ήταν στην προηγούμενη ηγεσία τους μεταξύ 1996 και 2001, όταν οι γυναίκες είχαν στερηθεί σχεδόν όλα τα δικαιώματα.

Όμως, οι ισλαμιστές γρήγορα απέφυγαν τις δεσμεύσεις τους, αποκλείοντας σε μεγάλο βαθμό τις γυναίκες από τη δημόσια απασχόληση, αρνώντας τους την πρόσβαση στο γυμνάσιο ή ακόμη και περιορίζοντας το δικαίωμά τους να μετακινηθούν.

Την περασμένη εβδομάδα, εξέδωσαν επίσης ένα διάταγμα που απαιτεί από τις γυναίκες να φορούν μπούρκα σε δημόσιους χώρους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν απαγορεύουν σε άνδρες και γυναίκες να τρώνε μαζί στα εστιατόρια"

Καιρός αύριο: Στους 30 βαθμούς ο υδράργυρος – Αναλυτική πρόγνωση

Διαβάστε πώς θα είναι ο καιρός αύριο Παρασκευή (13.05.2022) σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ).

Στο νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη προβλέπονται αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πιο πυκνές, με ασθενείς τοπικές βροχές. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός, τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες όμως θα αναπτυχθούν νεφώσεις και κυρίως στα ορεινά της Ηπείρου, της Μακεδονίας, της δυτικής Στερεάς και της δυτικής Πελοποννήσου θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες.

Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες στα δυτικά, θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ και βαθμιαία θα γίνουν μεταβλητοί ασθενείς.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο και θα κυμανθεί στα βόρεια από 11 έως 29 βαθμούς, στα δυτικά από 12 έως 29 βαθμούς, στα ανατολικά ηπειρωτικά από 14 έως 29 με 30 βαθμούς και στη νησιά του Αιγαίου από 16 έως 24 με 25 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός αύριο: Η πρόγνωση για Αττική, Θεσσαλονίκη και Εύβοια

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα πυκνώσουν.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με πιθανότητα τοπικών όμβρων κυρίως στα γύρω ορεινά.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3, τις απογευματινές ώρες πρόσκαιρα από νότιες διευθύνσεις έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα πυκνώσουν.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Στους 30 βαθμούς ο υδράργυρος – Αναλυτική πρόγνωση"

ΕΟΔΥ: Τρία ύποπτα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά

Τρία περιστατικά παιδιών με οξεία ηπατίτιδα που πληρούν τα κριτήρια του «πιθανού κρούσματος» σύμφωνα με τον ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έχουν εντοπιστεί στην Ελλάδα, ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, τα δύο εξ αυτών, ηλικίας 14 μηνών και 10 ετών, παρουσίασαν συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα (κοιλιακό άλγος και εμέτους) και πυρετό και από τον εργαστηριακό έλεγχο διαπιστώθηκε αύξηση των ηπατικών ενζύμων (τρανσαμινάσες >500 IU/ml).

Το άλλο παιδί ηλικίας 18 μηνών ήταν ασυμπτωματικό και οι τρανσαμινάσες του βρέθηκαν αυξημένες>500 IU/ml σε προληπτικό εργαστηριακό έλεγχο. Ο έλεγχος για ιογενείς ηπατίτιδες Α-Ε ήταν αρνητικός σε όλα τα παιδιά. Από τον υπόλοιπο εργαστηριακό έλεγχο σε κανένα παιδί δεν ανιχνεύτηκε ιός EBV, CMV, αδενοϊός ή SARS-CoV-2. Το ένα δεν νοσηλεύτηκε και τα δύο χρειάστηκαν ολιγοήμερη νοσηλεία. Τα παιδιά δεν παρουσίασαν καμία επιπλοκή, δεν έλαβαν ειδική αγωγή και είναι σε άριστη γενική κατάσταση.

Οι κλινικοί γιατροί είναι σε εγρήγορση για αυτήν την αναδυόμενη κατάσταση, έχουν ενημερωθεί και επαγρυπνούν για την έγκαιρη ανίχνευση παιδιών ηλικίας έως 16 ετών, που παρουσιάζουν σημεία και συμπτώματα ηπατίτιδας, χωρίς σαφή αιτιολογία και σε τέτοια περίπτωση συμπληρώνουν και αποστέλλουν στον ΕΟΔΥ δελτίο δήλωσης κρούσματος.

Ο ΕΟΔΥ τονίζει ότι παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της κατάστασης, βρίσκεται σε συστηματική επικοινωνία με τους ευρωπαϊκούς φορείς Δημόσιας Υγείας, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) και έχει ήδη ενημερώσει σχετικά, όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας, τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, καθώς και τις Επιστημονικές Εταιρείες, τα μέλη των οποίων ενδέχεται να αντιμετωπίσουν παρόμοια περιστατικά. Επίσης, έχουν σταλεί οδηγίες για τη συλλογή και αποστολή δειγμάτων στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας, ώστε να γίνεται άμεσα ο απαιτούμενος έλεγχος για τον εντοπισμό της αιτίας της επιδημικής έξαρσης.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΟΔΥ: Τρία ύποπτα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά"

Δίκη προπονητή ιστιοπλοΐας: «Είσαι ψεύτης» είπε σε μάρτυρα ο κατηγορούμενος - H στιγμή που οξύνθηκε το κλίμα

Τη δική της εκδοχή για τη σχέση του γιου της με την ανήλικη αθλήτριά του, Αμαλία, την οποία κατηγορείται ότι βίασε, έδωσε σήμερα η μητέρα του 39χρονου προπονητή ιστιοπλοΐας, ο οποίος δικάζεται ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου για τρία κακουργήματα και συγκεκριμένα για βιασμό, αποπλάνηση και κατάχρηση ανήλικης σε ασέλγεια.

Η μητέρα του κατηγορούμενου, ο οποίος αρνείται τον βιασμό αλλά αποδέχεται τις άλλες δυο κατηγορίες που τον βαρύνουν, υποστήριξε στην κατάθεσή της πως οι γονείς της Αμαλίας έκαναν ανοιχτά λόγο για γάμο της κόρης τους με το γιο της και πως οι δύο τους λογοδόθηκαν τον Ιανουάριο του 2013, στο πατρικό τους, όπου βρίσκονταν και οι δύο οικογένειες για να γιορτάσουν την Πρωτοχρονιά.

Μάλιστα, η μάρτυρας παρέθεσε στο δικαστήριο και διάλογο που, όπως είπε είχε, με την μητέρα της κοπέλας. «Μου είπε ότι ο γιος μου θα είναι ιδανικός σύζυγος για την Αμαλία. Έπαθα σοκ. Της λέω «ξέρεις πόση διαφορά ηλικίας έχουν;». Μου απάντησε: ''τέτοια διαφορά πρέπει να υπάρχει''».

Εισαγγελέας: Σας είχε πει ο γιος σας ότι είχε σεξουαλική σχέση με την Αμαλία;

Μάρτυρας: Όχι, πέρυσι μόνο, όταν ήταν στη φυλακή, μου είπε: «Μου στρώνε και κοιμόμουν στο δωματιάκι και μου την έστελνε».

Εισαγγελέας: Εννοείτε ότι η μητέρα της Αμαλίας έστελνε την κόρη της στον γιο σας;

Μάρτυρας: Ναι, πιστεύω ότι οι γονείς της έκαναν τα στραβά μάτια και όλα γίνονταν με την προτροπή τους.

Ακόμη, η μάρτυρας ανέφερε πως όταν ο γιος της εκδιώχθηκε από τον όμιλο, επικοινώνησε με την μητέρα της Αμαλίας, η όποια, κατά τα λεγόμενά της, της είπε: «Πώς τολμάς και με παίρνεις τηλέφωνο; Ο αλήτης ο γιος σου βίασε το παιδί μου».

Ωστόσο, η ίδια δεν μπόρεσε να εξηγήσει γιατί η οικογένεια της Αμαλίας ήθελε γάμο της με τον προπονητή και στην συνέχεια κατήγγειλε βιασμό. Εκτίμησε ότι το έκαναν για να κερδίσουν χρήματα. Ωστόσο, όπως της επισημάνθηκε, η οικογένεια της καταγγέλλουσας δεν έχει κάνει αστική αγωγή.

«Η μητέρα της Αμαλίας μου έλεγε συνεχώς πόσο καλό παιδί είναι ο γιος μου και πόσο καλός γαμπρός θα ήταν» είπε ακόμη η μάρτυρας και συνέχισε λέγοντας τα εξής: «Εγώ της έλεγα ότι είναι ανήλικη και αυτή έλεγε ότι δεν πειράζει. Την Πρωτοχρονιά του 2013, ο γιος μου είπε ότι οι σχέσεις του με συνομήλικες ήταν αποτυχημένες, ότι οι γυναίκες είναι πολύ ελεύθερες τώρα, ενώ με την Αμαλία, όταν γίνει 16 χρονών, θα μπορούμε να κάνουμε οικογένεια, ταιριάζουμε και είμαστε στον ίδιο χώρο. Δεν μου άρεσε που ήταν ανήλικοι, αλλά αφού ήθελαν τα παιδιά...».

Η μητέρα του κατηγορούμενου υποστήριξε ακόμη πως η Αμαλία κατήγγειλε το γιο της, προκειμένου η οικογένεια να στραφεί ερωτικά στον επόμενο προπονητή της κόρης της, ενώ πρόσθεσε πως οι μάρτυρες της υπόθεσης δέχονται απειλές.

Μάρτυρας: Πιστεύω ότι κάτι άλλο υπάρχει από πίσω αλλά φοβάμαι να το πω.

Πρόεδρος: Τι φοβάστε;

Μάρτυρας: Δεν θέλω να πω.

Εισαγγελέας: Ο γιος σας απειλείται με πολυετή κάθειρξη και εσείς δεν θέλετε να πείτε; Είστε η μάνα του και δεν είστε διατεθειμένη να κάνετε τα πάντα για να αποδείξετε την αθωότητά του;

Μάρτυρας: Θα έρθουν οι μάρτυρες

Εισαγγελέας: Οι μάρτυρες δεν φοβήθηκαν και πήγαν στον ανακριτή.

Μάρτυρας: Προσπαθούσαν να πάρουν χρήματα με κάποιους τρόπους, ζητάνε αποζημιώσεις...

«Είσαι ψεύτης»

Στο δικαστήριο κατέθεσαν σήμερα και άλλοι μάρτυρες, μεταξύ αυτών, ο πρώην δήμαρχος Ωρωπού, ο οποίος ανέφερε ότι πληροφορήθηκε από τη μητέρα της Αμαλίας, ότι είχε κακοποιηθεί από τον τότε προπονητή της. Ο ίδιος επισήμανε, ότι δεν είχε ακούσει ποτέ φήμη για σχέση ανάμεσα στην Αμαλία και τον καταγγελλόμενο.

Ωστόσο, την «έκρηξη» του κατηγορούμενου προκάλεσε ο επόμενος προπονητής της Αμαλίας, ο οποίος ανέφερε πως είχε ακούσει φήμες πως η κοπέλα ήταν ερωτευμένη με τον κατηγορούμενο αλλά όχι για σχέση μεταξύ των δύο.

Εισαγγελέας: Υπήρχε ζήλια από τους άλλους γονείς για την Αμαλία;

Μάρτυρας: Είχαν γίνει κάποια αρνητικά σχόλια μετά τις διακρίσεις που είχε κάνει.

Εισαγγελέας: Για ποιο λόγο;

Μάρτυρας: Υπήρξαν περιπτώσεις που αντί να ρωτάνε για τα παιδιά τους, έρχονταν να ρωτήσουν για ποιο λόγο είχε επιτυχία η Αμαλία. Μετά από ένα σημείο, άρχισε να γίνεται πολύ κακό το κλίμα στον όμιλο... γενικά μείωναν την προσπάθεια του παιδιού. Σαν να έβλεπες ένα πόλεμο σε εισαγωγικά...

Ο κατηγορούμενος εξερράγη, όταν έθεσε ερωτήσεις στον μάρτυρα και στη συνέχεια έβαλε τα κλάματα, με τους αστυνομικούς να τον συνοδεύουν για λίγη ώρα εκτός αίθουσας...

Κατηγορούμενος: Τον Σεπτέμβρη του 2013 ήδη ένα χρόνο ήταν ήδη αθλήτρια σου η Αμαλία. Παραθαλάσσιο μαγαζί... έχεις πάει ποτέ εκεί για ποτό με την Αμαλία;

Μάρτυρας: Όχι

Κατηγορούμενος: Η Αμαλία φορούσε κίτρινο μπλουζάκι και καφέ παντελόνι. Καθόσουν στο βάθος στην πισίνα μέσα. Ισχύει;

Μάρτυρας: Όχι

Κατηγορούμενος: Είσαι ψεύτης. Μπήκες ανάμεσα.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Δίκη προπονητή ιστιοπλοΐας: «Είσαι ψεύτης» είπε σε μάρτυρα ο κατηγορούμενος - H στιγμή που οξύνθηκε το κλίμα"

Κορωνοϊός: 4.782 κρούσματα και 18+2 θάνατοι από Covid-19

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου (άτομα) που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 4.782. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.380.594, εκ των οποίων 48,8% άνδρες.

Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 486 ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 127.880 (3,6% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).

Από τα κρούσματα καταγράφονται: 

  • 2.264 στην Αττική (2.213 χθες).
  • 419 στη Θεσσαλονίκη (455 χθες).

Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων, προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως:

  • 307 από την Ανατολική Αττική (305χθες).
  • 343 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας (369 χθες).
  • 100 από τη Δυτική Αττική (88 χθες).
  • 348 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας (275 χθες).
  • 583 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (529 χθες).
  • 256 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας (286 χθες).
  • 280 από τον Πειραιά (315 χθες).
  • 47 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού (46 χθες).

Tα υπόλοιπα κρούσματα κατανέμονται σε επιπλέον 65 Περιφερειακές Ενότητες, ως εξής:

  • 76 στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας.
  • 8 στην ΠΕ Άνδρου.
  • 54 στην ΠΕ Αργολίδας.
  • 29 στην ΠΕ Αρκαδίας.
  • 30 στην ΠΕ Άρτας.
  • 151 στην ΠΕ Αχαΐας.
  • 34 στην ΠΕ Βοιωτίας.
  • 7 στην ΠΕ Γρεβενών.
  • 29 στην ΠΕ Δράμας.
  • 43 στην ΠΕ Έβρου.
  • 98 στην ΠΕ Εύβοιας.
  • 1 στην ΠΕ Ευρυτανίας.
  • 7 στην ΠΕ Ζακύνθου.
  • 51 στην ΠΕ Ηλείας.
  • 50 στην ΠΕ Ημαθίας.
  • 127 στην ΠΕ Ηρακλείου.
  • 2 την ΠΕ Θάσου.
  • 31 στην ΠΕ Θεσπρωτίας.
  • 60 στην ΠΕ Θήρας.
  • 1 στην ΠΕ Ιθάκης.
  • 7 στην ΠΕ Ικαρίας
  • 66 στην ΠΕ Ιωαννίνων.
  • 51 στην ΠΕ Καβάλας.
  • 14 στην ΠΕ Καλύμνου.
  • 27 στην ΠΕ Καρδίτσας.
  • 12 στην ΠΕ Καρπάθου.
  • 11 στην ΠΕ Καστοριάς.
  • 2 στην ΠΕ Κέας - Κύθνου.
  • 69 στην ΠΕ Κέρκυρας.
  • 25 στην ΠΕ Κεφαλληνίας.
  • 11 στην ΠΕ Κιλκίς.
  • 32 στην ΠΕ Κοζάνης.
  • 72 στην ΠΕ Κορινθίας.
  • 7 στην ΠΕ Κω.
  • 34 στην ΠΕ Λακωνίας.
  • 153 στην ΠΕ Λάρισας.
  • 41 στην ΠΕ Λασιθίου.
  • 24 στην ΠΕ Λέσβου.
  • 6 στην ΠΕ Λευκάδας.
  • 8 στην ΠΕ Λήμνου.
  • 72 στην ΠΕ Μαγνησίας.
  • 86 στην ΠΕ Μεσσηνίας.
  • 9 στην ΠΕ Μήλου.
  • 17 στην ΠΕ Μυκόνου.
  • 20 στην ΠΕ Νάξου.
  • 12 στην ΠΕ Ξάνθης.
  • 16 στην ΠΕ Πάρου.
  • 39 στην ΠΕ Πέλλας.
  • 61 στην ΠΕ Πιερίας.
  • 32 στην ΠΕ Πρέβεζας.
  • 23 στην ΠΕ Ρεθύμνου.
  • 22 στην ΠΕ Ροδόπης.
  • 92 στην ΠΕ Ρόδου.
  • 14 στην ΠΕ Σάμου.
  • 80 στην ΠΕ Σερρών.
  • 8 στην ΠΕ Σποράδων.
  • 21 στην ΠΕ Σύρου.
  • 6 στην ΠΕ Τήνου.
  • 29 στην ΠΕ Τρικάλων.
  • 50 στην ΠΕ Φθιώτιδας.
  • 9 στην ΠΕ Φλώρινας.
  • 20 στην ΠΕ Φωκίδας.
  • 44 στην ΠΕ Χαλκιδικής.
  • 83 στην ΠΕ Χανίων.
  • 33 στην ΠΕ Χίου.
  • 125 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση (107 χθες).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid-19 είναι 18, ενώ εκ των υστέρων καταγράφηκαν δυο ακόμα απώλειες. Από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 29.491 θάνατοι. Το 95,6% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 180 (66,1% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. To 92,2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 95 (52,78%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 85 (47,22%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.645 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 123 (ημερήσια μεταβολή 7,89%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 120 ασθενείς.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: 4.782 κρούσματα και 18+2 θάνατοι από Covid-19"

Πούτιν: Οι ελίτ της Δύσης θυσιάζουν τον κόσμο για να παραμείνουν κυρίαρχες

Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τη Δύση στη Ρωσία «προκαλούν» παγκόσμια κρίση, δήλωσε την Πέμπτη ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σύμφωνα με το CNN.

Οι εμπνευστές των κυρώσεων, «καθοδηγούμενοι από κοντόφθαλμες και υπερφίαλες πολιτικές φιλοδοξίες και από ρωσοφοβία, έπληξαν σε μεγαλύτερο βαθμό τα δικά τους εθνικά συμφέροντα, τις δικές τους οικονομίες, την ευημερία των πολιτών τους. Αυτό το βλέπουμε, πρώτα απ' όλα, στην κατακόρυφη αύξηση του πληθωρισμού στην Ευρώπη», είπε ο Πούτιν.

Σύμφωνα με τον Ρώσο ηγέτη, η συνέχιση της «εμμονής με τις κυρώσεις» θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε «πιο δύσκολες, δυσεπίλυτες συνέπειες» τόσο για την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και για τις φτωχότερες χώρες του κόσμου.

«Η ευθύνη γι' αυτό βαρύνει εξ ολοκλήρου τις ελίτ των δυτικών χωρών, οι οποίες είναι έτοιμες να θυσιάσουν τον υπόλοιπο κόσμο για να διατηρήσουν την παγκόσμια κυριαρχία τους», είπε.

Και πρόσθεσε ότι η Ρωσία τα καταφέρνει απέναντι στις εξωγενείς δυσκολίες που προκαλούν οι δυτικές κυρώσεις, ενώ ο πληθωρισμός στη χώρα επιβραδύνεται.

«Η εβδομαδιαία αύξηση των τιμών έχει ήδη πέσει στο 0,1% -- ήδη κοντά στον εβδομαδιαίο ρυθμό ανάπτυξης που αντιστοιχεί στον στόχο πληθωρισμού της Τράπεζας της Ρωσίας», είπε.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Πούτιν: Οι ελίτ της Δύσης θυσιάζουν τον κόσμο για να παραμείνουν κυρίαρχες "

Κρεμλίνο: Η Φινλανδία στο ΝΑΤΟ θα συνιστούσε “σίγουρα” απειλή για τη Ρωσία

Η ένταξη της Φινλανδίας στο NATO θα συνιστούσε “σίγουρα” απειλή για τη Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

“Η διεύρυνση του NATO και η προσέγγιση της Συμμαχίας στα σύνορά μας δεν καθιστά τον κόσμο και την ήπειρό μας πιο σταθερό και πιο ασφαλή”, δήλωσε ο Πεσκόφ σε ενημέρωση των δημοσιογράφων, απαντώντας, “σίγουρα”, σε ερώτηση για το αν η Ρωσία θα θεωρούσε απειλή ενδεχόμενη ένταξη της Φινλανδίας στην Ατλαντική Συμμαχία.

Ο πρόεδρος και η πρωθυπουργός της Φινλανδίας τάχθηκαν σήμερα υπέρ μιας ένταξης “χωρίς καθυστέρηση” στο NATO, διευκρινίζοντας ότι η απόφαση της χώρας θα ανακοινωθεί την Κυριακή στον οργανισμό.

Ο Πεσκόφ σημείωσε ότι η απάντηση της Ρωσίας θα εξαρτηθεί από τα “πρακτικά αποτελέσματα της διαδικασίας αυτής, από την προώθηση στρατιωτικών υποδομών προς τα σύνορά μας”.

“Όλα αυτά θα αποτελέσουν τα στοιχεία μιας ειδικής ανάλυσης και (θα χρησιμοποιηθούν) για την επεξεργασία των απαραίτητων μέτρων προκειμένου να εξισορροπηθεί η κατάσταση”, κατέληξε.

Παράλληλα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η ανακοίνωση σήμερα της Φινλανδίας ότι θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ συνιστά “ριζική αλλαγή” στην εξωτερική πολιτική της και ότι η Μόσχα θα απαντήσει.

“Η Ρωσία θα αναγκαστεί να προβεί σε αντίποινα, τόσο στρατιωτικο-τεχνικού όσο και άλλου χαρακτήρα, προκειμένου να σταματήσει τη δημιουργία απειλών για την εθνική της ασφάλεια”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

“Το Ελσίνκι πρέπει να έχει επίγνωση της ευθύνης του και των συνεπειών μιας τέτοιας κίνησης”, υπογραμμίζει το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.

Από την πλευρά του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξήρε την ετοιμότητα της Φινλανδίας να υποβάλει αίτηση για ένταξη στην στρατιωτική συμμαχία του NATO σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε σήμερα με τον φινλανδό πρόεδρο Σάουλι Νιινίστο, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

“Επίσης συζητήσαμε την ευρωπαϊκή ένταξη της Ουκρανίας. Και –την αμυντική αλληλεπίδραση”, προσθέτει ο Ουκρανός πρόεδρος σε μήνυμά του στο Twitter.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κρεμλίνο: Η Φινλανδία στο ΝΑΤΟ θα συνιστούσε “σίγουρα” απειλή για τη Ρωσία"

ΔΕΗ: Ηλεκτρονική υποβολή αιτημάτων διαγραφής οφειλών για τους πληγέντες από τις πυρκαγιές του Αυγούστου

Την ενεργοποίηση της πλατφόρμας για την ηλεκτρονική υποβολή αιτήματος διαγραφής οφειλών για τους πληγέντες από τις πυρκαγιές του Αυγούστου 2021 στην Αττική, στη Ρόδο και στη Βόρεια Εύβοια, ανακοίνωσε η ΔΕΗ.

Οι δικαιούχοι της στήριξης είναι οικιακοί πελάτες των οποίων η οικία καταστράφηκε ολοσχερώς από την πυρκαγιά του Αυγούστου, ενώ η διαγραφή αφορά τόσο τρέχουσες όσο και ληξιπρόθεσμες οφειλές μόνο για χρεώσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήματος, τα απαραίτητα δικαιολογητικά που θα τη συνοδεύουν καθώς και χρήσιμες πληροφορίες για την υποβολή του αιτήματος βρίσκονται στην ιστοσελίδα της ΔΕΗ https://www.dei.gr/el/gia-to-spiti/ypostiriksi-epikoinonia/diagrafi-ofeilon-pyropliktoi/

Η καταχώρηση των στοιχείων μέσω της εφαρμογής της ΔΕΗ θα είναι δυνατή από σήμερα Πέμπτη, 12 Μαΐου έως και την Τρίτη, 31 Μαΐου 2022.

Η ΔΕΗ σημειώνει ακόμη ότι στο πλαίσιο του κοινωνικού της ρόλου συμμετέχει ενεργά στην εθνική προσπάθεια για την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών και τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών. Όσον αφορά στην Εύβοια, η ΔΕΗ ως «Ανάδοχος Αποκατάστασης και Αναδάσωσης» ανέλαβε τη χρηματοδότηση έργων στις πληγείσες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας, με συνολική δωρεά 3 εκατ. ευρώ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΔΕΗ: Ηλεκτρονική υποβολή αιτημάτων διαγραφής οφειλών για τους πληγέντες από τις πυρκαγιές του Αυγούστου"

Πόλεμος στην Ουκρανία – ΟΗΕ: Καταγγέλλει δολοφονίες και συνοπτικές εκτελέσεις στο Κίεβο από Ρώσους

Πολλές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον πόλεμο στην Ουκρανία μπορεί να συνιστούν εγκλήματα πολέμου. Αυτό καταγγέλλει ο ΟΗΕ, μέσω της Ύπατης Αρμοστή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μισέλ Μπατσελέτ.

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, χίλια πτώματα έχουν εντοπιστεί στην περιοχή του Κιέβου τις τελευταίες εβδομάδες του πολέμου στην Ουκρανία. Η Μισέλ Μπατσελέτ πρόσθεσε πως πολλές παραβιάσεις, τις οποίες ερευνά ο ΟΗΕ μετά τη ρωσική εισβολή, μπορεί να ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου.

«Η κλίμακα των παράνομων φόνων, περιλαμβανομένων ενδείξεων για συνοπτικές εκτελέσεις σε περιοχές βόρεια του Κιέβου, είναι συγκλονιστική», είπε η Μισέλ Μπατσελέτ μέσω βιντεοσύνδεσης στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στη Γενεύη.

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα αποφασίσει την Πέμπτη (12.05.2022) αν θα αναθέσει στους ερευνητές επίσημη έρευνα για τα συμβάντα στο Κίεβο και σε άλλες περιοχές τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.

Η Ρωσία αρνείται ότι στοχοποιεί αμάχους και αποκαλεί τις ενέργειές της στην Ουκρανία από τις 24 Φεβρουαρίου «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» για να αφοπλίσει τη χώρα και εξαλείψει αυτό που το Κρεμλίνο αποκαλεί αντιρωσικό εθνικισμό που υποκινείται από τη Δύση. Η Ουκρανία και η Δύση λένε πως η Ρωσία εξαπέλυσε έναν απρόκλητο επιθετικό πόλεμο.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία – ΟΗΕ: Καταγγέλλει δολοφονίες και συνοπτικές εκτελέσεις στο Κίεβο από Ρώσους"

Μεντβέντεφ: Πιθανή σύγκρουση Ρωσίας – ΝΑΤΟ με κίνδυνο πυρηνικού πολέμου

Νέες απειλές από τον στενό συνεργάτη του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, προειδοποίησε σήμερα τη Δύση ότι η αυξανόμενη στρατιωτική υποστήριξη που χορηγείται στην Ουκρανία από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσει σύγκρουση ανάμεσα στη Ρωσία και τη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ.

 Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος είναι τώρα αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας, δήλωσε πως μια τέτοια σύγκρουση με το ΝΑΤΟ εμπεριέχει πάντα τον κίνδυνο να μετατραπεί σε πυρηνικό πόλεμο.

Οι νέες πυρηνικές απειλές από τη Μόσχα, έρχονται λίγες ώρες μετά την κοινή δήλωση του προέδρου και της πρωθυπουργού της Φινλανδίας, πως η χώρα πρέπει να ζητήσει το ταχύτερο να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

«Το γεγονός ότι χώρες του ΝΑΤΟ διοχετεύουν όπλα στην Ουκρανία, εκπαιδεύουν στρατεύματα για να χρησιμοποιούν δυτικό εξοπλισμό, στέλνουν μισθοφόρους, καθώς και οι ασκήσεις χωρών της Συμμαχίας κοντά στα σύνορά μας αυξάνουν την πιθανότητα μιας άμεσης και ανοικτής σύγκρουσης ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τη Ρωσία», αναφέρει ο Μεντβέντεφ σε καταχώρησή του στην εφαρμογή Telegram.

 «Μια τέτοια σύγκρουση εμπεριέχει πάντα τον κίνδυνο να μετατραπεί σε πλήρη πυρηνικό πόλεμο», δήλωσε ο Μεντβέντεφ.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Μεντβέντεφ: Πιθανή σύγκρουση Ρωσίας – ΝΑΤΟ με κίνδυνο πυρηνικού πολέμου"

ΚΚΕ – Ακρόπολη: «Οργανωμένη μαζική εισβολή» λέει το υπουργείο Πολιτισμού

Ανακοίνωση εξέδωσε το υπουργείο Πολιτισμού για την ανάρτηση πανό από τα μέλη του ΚΚΕ στην Ακρόπολη.

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Πολιτισμού κάνει λόγο για «οργανωμένη μαζική εισβολή μελών και στελεχών του ΚΚΕ» το πρωί στην Ακρόπολη, τα οποία «με σημαίες και διπλωμένα πανό παραβίασαν με τη χρήση λοστών, τόσο την κεντρική πύλη εισόδου όσο και την εσωτερική πύλη ασφαλείας», ενώ «αγνοώντας τις υποδείξεις του φυλακτικού προσωπικού, ανάρτησαν στο νότιο τείχος της Ακρόπολης δύο πανό».

Συγκεκριμένα, το ΥΠΠΟΑ αναφέρει:

«Σήμερα, Πέμπτη 12 Μαΐου 2022, στις 07:00 π.μ., πριν από την έναρξη λειτουργίας του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης για το κοινό, πραγματοποιήθηκε οργανωμένη μαζική εισβολή μελών και στελεχών του ΚΚΕ.

Περισσότερα από 100 άτομα με σημαίες και διπλωμένα πανό παραβίασαν με τη χρήση λοστών, τόσο την κεντρική πύλη εισόδου όσο και την εσωτερική πύλη ασφαλείας. Στη συνέχεια, αγνοώντας τις υποδείξεις του φυλακτικού προσωπικού, ανάρτησαν στο νότιο τείχος της Ακρόπολης δύο πανό με συνθήματα «όχι στον πόλεμο, καμιά συμμετοχή, όχι στις βάσεις του θανάτου» στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα.

Οι συμμετέχοντες αποχώρησαν μία ώρα αργότερα, συντεταγμένα, με αναφώνηση συνθημάτων, υπό τη συνεχή εποπτεία του φυλακτικού προσωπικού του χώρου και αστυνομικών δυνάμεων που αναπτύχθηκαν στο άμεσο εξωτερικό περιβάλλον του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης.

Ο αρχαιολογικός χώρος λειτούργησε κανονικά για το κοινό».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "ΚΚΕ – Ακρόπολη: «Οργανωμένη μαζική εισβολή» λέει το υπουργείο Πολιτισμού"

Μύκονος: Αυτά είναι τα καβουροπόδαρα των €600 που πλήρωσε η Αμερικανίδα τουρίστρια

Αίσθηση έχει προκαλέσει η καταγγελία μιας Αμερικανίδας τουρίστριας στη χώρα μας, η οποία ισχυρίζεται ότι εστιατόριο στη Μύκονο τη χρέωσε 600 ευρώ για δύο κοκτέιλ και μια μερίδα καβουροπόδαρα.

Η Αμερικανίδα τουρίστρια έστειλε στην τουριστική της πράκτορα το πιάτο με τα καβουροπόδαρα που της σέρβιραν σε εστιατόριο στον Πλατύ Γυαλό, συνοδεύοντας τη φωτογραφία με καυστικό σχόλιο κατά των υπευθύνων της επιχείρησης

«Πιστεύω ότι αποφασίζουν πόσα χρήματα θα σε χρεώσουν όταν σε στέλνουν μέσα αφού έχεις ολοκληρώσει το γεύμα σου» αναφέρει η Αμερικανίδα τουρίστρια στο μήνυμα της προς την τουριστική πράκτορα. Και συνεχίζει: «Παρεμπιπτόντως αυτό είναι που μας σέρβιραν. Μαζί με δυο ποτά, τα οποία ήταν σε ποτήρι μεγάλου μεγέθους αλλά ήταν γεμάτα πάγο, χυμό και λίγο αλκοόλ».
kavouropodara__1_
 

Σύμφωνα με την ίδια, ο σερβιτόρος που τους εξυπηρέτησε, ανέφερε ότι τα κόκτειλ κόστιζαν 25 ευρώ το ένα, ωστόσο δεν έφερε ποτέ τον αναλυτικό λογαριασμό για να διαπιστώσουν τι ακριβώς τους είχαν χρεώσει. Η Αμερικανίδα τουρίστρια ισχυρίζεται ότι οι υπεύθυνοι του εστιατορίου της χρέωσαν και φιλοδώρημα 78 ευρώ, χωρίς την έγκριση της. «Μου είπαν ότι οφείλω 600 ευρώ για δύο κοκτέιλ και μια μερίδα καβουροποδαρα και μετά είδα στην απόδειξη ότι είχαν χρεωσει 520 ευρώ και τα υπόλοιπα τα χρέωσαν ως φιλοδώρημα, χωρίς να μου το πουν» ανέφερε στην τουριστική πράκτορα που είχε κανονίσει το ταξίδι και την διαμονή της στη Μύκονο.
kavouropodara__2_
 

«Μάλιστα μου είπε ότι χθες μετά το περιστατικό, κατά την διάρκεια ξενάγησης στα αξιοθέατα του νησιού, έπεσε πάνω σε συμπατριώτη της, τον οποίο είχαν χρεώσει 1.000 ευρώ στο ίδιο εστιατόριο και ήταν έξαλλος» είπε στο protothema.gr η τουριστική πράκτορας.

Το περιστατικό

«Περάσαμε μια όμορφη μέρα στην παραλία αλλά σε παρακαλώ, προειδοποίησε μελλοντικούς σου πελάτες ότι το εστιατόριο- μπαρ που επισκεφτήκαμε, μας χρέωσε 600 ευρώ για δυο κόκτειλ και μια μερίδα καβουροπόδαρα» ανέφερε - σύμφωνα με το protothema.gr - στο μήνυμά της προς την τουριστική πράκτορα Αμερικανίδα που βρίσκεται στη Μύκονο με την 19χρονη κόρη της.

«Ενώ ξέραμε ότι ο λογαριασμός δεν θα υπερέβαινε τα 200 ευρώ, ξαφνικά μας ζητάνε να πληρώσουμε 600 ευρώ! Μάλιστα έβαλαν τρεις άντρες μπροστά μας όταν αρνήθηκα να πληρώσω γιατί αυτά που μας ζητούσαν ήταν εξωφρενικά. Το μοναδικό επιπλέον έξοδο ήταν ότι είχαμε καθίσει τρεις ώρες σε δυο ξαπλώστρες του καταστήματος. Φεύγοντας οι ντόπιοι μου είπαν ότι πελάτες ειδοποιούν συνεχώς την αστυνομία για παρόμοια περιστατικά που αφορούν το συγκεκριμένο μαγαζί, όμως ποτέ δεν γίνεται τίποτα» συνεχισε η Αμερικανίδα μιλώντας στην τουριστική πράκτορα.

Η Αμερικανίδα πρόκειται να καταθέσει μήνυση στην Υποδιεύθυνση Αστυνομίας Μυκόνου κατά των υπευθύνων του εστιατορίου καθώς υποστηρίζει ότι δέχτηκε απειλές από εργαζόμενους του κέντρου εστίασης, όπως «ξέρουμε πού μένεις», όταν αρνήθηκε να πληρώσει τα 600 ευρώ για τα δυο κοκτέιλ και τη μια μερίδα καβουροπόδαρα.

Το protothema.gr επικοινώνησε με τον ιδιοκτήτη του εστιατορίου από τον οποίο ζητήθηκε να τοποθετηθεί στην καταγγελία της Αμερικανίδας τουρίστριας, όμως ο επιχειρηματίας δεν θέλησε να κάνει κανένα σχόλιο.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Μύκονος: Αυτά είναι τα καβουροπόδαρα των €600 που πλήρωσε η Αμερικανίδα τουρίστρια"

COSMOTE: Από σήμερα οι συνδρομητές κινητής συμβολαίου μιλάνε απεριόριστα με όλους

Απεριόριστη ομιλία προς όλα τα εθνικά δίκτυα απολαμβάνουν αυτόματα, από σήμερα, όλοι οι συνδρομητές -υφιστάμενοι και νέοι- των συμβολαίων κινητής COSMOTE GIGAMAX και COSMOTE BUSINESS GIGAMAX.

Η COSMOTE αλλάζει τα δεδομένα στα συμβόλαια κινητής, απελευθερώνοντας την επικοινωνία, χωρίς αλλαγή στις τιμές και στηρίζει έμπρακτα τους συνδρομητές της -ιδιώτες και επιχειρήσεις- ώστε να επικοινωνούν ελεύθερα, όπου και αν βρίσκονται.

Παράλληλα, τα COSMOTE GIGAMAX και τα COSMOTE BUSINESS GIGAMAX διαθέτουν επιλογές σε data που φτάνουν έως και τα απεριόριστα, χωρίς κανένα περιορισμό στην ταχύτητα, μέσα από τα κορυφαία δίκτυα 4G και 5G της εταιρείας. Τα ανανεωμένα προγράμματα απευθύνονται σε όλους, με επιλογές που ξεκινούν από €24, για να έχει ο κάθε συνδρομητής το πρόγραμμα που του ταιριάζει.

«Από σήμερα, οι συνδρομητές μας μιλάνε ελεύθερα. Αναγνωρίζοντας πως η επικοινωνία αποτελεί μία από τις βασικές ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου, φέρνουμε μια νέα μέρα στα συμβόλαια κινητής, απελευθερώνοντας την ομιλία προς όλους, για πάντα, χωρίς καμία επιπλέον χρέωση. Με τον τρόπο αυτό, η COSMOTE ανταποδίδει την εμπιστοσύνη που της δείχνουν οι συνδρομητές της, φτιάχνοντας έναν κόσμο καλύτερο για όλους», ανέφερε ο Chief Marketing Officer Consumer Segment του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Παναγιώτης Γαβριηλίδης.

Ο Chief Commercial Officer Business Segment Ομίλου ΟΤΕ, κ. Γρηγόρης Χριστόπουλος δήλωσε: «Η COSMOTE αποδεικνύει πως αποτελεί σταθερά τον πιο αξιόπιστο συνεργάτη του σύγχρονου επιχειρηματία. Σήμερα, κάνουμε ένα μεγάλο βήμα και απελευθερώνουμε την ομιλία για τους συνδρομητές συμβολαίου, χωρίς καμία απολύτως μεταβολή στις χρεώσεις, στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής μας, για την στήριξη των επιχειρήσεων. Με τη δύναμη της τεχνολογίας, βοηθάμε τις επιχειρήσεις να αναπτυχθούν».

Περισσότερες πληροφορίες για τα COSMOTE GIGAMAX: εδώ και για τα COSMOTE BUSINESS GIGAMAX: εδώ.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "COSMOTE: Από σήμερα οι συνδρομητές κινητής συμβολαίου μιλάνε απεριόριστα με όλους"

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Άλλα λέτε δημόσια και άλλα πίσω από κλειστές πόρτες στους Αμερικανούς

Απαντήσεις σε όλα όσα καταλόγισε ο Αλέξης Τσίπρας στην κυβέρνηση όσον αφορά στην αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ αλλά και γενικότερα για την εξωτερική πολιτική, έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην δευτερολογία του στην Βουλή.

«Είναι αφόρητη η υποκρισία σας κ. Τσίπρα. Εάν δεν είχατε ποτέ κυβερνήσει θα θεωρούσα πως αυτές οι απόψεις αρμόζουν σε κόμμα που δεν μπήκε ποτέ στη βάσανο να πάρει δύσκολες αποφάσεις» είπε ξεκινώντας την δευτερολογία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της συζήτησης για την κύρωση της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας. «Κυβερνήσατε όμως και ξεχάσατε γρήγορα τις πορείες προς την Αμερικανική πρεσβεία και αγκαλιάσατε τις ΗΠΑ» είπε συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος και σε κάποιες δηλώσεις του πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ για τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα.

«Και επειδή επικαλεστήκατε τον πρώην πρέσβη των ΗΠΑ θα διαβάσω τι έλεγε ο κ. Πάιατ για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ σε ότι αφορά στην ελληνοαμερικανική συμφωνία. Είπε επί λέξη πως “μένει έκπληκτος γιατί αυτή η σχέση ξεκίνησε επί θητείας ΣΥΡΙΖΑ, τα 4 μέρη που επεξεργαζόμαστε είχαν εντοπιστεί επί ΣΥΡΙΖΑ, το Στεφανοβίκειο και η Αλεξανδρούπολη επί ΣΥΡΙΖΑ είχαν υποδειχθεί. Κατανοούν τη σημασία της σχέσης Ελλάδος ΗΠΑ και μοιράζονται αυτήν την δέσμευση”. Τον συναντήσατε τον κ. Πάιατ τον περασμένο Φεβρουάριο χωρίς να ανακοινώσετε τι του είπατε;» τόνισε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα. «Έλα μωρέ να πω μια δύο κουβέντες για το εσωτερικό και εγώ στηρίζω τη συμφωνία. Και αυτά τα είπε ο κ. Πάιατ. Τα αμφισβητείτε κ. Τσίπρα. Τα αμφισβητείτε κ. Κατρούγκαλε. Μας κοροϊδεύετε ψιλό γαζί και δικαιολογείτε τη στάση σας σαν να είναι αντιπολιτευτική υποχρέωση» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

«Για εσάς ο πατριωτισμός είναι ξένη λέξη έτσι όπως φέρεστε» συνέχισε ο πρωθυπουργός. «Για να θυμηθούμε τι κάνατε εσείς και τι είπατε όταν πήγατε στην Ουάσιγκτον. Αφήνω κατά μέρους τα περί διαβολικού ύφους του κ. Τραμπ. Για τη βάση της Σούδας λέγατε ότι “είναι γνωστό σε όλους πως έχει ιδιαίτερη γεωστρατηγική σημασία και η δουλειά εκεί πρέπει να αναβαθμιστεί”. Αυτό κάνουμε και εμείς και αυτό κάνατε και εσείς κάθε χρόνο, πήγατε στην Ουάσιγκτον και κάνατε την ωφέλιμη για τα εθνικά μας συμφέροντα κωλοτούμπα. Και ταυτόχρονα στείλατε το σήμα πως οι πολιτικές δυνάμεις μπορούν να συνεννοηθούν για την εξωτερική πολιτική. Έρχεστε τώρα πάλι να το γυρίσετε, να θυμηθείτε τις αντιαμερικανικές σας ρίζες πασπαλισμένες με ολίγον από πατριωτικό ΠΑΣΟΚ. Θα σας πως όμως τι δεν είπατε. Αναφέρεστε συνέχεια στα F-16. Γνωρίζετε πως στις ΗΠΑ υπάρχουν πολλές φωνές, όμως οι τελικές αποφάσεις ως προς την έγκριση για τα εξοπλιστικά προγράμματα είναι στο Κογκρέσο, που μέχρι τώρα αρνείται, γιατί θεωρούν την Τουρκία μη αξιόπιστο εταίρο. Το 2018 που πήγατε στην Ουάσιγκτον η Τουρκία είχε μπει ως συμπαραγωγός στα F-35 και τότε δεν υπήρχε μία αναφορά σας προς τις ΗΠΑ να μην τα πάρουν οι Τούρκοι, που με αυτά θα άλλαζαν την ισορροπία στο Αιγαίο. Ούτε μια αναφορά σας κ. Τσίπρα, τόση υποκρισία πια;».

«Πίσω από κλειστές πόρτες άλλα λέτε εσείς και ο κ. Κατρούγκαλος στους Αμερικανούς και έρχεστε εδώ να μας μιλήσετε για την γλώσσα του πατριωτισμού. Είναι ξένη γλώσσα για σας η γλώσσα αυτή για εσάς κ. Τσίπρα», είπε. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προς τιμήν του όταν ήταν κυβέρνηση είχε καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ και διερωτήθηκε τι είναι αυτό που τους κάνει σήμερα να αλλάξουν στάση. 

Για την θέση μας στον χάρτη είπε ότι μας δημιουργεί προβλήματα αλλά και υποχρεώσεις. Είμαστε στο νοτιότερο άκρο της Βαλκανικής και μαζί με την Τουρκία είμαστε στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και επειδή είμαστε το προκεχωρημένο φυλάκιο ζούμε μέσα στις εξελίξεις της λεκάνης της ανατολικής Μεσογείου. Δεν μπορούμε να μετακινηθούμε. 

Για την Ουκρανία και τον προβληματισμό Τσίπρα για την αποστολή αμυντικού υλικού ρώτησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης αν υπάρχει μια ευρωπαϊκή χώρα που να μην έστειλε. Πολλές χώρες με ουδέτερη στάση άλλαξαν είπε ο πρωθυπουργός την πολιτική τους. Αν είχαμε ακολουθήσει την δική σας πολιτική ο πρωθυπουργός θα πήγαινε στο ευρωπαϊκό συμβούλιο και θα ήταν ένας απέναντι σε 26. Λέτε “που πάω να μπλέξω σε αυτό τον καυγά” και αυτή η στάση στην Ευρώπη από χώρα μέλος του ΝΑΤΟ θα ενίσχυε την θέση της χώρας; Αυτή θα ήταν μια λάθος επιλογή που θα απομόνωνε την χώρα. 

Απαντώντας στο τι έχει πετύχει η χώρα είπε: επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο, οριοθέτηση ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία, αμυντική συμφωνία με την Γαλλία. Δεν είπατε τίποτα για τα φέρετρα που θα γύριζαν από το Σαχέλ. Το είπατε ή όχι; Μετανιώνετε ή όχι για όσα είπατε; Δεν είδα κανέναν έλληνα στρατιώτη να πηγαίνει στο Σαχέλ. Ο πρωθυπουργός απαρίθμησε τις συμφωνίες με τρίτες χώρες. 

Αναφερόμενος στην συμφωνία, είπε ότι είναι πενταετής και δεν είναι στο διηνεκές και ρώτησε τον κ. Τσίπρα αν γίνει κυβέρνηση αν σκοπεύει να την καταγγείλει. 

Για το τι κερδίσαμε ως χώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε η συμφωνία αυτή πηγαίνει πακέτο με τη νομοθεσία της προώθησης των ελληνοαμερικανικών αμυντικών σχέσεων και το νομοθέτημα αυτό κάνει αναφορές στην απόκτηση από την Ελλάδα F35 και πλεονάζοντος αμυντικού υλικού. Γίνονται συζητήσεις και από το υπουργείο Αμυνας και θα γίνουν και από εμένα στις ΗΠΑ, τόνισε. Διαβεβαίωσε ότι για να περάσει μια τέτοια νομοθεσία από το Κογκρέσο γίνεται συστηματική δουλειά. 

Για τις υπερπτήσεις στο Αιγαίο τόνισε ότι το θέμα αυτό θα τεθεί στην Ουάσιγκτον σε ανώτατο επίπεδο και πρόσθεσε ότι ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ερωτηθείς σχετικά απάντησε: «Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα θα πρέπει να γίνει σεβαστή από όλους, η κυριαρχία των νησιών της Ελλάδας δεν αμφισβητείται». «Η εξωτερική πολιτική δεν είναι ενιαία. Η επίσκεψή μου στις ΗΠΑ δεν είναι μονοθεματική», είπε ο πρωθυπουργός.

Κλείνοντας είπε: «Σας καλώ να επαναπροσδιορίσετε τη στάση σας, δεν είναι δύσκολο, σας ζητώ να κάνετε αυτά που κάνατε και ως κυβέρνηση. Είστε όμως σαν τον σκορπιό, όταν είστε στην αντιπολίτευση μεταμορφώνεστε προς το χειρότερο. Μιλήστε τη γλώσσα του πατριωτισμού για να μην κατηγορηθείτε πως είστε ακόμη μία φορά εθνικά ανορθόγραφος», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Παρακολουθήστε όλη την δευτερολογία του πρωθυπουργού 

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Τελείς σε κατάσταση σύγχυσης

Ότι τελεί σε κατάσταση σύγχυσης καταλόγισε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στην τριτολογία του. Είπε ότι η κυβέρνηση αξίζει της στήριξης του ελληνικού λαού γιατί είναι μια πατριωτική κυβέρνηση που εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διάβασε απόσπασμά της συμφωνίας για τα πρακτικά απαντώντας για το θέμα της διάρκειας και της δυνατότητας τερματισμού της/ Είπε, ότι η Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας που ανανεώνεται από το 1990 έχει διάρκεια πέντε ετών εκτός εάν τερματιστεί από κάποιον από τα δυο μέρη με γραπτή ειδοποίηση δυο χρόνια πριν δια της διπλωματικής οδού.

«Για πέντε χρόνια η συμφωνία αυτή ισχύει αλλά αν εσείς θέλετε να την καταγγείλετε θα έρθετε δυο χρόνια πριν και θα την καταγγείλετε. Πως είναι αυτή συμφωνία επ’ αόριστον κ. Τσίπρα; Ελληνικά δεν καταλαβαίνετε;» Ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτό ακριβώς ψηφίζουμε σήμερα.

Έκλεισε και ο ίδιος με μια ιστορική αναφορά λέγοντας: «Δεν είμαι συγγραφέας αλλά έχω γράψει ένα βιβλίο το οποίο ουσιαστικά είναι η μετάφραση της πτυχιακής μου εργασίας στο Πανεπιστήμιο. Πραγματεύεται τις διαπραγματεύσεις των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τις βάσεις. Προσπάθησα, είπε, να αναδείξω στην πράξη αν αυτή η διγλωσσία που επέδειξε το ΠΑΣΟΚ τότε στην εξωτερική του πολιτική λέγοντας πριν το 1981 «Έξω οι Βάσεις του Θανάτου» και υπογράφοντας τελικά μια συμφωνία το 1983 που κρατούσε τις βάσεις που κατά τα άλλα έδιωχνε ο Ανδρέας Παπανδρέου, αν αυτή η στρατηγική της διγλωσσίας ήταν ωφέλιμη για τα εθνικά συμφέροντα. Τελικά δεν ήταν γιατί ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1983 τα έδωσε όλα για να πετύχει μια διατύπωση στα αγγλικά ήταν η περιβόητη διατύπωση terminable για να έρθει στην Βουλή και ν α ισχυριστεί ότι οι βάσεις φεύγουν ενώ έμεναν. Και δεν ασχολήθηκε καθόλου τότε να διαπραγματευτεί άλλα οφέλη τα οποία θα μπορούσε να είχε κερδίσει τότε η χώρα γιατί το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν πως θα ξεμπλέξει από το αδιέξοδο στο οποίο ο ίδιος είχε περιέλθει με όλα τα ασυνάρτητα που έλεγε πριν από τις εκλογές το 1981. Επειδή αντιλαμβάνομαι ότι διαβάζετε πολύ τελευταία επιτρέψτε μου να σας στείλω ένα αντίγραφο του βιβλίου μου να το μελετήσετε.

newsit 

Διαβάστε Περισσότερα » "Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Άλλα λέτε δημόσια και άλλα πίσω από κλειστές πόρτες στους Αμερικανούς"

Ρωσία: Διέκοψε τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Gazprom Germania

Η Ρωσία διέκοψε τις προμήθειες φυσικού αερίου σε μια μονάδα της Gazprom που κατασχέθηκε από τη Γερμανία σε αντίποινα για τις δυτικές κυρώσεις λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Η Gazprom Germania και οι θυγατρικές της δεν λαμβάνουν πλέον όλους τις ποσότητες των συμβάσεων, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ. Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού φυσικού αερίου λαμβάνει φυσικό αέριο από εναλλακτικές πηγές και μπορεί να αντιμετωπίσει τη διακοπή, πρόσθεσε.

«Στη Γερμανία, η Gazprom και η θυγατρική της επηρεάζονται, και αυτό σημαίνει ότι ορισμένες από τις θυγατρικές δεν λαμβάνουν πλέον φυσικό αέριο από τη Ρωσία», είπε ο Χάμπεκ σε ομιλία του στην Κάτω Βουλή του Βερολίνου. «Αλλά η αγορά προσφέρει άλλες εναλλακτικές».

Η Μόσχα απαγόρευσε τις συναλλαγές με την Gazprom Germania και τις διάφορες θυγατρικές της που βρίσκονται πλέον υπό τον έλεγχο της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας της Γερμανίας. Αυτό περιλαμβάνει τον προμηθευτή ενέργειας Wingas, μια ευρωπαϊκή επιχείρηση αποθήκευσης φυσικού αερίου, τον εμπορικό βραχίονα της Gazprom με έδρα το Λονδίνο και την EuRoPol Gaz, ιδιοκτήτρια του πολωνικού τμήματος του αγωγού Yamal-Europe που συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία.

“Η κατάσταση είναι ότι η αγορά φυσικού αερίου μπορεί να αντισταθμίσει την απώλεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία”, σημείωσε ο Χάμπεκ.

Η Γερμανία τον περασμένο μήνα πήρε προσωρινά τον έλεγχο της Gazprom Germania για να διασφαλίσει την ασφάλεια του εφοδιασμού. Οι περισσότερες εταιρείες του ομίλου είχαν δεχθεί πιέσεις μετά την άρνηση πελατών και επιχειρηματικών εταίρων να συνεργαστούν μαζί τους μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Αυτό δημιούργησε τον κίνδυνο οι ιδιοκτήτες βασικών ευρωπαϊκών ενεργειακών υποδομών να μην μπορούν να επιβιώσουν.

Ο Χάμπεκ επισήμανε ότι η απόφαση της Ρωσίας να επιβάλει κυρώσεις στην Gazprom Germania “δείχνει ότι η αντιπαράθεση για την ενέργεια αποτελεί ένα όπλο” και ότι “η ενέργεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί δυναμικά σε μια οικονομική σύγκρουση”.

“Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση”, δήλωσε ο Χάμπεκ σε ομιλία του. “Έχουμε προετοιμαστεί για την κατάσταση και θα σας ενημερώνουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας”.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρωσία: Διέκοψε τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Gazprom Germania"

Δολοφονία Τοπαλούδη: Ένοχοι χωρίς ελαφρυντικά, η πρόταση της εισαγγελέως για τους δράστες

Να κηρυχθούν ένοχοι όπως και πρωτόδικα οι δύο κατηγορούμενοι για τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη, πρότεινε η εισαγγελέας της έδρας του Μικτού Ορκωτού Εφετείου της Αθήνας όπου δικάζεται η υπόθεση σε δεύτερο βαθμό.

Στην αγόρευσή της η εισαγγελική λειτουργός απέρριψε έναν προς έναν τους ισχυρισμούς των κατηγορουμένων οι οποίοι κατά την απολογία τους προσπάθησαν να ρίξουν ο ένας την ευθύνη στον άλλον.

Στο δικαστήριο παρόντες ήταν και οι γονείς της άτυχης φοιτήτριας με την μητέρα της να ξεσπά ακόμη μια φορά βλέποντας τους κατηγορούμενους: «Σε τρεις μέρες έφαγες το παιδί μου ρε π@@@@@@παιδο. Ήρθατε από την Αλβανία να σπείρετε τον πόνο» φώναξε μόλις άρχισε η εισαγγελέας να περιγράφει όσα συνέβησαν.

Η εισαγγελική λειτουργός αφού αναφέρθηκε στη συνάντηση της Ελένης με τον κατηγορούμενο αλβανικής καταγωγής ανακαλύπτοντας στη συνέχεια ότι μαζί τους θα έρθει και ένας Ροδίτης φίλος του, έφτασε στη ώρα που οι τρεις τους πήγαν στο σπίτι του τελευταίου στους Πεύκους.

«Πήγαν στο δώμα και έπιναν ποτό. Στη 01.07 λεπτά η Ελένη στέλνει μήνυμα στη φίλη της «πάρε με σε μια ώρα τηλέφωνο». Το μήνυμα αυτό σημαίνει για μένα ότι «δεν περνάω καλά, κάτι συμβαίνει». Είχε ένστικτο. Παρά την αντίθετη βούληση της και με την άσκηση σωματικής βίας προχώρησαν μαζί της διαδοχικά σε συνουσία. Η άσκηση βίας αποδεικνύεται από τις αμυχές στο κορμί της, οι κακώσεις, τα σημάδια από τα μαχαίρια. Οι κακώσεις έγιναν εν ζωή. Η μη ύπαρξη κακώσεων στα γεννητικά όργανα δεν προβληματίζει αφού έμεινε για αρκετή ώρα στο νερό. Το κορίτσι προσπάθησε να αντισταθεί και προειδοποίησε ότι θα τους καταγγείλει. Εκείνοι σκεπτόμενοι τις συνέπειες αυτού της κατάφεραν πλήγματα στο κεφάλι με σίδερο προκαλώντας της αιμορραγία και οίδημα. Οι κατηγορούμενοι αντιλαμβανόμενοι την κατάσταση τη μετέφεραν στο μπάνιο κι εκείνη αιμορραγούσε ακατάσχετα. Όταν είδαν την κρισιμότητα της κατάστασης την μετέφεραν στο αυτοκίνητο.

Για τη μεταφορά είναι βέβαιο ότι απαιτούνταν δυο άτομα αφού το κορίτσι δεν θα μπορούσε να σταθεί στα πόδια του. Αντί την ύστατη στιγμή να τη βοηθήσουν, την οδήγησαν σε ερημική παραλία. Σταμάτησαν σε ένα πλάτωμα. Έριξαν την Ελένη ζωντανή στη θάλασσα για να μην εντοπιστεί ποτέ και να πεθάνει εκεί. Και οι δυο σήκωσαν το σώμα, παρά τους αντίθετους ισχυρισμούς τους. Προκύπτει από την κατάθεση του ιατροδικαστή ότι ενόψει του ότι η Έλενη ήταν ψηλή κοπέλα και βρισκόταν σε κωματώδη κατάσταση και δεν ήταν δυνατόν να την σηκώσει κάποιος μόνος. Ούτε υπάρχουν σημάδια από σύρσιμο επάνω της. Τεκμαίρεται ότι συνεργάστηκαν και οι δυο για να πετάξουν την Ελενη στη θάλασσα.».

Οι κατηγορούμενοι -σύμφωνα με την εισαγγελέα- επέστρεψαν στο σπίτι για να καθαρίσουν το φορτηγάκι, το σπίτι και να μαζέψουν τα προσωπικά αντικείμενα της κοπέλας. Σε 40-45 λεπτά εντοπίστηκαν ξανά στο ίδιο σημείο που έριξαν την Ελένη για να ξεφορτωθούν τα πράγματα της. Όμως πολλά κόλλησαν στη βλάστηση γιατί ο γκρεμός δεν ήταν κάθετος. «Ο θάνατος θα ερχόταν έτσι κι αλλιώς, απλώς διάλεξαν να την πετάξουν στη θάλασσα».

Προσχεδιασμένο το έγκλημα

Όσον αφορά στον ισχυρισμό των κατηγορουμένων ότι υπήρχε συναίνεση της κοπέλας, η εισαγγελέας ήταν ξεκάθαρη: «Δεν υπήρχε συναίνεση. Επικαλούνται οι κατηγορούμενοι μήνυμα της στο messenger που δήθεν τους καλούσε να συνερευθούν και οι τρεις. Δεν μας έφεραν κάτι τέτοιο στο δικαστήριο… Στην τελευταία συνομιλία της Ελένης με τη φίλη της δεν της είπε κάτι, ότι θα πήγαινε για διασκέδαση, αλλά ότι θα έβγαινε για σουβλάκι. Αν συναινούσε θα καλούσε τους κατηγορούμενους σπίτι και δεν θα έκανε μια ώρα δρόμο. …Αν η Ελένη συμμετείχε δεν θα είχε χρησιμοποιηθεί τέτοια σωματική βία. Προσχεδιασμένα οι κατηγορούμενοι εμφανίστηκαν εκείνο το βράδυ για να κάνουν ό,τι έκαναν», σημείωσε η εισαγγελέας. Και σε κάθε περίπτωση τόνισε: «Είναι τόσο σημαντικό το μήνυμα; Όχι. Ας υποθέσουμε ότι υπήρχε. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι ότι η παθούσα είχε υπαναχωρήσει, είχε δικαίωμα να αρνηθεί… Ένοχοι όπως κατηγορούνται.»

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Δολοφονία Τοπαλούδη: Ένοχοι χωρίς ελαφρυντικά, η πρόταση της εισαγγελέως για τους δράστες"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news