facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 13 Μαρτίου 2022

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πρέπει να αλλάξει ο τρόπος που τιμολογείται η χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας

Αλλαγές στον τρόπο που λειτουργεί η χονδρεμπορική αγορά ενέργειας, στο ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας, προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο CNBC.

Ειδικότερα, στο περιθώριο του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βερσαλλίες, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε, στο CNBC και στη δημοσιογράφο Σίλβια Αμάρο, για τις παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν στην ευρωπαϊκή χονδρική αγορά φυσικού αερίου και για το γιατί λειτουργεί με ένα σύστημα που δεν ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες, η χονδρεμπορική αγορά ενέργειας στην Ελλάδα.

Αφού αναφέρθηκε στην ανάγκη να μην επηρεάζουν τα κερδοσκοπικά παιχνίδια την τιμή του φυσικού αερίου και τόνισε ότι αναμένονται στην επόμενη Σύνοδο οι προτάσεις της Κομισιόν, έδωσε έμφαση στη λειτουργία της αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα.

Όπως είπε ο Πρωθυπουργός πρέπει να σπάσει η σύνδεση μεταξύ των τιμών φυσικού αερίου και των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας. Και εξήγησε γιατί το σημερινό σύστημα με το οποίο λειτουργεί η χονδρεμπορική αγορά, είναι αναχρονιστικό, διαμορφώθηκε έτσι στο παρελθόν για άλλους λόγους και σήμερα οδηγεί σε υψηλές τιμές.

Ειδικότερα, είπε:  “Έχουμε ένα μοντέλο τιμολόγησης ηλεκτρικής ενέργειας που αντιστοιχεί σε μια άλλη εποχή, όταν οι  ΑΠΕ ήταν ακριβές και θέλαμε να ενθαρρύνουμε  την ένταξή τους στο ενεργειακό μίγμα. (και  γι αυτό προβλέφθηκε η οριακή τιμή συστήματος να καθορίζεται από την υψηλότερη προσφορά). Όμως πλέον δεν είναι αυτό το ζητούμενο, σημείωσε. Και πλέον η οριακή τιμή συστήματος διαμορφώνεται από το φυσικό αέριο, που διαμορφώνει την υψηλότερη προσφορά, ενώ δεν ήταν αυτός ο στόχος.

Για την αγορά φυσικού αερίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε, ότι ο προβληματισμός είναι να γίνουν παρεμβάσεις τέτοιες ώστε η τιμή του να ανταποκρίνεται στην πραγματική προσφορά και ζήτηση και όχι στα κερδοσκοπικά παιχνίδια. Και τόνισε ότι μετά το ανακοινωθέν της Κομισιόν και μόνο η πολιτική βούληση να περιοριστούν οι δυνατότητες κερδοσκοπίας, αρκούσαν για να κάμψουν την τιμή του στις αγορές.

Σημείωσε, ότι υπάρχει μεγάλη συναίνεση στο Συμβούλιο ότι θα πρέπει να κάνουμε κάτι όσον αφορά μία παρέμβαση στη χονδρική αγορά φυσικού αερίου. “Αναμένουμε τις προτάσεις της Επιτροπής στο επόμενο Συμβούλιο, σε δύο εβδομάδες” τόνισε.

Μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις

Νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε διάκριση μεταξύ των μακροπρόθεσμων παρεμβάσεων, σημείωσε, -και έχουμε δεσμευτεί να απομακρυνθούμε από το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο το συντομότερο δυνατόν. Προφανώς, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί από τη μία μέρα στην άλλη – θα πρέπει να γίνει διάκριση ανάμεσα στα μακροπρόθεσμα και τα βραχυπρόθεσμα μέτρα.

Το σκεπτικό μου είναι πολύ απλό: Η αγορά χονδρικής έχει ουσιαστικά σταματήσει να λειτουργεί και δεν αντανακλά τις θεμελιώδεις δυνάμεις της προσφοράς και της ζήτησης…

Άλλο το ρωσικό πετρέλαιο άλλο το ρωσικό αέριο

Τέλος, σε ερώτηση για το τι θα χρειαζόταν για να πει η Ελλάδα «ναι» στην απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου, ο πρωθυπουργός δήλωσε:

Επαναλαμβάνω ότι πρέπει να κάνουμε έναν διαχωρισμό ανάμεσα στο ρωσικό πετρέλαιο και το ρωσικό φυσικό αέριο. Αυτό που έχουμε πει είναι ότι είμαστε πρόθυμοι να εξετάσουμε πρόσθετες κυρώσεις. Και αυτή είναι πάντα μια επιλογή που βρίσκεται στο τραπέζι. Υποθέτω ότι αυτό είναι κάτι που θα συζητηθεί και στο επίπεδο του επόμενου Συμβουλίου. Επομένως, η Επιτροπή κάνει την προεργασία. Θα ξαναπώ ότι η αγορά πετρελαίου είναι διαφορετική από την αγορά φυσικού αερίου, επομένως δε θα απέκλεια οτιδήποτε επί του παρόντος.

 mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κυριάκος Μητσοτάκης: Πρέπει να αλλάξει ο τρόπος που τιμολογείται η χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας"

«Σώστε μας»: Κραυγή αγωνίας της προέδρου των Ελλήνων από καταφύγιο στη Μαριούπολη

Αγωνιώδη έκκληση προς τους ανά τον πλανήτη Έλληνες να κινητοποιηθούν ώστε να αποτραπεί ο επαπειλούμενός αφανισμός της ελληνικής ομογένειας στην Ουκρανία, απηύθυνε, μέσα από υπόγειο καταφύγιο της βομβαρδιζόμενης από τα ρωσικά στρατεύματα Μαριούπολης, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας Αλεξάνδρα Προτσένκο.

Σε μια φορτισμένη συναισθηματικά επιστολή προς τους Έλληνες και την παγκόσμια κοινότητα, αφού καταγγέλλει «τη γενοκτονία του ουκρανικού λαού και των Ελλήνων της Ουκρανίας από τη ρωσική ομοσπονδία» και παραθέτει πλήθος συγκεκριμένων στοιχείων για δολοφονίες ομογενών και καταστροφές σε ελληνικά χωριά, ζητάει από την παγκόσμια κοινότητα και τους Έλληνες όλου του κόσμου, να πιέσουν για τη διοργάνωση ενός «πράσινου διαδρόμου» για την εκκένωση των Ελλήνων από οικισμούς «που περικυκλώνονται από τον εχθρό και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας».

«Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, συμπατριώτες», γράφει η Προτσένκο και συνεχίζει:

«Απευθυνόμαστε σε όλους τους Έλληνες του κόσμου, αλλά κυρίως στους Έλληνες που ζουν στην Ελλάδα για να μάθετε την αλήθεια από μια άμεση πηγή.

»Όχι όμως την αλήθεια που ακούτε από τη ρωσική προπαγάνδα που έχει τόσο ευγενείς προθέσεις, που κρύβονται πίσω από το όνομα του “απελευθερωτικού κινήματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας”, αλλά την αλήθεια ως έχει, δηλαδή τη γενοκτονία του ουκρανικού λαού, τη γενοκτονία των Ελλήνων της Ουκρανίας από τη Ρωσική Ομοσπονδία.

»Ας λέμε τα πράγματα με το όνομά τους λοιπόν- πρόκειται για απροκάλυπτη και φανερή τρομοκρατία.

»Σήμερα η Ουκρανία και οι Έλληνες της Ουκρανίας περνούν πολύ δύσκολες στιγμές. Η ένοπλη επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, η οποία ξεκίνησε το 2014 και κλιμακώθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 2022, απειλεί τη μοναδική κουλτούρα των Ελλήνων της Αζοφικής και τις γλώσσες των ουρούμ και των ρουμέϊ.

»Στην περιφέρεια του Ντόνετσκ ζουν 77,5 χιλιάδες Έλληνες ομογενείς (ρουμέϊ και ουρούμ).

»Ως αποτέλεσμα των εχθροπραξιών και της προσωρινής κατοχής ορισμένων εδαφών στις περιφέρειες του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ από το 2014, οι 13 οικισμοί της περιφέρειας του Ντόνετσκ που ιδρύθηκαν και κατοικούνται από Έλληνες της Αζοφικής βρέθηκαν υπό την κατοχική διοίκηση: Σταρομπέσεβε, Ροζντόλνε, Στίλα, Σταρολάσπα, Νοβολάσπα και άλλοι. Μετά την έναρξη της μεγάλης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου 2022, οι εχθροπραξίες συνεχίστηκαν γύρω από την ελληνική πρωτεύουσα των Ελλήνων της Αζοφικής, τη Μαριούπολη, καθώς και στη Βολνοβάχα, την κωμόπολη Σαρτανά, τα χωριά Μπουγάς, Γρανίτνε, Σταρογνάτιβκα, Τσερμαλίκ, Σταρομλίνιβκα. Επί του παρόντος, αυτοί οι οικισμοί, όπου ζουν περισσότεροι από 15.000 Έλληνες ομογενείς, είναι περικυκλωμένοι από τον εχθρό χωρίς δυνατότητα εκκένωσης.

»Η Μαριούπολη βιώνει μια ανθρωπιστική καταστροφή εδώ και μια εβδομάδα. Η πόλη περιβάλλεται από ρωσικά στρατεύματα χωρίς νερό, ηλεκτρισμό, θέρμανση ή επικοινωνίες. Οι προσπάθειες εκκένωσης αμάχων, καθώς και παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, ματαιώθηκαν από τη ρωσική πλευρά. Στις 8 Μαρτίου, βρέθηκε ένα εξάχρονο κορίτσι, το οποίο, σε αντίθεση με τη μητέρα του, επέζησε από τον βομβαρδισμό του σπιτιού του από τις ρωσικές δυνάμεις, αλλά πέθανε από αφυδάτωση κάτω από τα ερείπια ενός σπιτιού. Στις 9 Μαρτίου, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις χτύπησαν ένα μαιευτήριο και ένα νοσοκομείο παίδων στη Μαριούπολη, σκοτώνοντας 17 άτομα, ενώ οι πληροφορίες για τα θύματα εξακολουθούν να διευκρινίζονται. Αυτά είναι μόνο τα τελευταία παραδείγματα της ανθρωπιστικής καταστροφής που έχει κατακλύσει τη Μαριούπολη και τους κατοίκους της, των διαφορετικών εθνοτικών ταυτοτήτων, και καταστρέφει τον μοναδικό πολιτιστικό και ιστορικό ρόλο της πόλης στη διατήρηση του πολιτισμού των Ελλήνων της Αζοφικής.

»Η κωμόπολη Σαρτάνα, όπου ζουν περισσότεροι από 10.000 Έλληνες Ρουμέϊ, ένα κορυφαίο κέντρο ρουμέιας γλώσσας με ένα μοναδικό μουσείο ελληνικής ιστορίας και εθνογραφίας στην περιοχή του Αζόφ, έχει πληγεί σκληρά από τις ρωσικές δυνάμεις, ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν πολίτες και να καταστραφεί ένα νοσοκομείο και το 90% της κατοικημένης περιοχής. Οι ντόπιοι ξύπνησαν στις 3:30 π.μ. στις 27 Φεβρουαρίου 2022 από ισχυρές επιθέσεις πυραύλων. Μέσα σε μια ώρα εκτοξεύτηκαν 8 ρουκέτες από τον επιτιθέμενο. Οι ντόπιοι έτρεξαν έξω από τα σπίτια τους με εσώρουχα και πιτζάμες – και προσπάθησαν να κρυφτούν στα υπόγεια. Όσοι διακινδύνευσαν να οδηγήσουν στο χωράφι ανατινάχτηκαν από ναρκοπέδιο. Η επικεφαλής του Συλλόγου Ελλήνων της Σαρτανά, Ναταλία Παπακίτσα, μετέφερε, δόξα τω Θεώ, τα παιδιά στη Μαριούπολη με 2 λεωφορεία. Αλλά προς το παρόν, ούτε αυτοί ούτε άλλοι κάτοικοι της Μαριούπολης δεν είναι σε θέση να απομακρυνθούν από την πόλη. Διευκρινίζονται πληροφορίες για νεκρούς και τραυματίες.

»Η κωμόπολη Βολνοβάχα με πληθυσμό πάνω από 21.000 κατοίκους (15.000 από τους οποίους είναι Έλληνες Ρουμέϊ) καταστράφηκε κατά 95%. Περισσότερα από 505 άτομα (γυναίκες, παιδιά, συνταξιούχοι, άτομα με αναπηρία) απομακρύνθηκαν: στις 05.03 – 244 άτομα, στις 06.03 – 261 άτομα.

»Το χωριό Γρανίτνε, όπου ζουν περισσότεροι από 3.600 Έλληνες Ουρούμ, έχει καταστραφεί κατά 95%. Το χωριό Μπούγκας (1.400 Έλληνες Ρουμέϊ) καταστράφηκε κατά 70%. Το χωριό Τσερμαλίκ (1.900 Έλληνες Ουρούμ) καταστράφηκε κατά 70%. Το χωριό Σταρογνάτιβκα (2.100 εθνικοί Έλληνες: Ουρούμ, Ρουμέϊ) καταστράφηκε κατά 60%. Το χωριό Σταρομλίνιβκα (2.400 Έλληνες Ουρούμ) καταστράφηκε κατά 90%. Δεν είναι δυνατή η εκκένωση των κατοίκων της περιοχής, καθώς αυτοί οι οικισμοί είναι περικυκλωμένοι από τον εχθρό και υπόκεινται σε συνεχείς βομβαρδισμούς και αεροπορικές επιδρομές από τη Ρωσική Ομοσπονδία. Η ρωσική πλευρά δεν διαπραγματεύεται “πράσινο διάδρομο” (για την εκκένωση των κατοίκων και την οργάνωση ανθρωπιστικής βοήθειας).

»Η ένοπλη επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, η οποία ξεκίνησε με την προσωρινή κατάληψη της χερσονήσου της Κριμαίας στις 20 Φεβρουαρίου 2014 και ορισμένων εδαφών στις περιφέρειες του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ και κλιμακώθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 2022, μπορεί να οδηγήσει στη φυσική καταστροφή των Ελλήνων της Αζοφικής, άρα και του μοναδικού πολιτισμού με τις δικές τους γλώσσες.

»Παρακαλούμε και απευθύνουμε έκκληση σε ολόκληρη την παγκόσμια κοινότητα, σε όλους τους Έλληνες του κόσμου να αντιδράσουν. Ζητάμε τη βοήθειά Σας για τη διοργάνωση ενός “πράσινου διαδρόμου” για την εκκένωση των Ελλήνων από οικισμούς που περικυκλώνονται από τον εχθρό και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

»Πιστεύουμε ότι η υποστήριξή Σας θα βοηθήσει να σωθούν οι Έλληνες της Ουκρανίας και οι Ουκρανοί που περικυκλώνονται από τον εχθρό, θα μας δώσουν όλη τη δύναμη να υπερασπιστούμε την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και τη νίκη.

Ζήτω η Ουκρανία!

Ζήτω η Ελλάδα!

Με εκτίμηση,

Οι Έλληνες της Ουκρανίας».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " «Σώστε μας»: Κραυγή αγωνίας της προέδρου των Ελλήνων από καταφύγιο στη Μαριούπολη "

ΕΕ – Σ.Μισέλ: Ο Πούτιν βλέπει τη δημοκρατία σαν πανδημία

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ σε συνέντευξη που παραχώρησε στη βελγική εφημερίδα «Le Soir» ανέφερε ότι «ο Πούτιν βλέπει τη δημοκρατία σαν πανδημία. Μια πανδημία από την οποία φοβάται τη μόλυνση. Πρέπει να υπερασπιστούμε τις αξίες και τα συμφέροντά μας».

Ερωτηθείς τι θα συμβεί η Ουκρανία ηττηθεί και ο Πούτιν εγκαταστήσει εκεί μια «δύναμη-ανδρείκελο», ο κ. Μισέλ σημείωσε ότι «υπάρχει μια ελεύθερη και δημοκρατική Ουκρανία σήμερα, η πρόκληση είναι να πολεμήσουμε πολιτικά –και στρατιωτικά για τους Ουκρανούς– έτσι ώστε να ισχύει και αύριο.

Προσπαθούμε να τους υποστηρίξουμε όσο το δυνατόν περισσότερο, μεταξύ άλλων σπάζοντας τα ταμπού μας: σε δύο εβδομάδες έχουμε βάλει στο τραπέζι ένα δισεκατομμύριο ευρώ για την παράδοση όπλων, επιπλέον των όσων κάνουν τα κράτη μέλη μεμονωμένα. Σπάσαμε αυτό το ταμπού γιατί το απαιτούσε η κατάσταση. Θέλουμε να δείξουμε δύναμη. Δεύτερο στοιχείο, έχουμε ενεργοποιήσει βαριές οικονομικές κυρώσεις. Κάνουμε το μέγιστο δυνατό και ρεαλιστικό χωρίς να διαπράττουμε πράξη που θα επιδείνωνε τη σύγκρουση» και προσέθεσε ότι «η Ρωσία είναι μια πυρηνική δύναμη και γνωρίζουμε πολύ καλά ότι αν αυτή η σύγκρουση γίνει αυτή του ΝΑΤΟ εναντίον της Ρωσίας, θα οδηγηθούμε στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο».

Σε ερώτηση για το εάν υπάρχει ανησυχία για τους πυρηνικούς σταθμούς, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απάντησε ότι «εξακολουθούμε βέβαια να ανησυχούμε. Ωστόσο, με τεχνικές προτάσεις υπό συζήτηση, όχι ακόμη ικανοποιητικές, από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας, επικοινωνώντας σθεναρά για το θέμα, δεσμευόμενοι με την Ουκρανία και τη Ρωσία, προσπαθούμε να αποτρέψουμε τον κίνδυνο. Υπάρχουν τέσσερις πυρηνικές εγκαταστάσεις στην Ουκρανία και 15 αντιδραστήρες.

Δύο τοποθεσίες ελέγχονται από τους Ρώσους και δύο από τους Ουκρανούς, και οι Ρώσοι πιέζουν για ένα τρίτο. Το ουκρανικό προσωπικό διαχειρίζεται τους αντιδραστήρες. Υπάρχουν πολύ συγκεκριμένα προβλήματα. Προβλήματα παροχής νερού και τροφίμων για το προσωπικό συντήρησης. Για αυτό μιλάμε. Μπορεί κανείς να πει: «Είναι λάθος να μιλάς με τον Πούτιν». Εντάξει. Αλλά αν θέλουμε να είμαστε λειτουργικοί για να περιορίσουμε τους κινδύνους, αυτά είναι τα θέματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Γιατί όταν εκτοξεύεις βόμβες δίπλα σε μια πυρηνική τοποθεσία, δεν μπορείς ποτέ να αποκλείσεις ότι μια βόμβα προσγειώνεται σε λάθος μέρος».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΕ – Σ.Μισέλ: Ο Πούτιν βλέπει τη δημοκρατία σαν πανδημία"

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης έως τις 18 Μαρτίου

Μετ’ εμποδίων η κίνηση στην εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης για πέντε ημέρες από τη Δευτέρα (14.03.2022). Ο λόγος είναι προγραμματισμένες εργασίες στο ύψος της Πιερίας.

Η κυκλοφορία των οχημάτων που σχεδιάζουν να κινηθούν στην εθνική οδό  Αθηνών – Θεσσαλονίκης θα διεξάγεται από εναλλακτική διαδρομή μέσω της παλαιάς εθνικής οδού Κατερίνης – Θεσσαλονίκης. Παρακαλούνται οι οδηγοί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν τις υποδείξεις των τροχονόμων.

Οι προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης τίθενται σε ισχύ, λόγω εκτέλεσης εργασιών στην Πιερία.

Συγκεκριμένα, από τη Δευτέρα, στις 7 το πρωί έως την Παρασκευή, 18 Μαρτίου, στις 7 το απόγευμα θα διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα, από τον Βόρειο Ανισόπεδο Κόμβο Κατερίνης (438 χιλιόμετρο), έως τον Νότιο Ανισόπεδο Κόμβο Κατερίνης (434 χιλιόμετρο).

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης έως τις 18 Μαρτίου"

Καιρός αύριο: Λίγα χιόνια στην Αττική, συννεφιά στη Θεσσαλονίκη – Πού θα υπάρχει ισχυρός παγετός

Χειμωνιάτικος θα συνεχίσει να είναι ο καιρός αύριο, Δευτέρα (14.03.2022) σε όλη τη χώρα. Στις περισσότερες περιοχές θα εκδηλωθούν πάλι χιονοπτώσεις.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Στη Χαλκιδική, τη Θεσσαλία, την Εύβοια, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά, την Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και το νότιο Ιόνιο προβλέπονται νεφώσεις με ασθενείς βροχές ή χιονόνερο και λίγα χιόνια στα ορεινά. Τις απογευματινές ώρες τα φαινόμενα θα περιοριστούν στις Κυκλάδες και την Κρήτη. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και βαθμιαία 5 με 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της κυρίως στα δυτικά, όπου θα φτάσει τους 11 με 13 βαθμούς, ενώ στην υπόλοιπη χώρα δεν θα ξεπεράσει τους 09 με 11 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες, ο οποίος θα είναι κατά τόπους ισχυρός στα κεντρικά και βόρεια.

Καιρός αύριο – Αναλυτική πρόγνωση

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Παροδικά αυξημένες νεφώσεις με ασθενείς τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στα ορεινά ασθενείς χιονοπτώσεις. Βαθμιαία βελτίωση από το απόγευμα.

Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 3 με 5 και το βράδυ στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 00 (μηδέν) έως 09 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες μέχρι το απόγευμα.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 και το απόγευμα νότιοι έως 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από -03 (μείον 3) έως 09 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Υπόλοιπη Ελλάδα 

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες μέχρι το απόγευμα, με ασθενείς βροχές ή χιονόνερο στη Χαλκιδική. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά βορειοανατολικοί με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από -05 (μείον 5) έως 11 βαθμούς, ενώ στη δυτική Μακεδονία θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες στο Ιόνιο και τη δυτική Πελοπόννησο όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές και στα ορεινά παροδικές χιονοπτώσεις. Μεμονωμένες καταιγίδες πιθανώς να εκδηλωθούν στο νότιο Ιόνιο. Βελτίωση του καιρού από το απόγευμα.

Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 00 (μηδέν) έως 13 βαθμούς. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 5 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Παροδικά αυξημένες νεφώσεις με ασθενείς τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στα ορεινά παροδικές χιονοπτώσεις. Βαθμιαία βελτίωση από το απόγευμα και από τα βόρεια.

Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα ανατολικά από το απόγευμα βαθμιαία τοπικά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από -03 (μείον 3) έως 11 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα βόρεια θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Νεφώσεις με ασθενείς βροχές ή χιονόνερο και στα ορεινά της Κρήτης χιονοπτώσεις.

Ανεμοι: Βόρειοι 4 με 6 και βαθμιαία 6 με 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 03 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές.

Ανεμοι: Στα βόρεια βορειοανατολικοί 4 με 5 και βαθμιαία 5 με 7 μποφόρ. Στα νότια βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και βαθμιαία τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 05 έως 11 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα βόρεια θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ

Καιρός: Παροδικά αυξημένες νεφώσεις με ασθενείς βροχές ή χιονόνερο και στα ορεινά ασθενείς χιονοπτώσεις. Βελτίωση το βράδυ.

Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 3 με 5 και βαθμιαία στα νότια τοπικά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από -02 (μείον 2) έως 09 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Λίγα χιόνια στην Αττική, συννεφιά στη Θεσσαλονίκη – Πού θα υπάρχει ισχυρός παγετός"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Εξουδετερώσαμε 180 ξένους μισθοφόρους στο Λβιβ, λένε οι Ρώσοι

Επιβεβαιώνει η Ρωσία την πολύνεκρη επίθεση που εξαπέλυσε το πρωί της Κυριακής κοντά στο Λβιβ της Ουκρανίας.

Όπως μεταδίδει το Reuters, το Ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με ρουκέτες στην ουκρανική βάση στο Γιαβορίβ, κοντά στο Λβιβ. Η Μόσχα αναφέρει ότι οι εγκαταστάσεις που χτύπησε χρησιμοποιούνταν για τη φύλαξη στρατιωτικού εξοπλισμού που έφτανε από ξένες χώρες στην Ουκρανία.

Εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας ανέφερε ότι από την επίθεση εξουδετερώθηκαν έως και 180 «ξένοι μισθοφόροι» και «μεγάλες ποσότητες» οπλισμού.

Η Μόσχα, δια του ίδιου εκπροσώπου, διεμήνυσε ότι θα συνεχίσει αυτές τις επιθέσεις κατά ξένων μισθοφόρων.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με ουκρανικές πηγές, ο τελευταίος απολογισμός από την επίθεση ανέφερε τουλάχιστον 35 νεκρούς και 134 τραυματίες, αριθμός σημαντικά μικρότερος από τις εκτιμήσεις της Μόσχας.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πόλεμος στην Ουκρανία: Εξουδετερώσαμε 180 ξένους μισθοφόρους στο Λβιβ, λένε οι Ρώσοι"

Λάρισα :Συσκέψεις αγροτών και κτηνοτρόφων για το πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα

Για την καλύτερη προετοιμασία της συμμετοχής των αγροτών και κτηνοτρόφων του νομού Λάρισας στο πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα την Παρασκευή 18 Μαρτίου, η ΕΟΑΣΝΛ διοργανώνει τις εξής συσκέψεις και προγραμματίζονται και νέες.
Συγκεκριμένα για τη Δευτέρα και Τρίτη έχουν προγραμματιστεί οι παρακάτω συσκέψεις:
ΔΕΥΤΕΡΑ 14/3 στις 6 το απόγευμα στο ΤΟΕΒ ΦΑΡΣΑΛΩΝ
ΔΕΥΤΕΡΑ 14/3 στις 7μμ στην ΑΓΙΑ στην ταβέρνα ΧΑΤΖΑΚΟΣ
ΔΕΥΤΕΡΑ 14/3 στις 7μμ στον ΤΥΡΝΑΒΟ στο ΜΑΞΙΜ
ΤΡΙΤΗ 15/3 στις 8μμ στον ΠΛΑΤΥΚΑΜΠΟ στην αίθουσα του ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ
Επίσης, την Τρίτη 15 Μαρτίου στις 12 το μεσημέρι θα παραχωρηθεί συνέντευξη τύπου στα ΜΜΕ στο ξενοδοχείο ΜΕΤΡΟΠΟΛ.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Λάρισα :Συσκέψεις αγροτών και κτηνοτρόφων για το πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα"

Πόλεμος στην Ουκρανία – Δήμαρχος Κιέβου: «Δεν παραδινόμαστε, οι Ρώσοι δολοφονούν αμάχους και παιδιά»

Συγκλονίζει ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος μαίνεται για 18η ημέρα. «Κανένας δεν θα παραδοθεί, οι Ρώσοι σκοτώνουν αμάχους και παιδιά», δήλωσε σε συνέντευξή του στο CNN.

«Κανένας δεν θα παραδοθεί, αυτός ο πόλεμος (σ.σ. στην Ουκρανία) είναι πόλεμος των Ρώσων εναντίον όλων των Ουκρανών», είπε ο δήμαρχος του Κιέβου, ο Βιτάλι Κλίτσκο. Μιλώντας στο CNN, ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας επισήμανε πως «στόχος μας είναι να σταματήσουμε τους Ρώσους και τον πόλεμο. Είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε την πόλη μας», ενώ παράλληλα, σημείωσε πως «δεν υπάρχει άλλο μέρος για να ζήσουμε, εδώ είναι η χώρα μας, εδώ είναι οι γειτονιές μας».

«Πολεμάμε για τα σπίτια και τα παιδιά μας, όλος ο πληθυσμός του Κιέβου είναι στο πόδι, κανένας δεν θα παραδοθεί. Πολεμάμε για τις αξίες μας», προσέθεσε στη συνέχεια ο Κλίτσκο, ο οποίος αποκάλυψε πως γίνονται μάχες στα 20 χιλιόμετρα έξω από την πρωτεύουσα, υπογραμμίζοντας πως «η μεγαλύτερή μας δύναμη είναι η ενότητα».

Ο ίδιος δήλωσε ότι ανησυχεί για το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει χημικά ή βιολογικά όπλα η Ρωσία κατά της Ουκρανίας.

«Ναι, φυσικά, ανησυχούμε. Ναι, φυσικά, μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν αυτή τη στιγμή. Αν και από την αρχή, ο Πούτιν είπε ότι είναι απλώς πόλεμος εναντίον στρατιωτικών δυνάμεων», είπε ο Κλίτσκο στο CNN όταν ρωτήθηκε αν ανησυχεί για την πιθανότητα να χρησιμοποιήσει τέτοια όπλα στην Ουκρανία ο Ρώσος πρόεδρος.

Δείτε και τη σχετική ανάρτηση του CNN:

newsit 

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία – Δήμαρχος Κιέβου: «Δεν παραδινόμαστε, οι Ρώσοι δολοφονούν αμάχους και παιδιά»"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πάνω από 2.100 κάτοικοι της Μαριούπολης σκοτώθηκαν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής

Περισσότεροι από 2.100 κάτοικοι της πολιορκημένης Μαριούπολης χουν σκοτωθεί από την αρχή της ρωσικής επίθεσης, στις 24 Φεβρουαρίου, έγινε σήμερα γνωστό από τη δημοτική αρχή της πόλης.

«Τις τελευταίες 24 ώρες, σημειώθηκαν τουλάχιστον 22 βομβαρδισμοί εναντίον της πόλης. Πάνω από 100 βόμβες έχουν ήδη ριφθεί εναντίον της Μαριούπολης», ανέφερε η δημοτική αρχή στο Telegram.

«Οι εισβολείς πλήττουν κυνικά και εσκεμμένα πολυκατοικίες, πυκνοκατοικημένες ζώνες, καταστρέφουν παιδικά νοσοκομεία και αστικές υποδομές (…). Έως σήμερα, 2.187 κάτοικοι της Μαριούπολης έχουν χαθεί σε ρωσικές επιθέσεις», σημείωσε.

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πόλεμος στην Ουκρανία: Πάνω από 2.100 κάτοικοι της Μαριούπολης σκοτώθηκαν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής"

Καραγιάννης – Μετρό: Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μην κατασκευαστεί ο σταθμός στα Εξάρχεια- Επέκταση της Γραμμής 2 προς Ίλιον

Στη σημαντική αύξηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος που θα επιφέρει η Γραμμή 4 του Μετρό, το ευρύτατο πρόγραμμα αστικών αναπλάσεων και τις δενδροφυτεύσεις που προβλέπει το μνημόνιο συνεργασίας με τον Δήμο Αθηναίων, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Υποδομές, Γιώργος Καραγιάννης, μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινοί Τύποι» του ΑΝΤ1.

Όπως τόνισε ο κ. Καραγιάννης, είναι η πρώτη φορά που υπογράφεται Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου και ενός δήμου για ένα τόσο σημαντικό έργο υποδομής.

«Αυξάνουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα καθώς θα προχωρήσουμε σε 3.000 δενδροφυτεύσεις και αστικές αναπλάσεις σε συνολική επιφάνεια 85.000 τ.μ.» ανέφερε, προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Στόχος μας είναι να "πρασινίσουμε" τον Δήμο της Αθήνας αλλά και τους τέσσερις δήμους από τους οποίους θα διέρχεται η Γραμμή 4 του Μετρό».

Εξήγησε ότι πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα έργα υποδομής προϋπολογισμού 1,2 δισ. ευρώ που, εκτός των άλλων, θα οδηγήσει και στο «άνοιγμα» έως 10.000 νέων θέσεων εργασίας.

Η Γραμμή 4 θα ξεκινάει από το Άλσος Βεΐκου και θα καταλήγει στο Γουδή, μία διαδρομή που θα καλύπτεται σε 17 λεπτά. Όπως εξήγησε ο υφυπουργός Υποδομών, «οι σταθμοί στο κέντρο της Αθήνας θα πυκνώσουν και οι μετακινήσεις με αυτοκίνητο θα μειωθούν καθώς θα βγουν από τους δρόμους 53.000 οχήματα».

Απαντώντας στις ανησυχίες για την κυκλοφοριακή επιβάρυνση κατά την κατασκευή της Γραμμής 4, ο κ. Καραγιάννης διαβεβαίωσε ότι δέσμευση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών αποτελεί η εκτέλεση του έργου «με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα, τη μικρότερη δυνατή όχληση και την ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση στην καθημερινότητα των πολιτών».

«Προβλέψαμε τις μικρότερες δυνατές παρεμβάσεις και κάνουμε τις κατάλληλες ρυθμίσεις ώστε να μην επιβαρύνουμε το κέντρο της Αθήνας. Αντιμετωπίζουμε από τώρα το ζήτημα του κυκλοφοριακού που θα προκύψει» σημείωσε.

Εργοτάξιο και στα Εξάρχεια

Ερωτηθείς για τον Σταθμό στα Εξαρχείων ο υφυπουργός Υποδομών ήταν ξεκάθαρος τονίζοντας ότι θα στηθεί και εκεί εργοτάξιο. Τόνισε με έμφαση ότι «δεν θα επιτρέψουμε τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν, με περιοχές που αρνήθηκαν να γίνουν σταθμοί του Μετρό και μετά το μετάνιωσαν! Οπότε δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μην κατασκευαστεί ο σταθμός στα Εξάρχεια!». Μάλιστα, έστειλε μήνυμα: «Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν θα επιτρέψει άβατα, δεν θα επιτρέψει γειτονιές να μείνουν στο ημίφως».

Στον Πειραιά το καλοκαίρι το Μετρό

Ξετυλίγοντας το χάρτη των σημαντικών συγκοινωνιακών υποδομών που αναπτύσσονται στο Λεκανοπέδιο, ο κ. Καραγιάννης έκανε αναφορά στη Γραμμή 3 του Μετρό η επέκταση της οποίας ολοκληρώνεται με την παράδοση των τριών τελευταίων σταθμών το καλοκαίρι.

Όπως υπογράμμισε, «εντός του καλοκαιριού η διαδρομή Αεροδρόμιο-Πειραιάς θα γίνεται σε 50 λεπτά καθώς θα παραδοθούν σε λειτουργία οι σταθμοί, Μανιάτικα, Δημοτικό Θέατρο και Πειραιάς».

Άλλωστε, στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας έχει φτάσει ήδη το τραμ, το οποίο χρησιμοποιούν καθημερινά αρκετοί πολίτες για τις μετακινήσεις τους.

Επέκταση της Γραμμής 2 προς Ίλιον

Η ανάπτυξη του δικτύου Μετρό συνεχίζεται και στη Γραμμή 2 προς τα Δυτικά. Σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννη, στο τέλος του 2022 θα υπάρχει η περιβαλλοντική αδειοδότηση ώστε να δημοπρατηθεί η κατασκευή τριών νέων σταθμών, Παλατιανή, Ίλιον και Άγιος Νικόλαος, στη Γραμμή 2.

Ο κ. Καραγιάννης, κλείνοντας, τόνισε ότι «στα μεγάλα έργα υποδομών πρέπει να ενώνουμε δυνάμεις. Η υπεραξία των μεγάλων έργων υποδομής, αποτυπώνεται στην κοινωνία, την οικονομία και το περιβάλλον».

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Καραγιάννης – Μετρό: Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μην κατασκευαστεί ο σταθμός στα Εξάρχεια- Επέκταση της Γραμμής 2 προς Ίλιον"

Κορωνοϊός: 48+1 θάνατοι από Covid-19 και 11.986 νέα κρούσματα

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 11.986, εκ των οποίων 27 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.635.614, εκ των οποίων 49.3% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 214 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.347 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Το τελευταίο 24ωρο έγιναν 166.794 τεστ έναντι 309.191 χθες, με τη θετικότητα στο 7,1% έναντι 6,14%. 

Aπό τα συνολικά κρούσματα, εντοπίζονται:

  • 4.106 στην Αττική (6.375 χθες).
  • 1.289 στη Θεσσαλονίκη (1.923 χθες)

Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων, προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως:

  • 554 από την Ανατολική Αττική (815 χθες).
  • 666 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας (1.129 χθες).
  • 124 από τη Δυτική Αττική (213 χθες).
  • 449 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας (820 χθες).
  • 1.137 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (1.839 χθες).
  • 667 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας (743 χθες).
  • 427 από τον Πειραιά (676 χθες).
  • 82 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού (140 χθες).

Tα υπόλοιπα κρούσματα κατανέμονται σε επιπλέον 65 Περιφερειακές Ενότητες, ως εξής:

  • 228 στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας.
  • 26 στην ΠΕ Άνδρου.
  • 73 στην ΠΕ Αργολίδας.
  • 104 στην ΠΕ Αρκαδίας.
  • 63 στην ΠΕ Άρτας.
  • 415 στην ΠΕ Αχαΐας.
  • 109 στην ΠΕ Βοιωτίας.
  • 32 στην ΠΕ Γρεβενών.
  • 86 στην ΠΕ Δράμας.
  • 84 στην ΠΕ Έβρου.
  • 217 στην ΠΕ Εύβοιας.
  • 17 στην ΠΕ Ευρυτανίας.
  • 78 στην ΠΕ Ζακύνθου.
  • 124 στην ΠΕ Ηλείας.
  • 74 στην ΠΕ Ημαθίας.
  • 626 στην ΠΕ Ηρακλείου.
  • 28 στην ΠΕ Θάσου.
  • 49 στην ΠΕ Θεσπρωτίας.
  • 19 στην ΠΕ Θήρας.
  • 1 στην ΠΕ Ιθάκης.
  • 20 στην ΠΕ Ικαρίας
  • 212 στην ΠΕ Ιωαννίνων.
  • 72 στην ΠΕ Καβάλας.
  • 18 στην ΠΕ Καλύμνου.
  • 77 στην ΠΕ Καρδίτσας.
  • 7 στην ΠΕ Καρπάθου.
  • 39 στην ΠΕ Καστοριάς.
  • 5 στην ΠΕ Κέας - Κύθνου.
  • 117 στην ΠΕ Κέρκυρας.
  • 66 στην ΠΕ Κεφαλληνίας.
  • 61 στην ΠΕ Κιλκίς.
  • 245 στην ΠΕ Κοζάνης.
  • 154 στην ΠΕ Κορινθίας.
  • 48 στην ΠΕ Κω.
  • 105 στην ΠΕ Λακωνίας.
  • 338 στην ΠΕ Λάρισας.
  • 87 στην ΠΕ Λασιθίου.
  • 91 στην ΠΕ Λέσβου.
  • 52 στην ΠΕ Λευκάδας.
  • 21 στην ΠΕ Λήμνου.
  • 248 στην ΠΕ Μαγνησίας.
  • 145 στην ΠΕ Μεσσηνίας.
  • 60 στην ΠΕ Μήλου.
  • 19 στην ΠΕ Μυκόνου.
  • 51 στην ΠΕ Νάξου.
  • 93 στην ΠΕ Ξάνθης.
  • 27 στην ΠΕ Πάρου.
  • 143 στην ΠΕ Πέλλας.
  • 57 στην ΠΕ Πιερίας.
  • 55 στην ΠΕ Πρέβεζας.
  • 191 στην ΠΕ Ρεθύμνου.
  • 30 στην ΠΕ Ροδόπης.
  • 106 στην ΠΕ Ρόδου.
  • 26 στην ΠΕ Σάμου.
  • 98 στην ΠΕ Σερρών.
  • 22 στην ΠΕ Σποράδων.
  • 28 στην ΠΕ Σύρου.
  • 12 στην ΠΕ Τήνου.
  • 147 στην ΠΕ Τρικάλων.
  • 150 στην ΠΕ Φθιώτιδας.
  • 43 στην ΠΕ Φλώρινας.
  • 41 στην ΠΕ Φωκίδας.
  • 88 στην ΠΕ Χαλκιδικής.
  • 244 στην ΠΕ Χανίων.
  • 87 στην ΠΕ Χίου.
  • 242 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση (458 χθες).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 48, ενώ εκ των υστέρων καταγράφηκε άλλη μια απώλεια. Από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 26.562 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 356 (χθες 363). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 90.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 242 (67.98%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 114 (32.02%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.353 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 293 (ημερήσια μεταβολή +8.92%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 286 ασθενείς

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: 48+1 θάνατοι από Covid-19 και 11.986 νέα κρούσματα"

Μητσοτάκης – Ερντογάν: «Βάλαμε θεμέλια για βελτίωση των σχέσεων» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές

Τα θεμέλια για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων μπήκαν στη συνάντηση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το μεσημέρι του Σαββάτου (13.03.2022), στην προεδρική κατοικία στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. 

Τα ίδια πρόσωπα κάνουν λόγο για πολύ καλό κλίμα σημειώνοντας ότι ύστερα από πολύ καιρό οι δύο ηγέτες συνομίλησαν ως σύμμαχοι έναντι των προκλήσεων ασφαλείας, που αναδύονται στο φόντο των γεωπολιτικών ανακατατάξεων, ελέω του πολέμου στην Ουκρανία.

Συμφώνησαν μάλιστα, να υπάρξει εφ εξής καλύτερη επικοινωνία ανάμεσα στις δύο όχθεις του Αιγαίου σε όλα τα επίπεδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης συναίνεσε στην πραγματοποίηση τον επόμενο μήνα των ΜΟΕ ( Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ) και εφ όσον ευοδώσουν οι προσπάθειες να πέσουν οι τόνοι, οι δύο άνδρες συμφώνησαν να πραγματοποιηθεί το προσεχές Φθινόπωρο στην χώρα μας το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χωρών.

Βάσει των ίδιων πηγών, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβαν τις πάγιες θέσεις των δύο πλευρών στα διμερή ζητήματα, ωστόσο, οι τόνοι από την τουρκική πλευρά ήταν ηπιότεροι εν συγκρίσει με τη ρητορική, που υιοθετεί η ‘Αγκυρα τους τελευταίους μήνες.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι δύο ηγέτες προτίμησαν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να δώσουν έμφαση στην θετική ατζέντα και την εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών. Ανώτερη κυβερνητική πηγή εκτιμούσε πως η σημερινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ταγίπ Ερντογάν αποτελεί θεμέλιο για μία καλύτερη εποχή στις σχέσεις των δύο κρατών.

Επιπλέον, οι δύο άνδρες συμφώνησαν να συντονίσουν τις κινήσεις τους, προκειμένου να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι στην Ουκρανία με τον Τούρκο πρόεδρο μάλιστα να λέει στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι κατόπιν ενεργειών της ‘Αγκυρας φυγαδεύτηκε Ελληνίδα από την Χερσώνα.

Σε ό,τι αφορά στο Μεταναστευτικό, επισημάνθηκε πως οι δύο χώρες οφείλουν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις, που έχουν αναλάβει.

Δείτε πλάνα από τη συνάντηση των δύο ηγετών

newsit 

Διαβάστε Περισσότερα » "Μητσοτάκης – Ερντογάν: «Βάλαμε θεμέλια για βελτίωση των σχέσεων» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Επιχειρηματίας προτίμησε να αυτοκτονήσει από το να συνεργαστεί με τους Ρώσους

Ένας Ουκρανός με ιδιαίτερα επιτυχημένη επιχειρηματική δραστηριότητα στην πατρίδα του και πολλές φιλοδοξίες, κάτοικος της πόλης Orodnya, έβαλε τέλος στη ζωή του.

Όταν οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στην πόλη του και του πρότειναν να συνεργαστεί με το καθεστώς Πούτιν, εκείνος δεν το πολυσκέφτηκε.
Πήρε το όπλο του, το έβαλε στο κεφάλι του και πάτησε τη σκανδάλη.

Ο Ρομάν Μάκας, όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στους συμπολίτες του. Η είδηση του θανάτου του σκόρπισε θλίψη στη ρωσόφωνη πόλη των περίπου 11.700 κατοίκων.

μακας

Οι κάτοικοι της Horodnya κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να μην πέσει η πόλη τους στα χέρια των Ρώσων, δεν τα κατάφεραν όμως.

Αρνούνται πάντως να υποταχθούν στις δυνάμεις του Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Ρομάν Μάκας το έδειξε στρέφοντας το όπλο του στο κεφάλι του...

σημαιες

«Προτίμησε να πεθάνει παρά να συνεργαστεί με τους εισβολείς», υποστήριξε ο Ολεκσί Χοντσαρούκ, πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας, που κατάγεται από τη γενέτειρα του εκλιπόντα επιχειρηματία.

«Οι Ρώσοι μάλιστα του πρότειναν να αναλάβει δήμαρχος της περιοχής, κάτι που ο ίδιος το θεώρησε προδοσία», πρόσθεσε.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πόλεμος στην Ουκρανία: Επιχειρηματίας προτίμησε να αυτοκτονήσει από το να συνεργαστεί με τους Ρώσους"

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Απήγαγαν και άλλον δήμαρχο οι Ρώσοι» – Οργισμένη καταγγελία Ντμίτρο Κουλέμπα

Διανύουμε τη 18η ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία όπου οι μάχες κλιμακώνονται. Παράλληλα, οι Ρώσοι εισβολείς προχωρούν σε απαγωγές τοπικών διοικητών και διορισμούς φίλα προσκείμενων στη Μόσχα.

Την απαγωγή και άλλου δημάρχου καταγγέλλει ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, ο οποίος κατήγγειλε – μέσω Twitter – ότι ο δήμαρχος της Ντνιπρορούντνε, Γεβγέν Ματβέγιεφ, έχει επίσης απαχθεί από τις ρωσικές δυνάμεις.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία: «Απήγαγαν και άλλον δήμαρχο οι Ρώσοι» – Οργισμένη καταγγελία Ντμίτρο Κουλέμπα"

Ο εφιάλτης του κορωνοϊού επέστρεψε στην Κίνα με ρεκόρ κρουσμάτων

Η Κίνα κατέγραψε σήμερα κοντά 3.400 νέα κρούσματα κορωνοϊού, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ από την έναρξη της πανδημίας τον Φεβρουάριο του 2020, όπως μεταδίδει ο Guardian.

Εξαιτίας της αύξησης των μολύνσεων σε πολλές περιοχές της χώρας, οι αρχές έκλεισαν τα σχολεία στη Σανγκάη και επέβαλαν περιοριστικά μέτρα σε πόλεις της βορειοανατολικής Κίνας.

Σε καθεστώς lockdown έχει τεθεί το μεγαλύτερο τμήμα της Τζιλίν, μιας μεγαλούπολης περίπου 3,6 εκατομμυρίων κατοίκων, όπως δήλωσε σήμερα τοπικός αξιωματούχος. Αυτό δείχνει ότι «η παραλλαγή Όμικρον είναι εξαιρετικά μεταδοτική, εξαπλώνεται ταχύτατα και είναι δύσκολο να ανιχνευθεί στα αρχικά στάδια της μόλυνσης», ανέφερε ο Ζανγκ Γιαν, εκπρόσωπος των υγειονομικών αρχών της ομώνυμης επαρχίας, σε συνέντευξη Τύπου.

Στη μεγαλύτερη πόλη της Κίνας, τη Σαγκάη, οι αρχές  κλείνουν μεμονωμένα σχολεία, επιχειρήσεις, εστιατόρια και εμπορικά κέντρα για λόγους στενής επαφής, αποφεύγοντας για την ώρα μαζική καραντίνα.

Την περασμένη εβδομάδα,  κορυφαίος Κινέζος επιστήμονας είπε ότι η χώρα θα πρέπει να επιδιώξει να συνυπάρξει με τον ιό, όπως και άλλα έθνη, όπου η παραλλαγή Omicron έχει εξαπλωθεί ραγδαία. 

Αλλά η κυβέρνηση έχει επίσης ξεκαθαρίσει ότι τα μαζικά lockdown παραμένουν μια επιλογή.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ο εφιάλτης του κορωνοϊού επέστρεψε στην Κίνα με ρεκόρ κρουσμάτων"

Β. Εύβοια: Δεν φαίνονται από το χιόνι οι δρόμοι στα χωριά. Μεταφορά ψωμιού σε ηλικιωμένους

Βαδίζοντας μέσα στο χιόνι οι νεότεροι του χωριού Κερασιά στη Βόρεια Εύβοια προσπαθούν να ανοίξουν μικρά περάσματα για να μεταφέρουν ψωμί και φάρμακα στα σπίτια των ηλικιωμένων. Πρόσβαση στα στενά και τους δρόμους του χωριού, για την ώρα, δεν υπάρχει.

 Ο μόνος δρόμος που είναι ανοιχτός είναι ο κεντρικός που φτάνει μέχρι την πλατεία. Από εκεί και πέρα για ο, τι έκτακτο προκύψει και για την κάλυψη των καθημερινών αναγκών φροντίζει ο πρόεδρος Δημήτρης Μαργαρίτης.

Τα μηχανήματα επιχειρούν στο δρόμο για το χωριό Αμέλαντες που είναι αποκλεισμένο και μετά θα δοθεί προτεραιότητα σε Κερασιά.

tvstar

Διαβάστε Περισσότερα » " Β. Εύβοια: Δεν φαίνονται από το χιόνι οι δρόμοι στα χωριά. Μεταφορά ψωμιού σε ηλικιωμένους"

ΕΝΔΙΣΥ: Διορθώνει τώρα τα λάθη στον επανυπολογισμό συντάξεων 600.000 δικαιούχων ο e-ΕΦΚΑ – Έχαναν πάνω από 1.000 ευρώ

Χρειάστηκε να υποβληθούν εξώδικα και μηνυτήριες αναφορές από το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), προκειμένου – όπως λέει – ο e-ΕΦΚΑ να καταλάβει το μέγεθος του προβλήματος ως προς τον λανθασμένο υπολογισμό συντάξεων και εφαρμογής των νόμων Κατρούγκαλου του 2016 αλλά και Βρούτση του 2019 και να αρχίζουν να επανεξετάζουν τις υποθέσεις.

Σύμφωνα με το ΕΝΔΙΣΥ, «στις 31 Ιανουαρίου η διοίκηση του Φορέα, προχώρησε στην σύσταση ειδικής επιτροπής, για να ελέγξει τις δεκάδες χιλιάδες περιπτώσεις με τα κραυγαλέα λάθη που έχουν γίνει στον επανυπολογισμό των συντάξεων». Όπως έχει αναφερθεί και έγραψε και το dikastiko.gr ο λανθασμένος τρόπος υπολογισμού αφορά στις ανταποδοτικές συντάξεις 600.000 συνταξιούχων, κάποιοι εκ των οποίων έφτασαν να έχουν απώλεια ακόμη και πάνω από 1.000 ευρώ.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση συνταξιούχου της Ολυμπιακής στην οποία δεν υπολογίστηκε σωστά το επιπλέον ασφάλιστρο που κατέβαλε όσο εργαζόταν, το οποίο ήταν 43,3%.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς η ανταποδοτική σύνταξη είναι 1.789,38 ευρώ (ν. Κατρούγκαλου) και 1.932,50 ευρώ (ν. Βρούτση) ενώ ο e-ΕΦΚΑ είχε λανθασμένα υπολογίσει ανταποδοτική σύνταξη 932,31 ευρώ. Συνολικά, δηλαδή, η απώλεια στην ανταποδοτική σύνταξη που προκύπτει είναι 1.000,19 ευρώ το μήνα!

«Καλό θα ήταν η διοίκηση του ΕΦΚΑ, να φροντίζει να ενημερώνει απευθείας για το μέγεθος του προβλήματος παραδέχοντας το λάθος της και όχι να διαρρέει δεξιά και αριστερά ότι δεν είναι τεράστιο το θέμα γιατί έτσι το υποβαθμίζει. Τα λάθη είναι κραυγαλέα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν “μεμονωμένες περιπτώσεις”, όπως ειπώθηκε δια στόματος Υφυπουργού Εργασίας» αναφέρει το ΕΝΔΙΣΥ.

Δικαίωση του ΕΝΔΙΣΥ – Τα κύρια λάθη

Μετά την εξέλιξη της σύστασης επιτροπής για την επανεξέταση των υποθέσεων, το ΕΝΔΙΣΥ κάνει λόγο για δικαίωση, που όμως πρέπει να έχει και συνέχεια. Σε ότι αφορά τα κυριότερα λάθη, έχει αναφέρει πως ο επανυπολογισμός έγινε σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία είχε ηλεκτρονικά τότε ο e-ΕΦΚΑ και όχι με τα πραγματικά στοιχεία που είχε ο κάθε φάκελος χωριστά, με αποτέλεσμα:

Α) Δεν έχουν υπολογιστεί στην ανταποδοτικότητα η προσαύξηση των ασφαλίστρων πάνω από 20% (που έφταναν σε 32% έως και 43,3% ανά περίπτωση).

Β) Δεν έχουν υπολογιστεί τα βαρέα και υπερβαρέα ένσημα.

Γ) Παράλληλη ασφάλιση. Δεν έχουν υπολογιστεί οι αποδοχές του παράλληλου χρόνου ασφάλισης.

Δ) Συντάξεις χηρείας (δεν έχει επανυπολογιστεί σε πολλές περιπτώσεις στη μεταβίβαση χηρείας).

dikastiko

Διαβάστε Περισσότερα » " ΕΝΔΙΣΥ: Διορθώνει τώρα τα λάθη στον επανυπολογισμό συντάξεων 600.000 δικαιούχων ο e-ΕΦΚΑ – Έχαναν πάνω από 1.000 ευρώ"

Πρόσφυγες: 671 Ουκρανοί εισήλθαν στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο – 228 ανήλικοι

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με βάση τα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ανακοινώνει ότι το τελευταίο 24ωρο (12/3/2022) στην Ελλάδα εισήλθαν 671 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 228 ανήλικοι.

Αναλυτικά:

Από τον Προμαχώνα: 509

Από Ευζώνους: 56

Από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα: 40

Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφίχθησαν 55 και σε άλλα αεροδρόμια 11.

Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου, στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 8.648 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 2.798 ανήλικοι.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Πρόσφυγες: 671 Ουκρανοί εισήλθαν στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο – 228 ανήλικοι"

Μπαράζ δικαστικών αποφάσεων: Δικαιώνουν 2.500.000 συνταξιούχους για περικοπές λόγω μνημονίων

Περικοπές συντάξεων: Νέα δικαίωση ήρθε για εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους με τις τελευταίες δικαστικές αποφάσεις οι οποίες εξέτασαν προσφυγές για περικοπές ελέω μνημονιακών νόμω

Ειδικότερα, το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών με 6 αποφάσεις του προβλέπει την αναδρομική καταβολή επιδομάτων εορτών και άδειας, που κόπηκαν μετά το 2012, καθώς και επικουρικών συντάξεων για περικοπές 11μηνου και μάλιστα με τόκο 6%.

Μάλιστα, ακόμη και σε περιπτώσεις όπου βάσει νεότερων αποφάσεων έγινε επιστροφή των περικοπών, το Δικαστήριο σύμφωνα με τις αποφάσεις που δημοσίευσε το ΕΝΥΠΕΚΚ ορίζει πως θα πρέπει να καταβληθούν και τόκοι για το διάστημα από την προσφυγή των συνταξιούχων, ενώ δέχεται και την επιβολή αποζημιώσεων για ηθική βλάβη.

Μη νόμιμες περικοπές σε επικουρικές

Σύμφωνα με μία από τις αποφάσεις του, το Διοικητικό Πρωτοδικείο δικαιώνει συνταξιούχο για την περικοπή επί 11μηνο (από Ιούνιο 2015 μέχρι Μάιο 2016) της επικουρικής του σύνταξης βάσει των νόμων του 2012.

«Κρίνει ότι μη νομίμως περικόπηκαν… τα ποσά επικουρικής σύνταξης που ελάμβανε ο ενάγων κατά το χρονικό διάστημα από 11-6-2015 μέχρι 11-5-2016, δηλαδή μετά τη δημοσίευση της 2287/2015 απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (10-6-2015) και ως την έναρξη ισχύος του ν. 4387/2016 (12-5-2016)».

Και ορίζει πως  «το εν λόγω Ταμείο πρέπει να υποχρεωθεί να καταβάλει στον ενάγοντα το συνολικό ποσό των 874,94 ευρώ (ήτοι 374,94 ευρώ για μειώσεις που έγιναν με βάση το ν. 4051/2012 συν 495 ευρώ για μειώσεις που έγιναν με βάση το ν. 4093/2012), αφαιρουμένων των νόμιμων κρατήσεων, νομιμοτόκως, με επιτόκιο 6% ετησίως».

Περικοπές συντάξεων: Καταβολή τόκων και για επιστραφέντα ποσά

Με άλλη απόφασή του το Δικαστήριο «κρίνει, κατ’ αποδοχή ως βάσιμης της σχετικής αξίωσης του ενάγοντος, ότι πρέπει να υποχρεωθεί το εναγόμενο να καταβάλει στον ενάγοντα νόμιμους τόκους (επιδικίας) επί των ποσών σύνταξης που του καταβλήθηκαν, αναφορικά με το χρονικό διάστημα από 1-1-2016 έως 12-5-2016, από την επίδοση της κρινόμενης αγωγής, στις 10-4-2018 (βλ. έκθεση επίδοσης) έως την ημερομηνία καταβολής του σχετικού ποσού με βάση την προαναφερόμενη Κ.Υ.Α. στον ενάγοντα και συγκεκριμένα με επιτόκιο 6% από τις 10-4-2018 έως τις 30-4-2019 και με το προβλεπόμενο στο άρθρο 45 του ν. 4607/2019 (Α’ 65/24-4-2019) επιτόκιο από 1-5-2019 έως την εξόφληση του εν λόγω κεφαλαίου».

Αναγνωρίζει, ωστόσο, την υποχρέωση του εναγόμενου να καταβάλει στον ενάγοντα νόμιμους τόκους επί των ποσών που αντιστοιχούν στις περικοπές της σύνταξής του που του καταβλήθηκαν, με βάση την προαναφερόμενη Κ.Υ.Α., όσον αφορά στο χρονικό διάστημα από 1-1-2016 έως 12-5-2016, με επιτόκιο 6% από την επίδοση της αγωγής (10-4-2018) έως τις 30-4-2019 και με το προβλεπόμενο στο άρθρο 45 του ν. 4607/2019 επιτόκιο από 1-5-2019 έως την ημερομηνία εξόφλησης των εν λόγω ποσών.

Επιστροφή δώρων και επιδόματος άδειας

Ιδιαιτέρως σημαντική είναι και η απόφαση που αναγνωρίζει την επιστροφή των επιδομάτων εορτών (Χριστουγέννων και Πάσχα) και αδείας. «Να ακυρωθούν τα εκκαθαριστικά σημειώματα συντάξεων μηνών Αυγούστου 2015, Δεκεμβρίου 2015, Απριλίου 2016 και Αυγούστου 2016, καθ’ ο μέρος με αυτά δεν καταβλήθηκε στον προσφεύγοντα επίδομα αδείας 2015, δώρο Χριστουγέννων 2015, δώρο Πάσχα 2016 και αναλογία επιδόματος αδείας 2016, αντίστοιχα» αναφέρεται.

Για το λόγο αυτό η απόφαση ορίζει πως «πρέπει να γίνει εν μέρει δεκτή η αγωγή και να αναγνωριστεί η υποχρέωση του εναγόμενου να καταβάλει στον ενάγοντα το συνολικό ποσό των 1.150 ευρώ (ήτοι ποσό 950 ευρώ για επιδόματα εορτών και αδείας ως άνω χρονικού διαστήματος + ποσό 200 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση για την ηθική βλάβη που υπέστη από την παράνομη περικοπή της σύνταξής του από 11-6-2015 έως 31-12-2015), νομιμοτόκως, με επιτόκιο 6% από την επίδοση της αγωγής στο εναγόμενο (ήτοι από 28-12-2018) έως τις 30-4-2019 και με το προβλεπόμενο στο άρθρο 45 του ν. 4607/2019 επιτόκιο από 1-5-2019 μέχρι την εξόφληση».

Και σε αυτή την περίπτωση, δεδομένου ότι είχαν καταβληθεί εκ των υστέρων τα ποσά των περικοπών της κύριας σύνταξης του συγκεκριμένου συνταξιούχου, προβλέπεται πάντως ότι από το ταμείο πρέπει «να καταβληθούν στον ενάγοντα νόμιμοι τόκοι επί των ποσών σύνταξης που του καταβλήθηκαν, με βάση την παραπάνω Κ.Υ.Α., ήτοι για το χρονικό διάστημα από 11-6-2015 έως 31-12-2015».

Περικοπές συντάξεων: Αποζημίωση για ηθική βλάβη

Παρά το γεγονός πως στις αποφάσεις αναφέρεται πως οι παράνομες περικοπές, «δεν υποδηλώνει από μόνη της ηθική απαξία προς το πρόσωπό του», επισημαίνεται ωστόσο ότι «εξ αιτίας αυτής, υποχρεώθηκε να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, προκειμένου να του επιδικαστεί η διαφορά μεταξύ των ποσών που του καταβλήθηκαν και εκείνων που δικαιούνταν, γεγονός που του προκάλεσε, κατά κοινή πείρα, αγωνία και αβεβαιότητα για την έκβαση των ενεργειών του».

Με το σκεπτικό αυτό, το Δικαστήριο έκρινε ότι οι συνταξιούχοι υπέστησαν ηθική βλάβη και κατά περίπτωση όρισε χρηματική αποζημίωση από 100 έως 200 ευρώ. Και σε αυτές τις περιπτώσεις τα ποσά που προβλέπονται θα πρέπει να καταβληθούν με νόμιμο τόκο 6%.

Η αντισυνταγματικότητα των νόμων 2012

Ειδικότερα, στις αποφάσεις γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στις τελευταίες περικοπές συντάξεων, που επήλθαν με το δεύτερο μνημόνιο και με νόμους του 2012 και οι οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Για τον λόγο – όπως ανέφερε το Ανώτατο Δικαστήριο και επικαλείται το Πρωτοδικείο – ότι «δεν προηγήθηκε των περικοπών αυτών, που θεσπίστηκαν σε συνέχεια των περιγραφόμενων ανωτέρω προηγούμενων περικοπών των συντάξεων – οι οποίες κρίθηκαν συνταγματικές – και ενώ είχε παρέλθει διετία από τον πρώτο αιφνιδιασμό της οικονομικής κρίσης, η ειδική μελέτη που περιγράφεται στις ως άνω αποφάσεις. Ειδικότερα, με τις αποφάσεις αυτές κρίθηκε ότι σε περιπτώσεις εξαιρετικά δυσμενών δημοσιονομικών συνθηκών δεν αποκλείεται, κατά το άρθρο 22 παρ. 5 του Συντάγματος, η επέμβαση του νομοθέτη για τη μείωση και των απονεμηθεισών ακόμη συντάξεων εφεξής, σε κάθε περίπτωση, όμως, η περικοπή των συντάξεων δεν μπορεί να παραβιάζει τον συνταγματικό πυρήνα του κοινωνικοασφαλιστικού δικαιώματος, τη χορήγηση, δηλαδή, στον συνταξιούχο τέτοιων παροχών που να του επιτρέπουν να διαβιώνει με αξιοπρέπεια».

Δεν προηγήθηκε μελέτη

Και προστίθεται πως «προκειμένου, δε, να καθίσταται εφικτός ο δικαστικός έλεγχος των οικείων νομοθετικών μέτρων από τις ανωτέρω συνταγματικές απόψεις, κρίθηκε ότι ο νομοθέτης, όταν λαμβάνει μέτρα συνιστάμενα σε περικοπή συνταξιοδοτικών παροχών, οφείλει, εν όψει και της γενικότερης υποχρέωσής του για «προγραμματισμό και συντονισμό της οικονομικής δραστηριότητας για την εδραίωση της κοινωνικής ειρήνης» (άρθρο 106 παρ. 1 του Συντάγματος), να έχει προβεί σε ειδική, εμπεριστατωμένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη μελέτη, από την οποία να προκύπτει αφενός μεν ότι τα συγκεκριμένα μέτρα είναι πράγματι πρόσφορα, αλλά και αναγκαία για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος βιωσιμότητας των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, εν όψει και των παραγόντων που το προκάλεσαν, έτσι ώστε η λήψη των μέτρων αυτών να είναι σύμφωνη με τις συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας και της ισότητας στα δημόσια βάρη, αφετέρου δε ότι οι επιπτώσεις από τα μέτρα αυτά στο βιοτικό επίπεδο των πληττόμενων προσώπων, συνδυαζόμενες με άλλα τυχόν ληφθέντα μέτρα (φορολογικά κ.ά.), αλλά και με το σύνολο των κοινωνικοοικονομικών συνθηκών της δεδομένης συγκυρίας, δεν έχουν, αθροιστικά λαμβανόμενες, αποτέλεσμα τέτοιο που να οδηγεί σε ανεπίτρεπτη παραβίαση του πυρήνα του συνταγματικού δικαιώματος σε κοινωνική ασφάλιση».

Λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα αυτά κρίθηκε πως στους μνημονιακούς νόμους του 2012 «με τις διατάξεις αυτές επιχειρήθηκε νέα, για πολλοστή φορά, περικοπή συνταξιοδοτικών παροχών της ίδιας ομάδας θιγόμενων, χωρίς να έχει προηγηθεί εμπεριστατωμένη μελέτη, με την οποία να διαπιστώνεται και να αναδεικνύεται τεκμηριωμένα ότι η λήψη των συγκεκριμένων μέτρων ήταν σύμφωνη με τις σχετικές συνταγματικές δεσμεύσεις που απέρρεαν, μεταξύ άλλων, από τον θεσμό της κοινωνικής ασφάλισης, τις αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας και την προστασία της αξίας του ανθρώπου».

dikastiko

Διαβάστε Περισσότερα » " Μπαράζ δικαστικών αποφάσεων: Δικαιώνουν 2.500.000 συνταξιούχους για περικοπές λόγω μνημονίων"

Γιαβορίβ: 35 νεκροί, 134 τραυματίες ο νέος απολογισμός για τον ρωσικό βομβαρδισμό στη στρατιωτική βάση

Τουλάχιστον 35 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 134 τραυματίστηκαν από τα ρωσικά αεροπορικά πλήγματα σήμερα εναντίον μιας ουκρανικής στρατιωτικής βάσης κοντά στα σύνορα με την Πολωνία, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα ο κυβερνήτης της περιφέρειας Μαξίμ Κοζίτσκι.

Ένας πρώτος απολογισμός έκανε λόγο για εννέα νεκρούς και 57 τραυματίες σε αυτή τη βάση που βρίσκεται στο Γιαβορίβ, σε απόσταση περίπου 40 χιλιομέτρων βορειοδυτικά του Λβιβ και περίπου 20 χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Πολωνία.

Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείτο ως κέντρο εκπαίδευσης των ουκρανικών δυνάμεων υπό την επίβλεψη ξένων εκπαιδευτών, κυρίως Αμερικανών και Καναδών.

ΑΜΠΕ, AFP, Reuters/naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Γιαβορίβ: 35 νεκροί, 134 τραυματίες ο νέος απολογισμός για τον ρωσικό βομβαρδισμό στη στρατιωτική βάση"

Ναυάγιο με 100 πρόσφυγες κοντά στην Πάρο

Σώοι και καλά στην υγεία τους περισυνελέγησαν από το Λιμενικό Σώμα περίπου 101 αλλοδαποί διαφόρων εθνικοτήτων, οι οποίοι επέβαιναν σε ακυβέρνητο ιστιοφόρο σκάφος σε θαλάσσια περιοχή βόρεια της Πάρου.

Για τον εντοπισμό του ιστιοφόρου σκάφους ήταν σε εξέλιξη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης του υπουργείου Ναυτιλίας.

Όλοι οι αλλοδαποί επιβιβάστηκαν με ασφάλεια σε πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος και μεταφέρονται σε ασφαλή λιμένα.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ναυάγιο με 100 πρόσφυγες κοντά στην Πάρο"

Ιταλία: Ανετράπη λεωφορείο με πρόσφυγες από την Ουκρανία – Μία νεκρή κι αρκετοί τραυματίες

Τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε το πρωί της Κυριακής στον ιταλικό αυτοκινητόδρομο Α14, στο ύψος της πόλης Forlì, όταν ανετράπη λεωφορείο με περίπου 50 πρόσφυγες από την Ουκρανία, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες τους μετέφερε στην Πεσκάρα.

Αποτέλεσμά του ήταν να σκοτωθεί μία γυναίκα, το άψυχο σώμα της οποίας εντόπισαν στα συντρίμμια οι πυροσβέστες που έσπευσαν στο σημείο, ενώ αρκετά άτομα τραυματίστηκαν.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστά τα αίτια του δυστυχήματος, με τις πρώτες πληροφορίες να αναφέρουν ότι δεν υπήρξε εμπλοκή άλλου οχήματος.

 

Διαβάστε Περισσότερα » "Ιταλία: Ανετράπη λεωφορείο με πρόσφυγες από την Ουκρανία – Μία νεκρή κι αρκετοί τραυματίες"

Ουκρανία: Η Μόσχα διόρισε δήμαρχο Μελιτόπολης μια φιλορώσα βουλευτίνα – Σκληρό μήνυμα Ζελένσκι στους συνεργάτες των Ρώσων

Η Ρωσία διόρισε μια φιλορώσα βουλευτή στη θέση του εκλεγμένου δημάρχου της Μελιτόπολης που απήχθη από τα ρωσικά στρατεύματα.

Παράλληλα ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι διατύπωνε απειλές εναντίον ενδεχόμενων συνεργατών και υποστηρικτών της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η φιλορώσα βουλευτής Γκαλίνα Ντανιλτσένκο, η οποία διορίστηκε στη θέση του απαχθέντος εκλεγμένου δημάρχου Ιβάν Φεντόροφ, κάλεσε τους κατοίκους της Μελιτόπολης να «προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα»

Η ίδια ζήτησε από τους κατοίκους να σταματήσουν να διαδηλώνουν κατά των ρωσικών δυνάμεων κατοχής και υπογράμμισε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν στην πόλη άνθρωποι που μπορεί να προσπαθήσουν να αποσταθεροποιήσουν «την κατάσταση και να προκαλέσουν αντίδραση κακής συμπεριφοράς».

Η Ντανιλτσένκο είπε ότι σχεδιάζει να δημιουργήσει μια Λαϊκή Επιτροπή η οποία θα επιλύσει τα ζητήματα της Μελιτόπολης, όπου ζουν περίπου 150.000 άνθρωποι, και της ευρύτερης περιφέρειάς της.

Ωστόσο ο ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι δήλωσε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του πως αυτοί που θα δελεασθούν από προσφορές των ρώσων εισβολέων υπογράφουν οι ίδιοι την ετυμηγορία σε βάρος τους. «Η ετυμηγορία είναι να ακολουθήσουν τους περισσότερους από 12.000 εισβολείς που δεν μπόρεσαν να καταλάβουν εγκαίρως γιατί δεν θα έπρεπε να επιτεθούν στην Ουκρανία».

Η ουκρανική πλευρά έχει δηλώσει ότι περισσότεροι από 12.000 ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο στην Ουκρανία, κάτι που δεν είναι δυνατό να επαληθευτεί από ανεξάρτητη πηγή.

Με τη δήλωσή του ο Ζελένσκι αναφερόταν σε πρόσφατα γεγονότα στα κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη της περιφέρειας της Χερσώνας στη νότια Ουκρανία.

Εκεί η Ρωσία προσπαθεί «να επαναλάβει τη θλιβερή εμπειρία του σχηματισμού ψευδοδημοκρατιών», δήλωσε ο Ζελένσκι. «Εκβιάζουν τοπικούς ηγέτες, ασκούν πίεση σε βουλευτές, ψάχνουν για να δωροδοκήσουν κάποιον», δήλωσε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ουκρανία: Η Μόσχα διόρισε δήμαρχο Μελιτόπολης μια φιλορώσα βουλευτίνα – Σκληρό μήνυμα Ζελένσκι στους συνεργάτες των Ρώσων"

Ιταλός υπ. Οικολογικής Μετάβασης: Κολοσσιαία απάτη οι αυξήσεις των καυσίμων

Κατά τη διάρκεια παρέμβασης στην εκπομπή του δικτύου SkyTG24, ο Ιταλός Υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Roberto Cingolani εξαπέλυσε ένα δριμύ κατηγορώ ενάντια στην κερδοσκοπία και νευρικότητα των αγορών σχετικά με τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων.  

“Η αγορά κερδοσκοπεί και είναι ο ίδιος λόγος που βρίσκουμε βενζίνη στα 2,20 Ευρώ. Την είδα χθες περνώντας από το βενζινάδικο, και δεν ξέρω το γιατί” τόνισε ο Υπουργός.

Και συνέχισε: “Αφενός οι ειδικοί φόροι χρειάζονται ώστε να λειτουργήσει το κράτος, αφετέρου η νευρικότητα διπλασιάζει ή τετραπλασιάζει, πενταπλασιάζει την τιμή ενός καυσίμου, δηλαδή κάνει πλούσιους μόνο λίγους ανθρώπους. Πιστεύω ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε πρώτα αυτό το πρόβλημα”.

Ο Cingolani κατηγόρησε τις αγορές λέγοντας πως «βρισκόμαστε μπροστά σε μια κολοσσιαία απάτη που προέρχεται από τη νευρικότητα της αγοράς και που γίνεται εις βάρος των επιχειρήσεων και των πολιτών”, ενώ υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να κάνει το καλύτερο δυνατό για να σταματήσει αυτή την κατάσταση.

Ο Ιταλός Υπουργός μίλησε επίσης για το μείζον θέμα του φυσικού αερίου, και τόνισε εκ νέου πως θέλει να χρησιμοποιήσει πλήρως τα ήδη υπάρχοντα κοιτάσματα στην Ιταλία ώστε να προσφερθεί το αέριο προς παραγωγή στις ενεργοβόρες εταιρείες και σε ελεγχόμενη τιμή.

Τέλος, ο Υπουργός Οικολογικής Μετάβασης αναφέρθηκε και στο ενεργειακό κόστος που αντιμετωπίζει η Ευρώπη: «Τις τελευταίες ημέρες (η Ευρώπη) έχουμε δώσει (στη Ρωσία) κατά μέσο όρο σχεδόν ένα δισεκατομμύριο Ευρώ την ημέρα για την αγορά φυσικού αερίου (…) ίσως περισσότερο από το κόστος του πολέμου που υποστηρίζει ο Πούτιν”. Και τόνισε: “είναι η ξεκάθαρη απόδειξη ότι οι αγορές ακολουθούν τη δική τους λογική” αλλά και πως “πληρώνουμε ιστορικά λάθη επειδή δεν διαφοροποιήσαμε την ενεργειακή μας εξάρτηση”.

 ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ιταλός υπ. Οικολογικής Μετάβασης: Κολοσσιαία απάτη οι αυξήσεις των καυσίμων"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Μήνυμα των Anonymous στους Ρώσους - «Ξεσηκωθείτε κατά του Πούτιν, θυσιάζει τον ρωσικό λαό»

Οι Anonymous παρενέβησαν ξανά για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η δημοφιλής ομάδα χάκερ, δημοσίευσε ένα μήνυμα που απευθύνεται στους Ρώσους πολίτες. Μέσα από αυτό, τους καλούν να ξεσηκωθούν εναντίον του Πούτιν και να τον απομακρύνουν από την εξουσία. Σύμφωνα με μια μετάφραση που έγινε από πολλούς σχολιαστές στο Twitter, στο βίντεο – μήνυμα αναφέρεται, μεταξύ άλλων:

«Είστε παγιδευμένοι πίσω από ένα σιδερένιο παραπέτασμα προπαγάνδας, με την κυβέρνησή σας να προσπαθεί να σας εμποδίσει να συμμετάσχετε στη διεθνή συζήτηση, από φόβο για το τι μπορεί να μάθετε.

Το καθεστώς του Βλαντιμίρ Πούτιν διαπράττει εγκλήματα πολέμου με την πρόσφατη εισβολή του στην Ουκρανία, η οποία έχει προκαλέσει τεράστια προσφυγική κρίση και αμέτρητους θανάτους.

Είναι μια τρομερή κατάσταση στην οποία σας έχουν βάλει, αλλά η μόνη σας επιλογή για να αποτρέψετε την επικείμενη οικονομική κατάρρευση και τον πιθανό παγκόσμιο πόλεμο είναι να λάβετε μέτρα για να αντισταθείτε στον πόλεμο και στο καθεστώς του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Πούτιν θυσιάζει τον ρωσικό πληθυσμό. Σε αυτό το σημείο, ο πιο ειρηνικός τρόπος με τον οποίο θα μπορούσε να τελειώσει αυτή η σύγκρουση θα ήταν να ξεσηκωθεί ο λαός της Ρωσίας ενάντια στον Πούτιν και να τον απομακρύνει από την εξουσία».

protothema 

Διαβάστε Περισσότερα » " Πόλεμος στην Ουκρανία: Μήνυμα των Anonymous στους Ρώσους - «Ξεσηκωθείτε κατά του Πούτιν, θυσιάζει τον ρωσικό λαό»"

Στόλτενμπεργκ: Η Ρωσία ενδέχεται να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ προειδοποιεί ότι η Ρωσία ενδέχεται να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν έγκλημα πολέμου, σύμφωνα με συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag.

«Τις τελευταίες ημέρες έχουμε ακούσει παράλογους ισχυρισμούς για εργαστήρια χημικών και βιολογικών όπλων», δηλώνει ο Στόλτενμπεργκ στη γερμανική εφημερίδα, συμπληρώνοντας ότι το Κρεμλίνο εφευρίσκει ψευδείς προφάσεις για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

«Τώρα που διατυπώθηκαν αυτοί οι ψευδείς ισχυρισμοί, πρέπει να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση γιατί είναι πιθανό η Ρωσία να σχεδιάσει επιχειρήσεις με χημικά όπλα υπό των μανδύα αυτών των επινοήσεων. Αυτό θα ήταν έγκλημα πολέμου», αναφέρει.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ υπογραμμίζει πως παρότι ο ουκρανικός λαός αντιστέκεται με θάρρος στη ρωσική εισβολή, οι ερχόμενες ημέρες είναι πιθανό να φέρουν ακόμη μεγαλύτερες δυσκολίες.

 ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Στόλτενμπεργκ: Η Ρωσία ενδέχεται να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα"

Βρετανία: Με το πρόγραμμα «Σπίτια για την Ουκρανία» δίνουν επίδομα 350 λιρών σε όσους φιλοξενήσουν πρόσφυγες

Η βρετανική κυβέρνηση σκοπεύει να καταβάλει μηνιαίο επίδομα σε όσους ανοίξουν τα σπίτια τους για να φιλοξενήσουν πρόσφυγες από την Ουκρανία, σε μία προσπάθεια να αμβλύνει τις αντιδράσεις που προκάλεσε η ταχύτερα αναπτυσσόμενη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το νέο πρόγραμμα, με την ονομασία «Σπίτια για την Ουκρανία», θα επιτρέψει σε πρόσφυγες από την εμπόλεμη Ουκρανία να μεταβούν στη Βρετανία ακόμη κι αν δεν έχουν συγγενείς εκεί, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση Τζόνσον.

Η βρετανική κυβέρνηση θα καταβάλλει μηνιαίο επίδομα 350 λιρών (418 ευρώ) σε όποιους μπορούν να προσφέρουν στέγη σε πρόσφυγες για ελάχιστη περίοδο έξι μηνών.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επιδιώκει να παρουσιάσει τη Βρετανία ως ηγέτιδα δύναμη στην κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία - την οποία η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» - αλλά η κυβέρνησή του δέχεται επικρίσεις για τις καθυστερήσεις στην αποδοχή προσφύγων.

Βουλευτές από όλα τα πολιτικά κόμματα έχουν επικρίνει σφοδρά την επιμονή της κυβέρνησης σχετικά με τις βίζες και τα βιομετρικά τεστ για τους Ουκρανούς προτού φθάσουν στη Βρετανία, υπογραμμίζοντας ότι δίνεται προτεραιότητα στη γραφειοκρατία έναντι της ευημερίας όσων εγκαταλείπουν την πατρίδα τους για να ξεφύγουν από τον πόλεμο.

Το νέο σχέδιο προβλέπει ότι ιδιώτες, φιλανθρωπικές οργανώσεις, επιχειρήσεις και κοινωνικές ομάδες θα μπορούν να προσφέρουν καταλύματα μέσω μιας ιστοσελίδας μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο δείχνει την αλληλεγγύη του στην Ουκρανία στην πιο σκοτεινή ώρα της και οι Βρετανοί κατανοούν την ανάγκη να φέρουμε όσο περισσότερους ανθρώπους σε ασφαλείς τοποθεσίες το συντομότερο δυνατόν» δήλωσε ο υπουργός Μάικλ Γκόουβ, αρμόδιος για θέματα στέγασης, προτρέποντας τους συμπατριώτες του «να συμμετάσχουν στην εθνική προσπάθεια για τη στήριξη των ουκρανών φίλων μας. Μαζί μπορούμε να προσφέρουμε ένα ασφαλές σπίτι σε όσους το έχουν απεγνωσμένα ανάγκη.»

Όποιος παραχωρήσει ένα δωμάτιο ή σπίτι σε πρόσφυγες από την Ουκρανία θα πρέπει να αποδείξει ότι το κατάλυμα πληροί τα πρότυπα και ενδέχεται να χρειαστεί να υποβληθεί σε έλεγχο ποινικού μητρώου.

Οι πρόσφυγες από την Ουκρανία μπορεί να ξεπεράσουν τα 4 εκατομμύρια, αριθμός διπλάσιος από τις αρχικές εκτιμήσεις, προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Βρετανία: Με το πρόγραμμα «Σπίτια για την Ουκρανία» δίνουν επίδομα 350 λιρών σε όσους φιλοξενήσουν πρόσφυγες"

ΙΑΕΑ: Η Ρωσία σχεδιάζει να ελέγξει τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, λέει το Κίεβο

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία την ενημέρωσε το Σάββατο πως η Ρωσία σκοπεύει να αναλάβει τον πλήρη και μόνιμο έλεγχο του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, του μεγαλύτερου στην Ευρώπη, αλλά ότι η Ρωσία αργότερα το αρνήθηκε.

“Ο πρόεδρος της ουκρανικής διαχειρίστριας εταιρίας Energoatom του πυρηνικού σταθμού, Πέτρο Κοτίν, ανέφερε σε επιστολή προς τον γενικό διευθυντή ότι σχεδόν 400 Ρώσοι στρατιώτες “είναι μονίμως παρόντες” (στη Ζαπορίζια)”, πρόσθεσε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας σε ανακοίνωση που ανάρτησε στην ιστοσελίδα της https://www.iaea.org/newscenter/pressreleases/update-19-iaea-director-general-statement-on-situation-in-ukraine

Η ΙΑΕA ανακοίνωσε ότι η ουκρανική ρυθμιστική αρχή την είχε επίσης ενημερώσει ότι οι προσπάθειες για την επισκευή κατεστραμμένων γραμμών ηλεκτρικής ενέργειας στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ συνεχίζονται και ότι οι γεννήτριες ντίζελ παρέχουν εφεδρική ισχύ σε συστήματα σχετικά με την ασφάλεια.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΙΑΕΑ: Η Ρωσία σχεδιάζει να ελέγξει τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, λέει το Κίεβο"

Επεισόδια στη Θεσσαλονίκη: Χημικά και μολότοφ στο κέντρο της πόλης

Επεισόδια με ρίψη μολότοφ και χημικών από την πλευρά της αστυνομίας, σημειώθηκαν πριν από λίγο στο κέντρο της πόλης.

Συγκεκριμένα ξημερώματα Κυριακής στις 1:40 ομάδα άγνωστων ατόμων επιτέθηκε σε σταθμευμένη διμοιρία των ΜΑΤ επί της Εθνικής Αμύνης, πετώντας βόμβες μολότοφ και άλλα αντικείμενα, με την διμοιρία να απαντάει κάνοντας χρήση χημικών και απωθώντας τους προς την οδό Εγνατία.

Φτάνοντας στην Εγνατία σύμφωνα με πληροφορίες του GRTimes οι άγνωστοι έκαναν ρίψεις και άλλων μολότοφ. Από τα παραπάνω επεισόδια δεν προκλήθηκαν τραυματισμοί και ιδιαίτερες ζημιές σε σταθμευμένα οχήματα, ενώ για την ώρα δεν έχουν γίνει προσαγωγές. Ωστόσο το ρεύμα που οδηγεί προς ανατολικά της οδού Εγνατίας ήταν κλειστό για αρκετή ώρα, προκειμένου να καθαριστεί.

Αν και δεν έχει γίνει γνωστή προς το παρόν η ταυτότητα των δραστών της επίθεσης, πιθανότατα να πρόκειται για άτομα του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου, καθώς αυτό το διήμερο πραγματοποιείται αναρχικό φεστιβάλ στο ΑΠΘ και υπήρχε από νωρίτερα αυξημένη κινητικότητα στην περιοχή των πανεπιστημίων.

grtimes

Διαβάστε Περισσότερα » "Επεισόδια στη Θεσσαλονίκη: Χημικά και μολότοφ στο κέντρο της πόλης"

Ουκρανία: Ρωσικό σφυροκόπημα με δεκάδες νεκρούς στο Λβιβ – Βομβαρδισμοί έπληξαν τη Λαύρα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Ντονέτσκ

Πόλεμος στην Ουκρανία 18η μέρα: Συνεχίζεται το ρωσικό σφυροκόπημα σε πόλεις της Ουκρανίας τη στιγμή που σειρήνες για αεροπορική επιδρομή ηχούν συνεχώς στο Κίεβο

Δεκαεννέα ασθενοφόρα με τις σειρήνες τους να ηχούν κατευθύνονται προς την ουκρανική στρατιωτική βάση στο Γιαβορίβ κοντά στα πολωνικά σύνορα, δήλωσε στο Ρόιτερς αυτόπτης μάρτυρας, αφού τοπικοί αξιωματούχοι μετέδωσαν πως η εγκατάσταση επλήγη από ρωσική αεροπορική επιδρομή.

Άλλα επτά ασθενοφόρα εθεάθησαν να κατευθύνονται προς την εν λόγω εγκατάσταση μετά την επίθεση. Πρόκειται για το πιο δυτικό σημείο της Ουκρανίας που έχει δεχθεί μέχρι τώρα επίθεση στη διάρκεια του πολέμου. Επισήμως έχουν καταγραφεί εννέα νεκροί και δεκάδες τραυματίες, ωστόσο αναφορές από διασωστικές ομάδες κάνουν λόγο για τουλάχιστον 20 νεκρούς από την επίθεση.

«Οι εισβολείς πραγματοποίησαν αεροπορικό πλήγμα στο Διεθνές Κέντρο για τη Διατήρηση της Ειρήνης και την Ασφάλεια. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, εκτόξευσαν οκτώ πυραύλους», ανέφερε σε δήλωσή της η διοίκηση.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε εναντίον μιας στρατιωτικής μονάδας στην εγκατάσταση, δήλωσε ο Αντόν Μιρόνοβιτς, εκπρόσωπος της Ακαδημίας Χερσαίων Δυνάμεων των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ιντερφάξ Ουκρανίας.

«Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά δεδομένα, δεν υπάρχουν νεκροί, αλλά αποσαφηνίζονται πληροφορίες για τους τραυματίες», πρόσθεσε ο Μιρόνονοβιτς.

Η εν λόγω εγκατάσταση στρατιωτικής εκπαίδευσης, η μεγαλύτερη στο δυτικό τμήμα της χώρας και παραδοσιακά ο τόπος κοινών στρατιωτικών ασκήσεων με το ΝΑΤΟ, βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 25 χιλιομέτρων από τα πολωνικά σύνορα και περίπου 40 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Λβιβ.

Εξάλλου ο δήμαρχος μιας άλλης πόλης στη δυτική Ουκρανία, της Ιβάνο-Φρανκίβσκ, σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων νότια του Λβιβ, δήλωσε πως ρωσικά στρατεύματα εξακολουθούν σήμερα να πλήττουν το αεροδρόμιό της. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δεν υπάρχουν θύματα.

Ρωσικοί βομβαρδισμοί στο μοναστήρι της Λαύρας

Ρωσικά αεροσκάφη βομβάρδισαν τη Λαύρα του Σβιατογίρσκ στην περιοχή του Ντονέτσκ, όπως μεταδίδει το Ukrinform επικαλούμενο ανάρτηση της ουκρανικής συνοριοφυλακής στο Telegram, η οποία συνοδεύεται από σχετικές εικόνες. “Οι εισβολείς έπληξαν τη Λαύρα του Σβιατογίρσκ στην περιοχή του Ντονέτσκ”, αναφέρει η συγκεκριμένη ανάρτηση.

Σύμφωνα με τον Βολοντίμιρ Ριμπάλκιν, επικεφαλής ΜΚΟ στην περιοχή, η αεροπορική επιδρομή σημειώθηκε στις 11:05 το βράδυ του Σαββάτου. “Χτύπησαν τον γυναικωνίτη. Αυτήν την ώρα, νεκροί και τραυματίες ανασύρονται από τα ερείπια”, δήλωσε ο Ριμπάλκιν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, γυναίκες και παιδιά βρίσκονταν στον τόπο της επίθεσης. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για τον αριθμό των θυμάτων.

Η Λαύρα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου του Σβιατογίρσκ είναι μοναστήρι του 13ου αιώνα που υπάγεται στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, ενώ φιλοξενεί τα λείψανα του Αγίου Ιωάννη του Ερημίτη του Σβιατογίρσκ.

Ο Ζελένσκι προειδοποιεί με μάχη μέχρι θανάτου, αν οι Ρώσοι να εισβάλουν στο Κίεβο

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποίησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι θα βρεθούν αντιμέτωπες με μια μάχη μέχρι θανάτου, αν προσπαθήσουν να καταλάβουν το Κίεβο, ενώ σειρήνες αεροπορικού συναγερμού ξύπνησαν και πάλι σήμερα το πρωί τους κατοίκους.

«Αν αποφασίσουν να ισοπεδώσουν βομβαρδίζοντας και απλώς να σβήσουν την ιστορία αυτής της περιοχής … και να καταστρέψουν όλους εμάς, τότε θα μπουν στο Κίεβο. Αν αυτός είναι ο στόχος τους, ας έρθουν, όμως θα πρέπει να τα καταφέρουν μόνοι τους να ζήσουν σ’ αυτή τη γη», δήλωσε χθες, Σάββατο, ο Ζελένσκι.

Ο πρόεδρος, ο οποίος έχει επανειλημμένα εμφανιστεί σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης από την πρωτεύουσα, δήλωσε ότι μερικές μικρές πόλεις δεν υφίστανται πλέον κατά την τρίτη εβδομάδα των ρωσικών επιθέσεων, τη μεγαλύτερη εισβολή σε ευρωπαϊκή χώρα από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Εξακολουθούμε να πρέπει να κρατήσουμε. Εξακολουθούμε να πρέπει να πολεμήσουμε», δήλωσε χθες το βράδυ ο Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του, τη δεύτερη της χθεσινής ημέρας. Λέγοντας ότι έχουν σκοτωθεί περίπου 1.300 ουκρανοί στρατιώτες, κάλεσε τη Δύση να εμπλακεί περισσότερο στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι θα στείλουν εσπευσμένα στην Ουκρανία επιπλέον μικρά όπλα, καθώς και αντιαρματικά και αντιαεροπορικά αξίας έως 200 εκατ. δολαρίων. Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν ζητήσει περισσότερη στρατιωτική βοήθεια.

Ο Ζελένσκι συζήτησε τον πόλεμο με τον γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς και τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος κάλεσε τον Πούτιν να διατάξει άμεσα κατάπαυση του πυρός.

Σε δήλωση του Κρεμλίνου για την 75λεπτη ομιλία τους δεν γίνεται καμιά αναφορά σε κατάπαυση του πυρός. Αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας δήλωσε: «Δεν διακρίνουμε προθυμία από την πλευρά του Πούτιν για να τερματίσει τον πόλεμο».

Ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι κλιμακώνουν τις εντάσεις και δήλωσε πως η κατάσταση περιπλέκεται από κομβόι που μεταφέρουν δυτικά όπλα στην Ουκρανία, τα οποία οι ρωσικές δυνάμεις θεωρούν «θεμιτούς στόχους».

Σε σχόλια που μεταδόθηκαν από το πρακτορείο TASS, ο Ριαμπκόφ δεν προβαίνει σε κάποια συγκεκριμένη απειλή. Οποιαδήποτε επίθεση σε τέτοια κομβόι πριν φθάσουν στην Ουκρανία θα δημιουργούσε κίνδυνο να διευρυνθεί ο πόλεμος.

Οι συνομιλίες ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο συνεχίζονται με βιντεοδιάσκεψη, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA. Δεν έκανε γνωστές λεπτομέρειες, όμως ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε ότι το Κίεβο δεν θα παραδοθεί ούτε θα δεχθεί οποιαδήποτε τελεσίγραφα.

Ρωσικό σφυροκόπημα στο Λβιβ

Εκρήξεις σημειώθηκαν νωρίς το πρωί στο Λβιβ, στη δυτική Ουκρανία. Το Λβιβ, το οποίο απέχει περίπου 70 χλμ. από τα πολωνικά σύνορα, επλήγη από ρουκέτες, ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης. «Πολλαπλές εκρήξεις ακούστηκαν στο Λβιβ και τη Χερσώνα και υπάρχουν αναφορές ότι το Λβιβ δέχεται ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις», σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιντερνετική πόλη Kyiv Independent. Οι εκρήξεις ακούγονταν στην Πολωνία, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γερμανικού Πρακτορείου που βρίσκεται στο Πρζεμίσλ.

Ήχησαν σειρήνες στο Κίεβο για αεροπορική επιδρομή

Στις 3.30 τα ξημερώματα της Κυριακής ήχησαν σειρήνες στην ουκρανική πρωτεύουσα για αεροπορική επιδρομή.

«Συναγερμός για αεροπορική επιδρομή σήμανε στο Κίεβο! Ζητούμε από όλους να μεταβούν εσπευσμένα στα καταφύγια της Πολιτικής Προστασίας» αναφέρει η ανακοίνωση της περιφερειακής διοίκησης του Κιέβου στο Telegram.

Ρωσικά αεροσκάφη βομβάρδισαν τη Λαύρα του Σβιατογίρσκ στην περιοχή του Ντονέτσκ
Ρωσικά αεροσκάφη βομβάρδισαν τη Λαύρα του Σβιατογίρσκ στην περιοχή του Ντονέτσκ, όπως μεταδίδει το Ukrinform επικαλούμενο ανάρτηση της ουκρανικής συνοριοφυλακής στο Telegram.

Σύμφωνα με τον Βολοντίμιρ Ριμπάλκιν, επικεφαλής ΜΚΟ στην περιοχή, η αεροπορική επιδρομή σημειώθηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου. «Χτύπησαν τον γυναικωνίτη. Αυτήν την ώρα, νεκροί και τραυματίες ανασύρονται από τα ερείπια», δήλωσε ο Ριμπάλκιν. Σύμφωνα με πληροφορίες, γυναίκες και παιδιά βρίσκονταν στον τόπο της επίθεσης. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για τον αριθμό των θυμάτων.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ουκρανία: Ρωσικό σφυροκόπημα με δεκάδες νεκρούς στο Λβιβ – Βομβαρδισμοί έπληξαν τη Λαύρα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Ντονέτσκ"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news