facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 1 Ιουλίου 2022

Ραφήνα: Προφυλακίστηκαν οι 2 νεαροί που κατηγορούνται για τη δολοφονία 42χρονου

Μετά τις μαραθώνιος απολογίες τους στον ανακριτή  οι 2 νεαροί που κατηγορούνται για τη δολοφονία του 42χρονου έξω από μπαρ στη Ραφήνα, κρίθηκαν προφυλακιστέοι.

Ο ένας κατηγορούμενος  υποστήριξε ότι βρισκόταν σε άμυνα όταν χτύπησε το θύμα και ο δεύτερος υποστήριξε ότι ο 42χρονος ήταν αλκοολικός, με προβλήματα υγείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανακρίτρια   προσπωποιήσε την κατηγορία της ανθρωποκτονίας σε βάρος ακόμη δυο νεαρών, που στο στάδιο της προδικασίας είχαν καταθέσει ως αυτόπτες μάρτυρες.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ραφήνα: Προφυλακίστηκαν οι 2 νεαροί που κατηγορούνται για τη δολοφονία 42χρονου"

Λιβύη: «Θέλουμε φως» – Οργισμένοι διαδηλωτές εισέβαλαν στη Βουλή αντιδρώντας στις αντίπαλες φατριές

Διαδηλωτές εισέβαλαν το βράδυ της Παρασκευής στην έδρα του κοινοβουλίου της Λιβύης στο Τομπρούκ, διαμαρτυρόμενοι για την επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης και το πολιτικό αδιέξοδο στη χώρα.

Πολλά τηλεοπτικά κανάλια μετέδωσαν ότι οι διαδηλωτές μπήκαν στο κτίριο και το λεηλάτησαν. Στα πλάνα διακρίνεται πυκνός μαύρος καπνός γύρω από το κτίριο, καθώς οι διαμαρτυρόμενοι, στην πλειονότητά του νεαρής ηλικίας, έβαλαν φωτιά σε ελαστικά στους γύρω δρόμους.

Άλλα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένα μέρος του κτιρίου φλέγεται.

Το κοινοβούλιο ήταν άδειο όταν μπήκαν μέσα οι διαδηλωτές, αφού η σημερινή ημέρα ήταν αργία για τη Λιβύη.

Ένας διαδηλωτής έριξε με μπουλντόζα την πύλη της περιβόλου του κτιρίου, διευκολύνοντας την είσοδο των υπολοίπων στον χώρο. Αυτοκίνητα βουλευτών που ήταν σταθμευμένα εκεί πυρπολήθηκαν.

Λίγο αργότερα έφτασαν και άλλα μηχανήματα έργου και άρχισαν να ξηλώνουν ορισμένα τμήματα των εξωτερικών τοίχων του κτιρίου.

Άλλοι διαδηλωτές, ορισμένοι εκ των οποίων κρατούσαν τις πράσινες σημαίες του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, πέταγαν στον αέρα έγγραφα που βρήκαν στα γραφεία.

Εδώ και πολλές ημέρες στη Λιβύη σημειώνονται πολύωρες διακοπές στην ηλεκτροδότηση και το πρόβλημα επιδεινώνεται λόγω του αποκλεισμού πολλών πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, με φόντο τις διαφωνίες των δύο αντιπάλων κυβερνήσεων.

(Photo by Mohammed El SHAIKHY / AFP)
 
«Θέλουμε φως» φώναζαν οι διαδηλωτές

«Πρέπει να παραδεχτούμε την αποτυχία μας και να αποσυρθούμε από την πολιτική σκηνή», σχολίασε ένας βουλευτής, ο Μπαλχέιρ Αλσάαμπ, σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι Libya al-Ahrar. «Καλώ τους συναδέλφους μου βουλευτές καθώς και τα μέλη του Συμβουλίου του Κράτους να παραιτηθούμε ομαδικά ώστε να σεβαστούμε τη βούληση του λιβυκού λαού και να διαφυλάξουμε τη σταθερότητα της Λιβύης”, είπε ένας άλλος βουλευτής, ο Ζιάντ Ντγέιμ.

Δύο αντίπαλες κυβερνήσεις διεκδικούν από τον Μάρτιο την εξουσία: η μία εδρεύει στην Τρίπολη, με επικεφαλής τον Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά και η άλλη, υπό τον Φάτι Μπασάγα, στηρίζει από το κοινοβούλιο του Τομπρούκ και τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης. Οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που ήταν προγραμματισμένες αρχικά για τον Δεκέμβριο του 2021, αναβλήθηκαν επ’ αόριστον.

Ο τελευταίος γύρος των συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ολοκληρώθηκε την Πέμπτη στη Γενεύη, χωρίς να επιτευχθεί κάποια συμφωνία για το συνταγματικό πλαίσιο που θα επέτρεπε τη διεξαγωγή εκλογών. Στις διαπραγματεύσεις μετείχαν ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων του Τομπρούκ Αγκίλα Σάλεχ και ο πρόεδρος του Ανωτάτου Συμβουλίου του Κράτους, που εδρεύει στην Τρίπολη, Χάλεντ αλ Μάσρι.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Λιβύη: «Θέλουμε φως» – Οργισμένοι διαδηλωτές εισέβαλαν στη Βουλή αντιδρώντας στις αντίπαλες φατριές"

Κύπρος: Πρόταση συνεργασίας «δύο κρατών» υπέβαλε ο Τ/κ ηγέτης Ε. Τατάρ στον Βοηθό Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ

Πρόταση τεσσάρων σημείων με θέμα τη μελλοντική συνεργασία των δύο κοινοτήτων της Κύπρου στη βάση «δύο κρατών», παρουσίασε ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ, κατά τη συνάντηση που είχε το απόγευμα στα κατεχόμενα, με τον Αναπληρωτή Βοηθό Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για την Ευρώπη, την Ασία και την Αμερική στο Τμήμα Πολιτικών και Ειρηνευτικών Υποθέσεων Μιροσλάβ Γιέτζια.

Όπως μεταδίδουν Τ/κ ΜΜΕ, ο ηγέτης των Τ/κ έκανε λόγο για συνεργασία σε τέσσερα σημεία, μεταξύ «δύο κρατών» στην Κύπρο και στη βάση της κυριαρχικής ισότητας, ενώ είπε ότι σύντομα θα καταθέσει ακόμη δύο προτάσεις για μετανάστευση και αποναρκοθέτηση.

Το πρώτο και το βασικό θέμα που κατά τον κο Τατάρ αφορά τη συνεργασία μεταξύ των «δύο κρατών» σχετίζεται με τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων γύρω από το νησί.

Η Τ/κ σελίδα Genc, όπως και άλλες αναφέρουν πως ο κος Τατάρ σημείωσε ότι το ζήτημα των υδρογονανθράκων «προκαλεί ένταση τόσο στην περιοχή μας όσο και μεταξύ των δύο πλευρών λόγω της μονομερούς και μαξιμαλιστικής στάσης της ελληνοκυπριακής πλευράς. Εμείς, ως τουρκοκυπριακή πλευρά, πάντα επιλέγαμε τον δρόμο της διπλωματίας για την επίλυση των κρίσεων. Με αυτή την αντίληψη, έκανα μια νέα πρόταση στην ελληνοκυπριακή ηγεσία ως επιβεβαίωση της βούλησής μας να συνεργαστούμε για τους πόρους υδρογονανθράκων, οι οποίοι ανήκουν και στις δυο πλευρές».

Έπειτα από εκτενή αναφορά σε ζητήματα που σχετίζονται με ανακαλύψεις υδρογονανθράκων γύρω από την Κύπρο, ο κος Τατάρ εκφράζει την αποφασιστικότητά του νέα εφαρμόσει την πρόταση μηχανισμού συνεργασίας στο τομέα αυτό το συντομότερο δυνατό. Επαναλαμβάνει, δε, πως η ίση κυριαρχία αποτελεί νούμερο ένα προτεραιότητα για τους Τουρκοκυπρίους.

Το δεύτερο σημείο σχετίζεται με την ηλεκτρική διασύνδεση της Κύπρου με την ΕΕ μέσω της Τουρκίας, την οποία και προτείνει, ενώ προτείνεται η «αποτελεσματική χρήση της ηλιακής ενέργειας ως ο τρίτος τομέας συνεργασίας». Η τέταρτη πρόταση της Τ/κ πλευράς αφορά την κοινή χρήση των υδάτινων πόρων του νησιού.

Σχετικά με αυτές τις προτάσεις, ο Τ/κ ηγέτης ανέφερε ότι «ως Τ/κ πλευρά, παρουσίασα σήμερα τις προτάσεις μας στον Ελληνοκύπριο ηγέτη Αναστασιάδη μέσω του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Μιροσλάβ Γιέτζια. Οι προτάσεις μας διαβιβάζονται επίσης στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ».

Προηγήθηκε χωριστή συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη με τον κο Γιέτζια. Κατά τη συζήτηση που είχαν, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε τις σταθερές θέσεις της Ε/κ πλευράς συμπεριλαμβανομένης και της ετοιμότητας για συνέχιση των προσπαθειών, με στόχο την επανέναρξη της διαδικασίας για την επίλυση του Κυπριακού στη βάση μιας Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Ο κ. Γιέτζια ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι αναλαμβάνει, κατόπιν οδηγιών του Γενικού Γραμματέα, μια διερευνητική αποστολή για να δει πώς θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα κλίμα που θα επιτρέψει την επανέναρξη συνομιλιών, με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τους όρους εντολής του Γενικού Γραμματέα.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος: Πρόταση συνεργασίας «δύο κρατών» υπέβαλε ο Τ/κ ηγέτης Ε. Τατάρ στον Βοηθό Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Επίθεση με βόμβες φωσφόρου στο Φιδονήσι καταγγέλλει το Κίεβο

Το Κίεβο καταγγέλλει την Ρωσία για βάναυσες πρακτικές στο πόλεμο της Ουκρανίας, ενώ τονίζει πως ο ρωσικός στρατός χρησιμοποίησε βόμβες φωσφόρου στο Φιδονήσι, με στόχο να ανακαταλάβει την περιοχή.

«Γύρω στις 18.00 (σ.σ. τοπική ώρα) οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποίησαν δύο φορές αεροπορική επίθεση με βόμβες φωσφόρου στο Φιδονήσι» ανέφερε μέσω του Telegram ο Ουκρανός διοικητής Βαλέρι Ζαλούζνι, κατηγορώντας τη Μόσχα ότι «δεν σέβεται ούτε τις δικές της ανακοινώσεις».

Χθες, ο ρωσικός στρατός ανέφερε ότι αποσύρεται από το νησάκι αυτό «σε ένδειξη καλής θέλησης», αφού πέτυχε τους «στόχους» που είχε θέσει εκεί.

«Το μοναδικό πράγμα στο οποίο ο εχθρός είναι συνεπής είναι η “ακρίβεια” των πληγμάτων του», ειρωνεύτηκε ο Ζαλούζνι.

Σημειώνεται, ότι οι βόμβες φωσφόρου είναι εμπρηστικά όπλα που απαγορεύεται να χρησιμοποιούνται εναντίον πολιτικών στόχων, όχι όμως και εναντίον στρατιωτικών, με βάση μια σύμβαση που υπογράφηκε στη Γενεύη το 1980. Το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα ότι τις έχει χρησιμοποιήσει πολλές φορές τους τελευταίους μήνες και εναντίον αμάχων, κάτι που ο ρωσικός στρατός διαψεύδει κατηγορηματικά.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία: Επίθεση με βόμβες φωσφόρου στο Φιδονήσι καταγγέλλει το Κίεβο"

Ουκρανία: Το 90% των Ουκρανών υπέρ της ένταξης στην ΕΕ, το 73% στο ΝΑΤΟ

Την ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει το 90% των ερωτηθέντων Ουκρανών, ενώ υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ τάσσεται το 73%.

Σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform, αυτά τα ποσοστά κατέγραψε έρευνα που πραγματοποίησε στο διάστημα 2-11 Μαΐου το Εθνικό Δημοκρατικό Ινστιτούτο, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στην ιστοσελίδα του Διεθνούς Ινστιτούτου Κοινωνιολογίας του Κιέβου.

Στη δυτική Ουκρανία, σύμφωνα με την δημοσκόπηση, την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα ήθελε το 94%, στην κεντρική και βόρεια Ουκρανία το 93% και στο ανατολικό και νότιο τμήμα της χώρας το 84% των ερωτηθέντων.

Την ίδια στιγμή το 82% των κατοίκων της δυτικής Ουκρανίας υποστηρίζει την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Στη βόρεια και κεντρική Ουκρανία το 79%, στην ανατολική Ουκρανία το 59% και στη νότια Ουκρανία το 65%.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε μέσω του συστήματος τηλεφωνικών δημοσκοπήσεων (CATI) σε δείγμα 2.500 ατόμων που έδωσαν ολοκληρωμένες συνεντεύξεις. Η δημοσκόπηση είναι αντιπροσωπευτική μόνο για τον ενήλικα πληθυσμό που αυτή τη στιγμή ζει στην Ουκρανία και χρησιμοποιεί κινητό τηλέφωνο. Τα εδάφη που δεν βρίσκονταν υπό τον έλεγχο της ουκρανικής κυβέρνησης πριν τις 24 Φεβρουαρίου, εξαιρέθηκαν από τη δημοσκόπηση. Η μέση απόκλιση λάθους δεν υπερβαίνει το +/-3%.

Η διεξαγωγή της δημοσκόπησης κατέστη δυνατή χάρη στην οικονομική υποστήριξη του αμερικανικού Οργανισμού Διεθνούς Ανάπτυξης (USAID), της Σουηδίας, του υπουργείου Εξωτερικών (της αρμόδιας Διεύθυνσης Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης /FCDO) της Βρετανίας και του υπουργείου Διεθνών Υποθέσεων του Καναδά.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ουκρανία: Το 90% των Ουκρανών υπέρ της ένταξης στην ΕΕ, το 73% στο ΝΑΤΟ"

Συνελήφθη ο Θέμης Αδαμαντίδης για βιαιοπραγία σε βάρος της συντρόφου του

Για βιαιοπραγία σε βάρος της συντρόφου του συνελήφθη σήμερα Παρασκευή ο τραγουδιστής Θέμης Αδαμαντίδης.

Σύμφωνα με την καταγγέλλουσα Βαρβάρα Κίρκη, το περιστατικό σημειώθηκε σήμερα τα ξημερώματα της Παρασκευής. Οι αστυνομικοί τον εντόπισαν το μεσημέρι στους Αμπελόκηπους και τον οδήγησαν στο Αστυνομικό Τμήμα Αλίμου, εκεί όπου υποβλήθηκε η μήνυση σε βάρος του. Ο τραγουδιστής υπέβαλε επίσης μήνυση στη σύντροφό του για ψευδή καταμήνυση.

Ο Θέμης Αδαμαντίδης κρατείται και θα οδηγηθεί αύριο Σάββατο ενώπιον του εισαγγελέα.

Μήνυση Αδαμαντίδη για ψευδή καταμήνυση και κλοπή

Ο δικηγόρος του τραγουδιστή, Αλέξης Κούγιας, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, υποστηρίζει ότι «μια πρώην σύντροφος του (σ.σ. Βαρβάρα Κίρκη), με την οποία έχει διακόψει τη σχέση του τις προηγούμενες μέρες, γνωρίζοντας ότι σήμερα το βράδυ έχει συναυλία, με σκοπό να τον εκβιάσει, του έκανε μια ανυπόστατη μήνυση, με αποτέλεσμα ο κ. Αδαμαντίδης να συλληφθεί στα όρια του αυτοφώρου.

Επισημαίνει ακόμα, ότι «εις βάρος της συγκεκριμένης κυρίας ο κ. Αδαμαντίδης υπέβαλε μήνυση για ψευδή καταμήνυση, συκοφαντική δυσφήμηση, αλλά και για αυτοδικία, αφού αυτή δεν του έδινε τα κλειδιά του σπιτιού του και χρησιμοποιώντας τα του έκλεψε 7.000 ευρώ και γι’ αυτό το λόγο της υπεβλήθη μήνυση και για κλοπή. Η συγκεκριμένη κυρία καταζητείται στα όρια του αυτοφώρου για τα ποινικά αδικήματα, τα οποία διέπραξε εις βάρος του κου Θέμη Αδαμαντίδη».

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Συνελήφθη ο Θέμης Αδαμαντίδης για βιαιοπραγία σε βάρος της συντρόφου του"

Γερμανία: Ο Πούτιν πρέπει να λογοδοτήσει μετά τις επιθέσεις με πυραύλους της Ρωσίας κοντά στην Οδησσό

Η Γερμανία καταδίκασε το χτύπημα με πυραύλους κοντά στο λιμάνι της Οδησσού της Ουκρανίας, λέγοντας ότι οι επιθέσεις εναντίον αμάχων ήταν εγκλήματα πολέμου.

«Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και οι υπεύθυνοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας σε ενημέρωση.

Πύραυλοι έπεσαν βροχή κοντά στην Οδησσό την Παρασκευή, πλήττοντας ένα κτήριο με διαμερίσματα και ένα θέρετρο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 21 άτομα, λίγες ώρες αφού τα ρωσικά στρατεύματα αποσύρθηκαν από το κοντινό Φιδονήσι.

Οι Ρώσοι αρνούνται ότι στόχευαν αμάχους.

Reuters/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Γερμανία: Ο Πούτιν πρέπει να λογοδοτήσει μετά τις επιθέσεις με πυραύλους της Ρωσίας κοντά στην Οδησσό"

Κορονοϊός – Ιταλία: Σχεδόν 1 εκατομμύριο πολίτες είναι θετικοί – Ανοίγουν ξανά οι πτέρυγες COVID στα νοσοκομεία

Σχεδόν σε 1 εκατομμύριο ανέρχονται οι πολίτες της Ιταλίας που είναι θετικοί στον κορονοϊό, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της χώρας, γεγονός που αναγκάζει τα νοσοκομεία να ανοίξουν ξανά τις πτέρυγες COVID.

Πιο συγκεκριμένα, οι κάτοικοι της Ιταλίας που σε αυτή τη φάση είναι θετικοί στον κορονοϊό ανέρχονται σε 929.000. Τις τελευταίες ημέρες, οι αριθμός τους παρουσιάζει συνεχή, ανοδική πορεία. Από την αρχή της πανδημίας, στην χώρα έχουν μολυνθεί με τον ιό 18.610.011 άνθρωποι, και 168.425 έχασαν τη ζωή τους.

«Συμβουλεύουμε τους πολίτες να χρησιμοποιούν πάντα τη μάσκα, στους χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός. Το φθινόπωρο θεωρούμε ότι θα έχουμε επικαιροποιημένο εμβόλιο, το οποίο θα είναι αποτελεσματικό κατά όλων των παραλλαγών του κορονοϊού», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Υγείας, Ρομπέρτο Σπεράντσα.

Στο μεταξύ, σε πολλές περιοχές της Ιταλίας (από την Τοσκάνη μέχρι τη Ρώμη και την ευρύτερη περιοχή της Μπολόνια) λόγω της αύξησης των κρουσμάτων, άρχισαν να ξανανοίγουν οι πτέρυγες των νοσοκομείων, για αποκλειστική εισαγωγή ασθενών με Covid-19. Σήμερα στην Ιταλία τα περιστατικά κορονοϊού είναι 86.334, με 72 θανάτους. Το 27,3% των διαγνωστικών τεστ που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο προέκυψε θετικό.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός – Ιταλία: Σχεδόν 1 εκατομμύριο πολίτες είναι θετικοί – Ανοίγουν ξανά οι πτέρυγες COVID στα νοσοκομεία"

Χαλασμός Κυρίου στα Τρίκαλα. Ξηλώθηκαν στέγες-Έπεσαν δέντρα (φώτο)


Σοβαρά προβλήματα στην πόλη των Τρικάλων προκάλεσε το ξαφνικό μπουρίνι το μεσημέρι της Παρασκευής.

Μάλιστα όπως καταγράφει το trikalavoice.gr οι δυνατοί άνεμοι ξήλωσαν στέγη στο κέντρο της πόλης, επί της Βασιλείου Τσιτσάνη και αυτή έμεινε να αιωρείται πάνω από το δρόμο και το πεζοδρόμιο. Η περιοχή αποκλείστηκε από αστυνομία και πυροσβεστική.

Προβλήματα εντοπίστηκαν και στην περιοχή της Μπάρας όπου ξηλώθηκε τσίγκινη στέγη και έπεσε μέσα στο δρόμο.


Επίσης δέντρο κατέρρευσε και έκλεισε το δρόμο στον Πύργο.

trikalavoice

Διαβάστε Περισσότερα » "Χαλασμός Κυρίου στα Τρίκαλα. Ξηλώθηκαν στέγες-Έπεσαν δέντρα (φώτο)"

Καιρός αύριο: Ανεβαίνει η θερμοκρασία το Σάββατο (02/07)

Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός αύριο, Σάββατο 2 Ιουλίου 2022, σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. 

Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν κατά τόπους πρόσκαιρες νεφώσεις και στην Ήπειρο, τη Μακεδονία, καθώς και στα ορεινά της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας θα εκδηλωθούν όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με ένταση, στο Ιόνιο 3 με 5 μποφόρ και στο Αιγαίο 6 με 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στα δυτικά και θα φτάσει στα ηπειρωτικά κατά τόπους τους 38 με 39, στα νησιά του Ιονίου τους 37 και στην υπόλοιπη νησιωτική Ελλάδα τους 33 με 35 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός αύριο: Η πρόγνωση για όλη τη χώρα

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 37 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, όμως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και, κυρίως στα ορεινά, θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, όμως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στη Μακεδονία θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και, κυρίως στα ορεινά, θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ και από νωρίς το βράδυ στα ανατολικά ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις θα αναπτυχθούν τις μεσημβρινές και τις απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά και στην Ήπειρο και τα ορεινά της δυτικής Στερεάς και της δυτικής Πελοποννήσου θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 2 με 4 και στο Ιόνιο τοπικά έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 38 με 39 βαθμούς και στα νησιά από 23 έως 36 με 37 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Tις μεσημβρινές και τις απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και στα ορεινά θα εκδηλωθούν όμβροι και μικρής διάρκειας καταιγίδες.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί, στη Θεσσαλία και τις Σποράδες 3 με 5 μποφόρ και στις υπόλοιπες περιοχές 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 37 και πιθανώς κατά τόπους στη Θεσσαλία τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 31 και στη νότια Κρήτη έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις το μεσημέρι και το απόγευμα.
Άνεμοι: Βόρειοι 3 με 4 και στα νότια 5 και πρόσκαιρα τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Ανεβαίνει η θερμοκρασία το Σάββατο (02/07)"

Ξέφυγε ο Ερντογάν, παρέμβαση στα εσωτερικά μας - Δίνει οδηγίες στους Έλληνες τι να ψηφίσουν στις εκλογές

Σε ένα άνευ προηγουμένου παραλήρημα επιδίδεται ο Τούρκος πρόεδρος ο οποίος, μετά τις προσωπικές επιθέσεις των τελευταίων ημερών κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη και τα περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, τώρα επιχειρεί... παρέμβαση και στην ελληνική πολιτική σκηνή. Κλιμακώνοντας τις κινήσεις θράσους, καλεί τον ελληνικό λαό να καταψηφίσει την παρούσα κυβέρνηση της ΝΔ και να της «δώσει ένα μάθημα».

«Είναι μια πραγματικότητα ότι ο γείτονας μας στο Αιγαίο πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά δεν βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο μαζί μας. Γι αυτό στους στρατηγικούς υπολογισμούς της Τουρκίας έχει την θέση που του αναλογεί. Ελπίζω ότι ο ελληνικός λαός θα δώσει το μήνυμα και το μάθημα μέσω της δημοκρατικής οδού, στους κυβερνώντες του που τρέχουν πίσω από περιπέτειες οι οποίες θα φέρουν ένα καταστροφικό τέλος για τον ελληνικό λαό», το εμπρηστικό σχόλιο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη ενώ η ύφεση στην Τουρκία έχει χτυπήσει κόκκινο με την τουρκική λίρα να κατακρημνίζεται. 

Με τριπλή επίθεση στον πρωθυπουργό, αλλά και την κυβέρνηση επανήλθε μετά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στην προκλητική του ρητορική ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αιτιάσεις για παραβιάσεις του τουρκικού εναέριου χώρου

Μιλώντας σε στρατιωτική ακαδημία, και αφού είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του σύμφωνα με τις οποίες «δεν είναι μέλημα της Τουρκίας πόλεμος με την Ελλάδα», καθώς και επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Τούρκος Πρόεδρος επανέλαβε τις αιτιάσεις περί παραβιάσεων του εναέριου χώρου της Τουρκίας από τη χώρα μας και πρότεινε να λάβει η Ελλάδα «ένα μάθημα τόσο από τις εξελίξεις στην περιοχή μας όσο και από τα γεγονότα πριν από ένα αιώνα».

Ειδικότερα, ο Ερντογάν είπε, αναφερόμενος στην Ελλάδα: «Σε όσους μας επιτίθενται μας συνέχεια στον εναέριο χώρο μας, δίνουμε το απαραίτητο μάθημα εκεί που πρέπει κυρίως με την πολεμική μας αεροπορία κ θα συνεχίσουμε να το κάνουμε Kανείς δεν πρέπει να έχει καμία αμφιβολία ότι θα προστατεύσουμε τα χερσαία, θαλάσσια και εναέρια σύνορά μας στη Δύση, χωρίς να κάνουμε την παραμικρή παραχώρηση στα δικαιώματά μας στο Αιγαίο και αξιοποιώντας πλήρως τις ευκαιρίες που μας δίνουν οι διεθνείς συμφωνίες».

Συνέχισε με παραινέσεις και «προειδοποιήσεις», λέγοντας ότι «αντί να λύσουν τις μεταξύ μας διαφορές με διάλογο και διαπραγμάτευση, κρύβονται κάτω από τις φούστες άλλων και συνιστούμε στην διοίκηση της Ελλάδας η οποία προσπαθεί να πουλήσει νταηλίκι , να πάρει ένα μάθημα τόσο από τις εξελίξεις στην περιοχή μας όσο και από τα γεγονότα πριν από ένα αιώνα».

Η αντίδραση της Αθήνας

«Η συνεχής ισχυροποίηση της Ελλάδας -στρατιωτικά, διπλωματικά και οικονομικά- στεναχωρεί τον κ. Ερντογάν και τον οδηγεί σε δηλώσεις που υπερβαίνουν τα εσκαμμένα» ανέφερε σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σχολιάζοντας την τοποθέτηση του Προέδρου της Τουρκίας.

Ο κ.Οικονόμου τόνισε ότι «οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν την ιστορική παιδεία και τον πατριωτισμό που επιβάλλεται ώστε να κρατούν ερμητικά κλειστά τα αυτιά τους στις παραινέσεις όσων επιβουλεύονται την Πατρίδα τους» και κατέληξε:

«Είναι προφανέστατο ότι οι επιτυχίες του πρωθυπουργού και η ενδυνάμωση της Ελλάδας δεν αφήνουν τον κ. Ερντογάν να ησυχάσει. Αν και ο ίδιος θα προτιμούσε μια Ελλάδα αδύναμη, εμείς κάνουμε και θα κάνουμε ανυποχώρητα όσα προάγουν τα εθνικά μας δίκαια. Εξάλλου, ο πραγματικά ισχυρός δεν έχει ανάγκη να το διαλαλεί κάθε τρεις και λίγο».

Νωρίτερα ο Ερντογάν μιλώντας στην στρατιωτική ακαδημία επετέθη εκ νέου στον Κυριάκο Μητσοτάκη καλώντας μάλιστα, τους Έλληνες να καταψηφίσουν την κυβέρνηση! Συγκεκριμένα ανέφερε: «Είναι μια πραγματικότητα ότι ο γείτονας μας στο Αιγαίο πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά δεν βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο μαζί μας. Γι αυτό στους στρατηγικούς υπολογισμούς της Τουρκίας έχει την θέση που του αναλογεί. Ελπίζω ότι ο ελληνικός λαός θα δώσει το μήνυμα και το μάθημα μέσω της δημοκρατικής οδού, στους κυβερνώντες του που τρέχουν πίσω από περιπέτειες οι οποίες θα φέρουν ένα καταστροφικό τέλος για τον ελληνικό λαό».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ξέφυγε ο Ερντογάν, παρέμβαση στα εσωτερικά μας - Δίνει οδηγίες στους Έλληνες τι να ψηφίσουν στις εκλογές"

Ουκρανία: Ζητά από την Τουρκία να σταματήσει ρωσικό πλοίο που μεταφέρει σιτάρι

Η Ουκρανία ζήτησε από την Τουρκία να σταματήσει και να συλλάβει το υπό ρωσική σημαία φορτηγό πλοίο Zhibek Zholy, το οποίο μεταφέρει σιτηρά που παρέλαβε από το κατεχόμενο από τους Ρώσους λιμάνι του Μπερντιάνσκ, σύμφωνα με έναν Ουκρανό αξιωματούχο και ένα έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters.

Ο αξιωματούχος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών, επικαλούμενος πληροφορίες που έλαβε από τις υπηρεσίες εμπορικής ναυτιλίας της χώρας, ανέφερε ότι το Zhibek Zholy φόρτωσε περίπου 4.500 τόνους σιτηρών από το Μπερντιάνσκ, μια πόλη που ανήκει στην Ουκρανία.

Σε επιστολή της που φέρει ημερομηνία την 30ή Ιουνίου και απευθύνεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης της Τουρκίας, η γενική εισαγγελία της Ουκρανίας υποστηρίζει εξάλλου ότι το Zhibek Zholy εμπλέκεται σε «παράνομη εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών» από το Μπερντιάνσκ και κατευθύνεται στο Καρασού της Τουρκίας. Στην επιστολή αυτή αναφέρεται ότι το φορτίο φτάνει τους 7.000 τόνους φορτίου, ποσότητα μεγαλύτερη από εκείνην που ανέφερε ο αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας δεν απάντησε αμέσως σε ένα αίτημα με το οποίο του ζητήθηκε να σχολιάσει την άφιξη του Zhibek Zholy στη χώρα.

Η εταιρεία KTZ Express που εδρεύει στο Καζακστάν επιβεβαίωσε στο Reuters ότι το Zhibek Zholy της ανήκει αλλά ότι ναυλώθηκε από τη ρωσική εταιρεία Green Line, η οποία δεν υπόκειται σε κυρώσεις. Η KTZ Express πρόσθεσε ότι διαβουλεύεται με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και θα συμμορφωθεί με όλες τις κυρώσεις και τους τυχόν περιορισμούς.

Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία ότι κλέβει σιτηρά από τα εδάφη που έχουν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις μετά την εισβολή στη χώρα, στις 24 Φεβρουαρίου. Το Κρεμλίνο από την πλευρά του διαψεύδει ότι οι Ρώσοι κλέβουν ουκρανικά σιτηρά.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ουκρανία: Ζητά από την Τουρκία να σταματήσει ρωσικό πλοίο που μεταφέρει σιτάρι"

Καϊλή σε Κομισιόν: Παράνομη η καταχώριση του «Turkaegean»

Η καταχώριση του όρου «Turkaegean» ως εμπορικό σήμα, είναι παράνομη σύμφωνα με την ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία, τονίζει η αντιπρόεδρος του ΕΚ Εύα Καϊλή, σε γραπτή ερώτηση της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ρωτά χαρακτηριστικά:

«Θα προβεί η Κομισιόν σε άμεσες ενέργειες για τη διαγραφή του συγκεκριμένου όρου από το μητρώο της EUIPO (Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ), και την παύση της χρήσης του από την Τουρκία»;

Σε άλλο σημείο της παρέμβασης της, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής καλεί την Επιτροπή να δηλώσει δημοσίως και επισήμως ότι η Τουρκία δεν έχει δικαίωμα χρήσης του ανωτέρω όρου. Σημειώνει μάλιστα, κατηγορηματικά, πως ο παραπάνω όρος δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως γεωγραφικός προσδιορισμός για εμπορική χρήση.

Αναλυτικά το κείμενο της παρέμβασης της Εύας Καϊλή:

«Το τουρκικό υπουργείο Τουρισμού κατοχύρωσε τον όρο «Turkaegean» ως επίσημο εμπορικό σήμα της ΕΕ στην EUIPO (Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης) κι αυτό υλοποιείται από Επιτροπή με έδρα την Ισπανία, με δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης αυτού του υποτιθέμενου «εμπορικού σήματος» για μια ευρεία ποικιλία υπηρεσιών από τον τουρισμό μέχρι την τηλεόραση, ακόμη και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η καταχώριση του όρου «Turkaegean» συνδυάζει το όνομα μιας χώρας εκτός ΕΕ (Τουρκία) με το Αιγαίο Πέλαγος, τα νησιά και τις ακτές. Αποτελεί άλλο ένα παράδειγμα της επιθετικής εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας κατά της ΕΕ και των κρατών μελών της, ιδίως της Ελλάδας και της Κύπρου.

Επιπλέον, η καταχώριση του παραπάνω όρου ως σήμα της ΕΕ είναι παράνομη σύμφωνα με την ευρωπαϊκή και τη διεθνή νομοθεσία, καθώς είναι σκoπίμως παραπλανητική, παρουσιάζοντας το Αιγαίο Πέλαγος, τα νησιά και τις ακτές ως «τουρκικά».

Ερωτάται η Επιτροπή:

Προτίθεται η Επιτροπή να προβεί σε άμεσες ενέργειες για την αφαίρεση του παραπάνω όρου από το μητρώο της EUIPO και την άμεση παύση της χρήσης του όρου από την Τουρκία;

Θα εκκινήσει η Επιτροπή άμεση έρευνα για τυχόν ευθύνες για παραβίαση της νομοθεσίας της ΕΕ, λόγω της καταχώρισης από το EUIPO ενός τέτοιου απαράδεκτου εμπορικού σήματος;

Θα δηλώσει δημοσίως και επισήμως η Επιτροπή ότι η Τουρκία δεν έχει δικαίωμα χρήσης του ανωτέρω όρου;»

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Καϊλή σε Κομισιόν: Παράνομη η καταχώριση του «Turkaegean» "

Τέλος εποχής για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ – Αλλάζει εμπορικό όνομα και σήμα

Για μια νέα εποχή για τον ελληνικό σιδηρόδρομο, με γρήγορα τρένα και δρομολόγια, με άνετα, ασφαλή και γρήγορα ταξίδια, αλλά και με όλες τις ψηφιακές και hi tec τεχνολογίες και καινοτομίες για τον επιβάτη, διαβεβαίωσαν οι Ιταλοί ιδιοκτήτες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, που μετονομάζεται από σήμερα σε ΗΕLLENIC TRAIN αλλάζοντας εμπορικό όνομα και σήμα.

Το νέο όνομα παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που έγινε σήμερα το πρωί στο μέγαρο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην οδό Πετμεζά και Συγγρού, παρουσία των υπουργών Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, Εθνικής Οικονομίας Χρήστου Σταϊκούρα, του Ιταλού υπουργού Οικονομικών Daniele Franco, του προέδρου της μητρικής εταιρείας Trainitalia Luigi Corradi, της θυγατρικής της Ferrovie Dello Stato Italiane στην οποία ανήκει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Luigi Ferraris, αλλά και του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας Dario Lo Bosko και Maurizio Capotorto, αντίστοιχα.

«Η σημερινή σημαντική ημέρα συμπίπτει με μια περίοδο όπου η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αποφασίσει να αναβαθμίσει τις σιδηροδρομικές μεταφορές στην Ελλάδα, επενδύοντας πάνω από 4,5 δισ. σε σιδηροδρομικά έργα, γιατί ο σιδηρόδρομος είναι στην καρδιά της πράσινης μετάβασης» τόνισε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής και υπογράμμισε πως «πρέπει να κάνουμε το τρένο στην Ελλάδα να είναι ένα πραγματικά ανταγωνιστικό μέσο και η χώρα να αποκτήσει τον σιδηρόδρομο που τις αξίζει γιατί τα τελευταία χρόνια είχε μείνει πίσω».

«Η Ελλάδα» πρόσθεσε κ. Καραμανλής, «μπορεί να αναδειχθεί σε έναν μεγάλο κόμβο υποδομών και μεταφορών για την νοτιοανατολική πτέρυγα της Ευρώπης και σ' αυτό έχει σημαντικό ρόλο να παίξει η Hellenic Train στην οποία εύχομαι καλή επιτυχία».

«Στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η αναβάθμιση των σιδηροδρομικών υποδομών και υπάρχει δέσμευση όχι μόνο στα λόγια αλλά και σε επενδύσεις» τόνισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Χρήστος Σταϊκούρας, κάνοντας αναφορά και στην συμφωνία που υπεγράφη πρόσφατα ανάμεσα στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ και το ελληνικό Δημόσιο, η οποία προβλέπει την προμήθεια εκ μέρους της ΤΡΑΙΝΟΣΕ υβριδικών και άλλων σύγχρονων τρένων, καθώς και την αναβάθμιση και ψηφιοποίηση των συστημάτων εξυπηρέτησης των επιβατών.

«Η ελληνική οικονομία αναβαθμίζεται, αναβαπτίζεται και ισχυροποιείται» τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα τα επόμενα δύο χρόνια θα είναι πρωταθλήτρια στην Ευρώπη στις επενδύσεις και τις εξαγωγές».

Στις άριστες σχέσεις και την συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών αναφέρθηκε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Ντιανιέλε Φράνκο, σημειώνοντας ότι η συνεργασία αυτή αναπτύσσεται καθημερινά και σε τομείς όπως η ενέργεια. Ανέφερε επίσης τη σημασία που έχει αποκτήσει πια ο σιδηρόδρομος στην Ευρώπη, που απασχολεί 950.000 εργαζόμενους.

«Η σημερινή ημέρα αποτελεί μία νέα εποχή για τον όμιλο μας» τόνισε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Ferronie Dello Stato Italiane, Luigi Ferraris και διαβεβαίωσε ότι θα μεταφερθεί και θα αναπτυχθεί και στους ελληνικούς σιδηροδρόμους ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει στον ιταλικό σιδηρόδρομο.

Ο πρόεδρος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Dario lo Bosko, έκανε λόγο για ιστορική μέρα για την εταιρεία και υπογράμμισε τις συνεργασίες που θα κάνει η Hellenic Train με τα ελληνικά πανεπιστήμια και άλλους φορείς προκειμένου να εισαγάγει στον τομέα της εξυπηρέτησης των πελατών της ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει στην αγορά, αξιοποιώντας τα νέα μυαλά από τα ελληνικά πανεπιστήμια.

Αναφορά έκανε και στα μνημόνια συνεργασίας που υπεγράφησαν με τον ΟΣΕ για την αναβάθμιση των αμαξοστάσιων, αλλά και με το Ελληνικό Ινστιτούτο Μεταφορών, το οποίο θα μεταφέρει την τεχνογνωσία του. «Εμείς θέλουμε να αγκαλιάσουμε τον επιβάτη από την ώρα που βγαίνει από το σπίτι του μέχρι να φτάσει στον προορισμό του» τόνισε ο πρόεδρος της Hellenic Τrain.

Πολύ αισιόδοξος για την πορεία της εταιρείας δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Hellenic Train, Μaurizio Capotorto και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα και ο ελληνικός σιδηρόδρομος ήρθε η ώρα να παίξουν ρόλο βασικού συντελεστή σε ένα νέο τοπίο στις μεταφορές στην Ευρώπη. Ο κ. Capotorto αναφέρθηκε στη δρομολόγηση των νέων τρένων ETR μεταξύ Αθηνών και Θεσσαλονίκης, που αναπτύσσουν ταχύτητες μέχρι και 200 χλμ την ώρα και ανακοίνωσε ότι πολύ σύντομα τα τρένα αυτά θα αποκτήσουν όλες τις ψηφιακές τεχνολογίες που θα κάνουν την διαδρομή πιο άνετη για τον επιβάτη. Ανακοίνωσε ότι σύντομα η Hellenic Τrain θα θέσει σε λειτουργία και άλλες σιδηροδρομικές γραμμές στη χώρα για λόγους ιστορικούς αλλά και πολιτιστικούς.

Επίσης έχει αναλάβει την δέσμευση για 10 τρένα υδρογόνου και τρένα προαστιακού.

Αναφερόμενος στις εμπορευματικές μεταφορές, υπογράμμισε την σύνδεση της εταιρείας με τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης και σύντομα, όπως είπε, θα δοθεί μεγάλο βάρος στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης όπου η Hellenic Train θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο. Ο κ. Capotorto ανέφερε επίσης ότι ένας άλλος μεγάλος στόχος για την εταιρεία είναι η αναβάθμιση των αμαξοστασίων. Στην σημερινή εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό μέσω διαδικτύου και ο Ιταλός υπουργός Μεταφορών Εbrick Giovannini, ενώ ήταν παρούσα και η πρέσβης της Ιταλίας Patricia Falcineli.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Τέλος εποχής για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ – Αλλάζει εμπορικό όνομα και σήμα"

Γερμανία: Σχεδιάζει την επιβολή φόρου στους καταναλωτές φυσικού αερίου

Η γερμανική κυβέρνηση σκοπεύει να επιβάλει φόρο σε όλους τους καταναλωτές φυσικού αερίου για να βοηθήσει τους προμηθευτές που αντιμετωπίζουν τις ταχέως αυξανόμενες τιμές εισαγωγών, σύμφωνα με πρόταση που αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters.

Η νομοθεσία αναμένεται να ψηφιστεί από το κοινοβούλιο στις 8 Ιουλίου, σύμφωνα με πηγές του κλάδου και την κυβέρνηση. Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας αρνήθηκε να σχολιάσει την πρόταση, αλλά είπε ότι το υπουργείο εξετάζει τακτικά την αποτελεσματικότητα των υπαρχόντων μέσων και αυτά θα μπορούσαν να ενισχυθούν με άλλα.

Η Γερμανία προσπαθεί να θέσει σε λειτουργία έναν μηχανισμό έκτακτης ανάγκης πριν από τις 11 Ιουλίου, οπότε μια προγραμματισμένη συντήρηση στον αγωγό Nord Stream 1 από τη Ρωσία θα σταματήσει εντελώς τις ροές. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η διακοπή λειτουργίας μπορεί να παραταθεί, επιδεινώνοντας τις ελλείψεις φυσικού αερίου και ωθώντας τις τιμές ακόμη πιο ψηλά.

Το πρόσθετο κόστος για την αντικατάσταση φυσικού αερίου από τη Ρωσία θα μοιραστεί μεταξύ όλων των πελατών φυσικού αερίου με μια «διαφανή και αμερόληπτη» διαδικασία μέσω του Trading Hub Europe, ενός οργανισμού διαχειριστών δικτύων φυσικού αερίου. Η εισφορά θα κάνει το φυσικό αέριο πιο ακριβό για όλους αντί να πέφτει το βάρος μόνο σε ορισμένα νοικοκυριά με βάση το ποιος είναι ο προμηθευτής αερίου τους.

Εάν το κοινοβούλιο εγκρίνει το σχέδιο, τότε ο φόρος αυτός θα ανακόψει την ανάγκη για μια γενική ρήτρα προσαρμογής των τιμών που θα επέτρεπε στους ίδιους τους προμηθευτές να μεταβιβάσουν τις αυξήσεις τιμών στους πελάτες.

Οι ειδικοί θεωρούν τη ρήτρα αναπροσαρμογής των τιμών ως άδικη και νομικά αμφισβητήσιμη. Η ρήτρα λέει ότι μόνο ένα λογικό κόστος μπορεί να μετακυλίεται στον καταναλωτή κάτι που επιδέχεται πολλές ερμηνείες όπως δήλωσε στο Reuters ο Πέτερ Ρόσιν, δικηγόρος με ειδίκευση σε θέματα ενέργειας.

Ο Ρόσιν είπε ότι ήταν αμφίβολο εάν θα μπορούσαν να ανακληθούν συμβάσεις που υπόσχονται στους καταναλωτές σταθερές τιμές. Το νέο σύστημα αξιολόγησης των εισφορών θα βασίζεται στο μοντέλο της επιβάρυνσης EEG στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας που έχει χρησιμοποιηθεί για την υποστήριξη της ανανεώσιμης ενέργειας.

Η πρόταση εισφοράς θα επιτρέψει ακόμα στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση να ενεργοποιήσει τη ρήτρα γενικής προσαρμογής των τιμών εάν υπάρξει «σημαντική διακοπή» στις εισαγωγές φυσικού αερίου.

Η μείωση ροών του ρωσικού φυσικού αερίου αναγκάζει τις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας σε όλη την Ευρώπη να αγοράζουν φυσικό αέριο σε υψηλές τιμές. Την Πέμπτη (30/6), η γερμανική Uniper ανακοίνωσε ότι βρισκόταν σε συνομιλίες για μια πιθανή κυβερνητική οικονομική διάσωση μετά την απόσυρση των προοπτικών για το 2022 λόγω των περιορισμών παροχής φυσικού αερίου από τη 

Ειδικοί του κλάδου εκτιμούν ότι οι εισαγωγείς φυσικού αερίου χρειάζονται περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ (1,04 δισεκατομμύρια δολάρια) την εβδομάδα για να καλύψουν το πρόσθετο κόστος από την αύξηση των τιμών, ποσό που θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει η προτεινόμενη εισφορά.

Το γερμανικό λόμπι Zukunft Gas χαιρέτισε την πρόταση, λέγοντας ότι το πρόσθετο κόστος θα πρέπει να μοιραστεί με όλους τους καταναλωτές. «Αντιμετωπίζουμε μια οικονομική κρίση στο εμπόριο φυσικού αερίου που πρέπει επειγόντως να αντιμετωπιστεί… Χωρίς κανόνες για τις προσαρμογές των τιμών, καραδοκούν χρεοκοπίες», δήλωσε ο Τίμ Κέλερ, διευθύνων σύμβουλος της Zukunft Gas.

Reuters/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Γερμανία: Σχεδιάζει την επιβολή φόρου στους καταναλωτές φυσικού αερίου"

Πούτιν: Η διαδικασία ενοποίησης της Λευκορωσίας με τη Ρωσία επιταχύνεται μετά τις πιέσεις της Δύσης

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι οι πολιτικές πιέσεις που άσκησε η Δύση επιτάχυναν την ενσωμάτωση της Λευκορωσίας με την γείτονά της Ρωσία, η οποία συνεχιζόταν για περισσότερο από δύο δεκαετίες.

«Οι άνευ προηγουμένου πολιτικές και κοινωνικές πιέσεις από την λεγόμενη συλλογική Δύση, μας ωθεί να επιταχύνουμε τη διαδικασία ενοποίησης: μαζί να ελαχιστοποιήσουμε την ζημιά από τις παράνομες κυρώσεις, να κάνουμε απλούστερη την παραγωγή των απαιτούμενων προϊόντων, να αναπτύξουμε νέες ικανότητες, να επεκτείνουμε τη συνεργασία με φιλικές χώρες», δήλωσε ο Πούτιν μιλώντας σ ένα διμερές φόρουμ.

Οι δύο σλαβικές χώρες που γειτνιάζουν, υπέγραψαν τον Ιούνιο του 1997 την Συνθήκη της Ένωσης που είχε στόχο να αποκαταστήσει κάποιους δεσμούς που είχαν διακοπεί μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Πώς ο Λουκασένκο είναι υποχρεωμένος στη Μόσχα

Ωστόσο ο ενθουσιασμός του αυταρχικού προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο για μια πιο στενή πολιτική ενσωμάτωση, ενισχύεται και μειώνεται, όπως και η οικονομική εξάρτηση της Λευκορωσίας από την πολύ μεγαλύτερη και πλουσιότερη ξαδέλφη της (τη Ρωσία-σ.σ).

Ο Λουκασένκο έγινε περισσότερο υποχρεωμένος στην Μόσχα στα τέλη του 2020, όταν ο Πούτιν άρχισε να τον στηρίζει πολιτικά και οικονομικά, καθώς συνέτριψε το κύμα των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων διαμαρτυρίας που ξέσπασε μετά τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών, το αποτέλεσμα των οποίων σύμφωνα με την αντιπολίτευση ήταν προϊόν νοθείας.

Η Λευκορωσία χρησιμοποιήθηκε ως σημείο εκκίνησης για ρωσικά στρατεύματα

Τον Φεβρουάριο ο Λουκασένκο επέτρεψε στην Ρωσία να χρησιμοποιήσει την Λευκορωσία ως σημείο εκκίνησης για ορισμένες ρωσικές τεθωρακισμένες φάλαγγες που εισέβαλαν στον νότιο γείτονα της Λευκορωσίας, την Ουκρανία.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι δύο χώρες θα πρέπει να λάβουν επείγοντα μέτρα για να βελτιώσουν τις αμυντικές τους ικανότητες και την μάχιμη ετοιμότητα τους.

Σύμφωνα με Συνθήκη της Ένωσης, κάθε χώρα παραμένει ανεξάρτητη, αλλά παραχωρεί στους πολίτες του άλλου κράτους δικαιώματα διαμονής και ιθαγένειας.

Ενώ η ένωση προωθεί την οικονομική ολοκλήρωση και ενισχύει την αμοιβαία άμυνα σε περίπτωση επίθεσης, οι προσπάθειες που καταβάλλονται για την καθιέρωση ενός ενιαίου νομίσματος απέτυχαν σχεδόν πριν από δύο δεκαετίες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Πούτιν: Η διαδικασία ενοποίησης της Λευκορωσίας με τη Ρωσία επιταχύνεται μετά τις πιέσεις της Δύσης"

Πέτρος Φιλιππίδης: Αποφυλακίζεται μέχρι να τελειώσει η δίκη

Ομοφωνα δεκτό έκανε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας το αίτημα για αντικατάσταση προσωρινής κράτησης του Πέτρου Φιλιππίδη.

Με την ίδια απόφαση του επέβαλλε τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από χώρα, της εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του 2 φορές το μήνα και εγγυοδοσία 20.000 ευρώ. Στο άκουσμα της απόφασης η συζυγος του ξέσπασε σε κλάματα.

Νωρίτερα, την αντικατάσταση της προσωρινής κράτησης του Πέτρου Φιλιππίδη με περιοριστικούς όρους πρότεινε η εισαγγελέας της έδρας, εξηγώντας ότι πλέον δεν είναι επικίνδυνος να τελέσει ίδια αδικήματα, αφού είναι ανεπιθύμητος στον τόπο δράσης του και οι συνεργάτιδες του είναι υποψιασμένες.

Απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, εμφάνιση στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του και καταβολή εγγυοδοσίας 50.000 ευρώ ήταν οι όροι που πρότεινε να επιβληθούν.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πέτρος Φιλιππίδης: Αποφυλακίζεται μέχρι να τελειώσει η δίκη"

Ανακαλούνται επιδόρπια της «Δωδώνη» από τον ΕΦΕΤ

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. ενημερώθηκε μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF), για την διακίνηση από την Ολλανδία στην εταιρεία “ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε.”, πρωτεΐνης μπιζελιού στην οποία ανιχνεύτηκε η ουσία Chlorate σε υψηλή συγκέντρωση.

Σε συνέχεια σχετικής από την επιχείρηση διερεύνησης, ανακαλούνται τα κάτωθι φυτικά προϊόντα με την επωνυμία “ΔΩΔΩΝΗ Plant’d”, στα οποία έχει χρησιμοποιηθεί ως πρώτη ύλη η πρωτεΐνη μπιζελιού:

• Plant’d Βρώμη, με ημερομηνίες λήξης 5/7/22, 10/7/22, 19/7/22 και 2/8/22

• Plant’d με Βανίλια, με ημερομηνίες λήξης 5/7/22, 10/7/22, 19/7/22 και 2/8/22

• Plant’d με Μήλο και Κανέλα, με ημερομηνίες λήξης 5/7/22, 10/7/22, 19/7/22 και 2/8/22

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. εποπτεύει τη διαδικασία ανάκλησης ενώ ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι αντίστοιχοι έλεγχοι.

Καλούνται οι καταναλωτές, οι οποίοι έχουν προμηθευτεί τα αναφερόμενα προϊόντα (κάτωθι φωτογραφίες), να μην τα καταναλώσουν

 

Η ανακοίνωση της εταιρίας

Η γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ με ανακοίνωσή της ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό για την προληπτική ανάκληση των φυτικών επιδορπίων «Plant’d» λόγω ποιοτικής απόκλισης σε πρώτη ύλη (πρωτεΐνη μπιζελιού) την οποία προμηθεύεται από τρίτο, και χρησιμοποιείται στη παρασκευή φυτικού προϊόντος. Η συγκεκριμένη ενέργεια πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον ΕΦΕΤ έπειτα από στοιχεία που κοινοποιήθηκαν στο Ευρωπαϊκό σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές (RASFF).

Η ανάκληση αφορά στα φυτικά επιδόρπια με την επωνυμία «ΔΩΔΩΝΗ Plant’d» και συγκεκριμένα τους κωδικούς:

Plant’d Βρώμη, με ημερομηνίες λήξης 5/7/22, 10/7/22, 19/7/22 και 2/8/22.
Plant’d με Βανίλια, με ημερομηνίες λήξης 5/7/22, 10/7/22, 19/7/22 και 2/8/22
Plant’d με Μήλο και Κανέλα, με ημερομηνίες λήξης 5/7/22, 10/7/22, 19/7/22 και 2/8/22

Οι καταναλωτές που έχουν αγοράσει το εν λόγω προϊόν καλούνται να μην το καταναλώσουν και να το επιστρέψουν στα σημεία από τα οποία το αγόρασαν, ενώ για οποιαδήποτε απορία μπορούν να καλέσουν την Γραμμή Εξυπηρέτησης Καταναλωτών της εταιρείας στο 2142147100 ή να επικοινωνήσουν με το info@dodoni.eu.

Η ποιοτική απόκλιση αφορά σε φυτική πρώτη ύλη προμηθευτή ο οποίος δραστηριοποιείται παγκοσμίως. Η εν λόγω πρώτη ύλη χρησιμοποιείται ως συστατικό στην παραγωγή φυτικών προϊόντων και σε αυτήν ανιχνεύθηκε ουσία σε μεγαλύτερη συγκέντρωση από τα επιτρεπτά όρια που ισχύουν εντός Ε.Ε. Ένα γεγονός που δεν επηρεάζει μόνο τα δικά μας προϊόντα, αλλά και επώνυμα προϊόντα λοιπών Ευρωπαϊκών βιομηχανιών τροφίμων.

Η ΔΩΔΩΝΗ με υπευθυνότητα και συνέπεια ως προς το διαρκή ποιοτικό έλεγχο των προϊόντων της, συνεργάζεται από την πρώτη στιγμή γνωστοποίησης του ζητήματος με τις αρμόδιες αρχές, πάντα με γνώμονα την ασφάλεια του καταναλωτικού κοινού και την υψηλή ποιότητα των προϊόντων της, καταλήγει η ανακοίνωση της εταιρίας.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Ανακαλούνται επιδόρπια της «Δωδώνη» από τον ΕΦΕΤ"

Τρίτωσε! Νέες δηλώσεις Ερντογάν – Τώρα θυμήθηκε την Μικρασιατική καταστροφή

Για τρίτη φορά μέσα σε λίγες ώρες ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιτίθεται στην Ελλάδα. 

Αυτή την φορά κάλεσε την κυβέρνηση την οποία κατηγόρησε ότι κάνει νταηλίκια όπως είπε στην Τουρκία να θυμηθεί τι συνέβη στην Μικρασιατική καταστροφή. 

Μιλώντας στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας στην Κωνσταντινούπολη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε: «Συστήνουμε στην ελληνική κυβέρνηση που κάνει νταηλίκια, να πάρει μαθήματα τόσο από τις εξελίξεις στην περιοχή μας όσο και από όσα συνέβησαν πριν από έναν αιώνα».

Είπε ακόμα: «Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει ότι θα προστατεύσουμε τα σύνορά μας χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο τα δικαιώματά μας στο Αιγαίο».

Νωρίτερα μετά την προσευχή της Παρασκευής είπε ότι εκείνος δεν θέλει πόλεμο αλλά οι Έλληνες προκαλούν κάνοντας παραβιάσεις, ενώ επιστρέφοντας από την Μαδρίτη και μιλώντας σε δημοσιογράφους κάλεσε τον πρωθυπουργό να… συμμαζευτεί. 

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Τρίτωσε! Νέες δηλώσεις Ερντογάν – Τώρα θυμήθηκε την Μικρασιατική καταστροφή"

Απαλλάσσεται ο κατηγορούμενος για τον βιασμό της Γ. Μπίκα

Απαλλακτικό είναι το βούλευμα για τον 27χρονο που καταγγέλθηκε από την 24χρονη Γεωργία Μπίκα στη Θεσσαλονίκη για βιασμό, τα ξημερώματα της Πρωτοχρονιάς, σε δωμάτιο πολυτελούς ξενοδοχείου της πόλης.

Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, με βούλευμα που δημοσιεύτηκε, κάνει δεκτή την 60 σελίδων εισήγηση της εισαγγελέως Πρωτοδικών Κυριακής Κλιάμπα, η οποία, βασίζοντας το σκεπτικό της απαλλακτικής της πρότασης στο σύνολο των αποδεικτικών μέσων της δικογραφίας -και μεταξύ αυτών σε καταθέσεις μαρτύρων- αλλά και στα επιστημονικά αποτελέσματα των εξετάσεων από τα Εργαστήρια Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας της Θεσσαλονίκης και της Βέρνης, κατέληξε στο συμπέρασμα πως τα όσα κατέθεσε η εγκαλούσα «αποτελούν μυθεύματα και ασύστολα ψεύδη».

«Έπλασε μια ιστορία με ηρωίδα θύμα την ίδια, διανθίζοντάς την κάθε φορά κατά το δοκούν με χονδροειδέστατα ψεύδη, ώστε να προσδώσει μεγαλύτερη αληθοφάνεια στην περιγραφή των γεγονότων, παρουσιάζοντας τον εαυτό της ως θύμα βιασμού από τον κατηγορούμενο και όχι μόνον», ανέφερε η εισαγγελική πρόταση.

Οι δικαστές του Συμβουλίου, εκτός από την απαλλαγή του 27χρονου, επιβάλλουν στην καταγγέλλουσα τα δικαστικά έξοδα, υιοθετώντας και ως προς το σκέλος αυτό την εισαγγελική πρόταση.

Υπενθυμίζεται ότι ο 27χρονος αντιμετώπιζε το αδίκημα των «γενετήσιων πράξεων χωρίς τη συναίνεση της παθούσας» και μετά την απολογία του στην ανακρίτρια, όπου αρνήθηκε την εις βάρος του αποδιδόμενη πράξη, είχε αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Απαλλάσσεται ο κατηγορούμενος για τον βιασμό της Γ. Μπίκα"

Ντονέτσκ: Η θανατική ποινή θα εφαρμοστεί από το 2025 – Ήδη έχουν καταδικαστεί σε θάνατο 3 «μισθοφόροι»

Δύο Βρετανοί και ένας Μαροκινός έχουν καταδικαστεί σε θάνατο στη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ (ΛΔΝ) και, σύμφωνα με τους φιλορώσους αυτονομιστές, η θανατική ποινή θα αρχίσει να εφαρμόζεται από το 2025, σύμφωνα με τον επικαιροποιημένο ποινικό κώδικά της, ο οποίος θα αρχίσει να εφαρμόζεται από σήμερα (1.7.2022).

Η Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ έχει τη θανατική ποινή στη νομοθεσία της από το 2014, αλλά έως τώρα δεν υπάρχουν νόμοι για την εφαρμογή της. Η Διεθνής Αμνηστία, που παρακολουθεί τη χρήση της θανατικής ποινής σε όλο τον κόσμο, δεν έχει καταγράψει περιπτώσεις επίσημων εκτελέσεων στην περιοχή.

Δικαστήριο στην ΛΔΝ τον Ιούνιο καταδίκασε δύο Βρετανούς –τους Έιντεν Άσλιν και Σον Πίνερ– και τον Μαροκινό Μπραχίμ Σααντούν σε θάνατο για «δραστηριότητες μισθοφόρων» αφού συνελήφθησαν ενώ μάχονταν με τις ουκρανικές δυνάμεις. Οι δικηγόροι τους λένε ότι θα υποβάλουν έφεση κατά της απόφασης, που ελήφθη ύστερα από μια βιαστική δίκη χωρίς ενόρκους και χωρίς πρόσβαση για ανεξάρτητα ή διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Δεν ήταν σαφές τι θα σημαίνουν για τους άνδρες αυτούς οι νέες κανόνες –που περιγράφονται στην επικαιροποιημένη εκδοχή του ποινικού κώδικα της ΛΔΝ που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της νομοθετικής εξουσίας της αποσχισθείσας περιοχής.

Ο νέος ποινικός κώδικας, που τίθεται σε ισχύ σήμερα, αναφέρει επίσης ότι η θανατική ποινή εκτελείται από εκτελεστικό απόσπασμα και ότι ο επικεφαλής της δημοκρατίας των αυτονομιστών θα έχει τον τελικό λόγο για την απονομή χάρης σε όποιον έχει καταδικαστεί σε θάνατο.
 
«Πόρτα» της Ρωσίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για τη θανατική ποινή

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, ότι έδωσε εντολή στη Ρωσία να διασφαλίσει ότι οι καταδικασθέντες δεν θα αντιμετωπίσουν τη θανατική ποινή. Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι δεν δεσμεύεται από τις αποφάσεις του ΕΔΔΑ, από το οποίο η Ρωσία έχει αποσυρθεί από τότε που ξεκίνησε την εισβολή της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, έχει δικαιολογήσει την επίθεσή του στην Ουκρανία λέγοντας ότι προστατεύει τους ρωσόφωνους στο ανατολικό τμήμα της χώρας από αυτό που η Μόσχα χαρακτηρίζει «γενοκτονία» από το Κίεβο.

Η Ουκρανία και η Δύση λένε ότι δεν υπάρχουν διωγμοί των Ρώσων στην περιοχή και ο Πούτιν χρησιμοποιεί τους ισχυρισμούς αυτούς ως πρόφαση για κατάληψη εδαφών και για απόπειρα ανατροπής του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Οι ηγέτες στη ΛΔΝ και τη γειτονική αυτοναακηρυχθείσα Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ, που αναγνωρίζονται μόνο από τη Ρωσία και τη Συρία, έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να γίνουν τμήμα της Ρωσίας. Πολιτικοί της ΛΔΝ υποστηρίζουν ότι, εάν η περιοχή ενταχθεί στη Ρωσία, θα ακολουθήσουν τον ποινικό κώδικα της Ρωσίας, όπου ισχύει μορατόριουμ για την θανατική ποινή.

Η Ρωσία και οι αντιπρόσωποί της στο Ντονμπάς λένε ότι οι ξένοι μαχητές είναι «μισθοφόροι» και κατά συνέπεια δεν καλύπτονται από την προστασία της Συνθήκης της Γενεύης που απαγορεύει την εκτέλεση αιχμαλώτων πολέμου.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ντονέτσκ: Η θανατική ποινή θα εφαρμοστεί από το 2025 – Ήδη έχουν καταδικαστεί σε θάνατο 3 «μισθοφόροι»"

15.869 νέα κρούσματα, 3.127 επαναλοιμώξεις, 14 + 4 θάνατοι

Στην ανακοίνωση 15.869 νέων λοιμώξεων από κορωνοϊό και 14 + 4 ακόμη θανάτων ασθενών με CoViD, προέβησαν την Παρασκευή οι υπεύθυνοι του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Ανακοίνωσαν, επίσης, 3.127 επαναλοιμώξεις, με τις οποίες ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 18.996.

Τα στοιχεία αυτά έχουν ενσωματωθεί στο γράφημα του iatronet.gr με την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας και παρατίθενται συνοπτικά στον ακόλουθο πίνακα.

  ΣΗΜΕΡΑ ΧΘΕΣ
Νέα κρούσματα 15.869    15.498  
Κρούσματα σε παιδιά 2.881 2.784
Σύνολο κρουσμάτων  3.692.371  3.676.502    
Επαναλοιμώξεις 24ωρου  3.127 2.984
Νέοι θάνατοι  14 +4* 13 + 1*
Σύνολο θανάτων  30.250     30.232    
Διασωληνωμένοι 95 97  
Ανεμβολίαστοι διασωληνωμένοι  36  40
Έξοδοι από τις ΜΕΘ  5 2
Εισαγωγές σε νοσοκομεία   326 323
Σύνολο τεστ PCR  11.660.566 11.646.069   
Σύνολο rapid tests  73.852.415  73.727.275 
Τεστ ημέρας  139.637  128.099    
Θετικότητα τεστ 11,36%     12,09%      

* Ενσωματώθηκαν θάνατοι με καθυστέρηση στο Εθνικό Μητρώο CoViD.

  • 9.200 στην Αττική (9.271 χθες).
  • 1.335 στη Θεσσαλονίκη (1.281 χθες).

Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων, προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως:

  • 1.089 από την Ανατολική Αττική (1.099 χθες).
  • 1.610 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας (1.616 χθες).
  • 309 από τη Δυτική Αττική (297 χθες).
  • 1.158 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας (1.059 χθες).
  • 2.602 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (2.717 χθες).
  • 1.211 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας (1.251 χθες).
  • 1.081 από τον Πειραιά (1.129 χθες).
  • 140 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού (103 χθες).
Κατανομή

Τα υπόλοιπα κρούσματα κατανέμονται σε 65 επιπλέον Περιφερειακές Ενότητες, ως εξής:

  • 221 στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας.
  • 18 στην ΠΕ Άνδρου
  • 192 στην ΠΕ Αργολίδας.
  • 96 στην ΠΕ Αρκαδίας.
  • 68 στην ΠΕ Άρτας.
  • 555 στην ΠΕ Αχαΐας.
  • 153 στην ΠΕ Βοιωτίας.
  • 27 στην ΠΕ Γρεβενών.
  • 64 στην ΠΕ Δράμας.
  • 119 στην ΠΕ Έβρου.
  • 286 στην ΠΕ Εύβοιας.
  • 7 στην ΠΕ Ευρυτανίας.
  • 90 στην ΠΕ Ζακύνθου.
  • 168 στην ΠΕ Ηλείας.
  • 98 στην ΠΕ Ημαθίας.
  • 771 στην ΠΕ Ηρακλείου.
  • 9 στην ΠΕ Θάσου.
  • 65 στην ΠΕ Θεσπρωτίας.
  • 81 στην ΠΕ Θήρας.
  • 2 στην ΠΕ Ιθάκης.
  • 6 στην ΠΕ Ικαρίας.
  • 212 στην ΠΕ Ιωαννίνων.
  • 162 στην ΠΕ Καβάλας.
  • 30 στην ΠΕ Καλύμνου.
  • 96 στην ΠΕ Καρδίτσας.
  • 9 στην ΠΕ Καρπάθου.
  • 13 στην ΠΕ Καστοριάς.
  • 1 στην ΠΕ Κέας - Κύθνου.
  • 362 στην ΠΕ Κέρκυρας.
  • 63 στην ΠΕ Κεφαλληνίας.
  • 52 στην ΠΕ Κιλκίς.
  • 91 στην ΠΕ Κοζάνης.
  • 218 στην ΠΕ Κορινθίας.
  • 85 στην ΠΕ Κω.
  • 84 στην ΠΕ Λακωνίας.
  • 370 στην ΠΕ Λάρισας.
  • 187 στην ΠΕ Λασιθίου.
  • 72 στην ΠΕ Λέσβου.
  • 31 στην ΠΕ Λευκάδας.
  • 20 στην ΠΕ Λήμνου.
  • 159 στην ΠΕ Μαγνησίας.
  • 186 στην ΠΕ Μεσσηνίας.
  • 38 στην ΠΕ Μήλου.
  • 81 στην ΠΕ Μυκόνου.
  • 47 στην ΠΕ Νάξου.
  • 70 στην ΠΕ Ξάνθης.
  • 80 στην ΠΕ Πάρου.
  • 69 στην ΠΕ Πέλλας.
  • 109 στην ΠΕ Πιερίας.
  • 70 στην ΠΕ Πρέβεζας.
  • 197 στην ΠΕ Ρεθύμνου.
  • 58 στην ΠΕ Ροδόπης.
  • 265 στην ΠΕ Ρόδου.
  • 47 στην ΠΕ Σάμου.
  • 132 στην ΠΕ Σερρών.
  • 16 στην ΠΕ Σποράδων.
  • 66 στην ΠΕ Σύρου.
  • 13 στην ΠΕ Τήνου.
  • 101 στην ΠΕ Τρικάλων.
  • 135 στην ΠΕ Φθιώτιδας.
  • 27 στην ΠΕ Φλώρινας.
  • 45 στην ΠΕ Φωκίδας.
  • 106 στην ΠΕ Χαλκιδικής.
  • 408 στην ΠΕ Χανίων.
  • 90 στην ΠΕ Χίου.

587 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση (594 χθες).

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » " 15.869 νέα κρούσματα, 3.127 επαναλοιμώξεις, 14 + 4 θάνατοι"

Η ΕΡΤ στην Ουκρανία: Πολύνεκρο ρωσικό χτύπημα στην Οδησσό

Η Ρωσία κλιμακώνει τις επιθέσεις της στο ουκρανικό έδαφος και εκτός Ντονμπάς, λίγες ώρες μετά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ και την ανακοίνωση της αποχώρησης των ρωσικών δυνάμεων από το στρατηγικής σημασίας Φιδονήσι στη Μαύρη Θάλασσα.  

Ο ρωσικός στρατός χτύπησε με πυραύλους την Οδησσό, όπου τουλάχιστον 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν.  Επίσης, στην ίδια περιοχή επλήγη κέντρο αναψυχής, με τρεις νεκρούς κι έχουν καταστραφεί διάφορα κτήρια.

Για αντίποινα λόγω της ταπεινωτικής ήττας της Ρωσίας στο Φιδονήσι κάνουν λόγο Ουκρανοί αξιωματούχοι. «Το νησί είναι ένα στρατηγικό σημείο και αλλάζει σημαντικά την κατάσταση στη Μαύρη Θάλασσα, δηλώνει ο Ζελένσκι. Δεν εγγυάται ασφάλεια, δεν εγγυάται ότι ο εχθρός δεν θα επιστρέψει, αλλά περιορίζει σημαντικά τις ενέργειες των εισβολέων», είπε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα, η πρόεδρος της Κομισιόν απευθύνθηκε στην ουκρανική βουλή και μίλησε για την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων κατά της διαφθοράς στη χώρα.

Την ίδια ώρα, εξακολουθούν να βρίσκουν πτώματα στον χώρο του εμπορικού κέντρου στο Κρεμεντσούκ που θα ταυτοποιηθούν με τη χρήση DNA. Τριάντα έξι άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι, 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 60 άνθρωποι τραυματίστηκαν. Διασώστες, εθελοντές και άλλοι εργαζόμενοι έχουν καθαρίσει το 80% της περιοχής.

Ο δήμαρχος του Μικολάιβ Ολεξάντρ Σιένκεβιτς ανέφερε νωρίς την 1η Ιουλίου ότι ακούστηκαν αρκετές εκρήξεις στην πόλη. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Περιφερειακής Διοίκησης του Λουχάνσκ, Χαϊντάι, οι Ρώσοι έχουν επιτεθεί σε διυλιστήριο πετρελαίου.

 ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Η ΕΡΤ στην Ουκρανία: Πολύνεκρο ρωσικό χτύπημα στην Οδησσό"

Πρόστιμα ύψους 40.000 ευρώ σε 8 πρατήρια υγρών καυσίμων

Πρόστιμα συνολικού ύψους 40.000 ευρώ επιβλήθηκαν, με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, σε οκτώ πρατήρια υγρών καυσίμων.

Τα πρατήρια, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης, σε ελέγχους της Διϋπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) διαπιστώθηκε ότι παραβίαζαν τις κείμενες διατάξεις περί αθέμιτης κερδοφορίας (Νόμος 4818/2021).

Ταυτόχρονα, το υπουργείο προχώρησε σε συστάσεις σε άλλα τρία πρατήρια υγρών καυσίμων ώστε να παύσουν την παράνομη πρακτική αποκόμισης οφέλους υπέρ του κανονικού.

Από τα συνολικά 11 πρατήρια που αναφέρονται, τα πέντε βρίσκονται στη Λακωνία, δύο στην Αττική, δύο στη Ρόδο, ένα στις Σέρρες και ένα στη Νάξο.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόστιμα ύψους 40.000 ευρώ σε 8 πρατήρια υγρών καυσίμων"

Ρόδος: Μετανάστες διακινητές προσπάθησαν να εμβολίσουν σκάφος του λιμενικού

Στη σύλληψη τεσσάρων αλλοδαπών, με την κατηγορία της διακίνησης μεταναστών, ηλικίας 21, 22, 37 και 24 ετών, προχώρησαν στελέχη της Λιμενικής Αρχής Ρόδου, ενώ προηγήθηκε καταδίωξη από το Λιμενικό, του σκάφους που επέβαιναν.

Σύμφωνα με το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, το μεσημέρι της Πέμπτης, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή, ότι ιστιοφόρο σκάφος αποβίβαζε μέσα στη θάλασσα, στην περιοχή «Αφάντου» της Ρόδου, πέντε άτομα. Άμεσα στο σημείο πήγε περιπολικό σκάφος του Λιμενικού, όπου εντόπισε το ιστιοφόρο, το οποίο την ώρα εκείνη προσπάθησε να διαφύγει προς τα απέναντι τουρκικά παράλια. Το σκάφος του Λιμενικού προχώρησε αρχικά σε χρήση ηχητικών σημάτων, προκειμένου να ακινητοποιηθεί το ιστιοφόρο, με αρνητικά αποτελέσματα, ενώ στη συνέχεια ο κυβερνήτης του πραγματοποίησε επικίνδυνους ελιγμούς, προσπαθώντας να εμβολίσει το περιπολικό σκάφος. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε ρίψη προειδοποιητικών βολών σε ασφαλή τομέα και το ιστιοφόρο ακινητοποιήθηκε.

Στο σκάφος επέβαιναν δύο από τους τέσσερις αλλοδαπούς, που κατηγορούνται ως διακινητές, ενώ ο 37χρονος συνόδευε τους πέντε μετανάστες και ο 24χρονος εντοπίστηκε στην περιοχή, καθώς προσπαθούσε να διευκολύνει την είσοδο και τη διαμονή τους στη χώρα. Σε έλεγχο διαπιστώθηκε ότι ο 24χρονος έφερε δελτίο αιτούντος ασύλου, αμφιβόλου γνησιότητας. Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το ιστιοφόρο σκάφος.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Ρόδος: Μετανάστες διακινητές προσπάθησαν να εμβολίσουν σκάφος του λιμενικού "

Τέλος στις τηλεοπτικές «δίκες» ζητούν δημοσιογράφοι, δικαστές, δικηγόροι και γιατροί – Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ

Την εξάλειψη του φαινομένου των τηλεοπτικών “δικών” , ζητούν η Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, η Ολομέλεια των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ).

Με πρωτοβουλία του προέδρου του ΙΣΑ , πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των παραπάνω θεσμικών φορέων, “με θέμα συζήτησης το φαινόμενο των «τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών» δικών, που διεξάγονται με τη συμμετοχή δημοσιογράφων, γιατρών, δικηγόρων  κ.λ.π. και το οποίο προσβάλλει βάναυσα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα του Έλληνα πολίτη”, όπως αναφέρει σημερινή σχετική ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ.

Στην ανακοίνωση επίσης υπογραμμίζεται ότι “οι διαστάσεις που έχει λάβει το φαινόμενο αυτό καθιστούν αναγκαία την ανάληψη πρωτοβουλιών, συμπεριλαμβανομένης της συνάντησης με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, τον Πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης και τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ώστε με τη συμμετοχή όλων να επιτευχθεί η εξάλειψη του φαινομένου”.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ έχει ως εξής:

“Στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, με πρωτοβουλία του Προέδρου του, έλαβε χώρα σύσκεψη τεσσάρων θεσμικών φορέων και δη της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, της Ολομέλειας των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, με θέμα συζήτησης το φαινόμενο των «τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών» δικών, που διεξάγονται με τη συμμετοχή δημοσιογράφων,γιατρών,δικηγόρων κ.λ.π. και το οποίο προσβάλλει βάναυσα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα του Έλληνα πολίτη.

Στη συνάντηση, αφού οι συμμετέχοντες αναγνώρισαν ότι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης οφείλουν να εκπληρώνουν τη συνταγματικώς κατοχυρωμένη υποχρέωσή τους, που παράλληλα είναι και συνταγματικό δικαίωμα των πολιτών, σε ενημέρωση, συμφώνησαν ότι θα πρέπει να γίνεται η προσήκουσα αξιολογικά στάθμιση μεταξύ της έγκυρης πληροφόρησης και των ορίων που θέτουν το τεκμήριο της αθωότητας, τα συνταγματικώς προστατευόμενα δικαιώματα, ο σεβασμός της αρχής της μυστικότητας της ποινικής προδικασίας, η προστασία των προσωπικών δεδομένων και η διαφύλαξη του ιατρικού απόρρητου. Η καταπάτηση τέτοιων δικαιωμάτων προσβάλλει τον νομικό πολιτισμό της χώρας και δεν μπορεί να γίνει ανεκτή.

Το φαινόμενο των «τηλεοπτικών δικών» προκαλεί σύγχυση στην κοινωνία και δυσχεραίνει το έργο των αρμόδιων δικαστικών αρχών. Οφείλουμε να στηρίξουμε την ανεπηρέαστη απονομή της δικαιοσύνης από τον φυσικό δικαστή. Προς τούτο οφείλουν να ενεργήσουν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, τόσο τα όργανα της Πολιτείας, όσο και τα θεσμικά όργανα των συνδικαλιστικών φορέων (πειθαρχικά συμβούλια) προκειμένου να θέσουν φραγμό στην αθέμιτη επιθυμία προβολής και διαφήμισης των συμμετεχόντων στις εν λόγω «δίκες», που μάλιστα προδικάζουν την κρίση των συνταγματικά προβλεπόμενων Δικαστηρίων.

Οι διαστάσεις που έχει λάβει το φαινόμενο αυτό καθιστούν αναγκαία την ανάληψη πρωτοβουλιών, συμπεριλαμβανομένης της συνάντησης με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, τον Πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης και τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ώστε με τη συμμετοχή όλων να επιτευχθεί η εξάλειψη του φαινομένου”.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Τέλος στις τηλεοπτικές «δίκες» ζητούν δημοσιογράφοι, δικαστές, δικηγόροι και γιατροί – Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ"

O Κιλιτσντάρογλου προκαλεί τον Ερντογάν για εισβολή στα νησιά: «Δες τι έκανε ο Ετσεβίτ στην Κύπρο»

Να εισβάλει στα ελληνικά νησιά προκαλεί τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ξεπερνώντας για ακόμη μία φορά τα όρια με τις δηλώσεις του.

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, την Παρασκευή (1/7) ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε έναν ακραίο ισχυρισμό, δίνει το παράδειγμα της Κύπρου και απευθύνεται στον Ταγίπ Ερντογάν λέγοντας του πως «Δες τι έκανε ο Ετσεβίτ στην Κύπρο. Εσύ τι έχεις κάνει αδερφέ μου;».

«Ο αείμνηστος Μπουλέντ Ετσεβίτ είχε ανακοινώσει ότι "από αυτή την ώρα οι μονάδες μας είναι στα εδάφη της Κύπρου για να προστατέψουν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων". Είπε πως "έκαναν απόβαση στα εδάφη της Κύπρου. Τελείωσε!" Έτσι το έμαθε όλος ο κόσμος. Εκείνη η συμπεριφορά ήταν σωστή ή η τωρινή τους συμπεριφορά είναι σωστή;», είπε αρχικά ο Κιλιτσντάρογλου.

«Όταν καταπατούσαν τα 18 νησιά, όταν στρατιωτικοποιούσαν τα νησιά που δεν πρέπει να στρατιωτικοποιούνται σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης, όταν εγώ το 2017 στη συνάντηση του κόμματος δήλωνα "Φίλε! Γιατί δεν λες τίποτα;", κανείς δεν είπε τίποτα, ούτε έκανε κάτι και τώρα λέει "γιατί τα στρατιωτικοποιείτε;" Που ήσουν αδερφέ μου; Τώρα το έμαθες αυτό;» συμπλήρωσε.

Μόλις λίγες ημέρες νωρίτερα ο Κιλιτσντάρογλου είχε κατηγορήσει πρόεδρο της Τουρκίας για ελαστικότητα απέναντι στην Ελλάδα αποκαλώντας τον νταή και πως δεν κάνει τίποτα για τα νησιά "υπό κατοχή"».

news

Διαβάστε Περισσότερα » " O Κιλιτσντάρογλου προκαλεί τον Ερντογάν για εισβολή στα νησιά: «Δες τι έκανε ο Ετσεβίτ στην Κύπρο»"

Ρούλα Πισπιρίγκου: Από βίαιο πνιγμό πέθαναν Μαλένα και Ίριδα – Τα νέα έγγραφα – φωτιά του πορίσματος των ιατροδικαστών

Τα αποσπάσματα του πορίσματος των δύο ιατροδικαστών που αναφέρουν τα αίτια θανάτου της Μαλένας και της Ίριδας αποκαλύπτει το newsit.gr στην πολύκροτη υπόθεση της Πάτρας με πρωταγωνίστρια την μητέρα τους, Ρούλα Πισπιρίγκου.

Σύμφωνα με τους κύριους Νίκο Καρακούκη και Νίκο Καλόγρηα και τα δύο παιδιά έφυγαν από την ζωή από ασφυκτικό θάνατο, ο οποίος προήλθε από απόφραξη του στόματος τους. Μάλιστα, όπως αποκαλύπτουν οι ιατροδικαστές η απόφραξη έχει όλα τα στοιχεία εκείνα που αποκλείουν το ατύχημα και επιβεβαιώνουν την εγκληματική ενέργεια ως μηχανισμό θανάτου της Ίριδας και της Μαλένας.  

Στο ένα έγγραφο από το ιατροδικαστικό πόρισμα αναφέρεται:

«Ως εκ τούτου, ακολουθώντας την τυπική ιατροδικαστική μεθοδολογική προσέγγιση για τους αιφνίδιους μην αναμενόμενους θανάτους βρέφους/νηπίου/παιδιού, και αφού ολοκληρώσαμε το σύνολο των ενεργειών που αναλυτικά περιγράφονται ανωτέρω, καταλήγουμε με επιστημονική ασφάλεια και για τις δύο περιπτώσεις των Μαρίας Ελένης Δασκαλάκη και του αβάπτιστου θήλεος Δασκαλάκη, στην κατάδειξη του ασφυκτικού μηχανισμού δι’ αποφράξεων των έξω στομίων των αεροφόρων οδών ως αιτίας θανάτου αυτών.

Η ως άνω απόφραξη έχει όλα τα στοιχεία της ισχυράς πιέσεως των έξω στομίων των αεροφόρων οδών και, ως εκ τούτου, αποκλείει τον ατυχηματικό χαρακτήρα, αντιθέτως επιβεβαιώνει τον δια της εγκληματικής ενέργειας μηχανισμό θανάτου/ανθρωποκτονία».

Σε άλλο έγγραφο που δημοσιεύει το newsit.gr οι ιατροδικαστές Καρακούκης και Καλογρηάς αναφέρουν:

«Και στις δύο περιπτώσεις περιγράφονται ήπιες, μη θανατηφόρες βλάβες στο πρόσωπο. Στην περίπτωση της Δακαλάκη Μαρίας Ελένης, δύο εκδορές στο ριζορίνιο με λοξή/διαγώνια φορά και εντύπωμα στη δεξιά παρία, όπως προαναφέρθηκαν. Στην περίπτωση του αβάπτιστου θήλεος Δασκαλάκη, κακώσεις εν ζωή γενόμενες στοματικού βλεννογόνου/άνου χείλους στόματος αριστερά, και πιθανά εκδορές στον αριστερό ρώθωνα.

Και στις δύο περιπτώσεις δεν διαπιστώθηκε τόσο από τον νεκροψιακό/νεκροτομικό έλεγχο, όσο και από τον ενδελεχή εργαστηριακό έλεγχο, παθολογική αιτία θανάτου. Οι παθολογικές αιτίες θανάτου που είχαν τεθεί σε πρώτο χρόνο δεν επιβεβαιώθηκαν για τους λόγους και με τη μεθοδολογία που εκτενώς αναλύθηκε ανωτέρω, και ως εκ τούτου, η παθολογική αιτία θανάτου και στις δύο περιπτώσεις αποκλείστηκε».

Και στις δυο περιπτώσεις δεν διαπιστώθηκε από τον ενδεχελή τοξικολογικό έλεγχο (πρωτογενή και δευτερογενή) ύπαρξη φαρμάκου ή δηλητηρίου που να σχετίζεται αιτιωδώς με τον θάνατο.

 «Ο συνδυαστικός αποκλεισμός παθολογικών αιτιών θανάτου οδηγεί, σύμφωνα με τη μεθοδολογία της εργασίας, στον βίαιο μηχανισμό θανάτου. Με δεδομένο τον αποκλεισμό επίδρασης μηχανικού, ηλεκτρικού ή άλλου παράγοντα, καθώς και της δηλητηρίασης, η διαγνωστική προσέγγιση κατευθύνεται στον στερητικό (ασφυκτικό) μηχανισμό θανάτου».

Εν συνεχεία με δεδομένο τον αποκλεισμό επίδρασης μηχανικού, ηλεκτρικού ή άλλου παράγοντα, καθώς και δηλητηρίασης, η διαγνωστική προσέγγιση κατευθύνεται στον στερητικό (ασφυκτικό) μηχανισμό θανάτου. Στην συγκεκριμένη περίπτωση τον ασφυκτικό μηχανισμό ως αιτία θανάτου επιβεβαιώνουν τα εξής νεκροψιακά/παθολογοανατολικά/ φωτογραφικά ευρήματα: 

Εκδορές κατά το ριζορίνιο και εντύπωμα στην δεξιά παρειά, κατά τον νεκροψιακό έλεγχο της Μαρίας Ελένης Δασκαλάκη και την επισκόπηση των φωτογραφιών. 

Κακώσεις, εν ζωή γενόμενες στοματικού βλεννογόνου / άνω χείλους στόματος κατά τον νεκροψιακό έλεγχο του αβάπτιστου θήλεος Δασκαλάκη και την επισκόπηση των φωτογραφιών, σε συνδυασμό με το ανευρεθέν πανάκι που έφερε ικανή ποσότητα αίματος.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρούλα Πισπιρίγκου: Από βίαιο πνιγμό πέθαναν Μαλένα και Ίριδα – Τα νέα έγγραφα – φωτιά του πορίσματος των ιατροδικαστών"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news