facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2021

Τσεχία: Kρούσμα της παραλλαγής Όμικρον εντοπίστηκε στο νοσοκομείο του Λίμπερετς

Το περιφερειακό νοσοκομείο του Λίμπερετς, στη βόρεια Τσεχία, ανακοίνωσε απόψε από την τηλεόραση ότι εντοπίστηκε η παραλλαγή Όμικρον σε μια ασθενή που πάσχει από Covid-19.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι το στέλεχος επιβεβαιώθηκε» είπε ένας εκπρόσωπος του νοσοκομείου, ο Βάτσλα Ρίτσαρ, μιλώντας στην τσεχική τηλεόραση.

«Το αποτέλεσμα (των εξετάσεων) είναι αρκετά ακριβές», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η παραλλαγή επιβεβαιώθηκε «κατά 90%».

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις είχε δηλώσεις ότι η γυναίκα αυτή, που είναι εμβολιασμένη και εμφάνιζε ελαφρά συμπτώματα, είχε επισκεφθεί τη Ναμίμπια και επέστρεψε στην Τσεχία μέσω Νότιας Αφρικής και Ντουμπάι.

Η Τσεχία καταγράφει καθημερινά ρεκόρ κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα και η κυβέρνηση ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι επιβάλει και πάλι μέτρα, όπως το κλείσιμο των εστιατορίων, των μπαρ και των νάιτκλαμπ, καθώς και όλων των χριστουγεννιάτικων αγορών.

ΑΜΠΕ, AFP/naftemporiki 

Διαβάστε Περισσότερα » "Τσεχία: Kρούσμα της παραλλαγής Όμικρον εντοπίστηκε στο νοσοκομείο του Λίμπερετς"

Επίθεση με μολότοφ στο Αστυνομικό Τμήμα Ακρόπολης

Καταδρομική επίθεση με μολότοφ πραγματοποίησαν άγνωστοι στο Αστυνομικό Τμήμα Ακρόπολης το βράδυ του Σαββάτου (27.11.2021).

Η επίθεση έγινε από κουκουλοφόρους που πέταξαν πέντε μολότοφ με αποτέλεσμα να προκληθούν υλικές ζημιές στην πρόσοψη του αστυνομικού τμήματος. 

Την επίθεση έκαναν περίπου 10 άτομα τα οποία στη συνέχεια τράπηκαν σε φυγή προς του Φιλοπάππου. Στο σημείο έσπευσαν άμεσα ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και εξαπέλυσαν ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό των δραστών. Η Αμεση Δράση, μάλιστα προχώρησε σε δέκα προσαγωγές.  

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Επίθεση με μολότοφ στο Αστυνομικό Τμήμα Ακρόπολης"

Συμμορία ανηλίκων έστησε ενέδρα σε σχολική εκδρομή στην Ακρόπολη: Ξυλοκόπησαν μαθητές και τους πήραν τα κινητά

Νέο περιστατικό σημειώθηκε την περασμένη Πέμπτη στο κέντρο της Αθήνας, κάτω από την Ακρόπολη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, στην περιοχή βρίσκονταν σε εκπαιδευτική εκδρομή σχολείο από το Παγκράτι.

Κάποια στιγμή, τρεις 15χρονοι μαθητές ξέφυγαν της προσοχής των καθηγητών τους και έπεσαν θύματα ληστείας από συμμορία ανηλίκων.

Συγκεκριμένα, στα βραχάκια της Ακρόπολης, τους επιτέθηκαν τρεις ανήλικοι και αφού τους ακινητοποίησαν υπό την απειλή κατσαβιδιού, τους ξυλοκόπησαν με κλωστές και μπουνιές σε όλο τους το σώμα.

Πριν τραπούν σε φυγή, έκλεψαν δύο κινητά από τους μαθητές και τους άφησαν αιμόφυρτους στο έδαφος.

Τα θύματα κατήγγειλαν την επίθεση στο ΑΤ Ακροπόλεως, με τους αστυνομικούς να έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη των ληστών.

newsbeast 

Διαβάστε Περισσότερα » "Συμμορία ανηλίκων έστησε ενέδρα σε σχολική εκδρομή στην Ακρόπολη: Ξυλοκόπησαν μαθητές και τους πήραν τα κινητά"

Δανία: Εντοπίστηκαν δύο πιθανά κρούσματα της μετάλλαξης Omicron - Ήρθαν στη χώρα από τη Νότια Αφρική

Η Δανία εντόπισε πιθανότατα τη νέα παραλλαγή Όμικρον του SARS-CoV-2, σε δύο άτομα που έφτασαν στη χώρα από τη Νότια Αφρική, ανακοίνωσε απόψε το υπουργείο Υγείας.

«Οι υγειονομικές αρχές υποψιάζονται δικαιολογημένα ότι έχουμε τα πρώτα δύο κρούσματα της Όμικρον στη Δανία», ανέφερε ο υπουργός Υγείας Μάγκνους Χόινικε σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Το υπουργείο διευκρίνισε ότι τα κρούσματα θα επιβεβαιωθούν μόνο αφού ολοκληρωθεί η ανάλυση του γονιδιώματος.

Η Όμικρον εντοπίστηκε από επιστήμονες της Νότιας Αφρικής αυτήν την εβδομάδα, οδηγώντας πολλές κυβερνήσεις σε όλον τον κόσμο να επιβάλουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς στη Νότια Αφρική και σε γειτονικές της χώρες.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Δανία: Εντοπίστηκαν δύο πιθανά κρούσματα της μετάλλαξης Omicron - Ήρθαν στη χώρα από τη Νότια Αφρική"

Μετάλλαξη Omicron: Δύο κρούσματα εντοπίστηκαν στη Γερμανία και ένα στην Ιταλία

Δύο κρούσματα της παραλλαγής Omicron  εντοπίστηκαν στη Βαυαρία, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας του κρατιδίου.

Οι δύο ασθενείς, που έχουν τεθεί σε απομόνωση, έφτασαν στο αεροδρόμιο του Μονάχου στις 24 Νοεμβρίου, προτού δηλαδή να χαρακτηριστεί η Νότια Αφρική από τις γερμανικές αρχές «περιοχή παραλλαγής του ιού».

Λίγο νωρίτερα ανακοινώθηκε ότι ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ ακύρωσε την τριήμερη περιοδεία του στις χώρες του Κόλπου, λόγω των εξελίξεων με την πανδημία.

Ο Σταϊνμάιερ επρόκειτο να ταξιδέψει αύριο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενώ την Τετάρτη θα επισκεπτόταν το Κατάρ.

Η απόφαση της ακύρωσης ελήφθη λόγω των εξελίξεων του τελευταίου 24ωρου, εξήγησε το γραφείο του, αναφερόμενο στην ανάδυση της νέας παραλλαγής Όμικρον του SARS-CoV-2.

Την ίδια ώρα, το Ιταλικό Ανώτατο Ινστιτούτο Υγείας επιβεβαίωσε ότι σε κρούσμα κορωνοϊού που καταγράφηκε στη Νάπολη εντοπίστηκε η παραλλαγή Όμικρον. Πρόκειται για ασθενή που ταξίδεψε στην Ιταλία από τη Μοζαμβίκη. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, η κατάσταση της υγείας του ίδιου και της πενταμελούς οικογένειάς του είναι καλή.

Στο Μιλάνο, δε, από σήμερα και μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου είναι και πάλι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους δρόμους του κέντρου. Το ίδιο μέτρο αναμένεται να ισχύσει σύντομα και στην Ρώμη, όπου αποφασίσθηκε ήδη η πρόσβαση περιορισμένου αριθμού πολιτών και τουριστών, στις κύριες εμπορικές οδούς και στις μεγάλες πλατείες της πόλης.

Διαβάστε Περισσότερα » " Μετάλλαξη Omicron: Δύο κρούσματα εντοπίστηκαν στη Γερμανία και ένα στην Ιταλία"

Νοσοκομείο Θήβας: Άγριος ξυλοδαρμός νοσηλεύτριας από ομάδα Ρομά

Ένταση επικράτησε μέσα στο νοσοκομείο στο νοσοκομείο της Θήβας.

Όπως μετέδωσε ο Alpha, μια ομάδα Ρομά χαστούκισε νοσηλεύτρια όταν εκείνη αρνήθηκε να τους κάνει rapid test. 
 
Οι δράστες πήγαν στα επείγοντα του νοσοκομείου Θήβας και είπαν ότι δεν είχαν χρήματα για να αγοράσουν τα τεστ, ούτε να πάνε σε κάποιο ιδιωτικό εργαστήριο. Είπαν ότι ήθελαν τις βεβαιώσεις για να τις προσκομίσουν σε δικαστήριο που έχουν τις επόμενες μέρες.

Όταν η νοσηλεύτρια τους είπε πως αυτό δεν προβλέπεται και δεν μπορεί να τους εξυπηρετήσει, δημιουργήθηκε ένταση και κάποιος από τους Ρομά την χαστούκισε. Στο νοσοκομείο προκλήθηκε ένταση και μετά το αρχικό σοκ, η νοσηλεύτρια πήγε σε αστυνομικό τμήμα και κατέθεσε μήνυση.

 
Διαβάστε Περισσότερα » "Νοσοκομείο Θήβας: Άγριος ξυλοδαρμός νοσηλεύτριας από ομάδα Ρομά"

Μετάλλαξη Omicron: Ο Τζόνσον ανακοίνωσε υποχρεωτική μάσκα σε μέσα μεταφοράς και καταστήματα, PCR τεστ για όλους τους ταξιδιώτες

Νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της μετάλλαξης Omicron ανακοίνωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, λίγες ώρες αφότου η κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι εντοπίστηκαν δύο κρούσματα.

Ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε την επαναφορά του PCR τεστ για τους διεθνείς επισκέπτες, τη δεύτερη ημέρα μετά την άφιξή τους στη χώρα. Επιπλέον, όσοι έρχονται σε επαφή με κρούσμα με τη μετάλλαξη Omicron θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα, ανεξαρτήτως εμβολιαστικού στάτους. 

Επίσης, η  χρήση μάσκας θα γίνει υποχρεωτική στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα καταστήματα. 

Ειδικότερα, ο Μπόρις Τζόνσον έκανε λόγο για στοχευμένα μέτρα. Οι έλεγχοι PCR τη δεύτερη ημέρα επανέρχονται για όλους τους διεθνείς ταξιδιώτες. «Θα απαιτήσουμε από οποιονδήποτε εισέρχεται στο Ηνωμένο Βασίλειο να κάνει τεστ PCR μέχρι το τέλος της δεύτερης ημέρας μετά την άφιξή του και να απομονωθεί μέχρι να έχει αρνητικό αποτέλεσμα», τόνισε.

Παράλληλα, ο Τζόνσον ζήτησε από όλους τους πολίτες να φορούν τη μάσκα, βοηθώντας στον περιορισμό της εξάπλωσης της μετάλλαξης Omicron.

Έμφαση δίδεται και πάλι στο πρόγραμμα εμβολιασμού, με τον Τζόνσον να τονίζει ότι είναι πιο ζωτικής σημασίας από ποτέ οι πολίτες να κάνουν το εμβόλιο.

Τα μέτρα που αφορούν τους συνοριακούς ελέγχους και τη χρήση μάσκας θα επανεξεταστούν σε τρεις εβδομάδες.

Ο Τζόνσον είπε ότι η Βρετανία θα πρέπει «να προστατεύσει τα κέρδη που έχει επιτύχει μέχρι στιγμής», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι «σημαντικά καλύτερα» από τα περσινά, όταν η κυβέρνηση είχε επιβάλει λοκντάουν για να ανακόψει την εξάπλωση της Covid-19.

«Λογική πιθανότητα» η μετάλλαξη να μην καλύπτεται πλήρως από τα εμβόλια

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου ο αρχίατρος της Αγγλίας Κρις Γουίτι εξήγησε ότι είναι μια «λογική πιθανότητα» τα εμβόλια να μην καλύπτουν πλήρως αυτή τη νέα παραλλαγή. Μπορεί όμως να αποτρέπουν τη σοβαρή νόσηση ή τον θάνατο. «Αναμένουμε ότι τα κρούσματα θα συνεχίσουν να αυξάνονται τις επόμενες ημέρες», υπογράμμισε.

«Ο κίνδυνος είναι διαφορετικός σε σύγκριση με τη Δέλτα και ο κυριότερος λόγος που ενεργούμε γρήγορα είναι λόγω της πιθανότητας» να ξεφεύγει η Όμικρον από τα εμβόλια, πρόσθεσε.

Ο Τζόνσον λίγο νωρίτερα είχε δηλώσει ότι «δεν γνωρίζουμε πόσο αποτελεσματικά θα είναι τα εμβόλια απέναντι στην Όμικρον, όμως θα παρέχουν προστασία σε κάποιο επίπεδο».

«Υπάρχουν πολλά πράγματα που απλώς δεν τα ξέρουμε σε αυτό το πρώιμο στάδιο», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός. «Φαίνεται ότι η Όμικρον μπορεί να διαδοθεί γρήγορα και μεταξύ εκείνων που έχουν εμβολιαστεί πλήρως» και για τον λόγο αυτό χρειάζεται να ληφθούν «στοχευμένα μέτρα» για προληπτικούς λόγους, πρόσθεσε. «Χρειάζεται να βοηθήσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας να προετοιμαστεί για έναν δύσκολο χειμώνα», τόνισε.

Η εκστρατεία για τη χορήγηση της τρίτης, «αναμνηστικής» δόσης θα ενταθεί, πρόσθεσε ο Τζόνσον, εξηγώντας ότι οι θα μειωθεί το χρονικό διάστημα από την δεύτερη μέχρι την τρίτη δόση αλλά επίσης θα διευρυνθούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι ηλικιακές ομάδες για τις οποίες θα είναι διαθέσιμη αυτή η ενισχυτική δόση.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Μετάλλαξη Omicron: Ο Τζόνσον ανακοίνωσε υποχρεωτική μάσκα σε μέσα μεταφοράς και καταστήματα, PCR τεστ για όλους τους ταξιδιώτες"

Καιρός αύριο: Βροχές και ισχυρές καταιγίδες – Αναλυτική πρόγνωση

Άστατος συνεχίζει ο καιρός και αύριο Κυριακή (28.11.2021) με βροχές και ισχυρές καταιγίδες.

Από το μεσημέρι στα δυτικά και από το απόγευμα στα κεντρικά και βόρεια προβλέπονται βροχές και σποραδικές καταιγίδες πρόσκαιρα κατά τόπους ισχυρές. Ευνοείται η μεταφορά σκόνης στα νότια.

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 6 και στα πελάγη 7 και από το απόγευμα τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στα νότια.

Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν με τοπικές βροχές στα δυτικά και τα βόρεια από το απόγευμα.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 6 και από το απόγευμα τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και γρήγορη βελτίωση. Από το απόγευμα προβλέπονται εκ νέου βροχές και
σποραδικές καταιγίδες πιθανόν πρόσκαιρα ισχυρές.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 και το απόγευμα τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στη δυτική Μακεδονία λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από το μεσημέρι θα εκδηλωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες πρόσκαιρα κατά τόπους ισχυρές. Στις υπόλοιπες περιοχές αρχικά νεφώσεις με τοπικές βροχές και στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη καταιγίδες, με γρήγορη βελτίωση. Από το μεσημέρι οι νεφώσεις εκ νέου θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι πρόσκαιρα ισχυρά το απόγευμα στη κεντρική Μακεδονία και το βράδυ στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5, από το απόγευμα τοπικά 6 και τη νύχτα στα ανατολικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες που από το μεσημέρι θα ενταθούν και θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν το βράδυ στα ορεινά της Ηπείρου.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 6 και από το μεσημέρι στο Ιόνιο 7 πρόσκαιρα τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 21 βαθμούς Κελσίου, στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Nεφώσεις με τοπικές βροχές που από το απόγευμα στην κεντρική Στερεά και τη Θεσσαλία θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες πρόσκαιρα κατά τόπους ισχυρές.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 6, από το απόγευμα τοπικά 7 και πρόσκαιρα 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές με τοπικές βροχές νωρίς το πρωί.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 7 και τοπικά το βράδυ 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 22 και τοπικά στην Κρήτη έως 25 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες και γρήγορη βελτίωση. Από το βράδυ προβλέπονται εκ νέου βροχές στα βόρεια.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 και από το βράδυ τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 23 βαθμούς Κελσίου, στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν με τοπικές βροχές στα βόρεια από το απόγευμα.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 6, από το απόγευμα τοπικά 7 και πρόσκαιρα στα νότια 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Βροχές και ισχυρές καταιγίδες – Αναλυτική πρόγνωση"

Κορονοϊός: Αυξήθηκε το ιικό φορτίο των λυμάτων στη Θεσσαλονίκη

Το υψηλό επίπεδο διασποράς του SARS-CoV-2 στη Θεσσαλονίκη αποτυπώνουν και οι τελευταίες μετρήσεις της εβδομάδας στα αστικά απόβλητα, σύμφωνα με την έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.

Όπως φαίνεται στα διαγράμματα που παρουσιάζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, συνεχίζεται η ήπια αυξητική τάση των προηγούμενων ημερών και την Πέμπτη 25/11 μετρήθηκε νέα υψηλότερη τιμη ιικού φορτίου από την αρχή της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Τετάρτης 24/11 και της Πέμπτης 25/11 είναι:

-Οριακά σταθερή (+10%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων της Δευτέρας 22/11 και της Τρίτης 23/11.

-Αυξημενη (+32%) σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Τετάρτης 17/11 και Πέμπτης 18/11.

Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορονοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορονοϊός: Αυξήθηκε το ιικό φορτίο των λυμάτων στη Θεσσαλονίκη"

Μετάλλαξη Όμικρον: Συναγερμός στο «Ελ.Βενιζέλος» – Σε καραντίνα πέντε Έλληνες ναυτικοί από τη νότια Αφρική

Η μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού έχει προκαλέσει παγκόσμιο συναγερμό με την Ελλάδα να έχει λάβει μια σειρά από νέα μέτρα.

Συγκεκριμένα σε προληπτική καραντίνα έχουν μπει πέντε Έλληνες ναυτικοί που έφτασαν στην Ελλάδα από χώρες της Αφρικής. Πρόκειται για δύο από τη Ζιμπάουε και τρεις από την Νότια Αφρική.

Σύμφωνα με τη νέα ΝΟΤΑΜ που τέθηκε σήμερα σε ισχύ μετά την εμφάνιση της μετάλλαξης Ομικρον όσοι φτάνουν στην Ελλάδα από χώρες της νότια Αφρικής θα μπαίνουν σε καραντίνα 10 ημερών.

Οι πέντε ναυτικοί που ήρθαν στη χώρα μας μέσω Ντουμπάι πριν ταξιδέψουν έχουν υποβληθεί σε PCR και με το που έφτασαν στην Ελλάδα υποβλήθηκαν σε rapid test. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχει βρεθεί κάποιος θετικός, αλλά θα ακολουθηθεί το νέο πρωτόκολλο.

Και οι πέντε έχουν μεταφερθεί σε ξενοδοχείο του Παλαιού Φαλήρου και θα μείνουν εκεί σε καραντίνα για δέκα ημέρες. Με το τέλος της καραντίνας θα υποβληθούν σε μοριακό τεστ (PCR).

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Μετάλλαξη Όμικρον: Συναγερμός στο «Ελ.Βενιζέλος» – Σε καραντίνα πέντε Έλληνες ναυτικοί από τη νότια Αφρική"

Εμπόριο έγκυρων πιστοποιητικών εμβολιασμού στο dark web

Χάκερ με «εξαιρετικές ικανότητες πλαστογράφησης» πωλούν έγκυρα ψηφιακά πιστοποιητικά Covid-19 στο dark web, σύμφωνα με νέα έρευνα, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να έχουν παραβιάσει κυβερνητικά συστήματα.

Ακαδημαϊκοί στο Τμήμα Κυβερνοασφάλειας του Πανεπιστημίου Aalborg στη Δανία- μεταξύ των οποίων και δυο Έλληνες, ο ερευνητής Δημήτρης Γεωργούλιας και ο επίκουρος καθηγητής κυβερνοασφάλειας Μανώλης Βασιλομανωλάκης- ανακάλυψαν περιπτώσεις εμπορίου έγκυρων πιστοποιητικών COVID-19 στο dark web.

Παρά το μεγάλο εύρος των μη επαληθευμένων καταχωρίσεων κωδικών QR που εντόπισαν οι ερευνητές, κατάφεραν να επαληθεύσουν μόνο έναν αριθμό πιστοποιητικών, σύμφωνα με την προδημοσιευμένη μελέτη, η οποία δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομότιμους.

Αυτό σημαίνει είτε ότι «κακόβουλα άτομα έχουν πρόσβαση σε κυβερνητικά συστήματα, τα οποία μπορούν να χειραγωγήσουν κατά βούληση», ή ότι έχουν διαρρεύσει τα κρυπτογραφικά κλειδιά που χρησιμοποιούν οι εθνικοί οργανισμοί υγείας για την πιστοποίηση της αυθεντικότητας των πιστοποιητικών.

Η λίστα που προκάλεσε τη μεγαλύτερη ανησυχία ήταν οι διαφημίσεις για πιστοποιητικά που είχαν καταχωρηθεί σε 25 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα οποία οι ερευνητές επαλήθευσαν ότι ήταν έγκυρα σε όλη την Ευρώπη, χρησιμοποιώντας δύο διαφορετικές εθνικές εφαρμογές COVID-19.

Τα μεμονωμένα πιστοποιητικά πωλούνται προς 250 ευρώ, οι πληρωμές γίνονται σε Bitcoin και κάνουν εκπτώσεις σε μαζικές παραγγελίες. Οι διαφημίσεις φιλοξενούνταν στη μοναδική πλατφόρμα που αναλύει με λεπτομέρεια τη λειτουργία της υπηρεσίας της και περιγράφει τους τεχνικούς μηχανισμούς που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο του κωδικού QR στο πιστοποιητικό εμβολίου.

Σε ένα βίντεο που ανήρτησε ο συγκεκριμένος ιστότοπος, οι ερευνητές μπόρεσαν να διακρίνουν ότι είχε πραγματοποιήσει πάνω από 1.700 πωλήσεις – που αντιστοιχούν σε περισσότερα από 425.000 ευρώ σε έσοδα.

«Τα άτομα που βρίσκονται πίσω από αυτό το εικονικό κατάστημα γνωρίζουν πολύ καλά το σύστημα της έκδοσης και της επαλήθευσης των πιστοποιητικών. Επιπλέον, η ποιότητα της ιστοσελίδας και η προσοχή στη λεπτομέρεια στην περιγραφή της λειτουργίας της επιχείρησης, κάνει τον ιστότοπο να φαίνεται νόμιμος», έγραψαν οι ακαδημαϊκοί.

«Το γεγονός αυτό, ωστόσο, οδηγεί στο ερώτημα πώς αυτοί οι πωλητές κατάφεραν να διεισδύσουν στα συστήματα πιστοποιητικών COVID-19 της ΕΕ σε τόσες πολλές χώρες. Δυστυχώς, δεν αποκαλύπτουν αυτές τις πληροφορίες, καθώς αυτό θα σήμαινε το τέλος της λειτουργίας τους», προσθέτουν.

Skynews/ ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Εμπόριο έγκυρων πιστοποιητικών εμβολιασμού στο dark web"

Κορωνοϊός: 641 διασωλήνωμένοι, 5.870 νέα κρούσματα, 82 θάνατοι

Νέα αύξηση των διασωληνωμένων ασθενών στους 641 ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ το τελευταίο 24ωρο. Εξ αυτών, οι 518 είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι. Επίσης, ανακοινώθηκαν 5.780 νέα κρούσματα, ενώ κατέληξαν 82 ασθενείς.

Στην Αττική εντοπίστηκαν 1.624 νέα κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη 1.019. Επίσης, 110 μολύνσεις εντοπίστηκαν στην Αιτωλοακαρνανία, 220 στην Αχαΐα, 135 στον Έβρο, 157 στο Ηράκλειο, 94 στην Ημαθία, 90 στα Ιωάννινα, 89 στην Καρδίτσα, 85 στην Κέρκυρα, 129 στην Κοζάνη, 172 στη Λάρισα, 143 στη Μγνησία, 109 στην Πέλλα, 125 στις Σέρρες και 122 στη Φθιώτιδα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 5.870 , εκ των οποίων 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 920.683 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 50.6% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 109 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.740 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 82, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 17.861 θάνατοι. Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 641 (59.8% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 81.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 518 (80.81%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 123 (19.19%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.493 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 451 (ημερήσια μεταβολή -6.63%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 446 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη). 

Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων covid-19 που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ έχει ως εξής:

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 210

ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 215

ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 79

ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 221

ΝΟΤΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 169

ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 483

ΠΕΙΡΑΙΩΣ 217

ΝΗΣΩΝ 30

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 1.019

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ 110

ΚΩ 10

ΑΝΔΡΟΥ 1

ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ 26

ΑΡΚΑΔΙΑΣ 17

ΑΡΤΑΣ 27

ΑΧΑΪΑΣ 220

ΒΟΙΩΤΙΑΣ 70

ΓΡΕΒΕΝΩΝ 12

ΔΡΑΜΑΣ 48

ΕΒΡΟΥ 135

ΕΥΒΟΙΑΣ 73

ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ 11

ΖΑΚΥΝΘΟΥ 17

ΗΛΕΙΑΣ 43

ΗΜΑΘΙΑΣ 94

ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 157

ΘΑΣΟΥ 3

ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ 11

ΘΗΡΑΣ 8

ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 90

ΚΑΒΑΛΑΣ 60

ΚΑΛΥΜΝΟΥ 7

ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ 89

ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 25

ΚΕΡΚΥΡΑΣ 85

ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ 17

ΚΙΛΚΙΣ 51

ΚΟΖΑΝΗΣ 129

ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ 70

ΛΑΚΩΝΙΑΣ 26

ΛΑΡΙΣΑΣ 172

ΛΑΣΙΘΙΟΥ 13

ΛΕΥΚΑΔΑΣ 6

ΛΗΜΝΟΥ 2

ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ 143

ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 39

ΜΥΚΟΝΟΥ 4

ΝΑΞΟΥ 4

ΞΑΝΘΗΣ 66

ΠΑΡΟΥ 2

ΠΕΛΛΑΣ 109

ΠΙΕΡΙΑΣ 74

ΠΡΕΒΕΖΑΣ 22

ΡΕΘΥΜΝΟΥ 51

ΡΟΔΟΠΗΣ 32

ΡΟΔΟΥ 64

ΣΑΜΟΥ 7

ΣΕΡΡΩΝ 125

ΣΠΟΡΑΔΩΝ 4

ΣΥΡΟΥ 3

ΤΗΝΟΥ 3

ΤΡΙΚΑΛΩΝ 57

ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ 122

ΦΛΩΡΙΝΑΣ 39

ΦΩΚΙΔΑΣ 11

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ 54

ΧΑΝΙΩΝ 61

ΧΙΟΥ 2

ΥΠΟ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ 134

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: 641 διασωλήνωμένοι, 5.870 νέα κρούσματα, 82 θάνατοι"

Βρετανία: Έφτασε η παραλλαγή Όμικρον – Εντοπίστηκαν δύο κρούσματα

Δύο κρούσματα που συνδέονται μεταξύ τους της νέας παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού εντοπίστηκαν στη Βρετανία και αφορούν ταξίδια στη νότια Αφρική, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ.

“Αργά χθες το βράδυ επικοινώνησε μαζί μου η Υπηρεσία Ασφάλειας της Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου. Ενημερώθηκα ότι εντοπίστηκαν δύο κρούσματα της νέας παραλλαγής Όμικρον στη Βρετανία. Το ένα στο Τσέλμσφορντ και το άλλο στο Νότινγχαμ”, είπε ο υπουργός.

Τα δύο αυτά πρόσωπα και όλα τα μέλη των νοικοκυριών τους υποβάλλονται εκ νέου σε διαγνωστικά τεστ και έχουν κληθεί να απομονωθούν μέχρι να ολοκληρωθούν οι εξετάσεις και η ιχνηλάτηση των επαφών τους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Η Αγγλία θα προσθέσει ακόμη το Μαλάουι, την Μοζαμβίκη, την Ζάμπια και την Ανγκόλα στην ταξιδιωτική “κόκκινη λίστα” της από τις 0400 GMT της Κυριακής.

Η λίστα ήδη περιλαμβάνει την Μποτσουάνα, το Εσουατίνι, το Λεσότο, την Ναμίμπια, τη Νότια Αφρική και την Ζιμπάμπουε.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης Πάτρικ Βάλανς και ο αρχίατρος Κρις Γουίτι θα παραχωρήσουν αργότερα σήμερα κοινή συνέντευξη Τύπου για “να ανακοινώσουν περαιτέρω μέτρα”, κατέληξε ο Τζάβιντ.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Βρετανία: Έφτασε η παραλλαγή Όμικρον – Εντοπίστηκαν δύο κρούσματα"

Νέες κλειστές δομές σε Λέρο και Κω: Εγκαινιάστηκαν από τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά, και τον Νότη Μηταράκη

Εγκαινιάστηκαν σήμερα οι νέες κλειστές ελεγχόμενες δομές στη Λέρο και στην Κω. «Η σημερινή ημέρα είναι ιστορική», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς. «Εικόνες σαν και αυτές που έζησαν τα νησιά μας την περίοδο 2015-2019 ανήκουν οριστικά στο παρελθόν», σημείωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

«Τα νέα σύγχρονα και πολλαπλών χρήσεων κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης που εγκαινιάσαμε σήμερα στη Λέρο και την Κω αποτελούν ακόμη μια χειροπιαστή απόδειξη της αμέριστης ευρωπαϊκής αλληλεγγύης προς την Ελλάδα», επισήμανε σε ομιλία του ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς. Ο κ. Σχοινάς χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα «χωρίς αμφιβολία ιστορική και αποτελεί τη σφραγίδα της υλοποίησης της απόφασης που λάβαμε ακριβώς πριν από ένα χρόνο, τον Νοέμβριο του 2020, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφώνησε να χρηματοδοτήσει την κατασκευή νέων κέντρων στα νησιά της πρώτης γραμμής, στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απάντησε στις κριτικές για κατασκευή μεγάλων κέντρων τη στιγμή που οι προσφυγικές ροές έχουν μειωθεί αισθητά λέγοντας ότι τα πρόσφατα γεγονότα στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας έδειξαν ότι «το πρόβλημα αυτών των υβριδικών επιθέσεων με την εργαλειοποίηση απελπισμένων συνανθρώπων μας που καθίστανται όμηροι κυκλωμάτων διακινητών -με τις ευλογίες ανεύθυνων ηγεσιών- είναι πως πρόκειται για μεγάλο ζήτημα ασφάλειας και όχι μόνο μετανάστευσης και ασύλου. Και ως τέτοιο θέμα, απειλής και ασφάλειας αντιμετωπίζεται». Τα γεγονότα αυτά, συνέχισε, «μας υπενθυμίζουν και μας εγκαλούν για το πόσο άμεσα και απόλυτα χρειαζόμαστε μια ολοκληρωμένη, ολιστική ευρωπαϊκή προσέγγιση στη μετανάστευση, τώρα περισσότερο από ποτέ». Η ευρωπαϊκή αυτή προσέγγιση, κατέληξε, «είναι μονόδρομος και περνά μέσα από τη συμφωνία για το Νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, υπογράμμισε ότι «η ολοκλήρωση του Εθνικού Συστήματος Υποδοχής είναι βασικός πυλώνας της αυστηρής, αλλά δίκαιης μεταναστευτικής πολιτικής που εφαρμόζουμε από την πρώτη στιγμή». Επίσης, ανέφερε ότι «με σχέδιο, συστηματική προσπάθεια, υπομονή και επιμονή, έχουμε εμφανώς ανακτήσει τον έλεγχο του Μεταναστευτικού, έχουμε αφήσει οριστικά πίσω την κρίση που ξεκίνησε το 2015. Μία κρίση που ούτε η Ελλάδα ούτε η Ευρώπη θέλουν να ξαναζήσουν. Σήμερα στη Λέρο και την Κω, όπως πριν από λίγες ημέρες στη Σάμο και σε λίγους μήνες στη Χίο και τη Λέσβο, ξεκινά μία νέα περίοδος. Εικόνες σαν και αυτές που έζησαν τη νησιά μας την περίοδο 2015-2019 ανήκουν οριστικά στο παρελθόν».

Ο κ. Μηταράκης παρατήρησε επιπλέον ότι με τις νέες δομές δίνεται «ένα οριστικό τέλος σε αστικούς πλέον μύθους», συμπληρώνοντας ότι οι δομές «δεν φτιάχνονται για μόνιμη παραμονή προσφύγων και μεταναστών», «λειτουργούν αποτρεπτικά και ταυτοχρόνως προληπτικά για νέες μεταναστευτικές ροές» και «θα λειτουργήσουν ως αιχμή του δόρατος μιας πολιτικής που στοχεύει στη σκοτεινή δράση των κυκλωμάτων λαθροδιακίνησης».

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, στα εγκαίνια παραβρέθηκαν ακόμη, ο γενικός γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο, Μάνος Λογοθέτης, ο περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκου και οι βουλευτές της ΝΔ, Βασίλης Υψηλάντης και Γιάννης Παππάς.

Ο γενικός γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο, Μάνος Λογοθέτης, δήλωσε ότι «σήμερα, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και άξονες της πολιτικής μας την ευρωπαϊκή συνεργασία και τη διασφάλιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, στεκόμαστε με αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα, απέναντι στις προκλήσεις του 21ου αιώνα».

Ο περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκου επισήμανε ότι «στο προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα, το νότιο Αιγαίο πλήρωσε τα προηγούμενα χρόνια πολύ βαρύ τίμημα -μεγαλύτερο από όσο του αναλογούσε- και κατόρθωσε να κρατήσει ψηλά την αξιοπρέπεια και τη φήμη, όχι μόνο των νησιών του, αλλά και της χώρας ολόκληρης, τιμώντας την ιστορία, τον πολιτισμό και τον ανθρωπισμό της» και συνέχισε λέγοντας ότι «η θωράκιση των νησιών απέναντι σε καταστάσεις και κινδύνους αντίστοιχους αυτών που αντιμετωπίσαμε το 2015, δεν μπορεί να είναι μια θεωρητική συζήτηση. Η γειτονία μας με την Τουρκία και η ιστορία, μας δείχνουν ότι οφείλουμε να λειτουργούμε στην βάση ενός συνεκτικού σχεδίου. Η προστασία των νησιών μας απαιτεί δράση και αποφάσεις που οδηγούν σε λύσεις».

Ο γενικός διευθυντής Τομέα Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης της αναδόχου κατασκευάστριας εταιρείας MYTILINEOS, Παναγιώτης Γαρδελίνος, περιέγραψε τις δομές αναφέροντας ότι «σχεδιάσαμε, αναπτύξαμε και κατασκευάσαμε δομές υγείας, εκπαίδευσης, άθλησης, κοινωνικής και ψυχολογικής υποστήριξης και ασφάλειας, με παιδικές χαρές, με ειδικές δομές για οικογένειες, μονογονεϊκές οικογένειες και ασυνόδευτα παιδιά, με καταστήματα για όλα τα απαραίτητα, με τον απαραίτητο βιολογικό καθαρισμό. Υιοθετήσαμε τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, και αξιοποιήσαμε τα διεθνή πρότυπα ασφάλειας και ποιότητας».

Οι δύο δομές

Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου σημειώνει ότι οι νέες δομές «περιλαμβάνουν όλες τις σύγχρονες τεχνικές και λειτουργικές υποδομές ώστε να καθίστανται ασφαλείς για διαμένοντες, εργαζόμενους αλλά και κατοίκους, καθώς είναι μακριά από τον αστικό ιστό. Πρόκειται για δομές που εγγυώνται συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης σε ανθρώπους που αιτούνται διεθνούς προστασίας, αλλά και τους αναγκαίους όρους φρούρησης και περιορισμού για τους παράνομους μετανάστες που είναι προς επιστροφή/απέλαση».

Η νέα κλειστή ελεγχόμενη δομή στη Λέρο αναπτύσσεται σε έκταση περίπου 60 στρεμμάτων στην τοποθεσία Λέπιδα. Είναι δυναμικότητας 1.780 φιλοξενούμενων και συγκεκριμένα: 1.440 άτομα γενικός πληθυσμός, 100 ασυνόδευτα ανήλικα και 240 ευάλωτες ομάδες, μονογονεϊκές οικογένειες και γυναίκες. Οι χώροι διαμονής αναπτύσσονται σε 8.900 τ.μ. και διαιρούνται σε διακριτές ζώνες, ενώ αποτελούνται από επτά διώροφα κτίρια διαμονής των 1.000 τ.μ., τρία ισόγεια κτίρια διαμονής των 500 τ.μ. και ένα των 400 τ.μ. Η τοποθέτηση των αιτούντων άσυλο θα γίνεται βάσει εθνοτικών και κοινωνικών κριτηρίων (οικογένειες, άτομα με κινητικές αναπηρίες, σοβαρά προβλήματα υγείας, έγκυοι). Επιπλέον, προβλέπονται χώροι κράτησης ΠΡΟΚΕΚΑ για 360 άτομα. Στη δομή θα λειτουργούν επίσης υγειονομικοί χώροι, χώροι διοίκησης, χώροι δημιουργικής απασχόλησης, αίθουσα υπολογιστών, εστιατόρια, χώροι καταστημάτων, χώροι πλυντηρίων κουζίνας, δύο παιδιές χαρές, τρία γήπεδα και επτά ισόγεια κτίρια ατόμων με κινητικά προβλήματα. Ο προϋπολογισμός κατασκευής είναι 35,3 εκατομμύρια ευρώ.

Η νέα κλειστή ελεγχόμενη δομή στην Κω αναπτύσσεται σε έκταση περίπου 90 στεμμάτων, στην τοποθεσία του πρώην στρατοπέδου «Μακρυγιάννη», εκατέρωθεν της υπάρχουσας δομής. Είναι δυναμικότητας 1.540 φιλοξενούμενων και συγκεκριμένα: 960 άτομα γενικός πληθυσμός, 100 ασυνόδευτα ανήλικα και 480 ευάλωτες ομάδες, μονογονεϊκές οικογένειες και γυναίκες. Οι χώροι διαμονής αναπτύσσονται σε 8.900 τ.μ. και διαιρούνται σε διακριτές ζώνες, ενώ αποτελούνται από έξι διώροφα κτίρια διαμονής των 1.000 τ.μ, πέντε ισόγεια κτίρια διαμονής των 500 τ.μ. και ένα ισόγειο των 400 τ.μ. Και εκεί η τοποθέτηση των αιτούντων άσυλο θα γίνεται βάσει εθνοτικών και κοινωνικών κριτηρίων, ενώ προβλέπονται χώροι κράτησης ΠΡΟΚΕΚΑ για 600 άτομα. Επίσης, η δομή περιλαμβάνει υγειονομικούς χώρους, χώρους διοίκησης και φρουράς, χώρους δημιουργικής απασχόλησης, αίθουσα υπολογιστών, εστιατόρια, χώρους πλυντηρίων και κουζίνας, χώρους καταστημάτων, τέσσερα γήπεδα, δύο παιδικές χαρές και πέντε ισόγεια κτίρια για άτομα με κινητικά προβλήματα. Ο προϋπολογισμός κατασκευής είναι συνολικά 39,36 εκατομμύρια ευρώ.

Και τα δύο κέντρα χρηματοδοτούνται εξ ολοκλήρου από την Ευρωπαϊκή Ένωση - Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης/ Επείγουσα Βοήθεια.

Επισημαίνεται ότι για τις δύο δομές έχει προβλεφθεί η εγκατάσταση Κλειστού Συστήματος Παρακολούθησης (CCTV), το οποίο χρησιμοποιεί «έξυπνο» λογισμικό με σκοπό να προειδοποιεί εγκαίρως για τυχόν έκτακτα συμβάντα, ενώ έχει τη δυνατότητα να δίνει ειδοποιήσεις και εικόνα στο Τοπικό Κέντρο Συμβάντων, στο Κέντρο Ελέγχου στην Αθήνα και στα Κέντρα Ελέγχου λοιπών εμπλεκόμενων φορέων, όπως η Ελληνική Αστυνομία. Επίσης, υπάρχει διπλή περίφραξη τύπου ΝΑΤΟ, καθώς και τουρνικέ με καρταναγνώστες, με χρήση δακτυλικού αποτυπώματος, στις διακριτές ενότητες της δομής για την ελεγχόμενη είσοδο και έξοδο, με σκοπό την προστασία των εργαζόμενων σε αυτές αλλά και των ευάλωτων ομάδων, όπως τα ασυνόδευτα παιδιά και οι μονογονεϊκές οικογένειες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Νέες κλειστές δομές σε Λέρο και Κω: Εγκαινιάστηκαν από τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά, και τον Νότη Μηταράκη"

Γ.Γ. της ΟΕΝΓΕ στο Newsbomb.gr: 139 ασθενείς νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ – Μπροστά μας τα δύσκολα

Σε αδιέξοδο έχει οδηγηθεί για ακόμα μια φορά κατά την διάρκεια της πανδημίας το ΕΣΥ, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΓΝΕ), Πάνο Παπανικολάου αφού αυτήν τη στιγμή «139 ασθενείς νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ».

Από αυτούς «οι 110 είναι ασθενείς με κορονοϊό και οι υπόλοιποι άλλων νοσημάτων», όπως λέει ο κ. Παπανικολάου στο Newsbomb.gr.

«Σήμερα στις 9:10 το πρωί στην επίσημη ηλεκτρονική πλατφόρμα ΕΚΕΠΥ – ΕΚΑΒ που έχουν πρόσβαση όλοι οι γιατροί ΜΕΘ (ιστοσελίδα που καταχωρούνται τα στοιχεία όσων χρειάζονται νοσηλεία σε ΜΕΘ) φαίνεται το νούμερο αυτό και να πούμε ότι σε αυτή την βάση δεδομένων δεν καλύπτεται όλη η χώρα αλλά σίγουρα είναι αντιπροσωπευτικός ο αριθμός. Ένα τέτοιο νούμερο είχαμε να το δούμε από τον Απρίλιο του 2020 που η πανδημία ήταν στο πικ της. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι έχουμε 27 Νοεμβρίου και οι πιο κρίσιμοι μήνες (Ιανουάριος - Απρίλιος) είναι μπροστά μας», ανέφερε χαρακτηριστικά στο Newsbomb.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

 

Διαβάστε Περισσότερα » " Γ.Γ. της ΟΕΝΓΕ στο Newsbomb.gr: 139 ασθενείς νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ – Μπροστά μας τα δύσκολα"

Νέα ΝΟΤΑΜ για ταξιδιώτες από χώρες της νότιας Αφρικής εξαιτίας της μετάλλαξης Omicron

Οδηγία για τις πτήσεις που αφορούν σε ταξιδιώτες που προέρχονται από χώρες της νοτίου Αφρικής εξέδωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωση η υπηρεσία, η οδηγία αφορά στις χώρες Νότια Αφρική, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια και Μαλάουι και έχει ως στόχο τον περιορισμό της διασποράς της νόσου COVID-19 καθώς και της νέας παραλλαγής «Όμικρον» (μετάλλαξη της Μποτσουάνα).

Σημειώνεται πως επειδή στην Ελλάδα δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις από τους εννέα (9) προορισμούς της Αφρικής που αναφέρει η NOTAM, η διαδικασία ιχνηλάτησης της χώρας αναχώρησης για τελική άφιξη στην Ελλάδα θα γίνεται με την γνωστή μέθοδο που προβλέπει το πρωτόκολλο του PLF

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Αυτά είναι τα παλαιότερα ξενοδοχεία στον κόσμο! - Δείτε που βρίσκονται

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ανακοινώνει στο επιβατικό κοινό την έκτακτη αεροπορική οδηγία πτήσεων εξωτερικού για ταξιδιώτες προερχόμενους από χώρες της Ν. Αφρικής.

Συγκεκριμένα η notam για επιβάτες πτήσεων από εννέα (9) κράτη της Αφρικής, (αφορά τις χώρες Νότια Αφρική, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια και Μαλάουι), έχει ως στόχο τον περιορισμό της διασποράς της νόσου COVID-19 καθώς και της νέας παραλλαγής «Όμικρον» (μετάλλαξη της Μποτσουάνα).

Η Notam προβλέπει είσοδο μόνο Ελλήνων υπηκόων και άλλων ταξιδιωτών από τις συγκεκριμένες χώρες της Αφρικής που ταξιδεύουν μόνο για ουσιώδεις λόγους (essential reasons) με την προϋπόθεση τριών (3) αρνητικών τεστ, 10ημερης καραντίνας και ειδικής άδειας εισόδου στην Ελληνική επικράτεια από τις αρμόδιες προξενικές αρχές του Υπουργείου Εξωτερικών ανεξαρτήτως της εμβολιαστικής τους κατάστασης.

Ειδικότερα, η ΝΟΤΑΜ για τους επιβάτες από τις εννέα (9) χώρες της Αφρικής θα ισχύει καταρχήν έως 3/12/21 και προβλέπει τα ακόλουθα:

*Επιβάτες που η πτήση τους έχει ξεκινήσει από Νότια Αφρική, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια και Μαλάουι απαγορεύεται να εισέρχονται στην Ελλάδα. Από την αεροπορική οδηγία εξαιρούνται μονό Έλληνες επιβάτες και πολίτες άλλων κρατών που ταξιδεύουν για ουσιώδεις λόγους (essential reasons) και πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

1) Να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών, ανεξάρτητα από την κατάσταση εμβολιασμού τους.

2) Να έχουν εξασφαλίσει άδεια από τις κατά τόπους Πρεσβείες, Προξενεία και Προξενικές Αρχές άλλων χωρών, που εκπροσωπούν την xώρα μας σε περίπτωση απουσίας Ελληνικής Πρεσβείας.

3) Όλοι οι ταξιδιώτες από τις εννέα (9) χώρες της Αφρικής θα υποβάλλονται υποχρεωτικά και σε έλεγχο με τεστ (rapid test) για τον Covid-19 κατά την άφιξη τους στην Ελλάδα.

4) Μετά την είσοδο στη χώρα θα επιβάλλεται περιορισμός, καραντίνα δέκα (10) ημερών, σε ορισμένο από τις αρμόδιες αρχές χώρο και επανέλεγχος των επιβατών με την παρέλευση του δεκαημέρου και λήξη της καραντίνας με την προϋπόθεση αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR).

5) Οι εξαιρέσεις για τους συγκεκριμένους επιβάτες από τις εννέα (9) χώρες της Αφρικής δεν απαλλάσσουν τους ταξιδιώτες από οποιαδήποτε άλλη προϋπόθεση εισόδου στην Ελλάδα που ήδη ισχύει.

Η υποχρέωση των προϋποθέσεων, (notam για επιβάτες πτήσεων από τα εννέα (9) κράτη της Αφρικής), για είσοδο στην Ελλάδα ισχύει για παιδιά από δώδεκα (12) ετών και πάνω.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες αεροπορικές οδηγίες πτήσεων εξωτερικού ισχύουν όπως έχουν ανακοινωθεί με το Δελτίο Τύπου που εκδόθηκε από την ΥΠΑ στις 26/11/2021.

Σημειώσεις: Επειδή στην Ελλάδα δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις από τους εννέα (9) προορισμούς της Αφρικής που αναφέρει η notam, η διαδικασία ιχνηλάτησης της χώρας αναχώρησης για τελική άφιξη στην Ελλάδα θα γίνεται με την γνωστή μέθοδο που προβλέπει το πρωτόκολλο του PLF. Δηλαδή όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως υπηκοότητας, συμπληρώνουν την ηλεκτρονική φόρμα (Passenger Locator Form), στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://travel.gov.gr., παρέχοντας πληροφορίες σχετικά με το αεροδρόμιο αναχώρησης και με την συνολική διαδρομή τους.

pronews 

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα ΝΟΤΑΜ για ταξιδιώτες από χώρες της νότιας Αφρικής εξαιτίας της μετάλλαξης Omicron"

Χρειάζεται απόφαση υπουργού για να “ενισχυθεί” με αστυνομικούς ένα αστυνομικό τμήμα ;

Ενημερωθήκαμε από Δελτίο Τύπου του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ  ότι:

Το Αστυνομικό Τμήμα του Μοσχάτου- Ταύρου επισκέφτηκε σήμερα ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Παναγιώτης Θεοδωρικάκος συνοδευόμενος από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο Μιχαήλ Καραμαλάκη. Με απόφαση του κ. Θεοδωρικάκου το τοπικό αστυνομικό τμήμα του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου ενισχύθηκε από τις αρχές Νοεμβρίου με 12 νέους αστυνομικούς και με ένα όχημα που συνδράμει στις νυχτερινές περιπολίες στην περιοχή.

Το Δελτίο Τύπου έχει διανθιστεί, με τις ανάλογες φωτογραφίες προβολής του υπουργού και του αρχηγού της αστυνομίας.

Και δημιουργείται αμέσως το ερώτημα σε κάθε λογικά σκεπτόμενο πολίτη…

Χρειάζεται απόφαση υπουργού για να ενισχυθεί με αστυνομικούς  ένα αστυνομικό τμήμα; ή η δύναμη των υπηρετούντων αστυνομικών σε κάθε τμήμα προβλέπεται από το οργανόγραμμά του και είναι ευθύνη του αρχηγείου η επάνδρωσή του;

Δύο τινά συμβαίνουν λοιπόν:

ή ο υπουργός για δικούς του λόγους αποφάσισε να τοποθετήσει 12 αστυνομικούς στο Α.Τ Μοσχάτου-Ταύρου,  πλέον των οργανικών θέσεων, που μάλλον χλωμό το βλέπουμε,

ή έλειπαν 12 αστυνομικοί από το Α.Τ Μοσχάτου, και έστειλαν 12 εκεί «για ενίσχυση» και με την ευκαιρία ωφελήθηκαν και επικοινωνιακά ο υπουργός και ο αρχηγός.

Πάντως και στις 2 περιπτώσεις,  δεν απαιτείται η «απόφαση υπουργού». Αρκεί η εντολή του αρχηγείου.

*Για την ιστορία,  και για να μη πιστεύουν ότι δουλεύουν όλο τον κόσμο, την ίδια ημέρα που ο υπουργός «αποφάσιζε» την ενίσχυση του ΑΤ Μοσχάτου και φωτογραφιζόταν περιχαρής μαζί με τον αρχηγό, η Ένωση Αστυνομικών  Πειραιά τους κατήγγειλε δημόσια,  πως στο  Τ.Α. Καμινίων – Ν.Φαλήρου το οποίο καλύπτει την «ασφάλεια» των κατοίκων των γ’, δ’ και ε’ Δημοτικών Διαμερισμάτων Πειραιά, έχουν μείνει ΜΟΝΟ 10 αστυνομικοί!

Αλλά γι αυτή την καταγγελία ο υπουργός και ο αρχηγός δεν έβγαλαν Δελτίο Τύπου… Ίσως ο Πειραιάς και το Ν. Φάληρο είναι άλλη Ελλάδα.

 

Ας σταματήσει επιτέλους το σανό που μοιράζει αφειδώς το ΥΠ.ΠΡΟ.ΠΟ και ας δουν σοβαρά την ασφάλεια των πολιτών.

Ανάλυση: Τι είναι το «σανό» και πώς να το κόψετε 

Με επικοινωνιακά τερτίπια η εγκληματικότητα δεν νικιέται.

happenednow

Διαβάστε Περισσότερα » "Χρειάζεται απόφαση υπουργού για να “ενισχυθεί” με αστυνομικούς ένα αστυνομικό τμήμα ; "

Πάτρα – Κορονοϊός: Πέθανε στα 40 όταν όλα έδειχναν πως θα κέρδιζε τη μάχη – Συγκλονισμένοι και οι γιατροί

Δεν έχουν τέλος οι τραγωδίες που αφήνει σε ολόκληρη τη χώρα ο κορονοϊός. Στην Πάτρα λύγισε μια 40χρονη γυναίκα, που μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της πόλης από τα Καλάβρυτα…

Η άτυχη γυναίκα μεταφέρθηκε την περασμένη Τρίτη (23-11-2021) από το νοσοκομείο Καλαβρύτων στον «Αγ. Ανδρέα» της Πάτρας, σε πολύ άσχημη κατάσταση. «Επικοινώνησε μαζί μας γιατρός του νοσοκομείου Καλαβρύτων και μας ανέφερε ότι υπάρχει ένα βαρύτατο περιστατικό. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο μας σε ιδιαίτερα επιβαρυμένη κατάσταση.

Το ιατρικό και νοσηλευτικό μας προσωπικό έδωσε πραγματική μάχη για τη διάσωσή της αλλά τελικά δεν τα κατάφερε. Δυστυχώς είναι από τις περιπτώσεις που προκαλούν σε όλους μας βαθιά θλίψη καθώς πρόκειται για έναν νέο άνθρωπο» είπε στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» ο διοικητής του «Αγίου Ανδρέα», Ηλίας Θεοδωρόπουλος.

Η γυναίκα ήταν πλήρως εμβολιασμένη αλλά ο κορονοϊός της προκάλεσε μυοκαρδίτιδα και ακολούθως υπέστη ανακοπή καρδιάς. Τραγική ειρωνεία είναι ότι απεβίωσε ανήμερα της ονομαστικής της εορτής. Νοσηλεύτηκε στην κλινική Covid και ενώ το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε και αρχικά όλα έβαιναν καλά, ξαφνικά υπέστη ανακοπή.

Η εκλιπούσα είχε καταγωγή από το Σκεπαστό, έζησε για αρκετά χρόνια στην Αθήνα και τα τελευταία δύο περίπου χρόνια είχε εγκατασταθεί μόνιμα με τον σύζυγό της στον ορεινό οικισμό, όπου ασχολούνταν με την καλλιέργεια αρωματικών φυτών.

Παρά τις τεράστιες προσπάθειες που κατέβαλαν οι γιατροί να την κρατήσουν στη ζωή δεν κατέστη δυνατόν να τη σώσουν. Η είδηση έπεσε σαν κεραυνός στα Καλάβρυτα. Κανείς δεν μπορεί να πιστέψει το πόσο άδικα και ξαφνικά έσβησε μια γυναίκα γεμάτη ζωή και όνειρα.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πάτρα – Κορονοϊός: Πέθανε στα 40 όταν όλα έδειχναν πως θα κέρδιζε τη μάχη – Συγκλονισμένοι και οι γιατροί"

Εμβόλια mRNA: Δεν προκαλούν θρόμβωση ακόμη και σε ογκολογικούς ασθενείς – Μελέτη Σορβόννης-ΕΚΠΑ

Τα mRNA εμβόλια δεν προκαλούν πήξη του αίματος, άρα δεν πυροδοτούν τη διαδικασία που προκαλεί θρόμβωση, ακόμη και σε ογκολογικούς ασθενείς, που οι ειδικοί θα περίμεναν μία μεγαλύτερη ευαλωτότητα, καθώς ο καρκίνος αποτελεί μία από τις βασικές αιτίες πρόκλησης θρόμβωσης.

Η διαπίστωση προκύπτει από μελέτη του τμήματος Καρκίνος και Θρόμβωση INCERM U938 της Ιατρικής Σχολής της Σορβόννης, που έγινε σε συνεργασία με την Θεραπευτική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, και για την οποία μίλησε στο Πρακτορείο FM και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ», ο κύριος ερευνητής της μελέτης, καθηγητής αιματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Σορβόννης και διευθυντής της ερευνητικής ομάδας Καρκίνος και Θρόμβωση, INSERM U938, Γρηγόρης Γεροτζιάφας.

Πρόκειται για μία προοπτική μελέτη που κάναμε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Αθήνας και συγκεκριμένα με τους καθηγητές κυρίους Δημόπουλο και Τέρπο το διάστημα Μαΐου -Ιουλίου, διευκρίνισε ο κ. Γεροτζιάφας για να εξηγήσει στη συνέχεια ότι η μελέτη έγινε σε δύο ομάδες: «Σε υγειονομικούς από νοσοκομεία της Αθήνας, και σε ασθενείς με καρκίνο από το δικό μας ογκολογικό τμήμα, οι οποίοι εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο της Pfizer. Συνολικά 200 άτομα συμμετείχαν στην μελέτη, 100 σε κάθε ομάδα. Χρησιμοποιήσαμε πολύ ευαίσθητους μοριακούς δείκτες ενεργοποίησης της πήξης των ενδοθηλιακών κυττάρων (τα κύτταρα που καλύπτουν την εσωτερική επιφάνεια των αγγείων) και της φλεγμονής.

Οι μετρήσεις έγιναν πριν τον εμβολιασμό, και μέσα στο διάστημα 2-5 ημερών, μετά τη χορήγηση της πρώτης δόσης. Η πρώτη εικόνα που έχουμε είναι ότι 2 με 5 μέρες μετά τη χορήγηση των εμβολίων, τόσο στους υγειονομικούς, όσο και στους ασθενείς με καρκίνο, δεν παρουσιάζεται σημαντική ενεργοποίηση των αγγείων, ούτε σημαντική ενεργοποίηση της πήξης του αίματος. Έχουμε στοιχεία από την ενεργοποίηση φλεγμονής, αλλά αυτό είναι φυσιολογικό, γιατί αυτό κάνουν τα εμβόλια. Δημιουργούν το ερέθισμα προκειμένου να αντιδράσει η άμυνα του οργανισμού».

Επιτακτικό το εμβόλιο για άτομα με ιστορικό θρόμβωσης

Τα αποτελέσματα της μελέτης, που πρόκειται να ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα στο συνέδριο της «American Society of Hematology», ενισχύουν σύμφωνα με τον κ. Γεροτζιάφα, την αντίληψη ότι τα mRNA εμβόλια δεν επηρεάζουν συστηματικά το αγγειακό σύστημα και την πήξη του αίματος, και ως εκ τούτου δεν πυροδοτούν τη διαδικασία που προκαλεί θρόμβωση.

«Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που λέμε ότι ακόμη και άνθρωποι που έχουν πάθει θρόμβωση αρτηριακή ή φλεβική, πρέπει να κάνουν εμβόλιο», αναφέρει.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν η θρόμβωση μπορεί να προκληθεί σε αυτό το χρονικό διάστημα 2-5 ημερών μετά τη χορήγηση του εμβολίου ή και μεταγενέστερα. «Όχι», απαντά κατηγορηματικά ο αιματολόγος. Γιατί, όπως εξηγεί, τα εμβόλια είναι one- shot. Εξαφανίζονται από τον οργανισμό μετά από λίγες μέρες.

«Στη χορήγηση κάθε δόσης του εμβολίου, υπάρχουν κάποια συμπτώματα πχ πονοκέφαλος, μυαλγία κλπ για το επόμενο 24ωρο, γιατί αρχίζουν τα κύτταρα και εκφράζουν το ερέθισμα που μοιάζει με τον ιό και ο ιός επιτίθεται στα κύτταρα. Τότε έχουμε το peak. Μετά τα συμπτώματα εξαφανίζονται, γιατί τα κύτταρα που έχουν αλλάξει το γενετικό τους υλικό και εκφράζουν την πρωτεΐνη του ιού, τα σκοτώνει ο οργανισμός. Σε 48 η 72 ώρες δεν μένει τίποτε από αυτά τα κύτταρα που έχουν αλλάξει γενετικά, στον οργανισμό».

Τα κύτταρα των αγγείων τροποποιούνται από τον ιό, όχι από το εμβόλιο

«Με άλλα λόγια δεν υπάρχει λόγος να ανησυχεί ο κόσμος ότι κάνοντας ένα εμβόλιο mRNA, γίνεται μία τροποποίηση του οργανισμού του, η οποία διαρκεί καιρό. Αντίθετα όταν μολυνθούμε από τον κορονοϊό υπάρχει μία τροποποίηση των κυττάρων των αγγείων, την οποία τη βρίσκουμε μέχρι και δύο μήνες μετά σε ανθρώπους που έχουν επιβιώσει από Covid, σε ένα ποσοστό 25%».

Η μελέτη καθώς είναι προοπτική, καταλήγει ο καθηγητής της Σορβόνης, έχει γίνει και σε απώτερο χρόνο, δηλαδή και σε διάστημα 2-5 ημερών μετά τη δεύτερη δόση, και πριν τη δεύτερη δόση και ένα μήνα μετά από αυτήν, και τα αποτελέσματα είναι ίδια.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Εμβόλια mRNA: Δεν προκαλούν θρόμβωση ακόμη και σε ογκολογικούς ασθενείς – Μελέτη Σορβόννης-ΕΚΠΑ"

Βόλος – Κορονοϊός: Πέθανε πλήρως εμβολιασμένο ζευγάρι με διαφορά 4 ημερών

Εφυγε από τη ζωή χθες, με διαφορά μόλις τεσσάρων ημερών από τον σύζυγό της, η 79χρονη Βολιώτισσα Μερόπη Σκαλιάπα. Οι δύο τελευταίες εβδομάδες της ζωής της έμελλε να εξελιχθούν σε εφιάλτη για την ίδια και την οικογένειά της, όταν ο κορονοϊός τους χτύπησε την πόρτα. Είναι όλοι εμβολιασμένοι και τηρούν τα μέτρα, παρ’ όλα αυτά ο φονικός ιός τους χτύπησε ανελέητα!

Η 79χρονη αντιμετώπιζε αναπνευστικό πρόβλημα και ήταν υπέρβαρη. Είχε ραγδαία επιδείνωση στην υγεία της. Λόγω της κατάστασής της δεν ενημερώθηκε ποτέ για την απώλεια του συζύγου της, του 86χρονου απόστρατου στρατιωτικού Στέφανου Σκαλιάπα πριν από μερικές μέρες, ενώ χθες κατέληξε και η ίδια νικημένη από τον ιό.

Η οικογένειά της είναι σοκαρισμένη. Χάθηκαν και οι δύο γονείς, ενώ μέχρι πρότινος τίποτα δεν προμήνυε το κακό που θα επακολουθούσε. Δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει τη βίαιη τραγική κατάσταση. Δεν ήταν προετοιμασμένη για κάτι τέτοιο. Ελαβε και τηρεί απαρέγκλιτα τα μέτρα!

Σύμφωνα με πληροφορίες από το στενό συγγενικό περιβάλλον, επειδή μέλη της οικογένειας της 79χρονης δραστηριοποιούνται στον χώρο της υγείας, τόσο το ηλικιωμένο ζευγάρι, όσο και τα παιδιά είχαν εμβολιαστεί. Μάλιστα, ελέγχονταν τακτικά με αυτοδιαγωνιστικούς ελέγχους και rapid tests.

Ομως, πριν περίπου δύο εβδομάδες, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο 86χρονος απόστρατος στρατιωτικός βρέθηκε θετικός στον ιό δύο μέρες μετά από μετάγγισή του στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου. Αυτή ήταν και η αρχή του κακού. Ο ιός μεταδόθηκε στη νύφη του ηλικιωμένου, στη σύζυγό του, στον γιο του, στην κόρη του, στα ανίψια του.

Η οικογένεια υποβλήθηκε σε πολύ μεγάλη ψυχική και σωματική ταλαιπωρία. Ευτυχώς, τα νεότερα μέλη κατάφεραν να αντιμετωπίσουν τον ιό. Βγήκαν και από την καραντίνα. Δεν συνέβη όμως το ίδιο και με το ηλικιωμένο ζευγάρι. Τραγική ειρωνεία, λόγω του αυστηρού πρωτοκόλλου του ΕΟΔΥ, οι δικοί τους άνθρωποι δεν μπορούσαν να είναι δίπλα του στις δύσκολες στιγμές. Δεν μπορούσαν καν να επικοινωνήσουν με τους γιατρούς, που λόγω των αυξημένων εισαγωγών ασθενών με κορονοϊό πασχίζουν για να ανταποκριθούν στις περιστάσεις και δίνουν σκληρή μάχη.

Ο 86χρονος, που αντιμετώπιζε υποκείμενο νόσημα, έφυγε από τη ζωή πρώτος. Το σπίτι της οικογένειας τυλίχτηκε στο πένθος, ενώ η σύζυγός του έδινε τη δική της μάχη να βγει ζωντανή από τη δοκιμασία. Δυστυχώς όμως, σαν να μην έφθανε ο θάνατος του 86χρονου, η οικογένεια χθες ενημερώθηκε συντετριμμένη και για τη δεύτερη απώλεια.

Η πανδημία του κορονοϊού συνεχίζει να δοκιμάζει ολοένα και πιο σκληρά τις οικογένειες.

Η κόρη της 79χρονης απαρηγόρητη προτρέπει: «Εμβολιαστείτε, φοράτε μάσκες, τηρείτε αυστηρά όλα τα μέτρα».

Η άτυχη Μερόπη Σκαλιάπα θα κηδευτεί σήμερα Σάββατο 27 Νοεμβρίου στις 11:00 από τον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Κοιμητηρίου Πορταριάς.

taxydromos

Διαβάστε Περισσότερα » "Βόλος – Κορονοϊός: Πέθανε πλήρως εμβολιασμένο ζευγάρι με διαφορά 4 ημερών"

Συναγερμός για την παραλλαγή Όμικρον – Ύποπτα κρούσματα σε Τσεχία & Γερμανία

Ανησυχία επικρατεί σε όλο τον κόσμο από το νέο στέλεχος του κορονοϊού, που φέρει την επίσημη ονομασία Όμικρον. Οι υγειονομικές αρχές της Τσεχίας ανακοίνωσαν ότι έχουν εντοπίσει ένα ύποπτο κρούσμα του νέου στελέχους κι αυτή τη στιγμή διενεργούνται περαιτέρω εξετάσεις για να επιβεβαιωθεί. Και στη Γερμανία υπάρχει ύποπτο κρούσμα της Όμικρον με τον υπουργό Κοινωνικών Υποθέσεων της Έσσης να αναφέρει σε tweet του ότι πιθανότατα η παραλλαγή Όμικρον βρίσκεται ήδη στη Γερμανία. Επιβεβαιωμένα κρούσματα του στελέχους έχουν ήδη βρεθεί στο Βέλγιο, το Ισραήλ, το Χονγκ Κονγκ, στη Νότια Αφρική και στην Μποτσουάνα όπου υπάρχει συρροή κρουσμάτων.

Επιστήμονες στο Ντέρμπαν της Νοτίου Αφρικής μελετούν το νέο στέλεχος του κορονοϊού. «Νομίζω ότι αυτή η μετάλλαξη πλέον αποκαλύφθηκε. Θα είναι εδώ γύρω και πρέπει να καταλάβουμε εάν τα εμβόλια πρέπει να τροποποιηθούν. Όλα αυτά τα πράγματα μπορούν να γίνουν αρκετά γρήγορα επειδή μερικά από αυτά τα εμβόλια μπορούν εύκολα να τροποποιηθούν» τονίζει ο ιολόγος Άλεξ Σίγκαλ.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις περιέχει πάνω από 50 μεταλλάξεις, από τις οποίες οι 30 είναι στην ακίδα του ιού, διπλάσιες από το στέλεχος Δέλτα. Μέχρι στιγμής κανείς δεν γνωρίζει εάν αντιμετωπίζεται από τα υπάρχοντα εμβόλια.

Το στέλεχος του ιού που ταυτοποιήθηκε στον αφρικανικό νότο προκαλεί ανησυχία σε όλο τον κόσμο. Η μία χώρα μετά την άλλη απαγορεύει τις πτήσεις από χώρες του προληπτικά.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου νόσων τονίζει πως ο κίνδυνος να εξαπλωθεί η Όμικρον είναι «υψηλός έως πολύ υψηλός». Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τονίζει ότι θα χρειαστούν λίγες εβδομάδες για να κατανοηθεί η επίπτωσή του.

«Υπάρχει πολλή δουλειά που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Νότια Αφρική και σε άλλες χώρες για τον καλύτερο χαρακτηρισμό της ίδιας της παραλλαγής όσον αφορά τη μεταδοτικότητα, τη σοβαρότητα και τυχόν αντίκτυπο στα αντίμετρά μας» δήλωσε η επικεφαλής τεχνικής διαχείρισης της πανδημίας του ΠΟΥ, Μαρία βαν Κέρκοβε.

Η Μαρία βαν Κέρκοβε τονίζει πως το σημαντικό δεν είναι οι απαγορεύσεις πτήσεων, αλλά η προσοχή όλων μας: «Τα μέτρα, αυτά τα αποδεδειγμένα μέτρα δημόσιας υγείας, δεν ήταν ποτέ πιο σημαντικά: Αποστάσεις, χρήση μάσκας, φροντίζοντας να είναι πάνω από τη μύτη και το στόμα σας με καθαρά τα χέρια, φροντίζοντας να αποφεύγετε χώρους με συνωστισμό, να βρίσκεστε σε δωμάτια όπου υπάρχει καλός αερισμός και όταν έρθει η σειρά σας, εμβολιαστείτε».

Ο Αμερικανός πρόεδρος επεσήμανε την ανάγκη κατάργησης των δικαιωμάτων πνευματικής Ιδιοκτησίας για τα εμβόλια. «Δεν γνωρίζουμε πολλά για την παραλλαγή εκτός από το ότι προκαλεί μεγάλη ανησυχία. Φαίνεται ότι εξαπλώνεται γρήγορα» τόνισε ο Τζο Μπάιντεν

Τα νέα για τη νέα παραλλαγή προκάλεσε κύματα πανικού στα χρηματιστήρια και πτώση στις τιμές του πετρελαίου, καθώς είναι έντονη η ανησυχία για επιβολή αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων παγκοσμίως.

Και ενώ οι οδηγίες για εμβολιασμό εντείνονται χιλιάδες διαδήλωσαν για άλλη μια φορά σε πόλεις της Αυστραλίας κατά της επιβολής του από τις αρχές.

Συναγερμός στην Ολλανδία: 61 επιβάτες πτήσεων από τη Ν. Αφρική με κορονοϊό – Ελέγχεται αν πρόκειται για το στέλεχος Όμικρον

Οι ολλανδικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι 61 άνθρωποι που έφτασαν στο Άμστερνταμ με δύο πτήσεις από τη Νότια Αφρική βρέθηκαν θετικοί στην covid-19 και διενεργούνται περαιτέρω εξετάσεις προκειμένου να εξακριβωθεί αν έχουν μολυνθεί από το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον. «Οι ταξιδιώτες με θετικό τεστ θα τεθούν σε απομόνωση σε ξενοδοχεία μέσα ή κοντά στο Σίπχολ», επεσήμαναν οι υγειονομικές αρχές. «Εξετάζουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τα θετικά τεστ για να εξακριβώσουμε αν πρόκειται για το νέο στέλεχος ανησυχίας, που πλέον αποκαλείται Όμικρον», πρόσθεσαν.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Συναγερμός για την παραλλαγή Όμικρον – Ύποπτα κρούσματα σε Τσεχία & Γερμανία"

Στα 61 τα κρούσματα Covid που έφτασαν στην Ολλανδία από την Αφρική - Εξετάζεται εάν έχουν μολυνθεί από την μετάλλαξη Omicron

Οι ολλανδικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι 61 άνθρωποι που έφτασαν στο Άμστερνταμ με δύο πτήσεις από τη Νότια Αφρική βρέθηκαν θετικοί στην covid-19 και διενεργούνται περαιτέρω εξετάσεις προκειμένου να εξακριβωθεί αν έχουν μολυνθεί από το παραλλαγμένο στέλεχος Omicron.

Περίπου 600 επιβάτες έφτασαν στο αεροδρόμιο Σίπχολ του Άμστερνταμ με δύο πτήσεις της KLM από το Κέιπ Τάουν και το Γιοχάνεσμπουργκ χθες Παρασκευή και χρειάστηκε να περιμένουν επί ώρες προκειμένου να τους γίνουν διαγνωστικά τεστ για κορωνοϊό λόγω της ανησυχίας που έχει προκαλέσει σε όλο τον κόσμο το νέο παραλλαγμένο στέλεχος Omicron. Το ολλανδικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε νωρίς σήμερα ότι 61 τεστ ήταν θετικά.

Βίντεο: Δεν τους άφηναν να βγουν από το αεροπλάνο

«Οι ταξιδιώτες με θετικό τεστ θα τεθούν σε απομόνωση σε ξενοδοχεία μέσα ή κοντά στο Σίπχολ», επεσήμαναν οι υγειονομικές αρχές.

«Εξετάζουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τα θετικά τεστ για να εξακριβώσουμε αν πρόκειται για το νέο στέλεχος ανησυχίας, που πλέον αποκαλείται Όμικρον», πρόσθεσαν. Ήδη από χθες Παρασκευή η ολλανδική κυβέρνηση απαγόρευσε όλα τα ταξίδια από τις χώρες της νότιας Αφρικής. Ο Ολλανδός υπουργός Υγείας Χιούγκο ντε Γιονγκ διευκρίνισε ότι όσοι ταξιδιώτες βρίσκονται ήδη καθ’ οδόν προς τη χώρα θα πρέπει να υποβληθούν σε διαγνωστικά τεστ και να παραμείνουν σε καραντίνα κατά την άφιξή τους.
Η «άφιξη» της παραλλαγής «Όμικρον» στην Ευρώπη έχει, σημάνει γενικό συναγερμό σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ενώ από τις πρώτες χώρες που εξέφρασαν δημόσια την αγωνία τους απέναντι στην νέα κατάσταση υπήρξε η Γερμανία, η επιδημιολογική κατάσταση της οποίας «δεν ήταν ποτέ τόσο δραματική», σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, Γενς Σπαν. Σε αυτή τη συνθήκη, «θα πρέπει να διευρυνθεί εάν ο αυξανόμενος αριθμός κρουσμάτων της νόσου Covid στη Νότιο Αφρική σχετίζεται με τη νέα παραλλαγή. Με λίγα λόγια, ανησυχούμε πολύ», ξεκαθάρισε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ», Λόταρ Βίλερ, χωρίς μάλιστα να έχει ταυτοποιηθεί -μέχρι τη στιγμή της δήλωσής του- η εμφάνιση της νέας μετάλλαξης στο Βέλγιο.

Χθες το πρωί η ολλανδική κυβέρνηση απαγόρευσε όλες τις πτήσεις από κράτη στο νότιο τμήμα της Αφρικής και ξεκαθάρισε πως όσοι βρίσκονταν ήδη εν πτήσει θα υποβληθούν σε εξετάσεις και πιθανόν καραντίνα με την άφιξή τους.


Η σοβαρότητα της νέας κατάστασης αποτυπώθηκε στην ταχύτητα, με την οποία η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τοποθετήθηκε χθες σχετικά με την εμφάνιση της παραλλαγής «Όμικρον», επισημαίνοντας ότι «λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας τις ειδήσεις για τη νέα, εξαιρετικά μεταλλαγμένη παραλλαγή του κορωνοϊού», ενώ παρατήρησε ότι «τώρα αυτό που προέχει είναι όλοι μας στην Ευρώπη να δράσουμε πολύ γρήγορα, αποφασιστικά και με ενότητα».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Στα 61 τα κρούσματα Covid που έφτασαν στην Ολλανδία από την Αφρική - Εξετάζεται εάν έχουν μολυνθεί από την μετάλλαξη Omicron"

Θεσσαλονίκη: Μολότοφ, σιδηρόβεργες και μαχαίρια εντοπίστηκαν σε συνδέσμους φιλάθλων

Μολότοφ, μαχαίρια και σιδηρόβεργες, εντόπισαν μεταξύ άλλων αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, σε έρευνες που πραγματοποίησαν σε συνδέσμους φιλάθλων ομάδων της Θεσσαλονίκης, με τη συνδρομή αστυνομικών του Τμήματος Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας και της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, σε δύο συνδέσμους του ΠΑΟΚ και σε έναν του Άρη σε περιοχές του Ευόσμου και της Σταυρούπολης, εντόπισαν και κατάσχεσαν αυτοσχέδιους εμπρηστικούς μηχανισμούς, μπιτόνια με βενζίνη και γυάλινες φιάλες, πολλά ξύλινα και μεταλλικά αντικείμενα, μαχαίρια, τσεκούρι, σφυρί και φτυάρι, πυροτεχνικές κατασκευές κ.ά.

Αντίστοιχες έρευνες διεξάγονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, ενώ η συγκεκριμένη φέρεται να έγινε με αφορμή το ντέρμπι των δύο ομάδων που θα διεξαχθεί το απόγευμα της Κυριακής στο γήπεδο της Τούμπας.

Για την υπόθεση συνελήφθη ένας 37χρονος, υπεύθυνος ενός εκ των συνδέσμων και με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του θα οδηγηθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ενώ, στο πλαίσιο του αυτοφώρου, αναζητούνται οι υπεύθυνοι και των άλλων δύο συνδέσμων.

pontosnews 

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Μολότοφ, σιδηρόβεργες και μαχαίρια εντοπίστηκαν σε συνδέσμους φιλάθλων"

Κορωνοϊός: Ποιοι εμβολιασμένοι νοσούν και νοσηλεύονται - Μελέτη στις ΗΠΑ απαντά

Αν και οι μη εμβολιασμένοι πολίτες αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό των νοσηλευόμενων με COVID-19, παρατηρείται τελευταία αυξανόμενος αριθμός νοσηλειών στα νοσοκομεία με εμβολιασμένα άτομα που δεν έχουν λάβει την ενισχυτική δόση. Το ερώτημα σχετικά με το ποιοι εμβολιασμένοι νοσούν και νοσηλεύονται είναι καίριο. Πρόσφατα, πραγματοποιήθηκε μια μεγάλη σχετική δημοσιογραφική έρευνα στις ΗΠΑ.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σταυρούλα Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής.

Συγκεκριμένα, μελετήθηκαν ιατρικά δεδομένα από 21 εκατομμύρια πλήρως εμβολιασμένων ανθρώπων. Συνολικά, από τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα παρουσιάστηκαν 1,89 εκατομμύρια περιπτώσεις COVID-19, 72.000 χρειάστηκαν νοσηλεία, ενώ 20.000 απεβίωσαν στις ΗΠΑ το τελευταίο έτος που είναι διαθέσιμα τα εμβόλια. Διαπιστώθηκε ότι μεταξύ των πλήρως εμβολιασμένων ανθρώπων, αυτοί που είναι πιο πιθανό να νοσηλευτούν λόγω COVID-19 είναι οι ηλικιωμένοι και εκείνοι με υποκείμενες ιατρικές παθήσεις. 

Διαπιστώθηκε ότι άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, νεφρική νόσο ή εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα διατρέχουν περίπου διπλάσιο κίνδυνο σε σύγκριση με τα εμβολιασμένα άτομα χωρίς τέτοια νοσήματα. Μεταξύ των πλήρως εμβολιασμένων ατόμων χωρίς υποκείμενες παθήσεις μόνο το 7,5% των περιπτώσεων χρειάστηκε νοσηλεία, ενώ μεταξύ των ασθενών με χρόνια νεφρική νόσο για παράδειγμα 25% από αυτούς νοσηλεύτηκαν. Οι ηλικιωμένοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι, επειδή με το γήρας αποδυναμώνεται το ανοσοποιητικό σύστημα. Περίπου το 80% των θανάτων σε περιπτώσεις νόσησης μετά από πλήρη εμβολιασμό είναι σε άτομα 65 ετών και άνω.

Τα αποτελέσματα αυτά καταδεικνύουν τη σημασία της ενισχυτικής δόσης, αλλά και την υψηλή ευαισθησία που πρέπει να δείχνει η ιατρική κοινότητα και η πολιτεία σε ηλικιωμένα άτομα και σε άτομα με υποκείμενα ιατρικά προβλήματα.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Ποιοι εμβολιασμένοι νοσούν και νοσηλεύονται - Μελέτη στις ΗΠΑ απαντά"

Ξεκινά την Κυριακή η ανάπλαση της Πανεπιστημίου – Πως θα κλείνουν οι δρόμοι και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα

Τα ξημερώματα της Κυριακής ξεκινούν οι εργασίες της νέας ανάπλασης της Πανεπιστημίου, στο τμήμα μεταξύ των οδών Αμερικής και Σίνα.

Το έργο θα εκτελείται τμηματικά και ο προγραμματισμός των επιμέρους τεχνικών εργασιών έχει σχεδιαστεί με γνώμονα την ελάχιστη δυνατή όχληση σε πεζούς και οχήματα, σύμφωνα με τον Δήμο Αθηναίων.

Στο πλαίσιο της εκτέλεσης των έργων, και οι τέσσερις λωρίδες κυκλοφορίας των οχημάτων θα παραμείνουν ως έχουν.

Παράλληλα, οι επιβάτες των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, θα εξυπηρετούνται κανονικά από τις υφιστάμενες γραμμές των λεωφορείων και των τρόλεϊ που κινούνται στην Πανεπιστημίου, αλλά και τις στάσεις, χωρίς να υπάρξει καμία τροποποίηση.

Η πορεία των εργασιών

Οι πρώτες εργασίες θα ξεκινήσουν στις 03.00 τα ξημερώματα της Κυριακής και το πρώτο εργοτάξιο θα στηθεί μεταξύ των οδών Αμερικής και Σίνα, στο σημείο της πιλοτικής εφαρμογής. Οι εργασίες θα εκτελεστούν στο υπο-τμήμα Αμερικής – Ομήρου και στο τμήμα Ομήρου – Σίνα. Αφού ολοκληρωθεί το πρώτο τμήμα, θα παραδοθεί προς χρήση και οι εργασίες θα μεταφερθούν στο επόμενο. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που αφορά το πρώτο μέρος του έργου, προβλέπεται ότι οι εργασίες θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα σε 4 μήνες.

Καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών, τα τεχνικά συνεργεία του Δήμου Αθηναίων και η Δημοτική Αστυνομία θα διασφαλίζουν την απρόσκοπτη και ασφαλή διέλευση των ανθρώπων που μετακινούνται, εργάζονται και κάνουν τις αγορές τους στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Δήμος Αθηναίων αναφέρει πως κάθε φορά που ολοκληρώνεται κάποιο τμήμα του έργου, θα υπάρχει ενημέρωση για τα νέα σημεία των εργασιών, καθώς και για τον χρόνο της έναρξής τους.

Τι προβλέπει το έργο

Υπενθυμίζεται ότι το έργο θα συνδέσει την πλατεία Συντάγματος με την Ομόνοια μέσω του κεντρικού άξονα της Πανεπιστημίου. Η ανάπλαση στην κεντρικότερη αρτηρία της πρωτεύουσας εκτείνεται σε 19.360 τ.μ. δημόσιου χώρου.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται διαπλάτυνση των υφιστάμενων πεζοδρομίων, που θα αποδώσει επιπλέον 4.270 τ.μ. στους πεζούς.

Η επιφάνεια των χώρων πρασίνου θα είναι 2.260 τ.μ. και θα περιλαμβάνει μεγάλα γραμμικά παρτέρια. Εκτός από τα υφιστάμενα πλατάνια και τις ακακίες (συνολικά 167 δέντρα), θα φυτευτούν και 83 πλατάνια, κατά μήκος των δύο πλευρών του δρόμου.

Στις συμβολές της Πανεπιστημίου με τις κάθετες οδούς, θα δημιουργηθούν ράμπες με ήπια κλίση, ώστε να εξυπηρετούνται στη μετακίνησή τους τα άτομα με αναπηρία, οι ηλικιωμένοι και οι οικογένειες με παιδικά καρότσια. Συνολικά 16 διαβάσεις θα δημιουργηθούν κατά μήκος του δρόμου.

Στα βασικά στοιχεία του σχεδίου ανάπλασης, περιλαμβάνονται 59 υπαίθρια καθιστικά στη σκιά των δέντρων, ενώ 5 δημόσιες κρήνες με πόσιμο νερό θα δημιουργηθούν με στόχο- όπως λέγεται – να περιοριστεί και η χρήση των πλαστικών μπουκαλιών.

Τέλος, στην Πανεπιστημίου θα τοποθετηθούν 112 σύγχρονα φωτιστικά που έχουν το πλεονέκτημα της ελάχιστης κατανάλωσης ενέργειας.

 newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ξεκινά την Κυριακή η ανάπλαση της Πανεπιστημίου – Πως θα κλείνουν οι δρόμοι και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα"

Καπραβέλος: Πρόταση για κλείσιμο των σχολείων, μάσκα παντού και lockdown για ανεμβολίαστους

Κλείσιμο των σχολείων, χρήση μάσκας παντού και lockdown για τους ανεμβολίαστους, προτείνει ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος.

Ο κ. Καπραβέλος μιλώντας στο ΣΚΑΪ, ζητά να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα προκειμένου να περιοριστεί η έξαρση της πανδημίας, ενώ τόνισε την αναγκαιότητα της τρίτης δόσης.

«Η πιο σωστή στρατηγική είναι ο καθολικός και υποχρεωτικός εμβολιασμός. Όταν το Ισραήλ ανακοίνωσε την αναγκαιότητα της τρίτης δόσης τον Ιούλιο, είχε 8.000 κρούσματα. Εφάρμοσε την τρίτη δόση και τώρα μετρά 400 κρούσματα ημερησίως. Εμείς αργήσαμε να βάλουμε την τρίτη δόση στη φαρέτρα μας. Κάναμε και ένα ακόμα λάθος. Θεοποιήσαμε τους εμβολιασμένους. Ένα 20% σε απλές κλίνες είναι εμβολιασμένοι. Και οι εμβολιασμένοι μολύνονται. Άρα, έπρεπε να επιταχυνθεί η τρίτη δόση. Στο νοσοκομείο μου από τις 70 εισαγωγές, οι 25 ήταν πλήρως εμβολιασμένοι», αναφέρει.

Περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης κάνει λόγο για «εφημερίες πολέμου» με πάρα πολλές εισαγωγές και διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ.

«Κάθε μέρα έχουμε σκηνές πολέμου στα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη. Μας ξέφυγε πάλι η κατάσταση στην κοινότητα. Όλα τα νοσοκομεία αυτή τη στιγμή προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τους ασθενείς εκτός ΜΕΘ. Άνοιξε το “Γεννηματάς”, έδωσε και άλλες κλίνες Εντατικής για να μπορέσουμε να απορροφήσουμε τους ασθενείς που είναι εκτός ΜΕΘ ώστε να προστατεύσουμε τη ζωή τους, ήρθαν γιατροί από τον ιδιωτικό τομέα και ενισχυθήκαμε κι αυτό ήταν κάτι που μας ανακούφισε. Οι εφημερίες είναι εφημερίες πολέμου, με πάρα πολλές εισαγωγές», περιγράφει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Καπραβέλος επισημαίνει ότι η πολιτεία έχασε το στοίχημα χαρακτηρίζοντας τα μέτρα που έχουν ληφθεί «διστακτικά» και τονίζοντας ότι χρειάζονται επειγόντως παρεμβάσεις για να μπορέσουμε να κάνουμε Χριστούγεννα.

«Η Θεσσαλονίκη θέλει άμεσα μέτρα. Η στρατηγική που επιλέχτηκε, επιβάλλει στην έξαρση της πανδημίας μέτρα, όπως κλείσιμο σχολείων για 10 μέρες, γήπεδα χωρίς θεατές, μάσκες παντού, lockdown παντού για τους ανεμβολίαστους. Δε γίνεται να έρχονται 70 ασθενείς σε απελπιστική κατάσταση, εμείς να τρίβουμε τα χέρια μας και η πολιτεία να μετρά τις νεκροφόρες. Πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα και όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί να αναλάβουν τις ευθύνες τους», τονίζει.

Σε ό,τι αφορά στη νέα μετάλλαξη Όμικρον, ο κ. Καπραβέλος υπογραμμίζει ότι είναι αποτέλεσμα της εγκληματικής αμέλειας των πλούσιων χωρών απέναντι στις φτωχές αφήνοντάς τες χωρίς εμβόλια και επισημαίνει ότι η Αφρική έχει ποσοστό εμβολιασμού 6%.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Καπραβέλος: Πρόταση για κλείσιμο των σχολείων, μάσκα παντού και lockdown για ανεμβολίαστους"

«Εμφύλιος» στο Παπανικολάου μετά το εξώδικο χειρουργών

«Εμφύλιος» μεταξύ γιατρών μαίνεται στο νοσοκομείο «Γ.Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης έπειτα από την αποστολή εξώδικου προς τη διοίκηση από 36 γιατρούς χειρουργικών ειδικοτήτων για τις εφημερίες που καλούνται να κάνουν στις κλινικές COVID χωρίς να έχουν την κατάλληλη εξειδίκευση και εκπαίδευση.

Οι γιατροί θέτουν ζήτημα νομιμότητας των συγκεκριμένων εφημεριών, πιθανής αστικής ευθύνης για τους ίδιους σε περίπτωση προσφυγής συγγενών, αλλά και θέμα διασφάλισης της δημόσιας υγείας, καθώς η παρακολούθηση ασθενών με κορωνοϊό αποτελεί αντικείμενο των ειδικοτήτων πνευμονολογίας και παθολογίας, για τις οποίες δεν έχουν εκπαιδευτεί.

Από την πλευρά τους, πηγές του νοσοκομείου κατηγορούν τους υπογράφοντες του κειμένου για φυγομαχία. Επισημαίνουν πως με νόμο του κράτους όλοι οι γιατροί και το σύνολο του προσωπικού υποχρεούται να δώσει τη μάχη με την πανδημία, ενώ διαβεβαιώνουν πως πάντα υπάρχει καθοδήγηση στις εφημερίες από πνευμονολόγο ή παθολόγο.

Το εξώδικο

Στην εξώδικη δήλωση οι γιατροί διάφορων χειρουργικών ειδικοτήτων υποστηρίζουν πως η απασχόλησή τους σε μονάδες COVID παραβιάζει την σύμβαση εργασίας που έχουν υπογράψει με το νοσοκομείο, η οποία προβλέπει παροχή των υπηρεσιών τους στην χειρουργική κλινική. Επισης, επικαλούνται και το νόμο, που προβλέπει ότι οι εφημερίες των γιατρών του ΕΣΥ πραγματοποιούνται στο τμήμα όπου υπηρετούν και όχι έξω από αυτό.

Παράλληλα, θέτουν ζήτημα κινδύνου για την υγεία των ίδιων των γιατρών, αλλά και για τη δημόσια υγεία, καθώς και θέμα δικής τους αστικής και ποινικής ευθύνης σε περίπτωση ιατρικού λάθους. «Οι ίδιοι οι χειρουργοί, εξαιτίας της έλλειψης της κατάλληλης εξειδίκευσης και της απαιτούμενης εκπαίδευσης, στερούνται των ειδικών γνώσεων που προσφέρουν οι ειδικότητες της παθολογίας και της πνευμονολογίας, και συνεπώς είναι εκτεθειμένοι σε σφόδρα πιθανό ιατρικό λάθος κατά τη νοσηλεία περιστατικών Covid, γεγονός που επισύρει ποινική και αστική τους ευθύνη».

Στη δήλωση γίνεται λόγος για «δήθεν έκτακτη (εδώ και χρόνια) ανάγκη» λόγω της πανδημίας, ενώ προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι η εμπλοκή χειρουργών στην αντιμετώπιση περιστατικών COVID δεν εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, παρά μόνο τον στόχο «να βγαίνουν οι αριθμοί», όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται.

«Πώς ακριβώς εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον, όταν υποχρεούνται να εφημερεύσουν, ως μόνοι ειδικοί γιατροί στις μονάδες Covid, χειρουργοί που δεν έχουν το κατάλληλο επιστημονικό υπόβαθρο για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα αυτών των ασθενών, στερώντας ταυτόχρονα τις υπηρεσίες τους από τους νοσηλευόμενους στις χειρουργικές κλινικές τους ασθενείς που έχουν απόλυτη χρεία αυτών;», αναφέρεται.

Δικηγόρος των 36: Δεν είναι φυγόπονοι

Μιλώντας στο iatronet η δικηγόρος Φωτεινή Παρίντα, η οποία συνέταξε την εξώδικο δήλωση, ανέφερε πως στόχος της κίνησης είναι αφενός να θωρακιστούν οι γιατροί από αστική ευθύνη σε περίπτωση που κινηθεί κάποιος νομικά εναντίον τους και αφετέρου να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις ειδικών παθολόγων και πνευμονολόγων.

«Οι άνθρωποι δεν είναι φυγόπονοι, δεν έχουν θέμα να βγουν μπροστά και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Αντιθέτως, υπερβάλλουν εαυτούς, όπως το κάνουν αυτά τα δύο χρόνια που μας που μας έχει χτυπήσει η πανδημία. Αλλά πρέπει να εφημερεύουν αυτοί που πρέπει και με τις ιδιότητες που πρέπει», σημείωσε για να προσθέσει: «Ο γιατρός που συμμετέχει στην εφημερία έχει την ευθύνη. Αν εφημερεύει στον τομέα της ειδικότητάς του, στο τμήμα του, τότε η ευθύνη είναι λογική και αναμενόμενη. Όταν όμως σε μονάδα COVID, όπου η απαιτούμενη ειδικότητα είναι πνευμονολόγου ή παθολόγου εφημερεύει ένας χειρουργός ο οποίος δεν έχει την απαιτούμενη εκπαίδευση, είναι εκτός του πεδίου των γνώσεων και της εξειδίκευσής του».

Νοσοκομείο: Στη μάχη δεν περισσεύει κανένας

Αρμόδιες πηγές του νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου», τόνισαν στο iatronet πως είναι νόμος του κράτους από το Νοέμβριο του 2020 και με διευκρινιστικές εγκυκλίους στη συνέχεια, ότι όλοι ανεξαιρέτως οι γιατροί, νοσηλευτές, παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό των νοσοκομείων συμμετέχουν στη μάχη κατά της πανδημίας, με τις απαραίτητες μετακινήσεις, όπου κρίνεται αναγκαίο.

«Είναι γνωστό σε όλους ότι το σύστημα είναι αποψιλωμένο και το προσωπικό εξαντλημένο. Αν λειτουργείς 2 ή 3 τμήματα COVID μπορείς να κάνεις τη δουλειά με τους πνευμονολόγους. Αν έχεις 4 θα βάλεις τους παθολόγους, αν έχεις 5 πιθανώς δεν θα φτάσουν και θα βάλεις τους γιατρούς άλλων ειδικοτήτων», ανέφερε αρμόδιο στέλεχος, ζητώντας ανωνυμία προκειμένου να μην ενταθεί περαιτέρω το ήδη τεταμένο κλίμα αντιπαράθεσης στο νοσοκομείο, όπως είπε.

«Εμείς φτάσαμε πέρυσι το Νοέμβριο να έχουμε μέχρι και 11 Τμήματα Πανδημίας. Από τις 17-18 κλινικές οι 11 ήταν COVID. Όπως είναι φυσικό δεν φτάνουν οι γιατροί και πρέπει να συμβάλλουμε όλοι», τόνισε, διαβεβαιώνοντας πως πάντα υπάρχει διαθέσιμος πνευμονολόγος για τα έκτακτα γεγονότα. «Η φροντίδα στα Τμήματα είναι κυρίως η παρακολούθηση. Μπορεί να υπήρχε κάπου ένας ειδικός χειρουργός να εποπτεύει και ένας ειδικευόμενος παθολογικής ειδικότητας να κάνει την κυρίως δουλειά. Ο καθένας όμως είχε πάντα, σε κάθε εφημερία, 1 με 2 πνευμονολόγους, τους οποίους μπορούσε να συμβουλεύεται και να παίρνει καθοδήγηση. Και αν υπήρχε ανάγκη, να γίνονται μετακινήσεις ασθενών στην Πνευμονολογική, αν κάποιος βάραινε».

Στο ίδιο πνεύμα, άλλος γιατρός, επικεφαλής νευραλγικής δομής για την αντιμετώπιση της COVID, ανέφερε στο iatronet πως δεν υποστηρίζει την πρωτοβουλία των χειρουργών. «Διαφωνώ με την κίνηση των συναδέλφων. Αντιλαμβάνομαι πως δεν είναι το γνωστικό τους αντικείμενο, αλλά πρέπει να γίνει κατανοητό ότι σε μια έκτακτη κατάσταση βοηθάμε όλοι. Είμαστε σε πόλεμο και δεν περισσεύει κανένας. Κάθε άνθρωπος που έχει σπουδάσει ιατρική είναι χρήσιμος, ανεξάρτητα από την ειδικότητά του. Υπάρχει πάντα ένας ειδικός συνάδελφος εκεί να καθοδηγήσει.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "«Εμφύλιος» στο Παπανικολάου μετά το εξώδικο χειρουργών"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news