facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 2 Απριλίου 2023

Πυροβολισμοί σε Μαρκόπουλο και Κορωπί: Mία σύλληψη και δικογραφία για 10 άτομα

Σε μία σύλληψη και τον σχηματισμό δικογραφίας σε βάρος 10 ατόμων προχώρησε η αστυνομία, για τα περιστατικά με πυροβολισμούς που σημειώθηκαν διαδοχικά χθες το πρωί σε Κορωπί και Μαρκόπουλο, όπου τραυματίστηκε ένας 27χρονος.

Συγκεκριμένα σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος του 27χρονου και τριών ατόμων (ηλικίας 58, 31 και 24 ετών) για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων και φθορά ξένης ιδιοκτησίας και επιπροσθέτως σε βάρος τεσσάρων ατόμων (ηλικίας 27, 24, 22 και 35 ετών), 43χρονου αλλοδαπού και άγνωστου δράστη για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συναυτουργία και παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων.

Σύμφωνα με την Αστυνομία περίπου στις 10:20 το πρωί μια ομάδα τεσσάρων ατόμων (ηλικίας, 27, 58, 31, 24) πήγαν με το αυτοκίνητο τους σε σπίτι στο Κορωπί, όπου μπήκαν στην αυλή, πυροβόλησαν κατά του σπιτιού και στη συνέχεια διέφυγαν. Κατά την έρευνα και εξέταση σπιτιού στο Κορωπί από τους αστυνομικούς, διαπιστώθηκαν τρύπες στους τοίχους από βολίδες και από το σημείο περισυλλέχθηκαν 9 κάλυκες και 8 βολίδες.

Λίγο αργότερα, γύρω στις 11.30 ομάδα έξι ατόμων, ανάμεσά τους και ο 24χρονος ιδιοκτήτης του σπιτιού που είχε δεχθεί πυρά νωρίτερα, είχαν στήσει καρτέρι κοντά στο σπίτι του 27χρονου στο Μαρκόπουλο και τον περίμεναν. Την ώρα που ο 27χρονος, μαζί με ένα άλλο άτομο, έφταναν με το αυτοκίνητο σπίτι του, δέχτηκε πυροβολισμούς από την ομάδα έξι ατόμων, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στον καρπό του από βολίδα. Ο 27χρονος μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο για την παροχή των πρώτων βοηθειών, όπου μετά την εξέταση του από τους αστυνομικούς, συνελήφθη.

Κατά την αυτοψία στο σημείο του συμβάντος στο Μαρκόπουλο, διαπιστώθηκαν 9 οπές στο αυτοκίνητο και περισυλλέχθηκαν 2 κάλυκες. Όλοι οι εμπλεκόμενοι έχουν συλληφθεί στο παρελθόν για ομοειδή αδικήματα.

Η σχηματισθείσα δικογραφία υπεβλήθη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ ο 27χρονος συλληφθείς θα οδηγηθεί στον αρμόδιο ανακριτή μόλις ολοκληρωθεί η νοσηλεία του.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Πυροβολισμοί σε Μαρκόπουλο και Κορωπί: Mία σύλληψη και δικογραφία για 10 άτομα"

Εκλογές Βουλγαρία: «Μάχη» κεντροδεξιάς και φιλοευρωπαϊκού μπλοκ στα exit polls

Μάχη στήθος με στήθος δίνουν η κεντροδεξιά συμμαχία GERB-SDS του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ και το φιλοευρωπαϊκό και φίλα προσκείμενο στις επιχειρήσεις συντηρητικό μπλοκ PP-DB του πρώην πρωθυπουργού Κίριλ Πέτκοφ, σύμφωνα με τα πρώτα exit polls που δημοσιεύτηκαν με το κλείσιμο των εκλογικών κέντρων στις σημερινές βουλευτικές εκλογές της Βουλγαρίας.

Για πέμπτη φορά μέσα σε δυο χρόνια - ρεκόρ στην ΕΕ -, οι ψηφοφόροι στη Βουλγαρία, προσήλθαν στις κάλπες για να εκλέξουν το νέο τους κοινοβούλιο, με φόντο το πολιτικό αδιέξοδο και τον διχασμό όσον αφορά την υποστήριξη της Σόφιας στην Ουκρανία, όπου συνεχίζει να μαίνεται ο πόλεμος που ξέσπασε όταν εισέβαλε ο στρατός της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022.

Το GERB-SDS και το PP-DB αποσπούν ποσοστά 25% με 26% το καθένα, σύμφωνα με exit polls.

Αν τα ποσοστά αυτά επιβεβαιωθούν με τα επίσημα εκλογικά αποτελέσματα, τότε προκύπτει ένας νέος γρίφος για τον σχηματισμό μιας σταθερής κυβέρνησης.

Οι σημερινές εκλογές προκηρύχθηκαν διότι κανένα κόμμα δεν μπόρεσε να σχηματίσει κυβέρνηση μετά τις προηγούμενες, οι οποίες διεξήχθησαν πριν από μόλις έξι μήνες.

newsbomb

Διαβάστε Περισσότερα » " Εκλογές Βουλγαρία: «Μάχη» κεντροδεξιάς και φιλοευρωπαϊκού μπλοκ στα exit polls"

Φινλανδία: Έχασε την εκλογική μάχη η Σάνα Μάριν- Κήρυξε τη νίκη του κόμματός του ο Όρπο

Η κεντροδεξιά είναι ο νικητής των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν σήμερα στη Φινλανδία, με το συντηρητικό κόμμα Εθνική Συμμαχία (NCP) να προηγείται και την ακροδεξιά να καταγράφει ποσοστά ρεκόρ.

Η πρωθυπουργός Σάνα Μάριν, των Σοσιαλδημοκρατών, παραδέχθηκε την ήττα του κόμματός της στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα στη Φινλανδία.

Ο υποψήφιος του κόμματος που βγαίνει πρώτο παραδοσιακά αναλαμβάνει τη θέση του πρωθυπουργού στη Φινλανδία – αυτός ο άγραφος κανόνας ακολουθείται χωρίς εξαίρεση από το 1987- με προϋπόθεση ότι μπορεί να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Οι διαφορές στις ψήφους θα είναι ακόμη μικρότερες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Yle: 20,9% για την κεντροδεξιά, 20,3% για την ακροδεξιά και 19,7% για τους Σοσιαλδημοκράτες.

Τα τρία κόμματα προχωρούν πράγματι σε σύγκριση με τις τελευταίες εκλογές του 2019, με ρεκόρ που υποσχέθηκαν στους εθνικιστές του κόμματος Φινλανδοί.

Το κοινοβούλιο της χώρας έχει 200 έδρες. Ο σχηματισμός κυβέρνησης διαρκεί κατά μέσον όρο έξι εβδομάδες.

Πέτερι Όρπο: Είναι μια μεγάλη νίκη
 
Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto via REUTERS

Ο ηγέτης του κεντροδεξιού κόμματος Εθνική Συμμαχία (NCP) Πέτερι Όρπο κήρυξε σήμερα το βράδυ την νίκη του στις βουλευτικές εκλογές της χώρας και αναμένεται να διαδεχθεί στο πρωθυπουργικό πόστο την Σάνα Μάριν, ηγέτιδα του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος.

«Είναι μια μεγάλη νίκη», είπε ο 53χρονος πρώην υπουργός Οικονομικών μιλώντας σε υποστηρικτές του κόμματός του.

«Θα ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις για μια κυβέρνηση στη Φινλανδία», τόνισε.

Με το 93,4% των ψήφων καταμετρημένο, το NCP συγκεντρώνει τις περισσότερες από άλλα κόμματα έδρες στη Βουλή.

ΑΜΠΕ, Reuters, AFP/ naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Φινλανδία: Έχασε την εκλογική μάχη η Σάνα Μάριν- Κήρυξε τη νίκη του κόμματός του ο Όρπο"

Η ΝΔ καταγγέλλει τον ΣΥΡΙΖΑ για fake news περί ιδιωτικοποίησης του νερού

Για παραπληροφόρηση καταγγέλλει η Νέα Δημοκρατία τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι διασπείρει ψευδείς ειδήσεις περί δήθεν ιδιωτικοποίηση του νερού. Όπως επισημαίνεται από τη Νέα Δημοκρατία, «παρά την κατηγορηματική δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι το νερό ήταν, είναι και θα παραμείνει δημόσιο αγαθό κι ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένα ζήτημα ιδιωτικοποίησης του, την αντίστοιχη δήλωση του αρμόδιου Υπουργού στη Βουλή και το γεγονός ότι δεν προκύπτει από πουθενά πρόθεση ιδιωτικοποίησης, ο κ.Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο επιμένουν στα ψέματά τους, αλλά οργανώνουν και κινητοποιήσεις παραπλανώντας τους πολίτες».

Επιπλέον, τονίζεται πως «η ΝΔ στα 4 χρόνια που κυβερνά όχι μόνο δεν έκανε καμία κίνηση ιδιωτικοποίησης του νερού, αλλά έθεσε το πλαίσιο για τη βελτίωση της ποιότητάς του. Κι επαλαμβάνουμε: το νερό ήταν, είναι και θα παραμείνει δημόσιο αγαθό. Κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αφήσουμε στα fake news με τα οποία πορεύεστε στις εκλογές, να συσκοτίζουν την αλήθεια. Τα ψέματά σας, θα αποκαλύπτονται και θα καταγγέλλονται. Οι πολίτες σας έχουν μάθει, αλλά αμετανόητοι κι αδίστακτοι συνεχίζετε στο δρόμο του ψέματος και της εξαπάτησης».

Λίγη ώρα αργότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε νέα ανακοίνωση επιτιθέμενος κατά της κυβέρνησης. Όπως σημειώνεται,  «όσο και να μιλάει για fake news η ΝΔ, η κοινωνία έχει καταλάβει ότι ο κ. Μητσοτάκης ιδιωτικοποιεί το νερό και λέει ένα ξεκάθαρο «ως εδώ». Στην ΝΔ πριν μιλήσουν για fake news, ας δουν τι προανήγγειλε από το 2018 ο κ. Μητσοτάκης. Ό,τι ακριβώς κάνει σήμερα».

Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

«Η τεράστια σε όγκο συναυλία στην Θεσσαλονίκη κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού, δείχνει ότι η κοινωνία δεν πιστεύει λέξη από τα ψέματα του κ. Μητσοτάκη», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Υποστηρίζει ότι «ο νόμος που ψήφισε ανοίγει διάπλατα την πόρτα στην ιδιωτικοποίηση με τη δημιουργία Ρυθμιστικής Αρχής» και πως «άλλωστε, ο ίδιος από το 2018 είχε προαναγγείλει τα σχέδια του για "στρατηγικό επενδυτή" και ρυθμιστική αρχή που θα ελέγχει την αγορά».

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ τονίζει ότι «στις 21 Μαΐου οι Έλληνες πολίτες και με την ψήφο τους θα στείλουν το μήνυμα ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό», ενώ υπογραμμίζει τη δέσμευσή του ότι «η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση θα βάλει τέλος σε κάθε σκέψη ιδιωτικοποίησης του». 

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Η ΝΔ καταγγέλλει τον ΣΥΡΙΖΑ για fake news περί ιδιωτικοποίησης του νερού"

Ασπρόπυργος: Ρομά έστησαν ενέδρα σε πυροσβεστικό όχημα και το πετροβόλησαν!

Αναστάτωση προκάλεσε για άλλη μία φορά μία ομάδα Ρομά στον Ασπρόπυργο καθώς σύμφωνα με πληροφορίες κάλεσαν την Πυροσβεστική για υποτιθέμενο συμβάν, ωστόσο μόλις το πυροσβεστικό όχημα κατέφθασε στο σημείο άρχισαν να το πετροβολούν!

Στο σημείο σπεύδουν δύο ομάδες ΟΠΚΕ για να απεγκλωβίσουν τους πυροσβέστες.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Ασπρόπυργος: Ρομά έστησαν ενέδρα σε πυροσβεστικό όχημα και το πετροβόλησαν!"

Τέμπη: «Το σύστημα δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ» – Καταγγελία από τον δημιουργό της τηλεδιοίκησης Αθήνα – Λάρισα

Τρομακτική είναι η αποκάλυψη που έφερε στο «φως» το Mega, όπου μίλησε ο άνθρωπος που σχεδίασε, ανέπτυξε και παρέδωσε το σύστημα τηλεδιοίκησης του σιδηροδρομικού δικτύου Αθήνα – Λάρισα και όπως δηλώνει δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ.

Ξεκαθαρίζει πως σε περίπτωση λειτουργίας του, δεν υπήρχε καμία πιθανότητα το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη να είχε συμβεί.

«Αυτή είναι η τηλεδιοίκηση που εγώ σχεδίασα, ανέπτυξα, δοκίμασα και παρουσίασα εν πλήρη λειτουργία με σημείωση κίνησης συρμών στο δίκτυο με πραγματικές συνθήκες και σε πραγματικό χρόνο παρουσιάστηκε τόσο στους εργολάβους και στην ΕΡΓΟΣΕ. Αυτό το σύστημα εν λειτουργία δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ. Σταμάτησε η χρήση του για λόγους που δεν κατανοούμε και καταλάβαμε εν συνεχεία ότι για οικονομικούς λόγους δεν θέλανε να το θέσουν σε λειτουργία», δήλωσε ο τεχνικός διευθυντής Γρηγόρης Λάμπρου.

Ο Γρηγόρης Λάμπρου, τεχνικός διευθυντής, ιδρυτής της εταιρίας AES είναι ο άνθρωπος που σχεδίασε το σύστημα τηλεδιοίκησης για το σιδηροδρομικό δίκτυο Αθήνα – Λάρισα. Η υλοποίηση του έργου του ανατέθηκε το Μάρτιο του 2015. Το Δεκέμβριο του 2016 το έργο παραδόθηκε αλλά, όπως λεει στο MEGA, δεν λειτούργησε ποτέ.

«Η τηλεδιοίκηση δεν λειτούργησε ποτέ και κατά τη γνώμη μου εάν δεν γίνουν ορισμένες σημαντικές επεμβάσεις στο σύνολο του δικτύου, σε όλα τα συμπληρωματικά συστήματα που είναι καθυστερημένα, δεν θα λειτουργήσει» σημείωσε ο ίδιος.

21 ημέρες μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα ο Γρηγόρης Λάμπρου έστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη.

Σε αυτήν επισημαίνει ότι εάν η τηλεδιοίκηση είχε τεθεί σε λειτουργία, όπως έπρεπε, χωρίς καθυστέρηση, το δυστύχημα στα Τέμπη με τους 57 νεκρούς δεν θα είχε γίνει.

«Ακατανόητο να συγκρούονται δύο τρένα»

«Μπορούμε να φανταστούμε τρένα να βγαίνουν από ράγες, από ταχύτητα λόγω προβλήματος υλικού, αλλά δύο τρένα να συγκρούονται μας φαίνεται ακατανόητο» δήλωσε, ενώ τόνισε πως στην περίπτωση λειτουργίας της τηλεδιοίκησης δεν υπήρχε καμία περίπτωση να είχαν συγκρουστεί τα τρένα.

«Δεν υπήρχε ούτε μία περίπτωση, στο ένα εκατομμύριο ούτε μία. Θα το ήξεραν σε δευτερόλεπτα, όχι λεπτά. Από τη στιγμή που έφευγε το τρένο από Λάρισα και το άλλο από Θεσσαλονίκη θα είχαν χτυπήσει 15 διαφορετικά καμπανάκια σε κάθε επίπεδο» επισήμανε ο κος Λάμπρου.

Ο Γρήγορης Λάμπρου καταγγέλλει ότι το σύστημα που δημιούργησε θα μπορούσε να επεκταθεί σε όλο το δικτυο της ΕΡΓΟΣΕ μέσα στο 2017. Ωστόσο δεν έγινε ποτέ, όπως λέει, για οικονομικους λόγους.

«Σε αυτή την πορεία έχω δει πολλά παλαβά. Γνωρίζουμε τις παθογένειες του Δημοσίου κι έχουμε μάθει να τα καταπίνουμε, να τα χωνεύουμε και δεν με έχετε ξανακούσει να λέω τίποτα ποτέ. 57 άνθρωποι, αυτοί. Πώς να το καταπιεις;», συμπλήρωσε.

Ο Γρηγόρης Λάμπρου είναι διατεθειμένος, όπως λέει, να σχεδιάσει ξανά τη νέα τηλεδιοίκηση και να καταθέσει όσα γνωρίζει στη Δικαιοσύνη.

«Όποιος θέλει, όπου θέλει, και όχι μόνο να καταθέσω, όποτε θέλει. Υπάρχουν 3.000 σελίδες από έγγραφα, φωτογραφίες από εμένα και από Ευρωπαΐους συνεργάτες μου, στοιχεία αναμφισβήτητα. Πόσοι άνθρωποι είχαν τέτοια ευκαιρία, να έχεις όλο το σύστημα του σιδηροδρόμου στα χέρια τους; Εγώ είχα αυτή τη δυνατότητα και πιστεύω ότι έφτιαξα ένα σύστημα αρκετά σημαντικό, αλλά είδα και όλα τα προβλήματα που συσχετίζονται με την καθυστέρηση σε αυτά τα έργα».

Ο Γρηγόρης Λάμπρου έχει σπουδάσει πυρηνικός φυσικός. Ο 82χρονος σήμερα τεχνικός διευθυντής έχει τρία παιδιά και τρία εγγόνια και είναι ειδικός στα συστήματα τηλεδιοίκησης. Από το 2000 σχεδίασε και έθεσε σε λειτουργία με δική του τεχνολογία τα περισσότερα έργα τηλεματικής.

Εκτός από την τηλεδιοίκηση της ΕΡΓΟΣΕ έχει υλοποιήσει την τηλεματική στα τρόλεϊ, του τραμ, των ΕΛΤΑ, του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος και σε μεγάλα αντίστοιχα έργα του εξωτερικού.

in

Διαβάστε Περισσότερα » "Τέμπη: «Το σύστημα δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ» – Καταγγελία από τον δημιουργό της τηλεδιοίκησης Αθήνα – Λάρισα"

Αττική: Ξυλοδαρμός 15χρονου σε ιδιωτικό σχολείο – Τον έδεσαν με πετονιά στο λαιμό

Άγριο περιστατικό μπούλινγκ, σε αίθουσα διδασκαλίας, την ώρα του διαλείμματος σημειώθηκε την Παρασκευή το πρωί, σε ιδιωτικό σχολείο στα Βόρεια Προάστια.

Έξι μαθητές, πέντε αγόρια και ένα κορίτσι, ακινητοποίησαν αρχικά τον συμμαθητή τους, και στη συνέχεια του πέρασαν πετονιά στο λαιμό και στο υπόλοιπο το σώμα του.

Οι ανήλικοι, κορόιδευαν και έβριζαν χυδαία το θύμα.

Ο 15χρονος μαθητής, όταν οι δράστες βγήκαν από την αίθουσα, έβγαλε την πετονιά από το λαιμό και το σώμα του, πήγε στο ιατρείο του σχολείου για τις πρώτες βοήθειες, αλλά δεν αποκάλυψε την επίθεση που δέχτηκε από τους έξι ανήλικους.

Όταν επέστρεψε σπίτι του στα Μεσόγεια, η μητέρα του είδε τις εκδορές στο λαιμό κι έτσι ο ανήλικος της αποκάλυψε τον «εφιάλτη» που έζησε.

Αμέσως οι γονείς του, το βράδυ της Παρασκευής, κατήγγειλαν το περιστατικό στην αστυνομία και την έρευνα ανέλαβε το Τμήμα Ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής.

Ο 15χρονος περιέγραψε την επίθεση, κατονόμασε τους δράστες, ενώ κατέθεσε πως η ίδια ομάδα του έκανε μπούλινγκ και άλλες φορές.

Οι αστυνομικοί εντόπισαν στις οικίες τους, τρία αγόρια και ένα κορίτσι που συνελήφθησαν. Οι μαθητές, παραδέχτηκαν πως ήταν παρόντες στο περιστατικό και κατονόμασαν ως δράστες τους δύο συμμαθητές τους, που δεν συνελήφθησαν στα όρια του αυτοφώρου.

Με προφορική εντολή εισαγγελέα, τα 4 παιδιά αφέθηκαν ελεύθερα.

Ο 15χρονος εξετάστηκε από ιατροδικαστή, ο οποίος διαπίστωσε επιφανειακά τραύματα στο λαιμό του.

Από την υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων σχηματίστηκε δικογραφία για τους έξι ανήλικους, που κατηγορούνται για εξύβριση κατά συναυτουργία και κατ΄εξακολούθηση, επικίνδυνη σωματική βλάβη, και παράνομη βία κατά συναυτουργία.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Αττική: Ξυλοδαρμός 15χρονου σε ιδιωτικό σχολείο – Τον έδεσαν με πετονιά στο λαιμό"

Καιρός αύριο: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες με κεραυνούς και χαλάζι

Επιδείνωση του καιρού προβλέπεται αύριο Δευτέρα (03.04.2023) με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται κατά τόπους από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, από χαλαζοπτώσεις και από ενισχυμένους ανέμους, από τις πρωινές ώρες στο Ιόνιο.

Στη συνέχεια από τις προμεσημβρινές ώρες η κακοκαιρία θα επεκταθεί στην Ήπειρο, τη δυτική Μακεδονία, τη δυτική Στερεά και τη δυτική και νότια Πελοπόννησο, από τις μεσημβρινές ώρες στη Θεσσαλία, την κεντρική Μακεδονία και την κεντρική Στερεά, από το απόγευμα στην ανατολική Μακεδονία και βαθμιαία μέχρι τις βραδινές ώρες στη Θράκη, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.
Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά. Τα φαινόμενα στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Μακεδονία, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο, τη Θεσσαλία και την κεντρική Στερεά τις βραδινές ώρες θα εξασθενήσουν.
Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και τοπικά στο Αιγαίο 7 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια όπου θα φθάσει τους 17 με 18 βαθμούς, στις υπόλοιπες περιοχές τους 18 με 20 και τοπικά στην Κρήτη και τα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου τους 21 βαθμούς Κελσίου. 

Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά διαστήματα.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, οι οποίες από τις μεσημβρινές ώρες θα είναι κατά τόπους ισχυρές.
Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα είναι ισχυρές από τις προμεσημβρινές ώρες στη δυτική Μακεδονία, από τις μεσημβρινές ώρες στην κεντρική Μακεδονία, από το απόγευμα στην ανατολική Μακεδονία και βαθμιαία μέχρι τις βραδινές ώρες στη Θράκη. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά. Τα φαινόμενα στη δυτική Μακεδονία τις βραδινές ώρες θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ και βαθμιαία από νότιες και θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα είναι ισχυρές από τις πρωινές ώρες στα νησιά του Ιονίου και από τις προμεσημβρινές ώρες στις υπόλοιπες περιοχές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της δυτικής Στερεάς και της Ηπείρου. Τα φαινόμενα τις βραδινές ώρες θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ και βαθμιαία από νότιες και θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες από τις μεσημβρινές ώρες στη Θεσσαλία και την κεντρική Στερεά θα είναι κατά τόπους ισχυρές, όμως τις βραδινές ώρες θα εξασθενήσουν σε αυτές τις περιοχές και θα ενταθούν στη νότια Πελοπόννησο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Θεσσαλίας και της κεντρικής Στερεάς.
Άνεμοι: Από ανατολικές και βαθμιαία από τα νότια από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες από τις μεσημβρινές ώρες που τη νύχτα θα ενταθούν.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 και στα ανατολικά πρόσκαιρα 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 20 και στην Κρήτη έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες αρχικά στα νησιά του βορείου και βαθμιαία του ανατολικού Αιγαίου και από το απόγευμα στα Δωδεκάνησα. Τα φαινόμενα από τις βραδινές ώρες θα είναι κατά τόπους έντονα.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 6 με 8 και στα βόρεια πρόσκαιρα ανατολικοί 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά διαστήματα.
Άνεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί και βαθμιαία νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες με κεραυνούς και χαλάζι"

Αποκαλύψεις από την Δήμητρα Λιάνη: «Πράκτορας των ΗΠΑ ο Γιώργος Παπανδρέου»

Άκρως αποκαλυπτική ήταν η Δήμητρα Λιάνη-Παπανδρέου στη συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Metropolis 95,5 με αφορμή το νέο της βιβλίο «Η οργή του Ανδρέα».

Η Δήμητρα Λιάνη-Παπανδρέου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στον Κώστα Σημίτη, τον Μένιο Κουτσόγιωργα, ενώ σχολίασε το σημερινό ΠΑΣΟΚ και τον πρόεδρό του Νίκο Ανδρουλάκη. Αίσθηση όμως προκάλεσαν οι περιγραφές της από όσα έζησε στο πλευρό του Ανδρέα Παπανδρέου, τόσο από την προσωπική τους ζωή όσο και από την πολιτική διαδρομή του πρώην πρωθυπουργού και ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ.

Περιέγραψε χαρακτηριστικά τη στιγμή κατά την οποία λίγο πριν φύγει από τη ζωή ο Ανδρέας Παπανδρέου φώναξε τον Κώστα Λαλιώτη στο «Ωνάσειο» και του ζήτησε να μην πάει το κόμμα στον Κώστα Σημίτη, τον οποίο μάλιστα, χαρακτήριζε ακόμη και ο ίδιος ο Ανδρέας εχθρό του ΠΑΣΟΚ.

Αναφέρθηκε επίσης και σε άλλες ιστορίες, όπως τι της είπε ο Παπανδρέου για τον Κουτσόγιωργα μετά το σκάνδαλο Κοσκωτά, για τη σχέση τους, αλλά και για τον Γιώργο Παπανδρέου, για τον οποίο τόνισε πως ο πατέρας του δεν ήθελε για πρόεδρο του κόμματος και ότι έχει πρακτόρικη σχέση με τις ΗΠΑ.

«Όταν ήταν η εποχή του Κοσκωτά, όλοι ήθελαν να φύγει ο Κουτσόγιωργας από το ΠΑΣΟΚ. Ηταν με το Μένιο και συζητούσαν στο γραφείο. Βγήκε αναστατωμένος και του λέω καλά, δεν μπορεί να απομακρυνθεί; Και μου λεει: Όταν ήμουν στη φυλακή επί χούντας, ήμασταν με τον Μένιο μου άναβε τον αναπτήρα, ανάβαμε από ένα τσιγάρο ο καθένας και μιλούσαμε. Πολλοί του φιλούσαν τα χέρια για να μην τον βγάλουν από τις θέσεις που ήταν. Δεν θέλω να σπιλώσω μνήμες, απλά θέλω να δείξω πόσο τον επηρέαζε το συναίσθημα. Δεν ήταν αμνήμων» είπε αρχικά.

«Με επέλεξε ο Ανδρέας, δεν τον επέλεξα»

«Πολλοί με θεώρησαν απειλή και έλεγαν ότι τάχα με έβαλε η CIA δίπλα στον Ανδρέα. Ηξερα πολλά και αυτό ανησυχούσε κάποιους ανθρώπους από το περιβάλλον του Ανδρέα, αισθάνονταν ότι τρίζει η καρέκλα τους. Ήμουν ένα άγνωστο κορίτσι, παρ’ ότι υπήρχαν οι συγγενικές σχέσεις με τον Γιώργο Λιάνη. Ο Ανδρέας είχε γνωρίσει τον πατέρα μου ως έναν δημοκρατικό άνθρωπο, αξιωματικό του ελληνικού στρατού, εκδιωχθέντα από τη χούντα. Ο πατέρας μου πίστευε στις ιδέες του Γεωργίου Παπανδρέου. Εγώ ένιωθα Μακεδόνισσα και όχι Αθηναία. Ήμουν μέλος του ΠΑΣΟΚ και μένοντας στου Παπάγου όπου κατοικούσαν αξιωματικοί, είχαμε φτιάξει την πρώτη τοπική του ΠΑΣΟΚ, εγώ και άλλα παιδιά. Δεν ήμουν αλεξιπτωτιστής. Η οικογένεια φοβήθηκε και τράβηξα τα πάνδεινα» είπε για τη σχέση της με τον Ανδρέα.

«Με επέλεξε ο Ανδρέας, δεν τον επέλεξα. Και μάλιστα με τεστάρισε ο Ανδρέας, δεν με διάλεξε τυχαία. Σε συνέντευξη που είχε δώσει στο Λάλα, είχε πει ότι η Δήμητρα είναι το πιο ανιδιοτελές άτομο που έχω γνωρίσει στη ζωή μου θα μπορούσε να μου είχε ζητήσει τα πάντα και δεν μου ζήτησε τίποτα. Και έπλασαν ένα παραμύθι ότι ήμουν αρχομανής, ή ότι μου έγραψε τα σπίτια. Ντράπηκαν και τα ίδια τα ψέματα με αυτά που έλεγαν», δήλωσε έπειτα.

«Εγώ αγάπησα αυτό τον άνδρα, γιατί ήταν πολύ συναισθηματικός και ερωτικός άνθρωπος. Μέσα από τον έρωτα βγάζεις πτυχές του εαυτού σου. Αφοσιώθηκα στρατιώτης σε εκείνον. Δεν έκανα καμία κωλοτούμπα στη ζωή μου. Δεν εξαργύρωσα με τίποτα αυτή τη σχέση με τον Ανδρέα. Δεν έκανα πλούσιο γάμο και δεν έκανα λεφτά, ίσα ίσα που ταλαιπωρούμαι οικονομικά. Το μόνο που κάνω είναι να κουβαλάω τον παπανδρεϊσμό στης πλάτες μου και να μιλάω για τις ιδέες του ΠΑΣΟΚ και του Ανδρέα».

«Ο Ανδρέας με αγάπησε αυτό που είμαι. Θα μπορούσε να βρει πιο όμορφη και πιο έξυπνη γυναίκα από μένα. Εγώ ήμουν ένα αγνό μέλος του ΠΑΣΟΚ, ένα παιδί γεμάτο ιδέες που ήθελε να αλλάξει τον κόσμο. Θέλησαν να ευτελίσουν ακόμη και τον ίδιο τον Ανδρέα».

«Kακός άνθρωπος ο Σημίτης»

«Να σας πω ένα παράδειγμα. Σε λιγότερο από έναν χρόνο από το θάνατο του Ανδρέα, ο κ. Ντογιάκος, ο πιο εντολοδόχος ίσως εισαγγελέας, με κάλεσε για απάτη σε βαθμό κακουργήματος για το θέμα του σπιτιού. Ο Ανδρέας είχε βάλει την αντικειμενική αξία και προσπαθούσε να μου πει πού βρέθηκαν αυτά τα λεφτά. Και του είπα εγώ ήμουν στρατιώτης του Ανδρέα. Ήμουν ερωτευμένη, μαγεμένη από τον ίδιο. Με την έννοια της ερωτικής αίσθησης και της αγάπης. Και βρέθηκα με 400.000 ένα χρέος στην εφορία. Ξέροντας ότι έχει βγει από το alter ego του Σημίτη, στα πλαίσια του αντι-παπανδρεϊσμού που προσπάθησε ο εκσυγχρονισμός» είπε σε άλλο σημείο.

«Ο Σημίτης ήταν ο χειρότερος εχθρός του Ανδρέα. Με ρώτησε ο Λιάτσος τι έλεγε ο Ανδρέας για το Σημίτη: Είχε πει ότι είναι κακός άνθρωπος, κακός καθηγητής και δεν είναι ΠΑΣΟΚ» είπε για τον Κώστα Σημίτη. «Το 2004 τόλμησα και είπα κάποια πράγματα για τον τότε πρωθυπουργό της χώρας» συμπλήρωσε.

«Ο Ανδρουλάκης κάνει ό,τι του λένε Βενιζέλος και Σημίτης»

«Ήθελαν τον Ανδρέα ηττημένο και καταδικασμένο. Το μισό ΠΑΣΟΚ δεν πάτησε στο σπίτι το βράδυ της αθώωσης του Ανδρέα. Μιλάω για τον εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ. Στο Πεντελικό έγινε η μεγαλύτερη σύγκρουση Ανδρέα και εκσυγχρονιστών. Ο Λαλιώτης ήθελε να γίνει γραμματέας στην κεντρική επιτροπή. Είχαν αλλάξει οι συσχετισμοί. Τον είχαν εκβιάσει λέγοντάς του: Ή θα βάλεις στην Κ.Ε. τον Λαλιώτη ή θα κατέβει υποψήφιος ο Αυγερινός» είπε αναφερόμενη στο εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ.

«Εκεί έγινε έξαλλος ο Ανδρέας. Ήξερε ότι αν έχανε την ψηφοφορία και θα πήγαινε ηττημένος στο ειδικό δικαστήριο. Ήθελε να το ξαναχτίσει από τον αρχή το ΠΑΣΟΚ. Κάλεσε τον Γενημματά και του είπε αν τους ακολουθήσεις, διαλύω το κόμμα και το ξαναχτίζω από την αρχή. Και ο Γεννηματάς έριξε λευκό στην ψηφοφορία. Κι έτσι δεν το διέλυσε. Ίσως ήταν λάθος βέβαια γιατί μετά έφυγαν τα περισσότερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ αργότερα, άλλαξε το κόμμα» συνέχισε.

Στη συνέχεια αναφερόμενη στο σημερινό ΠΑΣΟΚ είπε πως «Παπανδρεϊκοί τώρα δεν υπάρχουν στο ΠΑΣΟΚ. Ο Σκανδαλίδης ίσως μόνο, ο Κακλαμάνης. Δεν έμεινε κανένας. Ο Ανδρουλάκης ήταν το πουλέν του Βενιζέλου και κάνει ό,τι του λέει ο Βενιζέλος και ο Σημίτης. Βγάζoυν σπυράκια όταν ακούνε τη λέξη Παπανδρέου, άλλο αν τον μεταχειρίζονται για εκλογικούς λόγους. Παπανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ και ΚΙΝΑΛ δεν έχουν καμία σχέση, απέχουν όσο ο βόρειος και ο νότιος πόλος. Δεν είναι ΠΑΣΟΚ αυτό που υπάρχει» τόνισε.

«Ο Γιώργος Παπανδρέου είχε πρακτορική σχέση με τους Αμερικάνους»

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης η Δήμητρα Λιάνη-Παπανδρέου δεν παρέλειψε να μιλήσει ούτε για τον γιο του Ανδρέα Παπανδρέου και μετέπειτα πρωθυπουργού της Ελλάδας, Γιώργο Παπανδρέου.

«Ο Ανδρέας είπε στο συνέδριο εκείνο ότι το ΠΑΣΟΚ δεν τεμαχίζεται, δεν πωλείται, δεν κληρονομείται. Πού πιστεύετε ότι πήγαινε το κληρονομείται; Σε ερώτημα για την επόμενη ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και τη θητεία του γιου του, απάντησε ο Ανδρέας θα ήταν καταστροφική. Ήξερε ότι ο γιος του είχε πρακτορική σχέση με τους Αμερικάνους. Με το όνομά του πορεύτηκε ο Γιώργος. Αν δεν είχε το όνομα… Ό,τι έπραξε ήταν εναντίον του πατέρα του».

Ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε και στον Κώστα Λαλιώτη αποκαλώντας τον «το απόλυτο εκκρεμές». «Ήταν με το ένα πόδι στα αριστερά και το άλλο δεξιά. Όταν ήταν στο Ωνάσειο μου είπε: Φώναξε τον Λαλιώτη. Ηταν οι εκλογές για τον επόμενο πρωθυπουργό, πριν βγει ο Σημίτης. Τον φώναξε μέσα, κατεβάζει τη μάσκα του οξυγόνου και του λέει: Κώστα θα σου πω ένα πράγμα: Φρόντισε το κόμμα να μην πάει στο Σημίτη. Ο Λαλιώτης είπε ένα ξερό ναι, έφυγε και δεν ξαναήρθε μέχρι και την κηδεία».

«Ο Ανδρέας ήταν και άνθρωπος διανοούμενος, μια διάσταση που δεν είχε δοθεί τότε. Στο βιβλίο που εξέδωσε ο Θανάσης Λάλας με τις συνεντεύξεις που είχε πάρει από τον Ανδρέα Παπανδρέου, θα δείτε τον στοχαστή Παπανδρέου. Ήταν ένας επιστήμονας, 3 φορές υποψήφιος για Νόμπελ και αυτό δεν αναγνωρίστηκε ποτέ στην Ελλάδα, ήταν ένα παράπονό του αυτό. Ήταν βαθιά συναισθηματικός άνθρωπος και ήθελε να δίνει και να ευχαριστεί τους ανθρώπους. Δεν ήταν κυνικός» θα πει σε άλλο σημείο αναφερόμενη στον Ανδρέα Παπανδρέου.

«Ο Τσίπρας παραχώρησε το όνομα Μακεδονία»

«Ο Τσίπρας παραχώρησε το όνομα Μακεδονία. Έλεγε ο Ανδρέας ότι αυτό το όνομα είναι η ψυχή μας. Δεν παραχωρείται. Υπάρχει σκοπιμότητα πίσω απ’ όλα αυτά. Αγωνίστηκε με όλες του τις δυνάμεις για αυτό το θέμα. Όλοι του έλεγαν ότι έχει δίκιο, αλλά κανείς δεν έπαιρνε θέση. Υπάρχουν και βίντεο στο youtube που τα έλεγε αυτά» είπε αναφερόμενο στον Αλέξη Τσίπρα και το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων.

Τέλος, για την πιθανή εμπλοκή της με την πολιτική και με τη Δημοκρατική Πατριωτική Ενότητα απάντησε πως «Γνωρίζω ανθρώπους αλλά δεν είχα την πρόθεση να εμπλακώ πολιτικά». «Αν χρειαστεί να τους στηρίξω θα το κάνω, εφόσον αυτό πάει καλά και ακολουθείται όντως η γραμμή του Ανδρέα. Γιατί να μην τους ευχηθώ καλή επιτυχία. Η εμπλοκή μου έγινε μέσω μιας προβοκάτσιας. Δε θέλω να εμπλακώ στην πολιτική. Είμαι ενεργός πολίτης, έγραψα δύο βιβλία. Το τελευταίο είναι ‘Η οργή του Ανδρέα’» κατέληξε.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Αποκαλύψεις από την Δήμητρα Λιάνη: «Πράκτορας των ΗΠΑ ο Γιώργος Παπανδρέου»"

Έρχονται τα πολυθέσια ταξί

Σάρκα και οστά παίρνει το χρόνιο αίτημα των οδηγών ταξί, μετά από εισηγήσεις των σωματείων, για οχήματα έξι έως εννέα θέσεων με βάση το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, φέρνοντας μεγάλες αλλαγές στις μετακινήσεις των επιβατών. Οι επαγγελματίες οδηγοί λένε στην κάμερα της ΕΡΤ ότι αυτή η αλλαγή θα εξυπηρετήσει οικογένειες με περισσότερα από τρία μέλη.

Το νέο νομοσχέδιο που βρίσκεται στη Βουλή επιτρέπει την αντικατάσταση των αυτοκινήτων σε ορισμένες περιοχές και υπό προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα επιτρέπεται η αντικατάσταση κυκλοφορούντων  ταξί αυτοκινήτων, τα οποία έχουν ως έδρα διοικητική μονάδα που ανήκει στις Περιφέρειες Αττικής, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης και στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με επιβατηγά αυτοκίνητα από έξι έως εννέα θέσεων, τα οποία φέρουν ταξίμετρο.

Τα σωματεία ταξί βλέπουν θετικά αυτή την εξέλιξη, με τη βλέψη οι οδηγοί να μπορούν να εξυπηρετήσουν καλύτερα τους πελάτες τους στα αστικά κέντρα της χώρας και στις τουριστικές περιοχές

Όσον αφορά το αντίτιμο σε αυτά τα ταξί  αναμένεται να υπάρχουν προσαυξήσεις ανάλογα με τον αριθμό των επιβατών.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Έρχονται τα πολυθέσια ταξί"

Τέρμα τα Αγγλικά στην Ιταλία - Νόμος Μελόνι για πρόστιμο ως 100.000 ευρώ

Η ιταλική κυβέρνηση σχεδιάζει την ποινικοποίηση των αγγλικών λέξεων, με νομοσχέδιο το οποίο προωθείται από το κόμμα της Τζόρτζια Μελόνι.

Το νομοσχέδιο έχει λάβει το «πράσινο» φως της Ιταλίδας πρωθυπουργού και το οποίο προβλέπει την επιβολή προστίμου που θα ανέρχεται μέχρι και σε 100.000 ευρώ σε άτομα που θα χρησιμοποιούν αγγλικές λέξεις αντί για ιταλικές στις επίσημες επικοινωνίες.

Η νομοθεσία αφορά όλες τις ξένες γλώσσες, ωστόσο, εστιάζει στην «Anglomania» και στη χρήση αγγλικών λέξεων, τις οποίες το προσχέδιο αναφέρει ότι «υποβαθμίζει και αφανίζει την ιταλική γλώσσα», προσθέτοντας ότι είναι ακόμη χειρότερο επειδή το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι πλέον μέρος της ΕΕ (μετά το Brexit).

Το νομοσχέδιο, το οποίο δεν έχει ακόμη τεθεί σε κοινοβουλευτική συζήτηση, απαιτεί από οποιονδήποτε κατέχει αξίωμα στη δημόσια διοίκηση να έχει «γραπτή και προφορική γνώση της ιταλικής γλώσσας» και απαγορεύει τη χρήση των αγγλικών σε επίσημα έγγραφα, συμπεριλαμβανομένων "των ακρωνύμιων και ονομάτων" θέσεων εργασίας σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα.

Επίσης, σύμφωνα με το νομοσχέδιο το οποίο φέρνει στη δημοσιότητα το CNN, οι ξένες επιχειρήσεις, θα υποχρεούνται να εκδίδουν στην ιταλική γλώσσα όλους τους εσωτερικούς κανονισμούς και τις συμβάσεις εργασίας.

«Δεν είναι μόνο θέμα μόδας, άλλωστε οι μόδες περνούν, αλλά η Αγγλομανία έχει επιπτώσεις στην κοινωνία και στο σύνολό της», αναφέρει το προσχέδιο.

Το πρώτο άρθρο της νομοθεσίας μάλιστα σημειώνει πως ακόμη και σε γραφεία που ασχολούνται με μη ιταλόφωνους αλλοδαπούς, τα ιταλικά πρέπει να είναι η κύρια γλώσσα που χρησιμοποιείται. Εν συνεχεία, το άρθρο 2 καθιστά τα ιταλικά «υποχρεωτικά για την προώθηση και χρήση δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών στην εθνική επικράτεια», σημειώνοντας πως σε αντίθετη περίπτωση θα επιβάλλονται πρόστιμα μεταξύ «5.000 και 100.000 ευρώ».
«Brushetta» τέλος με τον νέο νόμο

Σύμφωνα με τον προτεινόμενο νόμο, το Υπουργείο Πολιτισμού θα δημιουργήσει μια επιτροπή, η αρμοδιότητα της οποίας θα περιλαμβάνει τη «σωστή χρήση της ιταλικής γλώσσας και την προφορά της» στα σχολεία, τα μέσα ενημέρωσης, το εμπόριο και τη διαφήμιση.

Για παράδειγμα, όπως αναφέρει το CNN, η προφορά της λέξης «bru-shetta» αντί για «bru-sketta» θα μπορούσε να αποτελεί αξιόποινο αδίκημα. Άλλωστε, η κίνηση για την διαφύλαξη της ιταλικής γλώσσας εντάσσεται στην ήδη τρέχουσα προσπάθεια της κυβέρνησης να προστατεύσει την κουζίνα της χώρας.

Η κυβέρνηση Μελόνι έχει ήδη εισαγάγει νομοθεσία για την απαγόρευση της λεγόμενης συνθετικής ή εργαστηριακής κουζίνας λόγω της έλλειψης επιστημονικών μελετών για τις επιπτώσεις των συνθετικών τροφίμων, καθώς και «για την προστασία της κληρονομιάς του έθνους μας και της γεωργίας μας με βάση τη μεσογειακή διατροφή», όπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Υγείας της κυβέρνησης Μελόνι, Οράτσιο Σκιλάτσι.

Την περασμένη εβδομάδα δε, οι υπουργοί Πολιτισμού και Γεωργίας της Ιταλίας έθεσαν και επισήμως την ιταλική κουζίνα ως υποψήφια για ένταξη στη λίστα των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Η τύχη της συγκεκριμένης υποψηφιότητας θα κριθεί τον Δεκέμβριο του 2025. 

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Τέρμα τα Αγγλικά στην Ιταλία - Νόμος Μελόνι για πρόστιμο ως 100.000 ευρώ "

Kακοκαιρία ILINA: Ξεκίνησε η επέλασή της – Στην κατηγορία 4 η βροχόπτωση – Δευτέρα και Τρίτη οι δυσκολότερες ημέρες

Ο καιρός δεν αστειεύεται με την κακοκαιρία ILINA να έχει ξεκινήσει το σφυροκόπημά της με τα δύσκολα να αναμένονται Δευτέρα και Τρίτη.

Οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι δυνατοί άνεμοι, αλλά και η πτώση της θερμοκρασίας θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της επιδείνωσης του καιρού. Μάλιστα το επίπεδο βροχόπτωσης κατατάσσεται στην Κατηγορία 4 δηλαδή πολύ σημαντική, κάτι που σημαίνει ότι περιμένουμε σημαντικά ύψη βροχής. 

Η ΕΜΥ εξάλλου εξέδωσε και έκτακτο δελτίο προειδοποιώντας για την επιδείνωση του καιρού.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/ meteo.gr τα χαρακτηριστικά του κύματος κακοκαιρίας θα είναι:

Οι βροχοπτώσεις που κατά τόπους θα αφήσουν σημαντικά ύψη βροχής

Οι τοπικά ισχυρές καταιγίδες που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και πολύ ενισχυμένους ριπαίους ανέμους

Οι πυκνές χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά, με ενδεικτικά υψόμετρα πάνω από τα 1800 μέτρα στα νότια, πάνω από τα 1500 μέτρα στα υπόλοιπα και πάνω από τα 1000 μέτρα στα βορειοδυτικά.

Οι πολύ ενισχυμένοι άνεμοι στα πελάγη

Η πτώση της θερμοκρασίας

Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία

Ειδικά για τη Δευτέρα 03/04, μέχρι το μεσημέρι τα φαινόμενα θα εντοπίζονται στο Ιόνιο, στον ηπειρωτικό κορμό της χώρας (με εξαίρεση την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη) και στα δυτικά τμήματα του Αιγαίου. Από το μεσημέρι και μετά τα φαινόμενα προοδευτικά θα επεκταθούν στην Ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη, ενώ μέτωπο ισχυρών καταιγίδων θα διασχίσει το Αιγαίο από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Παράλληλα, σημαντική ενίσχυση θα παρουσιάσουν οι νότιοι άνεμοι, με τις εντάσεις τους να φτάνουν τα 6 μποφόρ στο Ιόνιο και τα 8 μποφόρ στο Αιγαίο. Εξαίρεση αποτελεί το Βόρειο Αιγαίο όπου θα επικρατήσει ανατολικό ρεύμα με εντάσεις έως 7 μποφόρ.

Στους προγνωστικούς χάρτες αποτυπώνονται η θέση του βαρομετρικού χαμηλού και η γεωγραφική κατανομή των φαινομένων που θα εκδηλώνονται για τα διαστήματα 12:00 – 15:00 και 18:00 – 21:00 της Δευτέρας 03/04.

Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το αναμενόμενο επεισόδιο βροχόπτωσης κατατάσσεται στην Κατηγορία 4 (Πολύ σημαντική).

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Kακοκαιρία ILINA: Ξεκίνησε η επέλασή της – Στην κατηγορία 4 η βροχόπτωση – Δευτέρα και Τρίτη οι δυσκολότερες ημέρες"

Δημοσκόπηση Marc: Επτακομματική Βουλή και άνοιγμα της ψαλίδας ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Άνοιγμα της ψαλίδας ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ταυτόχρονα και αύξηση των ποσοστών τους καταγράφει νέα έρευνα της Marc, επτά εβδομάδες πριν τις εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του «Πρώτου Θέματος», μεταξύ 27 και 30 Μαρτίου σε ένα δείγμα 1.213 ψηφοφόρων.

Αναλυτικά, η Ν.Δ. ανακτά 1,3 από τις 2,9 εκατοστιαίες μονάδες τις οποίες έχασε μετά τα Τέμπη και βρίσκεται πλέον στο 30,9%, ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με 25,7% (+0,7%) στην πρόθεση ψήφου και το ΠΑΣΟΚ υποχώρησε και από το 15,2% βρίσκεται πια στο 9,5%.

Την ίδια στιγμή από τα υπόλοιπα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, το ΚΚΕ ανεβάζει κατά 0,2% τα ποσοστά του φτάνοντας στο 5,8%, το ΜέΡΑ 25, το οποίο, ενώ έως τον Φεβρουάριο ήταν περίπου στο 3%, τώρα αποσπά ένα 4,2% (+0,7% από την προηγούμενη έρευνα) και η Ελληνική Λύση παραμένει στο 3,9%.

Πόλος υποδοχής ψηφοφόρων είναι ακόμη το Εθνικό Κόμμα Ελληνες του έγκλειστου στις φυλακές Ηλία Κασιδιάρη, που κινείται ανοδικά στο 3,7% (+0,7%), παρόλο που η συμμετοχή του στις κάλπες θα κριθεί με βάση τη νέα νομοθεσία για τις εγκληματικές οργανώσεις από τον Αρειο Πάγο μετά την επίσημη προκήρυξη των εκλογών.

Όλα αυτά δείχνουν πως υπάρχει το ενδεχόμενο η νέα Βουλή που θα σχηματιστεί στις 22 Μαΐου θα είναι επτακομματική.

Άλλο ένα ενδιαφέρον στοιχείο της δημοσκόπησης που δημοσιεύεται στο «Πρώτο Θέμα» που κυκλοφορεί είναι πως επικράτηση της Ν.Δ. «βλέπει» το 61% των ερωτηθέντων, εκ των οποίων μάλιστα το 14,8% πιστεύει ότι θα έχει διαφορά μεγαλύτερη των 6 μονάδων και το 46,2% μικρότερη. Πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει το 26,2% του συνόλου των ερωτηθέντων, εκ των οποίων το 5,7% τη βλέπει να είναι μεγάλη και το 20,5% μικρή.

Ενδεικτικό του κλίματος πάντως είναι ότι πρόβλεψη για γαλάζια νίκη κάνει το 85,1% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και το 35,8% όσων θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος, ένα από τα σημαντικά στοιχεία της έρευνας είναι ότι συρρικνώνονται τα λευκά και άκυρα ψηφοδέλτια, η πρόθεση για αποχή και όσοι δηλώνουν ότι δεν έχουν αποφασίσει αν και τι θα ψηφίσουν.

Το άθροισμα της αδιευκρίνιστης ψήφου υποχωρεί στο 11,9% ενώ στην πρώτη έρευνα μετά τα Τέμπη ήταν 14,9%.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Δημοσκόπηση Marc: Επτακομματική Βουλή και άνοιγμα της ψαλίδας ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ"

Αύριο η επανέναρξη των δρομολογίων Αθήνα-Θεσσαλονίκη με επιβατικά τρένα - Στο 1ο βαγόνι ο Γεραπετρίτης

Με πρόσθετα μέτρα ασφάλειας και χαμηλότερες ταχύτητες ξεκινούν αύριο Δευτέρα τα δρομολόγια των επιβατικών τρένων στη σιδηροδρομική γραμμή Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Αθήνα, ένα μήνα μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Το αυριανό πρώτο δρομολόγιο μετά την τραγωδία θα έχει έναν ιδιαίτερο «συμβολισμό», καθώς ο κ. Γιώργος Γεραπετρίτης που έχει αναλάβει τα καθήκοντα του υπουργού Μεταφορών, μαζί με στελέχη της Hellenic train και του ΟΣΕ, θα ταξιδέψει στο πρώτο βαγόι του τρένου δίνοντας έτσι το μήνυμα πως οι μετακινήσεις είναι ασφαλείς, σύμφωνα με πληροφορίες του Mega.

Το πρώτο δρομολόγιο είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις 08:28 το πρωί από το σταθμό Λαρίσης στην Καλαμπάκα και το δεύτερο δρομολόγιο αναμένεται να ξεκινήσει στις 10:28 και θα πραγματοποιήσει την διαδρομή Αθήνα-Θεσσαλονίκη, διασχίζοντας τα Τέμπη.

Από την άλλη, στις 10:08 αύριο το πρωί θα ξεκινήσει το πρώτο δρομολόγιο από Θεσσαλονίκη για Αθήνα.

Μέχρι να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας σε όλο το μήκος του σιδηροδρομικού δικτύου, τα δρομολόγια δεν θα θυμίζουν σε τίποτα αυτά του παρελθόντος. Χαμηλές ταχύτητες, μεγαλύτερη διάρκεια διαδρομής, δύο μηχανοδηγοί και ένας συνοδός και παρουσία ενός μόνο τρένου στα τούνελ.

Σήμερα έγινε και το μνημόσυνο του 23χρονου πυροσβέστη μαζί με την κοπέλα του Καλλιόπη, όπου «ράγισαν» καρδιές συγγενών και φίλων για τα δύο αδικοχαμένα νεαρά παιδιά.

Σημειώνεται ότι την άλλη Κυριακή είναι προγραμματισμένο το κεντρικό μνημόσυνο, όπου θα γίνει στο σημείο του δυστυχήματος.

Παράλληλα, μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να προχωρήσει και η δικαστική διερεύνηση των αιτιών της τραγωδίας με τον εφέτη ανακριτή, που έχει αναλάβει την υπόθεση, να καλεί νέους μάρτυρες και να ζητεί συμπληρωματικές καταθέσεις από κάποιους που ήδη έχουν εξεταστεί.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Αύριο η επανέναρξη των δρομολογίων Αθήνα-Θεσσαλονίκη με επιβατικά τρένα - Στο 1ο βαγόνι ο Γεραπετρίτης"

Η Τουρκία καταδικάζει τη συμφωνία Κύπρου και ΗΠΑ – «Δεν εξυπηρετεί τη σταθερότητα της περιοχής»

Έντονη ήταν η αντίδραση της Τουρκίας μετά τη νέα συμφωνία ΗΠΑ και Κύπρου και συγκεκριμένα της συμφωνίας που υπέγραψε με την Εθνοφρουρά του Νιου Τζέρσεϊ για συμμετοχή στο πρόγραμμα της αμερικανικής κρατικής σύμπραξης. 

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας εξέδωσε ανακοίνωση λέγοντας πως καταδικάζει τη συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της «ελληνοκυπριακής διοίκησης» που «ενθαρρύνει τον εξοπλισμό της ελληνοκυπριακής πλευράς» και «δεν εξυπηρετεί τη σταθερότητα στην περιοχή». 

Μάλιστα, η Τουρκία καλεί τις ΗΠΑ να επανεξετάσουν την πολιτική, η οποία «σε καμία περίπτωση δεν υπηρετεί τη σταθερότητα της περιοχής και να συμβάλει στη δίκαιη, διαρκή και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού».

«Ελπίζουμε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα κατανοήσει το γεγονός ότι η Τουρκία, ως μητέρα πατρίδα και εγγυήτρια, δεν θα επιτρέψει ποτέ να γίνει κακό στους Τουρκοκύπριους» απειλεί το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:

«Σχετικά με την Υπογραφή Συμφωνίας μεταξύ της Εθνοφρουράς της Πολιτείας του Νιου Τζέρσεϊ των ΗΠΑ και του Υπουργείου Άμυνας της “Ελληνοκυπριακής Διοίκησης”

Καταδικάζουμε την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της Εθνοφρουράς της Πολιτείας του Νιου Τζέρσεϊ και του Υπουργείου Άμυνας της “Ελληνοκυπριακής Διοίκησης” (GCA) στο πλαίσιο του Προγράμματος Κρατικής Συνεργασίας του Γραφείου Εθνoφρουράς, υπό την αιγίδα Υπουργείου των Η.Π.Α. Άμυνας, μετά την ένταξη της GCA στο πρόγραμμα αυτό τον περασμένο Οκτώβριο. Υποστηρίζουμε τη δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών της ‘’Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου’’ για αυτό το θέμα.

Οι ΗΠΑ διατάραξαν την ισορροπία στο νησί της Κύπρου εις βάρος των Τουρκοκυπρίων το 2022 με την άρση του εμπάργκο όπλων στη GCA. Αυτά τα τελευταία βήματα ενθαρρύνουν επίσης τον οπλισμό της ελληνοκυπριακής πλευράς. Καλούμε τις ΗΠΑ να επανεξετάσουν αυτή την πολιτική που σε καμία περίπτωση δεν εξυπηρετεί τη σταθερότητα της περιοχής και να συμβάλουν σε μια δίκαιη, διαρκή και βιώσιμη διευθέτηση του Κυπριακού.

Ελπίζουμε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα κατανοήσει το γεγονός ότι η Τουρκία, ως μητέρα πατρίδα και εγγυήτρια, δεν θα επιτρέψει ποτέ να γίνει κακό στους Τουρκοκύπριους. Τονίζουμε ότι θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια του τουρκοκυπριακού λαού».

Τι είναι το State Partnership Program

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, μέσω του State Partnership Program (SPP) του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ τα τελευταία 30 χρόνια, μονάδες Εθνοφρουράς από όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν στρατιωτικές συνεργασίες.

Η συμφωνία καθορίζει την πρόθεση και των δύο χωρών να χτίσουν μια σχέση βασισμένη στις ανάγκες και τα συμφέροντα και των δύο μερών.

Η αντίδραση του ψευδοκράτους

Η συμφωνία προκάλεσε την αντίδραση του ψευδοκράτους που κάνει λόγο για ένδειξη πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στηρίζουν την «ελληνοκυπριακή διοίκηση» στον στρατιωτικό τομέα.

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης του ψευδοκράτους αναφέρουν πως «είναι πλέον ξεκάθαρο πέρα από κάθε αμφιβολία ότι οι ΗΠΑ ακολουθούν μια φιλελληνική πολιτική στην Κύπρο».

«Η προσπάθεια των ΗΠΑ να αλλάξει την υπάρχουσα ισορροπία στην Ανατολική Μεσόγειο προς όφελος της ‘’ελληνοκυπριακής διοίκησης’’ και της Ελλάδας, εξαλείφει την πιθανότητα διαλόγου που απαιτείται για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος σταθερότητας στην περιοχή», αναφέρουν τα Κατεχόμενα, προσθέτοντας ότι «τα λόμπι της “κυπριακής διοίκησης” και τη Ελλάδας συμβάλλουν στην πολιτική υπέρ της Κύπρου από τις ΗΠΑ».

Την ίδια ώρα γίνεται αναφορά στην «αποφασιστικότητα» της τουρκοκυπριακής πλευράς για εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας με την Τουρκία.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Τουρκία καταδικάζει τη συμφωνία Κύπρου και ΗΠΑ – «Δεν εξυπηρετεί τη σταθερότητα της περιοχής»"

Ελβετία: Εισαγγελική έρευνα για την εξαγορά της Credit Suisse

Έρευνα ξεκίνησε η ομοσπονδιακή εισαγγελία της Ελβετίας σχετικά με την εξαγορά, με κρατική υποστήριξη, της Credit Suisse από τον όμιλο UBS, σύμφωνα με τους Financial Times.

Η εισαγγελία της Βέρνης εξετάζει ενδεχόμενες παραβάσεις του ελβετικού ποινικού κώδικα από κυβερνητικούς αξιωματούχους, ρυθμιστικές αρχές και στελέχη στις δύο τράπεζες, που συμφώνησαν για την επείγουσα συγχώνευση τον περασμένο μήνα, ανέφερε η εφημερίδα, η οποία επικαλείται την αρχή.

Υπήρξαν «πολλές διαστάσεις γεγονότων γύρω από την Credit Suisse» που απαιτούσαν έρευνα και έπρεπε να αναλυθούν προκειμένου να «ταυτοποιηθούν ενδεχόμενα αδικήματα που θα μπορούσαν να εμπίπτουν στην αρμοδιότητα» της δικαιοσύνης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

Τον περασμένο μήνα, η UBS απέκτησε την αντίπαλη Credit Suisse σε μια συμφωνία αξίας τριών δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (3,3 δισεκατομμύρια δολάρια).

ΑΜΠΕ, Reuters/naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Ελβετία: Εισαγγελική έρευνα για την εξαγορά της Credit Suisse"

Μιθριδάτης: Τι απαντάει για τα σεξιστικά του σχόλια

Με ανάρτησή του στο Twitter, ο Μιθριδάτης, που μετά την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να τον εντάξει στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, έχει στρέψει πάνω του την προσοχή για απόψεις που έχει κατά καιρούς «ανεβάσει» στον λογαριασμό του και οι οποίες αποτελούσαν ωδή στον σεξισμό, επιχειρεί να απαντήσει, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, πως «πάντα θα είμαι κόντρα στους διαχωρισμούς, τις διακρίσεις και τις στερεοτυπίλες».

Συγκεκριμένα, αναφέρει: «Έχω πολλά χρόνια έκθεσης στις πλάτες μου αγαπητοί μου και ο κόσμος με έχει κρίνει ήδη. Ξέρει πως πάντοτε υπερασπίζομαι τα δικαιώματα των γυναικών, των ΛΟΑΤΚΙ και κάθε ανθρώπου γενικότερα. Πάντα θα είμαι κόντρα στους διαχωρισμούς, τις διακρίσεις και τις στερεοτυπίλες».

MITHRIDATIS_TWEET

Στηλιτεύοντας τη στάση του ερμηνευτή, η ΝΔ εξέδωσε νέα ακαοίνωση στην οποία αναφέρονται τα εξής: «Δεν χρειάζονται ούτε ανακοινώσεις, ούτε δηλώσεις εκ των υστέρων από τον Μιθριδάτη. Οι αναρτήσεις του μιλούν από μόνες τους κι αναπαράγουν τις χειρότερες ομοφοβικές και σεξιστικές «στερεοτυπίλες». Ο Τομέας Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ έχει να πει κάτι ή όλα καλά;»

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Μιθριδάτης: Τι απαντάει για τα σεξιστικά του σχόλια"

Από τη Δευτέρα οι αιτήσεις για τη χορήγηση χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων σε νέους

Την πρώτη φάση του προγράμματος «Σπίτι μου» υλοποιεί η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), εγκαινιάζοντας ουσιαστικά τη νέα στεγαστική πολιτική της κυβέρνησης, που είχε σταματήσει το 2013 με την κατάργηση του τέως Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ).

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διοικητής της ΔΥΠΑ, Σπύρος Πρωτοψάλτης, δηλώνει ότι η έναρξη των αιτήσεων για το νέο πρόγραμμα πρώτης κατοικίας νέων από τη Δευτέρα, 3 Απριλίου 2023, σηματοδοτεί την επανεκκίνηση της στεγαστικής πολιτικής στη χώρα μας, «μετά από περισσότερα από 10 χρόνια παντελούς έλλειψης νέων δράσεων σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα».

Όπως επισημαίνει, «ως καθολικός διάδοχος του ΟΕΚ, η ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) ανέλαβε όλες τις εκκρεμότητες και υποχρεώσεις του και προχώρησε στην ολοκλήρωση πολύπαθων έργων, που καθυστέρησαν πολλά χρόνια, ταλαιπωρώντας τους πολίτες, οι οποίοι περίμεναν να αποκτήσουν στέγη, αλλά δεν είχε υλοποιήσει καμία νέα δράση ή κάποιο νέο πρόγραμμα».

Σύμφωνα με τον κ. Πρωτοψάλτη, αυτό άλλαξε την περασμένη χρονιά, καθώς οι νόμοι «Δουλειές Ξανά» και «Σπίτι μου» θεσμοθέτησαν τομές και αλλαγές που ενίσχυσαν τον κομβικό και πολύπλευρο ρόλο της ΔΥΠΑ, η οποία αναλαμβάνει πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση όσων προβλέπονται με την επανεκκίνηση της νέας στεγαστικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Με τις παρεμβάσεις αυτές, η ΔΥΠΑ απέκτησε την αρμοδιότητα της στεγαστικής πολιτικής, αλλά και νέα εργαλεία, ανάμεσα στα οποία και την απαιτούμενη ευελιξία για τη διαχείριση και την αξιοποίηση του σχετικού αποθεματικού της (πάνω από 1,5 δισ. ευρώ) και της ακίνητης περιουσίας της.

Ταυτόχρονα, έχει πλέον τη δυνατότητα συμπράξεων με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς για την ανέγερση ακινήτων, με σκοπό τη στεγαστική προστασία του εργατικού δυναμικού και των νέων, ενώ η εισαγωγή σχετικών ρυθμίσεων για τα ακίνητα που διαθέτει, επιτρέπουν την καλύτερη εκμετάλλευσή τους και την αύξηση των εσόδων της.

«Δημιουργείται, πλέον, ένα σύγχρονο πλαίσιο που δίνει νέες δυνατότητες στη ΔΥΠΑ για την υλοποίηση προγραμμάτων που θα καλύψουν στεγαστικές ανάγκες, υλοποιώντας όσα προβλέπονται στη στεγαστική πολιτική της κυβέρνησης, αποφεύγοντας σπατάλες και καθυστερήσεις του παρελθόντος και υλοποιώντας καινοτόμες και στοχευμένες πρακτικές και πολιτικές, βάσει της ευρωπαϊκής εμπειρίας» σημειώνει ο κ. Πρωτοψάλτης. 

Το πρόγραμμα «Σπίτι μου»

Η πρώτη δράση, λοιπόν, είναι το πρόγραμμα «Σπίτι µου», που έχει ως στόχο τη χορήγηση δανείων σε νέους και νέα ζευγάρια, για να αποκτήσουν δική τους στέγη και οι αιτήσεις στις τράπεζες, που συμμετέχουν, ξεκινούν τη Δευτέρα, εντός του χρονοδιαγράμματος, που είχε ανακοινωθεί.

Όπως αναφέρθηκε σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης και ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, τα δάνεια - χαμηλότοκα και άτοκα στεγαστικά δάνεια - για την αγορά πρώτης κατοικίας έχουν ηλικιακά, εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, που ισχύουν σωρευτικά και απευθύνονται σε νέους από 25 ετών έως 39 ετών, (κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για τη χορήγηση δανείου) και σε ζευγάρια (συμπεριλαμβάνονται και εκείνοι που συνδέονται με σύμφωνο συμβίωσης), εφόσον ο ένας εκ των δύο είναι 25-39 ετών, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για τη χορήγηση δανείου.

Το κατώτατο όριο εισοδήματος ορίζεται στα 10.000 ευρώ, ενώ ανώτερο τίθεται το όριο της χορήγησης επιδόματος θέρμανσης, που ισχύει, δηλαδή για εφέτος 16.000 ευρώ για άγαμο, 24.000 ευρώ για έγγαμους, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Επιπλέον, για τις μονογονεϊκές οικογένειες, το όριο είναι 27.000 ευρώ, με προσαύξηση κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, πέραν του πρώτου.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι νέοι να μην διαθέτουν άλλο ακίνητο που να καλύπτει τις στεγαστικές ανάγκες τους. Κατάλληλα ακίνητα για κατοικία θεωρούνται όσα, στην περίπτωση άγαμου και άτεκνου δικαιούχου, έχουν μέγεθος άνω των 50 τ.μ., ενώ, για τους υπόλοιπους, το μέγεθος αυξάνεται κατά 10 τ.μ. ανά μέλος της οικογένειας. Ακόμη, κατάλληλο θεωρείται ένα ακίνητο επί του οποίου υπάρχει ποσοστό συνιδιοκτησίας ανώτερο του 50% και, επίσης, διαθέτουν είτε πλήρη κυριότητα είτε επικαρπία. Επιπλέον, κατάλληλο είναι το ακίνητο που βρίσκεται στην ίδια περιφερειακή ενότητα με τον τόπο εργασίας ή άσκησης επαγγέλματος, (εκτός της Περιφέρειας Αττικής, όπου θεωρείται κατάλληλο, εάν βρίσκεται εντός αυτής, ενώ εξαίρεση αποτελούν τα νησιά, όπου το ακίνητο πρέπει να βρίσκεται εντός του νησιού, πλην της Κρήτης).

Το ανώτατο ποσό του δανείου είναι 150.000 ευρώ. Η εμπορική αξία (αξία συμβολαίου) των ακινήτων δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ και το μέγεθος τα 150 τ.μ., ενώ η παλαιότητά τους θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 15ετίας, που θα προκύπτει από την άδεια κατασκευής τους και θα πρέπει να βρίσκονται εντός οικιστικής περιοχής.

Η συμμετοχή των δανειοληπτών θα αποτελεί μόνο το 10% της αξίας του ακινήτου. Συνεπώς, το δάνειο δεν μπορεί να καλύπτει ποσό άνω του 90% της αξίας του ακινήτου.

Η μέγιστη διάρκεια αποπληρωμής είναι τα 30 έτη, ενώ η αγορά του ακινήτου δεν μπορεί να γίνει από συγγενή του δανειολήπτη, πρώτου ή δεύτερου βαθμού ή από πρόσωπο που συνδέεται με σύμφωνο συμβίωσης με τον αγοραστή.

Το ποσό χρηματοδότησης, μέσω της ΔΥΠΑ (75%), θα είναι άτοκο, ενώ το υπόλοιπο (25%), μέσω τραπεζών, θα είναι έντοκο, (με σταθερό ή κυμαινόμενο επιτόκιο). Συνεπώς, οι τόκοι θα διαμορφώνονται περίπου στο 1/4 ενός μη συγχρηματοδοτούμενου «κανονικού» στεγαστικού δανείου.

Σε περιπτώσεις νέων ζευγαριών που έχουν τρία ή παραπάνω παιδιά, κατά την ημερομηνία υποβολής αίτησης χρηματοδότησης ή νέων ζευγαριών που, κατά τη διάρκεια αποπληρωμής του δανείου (έως 30 έτη), καταστούν τρίτεκνοι ή πολύτεκνοι, το επιτόκιο θα είναι μηδενικό για το σύνολο του δανείου.

Ο συνολικός προϋπολογισμός για χορήγηση δανείων είναι 500 εκατ. ευρώ. Οι πόροι προέρχονται από τη ΔΥΠΑ, που καταβάλλει το ποσό των 375.000.000 ευρώ για τη χρηματοδότηση του 75% του κεφαλαίου των δανείων και ποσό 125.000.000 ευρώ από τις τράπεζες για τη χρηματοδότηση του 25% του κεφαλαίου του δανείου.

Επιπλέον, υπάρχει πρόβλεψη για πρόσθετο ποσό από τη ΔΥΠΑ για την κάλυψη των επιδοτούμενων τόκων και των διαχειριστικών αμοιβών.

«Αξιοποιώντας τις νέες αρμοδιότητες και τα νέα εργαλεία, που πρόσθεσαν στη φαρέτρα της οι νόμοι "Δουλειές Ξανά" και "Σπίτι μου", η ΔΥΠΑ υλοποιεί πρωτοβουλίες, ώστε να στηριχθούν έμπρακτα οι νέες και οι νέοι της χώρας, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να ξεκινήσουν μία νέα περίοδο της ζωής τους, να αποκτήσουν δικό τους σπίτι, να ανεξαρτητοποιηθούν και να δημιουργήσουν οικογένεια. Η ΔΥΠΑ βρίσκεται σταθερά δίπλα στους νέους και τις νέες, στηρίζοντας τα επόμενα βήματά τους για την επαγγελματική και την προσωπική εξέλιξή τους με όλα τα μέσα που διαθέτει» τονίζει ο κ. Πρωτοψάλτης.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται για περισσότερες πληροφορίες είτε στον Ενιαίο Αριθμό Εξυπηρέτησης Πολιτών 1555 είτε να επισκέπτονται τον ιστότοπο της ΔΥΠΑ www.dypa.gov.gr. 

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Από τη Δευτέρα οι αιτήσεις για τη χορήγηση χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων σε νέους"

Αγρίνιο: Στο νοσοκομείο τρεις μαθητές Δημοτικού - Εισέπνευσαν σκόνη πυροσβεστήρα

Στο Νοσοκομείο Αγρινίου νοσηλεύονται τρεις μαθητές Δημοτικού Σχολείου του Αγρινίου, καθώς την περασμένη Πέμπτη, κατά τη διάρκεια μαθήματος, συμμαθητής τους φέρεται να άνοιξε πυροσβεστήρα στην τάξη, με αποτέλεσμα να εισπνεύσουν σκόνη.

Τα παιδιά ενημέρωσαν τους γονείς τους μόλις σχόλασαν και μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο.

«Νοσηλεύονται τρία παιδιά στο νοσοκομείο λόγω αναφερόμενης επαφής με ξηρά σκόνη από πυροσβεστήρα. Διακομίσθηκαν με ήπιο βήχα, όχι αναπνευστικά προβλήματα», ανέφερε σχετικά η παιδίατρος του Νοσοκομείου Αγρινίου, Ουρανία Αλεξανδροπούλου.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Αγρίνιο: Στο νοσοκομείο τρεις μαθητές Δημοτικού - Εισέπνευσαν σκόνη πυροσβεστήρα"

Ηράκλειο: Πρόστιμο σε μουσικό του δρόμου για... κατάληψη πεζόδρομου

Δέχτηκε πρόστιμο…. 200 ευρώ επειδή έπαιζε μουσική σε πεζοδρόμιο. Αυτό αναφέρει μουσικός του δρόμου σε δημοσίευσή του, με αρκετούς πολίτες να στέκονται στο πλευρό του, υποστηρίζοντας τον.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο παθών, ο λόγος του προστίμου φέρεται να είναι η «κατάληψη δημοσίου πεζόδρομου». Ο συγκεκριμένος μουσικός είναι πολύ γνωστός στο κέντρο της πόλης, καθώς παίζει στο πλακόστρωτο της Δικαιοσύνης.

 «Ελλάδα 2023, η τέχνη είναι παράβαση. Με πρόστιμο 200 ευρώ επειδή έπαιζα μουσική στη "δικαιοσύνης"» αναφέρει ο ίδιος σε δημοσίευσή του στο facebook.

neakriti

Διαβάστε Περισσότερα » "Ηράκλειο: Πρόστιμο σε μουσικό του δρόμου για... κατάληψη πεζόδρομου"

Αχαΐα: Άδειαζαν σπίτια, αποθήκες και στάνες και τους έβαζαν φωτιά

Επί δυο χρόνια δρούσε ανενόχλητη μια σπείρα οκτώ Ελλήνων, οι οποίοι είχαν διαπράξει τουλάχιστον 11 κλοπές και τρεις εμπρησμούς σε σπίτια, αποθήκες και ποιμνιοστάσια, σε κοινότητες του Δήμου Ερυμάνθου στην Αχαΐα. Μετά από έρευνα των αστυνομικών του τοπικού τμήματος, οι δράστες ταυτοποιήθηκαν, όμως συνελήφθη μόνο ένας που είχε κηρυχθεί ανυπότακτος.

Από την προανάκριση προέκυψε ότι οι δράστες διέπραξαν δέκα τετελεσμένες κλοπές και μια απόπειρα σε σπίτια και αποθήκες, από τα οποία είχαν κλέψει 6.000 ευρώ, διάφορα εργαλεία, ξύλα και δοχεία με ελαιόλαδο, συνολικής αξίας 12.475 ευρώ, ενώ προκάλεσαν και εκτεταμένες φθορές. Μάλιστα, για να εξαφανίσουν τα ίχνη τους, είχαν πυρπολήσει δυο ποιμνιοστάσια και ένα σπίτι προκαλώντας ζημιές συνολικού ύψους 26.500 ευρώ.

Σε έρευνα που έγινε στο σπίτι του ενός μέλους της σπείρας βρέθηκαν οκτώ οχήματα και δυο μοτοποδήλατα χωρίς παραστατικά κυκλοφορίας, τα οποία κατασχέθηκαν μαζί με πλήθος διαρρηκτικά εργαλεία, αλυσοπρίονα, ένα χορτοκοπτικό, σβουράκια και κόφτες και η προέλευσή τους ερευνάται.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος των οκτώ δραστών για διακεκριμένες κλοπές και φθορά ξένης ιδιοκτησίας σε βαθμό κακουργήματος υποβλήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Πατρών, μαζί με μια ακόμη δικογραφία που σχηματίστηκε από το Ανακριτικό της Πυροσβεστικής για τους τρεις εμπρησμούς. 

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Αχαΐα: Άδειαζαν σπίτια, αποθήκες και στάνες και τους έβαζαν φωτιά"

Συνελήφθη πασίγνωστος τράπερ με πιστόλι στο Ίλιον από την ΟΠΚΕ

Χειροπέδες σε πασίγνωστο τράπερ που εντοπίστηκε να κατέχει ένα όπλο τύπου glock με γεμάτη γεμιστήρα, πέρασαν άνδρες της ΟΠΚΕ στο Ίλιον.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του L&O, ο 29χρονος τράπερ, τα βίντεο του οποίου έχουν εκατομμύρια προβολές και είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους εφήβους, εντοπίστηκε να κατέχει το πιστόλι κατά τη διάρκεια τυπικού ελέγχου το απόγευμα του Σαββάτου (1/4) στο Ίλιον.

Σημειώνεται πως ο συγκεκριμένος τράπερ είχε συλληφθεί ξανά τον περασμένο Ιανουάριο, στην Ιόνια οδό ενώ κινούνταν από το Αγρίνιο προς τα Ιωάννινα για συναυλία.

Τότε είχε καταδικαστεί σε 8 μήνες φυλάκιση με αναστολή και χρηματικό πρόστιμο 600 ευρώ.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Συνελήφθη πασίγνωστος τράπερ με πιστόλι στο Ίλιον από την ΟΠΚΕ"

Αποκάλυψη για τα Τέμπη: Στις 4 προηγούμενες ημέρες είχε κάνει αυτόματη χάραξη για 84 τρένα ο μοιραίος σταθμάρχης

Τη νύχτα της 24ης Φεβρουαρίου 2023, δηλαδή τέσσερα 24ωρα πριν από την πολύνεκρη τραγωδία στα Τέμπη, ο σταθμάρχης της βραδινής βάρδιας στον σιδηροδρομικό σταθμό Λάρισας, Βασίλης Σαμαράς, εκτέλεσε 8 ενέργειες με κωδικό μεταβλητής «1». Την επόμενη νύχτα, ο Σαμαράς εκτέλεσε 16 ενέργειες με τον ίδιο κωδικό.

Στις 26 Φεβρουαρίου, στο διάστημα μεταξύ 21:56:59 και 5:16:46 οι ενέργειες του Σαμαρά ήταν πολύ περισσότερες. Αυξήθηκαν στις 21. Στις 27 Φεβρουαρίου, μεταξύ 22:07:59 και 05:17, ο νυν προφυλακισμένος, ο επονομαζόμενος και «μοιραίος» σταθμάρχης Βασίλης Σαμαράς έδωσε 22 εντολές στο σύστημα ελέγχου των τρένων, οι οποίες έφεραν όλες τον κωδικό «1». Και στις 28 Φεβρουαρίου, ο ίδιος σταθμάρχης της νυχτερινής βάρδιας στον σταθμό της Λάρισας εκτέλεσε 17 εντολές, πάντα με τον κωδικό «1». Συνολικά 84 φορές κατά τη διάρκεια 5 οκτάωρων υπηρεσιών του ως σταθμάρχη, ο Βασίλης Σαμαράς προχώρησε σε χειρισμούς τους οποίους υποτίθεται πως απέφευγε, μάλλον επειδή δεν γνώριζε πώς να τους εκτελέσει.

stathmarxis-1

Ο κωδικός «1» αναφέρεται στη διαδικασία της αυτόματης χάραξης, δηλαδή της όδευσης των αμαξοστοιχιών στις κατάλληλες γραμμές μέσω ηλεκτρονικών χειρισμών από τον σταθμάρχη. Πολύ σχηματικά, η αυτόματη χάραξη ενός σιδηροδρομικού δρομολογίου είναι μια «συνταγή» αυτοματοποιημένων ενεργειών, η οποία εξασφαλίζει ότι βρίσκονται στη σωστή θέση όλα τα κρίσιμα «κλειδιά» - δηλαδή οι συνδέσεις των σιδηροτροχιών προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση.

Συνεπώς, περίπου όπως ισχύει με τον αυτόματο πιλότο των αεροσκαφών, ο προγραμματισμός της αυτόματης χάραξης ελαχιστοποιεί, ιδανικά εκμηδενίζει, το ανθρώπινο λάθος. Οι κινήσεις του Βασίλη Σαμαρά στη διάρκεια των προηγούμενων βαρδιών του αλλά και τη νύχτα του δυστυχήματος είναι καταγεγραμμένες σε έγγραφο της επιθεώρησης κυκλοφορίας των συρμών ΟΣΕ στον σταθμό της Λάρισας, το οποίο έχει στη διάθεσή του το «Πρώτο ΘΕΜΑ».

Πρόκειται για ένα αντίγραφο του μητρώου ενεργειών, το οποίο ενημερώνεται αυτομάτως, καθώς όλες οι εντολές του σταθμάρχη καταχωρούνται την ίδια στιγμή που εισέρχονται στο σύστημα. Οταν, λοιπόν, στη στήλη με επικεφαλίδα «Κατάσταση μεταβλητής» σημειώνεται ο αριθμός 1, τότε ο εκάστοτε ελεγκτής αναγνωρίζει αμέσως ότι η καταχώρηση δηλώνει πως έγιναν χειρισμοί αυτόματης χάραξης.

Επομένως, είναι δεδομένο ότι ο Βασίλης Σαμαράς ολοκλήρωσε 84 φορές το πρωτόκολλο της αυτόματης χάραξης για τη διευθέτηση των συρμών στον τομέα ευθύνης του. Για κάποιο λόγο, που παραμένει άγνωστος έως σήμερα, ο Βασίλης Σαμαράς πήρε την απόφαση να κατευθύνει τα τρένα χειροκίνητα, παρακάμπτοντας τον τοπικό πίνακα σηματοδότησης που είχε στη διάθεσή του. Το αποτέλεσμα αυτής της επιλογής ήταν η φριχτή καταστροφή στα Τέμπη με τους 57 νεκρούς. 


stathmarxis-05


stathmarxis-6

Ο κωδικός «1» αναφέρεται στη διαδικασία της αυτόματης χάραξης, δηλαδή της όδευσης των αμαξοστοιχιών στις κατάλληλες γραμμές μέσω ηλεκτρονικών χειρισμών από τον σταθμάρχη. Ο οποίος, για τον σκοπό αυτό, χρησιμοποιεί είτε τον τοπικό πίνακα σηματοδότησης είτε το ευρύτερο και πιο σύνθετο σύστημα τηλεδιοίκησης

Κανένα τεχνικό κώλυμα

Ασχέτως της τεταμένης δημόσιας συζήτησης που αναπτύχθηκε γύρω από τη συγκεκριμένη πτυχή της άνευ προηγουμένου τραγωδίας στα Τέμπη, τη νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου η αυτόματη χάραξη για την όδευση των συρμών από το σταθμαρχείο της Λάρισας ήταν απολύτως εφικτή. Δεν υπήρχε κανένα τεχνικό κώλυμα για να ενεργοποιηθεί και ο σταθμάρχης Σαμαράς δεν είχε κανέναν -προφανή τουλάχιστον- λόγο να αποφύγει την αυτόματη χάραξη.

Είχε εκπαιδευτεί και είχε εξασκηθεί αρκετά ώστε να την εκτελεί, θεωρητικά χωρίς κανένα πρόβλημα, για δεκάδες αμαξοστοιχίες, όπως αποδεικνύει το προαναφερθέν ντοκουμέντο της επιθεώρησης κυκλοφορίας από τη διεύθυνση του ΟΣΕ Λάρισας. Βεβαίως, εξυπακούεται πως πλέον μόνο η Δικαιοσύνη θα δώσει τις τελικές εξηγήσεις για ό,τι έκανε και ό,τι παρέλειψε να κάνει ο Βασίλης Σαμαράς.

Συνοψίζοντας, αποδεικνύεται ότι το τοπικό σύστημα τηλεδιοίκησης στον σταθμό της Λάρισας υπήρχε και βρισκόταν σε πλήρως λειτουργική κατάσταση, αλλά δεν χρησιμοποιήθηκε για την ανακατεύθυνση του συρμού Intercity 62, με ad hoc απόφαση του σταθμάρχη Σαμαρά. Ο οποίος είχε απομείνει μόνος στο σταθμαρχείο ύστερα από την αποχώρηση του συμβασιούχου σταθμάρχη Παναγιώτη Χαμηλού στις 22:00 και του πολύπειρου Κώστα Παυλόπουλου στις 22:20 ή ακόμη και νωρίτερα, δηλαδή τουλάχιστον 40 λεπτά πριν από την προβλεπόμενη λήξη του ωραρίου του.

Ο Σαμαράς ενήργησε κατά το δοκούν, με αδιανόητη επιπολαιότητα, παραβιάζοντας κατ’ αρχήν τον Γενικό Κανονισμό Κίνησης του ΟΣΕ, αδιαφορώντας για την τυποποιημένη και προβλεπόμενη επικοινωνία ανάμεσα στο σταθμαρχείο και τους μηχανοδηγούς των αμαξοστοιχιών, κατά τον τρόπο που ορίζεται από τα πρωτόκολλα ασφαλείας του ΟΣΕ.

Αλλά ακόμη και αφ’ ότου διέπραξε διαδοχικές παρατυπίες, ο Βασίλης Σαμαράς δεν αντιλήφθηκε καν ότι για περισσότερα από 12 λεπτά το IC 62 με τους 350 επιβάτες κινούνταν ανάποδα, στην τροχιά καθόδου από Θεσσαλονίκη.

Μολονότι ισχύει απαρεγκλίτως η αρχή του «(συν)ένοχος ένοχον ου ποιεί», ορισμένα αποσπάσματα από τις απολογίες του σταθμάρχη Κώστα Παυλόπουλου και, κυρίως, του επιθεωρητή του ΟΣΕ, Δημήτρη Νικολάου, είναι αποκαλυπτικά για την αντίληψη που είχε ο Βασίλης Σαμαράς σχετικά με την τήρηση βασικών κανόνων κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του.

«Στις 21:50 έδωσα εντολή αναχώρησης στην αμαξοστοιχία 93506 για αναχώρηση προς Θεσσαλονίκη, κανονικά στη γραμμή ανόδου» αναφέρει ο Παυλόπουλος. Εξηγώντας περαιτέρω ότι «την εκφώνηση, μάλιστα, μέσω ραδιοτηλεφώνου, έδωσα εντολή να την κάνει ο νυν προφυλακισμένος Βασίλης Σαμαράς. Τον οποίον και διόρθωσα, αντιλαμβανόμενος ότι δεν την έκανε όπως ο τύπος ορίζει, με ορθή επανάληψη. Αργότερα, ο μηχανοδηγός της αμαξοστοιχίας 2575, έχοντας την εντύπωση ότι σε εκείνη τη φάση σταθμάρχης ήταν ο Σαμαράς, όπως ήταν και τα προηγούμενα βράδια με βάση το πρόγραμμα μετά τις 22:00, τον κάλεσε στο κινητό ζητώντας εξηγήσεις γιατί να περιμένει. Εκνευρίστηκα όταν το αντιλήφθηκα και έκανα παρατήρηση στον συνάδελφό μου Βασίλη Σαμαρά, λέγοντάς του ότι κυκλοφορία από το κινητό δεν κάνουμε ποτέ. Του είπα επίσης να δώσει εντολή στον μηχανοδηγό να μην το ξανακάνει κι εκείνος».


stathmarxis-2
Ο μοιραίος σταθμάρχης Βασίλης Σαμαράς

Μαρτυρίες και αλήθεια

Ο Κώστας Παυλόπουλος, ο 50χρονος μόνιμος σταθμάρχης της απογευματινής βάρδιας στον σταθμό της Λάρισας, την Τρίτη 28 Μαρτίου υπέβαλε στον ειδικό ανακριτή απολογητικό υπόμνημα. Ακολούθως αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, ενώ το ίδιο είχε συμβεί μία ημέρα πριν για τον 33χρονο συμβασιούχο σταθμάρχη, Παναγιώτη Χαμηλό.

Η ευθύνη που βαρύνει τον Παυλόπουλο αφορά κυρίως την πρόωρη αποχώρησή του, την οποία ο ίδιος δικαιολόγησε ως εξής: «Αρνούμαι ως αβάσιμο και νομικά αστήρικτο τον ισχυρισμό περί της δήθεν υποχρέωσής μου ως σταθμάρχη να παραμείνω στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Λάρισας την 28η Φεβρουαρίου 2023 μέχρι τις 11 μ.μ. που αναγράφεται στο φύλλο παρουσίας σταθμαρχών του μηνός αυτού. Καθότι η αναγραφή αυτή δεν έχει την έννοια της συνυπηρέτησης για τις ώρες 10 έως 11 των σταθμαρχών της 2ης και 3ης βάρδιας, αλλά τον χρόνο εντός του οποίου θα πρέπει να συντελεστεί ομαλώς και με ασφάλεια η μεταβίβαση της υπηρεσίας από τον έναν στον άλλον.

Καμία απολύτως άλλη εργασία δεν είχε να κάνει ο Βασίλης Σαμαράς από την ώρα που αποχώρησα, δηλαδή από τις 10:30 μ.μ. μέχρι τις 11 μ.μ., και εν γένει κανένας απολύτως λόγος δεν συνέτρεχε να χρειαστεί να μείνω περισσότερο δίπλα του ως εμπειρότερος σταθμάρχης. Στην ουσία δηλαδή από τις 10:11 μ.μ. που ήρθε στον Σ.Σ. Λάρισας η Intercity 63 την οποία διευθέτησα εγώ, μέχρι τις 10:45 μ.μ. που θα ερχόταν ο προαστιακός 2597, κανένα άλλο τρένο δεν είχε κινηθεί εντός χωρικών ορίων του Σ.Σ. Λάρισας».

Ο Κώστας Παυλόπουλος ανήκει, έστω και εμμέσως, στους πρωταγωνιστές της τραγωδίας. Ισως εάν παρέμενε στη θέση του έως την τυπική ολοκλήρωση της βάρδιάς του, ο Σαμαράς να μην είχε υποπέσει στη σωρεία των σφαλμάτων που κορυφώθηκαν με την εσφαλμένη όδευση του Intercity. Σε κάθε περίπτωση, ο Παυλόπουλος εμφανίζει δύο πρόσωπα: Το ένα είναι του ικανού και υπεύθυνου σταθμάρχη, κάποιου που έχει πλήρη έλεγχο αλλά και επίγνωση των συνεπειών οποιουδήποτε σφάλματος.

Την 28η Φεβρουαρίου κατάφερε να βάλει τάξη σε μια χαοτική κατάσταση, με τεχνικές βλάβες, απρόοπτα, καθυστερημένα δρομολόγια, διαμαρτυρίες από το κοινό κ.λπ. Εως τη στιγμή της αποχώρησής του είχε διευθετήσει με ασφάλεια περισσότερους από 30 συρμούς. Ταυτόχρονα, όμως, στα ηχογραφημένα αποσπάσματα που δημοσιοποίησε το «Πρώτο ΘΕΜΑ», ο Κώστας Παυλόπουλος ακούγεται αρκετές φορές να εκτροχιάζεται σε αστεϊσμούς και άσχετες συζητήσεις (περί σουβλακίων, ντελίβερι, σεξ κ.ο.κ) με συναδέλφους του. Και, ως αποκορύφωμα αυτής της χαλαρότητας, έφυγε από τον σταθμό τουλάχιστον μισή ώρα νωρίτερα, προκειμένου να ικανοποιήσει την έντονη απαίτηση του μικρότερου από τους δύο γιους του για δείπνο με «γύρο».

Εν αντιθέσει με τον Παυλόπουλο, ο προϊστάμενος του Τμήματος Επιθεώρησης ΟΣΕ Λάρισας Δημήτρης Νικολάου ύστερα από πολύωρη απολογία την Πέμπτη 30 Μαρτίου κρίθηκε προφυλακιστέος. Ο επιθεωρητής Νικολάου παραδέχτηκε μεν ότι «η κατανομή των βαρδιών του προσωπικού ασφαλείας πραγματοποιείται από το τμήμα επιθεώρησης Λάρισας».

Ισχυρίστηκε όμως ότι «η έκδοση και τροποποίηση του προγράμματος ωρών εργασίας πραγματοποιείται από τη Διεύθυνση Κυκλοφορίας και Διαχείρισης Χωρητικότητας. Ητοι τα καθήκοντα του εκάστοτε προϊσταμένου επιθεώρησης περιορίζονται στην πρόταση περί της κατανομής του ωραρίου. Η απόφαση λαμβάνεται από τη Διεύθυνση».

Πιθανώς εις βάρος του Νικολάου απέβη και η σπασμωδική προσπάθειά του να απεμπλακεί από κάθε περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης, αποσπώντας αναρρωτική άδεια λίγες ώρες μετά τη σύγκρουση των δύο τρένων.

Παρ’ όλα αυτά, η δική του απολογία ήταν χρήσιμη γενικότερα, καθώς ο 63χρονος, πολύπειρος -και μάλιστα ως σταθμάρχης- Δημήτρης Νικολάου εξέθεσε παραστατικά το πώς λειτουργεί το σύστημα στον σταθμό της Λάρισας, πώς έπρεπε να είχε ενεργήσει ο Σαμαράς και τι τελικά έκανε στην πραγματικότητα. Επίσης, ο επιθεωρητής Νικολάου καταρρίπτει τα θρυλούμενα ότι οι αυτοματισμοί στο σταθμαρχείο της Λάρισας είχαν τεθεί εκτός μάχης, εφόσον κατά τη δική του μαρτυρία ο τεχνικός εξοπλισμός υπήρχε και ήταν καθ’ όλα λειτουργικός.


stathmarxis-3
 

Ο Δημήτρης Νικολάου περιγράφει λοιπόν πώς «οι εταιρείας ΕΡΓΟΣΕ και ALSTOM, με την παράδοση της σηματοδότησης, παρέδωσαν και τον ηλεκτρικό πίνακα κυκλοφορίας, ο οποίος ευρίσκεται στο γραφείο κίνησης που εργάζεται ο σταθμάρχης. Εν τοις πράγμασι, πρόκειται για έναν πίνακα μέσω του οποίου ο σταθμάρχης ελέγχει την κίνηση των αιχμών (σ.σ.: σιδηροτροχιές με δυνατότητα μετατόπισης ώστε τα τρένα να αλλάζουν κατεύθυνση), είτε χειροκίνητα μέσω κλειδιού, είτε αυτόματα και προβαίνει σε “χάραξη” μέσω διακοπτών σφαιρικού σχήματος (μπουτόν). Οταν η αιχμή γυρίσει, ανάβει και η αντίστοιχη λυχνία. Η ένδειξη της λυχνίας υποδεικνύει και την αντίστοιχη εντολή του σταθμάρχη.

Η ερυθρή ένδειξη αυτομάτως σηματοδοτεί την ύπαρξη προβλήματος. Οι οδηγίες που έχουν δοθεί από τον ΟΣΕ, άλλωστε, είναι σαφείς: Η χάραξη οφείλει να γίνεται με ορισμό σηματοτεχνικής διαδρομής (σ.σ.: με προγραμματισμό από το ηλεκτρονικό σύστημα τηλεδιοίκησης) και όχι με χειρισμό καθεμιάς αλλαγής τροχιάς».

Οπως αναφέρει ο Νικολάου, ειδικά για την περίπτωση του IC 62 τη νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου «η αιχμή 118 ήταν, μεταξύ άλλων, σε παρακαμπτήριο, ήτοι διαγώνιο, λόγω της άφιξης της αμαξοστοιχίας 2597 από τη Θεσσαλονίκη, στις 22:50. Επομένως, υπήρχε το χρονικό περιθώριο των 13 λεπτών μέχρι την αναχώρηση της επιβατικής αμαξοστοιχίας 62 στις 23:04, για να γυρίσουν όλες οι αιχμές στην κυρία θέση και να βεβαιωθεί ο σταθμάρχης ότι οι αλλαγές τροχιάς από τις οποίες θα διέλθει η αμαξοστοιχία έχουν διευθετηθεί, ούτως ώστε η αμαξοστοιχία να ακολουθήσει την ορισθείσα από αυτόν διαδρομή.

Η επιβατική αμαξοστοιχία 62, η άφιξη της οποίας ήταν προγραμματισμένη περί ώρα 22:09 στη Λάρισα χωρίς καθυστέρηση, ερχόταν από τον σταθμό Παλαιοφάρσαλο στη Λάρισα σε μονή γραμμή καθόδου. Ο σταθμάρχης κ. Σαμαράς, ορθώς ανέφερε στον μηχανοδηγό της αμαξοστοιχίας ότι “με νούμερο τάδε περνάς την κόκκινη ένδειξη εισόδου μέσω διαγώνιου, έρχεσαι στην γραμμή ανόδου”. Αφ’ ης στιγμής η αμαξοστοιχία εισήλθε στη γραμμή ανόδου και ετοιμαζόταν προς αναχώρηση, όφειλε να πατήσει από τον πίνακα κυκλοφορίας το κουμπί 11 μέχρι το τελευταίο κουμπί του πίνακα (προς τα αριστερά), προκειμένου να χαράξει την έξοδο την γραμμής ανόδου».

Υστερα από όλα αυτά, το συμπέρασμα του επιθεωρητή Νικολάου είναι ότι «αν ο Βασίλης Σαμαράς χειριζόταν αυτός τα κλειδιά (χειροκίνητα) και είχε την αιχμή 118 στην παρακαμπτήριο, ο πίνακας δεν θα έπαιρνε τη χάραξη και ο σταθμάρχης θα το είχε αντιληφθεί, διότι ο πίνακας δεν θα παρουσίαζε ενδείξεις. Αρα, θα γυρνούσε την αιχμή στην κυρία θέση και θα έκανε τη χάραξη από την αρχή. Αν τα είχε στο αυτόματο και χάραζε την έξοδο της ανόδου, το κλειδί 118 θα γύριζε μόνο του στην κυρία.

Είτε πραγματοποιούσε το ανωτέρω χειροκίνητα μέσω των αναφερόμενων ως άνω τρόπων, είτε ήταν στο αυτόματο, για να χαράξει την πορεία, η ένδειξη εξόδου της γραμμής ανόδου θα ήταν κόκκινη λόγω προηγούμενου προβλήματος στο σημείο “Ζάχαρη”. Με τα αντικειμενικά δεδομένα γίνεται αντιληπτό ότι ο Σαμαράς ουδέποτε προέβη σε χάραξη πορείας για να ασφαλίσει την αμαξοστοιχία σε ευθεία γραμμή.

Δεδομένου ότι έκανε λάθος χειρισμό, και το κλειδί 118 ήταν παρακαμπτήριο (διαγώνιος), η ύπαρξη ερυθρής ένδειξης στον πίνακα συνεπάγεται τη μη είσοδο της αμαξοστοιχίας σε ευθεία γραμμή, κάτι το οποίο γίνεται αμέσως αντιληπτό. Προκύπτει, δε, από τα τελευταία δεδομένα ότι κατά τις προηγούμενες βάρδιες που εκτελούσε κανονικά το ωράριο του, είχε κάνει χρήση του πίνακα, αφού οι χειρισμοί του καταγράφονται».

stathmarxis-4
Το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη στις 28 Φεβρουαρίου, που στοίχισε τη ζωή 57 συνανθρώπων μας

Πολιτική μάχη

Στο περιθώριο της εν εξελίξει ανακριτικής διαδικασίας, την προφυλάκιση του Βασίλη Σαμαρά και του Δημήτρη Νικολάου και παράλληλα την υπό όρους απαλλαγή κράτησης για τους σταθμάρχες Παναγιώτη Χαμηλό και Κώστα Παυλόπουλο, μαίνεται σκληρή πολιτική διαμάχη γύρω από την τηλεδιοίκηση των ελληνικών σιδηροδρόμων. Ο ΣΥΡΙΖΑ, είτε με μια αμφιλεγόμενη «αυτοψία» του Αλέξη Τσίπρα σε έναν χώρο του σιδηροδρομικού σταθμού Λάρισας είτε μέσω των δηλώσεων της εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, Πόπης Τσαπανίδου, βάλλει κατά της κυβέρνησης για την απουσία συστήματος τηλεδιοίκησης στα τρένα.

Εν περιλήψει, ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πως δεν είναι αληθής η εικόνα που παρουσιάζεται από κυβερνητικά στελέχη σχετικά με το κέντρο τηλεδιοίκησης στη Λάρισα. Κατά την αντιπολίτευση, τέτοιο κέντρο όχι μόνο δεν είναι λειτουργικό, αλλά δεν υπάρχει καν και ότι, παραπλανητικά, εμφανίζεται σαν κέντρο τηλεδιοίκησης ένας απλός πίνακας χάραξης δρομολογίου.

Από την πλευρά της, η Νέα Δημοκρατία αντεπιτίθεται, εστιάζοντας στο γεγονός ότι ο σταθμός της Λάρισας, όπως χαρακτηριστικά είπε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γιώργος Γεραπετρίτης «μας παρεδόθη το 2019 με διαλυμένη τηλεδιοίκηση, διότι είχε προηγηθεί πυρκαγιά. Οταν αναλάβαμε εμείς, δεν υπήρχε τηλεδιοίκηση, ανακτήθηκε όμως σε πλήρη λειτουργία στη Λάρισα την 1η Νοεμβρίου του 2022. Την κρίσιμη νύχτα που συνέβη το δυστύχημα, εκτός του ότι είχαν προβλεφθεί δύο επιπλέον σταθμάρχες, οι οποίοι, όμως, δεν βρίσκονταν στη θέση τους, το κέντρο τηλεδιοίκησης Λάρισας λειτουργούσε απολύτως. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι καθ’ όλη τη διάρκεια εκείνης της ημέρας, όλες οι δρομολογήσεις τρένων έγιναν μέσω του συστήματος τηλεδιοίκησης».

Επιπλέον, στελέχη της Νέας Δημοκρατίας καταλογίζουν υποκρισία στον ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον, επί των ημερών του στη διακυβέρνηση της χώρας, αμέλησε να εκτελέσει σύμβαση έργου για τον εκσυγχρονισμό ολόκληρου του δικτύου τηλεδιοίκησης του ΟΣΕ, το οποίο έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί ήδη από το 2016. Σχετικά με αυτό, η κυβερνητική πλευρά επισημαίνει ότι, σκόπιμα και επιδιώκοντας τη δημιουργία εντυπώσεων, ο ΣΥΡΙΖΑ αποκρύπτει το γεγονός ότι η τηλεδιοίκηση στον σταθμό της Λάρισας λειτουργεί σήμερα σχεδόν υπό τις ίδιες συνθήκες όπως και πριν από το 2019. Και όχι μόνον αυτό, αλλά, όπως τονίζεται από τη Ν.Δ., «επί ΣΥΡΙΖΑ το σύστημα τοπικής τηλεδιοίκησης μόλις που κάλυπτε το τμήμα Λάρισας - Νέων Πόρων, ενώ επί Νέας Δημοκρατίας το πεδίο κάλυψης επεκτάθηκε».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Αποκάλυψη για τα Τέμπη: Στις 4 προηγούμενες ημέρες είχε κάνει αυτόματη χάραξη για 84 τρένα ο μοιραίος σταθμάρχης "

Κηφισιά: Ανήλικοι με σιδηρογροθιά επιτέθηκαν σε 12χρονο

Δεν έχουν τέλος τα επεισόδια με πρωταγωνιστές ανηλίκους, όπως αυτό που σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου στην Κηφισιά (02.04.2023).

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, δύο ανήλικοι ηλικίας 14 και 15 χρονών, οι οποίοι είχαν σιδηρογροθιά, επιτέθηκαν σε 12χρονο. Δεν χρησιμοποίησαν την σιδηρογροθιά, ωστόσο τον κλώτσησαν και τον τραυμάτισαν ελαφρά στο πόδι.

Οι δράστες εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν για απειλή, για απλή σωματική βλάβη και για παράβαση του νόμου περί όπλων.

newsit
 

Διαβάστε Περισσότερα » "Κηφισιά: Ανήλικοι με σιδηρογροθιά επιτέθηκαν σε 12χρονο"

Στάση εργασίας σε λεωφορεία και τρόλεϊ τη Δευτέρα

Στάση εργασίας στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα πραγματοποιηθεί αύριο Δευτέρα 3 Απριλίου 2023 από τις 11:00 έως τις 16:00 σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ λόγω στάσης εργασίας των εργαζομένων.

Τα δρομολόγια στις γραμμές που έχουν αναλάβει τα ΚΤΕΛ αναμένεται να πραγματοποιηθούν κανονικά.

Το Σωματείο Τεχνικών και Εργαζομένων ΟΑΣΑ – ΟΣΥ αποφάσισε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Δευτέρα 3 Απριλίου και ώρα 12 μμ στα κεντρικά γραφεία της ΟΣΥ με στάση εργασίας από τις 11 πμ έως τις 16:00 μμ.

«Μετά το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών που θρηνήσαμε αθώα θύματα, είναι επιβεβλημένο έστω και τώρα να διασφαλίσουμε στο επιβατικό κοινό και στους συναδέλφους μας ασφαλείς δημόσιες μαζικές μεταφορές μέσω ανανέωσης του στόλου μας και υλοποίηση της ΕΣΣΕ» τονίζει η ανακοίνωση των εργαζομένων.

Η Ένωση Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ σε ανακοίνωσή της ζητά μονιμοποίηση μέτρων προστασίας και ασφάλειας και αναφέρει πως κλιμάκιο θα παρευρεθεί στις 12:00 στο υπουργείο Μεταφορών ενώ την ίδια ώρα θα πραγματοποιηθεί παράσταση διαμαρτυρίας στα κεντρικά γραφεία της ΟΣΥ.

Τα υπόλοιπα μέσα αναμένεται να κινηθούν κανονικά.

Για περισσότερες πληροφορίες το επιβατικό κοινό μπορεί να ενημερώνεται από την εφαρμογή της τηλεματικής καθώς και από το πληροφοριακό κέντρο 11185.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Στάση εργασίας σε λεωφορεία και τρόλεϊ τη Δευτέρα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news