facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 6 Μαΐου 2023

Τι απαντά η Ελληνική Αστυνομία για τους ελέγχους στη Μύκονο

Το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ εξέδωσε ανακοίνωση όπου τονίζει ότι τα στοιχεία που αναφέρονται σε δημοσίευμα εφημερίδας, σχετικά με τους αστυνομικούς ελέγχους οικοδομικών εργασιών, τουριστικών καταλυμάτων στα νησιά των Κυκλάδων και στη Μύκονο ειδικότερα, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση:

«Σχετικά με δημοσίευμα εφημερίδας, το οποίο αναπαράγεται στο διαδίκτυο και αναφέρεται σε στατιστικά στοιχεία και ποσοστιαίες μεταβολές στοιχείων εγκληματικότητας, καθώς και σε ελέγχους οικοδομικών εργασιών, τουριστικών καταλυμάτων και γενικότερα, που πραγματοποιήθηκαν από τις αστυνομικές υπηρεσίες στα νησιά των Κυκλάδων και στη Μύκονο ειδικότερα, από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας διευκρινίζονται τα ακόλουθα.

Η Ελληνική Αστυνομία δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην τήρηση και εφαρμογή της νομοθεσίας για τον οικοδομικό κανονισμό, στο πλαίσιο των καθηκόντων και αρμοδιοτήτων της και σε συνεργασία με τους λοιπούς συναρμόδιους φορείς. Προς την κατεύθυνση αυτή και σε συνάρτηση με τις καταγγελίες, που περιέρχονται στις αστυνομικές υπηρεσίες, εφαρμόζονται ειδικές κατά περίπτωση δράσεις αποσκοπώντας στην αντιμετώπιση του φαινόμενου της αυθαίρετης δόμησης.

Συγκεκριμένα, αναφορικά με το ζήτημα της εφαρμογής της νομοθεσίας για τον οικοδομικό κανονισμό στο νησί της Μυκόνου την τελευταία τριετία, τα στοιχεία ελέγχων, παραβάσεων και συλλήψεων εμφαίνονται αναλυτικά στον παρακάτω πίνακα:

ΕΤΟΣ 2020 2021 2022 Α΄ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ 2023

ΕΛΕΓΧΟΙ 190 285 160 139

ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ- ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΕΣ 139 165 68 54

ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ 94 123 36 75

Αξίζει να σημειωθεί ότι, τα έτη 2020 και 2021, όπου ίσχυαν τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, οι έλεγχοι ήταν αυξημένοι, καθώς απαγορεύονταν οι οικοδομικές εργασίες εν γένει και όχι μόνο οι αντιβαίνουσες στην κείμενη νομοθεσία.

Συνεπώς, τα στοιχεία που παρουσιάζονται στο συγκεκριμένο δημοσίευμα, αφενός δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και αφετέρου δημιουργούν εσφαλμένες εντυπώσεις, καθώς εξετάζουν αποσπασματικά διάφορες παραμέτρους, χωρίς ωστόσο να παρουσιάζεται το παραγόμενο αστυνομικό έργο για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και η προσπάθεια που καταβάλλεται για την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών.

Υπενθυμίζεται ότι, τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας αναρτώνται κάθε έτος στην ιστοσελίδα του Σώματος (www.astynomia.gr) και είναι ευρέως διαθέσιμα στο κοινό για επεξεργασία και ανάλυση».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Τι απαντά η Ελληνική Αστυνομία για τους ελέγχους στη Μύκονο"

Μύκονος: Άδεια εκούσιας κατεδάφισης εξέδωσε το Nammos

Άδεια εκούσιας κατεδάφισης εξέδωσε σήμερα Σάββατο 6 Μαΐου 2023 το διάσημο beach bar Nammos στην Ψαρρού στην Μύκονο.

Συγκεκριμένα οι δικηγόροι του Nammos, Νίκος Αγαπηνός και Δημήτρης Κορωνάκης εγχείρισαν την άδεια κατεδάφισης στον διοικητή του ΑΤ Μυκόνου προς ενημέρωση του ώστε να γνωρίζει πως οι εργασίες που θα επακολουθήσουν αφορούν κατεδάφιση και όχι οικοδόμηση.

Μάλιστα η σχετική άδεια εγκρίθηκε και αναμένεται να εκτελεστεί πάραυτα ώστε να επέλθει απόλυτη νομιμότητα στον χώρο της επιχείρησης.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Μύκονος: Άδεια εκούσιας κατεδάφισης εξέδωσε το Nammos"

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στην τελετή ενθρόνισης του Βασιλιά Καρόλου – Τα συγχαρητήρια και η ευχή

Στην τελετή ενθρόνισης του Βρετανού Βασιλιά Καρόλου Γ’, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Λονδίνο, την Ελλάδα εκπροσώπησε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση του τελετουργικού η κ. Σακκελαροπούλου δήλωσε:

«Θέλω να συγχαρώ τον Βασιλιά Κάρολο και τη Βασίλισσα Καμίλα, για την ενθρόνισή τους, εκ μέρους του ελληνικού λαού αλλά και προσωπικά, και να τους ευχηθώ μακρά και επιτυχημένη πορεία. Είμαι βέβαιη ότι ο Βασιλιάς Κάρολος θα συνεχίσει το έργο της αείμνηστης μητέρας του, Βασίλισσας Ελισάβετ, διατηρώντας παράλληλα αμείωτο το ενδιαφέρον του για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της εποχής μας. Γνωρίζοντας την αγάπη του για την Ελλάδα, έχω την πεποίθηση ότι θα συνεισφέρει καθοριστικά στην περαιτέρω ενδυνάμωση των διμερών μας σχέσεων». 

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στην τελετή ενθρόνισης του Βασιλιά Καρόλου – Τα συγχαρητήρια και η ευχή"

Εκλογές 2023: Όλα τα εκλογικά κέντρα για τους Έλληνες του εξωτερικού

Ο αναλυτικός κατάλογος με τα εκλογικά κέντρα που θα στηθούν σε 35 χώρες του εξωτερικού προκειμένου να ψηφίσουν στις εθνικές εκλογές του Μαΐου οι απόδημοι έλληνες που έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους καταρτίστηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Οι εκλογείς του εξωτερικού θα προσέλθουν στις κάλπες το Σάββατο 20 Μαΐου από 7:00 έως 19:00 τοπική ώρα κάθε χώρας. Υπενθυμίζεται πως για την συγκρότηση εκλογικού κέντρου σε μια πόλη απαιτούταν η εγγραφή τουλάχιστον 40 εκλογέων διαφορετικά οι εγγεγραμμένοι μεταφέρονται σε άλλο κέντρο της πιο κοντινής πόλης.

Αναλυτικά:

- Στην Αίγυπτο θα υπάρξει εκλογικό κέντρο στο Κάιρο (Κτίριο του Σπετσεροπουλείου Ιδρύματος) και θα ψηφίσουν οι περιλαμβανόμενοι στον ειδικό εκλογικό κατάλογο Καϊρου καθώς και οι εγγεγραμμένοι στον ειδικό εκλογικό κατάλογο Αλεξάνδρειας, Αδδίς Αμπέμπα, Αμμάν, Ιεροσολύμων, Τελ Αβίβ, Βηρυτού και Τύνιδας.

- Στην Αυστρία θα στηθούν δύο εκλογικά κέντρα, στη Βιέννη (Προξενικό Γραφείο Πρεσβείας) και στο Σαλτσμπουργκ (Αμισθο Γενικό Προξενείο)

- Στην Αυστραλία θα υπάρξουν 2 εκλογικά κέντρα. Μελβούρνης (Γενικό Προξενείο) όπου θα ψηφίσουν οι περιλαμβανόμενοι στον ειδικό εκλογικό κατάλογο Μελβούρνης, καθώς και οι εγγεγραμμένοι στον ειδικό εκλογικό κατάλογο Αδελαϊδας, Ντάργουιν και Πέρθ και το εκλογικό κέντρο Σύδνεϋ (Γενικό προξενείο) Οι περιλαμβανόμενοι στον ειδικό εκλογικό κατάλογο Σίδνεϋ καθώς και οι εγγεγραμμένοι στον ειδικό εκλογικό κατάλογο Βρισβάνης και Καμπέρρας

- Βέλγιο: Τρία εκλογικά κέντρα θα υπάρξουν στις Βρυξέλλες (στο κτίριο της πρεσβείας) και ένα κέντρο στην Αμβέρσα (κτίριο Ελληνικής κοινότητας)

- Βουλγαρία: εκλογικό κέντρο στην Σόφια (πρεσβεία) όπου θα ψηφίσουν οι περιλαμβανόμενοι στον ειδικό εκλογικό κατάλογο Σόφιας καθώς και οι εγγεγραμμένοι στον ειδικό εκλογικό κατάλογο Αργυροκάστρου, Τιράνων, Σκοπίων, Σεράγιεβου, Φιλιππούπολης και Βελιγραδίου.

- Γαλλία: Στο Παρίσι θα υπάρξουν 2 εκλογικά κέντρα (κτίριο Ελληνικής κοινότητας), από από ένα κέντρο στο Στρασβούργο (κτίριο Μόνιμης Αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο της Ευρώπης), στη Νίκαια (κτίριο Αμισθου προξενείου) και στην Νάντη (κτίριο άμισθου προξενείου).

- Στην Γερμανία θα υπάρξουν 17 εκλογικά κέντρα σε: Αμβούργο (Προξενείο) όπου θα ψηφίσουν οι εγγεγραμμένοι Αμβούργου, Γκίφχρον και Κιέλου, Αννόβερο (Ελληνική κοινότητα). 2 κέντρα στο Βερολίνο (πρεσβεία). Στη Δρέσδη (κτίριο Δήμου). 2 κέντρα στο Μόναχο (Λύκειο Μονάχου). Στη Νυρεμβέργη (Λύκειο). Στο Ντύσσελντορφ (προξενείο) όπου εκτός των εγκεγραμμένων του Ντύσσελντορφ θα ψηφίσουν και οι εγγεγραμμένοι του Λεβερκούζεν, στο Ααχεν (ελληνική κοινότητα), στο Ντόρτμουντ (Γυμνάσιο Λύκειο), στο Βούπερταλ (Δημοτικό σχολείο). Στο Μπίλεφελντ (Γυμνάσιο – Λύκειο) όπου θα ψηφίσουν οι εγγεγραμμένοι σε Μπίλεφελντ και Γκυτερόλο, στην Κολωνία (Γυμνάσιο Λύκειο). Στη Στουτγάρδη (προξενικό κατάστημα) όπου θα ψηφίσουν οι εγγεγραμμένοι σε Στουτγάρδη, Μανχαϊμ και Χεβρώνα. Στη Φρανκφούρτη (Ελληνικό σχολείο) όπου θα ψηφίσουν οι εγγεγραμμένοι Φρανκφούρτης, Βισμπάντεν, Γκίσσεν Νταρμσταντ, Όφενμπαχ και Ρουσσελχαϊμ. Στο Λούντβιχσχαφεν (ενοριακό κέντρο Ι.Ν. Ευαγγελισμού) όπου θα ψηφίσουν οι εγγεγραμμένοι του Λούντβιχσχαφεν Σααρμπρούγκεν.

- Δανία: 2 κέντρα θα υπάρχουν στην Ελληνική πρεσβεία στη Κοπεγχάγη

- Ελβετία: 2 κέντρα στην Ελληνική πρεσβεία στην Βέρνη και από ένα κέντρο σε Γενεύη (κτίριο Ελληνικής κοινότητας) και σε Λωζάνη (ξενοδοχείο continental)

- Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: 1 κέντρο στη πρεσβεία στο Αμπου Ντάμπι

- Ηνωμένο Βασίλειο: Στο Λονδίνο θα υπάρξουν συνολικά 8 εκλογικά κέντρα. Τα πρώτα 4 στην Ελληνική πρεσβεία όπου θα ψηφίσουν οι εγγεγραμμένοι που το επώνυμό τους ξεκινά από «Α» εως ΜΑΝΩΛ****** ΣΤΑΥ*****. Τα υπόλοιπα 4 θα στηθούν στο Ελληνικό Νηπιαγωγείο και Δημοτικό σχολείο Λονδίνου και θα ψηφίσουν οι εγγραμμένοι που το επώνυμο τους αρχίζει από ΜΑΡΑ**** ΒΑΛ**** εως το τέλος του καταλόγου. 1 κέντρο θα υπάρξει στη Γλασκώβη (Ελληνικό σχολείο Αγ. Λουκά) όπου θα ψηφίσουν οι εγγεγραμμένοι Γλασκώβης και Μπέλφαστ. Από 1 κέντρο στο Εδιμβούργο (Ελληνικό Σχολείο Αγ. Ανδρέα), στο Ληντς (κτίριο Ελληνορθόδοξης κοινότητας), στο Μπέρμιγχαμ (Κτίριο Ελληνικής – Κυπριακής Εστίας).

- ΗΠΑ: Από 1 κέντρο στο Σαν Φρανσίσκο (προξενείο), Ατλάντα (προενείο), Βοστώνη (προξενείο), Λος Αντζελες (προξενείο), Νέα Υόρκη (προξενείο), Ουάσιγκτον (Πρεσβεία), Σικάγο (προξενείο), Τάμπα (προξενείο). Επίσης 1 κέντρο θα υπάρξει στο Χιούστον (προξενείο) όπου θα ψηφίσουν οι εγγεγραμμένοι του Χιούστον, Μπουένος Άιρες, Καράκας, Σάο Πάολο, Πόλη Μεξικού, Μοντεβιδέο, Λίμα και Σαντιάγο.

- Ιρλανδία: 1 κέντρο στο Δουβλίνο (πρεσβεία)

- Ισπανία: Από 1 κέντρο σε Μαδρίτη (πρεσβεία) και Βαρκελώνη (γραφεία Ελληνικής κοινότητας)

- Ιταλία: 1 κέντρο στη Ρώμη (πρεσβεία) όπου θα ψηφίσουν οι εγγεγραμμένοι της Ρώμης και της Νάπολης. Επίσης από 1 κέντρο θα υπάρξει σε Βενετία (Ινστιτούτο Ελληνικών και Μεταβυζαντινών Σπουδών) και Μιλάνο (γραφεία Ελληνικής κοινότητας)

- Καναδάς. Από 1 κέντρο σε Τορόντο (προξενείο) όπου θα ψηφίσουν οι εγγεγραμμένοι σε Τορόντο, Βανκούβερ, Γούνιπεγκ και Κάλγκαρυ. Σε Μόντρεαλ (προξενείο) όπου θα ψηφίσουν οι εγγραμμένοι σε Μόντρεαλ, Οττάβα και Χάλιφαξ.

- Κατάρ: ένα κέντρο στην Ντόχα (πρεσβεία)

- Κορέα: ένα κέντρο στην Σεούλ (πρεσβεία) όπου θα ψηφίσουν οι εγγεγραμμένοι σε Σεούλ, Τόκυο, Γκουανγκζού, Πεκίνο, Σαγκάη και Χονγκ-Κονγκ

- Κύπρος: 2 εκλογικά κέντρα στην Λευκωσία (Ενιαίο Λύκειο Κύκκου Α’). Από ένα κέντρο σε Λεμεσό (Δημοτικό Μέγαρο), Λάρνακα (Παγκύπριο Λύκειο) Πάφου (Α’ Λύκειο Εθνάρχη Μακαρίου Γ)

- Λιθουανία: Ενα κέντρο σε Βίλνιους (πρεσβεία) όπου θα ψηφίσουν οι εγγραμμένοι σε Βίλνιους, Ταλλίν, Κιέβου, Ρίγας, Αγίας Πετρούπολης, Μόσχας και Νοβοροσσίσκ. Ένα κέντρο σε κάουνας (ξενοδοχείο Victoria)

- Λουξεμβούργο: ένα κέντρο στο κτίριο πρεσβείας

- Μάλτα: ένα κέντρο στην Βαλέτα (πρεσβεία)

- Νότια Αφρική: ένα κέντρο στο Γιοχάνεσμπουργκ (προξενείο) όπου θα ψηφίσουν και οι εγγεγραμμένοι σε Κέηπ Τάουν, Ντέρμπαν και Πρετόρια

- Νορβηγία: ένα κέντρο στο Οσλο (πρεσβεία) όπου θα ψηφίσουν και οι εγγραμμένοι σε Ρεϊκιαβικ, Μπέργκεν και Τροντχάιμ

- Ολλανδία: 2 κέντρα στη Χάγη (πρεσβεία), 2 κέντρα στο Άμστερνταμ (Γραφείο ΕΟΤ) και από ένα κέντρο σε Ρόττερνταμ (Ελληνικό σπίτι Ενωσης Ελλήνων Ολλανδίας) και στο Αϊντχόφεν (Συνεδριακό κέντρο Igluu Lichttoren)

- Ουγγαρία: ένα κέντρο στην πρεσβεία στη Βουδαπέστη όπου θα ψηφίσουν και οι εγγεγραμμένοι σε Ζάγκρεμπ, Μπρατισλάβα και Λιουμπιάνα

- Πολωνία: ένα κέντρο στη πρεσβεία στη Βαρσοβία

- Πορτογαλία: ένα κέντρο στη Λισσαβώνα (πρεσβεία)

- Ρουμανία: ένα κέντρο στο Βουκουρέστι (πρεσβεία) όπου θα ψηφίσουν και οι εγγραμμένοι σε Ιάσιο

- Σαουδική Αραβία: ένα κέντρο στο Ριάντ (πρεσβεία) όπου θα ψηφίσουν και οι εγγεγραμμένοι σε Κουβέϊτ και Τζέντα

- Σιγκαπούρη: ένα κέντρο στη πρεσβεία όπου θα ψηφίσουν και οι εγγεγραμμένοι σε Μουμπάι, Νέο Δελχί , Μπαγκόκ και Μανίλα

- Σουηδία: από ένα κέντρο σε Στοκχόλμη (πρεσβεία), Γκέτεμποργκ (Ελληνική κοινότητα) και σε Μάλμε (άμισθο προξενείο) όπου θα ψηφίσουν και οι εγγεγραμμένοι σε Βέξιε

- Τσεχία: ένα κέντρο στην πρεσβεία στη Πράγα όπου θα ψηφίσουν και οι εγγεγραμμένοι σε Μπρνό και Παρντούμπιτσε

- Τουρκία: ένα κέντρο στην Κωνσταντινούπολη (προξενείο) όπου θα ψηφίσουν και οι εγγεγραμμένοι σε Ερεβάν, Τιφλίδα, Νιουρ Σουλτάν, Άγκυρα και Σμύρνη

- Φινλανδία: ένα κέντρο στη πρεσβεία στο Ελσίνκι

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Εκλογές 2023: Όλα τα εκλογικά κέντρα για τους Έλληνες του εξωτερικού"

Καιρός αύριο: Ανοιξιάτικη Κυριακή με άνοδο θερμοκρασίας – Αναλυτική πρόγνωση

Βελτιωμένος θα είναι ο καιρός αύριο, Κυριακή, 7 Μαΐου. H θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα φτάσει μέχρι τους 25 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Γενικά αίθριος προβλέπεται ο καιρός στη χώρα με πιθανότητα ασθενών βροχών τις πρωινές ώρες στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ηπειρωτικά ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 3 με 4, στα ανατολικά 4 με 6 και στο Αιγαίο πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα φθάσει στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά τους 23 με 25 βαθμούς και στο Αιγαίο τους 21 με 23 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός σε Αττική, Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά τις πρωινές ώρες τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες όπου πιθανώς να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 4 πρόσκαιρα το απόγευμα 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 23 βαθμούς Κελσίου.
 
Καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες όπου θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι κυρίως στα ορεινά της Μακεδονίας.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 5 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί πρόσκαιρα 6 μποφόρ τις πρωινές ώρες.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 24 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στο Ιόνιο το απόγευμα δυτικοί βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στην Κρήτη κυρίως τις πρωινές ώρες όπου πιθανώς να σημειωθούν ασθενείς βροχές.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα Δωδεκάνησα κυρίως τις πρωινές ώρες όπου πιθανώς να σημειωθούν ασθενείς βροχές.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα νότια τις πρωινές ώρες 6 τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Ανοιξιάτικη Κυριακή με άνοδο θερμοκρασίας – Αναλυτική πρόγνωση"

ΠΑΣΟΚ: Τι απαντά στην καταγγελία για «μαύρο χρήμα» στην ενοικίαση εκλογικού κέντρου στην Πάτρα

Έντονη ήταν η αντίδραση του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ στην καταγγελία για «μαύρο χρήμα» από τη Νομαρχιακή Επιτροπή του κόμματος στην Αχαΐα για την ενοικίαση χώρου για την στέγαση εκλογικού κέντρου στην περιοχή.To ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για «ρεφενέ» μεταξύ των μελών της Νομαρχιακής Επιτροπής και προσθέτει ότι το Εκλογικό Κέντρο, για το οποίο γίνεται λόγος, δεν υπάρχει.

Ωστόσο, στην επιστολή του, που δόθηκε στη δημοσιότητα από το zougla.gr, ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής αναφέρει σαφώς ότι τα χρήματα για την ενοικίαση του εκλογικού κέντρου θα δοθούν «μαύρα» - δηλαδή με μία τυπική απόδειξη - και θα είναι 2.500 ευρώ, ενώ θα φτάσουν τις 5.000 ευρώ σε περίπτωση δεύτερων εκλογών. 

Στην ανακοίνωσή του, το ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι οι πολίτες πρέπει να λαμβάνουν απόδειξη για το σύνολο των δαπανών τους και προσθέτει ότι  το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής δεν αποδέχεται και δεν επικροτεί άλλες πρακτικές, αλλά υποστηρίζει ότι το μόνο που ζητά ο γραμματέας της Νομαρχιακής είναι η οικονομική συνδρομή των μελών της Οργάνωσης, ενόψει των εκλογών. Επισημαίνει δε, ότι το μόνο επίσημο αίτημα που έχει καταθέσει το κόμμα είναι προς τον Δήμο Πατρέων για έναν χώρο επί της πλατείας Γεωργίου, στο κέντρο της Πάτρας.

Η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ έχει ως εξής:

Αντιλαμβανόμαστε την απέλπιδα προσπάθεια κάποιων να στοχοποιήσουν το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής παραμονές των εθνικών εκλογών.

Δεν μας εκπλήσσουν οι βρώμικες πρακτικές τους όπως η ανάρτηση εκβιαστικών μεταμεσονύκτιων tweet για δήθεν «αποκαλύψεις».

Ας γνωρίζουν, όμως, καλά ότι δεν εκβιαζόμαστε και δεν φοβόμαστε τίποτα και κανέναν.

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής βασίζεται στη στήριξη των μελών και των στελεχών του. Πορεύεται με εντιμότητα, ήθος και διαφάνεια.

Όση λάσπη και αν ρίξουν, την απάντηση θα τη λάβουν από τον ελληνικό λαό.

Επί του προκειμένου:

Στο email, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα «zougla.gr», ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Αχαΐας εμφανίζεται να ζητά από τα 15 εκλεγμένα μέλη της επιτροπής οικονομική στήριξη για το εκλογικό τους κέντρο.

Δεν απευθύνεται ούτε σε επιχειρηματίες ούτε… σε δυνάμεις ξένων χωρών.

Ο ρεφενές μεταξύ των 15 μελών της Ν.Ε. είναι το μέγα σκάνδαλο του «zougla.gr» και μάλιστα για ένα εκλογικό κέντρο, που δεν υπάρχει.

Είναι προφανές ότι οι πολίτες πρέπει να λαμβάνουν απόδειξη για το σύνολο των δαπανών τους. Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής δεν αποδέχεται και δεν επικροτεί άλλες πρακτικές.

Το μόνο επίσημο αίτημα, που έχει καταθέσει το κόμμα μας, είναι προς τον Δήμο Πατρέων στις 2-5-2023 και με αρ. πρωτ. 39611 για την απόδοση χώρου για εκλογικό κέντρο επί της πλατείας Γεωργίου.

Η ιστοσελίδα καλύτερα να αναζητήσει και να ενημερώσει, αν μπορεί, το αναγνωστικό της κοινό για το πώς χρηματοδοτούνται οι πολυδάπανες προεκλογικές καμπάνιες εκείνων τους οποίους εξυπηρετούν οι κατάφωρα συκοφαντικές κατηγορίες της με τα χυδαία υπονοούμενα, τα οποία αν είχαν έστω και ένα ψήγμα αλήθειας, τα μέλη της Ν.Ε. δεν θα αναγκάζονταν να κάνουν ρεφενέ.

H καταγγελία 

Είχε προηγηθεί η καταγγελία από το zougla.gr, που ανάρτησε την επιστολή του γραμματέα της Ν.Ε του ΠΑΣΟΚ στην Αχαΐα

Η επιστολή έχει ως εξής: 

Πάτρα, 5 Μαΐου 2023

Συντρόφισσες, Σύντροφοι,

Κατόπιν συντονισμένων ενεργειών της Ν.Ε. το εκλογικό μας κέντρο θα είναι στην πλατεία Γεωργίου Α΄ στα πρώην Starbucks, στο πιο κεντρικό σημείο της πόλης μας.

Από σήμερα το απόγευμα θα έχουμε τα κλειδιά στα χέρια μας και ξεκινάμε δουλειές σε εξωτερικό και εσωτερικό χώρο.

Το αντίτιμο είναι 2.500 ευρώ μέχρι τις πρώτες εκλογές (25 Μαΐου), και ακόμη 2.500 ευρώ εάν οδηγηθούμε σε Δεύτερες εκλογές (10 Ιουλίου).

Τα χρήματα θα είναι μαύρα όποτε θα προσκομίσω μια τυπική απόδειξη για τον εσωτερικό μας έλεγχο.

> Σας παρακαλώ πολύ ανταποκριθείτε όλοι σας άμεσα στην στήριξη που σας ζήτησε ο υπεύθυνος οργανωτικού, για να είμαστε εντός οικονομικού πλαισίου.

Δράσεις Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα ΠΑΣΟΚ ΑΧΑΪ́ΑΣ:
Σάββατο 6 Μαΐου ομιλία στην πλατεία Αγίας Σοφίας στο καφέ espresso στις 19:00.

Τρίτη 9 Μαΐου ομιλία στο παλιό Δημαρχείο Ωλενίας στα Λουσικά στις 20:00.
Για αυτές τις δύο εκδηλώσεις η παρουσία υποψηφίων βουλευτών, μελών Κεντρικής, Νομαρχιακής Επιτροπής και Συντονιστικών Οργάνων είναι απαραίτητη.

Παρακαλείσθε για την κοινοποίηση των δράσεων και την κινητοποίηση συντρόφων να τις ακολουθήσουν.

Με ΣΦΧ,

Ο Γραμματέας Ν.Ε.

Νίκος Μοιραλής»

Screenshot_119

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " ΠΑΣΟΚ: Τι απαντά στην καταγγελία για «μαύρο χρήμα» στην ενοικίαση εκλογικού κέντρου στην Πάτρα"

Καταγγελία-Τράπεζες: «Μου κράτησαν 9€ για μεταφορά χρημάτων 11,50€»!

«Για να μεταφέρω 11,50 € σε λογαριασμό ΕΘΝΙΚΗΣ, η ΠΕΙΡΑΙΩΣ μου κρατάει προμήθεια… 9,00€!».

Γυναίκα πελάτης της τράπεζας διαμαρτύρεται εντόνως για τη “νέα τακτική” των διατραπεζικών συναλλαγών, ξεσηκώνοντας αντιδράσεις και σχόλια στο twitter.
Βέβαια κάποιοι πολίτες στα σχόλια επισημαίνουν ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει απόλυτα και οι χρεώσεις από τη μία τράπεζα στην άλλη, κυμαίνονται (φυσιολογικά) κοντά στα 3 ευρώ.
Η ίδια ωστόσο απαντάει ότι το 9.00€ προκύπτει γιατί αφορούσε εξπρές μεταφορά σε ειδικό λογαριασμό δημόσιας υπηρεσίας.

Πολλοί σχολιάζοντας ειρωνικά, τάγκαραν στην ανάρτηση το… «πρόγραμμα Δήμητρα» του Βαρουφάκη!!!

…ενώ άλλοι, έδωσαν συμβουλές πώς η μεταφορά μπορεί να γίνει χωρίς κόστος (μέσω iris), ενώ ένας άλλος χρήστης δοκίμασε και κατέγραψε τις χρεώσεις:

Άμεση προτεραιότητα 3,90 x 2
Υψηλή προτεραιότητα 2,90 x 2
Κανονική προτεραιότητα 1,40×2
ΟΛΑ x 2 επειδή κρατάει προμήθεια και η τράπεζα που δέχεται το έμβασμα.
(Για ΠΕΙΡΑΙΩΣ)

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Καταγγελία-Τράπεζες: «Μου κράτησαν 9€ για μεταφορά χρημάτων 11,50€»! "

Θεσσαλονίκη: Βαριά τραυματισμένος 44χρονος μετά από επίθεση της μητέρας του

Μια γυναίκα 71 ετών στην Πολίχνη Θεσσαλονίκης επιτέθηκε στον γιο της και τον τραυμάτισε σοβαρά στο κεφάλι.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από την αστυνομία, ασθενοφόρο παρέλαβε τα ξημερώματα 44χρονο άνδρα με τραύματα στο κεφάλι, από το σπίτι όπου ζούσε με τους γονείς του. Ο 44χρονος νοσηλεύεται σοβαρά τραυματισμένος στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο και η 71χρονη μητέρα του και ο πατέρας του προσήχθησαν στο Α.Τ. Παύλου Μελά.

Όπως προέκυψε, η μητέρα φέρεται να τραυμάτισε τον γιο της, ενώ και οι δύο αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ /naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Βαριά τραυματισμένος 44χρονος μετά από επίθεση της μητέρας του"

Άρτα: Ρομά έκλεψε τσάντα από σταθμευμένο όχημα, βρήκε τραπεζική κάρτα και σήκωσε χρήματα από ΑΤΜ

Δικογραφία για τα αδικήματα της κλοπής και απάτης με υπολογιστή σχηματίστηκε από την Ασφάλεια Άρτας σε βάρος ενός 28χρονου Ρομά, ο οποίος ταυτοποιήθηκε ως ο δράστης της κλοπής μιας τραπεζικής κάρτας με την οποία έκανε ανάληψη χρημάτων από ΑΤΜ, τον Οκτώβριο του 2022.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, ο 28χρονος έκλεψε μέσα από ένα ανασφάλιστο όχημα που ήταν σταθμευμένο στην κοινότητα Πιστιανά της Άρτας μια τσάντα, μέσα στην οποία βρήκε την τραπεζική κάρτα πάνω στην οποία ήταν γραμμένος ο απόρρητος κωδικός PIN. Στη συνέχεια, με την χρήση της κλεμμένης κάρτας, έκανε ανάληψη ύψους 750 ευρώ από ΑΤΜ στην πόλη της Άρτας. Η σχετική δικογραφία υποβλήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Άρτας.

Απασχόλησαν οδηγό και έκλεψαν την τσάντα της

Δύο νεαροί πλησίασαν το απόγευμα της Πέμπτης το Ι.Χ. το οποίο ήταν σταθμευμένο στο Ηράκλειο και ο ένας έπιασε κουβέντα από το παράθυρο με την 58χρονη γυναίκα που καθόταν στη θέση του οδηγού, αποσπώντας την προσοχή της και δίνοντας την ευκαιρία στον συνεργό του να κλέψει από το άλλο παράθυρο την τσάντα της που περιείχε 600 ευρώ, έγγραφα και μικροαντικείμενα.

Το θύμα κατήγγειλε την κλοπή στην Αστυνομία, άνδρες της οποίας αναζητούν βίντεο από κάμερες της περιοχής για να ταυτοποιήσουν τους δράστες.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Άρτα: Ρομά έκλεψε τσάντα από σταθμευμένο όχημα, βρήκε τραπεζική κάρτα και σήκωσε χρήματα από ΑΤΜ"

Αχαρνές: «Οι φθορές σε τζάμι σχολείου δεν προήλθαν από σφαίρα» - Τι έδειξαν οι έρευνες των Αρχών

Στο συμβάν με την εύρεση της αδέσποτης σφαίρας στο 28ο Δημοτικό Σχολείο στις Αχαρνές το μεσημέρι της Παρασκευής (5/5), για την οποία εικαζόταν ότι προκάλεσε φθορές σε τζάμια του εκπαιδευτικού ιδρύματος, στάθηκε με ανακοίνωσή της η ΕΛ.ΑΣ. Όπως αναφέρει, η ζημιά στο εξωτερικό και στο εσωτερικό τζάμι του σχολείου δεν προκλήθηκε από αδέσποτη σφαίρα.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με εκτιμήσεις των αστυνομικών ,οι φθορές στο εξωτερικό μέρος δεν σχετίζονται με την ανευρεθείσα βολίδα και προκλήθηκαν σε προγενέστερο άγνωστο χρόνο κατόπιν πρόσκρουσης σε αυτό μεταλλικών σφαιριδίων προερχόμενα από αεροβόλο όπλο και πέτρα.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για το συμβάν

«Αναφορικά με φθορά σε υαλοπίνακα παραθύρου σχολείου σε περιοχή των Αχαρνών από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώνεται ότι, από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε στον χώρο από αρμόδιο κλιμάκιο της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Δυτικής Αττικής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής διαπιστώθηκε ότι:

Ο υαλοπίνακας αποτελείται από διπλό τζάμι και έφερε οπές και θραύση στο εξωτερικό μέρος του, ενώ το εσωτερικό μέρος του ήταν ανέπαφο.
Δεν προκύπτει συνάφεια της θέσης και του ελάχιστου βαθμού παραμόρφωσης της βολίδας που βρέθηκε με την υποδειχθείσα οπή, λαμβάνοντας επιπλέον υπόψιν παράγοντες όπως η φορά και η κατεύθυνση αυτής και το γεγονός ότι δεν σφηνώθηκε στο εσωτερικό τζάμι ούτε προκλήθηκαν φθορές σε αυτό.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αστυνομικών οι φθορές στο εξωτερικό μέρος δεν σχετίζονται με την ανευρεθείσα βολίδα και προκλήθηκαν σε προγενέστερο άγνωστο χρόνο κατόπιν πρόσκρουσης σε αυτό μεταλλικών σφαιριδίων προερχόμενα από αεροβόλο όπλο και πέτρα.

Στο σημείο κλήθηκε αρμόδιο κλιμάκιο της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, ενώ η βολίδα κατασχέθηκε και θα αποσταλεί για εργαστηριακές εξετάσεις.

Το προανακριτικό έργο διενεργείται από το Τμήμα Κρατικής Ασφάλειας της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Δυτικής Αττικής».

eleftherostypos

Διαβάστε Περισσότερα » "Αχαρνές: «Οι φθορές σε τζάμι σχολείου δεν προήλθαν από σφαίρα» - Τι έδειξαν οι έρευνες των Αρχών"

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη για απόπειρα ανθρωποκτονίας 71χρονη που μαχαίρωσε τον γιο της στον ύπνο του

Χειροπέδες πέρασαν οι αστυνομικοί στην 71χρονη γυναίκα που μαχαίρωσε τον 44χρονο γιο της με μαχαίρι ενώ κοιμόταν, τα ξημερώματα του Σαββάτου στην Πολίχνη Θεσσαλονίκης.

Η 71χρονη συνελήφθη για απόπειρα ανθρωποκτονίας και αναμένεται αύριο το πρωί να οδηγηθεί στον Εισαγγελέα.

Ο 44χρονος νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο «Ιπποκράτειο».

Κατά την απολογία της στους αστυνομικούς η 71χρονη ισχυρίστηκε ότι μπέρδεψε τον 44χρονο με τον σύζυγό της και τον χτύπησε κατά λάθος με το νύχι της στο κεφάλι.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του thestival.gr, οι αστυνομικοί, που μπήκαν πρώτοι στο σπίτι, εντόπισαν στον νεροχύτη της κουζίνας τρία μαχαίρια και ένα ψαλίδι με ίχνη αίματος.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η 71χρονη πάσχει από βαριά κατάθλιψη και το τελευταίο διάστημα είχε διακόψει την φαρμακευτική αγωγή. 

thestival

Διαβάστε Περισσότερα » " Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη για απόπειρα ανθρωποκτονίας 71χρονη που μαχαίρωσε τον γιο της στον ύπνο του "

ΝΔ: Για τον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται οι δημοσιογράφοι μπορούν να έχουν όση ελευθερία θέλουν, αρκεί να λένε “αυτά που πρέπει”

«Στον ΣΥΡΙΖΑ ανεμίζουν ως σημαία αυτές τις ημέρες μια καταφανώς προβληματική έκθεση των ΡΧΣ (Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα°, που κατατάσσει την Ελλάδα κάτω από αφρικανικές και ασιατικές δικτατορίες στην ελευθερία του τύπου», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.

Προστίθεται ότι: «Προς επίρρωση του τι εννοούν ως ελεύθερη δημοσιογραφία, είχαμε χθες την επίθεση σε έναν δημοσιογράφο που είπε ότι ο κ. Τσίπρας μιμείται τον Ανδρέα Παπανδρέου (που τον μιμείται) και ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν καταδικάζουν κατηγορηματικά τρομοκρατικές οργανώσεις, που επίσης ισχύει. Αρκεί να θυμηθούμε τα 5 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν καταθέσει ως μάρτυρες υπεράσπισης τρομοκρατών της 17Ν, τις συγκεντρώσεις της νεολαίας του υπέρ Κουφοντίνα, τις δηλώσεις του κ. Μπαλαούρα περί “ιδεωδών υπέρ του ανθρώπου” της 17Ν, αλλά και τις δηλώσεις Δρίτσα ότι “δεν τρομοκρατήθηκε κανείς από τη 17Ν”».

Ακόμη υπογραμμίζεται ότι «Για τον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται οι δημοσιογράφοι μπορούν να έχουν όση ελευθερία θέλουν, αρκεί να λένε “αυτά που πρέπει”.

Αυτό ήταν και το πνεύμα του “νόμου Παππά” για τον έλεγχο των ΜΜΕ που κρίθηκε αντισυνταγματικός και για τα παρελκόμενα του οποίου ο κ. Παππάς καταδικάστηκε αμετάκλητα 13-0 για παράβαση καθήκοντος από το ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο. Τότε, που για τους ΡΧΣ οι δημοσιογράφοι στην Ελλάδα απολάμβαναν περισσότερη ελευθερία από ό,τι σήμερα!

Αυτό καταδεικνύει η κάθοδος του κ. Πολάκη που απειλούσε με προγραφές δημοσιογράφων, κανονικά στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό επιβεβαιώνει και η χθεσινή πρωτόγνωρη δημόσια παρέμβαση της κ. Τσαπανίδου, μέχρι πρότινος δημοσιογράφου και παρουσιάστριας κεντρικού δελτίου ειδήσεων, για να “μαλώσει” δημοσιογράφο για τις τοποθετήσεις του και να επιπλήξει την παρουσιάστρια του δελτίου και το κανάλι που τις φιλοξενεί!

Δυστυχώς αυτός ήταν και αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΥΡΙΖΑ = Πολακισμός!», καταλήγει στην ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΝΔ.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΝΔ: Για τον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται οι δημοσιογράφοι μπορούν να έχουν όση ελευθερία θέλουν, αρκεί να λένε “αυτά που πρέπει”"

Εκλογές 2023 – Δημοσκόπηση GPO: Στο 36,9% η ΝΔ και στο 30,4% ο ΣΥΡΙΖΑ

Η Νέα Δημοκρατία δείχνει να ανοίγει την ψαλίδα από τον ΣΥΡΙΖΑ και να έχει σημαντικό προβάδισμα, καθώς στη δημοσκόπηση της GPO για την εφημερίδα «Τα Νέα Σαββατοκύριακο» το κυβερνητικό κόμμα συγκεντρώσει ποσοστό 36,9%, ενώ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι στο 30,4%.

Αναλυτικά στην δημοσκόπηση της GPO, στο ερώτημα της πρόθεσης ψήφου αν την ερχόμενη Κυριακή είχαμε βουλευτικές εκλογές, και με κατανομή των εδρών με απλή αναλογική και με τον νέο εκλογικό νόμο, η ΝΔ συγκέντρωσε ποσοστό 36,9%, ο ΣΥΡΙΖΑ 30,4%, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 10,1%, το ΚΚΕ 7%, η Ελληνική Λύση 3,5%, το ΜεΡΑ25 3,6%, ενώ το ποσοστό των κομμάτων εκτός Βουλής είναι στο 8,5%.

Με αυτά τα ποσοστά η κατανομή των εδρών με απλή αναλογική είναι:
  • ΝΔ: 121
  • ΣΥΡΙΖΑ: 100
  • ΠΑΣΟΚ: 33
  • ΚΚΕ: 23
  • Ελληνική Λύση: 11
  • ΜέΡΑ25: 12

Οι έδρες με βάση τον νέο εκλογικό νόμο της ΝΔ διαμορφώνονται ως:

  • ΝΔ: 147
  • ΣΥΡΙΖΑ: 85
  • ΠΑΣΟΚ: 28
  • ΚΚΕ: 20
  • Ελληνική Λύση 10
  • ΜέΡΑ25: 10
Καταλληλότερος Πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης με 45,3%

Στην ερώτηση «Ποιον θεωρείται καταλληλότερο Πρωθυπουργό ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα», ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας πήρε άνετα την πρώτη θέση με ποσοστό 45,3% και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήρθε 2ος με 34,8%.

Αναλυτικά τα ποσοστά είναι:

  • Κυριάκος Μητσοτάκης: 45,3%
  • Αλέξης Τσίπρας 34,8%
  • Κανένας από τους δύο (αυθόρμητα): 19,8%
  • Δεν ξέρω / Δεν απαντώ 0,3%
Σιγουριά για νίκη της Νέας Δημοκρατίας

Στο ερώτημα «ποιο κόμμα θα είναι πρώτο το βράδυ της 21ης Μαΐου ανεξαρτήτως από το ποιο κόμμα θα ψηφίσετε;» η ΝΔ συγκέντρωσε το 59,7% και ο ΣΥΡΙΖΑ το 29,8%.

Αναλυτικά οι απαντήσεις:

  • ΝΔ: 59,7%
  • ΣΥΡΙΖΑ: 29,8%
  • Άλλο: 1,2%
  • Δεν ξέρω / Δεν απαντώ: 9,3%

Όσον αφορά στα ποσοστά επί τοις εκατό στην πρόθεση ψήφου με όλα τα κόμματα δίχως την απλή αναλογική, η δημοσκόπηση της GPO έδειξε ότι η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 33% σημειώνοντας άνοδο σε σχέση με τα ποσοστά που είχε τον Μάρτιο (29,5%) και τον Απρίλιο (32,8%).

Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 27,1% (ήταν στο 25,6% τον Μάρτιο και στο 26,9% τον Απρίλιο), ενώ το ΠΑΣΟΚ φτάνει στο 9% μένοντας σχεδόν στα ίδια ποσοστά σε σχέση με τους δύο προηγούμενους μήνες (9,2% και 9%).

Το ΚΚΕ είναι στο 6,2% (σημειώνει πτώση από το 6,7% και το 6,3% των δυο προηγούμενων μηνών), η Ελληνική Λύση είναι στο 3,1% (μένει στα ίδια ποσοστά με τον Μάρτιο και τον Απρίλιο), το ΜέΡΑ25 είναι στο 3,2% (είχε 3,3% και 3,2% τον Μάρτιο και τον Απρίλιο αντίστοιχα), το κόμμα ΕΑΝ του Αναστάσιου Κανελλόπουλου είναι στο 1,9% και η Εθνική Δημιουργία του Θάνου Τζήμερου στο 1,5%.

Επίσης η δημοσκόπηση της GPO δείχνει: «Αλλο κόμμα» στο 4,2% με αισθητή μείωση από το 5% και το 6,5% του Μαρτίου και του Απριλίου.

«Λευκό» λέει το 0,6% και «Δεν θα ψηφίσω / Δεν έχω αποφασίσει» λέει το 10,2%.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Εκλογές 2023 – Δημοσκόπηση GPO: Στο 36,9% η ΝΔ και στο 30,4% ο ΣΥΡΙΖΑ"

Ηνωμένο Βασίλειο: Στέφθηκαν επίσημα Κάρολος Γ' και Καμίλα Access to the comments

Μεγαλοπρεπής και ιστορικής σημασίας τελετή, αφού είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται έπειτα από 70 χρόνια - Σχεδόν 2.300 προσκεκλημένοι έδωσαν το παρών

Οκτώ μήνες αφότου έγινε βασιλιάς, ο Κάρολος Γ' στέφθηκε το Σάββατο (6/5) επισήμως στο Αβαείο του Ουεστμίνστερ στη διάρκεια θρησκευτικής τελετής ενώπιον σχεδόν 2.300 προσκεκλημένων.

Ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπερι Τζάστιν Ουέλμπι τοποθέτησε το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου στο κεφάλι του Καρόλου Γ'. Πρόκειται για ένα στέμμα που κατασκευάστηκε το 1660 και ζυγίζει 2,27 κιλά. Λίγο νωρίτερα, ο μονάρχης ορκίστηκε να υπηρετεί τους υπηκόους του και να προστατεύει την Εκκλησία της Αγγλίας, καθώς ως μονάρχης είναι ο επικεφαλής της και φέρει τον τίτλο «Υπερασπιστής της Πίστεως».

Εν συνεχεία, η σύζυγος του Καρόλου Γ' Καμίλα στέφθηκε βασίλισσα.

Η 75χρονη βασίλισσα, που έχει χωρίσει από τον πρώτο της σύζυγο, είναι η δεύτερη σύζυγος του Καρόλου, ο οποίος ήταν παντρεμένος με την πριγκίπισσα Νταϊάνα, από την οποία πήρε διαζύγιο το 1996.

Την Ελλάδα και την Κύπρο εκπροσώπησαν αντίστοιχα η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Την αμερικανική προεδρία εκπροσώπησε στην ενθρόνιση η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ Τζιλ Μπάιντεν, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος δεν παρευρέθηκε. Ωστόσο, ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής ότι θα συναντήσει τον Βρετανό μονάρχη τον Ιούλιο. «Θα πάμε σε σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη και του είπα ότι θα σταματήσω είτε πηγαίνοντας είτε κατά την επιστροφή μου για να μιλήσουμε για το θέμα που τον ενδιαφέρει περισσότερο, το περιβάλλον», δήλωσε ο κ. Μπάιντεν στο MSNBC.

Το βασιλικό ζεύγος έφτασε λίγο πριν τις 13:00 (ώρα Ελλάδας/Κύπρου) στο Αβαείο με την άμαξα του Αδαμάντινου Ιωβηλαίου, την κλειστή άμαξα που έσερναν έξι άλογα. Εκατοντάδες στρατιώτες έλαβαν μέρος σε αυτή την πομπή από το Μολ, τη μακρά λεωφόρο που ξεκινά από το Μπάκιγχαμ και φθάνει μέχρι την πλατεία Τραφάλγκαρ. Η πομπή διέσχισε εν συνεχεία το Γουάιτχολ, το τετράγωνο των υπουργείων, προτού φθάσει στο Αβαείο.

Επισημαίνεται εξάλλου ότι εκείνοι που παρουσίασαν τα ιστορικά κειμήλια στον βασιλιά – συμπεριλαμβανομένων των σκήπτρων, της σφαίρας, του δακτυλιδιού και του κουταλιού για τη στέψη – «θα αντανακλούν επίσης την ποικιλομορφία της κοινωνίας του Ηνωμένου Βασιλείου, σε αντιδιαστολή με όσα συνέβησαν πριν από 70 χρόνια».

Μετά την ολοκλήρωση του τελετουργικού ακολούθησε η Πομπή της Στέψης από το Αβαείο προς το Παλάτι αυτή τη φορά. Σε αυτή την πομπή συμμετέχουν και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας. Στις 15:45 τον βασιλιά και τη βασίλισσα θα υποδεχθούν στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου και της Κοινοπολιτείας. Εν συνεχεία το βασιλικό ζεύγος θα μεταβεί στους κήπους του παλατιού, όπου στρατιωτικά αγήματα θα τους απευθύνουν χαιρετισμό.

Τέλος, στις 16:30 ο βασιλιάς, η βασίλισσα και μέλη της βασιλικής οικογένειας θα εμφανιστούν στο μπαλκόνι του παλατιού για να χαιρετίσουν το πλήθος και να παρακολουθήσουν τις προγραμματισμένες αεροπορικές επιδείξεις (Fly Past). Το παλάτι δεν έχει ανακοινώσει ποιοι ακριβώς θα εμφανιστούν στο μπαλκόνι και το πιο πιθανό είναι πως θα βγουν μόνο εργαζόμενα μέλη της βασιλικής οικογένειας. 

euronews

Διαβάστε Περισσότερα » " Ηνωμένο Βασίλειο: Στέφθηκαν επίσημα Κάρολος Γ' και Καμίλα Access to the comments"

Τραγωδία στα Τέμπη: «Δεν ξεχνώ – 57 ψυχές ζητούν δικαίωση» – Πορεία συγγενών θυμάτων του δυστυχήματος

Συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο της Λάρισας πραγματοποίησαν συγγενείς των θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, στο οποίο και έχασαν την ζωή τους 57 άνθρωποι.

Οι συγγενείς των θυμάτων, αλλα και πολίτες της Λάρισας, κρατώντας πανό στο οποίο αναγραφόταν "Δεν ξεχνώ - 57 ψυχές ζητούν δικαίωση", εξέφρασαν για ακόμη μια φορά το αίτημά τους να αποκαλυφθούν όλα τα αίτια του δυστυχήματος και να αποδοθούν οι ευθύνες όσο ψηλά και αν βρίσκονται.

Παράλληλα, σε δηλώσεις τους, συγγενείς των θυμάτων κατηγόρησαν όλες εκείνες τις πολιτικές που, όπως είπαν, είναι υπεύθυνες για την άσχημη κατάσταση του σιδηρόδρομου, μιλώντας ταυτόχρονα για ένα έγκλημα που διαπράχθηκε την βραδιά του δυστυχήματος, μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Κατά την διάρκεια της πορείας, οι διαδηλωτές κρατούσαν μαύρα κεριά, στη μνήμη των θυμάτων.

Δείτε εικόνες από το larissanet:

news 

Διαβάστε Περισσότερα » " Τραγωδία στα Τέμπη: «Δεν ξεχνώ – 57 ψυχές ζητούν δικαίωση» – Πορεία συγγενών θυμάτων του δυστυχήματος"

Τέσσερις συλλήψεις σε Μύκονο και Ρόδο για την αυθαίρετη δόμηση

Συνελήφθησαν τέσσερα άτομα σε Μύκονο και Ρόδο στο πλαίσιο στοχευμένων αστυνομικών ελέγχων για την καταπολέμηση της αυθαίρετης δόμησης

Σε βάρος τους σχηματίσθηκαν ξεχωριστές ποινικές δικογραφίες. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο στοχευμένων αστυνομικών ελέγχων που διενεργούνται για την καταπολέμηση της αυθαίρετης δόμησης στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, χθες (Παρασκευή 5 Μαΐου 2023) συνελήφθησαν:

Στη Μύκονο, τρία άτομα (δύο ημεδαποί και αλλοδαπός) γιατί πραγματοποιούσαν εργασίες σε χώρους επιχείρησης όπου είχε επιβληθεί διακοπή οικοδομικών εργασιών.

Στη Ρόδο, συνελήφθη ημεδαπός ο οποίος λειτουργούσε επιχείρηση  καταλαμβάνοντας τμήμα αιγιαλού-παράλιας όπου εντοπίσθηκαν σταθερές μεταλλικές και ξύλινες κατασκευές, καθώς και ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, χωρίς άδεια.

Για τις διαπιστωθείσες παραβάσεις ενημερώθηκαν οι συναρμόδιες Υπηρεσίες.

Οι συλληφθέντες, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκαν ξεχωριστές ποινικές δικογραφίες, οδηγήθηκαν στις κατά τόπο αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Τέσσερις συλλήψεις σε Μύκονο και Ρόδο για την αυθαίρετη δόμηση"

Τουρκία: Μίλησε ξανά για αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών ο Τσαβούσογλου - «Υπάρχει θέμα στο Αιγαίο...»

Για αποστρατιωτικοποίηση ελληνικών νησιών μίλησε ξανά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μία μόλις εβομάδα πριν τις τουρκικές εκλογές θέλωντας να δώσει απάντηση στο άρθρο του Economist.

Ο τούρκος ΥΠΕΞ τόνισε ότι «θέλουν να έχουν την Τουρκία υπό τον έλεγχό τους γι’ αυτό κι αυτά τα πρωτοσέλιδα. Τα ίδια επιχείρησαν να κάνουν στον Όρμπαν».

Αναλυτικά ο κ. Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι: «Αυτοί στο εξωτερικό θέλουν την Τουρκία να είναι αδύναμη και ανίσχυρη και όσοι θέλουν να ελέγχουν την Τουρκία σε κάθε εκλογική αναμέτρηση βάζουν αυτούς τους τίτλους και τα πρωτοσέλιδα. Δεν μπορούν να μας έχουν υπό τον έλεγχο τους και θέλουν να φέρουν στην εξουσία την αντιπολίτευση την οποία την ελέγχουν. Το ίδιο επιχείρησαν να κάνουν και στην Ουγγαρία, απέναντι στον Όρμπαν ένωσαν 6 κόμματα με εντελώς διαφορετικές πολίτικες. Όμως ο λαός...

»Η αντιπολίτευση μας κατηγορεί συνέχεια. Κάνεις ένα κανονικό βήμα σου λέει γιατί το έκανες. Προκαλείται κάποια ένταση σου λέει γιατί υπάρχει ένταση. Στα ζητήματα του Αιγαίου, υπάρχει το θέμα του καθεστώς των αποστρατιωτικοποιμένων νησιών, τα νησιά και οι νησίδες όπως και ο εναέριος χώρος. Το έχω πει στην ομιλία μου στο Κοινοβούλιο, έχω ζητήσει ραντεβού από τον κ. Κιλιτσντάρογλου, αλλά δεν μου έδωσε ραντεβού».

Από την πλευρά του ο υποψήφιος πρόεδρος και βασικός αντίπαλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, άσκησε κριτική στο γεγονός ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας εργαλειοποιεί το νέο πλοίο των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων: «Πρέπει να ξεχωρίσουμε το κράτος από το κόμμα. Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα κομματικό κράτος. Το πλοίο των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων μετατράπηκε σε προεκλογικό όχημα του κυβερνώντος κόμματος! Αυτό είναι αδιανόητο! Μιλάμε για οπλικά συστήματα, για αμυντική βιομηχανία που ανήκουν στο έθνος».

Παράλληλα ο κ. Κιλιτσντάρογλου τόνισε ότι «με ταχύτητα θα ικανοποιήσουμε τους όρους που έχει θέση η Ε.Ε για την απελευθέρωση της βίζας. Μόλις τηρήσουμε τους όρους ελπίζω και η Ε.Ε θα άρει τη βίζα».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Τουρκία: Μίλησε ξανά για αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών ο Τσαβούσογλου - «Υπάρχει θέμα στο Αιγαίο...»"

Κατέληξε μετά από καρδιοαναπνευστική ανακοπή μαθήτρια σχολείου της Αθήνας σε σχολική εκδρομή στα Τρίκαλα

Μαθήτρια της Α’ Λυκείου σχολείου του Βύρωνα κατέληξε χθες (5/5) το βράδι στα Τρίκαλα. 

Η νεαρή 15χρονη μαθήτρια λιποθύμησε σε νυχτερινό κέντρο που βρισκόταν με συμμαθητές της και μεταφέρθηκε στις 01:15 στο νοσοκομείο των Τρικάλων με καρδιοαναπνευστική ανακοπή.

Παρά τις προσπάθειες των γιατρών επί δύο σχεδόν ώρες, δεν κατέστη δυνατόν να την επαναφέρουν. Την άτυχη μαθήτρια συνόδευσαν στο νοσοκομείο καθηγητές που συνόδευαν τους μαθητές στην σχολική εκδρομή. Ένας εξ αυτών δήλωσε πως το παιδί είχε κάποια καρδιακά προβλήματα.

Δύο ψυχολόγοι από το νοσοκομείο Τρικάλων βρίσκονται στο ξενοδοχείο όπου έχει καταλύσει η σχολική εκδρομή και παρέχουν υποστήριξη στους μαθητές που την χρειάζονται.

Τα ακριβή αίτια του θανάτου της μαθήτριας θα εντοπίσει η νεκροψία – νεκροτομή που θα διενεργήσει ο ιατροδικαστής.

«Η τραγική απώλεια μαθήτριας στα Τρίκαλα μας γεμίζει θλίψη και οδύνη… Δεν υπάρχουν λόγια παρηγοριάς όταν χάνεται ένας νέος άνθρωπος» αναφέρει σε ανάρτησή της η Νίκη Κεραμέως.

«Συγκλονίζει ο θάνατος της 15χρονης μαθήτριας στα Τρίκαλα κατά τη διάρκεια εκδρομής του σχολείου της», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος Φίλης και προσθέτει: «Το γεγονός ότι μέσα σε ελάχιστο χρόνο το νεαρό κορίτσι πέρασε από τη χαρά της διασκέδασης με τους συμμαθητές της στην ανυπαρξία, μας κάνει να λυπούμαστε ακόμη πιο βαθιά. Πληροφορηθήκαμε το μεγάλο αγώνα των γιατρών να την επαναφέρουν στη ζωή, χωρίς δυστυχώς να τα καταφέρουν. Είμαστε βέβαιοι ότι θα υπάρξει πλήρης διερεύνηση για τα αίτια του θανάτου της. Τα πιο θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά της. Κουράγιο!»

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κατέληξε μετά από καρδιοαναπνευστική ανακοπή μαθήτρια σχολείου της Αθήνας σε σχολική εκδρομή στα Τρίκαλα"

Βόλος: Πυροσβέστης έδωσε τέλος στη ζωή του στον Άγ. Ονούφριο – Ήταν πατέρας 5 παιδιών

Συγκλονίζει την τοπική κοινωνία η είδηση ότι ένας πυροσβέστης ηλικίας 45 ετών, πατέρας 5 παιδιών, έδωσε τέλος στη ζωή του με όπλο. Πρόκειται για τον Β.Τ. ο οποίος αυτοπυροβολήθηκε και βρέθηκε νεκρός σε δύσβατη περιοχή του Αγίου Ονουφρίου, κοντά σε ένα ξωκκλήσι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 45χρονος έφυγε από το σπίτι του στην Αγία Παρασκευή το βράδυ της Παρασκευής, προκειμένου να περπατήσει στη συνηθισμένη διαδρομή του από τον Άγιο Ονούφριο προς τις Σταγιάτες. Πήρε, όμως, μαζί του και ένα παλιό περίστροφο συγγενικού του προσώπου και σε όταν έφτασε έξω από το ξωκκλήσι του Αγ . Παντελεήμονα, αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι. Μάταια περίμενε η οικογένειά του όλη τη νύχτα να επιστρέψει στο σπίτι. Όταν ξημέρωσε οι συγγενείς του άρχισαν να τον ψάχνουν, για να τον βρουν τελικά νεκρό. Η αστυνομία ειδοποιήθηκε λίγο πριν τις 7 το πρωί και στο σημείο μετέβη άμεσα περιπολικό, όπως και δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Ο αυτόχειρας υπηρετούσε στο πεζοπόρο τμήμα του πυροσβεστικού κλιμακίου της ΒΙ.ΠΕ. Βόλου και, σύμφωνα με μαρτυρίες συναδέλφων του, ήταν “κλειστός” άνθρωπος, αφιερωμένος στην οικογένειά του. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι αντιμετώπιζε πρόβλημα υγείας, εξαιτίας του οποίου απουσίαζε συχνά από τη δουλειά του.

gegonota

Διαβάστε Περισσότερα » " Βόλος: Πυροσβέστης έδωσε τέλος στη ζωή του στον Άγ. Ονούφριο – Ήταν πατέρας 5 παιδιών"

Ενεργειακή αυτονομία με το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη»

Ενεργειακά αυτόνομα καθίστανται σε μεγάλο βαθμό τα νοικοκυριά που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη στέγη» που προκηρύχθηκε την περασμένη εβδομάδα, με την προσθήκη της δωρεάν (με επιδότηση έως 100%) μπαταρίας και την σωστή επιλογή του συστήματος το οποίο ταιριάζει στο προφίλ της κατανάλωσής τους.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τους όρους της προκήρυξης, στα οικιακά συστήματα είναι υποχρεωτική η εγκατάσταση μπαταρίας το κόστος της οποίας επιδοτείται σε ποσοστό 90-100%.

Ο τρόπος λειτουργίας του φωτοβολταϊκού αποσκοπεί στη μεγιστοποίηση της ιδιοκατανάλωσης της παραγόμενης ενέργειας από το φωτοβολταϊκό (Φ/Β), δηλαδή στην ενεργειακή αυτονομία του νοικοκυριού. Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 5 της προκήρυξης:

  • Κατά τη λειτουργία του συστήματος (Φ/Β με μπαταρία) η παραγόμενη από τον Φ/Β σταθμό ενέργεια διοχετεύεται πρωταρχικά στις καταναλώσεις του ωφελούμενου. Τυχόν περίσσεια παραγωγής διοχετεύεται κατά προτεραιότητα στο σύστημα αποθήκευσης έως την πλήρωση αυτού και δευτερευόντως, μπορεί η διαθέσιμη ενέργεια του Φ/Β να εγχέεται στο Δίκτυο.
  • Σε περιόδους που η παραγόμενη από τον Φ/Β σταθμό ενέργεια δεν επαρκεί για την κάλυψη των καταναλώσεων του ωφελούμενου, αυτές καλύπτονται πρωταρχικά με εκφόρτιση του συστήματος αποθήκευσης και δευτερευόντως με απορρόφηση ενέργειας από το Δίκτυο.

Έτσι οι ανάγκες του νοικοκυριού καλύπτονται κατά προτεραιότητα από την παραγωγή του φωτοβολταϊκού, εν συνεχεία από την μπαταρία και η τελευταία επιλογή είναι η απορρόφηση ενέργειας από το δίκτυο.

Σύμφωνα με ενδεικτικά παραδείγματα που επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών και παρουσιάστηκαν σε πρόσφατη ημερίδα:

Ένα νοικοκυριό με ετήσια κατανάλωση 4.500 κιλοβατώρες, με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού ισχύος 3 κιλοβάτ και μπαταρίας με χωρητικότητα 5 κιλοβατώρες, εξασφαλίζει την κάλυψη άνω του 90% των αναγκών του σε ηλεκτρική ενέργεια (η ετήσια παραγωγή του φωτοβολταϊκού κυμαίνεται στις 1.400 κιλοβατώρες ανά εγκατεστημένο κιλοβάτ). Έτσι το όφελος με τα τωρινά δεδομένα των τιμών της ενέργειας και του κόστους εγκατάστασης μείον επιδότηση (ενδεικτικά) 55% από το πρόγραμμα φθάνει στα 23.250 ευρώ σε βάθος 25ετίας.

Δικαιούχοι του Προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη» είναι νοικοκυριά και αγρότες που θα μπορούν να εγκαταστήσουν το δικό τους μικρό φωτοβολταϊκό, σε συνδυασμό με σύστημα αποθήκευσης (μπαταρία). Η επιδότηση του συστήματος φωτοβολταϊκού ξεκινά από 45% και φτάνει το 75% για τα νοικοκυριά. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τους αγρότες είναι 40% – 60%, ενώ η συνολική επιδότηση του συστήματος φωτοβολταϊκού με μπαταρία μπορεί να φτάσει έως και 16.000 ευρώ για νοικοκυριά και 10.000 ευρώ για αγρότες. Επιπλέον προβλέπεται ειδικό bonus 10% για άτομα με αναπηρία, συζύγους κι εξαρτώμενα μέλη ατόμων με αναπηρία, μονογονεϊκές, τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες.

Η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων άνοιξε την περασμένη Τρίτη και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι την εξάντληση των διαθέσιμων πόρων που είναι 238 εκατ. Ευρώ. Η απόφαση για την προκήρυξη του προγράμματος δημοσιεύθηκε την ίδια ημέρα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ 2903/Β/02-05-2023).

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Ενεργειακή αυτονομία με το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη»"

Θεσσαλονίκη: Ραγδαία αύξηση στη χρήση κοκαΐνης αποκαλύπτουν τα τροχαία δυστυχήματα

Αύξηση της χρήσης ψυχοτρόπων ουσιών, αλλά και του συνδυασμού κατασταλτικών και διεγερτικών ουσιών, το λεγόμενο «speedball», κυρίως από νεαρούς χρήστες δείχνουν τα στοιχεία της έρευνας για την εξέλιξη της χρήσης των ναρκωτικών και των θανάτων που καταγράφηκαν τα τελευταία χρόνια στη Βόρεια Ελλάδα. Η ιατροδικαστική έρευνα ωστόσο επικεντρωμένη στα τροχαία δυστυχήματα την τελευταία διετία αποκάλυψε «ραγδαία αύξηση της χρήσης κοκαίνης» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ιατροδικαστής Αγγελική Ζαγγελίδου, επισημαίνοντας πως «η αύξηση της χρήσης κοκαΐνης, επήλθε μετά τον εγκλεισμό που προκάλεσε η πανδημία της Covid 19.

Μείωση θανάτων από ναρκωτικά το 2022

Ειδικά για τον αριθμό των θανάτων από ναρκωτικές ουσίες, τα τρία τελευταία έτη φέρεται να εμφανίζει σχετική σταθερότητα καθώς, σύμφωνα με την κ. Ζαγγελίδου, το 2020 στο νομό Θεσσαλονίκης διαπιστώθηκαν από τοξικολογικές εξετάσεις, ενενήντα θάνατοι από ναρκωτικές ουσίες ενώ το 2021 ήταν εκατό και το 2022 ήταν εξήντα. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΚΑΝΑ και με βάση τα στοιχεία της Ετήσιας Έκθεσης για την Κατάσταση του Προβλήματος των Ναρκωτικών και των Οινοπνευματωδών στην Ελλάδα, του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ, 2022), ο εκτιμώμενος αριθμός των ατόμων που κάνει χρήση οπιοειδών, είναι χαμηλότερος συγκριτικά με τον αριθμό των ατόμων που έκαναν χρήση παλαιότερα. Παρ όλα αυτά τα οπιοειδή εξακολουθούν να αποτελούν την επικρατέστερη ουσία χρήσης στην χώρα μας. Οι ειδικοί του ΟΚΑΝΑ έχουν παρατηρήσει αντίστοιχα τη μείωση της χρήσης της ηρωίνης και άλλων οποιοειδών και την αύξηση της χρήσης διεγερτικών ουσιών όπως αυτών της κοκαΐνης και της μεθαμφεταμίνης. Η χρήση κακής ποιότητας κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης ή shisha, όπως αποκαλούν την ουσία οι ίδιοι οι χρήστες, αποτελεί μία νέα... ανερχόμενη ουσία που αυτή τη στιγμή εμφανίζεται κυρίως στην Αθήνα και λιγότερο στη Θεσσαλονίκη.

Από την επεξεργασία των στοχιείων προκύπτει ότι η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αποτελεί την περιφέρεια της Βόρειας Ελλάδας με τους λιγότερους θανάτους από χρήση ναρκωτικών ουσιών.Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, οι περιπτώσεις θανάτων από ναρκωτικές ουσίες που αυτή επιλήφθηκε κατά τα προηγούμενα πέντε χρόνια είναι συνολικά 24. Πέντε θάνατοι το 2017, τρεις θάνατοι το 2018, τέσσερις το 2019, τρεις το 2020, επτά το 2021 και δύο πέρυσι, το 2022.

«Συγκρίνοντας τον αριθμό θανάτων της περιόδου 2017-2022 με προηγούμενα έτη (πριν το 2017) δεν παρατηρείται κάποια σημαντική αυξομείωση, καθώς ο αριθμός αυτός κυμαίνεται μεταξύ 3-5 θανάτων ανά έτος. Το μόνο έτος κατά το οποίο παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση είναι το 2021 (7 θάνατοι), η οποία όμως θα μπορούσε ίσως να δικαιολογηθεί καθώς πρόκειται για περίοδο στην «καρδιά» των έκτακτων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της επικράτειας, με ότι αυτό συνεπάγεται. Η συγκεκριμένη όμως ανάλυση αποτελεί μια προσωπική άποψη καθώς για περαιτέρω μελέτη θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν και απόψεις επιστημόνων ανεξάρτητων της ιατροδικαστικής επιστήμης, κοινωνιολόγων, ψυχολόγων, στατιστικολόγων, ακόμα και αξιωματικών της Ασφάλειας κ.α.», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ιατροδικαστής, προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αν. Μακεδονίας και Θράκης, Νικόλαος Κιφνίδης.

«Με στόχο την άμεση και επικαιροποιημένη ανίχνευση των ουσιών που επικρατούν στο πεδίο, Ο ΟΚΑΝΑ και η χώρα μας συμμετείχαν για πρώτη φορά στο πρόγραμμα ESCAPE του EMCDDA, μαζί με πολλές άλλες ευρωπαικές χώρες. Στόχος του προγράμματος είναι η συλλογή και ανάλυση των υπολειμμάτων χρησιμοποιημένων συρίγγων που συλλέγονται από τους streetworkers σε σημεία συνάθροισης ενεργών χρηστών. Στο πρόγραμμα ο ΟΚΑΝΑ συμμετείχε με την πόλη της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και συνεργάστηκε με το Εργαστήριο Τοξικολογίας του ΑΠΘ. Τα αποτελέσματα του ESCAPE έδειξαν ότι γίνεται κυρίως ενέσιμη χρήση κοκαίνης και ηρωίνης (speed ball). Επίσης, αύξηση παρουσιάζεται στη χρήση της κάνναβης, αλλά και σε νόμιμες ουσίες όπως το αλκοόλ, το διαδίκτυο και ο τζόγος», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπεύθυνη του τμήματος Διεθνών και Δημοσίων Σχέσεων του ΟΚΑΝΑ, Χριστίνα Συργκάνη.

Σύμφωνα με την κ.Ζαγγελίδου, "από την αρχή και κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης που πέρασε τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα, σημειώθηκε «μία ήπια» χρήση και μείωση των θανάτων από ναρκωτικά , λόγω της οικονομικής δυσχέρειας, ενώ μία μείωση της τάξεως 10%-15%, παρατηρήθηκε και κατά τη διάρκεια του διετούς εγκλεισμού του πληθυσμού λόγω των περιοριστικών μέτρων που τέθηκαν για τη μείωση της διασποράς της Covid-19, γεγονός όμως που φέρεται να ανατρέπεται το τελευταίο έτος". Την τελευταία πενταετία, καταγράφεται από τις αρχές μία σταθερότητα και στους αιφνίδιους θανάτους από την χρήση ναρκωτικών.

Μείωση της σύριγγας- αύξηση των εισπνεόμενων παραισθησιογόνων και των χαπιών

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, το 2019 καταγράφηκαν 17 αιφνίδιοι θάνατοι προερχόμενοι από χρήση ναρκωτικών ουσιών, την επόμενη χρονιά 13, το 2021 επίσης 13, το 2022 επίσης 13 ενώ φέτος και μέχρι τώρα έχουν αναφερθεί πέντε περιπτώσεις θανάτων απο ναρκωτικά.

Το 2019 είχαν καταγραφεί 24 περιπτώσεις αιφνιδίου θανάτου από χρήσης ναρκωτικών, ενώ το 2017 μόλις 13. Στόχος της Αστυνομίας παραμένει σε πρωτεύοντα ρόλο η καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών ουσιών , η οποία παρουσιάζει μία ανησυχητική αύξηση κυρίως σε νεαρές ηλικίες, εντούτοις αυτό που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια είναι η μείωση της χρήσης σύριγγας και η αύξηση της πρακτικής εισπνοής και των παραισθησιογόνων ναρκωτικών σε χάπια.

«Με βάση την Ετήσια Έκθεση του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ, 2022), τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, αλλά και τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., περίπου οι θάνατοι από οπιοειδή που σημειώνονται ανέρχονται στους 200-230 σε όλη τη χώρα, αριθμός που κυμαίνεται στο μέσο όρο της 5ετίας 2015-2019. Συνεπώς, δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι διογκώθηκε το πρόβλημα των θανάτων από υπερδοσολογία στη χώρα μας. Το σημαντικότερο βήμα ωστόσο έχει γίνει και δεν είναι άλλο από την πλήρη διεύρυνση του πλαισίου χορήγησης της ναλοξόνης από όλους. Σήμερα το αντίδοτο στο θάνατο είναι διαθέσιμο και δίνει τη δυνατότητα να μηδενίσουμε την απώλεια ανθρώπινης ζωής από υπερδοσολογία. Από την ημέρα διεύρυνσης του πλαισίου χορήγησης της ναλοξόνης, έχουν σωθεί περισσότερες από 120 ζωές σε δομές του ΟΚΑΝΑ και στο πεδίο» σημείωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ Συργκάνη.

«Σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε σε αυτό η δημιουργία του πρώτου Χώρου Εποπτευόμενης Χρήσης (ΧΕΧ) στην Αθήνα, όπου σε 69 περιπτώσεις έγινε πρόληψη πιθανής υπερδοσολογίας, μέσω στενής παρακολούθησης από το εξειδικευμένο προσωπικό του ΧΕΧ, ενώ σε 56 περιπτώσεις υπερδοσολογίας χορηγήθηκε εισπνεόμενη ναλοξόνη, προλαμβάνοντας πιθανή απώλεια ζωής των ωφελούμενων εξαιτίας της χρήσης. Η ανάγκη για δημιουργία ενός αντίστοιχου χώρου και στην πόλη της Θεσσαλονίκης είναι μεγάλη και ο ΟΚΑΝΑ έχει προχωρήσει στην δημιουργία ενός Κινητού ΧΕΧ. Οι θεραπευτικές επιλογές, υπάρχουν, το ζήτημα είναι οι άνθρωποι αυτοί να μπορούν να είναι ενημερωμένοι και να γνωρίζουν τις επιλογές αυτές. Για αυτό το λόγο ο ΟΚΑΝΑ έχει δώσει βάση στην άμεση πρόσβαση και στην εντατικοποίηση των δράσεων streetwork όπου καθημερινά στο πεδίο γίνεται ενημέρωση των ωφελούμενων για τις διαθέσιμες δομές και υπηρεσίες του Οργανισμού », καταλήγει η υπεύθυνη του τμήματος Διεθνών και Δημοσίων Σχέσεων του ΟΚΑΝΑ.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Θεσσαλονίκη: Ραγδαία αύξηση στη χρήση κοκαΐνης αποκαλύπτουν τα τροχαία δυστυχήματα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news