facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 11 Ιουνίου 2022

Δεύτερο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα

Νέο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων ανακοινώθηκε το Σάββατο από τον ΕΟΔΥ. Πρόκειται για το δεύτερο, καθώς το πρώτο είχε ανακοινωθεί την περασμένη Τετάρτη.

Στην ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας αναφέρονται τα εξής:

"Σήμερα 11/06 πραγματοποιήθηκε στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του ΕΟΔΥ, έλεγχος δείγματος ασθενούς με κλινική εικόνα συμβατή με ευλογιά των πιθήκων, για είδη non-variola orthopox ιών, στα οποία συγκαταλέγεται και ο ιός της ευλογίας των πιθήκων και ήταν θετικός.

Πρόκειται για το δεύτερο εισαγόμενο περιστατικό της νόσου στη χώρα μας και αφορά σε ασθενή 47 ετών με πρόσφατο ταξίδι στην Ισπανία.

Γενετικό υλικό θα σταλεί στο εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ για την ταυτοποίηση του είδους non Variola ORTHOPOX και την περαιτέρω φυλογενετική ανάλυση.

Ο ασθενής νοσηλεύεται σε απομόνωση, σε σταθερή κατάσταση.

Σύμφωνα με τα έως τώρα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα ο κίνδυνος για το γενικό πληθυσμό εξακολουθεί να είναι χαμηλός, καθώς η νόσηση είναι συνήθως ήπια και αυτοπεριοριζόμενη και το νόσημα χαρακτηρίζεται από μικρή σχετικά μεταδοτικότητα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έχει βρεθεί μέχρι στιγμής στη χώρα μας περιστατικό της νόσου με εγχώρια μετάδοση.

Εφεξής η ενημέρωση σχετικά με τα περιστατικά ευλογιάς των πιθήκων στη χώρα, θα πραγματοποιείται σε εβδομαδιαία βάση, κάθε Πέμπτη".

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "Δεύτερο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα "

Ουκρανός πρέσβης στην Ελλάδα: Δεν συνθηκολογούμε, θα νικήσουμε τη Ρωσία είτε στρατιωτικά είτε διπλωματικά

Για την κτηνωδία των Ρώσων στρατιωτών στη χώρα του μίλησε ο Ουκρανός πρέσβης Σεργκέι Σουτένκο, κατά την διάρκεια του 10ου περιφερειακού συνεδρίου RGC στην Πάτρα.

Συγκεκριμένα, τόνισε πως χιλιάδες ανθρώπινες ζωές χάνονται και πως οι Ρώσοι θέλουν αν κατεδαφίσουν μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας. Ωστόσο, όπως συμπλήρωσε, δεν πρόκειται να συνθηκολογήσουμε, δεν θα χαρίσουμε ούτε μία σπιθαμή από τα εδάφη μας. Θα καταφέρουμε την ήττα της Ρωσίας είτε στρατιωτικά είτε διπλωματικά.

Δεν παρέλειψε να ζητήσει μεγαλύτερη βοήθεια από τους συμμάχους της Ουκρανίας σε αυτό τον πόλεμο απέναντι στη Ρωσία.

Από την πλευρά του, ο Σουηδός πρέσβης, Johan Borgstam τόνισε πως η επιλογή της Σουηδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ εδράζεται από την επεκτατική πολιτική της Ρωσίας.

Παρατήρησε πως η Ρωσία έχει αλλάξει άρδην τόσο από θεσμικής απόψεως όσο και σε θέματα ασφάλειας, προς το χειρότερο. Με αυτή τη συνθήκη, όπως είπε, ήταν μονόδρομος η απόφαση της Σουηδίας να κάνει αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ την 8η Μαΐου. Ανέφερε πως η Ρωσία δεν επιτέθηκε απλώς στην Ουκρανία αλλά στην τάξη ασφαλείας που ίσχυε μέχρι εκείνη τη μέρα.

Πρόσθεσε πως πλέον η Ρωσία φαίνεται πως είναι ικανή να χρησιμοποιήσει όπλα μαζικής καταστροφής και πως σε αυτή τη νέα τάξη η Σουηδία έπρεπε να προσαρμοστεί. Οι νέες αυτές συνθήκες απαιτούσαν συλλογικούς στρατιωτικούς μηχανισμούς, όπως το ΝΑΤΟ.

Τέλος, συμπλήρωσε πως η Ουκρανία δεν έγινε στόχος γιατί ήθελε να μπει στο ΝΑΤΟ αλλά επειδή δεν ήταν μέλος του.

Στη κουβέντα συμμετείχε και ο σύμβουλος διπλωματίας του δήμου Αθηναίων, Τασσος Κριεκούκης.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Ουκρανός πρέσβης στην Ελλάδα: Δεν συνθηκολογούμε, θα νικήσουμε τη Ρωσία είτε στρατιωτικά είτε διπλωματικά"

Θα γίνει «ελληνική λίμνη» το Αιγαίο, αν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα από 6 σε 12 ναυτικά μίλια;

Ένα από τα φλέγοντα ζητήματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, είναι η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων από 6 σε 12 ναυτικά μίλια. Μάλιστα από τις 8/6/1995 με ψήφισμά της η τουρκική εθνοσυνέλευση διακήρυξε ότι ενδεχόμενη επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων αποτελεί casus belli (αιτία πολέμου) για την Τουρκία. Από την πλευρά της «Η Ελλάδα κατά την κύρωση της Σύμβασης για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας (Ν. 2321/1995) δήλωσε ρητά ότι επιφυλάσσεται να ασκήσει σε οποιοδήποτε χρόνο το δικαίωμά της να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της μέχρι τα 12 ν.μ.».

Τι είναι τα χωρικά ύδατα;

Σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας που υπογράφτηκε τον Δεκέμβριο του 1982 στο Montego Bay της Τζαμάικα, χωρικά ύδατα ή αιγιαλίτιδα ζώνη είναι μια θαλάσσια ζώνη που εκτείνεται ως δώδεκα ναυτικά μίλια από τις γραμμές βάσης που βρίσκονται κοντά στην ακτογραμμή (άρθρο 3). Τα χωρικά ύδατα περιλαμβάνουν τη θαλάσσια περιοχή, τον βυθό και το υπέδαφός της όπως και τον υπερκείμενο εναέριο χώρο. Στη ζώνη αυτή το παράκτιο κράτος  ασκεί πλήρη κυριαρχία που εξομοιώνεται με την κυριαρχία στο χερσαίο έδαφός του.

Μόνος περιορισμός της κυριαρχίας είναι το δικαίωμα της αβλαβούς διέλευσης που μπορούν να ασκούν πλοία τρίτων χωρών χωρίς τη συγκατάθεση του (παράκτιου) κράτους.

aegean-ionio-1

Το «χρονικό» του ζητήματος

Το 1936 η Ελλάδα καθόρισε το εύρος των χωρικών της υδάτων από τις ακτές στα 6 ναυτικά μίλια. Αυτό έγινε για να ελεγχθούν και να αντιμετωπιστούν οι επεκτατικές τάσεις της φασιστικής Ιταλίας του Μουσολίνι που κατείχε τότε τα Δωδεκάνησα. Η Τουρκία με τη στάση της αποδέχθηκε την επέκταση της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο το θέμα συζητήθηκε σε διεθνές επίπεδο χωρίς αποτέλεσμα όμως ως το 1982. Η Τουρκία από το 1956 είχε ήδη εκφραστεί υπέρ της επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. Τον Φεβρουάριο του 1963 κατατέθηκε στην τουρκική εθνοσυνέλευση νομοσχέδιο για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης της από τα 3 στα 6 ν.μ. και τη δημιουργία αλιευτικής ζώνης επιπλέον 6 ν.μ.

Η Ελλάδα ενοχλήθηκε καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε αποκλεισμό των Ελλήνων αλιέων από περιοχές όπου παραδοσιακά ψάρευαν. Τότε εξετάστηκε για πρώτη φορά το θέμα της επέκτασης των ελληνικών υδάτων στα 12 ν.μ. Το 1964 η Τουρκία επέκτεινε την αιγιαλίτιδα ζώνη της από τα 3 στα 6 ν.μ.

Παράλληλα όρισε ότι αν οι χώρες έναντι των τουρκικών ακτών είχαν χωρικά ύδατα μεγαλύτερα από 6 ν.μ., τότε και τα τουρκικά θα καθορίζονταν με βάση την αρχή της αμοιβαιότητας. Από τότε έχει χωρικά ύδατα 6 ν.μ. στο Αιγαίο και 12 ν.μ. σε Ανατολική Μεσόγειο και Εύξεινο Πόντο. Με τον ίδιο νόμο καθόρισε αλιευτική ζώνη επιπλέον 6 μιλίων. Καθώς όμως δεν προχώρησε στην εφαρμογή της, η Ελλάδα δεν επέκτεινε τα χωρικά της ύδατα σε 12 ν.μ.

Την ίδια περίοδο στο μεταξύ και στις αρχές της δεκαετίας του 1970 πολλές χώρες θέσπισαν τα 12 ν.μ. ως εύρος των χωρικών τους υδάτων.

aegean-HORA-1976

Η διαφορά για την υφαλοκρηπίδα

Η έναρξη της διαφοράς για την υφαλοκρηπίδα με την Τουρκία ξεκινά από τον Νοέμβριο του 1973. Την 1/11/1973 δημοσιεύθηκε στην τουρκική εφημερίδα της Κυβερνήσεως απόφαση με την οποία εκχωρούνταν στην κρατική εταιρεία πετρελαίων ΤΡΑΟ άδειες έρευνας για τον εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων σε 27 περιοχές της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου που βρισκόταν ανατολικά μιας νοητής γραμμής που άρχιζε από τις εκβολές του Έβρου στον βορρά και εκτεινόταν προς νότο, δυτικά της Χίου και των Ψαρών «καταπατώντας» την υφαλοκρηπίδα των νησιών Σαμοθράκης, Λήμνου, Αγίου Ευστρατίου, Λέσβου, Χίου, Ψαρών και Αντίψαρων. Η στρατιωτική δικτατορία που κυβερνούσε τότε τη χώρα μας καθυστέρησε να αντιδράσει. Μόλις στις 7 Φεβρουαρίου 1974 επιδόθηκε στην Τουρκία ρηματική διακοίνωση-διαμαρτυρία. Η Τουρκία απάντησε στις 27 Φεβρουαρίου 1974 με μακρά ρηματική διακοίνωση. Ακολούθησε νέα καθυστερημένη ρηματική διακοίνωση της Ελλάδας στις 24 Μαΐου 1974 και τουρκική ανταπάντηση (5/6/1974) με την οποία η γειτονική χώρα δήλωνε ότι ήταν έτοιμη να αρχίσει διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας «μέσα στο πλαίσιο των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου σε ημερομηνία που θα καθόριζε η Ελληνική Κυβέρνηση».

Στο μεταξύ στις 29 Μαΐου (σύμπτωση;) 1974, το τουρκικό ωκεανογραφικό σκάφος Candarli συνοδευόμενο από 32 τουρκικά πολεμικά πλοία άρχισε να πλέει σε ύδατα υπερκείμενα εν μέρει ή συνολικά, της υφαλοκρηπίδας των νησιών Λήμνου, Αγίου Ευστρατίου, Λέσβου, Σκύρου, Χίου, Ψαρών και Αντίψαρων. Σύμφωνα με την Τουρκία, σκοπός του Candarli ήταν η εξερεύνηση των φυσικών πόρων της υφαλοκρηπίδας με μαγνητομετρικές μεθόδους. Η χώρα μας έστειλε στην περιοχή ναυτική δύναμη που είχε εντολή να προβεί σε «επίδειξη σημαίας» και να ακολουθήσει τα ίχνη του Candarli και της συνοδείας του.

Τελικά τα τουρκικά πλοία επέστρεψαν στις βάσεις τους στις 4 Ιουνίου 1974. Ακολούθησαν νέες εκατέρωθεν ρηματικές διακοινώσεις ωστόσο η τουρκική εισβολή στην Κύπρο και η αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα μας έθεσαν το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας σε δεύτερη μοίρα.

Οι μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις του Κ. Καραμανλή ξεκίνησαν διαβουλεύσεις με την Τουρκία που κορυφώθηκαν με τη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών Καραμανλή και Ντεμιρέλ στις 31 Μαΐου 1975 στις Βρυξέλες, η οποία κατέληξε σε έκδοση κοινού ανακοινωθέντος. Όμως τον Ιούνιο του 1976 κι ενώ συνεχίζονταν οι διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο χωρών, το σεισμογραφικό πλοίο «Hora» που μετονομάστηκε σε «ΜΤΑ-Sismik I» ξεκίνησε από τον Βόσπορο για έρευνες στο Αιγαίο.

Στις 6 Αυγούστου 1976 το πλοίο εισήλθε σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας χωρίς άδεια από τη χώρα μας. Στην έντονη ελληνική αντίδραση (7/8/1976), η Τουρκία απάντησε ότι εφόσον δεν έχει γίνει οριοθέτηση δεν υφίσταται ελληνική υφαλοκρηπίδα και συνεπώς δεν παραβιάζονται κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.

Στις 9 Αυγούστου 1976 η Ελλάδα αποφάσισε να προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. κατά της Τουρκίας επικαλούμενη απειλή διατάραξης της ειρήνης και να προσφύγει μονομερώς στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Λόγω της τουρκικής άρνησης να λυθεί το θέμα με προσφυγή στη Χάγη, η εκκρεμότητα συνεχίστηκε. Τον Μάρτιο του 1987 οι δύο χώρες έφτασαν στα πρόθυρα πολεμικής σύγκρουσης με την πρόθεση του πλοίου Σισμίκ Ι να πραγματοποιήσει έρευνες σε ελληνικά χωρικά ύδατα. Ωστόσο οι χειρισμοί του Ανδρέα Παπανδρέου οδήγησαν τον τότε Τούρκο πρωθυπουργό Τουργκούτ Οζάλ σε αναδίπλωση. Η Ελλάδα διατύπωσε εκ νέου την πάγια θέση της για επίλυση του ζητήματος της υφαλοκρηπίδας ,και μόνον αυτού, με την υπογραφή συνυποσχετικού μεταξύ των δύο χωρών και κοινή προσφυγή τους στη Χάγη. Η Τουρκία δεν δέχεται μέχρι σήμερα κοινή προσφυγή στη Χάγη με την Ελλάδα και είναι μία από τις τέσσερις χώρες (οι άλλες είναι οι Η.Π.Α., το Ισραήλ και η Βενεζουέλα) που δεν υπέγραψαν τη Σύμβαση για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS III) του 1982.

aegean-miles

Ποιες θα είναι οι συνέπειες από την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων;

Ήδη από τη δεκαετία του 1970 η επέκταση των χωρικών υδάτων σε 12 ν.μ. από πολλές χώρες είχε καθιερώσει τη συγκεκριμένη ενέργεια ως εθιμικό κανόνα γενικής αποδοχής. Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Τρίτης Συνδιάσκεψης για το Δίκαιο της Θάλασσας πολλές χώρες υποστήριξαν την εισαγωγή ρητής ρύθμισης ότι το όριο των χωρικών υδάτων είναι 12 ν.μ.

Η Τουρκία αντέδρασε έντονα ζητώντας να εξαιρεθούν κάποιες περιοχές όπως οι κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες όμως η προσπάθεια της έπεσε στο κενό. Έτσι στο άρθρο 3 της Σύμβασης προβλέπεται ότι:

«Κάθε κράτος έχει το δικαίωμα να καθορίσει το πλάτος της αιγιαλίτιδας ζώνης του. Αυτό το πλάτος δεν υπερβαίνει τα 12 ναυτικά μίλια που μετρώνται από τις γραμμές βάσεως έτσι όπως καθορίζονται από την παρούσα σύμβαση».

Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη ως το 2009 σχεδόν όλα τα παράκτια κράτη που μπορούν να επεκτείνουν τα χωρικά τους ύδατα στα 12 ν.μ. το έχουν κάνει. Πρόκειται για 149 από τα 152 παράκτια κράτη. Στην επέκταση δεν προχώρησαν η Ιορδανία και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη που εμποδίζονται για γεωγραφικούς λόγους και η Ελλάδα…

Το ζήτημα της επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. ενοχλούσε και ενοχλεί την Τουρκία καθώς θα καθιστούσε περιορισμένης σημασίας την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου. Με βάση το Διεθνές Δίκαιο «ως νησί θεωρείται μία φυσικά διαμορφωμένη περιοχή ξηράς που περιβρέχεται από ύδατα και βρίσκεται πάνω από την επιφάνεια των υδάτων κατά τη μέγιστη πλημμυρίδα».

Αποτελεί εθιμικό κανόνα από την εποχή της Συνδιάσκεψης της Χάγης για την Κωδικοποίηση του Διεθνούς Δικαίου (1930) ότι κάθε νησί διαθέτει δικά του χωρικά ύδατα.

aegean-kalogeroi

Σε όλο το Αιγαίο υπάρχουν περισσότερα από 9.000 ελληνικά νησιά (καταγραφές από Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού). Από αυτά κατοικούνται περίπου τα 450. Ο συνολικός πληθυσμός των ελληνικών νησιών του Αιγαίου είναι 1.375.385 κάτοικοι ή το 13,88% του συνολικού πληθυσμού της χώρας μας (απογραφή 2011).

Στην Τουρκία ανήκουν 450 περίπου νησιά. Πιο σημαντικά είναι η Ίμβρος, η Τένεδος, το νησιωτικό σύμπλεγμα των Μοσχονησίων έξω από τις Κυδωνίες (Αϊβαλί) που αποτελείται από 22 νησιά, καθώς και μερικά μικρότερα νησιά στον Κόλπο της Σμύρνης και ανάμεσα στις ακτές των Δωδεκανήσων και της Μικράς Ασίας. Από αυτά μόνο τρία κατοικούνται: η Ίμβρος (8.210 κάτοικοι), η Τένεδος (2.472 κάτοικοι) και το Μοσχονήσι (περίπου 2.000 κάτοικοι). Ο πληθυσμός τους αντιστοιχεί στο 0.018% του συνολικού πληθυσμού της Τουρκίας.

Η συνολική έκταση του Αιγαίου είναι 188.934 τ.χλμ. Σήμερα με τα ελληνικά χωρικά ύδατα στα 6 ν.μ., στη χώρα μας ανήκουν 82.599 τ.χλμ. (ή 43,3% της έκτασης του Αρχιπελάγους), στην Τουρκία 14.136 τ.χλμ. (7,5%) ενώ τα διεθνή ύδατα καλύπτουν 92.198 τ.χλμ. (49,2% της συνολικής έκτασής του). Αν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 10 ν.μ. (όσο και το εύρος του εναέριου χώρου μας), θα έχει 120.803 τ.χλμ. χωρικών υδάτων (63,9% του Αιγαίου), η Τουρκία 16.206 τ.χλμ. (8,5%), ενώ τα διεθνή ύδατα θα είναι 51.924 τ.χλμ. (27,6%). Τέλος με επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. η Ελλάδα θα έχει 134.528 τ.χλμ. (71,2%) , η Τουρκία 16.598 (8,7%) ενώ τα διεθνή ύδατα θα είναι 37.807 τ.χλμ. (το 20,1% του Αιγαίου).

Στην πραγματικότητα πιθανή επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. θα έκανε ακόμα πιο περιορισμένες τις περιοχές όπου θα έπρεπε να γίνει οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας καθώς στο 20,1% των διεθνών υδάτων περιλαμβάνονται και περιοχές του δυτικού Αιγαίου (π.χ. έξω από τον Θερμαϊκό στη Θεσσαλονίκη, ανάμεσα στις Κυκλάδες και την Πελοπόννησο). Ουσιαστικά τότε οι περιοχές της υφαλοκρηπίδας προς οριοθέτηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας θα περιορίζονταν στο 5% της συνολικής επιφάνειας του Αρχιπελάγους. Όμως πιθανή αύξηση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. θα περιόριζε την ανοιχτή θάλασσα έτσι ώστε όχι μόνο η γειτονική χώρα αλλά και όσες ναυτικές δυνάμεις χρησιμοποιούν την περιοχή θα είχαν στη διάθεσή τους λιγότερες εκτάσεις για θαλάσσια γυμνάσια στο Αιγαίο. Τέλος είναι αυτονόητο ότι και οι περιοχές αλιείας στις οποίες έχουν πρόσβαση οι Τούρκοι ψαράδες θα περιορίζονταν σημαντικά.

Οι θέσεις της Τουρκίας και η αποδόμησή τους

Η βασική τουρκική θέση στο θέμα της επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων είναι πολιτική και όχι νομική. Οι απόψεις της περιληπτικά είναι οι εξής:

α)      Αν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα σε 12 ν.μ. το Αιγαίο θα μετατραπεί σε «ελληνική λίμνη» θίγοντας έτσι τουρκικά ζωτικά συμφέροντα.
β)      Κατά την Τουρκία, χρειάζεται συναίνεση των παράκτιων κρατών για ενέργειες σε κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες.
γ)       Η Τουρκία καθώς ισχυρίζεται ότι συστηματικά και επίμονα αρνείται το δικαίωμα επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ., θα μπορούσε να θεωρηθεί «επίμονος αντιρρησίας» (Persistent Objector) έναντι του οποίου δεν ισχύει ο γενικός εθιμικός κανόνας.
δ)      Οι ελληνικές θέσεις διακρίνονται από ασυνέπεια, καθώς στις προηγούμενες διασκέψεις του Ο.Η.Ε. για το Δίκαιο της Θάλασσας υποστήριζε τα 3 ν.μ. ως όριο των χωρικών υδάτων (1958) και τα 6 ν.μ. (1960).
ε)       Τέλος ισχυρίζεται ότι στις κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες θα έπρεπε να εφαρμόζεται η αρχή της ευθυδικίας.

 Όπως γράφει ο Άγγελος Συρίγος, «οι τουρκικές θέσεις είναι προβληματικές από τη σκοπιά του διεθνούς δικαίου». Ας δούμε όμως τι γράφει αναλυτικότερα για καθεμιά από αυτές:

α) Τα 12 ν.μ. της αιγιαλίτιδας ζώνης απέκτησαν σταδιακά από τη δεκαετία του 1960 χαρακτήρα εθιμικού κανόνα διεθνούς δικαίου. Όπως αναφέραμε όμως στη Σύμβαση του 1982 γίνεται σαφής αναφορά (άρθρο 3) για δικαίωμα κάθε κράτους να επεκτείνει τη ζώνη αυτή ως τα 12 ν.μ. κάτι που δεν έχει κάνει ως τώρα η χώρα μας.
β) Η Τουρκία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί «επίμονος αντιρρησίας» γιατί δεν τάχθηκε εξαρχής κατά του εθιμικού κανόνα των 12 ν.μ. Αντίθετα το 1956 είχε εκφραστεί υπέρ της επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ.: «Οι τουρκικές αρχές είναι της γνώμης ότι το όριο των 12 μιλίων έχει ήδη λάβει την καθιέρωση εκείνη της γενικής πρακτικής η οποία είναι αναγκαία για την αποδοχή του κανόνα αυτού ως κανόνα του διεθνούς δικαίου». Το 1964 επέκτεινε τα χωρικά της ύδατα σε Εύξεινο Πόντο και Μεσόγειο σε 12 ν.μ. χωρίς βέβαια να ζητήσει τη συγκατάθεση των γειτονικών χωρών…
γ) Σύμφωνα με το άρθρο 122 της Σύμβασης για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, το Αιγαίο αποτελεί κλειστή ή ημίκλειστη θάλασσα. Σύμφωνα με το άρθρο 123 της Σύμβασης τα παράκτια κράτη σε τέτοιες θάλασσες θα έπρεπε να συνεργάζονται μεταξύ τους αποκλειστικά σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, αλιείας και διαχείρισης των ζώντων πόρων και θαλάσσιας επιστημονικής έρευνας και όχι στην άσκηση άλλων δικαιωμάτων.
Άλλωστε υπάρχουν στον πλανήτη και άλλες κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες ,όπως η Βαλτική Θάλασσα, η Ερυθρά Θάλασσα και ο Περσικός Κόλπος ο οποίος ως γνωστόν έχει στρατηγική σημασία. Από τα Στενά του Ορμούζ στην είσοδο του Περσικού Κόλπου διέρχεται ετησίως το 50% του πετρελαίου που μεταφέρεται με δεξαμενόπλοια. Καμία χώρα όμως δεν διανοήθηκε να ισχυριστεί ότι το Ιράν ή το Ομάν δεν είχαν το δικαίωμα ως παράκτια κράτη στα Στενά αυτά να αυξήσουν τα χωρικά τους ύδατα στα 12 ν.μ. επειδή τα πλοία στο συγκεκριμένο στρατηγικό πέρασμα θα περνούσαν υποχρεωτικά από τα χωρικά τους ύδατα.
δ) Πραγματικά η Ελλάδα παλαιότερα είχε ταχθεί υπέρ της μεγαλύτερης δυνατής ελευθερίας στις θάλασσες και κατά του ορίου των 12 ν.μ. (ως τις αρχές της δεκαετίας του 1960). Κατά τη διαδικασία της δημιουργίας του εθιμικού κανόνα όμως αυτό άλλαξε, κάτι απολύτως φυσιολογικό. Στην αλλαγή της ελληνικής θέσης έπαιξε σημαντικό ρόλο και ο νέος θεσμός της «διελεύσεως τράνζιτ» μέσα από διεθνή στενά, κάτι που άλλαξε τα δεδομένα για την ελληνική ποντοπόρο ναυτιλία.
ε) Σύμφωνα με τη Σύμβαση του 1982 στις περιπτώσεις οριοθέτησης χωρικών υδάτων κανόνας είναι η μέση γραμμή εκτός αν «λόγω ιστορικού τίτλου ή άλλων ειδικών περιστάσεων παρίσταται ανάγκη να οριοθετηθούν οι χωρικές θάλασσες των δύο κρατών κατά διαφορετικό τρόπο» (Άρθρο 15 της UNCLOS III).
«Θίγονται» και άλλες χώρες από πιθανή επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων;

Πιθανή αύξηση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ., σημαίνει ότι κλείνουν:

α) όλα τα θαλάσσια περάσματα που βρίσκονται ανατολικά και δυτικά της Κρήτης
β) το στενό θαλάσσιο πέρασμα μεταξύ Κυκλάδων και Δωδεκανήσων
γ) τα χωρικά ύδατα των νησίδων Καλόγεροι που βρίσκονται στο κέντρο του Αιγαίου μεταξύ Άνδρου και Χίου θα ενωθούν με αυτά των Ψαρών και των Κυκλάδων και θα κλείσουν τελείως ένα πέρασμα στο κεντρικό Αιγαίο. Φυσικά θα υπάρξουν ρυθμίσεις για τη διεθνή ναυσιπλοΐα. Κάποια στενά θα προσδιοριστούν ως «διεθνή στενά» όπου θα ασκείται το δικαίωμα της «διελεύσεως τράνζιτ». Ως ένδειξη καλής θέλησης η Ελλάδα θα μπορούσε να αφήσει εκτός της επέκτασης των χωρικών της υδάτων κάποιους δίαυλους ανοιχτής θάλασσας που συνδέουν το βόρειο με το νότιο Αιγαίο.
Επίσης θα μπορούσε να υπάρξει κάποια τοπική διευθέτηση για τα πλοία που κατευθύνονται στο λιμάνι της Σμύρνης. Στο παρελθόν η τέως ΕΣΣΔ είχε εκφράσει την αντίθεση της με την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων καθώς αυτό θα επηρέαζε το αγκυροβόλιό της στην ανοιχτή θάλασσα έξω από τα Κύθηρα. Αυτό όμως εγκαταλείφθηκε το 1990. Αλλά και ο Χένρι Κίσινγκερ, ΥΠΕΞ των Η.Π.Α. το 1976 στη συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του Δημήτρη Μπίτσιο δήλωσε ότι θα το «εκτιμούσε» αν της επέκτασης προηγούνταν ελληνοαμερικανικές διαβουλεύσεις. Πάντως το 1988 οι Η.Π.Α. είχαν συζητήσει με τη χώρα μας την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 10 ν.μ.

aegean-1581218

Επίλογος

Τον Ιούλιο του 1976 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε αποφασίσει την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων. Ενημέρωσε τους Γεώργιο Μαύρο και Ανδρέα Παπανδρέου (αρχηγούς της ΕΔΗΚ και του ΠΑΣΟΚ αντίστοιχα) που συμφώνησαν. Ωστόσο σε συνάντησή του με τον υπηρεσιακό Γ.Γ. του ΥΠΕΞ Βύρωνα Θεοδωρόπουλο και τον Γενικό Διευθυντή του ίδιου υπουργείου Ιωάννη Τζούνη μεταπείσθηκε, καθώς κάτι τέτοιο θα ενοχλούσε τις μεγάλες δυνάμεις ιδίως την τότε ΕΣΣΔ. Επίσης και οι Η.Π.Α., Μ. Βρετανία και Γαλλία θα αντιμετώπιζαν σοβαρό πρόβλημα ακώλυτης διέλευσης των πλοίων τους στο Αιγαίο. Έτσι η προετοιμασία ολοκληρώθηκε και το νομοσχέδιο παρέμεινε «εν εφεδρεία»…

Πηγές:
ΑΓΓΕΛΟΣ Μ. ΣΥΡΙΓΟΣ, «ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ», ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΚΔΟΣΗ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ, 2016
ΚΡΑΤΕΡΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ-ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΣΤΡΑΤΗ, «ΔΙΚΑΙΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ», 4η ΕΚΔΟΣΗ, ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ, 2013

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Θα γίνει «ελληνική λίμνη» το Αιγαίο, αν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα από 6 σε 12 ναυτικά μίλια;"

Μπομπ Μενέντεζ για Τουρκία: «Δεν μπορεί σύμμαχος του ΝΑΤΟ να μην σέβεται την Ελλάδα»

Τις τουρκικές προκλήσεις καταδίκασε ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Μπομπ  Μενέντεζ. 

«Δεν μπορεί να είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και να μην σέβεται την Ελλάδα», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μενέντεζ σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Αντ1 και τη Real News.

Ο γερουσιαστής του Νιού Τζέρσει ανέφερε ότι σε περίπτωση θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο «ο Πρόεδρος Μπάιντεν είναι ικανός να παρέμβει, αλλά όταν πρόκειται για σύγκρουση τότε θα είναι αργά. Πρέπει να αποφύγουμε μια σύγκρουση Ελλάδας-Τουρκίας και να καταστήσουμε σαφές ποιος είναι ο επιτιθέμενος».

H Toυρκία συνεχίζει να προκαλεί στο Αιγαίο με τις υπερπτήσεις και με μια κλικακούμενη επιθετική ρητορική. Φοβάστε ένα θερμό επεισόδιο;

«Ένας από τους πολλούς λόγους που πιστεύουμε ότι οι τουρκικές υπερπτήσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο δεν είναι μόνο προκλητικές, αλλά και επικίνδυνες γιατί η Ελλάδα, όπως κάθε άλλη χώρα, έχει το δικαίωμα να προστατεύει τον εναέριο χώρο και τα χωρικά της ύδατα, και έχει δείξει μεγάλη εγκράτεια. Υπάρχει πάντα ένας κίνδυνος και αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους είμαι αντίθετος στο να πουληθούν στην Τουρκία πιο προηγμένα F-16, καθώς στην πραγματικότητα δεν μπορεί να λειτουργεί ως σύμμαχος του ΝΑΤΟ και να μην σέβεται τον γείτονά της, στην προκειμένη περίπτωση την Ελλάδα, (με ένα τρόπο που αναγνωρίζει τη διεθνή τάξη), επομένως πρέπει να είμαστε πολύ σαφείς ότι αυτό δεν είναι αποδεκτό».

Εκτιμάτε ότι θα υπάρξει παρέμβαση του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν σε περίπτωση θερμού επεισοδίου;

«Ο Πρόεδρος Μπάιντεν είναι πολύ ικανός να παρέμβει, αλλά όταν πρόκειται για σύγκρουση είναι ήδη πολύ αργά. Πρέπει να αποφύγουμε μια σύγκρουση και πρέπει να καταστήσουμε σαφές ποιος είναι ο επιτιθέμενος εδώ. Μερικές φορές το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζητά και από τις δύο πλευρές να ηρεμήσουν. Εάν η μία πλευρά είναι αυτή που εισβάλλει συνεχώς στον εναέριο χώρο σας, εάν η μία πλευρά είναι αυτή που εισβάλλει στα χωρικά σας ύδατα, εάν η μία πλευρά είναι αυτή που μιλά απειλητικά, τότε είναι ξεκάθαρο. Δεν καλούνται και οι δύο πλευρές, καλείται η πλευρά που δρα με αυτό τον τρόπο και σε αυτήν την περίπτωση είναι η Τουρκία».

Μέχρι σήμερα Στέιτ Ντιπάρτμεντ και Κογκρέσο έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και στάση στην ελληνοτουρκική διένεξη.

«Αυτό δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο. Υπάρχουν πολλά ζητήματα όπου το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκφράζει διαφορετική άποψη από το Κογκρέσο, αλλά το Κογκρέσο έχει έναν ισχυρό λόγο επειδή το Κογκρέσο είναι αυτό που τελικά εγκρίνει τον προϋπολογισμό για το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και για την εξωτερική βοήθεια, το Κογκρέσο είναι που τελικά καθορίζει τις πωλήσεις στρατιωτικού υλικού και όσον αφορά την έγκρισή τους αυτή είναι η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, στην οποία είχα το προνόμιο να προεδρεύω, που έχει δικαιοδοσία για τις πωλήσεις στρατιωτικού υλικου. Ναι, μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις μερικές φορές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αυτή είναι και η τελική».

Υπάρχει μια αίσθηση ότι οι ΗΠΑ για τα δικά τους συμφέροντα κρατούν μια στάση Πόντιου Πιλάτου στα ελληνοτουρκικά γιατί στόχος τους είναι οι δύο πλευρές να καθήσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κάτι που θα θα είναι μια αρνητική εξέλιξη για τα ελληνικά συμφέροντα.

«Αυτή μπορεί να είναι η άποψη ορισμένων. Αν ήμασταν ουδέτεροι, δεν θα είχαμε υπογράψει μια μεγάλη διεύρυνση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας που διευρύνει το αμερικανικό αποτύπωμα ασφαλείας στην Ελλάδα. Η Αλεξανδρούπολη για παράδειγμα,ι η συνέχιση της επέκτασης της βάσης της Σούδας,μια σειρά από στρατιωτικές δεσμεύσεις και προετοιμασίες, η πώληση στρατιωτικών όπλων καθώς και η νομοθεσία που εμβαθύνει τη σχέση μας και μιλάει για την Ελλάδα στο πλαίσιο της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν είδα τον Ερντογάν να καλείται στο Κογκρέσο για να δώσει μια ομιλία, είδα τον Μητσοτάκη. Λοιπόν, νομίζω ότι αυτή είναι μια δήλωση εξαιρετικής σχέσης που έχουμε, η πιο στενή, καλύτερη και βαθύτερη σχέση που είχαμε εδώ και πολλά χρόνια».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Μπομπ Μενέντεζ για Τουρκία: «Δεν μπορεί σύμμαχος του ΝΑΤΟ να μην σέβεται την Ελλάδα»"

Στους δρόμους οι Τουρκοκύπριοι: «Όχι» σε πρωτόκολλο παράδοσης σε συνεργάτες του Ερντογάν

Στους δρόμους βγήκαν εκατοντάδες Τουρκοκύπριοι προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την ακρίβεια, αλλά και για το νέο πρωτόκολλο συνεργασίας και δημοσιονομικής πειθαρχίας Τουρκίας – Ψευδοκράτους. Για να κατευνάσει τις αντιδράσεις, στα Κατεχόμενα ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος θα παραμείνει έως και τη Δευτέρα.

Ήταν μία διαδήλωση μεγαλειώδης και ογκώδης, την οποία διοργάνωσε η πλατφόρμα “Κοινωνικής Ύπαρξης”, όπως επονομάζεται. Το νέο πρωτόκολλο συνεργασίας, έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις σε μεγάλη μερίδα πολιτών, καθώς προβλέπει οικονομική τροφοδοσία από πλευράς Τουρκίας στο Ψευδοκράτος, παρεμβάσεις ακόμη και σε εσωτερικής φύσης ζητήματα του Ψευδοκράτους, ακόμη και με ποινή φυλάκισης έρχεται αντιμέτωπος, οποιοσδήποτε αναρτήσει στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, οποιοδήποτε σχόλιο εναντίον του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ, ή του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Με αφορμή το συγκεκριμένο αυτό πρωτόκολλο αλλά κυρίως τις αντιδράσεις, αργά το βράδυ σήμερα 11/6, φτάνει στα κατεχόμενα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος θα παραμείνει μέχρι και τη Δευτέρα για διαβουλεύσεις με την τουρκοκυπριακή ηγεσία, αλλά και με εκπροσώπους του Ψευδοκράτους, ώστε να κατευναστούν αυτές οι αντιδράσεις και να επέλθει μεγαλύτερη ηρεμία στα Κατεχόμενα.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Στους δρόμους οι Τουρκοκύπριοι: «Όχι» σε πρωτόκολλο παράδοσης σε συνεργάτες του Ερντογάν"

Καιρός αύριο: Παραμένει βροχερό το σκηνικό – Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

Παραμένει βροχερό το σκηνικό αύριο Κυριακή (12.06.2022) σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Στη Θράκη, την ανατολική και κεντρική Μακεδονία, την ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά, τα νησιά του βορείου Αιγαίου, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα υπόλοιπα ηπειρωτικά προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα το βράδυ θα εξασθενήσουν και στις περισσότερες περιοχές θα σταματήσουν. Στα νησιά του Ιονίου σχεδόν αίθριος καιρός.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και τοπικά στα πελάγη 6 και στο βόρειο Ιόνιο πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά όπου θα φτάσει έως τους 29 βαθμούς, ενώ στα νησιά του Αιγαίου δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Βελτίωση το βράδυ.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Βελτίωση το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα 

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στη δυτική Μακεδονία λίγες νεφώσεις που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 27 και κατά τόπους 28 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Σχεδόν αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και σποραδικές καταιγίδες στα ηπειρωτικά.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο βόρειοι Ιόνιο 6 πρόσκαιρα τοπικά έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 28 και τοπικά έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Στην ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες μέχρι το απόγευμα και εκ νέου από τη νύχτα. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες. Τα φαινόμενα το βράδυ θα εξασθενήσουν και στις περισσότερες περιοχές θα σταματήσουν.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και στα ανατολικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 26 και τοπικά 27 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Τα φαινόμενα το βράδυ θα εξασθενήσουν και στις περισσότερες περιοχές θα σταματήσουν.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ
Θερμοκρασία: Από 19 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες μέχρι το απόγευμα εκ νέου από τη νύχτα.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Παραμένει βροχερό το σκηνικό – Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν"

CoViD: Πάνω από 30.000 οι νεκροί - 15 νέες απώλειες και 4.539 ακόμη κρούσματα

Ξεπέρασαν σήμερα τις 30.000 οι απώλειες ασθενών με CoViD από την έναρξη της πανδημίας. Οι ειδικοί του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσαν το Σάββατο 15 ακόμη θανάτους και 4.539 νέες λοιμώξεις από κορωνοϊό.

Τα στοιχεία έχουν ενσωματωθεί στο γράφημα του iatronet.gr με την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας και παρατίθενται συνοπτικά στον ακόλουθο πίνακα.

  ΣΗΜΕΡΑ ΧΘΕΣ
Νέα κρούσματα 4.539   4.493 
Κρούσματα σε παιδιά 793 912
Σύνολο κρουσμάτων 3.496.807  3.492.268    
Επαναλοιμώξεις 24ωρου  568    559
Νέοι θάνατοι 15  17 + 4*
Σύνολο θανάτων 30.012     29.997     
Διασωληνωμένοι  109 110
Ανεμβολίαστοι διασωληνωμένοι  52  51
Έξοδοι από τις ΜΕΘ 3 3
Εισαγωγές σε νοσοκομεία  97   86
Σύνολο τεστ PCR 11.435.923 11.427.838
Σύνολο rapid tests   72.100.869 72.031.463  
Τεστ ημέρας 77.491  85.308
Θετικότητα τεστ 5,85%        5,26%    

*Ενσωματώθηκαν θάνατοι με καθυστέρηση στο Εθνικό Μητρώο CoViD.

  • 2.942 στην Αττική (3.034 χθες).
  • 231 στη Θεσσαλονίκη (227 χθες).

Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων, προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως:

  • 330 από την Ανατολική Αττική (344 χθες).
  • 513 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας (515 χθες).
  • 81 από τη Δυτική Αττική (73 χθες).
  • 391 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας (389 χθες).
  • 791 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (854 χθες).
  • 413 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας (439 χθες).
  • 391 από τον Πειραιά (387 χθες).
  • 32 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού (33 χθες).
Κατανομή

Tα υπόλοιπα κρούσματα κατανέμονται σε επιπλέον 60 Περιφερειακές Ενότητες, ως εξής: 

  • 61 στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας.
  • 7 στην ΠΕ Άνδρου
  • 32 στην ΠΕ Αργολίδας.
  • 15 στην ΠΕ Αρκαδίας.
  • 16 στην ΠΕ Άρτας.
  • 151 στην ΠΕ Αχαΐας.
  • 36 στην ΠΕ Βοιωτίας.
  • 7 στην ΠΕ Γρεβενών.
  • 11 στην ΠΕ Δράμας.
  • 26 στην ΠΕ Έβρου.
  • 79 στην ΠΕ Εύβοιας.
  • 28 στην ΠΕ Ζακύνθου.
  • 23 στην ΠΕ Ηλείας.
  • 11 στην ΠΕ Ημαθίας.
  • 213 στην ΠΕ Ηρακλείου.
  • 1 στην ΠΕ Θάσου.
  • 8 στην ΠΕ Θεσπρωτίας.
  • 43 στην ΠΕ Θήρας.
  • 3 στην ΠΕ Ικαρίας.
  • 42 στην ΠΕ Ιωαννίνων.
  • 24 στην ΠΕ Καβάλας.
  • 6 στην ΠΕ Καλύμνου.
  • 15 στην ΠΕ Καρδίτσας.
  • 3 στην ΠΕ Καστοριάς.
  • 1 στην ΠΕ Κέας - Κύθνου.
  • 54 στην ΠΕ Κέρκυρας.
  • 21 στην ΠΕ Κεφαλληνίας.
  • 17 στην ΠΕ Κοζάνης.
  • 40 στην ΠΕ Κορινθίας.
  • 17 στην ΠΕ Κω.
  • 24 στην ΠΕ Λακωνίας.
  • 83 στην ΠΕ Λάρισας.
  • 23 στην ΠΕ Λασιθίου.
  • 39 στην ΠΕ Λέσβου.
  • 15 στην ΠΕ Λευκάδας.
  • 5 στην ΠΕ Λήμνου.
  • 19 στην ΠΕ Μαγνησίας.
  • 61 στην ΠΕ Μεσσηνίας.
  • 7 στην ΠΕ Μήλου.
  • 21 στην ΠΕ Μυκόνου.
  • 13 στην ΠΕ Νάξου.
  • 7 στην ΠΕ Ξάνθης.
  • 15 στην ΠΕ Πάρου.
  • 1 στην ΠΕ Πέλλας.
  • 11 στην ΠΕ Πιερίας.
  • 8 στην ΠΕ Πρέβεζας.
  • 43 στην ΠΕ Ρεθύμνου.
  • 6 στην ΠΕ Ροδόπης.
  • 113 στην ΠΕ Ρόδου.
  • 8 στην ΠΕ Σάμου.
  • 15 στην ΠΕ Σερρών.
  • 1 στην ΠΕ Σποράδων.
  • 10 στην ΠΕ Σύρου.
  • 15 στην ΠΕ Τρικάλων.
  • 29 στην ΠΕ Φθιώτιδας.
  • 4 στην ΠΕ Φλώρινας.
  • 6 στην ΠΕ Φωκίδας.
  • 9 στην ΠΕ Χαλκιδικής.
  • 111 στην ΠΕ Χανίων.
  • 6 στην ΠΕ Χίου.

181 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση (158 χθες).

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "CoViD: Πάνω από 30.000 οι νεκροί - 15 νέες απώλειες και 4.539 ακόμη κρούσματα"

Ουκρανία: Σε δίκη στο Ντόνετσκ οδηγείται μαχητής από τη Νότια Κορέα

Σε δίκη στην αυτοαποκαλούμενη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο των αποσχιστών που υποστηρίζονται από τη Ρωσία θα οδηγηθεί ένας αιχμάλωτος μαχητής από τη Νότια Κορέα που πολεμούσε για την Ουκρανία. 

Την είδηση για τον μαχητή από τη Νότια Κορέα μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο την αξιωματούχο των αποσχιστών Ναταλία Νικονόροβα.

“Μία απόφαση προετοιμάζεται τώρα για έναν μισθοφόρο από τη Νότια Κορέα. Είναι πολίτης της αναφερόμενης χώρας που μάχονταν για τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας,” μετέδωσε σήμερα το Interfax επικαλούμενο την Νικονόροβα. Η ίδια, δεν αποκάλυψε το όνομα του μαχητή.

Δύο Βρετανοί και ένας Μαροκινός αιχμαλωτίστηκαν καθώς πολεμούσαν για την Ουκρανία και καταδικάστηκαν σε θάνατο την Πέμπτη, από δικαστήριο της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ουκρανία: Σε δίκη στο Ντόνετσκ οδηγείται μαχητής από τη Νότια Κορέα"

Άγρια επίθεση δεσποζόμενου σκύλου σε Λαμιώτη

Ο άτυχος άνδρας πάλεψε με το λυκόσκυλο και απέφυγε τα χειρότερα, ωστόσο κατέληξε στα Επείγοντα του νοσοκομείου Λαμίας με αρκετά τραύματα, από τις δαγκωματιές του σκύλου.

Η επίθεση έγινε το μεσημέρι του Σαββάτου στη βόρεια πλευρά της πόλης, όταν το θύμα πήγε στο κτήμα του για να κάνει κάποιες εργασίες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του LamiaReport την ώρα που ξεφόρτωνε κάποια πράγματα από το αυτοκίνητό του, ένα λυκόσκυλο το οποίο είναι «φύλακας» σε διπλανό κτήμα, άγνωστο πως βρέθηκε μέσα στο δικό του κτήμα και του όρμηξε.

Αρχικά τον δάγκωσε στον αριστερό γλουτό και στη συνέχεια τον έριξε κάτω προσπαθώντας να τον δαγκώσει στο λαιμό και στο κεφάλι. Όπως είπε στο LamiaReport ο άνδρας που δέχτηκε την επίθεση, πάλεψε μαζί του για να αποφύγει τα χειρότερα.

Ο σκύλος του κατάφερε τελικά δαγκωματιές στο αριστερό πόδι και στο αριστερό χέρι, ενώ στη συνέχεια επιτέθηκε και στο δικό του σκυλί, πριν το θύμα με τη βοήθεια ενός ακόμη γείτονα καταφέρουν να το απομακρύνουν.

Η επίθεση έχει καταγραφεί από την αστυνομία, ενώ ο άνδρας διακομίστηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στα Επείγοντα του νοσοκομείου Λαμίας.

lamiareport

Διαβάστε Περισσότερα » " Άγρια επίθεση δεσποζόμενου σκύλου σε Λαμιώτη "

Αιτωλοακαρνανία: «Έσπασαν την πόρτα του σπιτιού και μπήκαν για να με βιάσουν» – Θρίλερ σε διαμέρισμα

Στιγμές πανικού έζησε μια νεαρή κοπέλα μέσα στο σπίτι της, στην Αιτωλοακαρνανία. Περιέγραψε σοκαρισμένη την απόπειρα βιασμού από τους δύο άγνωστους άντρες…

Οι περιγραφές της κοπέλας στην Αιτωλοακαρνανία για την απόπειρα βιασμού της, μέσα στο σπίτι που έμενε, βοήθησαν τους αστυνομικούς, που τελικά προχώρησαν σε δύο συλλήψεις. Πρόκειται για τους άντρες που υπέδειξε η 24χρονη, ως εκείνους που μπήκαν στο διαμέρισμά της και προσπάθησαν να την βιάσουν. Οι φωνές που έβαλε την έσωσαν αφού οι δράστες το έβαλαν στα πόδια και απομακρύνθηκαν. Με την καταγγελία της 24χρονης να προκαλεί οργή και φόβο στην τοπική κοινωνία.

Τον τρόμο έζησε μια νεαρή γυναίκα τα μεσάνυχτα της Πέμπτης (09-06-2022), όταν είδε ξαφνικά την πόρτα του σπιτιού της σε μια περιοχή της Ακαρνανίας να σπάει και να εισβάλλουν δυο άνδρες με αρρωστημένες διαθέσεις. Τρομοκρατημένη η 24χρονη κοπέλα έβαλε τις φωνές καλώντας σε βοήθεια, με αποτέλεσμα οι επίδοξοι βιαστές να φοβηθούν και να το βάλουν στα πόδια.

Η νεαρή γυναίκα κάλεσε την Αστυνομία κατήγγειλε το περιστατικό και έδωσε την περιγραφή των δραστών, για τον εντοπισμό των οποίων ξεκίνησαν αμέσως αναζητήσεις. Μετά από επίμονη έρευνα, τα στοιχεία ταυτότητάς τους εξακριβώθηκαν και το πρωί της Παρασκευής, εντοπίστηκαν από αστυνομικούς.

Όπως αναφέρουν «Τα Νέα» σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας και διατάραξη οικιακής ειρήνης από κοινού και παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αγρινίου.

tempo24 

Διαβάστε Περισσότερα » "Αιτωλοακαρνανία: «Έσπασαν την πόρτα του σπιτιού και μπήκαν για να με βιάσουν» – Θρίλερ σε διαμέρισμα"

Νέα προκλητική δήλωση από τον Ακάρ: Η δυνατότητα της Τουρκίας ξεπερνάει το ανάστημα της Ελλάδας

Σε νέα προκλητική δήλωση προχώρησε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Turkiye.

«Το τζίνι βγηκε από το μπουκάλι. Η δυνατότητα της Τουρκίας ξεπερνάει το ανάστημα της Ελλαδας», είπε σύμφωνα με τον Σκάι.

Αυτή η δήλωση έρχεται μετά τις απειλές της Άγκυρας για την κυριαρχία των ελληνικών νησιών.

Χθες, ο Ακάρ αναφέρθηκε ξανά στην αποστρατιωτικοποίηση των νησιών. «Τα νησιά πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα, σύμφωνα με τις Συνθήκες. Δεν πρέπει να τα επισκέπτονται αξιωματούχοι», είπε αφήνοντας υπονοούμενα για την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε Κω, Ψέριμο και Κύμη.

«Περιμένουμε να καταλάβουν ότι δεν θα φτάσουν κάπου πραγματοποιώντας επισκέψεις στα νησιά τα οποία είναι πολύ κοντά στη Τουρκία ανάμεσα στα χιλιάδες νησιά που υπάρχουν και να κάνουν προκλητικές ενέργειες, τελετές και ομιλίες. Απαντήσαμε στις άδικες και παράνομες επιθετικές ενέργειες της Ελλάδας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Ποτέ δεν θα παραμείνουμε σιωπηλοί σε αυτά θέματα, δεν θα επιτρέψουμε να καταπατήσουν τα δικαιώματα μας και δεν θα πούμε «ναι» σε κάποια τετελεσμένα. Αυτό πρέπει να το γνωρίζουν όλοι», πρόσθεσε.

Eπίσης δήλωσε ότι «κάποιοι πολιτικοί στην γειτονική Ελλάδα επιμένουν να ξυπνούν το πρωί και να λένε “Τουρκία” και το βράδυ να πηγαίνουν στο κρεβάτι τους λέγοντας “Τουρκία”» και υποστήριξε πως η ελληνική ηγεσία υιοθετεί προκλητική ρητορική: «Θέλουμε να ξέρουν ότι προκαλούν μεγάλο κακό στον Ελληνικό λαό».

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα προκλητική δήλωση από τον Ακάρ: Η δυνατότητα της Τουρκίας ξεπερνάει το ανάστημα της Ελλάδας"

Εθνικό Μητρώο Εγκαυματιών: Ο ΕΟΠΥΥ θα καλύπτει εγκαυματίες από κάθε αιτία πυρκαγιάς

Δύο χιλιάδες άτομα το χρόνο τραυματίζονται από εγκαύματα στη χώρα μας, εκ των οποίων τα 700-800 νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση, ενώ κάθε πέντε μέρες πεθαίνει ένας άνθρωπος από αστική πυρκαγιά.

Ο μεγάλος αριθμός εγκαυμάτων προέρχεται από αστικές πυρκαγιές, δηλαδή από αιτίες που θα μπορούσαμε εύκολα να έχουμε προλάβει, αν υπήρχε η κατάλληλη ενημέρωση, που είναι ο δεύτερος βασικός πυλώνας της οργάνωσης μας. Τα παραπάνω αναφέρει στο Πρακτορείο FM και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ» ο κ. Αλέξανδρος Ανδρονόπουλος, ένας εκ των δύο ιδρυτών της Ελληνικής Οργάνωσης για το έγκαυμα και τους εγκαυματίες Salvia, η οποία δημιουργήθηκε το 2021, μετά από τρία χρόνια ενασχόλησης και υποστήριξης εγκαυματιών από το Μάτι.

«Μαζί με τη Μαρίνα Καρύδα, που κατοικούμε και οι δύο στο Μάτι, υποστηρίξαμε περισσότερους από 60 ανθρώπους και αποκτήσαμε μεγάλη εμπειρία για τις ανάγκες τους και τον τρόπο που πρέπει να αντιμετωπίζεται το έγκαυμα κατά τη διάρκεια, αλλά κυρίως μετά τη νοσηλεία. Είδαμε ότι υπάρχει ένα κενό στη χώρα στο κομμάτι της κάλυψης από τον ΕΟΠΥΥ κυρίως, αυτών που χρειάζονται για την αποθεραπεία και αποκατάσταση τους μετά το νοσοκομείο.

Τέτοια υλικά είναι τα πιεστικά ενδύματα, (σσ μετεγχειρητικά ρούχα) σιλικόνες, κρέμες ενυδατικές και αντηλιακές, πράγματα τα οποία είναι απαραίτητα για έναν εγκαυματία, προκειμένου να μπορέσει να ζήσει και να έχει μία κανονικότητα, όσο μπορεί να την έχει μετά από ένα τόσο βαρύ τραύμα».

Με την υπουργική απόφαση θα διευκρινιστούν τεχνικές λεπτομέρειες

Το 2019 ψηφίστηκε το πρώτο νομοσχέδιο, το οποίο περιελάμβανε το Μητρώο Εγκαυματιών για εγκαυματίες από δασικές πυρκαγιές, και το 2020 ολοκληρώθηκε με την υπουργική απόφαση και τις λεπτομέρειες. Αυτό όμως δεν αρκούσε, λέει ο κ. Ανδρονόπουλος, «για αυτό και συστήνοντας την οργάνωση μας θελήσαμε και προτείναμε στο υπουργείο να γίνει το Εθνικό Μητρώο Εγκαυματιών, με το οποίο θα καλύπτονται όλοι οι εγκαυματίες από κάθε αιτία πυρκαγιάς, (ακόμη και τα θύματα εγκληματικών ενεργειών) το οποίο και θεσμοθετήθηκε πρόσφατα».

Το νέο μητρώο περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας «Γιατρός για όλους» και όπως εξηγεί ο κ. Ανδρονόπουλος, η σχετική ρύθμιση προβλέπει να καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ όλες οι θεραπείες για την αποκατάσταση των εγκαυματιών μετά το νοσοκομείο. Δεν έχουν ολοκληρωθεί οι λεπτομέρειες, επισημαίνει, γιατί δεν έχει βγει ακόμη η υπουργική απόφαση. «Με την απόφαση θα διευκρινιστούν τα κριτήρια, ποιοι θα δικαιούνται και πώς, δηλαδή ανάλογα με το βαθμό εγκαύματος και σε τι ποσότητες και επίσης το αν θα είναι τελείως δωρεάν ή θα υπάρχει κάποια συμμετοχή, αν θα υπάρχουν κάποιοι κανόνες για το πώς θα εγγράφεσαι στο Μητρώο Εγκαυματιών, πώς θα συνταγογραφούνται όλα όσα χρειάζονται κλπ. Με την υπουργική απόφαση δηλαδή αναμένεται να διευκρινιστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες».

Το 60% των εγκαυμάτων θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί αν υπήρχε σωστή πρόληψη

Σύμφωνα με διεθνείς μελέτες το 60% των εγκαυμάτων θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί, εάν υπήρχε σωστή πρόληψη, αναφέρει ο κ. Ανδρονόπουλος για να συμπληρώσει στη συνέχεια ότι στο site της οργάνωσης www.salvia.org.gr υπάρχει πλήθος πληροφοριών για την πρόληψη που είναι άκρως σημαντικό κομμάτι. «Ετοιμάζουμε μία σειρά από φυλλάδια, τα οποία θα μοιράζονται είτε ηλεκτρονικά, είτε σε έντυπη μορφή, σε διάφορες εκδηλώσεις που θα παρεμβαίνουμε.

Κι επίσης έχουμε ετοιμάσει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολεία, το οποίο έχουμε υποβάλλει στο υπουργείο Παιδείας για να μας το εγκρίνουν, προκειμένου τα παιδιά, οι γονείς και οι δάσκαλοι να μάθουν τους απλούς τρόπους προφύλαξης κυρίως από τα αστικά και οικιακά εγκαύματα, αλλά και από τα δασικά. Δηλαδή τον τρόπο που πρέπει να αποφύγεις την πυρκαγιά ή τον τρόπο που πρέπει να κινηθείς, ή να εκκενώσεις το σπίτι, ή την περιοχή, αν υπάρξει πυρκαγιά. Είναι πολύ σημαντικό όταν μας λένε εκκενώστε, να φεύγουμε». Ιδρυτικός δωρητής της οργάνωσης Salvia είναι το Ίδρυμα Λάτση.

AΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Εθνικό Μητρώο Εγκαυματιών: Ο ΕΟΠΥΥ θα καλύπτει εγκαυματίες από κάθε αιτία πυρκαγιάς"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Εκδόθηκαν τα πρώτα ρωσικά διαβατήρια σε Χερσώνα και Ζαπορίζια

Κάτοικοι περιοχών στη Χερσώνα και τη Ζαπορίζια ξεκίνησαν να λαμβάνουν το Σάββατο ρωσικά διαβατήρια, σύμφωνα με όσα δήλωσαν στο RIA Novosti εκπρόσωποι των τοπικών διοικήσεων που έχουν εγκαταστήσει οι Ρώσοι.

«Τα πρώτα διαβατήρια πολιτών της Ρωσικής Ομοσπονδίας έχουν ήδη εκδοθεί στην περιοχή της Ζαπορόζια. Για εμάς, αυτό είναι ένα σημαντικό και ιστορικό γεγονός. Ένα ακόμη βήμα στην πορεία για την επιστροφή μας στην πατρίδα μας, τη Ρωσία», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Ρογκόβ, μέλος του κύριου συμβουλίου της στρατιωτικο-πολιτικής διοίκησης της Ζαπορίζια.

Μάλιστα, ίδια πηγή ανέφερε πως πραγματοποιήθηκε σχετική τελετή στη Μελιτόπολη και ήταν χρονικά προσαρμοσμένη στην επικείμενη Ημέρα της Ρωσίας (γιορτάζεται στις 12 Ιουνίου).

Στην περιοχή της Χερσώνας εκδόθηκαν 23 διαβατήρια, ενώ ο Βλαντιμίρ Σάλντο, επικεφαλής της ρωσικής στρατιωτικής-πολιτικής διοίκησης, ήταν ο πρώτος που παρέλαβε το σχετικό έγγραφο.

Η Χερσώνα δεν θα επιστρέψει ποτέ στην Ουκρανία, λέει η ρωσική διοίκηση της περιφέρειας

Στην περιοχή της Χερσώνας, υπάρχει σαφής ενσωμάτωση στη Ρωσική Ομοσπονδία, η περιοχή δεν θα επιστρέψει ποτέ στην Ουκρανία, δήλωσε ο Κιρίλ Στρεμούσοβ, αναπληρωτής επικεφαλής της ρωσικής στρατιωτικής-πολιτικής διοίκησης της περιοχής.

«Τώρα υπάρχει μια σαφής ενσωμάτωση στη Ρωσική Ομοσπονδία, δεν θα επιστρέψουμε ποτέ σε αυτή την Ουκρανία, στην οποία οι προδότες της χώρας, όπως ο Ζελένσκι, ο Ποροσένκο και άλλες κλίκες, εξαφάνισαν τα δικαιώματά μας, σπατάλησαν και λεηλάτησαν τη χώρα μας», δήλωσε ο Στρεμούσοβ σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα που αναρτήθηκε στο κανάλι του στο Telegram.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πόλεμος στην Ουκρανία: Εκδόθηκαν τα πρώτα ρωσικά διαβατήρια σε Χερσώνα και Ζαπορίζια"

“Πρώτο ένσημο”: Τριπλασιάζεται το ποσό της επιδότησης για το πρόγραμμα – Τι ισχύει στη μερική απασχόληση

Ένα πολύ ισχυρό κίνητρο, με τροπολογία του υπουργείου Εργασίας, για προσλήψεις νέων από 18 έως 29 ετών, χωρίς προηγούμενη εργασιακή εμπειρία, για να πιάσουν την πρώτη τους δουλειά, δίνεται με το πρόγραμμα “Πρώτο ένσημο”, με τριπλασιασμό του ποσού της επιδότησης, για τους πρώτους έξι (6) μήνες από την πρόσληψή τους.

Συγκεκριμένα:
α. Το ύψος της χορηγούμενης επιδότησης θα ανέρχεται πλέον σε τρεις χιλιάδες εξακόσια (3.600) ευρώ για χρονικό διάστημα έξι (6) μηνών [από χίλια διακόσια (1.200) ευρώ που ίσχυε)] για κάθε θέση εργασίας και θα καταβάλλεται ως εξής:

– ποσό χιλίων οκτακόσιων (1.800) ευρώ [από εξακόσια (600) ευρώ που ίσχυε] θα καταβάλλεται απευθείας στον νεοπροσλαμβανόμενο νέο,

– ποσό χιλίων οκτακόσιων (1.800) ευρώ [από εξακόσια (600) ευρώ που ίσχυε] θα καταβάλλεται απευθείας στον εργοδότη του νεοπροσλαμβανόμενου νέου, για την κάλυψη μέρους της μισθολογικής δαπάνης.

β. Προβλέπεται ότι το εν λόγω πρόγραμμα, όπως τροποποιείται με τις υπό ψήφιση διατάξεις, έχει διάρκεια έως τις 31.12.2022 και μέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισθέντος ποσού.

Αιτιολογική έκθεση

Άρθρο 4

Η αξιολογούμενη ρύθμιση αντιμετωπίζει το ζήτημα του ύψους της επιδότησης που χορηγείται προς τους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα για κάθε νέα θέση εργασίας πλήρους απασχόλησης στο πλαίσιο του ανοικτού προγράμματος νέων θέσεων εργασίας «ΠΡΩΤΟ ΕΝΣΗΜΟ», για την πρώτη πρόσληψη νέων ηλικίας 18-29 ετών σύμφωνα με τις παρ. 4 και 5 του άρθρου 196 του ν. 4855/2021 (Α’ 215).
Με την αξιολογούμενη ρύθμιση τροποποιείται το άρθρο 196 του ν. 4855/2021 (Α’ 215), με στόχο την ενίσχυση του υφιστάμενου μέτρου «Πρώτο Ένσημο» τόσο για όσους πρόκειται να ενταχθούν για πρώτη φορά στο πρόγραμμα, όσο και για όσους έχουν ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμα αυτό, χωρίς να μεταβάλλεται ο συνολικός αρχικός προϋπολογισμός του εν λόγω μέτρου.
Ειδικότερα, η προτεινόμενη τροποποίηση της διάταξης, προσαυξάνει το χρηματικό ποσό της επιδότησης που χορηγείται προς τους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, ανεξαρτήτως   του    κλάδου,    στον    οποίο    αυτοί δραστηριοποιούνται, για κάθε νέα θέση εξαρτημένης εργασίας, πλήρους απασχόλησης, αορίστου ή ορισμένου χρόνου, που δημιουργείται σύμφωνα με το Ανοικτό πρόγραμμα νέων θέσεων εργασίας για την πρώτη πρόσληψη νέων ηλικίας 18-29 ετών – «ΠΡΩΤΟ ΕΝΣΗΜΟ» και επιδοτείται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Σε σχέση με το ισχύον πλαίσιο, που προβλέπει συνολική επιδότηση για κάθε θέση εργασίας ύψους 1.200 ευρώ για έξι μήνες και η οποία κατανέμεται ισόποσα μεταξύ εργαζομένου και εργοδότη, με την εισαγόμενη ρύθμιση προσαυξάνεται το συνολικό ποσό της επιδότησης στο ύψος των τριών χιλιάδων εξακοσίων (3.600) ευρώ για κάθε νέα θέση εργασίας που εντάσσεται στο πρόγραμμα, ενώ η ενισχυμένη οικονομική επιδότηση στο πρόσωπο του εργοδότη δημιουργεί ισχυρότερο κίνητρο για την υπαγωγή του στο πρόγραμμα.

Προτεινόμενη διάταξη

Άρθρο 4

Ανοικτό πρόγραμμα νέων θέσεων εργασίας για την πρώτη πρόσληψη νέων ηλικίας 18-29 ετών – «ΠρώτοΈνσημο» – Τροποποίηση άρθρου 196 ν. 4855/2021

Στο άρθρο 196 του ν. 4855/2021 (Α’215), περί της θέσπισης ανοικτού προγράμματος του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την πρώτη ένταξη στην αγορά εργασίας νέων ηλικίας δεκαοκτώ (18) έως και είκοσι εννέα (29) ετών και τη δημιουργία νέων θέσεων, με την ονομασία «ΠρώτοΈνσημο» επέρχονται οι εξής τροποποιήσεις:
α) η περ. α) της παρ. 4 και η περ. α) της παρ. 5 τροποποιούνται ως προς το ποσό της επιδότησης,
β) στην περ. γ) της παρ. 5 η φράση «Η ανωτέρω επιδότηση» αντικαθίσταται από τη φράση «Η επιδότηση της περ. α)»,
γ) στην παρ. 10,
γα) στο τέλος του δεύτερου εδαφίου διαγράφεται η φράση «σύμφωνα με το πρόγραμμα»
γβ) στο τρίτο εδάφιο η φράση «αν αυτή έχει καταβληθεί, αναζητείται» αντικαθίσταται από τη φράση «καταβληθέντα ποσά αναζητούνται», γγ) προστίθεται τέταρτο εδάφιο,
δ) στην παρ. 11 συμπληρώνεται το αντικείμενο της εξουσιοδότησης,
ε) στην παρ. 13 η φράση «από 1.1.2022 έως» αντικαθίσταται από τη φράση «μέχρι εξαντλήσεως του προύπολογισθέντος, κατά τη θέση σε ισχύ του παρόντος άρθρου, ποσού και πάντως όχι πέραν της», και το άρθρο 196 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 196
Ανοικτό πρόγραμμα νέων θέσεων εργασίας για την πρώτη πρόσληψη νέων ηλικίας 18-29 ετών «ΠΡΩΤΟ ΕΝΣΗΜΟ»

1. θεσπίζεται ανοικτό πρόγραμμα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την πρώτη ένταξη στην αγορά εργασίας νέων ηλικίας δεκαοκτώ (18) έως και είκοσι εννέα (29) ετών και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, με την ονομασία «Πρώτο Ένσημο».

2. Σκοπός του προγράμματος είναι η διευκόλυνση των νέων για την είσοδό τους στην αγορά εργασίας και η ομαλή ένταξή τους σε αυτή, με στόχο την καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας.

3. Ωφελούμενοι του προγράμματος είναι νέοι, ηλικίας δεκαοκτώ (18) έως και είκοσι εννέα (29) ετών, οι οποίοι δεν διαθέτουν καμιά προηγούμενη προϋπηρεσία εξαρτημένης εργασίας σε επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα ή του δημοσίου τομέα υπό την έννοια της περ. α) της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α’ 143), συμπεριλαμβανομένων και των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου του δημοσίου τομέα που δεν περιλαμβάνονται στη Γενική Κυβέρνηση, όπως αυτή ορίζεται στο ανωτέρω άρθρο.

4. α) Κάθε νέα θέση εξαρτημένης εργασίας, πλήρους απασχόλησης, αορίστου ή ορισμένου χρόνου, που δημιουργείται σύμφωνα με το παρόν πρόγραμμα, σε εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, ανεξαρτήτως του κλάδου που αυτοί δραστηριοποιούνται, επιδοτείται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό με τρεις χιλιάδες εξακόσια (3.600) ευρώ για χρονικό διάστημα έξι (6) μηνών.

β) Αν η νέα πρόσληψη αφορά σύμβαση εξαρτημένης εργασίας μερικής απασχόλησης, η επιδότηση της περ. α) μειώνεται στο ήμισυ.

γ) Αν η σύμβαση εξαρτημένης εργασίας είναι ορισμένου χρόνου διάρκειας μικρότερης των έξι (6) μηνών, η νέα θέση εργασίας επιδοτείται αναλογικά με τον χρόνο απασχόλησης και το είδος της σύμβασης (πλήρους ή μερικής).

5. α) Το ποσό της επιδότησης των τριών χιλιάδων εξακοσίων (3.600) ευρώ καταβάλλεται ως εξής:

αα) Ποσό χιλίων οκτακόσιων (1.800) ευρώ καταβάλλεται απευθείας στον νεοπροσλαμβανόμενο νέο, επιμεριζόμενο σε έξι (6) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, επιπλέον του μηνιαίου μισθού του και ανεξαρτήτως του ύψους αυτού.

και

αβ) Ποσό χιλίων οκτακόσιων (1.800) ευρώ καταβάλλεται απευθείας στον εργοδότη για την κάλυψη μέρους της συνολικής μισθολογικής δαπάνης.

β) Σε περίπτωση σύμβασης εργασίας μερικής απασχόλησης, για την καταβολή της επιδότησης της περ. β) της παρ. 4 εφαρμόζεται αναλογικά η περ. α) της παρούσας παραγράφου.

γ) Η επιδότηση της περ. α) είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43 Α του ν. 4172/2013 (Α’ 167), δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα.

6. Για την καταβολή του συνόλου των μηνιαίων αποδοχών, υπόχρεος είναι ο εργοδότης σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας. Για την καταβολή του συνόλου των μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών εφαρμόζονται, για κάθε κατηγορία εργαζομένων, οι κείμενες διατάξεις της κοινωνικοασφαλιστικής νομοθεσίας.

7. Η επιχείρηση μπορεί να εντάξει ταυτόχρονα τον ωφελούμενο στο ανοιχτό πρόγραμμα νέων επιδοτούμενων θέσεων εργασίας του άρθρου 28 του ν. 4726/2020 (Α’ 181) με τους όρους και τις προϋποθέσεις που προβλέπονται σε αυτό.

8. Οι ωφελούμενοι που τοποθετούνται στις νέες θέσεις εργασίας του παρόντος, δεν μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ». Οι συμβάσεις εργασίας των ανωτέρω δεν μπορούν να τεθούν σε αναστολή, εκτός εάν η επιχειρηματική δραστηριότητα των επιχειρήσεων στις οποίες προσλαμβάνονται αναστέλλεται με εντολή δημόσιας αρχής.

9. Οι θέσεις εργασίας που επιδοτούνται με το παρόν είναι επιπρόσθετες σε σχέση προς τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας.

10. Για την ένταξή τους στο παρόν πρόγραμμα, οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα υποβάλλουν σχετική δήλωση στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» (Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ») του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Η επιχείρηση που προβαίνει σε νέα πρόσληψη ή νέες προσλήψεις μία ή περισσότερες φορές, πρέπει υπευθύνως να δηλώνει ότι θα διατηρήσει κατά μέσο όρο τον ίδιο αριθμό εργαζομένων για το διάστημα επιδότησης της νέας θέσης εργασίας, προσαυξημένο κατά τον αριθμό των νέων επιδοτούμενων συμβάσεων εργασίας. Αν διαπιστωθεί ότι η επιχείρηση δεν πληροί τον ανωτέρο όρο, δεν λαμβάνει την επιδότηση και καταβληθέντα ποσά αναζητούνται με τη διαδικασία των αχρεωστήτως καταβληθέντων. Ομοίως, τόσο η επιχείρηση όσο και ο εργαζόμενος δηλώνουν υπεύθυνα ότι ο εργαζόμενος δεν έχει συγγένεια εξ αίματος ή εξ αγχιστείας α’ και β’ βαθμού με τον εργοδότη και αν διαπιστωθεί η μη τήρηση του όρου αυτού, κανένα από τα δύο μέρη δεν λαμβάνουν την επιδότηση και καταβληθέντα ποσά αναζητούνται με τη διαδικασία των αχρεωστήτως καταβληθέντων.

11. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προβλέπονται ο τρόπος και η διαδικασία καταβολής της επιδότησης στον εργαζόμενο και τον εργοδότη, τυχόν ειδικότερες προϋποθέσεις ένταξης στο πρόγραμμα, οι έννομες συνέπειες από τη μη τήρηση των όρων του παρόντος, τα δικαιολογητικά, οι τυχόν όροι συνδυασμού με άλλα προγράμματα, και κάθε όρος και αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος.

12. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ορίζεται το ειδικό έντυπο αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης ένταξης της επιχείρησης στο πρόγραμμα του παρόντος άρθρου, καθώς και το ειδικό έντυπο αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης αποδοχής του νεοπροσλαμβανομένου νέου στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ και ρυθμίζεται κάθε ειδικότερο ζήτημα και αναγκαία λεπτομέρεια σε σχέση με τα ανωτέρω έντυπα.

13. Το πρόγραμμα ισχύει μέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισθέντος, κατά τη θέση σε ισχύ του παρόντος άρθρου, ποσού και, πάντως όχι πέραν της 31ης.12.2022.».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "“Πρώτο ένσημο”: Τριπλασιάζεται το ποσό της επιδότησης για το πρόγραμμα – Τι ισχύει στη μερική απασχόληση"

«Ο Γιώργος Τράγκας είχε περιουσία 30 εκατομμυρίων, σύντομα θα αποδεσμευθεί» ισχυρίζεται ο δικηγόρος του Γιάννη Τράγκα

«Ο Γιώργος Τράγκας ήταν μονίμως στο στόχαστρο φορολογικού ελέγχου τα τελευταία χρόνια και απηλλάγη και αθωώθηκε σε όλα τα δικαστήρια. Έχω απόφαση που αναφέρει ότι ο εκλιπών έχει αθωωθεί αμετακλήτως για όλα» υποστήριξε ο δικηγόρος Νίκος Αγαπηνός, συνήγορος υπεράσπισης του Γιάννη Τράγκα, ενός εκ των δύο γιών του εκλιπόντα δημοσιογράφου.

Ερωτηθείς σχετικά με δημοσιεύματα, που επικαλούμενα το πόρισμα της Αρχής για την καταπολέμηση του «μαύρου χρήματος», υποστηρίζουν πως ο Γιώργος Τράγκας ταξίδεψε κάποια στιγμή στο εξωτερικό, μεταφέροντας μεγάλη ποσότητα ράβδων χρυσού, ο κ. Αγαπηνός είπε στον Ant1 πως δεν έχει «εικόνα» για το εν λόγω περιστατικό, ενώ εξέφρασε την αγανάκτηση του, όπως είπε, διότι γίνεται διαρροή πορισμάτων από τις επίσημες Αρχές προς τα ΜΜΕ, πριν αυτά φθάσουν στα χέρια των ενδιαφερόμενων.

Δείτε βίντεο:



«Δεν έχει σημασία αν είναι μετρητά ή ακίνητα κτλ., υπάρχει μια αποτίμηση της περιουσίας του Γιώργου Τράγκα, η οποία θα είναι πιστεύω στα 25-30 εκατομμύρια ευρώ», είπε ο κ. Αγαπηνός, σημειώνοντας πως «στις ΗΠΑ και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η αντικειμενική με την εμπορική αξία είναι η ίδια, δεν είναι όπως στην Ελλάδα».

Ακόμη, ο συνήγορος του Γιάννη Τράγκα επεσήμανε πως «είναι απορίας άξιον ότι όλα αυτά τα διερωτόμαστε όλοι μετά θάνατον. Ο εκλιπών δεν είχε κρύψει ποτέ ότι κατοικούσε στο Μονακό, ότι είχε σπίτι στην Νίκαια (της Γαλλίς) κτλ.».

«Ο Γιώργος Τράγκας είχε πολύ υψηλά έσοδα από το 2000 και μετά, από επιχειρήσεις και διάφορες δραστηριότητες. Ο Γιώργος Τράγκας ήταν μονίμως στο στόχαστρο φορολογικού ελέγχου τα τελευταία χρόνια και απηλλάγη και αθωώθηκε σε όλα τα δικαστήρια. Έχω απόφαση που αναφέρει ότι ο εκλιπών έχει αθωωθεί αμετακλήτως για όλα», είπε ο κ. Αγαπηνός.

Όπως αποκάλυψε ο δικηγόρος, «από το 2015-2016 και μετά ο Γιώργος Τράγκας δεν είχε υποχρέωση να υποβάλλει πόθεν έσχες».

«Η δέσμευση της περιουσίας που άφησε ο Γιώργος Τράγκας έγινε με τέτοιο τρόπο, δηλαδή με απόφαση του Προέδρου της Αρχής, που έχει τον χαρακτήρα του επείγοντος, διότι κινδυνεύει το Δημόσιο να χάσει χρήματα. Εδώ δεν υπάρχει τέτοιος φόβος, καθώς δεν υπάρχει καν αποδοχή της κληρονομίας», είπε ο κ Αγαπηνός, εκτιμώντας πως «θα υπάρξει αποδέσμευση όλης της περιουσίας του Γιώργου Τράγκα και σύντομα», ενώ σημείωσε πως «δεν πρέπει να γίνεται η δέσμευση, απλώς για να γινόμαστε αρεστοί στην κοινή γνώμη».

Από την πλευρά του, ο Θεόδωρος Φλωράτος, πρώην Διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΣΔΟΕ, είπε πως «εάν είχαν γίνει έλεγχοι, τα αποτελέσματα τα ξέρουν οι Αρχές, ο οικονομικός εισαγγελέας και ο ίδιος», ενώ αργότερα σημείωσε με έμφαση πως εάν προκύψουν νέα στοιχεία, μπορεί να ανοίξει εκ νέου για έρευνα φάκελος υπόθεσης που θεωρείται μέχρι εκείνο το σημείο ως ελεγχθείσα πλήρως.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " «Ο Γιώργος Τράγκας είχε περιουσία 30 εκατομμυρίων, σύντομα θα αποδεσμευθεί» ισχυρίζεται ο δικηγόρος του Γιάννη Τράγκα"

Το μέλλον και το παρόν του εμβολίου της Novavax και το πρώτο επικαιροποιημένο εμβόλιο κατά της Όμικρον

Το εμβόλιο της Novavax (Nuvaxovid) έναντι του κορωνοϊού, είναι η πιο πρόσφατη προσθήκη στη λίστα των αποτελεσματικών εμβολίων που έχουμε διαθέσιμα έναντι της νόσου.

Οι καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν αυτά τα δεδομένα.

Όπως αναφέρουν, υπάρχει αμφισβήτηση για το κατά πόσο το εμβόλιο αυτό θα προσφέρει κάτι σημαντικό σε αυτά που έχουμε ήδη διαθέσιμα. Το βασικό το μειονέκτημα είναι ότι  έλαβε αδειοδότηση περισσότερο από έναν χρόνο αφότου είχαν κυκλοφορήσει άλλα εμβόλια, ενώ η αδειοδότησή του στις ΗΠΑ έγινε μόλις την τελευταία εβδομάδα.

Ως εκ τούτου, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού στις αναπτυγμένες χώρες έχει ήδη εμβολιασθεί. Επίσης η αδειοδότηση του εμβολίου δεν προβλέπει προς το παρόν την χρήση του ως ενισχυτική (τρίτη) δόση, αν και αυξάνονται συνεχώς δεδομένα για την χρήση του ως ενισχυτική δόση και προβλέπεται ότι σχετικά σύντομα θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί αναλόγως.

Το βασικό πλεονέκτημα του συγκεκριμένου εμβολίου είναι ότι δεν απαιτεί χαμηλές θερμοκρασίες για να συντηρηθεί, όπως τα εμβόλια mRNA και ως εκ τούτου μπορεί να διανεμηθεί και σε δύσβατες περιοχές ή σε αναπτυσσόμενες χώρες όπου δεν υπάρχει επαρκής γεωγραφική κάλυψη με "ψυχρή αλυσίδα" μεταφοράς.

Κατά της Όμικρον

Συγχρόνως, την τελευταία εβδομάδα έγιναν οι πρώτες ανακοινώσεις από τη Moderna για επικαιροποιημένο εμβόλιο που στοχεύει πιο αποτελεσματικά στην Όμικρον. Το εμβόλιο, ωστόσο, είναι διδύναμο, καθώς περιέχει mRNA τόσο από το αρχικό στέλεχος της Wuhan όσο και από στέλεχος της Όμικρον.

Η εταιρεία έδειξε ότι τα εξουδετερωτικά αντισώματα που παράγονται μετά από ενισχυτική δόση με το νέο διδύναμο εμβόλιο είναι πιο ισχυρά από την ενισχυτική δόση με το μονοδύναμο εμβόλιο.

Να θυμίσουμε ότι τον Μάρτιο είχαν ανακοινωθεί αποτελέσματα από την ενισχυτική δόση μόνο με στέλεχος της Όμικρον, τα οποία όμως έδειχναν ότι δεν παράγεται καλύτερο αποτέλεσμα από ότι με την κλασική ενισχυτική δόση.

Το παράδοξο που παρατηρείται, δηλαδή το μίγμα να οδηγεί σε καλύτερη ανοσία έναντι της Όμικρον από ότι από το "καθαρό" εμβόλιο της Όμικρον, πιθανώς να οφείλεται στο φαινόμενο του προπατορικού αντιγονικού αμαρτήματος.

Είναι, λοιπόν, πιθανόν το μίγμα mRNA να επιτρέπει την καλύτερη επιλογή και επιβίωση των κατάλληλων κυτταρικών κλώνων των λευκοκυττάρων που θα παράξουν πιο ειδικά αντισώματα έναντι και των 2 στελεχών, κάτι που τελικά οδηγεί σε βελτιωμένη ανοσολογική απάντηση και για την Όμικρον.

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για πολύ αισιόδοξα αποτελέσματα, ενώ η γνώση που θα αποκτηθεί από τις βελτιωμένες ενισχυτικές δόσεις θα μπορούσε να οδηγήσει σε βελτιωμένες ενισχυτικές δόσεις και για άλλα παθογόνα όπως ο ιός της γρίπης.

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "Το μέλλον και το παρόν του εμβολίου της Novavax και το πρώτο επικαιροποιημένο εμβόλιο κατά της Όμικρον"

Εξαρση καρκίνων στα ελληνικά νοσοκομεία, «έμφραγμα» στα χειρουργεία

Στις περιόδους έξαρσης της πανδημίας, μεγάλα τμήματα των νοσοκομείων λειτουργούσαν σχεδόν ως μονοθεματικά, καθώς στη συντριπτική τους πλειονότητα οι εισαγωγές αφορούσαν λοίμωξη από COVID-19. Η περίοδος ύφεσης που διανύουμε δημιουργεί αλλεπάλληλα κύματα εισαγωγών για άλλες νοσηρότητες που είχαν παραμεληθεί και έμειναν αδιάγνωστες στο προηγούμενο διάστημα.

Μεταξύ αυτών αδιάγνωστοι καρκίνοι, συχνά σε προχωρημένο στάδιο και σε μικρές ηλικίες. Η προτεραιότητα έχει δοθεί τώρα σε αυτά τα περιστατικά, καθώς και σε επείγοντα χειρουργεία. Για αυτά που δεν είναι άκρως επείγοντα η αναμονή στο χειρουργείο φτάνει ως και τα 3 χρόνια, ενώ οι διαγνωστικές εξετάσεις και ο προληπτικός έλεγχος είναι πρακτικά αδύνατος στο δημόσιο σύστημα. Αποτέλεσμα είναι όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα να στρέφονται στον ιδιωτικό τομέα και οι υπόλοιποι απλά να περιμένουν.

Κι ενώ ορθά έχει δοθεί προτεραιότητα στις νεοπλασίες, η μετακίνηση αναισθησιολόγου προς άλλο νοσοκομείο είχε ως αποτέλεσμα να κλείσει μια χειρουργική αίθουσα στο Θεαγένειο αντικαρκινικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και να μειωθούν κατά 20% οι χειρουργικές επεμβάσεις.

Ψάχνουμε να βρούμε κρεβάτια

Η παθολόγος – εντατικολόγος στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, Χριστίνα Κυδώνα, είδε τις νέες εισαγωγές ασθενών στις δύο τελευταίες εφημερίες σε συνδυασμό με τους ήδη νοσηλευόμενους να εκτοξεύουν τις ανάγκες σε παθολογικές κλίνες στις 90 και 94 κλίνες, αντίστοιχα, όταν η δυναμικότητά τους δεν ξεπερνά τις 40.

«Ψάχνουμε ήδη από το απόγευμα της 24ωρης εφημερίας να δούμε πού θα φιλοξενήσουμε αυτά τα περιστατικά. Διασπείρονται σε όλα τα τμήματα, σε άσχετες κλινικές και υπό την ευθύνη μας. Όταν όμως μέσα σε 4 μέρες το νοσοκομείο εφημερεύει ξανά, δεν προλαβαίνουμε να αδειάσουμε έτσι ώστε η επόμενη κλινική να διαχειριστεί τα περιστατικά της», λέει στο iatronet.gr και προσθέτει: «συν το ότι οι άλλες ειδικότητες που έχουν κλινικές, η ΩΡΛ, η ουρολογική, η ορθοπαιδική, έχουν επίσης αυξημένο φόρτο, και δεν έχουν αρκετά κενά κρεβάτια. γιατί έχουν ανοίξει τα πάντα και ο κόσμος πάει στο νοσοκομείο και για άλλα ζητήματα».

Όπως αναφέρει η ίδια, στην περίοδο του κορωνοϊού, αλλά και πριν από αυτόν, υπήρξε οπισθοδρόμηση σε ό,τι αφορά την πρόληψη στην πρωτοβάθμια. «Σε μεγάλο βαθμό η πρωτοβάθμια είχε μετατραπεί σε συνταγογράφηση από μακριά. Ανατινάχτηκε η πρόληψη», λέει και προσθέτει: «τα ραντεβού στην δημόσια πρωτοβάθμια περίθαλψη είναι πάρα πολύ πυκνά, του δεκαλέπτου, συν τις οδηγίες να δίνονται από μακριά με την άυλη συνταγογράφηση. Έτσι χάνεται ένα σημαντικό κομμάτι της συνολικής προσέγγισης που μπορεί να κάνει ο οικογενειακός γιατρός για να συλλάβει κάποια ύποπτα σημεία που μπορούν να οδηγήσουν σε περαιτέρω έλεγχο».

Έξαρση παραμελημένων καρκίνων

Αποτέλεσμα είναι να φτάνουν στην τριτοβάθμια περίθαλψη αδιάγνωστοι καρκίνοι. «Βλέπουμε στις εφημερίες παραμελημένους καρκίνους και σε νεαρές ηλικίες, κατά βάση αδιάγνωστους. Συμβαίνει σε όλο τον κόσμο, στο εξωτερικό μιλάνε για πανδημία καρκίνου», τονίζει η κ. Κυδώνα. Η τεράστια πίεση στα νοσοκομεία βάζει εμπόδια και στα επόμενα βήματα μετά τη διάγνωση.

«Δυσκολευόμαστε να βρούμε άκρη, είτε χειρουργική είτε για παραπομπή σε ογκολογικό συμβούλιο. Είναι πολύ συχνό το φαινόμενο εμείς οι νοσοκομειακοί γιατροί να μην μπορούμε να παραπέμψουμε έναν άνθρωπο και να βρει τον δρόμο του», αναφέρει και περιγράφει το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται πολλοί ασθενείς: «Όταν έχουμε κάτι ύποπτο αλλά όχι άκρως επείγον περιστατικό, λόγω του φόρτου των νοσοκομείων και πια της μη ύπαρξης κλινών για τα επείγοντα, επιλέγουμε κάποια περιστατικά να τα βγάλουμε ως «ψυχρά» ώστε να συνεχίσουν τον έλεγχο έξω και μετά από 15 μέρες που θα τον ολοκληρώσουν, να μας φέρουν τα αποτελέσματα και να κλείσουμε το περιστατικό», εξηγεί και προσθέτει: «Οι άνθρωποι αυτοί δεν μπορούν να βρουν τακτικό ραντεβού για αξονική, μαγνητική ή υπέρηχο στο δημόσιο. Αποκλείεται να βρουν. Αυτό σημαίνει ότι εμείς με το ζόρι τους οδηγούμε να πληρώσουν την συμμετοχή τους για την εξέταση σε ιδιωτικό εργαστήριο, η οποία στις σοβαρές εξετάσεις δεν είναι μηδαμινή. ‘Ένα κομμάτι του πληθυσμού δεν μπορεί να τις κάνει και έτσι πολλά πράγματα μένουν τυφλά».

Χρόνια αναμονής για τα χειρουργεία

Κάτι ανάλογο, σε μεγαλύτερο βαθμό, συμβαίνει με την πρόληψη, αλλά και για τα χειρουργεία, όπου ο χρόνος αναμονής για τα μη επείγοντα περιστατικά φτάνει ακόμα και τα 3 χρόνια. «Είναι πρακτικά αδύνατο σήμερα να βρεις ραντεβού π.χ. για θυρειοειδεκτομή, ή για μια απλή υστερεκτομή γιατί έχεις ινομυώματα χωρίς να έχεις καρκίνο», σημειώνει.

Η κατάσταση, μάλιστα, αναμένεται να επιδεινωθεί περαιτέρω τους επόμενους δύο μήνες, έπειτα από την ενημέρωση του Αναισθησιολογικού Τμήματος ότι από την 1η Ιουνίου ως την 31η Αυγούστου δεν θα υπάρχει η δυνατότητα εξυπηρέτησης τακτικών χειρουργείων, λόγω των αδειών του προσωπικού.

Σε ό,τι αφορά την πρόληψη, εξετάσεις που εντάσσονται στον τακτικό έλεγχο μετά τα 50, όπως η κολονοσκόπηση ή μια ουρολογική κλινική εξέταση με PSA για τους άνδρες, είναι αδύνατο να γίνουν στο δημόσιο σύστημα. «Αυτό σημαίνει ότι για να γίνει ο προληπτικός έλεγχος του παχέος εντέρου, αναγκαστικά οι άνθρωποι πρέπει να πληρώσουν και η κολονοσκόπηση είναι ακριβή. Ανατινάσσεται για ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού ο προληπτικός έλεγχος», καταλήγει.

Έκλεισε χειρουργείο στο Θεαγένειο

Την ώρα που παρουσιάζουν έξαρση οι αδιάγνωστοι καρκίνοι και η προτεραιότητα έχει δοθεί στην αντιμετώπισή τους, η απόσπαση ενός αναισθησιολόγου από το Θεαγένειο αντικαρκινικό νοσοκομείο για την εξυπηρέτηση αναγκών ενός άλλου υποστελεχωμένου νοσοκομείου της πόλης είχε ως αποτέλεσμα να κλείσει η μια από τις πέντε χειρουργικές αίθουσες του Θεαγένειου και να μειωθούν κατά 20% οι χειρουργικές επεμβάσεις, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι.

«Από 8 αναισθησιολόγους έχουμε μείνει με 5, λόγω των αποσπάσεων», λέει στο iatronet.gr ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Θεαγένειο, Βασίλης Μουρατίδης και προσθέτει: «Η χειρουργική αίθουσα έπρεπε να έχει κλείσει ούτως ή άλλους λόγω έλλειψης κατάλληλου αριθμού νοσηλευτικού προσωπικού. Το πρόβλημα υποστελέχωσης δεν αφορά μόνο τους αναισθησιολόγους, αλλά είναι γενικότερο και χρειάζεται να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των πολιτών».

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Εξαρση καρκίνων στα ελληνικά νοσοκομεία, «έμφραγμα» στα χειρουργεία"

Οι προκλήσεις Ερντογάν στον γερμανικό Τύπο: Επιθετική στάση απέναντι στην Ελλάδα

Ο Τούρκος πρόεδρος «μπαίνει σε προεκλογικό ρυθμό» σχολιάζει την πρόθεση του Ερντογάν να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα στις εκλογές του 2023 η Süddeutsche Zeitung, επισημαίνοντας ότι η εξωτερική πολιτική δεν μπορεί να διαχωριστεί εντελώς από την εσωτερική: «Ξεκίνησε με την αντίθεσή του στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. (…) Σε αυτήν προστέθηκε η απειλή μιας νέας εισβολής των τουρκικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία. (...) Και τώρα η κατάφωρα επιθετική στάση του απέναντι στην Ελλάδα. Στη διαμάχη για κάποια από τα νησιά του Αιγαίου, η οποία διαρκεί εδώ και δεκαετίες, ο Τούρκος πρόεδρος κατηγορεί την Ελλάδα ότι τα στρατιωτικοποιεί κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, απειλώντας με κλιμάκωση».

Σύμφωνα με την εφημερίδα του Μονάχου «στη διαμάχη διάρκειας δεκαετιών, η Τουρκία αμφισβητεί την κυριαρχία της Ελλάδας πάνω σε πολλά νησιά στο ανατολικό Αιγαίο. Τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη παραβιάζουν τακτικά τον ελληνικό εναέριο χώρο, ενώ πετούν και πάνω από μεγάλα, κατοικημένα νησιά όπως η Ρόδος, η Σάμος και η Κως. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τα νησιά αυτά δεν επιτρέπεται να στρατιωτικοποιηθούν – ωστόσο η Αθήνα το έχει κάνει», σχολιάζει, «δικαιολογώντας την στρατιωτικοποίησή τους με τον ενδεχόμενο κίνδυνο μίας τουρκικής απόβασης». Η SZ επισημαίνει μάλιστα πως, «δεδομένου ότι η Τουρκία και η Ελλάδα διατηρούν ένα είδος πατροπαράδοτης εχθρότητας εδώ και δεκαετίες, ο Ερντογάν μπορεί να υποδαυλίζει τα ανθελληνικά αισθήματα στη χώρα του σχεδόν κατά βούληση».

Η επιθετικότητα στις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου βρίσκεται και στις σελίδες της Frankfurter Rundschau – η οποία αναφέρεται μάλιστα στις δηλώσεις ενός πρώην αξιωματικού του ναυτικού και στρατιωτικού ακόλουθου της Τουρκίας, ο οποίος ζει εξόριστος στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον οποίο οι λεκτικές επιθέσεις αποτελούν μήνυμα προς τις ΗΠΑ: «Η Τουρκία δεν είναι πλέον αξιόπιστος εταίρος για τις ΗΠΑ. Είναι η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ που δεν συμμετέχει στις κυρώσεις κατά της Ουκρανίας».

dw

Διαβάστε Περισσότερα » "Οι προκλήσεις Ερντογάν στον γερμανικό Τύπο: Επιθετική στάση απέναντι στην Ελλάδα"

Κρήτη: Σοκαριστική υπόθεση στα Μάλια - Σύλληψη Βρετανού για τον βιασμό της κόρης του

Μια ακόμη σοκαριστική υπόθεση φαίνεται πως σημειώθηκε στην Κρήτη, με πρωταγωνιστή έναν 62χρονο Βρετανό τουρίστα ο οποίος φέρεται να βίασε την ίδια του την κόρη στα Μάλια.

Ειδικότερα, μια 34χρονη τουρίστρια από την Βρετανία φέρεται να πήγε το απόγευμα της Πέμπτης 9 Ιουνίου στο ΑΤ Χερσονήσου προκειμένου να καταγγείλει ότι έπεσε θύμα βιασμού, όσο ήταν μεθυσμένη, χωρίς να μπορεί να υποδείξει, σύμφωνα με πληροφορίες, τον δράστη λόγω μέθης.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του neakriti.gr, για περισσότερα από δυο 24ωρα οι αστυνομικοί της περιοχής εξέτασαν υλικό από τις κάμερες, ερευνώντας παράλληλα τα διαθέσιμα στοιχεία. Όπως αποδείχθηκε, ο πατέρας της είχε αποπειραθεί να προβεί σε ασελγείς πράξεις και μέσα στο μπαρ όπου διασκέδαζαν, την χτύπησε στο πρόσωπο την ακολούθησε όταν εκείνη έφυγε από την επιχείρηση και τελικά, σύμφωνα με πληροφορίες, την βίασε σε ερημική παραλία.

Μάλιστα, η γυναίκα φέρει τραύματα σε όλο της το σώμα, πιθανότατα από την ακινητοποίηση, τις πέτρες και τα κλαδιά που υπήρχαν στην παραλία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τελικά σήμερα Σάββατο 11 Ιουνίου προσήχθη και στην συνέχεια συνελήφθη ο πατέρας της γυναίκας με τον οποίο έκαναν μαζί διακοπές στα Μάλια και ο οποίος φέρεται να βίασε την ίδια του την κόρη.

Οι κατηγορίες που βαραίνουν τον πατέρα είναι κακουργηματικού χαρακτήρα και αφορούν σε βιασμό, κατάχρηση ανίκανου προς αντίσταση σε γενετήσια πράξη και παραβάσεις περί ενδοοικογενειακής βίας.

Αστυνομικές πηγές κάνουν λόγο για σοκαριστική υπόθεση τόσο ως προς την κακοποίηση της κοπέλας όσο και για το προφίλ του φερόμενου ως δράστη – πατέρα.

Η άτυχη γυναίκα εξετάστηκε από ιατροδικαστή και έχουν ληφθεί δείγματα DNA, ενώ ο Βρετανός αναμένεται να οδηγηθεί στον Εισαγγελέα.

neakriti

Διαβάστε Περισσότερα » "Κρήτη: Σοκαριστική υπόθεση στα Μάλια - Σύλληψη Βρετανού για τον βιασμό της κόρης του"

Power Pass: Ανοίγει την Πέμπτη η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι

Την προσεχή Πέμπτη 16 Ιουνίου αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα Power Pass για την υποβολή των αιτήσεων για την λήψη αποζημίωσης από τις επιπλέον χρεώσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Ωστόσο όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης καταβάλλεται προσπάθεια ώστε η πλατφόρμα να ανοίξει μία ημέρα νωρίτερα, δηλαδή την Τετάρτη 15 Ιουνίου. Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στο σχετικό ΦΕΚ η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι και την τελευταία μέρα του Ιουνίου.

Η καταβολή των ποσών θα πραγματοποιηθεί το πρώτο 15ήμερο του Ιουλίου.

Η αποζημίωση για το Power Pass θα είναι ξεκινάει από τα 18 ευρώ και θα ανέρχεται ως τα 600 ευρώ, ανά μετρητή που είναι και το ανώτερο όριο και θα αφορά τους λογαριασμούς εκείνους που έχουν εκδοθεί από την 1η Δεκεμβρίου του 2021 έως και τις 31 Μαΐου του 2022.

Η αποζημίωση καταβάλλεται για το 60% των επιπλέον χρεώσεων, αφού από αυτές αφαιρεθούν οι επιδοτήσεις του κράτους και πιθανόν των παρόχων και ως του ποσού των 600 ευρώ.

Ας δούμε μερικά ενδεικτικά παραδείγματα.

1. Αν κάποιος έχει επιπλέον χρεώσεις, μετά την αφαίρεση των επιδοτήσεων για το εν λόγω διάστημα, συνολικού ύψους 600 ευρώ, θα λάβει αποζημίωση 360 ευρώ.

2. Αν οι επιπλέον χρεώσεις ανέρχονται σε 800 ευρώ, η αποζημίωση θα διαμορφωθεί στα 480 ευρώ.

3. Αν οι επιπλέον χρεώσεις είναι 1.000 ευρώ, η αποζημίωση θα είναι 600 ευρώ, ενώ αν

4. Οι χρεώσεις είναι από 1.000 ευρώ και πάνω και πάλι η αποζημίωση θα είναι 600 ευρώ.

Ας δούμε μερικές χρήσιμες πληροφορίες για το Power Pass.

• Ποιοι είναι δικαιούχοι: Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι οι οικιακοί καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που αναπροσαρμόζονται με βάση τη χονδρεμπορική τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Η ενίσχυση αφορά τον λογαριασμό κατανάλωσης της κύριας κατοικίας των δικαιούχων, καθώς και της μισθωμένης κατοικίας των παιδιών τους που σπουδάζουν.

• Οικονομική ενίσχυση: Για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης, κάθε αριθμός παροχής ρεύματος, για κάθε μήνα, δηλώνεται από έναν μόνο δικαιούχο. Σε περίπτωση που ένας αριθμός παροχής ρεύματος για κάποιον μήνα τυχόν δηλωθεί από δύο η περισσότερους δικαιούχους, ακολουθείται η διαδικασία καταμερισμού της ενίσχυσης ανά δικαιούχο.

• Ύψος αποζημίωσης: Το ποσό της ενίσχυσης ανά λογαριασμό ρεύματος υπολογίζεται στο 60% επί του θετικού υπολοίπου που προκύπτει μετά την αφαίρεση από το ποσό της ρήτρας αναπροσαρμογής του λογαριασμού και των ποσών έκπτωσης.

• Εξαιρέσεις: Σε περίπτωση που ο λογαριασμός δεν αφορά κυμαινόμενο τιμολόγιο ο αιτών δεν δικαιούται τη λήψη ενίσχυσης. Επίσης, σε περίπτωση που ο λογαριασμός δεν αφορά παροχή οικιακής χρήσης, ο αιτών δεν δικαιούται τη λήψη ενίσχυσης.

• Υπολογισμός: Για κυμαινόμενα τιμολόγια, τα οποία δεν αναγράφουν ξεχωριστά στις χρεώσεις τους το ποσό που αντιστοιχεί στη ρήτρα αναπροσαρμογής, αυτό υπολογίζεται τεκμαρτά από τον προμηθευτή ενέργειας (το ποσό που προκύπτει μετά την αφαίρεση από το ποσό της χρέωσης προμήθειας ενέργειας με βάση την κατανάλωση, τεκμαρτού ποσού χρέωσης ενέργειας για το οποίο λαμβάνεται υπόψη η τιμή 120 ευρώ ανά MWh).

• Εκπτώσεις: Ως εκπτώσεις που έχουν χορηγηθεί από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας λαμβάνονται κάθε μορφής εκπτώσεις, το ύψος των οποίων εξαρτάται από την κατανάλωση ενέργειας του λογαριασμού. Εξαιρούνται οι εκπτώσεις σταθερού ύψους που δεν υπολογίζονται επί της ενέργειας που καταναλώθηκε.

• Ποσά ενίσχυσης: Η οικονομική ενίσχυση χορηγείται σε δικαιούχους οι οποίοι επιβαρύνθηκαν με συνολική αύξηση των λογαριασμών ρεύματος που έχουν εκδοθεί για ποσό άνω των 30 ευρώ και δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 600 ευρώ ανά δικαιούχο. Το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης είναι αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων.

• Που θα πιστωθούν: Το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης πιστώνεται στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου που έχει δηλώσει στην αίτηση.

• Ψευδή στοιχεία: Σε περίπτωση που κατά τον έλεγχο του αιτούντος από τη φορολογική διοίκηση ή άλλο αρμόδιο όργανο ελέγχου, διαπιστωθεί υποβολή ψευδών ή ανακριβών στοιχείων στην αίτηση για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης, είναι άμεσα απαιτητό το διπλάσιο ποσό της χορηγηθείσας ενίσχυσης.

Τι θα γίνει με την μισθωμένη κατοικία που σπουδάζουν

Ο αιτών καλείται να επιβεβαιώσει ή να επικαιροποιήσει τα στοιχεία της μισθωμένης κατοικίας εξαρτώμενων παιδιών της οικογένειας που σπουδάζουν. Ειδικότερα:

1. Αντλούνται από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2021 τα στοιχεία της κατοικίας που αφορούν ενοίκιο που πληρώθηκε για κατοικία παιδιών της οικογένειας που σπουδάζουν, τα οποία καλείται ο αιτών να επιβεβαιώσει.

2. Σε περίπτωση που η μισθωμένη κατοικία του παιδιού έχει αλλάξει κατά το διάστημα 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 1η Μαΐου 2022, ο δικαιούχος συμπληρώνει τα αντίστοιχα στοιχεία για τη μισθωμένη κατοικία που διέμενε το παιδί την 1η Δεκεμβρίου 2021, την 1η Ιανουαρίου 2022, την 1η Φεβρουαρίου 2022, την 1η Μαρτίου 2022, την 1η Απριλίου 2022 και την 1η Μαΐου 2022.

3. Η μεταβολή των στοιχείων της μισθωμένης κατοικίας του παιδιού αποτελεί υπεύθυνη δήλωση προς τη φορολογική αρχή και προ-συμπληρώνεται στα στοιχεία της φορολογικής δήλωσης του φορολογικού έτους 2022.

Επιπλέον πληροφορίες

Την αποζημίωση θα την λάβουν όλα τα φυσικά πρόσωπα με καθαρό οικογενειακό εισόδημα του 2020 έως 45.000 ευρώ, για τον λογαριασμό κατανάλωσης της κύριας κατοικίας και της κατοικίας των φοιτητών που σπουδάζουν στο εσωτερικό, με κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας, της περιόδου 1.12.2021 – 31.5.2022.

Η επιδότηση θα κατατεθεί σε τραπεζικό λογαριασμό της επιλογής του δικαιούχου ο οποίος θα πρέπει να υποβάλει αίτηση σε ειδική εφαρμογή που θα δημιουργηθεί στην ψηφιακή πύλη gov.gr από την Κοινωνία της Πληροφορίας.

Για τη καταβολή της αποζημίωσης θα ληφθεί υπόψη το εισόδημα του 2020 που δηλώθηκε στην Εφορία το 2021. Σε κάθε περίπτωση απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης είναι ο δικαιούχος να έχει υποβάλει φορολογική δήλωση για τα εισοδήματα του 2020 έως την 1η Μαΐου 2022.

Όσοι υποβάλουν για πρώτη φορά φέτος φορολογική δήλωση θα πρέπει να σπεύσουν να την υποβάλουν πριν την υποβολή της αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη χορήγηση του επιδόματος. Για τους συγκεκριμένους θα ληφθεί υπόψη το καθαρό οικογενειακό εισόδημα μετά την αφαίρεση των φόρων, που αποκτήθηκε το 2021.

Για νοικοκυριά που έχουν κοινό ρολόι (π.χ. διπλοκατοικίες) η επιδότηση θα δοθεί στο δικαιούχο που ο ΑΦΜ του αναγράφεται στον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος. Σε περίπτωση που ο ΑΦΜ δεν ανήκει σε κανέναν από τους δικαιούχους το ποσό της επιδότησης επιμερίζεται στους δικαιούχους.

Το ποσό της επιδότησης είναι αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν υπόκεινται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Πως θα γίνει η υποβολή της αίτησης

Για την υποβολή της αίτησης οι δικαιούχοι θα πρέπει:

• Να εισέλθουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα με τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet.

• Να βεβαιώσουν ή να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία για τη κύρια κατοικία, το μετρητή κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος και το ποσοστό συνιδιοκτησίας.

• Να διορθώσουν τυχόν λάθη η παραλείψεις στα στοιχεία για την κύρια κατοικία τους

• Να αναγράψουν τον αριθμό του τραπεζικού τους λογαριασμού (IBAN)

• Να πιστοποιήσουν την ορθότητα των στοιχείων και να οριστικοποιήσουν την υποβολή της αίτησης.

Οι δικαιούχοι δεν θα εισάγουν τα στοιχεία για τις χρεώσεις με βάση την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος τα οποία θα διαβιβαστούν στη πλατφόρμα από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας και τους διαχειριστές ηλεκτρικής ενέργειας.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Power Pass: Ανοίγει την Πέμπτη η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news