facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 24 Αυγούστου 2023

ΕΛΑΣ: Προσανάμματα, φλόγιστρο και πευκοβελόνες βρέθηκαν στο σπίτι του 45χρονου που συνελήφθη για εμπρησμό στον Αυλώνα

Συνελήφθη για τις εννέα φωτιές που εκδηλώθηκαν το πρωί στον Αυλώνα, ένας 45χρονος πρώην δικηγόρος, με την αστυνομία να ανακοινώνει περισσότερα στοιχεία για την σύλληψη.

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ:

Η Ελληνική Αστυνομία, σε πλήρη συνεργασία με το Πυροσβεστικό Σώμα, συνδράμει καίρια στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών: δημιουργεί εκατοντάδες μπλόκα ελέγχου, εμποδίζει την πρόσβαση σε ορεινούς όγκους, κινητοποιεί πολύτιμες δυνάμεις, μεριμνά για τις εκκενώσεις και την ασφαλή απομάκρυνση κατοίκων και περιπολεί έξω από κατοικίες και επιχειρήσεις που είτε έχουν εκκενωθεί, είτε έχουν υποστεί ζημιές.

Στο πλαίσιο αυτού του πλαισίου δράσης, σήμερα, στην Πάρνηθα και στον Αυλώνα Αττικής – από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης επάλληλων εστιών φωτιάς – έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις που χτένισαν την περιοχή. Μόνο σήμερα πραγματοποιήθηκαν 4 προσαγωγές υπόπτων, εκ των οποίων η μία μετατράπηκε σε σύλληψη.

Συγκεκριμένα, συνελήφθη από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής 45χρονος ημεδαπός, ο οποίος εντοπίστηκε στην περιοχή του Αυλώνα Αττικής. Κατά τη διάρκεια της προανάκρισης εξακριβώθηκε πως ο ανωτέρω είχε θέσει φωτιά σε αρκετά σημεία στην ευρύτερη περιοχή του Αυλώνα. Έχουν ταυτοποιηθεί τουλάχιστον τρείς ενέργειες του δράστη. Σε κατ’ οίκον έρευνα, που διεξήχθη, ανευρέθησαν προσανάματα, ένα φλόγιστρο και πευκοβελόνες.

Η Ελληνική Αστυνομία συνεχίζει τις περιπολίες, συνδράμοντας το Πυροσβεστικό Σώμα όπου χρειάζεται και όπου της ζητείται, με βασικό γνώμονα την προστασία της ανθρώπινης ζωής και τη διασφάλιση της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας.

 ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΛΑΣ: Προσανάμματα, φλόγιστρο και πευκοβελόνες βρέθηκαν στο σπίτι του 45χρονου που συνελήφθη για εμπρησμό στον Αυλώνα"

Για απειλή προσάρτησης κατεχομένων μιλά ο Μενέντεζ - Zητά ψήφισμα ΣΑ για Πύλα

Η επίθεση κατά των ειρηνευτών των ΗΕ στη νεκρή ζώνη στην Πύλα ήταν μια απόλυτα απαράδεκτη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ πρέπει άμεσα να περάσει ένα ψήφισμα που να καταδικάζει την πρόσφατη επίθεση σε κυπριακό έδαφος, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ, σε ομιλία του στο Παγκόσμιο Συνέδριο Κυπρίων της Διασποράς, στο Προεδρικό Μέγαρο, κάνοντας λόγο για απειλή προσάρτησης των κατεχομένων στην Τουρκία.

Μιλώντας ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, της Προέδρου της Βουλής, άλλων επισήμων και πολλών αποδήμων Κυπρίων, οι οποίοι τον καταχειροκρότησαν σε πολλά σημεία της ομιλίας του, κ. Μενέντεζ επέκρινε την πολιτική του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάνοντας λόγο για «πράξεις ενός απολυταρχικού ηγέτη» ενώ παρότρυνε τον ΓΓ του ΟΗΕ να διορίσει έναν ειδικό απεσταλμένο για να βοηθηθεί η αναζωογόνηση των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση μιας διαρκούς λύσης του Κυπριακού.

«Γιατί μέχρι σήμερα 40 χιλιάδες τουρκικά στρατεύματα κατέχουν ακόμη παράνομα 36% της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθιστώντας την ένα από τα πιο στρατιωτικοποιημένα μέρη στον κόσμο», ανέφερε ο κ. Μενέντεζ. «Είναι για αυτό, που λαμβάνω πολύ σοβαρά υπόψη την απειλή τουρκικής προσάρτησης της κατεχόμενης περιοχής», υπογράμμισε.

Ο κ. Μενέντεζ ανέφερε πως «πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση γιατί ο Ερντογάν μπορεί να αλλάξει γνώμη οποιαδήποτε στιγμή. Ειδικά όσον αφορά την επιθετικότητά του κατά της Κύπρου».

«Η βούλησή του να επεκτείνει την απολυταρχική του ισχύ σημαίνει πως είναι πιο σημαντικό από ποτέ οι ΗΠΑ να συνταχθούν με την Κυπριακή Δημοκρατία», πρόσθεσε.

Είπε επίσης πως ως Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας πιστεύει ότι η χώρα του έχει σημαντικό ρόλο να παίξει υποστηρίζοντας την Κύπρο στον αγώνα της για δικαιοσύνη, επανένωση, ειρήνη και ασφάλεια.

Αναφερόμενος στα γεγονότα στη νεκρή ζώνη στην Πύλα, ο Αμερικανός Γερουσιαστής είπε πως οι τουρκικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε ειρηνευτές των ΗΕ.

«Προσπαθούσαν να κατασκευάσουν έναν δρόμο που δεν έχουν κανένα δικαίωμα να κατασκευάσουν στην νεκρή ζώνη για την οποία υπάρχει συμφωνία και στην οποία δεν έχουν κανένα δικαίωμα να βρίσκονται», σημείωσε.

Είπε πως η επίθεσή αυτή οδήγησε προσωπικό των ΗΕ στο νοσοκομείο. "Άρα ας πούμε τα πράγματα όπως είναι: Μια απόλυτα απαράδεκτη παραβίαση του διεθνούς δικαίου", πρόσθεσε.

«Αλλά ο Πρόεδρος Ερντογάν έκανε κάτι για να το αποτρέψει αυτό; Όχι. Τίποτα απολύτως», συνέχισε ο κ. Μενέντεζ.

Είπε πως αυτό δεν αποτελεί έκπληξη εάν ληφθεί υπόψη ότι νωρίτερα αυτό τον χρόνο ο Ερντογάν πέτυχε επανεκλογή του στην Τουρκία «στήνοντας το παιγνίδι υπέρ του».

«Χρησιμοποιώντας τους πόρους του κράτους για τον ίδιο, κλείνοντας ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης, φυλακίζοντας ηγέτες της αντιπολίτευσης και δημοσιογράφους», συνέχισε.

Είπε πως «αυτές δεν είναι ενέργειες ενός υποψηφίου που θέλει να πάρει ψήφους σε δημοκρατικές εκλογές, αυτές είναι οι ενέργειες ενός απολυταρχικού ηγέτη».

«Για εμάς που νοιαζόμαστε βαθιά για την ασφάλεια και την ακεραιότητα της Ανατολικής Μεσογείου αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό», επεσήμανε ο Αμερικανός Γερουσιαστής.

Είπε πως ο Ερντογάν ονομάζει τους Κύπριους και ανθρώπους που αγαπούν την ελευθερία σε όλο τον κόσμο ως εχθρούς, έχει συνεργαστεί με τους πιο βάναυσους δικτάτορες στον κόσμο και συνεχώς δοκιμάζει τα όρια θεμελιωδών διεθνών προτύπων και κανόνων, παραβιάζοντας κάποιους με τη συνεχιζόμενη κατοχή ενός άλλου κυρίαρχου κράτους.

Επεσήμανε ακόμη πως η πρόταση του Ερντογάν για εποικισμό του Αμμοχώστου παραβιάζει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, κάτι που οι ΗΠΑ και η ΕΕ καταδικάζουν σθεναρά.

Και θα συνεχίσουμε να καταδικάζουμε τέτοιου είδους ενέργειες είτε στα Βαρώσια είτε στην Πύλα είτε οπουδήποτε αλλού, πρόσθεσε.

Είπε πως η τουρκική εισβολή άλλαξε για πάντα το νησί και τον λαό του. «Μια εισβολή που η Τουρκία αρνείται να αναγνωρίσει ως παράνομη και άδικη, παρά την καταδίκη της Ευρώπης, των ΗΕ και ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας», ανέφερε.

«Ας δεσμευτούμε εκ νέου για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να συνεχίσουμε να πολεμούμε για τη δημοκρατία, να υποστηρίζουμε το κράτος δίκαιου. Μέχρι την ημέρα που η τελευταία μπότα του τελευταίου Τούρκου στρατιώτη εγκαταλείψει την Κύπρο, αφήνοντας Τ/κ και Ε/κ να βρουν τη δική τους μοίρα, με ειρήνη και ασφάλεια», σημείωσε, προσθέτοντας πως αυτό θα ξεκλειδώσει τις τρομερές δυνατότητες που έχει αυτή η περιοχή στον 21ο αιώνα και πέραν αυτού.

Κατά την ομιλία του ο κ. Μενέντεζ είπε πως είναι υπερήφανος που είναι ένας από τους πιο σθεναρούς υποστηρικτές στη Γερουσία και προηγουμένως στη Βουλή των Αντιπροσώπων για τις ισχυρές σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κύπρου και αναφέρθηκε στις δράσεις και πρωτοβουλίες που ανέλαβε προς αυτή την κατεύθυνση, μεταξύ άλλων και στην άρση των απαγορεύσεων για την πώληση όπλων στην Κύπρο.

Ο Αμερικανός Γερουσιαστής είπε πως οι σχέσεις ΗΠΑ και Κύπρου βρίσκονται σε μια ιστορική καμπή. «Η σχέση μας δεν ήταν ποτέ άλλοτε καλύτερη», ανέφερε.

Είπε πως ο ίδιος πιστεύει πως υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω ανάπτυξη αυτών των σχέσεων και δεσμεύθηκε να συμβάλει στις προσπάθειες ώστε αυτή η σχέση να προχωρήσει στο επόμενο της επίπεδο.

Ανέφερε εξάλλου πως «πρέπει να συνεχίσουμε να πιέζουμε ώστε η Κύπρος να γίνει μέρος τη προγράμματος απαλλαγής από τη θεώρηση διαβατηρίων των ΗΠΑ».

Τάχθηκε επίσης υπέρ της ενίσχυσης της στρατιωτικής συνεργασίας ΗΠΑ – Κύπρου και της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των δυο χωρών

«Η γεωστρατηγική θέση της Κύπρου είναι πολύτιμη για τη συλλογική μας ασφάλεια», ανέφερε, σημειώνοντας πως επιθυμεί να δει μια πιο βαθιά συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, όπου η Κύπρος έχει τόσα πολλά να προσφέρει.

Κάλεσε επίσης τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, να καταστήσει την επίλυση του Κυπριακού μια από τις ύψιστες προτεραιότητες της εξωτερικής του πολιτικής της διακυβέρνησής του. «Πρέπει να πάμε από την απλή καταδίκη στη δράση», σημείωσε.

Αναφερόμενους στους ομογενείς της Κύπρου στις ΗΠΑ,  κ. Μενέντεζ υπογράμμισε τη συμβολή τους στην προώθηση της φιλίας μεταξύ ΗΠΑ και Κύπρου ενώ εξέφρασε εκτίμηση για τη θέση του Προέδρου Χριστοδουλίδη ότι δεν μπορείς να καταλάβεις με βία το έδαφος μιας άλλης χώρας.

Ο κ. Μενέντεζ χαιρέτισε τους σύνεδρους στα ελληνικά λέγοντάς τους «Καλησπέρα σας» και στο τέλος τους είπε «Ευχαριστώ».

Σημείωσε  μάλιστα πως η μητέρα της συζύγου του γεννήθηκε στη Λευκωσία και είπε πως αυτός και η σύζυγός του είναι πολύ χαρούμενοι που βρίσκονται και πάλι στην Κύπρο.

«Είναι υπέροχο να βρισκόμαστε στη μια και μοναδική πρωτεύουσα της Κυπριακής Δημοκρατίας, τη Λευκωσία», ανέφερε.

Είπε ακόμη πως είχε μια πολύ καλή συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, για τον οποίο έκανε μνεία στην ομιλία του όπως και για την Πρόεδρο της Βουλής και τους Υπουργούς που ήταν παρόντες.

Λαμβάνοντας τον λόγο πριν την ομιλία του κ. Μενέντεζ, ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ, χαρακτήρισε τον Αμερικανό Γερουσιαστή ως τον μεγαλύτερο Φιλέλληνα στην ιστορία του Ελληνισμού.

ΚΥΠΕ/sigmalive

Διαβάστε Περισσότερα » "Για απειλή προσάρτησης κατεχομένων μιλά ο Μενέντεζ - Zητά ψήφισμα ΣΑ για Πύλα"

Πυροσβεστική: 104 πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια

Σε 104 πυρκαγιές σε όλη την χώρα επιχειρούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, ενώ το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 69 νέες δασικές πυρκαγιές, σύμφωνα με την ενημέρωση της πυροσβεστικής.

Τα πύρινα μέτωπα

Ειδικότερα σύμφωνα με την Πυροσβεστική:

  • Στην Πάρνηθα, επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις και αντιμετωπίζουν αναζωπυρώσεις, κυρίως στη νοτιοδυτική πλευρά της, κοντά στο Φρούριο της Φυλής και στο Ρέμα της Γιαννούλας.
  • Στον Έβρο και στη Ροδόπη, οι περισσότερες αναζωπυρώσεις έχουν εκδηλωθεί στη Δαδιά, στην Αισύμη και στο Σουφλί.
  • Στη Βοιωτία, οι αναζωπυρώσεις είναι εντονότερες στην περιοχή Βάγια της Υλίκης, ανατολικότερα της περιοχής Ζάλτσα, καθώς και στις περιοχές Στείρι και Κυριάκι.

Σε όλες τις πυρκαγιές επιχειρούν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις, με τη συνδρομή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, μεγάλος αριθμός εθελοντών πυροσβεστών, δυνάμεις που έχει διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και η Ελληνική Αστυνομία, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Περιφερειών.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και κλιμάκια της διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Παράλληλα, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr), για αύριο παραμένει πολύ υψηλός ο κίνδυνος σε Βοιωτία, Εύβοια και Αττική. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε στο σύνδεσμο: https://bit.ly/3PjHTFn

Σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος ανά την Επικράτεια, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών, καθώς και του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4), ενώ συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

Τέλος, η πυροσβεστική καλεί όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμοδίων Αρχών.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Πυροσβεστική: 104 πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια"

Χειροπέδες σε 24χρονο Ρομά -Συμμετείχε στον τραυματισμό αστυνομικού στον Ασπρόπυργο

Αστυνομικοί της ΟΠΚΕ μετά από επεισοδιακή καταδίωξη, τα ξημερώματα της Πέμπτης (24-08) πέρασαν χειροπέδες σε έναν 24χρονο Ρομά. Ο νεαρός συνελήφθη για κλοπή σε μίνι μάρκετ στον Άγιο Παντελεήμονα.

Ο συλληφθείς, όπως διαπιστώθηκε, συμμετείχε και στον τραυματισμό με τσιμεντόλιθο αστυνομικού στον Ασπρόπυργο κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς και το πλιάτσικο που επιχείρησαν να κάνουν ομάδες Ρομά σε εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο.

Το χρονικό της σύλληψης - Προσπάθησαν να εμβολίσουν περιπολικό της ΟΠΚΕ

Σύμφωνα με την αστυνομία, στις 02:20 της Πέμπτης 23 Αυγούστου ομάδα της ΟΠΚΕ εντόπισε στον Άγιο Παντελεήμονα σπασμένο μίνι μάρκετ. Οι δράστες είχαν ξηλώσει τα ρολά και είχαν κατεβάσει την τζαμαρία.

Οι αστυνομικοί κοιτάζοντας προσεκτικά εντόπισαν δύο ύποπτα αυτοκίνητα, παρκαρισμένα το ένα έξω από το μίνι μάρκετ και το άλλο απέναντι, στα οποία επέβαιναν δυο Ρομά

Οι αστυνομικοί της ΟΠΚΕ, αποβιβάστηκαν και επιχείρησαν να τους ελέγξουν. Από το δεύτερο όχημα πετάχθηκαν δυο Ρομά και άρχισαν να τρέχουν εγκαταλείποντάς το, την ίδια ώρα που το δεύτερο αυτοκίνητο, έβαλε μπροστά, πάτησε γκάζι και επιχείρησε να εμβολίσει το περιπολικό της ΟΠΚΕ και τους αστυνομικούς, οι οποίοι τον απέφυγαν με αποτέλεσμα ο οδηγός να χάσει τον έλεγχο, να καρφωθεί σε παρκαρισμένο όχημα και να ακινητοποιηθεί. Οι επιβαίνοντες το εγκατέλειψαν και τράπηκαν σε φυγή, αλλά συνελήφθησαν μετά από σύντομη καταδίωξη.

Οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι και τα δυο οχήματα ήταν κλεμμένα από τη Δυτική Αττική, χθες το βράδυ και οι Ρομά, τους είχαν «φορέσει» πινακίδες από άλλα οχήματα, που δεν απασχολούσαν.

Αναγνωρίστηκε ως ένας από τους δράστες της επίθεσης σε αστυνομικό

Ο ένας από τους συλληφθέντες, ηλικίας 24 ετών έχει αναγνωριστεί ως ένας από τους δράστες της επίθεσης κατά της ΟΠΚΕ στον Ασπρόπυργο, όπου τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι αστυνομικός με τσιμεντόλιθο και αναζητούνταν επί δύο ημέρες από τις αρχές.

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι ο 24χρονος Ρομά δεν συνελήφθη για τη συμμετοχή του στο σοβαρό επεισόδιο με τον τραυματισμό του αστυνομικού, αλλά για το συμβάν στον Άγιο Παντελεήμονα.

Και αυτό γιατί, για την υπόθεση του Ασπρόπυργου είχε παρέλθει το αυτόφωρο.

vradini

Διαβάστε Περισσότερα » "Χειροπέδες σε 24χρονο Ρομά -Συμμετείχε στον τραυματισμό αστυνομικού στον Ασπρόπυργο"

Φωτιά στην Πάρνηθα: Ελεύθεροι οι 3 προσαχθέντες για απόπειρα εμπρησμού σε Μενίδι και Αυλώνα – Κρατείται ο πρώην δικηγόρος

Ελεύθεροι αφέθηκαν οι τρεις ύποπτοι που είχαν προσαχθεί για απόπειρα εμπρησμού την Πέμπτη (24.05.23). Πρόκειται για δύο 31χρονους στο  Μενίδι και και έναν 45χρονο στον Αυλώνα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο τέταρτος, ο 45χρονος πρώην δικηγόρος, κρατείται.

Σημειώνεται ότι ο πρώην δικηγόρος είχε εντοπιστεί να κινείται στην περιοχή του Αυλώνα, ενώ σημειώνονταν συνεχώς αναζωπυρώσεις. Οι δύο που είχαν προσαχθεί για απόπειρα εμπρησμού στο Μενίδι και αφέθηκαν ελεύθεροι είναι 31χρονοι, οι οποίοι εντοπίστηκαν να κινούνται μέσα σε αυτοκίνητο σε απαγορευμένη περιοχή (στην οδό Φιλίας των Λαών) και βρέθηκαν πάνω τους αναπτήρες και ένα σπρέι αυτοκινήτου.

Ο δεύτερος 45χρονος που αφέθηκε ελεύθερος και είχε προσαχθεί για απόπειρα εμπρησμού στον Αυλώνα, είναι κάτοικος της περιοχής, ο οποίος εθεάθη να κινείται με ένα ασημί όχημα στα μέρη εκεί. 

Υπάρχουν πληροφορίες ότι έχει ψυχολογικά προβλήματα και στην κατοχή του βρέθηκαν κυάλια, σπινθηριστής, βαμβάκι και αναπτήρες.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα την Πέμπτη κατά την ενημέρωση για τις φωτιές στην Ελλάδα ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας έκανε λόγο για 9 απόπειρες εμπρησμού και χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα, μιλώντας για «αλητήριους εμπρηστές που θέτουν σε κίνδυνο ζωές», έστειλε αυστηρό μήνυμα πως «δεν θα γλιτώσετε, θα σας βρούμε!».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιά στην Πάρνηθα: Ελεύθεροι οι 3 προσαχθέντες για απόπειρα εμπρησμού σε Μενίδι και Αυλώνα – Κρατείται ο πρώην δικηγόρος"

Ένας 45χρονος πρώην δικηγόρος ο βασικός ύποπτος για τη φωτιά στον Αυλώνα

Τέσσερα άτομα προσήχθησαν από την Αστυνομία ως ύποπτοι εμπρησμού για τις φωτιές που άναψαν σήμερα κοντά στην Πάρνηθα. Δύο από το Μενίδι και δύο από τον Αυλώνα. Μεταξύ αυτών, βρίσκεται ένας διανομέας, που παρά το γεγονός πως προσήχθη οι αστυνομικοί θεωρούν ότι δεν έχει σχέση με τον εμπρησμό.

Το ενδιαφέρον σύμφωνα με το MEGA και τον αστυνομικό του συντάκτη, Βασίλη Λαμπρόπουλου, εστιάζεται σε 45χρονο πρώην δικηγόρο που διαμένει στην περιοχή φαίνεται να αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα. Θεωρείται βασικός ύποπτος για τους εμπρησμούς στην περιοχή του Αυλώνα.

Υπάρχουν καταθέσεις από πολίτες ότι κινούνταν στα σημεία που ξέσπασε φωτιά. Μάλιστα και τα προηγούμενα χρόνια, υπήρχαν σχετικές υπόνοιες. Αρνείται να μιλήσει στους αστυνομικούς. Η Αστυνομία εξετάζει το κινητό του, ενώ αναμένεται να εξετάσει και το σπίτι του.

Υπόνοιες για εμπρησμό υπάρχουν και στη φωτιά στο Δοκό Χαλκίδας και σε εκείνη του Έβρου που καίει εδώ και 6 μέρες.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Ένας 45χρονος πρώην δικηγόρος ο βασικός ύποπτος για τη φωτιά στον Αυλώνα"

Φωτιά στην Πάρνηθα: Αναζωπυρώσεις στην Μονή Κλειστών – Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις στην περιοχή

Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στην Πάρνηθα με τις αναζωπυρώσεις της φωτιάς να είναι συνεχείς δυσκολεύοντας το έργο της κατάσβεσης. 

Η τελευταία αναναζωπύρωση της φωτιάς στην Πάρνηθα εντοπίζεται ανατολικά της Μονής Κλειστών όπου υπάρχει φωτιά από το νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης (24.08.2023).

Η φωτιά που είναι μέσα στην χαράδρα όταν βρίσκει καύσιμη ύλη αναζωπυρώνεται με συνέπεια να ξεπηδούν φλόγες. Οι χαράδρες μάλιστα δεν είναι εύκολα προσβάσιμες για τις πυροσβεστικές δυνάμεις που παραμένουν σε όλη την ευρύτερη περιοχή. 

Ενεργό μέτωπο σε περιοχές κοντά σε οικισμούς δεν υπάρχοη. Στην Πάρνηθα επιχειρούν 260 πυροσβέστες με 77 οχήματα, 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και περιοδικά 11 αεροσκάφη με 12 ελικόπτερα.

Στο μεταξύ υπό έλεγχο κατάφεραν να θέσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις την φωτιά που ξέσπασε σήμερα το πρωί στη περιοχή του Αυλώνα. Στο σημείο επιχειρούν 14 πυροσβέστες με 7 οχήματα ενώ από αέρος συνέδραμαν δύο αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα. 

Παράλληλα , σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Αστυνομία, κανονικά διεξάγεται πλέον η κίνηση στις οδούς 28ης Οκτωβρίου και Αθανασίου Διάκου, όπου είχε διακοπεί λόγω της πυρκαγιάς.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιά στην Πάρνηθα: Αναζωπυρώσεις στην Μονή Κλειστών – Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις στην περιοχή"

ΕΟΔΥ: 5 θάνατοι ασθενών με CoViD την ημέρα - Mε Eris ένα στα τρία κρούσματα

33 θανάτους, 13 διασωληνωμένους και 641 εισαγωγές στα νοσοκομεία της χώρας κατέγραψε το σημερινό επιδημιολογικό δελτίο του ΕΟΔΥ  που αφορούσε την εβδομάδα 14 - 20 Αυγούστου 2023.

Στην έκθεση επισημαίνεται πως η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Το ποσοστό θετικότητας ήταν 12,5%, σε σύνολο 91.929 εργαστηριακών ελέγχων

O συνολικός αριθμός θανάτων στη χώρα μας ανέρχεται πλέον σε 37.364.

Kατά τις τελευταίες εβδομάδες παρακολούιθησης  όλα τα αλληλουχηθέντα στελέχη ανήκαν στην υπο-παραλλαγή ΒΑ.2 της Όμικρον. Tην εβδομάδα της τελευταίας καταμέτρησης, η συχνότερη υποπαραλλαγή της ΒΑ.2 ήταν η Κράκεν (XBB.1.5) με 48%, ακολουθούμενη από την Έρις (EG.5) με 36%, της οποίας το 62% των κρουσμάτων βρίσκονται στην Κρήτη. 

Στον ακόλουθο πίνακα αντίστοιχοι αριθμοί: 

               Δείκτες CoViD 14-20 Αυγούστου 

7- 13 Αυγούστου

Νέοι θάνατοι 33   20
Διασωληνωμένοι 13 14
Νέες εισαγωγές 641 563
Γρίπη

Κατά την τελευταία εβδομάδα μέτρησης δεν καταγράφηκε νέο σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ ούτε νέος θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Τέλος σε ότι αφορά τον αναπνευστικός συγκυτιακός ιός - RSV, όλα τα εξετασθέντα δείγματα ήταν αρνητικά.

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΟΔΥ: 5 θάνατοι ασθενών με CoViD την ημέρα - Mε Eris ένα στα τρία κρούσματα"

Φωτιά στην Πτολεμαΐδα: Καίγεται πευκοδάσος στο Μεσόβουνο

Φωτιά ξέσπασε στην Πτολεμαϊδα το απόγευμα της Πέμπτης (24.08.2023) και υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση στην περιοχή. 

Η φωτιά καίει στην ορεινή, δυσπρόσιτη, περιοχή «Άγιοι Ανάργυροι» Μεσοβούνου κοντά στην Πτολεμαϊδα και πιθανολογείται ότι οφείλεται στην πτώση κεραυνού, καίγοντας πευκοδάσος.

Επί τόπου έσπευσαν, και επιχειρούν, τέσσερα Πυροσβεστικά οχήματα και οκτώ άνδρες καθώς και ένα πεζοπόρο τμήμα, δέκα ατόμων, από την Κοζάνη, ενώ, αναμένεται, άλλο ένα δεκαμελές, πεζοπόρο τμήμα από τα Ιωάννινα.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιά στην Πτολεμαΐδα: Καίγεται πευκοδάσος στο Μεσόβουνο"

Τριπλασιασμός ιικού φορτίου στα λύματα της Ξάνθης - Αύξηση σε Αττική και Θεσσαλονίκη [πίνακας]

Αύξηση του ιικού φορτίου κατά 199%, καταγράφηκε στα λύματα της Ξάνθης (φωτογραφία) την εβδομάδα 14 έως 20 Αυγούστου.

Αυτό προκύπτει, μεταξύ άλλων, από το εβδομαδιαίο επιδημιολογικό δελτίο, το οποίο δημοσιοποιήθηκε σήμερα από τον ΕΟΔΥ.

Πτωτική τάση παρατηρήθηκε σε δύο περιοχές, καθαρά αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν στην Ξάνθη (+199%), στην Αλεξανδρούπολη (+75%), στη Θεσσαλονίκη (+72%), στη Λάρισα (+58%) και στην Αττική (+49%), ενώ οριακή ήταν η αύξηση στον Βόλο (+29%) και στα Χανιά (+22%).

Πτωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν στο Ηράκλειο (-32%) και στην Πάτρα, όπου το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων δεν ήταν ανιχνεύσιμο, δηλάδή τα επίπεδα ήταν κάτω από το όριο ποσοτικοποίησης της μεθόδου.

Για την πόλη των Ιωαννίνων αυτή την εβδομάδα αναφοράς δεν δίνονται αποτελέσματα γιατί δεν έγιναν δειγματοληψίες λόγω εργασιών συντήρησης. 

Ποσοστιαία μεταβολή μέσου εβδομαδιαίου ιικού φορτίου

 Περιφέρεια - πόλη 14 - 20 Αυγούστου
Αττική +44%
Θεσσαλονίκη +72%
Πάτρα Μη ανιχνεύσιμο
Λάρισα +58%
Βόλος +29%
Ξάνθη +199%
Αλεξανδρούπολη +75%
Ηράκλειο -32%
Χανιά +22%

Μεταβολές της τάξης +/- 30% είναι κοντά στα όρια της εργαστηριακής αβεβαιότητας. Για τις πόλεις της Λάρισας και του Βόλου τα αποτελέσματα βασίζονται στην ανάλυση ενός δείγματος. Για την πόλη της Αλεξανδρούπολης το αποτέλεσμα βασίζεται στην ανάλυση δύο δειγμάτων.

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "Τριπλασιασμός ιικού φορτίου στα λύματα της Ξάνθης - Αύξηση σε Αττική και Θεσσαλονίκη [πίνακας]"

Καιρός αύριο: «Βουτάει» η θερμοκρασία – Πού θα ρίξει βροχές και καταιγίδες

Άστατος θα είναι ο καιρός αύριο Παρασκευή, 25 Αυγούστου. Τοπικά θα εκδηλωθούν βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Η θερμοκρασία σε πτώση.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Γενικά αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες κυρίως στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια λόγω καπνού.

Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι ασθενείς και στα υπόλοιπα θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα βόρεια ενώ στις υπόλοιπες περιοχές θα διατηρηθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα και θα φτάσει στη νησιωτική χώρα τους 32 με 36 βαθμούς και στα ηπειρωτικά τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός σε Αττική, Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα ανατολικά 6 μποφόρ με μικρή εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 36 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα γύρω ορεινά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς και πρόσκαιρα το μεσημέρι-απόγευμα νοτίων διευθύνσεων έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 35 βαθμούς Κελσίου.
 
Καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι κυρίως στα ορεινά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 37 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 36 και τοπικά στα ηπειρωτικά 37 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά μέχρι το απόγευμα τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Στις Κυκλάδες από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα βόρεια έως 6 μποφόρ. Στην Κρήτη δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα ανατολικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 31 και στην Κρήτη έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Ανεμοι: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ και στα Δωδεκάνησα δυτικοί βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 36 βαθμούς Κελσίου και στα Δωδεκάνησα η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα νότια πιθανώς έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: «Βουτάει» η θερμοκρασία – Πού θα ρίξει βροχές και καταιγίδες"

Φωτιά στον Αυλώνα: Αποκαλυπτικές φωτογραφίες από τις απόπειρες εμπρησμών

Την ώρα που η φωτιά στη νότια πλευρά της Πάρνηθας παρουσίαζε βελτιωμένη εικόνα, ένα μπαράζ διαδοχικών πυρκαγιών ξεσπούσε στη βόρεια πλευρά του βουνού και συγκεκριμένα από τον Αυλώνα μέχρι το Σικάμηνο.

Στις φωτογραφίες φαίνεται αρχικά η πρώτη τριάδα εστιών που μπήκαν στις 08:57 το πρωί της Πέμπτης. Στη δεύτερη άλλες τρεις που μπήκαν περίπου στις 09:47.

 

 

Ο Βασίλης Κικίλιας στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο μπαράζ αποπειρών εμπρησμού.

Στους πρόποδες της Πάρνηθας, στην περιοχή Αυλώνα, από τις 8 το πρωί έγιναν 9 απόπειρες εμπρησμού.

  • 8:13 περιοχή Αυλώνας, πρώτη προσπάθεια.
  • 8:57: περιοχή Σικάμηνο/ Αυλώνα τρεις προσπάθειες
  • 9:47: περιοχή Σικάμηνο/Αυλώνα άλλες τρεις προσπάθειες
  • 10:51: Βόρεια της Αυλώνας, μια προσπάθεια.
  • 12:02: Βόρεια της Αυλώνας, στους πρόποδες της Πάρνηθας, μια προσπάθεια εμπρησμού η οποία πήρε διαστάσεις.

 newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιά στον Αυλώνα: Αποκαλυπτικές φωτογραφίες από τις απόπειρες εμπρησμών"

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για αύριο Παρασκευή 25 Αυγούστου 2023

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), για αύριο Παρασκευή, 25 Αυγούστου 2023, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
  • Περιφέρεια Αττικής

Σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών της Επικράτειας  προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών καθώς και του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4), ενώ συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

Ταυτόχρονα, για τις ανωτέρω περιοχές, εφαρμόζεται το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και "ευπαθείς" περιοχές.

Σε άμεση συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι Περιφέρειες και Δήμοι των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.

Απευθύνεται έκκληση στους συμπολίτες μας:

  1. Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως
    1. το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού,
    2. η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης,
    3. η χρήση υπαίθριων ψησταριών,
    4. το κάπνισμα μελισσών,
    5. η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.ά.
  2. Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.
  3. Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Τέλος, παρακαλούμε όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών.

Επισημαίνεται ότι ο κίνδυνος δασικών πυρκαγιών είναι πολύ υψηλός σε πολλές περιοχές της χώρας, καθώς θα επικρατούν ευνοϊκές συνθήκες για την εκδήλωσή τους.

 

Διαβάστε Περισσότερα » " Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για αύριο Παρασκευή 25 Αυγούστου 2023 "

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news