facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 19 Ιουλίου 2020

Νεπάλ: 4.000.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους λόγω πλημμυρών

Σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι στο κρατίδιο Ασάμ της βορειοανατολικής Ινδίας και στο γειτονικό Νεπάλ αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω των πλημμυρών που προκάλεσαν οι βροχές της εποχής των μουσώνων, ενώ δεκάδες είναι οι αγνοούμενοι και τουλάχιστον 189 οι νεκροί, δήλωσαν σήμερα Κυριακή κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Η υπερχείλιση του ποταμού Μπραχμαπούτρα, ο οποίος διαρρέει το Θιβέτ, που ανήκει στην Κίνα, την Ινδία και το Μπανγκλαντές, έχει καταστρέψει σοδιές και έχει προκαλέσει κατολισθήσεις λάσπης, εκτοπίζοντας εκατομμύρια ανθρώπους, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Τουλάχιστον 2,75 εκατομμύρια άνθρωποι στο Ασάμ εκτοπίστηκαν από τρία κύματα πλημμυρών που έχουν σημειωθεί από τα τέλη Μαΐου και προκάλεσαν τον θάνατο 79 ανθρώπων, μετά τους δύο νέους θανάτους που καταγράφηκαν στη διάρκεια της νύχτας, δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος του κρατιδίου.

«Η κατάσταση με τις πλημμύρες παραμένει κρίσιμη με τη στάθμη του νερού στους περισσότερους ποταμούς να βρίσκεται πάνω από το σημείο κινδύνου», δήλωσε ο υπουργός Υδάτινων Πόρων του Ασάμ Κεσάμπ Μαχάντα στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Το Νεπάλ και η αγωνία

Το Ασάμ αντιμετωπίζει τη διπλή πρόκληση της καταπολέμησης των πλημμυρών και της πανδημίας του κορονοϊού. Από τις 33 επαρχίες του κρατιδίου, οι 25 έχουν πληγεί από το τωρινό κύμα των πλημμυρών, που ξεκίνησε πριν από 14 ημέρες.

Η Ινδία αγωνίζεται να καταπολεμήσει τον νέο κορονοϊό που έχει μολύνει σχεδόν 1,1 εκατομμύριο ανθρώπους από τους οποίους 26.816 έχουν πεθάνει από την ασθένεια COVID-19, σύμφωνα με κυβερνητικά δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα.

Στο γειτονικό Νεπάλ, η κυβέρνηση ζήτησε σήμερα από τους κατοίκους των νότιων κοιλάδων να παραμείνουν σε επιφυλακή καθώς αναμένονται σφοδρές βροχοπτώσεις εξαιτίας των μουσώνων στη χώρα αυτή των Ιμαλαΐων όπου τουλάχιστον 100 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από πλημμύρες και κατολισθήσεις από τον Ιούνιο, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Περίπου 110 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και άλλοι 100 έχουν τραυματιστεί από τις κατολισθήσεις και τις πλημμύρες που κατέστρεψαν σπίτια, δρόμους και γέφυρες και ανάγκασαν εκατοντάδες άλλους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους σε 26 από τα 77 γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας, ανέφερε η αστυνομία.

Ο αξιωματούχος του υπουργείο Εσωτερικών Μουράρι Ουάστι είπε πως ο απολογισμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί καθώς 48 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται.

«Ομάδες έρευνας και διάσωσης αναζητούν τους αγνοούμενους σε διαφορετικά μέρη αλλά οι πιθανότητες να τους βρουν εν ζωή είναι πολύ λίγες», δήλωσε ο Ουάστι στο Ρόιτερς.

Ο Μπαρούν Ποντέλ από το γραφείο της μετεωρολογικής υπηρεσίας στην πρωτεύουσα, Κατμαντού, δήλωσε πως αναμένονται έντονες βροχοπτώσεις στο μεγαλύτερο μέρος της κυρίως ορεινής χώρας τις επόμενες τέσσερις ημέρες.

«Καλέσαμε τους κατοίκους να παραμείνουν σε επιφυλακή για τυχόν κατολισθήσεις και πλημμύρες», είπε.

Οι κατολισθήσεις και οι πλημμύρες είναι συχνές στο Νεπάλ και στα κρατίδια Ασάμ και Μπιχάρ της Ινδίας στη διάρκεια της περιόδου των βροχών που διαρκεί από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Νεπάλ: 4.000.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους λόγω πλημμυρών"

Φωτιά σε δασική έκταση στη Ζάκυνθο - Δείτε βίντεο

Φωτιά ξέσπασε σε δασική έκταση το απόγευμα της Κυριακής στην περιοχή Δάφνη Ζακύνθου.

Στην περιοχή επιχειρούν 16 πυροσβέστες με 8 οχήματα, 4 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Σύμφωνα με την Πυροσβαστική, η φωτιά ξέσπασε σε δύσβατη περιοχή, ενώ δεν κινδυνεύει κάποιος οικισμός.



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιά σε δασική έκταση στη Ζάκυνθο - Δείτε βίντεο"

Θεσσαλονίκη: “Μας βίασε στο διαμέρισμα που μας πήγε”! Νέες καταγγελίες φωτιά για την 33χρονη

Νέες καταγγελίες από δύο γυναίκες για την 33χρονη που ήδη βρίσκεται στη φυλακή για την απαγωγή της 10χρονης μαθήτριας. Οι αστυνομικοί στη Θεσσαλονίκη, προσπαθούν να φτάσουν στην άκρη του νήματος…

Οι δύο γυναίκες από τη Θεσσαλονίκη, προσήλθαν στην Ασφάλεια, μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων της 33χρονης. Στο πρόσωπό της όπως υποστηρίξαν, αναγνώρισαν αυτή που τις παρέσυρε στο διαμέρισμά της και αφού τις νάρκωσε τις κακοποίησε σεξουαλικά.

’Oπως αποκαλύπτει η εφημερίδα Realnews, οι καταθέσεις των δύο γυναικών έχουν πολλά κοινά, όπως το ότι η γνωριμία τους με την 33χρονη έγινε μέσω ενός κοινού κύκλου γνωριμιών. Οι καταγγέλλουσες υποστηρίζουν πως στο πλαίσιο της γνωριμίας τους βρέθηκαν στο σπίτι της 33χρονης – όπου πιθανότατα τις νάρκωσε ρίχνοντας κάτι στο ποτό τους – και στη συνέχεια τις βίασε.


Αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο όλα αυτά βιντεοσκοπήθηκαν εν αγνοία τους. Άλλωστε και η 10χρονη υποστήριξε ότι η 33χρονη την είχε βιντεοσκοπήσει στο διάστημα που την είχε αρπάξει από τους δικούς της. Οι Αστυνομικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προσπαθούν να δουν τι μπορεί να διασωθεί από τον υπολογιστή της 33χρονης, τον οποίο και διέλυσε πριν την συλλάβουν. Ψάχνουν να δουν αν η ήδη προφυλακισμένη, εμπλέκεται σε κυκλώματα διακίνησης πορνογραφικού υλικού.

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: “Μας βίασε στο διαμέρισμα που μας πήγε”! Νέες καταγγελίες φωτιά για την 33χρονη"

Κορωνοϊός: 24 νέα κρούσματα - Τα 18 «εισαγόμενα»

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 24 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 16 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας. 

Η γεωγραφική κατανομή των υπόλοιπων οκτώ κρουσμάτων έχει ως εξής: Δύο (2) εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο, δύο (2) κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττική, δύο (2) κρούσματα στην Θεσσαλονίκη,  ένα (1) κρούσμα στην Μαγνησία, και  ένα (1) κρούσμα στην Χαλκιδική.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4007, εκ των οποίων το 54.7% άνδρες αφορά άνδρες.

1106 (27.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2048 (51.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

exelixi19


13 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών. 1 (7.7%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 76.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 124 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

xartis19


Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 194 θανάτους συνολικά στη χώρα. 63 (32.5%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Δείτε ΕΔΩ την ημερήσια επιδημιολογική μελέτη του ΕΟΔΥ


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: 24 νέα κρούσματα - Τα 18 «εισαγόμενα»"

Πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στην Οιχαλία Μεσσηνίας

Σε εγρήγορση βρίσκεται η Πυροσβεστική Υπηρεσία στη Μεσσηνία για τη φωτιά που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Οιχαλία.

Συγκεκριμένα, η πυρκαγιά ξέσπασε σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Ρήνια του Δήμου Οιχαλίας.

Στην περιοχή επιχειρούν 15 πυροσβέστες με επτά οχήματα και δύο αεροσκάφη.

Διαβάστε Περισσότερα » "Πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στην Οιχαλία Μεσσηνίας"

Φωτιά στην Κεφαλονιά

Συναγερμός σήμανε στην Κεφαλονιά, το μεσημέρι της Κυριακής έπειτα από πυρκαγιά στο Ληξούρι.

Η φωτιά έχει ξεσπάσει σε δασική έκταση στην Κουνόπετρα Ληξουρίου και στην περιοχή επιχειρούν 16 πυροσβέστες με επτά οχήματα, δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Στο έργο της Πυροσβεστικής συνδράμουν και βυτιοφόρα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τις κατοικίες.

Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιά στην Κεφαλονιά"

Καιρός αύριο: «Χτυπά» 33άρια στην Αττική!

Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός αύριο, Δευτέρα 20.07.2020 και μόνο τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικές βροχές στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και στο Ιόνιο και τοπικά στο Αιγαίο 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα ηπειρωτικά και κάπως έτσι ο καιρός συνεχίζει σε… καλοκαιρινά μονοπάτια.
Καιρός – Αναλυτικά η πρόβλεψη για ολόκληρη τη χώρα την Δευτέρα 20.07.2020
Σε Αθήνα – Αττική
Αττική
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες νότιοι νοτιοανατολικοί έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 33 βαθμούς Κελσίου.
Στην Θεσσαλονίκη
Θεσσαλονίκη
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 μποφόρ και βαθμιαία μεταβλητοί ασθενείς.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 33 βαθμούς Κελσίου.
Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα
Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: Στη δυτική και κεντρική Μακεδονία γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ορεινά τις απογευματινές ώρες. Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα τοπικών όμβρων στα ορεινά τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Στα ανατολικά ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ. Στα υπόλοιπα βόρειοι βορειοδυτικοί 4 μποφόρ και βαθμιαία μεταβλητοί ασθενείς.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 33 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία κατά τόπους 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Kαιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 4 με 5 και στο Ιόνιο 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 31 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο η ελάχιστη κατά τόπους 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.
Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις στα ορεινά της Θεσσαλίας και της κεντρικής Στερεάς.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και μέχρι το μεσημέρι στα ανατολικά βόρειοι με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 35 βαθμούς Κελσίου.
Κυκλάδες, Κρήτη
Kαιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 και στα ανατολικά 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 31 βαθμούς Κελσίου.
Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: Aίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και από το μεσημέρι στα νότια 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 31 βαθμούς Κελσίου.
newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: «Χτυπά» 33άρια στην Αττική!"

Μάτι: Παρέμβαση Μητσοτάκη για δημοσίευμα «Καθημερινής» (ηχητικά)

Σε πρωθυπουργικό επίπεδο ανεβάζει το θέμα της «Καθημερινής» για πολιτικές παρεμβάσεις στην έρευνα για το Μάτι, η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, «ο Κ. Μητσοτάκης, μιλώντας σε συνεργάτες του για τις συνταρακτικές αποκαλύψεις της Καθημερινής για την τραγωδία στο Μάτι, ανέφερε τα εξής:  «Όσα αποκαλύπτονται είναι ανατριχιαστικά. Φαίνεται ξεκάθαρα πια ότι υπήρξε προσπάθεια συγκάλυψης. Είναι απαραίτητο να διαλευκανθεί η υπόθεση μέχρι τέλους και να αποδοθούν ευθύνες. Το οφείλουμε στη μνήμη των θυμάτων», προσθέτει ο κ. Μητσοτάκης.
Υπενθυμίζεται ότι η τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη έχει προαναγγείλει προσφυγή στην Δικαιοσύνη κατά της εφημερίδας, ενώ και ο πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής Βασίλης Ματθαιόπουλος, που φέρεται να λέει, σύμφωνα με την «Καθημερινή», στον εμπειρογνώμονα του Σώματος, προκειμένου να μην αποδοθούν οι ευθύνες. «…θαψ’ τα μη μπλέξεις, σου μεταφέρω άνωθεν πολιτικές εντολές, μη δείξεις ονόματα, θα τα βάλεις με την περιφερειάρχη… θα σε σκίσουμε, θες καμία δυσμενή;»,  μιλώντας στην ΕΡΤ υποστήριξε ότι: «Καμία συνάντηση, καμία επαφή, αυτός έκανε τη δουλειά του εγώ τη δική μου, ως συνάδελφοι τον γνωρίζω τίποτα άλλο, όλα αυτά που γράφονται είναι ψεύδη», είπε χαρακτηριστικά.
Ακούστε τα ηχητικά της «Καθημερινής»:

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Μάτι: Παρέμβαση Μητσοτάκη για δημοσίευμα «Καθημερινής» (ηχητικά)"

Σύνοδος Κορυφής: Συνεχίζονται οι πυρετώδεις διαπραγματεύσεις – Συνάντηση Μητσοτάκη με τους «ισχυρούς»

Χωρίς διακοπή συνεχίζονται οι πυρετώδεις διαπραγματεύσεις μεταξύ των ηγετών της ΕΕ, προκειμένου να βρεθεί μια κοινή γραμμή πλεύσης και να υπάρξει συμφωνία αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και τον προϋπολογισμό.
Οι χώρες του Βορρά, ζήτησαν οι συνολικοί πόροι του Ταμείου Aνάκαμψης να μην υπερβαίνουν τα 400 δισ. ευρώ και οι περικοπές να έρθουν από τις επιχορηγήσεις, και όχι από τα δάνεια, συρρικνώνοντας έτσι το ύψος των επιχορηγήσεων σε 100 με 160 δισ. ευρώ.
Η πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ μειώνει το ποσό των επιχορηγήσεων στα 450 δισεκ. ευρώ (από 500 δισεκ. ευρώ στην αρχική πρόταση) και αυξάνει αυτό των δανείων στα 300 δισεκ. ευρώ (από 250 δισεκ.) αφήνοντας πάντως το συνολικό ποσό του Ταμείου Ανάκαμψης στα 750 δισεκατομμύρια.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, εκτός το κύριο μέρος των διαπραγματεύσεων, πραγματοποιούν και κατ΄ιδίαν συζητήσεις ομάδων, προκειμένου να βρουν τρόπο να καμφθούν οι αντιρρήσεις των «φειδωλών» και να μεγαλώσουν οι πιθανότητες να επιτευχθεί σήμερα μια συμφωνία.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον Ιταλό και τον Ισπανό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε και Πέδρο Σάντσεθ αντίστοιχα, στο Περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Στη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τους Μέρκελ, Μακρόν, Κόντε και Σάντσεθ συμμετέχουν επίσης η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα.
Αυτήν την ώρα ο Έλληνας πρωθυπουργός βρίσκεται σε συνάντηση με τους ηγέτες των «φειδωλών», δηλαδή της Ολλανδίας, Δανίας, Αυστρίας, Σουηδίας αλλά και της Φινλανδίας.
Νωρίτερα, με σύντομη παρέμβασή του μέσω Twitter, o Ιταλός πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πορεία των διαπραγματεύσεων της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής.
Πιο αναλυτικά, ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε ότι «η διαπραγμάτευση συνεχίζεται. Από την μία έχουμε την συντριπτική πλειοψηφία των χωρών – συμπεριλαμβανομένων των μεγαλύτερων, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία, οι οποίες υπερασπίζονται τους ευρωπαϊκό όραμα και τους ευρωπαϊκους θεσμούς– και από την άλλη λίγες χώρες, τις λεγόμενες «φειδωλές».

Κούρτς: Υπάρχει ακόμα δρόμος

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε σήμερα ότι υπάρχει ακόμη «δρόμος» που θα πρέπει να διανυθεί μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ στη σύνοδο κορυφής των 27 που είναι σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες, για τρίτη ημέρα.
«Πιστεύω ότι είναι εφικτό να καταλήξουμε σε μια συμφωνία σε αυτή τη σύνοδο. Αλλά ναι, μολονότι βρίσκεται στην τρίτη ημέρα της, υπάρχει ακόμη δρόμος μπροστά», είπε ο Κουρτς.

Συνεχίζονται οι «κόντρες»

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν κατηγόρησε σήμερα τον Ολλανδό ομόλογό του, τον Μαρκ Ρούτε, ότι θέλει «να τιμωρήσει οικονομικά» τη χώρα του, καθώς επιμένει να συνδεθεί ο σεβασμός στο κράτος δικαίου με την εκταμίευση ευρωπαϊκών κονδυλίων στο πλαίσιο του σχεδίου ανάκαμψης της ΕΕ.
«Δεν ξέρω για ποιον προσωπικό λόγο ο Ολλανδός πρωθυπουργός μισεί εμένα ή την Ουγγαρία. Αλλά επιτίθεται σκληρά. Και λέει ξεκάθαρα ότι επειδή η Ουγγαρία, κατά την άποψή του, δεν σέβεται το κράτος δικαίου, θα πρέπει να τιμωρηθεί οικονομικά», είπε ο Όρμπαν μιλώντας σε δημοσιογράφους.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει να συνδεθεί η χορήγηση ευρωπαϊκών πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης –για το οποίο διαπραγματεύονται από την Παρασκευή οι Ευρωπαίοι ηγέτες στις Βρυξέλλες– με το κράτος δικαίου. Η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Σλοβενία αντιτίθενται σε αυτόν τον όρο. Η Βουδαπέστη εκτιμά ότι υπάρχουν άλλοι μηχανισμοί στις ευρωπαϊκές Συνθήκες που εγγυώνται το κράτος δικαίου. Εξάλλου, εδώ και δύο χρόνια το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ενεργοποιήσει τη λεγόμενη «διαδικασία του άρθρου 7» (της Συνθήκης της ΕΕ) για την επιβολή κυρώσεων στην Ουγγαρία λόγω κατάφωρης παραβίασης των αξιών επί των οποίων ιδρύθηκε η Ένωση. Παρ’ ότι έχουν γίνει πολλές συζητήσεις επί του θέματος αυτού, ακόμη δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση.
Η θέση του Ρούτε «δεν είναι αποδεκτή», είπε ο Όρμπαν, επειδή η διαδικασία είναι ακόμη σε εξέλιξη και δεν έχουν εξαχθεί συμπεράσματα για το κράτος δικαίου στην Ουγγαρία.
Η Ουγγαρία διαβεβαιώνει ότι ζήτησε από τη γερμανική προεδρία της ΕΕ «να εγγυηθεί ότι το Συμβούλιο θα συζητήσει και θα λάβει μια απόφαση». «Κάντε το, σας παρακαλώ. Αντί να δημιουργούμε έναν νέο μηχανισμό, ολοκληρώστε αυτό που έχει ήδη ξεκινήσει, πάρτε μια απόφαση για την Ουγγαρία το συντομότερο δυνατόν», είπε ο Όρμπαν, επισημαίνοντας ότι η δημιουργία ενός «νέου μηχανισμού» θα απαιτούσε χρονοβόρες διαπραγματεύσεις επειδή θα πρέπει να τροποποιηθούν οι Συνθήκες.
Το θέμα συζητήθηκε κατά το δείπνο που είχαν οι ηγέτες το βράδυ του Σαββάτου. Ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης είπε ότι ο Ρούτε και η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μάρι υπερασπίστηκαν την πρόταση περί σύνδεσης των κονδυλίων με το κράτος δικαίου. «Σε τελική ανάλυση, δεν πιστεύω ότι η σύνοδος αυτή θα καταρρεύσει λόγω των χρημάτων», είπε η πηγή αυτή, επισημαίνοντας ότι η αντιπαράθεση μεταξύ Όρμπαν και Ρούτε είναι μια από τις αιτίες που μπλοκάρουν οι συζητήσεις. «Το πρόβλημα είναι ότι αυτά τα θέματα είναι θεμελιώδη και δεν θα επιλυθούν απλώς με μια δεύτερη σύνοδο», πρόσθεσε ο ίδιος διπλωμάτης.
Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι επανέλαβε σήμερα ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσει στην εφαρμογή ενός νέου μηχανισμού με τον οποίο θα αποκλείονται από την εκταμίευση κονδυλίων οι χώρες που παραβιάζουν το κράτος δικαίου, όπως έχει προταθεί στο πλαίσιο του σχεδίου οικονομικής ανάκαμψης στην ΕΕ μετά την πανδημία της Covid-19.
Ο Μοραβιέτσκι είπε ότι οι ηγέτες των χωρών παραμένουν διχασμένοι σε διάφορα θέματα, όπως στις επιστροφές κονδυλίων, ή το ποσοστό επιχορηγήσεων και δανείων στο πλαίσιο του νέου Ταμείου Ανάκαμψης.
«Οι θέσεις έρχονται εγγύτερα αλλά δεν είναι ακόμη αρκετά κοντά», κατέληξε, προσερχόμενος στη σύνοδο για την Τρίτη ημέρα των διαπραγματεύσεων.
Δεν έχουμε το περιθώριο να εμφανιστούμε διαιρεμένοι 
«Διαπραγματευόμαστε επί τρεις ημέρες πλέον και προφανώς δεν έχει υπάρξει επαρκής πρόοδος ώστε να φτάσουμε σε συμφωνία», δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργόςΚυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής, η οποία συνεχίζεται για τρίτη ημέρα καθώς οι ευρωπαίοι ηγέτες αναζητούν μια κοινή συνισταμένη για να υπάρξει συμφωνία σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 750 δισ. ευρώ.
«Ειλικρινά ελπίζω ότι σήμερα θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε το αδιέξοδο. Από την πρώτη στιγμή έχω επισημάνει ότι όλοι πρέπει να κάνουμε συμβιβασμούς, αλλά αυτοί οι συμβιβασμοί δεν μπορεί να είναι τέτοιοι που να αποδυναμώνουν τη φιλοδοξία μας για μία γενναία Ευρωπαϊκή αντίδραση στην κρίση του κορωνοϊού και την οικονομική καταιγίδα που έχει προκαλέσει», τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Αντιμετωπίζουμε μια άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση και δεν έχουμε το περιθώριο να εμφανιστούμε διαιρεμένοι ή αδύναμοι», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Σύνοδος Κορυφής: Συνεχίζονται οι πυρετώδεις διαπραγματεύσεις – Συνάντηση Μητσοτάκη με τους «ισχυρούς»"

Υπόθεση Novartis: Δήλωσε αποχή ο επίκουρος εισαγγελέας διαφθοράς

Ο επίκουρος εισαγγελέας Χρήστος Ντζούρας που χειρίζεται την υπόθεση της Novartis δήλωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, αποχή από τα καθήκοντα του όσο αφορά την διερεύνηση της υπόθεσης της Novartis, με αίτηση που κατέθεσε στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας.

Ο κ. Ντζούρας σύμφωνα με πληροφορίες προχώρησε σε αυτήν την κίνηση και παρά το γεγονός πως η δικογραφία σε βάρος του αρχειοθετήθηκε με τη σύμφωνη γνώμη και των δύο αντεισαγγελέων που διενήργησαν την έρευνα, επικαλούμενος λόγους ευθιξίας και ευπρέπειας.

Η δήλωση αποχής του κ. Ντζούρας αφορά το σκέλος της έρευνας Άδ. Γεωργιάδη και Δημ. Αβραμόπουλου.

Δικαστικές πηγές λένε, ότι ο εισαγγελικός λειτουργός “φωτογραφίζει”… πιέσεις στο αίτημα του προς το δικαστικό συμβούλιο, πίσω από το πόρισμα της πλειοψηφιας για αρχειοθέτηση αρον αρον των δυο εναπομειναντων πολιτικων προσωπων, γεγονος που τον οδήγησε στην δήλωση της αποχής.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπόθεση Novartis: Δήλωσε αποχή ο επίκουρος εισαγγελέας διαφθοράς"

ΕΟΔΥ: Ανιχνεύτηκαν τα πρώτα κρούσμα ιού του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) με ανακοίνωση του ενημερώνει ότι διαγνώσθηκαν στη χώρα μας τα πρώτα δύο εργαστηριακά επιβεβαιωμένα περιστατικά λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου για την περίοδο μετάδοσης 2020, το ένα στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης (Δήμο Τοπείρου) και το άλλο στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας (Δήμο Καρδίτσας).

Κρούσματα της λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου εμφανίζονται σε πολλές χώρες παγκοσμίως, όπως και σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, σε ετήσια βάση. Από το 2010 και μετά, εμφανίζονται κρούσματα σχεδόν κάθε χρόνο (και) στη χώρα μας, σε διάφορες περιοχές, κατά τους καλοκαιρινούς και φθινοπωρινούς μήνες. Ως εκ τούτου, θεωρούνταν πιθανή και αναμενόμενη η επανεμφάνιση περιστατικών και κατά την τρέχουσα περίοδο μετάδοσης. Τον Μάιο 2020, ο ΕΟΔΥ ενημέρωσε τους επαγγελματίες υγείας πανελλαδικά για την ανάγκη εγρήγορσής τους για την πρώιμη διάγνωση περιστατικών.

Καθώς η επιδημιολογία του ιού καθορίζεται από πολλούς παράγοντες, οι περιοχές που θα κυκλοφορήσει ο ιός δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια. Ως εκ τούτου, o ΕΟΔΥ συνιστά να τηρείτε τα ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια (https://eody.gov.gr/disease/koynoypia/), σε όλη την επικράτεια, καθόλη την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών:

Χρησιμοποιείτε εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά σώματος και περιβάλλοντος (σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης), σήτες, κουνουπιέρες, κλιματιστικά/ ανεμιστήρες, κατάλληλα (μακριά) ρούχα.

Μην αφήνετε στάσιμα νερά πουθενά (έτσι, βοηθάτε ουσιαστικά τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης στην καταπολέμηση των κουνουπιών).

Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα πρέπει να παίρνουν τα μέτρα τους με ιδιαίτερη συνέπεια.

Υπενθυμίζουμε ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών, τα οποία μολύνονται από μολυσμένα πτηνά (ορισμένα είδη κυρίως άγριων πτηνών). Οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί θεωρείται ότι δε μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια.

Η πλειοψηφία των ατόμων που μολύνονται από τον ιό δεν αρρωσταίνουν καθόλου ή παρουσιάζουν μόνο ήπια νόσο, ενώ πολύ λίγα άτομα (< 1% όσων μολύνονται) εμφανίζουν σοβαρή νόσο που προσβάλλει το νευρικό σύστημα (κυρίως εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα). Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 50 ετών) κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά, καθώς και άτομα με ανοσοκαταστολή και χρόνια υποκείμενα νοσήματα. Με στόχο την έγκαιρη εφαρμογή στοχευμένων μέτρων απόκρισης και πρόληψης, ο ΕΟΔΥ -σε κάθε περίοδο μετάδοσης- διενεργεί ενισχυμένη επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, διερευνά άμεσα τα περιστατικά και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με τις αρμόδιες εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές. mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΟΔΥ: Ανιχνεύτηκαν τα πρώτα κρούσμα ιού του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news