facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2021

Δένδιας: Δικαίωμά μας τα 12 ναυτικά μίλια

Ισχυρό μήνυμα αποτροπής στέλνει η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία στην Τουρκία, που επιμένει στη στρατηγική των προκλήσεων. Όπως επισημαίνουν, η Ελλάδα κινείται πάντα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, όμως οι ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να υπερασπιστούν με κάθε μέσο την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.

Την ώρα που η Άγκυρα επαναφέρει στο τραπέζι το casus belli κατά της Αθήνας για τα 12 ναυτικά μίλια, ο Νίκος Δένδιας ξεκαθαρίζει ότι η Ελλάδα θα ασκήσει το νόμιμο δικαίωμά της για επέκταση των χωρικών υδάτων, όταν αυτό κριθεί σκόπιμο.

«Τον Φεβρουάριο, η χώρα επεξέτεινε την αιγιαλίτιδα ζώνη της στο Ιόνιο, μέχρι και το Ακρωτήριο Ταίναρο, στα 12 ναυτικά μίλια. Η Χώρα μας επιφυλάσσεται να ασκήσει το δικαίωμα αυτό. Όποτε κρίνει σκόπιμο για το εθνικό συμφέρον και όπου το διεθνές δίκαιο το επιτρέπει».

Το περίπτερο των Ενόπλων Δυνάμεων στη Θεσσαλονίκη εγκαινίασε ο πρωθυπουργός, με την πολιτική και τη στρατιωτική ηγεσία να επιβεβαιώνουν την επιχειρησιακή ετοιμότητα του στρατεύματος.

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις πάντα επιδείκνυαν (και νομίζω ότι το έχουν αποδείξει αλλά και συνεχίζουν να το αποδεικνύουν κάθε μέρα) απόλυτο επαγγελματισμό, πίστη στην αποστολή, αίσθηση καθήκοντος, σφρίγος, αποφασιστικότητα και ικανότητα να ανταπεξέλθουν στην πιο δύσκολη αποστολή και κυρίως να υπερασπίζουν την Πατρίδα», είπε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

«Διαθέτουμε τόσο την ικανότητα όσο και τα απαραίτητα μέσα ώστε να προασπίσουμε αποτελεσματικά την εδαφική ακεραιότητα της Χώρας έναντι οποιασδήποτε πρόκλησης ασφαλείας ή εχθρικής επιβουλής», τόνισε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος.

Η Ελλάδα είναι στρατηγικός εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών στο δύσκολο και με σαφείς γεωπολιτικές διαστάσεις εγχείρημα απεξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο διαμηνύει ο Τζέφρι Πάιατ. «Πρότζεκτ όπως η Ρεβυθούσα, ο σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, ο αγωγός ΤΑΡ συμβάλλουν με κρίσιμο τρόπο στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και βοηθούν στην ανάσχεση των κακών σημάτων που έρχονται από τον Nord Stream 2».

Κοινή στρατιωτική άσκηση με το Αζερμπαϊτζάν και το Πακιστάν πραγματοποιεί η Τουρκία.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Δένδιας: Δικαίωμά μας τα 12 ναυτικά μίλια"

Αμφιλοχία: 330 κιλά κάνναβη σε καρότσα φορτηγού από την Αλβανία

Πάνω από 330 κιλά κάνναβη κατασχέθηκαν στην Αμφιλοχία Αιτωλοακαρνανίας. Κατά την αστυνομική επιχείρηση συνελήφθη ένας 51χρονος Έλληνας, μέλος διεθνούς κυκλώματος.

Ειδικότερα, αστυνομικοί του Τμήματος Γενικών Υποθέσεων της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών Θεσσαλονίκης, εντόπισαν στην Αμφιλοχία περισσότερα από 330 κιλά κάνναβης, καταφέροντας σημαντικό πλήγμα στα οργανωμένα κυκλώματα διακίνησης ψυχοτρόπων ουσιών.

Για την υπόθεση συνελήφθη 51χρονος Έλληνας, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε σχετική δικογραφία. Σύμφωνα με την αστυνομία, στην περιοχή της Αμφιλοχίας Αιτωλοακαρνανίας, αστυνομικοί ακινητοποίησαν το Σάββατο (11.09.2021) για έλεγχο Ι.Χ. φορτηγό που οδηγούσε ο 51χρονος.

Σε έλεγχο που έγινε στο εσωτερικό του οχήματος, βρέθηκαν 14 ταξιδιωτικοί σάκοι, που περιείχαν 128 δέματα ακατέργαστης κάνναβης συνολικού βάρους 334 κιλών και 732 γραμμαρίων.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο δράστης αποτελεί σημαντικό στέλεχος οργανωμένου διεθνούς κυκλώματος εισαγωγής στη χώρα μας από την Αλβανία μεγάλων ποσοτήτων κάνναβης, με σκοπό την περαιτέρω διακίνησή της στην ελληνική επικράτεια.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Αμφιλοχία: 330 κιλά κάνναβη σε καρότσα φορτηγού από την Αλβανία"

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης – Συλλήψεις 9 ατόμων για τα επεισόδια

Ολοκληρώθηκαν λίγο πριν από τις 9.30 το βράδυ οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και οι πορείες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Νωρίτερα, επεισόδια σημειώθηκαν σε μικρή απόσταση από το Συνεδριακό Κέντρο, καθώς άτομα που συμμετείχαν στη συγκέντρωση και στην πορεία των αντιεμβολιαστών άρχισαν να εκτοξεύουν κροτίδες, πέτρες και άλλα αντικείμενα στους αστυνομικούς που είχαν σχηματίσει φραγμό, στην οδό 3ης Σεπτεμβρίου, στο ύψος του δημαρχείου.

Οι αστυνομικοί προκειμένου να εμποδίσουν τους διαδηλωτές να φθάσουν μέχρι το «Βελλίδειο», έκαναν χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου – λάμψης, ενώ εκτόξευσαν εναντίον τους και νερό με την αστυνομική αύρα.

Τελικά κατάφεραν να τους απωθήσουν, ενώ και λίγο αργότερα σημειώθηκαν μικρής έκτασης επεισόδια.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης έγιναν 9 συλλήψεις για συμμετοχή στα επεισόδια. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον αρμόδιο εισαγγελέα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης – Συλλήψεις 9 ατόμων για τα επεισόδια"

Μητσοτάκης: Αναλυτικά τα 24 μέτρα που εξήγγειλε στη ΔΕΘ (λίστα+πίνακες)

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τους νέους ανέπτυξε από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

24 μέτρα ύψους 3,4 δισ. ανακοίνωσε για το 2021 και το 2022 κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ.

«Ξεκινώ από τους νέους. Μεγαλώσατε μέσα στην κρίση, μέσα σε lockdowns, βιώνετε την κλιματική κρίση. Μπροστά σας δεσμεύομαι να παλέψω ώστε να αλλάξει αυτή η εικόνα με εσάς στο προσκήνιο. Εισηγούμαι εθνικό σχέδιο δράσης με τη νεολαία, που θα συζητήσουμε μαζί σε κάθε περιφέρεια τους επόμενους μήνες. Δεν είναι αφελής ακούω την κριτική σας για αυτό και τολμώ ένα ξεκίνημα. Πρώτη πρωτοβουλία από μέρους μας το πρώτο ένσημο» ανέφερε και ανέπτυξε μια σειρά πρωτοβουλιών:
  • Νέοι έως 29 ετών χωρίς προϋπηρεσία θα ενισχύονται για 6 μήνες από την πολιτεία με 1.200 ευρώ στην πρώτη πρόσληψη. Τα 600 θα πηγαίνουν στους εργοδότες και τα υπόλοιπα 600 θα κατευθύνονται στους νέους πέραν του μισθού τους για να τα ξοδέψουν όπως θέλουν.
  • Από το 2022 οι επιδοτούμενες νέες θέσεις εργασίας αυξάνονται στις 150.000 από τις 100.000.
  • Επέκταση στεγαστικού επιδόματος 1000 ευρώ/έτος και στους σπουδαστές δημοσίων ΙΕΚ.
  • Αυξάνονται από τις 100.000 στις 150.000 νέες επιδοτούμενες θέσεις εργασίας.
  • Από 1/1 2022 μηδενίζεται για τους νέους κάτω των 29 ετών το ειδικό τέλος κινητής τηλεφωνίας και data, όσο για τους εφήβους 15 έως 17 ετών αυτοί που θα έχουν εμβολιαστεί θα τους προσφέρουμε 50 δωρεάν gb data στο κινητό τους.
  • Καθιέρωση ψηφιακής κάρτας, ένα ψηφιακό πορτοφόλι, όπου θα συγκεντρώνονται όλες οι παροχές του κράτους προς τους νέους.
  • Από 1/1/22 καταργείται ο φόρος στις γονικές παροχές και δωρεές έως 800.000 ευρώ.

 «Η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας με σκοπό τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας παραμένει βασική μας προτεραιότητα. Και πλαισιώνεται σήμερα από μία νέα δέσμη μέτρων για τη ρευστότητα, τη μεγέθυνση των επιχειρήσεων και την προώθηση πράσινων και ψηφιακών επενδύσεων», είπε.

Ολόκληρη η ομιλία του πρωθυπουργού

 

 ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ

  1. Επεκτείνεται για όλο το 2022 η απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και η μείωση των τριών μονάδων των ασφαλιστικών εισφορών στον ιδιωτικό τομέα. Κόστος 1,58 δις για το 2021 και 1,58 δις για το 2022.
  2. Από τον Ιανουάριο του 2022 μειώνεται ο φόρος επιχειρήσεων από το 24% στο 22%. Κόστος 183 εκατ. ευρώ για το 2022.
  3. Μειώνεται το ποσοστό επιστροφής όλων των επιστρεπτέων προκαταβολών ανάλογα με την πτώση των ακαθάριστων εσόδων της επιχείρησης. Πιο συγκεκριμένα εφόσον έχει τηρηθεί η ρήτρα διατήρησης εργαζομένων που προβλεπόταν σε κάθε κύκλο επιστρεπτέας, επιστρέφεται:
  • Για επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Ιανουαρίου 2019 και έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019:
    • Επιστρέφεται το εν τέταρτο (25%) εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020 σε σχέση με το 2019 άνω του 70% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.
    • Επιστρέφεται το εν τρίτο (33,3%) εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020 σε σχέση με το 2019 μεταξύ 30% και 70% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.
    • Για τις λοιπές επιχειρήσεις επιστρέφεται το 50%.
  • Για νέες επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή είχαν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019:
    • Επιστρέφεται το εν τέταρτο (25%) εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020 σε σχέση με το 2019 (εφόσον είχαν καταγράψει θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019) άνω του 30% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.
    • Για τις λοιπές επιχειρήσεις επιστρέφεται το εν τρίτο (33,3%).

Με βάση το ανωτέρω σχήμα υπολογίζεται ότι:

  • To 28% των επιχειρήσεων θα επιστρέψουν το εν τέταρτο (25%),
  • το 39% των επιχειρήσεων θα επιστρέψουν το εν τρίτο (33,3%),
  • το 33% θα επιστρέψουν το 50%.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα στις επιστρεπτέες 1 έως 3 επιστρεφόταν από 50% έως και 100% ανάλογα με την πτώση τζίρου, ενώ για όλες τις επιχειρήσεις στις επιστρεπτέες 4 έως 7 επιστρεφόταν το 50%.

Επιπροσθέτως των ανωτέρω ισχύει έκπτωση 15% σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής του ποσού προς επιστροφή έως 31 Δεκεμβρίου 2021. Σε διαφορετική περίπτωση το ποσό καταβάλλεται σε 60 δόσεις από τον Ιανουάριο 2022.

Δημοσιονομικό κόστος που επιβαρύνει το 2021: 660 εκατ. ευρώ.

  1. Επεκτείνεται η εφαρμογή των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στις μεταφορές, τον καφέ και μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους και το τουριστικό πακέτο έως τον Ιούνιο του 2022. Δημοσιονομικό κόστος για Οκτ.-Δεκ. 2021: 64 εκ. ευρώ. Δημοσιονομικό κόστος για το 2022: 211 εκ. ευρώ.
  2. Μειώνεται ο συντελεστής ΦΠΑ στα γυμναστήρια και τις σχολές χορού από 24% σε 13% από 1η Οκτωβρίου 2021 έως τον Ιούνιο του 2022. Δημοσιονομικό κόστος για Οκτ.-Δεκ. 2021: 1 εκ. ευρώ. Δημοσιονομικό κόστος για το 2022: 4 εκ. ευρώ.
  3. Επεκτείνεται η αναστολή πληρωμής του τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης από τον Οκτώβριο του 2021 έως τον Ιούνιο του 2022. Δημοσιονομικό κόστος για Οκτ.-Δεκ. 2021: 4,5 εκ. ευρώ. Δημοσιονομικό κόστος για το 2022: 9 εκ. ευρώ.
  4. Επεκτείνεται το πρόγραμμα επιδότησης κενών θέσεων στον πολιτισμό έως τον Δεκέμβριο του 2021. Δημοσιονομικό κόστος για το 2021: 16 εκατ. ευρώ. Δημοσιονομικό κόστος για το 2022: 6 εκατ. ευρώ.
  5. Δίνεται αποζημίωση ειδικού σκοπού για επιπλέον δύο μήνες για τους καλλιτέχνες (για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο) και τους ξεναγούς (για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο). Δημοσιονομικό κόστος για το 2021: 30 εκατ. ευρώ.
  6. Επεκτείνεται το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ έως το τέλος του 2021. Δημοσιονομικό κόστος για το 2021: 50 εκ. ευρώ.
  7. Επεκτείνεται το πρόγραμμα επιδότησης δόσεων δανείων νοικοκυριών που επλήγησαν από την Πανδημία «ΓΕΦΥΡΑ» για τρεις μήνες με κάλυψη 40% επί των δόσεων δανείων. Κόστος 48 εκ. ευρώ για το 2021.
  8. Επεκτείνεται το πρόγραμμα των 100.000 νέων θέσεων εργασίας για άλλες 50.000 θέσεις. Κόστος: 169 εκ. στον προϋπολογισμό του 2022.
  9. Φορολογικά κίνητρα για τη χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών: Από τον Ιανουάριο του 2022 και έως το 2025, το 30% των δαπανών που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής προς συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους και μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ ετησίως, εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα των φυσικών προσώπων.

Ενδεικτικοί Κλάδοι:

  • Eργασίες υδραυλικού, ηλεκτρολόγου, ελαιοχρωματιστή
  • Οικιακές υπηρεσίες, Υπηρεσίες καθαρισμού, Υπηρεσίες φροντίδας παιδιών, Υπηρεσίες για βοήθεια ατόμων στο σπίτι
  • Γυμναστήρια, σχολές χορού
  • Ταξί
  • Νομικές υπηρεσίες

Επιπλέον, οι δαπάνες για ιατρικές, οδοντιατρικές και κτηνιατρικές υπηρεσίες μετρούν διπλά στο ελάχιστο όριο δαπανών 30% με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

  1. Αναμορφώνεται το πλαίσιο της φορολοταρίας: Σήμερα σε κάθε φορολοταρία 1.000 τυχεροί κερδίζουν από 1.000 ευρώ, με κόστος 12 εκ. ευρώ ετησίως. Τι προτείνεται:
  • Θα δίνεται διαφορετική στάθμιση ανάλογα με το ποσοστό του εισοδήματος που καταναλώνεται.
  • Πολίτες με χαμηλότερο οικογενειακό εισόδημα και με περισσότερα τέκνα θα έχουν προσαύξηση στον αριθμό των λαχνών και στην πιθανότητα να κερδίσουν.
  • Τα βραβεία της λοταρίας κάθε μήνα θα κλιμακώνονται και θα φτάνουν έως και τις 50.000 ευρώ. Επιπλέον τα Χριστούγεννα θα υπάρχει ιδιαίτερη λοταρία με βραβεία έως και 100.000 ευρώ.
  1. Χορήγηση προσαυξημένης έκπτωσης για δαπάνες που αφορούν σε πράσινη οικονομία, ενέργεια και ψηφιοποίηση:

Από την 1η Ιανουαρίου 2022 και για τρία έτη, επιλεγμένες δαπάνες που αφορούν σε  πράσινη οικονομία, ενέργεια και ψηφιοποίηση εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κατά τον χρόνο της πραγματοποίησής τους, προσαυξημένες κατά ποσοστό έως εκατό τοις εκατό (100%.

  1. Κίνητρα για συγχωνεύσεις και εξαγορές:
  • Από την 1η Οκτωβρίου 2021 μειώνεται κατά 50% ο φόρος στην συγκέντρωση κεφαλαίου. Δημοσιονομικό κόστος 18 εκατ. ευρώ ετησίως.
  • Οι ατομικές επιχειρήσεις δύνανται μέσω συμπράξεων να δημιουργήσουν νέο νομικό πρόσωπο ανώτερης μορφής, ώστε να υπόκεινται στην φορολογία των νομικών προσώπων με ευνοϊκούς όρους.
  • Για τις επιχειρήσεις-νομικά πρόσωπα που συγχωνεύονται σε νέο νομικό πρόσωπο ή που συγχωνεύονται δια απορροφήσεως από υφιστάμενο νομικό πρόσωπο, δημιουργώντας σημαντικές οικονομίες κλίμακας, θα παρέχεται έκπτωση 30% επί του ποσού του οφειλόμενου φόρου για τρία έτη.
  • Δανεισμός: Οι εξαγορές και συγχωνεύσεις είναι ένα από τα πέντε κριτήρια επιλεξιμότητας για την πρόσβαση στα δάνεια των 12,7 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, με πολύ χαμηλό επιτόκιο.
  1. Καταργείται ο φόρος γονικών παροχών-δωρεών για συγγενείς πρώτου βαθμού, που αφορά γονικές παροχές-δωρεές έως 800.000 ευρώ, από 1η Οκτωβρίου 2021. Κόστος 26 εκατ. ετησίως.
  1. Πρώτο ένσημο: Για το 2022 και προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανεργία των νέων στα πλαίσια αντιμετώπισης των συνεπειών του κορονοϊού, όλοι οι νέοι από 18 έως 29 ετών που δεν έχουν προηγούμενη εργασιακή εμπειρία και θα προσληφθούν εντός του έτους, λαμβάνουν για 6 μήνες προπληρωμένο χρόνο εργασίας που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για την πρώτη τους απασχόληση. Η ενίσχυση ανέρχεται σε 1200 ευρώ για τους πρώτους 6 μήνες πλήρους απασχόλησης. Από αυτό το ποσό τα μισά θα τα λαμβάνει ο εργαζόμενος (επιπλέον του μισθού του) ως κίνητρο εύρεσης εργασίας και τα υπόλοιπα ο εργοδότης ως επιδότηση του μισθολογικού κόστους. Για εργασία μερικής απασχόλησης που αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 50% της πλήρους, θα δίνεται το ήμισυ του ποσού. Δημοσιονομικό κόστος 28 εκατ. ευρώ για το 2021 και 14 εκατ. ευρώ για το 2022.
  1. Μειώνεται το τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας από 12% έως 20% που κυμαίνεται σήμερα στο 10% και καταργείται για νέους έως 29 ετών από 1η Ιανουαρίου 2022. Δημοσιονομικό κόστος: 68 εκατ. ευρώ κατ’έτος.
  1. Από το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 επεκτείνεται η χορήγηση στεγαστικού επιδόματος και στους σπουδαστές των δημόσιων ΙΕΚ (υπολογίζεται ότι περίπου 5.000 από τους 20.000 σπουδαστές των δημόσιων ΙΕΚ θα ζουν σε άλλη πόλη και θα καλύπτουν τα εισοδηματικά/περιουσιακά κριτήρια ώστε να καταστούν δικαιούχοι). Δημοσιονομικό κόστος για το 2022: 5 εκατ. ευρώ.

  1. Μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών προχωρούμε στην μείωση των συντελεστών υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ που θα ισχύσει για το 2022. Τα αποτελέσματα αυτής της άσκησης που είναι σε εξέλιξη θα είναι διαθέσιμα έως τα τέλη του έτους. Η άσκηση στόχο έχει την δικαιότερη κατανομή του φόρου με παράλληλη μείωση του ΕΝΦΙΑ για την πλειονότητα των πολιτών από το νέο έτος.
  1. Για το 4ο τρίμηνο του 2021 (μήνες Οκτώβριο έως Δεκέμβριο) επιδοτούνται για το σύνολο του πληθυσμού οι πρώτες 300 Kwh με ποσό 30 €/Mwh, αντισταθμίζοντας σχεδόν το σύνολο της αναμενόμενης αύξησης του ρεύματος. Σημειώνεται ότι η μέση κατανάλωση για ένα τυπικό νοικοκυριό κυμαίνεται στις 300-400 Kwh μηνιαίως. Η ανωτέρω επιδότηση ισχύει και για επαγγελματικά τιμολόγια χαμηλής τάσης. Το κόστος για το τρίμηνο ανέρχεται σε 150 εκατ. ευρώ και θα επιδοτηθεί από την ανακατανομή των εσόδων του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών αερίων ρύπων.
  1. Μειώνεται σε μόνιμη βάση από 1η Οκτωβρίου 2021 το ΦΠΑ των ζωοτροφών που προορίζονται για ζωική παραγωγή από το 13% στο 6%. Δημοσιονομικό κόστος: 15 εκ. ευρώ κατ’έτος.
  1. Επίδομα θέρμανσης. Αυξάνεται το ποσό ενίσχυσης για το επίδομα θέρμανσης που θα δοθεί τον Δεκέμβριο του 2021 κατά 20%. Δημοσιονομικό κόστος για το 2021: 15 εκ. ευρώ.
  1. Σχεδιάζεται καινοτόμο πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας για τον γενικό πληθυσμό, με πόρους του ταμείου ανάκαμψης ύψους 120 εκατ. ευρώ, για την διενέργεια δωρεάν προληπτικών εξετάσεων καρκίνου τραχήλας της μήτρας, καρκίνου Μαστού, καρκίνου Παχέος Εντέρου και διαγνωστικών εξετάσεων για καρδιαγγειακό κίνδυνο.
ΜΕΤΡΟ 2021 2022
Επεκτείνεται για όλο το 2022 η απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα 0 767
Επεκτείνεται για όλο το 2022 η μείωση κατά τρεις μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών στον ιδιωτικό τομέα 0 816
Μείωση φόρου επιχειρήσεων από το 24% στο 22% από το φορολογικό έτος 2021 (πληρωτέος το 2022) σε μόνιμη βάση 0 183
Μείωση ποσοστού επιστροφής όλων των επιστρεπτέων προκαταβολών ανάλογα με την πτώση τζίρου από 25% έως 50% 660 0
Επέκταση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ από 24% σε 13% στις μεταφορές, τον καφέ και μη αλκοολούχα ποτά, τους κινηματογράφους και το τουριστικό πακέτο από 1η Οκτωβρίου 2021 έως τον Ιούνιο του 2022 64 211
Μειώνεται ο συντελεστής ΦΠΑ στα γυμναστήρια και τις σχολές χορού από το 24% σε 13% από 1η Οκτωβρίου 2021 έως τον Ιούνιο του 2022 1 4
Επεκτείνεται η αναστολή πληρωμής τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης έως τον Ιούνιο του 2022 4,5 9
Επεκτείνεται το πρόγραμμα επιδότησης κενών θέσεων στον πολιτισμό έως τον Δεκέμβριο 2021 16 6
Δίνεται αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους καλλιτέχνες για άλλους 2 μήνες (για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο) και τους ξεναγούς για άλλους δύο μήνες (Μάιο και Ιούνιο) 30 0
Επεκτείνεται το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ έως τέλος του 2021 50 0
Επεκτείνεται το πρόγραμμα επιδότησης δόσεων δανείων νοικοκυριών που επλήγησαν από την Πανδημία «ΓΕΦΥΡΑ» για τρεις μήνες με κάλυψη 40% επί των δόσεων δανείων 48 0
Επεκτείνεται το πρόγραμμα των 100.000 νέων θέσεων εργασίας για άλλες 50.000 θέσεις 0 169
Φορολογικά κίνητρα για τη χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών με έκπτωση 30% επί του φορολογητέου εισοδήματος για δαπάνες σε συγκεκριμένους κλάδους 0 0
Αναμόρφωση πλαισίου φορολοταρίας 0 1
Υπερεκπτώσεις για πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις 0 20
Μειώνεται 50% ο φόρος στη συγκέντρωση κεφαλαίου από 1η Οκτωβρίου 2021 4 17,5
Συγχωνεύσεις και εξαγορές: Από τον Ιανουάριο του 2022 και έως το 2025, για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις με εργαζόμενους (που έχουν συσταθεί για τουλάχιστον 3 έτη) που συγχωνεύονται σε νέο νομικό πρόσωπο ή που συγχωνεύονται δια απορροφήσεως από υφιστάμενο νομικό πρόσωπο, παρέχεται έκπτωση 30% επί του ποσού του οφειλόμενου φόρου για τρία έτη 0 5
Καταργείται ο φόρος γονικών παροχών-δωρεών για συγγενείς πρώτου βαθμού, που αφορά γονικές παροχές-δωρεές έως 800.000 ευρώ, από 1η Οκτωβρίου 2021 6 26
Πρώτο ένσημο: Για το 2022 και προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανεργία των νέων στα πλαίσια αντιμετώπισης των συνεπειών του κορονοϊού, όλοι οι νέοι από 18 έως 29 ετών που δεν έχουν προηγούμενη εργασιακή εμπειρία και θα προσληφθούν εντός του έτους, λαμβάνουν για 6 μήνες προπληρωμένο χρόνο εργασίας που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για την πρώτη τους απασχόληση 1200 ευρώ 0 28
Μειώνεται το τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας από 12% έως 20% που κυμαίνεται σήμερα στο 10% και καταργείται για νέους έως 29 ετών από 1η Ιανουαρίου 2022 0 68
Χορηγείται από το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 στεγαστικό επίδομα και στους σπουδαστές των δημόσιων ΙΕΚ 0 5
Επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος 150 0
Μείωση ΦΠΑ ζωοτροφών 4 15
Αύξηση επιδόματος θέρμανσης κατά 20% 17 0
Συνολικό κόστος μέτρων 1.055 2.350

Όφελος από μείωση ασφαλιστικών εισφορών και εισφοράς αλληλεγγύης:

  • Εργαζόμενος με μεικτό μισθό 1.000 ευρώ (847 καθαρά) έχει ετήσιο όφελος 132 ευρώ από την μείωση ασφαλιστικών εισφορών.
  • Εργαζόμενος με μεικτό μισθό 1.200 ευρώ (1016 καθαρά) έχει ετήσιο όφελος 207 ευρώ (158 ευρώ από την μείωση ασφαλιστικών εισφορών και 49 ευρώ από την εισφορά αλληλεγγύης.
  • Εργαζόμενος με μεικτό μισθό 2.000 ευρώ (1693 καθαρά) έχει ετήσιο όφελος 604 ευρώ (243 ευρώ από την μείωση ασφαλιστικών εισφορών και 461 ευρώ από την εισφορά αλληλεγγύης.

Επιπλέον οφέλη για τους νέους:

  • Εάν είναι νέος έως 29 ετών με μηνιαίο λογαριασμό κινητής 50 ευρώ θα έχει επιπλέον ετήσιο όφελος 90 ευρώ.
  • Εάν εργαστεί για πρώτη φορά θα λάβει επιπλέον του μισθού του από το κράτος 600 ευρώ.
  • Εάν φοιτά σε δημόσιο ΙΕΚ σε άλλη πόλη θα λάβει επιπλέον 1.000 ευρώ ετησίως στεγαστικό επίδομα.
  • Πλέον μπορεί ο γονέας να κάνει γονική παροχή περιουσία ή χρήματα στο παιδί του χωρίς κανέναν φόρο.

Οφέλη για τις επιχειρήσεις:

  • Από την διατήρηση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις μονάδες, έχουν ετήσιο όφελος 251 ευρώ για κάθε εργαζόμενο που λαμβάνει μεικτό μισθό 1.000 ευρώ.
  • Μειώνεται ο φόρος εισοδήματος από 24% σε 22%.
  • Διατηρείται η μείωση του ΦΠΑ σε μια σειρά από κλάδους και επεκτείνεται σε άλλους.
  • Εάν προσλάβει εργαζόμενο μέσα από το πρόγραμμα των 100.000 θέσεων εργασίας δεν θα πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές για έξι μήνες και εάν προσλάβει μακροχρόνια άνεργο θα λαμβάνει 200 ευρώ το μήνα επιδότηση μισθολογικού κόστους. Επιπλέον εάν προσλάβει νέο χωρίς προηγούμενη εργασιακή εμπειρία θα λάβει 600 ευρώ.
  • Μειώνεται κατά 50% ο φόρος στη συγκέντρωση κεφαλαίου.
  • Σε περίπτωση συγχώνευσης μειώνεται ο φόρος εισοδήματος κατά 30% για τρία έτη.

Σημεία από την ομιλία και τα βασικά μέτρα που ανακοίνωσε στην 85η ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

«Βρίσκομαι και πάλι στη Θεσσαλονίκη για να ενώσω και να δώσω προοπτική στα δύο αυτά συνθήματα. Να περιγράψω το σχέδιό μας για την Ελλάδα που Αλλάζει. “Την Ελλάδα που Βαδίζει Μπροστά και Κοιτάζει Ψηλά”».

  • Ανάπτυξη για όλες και όλους! Σε μια οικονομία, που θα δίνει ευκαιρίες στον κάθε πολίτη, χωρίς να αφήνει κανέναν πίσω.
  • Νέος στόχος ανάπτυξης 2021: 5,9% από 3,6%
  • +35 δις ευρώ πρόσθετες καταθέσεις (+18,9 δις ευρώ καταθέσεις νοικοκυριών / +13,9 δις ευρώ καταθέσεις επιχειρήσεων)
  • +71.730 νέες θέσεις απασχόλησης (Ιούνιος 2021 – Ιούνιος 2019)
  • Βελτίωση διαθέσιμου ετήσιου εισοδήματος από 365 έως 1614 ευρώ/χρόνο χάρη στις μειώσεις φόρων και εισφορών
  • +46.265 νέες επιχειρήσεις (Ιούνιος 2021 – Ιούνιος 2019)

«Οι 19 από τους 26 μήνες της διακυβέρνησής μας ήταν μήνες κρίσεων και μεγάλων προκλήσεων

«Οι Έλληνες πληρώνουν, πλέον, λιγότερους φόρους παντού: στον ΕΝΦΙΑ, στο εισόδημα, στον ΦΠΑ, στην Εισφορά Αλληλεγγύης. Όπως και όλοι, εργαζόμενοι και επιχειρήσεις, καταβάλλουν λιγότερες εισφορές. Την ίδια ώρα η Ελληνική Δημοκρατία δανείζεται με τους ευνοϊκότερους όρους στην ιστορία της».

Υποχώρηση της ανεργίας κατά 2 μονάδες. Έως τον Ιούνιο είχαμε 70.000 περισσότερες νέες θέσεις εργασίας σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πριν από την πανδημία.

Προοπτική για τη νέα γενιά

«Από αυτό εδώ το βήμα, εισηγούμαι, ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Νεολαία. Ένα πλαίσιο πολιτικών, που θα συζητήσουμε μαζί, βήμα-βήμα, σε κάθε περιφέρεια της χώρας, τους επόμενους μήνες.

Και το οποίο θα αποκρυσταλλωθεί σε μέτρα για κάθε πλευρά της ζωής σας.

Με 4 κατευθύνσεις: Ισότητα στις ευκαιρίες. Εξωστρέφεια. Ανοιχτή πρόσβαση στη γνώση. Διεύρυνση της συμμετοχής σας στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική δράση».

7 μέτρα για τη νέα γενιά + στρατηγική 90 σημείων/πολιτικών που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση με τους νέους τους επόμενους 6 μήνες

  • «πρώτο ένσημο» / 1.200 ευρώ για 6 μήνες σε όσους νέους προσλαμβάνονται σε δουλειές πλήρους απασχόλησης χωρίς να έχουν προϋπηρεσία (600 ευρώ στον εργαζόμενο και 600 ευρώ στον εργοδότη)
  • Κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών για επιπλέον 50.000 θέσεις εργασίας σε όλους τους κλάδους της οικονομίας (συνολικά 150.000 θέσεις εργασίας)
  • Επέκταση στεγαστικού επιδόματος 1000 ευρώ/έτος και στους σπουδαστές δημοσίων ΙΕΚ
  • Κατάργηση ειδικού τέλους κινητής τηλεφωνίας για όλους τους νέους έως 29 ετών για φθηνότερη πρόσβαση στο διαδίκτυο με μείωση έως 20 ευρώ σε κάθε λογαριασμό/μήνα.
  • 50 GB δώρο στο κινητό τους για όλους τους ανηλίκους 15-17 ετών που έχουν ήδη εμβολιαστεί ή επιλέγουν να εμβολιαστούν έως το τέλος του 2021.
  • Καθιέρωση ψηφιακής κάρτας, ένα ψηφιακό πορτοφόλι, όπου θα συγκεντρώνονται όλες οι παροχές του κράτους προς τους νέους
  • Κατάργηση του φόρου γονικών παροχών και δωρεών από τους γονείς προς τα παιδιά

Μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

Εκτός από το πρώτο ανάχωμα του ήδη αυξημένου διαθέσιμου εισοδήματος, τρεις θα είναι οι απαντήσεις μας:

  • Πρώτον, στοχευμένα μέτρα, όπως ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ σε προϊόντα μαζικής κατανάλωσης, όπως ο καφές και τα αναψυκτικά.
  • Δεύτερον, αυστηρός έλεγχος του ανταγωνισμού και εφαρμογή του νομικού πλαισίου περί αισχροκέρδειας. Γιατί στην Ελλάδα οι τιμές εύκολα αυξάνονται, αλλά δύσκολα αποκλιμακώνονται. Προειδοποιώ κάποιους επιτήδειους να μην εκμεταλλευτούν ένα παγκόσμιο φαινόμενο για να αυξήσουν τα περιθώρια κέρδους τους.
  • Και τρίτον, κρατική στήριξη απέναντι σε ανατιμήσεις οι οποίες επηρεάζουν ευθέως τα οικονομικά κάθε ελληνικού σπιτιού. Και εδώ αναφέρομαι, πρώτα από όλα, στις αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος.

Ειδικά γι’ αυτό, η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που αμέσως συγκροτεί ειδικό Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Αυτό θα καλύπτει τουλάχιστον το 80% των αυξήσεων για όλους τους καταναλωτές.

Τα μέτρα:

  • μειωμένος ΦΠΑ σε καφέ, μεταφορές, μη αλκοολούχα ποτά, γυμναστήρια, σχολές χορού, τουρισμό, κινηματογράφους
  • Νέο ταμείο ενεργειακής μετάβασης για την κάλυψη του 80% των αυξήσεων ηλεκτρικού ρεύματος απευθείας στο λογαριασμό κάθε νοικοκυριού σε ΟΛΟ τον πληθυσμό της χώρας
  • Μείωση ΦΠΑ ζωοτροφών στο 6% για τους αγρότες
  • Αύξηση επιδόματος θέρμανσης κατά 20%
  • Κατάργηση ειδικού τέλους τηλεπικοινωνιών για νέους έως 29 ετών και μείωση στο 10% flat για τον υπόλοιπο πληθυσμό
  • Μείωση του ΕΝΦΙΑ
  • Αναστολή πληρωμής τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης
  • 30% μείωση φορολογίας εισοδήματος στα φυσικά πρόσωπα που πραγματοποιούν δαπάνες έως 5.000 ευρώ μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών σε συγκεκριμένους κλάδους (πχ υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, οικιακές υπηρεσίες, γυμναστήρια, ταξί, νομικές υπηρεσίες κοκ)
  • Προς τους πραγματικά ευάλωτους πολίτες, η Πολιτεία αποφάσισε να παρέχει και μία πρόσθετη οικονομική στήριξη. Γι’ αυτό και τον Δεκέμβριο, σε όλους τους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα καταβληθεί το διπλάσιο ποσό από αυτό που θα λάμβαναν κανονικά. Μια πράξη ανακούφισης πριν από τις γιορτές σε εκείνους που το έχουν περισσότερο ανάγκη.

Μέτρα υπέρ της απασχόλησης, των επενδύσεων και των επιχειρήσεων

  • Διαγραφή 50% οφειλής από όλες τις επιστρεπτέες προκαταβολές
  • Έκπτωση 30% στο φόρο εισοδήματος για τις επιχειρήσεις που προχωρούν σε συγχωνεύσεις/εξαγορές
  • Μείωση κατά 50% του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου
  • Επέκταση έως τέλος του 2021 του προγράμματος συνεργασία
  • Επέκταση έως τέλος του 2021 του προγράμματος Γέφυρα για δανειολήπτες
  • Θέσπιση υπερεκπτώσεων 100% για τις ΜμΕ που πραγματοποιούν πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις
  • Μείωση φόρου εισοδήματος στο 22%
  • Επέκταση της αναστολής της εισφοράς αλληλεγγύης για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους έως το τέλος του 2022
  • Επέκταση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 μονάδες έως το τέλος του 2022
  • Επέκταση έως τέλος του 2021 του προγράμματος επιδότησης κενών θέσεων στον πολιτισμό

Μεταρρυθμίσεις στον χώρο της Υγείας

  • Εκσυγχρονισμός των μεγάλων νοσοκομείων, αυτοδύναμα Κέντρα Υγείας και ΣΔΙΤ για την κατασκευή πρωτοβάθμιων δομών.
  • Πιο αποτελεσματικός ΕΟΠΥΥ
  • Εξορθολογισμός φαρμακευτικής δαπάνης και του claw back με γενναία εξάπλωση των γενοσήμων.
  • Διενέργεια δωρεάν προληπτικών εξετάσεων καρκίνου τραχήλου της μήτρας, καρκίνου του μαστού, καρκίνου παχέος εντέρου και διαγνωστικών εξετάσεων για καρδιαγγειακό κίνδυνο από 1/2022.

Νέα έργα για τη Θεσσαλονίκη

  • διπλή ανάπλαση γηπέδου Άρη στην Πυλαία και πάρκου στη Χαριλάου
  • Νέο ογκολογικό νοσοκομείο στη δυτική θεσσαλονίκη
  • Χάραξη ενιαίου παραλιακού μετώπου 40 χλμ από το καλοχώρι έως τη Μηχανιώνα
  • Μελέτη επέκτασης του μετρό στη δυτική θεσσαλονίκη
  • Εξυγίανση άτυπης βιομηχανικής συγκέντρωσης στο καλοχώρι

ΕΝΦΙΑ

«O ΕΝΦΙΑ θα εξακολουθήσει να μειώνεται στη βάση των νέων αντικειμενικών αξιών και μιας νέας, δικαιότερης αντιμετώπισης των φόρων στην ακίνητη περιουσία. Στη συζήτηση του Προϋπολογισμού θα παρουσιασθεί το πλήρες σχέδιο.

Αυτό, όμως, που μπορώ να πω σήμερα είναι ότι τα περισσότερα νοικοκυριά, το 2022 θα πληρώσουν χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ από το 2021. Και ότι ο συμπληρωματικός φόρος ΕΝΦΙΑ θα ενσωματωθεί στην κύρια κλίμακά του, όπως είχαμε υποσχεθεί και προεκλογικά».

Ενίσχυση της Άμυνας: τα 18 Rafale σύντομα θα γίνουν 24

Διαβάστε Περισσότερα » "Μητσοτάκης: Αναλυτικά τα 24 μέτρα που εξήγγειλε στη ΔΕΘ (λίστα+πίνακες)"

Ράλι Ακρόπολις: Ο Ροβάνπερα αύξησε το προβάδισμά του στη γενική

Πορεία προς τη δεύτερη νίκη της καριέρας του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι (WRC) έχει βάλει ο Κάλε Ροβάνπερα, ο οποίος είναι πλέον το πρώτο φαβορί για τη νίκη στο Ράλι Ακρόπολις, μετά την ολοκλήρωση της 3ης ημέρας.

Ο Φινλανδός οδηγός της Toyota σημείωσε τον ταχύτερο χρόνο στις πρώτες τέσσερις από τις έξι σημερινές ειδικές (Παύλιανη 1, Γραβιά, Βωξίτες, Ελευθεροχώρι 1) και αύξησε σε περισσότερο από μισό λεπτό το προβάδισμά του σε σχέση με τους «διώκτες» του.

Στο μεταξύ, ο Εσθονός οδηγός της Hyundai, Οτ Τάνακ, ήταν ταχύτερος στην έκτη ειδική της ημέρας (Ελευθεροχώρι 2), ενώ ο Γάλλος επτάκις παγκόσμιος πρωταθλητής (και πρωτοπόρος στη βαθμολογία των οδηγών), Σεμπαστιάν Οζιέ, σημείωσε με το Toyota του τον ταχύτερο χρόνο στην 5η σημερινή ειδική (Παύλιανη 2).

Όμως, ο Ροβάνπερα «άνοιξε» στα 30.8 δευτερόλεπτα το προβάδισμά του έναντι του Τάνακ και στα 40.2 δεύτερα σε σχέση με τον Οζιέ, την ώρα που οι δύο «διώκτες» του Φινλανδού ήταν περίπου τέσσερα δευτερόλεπτα πίσω του στη γενική κατάταξη μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής ημέρας.

Να σημειωθεί ότι η ειδική Ελευθεροχώρι 1 (η 10η του αγώνα) διεκόπη μετά τη διέλευση των αυτοκινήτων WRC για λόγους ασφαλείας (εσφαλμένες θέσεις θεατών).

Υπενθυμίζεται ότι αύριο (12/9) ολοκληρώνεται το εφετινό Ράλι Ακρόπολις με τις τελευταίες τρεις ειδικές διαδρομές («Ταρζάν» 1, Πύργος και -η Power Stage με τους επιπλέον βαθμούς- «Ταρζάν» 2»), συνολικού μήκους 69,25 χιλιομέτρων.

Η πρώτη εξάδα της γενικής κατάταξης του Ράλι Ακρόπολις μετά την 3η ημέρα:

1. Κάλε Ροβάνπερα (Φινλανδία/Toyota) 2 ώρες 36:52.8

2. Οτ Τάνακ (Εσθονία/Hyundai) + 30.8

3. Σεμπαστιάν Οζιέ (Γαλλία/Toyota) + 40.2

4. Ντάνι Σόρντο (Ισπανία/Hyundai) + 2:09.4

5. Αντριάν Φουρμό (Γαλλία/Ford) + 3:19.2

6. Γκας Γκρίνσμιθ (Μ. Βρετανία/Ford) + 3:35.0

ΑΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ράλι Ακρόπολις: Ο Ροβάνπερα αύξησε το προβάδισμά του στη γενική"

Θεσσαλονίκη: Έκρυθμη η κατάσταση στην πορεία κατά της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού (VIDEO)

“Μπαρούτι” θυμίζει η ατμόσφαιρα γύρω από το δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, όπου βρίσκονται τα άτομα της πορείας κατά της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού.

Χιλιάδες άτομα έχουν πάρει θέση μπροστά από τον φραγμό που έχουν στήσει οι Αστυνομικές δυνάμεις.

Μερίδα ατόμων άναψε πυρσούς και φωνάζει συνθήματα κατά της κυβέρνησης, του Πρωθυπουργού, αλλά και κατά των δημοσιογράφων. Τα άτομα φέρονται να προκαλούν και τις αστυνομικές δυνάμεις.

Πριν από λίγο έψαλαν τον Εθνικό Ύμνο.

Νωρίτερα τα άτομα είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Λευκού Πύργου, όπου προς στιγμήν επικράτησε ένταση.

Δείτε τα βίντεο και τις φωτογραφίες:

Συγκέντρωση και στο άγαλμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου.

grtimes
Διαβάστε Περισσότερα » " Θεσσαλονίκη: Έκρυθμη η κατάσταση στην πορεία κατά της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού (VIDEO)"

Κέρκυρα: Για πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού στο νοσοκομείο κάνει λόγο ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ

Για 10 εργαζόμενους στο νοσοκομείο της Κέρκυρας που ελέγχονται για πλαστά πιστοποιητικά  εμβολιασμού έκανε λόγο μιλώντας σήμερα σε τηλεοπτικό σταθμό ο πρόεδρος της  ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος. Μάλιστα ο κος Γιαννάκος επεσήμανε ότι «δεν μπορεί κανείς να αμαυρώνει την προσπάθεια των υγειονομικών. 

Δεν μπορεί άλλοι να μπαίνουν σε αναστολή επειδή δεν εμβολιάστηκαν και άλλοι να εξασφαλίζουν πλαστά πιστοποιητικά». Να θυμίσουμε ότι πριν από λίγες ημέρες  και με αφορμή το σάλο από την ύπαρξη παράνομων πιστοποιητικών εμβολιασμού πανελλαδικά, επιδόθηκε σε 10 άτομα, γιατροί και νοσηλευτές , από τη διοίκηση του νοσοκομείου έγγραφο με το οποίο τους ζητά να προβούν έως την ερχόμενη Τρίτη σε τεστ αντισωμάτων. 

Οι εργαζόμενοι αντιδρούν υποστηρίζοντας ότι δεν τίθεται θέμα υποχρεωτικότητας, ενώ την ίδια θέση έχει και ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης ο οποίος δήλωσε στην ΕΡΤ ότι δεν τίθεται θέμα υποχρεωτικότητας και πως απλώς η διοίκηση  εφαρμόζει ένα πρόγραμμα εξέτασης αντισωμάτων για όλο το προσωπικό, το οποίο “τρέχει” από τον Φεβρουάριο.

 Ο κος Καρβέλης είπε επίσης ότι δεν έχει επέμβει εισαγγελέας ενώ χαρακτήρισε αβάσιμες τις δηλώσεις Γιαννάκου. 

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κέρκυρα: Για πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού στο νοσοκομείο κάνει λόγο ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ"

Καιρός αύριο: Έρχονται βροχές και καταιγίδες – Πού θα χτυπήσει η νέα κακοκαιρία

Χαλάει ο καιρός αύριο, Κυριακή (12.09.2021) με βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές. Βελτίωση του καιρού αναμένεται από το απόγευμα.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Επιδείνωση του καιρού προβλέπεται στη δυτική Ελλάδα με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στο Ιόνιο, τη δυτική Πελοπόννησο και πιθανώς πρόσκαιρα τη δυτικά Στερεά. Βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων από το απόγευμα και από τα βόρεια.
Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες, με βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες από το απόγευμα στα κεντρικά και νότια.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα ανατολικά από βόρειες και στα δυτικά από ανατολικές διευθύνσεις 5 με 6, στο Ιόνιο 7 και τοπικά έως 8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα φτάσει στα δυτικά τους 25 με 27 βαθμούς και στα
ανατολικά τους 29 με 30 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Αναλυτική πρόγνωση

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και από το μεσημέρι θα σημειωθούν τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και απο το μεσημέρι είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι.
Ανεμοι: Βόρειοι 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στη δυτική Μακεδονία αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και απο το μεσημέρι στην κεντρική Μακεδονία πιθανόν να σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα, που από τις πρώτες πρωινές ώρες στο Ιόνιο, βαθμιαία στη δυτική Πελοπόννησο και πιθανώς στη δυτική Στερεά,θα είναι κατά τόπους ισχυρά, από το απόγευμα και από τα βόρεια σταδιακά θα εξασθενήσουν και τη νύχτα στις περισσότερες περιοχές θα σταματήσουν.
Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 5 με 6 και στο Ιόνιο 7 και τοπικά έως 8 μποφόρ. Από το βράδυ και από τα βόρεια θα στραφούν σε βορειους βορειοδυτικούς και βαθμιαία θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 27 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο η ελάχιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και από το μεσημέρι σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα κεντρικά και νότια.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και βαθμιαία στα νότια 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και από το απόγευμα θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Βόρειοι 4 με 5 και από το βράδυ στα δυτικά 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 26 και τοπικά στη νότια Κρήτη έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Στα Δωδεκάνησα γενικά αίθριος. Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου λίγες νεφώσεις που από το απόγευμα θα αυξηθούν.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και βαθμιαία στα βόρεια 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Έρχονται βροχές και καταιγίδες – Πού θα χτυπήσει η νέα κακοκαιρία"

Στα 2.197 τα νέα κρούσματα - 375 οι διασωληνωμένοι, 39 θάνατοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.197, εκ των οποίων 15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 613.838 (ημερήσια μεταβολή +0.4%), εκ των οποίων 51.0% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 186 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.801 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 39, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 14.141 θάνατοι. Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 375 (62.1% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη. To 81.6% έχει  υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 337 (89.87%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 38 (10.13%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.041 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 229 (ημερήσια μεταβολή +26.52%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 215 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Η γεωγραφική κατανομή των 2.197 κρουσμάτων covid-19 που ανακοινώθηκαν σήμερα έχει ως εξής:

56 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής

55 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών

15 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής

65 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών

121 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών

62 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών

52 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς

7 κρούσματα στην Π.Ε. Νήσων

318 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

24 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ανδρου

56 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

21 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Αρτας

74 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

38 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Γρεβενών

39 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

30 κρούσματα στην Π.Ε. Εβρου

14 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου

28 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

59 κρούσματα στην Π.Ε Ημαθίας

51 κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου

18 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

9 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ικαρίας

33 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

46 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Καλύμνου

16 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρπάθου

15 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

54 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

9 κρούσματα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας

30 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

27 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης

30 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Κω

13 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

93 κρούσματα στην Π.Ε Λάρισας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου

8 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

6 κρούσματα στην Π.Ε. Λευκάδας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Λήμνου

26 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

34 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

9 κρούσματα στην Π.Ε. Μυκόνου

5 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου

25 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

3 κρούσματα στην Π.Ε. Πάρου

44 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

30 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

13 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

17 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

14 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

57 κρούσματα στην ΠΕ Ρόδου

8 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου

25 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

7 κρούσματα στην Π.Ε. Σύρου

16 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

22 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

15 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας

33 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

21 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

5 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

112 κρούσματα υπό διερεύνηση

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Στα 2.197 τα νέα κρούσματα - 375 οι διασωληνωμένοι, 39 θάνατοι"

Συστάσεις της ΓΓΠΠ προς τους πολίτες ενόψει της μεταβολής του καιρού

Συστάσεις προς τους πολίτες απευθύνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενόψει της μεταβολής του καιρού που προβλέπεται από αύριο.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων. Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

- Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

- Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

- Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.

- Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

- Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

- Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

- Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) , έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε σήμερα  από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), μεταβολή του καιρού προβλέπεται την Κυριακή (12-09-2021) στη δυτική Ελλάδα, με κύρια χαρακτηριστικά τις τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους και θα επηρεάσουν κυρίως τα νησιά του Ιονίου και τη Δυτική Πελοπόννησο. Πιο αναλυτικά:

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες, θα εκδηλωθούν από τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής (12-09-2021) στα νησιά του Ιονίου, βαθμιαία στη δυτική Πελοπόννησο και πιθανώς πρόσκαιρα στη δυτική Στερεά. Τα έντονα φαινόμενα από τις απογευματινές ώρες και από τα βόρεια βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Συστάσεις της ΓΓΠΠ προς τους πολίτες ενόψει της μεταβολής του καιρού"

Ζεφύρι: Έκρυβαν στο σπίτι τους 7,1 κιλά ηρωίνης

Συνελήφθησαν στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, το απόγευμα της Πέμπτης 9 Σεπτεμβρίου στο Ζεφύρι, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Ζεφυρίου και της Ο.Π.Κ.Ε., δύο ημεδαποί για παράβαση της νομοθεσίας περί εξαρτησιογόνων ουσιών και περί όπλων.

Στο πλαίσιο διερεύνησης πληροφοριών αναφορικά με απόκρυψη μεγάλης ποσότητας ηρωίνης σε σπίτι στο Ζεφύρι, εντοπίστηκαν τα δυο άτομα και πιστοποιήθηκε η εγκληματική τους δράση.

Από τις έρευνες στο εσωτερικό του σπιτιού, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 7.115 γραμμάρια ηρωίνης και μια κυνηγετική καραμπίνα.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ζεφύρι: Έκρυβαν στο σπίτι τους 7,1 κιλά ηρωίνης"

Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ 2021: Τα σχέδια ανάπλασης και η Θεσσαλονίκη αλλάζει όψη

Η ανάπλαση της ΔΕΘ και οι αλλαγές στη Θεσσαλονίκη συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με το διοικητικό συμβούλιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη φετινή ΔΕΘ, τονίζοντας ότι διεξάγεται με όλα τα υγειονομικά μέτρα για την προστασία από τον κορονοϊό, καθώς και για τη συναυλία που θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη (15.09.2021), στη μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη. 

Αναφορικά με την ανάπλαση της ΔΕΘ, που ήδη έχει μπει στη φάση των μελετών, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως υπήρξαν 116 προτάσεις, με το βραβείο να κερδίζει το αρχιτεκτονικό γραφείο του Βερολίνου. Πρόκειται για μία πρόταση που θα υλοποιηθεί και θα ολοκληρωθεί το 2026, όταν η ΔΕΘ θα γίνει το πιο καθαρά ενεργειακό Εκθεσιακό Κέντρο στην Ευρώπη. Το 50% της έκτασης θα δοθεί για χρήση στην πόλη. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε πως η Θεσσαλονίκη ξαναβρίσκει τους ρυθμούς της, επιμένοντας όμως στην ανάγκη τήρησης των πρωτοκόλλων και στην ενθάρρυνση όσως δεν έχουν εμβολιαστεί, να κάνουν το βήμα. 

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, είπε στον Πρωθυπουργό πως υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός για την πόλη, προτείνοντας τη δημιουργία μίας ομάδας κρούσης που θα «τρέξει» το σχέδιο για τη συνολική ανάπλαση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμφώνησε, λέγοντας πως θα συσταθεί μία άτυπη ομάδα στο υπουργείο. «Η Θεσσαλονίκη αλλάζει όψη. Υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον. Η καινοτομία και η εκπαίδευση θα παίξουν σημαντικό ρόλο», φέρεται να είπε, προσθέτοντας πως υπάρχει ένα συνολικό master plan για το πώς οραματιζόμαστε τη Θεσσαλονίκη του 2030.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ 2021: Τα σχέδια ανάπλασης και η Θεσσαλονίκη αλλάζει όψη"

Σεισμοί στην Θήβα: Απανωτές δονήσεις σε λίγες ώρες – Σε επιφυλακή οι επιστήμονες

Η γη συνεχίζει να τρέμει κάτω από τη Θήβα με τους κατοίκους να έχουν πλέον συνηθίσει το ανεπιθύμητο φαινόμενο το οποίο ξεκίνησε τις 10 Ιουλίου 2021 και ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη.

Οι τρεις σχεδόν διαδοχικοί σεισμοί εντάσεως 3 έως 3,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ οι οποίοι καταγράφηκαν το πρωί του Σαββάτου έρχονται να προστεθούν στους χιλιάδες άλλους που έχουν προηγηθεί αναστατώνοντας τους κατοίκους.

Ο Δρ Αθανάσιος Γκανάς σεισμολόγος μιλώντας στο protothema.gr εξήγησε ότι η επιστημονική κοινότητα συνεχίζει να παρακολουθεί το φαινόμενο της σμηνοσειράς το οποίο ίσως κρατήσει για κάποιους μήνες ακόμη. «Οι σεισμικές δονήσεις το πρωί του Σαββάτου εντάσσονται στην ίδια σεισμική ακολουθία, στην σμηνοσειρά που ξεκίνησε στην περιοχή της Θήβας. Δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο είναι όλες αυτές στη συνέχεια της εξέλιξης της σμηνοσειράς.

Είναι ο ίδιος εστιακός χώρος, δεν έχουμε άλλη περιοχή, τα ίδια βάθη και τα ίδια μικρά μεγέθη, ασθενών δονήσεων. Το παρακολουθούμε το φαινόμενο, δεν βλέπουμε κάτι ανησυχητικό. Συνήθως οι σμηνοσειρές διαρκούν μήνες και αυτό θα πρέπει να το γνωρίζουν και οι κάτοικοι της περιοχής».

Η τελευταία σεισμική δόνηση είχε μέγεθος 3,2 Ρίχτερ, ενώ σημειώθηκε στις 12:42, στα τρία χιλιόμετρα ανατολικά - βορειοανατολικά της Θήβας, με εστιακό βάθος στα 10,4 χιλιόμετρα. Νωρίτερα, είχαν σημειωθεί δυο δονήσεις ανάλογης ισχύος με διαφορά μικρότερη του ενός λεπτού.

Συγκεριμένα, η πρώτη δόνηση μεγέθους 3 Ρίχτερ σημειώθηκε λίγο πριν τις 8 και μισή το πρωί στα 3 χιλιόμετρα ανατολικά-βορειοανατολικά της Θήβας και με εστιακό βάθος 13,3 χιλιομέτρων. Η δεύτερη δόνηση, 3,5 Ρίχτερ, σημειώθηκε 30 δευτερόλεπτα αργότερα στα 3 χιλιόμετρα ανατολικά της Θήβας και με εστιακό βάθος 11,3 χιλιομέτρων.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Σεισμοί στην Θήβα: Απανωτές δονήσεις σε λίγες ώρες – Σε επιφυλακή οι επιστήμονες"

Ημιμαραθώνιος: Ποιοι δρόμοι κλείνουν την Κυριακή στην Αθήνα – Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Προσωρινή και σταδιακή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων (συμπεριλαμβανομένων των ποδηλάτων) κατά τις ώρες 05.30΄έως 13.30΄, στις παρακάτω λεωφόρους, οδούς και πλατείες της περιοχής Δήμου Αθηναίων, ανακοίνωσε η ΕΛΑΣ για την Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου.

Ειδικότερα, οι οδικές αρτηρίες που επηρεάζονται είναι οι εξής:

– Λ. Βασ. Αμαλίας, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Συγγρού και της οδού Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου), και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό. Στο συγκεκριμένο τμήμα η διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων θα ισχύσει κατά τις ώρες 04.00΄έως 16.00΄.

– Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου), σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

– Σταδίου, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

– Ακαδημίας, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

– Χαριλάου Τρικούπη, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Σόλωνος και της οδού Πανεπιστημίου και στις καθέτους ατής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

– Σόλωνος, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

– Πλατεία Ομονοίας.

– Πλατεία Συντάγματος.

– Φιλελλήνων, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

– Ρηγίλλης, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

– Μάρνης, στο τμήμα της μεταξύ της πλ. Βάθης και της οδού Πατησίων και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

– Πατησίων – 28ης Οκτωβρίου, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Αλεξάνδρας και της πλ. Ομονοίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

– Πατησίων – 28ης Οκτωβρίου, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Αλεξάνδρας και της οδού Αγ. Μελετίου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό. Στο συγκεκριμένο τμήμα η διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων θα ισχύσει κατά τις ώρες 06.00΄έως 11.00΄.

– 3ης Σεπτεμβρίου, στο τμήμα της μεταξύ της πλ. Ομονοίας και της οδού Ηπείρου, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

– Λ. Βασ. Όλγας, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

– Λ. Συγγρού, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Αμ. Φραντζή και της Λ. Βασ. Αμαλίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

– Καλλιρόης, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Αμ. Φραντζή και Αθ. Διάκου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

– Αθ. Διάκου, σε όλο το μήκος της, ρεύμα κυκλοφορίας προς Λ. Συγγρού.

– Ηρ. Αττικού, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

– Αραβαντινού, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

– Ησιόδου, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

– Π. Τσαλδάρη (Πειραιώς), στο τμήμα της μεταξύ της οδού Κολωνού και της πλ. Ομονοίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

– Αθηνάς, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Σοφοκλέους και της πλ. Ομονοίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

– Ανώνυμη οδός (δίπλα στο πάρκο Ελευθερίας), σε όλο το μήκος της.

– Κόκκαλη, σε όλο το μήκος της.

– Μονής Πετράκη, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Υψηλάντου και της Λ. Βασ. Σοφίας.

– Χατζηκώστα, σε όλο το μήκος της.

– Ζαχάρωφ, σε όλο το μήκος της.

– Τσόχα, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Π. Κυριακού και της Λ. Βασ. Σοφίας.

– Λ. Βουλιαγμένης, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Υμηττού και Αρδηττού, ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθ. Διάκου.

– Αρδηττού, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

– Λ. Βασ. Κων/νου, στο σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

– Βασ. Γεωργίου Β΄, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Β. Κων/νου και της οδού Ρηγίλλης, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

– Λ. Βασ. Σοφίας, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό, πλην της οδού Παπαδιαμαντοπούλου.

– Λ. Κηφισίας, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Πανόρμου και Φειδιππίδου, ρεύμα κυκλοφορίας προς Λ. Βασ. Σοφίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

– Λ. Αλεξάνδρας, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό, πλην των οδών Ιπποκράτους και Χαριλάου Τρικούπη.

– Λ. Μεσογείων, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Ζαγοράς και Φειδιππίδου, ρεύμα κυκλοφορίας προς Λ. Αλεξάνδρας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

– Λ. Μεσογείων, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Β. Σοφίας και της οδού Μιχαλακοπούλου, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

– Φειδιππίδου, στο τμήμα της μεταξύ των Λεωφόρων Μεσογείων και Βασ. Σοφίας, ρεύμα κυκλοφορίας προς Λ. Αλεξάνδρας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

Απαγόρευση της κάθετης διέλευσης των οχημάτων από την Ημιμαραθώνια διαδρομή, εκτός των παρακάτω ελεγχόμενων κόμβων κάθετης διέλευσης:

– Λ. Αλεξάνδρας – Ιπποκράτους.

– Λ. Αλεξάνδρας – Χαριλάου Τρικούπη.

– Πατησίων – 28ης Οκτωβρίου – Κοδριγκτώνος.

– Πατησίων – 28ης Οκτωβρίου – Στουρνάρα.

– Λ. Βασ. Σοφίας – Ηρώδου Αττικού (μόνο για τα οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας).

– Λ. Βασ. Σοφίας – Παπαδιαμαντοπούλου.

– Λ. Βασ. Σοφίας – Κόκκαλη.

– Λ. Βασ. Κων/νου – Ριζάρη.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ημιμαραθώνιος: Ποιοι δρόμοι κλείνουν την Κυριακή στην Αθήνα – Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις"

Θεσσαλονίκη: Στη ΔΕΘ ο Μητσοτάκης – Εγκαίνια με τον Μητροπολίτη Άνθιμο (ΦΩΤΟ+VIDEO)

Στους χώρους της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης έφτασε λίγα λεπτά μετά τις 10 το πρωί του Σαββάτου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

H άφιξη του πρωθυπουργού πραγματοποιήθηκε υπό την παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης και δίχως πολυπληθή υποδοχή για υγειονομικούς λόγους, υπενθυμίζοντας ότι η φετινή ΔΕΘ, είναι η πρώτη Covid free Έκθεση της Ευρώπης.

Αυτή την ώρα ο κ. Μητσοτάκης παρακολουθεί τη δέηση των εγκαινίων με την παρουσία του Μητροπολίτη Άνθιμου, ενώ αργότερα θα συμμετάσχει στην συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΘ- Helexpo ΑΕ για να ενημερωθεί για ζητήματα που αφορούν την Έκθεση. Θεωρείται βέβαιο πως στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθεί το σχέδιο ανάπλασης του εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου της πόλης.

«Ευχαριστώ που με μνημονεύετε», είπε ο πρωθυπουργός στον Άνθιμο.

Άλλωστε χθες, Παρασκευή, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΕΘ – Helexpo, Τάσος Τζήκας, η ανάπλαση της ΔΕΘ «είναι μια μεγάλη νίκη της Θεσσαλονίκης».

Παρόντες είναι μεταξύ άλλων οι: Υφυπουργός πάρα τω πρωθυπουργό, Άκης Σκέρτσος, υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Ακολούθως, ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει την καθιερωμένη βόλτα στα Περίπτερα της Έκθεσης, ενώ, στις 20:00 έχει προγραμματιστεί η ομιλία του στα εγκαίνια της 85ης ΔΕΘ, στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης». Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη θα ολοκληρωθεί την Κυριακή, με την παραχώρηση συνέντευξης Τύπου, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στις 13:00.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο του ThessToday.gr:

thesstoday

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Στη ΔΕΘ ο Μητσοτάκης – Εγκαίνια με τον Μητροπολίτη Άνθιμο (ΦΩΤΟ+VIDEO)"

Καιρός: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης από την ΕΜΥ – Έρχονται βροχές και καταιγίδες

Σύμφωνα με την ΕΜΥ προβλέπεται μεταβολή του καιρού στη δυτική Ελλάδα, με κύρια χαρακτηριστικά τις τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους και θα επηρεάσουν κυρίως τα νησιά του Ιονίου και τη δυτική Πελοπόννησο.

Πιο αναλυτικά: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες, θα εκδηλωθούν από τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής (12-09-2021) στα νησιά του Ιονίου, βαθμιαία στη δυτική Πελοπόννησο και πιθανώς πρόσκαιρα στη δυτική Στερεά.

Τα έντονα φαινόμενα από τις απογευματινές ώρες και από τα βόρεια βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης από την ΕΜΥ – Έρχονται βροχές και καταιγίδες"

11η Σεπτεμβρίου – 20 χρόνια μετά: Το χρονικό μιας ημέρας που άλλαξε τον κόσμο

Ο καιρός ήταν θαυμάσιος στη Νέα Υόρκη εκείνη την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2001. Μια υπέροχη ημέρα του αποκαλόκαιρου, που έμελλε να γίνει μία από τις πιο μαύρες στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Γύρω στις 8 το πρωί, ενώ πολλοί άνθρωποι πηγαίνουν προς τα γραφεία τους στη συνοικία της Γουόλ Στριτ, στην οποία δέσποζαν οι δίδυμοι πύργοι του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου (WTC), 19 τζιχαντιστές της Αλ-Κάιντα, οι περισσότεροι Σαουδάραβες, έχουν ήδη περάσει τους ελέγχους ασφαλείας των αεροδρομίων της Βοστώνης, της Ουάσινγκτον (Ντάλες) και του Νιούαρκ. Ήταν οπλισμένοι με μικρά μαχαίρια και κοπίδια, που τότε επιτρέπονταν ακόμη να έχουν οι επιβάτες στην καμπίνα των αεροπλάνων.

Επιβιβάζονται σε τέσσερα αεροπλάνα της γραμμής που αναχωρούν από την Καλιφόρνια, με αποστολή να κάνουν αεροπειρατεία και να πλήξουν την καρδιά της πρώτης παγκόσμιας δύναμης.

Ο Τζόζεφ Ντίτμαρ, 44 ετών, ειδικός στις ασφάλειες με έδρα το Σικάγο, φθάνει στον 105ο όροφο του νότιου πύργου για μια σύσκεψη προγραμματισμένη για τις 08:30. Η σύσκεψη αργεί να αρχίσει και ξαφνικά τα φώτα αρχίζουν να αναβοσβήνουν. Είναι 08:46.

Σ’ αυτή την αίθουσα που δεν έχει παράθυρα, οι 54 ασφαλιστές που βρίσκονται εκεί «δεν είδαν τίποτε, δεν αισθάνθηκαν τίποτε, μόνο τα φώτα που αναβοσβήνουν», αφηγείται αυτός ο επιζήσας στο Γαλλικό Πρακτορείο είκοσι χρόνια μετά.

Ένα Μπόινγκ 767 της American Airlines, το οποίο είχε αναχωρήσει στις 07:59 από τη Βοστώνη για το Λος Άντζελες με 92 επιβαίνοντες, ανάμεσα στους οποίους πέντε αεροπειρατές, έχει συντριβεί πάνω στο βόρειο πύργο, ανάμεσα στον 93ο και τον 99ο όροφο. Ο Ντίτμαρ και οι συνάδελφοί του δεν το κατάλαβαν παρά μόνον αφού κλήθηκαν να εκκενώσουν την αίθουσα και έφθασαν μπροστά στα παράθυρα του 90ου ορόφου.

«Ήταν τα 30-40 χειρότερα δευτερόλεπτα της ζωής μου (…) να βλέπω αυτές τις τεράστιες μαύρες τρύπες μέσα στο κτίριο, κόκκινες φλόγες όμοιες με τις οποίες δεν είχα δει ποτέ στη ζωή μου και σύννεφα γκρίζου και μαύρου καπνού να βγαίνουν από τις τρύπες».

«Βλέπουμε έπιπλα, χαρτιά, ανθρώπους να πέφτουν στο κενό … πράγματα φρικτά, τρομερά. Φοβόμουν τόσο», λέει πνίγοντας τα δάκρυά του.

Δίπλα του πολλοί παρακολουθούν τη σκηνή «σαν υπνωτισμένοι». Αυτός δεν θέλει να μείνει ούτε δευτερόλεπτο περισσότερο και συνεχίζει να κατεβαίνει τα σκαλιά – μια απόφαση που θα του σώσει τη ζωή.

Στη βάση των πύργων, ο σεφ Μάικλ Λομόνακο βγαίνει από το υπόγειο εμπορικό κέντρο του Ουόρλντ Τρέιντ Σέντερ: την τελευταία στιγμή αποφάσισε να περάσει από τον οπτικό για να αλλάξει έναν από τους φακούς των γυαλιών του που έχει γρατζουνιές, πριν ανέβει στον 107ο όροφο του βόρειου πύργου για να πάει στο φημισμένο εστιατόριό του, το Windows on the World.

Το υπόγειο εμπορικό κέντρο αρχίζει να τρέμει από μια ασυνήθιστη δόνηση. Φθάνοντας στο ισόγειο, ο Λομόνακο κοιτάζει ψηλά και με φρίκη βλέπει τον βόρειο πύργο να καίγεται.

«Μπορούσα να δω ανθρώπους να κουνάνε λευκά τραπεζομάντιλα από τα παράθυρα» του εστιατορίου, θυμάται. «Ήταν φρικτό, τρομερό».

Πιστεύει πως πρόκειται για κάποιο ατύχημα, όπως και ο Ντίτμαρ και χιλιάδες άνθρωποι στη Νέα Υόρκη, όπου τα τηλεοπτικά κανάλια έχουν αρχίσει πλέον την απ’ ευθείας μετάδοση. Όπως και ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Ου. Μπους, ο οποίος ενημερώθιηκε σχετικά στη διάρκεια επίσκεψής του σε ένα Δημοτικό σχολείο της Φλόριντα.

«Η Αμερική δέχεται επίθεση»

Στο νότιο πύργο, ο Ντίτμαρ και συνάδελφοί του ακούνε από τα μεγάφωνα πως δεν χρειάζεται να φύγουν: το κτίριό τους δεν έχει πληγεί, είναι ασφαλείς, λέει η ανακοίνωση.

Ο Ντίτμαρ αγνοεί τη σύσταση και συνεχίζει την κάθοδό του. Όταν φθάνει στον 78ο όροφο, συνάδελφοί του τον καλούν να πάρει το ασανσέρ που φθάνει στο ισόγειο χωρίς στάση. Εκείνος συνεχίζει.

«Κάπου ανάμεσα στον 74ο και τον 75ο όροφο», το κλιμακοστάσιο «αρχίζει να ταλαντεύεται βίαια. Η σκάλα ξεκολάει από τον τοίχο, τα σκαλιά ταλαντεύονται κάτω από τα πόδια μας σαν τα κύματα στον ωκεανό, αισθανόμαστε ένα τοίχο θερμότητας, μυρίζουμε την κηροζίνη».

Μαζί με δύο συναδέλφους, ο Ντίτμαρ κάνει εικασίες για το τι έχει συμβεί. Χωρίς να φαντάζεται πως ένα άλλο αεροπλάνο, η πτήση 175 της United Airlines στην οποία έχει επίσης γίνει αεροπειρατεία από τζιχαντιστές, έχει πέσει πάνω στο κτιριό τους, το νότιο πυργο, λίγο πιο πάνω απ’ αυτούς, ανάμεσα στον 77ο και τον 85ο όροφο.

Είναι 09:03. Ο Τζορτζ Ου. Μπους, ο οποίος διάβαζε μια ιστορία σε μαθητές στη Φλόριντα, ενημερώνεται από τον προσωπάρχη του. «Η Αμερική δέχεται επίθεση», του λέει στο αυτί.

Ο Αμερικανός πρόεδρος διακόπτει την επίσκεψή του. Σε μια σύντομη δήλωση, κάνει λόγο για μια «προφανή τρομοκρατική επίθεση».

Ο Ντίτμαρ και οι συνάδελφοί του συνεχίζουν την κάθοδό τους. Στον 31ο όροφο, διασταυρώνονται με πυροσβέστες και διασώστες που ανεβαίνουν προς τους επάνω ορόφους. «Το βλέμμα τους έλεγε πως ήξεραν ότι δεν θα επιστρέψουν», λέει.

Φθάνοντας στο ισόγειο έπειτα από περίπου 50 λεπτά, το έδαφος είνι γεμάτο λυγισμένο ατσάλι, τσιμέντο και κηλίδες αίματος. «Ξέραμε από τι ήταν», λέει. Οι εικόνες ανθρώπων παγιδευμένων στις φλόγες που πέφτουν στο κενό θα είναι από τις πιο εφιαλτικές εκείνης της ημέρας.

Τα συντρίμμια πέφτουν από παντού, οι διασώστες κατευθύνουν τον Ντίτμαρ και τον συνάδελφό του προς το εμπορικό κέντρο κάτω από το World Trade Center.

Φθάνοντας στην άλλη άκρη, βγαίνουν στο δρόμο και περπατούν μερικά λεπτά πριν ακουσουν πίσω τους τον εκκωφαντικό θόρυβο από το νότιο πύργο, από τον οποίο μόλις έχουν βγει. Και σχεδόν ακαριαία «την κραυγή» χιλιάδων Νεοϋορκέζων.

Είναι 09:59 και ο Αλ Κιμ, 37 ετών, τραυματιοφορέας με έδρα το Μπρούκλιν, φθάνει στο World Trade Center για να βοηθήσει στη μεταφορά τραυματιών προς το ξενοδοχείο Marriott, το οποίο βρισκόταν ανάμεσα στους πύργους.

Μόλις που ξεφεύγει το θανατο. «Δεν μπορούσα να αναπνεύσω από τον καπνό που υπήρχε στον αέρα. Θυμάμαι πως χρησιμοποίησα το πουκάμισό μου για να καλύψω το στόμα μου. Δεν μπορούσα να δω ούτε τα χέρια μου μπροστά στα μάτια μου», αφηγείται στο Γαλλικό Πρακτορείο επισκεπτόμενος φέτος το καλοκαίρι, για πρώτη φορά, το Μνημείο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, μερικά βήματα από το μέρος όπου παρά λίγο να πεθάνει.

Το κύμα θερμότητας που προκλήθηκε από την κατάρρευση του πύργου τού καίει τα ρουθούνια , τα φρύδια. Ολόκληρο το σώμα του καλύπτεται από ένα παχύ στρώμα στάχτης.

Είναι εντελώς σκοτεινά, όμως ακούει τις φωνές δύο συναδέλφων: τους βρίσκει και κρατιούνται από το χέρι, «σαν μαθητές». Και αρχίζουν να περπατούν ανάμεσα στα συντρίμμια, τις φλόγες, τις εκκλήσεις για βοήθεια και τους ατομικούς συναγερμούς πυροσβεστών που είχαν παγιδευτεί στα χαλάσματα. Οι συναγερμοί αυτοί αρχίζουν να λειτουργούν όταν οι πυροσβέστες μένουν ακίνητοι για πολλή ώρα.

«Το πιο ασφαλές μέρος στον κόσμο»

Το δράμα δεν εκτυλίσσεται μόνο στη Νέα Υόρκη.

Στις 09:25, η αμερικανική υπηρεσία αερομεταφορών, η FAA, είχε διατάξει το κλείσιμο του αμερικανικού εναέριου χώρου και απαγορεύσει κάθε απογείωση, για πρώτη φορά στην ιστορία της πολιτικής αεροπορίας.

Η διαταγή ήρθε πολύ αργά για την πτήση 77 της American Airlines που είχε αναχωρήσει από την Ουάσινγκτον για το Λος Άντζελες: στα χέρια πέντε αεροπειρατών, έχει ήδη κάνει στροφή 180 μοιρών και κατευθύνεται προς την Ουάσινγκτον.

Στο Πεντάγωνο, την έδρα του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας κοντά στην Ουάσινγκτον, η Κάρεν Μπέικερ, 33 ετών, είναι πεπεισμένη πως βρίσκεται «στο πιο ασφαλές μέρος του κόσμου».

Καθώς αυτή η ειδική στην επικοινωνία επιστρέφει στο γραφείο της με καφέ και κρουασάν, η βεβαιότητα αυτή διαλύεται.

«Ακούστηκε ένα μεγάλο ‘μπουμ’ και μετά αισθανθήκαμε μια δόνηση», θυμάται. «Εκείνη τηγ στιγμή νομίσαμε πως ήταν μια βόμβα».

Είναι 09:37 και η πτήση 77, με 53 επιβάτες και εξαμελές πληρωμα, πέφτει πάνω στη δυτική πρόσοψη του Πενταγώνου.

«Μάχη στον αέρα»

Η εντολή της FAA ήρθε αργά και για την πτήση 93 της United Airlines, η οποία είχε αναχωρήσει από το αεροδρόμιο Νιούαρκ στο Νιού Τζέρσεϊ με προορισμό το Σαν Φρανσίσκο και βρισκόταν ήδη πάνω από το Οχάιο. Τέσσερις αεροπειρατές που βρίσκονται στην πρώτη θέση εισβάλουν στο πιλοτήριο για να κατευθύνουν το αεροπλάνο προς την Ουάσινγκτον.

Στο μεταξύ επτά μέλη του πληρώματος και 33 επιβάτες αναγκάζονται να ανασυνταχθούν στο πίσω μέρος του αεροσκάφους. Πολλοί παίρνουν τηλέφωνο συγγενείς τους και μαθαίνουν ότι δύο άλλα αεροπλάνα έχουν πέσει πάνω στο WTC.

Μια ομάδα επιβατών αποφασίζει να εισβάλει στο πιλοτήριο, αλλά περιμένει μέχρι το αεροπλάνο να φτάσει πάνω από μια αγροτική περιοχή για να το πράξει. Ο Τοντ Μπίμερ, που μιλά στο τηλέφωνο με μια υπάλληλο του πύργου ελέγχου, δίνει το σύνθημα: «Είστε έτοιμοι; Εντάξει, πάμε!».

Η μάχη με τους αεροπειρατές διαρκεί έξι λεπτά: την ώρα που οι επιβάτες προσπαθούν να πάρουν τον έλεγχο του αεροσκάφους, οι αεροπειρατές αποπειρώνται να κόψουν την παροχή οξυγόνου και ρίχνουν το αεροσκάφος σε χαμηλότερο ύψος για να τους αποσταθεροποιήσουν.

Την ώρα που το αεροσκάφος πετούσε σε χαμηλό υψόμετρο ένας από τους επιβάτες, ο Έντουαρντ Φελτ, κατάφερε να πάρει τηλέφωνο τον αριθμό έκτακτης ανάγκης 9-1-1 από την τουαλέτα.

Η κλήση αυτή ήταν μια από τις τελευταίες μέσα από το αεροπλάνο. Οι αεροπειρατές αφού κατάλαβαν ότι δεν θα φτάσουν στην Ουάσινγκτον αποφασίζουν να ρίξουν το αεροσκάφος στο έδαφος.

Το Boeing 757, το οποίο είχε ακόμη καύσιμα, πέφτει στο έδαφος με ταχύτητα περίπου 900 χιλιομέτρων την ώρα και εκρήγνυται σε μια μπάλα φωτιάς στο δυτικό τμήμα της Πενσιλβάνια, 250 χιλιόμετρα από την Ουάσινγκτον. Η ώρα είναι 10:03.

Μερικά χιλιόμετρα πιο μακριά στο βόρειο τμήμα της πολιτείας της Νέας Υόρκης ο Γκόρντον Φελτ, αδελφός του Έντουαρτ, ασχολείται με την κατασκήνωση στην οποία φιλοξενούσε όλο το καλοκαίρι αυτιστικά παιδιά.

Ένας υπάλληλός του τον ενημερώνει για την τραγωδία στο WTC. Όπως εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο σπεύδει να παρακολουθήσει τις εξελίξεις στην τηλεόραση, χωρίς να γνωρίζει ότι στις εξελίξεις εμπλέκεται ο αδελφός του.

Όταν αργότερα η νύφη του τον παίρνει τηλέφωνο για να του πει ότι ο Έντουαρντ βρίσκεται στην πτήση 93 και ότι δεν έχει νέα του, προσπαθεί να πάρει τον αδελφό του στο κινητό του: «Εντ, όταν προσγειωθείς, πάρε μας τηλέφωνο, ανησυχούμε».

«Να φύγουν από το Μανχάταν»

Στη Γουόλ Στριτ στις 10:28, αφού καιγόταν επί 102 λεπτά, ο βόρειος πύργος του WTC καταρρέει.

Μέσα στα ουρλιαχτά από τις σειρήνες, άνθρωποι τρέχουν για να γλιτώσουν από το τεράστιο κύμα ερειπίων και καπνού που καλύπτει τη συνοικία. Ο δήμαρχος Ρούντι Τζουλιάνι ζητεί από τους κατοίκους «να παραμείνουν ήρεμοι και, αν είναι δυνατόν, να φύγουν από την κάτω πλευρά του Μανχάταν».

Δεκάδες πλοία – φέρι μπόουτ, αλιευτικά, γιότ—κινητοποιούνται για να απομακρύνουν έως και 500.000 ανθρώπους. Χιλιάδες άλλοι περπάτησαν, μερικοί επί ώρες, φεύγοντας προς τη Γέφυρα του Μπρούκλιν στα ανατολικά ή προς το βόρειο Μανχάταν.

Διασώστες που έχουν σπεύσει στην περιοχή αναζητούν επιζώντες στα ερείπια των Πύργων που καπνίζουν.

Λίγο πριν από την κατάρρευση του βόρειου πύργου ο Αλ Κιμ και άλλοι διασώστες είχαν καταφέρει να απεγκλωβίσουν τον πυροσβέστη Κέβιν Σι. Είναι ο μοναδικός επιζώντας από τους 12 πυροσβέστες της ομάδας του.

Περίπου στις 12:30, 14 άνθρωποι εντοπίστηκαν σώοι και ασφαλείς, έχοντας γλιτώσει από τον βόρειο Πύργο χάρη σε ένα κλιμακοστάσιο που από θαύμα έμεινε άθικτο.

Ο σεφ Λομόνακο προσπαθεί να κάνει έναν κατάλογο με τους εργαζόμενους στο εστιατόριό του που ήταν παρόντες την ώρα της καταστροφής. Τελικά ήταν 72 σε σύνολο 450. Κανείς τους δεν επέζησε.

Στο αεροσκάφος Air Force One ο Τζορτζ Μπους που κατευθύνεται στην Ουάσινγκτον αναγκάζεται να αλλάξει προορισμό. Η ομοσπονδιακή πρωτεύουσα δεν θεωρείται ασφαλής. Το προεδρικό αεροσκάφος τελικά προσγειώνεται σε αεροπορική βάση στη Λουιζιάνα.

«Σημείο Μηδέν»

Σωστικά συνεργεία και δημοσιογράφοι αρχίζουν να μιλούν για «Σημείο Μηδέν» αναφερόμενοι στα συντρίμμια των δίδυμων πύργων. Κανείς δεν τολμάει ακόμη να αναφέρει απολογισμό, μολονότι φαίνεται ήδη ότι πρόκειται για την μεγαλύτερη συντονισμένη τρομοκρατική επίθεση στην Ιστορία.

Ο Έντουαρντ Φελτ δέχεται κι άλλη κλήση από την νύφη του: δεν υπάρχει κανένας επιζών από την πτήση 93. Ανακοινώνει την είδηση στην μητέρα του.

Ο Τζόζεφ Ντίτμαρ αφότου πέρασε κάποιες ώρες στο διαμέρισμα μιας φίλης στο οποίο κατέφυγε, κοντά στην Γουόλ Στριτ, καθηλωμένος στην τηλεόραση, δεν βλέπει την ώρα μόνον για ένα πράγμα: να φύγει από τη Νέα Υόρκη.

Αργά το απόγευμα, μπαίνει σε έναν κατάμεστο συρμό του μετρό — η κυκλοφορία τους ξανάρχισε έπειτα από μιάμιση ώρα πλήρους διακοπής– και μετά σε ένα τρένο για την Φιλαδέλφεια.

Στο τρένο υπάρχει «απόλυτη σιωπή». Όλος ο κόσμος βρίσκεται σε κατάσταση σοκ.

Όταν ο Ντίτμαρ φτάνει στο σπίτι των γονιών του γύρω στις 19:00 τοπική ώρα, η μητέρα του τον σφίγγει στην αγκαλιά της: «μωρό μου, μωρό μου», λέει συνέχεια στον γιο της, ο οποίος είναι ήδη παππούς.

Αυτός καταρρέει από την κούραση και χάνει την ομιλία του Τζορτζ Ου. Μπους στις 20:30: ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοινώνει έναν απολογισμό ακόμη αβέβαιο για «χιλιάδες νεκρούς» -αυτοί θα είναι 2.753 στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, 184 στο Πεντάγωνο και 40 στο Σάνκσβιλ. Προειδοποιεί επίσης ότι στο κηνύγι των ενόχων, οι ΗΠΑ δεν θα κάνουν «καμία διάκριση» ανάμεσα «στους τρομοκράτες και σε αυτούς που τους προσέφεραν καταφύγιο».

«Κανένας από μας δεν θα ξεχάσει αυτήν την ημέρα, αλλά θα προχωρήσουμε και θα υπερασπιστούμε την ελευθερία και όλα αυτά που είναι καλά και δίκαια στον κόσμο μας», καταλήγει.

Μόλις επιστρέφει στο σπίτι της η Κάρεν Μπέικερ συνειδητοποιεί το τεράστιο μέγεθος της καταστροφής την ώρα που αγκαλιάζει τον σύζυγό της και τα δυο τους αγοράκια.

«Η ένταση τα οδήγησε στα άκρα και έκλαιγαν με αναφιλητά (…) Έσπασαν, ήταν πραγματικά πολύ σκληρό να το βλέπεις».

Τον Αλ Κιμ το σπίτι του, στο Μπρούκλιν, τον βλέπει μόνον γύρω στα μεσάνυχτα. Κάνει ντους, ξαπλώνει μερικές ώρες, για να ξαναφύγει νωρίς.

«Υπήρχαν πολλά που έπρεπε να γίνουν, κηδείες στις οποίες έπρεπε να παρευρεθείς (…) Δεν υπήρχε χρόνος για να σταματήσεις και να σκεφτείς».

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "11η Σεπτεμβρίου – 20 χρόνια μετά: Το χρονικό μιας ημέρας που άλλαξε τον κόσμο"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news