facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 25 Απριλίου 2023

Σουδάν: Απεγκλωβίστηκαν επιπλέον 10 Έλληνες – Στο Τζιμπουτί το αεροσκάφος C-27

Το C-27 προσγειώθηκε στο Τζιμπουτί αργά το βράδυ της Τρίτης, προκειμένου να παραλάβει τους Έλληνες πολίτες που απεγκλωβίστηκαν από το εμπόλεμο Σουδάν.

Ακόμα δέκα Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους, απεγκλωβίστηκαν και αφίχθησαν με πτήσεις γερμανικών αεροσκαφών, στο Αμμάν της Ιορδανίας, ενώ λίγο νωρίτερα άλλοι επτά Έλληνες απελευθυερώθηκαν και έφτασαν οδικώς στην Αίγυπτο.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του στην Γερμανίδα ομόλογό του, Αναλένα Μπέρμποκ και τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σούκρι, για τη βοήθειά τους στις προσπάθειες απεγκλωβισμού Ελλήνων και μελών των οικογενειών τους.

Διπλωματικός πυρετός για την απομάκρυνση Ελλήνων – Το σχέδιο της Αθήνας για τη σωτηρία εγκλωβισμένων

Εκεχειρία, έστω και εύθραυστη, ανακοίνωσαν οι αντιμαχόμενες πλευρές στο Σουδάν, έπειτα από 10 ημέρες μαχών, με τις χώρες να επιχειρούν να απομακρύνουν όσο το δυνατόν περισσοτέρους υπηκόους τους. Την κόλαση που έζησαν στο Χαρτούμ περιγράφουν οι πρώτοι Έλληνες που απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν και έφτασαν το πρωί στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας, με μεταγωγικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας. «Δεχθήκαμε πυρά με αδέσποτες σφαίρες», λένε, εκφράζοντας την ελπίδα να καταφέρουν όλοι οι Έλληνες να επιστρέψουν στην πατρίδα.

Από την κόλαση του εμφυλίου πολέμου στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας. Στις 10.28 το πρωί προσγειώθηκε το μεταγωγικό αεροσκάφος C-27 που μετέφερε 17 Έλληνες που απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν. Με την ανακούφιση ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους βγήκαν τα τρία παιδιά που επέβαιναν στην πτήση, ενώ ένα στρατιωτικό ασθενοφόρο με φορείο παρέλαβε τον Έλληνα, που τραυματίστηκε την πρώτη μέρα που ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες στο Χαρτούμ.

Πρόκειται για έναν 42χρονο που μεταφέρθηκε στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Είχε χειρουργηθεί στα πόδια, ήταν σταθερός αιμοδυναμικά με καλό επίπεδο επικοινωνίας. Ο τραυματίας έφερε κατάγματα κάτω άκρων και τραύματα από θραύσματα. Εισήχθη στην ορθοπαιδική κλινική και η κατάσταση του είναι σταθερή. Προγραμματίζεται χειρουργείο για αντιμετώπιση.

Ακόμα τρεις Έλληνες επαναπατρίστηκαν, αυτή τη φορά μέσω του ιταλικού C-130 που προσγειώθηκε χθες το βράδυ στη Ρώμη. Έφθασαν στην Αθήνα στις 4:00 με πτήση της Sky Express.

Έχω τρία παιδιά, ήταν πολύ δύσκολα, ευτυχώς μένουμε δίπλα στην γαλλική πρεσβεία και φύγαμε” τόνισε στην ΕΡΤ ένας εκ των διασωθέντων, ενώ άλλος διασωθέντας, ο Χρήστος Δέδες περιέγραψε στην ΕΡΤ όσα βίωσε στη φρίκη του πολέμου: “Εμείς φύγαμε από το Σουδάν με ιταλικό αεροσκάφος, το οποίο μετέφερε κομάντος Ιταλούς. Σε συνεννόηση με το πορτογαλικό προξενείο και την πρεσβεία, μας έστειλαν αυτοκίνητο, μας παρέλαβε εχθές το πρωί στις 4:00 η ώρα και μας πήγε στο στρατιωτικό αεροδρόμιο, απ’ όπου φύγαμε και πήγαμε στο Τζιμπουτί“. Με δάκρυα στα μάτια τον περίμενε η οικογένειά του στην αεροπορική βάση Ελευσίνας. Ο 6χρονος γιος του και η 5χρονη κόρη του με ζωγραφιές στα χέρια ανυπομονούσαν να πάρουν στην αγκαλιά τους πάλι τον πατέρα τους.

Με ειδική πτήση έφτασε στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο δεύτερος Έλληνας τραυματίας, ο οποίος είναι διασωληνωμένος και η κατάσταση της υγείας του, δεν επέτρεπε να ταξιδέψει με το C-27. Χτυπήθηκε από ρουκέτα έξω από τον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Χαρτούμ και είναι ανάμεσα στους Έλληνες που διέφυγαν με τη βοήθεια γαλλικών ειδικών δυνάμεων. Άγρυπνος φρουρός στο πλευρό του ο γιος του, ο οποίος, όπως είπε, νόμιζε ότι θα πεθάνει και δεν θα γύριζε ποτέ πίσω.

«Είμαστε σε απόλυτη συνεργασία με το ΥΠΕΞ προκειμένου να συμβάλουμε στον απεγκλωβισμό των Ελλήνων πολιτών από το Σουδάν» δήλωσε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος.

«Παραμένουμε εδώ στο δικό μας Κέντρο Συντονισμού στην Αίγυπτο και επιχειρούμε πάντα σε επαφή με ΚΕΠΙΧ του ΓΕΕΘΑ και τη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών με μοναδικό στόχο τον ασφαλή επαναπατρισμό όλων των συμπατριωτών μας από το Σουδάν. Δεν αφήνουμε ποτέ κανέναν πίσω, ποτέ κανέναν μόνο» σημείωσε σε tweet του ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Διάδρομος σωτηρίας για τους Έλληνες

Οι διπλωματικές Αρχές συνεχίζουν τον αγώνα δρόμου για την παροχή βοήθειας στους Έλληνες που συνεχίζουν να βρίσκονται στο επίκεντρο των εχθροπραξιών.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη επιχείρηση απεγκλωβισμού στο κέντρο του Χαρτύμ. Ανάμεσα στους πολίτες είναι και όσοι βρίσκονταν στο Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου το Σάββατο το πρωί, όταν ξέσπασαν οι εχθροπραξίες. Ο Μητροπολίτης του Σουδάν και Νουβίας Σάββας βρίσκεται μέσα στους πολίτες αυτούς όπως κι όλοι όσοι ήταν στην Ελληνορθόδοξη εκκλησία. 

Οι Ελληνικές δυνάμεις φαίνεται ότι κινούνται σε δυο πυλώνες:

Ο βασικός είναι η μεταφορά των Ελλήνων κι άλλων πολιτών. Το 2o αεροσκάφος C-27 που απογειώθηκε από την Ελευσίνα το πρωί προς τον Ασουάν, έφυγε από την Αίγυπτο στις 6:00 το απόγευμα με προορισμό και πάλι το Τζιμπουτί για να παραλάβει Ρουμάνους και Φινλανδούς πολίτες αλλά και Έλληνες, εφόσον αυτοί θέλουν. Από το Τζιμπουτί θα φτάσει πίσω στο Ασουάν για ανεφοδιασμό και στη συνέχεια ο προορισμός είναι η Άκαμπα της Ιορδανίας. Εκεί θα παραληφθούν οι 14, ίσως και περισσότεροι Έλληνες πολίτες και θα μεταφερθούν όλοι μαζί στην Αθήνα. 
 
Ο δεύτερος πυλώνας φαίνεται ότι έχει να κάνει με το «παράθυρο ευκαιρίας» εφόσον βεβαίως επιτευχθεί η 72 ωρών εκεχειρία. Αν αυτό γίνει πραγματικότητα ενδέχεται το ελληνικό C-130 που έχει μετασταθμεύσει στην Ασουάν να μετακινηθεί στην βάση που προσγειώνονται τα συμμαχικά μέσα στο Χαρτούμ. Πρόκειται για σημείο 22 χλμ από το κέντρο εκεί που βρίσκεται και Έλληνες.

Φόβοι για βιαιότητες κατά των πολιτών

Πυρά, εκρήξεις και ο ήχος των μαχητικών αεροσκαφών ακούγονται στο Χαρτούμ ώρες αφότου τέθηκε σε ισχύ η τριήμερη κατάπαυση του πυρός, στην οποία συμφώνησαν τα αντιμαχόμενα μέρη ύστερα από μεσολάβηση των Ηνωμένων Πολιτειών.

Περισσότεροι από 4.000 πολίτες έχουν εγκαταλείψει το Σουδάν κατά τις επιχειρήσεις εκκένωσης που οργανώθηκαν από ξένες κυβερνήσεις από το προηγούμενο Σάββατο. Συνολικά, 538 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 209 Γάλλοι πολίτες, απομακρύνθηκαν στο πλαίσιο της (γαλλικής) «Επιχείρησης Τοξότης».

Για εκατομμύρια Σουδανούς όμως, δεν υπάρχει τρόπος διαφυγής. Εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, τρόφιμα και νερό τρέμουν για το τι τους περιμένει μετά την απομάκρυνση των ξένων πολιτών από τη χώρα. Οι κάτοικοι του Σουδάν φοβούνται ότι θα υπάρξουν βιαιότητες κατά των πολιτών και ότι θα χρησιμοποιηθούν οι πολίτες ως ανθρώπινη ασπίδα.

Για μεγάλο κίνδυνο βιολογικού ατυχήματος κάνει λόγο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, καθώς ένα από τα αντιμαχόμενα μέρη έχει καταλάβει κρατικό ερευνητικό εργαστήριο.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Σουδάν: Απεγκλωβίστηκαν επιπλέον 10 Έλληνες – Στο Τζιμπουτί το αεροσκάφος C-27"

Σεισμός στην Τουρκία: Ο Ερντογάν βράβευσε ΕΜΑΚ-ΕΚΑΒ – «Γνωρίζουμε όλους τους πραγματικούς φίλους μας»

Τον πρέσβη της Ελλάδας στην Τουρκία και την ΕΜΑΚ-ΕΚΑΒ βράβευσε σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για τη συμβολή τους στις προσπάθειες διάσωσης μετά τον ισχυρό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 50.000 ανθρώπους.

Σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα, ο πρόεδρος Ερντογάν απένειμε τιμητικό μετάλλιο στον εκπρόσωπο της ελληνικής διασωστικής ομάδας, πυραγό Θωμά Κρικέλη, ο οποίος συνοδευόταν από τον Έλληνα πρέσβη Χριστόδουλο Λάζαρη. Ο Τούρκος πρόεδρος απένειμε επίσης στον Έλληνα πρέσβη και στην πρεσβεία της Ελλάδας τιμητική πλακέτα, ευχαριστώντας τους για την κρίσιμης σημασίας συμβολή τους στο έργο της διάσωσης.

«Σήμερα απονέμουμε μετάλλια σε εγχώριες και ξένες ομάδες έρευνας και διάσωσης που έκαναν θυσίες κατά τη διάρκεια των σεισμών της 6ης Φεβρουαρίου», είπε ο Ερντογάν στην τελετή απονομής του προεδρικού μεταλλίου για εξαιρετικές ανθρωπιστικές υπηρεσίες.

Συνολικά 55.000 άνθρωποι, οι οποίοι έγιναν «το σύμβολο του αγώνα» μετά τους σεισμούς, θα τιμηθούν με το μετάλλιο αυτό.

Τονίζοντας ότι οι δίδυμοι σεισμοί ήταν μια από τις «πιο ολέθριες» φυσικές καταστροφές, όχι μόνο για την Τουρκία αλλά και στην ιστορία της ανθρωπότητας, ο Ερντογάν, πρόσθεσε: «Προσευχόμαστε, ούτε η χώρα μας ούτε καμία άλλη χώρα στον κόσμο να μην αντιμετωπίσει καταστροφές σαν αυτή της 6ης Φεβρουαρίου. Δεν θέλουμε κανείς άλλος να περάσει αυτό που βιώσαμε».

Ο Ερντογάν είπε ότι 11.320 διασώστες από 90 χώρες έφτασαν στην Τουρκία μετά τους σεισμούς και 60 χώρες και διεθνείς οργανισμοί έστειλαν περίπου 250.000 σκηνές για να στεγαστούν οι πληγέντες, τονίζοντας: «Γνωρίζουμε όλους τους πραγματικούς φίλους μας».

«Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας μέχρι να γιατρευτούν οι πληγές και τα ίχνη του σεισμού να σβήσουν εντελώς», κατέληξε.

tovima

Διαβάστε Περισσότερα » " Σεισμός στην Τουρκία: Ο Ερντογάν βράβευσε ΕΜΑΚ-ΕΚΑΒ – «Γνωρίζουμε όλους τους πραγματικούς φίλους μας»"

Κόμμα Βελόπουλου: Διορισμένη στο ευρωκοινοβούλιο η σύζυγος του ευρωβουλευτή Μανώλη Φράγκου

Διορισμένη στην πολιτική ομάδα του ECR, στην οποία ανήκει η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου είναι η σύζυγος του ευρωβουλευτή του κόμματος Εμμανουήλ Φράγκου, Νικολέτα Σερέτη.

Μέσα στο χαμό που εξελίσσεται τις τελευταίες ημέρες στην Ελληνική Λύση, με τις σκιές περί αποσκίρτησης και τις αποχωρήσεις βουλευτών, έρχεται και η αποκάλυψη αυτή για να ενισχύσει τα όσα λέγονται περί οικογενειοκρατίας στο κόμμα του κ. Βελόπουλου και για την επικράτηση ενός στενού κύκλου εκλεκτών και εμπίστων του προέδρου, που επιβαρύνουν την ήδη άσχημη κατάσταση.

Με την κυρία Σερέτη, πέραν των άλλων, εγείρεται ένα τεράστιο ηθικό ζήτημα, καθώς με βάση όσα ισχύουν για τους συνεργάτες στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, δεν επιτρέπεται οι ευρωβουλευτές να προσλαμβάνουν συγγενείς τους.
Τυπικά, η κυρία Σερέτη δεν έχει προσληφθεί στο γραφείο του συζύγου της, όμως το γεγονός ότι καταλαμβάνει μία θέση στις υπηρεσίες της κεντροδεξιάς ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) – είναι η έκτη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – στην οποία είναι ενταγμένος ο κ. Φράγκος προκαλεί ερωτηματικά και εύλογες απορίες, ου μην και αγανάκτηση.

Ο δε μισθός της ανέρχεται, σύμφωνα με πληροφορίες σε αρκετές χιλιάδες ευρώ. Ήταν δε και η ίδια υποψήφια στις ευρωεκλογές του 2019!

Σύμφωνα με τη δήλωση Πόθεν Έσχες του συζύγου της ευρωβουλευτή κ. Φράγκου, η κυρία Σερέτη έχει ένα τραπεζικό λογαριασμό στην ING στο Βέλγιο, τον οποίο άνοιξε το 2019 και δήλωσε για το 2020 εισοδήματα 16.784,85 ευρώ.

Είναι άγνωστο το πώς βρέθηκε μία κτηνίατρος στις υπηρεσίες του ευρωκοινοβουλίου, πώς και με ποια κριτήρια την επέλεξε το κόμμα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, με ποιο καθεστώς εργάζεται, εάν πρέπει να πηγαίνει και πόσο συχνά στις Βρυξέλλες ή τι είδους εργασιακή σχέση διατηρεί.

Παρεμπιπτόντως, η μητέρα της κυρίας Σερέτη, Δήμητρα Κρητικού είναι Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Λύσης και δεξί χέρι του Κυριάκου Βελόπουλου.

Σημειωτέον ότι λίγο μετά τις ευρωεκλογές και αφού ο κ. Βελόπουλος, που είχε πάρει την πρώτη θέση παραιτήθηκε για να εκλεγεί στην ελληνική βουλή, παραχωρώντας τη θέση του στον δεύτερο σε σταυρούς κ. Φράγκο, ο τρίτος του ψηφοδελτίου της Ελληνικής Λύσης Σάββας Γεωργιάδης είχε καταθέσει ένσταση στο εκλογοδικείο. Υποστήριζε τότε ο κ. Γεωργιάδης ότι ο κ. Φράγκος είχε παραπλανήσει τους ψηφοφόρους, καθώς αναφερόταν στο ψηφοδέλτιο όχι μόνο με το όνομα Μανώλης, αλλά και με το Φραγκούλης, για προφανείς ψηφοθηρικούς λόγους! Η ένσταση είχε απορριφθεί πάντως.

otamagazine

Διαβάστε Περισσότερα » "Κόμμα Βελόπουλου: Διορισμένη στο ευρωκοινοβούλιο η σύζυγος του ευρωβουλευτή Μανώλη Φράγκου"

Τα ράντζα νίκησαν - 118 στη χθεσινή εφημερία του νοσοκομείου "Αττικόν"

Ανίκητα παραμένουν τα ράντζα στα μεγάλα νοσοκομεία, παρά το σχέδιο του υπουργείου Υγείας που είναι σε εξέλιξη.

Όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσηλευτικά ιδρύματα (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλης Γιαννάκος, στη χθεσινή εφημερία του νοσοκομείου "Αττικόν" αναπτύχθηκαν 118 ράντζα.

"Στη χθεσινή εφημερία έκανε μία από τις χειρότερες επιδόσεις του", σχολιάζει ο κ. Γιαννάκος, για να σημειώσει:

"Για να μην ξαναδούμε το απαράδεκτο φαινόμενο, να είναι γεμάτοι οι διάδρομοι των κλινικών ράντζα και φορεία με νοσηλευόμενους ασθενείς, χρειαζόμαστε μέτρα. Περισσότερεςνοσοκομειακές κλίνες. Έκλεισαν νοσοκομεία και κλινικές νοσοκομείων τη τελευταία δεκαετία και τώρα τα βρίσκουμε μπροστά μας".

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, χρειάζεται περισσότερο προσωπικό και ενίσχυση των περιφερειακών νοσοκομείων, προκειμένου να γίνονται λιγότερες διακομιδές.

Να λειτουργήσουν, επίσης, οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες (κλειστές το 40%), προκειμένου να μην καθυστερούν εως και μήνα τα χειρουργεία νοσηλευόμενων ασθενών εκτάκτων περιστατικών.

Το ανησυχητικό είναι πως εξακολουθούν να νοσηλεύονται 955 ασθενείς με CoViD σε απλές κλίνες και 41 σε ΜΕΘ.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ εκτιμά πως δεν υπάρχει διαφορά στον αριθμό, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, εκτός από τις ΜΕΘ. Στις 14 Μαρτίου, νοσηλευόνταν 957 ασθενείς με κορωνοϊό στις κλινικές και 136 ασθενείς στις ΜΕΘ.

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "Τα ράντζα νίκησαν - 118 στη χθεσινή εφημερία του νοσοκομείου "Αττικόν""

Σουδάν: Η Γερμανία έχει απεγκλωβίσει 490 πολίτες, μεταξύ αυτών και Έλληνες

Η Bundeswher έχει καταφέρει να απομακρύνει από το Σουδάν 490 πολίτες, 170 εκ των οποίων είναι Γερμανοί, ενώ μεταξύ τους βρίσκονται και Έλληνες, όπως ανακοίνωσαν σήμερα (25.4.2023) τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας της Γερμανίας.

Η Γερμανία θα πραγματοποιήσει την έκτη και τελευταία πτήση της για τον απεγκλωβισμό πολιτών από το Σουδάν που συγκλονίζεται από τις εμφύλιες εχθροπραξίες μεταξύ του στρατού και παραστρατιωτικής δύναμης. Η κατάπαυση του πυρός 72 ωρών ίσως είναι ένα «παράθυρο» για τις δυτικές δυνάμεις, όπως αυτή της Bundeswher, να απεγκλωβίσουν τους πολίτες.

«Εφόσον άλλες χώρες διασφαλίσουν την εναέρια κυκλοφορία, δεν σχεδιάζονται άλλες γερμανικές πτήσεις απεγκλωβισμού από την περιοχή. Οι εναπομείναντες στο Σουδάν Γερμανοί, οι οποίοι έως τώρα δεν κατάφεραν να φθάσουν στο αεροδρόμιο, θα μεταφερθούν τις επόμενες ημέρες με πτήσεις απεγκλωβισμού των διεθνών εταίρων μας», αναφέρουν τα δύο υπουργεία και διευκρινίζουν ότι ο αριθμός των επαναπατριζόμενων Γερμανών έχει μειωθεί σημαντικά στις τελευταίες πτήσεις.

Η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε ακόμη ότι για τους Γερμανούς οι οποίοι παραμένουν στο Σουδάν καταβάλλονται συνεχώς προσπάθειες ώστε να μεταφερθούν σε ασφαλές σημείο, είτε με πτήσεις εταίρων είτε δια ξηράς ή θαλάσσης.

Η Γερμανία ανέλαβε χθες την ηγεσία του πολυεθνικού συντονισμού πτήσεων στο αεροδρόμιο πλησίον του Χαρτούμ και ο Γενικός Επιθεωρητής της Bundeswehr Κάρστεν Μπάουερ βρίσκεται, σύμφωνα με τα δύο υπουργεία, σε επικοινωνία με τους εταίρους της Γερμανίας.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Σουδάν: Η Γερμανία έχει απεγκλωβίσει 490 πολίτες, μεταξύ αυτών και Έλληνες"

Εκλογές 2023 - Μητσοτάκης: Αύξηση αφορολόγητου για οικογένειες κατά €1.000 ανά παιδί - Κατώτατος μισθός €950 στο τέλος τετραετίας

Το κυβερνητικό πρόγραμμα της επόμενης τετραετίας για την περαιτέρω ελάφρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων μέσω της αξιοποίησης της θετικής απόδοσης της ελληνικής οικονομίας αποκάλυψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha.

Από τα επτά μέτρα που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός ξεχωρίζουν η περαιτέρω αύξηση του αφορολόγητου για τις οικογένειες κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, η αύξηση των μισθών κατά 25% και η επιπρόσθετη αύξηση του κατώτατου μισθού ώστε εως το τέλος του 2027 να φτάσει τα 950 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το 2019 όταν ανέλαβε την εξουσία η ΝΔ ο κατώτατος μισθός ήταν 650 ευρώ. Στο κλείσιμο της πρώτης τετραετίας έφτασε τα 780 ευρώ ενώ για την επόμενη τετραετία ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε πως θα ανέβει ακόμα κατά περίπου 200 ευρώ.

Αναλυτικά, ορισμένα από τα μέτρα που θα περιλαμβάνει το κυβερνητικό πρόγραμμα της επόμενης τετραετίας το οποίο θα παρουσιαστεί αναλυτικά αύριο έχουν ως εξής:

-  Περεταίρω μείωση εργοδοτικών εισφορών τουλάχιστον κατά 1 μονάδα

-  Αύξηση αφορολόγητου 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά. Ότι ισχύει συν 1000 ευρώ για κάθε παιδί

-  Μέχρι το 2027 να σβήσει το τέλος επιτηδεύματος. Όσο θα βελτιώνεται η φορολογική συμμόρφωση

-  Έμμεσοι φόροι, κάποια στιγμή θα αρχίσουν να πέφτουν αλλά εφόσον εξασφαλίζουμε ότι δεν θα εκτραπεί η εκτέλεση του προϋπολογισμού.

-  Αύξηση μισθών κατά 25%

-  Κατώτατος μισθός να φτάσει τα 950 ευρώ στο τέλος τετραετίας

-  Ανανέωση στεγαστικού προγράμματος «Σπίτι μου» με 10.000 νέα σπίτια

Ο κόσμος συσπειρώνεται στη ΝΔ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ερωτηθείς για τα αποτελέσματα των πρώτων δημοσκοπήσεων, ανέφερε ότι σπανίως τις κοιτάει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και πρόσθεσε ότι τα Τέμπη ήταν ένα μεγάλο σοκ, υπήρξε προσωρινή φθορά αλλά τώρα που βλέπουμε τα πραγματικά διλήμματα ο κόσμος συσπειρώνεται γύρω από τη ΝΔ.

Το σενάριο της κυβέρνησης ηττημένων, το αναδεικνύουμε για να δείξουμε τη δομική αδυναμία της απλής αναλογικής είπε επίσης ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι ο κ. Τσίπρας δεν έχει αποκηρύξει ακόμα τον Βαρουφάκη και κλείνει το μάτι στην κυβέρνηση ηττημένων. «Είναι αδιανόητο να παίζουν μονόπολι με τις καταθέσεις των πολιτών. Να βάλουμε μια τελεία σε αυτά τα σενάρια» συμπλήρωσε.

Θα σεβαστώ το Σύνταγμα για τις διερευνητικές

Προσωπικά, πρόσθεσε, δεν συζητά κανένα σενάριο κυβέρνησης ανοχής. Μόνος στόχος είναι μια αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ.

Ερωτηθείς αν θα καταθέσει άμεσα τη διερευνητική εντολή που θα λάβει ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Θα σεβαστώ το Σύνταγμα. Θα παραλάβω την εντολή που έχει εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός και αν θα γίνουν συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς θα το δούμε αμέσως μετά τις εκλογές».

Χρειάζονται δύο τετραετίες

Ο πρωθυπουργός είπε ότι οι κεντρικές δεσμεύσεις του τηρήθηκαν και πως προφανώς υπήρχαν και καθυστερήσεις και λάθη. Είπε ότι θα αποτελέσει κεντρική του προτεραιότητα το εθνικό σύστημα υγείας και στη δικαιοσύνη χρειάζεται να τρέξουμε με πιο γρήγορα βήματα. «Προφανώς και οι πρωθυπουργοί πρέπει να κλείνουν τον κύκλο τους κάποια στιγμή. Πάντα πίστευα ότι χρειάζονται δύο τετραετίες για να αλλάξει κανείς την Ελλάδα. Σίγουρα χρειαζόμαστε δύο τετραετίες για να πούμε ότι η Ελλάδα άλλαξε πίστα και γίναμε Ευρώπη. Το έλεγα από την πρώτη στιγμή», ανέφερε, ενώ σε ερώτηση αν ένας πρωθυπουργός πρέπει να κλείνει τον κύκλο του στα 8 χρόνια, απάντησε «πιθανόν».

Ερωτηθείς για την εικόνα της χώρας στην Ευρωβουλή, είπε ότι ήταν προσεκτικός για την υπόθεση Γεωργούλη και δεν θα εξάγει συμπεράσματα για την ηθική ενός χώρου από μια μεμονωμένη συμπεριφορά. Στο σημείο αυτό ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι τα αισχρά hashtag ndpederastes έγιναν οργανωμένα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Για τον τρόπο εκλογής των ευρωβουλευτών είπε ότι η εισήγησή του είναι να αλλάξει και να γυρίσουμε πάλι σε λίστα όπως στο Επικρατείας.

«Κάνω κι εγώ τη δικιά μου αυτοκριτική και πιστεύω ότι έχει έρθει η ώρα να πάμε στο αντιστάρ system. Θα το δείτε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας», ανέφερε σημειώνοντας πως έχει καταλήξει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Ντιμπέιτ με όλους τους αρχηγούς

Για το debate ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Το debate που πρέπει να γίνει είναι με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Το επιδιώκω προσωπικά πολύ και το θέλω. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το σύστημά μας είναι κοινοβουλευτικό. Και με την απλή αναλογική να δουμε τι εννοούν με την προοδευτική διακυβέρνηση. Να θυμίσω ότι ο κ. Τσίπρας έλεγε τα ανάποδα όταν κάποτε συζητείτο το ντιμπέιτ μεταξύ των δύο πρώτων. Η πρώτη κάλπη, της απλής αναλογικής πρέπει να έχει ντιμπέιτ με όλους. Στις δεύτερες καλπες υπάρχει λογική γιατί κάποιος θα πάρει το μπόνους».

Ο πρωθυπουργός ξακαθάρισε επίσης ότι ο ίδιος προσωπικά και το κόμμα του η Νέα Δημοκρατία. δεν πρόκειται να συναινέσει σε μια κυβέρνηση με άλλον πρωθυπουργό. Το έχουμε πει σε όλους τους τόνους ότι στις εκλογές ψηφίζουμε για κυβέρνηση και πρωθυπουργό.

Το πρόγραμμα Τσίπρα οδηγεί σε νέο μνημόνιο

Για την οικονομία και την επενδυτική βαθμίδα, είπε ότι είμαστε μισή μονάδα πίσω και ο μόνος λόγος που δεν την έχουμε είναι οι εκλογές. «Εάν εκλεγεί η ΝΔ και είμαι πρωθυπουργός θα έχουμε επενδυτική βαθμίδα πριν το τέλος του 2023. Το πρόγραμμα του κ. Τσίπρα οδηγεί με μαθηματική βεβαιότητα σε νέο μνημόνιο. 45 δις. Θα τίναζαν την μπάνκα στον αέρα, οι επενδυτές θα έφευγαν. Θέλουμε να κλοτσήσουμε την καρδάρα με το γάλα ή θα επιμείνουμε στο δρόμο που έχουμε χαράξει;», πρόσθεσε.

Για την ακρίβεια και όσους μιλούν για υπερφορολόγηση, ανέφερε: «Ένα μέρος του πλεονάσματος οφειλεται στον πληθωρισμό και ένα άλλο στην ανάπτυξη. Οι μειώσεις έμμεσων φόρων δεν περνάνε πάντα στον καταναλωτή. Εμείς έχουμε καλύτερη απόδοση στον πληθωρισμό αυτή τη στιγμή από πολλές χώρες. Οι έμμεσοι φόροι στοιχίζουν πολλά στον προϋπολογισμό. Όταν ρώτησα τον κ. Τσίπρα δεν ήξερε πόσο στοιχίζει η μείωση του ΦΠΑ στα καύσιμα που εισηγήθηκε. Να δώσω μία πρόγευση τι θα πούμε. Περαιτέρω μειώση εργοδοτικών εισφορών, θα αυξήσουμε το αφορολόγητο για τα παιδιά, σκοπός μας να σβήσει το τέλος του επιτηδεύματος, οι έμμεσοι φόροι κάποια στιγμή θα αρχίσουν να πέφτουν, χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο τα δημοσιονομικά».

Να προσεγγίσει τα 1.000 ευρώ ο κατώτατος μιαθός

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η ακρίβεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση και ότι είναι παγκόσμιο. Εκτίμησε ότι οδεύουμε σε αποκλιμάκωση, αλλά είναι πραγματικό πρόβλημα. Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην αύξηση των μισθών, των συντάξεων, ενώ είπε ότι το καλάθι του νοικοκυριού δούλεψε.

«Για εμάς τα επιδόματα είναι έκτακτα. Το μόνιμο μέτρο είναι η μείωση των φόρων, οι αυξήσεις των μισθών και θέλω ο κατώτατος μισθός να προσεγγίσει τα 1000 ευρώ στο τέλος της τετραετίας. Τα επιδόματα τα χρησιμοποιήσαμε γιατί μας έτυχαν έκτακτα πράγματα στην οικονομία», ανέφερε.

Δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι η Τουρκία δεν θα επανέλθει στη λογική της γαλάζιας πατρίδας

«Είμαι πολύ επιφυλακτικός για την αλλαγή στάσης στην Τουρκία. Υπάρχει όντως αποκλιμάκωση. Υπήρξε προσέγγιση μετά τους σεισμούς. Από εκεί και πέρα, μετά τις εκλογές, δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι η Τουρκία δεν θα επανέλθει στη λογική της γαλάζιας πατρίδας», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μιλώντας για τις σχέσεις του με τον κ. Ερντογάν είπε ότι ο ίδιος δεν είπε ποτέ «Ερντογάν γιοκ» και δεν είπε ποτέ «μην ψηφίσετε Ερντογάν».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι του έχει πει ότι ένα θέμα έχουν να συζητήσουν, την διευθέτηση των θαλάσσιων ζωνών και έχουμε αποδείξει ότι ο λόγος μας μετράει.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Εκλογές 2023 - Μητσοτάκης: Αύξηση αφορολόγητου για οικογένειες κατά €1.000 ανά παιδί - Κατώτατος μισθός €950 στο τέλος τετραετίας"

Δημοσκόπηση Pulse: Στο 6,5% η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – Ποιο κόμμα προτιμούν οι αναποφάσιστοι και η κατανομή των εδρών

Η Νέα Δημοκρατία διατηρεί ισχυρό προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στη δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό του κεντρικού δελτίου του ΣΚΑΙ καθώς στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ παίρνει 32% και ο ΣΥΡΙΖΑ 25,5%.

Στο ερώτημα τι κυβέρνηση θα προτιμούσατε το 31% λέει αυτοδύναμη ΝΔ, το 14% αυτοδύναμο ΣΥΡΙΖΑ, το 10% κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ, το 16% κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και 6% μεγάλου συνασπισμού.

Αν στις ερχόμενες εκλογές δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση το 37% λέει προσπάθεια για κυβέρνηση συνεργασίας και αν δεν αποδώσει νέες εκλογές, το 34% εκλογές το συντομότερο και το 21% προσπάθεια για κυβέρνηση συνεργασίας πάση θυσία.

 

Στη ερώτηση μετά τις εκλογές τι θα ήταν καλύτερο το 38% λέει πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, το 26% πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και 9% η πρόταση Ανδρουλάκη.

Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία παίρνει ποσοστό 31% και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ΜΕ 25% και το ΠΑΣΟΚ με 9%. Ακολουθεί το ΚΚΕ με 5,5%, το ΜέΡΑ25 με 4,5%, η Ελληνική Λύση με 3,5% και το κόμμα Έλληνες με 3%.

Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων η Νέα Δημοκρατία έχει διαφορά 6,5% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με 32% και 25,5% αντίστοιχα. Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 9,5%, το ΚΚΕ με 6%, το ΜέΡΑ25 με 5%, η Ελληνική Λύση με 4% και το κόμμα Έλληνες με 3%. Άλλο κόμμα λέει το 4% και οι αναποφάσιστοι φτάνουν το 11%.

Στο ερώτημα για τους αναποφάσιστους, σε ποιο κόμμα είναι πιο κοντά το 14% λέει ΣΥΡΙΖΑ, το 8% ΝΔ και κόμμα Έλληνες, το 5% ΚΚΕ και το 3% ΠΑΣΟΚ και Ελληνική Λύση.

Στο πρώτο σενάριο για αναλογική κατανομή αναποφάσιστων η ΝΔ παίρνει 35,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 28,5% και το ΠΑΣΟΚ 11%. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 7%, το ΜέΡΑ25 με 5,5%, η Ελληνική Λύση με 4,5% και το κόμμα Έλληνες 3,5%.

Στο πρώτο σενάριο κατανομής των εδρών με εξακομματική βουλή και 8% εκτός βουλής τα κόμματα θα λάμβαναν:
ΝΔ: 116 έδρες
ΣΥΡΙΖΑ: 93 έδρες
ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: 36 έδρες
ΚΚΕ: 23 έδρες
Ελληνική Λύση: 14 έδρες
ΜεΡΑ25: 18 έδρες

Σε αυτό το σενάριο

Στο ίδιο σενάριο με επτακομματική βουλή και 4,5% εκτός βουλής, η κατανομή των εδρών θα ήταν:

ΝΔ: 111 έδρες

ΣΥΡΙΖΑ: 90 έδρες

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: 35 έδρες

ΚΚΕ: 22 έδρες

Ελληνική Λύση: 14 έδρες

ΜεΡΑ25: 17 έδρες

Έλληνες- Εθνικό Κόμμα: 11 έδρες

το δεύτερο σενάριο κατανομής των εδρών, με κατανομή των αναποφάσιστων με το ειδικό ερώτημα τα εκλογικά ποσοστά θα ήταν:

ΝΔ: 33,5%

ΣΥΡΙΖΑ: 28%

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: 10,5%

ΚΚΕ:7&

Ελληνική Λύση: 4,5%

ΜεΡΑ25: 5%

Εθνικό Κόμμα Έλληνες: 4,5%, ενώ 7% θα ελάμβαναν όλα μαζί τα μικρότερα κόμματα.

Στο δεύτερο σενάριο κατανομής εδρών με 11,5% εκτός βουλής και με έξι κόμματα εντός, η κατανομή εδρών είναι:

ΝΔ:114 έδρες

ΣΥΡΙΖΑ: 95 έδρες

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: 35 έδρες

ΚΚΕ: 24 έδρες

Ελληνική Λύση 15 έδρες

ΜεΡΑ25: 17 έδρες

Στο ίδιο σενάριο, με 7% εκτός βουλής και επτακομματική βουλή, η κατανομή των εδρών είναι:

ΝΔ: 108 έδρες

ΣΥΡΙΖΑ: 90 έδρες

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: 34 έδρες

ΚΚΕ: 22 έδρες

Ελληνική Λύση: 15 έδρες

ΜεΡΑ25: 16 έδρες

Εθνικό Κόμμα Ελληνες: 15 έδρες

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση Pulse: Στο 6,5% η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – Ποιο κόμμα προτιμούν οι αναποφάσιστοι και η κατανομή των εδρών"

Δίκη Πισπιρίγκου: Μπαράζ ερωτήσεων Κούγια στον εντατικολόγο

Σε υψηλούς τόνους συνεχίστηκε η εξέταση του εντατικολόγου Ανδρέα Ηλιάδη από τον Αλέξη Κούγια συνήγορο υπεράσπισης της Ρούλας Πισπιρίγκου, ο οποίος εστίασε τις ερωτήσεις του τόσο στον χρόνο που αντιμετωπίστηκε η ανακοπή της Τζωρτζίνας όσο και στο θέμα του "συνδρόμου Μινχάουζεν" που ερεύνησε ο γιατρός για τη μητέρα.

Όπως είπε ο γιατρός «όταν έχεις 3 αιφνίδιους θανάτους οφείλεις να το κάνεις», όταν ρωτήθηκε από τον Αλ. Κούγια γιατί ερεύνησε το ενδεχόμενο να πάσχει η μητέρα.

Το θέμα του συνδρόμου τέθηκε προς το τέλος της συνεδρίασης με τον κ. Ηλιάδη να τονίζει: «Υπάρχει το σύνδρομο Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου. Είμαι υποχρεωμένος να το θέσω στη διαφορική διάγνωση μου... Το έβαλα χαμηλά. Έπρεπε όμως να το εξετάσω για να το αποκλείσω. Όταν έχεις 3 αιφνίδιους θανάτους οφείλεις να το κάνεις! Η απάντηση μου είναι αυτή».

Κούγιας: Να μας πείτε σε ποιο πρωτόκολλο εντατικολογίας προβλέπεται ότι πρέπει να ερευνηθεί αυτό;

Μάρτυρας: Όλοι οι παιδίατροι του κόσμου είναι υποχρεωμένοι να το κάνουν!

Πρόεδρος: Υπάρχει κάπου καταγεγραμμένο αυτό;

Μάρτυρας: Βεβαίως. Οφείλει ο γιατρός να ενημερώσει τις κοινωνικές υπηρεσίες και να ερευνήσει τι συμβαίνει. Ο γιατρός θα πρέπει να απευθυνθεί στις κοινωνικές υπηρεσίες για να βοηθηθεί και το παιδί και η μητέρα. Απευθύνθηκα στην ψυχιατρική κλινική του Νοσοκομείου. Έκανα δυο συνεδρίες μόνος μου με ψυχιάτρους. Συμφωνήσαμε να γίνει τουλάχιστον μια επικοινωνία της μητέρας.

Νωρίτερα μέσα σε οξυμένο κλίμα ο γιατρός δέχθηκε βροχή ερωτήσεων για τη διαχείριση της ανακοπής που έγινε στο Καραμανδάνειο, αλλά και στην διαδικασία που ακολουθήθηκε όταν η Τζωρτζίνα εισήχθη εσπευσμένα στην ΜΕΘ στο Ρίο.

Δεχόμενος πολλές ερωτήσεις για την τετραπληγία της Τζωρτζίνας μετά την ανακοπή, κ. Ηλιάδης είπε πως το πλέον σημαντικό στην υπόθεση είναι ο χρόνος που μένει κάποιος χωρίς οξυγόνο. Όπως ανέφερε τα πρώτα λεπτά είναι τα πλέον κρίσιμα για να παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες και υπογράμμισε: «Την ώρα που γίνεται το ξαφνικό γεγονός πρέπει να έχουμε άμεση παρέμβαση. Το περίφημο φιλί της ζωής που δίνει οξυγόνο, είναι αρκετό να γίνει διάσωση. Το πιο σημαντικό λοιπόν είναι να αρχίσουν άμεσα οι θωρακικές συμπιέσεις. Μέσα στο νοσοκομείο υπάρχει άμεση δυνατότητα» ανέφερε ο μάρτυρας ο οποίος επέμεινε πως μέσα στα κρίσιμα πρώτα τέσσερα λεπτά είναι και η αντίδραση της μητέρας και η ενημέρωση των γιατρών στο Καραμανδάνειο.

Κούγιας: Έχουμε ένα παιδί παράλυτο που μπήκε υγιές στο Νοσοκομείο μία βδομάδα πριν. Ποτέ έγινε τετραπληγικό το παιδί;

Μάρτυρας: Είναι περίπλοκο το κομμάτι της ανακοπής της Τζωρτζίνας. Το κυριότερο είναι ο χρόνος που το παιδί ήταν άνευ οξυγόνου.

Κούγιας: Δηλαδή τα πρώτα λεπτά;

Μάρτυρας: Ακριβώς, πολύ σωστό. Επιμένω και λέω ότι αν υποστώ ανακοπή και δεν έρθει βοήθεια στα 4 λεπτά, τότε θα έχω βλάβες. Το σημαντικό από την ώρα της ανακοπής είναι το πότε θα φωνάξει κάποιος σε βοήθεια! Εκεί είναι τα 4 λεπτά!
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

Κούγιας: Έχετε στοιχείο ότι η μητέρα του παιδιού δεν κάλεσε αμέσως σε βοήθεια;

Μάρτυρας: Δε γνωρίζω.

Κούγιας: Σε ποιο στάδιο είναι οι βλάβες; Δεν έχουμε στοιχείο ότι η μητέρα δεν πήγε αμέσως. Έχουμε στοιχείο ότι αμέσως πήγαν οι γιατροί. Πού έγινε το τετραπληγικό το παιδί;

Μάρτυρας: Τα 4 και τα 10 λεπτά δεν αφορούν την καρδιακή αναζωογόνηση, αλλά τον χρόνο αναζήτησης βοήθειας

Ο μάρτυρας απαντώντας σε ερωτήσεις για την παρατεταμένη διάρκεια της ΚΑΡΠΑ, που διήρκεσε περισσότερα από 50 λεπτά, είπε πως έχει επιτυχές περιστατικό ανάνηψης διάρκειας 60 λεπτών. «Δεν υπάρχουν δυστυχώς δεδομένα να γνωρίζουμε εκ των προτέρων το τι έκβαση θα έχει. Εμείς οφείλουμε να το κάνουμε. Και 40 λεπτά και 50 λεπτά». Σε άλλο σημείο ο κ. Ηλιάδης τόνισε: «Είναι αρκετά περίπλοκο το ιατρικό κομμάτι της ανακοπής τής Τζωρτζίνας. Αυτό που πιστεύω ότι έδρασε καταλυτικά, ήταν ο χρόνος που η Τζωρτζίνα ήταν άνευ οξυγόνου».

Με έντονο ύφος ο κ. Κούγιας υπέβαλε πολλές ερωτήσεις για το αν και πότε ενημερώθηκαν οι γονείς ότι η Τζωρτζίνα ήταν πλέον τετραπληγική όταν έγινε η μεταγωγή της στην ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας. Ο γιατρός απάντησε πως αφού σταθεροποίηθηκε διασωληνωμένη η Τζωρτζίνα διαπίστωσαν τα προβλήματα λέγοντας πως κατά την εισαγωγή στην ΜΕΘ «η αγωνία μου σε κάθε παιδί, όπως και στη Τζωρτζίνα, ήταν μετά τη διάσωσή της, να γίνει καλή αποκατάσταση».

Κούγιας: Όταν ακούσατε τον χρόνο αναζωογόνησης σκεφτήκατε αν υπάρχουν άλλες συνέπειες για τη μικρή;

Μάρτυρας: Η αγωνία μου ήταν μέχρι και την αποσωλήνωση του, που έγινε μετά από 10 μέρες.

Κούγιας: Δεν σας ενδιέφερε αν το παιδί είναι τετραπληγικό ή όχι; Το παιδί όταν παρελήφθη από τον Κοτσώνη (ΜΕΘ), μπορούσατε να διαπιστώσετε αν ήταν ήδη τετραπληγικό;

Μάρτυρας: Κατηγορηματικά, όχι. Όταν τελείωσε αυτό το "τσουνάμι", διαπιστώσαμε προβλήματα όσον αφορά την υγεία της Τζωρτζίνας.

Κούγιας: Ενημερώσατε τους γονείς;

Μάρτυρας: Για πολλά θέματα.

Κούγιας: Τους ενημερώσατε ότι το παιδί πλέον είναι τετραπληγικό;

Μάρτυρας: Μόλις η μαγνητική έγινε, ενημέρωσα ότι έχουμε ένα κακό αποτέλεσμα στη μαγνητική...

Κούγιας: Δεν λέτε όμως μια λέξη για την τετραπληγία. Δεν το είπατε ουδέποτε αυτό στους γονείς! Και δεν το αναφέρατε ποτέ στην κατάθεση σας. Πώς το εξηγείτε αυτό;

Μάρτυρας: Η κατάσταση ενός παιδιού με ισχαιμική εγκεφαλοπάθεια μπορεί να κρατήσει χρόνια. Το να πεις "τετραπληγικό" είναι όρος που, σωστά, δεν ελέχθη τότε. Η ισχαιμική εγκεφαλοπάθεια είναι ο σωστός όρος. Δεν θέλω να χρησιμοποιώ αυτόν τον όρο, δεν μου αρέσει. Προσπαθούσα να εξηγήσω τι κερδίζει η Τζωρτζίνα, το αν θα έμενε τετραπληγική...

Ο μάρτυρας κλήθηκε να απαντήσει και για το πρωτόκολλο που εφαρμόστηκε όταν η Τζωρτζίνα μπήκε στην ΜΕΘ. Όπως είπε «αυτό που σκεφτήκαμε άμεσα να κάνουμε είναι να τοποθετήσουμε την Τζωρτζίνα σε ένα πρόγραμμα που λέγεται θεραπευτική υποθερμία. Είναι καλό να γίνεται ακόμα και στο ασθενοφόρο κατά την διακομιδή».

Κούγιας: Άρα "παγώσαμε τον εγκέφαλο της μικρής για να μην πάθει εγκεφαλική βλάβη", αυτό λέτε.

Μάρτυρας: Αυτά είναι διεθνή πρωτόκολλα που είναι αποδεδειγμένα σε όλες τις εντατικές του κόσμου. Τις πρωτογενείς βλάβες δεν τις ξέρω. Τις μαθαίνω μετά την αποσωλήνωση. Να προλάβω τις δευτερογενείς προσπαθώ.

Κούγιας: Σε ποιο χρόνο μπορεί να υποστεί εγκεφαλικό οίδημα;

Μάρτυρας: Η αγωνία του εντατικολόγου, κύριε συνήγορε, είναι ότι οφείλεις μετά την ανακοπή αν δεν θα ανακάμψει, να το βάλεις στο πρωτόκολλο θεραπευτικής υποθερμίας.

Η δίκη θα συνεχιστεί αύριο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Δίκη Πισπιρίγκου: Μπαράζ ερωτήσεων Κούγια στον εντατικολόγο"

Δημοσκόπηση Alco: Υπεροχή Μητσοτάκη έναντι Τσίπρα – Ποιο το κυρίαρχο συναίσθημα των πολιτών

Το δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης της Alco παρουσίασε ο Alpha με τους ερωτώμενους να θεωρούν καταλληλότερο για πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και να απορρίπτουν την πρόταση Ανδρουλάκη για άγνωστο Χ.

Το πρώτο μέρος της δημοσκόπησης της Alco που παρουσιάστηκε τη Δευτέρα (24.04.2023) φέρνει την ΝΔ μπροστά με 6,2 μονάδες από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στο δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης το 33% αποκομίζει θετική και πολύ θετική εικόνα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, έναντι 47% που απαντά αρνητικά.

Από εκεί και πέρα ένας στους τέσσερις (40%) θεωρεί καλύτερη την κυβέρνηση Μητσοτάκη, το 29% απαντά ότι ήταν κακές και οι δύο, ενώ το 27% αξιολογεί ως καλύτερη την κυβέρνηση Τσίπρα.

Οι πολίτες εξάλλου δεν συμφωνούν με την πρόταση Ανδρουλάκη για πρωθυπουργό «άγνωστο Χ».

Παράλληλα έξι στους δέκα (60%) πιστεύουν ότι πρωθυπουργός πρέπει να είναι ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος και μόνο το 25% , τονίζει ότι μπορεί να είναι άλλο πολιτικό πρόσωπο.

Στην ερώτηση ποιος από τους πρωθυπουργούς των δύο τελευταίων κυβερνήσεων ήταν καλύτερος το 40% απαντά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το 27% ο Αλέξης Τσίπρας. 


Οσον αφορά στην ερώτηση για το κυρίαρχο συναίσθημα σε σχέση με την πολιτική ζωή του τόπου το 34% δηλώνει την  απογοήτευση.


Τέλος μειώθηκε κατά τον Απρίλιο (19% έναντι 20%), ενώ κατέπεσε εντυπωσιακά το συναίσθημα της οργής (19% από 33%).

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση Alco: Υπεροχή Μητσοτάκη έναντι Τσίπρα – Ποιο το κυρίαρχο συναίσθημα των πολιτών"

Απογειώθηκε το ελληνικό C-27 από το Ασουάν για το Τζιμπουτί για να παραλάβει τους Έλληνες από το Σουδάν

Μεταφορικό αεροσκάφος C-27 της Πολεμικής Αεροπορίας απογειώθηκε από το αεροδρόμιο του Ασουάν στην Αίγυπτο με προορισμό το Τζιμπουτί για την παραλαβή Ελλήνων που έχουν μεταφερθεί από το Σουδάν.

Πρόκειται για το δεύτερο μεταφορικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας που αξιοποιείται για τη μεταφορά Ελλήνων από το Σουδάν, καθώς σήμερα το πρωί, το πρώτο C-27 προσγειώθηκε στην 112 Πτέρυγα Μάχης μεταφέροντας 17 άτομα.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Απογειώθηκε το ελληνικό C-27 από το Ασουάν για το Τζιμπουτί για να παραλάβει τους Έλληνες από το Σουδάν"

Καιρός αύριο: Πτώση της θερμοκρασίας στα βόρεια την Τετάρτη (26/04)

Στα δυτικά, τα βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα επηρεάσουν και την υπόλοιπη χώρα ενώ από αργά το απόγευμα θα περιοριστούν στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα όπου κατά τόπους πιθανώς να είναι ισχυρά. Η ορατότητα τις βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ, στρεφόμενοι βαθμιαία από τα δυτικά σε βόρειους βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα βόρεια όπου θα φτάσει τους 18 με 20 και στην υπόλοιπη χώρα κατά τόπους τους 20 με 22 βαθμούς Κελσίου. 

Ο καιρός αύριο: Η πρόγνωση της ΕΜΥ για όλη τη χώρα

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Από αργά το απόγευμα ο καιρός θα βελτιωθεί.
Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ και από το βράδυ βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ..
Θερμοκρασία: Από 15 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες με βελτίωση από αργά το απόγευμα.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και από το μεσημέρι βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 με βαθμιαία ενίσχυση στα 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες οι οποίες από το απόγευμα είναι πιθανό να είναι κατά τόπους ισχυρές. Τη νύχτα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Στη δυτική και κεντρική Μακεδονία λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες με βελτίωση από αργά το απόγευμα.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και από το μεσημέρι και από τα δυτικά βόρειοι βορειοδυτικοί 4 και βαθμιαία 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως το μεσημέρι-απόγευμα καταιγίδες.
Από αργά το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και ο καιρός θα βελτιωθεί.
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 και βαθμιαία από τα βόρεια βόρειοι βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις, κατά τόπους αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές σποραδικές καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Από αργά το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και ο καιρός θα βελτιωθεί.
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. Από το απόγευμα και από τα βόρεια βόρειοι βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές κυρίως στις Κυκλάδες, όπου από το μεσημέρι είναι πιθανό να εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Νοτιοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ και από το βράδυ και από τα βόρεια βόρειοι με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Από το μεσημέρι και από τα βόρεια τα φαινόμενα θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες. Από το βράδυ τα φαινόμενα είναι πιθανό να είναι κατά τόπους έντονα.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ και από το βράδυ στα βόρεια βόρειοι βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες. Από το βράδυ ο καιρός θα βελτιωθεί.
Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ και από το βράδυ βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Πτώση της θερμοκρασίας στα βόρεια την Τετάρτη (26/04)"

Πατριαρχείο: Παύεται οριστικά από τα καθήκοντά του ο Μέγας Αρχιμανδρίτης

Μετά τη ληστεία του ρολογιού αξίας άνω των €24.000, που συγκλόνισε το Οικουμενικό Πατριαρχείο, εκδόθηκε από την Ιερά Σύνοδο και νέα ανακοίνωση με την οποία παύεται οριστικά ο Μέγας Αρχιμανδρίτης από τα καθήκοντά του.

Συγκεκριμένα, τον τερματισμό της διακονίας του Μέγα Αρχιμανδρίτη Αγαθαγγέλου στο Φανάρι αποφάσισε η Ιερά Σύνοδος.

Η Ιερά Σύνοδος που συνεδρίασε σήμερα υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, μετά την ανταλλαγή απόψεων και «λαμβάνοντας υπόψη τη δυσφήμηση του Πατριαρχείου», έλαβε την απόφαση να απαλλάξει από τα καθήκοντά του στο Φανάρι τον κληρικό Αγαθάγγελο Σίσκο.

Η ανακοίνωση: «Συνήλθε σήμερον, 25ην Απριλίου 2023, ύπνο την προεδρίαν της Α. Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου, η Αγία και Ιερά Σύνοδος, ενώπιον της όποιας ο Πατριάρχης έθεσε το ανακύψαν θέμα του Αρχειοφύλακος Μ. Αρχιμανδρίτου κ. Αγαθαγγέλου Σίσκου».

Υπενθυμίζεται ότι σοκ προκάλεσε στους χριστιανικούς κύκλους το βίντεο από το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης, που έπιασε καρέ καρέ τις κινήσεις του ιερέα μέσα στο κατάστημα με τις αντίκες που είχε επισκεφτεί.

Παρατηρώντας τις κινήσεις του, εύκολα διαπιστώνει κάποιος πως ο ιερέας δεν φοράει ιερατική στολή, ράσα και καλυμαύχι, αλλά λαϊκά ρούχα (παλτό, λευκό πουκάμισο και παντελόνι), ωστόσο αναγνωρίστηκε από την ιδιοκτήτρια από τα χαρακτηριστικά του προσώπου του, καθώς φαίνεται πως ήταν ένας από τους σταθερούς πελάτες, με αγάπη στις αντίκες και τα παλαιά αντικείμενα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το συλλεκτικό ρολόι τσέπης του 18ου αιώνα είχε κατασκευαστεί για λογαριασμό των Ανακτόρων με την αξία του να φτάνει τις 500.000 τουρκικές λίρες, περίπου 24.000 ευρώ.

Η πρώτη αντίδραση Πατριαρχείου για τον Αρχιμανδρίτη

Ανακοινωθέν εξέδωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο μετά τα δημοσιεύματα ότι προσήχθη ο Μέγας Αρχιμανδρίτης, για κλοπή ρολογιού μεγάλης αξίας, στην Τουρκία.

Το Πατριαρχείο, ανέφερε πως ο εν λόγω κληρικός έχει τεθεί σε αργία μέχρι την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση: «Αναφορικά με δημοσιοποιηθείσα υπόθεση, στην οποία φέρεται να ενεπλάκη κληρικός του Οικουμενικού Θρόνου, από το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου γίνεται γνωστό ότι με απόφαση της Α.Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, στον κληρικό αυτόν επιβλήθηκε, από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η υπόθεση, το πνευματικό επιτίμιο της αργίας, εν αναμονή της πλήρους διελευκάνσεως αυτής. Έως τότε το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν θα προβεί σε καμμία άλλη δήλωση».

Από την Καστοριά και γονείς γουνοποιούς

Στην γειτονική χώρα έχει ξεσπάσει σάλος, καθώς ο Μέγας Αρχιμανδρίτης ήταν ιδιαίτερα δραστήριος και κοινωνικός με μεγάλο ποίμνιο να τον ακολουθεί και να τον αγαπά. Ιδιαίτερη ήταν και η θέση του κοντά στον πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος τον υποστήριζε και τον προετοίμαζε για μεγαλύτερα ακόμα αξιώματα. Άλλωστε από το βιογραφικό του και μόνο καταλαβαίνει κάποιος πως δεν ήταν ένας απλός ιερέας, αλλά μια προσωπικότητα της ιεροσύνης που θα μπορούσε να έχει λαμπρό μέλλον.

Ο Αρχιμανδρίτης Αγαθάγγελος (κατά κόσμο Ζήσης) Σίσκος γεννήθηκε από γονείς γουνοποιούς στις 8 Μαΐου του 1985 στην Καστοριά. Μετά την ολοκλήρωση της εγκύκλιας παιδείας του, συνέχισε τις λυκειακές σπουδές στο Ενιαίο Εκκλησιαστικό Λύκειο Φλώρινας. Το 2004 εισήχθη τρίτος στο Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ., πραγματοποιώντας τις θεολογικές του σπουδές με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.), εξαιτίας της κατ’ έτος άριστης επίδοσής του, λαμβάνοντας το Πτυχίο της Θεολογίας το 2008 με βαθμό «Άριστα» (9,15/100).

Ακολούθως, έγινε δεκτός μετά από αξιολόγηση και εγγράφηκε στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., εκπονώντας τη μεταπτυχιακή του διατριβή με θέμα: «Ερωτικότητα, κινητικότητα και κοινωνικότητα του Θεού, κατά τον Άγιο Συμεών το Νέο Θεολόγο», λαμβάνοντας με βαθμό «Άριστα» (10,00/100) το Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στον Κλάδο της Συστηματικής Θεολογίας με ειδίκευση την Δογματική το 2011.

Κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών του σπουδών υπήρξε υπότροφος του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης, ενώ εκπλήρωσε και την στρατιωτική του θητεία υπηρετώντας στην Πολεμική Αεροπορία. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος, Πρόεδρος και Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου Μεταπτυχιακών Φοιτητών και Υποψηφίων Διδακτόρων του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. «Απόστολος Ιάσων ο Θεσσαλονικεύς», αναπτύσσοντας πολυσχιδές έργο σε ακαδημαϊκό επίπεδο.

Από τον Οκτώβριο του 2011 εκπονεί διατριβή επί διδακτορία στο Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. με θέμα: «Η θέση του Ιερού Αυγουστίνου στη θεολογία του Αγίου Γρηγορίου Παλαμά». Έχει διακριθεί διεθνώς κατά το παρελθόν σε διαγωνισμό γραπτού δοκιμίου με θέμα: «δόξα ἐν ὑψίστοις θεῷ καὶ ἐπὶ γῆς εἰρήνη» (Glory to God and Peace on Earth) της Επιτροπής Νέων Echos στην Οικουμενική Κίνηση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών (Π.Σ.Ε.), συμμετέχοντας στις εργασίες της Διεθνούς Οικουμενικής Διάσκεψης της Ειρήνης, που πραγματοποιήθηκαν στο Κίνγκστον της Τζαμάικα το Μάιο του 2011, με την αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Συμμετείχε ως εισηγητής σε σειρά συνεδρίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, συγγράφοντας και δημοσιεύοντας επιστημονικά άρθρα θεολογικού και οικουμενικού προβληματισμού στα ελληνικά και αγγλικά. Διάκονος χειροτονήθηκε από την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, στις 21 Νοεμβρίου 2012, στον Ιερό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου Σταυροδρομίου και

Πρεσβύτερος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μυριοφύτου και Περιστάσεως κ. Ειρηναίο, στις 6 Δεκεμβρίου 2012, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Νεοχωρίου. Το οφίκιο του Αρχιμανδρίτου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως του επιδόθηκε Σεπτή Εντολή της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ικονίου κ. Θεόληπτο, στις 5 Ιανουαρίου 2013, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Νεοχωρίου.

Είναι Ιερατικώς Προϊστάμενος της Κοινότητας Νεοχωρίου Βοσπόρου. Από τον Φεβρουάριο του 2013 τυγχάνει Γραμματέας του επίσημου περιοδικού του Οικουμενικού Πατριαρχείου «Ορθοδοξία» μετά από συνοδική απόφαση, ενώ από τον Απρίλιο του 2013 έχει τον τίτλο του Βιβλιοφύλακος των Πατριαρχείων, που τον καθιστά υπεύθυνο της Πατριαρχικής Βιβλιοθήκης. Συμμετέχει επίσης στον διαθρησκειακό και διαχριστιανικό διάλογο με αντιπροσωπείες του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Το οφφίκιο του Μεγάλου Αρχιμανδρίτου της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας απένειμε τον Ιανουάριο του 2021 στον αρχιμανδρίτη Αγαθάγγελο Σίσκο ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Η χειροθεσία του νέου Μεγάλου Αρχιμανδρίτη, έγινε στον Πατριαρχικό ναό από τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

«Εδώ θα σεβασθής και θα τηρήσης εις το ακέραιον την τάξιν και το τυπικόν της Μεγάλης Εκκλησίας», είχε τονίσει στον λόγο του ο Οικουμενικός Πατριάρχης, «θα το διδάξης εμπράκτως και επί καθημερινής βάσεως εις τους νεωτέρους αδελφούς σου της Αυλής, άπαντας προσφιλέστατα τέκνα εν Κυρίω της ημών Μετριότητος, και αυτού αργότερον εις άλλους, και ούτω θα συνεχίζεται αενάως η παράδοσις, η τάξις, η ευπρέπεια, η απλότης, η δωρικότης, η κατάνυξις των ιερών ακολουθιών του Πανσέπτου Πατριαρχικού Ναού, η οποία εντυπωσιάζει και συγκινεί, ως κατεφάνη κατά την περίοδον ταύτην της πανδημίας του κορωνοϊού, κατά την οποίαν χιλιάδες πιστών εις όλον τον κόσμον εγένοντο διά της τεχνολογίας κοινωνοί του μεγαλείου και της ιερότητος της ενταύθα λειτουργικής ζωής».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πατριαρχείο: Παύεται οριστικά από τα καθήκοντά του ο Μέγας Αρχιμανδρίτης"

Μυλωνάκης κατά Βελόπουλου: Δίναμε στην Ελληνική Λύση 500 ευρώ «μαύρα» κάθε μήνα

Νέα επίθεση κατά του προέδρου της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκου Βελόπουλου εξαπέλυσε ο πρώην πλέον βουλευτής του κόμματος, Αντώνης Μυλωνάκης.

Ο Αντώνης Μυλωνάκης μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή  «Μπρα ντε φερ» με τον Δημήτρη Τάκη και την Χριστίνα Κοραή τόνισε πως θα ζητήσει οικονομικό έλεγχο σημειώνοντας πως ο κομματικός μηχανισμός διαχειρίζεται χρήματα που δεν είναι του κόμματος.

Τόνισε πως οι βουλευτές δίνουν στο κόμμα 1.500 ευρώ εκ των οποίων τα 500 ευρώ είναι μαύρα και άφησε αιχμές κατά του Κυριάκου Βελόπουλο για το που έχουν πάει αυτά τα χρήματα.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του: Από προχθές είχα ενημερώσει τον κ. Σαράκη ο οποίος θα είναι και στο ψηφοδέλτιο επικρατείας και λυπάμαι πολύ για τον εκλεκτό αυτό δικηγόρο. Ο κ.Βελόπουλος έχει μάθει να θυματοποιεί τον εαυτό του ότι φταίνε όλο οι άλλοι, να χειρίζεται τους ανθρώπους κατά το δοκούν, όπως θέλει με διάφορους τρόπους.

Αναφορικά με τη δήλωσή του ότι θα ζητήσει κομματικό έλεγχο: Είμαστε σε ένα κομματικό μηχανισμό που διαχειρίζεται χρήματα άρα εκτός από όλα τα άλλα είναι και οικονομικό το θέμα γιατί τα λεφτά τα οποία διαχειρίζεται ένα κόμμα δεν είναι δικά του. 800 χιλιάδες είναι η επιχορήγηση το χρόνο, 200 χιλιάδες είναι για τα ιδρύματα. Είναι μετά τα χρήματα τα οποία δίνουν οι βουλευτές γιατί αυτά φορολογούνται στους βουλευτές. Εμείς δίνουμε 1.500 το μήνα, 1.000€ τα παίρνει το κόμμα κατευθείαν από τη μισθοδοσία και τα 500€ είναι μαύρα σε ένα φάκελο. Δεν προβλέπεται πάνω από 1.000€, αν δείτε αυτά που σημειώνουμε όταν πάει στο λογιστήριο της Βουλής δεν μπορεί να πάρει πάνω από 1.000€. Εικάζω ότι χρησιμοποιούνται για το κόμμα αλλά δεν πρέπει να ξέρουμε τι γίνεται; Δεν κατηγορώ κανέναν.

Ερωτηθείς γιατί δεν τα κατήγγειλε νωρίτερα όλα αυτά: Είχα εμπιστοσύνη τώρα έχασα την εμπιστοσύνη μου. Πήγαν να με σπιλώνουν, τώρα αμύνομαι για την τιμή μου. Δεν κάνω μηνύσεις ούτε αγωγές εγώ, εγώ θα ζητήσω να γίνει έλεγχος των οικονομικών του κόμματος να δούμε που πήγαν τα λεφτά. Με αποδείξεις κλπ. Δεν έχω εμπιστοσύνη, όταν κορόιδευσε, όταν παραμύθιασε όταν τον φίλο υποτίθεται που είχε και τώρα με αποκαλεί ο τέως, με αποκαλεί πολιτικό σκουπίδι, με αποκαλεί ψεύτη και διεφθαρμένο άρα πρέπει να δικαιολογήσει ότι είμαι διεφθαρμένος. Εγώ δεν κατηγορώ κανέναν, εγώ ζητάω έλεγχο γιατί δεν έχω εμπιστοσύνη.

Ο Βελόπουλος τελικά αποδεικνύεται πολιτικός απατεώνας , κοροϊδεύει την κοινωνία. Είμαι διατεθειμένος να το φτάσω μέχρι τέλους. Αυτά τα πράγματα γίνονται με μέτρο και γίνονται πάντα με αποδείξεις. Αυτό το κόμμα πλέον μου δίνει την εντύπωση ότι λειτουργεί σαν μια πολιτική εγκληματική οργάνωση η οποία έχει σκοπό τη δολοφονία χαρακτήρων, σπίλωση υποψηφίων και βουλευτών. Αυτό το πράγμα πρέπει να σταματήσει. Στη θέση μου θέλει να βάλει τον λογιστή του κόμματος». 

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Μυλωνάκης κατά Βελόπουλου: Δίναμε στην Ελληνική Λύση 500 ευρώ «μαύρα» κάθε μήνα"

Ο Μητσοτάκης στη Θήβα: Ο Τσίπρας έταζε από την Κω πράγματα που έχουμε ψηφίσει κι εκείνος καταψήφισε

Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο της αντιπαράθεσης, καθώς ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα, από την Θήβα.

«Γιατί επανήλθε αυτή η κουβέντα στο προσκήνιο; Διότι κάποιοι δεν έμαθαν τίποτα και δεν ξέχασαν τίποτα. Θέλουν να ξανακάνουν τα ίδια πράγματα που έκαναν το 2015. Μας το λέει ξεκάθαρα ο κ. Βαρουφάκης, “δεν υπάρχει πρόβλημα. Ε, μπορεί να κλείσουν και οι τράπεζες, να κρατικοποιήσουμε και την Τράπεζα της Ελλάδος. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Θα αντικαταστήσουμε τα ευρώ σας με ‘Δήμητρες’”. Λοιπόν, του λέμε: να αφήσουμε τις σαχλαμάρες. Τέρμα τα παιχνίδια στις πλάτες των Ελλήνων. Να κλείσουμε την πόρτα σε όλα αυτά τα σενάρια καταστροφής της χώρας», τόνισε ο πρωθυπουργός στον χαιρετισμό του.

«Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Με έναν τρόπο μόνο, με το να είναι η Νέα Δημοκρατία πολύ ισχυρή στις κάλπες της 21ης Μαΐου», συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Άκουγα τον κ. Τσίπρα που πήγε χθες στην Κω. Θα σας πω για τι μίλησε και για τι δεν μίλησε. Λοιπόν, μας είπε: “ξέρετε, έχουμε πρόβλημα με τα συστήματα υγείας στα νησιά μας, με το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Να δούμε πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ιδιώτες γιατρούς, ειδικά στα νησιά για να υποστηρίξουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας”. Έλα, όμως, που αυτό το έχουμε ήδη ψηφίσει και το καταψήφισε όταν το φέραμε στη Βουλή. Για να δείτε το βαθμό της υποκρισίας. Ούτε αυτό δεν ήξερε», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ολόκληρη η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού

«Φίλες και φίλοι, σας ευχαριστώ γι’ αυτή την πολύ θερμή υποδοχή. Πράγματι, φέρνετε πίσω μνήμες πολύ όμορφες, όταν διεκδικούσα την Προεδρία της Νέας Δημοκρατίας είχα όντως έρθει και σας είχα μιλήσει τότε, το 2015. Ήμασταν λίγο λιγότεροι.

Αλλά πιστεύω ότι τίμησα στο ακέραιο την εμπιστοσύνη με την οποία με περιβάλλατε. Σας είχα πει ότι θα κάνω τη Νέα Δημοκρατία ισχυρή και θα την ξαναφέρω στην κυβέρνηση και το κάναμε πράξη. Και τώρα σας ζητώ να μας ξαναδώσετε τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Να συνεχίσουμε το σημαντικό έργο το οποίο ξεκινήσαμε ώστε αυτή η πορεία ανάκαμψης της χώρας, αυτή η πορεία η οποία ταυτίζεται με ένα καινούργιο αίσθημα εθνικής υπερηφάνειας, το οποίο πιστεύω ότι αισθάνονται όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες, να συνεχιστεί.

Διότι οι εκλογές που έχουμε μπροστά μας σε κάτι λιγότερο από τέσσερις εβδομάδες είναι πολύ κρίσιμες. Αλλά, θα μου πείτε, κάθε εκλογική αναμέτρηση δεν είναι κρίσιμη; Αυτή έχει τη δική της ξεχωριστή κρισιμότητα.

Γιατί το λέω αυτό; Αυτά τα τέσσερα χρόνια πιστεύω ότι πετύχαμε μαζί πολλά. Διαχειριστήκαμε πολύ δύσκολες κρίσεις. Σκεφτείτε, μεταναστευτικό, Τουρκία, πανδημία, εισαγόμενη ενεργειακή κρίση, ακρίβεια, φυσικές καταστροφές.

Κρατήσαμε όμως τη χώρα σταθερή, κρατήσαμε το σκάφος της πατρίδας μας σε σταθερή πορεία σε πολύ ταραγμένα νερά. Ταυτόχρονα, και θα επιμείνω πολύ σε αυτό, υλοποιήσαμε όλες τις κεντρικές προεκλογικές μας δεσμεύσεις.

Επιμένω σε αυτό και στον σύντομο απολογισμό του κυβερνητικού μας έργου, όχι για να σας θυμίσω αυτά που κάναμε. Νομίζω τα γνωρίζετε εσείς πολύ καλύτερα. Όλοι οι πολίτες γνωρίζουν, ας πούμε, ότι πληρώνουν πολύ χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ, κατά 35%, σε σχέση με αυτά που πλήρωναν επί Τσίπρα.

Οι πολίτες γνωρίζουν ότι μπορούν πια να μεταβιβάσουν την περιουσία τους στα παιδιά τους και τα εγγόνια τους χωρίς να πληρώσουν καθόλου φόρο. Μηδενίσαμε το φόρο της γονικής παροχής.

Οι μαγαζάτορες εδώ στην περιοχή μας, στον όμορφο πεζόδρομο της πόλης της Θήβας, γνωρίζουν πολύ καλά ότι τα δύσκολα χρόνια της πανδημίας, όταν αναγκαστήκαμε να κλείσουμε την οικονομία, εμείς ήμασταν αυτοί που στηρίξαμε επιχειρήσεις και εργαζόμενους, για να μπορούν σήμερα τα μαγαζιά να λειτουργούν, να κάνουν καλό τζίρο και να δίνουν περισσότερες θέσεις εργασίας.

Οι πολίτες γνωρίζουν καλά ότι εμείς παραλάβαμε μία κατάσταση στο προσφυγικό η οποία ήταν τραγική και δεσμευτήκαμε και υλοποιήσαμε μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική. Η Ελλάδα έχει σταματήσει να είναι «ξέφραγο αμπέλι». Προστατεύουμε επιτέλους τα σύνορά μας, όπως έχουμε υποχρέωση να κάνουμε.

Όλες, λοιπόν, τις κεντρικές προεκλογικές μας δεσμεύσεις τις τηρήσαμε. Όχι απλά υλοποιήσαμε ένα πρόγραμμα ανάπτυξης της οικονομίας. Πριν από λίγο βρέθηκα στην ευρύτερη περιοχή των Οινοφύτων και του Σχηματαρίου, εδώ χτυπάει η βιομηχανική καρδιά ουσιαστικά της πατρίδας μας, αλλά κι εδώ στην περιοχή σας, επενδύσεις οι οποίες ήταν πεθαμένες -δείτε τη Softex, ας πούμε- αναβίωσαν, θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν, από αυτήν την κυβέρνηση.

Διότι πιστεύουμε ακράδαντα ότι αν δεν παράγεται πλούτος από την ιδιωτική οικονομία, δεν έχουμε μετά τη δυνατότητα να έχουμε δημοσιονομικό απόθεμα για να στηρίξουμε τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας.

Και αυτή την πολιτική την υλοποιήσαμε με μετρήσιμα αποτελέσματα. Ποιος θα το περίμενε ότι η πατρίδα μας από ουραγός στην Ευρώπη είναι σήμερα πρωταγωνιστής; Δεν είναι κάτι που το λέμε εμείς, είναι κάτι το οποίο αναγνωρίζεται από όλους τους ξένους οίκους.

Είμαστε μισό βήμα μακριά από την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα. Θα μου πείτε, γιατί σας ενδιαφέρει εσάς αυτό; Θα σας εξηγήσω με πολύ απλά λόγια: τη στιγμή που η χώρα θα αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα, αυτόματα θα μειωθεί το κόστος δανεισμού για τη χώρα, για τις τράπεζες, για τις επιχειρήσεις και για τα νοικοκυριά. Και θα έχουμε κλείσει οριστικά το κεφάλαιο των μνημονιακών χρόνων και της επώδυνης περιόδου στην οποία κάποιοι θέλουν να μας επιστρέψουν.

Όλα αυτά λοιπόν, φίλες και φίλοι, δεν πρέπει να τα θέσουμε σε κίνδυνο. Και έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στην ωριμότητα του λαού μας, στην κρίση των πολιτών, όχι μόνο των πολλών φίλων της Νέας Δημοκρατίας. Και θέλω εδώ να πω ένα ξεχωριστό ευχαριστώ, στην καθεμία και στον καθένα από εσάς, ειδικά στα παραδοσιακά μας στελέχη. Εσείς κρατήσατε την παράταξη όρθια στις δύσκολες στιγμές. Εσείς επιτρέπετε σήμερα στη Νέα Δημοκρατία να είναι το πιο ισχυρό κεντροδεξιό κόμμα στην Ευρώπη. Και σας χρωστάω ένα μεγάλο ευχαριστώ.

Θέλω να πω όμως κι ένα μεγάλο ευχαριστώ, στους συμπολίτες μας οι οποίοι δεν είχαν συμπαραταχθεί μαζί μας μέχρι σήμερα στις εκλογικές μας μάχες. Συνάντησα έναν κύριο εδώ, καθώς ερχόμουν, και μου είπε κάτι το οποίο το ακούω συχνά, αλλά κάθε φορά που το ακούω μου δίνει μια ικανοποίηση. Μου είπε: «δεν σε ψήφισα ποτέ, τώρα θα σε ψηφίσω για πρώτη φορά».

Και αυτό μας δίνει μία ικανοποίηση ότι και σε συμπολίτες μας οι οποίοι στο παρελθόν δεν είχαν συνταχθεί με τη μεγάλη μας παράταξη, με τη Νέα Δημοκρατία, τώρα είναι διατεθειμένοι να μας εμπιστευτούν. Γιατί το κάνουν; Διότι πιστεύω ότι βλέπουν μια σοβαρή και ικανή κυβέρνηση που προσπαθεί, που δεν τάζει τον ουρανό με τα άστρα.

Θα μπορούσα πολύ εύκολα σήμερα εδώ να έρθω και να σας πω ότι θα κάνω πράγματα τα οποία ο ίδιος γνωρίζω ότι δεν μπορώ να υλοποιήσω. Δεν πρόκειται να το κάνω ποτέ. Δεν το έκανα το ’19, δεν θα το κάνω το ’23, δεν θα κάνω ποτέ. Δεν είμαι τέτοιος πολιτικός.

Αυτά να τα περιμένετε από τον κ. Τσίπρα, ο οποίος μας είπε ότι θα δρομολογήσει -αν εκλεγεί- ένα πακέτο παροχών το οποίο το κοστολογούμε περίπου στο 45 δισ. Εάν ποτέ συνέβαινε αυτό, που όλοι ξέρουμε ότι δεν θα συμβεί γι’ αυτό και τα λέει εξάλλου, σας διαβεβαιώνω ότι η χώρα θα επέστρεφε σε μνημόνια εντός ενός μήνα.

Λοιπόν, επειδή δεν πρέπει να παίξουμε όμως και να πειραματιστούμε πια. Και επειδή τίποτα από όλα αυτά τα οποία έχουμε κατακτήσει δεν είναι δεδομένο, γι’ αυτό και οι εκλογές αυτές έχουν τόσο μεγάλη και τόσο ξεχωριστή σημασία.

Με ακούτε συχνά να επιμένω και να αναδεικνύω το μακρινό ενδεχόμενο -ναι, μακρινό, μαθηματικά υπαρκτό όμως- μιας κυβέρνησης ηττημένων. Τι σημαίνει αυτό; Ότι με την απλή αναλογική, η οποία είναι μια «νάρκη» στην πολιτική σταθερότητα της χώρας, θεωρητικά υπάρχει το ενδεχόμενο το δεύτερο, το τρίτο, το τέταρτο κόμμα, με την ανοχή του πέμπτου, να κάνουν μια κυβέρνηση.

Σκεφτείτε την αυτήν, ωραία κυβέρνηση θα είναι, ε; Τσίπρας Πρωθυπουργός, Ανδρουλάκης, ΠΑΣΟΚ, και ολίγον Βαρουφάκης.

Αλλά γιατί επανήλθε αυτή η κουβέντα στο προσκήνιο; Διότι κάποιοι δεν έμαθαν τίποτα και δεν ξέχασαν τίποτα.

Θέλουν να ξανακάνουν τα ίδια πράγματα που έκαναν το 2015. Μας το λέει ξεκάθαρα ο κ. Βαρουφάκης, «δεν υπάρχει πρόβλημα. Ε, μπορεί να κλείσουν και οι τράπεζες, να κρατικοποιήσουμε και την Τράπεζα της Ελλάδος. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Θα αντικαταστήσουμε τα ευρώ σας με “Δήμητρες”». Μάλιστα.

Λοιπόν, του λέμε: να αφήσουμε τις σαχλαμάρες. Τέρμα τα παιχνίδια στις πλάτες των Ελλήνων. Να κλείσουμε την πόρτα σε όλα αυτά τα σενάρια καταστροφής της χώρας.

Και πώς μπορεί να γίνει αυτό; Με έναν τρόπο μόνο, με το να είναι η Νέα Δημοκρατία πολύ ισχυρή στις κάλπες της 21ης Μαΐου. Με ένα τέτοιο ποσοστό το οποίο θα αποτρέψει οποιοδήποτε τέτοιο σενάριο από το να μπορεί να υλοποιηθεί. Διότι σε αυτές τις εκλογές, και είναι οι μόνες εκλογές για τις οποίες σας μιλώ σήμερα, το τι θα γίνει μετά την 21η Μαΐου θα το δούμε στις 22 Μαΐου. Σήμερα αυτό το οποίο με ενδιαφέρει είναι η εντολή που θα μου δώσετε την 21η Μαΐου να είναι τόσο ισχυρή που να μην αμφισβητείται από κανέναν ότι την επόμενη μέρα σταθερή και αυτοδύναμη κυβέρνηση θα είναι η Νέα Δημοκρατία. Αυτό ζητώ από εσάς.

Πιστεύω ότι μπορούμε να το πετύχουμε. Όχι μόνο για αυτά τα οποία έχουμε κάνει, αλλά και για αυτά τα οποία θα κάνουμε.

Αύριο θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε αναλυτικά για το πρόγραμμά μας, σε μια πολύ διαφορετική εκδήλωση από τις συνηθισμένες. Σας ζητώ να την παρακολουθήσετε. Νομίζω θα ακούσετε ενδιαφέροντα πράγματα για το σχέδιό μας για την Ελλάδα της επόμενης τετραετίας. Και στην οικονομία και στην κοινωνία και στο ψηφιακό κράτος και στην υγεία και στα θέματα άμυνας και μεταναστευτικής πολιτικής. Έχουμε πολλά ακόμα να κάνουμε.

Από την πρώτη στιγμή που στάθηκα απέναντί σας, το 2019, και σας ζήτησα να με εμπιστευτείτε δεν σας είπα ποτέ ούτε ότι είμαι θαυματοποιός, ούτε ότι μπορεί η Ελλάδα να αλλάξει σε μία τετραετία.

Όμως έχουν γίνει πολλά βήματα προόδου, αντικειμενικά βήματα προόδου, τα οποία δεν μπορούν να αμφισβητηθούν από κανέναν. Και αυτά τα βήματα πρέπει να τα συνεχίσουμε και να τα επιταχύνουμε.

Αυτό είναι το βασικό ζητούμενο των εκλογών, αν θα συνεχίσουμε να πηγαίνουμε μπροστά, αν θα παραμείνουμε σε ένα περιβάλλον χαμηλών φόρων, χαμηλότερων εισφορών. Αν θα καταργήσουμε -γιατί αυτό είναι δέσμευσή μου- σε βάθος τετραετίας το τέλος επιτηδεύματος, που είναι ο τελευταίος μνημονιακός φόρος ο οποίος έχει ακόμα απομείνει, καθώς βελτιώνουμε τη φορολογική μας συμμόρφωση. Αν θα συνεχίσουμε να μειώνουμε τις εργοδοτικές εισφορές, αν θα φέρουμε καινούριες επενδύσεις στην πατρίδα μας.

Είμαι σε μία πόλη με μοναδική πολιτιστική παράδοση. Όσο ο τουρισμός μας θα πηγαίνει καλά και καλύτερα, Δήμαρχέ μου, τόσο περισσότεροι επισκέπτες θα έρχονται εδώ στην περιοχή σας για να γνωρίσουν τη Θήβα, την οποία δεν την γνωρίζουν ακόμα όσο καλά θα έπρεπε. Και δεν έχει πάρει τη θέση που της αξίζει στον πολιτιστικό χάρτη της Ευρώπης. Βλέπετε ότι πάμε από ρεκόρ σε ρεκόρ στον τουρισμό.

Αλλά αυτά δεν έγιναν τυχαία. Είναι απόλυτα συνυφασμένα με τη βελτίωση της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό. Αυτός είναι ο βασικός λόγος που και ο τουρισμός μας πηγαίνει τόσο καλά και θα εξακολουθεί να πηγαίνει καλύτερα.

Να στηρίξουμε και τον πρωτογενή μας τομέα. Ξέρω ότι είχατε κάποια χαλάζια σε στάρια και κρεμμύδια. Ήδη, θέλω να ξέρετε, οι άνθρωποι του ΕΛΓΑ είναι εδώ και θα υπάρξουν τάχιστες αποζημιώσεις γι’ αυτούς οι οποίοι είδαν ζημιές στις καλλιέργειές τους, όπως το κάναμε συνολικά αυτά τα τρία χρόνια.

Θέλω να ξέρετε ότι έχουμε εκταμιεύσει 1 δισεκατομμύριο ευρώ αυτή την τριετία, σε αποζημιώσεις για καταστροφές στον πρωτογενή τομέα από καιρικά φαινόμενα. Μόνο τα μισά από αυτά είναι χρήματα του ΕΛΓΑ. Τα υπόλοιπα μισά είναι χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού. Γιατί μπορέσαμε και τα δώσαμε; Γιατί η οικονομία μας πάει καλά. Αν η οικονομία δεν πήγαινε καλά, δεν θα υπήρχαν αυτά τα λεφτά για να στηρίξουμε τους αγρότες.

Γι’ αυτό και η ανάπτυξη, τελικά, δεν είναι ένα θεωρητικό στατιστικό μέγεθος. Είναι κάτι το οποίο αφορά, με τον τρόπο του, όλες σας και όλους σας. Και γι’ αυτό αυτή η πορεία πρέπει να συνεχιστεί και θα συνεχιστεί. Δεν έχω καμία αμφιβολία για αυτό.

Γιατί απέναντί μας -και δεν θέλω να λέω πολλά για την αντιπολίτευση, γιατί φροντίζει με όλα αυτά τα οποία λέει, να αυτοϋπονομεύεται- έχουμε κάποιους οι οποίοι δεν έμαθαν τίποτα από τα λάθη τους. Λένε τα ίδια πράγματα τα οποία έλεγαν το ’15. Μόνο που η κοινωνία δεν είναι εκεί που ήταν το ’15.

Το ’15 μπορεί να ήταν οργισμένη, να πίστεψε σε παραμύθια. Τώρα δεν είμαστε εκεί. Προχωρήσαμε ως χώρα. Τώρα θέλουμε σταθερότητα, σοβαρότητα, ικανότητα στην διακυβέρνηση.

Άκουγα για παράδειγμα -ακούστε το αυτό, είναι πολύ ενδιαφέρον- τον κ. Τσίπρα που πήγε χθες στην Κω. Θα σας πω για τι μίλησε και για τι δεν μίλησε.

Λοιπόν, μας είπε: «ξέρετε, έχουμε πρόβλημα με τα συστήματα υγείας στα νησιά μας, με το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Να δούμε πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ιδιώτες γιατρούς, ειδικά στα νησιά για να υποστηρίξουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Έλα, όμως, που αυτό το έχουμε ήδη ψηφίσει και το καταψήφισε όταν το φέραμε στη Βουλή. Για να δείτε το βαθμό της υποκρισίας. Ούτε αυτό δεν ήξερε.

Και θα σας πω και για τι δεν μίλησε στην Κω. Πήγε στην Κω, ένα νησί το οποίο δοκιμάστηκε από το προσφυγικό, δεν είπε μία κουβέντα για το προσφυγικό ζήτημα. Ίσως γιατί αν έλεγε όλοι θα του θύμιζαν ότι κάποτε μιλούσε για μία θάλασσα η οποία «δεν έχει σύνορα» και έπρεπε να έρθει η Νέα Δημοκρατία να βάλει σε τάξη το προσφυγικό και να περιορίσει επιτέλους το πρόβλημα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Άρα, μη χάνετε πολύ χρόνο να ασχοληθείτε με την αντιπολίτευση. Ας μιλήσουμε για τα δικά μας -και γι’ αυτά που έχουμε κάνει και γι’ αυτά τα οποία θα κάνουμε.

Αυτό θέλω να σας ζητήσω. Ξέρετε ότι οι εκλογές κερδίζονται από την καθεμία και από τον καθένα ξεχωριστά. Εμείς κάνουμε τη δουλειά μας, τα στελέχη μας, ο συνδυασμός μας, όλοι κάνουν τη δουλειά τους. Αλλά από εκεί και πέρα όλοι σας, ο καθένας γνωρίζει κάποιους συμπολίτες μας που μπορεί να μην έχουν πάρει ακόμα τις οριστικές τους αποφάσεις για το τι πρέπει να ψηφίσουν.

Μιλήστε τους με ειλικρίνεια. Πείστε τους ότι η Νέα Δημοκρατία πρέπει να έχει αυτή τη δυνατότητα, δεύτερη ευκαιρία στην προκοπή, όχι δεύτερη φορά στη συμφορά.


Πολύ απλές κουβέντες, πολύ απλά διλήμματα. Με αυτά θα πορευτούμε μέχρι τις εκλογές. Και είμαι σίγουρος ότι, όπως ο χώρος αυτός ήταν «γουρλίδικος» για εμένα, προσωπικά, έτσι και η σύναξη αυτή θα είναι γουρλίδικη και η Νέα Δημοκρατία θα είναι η μεγάλη νικήτρια και θα αυξήσουμε τα ποσοστά μας εδώ στη Βοιωτία.

Να είστε καλά. Σας ευχαριστώ πολύ. Καλή δύναμη και καλό αγώνα. Ευχαριστώ πολύ και με τη νίκη».

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Ο Μητσοτάκης στη Θήβα: Ο Τσίπρας έταζε από την Κω πράγματα που έχουμε ψηφίσει κι εκείνος καταψήφισε"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news