facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2023

Τουρκία: Η Σουηδία στο στόχαστρο – Για έγκλημα μίσους μιλά ο Τσαβούσογλου

Την ώρα που ο εθνικιστής εταίρος του Ταγίπ Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, δηλώνει ότι η Σουηδία δεν θα ενταχθεί ποτέ στο ΝΑΤΟ, το υπουργείο Εξωτερικών της Στοκχόλμης υπερασπίζεται την ελευθερία έκφρασης στη χώρα αλλά καταδικάζει κάθε ενέργεια ισλαμοφοβίας, αναφερόμενο στον ακροδεξιό Ράσμους Παλουντάν που έβαλε φωτιά στο Κοράνι, μπροστά από την τουρκική πρεσβεία στη Στοκχόλμη.

Ο διαβόητος ακροδεξιός πολιτικός, βρέθηκε στο στόχαστρο του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσγλου ο οποίος τον αποκάλεσε «τρελό που προσβάλει  το Ισλάμ και το ιερό βιβλίο, το Κοράνι», ενώ μίλησε για «ρατσιστική πράξη και έγκλημα μίσους».

Τούρκοι αξιωματούχοι κατήγγειλαν τις σουηδικές αρχές για την άδεια που δόθηκε στον Ράσμους Παλουντάν, να πραγματοποιήσει διαμαρτυρία μπροστά από την τουρκική πρεσβεία στη σουηδική πρωτεύουσα.

Μία ημέρα αφότου κάλεσε τον Σουηδό πρεσβευτή για εξηγήσεις, η Άγκυρα  ακύρωσε την επίσκεψη του υπουργού Άμυνας Παλ Τζόνσον για τις 27 Ιανουαρίου, «που είχε στόχο να ξεπεραστούν οι αντιρρήσεις της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ».

Η συνάντηση “έχασε τη σημασία και το νόημά της, οπότε ακυρώσαμε”, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

Την ίδια ώρα ωστόσο στη Στοκχόλμη, έγινε νέα διαμαρτυρία Κούρδων υποστηρικτών του PKK κατά την οποία «αποκεφάλισαν ομοίωμα του Ερντογάν».

Το τουρκικό ΥΠΕΞ στη νέα ανακοίνωση καλεί τις σουηδικές αρχές να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα κατά της ισλαμοφοβίας αναφέροντας τα εξής:
 
«Σχετικά με την Καύση του Ιερού μας Βιβλίου, του Ιερού Κορανίου, στη Σουηδία. Παρά όλες τις προειδοποιήσεις της χώρας μας, καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο τη βδελυρή επίθεση εναντίον του ιερού μας βιβλίου, του Ιερού Κορανίου, στη Σουηδία σήμερα (21 Ιανουαρίου). Δεν αποδεχόμαστε σε καμία περίπτωση ότι αυτή η αντι-ισλαμική προκλητική ενέργεια που στοχεύει τους μουσουλμάνους και προσβάλλει τις ιερές μας αξίες επιτρέπεται υπό το όνομα της ελευθερίας της έκφρασης. Γιατί αυτό είναι έγκλημα μίσους. Αυτή η απεχθής πράξη αποτελεί επίσης άλλη μια ένδειξη του ανησυχητικού επιπέδου που έχει φτάσει η ισλαμοφοβία, οι ρατσιστικές και μεροληπτικές τάσεις στην Ευρώπη. 
 
Καλούμε τις σουηδικές αρχές να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα κατά των δραστών αυτού του εγκλήματος μίσους και να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα μαζί με όλες τις χώρες και τους διεθνείς οργανισμούς κατά της ισλαμοφοβίας».

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν νωρίτερα τόνισε ότι το να επιτραπεί η διαμαρτυρία «ενθαρρύνει τα εγκλήματα μίσους και την ισλαμοφοβία».

«Η επίθεση στις ιερές αξίες δεν είναι ελευθερία αλλά σύγχρονη βαρβαρότητα», έγραψε στο Twitter.

Στις 12 Ιανουαρίου, κλήθηκε ο Σουηδός πρέσβης για εξηγήσεις σχετικά με βίντεο που δημοσίευσε η φιλοκουρδική επιτροπή Ροζάβα της Σουηδίας, το οποίο απεικόνιζε ομοίωμα του Ερντογάν απαγχονισμένο.

Η κουρδική ομάδα συνέκρινε τον Ερντογάν με τον φασίστα δικτάτορα της Ιταλίας Μπενίτο Μουσολίνι, ο οποίος κρεμάστηκε μετά την εκτέλεσή του τις τελευταίες ημέρες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Τόσο η Σουηδία όσο και η γειτονική της Φινλανδία ελπίζουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ,  ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Χρειάζονται όμως τη συναίνεση της Τουρκίας, ως μέλος της συμμαχίας.

Η Τουρκία επιμένει ότι η Σουηδία δεν έχει κάνει αρκετά για να πατάξει τις κουρδικές ομάδες που η Άγκυρα θεωρεί «τρομοκρατικές». Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η τακτική του βέτο που ασκεί ο Ταγίπ Ερντογάν στην ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ, δεν πρόκειται να αλλάξει ακόμη και μετά τις εκλογές στην Τουρκία.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκία: Η Σουηδία στο στόχαστρο – Για έγκλημα μίσους μιλά ο Τσαβούσογλου"

Καλαμάτα: Ταυτοποιήθηκε και δεύτερος δράστης μετά τη σύλληψη υπόπτου για τη δολοφονία του 47χρονου

Σε προσαγωγή και σύλληψη αλβανικής καταγωγής άνδρα προχώρησε η Αστυνομία για τη δολοφονία του 47χρονου στην Καλαμάτα. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, έχει ταυτοποιηθεί και ο δεύτερος δράστης, ομοεθνής του υπόπτου που κρατείται.

Ο νεαρός που συνελήφθη ήταν, σύμφωνα με την αστυνομία, συνοδηγός στο όχημα. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο συνεργός του, οδηγός του οχήματος και πιθανόν αυτός που πυροβόλησε τον 47χρονο, έχει ταυτοποιηθεί και αναζητείται.

Η αστυνομία έχει εδώ και δύο ημέρες, εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό των δυο ατόμων που πυροβόλησαν και σκότωσαν τον 47χρονο άνδρα στο κέντρο της Καλαμάτας, το πρωί της Παρασκευής.

Υπενθυμίζεται ότι το θύμα, που ήταν γνώριμο στις Αρχές για υποθέσεις ναρκωτικών και είχε το παρατσούκλι «Αμερικάνος», έχασε τη ζωή του στο νοσοκομείο, αφού δέχτηκε επίθεση με γροθιές και ύστερα πυροβολισμό σε αρτηρία πίσω από το γόνατο.

Ξεκαθάρισμα λογαριασμών για ναρκωτικά εξετάζει η ΕΛ.ΑΣ.

Στο πλαίσιο των ερευνών που κάνει η αστυνομία για την εξιχνίαση της υπόθεσης ανθρωποκτονίας, εξετάζεται οπτικό υλικό από κάμερες παρακείμενων καταστημάτων προκειμένου οι αστυνομικοί να φτάσουν πιο γρήγορα στη σύλληψη των δραστών.

Το αυτοκίνητο που χρησιμοποίησαν οι δράστες βρέθηκε στις 16:00 το απόγευμα της Παρασκευής στην περιοχή Κτιριές του δήμου Δυτικής Μάνης, σε απόσταση μόλις 10 λεπτών από το σημείο της δολοφονίας. Η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό προκειμένου να ταυτοποιήσει τους δράστες της θρασύτατης αυτής δολοφονικής επίθεσης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ένας εξ αυτών έχει ταυτοποιηθεί.

Το θύμα ήταν γνωστό στα κυκλώματα της νύχτας με το παρατσούκλι «Αμερικάνος». Ο 47χρονος πυροβολήθηκε στη συμβολή των οδών Ύδρας και Σόλωνος στο κέντρο της Καλαμάτας και κατέληξε το νοσοκομείο μετά από ακατάσχετη αιμορραγία, το πρωί της Παρασκευής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θύμα ζούσε στο παρελθόν στην Αμερική μαζί με τα αδέρφια του και είχε επιστρέψει στην Καλαμάτα. Κατά τις ίδιες πηγές, είχε παραβατική συμπεριφορά και ήταν μπλεγμένος με κυκλώματα της νύχτας που είχαν να κάνουν με ναρκωτικά. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως πριν τον πυροβολισμό προηγήθηκε ξυλοδαρμός του 47χρονου αναβάτη μοτοσυκλέτας από τους δύο άγνωστους που επέβαιναν στο αυτοκίνητο.

Το πιθανότερο σενάριο που εξετάζει η αστυνομία είναι ξεκαθάρισμα λογαριασμών για ναρκωτικά. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι δράστες επέβαιναν σε αυτοκίνητο με το οποίο έκλεισαν το δρόμο του μοτοσυκλετιστή υποχρεώνοντάς τον να σταματήσει στη διασταύρωση Ύδρας και Σόλωνος και στη συνέχεια βγήκαν και άρχισαν να τον χτυπούν αλύπητα. Αμέσως μετά, ο ένας πυροβόλησε τον 47χρονο, έπειτα μπήκαν ξανά στο αυτοκίνητο και εξαφανίστηκαν με μεγάλη ταχύτητα.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Καλαμάτα: Ταυτοποιήθηκε και δεύτερος δράστης μετά τη σύλληψη υπόπτου για τη δολοφονία του 47χρονου"

Kαιρός αύριο: Άστατος με βροχές σε όλη τη χώρα

Διαβάστε πώς θα είναι ο καιρός αύριο Κυριακή (22.02.2022) σε όλη την Ελλάδα σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα βορειοανατολικά και από το απόγευμα στα δυτικά. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά στη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου μέχρι το μεσημέρι και από το απόγευμα στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ, στο βόρειο Αιγαίο νωρίς το πρωί και στο Ιόνιο από το απόγευμα έως 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα φτάσει στα βόρεια τους 13 με 15 βαθμούς, στην υπόλοιπη χώρα τους 15 με 17 και κατά τόπους στη νότια νησιωτική χώρα τους 18 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με πιθανότητα πρόσκαιρων τοπικών βροχών ή μεμονωμένων καταιγίδων.
Άνεμοι: Νοτιοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ, βαθμιαία θα στραφούν σε νότιους νοτιοανατολικούς έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές τις βραδινές ώρες που τη νύχτα θα ενταθούν και πιθανώς να εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 και βαθμιαία ανατολικοί νοτιοανατολικοί έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα μέχρι το μεσημέρι στη Θράκη θα είναι κατά τόπους έντονα. Στην κεντρική Μακεδονία λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως τις βραδινές ώρες και τη νύχτα πιθανώς σποραδικές καταιγίδες. Στη δυτική Μακεδονία λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από αργά το απόγευμα θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πιθανώς σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά κυρίως της δυτικής Μακεδονίας τις βραδινές ώρες.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 4 και στα ανατολικά έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές που από το απόγευμα θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα από το απόγευμα θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά κυρίως τις βραδινές ώρες.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ, βαθμιαία θα στραφούν σε νότιους νοτιοανατολικούς 4 με 5 και στο Ιόνιο από το απόγευμα 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στη νότια Πελοπόννησο και τις βραδινές ώρες στη δυτική Θεσσαλία. Λίγες τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά.
Άνεμοι: Νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ, βαθμιαία θα στραφούν σε νότιους νοτιοανατολικούς με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στις Κυκλάδες και τη δυτική Κρήτη, όπου πιθανώς να εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Νοτίων διευθύνσεων 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στα βόρεια σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα μέχρι το μεσημέρι στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα είναι κατά τόπους ισχυρά.
Άνεμοι: Νοτίων διευθύνσεων 3 με 5 μποφόρ, στα βόρεια νωρίς το πρωί έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα πρόσκαιρων τοπικών βροχών ή μεμονωμένων καταιγίδων.
Άνεμοι: Νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ, βαθμιαία θα στραφούν σε νότιους νοτιοανατολικούς με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Kαιρός αύριο: Άστατος με βροχές σε όλη τη χώρα"

Δόθηκαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία του «ψευτογιατρού»

Στη δημοσιότητα δόθηκαν από την ΕΛΑΣ, κατόπιν σχετικής Διάταξης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, τα στοιχεία ταυτότητας και οι φωτογραφίες του κατηγορούμενου ως «ψευτογιατρού». Σε βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη για:

  • απάτη κατ’ εξακολούθηση, τετελεσμένη και σε απόπειρα και από κοινού, με ζημία που προκλήθηκε και σκοπήθηκε και υπερβαίνει το ποσό των 120.000 από κοινού και που οι δράστες με τις μερικότερες πράξεις τους απέβλεπαν στο συνολικό περιουσιακό όφελος που προκύπτει από την κατ’ εξακολούθηση τέλεση και την συνολική περιουσιακή βλάβη,
  • ανθρωποκτονία με δόλο κατά συρροή και με παράλειψη από κοινού,
  • απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή και με παράλειψη από κοινού,
  • βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη κατά συρροή από κοινού,
  • νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα με τη μορφή της απόκρυψης όσον αφορά στη χρήση περιουσίας ή τον τόπο, όπου αυτή βρίσκεται, εν γνώσει του γεγονότος ότι προέρχεται από εγκληματική δραστηριότητα και που το αντικείμενο της νομιμοποίησης υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ και που ο δράστης ασκεί τέτοιου είδους δραστηριότητες κατ’ επάγγελμα,

οι οποίες φέρεται να τελέστηκαν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδος, τουλάχιστον από το έτος 2009.

Πρόκειται για τον:

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ Διονύσιο του Επαμεινώνδα και της Αικατερίνης, γεν. 24-09-1957, στην Αθήνα

Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση, σύμφωνα με τη σχετική Εισαγγελική Διάταξη, αποσκοπεί στην προστασία και την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος, την αποτροπή απειλής της δημόσιας ασφάλειας, καθώς και την αναγνώριση του ανωτέρω από άλλους παθόντες, προκειμένου να ταυτοποιηθεί η περαιτέρω δράση του.

Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούνται οι πολίτες να επικοινωνούν με τους τηλεφωνικούς αριθμούς 2310-388370, 2310-388375, 2310-388424 και 2310-388425 του Τμήματος Δίωξης Εγκληματικών Οργανώσεων και Διεθνικών Υποθέσεων της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων και του υπασπιστηρίου της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, για την παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας. Σημειώνεται ότι διασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.

Επισημαίνεται ότι η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση είναι χρονικής διάρκειας μέχρι 16-07-2023, σύμφωνα με την Εισαγγελική Διάταξη. Πέραν του χρονικού αυτού ορίου δεν επιτρέπεται και αντίκειται στο νόμο, η διατήρηση ή/και αναπαραγωγή της δημοσιοποίησης των παραπάνω στοιχείων.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Δόθηκαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία του «ψευτογιατρού»"

«Μarket pass»: Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ – Από 1/2 ανοίγει η πλατφόρμα, οι δικαιούχοι και τα ποσά

Από 1η Φεβρουαρίου του 2023 αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για την χορήγηση του Market Pass, ενώ δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η σχετική απόφαση. Η πλατφόρμα vouchers.gov.gr θα τεθεί σε λειτουργία από την 1η Φεβρουαρίου έως και τις 15 Μαρτίου και οι δικαιούχοι θα εισέρχονται με τους κωδικούς Taxis.

Όπως ανακοινώθηκε, δίνεται ενίσχυση ύψους 10% επί των αγορών νοικοκυριών που πληρούν τα κριτήρια ένταξης, σε σουπερμάρκετ, φούρνους, μίνι-μάρκετ, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, γαλακτοπωλεία και άλλα καταστήματα λιανικής τροφίμων.

Το μηνιαίο όριο αγορών ανά νοικοκυριό ανέρχεται σε 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, αυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του και έως 1.000 ευρώ αγορές.

Τα ανωτέρα ποσά θα πιστώνονται μηνιαίως σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά σε καταστήματα λιανικού εμπορίου τροφίμων.

Όσοι υποβάλλουν τις αιτήσεις τους μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου θα δουν τα χρήματα είτε στην ψηφιακή κάρτα είτε στον τραπεζικό τους λογαριασμό έως τις 3 Μαρτίου.

Για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν έως τις 15 Μαρτίου, η πληρωμή θα πραγματοποιηθεί έως τις 20 Μαρτίου, ενώ για τους υπόλοιπους μήνες η πληρωμή θα γίνεται έως την τρίτη μέρα του κάθε μήνα.

Για όσους επιλέξουν την κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό, επειδή τα ποσά θα καταβληθούν σε τρεις ισόποσες διμηνιαίες δόσεις, η τελευταία πληρωμή θα γίνει έως τις 3 Μαΐου και θα λάβουν το 80% της ενίσχυσης και όχι το 100%.

Τα ποσά αυτά θα καταβάλλονται στους δικαιούχους χωρίς την υποχρέωση αγορών, γιατί ούτως ή άλλως όλα τα νοικοκυριά ψωνίζουν από καταστήματα τροφίμων, σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, όπως είχε επισημάνει και ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης.

Τα εισοδηματικά κριτήρια που πρέπει να πληρούν τα νοικοκυριά για να λάβουν την ενίσχυση είναι:

  • Οι άγαμοι θα πρέπει να έχουν ετήσιο εισόδημα έως 16.000 ευρώ.
  • Οι έγγαμοι θα πρέπει να έχουν εισόδημα 24.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.
  • Οι μονογονεϊκές οικογένειες θα πρέπει να έχουν εισόδημα έως 24.000 ευρώ, συν 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

Σημειώνεται ότι το ύψος της ακίνητης περιουσίας για τους άγαμους είναι έως 250.000 ευρώ και για τους έγγαμους έως 400.000 ευρώ.

Παραδείγματα

Για αγορές έως 220 ευρώ το μήνα η επιδότηση είναι 22 ευρώ, που σημαίνει 132 ευρώ το μήνα.

Ένα ζευγάρι χωρίς παιδιά ή για μονογονεϊκή οικογένεια με ένα παιδί η μηνιαία επιδότηση ανέρχεται στα 32 ευρώ το μήνα.

Για οικογένεια με 1 παιδί ή μονογονεϊκή με δύο παιδιά, θα είναι 42 ευρώ το μήνα και για μία οικογένεια με δύο παιδιά η μηνιαία επιδότηση θα διαμορφώνεται στα 52 ευρώ το μήνα, ήτοι 312 ευρώ για το εξάμηνο.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "«Μarket pass»: Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ – Από 1/2 ανοίγει η πλατφόρμα, οι δικαιούχοι και τα ποσά"

Παραμυθιά: Ο ανεμοστρόβιλος διέλυσε 70 σπίτια, 2 επιχειρήσεις και 6 στάβλους σε χωριά

Ο ανεμοστρόβιλος που χτύπησε την Παραμυθιά αποδείχθηκε καταστροφικός. Ολόκληρα χωριά έχουν παραλύσει με τις αρμόδιες αρχές να ολοκληρώνουν τους ελέγχους…

Ο ανεμοστρόβιλος χτύπησε με σφοδρότητα μια σειρά από χωριά στην Παραμυθιά, που μετρούν τις πληγές τους. Σπίτια, δέντρα, επιχειρήσεις και στάβλοι παρουσιάζουν σοβαρότατες ζημιές, με πολλούς κατοίκους να ψάχνουν τρόπους για να επαναφέρουν την ομαλότητα. Οι εικόνες από τα χωριά που χτυπήθηκαν, αποτυπώνουν τη νέα πραγματικότητα. Με τα αρμόδια συνεργεία να πραγματοποιούν από χθες το πρωί ελέγχους και να ανακοινώνουν τα στοιχεία.

Πυκνή χιονόπτωση συνεχίζεται από χθες Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2023, κατά διαστήματα, στα ορεινά της Ηπείρου. Σε χωριά που βρίσκονται πάνω από 1.100 μέτρα υψόμετρο, το χιόνι ξεπερνά τα 40 εκατοστά και συνιστάται στους οδηγούς να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου, έχει κινήσει 14 μηχανήματα για τον αποχιονισμό του οδικού δικτύου, ενώ παράλληλα γίνονται και ρήψεις αλατιού.

Στα χωριά της Παραμυθιάς τα οποία επλήγησαν από τον ανεμοστρόβιλο, η καταγραφή των ζημιών ολοκληρώθηκε. Στα χωριά Αγορά, Σκάνδαλο, Σαμονίβα και Αμμότοπος, έχουν υποστεί ζημίες 70 σπίτια, 2 επιχειρήσεις και 6 σταβλικές εγκαταστάσεις.

Ο δήμαρχος Σουλίου υπέβαλε αίτημα στην διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας να κηρυχτούν τα τέσσερα χωριά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Στα σημεία βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή, η Πυροσβεστική Παραμυθιάς με τρία οχήματα και επτά πυροσβέστες, η πολιτική προστασία του Δήμου Σουλίου, συνεργείο του ΔΕΔΔΗΕ, αστυνομικοί και εθελοντές.

Όπως είπε ο δήμαρχος Σουλίου, Γιάννης Καραγιάννης, ο ανεμοστρόβιλος που ξεκίνησε από την περιοχή της Ποταμιάς, παρέσυρε τα πάντα στο πέρασμά του. Δείτε παρακάτω εικόνες από την περιοχή.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Παραμυθιά: Ο ανεμοστρόβιλος διέλυσε 70 σπίτια, 2 επιχειρήσεις και 6 στάβλους σε χωριά"

Τσαβούσογλου: Καλεί τη Στοκχόλμη να ακυρώσει την άδεια για συγκέντρωση που περιλαμβάνει κάψιμο του Κορανίου

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε σήμερα πως ελπίζει ότι οι σουηδικές αρχές δεν θα επιτρέψουν να πραγματοποιηθεί μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας που περιλαμβάνει κάψιμο του Κορανίου.

    Νέα ένταση στις σχέσεις Σουηδίας – Τουρκίας: Η Άγκυρα ακύρωσε την επίσκεψη του Σουηδού υπ. Άμυνας

«Αυτή η άδεια δόθηκε σ’ αυτό το πρόσωπο, παρόλες τις προειδοποιήσεις μας. Αυτή η αχρεία πράξη θα λάβει χώρα γύρω στις 16:00 ώρα Τουρκίας (15:00 ώρα Ελλάδας), ελπίζω ότι οι σουηδικές αρχές θα έχουν λάβει μέχρι τότε τα απαραίτητα μέτρα και δεν θα το επιτρέψουν», δήλωσε ο Τσαβούσογλου στους δημοσιογράφους.

Ο Τούρκος υπουργός υποστήριξε επίσης πως η διαμαρτυρία αυτή δεν μπορεί να επικαλεσθεί την ελευθερία της έκφρασης.

Νωρίτερα σήμερα, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ είχε δηλώσει πως η σχεδιαζόμενη επίσκεψη την ερχόμενη εβδομάδα του Σουηδού ομολόγου του στην Άγκυρα ματαιώθηκε μετά την άδεια που έδωσαν οι σουηδικές αρχές για συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στη Στοκχόλμη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters /ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Τσαβούσογλου: Καλεί τη Στοκχόλμη να ακυρώσει την άδεια για συγκέντρωση που περιλαμβάνει κάψιμο του Κορανίου"

Καρδίτσα: Συνελήφθησαν ανήλικοι για τη φωτιά στο 2ο Δημοτικό Σχολείο στους Σοφάδες

Συνελήφθησαν, το βράδυ της Παρασκευής (20.01.2023) στους Σοφάδες Καρδίτσας τέσσερις ανήλικοι, για καταστροφές στο 2ο Δημοτικό.

Σύμφωνα με το KarditsaLive.Net, το απόγευμα της Πέμπτης, ανήλικοι στους Σοφάδες Καρδίτσας έβαλαν φωτιά σε αίθουσα του 2ου Δημοτικού Σχολείου Σοφάδων, με αποτέλεσμα την πρόκληση φθορών σε εσωτερικές επιφάνειες, ενώ κατά την αποχώρησή τους έβγαλαν την ελληνική σημαία.

Επιπλέον το διάστημα 19-20.01.2023 έκαναν ζημιές στην αυλή σχολείου καταστρέφοντας δύο φιλέ βόλεϊ ενώ και στο πρόσφατο παρελθόν προκάλεσαν παρόμοια φθορά, καταστρέφοντας φιλέ και αφαιρώντας την ελληνική σημαία.

Η σημαία από το 2ο Δημοτικό Σχολείο σχολείο βρέθηκε και αποδόθηκε στον διευθυντή του.

Επίσης συνελήφθη ο πατέρας του ενός ανήλικου, στα όρια του αυτοφώρου, για το αδίκημα της παραμέλησης της εποπτείας ανηλίκου, ενώ στην ίδια δικογραφία, για το ίδιο αδίκημα, περιλαμβάνονται και οι υπόλοιποι γονείς των προαναφερόμενων ανήλικων.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καρδίτσα: Συνελήφθησαν ανήλικοι για τη φωτιά στο 2ο Δημοτικό Σχολείο στους Σοφάδες"

Δυτική Μακεδονία: Σε ποια τμήματα του οδικού δικτύου χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες

Tα βαρομετρικά που επηρέασαν και θα συνεχίσουν να επηρεάζουν τη χώρα, έφεραν χιόνια στα ορεινά της δυτικής Μακεδονίας και πτώση της θερμοκρασίας. Σύμφωνα με το Περιφερειακό Μετεωρολογικό Κέντρο Μακεδονίας της ΕΜΥ, στις 10:45 π.μ. το θερμόμετρο έδειχνε 15 βαθμούς Κελσίου στη Θεσσαλονίκη, 13 στην Αλεξανδρούπολη, 4 βαθμούς στην Καστοριά, 5 στη Φλώρινα και 6 βαθμούς Κελσίου στην Κοζάνη.

   Οι χιονοπτώσεις στα ορεινά της δυτικής Μακεδονίας ωστόσο, δεν έχουν προκαλέσει προβλήματα στο εθνικό δίκτυο, και στο μεγαλύτερο μέρος του επαρχιακού η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά .

    Η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων ή ειδικού τύπου ελαστικών, είναι απαραίτητη για τους οδηγούς που κινούνται στην επαρχιακή οδό Καστοριάς -Φλώρινας μέσω Βιτσίου, από το 18ο έως το 28ο χιλιόμετρο και στο ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο του δήμου Άργους Ορεστικού, στην Καστοριά. Στα Γρεβενά, στην επαρχιακή οδό Γρεβενών – Σαμαρίνας, από το 25ο έως το 45ο χλμ., στην επαρχιακή οδό Γρεβενών – Βασιλίτσας από το 25ο χλμ. έως το 45ο χλμ., και στην επαρχιακή οδό Γρεβενών – Περιβολίου – Αβδέλας από το 20ο χλμ. έως το 45ο χλμ.. Στο νομό Φλώρινας, αλυσίδες η ειδικού τύπου ελαστικά χρειάζονται στην εθνική οδό Φλώρινας – Συνοριακού Σταθμού Κρυσταλλοπηγής, μέσω Βίγλας, από το 6ο έως το 52ο χλμ. και στην επαρχιακή οδό Φλώρινας – Καστοριάς (μέσω Βιτσίου) από το 18ο χλμ. έως το 30ο χλμ..

    Σύμφωνα με την γενική περιφερειακή αστυνομική διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας, η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εγνατία Οδό καθώς και στο εθνικό και λοιπό επαρχιακό οδικό δίκτυο, διεξάγεται κανονικά.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Δυτική Μακεδονία: Σε ποια τμήματα του οδικού δικτύου χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες"

Θεοδωρικάκος: Προχωρά φράχτης ακόμα 35 χιλιομέτρων στον Έβρο με προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ

 Μήνυμα ενότητας και αλληλεγγύης, για την αποφασιστική φύλαξης των ευρωπαϊκών συνόρων με την Τουρκία και στήριξης της Ελληνικής Αστυνομίας που έχει την ευθύνη να φυλά τα σύνορα, βγαίνει από την ενημερωτική συνάντηση που είχε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος στην Αλεξανδρούπολη, με 27 πρέσβεις από χώρες της ΕΕ, χώρες συνδεδεμένες με τη Συνθήκη Σένγκεν και τη Βρετανία.

«Η ασφάλεια των ευρωπαϊκών κρατών και των πολιτών τους έχει ως προϋπόθεση την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και -συνεπώς- τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων εδώ στον Έβρο. Για αυτό, το έργο της φύλαξης από την ΕΛ.ΑΣ. και τις Αρχές ασφάλειας συνολικά, χρειάζεται τη στήριξη όχι μόνο του ελληνικού Κράτους, αλλά και της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ευρωπαϊκών κρατών ξεχωριστά. Η σημερινή συνάντησή μας εδώ, στέλνει μήνυμα ενότητας και αλληλεγγύης και εκφράζει την κοινή βούλησή μας για αποτελεσματική φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων με την Τουρκία, για την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου, και την αποφασιστικότητά μας για σταθερότητα και συνεργασία στην περιοχή», τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος στην παρέμβασή του.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος μετά τη σύσκεψη επισκέφθηκε με τους πρέσβεις τον Φράχτη στις Φέρρες, περιέγραψε στους διπλωματικούς εκπροσώπους των ευρωπαϊκών χωρών την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα και ανέφερε ότι στη διάρκεια του 2022 απετράπη η είσοδος 260.000 παρανόμων μεταναστών ενώ συνελήφθησαν περί τους 1.500 διακινητές. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε καθημερινά περίπου 300-400 παράνομοι μετανάστες αποτρέπονται από τις ελληνικές αρχές φύλαξης των συνόρων, να περάσουν τα σύνορα.

Αναφέρθηκε στον θετικό ρόλο της Frontex και ανακοίνωσε ότι μέσα στο 2023 η συνοριοφυλακή μας ενισχύεται με άλλα 400 άτομα. Οι 250 αναλαμβάνουν υπηρεσία μέσα στο Φεβρουάριο. Στην περιοχή υπηρετούν σήμερα 1800 συνοριοφύλακες και αποτελούν τους σύγχρονους Ακρίτες της Ευρώπης. «Χωρίς την παρουσία αυτών των σύγχρονων Ευρωπαίων ακριτών, που λειτουργούν αποτρεπτικά και αποτελεσματικά, θα είχαν κινηθεί στα σύνορα τα εκατομμύρια των μεταναστών που περιμένουν να μπουν στην Ευρώπη», υπογράμμισε. Κάνοντας λόγο για ανάπτυξη ενός οργανωμένου δικτύου υποστήριξης αμφιβόλου ηθικής συγκρότησης, που εργάζονται με μία ξεκάθαρα πολιτική ατζέντα, καθώς στρέφονται ευθέως κατά των ευρωπαϊκών θεσμών. «Στόχος φαίνεται να είναι η ανατροπή της ισορροπίας και της κοινωνικής συνοχής. Στόχος τους είναι η υπονόμευση θεσμών και αξιών», πρόσθεσε.

Για τον περιορισμό της παράνομης μετανάστευσης, ο κ. Θεοδωρικάκος ενημέρωσε τους ευρωπαίους διπλωμάτες, ότι η κυβέρνηση έλαβε την απόφαση για αναβάθμιση των μέτρων προστασίας στα σύνορα, μέσω της υλοποίησης του σχεδίου «Ακρίτας» που υλοποιεί το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα προχωρεί, σε πρώτη φάση, στην κατασκευή άλλων 35 χιλιομέτρων του Φράχτη στον Έβρο, ο οποίος επί του παρόντος εκτείνεται σε 37,5 χιλιόμετρα. Το έργο έχει προϋπολογισμό 100 εκατομμύρια ευρώ και καλύπτεται στο σύνολο του από τον κρατικό προϋπολογισμό της Ελλάδας.

Η Ελλάδα, όπως σημείωσε, η οποία επωμίζεται μεγάλο βάρος των παράνομων μεταναστευτικών ροών δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην πτυχή της ασφάλειας και της προστασίας των ευρωπαϊκών εξωτερικών συνόρων.

«Αποτελεί πάγια θέση μας ότι τα κράτη-μέλη πρώτης υποδοχής δεν μπορεί να είναι οι μοναδικοί ευρωπαϊκοί προορισμοί. Θα πρέπει να υπάρξει αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών και δίκαιος καταμερισμός ευθυνών. Η στενή συνεργασία και η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των χώρων μας είναι απαραίτητη, προκειμένου να διαχειριστούμε αποτελεσματικά το μείζον αυτό πρόβλημα. Ο στενός συντονισμός είναι απαραίτητος, όπως κάνουμε ήδη με γειτονικές χώρες, όπως η Βουλγαρία, με την οποία έχουμε εξαίρετη συνεργασία για το θέμα», προσέθεσε.

«Υπερασπιζόμαστε τα σύνορα της Ευρώπης, υπερασπιζόμαστε τις Αρχές και τις Αξίες του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, εργαζόμαστε με αποφασιστικότητα, αποτελεσματικότητα, ανθρωπιά και αλληλεγγύη, αλλά δεν μπορεί να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας για το τι πραγματικά συμβαίνει και το ποιες είναι οι πραγματικές επιδιώξεις κάποιων και το πραγματικό διακύβευμα για όλους μας», τόνισε προς τους πρέσβεις κι επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει καταγγείλει την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικου από την Τουρκία.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη:

Aξιότιμοι κυρίες και κύριοι Πρέσβεις,

Βρισκόμαστε μόλις λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορα, αλλά εδώ -στη Θράκη- χτυπά η καρδιά των ιδεών που μας ενώνουν: οι Αρχές και οι Αξίες του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού.

Η Δημοκρατία
Η Ελευθερία
Η Αλληλεγγύη
Η Αλληλοκατανόηση
Συνθέτουν τη βάση και τον πυρήνα της κοινής μας βούλησης, το μέτρο της ευθύνης μας στον σύγχρονο κόσμο των πολλαπλών κρίσεων και προκλήσεων.

H Ελληνική Κυβέρνηση -και φυσικά το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη του οποίου προΐσταμαι- αποδίδει ιδιαίτερη σημασία τόσο στη στενή συνεργασία μεταξύ των ευρωπαίων εταίρων, όσο και στην ενημέρωση της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης για τις μείζονες προκλήσεις, που η Ελλάδα -ως κράτος μέλος πρώτης γραμμής- εξακολουθεί να αντιμετωπίζει με ιδιαίτερα έντονο τρόπο.

Γιατί, δυστυχώς, οι μεταναστευτικές ροές είναι συνεχείς και εντεινόμενες. Το 2022 οι δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομία απέτρεψαν – με την εγρήγορση και την παρουσία τους- την παράνομη είσοδο στην Ευρώπη σε 260 χιλιάδες παράνομους μετανάστες. Πρόκειται για δυστυχισμένους ανθρώπους που φτάνουν στα σύνορά καθοδηγούμενοι από αδίστακτα δουλεμπορικά κυκλώματα. Με την ανοχή και ορισμένες φορές με τη βοήθεια των τουρκικών Αρχών!

Χωρίς την παρουσία αυτών των σύγχρονων Ευρωπαίων ακριτών, των ανδρών και γυναικών της Ελληνικής Αστυνομίας και της Frontex, που λειτουργούν αποτρεπτικά και αποτελεσματικά, θα είχαν κινηθεί στα σύνορα τα εκατομμύρια των μεταναστών που περιμένουν να μπουν στην Ευρώπη.

Πρόκειται για μία βάρβαρη εργαλειοποίηση της ανθρώπινης ανάγκης στα όρια της ασύμμετρης απειλής και του υβριδικού πολέμου. Γιατί, στο μυαλό κάποιων, στόχος φαίνεται να είναι η ανατροπή της ισορροπίας και της κοινωνικής συνοχής. Στόχος τους είναι η υπονόμευση θεσμών και αξιών. Δεν ενδιαφέρονται για το μέλλον αυτών των δυστυχισμένων ανθρώπων. Τους εκμεταλλεύονται οικονομικά και τους εντάσσουν στις δικές τους επιδιώξεις.

Δεν είναι τυχαίο ότι έχει αναπτυχθεί και λειτουργεί ένα οργανωμένο δίκτυο υποστήριξης, αμφιβόλου ηθικής συγκρότησης, που εργάζεται με μία ξεκάθαρα πολιτική ατζέντα, καθώς στρέφεται ευθέως κατά των ευρωπαϊκών θεσμών.

Η γνωστή πλέον υπόθεση της ομάδας των 38 μεταναστών το περασμένο καλοκαίρι είναι χαρακτηριστική. Επί έναν μήνα διεθνή ΜΜΕ και διάφορες ΜΚΟ εγκαλούσαν την Ελλάδα για αδιαφορία. Ότι δήθεν ήταν σε ελληνικό έδαφος. Σε μία νησίδα στον Έβρο, που το καλοκαίρι έχει μόλις λίγους πόντους νερό. Και ότι πέθανε και ένα κοριτσάκι -της είχαν δώσει και όνομα- από τσίμπημα σκορπιού. Κατηγορούσαν τους Έλληνες αστυνομικούς ως “δολοφόνους” και έλεγαν “αυτή είναι η Ευρώπη σας”!

Αποδείχτηκε ότι όλα ήταν ψέματα. Δεν υπήρχε νεκρό παιδί και μία ομάδα παράνομων μεταναστών εντοπίστηκε αργότερα σε εντελώς διαφορετικό σημείο. Και πάλι, βέβαια, οι δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας, οι Ακρίτες της Ευρώπης ήταν εκεί. Τους προσέφεραν βοήθεια, τροφή και ιατρική περίθαλψη. Όπως έχουν κάνει σε αμέτρητες περιπτώσεις. Και πιο πρόσφατα που μια ομάδα 92 μεταναστών οδηγήθηκαν εντελώς γυμνοί στα σύνορά μας. Φαντάζομαι έχετε όλοι δει τις σχετικές φωτογραφίες για τις οποίες ενημέρωσα και την αρμόδια Επίτροπο, την κυρία Γιόχανσον.

Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να υπογραμμίσω το γεγονός ότι οι ελληνικές αστυνομικές δυνάμεις έχουν διασώσει το τελευταίο διάστημα εκατοντάδες ανθρώπους που επιχείρησαν να διασχίσουν παράνομα τα εξωτερικά μας σύνορα.

Για να είναι ξεκάθαρο ποιοι εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο και ποιοι σώζουν ανθρώπινες ζωές. Ποιοι απειλούν και ποιοι προστατεύουν.

Κυρίες και κύριοι,

Υπερασπιζόμαστε τα σύνορα της Ευρώπης, υπερασπιζόμαστε τις Αρχές και τις Αξίες του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, εργαζόμαστε με αποφασιστικότητα, αποτελεσματικότητα, ανθρωπιά και αλληλεγγύη.

Αλλά, δεν μπορεί και δεν πρέπει κανείς μας να κάνει ότι δεν καταλαβαίνει. Δεν έχουμε αυτό το δικαίωμα. Έχουμε μία φράση εδώ στην Ελλάδα: να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Για το τι πραγματικά συμβαίνει και το ποιες είναι οι πραγματικές επιδιώξεις κάποιων και το πραγματικό διακύβευμα για όλους μας.

Την ίδια περίοδο που οδηγήθηκαν 260 χιλιάδες παράνομοι μετανάστες στα σύνορά μας στον Έβρο οι Ελληνικές Αρχές συνέλαβαν σχεδόν 1500 διακινητές.

Αυτά μόνο το 2022. Και η απειλή είναι ενεργή. Συνεχίζεται. Μόνο τις 14 πρώτες ημέρες αυτής της χρονιάς, του 2023, η Ελληνική Αστυνομία έχει συλλάβει στην περιοχή του Έβρου 26 διακινητές, καθώς αυτή την περίοδο επιχειρούν να περάσουν τα σύνορα 300 – 400 άτομα καθημερινά, ακόμη και στο μέσον του χειμώνα.

Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι Πρέσβεις,

και εκπρόσωποι των χωρών της ΕΕ,

οι ευθύνες της Τουρκίας για αυτή την κατάσταση που εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε είναι πολλές.

Όπως γνωρίζετε, η Άγκυρα, βάσει της Κοινής Δήλωσης ΕΕ.-Τουρκίας, της 18ης Μαρτίου 2016, θα έπρεπε να εντείνει τις προσπάθειές της, με τελικό στόχο τον μηδενισμό των ροών, την πρόληψη διάνοιξης νέων οδών παράνομης μετανάστευσης προς την Ε.Ε. και την εξάρθρωση των δικτύων διακινητών που δρουν στο έδαφός της.

Υπενθυμίζω ότι η χρηματοδότηση της Τουρκίας για τις ανάγκες των προσφύγων που φιλοξενεί στο έδαφός της συνεχίζεται απρόσκοπτα από την ΕΕ με επιπλέον 3 δις ευρώ μέχρι τέλος του 2023.

Δυστυχώς, η γειτονική χώρα, όχι μόνο δεν ενεργεί για την αποτελεσματική πρόληψη των ροών, όπως δεσμεύεται βάσει της ως άνω Δήλωσης, αλλά αντίθετα προωθεί μετανάστες στα σύνορά μας. Μάλιστα, χρησιμοποιεί νέες πρακτικές εργαλειοποίησης, μέσω της προώθησης προσφύγων σε νησίδες του Έβρου, όπως αυτή για την οποία σας μίλησα, με την ανοχή ή και ενεργή εμπλοκή των τουρκικών Αρχών.

Η Ελλάδα έχει καταγγείλει την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία και ταυτόχρονα έχει συμπαρασταθεί σε άλλα κράτη μέλη (π.χ. Λιθουανία) που υπήρξαν θύματα παρόμοιας πολιτικής από τη Λευκορωσία, τονίζοντας την ανάγκη αποτελεσματικής πρόληψης καταστάσεων εργαλειοποίησης.

Καταβάλουμε κάθε προσπάθεια να διαχειριστεί την κατάσταση, φυλάσσοντας τα σύνορά μας, τα οποία είναι και ευρωπαϊκά σύνορα, επί τη βάσει πάντα του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των ευρωπαϊκών και διεθνών υποχρεώσεων της Χώρας.

Θα ήθελα να αναδείξω την πολύτιμη συνεισφορά της Frontex , δεδομένου ότι οι προσπάθειές μας για αποτελεσματική διαχείριση και φύλαξη των εξωτερικών συνόρων ενισχύονται και μέσω της διενέργειας Κοινών Επιχειρήσεων στα εξωτερικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα.

Μόλις ολοκληρώσουμε τη συζήτησή μας θα επισκεφτούμε τα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρώπης με την Τουρκία, στην περιοχή των Φερών του Έβρου. Εκεί θα επισκεφθούμε ένα τμήμα του τεχνικού εμποδίου, του λεγόμενου φράχτη, όπου θα έχετε την ευκαιρία να διαπιστώσετε ιδίοις όμμασι τις ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές Αρχές και βέβαια οι ελληνικές αστυνομικές δυνάμεις.

Η Ελληνική Κυβέρνηση έλαβε την απόφαση για αναβάθμιση των μέτρων προστασίας στα σύνορα, μέσω της υλοποίησης του σχεδίου «Ακρίτας» που υλοποιεί το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Στο πλαίσιο αυτό, προχωράμε, σε πρώτη φάση, στην κατασκευή άλλων 35 χιλιομέτρων του τεχνητού εμποδίου, του λεγόμενου φράχτη στον Έβρο, ο οποίος επί του παρόντος εκτείνεται σε 37,5 χιλιόμετρα. Κατά την επίσκεψή μας στον Φράχτη, θα υπάρξει μια αναλυτική ενημέρωση Το έργο έχει προϋπολογισμό 100 εκατομμύρια ευρώ και καλύπτεται στο σύνολο του από τον κρατικό προϋπολογισμό της Ελλάδας.

Επιπλέον, μέσα στο 2023 η συνοριοφυλακή μας ενισχύεται με άλλα 400 άτομα. Οι 250 αναλαμβάνουν υπηρεσία μέσα στο Φεβρουάριο. Στην περιοχή υπηρετούν σήμερα 1800 συνοριοφύλακες, οι σύγχρονοι Ακρίτες της Ευρώπης.

Η Ελλάδα, κυρίες και κύριοι Πρέσβεις,

η οποία επωμίζεται μεγάλο βάρος των παράνομων μεταναστευτικών ροών δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην πτυχή της ασφάλειας και της προστασίας των ευρωπαϊκών εξωτερικών συνόρων.

Αποτελεί πάγια θέση μας ότι τα κράτη-μέλη πρώτης υποδοχής δεν μπορεί να είναι οι μοναδικοί ευρωπαϊκοί προορισμοί. Θα πρέπει να υπάρξει αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών και δίκαιος καταμερισμός ευθυνών. Η στενή συνεργασία και η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των χώρων μας είναι απαραίτητη, προκειμένου να διαχειριστούμε αποτελεσματικά το μείζον αυτό πρόβλημα.

Ο στενός συντονισμός είναι απαραίτητος, όπως κάνουμε ήδη με γειτονικές χώρες, όπως η Βουλγαρία, με την οποία έχουμε εξαίρετη συνεργασία για το θέμα.

Η ασφάλεια των ευρωπαϊκών κρατών και των πολιτών τους έχει ως προϋπόθεση την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και -συνεπώς- τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων εδώ στον Έβρο. Για αυτό, το έργο της φύλαξης από την ΕΛ.ΑΣ. και τις Αρχές ασφάλειας συνολικά, χρειάζεται τη στήριξη όχι μόνο του ελληνικού Κράτους, αλλά και της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ευρωπαϊκών κρατών ξεχωριστά.

Η σημερινή συνάντησή μας εδώ, στέλνει μήνυμα ενότητας και αλληλεγγύης και εκφράζει την κοινή βούλησή μας για αποτελεσματική φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων με την Τουρκία, για την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου, και την αποφασιστικότητά μας για ειρήνη, σταθερότητα και συνεργασία στην περιοχή.

Σας ευχαριστώ και πάλι για τη σημερινή σας παρουσία.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Θεοδωρικάκος: Προχωρά φράχτης ακόμα 35 χιλιομέτρων στον Έβρο με προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ"

Δημοσίευμα για τις συνθήκες κράτησης της Ε. Καϊλή – Γιατί έχει δει μόνο δύο φορές το παιδί της

«Qatargate: Γιατί η Εύα Καϊλή έχει δει μόνο δύο φορές το παιδί της από τη σύλληψή της» είναι ο τίτλος της βελγικής εφημερίδας «La Libre», η οποία σημειώνει ότι εφόσον η Ελληνίδα ευρωβουλευτής βρίσκεται σε προσωρινή κράτηση, θα μπορούσε να δέχεται επισκέψεις καθημερινά συμπεριλαμβανομένου του παιδιού της. Ωστόσο, προσθέτει το άρθρο, αυτό δεν ισχύει.

«Στις 19 Ιανουαρίου, η αίθουσα του προδικαστικού συμβουλίου των Βρυξελλών παρέτεινε την προσωρινή κράτηση της Εύας Καϊλή» αναφέρει το δημοσίευμα.

Συμπληρώνει ότι από τις 9 Δεκεμβρίου βρίσκεται στη φυλακή του Χάαρεν, το οποίο είναι «ένα νέο σωφρονιστικό κατάστημα».

« Όμως οι δικηγόροι της, Αντρέ Ριζόπουλος και Μιχάλης Δημητρακόπουλος, καταγγέλλουν τις “μεσαιωνικές” συνθήκες κράτησης. Προσθέτουν ότι στην Εύα Καϊλή έχει επιτραπεί μόνο δύο φορές να δει την σχεδόν δύο ετών κόρη της από όταν συνελήφθη» υπογραμμίζει η «Libre».

Όπως εξηγεί η εφημερίδα, «οι επισκέψεις στις φυλακές διέπονται από μια σειρά πολύ συγκεκριμένων κανόνων. Έτσι, οι κατηγορούμενοι (δηλαδή άτομα που δεν έχουν ακόμη κριθεί) μπορούν να δέχονται επισκέπτες καθημερινά. Οι κατάδικοι (δηλαδή άτομα των οποίων η δίκη έχει ήδη πραγματοποιηθεί) μπορούν να δέχονται επισκέπτες τρεις φορές την εβδομάδα. Αυτές οι επισκέψεις οργανώνονται πάντα σε τρεις διαφορετικές ημέρες, συμπεριλαμβανομένης τουλάχιστον μιας κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και ενός απογεύματος Τετάρτης, γεγονός που διευκολύνει την επίσκεψη των παιδιών».

Προσθέτει ότι εφόσον η Εύα Καϊλή βρίσκεται σε προσωρινή κράτηση, θα πρέπει να επωφελείται από τις καθημερινές επισκέψεις. Όπως αναφέρει ο δικηγόρος της, κ. Ριζόπουλος, «αποφασίστηκε να δοθεί στην πελάτισσά μου καθεστώς σαν να είναι σε κατάσταση που εκτίει ποινή». Προσθέτει ότι η πελάτισσά του δικαιούται δύο επισκέψεις το μήνα στο πλαίσιο των «οικογενειακών επισκέψεων» (ιδιωτική επίσκεψη που επιτρέπει να δει τον/τη σύζυγό ή το παιδί σε πιο οικείο περιβάλλον).

«Η πελάτισσά μου δεν είδε το παιδί της τον Δεκέμβριο, την είδε δύο φορές το ίδιο Σαββατοκύριακο τον Ιανουάριο και δεν θα υπάρξει νέα επίσκεψη μέχρι τον Φεβρουάριο» προσθέτει ο Αντρέ Ριζόπουλος σύμφωνα με την εφημερίδα «La Libre» κάνοντας λόγο για κάτι «ακατανόητο».

«Ποιος αποφάσισε αυτή το ειδικό καθεστώς; Δεν ξέρω. Το μόνο που ξέρω είναι ότι δόθηκε ένα χαρτί στη φυλακή που έλεγε ότι μια επίσκεψη, αυτό το Σαββατοκύριακο, υπό συνθήκες οικογενειακής επίσκεψης, είναι όχι. Θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι τον Φεβρουάριο» αναφέρει.

Η εφημερίδα προσθέτει ότι σε επαφή που είχε με τη διοίκηση της φυλακής επισημάνθηκε ότι δεν υπάρχει εξουσιοδότηση να συζητηθεί η συγκεκριμένη περίπτωση κρατουμένης, αλλά εξηγεί ότι οι γενικοί κανόνες στο Χάαρεν είναι οι εξής: «Κάθε κρατούμενος έχει το δικαίωμα να έχει μια επίσκεψη (κλασική επίσκεψη) και υπάρχει και το δικαίωμα οικογενειακής επίσκεψης δύο φορές το μήνα. Στο Χάαρεν, οι οικογενειακές επισκέψεις διαρκούν τρεις ώρες κάθε φορά».

«Η Εύα Καϊλή έχει λοιπόν την ευκαιρία να βλέπει καθημερινά την κόρη της, αλλά στο πλαίσιο μιας κλασικής επίσκεψης» σημειώνει το δημοσίευμα και προσθέτει ότι «φαίνεται όμως ότι η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θέλει πραγματικά να βλέπει το παιδί της σε ένα πιο οικείο περιβάλλον κάθε μέρα, κάτι που δεν επιτρέπεται».

Η εφημερίδα απευθύνθηκε στον Μαρκ Πρεμόν καθηγητή ποινικής δικονομίας στο ULB ζητώντας απάντηση σχετικά με το αν υπάρχει προσβολή των δικαιωμάτων του παιδιού, ο οποίος αναφέρει ότι «όλα εξαρτώνται από το τι εννοείται με τον όρο προσβολή. Όταν ένα παιδί χωρίζεται προσωρινά από τους γονείς του, πρέπει πάντα να λαμβάνεται μέριμνα ώστε να διατηρείται η επαφή με τους γονείς. Αλλά αυτή η επαφή μπορεί να μην είναι καθημερινή».

Ο καθηγητής διευκρινίζει ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου, για παράδειγμα, ο ανακριτής παρεμβαίνει για να απαγορεύσει ορισμένες επισκέψεις. «Αυτό συμβαίνει για παράδειγμα εάν ο ανακριτής έχει υποψίες ότι ένας φίλος που επιθυμεί να επισκεφθεί (κάποιον στη φυλακή) θα μπορούσε στην πραγματικότητα να είναι συνεργός. Αλλά είναι προφανές ότι τα παιδιά δεν θα είναι ύποπτα για τίποτα» συμπληρώνει.

Όσο για το ενδεχόμενο η Εύα Καϊλή να έχει μαζί το παιδί της κατά τη διάρκεια της κράτησής της, ο Μαρκ Πρεμόν αναφέρει ότι αυτό δεν είναι κάτι συνηθισμένο: «Υπάρχουν γυναίκες που γεννούν στη φυλακή και το βρέφος μένει με τη μητέρα του, αλλά υπάρχει ένα όριο ηλικίας για να μην μένουν τα παιδιά εκεί επ’ αόριστον».

Het Nieuwsblad:«O πολυτελής χώρος για ξένους πελάτες των φυλακών»

Tην ίδια ώρα, η φλαμανδόφωνη εφημερίδα «Het Nieuwsblad» σε άρθρο με τίτλο «ο πολυτελής χώρος για ξένους πελάτες των φυλακών» αναφέρει ότι η φυλακή του Χάαρεν, που εγκαινιάστηκε τον Σεπτέμβριο, είχε ως στόχο να ξεχαστούν «οι μεσαιωνικές Φορέ και Σεν-Ζιλ».

Σημειώνει ότι το νέο σωφρονιστικό συγκρότημα είναι το μεγαλύτερο της χώρας και είναι εξοπλισμένο με όλα τα σύγχρονα εργαλεία και τεχνικές. Εξηγεί ότι υπάρχει ένας χώρος κράτησης για άνδρες υπόπτους, μια φυλακή για άνδρες, ένα κλειστό ίδρυμα για γυναίκες, ένα ανοιχτό ίδρυμα για γυναίκες, μια μονάδα παρατήρησης, μια ψυχιατρική πτέρυγα και ένα ιατρικό κέντρο.

«Και όμως η φυλακή Χάαρεν αποδεικνύει την πλήρη χρεοκοπία του βελγικού σωφρονιστικού συστήματος. Έξι μήνες μετά το άνοιγμα του συγκροτήματος, το Χάαρεν έχει κυρίως Ολλανδούς εγκληματίες και διεφθαρμένους ευρωβουλευτές όπως η Εύα Καϊλή. Τα ολλανδικά δικαστήρια αρνούνται συστηματικά να παραδώσουν υπηκόους στη χώρα μας, επειδή οι συνθήκες διαβίωσης στις βελγικές φυλακές παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Λόγω του συνωστισμού σε φυλακές όπως η Μπεγινεστράατ (Αμβέρσα), τα κελιά είναι γεμάτα με κρατούμενους που πρέπει να κοιμούνται στο πάτωμα, οι οποίοι πρέπει να φάνε ενώ ο συγκρατούμενός τους κάνει την ανάγκη του ή αυνανίζεται λίγα μέτρα μακριά» γράφει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

Προσθέτει ότι «η κυβέρνηση μιας πολιτισμένης χώρας θα είχε κάνει κάτι για αυτές τις εξευτελιστικές συνθήκες εδώ και πολύ καιρό, αλλά οι Βέλγοι πολιτικοί αφήνουν αυτά τα προβλήματα να σαπίσουν εδώ και δεκαετίες. Ακόμη και τώρα που οι Ολλανδοί απειλούν να σταματήσουν να στέλνουν υπηκόους στο Βέλγιο, η κυβέρνηση δεν λαμβάνει διαρθρωτικά μέτρα. Όχι, η κυβέρνησή μας παρέχει στους Ολλανδούς εγκληματίες προνομιακή μεταχείριση. Οι Ολλανδοί έχουν την εγγύηση ότι θα μπουν σε ένα φρέσκο κελί, με ένα καθαρό κρεβάτι και μια κλειστή τουαλέτα. Έτσι (οδηγούνται) στο Χάαρεν».

Tέλος αναφέρει, ότι «αυτοί που παίρνουν επίσης μια θέση στη νέα πολυτελή φυλακή για ξένους πελάτες φυλακών είναι οι διεφθαρμένοι ευρωβουλευτές που θεώρησαν ότι οι μισθοί πείνας των 10.000 ευρώ το μήνα θα έπρεπε να συμπληρώνονται με δωροδοκίες από το Κατάρ. Φανταστείτε να έρθουν οι Ιταλοί ή οι Έλληνες να δουν πώς πάνε τα πράγματα στις φυλακές μας;».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσίευμα για τις συνθήκες κράτησης της Ε. Καϊλή – Γιατί έχει δει μόνο δύο φορές το παιδί της"

Στο σπίτι του ψευτογιατρού ο Αλέξης Κούγιας – «Δεν έχει ούτε ένα ευρώ ο 66χρονος»

Στο σπίτι του 66χρονου φερόμενου ως ψευτογιατρού βρέθηκε το πρωί του Σαββάτου (21.1.2023) ο γνωστός δικηγόρος Αλέξης Κούγιας. Σημειώνεται πως ο νέος ψευτογιατρός θεωρείται υπεύθυνος για τον θάνατο τουλάχιστον 5 ασθενών.

Ο Αλέξης Κούγιας μίλησε στους δημοσιογράφους λέγοντας πως πήρε το φάκελο την υπόθεσης. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει σαφές αν θα αναλάβει την υπόθεση. Ωστόσο, ο ίδιος είπε πως σε περίπτωση που αναλάβει τον φερόμενο ως ψευτογιατρό θα ζητήσει την παραδειγματική τιμωρία όλων όσοι έχουν διαρρεύσει στοιχεία της προανάκρισης, καθώς όπως εξήγησε είναι μια μυστική διαδικασία η οποία είναι σε εξέλιξη και μέχρι στιγμής δεν έχει σχηματιστεί καν δικογραφία.

O ίδιος είπε πως η όλη υπόθεση έχει ξεκινήσει από μία γυναίκα η οποία είχε κάνει αγωγή και παλαιότερα: «Μου εξήγησαν από που ξεκίνησε όλη η ιστορία, μου είπαν ότι πίσω από όλη αυτή την ιστορία βρίσκεται μια κυρία, η οποία χρόνια εργάζεται σε δημόσιες θέσεις και η οποία πριν λίγα χρόνια είχε ξεκινήσει μια διαδικασία εις βάρος του που απερρίφθη και του δήλωσε ότι εγώ θα σε καταστρέψω. Μου είπαν ότι είναι κομματικό στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος».

Αναφέρθηκε και στο σπίτι του ψευτογιατρού λέγοντας πως δεν ισχύουν όσα γράφτηκαν, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα σπίτι που μέχρι πρόσφατα βρισκόταν εκτός σχεδίου, «ένα φτωχόσπιτο» που δεν ξεπερνά τα 100 τμ: «Όταν μας καλέσει η αστυνομία να δώσουμε εξηγήσεις στην προανάκριση, θα δώσουμε όλη την εικόνα. Είναι ένα φτωχόσπιτο που δεν ξεπερνά τα 100 τετραγωνικά. Το μοναδικό περιουσιακό στοιχείο τους είναι αυτό, δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ σε καταθέσεις, το αυτοκίνητο που έχουν και χρησιμοποιούν είναι ένα μοντέλο του 1999».

Ο Ολυμπιακός και ο Τσιτσιπάς

Αποκάλυψε πως έχει έναν μακρύ κατάλογο ανθρώπων που είναι διατεθειμένοι να καταθέσουν υπέρ του 66χρονου, ο οποίος είναι εδώ και χρόνια φυσικοθεραπευτής. Υποστήριξε ότι ο ίδιος υπήρξε φυσικοθεραπευτής μεγάλης ομάδας μπάσκετ αλλά και άλλων αθλητών: «Για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν ο φυσικοθεραπευτής του Ολυμπιακού στην ομάδα μπάσκετ. Φωτογραφίες με φυσιοθεραπείες στον Τσιτσιπά και σε άλλους πρωταθλητές. Συνίσταται ως εξαίρετος φυσικοθεραπευτής από άλλους γιατρούς σε όλη την Ελλάδα». 

Για τον γιατρό από τη Γερμανία που θεωρείται συνεργός του 66χρονου, ο Αλέξης Κούγιας είπε ότι αυτός έψαξε και τον βρήκε γιατί είναι από τους καλύτερους φυσιάτρους στην Ελλάδα: «Ο γιατρός ο Γερμανός, ο οποίος σύμφωνα με αυτά που δημοσιοποιούν είναι ο συνεργάτης του, είναι επίλεκτος γιατρός στη Γερμανία».

Σημείωσε, δε, πως ο 66χρονος έχει χρόνια να εργαστεί, είναι ταλαιπωρημένος γιατί έπασχε από καρκίνο, ενώ όπως είπε χαρακτηριστικά «δεν έχει μαντίλι να κλάψει» και η αμοιβή του, εφόσον τον αναλάβει, θα δοθεί από ασθενείς του που προσφέρθηκαν να τον βοηθήσουν μόλις έμαθαν για την υπόθεση. 

«Αυτή η εικόνα των χιλιάδων ευρώ δεν υπάρχει πουθενά και αυτοί που τα λένε θα κληθούν να τα αποδείξουν. Περιμένω την κλήση από την ασφάλεια Θεσσαλονίκης για να δώσουμε εξηγήσεις, γιατί αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κλήση ούτε για να κληθεί ως ύποπτος» τόνισε.

«Δεν είμαστε Ουγκάντα»

Ο Αλέξης Κούγιας είπε στους δημοσιογράφους: «Είχαμε ραντεβού στο γραφείο μου σήμερα, μου τηλεφώνησε ότι είναι αδύνατο να έρθει γιατί έξω από το σπίτι του υπάρχουν κανάλια, κάμερες, δημοσιογράφοι και δεν θέλει να υποστεί τη δοκιμασία. Αναγκάστηκα να έρθω εγώ τώρα, όμως θέλω να σας παρακαλέσω, διότι η Ελλάδα δεν είναι Ουγκάντα, δεν είναι τριτοκοσμικό κράτος είναι κράτος δικαίου. Διεξάγεται προανάκριση η οποία είναι μυστική».

«Αυτή τη στιγμή διαρρέουν στοιχεία μιας υπό δημιουργία δικογραφίας. Διεξάγεται προανάκριση, δεν υπάρχει δικογραφία, δεν έχει φτάσει καν στα χέρια εισαγγελέα. Η υπόθεση είναι στα χέρια των αστυνομικών που διεξάγουν την προανάκριση. Αυτή η παρανομία, εφόσον αναλάβω διότι δεν έχω αναλάβει την υπόθεση ακόμα, θα τιμωρηθεί παραδειγματικά», πρόσθεσε.

Σημειώνεται πως ένα από τα θύματά του μίλησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, λέγοντας πως ο 66χρονος του απέσπασε χιλιάδες ευρώ, ενώ κάθε φορά που έβγαζε ένα από τα «θαυματουργά» φιαλίδια στο «ιατρείο» του έκανε ολόκληρο σόου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Στο σπίτι του ψευτογιατρού ο Αλέξης Κούγιας – «Δεν έχει ούτε ένα ευρώ ο 66χρονος»"

Μελέτη: Μέχρι το 2050 σημαντική αύξηση των ημερών με θερμοκρασίες άνω των 35 βαθμών Κελσίου στην Ελλάδα

Αυξημένες σημαντικά πρόκειται να είναι οι μέρες με θερμοκρασίες άνω των 35 βαθμών Κελσίου στην Ελλάδα, το καλοκαίρι, μέχρι το 2050, όπως προκύπτει, μεταξύ άλλων, από μελέτη ομάδας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του CLIMPACT- Εθνικού Δικτύου για την Κλιματική Αλλαγή και τις Επιπτώσεις της.

Συγκεκριμένα, όπως διαπιστώνει η μελέτη, οι ημέρες με θερμοκρασία μεγαλύτερη των 35°C το καλοκαίρι μπορεί να φτάσουν να είναι έως και 16 ημέρες περισσότερες σε κάποιες περιοχές μέχρι το 2050.

Στο επίκεντρο της μελέτης της ομάδας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που απαρτίσθηκε από τους καθηγητές του ΑΠΘ, Θ. Μαυρομμάτη, Δ. Μελά και Π. Ζάνη και τους μεταδιδάκτορες Α. Γεωργούλια και Δ. Ακριτίδη, στο πλαίσιο του CLIMPACT- Εθνικού Δικτύου για την Κλιματική Αλλαγή και τις Επιπτώσεις τέθηκαν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, στο εγγύς (2021-2050) και μακρινό (2071-2100) μέλλον, στο σιτάρι, την ντομάτα, το βαμβάκι, την πατάτα, το αμπέλι, το ρύζι και την ελιά. Σύμφωνα με τη μελέτη μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα δυσμενείς κλιματικοί δείκτες θερμοκρασίας και βροχοπτώσεων πρόκειται να παρουσιάσουν σημαντική μεταβολή στην εποχιακή συχνότητα τους κατά τη διάρκεια κρίσιμων περιόδων για την ανάπτυξη και παραγωγή βασικών καλλιεργειών της ελληνικής γεωργίας.

Παράλληλα, όπως προκύπτει από την μελέτη, οι περισσότερες μέρες με αυξημένες θερμοκρασίες καθώς και η έλλειψη νερού θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στις παραπάνω καλλιέργειες παρά την μείωση των ημερών του παγετού. «Η αυξημένη θερμική καταπόνηση και έλλειψη νερού αναμένεται να έχει αρνητικές εποχιακές επιπτώσεις σε αυτές τις καλλιέργειες, σε αντίθεση με την μείωση των ημερών παγετού», αναφέρει χαρακτηριστικά η μελέτη ωστόσο, προσθέτει ότι το τελικό αποτέλεσμα των θετικών και αρνητικών επιπτώσεων στις αποδόσεις των καλλιεργειών είναι ακόμη αβέβαιο.

Ειδικότερα λοιπόν, σύμφωνα με την μελέτη, oι αναλύσεις των ημερών με μέγιστη θερμοκρασία μεγαλύτερη των 30 °C την άνοιξη και οι τροπικές νύχτες (με ελάχιστη θερμοκρασία μεγαλύτερη των 20 °C) την άνοιξη-καλοκαίρι τόσο στο εγγύς όσο και στο μακρινό μέλλον παρουσιάζουν «ασήμαντες αυξήσεις» (εκτός από τις περιοχές με χαμηλό υψόμετρο στη Μακεδονία και τη Θεσσαλία) που θα φτάσουν τις 4 και 25 ημέρες/έτος για τον πρώτο και τον δεύτερο δείκτη, αντίστοιχα. Αντίθετα, οι αντίστοιχες προβλέψεις στη συχνότητα των ημερών με μέγιστη θερμοκρασία μεγαλύτερη των 35°C το καλοκαίρι, παρουσιάζουν σημαντικές αυξήσεις (έως 16 ημέρες/έτος) (εκτός από τις ορεινές περιοχές στην Πίνδο, τη Μακεδονία και την Πελοπόννησο).

Στον αντίποδα, όπως αναφέρει η μελέτη, οι ισχυρές μειώσεις στον αριθμό των ημερών παγετού την άνοιξη, αναμένεται να ευνοήσουν το σιτάρι, το βαμβάκι, την πατάτα, την ντομάτα και το αμπέλι, στο εγγύς και μακρινό μέλλον.

Αναφορικά με τη συχνότητα των ημερών βροχής η μελέτη επισημαίνει ότι μέχρι το 2050 οι μειώσεις στη συχνότητα των ημερών με ύψος βροχής μεγαλύτερο του 1 χιλιοστού θα είναι ασήμαντες, την άνοιξη και το καλοκαίρι (έως 4-5 ημέρες/έτος), ωστόσο στο μακρινό μέλλον (έως το 2100) πιθανόν να ανέλθουν σε 8-9 ημέρες/έτος σε όλη την Ελλάδα . Συνεπώς, «το αυξημένο έλλειμμα νερού την άνοιξη αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά το σιτάρι, την πατάτα και την ελιά το καλοκαίρι, την ντομάτα και το αμπέλι την άνοιξη-καλοκαίρι, ιδιαίτερα το 2ο μισό του 21ου αιώνα, σύμφωνα με το σενάριο για το μακρινό μέλλον», τονίζει η μελέτη.

«Περίπου το 40% της ελληνικής γης αφιερώνεται στη γεωργία, εκ των οποίων το 30%, περίπου, είναι αρδευόμενο. Σαν αποτέλεσμα, η γεωργία αποτελεί ένα σημαντικό τομέα της Ελληνικής οικονομίας που επηρεάζεται όμως άμεσα από τον καιρό και το κλίμα με διάφορους τρόπους, και αυτό θα συνεχιστεί και στο μέλλον», σημειώνουν στη μελέτη τους οι ερευνητές του ΑΠΘ.

«Παράλληλα, όμως, η γεωργία συμβάλλει σημαντικά στην κλιματική αλλαγή μέσω των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και των ατμοσφαιρικών ρύπων (European Environment Agency 2019). Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής (και ιδιαίτερα o συνδυασμός της θερμοκρασίας, της βροχόπτωσης με τη συγκέντρωση CO2 της ατμόσφαιρας) στον γεωργικό τομέα διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή της Ευρώπης. Ειδικότερα στην περιοχή της Μεσογείου, η αύξηση της θερμοκρασίας και η μείωση της βροχόπτωσης θα έχουν άμεσες επιπτώσεις στις αποδόσεις των καλλιεργειών και έμμεσες επιπτώσεις στη διαθεσιμότητα του νερού. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα διαμορφώσουν καταλληλότερες συνθήκες για τον πολλαπλασιασμό των ζιζανίων και των παρασίτων ενώ οι μειώσεις των βροχοπτώσεων αναμένεται να αυξήσουν την πιθανότητα βραχυπρόθεσμων αποτυχιών των καλλιεργειών και μακροπρόθεσμης μείωσης της παραγωγής», υπογραμμίζει η μελέτη.

Ταυτόχρονα, όπως επισημαίνεται, η περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης είναι αυτή που συγκεντρώνει τις υψηλότερες θερμοκρασίες ενώ ειδικότερα η περιοχή της Μεσογείου. Σύμφωνα με την παραπάνω μελέτη του European Environment Agency (EEA), οι κύριες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη Μεσόγειο μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν την αύξηση των ημερών με καύσωνα, την μείωση των βροχοπτώσεων, την αυξημένη συχνότητα ξηρασίας, την μείωση της βιοποικιλότητας, το έλλειμα νερού στις καλλιέργειες και την μείωση της παραγωγής σε καλλιέργειες.

Σημειώνεται ότι η ανάλυση βασίσθηκε σε ένα σύνολο 11 προσομοιώσεων, υψηλής ανάλυσης, από περιοχικά κλιματικά μοντέλα, που έγιναν στα πλαίσια της ευρωπαϊκής δράσης EURO-CORDEX. Αυτές, κάλυψαν την ιστορική περίοδο 1950-2005 και τη μελλοντική περίοδο 2006-2100, υπό την επιρροή τριών σεναρίων εκπομπής θερμοκηπίων αερίων που υποθέτουν ισχυρό, μέτριο και κανένα μετριασμό.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Μελέτη: Μέχρι το 2050 σημαντική αύξηση των ημερών με θερμοκρασίες άνω των 35 βαθμών Κελσίου στην Ελλάδα"

Η Τουρκία ακύρωσε την επίσκεψη του Σουηδού υπουργού Άμυνας

«Μπλόκο» στον Σουηδό υπουργό Άμυνας έβαλε η Τουρκία, που ακύρωσε την προγραμματισμένη του επίσκεψη, μετά το «πράσινο φως» της Σουηδίας στη διεξαγωγή αντιτουρκικής διαδήλωσης στη Στοκχόλμη. Η διεξαγωγή της διαδήλωσης έχει προκαλέσει νέους τριγμούς στις σχέσεις των δύο χωρών, κι ενώ η Άγκυρα καλείται να άρει τις αντιρρήσεις της για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

«Η επίσκεψη του Σουηδού υπουργού Άμυνας Πολ Γιόνσον στην Τουρκία στις 27 Ιανουαρίου έχασε το νόημα και τη σημασία της, οπότε την ακυρώσαμε», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

Η επίσκεψη του Γιόνσον είχε στόχο να πείσει την Άγκυρα να αποσύρει τις αντιρρήσεις της σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο Ακάρ επεσήμανε ότι συζήτησε το θέμα της διαδήλωσης με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και διαβίβασε την αντίδρασή του στον Σουηδό ομόλογό του στο περιθώριο της χθεσινής διάσκεψης των χωρών που στηρίζουν στρατιωτικά την Ουκρανία στο Ράμσταϊν της Γερμανίας.

Άδεια σε συγκέντρωση μπροστά από την πρεσβεία της Τουρκίας

Οι σουηδικές αρχές έχουν δώσει άδεια στον ακροδεξιό Σουηδό Ράσμους Παλουντάν να οργανώσει σήμερα συγκέντρωση μπροστά από την πρεσβεία της Τουρκίας στην Στοκχόλμη, στη διάρκειά της οποίας σκοπεύει «να κάψει το κοράνι».

Το γεγονός έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Άγκυρας.

Χθες Παρασκευή το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κάλεσε τον πρεσβευτή της Σουηδίας για να διαμαρτυρηθεί επειδή οι σουηδικές αρχές έδωσαν άδεια να πραγματοποιηθεί αυτή η διαδήλωση κοντά στην τουρκική πρεσβεία στη Στοκχόλμη.

Η Τουρκία μιλά για παραβίαση των διμερών συμφωνιών

Το υπουργείο είπε επίσης στον Σουηδό πρεσβευτή ότι η χορήγηση άδειας σε μια ξεχωριστή διαμαρτυρία που πρόκειται να γίνει επίσης σήμερα από μια ομάδα «συμπαθούντων» προς το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) συνιστά παραβίαση των διμερών συμφωνιών.

Η Σουηδία και η Φινλανδία περιμένουν από την Τουρκία να εγκρίνει την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ. Την περασμένη εβδομάδα, ο Στάφαν Χέρστρομ, ο Σουηδός πρεσβευτής στην Τουρκία, κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών με αφορμή μια άλλη κινητοποίηση, κατά την οποία οι συμμετέχοντες κρέμασαν ένα ομοίωμα του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η Σουηδία καταδίκασε το συμβάν, όμως η Άγκυρα λέει ότι θα πρέπει να λάβει μια σαφή θέση κατά της τρομοκρατίας.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Η Τουρκία ακύρωσε την επίσκεψη του Σουηδού υπουργού Άμυνας"

Νέες καταγγελίες από τη γραμματέα Καλογρίτσα για Νίκο Παππά και «ΣΥΡΙΖΑ Channel» – «Σκληρό ροκ» ΝΔ κατά Τσίπρα

Την τακτική του «σκληρού ροκ» απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα υιοθετεί τη Νέα Δημοκρατία, μετά την κατάθεση της γραμματέως του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα, Ευθαλίας Διαμαντή,  στο Ειδικό Δικαστήριο και τα όσα είπε τόσο για τον Νίκο Παππά, όσο και για τα χρήματα «που έφευγαν σε φακέλους και πήγαιναν προς το κόμμα».

Στην υπόθεση ρίχνει «λάδι στη φωτιά» η σημερινή συνέντευξη της κυρίας Διαμαντή, η οποία επαναλαμβάνει ότι ο κ. Καλογρίτσας χρηματοδοτούσε αφειδώς τις προσπάθειες του κόμματος να αποκτήσει δικό του τηλεοπτικό κανάλι και δική του εφημερίδα.

Η κυρία Διαμαντή δηλώνει ακόμη – στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» – πως ο Νίκος Παππάς πήγαινε συχνά συνοδευόμενος από τον συνεργάτη του Αρτέμη Αρτεμίου στα γραφεία του κ. Καλογρίτσα, κυρίως για το τηλεοπτικό κανάλι του ΣΥΡΙΖΑ. «Όπως είπα, ο κ. Καλογρίτσας μάτωνε οικονομικά γι αυτό. Ο κ. Παππάς τον διαβεβαίωνε ότι τα χρήματα υπάρχουν και θα τα πάρει πίσω. Μάλιστα άκουσα να ζητά από τον κ. Αρτεμίου να τον διαβεβαιώσει κι αυτός ότι τα χρήματα υπάρχουν. Πράγματι τον επιβεβαίωσε ο κ. Αρτεμίου ότι εκτός από την Κύπρο, υπάρχουν και στην Ελβετία», λέει χαρακτηριστικά.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής της αναφέρει πως για το σχεδιαζόμενο κανάλι του ΣΥΡΙΖΑ «ο κ. Καλογρίτσας πλήρωνε μισθούς, παρείχε την υποδομή κάθε μορφής, δηλαδή κτίρια γραφείων, απαραίτητο υλικό σε υπολογιστές κλπ και αναζήτηση εξοπλισμού. Ταυτόχρονα ενίσχυε και το κόμμα όσο μπορούσε».

Σημειώνει δε πως κατέθεσε στο Ειδικό Δικαστήριο «όσα έλεγε με βαριά φωνή ένας κύριος (στέλεχος του κόμματος) που ήταν γι αυτόν τον σκοπό στα γραφεία του Ομίλου Καλογρίτσα: “Χρήστο μου, τα κόμματα δεν ζουν χωρίς χρήματα“». 
 
ΝΔ: Εκκωφαντική σιωπή Τσίπρα μπροστά στις καταγγελίες για τη δράση του στενότερου συνεργάτη του Νίκου Παππά

Με αφορμή και την συνέντευξη της κυρίας Διαμαντή, η Νέα Δημοκρατία εξαπολύει σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα.

«Όσο πληθαίνουν οι καταγγελίες για τη σκοτεινή δράση του στενότερου συνεργάτη του, Νίκου Παππά, στην υπόθεση του ΣΥΡΙΖΑ channel, τόσο πιο εκκωφαντική γίνεται η σιωπή του Αλέξη Τσίπρα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.

Το κυβερνών κόμμα σημειώνει πως η σημερινή συνέντευξη της επί 40 χρόνια γραμματέως του Χρήστου Καλογρίτσα, κ. Ευθαλίας Διαμαντή που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», σε συνδυασμό με τα όσα έχουν αποκαλυφθεί, δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών ή αμφιβολιών για τον ρόλο που είχαν ο Νίκος Παππάς και ο Κύπριος δικηγόρος των off shore Αρτέμης Αρτεμίου σε μια πρωτοφανή οικονομική, πολιτική και μιντιακή υπόθεση διαπλοκής.

«Τα νέα ερωτήματα που προκύπτουν από τη συνέντευξη της κ. Διαμαντή είναι αμείλικτα και δεν μπορεί πλέον η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να παραμένει σιωπηλή», συνεχίζει η ΝΔ και ρωτά:

  1. Δεν γνώριζε ο κ. Τσίπρας ότι οι κ.κ. Παππάς και Αρτεμίου καθώς και άλλα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησής του μπαινόβγαιναν στο γραφείο του κ. Καλογρίτσα προκειμένου να στήσουν το ΣΥΡΙΖΑ channel;
  2. Τι γνωρίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για την αποκαλυπτική μαρτυρία σχετικά με τη χρηματοδότηση του κόμματός του από τον κ. Καλογρίτσα αλλά και για την πληρωμή από μέρους του, μισθών και άλλων διευκολύνσεων;
  3. Ήταν σε γνώση του κ. Τσίπρα οι μεταφορές μαύρου χρήματος, που σύμφωνα με τη γραμματέα έγιναν για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ από την Κύπρο και τον συνταξιδιώτη του κ. Παππά στη Βενεζουέλα Αρτέμη Αρτεμίου, ο οποίος μάλιστα ζητούσε αυτοκίνητο και φύλαξη για να μην τον κλέψουν στη διαδρομή;
  4. Γνώριζε ότι οι κ.κ. Παππάς και Αρτεμίου την περίοδο του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών διαβεβαίωναν τον κ. Καλογρίτσα ότι υπάρχουν τα χρήματα σε Κύπρο και Ελβετία και δεν πρόκειται να τα χάσει;».

Επιπλέον το κυβερνών κόμμα επισημαίνει πως «η υπόθεση του πρώην υπουργού Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ δεν αφορά μόνο το πώς στήθηκε ο διαγωνισμός των τηλεοπτικών αδειών, αλλά αγγίζει πλέον την ηγεσία του κόμματος που δεν μπορεί να κρύβεται άλλο, όπως κάνει ο Νίκος Παππάς αγνοώντας το ειδικό δικαστήριο».

Και καταλήγοντας τονίζει: «Ο κ. Τσίπρας οφείλει να δώσει άμεσα εξηγήσεις για το αν τελικά ήξερε ή όχι για τις βαλίτσες που σύμφωνα με τη γραμματέα του επιχειρηματία κατέληγαν στο ταμείο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και να απαντήσει εάν θα μηνύσει τον κ. Καλογρίτσα ως κοινό συκοφάντη.

Ακόμα εκκρεμούν άλλωστε οι απαντήσεις στις καταγγελίες της μάρτυρος ενώπιων του ειδικού δικαστηρίου για τις σακούλες με τα μαύρα χρήματα που από τον κ. Καλογρίτσα κατέληγαν σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και φιλικούς του δημοσιογράφους».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέες καταγγελίες από τη γραμματέα Καλογρίτσα για Νίκο Παππά και «ΣΥΡΙΖΑ Channel» – «Σκληρό ροκ» ΝΔ κατά Τσίπρα"

«Βουτιά» στα τιμολόγια ρεύματος για τον Φεβρουάριο – Οι χρεώσεις των παρόχων

Σήμα μεγάλης πτώσης των λιανικών τιμών ρεύματος τον Φεβρουάριο ήρθε από τις χρεώσεις που ανακοινώνουν οι πάροχοι:  Τον χορό άνοιξε η ΔΕΗ,  ο πρωταγωνιστής του κλάδου, ανακοινώνοντας χρέωση 199 ευρώ/MWh (τη χαμηλότερη από την έναρξη του νέου συστήματος τιμολόγησης τον Αύγουστο), η οποία ενσωματώνει  μείωση της τάξης του 60% σε σχέση με τον Ιανουάριο, οπότε είχε διαμορφωθεί στα 489 λεπτά/MWh.

Η βουτιά αποτελεί «ανάσα» για την κυβέρνηση, καθώς μεταφράζεται σε πολύ μικρότερη επιδότηση των λογαριασμών τον επόμενο μήνα: για να επιτευχθεί η τιμή -στόχος των 159 ευρώ/ΜWh για τα νοικοκυριά με μηνιαία κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες, αναμένεται η επιδότηση να κυμανθεί στα  60 ευρώ/MWh από  340 ευρώ/ΜWh για τον Ιανουάριο. Αυτό βέβαια «μεταφράζεται» σε ένα πολύ μικρότερο κονδύλι από τους πόρους του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης (σε σχέση με τα 800 εκατ. ευρώ που διατεθεί για τον τρέχοντα μήνα), με το κόστος της επιδότησης για τα νοικοκυριά να  εκτιμάται ότι δεν θα ξεπεράσει τα 60 εκατ. ευρώ.

Πέρα από τη ΔΕΗ, τα βασικά τιμολόγια που ανακοινώθηκαν ως τώρα από τους λοιπούς προμηθευτές ρεύματος έχουν ως εξής:

Protergia: 248 ευρώ/MWh (188 με έκπτωση συνέπειας) από 480 και 420  ευρώ/MWh τον Ιανουάριο αντίστοιχα.

Φυσικό Αέριο Ελλάδος: 188 ευρώ/ΜWh με έκπτωση συνέπειας (από 358 ευρώ τον Ιανουάριο) και 251 ευρώ/MWh χωρίς έκπτωση συνέπειας (από 477 ευρώ τον Ιανουάριο)

Ήρων: 249 ευρώ/MWh (από 430 τον Ιανουάριο)

Elpedison: 195 ευρώ/MWh ημερήσια κατανάλωση και 188,3 ευρώ/MWh το νυχτερινό (από 450 και 440,3 αντίστοιχα).

NRG: Η εταιρεία διαθέτει το πρόγραμμα nrg on time με χρέωση 191 ευρώ/MWh (με έκπτωση συνέπειας 15%) (από 409 τον Ιανουάριο). Για το πρόγραμμα Prime  η χρέωση διαμορφώνεται στα 243  ευρώ/ΜWh (από 440 ευρώ/MWh τον Ιανουάριο).

Watt&Volt: 245 ευρώ/MWh (από 459)

ZeniΘ: για κατανάλωση έως 270 κιλοβατώρες, 194 ευρώ/MWh (από 465). Η υπερβάλλουσα κατανάλωση χρεώνεται με 205 ευρώ/MWh (από 475)

Τα μειωμένα τιμολόγια λιανικής για τον Φεβρουάριο έρχονται σε συνέχεια της σημαντικής πτώσης των χονδρεμπορικών τιμών στο Χρηματιστήριο ενέργειας για τον τρέχοντα μην. Η μέση τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας για τις πρώτες 21 ημέρες του Ιανουαρίου κυμαίνεται στα 192,3 ευρώ ανά μεγαβατώρα (από 278 ευρώ/MWh το Δεκέμβριο) ενώ την προηγούμενη εβδομάδα, για πρώτη φορά μετά από 1,5 χρόνο, έπεσε ακόμη και στα 58 ευρώ (ενδοημερήσια καταγράφηκαν ακόμη και μηδενικές τιμές). Συγκριτικά το καλοκαίρι του 2022 η τιμή στην Αγορά Επόμενης Ημέρας του ΕΧΕ είχε φθάσει  κοντά στα 700 ευρώ και ενδοημερήσια στα 936 ευρώ ανά μεγαβατώρα).

Οι εξελίξεις αντικατοπτρίζουν την μειωμένη ως τώρα ζήτηση ενέργειας τόσο στην Ελλάδα όσο και πανευρωπαϊκά λόγω του ήπιου χειμώνα, την εξασφάλιση επάρκειας φυσικού αερίου και την πτώση των τιμών του φυσικού αερίου στο ολλανδικό χρηματιστήριο στα επίπεδα των 60 ευρώ/MWh.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "«Βουτιά» στα τιμολόγια ρεύματος για τον Φεβρουάριο – Οι χρεώσεις των παρόχων"

Πάτρα: Ο ρόλος του γιου μέλους της 17 Νοέμβρη στη συμμορία και ο τρόπος που επέλεγαν τους στόχους

Την ερχόμενη Τρίτη (24.01.2023) απολογούνται τα 7  μέλη της συμμορίας στην Πάτρα για βαριά κακουργήματα ληστείες, κλοπές και ναρκωτικά.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, η συμμορία έκανε ληστείες στην Πάτρα, αλλά και παρήγαγε και διακινούσε ναρκωτικά. Για να αποφύγουν τον έλεγχο της αστυνομίας σε ότι αφορά στα ναρκωτικά, δρούσαν στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνταν σε χώρο του πρώην Πανεπιστημίου Πατρών. 

Η δράση τους ήταν πλούσια και από την μέχρι στιγμής έρευνα έχει προκύψει ότι έχουν διαπράξει επτά  ληστείες, τρεις σε καταστήματα τραπεζών, τρεις σε υποκαταστήματα ΕΛ.ΤΑ και μία σε κατάστημα Super Market, δέκα  κλοπές δίκυκλων μοτοσικλετών και μια διάρρηξη οικίας.Χτυπούσαν ανά τρεις μήνες  ενώ   υπολογίζεται ότι το συνολικό ποσό των κερδών είναι πάνω από 29.000 ευρώ .

Η μεθοδολογία ως προς τις ληστείες ήταν ίδια και βασικό ρόλο είχε ο γιος καταδικασμένου μέλους της 17Ν που βρισκόταν το βράδυ της Πέμπτης έξω από το γραφείο του εισαγγελέα, την στιγμή που ο γιος του άκουγε το βαρύ κατηγορητήριο. Τις ληστείες φέρεται να τις έκαναν αυτός μαζί με άλλο ένα άτομο.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το patrisnews.com, η προετοιμασία και εκτέλεση δεν κρινόταν μόνο από δύο άτομα, και η δράση τους δείχνει άτομα που έχουν λάβει σχετική «εκπαίδευση».

Συγκεκριμένα, σε κάθε ληστεία συμμετείχε πολυπληθής ομάδα, έχοντας ο καθένας διακριτούς ρόλους. Σύμφωνα με τη δικογραφία, οι δυο πρώτοι κατηγορούμενοι (αναφέρεται το όνομα του γιου του καταδικασμένου μέλους της 17 Νοέμβρη) είχαν επιχειρησιακό ρόλο ενώ οι υπόλοιποι υποστηρικτικό, δηλαδή οι δύο πρώτοι κατέφταναν στην τράπεζα με κλεμμένο δίκυκλο, έμπαιναν στο κατάστημα όπου με την απειλή όπλων ανάγκαζαν του υπαλλήλους να τους παραδώσουν τις εισπράξεις, ενώ οι άλλοι έπαιρναν κατάλληλες θέσεις, πρόσφορες για την επιτήρηση των καταστημάτων που γίνονταν οι ληστείες, βρισκόμενοι σε άμεση επικοινωνία με τα επιχειρησιακά στελέχη μέσω ασυρμάτων. Μάλιστα για να ελέγχουν πλήρως τις κινήσεις των αστυνομικών αρχών, είχαν συντονίσει μερικούς από τους ασυρμάτους με την συχνότητα της αστυνομίας.

«Η καβάτζα»

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης ήξεραν που θα  «χτυπήσουν « και λειτουργούσαν με τρία κριτήρια : την απόσταση από τις  οικίες τους ,την  «καβάτζα» που αυτοί χρησιμοποιούσαν καθώς και το χρόνο ανταπόκρισης των αστυνομικών αρχών. Έτσι με βάση τα κριτήρια αυτά επέλεγαν κυρίως καταστήματα που ήταν κοντά στις οικίες και την «καβάτζα», ( κλειστός χώρος στάθμευσης σε κεντρικό σημείο των Πατρών )   ώστε αμέσως μετά την ληστεία να καταφεύγουν εκεί και να αποκρύπτουν τόσο τα χρήματα της ληστείας  όσο και τα όπλα, τα ενδύματα και τα μέσα απόκρυψής τους.

Επέλεγαν όμως και καταστήματα μακριά από το κέντρο της πόλης ώστε να έχουν τον απαραίτητο χρόνο να εγκαταλείψουν το δίκυκλο που είχαν να αλλάξουν ρούχα και να πάρουν νέο όχημα προκειμένου να φύγουν από το σημείο και να μην κινήσουν υποψίες των αστυνομικών.

Τα ίδια κριτήρια είχαν και για να κλέψουν δίκυκλα. Τα αφαιρούσαν από σημεία είτε κοντά στο σπίτι τους είτε στην «καβάτζα». Ο λόγος ήταν ένας: ότι δεν χρειάζονταν  να διανύσουν μεγάλη απόσταση για να κρύψουν το δίκυκλο .Όταν οι αστυνομικοί στις 18 Ιανουαρίου ερεύνησαν το χώρο  βρήκαν ένα πλήρως εξοπλισμένο συνεργείο μοτοσυκλετών,μετά την αφαίρεση των δικύκλων, επενέβαιναν σε αυτά, παρακάμπτοντας τον διακόπτη εκκίνησης και δίνοντας την δυνατότητα  εκκίνηση αυτών, χωρίς την χρήση κλειδιού. Από σημειώσεις που βρέθηκαν  στο σπίτι ενός κατηγορουμένου  προκύπτει  ότι οι δράστες μετά την αφαίρεση των δικύκλων, προέβαιναν  στην αφαίρεση των κρατικών πινακίδων κυκλοφορίας  και τις ξαναέβαζαν όταν έκαναν τις ληστείες προκειμένου να μην κινήσουν υποψίες.

Ο ρόλος του γιου του καταδικασμένου για τη 17 Νοέμβρη

Στις ληστείες έμπαιναν πάντα δύο – ο γιος του καταδικασμένου μέλους της 17Ν και ο συνεργός του .

«Είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους με περούκες, μάσκες και γυαλιά και με την απειλή πιστολιών που έφεραν στα χέρια τους, προέβαιναν στην ακινητοποίηση των υπαλλήλων και πελατών που βρίσκονταν στο εσωτερικό εκείνη την στιγμή, αναγκάζοντας παράλληλα τους ταμίες να τους παραδίδουν το χρηματικό ποσό που βρισκόταν στα συρτάρια των ταμείων. Ακολούθως, εξέρχονταν από αυτό, επιβιβάζονταν στην ίδια δίκυκλη μοτοσικλέτα και τρέπονταν σε φυγή, εγκαταλείποντάς την σε κοντινή απόσταση» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κατηγορητήριο.

Παράλληλα οι  συγκατηγορούμενοι τους,  που είχαν το ρόλο του «τσιλιαδόρου»  αποχωρούσαν και αυτοί αθέατα από τα σημεία ευθύνης τους, χωρίς να γίνει αντιληπτή η παρουσία τους καθόσον λόγω του γεγονότος ότι  οι θέσεις επιτήρησης ήταν μακριά από το κατάστημα, κανένας δεν μπορούσε να συνδέσει την παρουσία τους εκεί με την ληστεία που πραγματοποιούταν.

Τους πρόδωσαν κάμερες και το Dna

Οι δύο βασικοί κατηγορούμενοι ενώ ήταν ιδιαίτερα προσεκτικοί έκαναν λάθη ..Οι κάμερες τους κατέγραφαν και παρά το γεγονός ότι κάλυπταν τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους και του σώματός τους όπως μπουφάν, περούκες, ιατρικές μάσκες, γυαλιά, καπέλα τύπου τζόκεϊ κ.α.,  άφηναν «κενά». Μία ληστεία στα ΕΛΤΑ στα Βραχνέικα  ήταν η αρχή του τέλους καθώς εκεί ο συνεργός του γιου του καταδικασμένου μέλους της 17 Ν αφήνει DNA  σε μία μάσκα χρώματος μπλε που είχε αφήσει στο δρόμο Το ταυτοποιούν και ανακαλύπτουν ότι το ίδιο γενετικό υλικό υπάρχει σε ζημιές που έχουν προκληθεί σε πορείες στην Πάτρα αλλά και σε άλλες ληστείες

Τα ναρκωτικά

Σε έρευνα που έγινε διαπιστώθηκε ότι προμηθεύτηκαν ειδικό εξοπλισμό εσωτερικής καλλιέργειας κάνναβης (ειδικές σκηνές με εσωτερική ανακλαστική μεμβράνη, λαμπτήρες, μετασχηματιστές, απορροφητήρες, σωλήνες εξαερισμού, γλάστρες, λιπάσματα, γυάλινα βάζα, ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας κλπ)  ενώ το συνολικό όφελος που θα αποκόμιζαν από την πώληση των ναρκωτικών ουσιών θα ανερχόταν στο ποσό των 169.500 ευρώ και σε περίπτωση  που πουλιόταν ως γραμμάριο 1.129.800  ευρώ.

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης -ανάμεσά τους και μία γυναίκα – για να εδραιώσουν την δράση τους, κάτω από τον μανδύα των αρχών και των ιδεών του αντιεξουσιαστικού χώρου, οργάνωναν επιπλέον επιθέσεις σε βάρος αστυνομικών ενώ η ανεύρεση σε σπίτι κατηγορουμένου  μεγάλης ποσότητας εκρηκτικής, που ήταν συνδεμένη  με πυροκροτητές και βραδύκαυστο φυτίλι, καταμαρτυρεί ότι σκοπός του ήταν να προκαλέσουν τρομοκρατικό χτύπημα, ώστε να δημιουργηθεί φόβος  και μέσω  αυτού να ενισχύσουν  την θέση τους και να συνεχίσουν ανενόχλητοι την  δράση τους.

«Υπερβολικά διογνωμένη η δικογραφία»

«Υπερβολικά διογκωμένη δικογραφία. Υπερβολικά διογκωμένη δίωξη .Ελπίζω ότι οι δικαστικές αρχές θα περιορίσουν την κατηγορία στα πραγματικά δεδομένα της δικογραφίας. Χαρακτηριστικά θα σας πω ότι για ληστεία που προκύπτει ότι έχει τελεστεί από δύο δράστες κατηγορούνται έξι. Έχει στοχοποιηθεί συγκεκριμένος χώρος και δυστυχώς γυρίζουμε σε πρακτικές περασμένων δεκαετιών».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πάτρα: Ο ρόλος του γιου μέλους της 17 Νοέμβρη στη συμμορία και ο τρόπος που επέλεγαν τους στόχους"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news