facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2018

Βίντεο: Ο Ψινάκης έστησε τους κατοίκους στο Μάτι

Στο παρά πέντε ακύρωσε τη συνάντησή του με τους πυρόπληκτους κατοίκους της περιοχής Μάτι ο δήμαρχος Μαραθώνα, Ηλίας Ψινάκης.

Ο κ. Ψινάκης, που έχει δηλώσει ότι δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος, είχε προγραμματίσει συνάντηση με τους κατοίκους της περιοχής που υπέστη το πλήγμα από τις φωτιές.

Όμως, την τελευταία στιγμή, ο δήμαρχος Μαραθώνα ακύρωσε τη συνάντηση μέσω email από το γραφείο του, που ενημέρωνε τους κατοίκους ότι δεν θα μπορέσει να παρευρεθεί κι ότι θα απαντήσει στα ερωτήματά τους γραπτώς.

Μάλιστα, ορισμένοι κάτοικοι δεν πληροφορήθηκαν την ακύρωση της συνάντησης και προσήλθαν κανονικά σε αυτή.

Ερώτημα πάντως παραμένει είναι ποιες είναι οι υποχρεώσεις του κ. Ψινάκη που δεν του επέτρεψαν να συναντηθεί με τους πυρόπληκτους.

Δείτε το απόσπασμα από το δελτίο ειδήσεων του Star:



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Βίντεο: Ο Ψινάκης έστησε τους κατοίκους στο Μάτι"

Κορίνα Κρέτσου στην «Κ»: Θα αυξηθούν τα κοινοτικά κονδύλια για την Ελλάδα

Παρότι η Ελλάδα κατατάσσεται στις κορυφαίες θέσεις σε ό,τι αφορά την απορρόφηση κοινοτικών πόρων, «ο χρόνος πιέζει και η ελληνική οικονομία χρειάζεται περισσότερες επενδύσεις». Αυτό επισημαίνει η επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρέτσου, που επισκέφθηκε, για έβδομη φορά, την προηγούμενη εβδομάδα τη χώρα μας. Σε συνέντευξή της στην «Κ» επισημαίνει την ανάγκη για επιτάχυνση των προσπαθειών σε κρίσιμους τομείς όπως η διαχείριση αποβλήτων και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, και προαναγγέλλει την αύξηση κοινοτικών κονδυλίων κατά την επόμενη προγραμματική περίοδο.
– Μετά την ολοκλήρωση μεγάλων ή ημιτελών έργων από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, υπάρχει διάχυτη ανησυχία για την ετοιμότητα της ελληνικής διοίκησης να προετοιμάσει νέα δεξαμενή έργων και δράσεων για την έγκαιρη απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων. Τι πρέπει να γίνει;
– Η Ελλάδα κατάφερε να υλοποιήσει σημαντικά έργα στην περίοδο προϋπολογισμού 2007-2013, στους τομείς των μεταφορών, των ψηφιακών δικτύων, της επιχειρηματικότητας, του περιβάλλοντος και της κοινωνικής και υγειονομικής περίθαλψης. Μεταξύ αυτών η γραμμή Τιθορέα-Λιανοκλάδι-Δομοκός, τα τούνελ στα Τέμπη, οι πέντε παραχωρήσεις αυτοκινητοδρόμων, η εγκατάσταση επεξεργασίας στερεών αποβλήτων στη Δυτική Μακεδονία ή το πρόγραμμα ανακαίνισης των σχολείων στην Αττική. H ολοκλήρωση αυτών των έργων έχει δημιουργήσει έναν κύκλο δημιουργίας θέσεων εργασίας και ανάπτυξης. Αυτό που έχει σημασία είναι να τεθούν σταθερές βάσεις για νέα, ώριμα προγράμματα και να εξασφαλιστεί η έγκαιρη ολοκλήρωσή τους. Η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των κορυφαίων χωρών στην απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων. Επομένως, το μήνυμα είναι: Διατηρήστε αυτή τη δυναμική. Αυτό προϋποθέτει δύο πράγματα: πολιτική ευθύνη και συντονισμό. Ολα τα ενδιαφερόμενα μέρη που συμμετέχουν στα επίπεδα της ανάπτυξης των προγραμμάτων πολιτικής συνοχής οφείλουν να συνεργαστούν. Ο χρόνος πιέζει και η ελληνική οικονομία χρειάζεται περισσότερες επενδύσεις.
– Ποια προγράμματα καθυστερούν και ποια είναι η πρόοδός τους σε κρίσιμους κλάδους, όπως η διαχείριση των αποβλήτων;
– Στη διαχείριση στερεών αποβλήτων, παρά τη μερική πρόοδο και κάποια επιτυχημένα προγράμματα, απαιτούνται μεγαλύτερες προσπάθειες για να λυθούν τα ζητήματα για τα οποία η Ελλάδα, δυστυχώς, ακόμα πληρώνει υψηλά πρόστιμα. Σε πολλές περιπτώσεις επανέλαβα ότι είμαι έτοιμη να προσφέρω τις υπηρεσίες μου και θυμήθηκα ότι ένα δισ. ευρώ από τα ευρωπαϊκά κονδύλια είναι ακόμα διαθέσιμα για επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα. Ενα δισ. ευρώ από τα ευρωπαϊκά κονδύλια είναι διαθέσιμα για προγράμματα στο πεδίο των ψηφιακών τεχνολογιών και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Παρόλο που υπάρχουν καλά παραδείγματα προγραμμάτων σε αυτόν τον τομέα, όπως το πρόγραμμα Αγροτικής Ευρυζωνικότητας, το οποίο απέσπασε το Βραβείο Ευρωπαϊκής Ευρυζωνικότητας το 2017, περισσότερες προσπάθειες απαιτούνται για την έγκαιρη υλοποίηση την εθνικής ψηφιακής στρατηγικής και την επιλογή των προγραμμάτων για το Εθνικό Σχέδιο Ευρυζωνικής Πρόσβασης Επόμενης Γενιάς.
– Παρότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει σημαντικό επενδυτικό κενό, υπάρχει καθυστέρηση στην απορρόφηση των πόρων του προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα». Πώς θα μπορούσε αυτό να αλλάξει;
– Είναι αλήθεια ότι για την προώθηση της καινοτομίας και την υποστήριξη επιχειρήσεων, τα κονδύλια πρέπει να φθάνουν ταχύτερα στην αγορά. Ωστόσο, μια πρόσφατη πρόσκληση για καινοτόμα προγράμματα με προϋπολογισμό 280 εκατ. ευρώ έλαβε προτάσεις αξίας 1,2 δισ. ευρώ. Ο προϋπολογισμός της πρόσκλησης αυξήθηκε για να υποστηρίξει καινοτόμα προγράμματα αξίας 420 εκατ. ευρώ. Επίσης, τώρα διαθέτουμε αρκετά λειτουργικά χρηματοπιστωτικά εργαλεία, υπό την αιγίδα του προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» για υποστήριξη της ενεργειακής απόδοσης, της επιχειρηματικότητας καθώς και του Equifund, το οποίο προσφέρει κεφάλαια επιχειρηματικού κινδύνου για καινοτομία και νεοφυείς επιχειρήσεις. Το Equifund υποστηρίζει προγράμματα σε όλη την Ελλάδα. Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει επενδυτικό κενό και τα κονδύλια της Πολιτικής Συνοχής δεν αρκούν για να το καλύψουν. Γι’ αυτόν τον λόγο επιμένουμε να επικεντρώνουμε τους πόρους μας όπου θα έχουν την υψηλότερη προστιθέμενη αξία και πιο μακροχρόνια αποτελέσματα, όπως στην ανταγωνιστικότητα μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η συγκέντρωση αυτή θα ενισχυθεί με τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της Ε.Ε. Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στους κορυφαίους δικαιούχους του Ευρωπαϊκού Ταμείου για Στρατηγικές Επενδύσεις (ΕΤΣΕ) σχετικά με το ΑΕΠ. Το ΕΤΣΕ αναμένεται να ενεργοποιήσει 11 εκατ. ευρώ σε επενδύσεις και να υποστηρίξει 20.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη χώρα.
Ευέλικτη πρόταση
– Πώς εξελίσσονται οι συζητήσεις για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και τι μπορεί να αναμένει η Ελλάδα;
– Είμαι περήφανη για ό,τι πετύχαμε με την πρόταση για την Πολιτική Συνοχή 2021-2027. Πρόκειται για ριζικά εκσυγχρονισμένη, πιο ευέλικτη και απλοποιημένη πρόταση, η οποία θα διευκολύνει τη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για τις περιφερειακές αρχές, καθιστώντας πιο εύκολη την πρόσβαση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και startups σε χρηματοδοτήσεις. Η πρότασή μας βρίσκεται αυτή τη στιγμή στα χέρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των κρατών-μελών, και πιστεύω ότι αν θέλουμε να έχουμε συμφωνία το 2019, οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να ξεκινήσουν έως το τέλος του τρέχοντος έτους, ώστε η χρηματοδότηση να αρχίσει να φτάνει στους δικαιούχους από την πρώτη ημέρα της νέας περιόδου. Ετσι θα αποφύγουμε σημαντικές καθυστερήσεις όπως αυτές που βιώσαμε στην τελευταία περίοδο προϋπολογισμού και θα διασφαλίζεται η συνέχεια της χρηματοδότησης προς όφελος όλων. Οπως γνωρίζετε, σε μια άνευ προηγουμένου κίνηση διαφάνειας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιέλαβε εθνικά κονδύλια στην πρότασή της για τη μελλοντική Πολιτική Συνοχής. Για την Ελλάδα προτείνουμε αυξημένο κονδύλι, στο πλαίσιο μιας γενικής μείωσης του προϋπολογισμού Συνοχής. Περίπου 1,5 δισ. ευρώ παραπάνω σε σχέση με την περίοδο 2014-2020, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στον προϋπολογισμό όλων των έργων που επισκέφθηκα αυτήν την εβδομάδα – λίμνη Κάρλα, ταχεία σιδηροδρομική γραμμή Τιθορέα-Λιανοκλάδι-Δομοκός και το συγκρότημα εμπορευμάτων Θριασίου Πεδίου στην Αττική.
kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορίνα Κρέτσου στην «Κ»: Θα αυξηθούν τα κοινοτικά κονδύλια για την Ελλάδα"

«Εμφύλιος» στα Σκόπια: «Επωφελής η συμφωνία» λέει ο Ζάεφ - «Πάμε σε εκλογές» απαντά ο ηγέτης του VMRO

Φουντώνει η πολιτική αντιπαράθεση στα Σκόπια, μία εβδομάδα μετά το δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Κι ενώ ο πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ επιμένει στην άμεση εφαρμογή της Συμφωνίας, που όπως λέει «έχει πολλά οφέλη», ο ηγέτης του εθνικιστικού VMRO Κρίστιαν Μίτσκοσκι κάνει λόγο για «νεκρή συμφωνία» και ζητά πρόωρες εκλογές. 

«Όλοι συμφωνούμε ότι όσο το συντομότερο εφαρμοσθεί η Συμφωνία, τόσο το καλύτερο και για τις δύο χώρες, αφού η Συμφωνία καθαυτή έχει πολλά οφέλη» αναφέρει ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ σε συνέντευξή του στο Euronews. Μάλιστα, ο Ζάεφ υποστήριξε ότι βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τον Αλέξη Τσίπρα για το συγκεκριμένο ζήτημα. 

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων εξέφρασε ικανοποίηση με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, λέγοντας ότι η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές, καθώς το μήνυμα της κάλπης είναι να εφαρμοστεί η Συμφωνία των Πρεσπών. Μάλιστα, σημειώνει ότι η οικονομία «είναι σε εξαιρετική κατάσταση και δεν χρειάζεται να προκηρύξουμε εκλογές, εκτός αν είμαστε υποχρεωμένοι». 

Έκκληση για νηφαλιότητα και υπευθυνότητα 

Ο Ζόραν Ζάεφ απηύθυνε έκκληση για νηφαλιότητα και υπευθυνότητα και επανέλαβε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Παράλληλα, εμφανίστηκε βέβαιος ότι οι βουλευτές θα πράξουν ό,τι επιτάσσει η υποχρέωσή τους προς την χώρα.

«Εάν αποτύχουν όλοι οι δυνατοί τρόποι, τότε οι εκλογές θα είναι αναγκαίες» 

Σύμφωνα με τον Ζάεφ, «περισσότερο από το 91% έδωσε ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε εμάς του πολιτικούς για να πάμε στο Κοινοβούλιο και να το εφαρμόσουμε», ανέφερε. 

«Εάν αποτύχουν όλοι οι δυνατοί τρόποι στο κοινοβούλιο, τότε οι εκλογές θα είναι αναγκαίες», σημείωσε προσθέτοντας ότι «Η “Μακεδονία” δεν χρειάζεται εκλογές», παρά μόνον εάν υποχρεωθεί. 

«Ο πρωθυπουργός και φίλος μου Αλέξης Τσίπρας χαιρέτισε το δημοψήφισμα»

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός αποκάλυψε μάλιστα ότι αντάλλαξε μηνύματα «με τον πρωθυπουργό και φίλο μου Αλέξη Τσίπρα. Χαιρέτισε το δημοψήφισμα και το 90% των θετικών ψήφων και προφανώς περιμένει την συνέχιση της διαδικασίας». Οι δύο πρωθυπουργοί, ανέφερε, συζήτησαν όλες τις εναλλακτικές και συμφωνούν ότι «όσο το συντομότερο εφαρμοσθεί η Συμφωνία, τόσο το καλύτερο και για τις δύο χώρες, αφού η Συμφωνία καθαυτή έχει πολλά οφέλη». 

«Τα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία, όπως και οι κυβερνήσεις μας, και είμαστε επικεντρωμένοι στην επόμενη φάση που είναι η εφαρμογή της Συμφωνίας στο Κοινοβούλιο» πρόσθεσε. 

Εκλογές ζητά ο ηγέτης του VMRO

Από την πλευρά του, ο ηγέτης του εθνικιστικού VMRO, Κρίστιαν Μίτσκοσκι ζήτησε από τον Ζάεφ να αποκηρύξει πλήρως τη Συμφωνία των Πρεσπών και να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, ενώ στη συνέχεια να υπάρξουν συνομιλίες για νέα γενική εισαγγελία στην ΠΓΔΜ.

«Η λύση αυτή είναι καταστροφική. Τώρα όλοι γνωρίζουν ότι η συμφωνία είναι νεκρή», ανέφερε ο Μίτσκοσκι σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που έδωσε το μεσημέρι της Κυριακής. 

« Η προώθηση της συμφωνίας χωρίς συναίνεση είναι μία υπόσχεση να ολοκληρωθεί κάτι το οποίο δεν μπορεί να συμβεί ούτε με την χειραγώγηση της διεθνούς κοινότητας. Παρά τις πιέσεις, τους εκβιασμούς και τις νοθείες στην κάλπη, η κυβέρνηση απέτυχε να κινητοποιήσει τους πολίτες. Ο Ζάεφ δεν διαθέτει καμία νομιμότητα κι αξιοπιστία», τόνισε ο ηγέτης του VMRO, όπως μεταδίδει το euronews. 

Σύμφωνα με τον Μίτσκοσκι, μέσω του δημοψηφίσματος, το μήνυμα των πολιτών προς τον Ζάεφ είναι ότι δεν μπορεί να είναι πλέον πρωθυπουργός και τον κάλεσε να παραιτηθεί άμεσα. 

Σε αυτό το πλαίσιο, ζήτησε τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης με ορίζοντα 100 ημερών για τις πρόωρες εκλογές και στην συνέχεια να ξεκινήσουν οι διακομματικές διεργασίες αναστάσεως της γενικής εισαγγελίας από μηδενικής βάσεως με στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς και την διαλεύκανση των σκανδάλων.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Εμφύλιος» στα Σκόπια: «Επωφελής η συμφωνία» λέει ο Ζάεφ - «Πάμε σε εκλογές» απαντά ο ηγέτης του VMRO"

Σαλβίνι: Θα κλείσουμε τα αεροδρόμια όπως τα λιμάνια αν μας στείλουν τσάρτερ με μετανάστες

Σε δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου, βάσει των οποίων φέρεται να επίκειται επιστροφή προσφύγων από την Γερμανία με αεροπορικές πτήσεις, αναφέρονται με δηλώσεις τους τόσο ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων και υπουργός Εργασίας Λουίτζι Ντι Μάιο, όσο και ο επικεφαλής της Λέγκα και υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι.

«Δεν ξέρω ποιός μπορεί να έδωσε άδεια για αυτή την επιστροφή μεταναστών στην Ιταλία με πτήση τσάρτερ. Για τις λεγόμενες δευτερογενείς μετακινήσεις προσφύγων που ζητούσε η Γερμανία, σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν έχει υπογραφεί καμία συμφωνία», τόνισε ο Ντι Μάιο.

«Θα δούμε τι θα γίνει, αλλά εγώ θεωρώ ότι για γίνουν τέτοια πράγματα, χρειάζονται συμφωνίες», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, ο Ματέο Σαλβίνι, αναφερόμενος στο ίδιο πάντα θέμα, είχε υπογραμμίσει: «αν κάποιος, στις Βρυξέλλες ή στο Βερολίνο, σκοπεύει να ξεφορτώσει στην Ιταλία δεκάδες μετανάστες, με πτήσεις τσάρτερ που δεν έχουν λάβει σχετική άδεια, πρέπει να ξέρει ότι δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει κανένα διαθέσιμο αεροδρόμιο. Θα κλείσουμε τα αεροδρόμια, έτσι όπως κλείσαμε τα λιμάνια μας».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Σαλβίνι: Θα κλείσουμε τα αεροδρόμια όπως τα λιμάνια αν μας στείλουν τσάρτερ με μετανάστες "

Καθησυχαστικός ο Στουρνάρας: Καμία από τις συστημικές τράπεζες δεν έχει πρόβλημα

«Καμία από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες δεν έχει πρόβλημα» διαβεβαίωσε ο Γιάννης Στουρνάρας στον απόηχο της σημαντικής πτώσης του ΧΑ.

Ο διοικητής της ΤτΕ φέρεται να επισήμανε σε συνομιλητές του πως ήταν απόλυτα ήσυχος για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. «Το πρόβλημα είναι χρηματιστηριακό, όχι τραπεζικό» εξήγησε ο κ. Στουρνάρας σύμφωνα με τις ίδιες πηγές που επικαλείται η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής».

«Θεωρώ ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα με τις τράπεζες. Έχουν περάσει τα πλέον αυστηρά stress tests. Δεν έχει αλλάξει τίποτα στο σχεδιασμό μας. Τα χρηματιστήρια έχουν σκαμπανεβάσματα. Υπάρχει μια διεθνής αναταραχή λόγω της ανόδου των επιτοκίων διεθνώς. Η Ελλάδα επηρεάζεται περισσότερο από αυτή την κατάσταση» αποσαφήνισε ο διοικητής της ΤτΕ.

Σχολιάζοντας τις επιθέσεις που δέχθηκε για τη «σιωπή» του, ο κ. Στουρνάρας πρόσθεσε σε συνομιλητές του: «Ποτέ ένας κεντρικός τραπεζίτης δεν σχολιάζει χρηματιστηριακές εξελίξεις και τις κινήσεις των τραπεζικών μετοχών, τη στιγμή μάλιστα που δεν είναι δουλειά του».

Ο Γιάννης Στουρνάρας υποστηρίζει ότι ουδέποτε εκλήθη από την κυβέρνηση να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε σύσκεψη στο Μαξίμου. Σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής, ο κ. Στουρνάρας ουδέποτε έλαβε τηλεφώνημα από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Ο μόνος που του τηλεφώνησε ήταν ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, στον οποίο, προ ολίγων ημερών, μεταβιβάστηκε η ευθύνη των τραπεζών. Ωστόσο, ούτε ο κ. Φλαμπουράρης, με τον οποίον συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις, κάλεσε τον κ. Στουρνάρα στη σύσκεψη στου Μαξίμου. Άλλωστε, το ζήτημα δεν ήταν της αρμοδιότητάς του.

Πηγές από τον τραπεζικό τομέα επισημαίνουν πως το επόμενο διάστημα η κρίση αναμένεται να αποκλιμακωθεί και πως δεν θα επηρεαστεί περαιτέρω το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Καθησυχαστικός ο Στουρνάρας: Καμία από τις συστημικές τράπεζες δεν έχει πρόβλημα"

Κορκίδης: Οι 4 τράπεζες έχουν σήμερα τη χρηματιστηριακή αξία μιας μόνο τράπεζας το 2015

Ασαφείς λύσεις στο θολό τοπίο των ελληνικών τραπεζών

Τα υπαρκτά σοβαρά προβλήματα που συνθέτουν την ανησυχητική κατάσταση στις ελληνικές τράπεζες πρέπει να επιλυθούν άμεσα, αφού χωρίς ουσιαστική ικανότητα χρηματοδότησης από τις τράπεζες, καμία οικονομία δεν μπορεί να σταθεί στα πόδια της, ούτε βεβαίως να αναπτυχθεί, όπως επιτακτικά απαιτείται στη περίπτωση της χώρας μας.

Το σοκ που προκάλεσε στο Χρηματιστήριο η κατακόρυφη πτώση των τραπεζικών μετοχών την περασμένη εβδομάδα ήταν αρκετό για να κινητοποιήσει όλους όσοι, το προηγούμενο διάστημα διαχειρίζονταν, αλλά όπως αποδεικνύεται στην πράξη λανθασμένα, το μεγάλο πρόβλημα των ελληνικών τραπεζών που ονομάζεται «κόκκινα δάνεια». Μπορεί η εικόνα του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών τη Παρασκευή να ήταν κάπως βελτιωμένη σε σχέση με αυτή της περασμένης Τετάρτης, με τις πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές να εμφανίζονται μικρότερες, και να βοηθά το αφήγημά ότι η κρίση είναι παροδική και οφείλεται σε κερδοσκοπικές πιέσεις. Ωστόσο τα νούμερα δείχνουν ότι σε σχεδόν τρία χρόνια (2015-2018) οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχασαν συνολικά το 67,1% της κεφαλαιοποίησής τους, φτάνοντας από τα 16,510 δισ. ευρώ στα 5,431 δισ. ευρώ. Με απλά λόγια, οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες έχουν σήμερα, σχεδόν την προ τριετίας, χρηματιστηριακή αξία μίας μόνο τράπεζας.


Οι καθυστερήσεις να επιλυθεί το πρόβλημα αλλά και η ατολμία των τραπεζών να προχωρήσουν άμεσα σε πιο δραστικά μέσα αναφορικά με την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων των νοικοκυριών και πολύ περισσότερο των επιχειρήσεων, επηρέασαν, και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό, το επενδυτικό ενδιαφέρον. Κάτι που αποτυπώνεται και στις τιμές των τραπεζικών μετοχών αλλά και στην οικονομία μας.

Μέσα σε αυτό το βεβαρημένο περιβάλλον, αναζητείται επειγόντως λύση για να αλλάξει τα δεδομένα και μαζί το επενδυτικό κλίμα. Με τα κόκκινα δάνεια να βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας, το κυβερνητικό επιτελείο επεξεργάζεται ένα νέο πλαίσιο για τη θεσμική θωράκιση της αγοράς, το οποίο περιλαμβάνει και τη σύσταση ειδικού φορέα διαχείρισης κόκκινων δανείων «Asset Protection Scheme», μια πρόταση η οποία στο παρελθόν δεν είχε βρει την αποδοχή των θεσμών και των εποπτικών μηχανισμών.

Η πρόταση αποτελεί μέρος των συνολικών παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων και προβλέπει τη δημιουργία ειδικού φορέα διαχείρισης κόκκινων δανείων, στον οποίο οι τράπεζες θα εισφέρουν μέρος των προβληματικών τους δανείων. Έναντι των δανείων αυτών, το ελληνικό Δημόσιο θα εκδώσει ομόλογα, παρέχοντας την εγγύησή του, ώστε να διατεθούν σε επενδυτές και θα είναι διαπραγματεύσιμα στη δευτερογενή αγορά. Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, η λύση αυτή παρουσιάζει σημαντικές τεχνικές δυσκολίες, αφού η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε. διατυπώνει ενστάσεις για παράβαση κρατικής ενίσχυσης.

Η διαχείριση των κόκκινων δανείων των τραπεζών ίσως πάλι πρέπει να είναι υπόθεση ενός πιστωτικού φορέα, ενδεχομένως μίας «Bad Bank» που θα είναι σε θέση να δώσει λύσεις αξιόπιστες και αποτελεσματικές. Μάλιστα, από το 2015 είχε κατατεθεί δέσμη προτάσεων για την επίλυση των στεγαστικών και επιχειρηματικών μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών η οποία περιελάμβανε τη δημιουργία ενός Εθνικού Διατραπεζικού Φορέα Μη Εξυπηρετούμενων Επιχειρηματικών και Στεγαστικών Δανείων, με τη συμμετοχή όλων των τραπεζών, του ΤΧΣ και ιδιωτικών κεφαλαίων. Επιπλέον είχαμε τη κατηγορηματική διάψευση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία ο ESM φέρεται ότι συμμετέχει σε σχέδια παρέμβασης υπέρ των ελληνικών τραπεζών.

Όπως αναφέρεται σε γραπτή ανακοίνωση ο ESM παρακολουθεί από κοντά τις τελευταίες εξελίξεις στον ελληνικό χρηματοπιστωτικό τομέα, στο πλαίσιο των υποχρεώσεών του ως ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας. Ωστόσο, αναφορές σχετικά με τη συμμετοχή του ESM σε προπαρασκευαστικές εργασίες για πιθανό σχέδιο παρέμβασης υπέρ των ελληνικών τραπεζών είναι λανθασμένες. Ερωτηματικό παραμένει εάν φτάσει τελικά στον ESM αίτημα για στήριξη των τραπεζών με τα λεφτά του «buffer» το μαξιλάρι των ταμειακών διαθεσίμων, είτε εάν ζητηθεί έγκριση χρήσης των 15,7 δισ. ευρώ που είναι «κλειδωμένα» στην ΤτΕ από τα 33 δισ. ευρώ που έχει μαζέψει το Δημόσιο.

Βάσει του σχεδίου αυτού: 1ον το buffer δεσμεύεται κατά το ποσό των εγγυήσεων και έτσι δεν γίνεται να ξοδευτεί, 2oν οι τράπεζες αποκτούν τον χρόνο να ανακτήσουν τα 15 δισ. στο σύνολό τους ή ένα μέρος τους και 3oν αυτομάτως φεύγει ο κίνδυνος των 15 δισ. από τον ισολογισμό των τραπεζών και βελτιώνονται οι δείκτες τους.

Το τραπεζικό σύστημα βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπο με σειρά προκλήσεων, ενδογενών και εξωγενών. Απαιτείται να επιστρέψουν με συστηματικό τρόπο καταθέσεις στο τραπεζικό σύστημα, να ενισχυθεί ουσιαστικά η οργανική κερδοφορία των τραπεζών, να συρρικνωθούν με ικανοποιητικό ρυθμό τα «κόκκινα δάνεια», να αρθούν πλήρως οι κεφαλαιακοί περιορισμοί και να αποκλιμακωθεί το κόστος δανεισμού της χώρας, άρα και των τραπεζών, προκειμένου το τραπεζικό σύστημα να επιτελέσει το ρόλο του με επάρκεια και ασφάλεια. Οι μέχρι σήμερα ασαφείς λύσεις στο θολό τοπίο των ελληνικών τραπεζών, απαιτούν άμεσα, σοβαρές παρεμβάσεις με συγκεκριμένες και αποτελεσματικές ενέργειες.

typospeiraiws
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορκίδης: Οι 4 τράπεζες έχουν σήμερα τη χρηματιστηριακή αξία μιας μόνο τράπεζας το 2015"

«Λουκέτο» από αύριο σε δύο εφορίες- Ποιες περιοχές της Αττικής επηρεάζονται

Παύουν να λειτουργούν από αύριο Δευτέρα δύο εφορίες και συγκεκριμένα η ΔΟΥ Νέου Ηρακλείου και η Γ' Πειραιά, στο πλαίσιο των συγχωνεύσεων που αποφάσισε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.
Επιπλέον από τις 22 Οκτωβρίου θα σταματήσει η λειτουργία της ΣΤ' Αθηνών και της Δ' Πειραιά.
Οπως ανακοινώθηκε από την ΑΑΔΕ στο πλαίσιο διασφάλισης της αποτελεσματικότερης λειτουργίας των Δ.Ο.Υ. με στόχο τη βέλτιστη εξυπηρέτηση των πολιτών μέσω συγκέντρωσης των ανθρώπινων και υλικών πόρων σε ενισχυμένες Δ.Ο.Υ., καθώς και την εξοικονόμηση δαπανών και ανθρώπινου δυναμικού για την υποστήριξη άλλων ελεγκτικών υπηρεσιών της Α.Α.Δ.Ε., συγχωνεύονται, στο νομό Αττικής, οι εξής γειτονικές Δ.Ο.Υ.:
Από 08/10/2018:
  • Η Δ.Ο.Υ. Νέου Ηρακλείου, στη Δ.Ο.Υ. Νέας Ιωνίας.  Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, σε συνεργασία με το Δήμο Νέου Ηρακλείου, θα λειτουργήσει Γραφείο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων (Γ.Ε.Φ.) σε κτίριο που θα διαθέσει ο Δήμος.
  • Η Δ.Ο.Υ. Γ’ Πειραιά, στη Δ.Ο.Υ. Α’ Πειραιά.
Από 22/10/2018:
  • Η Δ.Ο.Υ. ΣΤ’ Αθηνών, στη Δ.Ο.Υ. Α’ Αθηνών.
  • Η Δ.Ο.Υ. Δ’ Πειραιά, στη Δ.Ο.Υ. Ε’ Πειραιά.
Από αυτές τις ημερομηνίες και μετά, παύουν να λειτουργούν οι Δ.Ο.Υ:
  • Νέου Ηρακλείου
  • Γ’ Πειραιά
  • ΣΤ’ Αθηνών
  • Δ’ Πειραιά
Εξαιτίας της συγχώνευσης όπως διευκρινίζεται, δεν θα πραγματοποιηθούν συναλλαγές με το κοινό αύριο Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2018 στις Δ.Ο.Υ. Νέας Ιωνίας, Νέου Ηρακλείου, Α’ Πειραιά και Γ’ Πειραιά και - την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου, την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου και τη Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018 στις Δ.Ο.Υ. Α’ Αθηνών, ΣΤ΄ Αθηνών, Ε’ Πειραιά και Δ’ Πειραιά. 
Παράλληλα προβλέπονται παρατάσεις προθεσμιών που λήγουν τις συγκεκριμένες μέρες των συγχωνεύσεων.
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "«Λουκέτο» από αύριο σε δύο εφορίες- Ποιες περιοχές της Αττικής επηρεάζονται "

Η «βόμβα» της Ιταλίας μέσα στην ΕΚΤ: Αν φύγει από το ευρώ, η Γερμανία χάνει μισό τρισ.

Η κόντρα της Ρώμης με τις Βρυξέλλες για τον ιταλικό προϋπολογισμό οξύνεται, αλλά τα μεγέθη της ιταλικής οικονομίας είναι τέτοια που μπορούν να πυροδοτήσουν νέα σοβαρή κρίση στην Ευρωζώνη με συνέπειες που οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο δεν μπορούν να αγνοήσουν ή να υποτιμήσουν.

Δεν είναι μόνο ότι η Ιταλία είναι η τέταρτη οικονομία στην Ε.Ε. (τρίτη εάν φύγει η Μεγάλη Βρετανία) και αντιπροσωπεύει το 11% του συνολικού ΑΕΠ.

Ένα πολύ σημαντικό ζήτημα είναι οι οφειλές της Ιταλίας που υπάρχουν προς τις άλλες χώρες, κυρίως προς τη Γερμανία, στο πλαίσιο του συστήματος διατραπεζικών πληρωμών στην ζώνη του ευρώ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, γνωστό ως TARGET 2.

Στο πλαίσιο του TARGET 2 η Ιταλία έχει ένα έλλειμμα το οποίο έχει φτάσει τα 489,1 δισ. ευρώ το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας τα οποία δημοσίευσε το Ρeuters. Πρόκειται για το ποσό το οποίο “οφείλει” η Ιταλία στο σύστημα, από κινήσεις κεφαλαίων κάθε λογής που γίνονται στη ζώνη του ευρώ.

Αντίθετα η Γερμανία έχει πλεόνασμα, δηλαδή “απαιτήσεις” από το σύστημα το οποίο την περασμένη άνοιξη έφτανε τα 950 δισ. ευρώ.

Τα ανοίγματα των άλλων χωρών στο Target 2, αντιστοιχούν σε απαιτήσεις της Γερμανίας, οι οποίες προσεγγίζουν το ένα τρισ. ευρώ και αρκετοί οικονομολόγοι στη Γερμανία έχουν εκφράσει το φόβο ότι σε περίπτωση διάλυσης του ευρώ ή αποχώρησης μιας χώρας από αυτό, τα χρήματα αυτά που οφείλονται στη Γερμανία κινδυνεύουν να χαθούν.

Οι απόψεις αυτές στη Γερμανία επανέρχονται κατά διαστήματα από οικονομολόγους όπως ο πρώην επικεφαλής του ινστιτούτου IFO Χανς Βέρνερ Ζιν και άλλους παράγοντες που θέλουν να καταδείξουν τα ρίσκα που έχει για τη Γερμανία το ευρώ.

Το ζήτημα που επισημαίνουν είναι ότι σε περίπτωση που μια χώρα όπως η Ιταλία, για παράδειγμα αποχωρήσει από το ευρώ, τότε οι απαιτήσεις της Γερμανίας από το TARGET 2 θα έχουν μόνο θεωρητική αξία, αφού η λιρέτα θα υποτιμηθεί και η χώρα θα βρίσκεται σε αντικειμενική αδυναμία να εξοφλήσει.

Πέραν αυτού, κατά καιρούς έχει εγερθεί και το ζήτημα κατά πόσον υπάρχει νομική υποχρέωση εξόφλησης οφειλών που δημιουργήθηκαν στον πλαίσιο του TARGET 2, εφόσον το ευρώ δεν υπάρχει πλεόν ή μια χώρα αποχωρήσει σε αυτό.

Στο παρελθόν, ο κ. Ντράγκι είχε δηλώσει μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι τα ανοίγματα θα πρέπει να κλείσουν, αλλά αυτό αποτελεί οδηγία και όχι νομική υποχρέωση.

Η νέα κυβέρνηση στην Ιταλία

Τα ανοίγματα της Ιταλίας στο TARGET 2 είχαν αυξηθεί όταν σχηματίστηκε η ευρωσκεπτικιστική κυβέρνηση στη χώρα, λόγω της φυγής κεφαλαίων από τη χώρα εξαιτίας της πολιτικής αβεβαιότητας.

Το Σεπτέμβριο το ιταλικό άνοιγμα στο Target 2 διαμορφώθηκε σε 489,1 δισ. ευρώ, από 492,5 τον Αύγουστο που ήταν και το ιστορικό υψηλό, με βάση προσδοκίες ότι η ιταλική κυβέρνηση θα έκανε μετριοπαθείς κινήσεις στο θέμα του προϋπολογισμού, κάτι που δεν επιβεβαιώθηκε από τις εξελίξεις, καθώς ο συνασπισμός του «Κινήματος των 5 Αστέρων» και της «Λέγκας του Βορρά» επιμένει στην αύξηση του ελλείμματος, οδηγούμενη σε κόντρα με τις Βρυξέλλες.

Τον περασμένο Απρίλιο, το άνοιγμα της Ιταλίας ήταν 426 δισ. ευρώ.

Οι κινήσεις κεφαλαίων εντός ευρωζώνης
Οι κινήσεις κεφαλαίων μεταξύ χωρών του ευρώ καταγράφονται και εκκαθαρίζονται στο σύστημα Target 2 το οποίο “οφείλει” στη Γερμανία περί τα 950 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό αντιπροσωπεύει τα χρήματα που οφείλουν άλλες χώρες στη Γερμανία από εισαγωγές γερμανικών προϊόντων ή από μετακινήσεις κεφαλαίων από τις ιταλικές και ισπανικές τράπεζες προς τις γερμανικές ή, ακόμα, από τις αγορές ομολόγων που πραγματοποιεί κάθε μήνα η ΕΚΤ.

Όταν ένας Ιταλός ή ένας Έλληνας αγοράζει ένα γερμανικό αυτοκίνητο, η πληρωμή γίνεται μέσω του ευρωσυστήματος σε ευρώ και δεν υπάρχει μεταφορά “συναλλάγματος”. Παρόλα αυτά η ΕΚΤ εκκαθαρίζει τις κινήσεις μεταξύ των τραπεζών από τις δύο χώρες, μέσω των κεντρικών τραπεζών. Έτσι, όταν υπάρχει μεγάλη ζήτηση από άλλες χώρες για γερμανικά προϊόντα ή καταθέσεις, το Target 2 “γράφει” πλεόνασμα στην Γερμανία και, αντίστοιχα, έλλειμμα στην χώρα από την οποία έφυγαν τα χρήματα, όπως για παράδειγμα η Ιταλία.

Φυγή κεφαλαίων προς τη Γερμανία

Από τον περασμένο Απρίλιο το πλεόνασμα της Γερμανίας στο Target 2 αυξήθηκε και αυτό πιθανότατα δεν οφείλεται σε εξαγωγές ή αγορές ομολόγων, αλλά σε φυγή κεφαλαίων κυρίως από την Ιταλία (αλλά και από την Ισπανία, τον Απρίλιο προτού εκτονωθεί η πολιτική κρίση στη χώρα).

Δεδομένου ότι πρόκειται για συναλλαγές μεταξύ χωρών που χρησιμοποιούν όλες το ευρώ, δεν υπάρχει μετακίνηση συναλλάγματος, αλλά μια απλή εκκαθάριση στο ίδιο νόμισμα και καταγραφή ποσών που οφείλουν η μία κεντρική τράπεζα στην άλλη (η Τράπεζα της Ιταλίας προς τη γερμανική κεντρική τράπεζα, εν προκειμένω).

Τι θα γίνει όμως, εάν το ευρώ διαλυθεί ή εάν μια χώρα όπως η Ιταλία το εγκαταλείψει;

‘Οπως έχει επισημάνει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, σύμφωνα με το γνωστό Γερμανό οικονομολόγο Hans-Werner Sinn, πρώην επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών IFO, γνωστός για τις σκληρές απόψεις του, το πλεόνασμα αυτό στην πραγματικότητα έχει μόνο θεωρητική αξία, διότι στην υποθετική περίπτωση που η Ιταλία έφευγε από το ευρώ η λιρέτα θα υφίστατο μεγάλη υποτίμηση και δεν θα μπορούσε να αποπληρώσει την οφειλή της στο Target.

Υπάρχει νομικά η οφειλή;

Πέρα από τη δυνατότητα μιας χώρας να αποπληρώσει το έλλειμμά της στο Target 2, υπάρχει και το ζήτημα της νομικής υποχρέωσης.

Πέρσι ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι είχε δηλώσει μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι το όποιο έλλειμμα στο Target 2 θα πρέπει να πληρωθεί σε κάθε περίπτωση, αλλά κάτι τέτοιο αποτελεί απλώς μια οδηγία και όχι νομική υποχρέωση.

Αυτός είναι και ο λόγος που οικονομολόγοι όπως ο Hans-Werner Sinn, αλλά και αναλυτές επενδυτικών τραπεζών όπως η JP Morgan εκτιμούν ότι σε περίπτωση που η ευρωζώνη διαλυθεί, οι Γερμανοί θα δουν περίπου ένα τρισ. ευρώ να γίνεται καπνός.

money-money
Διαβάστε Περισσότερα » "Η «βόμβα» της Ιταλίας μέσα στην ΕΚΤ: Αν φύγει από το ευρώ, η Γερμανία χάνει μισό τρισ."

Αναπληρωτής ΥΠΕΞ Ρωσίας: Δεν σκοπεύουμε να θυσιάσουμε τη σχέση μας με την Ελλάδα

Αισιόδοξος ότι τα πρόσφατα σύννεφα στις ελληνορωσικές σχέσεις δεν θα έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις εμφανίζεται ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, ειδικός απεσταλμένος του προέδρου Πούτιν στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική.

Απαντώντας σε ερώτηση αν η κατάσταση βαίνει προς εξομάλυνση σημείωσε: «Το ελπίζω. Εχουμε μια ειδική, στενή σχέση με την Ελλάδα και δεν σκοπεύουμε να τη θυσιάσουμε. Σεβόμαστε την Ελλάδα. Ο θρησκευτικός παράγοντας παίζει τον ρόλο του, οι δεσμοί μεταξύ των λαών είναι ισχυροί. Αλλά η πολιτική έχει τη δική της λογική. Υπήρξαν πολιτικοί στην Ελλάδα που δέχθηκαν σοβαρές πιέσεις και πήραν αποφάσεις που μας λύπησαν».

«Ελπίζω ότι τα προβλήματα με την Ελλάδα θα ξεπεραστούν σύντομα και οι ρωσοελληνικές σχέσεις θα προοδεύσουν. Πέρα από τις αμοιβαίες συμπάθειες των λαών μας, έχουμε κοινά συμφέροντα. Οι σχέσεις μας με άλλες χώρες δεν είναι εις βάρος των σχέσεών μας με την Ελλάδα, ιδιαίτερα στο πεδίο της ασφάλειας. Απ’ όσο ξέρω, Ελλάδα και Τουρκία είναι μέλη του ίδιου οργανισμού ασφαλείας, του ΝΑΤΟ, επομένως δεν θα έπρεπε να υπάρχει ενδεχόμενο να πολεμήσουν μεταξύ τους», πρόσθεσε μιλώντας στην «Καθημερινή».

newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Αναπληρωτής ΥΠΕΞ Ρωσίας: Δεν σκοπεύουμε να θυσιάσουμε τη σχέση μας με την Ελλάδα"

Α. Σαμαράς: «Ο Τσίπρας ξεπουλάει την Μακεδονία για να αποφύγει προσωρινά τις μειώσεις στις συντάξεις»

Εφ όλης της ύλης παρέμβαση πραγματοποίησε από την Καβάλα ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Ο κ.Σαμαράς έκανε εκτενείς αναφορές σε όλα τα θέμα της επικαιρότητας με αιχμή τις εξελίξεις στο σκοπιανό. Ο πρώην πρωθυπουργός κατηγόρησε την κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου ότι παρέδωσε την «μακεδονική γλώσσα και εθνότητα» στους γείτονες και επανέλαβε τη δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η ΝΔ δε θα ψηφίσει την συμφωνία των Πρεσπών.

«Δεν θα αφήσουμε να πουλήσουν τη Μακεδονία μας! Εγώ υποστήριζα πάντα, ότι δεν μπορούμε να δώσουμε στα Σκόπια το όνομα της Μακεδονίας. Τελεία και παύλα. Γιατί; Γιατί απλούστατα, από την ώρα που τους δίναμε όνομα που περιλαμβάνει τη λέξη Μακεδονία, επισήμως όλοι θα τους έλεγαν, όχι… βόρειο-μακεδόνες, όχι άνω-μακεδόνες, αλλά σκέτο «μακεδόνες»! Άλλωστε, είδατε τι έγινε τώρα: Με το που υπογράφηκε η Συμφωνία των Πρεσπών, πριν ακόμα ολοκληρωθεί και επικυρωθεί, όλοι τους αποκαλούν σκέτα «Μακεδόνες»!

Και επί πλέον, η Συμφωνία των Πρεσπών δίνει στους Σκοπιανούς και επισήμως από την Ελληνική πλευρά και το όνομα της Μακεδονίας και την αναγνώριση εθνότητας «Μακεδόνων» και την αναγνώριση «Μακεδονικής γλώσσας» και την αναγνώριση «Μακεδονικής ταυτότητας». Τους τα έδωσαν όλα! Πρέπει να σας πω, ότι παρ’ όλες τις διαφωνίες που υπήρξαν στο παρελθόν για το χειρισμό του θέματος ανάμεσα σε διάφορες προηγούμενες κυβερνήσεις, κανένας Έλληνας πολιτικός δεν δέχθηκε ποτέ, να αναγνωρίσει έθνος, γλώσσα και ταυτότητα «Μακεδόνων». Κανένας!

Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν λύνει κανένα πρόβλημα. Απλώς πυροδοτεί νέες εκρήξεις... Η ΝΔ λοιπόν, όπως έχει επανειλημμένως διακηρύξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν πρόκειται να ψηφίσει αυτή τη συμφωνία.
Ούτε ως κυβέρνηση ούτε ως αντιπολίτευση. Τελεία και παύλα. Όπως ήλθαν τα πράγματα βέβαια, δεν ξέρω αν θα φτάσει τελικά ως την Ελληνική Βουλή - πάντως εμείς ΔΕΝ θα την ψηφίσουμε!»

Ο κ.Σαμαράς μάλιστα συνέδεσε ευθέως το ζήτημα της περικοπής ή μη των συντάξεων με το ζήτημα των Σκοπίων.

«Το καλύτερο – για όλους, πια – είναι να συμβεί αυτό που είπε στη Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης: Να μην προχωρήσουν οι Πρέσπες και να αρχίσει η διαπραγμάτευση μεταξύ μας από την αρχή. Αφού παραμεριστεί, βέβαια, ο ΣΥΡΙΖΑ. Που ήταν πάντα αντίθετος με τη θέση της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων. Και που τα δίνει όλα, σήμερα, μόνο και μόνο, για να κερδίσει έξη μήνες αναβολή στην νέα περικοπή των συντάξεων! Που ο ίδιος ψήφισε και για την οποία ο ίδιος δεσμεύτηκε λίγους μήνες πριν. Τέτοιο κατάντημα» τόνισε ο κ.Σαμαράς.

Ο πρώην πρωθυπουργός έκανε εκτενείς αναφορές και στο προσφυγικό, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι άνοιξε τα σύνορα σε ορδές λαθρομεταναστών, όπως είπε χαρακτηριστικά, κάνοντας το διαχωρισμό μεταξύ λαθρομεταναστών και προσφύγων.

«Εμείς κυνηγήσαμε τα κυκλώματα των διακινητών. Εκείνος παρέδωσε τα hot spots στις περίεργες MKO που κάποιες ελέγχονται κι όλας από τα κυκλώματα των διακινητών. Και τώρα ψάχνουν που πήγαν τα χρήματα που δόθηκαν από τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Το καταγγέλλουν και «δικοί» τους πια. Και αντί να τους ακούσουν, τους παραιτούν κακήν-κακώς!
Αυτά όλα πρέπει να διερευνηθούν. Οι πρόσφυγες να πάρουν το άσυλο που δικαιούνται - και οι λαθρομετανάστες να επιστρέψουν πίσω στις πατρίδες τους» ξεκαθάρισε ο κ.Σαμαράς.

Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην οικονομία κατηγορώντας την κυβέρνηση για φτωχοποίηση της κοινωνίας , για δήθεν έξοδο της χώρας από τα μνημόνια , ενώ άσκησε σκληρή προσωπική κριτική στον κ. Τσίπρα ότι οι χειρισμοί του κόστισαν στη χώρα 100 δις ευρώ μόνο το πρώτο εξάμηνο.

«Βγήκαμε, λέει, από το Μνημόνιο, αλλά οι αγορές δεν μας δανείζουν, όπως δανείζουν την κάθε χώρα που βγαίνει από μνημόνια. Έχουμε «καθαρή έξοδο» - λέει η κυβέρνηση, αλλά δεν μπορούμε να δανειστούμε από τις αγορές – λένε οι… αγορές! Βγήκαμε από το μνημόνιο, όμως για κάποιο περίεργο λόγο το χρηματιστήριο της Ελλάδας, δεν νιώθει ενθουσιασμό. Αντίθετα καταρρέει.

Βγήκαμε από το μνημόνιο, και κάνουμε πια μόνοι μας, λέει, κουμάντο στα οικονομικά μας, αλλά τον Προϋπολογισμό μας πρέπει να τον εγκρίνουν οι δανειστές μας μέχρι κεραίας!

Τόσο πολύ, μάλιστα, που τους υποβάλλουμε… δύο διαφορετικά «προσχέδια», Προσχέδια Προϋπολογισμού, για να έχουν να διαλέγουν, εκείνοι! Κι αυτό δεν συμβαίνει με καμία άλλη χώρα.... Ο Τσίπρας στοίχισε 100 δισεκατομμύρια στη χώρα! Μόνο το πρώτο εξάμηνο…

--Δεν το λέω εγώ. Το λέει ο Ρέγκλινγκ του ESM, δηλαδή ο κύριος ευρωπαϊκός οργανισμός που δανείζει τη χώρα…

--Το έλεγε και ο Βίζερ, ο τότε Πρόεδρος του Euroworking Group. Αυτός μάλιστα, ανεβάζει το «λογαριασμό Τσίπρα» στα 200 δισεκατομμύρια!
--Το λέει και η Τράπεζα Ελλάδος, πιο συντηρητικά – κι ας τους ενοχλεί ο Στουρνάρας: ο Τσίπρας μας στοίχισε γύρω στα 86 δισεκατομμύρια…

Τελικά πόσα μας στοίχισε; 100 δισεκατομμύρια; 86 δισεκατομμύρια; Ή μήπως 200 δισεκατομμύρια; Διαλέγετε και παίρνετε. Η μάλλον διαλέγετε και… πληρώνετε! Γιατί αυτά που μας στοίχισε ο Τσίπρας, τα πληρώνει και θα τα πληρώνει ο Ελληνικός λαός…Καμία κυβέρνηση στο παρελθόν δεν κόστισε τόσο πολλά σε τόσο λίγο χρόνο» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε μάλιστα και σε ορισμένα άγνωστα, όπως τα χαρακτήρισε, περιστατικά με απαιτήσεις της τρόικας από την κυβέρνησή του.

«Η Τρόϊκα ζήτησε κι από μας τότε, να αυξήσουμε την προκαταβολή φόρου στους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις. Το αρνηθήκαμε! Μειώσαμε αντίθετα την προκαταβολή φόρου και τις εισφορές! Μετά από λίγο έπαψαν να επιμένουν. Ήλθε ο ΣΎΡΙΖΑ και του επέβαλαν αυτά που εμείς είχαμε αρνηθεί…

Η Τρόϊκα ζήτησε κι από μας να δημιουργηθεί το περιβόητο «υπερταμείο». Το αρνηθήκαμε κατηγορηματικά ως προσβολή στην χώρας μας. Μετά από λίγο έπαψαν να επιμένουν. Ήλθε ο ΣΥΡΙΖΑ και του το επέβαλαν. Και τώρα καταντήσαμε να έχουμε ένα οργανισμό ελληνικής «πτωχευτικής περιουσίας» στα χέρια των δανειστών! Κάτι που δεν ζήτησαν από καμία άλλη χώρα. Κάτι που το επέβαλαν μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ…

Τέλος, η Τρόϊκα δεν διανοήθηκε ποτέ να ζητήσει από μας υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια! Ούτε από μας το ζήτησε, ούτε από οποιαδήποτε άλλη χώρα, που μπήκε σε μνημόνιο. Το ζήτησε από το ΣΥΡΙΖΑ και μόνο!
Και ο Τσίπρας το υπέγραψε» είπε ο Αντώνης Σαμαράς.

Ο κ.Σαμαράς έστειλε μήνυμα ενότητας τονίζοντας ότι η ΝΔ είναι σήμερα η μόνη εγγύηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ηττηθεί και θα φύγει…

«Δεν περισσεύει κανείς. Αλλά και δεν χωράνε γκρίνιες, διαγκωνισμοί και επιπόλαιες κουβέντες. Η ΝΔ είναι σήμερα η μόνη εγγύηση ότι η χώρα μπορεί να ξαναβρεί το δρόμο της: Και για την ανάπτυξη και για τις μεταρρυθμίσεις και για την εσωτερική ασφάλεια και για την υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων. Η ΝΔ είναι ακόμα η εγγύηση συνεργασίας με όσους πιστεύουν στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Το έχουμε ήδη κάνει πράξη στα δύσκολα».

Εμμέσως πλην σαφώς μάλιστα τάχθηκε κατά του σεναρίου περί «μεγάλου» συνασπισμού. «Αλλά με τους ψεύτες και τους συκοφάντες δεν θα συνεργαστούμε! Ποτέ! Δεν μπορούμε να συνεργαστούμε με αυτούς που δεν είπαν μια «συγγνώμη» για τους 100 νεκρούς στο Μάτι. Και τους κατηγόρησαν κι από πάνω… Δεν μπορούμε να συνεργαστούμε με όσους κατασκεύασαν το μακάβριο επιχείρημα: « Μην ανησυχείτε, το Ασφαλιστικό θα λυθεί επειδή… πεθαίνουν οι Έλληνες συνταξιούχοι!»

Δεν μπορούμε να συνεργαστούμε με όσους, όχι μόνο δεν έκαναν απολύτως τίποτε απ’ όσα υποσχέθηκαν, αλλά σήμερα διαλύουν ακόμα και τη ΔΕΗ – και το παίζουν ταυτόχρονα «υπερασπιστές» του δημοσίου συμφέροντος…

Δεν μπορούμε να συνεργαστούμε με όσους έφτιαξαν μέχρι και «μνημείο» για τα «ανύπαρκτα θύματα» της ΕΡΤ. Και τώρα παραιτούνται και σφάζονται μεταξύ τους στα υψηλότερα κλιμάκια τους, για το κατάντημά της.Με όσους ανοίγουν τα σύνορα και φτιάχνουν τα hot spot των κολασμένων,με όσους ανοίγουν τις φυλακές και βγάζουν χιλιάδες κακούργους έξω,με όσους υπονομεύουν τη λειτουργία της δημοκρατίας ή ξεπουλάνε τα εθνικά συμφέροντα για να παραμείνουν λίγο ακόμα στην εξουσία, δεν μπορούμε να συνεργαστούμε» τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός.


Ο Αντώνης Σαμαράς επεσήμανε ότι ο πατριωτισμός γίνεται ξανά επίκαιρος - παντού, όχι ως μισαλλόδοξος εθνικισμός, όπως είπε, αλλά ως αγάπη για την πατρίδα. «Τώρα που ο Πατριωτισμός ξαναγίνεται επίκαιρος παντού στον κόσμο, είναι ευκαιρία για μας, να βρούμε και να βγάλουμε τον καλύτερο εαυτό μας…
Ενωμένοι! Με την επίγνωση ότι αυτή η ευρύτατη παράταξη των Ελλήνων που αγαπούν Ελευθερία. Δημοκρατία και Αξιοπρέπεια, αυτή η παράταξη, θα γυρίσει την καινούργια σελίδα μιας χώρας, που βαριά έχει τραυματιστεί από το Λαϊκισμό, την ανευθυνότητα και τα ψέματα» επεσήμανε ο πρώην πρωθυπουργός.

liberal
Διαβάστε Περισσότερα » "Α. Σαμαράς: «Ο Τσίπρας ξεπουλάει την Μακεδονία για να αποφύγει προσωρινά τις μειώσεις στις συντάξεις»"

Πρώτοι στο ΝΑΤΟ οι Ελληνες πιλότοι- Πήραν όλες τις πρωτιές στην παγκόσμια ελίτ των ιπτάμενων μαχητών

Μία εξαιρετική εμφάνιση έκαναν οι Ελληνες πιλότοι με τα Mirage 2000-5 στο Αλμπαθέτε της Ισπανίας κρατώντας και πάλι τα ηνία μεταξύ των πιλότων του ΝΑΤΟ.
Συγκεκριμένα, τον τίτλο του «Καλύτερου Πολεμιστή του Κόσμου»  «Best Warrior» τον κατέκτησε Ελληνας πιλότος, δημιουργώντας πλέον μια σταθερή παράδοση της ΠΑ στη σχετική διοργάνωση.
Από τη Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου έως την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2018, η 331 Μοίρα (331Μ) της 114 Πτέρυγας Μάχης (ΠΜ)/Αεροπορική Βάση Τανάγρας, συμμετείχε στην 3η Εκπαιδευτική Σειρά Αέρος για το 2018 του Tactical Leadership Programme (TLP), στην Αεροπορική Βάση Los Llanos, στο Albacete της Ισπανίας, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα veteranos.
Για το σκοπό αυτό, μεταστάθμευσαν από την 114ΠΜ τέσσερα (4) αεροσκάφη Mirage-2000-5 και ανάλογο ιπτάμενο και τεχνικό προσωπικό.
Την πρωτιά πήραν οι Ελληνες πιλότοι με τα Mirage 2000-5 στο Αλμπαθέτε της Ισπανίας κρατώντας και πάλι τα ηνία μεταξύ των πιλότων του ΝΑΤΟ.
Την πρωτιά πήραν οι Ελληνες πιλότοι με τα Mirage 2000-5 στο Αλμπαθέτε της Ισπανίας κρατώντας και πάλι τα ηνία μεταξύ των πιλότων του ΝΑΤΟ.
Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, η 331 Μοίρα ανέλαβε αποστολές σύμφωνες με την αποστολή της Μοίρας τόσο σε Εθνικό όσο και σε Νατοϊκό πλαίσιο, με σκοπό την εξοικείωση και τη συνεργασία όλου του προσωπικού, σύμφωνα με τα πρότυπα και τις διαδικασίες του ΝΑΤΟ.
Στην συγκεκριμένη άσκηση, συμμετείχαν οι Πολεμικές Αεροπορίας της Ισπανίας με αεροσκάφη EF2000 Eurofighter, της Γαλλίας με Rafale, του Βελγίου με F-16MLU, της Πολωνίας με F-16M και της Ιταλίας με Tornado και AMX.
Οι ιπτάμενοι της 331Μ πρώτευσαν τόσο σε συλλογικό όσο και προσωπικό επίπεδο, στους τομείς της εκπαίδευσης, μεταξύ των πληρωμάτων των χωρών που συμμετείχαν σε αυτήν.
Να σημειωθεί οτι τα πληρώματα των Ελληνικών Μιράζ ψηφίστηκαν από τους Χειριστές των Μαχητικών που πήραν μέρος στο TLP 2018-3 ,ως οι Καλύτεροι Πολεμιστές.
Πηγή: pentapostagma.gr, ΕΡΤ/iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρώτοι στο ΝΑΤΟ οι Ελληνες πιλότοι- Πήραν όλες τις πρωτιές στην παγκόσμια ελίτ των ιπτάμενων μαχητών "

Βούτσης: Δεν υπάρχουν 151 βουλευτές που θα ψηφίσουν πρόταση δυσπιστίας

Η ΝΔ δεν θα βρει σε αυτή τη Βουλή 151 βουλευτές να ψηφίσουν πρόταση δυσπιστίας σε βάρος της κυβέρνησης, δηλώνει ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.

«Θα σας πω την εκτίμησή μου. Αφενός υπάρχει πλειοψηφία στην παρούσα Βουλή, για να κυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών, η οποία ενδεχομένως θα διευρύνεται καθώς θα πάμε σε αυτή τη διαδικασία, και αφετέρου εκτιμώ ότι δεν υπάρχουν 151 βουλευτές σε αυτή τη Βουλή για να υπερψηφίσουν μια πρόταση δυσπιστίας. Είμαι απόλυτος πάνω σε αυτό το θέμα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Βουλής μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Παράλληλα, αναφερόμενος στην έναρξη της διαδικασίας της Συνταγματικής Αναθεώρησης εμφανίστηκε βέβαιως πως εμφανίστηκε βέβαιως πως θα ξεκινήσει «οπωσδήποτε εντός αυτής της Συνόδου».

«Πιστεύω ότι μπορεί να ξεκινήσει και μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Με τη διαδικασία της Αναθεώρησης του Συντάγματος ξεκινά, στο κοινοβουλευτικό πλέον πεδίο, μια πολύ σοβαρή συζήτηση για πάρα πολλά ζητήματα τα οποία είναι κρίσιμα για το μέλλον της χώρας», συμπλήρωσε ο κ. Βούτσης.
Σε ερώτηση αν βλέπει εκλογές τον Ιανουάριο εφόσον ο Πάνος Καμμένος άρει την εμπιστοσύνη του - όπως ζητά η ΝΔ - στην κυβέρνηση πριν έρθει η συμφωνία για κύρωση στην ελληνική Βουλή ο κ. Βούτσης σχολίασε: «Αυτά τα σενάρια είναι σενάρια επί χάρτου, δεν έχουν έρεισμα, δεν έχουν βάση και βεβαίως και οι ΑΝΕΛ και ο Πρόεδρός τους, επανειλημμένα έχουν δηλώσει ότι κανείς, και ιδιαίτερα μάλιστα η ΝΔ, δεν μπορεί να τους υπαγορεύσει την πολιτική που θα ακολουθήσουν».

Όσον αφορά τις εκλογές, ο κ. Βούτσης και υπογραμμίζει ότι αυτές θα αποτελέσουν μια ισχυρή αντιπαράθεση ανάμεσα σε δύο προγραμματικές προτάσεις για το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρώπης. Με ορίζοντα τις εκλογές του 2019, ο ΣΥΡΙΖΑ εργάζεται για τη διαμόρφωση του ευρύτερου προοδευτικού πόλου, σε προοδευτική προγραμματική βάση, η οποία θα μπορέσει να εξασφαλίσει τελικά την πλειοψηφία του εκλογικού σώματος, εκτιμά ο πρόεδρος της Βουλής.

newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Βούτσης: Δεν υπάρχουν 151 βουλευτές που θα ψηφίσουν πρόταση δυσπιστίας"

Σπ. Λυκούδης: Δεν θα στηρίξω τη Συμφωνία των Πρεσπών εάν συνδεθεί με ψήφο εμπιστοσύνης

Δεν πρόκειται να στηρίξει τη Συμφωνία των Πρεσπών «εάν συνδεθεί με ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, δηλαδή με νέα κυβερνητική πλειοψηφία» τόνισε ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Λυκούδης.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων επεσήμανε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών έχει θετικό πρόσημο «έστω κι αν τα προβληματικά της σημεία, η ιθαγένεια και γλώσσα, είναι φανερό ότι δημιουργούν ζητήματα».

Σημείωσε παράλληλα ότι «πολλά θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν η κυβέρνηση είχε χειριστεί το θέμα στην αφετηρία του με υπευθυνότητα, με ειλικρινή διάθεση εθνικής συνεννόησης». «Προτίμησε τα διχαστικά παιγνίδια στα οποία αρέσκεται. Απέτυχε» πρόσθεσε.

Ο κ. Λυκούδης σημείωσε ότι «αποτελεί προσβολή του ΣΥΡΙΖΑ προς τους πολίτες του κεντροαριστερού χώρου, η πρόταση περί 'προοδευτικού μετώπου', όταν ο ίδιος (σ.σ. ο ΣΥΡΙΖΑ) συγκυβερνά με ένα λαϊκιστικό ακραίο κόμμα της Δεξιάς με τις τραγελαφικές πιρουέτες του κι όταν ο ίδιος μέχρι χθες περιφρονούσε αν δεν χλεύαζε την Κεντροαριστερά».

Υπογράμμισε, δε, ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ηττηθεί στις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις».

ΑΜΠΕ/naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Σπ. Λυκούδης: Δεν θα στηρίξω τη Συμφωνία των Πρεσπών εάν συνδεθεί με ψήφο εμπιστοσύνης"

Πρόεδρος εμπορικού συλλόγου Αθήνας στον «Θέμα 104,6»: Η πολιτεία δεν αφήνει την αστυνομία να κάνει την δουλεία της

«Η αστυνόμευση είναι αισθητή, αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι μας ικανοποιεί και ότι είναι επαρκής. Δεν αρκεί να βγάλουμε μερικούς ένστολους παραπάνω ή να εντείνουμε την αστυνόμευση, αλλά πρέπει να επανατοποθετηθούμε στο θέμα της ασφάλειας», δήλωσε στο «Θέμα 104,6» και τους Νικήτα Κορωνάκη και Μαρία Κατσή, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας, Σταύρος Καφούνης. 

Παράλληλα, ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου εκτίμησε ότι «η αστυνομία ξέρει να κάνει τη δουλειά της αρκεί να την αφήσουμε να την κάνει. Η πολιτεία διαχρονικά επεμβαίνει και δεν αφήνει την αστυνομία να κάνει τη δουλειά της». 

«Οι καταστηματάρχες αισθάνονται αφύλακτοι, ότι κινδυνεύει η ζωή και η περιουσία τους. Υπάρχουν περιοχές που καταστήματα δεν λειτουργούν με έναν υπάλληλο και παίρνουν έναν δεύτερο για λόγους ασφάλειας. Ο δεύτερος υπάλληλος μπορεί να οδηγήσει σε λουκέτο την επιχείρηση», πρόσθεσε. 

Επίσης, ο Σταύρος Καφούνης υποστήριξε πως «το πεδίον του Άρεως καθάρισε, δυστυχώς όμως τα στοιχεία της παραβατικότητας έχουν διαχυθεί στις γύρω περιοχές. Το να μεταφέρουμε την πληγή από το ένα σημείο στο άλλο, δεν λύνει κάποιο πρόβλημα»'.

Ακούστε ολόκληρη την συνέντευξη του προέδρου  του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόεδρος εμπορικού συλλόγου Αθήνας στον «Θέμα 104,6»: Η πολιτεία δεν αφήνει την αστυνομία να κάνει την δουλεία της"

Υπουργείο Υποδομών: Έρχονται μειώσεις στα εισιτήρια ΚΤΕΛ

Μείωση στην τιμή του εισιτηρίου στις υπεραστικές διαδρομές καθώς μειώνονται οι αποστάσεις και γρηγορότερη μετακίνηση καθώς αποσυμφορείται ο αστικός ιστός, έρχονται με την αναμόρφωση του συγκοινωνιακού σχεδιασμού σε Αττική και Θεσσαλονίκη.

Όπως τονίζει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών Θάνος Βούρδας σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ επιχειρείται για πρώτη φορά η ενοποίηση του σχεδιασμού των μεταφορών στην Περιφέρεια Αττικής και Θεσσαλονίκης συνδυάζοντας όλα τα υφιστάμενα μέσα μεταφοράς των πολιτών διευκολύνοντας τις μετακινήσεις των πολιτών αλλά και την ευχέρεια δράσης των ίδιων των ΜΜΕ. Ο κος Βούρδας απαντά στις καταγγελίες εργαζομένων για «ιδιωτικοποιήσεις» κάνοντας λόγο για «ένα Fake επιχείρημα το οποίο δεν προκύπτει από πουθενά και για συνδικαλιστικά πυροτεχνήματα».

Επίσης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου μιλάει για την εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, για την προοπτική κοινού εισιτηρίου – κάρτας που να είναι συμβατό τεχνικά σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς στην Ελλάδα και αναφέρεται στις επόμενες νομοθετικές παρεμβάσεις του υπουργείου που αφορούν διπλώματα οδήγησης, υπεραστικά ΚΤΕΛ, εκσυγχρονισμός σιδηρόδρομου καθώς και στην κύρωση από το Ελληνικό Κοινοβούλιο της σύμβασης παραχώρησης για την κατασκευή και εκμετάλλευση του Θριασίου εμπορευματικού κέντρου.

Ακολουθεί η συνέντευξη του γενικού γραμματέα του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών Θάνου Βούρδα στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και τη δημοσιογράφο Βάσω Κουτσούμπα

Κύριε Γενικέ, τι αλλάζει με το νέο νόμο στον χάρτη των αστικών μεταφορών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη;

Με τις νέες ρυθμίσεις και τις πρωτοβουλίες του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών επιχειρείται, για πρώτη φορά, η ενοποίηση του σχεδιασμού των Μεταφορών στην Περιφέρεια Αττικής και τη Θεσσαλονίκη. Το καθεστώς κάθε μεταφορικό μέσο να λειτουργεί αυτόνομα και να μην εντάσσεται σε ένα συνολικό σχεδιασμό είναι απλά άγονο και επιβαρυντικό για τις πόλεις και τους πολίτες.

Αναμορφώνουμε λοιπόν το συγκοινωνιακό σχεδιασμό σε Αττική και Θεσσαλονίκη προκειμένου να μην υπάρχουν κινήσεις που επιβαρύνουν αντί να διευκολύνουν. Συνδυάζουμε όλα τα υφιστάμενα Μέσα Μεταφοράς των πολιτών και διευκολύνουμε τις μετακινήσεις των πολιτών αλλά και την ευχέρεια δράσης των ίδιων των ΜΜΜ.

Στην Αττική ο ΟΑΣΑ και στη Θεσσαλονίκη ο ΟΣΕΘ σε συνεργασία με τον ΟΑΣΘ, έχουν ήδη επεξεργαστεί και σταδιακά θα αρχίσουν να υλοποιούν αυτή την πολιτική προς όφελος των πολιτών.

Θα έχουμε αλλαγές στην λειτουργία ΟΑΣΑ και ΚΤΕΛ, εξορθολογισμό τιμής εισιτηρίου, δρομολογίων;

Στόχος είναι τα ΚΤΕΛ να εκτελούν τα υπεραστικά δρομολόγια και όχι να έχουν αφετηρία στο Πεδίον του ‘Αρεως και το Θησείο. Να προσεγγίζουν σταθμούς Μετρό και Προαστιακού και να φτάνει ο πολίτης με άλλα μέσα στο κέντρο.

Με τον τρόπο αυτό μειώνεται και το κόστος των δρομολογίων άρα και η τιμή του εισιτηρίου για τα ΚΤΕΛ. Ήδη θεσμοθετήθηκε η υποχρέωση των ΚΤΕΛ να αποκτήσουν συστήματα τηλεματικής και ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Όπως γνωρίζετε, η συνεργασία ΟΑΣΑ και ΟΑΣΘ με τα αντίστοιχα ΚΤΕΛ υπάρχει εδώ και χρόνια απλά τώρα ενοποιείται σε επίπεδο συγκοινωνιακού έργου. Καμία αστική γραμμή δε φεύγει από τον ΟΑΣΑ και τις εταιρίες του και από τον ΟΑΣΘ.

Όμως, θα πρέπει να γνωρίζουν με βάση κοινοτικούς ορθούς κανόνες ότι δεν γίνεται να κυκλοφορούν όλα τα οχήματα σε όλους τους δρόμους. Ένα αστικού τύπου λεωφορείο που έχει και όρθιους επιβάτες δεν μπορεί να κυκλοφορεί σε εθνικές οδούς και αντίστοιχα δεν μπορούν να επιβαρύνονται τα αστικά κέντρα από λεωφορεία υπεραστικού τύπου.

Πρακτικά τι σημαίνει για τον επιβάτη;

Απλά και κατανοητά σημαίνει μείωση εισιτηρίου στις υπεραστικές διαδρομές καθώς μειώνονται οι αποστάσεις, άρα και τα έξοδα και με τον τρόπο αυτό καλύπτεται και το πρόσθετο κόστος της αστικής μετακίνησης. Και επιπλέον σημαίνει γρηγορότερη μετακίνηση καθώς αποσυμφορείται ο αστικός ιστός και καλύτερες μετακινήσεις.

Ανοίγει «παράθυρο» για ιδιωτικοποιήσεις, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι;

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπουργείο Υποδομών: Έρχονται μειώσεις στα εισιτήρια ΚΤΕΛ"

Ηράκλειο: Κραυγή απόγνωσης από φοιτητή του Πανεπιστημίου - Επιβιώνουμε με ψίχουλα!

Με μία επιστολή - καταπέλτη, ένας φοιτητής του Πανεπιστημίου Κρήτης περιγράφει την κατάσταση που βιώνει ο ίδιος αλλά και οι υπόλοιποι 91 φοιτητές που μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο ίδρυμα, είδαν τα πράγματά τους να καταστρέφονται από τη μανία της φωτιάς.

Ο φοιτητής, μέσα από την επιστολή που απέστειλε στο ekriti.gr, μιλάει για τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν, ενώ όπως υποστηρίζει, δεν έχουν λάβει καμία οικονομική βοήθεια όλο αυτό το διάστημα, με αποτέλεσμα - όπως λέει- πολλοί από τους φοιτητές να κοιμούνται με άδεια στομάχια!

Συγκεκριμένα, η επιστολή αναφέρει τα εξής:

Ονομάζομαι Συσκάκης Δημήτρης και είμαι φοιτητής του τμήματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Είμαι ένας από τους 92 πυρόπληκτους φοιτητές, μετά την πυρκαγιά που
ξέσπασε στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου στην Κνωσσό.

Η φωτιά κατέστρεψε ολοκληρωτικά το κτήριο και μαζί όλα τα υπάρχοντά μας. Οι περισσότεροι βγήκαμε από το κτήριο χωρίς ταυτότητες, χρήματα, κινητά τηλέφωνα, αρκετοί με τις πυτζάμες τους και χωρίς παπούτσια.

Αυτή τη στιγμή, 2 εβδομάδες μετά την καταστροφή, βρισκόμαστε σε κατάσταση ΑΠΕΛΠΙΣΤΙΚΗ. Δεν έχουμε λάβει ακόμα ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να επιβιώνουμε με ψίχουλα.

Σε ότι αφορά την στέγαση, από τους 92 διαμένοντες στις φοιτητικές κατοικίες, μόλις οι 69 έχουν θέση στα (δύο στον αριθμό) ξενοδοχεία που υπενοικιάστηκαν για την διαμονή μας μετά το συμβάν.
Στο ένα, στην Αμμουδάρα, διαμένουν 36 άτομα σε 9 δίκλινα δωμάτια (4 άτομα ανά δωμάτιο). Οι υπόλοιποι 33 διαμένουν στην Αλικαρνασσό, σε ξενοδοχείο πλήρως ακατάλληλο για πολλούς λόγους(ελλιπής υποδομή και εξυπηρέτηση, συνδιαμονή μας με χρήστες ναρκωτικών ουσιών). Ως
αποτέλεσμα, πολλοί φιλοξενούνται άτυπα στην Αμμουδάρα, με αποτέλεσμα πολλές φορές να κοιμόμαστε 5 και 6 άτομα σε κάθε δωμάτιο.

Οι επίσημες συμβάσεις με τα ξενοδοχεία έχουν λήξει εδώ και μέρες, με αποτέλεσμα να μην έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση για το που θα κοιμόμαστε αύριο. Για την μετακίνηση από τα ξενοδοχεία στο πανεπιστήμιο χρειαζόμαστε 2 λεωφορεία, τα οποία πληρώνουμε από την τσέπη μας. Σίτιση μας παρέχεται αποκλειστικά στην λέσχη του πανεπιστημίου, κάτι που σημαίνει πως πολλοί απο εμάς κοιμούνται με άδεια στομάχια.

Σε ότι αφορά τις ακαδημαϊκές μας υποχρεώσεις ως φοιτητές, ούτε λόγος υπό αυτές τις συνθήκες. Με τα βιβλία, τις σημειώσεις, τις τσάντες, τα λάπτοπ μας καμμένα, με την απόσταση των ξενοδοχείων από το πανεπιστήμιο να δυσχεραίνει την κατάσταση, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ να είμαστε συνεπείς.

Αποτέλεσμα των άθλιων συνθηκών διαβίωσης και της αβεβαιότητας, είναι πέρα των άλλων, η ψυχική μας φθορά και καταπόνηση. Κρίσεις πανικού, διαπροσωπικές συγκρούσεις, απελπισία είναι πλέον κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Το πανεπιστήμιο και το κράτος μας έχουν αφήσει στην μοίρα μας. Είμαστε ολοκληρωτικά ΞΕΚΡΕΜΑΣΤΟΙ.

Αιτούμαστε ΑΜΕΣΑ την χρηματική αποζημίωση για την καταστροφή της περιουσίας μας, την ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ παροχή στέγης, την ευκολία στην πρόσβαση από και προς το πανεπιστήμιο, την κάλυψη των βιοτικών μας αναγκών από τους φορείς.

Υ.Γ. Στα 41 χρόνια λειτουργίας του, το Πανεπιστήμιο Κρήτης δεν διέθετε ποτέ εστίες. Οι εγκαταστάσεις που κάηκαν δεν ήταν παρά μία πρόχειρη λύση. Ο μόνος τρόπος για να επιλυθεί το χρόνιο πρόβλημα στέγασης που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές του ΠΚ στο Ηράκλειο, είναι η ανέγερση
σύγχρονων εστιών στις Βούτες. Εάν το θέμα είχε ανοίξει νωρίτερα από τις εκάστοτε πρυτανικές αρχές και κυβερνήσεις, δεν θα ήμασταν σε αυτή την κατάσταση σήμερα. Δεν αποτελεί ανάγκη μερικών μονάχα φοιτητών, αλλά ολόκληρης της φοιτητικής κοινότητας του Ηρακλείου.

ekriti
Διαβάστε Περισσότερα » "Ηράκλειο: Κραυγή απόγνωσης από φοιτητή του Πανεπιστημίου - Επιβιώνουμε με ψίχουλα!"

Απάντηση Στουρνάρα για το τραπεζικό κραχ: Ουδέποτε εκλήθην σε σύσκεψη στο Μαξίμου

Απάντηση στις επιθέσεις που δέχθηκε από στελέχη της κυβέρνησης, με αφορμή τις εξελίξεις στο Χρηματιστήριο, δίνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάνννης Στουρνάρας.
Σύμφωνα με συνομιλητές του, που επικαλείται ο «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής», ο κεντρικός τραπεζίτης τόνισε πως «ποτέ ένας κεντρικός τραπεζίτης δεν σχολιάζει χρηματιστηριακές εξελίξεις και τις κινήσεις των τραπεζικών μετοχών». Υπενθυμίζεται, πως την περασμένη εβδομάδα, υπουργοί της κυβέρνησης, όπως ο Νίκος Παππάς και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, έκαναν λόγο για «σιωπή» του κ. Στουρνάρα, κατηγορώντας τον ότι έπρεπε να πάρει θέση στο ζήτημα που προέκυψε με το αρνητικό κλίμα στο Χρηματιστήριο, που είχε παρασύρει και τις μετοχές των τραπεζικών μετοχών. Φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης μάλιστα, είχαν αφήσει αιχμές για προσπάθεια υπονόμευσης από τον κ. Στουρνάρα.
Ουδέποτε εκλήθη ο Στουρνάρας σε σύσκεψη στο Μαξίμου
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του «Ε.Τ.», το αρνητικό κλίμα που κυριάρχησε την εβδομάδα που μας πέρασε στο Χρηματιστήριο στάθηκε αφορμή, για ακόμη μια φορά, το Μέγαρο Μαξίμου να βάλει στο στόχαστρο και τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα. Ο κ. Στουρνάρας, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, ουδέποτε εκλήθη από την κυβέρνηση να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ ο ίδιος φέρεται να επισήμανε σε συνομιλητές του πως ήταν απόλυτα ήσυχος για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Το πρόβλημα είναι χρηματιστηριακό και όχι τραπεζικό, τόνισε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Στουρνάρας: «Δεν υπάρχει πρόβλημα με τις τράπεζες»
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.», ο κ. Γιάννης Στουρνάρας ουδέποτε έλαβε τηλεφώνημα από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Ο μόνος που του τηλεφώνησε ήταν ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, στον οποίον προ ολίγων ημερών μεταβιβάστηκε η ευθύνη των τραπεζών. Ωστόσο, ούτε ο κ. Φλαμπουράρης, με τον οποίον συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις, δεν κάλεσε τον κ. Στουρνάρα στην έκτακτη σύσκεψη του Μαξίμου την περασμένη Τρίτη. Άλλωστε, το ζήτημα δεν ήταν της αρμοδιότητάς του. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, είπε σε συνομιλητές του: «Θεωρώ ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα με τις τράπεζες. Έχουν περάσει τα πλέον αυστηρά stress test. Δεν έχει αλλάξει τίποτα στον σχεδιασμό μας. Τα χρηματιστήρια έχουν σκαμπανεβάσματα. Υπάρχει μια διεθνής αναταραχή λόγω της ανόδου των επιτοκίων διεθνώς. Η Ελλάδα επηρεάζεται περισσότερο από αυτή την κατάσταση».
Σχολιάζοντας τις επιθέσεις που δέχθηκε για την «σιωπή» του, ο κ. Στουρνάρας πρόσθεσε σε συνομιλητές του: «Ποτέ ένας κεντρικός τραπεζίτης δεν σχολιάζει χρηματιστηριακές εξελίξεις και τις κινήσεις των τραπεζικών μετοχών, τη στιγμή μάλιστα που δεν είναι δουλειά του. Διαβεβαιώνω ότι καμία από τις 4 συστημικές τράπεζες δεν έχει πρόβλημα».
«Δικαιώνεται ο Στουρνάρας»
Η κυβέρνηση επιχείρησε μέσα από την κρίση στο Χρηματιστήριο να αποδομήσει και πάλι τον κ. Στουρνάρα, ο οποίος έγκαιρα είχε προειδοποιήσει για την ανάγκη πιστοληπτικής γραμμής στήριξης, κάτι που ο πρωθυπουργός απέρριπτε μετά βδελυγμίας. Το Μαξίμου μάλιστα κατηγορούσε τον κ. Στουρνάρα ότι ουσιαστικά υπονομεύει την καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια. «Ο Γιάννης Στουρνάρας δικαιώθηκε για την άποψη του για την πιστοληπτική γραμμή στήριξης. Δικαιώθηκε από τις ίδιες τις αγορές. Αν είχε εισακουστεί, σήμερα που επλήγη το Χρηματιστήριο, θα είχαμε ένα γερό δίχτυ ασφαλείας», επισημαίνει στον «Ε.Τ.» έμπειρος πολιτικός παράγοντας που παρακολουθεί το κυβερνητικό παρασκήνιο. Πάντως, πηγές από τον τραπεζικό τομέα, επισημαίνουν στον «Ε.Τ.» πως το επόμενο διάστημα η κρίση αναμένεται να αποκλιμακωθεί και πως δεν θα επηρεαστεί περαιτέρω το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Επικίνδυνα παιχνίδια από την κυβέρνηση
Η κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή που καταγράφηκε η κατρακύλα στο Χρηματιστήριο, παρασύροντας και τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών, έδειξε αργά αντανακλαστικά και κατά την προσφιλή της τακτική επιχείρησε να ρίξει ευθύνες στην Νέα Δημοκρατία, αλλά και στον κεντρικό τραπεζίτη, αδιαφορώντας για τις συνέπειες στο εξωτερικό. Ενδεικτικό είναι το πρωτοσέλιδο της Αυγής, που έβλεπε «μεγάλο σορτάρισμα της Νέας Δημοκρατίας», πίσω από την κρίση. Ενώ ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς,άφησε σαφείς αιχμές υποστηρίζοντας (Real Fm) πως «υπήρξε κερδοσκοπική επίθεση, για την οποία κάποιοι έσπευσαν είτε να σιωπήσουν είτε να επιχαίρουν», προσθέτοντας  πως «νομίζω ο κεντρικός τραπεζίτης θα έπρεπε να είχε παρέμβει». Και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Τζανακόπουλος είχε εξαπολύσει βολές στον κεντρικό τραπεζίτη, λέγοντας πως ο κ. Στουρνάρας «είναι περισσότερο παρεμβατικός από όσο πρέπει» σε θέματα που δεν πρέπει και σιωπά για θέματα που θα έπρεπε να είναι πιο παρεμβατικός.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος σε ανάρτηση του στο twitter έστρεψε τα βέλη του κατά του κ. Στουρνάρα, λέγοντας: «Η μεγάλη πτώση των τραπεζικών μετόχων οφείλεται σε οικονομική κερδοσκοπία. Τα θεμελιώδη της ελληνικής οικονομίας και των ελληνικών τραπεζών, εξελίσσονται θετικά. Δίπλα στο οικονομικό σορτάρισμα, παίζονται και πολιτικά παιχνίδια. Θα αποτύχουν κ πάλι! Γιατί σιωπά η Τράπεζα της Ελλάδας;»
Παράγοντες από το περιβάλλον του Μαξίμου με διαρροές σε φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης, άφηναν αιχμές κατά του κ. Στουρνάρα, υποστηρίζοντας πως πίσω από την απουσία του από την έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Μέγαρο Μαξίμου, υπάρχει προσπάθεια υπονόμευσης της κυβέρνησης. Εκεί απέδιδαν και την «σιωπή» του τις επόμενες μέρες. Σύμφωνα με τις διαρροές, ο κ. Στουρνάρας εκλήθη από τον πρωθυπουργό σε εκείνη την σύσκεψη, αλλά εκείνος δήθεν αρνήθηκε να πάει.
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Απάντηση Στουρνάρα για το τραπεζικό κραχ: Ουδέποτε εκλήθην σε σύσκεψη στο Μαξίμου "

Θεοδωράκης: Τσίπρας-Μητσοτάκης να δεσμευθούν από τώρα ότι το 2020 δεν θα πάμε ξανά σε εκλογές

Πρόταση προς τους κ.κ Τσίπρα και Μητσοτάκη να δεσμευθούν από τώρα ότι δεν θα οδηγήσουν τη χώρα σε εκλογές με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας το 2020 απευθύνει ο Σταύρος Θεοδωράκης.
Δίνοντας μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στο Έθνος της Κυριακής και τη Φώφη Γιωτάκη, ο Σταύρος Θεοδωράκης πρότεινε να υπάρξει μία συναινετική λύση ώστε η Bουλή να μη διαλυθεί ξαφνικά.
«Ο κ. Τσίπρας επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους ότι θα είναι αυτός που θα κερδίσει τις εκλογές. Αν το πιστεύει λοιπόν «ιδού η Ρόδος» ας δεσμεύσει τον κ. Μητσοτάκη ότι δεν θα τον ρίξει το 2020 με αφορμή την προεδρική εκλογή», ανέφερε ο επικεφαλής του Ποταμιού.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού τονίζει την ανάγκη για πολιτική σταθερότητα και το πόσο επηρεάζει την πορεία της οικονομίας και σημειώνει πως πλέον «είμαστε μόνοι. Εκεί που όλοι οι καιροσκόποι και οι λαϊκιστές οραματίζονται πολιτική αστάθεια εμείς να προσφέρουμε προκαταβολικά πολιτική σταθερότητα που σημαίνει εγγυήσεις ότι δεν θα γίνει μπάχαλο η πολιτική ζωή το ’19 και το ’20. Οι επενδυτές, οι αγορές, δεν επιχειρούν σε χώρες με πολιτική αστάθεια. Αν λοιπόν θέλουμε σοβαρούς επενδυτές πρέπει να τους προσφέρουμε πολιτική σταθερότητα. Όχι μια εσαεί προεκλογική ατμόσφαιρα» σημειώνει.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης ξεκαθαρίζει για άλλη μια φορά ότι η ομόφωνη απόφαση των στελεχών του Κινήματος είναι η αυτόνομη πορεία και διευκρινίζει πως «ομόφωνη είναι και η απόφασή μας ότι δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης σε αυτή την κυβέρνηση».
Ασκώντας έντονη κριτική στην κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τονίζει ότι η «χώρα έχει ανάγκη από μια κυβέρνηση αποτελεσματική, εργατική, έντιμη. Πολιτικούς που δεν θα μυρίζουν ναφθαλίνη, αλλά σύγχρονους ανθρώπους που θα έρχονται από την πραγματική ζωή. Ας μιλήσουμε για τις λύσεις και όχι για την ούγια της λύσης» λέει ενω αναφερόμενος στις δημοσκοπήσεις σημειώνει ότι «όλοι ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, συμπιεζόμαστε.
Όμως οι μισοί πολίτες δεν έχουν αποφασίσει τι θα ψηφίσουν στις εκλογές. Και πολλοί είναι αυτοί που ψάχνουν κάτι να τους εμπνεύσει. Ε, αυτό δεν μπορεί να είναι το ένα ή το άλλο παλιό. Η χώρα δεν έχει ανάγκη απλώς μια κυβερνητική αλλαγή. Έχει ανάγκη από αλλαγή νοοτροπίας. Ανοιχτά μυαλά και συνεργασίες μακριά από τα άκρα που διχάζουν τους πολίτες» λέει χαρακτηριστικά.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης αναλύει την καμπάνια που έχει ξεκινήσει εδώ και σχεδόν ένα μήνα το Ποτάμι, ενόψει του Συνεδρίου του Κινήματος το Νοέμβριο, με τον τίτλο #thelopotami, καμπάνια που επικεντρώνεται στα προβλήματα της κοινωνίας. «Είναι «θέλω» αληθινά, πικρά πολλές φορές, σκωπτικά, με χιούμορ, που καθρεφτίζουν τα αδιέξοδά μας. Εμείς τα εκφράζουμε, προσθέτοντας όμως λύσεις – και εδώ φαίνεται η δύναμη του Ποταμιού – για να γίνουν τα «θέλω» μιας κοινωνίας πραγματικότητα. Ξέρετε οι ωφέλιμες εμπνεύσεις καρποφορούν πιο εύκολα σε μικρότερα κόμματα. Στα μεγάλα κυριαρχούν τα υποκριτικά πάθη» λέει.
Ερωτηθείς σχετικά με τη συζήτηση για την περικοπή ή μη των συντάξεων και την παροχολογία στην οποία έχει επιδοθεί η κυβέρνηση, ο Σταύρος Θεοδωράκης τονίζει ότι «αρχίζει ξανά να διαμορφώνεται μια εικόνα στο εξωτερικό ότι ‘’οι Έλληνες άρχισαν τα προεκλογικά τους’’» και πρόσθεσε πως δεν είναι μόνο το θέμα των συντάξεων αλλά «είναι και τα μπρος πίσω στα εργασιακά. Τα ρουσφέτια στο κομματικό κράτος. Μια μυρωδιά ότι «τις καίμε τις μεταρρυθμίσεις» που άλλωστε ποτέ δεν εφαρμόστηκαν, απλώς εγράφησαν στα χαρτιά».
Αναφερόμενος στο θέμα της πΓΔΜ και τις εξελίξεις μετά το δημοψήφισμα, ο Σταύρος Θεοδωράκης υπογραμμίζει πως «για μας ο ευρωπαϊκός δρόμος για τα Σκόπια δεν πρέπει να κλείσει. Και είναι αστείοι όσοι χειροκροτούν ταυτοχρόνως και αυτούς που πολεμάνε τη λύση στην Ελλάδα και αυτούς που πολεμάνε τη λύση στη FYROM. Δεν μπορεί να είσαι και με τα συλλαλητήρια του Συντάγματος και με τα συλλαλητήρια των εθνικιστών στα Σκόπια. Είναι διχασμός προσωπικότητας» καταλήγει.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη στο «Έθνος της Κυριακής»:

Έπειτα από αρκετό καιρό η πολιτική σύγκρουση μεταφέρεται ξανά στο πεδίο της οικονομίας. Αφορμή η βουτιά των τραπεζικών μετοχών αλλά και η κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού…
Η ζημιά για τις τράπεζες μοιάζει μεγάλη. Ελπίζω να μην ζήσουμε ένα ντόμινο πτώσης. Και δεν εννοώ βέβαια μόνο το χρηματιστήριο. Περισσότερα από όλα φοβάμαι την πτώση, για άλλη μια φορά, της αξιοπιστίας της χώρας. Αρχίζει ξανά να διαμορφώνεται μια εικόνα στο εξωτερικό ότι «οι Έλληνες άρχισαν τα προεκλογικά τους». Παροχολογία και διάλυση.
Θεωρείτε την συζήτηση για τις συντάξεις μη απαραίτητη. Γιατί μιλάτε για παραχολογία;
Δεν είναι μόνο οι συντάξεις και το γαϊτανάκι των υποσχέσεων. Είναι και τα μπρος πίσω στα εργασιακά. Τα ρουσφέτια στο κομματικό κράτος. Μια μυρωδιά ότι «τις καίμε τις μεταρρυθμίσεις» που άλλωστε ποτέ δεν εφαρμόστηκαν απλώς εγράφησαν στα χαρτιά.
Πάντως, η κυβέρνηση λέει ότι η όποια οικονομική αναταραχή οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες…
Δεν είναι έτσι. Προφανώς τα όσα συμβαίνουν στα Βαλκάνια, στην Ιταλία, στην Τουρκία μας επηρεάζουν. Η Ελλάδα όμως παραμένει ευάλωτη επειδή συνεχώς κάνει ένα βήμα εμπρός και ένα πίσω. Τίποτα δεν ολοκληρώνεται, όλα μοιάζουν προσωρινά και εύθραυστα μέσα σε ένα σκηνικό τυφλών αντιπαραθέσεων και πολιτικής αστάθειας.
Αυτό μοιάζει να απευθύνεται και στα στελέχη εκείνα της αντιπολίτευσης που κάθε τρεις και λίγο ζητάνε «εδώ και τώρα εκλογές»…
Απευθύνεται σε όσους πολιτεύονται με σύνθημα «ο θάνατος σου η ζωή μου». Και ο θάνατος είναι συχνά ο θάνατος της οικονομίας και της κοινωνίας. «Κάνω τα πάντα για να ανέβω στην εξουσία». Αυτό που έκανε ο κ.Σαμαράς το ’12. Αυτό που έκανε ο κ.Τσίπρας το ’14. «Γαία πυρί μιχθήτω αρκεί να γίνω εγώ πρωθυπουργός».
Αφού θέλετε να προσφέρετε πολιτική σταθερότητα γιατί δεν ανταποκρίνεστε -θα σας ρωτούσαν κάποιοι- στο προσκλητήριο του κ.Τσίπρα για ένα προοδευτικό μέτωπο;
Ποια είναι η πρόοδος του κ.Τσίπρα; Και ποιες είναι οι αληθινές μετατοπίσεις του ΣΥΡΙΖΑ; Πως αγάπησαν την καγκελάριο Μέρκελ; Πως ανακάλυψαν την Αμερική – του Τράμπ; Υπάρχουν άλλα ουσιώδη που πρέπει να απαντηθούν.
Πείτε μου λοιπόν μερικά θέματα που σας κρατούν σε απόσταση από την κυβερνητική προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ…
Αρχικά δεν υπάρχει κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρά μόνο ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Μια είναι η κυβέρνηση, μια και αδιαίρετη. Αλλά για να μην νομίζετε ότι υπεκφεύγω μπορώ να σας αναφέρω πολλούς τομείς που η απόσταση δεν γεφυρώνεται. Τι παιδεία θέλουν; Εμείς θέλουμε πανεπιστήμια συμπαραστάτες της οικονομίας και της ανάπτυξης. Δυνατά δημόσια και με αγγλόφωνα τμήματα αλλά και σοβαρά μη κρατικά πανεπιστήμια. Να γίνει η Ελλάδα φοιτητικός προορισμός και Διεθνές κέντρο κλασικών σπουδών.
Η διαφορά σας είναι το άρθρο 16 του Συντάγματος, δηλαδή;
Δεν είναι ένα άρθρο. Είναι ένα πνεύμα. Μάθατε για τους συνδικαλιστές της Μαγνησίας που ζήτησαν να απορριφθεί η δωρεά του Ιδρύματος Μποδοσάκη για τα σχολεία τους; Θα τρίζουν τα κόκκαλα του Αβέρωφ, του Αρσάκη, του Ζάππα, του Μπενάκη, του Συγγρού αλλά και του Ωνάση και του Νιάρχου. Αυτή η μπαρούφα όμως ότι «οι πετυχημένοι είναι κλέφτες άρα και οι ευεργέτες είναι αρχικλέφτες» έχει πολιτική καταγωγή. Είναι ο λόγος των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στα χρόνια της κρίσης.
Δεν μου απαντήσατε όμως. Πως θα περάσουμε σε μια εποχή πολιτικής σταθερότητας την οποία όντως επιζητά η οικονομία;
Πολιτική σταθερότητα σημαίνει πρωτίστως, εγγυήσεις ότι δεν θα γίνει μπάχαλο η πολιτική ζωή το ’19 και το ’20. Οι επενδυτές, οι αγορές, δεν επιχειρούν σε χώρες με πολιτική αστάθεια. Ή μπαίνουν μόνο καιροσκοπικά. Αν λοιπόν θέλουμε σοβαρούς επενδυτές πρέπει να τους προσφέρουμε πολιτική σταθερότητα. Όχι μια εσαεί προεκλογική ατμόσφαιρα.
Πως θα αποτρέψουμε λοιπόν το μπάχαλο όπως λέτε;
Το 2019 με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα γίνουν εκλογές. Στις κανονικές χώρες οι εκλογές σημαίνουν μια δίμηνη αναταραχή και τέλος. Εδώ οι εκλογές εμφανίζονται ως η αρχή ενός γολγοθά. Μετά τις εκλογές έχουμε απλή αναλογική οπότε θα είναι δελεαστικό για μια ομάδα 5 βουλευτών να ρίξει την κυβέρνηση προσδοκώντας ότι με ένα 2% αυτοί οι πέντε θα είναι ξανά στην Βουλή. Και μετά στην κορυφή του γολγοθά είναι οι προεδρικές εκλογές τον Μάρτιο του ‘20. Όλοι λένε ότι εκεί θα τερματίσει τη ζωή της η νέα κυβέρνηση γιατί δεν θα υπάρχει προεδρική πλειοψηφία.
Δεν θα είναι η πρώτη φορά που θα γίνουν εκλογές επειδή δεν θα μπορεί να εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας…
Μόνο που έχει παρέλθει η εποχή των παιγνιδιών, των δανείων και των ελλειμάτων. Τώρα είμαστε μόνοι. Δεν φαίνεται από πουθενά ότι η Ευρώπη θα μας βοηθήσει αν στραβοπατήσουμε ξανά. Πρέπει λοιπόν να αλλάξουμε εμείς το παιγνίδι. Εκεί που όλοι οι καιροσκόποι και οι λαϊκιστές οραματίζονται πολιτική αστάθεια εμείς να προσφέρουμε προκαταβολικά πολιτική σταθερότητα.
Πως μπορεί να γίνει αυτό;
Δεν είναι δύσκολο. Προτείνω στον κ.Τσίπρα και στον κ.Μητσοτάκη να δεσμευθούν και οι δύο πριν από τις εκλογές ότι δεν θα οδηγήσουν τη χώρα σε νέα εκλογική αναμέτρηση με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ότι θα πάμε σε συναινετική λύση ώστε η βουλή να μην διαλυθεί ξαφνικά.
Αυτή είναι μια πρόταση που… προεξοφλεί ότι θα κερδίσει στις εκλογές ο κ.Μητσοτάκης…
Γιατί το λέτε αυτό; Ο κ.Τσίπρας επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους ότι θα είναι αυτός που θα κερδίσει τις εκλογές. Αν το πιστεύει λοιπόν «ιδού η Ρόδος» ας δεσμεύσει τον κ.Μητσοτάκη ότι δεν θα τον ρίξει το 2020 με αφορμή την προεδρική εκλογή.
Αντιδράσατε πρώτος από τους πολιτικούς αρχηγούς -και έντονα- όταν μαθεύτηκε ο θάνατος του 30χρονου Ζακ στο κοσμηματοπωλείο στην Ομόνοια…
Το πρόβλημα σε αυτές τις περιοχές είναι τεράστιο. Ειδικά τα βράδια είναι απροσπέλαστες. Και αυτό δεν είναι γοητευτικό όπως λένε κάποιοι. Είναι εφιαλτικό. Μην συγχέουμε όμως τις συμμορίες με τα καλάσνικωφ με την περιστασιακή παραβατικότητα κάποιων απεγνωσμένων. «Θέλω χείρα βοηθείας και όχι πόδια τιμωρίας», όπως είπε και ο ηθοποιός και εικαστικός Άγγελος Παπαδημητρίου στο thelopotami.gr
Στο thelopotami.gr είδαμε και τον Θανάση Χειμωνά να λέει «Θέλω φτου ξελεφτερία ξανά στο Πεδίο του Άρεως». Κάνετε μια καμπάνια με λογοπαίγνια-με στόχο;
Δεν είναι λογοπαίγνια. Είναι «θέλω» αληθινά, πικρά πολλές φορές, σκωπτικά, με χιούμορ, που καθρεφτίζουν τα αδιέξοδα μας. Είναι αυτά που συζητούν οι πολίτες. Επώνυμοι και λιγότερο επώνυμοι. Εμείς τα εκφράζουμε, προσθέτοντας όμως λύσεις – και εδώ φαίνεται η δύναμη του Ποταμιού – για να γίνουν τα «θέλω» μιας κοινωνίας, πραγματικότητα. Ξέρετε οι ωφέλιμες εμπνεύσεις καρποφορούν πιο εύκολα σε μικρότερα κόμματα. Στα μεγάλα κυριαρχούν τα υποκριτικά πάθη.
Εγώ θα επιμείνω όμως. Αρκούν αυτά για να σας ψηφίσει ο κόσμος; Γιατί στις δημοσκοπήσεις φαίνεται ότι πιέζεστε πολύ…
Στις δημοσκοπήσεις που γίνονται στους Έλληνες που έφυγαν τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό, είμαστε τρίτο κόμμα. Για να πω και κάτι ενθαρρυντικό για μας. Στις εδώ δημοσκοπήσεις, όλοι ανάμεσα στην ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, συμπιεζόμαστε. Όμως οι μισοί πολίτες δεν έχουν αποφασίσει τι θα ψηφίσουν στις εκλογές. Και πολλοί είναι αυτοί που ψάχνουν κάτι να τους εμπνεύσει. Ε, αυτό δεν μπορεί να είναι το ένα ή το άλλο παλιό. Η χώρα δεν έχει ανάγκη απλώς μια κυβερνητική αλλαγή. Έχει ανάγκη από αλλαγή νοοτροπίας. Ανοιχτά μυαλά και συνεργασίες μακριά από τα άκρα που διχάζουν τους πολίτες.
Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο κ.Τσίπρας θα συνεχίσει την σοσιαλδημοκρατική στροφή. Αν αυτό επιτευχθεί δεν βλέπετε περιθώρια συνεργασίας μαζί του;
Σοσιαλδημοκράτης μετά από ακροδεξιές συνεργασίες γίνεται; Δεν γίνεται. Ο κ.Τσίπρας και ο κ.Καμμένος είναι μαζί. Ο ένας έχει εμποτίσει τον άλλο.
Πάντως, υπάρχουν στελέχη σας που προκρίνουν την συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και απεύχονται την συνεργασία με την ΝΔ.
Σε ένα μεγάλο κόμμα υπάρχουν πάντα και διαφορετικές τάσεις. (γέλια). Για να σας απαντήσω όμως στα σοβαρά, η ομόφωνη απόφαση μας είναι η αυτόνομη πορεία του Ποταμιού. Όπως ομόφωνη είναι και η απόφαση μας ότι δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης σε αυτή την κυβέρνηση.
Η χώρα χρειάζεται κεντροαριστερή κυβέρνηση ή κεντροδεξιά; Αυτό είναι ένα ερώτημα που τίθεται. Θα απαντήσετε;
Η χώρα έχει ανάγκη από μια κυβέρνηση αποτελεσματική, εργατική, έντιμη. Πολιτικούς που δεν θα μυρίζουν ναφθαλίνη αλλά σύγχρονους ανθρώπους που θα έρχονται από την πραγματική ζωή. Πολλοί στο Ποτάμι είναι κεντροαριστεροί και κάποιοι άλλοι είναι φιλελεύθεροι. Εγώ όμως επιμένω ότι οι λέξεις στην Ελλάδα είναι συνήθως προπέτασμα καπνού. Αριστερός ο Λυκούδης, αριστερός και ο Πολάκης, τι σχέση έχουν; Φιλελεύθερη η Λυμπεράκη, φιλελεύθεροι και κάποιοι κρατιστές της ΝΔ. Τι σχέση έχουν; Ας μιλήσουμε λοιπόν για τις λύσεις και όχι για την ούγια της λύσης.
Με το «Μακεδονικό» τι θα κάνετε; Κάποιοι λένε «αφού και οι γείτονες μας αδιαφόρησαν», η συμφωνία πέθανε.
Για μας ο ευρωπαϊκός δρόμος για τα Σκόπια όπως και για τα Τίρανα και την Πρίστινα, δεν πρέπει να κλείσει. Και είναι αστείοι όσοι χειροκροτούν ταυτοχρόνως και αυτούς που πολεμάνε τη λύση στην Ελλάδα και αυτούς που πολεμάνε την λύση στην FYROM. Δεν μπορεί να είσαι και με τα συλλαλητήρια του Συντάγματος και με τα συλλαλητήρια των εθνικιστών στα Σκόπια. Είναι διχασμός προσωπικότητας που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ούτε ο Γιωσαφάτ.
mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Θεοδωράκης: Τσίπρας-Μητσοτάκης να δεσμευθούν από τώρα ότι το 2020 δεν θα πάμε ξανά σε εκλογές"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news