facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 25 Απριλίου 2021

Ανατριχιαστικές καταγγελίες για το γηροκομείο στα Χανιά: “Είχα να κάνω με μια τρελή, δεν ήταν η μητέρα μου πια”

Βροχή συνεχίζουν να πέφτουν οι καταγγελίες από ανθρώπους που είχαν συγγενικά τους πρόσωπα στον οίκο ευγηρίας που ερευνάται για το ενδεχόμενο διάπραξης κακουργημάτων στα Χανιά. Τέσσερις άνθρωποι (στοιχεία στη διάθεση του zarpanews.gr) μίλησαν για τα όσα είδαν οι ίδιοι ή βίωσαν οι συγγενείς τους, σε περιπτώσεις παλαιότερες αλλά και πιο πρόσφατες:

Χανιώτισσα περιγράφει με ιδιαίτερη λεπτομέρεια τα όσα έζησε η μητέρα της, η οποία είχε περάσει ένα εξάμηνο στο συγκεκριμένο ίδρυμα, με την υπόθεση πάντως να είναι παλιά, καθώς έχουν περάσει οκτώ χρόνια:

“Τη μητέρα μου την έβαλα εκεί στις 7 Ιανουαρίου του 2012, ήταν καλά. Πήγαινα κάθε απόγευμα και την έβλεπα. Μια μέρα είδα να έχει έναν μώλωπα στο πρόσωπο. Η ίδια όμως δεν θυμόταν γιατί είχε τον μώλωπα. Η διευθύντρια μου είπε ότι είχε πέσει πηγαίνοντας στην τουαλέτα. Σε λίγες μέρες ξαναπάω και βλέπω ότι της είχαν βάλει καθετήρα και μου είπαν ότι είναι για να μην χρειάζεται να περπατάει και να μην ξαναπέσει. Αλλά είπαν ότι δεν θα μείνει για πολύ ο καθετήρας.

Αργότερα, τα μάτια της άρχισαν να γίνονται περίεργα. Οι κόρες των ματιών είχαν διασταλεί. Είχε μια ακαμψία στον λαιμό της. Με παραξένεψε, πιστεύω ότι της έδιναν φάρμακα και έγινε έτσι. Και στις αρχές Απριλίου του 2013 είδα ότι ο καθετήρας που ακόμα δεν είχαν βγάλει, ήταν κόκκινος. Και μου έδειξαν στον υπολογιστή ότι για τρεις μήνες έπαιρνε Erythrocin, χωρίς να με ειδοποιήσουν ποτέ, γιατί υποτίθεται έκανε ουρολοιμώξεις.

Πήρα κατευθείαν τη μητέρα μου από κει. Αλλά το θέμα είναι πως είχα πλέον να κάνω με μια τρελή. Δεν ήταν η μητέρα μου αυτή. Κάθε βράδυ ούρλιαζε και ήθελε τα φάρμακά της. Μου έλεγε «πήγαινε στο γιατρό να σου δώσει τα φάρμακα που μου δίνανε εκεί, γιατί αυτά ήταν τα καλά». Είχε εθιστεί. Και μετά που έβγαλαν τον καθετήρα, είχε και ακράτεια πια. Και όταν πήγα στον γιατρό του οίκου ευγηρίας να τον ρωτήσω γιατί δεν με ειδοποίησε ότι της έδιναν φάρμακα, μου είπε ότι ήταν δουλειά του ιδρύματος να με ειδοποιήσει και όχι δική του.

Έζησε τρία χρόνια κατάκοιτη, ψυχολογικά δεν συνήλθε ποτέ. Είχε παραισθήσεις. Τελικά πέθανε τον Δεκέμβριο του 2015.”

Άλλη Χανιώτισσα που είχε τη μητέρα της και τον τον θείο της στο ίδρυμα, μιλάει για άθλιες συνθήκες και λέει ότι της ζητούσαν χρήματα για χορήγηση φαρμάκων που ενδεχομένως δεν είχε ανάγκη ο θείος της:  

“Ο θείος μου πήγε σε καλή κατάσταση πριν δύο χρόνια. Ήταν υπερτασικός όμως και επειδή δεν υπήρχε κανείς στο σπίτι να τον φροντίζει, τον πήγαμε στο ίδρυμα αυτό, θεωρώντας ότι θα ήταν καλός οίκος ευγηρίας. Όταν τον πήγαμε ήταν 100 κιλά και έφτασε να γίνει σκελετός. Έχασε 30 με 40 κιλά, υποσιτιζόταν. Του πηγαίναμε φαγητό, γιατί εκεί ήταν κάτι δίσκοι με μερίδες που δεν φτάνουν ούτε για μικρό παιδί, με φρούτο μισό πορτοκάλι. Με μια φέτα ψωμί.

Ξαφνικά άρχισαν να μου ζητούν χρήματα για να του δώσουν σίδηρο και αίμα. Όταν τους ρώτησα γιατί, μου είπαν ότι είχε πέσει ο αιματοκρίτης του. Τελικά τον πήραμε από εκεί μετά από περίπου ένα χρόνο, λόγω της κατάστασης. Και τα χρήματα που μας ζητούσαν, ενώ ξεκινήσαμε από 750 ευρώ, με τα φάρμακα μας ζητούσαν όλο και περισσότερα και ξεπεράσαμε το χιλιάρικο.”

Ακόμα, η καταγγέλλουσα υποστήριξε ότι στο υπόγειο υπήρχε τρόφιμος σε κρεβάτι στον χώρο πλυντηρίων:

“Εκεί δεν υπήρχε προσωπικό, λειτουργούσαν μόνο με κάμερες. Υπήρχε η κυρία που έπλενε τα ρούχα και στον χώρο των πλυντηρίων υπήρχε κρεβάτι στο οποίο κοίμιζαν τρόφιμο. Ο οποίος έμαθα ότι ήταν συγγενής γνωστού ηθοποιού. Δεν ξέρω γιατί τον κοίμιζαν εκεί στο πλυντήριο.

Άλλη καταγγέλλουσα, υποστηρίζει ότι η μητέρα της, η οποία είχε μεν προβλήματα υγείας, πέθανε ξαφνικά από καρδιακή ανακοπή, πράγμα που τώρα θεωρεί πως μπορεί να μην ήταν φυσιολογικό:

“Ήταν 54 ετών. Την είχαμε πάει το 2018 και απεβίωσε τον Νοέμβριο του 2019. Είχε περάσει εγκεφαλικά και ήταν κατάκοιτη η μητέρα μου. Ξέραμε ότι δεν είχε μεγάλο προσδόκιμο ζωής. Αλλά δεν υπήρχε αρκετή φροντίδα, ούτε περιποίηση, ούτε σιτίζονταν σωστά. Το μενού ήταν πάρα πολύ φτωχό και οι περισσότεροι ήταν σκελετωμένοι εκεί μέσα. Εμείς ξέραμε τη σοβαρότητα της κατάστασής της, αλλά εκείνο το διάστημα δεν είχε παρουσιάσει πυρετό, δεν είχε εμφανίσει κάτι. Και ξαφνικά ένα πρωί μας παίρνουν τηλέφωνο και μας λένε ότι πέθανε από καρδιακή ανακοπή.” 

Η μητέρα της καταγγέλλουσας, με φαγητό που της είχε φέρει η ίδια

Τέλος, Χανιώτης που είχε τον 58χρονο κουνιάδο του στον οίκο ευγηρίας και τον είδε να πεθαίνει τον Ιανουάριο του 2021, υποστήριξε ότι εκείνος και η σύζυγός του είχαν μιλήσει την ημέρα του θανάτου του με τη διευθύντρια του οίκου ευγηρίας χωρίς να υπάρχει καμιά ανησυχία, και μια ώρα αργότερα ενημερώθηκαν ότι ο 58χρονος είχε πεθάνει:

“Τον βάλαμε στο ίδρυμα γιατί είχε ψυχολογικά θέματα, είχε και ογκολογικό πρόβλημα αλλά περπατούσε, μιλούσε, οδηγούσε. Μέχρι την τελευταία μέρα ήταν σχετικά καλά. Εκείνη τη μέρα λοιπόν είχαμε μιλήσει στο τηλέφωνο με το ίδρυμα για οικονομικά θέματα, γιατί μας ζητούσε όλο και περισσότερα λεφτά. Και μετά από 45 λεπτά μας παίρνει η διευθύντρια και μας λέει ότι έπαθε ιλεό και πέθανε. Πέντε και τέταρτο μιλούσαμε με το ίδρυμα, έξι η ώρα πέθανε.”

Ο ίδιος υποστηρίζει ακόμα ότι ο οίκος ευγηρίας ζητούσε όλο και περισσότερα χρήματα για τη συμμετοχή για τα φάρμακα και μάλιστα σε μετρητά και χωρίς παραστατικά.

Υπενθυμίζεται ότι η πλευρά του οίκου ευγηρίας αρνείται κάθε εμπλοκή, δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, ενώ οι νομικοί σύμβουλοί της αναμένεται να ζητήσουν τη διαφύλαξη της μυστικότητας στην προανακριτική διαδικασία τη Δευτέρα, ενώ δηλώνουν έτοιμοι και να παρουσιάσουν 50 μάρτυρες που θα ενισχύσουν τα λεγόμενά τους.

zarpanews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανατριχιαστικές καταγγελίες για το γηροκομείο στα Χανιά: “Είχα να κάνω με μια τρελή, δεν ήταν η μητέρα μου πια”"

Καιρός αύριο: Άνοδος της θερμοκρασίας από τη Μεγάλη Δευτέρα

Διαβάστε πώς θα είναι ο καιρός αύριο, Μεγάλη Δευτέρα (26.04.2021), σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. 

Γενικά αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά κυρίως ορεινά. Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά μεταβλητοί 3 με 4, στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, στο Αιγαίο τοπικά 6 με 7 και στα Δωδεκάνησα έως 8 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο. 

Καιρός: Η πρόγνωση για όλη τη χώρα

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι 3 με 4 και στα ανατολικά έως 5 μποφόρ, από το απόγευμα μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Από τις μεσημβρινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Από τις μεσημβρινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις.
Ανεμοι: Μεταβλητοί και στα ανατολικά βορειοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ, βαθμιαία θα στραφούν σε νοτίων διευθύνσεων με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία και τη Θράκη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά κυρίως ορεινά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες και αριαές νεφώσεις από το βράδυ.
Ανεμοι: Μεταβλητοί και στο Ιόνιο βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ, βαθμιαία θα στραφούν σε νοτίων διευθύνσεων με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο τοπικά 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά κυρίως ορεινά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στα ανατολικά τοπικά 5 μποφόρ, από το απόγευμα θα στραφούν σε νοτίων διευθύνσεων 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις στη βόρεια Κρήτη τις πρωινές ώρες.
Ανεμοι: Βόρειοι 6 με 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 19 και στην Κρήτη έως 23 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Στα βόρεια βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα νότια βόρειοι βορειοδυτικοί 7 με 8 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

 newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Άνοδος της θερμοκρασίας από τη Μεγάλη Δευτέρα"

Σαρωτικοί έλεγχοι στα λιμάνια για την αποτροπή διασποράς του κορονοϊού

Στο πλαίσιο των εντατικών και συστηματικών ελέγχων καθολικής εφαρμογής των μέτρων για την αποτροπή διασποράς του κορονοϊού COVID-19 ανακοινώνεται ότι, με εντολή του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, διενεργούνται ήδη αυστηροί έλεγχοι στα λιμάνια, ιδιαίτερα του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου από τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Οι ανωτέρω έλεγχοι πραγματοποιούνται καθημερινά, είναι συνεχείς, καθολικοί και αυστηρότατοι και έχουν ως στόχο τους να διασφαλίσουν:

-Ότι όσοι ταξιδεύουν με τα πλοία της ακτοπλοΐας ανήκουν στις κατηγορίες εκείνων που δικαιούνται να μετακινηθούν μεταξύ περιφερειακών ενοτήτων της χώρας, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και,

-Ότι εφαρμόζονται κανονικά τα μέτρα προστασίας κατά του κορονοϊού COVID-19 από τις ακτοπλοϊκές εταιρείες και τους επιβάτες.

Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος απευθύνουν συνεχώς συστάσεις ώστε να είναι γνωστό πως σε κάθε περίπτωση που διαπιστώνεται η μη τήρηση των μέτρων και η μη συμμόρφωση με τις υποδείξεις, θα επιβάλλονται οι προβλεπόμενες διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.

Όσοι δεν κατέχουν τα απαραίτητα από τη νομοθεσία δικαιολογητικά για την μετακίνησή τους εκτός της οικείας Περιφερειακής Ενότητας, δεν θα επιτρέπεται να επιβιβασθούν στα πλοία για να ταξιδέψουν.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Σαρωτικοί έλεγχοι στα λιμάνια για την αποτροπή διασποράς του κορονοϊού"

Εκπρόσωπος Ερντογάν για Γενοκτονία Αρμενίων: Θα απαντήσουμε σύντομα στον Μπάιντεν

Για “εξωφρενική” δήλωση του Τζο Μπάιντεν σχετικά με τη Γενοκτονία των Αρμενίων κάνει λόγο ο Ιμπραχίμ Καλίν, σε δήλωση του στο Reuters.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: “Η Τουρκία θα ανταποκριθεί άμεσα στην εξωφρενική δήλωση του Μπάιντεν. Θα υπάρξει αντιδράσεις διαφορετικών προελεύσεων και βαθμίδων τις επόμενες ημέρες και τους επόμενους μήνες”. 

Νωρίτερα πάντως ο Καλίν είχε κάνει νέα επίθεση κατά του προέδρου των ΗΠΑ, γνωστοποιώντας παράλληλα μία απόφαση του “σουλτάνου”, μετά την ιστορική απόφαση.

Όπως έγραψε στο Twitter: “Ο πρόεδρος μας ζήτησε να συσταθεί μία κοινή ιστορική επιτροπή για να ερευνήσει τα γεγονότα του 1915, αλλά αυτοί που φοβούνται ότι θα αποκαλυφθεί η αλήθεια με έγγραφα, δεν θα ανταποκριθούν στην πρόσκληση μας. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υιοθέτησε μία ανήθικη στάση, αγνοώντας τα γεγονότα”.

newsit 

Διαβάστε Περισσότερα » "Εκπρόσωπος Ερντογάν για Γενοκτονία Αρμενίων: Θα απαντήσουμε σύντομα στον Μπάιντεν"

Κορωνοϊός: 1.400 κρούσματα – 676 στην Αττική και 207 στη Θεσσαλονίκη - Έσπασε το φράγμα των 10.000 νεκρών

Επιπλέον 1.400 νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Το τελευταίο 24ωρο ο αριθμός των διασωληνωμένων ξεπέρασε και πάλι τους 800 και διαμορφώθηκε στους 816, ενώ σημειώθηκαν 57 θάνατοι, ξεπερνώντας το φράγμα των 10.000 θανάτων. 

Στην Αττική εντοπίστηκαν 676 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 215 στο κέντρο της Αθήνας, 112 στον δυτικό τομέα Αθηνών και 78 στον Πειραιά. Στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 207 νέες μολύνσεις, 27 στα Ιωάννινα, 31 στην Κάλυμνο και 37 στη Λάρισα. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.400, εκ των οποίων 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 333.129 (ημερήσια μεταβολή +0.4%), εκ των οποίων 51.3% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 72 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.106 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 57, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 10.007 θάνατοι. Το 95.5% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 816 (63.2% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 84.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.032 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 481 (ημερήσια μεταβολή +1.91%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 472 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη). 

Αναλυτικά η γεωγραφική κατανομή:

Η γεωγραφική κατανομή των 1400 κρουσμάτων covid-19 που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ έχει ως εξής:

85 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής
77 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών
37 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής
112 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών
215 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών
71 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών
78 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς
1 κρούσμα στην Π.Ε.Νήσων

207 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

15 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
5 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
16 κρούσματα στην Π.Ε Αρκαδίας
1 κρούσμα στην Π.Ε Αρτας
37 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
3 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
2 κρούσματα στην Π.Ε Γρεβενών
5 κρούσματα στην Π.Ε Δράμας
8 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
10 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
3 κρούσματα στην ΠΕ Ευρυτανίας
6 κρούσματα στην ΠΕ Ζακύνθου
3 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
7 κρούσματα στην Π.Ε Ημαθίας
35 κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου
1 κρούσμα στην Π.Ε. Θάσου
3 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
27 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
14 κρούσματα στην Π.Ε Καβάλας
31 κρούσματα στην Π.Ε Καλύμνου
4 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
9 κρούσματα στην Π.Ε Καστοριάς
5 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
2 κρούσματα στην Π.Ε Κεφαλληνίας
10 κρούσματα στην Π.Ε Κιλκίς
8 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης
9 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Κω
5 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας
37 κρούσματα στην Π.Ε Λάρισας
2 κρούσματα στην Π.Ε.Λασιθίου
5 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
2 κρούσματα στην Π.Ε Λήμνου
10 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
3 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
2 κρούσματα στην Π.Ε Μυκόνου
5 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
2 κρούσματα στην Π.Ε. Πάρου
26 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
11 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
7 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
7 κρούσματα στην Π.Ε Ροδόπης
3 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου
1 κρούσμα στην Π.Ε. Σάμου
13 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
2 κρούσματα στην ΠΕ Σποράδων
6 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
5 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
6 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
9 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
15 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
4 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου
36 κρούσματα υπό διερεύνηση

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: 1.400 κρούσματα – 676 στην Αττική και 207 στη Θεσσαλονίκη - Έσπασε το φράγμα των 10.000 νεκρών "

Καρδιολόγοι: Άμεση αλλαγή της ΚΥΑ για τις μετακινήσεις ασθενών την περίοδο του Πάσχα

«Μείζονα προβλήματα στη δημόσια υγεία δημιουργεί η απόφαση απαγόρευσης μετακινήσεων ασθενών έως 10 Μαΐου προς οποιαδήποτε ιδιωτική δομή, κλινική ή ιατρείο και επιτρέπονται μόνο προς δημόσιες δομές και με σχετική γνωμάτευση από αυτές» αναφέρει η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδας.

Όπως τονίζει, «συμπεραίνεται ότι οι ελευθεροεπαγγελματίες ιατροί, που είναι η μεγάλη πλειοψηφία του ιατρικού σώματος, θεωρούνται εκ προοιμίου αναξιόπιστοι και πιθανόν εκδίδουν μη αληθείς γνωματεύσεις. Φυσικά τα περί νομοθετημένης ισοτιμίας της ιατρικής υπογραφής παραβλέπονται».

Παράλληλα, οι Καρδιολόγοι επισημαίνουν τον κίνδυνο της επί 15ημερο μη πραγματοποίησης εξετάσεων και επεμβάσεων σε καρδιοπαθείς και ζητούν την άμεση αλλαγή της ΚΥΑ για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, αλλά και την αποκατάσταση της αδικίας εις βάρος των ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών επιτρέποντας τις μετακινήσεις και προς όλες τις ιδιωτικές δομές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας υγείας με αιτιολογημένη γνωμάτευση ελευθεροεπαγγελματία ιατρού, «ο οποίος ασφαλώς και θα φέρει και την ευθύνη».

ΑΜΠΕ/naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Καρδιολόγοι: Άμεση αλλαγή της ΚΥΑ για τις μετακινήσεις ασθενών την περίοδο του Πάσχα"

Πάτρα: Χαμός στις σκάλες της Γεροκωστοπούλου - Ένα ακόμη κορονοπάρτι μέχρι το πρωί! ΒΙΝΤΕΟ

Μπορεί να προετοιμαζόμαστε να περάσουμε ένα ακόμη Πάσχα μακριά από συγγενείς και αγαπημένα πρόσωπα, ωστόσο η "δίψα" ορισμένων για διασκέδαση στην Πάτρα, δεν λέει να κοπάσει.

Νέα βίντεο κάνουν τις τελευταίες ώρες τον γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Βίντεο από τους ίδιους τους συμμετέχοντες σε "κορονοπάρτι" δεκάδων ατόμων αυτή τη φορά στις σκάλες της Γεροκωστοπούλου!

Στα 2 βίντεο φαίνονται δεκάδες νεαροί, να διασκεδάζουν ξέφρενα ο ένας πάνω στον άλλον, με τη μουσική στη διαπασών.

 

 

tempo24

Διαβάστε Περισσότερα » "Πάτρα: Χαμός στις σκάλες της Γεροκωστοπούλου - Ένα ακόμη κορονοπάρτι μέχρι το πρωί! ΒΙΝΤΕΟ"

Έκλεψαν λάπτοπ με ραντεβού για εμβολιασμούς από το νοσοκομείο «Έλενα Βενιζέλου» - Πού βρέθηκε ο υπολογιστής

Ένα λάπτοπ που περιείχε, μεταξύ άλλων, ραντεβού για εμβολιασμούς εκλάπη από το νοσοκομείο «Έλενα Βενιζέλου», όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος. 

Χαρακτηριστικά, αναφέρεται:

«Μία περίεργη διάρρηξη έγινε αντιληπτή σήμερα πρωί στο ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΛΕΝΑΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ. Εκλάπη το Laptop του εμβολιαστικού κέντρου που περιέχει τα ραντεβού για εμβολιασμό τις επόμενες ημέρες και αρχεία εμβολιασμένων. Το πρωί η υπεύθυνη παθολόγος ιατρός του εμβολιαστικού κέντρου διαπίστωσε ότι έλειπε το Laptop του εμβολιαστικού κέντρου από το Γραφείο της στη παθολογική κλινική. Ειδοποίησε τους αρμοδίους του νοσοκομείου έγινε έρευνα και τελικά βρέθηκε ο υπολογιστής σε ένα κάδο μέσα σε σακούλα μολυσματικών στη παθολογική κλινική. Κλήθηκε η αστυνομία. Ηλιθιότητα στο μεγαλείο της. Γιατί τον υπολογιστή του εμβολιαστικού; Και μάλιστα τον πέταξαν σε κάδο μέσα σε σακούλα μολυσματικων. Μήπως έχουμε να κάνουμε με άλλη μια υπόθεση ψεκασμένων αρνητών του κορωνοιου;»

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Έκλεψαν λάπτοπ με ραντεβού για εμβολιασμούς από το νοσοκομείο «Έλενα Βενιζέλου» - Πού βρέθηκε ο υπολογιστής"

Γερμανία: Εντοπίστηκε τοξική ουσία σε 2.000.000 self tests

Πανικός επικράτησε σε γονείς, μαθητές κι εκπαιδευτικούς στο Αμβούργο της Γερμανίας όταν έγινε γνωστό πως εντοπίστηκε τοξική χημική ουσία σε 2.000.000 self tests, τα οποία κατασκευάζονται από τη κορεατική εταιρία SD Biosensor. Τα τεστ αυτά χρησιμοποιήθηκαν σε μαθητές σχολείων του Αμβούργου δίχως μέτρα προστασίας.

Συγκεκριμένα η «Die Welt», σημειώνει  εντός του διαλύματος στο οποίο γίνεται η καλλιέργεια για το τεστ βρίσκεται τοξική χημική ουσία από την ομάδα των οκτυλο-/εννεϋλοφαινυλαιθοξυλικών. 

Μια ουσία που ταξινομείται ως πολύ υψηλής επικινδυνότητας (SVHC) στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του δέρματος, που σε ορισμένες περιπτώσεις ίσως είναι σοβαρός και τραυματισμό στα μάτια .

Ως εκ τούτου, η Ευρωπαϊκή Οδηγία προβλέπει τη λήψη προστατευτικών μέσων (ειδικός ρουχισμός και γάντια) για τη διαχείριση της ουσίας, ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα. Κάτι που όμως είναι προφανώς δύσκολο, καθώς τα τεστ αυτά χρησιμοποιούνται και από ανήλικα παιδιά.

Ο Μπίργκιτ Στέβερ, σχολικός εμπειρογνώμονας του CDU, δήλωσε στην «Die Welt» πως «έχουν αναπτυχθεί με τέτοιον τρόπο τα self tests, ώστε, όταν χρησιμοποιούνται σωστά, να μην προκαλούν κίνδυνο, αν και η επαφή με το δέρμα και τα μάτια δεν συνίσταται και πρέπει να αποφεύγεται». Παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις πάντως των τοπικών αρμόδιων Αρχών, τα συγκεκριμένα τεστ τελικά αποσύρθηκαν.

Οι αρχές του Αμβούργου δήλωσαν πως δεν θα ξαναχρησιμοποιήσουν τα τεστς της συγκεκριμένης εταιρίας, το προϊόν της οποίας λάνσαρε στην αγορά η Roche.

pentapostagma 

Διαβάστε Περισσότερα » "Γερμανία: Εντοπίστηκε τοξική ουσία σε 2.000.000 self tests"

Δικαστήριο διέταξε την επιστροφή του ΕΚΑΣ σε συνταξιούχο - Ανοίγει ο δρόμος και άλλων διεκδικήσεων;

Την αντίφαση να παίρνει μεγαλύτερο αντιστάθμισμα λόγω της αναπηρίας του συνταξιούχος με μεγαλύτερο εισόδημα, από άλλο συνταξιούχο με χαμηλότερο εισόδημα που ελάμβανε «κουτσουρεμένο» ΕΚΑΣ, έλυσε το Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά.

Με απόφαση του διατάσσεται η επιστροφή του ποσού του ΕΚΑΣ που περικόπηκε από συνταξιούχο, δίνοντας ουσιαστικά το «πράσινο φως» σε χιλιάδες συνταξιούχους οι οποίοι, επίσης, αδικήθηκαν από τους μνημονιακούς νόμους. Ο προσφεύγων είναι συνταξιούχος με ποσοστό αναπηρίας 80% και ελάμβανε μαζί με τη σύνταξή του και ποσό Ε.Κ.Α.Σ. ύψους 230 ευρώ μηνιαίως μέχρι τις 31.12.2016.

Μετά τον σχετικό μνημονιακό νόμο και έλεγχο των ετήσιων εισοδημάτων του φορολογικού έτους 2016, προερχόμενων αποκλειστικά από συντάξεις, ύψους 7.366,50 ευρώ διαπιστώθηκε ότι δεν δικαιούται να λαμβάνει, από 1-1-2017, ολόκληρο το ΕΚΑΣ, αλλά μόνο 86,25 ευρώ μηνιαίως, δεδομένου ότι το συνολικό ετήσιο εισόδημά του από συντάξεις ενέπιπτε στο κλιμάκιο από 7.216,01 ευρώ έως 7.518,00 ευρώ.

Κατόπιν αυτού, ο προσφεύγων υπέβαλε προς το Α’ Τοπικό Υποκατάστημα Μισθωτών Αττικής — Πειραιώς και Νήσων αίτηση ζητώντας να λάβει, προς αντιστάθμιση της απώλειας του Ε.Κ.Α.Σ., την έκτακτη οικονομική παροχή του Ν. 4411/2016, όντας συνταξιούχος με ποσοστό αναπηρίας 80%.

Όμως η αρμόδια υπηρεσία του απέρριψε το αίτημα γιατί έπαιρνε το «κουτσουρεμένο» ΕΚΑΣ των 86,25 ευρώ.

Ο συνταξιούχος προσέφυγε στα διοικητικά δικαστήρια κατά της απόφασης του ΕΦΚΑ, καταγγέλλοντας την άνιση μεταχείρισή του έναντι συνταξιούχου που φέρει το ίδιο ποσοστό αναπηρίας και απώλεσε εντελώς το δικαίωμα να λάβει Ε.Κ.Α.Σ., εξαιτίας των εισοδηματικών κριτηρίων, αλλά λαμβάνει ως αντιστάθμισμα της απώλειας αυτής (και παρά το ότι έχει εισοδήματα υψηλότερα από τον ίδιο), έκτακτη μηνιαία οικονομική παροχή, ισόποση προς το απωλεσθέν Ε.Κ.Α.Σ.

Για την αποκατάσταση της αρχής της ισότητας, ζήτησε να του επιστραφεί η διαφορά μεταξύ του ποσού Ε.Κ.Α.Σ. που ελάμβανε μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016 (230 ευρώ) και του ποσού που λαμβάνει από 1-1-2Ο17 (86,25 ευρώ).

Το δικαστήριο τον δικαίωσε, αναγνωρίζοντας τη μειονεκτική του θέση σε σχέση με τον συνταξιούχο που έχασε τελείως το ΕΚΑΣ αλλά έλαβε την έκταση οικονομική παροχή, ισόποση του ΕΦΚΑ.

Με τη δικαστική απόφαση διατάσσεται να καταβληθεί η διαφορά ανάμεσα στο ποσό του ΕΚΑΣ που ελάμβανε πριν και μετά την περικοπή του για όλο το 2017, ήτοι 1.725 ευρώ.

Η υπ’ αριθμ’ Α 7 Ι Ο/2020 απόφαση του 5ου Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Πειραιά αναφέρει σχετικά:

«Ο προσφεύγων, συνταξιούχος λόγω βαριάς αναπηρίας (ποσοστό 80%) του πρώην Ι.Κ.Α. Ε.Τ.Α.Μ. και ήδη Ε.Φ.Κ.Α., ελάμβανε έως 31.12.2016 ποσό Ε.Κ.Α.Σ., ύψους 230,00 ευρώ, ενώ από 01.01.2017 έως 31.12.2017, κατ’ εφαρμογή των οριζομένων στην υπ’ αριθ. Φ.ΙΙ32Ι/516ΟΟΙΙ975 (Φ.Ε.Κ. B’ 4101/20.12.2016) κ.υ.α. «Αναπροσαρμογή ποσών Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (Ε.Κ.Α.Σ.) έτους 2017», έλαβε μειωμένο Ε.Κ.Α.Σ., ύψους 86,25 ευρώ το μήνα, χωρίς να δικαιούται αντισταθμιστικής ωφέλειας, για μόνο το λόγο ότι εξακολούθησε να είναι δικαιούχος, έστω και κατά το μειωμένο ως άνω ποσό, του Ε.Κ.Α.Σ., με συνέπεια να περιέλθει σε μειονεκτικότερη θέση έναντι του συνταξιούχου με το αυτό ποσοστό αναπηρίας (80%), ο οποίος απώλεσε πλήρως και οριστικά το Ε.Κ.Α.Σ. για το ίδιο έτος, εξαιτίας υπέρβασης των εισοδηματικών κριτηρίων της αυτής ως άνω κ.υ.α. και έλαβε για το λόγο αυτό ισόποση προς την απωλεσθείσα παροχή, ως αντισταθμιστική ωφέλεια, κρίνει ότι ο προσφεύγων δικαιούται ομοίως, κατ’ εφαρμογή της αρχής της ισότητας, να λάβει το ποσό Ε.Κ.Α.Σ. που ελάμβανε μέχρι 31.12.2016.

Συνεπώς, μη νόμιμα, κατά παράβαση της αρχής της ισότητας, ο Διευθυντής του Α’ Τοπικού Υποκαταστήματος Μισθωτών Αττικής — Πειραιώς και Νήσων του καθ’ ου απέρριψε την αίτηση του να του καταβληθεί η διαφορά του Ε.Κ.Α.Σ., έως του ποσού των 230,00 ευρώ μηνιαίως, για το έτος 2017, η δε προσβαλλόμενη απόφαση της Τ.Δ.Ε., με την οποία απορρίφθηκε η ένσταση του προσφεύγοντος κατά της πιο πάνω απόφασης του Διευθυντή, είναι ομοίως μη νόμιμη και εσφαλμένη και πρέπει να ακυρωθεί, όπως βασίμως προβάλλεται, απορριπτομένων των αντίθετων ισχυρισμών του καθ’ ου, ως αβάσιμων.

Επειδή, κατ’ ακολουθία των ανωτέρω, η κρινόμενη προσφυγή πρέπει να γίνει δεκτή, να ακυρωθεί η προσβαλλόμενη απόφαση της Τ.Δ.Ε. του Ε.Φ.Κ.Α. χορηγηθεί στον προσφεύγοντα η διαφορά του Ε.Κ.Α.Σ. μεταξύ του ποσού Ε.Κ.Α.Σ., ύψους 86,25 ευρώ, που έλαβε για το έτος 2017 και του ποσού των 230,00 ευρώ μηνιαίως που θα έπρεπε να έχει λάβει, ήτοι το ποσό των εκατόν σαράντα τριών ευρώ και εβδομήντα πέντε λεπτών (€143,75) ανά μήνα και, συνολικά, το ποσό των χιλίων επτακοσίων είκοσι πέντε ευρώ (€1.725,00=143,75×12), κατά τα οριζόμενα ειδικότερα στο διατακτικό».

pronews

Διαβάστε Περισσότερα » "Δικαστήριο διέταξε την επιστροφή του ΕΚΑΣ σε συνταξιούχο - Ανοίγει ο δρόμος και άλλων διεκδικήσεων;"

Οργή στην Τουρκία για αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων- Κάλεσε για εξηγήσεις τον Αμερικανό πρέσβη

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι κάλεσε τον Αμερικανό πρέσβη στην Άγκυρα μετά την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, διαβιβάζοντας την «έντονη αντίδραση» της Τουρκίας για την κίνηση της Ουάσινγκτον.

Ο Τζο Μπάιντεν έγινε χθες Σάββατο ο πρώτος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής που χαρακτήρισε γενοκτονία τη σφαγή 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1915.

Η παραδοσιακή ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για την ημέρα μνήμης, στις 24 Απριλίου, ανέφερε χθες για πρώτη φορά τη λέξη «γενοκτονία». «Οι Αμερικανοί τιμούν όλους τους Αρμένιους που χάθηκαν στη γενοκτονία η οποία άρχισε σαν σήμερα πριν από 106 χρόνια», έγραψε ο Τζο Μπάιντεν.

Η ιστορικής σημασίας αυτή ανακοίνωση προκάλεσε την οργή της Άγκυρας, επιδεινώνοντας περαιτέρω τις ήδη τεταμένες σχέσεις των δύο νατοϊκών συμμάχων.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ είπε στον πρεσβευτή των ΗΠΑ Ντέιβιντ Σάτερφιλντ ότι η ανακοίνωση των ΗΠΑ δεν έχει καμία νομική βάση και ότι η Άγκυρα «την απορρίπτει, την βρίσκει απαράδεκτη και την καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο».

Ανέφερε ότι η ανακοίνωση προκαλεί «πλήγμα στις σχέσεις που θα είναι δύσκολο να επιδιορθωθεί».

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Οργή στην Τουρκία για αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων- Κάλεσε για εξηγήσεις τον Αμερικανό πρέσβη"

Αρμενία: Παραιτείται ο πρωθυπουργός Πασινιάν ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν παραιτήθηκε σήμερα, ενόψει των πρόωρων βουλευτικών που προκήρυξε ο ίδιος, μετά τις επικρίσεις που δέχτηκε για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε τον πόλεμο με το Αζερμπαϊτζάν για το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Ο Πασινιάν, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία μετά τις φιλοδημοκρατικές διαμαρτυρίες του 2018, δεχόταν πιέσεις να παραιτηθεί αφού οι Αρμένιοι έχασαν εδάφη εντός και γύρω από τον θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, πέρσι το φθινόπωρο. Στη σελίδα του στο Facebook γράφει ότι επιστρέφει στους πολίτες την εξουσία που του είχαν δώσει ώστε εκείνοι να αποφασίσουν το μέλλον της κυβέρνησης μέσω ελεύθερων και δίκαιων εκλογών.

Όπως έχει ανακοινωθεί, οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 20 Ιουνίου.

Η παραίτησή του, που ήταν αναμενόμενη, έρχεται ώρες αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι σφαγές των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 2015 συνιστούν γενοκτονία, μια ανακοίνωση που έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους Αρμένιους σε όλον τον κόσμο, αλλά καταδικάστηκε από την Τουρκία.

Σε επιστολή του προς τον Μπάιντεν ο Πασινιάν σχολίασε ότι αυτή η ιστορική απόφασή του ήταν θέμα ασφάλειας για την Αρμενία, μετά τη σύγκρουση για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, στην οποία η Τουρκία στήριξε το Αζερμπαϊτζάν.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Αρμενία: Παραιτείται ο πρωθυπουργός Πασινιάν ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου"

Θεσσαλονίκη: Διαρρήκτες «ψέκασαν» περιπολικό και προκάλεσαν τροχαίο – Το χτύπημα και η άγρια καταδίωξη

Επεισοδιακή ήταν η σύλληψη ενός 29χρονου διαρρήκτη στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος μαζί με συνεργούς του «άνοιξαν» κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην περιοχή των Πεύκων και αφαίρεσαν 940 ευρώ.

Αμέσως μετά, ο 29χρονος, με τους συνεργούς του, επιβιβάστηκαν σε αυτοκίνητο που είχαν κλέψει από το Κορδελιό και μετέβησαν στην περιοχή της Σταυρούπολης όπου επιχείρησαν να διαρρήξουν περίπτερο.

Πλήρωμα περιπολικού της Διεύθυνσης ‘Αμεσης Δράσης Θεσσαλονίκης ξεκίνησε τις έρευνες για τον εντοπισμό τους. Προ της σύλληψης, οι δράστες δεν συμμορφώθηκαν σε σχετικά σήματα των αστυνομικών και προκάλεσαν φθορές στο υπηρεσιακό όχημα αρχικά αδειάζοντας τον αφρό από πυροσβεστήρες και στη συνέχεια πετώντας τους επανώ στο περιπολικό, το οποίο επίσης τράκαραν με το κλεμμένο Ι.Χ.

Λόγω της πρόσκρουσης το κλεμμένο αυτοκίνητο ακινητοποιήθηκε και συνελήφθη ο 29χρονος παρά την αντίσταση που προέβαλε, ενώ οι συνεργοί του διέφυγαν και αναζητούνται από τις αρχές.

Έπειτα από έρευνα που διενεργήθηκε στο όχημα, βρέθηκαν μεταξύ άλλων, διαρρηκτικά εργαλεία, καθώς και το χρηματικό ποσό των 940 ευρώ, που αποδόθηκε στην επιχείρηση από την οποία αφαιρέθηκε.

 newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Διαρρήκτες «ψέκασαν» περιπολικό και προκάλεσαν τροχαίο – Το χτύπημα και η άγρια καταδίωξη"

Τέλος στο κυνήγι των μετρητών από την Εφορία

Νέοι κανόνες και συστήματα στους ελέγχους της ΑΑΔΕ για το χρήμα που βγαίνει από τα σεντούκια

Αρχές Απριλίου, ηλικιωμένη κυρία επισκέπτεται έκθεση αυτοκινήτων, διαλέγει το όχημα που αρέσει στον εγγονό της και ζητά να πληρώσει 30.000 ευρώ σε μετρητά. «Τα έχω σπίτι μου εδώ και 10 χρόνια γιατί μας οδηγούσαν σε χρεοκοπία και σε κούρεμα, αλλά φοβάμαι να τα γυρίσω στην τράπεζα γιατί θα τα κατάσχουν σαν μαύρο χρήμα», απαντά στον πωλητή, ο οποίος της εξηγεί ότι απαγορεύεται και δεν θα βρει πουθενά έμπορο να δεχτεί πληρωμή τέτοιου ύψους σε μετρητά.

Οχι άδικα, πολύς κόσμος φοβάται ακόμα ότι και η απλή επανακατάθεση μετρητών από ΑΤΜ σε ΑΤΜ την ίδια ώρα και στιγμή ενοχοποιείται σαν μαύρο χρήμα. Σε πάμπολλες περιπτώσεις, οι φορολογικοί έλεγχοι τύλιξαν σε μια κόλλα χαρτί συνταξιούχους και απλούς εργαζόμενους, οι οποίοι χρειάστηκε να δώσουν αγώνα για να αποδείξουν πως δεν είναι ελέφαντες και να μη διαλυθούν άδικα με ελέγχους και πρόστιμα για παράνομη προσαύξηση περιουσίας – χωρίς επιτυχία πάντοτε όμως.

Τους ενδοιασμούς αυτούς αντιμετωπίζουν όσοι επιθυμούν να επανακαταθέσουν τα χρήματα που σήκωσαν από τις τράπεζες το 2010 και το 2015, να προβούν σε αγορά πρώτης κατοικίας για τα παιδιά τους, ή σε άλλες αγορές. Το χρήμα καίει αυτούς που το έχουν, αλλά καίγεται και το ίδιο επειδή κρύβεται και δεν χρησιμοποιείται, ακόμα και από αυτούς που νομίμως το κατέχουν!

Ολα αυτά αλλάζουν. Και από το 2020 πλέον οι πιο «τολμηροί» μπορούν να κάνουν όλα τα παραπάνω με κάπως μεγαλύτερη άνεση, χωρίς τον άμεσο κίνδυνο κατάσχεσης. Τα περιστατικά αυθαίρετης επιβολής προστίμων για μετρητά (σαν να ήταν «αγνώστου προελεύσεως» χρήματα και όχι ήδη δηλωμένα και φορολογημένα περιουσιακά στοιχεία) φαίνεται πως μειώνονται και περνάνε σταδιακά στο παρελθόν, όπως υποστηρίζουν στελέχη του φοροελεγκτικού μηχανισμού. Κυρίως δε μετά από αποφάσεις του ΣτΕ, του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή και της Διεύθυνσης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών (ΔΕΔ).

Τι ισχύει πλέον

Με βάση τα νέα δεδομένα προκύπτει:

Τα μετρητά είναι νόμιμο χρήμα και δεν πρέπει να ενοχοποιείται. Το αυτονόητο είχε καταργηθεί πρακτικά έως και το 2018, παρότι ήδη από το 2015 η περιβόητη «Εγκύκλιος Μπάκα» (όπως έμεινε γνωστή από το όνομα του πρώην γενικού διευθυντή και προσωρινά γενικού γραμματέα της ΓΓΔΕ Ιωάννη Μπάκα) ξεκαθάριζε ότι κανένας νόμος δεν μπορεί να επιβάλει πού θα φυλάει κάποιος τα λεφτά του. Οπως έχει αποκαλύψει το «business stories», όμως, o φορολογικός έλεγχος θεωρούσε μαύρο χρήμα σχεδόν κάθε χρηματική συναλλαγή εκτός τραπεζικού συστήματος.
Το βάρος απόδειξης της φοροδιαφυγής φέρει και η ελεγκτική αρχή. Αν και παραμένει σε ισχύ, εφαρμόζεται υπό όρους πλέον η διάταξη νόμου του 2010 που καταργούσε πλήρως το τεκμήριο της αθωότητας και έπρεπε ο ελεγχόμενος να αποδείξει ότι δεν είναι ένοχος – και στον ελεγκτή του που ήταν ταυτόχρονα κριτής του!

Πλέον γίνεται αποδεκτό ότι οι ελεγκτές πρέπει να στηρίζονται στην ανάλυση οικονομικής θέσης και στην ανάλωση εισοδημάτων περασμένων ετών, για να τεκμηριώσουν αν το ποσόν διακινείται παράνομα και δεν δικαιολογείται από τα δηλωθέντα εισοδήματα. Δεν αρκεί δηλαδή ο εντοπισμός μιας μεμονωμένης εγχρήματης συναλλαγής. Και αν από τις φορολογικές δηλώσεις περασμένων ετών ή άλλες πηγές υπερκαλύπεται η εν λόγω συναλλαγή, αυτό αποτελεί τεκμηρίωση της προέλευσης των χρημάτων.

Σημαντική είναι και η απόφαση ΔΕΔ Αθηνών 1370 από τα τέλη του 2020. Προτού σπεύσει ο ελεγχόμενος στα δικαστήρια και στο ΣτΕ για να βρει το δίκιο του, η ΔΕΔ της ΑΑΔΕ έκρινε «βάσιμο και αποδεκτό» τον ισχυρισμό του ότι «από την οικεία έκθεση ελέγχου […] δεν προκύπτει με σαφήνεια και βάσει ποιών αποδεικτικών στοιχείων […] η φορολογική αρχή θεμελιώνει την κρίση της […] με αποτέλεσμα οι προσβαλλόμενες πράξεις να στερούνται σαφούς, ειδικής και επαρκούς αιτιολογίας».

Με προσοχή

Η ΔΕΔ απάλλαξε έτσι από πρόστιμα τον ελεγχόμενο. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αποκλείεται να μπλέξει κάποιος σε περιπέτειες με τον «μεγάλο αδελφό» της Εφορίας.

Ως παράδειγμα, μια ιστορία φορολογικής τρέλας στη Θεσσαλονίκη: η ΔΟΥ επέβαλε πρόστιμο σε μητέρα, επειδή η κόρη της τής έδωσε μέσω τραπεζικού λογαριασμού (όχι μετρητά) 4.000 ευρώ για να πληρώσει τις φορολογικές της υποχρεώσεις.

Αρχικά ο έλεγχος έμπλεξε λογαριασμούς, μισθώματα και άλλα ποσά, με συνέπεια να θεωρήσει «άτυπη δωρεά χρημάτων εκ μέρους της θυγατέρας» ποσού… 72.351,56 ευρώ!

Ωστόσο η επανεξέταση από τη ΔΕΔ δικαίωσε τους πολίτες ως προς τα εξής:

■ Από τις μεταφορές από έναν λογαριασμό σε άλλον, μεταξύ της κόρης και του συζύγου της (δηλαδή των φερόμενων ως δωρητών) δεν μειώθηκε το συνολικό ποσόν. Αρα η υποτιθέμενη «δωρεά» δεν ξεπερνούσε τα 4.054,50 ευρώ!
■ «Από την ελεγκτική αρχή, η οποία φέρει το βάρος της απόδειξης, δεν αποδείχθηκε ότι η μεταφορά των εν λόγω χρηματικών ποσών έγινε από χαριστική αιτία (animus donandi)», παρότι για τον καταλογισμό των φόρων στηρίχθηκε «στη στιγμιαία και βραχυχρόνια επαύξηση της περιουσίας της εξαιτίας των προαναφερόμενων μεταφορών χρηματικών ποσών μέσω τραπεζικών λογαριασμών». Αλλά από μόνη της «η επαύξηση της περιουσίας δεν αποδεικνύει τη χωρίς αντάλλαγμα παροχή των ποσών αυτών».
■ Η φορολογική νομοθεσία προϋποθέτει:
■ «Αληθή» και όχι «κατά το φαινόμενο μόνον» απόκτηση περιουσιακών στοιχείων
■ και ταυτοχρόνως, αιτιολογημένο αποκλεισμό του ενδεχομένου το χρηματικό ποσό ή μέρος του «να προέρχεται είτε από εισοδήματα της προσφεύγουσας είτε από μεταφορές χρηματικών ποσών στο πλαίσιο της εκπλήρωσης των οικογενειακών υποχρεώσεων και της αντιμετώπισης των ημερήσιων αναγκών και περιστάσεων».

newmoney

Διαβάστε Περισσότερα » " Τέλος στο κυνήγι των μετρητών από την Εφορία"

Κορονοϊός: Δεύτερο κρούσμα της ινδικής μετάλλαξης στην Ελλάδα

Δεύτερο κρούσμα της ινδικής μετάλλαξης του κορονοϊού εντοπίστηκε στην Ελλάδα, αυτή τη φορά στο κέντρο της Αθήνας.

Πρόκειται για Έλληνα πολίτη, που ήδη παρακολουθείται από τους ειδικούς και είναι σε εξέλιξη η ιχνηλάτηση των επαφών του. Υπενθυμίζουμε ότι το πρώτο κρούσμα της ινδικής μετάλλαξης στη χώρα, εντοπίστηκε στην Πάτρα, πριν από λίγες ημέρες. Ο άνδρας, που παρουσίασε συμπτώματα από τις 16 Μαρτίου, πλέον έχει αναρρώσει πλήρως. Αυτό που ανησυχεί τους ειδικούς είναι το γεγονός ότι πρόκειται για ένα “ορφανό” κρούσμα, καθώς η επιδημιολογική διερεύνηση δεν έδειξε ιστορικό ταξιδιού, ούτε επαφή με κάποιο γνωστό επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Η ινδική μετάλλαξη έχει στοιχεία από τις δύο πιο επιθετικές μεταλλάξεις του κορονοϊού, αυτές της Νότιας Αφρικής και της Βραζιλίας.

Η ινδική μετάλλαξη B.1.617

Εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία τον περασμένο Οκτώβριο. Σε λήψη 361 δειγμάτων κορονοϊού στην πόλη Μαχαράστρα της δυτικής Ινδίας από τον περασμένο Ιανουάριο ως τον Μάρτιο, 220 εμπεριείχαν την μετάλλαξη. Η B.1.617 φαίνεται πως έχει αρκετές υπό-μεταλλάξεις, ανάμεσα τους και τις E484Q και L452R, γι’ αυτό και έχει λάβει τον χαρακτηρισμό “διπλή μετάλλαξη”. Η πρώτη εκ των δυο (Ε484) περιγράφεται ως το ίδιο δραστική και ανθεκτική με εκείνες της Νότιας Αφρικής, της Βραζιλίας και της Βρετανίας,

Μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί αντίστοιχα δείγματα της ινδικής μετάλλαξης σε 21 χώρες, σύμφωνα με την παγκόσμια βάση δεδομένων GISAID, ενώ 103 κρούσματα στην Αγγλία έχουν ήδη ταυτοποιηθεί με την μετάλλαξη της Ινδίας. Σήμερα στην Βρετανία έχει επιβληθεί απαγόρευση πτήσεων από και προς την Ινδία, παρά το γεγονός ότι η μετάλλαξη δεν προκαλεί ανησυχία στις ανώτατες υγειονομικές αρχές της χώρας και έχει χαρακτηριστεί απλώς ως “μετάλλαξη υπό διερεύνηση”.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του BBC και του Al Jazeera, η Ινδία ναι μεν επιχειρεί να καταπολεμήσει τον κορονοϊό με ένα μαζικό πρόγραμμα εμβολιασμών στον αχανή πληθυσμό της, αλλά μέχρι αυτή τη στιγμή τα δεδομένα από δειγματοληψίες Covid 19 ανά την ινδική επικράτεια χαρακτηρίζονται πενιχρά: Μόλις 656 δείγματα της μετάλλαξης έχουν ανιχνευτεί μέχρι σήμερα, ενώ από την αντίστοιχη βρετανική υπάρχει ήδη ένα αρχείο 384.000 δειγμάτων παγκοσμίως.

Πόσο επικίνδυνη είναι;

Ο λοιμοξιωλόγος και καθηγητής του πανεπιστημίου της Λιουζιάνα, Τζέρεμι Καμίλ, αναφέρει στο BBC, πως η ινδική μετάλλαξη μπορεί να βοηθήσει τον ιό ώστε να προσπεράσει την αντιβιοτική ασπίδα και να μολύνει τον οργανισμό. Όμως, σύμφωνα με τον Καμίλ, η συγκεκριμένη μετάλλαξη του κορονοϊού δεν δείχνει το ίδιο επικίνδυνη με την βρετανική που ήδη έχει εξαπλωθεί σε 50 χώρες. Ο ίδιος δηλώνει “δεν θα πρέπει να μας πανικοβάλει η ινδική μετάλλαξη”.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: Δεύτερο κρούσμα της ινδικής μετάλλαξης στην Ελλάδα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news