facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 14 Ιουλίου 2021

ΠΟΥ: Είμαστε στην αρχή τρίτου κύματος-Σε 111 χώρες η μετάλλαξη Δέλτα

Ο κόσμος βρίσκεται στο αρχικό στάδιο ενός νέου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στα πρώιμα στάδια του τρίτου κύματος» δήλωσε ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού, μιλώντας στην Γενεύη στην συνεδρίαση της επιτροπής του ΠΟΥ για έκτακτες καταστάσεις που σχετίζονται με την Covid-19.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ επέστησε την προσοχή στην αύξηση της νοσηρότητας που καταγράφηκε σε όλο τον κόσμο την προηγούμενη εβδομάδα καθώς και στην θνητότητα από τις συνέπειες του κορονοϊού. Μάλιστα ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε για πρώτη φορά μετά την συνεχιζόμενη τις 10 προηγούμενες εβδομάδες μείωση τους.

«Η μετάλλαξη Δέλτα είναι ένας από τους κύριους παράγοντες της τωρινής αύξησης των δεικτών μεταδοτικότητας, που υποθάλπεται από τις αυξηθείσες κοινωνικές επαφές και την κινητικότητα, καθώς και από την ασυνέπεια στην εφαρμογή των δοκιμασμένων μέτρων στον τομέα της ιατρικής περίθαλψης και των κοινωνικών μέτρων» δήλωσε ο Γκεμπρεγέσους.

Ο ίδιος είπε ότι «η παραλλαγή Δέλτα αυτή την στιγμή είναι παρούσα σε περισσότερες από 111 χώρες» και εξαιτίας αυτού ο ΠΟΥ αναμένει ότι «σύντομα θα καταστεί το κυρίαρχο στέλεχος, που θα κυκλοφορεί στον κόσμο, εάν δεν έχει ήδη καταστεί».

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ χαρακτήρισε σοκαριστική την ανισότητα που υπάρχει ως προς την πρόσβαση στα εμβόλια. Ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού του πλανήτη εξαιτίας της έλλειψης αυτής της πρόσβασης «βρίσκεται σε πλήρη εξάρτηση από τον κορονοϊό», είπε , υπενθυμίζοντας ότι πολλές χώρες « δεν έχουν λάβει ακόμη κανένα εμβόλιο» ενώ η πλειοψηφία των κρατών «δεν έχουν λάβει επαρκείς ποσότητες εμβολίων».

Παρότι ο διεθνής μηχανισμός COVAX, «μπορεί να λειτουργήσει» είπε ο Γκεμπρεγεσούς, οι κλίμακες της δραστηριότητας του «παραμένουν ακόμη πολύ μικρές», καθώς μέχρι στιγμής έχουν διατεθεί μέσω του μηχανισμού αυτού «λίγο περισσότερες από 100 εκατομμύρια δόσεις».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΟΥ: Είμαστε στην αρχή τρίτου κύματος-Σε 111 χώρες η μετάλλαξη Δέλτα"

Σε διαθεσιμότητα από την ΕΛ.ΑΣ ο Σταύρος Μπαλάσκας για όσα είπε για τη δολοφονία της 20χρονης Καρολάιν

Σε διαθεσιμότητα τέθηκε ο συνδικαλιστής της ΕΛ.ΑΣ. Σταύρος Μπαλάσκας, μετά τις δηλώσεις του για τον δολοφόνο της 20χρονης Καρολάιν, Μπάμπη Αναγνωστόπουλο. Η Ελληνική Αστυνομία σε σχετική ανακοίνωση ανέφερε ότι «κινήθηκε η διαδικασία εξέτασης για λήψη του διοικητικού μέτρου της διαθεσιμότητας σε βάρος του».

H ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει:

«Σε συνέχεια της από 18-06-2021 Ανακοίνωσης, γνωρίζεται ότι, με απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, σε βάρος του συνδικαλιστή, αφού λήφθηκαν οι απόψεις του, επιβλήθηκε το διοικητικό μέτρο της διαθεσιμότητας.»

Υπενθυμίζεται πως ο Σταύρος Μπαλάσκας σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega είχε αποκαλέσει «βλάκα» τον πιλότο για τη δολοφονία της 20χρονης Καρολάιν  καθώς, όπως είπε, αν είχε πάρει αμέσως την αστυνομία, δεν θα πήγαινε ούτε 4 χρόνια φυλακή.

Ο Σταύρος Μπαλάσκας αναφερόμενος στις κινήσεις του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου μετά τη 
δολοφονία της συζύγου του είπε ότι «είναι βλάκας, διότι εκείνη τη στιγμή που σκότωσε τη γυναίκα του εάν ήταν ατυχές γεγονός μέσα στον θυμό του και μέσα στο ότι τα έχασε και τρελάθηκε, εάν έπαιρνε την αστυνομία δε θα έτρωγε ούτε 4 χρόνια φυλακή». 

«Εάν ειδοποιούσε εξαρχής την αστυνομία και επικαλούνταν "βρασμό ψυχής" και "πρότερο έντιμο βίο", ο δολοφόνος της Καρολάιν θα πήγαινε πέντε-έξι χρόνια φυλακή», είχε πει ο συνδικαλιστής αστυνομικός.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Σε διαθεσιμότητα από την ΕΛ.ΑΣ ο Σταύρος Μπαλάσκας για όσα είπε για τη δολοφονία της 20χρονης Καρολάιν"

Πυροσβεστική: 47 δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο στη χώρα

Σαράντα επτά δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, το τελευταίο 24ωρο σε όλη την Ελλάδα.

Για την κατάσβεση των πυρκαγιών επιχείρησαν συνολικά 471 πυροσβέστες με 238 οχήματα, 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 6 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα. Συνδρομή παρείχαν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα Ο.Τ.Α..

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, ενώ τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και κλιμάκια της διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσής τους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πυροσβεστική: 47 δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο στη χώρα"

Γαλλία: Δακρυγόνα σε αντικυβερνητική διαδήλωση για τους εμβολιασμούς

Δεκάδες αστυνομικοί χρησιμοποίησαν δακρυγόνα για να διαλύσουν μια διαδήλωση κατά του σχεδίου του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για τους εμβολιασμούς στη Γαλλία.

Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο του προέδρου Μακρόν οι πολίτες στη Γαλλία θα χρειάζεται να έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικού τεστ για να μπουν σε μπαρ, εστιατόρια και κινηματογράφους από τον επόμενο μήνα.

Στις αρχές της εβδομάδας ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων για να αναχαιτιστεί το νέο κύμα της πανδημίας. Μεταξύ αυτών είναι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των υγειονομικών.

photo Reuters
photo Reuters

Η αστυνομία επενέβη λίγο αφότου δεκάδες διαδηλωτές προσπάθησαν να κάνουν πορεία σε μια λεωφόρο, στο κέντρο του Παρισιού, χωρίς να έχουν λάβει άδεια από τις τοπικές αρχές. Ορισμένοι φορούσαν κονκάρδες με το σύνθημα «Όχι στο διαβατήριο υγείας».

Ένας μάρτυρας είπε στο πρακτορείο Reuters ότι είδε βανάκια της αστυνομίας να κλείνουν έναν δρόμο.

Ορισμένοι Γάλλοι κατηγορούν τον πρόεδρο Μακρόν ότι καταστέλλει τις ελευθερίες και κάνει διακρίσεις σε βάρος όσων δεν θέλουν να εμβολιαστούν. Ο Γάλλος πρόεδρος από την πλευρά του τονίζει ότι το εμβόλιο είναι ο καλύτερος τρόπος για να επανέλθει η ζωή στην κανονικότητά της και προτρέπει να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι.

Στις προτάσεις της κυβέρνησης, που πρόκειται να συμπεριληφθούν σε ένα νομοσχέδιο, είναι και η υποχρεωτική καραντίνα, για 10 ημέρες, για όσους βρεθούν θετικοί στην Covid-19. Η αστυνομία θα αναλάβει να κάνει τυχαιοποιημένους ελέγχους, σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης. Το γραφείο του πρωθυπουργού δεν απάντησε όταν του ζητήθηκε να επιβεβαιώσει αυτήν την πληροφορία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Γαλλία: Δακρυγόνα σε αντικυβερνητική διαδήλωση για τους εμβολιασμούς"

Ισπανία: Αντισυνταγματικό το πρώτο lockdown σύμφωνα με το Συνταγματικό Δικαστήριο

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας αποφάνθηκε σήμερα ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε εθνικό επίπεδο, που περιελάμβανε τον αυστηρό περιορισμό στο σπίτι για την αναχαίτιση του πρώτου κύματος της πανδημίας Covid-19, ήταν αντισυνταγματική.

Το μέτρο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που λήφθηκε τον Μάρτιο του 2020 επέτρεψε στην κυβέρνηση να αναστείλει προσωρινά τις πολιτικές ελευθερίες, περιορίζοντας σχεδόν όλους τους Ισπανούς στα σπίτια τους και σταματώντας τη λειτουργία όλων των βιομηχανιών πλην αυτών που παρήγαγαν είδη πρώτης ανάγκης.

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ισπανία: Αντισυνταγματικό το πρώτο lockdown σύμφωνα με το Συνταγματικό Δικαστήριο"

Συγκεντρώσεις αρνητών του εμβολίου σε Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Πάτρα

Εκτός από την Αθήνα, διαδηλώσεις κατά του εμβολιασμού για τον κορονοϊό πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας. Οι συγκεντρωμένοι φώναζαν, επίσης, συνθήματα κατά των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς της νόσου.

Στη Θεσσαλονίκη αρνητές του εμβολίου για τον κορονοϊό αλλά και των μέτρων της κυβέρνησης σε εστίαση, διασκέδαση, εργασία σε δομές κ.α. και αφορούν τους ανεμβολίαστους, έκαναν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Μεταξύ των υπολοίπων συνθημάτων, οι διαδηλωτές έψαλλαν και τον εθνικό ύμνο.

Δείτε βίντεο του GRTimes:

Στην Πάτρα, πολίτες που διαφωνούν με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Γεωργίου της αχαϊκής πρωτεύουσας. Ανάμεσα στους συγκεντρωμένους ήταν και καταστηματάρχες της πόλης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του thebest.gr στην κινητοποίηση πήραν μέρος πάνω από 500 άτομα:

Συγκέντρωση αντιεμβολιαστών πραγματοποιήθηκε και στο κέντρο του Ηρακλείου Κρήτης. Αρκετός ο κόσμος, σύμφωνα με το Cretalive, ανταποκρίθηκε στο διαδικτυακό κάλεσμα για συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας και εξέφρασε την αντίθεσή του στους εμβολιασμούς.

newsit 

Διαβάστε Περισσότερα » "Συγκεντρώσεις αρνητών του εμβολίου σε Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Πάτρα"

ΟΑΕΔ: Αναρτήθηκαν οι προσωρινοί πίνακες δικαιούχων για το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού

Αναρτήθηκαν σήμερα, Τετάρτη 14 Ιουλίου 2021, οι προσωρινοί πίνακες δικαιούχων, ωφελουμένων και παρόχων τουριστικών καταλυμάτων – ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, καθώς και αποκλειομένων του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού 2021-2022 στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.oaed.gr/koinonikos-toyrismos.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΟΑΕΔ, οι προσωρινοί πίνακες δικαιούχων αφορούν 300.000 επιταγές κοινωνικού τουρισμού. Οι δικαιούχοι και πάροχοι, που κατέθεσαν ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής, έχουν δικαίωμα να υποβάλουν μία και μόνο ένσταση κατά των αποτελεσμάτων από την Πέμπτη, 15 Ιουλίου και ώρα 08:00 μέχρι και το Σάββατο, 17 Ιουλίου και ώρα 23:59. Η ένσταση υποβάλλεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, με τους κωδικούς του TAXISnet ή τους κωδικούς ΟΑΕΔ, μέσω της διαδικτυακής πύλης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του ΟΑΕΔ, στη διεύθυνση: http://www.oaed.gr/e-yperesies.

Οι δικαιούχοι που καταθέτουν ηλεκτρονική ένσταση οφείλουν:

– να έχουν πρώτα ελέγξει, αν οι ίδιοι ευθύνονται για το εσφαλμένο αποτέλεσμα, λόγω μη σωστής συμπλήρωσης της αίτησης, ανατρέχοντας σε αυτήν με τους κωδικούς πρόσβασης στο σύστημα,

– να αναφέρουν το λόγο της ένστασης (π.χ. εσφαλμένη μοριοδότηση, μη έκδοση επιταγής για ωφελούμενο παιδί) και

– να τεκμηριώσουν τους ισχυρισμούς τους, επισυνάπτοντας με ηλεκτρονική σάρωση δικαιολογητικά αποδεικτικά αυτών, σύμφωνα με τους όρους της δημόσιας πρόσκλησης.

Οι πάροχοι που καταθέτουν ηλεκτρονική ένσταση οφείλουν να τεκμηριώνουν τους ισχυρισμούς τους, επισυνάπτοντας στην ένστασή τους με ηλεκτρονική σάρωση δικαιολογητικά αποδεικτικά των ισχυρισμών τους.

Ενστάσεις που δεν υποβάλλονται ηλεκτρονικά δεν εξετάζονται.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν την ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.oaed.gr/koinonikos-toyrismos.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΟΑΕΔ: Αναρτήθηκαν οι προσωρινοί πίνακες δικαιούχων για το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού"

Συγκέντρωση αντιεμβολιαστών στην Αθήνα με 4.000 άτομα χωρίς μάσκες (φωτο+βίντεο)

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας οργάνωσε το αντιεμβολιαστικό κίνημα κατά της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού και των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας.

Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα στο κέντρο της Αθήνας, τη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο Κρήτης, τον Βόλο, την Πάτρα, τη Δράμα, την Κόρινθο, τα Ιωάννινα, την Καλαμάτα κ.α.

Οι αντιεμβολιαστές πραγματοποίησαν δύο συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας, μία στην Ομόνοια και δεύτερη στο Σύνταγμα.

Κρατούσαν ελληνικές σημαίες και πανό!

«Η μετάλλαξη των Ελλήνων λέγεται ενότητα», έγραφε το ένα πανό, ένα άλλο: «Οχι, στον υποχρεωτικό εμβολιασμό», ενώ άλλο έκανε λόγο για «ναζιστικά εμβόλια και τσιπάκια»…

Στη συγκέντρωση ελάχιστοι ήταν αυτοί που φορούσαν μάσκες!

Οι εκτιμήσεις της Αστυνομίας έκαναν λόγο για 4.000 άτομα.

Όλα αυτά την ώρα που η μετάλλαξη Δέλτα προκαλεί «έκρηξη» νέων κρουσμάτων και οι επιστήμονες προειδοποιούν!

 

  

aftodioikisi 

Διαβάστε Περισσότερα » "Συγκέντρωση αντιεμβολιαστών στην Αθήνα με 4.000 άτομα χωρίς μάσκες (φωτο+βίντεο)"

Προανακριτική: Ο Νίκος Παππάς παραπέμπεται στο Ειδικό Δικαστήριο

Ο πρώην υπουργός Νίκος Παππάς παραπέμπεται στο Ειδικό Δικαστήριο για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος αναφορικά με την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών.

Η Βουλή παραπέμπει τον Νίκο Παππά με 178 ναι, 86 όχι, 12 παρών και 23 αποχές. Με δύο διαρροές από το «μπλοκ» της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ το αποτέλεσμα της μυστικής ψηφοφορίας για την παραπομπή στο Δικαστικό Συμβούλιο του Νίκου Παππά σχετικά το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Η συνολική κοινοβουλευτική δύναμη της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ που τάχθηκε επί της ουσίας υπέρ της παραπομπής αλλά απλά επιθυμούσε ακόμα μεγαλύτερο χρόνο διερεύνησης και ακρόαση περισσοτέρων μαρτύρων αριθμεί 180 βουλευτές.

Συνεπώς το άκυρο αλλά και μια αρνητική επί της παραπομπής πρόταση προέρχεται από αυτά τα δύο κόμματα. Καθώς οι 86 θετικές ψήφους είναι το σύνολο της κοινοβουλευτικής δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ (86 είναι αλλά ο Νίκος Παππάς δεν μπορούσε να ψηφίσει) συν μία ακόμη.

Το ΚΚΕ κατά την πάγια τακτική του τοποθετήθηκε με το «παρών». Η Ελληνική Λύση απείχε της μυστικής ψηφοφορίας, ενώ το ΜέΡΑ 25 απείχε όπως και δεν μετείχε άλλωστε ούτε καν στις εργασίες της προανακριτικής.

Η πρώτη αντίδραση Παππά

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτικής Συμμαχίας, Νίκος Παππάς έκανε την ακόλουθη δήλωση.

«Η Ν.Δ. ολοκλήρωσε την κωλοτούμπα της, υπερψηφίζοντας ένα πόρισμα που ανακαλεί τον κορμό της κατηγορίας εναντίον μου. Και, μάλιστα, με διαρροές.Η πλειοψηφία συγκρούστηκε με την αλήθεια και έμεινε με τα υπολείμματα της κομματική της σκοπιμότητας.Ο ελληνικός λαός έχει βγάλει τα συμπεράσματά του».

Πόλεμος δηλώσεων μεταξύ ΝΔ και ΚΙΝΑΛ για τις δύο διαρροές 

 Ο εισηγητής της ΝΔ Θάνος Πλεύρης ερωτηθείς σχετικά λίγο μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος ήταν κατηγορηματικός «μην ψάχνετε  στη ΝΔ για διαρροές. Η κοινοβουλευτική ομάδα της ήταν συμπαγής».

Το ΚΙΝΑΛ από την δική του πλευρά προσπάθησε να αποσείσει τις διαρροές αυτές από τις τάξεις του σχολιάζοντας «να ψάξει η ΝΔ τις διαρροές στους Καραμανλικούς βουλευτές της»   

Από την μυστική ψηφοφορία οι Γιώργος Παπανδρέου και Χάρης Καστανίδης ψήφισαν με επιστολική ψήφο. ​

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Προανακριτική: Ο Νίκος Παππάς παραπέμπεται στο Ειδικό Δικαστήριο"

Κορωνοϊός: Στα 2.938 τα νέα κρούσματα - Νότια προάστια και Κρήτη στο «μάτι της μετάλλαξης»

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Τετάρτη  πως τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.938, εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 447.718 (ημερήσια μεταβολή +0.7%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 165 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.832 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

To 𝑅𝑡 για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 1.38 (95% Crl: 1.04 - 1.76). O 

Από γεωγραφικής πλευράς, 1.423 κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττική (330 στο κέντρο της Αθήνας),  179 στη Θεσσαλονίκη και 330 στην Κρήτη

Η γεωγραφική κατανομή έχει ως εξής:

  • 193 κρούσματα στην Π.Ε. Ανατολικής Αττικής

  • 237 κρούσματα στην Π.Ε. Βόρειου Τομέα Αθηνών

  • 43 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικής Αττικής

  • 178 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικού Τομέα Αθηνών

  • 330 κρούσματα στην Π.Ε. Κεντρικού Τομέα Αθηνών

  • 251 κρούσματα στην Π.Ε. Νοτίου Τομέα Αθηνών

  • 178 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς

  • 13 κρούσματα στην Π.Ε. Νήσων

  • 179 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

  • 17 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Άνδρου

  • 17 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

  • 8 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

  • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας

  • 89 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

  • 17 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

  • 5 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

  • 5 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

  • 8 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

  • 26 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

  • 4 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

  • 6 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου

  • 33 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

  • 6 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

  • 127 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

  • 6 κρούσματα στην Π.Ε Θεσπρωτίας

  • 17 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας

  • 50 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

  • 7 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

  • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου

  • 39 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

  • 25 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

  • 7 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

  • 31 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

  • 58 ;κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

  • 19 κρούσματα στην Π.Ε. Κω

  • 3 κρούσματα την Π.Ε. Λακωνίας

  • 70 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

  • 32 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου

  • 14 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λευκάδας

  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λήμνου

  • 48 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

  • 40 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

  • 4 κρούσματα στην Π.Ε. Μήλου

  • 47 κρούσματα στην Π.Ε. Μυκόνου

  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου

  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

  • 8 κρούσματα στην Π.Ε. Πάρου

  • 10 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

  • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

  • 8 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

  • 110 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ροδόπης

  • 25 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου

  • 12 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

  • 4 κρούσματα στην Π.Ε. Σποράδων

  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σύρου

  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Τήνου

  • 6 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

  • 7 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

  • 8 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

  • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας

  • 9 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

  • 54 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

  • 5 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

  • 141 κρούσματα υπό διερεύνηση

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 135 (65.9% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 84.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.739 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 100 (ημερήσια μεταβολή -10.71%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 80 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 42 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Στο μεταξύ, την εβδομάδα 05 Ιουλίου 2021 - 11 Ιουλίου 2021 (2021-W27) το ποσοστό θετικότητας ήταν 3,15% σε σύνολο 420.424 εργαστηριακών ελέγχων (RT-PCR/Rapid-Ag) και 0,44% σε σύνολο 1.423.329 αυτοδιαγνωστικών ελέγχων. Στο σύνολο των ελέγχων, το ποσοστό θετικότητας ήταν 0,83%.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Στα 2.938 τα νέα κρούσματα - Νότια προάστια και Κρήτη στο «μάτι της μετάλλαξης»"

Καιρός αύριο: Καύσωνας με θερμοκρασίες πάνω από 40 βαθμούς – Οι πιο ζεστές περιοχές

Άρωμα Σαχάρας θα έχει ο καιρός αύριο, Πέμπτη (15.07.2021). Στα ηπειρωτικά ο υδράργυρος θα φτάσει και ενδεχομένως να ξεπεράσει και τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Γενικά αίθριος καιρός με υψηλές θερμοκρασίες που θα φτάσουν στα ηπειρωτικά τους 38 με 40 βαθμούς Κελσίου. Στις νησιωτικές και παραθαλάσσιες περιοχές η μέγιστη θερμοκρασία θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα πελάγη 5 με 6 μποφόρ.

Καιρός αύριο – Αναλυτική πρόγνωση

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι 3 με 5 και στα ανατολικά κατά τη διάρκεια της ημέρας έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 26 έως 39 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 και πρόσκαιρα το απόγευμα νότιοι νοτιοανατολικοί έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 38 και κατά τόπους στην κεντρική Μακεδονία έως 39 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Αρχικά ασθενείς. Από το μεσημέρι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 40 βαθμούς Κελσίου και στα νησιά και τα παραθαλάσσια η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι 3 με 4, στα ανατολικά 5 και κατά τη διάρκεια της ημέρας τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 39 και κατά τόπους στα ηπειρωτικά έως 40 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 33 βαθμούς Κελσίου. Στη νότια Κρήτη έως 37 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

 newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Καύσωνας με θερμοκρασίες πάνω από 40 βαθμούς – Οι πιο ζεστές περιοχές"

Στον αέρα όσοι Έλληνες έχουν εμβολιαστεί με Sputnik ή κινεζικά εμβόλια – Δεν μπορούν να πάρουν πιστοποιητικό

Σημαντικό πρόβλημα έχει δημιουργηθεί με όσους Έλληνες έχουν εμβολιαστεί με το ρωσικό (Sputnik) ή κάποιο από τα δύο κινεζικά εμβόλια, καθώς κανένα από τα τρία δεν αναγνωρίζεται στη χώρα μας. Ο αριθμός των συμπολιτών μας που έχουν κάνει τα συγκεκριμένα εμβόλια δεν είναι γνωστός αλλά σε κάθε περίπτωση δεν είναι αμελητέος.

Πρόκειται για Έλληνες που είτε εργάζονταν σε κάποιες από τις χώρες όπου πραγματοποιούνται/επιλέγονται αυτά τα εμβόλια, είτε επέλεξαν να ταξιδέψουν στην Ρωσία για να κάνουν το εμβόλιο Sputnik V. Κάποιοι το έκαναν γιατί το θεωρούσαν πιο ασφαλές ή αποτελσματικότερο και κάποιοι άλλοι θέλησαν να εμβολιαστούν-θωρακιστούν έγκαιρα πιστεύοντας ότι ο αργός, μέχρι κάποια φάση, ρυθμός εμβολιασμού στη χώρα μας θα τους άφηνε πολύ πίσω.

O Αντρέας, 40 ετών, είναι μια χαρακτηριστική τέτοια περίπτωση. Ο ίδιος εξήγησε τους λόγους που επέλεξε να εμβολιαστεί με το ρωσικό Sputnik τον περασμένο Απρίλιο. «Επέλεξα να κάνω το εμβόλιο αυτό τον περασμένο Απρίλιο γιατί με το ρυθμό εμβολιασμού που είχαμε σε εκείνη τη φάση στη χώρα μας πίστευα ότι η σειρά μου θα ερχόταν τον Σεπτέμβριο. Επειδή δουλεύω στον κλάδο της διοργάνωσης εκδηλώσεων αποφάσισα να ταξιδέψω στη Ρωσία για να κάνω το Sputnik και να θωρακιστώ έγκαιρα για να μπορώ να δουλέψω το καλοκαίρι.

Ταξιδέψαμε για αυτό το σκοπό συνολικά 10 συνάδελφοι. Κάναμε δύο ταξίδια στη Ρωσία,- Απρίλιο και Μάϊο, για να κάνουμε τις δύο δόσεις του Spuntik. Πριν από λίγες ημέρες όμως, έμαθα ότι το εμβόλιο που έκανα δεν θα αναγνωριστεί στην Ελλάδα και πως δεν θα έχω καμία πρόσβαση στα δικαιώματα των εμβολιασμένων πολιτών. Και το πρόβλημα δεν θα είναι μόνο στα προνόμια, αλλά και στα πρακτικά ζητήματα της καθημερινότητας- όπως τα ταξίδια στο εξωτερικό αλλά και στην ίδια μου την εργασία. Τι πρέπει να κάνω εγώ τώρα;

O προσωπικός μου γιατρός μού συνέστησε να μην εμβολιαστώ εκ νέου σε τόσο κοντινή απόσταση από τον εμβολιασμό μου με Sputnik, με άλλο εμβόλιο. Είναι δε, εντελώς ειρωνικό το γεγονός ότι για τους τουρίστες που έχουν εμβολιαστεί με το Sputnik αλλά και με άλλα εμβόλια που δεν αναγνωρίζονται στην Ελλάδα, υπάρχει ελευθέρας στην μετακίνησή τους στη χώρα μας για χάριν του τουρισμού. Σε αυτές τις περιπτώσεις το εμβόλιο αναγνωρίζεται μιας και είναι το ζήτημα του κέρδους στη μέση. Στη δική μας περίπτωση όμως όχι. Να τονίσω ότι σε τεστ αντισωμάτων για το εμβόλιο, τεστ το οποίο έκανα στην Ελλάδα πριν από μια εβδομάδα, ο αριθμός των αντισωμάτων μου ήταν 4.500 με όριο ενεργοποίησης του τείχους ανοσίας τα 50. Γιατί λοιπόν εγώ θεωρούμαι ανεμβολίαστος;».

Σημειώνεται πως ο επίσημος ιστότοπος της κυβέρνησης για τα θέματα του τουρισμού: travel.gov.gr αναφέρει πως τα εμβόλια με τα οποία μπορεί να γίνει δεκτός κάποιος τουρίστας στη χώρα μας είναι τα εξής: Pfizer BioNtech, Moderna, Astra Zeneca/Oxford, Novavax, Johnson + Johnson/Janssen, Sinovac Biotech, Gamaleya (Sputnik), Cansino Biologics, Sinopharm κ.α

«Δεν θα αναγνωριστούν αυτά τα εμβόλια στην Ελλάδα»

«Από τη στιγμή που αυτά τα εμβόλια δεν αναγνωρίζονται από τον ΕΜΑ για τους Ευρωπαίους πολίτες δεν είναι δυνατόν και δεν θα αναγνωριστούν και στη χώρα μας» ξεκαθάρισε ο Μάριος Θεμιστοκλέους Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Υπουργείου Υγείας, στη χώρα μας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Newsbeast.

Γίνεται αντιληπτό λοιπόν ότι οι Έλληνες που έχουν κάνει άλλα εμβόλια από αυτά που έχει εγκρίνει ο ΕΜΑ είναι αυτή τη στιγμή στο κενό, αγωνιώντας όχι μόνο για το ψηφιακό πιστοποιητικό και τις διευκολύνσεις που αυτό θα δίνει στην καθημερινότητα αλλά και για το τι πρέπει να πράξουν από ιατρικής άποψης. Να εμβολιαστούν εκ νέου;

Μιλώντας στο Newsbeast η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου παραδέχτηκε ότι υπάρχει κενό στο συγκεκριμένο θέμα το οποίο θα πρέπει να ρυθμιστεί κατ΄αρχάς με μια οδηγία που θα έρθει για το τι πρέπει να πράξουν από ιατρικής άποψης αυτοί οι πολίτες. «Αυτό που με βεβαιότητα συστήνουμε για την ώρα ως ασφαλές και βέλτιστη λύση είναι να εμβολιαστούν με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson and Johnson έτσι ώστε να μπορούν να πάρουν άμεσα και το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού. Είναι ασφαλές να κάνουν αυτό το εμβόλιο 4 εβδομάδες μετά το πέρας τη β’ δόσης του Sputnik».

Η κα Θεοδωρίδου δεν ήθελε πάντως να τοποθετηθεί για την ώρα στο αν επίσης συστήνεται ένας πολίτης που έχει εμβολιαστεί με Sputnik ή κινεζικό εμβόλιο πρέπει να κάνει τώρα, για να πάρει το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού, ένα από τα εμβόλια των δύο δόσεων που αναγνωρίζει στην Ε.Ε ο ΕΜΑ, δηλαδή: Moderna, Pfizer ή Astrazeneca.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Στον αέρα όσοι Έλληνες έχουν εμβολιαστεί με Sputnik ή κινεζικά εμβόλια – Δεν μπορούν να πάρουν πιστοποιητικό"

Αγρίνιο: «Λουκέτο» στη ΜΕΘ κορονοϊού του νοσοκομείου που είχε θνητότητα 100%

Αναστέλλεται με απόφαση της 6ης ΥΠΕ η λειτουργία της ΜΕΘ κορωνοϊού στο νοσοκομείο Αγρινίου.

Σημειώνεται ότι το προηγούμενο διάστημα είχε προκληθεί σάλος με το ποσοστό θνητότητας στη μονάδα που άγγιξε κάποια στιγμή ακόμη και το 100%, ενώ προκάλεσε την παραίτηση του Διοικητή του νοσοκομείου, Ανδρέα Τσώλη.

Από την Δευτέρα 12 Ιουλίου την προσωρινή διοίκηση του νοσηλευτικού ιδρύματος έχει αναλάβει η Ελένη Φιλιπποπούλου, δηλαδή η αναπληρώτρια διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Αιτωλοακαρνανίας, η οποία διοικεί και το νοσοκομείο Μεσολογγίου.

Για αρκετούς μήνες στο νοσοκομείο Αγρινίου έχουν ανασταλεί τα τακτικά χειρουργεία και έχουν περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό πολλές λειτουργίες του που αφορούν την λοιπή νοσηρότητα.

Εδώ και καιρό αρκετοί είναι οι υγειονομικοί που επιμένουν ότι πρέπει να υπάρξουν ενέργειες προς την επαναλειτουργία του νοσοκομείου και για θέματα λοιπής νοσηρότητας και όχι μόνο κορωνοϊού.

Μένει να φανεί αν η απόφαση αυτή πάρθηκε προς αυτή την κατεύθυνση ή επειδή κρίθηκε ακατάλληλη η ΜΕΘ κορωνοϊού του νοσοκομείου Αγρινίου.

Πάντως οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι το ιατρικό προσωπικό θα μεταφερθεί σε ΜΕΘ κορωνοϊού της Πάτρας, ενώ το νοσηλευτικό προσωπικό θα αξιοποιηθεί σε άλλα τμήματα του νοσοκομείου Αγρινίου.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι με αυτή την εξέλιξη η Αιτωλοακαρνανία μένει χωρίς ΜΕΘ κορωνοϊού και όποιο περιστατικό προκύπτει θα μεταφέρεται σε νοσοκομεία εκτός νομού (Πάτρα, Ιωάννινα κλπ).

karvasaras

Διαβάστε Περισσότερα » "Αγρίνιο: «Λουκέτο» στη ΜΕΘ κορονοϊού του νοσοκομείου που είχε θνητότητα 100%"

Άνοιξε ξανά η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης

Άνοιξε ξανά και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 23 Ιουλίου η πλατφόρμα «myΘέρμανση» για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης με σκοπό την υποβολή των δικαιολογητικών αγορών καυσίμων, εκτός του πετρελαίου θέρμανσης, από δικαιούχους που δεν κατάφεραν να τα αναρτήσουν στην προηγούμενη προθεσμία.

Οι δικαιούχοι πρέπει να υποβάλουν τα δικαιολογητικά αγορών λοιπών καυσίμων, εκτός του πετρελαίου θέρμανσης, που τιμολογήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2021 έως την 28η Φεβρουαρίου 2021 στην πλατφόρμα έως την 23η Ιουλίου 2021.

Για το φυσικό αέριο θα καταχωρίζονται δικαιολογητικά αγορών της περιόδου από 1.1.2021 έως 28.2.2021 με ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού πληρωμής έως την 29η Απριλίου 2021.

Η πληρωμή των ποσών επιδόματος θέρμανσης στους δικαιούχους θα γίνει ως την 31 Αυγούστου στον ΙΒΑΝ που έχουν δηλώσει στο myTAXISnet.

Σε περίπτωση αμφισβήτησης του ποσού πληρωμής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση επανεξέτασης μέχρι την 15η Σεπτεμβρίου 2021 μέσω της ενότητας «Ερωτήματα προς ΑΑΔΕ» στο myTAXISnet.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Άνοιξε ξανά η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης"

Νέα μέτρα: Από το Λιμενικό ο έλεγχος της επιβίβασης στα πλοία

Ήταν πολλές οι “φωνές” και οι μαρτυρίες, εδώ και αρκετές μέρες, πως οι έλεγχοι για την επιβίβαση εμβολιασμένων και μη επιβατών στα πλοία γίνονταν… μόνο για τα μάτια του κόσμου. Γι’ αυτό και αποφασίστηκε να αναλάβει δράση το Λιμενικό. 

Πολλοί ήταν εκείνοι που πήγαιναν στα πλοία για να επιβιβαστούν και να ταξιδέψουν σε κάποιο νησί αλλά στον… έλεγχο, το μόνο που ρωτούσαν ήταν αν είχαν μαζί τους πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή τεστ, αφού οι πολίτες που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι πρέπει να έχουν μαζί τους είτε rapid test 48 ωρών ή PCR test 72 ωρών. Κανείς, σύμφωνα με τις μαρτυρίες δεν ζητούσε να δει και να ελέγξει τα πιστοποιητικά ή τα τεστ. Γι’ αυτό και στη μάχη μπαίνει το Λιμενικό. 

Από αύριο Πέμπτη (15.07.2021) λοιπόν, με απόφαση του υπουργού Ναυτιλίας, Γιάννη Πλακιωτάκη, τους ελέγχους για την επιβίβαση στα πλοία, αναλαμβάνουν τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος. Αυτό αποφασίστηκε κατά τη σύσκεψη που είχε ο Γιάννης Πλακιωτάκης με την ηγεσία του Λιμενικού. Στόχος είναι οι έλεγχοι να είναι σαρωτικοί και ενδελεχείς, προκειμένου να μειωθούν όσο το δυνατόν οι πιθανότητες διασποράς του κορονοϊού. 

Πλακιωτάκης: Να είστε πιο νωρίς στο πλοίο 

Μετά την απόφαση αυτή, ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, αφού ζήτησε από τους πολίτες να ακολουθούν τα μέτρα και τις υποδείξεις των στελεχών του Λιμενικού, ζήτησε από τους ταξιδιώτες να είναι τουλάχιστον μιάμιση ώρα νωρίτερα στο λιμάνι προκειμένου να μην καθυστερήσουν. 

«Ζητώ τη συνεργασία όλων όσων πρόκειται να ταξιδέψουν με πλοία. Παρακαλώ να έχουν μαζί τους τα απαραίτητα έγγραφα, να τηρούν σχολαστικά τα μέτρα προστασίας, να ακολουθούν τις υποδείξεις των γυναικών και των ανδρών του Λιμενικού Σώματος. Επίσης, για την διευκόλυνσή τους, να βρίσκονται στο λιμάνι τουλάχιστον μιάμιση ώρα πριν την προγραμματισμένη ώρα αναχώρησης του πλοίου. Με εμβολιασμό, τήρηση των μέτρων και υπευθυνότητα, μπορούμε να χαρούμε υγιείς το φετινό καλοκαίρι», ανέφερε ο υπουργός Ναυτιλίας σε δήλωσή του.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα μέτρα: Από το Λιμενικό ο έλεγχος της επιβίβασης στα πλοία"

«Ξινά» βγαίνουν τα αναδρομικά για τους συνταξιούχους

Εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι, οι οποίοι έλαβαν από το 2015 και μετά αναδρομικά, καλούνται τώρα να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις.

Η «κρυάδα» αναμένεται σημαντική, μετά τη νέα εκκαθάριση των δηλώσεών τους. Τα αναδρομικά, τα οποία καταβλήθηκαν χωρίς παρακράτηση φόρου, θα έρθουν να προστεθούν στα εισοδήματα των ετών που αναλογούν και θα φορολογηθούν με τις ισχύουσες κάθε χρονιά κλίμακες με συντελεστές 22% έως 42% το 2015 και 22% έως 45% για το 2016, συν την αναλογούσα εισφορά αλληλεγγύης, εφόσον αφορούν συνολικά εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.

Οι ηλεκτρονικές πύλες της ΑΑΔΕ για την υποβολή δηλώσεων αναδρομικών για τα φορολογικά έτη 2015 έως και 2018, με βάση τα ηλεκτρονικά αρχεία αποδοχών/συντάξεων έτους 2021, είναι πλέον ανοιχτές και αναμένεται να παραμείνουν ανοιχτές έως το τέλος του έτους, ώστε στη συνέχεια, από τον Ιανουάριο του 2022, να ξεκινήσει η αποπληρωμή των όποιων έξτρα φόρων. Για όσους έλαβαν αναδρομικά για το 2019 (με βάση τα ηλεκτρονικά αρχεία αποδοχών/συντάξεων έτους 2021), αρμόδιες πηγές διευκρινίζουν πως υπάρχει επίσης η δυνατότητα υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων.

Μόνο τα αναδρομικά της περιόδου Ιούνιος 2015-Μάιος 2016 αφορούν 1,1 εκατομμύριο συνταξιούχους, οι οποίοι χάρηκαν στο άκουσμα της δικαίωσης καταβολής 1,4 δισ. ευρώ, αλλά τώρα θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον λογαριασμό της εφορίας.

Τους προηγούμενους μήνες, οι ενώσεις συνταξιούχων διεκδικούσαν αυτοτελή φορολόγηση με συντελεστή 20%, όπως είχε συμβεί με τα αναδρομικά των ειδικών μισθολογίων τον Δεκέμβριο του 2018. Τα αιτήματά τους αυτά δεν εισακούστηκαν και σύμφωνα με τις αποφάσεις που έχουν εκδοθεί για τα αναδρομικά του 11μήνου, θα ακολουθήσει φορολόγηση μετά την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων για τα έτη στα οποία ανάγονται, δηλαδή στο 2015 και το 2016.

Για κάθε έτος υποβάλλεται ξεχωριστή τροποποιητική δήλωση και εκδίδεται ξεχωριστό ραβασάκι. Τα αναδρομικά αφού προστεθούν στα εισοδήματα των ετών 2015 και 2016, θα φορολογηθούν στο σύνολο που θα προκύψει με συντελεστές 22% έως 42% για τα εισοδήματα του 2015 και 22% έως 45% για τα εισοδήματα του 2016, με έξτρα επιβαρύνσεις από την εισφορά αλληλεγγύης, εφόσον το εισόδημα ξεπερνά τις 12.000 ευρώ.

Οι μεγαλύτερες επιβαρύνσεις θα προκύψουν για όσους μετά την προσθήκη αναδρομικών αλλάζουν φορολογικό κλιμάκιο και συντελεστή, «ανεβαίνοντας» από το 22% στο 32% ή και το 42% για το 2015 και από το 22% στο 29%, στο 37% ή στο 45% για το φορολογικό έτος 2016.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "«Ξινά» βγαίνουν τα αναδρομικά για τους συνταξιούχους"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news