facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 9 Ιουλίου 2018

Σκουρλέτης: Μέσα στο 2018 θα έχει έρθει η ρύθμιση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

Στην δέσμευσή πως η ρύθμιση για την ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού θα έρθει μέσα στο 2018, πριν από τις επόμενες εκλογές προχώρησε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, υπερασπιζόμενος την κυβέρνηση μετά την κριτική που δέχθηκε για τη νέα καθυστέρηση στο επίμαχο θέμα.

Ο κ. Σκουρλέτης υπερασπίστηκε της τροπολογίας που κατέθεσε και η οποία παραπέμπει το θέμα σε ειδική επιτροπή αξιολόγησης. «Η τροπολογία που κατατέθηκε για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού είναι έμπρακτη δέσμευση: Θα έχουμε συγκεκριμένη πρόταση που θα έρθει προς ψήφιση εντός του 2018», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών.

Κατά την τοποθέτησή του στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή, επί του νομοσχεδίου για τον Κλεισθένη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο κ. Σκουρλέτης σχολίασε για τα όσα ειπώθηκαν μετά την κατάθεση της σχετικής τροπολογίας ότι το θέμα παραπέμπεται στις καλένδες λέγοντας πως είναι ανακριβή και παραπλανητικά και πως μόνον λόγοι σκοπιμότητας τα πυροδοτούν.

«Συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Είναι η πρώτη φορά που μια κυβέρνηση δεσμεύεται νομοθετικά μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, αφού ξεπεράσει τεχνικά ζητήματα και ζητήματα νομιμότητας να έρθει με μια συγκεκριμένη πρόταση που να δίνει απάντηση σε ένα ζήτημα το οποίο επιβάλλεται να έχουμε απάντηση» τόνισε ο κ. Σκουρλέτης. «Διότι εμείς πραγματικά, χωρίς γενικόλογες αναφορές, ανέξοδες, θεωρούμε ότι έχουν δικαίωμα οι Έλληνες του εξωτερικού – και ιδίως εκείνοι που έφυγαν τα τελευταία χρόνια της κρίσης – να βρεθεί μια ασφαλής μέθοδος που θα τους δίνει το δικαίωμα να εκφράζονται στις βουλευτικές εκλογές», προσέθεσε.

Ο υπουργός Εσωτερικών, καταλόγισε στις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι ενώ από το 2001, προβλέφθηκε η επιστολική ψήφος, ουδέποτε αναζητήθηκε ένας πρακτικός τρόπος για να γίνει αυτό. «Η τροπολογία είναι έμπρακτη δέσμευση. Θα έχουμε συγκεκριμένη πρόταση που θα έρθει προς ψήφιση εντός του 2018» είπε ο κ. Σκουρλέτης.

Μάλιστα, επανέλαβε ότι το ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού δεν πρέπει να σχετίζεται με το θέμα της κατάτμησης της Β’ Αθηνών και της Περιφέρειας Αττικής. «Ελπίζω να καταλάβει η ΝΔ ότι το ζήτημα αυτό είναι υπερώριμο και η πρόταση αυτή της κατάτμησης να συγκεντρώσει περισσότερες από 200 ψήφους και να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές. Μακάρι οι δεύτερες σκέψεις να είναι πιο ώριμες από τις πρώτες και να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε ένα ευρύτερο μέτωπο σε αυτά τα ζητήματα» είπε χαρακτηριστικά.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Σκουρλέτης: Μέσα στο 2018 θα έχει έρθει η ρύθμιση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού"

Βίντεο: Πλήθος κόσμου στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στη Βεργίνα - Παρών και ο Τζιτζικώστας

Εκατοντάδες πολίτες συμμετείχαν στο συλλαλητήριο που διοργανώθηκε στη Βεργίνα ενάντια στην συμφωνία Ελλάδας - ΠΓΔΜ. Παρά την βροχόπτωση, οι πολίτες συγκεντρώθηκαν στην ιστορική πόλη της Μακεδονίας, ενώ αρχικά είχε ανακοινωθεί πως η συγκέντρωση θα ματαιωθεί λόγω της κακοκαιρίας.

«Η συμφωνία των Πρεσπών είναι αντίθετη προς τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Η συμφωνία δεν έχει επικυρωθεί και τίποτα δεν θα τελειώσει» είπε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Βέροιας, Νάουσας και Καμπανίας, Παντελεήμων, που βρέθηκε στο συλλαλητήριο, όπως και άλλοι ιερείς.

«Η συμφωνία μας προσβάλλει, καθώς μας αναγκάζει να εξηγούμε ποιοι είμαστε. Η συμφωνία που υπογράφηκε στις Πρέσπες είναι επικίνδυνη για την χώρα μας και δεν την δεχόμαστε. Είναι απόλυτη ανάγκη να μην αδρανήσουμε, να μην το αφήσουμε να περάσει, η συμφωνία των Πρεσπών δεν έχει κλείσει οριστικά. Είναι καθήκον να μην την αφήσουμε να κλείσει με αυτούς τους ταπεινωτικούς όρους. Οι βουλευτές πρέπει να καταλάβουν ότι η ευθύνη για την Μακεδονία δεν είναι μόνο συλλογική και κομματική, αλλά προσωπική. Τους καθιστά υπόλογους απέναντι στον λαό που είναι απέναντι και στην ιστορία. Δεν μπορείς να ξεπουλάς την πατρίδα σου για μία θέση, ένα μισθό και μία καρέκλα» προσέθεσε.

Στο συλλαλητήριο έδωσε το «παρών» και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, όπως φαίνεται στην παρακάτω φωτό του thesstoday.



Οι πολίτες φώναξαν συνθήματα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας, ενώ είπαν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις, για να μην δοθεί σε καμία περίπτωση ο όρος «Μακεδονία» στη νέα ονομασία της ΠΓΔΜ.

Αν και αρχικά οι διοργανωτές είχαν ανακοινώσει ότι το συλλαλητήριο δεν θα γίνει λόγω της έντονης βροχόπτωσης, ωστόσο το πλήθος κόσμου και η βελτίωση του καιρού ήταν οι δύο βασικές αιτίες, που τους έκαναν να αλλάξουν γνώμη.

 

Σύγχυση λόγω... καιρού

Nωρίς το απόγευμα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων είχε ανακοινώσει ότι το συλλαλητήριο θα αναβληθεί, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που πλήττουν την περιοχή.

Ωστόσο λίγη ώρα αργότερα, ένας εκ των διοργανωτών των κινητοποιήσεων για το Σκοπιανό, δημοσίευσε ανάρτηση, στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, τονίζοντας ότι το συλλαλητήριο τελικά θα διεξαχθεί, μεταφέροντας παράλληλα την πληροφορία ότι η Ομοσπονδία ανακάλεσε την απόφασή της για αναβολή.

Λόγω της σύγχυσης κάποια λεωφορεία είχαν ξεκινήσει ήδη για το συλλαλητήριο, ωστόσο αρκετά ήταν και εκείνα τα οποία ανέβαλαν τα δρομολόγιά τους.

vergina4
vergina3
vergina5


vergina1
Πηγές:  voria.gr, veriotis.gr/protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Βίντεο: Πλήθος κόσμου στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στη Βεργίνα - Παρών και ο Τζιτζικώστας"

Δεν ισχύει το «δωράκι» Τσίπρα: Υπό προϋποθέσεις ο χαμηλός ΦΠΑ στα νησιά

Κατά έξι μήνες ακόμα και μόνο υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, διατηρείται το ειδικό καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά που δέχονται το βάρος των προσφύγων, όπως προκύπτει από τον επικαιροποιημένο οδηγό της ΑΑΔΕ.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πρώτο άρθρο πρώτο της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α΄115/29.6.2018) εξαιρούνται από το κανονικό καθεστώς ΦΠΑ τα νησιά Λέρος, Λέσβος, Κως, Σάμος και Χίος, τα οποία υποδέχονται μεγάλα ρεύματα μεταναστών και, επομένως, σε αυτά εξακολουθούν να εφαρμόζονται οι μειωμένοι συντελεστές μέχρι 31/12/2018.
Κατά συνέπεια, εφαρμόζονται πλέον οι ίδιοι συντελεστές σε όλη τη χώρα και παραμένουν στον μειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α. μέχρι την 31-12-2018, τα νησιά Λέρος, Λέσβος, Κως, Σάμος και Χίος για τα οποία εξακολουθούν να εφαρμόζονται οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ήτοι 4% αντί 6%, 9% αντί 13% και 17% αντί 24%.
Θα πρέπει να επισημανθεί ότι αυτοί οι μειωμένοι συντελεστές Φ.Π.Α. ΔΕΝ εφαρμόζονται στα καπνοβιομηχανικά προϊόντα και στα μεταφορικά μέσα.
Από εκεί και πέρα, οι μειωμένοι συντελεστές εφαρμόζονται για τα αγαθά που:
  • Βρίσκονται στα νησιά αυτά και παραδίδονται από υποκείμενο στον φόρο που είναι εγκατεστημένος στα νησιά αυτά, ή
  • Πωλούνται με προορισμό τα νησιά αυτά από υποκείμενο στον φόρο, εγκατεστημένο σε οποιοδήποτε μέρος του εσωτερικού της χώρας, προς αγοραστή υποκείμενο ή προς μη υποκείμενο στον φόρο νομικό πρόσωπο, εγκαταστημένο στα νησιά αυτά,
  • Αποστέλλονται ή μεταφέρονται προς υποκείμενο στον φόρο ή προς μη υποκείμενο στον φόρο νομικό πρόσωπο που είναι εγκατεστημένο στα νησιά αυτά, στο πλαίσιο της ενδοκοινοτικής απόκτησης αγαθών, ή
  • Εισάγονται στα νησιά αυτά.
Όσον αφορά στην παροχή υπηρεσιών, οι μειωμένοι συντελεστές Φ.Π.Α. ισχύουν, εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι εξής δύο προϋποθέσεις:
  1. Οι υπηρεσίες παρέχονται από υποκείμενους στον φόρο που έχουν την εγκατάστασή τους στις εν λόγω νησιωτικές περιοχές. Στην έννοια της εγκατάστασης περιλαμβάνεται η ύπαρξη της έδρας ή του κεντρικού ή υποκαταστήματος που λειτουργεί μόνιμα και όχι ευκαιριακά, από τα οποία πραγματοποιείται η παροχή των υπηρεσιών
  2. Η εκτέλεση των υπηρεσιών ολοκληρώνεται υλικά εντός των νησιωτικών αυτών περιοχών.
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Δεν ισχύει το «δωράκι» Τσίπρα: Υπό προϋποθέσεις ο χαμηλός ΦΠΑ στα νησιά "

Πιτσιλής: Τέλος στην διερεύνηση της λίστας Λαγκάρντ

Tο τέλος της διερεύνησης ενδεχόμενων φορολογικών παραβάσεων στην περιβόητη λίστα Λαγκάρντ, ανακοίνωσε και επίσημα από τη Βουλή, ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής.

Όπως είπε μετά τις δύο αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, δεν μπορεί να παραταθεί το ελεγκτικού δικαιώματος του Δημοσίου από τα 5 στα 10 έτη.

«Η αξιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ είναι αδύνατη πια» δήλωσε ο κ. Πιτσιλής και ανέφερε ότι έλεγχος μπορεί να γίνει πλέον μόνο στις περιπτώσεις εκείνες που από την ίδια τη λίστα προκύπτει μεγάλη διαφορά μεταξύ ετών. Δηλαδή πχ το 2005 να είναι το χαρτοφυλάκιο X και το 2006 Χplus και να είναι τόσο σημαντική η διαφορά ώστε να έχει και ποινικό ενδιαφέρον.

Μάλιστα όσον αφορά αυτές τις περιπτώσεις ο πρόεδρος της ΑΑΔΕ ανέφερε ότι εντοπίστηκαν μόλις 75 τέτοιες περιπτώσεις. Για τις 71, βγήκαν εντολές και σε φάση ολοκλήρωσης είναι 4.

Πόσες υποθέσεις ελέγχθηκαν

Όσον αφορά τα υπόλοιπα στοιχεία της περίφημης λίστας ο κ. Πιτσιλής ανέφερε ότι για 629 ΑΦΜ από τις υποθέσεις της λίστας Λαγκάρντ για τα οποία έχει βγει εντολή ελέγχου οι 500 υποθέσεις έχουν ολοκληρωθεί. Υπάρχουν ακόμα 178 ΑΦΜ τα οποία ελέγχονται με συναξιολόγησή και άλλων πληροφοριών και 30 ΑΦΜ. που είναι υποψήφια για έλεγχο στο προσεχές διάστημα.

Τα συνολικά ΑΦΜ είναι 807. Τα υπόλοιπα 920 επεστράφησαν στην οικονομική εισαγγελέα.

Συνολικά από την Λαγκάρντ ταυτοποιήθηκαν 1727 ΑΦΜ μέχρι το Μάρτιο του 2017 ενώ τότε στην ΑΑΔΕ ήρθε και το υπόλοιπο πακέτο της λίστας δηλαδή αλλά 1228 ΑΦΜ. Όμως οι αποφάσεις του ΣτΕ σταμάτησαν τον περαιτέρω έλεγχο.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Πιτσιλής: Τέλος στην διερεύνηση της λίστας Λαγκάρντ"

Αυτή είναι η τροπολογία της ΝΔ για τη μη περικοπή των συντάξεων

Τροπολογία, για να μην γίνουν οι περικοπές των κύριων και επικουρικών συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019, κατέθεσε η ΝΔ στη Βουλή.
Πρόκειται για την κίνηση που είχε προαναγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την οικονομία, την προηγούμενη εβδομάδα.
Η ΝΔ, με την τροπολογία, καλεί την κυβέρνηση να «καταργήσει τώρα τις διατάξεις που προβλέπουν την αναπροσαρμογή κύριων και επικουρικών συντάξεων από 1-1-2019, ως ελάχιστη ανταπόκριση στα υπερβολικά βάρη τα οποία επωμίστηκαν οι Έλληνες πολίτες, ειδικότερα τα ασθενέστερα εισοδηματικά στρώματα, από τις πολιτικές της σημερινής κυβέρνησης».
Παράλληλα, σημειώνει ότι αυτές οι περικοπές «δεν περιλαμβάνονται στο τρίτο αχρείαστο μνημόνιο που ψηφίστηκε το καλοκαίρι του 2015 αλλά ενσωματώθηκαν μεταγενέστερα και αποτελούν το κόστος των καθυστερήσεων και της ανικανότητας της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ».
Αναλυτικά το κείμενο:
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ
Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις - Αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας - Ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων - Επιτροπεία ασυνόδευτων ανηλίκων και άλλες διατάξεις.».
Θέμα: Παύση ισχύος των συνταξιοδοτικών παρεμβάσεων με τις οποίες εφαρμόζονται περαιτέρω περικοπές στις κύριες και επικουρικές συντάξεις από 1-1-2019.
ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
Με το  ν. 4387/2016 (Α’ 85), ο οποίος τροποποιήθηκε με το ν.4472/2017 (Α’74) και ενσωματώθηκε στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022 του ν. 4549/2018 (Α’105), αποφασίστηκαν, αποκλειστικά με ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας, νέες περικοπές συντάξεων από 1-1-2019.
Η Κυβέρνηση θριαμβολογεί ότι η χώρα θα συνεχίσει να υπερκαλύπτει τους δημοσιονομικούς στόχους. Υπεραπόδοση που οφείλεται στην υπερφορολόγηση των πολιτών, στην περικοπή των συντάξεων και των κοινωνικών επιδομάτων, στα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης καθώς και στην εσωτερική στάση πληρωμών στην πραγματική οικονομία.
Παράλληλα, υποστηρίζει ότι η χώρα βγαίνει με “καθαρό” τρόπο από τα μνημόνια και ο αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην εφαρμοστεί το ψηφισμένο αυτό μέτρο από την Κυβέρνηση.
Σε αυτή την περίπτωση η Κυβέρνηση οφείλει τώρα να καταργήσει τις διατάξεις που προβλέπουν την αναπροσαρμογή
κύριων και επικουρικών συντάξεων από 1-1-2019, ως ελάχιστη ανταπόκριση στα υπερβολικά βάρη τα οποία επωμίστηκαν οι Έλληνες πολίτες, ειδικότερα τα ασθενέστερα εισοδηματικά στρώματα, από τις πολιτικές της σημερινής Κυβέρνησης.
Σημειώνεται ότι οι σχετικές περικοπές δεν περιλαμβάνονται στο τρίτο αχρείαστο μνημόνιο που ψηφίστηκε το καλοκαίρι του 2015 αλλά ενσωματώθηκαν μεταγενέστερα και αποτελούν το κόστος των καθυστερήσεων και της ανικανότητας της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.
Για τον λόγο αυτό, αλλά και επειδή η Νέα Δημοκρατία δεν πιστεύει ότι είναι αναγκαία η νέα  μεγάλη μείωση των συντάξεων, την οποία άλλωστε είχε καταψηφίσει τόσο το 2016, όσο και το 2017 και το 2018, προτείνεται η κατάργηση των επιπλέον περικοπών κύριων και επικουρικών συντάξεων. Δηλαδή προτείνεται η κατάργηση της περικοπής της προσωπικής διαφοράς από 01.01.2019, η οποία θα μειώσει αναλόγως τα ποσά των καταβαλλόμενων κύριων και επικουρικών συντάξεων, καθώς και η μείωση των κύριων και επικουρικών συντάξεων, συμπεριλαμβανομένων και των οικογενειακών παροχών. Οι περικοπές αυτές, σύμφωνα με το Παράρτημα του άρθρου 119 του ν. 4549/2018 (Α’105) ανέρχονται, σε μικτή βάση, στο ποσό των 2.882 εκ. ευρώ για το έτος 2019, στο ποσό των 2.967 εκ. ευρώ για το έτος 2020, στο ποσό των 3.115 εκ. ευρώ για το έτος 2021 και στο ποσό των 2.918 εκ. ευρώ για το έτος 2022, σωρευτικά. Στο πλαίσιο αυτό, καθίσταται απαραίτητο να καταργηθούν οι σχετικές διατάξεις του ν. 4472/2017, καθώς και να παύσει η ισχύς των διατάξεων του ν. 4387/2016 που προβλέπουν περαιτέρω περικοπές κύριων και επικουρικών συντάξεων και κατάργηση της προσωπικής διαφοράς από 1-1-2019, στα προαναφερθέντα ποσά, όπως αποτυπώνονται στο Παράρτημα του άρθρου 119 του ν.4549/2018 (Α’105).
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΡΥΘΜΙΣΗ
Άρθρο…
1. Η παρ. 1 του άρθρου 1 και το άρθρο 2 του ν. 4472/2017 καταργούνται.
2. Οι προβλεπόμενες στις διατάξεις του εδαφίου β’ της παρ. 2 του άρθρου 14 του ν. 4387/2016 όπως ισχύει, πρόσθετες περικοπές στις συντάξεις από 1-1-2019, που προκύπτουν από τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 4472/2017 καταργούνται.
3. Η περίπτωση β της παρ. 2 του άρθρου 14 του ν.4387/2016, αντικαθίσταται ως εξής:
«Από 1.1.2019, εάν το καταβαλλόμενο ποσό των συντάξεων αυτών είναι μεγαλύτερο από αυτό που προκύπτει από τον υπολογισμό τους βάσει της παρ. 1 του παρόντος, το υπερβάλλον ποσό εξακολουθεί να καταβάλλεται στον δικαιούχο ως προσωπική διαφορά. Η προσωπική διαφορά συμψηφίζεται, κατ’έτος, μέχρι την πλήρη εξάλειψή της, με την προκύπτουσα βάσει της παρ. 3 αύξηση των συντάξεων.»
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » " Αυτή είναι η τροπολογία της ΝΔ για τη μη περικοπή των συντάξεων "

Νομική υποστήριξη σε επιχειρήσεις που θέλουν εμπορικό σήμα με τον όρο «Μακεδονία» προσφέρει ο ΣΒΒΕ

Πρωτοβουλία για την προσφορά της απαραίτητης νομικής και διαδικαστικής υποστήριξης σε όποια ελληνική επιχείρηση θέλει να ξεκινήσει τις διαδικασίες για να κατοχυρώσει εμπορικό σήμα που περιέχει τον όρο «Μακεδονία» αναλαμβάνει κι εφαρμόζει «από αύριο κιόλας» ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), σε συνεργασία με άλλους επιχειρηματικούς φορείς, όπως ανακοίνωσε απόψε ο πρόεδρος του φορέα, Αθανάσιος Σαββάκης, από το βήμα της γενικής συνέλευσής του, παρουσία του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

«Επαναλαμβάνω και ενώπιόν σας, κύριε Πρωθυπουργέ, αυτό που ο ΣΒΒΕ έχει διακηρύξει από την αρχή και υποστηρίζει διαχρονικά: ο όρος "Μακεδονία" για τις εμπορικές επωνυμίες ανήκει αποκλειστικά και μόνο στην Ελλάδα. Με αυτό ως δεδομένο, θα πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, στο πλαίσιο της συμφωνίας, για την ομαλοποίηση των διμερών εμπορικών μας σχέσεων, για την αναβάθμισή τους, για την καλλιέργεια ειλικρινούς κλίματος προστασίας των επενδύσεών μας στη γειτονική χώρα και για τη δημιουργία πραγματικά νέων προοπτικών για επενδύσεις...

Η πρωτοβουλία που αναλαμβάνει ο ΣΒΒΕ αφορά οποιαδήποτε ελληνική επιχείρηση, και όχι μόνο σε επιχειρήσεις με έδρα τη Βόρεια Ελλάδα, σε επιχειρήσεις ανεξάρτητα από τον κλάδο στον οποίο ανήκουν, και χωρίς βεβαίως να είναι απαραίτητα μέλη του Συνδέσμου μας. Η νέα αυτή αναπτυξιακή πρωτοβουλία του ΣΒΒΕ, στην οποία καλούμε να συμμετέχουν όλοι οι επιχειρηματικοί φορείς της χώρας, οι Περιφέρειες και κάθε φορέας που υποστηρίζει την επιχειρηματικότητα, ευελπιστούμε ότι τελικά θα έχει εξαιρετικά θετικά αποτελέσματα στην τοπική και εθνική ανάπτυξη» ανέφερε ο κ. Σαββάκης.

Δημιουργία υπουργείου Βιομηχανίας προτείνει ο ΣΒΒΕ

Από το βήμα του ανοιχτού μέρους της γενικής συνέλευσης του ΣΒΒΕ, ο Αθανάσιος Σαββάκης κάλεσε τον Πρωθυπουργό «να τολμήσει τη δημιουργία υπουργείου Βιομηχανίας», σημειώνοντας ότι απαιτείται η διαμόρφωση νέου οράματος για τη μεταποιητική δραστηριότητα στην Ελλάδα.

Ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη το όποιο δημοσιονομικό περιθώριο δημιουργηθεί εφεξής, να αξιοποιείται κατά προτεραιότητα στην ελάφρυνση των φορολογικών βαρών των επιχειρήσεων - άλλωστε, επισήμανε, με δεδομένο τον υψηλό πολλαπλασιαστή που διαπιστωμένα έχουν οι μεταποιητικές επιχειρήσεις τόσο σε οικονομικό, όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, αυτό θα καταλήξει στη γενικότερη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών εταιριών.

«Και σίγουρα δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αναλωθεί (το δημοσιονομικό περιθώριο) σε παροχές που διαιωνίζουν το πελατειακό σύστημα. Με λαϊκίστικη προσέγγιση συγκεκαλυμένη από την προϊστορικής αξίας κόντρα κεϋνσιανών και φιλελευθέρων πολιτικών. Κύριε Πρωθυπουργέ, αυτό είναι κάτι το οποίο ο επιχειρηματικός κόσμος το περιμένει από εσάς άμεσα» τόνισε ο κ. Σαββάκης, λέγοντας ότι απαιτείται ο ανασχεδιασμός του υφιστάμενου μίγματος πολιτικής, μεταξύ άλλων με άμεση διόρθωση του προβλήματος της υπερφορολόγησης, με ελάχιστη ή και καμία ανταποδοτικότητα για τις επιχειρήσεις, αλλά και με σταθεροποίηση του φορολογικού συστήματος.

ΑΜΠΕ/naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Νομική υποστήριξη σε επιχειρήσεις που θέλουν εμπορικό σήμα με τον όρο «Μακεδονία» προσφέρει ο ΣΒΒΕ"

Ψηφίστηκε επι της αρχής από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή το νομοσχέδιο «Κλεισθένης»

Ψηφίστηκε επί της αρχής στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για τη «Μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» (πρόγραμμα «Κλεισθένης»).

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας των ΦΟ.ΔΣ.Α., ρυθμίσεις για την αποτελεσματικότερη, ταχύτερη και ενιαία άσκηση των αρμοδιοτήτων σχετικά με την απονομή ιθαγένειας και την πολιτογράφηση και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας του υπουργείου Εσωτερικών.

Υπέρ, τάχθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΑΝΕΛ, καταψήφισαν η ΝΔ, η ΔΗΣΥ και το ΚΚΕ, ενώ η ΧΑ, το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων, επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια.

Η συζήτηση συνεχίζεται στην επιτροπή, σήμερα και αύριο και αναμένεται μέχρι το τέλος της εβδομάδας να ψηφιστεί από την Ολομέλεια.

ΑΠΕ ΜΠΕ/iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Ψηφίστηκε επι της αρχής από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή το νομοσχέδιο «Κλεισθένης» "

Π. Καμμένος: Υπέρ του 3% για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές

Με τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και δήμαρχο Αμαρουσίου, Γιώργο Πατούλη, συναντήθηκε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος και στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν θέματα της τοπικής αυτοδιοίκησης, με αφορμή τον «Κλεισθένη».

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση ο κ. Καμμένος απάντησε ότι βλέπει θετικά την πρόταση για ελάχιστο ποσοστό 3% για την είσοδο των δημοτικών και περιφερειακών συνδυασμών στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Παράλληλα, διεμήνυσε στην κοινοβουλευτική ομάδα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, «παρότι η ψήφος είναι κατά συνείδηση, ότι - όπως και ο πρώην δήμαρχος Πάρου κ. Ραγκούσης είναι υπέρ του 3% - αυτό θα βοηθήσει στην κυβερνητική επιλογή της απλής αναλογικής και στην κυβερνησιμότητα δήμων και περιφερειών και θα επιδιωχθεί να γίνει αποδεκτό από τον αρμόδιο υπουργό».

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Π. Καμμένος: Υπέρ του 3% για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές"

Νέο σκάνδαλο με τις εκπομπές ρύπων: Η Nissan ομολογεί παραποίηση στους ελέγχους ρύπανσης

Η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία Nissan παραδέχθηκε σήμερα πως είχε χρησιμοποιήσει ακατάλληλες μεθόδους για τη μέτρηση των εκπομπών ρύπων και της οικονομίας καυσίμου για 19 μοντέλα αυτοκινήτων που πωλούνται στην Ιαπωνία, στη δεύτερη περίπτωση παρατυπιών στις διαδικασίες επιθεώρησης σε διάστημα μικρότερου του ενός έτους.

Η παράβαση δεν επηρεάζει οχήματα που εξάγονται στο εξωτερικό, καθώς αφορά προδιαγραφές που αφορούν αποκλειστικά την ιαπωνική αγορά, σύμφωνα με την Nissan.

Η Nissan ανακοίνωσε ότι βρήκε πως οι συνθήκες για τις δειγματοληπτικές δοκιμές για τις εκπομπές ρύπων και την οικονομία καυσίμου στις τελικές επιθεωρήσεις αυτοκινήτων στα περισσότερα από τα εργοστάσιά της στην Ιαπωνία δεν συμβάδιζαν με τα εγχώρια πρότυπα και ότι οι εκθέσεις επιθεώρησης βασίσθηκαν σε παραποιημένες τιμές μέτρησης.

Πρόκειται για το τελευταίο σε μία λίστα περιστατικών παραποίησης στοιχείων στην Ιαπωνία, τα οποία έχουν αμαυρώσει την εικόνα της μεταποιητικής βιομηχανίας της χώρας, γνωστής για την υψηλή ποιότητα της παραγωγής της.

Η μετοχή της εταιρίας έκλεισε σήμερα με απώλειες περίπου 5% στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου και πλέον έτους. Τα νέα έγιναν γνωστά μετά το κλείσιμο του χρηματιστηρίου, αλλά η εταιρία είχε προαναγγείλει ότι θα έκανε μια ανακοίνωση για τις δοκιμές των εκπομπών ρύπων, προκαλώντας ανησυχία.

Τον περασμένο Οκτώβριο, η Nissan ανακοίνωσε ότι για δεκαετίες μη πιστοποιημένοι επιθεωρητές υπέγραφαν τους τελικούς ελέγχους για οχήματα που πωλούνταν στην Ιαπωνία, οδηγώντας στην ανάκληση 1,2 εκατ. οχημάτων στην εγχώρια αγορά.

«Είναι ένα μεγάλο και σοβαρό θέμα για την εταιρία μας», δήλωσε ο γενικός επιχειρησιακός διευθυντής Γιασουχίρο Γιαμαούτσι σε ενημέρωση των δημοσιογράφων. «Συνειδητοποιούμε ότι συνεχίζουν να υπάρχουν κενά στο θέμα της συμμόρφωσής μας», δήλωσε προσθέτοντας ότι η εταιρία θα προχωρήσει σε έρευνα για το θέμα, μια διαδικασία που αναμένει να διαρκέσει ένα μήνα ή και περισσότερο.

Το ζήτημα εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια εθελοντικών ελέγχων συμμόρφωσης που ξεκίνησε η εταιρία ύστερα από το περυσινό σκάνδαλο με τις επιθεωρήσεις οχημάτων. Σύμφωνα με τη Nissan, από τις 2.200 δειγματοληπτικές δοκιμές που έγιναν σε έξι εργοστάσια που παράγουν οχήματα της Nissan, οι 1.200 σε πέντε εγκαταστάσεις έδειξαν κάποιου είδους παραποίηση.

Όπως ανακοίνωσε η Nissan, δεν ανέκυψε ανάγκη για ανακλήσεις καθώς οι παρατυπίες δεν έθεσαν σε κίνδυνο την ασφάλεια των μοντέλων και οι χιλιομετρικές ενδείξεις συμβαδίζουν με τα επίπεδα που παρουσιάζονται στους καταλόγους προϊόντων.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία, τα περιστατικά παραποίησης χρονολογούνται από το 2013 με την εμπλοκή 10 εργαζομένων, αν και ο Γιαμαούτσι δήλωσε πως είναι πιθανόν παλαιότερα στοιχεία να δείξουν ότι το πρόβλημα είχε προκύψει ακόμα νωρίτερα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο σκάνδαλο με τις εκπομπές ρύπων: Η Nissan ομολογεί παραποίηση στους ελέγχους ρύπανσης"

Ντιμιτρόφ: Περιμένουμε το «πράσινο φως» από το ΝΑΤΟ αυτή την εβδομάδα

Ο Νικολά Ντιμιτρόφ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η ΠΓΔΜ θα πάρει την έγκριση προκειμένου να ξεκινήσουν οι ενταξιακές συζητήσεις με το ΝΑΤΟ, αυτή την εβδομάδα.

«Εχουμε πολλές ελπίδες και πιστεύω ότι όλα έχουν δρομολογηθεί και θα συμβεί αυτή την εβδομάδα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ στο Reuters, μιλώντας στο περιθώριο της συνόδου των Δυτικών Βαλκανίων, στο Λονδίνο. «Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τις ενταξιακές συνομιλίες», συμπλήρωσε, ενόψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, την Τετάρτη.

«Η οριστικοποίηση της συμφωνίας, από τη δική μας πλευρά, θα οικοδομηθεί μέσα από τη διαδικασία για το ΝΑΤΟ», δήλωσε ακόμη ο Ντιμιτρόφ.

Ο υπουργός Εξωτερικών ρωτήθηκε αν ανησυχεί για το ενδεχόμενο να προσπαθήσει η Ρωσία να διαταράξει τη διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ. «Αν δεν ήταν το ονοματολογικό, θα ήμασταν μέλος του ΝΑΤΟ από το 2008. Πιστεύουμε ότι δεν είναι ενάντια σε καμία άλλη χώρα αυτό και θα έχει πολύ σημαντική επιρροή στη σταθερότητα της περιοχής. Βέβαια, μέχρι να συμβεί αυτό, θα ανησυχούμε για το όποιο εμπόδιο μπορεί να εμφανιστεί», απάντησε στο Reuters ο Ντιμιτρόφ.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Ντιμιτρόφ: Περιμένουμε το «πράσινο φως» από το ΝΑΤΟ αυτή την εβδομάδα "

Η επιστολή παραίτησης του Δ. Καμμένου από αντιπρόεδρος της Βουλής

Την απόφασή του να παραιτηθεί ώστε, όπως αναφέρει, να διευκολύνει την εύρυθμη λειτουργία του προεδρείου του Κοινοβουλίου, γνωστοποιεί με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, ο 7ος αντιπρόεδρος του Σώματος, Δημήτρης Καμένος.

«Ύστερα από την διαγραφή μου από το κόμμα των ΑΝΕΛ για την ψήφο καρδιάς που έδωσα για το ζήτημα της Μακεδονίας μας και κατόπιν των σχετικών συνομιλιών που έχουν πραγματοποιηθεί μεταξύ μας το τελευταίο χρονικό διάστημα, σας ενημερώνω για την απόφασή μου να διευκολύνω την εύρυθμη λειτουργία του Προεδρείου του Κοινοβουλίου και να μην εξαντλήσω τη δυνατότητα που μου παρέχει ο κανονισμός της Βουλής. Υποβάλλω ενώπιον σας την παραίτησή μου από την θέση του Αντιπροέδρου της Βουλής των Ελλήνων», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Καμένος.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Η επιστολή παραίτησης του Δ. Καμμένου από αντιπρόεδρος της Βουλής"

ΙΟΒΕ: Ανεργία και μισθοί πείνας διώχνουν τους πτυχιούχους από την Ελλάδα

Εντυπωσιακά, συνάμα αποκαρδιωτικά, χαρακτηρίζονται τα ευρήματα της μελέτης του ΙΟΒΕ για τη σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας.
Κι αυτό γιατί η κρίση που ξέσπασε το 2009 διόγκωσε τις στρεβλώσεις που ήδη υπήρχαν, με αποτέλεσμα να προκύπτουν στοιχεία- σοκ, τόσο για την ανεργία όσο και για τη διαφορά αμοιβών ιδιωτικού- δημόσιου τομέα.
Σύμφωνα με τη μελέτη, αν και η μεγαλύτερη μείωση απασχόλησης καταγράφεται στους εργαζόμενους με βασική ή υποχρεωτική εκπαίδευση, συνολικά το ποσοστό απασχόλησης μειώθηκε σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, με αποτέλεσμα να είναι το χαμηλότερο μεταξύ των χωρών της ΕΕ-28 για τη μέση και την ανώτατη εκπαίδευση, και κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ-28 για τους αποφοίτους χαμηλής εκπαίδευσης. Ενδεικτικά, το ποσοστό απασχόλησης στην ανώτατη εκπαίδευση στην Ελλάδα διαμορφώνεται στο 66% έναντι μ.ο. 78% στην ΕΕ-28, ενώ τη δεύτερη χειρότερη επίδοση εμφανίζει η Κροατία με 73%.
Αύξηση 179,1% στους άνεργους αποφοίτους ΑΕΙ 
Η μεγαλύτερη αύξηση του αριθμού των ανέργων σημειώθηκε μεταξύ των αποφοίτων ανώτατης εκπαίδευσης (179,1%) και ακολούθησαν εκείνοι με εκπαίδευση στο Λύκειο (138,4%), ενώ η μικρότερη στους ανέργους με εκπαίδευση Δημοτικού (55,6%). Ποιο είναι το «πονηρό» σημείο; Παρά την αύξηση των ανέργων πτυχιούχων μετά την έναρξη της κρίσης, τα ποσοστά ανεργίας τους, αν και υπερδιπλασιάστηκαν (από 7% σε 17,1% το 2017), παραμένουν τα χαμηλότερα μεταξύ των επιπέδων εκπαίδευσης, λόγω και της φυγής πολλών στο εξωτερικό. Από την άλλη, η πρόσβαση στην αγορά εργασίας είναι πιο εύκολη στα άτομα με μεταπτυχιακές ή διδακτορικές σπουδές, καθώς το ποσοστό ανεργίας έχει διαμορφωθεί στο 10% περίπου το 2017, έναντι 7% το 2009.
Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι τα ποσοστά απασχόλησης και ανεργίας επιδεινώνονται για όσους αποφοίτησαν πιο πρόσφατα από όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, δείχνοντας τις μεγαλύτερες δυσκολίες εύρεσης εργασίας που αντιμετωπίζουν όσοι ολοκληρώνουν τις σπουδές τους. Τα ποσοστά των νέων ανέργων -όσοι δηλ. δεν έχουν εργαστεί στο παρελθόν-  είναι, σταθερά τις τελευταίες 2 δεκαετίες, υψηλότερα μεταξύ των αποφοίτων μέσης εκπαίδευσης στο Λύκειο (43% το 2017, έναντι 39% το 2009 και 43% το 2001), ενώ ακολουθούν οι απόφοιτοι ανώτατης εκπαίδευσης (29% το 2017 και το 2009 από 17% το 2001).
Οι αμοιβές των πτυχιούχων που αποφοίτησαν μετά το 2011 είναι δραματικά χαμηλότερες σε σχέση με τους απόφοιτους προ κρίσης  Πηγή: ΙΟΒΕ: Ανεργία και μισθοί πείνας για τους πτυχιούχους συντηρούν το brain drain | iefimerida.gr Οι αμοιβές των πτυχιούχων που αποφοίτησαν μετά το 2011 είναι δραματικά χαμηλότερες σε σχέση με τους απόφοιτους προ κρίσης Πηγή: ΙΟΒΕ: Ανεργία και μισθοί πείνας για τους πτυχιούχους συντηρούν το brain drain | iefimerida.gr
Στα 1.270 ευρώ ο μέσος μισθός στις ΔΕΚΟ 
Το άλλο σημαντικό εύρημα της μελέτης είναι ότι ανοίγει η «ψαλίδα» των αμοιβών μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, σε βάρος των ιδιωτικών υπαλλήλων. 
Συγκεκριμένα, ο χαμηλότερος μέσος μισθός παρατηρείται διαχρονικά την περίοδο 2008-2016 στον ιδιωτικό τομέα και ο υψηλότερος στις δημόσιες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας (ΔΕΚΟ). 
Το 2016 ο μέσος μισθός στον ιδιωτικό τομέα κυμάνθηκε στα €884 από €1054 το 2008, καταγράφοντας πτώση κατά 16,1% ή €170. Στο (στενό) δημόσιο τομέα, αν και η μείωση είναι πιο έντονη (-25,8% ή €374), ο μέσος μισθός το 2016 κυμάνθηκε στα €1077, υψηλότερος κατά €193 σε σχέση με εκείνο στον ιδιωτικό τομέα. 
Αν και η μισθολογική αυτή διαφορά έχει υποχωρήσει μεταξύ 2016 και 2008, οι αμοιβές στον δημόσιο τομέα παραμένουν υψηλότερα από τον ιδιωτικό, κυρίως λόγω διατήρησης της προσωπικής διαφοράς για τους παλαιότερους εργαζομένους του δημοσίου παρά την εφαρμογή του νέου μισθολογίου. 
Στις ΔΕΚΟ ο μέσος μισθός το 2016 κυμάνθηκε στα €1270 από €1549 τo 2008 (-18.1%), στα ΝΠΔΔ / ΝΠΙΔ στα €1047 από €1378, ενώ στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα €925 από €1192.
Ενδεικτικό είναι ότι  ένας εργαζόμενος σε κάποια δημόσια υπηρεσία που κατέχει διδακτορικό έχει αποδοχές κατά μέσο όρο διπλάσιες (2,3 φορές υψηλότερες) από ένα υπάλληλο χωρίς ή μόνο με δημοτική εκπαίδευση. Παρόμοια είναι η περίπτωση των υπαλλήλων στο δημόσιο με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών (2,1 φορές υψηλότερος μισθός) ή ανώτατη εκπαίδευση.
Ακόμα πιο έντονη είναι η επίδραση του διδακτορικού διπλώματος στον μισθό στα ΝΠΔΔ / ΝΠΙΔ (2,4 φορές υψηλότερος μισθός), γεγονός που ενδεχομένως σχετίζεται με τη δραστηριότητα των οργανισμών αυτών σε υπηρεσίες υγείας και ανώτατης εκπαίδευσης, όπου η φύση της εργασίας απευθύνεται σε άτομα με υψηλή κατάρτιση.
Αντίθετα, στον ιδιωτικό τομέα η διαφοροποίηση της ελαστικότητας του μισθού ως προς το επίπεδο εκπαίδευσης είναι σημαντικά μικρότερη. Για παράδειγμα, απόφοιτος πανεπιστημίου έχει αποδοχές υψηλότερες κατά 49,5% σε σχέση με κάποιον που δεν έχει ολοκληρώσει τη στοιχειώδη εκπαίδευση, με την αναλογία αυτή να είναι παρόμοια και στην περίπτωση των αποφοίτων ΤΕΙ (+47,8%).
Μεταξύ των τομέων, η μεγαλύτερη προσαύξηση στις αμοιβές που απολαμβάνουν οι απόφοιτοι πανεπιστημίων σε σχέση με τους απόφοιτους ΤΕΙ παρατηρείται στα ΝΠΙΔ/ΝΠΔΔ (12,0%). Ακολουθούν οι ΟΤΑ με 4,7% και ΔΕΚΟ με 3,6%. Στον ιδιωτικό τομέα και στο στενό δημόσιο τομέα, η διαφορά στους μισθούς μεταξύ αυτών των δυο εκπαιδευτικών κατηγοριών περιορίζεται σε 1,1% και 1,0% αντίστοιχα.
Οι πτυχιούχοι επιλέγουν το δρόμο της μετανάστευσης 
Πολλοί πτυχιούχοι επιλέγουν το δρόμο της μετανάστευσης προκειμένου να αναζητήσουν εργασία σε άλλες χώρες, κυρίως της ΕΕ, όπου οι ευκαιρίες απασχόλησης είναι περισσότερες, επισημαίνεται στην έρευνα του ΙΟΒΕ, Επιπλέον παρουσιάζονται τα στοιχεία της ICAP με βάση τα οποία σε δείγμα 1268 ατόμων οι οποίοι μετακινήθηκαν εκτός της χώρας, το 55% αυτών αναφέρει ως λόγο την αναζήτηση εργασίας, έχοντας όμως εργαστεί στην Ελλάδα, ενώ μόλις 1 στους 10 δηλώνει ότι δεν έχει εργαστεί ποτέ στην Ελλάδα και αναζητά εργασία σε άλλη χώρα.
Πρόκειται κυρίως για άτομα ηλικίας 26 έως 35 ετών(6 στα 10 άτομα) χωρίς οικογενειακές υποχρεώσεις ενώ ως προς το επίπεδο της εκπαίδευσης οι 9 στους 10 έχουν ολοκληρώσει την ανώτατη εκπαίδευση, με την πλειονότητα να έχει μεταπτυχιακές σπουδές (55% μεταπτυχιακό τίτλο και 9% διδακτορικό).
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "ΙΟΒΕ: Ανεργία και μισθοί πείνας διώχνουν τους πτυχιούχους από την Ελλάδα "

Βουλή: Κόντρα Π. Σκουρλέτη - Γ. Πατούλη με φόντο τον «Κλεισθένη»

Έντονη αντιπαράθεση στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής, όπου συζητείται το νομοσχέδιο για τον «Κλεισθένη», είχαν ο υπουργός Εσωτερικών και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, με τον Π. Σκουρλέτη να κατηγορεί τον Γ. Πατούλη ότι «ξόδεψε 300.000 από λεφτά των Ελλήνων φορολογούμενων για να κάνει προσωπική προπαγάνδα» και τον δεύτερο να του απαντά ότι είναι λαϊκιστής.

Η κόντρα ξεκίνησε όταν ο κ. Σκουρλέτης κάλεσε τον κ. Πατούλη να απαντήσει ξεκάθαρα εάν τάσσεται υπέρ του συστήματος ένα προς πέντε για τις προσλήψεις εργαζομένων, όπως προτείνει, όπως είπε, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης ή με το σύστημα ένα προς ένα, που καθιερώνει η κυβέρνηση.

«Υπάρχει μία αποστελέχωση στην τοπική αυτοδιοίκηση, που η κυβέρνηση προσπαθεί μέσα σε ένα δυσμενές περιβάλλον να προσπεράσει σήμερα» ανέφερε ο κ. Σκουρλέτης, δίνοντας έμφαση στις προσλήψεις που έχουν δρομολογηθεί στο τομέα της καθαριότητας. «Από του χρόνου θα πάμε στο ένα προς ένα, που είναι μία επιτυχία της κυβέρνησης. Θέλετε το ένα προς ένα ή να γυρίσουμε στο ένα προς πέντε στην τοπική αυτοδιοίκηση; Πρέπει να τοποθετηθείτε απέναντι στη πρόταση του κ. Μητσοτάκη» σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών.

«Μην μιλάτε για μόνιμες θέσεις. Κάντε το. Είστε δύο χρόνια υπουργός. Μην μας συνδέετε με το όποιο κόμμα. Σκεφτείτε εθνικά. Εμείς θεωρούμε ότι οι δήμοι πρέπει να έχουν το προσωπικό που απαιτείται. Ούτε το ένα προς ένα φτάνει. Θα έπρεπε να είστε πιο διεκδικητικοί. Μην τάζετε συνεχώς μόνιμες θέσεις. Κάντε τις. Οι δήμοι πρέπει να πάρουν τους υπαλλήλους που χρειάζονται μέσω ΑΣΕΠ και να μην μπλέκονται τα κόμματα, γιατί αυτοί πληρώνουν» απάντησε ο κ. Πατούλης.

Άμεση ήταν η αντίδραση του κ. Σκουρλέτη, ο οποίος κάλεσε τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ να μην κάνει «προσωπική προπαγάνδα». «Είστε λαϊκιστής και είναι ντροπή σας» αντέτεινε ο κ. Πατούλης, απευθυνόμενος προς τον υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος του απάντησε: «Πληρώσατε 300.000 από τα λεφτά του ελληνικού λαού για να κάνετε προσωπική προπαγάνδα. Εδώ είναι Βουλή και όχι το δημοτικό συμβούλιο του Αμαρουσίου» παρατήρησε ο κ. Σκουρλέτης, αναφερόμενος στην καμπάνια της ΚΕΔΕ στα μέσα ενημέρωσης εναντίον του «Κλεισθένη».

Η πρόεδρος της Επιτροπής, Μαρία Κοζομπόλη, κάλεσε τον κ. Πατούλη να απαντήσει στο συγκεκριμένο ερώτημα που έθεσε ο υπουργός Εσωτερικών για τις προσλήψεις, επισημαίνοντας ότι αυτό που εξέφρασε στην Επιτροπή ήταν μία έκθεση ιδεών.

«Η άποψη ένα προς ένα στις προσλήψεις είναι πολύ φειδωλή και θα έπρεπε να διεκδικήσετε καλύτερη λύση» απάντησε ο κ. Πατούλης.

ΑΜΠΕ/naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Βουλή: Κόντρα Π. Σκουρλέτη - Γ. Πατούλη με φόντο τον «Κλεισθένη»"

Νέο «καψόνι» Ερντογάν: Απαγόρευσε τη λειτουργία του Δεκαπενταύγουστου στην Παναγία Σουμελά

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ο Ταγίπ Ερντογάν απαγόρευσε τη λειτουργία του Δεκαπεντεύγουστου στην ιστορική βυζαντινή Μονή της Παναγίας Σουμελά, στην Τραπεζούντα του Πόντου. Ως επίσημη δικαιολογία προβάλλεται το γεγονός ότι συνεχίζονται τα έργα συντήρησης, ωστόσο η λειτουργία γίνεται σε υπαίθριο χώρο, οπότε δεν θα μπορούσε να τα παρεμποδίσει.

Ο Ερντογάν φαίνεται να αποδίδει στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο «καλές» σχέσεις με τον Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο ο ίδιος χαρακτηρίζει οργανωτή τού πραξικοπήματος το 2016. Και, ταυτόχρονα, κατηγορεί την Αρχιεπισκοπή Αμερικής (που υπάγεται στο Πατριαρχείο) ότι πιέζει την αμερικανική κυβέρνηση να «παγώσει» την παράδοση 100 F-35, που έχει παραγγείλλει η Τουρκία.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο «καψόνι» Ερντογάν: Απαγόρευσε τη λειτουργία του Δεκαπενταύγουστου στην Παναγία Σουμελά"

Ο ΕΟΦ ανακαλεί παρτίδα φαρμάκου για τον επιχείλιο έρπη

O ΕΟΦ ανακοίνωσε την ανάκληση της παρτίδας Κ721021 (ημερ. λήξης 02/2021) του φαρμακευτικού προϊόντος ΄΄Fenivir tinted cream 1% w/w΄΄, κατόπιν ενημέρωσης του ΚΑΚ για απόκλιση στην εμφάνιση του προϊόντος (φυσικός διαχωρισμός φάσης), που επηρεάζει αρνητικά την ομοιόμορφη κατανομή της δραστικής ουσίας στην κρέμα.

Σύμφωνα με τον ΚΑΚ, η συγκεκριμένη απόκλιση σχετίζεται με τη σύνθεση του προϊόντος (πιθανόν τη χρωστική ουσία κίτρινο οξείδιο του σιδήρου-Ε172) και μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα του προϊόντος κατά τη διάρκεια ζωής του. Η παρούσα απόφαση εκδίδεται προληπτικά στο πλαίσιο προάσπισης της δημόσιας υγείας με σκοπό να ενισχύσει την εθελοντική ανάκληση του ΚΑΚ. Η εταιρεία Omega Pharma Hellas A.E. οφείλει να επικοινωνήσει άμεσα με τους αποδέκτες της συγκεκριμένης παρτίδας και να την αποσύρει από την αγορά μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα. Τα σχετικά παραστατικά τηρούνται για διάστημα τουλάχιστον πέντε (5) ετών και τίθενται υπόψη του ΕΟΦ, εφόσον ζητηθούν.

dikaiologitika
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο ΕΟΦ ανακαλεί παρτίδα φαρμάκου για τον επιχείλιο έρπη"

Π. Ρουμελιώτης: Επιστρέφει στην Attica Bank η διαχείριση των δάνειων των πολιτικών κομμάτων

Σε σειρά ενεργειών ανακοίνωσε ότι προχωρά ο πρόεδρος της Attica Bank, Παναγιώτης Ρουμελιώτης, αναφορικά με την ανάμειξη της Εκτελεστικής Διοίκησης της Attica Bank στη διαχείριση των δανείων πολιτικών κομμάτων και όσα κατήγγειλε για το ζήτημα αυτό, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, »μετά τις καταγγελίες στη Βουλή των Ελλήνων από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας αναφορικά με την ανάμειξη στη διαχείριση των δανείων των πολιτικών κομμάτων της Εκτελεστικής Διοίκησης της Attica Bank, o πρόεδρος της τράπεζας κ. Παναγιώτης Ρουμελιώτης δηλώνει τα ακόλουθα:

1) Ευθύς ως πληροφορήθηκε την ανάθεση της διαχείρισης των δανείων των πολιτικών κομμάτων σε διαχειριστή εκτός τράπεζας έδωσε εντολή για άμεση επιστροφή τους στη διαχείριση της τράπεζας.

2) Εγγυάται ότι θα πράξει ότι είναι επιβεβλημένο για τη διατήρηση της καλής φήμης και πορείας της τράπεζας και την άμεση επιτυχή ολοκλήρωση τόσο της σε εξέλιξη ευρισκομένης Αύξησης του Μετοχικού Κεφαλαίου της όσο και της ανάθεσης του χαρτοφυλακίου της δεύτερης τιτλοποίησης με τη βοήθεια του διεθνούς Συμβούλου της τράπεζας σε αξιόλογους επενδυτές οι οποίοι έχουν εκδηλώσει το δεσμευτικό ενδιαφέρον τους και για τη συμμετοχή τους στην Αύξηση του Μετοχικού της Κεφαλαίου και για την ανάληψη της διαχείρισης του δεύτερου τιτλοποιημένου χαρτοφυλακίου δανείων και απαιτήσεων της.

Σε κάθε περίπτωση ο πρόεδρος της Attica Bank κ. Π. Ρουμελιώτης διαβεβαίωσε ότι η τράπεζα θα προχωρήσει εφεξής εξυγιασμένη και με ισχυρό δείκτη φερεγγυότητας ώστε να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των Μετόχων της, των πελατών της και της κοινωνίας γενικότερα.

Τέλος επισημαίνεται ότι εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις του δ/ντα συμβούλου όπως κατήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας στη Βουλή, δεν πρέπει ν’ αποτελούν εμπόδιο, να δημιουργούν πρόβλημα αξιοπιστίας της Attica Bank και να δυσχεραίνουν σοβαρά την ομαλή λειτουργία της».

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Π. Ρουμελιώτης: Επιστρέφει στην Attica Bank η διαχείριση των δάνειων των πολιτικών κομμάτων"

Ακόμα μια αποχώρηση από τους ΑΝΕΛ: Παραιτήθηκε ο συντονιστής του κόμματος στην Πιερία

Μία ακόμη αποχώρηση από τους Ανεξάρτητους Έλληνες μετά την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών.

Ένα από τα σημαντικότερα στελέχη των ΑΝΕΛ στην Πιερία, ο συντονιστής Πιερίας και αναπληρωτής Γραμματέας Εσωτερικών & Διοικητής Ανασυγκρότησης του κόμματος, Κώστας Φιλοκώστας, αποφάσισε να αποχωρήσει.

Να σημειωθεί ότι στην Πιερία παραιτήθηκαν όλα τα μέλη της συντονιστικής Επιτροπής και όλοι οι πολιτευτές του κόμματος του Πάνου Καμμένου.

Με ανάρτησή του στο Facebook αναφέρει τα εξής:

«Ως συντονιστης ΠΙΕΡΙΑΣ αυτα τα εξι χρονια απο την δημιουργια των ΑΝΕΛ θελω να ευχαριστησω ολα τα μελη της συντονιστικης, τους πολιτευτες του νομου που απο το 2012 συνυπηρξαμε μαζι σε αγωνες για τα πολιτικα μας “πιστευω”, περπατησαμε μαζι στον ιδιο δρομο, με γνωμονα και κριτηριο το καλο της χωρας. Μετα τις τελευταιες πολιτικες εξελιξεις και τις παραιτησεις ολων των μελων της συντονιστικης αλλα και των πολιτευτων, θεωρω οτι πρεπει να πραξω το αυτονοητο και να κλεισω τελευταιος την πορτα που ανοιξα πρωτος.

Οι αποφασεις στην πολιτικη ειναι συλλογικες και αρα υποχρεουμαι να τις σεβαστω. Ευχομαι καλη συνεχεια στα στελεχη των ΑΝΕΛ σε ολη την ελλαδα αλλα εγω απο σημερα παυω να συγκαταλεγομαι σε αυτους. Ο ιστορικος του μελλοντος θα μας κρινει ολους απο τα πεπραγμενα μας αν ειχαν δολο η οχι….».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ακόμα μια αποχώρηση από τους ΑΝΕΛ: Παραιτήθηκε ο συντονιστής του κόμματος στην Πιερία"

Φίλης: Τραμπούκοι και παρακρατικοί όσοι συμμετέχουν στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό

Σφοδρή επίθεση σε όσους συμμετέχουν στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό εξαπέλυσε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, έκανε λόγο για ομάδες «τραμπούκων» και «παρακρατικούς θύλακες» που δεν έχουν «κανένα ντέρτι με την Μακεδονία» και οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με τους συμμετέχοντες στα μεγάλα συλλαλητήρια του χειμώνα.

Επαίνεσε τη στάση του Πάνου Καμμένου, λέγοντας ότι «ορθώς» δεν προκάλεσε θέμα εθνικής ασφάλειας ρίχνοντας την κυβέρνηση, λόγω των διαφωνιών του με την συμφωνία των Πρεσπών. Εκτίμησε πάντως πως η συμφωνία θα κυρωθεί από την Βουλή, ακόμα κι αν ο κ. Καμμένος αντιταχθεί.

Στο μέτωπο των δημοσιονομικών ο κ. Φίλης, που πολλές φορές ηγείται της ενδοκυβερνητικής αντιπολίτευσης, ζήτησε να μην γίνουν οι νομοθετημένες μειώσεις στις συντάξεις το 2019, λέγοντας πως «έχουν αλλάξει οι όροι».

Προσέθεσε ότι ο πρωθυπουργός θα κάνει ό,τι μπορεί ώστε να υπάρξει συνεννόηση μες τους εταίρους και διερωτήθηκε αν θα τον στηρίξει η αντιπολίτευση στην περίπτωση που η Αθήνα προχωρήσει σε μονοήμερη ενέργεια για τις συντάξεις.

Ο κ. Φίλης προσπαθεί να ξεγλιστρήσει ζητώντας συναίνεση, απάντησε στον ΣΚΑΪ ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, σημειώνοντας πως η επικείμενη περικοπή έχει ψηφιστεί από τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Τώρα τι θα λέμε; Πάμε να επαναδιαπραγματευθούμε κάτι που έχουμε ψηφίσει;» είπε σκωπτικά ο κ. Καραμανλής προσθέτοντας ότι η ΝΔ φυσικά δεν θέλει την περικοπή των συντάξεων.

Απαντώντας στους χαρακτηρισμούς Φίλη για όσους συμμετέχουν στα συλλαλητήρια, ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν την διαφωνία τους και να διαμαρτύρονται.

Διερωτήθηκε δηκτικά εάν η συμφωνία των Πρεσπών συνιστά το εθνική επιτυχία.

Χαρακτήρισε επίσης «παλαβομάρα» την στάση του κ. Καμμένου, λέγοντας πως δεν είναι δυνατόν ο υπουργός Άμυνας και κυβερνητικός εταίρος να διαφωνεί με κορυφαία επιλογή για το ονοματολογικό και παρά ταύτα να πηγαίνει στην σύνοδο του NATO την Τετάρτη και την Πέμπτη.

Στην σύνοδο των Βρυξελλών οι εταίροι αναμένεται να δώσουν το πράσινο φως για έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας της ΠΓΔΜ, με προϋπόθεση την κύρωση και υλοποίηση της συμφωνίας των Πρεσπών.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Φίλης: Τραμπούκοι και παρακρατικοί όσοι συμμετέχουν στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό"

Εκτός καθηκόντων για 15 μέρες ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης

Στο νοσοκομείο, όπου εισήχθη την περασμένη εβδομάδα, θα πρέπει να παραμείνει για ακόμα 15 ημέρες, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης μετά από σχετική εισήγηση των θεραπόντων γιατρών.

Μετά από αυτή την εξέλιξη τα καθήκοντά του θα εκτελεί ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ αναφέρει:

«Την Κυριακή 8/7/2018 και ώρα 20:00, συνεκλήθη ιατρικό συμβούλιο στο 251 ΓΝΑ, παρισταμένου του κ. ΥΕΘΑ, προεδρεύοντος του κ. ΔΥΓ/ΓΕΕΘΑ και συμμετεχόντων Ιατρών όλων των Κλάδων των ΕΔ, το οποίο μετά από εισήγηση των θεραπόντων ιατρών, έκρινε ομόφωνα ότι ο κ. Α/ΓΕΕΘΑ, πρέπει να παραμείνει υπό ιατρική παρακολούθηση επί 15 ημέρες.

Κατόπιν των ανωτέρω, ο ΥΕΘΑ αποφάσισε ότι κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα αντικαθίσταται στην εκτέλεση των καθηκόντων του από τον Υ/ΓΕΕΘΑ».

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Εκτός καθηκόντων για 15 μέρες ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης"

Σακοράφα σε Τσίπρα: Εάν δεν ήξερες, ήσουν απόλυτα επικίνδυνος και θα έπρεπε να το αντιληφθούμε

Αυτοκριτική, για την επιλογή της να στηρίξει την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και επίθεση στο ίδιο τον πρωθυπουργό, έκανε η ανεξάρτητη ευρωβουλευτής, Σοφία Σακοράφα.

Σε ανάρτησή της στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter, αποσπασμάτων από συνέντευξή της στο «thepressproject», αναφέρει: «Με στεναχωρεί αφάνταστα και με θυμώνει πολύ το γεγονός ότι στήριξα αυτή την κυβέρνηση, πιστεύοντας ότι πραγματικά μπορούσε να αλλάξει τα πράγματα. Και θυμώνει πολύ γιατί είπε πολλά, πάρα πολλά ψέματα. Δεν έχει κανένας δικαίωμα, όταν απέναντί του έχει μια ταλαιπωρημένη κοινωνία απλά και μόνο για να πάρει την εξουσία, να χρησιμοποιεί κάθε αθέμιτο μέσο για να την πάρει. Και έχω πει επανειλημμένως, ακούγοντας τον πρωθυπουργό να λέει «δεν ξέραμε, τώρα μάθαμε»: Ήσουν δύο χρόνια στην αντιπολίτευση- θεωρητικά και πρακτικά προετοιμαζόσουν να γίνεις κυβέρνηση. Εάν πραγματικά δεν ήξερες, ήσουν απόλυτα επικίνδυνος και ακριβώς γι’ αυτό θα έπρεπε να το έχουμε αντιληφθεί όλοι εμείς».



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σακοράφα σε Τσίπρα: Εάν δεν ήξερες, ήσουν απόλυτα επικίνδυνος και θα έπρεπε να το αντιληφθούμε"

DW:H Ελλάδα αφετηρία νέων προσφυγικών ροών

Frontex και βαυαρός υπ. Εσωτερικών καταλογίζουν στην Αθήνα ευθύνη για την αύξηση των προσφύγων στα κράτη της ΕΕ. Στο 17% καταγράφουν πλέον οι δημοσκοπήσεις την AfD, μαζί με τους σοσιαλδημοκράτες.

Μπορεί η γερμανική κυβέρνηση να κατέληξε – τουλάχιστον προσωρινά -  σε μια συμφωνία στην πολιτική ασύλου και στον έλεγχο των συνόρων, η σχετική συζήτηση όμως συνεχίζεται. Όπως ανακοινώνει ο βαυαρός υπουργός Εσωτερικών Γιοάχιμ Χέρμαν στην κυριακάτικη Frankfurter Allgemeine Zeitung, με τη σύμφωνη γνώμη του ομοσπονδιακού υπουργού Εσωτερικών Χόρστ Ζεεχόφερ, στα σύνορα της Βαυαρίας με την Αυστρία θα πραγματοποιεί ελέγχους, εκτός από την ομοσπονδιακή, και η βαυαρική συνοριακή αστυνομία.
Σύμφωνα όμως με τον κ. Χέρμαν μόλις το 1/4 των παράτυπων μεταναστών έρχονται μέσω των συνόρων Αυστρίας-Γερμανιας. «Σημειώνουμε μια αύξηση της παράνομης εισόδου από τη Δημοκρατία της Τσεχίας», δηλώνει ο βαυαρός υπουργός. Οι άνθρωποι αυτοί ξεκινούν από την Ελλάδα ή τη Σερβία για να φτάσουν στη Γερμανία. Για να περιορίσει τις ροές μέσω των δυτικών Βαλκανίων ο Γ. Χερμάν ζητά δυνάμεις της Frontex να αποσταλούν στα σύνορα της Σλοβενίας, που είναι μέλος της ζώνης του Σένγκεν, και της Κροατίας, που αν και κράτος μέλος της ΕΕ δεν ανήκει στο Σένγκεν. Κατ´ αυτόν τον τρόπο ο βαυαρός υπουργός Εσωτερικών ελπίζει να μειώσει τον αυξανόμενο αριθμό ατόμων που εισέρχονται στη Βαυαρία μέσω Τσεχίας.
Καμία καταγραφή σε Eurodac στον Έβρο
Belgien Frontex-Direktor Fabrice Leggeri in Brüssel (picture-alliance/AP Photo/G. Vanden Wijngaert)
Λετζερί: Από την Ελλάδα μέσω των Δ. Βαλκανίων η νέα οδός
Την Ελλάδα ως αφετηρία μιας νέας βαλκανικής οδού προσφύγων φωτογραφίζει και ο διευθυντής της Frontex Φαμπρίς Λετζερί. Σε συνέντευξη του στην κυριακάτικη Welt αναφέρει ότι αυτή η διαδρομή ξεκινά από την Ελλάδα και διασχίζει την Αλβανία, το Μαυροβούνιο, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και την Κροατία. Όσοι πρόσφυγες έχουν προορισμό τη Γερμανία και τη Βόρεια Ευρώπη συνεχίζουν το δρόμο τους μέσω Αυστρίας και Τσεχίας. Άλλοι πάλι επιδιώκουν μέσω της Σλοβενίας να φτάσουν στην Ιταλία και από εκεί στη Γαλλία ή ακόμη να συνεχίσουν το ταξίδι τους ως τη Μεγάλη Βρετανία. Σύμφωνα με τον κ. Λετζερί ο αριθμός των προσφύγων στη νέα βαλκανική οδό ανέρχεται μηνιαίως στους 800.

Αναφερόμενος στη Ελλάδα ο διευθυντής της Frontex επισημαίνει ότι, σε περίπτωση που οι πρόσφυγες έρχονται στη χώρα μέσω των χερσαίων συνόρων με την Τουρκία στον Έβρο, τότε οι ελληνικές αρχές δεν είναι σε θέση να καταγράψουν τα στοιχεία τους στα σύνορα. Και αυτό επειδή «εκεί δεν υπάρχουν hotspots» τονίζει ο κ. Λετζερί. Για να καταγραφούν στην ευρωπαϊκή βάση δεδομένων Eurodac με τα δαχτυλικά τους αποτυπώματα θα πρέπει να μεταφερθούν στην ενδοχώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες της κυριακάτικης Welt πολλοί από αυτούς που εισέρχονται στον Έβρο παράνομα στην Ελλάδα συνεχίζουν το ταξίδι τους προς την κεντρική Ευρώπη χωρίς να έχουν προηγουμένως ταυτοποιηθεί. Οπότε δεν μπορούν βάση του Κανονισμού του Δουβλίνου να επαναπροωθηθούν στην Ελλάδα, αν αιτηθούν άσυλο σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ.
Ο κυβερνητικός συνασπισμός στο 47%
Deutschland SPD im Abwärtstrend (imago/R. Peters)
Οι Σοσιαλδημοκράτες στο 17%
Οι πρόσφατες διαμάχες στο κυβερνητικό στρατόπεδο για την πολιτική ασύλου είχαν αρνητικές επιπτώσεις για τη δημοτικότητα των κομμάτων. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου EMNID επωφελούμενο της κακής εικόνας των κυβερνητικών κομμάτων είναι το λαϊκιστικό και ξενοφοβικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) που αυξάνει κατά 3% το ποσοστό του και φτάνει για πρώτη φορά το 17%. Το ίδιο ποσοστό συγκεντρώνει και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), το οποίο πέφτει κατά 2 μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Πτώση σημειώνουν και τα δύο χριστιανικά κόμματα CDU/CSU. Αντί το 32% το ποσοστό τους κυμαίνεται τώρα στο 30%. Με το 47% των ψήφων ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν θα είχε πλέον πλειοψηφία στη βουλή. Τα δε ποσοστά των άλλων κομμάτων δεν έχουν αλλάξει: οι Πράσινοι παραμένουν στο 12%, Αριστερά και Φιλελεύθεροι στο 9%.
dw
Διαβάστε Περισσότερα » "DW:H Ελλάδα αφετηρία νέων προσφυγικών ροών"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news