facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 25 Μαΐου 2024

Οργή στην κηδεία της 17χρονης Νικολέτας: Παρέμβαση μητροπολίτη για να μην την «διαβάσουν» – Το φέρετρο δεν μπήκε καν στον ναό

Οργή και αγανάκτηση έχει ξεσπάσει στην τοπική κοινωνία του Μοχού, καθώς η σορός της 17χρονης Νικολέτας, η οποία βρήκε τραγικό θάνατο προχθές Πέμπτη πέφτοντας από γέφυρα στον ΒΟΑΚ, με απόφαση της τοπικής Μητρόπολης δεν μπήκε καν στην εκκλησία του χωριού προκειμένου να τη "διαβάσει" ο παπάς την ώρα της κηδείας της... που τελικά δεν έγινε καν! Και μάλιστα επρόκειτο για απόφαση του ίδιου του Μητροπολίτη, ο οποίος έστειλε έναν απεσταλμένο για να διαπιστώσει ότι η εντολή που έδωσε θα εκτελεστεί κατά γράμμα. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι χθες το βράδυ ένας αντιδήμαρχος και δύο-τρία άτομα από το χωριό προσπάθησαν να έρθουν σε επαφή με ανθρώπους της Μητρόπολης Πέτρας και Χερρονήσου, που ωστόσο ήταν ανένδοτοι στο να "διαβαστεί" το άτυχο κορίτσι. Άλλες πηγές αναφέρουν ότι έγινε προσπάθεια συνεννόησης μεταξύ δημάρχου Χερσονήσου και του ίδιου του Μητροπολίτη που δεν τελεσφόρησαν. Παρ' όλα αυτά οι κάτοικοι του χωριού, σεβόμενοι τη δύσκολη ώρα, δεν προχώρησαν σε εντονότερες διαμαρτυρίες όπως για παράδειγμα να σηκώσουν πανό κατά του Μητροπολίτη την ώρα της κηδείας, όπως είχαν σχεδιάσει. Ωστόσο οι αντιδράσεις και οι επικρίσεις για το θέμα στα social media είναι εντονότατες. 

Σήμερα το πρωί (Σάββατο 25/5), που θα γινόταν η κηδεία στον Ιερό Ναό Αναλήψεως του Κυρίου στον Μοχό, η Μητρόπολη έστειλε απεσταλμένο προκειμένου να επιτηρήσει τον εφημέριο ότι δε θα “διαβάσει” το κορίτσι, ότι δηλαδή θα εκτελεστεί η απίστευτη αυτή εντολή που έχει προκαλέσει απέραντο θυμό και αγανάκτηση στους συγγενείς και συγχωριανούς της κοπέλας.  

Η σορός της 17χρονης Νικολέτας οδηγήθηκε κατευθείαν στο νεκροταφείο χωρίς καν να μπει στον κεντρικό ναό. Εκεί, στο κοιμητήριο, τοποθετήθηκε στον ναό, όπου όμως δεν πλησίασε παπάς, καθώς ο απεσταλμένος της Μητρόπολης βρισκόταν κοντά και επιτηρούσε μην τυχόν και δεν τηρηθεί η εντολή του Μητροπολίτη. Η οικογένεια του κοριτσιού, συγγενείς και φίλοι έμπαιναν στη σειρά και απέτιαν τον ύστατο χαιρετισμό στη Νικολέτα και μόλις όλη αυτή η διαδικασία έλαβε τέλος, και αφού έφυγε ο απεσταλμένος της Μητρόπολης από τον χώρο, ο παπάς σιγοψιθύρισε ένα τρισάγιο. Στη συνέχεια πήραν το κορίτσι και το έθαψαν στο νεκροταφείο. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι πριν από έναν χρόνο σε μια περίπτωση αυτοχειρίας στον Μοχό δεν είχε διαβαστεί το Ευαγγέλιο στην κηδεία του εκλιπόντος. Σημειώνεται όμως ότι σε ό,τι αφορά την περίπτωση της Νικολέτας επίσημο πόρισμα ότι πρόκειται για αυτοχειρία ακόμη δεν υπάρχει και ότι η οικογένεια μέχρι χθες αμφισβητούσε κάτι τέτοιο.  

Ο πατέρας της άτυχης 17χρονης, Γιώργος, έλεγε χθες Παρασκευή ότι δεν υπήρχε ούτε μια σταγόνα αίματος στο σημείο που βρέθηκε το πτώμα και διατύπωνε την υπόθεση ότι ίσως κάποιο αυτοκίνητο τη χτύπησε και εν συνεχεία μετέφεραν το πτώμα. Η δε μητέρα της 17χρονης ανέφερε ότι το κορίτσι είχε κάποιο πρόβλημα με έναν καθηγητή της που την έβγαζε έξω από την τάξη.

«Είχε φτιάξει τις βαλίτσες της» 

«Ήμασταν σαν φίλες... Ήξερα ότι είχε θέματα στο σχολείο με καθηγητές και κάποια παιδιά που δεν τα πήγαινε καλά. Είχαν πάει στην Τσεχία και την είχαν αφήσει μόνη της. Δεχόταν μπούλινγκ. Και εγώ δεχόμουν. Μου το έλεγε συνέχεια ότι δεχόταν μπούλινγκ», έλεγε τις προηγούμενες ώρες η αδερφή της Νικολέτας. 
«Φοβάμαι ότι μπορούσε κάποιος να τη χτυπήσει και να τη σκοτώσει και να τη ρίξει στο γιοφύρι. Θα πήγαινε στη Λευκορωσία και θα ήμασταν μαζί. “Ευτυχώς”, έλεγε, “θα φύγουμε” και είχε φτιάξει τις βαλίτσες της. Ήταν πολύ χαρούμενο παιδί. Δεν πιστεύω ότι ήθελε να αυτοκτονήσει. Στη γέφυρα δεν πήγαινε κανένας, από μικρά, γιατί φοβόμασταν... Κάποιος τη χτύπησε και την πήγε εκεί...», ανέφερε η αδερφή της. 

Ο πατέρας της Νικολέτας έχει ήδη αναθέσει την υπόθεση σε δικηγόρο και έχει βάλει τεχνικό σύμβολο ιατροδικαστή. Ο πατέρας έμαθε για τον θάνατο της κόρης του στη 1:30 το μεσημέρι, ενώ όπως είπε εντόπισε το κορίτσι σε βίντεο βενζινάδικου λίγο πριν τη μοιραία πτώση, αφού το κορίτσι βρέθηκε με τα πόδια στη Σταλίδα, απόσταση δηλαδή από το σχολείο 2,5 χιλιόμετρα. 

Σημείωμα στο σπίτι ή πάνω της δεν έχει βρεθεί. Το μοιραίο περιστατικό συνέβη μετά τις γραπτές εξετάσεις στο σχολείο, όπου έγραψε και έφυγε νωρίτερα από το σχολείο. Το τηλέφωνό της ήταν κλειστό όσο την έψαχναν οι γονείς της. Υπάρχει μαρτυρία ότι είδε το κορίτσι να πέφτει από τη γέφυρα. 

Ψυχολόγοι στο Λύκειο του Μοχού - Την έβλεπαν να ακροβατεί μεταξύ ζωής και θανάτου 

Στο Λύκειο που φοιτούσε η 17χρονη μετέβη χθες κλιμάκιο ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών του ΚΕΔΑΣΥ, ενώ οι σχολικές εξετάσεις συνεχίζονται, παρά το τραγικό συμβάν... 

Την ίδια ώρα, σοκάρουν οι πληροφορίες που ήθελαν τη 17χρονη Νικολέτα για ώρα να ακροβατεί στο κενό... Πληροφορίες αναφέρουν ότι οδηγοί περνούσαν και κόρναραν βλέποντας ένα κορίτσι να ισορροπεί πάνω στην προστατευτική μπάρα του ΒΟΑΚ και από κάτω να βρίσκεται το... χάος! Μάλιστα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι κάλεσαν τις Αρχές διερχόμενοι. Το κορίτσι ακροβατούσε και ξάφνου... βούτηξε στο κενό! 

Η Αστυνομία έχει λάβει ήδη καταθέσεις από πρόσωπα του περιβάλλοντός της για να διαλευκάνει την υπόθεση και να καταλήξει αν πρόκειται τελικά για αυτοκτονία ή ένα επικίνδυνο παιχνίδι ακροβασίας, που κατέληξε στο φοβερό δυστύχημα. 

Αν και οι περισσότερες ενδείξεις συντείνουν στο πρώτο, οι συμμαθητές και οι καθηγητές της είναι σοκαρισμένοι. Κάποιο επεισόδιο λένε είχε συμβεί νωρίτερα στο σχολείο, που την οδήγησε στην απόφαση να μη φύγει από το σχολείο με το λεωφορείο, όπως κάθε μέρα, αλλά με τα πόδια. Κατέβηκε την πλαγιά και βρέθηκε στον ΒΟΑΚ. 

Και τότε άρχισε να ισορροπεί μεταξύ ζωής και θανάτου στο προστατευτικό κιγκλίδωμα... Τι συνέβη; Τι την ώθησε σε αυτό; 

Μάρτυρες έχουν σκιαγραφήσει στην Αστυνομία τον χαρακτήρα της... Ήταν το μεσαίο παιδί μιας πενταμελούς οικογένειας. Ο πατέρας και η μάνα θέλουν να μάθουν τι έχει γίνει... Να μιλήσει όποιος γνωρίζει ή είδε κάτι... 

Το κορίτσι θα γινόταν 18 ετών τον Ιούνιο. Ετοιμαζόταν να δώσει πανελλαδικές εξετάσεις. Προχθές το πρωί πήγε στο σχολείο φορώντας τα καλά της ρούχα... Το μεσημέρι βρέθηκε στο κενό... Την ανέσυραν οι διασώστες νεκρή!

neakriti

Διαβάστε Περισσότερα » "Οργή στην κηδεία της 17χρονης Νικολέτας: Παρέμβαση μητροπολίτη για να μην την «διαβάσουν» – Το φέρετρο δεν μπήκε καν στον ναό"

Αγρίνιο: 15χρονος μπήκε σε προαύλιο σχολείου και χτύπησε συνομήλικό του

Από τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αγρινίου σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ενός 15χρονου

Η δικογραφία είναι για σωματική βλάβη σε ανήλικο, διότι προχθές το πρωί, εισήλθε σε προαύλιο χώρο σχολείου στο Αγρίνιο και χτύπησε με γροθιά έτερο 15χρονο, με αποτέλεσμα να του προκαλέσει απλή σωματική βλάβη.

sinidisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Αγρίνιο: 15χρονος μπήκε σε προαύλιο σχολείου και χτύπησε συνομήλικό του"

Συνελήφθη 33χρονος μελισσοκόμος για την πυρκαγιά στα Μέγαρα

Ένας 33χρονος μελισσοκόμος συνελήφθη σήμερα (25/5) από τις αρμόδιες αρχές για τη φωτιά που ξέσπασε σε χαμηλή βλάστηση στα Μέγαρα. Όπως αναφέρει ανακοίνωση της Πυροσβεστικής στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας από ανακριτικούς υπαλλήλους της Π.Υ. Μεγάρων συνελήφθη σήμερα ημεδαπός, διότι έθεσε φωτιά σε χαμηλή βλάστηση εντός δασικής έκτασης κατά τη διάρκεια καπνίσματος μελισσών, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, στα Μέγαρα Αττικής και του επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο αξίας 4.204 ευρώ.

Ο προαναφερθείς κρατείται και θα οδηγηθεί την Κυριακή, ενώπιον του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Συνελήφθη 33χρονος μελισσοκόμος για την πυρκαγιά στα Μέγαρα"

Μώλος: Αδέσποτο σκυλί επιτέθηκε σε κοριτσάκι

Σοκαρισμένοι ειναι οι γονείς ενός 8χρονου κοριτσιού το οποίο το βράδυ της Παρασκευής έπεσε θύμα αδέσποτου σκύλου στο Μώλο Λοκρίδας.

Το κοριτσάκι είναι από Λαμία και είχε πάει μαζί με την οικογένεια του στη γιαγιά του στο Μώλο για Σαββατοκύριακο.

Εκεί που έπαιζε με άλλα παιδάκια έξω από ένα γειτονικό σπιτι δέχτηκε την επίθεση από τον σκύλο, ο οποίoς το δάγκωσε στον γλουτό, με αποτέλεσμα το κοριτσάκι να διακομιστεί στο ΚΥ της περιοχής και να του γίνουν ράμματα.

«Έχουμε πάθει σοκ σκεπτόμενοι τι θα μπορουσε να είχε συμβεί. Όταν τα αδέσποτα σχηματίζουν αγέλη ειναι πολύ επικίνδυνα και για τους ενήλικες, φανταστείτε τι θα μπορουσε να συμβεί σε ένα μικρό παιδί. Γνωρίζω ότι για τα συγκεκριμενα σκυλιά έχουν γίνει καταγγελίες στο παρελθόν, χωρίς όμως να τα μαζέψει κανείς. Θα κινηθούμε νομικά κατά παντός υπεύθυνου, δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση....», είπε η μητέρα της 8χρονης στο LamiaReport.

lamiareport

Διαβάστε Περισσότερα » " Μώλος: Αδέσποτο σκυλί επιτέθηκε σε κοριτσάκι "

Χειροπέδες για διακίνηση ναρκωτικών στον Πειραιά: Ο Έλληνας “Pablo” και ο Αλβανός «Βαρόνος» – Ο άνθρωπος «κλειδί» που τους ξεσκέπασε

Το κουβάρι της εγκληματικής δράσης του διεθνούς κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών ξετυλίγουν οι αρχές, μετά τον εντοπισμό των φορτίων κοκαΐνης σε εμπορευματοκιβώτια στο λιμάνι του Πειραιά. Πράκτορας της δίωξης ναρκωτικών είχε εισχωρήσει στη συμμορία τους τελευταίους μήνες και χάρη στη δική του πληροφόρηση η αστυνομία έφτασε στο εντοπισμό των ναρκωτικών και τη σύλληψη των αρχηγών της συμμορίας.

Αρκετά «ένσημα» στην παρανομία, έχουν κολλήσει τουλάχιστον 2 από τους 4 συλληφθέντες για το φορτίο των 210 κιλών κοκαίνης στον Πειραιά. Οι αξιωματικοί της Δίωξης Ναρκωτικών αξιοποιώντας πληροφορίες και σε συνεργασία με το γραφείο DEA της Αμερικάνικης Πρεσβείας, έφτασαν στην εξάρθρωση ενός δαιδαλώδους και παγκοσμίου βεληνεκούς κύκλωμα που πουλούσε θάνατο με κέρδη που υπερέβαιναν τα 5.000.000 ευρώ.

«Πρόκειται για μία υπόθεση στην οποία η έρευνα είναι πάνω από 3-4 μήνες η οποία εξελίχθηκε τις τελευταίες μέρες μόνο και μόνο από τα άτομα που έχουν εμπλοκή που είναι μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, δείχνει την σοβαρότητά της και τον χειρισμό τον οποίο έπρεπε κάνουμε εμείς σαν υπηρεσία» τόνισε μιλώντας στο ΕΡΤNews ο Διοικητής Δίωξης Ναρκωτικών Σπύρος Τσαρδάκας.

Σεσημασμένος και στην Τουρκία ο Αλβανός «Βαρόνος»

Ο φερόμενος ως «αρχηγός» είχε αρχίσει να απασχολεί τις ελληνικές Αρχές ήδη από το 2017 όταν κατηγορήθηκε από το Σ.Δ.Ο.Ε., χωρίς να συλληφθεί, ότι χρηματοδοτούσε στη Νέα Πέραμο ένα εργαστήριο παραγωγής χαπιών Κάπταγκον ή αλλιώς του ναρκωτικού των τζιχαντιστών.

Ο κ. Τσαρδάκας ανέφερε: «Συνήθως η χώρα παραγωγής των καπταν-γκον είναι η Μέση Ανατολή όπως είναι περιοχές της Συρίας , αυτήν την στιγμή εκεί φαίνεται η δυνατότητα αυτού του ανθρώπου δηλαδή και οι διασυνδέσεις του και για αυτό ήταν και δύσκολος και για αυτό είχε την προστασία γιατί ήθελε να μην τον συλλάβει κανένας».

Παράλληλα, είχε απασχολήσει και τις Αρχές της Τουρκίας καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε συλληφθεί τον Σεπτέμβριο του 2009 στο Fatih της Κωνσταντινούπολης με 10 κιλά ηρωίνης και 3 κιλά μαριχουάνα.

Η δραστηριότητά του στην Τουρκία επεκτάθηκε, καθώς το 2009 συνελήφθη ο κουνιάδος του με 22 κιλά ηρωίνης, σε απόπειρα διακίνησης στην Ελλάδα. Όλα αυτά τα χρόνια που απέφευγε της σύλληψης από τις Ελληνικές Αρχές, ζούσε έναν πολυτελή βίο αναρτώντας συνεχώς στο προφίλ του στο facebook, βίντεο από αθηναικά νυκτερινά κέντρα όπου εμφανίζονται γνωστοί καλλιτέχνες.

Ο Έλληνας “Pablo” και οι… Κολομβιανοί τρομοκράτες

Ο κατηγορούμενος Έλληνας με το προσωνύμιο “Pablo”, ήταν τα «μάτια» του εν λόγω καρτέλ στη Λατινική Αμερική όπου και είχε αναπτύξει… πλούσια δράση αφού είχε συλληφθεί να κάνει εμπόριο όπλων. Ο 64χρονος είχε συλληφθεί στον Παναμά τον Αύγουστο του 2012 για προσπάθεια υποστήριξης «ξένης τρομοκρατικής οργάνωσης».

Το 2014 ο “Pablo” είχε εκδοθεί στις ΗΠΑ και είχε δικαστεί για απόπειρα παροχής υλικής υποστήριξης στις Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC). Τότε σε συναντήσεις με μυστικό αστυνομικό της αμερικανικής Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών, είχε προσφερθεί να παράσχει από τουφέκια και πυρομαχικά μέχρι και πυραύλους εδάφους – αέρος.

Ο Έλληνας “James Bond” που ξεσκέπασε το κύκλωμα

Όλο αυτό το χρονικό διάστημα, το κύκλωμα βρισκόταν υπό παρακολούθηση εκ των έσω. «Χρησιμοποιήθηκε ανακριτική διείσδυση όπως σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις με απόλυτη επιτυχία εδώ για την πολύ μεγάλη ποσότητα των 210 κιλών» σημείωσε η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ, Κωνσταντίνα Δημογλίδου.

Ο ρόλος του μυστικού πράκτορα ήταν καταλυτικός, δίνοντας τις απαραίτητες πληροφορίες για το στίγμα του φορτίου και τη σύλληψη των ναρκέμπορων την περασμένη Πέμπτη στο λιμάνι του Πειραιά.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Χειροπέδες για διακίνηση ναρκωτικών στον Πειραιά: Ο Έλληνας “Pablo” και ο Αλβανός «Βαρόνος» – Ο άνθρωπος «κλειδί» που τους ξεσκέπασε"

Η Αστυνομία εξάρθρωσε μεγάλο κύκλωμα αρχαιοκάπηλων: Ο μυστικός αστυνομικός και το ραντεβού – παγίδα

Τρεις Έλληνες ηλικίας 52, 54 και 69 ετών συνέλαβε η Αστυνομία έπειτα από έρευνα του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων, Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Περιβάλλοντος, με την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, εκείνη της παράβασης της νομοθεσίας περί αρχαιοτήτων και εκείνου περί όπλων.

Η επιχείρηση έλαβε χώρα το πρωί της της Πέμπτης σε Μέγαρα, Πεύκη και Οινόφυτα και εντόπισε τα 3 άτομα που κατείχαν παράνομα αρχαία κινητά μνημεία. Είχε προηγηθεί διεξοδική διερεύνηση και αξιοποίηση των πληροφοριών, κατά την οποία μυστικός αστυνομικός κατάφερε να διεισδύσει στο περιβάλλον των αρχαιοκάπηλων και να τους παγιδεύσει, υποδυόμενος τον αγοραστή των πολύτιμων μνημείων που είχαν στην κατοχή τους, προγραμματίζοντας συνάντηση για αγοραπωλησία σε σημείο του αυτοκινητοδρόμου Αθηνών – Πατρών.

Σε βάρος τριών ημεδαπών ηλικίας 54, 69 και 52 ετών που συνελήφθησαν στο πλαίσιο της επιχείρησης, σχηματίστηκε δικογραφία -κατά περίπτωση- για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, παράβαση της νομοθεσίας περί αρχαιοτήτων και περί όπλων.

Από τις σωματικές και κατ’ οίκον έρευνες που διενεργήθηκαν στους κατόχους των αρχαιοτήτων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • Το σπάνιο χρυσό νόμισμα, Στατήρας του Πτολεμαίου Α’ της Αιγύπτου του 4ου αιώνα π.Χ. με διάμετρο 18 χιλιοστά και βάρος 8,5 γραμμάρια,
  • Κορμός Κούρου διαστάσεων 50*34,5 εκατοστών,
  • Μαρμάρινο γυναικείο αγαλμάτιο ύψους 33 εκατοστών σε δύο τεμάχια,
  • Ορειχάλκινος δακτύλιος διαμέτρου 7 εκατοστών,
  • Δύο δαχτυλίδια, το ένα με διακόσμηση αγκυλωτού σταυρού στη σφενδόνη και το άλλο με διακόσμηση συμπλεκόμενων φιδιών με εγχάρακτη επιγραφή «ΜΥΡΤΑΛΗ», Δανάκη, με όψη που απεικονίζει οκτάκτινο αστέρι και στην έτερη όψη έχει την επιγραφή «ΕΜΟΙ ΤΟ ΓΕΝΟΣ ΟΥΡΑΝΙΟΝ ΜΥΡΤΑΛΗ»,
  • Εικόνα που απεικονίζει τον Άγιο Ονούφριο και τον Άγιο Σπυρίδωνα που χρονολογείται μετά το 1830,
  • Βιβλίο με τίτλο «Greek points and their values» και Δίκαννο, κυνηγετική καραμπίνα και περίστροφο

Οι αρχαιότητες που κατασχέθηκαν επιδείχθηκαν σε αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής και νομισματολόγο όσον αφορά το σπάνιο αρχαίο νόμισμα, οι οποίοι γνωμάτευσαν ότι εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας για τη προστασία των αρχαιοτήτων και ακολούθως παραδόθηκαν για φύλαξη και τελική εκτίμηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεγάρων και Νομισματικό Μουσείο Αθηνών.

Ανυπολόγιστη είναι και η αξία του κορμού του κούρου, που συνιστά κομμάτι αρχαίου αγάλματος. Αντίστοιχο αντικείμενο έχει επιχειρηθεί να πωληθεί σε δημοπρασία στις ΗΠΑ έναντι 20.000.000 δολαρίων.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Αστυνομία εξάρθρωσε μεγάλο κύκλωμα αρχαιοκάπηλων: Ο μυστικός αστυνομικός και το ραντεβού – παγίδα"

Μανώλης Μαυρομάτης: Πέθανε η σύζυγός του, Ρένα Βενιέρη έπειτα από μήνες νοσηλείας

Πέθανε από ανακοπή τα ξημερώματα του Σαββάτου η σύζυγος του Μανώλη Μαυρομάτη, η οποία νοσηλευόταν μαζί με τον γνωστό αθλητικογράφο και ευρωβουλευτή της ΝΔ για μήνες, έπειτα από τη μεγάλη φωτιά στο σπίτι τους στο Κολωνάκι. Η Ρένα Βενιέρη προ ημερών είχε βγει από την ΜΕΘ, όπου νοσηλεύονταν. Ωστόσο, δεν τα κατάφερε.

Στα μέσα Φεβρουαρίου, φωτιά που ξέσπασε στο σπίτι του ζευγαριού προκάλεσε σοβαρότατα προβλήματα τόσο στον Μανώλη Μαυρομμάτη όσο και στη σύζυγό του.

Ο Μαυρομμάτης, έχει υποστεί εγκαύματα στο 18% του σώματός του ενώ πιο βεβαρυμένη ήταν η κατάσταση της συζύγου του, η οποία, είχε υποστεί εγκαύματα στο 40% του σώματός της και βρισκόταν υπό μηχανική υποστήριξη σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Μανώλης Μαυρομάτης: Πέθανε η σύζυγός του, Ρένα Βενιέρη έπειτα από μήνες νοσηλείας"

Τελικός Conference League: Απαγόρευση των υπαίθριων συναθροίσεων στην Αττική την ημέρα του αγώνα

Η ελληνική αστυνομία γνωστοποίησε τα νέα μέτρα ασφαλείας ενόψει του τελικού στο Conference League ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Φιορεντίνα την Τετάρτη (29/05/24) τα οποία θα απαγορεύουν τις υπαίθριες συναθροίσεις στην Αττική.

Όπως ανακοινώθηκε από την ΕΛΑΣ, με απόφαση του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής, την ημέρα του τελικού του Conference League θα απαγορεύεται κάθε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση και κάθε είδους πορεία (πεζή, μηχανοκίνητη κ.λπ) από την 06:00 ώρα της 29/5 έως και την 06:00 της 30/5 στον Νομό Αττικής.

• περιοχές στις οποίες έχει προγραμματιστεί η πραγματοποίηση δραστηριοτήτων- εκδηλώσεων σχετικές με την εν λόγω διοργάνωση καθώς και προκαθορισμένα σημεία συγκεντρώσεων φιλάθλων, όπως αναφέρονται κάτωθι:

1. στο Σ.Ε.Φ. στον Πειραιά,

2. στο Ο.Α.Κ.Α. (πάρκινγκ 5) στο Μαρούσι,

3. Σταθμοί ΗΣΑΠ «Θησείο» και «Ειρήνη» στην Αθήνα,

4. Πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως (Πλατεία Κοτζιά) στην Αθήνα,

5. Πλατεία Ζακλίν ντε Ρομιγί (Θησείο) στην Αθήνα,

6. Πλατεία Κοραή, Πλατεία Παπανικολή (Μαρίνα Ζέας) και Πλατεία «Γεωργίου Γεννηματά» (Καμίνια, Πεζόδρομος Αμοργού και Αγ. Ελευθερίου) στον Πειραιά.

Όπως αναφέρει η Ελληνική Αστυνομία: «η ανωτέρω απαγόρευση επιβάλλεται, καθώς εγκυμονείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια, λόγω πιθανής διάπραξης σοβαρών εγκλημάτων, ιδίως κατά της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας και της ιδιοκτησίας και επαπειλείται σοβαρά η διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής, τόσο στις περιοχές πραγματοποίησης εκδηλώσεων – δραστηριοτήτων συναφών με τον εν λόγω αγώνα, όσο και στις υπόλοιπες περιοχές του Νομού Αττική.»

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Τελικός Conference League: Απαγόρευση των υπαίθριων συναθροίσεων στην Αττική την ημέρα του αγώνα"

Σε 10 έτη η παραγραφή μεγάλης φοροδιαφυγής

Δεκαετής περίοδος παραγραφής ισχύει για όλες τις φορολογικές υποθέσεις των ετών 2012-2017 στις οποίες διαπιστώνεται μέσω ελέγχων ποινικά κολάσιμη φοροδιαφυγή ύψους μεγαλύτερου των 100.000 ευρώ στον φόρο εισοδήματος και των 50.000 ευρώ στον ΦΠΑ.

Ουσιαστικά, για τις υποθέσεις αυτές η κανονική πενταετής προθεσμία παραγραφής, η οποία «τρέχει» από τη λήξη του έτους εντός του οποίου υποβλήθηκαν οι σχετικές φορολογικές δηλώσεις, παρατείνεται για άλλα πέντε έτη. Η παράταση της περιόδου παραγραφής από 5ετή σε 10ετή ισχύει ακόμη και στην περίπτωση κατά την οποία η μεγάλου ύψους φοροδιαφυγή διαπιστώνεται μετά τη λήξη της 5ετούς κανονικής περιόδου παραγραφής, με άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, επεξεργασία των στοιχείων για τις πραγματοποιηθείσες καταθέσεις και αναλήψεις και διασταύρωσή τους με τα δεδομένα των υποβληθεισών φορολογικών δηλώσεων.

Δηλαδή, στις περιπτώσεις αυτές, οι ελεγχόμενες υποθέσεις δεν θεωρούνται παραγραφείσες έστω κι αν οι έλεγχοι στις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών των φορολογουμένων διενεργήθηκαν μετά τη λήξη της κανονικής πενταετούς περιόδου παραγραφής. Τα δεδομένα των τραπεζικών λογαριασμών στις περιπτώσεις αυτές δεν θεωρούνται συμπληρωματικά στοιχεία που όφειλε να διερευνήσει η Φορολογική Διοίκηση πριν από τη λήξη της πενταετούς περιόδου παραγραφής, αλλά στοιχεία αποδεικτικά της διάπραξης μεγάλου ύψους φοροδιαφυγής και, ως εκ τούτου, ικανά να προκαλέσουν παράταση της περιόδου παραγραφής κατά μία ακόμη πενταετία.

Η υπόθεση

Η εφαρμογή αυτού του νομικά ισχυρού κανόνα -με τον οποίο παρακάμπτεται ο ισχυρισμός ότι εφόσον το άνοιγμα και η έρευνα των τραπεζικών λογαριασμών έγινε μετά τη λήξη της πενταετούς κανονικής περιόδου παραγραφής, η υπόθεση είχε ήδη παραγραφεί και οι εκδοθείσες και κοινοποιηθείσες πράξεις καταλογισμού φόρων και προστίμων είναι άκυρες- έλαβε χώρα πρόσφατα στην περίπτωση ενός φορολογούμενου στον οποίο κατά τη διάρκεια του 2023 η Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος και εν συνεχεία το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) διενήργησε φορολογικό έλεγχο της χρήσης του έτους 2012.

Ο έλεγχος διενεργήθηκε κατόπιν παραγγελίας του οικονομικού εισαγγελέα εκδοθείσας από το 2016. Στη διάρκεια του ελέγχου και προκειμένου να διαπιστωθεί αν τα ποσά που δηλώθηκαν με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος συμφωνούν με τα ποσά που πιστώνονταν στους τραπεζικούς λογαριασμούς, με μοναδικό δικαιούχο ή συνδικαιούχο τον ίδιο, κρίθηκε σκόπιμη η άντληση των τραπεζικών δεδομένων από το «Ειδικό Λογισμικό Αυτοματοποιημένου Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας (ΕΛΑΕΠΠ)», για το οικονομικό έτος 2013 (χρήση 2012).

Από τη διαδικασία αυτή εντοπίστηκε ένα ποσό συνολικού ύψους 6.335.333,59 ευρώ το οποίο είχε πιστωθεί σωρευτικά το 2012 στους τραπεζικούς λογαριασμούς του φορολογούμενου, αλλά δεν δικαιολογείτο από τα εισοδήματα που είχε αναγράψει στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος την οποία υπέβαλε για το έτος 2012. Το ποσό αυτό θεωρήθηκε από τους ελεγκτές «προσαύξηση περιουσίας που προέρχεται από άγνωστη πηγή» και, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, φορολογήθηκε με συντελεστή 33%.

Συνέπεια ήταν να καταλογιστεί στον φορολογούμενο μη καταβληθείς φόρος εισοδήματος ύψους 2.743.956,25 ευρώ. Επιπλέον, στον φορολογούμενο καταλογίστηκε μη καταβληθείσα ειδική εισφορά αλληλεγγύης ύψους 245.087,08 ευρώ, ενώ επειδή η φορολογική δήλωση θεωρήθηκε ανακριβής βεβαιώθηκαν επίσης πρόσθετος φόρος και πρόστιμο ύψους 3.292.747,51 ευρώ. Συνολικά, δηλαδή, επιβλήθηκαν στον ελεγχθέντα φορολογούμενο φόροι, πρόσθετοι και πρόστιμο ύψους 6.281.790,84 ευρώ. Το ποσό αυτό ανέρχεται σχεδόν στο ίδιο ύψος με το θεωρηθέν ως αποκρυβέν ποσό εισοδήματος.

Η οριστική πράξη διορθωτικού προσδιορισμού φόρου, με την οποία καταλογίστηκε το παραπάνω ποσό, εκδόθηκε και κοινοποιήθηκε στον φορολογούμενο από το ΚΕΦΟΜΕΠ το φθινόπωρο του έτους 2023 και αφορούσε, όπως προαναφέραμε, τη χρήση του έτους 2012. Εκδόθηκε και κοινοποιήθηκε δηλαδή λίγους μήνες πριν από τη λήξη της 10ετούς περιόδου παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου για καταλογισμό πρόσθετων φόρων και προστίμων.

Προσφυγή

Ο φορολογούμενος άσκησε στις 30/11/2023, ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ) της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), ενδικοφανή προσφυγή με την οποία ζήτησε την ακύρωση της παραπάνω οριστικής πράξης διορθωτικού προσδιορισμού φόρου, υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι το δικαίωμα του Δημοσίου για έλεγχο και καταλογισμό φόρου εισοδήματος στη χρήση του 2012 είχε παραγραφεί το 2023, σύμφωνα με την υπάρχουσα νομολογία και τις αποφάσεις Διοικητικών Δικαστηρίων, που έχουν κρίνει ότι για την υπόθεσή του ισχύει ο κανόνας της πενταετούς περιόδου παραγραφής αυτού του δικαιώματος. Ισχυρίστηκε δηλαδή ότι το παραπάνω δικαίωμα του Δημοσίου είχε παραγραφεί ήδη στις 31-12-2018.

Το αιτιολογικό της ΔΕΔ

Η ΔΕΔ με την υπ’ αριθμόν 741/20-3-2024 απόφασή της απέρριψε τον ισχυρισμό του φορολογούμενου και εν τέλει την προσφυγή του, κυρώνοντας την οριστική πράξη διορθωτικού προσδιορισμού φόρου με την οποία καταλογίστηκαν στον ελεγχθέντα φόροι και πρόστιμο συνολικού ύψους 6,28 εκατ. ευρώ βασιζόμενη στο ακόλουθο σκεπτικό-αιτιολογικό:

  1. Η κανονική περίοδος της παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου να καταλογίσει φόρους και πρόστιμα είναι η πενταετία από τη λήξη του έτους υποχρέωσης υποβολής της σχετικής φορολογικής δήλωσης.
  2. Σύμφωνα με την παράγραφο 27α του άρθρου 66 του ν. 4646/2019 και την υπ’ αριθμόν Ε.2057/25-9-2023 σχετική διευκρινιστική εγκύκλιο της ΑΑΔΕ, για χρήσεις 2012 και 2013 και τα φορολογικά έτη 2014-2017, πράξεις προσδιορισμού φόρου μπορούν να εκδοθούν εντός δέκα (10) ετών από τη λήξη του έτους εντός του οποίου λήγει η προθεσμία υποβολής δήλωσης, για περιπτώσεις φοροδιαφυγής, κατά την έννοια της παρ. 1 του άρθρου 66 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, δηλαδή για περιπτώσεις αποφυγής καταβολής ποσών φόρου εισοδήματος συνολικού ύψους άνω των 100.000 ευρώ και ποσών ΦΠΑ συνολικού ύψους άνω των 50.000 ευρώ, που θεωρούνται περιπτώσεις ποινικά κολάσιμης φοροδιαφυγής.
  3. Συνεπώς, για πληροφορίες που περιέρχονται σε γνώση οποιασδήποτε Υπηρεσίας της Φορολογικής Διοίκησης και αφορούν φοροδιαφυγή, πράξεις προσδιορισμού φόρου εκδίδονται μόνο εφόσον πρόκειται για ποσά φόρων που υπερβαίνουν τα τιθέμενα στην παρ. 3 του άρθρου 66 όρια. Στην περίπτωση που οι πληροφορίες περί φοροδιαφυγής περιέλθουν σε γνώση οποιασδήποτε υπηρεσίας της Φορολογικής Διοίκησης μετά τη λήξη της κανονικής πενταετούς περιόδου παραγραφής, οι πράξεις προσδιορισμού φόρου και επιβολής προστίμου εκδίδονται αποκλειστικά για τη φορολογητέα ύλη που προκύπτει από τις πληροφορίες αυτές και για το έτος στο οποίο αφορούν

 naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Σε 10 έτη η παραγραφή μεγάλης φοροδιαφυγής"

Χαλκίδα: Ύποπτες κινήσεις στους λογαριασμούς των κατηγορουμένων εφοριακών – Και συγγενείς στο «κάδρο» των Αρχών

Η Αρχή για το Ξέπλυμα αναμένεται να ρίξει περαιτέρω «φως» στην υπόθεση με το κύκλωμα της «αμαρτωλής» ΔΟΥ Χαλκίδας.

Ήδη έχει δοθεί εντολή για τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων των κατηγορουμένων στο κύκλωμα εφοριακών της ΔΟΥ Χαλκίδας.

Μάλιστα, όπως μετέδωσε το MEGA το μεσημέρι του Σαββάτου (25.05.24) λίγες ώρες μετά την εντολή για δέσμευση των περιουσιακών τους στοιχείων, κάποιοι προσπάθησαν να σηκώσουν χρήματα από τους λογαριασμούς των κατηγορουμένων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο «μικροσκόπιο» βρίσκονται και άτομα, που βρέθηκαν σε καίριες θέσεις στη ΔΟΥ Χαλκίδα, καθώς υπάρχουν υποψίες για ανάλογες «αμαρτωλές» δράσεις.

Παράλληλα, εξονυχιστικά αναμένεται να ελεγχθούν και συγγενικά πρόσωπα των εμπλεκομένων εφοριακών, που κατηγορούνται για εκβιασμούς επιχειρηματιών, αποκομίζοντας τεράστια χρηματικά ποσά.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, συγγενής εμπλεκομένου στην υπόθεση διαφθοράς φέρεται να έπαιρνε τα «μαύρα» χρήματα για λογαριασμό του πρώτου, έτσι ώστε αυτός να μην εκτεθεί.

Στο «μικροσκόπιο» πολυτελείς βίλες με πισίνες

Σημειώνεται πως πληροφορίες που βλέπουν από χθες, Παρασκευή (24.05.24) το φως της δημοσιότητας αναφέρουν πως τα μέλη του κυκλώματος έκαναν χλιδάτη ζωή σε πολυτελείς βίλες με πισίνες, ενώ είχαν στήσει μεγάλο… «φαγοπότι» στη ΔΟΥ Χαλκίδας, εκβιάζοντας επιχειρηματίες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι βίλες αυτές φέρονται να ανήκουν σε έναν λογιστή και στον υποδιευθυντή της ΔΟΥ Χαλκίδας, με την Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος να διεξάγει έρευνα για τον τρόπο με τον οποίο αποκτήθηκαν αυτά τα ακίνητα.

Υπενθυμίζεται πως μετά τις μαραθώνιες απολογίες των 7 κατηγορουμένων, στη φυλακή οδηγήθηκαν η διευθύντρια και μια ακόμη υπάλληλος της ΔΟΥ Χαλκίδας που εμπλέκονται στην πολύκροτη υπόθεση διαφθοράς, ενώ ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν οι υπόλοιποι 5, στους οποίους επιβλήθηκε απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, καταβολή χρηματικών εγγυήσεων και υποχρεωτική εμφάνιση στο αστυνομικό τμήμα δυο φορές τον μήνα.

Οι 7 συλληφθέντες βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα βαρύ κατηγορητήριο για εγκληματική οργάνωση, δωροληψία, παράβαση καθήκοντος, εκβίαση, δωροδοκία και όπλα.

Νέες συνομιλίες «καίνε» άλλους 8

Την ίδια ώρα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, οι Αρχές έχουν βάλει στο «κάδρο» άλλα 8 άτομα, που τους «καίνε» συνομιλίες και για τους οποίους έχει σχηματιστεί ήδη δικογραφία, αλλά δεν συνελήφθησαν γιατί είχε παρέλθει το αυτόφωρο.

Πρόκειται για έναν ακόμα υπάλληλο της «αμαρτωλής» ΔΟΥ και άλλους 7 ιδιώτες που αντιμετωπίζουν κατηγορίες δωροδοκίας υπαλλήλων.

Πάντως, τον κεντρικό ρόλο στη δράση του κυκλώματος φέρεται πως είχε η διευθύντρια της ΔΟΥ, η «μεγάλη», με βάση τον χαρατηρισμό που της είχαν προσδώσει, με εξέχουσα θέση στον κοινωνίας της Χαλκίδας, έχοντας και βραβευθεί από το Επιμελητήριο της Εύβοιας.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Χαλκίδα: Ύποπτες κινήσεις στους λογαριασμούς των κατηγορουμένων εφοριακών – Και συγγενείς στο «κάδρο» των Αρχών"

Άρτα: Οδηγούσε μεθυσμένος φορτηγό στο αντίθετο ρεύμα

Φόβος και τρόμος χθες το βράδυ στην εθνική οδό Ιωαννίνων – Άρτας με μεθυσμένο οδηγό φορτηγού να οδηγεί το βαρύ όχημα στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, κάνοντας μάλιστα επικίνδυνους ελιγμούς.

Τον μεθυσμένο οδηγό συνάντησαν οι αστυνομικοί τυχαία και κατάφεραν να τον ακινητοποιήσουν. Κατά την διάρκεια του ελέγχου που ακολούθησε διαπίστωσαν, ότι όχι μόνο οδηγούσε επικίνδυνα υπό την επήρεια μέθης, άλλα και ότι στερούνταν άδειας ικανότητας οδήγησης.

Ο οδηγός συνελήφθη, σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για επικίνδυνη οδήγηση, μέθη και για στέρηση άδειας οδήγησης ενώ οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Άρτας.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Άρτα: Οδηγούσε μεθυσμένος φορτηγό στο αντίθετο ρεύμα"

Γιάννενα: Ανήλικοι διακινούσαν ροζ βίντεο με 15χρονες – Εννέα συλλήψεις

Συγκλονισμένοι είναι η τοπική κοινωνία των Ιωαννίνων, καθώς όπως έγινε γνωστό τουλάχιστον 9 άτομα διακινούσαν υλικό παιδικής πορνογραφίας και συγκεκριμένα ερωτικά βίντεο με 15χρονα!

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Mega, οι Αρχές των Ιωαννίνων έχουν ταυτοποιήσει 9 άτομα, ανάμεσά τους 6 ανήλικοι, οι οποίοι αφού προέβησαν σε σεξουαλικές πράξεις με ανήλικες στη συνέχεια διακινούσαν το υλικό παιδικής πορνογραφίας.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, η ασφάλεια Ιωαννίνων έκανε άρση τηλεφωνικού απορρήτου και κατάφερε να εντοπίσει τα ύποπτα βίντεο που διακινούσαν μεταξύ τους οι ανήλικοι και οι 3 ενήλικες.

Οι νεαροί κατάφερναν και βιντεοσκοπούσαν τις ερωτικές πράξεις τους με τις ανήλικες και στη συνέχεια έστελναν το επίμαχο βίντεο σε άλλα άτομα.

Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ η αστυνομία ερευνά αν τα επίμαχα βίντεο ανέβαιναν και σε ροζ ιστοσελίδες.

Η δικογραφία περιλαμβάνει εκτός της δίωξης των 6 ανηλίκων, τη δίωξη και των γονιών τους για παραμέληση ανηλίκων.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Γιάννενα: Ανήλικοι διακινούσαν ροζ βίντεο με 15χρονες – Εννέα συλλήψεις"

Θεσσαλονίκη: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή – Ποιοι δρόμοι κλείνουν

Από τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης ανακοινώνεται ότι, την Κυριακή ο δήμος Νεάπολης – Συκεών διοργανώνει αγώνα δρόμου 5 χλμ. και 1 χλμ. με την επωνυμία «7ος Λαϊκός Αγώνας Δρόμου ”ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΦΑΛΗΣ”».

Κατά τη διάρκεια του αγώνα θα εφαρμοστούν οι ακόλουθες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις:

Για τον αγώνα δρόμου των 5 χλμ: Από ώρα 08:00 δεν θα επιτρέπεται η στάθμευση όλων των οχημάτων και από ώρα 10:00 η κυκλοφορία και στάση αυτών, προοδευτικά και ανάλογα με το χρονικό σημείο διέλευσης των δρομέων, στις παρακάτω οδούς του Δήμου Νεάπολης – Συκεών:

– στην οδό Βενιζέλου από τη συμβολή της με την οδό Παπανδρέου μέχρι τη συμβολή της με την οδό Μητροπόλεως,

– στην οδό Κασταμονής από τη συμβολή της με την οδό Βενιζέλου μέχρι τη συμβολή της με την οδό Μητροπόλεως,

– στην οδό Μητροπόλεως από τη συμβολή της με την οδό Κασταμονής μέχρι τη συμβολή της με την οδό Γληνού,

– στην οδό Μητρ. Καραβαγγέλη από τη συμβολή της με την οδό Βενιζέλου μέχρι τη συμβολή της με την οδό Μητροπόλεως,

– στην οδό Δημ. Γληνού από τη συμβολή της με την οδό Μητροπόλεως μέχρι τη συμβολή της με την οδό Οδυσσέα Ελύτη,

– στην οδό Οδυσσέα Ελύτη από τη συμβολή της με την οδό Διγενή μέχρι τη συμβολή της με την οδό Μ.Τριανταφυλλίδη,

– στην οδό Μ.Τριανταφυλλίδη από τη συμβολή της με την οδό Οδυσσέα Ελύτη μέχρι τη συμβολή της με την οδό Βενιζέλου,

– στην οδό Αν.Παπανδρέου από τη συμβολή της με την οδό Βενιζέλου μέχρι τη συμβολή της με την οδό Κύπρου,

– στην οδό Κύπρου από τη συμβολή της με την οδό Παπανδρέου μέχρι τη συμβολή της με την οδό Ρήγα Φεραίου,

– στην οδό Ρήγα Φεραίου (ρεύμα πορείας προς την οδό Επταπυργίου) από τη συμβολή της με την οδό Κύπρου μέχρι τη συμβολή της με την οδό Επταπυργίου, – στην οδό Επταπυργίου (ρεύμα πορείας προς τα ανατολικά) από τη συμβολή της με την οδό Ρήγα Φεραίου μέχρι τη συμβολή της με την οδό Οδ. & Απ. Φωκά,

– στην οδό Οδ. & Απ. Φωκά από τη συμβολή της με την οδό Επταπυργίου μέχρι τη συμβολή της με την οδό Ζαχ. Γουναρίδη,

– στην οδό Ζαχ. Γουναρίδη από τη συμβολή της με την οδό Οδ. & Απ. Φωκά μέχρι τη συμβολή της με την οδό Καρόλου Κουν και

– στην οδό Καρόλου Κουν από τη συμβολή της με την οδό Ζαχ.Γουναρίδη μέχρι τη συμβολή της με την οδό Ρήγα Φεραίου.

Για τον αγώνα δρόμου των 1 χλμ: Από ώρα 08:00 δεν θα επιτρέπεται η στάθμευση όλων των οχημάτων και από ώρα 10:00 η κυκλοφορία και στάση αυτών, προοδευτικά και ανάλογα με το χρονικό σημείο διέλευσης των δρομέων στις παρακάτω οδούς του Δήμου Νεάπολης – Συκεών:

– στην οδό Ν. Παρασκευά από τη συμβολή της με την οδό Παπαναστασίου μέχρι τη συμβολή της με την οδό Ιωάννου Μιχαήλ,

– στην οδό Ιωάννου Μιχαήλ από τη συμβολή της με την οδό Παρασκευά μέχρι τη συμβολή της με την οδό Σαράφη,

– στην οδό Μιχαήλ Καραολή από τη συμβολή της με την οδό Ιωάννου Μιχαήλ μέχρι τη συμβολή της με την οδό Ελ. Βενιζέλου,

– στην οδό Ελ. Βενιζέλου από τη συμβολή της με την οδό Μεσολογγίου μέχρι τη συμβολή της με την οδό Δημ. Ανδρέου,

– στην οδό Δημ. Ανδρέου από τη συμβολή της με την οδό Ελ. Βενιζέλου μέχρι τη συμβολή της με την οδό Ρήγα Φεραίου,

– στην οδό Ρήγα Φεραίου (ρεύμα πορείας προς την οδό Επταπυργίου) από τη συμβολή της με την οδό Δημ. Ανδρέου μέχρι τη συμβολή της με την οδό Καρόλου Κούν και

– στην οδό Καρόλου Κούν από τη συμβολή της με την οδό Ρ. Φεραίου μέχρι τη συμβολή της με την οδό Καλπακίου.

Οι περιορισμοί στην κυκλοφορία και στάση των οχημάτων θα εφαρμόζονται σταδιακά και ανάλογα με το σημείο κίνησης των δρομέων.

Παρακαλούνται οι οδηγοί να απομακρύνουν εγκαίρως τα οχήματά τους από το δρομολόγιο κίνησης των δρομέων, να συμμορφώνονται προς τις υποδείξεις των τροχονόμων που θα καλύπτουν την διαδρομή και να επιλέγουν έγκαιρα εναλλακτικές διαδρομές προς αποφυγή δημιουργίας κυκλοφοριακών συμφορήσεων.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή – Ποιοι δρόμοι κλείνουν"

Ευρωεκλογές 2024: Πού ψηφίζω, πόσους σταυρούς βάζω και πόσοι βουλευτές εκλέγονται

Οι ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν 21 ευρωβουλευτές στις επικείμενες Ευρωεκλογές 2024 που θα διεξαχθούν στις 9 Ιουνίου από τις 07:00 το πρωί έως τις 19:00 το απόγευμα.

Οι εκλεγμένοι ευρωβουλευτές θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στην Ευρωβουλή έως το 2029, ενώ συνολικά πρόκειται να εκλεγούν 720 ευρωβουλευτές από τα 27 κράτη – μέλη.

Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι τα 31 κόμματα και συνασπισμοί που συμμετέχουν στις Ευρωεκλογές πρέπει να συγκεντρώσουν τουλάχιστον το 3% των ψήφων για να μπορέσουν να εκλέξουν ευρωβουλευτή.

Δεδομένου ότι στην Ελλάδα εφαρμόζεται η ψήφος με σταυρό προτίμησης, οι ψηφοφόροι έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν συγκεκριμένους υποψήφιους.

Έτσι, οι ψηφοφόροι μπορούν να βάλουν μέχρι και τέσσερις σταυρούς προτίμησης. Σημειώνεται, επίσης, ότι οι υποψήφιοι που λαμβάνουν τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης εκλέγονται, εφόσον βέβαια το κόμμα τους έχει εξασφαλίσει τις αντίστοιχες έδρες.

Όσον αφορά το εκλογικό τμήμα που ψηφίζετε, αυτό, καθορίζεται βάσει της διεύθυνσης κατοικίας σας. Προκειμένου να εντοπίσετε πού είναι το εκλογικό τμήμα, στο οποίο θα ψηφίσετε, μπορείτε να μπείτε στην εφαρμογή ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΩ του υπουργείου Εσωτερικών και να συμπληρώσετε τα στοιχεία που ζητούνται.

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται και η ψηφοφορία μέσω επιστολικής ψήφου από τους συνολικά  202.556 εκλογείς.

Μάλιστα,  περισσότεροι από 15.000 πολίτες που διαμένουν είτε στην Ελλάδα, είτε στο εξωτερικό έχουν ασκήσει, ήδη, το εκλογικό τους δικαίωμα.

Με ποια έγγραφα μπορώ να ψηφίσω στις Ευρωεκλογές;

Οι Έλληνες ψηφοφόροι για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα θα πρέπει να έχουν μαζί τους αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο, ή άδεια οδήγησης ή βιβλιάριο ασφαλιστικού ταμείου για τον απαραίτητο έλεγχο. H αναγνώριση των εκλογέων μπορεί να γίνει και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας.

Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου;

Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος των εκλογών (άρα οι γεννηθέντες ως τις 31/12/2007) και είναι είτε Έλληνες πολίτες, είτε πολίτες κράτους μέλους της ΕΕ με μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα

Το εκλογικό τμήμα, όπου ψηφίζει κάθε Έλληνας πολίτης ή πολίτης κράτους μέλους της ΕΕ που ψηφίζει στην Ελλάδα καθορίζεται βάσει της διεύθυνσης κατοικίας του.

Για να δείτε πού είναι το εκλογικό τμήμα, στο οποίο θα ψηφίσετε, μπορείτε να μπείτε στον ιστότοπο του υπουργείου Εσωτερικών και να συμπληρώσετε τα στοιχεία που ζητούνται.

Φέτος, για πρώτη φορά οι Έλληνες πολίτες θα μπορούν να ψηφίσουν και μέσω της επιστολικής ψήφου είτε διαμένουν στην Ελλάδα, είτε στο εξωτερικό.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ευρωεκλογές 2024: Πού ψηφίζω, πόσους σταυρούς βάζω και πόσοι βουλευτές εκλέγονται"

Κύπρος: Tαυτοποιήθηκε Ελλαδίτης ήρωας του 1974, αλλά δεν απέμεινε πια κανείς από τους συγγενείς να παραλάβει τα οστά

Πενήντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την τραγωδία του 1974 στην Κύπρο και με τους 758 (από τους αρχικά 1510) αγνοούμενους να μην έχουν ανευρεθεί ακόμη μια συγκλονιστική ιστορία προέκυψε μέσα από τις εξετάσεις DNA που έγιναν στη σορό ενός ήρωα του 1974 από την Ελλάδα.

Όπως έγινε γνωστό από το γραφείο της Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων, τα οστά του ήρωα ταυτοποιήθηκαν πριν από λίγο καιρό επιστημονικά, ωστόσο, μέχρι να γίνει αυτό και στο μεγάλο χρονικό διάστημα που παρήλθε, οι γονείς αλλά και συγγενείς του έχουν όλοι αποβιώσει.

Έτσι δεν υπάρχει κανείς για να παραλάβει τα οστά και να ενημερώσει τις κυπριακές Αρχές για το εάν επιθυμεί αυτά να ταφούν στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, ή να μεταφερθούν στην Ελλάδα. Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο και το γεγονός δεν είναι φυσικά άσχετο με το μισό αιώνα ο οποίος έχει παρέλθει από την τουρκική Εισβολή.

Συνολικά 142 στελέχη της ΕΛΔΥΚ όλων των βαθμίδων σκοτώθηκαν ή αγνοούνται ακόμα από το 1974. Από κληρωτούς στρατιώτες μέχρι και έξι συνταγματάρχες.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος: Tαυτοποιήθηκε Ελλαδίτης ήρωας του 1974, αλλά δεν απέμεινε πια κανείς από τους συγγενείς να παραλάβει τα οστά"

Συνήγορος του Καταναλωτή: Τι συστήνει στις αεροπορικές για αποζημιώσεις αποσκευών

Σύσταση για τις αποζημιώσεις που πρέπει να καταβάλλονται σε περίπτωση φθαρμένων αποσκευών, απηύθυνε ο Συνήγορος του Καταναλωτή σε εταιρείες αερομεταφορών, μετά από σωρεία καταγγελιών.

Η σύσταση έγινε δεκτή από δύο εταιρείες. Ωστόσο, δεν έγινε δεκτή από την εταιρεία SKY EXPRESS και δημοσιοποιήθηκε. Υπενθυμίζεται ότι, σε περίπτωση που οι καταγγελλόμενες εταιρείες δεν αποδεχθούν την σύσταση της Ανεξάρτητης Αρχής τότε, σύμφωνα με τη νομοθεσία, ο Συνήγορος του Καταναλωτή μπορεί να την δημοσιοποιήσει και αυτό έπραξε στη συγκεκριμένη περίπτωση. Όπως σημειώνεται στην σύσταση-πόρισμα, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, ο Συνήγορος του Καταναλωτή έχει δεχθεί σωρεία αναφορών κατά εταιρειών αερομεταφορών από επιβάτες σχετικά με ζημίες σε παραδοτέες αποσκευές τους (φθορές, καταστροφές).

Οπότε, με σκοπό τη συναινετική επίλυση των διαφορών που ανέκυψαν και αφορούν ζημίες σε αποσκευές, οι οποίες παρουσιάζουν πανομοιότυπα στοιχεία, απέστειλε την σχετική σύσταση , στην οποία επισημαίνει ότι έχει διαπιστωθεί το φαινόμενο, εταιρείες αερομεταφορών να έχουν θέσει στην ηλεκτρονική τους σελίδα και να επικαλούνται όρους που περιορίζουν τα δικαιώματα των επιβατών (λ.χ. άρνηση αποζημίωσης σε περίπτωση απώλειας, σπασίματος, φθοράς τροχών, λαβών, χερουλιών, λουριών αποσκευής), κατά παρέκκλιση της Σύμβασης του Μόντρεαλ, με αποτέλεσμα να μην αποζημιώνουν τους καταναλωτές για την φθορά ή καταστροφή της αποσκευής τους, να τους αποζημιώνουν με ένα υποτυπώδες ποσό, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη την πραγματική αξία της αποσκευής τους ή να παραθέτουν ως δικαιολογητικό λόγο την έλλειψη διαθεσιμότητας αποσκευών προς αντικατάσταση.

Ο Συνήγορος του Καταναλωτή, λαμβάνοντας υπόψη ότι από την περιγραφείσα πρακτική επηρεάζεται μεγάλος αριθμός καταναλωτών και, καθώς κατά το σκεπτικό του προοιμίου της Σύμβασης του Μόντρεαλ (3ο εδάφιο), είναι σημαντικό να εξασφαλισθεί η προστασία των συμφερόντων του καταναλωτή στις διεθνείς αεροπορικές μεταφορές και χρειάζεται δίκαιη αποζημίωση με βάση την αρχή της επανόρθωσης:

– Απηύθηνε σύσταση προς τους καταγγελλόμενους αερομεταφορείς να συμμορφωθούν με τη σύσταση και παράλληλα να:

  • εξαλείψουν όρους από την ηλεκτρονική τους σελίδα που περιορίζουν την ευθύνη τους σχετικά με την φθορά και καταστροφή των αποσκευών επιβατών,
  • αποζημιώνουν από τούδε και στο εξής τους επιβάτες με ποσά που αντιστοιχούν στην πραγματική αξία των αποσκευών τους προκειμένου αυτοί να μπορέσουν να τις αντικαταστήσουν με αντίστοιχες ή να αντικαθιστούν τις αποσκευές των επιβατών με εφάμιλλες.

– Κάλεσε τις εταιρείες να γνωστοποιήσουν στον Συνήγορο του Καταναλωτή εγγράφως -εντός συγκεκριμένου χρονικού ορίου το οποίο έχει παρέλθει- εάν αποδέχονται τα διαλαμβανόμενα στην παρούσα έγγραφη σύσταση και τέλος ενημερώνει ότι

– Αποφασίζει πως σε περίπτωση που οι καταγγελλόμενες εταιρείες δεν αποδεχθούν τα διαλαμβανόμενα στην παρούσα έγγραφη σύσταση, τότε η σύσταση δημοσιοποιείται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 4 παρ. 5 του ν.3297/2004 (ΦΕΚ Α’ 259).

Διαβάστε αναλυτικά όλη τη σύσταση του Συνηγόρου του Καταναλωτή.

Διαβάστε Περισσότερα » "Συνήγορος του Καταναλωτή: Τι συστήνει στις αεροπορικές για αποζημιώσεις αποσκευών"

Λήστεψαν επιχείρηση στη Θεσσαλονίκη και τραυμάτισαν τον ιδιοκτήτη – Του πετούσαν πέτρες και αντικείμενα

Στην εξιχνίαση ληστείας που έλαβε χώρα σε επιχείρηση λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη προχώρησαν αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Λαγκαδά.

Ταυτοποιήθηκαν ως δράστες τρεις Έλληνες ηλικίας 43, 46 και 40 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε σχετική δικογραφία, ενώ έπειτα από αναζητήσεις, αστυνομικοί του Τμήματος Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, εντόπισαν σε οικισμό των Διαβατών και συνέλαβαν στα όρια της αυτόφωρης διαδικασίας τον 43χρονο.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, το μεσημέρι της Πέμπτης οι τρεις άντρες εισήλθαν σε χώρους εταιρείας, απ’ όπου αφαίρεσαν εξοπλισμό μεγάλης αξίας. Κατά τη διαφυγή τους, εντοπίστηκαν από τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης, τον οποίο και τραυμάτισαν, δύο εξ’ αυτών, πετώντας του πέτρες και διάφορα αντικείμενα, ενώ ο τρίτος εμβόλισε το όχημά του.

Ο ιδιοκτήτης διακομίσθηκε σε νοσοκομείο της πόλης.

Το σύνολο των κλοπιμαίων του αποδόθηκε, ενώ η δικογραφία υποβλήθηκε στον αρμόδιο εισαγγελέα.

ΑΠΕ/newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Λήστεψαν επιχείρηση στη Θεσσαλονίκη και τραυμάτισαν τον ιδιοκτήτη – Του πετούσαν πέτρες και αντικείμενα"

Ευηνοχώρι. Σε σοβαρή κατάσταση 22χρονος μοτοσυκλετιστής που συγκρούστηκε με αδέσποτο!

Σοβαρά τραυματίστηκε ένας νεαρός 22 ετών μετά από τροχαίο ατύχημα που σημειώθηκε σήμερα τα ξημερώματα λίγο πριν την νέα γέφυρα του Ευήνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο νεαρός κινούμενος με μοτοσυκλέτα στην παλιά εθνική οδό λίγο πριν την γέφυρα συγκρούστηκε με έναν αδέσποτο σκύλο με αποτέλεσμα να πέσει στο έδαφος και να τραυματιστεί σοβαρά. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου και νοσηλεύεται.

Στο σημείο έσπευσαν και περιπολικά της τροχαίας Μεσολογγίου.

skilos troxaio 1

skilos troxaio 2

aixmi-news 

Διαβάστε Περισσότερα » " Ευηνοχώρι. Σε σοβαρή κατάσταση 22χρονος μοτοσυκλετιστής που συγκρούστηκε με αδέσποτο! "

Τελικός Conference League: Αυτό το φυλλάδιο μοιράζει η Αστυνομία στους κατοίκους της Νέας Φιλαδέλφειας – Το μήνυμα για τα ντελίβερι

Ένα ενημερωτικό φυλλάδιο μοιράζει η Ελληνική Αστυνομία στους κατοίκους της Νέας Φιλαδέλφειας ενόψει του τελικού UEFA Europa Conference League μεταξύ των ομάδων «Ολυμπιακός – Φιορεντίνα», που θα διεξαχθεί την Τετάρτη, 29 Μαΐου 2024, στο Γήπεδο «ΟΠΑΠ Αρένα».

Η ΕΛ.ΑΣ. ενημερώνει τους πολίτες που διαμένουν στην περιοχή, σχετικά με τα μέτρα ασφαλείας και τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα τεθούν σε ισχύ.

Ειδικότερα, ήδη από σήμερα (25-05-2024) από το Αστυνομικό Τμήμα Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας μοιράζεται στους πολίτες της περιοχής φυλλάδιο σε μια προσπάθεια να συνεισφέρουν και αυτοί με τη σειρά τους στην επιτυχή υλοποίηση των αστυνομικών μέτρων που έχουν σχεδιασθεί. Συγκεκριμένα, τους ζητείται η αποφυγή μετακίνησης με όχημα σε συγκεκριμένες οδούς, ενώ υπενθυμίζεται ότι περιμετρικά του γηπέδου θα εισέρχονται μόνο άτομα με σχετική διαπίστευση.

«Για την αποφυγή της ταλαιπωρίας σου ζητούμε εκείνη την ημέρα να αποφύγεις να μετακινηθείς με όχημα στην περιοχή είτε για προσωπικό είτε για επαγγελματικό λόγο (π.χ. delivery), ιδιαίτερα στις παρακάτω οδούς, όπου θα υπάρξουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις (απαγόρευση κυκλοφορίας και στάθμευσης):

Λ. Δεκελείας, Εφέσου, Πίνδου, Σμύρνης, Προύσης, Αγίας Τριάδος, Επταλόφου, Δαρδανελλίων, Καλλιπόλεως, Σάββα Σαββίδη, Σάββα Σταματιάδη, Ελ Αλαμέιν και Πατριάρχου Κωνσταντίνου», τονίζεται, μεταξύ άλλων, στο φυλλάδιο.

Τα μέτρα περιμετρικά του γηπέδου

Υπενθυμίζεται ότι εν όψει του αγώνα της Τετάρτης 29 Μαΐου στη Νέα Φιλαδέλφεια, έχουν ανακοινωθεί μια σειρά από μέτρα τα οποία θα αρχίσουν να εφαρμόζονται ήδη από τη Δευτέρα.

Τα μέτρα που αφορούν ειδικά τη Νέα Φιλαδέλφεια την ημέρα του αγώνα (ενδέχεται να επικαιροποιηθούν) είναι τα εξής:

Περιμετρικά του γηπέδου, στα σημεία που θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις, καθώς και κατά τις μετακινήσεις των φιλάθλων προς και από το γήπεδο, θα εφαρμοστούν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις με κατά περίπτωση απαγορεύσεις στάθμευσης και κυκλοφορίας, οι οποίες θα ανακοινωθούν αναλυτικά με νεότερη ενημέρωση.

Ενδεικτικά και για την αποφυγή ταλαιπωρίας καλούνται οι πολίτες να αποφύγουν την κίνηση με οχήματα στις παρακάτω οδούς:

Λεωφόρος Σπύρου Λούη – Γ. Πιτταρά (ΟΑΚΑ),

Λ. Ηρακλείου, Λ. Εθνικής Αντιστάσεως, Τατοΐου (Νέα Ιωνία – Ηράκλειο),

Λ. Δεκελείας, Λ. Ελ. Βενιζέλου, Εφέσσου, Πίνδου, Υψηλάντου, Φωκών, Ιωνίας, Σμύρνης, Προύσης, Χρυσοστόμου Σμύρνης, Καππαδοκίας, Αττάλειας, Μυρσίνης, Κιλικίας, Αγίας Τριάδος, Επταλόφου, Δαρδανελλίων, Καλλιπόλεως, Σάββα Σαββίδη, Σάββα Σταματιάδη, Ελ Αλαμέιν, Πατριάρχου Κωνσταντίνου, Αλ. Παπαναστασίου, Κηφισού, Επικλέους, Ανθέων & Βασιλειάδη (Νέα Φιλαδέλφεια).

Ομοίως, λόγω των παραπάνω κυκλοφοριακών ρυθμίσεων και της διακοπής κυκλοφορίας σε δρόμους της περιοχής, οι φίλαθλοι προτρέπονται να αποφύγουν τη μετακίνησή τους από και προς το γήπεδο με ιδία μέσα, για την αποφυγή ταλαιπωρίας τους και σοβαρού κυκλοφοριακού προβλήματος.

Οι πολίτες παρακαλούνται να επιδείξουν κατανόηση και να συνεργάζονται με τις αστυνομικές δυνάμεις, ώστε αυτή η σημαντική για τη χώρα μας αθλητική εκδήλωση να διεξαχθεί ομαλά και με ασφάλεια

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Τελικός Conference League: Αυτό το φυλλάδιο μοιράζει η Αστυνομία στους κατοίκους της Νέας Φιλαδέλφειας – Το μήνυμα για τα ντελίβερι"

Φιλιατρά: Στη φυλακή και με πρόστιμο €2.148 ο άνδρας που έβαλε φωτιά σε ξερά χόρτα - Δεν θα επιδείξουμε απολύτως καμία ανοχή, λέει ο Κικίλιας

Στη φυλακή με απόφαση του αυτόφωρου Μονομελούς Πλημελλειοδικείου Κυπαρισσίας οδηγήθηκε ένας άνδρας ο οποίος, σύμφωνα με την πυροσβεστική, έβαλε φωτιά σε ξερά χόρτα σε οικόπεδο το πρωί της Πέμπτης στα Φιλιατρά του δήμου Τριφυλίας.

Τον άνδρα είχαν συλλάβει ανακριτικοί υπάλληλοι της πυροσβεστικής υπηρεσίας Γαργαλιάνων.

Μετά την προφυλάκισή του ο άνδρας οδηγήθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού, ενώ «του επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο αξίας 2.148€ κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας».

Με αφορμή την απόφαση αυτή ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας έστειλε το μήνυμα ότι «δεν θα δείξουμε καμία απολύτως ανοχή σε όλους τους από αμέλεια ή δόλο εμπρηστές».

Όλο το κείμενο της ανάρτησης του Βασίλη Κικίλια

Για τα δάση, τις περιουσίες, ακόμα και για τις ζωές ανθρώπων ορισμένοι εξακολουθούν να αδιαφορούν, ενώ έχουμε επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι και το φετινό καλοκαίρι θα έχουμε μια πολύ δύσκολη αντιπυρική περίοδο.

Ο ανεύθυνος στα Φιλιατρά, που παρά την απαγόρευση άναψε φωτιά για να κάψει ξερά χόρτα και σκουπίδια, προφυλακίστηκε με βάση το νέο αυστηροποιημένο νόμο και θα οδηγηθεί στις φυλακές Κορυδαλλού.

Η άμεση απόκριση των πυροσβεστών μας απέτρεψε τα χειρότερα και η φωτιά δεν επεκτάθηκε στα διπλανά σπίτια, βάζοντας σε κίνδυνο όλο τον οικισμό.

Στέλνουμε σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα σε όλους τους από αμέλεια ή δόλο εμπρηστές: Δεν θα επιδείξουμε απολύτως καμία ανοχή.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Φιλιατρά: Στη φυλακή και με πρόστιμο €2.148 ο άνδρας που έβαλε φωτιά σε ξερά χόρτα - Δεν θα επιδείξουμε απολύτως καμία ανοχή, λέει ο Κικίλιας"

Τέμπη: Βρέθηκε οστό θύματος σε ιδιωτικό οικόπεδο που μεταφέρθηκαν μπάζα

Νέα δεδομένα στην εισαγγελική έρευνα για τη μεταφορά χωμάτων από τον τόπο της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη, από το μεσημέρι κιόλας της 1ης Μαρτίου 2023, την επομένη δηλαδή του δυστυχήματος, σε ιδιωτικό οικόπεδο στα «Πηγάδια» του Ευαγγελισμού του Δήμου Τεμπών, δημιουργούν τα ευρήματα στα εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ.

Στην έκθεση της Υποδιεύθυνσης Βιολογικών και Βιοχημικών Αναλύσεων της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ., που διαβιβάστηκε στον εφέτη ανακριτή, Σωτ. Μπακαΐμη, μεταξύ άλλων σημειώνεται -σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε»- ότι από την ανάλυση DNA προσδιορίστηκε γενετικός τύπος που ταυτίστηκε με τον γενετικό τύπο ηλικιωμένου επιβάτη - θύματος της σιδηροδρομικής τραγωδίας.

Το βιολογικό υλικό ταυτοποιήθηκε σε θραύσμα (τμήμα) οστού ανθρώπου που περισυλλέγη όταν εντοπίστηκε κατά τη διαλογή ευρημάτων από «κόσκινο» μετά την έρευνα στα χώματα που μεταφέρθηκαν στα «Πηγάδια» (φωτ.) και όχι -κατά μία εκδοχή που εξετάζεται- από την έρευνα των ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων. Διευκρινίζεται πως τρία ακόμα οστά που εντοπίστηκαν επίσης κατά τη διαλογή χωμάτων θα εξεταστούν άμεσα από ειδικό (ανθρωπολόγο), αφού -σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις- δεν φαίνεται να είναι οστά ανθρώπων.

Μετά τον εντοπισμό συντριμμιών, ο εντοπισμός τμήματος οστού επιβάτη - θύματος, δημιουργεί νέα δεδομένα στην έρευνα, καθώς καταρρίπτει τον αρχικό ισχυρισμό, ότι τα χώματα που μεταφέρθηκαν στο ιδιωτικό οικόπεδο προήλθαν μόνο από τη διαμόρφωση χώρου σε όμορο εγκαταλελειμμένο αγρό, προκειμένου να επιχειρήσουν γερανοί και δεν προήλθαν από τον τόπο της τραγωδίας.

Διευκρινίζεται πως οι συγκεκριμένοι χωμάτινοι όγκοι άρχισαν να μεταφέρονται από το μεσημέρι της επομένης της τραγωδίας, δηλαδή την 1η Μαρτίου 2023 έως και τις 2 Μαρτίου 2023, και δεν αφορούν την πολυσυζητημένη διαμόρφωση («μπάζωμα») του τόπου του δυστυχήματος, εργασίες που ακολούθησαν μετά από μερικές ημέρες με το πέρας δηλαδή των ερευνών των σωστικών συνεργείων, καθώς εκείνοι οι χωμάτινοι όγκοι -όπως και τα συντρίμμια των αμαξοστοιχιών της Hellenic Train-, συνοδεία περιπολικών της ΕΛ.ΑΣ., μεταφέρθηκαν στο Κουλούρι, όπου και φυλάσσονται έκτοτε.

ΜΕ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΜΑΡΤΥΡΩΝ

Υπενθυμίζεται πως, έπειτα από παραγγελία της Αντεισαγγελέως Εφετών Λάρισας, η Αντεισαγγελέας Πρωτοδικών διενεργεί κατεπείγουσα έρευνα προκειμένου να διερευνηθεί ποιος υπηρεσιακός παράγοντας είναι αυτός που έδωσε εντολή, από την 1η Μαρτίου 2023, να μεταφερθούν με φορτηγά μεγάλες ποσότητες χωμάτινων όγκων από τον τόπο του δυστυχήματος στα «Πηγάδια» του Ευαγγελισμού του Δήμου Τεμπών και ειδικότερα στο ιδιωτικό οικόπεδο Λαρισαίου ιδιοκτήτη χωματουργικών μηχανημάτων.

Ο οποίος κλήθηκε από τα ξημερώματα του δυστυχήματος να συνδράμει στο έργο των σωστικών συνεργείων και ειδικότερα να διαμορφώσει χώρο στον διπλανό αγρό προκειμένου να επιχειρήσουν ανυψωτικά μηχανήματα (γερανοί).

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», στο πλαίσιο της έρευνας της Αντεισαγγελέως Πρωτοδικών Λάρισας κλήθηκαν ήδη και κατέθεσαν ως μάρτυρες αρκετοί αξιωματικοί διαφόρων Υπηρεσιών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρισας όπως και υπηρετούντες στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Λάρισας, όπως κατέθεσαν και στελέχη της εταιρείας με τα χωματουργικά μηχανήματα.

Η εισαγγελική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και στο πλαίσιο αυτό, όπως ζητήθηκε από την Αντεισαγγελέα, ονομαστικοί κατάλογοι υπηρεσιών και αξιωματικών που βρέθηκαν στο τόπο του δυστυχήματος στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. και της Π.Υ., έτσι ζητήθηκε ονομαστικός κατάλογος και από την Πολιτική Προστασία.

Η έρευνα εκτιμάται ότι θα περαιωθεί σύντομα για να διαβιβασθεί στην παραγγέλουσα Αντεισαγγελέα Εφετών, όπου θα εξεταστεί το ενδεχόμενο τυχόν άσκησης διώξεων και σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, διαβίβασής της στη συνέχεια στον Εφέτη Ανακριτή.

eleftheria

Διαβάστε Περισσότερα » "Τέμπη: Βρέθηκε οστό θύματος σε ιδιωτικό οικόπεδο που μεταφέρθηκαν μπάζα"

Φωτιά ο νέος ΚΟΚ: Πέφτει το όριο ταχύτητας, νόμιμες οι σφήνες δικύκλων

Σε δημόασια διαβούλευση θα τεθεί ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) που έχει ετοιμάσει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, με τρία σημεία – φωτιά που αναμένεται να προκαλέσουν έντονες συζητήσεις.

Για τη ζούγκλα των ελληνικών δρόμων και το κυκλοφοριακό που χτυπάει κόκκινο, οι αρμόδιοι του υπουργείου έρχονται να προτείνουν τη θέσπιση:

  • Των 30 χλμ./ώρα ως ανώτερης ταχύτητας κυκλοφορίας μέσα στις πόλεις, έναντι 50 χλμ./ώρα σήμερα.
  • Την αφαίρεση των διπλωμάτων οδήγησης για 5 χρόνια μόλις κάποιος οδηγός συμπληρώσει 25 πόντους ποινής στο point system.
  • Τη νομιμοποίηση των γνωστών σφηνών από τους οδηγούς των μοτοσικλετών, που πλέον προτείνεται να κινούνται νόμιμα, ελισσόμενοι ανάμεσα στα άλλα οχήματα.

Κατά τα άλλα, ο νέος ΚΟΚ, σύμφωνα με δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Μεταφορών, θα διέπεται από μια εντελώς διαφορετική λογική σε σχέση με τον ισχύοντα, καθώς το βάρος των ποινών θα επικεντρώνεται στον παραβάτη οδηγό και όχι στο όχημα, με ειδικές αναφορές στην παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, τις αυτοσχέδιες κόντρες, αλλά και την αντικοινωνική οδηγική συμπεριφορά. Στόχος, τονίζεται, είναι η συμμόρφωση των οδηγών, η επιβολή δίκαιων ποινών που να αντιστοιχούν στην επικινδυνότητα της κάθε παράβασης, αλλά και η διασφάλιση της είσπραξης των προστίμων.

Κατηγορίες παραβάσεων

Οι παραβάσεις, ανάλογα με την επικινδυνότητά τους (όπως και στον ΚΟΚ Σπίρτζη) θα χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:

  • Παραβάσεις κατηγορίας Ε1: χαμηλής επικινδυνότητας, όπως η έλλειψη εγγράφων που θα πρέπει να φέρει μαζί του ο οδηγός. Το διοικητικό πρόστιμο για τις παραβάσεις αυτές θα είναι 30 ευρώ, ενώ θα προβλέπεται και αφαίρεση του διπλώματος οδήγησης έως  10 ημέρες.
  • Παραβάσεις κατηγορίας Ε2: κυρίως μεσαίας επικινδυνότητας, όπως η αντικανονική στάθμευση. Το διοικητικό πρόστιμο θα ανέρχεται σε 150 ευρώ, ενώ θα προβλέπεται και αφαίρεση του διπλώματος για 20 ημέρες.
  • Παραβάσεις κατηγορίας Ε3: υψηλής επικινδυνότητας, όπως παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, αυτοσχέδιες κόντρες, υπερβολική ταχύτητα ή αντικανονική προσπέραση, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ. Εδώ το διοικητικό πρόστιμο θα ανέρχεται σε 350 ευρώ, ενώ θα αφαιρούνται το δίπλωμα οδήγησης και οι πινακίδες κυκλοφορίας έως 30 ημέρες.
Ανώτατη ποινή

Ειδικά για τις παραβάσεις που θεωρούνται επικίνδυνες για την πρόκληση ατυχήματος (π.χ. παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, χρήση κινητού, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ κ.λπ.) προβλέπεται η κλιμάκωση των ποινών σε περίπτωση υποτροπής εντός χρονικού διαστήματος ενός έτους.

Μάλιστα, ο πέλεκυς θα είναι βαρύς σε περιπτώσεις σοβαρής υποτροπής. Δηλαδή, σε περίπτωση διάπραξης των ανωτέρω παραβάσεων καθώς και άλλων, όπως η συμμετοχή σε αυτοσχέδιες κόντρες, για τρίτη φορά μέσα σε διάστημα πέντε ετών, θα επιβάλλεται η ανώτατη ποινή της αφαίρεσης του διπλώματος για πέντε έτη!

Οριο ταχύτητας

Στο κείμενο του νέου ΚΟΚ, η διάταξη που αναμένεται να προκαλέσει έντονες συζητήσεις είναι η εισήγηση κάποιων συμβούλων του υπουργείου Μεταφορών να μειωθεί το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας εντός του αστικού ιστού στα 30 χλμ./ώρα από 50 χλμ./ώρα σήμερα.

Σημειώνεται ότι στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης το όριο αυτό παραμένει στα 50 χλμ./ώρα. Στόχος του υπουργείου Μεταφορών, όπως αναφέρουν αρμόδιοι παράγοντες, είναι η «διευκόλυνση» της διάθεσης οχημάτων μικροκινητικότητας, τα οποία όμως θα βρεθούν στο οδόστρωμα, ανάμεσα στα άλλα κανονικά οχήματα που θα υποχρεωθούν να κινούνται με ταχύτητες χελώνας. Πρόκειται, τονίζουν, για μια παράμετρο που «θα ενισχύσει τα ατυχήματα με τα οχήματα μικροκινητικότητας».

Ενα ακόμη πρόβλημα που προκύπτει με την προωθούμενη μείωση του άνω ορίου ταχύτητας μέσα στις πόλεις έχει να κάνει και με την ελάχιστη ταχύτητα κίνησης που σήμερα ορίζεται στα 30 χλμ./ώρα. Εάν εφαρμοστεί η μείωση του ορίου ταχύτητας στα 30 χλμ./ώρα, τότε θα πρέπει και το όριο της ελάχιστης ταχύτητας κίνησης να μειωθεί στα 10 χλμ./ώρα! Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς τι πρόκειται να συμβεί εάν κάποιο όχημα, σε δρόμο με μία λωρίδα κυκλοφορίας, κινείται με μόλις 10 χλμ./ώρα, δηλαδή όριο του να… σπρώχνεις το αυτοκίνητο και όχι να το οδηγείς!

Δίτροχα

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται και οι προωθούμενες διατάξεις για την υπό όρους νομιμοποίηση της διήθησης των μοτοσικλετών, της κίνησης δηλαδή των δίτροχων στο κενό ανάμεσα σε δύο αυτοκίνητα που κινούνται παράλληλα.

Πρόκειται για τις γνωστές σφήνες που συχνά προκαλούν έριδες ανάμεσα σε μοτοσικλετιστές και άλλους οδηγούς, συχνά μάλιστα οδηγούν και σε χειροδικίες. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με απόφαση του Αρείου Πάγου (ΑΠ 55/2016), οι οδηγοί των δικύκλων που κινούνται ανάμεσα στις λωρίδες κυκλοφορίας ευθύνονται αποκλειστικά για πιθανό τροχαίο ατύχημα.

Τι ισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες

Στις διατάξεις του νέου ΚΟΚ δεν προβλέπεται η ένταξη σημαντικών ρυθμίσεων που ωστόσο ισχύουν ήδη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Συγκεκριμένα:

Στη Γερμανία, πεζοί ή ποδηλάτες που παραβιάζουν κλειστή μπάρα σε ισόπεδη διάβαση τιμωρούνται με πρόστιμο έως 350 ευρώ. Οι οδηγοί που δεν παραχωρούν προτεραιότητα στους πεζούς στις διαβάσεις τιμωρούνται με πρόστιμο 80 ευρώ και έναν πόντο στην άδεια οδήγησης. Σε υψηλές ταχύτητες, η οδήγηση πολύ κοντά στο προπορευόμενο αυτοκίνητο επιφέρει πρόστιμα έως και 400 ευρώ.

Στην Ελβετία, απαγορεύεται να κλείνουν οι πόρτες των επιβατών  ή του χώρου αποσκευών με… κρότο κατά τη διάρκεια της νύχτας (από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 7 το πρωί) σε κατοικημένες περιοχές. Το μέτρο που επισύρει και πρόστιμο αποσκοπεί στο να μη διαταράσσεται η ησυχία των κατοίκων. Παράλληλα, για τον ίδιο λόγο τιμωρούνται το «μαρσάρισμα» και η δυνατή μουσική.

Στην Ισπανία, πέραν των smartphones απαγορεύεται και η χρήση του συστήματος πλοήγησης (GPS) εν κινήσει. Οποιος εντοπιστεί να παραβιάζει αυτόν τον κανόνα, τιμωρείται με πρόστιμο έως 500 ευρώ.

Στην Ιταλία, όταν το όχημα βρίσκεται εν κινήσει, ο σκύλος επιβάλλεται να είναι δεμένος κανονικά με ζώνη ασφαλείας. Η ποινή που προβλέπεται είναι από πρόστιμο μέχρι κακούργημα σε περίπτωση σοβαρού ατυχήματος.

Στη Σουηδία, απαγορεύεται το παρκάρισμα στο ίδιο σημείο για πάνω από 5 μέρες. Στην περίπτωση αυτή, ο κάτοχος του οχήματος απειλείται με πρόστιμο και οι Αρχές απομακρύνουν το αυτοκίνητο με γερανό.

* Σε όλες τις χώρες του κόσμου, οι ζώνες ασφαλείας είναι υποχρεωτικές. Στην Ελλάδα η χρήση των ζωνών ασφαλείας είναι υποχρεωτική για όλους, πλην των οδηγών επιβατηγών αυτοκινήτων δημόσιας χρήσης (ταξί), όταν οδηγούν εντός της περιμετρικής τους ζώνης, όπως και των οδηγών οχημάτων που κάνουν συνεχείς στάσεις (ταχυδρομικοί διανομείς κ.λπ.).

Κάμερες επιτήρησης ταχύτητας

Η Ιταλία διαθέτει 8.073 κάμερες, η Μεγάλη Βρετανία 4.014, η Γερμανία 3.813 και η Γαλλία 2.406. Η Ελλάδα διαθέτει μόλις 325 κάμερες.

tovima

Διαβάστε Περισσότερα » " Φωτιά ο νέος ΚΟΚ: Πέφτει το όριο ταχύτητας, νόμιμες οι σφήνες δικύκλων"

Καταγγελία για ηλεκτροπληξία 9χρονου στην Κέρκυρα – Για σωματική βλάβη από αμέλεια κατηγορείται 56χρονος

Στο Νοσοκομείο οδήγησε έναν 9χρονο Γερμανό το παιχνίδι τύπου Arcade που έπαιζε στο ξενοδοχείο, όπου διέμενε στον Άη Γιώργη Αργυράδων.

Σύμφωνα με καταγγελία που έκανε ζευγάρι Γερμανών ο εγγονός τους έπαθε ηλεκτροπληξία κατά τη διάρκεια του παιγνιδιού και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Κέρκυρας.

Ο 56χρονος, υπεύθυνος του χώρου συνελήφθη με την κατηγορία της σωματικής βλάβης από αμέλεια, οδηγήθηκε στον εισαγγελέα και αφέθηκε ελεύθερος.

Ο 9χρονος είναι καλά στην υγεία του και έχει πάρει εξιτήριο από το Νοσοκομείο.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Καταγγελία για ηλεκτροπληξία 9χρονου στην Κέρκυρα – Για σωματική βλάβη από αμέλεια κατηγορείται 56χρονος"

Σκάνδαλο υποκλοπών: Εξώδικο Ανδρουλάκη κατά Καμμένου μετά την ανάρτηση

Εξώδικο κατά του πρώην υπουργού Πάνου Καμμένου απέστειλε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης απαιτώντας να τού ζητήσει δημόσια συγγνώμη αναφορικά με αρνητικά υπονοούμενα για το λόγο παρακολούθησής του από την ΕΥΠ, αλλιώς η συνέχεια θα δοθεί στα δικαστήρια.

Ο πρώην πρόεδρος των ΑΝΕΛ και πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος είχε αναρτήσει την Τετάρτη 22 Μαΐου 2024 στην πλατφόρμα X (πρώην Twittter) το εξής σχόλιο: «Αν βγει στη δημοσιότητα γιατί παρακολουθούσε η ΕΥΠ (πολύ σωστά )τον Ανδρουλάκη μπορεί να μην μπεί το ΠΑΣΟΚ καν στην Ευρωβουλή ….».

Σήμερα , μιλώντας στον «Αθήνα 98,4» και στον δημοσιογράφο Δημήτρη Κουκλουμπέρη, ο κ. Ανδρουλάκης ανακοίνωσε ότι θα κινηθεί νομικά κατά του Πάνου Καμμένου για τις αθλιότητες, τις οποίες όπως είπε, διαδίδει στο διαδίκτυο, διερωτώμενος «τι ενώνει την υπόγα του Μαξίμου με την υπόγα της Κουμουνδούρου».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Σκάνδαλο υποκλοπών: Εξώδικο Ανδρουλάκη κατά Καμμένου μετά την ανάρτηση"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news