facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 5 Απριλίου 2021

Βρετανία: Στο τραπέζι η αναστολή του AstraZeneca σε νέους κάτω των 30 ετών

Η βρετανική ρυθμιστική αρχή υγείας εξετάζει μια πρόταση να μην χορηγείται το εμβόλιο κατά της Covid-19 που ανέπτυξαν η AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε νεότερους ανθρώπους λόγω ανησυχιών για πολύ σπάνιες περιπτώσεις αιματικών θρόμβων, μετέδωσε σήμερα το Channel 4.

«Δύο ανώτερες πηγές δήλωσαν ότι ενώ τα δεδομένα εξακολουθούν να είναι ασαφή, υπάρχουν αυξανόμενα επιχειρήματα που δικαιολογούν να προσφέρεται σε νέους - κάτω των 30 ετών τουλάχιστον - ένα διαφορετικό εμβόλιο», ανέφερε το τηλεοπτικό δίκτυο.

Ο βρετανικός οργανισμός φαρμάκων (MHRA) έχει τονίσει στο παρελθόν ότι τα οφέλη του σουηδο-βρετανικού εμβολίου στην πρόληψη της Covid-19 υπερτερούν κατά πολύ ενδεχόμενου κινδύνου αιματικών θρόμβων.

Το MHRA δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα να σχολιάσει την αναφορά του Channel 4.

ΑΜΠΕ, Reuters/naftemporiki 

Διαβάστε Περισσότερα » "Βρετανία: Στο τραπέζι η αναστολή του AstraZeneca σε νέους κάτω των 30 ετών"

Ανησυχία στην Ελευσίνα από φλόγες στα ΕΛΠΕ - Μικρή επιπλοκή στη διαδικασία του shutdown (βίντεο)

Φλόγες που εμφανίστηκαν σε υψικάμινο των ΕΛΠΕ, κατά τη διαδικασία του shutdown, προκάλεσαν μεγάλη αναστάτωση στους κατοίκους της Ελευσίνας, οι οποίοι έντρομοι βγήκαν στα μπαλκόνια τους με τον φόβο μίας πιθανής φωτιάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, οι φλόγες προκλήθηκαν σε επιπλοκή κατά τη διάρκεια της διαδικασίας του shutdown σε έναν από τους αεροσυμπιεστές. Τα ΕΛΠΕ είχαν ειδοποιήσει για τις εργασίες και η κατάσταση ήταν ευθύς εξ' αρχής ελεγχόμενη.

Πολλοί κάτοικοι βγήκαν στα μπαλκόνια αναστατωμένοι, ενώ δεν έλειψαν και οι κλήσεις στην Πυροσβεστική, προκειμένου να ειδοποιήσουν για τυχόν πυρκαγιά.

Σε επικοινωνία που είχαμε με την Πυροσβεστική, μας ενημέρωσαν ότι δεν έχουν λάβει κάποια ειδοποίηση ή κλήση από τα Ελληνικά Πετρέλαια, γνώριζαν ωστόσο το συμβάν.

Ακολουθούν βίντεο από την περιοχή:


 

 

protothema 

Διαβάστε Περισσότερα » " Ανησυχία στην Ελευσίνα από φλόγες στα ΕΛΠΕ - Μικρή επιπλοκή στη διαδικασία του shutdown (βίντεο)"

Μασούτης: Να μην μαθαίνουμε από τα κανάλια ότι δεν ανοίγουν τα καταστήματα

Ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου, Ιωάννης Μασούτης, υπογράμμισε πως είναι η δεύτερη φορά -μετά την περίοδο της ΔΕΘ- που οι έμποροι και οι επαγγελματίες δεν ενημερώνονται για τις όποιες αποφάσεις της πολιτείας.

«Δεν μπορεί να αποφασίζει η κυβέρνηση ότι τα καταστήματα θα είναι κλειστά και να μην έχει ζητηθεί η άποψή μας. Θα πρέπει να είμαστε κι΄ εμείς σε αυτή την κουβέντα και να μην μαθαίνουμε τα νέα από τα κανάλια και τα σάιτ», είπε χαρακτηριστικά ο κ.Μασούτης.

Ο κ. Μασούτης συμμετείχε σε ειδική συνεδρίαση του δήμου Θεσσαλονίκης με τον Κωνσταντίνο Ζέρβα να ζητά «ίση μεταχείριση, επεξήγηση και οικονομική προοπτική για την πόλη και τους ανθρώπους της» και ζήτησε άνοιγμα του λιανεμπορίου με τη μέθοδο του click away, κάνοντας λόγο για «ελληνική, αλλά επιτυχημένη πατέντα».

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Μασούτης: Να μην μαθαίνουμε από τα κανάλια ότι δεν ανοίγουν τα καταστήματα"

Ζέρβας: Διεκδικούμε ενημέρωση, ίση μεταχείριση - Άμεσο άνοιγμα των καταστημάτων ζητούν οι έμποροι της Θεσσαλονίκης

Να επανεξεταστεί η απόφαση και να ανοίξουν άμεσα τα καταστήματα στη Θεσσαλονίκη, ζητήθηκε στη διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου του κεντρικού δήμου θεσσαλονίκης, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα με μοναδικό θέμα συζήτησης την πορεία του λιανεμπορίου και τη στήριξη των επαγγελματιών λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης που προέκυψε από την πανδημία του κορωνοϊού.

Οι φορείς του εμπορίου και της οικονομίας της Θεσσαλονίκης που εκλήθησαν στη συνεδρίαση, εξέφρασαν, μέσω τηλεδιάσκεψης, την έντονη διαμαρτυρία τους, αναφορικά με το ότι - όπως είπαν - δεν ενημερώθηκαν έγκαιρα και πληροφορήθηκαν για την απόφαση αναστολής του ανοίγματος από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, παρά τις όποιες διαβεβαιώσεις είχαν λάβει πως θα ανεβάσουν ρολά στις 5 Απριλίου μαζί με όλους τους υπόλοιπους συναδέλφους τους σε όλη τη χώρα.

Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Ζορπίδης, είπε πως η αγορά της πόλης «είναι σε μεγάλη αναστάτωση», ο Παντελής Φιλιππίδης, εκ μέρους του Εμπορικού Συλλόγου, είπε πως δεν παρουσιάστηκε ούτε ένα κρούσμα μέσα στη διάρκεια του χρόνου σε μικρομάγαζο, ενώ ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου, Ιωάννης Μασούτης, υπογράμμισε πως είναι η δεύτερη φορά -μετά την περίοδο της ΔΕΘ- που οι έμποροι και οι επαγγελματίες δεν ενημερώνονται για τις όποιες αποφάσεις της πολιτείας. «Δεν μπορεί να αποφασίζει η κυβέρνηση ότι τα καταστήματα θα είναι κλειστά και να μην έχει ζητηθεί η άποψή μας. Θα πρέπει να είμαστε κι΄ εμείς σε αυτή την κουβέντα και να μην μαθαίνουμε τα νέα από τα κανάλια και τα σάιτ», είπε χαρακτηριστικά ο κ.Μασούτης.

Απευθυνόμενος προς το Σώμα ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης, Θανάσης Νικολόπουλος, τόνισε ότι 4 στις 10 επιχειρήσεις έχουν «στεγνώσει οικονομικά» και υποστήριξε πως ότι δεν έκανε η οικονομική κρίση θα το κάνει η πανδημία, ρίχνοντας «ταφόπλακα στον επιχειρηματικό κόσμο». Για «αιφνιδιασμό, ψεύτικες ελπίδες και σκοτσέζικο ντουζ», έκανε λόγο ο Αναστάσιος Καπνοπώλης πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου, χαρακτηρίζοντας τα μέτρα της κυβέρνησης ως «ασπιρίνη».

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, οικοδεσπότης της ειδικής συνεδρίασης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, συμφώνησε με τους φορείς πως «προφανώς δεν διεκδικούμε δάφνες ειδικών - λοιμωξιολόγων και επιστημόνων -, αλλά, διεκδικούμε ενημέρωση, ίση μεταχείριση, επεξήγηση και οικονομική προοπτική για την πόλη και τους ανθρώπους της» και ζήτησε άνοιγμα του λιανεμπορίου με τη μέθοδο του click away, κάνοντας λόγο για «ελληνική, αλλά επιτυχημένη πατέντα».

Στην ειδική συνεδρίαση παρέστη και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος αναφέρθηκε στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την ανάκληση της απόφασης για το άνοιγμα των καταστημάτων, υπογραμμίζοντας πως η αυτοδιοίκηση θα συνεχίσει να δίνει «μάχες», με τις όποιες δυνατότητες έχει, στους τομείς της υγείας και της οικονομίας.

Στη σύσκεψη τοποθετήθηκαν ακόμη, ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ και δήμαρχος Πυλαίας - Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης και ο δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης και Α' αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λάζαρος Κυρίζογλου, που εξέφρασαν τη στήριξή τους προς τους επαγγελματίες και τους εμπόρους, αλλά και οι επικεφαλής και δημοτικοί σύμβουλοι των δημοτικών παρατάξεων του δήμου Θεσσαλονίκης.

Εκ μέρους των φορέων πήραν το λόγο ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κεντρικής Μακεδονίας, Βασίλης Γεωργιάδης, ο πρόεδρος της 'Ενωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, Ανδρέας Μανδρίνος, ο πρόεδρος της 'Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Πέτρος Σημάδης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Εμπόρων, Κώστας Ιακώβου, ο Ιωάννης Γκλαρνετατζής από το Σωματείο Υπαλλήλων Βιβλίου, ο Κυριάκος Τσιαούσης από το Συνδικάτο Τουριστικών Επιχειρήσεων και ο Πέτρος Σημάδης από την Ενωση Εμποροϋπαλλήλων νομού Θεσσαλονίκης.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ζέρβας: Διεκδικούμε ενημέρωση, ίση μεταχείριση - Άμεσο άνοιγμα των καταστημάτων ζητούν οι έμποροι της Θεσσαλονίκης"

Facebook : Διέρρευσαν δεδομένα 617.722 Ελλήνων – Ανάμεσά τους πασίγνωστοι καλλιτέχνες και σελέμπριτι

H ιστοσελίδα Ηackread δημοσιεύει τον κατάλογο των χωρών οι χρήστες των οποίων έχουν πέσει θύματα της διαρροής. Περιλαμβάνονται στοιχεία 617.722 χρηστών από την Ελλάδα και 152.321 από την Κύπρο

O Άλον Γκαλ, επικεφαλής τεχνολογίας της ισραηλινής εταιρείας πληροφοριών κυβερνοεγκλήματος Hudson Rock, έκανε γνωστό ότι βρίσκονται στα χέρια χάκερ προσωπικά δεδομένα 533 εκατ. χρηστών του Facebook και η ιστοσελίδα Business Insider επιβεβαίωσε την καταγγελία, αναφέροντας μάλιστα ότι τα στοιχεία αυτά έχουν διαρρεύσει στο Διαδίκτυο και κυκλοφορούν «ελεύθερα» για όποιον επιθυμεί να τα αποκτήσει.

«Η διαρροή αφορά προσωπικά δεδομένα περισσότερων από 533 εκατ. χρήστες του Facebook από 106 χώρες. Περιλαμβάνονται σε αυτά αριθμοί τηλεφώνων, κωδικοί πρόσβασης στο Facebook, ονοματεπώνυμα, τοποθεσίες, ημερομηνίες γέννησης, βιογραφικά στοιχεία και διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου» αναφέρεται στο ρεπορτάζ της ιστοσελίδας.

To Facebook από την πλευρά του υποστηρίζει ότι πρόκειται για μια διαρροή που είχε συμβεί το 2019 και το κενό που εντοπίστηκε διορθώθηκε αμέσως. Βέβαια τα δεδομένα που είχαν υποκλαπεί δεν ήταν δυνατόν να ανακτηθούν ούτε να εμποδιστεί η διαρροή τους στο Διαδίκτυο, όπως φαίνεται ότι συμβαίνει τα τελευταία 24ωρα.

Η Hudson Rock σημειώνει ότι δημιουργεί εντύπωση το γεγονός ότι μια τόσο μεγάλη βάση δεδομένων δεν χρησιμοποιείται από τους χάκερ που την έχουν στη διάθεσή τους για να την πουλήσουν σε κάποιον ενδιαφερόμενο, αλλά την άφησαν να διαρρεύσει ελεύθερα στον κυβερνοχώρο.

H ιστοσελίδα Ηackread δημοσιεύει τον κατάλογο των χωρών οι χρήστες των οποίων έχουν πέσει θύματα της διαρροής. Περιλαμβάνονται στοιχεία 617.722 χρηστών από την Ελλάδα και 152.321 από την Κύπρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στα περίπου 625.000 εξ Ελλάδος θύματα της παγκόσμιας διαρροής, συγκαταλέγονται γνωστές προσωπικότητες (τραγουδίστριες, αθλήτριες, τηλεπερσόνες κ.λπ). Και, το πιθανότερο, είναι ότι οι ίδιοι δεν έχουν πληροφορηθεί ακόμη ότι το κινητό τους τηλέφωνο βρίσκεται στη διάθεση οποιουδήποτε αναζητήσει το αρχείο με τα διαρρεύσαντα δεδομένα. Ακόμη και εάν αυτός ο αριθμός θεωρούνταν απόρρητος.

in 

Διαβάστε Περισσότερα » "Facebook : Διέρρευσαν δεδομένα 617.722 Ελλήνων – Ανάμεσά τους πασίγνωστοι καλλιτέχνες και σελέμπριτι"

Ο Πούτιν υπέγραψε νόμο που του δίνει το δικαίωμα να διεκδικήσει δύο ακόμη θητείες

Ο ηλικίας 68 ετών Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε νόμο ο οποίος μεταξύ άλλων του δίνει το δικαίωμα να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για το αξίωμα του πρόεδρου της χώρας, όπως και να διεκδικήσει δύο ακόμη θητείες, μετά την λήξη της θητείας του το 2024, και να παραμείνει στην εξουσία έως το 2036.

Το κείμενο εγκρίθηκε οριστικά από το Κοινοβούλιο τον Μάρτιο, μετά από δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση που διοργανώθηκε το καλοκαίρι του 2020.

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, το ίδιο και αυτό πρόσωπο μπορεί να εκλεγεί στο αξίωμα του προέδρου και να ασκήσει δύο θητείες, χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν όσον αφορά στον εν ενεργεία πρόεδρο, οι προηγούμενες προεδρικές του θητείες.

Τον «μηδενισμό» των προηγούμενων προεδρικών θητειών του προέδρου Πούτιν κατά την περίοδο της συζήτησης που είχε θέμα την συνταγματική αναθεώρηση είχε προτείνει πριν ένα χρόνο, η βουλευτής της Κρατικής Δούμας εκ μέρους του κόμματος «Ενιαία Ρωσία», Βαλεντίνα Τερεσκόβα (που υπήρξε και η πρώτη γυναίκα κοσμοναύτης στον κόσμο).

«Πρέπει εντίμως, ανοιχτά, δημόσια να προβλέψουμε και γενικά να καταργήσουμε τους περιορισμούς ως προς τον αριθμό των προεδρικών θητειών που υπάρχουν στο Σύνταγμα» είχε δηλώσει τότε η Τερεσκόβα.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας από το 2000, έχει εκτοπίσει μέσα σε διάστημα δύο δεκαετιών κάθε πραγματικό πολιτικό ανταγωνισμό στη Ρωσία, περιορίζοντας την αντιπολίτευση και τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης, ενώ πάντα αρνούνταν να συζητήσει τη διαδοχή του.

Ο Πούτιν, το 2036, που είναι θεωρητικά η ημερομηνία κατά την οποία θα πρέπει να εγκαταλείψει το Κρεμλίνο, θα είναι 83 ή 84 ετών.

Ο Γιεβγκένι Ρόιζμαν επικριτής του Κρεμλίνου και πρώην δήμαρχος της πόλης Γιεκατερίνεμπουγκ, μιας από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ρωσίας, δήλωσε σε ανάρτηση του στο Twitter ότι ο νόμος αυτός καθιστά τον Πρόεδρο Πούτιν ισόβιο πρόεδρο.

Η ομάδα του φυλακισμένου Αλεξέι Ναβάλνι και επικριτή του Κρεμλίνου, ανάρτησε ένα βίντεο που χρονολογείται από τη δεκαετία του 2000, στο οποίο ο Βλαντιμίρ Πούτιν λέει ότι είναι αντίθετος με το να παραμένει ο πρόεδρος στην εξουσία για περισσότερες από δύο θητείες.

Ο νόμος ορίζει ότι αρχηγός κράτους μπορεί να εκλεγεί Ρώσος πολίτης, ηλικίας 35 ετών και άνω, ο οποίος διέμενε μόνιμα στην Ρωσία όχι λιγότερο από 25 χρόνια και ο οποίος δεν είχε ποτέ κατά το παρελθόν υπηκοότητα άλλου κράτους ή άδεια παραμονής σε άλλο κράτος.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ο Πούτιν υπέγραψε νόμο που του δίνει το δικαίωμα να διεκδικήσει δύο ακόμη θητείες"

ΕΛ.ΑΣ: Αυτές είναι οι ώρες κοινής ησυχίας για τη θερινή περίοδο

Σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ), από την 1η Απριλίου, άλλαξαν οι ώρες κοινής ησυχίας καθώς ξεκινά η θερινή περίοδος.

Υπενθυμίζεται ότι οι ώρες κοινής ησυχίας ανάλογα με το αν βρισκόμαστε σε θερινή ή χειμερινή περίοδο είναι οι εξής:

  • Από 15:00 έως 17:30 και από 23:00 έως 07:00 για τη θερινή περίοδο που ξεκινάει την 1η Απριλίου και τελειώνει στις 30 Σεπτεμβρίου
  • Από 15:30 έως 17:30 και από 22:00 έως 07:30 για τη χειμερινή περίοδο που ξεκινάει από την 1η Οκτωβρίου και τελειώνει στις 31 Μαρτίου.

Τι απαγορεύεται στις ώρες κοινής ησυχίας

• Εργασίες ή άλλες δραστηριότητες που δημιουργούν θόρυβο. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, που δεν επιδέχονται αναβολή, με ειδική αιτιολογημένη άδεια του διοικητή του οικείου Αστυνομικού Τμήματος μπορεί να επιτραπεί η εκτέλεση εργασίας, ιδίως κοινής ωφέλειας, που προκαλεί θόρυβο.

• Η λειτουργία κάθε μουσικού οργάνου ή συσκευής ραδιοφώνου, μαγνητοφώνου ή τηλεόραση σε υψηλή ένταση, οι φωνασκίες, οι θορυβώδεις χοροί και κάθε άλλη θορυβώδης εκδήλωση σε κατοικία ή άλλους ιδιωτικούς χώρους.

• Τα τραγούδια, οι φωνασκίες, η χρήση μουσικών οργάνων, η λειτουργία ραδιοφώνων, μαγνητοφώνων και τηλεοράσεων στους δρόμους, πλατείες και δημόσιους γενικά χώρους κατοικημένων περιοχών, καθώς και μέσα στα οχήματα μεταφοράς του κοινού.

• Τα θορυβώδη παίγνια σε καφενείο, σφαιριστήρια ή άλλα δημόσια κέντρα, καθώς και οι φωνασκίες και συζητήσεις σε υψηλό τόνο των θαμώνων των κέντρων αυτών.

• Οι θορυβώδεις συζητήσεις και διαπληκτισμοί σε σταθμούς αυτοκινήτων (λεωφορείων, ΤΑΞΙ, κ.λ.π.), η φόρτωση ή εκφόρτωση εμπορευμάτων σε ή από φορτηγά αυτοκίνητα, που δημιουργεί θόρυβο, καθώς και η θορυβώδης λειτουργία της μηχανής τροχοφόρου, το οποίο είναι σε στάση.

• Η χρήση σειρήνων ή άλλων ηχητικών οργάνων ή συστημάτων ασφαλείας, χωρίς να συντρέχει λόγος έκτακτης ανάγκης, καθώς και η δοκιμαστική λειτουργία αυτών.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα και τις τελευταίες αλλαγές που έγιναν σε αυτόν για τη διατάραξη ησυχίας προβλέπεται τιμωρία φυλάκισης πέντε µηνών ή χρηµατική ποινή έως 150 ηµερήσιες µονάδες.

pronews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΛ.ΑΣ: Αυτές είναι οι ώρες κοινής ησυχίας για τη θερινή περίοδο"

Δασικοί χάρτες: Παράταση έξι μηνών για υποβολή αντιρρήσεων και μείωση του τέλους κατά 50%

Παράταση έξι μηνών για την υποβολή αντιρρήσεων από τους πολίτες σε ότι αφορά το περιεχόμενο των δασικών χαρτών και μείωση του τέλους άσκησης αντιρρήσεων κατά 50%, συμφωνήθηκε στην σύσκεψη που έγινε μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ και του Πρωθυπουργού.

Παράλληλα, η κυβέρνηση θα καταθέσει άμεσα νομοθετική ρύθμιση και θα προχωρήσει σε οριζόντιες παρεμβάσεις για την επίλυση των σφαλμάτων που έχουν προκύψει σχετικά με το είδος χαρακτηρισμού της γης.

Να σημειωθεί ότι η υπόθεση των δασικών χαρτών έχει προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες σε όλη τη χώρα, καθώς η ανάρτηση των δασικών χαρτών έχει αναδείξει ως δασικές μεγάλες εκτάσεις που σε κάποια νησιά φτάνουν το 70%.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η παράταση δίνεται λαμβάνοντας υπόψη αφενός τις ειδικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί λόγω της πανδημίας και αφετέρου την ανάγκη να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος για εσωτερικές και οριζόντιες διορθώσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες του θεματικού περιεχομένου των δασικών χαρτών, χωρίς ταλαιπωρία και κόστος για τους πολίτες.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν άμεσα για την επίλυση των προβλημάτων που κληρονομήθηκαν από τον νόμο 4389/2016 της προηγούμενης κυβέρνησης, οι διατάξεις του οποίου έχουν καταπέσει με αποφάσεις του ΣτΕ, τόσο σε ό,τι αφορά τις οικιστικές πυκνώσεις όσο και τις εκχερσωμένες εκτάσεις.

Για τον λόγο αυτόν η κυβέρνηση ψήφισε τον Μάιο του 2020 τον νόμο 4685/2020, με τον οποίο το υπουργείο Περιβάλλοντος αποφάσισε να αναμορφώσει το σύνολο των δασικών χαρτών, είτε κυρώθηκαν (το 55%) είτε βρίσκονται σε άλλα στάδια και στην συνέχεια με υπουργική απόφαση καθορίστηκαν οι επιπλέον εκτάσεις που θα εξαιρεθούν από τους δασικούς χάρτες.

Στην συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, συμμετείχαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, o Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος προχώρησε ως τέως υπουργός ΠΕΝ στην αναμόρφωση των δασικών χαρτών και οι Υφυπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς και Γιώργος Αμυράς.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Δασικοί χάρτες: Παράταση έξι μηνών για υποβολή αντιρρήσεων και μείωση του τέλους κατά 50%"

Κανονικά θα λειτουργήσουν την Τετάρτη, 7 Απριλίου, οι λαϊκές αγορές

Κανονικά θα λειτουργήσουν την Τετάρτη, 7 Απριλίου, οι λαϊκές αγορές όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Παναττική Ομοσπονδία Σωματείων Επαγγελματιών Πωλητών Λαϊκών Αγορών (ΠΟΣΠΛΑ).

Αναλυτικά, όπως αναφέρει η ανακοίνωση:

«Παραμένουμε μακριά από δήθεν απεργιακές κινητοποιήσεις, συγκεκριμένων, κατ’ επάγγελμα συνδικαλιστών, που δεν επιθυμούν τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του κλάδου μας στο βωμό των μικροκομματικών τους συμφερόντων, προκειμένου με ψευδή παραπληροφόρηση να διατηρήσουν την συνδικαλιστική τους ύπαρξη.

Από την αρχή της πανδημίας η ΠΟΣΠΛΑ με καθημερινή προσπάθεια και αγώνα κατάφερε να κρατήσει ανοιχτές τις λαϊκές αγορές σε όλη την επικράτεια, ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να τις επισκέπτονται, κάνοντας τις αγορές τους με ασφάλεια, σε έναν υπαίθριο χώρο όπου τηρούνται όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Και αφού πετύχαμε το φαινομενικά ακατόρθωτο στρέφουμε τώρα το ενδιαφέρον μας προς το σχέδιο νόμου αναζητώντας μέσα από τις διατάξεις του ένα πολύ καλύτερο μέλλον για τις λαϊκές αγορές.

Εμείς λοιπόν οι πωλητές των λαϊκών αγορών παραμένουμε άγρυπνοι προσπαθώντας για το καλύτερο των λαϊκών αγορών επιλέγοντας για ακόμα μία φορά το δρόμο της ευθύνης και του διαλόγου, εποικοδομητικό διάλογο τον οποίο θα συνεχίσουμε και θα εντείνουμε τόσο κατά τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης όσο και στη συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής με στόχο την κατάκτηση όσο το δυνατόν περισσότερων θετικών επιτευγμάτων μας τόσο για τον κλάδο μας όσο και για το σύνολο των λαϊκών αγορών παραμένοντας στο πλευρό της ελληνικής κοινωνίας, ιδιαίτερα μάλιστα σε αυτή τη δύσκολη χρονική περίοδο».

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Κανονικά θα λειτουργήσουν την Τετάρτη, 7 Απριλίου, οι λαϊκές αγορές"

Ερντογάν: Η επιστολή των απόστρατων ναυάρχων υπονοεί ένα πολιτικό πραξικόπημα

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιτέθηκε με σφοδρότητα σήμερα σε μια ομάδα απόστρατων ναυάρχων που υπέγραψαν μια ανοιχτή επιστολή, στην οποία επικρίνουν το σχέδιο Ερντογάν για τη δημιουργία της «Διώρυγας της Κωνσταντινούπολης», καλώντας την κυβέρνηση να μην αποσυρθεί από τη Συνθήκη του Μοντρέ, με τον Τούρκο πρόεδρο να τους κατηγορεί ότι υπονοούν ένα «πολιτικό πραξικόπημα».

«Το καθήκον των απόστρατων ναυάρχων δεν είναι να εκδίδουν δηλώσεις που περιέχουν υπαινιγμούς για ένα πολιτικό πραξικόπημα. Κανένας αξιωματικός εν αποστρατεία δεν έχει το δικαίωμα να ακολουθεί μια τέτοια πορεία», δήλωσε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Άγκυρα. Πρόσθεσε ότι η επιστολή αυτή ξεπερνά την ελευθερία της έκφρασης, αν και τόνισε ότι είναι δεσμευμένος στη Συνθήκη.

Νωρίτερα σήμερα, δέκα απόστρατοι ναύαρχοι συνελήφθησαν μετά την ανοικτή επιστολή που υπέγραψαν οι 100 και πλέον απόστρατοι ναύαρχοι στην οποία επικρίνουν το σχέδιο Ερντογάν για τη δημιουργία της «Διώρυγας της Κωνσταντινούπολης» και καλούν τη χώρα να μην αποσυρθεί από τη Συνθήκη του Μοντρέ του 1936, η οποία εγγυάται την ελεύθερη διέλευση των πλοίων από τα Στενά του Βοσπόρου και τα Δαρδανέλια, τόσο εν καιρώ ειρήνης όσο και εν καιρώ πολέμου.

Στην ανοιχτή επιστολή τους, οι 104 απόστρατοι ναύαρχοι δηλώνουν ότι είναι «ανησυχητικό» να ξεκινήσει μια συζήτηση για τη Συνθήκη, εκτιμώντας ότι η συμφωνία αυτή «προστατεύει κατά τον καλύτερο τρόπο τα τουρκικά συμφέροντα».

Υψηλόβαθμοι Τούρκοι αξιωματούχοι καταδίκασαν αυτήν την κοινή δήλωση, τονίζοντας πως αποτελεί μια απευθείας πρόκληση σε μια πολιτική κυβέρνηση, λέγοντας πως η στάση αυτή θυμίζει παλιότερες παρεμβάσεις του στρατού και το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

 news

Διαβάστε Περισσότερα » " Ερντογάν: Η επιστολή των απόστρατων ναυάρχων υπονοεί ένα πολιτικό πραξικόπημα"

Κύπρος: Ένας θάνατος και 565 νέα κρούσματα κορωνοϊού

Το Κυπριακό Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι ένα άτομο έχει αποβιώσει από κορωνοϊό, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό θανάτων στην Κύπρο σε 262. Παράλληλα εντοπίστηκαν 565 νέα θετικά περιστατικά κορωνοϊού από τα μοριακά τεστ (PCR) και τα τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test), ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων σε 48.278. To ποσοστό θετικότητας ανέρχεται σε 1,03%.

Συνολικά 196 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 47 σε σοβαρή κατάσταση.

Έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 54.652 τεστ ανίχνευσης της νόσου με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test).

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κύπρος: Ένας θάνατος και 565 νέα κρούσματα κορωνοϊού"

Μόσιαλος: Το 10% έως 25% των εμβολιασθέντων μπορεί ακόμη να μεταδίδει τη νόσο

Ένα 10% έως 25% των εμβολιασθέντων μπορεί ακόμη να μεταδίδει τη νόσο Covid-19, συνεπώς μέχρι να αποκτήσουμε ανοσία της «αγέλης», πρέπει να συνεχίσουμε να φοράμε μάσκες. Αυτό τονίζει σε ανάρτηση του στο Facebook ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE), στην οποία αναλύει τι είναι έως τώρα γνωστό σχετικά με τη μετάδοση του κορΩνοϊού μετά τον εμβολιασμό.

Όπως αναφέρει, «γνωρίζουμε πως όσοι έχουν εμβολιαστεί, προστατεύονται από τον ιό και πως το εμβόλιο δεν μεταδίδει τον ιό. Αυτό που δεν γνωρίζουμε όμως με σαφήνεια, είναι εάν αν αποτρέπει την λοίμωξη σε περίπτωση έκθεσης.

Γνωρίζουμε όμως ότι αν συμβεί, εάν δηλαδή κολλήσουμε, τότε τα εμβόλια αποτρέπουν την βαριά λοίμωξη και τις νοσηλείες. Αλλά μπορεί να παραμείνει ιός στο ανώτερο αναπνευστικό μας σύστημα. Και το ξαναλέω: όχι γιατί κολλήσαμε τον ιό από το εμβόλιο, Αυτό δεν μπορεί να γίνει. Κολλήσαμε γιατί εκτεθήκαμε στον ιό. Επομένως το εμβόλιο θα μας προστατεύσει εμάς, αλλά ίσως μείνει κάποια ποσότητα του ιού που κολλήσαμε μέσα μας. Εμείς δεν κινδυνεύουμε, αν έχουμε εμβολιαστεί. Αλλά επειδή θα μείνει ο ιός στο στόμα και στη μύτη μας, χωρίς να απειλεί εμάς, εάν βήχουμε ή αν μιλάμε έντονα, μπορεί το ιικό φορτίο να μεταφερθεί από εμάς και να πάει για παράδειγμα στο συνομιλητή μας ή στο διπλανό μας στην ουρά στο σούπερ μάρκετ, που εάν δεν είναι εμβολιασμένος και δεν έχει εκτεθεί στον ίο, μπορεί να κολλήσει και ίσως να νοσήσει».

 Ποσό πιθανό όμως είναι αυτό; Δηλαδή, ποσό πιθανό είναι να μείνει επαρκές ιικό φορτίο σε εμάς, έτσι ώστε να είναι δυνατόν να μεταδίδουμε άθελα μας τη νόσο; Όπως επισημαίνει ο κ. Μόσιαλος, «ξέρουμε πλέον από αρκετές μελέτες ότι δεν είναι πολύ πιθανό. Βλέπουμε δηλαδή με στοιχεία από διαφορετικές χώρες πως τα εμβόλια για τον κορωνοϊό μειώνουν την ασυμπτωματική λοίμωξη και πως το ποσοστό μείωσης των λοιμώξεων σε εμβολιασμένους ασυμπτωματικούς ή συμπεριλαμβανομένων των ασυμπτωματικών, είναι τουλάχιστον 75%. Η ασυμπτωματική λοίμωξη είναι η παράμετρος που μελετάται πέραν του προφανούς λόγου και γιατί συνήθως το πολύ χαμηλό ιικό φορτίο εκδηλώνεται και ασυμπτωματικά. Πιθανότατα λοιπόν οι εμβολιασμένοι δεν μπορούν να προωθήσουν τη μετάδοση (σύμφωνα με τις τιμές Ct από τα δείγματα που ελήφθησαν από τη μύτη των εμβολιασθέντων στις μελέτες). Πάρα ταύτα, ένα 10-25% των εμβολιασθέντων, μπορεί ακόμη να μεταδίδει τη νόσο. Γι' αυτό λέμε ότι μέχρι να αποκτήσουμε ανοσία της αγέλης, συνεχίζουμε να φοράμε μάσκες».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «αν βρεθούν τέσσερις φίλοι σε ένα σπίτι και είναι όλοι εμβολιασμένοι, τότε δεν θα χρειαστεί να φοράνε μάσκα. Γιατί το πιο πιθανό είναι, να είναι όλοι προστατευμένοι από το εμβόλιο. Αν όμως ένας από αυτούς είναι ανοσοκατασταλμένος για παράδειγμα, τότε πρέπει όλοι να φοράνε μάσκα. Γιατί η αποτελεσματικότητα των εμβολίων δεν είναι εξίσου μεγάλη για τους ανοσοκατασταλμένους. Εκτός και αν ο ανοσοκατασταλμένος έχει κάνει εξετάσεις και ο γιατρός ή η γιατρός του, τον έχει διαβεβαιώσει ότι έχει επαρκή ανοσία».

Επομένως, καταλήγει, «μέχρι να ξέρουμε οριστικά για το αν τα εμβόλια σταματούν πλήρως τη διασπορά, αν κολλήσουμε τον ιό αφού εμβολιαστούμε, καλό είναι να προσέχουμε για να προστατεύουμε τους δικούς μας ανθρώπους, τους φίλους μας, τους συναδέλφους μας και όσους συναναστρεφόμαστε».

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Μόσιαλος: Το 10% έως 25% των εμβολιασθέντων μπορεί ακόμη να μεταδίδει τη νόσο"

Καιρός αύριο: Ζέστη και υγρασία – Πού θα πέσουν λασποβροχές

Δεν θα είναι ευχάριστος ο καιρός αύριο, Τρίτη (06.04.2021). Γι’ άλλη μια ημέρα  σε αρκετές περιοχές θα εκδηλωθούν λασποβροχές. Ο υδράργυρος ενισχύεται και θα ξεπεράσει ακόμα και τους 25 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά και το βόρειο Αιγαίο παροδικά αυξημένες

νεφώσεις με πρόσκαιρες τοπικές βροχές και βαθμιαία βελτίωση από το
μεσημέρι.

Ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης στα νότια.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 7 με 8 μποφόρ,
που από το απόγευμα από τα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς 5 με 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στα ανατολικά.

Καιρός αύριο – Αναλυτική πρόγνωση

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με ασθενείς τοπικές βροχές και από το απόγευμα αίθριος.
Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 που βαθμιαία από το μεσημέρι θα στραφούν σε δυτικούς 4 με 6 μποφόρ .
Θερμοκρασία: Από 13 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων νωρίς το πρωί. Από το απόγευμα βελτίωση.
Ανεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 4 που βαθμιαία θα στραφούν σε βορειοδυτικούς με τη ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων. Από το απόγευμα βελτίωση από τα δυτικά.
Ανεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 που από το απόγευμα βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικών διευθύνσεων με τη ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Στα νησιά του Ιονίου νεφώσεις με τοπικές βροχές και γρήγορη βελτίωση. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές μέχρι τις απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 που βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές. Πιθανότητα όμβρων στα ορεινά τις μεσημβρινές ώρες. Σταδιακά από το απόγευμα γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 5 και τοπικά στα νότια 6 μποφόρ. Βαθμιαία από το απόγευμα θα στραφούν σε δυτικών διευθύνσεων 4 με 6 και τοπικά στα νότια 7 μποφόρ .
Θερμοκρασία: Από 10 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις, με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών στις Κυκλάδες και από το απόγευμα αίθριος.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 7 με 8 που από το απόγευμα βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 22 και τοπικά στη βόρεια Κρήτη έως 26 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις, με τοπικές βροχές στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Ανεμοι: Νοτιοανατολικοί 7με 8 που από το βράδυ βαθμιαία θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Ζέστη και υγρασία – Πού θα πέσουν λασποβροχές"

Το 30% των σχολών οδηγών ενδέχεται να μην επαναλειτουργήσουν λόγω των δυσχερειών

Την άμεση επαναλειτουργία των σχολών οδηγών ζήτησε ο αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και πρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών Εκπαιδευτών Οδηγών Αυτοκινήτων Δυτικής Αττικής Νίκος Γρέντζελος σε συνέντευξή του στο ΑΡΤ TV, όπως αναφέρει σχετική ανάρτηση στην ηλεκτρονική σελίδα του επιμελητηρίου.

Όπως σημειώνεται, ο κ. Γρέντζελος υπογράμμισε τη ζημία που έχει υποστεί ο κλάδος στη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, εξηγώντας ότι τον τελευταίο χρόνο οι σχολές οδηγών έχουν λειτουργήσει μόλις τέσσερις μήνες.

Την ίδια ώρα, όπως ανέφερε, οι επαγγελματίες εκπαιδευτές έμειναν εκτός των επιστρεπτέων προκαταβολών και, όπως εκτίμησε, ενδεχομένως να αποκλειστούν και από την επιδότηση των παγίων δαπανών αν δεν ενταχθούν σε αυτήν οι αυτοαπασχολούμενοι, κατηγορία στην οποία ανήκει το 90% του κλάδου. Εκτίμησε δε, πως είναι πιθανό το 30% των επιχειρήσεων του κλάδου να μην καταφέρουν να ανοίξουν καν, λόγω των δυσχερειών που αντιμετωπίζουν.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Γρέντζελος υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος καθυστέρησης για το άνοιγμα των σχολών οδηγών, αφού τα μαθήματα οδήγησης γίνονται με ραντεβού, που μπορούν εύκολα να ιχνηλατηθούν, ενώ λαμβάνονται όλα τα υγειονομικά μέτρα προστασίας.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Το 30% των σχολών οδηγών ενδέχεται να μην επαναλειτουργήσουν λόγω των δυσχερειών"

Νέα έρευνα για τις καταγγελίες Κοντονή για το αδίκημα της δωροδοκίας

Ερευνώνται ξανά από τη Δικαιοσύνη, οι καταγγελίες, του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή, σχετικά, με την μετατροπή του αδικήματος της δωροδοκίας από κακούργημα σε πλημμέλημα, με βάση τον νέο Ποινικό Κώδικα , που ψηφίστηκε επί των ημερών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Η Εισαγγελία Εφετών της Αθήνας αποφάσισε να ανασύρει από το αρχείο, τη δικογραφία που είχε σχηματιστεί με αφορμή τις δηλώσεις του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή για το ζήτημα της δωροδοκίας.

Στο πλαίσιο της έρευνας αναμένεται να εξεταστεί τις επόμενες ημέρες ως μάρτυρας ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, καταθέτοντας για την υπόθεση αυτή.

Υπενθυμίζεται ότι η δικαιοσύνη είχε παρέμβει με βάση τις δηλώσεις του Στ.Κοντονή και είχε διαταχθεί ποινική προκαταρκτική εξέταση για να διαπιστωθεί η βασιμότητα των σοβαρών καταγγελιών που είχαν δει το φως της δημοσιότητας. Η δικογραφία η οποία είχε σχηματιστεί στην εισαγγελία πρωτοδικών Αθηνών τέθηκε στο αρχείο με την έγκριση του εισαγγελέα εφετών.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου μέρους της έρευνας ο Στ. Κοντονής δεν είχε κληθεί να καταθέσει ως μάρτυρας. Ωστόσο με βάση νεώτερες δηλώσεις του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης η υπόθεση επανέρχεται στο δικαστικό προσκήνιο.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα έρευνα για τις καταγγελίες Κοντονή για το αδίκημα της δωροδοκίας"

Κορωνοϊός: Στα 1.866 τα νέα κρούσματα - 759 οι δασωληνωμένοι, 73 θάνατοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα  κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.866, εκ των οποίων 13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 277.277 (ημερήσια μεταβολή +0.7%), εκ των οποίων 51.4% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 69 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.935 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 73, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 8.453 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 759 (65.0% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 84.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.771 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 438 (ημερήσια μεταβολή -22.06%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 493 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0 έως 103 έτη).

Τέλος, να σημειωθεί ότι τα 1.866 νέα κρούσματα εντοπίστηκαν σε 16.332 τεστ που πραγματοποίηθηκαν το τελευταίο 24ωρο. Τα 6.652 ήταν μοριακά και τα υπόλοιπα 9.680 rapid.

Η γεωγραφική κατανομή των 1.866 κρουσμάτων covid-19 που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ έχει ως εξής:

85 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής

95 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών

125 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών

55 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής

184 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών

112 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών

123 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς

4 κρούσματα στην Π.Ε.Νήσων

245 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

15 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

26 κρούσματα στην Π.Ε Αρκαδίας

2 κρούσματα στην Π.Ε Αρτας

112 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

24 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

4 κρούσματα στην Π.Ε Γρεβενών

6 κρούσματα στην Π.Ε Δράμας

10 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

26 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

9 κρούσματα στην ΠΕ Ζακύνθου

23 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

19 κρούσματα στην Π.Ε Ημαθίας

35 κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου

2 κρούσματα στην Π.Ε. Θάσου

6 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας

23 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

15 κρούσματα στην Π.Ε Καβάλας

13 κρούσματα στην Π.Ε Καλύμνου

36 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

3 κρούσματα στην Π.Ε.Καρπάθου

14 κρούσματα στην Π.Ε Καστοριάς

1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέας-Κύθνου

6 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας

18 κρούσματα στην Π.Ε Κιλκίς

28 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης

33 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Κω

4 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

35 κρούσματα στην Π.Ε Λάρισας

9 κρούσματα στην Π.Ε.Λασιθίου

5 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

1 κρούσμα στην Π.Ε.Λευκάδας

16 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Μήλου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Μυκόνου

1 κρούσμα στην Π.Ε.Νάξου

8 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

1 κρούσμα στην Π.Ε. Πάρου

29 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

14 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

1 κρούσμα στην Π.Ε Πρέβεζας

19 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

4 κρούσματα στην Π.Ε Ροδόπης

14 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου

4 κρούσματα στην Π.Ε.Σάμου

21 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

7 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

13 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

18 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

8 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

47 κρούσματα υπό διερεύνηση

Ο ταχύς εμβολιασμός είναι καθοριστικής σημασίας για την δημιουργία τείχους ανοσίας ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19.

Αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στο εμβόλιο ΑstraZeneca και στο ενδεχόμενο της σύνδεσης με ένα σπάνιο σύνδρομο που συνδυάζει θρόμβωση και θρομβοπενία. Φαίνεται ότι είναι περισσότερο συχνό σε γυναίκες κάτω των 55 ετών, αλλά έχουν παρουσιαστεί περιστατικά σε όλο το φάσμα ηλικιών. Η επιτροπή εμβολιασμών παρακολουθεί στενά το θέμα, είπε.

Τόνισε ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει τεκμηριωμένη συσχέτιση με προηγούμενο περιστατικό θρόμβωσης. Ο ΕΜΑ έχει ανακοινώσει 44 περιπτώσεις, ενώ στην Ελλάδα σε σύνολο 346.000 δόσεων έχει αναφερθεί στον ΕΟΦ ένα επεισόδιο που έχει χαρακτηριστεί ως πιθανό. Η έγκαιρη διάγνωση οδηγεί στην έγκαιρη αντιμετώπιση, είπε και συνέστησε προσοχή στα συμπτώματα (θωρακικό, κοιλιακό άλγος, πονοκέφαλος).

Ας περιμένουμε με ψυχραιμία για να έχουμε την επιστημονική τεκμηρίωση πάνω στο θέμα.

Θεμιστοκλέους: Νέο ημερήσιο ρεκόρ εμβολιασμών - Θα αγγίξουν τις 53.000

Σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής περισσότερες από 47.000 δόσεις και μέχρις τέλος της ημέρας πιθανόν να ξεπεραστούν οι 53.000 και θα πρόκειται για ημερήσιο ρεκόρ εμβολιασμών, ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19.

Συνολικά έχουν χορηγηθεί 1.847.000 δόσεις. Με την πρώτη δόση έχουν εμβολιαστεί 1.214.000, ποσοστό 11,56% και με τις δύο δόσεις 663.000, ποσοστό 6,31%.

Αναφέρθηκε επίσης στο χρονοδιάγραμμα παραδόσεων των εμβολίων που προχωρά κανονικά, όπως είπε.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Στα 1.866 τα νέα κρούσματα - 759 οι δασωληνωμένοι, 73 θάνατοι"

Κρήτη: Διαμαρτυρίες κατά της ανάρτησης των δασικών χαρτών

Με μηχανοκίνητη πορεία προς το κτήριο της αντιπεριφέρειας στο Ρέθυμνο μέλη αγροτικών και κτηνοτροφικών συλλόγων του νομού, πολίτες και επαγγελματίες του χώρου υποστήριξης του πρωτογενή τομέα, διαμαρτύρονται για την ανάρτηση των δασικών χαρτών, στον τρόπο χαρτογράφησης της ρεθεμνιώτικης γης και των εκτάσεων, ζητώντας την άμεση διόρθωση των χαρτών.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Πρίαμος Ιερωνυμάκης σημείωσε πως στους δασικούς χάρτες που έχουν αναρτηθεί έχουν περάσει τα χορτολιβαδικά και δασικά ως ένα και με ίδιο χαρακτηρισμό. «Το 65% της Κρήτης με την επιλογή που έχουνε κάνει από το υπουργείο και με τον τρόπο που έχει χαρτογραφηθεί, οδηγεί σε άσχημες καταστάσεις» προσέθεσε, λέγοντας πως «θίγονται αγρότες, ιδιώτες, κτηνοτρόφοι, όλοι θίγονται και όλοι σήμερα ζητούν από την κυβέρνηση να επανεξετάσει το ζήτημα αυτό, το οποίο μας απασχολεί βαθιά όλους».

Για «τεράστιο κίνδυνο για το ιδιοκτησιακό καθεστώς, για την περιουσία των ανθρώπων, για τις επιδοτήσεις των αγροτών και των κτηνοτρόφων», έκανε λόγο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γρύλλος Παπαδάκης πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου.

Η αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου παραμένει κλειστή ως συμπαράσταση στην κινητοποίηση και μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ η αντιπεριφερειάρχης Μαίρη Λιονή είπε πως είναι αισιόδοξη για την έκβαση της υπόθεσης των δασικών αρχών έτσι όπως δρομολογείται η επίλυση των προβλημάτων από το αρμόδιο υπουργείο και τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

«Συμπαραστεκόμαστε και παραμένει σε ισχύ το ψήφισμα του περιφερειακού συμβουλίου σε σχέση με την πορεία που πρέπει να έχει το θέμα των δασικών χαρτών από την Πολιτεία και το αρμόδιο υπουργείο. Το ψήφισμα αυτό κατατέθηκε και από μας τους ίδιους, αρμοδίως, το οποίο και επιδώσαμε προσωπικά στον υπουργό κ. Σκρέκα και λάβαμε την διαβεβαίωση ότι το υπουργείο θα κινηθεί προς την κατεύθυνση έτσι ώστε, πολλά θέματα τα οποία δημιουργούν τα τεράστια προβλήματα σε όλη την Κρήτη, να λυθούν με νομοθετική ρύθμιση».

Οι συμμετέχοντες στη σημερινή κινητοποίηση σύμφωνα με ενημέρωση, στη συνέχεια θα μεταβούν μαζί με άλλους διαμαρτυρόμενους, στο κτίριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στο Ηράκλειο.

Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της Διεύθυνσης Δασών Χανίων και της Αντιπεριφέρειας , πραγματοποίησαν επίσης αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής με αφορμή την ανάρτηση των δασικών χαρτών.

Οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση ζήτησαν να μην προχωρήσει η Πολιτεία στην κύρωση των δασικών χαρτών, υποστηρίζοντας ότι περιέχουν λανθασμένα στοιχεία, ενώ αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πολύμνια Σκλαβάκη στην οποία επέδωσαν και ψήφισμα με τα αιτήματα τους.

Οι συγκεντρωμένοι που είχαν και την συμπαράσταση των δημάρχων Πλατανιά Γιάννη Μαλανδράκη και Σφακίων Μανούσου Χιωτάκη, έφτασαν στη Διεύθυνση Δασών με μηχανοκίνητη πορεία που ξεκίνησε από την είσοδο της πόλης των Χανίων στον κόμβο Μουρνιών. Μετά τη Διεύθυνση Δασών κατευθύνθηκαν με τα οχήματα τους προς την Αντιπεριφέρεια Χανίων κλείνοντας για περίπου μισή ώρα τον δρόμο μπροστά από το κτίριο όπου στεγάζονται οι κεντρικές υπηρεσίες της.

Στους συγκεντρωμένους μίλησε ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής, επισημαίνοντας ότι είναι σε εξέλιξη διαδικασίες για αλλαγές στους δασικούς χάρτες, ενώ παράλληλα τόνισε την ανάγκη η Πολιτεία να κάνει τις απαραίτητες διορθώσεις και μετά να ακολουθήσει η ανάρτηση των δασικών χαρτών.

Στο σημείο βρέθηκε και ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης, που απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους μετέφερε τη θέση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που ζητά να υπάρξουν αλλαγές στους δασικούς χάρτες.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Κρήτη: Διαμαρτυρίες κατά της ανάρτησης των δασικών χαρτών"

Φοροδιαφυγή εκατομμυρίων αποκάλυψε το ΣΔΟΕ – Ξένες εταιρείες θησαύριζαν με ελληνικό χρήμα

Δύο σημαντικές υποθέσεις φοροδιαφυγής αποκάλυψε το ΣΔΟΕ Αττικής τον μήνα Μάρτιο. 

Η πρώτη περίπτωση αφορά μία επιχείρηση που πουλάει συσκευές κινητών τηλεφώνων, μέσω διαδικτύου. 

Στις 11 Μαρτίου κλιμάκιο ελεγκτών της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης ΣΔΟΕ Αττικής, που έκανε έλεγχο, διαπίστωσε σοβαρές ενδείξεις για εκτεταμένη φοροδιαφυγή, μέσω ανακριβών δηλώσεων ΦΠΑ και έκδοσης φορολογικών στοιχείων από αδήλωτο φορολογικό μηχανισμό.

Ζητήθηκε η άρση του τραπεζικού απορρήτου των λογαριασμών της ελεγχόμενης επιχείρησης. Από έλεγχο και διασταύρωση των στοιχείων προέκυψαν αδήλωτες εισπράξεις χρήσης 2020, αξίας άνω των 7.000.000 ευρώ, με τον αναλογούντα ΦΠΑ που δεν αποδόθηκε να υπολογίζεται σε ποσό άνω των 1.600.000 ευρώ.

Για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου, δεσμεύθηκαν από την Επιχειρησιακή Διεύθυνση ΣΔΟΕ Αττικής άμεσα οι τραπεζικοί λογαριασμοί των εμπλεκομένων νομικών και φυσικών προσώπων, καθώς και οι προς απόδοση σε αυτούς αντικαταβολών από τη συνεργαζόμενη εταιρία ταχυμεταφορών και ενημερώθηκε το Τμήμα Οικονομικού Εγκλήματος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών. Η έρευνα συνεχίζεται για τον εντοπισμό λοιπών υποκρυπτόμενων προσώπων που σχετίζονται με την παράνομη δραστηριότητα και την πιθανή σχέση με άλλες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο εμπόριο ηλεκτρονικού εξοπλισμού και κινητών τηλεφώνων. 

Εκτιμάται ότι η συνολική ζημία για το Ελληνικό Δημόσιο θα υπερβεί το ποσό των 5.000.000 ευρώ.

Τρεις επιχειρήσεις με έδρα τη Βουλγαρία θησαύριζαν με ελληνικό χρήμα

Η δεύτερη υπόθεση, αποκαλύφθηκε μετά από ελέγχους σε εταιρείες ταχυμεταφορών, που έκανε κλιμάκιο ελεγκτών του ΣΔΟΕ Αττικής στις 23 Μαρτίου. Από τους ελέγχους προέκυψαν στοιχεία από  ότι τρεις αλλοδαπές επιχειρήσεις με έδρα τη Βουλγαρία, με αντικείμενο εργασιών την πώληση αρωμάτων, ειδών ένδυσης και υπόδησης, πραγματοποιούσαν λιανικές πωλήσεις στην Ελλάδα, μέσω Διαδικτύου και ταχυμεταφορών και μετέφεραν τα χρήματα στο εξωτερικό.

Ο κύκλος εργασιών στην Ελλάδα, υπερέβαινε κατά πολύ, για κάθε μια από αυτές, τα όρια υποχρέωσης σύστασης ελληνικού υποκαταστήματος και έκδοσης ελληνικού ΑΦΜ.

Συνολικά, ο κύκλος εργασιών για τις τρεις επιχειρήσεις στη χρήση του 2020 ξεπερνά την αξία του 1.000.000 ευρώ, με απώλεια εσόδων (ΦΠΑ) για το Ελληνικό Δημόσιο που υπολογίζεται άνω των 240.000 ευρώ.

Οι διαπιστώσεις της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης ΣΔΟΕ Αττικής, κοινοποιούνται στη Φορολογική Διοίκηση και στην Αρχή Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες.

«Οι νέες μορφές προώθησης αγαθών στην αγορά κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, με το ηλεκτρονικό εμπόριο να γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, δημιουργούν νέα δεδομένα για τις ελεγκτικές υπηρεσίες. Η Επιχειρησιακή Διεύθυνση ΣΔΟΕ Αττικής επιδιώκει να προσαρμόζεται στις ανάγκες της εποχής για την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος μέσω Διαδικτύου, με έμφαση στη διασφάλιση των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου» αναφέρει στην ανακοινώσή του το ΣΔΟΕ.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Φοροδιαφυγή εκατομμυρίων αποκάλυψε το ΣΔΟΕ – Ξένες εταιρείες θησαύριζαν με ελληνικό χρήμα"

DW: Η Ελλάδα εμμένει στη διεκδίκηση επανορθώσεων

Ο Τύπος για τα 80 χρόνια από την εισβολή των Γερμανών στην Ελλάδα, τα 125 χρόνια από τους πρώτους Ολυμπιακούς στην Αθήνα και τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου.

«Κανείς δεν αμφισβητεί ότι κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα σφαγές από γερμανούς στρατιώτες. Την ίδια στιγμή όμως παραμένει ανοιχτό αν η Ομοσπονδιακή Γερμανία υποχρεούται να καταβάλλει πολεμικές επανορθώσεις», γράφει η διαδικτυακή έκδοση της Frankfurter Allgemeine Zeitung με τίτλο: «80η επέτειος της γερμανικής εισβολής: Η Ελλάδα εμμένει στη διεκδίκηση επανορθώσεων».

Η γερμανική εφημερίδα παρατηρεί: «80 χρόνια μετά την εισβολή της ναζιστικής Γερμανίας στην Ελλάδα στις 6 Απριλίου του 1941 η ελληνική κυβέρνηση επαναδιατυπώνει τη προτροπή της προς τη Γερμανία για διαπραγματεύσεις με αντικείμενο πολεμικές επανορθώσεις. Λίγο πριν την επέτειο το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοινώνει ότι παραμένει ανοιχτό το ζήτημα καταβολής πολεμικών αποζημιώσεων. Σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρου Γεννηματά μετά από ερώτηση του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων dpa οι διεκδικήσεις αποζημιώσεων είναι έγκυρες και ενεργές και συνεχίζονται με κάθε μέσο. Ο κ. Γεννηματάς τόνισε ότι διαπραγματεύσεις θα επιδρούσαν θετικά στις ελληνογερμανικές σχέσεις.

Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, Επίθεση της ναζιστικής Γερμανίας στην Ελλάδα
Γερμανοί αλεξιπτωτιστές στη Κρήτη

Τον Ιούνιο του 2019 η τότε κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα είχε ζητήσει από το Βερολίνο διαπραγματεύσεις για πολεμικές επανορθώσεις. Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους η Γερμανία απέρριψε το αίτημα. Λίγους μήνες αργότερα τον Ιανουάριο του 2020 η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη επανήλθε με διπλωματική νότα, καθιστώντας σαφές ότι το ζήτημα δεν έχει κλείσει.

Για το Βερολίνο η υπόθεση των πολεμικών επανορθώσεων έχει λήξει νομικά και πολιτικά με την Συνθήκη 2 συν 4 για την γερμανική ενοποίηση του 1990. Στη συμφωνία μεταξύ Ομοσπονδιακής Γερμανίας, Λαοκρατικής Γερμανίας και των πρώην τεσσάρων κατοχικών δυνάμεων ΗΠΑ, Σοβιετικής Ένωσης, Γαλλίας και Μ. Βρετανίας δεν αναφέρονται ρητώς πολεμικές αποζημιώσεις. Εκτός αυτού πολλές χώρες που δέχθηκαν επίθεση από τη ναζιστική Γερμανία, όπως η Ελλάδα και η Πολωνία, δεν συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις».

125 χρόνια από τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα το 1896

Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας, Απρίλιος 1896
Λίγο πριν την έναρξη του αγώνα "της μίας ανάσας" (Αθήνα, 1896)

«Ο αμερικανός δρομέας Τόμας Κέρτις ήταν μπροστά από την εποχή του. Στου προκριματικούς για το αγώνισμα των 100 μέτρων στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα στις 6 Απριλίου του 1896 (με το νέο ημερολόγιο) ξεκίνησε την κούρσα σκυμμένος και με τα γόνατα λυγισμένα, όπως ελάχιστοι έκαναν εκείνη την εποχή», σημειώνει η Süddeutsche Zeitung με τίτλο «Όταν ξεκινούσαν οι Αγώνες».

Η εφημερίδα του Μονάχου παρατηρεί: «Πριν από 125 χρόνια στους πρώτους Ολυμπιακούς της Αθήνας στο Παναθηναϊκό Στάδιο σχεδόν όλα ήταν διαφορετικά. Στους νικητές απονέμονταν αργυρά και όχι χρυσά μετάλλια, ενώ δεν συμμετείχαν γυναίκες, ούτε καν επαγγελματίες αθλητές. Το παρών έδωσαν τότε 241 αθλητές από 14 χώρες. Το κόστος της διοργάνωσης ήταν 3,74 εκατομμύρια δραχμές, περίπου 448.000 δολάρια. Στα 125 χρόνια που ακολούθησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες έπεσαν θύμα εκμετάλλευσης από δικτατορίες, χρήστες αναβολικών και διεφθαρμένους αθλητικούς παράγοντες. Σήμερα ο θεσμός βρίσκεται σε συνεχή ηθική κρίση. Παρά τη πανδημία, οι αναβληθέντες Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο θα γίνουν το καλοκαίρι με αθλητές από περίπου 200 χώρες και κόστος 15,4 δισεκατομμύρια δολάρια».

Έλληνας ήρωας ο Ανδρέας Γεωργίου

Ο πρώην επικεφαλής τη ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέας Γεωργίου
O Ανδρέας Γεωργίου με τον τότε υπ Οικ Γιώργο Παπακωνσταντίνου (2010)

Η κυριακάτικη Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρεταιστον πρώην επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής Ανδρέα Γεωργίου με τίτλο «Ο Έλληνας ήρωας»: Γράφει η γερμανική εφημερίδα: «Επί πέντε χρόνια από το 2010 μέχρι το 2015 ο Ανδρέας Γεωργίου ήταν επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ. Φρόντισε να διορθώσει τα στοιχεία του ελληνικού προϋπολογισμού θέτοντας τις βάσεις πάνω στις οποίες καθορίστηκε το ύψος της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα. Ουδείς τον ευχαρίστησε ωστόσο στην πατρίδα του. Αντίθετα, μέχρι σήμερα οι αντίπαλοί του τον κατηγορούν για συκοφαντική δυσφήμιση. Τον Φεβρουάριο καταδικάστηκε για μια ακόμα φορά ενώπιον της ελληνικής δικαιοσύνης. Τώρα όμως αντιδρά η επιστημονική κοινότητα. Η δίωξη ενός σοβαρού επιστήμονα αποτελεί "αδικία και πλήγμα στα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και στο κύρος της Ελλάδας", δηλώνει ο Ρον Γουασερστάιν, εκτελεστικός διευθυντής της Αμερικανικής Στατιστικής Ένωσης.

dw

Διαβάστε Περισσότερα » "DW: Η Ελλάδα εμμένει στη διεκδίκηση επανορθώσεων "

Επιστολή προς τον Α.Γεωργιάδη από γυναίκα που βρίσκεται σε λίστα αναμονής του ΚΑΤ έξι μήνες «Πονάω, κάντε κάτι...»

Ο Άδωνις Γεωργιάδης για ακόμη μία φορά έδειξε να εκμεταλλεύεται το αξίωμα του, καθώς κατάφερε να χειρουργηθεί κατά προτεραιότητα στο ΚΑΤ, ενώ η λίστα αναμονής παραμένει τεράστια. Και όλα αυτά «προκειμένου να αποφύγει την συμmετοχή του στην περιοδεία του κυβερνητικού κλιμακίου σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Κοζάνη για να κατασταλεί η "εξέγερση" των πολιτών κατά της παράτασης των lockdown», λένε οι κακές οι γλώσσες, αφού το πρόβλημα υγείας του δεν ήταν τόσο «επείγον».

Για το θέμα, η Ελένη Τσ. μια εργαζόμενη γυναίκα, που από το περασμένο φθινόπωρο ζει με αφόρητους πόνους και περιμένει πότε θα έρθει η σειρά της να χειρουργηθεί στο ΚΑΤ έστειλε επιστολή που την δημοσίευσε η Ε.Ακρίτα:

Η επιστολή της Ελένης

«Δεν θα πω κακή κουβέντα για το ΚΑΤ, γιατί μόνο καλές έχω για τα νοσοκομεία μας και το ιατρικό και νοσηλευτικο προσωπικό στο ΕΣΥ. Θα πω για αυτόν, και για εμένα, πιο ενδιαφέρον έχω εγώ πάντως.

Εγώ παραμένω 6 μήνες λίστα για το πρώτο από τα τέσσερα χειρουργεία που πρέπει να κάνω γιατί στο ΚΑΤ τους έκοψαν το 80% των χειρουργείων και τους έστελναν τα αναβληθεντα χειρουργεία της πρώτης καραντίνας από τα covid νοσοκομεία με αποτέλεσμα να βγει οff ο προγραμματισμός τους.

Ο χειρουργός, φίλος φίλου μου, μου ζητούσε συγγνώμη από τον Σεπτέμβριο που δεν μπορούσα να μπω άμεσα και θα έπρεπε να περιμένω κάνα 2μηνο το πολύ και έχουν περάσει 7 μήνες από τότε.

Η υπεύθυνη του προγραμματισμού των χειρουργείων σε επικοινωνία μας μου επιβεβαιώνει πως είμαι στη λίστα από 8/9, (γιατί μεταξύ μας, περνούσαν εβδομάδες και μήνες και δεν είχα νέα και θεώρησα πως σα χαζή δεν είχα καταλάβει καλά και δεν είχα κλείσει με το ΚΑΤ) δεν ξέρουν τι θα γίνει και πότε, γιατί όπως έγραψα παραπάνω έχουν μειωθεί τα χειρουργεία κατά 80% και δυστυχώς έχουν προτεραιότητα κάποια περιστατικά από Μάρτιο-Ιούνιο του 2020.

Όταν ρώτησα την υπεύθυνη χειρουργείων ποτέ βλέπει να ανοίγουν γενικά τα χειρουργεία για να καταλάβω ποτέ θα έρθει και η δική μου σειρά, μου είπε αυτολεξεί, βλέποντας τον φάκελο μου:

"Κορίτσι μου, ξέρω πως πονάς. Όσο και αν πονάς, όσο και αν δυσκολεύεσαι, στο λέω από την καρδιά μου. Κάνε υπομονή. Αυτή τη στιγμή θα ήταν σκέτη τρέλα". Από τότε έχουν περάσει 3,5 μήνες.

Και εγώ κάνω υπομονή, και ας έχω μείνει σχεδόν ανάπηρη.

Κάνω υπομονή και ας κλαίω από τον πόνο.

Κάνω υπομονή και πονάω συνέχεια γιατί δεν μπορώ να πάρω αντιφλεγμονώδη.

Κάνω υπομονή και μαζί μου και οι συνάδελφοι μου που με ανέχονται καθημερινά και με βοηθάνε στα πάντα, γιατί δεν μπορώ να περπατήσω, να σταθώ καν όρθια.

Κάνω υπομονή που δεν μπορώ να κάνω πλέον τα πιο απλά πράγματα.

Κάνω υπομονή που βλέπω τον οίκτο στα μάτια των άλλων.

Κάνω υπομονή και μαλώνω με τον αδελφό μου και τον φίλο μας, φίλο του χειρούργου που θέλουν να κάνουν κρούση να μπω εκτός σειράς και με βρίζουν γιατί δεν κοιτάω την πάρτη μου και σκέφτομαι πως η σειρά δεν είναι νούμερα αλλά άνθρωποι που πονάνε σαν εμένα περισσότερο καιρό.

Και μετά έρχεται αυτός και για μια ενόχληση πήρε τη σειρά, όχι τη δική μου, αν με ένοιαζε η σειρά μου θα έβρισκα τρόπο, αλλά κάποιου που πονάει πιο πολύ, περισσότερο καιρό και που ποτέ δεν είπε πως:

"Αν υπάρξουν απολύσεις και αν καταλήξουμε ότι πρέπει κάποιοι να φύγουν, και αν και αν…, σας παρακαλώ και σας θερμοπαρακαλώ' Δεν θέλω να το χρεώνετε στην τρόικα. Αυτές θα είναι αποφάσεις δικές μου. Μην μου παίρνει τη δόξα η τρόικα όταν κάνουμε το αυτονόητο. Έχω βαρεθεί να κάνω το αυτονόητο και να παίρνει τη δόξα ο Τόμσεν. Θα το κάνω εγώ"

Κύριε Γεωργιάδη, δεν πιστεύω στις κατάρες.

Μια φορά πήγα να πω ένα "ΨΟ..." από τη γνωστή κατάρα και ένιωθα άρρωστη 10 μέρες.

Γι’ αυτό τον λόγο θα σας ευχηθώ περαστικά αλλά θα διατηρήσω για τον εαυτό μου και όλους εμάς που υποφέρουμε, το δικαίωμα να εξοργιζόμαστε για την συμπεριφορά ενός πολιτικού που θεωρεί ότι ο δικός του πόνος είναι πιο σημαντικός και προηγείται από τον πόνο των κοινών θνητών». 

​Στην Ελένη δεν έχει απαντήσει ο Άδωνις Γεωργιάδης. Απάντησε ωστόσο χθες Κυριακή σε χρήστη του Twitter, που κατήγγειλε ότι αναγκάστηκε να... δανειστεί (πόση υποκρισία...) για να υποβληθεί σε ιδιωτικό θεραπευτήριο η σύζυγός του σε χειρουργική επέμβαση άνευ αναβολής, όπως και τους είχαν υποδείξει οι γιατροί.

«Γράψτε μας σας παρακαλώ τον γιατρό που σας εισηγήθηκε και έγραψε να κάνετε έκτακτο και άμεσο χειρουργείο και το νοσοκομείο που σας το αρνήθηκε. Θα ξεκινήσω άμεσα έρευνα. Τα έκτακτα περιστατικά χειρουργούνται εκ του νόμου αμέσως για όλους τους ανθρώπους. Περαστικά στην σύζυγο» έγραψε στο Twitter κάτω από την ανάρτηση ο Άδωνις Γεωργιάδης.

pronews

Διαβάστε Περισσότερα » "Επιστολή προς τον Α.Γεωργιάδη από γυναίκα που βρίσκεται σε λίστα αναμονής του ΚΑΤ έξι μήνες «Πονάω, κάντε κάτι...»"

AstraZeneca: Τα... μαζεύει τώρα η Βρετανία σχετικά με την χορήγησή του στους νέους

To εμβόλιο της AstraZeneca μπορεί να μην είναι κατάλληλο για τους νέους αν αποδεχθεί ότι σχετίζεται με την εμφάνιση θρομβώσεων, επισημαίνει ο κορυφαίος Βρετανός επιδημιολόγος Νιλ Φέργκιουσον, σύμβουλος της επιστημονικής επιτροπής «SAGE» που συνεργάζεται με την κυβέρνηση.

Ο «καθηγητής lockdown», όπως αποκαλούν τον Φέργκιουσον πολλά βρετανικά ΜΜΕ, υποστήριξε σήμερα στο BBC ότι τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και οι μεσήλικες θα πρέπει να εμβολιαστούν με ζήλο με το ενέσιμο σκεύασμα της βρετανοσουηδικής εταιρείας αλλά το θέμα γίνεται «λίγο πιο περίπλοκο» σε ότι αφορά τις νεότερες ηλικίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει καταγράψει συνολικά 30 κρούσματα θρομβώσεων σε άτομα που είχαν κάνει την πρώτη δόση του εμβολιου της AstraZeneca, κυρίως νεαρής ηλικίας, εκ των οποίων οι επτά υπέκυψαν. Μέχρι τώρα πάντως, η κυβέρνηση του Λονδίνου υποστήριζε την χορήγηση του εμβολίου σε άτομα κάτω των 60 ετών.

Ωστόσο, Γερμανία, Καναδάς, Ισπανία και τρεις σκανδιναβικές χώρες έχουν αναστείλει προσωρινά τη χορήγησή του εμβολίου της ΑstraZeneca σε άτομα κάτω των 60 ετών.

Για τον καθηγητή Φέργκιουσον, έναν από τους κορυφαίους συμβούλους της Ντάουνινγκ Στριτ, και επιδημιολόγο στο Imperial College του Λονδίνου, η απειλή του κορωνοϊού σε μεσήλικες και ηλικιωμένων υπερτερεί κατά πολύ του κινδύνου θρομβώσεων- πιστεύεται ότι θα μπορούσε να επηρεάσει έναν στους 600.000 που εμβολιάστηκαν (δηλαδή το 0,00017%).

Ωστόσο, ο 53χρονος επιδημιολόγος, ο οποίος έχει ήδη εμβολιαστεί με το ενέσιμο σκεύασμα της AstraZeneca, δήλωσε ότι η ισορροπία κινδύνου είναι «ελαφρώς πιο περίπλοκη» όταν λαμβάνονται υπόψη νεότεροι άνθρωποι που είναι λιγότερο ευάλωτοι στον ιό. Ο κίνδυνος θρομβώσεων από το εμβόλιο μπορεί να αποδειχθεί υψηλότερος σε νεότερες ηλικιακές ομάδες.

Σύμφωνα με τους Βρετανούς επιστήμονες, ο κίνδυνος θανάτου από Covid για άτομα ηλικίας 25 έως 44 ετών είναι 0,04% και 0,01% για άτομα ηλικίας 15 έως 24 ετών, 0,01%.

Συγκριτικά, για τους ηλικιωμένους, το ποσοστό αυτό φθάνει έως και 6%.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " AstraZeneca: Τα... μαζεύει τώρα η Βρετανία σχετικά με την χορήγησή του στους νέους"

Σκέρτσος: Είναι νωρίς να μιλήσουμε για το Πάσχα – Τι είπε για τη μετακίνηση των εμβολιασμένων

Για τις αντιδράσεις που σημειώθηκαν σε Θεσσαλονίκη και την Πάτρα για το μπλοκάρισμα του ανοίγματος του λιανεμπορίου μίλησε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ ‘Ακης Σκέρτσος.

«Την περασμένη εβδομάδα έγινε μια συζήτηση για το ελεγχόμενο άνοιγμα του λιανεμπορίου στην Επικράτεια, και στο τέλος της εβδομάδας ήρθαν στοιχεία που έδειξαν ότι στις τρεις αυτές περιοχές υπάρχει μια αλματώδης, ανησυχητική αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία που δεν επιτρέπει το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Το είχαμε δει και στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, μέσα σε 2,3,4 ημέρες μπορεί να έχουμε στοιχεία τα οποία αλλάζουν τελείως την εικόνα και επιβάλλουν προληπτικές, έγκαιρες παρεμβάσεις» είπε στον ΣΚΑΪ.

Αναγνωρίζοντας ότι «αιφνιδιάστηκε ο εμπορικός κόσμος, οι τοπικές αρχές, όντως έγινε μια εσπευσμένη αξιολόγηση των δεδομένων που έπρεπε να τα δει η επιτροπή και να εισηγηθεί», όμως, συνέχισε, «αυτή είναι η φύση της πανδημίας, αυτός είναι ο τρόπος που πρέπει να την διαχειριζόμαστε» και, εν τέλει, δεν πρέπει «να φορτώνουμε με πρόσθετη πίεση το σύστημα υγείας, τους γιατρούς και το υγειονομικό προσωπικό».

Σχολιάζοντας τη φημολογία περί επικείμενων αλλαγών στη σύνθεση της επιτροπής των ειδικών, ο κ.Σκέρτσος ήταν κατηγορηματικός, ότι δεν τίθεται ζήτημα αναδιοργάνωσης.

Στη συνέχεια της συνέντευξης, είχε την ευκαιρία να υπογραμμίσει ότι «το μείζον είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, πρέπει προφανώς να υπάρχει μια ισορροπία, να αναζητούμε συνεχώς την ισορροπία ανάμεσα στην οικονομική ζωή και τη δημόσια υγεία. Όμως το μείζον κριτήριο είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής», επέμεινε.

«Η συζήτηση αφορά το λύκειο συνολικά, όχι μόνο τη Γ’ Λυκείου»
 

Στο θέμα της σταδιακής επαναλειτουργίας των σχολείων είπε ότι από την Τετάρτη οι γονείς των μαθητών και οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να παραλαμβάνουν τα οικιακά τεστ, αφού θα είναι κλειδωμένα τα ΑΜΚΑ μαθητών και εκπαιδευτικών, με την πρόσθετη παρατήρηση ότι ο όλος μηχανισμός στήθηκε πολύ γρήγορα, ενώ υπάρχει, συμπλήρωσε, άψογη συνεργασία με φαρμακαποθήκες και φαρμακοποιούς.

Αξιοποιώντας δε, την είδηση ότι η Μεγάλη Βρετανία προχωρά στην ίδια πολιτική με τα self test, ο κ.Σκέρτσος παρατήρησε πως πρόκειται για «την πολιτική που η αντιπολίτευση χλευάζει», μια πολιτική που «βλέπουμε ότι την υιοθετούν μεγάλες χώρες».

Για το χρονοδιάγραμμα, ειδικότερα, επαναλειτουργίας των σχολικών μονάδων, παρέπεμψε στη νέα συζήτηση στην επιτροπή με την υπουργό Παιδείας αυτήν την εβδομάδα όπου και θα οριστικοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα, ενώ «θα αξιολογηθούν προφανώς τα επιδημιολογικά δεδομένα».

Σε κάθε περίπτωση πάντως αυτή τη στιγμή η συζήτηση αφορά το Λύκειο συνολικώς, και όχι μόνο την Γ’ Λυκείου, διευκρίνισε επίσης. Ενώ περιέγραψε αναλυτικά τη διαδικασία του self testing, πώς θα γίνεται η καταχώρηση της απάντησης στην πλατφόρμα, selftesting.gov.gr., που θα είναι εν λειτουργία από την Τετάρτη, πώς στη συνέχεια ο μαθητής θα δίνει τη βεβαίωση στον καθηγητή του είπε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Είναι νωρίς για συζήτηση για το Πάσχα»

Στο ερώτημα για το πώς θα γιορτάσουμε το Πάσχα, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ επιχειρηματολόγησε ότι «είναι νωρίς να κάνουμε αυτή τη συζήτηση, είμαστε σε μια έξαρση του τρίτου κύματος, υπάρχει πίεση, καλό είναι να μην ανοίξουμε συζήτηση τι θα κάνουμε το Πάσχα». Προφανώς, συνέχισε, «υπάρχει προσδοκία, θα προσπαθήσουμε με ψυχραιμία να δούμε αν μπορούμε να κάνουμε και αυτήν την κίνηση».

Στην ερώτηση δε αν οι εμβολιασμένοι θα μπορούσαν να μεταβούν στον τόπο καταγωγής τους, σημείωσε: «Αυτά θα τα δούμε μαζί με το ελεγχόμενο άνοιγμα του τουρισμού γιατί πρέπει να υπάρχουν κοινοί κανόνες τόσο για τους τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα και είναι εμβολιασμένοι, όσο και για τους Έλληνες πολίτες που έχουν εμβολιαστεί. ‘Αρα, συμπέρανε, «χρειαζόμαστε ένα ενιαίο πλαίσιο».

«Οι έλεγχοι δεν έχουν χαλαρώσει»
 

Στο θέμα των ελέγχων, απάντησε ότι «οι έλεγχοι δεν έχουν χαλαρώσει, γίνονται συστηματικά και ειδικά αυτό το Σαββατοκύριακο (…) γίνονται όμως με έναν τρόπο όσο το δυνατόν πιο διακριτικό. Δεν θέλουμε να δημιουργηθούν συνθήκες έντασης τη στιγμή που κάποιος επιλέγει να βγει έξω και να πάρει λίγο αέρα. Πρέπει να μπαίνουν οι κανόνες και να τηρούνται, πρέπει η αστυνομία διακριτικά να εποπτεύει την τήρησή τους αλλά όχι με τρόπο αυταρχικό που θα δημιουργήσει περιττές εντάσεις», ανέφερε αναγνωρίζοντας τόσο την «πολύ μεγάλη» κούραση του κόσμου, όσο και εκείνη του ελεγκτικού μηχανισμού.

Κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι «δεν δικαιούται να ομιλεί στο θέμα αυτό» διότι, όπως ανέφερε, μπορεί να ζητά περισσότερους ελέγχους και την ίδια ώρα να καταγγέλλει αστυνομοκρατία. Η αντιπολίτευση, πρόσθεσε, «εδώ δεν έχει μια σοβαρή, συνετή θέση», δεν έχει απευθύνει «μια πολιτική σύσταση προς τους πολίτες για να τηρούν τα μέτρα και να προστατεύουν τον εαυτό τους και τους γύρω τους».

Στις αιτιάσεις ειδικότερα για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, επανέλαβε ότι έχουν αυξηθεί κατά 80% στην Αττική και κατά 100% στη Θεσσαλονίκη, «αυτές είναι οι δυνατότητες», επεσήμανε.

«Τον Απρίλιο έχουμε προγραμματίσει 1.5 εκατ. εμβολιασμούς»

Αναφορικά με το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών, στην ερώτηση συγκεκριμένα αν ισχύει ότι θα γίνει ρεκόρ εμβολιασμών, 50 – 60.000, ο Α. Σκέρτσος απάντησε ότι «έχει ήδη συμβεί μέσα στο Σαββατοκύριακο, το Σάββατο είχαμε αύξηση άνω των 50 χιλιάδων εμβολιασμών. Τον Απρίλιο έχουμε προγραμματίσει 1,5 εκατ. εμβολιασμούς, δηλαδή όσα εμβόλια έγιναν το α’ τρίμηνο, κι άλλο τόσο το Μάιο» και εν τέλει «μπορούμε να φθάσουμε και τα 2,5 εκατ. το μήνα, έχουμε το μηχανισμό, το θέμα είναι η διάθεση των εμβολίων».

Όμως, στο σημείο αυτό ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ βρήκε την ευκαιρία να υπογραμμίσει πόσο σημαντικό είναι, οι ομάδες που μπορούν να εμβολιαστούν και δεν έχουν κλείσει ακόμη ραντεβού να προστρέξουν και να δηλώσουν συμμετοχή.

Και επικαλέστηκε το στοιχείο, σύμφωνα με το οποίο, «υπάρχει ένα ποσοστό, γύρω στο 30%, που δεν έχει δηλώσει συμμετοχή. Θέλουμε αυτό το ποσοστό να μικρύνει», εξήγησε και τούτο γιατί «από την αρχή του χρόνου ως σήμερα, στις ηλικίες άνω των 80 ετών, έχουμε 1.030 θανάτους, το 90% των οποίων ήταν μη εμβολιασμένοι. Είναι κρίμα, άνθρωποι που έχουν τη δυνατότητα να κάνουν το εμβόλιο, να μην το κάνουν και να έχουν αυτή τη θλιβερή εξέλιξη της υγείας τους», τόνισε.

«Το άνοιγμα του τουρισμού θα γίνει με ελεγχόμενο τρόπο»

Και, κλείνοντας με το θέμα του τουρισμού, «η Ελλάδα έχει εισηγηθεί και έχει υιοθετηθεί η πρότασή της για τη λειτουργία του πιστοποιητικού εμβολιασμού και την αξιοποίησή του στο πλαίσιο της νέας τουριστικής περιόδου», είπε.

Διαβεβαίωσε ότι «το άνοιγμα του τουρισμού θα γίνει με ελεγχόμενο τρόπο και θα μπορεί να ελέγχεται, όποιος έρχεται, αν είναι εμβολιασμένος, αν έχει κάνει τεστ ή αν έχει νοσήσει και έχει πλέον ανοσία». Ενώ θα γίνονται και στοχευμένοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στις πύλες εισόδου, καθώς θα αξιολογείται το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας από την οποία προέρχεται ο κάθε επισκέπτης.

 newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Σκέρτσος: Είναι νωρίς να μιλήσουμε για το Πάσχα – Τι είπε για τη μετακίνηση των εμβολιασμένων"

Συγκροτήθηκε η προανακριτική επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση του Ν.Παππά - Στις 7/4 η πρώτη συνεδρίαση

H προανακριτική επιτροπή της Βουλής είναι έτοιμη να ερευνήσει τους χειρισμούς του πρώην υπουργού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό η πρώτη συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη 7 Απριλίουστις 10 το πρωί προκειμένου να διεξαχθούν οι αρχαιρεσίες (εκλογή προεδρείου κλπ) και πιθανότατα να οριστεί ο τρόπος λειτουργίας με τις κλητεύσεις μαρτύρων

Συνολικά, η επιτροπή αποτελείται από 18 μέλη:

Από τη Νέα Δημοκρατία 1. Κελέτσης Σταύρος 2. Μάνη – Παπαδημητρίου Άννα 3. Μαρκόπουλος Δημήτριος 4. Μπαρτζώκας Αναστάσιος 5. Νικολακόπουλος Ανδρέας 6. Παπακώστα – Παλιούρα Αικατερίνη 7. Πλεύρης Αθανάσιος 8. Τσαβδαρίδης Λάζαρος 9. Τσιγκρής Άγγελος 10. Χιονίδης Σάββας

Από τον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς 11. Καλαματιανός Διονύσιος-Χαράλαμπος 12. Πολάκης Παύλος 13. Τζάκρη Θεοδώρα 14. Τζανακόπουλος Δημήτριος 15. Χατζηγιαννάκης Μιλιτιάδης

Από το Κίνημα Αλλαγής 16. Κεγκέρογλου Βασίλειος

Από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας 17. Καραθανασόπουλος Νικόλαος

Από την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 18. Βιλιάρδος Βασίλειος

Υπενθυμίζεται πως το ΜεΡΑ25 δεν μετέχει στην προανακριτική.

pronews

Διαβάστε Περισσότερα » "Συγκροτήθηκε η προανακριτική επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση του Ν.Παππά - Στις 7/4 η πρώτη συνεδρίαση"

Εισαγγελική παρέμβαση για το κορωνο-πάρτι στη Θεσσαλονίκη

Εισαγγελική παρέμβαση προκάλεσαν οι εικόνες συνωστισμού που είδαν το τελευταίο 24ωρο το φως της δημοσιότητας από υπαίθριο πάρτι στους χώρους του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης έδωσε εντολή στην εισαγγελέα ποινικής δίωξης να παραγγείλει προκαταρκτική έρευνα από την Κρατική Ασφάλεια.

Στο πλαίσιο της έρευνας θα αναζητηθούν οι διοργανωτές του πάρτι, ενώ το αδίκημα που ερευνάται εάν στοιχειοθετείται είναι αυτό της παραβίασης των μέτρων για την αποφυγή διάδοσης μολυσματικών ασθενειών.

ΑΠΕ/euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Εισαγγελική παρέμβαση για το κορωνο-πάρτι στη Θεσσαλονίκη"

Υπόθεση Marfin: Ωρα για συλλήψεις

Εντεκα χρόνια πριν, Μάιος του 2010. Μια κοινωνία ζαλισμένη έμπαινε, χωρίς να καταλαβαίνει τα πώς και τα γιατί, στο τούνελ των μνημονίων. Ο πολιτικός διχασμός στο έπακρο, το μίσος ανείπωτο και, κυρίως, τυφλό. Αναζητούνταν ο «εχθρός», αυτοί που «τα έφαγαν», αυτοί που «μας παρέδωσαν στους ξένους», οι ένοχοι για τη χρεoκοπία.

Στις 5 Μαΐου 2010 μια τεράστια διαδήλωση από τα Χαυτεία, μέσω της Σταδίου, βαδίζει προς το Σύνταγμα και τη Βουλή. Μέσα σε αυτή, σαν το «ψάρι μέσα στο νερό» και τα «παιδιά με τα μαύρα ρούχα», τις κουκούλες και τις μολότοφ. Η βία έχει εισχωρήσει για τα καλά όχι μόνο στη διαδήλωση, αλλά και στο κέντρο της Αθήνας. Εύκολος στόχος στην οδό Σταδίου ένα κεντρικό βιβλιοπωλείο, ο «Ιανός», και το ανυπεράσπιστο υποκατάστημα μιας τράπεζας, της Marfin. Τα υπόλοιπα είναι γνωστά. Εγκλημα χωρίς τιμωρία 11 χρόνια μετά.

Σύμπτωση ή κάτι άλλο; Το ίδιο πρόσωπο, ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στην ίδια θέση. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη και τότε και σήμερα. Τότε ο χρόνος δεν επαρκούσε, οι έρευνες δεν άγγιξαν τους ενόχους, λίγο μετά ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου έστειλε τον κ. Χρυσοχοΐδη σε άλλο υπουργείο. Επανήλθε με την κυβέρνηση Μητσοτάκη με στόχο να τελειώσει μια δουλειά που άφησε στη μέση: να ταυτοποιήσει με αδιάσειστα στοιχεία αυτούς που πρωταγωνίστησαν στο έγκλημα στην καρδιά της Αθήνας, στη Marfin και τον «Ιανό». Θυμάται την Ελλάδα του 2010, μια χώρα που κινδύνευε με στρατηγική αυτοκτονία, με έξοδο από την Ευρωζώνη. Οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες πίστεψαν ξαφνικά ότι η Ελλάδα βρισκόταν στο έλεος της πολιτικής βίας και αναρχίας. Τις επόμενες μέρες μετά τη Marfin χρειάστηκε ο ίδιος να συνοδεύσει Ευρωπαίους πρεσβευτές στο κέντρο της πρωτεύουσας για να τους καλμάρει και να τους δείξει ότι «δεν κάηκε η Αθήνα».
 000_Par3217694
 Εντεκα χρόνια μετά, το χτύπημα που στιγμάτισε τη μνημονιακή Ελλάδα, με τρεις νεκρούς και 21 τραυματίες, παραμένει «αγνωστών δραστών».
 
Σε λίγο διάστημα η εμμονή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη φαίνεται ότι θα έχει αποτελέσματα. Στην Κατεχάκη υπάρχει αισιοδοξία ότι έχουν ταυτοποιηθεί με ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία μέλη της εγκληματικής ομάδας που πρωταγωνίστησε στα βάρβαρα επεισόδια της Σταδίου. Η πρώτη ομάδα, για την οποία πλησιάζει η ώρα των κατηγοριών και των συλλήψεων, είναι αυτή που επιχείρησε την καταδρομική επίθεση στον «Ιανό». Μάλιστα ένας εξ αυτών αναγνωρίζεται να λούζει με καύσιμη ύλη υπάλληλο του βιβλιοπωλείου και στη συνέχεια να επιχειρεί να τον κάψει με μολότοφ. Ο άνθρωπος σώθηκε την τελευταία στιγμή από συνάδελφό του που έσβησε τη φωτιά με πυροσβεστήρα. Είναι βέβαιο ότι ο συγκεκριμένος θα αντιμετωπίσει κακουργηματική κατηγορία για απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση. Τουλάχιστον 5 νεαροί της «ομάδας του "Ιανού"» βρίσκονται στο παραπέντε των συλλήψεων.

Για την άλλη ομάδα, που έφυγε στο απέναντι πεζοδρόμιο της Σταδίου, στο κτίριο της Marfin, οι έρευνες βρίσκονται επίσης σε καλό δρόμο. Ηδη στην Κατεχάκη μιλούν για τη «μυστηριώδη γυναίκα» και τον «ψηλόλιγνο συντονιστή». Το ζευγάρι που έσπασε την τζαμαρία και πέταξε τη μολότοφ έχει ταυτοποιηθεί μετά τα νέα στοιχεία που προέκυψαν, ενώ δεν έχει καμία σχέση με εκείνους που είχαν παραπεμφθεί και αθωώθηκαν. Οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, τα εγκληματολογικά εργαστήρια και τα δεκάδες βίντεο αποτελούν αδιάσειστα στοιχεία.
000_Par3217699
Νεκροί είχαν ανασυρθεί από τα γραφεία της Marfin η Αγγελική Παπαθανασοπούλου, 32 ετών (έγκυος 4 μηνών), ο Επαμεινώνδας Τσάκαλης, 36 ετών και η Παρασκευή Ζούλια, 35 ετών. 
 
Κοντά στην εξιχνίαση

Ο φάκελος «Marfin» άνοιξε μετά την άτυπη έρευνα της ειδικής ομάδας της Κρατικής Ασφάλειας και με σύμμαχο την υψηλή τεχνολογία -μετά την εισαγγελική παραγγελία- υπάρχουν βάσιμες ελπίδες ότι η επίθεση των 13 δευτερολέπτων στο υποκατάστημα της Σταδίου τον Μάιο του 2010 επιτέλους θα εξιχνιαστεί.

Εντεκα χρόνια μετά, το χτύπημα που στιγμάτισε τη μνημονιακή Ελλάδα, με τρεις νεκρούς και 21 τραυματίες, παραμένει «αγνωστών δραστών». Οι φυσικοί αυτουργοί δεν εντοπίστηκαν -οι δύο που κατηγορήθηκαν αθωώθηκαν- όλα παραμένουν ίδια, σαν να μην πέρασε μια μέρα και το μόνο που άλλαξε δραματικά είναι οι ζωές των τραυματιών της οδού Σταδίου. Οι περισσότεροι έκλεισαν για πάντα την πόρτα πίσω τους, χωρίς να θέλουν να μιλούν για την τραγωδία και τις συνέπειές της. Αλλαξαν ζωές, άλλαξαν επαγγέλματα, κάποιοι άλλαξαν και τόπο κατοικίας και κανένας τους δεν θέλει να ξανακούσει για την πονεμένη αυτή ιστορία.

Εισαγγελέας και Αστυνομία θα διερευνήσουν τρία κακουργήματα: σύσταση και συμμορία εγκληματικής οργάνωσης, ανθρωποκτονίες, κατασκευή και χρήση εκρηκτικών υλών. Οι αναλυτές της Κρατικής Ασφάλειας έχουν ενδείξεις για συμμετοχή μιας ομάδας 23 ατόμων που ξεκίνησε από την Πατησίων με κουκούλες και γάντια, έφτασε στη Σταδίου, έσπασε στα δύο και 7 άτομα με επικεφαλής έναν ψιλόλιγνο άντρα και μια μυστηριώδη γυναίκα χτύπησαν τη Μarfin και οι υπόλοιποι το βιβλιοπωλείο «Ιανός». Οι αστυνομικοί πλέον θα χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα και την τεχνολογία για να διαλευκανθεί η υπόθεση. Βίντεο θα καθαριστούν, φωτογραφίες θα αναλυθούν με τη χρήση ειδικών συστημάτων και συγκεκριμένα τηλέφωνα θα μπουν στο μικροσκόπιο των ερευνητών.
000_Par3217755
Εισαγγελέας και Αστυνομία θα διερευνήσουν τρία κακουργήματα: σύσταση και συμμορία εγκληματικής οργάνωσης, ανθρωποκτονίες, κατασκευή και χρήση εκρηκτικών υλών.
 
Τα νέα στοιχεία

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη έχει αναλάβει προσωπικά την επίβλεψη των ερευνών και έχει θέσει ως στόχο να στείλει στη Δικαιοσύνη τους φονιάδες. Εναν χρόνο πριν, Φεβρουάριο του 2020, ζήτησε από μια ομάδα έμπειρων αξιωματικών να επανεξετάσει τα στοιχεία που είχε τότε στη διάθεσή της η υπηρεσία που ανέλαβε την έρευνα. Διαπιστώθηκε πως υπήρχε υλικό που δεν αξιοποιήθηκε, ενώ το απίστευτο είναι ότι όλα έγιναν μπροστά στα μάτια εκατοντάδων πολιτών, κατεγράφησαν από κάμερες και φωτογράφους και μοιάζει τουλάχιστον παράλογο πως το έγκλημα παραμένει ακόμα ανεξιχνίαστο. Πλέον, όμως, είναι επιτακτική ανάγκη να λυθεί το μυστήριο.

Οι νέες έρευνες της Αστυνομίας για τον εντοπισμό της ομάδας των κουκουλοφόρων που έσπειραν τον θάνατο σε αθώους εργαζομένους κινούνται σε τρία επίπεδα. Σε πρώτη φάση έχουν μαζέψει και αναλύσει όλο το υλικό που έχουν καταγράψει οι κάμερες όχι μόνο της συγκεκριμένης τράπεζας αλλά και διπλανών καταστημάτων, ακόμα και αυτές της διαχείρισης κυκλοφορίας. Στο παιχνίδι έχουν μπει ενεργά τα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. που διαθέτουν εξοπλισμό και εμπειρία για να προχωρήσουν ένα βήμα παραπάνω τις έρευνες. Με ειδικά συστήματα που διαθέτουν θα αποκαλυφθούν πρόσωπα και θα ταυτοποιηθούν άτομα. Παράλληλα ενεργοποιήθηκε και ο σούπερ κοριός της Αντιτρομοκρατικής που θα λοκάρει σε συγκεκριμένα τηλέφωνα τα οποία χρησιμοποιούνται από τους υπόπτους. Οι πληροφορίες λένε ότι η «ομάδα των 7» ξεκίνησε από την Πατησίων σπάζοντας και καταστρέφοντας, όμως το γεγονός ότι φόραγαν κουκούλες, κράνη και γάντια δεν επιτρέπει στις Αρχές να έχουν συγκεκριμένα στοιχεία στη διάθεσή τους. Σε δεύτερο επίπεδο επανεξετάζονται πληροφορίες και καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων που είδαν όλο το σκηνικό και είναι σε θέση να δώσουν λεπτομέρειες που θα οδηγήσουν στη λύση του μυστηρίου.
000_Par3217242
Οι πληροφορίες λένε ότι η «ομάδα των 7» ξεκίνησε από την Πατησίων σπάζοντας και καταστρέφοντας, όμως το γεγονός ότι φόραγαν κουκούλες, κράνη και γάντια δεν επιτρέπει στις Αρχές να έχουν συγκεκριμένα στοιχεία στη διάθεσή τους. 
 
Δεκατρία δευτερόλεπτα

Τα βίντεο τόσο από το δρομολόγιο που ακολούθησε η «ομάδα των 7» όσο και από το χτύπημα στο υποκατάστημα έδωσαν στους αναλυτές της Ασφάλειας πλούσια στοιχεία. Η επίθεση μοιάζει συντονισμένη και κράτησε μόλις 13 δευτερόλεπτα. Ηταν 8 λεπτά μετά τις 2 το μεσημέρι. Εκείνη την ώρα μπροστά από την τράπεζα περνά το μπλοκ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Ξαφνικά μια μικρή ομάδα κουκουλοφόρων βγαίνει μέσα από την πορεία, πλησιάζει το κτίριο της τράπεζας και οι μολότοφ πέφτουν βροχή. Οι 7 υπάλληλοι, τρομοκρατημένοι, προσπαθούν να πάρουν αναπνοή και να βρουν τη δύναμη να σωθούν, όμως τρεις από αυτούς βρίσκουν τραγικό θάνατο. Το υλικό από το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης που διέθετε το υποκατάστημα της Marfin (έξι κάμερες) κατέγραψε ό,τι συνέβη στο εσωτερικό στα κρίσιμα λεπτά.

Στις 14.07.50 οι κουκουλοφόροι άρχισαν με βαριοπούλες να σπάνε την τζαμαρία του καταστήματος. Εκείνη την ώρα στο ισόγειο υπήρχαν τρεις υπάλληλοι, ανάμεσά τους και ο άτυχος διευθυντής, οι οποίοι παρακολουθούσαν ανήμποροι το σκηνικό του τρόμου. Οι δράστες τούς βλέπουν. Αντί όμως να σταματήσουν βγάζουν τις μολότοφ που έκρυβαν στα σακίδιά τους, ανάβουν τα στουπιά και τις εκτοξεύουν στο εσωτερικό. Σύμφωνα με το επίσημο υλικό, η πρώτη μολότοφ σκάει στο εσωτερικό της τράπεζας στις 14.08.00.

Συγκλονιστική είναι η καταγραφή του άτυχου υπαλλήλου που βρισκόταν πίσω από το γκισέ και πάγωσε στη θέα της πρώτης λάμψης. Την ίδια στιγμή, μια άλλη υπάλληλος άρπαξε τον πυροσβεστήρα, αλλά μάταια. Οπως δείχνουν οι χρόνοι στην πάνω αριστερή πλευρά των βίντεο της τράπεζας, όλα έγιναν τόσο γρήγορα, που οι κάμερες πρόλαβαν να καταγράψουν μόνο 13 δευτερόλεπτα. Από εκείνο το σημείο και μετά οι πυκνοί καπνοί που έπνιξαν το κτίριο «τύφλωσαν» τα ηλεκτρονικά μάτια που κατέγραφαν ένα μαύρο, θολό τοπίο. Και οι κουκουλοφόροι απέξω να ουρλιάζουν: «Να καείτε!».

Σύμφωνα με τη νέα έρευνα της Κρατικής Ασφάλειας, η «ομάδα των 7» αποτελούσε τον πυρήνα ενός ευρύτερου σχηματισμού 23 ατόμων που είχε παρεισφρήσει στην πορεία διαμαρτυρίας για το πρώτο μνημόνιο. Στα σακίδιά τους είχαν μολότοφ ειδικής κατασκευής και εκείνη την ημέρα έκαψαν εκτός από τη Marfin και τον «Ιανό», τα γραφεία της Νομαρχίας στη λεωφόρο Συγγρού και μια ΔΟΥ στο κέντρο της Αθήνας. Στη συνέχεια διαλύθηκαν προς διαφορετικά σημεία και εξαφανίστηκαν επιστρέφοντας στα Εξάρχεια. Τρεις υπάλληλοι της τράπεζας κάηκαν ζωντανοί. Ηταν η Αγγελική Παπαθανασοπούλου, 32 ετών (έγκυος στο πρώτο της παιδί), η Παρασκευή Ζούλια, 35 ετών, και ο Επαμεινώνδας Τσάκαλης, 36 ετών.
000_Par3220617
Σύμφωνα με τη νέα έρευνα οι ύποπτοι είχαν στα σακίδιά τους μολότοφ ειδικής κατασκευής και εκείνη την ημέρα έκαψαν εκτός από τη Marfin και τον «Ιανό», τα γραφεία της Νομαρχίας στη λεωφόρο Συγγρού και μια ΔΟΥ στο κέντρο της Αθήνας.

H ομάδα των πέντε που επιτέθηκε στο βιβλιοπωλείο προσπαθώντας να κάψει ζωντανό έναν υπάλληλο ταυτοποιήθηκε. Οι αστυνομικοί αναμένεται τις επόμενες ημέρες να τους συλλάβουν και μάλιστα ο ένας που περιέλουσε με ευφλεκτο υλικό τον υπάλληλο θα αντιμετωπίσει κατηγορίες για απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Το προφίλ των υπόπτων

Οι profilers της ειδικής ομάδας της Κρατικής Ασφάλειας, προκειμένου να ταυτοποιήσουν τους επτά, αλλά και να συγκεντρώσουν στοιχεία για να δέσουν την υπόθεση, συνέθεσαν το προφίλ τους. Ετσι, είναι σε θέση να γνωρίζουν τόσο ποια ήταν η πορεία τους πριν από την 5η Μαΐου του 2010 και η μετέπειτα δράση τους όσο και -το κυριότερο- πού βρίσκονται σήμερα. Οπως προέκυψε, έντεκα χρόνια μετά τα άτομα αυτά εξακολουθούν να κινούνται στον «χώρο» και να επιδεικνύουν έντονη δραστηριότητα, έχοντας την πεποίθηση ότι τα χρόνια πέρασαν και έχουν πλέον ξεγλιστρήσει από την υπόθεση της Marfin.

Εκτός από τη νεαρή κοπέλα που ακόμη δεν έχει ταυτοποιηθεί και εκτιμούν πως είναι μία από τις τρεις ύποπτες στις οποίες έχουν επικεντρωθεί, οι υπόλοιποι έξι είναι άντρες, παλιοί γνώριμοι των Αρχών που έχουν περάσει πολλές φορές από τα γραφεία της Κρατικής Ασφάλειας και έχουν λάβει μέρος σε επεισόδια και πορείες. Δεν πρόκειται δηλαδή για καθαρά πρόσωπα, όπως αρχικά εκτιμούσαν οι Αρχές, αλλά για άτομα με χοντρό φάκελο που δεν τους ενδιέφερε ιδιαίτερα αν θα συλλαμβάνονταν για ακόμη μία φορά από την Ασφάλεια. 


000_1PL7S8

 
O επίμονoς Χρυσοχοΐδης

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης 11 χρόνια μετά «ξαναγυρνάει στον τόπο του εγκλήματος» και ύστερα από 11 μήνες μεθοδικής έρευνας βρίσκεται κοντά στην εξιχνίαση ενός αποτρόπαιου γεγονότος που σημάδεψε τη μεταπολιτευτική Ιστορία της Ελλάδας.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Υπόθεση Marfin: Ωρα για συλλήψεις"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news