facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 28 Ιουλίου 2023

Τουλάχιστον 8 νεκροί από επιθέσεις τουρκικών drones κατά Κούρδων

Τέσσερις μαχητές των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), οργάνωσης στην οποία κυριαρχούν οι Κούρδοι, σκοτώθηκαν απόψε το βράδυ στη Συρία από πλήγμα τουρκικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους, κοντά στα σύνορα των δύο χωρών, ανακοίνωσε η αυτόνομη κουρδική διοίκηση της βορειοανατολικής Συρίας.

Η Τουρκία εξαπολύει συχνά επιθέσεις στις ζώνες που ελέγχονται από τους Κούρδους και ενέτεινε τα πλήγματά της τις τελευταίες εβδομάδες.

«Ένας δρόνος του κατακτητή (σ.σ. της Τουρκίας) στόχευσε το χωριό Χιρμπέτ Χόι, στην περιοχή της Αμούντα» με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις άνδρες που ανήκαν σε μια ομάδα αυτοάμυνας, ανέφερε η υπηρεσία τύπου του SDF.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, άλλοι οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν. Αυτή ήταν η δεύτερη τέτοια επίθεση στην ίδια περιοχή το τελευταίο 24ωρο καθώς χθες, επίσης κοντά στα σύνορα, σκοτώθηκαν άλλοι τρεις Κούρδοι μαχητές.

Σχεδόν ταυτόχρονα, η αντιτρομοκρατική υπηρεσία του Ιρακινού Κουρδιστάν ανακοίνωσε ότι από πλήγμα τουρκικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους στην επαρχία Σουλεϊμανίγια σκοτώθηκαν τέσσερις άνθρωποι που πιστεύεται ότι ήταν μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν. Άλλος ένας τραυματίστηκε.

Οι πέντε επέβαιναν σε ένα όχημα και κινούνταν στην περιοχή του Σαρμπαζέρ όταν δέχτηκαν την επίθεση, είπε ο δήμαρχος της περιοχής Σάχο Οθμάν. Σύμφωνα με αυτήν την πηγή, το όχημα χτυπήθηκε δύο φορές μέσα σε 10 λεπτά.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Τουλάχιστον 8 νεκροί από επιθέσεις τουρκικών drones κατά Κούρδων"

Φωτιά στη Μαγνησία: Από 31/7 οι αιτήσεις για τους πληγέντες – Έκτακτη χρηματοδότηση για τους αγρότες

Η φωτιά στη Μαγνησία προκάλεσε πολλές ζημιές και έχει ήδη ξεκινήσει η πρώτη καταγραφή από ειδικά κλιμάκια. 

Συγκεκριμένα με ταχείς ρυθμούς έχει ξεκινήσει από την Παρασκευή (28.07.2023) η διαδικασία αυτοψιών και καταγραφών των ζημιών σε κτίρια, επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις όπου αυτό είναι εφικτό από την καταστροφική φωτιά στη Μαγνησία.

Σε συνεργασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας με τους Δήμους Βόλου, Ρήγα Φεραίου και Αλμυρού, έχει ξεκινήσει:

Το έργο των κλιμακίων της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και ιδιαίτερα των κλιμακίων της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών και των επιτροπών Κρατικής Αρωγής σε συνεργασία με την Περιφέρεια.

Το έργο των κλιμακίων του ΕΛΓΑ υπό την κατεύθυνση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

A. Όσον αφορά στις κτιριακές υποδομές, έχει ενεργοποιηθεί το σχήμα της στεγαστικής συνδρομής για όλα τα κτίρια, το οποίο υλοποιείται από τη Γενική Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών. Παράλληλα, ενεργοποιήθηκε το σχήμα της αποζημίωσης της οικοσκευής και των απλών επισκευαστικών εργασιών για κατοικίες – που αφορά και στην αντικατάσταση υαλοπινάκων (τζαμιών) των κατοικιών της Νέας Αγχιάλου – το οποίο υλοποιείται από τους Δήμους και τη Γενική Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών. Οι πολίτες μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις στους εμπλεκόμενους Δήμους από τη Δευτέρα 31 Ιουλίου 2023.

Β. Όσον αφορά στις υλικές ζημιές σε επιχειρήσεις – καθώς η κτιριακή υποδομή των επιχειρήσεων εντάσσεται στο σχήμα της στεγαστικής συνδρομής – έχει ενεργοποιηθεί το σχήμα της κρατικής αρωγής προς τις επιχειρήσεις, που περιλαμβάνει επιχορήγηση έναντι των υλικών ζημιών (εξοπλισμός, πρώτες ύλες, εμπορεύματα, αυτοκίνητα επαγγελματικής χρήσης, μέσα παραγωγής, κλπ). Το εν λόγω σχήμα υλοποιείται από τη Διεύθυνση Κρατικής Αρωγής και την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Οι επιχειρήσεις μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις στο Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων (τηλ. 2421352464) ή στους εμπλεκόμενους Δήμους – οι οποίοι και θα τα προωθούν στην Περιφέρεια – Αλμυρού και Ρήγα Φεραίου, από τη Δευτέρα 31 Ιουλίου 2023.

Γ. Όσον αφορά στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, έχει ενεργοποιηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία του κανονισμού του ΕΛΓΑ, αλλά και του πλαισίου της κρατικής αρωγής, ώστε – με την ενεργοποίηση και των δύο – να καλύπτονται οι ζημιές σε φυτική παραγωγή, ζωικό κεφάλαιο, φυτικό κεφάλαιο, μέσα παραγωγής, αποθηκευμένα προϊόντα, πρώτες ύλες, λοιπό εξοπλισμό κλπ. Το εν λόγω σχήμα υλοποιείται από τον ΕΛΓΑ, τη Διεύθυνση Κρατικής Αρωγής, τους εμπλεκόμενους Δήμους και την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Οι αγρότες θα πρέπει να απευθυνθούν:

άμεσα στον ΕΛΓΑ – όπως ήδη έχουν αρχίσει να κάνουν – για τις απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο, στο τηλ. 2410231300 (ώρες 07:00 – 14:30), και
στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ σε κάθε Δήμο για την υποβολή δηλώσεων για τις λοιπές ζημιές τους, από τις 31 Ιουλίου 2023 και για διάστημα δύο εβδομάδων.
Δ. Όσον αφορά στις ανάγκες σε ζωοτροφές για τους κτηνοτρόφους που επλήγησαν τόσο άμεσα, όσο και έμμεσα, αυτές θα καλυφθούν για το επόμενο διάστημα από τους Δήμους Βόλου, Αλμυρού και Ρήγα Φεραίου, μέσα από έκτακτη χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών, σε συνεργασία με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Ε. Όσον αφορά στις ζημιές σε υαλοπίνακες (τζαμαρίες) και τις ανάγκες αντικατάστασης αυτών στις επιχειρήσεις της Νέας Αγχιάλου, αυτές θα καλυφθούν από το Επιμελητήριο Μαγνησίας, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, το οποίο και έκανε την καταγραφή τους, καθώς και το Δήμο Βόλου.

Το όλο σχήμα υλοποιείται υπό το συντονισμό του αρμόδιου Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Χρήστου Τριαντόπουλου, στο γραφείο του οποίου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται για διευκρινίσεις, στο τηλ. 2131331070.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιά στη Μαγνησία: Από 31/7 οι αιτήσεις για τους πληγέντες – Έκτακτη χρηματοδότηση για τους αγρότες"

Οδοντωτός: Επαναλειτουργεί από αύριο-Τα δρομολόγια

Επανέρχονται από αύριο, Σάββατο 29/7/2023, τα δρομολόγια του Οδοντωτού, τα οποία είχαν ανασταλεί λόγω πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή, σύμφωνα με ενημέρωση της Hellenic Train.

Συγκεκριμένα εκτελούνται τα δρομολόγια:

1330 (Διακοπτό- Καλάβρυτα), ώρα αναχώρησης 09:52

1331 (Καλάβρυτα- Διακοπτό), ώρα αναχώρησης 11:04

1332 (Διακοπτό- Καλάβρυτα), ώρα αναχώρησης 12:17

1333 (Καλάβρυτα- Διακοπτό), ώρα αναχώρησης 13:37

1336 (Διακοπτό- Καλάβρυτα), ώρα αναχώρησης 15:07

1337 (Καλάβρυτα- Διακοπτό), ώρα αναχώρησης 16:45

naftemporiki 

Διαβάστε Περισσότερα » "Οδοντωτός: Επαναλειτουργεί από αύριο-Τα δρομολόγια"

Υλοποιήθηκε η υπόσχεση Μητσοτάκη: Παραδόθηκε νέο ασθενοφόρο για το Περιφερειακό Ιατρείο Γαύδου

Ένα χρόνιο αίτημα των κατοίκων και επισκεπτών της Γαύδου ικανοποιήθηκε σήμερα από τη Διοίκηση της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης με την παράδοση ενός ασθενοφόρου οχήματος για τις ανάγκες επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας του Περιφερειακού Ιατρείου Γαύδου.

Ένα πλήρως εξοπλισμένο ασθενοφόρο όχημα, που κάλυπτε τις ανάγκες του Κέντρου Υγείας Αγίας Φωτεινής, παραδόθηκε σήμερα στον Γενικό Ιατρό του Περιφερειακού Ιατρείου Γαύδου, κ. Αμβροσιάδη Βασίλη.

Υπενθυμίζεται ότι ανήμερα των Θεοφανίων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε στο ακριτικό νησί, όπου άκουσε τα αιτήματα κατοίκων και στελεχών των δημοτικών υπηρεσιών του νησιού. Στο πλαίσιο της συνομιλίας τους, ο γιατρός της Γαύδου κατέθεσε έγγραφο με επτά επείγουσες ανάγκες, μεταξύ εκείνων και η προμήθεια ενός ασθενοφόρου με τον πρωθυπουργό να αναλαμβάνει τη δέσμευση για την άμεση διάθεσή του.

Η αξιοποίηση του ασθενοφόρου θα γίνει με τη συνδρομή στελέχους των ενόπλων δυνάμεων, το οποίο θα οδηγεί το όχημα και θα συνεπικουρεί το έργο των γιατρών του Περιφερειακού Ιατρείου, ενισχύοντας το αίσθημα ασφάλειας του τοπικού πληθυσμού για την αντιμετώπιση υγειονομικών αναγκών και συνεπώς, στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στο ακριτικό νησί.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Υλοποιήθηκε η υπόσχεση Μητσοτάκη: Παραδόθηκε νέο ασθενοφόρο για το Περιφερειακό Ιατρείο Γαύδου"

Έντονη ενόχληση Μαξίμου για το ζεϊμπέκικο του Πατούλη εν μέσω πυρκαγιών (βίντεο)

Την έντονη ενόχλησή τους για τις ζεϊμπεκιές του περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργου Πατούλη, εν μέσω πυρκαγιών, εξέφρασαν στελέχη της ΝΔ.

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει τις τελευταίες ώρες βίντεο που δείχνει τον κ. Πατούλη να χορεύει κατά τη διάρκεια της 7ης Παγκόσμιας Συνάντησης Απόδημου Ελληνισμού στο Ζάππειο.

Ο Γιώργος Πατούλης μέσα στο κέφι φαίνεται να χορεύει ζεϊμπέκικο, ενώ η Κατερίνα Στανίση να τραγουδά το «Θε μου τη δεύτερη φορά».

Η απάντηση του Γιώργου Πατούλη

Χτες παρευρέθηκα σε μια εκδήλωση γυναικών της ομογένειας, που διοργανώθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο.

Προς το τέλος της εκδήλωσης αυτής και λίγο πριν την αποχώρηση μου, κάποιες από τις παρευρισκόμενες μου ζήτησαν να χορέψω μαζί τους κι εγώ εντελώς λανθασμένα, όπως οφείλω να παραδεχθώ εκ των υστέρων, ανταποκρίθηκα θετικά στην πρόσκληση τους.

Ήταν μια κακιά στιγμή, για την οποία θέλω ειλικρινά να ζητήσω συγγνώμη.

Σε όλη την πολιτική μου διαδρομή έχω αποδείξει ότι δεν κρύβομαι στα δύσκολα, κι έχω το πολιτικό θάρρος να παραδέχομαι και να διορθώνω τα λάθη μου.

Χτες έκανα λάθος και ζητώ συγγνώμη αν σε μια δύσκολη για την Πατρίδα μας συγκυρία, έστειλα με μια στιγμιαία πράξη μου το λάθος μήνυμα.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Έντονη ενόχληση Μαξίμου για το ζεϊμπέκικο του Πατούλη εν μέσω πυρκαγιών (βίντεο)"

Καιρός αύριο: Άλμα στους 38 βαθμούς θα κάνει η θερμοκρασία – Ισχυροί άνεμοι στο Αιγαίο

Ζεστός θα είναι ο καιρός αύριο Σάββατο, 29 Ιουλίου. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο σε όλη τη χώρα. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ισχυροί.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Γενικά αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά ορεινά.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, στο Αιγαίο τοπικά 6 και πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα φτάσει στα βόρεια τους 32 με 34 και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και τη νησιωτική χώρα τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός σε Αττική, Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες νοτιοανατολικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 35 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη θα είναι 2 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες νότιοι 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά ορεινά, οπότε είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά της Μακεδονίας.
Ανεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 34 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά ορεινά.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 35 με 36 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο η ελάχιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά ορεινά, οπότε είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά της Θεσσαλίας και της Στερεάς.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά βορειοανατολικοί έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και στα ανατολικά πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 32 και στην Κρήτη έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και στα νότια πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

newsit 

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Άλμα στους 38 βαθμούς θα κάνει η θερμοκρασία – Ισχυροί άνεμοι στο Αιγαίο"

Φωτιές: 51 δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο - Η εικόνα σε Ρόδο, Αχαΐα, Κέρκυρα

Συνολικά 51 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο στη χώρα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν συνολικά 96 δασικές πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια.

Οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

Την ίδια ώρα, παραμένουν ισχυρές οι επίγειες δυνάμεις και περιοδικά πραγματοποιούνται ρίψεις νερού από τα εναέρια μέσα κυρίως σε, Ρόδο και βορειοανατολική Αχαΐα.

Στη φωτιά της βορειοανατολικής Κέρκυρας, εκδηλώνονται αναζωπυρώσεις που μέχρι στιγμής αντιμετωπίζονται από ισχυρές επίγειες δυνάμεις ενώ από αέρος επιχειρούν περιοδικά 4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Επίσης, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr), για αύριο, Σάββατο (29/7), προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

- Περιφέρεια Αττικής

- Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)

- Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας)

- Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Κω, ΠΕ Καλύμνου, ΠΕ Ρόδου, ΠΕ Καρπάθου)

- Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

- Περιφέρεια Κρήτης (ΠΕ Λασιθίου)

 

Συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

Ταυτόχρονα, για τις ανωτέρω περιοχές, εφαρμόζεται το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και "ευπαθείς" περιοχές.

Διαβάστε Περισσότερα » " Φωτιές: 51 δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο - Η εικόνα σε Ρόδο, Αχαΐα, Κέρκυρα"

Κατσαφάδος στη Βουλή: Οι νέες ταυτότητες δεν θα έχουν GPS, το μικροτσίπ τους θα είναι σαν των πιστωτικών καρτών

«Η χώρα μας δεν αισθάνθηκε από μόνη της την ανάγκη να προχωρήσει στην έκδοση νέων ταυτοτήτων, είναι μια ευρωπαϊκή υποχρέωση όπως και για όλα τα άλλα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωση» ανέφερε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κώστας Κατσαφάδος απαντώντας στη Βουλή στο πλαίσιο σχετικών επικαίρων ερωτήσεων που είχαν καταθέσει βουλευτές των «Σπαρτιατών» και της «Νίκης».

Ο υφυπουργός ανέφερε πως η διαδικασία έκδοσης νέων ταυτοτήτων έχει ξεκινήσει από τις 2 Αυγούστου του 2021 όταν τέθηκε σε εφαρμογή ο εκτελεστικός Κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2019/1157 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου του 2019, για την ενίσχυση της ασφάλειας, των δελτίων ταυτότητας των πολιτών της Ένωσης και των εγγράφων διαμονής που εκδίδονται για πολίτες της Ένωσης και τα μέλη των οικογενειών τους που ασκούν το δικαίωμα της ελεύθερης κυκλοφορίας».

«Όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. θα πρέπει να έχουν εναρμονιστεί μέχρι τις 3 Αυγούστου του 2026 με αυτόν τον Κανονισμό. Αυτό υλοποιούμε και τίποτα παραπάνω» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για το μικροτσίπ που θα φέρουν οι νέες ταυτότητες, το μέλος της κυβέρνησης ανέφερε πως αυτό «θα είναι RFID και είναι σε συνεννόηση με τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας ώστε οι πολίτες να μπορούν απρόσκοπτα να κάνουν τις αεροπορικές τους μετακινήσεις». Ζήτησε επίσης «να μην δημιουργούνται θεωρίες για τα τσιπ και ότι κάποιοι θα μπορούν να το χακάρουν και να αντλούν προσωπικά δεδομένα» καθώς όπως εξήγησε «το συγκεκριμένο τσιπ, είναι όπως αυτό που έχει μια πιστωτική ή χρεωστική τραπεζική κάρτα, και δεν φέρουν κάποιο σύστημα και γεωεντοπισμού. Οι νέες ταυτότητες δεν θα είναι διασυνδεμένες με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και δεν θα φαίνονται οι οικονομικές συναλλαγές του πολίτη».

Ο υφυπουργός είπε επίσης πως η αντικατάσταση των αστυνομικών δελτίων «δεν θα μπορούσε να είναι προαιρετική» όπως του προτάθηκε και όσοι δεν πάνε να τις αντικαταστήσουν τότε θα είναι σαν να μην έχουν ταυτότητα». Παράλληλα απέρριψε την πρόταση που διατυπώθηκε από βουλευτή ότι θα μπορούσαμε να έχουμε άλλο δελτίο ταυτότητας για το εσωτερικό της χώρας και άλλο δελτίο ταυτότητας για το εξωτερικό της χώρας λέγοντας πως «δεν μπορούν να γίνουν αυτά».

Αναφορικά με την λήψη της φωτογραφίας που θα φέρει η νέα ταυτότητα, σημείωσε ότι ο κάθε πολίτης θα είναι ελεύθερος και θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει εάν θα βγάλει την φωτογραφία του στο οικείο αστυνομικό τμήμα ή σε δικό του φωτογράφο για να την προσκομίσει ακολούθως.

Τέλος, για τα ΑμεΑ θα προβλεφθεί να πηγαίνει ένας αστυνομικός υπάλληλος στον χώρο του όπου εάν θέλει θα το φωτογραφίσει, και θα είναι υποχρεωμένος να κάνει και όλες τις υπόλοιπες διαδικασίες για την έκδοση της νέας αστυνομικής ταυτότητας. «Δεν θα χρειάζεται το άτομο με ειδικές ανάγκες να μετακινηθεί στο αστυνομικό τμήμα ή να βγάλει τα σχετικά δικαιολογητικά» όπως είπε.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Κατσαφάδος στη Βουλή: Οι νέες ταυτότητες δεν θα έχουν GPS, το μικροτσίπ τους θα είναι σαν των πιστωτικών καρτών"

Όλο το παρασκήνιο της παραίτησης Μηταράκη: Ποιος ήταν ο πραγματικός λόγος απομάκρυνσης του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη

Για «προσωπικούς λόγους» υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη ο Νότης Μηταράκης σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου. Ωστόσο η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

Ο κ. Μηταράκης εξωθήθηκε σε παραίτηση από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να μην τον αποπέμψει ο ίδιος. Ο πρόεδρος της κυβέρνησης εξεμάνη όταν πληροφορήθηκε πως ο κ. Μηταράκης τις τελευταίες ημέρες όχι απλώς δεν βρισκόταν στο γραφείο του όπως θα έπρεπε, αλλά είχε πάει και για… διακοπές στην Πάτμο, αφήνοντας πίσω στο κτήριο της λεωφόρου Π. Κανελλοπούλου 4, τον υφυπουργό Κώστα Κατσαφάδο να κάνει όλη τη δουλειά.

Κι όλα αυτά συνέβαιναν τη στιγμή μάλιστα που δίνονται καθημερινά μάχες με τις πυρκαγιές που μαίνονται σε όλη την Επικράτεια και την Αστυνομία να διαδραματίζει κομβικό ρόλο στον συντονισμό και τις εκκενώσεις ολόκληρων περιοχών. Από το περιβάλλον του κ. Μηταράκη τονίζεται πως η απουσία του ήταν σε συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται από τους συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η δυσαρέσκεια του κ. Μητσοτάκη προς τον απερχόμενο υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μηταράκη ξεκίνησε από τις πρώτες κιόλας ημέρες που το μέλος της κυβέρνησης ανέλαβε καθήκοντα, όταν δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ότι θα καταργηθεί η Πανεπιστημιακή Αστυνομία και όσοι έχουν ενταχθεί σε αυτή θα ενσωματωθούν στους Ειδικούς Φρουρούς, κάτι που διαψεύστηκε από την κυβέρνηση. Διάψευση επίσης υπήρξε και για τις δηλώσεις του κ. Μηταράκη περί δημιουργίας έφιππης αστυνομίας. Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης τον άδειασε μετά τη δήλωση αυτή, καθώς σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του Σκάι είπε πως: «Σκέφτηκα, για την έφιππη αστυνομία, ότι με αυτή τη ζέστη ίσως πρέπει να ζητήσω… καμήλες από τους φίλους μου στη Σαουδική Αραβία και στον Κόλπο. Δεν χρειαζόμαστε. Είναι μια ενδιαφέρουσα ιδέα αυτή, αλλά δεν χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή έφιππη αστυνομία».

Το «ντόμινο» των υπουργών

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη τοποθετείται ο νυν Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Γιάννης Οικονόμου. Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, με αρμοδιότητα τα ζητήματα Αθλητισμού, τοποθετείται ο βουλευτής Κυκλάδων, Γιάννης Βρούτσης.

Η ορκωμοσία των νέων υπουργών ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, θα πραγματοποιηθεί σήμερα, στις 19:00, στο Προεδρικό Μέγαρο.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Όλο το παρασκήνιο της παραίτησης Μηταράκη: Ποιος ήταν ο πραγματικός λόγος απομάκρυνσης του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη"

Ρόδος: Αστυνομικός της τροχαίας τραυματίστηκε σε καταδίωξη – Αναζητούνται δύο μοτοσικλετιστές

Σοβαρό τροχαίο ατύχημα με τρεις τραυματίες μεταξύ των οποίων και ένας αστυνομικός της τροχαίας Ρόδου σημειώθηκε πριν από λίγη ώρα στην οδό Ρόδου -Λίνδου στη διασταύρωση για παραλία Τραγανού. 

Σύμφωνα με κατάθεση που έδωσε  αυτόπτης μάρτυρας σε αστυνομικούς της τροχαίας πριν από λίγο, ο αστυνομικός φέρεται να έκανε καταδίωξη δυο μοτοσυκλετών με αποτέλεσμα να συγκρουστεί με ένα δίκυκλο στο οποίο επέβαινε ένα ζευγάρι και το οποίο βρισκόταν στον κόμβο Τραγανού.

Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη κινητοποίηση αστυνομικών προκειμένου να εντοπιστούν για να συλληφθούν οι οδηγοί των δύο μοτοσικλετών που καταδιώκονταν, αφού οι οδηγοί δεν πειθάρχησαν σε σήμα των αρχών. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο νοσοκομείο μεταφέρθηκαν 3 άτομα, και ειδικότερα δύο πολίτες και ένας αστυνομικός. 

 

 

 

 

 

 

 

Φωτογραφία Αφοι ΣΙΕΧ

rodiaki

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρόδος: Αστυνομικός της τροχαίας τραυματίστηκε σε καταδίωξη – Αναζητούνται δύο μοτοσικλετιστές"

Παρατείνεται η αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας

Παράταση της αναστολής της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας και του μηχανισμού επιστροφής των υπερεσόδων των ηλεκτροπαραγωγών έως τις 31 Δεκεμβρίου ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σημειώνοντας ότι οι εν λόγω θεσμικές παρεμβάσεις που ισχύουν από τον Ιούλιο του 2022 έχουν αποδώσει εξαιρετικά αποτελέσματα για την ενίσχυση των καταναλωτών μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης και τη σταθεροποίηση των τιμολογίων.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε, με Υπουργική Απόφαση παρατείνεται έως και την 31η Δεκεμβρίου 2023 ο μηχανισμός επιστροφής των υπερεσόδων στη χονδρική αγορά, που εφαρμόζεται από τον Ιούλιο του 2022 και ήδη έχει αποδώσει πάνω από 3,3 δισ. ευρώ έως σήμερα στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, απορροφώντας το μεγαλύτερο μέρος της αυξημένου κόστους λόγω της ενεργειακής κρίσης για τους καταναλωτές. Τους επόμενους μήνες θα αξιολογηθεί η κατάσταση που πρόκειται να διαμορφωθεί στις διεθνείς ενεργειακές αγορές και αναλόγως θα αποφασιστεί η αναγκαιότητα ύπαρξης του παραπάνω έκτακτου μέτρου.

Στην ίδια Υπουργική Απόφαση προβλέπεται και η παράταση, έως την 31η Δεκεμβρίου 2023, της αναστολής εφαρμογής της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας. Η νέα παράταση που αφορά στον τρόπο τιμολόγησης, έχει ως σκοπό να διευκολύνει τους συμπολίτες μας, αλλά και τις εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, μεταβατικά, τους επόμενους μήνες. Και αυτό, προκειμένου να διαμορφωθεί το κατάλληλο πλαίσιο από τους Προμηθευτές και να υπάρχει η απαιτούμενη περίοδος ενημέρωσης για τους καταναλωτές, υπό την τήρηση των κανόνων διαφάνειας και ευκολότερης σύγκρισης των τελικών τιμών.

Σε κοινή δήλωση τους ο υπουργός και η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης και Αλεξάνδρα Σδούκου επισημαίνουν: «Όπως έχουμε αποδείξει από την αρχή της ενεργειακής κρίσης, στηρίζουμε, εμπράκτως, τους καταναλωτές και τους ενισχύουμε με κάθε δυνατό τρόπο, μέσω του πλέγματος μέτρων που έχουμε θεσπίσει, ενώ με την παράταση των δύο επιτυχημένων μηχανισμών στη χονδρική και λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, διασφαλίζουμε την ομαλότερη μετάβαση των καταναλωτών στις νέες συνθήκες λειτουργίας των αγορών, με γνώμονα τη διατήρηση προσιτών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Παρατείνεται η αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας"

Νέα Αγχίαλος: «Ξηλώνουν» τον διοικητή της 111 Πτέρυγα Μάχης μετά τις εκρήξεις - Ποια πυρομαχικά εξερράγησαν

Στην άμεση απομάκρυνση του διοικητή της 111 Πτέρυγας Μάχης προχωρά η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του protothema.gr. Μετά τις τρομακτικές εκρήξεις πυρομαχικών στις αποθήκες της 111 Πτέρυγας Μάχης αποφασίστηκε ότι ο ανώτατος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας πρέπει να αντικατασταθεί από άλλον αξιωματικό. 

Ο διοικητής της 111 Πτέρυγας Μάχης, απαλλάσσεται των καθηκόντων της διοίκησης της μέχρι την ολοκληρωση της κατεπείγουσας ένορκης διοικητικής εξέτασης, που έχει διαταχθεί για τα αίτια και τις συνθήκες σχετικά με τις εκρήξεις στην αποθήκη πυρομαχικών, στην περιοχή Καράμπα του νομού Μαγνησίας.

Τα πυρομαχικά που εξερράγησαν στις αποθήκες στο στρατόπεδο Καράμπα, περίπου 6 χιλιόμετρα βόρεια από την αεροπορική βάση της Νέας Αγχιάλου, δεν ήταν τα πλέον σύγχρονα απ' αυτά που φυλάσσονται στην 111 Πτέρυγα Μάχης ούτε τα απαραίτητα για άμεση χρήση από τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 30 και τα F-16 Block που είναι σε υπηρεσία readiness. Γι' αυτόν τον λόγο άλλωστε τα πυρομαχικά που εξερράγησαν -για λόγους που θα αναζητηθούν από την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη- βρίσκονταν στο στρατόπεδο Καράμπα και όχι στην λεγόμενη «Χορηγία Α», δηλαδή στον φόρτο μάχης που φυλάσσεται μέσα στην 111 Πτέρυγα Μάχης, πολύ κοντά στα shelter όπου βρίσκονται τα μαχητικά αεροσκάφη F-16, ώστε η φόρτωση των πυρομαχικών στα F-16 να γίνεται όσο το δυνατόν ταχύτερα.

Ανώτατες πηγές αναφέρουν ότι τα πυρομαχικά που εξερράγησαν μέσα στις αποθήκες πυρομαχικών του στρατοπέδου Καράμπα της 111 Πτέρυγας Μάχης δεν ήταν ούτε τα πλέον σύγχρονα, ούτε αυτά που χρειάζονται άμεσα για τα readiness των μαχητικών. Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, μεταξύ των πυρομαχικών που εξερράγησαν και καταστράφηκαν από τις εκρήξεις που ακολούθησαν την είσοδο της φωτιάς στις αποθήκες πυρομαχικών είναι βόμβες AGM Maverick, πύραυλοι Stinger εδάφους-αέρος και ρουκέτες.

Μέσα στην καταστροφή από τον βομβαρδισμό των αποθηκών πυρομαχικών έπειτα από τις συνεχείς ισχυρές εκρήξεις των πυρομαχικών που προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές στην πόλη της Νέας Αγχιάλου σε ακτίνα τριών χιλιομέτρων, αναφέρεται ότι ευτυχώς δεν καταστράφηκαν πανάκριβα και υπερσύγχρονα πυρομαχικά όπως οι πύραυλοι Harm ή Amraam, που είναι η αιχμή του δόρατος για τις τρεις πολεμικές Μοίρες της 111 Πτέρυγας Μάχης που έχουν κεντρική αποστολή την καταστολή της εχθρικής αεράμυνας.

Η διοίκηση της 111 Πτέρυγας Μάχης και η ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, είχαν διαβεβαιώσει εγγράφως ότι τα συστήματα πυρασφάλειας και πυρόσβεσης στις αποθήκες πυρομαχικών λειτουργούν άψογα. Εκ των πραγμάτων, το απόγευμα της Πέμπτης 27 Ιουλίου αποδείχθηκε ότι έννοιες όπως πυρασφάλεια, πυροπροστασία, ασφάλεια αποθηκών πυρομαχικών, αυτόματη πυρόσβεση ή πυρεκκένωση είναι σχεδόν άγνωστες. Κι αυτό σε μία κρίσιμη μονάδα της Πολεμικής Αεροπορίας, ίσως την 2η σημαντικότερη μετά την 110 Πτέρυγα Μάχης στην Λάρισα που είναι η καρδιά της Πολεμικής Αεροπορίας, όπου εκτός των εθνικών ελέγχων, η ασφάλεια των πυρομαχικών και η λειτουργία παθητικών συστημάτων πυροπροστασίας ακόμη κι αν απαιτηθεί η άμεση απομάκρυνση του προσωπικού (όπως συνέβη την Πέμπτη 27 Ιουλίου) είναι διασφαλισμένη αυτόματα και πιστοποιημένη ότι θα λειτουργήσει ομαλά και στο 100%, ακόμη και στις πιο ακραίες συνθήκες.

Επειδή όμως στη συγκεκριμένη μονάδα της Πολεμικής Αεροπορίας, όπως και σε κάθε Πτέρυγα Μάχης η τελική ευθύνη βαρύνει τον διοικητή, αποφασίστηκε η άμεση αντικατάστασή του. Από την έρευνα θα κριθεί αν ευθύνες έχουν κι άλλα πρόσωπα στην αλυσίδα της διοίκησης του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας. Κι «αν υπάρχουν ευθύνες θα αποδοθούν. Στο ακέραιο», όπως τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας.

Από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν επιβεβαιώνεται επισήμως ότι τα πυρομαχικά που καταστράφηκαν είναι τα AGM Maverick, οι πύραυλοι Stinger και άγνωστος αριθμός ρουκετών, όπως πληροφορείται το protothema.gr. Σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδιες πηγές, τα πυρομαχικά που καταστράφηκαν από τις εκρήξεις είχαν «μεταλλικό περίβλημα» και σύμφωνα με την ισχύουσα πρακτική τα πυρομαχικά αυτού του τύπου πρέπει να αποθηκεύονται με τον τρόπο που φυλάσσονταν στις αποθήκες Καράμπα. Στο ερώτημα «αφού αποθηκεύονταν όπως έπρεπε ποια είναι η ευθύνη του διοικητή», η προφανής απάντηση είναι ότι από πλευράς της διοίκησης της βάσης της Νέας Αγχιάλου είχαν δοθεί οι εγγυήσεις ότι είχαν ληφθεί όλα τα μέτρα πυροπροστασίας και ότι τα πυρομαχικά είναι ασφαλή. Λογικό, την επομένη της καταστροφής να αρχίσει η απόδοση ευθυνών που δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα σταματήσει με την «καρατόμηση» του διοικητή της 111 Πτέρυγας Μάχης. Το πολύ βασικό είναι ότι από τις καταστροφικές εκρήξεις στις αποθήκες πυρομαχικών φαίνεται πως δεν έχει χαθεί το αξιόμαχο της 111 Πτέρυγας Μάχης και των τριών πολεμικών μοιρών που φιλοξενούνται στη βάση της Νέας Αγχιάλου. Κι αυτό διότι τα πυρομαχικά που καταστράφηκαν, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίεςς, δεν ήταν τα πιο κρίσιμα για τη λειτουργία των αεροσκαφών readiness. 

Δείτε τη στιγμή της μεγάλης έκρηξης στη βάση της Νέας Αγχιάλου: 



Πώς και πού αποθηκεύονται τα πυρομαχικά 

Στην 111 Πτέρυγα Μάχης, υπάρχουν δύο όγκοι πυρομαχικών. Ο πρώτος που αποτελεί την αποκαλούμενη «Α' Χορηγία» είναι μέσα στη βάση και έχει πυρομαχικά που προορίζονται για άμεση χρήση. Αυτά βρίσκονται εκεί για να μπορούν να φορτωθούν άμεσα στα αεροσκάφη που βρίσκονται σε επιφυλακή (readiness).



O δεύτερος όγκος (Β' Χορηγία) βρίσκεται περιμετρικά της βάσης σε μεγαλύτερη απόσταση από τις κεντρικές εγκαταστάσεις και περιλαμβάνει μεγαλύτερο όγκο πυρομαχικών. Οι εκρήξεις σημειώθηκαν σε αυτόν τον όγκο. Τα συγκεκριμένα πυρομαχικά προορίζονται τόσο για χρήση από αεροσκάφη της βάσης, όσο και για άλλα που δεν ανήκουν στη δύναμή της αλλά μπορούν να προσγειωθούν εκεί για να εξοπλιστούν. Σε αυτά περιλαμβάνονται και συμμαχικά αεροσκάφη (ΝΑΤΟ) αλλά και ελληνικά, ακόμη και Mirage.



Στη Β' Χορηγία επίσης αποθηκεύονται και αποσυναρμολογημένα πυρμαχικά για λόγους ασφαλείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες η φωτιά πέρασε γρήγορα από τον συγκεκριμένο χώρο και πλέον δεν υπάρχει ενεργή εστία εκεί. Ωστόσο και για λόγους ασφαλείας έχει δημιουργηθεί μια άτυπη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων σε ικανή ακτίνα από την περιοχή. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν μπορούν να πετάξουν εναέρια μέσα πυρόσβεσης, καθώς μια πιθανή έκρηξη μπόρει να εκτοξεύσει θραύσματα ακόμη και σε ύψος 3.000 ποδών (σχεδόν 1 χιλιόμετρο).

Ακόμη και αν σβήσει τελείως η φωτιά στην περιοχή (έχει επιβληθεί από χθες ζώνη απαγόρευση κυκλοφορίας σε ακτίνα 3 χιλιομέτρων), θα χρειαστεί η περιοχή όλη της βάσης να ελεγχθεί και να ασφαλιστεί.
Ο παραμικρός κραδασμός μπορεί να προκαλέσει έκρηξη σε «ευαισθητοποιημένα» από τις συνθήκες που δημιουργήθηκαν πυρομαχικά. Ειδικοί πυροτεχνουργοί θα αναλάβουν όταν οι συνθήκες κριθούν κατάλληλες να ελέγξουν τόσο τη Β' Χορηγία, όσο και την Α΄Χορηγία για να αποφανθούν για την ασφάλεια της περιοχής.

Ο έλεγχος θα είναι ενδελεχής, γεγονός που μεταφράζεται ότι θα χρειαστεί πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα έως ότου να είμαστε 100% βέβαιοι ότι δεν υπάρχει ο παραμικρός κρίνδυνος. 
Χαρακτηριστικό του πόσο ευαίσθητη θεωρείται η περιοχή, είναι το γεγονός πως το πρωτόκολλο ασφαλείας προβλέπει όσοι πλησιάζουν να μετακινούνται μόνον με ποδήλατο για να αποκλειστεί και το παραμικρό ενδεχόμενο κραδασμών.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Νέα Αγχίαλος: «Ξηλώνουν» τον διοικητή της 111 Πτέρυγα Μάχης μετά τις εκρήξεις - Ποια πυρομαχικά εξερράγησαν"

Παραιτήθηκε ο Νότης Μηταράκης – Νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη ο Γιάννης Οικονόμου

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νότης Μηταράκης, υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε αποδεκτή.

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη τοποθετείται ο νυν Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Γιάννης Οικονόμου. Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, με αρμοδιότητα τα ζητήματα Αθλητισμού, τοποθετείται ο βουλευτής Κυκλάδων, Γιάννης Βρούτσης.

Η ορκωμοσία των νέων υπουργών ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, θα πραγματοποιηθεί σήμερα, στις 19:00, στο Προεδρικό Μέγαρο.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Παραιτήθηκε ο Νότης Μηταράκης – Νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη ο Γιάννης Οικονόμου"

Φωτιά στη Μαγνησία: Ζει ο βοσκός που «πέθανε» σε ρεπορτάζ της ΕΡΤ – «Για απανθρακωμένος καλός είμαι»

Συγγνώμη επειδή μετέδωσε ότι ο βοσκός που εμφανίστηκε στα πλάνα της ΕΡΤ πέθανε στη φωτιά στο Βελεστίνο Μαγνησίας, ζήτησε η δημοσιογράφος της κρατικής τηλεόρασης Φρόσω Παύλου.

Η κυρία Παύλου, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΕΡΤ, αναφέρθηκε στο ατόπημά της, το οποίο έγινε πάνω στην «πίεση του ρεπορτάζ», όπως ισχυρίστηκε.

«Οφείλουμε να προχωρήσουμε σε μια διόρθωση σε σχέση με κάτι που ειπώθηκε στο χθεσινό ρεπορτάζ και αφορά τον άτυχο κτηνοτρόφο που έχασε τη ζωή του στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου, προσπαθώντας να σώσει τα ζώα του. Από λάθος πληροφόρηση ειπώθηκε ότι πρόκειται για το ίδιο άτομο που σε προγενέστερη σύνδεσή μας είχε καταγραφεί από τον τηλεοπτικό μας φακό να προσπαθεί να σώσει τα ζώα του.

Ειπώθηκε ότι πρόκειται για το ίδιο άτομο, πράγμα το οποίο εν συνεχεία διαπιστώθηκε για λάθος. Ζητάμε συγγνώμη γι’ αυτό το λάθος που έγινε υπό την πίεση των εξελίξεων, την ώρα του ρεπορτάζ» ανέφερε η δημοσιογράφος Φρόσω Παύλου.

Οι αναφορές της δημοσιογράφου στο 04.10:

Η ανάρτηση που έκανε ο βόσκος:

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιά στη Μαγνησία: Ζει ο βοσκός που «πέθανε» σε ρεπορτάζ της ΕΡΤ – «Για απανθρακωμένος καλός είμαι»"

Αλέξης Κούγιας: Κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα εις βάρος της δικηγόρου του Ηλία Κασιδιάρη

Ασφαλιστικά μέτρα σε βάρος της δικηγόρου του Ηλία Κασιδιάρη καταθέτει ο Αλέξης Κούγιας όπως έκανε γνωστό ο ίδιος μέσω ανακοίνωσής του.

Όπως αναφέρει, η συνάδελφός του χρησιμοποιεί το ονοματεπώνυμό του στην ιστοσελίδα της για διαφημιστικούς λόγους και τον δυσφημεί. Η ανακοίνωση του γνωστού ποινικολόγου έχει ως εξής: «Έχω κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι ουδεμία σχέση έχω από πολλών ετών με τη δικηγόρο του Ηλία Κασιδιάρη.

Η συγκεκριμένη, πάρα τις συνεχείς προφορικές προτροπές μου, τόσο στο επαγγελματικό της site, όσο και στις λίγες αγορεύσεις στα ποινικά δικαστήρια που επιλέγεται, χρησιμοποιεί συνεχώς το ονοματεπώνυμό μου, για ευνόητους λόγους.

Δυστυχώς, έρχομαι στη δύσκολη θέση να δηλώσω ότι θα καταθέσω εις βάρος της, με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων, αίτημα να της απαγορευτεί να χρησιμοποιεί το ονοματεπώνυμό μου διότι με δυσφημεί.

Αναγκάζομαι να προβώ σε αυτή τη δήλωση, διότι από τους εκατοντάδες νεαρούς ασκούμενους δικηγόρους που ασκήθηκαν στο γραφείο μου τα τελευταία σχεδόν 50 χρόνια που ασκώ το λειτούργημά μου και άλλοι έγιναν επίλεκτοι Δικαστές, Εισαγγελείς και Δικηγόροι, η συγκεκριμένη κυρία είναι από τις λίγες περιπτώσεις που χρησιμοποιώντας στο επαγγελματικό της site το ονοματεπώνυμό μου, για διαφημιστικούς λόγους, με δυσφημεί».

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Αλέξης Κούγιας: Κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα εις βάρος της δικηγόρου του Ηλία Κασιδιάρη"

Κ. Χατζηδάκης: Νέοι κανόνες και υποχρεώσεις για τους servicers

Νέο πλαίσιο κανόνων και υποχρεώσεων, για διαφάνεια και ενημέρωση των πολιτών από τους servicers, επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Σύμφωνα με το πλαίσιο που θα είναι έτοιμο σε λίγους μήνες, θα υποχρεούνται oι servicers να τηρούν και να παρέχουν προσωποποιημένη ενημέρωση προς τους οφειλέτες για το σύνολο της οφειλής τους, τις οφειλόμενες δόσεις, το επιτόκιο και άλλες συναφείς πληροφορίες, που σήμερα δυστυχώς, πράγματι δεν δίνουν. Θα προβλέπονται επίσης ποινές όταν δεν παρέχουν σαφή και έγκαιρη ενημέρωση στους πολίτες.

Στην επίκαιρη ερώτηση που είχε καταθέσει η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, ζητούσε ενημέρωση από τον υπουργό Οικονομικών για την προστασία δανειοληπτών, υπερχρεωμένων πολιτών και ευάλωτων ομάδων από διαδικασίες κατάσχεσης, ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς καθώς και για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Η κ. Κωνσταντοπούλου περιέγραψε περιβάλλον συνεχών οχλήσεων και περιβάλλον καταδίωξης δανειοληπτών, από τράπεζες και funds, για δάνεια και φερόμενες οφειλές που είναι ανυπαίτια, που είναι σε μεγάλο βαθμό εξοφλημένα και σε κάθε περίπτωση, οι επισπεύδοντες, δεν έχουν πραγματικό δικαίωμα επίσπευσης γιατί έχουν αποζημιωθεί πολλαπλώς, μέσω των ανακεφαλαιοποιήσεων, γιατί έχουν εκποιήσει τις συγκεκριμένες αξιώσεις οι τράπεζες στα funds, αντί πινακίου φακής, γιατί τα funds έχουν αγοράσει για πολύ κατώτερες αξίες και στρέφονται εναντίον των πολιτών, αξιώνοντας είτε τις αρχικές οφειλές είτε πολλαπλάσιες οφειλές.

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας ζήτησε προστασία της πρώτης κατοικίας, με νομοθεσία απόλυτης απαγόρευσης πλειστηριασμού εξώσεως από πρώτη κατοικία και κατάργηση των funds.

«Έχουμε να λύσουμε μια πολύ δύσκολη και κοινωνικά ευαίσθητη άσκηση. Έχει ήδη υπάρξει σημαντική πρόοδος, ως προς το ιδιωτικό χρέος. Πρέπει να σημειωθεί ακόμη μεγαλύτερη. Εφαρμόζουμε σύγχρονες ευρωπαϊκές πρακτικές. Έχουμε θέσει σε εφαρμογή βασικά εργαλεία τα οποία στηρίζουν τους ευάλωτους και τους δίνουν δυνατότητες να προστατεύσουν τις κατοικίες τους. Το αμέσως προσεχές διάστημα επίσης θα φέρουμε και άλλες ρυθμίσεις που θα αυξήσουν, γιατί πρέπει να αυξηθούν, οι υποχρεώσεις των servicers, για πιο υπεύθυνη αντιμετώπιση των δανειοληπτών. Νομίζω είναι ένα σύγχρονο πλαίσιο αυτό το οποίο θα πρέπει να εξελίσσεται συνέχεια. Και είμαστε εδώ για να δούμε πως θα πρέπει να εξελίσσεται. Περιμένω και από την αντιπολίτευση υπεύθυνες προτάσεις γι΄αυτό», είπε ο υπουργός Οικονομικών και υπογράμμισε: «Το ζήτημα είναι να οριστεί ποιος είναι ο ευάλωτος. Θα ήταν πρόκληση απέναντι στους πραγματικά φτωχούς, εν ονόματι ορισμένων δογμάτων, να υπερασπιζόμαστε ανθρώπους που δεν είναι φτωχοί».

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στα προγράμματα που υλοποιούνται ή θα υλοποιηθούν και επισήμανε ότι:

-υπάρχουν οι απευθείας διμερείς συμφωνίες των τραπεζών ή των servicers. «Το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει δεκάδες χιλιάδες τέτοιες συμφωνίες οι οποίες κανονικοποιούν τα δάνεια, δίνουν μια ανάσα στους δανειολήπτες», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

-η Κυβέρνηση τους αμέσως επόμενους μήνες θα φέρει νέο πλαίσιο κανόνων και υποχρεώσεων, για διαφάνεια και ενημέρωση των πολιτών από τους servicers. Σύμφωνα με αυτό, θα υποχρεούνται να τηρούν και να παρέχουν προσωποποιημένη ενημέρωση προς τους οφειλέτες για το σύνολο της οφειλής τους, τις οφειλόμενες δόσεις, το επιτόκιο και άλλες συναφείς πληροφορίες, που σήμερα δυστυχώς, πράγματι δεν δίνουν. Θα προβλέπονται επίσης ποινές όταν δεν παρέχουν σαφή και έγκαιρη ενημέρωση στους πολίτες. «Θα θέσουμε πρόσθετους κανόνες πληροφόρησης, διαφάνειας και σχετικών κυρώσεων σε σχέση με τους servicers. Eλπίζω αυτό το μήνυμα να είναι καθαρό», είπε ο κ. Χατζηδάκης.

-Σε σχέση με τις ρυθμίσεις οφειλών έναντι του δημοσίου, ο υπουργός είπε ότι σήμερα και μέχρι 31 Ιουλίου θα είναι σε ισχύ οι 120 δόσεις οι οποίες για να επανενεργοποιηθούν απαιτείται η καταβολή μόνο δύο δόσεων, και για καινούργιες οφειλές ισχύουν οι 72 δόσεις. «Είναι μια ουσιαστική δυνατότητα για τους πολίτες και πιστεύω πρέπει να σπεύσουν και να εκμεταλλευτούν αυτή τη δυνατότητα, μέχρι 31 Ιουλίου», είπε ο κ. Χατζηδάκης.

-Σε σχέση με τον εξωδικαστικό μηχανισμό και συνολικά το πλαίσιο για τη ρύθμιση χρεών, ο κ. Χατζηδάκης είπε παρέχει δόσεις για οφειλές προς το δημόσιο και τις τράπεζες αλλά και διαγραφές της βασικής οφειλής επί των τόκων, λαμβάνοντας όμως πάντοτε την πραγματική οικονομική κατάσταση και περιουσία των οφειλετών. Ο υπουργός ανέφερε εξάλλου ότι γίνονται συνεχείς βελτιώσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού ώστε να γίνει ολοένα και πιο αποτελεσματικός και δίκαιο και γι΄αυτό ο Ιούνιο είναι τα εντονότερα αποτελέσματα στο πεδίο ου εξωδικαστικού μηχανισμού.

-Υπάρχει το ενδιάμεσο πρόγραμμα στήριξης της πρώτης κατοικίας για τα ευάλωτα νοικοκυριά. Το πρόγραμμα προβλέπει κρατική επιδότηση της δόσης του στεγαστικού δανείου, έως και 210 ευρώ μηνιαίως και για 15 μήνες, καθώς και αναστολή μέτρων κατά των οφειλετών. Το πρόγραμμα αφορά νοικοκυριά έως 21.000 ευρώ ετησίως και με ακίνητη περιουσία έως 180 ευρώ ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού. Το πρόγραμμα υφίσταται για να αποτρέπονται πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας.

-Τον Φεβρουάριο άρχισε το πρόγραμμα για δόσεις στεγαστικών δανείων ή τα δάνεια μικρών επιχειρήσεων ενήμερων δανειοληπτών. Το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει τεχνικά το πρόγραμμα με την έκδοση σχετικού πιστοποιητικού ευάλωτου δανειολήπτη. Το σύνολο της δαπάνης έχουν αναλάβει οι τέσσερις συστημικές τράπεζες στο πλαίσιο μιας «εταιρικής κοινωνικής υπευθυνότητας».

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι υπάρχουν και άλλα εργαλεία με τα οποία η πολιτεία καλύπτει τους ευάλωτους, μεταξύ των οποίων, το στεγαστικό επίδομα που δίνει ο ΟΠΕΚΑ σε νοικοκυριά τα οποία μισθώνουν την κύρια κατοικία τους με πόρους σχεδόν 400 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως σε πάνω από 280.000 δικαιούχους. Παράλληλα υπάρχει το πρόγραμμα «στέγαση και εργασία», για τους αστέγους το οποίο παρέχει αφενός σπίτι, με την κάλυψη των ενοικίων και της οικοσκευής, και δίνει και εργασιακές προοπτικές μέσω της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης.

Ο υπουργός Οικονομικών απάντησε στην κ. Κωνσταντοπούλου και την ερώτηση της αν η λύση που προωθείται από την κυβέρνηση και τις τράπεζες είναι η σύναψη νέων δανείων.

«Τα νέα δάνεια δεν είναι σε καμία περίπτωση υποχρεωτικά. Όποιος θέλει παίρνει, όποιος θέλει δεν παίρνει», είπε ο υπουργός Οικονομικών και αναρωτήθηκε αν το κόμμα της κ. Κωνσταντοπούλου εισηγείται να μην δίνουν δάνεια οι τράπεζες.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κ. Χατζηδάκης: Νέοι κανόνες και υποχρεώσεις για τους servicers"

«Ανακυκλώνω – ΑλλάΖΩ Θερμοσίφωνα»: Ανακοινώθηκαν τα οριστικά αποτελέσματα στο gov.gr

Σε 103.310 ανέρχονται οι αιτήσεις που εγκρίνονται για την εξαργύρωση επιταγών (vouchers)
, στο πλαίσιο του προγράμματος: «Ανακυκλώνω – ΑλλάΖΩ Θερμοσίφωνα», του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μετά και από την διαδικασία εξέτασης των ενστάσεων που υποβλήθηκαν.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, υπέγραψε την απόφαση, με την οποία εγκρίνονται οι πίνακες οριστικών αποτελεσμάτων, ανά Περιφέρεια και ανά εισοδηματική κατηγορία, των αιτήσεων που κατατέθηκαν στο πρόγραμμα. Οι οριστικοί πίνακες, με τους επιλέξιμους και τους επιλαχόντες δικαιούχους του «Ανακυκλώνω – ΑλλάΖΩ Θερμοσίφωνα» αναρτώνται, στην ιστοσελίδα του προγράμματος: https://allazothermosifona.gov.gr/exelixi/apotelesmata-axiologisis/ Παράλληλα, οι δικαιούχοι του προγράμματος ενημερώνονται μέσω SMS στο κινητό τους τηλέφωνο.

Όπως επισημαίνεται από το ΥΠΕΝ, οι δικαιούχοι θα δουν σημαντικές μειώσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος. Υπολογίζεται πως η κατανάλωση ρεύματος για τη χρήση ζεστού νερού πρόκειται να μειωθεί, περίπου, κατά 65% ανά νοικοκυριό. Όσον αφορά στο περιβαλλοντικό όφελος για τη χώρα, εκτιμάται πως το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) θα μειωθεί κατά 200.000 τόνους, ετησίως.

Οι εγκεκριμένες αιτήσεις έχουν συνολικό προϋπολογισμό 107.700.071 ευρώ και αφορούν σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας. Συγκεκριμένα, 7.302 αιτήσεις προέρχονται από την Ανατολική Μακεδονία & Θράκη, 26.354 από την Αττική, 2.785 από το Βόρειο Αιγαίο, 9.577 από την Δυτική Ελλάδα, 3.420 από την Δυτική Μακεδονία, 4.381 από την Ήπειρο, 7.603 από την Θεσσαλία, 2.487 από τα Ιόνια Νησιά, 16.166 από την Κεντρική Μακεδονία, 7.110 από την Κρήτη, 2.738 από το Νότιο Αιγαίο, 6.757 από την Πελοπόννησο και 6.630 από την Στερεά Ελλάδα.

Με την ανάρτηση των οριστικών πινάκων, οι δικαιούχοι λαμβάνουν, άμεσα, τις ειδικές επιταγές, που καλύπτουν μέρος της συνολικής δαπάνης αγοράς του νέου ηλιακού θερμοσίφωνα, καθώς και των άμεσα συνδεδεμένων και απαραίτητων υπηρεσιών (τοποθέτηση κ.λπ.) από τους εγκεκριμένους προμηθευτές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Δικαίωμα συμμετοχής στο «Ανακυκλώνω – ΑλλάΖΩ Θερμοσίφωνα» είχε η πλειονότητα των νοικοκυριών. Εφαρμόστηκαν κοινωνικά κριτήρια και υπήρξε ειδική μέριμνα για τα ευάλωτα νοικοκυριά, τις οικογένειες που έχουν μέλος με αναπηρία, καθώς και για τις πολύτεκνες οικογένειες.

Το «Ανακυκλώνω – ΑλλάΖΩ Θερμοσίφωνα» έχει διαθέσιμο προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ, από το ΕΣΠΑ 2014-2020. Ωστόσο, λόγω προσαύξησής του κατά 8% (μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των ενστάσεων) καλύπτονται από το πρόγραμμα αιτήσεις, συνολικού ύψους 107.700.071 ευρώ. Κατά την εξαργύρωση των επιταγών θα δημιουργείται χώρος (αποθεματικό), ώστε να ενταχθούν στο πρόγραμμα και επιλαχόντες δικαιούχοι.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "«Ανακυκλώνω – ΑλλάΖΩ Θερμοσίφωνα»: Ανακοινώθηκαν τα οριστικά αποτελέσματα στο gov.gr"

Σπαρτιάτες: Εικόνα διάλυσης στο κόμμα μετά το αντάρτικο υπέρ Κασιδιάρη – Στίγκας: «Αν χρειαστεί θα μείνω μόνος»

Για «δυσάρεστα γεγονότα» στην κοινοβουλευτική ομάδα των Σπαρτιατών έκανε λόγο σήμερα (28.7.2023) ο επικεφαλής του κόμματος Βασίλης Στίγκας, ο οποίος σε δήλωσή του παίρνει αποστάσεις από τον Ηλία Κασιδιάρη και αναφέρει πως ποτέ στη ζωή του δεν υπήρξε «ούτε μπροστινός, ούτε εντολοδόχος».

Το χθεσινό αντάρτικο 9 βουλευτών των Σπαρτιατών που στηρίζουν τον Ηλία Κασιδιάρη δημιουργούν ισχυρούς τριγμούς στο κόμμα και πλέον τα σενάρια διάλυσής του κόμματος φουντώνουν, με τον Βασίλη Στίγκα ν’ αντιδρά έντονα με νέες δηλώσεις του στη Βουλή. 

«Μετά τα χθεσινά δυσάρεστα γεγονότα που συνέβησαν στην Κοινοβουλευτική μας Ομάδα, πράγματα τα οποία δεν άρεσαν σε κανέναν αποφασίσαμε να γίνει σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την επόμενη εβδομάδα και να λυθούν τα όποια προβλήματα έχουν δημιουργηθεί. Νιώθουμε και οφείλουμε έναν μεγάλο σεβασμό στους 241.000 ψηφοφόρους μας που μας τίμησαν και μας έβαλαν στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Επομένως, δεν μπορούμε έτσι να τινάξουμε τα πάντα στον αέρα και θα κάνουμε ότι μπορούμε και ότι πρέπει για να σταθούμε όλοι μαζί ενωμένοι σαν γροθιά στις δύσκολες ώρες και στα μεγάλα προβλήματα που έρχονται για την χώρα μας» είπε αρχικά. 

Σε ερώτηση ότι «εσείς είστε που χαρακτηρίσατε τον Ηλία Κασιδιάρη “καύσιμο” δημιουργώντας το έδαφος και τις προϋποθέσεις για να εμφανισθείτε ως “μπροστινός” του. Τώρα τι σας δυσαρέστησε;» απάντησε ότι «όπως δηλώσει κατ’ επανάληψη το να σε στηρίξει ένας άνθρωπος και να πεις ένα ευχαριστώ από ευγνωμοσύνη δεν σημαίνει τίποτα. Εκείνο το οποίο έχω να δηλώσω -και το έχω ξαναπεί- είναι ότι ποτέ στην ζωή μου, δεν υπήρξα ούτε μπροστινός ούτε εντολοδόχος. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Το κόμμα Σπαρτιάτες το διοικώ εγώ, βεβαίως υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που ενδεχομένως να έχουν είτε συναισθηματικούς δεσμούς, είτε να μην γνωρίζουν καλά την λειτουργία ενός κόμματος ή την λειτουργία μέσα στο Κοινοβούλιο».

Σε ερωτήσεις ότι η χθεσινή κοινή δήλωση των «9» βουλευτών «δείχνει πως Σπαρτιάτες = Κασιδιάρης και Κασιδιάρης = Σπαρτιάτες» ο κ. Στίγκας απάντησε «περιμένετε λίγο να δείτε μέχρι την επόμενη εβδομάδα. Να ξέρετε ότι εγώ πάντοτε λέω την αλήθεια. Πάντοτε ήμουνα, είμαι και θα είμαι με τη νομιμότητα, με ότι αυτό συνεπάγεται. Αφήστε μας λιγάκι να δούμε τι μπορεί να γίνει μέχρι την επόμενη εβδομάδα»

Σε ερώτηση εάν «αισθανθήκατε την ανάγκη να παραιτηθείτε» μετά την δήλωση των 9 βουλευτών του είπε «καθόλου, καθόλου και σας διαβεβαιώνω ότι επειδή είμαι Σπαρτιάτης, είμαι μόνος εναντίον όλων. Εγώ έχω έρθει εδώ πέρα για έναν συγκεκριμένο σκοπό. Να προσφέρω ανιδιοτελώς στην πατρίδα μου και στον Ελληνικό λαό. Για μένα δεν υπάρχει κάτι άλλο. Όποιος θέλει να μείνει ας μείνει και όποιος θέλει να φύγει ας φύγει. Εγώ και μόνος μου να μείνω, θα κάνω αυτά που πρέπει να κάνω».

Ερωτηθείς εάν υπήρχε επικοινωνία με τον Ηλία Κασιδιάρη για την έκδοση της κοινής ανακοίνωσης των «9» βουλευτών ή εάν είχε και ο ίδιος επικοινωνία μαζί του, απάντησε πως «εμένα δεν με έχει πάρει κανένας τηλέφωνο και δεν συνομιλώ με κανέναν. Αυτό είναι κάτι δεδομένο για τον Βασίλη Στίγκα. Και σας είπα εντολές δεν έχω πάρει ποτέ στην ζωή μου ούτε πρόκειται να πάρω από κανέναν. Ενεργώ αυτοβούλως και βεβαίως σε συνεννόηση με τους βουλευτές μου. Έχουν γίνει και άλλα πράγματα, δηλαδή έχουμε συζητήσει νομοσχέδια και τους προσέχω – να το πω έτσι- ώστε να μην κάνουν κάποια λάθη καθώς είναι και αυτοί καινούργιοι και δεν έχουν την εμπειρία αλλά πάντοτε στα πλαίσια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας

Σε ερώτηση ότι «εσείς ήσασταν προσκεκλημένος ευρωβουλευτή της ΧΑ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και φωτογραφιζόσασταν σε πανό που έγραφε “προδότη” τον τότε Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, υιοθετώντας την προπαγάνδα της ΧΑ» είπε ότι « το πανό που σηκώσαμε μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο υποδηλώνει ότι ο κ. Τσίπρας όντως ήταν, είναι και θα παραμείνει προδότης. Αυτό δεν αναιρεί κάτι. Απλά να σας υπενθυμίσω ότι τον κ. Φουντούλη (ευρωβουλευτή της ΧΑ) που με κάλεσε στο Ευρωκοινοβούλιο τον είχα γνωρίσει προσωπικά μέσα από τις εκπομπές που έκανα και τον είχα καλεσμένο. Επομένως, δεν νομίζω να υπάρχει κάτι μεμπτό». Στην παρατήρηση ότι «άρα εσείς είχατε σχέση με την ΕΛΑΣΥΝ» είπε ότι «ο κ. Λαγός με είχε φωνάξει ως παρουσιαστή στις εκπομπές που έκανε. Άμισθος, έκανα τρείς τέσσερις εκπομπές και έφυγα. Δεν νομίζω να είναι κάτι μεμπτό. Και δεν θέλω να επανέρχομαι στα ίδια και στα ίδια. Ουδέποτε υπήρξα στέλεχος ούτε της ΕΛΑΣΥΝ ούτε της ΧΑ»​.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Σπαρτιάτες: Εικόνα διάλυσης στο κόμμα μετά το αντάρτικο υπέρ Κασιδιάρη – Στίγκας: «Αν χρειαστεί θα μείνω μόνος»"

Μπήκε λουκέτο σε κλαμπ της παραλιακής όπου εμφανιζόταν γνωστός τραγουδιστής – Πρόστιμο και σε μαγαζί στη Σαντορίνη

Φοροδιαφυγή
σε δύο γνωστά κλαμπ στην παραλιακή και στη Σαντορίνη εντόπισαν οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Συγκεκριμένα, σε γνωστό club της παραλιακής λεωφόρου, στον Άλιμο, κατά τη διάρκεια παράστασης γνωστού τραγουδιστή, διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν κοπεί 15 αποδείξεις, συνολικής αξίας 605 ευρώ. Στην επιχείρηση, μπήκε λουκέτο για 48 ώρες.

Στη Σαντορίνη, σε διάσημο club, που βρίσκεται μέσα σε ξενοδοχείο, οι ελεγκτές βρήκαν ότι δεν είχαν εκδοθεί 3.726 αποδείξεις, 355.000 ευρώ. Δεδομένου ότι πρόκειται για επιχείρηση, που λειτουργεί μέσα σε ξενοδοχειακή μονάδα, επιβλήθηκε το πρόστιμο, που αναλογεί, χωρίς το 48ωρο λουκέτο, ενώ προβλέπεται και επιπλέον χρηματική ποινή, μόλις ολοκληρωθεί ο έλεγχος της φορολογικής συμπεριφοράς του club.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Μπήκε λουκέτο σε κλαμπ της παραλιακής όπου εμφανιζόταν γνωστός τραγουδιστής – Πρόστιμο και σε μαγαζί στη Σαντορίνη"

Φωτιά στη Μαγνησία: Καλύτερη η εικόνα σήμερα – Μακριά από κατοικημένες περιοχές οι φλόγες

Καλύτερη είναι η γενική εικόνα της φωτιάς στη Μαγνησία, η οποία καίει μακριά από κατοικημένες περιοχές.

Ειδικότερα, όλες οι εστίες της φωτιάς στη Μαγνησία που εξακολουθούν να υφίστανται, βρίσκονται σε αγροτικές περιοχές, πλην του μετώπου μεταξύ Σέσκλου και Χρυσής Ακτής Παναγίας. Από τις πρώτες πρωινές ώρες άρχισαν να πετούν πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα και κάνουν συνεχείς ρίψεις νερού.

Οι εστίες στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου είναι στην περιοχή μεταξύ Αερινού, Περιβλέπτου και Κοκκίνας του δήμου Ρήγα Φεραίου, που τη νύχτα πέρασε και τον αυτοκινητόδρομο Αθηνών-Θεσσαλονίκης. Επίσης ,κοντά στη θέση “Στούπι” και πάνω από το “Κοκκινος Club” αλλά βρίσκεται υπό έλεγχο και μεταξύ της Χρυσής Ακτής Παναγίας και του Σέσκλου,σε δύσβατη περιοχή που κατακαίει χαμηλή και θαμνώδη βλάστηση.

Σε όλα τα σημεία της φωτιάς δίνουν μάχη για να ελέγξουν τις φλόγες επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις,οι οποίες συνεπικουρούνται από επτά αεροπλάνα πυρόσβεσης .

Οι άνεμοι έχουν κοπάσει στη Μαγνησία από χθες το βράδυ και επικρατεί σχεδόν άπνοια.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιά στη Μαγνησία: Καλύτερη η εικόνα σήμερα – Μακριά από κατοικημένες περιοχές οι φλόγες"

Κατεπείγουσα ΕΔΕ για τις εκρήξεις στη Νέα Αγχίαλο διέταξε ο Νίκος Δένδιας – Εισαγγελική παρέμβαση για κατεπείγουσα προανακριτική εξέταση

Κατεπείγουσα ΕΔΕ διέταξε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας για τις εκρήξεις στη Νέα Αγχίαλο, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα σε δηλώσεις του πως αν υπάρχουν ευθύνες θα αποδοθούν.

«Ζήτησα τον επανέλεγχο των σχεδίων πυρασφάλειας όλων των στρατοπέδων και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Θέλω να σας διαβεβαιώσω η ασφάλεια του προσωπικού, των εγκαταστάσεων και του υλικού αποτελεί διαχρονικά προτεραιότητα. Αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα», τόνισε.

«‘Εχω λάβει αναλυτική έγγραφη ενημέρωση, από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας» είπε και πρόσθεσε: «Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι δεν υπήρξε θέμα ασφάλειας για την ίδια την 111 Πτέρυγα Μάχης».

«Στο ευρύ πλαίσιο», συνέχισε, «ζήτησα τον έλεγχο των Συστημάτων Πυρασφάλειας όλων των σχηματισμών, όλων των στρατοπέδων, όπως και των πάσης φύσεως στρατιωτικών εγκαταστάσεων της πατρίδας μας. Ζήτησα τον επανέλεγχο των Σχεδίων Πυρασφάλειας, όλων των Στρατοπέδων, όλων των Μονάδων και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων».

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω: Η ασφάλεια του προσωπικού, των εγκαταστάσεων, του υλικού των Ενόπλων Δυνάμεων, αποτελεί απόλυτη διαχρονική προτεραιότητα της Κυβερνήσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας. Αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την παρούσα Κυβέρνηση. Αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για όλους» κατέληξε ο Ν. Δένδιας.

Ερωτήματα μετά την εφιαλτική ημέρα

Αρκετά είναι τα ερωτήματα που δημιουργούνται την επόμενη ημέρα και ζητούν απάντηση. Ο πτέραρχος Κώστας Ιατρίδης μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία ώρα Mega» για τις αλλεπάλληλες εκρήξεις στην αποθήκη πυρομαχικών. «Είχαμε μία δυσάρεστη κατάσταση, αλλά είχε δοθεί έγκαιρα εντολή να εκκενωθεί ο χώρος εκεί και να μην διακινδυνεύσει προσωπικό», σχολίασε αρχικά.

Στο ερώτημα πώς έφθασε η φωτιά μέχρι εκεί, εξήγησε ότι η φωτιά δεν μπόρεσε να ελεγχθεί καθώς οι άνεμοι άλλαξαν απότομα κατεύθυνση, με αποτέλεσμα η φωτιά να προσεγγίσει την περιοχή.

Σε ερώτηση αν η περιοχή ήταν αποψιλωμένη ο κ. Ιατρίδης τόνισε ότι τα απάντα στην περιοχή ήταν καθαρισμένα, αλλά υπήρχαν αγροτεμάχια με ελιές, καλαμιές και χόρτα, όπου αυτά πήραν φωτιά με αποτέλεσμα να επεκταθεί η φωτιά και η υψηλή θερμοκρασία να ενεργοποιήσει τις βόμβες.

Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι παρόμοιο περιστατικό δεν έχει συμβεί ξανά.

Όπως εξήγησε οι πτέραρχος τα θραύσματα από αυτές τις βόμβες από την έκρηξή τους έχουν εμβέλεια μέχρι και 1χλμ και φθάνουν σε ύψος 100 μέχρι και 200 μέτρα.

Επίσης, σε αυτή την περίπτωση είναι αναγκαίο να επιχειρήσει ομάδα πυροτεχνουργών.

«Υπήρχαν εκατοντάδες βόμβες πολύ μεγάλης ισχύος και πυρομαχικά», οι κάτοικοι στη Νέα Αγχίαλο «πρέπει να προσέχουν για καιρό»

Για τις συγκλονιστικές εικόνες που απαθανάτισαν πολίτες μίλησε στην ΕΡΤ ο Θεόδωρος Λιόλιος, καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής, Αναπληρωτής Διευθυντής του Ελληνικού Κέντρου Ελέγχου Όπλων.

«Αυτό που ανησυχεί τον κόσμο τώρα είναι το τεράστιο αυτό ατύχημα που έχει συμβεί στην αποθήκη πυρομαχικών που αποκαλύφθηκε κιόλας. Και τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται στα υλικά που υπάρχουν εκεί» δήλωσε ο κ. Λιόλιος.

«Βλέποντας την ιστοσελίδα της Πολεμικής Αεροπορίας διαπιστώνει κανείς ότι τα πυρομαχικά που υπάρχουν είναι βόμβες άφεσης, βαρύτητας, πολύ μεγάλης ισχύος που μπορεί να προκαλέσουν πολύ μεγάλη καταστροφή» εξήγησε ο διευθυντής του Ελληνικού Κέντρου Ελέγχου Όπλων.

Μιλώντας για το θέμα των πυρομαχικών και τις ισχυρές εκρήξεις που ακολούθησαν, τόνισε ότι ο κόσμος θα πρέπει να απομακρύνεται από παράθυρα και τζαμαρίες για να μη τραυματιστεί.

«Κανείς δεν συλλέγει και δεν αγγίζει άγνωστα μεταλλικά αντικείμενα γύρω από την περιοχή σε ακτίνα τουλάχιστον δύο – τριών χιλιομέτρων, μέχρι οι ένοπλες δυνάμεις και οι κρατικοί φορείς να δώσουν αυτό το δικαίωμα, διότι υπάρχει ακόμη ένας μικρός κίνδυνος από πυρομαχικά που δεν έχουν σκάσει» σημείωσε.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Κατεπείγουσα ΕΔΕ για τις εκρήξεις στη Νέα Αγχίαλο διέταξε ο Νίκος Δένδιας – Εισαγγελική παρέμβαση για κατεπείγουσα προανακριτική εξέταση"

Βρέθηκε εμπρηστικός μηχανισμός στον Υμηττό - Τι εξετάζουν οι Αρχές

Φωτογραφία - ντοκουμέντο από τον εμπρηστικό μηχανισμό που βρέθηκε στον Υμηττό έφερε στη δημοσιότητα το OPEN και η Μίνα ΚαραμήτρουΟ αυτοσχέδιος μηχανισμός βρέθηκε το βράδυ της Πέμπτης στην περιοχή της Αγίας Μαύρας στην Ηλιούπολη

Το ευτύχημα της υπόθεσης είναι ότι ο μηχανισμός δεν «έσκασε» και αυτή τη στιγμή ασχολούνται με την υπόθεση στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος

Εμπρησμός
Εμπρησμός

Το χρονικό του εντοπισμού

Σημειώνεται πως εθελοντές πυροσβέστες εντόπισαν σε περιπολία το περίεργο αντικείμενο στο βουνό της Αττικής.  

Όταν πλησίασαν να δουν περί τίνος πρόκειται, διαπίστωσαν ότι ήταν κάποιος μηχανισμός και αμέσως ειδοποίησαν τις Αρχές. Η Πυροσβεστική παρέλαβε το αντικείμενο και διαπίστωσε ότι πρόκειται για εμπρηστικό μηχανισμό και τον μετέφεραν στα ειδικά εργαστήρια για να εντοπιστούν τυχόν δακτυλικά αποτυπώματα που άφησαν πάνω επίδοξοι εμπρηστές

 

Στη συνέχεια, ο μηχανισμός θα ανοιχτεί για να διαπιστώσουν περί τίνος πρόκειται.

Ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί αν οι δράστες είχαν προγραμματίσει τον μηχανισμό για να «ανάψει» αργότερα, ή αν είναι από εκείνους τους μηχανισμούς που προκαλούν φωτιά μετά από υπερθέρμανση.

ethnos

Διαβάστε Περισσότερα » "Βρέθηκε εμπρηστικός μηχανισμός στον Υμηττό - Τι εξετάζουν οι Αρχές"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news