facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023

Απειλεί ξανά ο Ερντογάν: «Οι δυτικές χώρες θα πληρώσουν για το κλείσιμο των προξενείων τους»

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε σήμερα ότι οι δυτικές διπλωματικές αποστολές «θα πληρώσουν» για τις προειδοποιήσεις που εξέδωσαν και για το προσωρινό κλείσιμο των προξενείων τους στην Κωνσταντινούπολη την περασμένη εβδομάδα, την ώρα που η τουρκική αστυνομία, αφού συνέλαβε 15 ύποπτους τζιχαντιστές, διαβεβαίωνε πως δεν υπάρχει κάποια σοβαρή απειλή για τους αλλοδαπούς στη χώρα.

Η Άγκυρα κάλεσε τους πρεσβευτές εννέα χωρών την περασμένη Πέμπτη για να εκφράσει τη δυσαρέσκειά της για το προσωρινό κλείσιμο των προξενείων. Τούρκοι αξιωματούχοι είπαν την επόμενη ημέρα ότι αυτές οι δυτικές χώρες, μεταξύ των οποίων ήταν οι ΗΠΑ και η Γερμανά, δεν μοιράστηκαν τις πληροφορίες που είχαν για να στηρίξουν τους ισχυρισμούς τους περί απειλής για την ασφάλειά τους.

«Τις προάλλες, το υπουργείο Εξωτερικών τους κάλεσε όλους αυτούς και τους έδωσε το απαραίτητο τελεσίγραφο, τους είπε ‘Θα το πληρώσετε ακριβά αν συνεχίσετε έτσι» είπε ο Ερντογάν σε μια συνάντηση με νέους που είχε βιντεοσκοπηθεί και προβλήθηκε σήμερα.

Εκτός από το κλείσιμο των προξενείων, πολλές δυτικές χώρες προειδοποίησαν τους πολίτες τους για τον κίνδυνο επιθέσεων σε διπλωματικές αποστολές και μη μουσουλμανικούς χώρους λατρείας στην Τουρκία, με αφορμή μια σειρά κινητοποιήσεων στην Ευρώπη κατά τις οποίες ακροδεξιοί διαδηλωτές έκαψαν το Κοράνι, το ιερό βιβλίο των μουσουλμάνων.

Η Τουρκία ανέστειλε τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ τον περασμένο μήνα έπειτα από μια τέτοια διαδήλωση στη Στοκχόλμη.

Ο Ερντογάν είπε ότι οι δυτικές χώρες προσπαθούν «να κερδίσουν χρόνο» και ότι «οι αναγκαίες αποφάσεις» θα ληφθούν στην αυριανή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Απειλεί ξανά ο Ερντογάν: «Οι δυτικές χώρες θα πληρώσουν για το κλείσιμο των προξενείων τους»"

Καιρός – Αρναούτογλου: Νέες χιονοπτώσεις χτυπούν την Αττική τις επόμενες ώρες – Χιόνια και στο κέντρο της Αθήνας

Ο μετωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου προειδοποιεί για νέο γύρο χιονοπτώσεων στην Αττική μέσα στη νύχτα, αφού η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» συνεχίζει να… σφυροκοπά τη χώρα.

Σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου, η κακοκαιρία θα φέρει χιόνια σε περιοχές της Αττικής γύρω στις 2 με 3 τα χαράματα της Δευτέρας, ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας και σε παραθαλάσσιες περιοχές.

Το χιόνι κατά τόπους θα είναι πυκνό ενώ η θερμοκρασία θα πέσει κι άλλο.

Αναλυτικά η ανάρτηση

«Πρόσκαιρη είναι η ύφεση των φαινομένων στην Αττική!

Οι πιο αξιόλογες χιονοπτώσεις μέχρι στιγμής εντοπίζονται στα δυτικά τμήματα του λεκανοπεδίου , οπου το έστρωσε σύμφωνα με τα μηνύματα που μου στέλνετε ακόμα και πάνω από τα 150μ υψόμετρο. Κατά τη διάρκεια των μεταμεσονύχτιων αργά όμως ωρών (χοντρικά μετά τις 2 με 3 τη νύχτα) αναμένεται ένας νέος γύρος χιονοπτώσεων στις περισσότερες περιοχές του νομού Αττικής (και στα ανατολικά τμήματα της ) ακόμα και σε παραθαλάσσιες περιοχές (καθώς η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση), και φυσικά στο κέντρο της Αθήνας, που κατά τόπους και κατά διαστήματα θα είναι πυκνές και είναι πιθανό να διατηρηθούν περίπου μέχρι και τις προμεσημβρινές -μεσημβρινές ώρες της Δευτέρας για να εξασθενήσουν και πάλι σταδιακά σε μεγάλο τμήμα του νομού, αφήνοντας όμως πίσω τους κατά πάσα πιθανότητα αξιόλογες χιονοστρώσεις ανάλογα φυσικά το υψόμετρο..»

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός – Αρναούτογλου: Νέες χιονοπτώσεις χτυπούν την Αττική τις επόμενες ώρες – Χιόνια και στο κέντρο της Αθήνας"

Κακοκαιρία Barbara – Hellenic Train: Kαταργούνται οι αμαξοστοιχίες 50 και 51 στον άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη

Σε αυξημένη επιφυλακή είναι η Hellenic Train για τυχόν προβλήματα που μπορεί να προκύψουν στο σιδηροδρομικό δίκτυο από την κακοκαιρία.

Αύριο Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου, δεν θα πραγματοποιηθούν τα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών 50 & 51 στον άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη σύμφωνα με την Hellenic Train, κατόπιν ενημέρωσης από την Πολιτική Προστασία για σοβαρή επιδείνωση των καιρικών φαινομένων.

Επίσης, σύμφωνα με ενημέρωση της εταιρείας καταργούνται επίσης οι αμαξοστοιχίες 1521, 11530, 1530, 1533, 3537, καθώς και η αμαξοστοιχία 4200 και η επιστροφή της μεταξύ Κάντζας και Άνω Λιοσίων.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Κακοκαιρία Barbara – Hellenic Train: Kαταργούνται οι αμαξοστοιχίες 50 και 51 στον άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη"

Υπ. Εσωτερικών: Στις 10:00 τη Δευτέρα η προσέλευση των δημοσίων υπαλλήλων, λόγω της κακοκαιρίας “Barbara”

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών, και βάσει των καιρικών δεδομένων, όπως εξελίσσονται μέχρι στιγμής και για την ασφάλεια των υπαλλήλων εκείνων που δεν μπορούν να παράσχουν εργασία εξ αποστάσεως και δεν κάνουν χρήση άδειας, διευκρινίζεται ότι η έναρξη λειτουργίας των Δημοσίων υπηρεσιών και αντιστοίχως η προσέλευση των υπαλλήλων αυτών για τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου ορίζεται στις 10 το πρωί.

Μάλιστα, προς αποφυγή της ταλαιπωρίας των πολιτών, διευκρινίζεται ότι τυχόν ραντεβού με Δημόσιες υπηρεσίες που έχουν προγραμματιστεί πριν τις 10 π.μ., δεν θα πραγματοποιηθούν και οι δημόσιες υπηρεσίες αυτές θα πρέπει να ενημερώσουν με κάθε πρόσφορο τρόπο τους ενδιαφερομένους πολίτες σχετικά και να μεριμνήσουν άμεσα για τον επαναπρογραμματισμό νέου ραντεβού.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Υπ. Εσωτερικών: Στις 10:00 τη Δευτέρα η προσέλευση των δημοσίων υπαλλήλων, λόγω της κακοκαιρίας “Barbara”"

Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Καθυστερήσεις στην ταχυδρομική εξυπηρέτηση ανακοίνωσαν τα ΕΛΤΑ

Για ενδεχόμενες καθυστερήσεις στην ταχυδρομική εξυπηρέτηση του κοινού, λόγω της σφοδρής κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» που πλήττει την χώρα, ενημερώνει ο Όμιλος των Ελληνικών Ταχυδρομείων.

Σύμφωνα με ενημέρωση του Ομίλου τα προβλήματα στο οδικό δίκτυο της χώρας από τη μεγάλη χιονόπτωση και η απαγόρευση απόπλου των πλοίων από τα λιμάνια δεν επιτρέπουν την πλήρη εκτέλεση του έργου, ενώ τα καταστήματα ΕΛΤΑ θα παραμείνουν κλειστά στις περιοχές στις οποίες οι αρμόδιες αρχές ανακοινώνουν υποχρεωτικό κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων.

«Ο Όμιλος ΕΛΤΑ καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων της κακοκαιρίας» επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Ομίλου.

Τι θα ισχύει για τις τράπεζες αύριο Δευτέρα 6/2

Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών με ανακοίνωση που εξέδωσε την Κυριακή (5/2) διευκρινίζει ότι μεγάλος αριθμός τραπεζικών καταστημάτων ενδέχεται να μην εκτελεί συναλλαγές για το κοινό, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες, την Δευτέρα (6/2), ιδίως σε όσες περιοχές πλήττονται από την κακοκαιρία, μεταξύ αυτών ο Βόρειος Τομέας της Περιφέρειας Αττικής και η περιφερειακή ενότητα Βοιωτίας.

Ως εκ τούτου συνιστάται όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΕΤ οι συναλλασσόμενοι:

  • να περιορίσουν κατά το δυνατόν τις επισκέψεις τους στα καταστήματα και
  • πριν την μετάβαση τους σε αυτά, να υπάρχει προηγούμενη τηλεφωνική επικοινωνία, με το συγκεκριμένο κατάστημα.

Οι λοιπές τραπεζικές λειτουργίες και ηλεκτρονικές πληρωμές και απαραίτητες εκκαθαρίσεις συναλλαγών θα διενεργούνται κανονικά.

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Καθυστερήσεις στην ταχυδρομική εξυπηρέτηση ανακοίνωσαν τα ΕΛΤΑ "

Κυπριακά ΜΜΕ: «Τούρκοι στρατιώτες φέρονται να πυροβόλησαν Ελληνοκύπριο»

Στην Κύπρο, Τούρκοι στρατιώτες φέρονται να πυροβόλησαν Ελληνοκύπριο στη νεκρή ζώνη της Ποταμιάς.

Βάσει των πρώτων πληροφοριών που έχουν γίνει γνωστές από το philenews, τρεις Eλληνοκύπριοι βρέθηκαν στην περιοχή για να μαζέψουν αγρέλια και κάτω από συνθήκες που διερευνώνται δέχθηκαν πυροβολισμούς από Tουρκοκύπριους στρατιώτες, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένα πρόσωπο στον ώμο.

Στο σημείο της συμπλοκής έσπευσαν δυνάμεις της Αστυνομίας για έρευνες ενώ ο Ελληνοκύπριος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Λευκωσίας για περίθαλψη, σύμφωνα πάντα με τα δημοσιεύματα.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Κυπριακά ΜΜΕ: «Τούρκοι στρατιώτες φέρονται να πυροβόλησαν Ελληνοκύπριο»"

Απαγόρευση απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου

Σε ισχύ παραμένει το απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές, ενώ οι άνεμοι σύμφωνα με την ΕΜΥ, φθάνουν κατά τόπους στα πελάγη τα 9 μποφόρ.

Κλειστές είναι οι γραμμές Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη, Καβάλα-Πρίνου Θάσου, Βόλος-Σποράδες,Αρκίτσα-Αιδηψός και Αγ.Μαρίνα-Νέα Στύρα.

Καλό είναι όσοι πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για να ενημερώνονται για τις αλλαγές η τροποποιήσεις δρομολογίων.

ertnews

 

Διαβάστε Περισσότερα » "Απαγόρευση απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου"

ΟΑΣΑ: Αλλαγές και ακυρώσεις δρομολογίων των λεωφορείων τη Δευτέρα λόγω της κακοκαιρίας

Συνεχίζουν να  υπάρχουν μεταβολές/τροποποιήσεις στις διαδρομές των λεωφορειακών γραμμών που αναπροσαρμόζονται ανάλογα με τις επικρατούσες ανά περιοχή συνθήκες, σύμφωνα με ενημέρωση του ΟΑΣΑ.

Επίσης, για αύριο, Δευτέρα 06/02/2023, θα εφαρμοστεί σε όλα τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, ειδικό πρόγραμμα δρομολογίων.

Το επιβατικό κοινό θα μπορεί να ενημερώνεται για το ημερήσιο πρόγραμμα εκτέλεσης δρομολογίων κάθε γραμμής  από την εφαρμογή OASA Telemetics καθώς και από το πληροφοριακό κέντρο 11185.

Σύμφωνα με την έως τώρα ενημέρωση, ισχύουν οι ακόλουθες μεταβολές :

Μερική λειτουργία

Α11 ΠΛ. ΒΑΘΗ – ΙΛΙΟΝ – ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ (ΜΕΣΩ ΠΑΝΟΡΑΜΑΤΟΣ): έως Παλαιό Τέρμα (ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ)

Α13 ΟΜΟΝΟΙΑ-ΚΗΠΟΥΠΟΛΗ : έως Αγ. Γεώργιο

Α15 ΣΤΑΘΜΟΣ ΛΑΡΙΣΗΣ-ΔΑΣΟΣ : έως Σουκατζίδη

Β12 ΜΑΡΝΗ – ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ: έως Α/Σ ‘Ανω Λιοσίων

405 ΣΤ.ΧΑΛΑΝΔΡΙ-ΜΕΛΙΣΣΙΑ : έως Νοσοκομείο -Μπόμπολα

410 Ο.Α.Κ.Α.-ΑΝΩ ΜΕΛΙΣΣΙΑ: έως Nοσ. Παπαδημητρίου εκτός Βίγλας

446 ΣΤ.ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ-ΝΟΣ.ΠΕΝΤΕΛΗΣ (μέσω ΠΙΚΠΑ): έως Νοσ. Παπαδημητρίου εκτός ‘Αγιο Σύλλα)

447 ΧΑΛΑΝΔΡΙ-ΑΝΩ ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ έως Αναπαύσεως

450 ΣΤ.ΧΑΛΑΝΔΡΙ-ΧΑΛΑΝΔΡΙ-Ν.ΠΕΝΤΕΛΗ: έως Αναπαύσεως

451 ΣΤ.ΧΑΛΑΝΔΡΙ-Ν.ΠΕΝΤΕΛΗ-ΧΑΛΑΝΔΡΙ: έως Αναπαύσεως

460 ΣΤ.ΧΑΛΑΝΔΡΙ-ΧΑΛΑΝΔΡΙ-Π.ΠΕΝΤΕΛΗ: έως Αναπαύσεως

461 ΣΤ.ΧΑΛΑΝΔΡΙ-Π.ΠΕΝΤΕΛΗ-ΧΑΛΑΝΔΡΙ: έως Αναπαύσεως

314 ΣΤ.ΔΟΥΚ.ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ – ΠΑΛΛΗΝΗ – ΡΑΦΗΝΑ : Τα  Λεωφορεία δεν διέρχονται από Πανόραμα -Ντράφι -Πεντέλη

536 ΖΗΡΙΝΕΙΟ – ΔΙΟΝΥΣΟΣ: έως Πλ. Βασ. Παύλου

509 ΖΗΡΙΝΕΙΟ – ΚΡΥΟΝΕΡΙ: έως Πλ. Βασ. Παύλου

507 ΖΗΡΙΝΕΙΟ – ΣΤΑΜΑΤΑ: έως Πλ. Βασ. Παύλου

535 ΖΗΡΙΝΕΙΟ – ΕΥΞ.ΠΟΝΤΟΣ: έως Πλ. Βασ. Παύλου

503 ΖΗΡΙΝΕΙΟ – ΒΑΡΥΜΠΟΜΠΗ: έως Γέφυρα Βαρυμπόμπης

504 ΘΡΑΚΟΜΑΚΕΔΟΝΕΣ – ΚΗΦΙΣΙΑ: Προσωρινή Αφετηρία 3η Ολυμπιακού Χωριού

524 ΣΤ.ΚΗΦΙΣΙΑ-ΠΟΛΙΤΕΙΑ : έως Πλατεία Πολιτείας

526 ΣΤ.ΚΗΦΙΣΙΑ-ΚΕΦΑΛΑΡΙ : έως γήπεδο

530 ΣΤ.ΚΗΦΙΣΙΑ-ΜΕΛΙΣΣΙΑ-Ν.ΠΕΝΤΕΛΗ: έως 25ης Μαρτίου

537 ΑΧΑΡΝΑΙ – ΒΑΡΥΜΠΟΜΠΗ: έως Αεροπορική Βάση Δεκελείας

709 ΤΟΠΙΚΟ ΔΡΟΣΟΥΠΟΛΗΣ: Τα Λεωφορεία δεν διέρχονται από Αγ.Νεκτάριο / Βουνό

712 ΑΧΑΡΝΑΙ-ΕΡΓ. ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΕΣ-Α. ΛΙΟΣΙΑ (ΠΑΝΟΡΑΜΑ): έως Κορμό ‘Ανω Λιοσίων

725 ΑΧΑΡΝΑΙ – ΘΡΑΚ/ΝΕΣ (ΠΛ.ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ) ): έως Π. Μελά

726 ΑΧΑΡΝΑΙ – ΘΡΑΚ/ΝΕΣ (ΒΟΥΝΟ): έως Π. Μελά

727 ΜΕΣΟΝΥΧΙ – ΑΓ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ – ΑΓ.ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: έως τη στάση ΤΕΡΜΑ – ΑΠΟΒΙΒΑΣΗ (Μόνο το τμήμα του Αγ.Κων/νου)

731 ΑΝΘΟΥΠΟΛΗ-ΣΤ.ΑΝΘ/ΛΗ-ΑΤΤ.ΝΟΣ.-ΔΑΣΟΣ ΧΑΙΔ. : έως στάση Μάνης (δεν προσεγγίζεται μόνο το τέρμα)

752 ΑΧΑΡΝΑΙ – ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗΣ – ΑΓ. ΠΕΤΡΟΣ : έως 3η Αγ.Διονυσίου

803 ΠΕΙΡΑΙΑΣ-ΔΑΣΟΣ Β (μέσω ΙΕΡΑΣ ΟΔΟΥ): έως στάση Μάνης (δεν προσεγγίζεται μόνο το τέρμα)

817 ΕΛΕΥΣΙΝΑ – ΜΑΝΔΡΑ : έως Γαλαξία Μάνδρας

826 ΠΕΙΡΑΙΑΣ-ΑΓ.ΜΗΝΑΣ : έως Λ. Λαμπράκη

830 ΑΓ.ΒΑΡΒΑΡΑ-ΠΕΙΡΑΙΑΣ : έως Αστυνομία

837 ΑΝΩ ΑΓ.ΒΑΡΒΑΡΑ-ΣΤ.ΑΓ.ΜΑΡΙΝΑ : έως Αστυνομία

846 ΝΕΑΠΟΛΗ – ΣΤ. ΝΙΚΑΙΑ: έως Πλ. Σπάθας

852 ΝΕΑΠΟΛΗ – ΣΤ. ΜΕΤΡΟ ΑΙΓΑΛΕΩ: έως Πλ. Κρήνης

855 ΨΑΡΙ – ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ – ΛΟΦΟΣ ΚΥΡΙΛΛΟΥ: Προσωρινό Τέρμα Προαστιακός Ασπροπύργου

860 Π. ΦΑΛΗΡΟ – ΓΕΝ. ΚΡΑΤΙΚΟ ΝΙΚΑΙΑΣ – ΣΧΙΣΤΟ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ: έως Λαμπράκη (ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ)

863 ΕΛΕΥΣΙΝΑ – ΘΡΙΑΣΙΟ ΝΟΣ. – ΜΑΝΔΡΑ: έως Γαλαξία Μάνδρας

811 ΧΑΙΔΑΡΙ-ΣΤ.ΑΓ.ΜΑΡΙΝΑ : τα λεωφορεία δεν διέρχονται από Αγ. Χριστόφορο στο Δαφνί

871 ΠΕΙΡΑΙΑΣ – ΕΛΕΥΣΙΝΑ (ΜΕΣΩ Λ. ΕΘΝ. ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΣ): έως Λαμπράκη (ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ)

881 ΕΛΕΥΣΙΝΑ – ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ – ΡΟΥΠΑΚΙ: έως Προαστιακό Ασπροπύργου

Αναστολή λειτουργίας  

301-301Β ΣΤ. ΔΟΥΚ. ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ – ΑΝΘΟΥΣΑ – ΠΕΝΤΕΛΗ (ΚΥΚΛΙΚΗ)

324 ΑΝΘΟΥΣΑ-ΠΑΛΛΗΝΗ-ΚΑΝΤΖΑ (ΚΥΚΛΙΚΗ)

535 Α ΖΗΡΙΝΕΙΟ – ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ – ΦΡΑΓΜΑ – ΚΑΛΕΤΖΙ (ΚΥΚΛΙΚΗ)

861 ΕΛΕΥΣΙΝΑ – ΜΑΝΔΡΑ (ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΤΙΤΑΝ)

723 ΦΥΛΗ – ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ

 newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "ΟΑΣΑ: Αλλαγές και ακυρώσεις δρομολογίων των λεωφορείων τη Δευτέρα λόγω της κακοκαιρίας"

Αττική: Συνελήφθη υπάλληλος της εφορίας αρχαιοτήτων για «φακελάκι» ύψους 50 ευρώ

Από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας, συνελήφθη, την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, ημεδαπός, υπάλληλος Εφορείας Αρχαιοτήτων στην Αττική, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για δωροληψία υπαλλήλου κατ΄εξακολούθηση και παράβαση καθήκοντος.

Για τη διερεύνηση της υπόθεσης προηγήθηκε καταγγελία ημεδαπής, σύμφωνα με την οποία, ο συλληφθείς στο πλαίσιο εκτέλεσης των καθηκόντων τουμε σκοπό την έναρξη οικοδομικών εργασιών απαιτούσε χρήματα για τις «υπηρεσίες» του.

Τα ανωτέρω τέθηκαν υπόψη του εποπτεύοντος την Υπηρεσία εισαγγελικού λειτουργού, ο οποίος παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και έπειτα από σχετικό αίτημα, εκδόθηκε βούλευμα για την άρση απορρήτου των επικοινωνιών και την χρήση ειδικών ανακριτικών μεθόδων, ενώ παράλληλα προσημειώθηκε χρηματικό ποσό, το οποίο παραδόθηκε στην καταγγέλλουσα.

Στο πλαίσιο αυτό, διακριβώθηκαν τα καταγγελλόμενα καθώς κατά τη διάρκεια της διαδικασίας έναρξης εργασιών σε οικόπεδο ιδιοκτησίας της καταγγέλλουσας, ο συλληφθείς απαίτησε και έλαβε το χρηματικό ποσό των 50 ευρώ. Επιπλέον, προέκυψε ότι σε ακόμα μία περίπτωση, στο πρόσφατο παρελθόν, είχε απαιτήσει και λάβει το χρηματικό ποσό των 100 ευρώ.

Από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία του, καθώς και στην κατοχή του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

-το χρηματικό ποσό των 2.300 ευρώ,

-το προσημειωμένο χαρτονόμισμα των 50 ευρώ και

-7 θραύσματα που προσομοίαζαν με αρχαιολογικά ευρήματα, τα οποία ωστόσο από αρμόδιο υπάλληλο Εφορείας Αρχαιοτήτων, χαρακτηρίστηκαν ως ευτελούς αξίας ή αδιάγνωστα.

Ο συλληφθείς, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, οδηγήθηκε στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Αττική: Συνελήφθη υπάλληλος της εφορίας αρχαιοτήτων για «φακελάκι» ύψους 50 ευρώ"

Κλειστά σχολεία: Νέα συνολικά στοιχεία

Τα κλειστά σχολεία την Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2023 δείχνουν την ένταση της κακοκαιρίας σε ένα μεγάλο μέρος της χώρας.

Με κλειστά σχολεία στην Αττική και σε άλλες περιοχές της χώρας θα ξεκινήσει η εβδομάδα λόγω της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα» που δοκιμάζει τις αντοχές του κρατικού μηχανισμού. Από το πρωί γίνονται συνεχείς συσκέψεις για την επέλαση του χιονιά και συνεχώς ανακοινώνονται οι αποφάσεις που λαμβάνονται. Στόχος είναι όσο ο καιρός δείχνει τα δόντια του, να μην υπάρξει το παραμικρό ρίσκο. Η λίστα και τα στοιχεία του newsit.gr, θα ανανεώνονται συνεχώς.

Κλειστά σχολεία σε Βόλο και Μαγνησία

Κλειστά θα είναι αύριο Δευτέρα, όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Δήμο Βόλου λόγω της ολοήμερης χιονόπτωσης και του παγετού που αναμένεται να επικρατήσει τις πρωινές ώρες, με απόφαση του Δημάρχου Βόλου προκειμένου να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος για πλήρη και ασφαλή καθαρισμό των σχολείων,όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

Στην υπόλοιπη Μαγνησία κλειστά θα μείνουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων στις περιφέρειες των Δήμων Ζαγοράς-Μουρεσίου, Νοτίου Πηλίου και Αλμυρού λόγω της συνεχούς χιονόπτωσης στις περιοχές τους, με αποφάσεις των τοπικών δημοτικών Αρχών.

Κλειστά σχολεία στη Λέσβο

Με απόφαση των δυο Δημάρχων του νησιού, κλειστά θα είναι αύριο Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου σε όλη τη Λέσβο, όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης λόγω των αναμενόμενων στο νησί, ιδιαίτερα δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Με εντολή του Δημάρχου Μυτιλήνης, η κλιματιζόμενη αίθουσα αναμονής, που βρίσκεται στο επιβατικό λιμάνι της Μυτιλήνης, θα παραμείνει ανοιχτή από σήμερα και για όσο χρειαστεί, έως την βελτίωση των καιρικών συνθηκών, για να φιλοξενήσει όσους έχουν ανάγκη. Επίσης εξασφαλίστηκαν δωμάτια σε ξενοδοχείο της Μυτιλήνης προκειμένου να μεταβούν και να καταλύσουν εκεί καθ’ όλη τη διάρκεια της κακοκαιρίας, χωρίς οικονομική επιβάρυνση όσοι έχουν ανάγκη (άστεγοι ή άποροι) μπορούν.

Στα Χανιά
  • Στον δήμο Χανίων αναστέλλεται η λειτουργία του Δημοτικού Σχολείου Κατοχωρίου (Κεραμειών) και Νηπιαγωγείου Κεραμειών, για αύριο 6 Φεβρουαρίου 2023, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή των Κεραμειών και δυσχεραίνουν τις μετακινήσεις μαθητών και εκπαιδευτικών.
  • Ο δήμος Καντάνου Σελίνου με ανακοίνωσή του κάνει γνωστό ότι λόγω της κακοκαιρίας αναστέλλεται η λειτουργία της όλων των σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκειο Παλαιόχωρας και ΕΠΑΛ Καντάνου), καθώς και των Παιδικών Σταθμών του Δήμου, την Δευτέρα 06 Φεβρουαρίου 2023. Επίσης ανακοινώνεται ότι οι προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος αναστέλλονται. Για την Τρίτη 07.02.2023 θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση.
  • Ο Δήμος Κισάμου, ανακοινώνει ότι με απόφαση του Δημάρχου Γιώργου Μυλωνάκη, αύριο Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2023, η λειτουργία του Δημοτικού σχολείου και του Νηπιαγωγείου Έλους, αναστέλλεται λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην συγκεκριμένη περιοχή.
  • Ο Δήμος Πλατανιά ενημερώνει ότι λόγω των έκτακτων δυσμενών καιρικών συνθηκών εξαιτίας της κακοκαιρίας “Μπάρμπαρα “, για αύριο Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό Σχολείο Σκινέ Φουρνέ θα παραμείνουν κλειστά.
  • Στον Δήμο Σφακίων λόγω των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, αποφασίζεται ότι για αύριο Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου το Δημοτικό και Νηπιαγωγείο Ασκύφου θα είναι κλειστό. Επίσης το Γυμνασιο και Λύκειο Χ.Σφακίων.
Κλειστά σχολεία στο Ρέθυμνο
  • Ο Δήμος Ανωγείων ενημερώνει ότι αύριο Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2023 όλες οι σχολικές μονάδες και ο παιδικός σταθμός θα παραμείνουν κλειστά λόγω του χιονιού και των χαμηλών θερμοκρασιών. Επίσης θα παραμείνουν κλειστές οι δομές του ΚΗΦΗ και ΚΔΑΠ. Οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου θα φροντίσουν για την επιμέλεια των ηλικιωμένων. Ανάλογα την πορεία της κακοκαιρίας θα υπάρξει ανακοίνωση για τις επόμενες ημέρες.
  • Κλειστά θα παραμείνουν την Δευτέρα 06 Φεβρουαρίου και την Τρίτη 07 Φεβρουαρίου 2023 τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Αμαρίου. Η απόφαση αυτή λήφθηκε από τον Δήμαρχο Αμαρίου κ. Παντελή Μουρτζανό για την ασφάλεια της εκπαιδευτικής κοινότητας λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών και των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην περιοχή.
Στο Λασίθι της Κρήτης

Ο Δήμος Οροπεδίου στο Λασίθι λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών ανακοινώνει ότι θα παραμείνουν κλειστά οι σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης στο δήμο, ενώ δεν θα λειτουργήσουν και οι παιδικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί. Θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση για την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου.

Κλειστά σχολεία στο Ηράκλειο

Ο Δήμος Ηρακλείου ενημερώνει τους δημότες ότι εξαιτίας των καιρικών συνθηκών  με απόφαση της Αντιδημάρχου Παιδείας δεν θα λειτουργήσουν την Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου τα σχολεία σε Άνω και Κάτω Ασίτες, Άγιο Μύρωνα και Πύργου. Τα υπόλοιπα σχολεία του Δήμου Ηρακλείου και μέχρι νεοτέρας, θα λειτουργήσουν κανονικά.

Κλειστά θα παραμείνουν αύριο, 6 Φεβρουαρίου, όλα τα σχολεία, δημόσια και ιδιωτικά, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς επίσης και οι παιδικοί σταθμοί (δημόσιοι και ιδιωτικοί) στο Δήμο Χερσονήσου.

Σε Φλώρινα, Πρέσπα και Αμύνταιο

Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε Φλώρινα Πρέσπα και Αμύνταιο, αύριο Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου, λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην περιοχή. Οι παιδικοί σταθμοί θα λειτουργήσουν κανονικά.

Στον δήμο Γορτυνίας

Με ανάρτησή του, ο δήμαρχος Γορτυνίας, Ευστάθιος Κούλης, γνωστοποιεί, ότι τα Σχολεία, τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2023, θα μείνουν στο δήμο Γορτυνίας, κλειστά, για προληπτικούς λόγους. Όπως αναφέρει, η απόφαση αφορά όλες τις σχολικές μονάδες του δήμου Γορτυνίας.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες, η χιονόπτωση, ο παγετός, η επιδείνωση του καιρού και η ανάγκη οι σχολικές αίθουσες να αερίζονται επαρκώς, επιβάλλουν την αναστολή της λειτουργίας, όπως τονίζει ο δήμαρχος.

Κλειστά σχολεία στην υπόλοιπη χώρα

Με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας, Χαράλαμπου Μπονάνου, τα σχολεία του δήμου Καλαβρύτων δεν θα λειτουργήσουν αύριο Δευτέρα

Ο Δήμος Εορδαίας ανακοινώνει, ότι γι’ αύριο Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου, λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν και των προβλέψεων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας περί πολύ ισχυρού ολικού παγετού και των σφοδρών ανέμων, αναστέλλεται η δια ζώσης λειτουργία όλων των σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.  Οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί θα λειτουργήσουν κανονικά.

Επίσης αποφασίστηκε από τον αντιπεριφερειάρχη της Εύβοιας Γιώργο Κελαϊδίτη και από τον αντιπεριφερειάρχη της Φθιώτιδας Ηλία Σανίδα να κλείσουν όλα τα σχολεία για ένα διήμερο λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών καθώς εκτός από την πυκνή χιονόπτωση επικρατεί ισχυρός παγετός.

Σε ότι αφορά την Βοιωτία μέχρι το βράδυ αναμένεται να εκδοθούν αποφάσεις από τους Δημάρχους για ορισμένες περιοχές όπου θα κλείσουν τα σχολεία και το ίδιο αναμένεται να ύπαρξη και για τη Φωκίδα καθώς δεν κρίνεται αναγκαίο να κλείσουν όλα τα σχολεία σε όλο το νομό.

Στο μεταξύ αργότερα θα ξεκινήσουν τα μαθήματα στα σχολεία του δήμου Καστοριάς, αύριο Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2023, εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών. Σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου, τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του δήμου Καστοριάς, με απόφαση του δημάρχου θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους στις 09:15 το πρωί

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κλειστά σχολεία: Νέα συνολικά στοιχεία"

Κάτια Δανδουλάκη: «Ηθοποιός είμαι. Δεν θα θέλω το καλό των ηθοποιών;»

Για τον ντόρο που δημιουργήθηκε τις τελευταίες ημέρες, για το γεγονός πως το θέατρό της λειτουργούσε κανονικά και δεν συμμετείχε στην γενική απεργία των ηθοποιών και την σχετική ανάρτηση του Σπύρου Μπιμπίλα, απάντησε η Κάτια Δανδουλάκη στην εκπομπή «Καλύτερα Δε Γίνεται».

«Θα σας έλεγα απόλυτη σιωπή. Όταν βλέπω παιδιά με μηχανές, να περιμένουν έξω από το θέατρο και κάποιος από εμάς να τα προσπερνά, καίγεται η ψυχή μου. Θέλω πάντα, μπορώ ή δεν μπορώ, να σας μιλήσω. Δεν θα τα προσπεράσω ποτέ, για να κρυφτώ. Περίμεναν από τον Alpha κι είπα αυτό που έπρεπε κι αισθανόμουν να πω. Έληξε το θέμα και μετά πρέπει να κρατήσεις μια σιωπή, γιατί παίρνει ο ένας ένα κομμάτι και παίρνει ο άλλος ένα άλλο» είπε αρχικά η ηθοποιός.

«Ο καθένας έχει το δικαίωμα να κάνει αυτό που θέλει. Είναι ένα πολύ σύνθετο και ιερό θέμα. Επειδή λέγονται πάρα πολλά, προτιμώ να μην πω τίποτα. Για εμένα το θέατρο είναι ναός ψυχής. Θέλει πολλή προσοχή… Πρέπει πολύ ήρεμα και με πολύ σεβασμό να ενημερωνόμαστε κι από εκεί και πέρα όχι πολλά λόγια. Να πράττουμε…» είπε ερωτηθείσα σχετικά με την αντίδραση του προέδρου του ΣΕΗ.

«Ηθοποιός είμαι. Δεν θα θέλω το καλό των ηθοποιών; (…) Οι σπουδές ήταν υποβαθμισμένες χρόνια. 20 χρόνια αυτό είναι το καθεστώς. Το να γίνει ανώτατη είναι καταπληκτικό, μεγάλη υπόθεση και θέλει πολλή δουλειά. Να ενημερωθούμε και το ίδιο θέλουμε όλοι βεβαίως. Δεν έχει αφαιρεθεί κάτι από κανένα, για αυτό σας παρακαλώ να το κλείσουμε εδώ και θα αρχίσουν να λένε το ένα και το άλλο. Απόλυτη σιωπή κι ας γίνει το καλύτερο. Υπήρχε περίπτωση να μου πούνε οι ηθοποιοί δεν θέλουν να παίξουν και να τους πω εγώ θα παίξετε με το ζόρι; Υπήρχε περίπτωση να κάνω αυτό το πράγμα σε άνθρωπο;» πρόσθεσε η Κάτια Δανδουλάκη.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Κάτια Δανδουλάκη: «Ηθοποιός είμαι. Δεν θα θέλω το καλό των ηθοποιών;»"

ΑΑΔΕ: Νέα εργαλεία στη φαρέτρα κατά της φοροδιαφυγής

«Δύσκολη τη ζωή» σε φοροφυγάδες και οφειλέτες με οικονομική επιφάνεια υπόσχεται ότι θα κάνει η ΑΑΔΕ. Πώς γεμίζει το «οπλοστάσιό» της στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.

Εξαιρετικά δύσκολη χρονιά για εκείνους που αρέσκονται στο «σπορ» της φοροδιαφυγής «υπόσχεται» η ΑΑΔΕ. Το ίδιο θα συμβεί και σε όλους εκείνους τους οφειλέτες του δημοσίου που ενώ έχουν την οικονομική δυνατότητα δεν προχωρούν σε εξόφληση ή ρύθμιση των χρεών τους.

Το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ γεμίζουν τον «οπλοστάσιο» του ελεγκτικού μηχανισμού, έτσι ώστε να επιτευχθεί ο στόχος που δεν είναι άλλος από την αύξηση των δημοσίων εσόδων, την διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Μεγάλο βάρος στην προσπάθεια ελέγχου της φοροδιαφυγής δίνεται στον τουρισμό και όπως φαίνεται από τα περυσινά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, η προσπάθεια έφερε κάποια αποτελέσματα.

Συγκεκριμένα, ενώ δεν έχουν μεταβληθεί οι συντελεστές, εντούτοις το ποσό από ΦΠΑ (από όλες τις κατηγορίες) ήταν αυξημένο κατά 4 δισ. ευρώ. Η ερμηνεία που δίνεται από το υπουργείο Οικονομικών είναι ότι απέδωσαν οι έλεγχοι, αλλά και το γενικότερο κλίμα που έχει διαμορφωθεί (χρήση πιστωτικών καρτών κ.λπ.).

Σημειώνουν βέβαια ότι ένα μικρό μέρος του ποσού αυτού οφείλεται και στον πληθωρισμό, αλλά επισημαίνουν ότι η συντριπτική πλειονότητα του επιπλέον ΦΠΑ, είναι ότι καταγράφηκε μεγαλύτερο εισόδημα. Και πάνε και ένα βήμα πιο πέρα, σημειώνοντας ότι η εξέλιξη αυτή θα φέρει μεγαλύτερη φορολογητέα ύλη και αυτή θα εμφανιστεί με τις φορολογικές δηλώσεις για φυσικά και νομικά πρόσωπα που θα γίνουν τους επόμενους μήνες.

Όπως αναφέρουν πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, το γεγονός ότι το 2023 είναι εκλογική χρονιά, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι θα ατονήσουν οι έλεγχοι, αφού οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ έχουν τέτοια δομή και συγκρότηση που δεν επηρεάζονται από ανάλογα γεγονότα.

Από κόσκινο υποθέσεις που λιμνάζουν

Ήδη η ΑΑΔΕ έχει ξεκινήσει ελέγχους για χιλιάδες φορολογικές υποθέσεις που υπήρχαν στα συρτάρια των εφοριών της Αττικής και της Θεσσαλονίκης και έχουν μεταφερθεί πλέον στα έξι νέα Ελεγκτικά Κέντρα που λειτουργούν ήδη σε Αττική (4) και Θεσσαλονίκη (2).

Ο πήχης των φορολογικών εσόδων έχει ανέβει για το 2023, σε πάνω από τα 58 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο βάρος για την αύξηση των εσόδων πέφτει στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής και, γενικώς, κάθε μορφής απάτης σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος.

Οι έλεγχοι των εν λόγω κέντρων θα επικεντρωθούν:

  • Στη συμμόρφωση των φορολογούμενων.
  • Στον εντοπισμό εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων που δεν έχουν δηλωθεί.
  • Στη βεβαίωση φόρων, τελών, εισφορών και προστίμων με βάση τις πράξεις που εκδίδονται από το ΕΛΚΕ αλλά και στα βιβλία εισπρακτέων εσόδων.
  • Σε φυσικά πρόσωπα που ασκούν ή δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα εφόσον πληρούν οποιοδήποτε από τα παρακάτω κριτήρια:
  • Η αξία ακίνητης περιουσίας του φορολογουμένου, του/της συζύγου και των προστατευόμενων τέκνων αυτού, όπως υπολογίζεται στην ηλεκτρονική εφαρμογή του Περιουσιολογίου της ΑΑΔΕ ανέρχεται αθροιστικά, από την 1η-1-2015 και μετά τουλάχιστον σε ένα έτος, στο ποσό του 1.000.000 ευρώ και έως του ποσού του 1.500.000 ευρώ.
  • Η ετήσια τεκμαρτή δαπάνη διαβίωσης, που προκύπτει από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος είναι ποσού 100.000 έως 150.000 ευρώ.
  • Τα ποσά δαπανών (τεκμηρίων) απόκτησης περιουσιακών στοιχείων ανέρχονται σε 200.000 έως 400.000 ευρώ.
  • Απέστειλαν στο εξωτερικό χρηματικά εμβάσματα συνολικού ύψους από 100.000 έως 200.000 ευρώ, σε τουλάχιστον ένα έτος όπως εντοπίζονται από τα στοιχεία που διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ, από πιστωτικά, χρηματοδοτικά ιδρύματα, ιδρύματα πληρωμών και εταιρίες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών και από τα στοιχεία των συνδικαιούχων των λογαριασμών χρέωσης για την αποστολή του εμβάσματος.
  • Σε υποθέσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων, φορολογίας κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και κερδών από τυχερά παίγνια, οι οποίες εξειδικεύονται με αποφάσεις της ΑΑΔΕ.
Στην μάχη και με νέα εργαλεία

Το σημαντικότερο ίσως εργαλείο που έχει μπει στην καθημερινότητα επιχειρήσεων και επαγγελματιών είναι τα ηλεκτρονικά βιβλία. Το myDATA όπως είναι ευρύτατα γνωστό, καταργεί στην πράξη και σταδιακά την χειρόγραφη έκδοση παραστατικών και την αντικαθιστά με την ηλεκτρονική. Τα παραστατικά αυτά στέλνονται σε πραγματικό χρόνο ή έστω με μία μικρή χρονική υστέρηση στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, η οποία και μπορεί ανά πάσα στιγμή να προχωρήσει σε ηλεκτρονικές διασταυρώσεις.

Το σύστημα εμπλουτίζεται συνεχώς και στην πλήρη του ανάπτυξή του θα μπορεί να έχει ουσιαστικά και το κυριότερο, άμεσα αποτελέσματα στην διασταύρωση και στην αξιολόγηση των φορολογικών στοιχείων που θα έχει η ΑΑΔΕ στην διάθεσή της.

Το τελευταίο όμως χρονικό διάστημα χρησιμοποιεί και άλλα πολύτιμα εργαλεία, όπως το Appodixi, το ElenxisLive, η επέκταση των POS σε όλη την οικονομική δραστηριότητα και η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το Taxis. Όλα τα παραπάνω, καθώς και αυτά που ετοιμάζονται για το επόμενο χρονικό διάστημα, εκτιμάται ότι θα σφίξουν ακόμη περισσότερο τον κλοιό γύρω από όλους εκείνους που επιδιώκουν να αποκρύψουν εισόδημα ή ακόμη χειρότερα να μην αποδώσουν ΦΠΑ, αδίκημα που είναι φοροκλοπή.

  1. ElenxisLive: Με τη βοήθεια της νέας ηλεκτρονικής εφαρμογής «ElenxisLive» και μέσω των tablet οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ την ώρα που θα διενεργούν το φορολογικό έλεγχο θα έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν το οικονομικό προφίλ και το «φορολογικό παρελθόν» του επαγγελματία ή της επιχείρησης, να προχωρούν επί τόπου και με ταχείς διαδικασίες σε διασταυρώσεις στοιχείων, να ελέγχουν τη γνησιότητα ή μη των αποδείξεων από τις ταμειακές μηχανές, να εκδίδουν φύλλα και αναφορές για τα αποτελέσματα του ελέγχου.
  2. Διασύνδεση ταμειακών μηχανών: Επέκταση της υποχρεωτικής εγκατάστασης των συσκευών ηλεκτρονικών χρεώσεων POS σχεδόν σε όλους του κλάδους ελευθέρων επαγγελματιών και επιχειρήσεων. Παράλληλα προβλέπεται η Οnline διασύνδεση των ταμειακών με τα POS. Με το νέο σύστημα οι φορολογικές αρχές θα έχουν πλήρη εικόνα για το ύψος και το χρόνο έκδοσης των αποδείξεων λιανικής πώλησης και τον τρόπο πληρωμής από το πελάτη και έτσι θα μπορούν να εντοπίζουν κρούσματα απόκρυψης εισοδήματος και κλοπής ΦΠΑ από όσους δεν εκδίδουν απόδειξη.
  3. Κατασχέσεις: Το έσχατο «όπλο» για την ΑΑΔΕ, ώστε να πείσει εκείνους που μπορούν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους και δεν το κάνουν, είναι οι κατασχέσεις και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Στο στόχαστρο βρίσκονται κυρίως οι μεγαλοοφειλέτες ενώ στο σφυρί βγαίνουν ακίνητα όλων των κατηγοριών. Από κατοικίες, αποθήκες, επαγγελματικά κτίρια, καταστήματα, οικόπεδα μέχρι αγροτεμάχια.

 newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "ΑΑΔΕ: Νέα εργαλεία στη φαρέτρα κατά της φοροδιαφυγής"

Κακοκαιρία Μπάρμπαρα: Άνοιξε η κυκλοφορία στην Αττική Οδό

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην Αττική οδό που είχε διακοπεί νωρίτερα, λόγω της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα».

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από την ΕΛ.ΑΣ, η κυκλοφορία άνοιξε και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από το ύψος της Περιφερειακής Αιγάλεω, μέχρι τον κόμβο με την Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας.

Όπως ενημέρωσε, εξάλλου η παραχωρησιούχος εταιρεία, η Αττική Οδός είναι ανοικτή σε όλο το μήκος της από τις 19:00 της Κυριακής. Παράλληλα, συνεχίζονται οι ρίψεις αλατιού σε συγκεκριμένα τμήματα του δρόμου, έτσι ώστε να μην προκληθούν νέα προβλήματα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων ισχύει στη Λ. Σχισχού από το ύψος της οδού Γρηγορίου Λαμπράκη έως τη συμβολή της με την Εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. 

cnn

Διαβάστε Περισσότερα » "Κακοκαιρία Μπάρμπαρα: Άνοιξε η κυκλοφορία στην Αττική Οδό"

Εκλογές στην Κύπρο: Πρωτιά Χριστοδουλίδη με 2,4 μονάδες διαφορά - Θα αναμετρηθεί με τον Μαυρογιάννη στο β' γύρο

Με καταμετρημένο το 100% των ψήφων,  ο τέως υπουργός εξωτερικών λαμβάνει 32%

Τη πρώτη θέση στις προεδρικές εκλογές της Κύπρου κερδίζει σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα ο τέως υπουργός εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, και ακολουθεί ο Ανδρέας Μαυρογιάννης με τρίτο τον Αβέρωφ Νεοφύτου.

Νίκος Χριστοδουλίδης και Ανδρέας Μαυρογιάννης θα αναμετρηθούν την επόμενη Κυριακή στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Κύπρο. Η διαφορά που τους χωρίζει είναι λίγο περισσότερο από 2 ποσοστιαίες μονάδες κάτι που δεν είχε προβλέψει καμία δημοσκόπηση.

Με καταμετρημένο το 100% παγκύπρια, οι τρεις πρώτοι υποψήφιοι λαμβάνουν:

Ν. Χριστοδουλίδης: 32%

Α. Μαυρογιάννης: 29.6%

Α. Νεοφύτου: 26.1%

final-cyprus

final-cyprus 

Μαυρογιάννης: Να δώσουμε μαζί τη μάχη

Έκκληση, «τη μάχη αυτή να τη δώσουμε όλοι μαζί», έκανε ο υποψήφιος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ανδρέας Μαυρογιάννης απόψε, ο οποίος εξασφάλισε τη δεύτερη θέση και θα αναμετρηθεί την επόμενη Κυριακή με το Νίκο Χριστοδουλίδη. «Σήμερα μίλησε ο λαός. Η ετυμηγορία του ήταν σαφής και τιμά τόσο εμένα, όσο κι όσους εργάστηκαν για την υποψηφιότητά μου», δήλωσε.26773242

Πλαισιωμένος από τα παιδιά του, συνεργάτες κι υποστηρικτές του, ο κ. Μαυρογιάννης είπε ότι ο στόχος του να περάσει στον β΄γύρο των Προεδρικών εκλογών επετεύχθη. Ευχαρίστησε τους χιλιάδες συμπατριώτισσες και συμπατριώτες του για τη στήριξη, την εμπιστοσύνη και την ισχυρή εντολή «να συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο με ήθος και εντιμότητα για ν’ ανεβάσουμε τον τόπο μας ψηλότερα».

Ευχαρίστησε επίσης τους συνεργάτες του, τους εθελοντές, το ΑΚΕΛ, τις οργανώσεις, κινήσεις και τις εκατοντάδες προσωπικότητες που τον υποστήριξαν.

«Σε αυτή την προσπάθεια που ξεκινήσαμε δεν περισσεύει κανείς. Η αγάπη για τον τόπο μας καταργεί τις διαχωριστικές γραμμές και μας ενώνει. Η πίστη στη λύση του κυπριακού στη βάση της ΔΔΟ μας κάνει μια γροθιά και μας κινητοποιεί. Η προσήλωση στον στόχο για μια υγιή, εύρωστη οικονομία και η έγνοια για τους πολίτες υπερβαίνει τις όποιες διαφορές μας», είπε.

«Γι’ αυτό και εγώ σας κοιτώ στα μάτια και σας ζητώ τη μάχη αυτή να την δώσομε μαζί», δήλωσε ο Ανδρέας Μαυρογιάννης. Για το επιτακτικό σήμερα αλλά και για το αύριο για το οποίο εξέφρασε την πεποίθηση ότι «θα ξημερώσει ελπιδοφόρο για τον τόπο μας και τον λαό μας».

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Μαυρογιάννης είπε ότι δεν επικοινώνησε ακόμα με κανέναν ανθυποψήφιό του ο ίδιος, ούτε και δέχθηκε αντίστοιχο τηλεφώνημα. Θα το κάνει αύριο το πρωί, είπε.

Πλήθος κόσμου υποδέχθηκε τον Ανδρέα Μαυρογιάννη με συνθήματα όπως «Αλλαγή, αλλαγή, ανοικτή επιταγή», «Όλοι μαζί για την αλλαγή», «Κύπρος μπορείς για την αλλαγή», «Εμπρός Αντρέα μαζί σου η νεολαία», «Ανδρέα μπορείς, δίπλα σου κι εμείς».

Ο κ. Μαυρογιάννης βρίσκεται ακόμη στο επιτελείο του και κόσμος εξακολουθεί να πανηγυρίζει έξω από τα γραφεία.

Η πρώτη αντίδραση του Αβέρωφ Νεοφύτου 

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου ο οποίος κατετάγη τρίτος στη σημερινή εκλογική διαδικασία στη Κύπρο, στη πρώτη του δήλωση ανέφερε πως οι αποφάσεις του κόμματος του για τον δεύτερο γύρο θα ληφθούν συλλογικά. Όπως πληροφορείται το protothema.gr στο προεδρικό μέγαρο πραγματοποιείται σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη με τη συμμετοχή του κ. Νεοφύτου, της προέδρου της Βουλής Αννίτας Δημητρίου, υπουργών και άλλων στελεχών της κυβερνητικής παράταξης για αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. Όλα δείχνουν πως θα αποφασιστεί στήριξη της υποψηφιότητας Χριστοδουλίδη και οι επαφές θα αρχίσουν από απόψε.

Η πρώτη δήλωση Αβέρωφ Νεοφύτου μετά το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών:

Απολύτως σεβαστό το αποτέλεσμα. Έχω ήδη συγχαρεί τους ανθυποψηφίους μου για την επιτυχία τους. Δώσαμε ένα σκληρό αγώνα στις πλέον αντίξοες πολιτικά συνθήκες. Φέραμε ένα αποτέλεσμα πολύ κοντά στο ποσοστό του κόμματος στις βουλευτικές και παίρνοντας περισσότερες ψήφους. Δεν ήταν όμως αρκετό. Ευχαριστώ όσους μας εμπιστεύτηκαν και πορεύτηκαν μαζί μας σε όλο αυτό το υπέροχο ταξίδι, παρά την προσπάθεια διάσπασης. Ευχαριστώ και όλους τους άλλους που πίστεψαν στις αρχές και το πρόγραμμα. Πρέπει να έχουν ψηλά το κεφάλι που υπερασπίστηκαν αξίες, όπου αργά ή γρήγορα θα δικαιωθού. Η απόφαση για την επόμενη μέρα είναι πως ο ΔΗΣΥ είναι δημοκρατικό κόμμα με ισχυρότατες θεσμικές διαδικασίες. Τα όργανα θα αξιολογήσουν το αποτέλεσμα και την περεταίρω στάση μας. Ένα είναι το βέβαιο, ο ΔΗΣΥ θα παραμείνει ενωμένος και δυνατός, πρωταγωνιστής στη Βουλή και την κοινωνία. Θα παραμείνω προσωπικά προσηλωμένος σε αυτή την αποστολή. Θα παραμείνω σταθερός σε όσα μας κληροδότησε ο Γλαύκος Κληρίδης, με τις αξίες και τις αρχές μας. Φάρος οι αρχές μας για εθνική δικαίωση, δυνατή οικονομία και αξιοπρεπείς πολίτες.

Λειτουργώ θεσμικά, μην με συγχίζεται με άλλους. Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κουβεντιάσαμε αυτό που δήλωσα μόλις τώρα. Έχω άποψη, αλλά οποιαδήποτε απόφαση θα είναι συλλογική από το Πολιτικό Γραφείο. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου θα είναι ξανά υποψήφιος για την προεδρία του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Την πρωτιά Χριστοδουλίδη έδειξαν και τα exit polls αμέσως μετά το τέλος της ψηφοφορίας

Διαβάστε Περισσότερα » " Εκλογές στην Κύπρο: Πρωτιά Χριστοδουλίδη με 2,4 μονάδες διαφορά - Θα αναμετρηθεί με τον Μαυρογιάννη στο β' γύρο"

Τραγωδία με μετανάστες στη Λέρο – Νεκρά τρία παιδιά και μία γυναίκα

Κατέληξαν τρία μικρά παιδιά που είχαν μεταφερθεί στο νοσοκομείο της Λέρου και είχαν περισυλεγεί από το ναυάγιο λέμβου με μετανάστες ανοιχτά του νησιού.

Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, πρόκειται για δύο αγόρια και ένα κορίτσι περίπου 5 ετών, ενώ νωρίτερα είχα ανασυρθεί νεκρή μία γυναίκα περίπου 20 ετών από τη θαλάσσια περιοχή. Ο αριθμός των διασωθέντων μεταναστών του ναυαγίου ανέρχεται σε 39 άτομα. Στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Λέρου βρίσκονται 17 άνδρες και 17 γυναίκες, ενώ από τα έξι παιδιά που είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο, τα τρία κατέληξαν.

Στο νοσοκομείο νοσηλεύονται επίσης δύο ενήλικες. Οι περισσότεροι από τους μετανάστες ήταν αφρικανικής καταγωγής, ενώ η λέμβος είχε ξεκινήσει από τα τουρκικά παράλια. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στη θαλάσσια περιοχή είναι δυσμενείς με ανέμους εντάσεως 8 μποφόρ, χαμηλή ορατότητα και συνεχείς ισχυρές βροχοπτώσεις.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Τραγωδία με μετανάστες στη Λέρο – Νεκρά τρία παιδιά και μία γυναίκα"

Καιρός: Αναβάλλεται τη Δευτέρα η εξεταστική στα Πανεπιστήμια της Αττικής

Η εξεταστική του Φεβρουαρίου είναι σε εξέλιξη στα Πανεπιστήμια της χώρας μας, ωστόσο αύριο οι φοιτητές δε θα δώσουν μαθήματα, λόγω της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα».

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις Πανεπιστημίων, για αύριο Δευτέρα (06.02.2023) η εξεταστική δε θα γίνει αφού η κακοκαιρία επελαύνει στην Αττική και αναμένονται νέες χιονοπτώσεις.

Δείτε αναλυτικά τις ανακοινώσεις
 
Πάντειο

Αναβάλλονται όλες οι εξετάσεις που είναι προγραμματισμένες να διεξαχθούν δια ζώσης αύριο ΔΕΥΤΕΡΑ 6 Φεβρουαρίου.

Κανονικά θα διεξαχθούν οι εξ αποστάσεως εξετάσεις.

Οι αναβληθείσες εξετάσεις μεταφέρονται για τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου με το ίδιο πρόγραμμα.

Οι διοικητικές υπηρεσίες και η Βιβλιοθήκη του Παντείου θα λειτουργήσουν κανονικά.

Θα ακολουθήσει νέα ανακοίνωση για τις εξετάσεις που είναι προγραμματισμένες για την ΤΡΙΤΗ 7 Φεβρουαρίου».

ΕΚΠΑ

Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών για αύριο Δευτέρα 6/2:

– Αναβάλλονται οι εξετάσεις των φοιτητών σε όλα τα Τμήματα και τις Σχολές του ΕΚΠΑ.- Για τα Τμήματα και τις Σχολές με έδρα στην Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου και στο συγκρότημα Ευρίπου, αναστέλλονται όλες οι δραστηριότητες που απαιτούν φυσική παρουσία.

Η λειτουργία του Πανεπιστημίου για τις επόμενες ημέρες της εβδομάδας θα καθοριστεί με νεότερη ανακοίνωση, αν αυτό χρειαστεί, ανάλογα με την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων και την κατάσταση που θα διαμορφωθεί.

Θάνος Δημόπουλος

Πρύτανης ΕΚΠΑ».

ΟΠΑ (πρώην ΑΣΟΕΕ)

«Λόγω των δυσχερών καιρικών συνθηκών αναβάλλεται κάθε είδους δια ζώσης εκπαιδευτική δραστηριότητα για τα προπτυχιακά και τα μεταπτυχιακά προγράμματα αύριο, Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2023.

Θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση για τη μετάθεση των προπτυχιακών μαθημάτων των οποίων οι εξετάσεις δεν θα πραγματοποιηθούν».

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

«Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, που προβλέπεται να επικρατήσουν τις επόμενες ώρες, ανακοινώνεται ότι δεν θα πραγματοποιηθούν οι διοικητικές και εκπαιδευτικές διαδικασίες με φυσική παρουσία τη Δευτέρα 06/02/2023.

Η εξέταση των μαθημάτων Α ́ και Β ́ κύκλου σπουδών που θα αναβληθούν θα πραγματοποιηθεί με ευθύνη των οικείων Τμημάτων έως τις 17/02/2023.

Το τμήμα Πρωτοκόλλου, Διεκπεραίωσης και Αρχείου, θα λειτουργήσει ηλεκτρονικά, email: eprot@uniwa.gr».

Η ανακοίνωση του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου

«Αναστέλλονται για αύριο οι εξετάσεις των φοιτητών».

Η ανακοίνωση του Χαροκόπειου Πανεπιστήμιου

«Οι εξετάσεις αναβάλλονται για αύριο ή γίνονται εξ αποστάσεως, όπου είναι εφικτό.

Για το διοικητικό προσωπικό το οποίο αδυνατεί να προσέλθει στο Πανεπιστήμιο εφαρμόζεται η τηλεργασία».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός: Αναβάλλεται τη Δευτέρα η εξεταστική στα Πανεπιστήμια της Αττικής"

Κακοκαιρία Μπάρμπαρα: Κλειστά τα δικαστήρια αύριο και μεθαύριο σε Αθήνα, Πειραιά, Θήβα, Λειβαδιά και Χαλκίδα

Κλειστά θα παραμείνουν τα δικαστήρια αύριο Δεύτερα και Τρίτη 6 και 7 Φεβρουαρίου 2023 στην Αττική (Αθηνών- Πειραιώς) και Βοιωτία (Θήβα- Λειβαδιάς και Ευβοιας (Χαλκίδας) της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος.

Ειδικότερα, με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Κωδνταστίνου Τσιάρα «αναστέλλεται λόγω επικίνδυνων καιρικών φαινομένων για το χρονικό διάστημα της *6ης και 7ης Φεβρ 2023* η λειτουργία όλων των δικαστηρίων της περιφέρειας Αττικής (Αθηνών- Πειραιώς) και των περιφερειακων Ενοτήτων Βοιωτίας (Θήβών- Λειβαδιάς) και Ευβοιας (Χαλκίδας) της εριφέρειας Στερεάς Ελλάδος».

Τις επόμενες ώρες θα εκδοθεί σχετική υπουργική απόφαση.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κακοκαιρία Μπάρμπαρα: Κλειστά τα δικαστήρια αύριο και μεθαύριο σε Αθήνα, Πειραιά, Θήβα, Λειβαδιά και Χαλκίδα"

Λαϊκές Αγορές: Κλειστές σε όλη την Αττική τη Δευτέρα 6/2

Δεν θα λειτουργήσουν αύριο, Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου, οι λαϊκές αγορές σε όλους τους δήμους της Αττικής, λόγω της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα».

Αυτό προβλέπει απόφαση της Περιφέρειας, κατόπιν σχετικής σύστασης από το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, με στόχο την προστασία των πωλητών αλλά και των καταναλωτών, με αφορμή τις μετεωρολογικές προβλέψεις για ραγδαία επιδείνωση των καιρικών φαινομένων το επόμενο 24ωρο.

Με νεότερη ανακοίνωση και αφού αξιολογηθούν τα νέα μετεωρολογικά δεδομένα, θα υπάρξει ενημέρωση σχετικά  με τη λειτουργία των λαϊκών αγορών στην Αττική την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Λαϊκές Αγορές: Κλειστές σε όλη την Αττική τη Δευτέρα 6/2"

Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Ανοιχτή η Εθνική Οδός Αθηνών – Λαμίας μέχρι και τον κόμβο των Οινοφύτων για ΙΧ και λεωφορεία μέχρι τις 22:00

Ήρθη η απαγόρευση κυκλοφορίας των Ι.Χ. αυτοκινήτων στην Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας. Σύμφωνα με ενημέρωση από την Τροχαία Αττικής, η κίνηση των οχημάτων στην Αθηνών-Λαμίας, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από τη γέφυρα Καλυφτάκη μέχρι και τον κόμβο των Οινοφύτων αποκαταστάθηκε καθώς και από τη Θήβα έως και την Αταλάντη. Οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες αλλά η χρήση τους εξαρτάται από την κατάσταση της κακοκαιρίας.

Η κίνηση στην Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας για τα επιβατικά οχήματα που διαθέτουν προληπτικά χιονοαλυσίδες θα επιτρέπεται μέχρι τις 22:00 το βράδυ της Κυριακής 5 Φεβρουαρίου.

Κανονικά η κίνηση των λεωφορείων

«Πράσινο φως» έδωσε εν τω μεταξύ η Αστυνομική Διεύθυνση Φθιώτιδας στα λεωφορεία που είχαν ακινητοποιηθεί σε μοτέλ κατά μήκος της εθνικής οδού να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς Αθήνα.

Παράλληλα έπαυσαν να ισχύουν και τα μέτρα ακινητοποίησης των λεωφορείων που είχαν ληφθεί το μεσημέρι και έτσι μετά τα ΙΧ και τα λεωφορεία, τουριστικά και συγκοινωνίας, ταξιδεύουν απρόσκοπτα προς την Αθήνα.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Ανοιχτή η Εθνική Οδός Αθηνών – Λαμίας μέχρι και τον κόμβο των Οινοφύτων για ΙΧ και λεωφορεία μέχρι τις 22:00"

Ακάρ: «Η Ελλάδα ονειροπολεί, προβαίνει σε ενέργειες που θα βλάψουν τους δικούς της ανθρώπους»

Νέα επίθεση στην Ελλάδα εξαπολύει ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ με συνέντευξή του στην εφημερίδα Milliyet.

Όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης, ο Χουλουσί Ακάρ ισχυρίζεται ότι «η Ελλάδα  ονειροπολεί, προβαίνει σε ενέργειες που θα βλάψουν την ευημερία των δικών της ανθρώπων. Ξοδεύουν χρήματα, δεσμεύονται. Βλάπτουν περαιτέρω την ευημερία του λαού που ήδη είναι σε κακή κατάσταση. Μιλάμε για μια χώρα με χρέος περίπου 500 δισ. ευρώ. Εξακολουθεί να επιδιώκει συμμαχίες και με πάθος για εξοπλισμό. Είσαι χώρα μέλος του ΝΑΤΟ. Γιατί κυνηγάς άλλες συμμαχίες;», τόνισε.

Αναφερόμενος στις βάσεις των ΗΠΑστην Ελλάδα, ο Χουλουσί Ακάρ δηλώνει ότι «η άμυνα και η ασφάλεια είναι θέμα παρακολούθησης και προφύλαξης. Σε συνομιλίες με τους Αμερικανούς εκφράζουν ότι σίγουρα δεν είναι εναντίον μας. Παρακολουθούμε στενά αυτό το θέμα. Παίρνουμε τα μέτρα μας».

Και συνέχισε λέγοντας: «Η Ελλάδα μας κατηγορεί ανήθικα για «νεο-οθωμανισμό, αναθεωρητισμό και επεκτατικές πολιτικές». Τι προσπαθεί να καλύψει η Ελλάδα με αυτό; Τη Μεγάλη Ιδέα. Εμείς, από την άλλη, επιδιώκουμε διάλογο με συνετή αντίληψη του κράτους, είμαι έτοιμος να υποδεχθώ  τον Έλληνα υπουργό Άμυνας αν έρθει αύριο, είμαι έτοιμος να πάω αν με καλέσει αύριο. Οι εκλογές στην Ελλάδα πλησιάζουν. Βλέπουν τη μόνη λύση στην τουρκική εχθρότητα».

Για τα F-16, ο Τούρκος υπουγός Άμυνας αναφέρει: «Αναμένουμε να επικρατήσει η κοινή λογική, από τις Ηνωμένες Πολιτείες να αξιολογήσουν το θέμα ως σύνολο και να αποφασίσουν και να ενεργήσουν ανάλογα. Οι φίλοι μας από το κοινοβούλιο έχουν επίσης συνομιλίες στο Κογκρέσο. Το σύνθημά μας είναι «Ισχυρή Τουρκία, ισχυρή Αεροπορία , ισχυρό ΝΑΤΟ, ισχυρή Συμμαχία». Λέμε επίσης ότι το F-16 δεν είναι η μόνη επιλογή».

Αναφερόμενος στην Ε.Ε. και την ένταξη της Σουηδίας και της Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ, ο Χουλουσί Ακάρ τονίζει: «Δεν υπέγραψαν το μνημόνιο στη Μαδρίτη; Λέξη προς λέξη, υπέγραψαν. Θέλουμε απλώς να τηρηθεί  αυτή η υπογραφή. Καθώς δεν συμμορφώνονται με το μνημόνιο, γίνονται αποτρόπαιες επιθέσεις κατά της Τουρκίας, του Προέδρου της Τουρκίας, μέλος του ΝΑΤΟ εδώ και 71 χρόνια, και του Ιερού Κορανίου, του συμβόλου της πίστης δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Τι λογική είναι αυτή, τι νόμος είναι αυτός; Αγγίζουν τα νεύρα μας.. Αυτό που μας κάνει η Ευρώπη: προσπαθούν να μας κλωτσήσουν κάτω από το τραπέζι».

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Ακάρ: «Η Ελλάδα ονειροπολεί, προβαίνει σε ενέργειες που θα βλάψουν τους δικούς της ανθρώπους»"

Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Έκλεισε η Εθνική Οδός από το ύψος της Καλυφτάκη έως τον κόμβο των Οινοφύτων

Η άφιξη της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα» στην Αττική έχει φέρει τις τελευταίες ώρες έντονες χιονοπτώσεις σε αρκετές περιοχές του νομού, όπως τη Ροδόπολη, τον Διόνυσο, τη Δροσιά, τον Άγιο Στέφανο, την Άνοιξη, τη Σταμάτα, την Πάρνηθα, τη Βίλια και την Ιπποκράτειο Πολιτεία.

Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, η Τροχαία Αττικής προχώρησε σε διακοπή της κυκλοφορίας στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας. Ειδικότερα κλειστό είναι αυτή την ώρα το τμήμα της εθνικής από την γέφυρα Καλυφτάκη μέχρι και τον κόμβο των Οινοφύτων και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η απόφαση ελήφθη «για ιδιαίτερους λόγους ασφαλείας και προς τον σκοπό αποφυγής πρόκλησης κυκλοφοριακών προβλημάτων λόγω εκδήλωσης δυσμενών καιρικών φαινομένων». Διευκρινίζεται ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων, ανεξαρτήτως χρήσεως αντιολισθητικών αλυσίδων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας, στο τμήμα της από το ύψος του Α/Κ Καλυφτάκη μέχρι τη χ/θ 57,300 (όρια Ν. Αττικής) να ισχύει. Παρακαλούνται οι οδηγοί εν λόγω οχημάτων να αποφύγουν την κίνησή τους στα ανωτέρω οδικά τμήματα προς αποφυγή ταλαιπωρίας τους και δημιουργίας πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων και να ακολουθούν τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων.

ethniki_alysides_xionia__2_

ethniki_alysides_xionia__3_

ethniki_alysides_xionia__1_

Δείτε ποιοι άλλοι δρόμοι είναι κλειστοί στο λεκανοπέδιο:

- στη Ν.Ε.Ο Αθηνών-Λαμίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από το ύψος του Α/Κ Καλύφτακη μέχρι τον κόμβο Οινοφύτων

- στην οδό Αναστάσεως στου Παπάγου, από το ύψος της συμβολής της με την οδό Ανατολής, προς τον Υμηττό.

- στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως στην Καισαριανή από το ύψος της λεωφόρου Κατεχάκη προς τον Υμηττό.

- στην περιφερειακή οδό Πεντέλης - Νέας Μάκρης από το Σ.Ν.Πεντέλης 414 μέχρι την περιοχή προ ανατολής Νέας Μάκρης.

- στην επαρχιακή οδό Τατοΐου - Αγ. Μερκουρίου από το ύψος της συμβολής με την οδό Χλόης (βασιλικά κτήματα) στη Βαρυμπόμπη στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αγ. Μερκούριο.

-στην επαρχιακή οδό Μαλακάσας - Αγ.Μερκουρίου από το ύψος της συμβολής της με την οδό Τυρταίου στις Αφίδνες, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αγ. Μερκούριο.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την ΕΛΑΣ, η κίνηση στην παλαιά εθνική οδό Ελευσίνας-Θηβών και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από τη Χ/Θ 5,000 (πρατήριο καυσίμων Revoil-πρώην Cyclon) έως τα όρια του Ν. Αττικής με τον Ν. Βοιωτίας (Χ/Θ 30,000), διεξάγεται μόνο με την χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Με αντιολισθητικές αλυσίδες όλα τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στο νομό Αττικής

Το αρχηγείο της ΕΛΑΣ με ανακοίνωσή του υπενθυμίζει ότι από χθες, Σάββατο 4 Φεβρουαρίου, με απόφαση του διευθυντή Τροχαίας Αττικής, τα αυτοκίνητα όλων των κατηγοριών οφείλουν να είναι εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, κατά την κυκλοφορία τους στο σύνολο του οδικού δικτύου του νομού Αττικής. Παράλληλα, σημειώνει ότι «παρόμοιες αποφάσεις έχουν εκδοθεί ή θα εκδίδονται και από άλλες αστυνομικές Υπηρεσίες, ανάλογα με την εκδήλωση των καιρικών φαινομένων».

Η συγκεκριμένη υποχρέωση για αντιολισθητικά μέσα ισχύει και για τα οχήματα που εισέρχονται από άλλες περιφέρειες στο οδικό δίκτυο του νομού Αττικής ή κινούνται μεταξύ περιφερειών της υπόλοιπης χώρας, όπου ισχύουν κατά περίπτωση διαφορετικά μέτρα οδικής ασφάλειας, σύμφωνα με όσα τονίζει ακόμη το αρχηγείο της ΕΛΑΣ.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται επίσης τα εξής: «Συστήνεται στους πολίτες να ενημερώνονται τακτικά για τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες στην περιοχή τους και τις ισχύουσες κάθε φορά αποφάσεις των Διευθύνσεων Αστυνομίας ή Τροχαίας, να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί εφόσον χρειαστεί να μετακινηθούν και να ακολουθούν τις υποδείξεις των αστυνομικών ή άλλων συναρμόδιων Αρχών.

Τέλος, οι οδηγοί των οχημάτων επιβάλλεται να γνωρίζουν τον τρόπο τοποθέτησης και λειτουργίας των αντιολισθητικών μέσων που φέρουν και να προσαρμόζουν την οδήγησή τους ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες. Περισσότερες συμβουλές και οδηγίες για την οδική ασφάλεια, λόγω κακοκαιρίας και έντονων καιρικών φαινομένων, είναι διαθέσιμες σε ειδικό banner στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας και του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας».

Επιπλέον, στο ειδικό banner στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας υπάρχει και αναλυτική - επικαιροποιημένη ενημέρωση σχετικά με διακοπές -απαγορεύσεις κυκλοφορίας, χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων κ.λπ. λόγω καιρικών φαινομένων, για όλη την επικράτεια.

Η ΕΛΑΣ μέσω των υπηρεσιών επικοινωνίας του Σώματος, θα ενημερώνει συνεχώς για τις συνθήκες που επικρατούν στο οδικό δίκτυο".

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Έκλεισε η Εθνική Οδός από το ύψος της Καλυφτάκη έως τον κόμβο των Οινοφύτων"

Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Κλειστά το απόγευμα της Δευτέρας (06/02) φαρμακεία, σούπερ μάρκετ και βενζινάδικα σε περιοχές της Αττικής

Τα «δόντια» της δείχνει η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» και στους κατοίκους της βόρειας και βορειοανατολικής Αττικής. Λόγω των σφοδρών καιρικών φαινομένων, αύριο Δευτέρα (06.02.2023) θα παραμείνουν κλειστά τα εμπορικά καταστήματα, ενώ φαρμακεία, σούπερ μάρκετ, βενζινάδικα και καταστήματα που πωλούν αλυσίδες για το χιόνι θα λειτουργήσουν μέχρι το απόγευμα.

Σε ανακοίνωσή της, η γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ενημερώνει ότι λόγω της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα» σε ολόκληρη τη βόρεια και βορειοανατολική Αττική, συμπεριλαμβανόμενων των βορείων προαστίων της Αθήνας, τα εμπορικά καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά αύριο Δευτέρα (06.02.2023).

Σύμφωνα με το υπουργείο, αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση άμεσων και επειγουσών αναγκών του καταναλωτικού κοινού κατ’ εξαίρεση θα μπορούν να λειτουργούν μέχρι ώρα 18.00 της Δευτέρας 6 Φεβρουαρίου 2023: τα φαρμακεία, τα καταστήματα τροφίμων και σούπερ μάρκετ, τα πρατήρια καυσίμων και τα καταστήματα πώλησης εργαλείων και αλυσίδων χιονιού για τα οχήματα.

Παράλληλα, απαγορεύεται από ώρα 18.00 της Δευτέρας 6 Φεβρουαρίου 2023 η μεταφορά και η πώληση αγαθών μέσω υπηρεσιών delivery ή courier, στις ίδιες περιοχές.

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι «παρακαλούνται οι πολίτες να προσέρχονται στα καταστήματα που θα παραμείνουν κατ’ εξαίρεση ανοικτά με ιδιαίτερη προσοχή και μόνο αν είναι απολύτως αναγκαίο».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit
 

Διαβάστε Περισσότερα » "Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Κλειστά το απόγευμα της Δευτέρας (06/02) φαρμακεία, σούπερ μάρκετ και βενζινάδικα σε περιοχές της Αττικής"

Αλλαγές στα δρομολόγια των ΜΜΜ λόγω κακοκαιρίας

Ο ΟΑΣΑ ανακοίνωσε ότι λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, υπάρχουν μεταβολές/τροποποιήσεις στις διαδρομές των λεωφορειακών γραμμών που αναπροσαρμόζονται  ανάλογα με τις επικρατούσες ανά περιοχή συνθήκες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έως τώρα  ενημέρωση,  ισχύουν οι ακόλουθες μεταβολές:

ΜΕΡΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

  • 410 Ο.Α.Κ.Α.-ΑΝΩ ΜΕΛΙΣΣΙΑ εως Nοσ. Παπαδημητρίου εκτός Βίγλας
  • 446 ΣΤ.ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ-ΝΟΣ.ΠΕΝΤΕΛΗΣ (μέσω ΠΙΚΠΑ) μέχρι Νοσ. Παπαδημητρίου εκτός Άγιο Σύλλα)
  • 447 ΧΑΛΑΝΔΡΙ-ΑΝΩ ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ έως Αναπαύσεως
  • 450 ΣΤ.ΧΑΛΑΝΔΡΙ-ΧΑΛΑΝΔΡΙ-Ν.ΠΕΝΤΕΛΗ έως Αναπαύσεως
  • 451 ΣΤ.ΧΑΛΑΝΔΡΙ-Ν.ΠΕΝΤΕΛΗ-ΧΑΛΑΝΔΡΙ έως Αναπαύσεως
  • 460 ΣΤ.ΧΑΛΑΝΔΡΙ-ΧΑΛΑΝΔΡΙ-Π.ΠΕΝΤΕΛΗ έως Αναπαύσεως
  • 461 ΣΤ.ΧΑΛΑΝΔΡΙ-Π.ΠΕΝΤΕΛΗ-ΧΑΛΑΝΔΡΙ έως Αναπαύσεως
  • 314 ΣΤ.ΔΟΥΚ.ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ – ΠΑΛΛΗΝΗ – ΡΑΦΗΝΑ : Τα Λεωφορεία δεν διέρχονται από Πανόραμα -Ντράφι -Πεντέλη
  • 536 ΖΗΡΙΝΕΙΟ – ΔΙΟΝΥΣΟΣ: αδυναμία πρόσβασης σε Παιδ. Χαρά – Λεωφ. Αιολίδος / Έως 14η Φούρνος
  • 509 ΖΗΡΙΝΕΙΟ – ΚΡΥΟΝΕΡΙ: έως Γέφυρα Εθνικής Οδού / αδυναμία πρόσβασης σε Οικισμό Ποντίων
  • 507 ΖΗΡΙΝΕΙΟ – ΣΤΑΜΑΤΑ: αδυναμία πρόσβασης σε Πλ. Ροδόπολης
  • 535 ΖΗΡΙΝΕΙΟ – ΕΥΞ.ΠΟΝΤΟΣ: αδυναμία πρόσβασης σε Λεωφ. Πιπεροπούλου
  • 503 ΖΗΡΙΝΕΙΟ – ΒΑΡΥΜΠΟΜΠΗ: έως Πλ. Βαρυμπόμπης
  • 726 ΑΧΑΡΝΑΙ – ΘΡΑΚ/ΝΕΣ (ΒΟΥΝΟ): έως Πλ. Θρακομακεδόνων
  • 537 ΑΧΑΡΝΑΙ – ΒΑΡΥΜΠΟΜΠΗ: έως Αεροπορική Βάση Δεκελείας

ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

  • 301-301Β ΣΤ. ΔΟΥΚ. ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ – ΑΝΘΟΥΣΑ – ΠΕΝΤΕΛΗ (ΚΥΚΛΙΚΗ)
  • 324 ΑΝΘΟΥΣΑ-ΠΑΛΛΗΝΗ-ΚΑΝΤΖΑ (ΚΥΚΛΙΚΗ)
  • 535 Α ΖΗΡΙΝΕΙΟ – ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ – ΦΡΑΓΜΑ – ΚΑΛΕΤΖΙ (ΚΥΚΛΙΚΗ)
  • 861 ΕΛΕΥΣΙΝΑ – ΜΑΝΔΡΑ (ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΤΙΤΑΝ)
Θα ακολουθήσει  νεότερη ενημέρωση για οποιαδήποτε μεταβολή στη λειτουργία των ΜΜΜ.  Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλείτε και στο πληροφοριακό κέντρο του ΟΑΣΑ 11185.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Αλλαγές στα δρομολόγια των ΜΜΜ λόγω κακοκαιρίας"

Πάτρα: Κατέληξε κοριτσάκι 5,5 μηνών - Νοσηλευόταν με κορονοϊό και με εγκεφαλική αιμορραγία, δωρίζονται τα όργανά του

Διαδικασία δωρεάς οργάνων, βρίσκεται σε εξέλιξη από το πρωί της Κυριακής, στο νοσοκομείο του Ρίου, όπου δυστυχώς κατέληξε ένα κοριτσάκι 5,5 μηνών από την Πάτρα.

Το κοριτσάκι νοσηλευόταν στη ΜΕΘ Παίδων του Ρίου, με κορονοϊό, μικροβιακή λοίμωξη και εγκεφαλική αιμορραγία.Οι γονείς του άτυχου κοριτσιού, πήραν τη γενναία απόφαση να δωρίσουν τα όργανα του παιδιού τους, δίνοντας τη σχετική άδεια.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες του tempo24 πιθανότατα, το ήπαρ του κοριτσιού προορίζεται για την Ουγγαρία και οι νεφροί του για την Ολλανδία.

Η διαδικασία και τα τεστ που απαιτούνται, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

tempo24

Διαβάστε Περισσότερα » "Πάτρα: Κατέληξε κοριτσάκι 5,5 μηνών - Νοσηλευόταν με κορονοϊό και με εγκεφαλική αιμορραγία, δωρίζονται τα όργανά του"

Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Τηλεργασία τη Δευτέρα στο δημόσιο – Ισχυρή σύσταση και για τον ιδιωτικό τομέα

Με τηλεργασία θα εργαστούν αύριο οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για τηλεργασία και στον ιδιωτικό, όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγο από τον εκπρόσωπο Τύπου της πυροσβεστικής, Γιάννη Αρτοποιό.

Σύμφωνα με την έκτακτη ενημέρωση της Πυροσβεστικής, σήμερα, Κυριακή, λόγω της κακοκαιρίας έχουν σταλεί μηνύματα του 112 σε Εύβοια, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Μαγνησία και Σποράδες, ενώ ανάλογα με τις προβλέψεις θα λάβουν και οι κάτοικοι της Αττικής.

Σε συνέχεια των ανακοινώσεων του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και για όλες τις περιοχές όπου ισχύει η σύσταση της, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αναφέρει τα ακόλουθα:

Στο πλαίσιο των μέτρων για την εξασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων από την κακοκαιρία «Μπάρμπαρα», το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών απευθύνει ισχυρή σύσταση στις ιδιωτικές επιχειρήσεις να εφαρμόσουν τηλεργασία αύριο Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

Επιπροσθέτως, καθώς το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη, το Υπουργείο υπενθυμίζει την υποχρέωση των εργοδοτών να λαμβάνουν μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων τους και να μεριμνούν ώστε -με βάση την κείμενη νομοθεσία- να μην θέτουν σε κίνδυνο τους εργαζόμενους τους κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους. Στην προκειμένη περίπτωση οφείλουν να λάβουν ιδιαίτερη μέριμνα για όσους εργαζόμενους απασχολούνται σε εξωτερικούς χώρους.

Οι όποιες καταγγελίες γίνουν στην Επιθεώρηση Εργασίας για την παραβίαση των μέτρων ασφάλειας και υγείας των εργαζομένων θα εξετάζονται αμέσως με την απαιτούμενη προσοχή και αυστηρότητα.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι σε περιπτώσεις, όπως η τωρινή κακοκαιρία, εφαρμόζονται παγίως τα ακόλουθα:

1. Όταν η επιχείρηση λειτουργεί κανονικά και κάποιος εργαζόμενος δεν κατορθώσει να μεταβεί στην εργασία του, παρά την καταβληθείσα από μέρους του προσπάθεια, λόγω ανωτέρας βίας, του οφείλεται ο μισθός της ημέρας εκείνης.

2. Εφόσον επιχειρήσεις απασχολούν εργαζομένους σε εξωτερικές θέσεις εργασίας, αυτές πρέπει να διευθετούνται κατά τέτοιο τρόπο ώστε οι εργαζόμενοι να προστατεύονται από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και προστασίας στην περίπτωση εργαζομένων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου (π.χ. καρδιοπαθείς).

3. Στην περίπτωση τεχνικών και οικοδομικών έργων, καθώς και των εργασιών στα λιμάνια, οι εργασίες  διακόπτονται όταν παρεμποδίζονται άμεσα από τις καιρικές συνθήκες και επαναλαμβάνονται μετά την αποκατάσταση ασφαλών συνθηκών εργασίας. Σε κάθε περίπτωση, απαγορεύεται η  εγκατάσταση ή χρήση ανυψωτικών μηχανημάτων σε καιρικές συνθήκες που είναι δυνατό να θέσουν σε κίνδυνο την ευστάθειά τους, ενώ πρέπει να επανελέγχονται από τον επιβλέποντα μηχανικό αντιστηρίξεις, εκσκαφές κ.λπ. πριν από την επανάληψη εργασιών που διακόπηκαν λόγω παγετού.

4. Τέλος, όσον αφορά στις επιχειρήσεις-εργοδότες (συμπεριλαμβανομένων των ψηφιακών πλατφορμών), που απασχολούν εργαζόμενους διανομείς, τόσο στο χώρο της εστίασης όσο και σε άλλες δραστηριότητες μεταφορών/διανομής αντικειμένων με δίτροχα οχήματα, τονίζεται ότι  οι εργοδότες οφείλουν αν δεν το έχουν ήδη κάνει, να εφοδιάσουν άμεσα τους διανομείς με τον κατάλληλο εξοπλισμό προστασίας (κράνος, γάντια, αδιάβροχή στολή προστασίας κλπ.) Πέραν της παροχής του αναγκαίου εξοπλισμού ατομικής προστασίας, οι εργοδότες οφείλουν επίσης, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, να προβούν και στην άμεση παύση εργασιών σε περίπτωση επικράτησης ακραίων καιρικών συνθηκών (χιονόπτωση, παγετός), καθώς προέχει η προστασία των εργαζομένων διανομέων.

Ειδικά για τις περιοχές της βόρεια και βορειοανατολική Αττικής οι παραπάνω συστάσεις ισχύουν σε συνδυασμό με τη σχετική ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Τηλεργασία τη Δευτέρα στο δημόσιο – Ισχυρή σύσταση και για τον ιδιωτικό τομέα"

ΕΛ.ΑΣ.: Εφοδιασμένα με αλυσίδες χιονιού όλα τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στην Αττική

Το αρχηγείο της ΕΛΑΣ με ανακοίνωσή του υπενθυμίζει ότι από χθες, Σάββατο 4 Φεβρουαρίου, με απόφαση του διευθυντή Τροχαίας Αττικής, τα αυτοκίνητα όλων των κατηγοριών οφείλουν να είναι εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, κατά την κυκλοφορία τους στο σύνολο του οδικού δικτύου του νομού Αττικής.

Παράλληλα, σημειώνει ότι "παρόμοιες αποφάσεις έχουν εκδοθεί ή θα εκδίδονται και από άλλες αστυνομικές Υπηρεσίες, ανάλογα με την εκδήλωση των καιρικών φαινομένων".

Η συγκεκριμένη υποχρέωση για αντιολισθητικά μέσα ισχύει και για τα οχήματα που εισέρχονται από άλλες περιφέρειες στο οδικό δίκτυο του νομού Αττικής ή κινούνται μεταξύ περιφερειών της υπόλοιπης χώρας, όπου ισχύουν κατά περίπτωση διαφορετικά μέτρα οδικής ασφάλειας, σύμφωνα με όσα τονίζει ακόμη το αρχηγείο της ΕΛΑΣ.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται επίσης τα εξής: "Συστήνεται στους πολίτες να ενημερώνονται τακτικά για τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες στην περιοχή τους και τις ισχύουσες κάθε φορά αποφάσεις των Διευθύνσεων Αστυνομίας ή Τροχαίας, να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί εφόσον χρειαστεί να μετακινηθούν και να ακολουθούν τις υποδείξεις των αστυνομικών ή άλλων συναρμόδιων Αρχών.

Τέλος, οι οδηγοί των οχημάτων επιβάλλεται να γνωρίζουν τον τρόπο τοποθέτησης και λειτουργίας των αντιολισθητικών μέσων που φέρουν και να προσαρμόζουν την οδήγησή τους ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες.

Περισσότερες συμβουλές και οδηγίες για την οδική ασφάλεια, λόγω κακοκαιρίας και έντονων καιρικών φαινομένων, είναι διαθέσιμες σε ειδικό banner στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας και του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας".

Επιπλέον, στο ειδικό banner στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας υπάρχει και αναλυτική - επικαιροποιημένη ενημέρωση σχετικά με διακοπές -απαγορεύσεις κυκλοφορίας, χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων κ.λπ. λόγω καιρικών φαινομένων, για όλη την επικράτεια.

Η ΕΛΑΣ μέσω των υπηρεσιών επικοινωνίας του Σώματος, θα ενημερώνει συνεχώς για τις συνθήκες που επικρατούν στο οδικό δίκτυο".

Πώς βάζω αλυσίδες χιονιού - Βήμα βήμα η τοποθέτηση

Η οδήγηση στο χιόνι και στον πάγο προκαλεί τρόμο σε μία μεγάλη μερίδα Ελλήνων οδηγών, που δεν είναι συνηθισμένοι στην αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων. Μπορεί λοιπόν να προβλέπεται πλέον από τον Κ.Ο.Κ. υποχρεωτικά, να έχουμε κατά τη διάρκεια του χειμώνα αλυσίδες μέσα στο όχημά μας, ωστόσο όλο αυτό είναι δώρο άδωρον, αν δεν γνωρίζουμε πώς να τις χρησιμοποιήσουμε την ώρα της κρίσης. Αυτό ισχύει κυρίως για τους συμπολίτες μας που ζουν στην Αττική, στα νησιά και στη Νότια Ελλάδα, αφού οι Βορειοελλαδίτες είναι σαφώς πιο εξοικειωμένοι στους χιονισμένους δρόμους. Ας δούμε λοιπόν τα βασικά, ώστε να κινηθούμε στο ολισθηρό παγωμένο οδόστρωμα με ασφάλεια και χωρίς άγχος.

Γάντια και φορτισμένο κινητό

Οι αλυσίδες πρέπει να βρίσκονται σε εύκολα προσβάσιμο σημείο του πορτ-μπαγκάζ και να μην είναι χωμένες κάτω από ογκώδη αντικείμενα. Επίσης να μην είναι μπλεγμένες και να τις έχουμε ξεπλύνει και καθαρίσει μετά την προηγούμενη χρήση τους! Σημαντικό είναι να έχουμε ένα ζευγάρι γάντια, επειδή τα παγωμένα δάχτυλα δυσκολεύουν πολύ τις κινήσεις εφαρμογής των αλυσίδων στους τροχούς και να έχουμε φορτίσει το κινητό μας, ώστε να μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε ως φακό, αν έχει σκοτεινιάσει. Φυσικά τις τοποθετούμε φορώντας απαραιτήτως το φωσφορίζον γιλέκο ασφαλείας, ώστε να μας διακρίνουν οι άλλοι οδηγοί από μακριά.

Πότε βάζουμε αλυσίδες στο αυτοκίνητο

Οι αλυσίδες χιονιού τοποθετούνται έγκαιρα και αμέσως μόλις διαπιστώσουμε ότι το οδόστρωμα έχει γίνει ολισθηρό. Αν το κάνουμε καθυστερημένα, δυσκολεύουν πολύ τα πράγματα λόγω του πάγου και του χιονιού, ενώ μπορεί να μπλοκάρουμε την κυκλοφορία και να προκαλέσουμε ατύχημα. Τις αφαιρούμε αμέσως μόλις βρεθούμε σε στεγνή άσφαλτο, ώστε να μη φθείρονται χωρίς λόγο και να μην προκαλούν ζημιά στο οδόστρωμα.

Σε ποιους τροχούς μοντάρονται οι αλυσίδες χιονιού

Το μοντάρισμα των αλυσίδων γίνεται στους κινητήριους τροχούς. Τα σύγχρονα Ι.Χ. είναι στην πλειοψηφία τους εμπροσθοκίνητα, οπότε περνάμε τις αλυσίδες στους δύο μπροστινούς τροχούς, ενώ στα πισωκίνητα τοποθετούνται πίσω. Μία ιδιαίτερη περίπτωση αποτελούν τα τετρακίνητα μοντέλα, επειδή πρέπει να ανατρέξει ο κάτοχος στις οδηγίες του κατασκευαστή για να δει, σε ποιον άξονα πρέπει να μοντάρει τις αλυσίδες.

Αντιολισθητικές αλυσίδες: Βήμα-βήμα η τοποθέτηση

Αρχικά, οι τροχοί μας πρέπει να βρίσκονται σε ευθεία και να μη σχηματίζουν γωνία. Στη συνέχεια:

  • Το πρώτο βήμα είναι να απλώσουμε την αλυσίδα στο οδόστρωμα και να περάσουμε το βασικό συρματόσχοινο από την εσωτερική πλευρά του τροχού.
  • Ακολούθως τραβάμε προς τα πάνω τα δύο άκρα του συρματόσχοινου, αγκαλιάζοντας έτσι το ελαστικό και τα ενώνουμε στο σημείο επαφής.
  • Τώρα πλέον έχουν έρθει όλα τα τμήματα της αλυσίδας στην εξωτερική πλευρά του ελαστικού, οπότε ενώνουμε τις κίτρινες άκρες μεταξύ τους.
  • Το μοντάρισμα ολοκληρώνεται με το τέντωμα της αλυσίδας, που γίνεται περνώντας τη μία άκρη της σε αντικριστή πλευρά και σφίγγοντας απέναντι από εκείνη. Η σωστά τοποθετημένη αλυσίδα εφαρμόζει καλά και χωρίς τζόγο πάνω στο ελαστικό.
  • Μόλις περάσουμε τις αλυσίδες, κινούμε το όχημα 50 μ. έως το πολύ 100 μ. για επανέλεγχο και τελικό σφίξιμο, ενώ για την αφαίρεσή τους κάνουμε αντίστροφα τη σχετική διαδικασία.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Πώς οδηγούμε με αλυσίδες

Εδώ ισχύει το ρητό «σπεύδε βραδέως». Η κίνηση σε λευκό περιβάλλον απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και μειωμένες ταχύτητες της τάξης των 20 χλμ./ώρα έως 30 χλμ./ώρα, για να μπορούμε να ελέγχουμε με ασφάλεια το όχημα. Για τον ίδιο λόγο αποφεύγουμε τις απότομες επιταχύνσεις και επιβραδύνσεις, δηλαδή πατάμε τα σχετικά πεντάλ σαν να βρίσκονται από κάτω αβγά που κινδυνεύουν να τα σπάσουν, ενώ οι κινήσεις του τιμονιού μας πρέπει να είναι απαλές.

Χιονοκουβέρτες αντί αλυσίδων

Οι χιονοκουβέρτες προτιμούνται ως εναλλακτική λύση αντί των κλασικών αλυσίδων λόγω της ευκολότερης τοποθέτησης, καθώς εφαρμόζουν με ελαστικό τρόπο πάνω στον τροχό. Συνιστάται η χρήση τους κυρίως σε μαλακό χιόνι και όχι σε σκληρό πάγο, χρειάζεται ωστόσο προσοχή και άμεση αφαίρεση μόλις βρεθούμε σε στεγνό οδόστρωμα, γιατί αλλιώς σκίζονται πιο εύκολα.

ieidiseis
Διαβάστε Περισσότερα » " ΕΛ.ΑΣ.: Εφοδιασμένα με αλυσίδες χιονιού όλα τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στην Αττική "

Καιρός – Εύβοια: Περιπέτεια στα χιόνια για 50 εκδρομείς που κατεβαίνουν από τη Στενή με τα πόδια

Η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» δοκιμάζει και την Εύβοια. Τα μηχανήματα βρίσκονται στους δρόμους, με τα πρώτα προβλήματα να έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους…

Ο καιρός έφερε χιόνια και στην Εύβοια, με εκδρομείς που ήθελαν να ανέβουν στο καταφύγιο της Δίρφυς, να αναγκάζονται το πρωί να πάρουν το δρόμο της επιστροφής από τη Στενή που διανυκτέρευσαν με τα πόδια. Το χιόνι που υπήρχε στο δρόμο ακινητοποίησε το λεωφορείο και τα 50 άτομα πήραν οδηγία να αρχίσουν να περπατούν με προσοχή μέχρι να φτάσουν νοτιότερα.

Ο δήμαρχος Διρφύων Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς ανέφερε στο newsit.gr: «50 εκδρομείς είχαν ανέβει χθες στο καταφύγιο Δίρφυς, ήρθαν για προπόνηση, τους ανέβασε το λεωφορείο. Το λεωφορείο κατέβηκε το βράδυ στη Στενή και σε περίπτωση που επιτρεπόταν, θα ανέβαινε σήμερα πάνω. Τελικά οι άνθρωποι κατεβαίνουν με τα πόδια, λόγω του ύψους του χιονιού. Υπάρχει ελεγχόμενη κατάβαση, έχουν οδηγούς, είμαστε σε επικοινωνία, όλα είναι καλά».

Σημειώνεται ότι από τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής (05.02.2023) η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» πλήττει την Εύβοια και σε πολλές περιοχές της οι κάτοικοι είναι αντιμέτωποι με σφοδρή χιονόπτωση.  Κριεζά, Κύμη, Αγία Άννα, Οξύλιθο, Κερασιά, Νεοχώρι και Αυλωνάρι έχουν ντυθεί στα λευκά. 

Ο δήμαρχος Ωρωπού Γιώργος Γιασημάκης, τόνισε στο newsit.gr: «Υπήρχαν κάποια προβλήματα με κάποιους οι οποίοι ξεκίνησαν να πάνε στα χιόνια χωρίς αλυσίδες και έμειναν στον δρόμο, εγκλωβίστηκαν και τα εκχιονιστικά μηχανήματα δεν μπορούσαν να κάνουν την δουλειά τους. Τωρα τους απεγκλωβισαμε.

Αυτό έγινε στο δρόμο από Μαλακάσα προς Ωρωπό, στο σημείο που είναι το μοναστήρι του Αγίου Πορφυρίου, εγκλωβίστηκαν δέκα αυτοκίνητα και στο δρόμο από εθνική οδό προς Μαρκόπουλο, στο δρόμο που επικοινωνεί ο δήμος μας με την εθνική οδό, πάλι δέκα αυτοκίνητα. Αυτή τη στιγμή έχει αποκατασταθεί το πρόβλημα και στα δύο σημεία». 

Υπενθυμίζεται ότι από το μεσημέρι, τα έντονα καιρικά φαινόμενα αναμένεται να ενταθούν και να επηρεάσουν (και περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο), τις Σποράδες, τη Θεσσαλία (ιδιαίτερα την ανατολική Μαγνησία), την Εύβοια και την ανατολική Στερεά.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός – Εύβοια: Περιπέτεια στα χιόνια για 50 εκδρομείς που κατεβαίνουν από τη Στενή με τα πόδια"

Κλειστά τη Δευτέρα τα σχολεία στην Αττική – Με τηλεκπαίδευση τα μαθήματα

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Αττικής, κατόπιν έκτακτης σύσκεψης με τους Δημάρχους της Αττικής, κλειστά θα είναι αύριο Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου όλα τα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Αττικής λόγω των δύσκολων καιρικών συνθηκών.

Κλειστοί θα είναι και όλοι οι παιδικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί της Αττικής, κατόπιν ομόφωνης απόφαση των Δημάρχων των οποίων είναι αρμοδιότητα τους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Γραμματέα Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αλέξανδρου Κόπτση, σε όλες τις περιοχές της χώρας στις οποίες αναστέλλεται η δια ζώσης λειτουργία των σχολικών μονάδων, μετά από αποφάσεις Δήμων ή Πειριφερειών, θα πραγματοποιηθεί τηλεκπαίδευση.

Εχουν ενημερωθεί σχετικά όλοι οι Διευθυντές και οι εκπαιδευτικοί των σχολείων να μεριμνήσουν ώστε να αποσταλούν εντός της ημέρας στους μαθητές και τις μαθήτριες οι σχετικοί σύνδεσμοι σύνδεσης καθώς και τα προγράμματα που θα πραγματοποιηθούν την αυριανή ημέρα” αναφέρει η ανακοίνωση.

Κλειστά θα παραμείνουν αύριο Δευτέρα τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί στον Δήμο Καντάνου – Σελίνου εξαιτίας της κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει την περιοχή. Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του δήμου , «εν όψει της επερχόμενης κακοκαιρίας Barbara, όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου καθώς και Παιδικοί Σταθμοί θα παραμείνουν κλειστά την Δευτέρα 06.02.2023, με απόφαση Δημάρχου».

Με απόφαση του δημάρχου, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών θα παραμείνουν κλειστές και οι σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης στο δήμο Οροπεδίου, ενώ δεν θα λειτουργήσουν και οι παιδικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κλειστά τη Δευτέρα τα σχολεία στην Αττική – Με τηλεκπαίδευση τα μαθήματα"

Λέρος: Ναυάγιο με δύο νεκρούς και 41 διασωθέντες μετανάστες

Δύο νεκροί και 41 διασωθέντες είναι ο έως τώρα απολογισμός μετά τη βύθιση λέμβου, που είχε ξεκινήσει από τα τουρκικά παράλια, στη θαλάσσια περιοχή Παντέλι, νοτιοανατολικά της Λέρου, την Κυριακή. Τη ζωή τους έχασαν ένα παιδί και μία γυναίκα.

Κατά δήλωσή τους, επέβαιναν περίπου 40 αλλοδαποί σε λέμβο, μεταξύ των οποίων γυναίκες, παιδιά κι ένα άτομο με ειδικές ανάγκες.

Από τους διασωθέντες έχουν μεταφερθεί στο τοπικό νοσοκομείο έξι παιδιά και δύο ενήλικες, ενώ άλλα 33 άτομα παραμένουν και φιλοξενούνται στο Κέντρο Ταυτοποίησης του νησιού.

Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί πόσα άτομα επέβαιναν στη λέμβο η οποία βυθίστηκε, ενώ οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή συνεχίζονται από τρία πλωτά του λιμενικού, ιδιωτικά σκάφη και ελικόπτερο Super Puma, καθώς και από στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και της ΕΛ.ΑΣ. από ξηράς, υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Από τους διασωθέντες, έξι άτομα απεγκλωβίστηκαν με τη συνδρομή του ελικοπτέρου από βραχώδες απόκρημνο σημείο και από στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. που έσπευσαν πεζή στο σημείο. Α

Οι έρευνες συνεχίζονται την ώρα που οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή είναι δυσμενείς, με ανέμους εντάσεως 8 μποφόρ, χαμηλή ορατότητα και συνεχείς ισχυρές βροχοπτώσεις.

Σε δήλωσή του, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτική, Γιάννης Πλακιωτάκης, σημείωσε: «Τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, για άλλη μια φορά απέδειξαν ότι πρώτιστο μέλημα τους είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, διασώζοντας κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες καιρικές συνθήκες, 41 συνανθρώπους μας, που τα εγκληματικά κυκλώματα διακινητών που εκκινούν από την Τουρκία, με την ανοχή των Τουρκικών Αρχών, εγκατέλειψαν αβοήθητους ανοικτά της Λέρου.

Θέλω να συγχαρώ επίσης τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας και της ΕΛ.ΑΣ., καθώς και τους ιδιώτες που έσπευσαν στο σημείο για να συνδράμουν τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής σε αυτή την ιδιαίτερα δύσκολη και απαιτητική επιχείρηση διάσωσης.

Δυστυχώς, για άλλη μια φορά έχουμε αθώα θύματα, που έχασαν την ζωή τους εξαιτίας της εγκληματικής στάσης των διακινητών».

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Λέρος: Ναυάγιο με δύο νεκρούς και 41 διασωθέντες μετανάστες"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news