facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 19 Αυγούστου 2021

Χρυσοχοΐδης-Βίλια: Οριοθετήθηκε το μεγαλύτερο μέρος της πυρκαγιάς - Δεν είναι ακόμα υπό πλήρη έλεγχο

Η πυρκαγιά στα Βίλια, στη Δυτική Αττική, έχει οριοθετηθεί στο μεγαλύτερο μέρος της, χωρίς ωστόσο να είναι ακόμα υπό πλήρη έλεγχο, δήλωσε το βράδυ (20:30) της Πέμπτης ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατά την ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής.

Όπως είπε, προτεραιότητες είναι η διασφάλιση οδών διαφυγής και η προστασία υποδομών και περιουσιών. Στόχος είναι να περιοριστεί η πυρκαγιά στα σημερινά όριά της. Οι συνθήκες, συνέχισε, είναι πάρα πολύ αντίξοες, ωστόσο τα περισσότερα μέτωπα έχουν κλείσει. 

Είμαστε όλοι στο μέτωπο της πυρκαγιάς, με όλες μας τις δυνάμεις σε διασπορά. Σήμερα επιχείρησαν περιοδικά 33 εναέρια μέσα συμπεριλαμβανομένου του Μπέριεβ, έστειλε και η Ρουμανία πεζοπόρο και οχήματα, προσφορά που αποδεχθήκαμε με ευγνωμοσύνη, ανέφερε.

Παραμένουμε σε πλήρη επιφυλακή, με περιπολίες σε 24ωρη βάση, είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης, σημειώνοντας πως από την πρώτη στιγμή εφαρμόστηκε συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο, που αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τις συνθήκες.

Ο υπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις ξένες αποστολές και κυρίως στου Πολωνούς και Ρουμάνους που παλεύουν στο μέτωπο της Δυτικής Αττικής, αλλά και στις άλλες πυρκαγιές.

«Θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες όλων μας προς τις δυνάμεις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού αλλά και τρίτων χωρών που συνδράμουν στην κατάσβεση με πεζοπόρα τμήματα, προκειμένου μεταξύ άλλων να ξεκουράσουν και τους Έλληνες συναδέλφους τους που εδώ και ένα μήνα βρίσκονται νυχθημερόν στο πεδίο. Όπως εξάλλου ανέφερε σήμερα και ο πρωθυπουργός εκφράζουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ», υπογράμμισε ο υπουργός.

«Ο αγώνας είναι κοινός και οι συνθήκες αντίξοες, παρόλα αυτά τα περισσότερα μέτωπα έχουν κλείσει», τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης και συμπλήρωσε:

Ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε σε συγκεκριμένο σχέδιο που ακολουθήθηκε για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.

«Από την πρώτη στιγμή εφαρμόζουμε συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, ένα σχέδιο που εξελίσσεται διαρκώς λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στο πεδίο, το δύσβατο και δυσπρόσιτο του εδάφους χωρίς ζώνες και οδικό δίκτυο, το συμπαγές δάσος, τις υψηλές θερμοκρασίες και την απόλυτη ξηρασία του τελευταίου διαστήματος, αλλά και τις συνεχείς αλλαγές της διεύθυνσης του αέρα. Η κινητοποίηση συνεχίζει να είναι πολύ μεγάλη, με όλα τα διαθέσιμα εναέρια και επίγεια μέσα στη μάχη», τόνισε και πρόσθεσε:

Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 55 νέες πυρκαγιές και σε όλη την επικράτεια οι πυροσβεστικές δυνάμεις διαχειρίζονται συνολικά 94 δασικές πυρκαγιές.

«Παραμένουμε σε πλήρη επιφυλακή και σε αυτό το πλαίσιο ανακοινώνουμε ότι θα πραγματοποιούνται σε 24ωρη βάση συνεχείς προγραμματισμένες περιπολίες από την Αστυνομία, το Στρατό και φυσικά το Πυροσβεστικό Σώμα, στα περιαστικά άλση, στην ύπαιθρο και στις δασικές εκτάσεις, με στόχο την αποτροπή και την άμεση αντιμετώπιση πυρκαγιών.

Καλούμε τους συμπολίτες μας σε πλήρη επαγρύπνηση και συναγερμό! Τις επόμενες ημέρες πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς αναμένουμε αύξηση της έντασης των ανέμων και συνεπώς αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς. Απέχουμε από κάθε ενέργεια που μπορεί να οδηγήσει σε εκδήλωση πυρκαγιάς.

Η προστασία του φυσικού μας πλούτου είναι υπόθεση όλων μας».

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Χρυσοχοΐδης-Βίλια: Οριοθετήθηκε το μεγαλύτερο μέρος της πυρκαγιάς - Δεν είναι ακόμα υπό πλήρη έλεγχο"

Φωτιές: Πάνω από 850 σπίτια ακατάλληλα για χρήση

Μέχρι σήμερα, Πέμπτη, 19 Αυγούστου 2021 , έχουν διεξαχθεί 2.300 αυτοψίες από τους μηχανικούς του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στο πλαίσιο των ελέγχων στις περιοχές που επλήγησαν από τις πρόσφατες φωτιές.

Συγκεκριμένα στην Αττική διενεργήθηκαν συνολικά 828 αυτοψίες, εκ των οποίων 411 στον Δήμο Αχαρνών, 46 στον Δήμο Κηφισιάς, 334 στον Δήμο Ωρωπού και 37 στον Δήμο Διονύσου, όπως ανακοινώθηκε.

Αντίστοιχα, διενεργήθηκαν 583 αυτοψίες στην Πελοπόννησο, 149 στην Π.Ε. Ηλείας, 51 στην Π.Ε. Μεσσηνίας και 205 στην Π.Ε. Λακωνίας. Στην Π.Ε. Αρκαδίας έχουν γίνει 178 αυτοψίες.

Στην Εύβοια διενεργήθηκαν 817 αυτοψίες, 621 στον Δήμο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας και 196 στον Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού.

Στον Δήμο Λοκρών, στην Π.Ε. Φθιώτιδας, έχουν διενεργηθεί 12 αυτοψίες.

Στον Δήμο Δωρίδος, στην Π.Ε. Φωκίδος, έχουν διενεργηθεί 60 αυτοψίες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των αυτοψιών:

· 1.399 αφορούν σε κατοικίες, εκ των οποίων οι 532 έχουν κριθεί κατάλληλες για χρήση (κατοικήσιμες), 465 προσωρινά ακατάλληλες για χρήση (χρήζουν επισκευών) και 402 επικίνδυνες για χρήση και οι οποίες θα επανελεγχθούν.

· 96 σε επαγγελματικούς χώρους, εκ των οποίων 23 είναι κατάλληλοι για χρήση, 46 προσωρινά ακατάλληλοι και 27 επικίνδυνοι για χρήση οι οποίοι θα επανελεγχθούν.

· Ελέγχθηκαν 781 αποθήκες/στάβλοι κλπ, εκ των οποίων οι 62 κρίθηκαν κατάλληλοι για χρήση, 327 είναι προσωρινά ακατάλληλοι για χρήση και 392 επικίνδυνοι για χρήση οι οποίοι θα επανελεγχθούν.

· Τέλος, ελέγχθηκαν 24 δημόσια κτίρια ή/και ναοί, εκ των οποίων 5 κρίθηκαν κατάλληλοι για χρήση, 13 κρίθηκαν προσωρινά ακατάλληλοι για χρήση και 6 επικίνδυνοι για χρήση και θα επανελεγχθούν.

Μέχρι σήμερα έχουν γίνει επανέλεγχοι σε 469 κτίρια, εκ των οποίων 376 κρίθηκαν οριστικά ακατάλληλα για χρήση και 93 κρίθηκαν επισκευάσιμα. Από αυτούς, στην Αττική έχουν γίνει 112 επανέλεγχοι, στη Φωκίδα 10 και στην Εύβοια 347.

Αύριο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το σύνολο ελέγχων και επανελέγχων των κτιρίων των πληγεισών περιοχών. Στις περιοχές θα υπάρχουν κλιμάκια μηχανικών για να διενεργήσουν ελέγχους σε κτήρια των οποίων οι ιδιοκτήτες δε μπόρεσαν να παρευρεθούν.

Στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών λειτουργεί τηλεφωνικό κέντρο με αριθμό 210-6509300 με 8 τηλεφωνικές γραμμές από τις 8:00 έως τις 20:00 τις καθημερινές και 10:00 έως 18:00 το Σαββατοκύριακο για την εξυπηρέτηση των πολιτών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, καταλήγει η σχετική ενημέρωση του υπουργείου.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιές: Πάνω από 850 σπίτια ακατάλληλα για χρήση"

Στρατός και αστυνομία θα περιπολούν σε περιοχές επίφοβες για φωτιές

Σε εφαρμογή τίθεται από απόψε (19.08.2021) το σχέδιο των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη σε συνεννόηση με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για τις περιπολίες που θα πραγματοποιούνται πανελλαδικά, στην ηπειρωτική χώρα και τα νησιά, σε περιοχές επίφοβες για να ξεσπάσουν φωτιές. 

Σε περιπολία θα βρίσκονται όλο το βράδυ στρατός και αστυνομία. Μεικτά και αμιγή περίπολα από στελέχη όλων των όπλων των Ενόπλων Δυνάμεων (ΣΞ-ΠΝ-ΠΑ) και αστυνομικούς θα κινούνται για τουλάχιστον επτά ημέρες, σε όλα τα επικίνδυνα σημεία, αλλά και όπου κρίνεται από την Πολιτική Προστασία, κάνοντας αισθητή την παρουσία τους με φάρους, σειρήνες και κάθε άλλο πρόσφορο τρόπο.

53 συλλήψεις εμπρηστών σε 15 ημέρες

Να σημειωθεί ότι από τις 3 Αυγούστου μέχρι σήμερα, η Αστυνομία έχει προχωρήσει 25 συλλήψεις και 188 προσαγωγές για εμπρησμό. Αντίστοιχα, από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμου του Πυροσβεστικού Σώματος, από τις 5 Αυγούστου μέχρι σήμερα, έχουν γίνει 28 συλλήψεις για 24 περιπτώσεις πυρκαγιών.
Από τους συλληφθέντες από την Πυροσβεστική, οι 13 κατηγορούνται για εμπρησμό από πρόθεση και οι 3 για εμπρησμό κατ’ εξακολούθηση. Στη μία περίπτωση επιβλήθηκε ήδη ποινή 5 ετών χωρίς αναστολή, σε άλλη μία επιβλήθηκε 2 χρόνια φυλάκιση και σε μία ακόμη 18 μήνες με αναστολή.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Στρατός και αστυνομία θα περιπολούν σε περιοχές επίφοβες για φωτιές"

Με εισιτήριο πλέον στον Όλυμπο: Ορειβασία με 6 ευρώ την ημέρα- Διευκρινίσεις από τον αρμόδιο φορέα

Έντονες είναι οι αντιδράσεις τόσο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης όσο και των μεγάλων Ορειβατικών Συλλόγων της επικράτειας, αναφορικά με τη θέσπιση εισιτηρίου (στα 6 ευρώ ανά άτομο/την ημέρα και στα 12 για τα ΙΧ) από την πλευρά της κυβέρνησης για τη διέλευση, την επίσκεψη, την εκπαίδευση, την έρευνα, την επαγγελματική δραστηριότητα, την ορειβασία και την ερασιτεχνική θήρα, το βουνό του Ολύμπου.

Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν αναφορικά με τη θέσπιση εισιτηρίου στον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου, ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) προχωρά σε διευκρινίσεις, σημειώνοντας πως όσα είδαν το φως της δημοσιότητας δεν αποτελούν ώριμο σχέδιο απόφασης, αλλά συζητήσεις που γίνονται μεταξύ αρμόδιων φορέων.

Ειδικότερα, σε σχετική ανακοίνωση υπογραμμίζεται πως το σχέδιο αποτελεί εσωτερική διαδικασία του Οργανισμού και η διαβούλευση μεταξύ φορέων βρίσκεται σε εξέλιξη. Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται πως η κάθε σχετική απόφαση για τη θέσπιση εισιτηρίου εισόδου σε προστατευόμενες περιοχές, προϋποθέτει πρώτα την έγκριση από το Διοικητικό Συμβούλιο του αρμόδιου Φορέα Διαχείρισης.

"Η καθιέρωση εισιτηρίου στις προστατευόμενες περιοχές, στη βάση της ανταποδοτικότητας και για τις τοπικές κοινωνίες, αποτελεί αφενός βέλτιστη διεθνή πρακτική και αφετέρου ένα χρήσιμο εργαλείο προστασίας και αποτελεσματικής διαχείρισης των μοναδικών μας οικοσυστημάτων", τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση του Οργανισμού ενώ παρατίθεται ως παράδειγμα η περίπτωση του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς, όπου ήδη ισχύει το εισιτήριο.

Με εισιτήριο πλέον στον Όλυμπο: Ορειβασία με 6 ευρώ την ημέρα- Διευκρινίσεις από τον αρμόδιο φορέα

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Ο.ΦΥ.ΠΕ.ΚΑ.:


"Αναφορικά με τα δημοσιεύματα στον Τύπο των τελευταίων ημερών σχετικά με τη θέσπιση εισιτηρίου στον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου διευκρινίζουμε πως:

Α) Στις 23-12-2020 ο Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. ανέθεσε το έργο "Εισηγητικής Έκθεσης και σχεδίου ΚΥΑ για την τεκμηρίωση και τη θέσπιση εισιτηρίου εισόδου στον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου"

Β) το εν λόγω σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης αποτελεί εσωτερική διαδικασία του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. και βάση για αρχική συζήτηση και διαβούλευση, η οποία εξελίσσεται, του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. με τον αρμόδιο Φορέα Διαχείρισης και τους τοπικούς φορείς και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί ένα ώριμο ή πολύ περισσότερο τελικό σχέδιο Απόφασης.

Η παραπάνω διαδικασία προβλέπεται στον ν.4519/2018 όπως αυτός ισχύει.

Σημειώνουμε πως η κάθε σχετική απόφαση για τη θέσπιση εισιτηρίου εισόδου σε προστατευόμενες περιοχές προϋποθέτει πρώτα την έγκριση από το Διοικητικό Συμβούλιο του αρμόδιου Φορέα Διαχείρισης. Σε κάθε περίπτωση, η τελική απόφαση είναι στην ευχέρεια των αρμόδιων υπουργείων και της πολιτικής ηγεσίας.

Ο Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. θα συνεχίσει να εισηγείται και να υποστηρίζει δράσεις και έργα για την προστασία και την ανάδειξη της Ελληνικής Φύσης, όπως για παράδειγμα τη χρηματοδότηση της κατάρτισης του φακέλου της υποψηφιότητας της ευρύτερης περιοχής του Ολύμπου στον Κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Η καθιέρωση εισιτηρίου στις προστατευόμενες περιοχές, στη βάση της ανταποδοτικότητας και για τις τοπικές κοινωνίες, αποτελεί αφενός βέλτιστη διεθνή πρακτική και αφετέρου ένα χρήσιμο εργαλείο προστασίας και αποτελεσματικής διαχείρισης των μοναδικών μας οικοσυστημάτων. Η περίπτωση του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς με το καθιερωμένο εισιτήριο για 30 και πλέον χρόνια, το επιβεβαιώνει".

Το σχέδιο της υπουργικής απόφασης

Στο φως της δημοσιότητας ήρθε τις τελευταίες ημέρες υπουργική απόφαση,συνυπογράφουν ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης σύμφωνα με την οποία αναμένεται η θέσπιση εισιτηρίου για είσοδο στον Όλυμπο και η εκχώρηση αρμοδιοτήτων ελέγχου σε ιδιωτικές εταιρείες.

Η απόφαση δεν έχει δημοσιευτεί ακόμη στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ κάτι που συνεπάγεται πως υπάρχει η δυνατότητα διορθώσεων, δημοσιεύεται από το anevenontas.gr.

Η απόφαση έχει τίτλο "Θέσπιση εισιτηρίου εισόδου στην περιοχή του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου με κωδικό GR1250001 και ονομασία Όρος Όλυμπος". Η περιοχή αυτή είναι το μεγαλύτερο τμήμα του βουνού, εκτός της περιοχής του καταφυγίου του ΣΕΟ Λεπτοκαρυάς, ένα κομμάτι - το χαμηλότερο - των πλαγιών του νότιου Όλυμπου και δυτικά, οι πλαγιές δυτικά της κορυφογραμμής Φλάμπουρο – Κίτρος έως κάτω το οροπέδιο Μπάρα.

Όπως φαίνεται στο σχετικό παράρτημα της απόφασης το εισιτήριο διαμορφώνεται για το γενικό πληθυσμό στα 6 ευρώ, ενώ εξαιρούνται ΑμεΑ, οι πολίτες άνω των 67 ετών, οι επαγγελματίες του πρωτογενούς τομέα και άλλες κατηγορίες εργαζόμενων, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Αξίζει να αναφερθεί ότι προβλέπεται πρόστιμο για τους παραβάτες που ισούται με το 20πλάσιο του αντιτίμου του εισιτηρίου.

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε τις τιμές όπως σχεδιάζεται να διαμορφωθούν για κατηγορίες πολιτών αλλά και οχημάτων:

ολυμπος
ολυμπος
ολυμπος

Σύμφωνα με το anevainontas.gr, η απόφαση προκαλεί αντιδράσεις με συγκεκριμένες ενστάσεις όπως:

-Όλοι μεταξύ 15 και 67 χρ. Θα πληρώνουν κανονικά (μουσείο Ακρόπολης: 18-67). Δηλαδή σε έναν έφηβο δημιουργείται αντικίνητρο!

-Ο κάθε επισκέπτης πληρώνει 6€ και το κάθε ΙΧ 12, ανά ημέρα. Είναι υπερβολικό για τους περισσότερους πολίτες και μάλιστα με το δεδομένο ότι μια ανάβαση στον Όλυμπο απαιτεί 2-3 ημέρες. Δεν υπάρχει καμιά μέριμνα για άνεργους, καμιά μέριμνα για οικογενειακό εισιτήριο, καμιά μέριμνα για φοιτητές.

-Ο προστιθέμενος ΦΠΑ είναι 24% (τύπος, βιβλία, συναυλίες: 6%)!

-Δεν υπάρχει καμιά εποχικότητα. Έτσι, είτε ο επισκέπτης μπει τον Αύγουστο είτε μπει το Φεβρουάριο (όπου οι παροχές είναι ελάχιστες), πληρώνει το ίδιο.

-Παρά το ότι το εισιτήριο για ΙΧ είναι σχεδόν απαγορευτικό, καμιά μέριμνα για εναλλακτική μεταφορά δεν υπάρχει (λεωφορείο ανά τακτή ώρα προς Πριόνια π.χ.). Η μόνη εναλλακτική είναι το ξεκίνημα της πορείας από τα 300μ. υψόμετρο! Να σημειωθεί ότι αν κάποιος, προκειμένου να αφήσει μικρό οικολογικό αποτύπωμα από την επίσκεψη του θελήσει να χρησιμοποιήσει τραίνο, κανένα ΜΜΜ δεν συνδέει το ΣΣ Λιτοχώρου, με το… Λιτόχωρο! Δηλαδή ούτε τα βασικά.

-Δεν υπάρχει καμιά μέριμνα για τα μέλη των ορειβατικών συλλόγων. Έτσι παρά το ότι τα μέλη τους βοηθούν (άμεσα ή έμμεσα) στην προβολή των ορεινών δραστηριοτήτων, στη φύλαξη των οικοσυστημάτων, στην κατασκευή και συντήρηση μονοπατιών, καταφυγίων κλπ. η αντιμετώπιση τους είναι ακριβώς η ίδια. Εξαίρεση αποτελούν οι δημότες των παραολύμπιων δήμων (και άρα και τα μέλη των εκεί ορειβατικών συλλόγων), που μπορούν με ετήσιο πάσο 20€ να έχουν απεριόριστες επισκέψεις (δεν συμπεριλαμβάνεται το ΙΧ).

-Αντίθετα οι επισκέπτες της Ι.Μ. Διονυσίου (μέσα στα όρια του Φορέα), δεν θα πληρώνουν εισιτήριο (εξόφθαλμη εξαίρεση, πελατειακής λογικής).

-Με βάση την τιμολογιακή πολιτική που προτείνεται, το κόστος μερικών τυπικών αναβάσεων στον Όλυμπο:

-Διήμερη εξόρμηση ορειβατικού συλλόγου: Πούλμαν: 70€ Χ2 ημέρες= 140€. 50 ορειβάτες Χ 5€ (ομαδικό εισιτήριο)= 250€ Χ 2 ημέρες= 500€, Σύνολο 640€! Ανά άτομο 12.80€.

-Παρέα τριών ατόμων που θα κάνει τριήμερη ανάβαση στον Όλυμπο και με ΙΧ θα προσεγγίσει το σημείο εκκίνησης που είναι εντός ζώνης φορέα (π.χ. Πριόνια, Διασταύρωση, Κρεβάτια, Ξερολάκι κλπ.): 3 άτομα Χ 3 ημέρες Χ 6€= 54€. ΙΧ: 3Χ12€= 36€. Σύνολο 90€ ή 30€ το άτομο.

-Σχοινοσυντροφιά δυο ατόμων που θα πάει για σκαρφάλωμα 5 ημερών στις ψηλές κορυφές: 2 άτομα Χ 6€ = 12€ Χ 5 ημέρες = 60€. ΙΧ: 12Χ5 = 60€. Σύνολο 120€. Ανά άτομο 60€.

-Τετραμελής οικογένεια (το ένα παιδί κάτω των 15) που ανεβαίνει αυθημερόν με ΙΧ Σταυρό, Πριόνια, Κορομηλιά κλπ: 12€ το ΙΧ. 3Χ6€ οι άνω των 15= 18€. Σύνολο επιβάρυνσης οικογενειακού προϋπολογισμού: 30€.

-Ορειβάτης που έχει αγοράσει ετήσιο πάσο (το ετήσιο πάσο συμφέρει όποιον έχει σκοπό να περάσει πάνω από 7 ημέρες στο βουνό). Αν υποθέσουμε ότι 7 ημέρες θα έχει το ΙΧ του στο βουνό, το κόστος ετήσια είναι: 40€ το πάσο. Για το ΙΧ: 7Χ12€= 84€. Ετήσιο κόστος: 124€ το λιγότερο.

Αντιδράσεις από ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Κάλεσμα στο λαό και τους μαζικούς φορείς της Πιερίας σε αγώνα, για να μην περάσει η κυβερνητική πρόθεση για επιβολή εισιτηρίου ανόδου στον Όλυμπο και γενικότερα η πολιτική εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης των ορεινών όγκων και δασών απευθύνει η ΤΕ Πιερίας του ΚΚΕ.

Σε ανακοίνωσή της σημειώνει:

"Λέμε όχι στην εμπορευματοποίηση των βουνών και την προσπάθεια επιβολής εισιτηρίου στον Όλυμπο.

Το σχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ να προωθήσει και να υλοποιήσει απόφαση, με την οποία προτίθεται να θεσπίσει εισιτήριο εισόδου στον Όλυμπο και να εκχωρήσει αρμοδιότητες ελέγχου σε ιδιωτικές εταιρείες, έρχεται την ώρα που έχουν γίνει στάχτη εκατοντάδες χιλιάδες δασικών και καλλιεργήσιμων εκτάσεων, σπίτια, καταστήματα, αυτοκίνητα, αποθήκες, ζώα και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, την ώρα που ακόμα τα πύρινα μέτωπα σκορπίζουν την καταστροφή σε όλη τη χώρα.

Οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ είναι εγκληματικές λόγω της ανυπαρξίας ολοκληρωμένης πολιτικής δασοπροστασίας-πυροπροστασίας, της υποχρηματοδότησης αλλά και της εμπορευματοποίησης της γης που προωθείται διαχρονικά από τις αστικές κυβερνήσεις, όπως και με τον αντιπεριβαλλοντικό νόμο 4685/20 που ψήφισε πέρσι η κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας, δίνοντας νέες διευκολύνσεις για επενδύσεις σε δασικές εκτάσεις ακόμη και προστατευόμενες περιοχές.

Η απόφαση έχει τίτλο "Θέσπιση εισιτηρίου εισόδου στην περιοχή του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου με κωδικό GR 1250001 και ονομασία Όρος Όλυμπος" και δεν είναι κεραυνός εν αιθρία μια που βουλευτής της ΝΔ στην Πιερία, σε συνέντευξή του (Οκτώβρης 2020), δήλωσε την επιβολή "ενδεχομένως εισιτηρίου εισόδου στον Όλυμπο" με πρόσχημα την ασφάλεια των επισκεπτών.

Εξάλλου, η κυβέρνηση με διάφορους τρόπους ενισχύει την εμπορευματοποίηση της δασικής γης, τις επενδύσεις μέσα στα δάση, τις οποίες επιδοτεί, μετατρέποντάς τα σε δάση ανεμογεννητριών . Σε συνδυασμό με τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού περί επιχειρηματικών ομίλων - "αναδόχων" για το πρόγραμμα αναδασώσεων, που θα λειτουργεί ως εργαλείο κερδοφορίας, με τις αναδασώσεις ή τμήματά τους να δίνονται μέσω ΣΔΙΤ, με μελέτες και έργα όχι μέσω της Δασικής Υπηρεσίας αλλά διαφόρων "ευαγών" ιδρυμάτων, καταλαβαίνει κανείς ότι προσφέρεται σε επιχειρηματικούς ομίλους ένα νέο πεδίο κερδοφόρας δράσης.

Η ΤΕ Πιερίας του ΚΚΕ καλεί το λαό και τους μαζικούς φορείς της Πιερίας σε αγώνα, για να μην περάσει η κυβερνητική πρόθεση για επιβολή εισιτηρίου ανόδου στον Όλυμπο και γενικότερα η πολιτική εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης των ορεινών όγκων και δασών.

-Να ακυρωθούν όλοι οι δασοκτόνοι νόμοι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που αποχαρακτηρίζουν δασικές εκτάσεις και νομιμοποιούν καταπατητές. Να προστατευθούν οι καμένες δασικές εκτάσεις από καταπατητές και να αναδασωθούν.

-Καμία επιχειρηματική δραστηριότητα στα δασικά οικοσυστήματα. Όχι στην εμπορευματοποίηση των δασών, ολοκληρωμένη προστασία και διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων µε κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες.

-Να ενισχυθούν οι αρμόδιες δυνάμεις πυροπροστασίας με τα αναγκαία μέσα και να εξασφαλισθούν τα απαραίτητα χρήματα για τη βελτίωση των υποδομών, των τεχνικών μέσων και επίγειων, με ενίσχυση και ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε πυροσβεστικά οχήματα και σύγχρονα πλωτά μέσα στους Πυροσβεστικούς και Λιμενικούς Σταθμούς.

-Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι πυροσβέστες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

-Να ενισχυθεί το Πυροσβεστικό Σώμα και η Δασική Υπηρεσία με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων.

-Ενιαίο αντιπυρικό σχεδιασμό εξειδικευμένο για κάθε ορεινό όγκο με την ευθύνη των Δασικών Υπηρεσιών και την επικουρική στήριξη των δήμων και Περιφερειών.

-Να μετατραπεί σε δημόσια περιουσία η ιδιοκτησία των μεγάλων ιδιωτικών εκτάσεων και των εκτάσεων της Εκκλησίας στα βουνά, στις δασικές εκτάσεις.

-Να καταργηθεί ο αντιπεριβαλλοντικός νόμος της ΝΔ 4685/20 και όλοι οι δασοκτόνοι νόμοι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ ΣΥΡΙΖΑ που αποχαρακτηρίζουν δάση, δασικές εκτάσεις, ακόμη και αναδασωτέες περιοχές και νομιμοποιούν τους καταπατητές και ανοίγουν το δρόμο για επενδύσεις σε δασικές εκτάσεις, ακόμα και σε περιοχές Νatura".

Από τη μεριά του η παράταξη ΑΝΤΑΡΣΙΑ στην Κεντρική Μακεδονία αναφέρει:

Δυσάρεστη εξέλιξη που προκαλεί οργή αποτελεί στο φόντο των ημερών η υπό διαμόρφωση κυβερνητική απόφαση που κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο και ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί για την επιβολή εισιτηρίου στον Όλυμπο (https://tinyurl.com/yecrhume ). Επιχειρεί να επιβάλλει εισιτήριο μια κυβέρνηση που έχει αφήσει στην τύχη του το φυσικό περιβάλλον, χωρίς υποδομές που διασφαλίζουν μια αρμονική σχέση με την κοινωνική ζωή, αλλά και χωρίς καμιά προστασία, ειδικά από τον κίνδυνο πυρκαγιάς.

Ως άλλο ένα αναπτυξιακό φιλέτο αντιμετωπίζεται ο Εθνικός Δρυμός με τα καταφύγια, τις πεζοπορικές, ορειβατικές και αναρριχητικές διαδρομές, μέλος του δικτύου NATURA με τμήματα Καταφυγίων Άγριας Ζωής. Ο Όλυμπος είναι στολίδι, σύμβολο, ιστορικό και πολιτιστικό ορόσημο, μια ανάσα δροσιάς για τη βόρεια Ελλάδα, αλλά και για επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Για την κυβέρνηση της ΝΔ όμως δεν αποτελεί ένα κομμάτι του φυσικού μας πλούτου και δημόσιο αγαθό, παρά μια τρύπα για να βγάλει λεφτά το ιδιωτικό κεφάλαιο.

Στο προσχέδιο της απόφασης που κυκλοφορεί προβλέπεται αντίτιμο για επισκέπτες/τριες 15-67 ετών για οποιαδήποτε δραστηριότητα (αναψυχή, επίσκεψη σε καταφύγιο, πεζοπορία κλπ), ακόμα και για τους μόνιμους κατοίκους των Δήμων Διού-Ολύμπου, Κατερίνης και Ελασσόνας, με τη φαιδρή έκπτωση του 50%! Μια επίσκεψη στον Όλυμπο θέλουν να κοστίζει το λιγότερο 15 ευρώ ανά άτομο! Φυσικά δεν διστάζουν να καθορίσουν με κάθε λεπτομέρεια και τα σημεία ελέγχου εισιτηρίων, τους αρμόδιους για έλεγχο και να βάλουν στο εισιτήριο ΦΠΑ 24%!

Μετά την καταστροφική διαχείριση της πανδημίας, την καταστροφική διαχείριση των πυρκαγιών και την παράλογη απαγόρευση για είσοδο σε δάση και άλση λόγω αδυναμίας του να τα προστατέψουν, έρχεται στο φως αυτή η εισήγηση. Μάλιστα, ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.ΚΑ) έχει εκδώσει σχετικό "αίτημα για τη σύνταξη Εισηγητικής Έκθεσης και σχεδίου ΚΥΑ για την τεκμηρίωση και τη θέσπιση εισιτηρίου εισόδου στον Εθνικό Δρυμό του Ολύμπου" από τον Δεκέμβριο του 2020 (https://tinyurl.com/2mes5dxk)!

Φυσικά δε λέγεται κουβέντα για το πού θα πάνε τα κολοσσιαία ποσά που θα προκύψουν αν εφαρμοστεί το επαίσχυντο μέτρο. Καραδοκούν τα επιχειρηματικά συμφέροντα για να τα εισπράξουν είτε άμεσα είτε σαν επιχορήγηση της δήθεν "πράσινης επιχειρηματικότητας”.

Γίνεται αντιληπτό έτσι τι εννοεί ο Μητσοτάκης όταν μιλάει για αναδάσωση "με βάση το νόμο”, δηλαδή το πέρασμα του δημόσιου και φυσικού πλούτου στο υπερταμείο, την πρόβλεψη για παράδοσή του στην επιχειρηματική κερδοσκοπία για "αξιοποίηση”, τους "αναδόχους αναδάσωσης", τις αποφάσεις του ΣτΕ που επιτρέπουν ανεμογεννήτριες σε αναδασωτέες περιοχές, την "πράσινη πολιτική” της ΕΕ που ισοδυναμεί με την αθρόα επιδότηση της "πράσινης βιομηχανίας”. Οι επιλογές που βάζουν το κέρδος πάνω από τον άνθρωπο και το περιβάλλον έχουν προκαλέσει την κλιματική κρίση, γιατί αυτό είναι η "κλιματική αλλαγή". Πλέον παίρνουν επικίνδυνη διάσταση καθώς αντί ο λαός να είναι αφέντης στον τόπο του, μετατρέπεται σταδιακά σε φιλοξενούμενο σε χώρο επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Καλούμε το περιφερειακό συμβούλιο Κ. Μακεδονίας και τα δημοτικά συμβούλια της περιοχής να τοποθετηθούν αποφασιστικά ενάντια στην απαράδεκτη μεθόδευση.

Το λαϊκό κίνημα, οι φορείς του μαζικού και περιβαλλοντικού κινήματος είναι ανάγκη να μπουν μπροστά για να μην περάσει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης.

-Να μπει φραγμός στην επιχειρηματική επέλαση στο φυσικό περιβάλλον.

-Να καταργηθεί το υπερταμείο και το σχετικό μνημονιακό πλαίσιο, κάθε διάταξη που εμπορευματοποιεί το φυσικό περιβάλλον και το δημόσιο πλούτο.

-Να καταργηθούν οι ιδιωτικοποιήσεις, τα διόδια και τα εισιτήρια σε εθνικούς οδούς και στο φυσικό περιβάλλον.

-Καμία σκέψη για ιδιωτικοποίηση των βουνών! Ούτε ανεμογεννήτριες, ούτε εισιτήρια- ελεύθερη πρόσβαση για όλους και όλες- προστασία του φυσικού πλούτου

thetoc

Διαβάστε Περισσότερα » "Με εισιτήριο πλέον στον Όλυμπο: Ορειβασία με 6 ευρώ την ημέρα- Διευκρινίσεις από τον αρμόδιο φορέα"

Ηράκλειο: Δεύτερη ανεμβολίαστη γιατρός στην ΜΕΘ με κορωνοϊό

Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Βενιζελείου Νοσοκομείου, νοσηλεύεται μια 62χρονη γιατρός με κορωνοϊό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Creta24, η 62χρονη γυναίκα ασκεί τα καθήκοντα της στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου και αυτή τη στιγμή νοσηλεύεται διασωληνωμένη με κορωνοϊό, στην ΜΕΘ του Βενιζελείου.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν, πως η 62χρονη γυναίκα δεν έχει εμβολιαστεί. 

Μάλιστα, πρόκειται για την δεύτερη περίπτωση ανεμβολίαστου γιατρού καθώς την ίδια ώρα νοσηλεύεται στο ΠΑΓΝΗ ένας 47χρονος άνδρας.

creta24

Διαβάστε Περισσότερα » "Ηράκλειο: Δεύτερη ανεμβολίαστη γιατρός στην ΜΕΘ με κορωνοϊό"

Κοντοζαμάνης: Η Πολιτεία έχει την υποχρέωση να εφαρμόσει τον νόμο για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς

Αισιόδοξος πως το μικρό ποσοστό των υγειονομικών που δεν έχουν εμβολιαστεί θα το πράξουν μέχρι την εκπνοή της προθεσμίας που δίνει ο νόμος για τον υποχρεωτικό τους εμβολιασμό ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Ο κ. Κοντοζαμάνης απηύθυνε νέα έκκληση σε όσους υγειονομικούς δεν έχουν εμβολιαστεί να σπεύσουν να το κάνουν, προειδοποιώντας τους πως ο νόμος θα εφαρμοστεί. «Η Βουλή έχει νομοθετήσει σχετικά και σε μία ευνομούμενη Πολιτεία είναι αυτονόητη η υποχρέωση της Πολιτείας να εφαρμόσει το νόμο. Η Πολιτεία έχει υποχρέωση να προστατεύσει όλα τα μέλη της και κυρίως τα πιο ευάλωτα. Η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί με την πανδημία δεν επιτρέπει ούτε επαμφοτερίζουσες τάσεις , ούτε μισόλογα και ναι μεν αλλά , ούτε και αστερίσκους», ανέφερε κατά ο κ. Κοντοζαμάνης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι πρόκειται για μία ρύθμιση η οποία είναι εθνικά απαραίτητη για την δημόσια υγεία, κοινωνικά ευαίσθητη γιατί προτρέπει τους λίγους για να μην βλάψουν την συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας. Επιπλέον πρόκειται για μία μελετημένη ρύθμιση διότι προτάσσει τις κατηγορίες των εργαζομένων που έχουν άμεση σύνδεση με ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κοντοζαμάνης: Η Πολιτεία έχει την υποχρέωση να εφαρμόσει τον νόμο για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς"

Χίος: Αεροδιακομιδή βρέφους 30 ημερών και του 12χρονου αδερφού του με κορωνοϊό - Στη ΜΕΘ ο πατέρας τους

Το τελευταίο 24ωρο εγινε αεροδιακομιδή από τη  Χίο δύο ανηλίκων με σοβαρή λοιμωξη Covid-19, ενος 12χρονου κι ενός βρέφους, 30 ημερών. Τα παιδια νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία».

Ο πατέρας τους, ανεμβολιαστος, επίσης νοσεί σοβαρά και νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Χιου. Σημειώνεται πως κανείς εκ των τριών ασθενων δεν έχει γνωστό υποκείμενο νόσημα.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Χίος: Αεροδιακομιδή βρέφους 30 ημερών και του 12χρονου αδερφού του με κορωνοϊό - Στη ΜΕΘ ο πατέρας τους"

Ρωσία: «Πρόθυμη» να μεταφέρει Αφγανούς σε τρίτες χώρες – Τσιμουδιά αν θα δεχθεί η ίδια πρόσφυγες

Η Ρωσία είναι έτοιμη να διαθέσει αεροσκάφη της πολιτικής της αεροπορίας για να μεταφέρουν Αφγανούς πολίτες από το Αφγανιστάν σε άλλες χώρες, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

«Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε τις υπηρεσίες της Ρωσικής Πολιτικής Αεροπορίας για να μεταφέρουν με πτήσεις οποιονδήποτε αριθμό Αφγανών πολιτών, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών σε οποιεσδήποτε ξένες χώρες εκδηλώσουν ενδιαφέρον να τους δεχθούν και να τους φιλοξενήσουν», δήλωσε η Ζαχάροβα κατά την διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης του Τύπου.

Η ίδια δεν είπε τίποτα για το εάν η Ρωσία θα δεχθεί Αφγανούς.

Χιλιάδες Αφγανοί πολίτες που θέλουν απεγνωσμένα να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν κατέκλυσαν την Δευτέρα τον μοναδικό διάδρομο προσγείωσης και απογείωσης στο αεροδρόμιο της Καμπούλ αφότου οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την πρωτεύουσα, με αποτέλεσμα να εκτυλιχτούν σκηνές χάους.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρωσία: «Πρόθυμη» να μεταφέρει Αφγανούς σε τρίτες χώρες – Τσιμουδιά αν θα δεχθεί η ίδια πρόσφυγες"

Ανατροπή: «Δεν έχω κάνει εγώ τους εμπρησμούς» λέει ο 14χρονος από τη Φθιώτιδα (ΒΙΝΤΕΟ)

Αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή με τις φωτιές στο Θεολόγο. Σε Νοσοκομείο των Αθηνών για παιδοψυχιατρική εκτίμηση. Τι είπε στο LamiaReport για την υπόθεση ο συνήγορος υπεράσπισης του 14χρονου.

Συνοδεία των γονιών του και ανθρώπων του Ανακριτικού Τμήματος της Π.Υ. Λαμίας και της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Λαμίας, οδηγήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης (19/8) λίγο μετά τις 12:15’ στον Εισαγγελέα, ο 14χρονος που κατηγορείται για τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν από τις 5 μέχρι τις 17 Αυγούστου στο Θεολόγο Μαλεσίνας.

Τα δεδομένα από το προηγούμενο 24ωρο ωστόσο έχουν αλλάξει, καθώς οι πληροφορίες θέλουν στην κατάθεσή του αλλά και ενώπιον του Εισαγγελέα να μην παραδέχεται την εμπλοκή του στην εκδήλωση των πυρκαγιών.

Ωστόσο οι κατηγορίες που τον βαραίνουν είναι κακουργηματικές και παραπέμφθηκε σε τακτική ανακρίτρια. Παράλληλα η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Λαμίας διέταξε να γίνει παιδοψυχιατρική εκτίμηση στο Νοσοκομείο «Αγία Όλγα».

Η διαδικασία προβλέπει τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο των Αθηνών, συνοδεία κοινωνικής λειτουργού, εφόσον είναι ανήλικος και έχοντας πρώτα αρνητικό τεστ κορωνοϊού από Νοσοκομείο.

Επίσης ο συνήγορος του Κωνσταντίνος Ζεκεντές ζήτησε προθεσμία για να υπάρξει χρόνος να μελετηθεί το κατηγορητήριο και να ετοιμάσουν την απολογία τους.

Όπως δήλωσε ο ίδιος στο LamiaReport το απολογητικό υπόμνημα θα κατατεθεί μέχρι τις 12:00΄ το μεσημέρι της Παρασκευής, παρά το γεγονός ότι μέχρι τις 5:00' το απόγευμα της Πέμπτης δεν είχε στα χέρια του τη δικογραφία .

Δείτε το βίντεο με όσα δήλωσε ο συνήγορος του 14χρονου στο LamiaReport:

Οι γονείς του μικρού με την πλημμεληματικού χαρακτήρα κατηγορία της παραμέλησης εποπτείας ανηλίκου, παραπέμφθηκαν σε τακτική δικάσιμο που ορίστηκε για τις 7 Οκτωβρίου 2021.

Οι κατηγορίες αντίθετα που βαραίνουν τον 14χρονο είναι κακουργηματικού χαρακτήρα, καθώς οι πράξεις που του αποδίδονται, εκτός από τις πολύ μεγάλες υλικές ζημιές που προκάλεσαν, έθεσαν σε κίνδυνο ακόμη και ανθρώπινες ζωές.

Επίσης ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός, από πυροσβέστες, αστυνομικούς, στρατιώτες και ανθρώπους της Πολιτικής Προστασίας των ΟΤΑ, βρισκόταν επί 12 ημέρες καθηλωμένος στην περιοχή προσπαθώντας να προστατέψουν την περιοχή από πράξεις εμπρησμού.

lamiareport

Διαβάστε Περισσότερα » " Ανατροπή: «Δεν έχω κάνει εγώ τους εμπρησμούς» λέει ο 14χρονος από τη Φθιώτιδα (ΒΙΝΤΕΟ) "

Καιρός αύριο: Βροχές την Παρασκευή (20/08)

Πώς θα είναι ο καιρός αύριο, Παρασκευή 20 Αυγούστου 2021, σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία καθώς και τη Θεσσαλία προβλέπονται τοπικές βροχές και βαθμιαία μεμονωμένες καταιγίδες με ύφεση των φαινομένων το βράδυ.
Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος αλλά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και στα ορεινά μεμονωμένες καταιγίδες.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4, στο Ιόνιο τοπικά 5 και στο Αιγαίο 6 τοπικά 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και δεν θα ξεπεράσει τους 33 με 35 βαθμούς Κελσίου, με τις μέγιστες τιμές να σημειώνονται στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά και κατά τόπους στη νότια Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Καιρός: Η πρόγνωση για όλη τη χώρα

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5, στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 33 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και βαθμιαία μεμονωμένες καταιγίδες. Σταδιακή ύφεση από αργά το απόγευμα.
Άνεμοι: Ανατολικοί 3 με 4 μποφόρ και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες νότιοι νοτιοανατολικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στην δυτική και την κεντρική Μακεδονία νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικούς όμβρους και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά.
Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις.
Άνεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος.Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις όπου και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και πιθανώς στα ορεινά μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 4 και στο Ιόνιο τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 35 βαθμούς Κελσίου. Στα νησιά του Ιονίου έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Στη Θεσσαλία νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αυξηθούν στα ηπειρωτικά και στην κεντρική Στερεά και την Πελοπόννησο θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά.
Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι 5 τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 30 και κατά τόπους στη Κρήτη 33 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 και τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 34 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Βροχές την Παρασκευή (20/08)"

Αίτημα αποφυλάκισης κατέθεσε ο Δημήτρης Κουφοντίνας

Επίσημο αίτημα αποφυλάκισης κατέθεσε ο Δημήτρης Κουφοντίνας και πλέον αυτό θα διαβιβαστεί στο Δικαστικό Συμβούλιο και το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Λαμίας που θα το κρίνει το αμέσως προσεχές διάστημα.

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας είναι η πρώτη φορά που καταθέτει αίτηση αποφυλάκισης. Στις 5 Σεπτεμβρίου συμπληρώνει 19 χρόνια στην φυλακή και μπορεί να κινήσει τις διαδικασίες.

Ο «Λουκάς» της 17Ν καταδικάστηκε από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθήνας σε 11 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη για 11 δολοφονίες, απόπειρες ανθρωποκτονίας, συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένη οπλοκατοχή και προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών.

lamiareport

Διαβάστε Περισσότερα » "Αίτημα αποφυλάκισης κατέθεσε ο Δημήτρης Κουφοντίνας "

Κορωνοϊός: Στα 3.273 τα κρούσματα - 20 θάνατοι, 286 οι διασωληνωμένοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Πέμπτη πως τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.273, εκ των οποίων 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 550.459 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 51.1% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 128 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.409 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Από γεωγραφικής πλευράς, τα νέα κρούσματα στην Αττική είναι  709 (190 στο κέντρο της Αθήνας), 336 στην Κρήτη (151 στο Ηράκλειο και 102 στα Χανιά), 318 στη Θεσσαλονίκη, 115 στην Αχαΐα, 113 στη Μεσσηνία και 100 στη Ρόδο.

Η γεωγραφική κατανομή των 3.273 κρουσμάτων covid-19, έχει ως εξής:

100 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής

86 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών

38 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής

112 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών

190 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών

73 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών

88 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς

22 κρούσματα στην Π.Ε. Νήσων

318 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

37 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Άνδρου

26 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

16 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

10 κρούσματα στην Π.Ε. Αρτας

115 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

25 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

11 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

41 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

75 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

10 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου

86 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

27 κρούσματα στην Π.Ε Ημαθίας

151 κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου

4 κρούσματα στην Π.Ε. Θάσου

29 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

16 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ιθάκης

9 κρούσματα στην Π.Ε. Ικαρίας

34 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

86 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

10 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου

13 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Καρπάθου

13 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

2 κρούσματα στην Π.Ε. Κέας-Κύθνου

62 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

12 κρούσματα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας

19 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

66 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης

45 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Κω

33 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

70 κρούσματα στην Π.Ε Λάρισας

26 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου

27 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

24 κρούσματα στην Π.Ε. Λευκάδας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Λήμνου

28 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

113 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Μήλου

22 κρούσματα στην Π.Ε. Μυκόνου

26 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου

25 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

16 κρούσματα στην Π.Ε. Πάρου

29 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

28 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

28 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

57 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

22 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

100 κρούσματα στην ΠΕ Ρόδου

7 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου

30 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

13 κρούσματα στην Π.Ε. Σποράδων

6 κρούσματα στην Π.Ε. Σύρου

4 κρούσματα στην Π.Ε. Τήνου

25 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

31 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

15 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

13 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας

55 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

102 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

11 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

170 κρούσματα υπό διερεύνηση


Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 20, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 13.298 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 286 (61.2% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 83.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.896 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 276 (ημερήσια μεταβολή - 4.83%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 251 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 40 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Σαρώνει στις μεταλλάξεις η «Δέλτα»

Ολοκληρώθηκε από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, που λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ, η γονιδιωματική ανάλυση σε 1.011 δείγματα που έχουν επιλεγεί τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα και αφορούν στην περίοδο 28 Μαΐου 2021 έως 08 Αυγούστου 2021. Από τον έλεγχο των 1.011 δειγμάτων, αναδείχθηκαν συνολικά 950 δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος (Variants Of Concern - VOC) και 24 δείγματα με στελέχη υπό παρακολούθηση (Variants Under Monitoring).

Από αυτά, τα 868 αφορούν στη μετάλλαξη «Δέλτα» και μόλις 72 στη βρετανική μετάλλαξη. Συνολικά, τα κρούσματα με την ινδική μετάλλαξη φτάνουν στα 4.544.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Στα 3.273 τα κρούσματα - 20 θάνατοι, 286 οι διασωληνωμένοι"

Κομισιόν- covid: Αποδεκτά στην ΕΕ από αύριο τα πιστοποιητικά από Β. Μακεδονία- Τουρκία- Ουκρανία

Τα πιστοποιητικά κατά του COVID-19 που εκδίδουν η Βόρεια Μακεδονία, η Τουρκία και η Ουκρανία για ταξίδια, θα είναι από αύριο, 20 Αυγούστου, ισοδύναμα με το Digital Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID της ΕΕ, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή εξέδωσε τρεις αποφάσεις ισοδυναμίας για τη Βόρεια Μακεδονία, την Τουρκία και την Ουκρανία, επιτρέποντας στις τρεις χώρες να συνδεθούν με το σύστημα της ΕΕ και να εκδίδουν πιστοποιητικά COVID τα οποία θα γίνονται αποδεκτά στην ΕΕ από τις 20 Αυγούστου, υπό τους ίδιους όρους με το Digital ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID της ΕΕ. Ταυτόχρονα, οι τρεις χώρες συμφώνησαν να αποδεχτούν το Digital ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID της ΕΕ για ταξίδια από την ΕΕ στις χώρες τους. «Η συμμετοχή τους στο Digital ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID της ΕΕ θα διευκολύνει τα ασφαλή ταξίδια από και προς την ΕΕ», επισημαίνει η Επιτροπή.

Ο Επίτροπος Δικαιοσύνης, Ντιντιέ Ρέιντερς, δήλωσε: «Είμαι ευτυχής που βλέπω ότι ο κατάλογος των χωρών που εφαρμόζουν ένα σύστημα βασισμένο στο Digital ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID της ΕΕ αυξάνεται σταθερά και θέτουμε πρότυπα διεθνώς. Αυτό θα βοηθήσει στη διευκόλυνση του ασφαλούς ταξιδιού και πέρα από τα σύνορα της ΕΕ».

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης, Όλιβερ Βάρχελι, τόνισε: «Καθώς παλεύουμε με την πανδημία, οι εταίροι μας αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του ανοίγματος με ασφάλεια. Καλωσορίζω την Ουκρανία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Τουρκία στο σύστημα ψηφιακών πιστοποιητικών COVID και προσβλέπω σε περισσότερους γείτονές μας να συνδεθούν σύντομα».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/naftemporiki


Διαβάστε Περισσότερα » "Κομισιόν- covid: Αποδεκτά στην ΕΕ από αύριο τα πιστοποιητικά από Β. Μακεδονία- Τουρκία- Ουκρανία"

Δίπλα στους πυροσβέστες ο πρωθυπουργός για τις υπεράνθρωπες προσπάθειές τους

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το μεσημέρι το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Χαλάνδρι, όπου ενημερώθηκε για τις εξελίξεις στο μέτωπο των πυρκαγιών.

Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε τη στήριξή του και την εμπιστοσύνη του στα στελέχη της Πυροσβεστικής και ευχαρίστησε τις γυναίκες και τους άντρες του Σώματος για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλουν και την αυτοθυσία που έχουν επιδείξει στις δύσκολες επιχειρήσεις πυρόσβεσης σε όλη τη χώρα, καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δίπλα στους πυροσβέστες ο πρωθυπουργός για τις υπεράνθρωπες προσπάθειές τους"

Με πυρκαγιά κινδυνεύουν αύριο Αττική και Εύβοια

Πολύ υψηλός είναι αύριο Παρασκευή 20 Αυγούστου ο κίνδυνος πυρκαγιάς σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Οι περιοχές που κινδυνεύουν είναι:

  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας)
  • Περιφέρεια Αττικής

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Με πυρκαγιά κινδυνεύουν αύριο Αττική και Εύβοια"

ΥΠΑ: Υποχρεωτικό τεστ σε ανεμβολίαστους ταξιδιώτες από 13 χώρες

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ανακοίνωσε στο επιβατικό κοινό την νέα παράταση, έως την Παρασκευή 27 Αυγούστου 2021 και ώρα 06:00 το πρωί, της αεροπορικής οδηγίας με τις προϋποθέσεις εισόδου στην ελληνική επικράτεια για πτήσεις εξωτερικού που έχουν ως στόχο τον περιορισμό της διασποράς της νόσου COVID-19.

Επίσης ανακοινώνεται και η νέα προσθήκη στην notam πτήσεων εξωτερικού η οποία προβλέπει υποχρεωτικό τεστ στην άφιξη για ταξιδιώτες, ανεξαρτήτως υπηκοότητας, που δεν έχουν εμβολιαστεί από τις ακόλουθες (13) δεκατρείς χώρες: Αίγυπτος, Αλβανία, Αργεντινή, Βραζιλία, Γεωργία, Κούβα, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ινδία, Κίνα, Λιβύη, Μαρόκο, Ρωσία και Τουρκία.

Ειδικότερα, η notam με τις προϋποθέσεις εισόδου επιβατών στην Ελλάδα για πτήσεις από το εξωτερικό που θα ισχύει έως 27/8/21 προβλέπει τα ακόλουθα:

Απαγορεύσεις υπηκόων από τρίτες χώρες: Σύμφωνα με την αεροπορική οδηγία ισχύει απαγόρευση εισόδου στη χώρα των υπηκόων τρίτων κρατών πλην των κρατών της Ε. Ε και της Συμφωνίας Σένγκεν συμπεριλαμβανομένων των συζύγων τους ή των προσώπων, με τα οποία αυτοί έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, καθώς και των ανηλίκων τέκνων τους. Εξαιρούνται οι επιβάτες που ταξιδεύουν για ουσιώδεις λόγους (essential reasons) και οι μόνιμοι κάτοικοι των ακόλουθων 35 χωρών: Αυστραλία, Βόρεια Μακεδονία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισραήλ, Καναδάς, Λευκορωσία, Μπαχρέιν, Νέα Ζηλανδία, Νότια Κορέα, Κατάρ, Κίνα, Κουβέιτ, Ουκρανία, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Σερβία, Σιγκαπούρη, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Αλβανία, Ιαπωνία, Λίβανος, Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία, Ιορδανία, Μολδαβία, Μπρουνέι, Άγιος Μαρίνος, Ανδόρρα, Βατικανό, Μονακό, Τουρκία και Κόσοβο*.

Τι ισχύει για το PLF: Όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως υπηκοότητας, συμπληρώνουν την ηλεκτρονική φόρμα PLF (Passenger Locator Form), στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://travel.gov.gr οποιαδήποτε ώρα πριν την αναχώρηση της πτήσης προς Ελλάδα. Η απόδειξη συμπλήρωσης της ηλεκτρονικής φόρμας PLF, που αποστέλλεται αυτόματα με ηλεκτρονικό μήνυμα στον επιβάτη από το σύστημα, θεωρείται αναγκαίο ταξιδιωτικό έγγραφο.

Είσοδος στην Ελλάδα με πιστοποιητικό εμβολίου ή αρνητικό PCR/RAPID TEST ή βεβαίωση νόσησης ή ψηφιακό πιστοποιητικό: Για τους ταξιδιώτες προς Ελλάδα προϋπόθεση εισόδου στη χώρα είναι μια από τις παρακάτω:

1) Να έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19 και να προσκομίσουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, στην ελληνική, αγγλική, γαλλική, γερμανική, ιταλική, ισπανική ή ρωσική γλώσσα, το οποίο να έχει εκδοθεί από δημόσια αρχή.

2) Να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών, ή εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα ως προς τον έλεγχο με rapid test.

3) Εναλλακτικά, οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα πρέπει να φέρουν πιστοποιητικό/βεβαίωση νόσησης που εκδίδεται τριάντα (30) ημέρες μετά τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από αυτόν.

4) Επίσης οι ταξιδιώτες πτήσεων από το εξωτερικό μπορούν να φέρουν, σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή, ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID-19 (EU DIGITAL COVID-19 CERTIFICATE ) καθώς και τρίτων χωρών, στο οποίο περιέχονται πληροφορίες σχετικά με τον εμβολιασμό ή το αποτέλεσμα του τελευταίου ελέγχου (rapid test 48 ωρών ή PCR 72 ωρών) ή τη νόσηση από τον κορωνοϊό.

Έλεγχοι σε παιδιά από 12 ετών και άνω: Η υποχρέωση των προϋποθέσεων, (εμβόλιο ή αρνητικό τεστ ή βεβαίωση νόσησης ή ψηφιακό πιστοποιητικό), για είσοδο στην Ελλάδα ισχύει για παιδιά από δώδεκα (12) ετών και άνω.

Δειγματοληπτικός έλεγχος ταξιδιωτών: Σε όλους τους επιβάτες εξωτερικού επιπρόσθετα θα γίνεται και δειγματοληπτικός έλεγχος (rapid test) κατά την άφιξη τους, βάση της διαδικασίας που προβλέπει το Passenger Locator Form. Αν το rapid test είναι θετικό άμεσα θα γίνεται επαναληπτικός έλεγχος με PCR test. Σε περίπτωση που τα τεστ διαπιστώσουν επιβάτη θετικό η καραντίνα θα ισχύει για 10 μέρες, ενώ αν ο επιβάτης εξωτερικού είναι εμβολιασμένος και το rapid test κατά την άφιξή του δείξει ότι είναι θετικός στη νόσο θα παραμένει σε απομόνωση για 7 μέρες. Και στις δύο περιπτώσεις ( 10 ή 7 μέρες προσωρινού περιορισμού), προκειμένου να γίνει άρση της καραντίνας τα πρόσωπα υπόκεινται σε υποχρεωτικό εργαστηριακό έλεγχο με τη μέθοδο PCR την τελευταία ημέρα του προσωρινού περιορισμού τους. Όλοι οι επιβάτες εξωτερικού πρέπει να τηρούν πιστά τις οδηγίες των υγειονομικών αρχών της χώρα μας.

Αεροπορική οδηγία για Ρώσους επιβάτες: Όλοι οι ταξιδιώτες που είναι μόνιμοι κάτοικοι Ρωσίας με προορισμό την Ελλάδα θα πρέπει να φέρουν βεβαίωση αρνητικού τεστ PCR (72 ωρών) ή rapid test (48 ωρών). Το μέτρο αυτό είναι υποχρεωτικό και ισχύει για όλους τους επιβάτες που είναι μόνιμοι κάτοικοι Ρωσίας είτε είναι εμβολιασμένοι είτε όχι. Επιπλέον, όλοι οι ταξιδιώτες/μόνιμοι κάτοικοι από τη Ρωσία θα υποβάλλονται υποχρεωτικά και σε έλεγχο με τεστ για τον Covid-19 κατά την άφιξη τους στην Ελλάδα.

Υποχρεωτικό τεστ στην άφιξη για ταξιδιώτες, ανεξαρτήτως υπηκοότητας, από τις ακόλουθες 13 χώρες (ισχύει μόνο για επιβάτες που δεν έχουν εμβολιαστεί): Επιβάτες πτήσεων που προέρχονται από Αίγυπτο, Αλβανία, Αργεντινή, Βραζιλία, Γεωργία, Κούβα, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ινδία, Κίνα, Λιβύη, Μαρόκο, Ρωσία και Τουρκία ανεξάρτητα από την υπηκοότητα τους θα υποβάλλοντα στο αεροδρόμιο άφιξης υποχρεωτικά σε τεστ. Αν το rapid test είναι θετικό άμεσα θα γίνεται επαναληπτικός έλεγχος με PCR test. Η συγκεκριμένη αεροπορική οδηγία θα ισχύει μόνο για επιβάτες που δεν έχουν εμβολιαστεί καθώς υπάρχει εξαίρεση για τους ταξιδιώτες/επιβάτες που είναι εμβολιασμένοι ή έχουν νοσήσει.

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική: Στους χώρους προσέλευσης και αναμονής εντός αεροδρομίων, καθώς και κατά τη διάρκεια των αεροπορικών πτήσεων, το προσωπικό και οι επιβάτες υποχρεούνται να φέρουν μάσκα προστασίας. Επίσης οι επιβάτες υποχρεούνται να συμμορφώνονται προς τις υποδείξεις του μόνιμου και έκτακτου προσωπικού των αεροδρομίων ή των αεροπορικών εταιρειών που επιφορτίζεται με τα καθήκοντα εποπτείας, διαχείρισης πλήθους και υποβοήθησης των επιβατών, προκειμένου να τηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις και να διασφαλίζεται η ελεγχόμενη επιβίβαση-αποβίβαση και αναμονή προς αποφυγή συνωστισμού. Ο έλεγχος των παραπάνω εγγράφων πραγματοποιείται από τους υπαλλήλους των αεροπορικών εταιρειών και δειγματοληπτικά από τις αστυνομικές αρχές. Οι αεροπορικές εταιρίες υποχρεούνται στον έλεγχο του ταξιδιώτη πριν από την επιβίβασή του, ώστε να επιβεβαιωθεί ότι φέρει τα απαραίτητα έγγραφα και σε περίπτωση παραβίασης φέρουν την υποχρέωση επαναπατρισμού του επιβάτη με ευθύνη και έξοδα τους.

Σημειώσεις: *(η ονομασία αυτή τελεί υπό την επιφύλαξη των θέσεων ως προς το καθεστώς και είναι σύμφωνη με την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΣΑ ΗΕ) 1244/1999 και τη Γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (ΔΔΧ) σχετικά με την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου).

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΥΠΑ: Υποχρεωτικό τεστ σε ανεμβολίαστους ταξιδιώτες από 13 χώρες"

Φωτιά στη Ζάκυνθο: 4 χρόνια φυλακή σε εμπρηστή – Οδηγήθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού

Έγκλημα και τιμωρία για τη φωτιά στη Ζάκυνθο. Εμπρηστής καταδικάστηκε σε τετραετή φυλάκιση χωρίς αναστολή και χωρίς δικαίωμα έφεσης.

Συγκεκριμένα, ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών χωρίς αναστολή και χωρίς δικαίωμα έφεσης, επέβαλε χθες το Τριμελές Δικαστήριο Ζακύνθου, σε άνδρα για την κατηγορία του εμπρησμού.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, προκάλεσε φωτιά σε οικόπεδο στην περιοχή του Παντοκράτορα Ζακύνθου, με αποτέλεσμα να καούν πάνω από 2 στρέμματα γης, χαμηλής βλάστησης.

Στο σημείο έσπευσαν πυροσβεστικές δυνάμεις, οι οποίες απέτρεψαν την επέκταση της φωτιάς  σε γειτονικές ιδιοκτησίες. Ο κατηγορούμενος οδηγήθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού νωρίτερα την Πέμπτη (19.08.2021).

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιά στη Ζάκυνθο: 4 χρόνια φυλακή σε εμπρηστή – Οδηγήθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού"

Θεολόγος: Έβαζα φωτιές γιατί μου άρεσε να βλέπω φλόγες και καπνό, λέει ο 14χρονος εμπρηστής

Για τον 14χρονο καθ΄ ομολογίαν εμπρηστή, που φέρεται να είναι υπεύθυνος για 9 από τις 13 φωτιές που μπήκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα στον Θεολόγο Φθιώτιδας μίλησε ο δήμαρχος Λοκρών κύριος Θανάσης Ζεκεντές.

Όπως αποκάλυψε ο δήμαρχος, ο 14χρονος μετά τη σύλληψή του είπε στους πυροσβέστες ότι έβαζε τις φωτιές διότι του άρεσε να βλέπει τις φλόγες και τον καπνό.

Σημειώνεται ότι ο 14χρονος εντοπίστηκε να βάζει φωτιές από κάμερες κλειστού κυκλώματος χρησιμοποιώντας σπίρτα και κατηγορείται για πυρκαγιές που σημειώθηκαν από τις 9 φωτιές από τις 5 Αυγούστου έως και τις 17 Αυγούστου. Όπως σημείωσε ο δήμαρχος, ο ανήλικος οδηγείται στην εισαγγελία Λαμίας κατηγορούμενος για το κακούργημα συμμετοχής για εμπρησμό. Εκεί οδηγούνται και οι γονείς του ανήλικου, οι οποίοι κατηγορούνται για το πλημμέλημα της αμέλειας ανηλίκου.

Όπως υπογράμμισε ο δήμαρχος οι πυρκαγιές για τις οποίες πιθανότατα ευθύνεται ο 14χρονος δημιούργησαν μεγάλα προβλήματα στην περιοχή, καταστράφηκαν περιουσίες ανθρώπων ενώ για μέρες επιχειρούν πυροσβέστες, εθελοντές αλλά και στρατός. Η υπερασπιστική γραμμή της οικογένειας αναφέρει πως το παιδί δεν έβαλε τις φωτιές, όπως αναφέρει μιλώντας στο Open ο δήμαρχος της περιοχής.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Θεολόγος: Έβαζα φωτιές γιατί μου άρεσε να βλέπω φλόγες και καπνό, λέει ο 14χρονος εμπρηστής"

Γιάννης Οικονόμου για πυρκαγιές: Είμαστε επικεντρωμένοι στην μάχη – Αργότερα οι ευθύνες για τα λάθη

Θα σας μιλώ υπεύθυνα και με ειλικρίνεια ήταν οι πρώτες λέξεις του νέου κυβερνητικού εκπροσώπου , Γιάννη Οικονόμου.

Για τις πυρκαγιές είπε:

«Η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε είναι πρωτοφανής για την χώρα. Προσπαθούμε να την διαχειριστούμε με πράξεις και έργα. Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός συναισθάνονται πλήρως το μέγεθος του προβλήματος και των ζημιών. Ο αγώνας που δίνουμε στο μέτωπο αυτό είναι τριπλός: κατάσβεση των πυρκαγιών, αποτροπή ξεσπάσματος νέων, αποκατάσταση ζημιών και αποζημίωση πληγέντων. Οποιοσδήποτε αναλογιστεί την πρωτοφανή έκταση και ένταση των πυρκαγιών, την κόπωση όλων όσων μάχονται επί εβδομάδες με τις φλόγες, την κόπωση των μέσων πυρόσβεσης και των βασικών υποδομών του Κράτους, αντιλαμβάνεται ότι η πολιτεία μάχεται και ανθίσταται.

Καταλαβαίνουμε ότι οι επιδόσεις μας σε μια σειρά από κρίσιμα μέτωπα είχαν δημιουργήσει πολύ υψηλές προσδοκίες. Και όλοι θα ευχόντουσαν να μην είχαμε καμία πυρκαγιά και καμία απώλεια σε οποιοδήποτε επίπεδο. Το ζητούμενο όμως για την Κυβέρνηση δεν είναι το ευκταίο, αλλά η διαχείριση μιας δυναμικής κατάστασης.

Η Κυβέρνηση και ο κρατικός μηχανισμός δεν σήκωσαν τα χέρια ψηλά, δεν παρέμειναν θεατές, δεν αναλώθηκαν σε επικοινωνιακούς χειρισμούς. Όλοι μάχονται, καθένας από το πόστο του. Είμαστε εδώ όρθιοι, ψύχραιμοι και οργανωμένοι. Όποιος δρα κάνει και λάθη. Τα αναγνωρίζουμε με γενναιότητα και ειλικρίνεια. Το είπαμε θα το ξαναπούμε. Τώρα όμως είναι η ώρα της μάχης. Και αυτή την ώρα πρέπει να στηρίξουμε τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής. Πρέπει να στηρίξουμε τους πυροσβέστες , όλους όσους μάχονται με τη φωτιά.

Πριν από λίγα λεπτά ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής για να ενημερωθεί για την τρέχουσα κατάσταση με τις πυρκαγιές, κυρίως όμως για να εκφράσει την εμπιστοσύνη του, για να εμψυχώσει για να σταθεί στο πλευρό των ανθρώπων που μερόνυχτα ολόκληρα μάχονται με αυτά τα πρωτόγνωρα σε ένταση και έκταση φαινόμενα. Και αυτό είναι ένα μήνυμα που όλοι πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψη μας, όλοι να το καταλάβουμε καλά.

Χρειάζονται την εμπιστοσύνη και την στήριξή μας οι άνθρωποι της Πυροσβεστικής, οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής, αυτοί που μάχονται για εβδομάδες με τις φλόγες.

Και όσο αφορά την κριτική περί ανασφάλειας ας κατανοήσουν όσοι την ασκούν ότι την ασφάλεια την αντιλαμβάνονται πολύ φτωχά. Η Κυβέρνησή μας εγγυάται ότι στο τέλος αυτής της κρίσης θα έχει μεριμνήσει ώστε να καλυφθεί κάθε πληγή που άνοιξε: περιβαλλοντική, οικονομική, επαγγελματική και ψυχολογική. Πράγμα που στο πρόσφατο παρελθόν άλλοι απέτυχαν οικτρά να πράξουν σε ανάλογες περιπτώσεις. Γιατί μπορεί η υποχρέωση της πολιτείας να σταθεί στο πλευρό όσων επλήγησαν να είναι αυτονόητη εκείνο όμως που δεν ήταν αυτονόητο στο παρελθόν ήταν η ταχύτητα και η αποτελεσματικότητα των μέτρων ανακούφισης και των πολιτικών ανασυγκρότησης. Και στο κομμάτι αυτό τα αποτελέσματα της δουλειάς μας στο τομέα αυτό μιλούν από μόνα τους».

Για την πανδημία είπε:

«Η κυβέρνηση προσφέρει στην κοινωνία όλα τα όπλα που είναι διαθέσιμα για την αναχαίτιση του ιού και την αποκατάσταση της καθημερινότητας σε ένα καλό επίπεδο το φθινόπωρο και το χειμώνα. Απαιτείται όμως η μέγιστη σοβαρότητα και υπευθυνότητα από όλους, ώστε να μειωθούν τα κρούσματα, να περιοριστούν οι νοσηλείες και οι απώλειες.

Η πραγματικότητα αντιστέκεται και δεν υποχωρεί στις απόψεις όσων αρνούνται να εμβολιαστούν. Και η πραγματικότητα αυτή δείχνει ότι για όσους επιμένουν να αρνούνται να εμβολιαστούν δύο ενδεχόμενα υπάρχουν είτε θα εμβολιαστούν είτε θα νοσήσουν θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους, αλλά και ανθρώπους στο οικογενειακό και εργασιακό περιβάλλον τους, γεγονός που μπορεί να κοστίσει ζωές. Και αυτό δεν θα είναι απλά ένα λάθος. Θα είναι άδικο. Θα είναι ηθικά απαράδεκτο. Γι’ αυτό ακριβώς η επιστροφή από τις διακοπές είναι ανάγκη να συνοδεύεται από τεστ και ιδιαίτερη έμφαση στην τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Κατά τα άλλα ισχύουν απολύτως τα όσα έχουμε πει και θεσμοθετήσει το προηγούμενο διάστημα τόσο για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων όσο και για την πρόθεση μας να μην ξανακλείσει η οικονομία. Την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν ανακοινώσεις από την πλευρά της Κυβέρνησης για το συνολικό πλαίσιο διαχείρισης της πανδημίας από το φθινόπωρο και μετά».

Ερωτήσεις

Για την φωτιά στα Βίλια και σε ερώτηση τι πάει λάθος και η φωτιά καίει για τέταρτη ημέρα, ο κ. Οικονόμου απάντησε ότι «όλες οι δυνάμεις είναι εκεί. Μιλάμε για έναν νέο τύπο τέτοιων ακραίων φαινομένων. Η φωτιά επιμένει γιατί οι συνθήκες παρατεταμένης ξηρασίας επιδεινώνουν τα πράγματα. Μιλάμε για φαινόμενα με πρωτόγνωρα χαρακτηριστικά».

Η κριτική για το επιτελικό κράτος είναι ένα φθηνό αντιπολιτευτικό πυροτέχνημα, δεν μπορεί να επιχειρείται ένας συμψηφισμός και να αγνοείται η δουλειά που έχει κάνει το επιτελικό κράτος τα τελευταία δύο χρόνια, απάντησε ερωτηθείς για δεύτερη φορά εάν έχουν γίνει λάθη στην κατάσβεση των πυρκαγιών.

Σε τρίτη ερώτηση για τα λάθη που έχουν γίνει ο κ. Οικονόμου απάντησε «Είμαστε επικεντρωμένοι στην ώρα της μάχης».

Για το ενδεχόμενο ενός νέου μεταναστευτικού κύματος είπε: Δεν θα ξαναϋπάρξουμε ξέφραγο αμπέλι, δεν θα ξαναζήσουμε σκηνές του 2015 με την μεταναστευτική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα ξαναγυρίσουμε σε καταστάσεις του 2015.

Σε ερώτηση εάν θα γίνει ανασχηματισμός εξαιτίας και των λαθών που αναγνωρίζει η κυβέρνηση ότι έγιναν στις φωτιές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: αυτό που προέχει είναι η αντιμετώπιση των πυρκαγιών, εξάλλου για τον ανασχηματισμό μόνο ο πρωθυπουργός θα δώσει απάντηση.

Σε ερώτηση εάν ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης χαίρει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού, απάντησε: «Όπως σας είπαμε αυτή την ώρα βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή της μάχης, στόχος είναι να είμαστε αποτελεσματικοί».

Ερωτηθείς πώς εξελίσσεται ο τουρισμός, ο κ. Οικονόμου απάντησε ότι πηγαίνει εξαιρετικά. «Θα έλεγε κανείς ότι υπάρχει δυσκολία να βρει κανείς δωμάτιο, πράγμα το οποίο κάτι σημαίνει».

Σε ερώτηση για τον Στέφανο Τσιτσιπά απάντησε ότι για θέματα υγείας μπορούν να ενημερώνουν μόνο όσοι τα έχουν σπουδάσει και σε αυτούς πρέπει να ανατρέχουμε.

«Θα έλεγα ότι όσοι αποτελούν σημείο αναφοράς, θα πρέπει να είναι διπλά προσεκτικοί στη διατύπωση απόψεων» υπογράμμισε.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Γιάννης Οικονόμου για πυρκαγιές: Είμαστε επικεντρωμένοι στην μάχη – Αργότερα οι ευθύνες για τα λάθη"

Αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου: “Δείχνει” συνταγματικότητα του μέτρου για υποχρεωτικό εμβολιασμό

Στο Ανώτατο Δικαστήριο έφτασε το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού μετά από αίτηση δικηγόρου, με την οποία ζητούσε έκδοση γνωμοδότησης για το «αν η εκ μέρους των Οργάνων της Διοίκησης της Ελληνικής Πολιτείας, επιβολή του υποχρεωτικού εμβολιασμού ΣΥΝΙΣΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ (Παράνομης Βίας, Σωματικής Βλάβης, Απειλής, κατά περίπτωση και ενίοτε κατά συρροή), κατά αντικειμενική υπόσταση, ανεξαρτήτως της υποκειμενικής υποστάσεως (αν και η άγνοια νόμου δεν συγχωρείται κατά το άρθρο 31 παρ. 1 Π.Κ.)».

Κι ενώ ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Λάμπρος Σοφουλάκης, δηλώνει με γνωμοδότησή του πως το Ανώτατο Δικαστήριο είναι αναρμόδιο να πάρει θέση επί του συγκεκριμένου ζητήματος, δια της πλαγίας οδού αναφέρεται ουσιαστικά στη νομιμότητα του μέτρου υποχρεωτικού εμβολιασμού, παραπέμποντας σε σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίων Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ). 

Αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου: “Δείχνει” συνταγματικότητα του μέτρου

Ειδικότερα, ο κ. Σοφουλάκης αναφέρει αρχικώς πως η έκδοση γνωμοδότησης «δεν είναι επιτρεπτή αφενός, διότι τίθεται από μέρους μεμονωμένου ιδιώτη (Δικηγόρου εν προκειμένω) και αφορά νομικό προβληματισμό του ιδίου, επί γενικού και αφηρημένα διατυπούμενου ερωτήματος και, αφετέρου, για το αν πράγματι το αναφερόμενο, συνιστά ή όχι αξιόποινη συμπεριφορά, και ποίας νομοτυπικής μορφής, αποκλειστικά αρμόδιες να αποφανθούν, είναι οι εισαγγελικές και δικαστικές αρχές που θα επιληφθούν επί τη βάσει συγκεκριμένων κατά τα πραγματικά περιστατικά και στοιχεία συμπεριφορών, επ’ αφορμή μήνυσης, έγκλησης κ.λπ.».

Ωστόσο, σπεύδει να υπενθυμίσει σχετικές αποφάσεις άλλων Ανωτάτων Δικαστηρίων. «Να υπομνησθεί συναφώς, ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει ήδη επιληφθεί επί σχετικών με το θιγόμενο ζήτημα περιπτώσεων και πριν την εφαρμογή του νεαρού νόμου 4820/23-7-2021 (άρθρα 205- 206), όπως, για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό υπαλλήλων που υπηρετούν στις Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ), και τη διαγραφή νηπίου από δημοτικό παιδικό σταθμό (ΣτΕ 133/2021 Ολ. και 2387/2020, αντίστοιχα), δεχόμενο, ότι ο εμβολιασμός ως απαραίτητο μέτρο για την πρόληψη της διάδοσης και την καταπολέμηση μεταδοτικών ασθενειών, που συνιστούν σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία είναι συνταγματικώς ανεκτή πράξη, χάριν του δημοσίου συμφέροντος».

Αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου: “Δείχνει” συνταγματικότητα του μέτρου

Και προσθέτει: «Επιπλέον, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εκδόθηκε, η πρόσφατη από 9-4-2021 απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), επί εξέτασης υπόθεσης υποχρεωτικού εμβολιασμού που εφάρμοζε η Τσεχική Δημοκρατία, αναφορικά με συγκεκριμένες 10 μολυσματικές ασθένειες, η οποία έκρινε ότι δεν υπήρξε παραβίαση του άρθρου 8 (δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής ζωής) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, αφού δεν αποκλείει παρεμβάσεις οι οποίες συνάδουν με τις πρόνοιές του, όπως λ.χ. η προστασία της δημόσιας υγείας».

ΟΛΗ Η ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΕΔΩ

dikastiko

Διαβάστε Περισσότερα » " Αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου: “Δείχνει” συνταγματικότητα του μέτρου για υποχρεωτικό εμβολιασμό "

Αφγανιστάν – Ζοζέπ Μπορέλ: «Καταστροφική εξέλιξη» – Παγκόσμια ανασφάλεια από την επικράτηση των Ταλιμπάν

Για «νέα επώδυνη πραγματικότητα στο Αφγανιστάν» και μία «καταστροφή» έκανε λόγο ο Ζοζέπ Μπορέλ. «Οι εξελίξεις θα έχουν ευρύ φάσμα επιπτώσεων στην ασφάλεια», εκτίμησε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, μιλώντας στις επιτροπές Εξωτερικών Υποθέσεων και Ανάπτυξης του Ευρωκοινοβουλίου.

Σε ό,τι αφορά τους νέους κυρίαρχους του Αφγανιστάν, τους αντάρτες Ταλιμπάν, ο Zoζέπ Μπορέλ ξεκαθάρισε ότι επαφή μαζί τους «δεν συνεπάγεται και αναγνώρισή τους».

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ επισήμανε, επίσης, ότι χρειάζεται στήριξη όχι μόνο για εκείνους που επιθυμούν να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν, αλλά και για εκείνους που θέλουν να μείνουν.

Αφγανιστάν: Μεταναστευτικές ροές

Ανέφερε πως 106 μέλη του προσωπικού της ΕΕ με τις οικογένειές τους προσγειώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης (18.08.2021) στη Μαδρίτη, ωστόσο όπως σημείωσε υπάρχουν ακόμη 300 που προσπαθούν να φτάσουν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, τονίζοντας ότι πρόκειται για ανθρώπους που «υπερασπίστηκαν τα συμφέροντα της ΕΕ».

Σχετικά με την έκτακτη τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών που πραγματοποιήθηκε, ο Ύπατος Εκπρόσωπος σημείωσε ότι «συζητήθηκε το ενδεχόμενο αύξησης των μεταναστευτικών ροών και οι υπουργοί υπογράμμισαν την ανάγκη για κοινή προσέγγιση της ΕΕ και αλληλεγγύη με τα κράτη μέλη στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ».

Τέλος, ο Ζοζέπ Μπορέλ υπογράμμισε ότι «οι πρόσφατες εξελίξεις θα έχουν ευρύ φάσμα επιπτώσεων στην περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια, επειδή αυτό που συνέβη είναι το πιο σημαντικό γεωπολιτικό γεγονός μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία».

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Αφγανιστάν – Ζοζέπ Μπορέλ: «Καταστροφική εξέλιξη» – Παγκόσμια ανασφάλεια από την επικράτηση των Ταλιμπάν"

Φωτιά στα Βίλια: Καίει για τέταρτη μέρα - Κατευθύνεται προς τα νότια το πύρινο μέτωπο

Τους οικισμούς Οινόη και Πανόραμα (πρώην ΤΙΤΑΝ) πλησιάζουν οι φλόγες, από τη μεγάλη φωτιά που κατακαίει για τέταρτη μέρα σήμερα την ευρύτερη περιοχή των Βιλίων.

Στα παραπάνω σημεία έχουν επικεντρωθεί οι επιχειρήσεις των πυροσβεστικών δυνάμεων, που καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να σταματήσουν την πορεία της προς τους οικισμούς, η οποία παράλληλα έχει ενεργές εστίες και αναζωπυρώσεις σε όλη την περίμετρο πολλών χιλιομέτρων, στην οποία έχει εξαπλωθεί.

Ήδη ενισχύθηκαν και τα εναέρια μέσα και πλέον επιχειρούν περιοδικά επτά ελικόπτερα και επτά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένου και του ρωσικού Beriev-200.

Δείτε σχετικό βίντεο:

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, αυτή την ώρα είναι βελτιωμένη η κατάσταση και δεν κινδυνεύουν άμεσα οι οικισμοί Αγία Παρασκευή, Καραούλι και Θέα, για τους οποίους είχε γίνει σύσταση απομάκρυνσης των κατοίκων από τους επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων, αλλά βρίσκονται μέσα στην καυτή περιοχή και κυρίως υπάρχουν διάσπαρτα σπίτια. Γι' αυτόν τον λόγο όλες οι συναρμόδιες υπηρεσίες είναι σε επιφυλακή, για εκκένωση αν χρειαστεί.

Λόγω της πυρκαγιάς, όπως ανακοινώθηκε από την Τροχαία, έχει διακοπεί η κυκλοφορία στους εξής δρόμους: Στην επαρχιακή οδό Αλεποχωριου- Ψάθας- Βιλίων από την Ψάθα προς Πόρτο Γερμενό- Βίλια, στην λεωφόρο Κατανδρομών από το ύψος της οδού Νέας Ζωής στα Μέγαρα στο ρεύμα προς όρος Πατέρας, και στην Λ. Κατανδρομών από το ύψος του Ιερού Ναού Αγίου Φανουρίου Μεγάρων στο ρεύμα προς το όρος Πατέρας.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Φωτιά στα Βίλια: Καίει για τέταρτη μέρα - Κατευθύνεται προς τα νότια το πύρινο μέτωπο"

Κρήτη: Στο «κόκκινο» οι κλινικές κορονοϊού – Μόνο μια κλίνη ΜΕΘ διαθέσιμη στο ΠΑΓΝΗ

Σημαντική είναι η πίεση που δέχονται πλέον τα νοσοκομεία της Κρήτης, καθώς τα κρούσματα ανεβαίνουν διαρκώς, ενώ νέα αύξηση παρατηρήθηκε την Τετάρτη και στον αριθμό των ασθενών που νοσηλεύονται με κορονοϊό. 

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα την Τετάρτη στα νοσοκομεία της Κρήτης νοσηλεύονταν με κορονοϊό συνολικά 220 ασθενείς, ενώ σήμερα νοσηλεύονται 227. Από αυτούς οι 28 νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, ενώ οι 25 είναι διασωληνωμένοι.

Ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ, Γιώργος Χαλκιαδάκης, ανέφερε πως «στο νοσοκομείο υπάρχει μία σχετική πίεση και πρόβλημα με τις κλίνες ΜΕΘ». Όπως είπε μιλώντας στην τηλεόραση του Mega, νοσηλεύονται συνολικά 42 άτομα στην κλινική Covid, ενώ όπως είπε μπορούν να αναπτυχθούν άλλες 35 κλίνες.

Ωστόσο, σημείωσε ότι το βασικό πρόβλημα εντοπίζεται στη ΜΕΘ, καθώς από τα 16 κρεβάτια τα 15 είναι κατειλημμένα. Επιπλέον, όσοι νοσηλεύονται στις ΜΕΘ είναι όλοι τους ανεμβολίαστοι, ενώ νεότερος ασθενής είναι 37 ετών και ο γηραιότερος 87 ετών.

Ο κ. Χαλκιαδάκης μίλησε και στο Creta24 και υπογράμμισε πως: «Έχουμε ένα plan b αν χρειαστούμε. Έχουμε τη δυνατότητα να αναπτύξουμε 5 με 6 κρεβάτια Εντατικής προσωρινά όμως, όχι μόνιμα, για μια εξαιρετικά επείγουσα κατάσταση».

Σύμφωνα με το ekriti.gr, στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων νοσηλεύονται συνολικά 76 ασθενείς με κορονοϊό εκ των οποίων οι 6 σε ΜΕΘ, πέντε απ’αυτούς είναι διασωληνωμένοι.

Στο ΠΑΓΝΗ νοσηλεύονται 57 ασθενείς, εκ των οποίων οι 15 βρίσκονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ.

Στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο νοσηλεύονται 51 ασθενείς εκ των οποίων οι 5 σε ΜΕΘ και από αυτούς οι 3 διασωληνωμένοι.

Στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου νοσηλεύονται 25 ασθενείς εκ των οποίων οι δύο σε ΜΕΘ (ένας διασωληνωμένος).

Στον Άγιο Νικόλαο, νοσηλεύονται δύο ασθενείς στην κλινική κόβιντ.

Στη Σητεία, νοσηλεύεται ένας ασθενής, στην Ιεράπετρα 5 στην κλινική κόβιντ και 10 στο Διαλυνάκειο Νοσοκομείο της Νεάπολης.

megatv, ekriti, creta24

Διαβάστε Περισσότερα » "Κρήτη: Στο «κόκκινο» οι κλινικές κορονοϊού – Μόνο μια κλίνη ΜΕΘ διαθέσιμη στο ΠΑΓΝΗ"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news